Page 23

ВЈЕРА ЈЕ НАША ОВА ПОБЈЕДА КОЈА ПОБЈЕДИ СВИЈЕТ (1 ЈОВ. 5, 4) Лозинка православне побуне против модерног света и свих обмана духа времена под називом „Смрт свету“, не подразумева прижељкивање пропасти света и људи, већ означава објаву борбе против свих ланаца којима се душе људске заробљавају личном сујетом, као и свим прелестима овога света, које људе смућују и одвлаче их од борбе за своју душу и своје ближње. Сама лозинка „Смрт свету“, настала је у 7. веку, и њом је знаменити православни светитељ и богослов Исак Сирин подразумевао аскетску праксу одрицања страсти.

та мржње према страстима и љубави према ближњем, задобија се благодат Божија, која отвара врата свакој наизглед недостижној победи на овоме свету, којим данас више него икада пре, владају антихришћанске силе.

Кад смрт покаже разорну силу своју над суседима нашим, над сродницима и пријатељима нашим, над цвећем нашим, над делима руку наших, и кад окрене неодољиве зубе своје и на нас – чиме ћемо победити страх од смрти, и чиме откључати врата живота јачег од смрти, ако не овом вером? Ваистину, ничим осим овом непобедивом вером, која зна за васкрсење и живот без смрти.

Србски национал-револуционарни пут и саблазни света Таква борба против сопствених слабости и за равнодушност спрам славе коју деле људи, предуслов је и сваке ваљане борбе за добробит заједнице. Наиме, савремени србски национал-револуционарни активиста, својом објавом рата свакој слепој везаности за пролазно и трулежно, постаје у све већој мери имун на замке Система, коме је најјаче оружје управо наша слабост и рањивост. Наш пут није бежање од света, већ борба за превазилажење свих обмана које потичу од исконског зла у коме свет лежи. Нужност периодичне контемплације у самоћи, уз напуштање буке и брзине урбаног хаоса, предуслови су ваљане акције у самим средиштима таквог хаоса. Ми не желимо да преобразимо хаос, јер он је за тако нешто неподобан. Чувајући се од његовог штетног утицаја, наоружани молитвом, постом и крсним знамењем победе, ступамо у његово средиште. На рушевинама оронулих здања које он својим вртлогом уништи, градимо нове куле на темељима завета наших предака. То је истинска револуција у данашњем времену, која подразумева радикални бунт против владајућег духа као доминантног начина понашања и размишљања у друштву. Уколико се такво револуционарно духовно расположење шири унутар народне заједнице, реч је о истинској националној револуцији, која у наредним етапама свог развоја природно добија политичку и економску димензију. Такође, одабиром подвижничко-борбеног пу-

Кад све прелести овога света покажу лице своје: кад се красота обрне у ругобу, здравље у болест, богатство у беду, слава у бешчашће, власт у понижење, и сав расцветали телесни живот у гад и смрад – чиме ћемо премостити овај јад, ову трулеж, и сачувати се од очајања, ако не овом вером? Ваистину, ничим осим овом непобедивом вером, која нас учи трајним и непроменљивим вредностима у Царству Христовом.

Победоносно Православље Али упркос светским силама немерљивим, ми знамо да Христос Господ победи свет, и да је та победа и наша. Апостоли победише свет, и то је победа наша. Светитељи, подвижници и мученици победише свет, и то је победа наша. Ништа силније у свету не постоји од наше вере православно-хришћанске. Мачеви, који су секли ову веру, утупили су се и сломили, а вера је остала; цареви, који су се борили против ове вере, угушили су се под анатемом злочина; царства, која су ратовала против ове вере, разорена су; градови, који су одбацивали ову веру, заваљени леже у развалинама својим; јеретици, који су кварили ову веру, пропали су душом и телом и под анатемом отишли из овог света, а ова је вера остала. Кад свет јурне на нас својим прелестима: прелешћу спољашње красоте, прелешћу богатства, прелешћу сласти, прелешћу пролазне славе, чиме ћемо се одупрети и чиме победити ако не овом вером? Ваистину, ничим осим овом вером непобедивом, која зна за нешто боље од свих блага овога света.

Реците нам нешто о самим почетцима вашег магазина? Да ли је Џастин Марлер (музички састави Asbestos Death и Sleep) и даље активан? Death to the World (DTTW) је покренут од стране неколико панкера, обраћеника у Православље, који су касније постали монаси у Северној Калифорнији. Они су започели штампање магазина како би

Управо зато, ова вера, која је јача од света и свих сила светских, непобедиво је оружје у нашој национал-револуционарној борби против свих непријатеља светосавске вере и србске отаџбине. Она је њен неодвојиви чинилац, јер само се заједничком силом подвига и борбе, може доћи до циља. Она је тврд орах на коме ће се сломити и зуби Система, као творевине мрачних стихија духа времена, који утире пут Антихристу. Господ наш Исус Христос је својим страдањем и васкрсењем већ победио, и позива и нас да се сјединимио са Њим и Његовом победом над грехом, смрћу и ђаволом, као и свим ђавољим слугама на овоме свету. Са Христом смо непобедиви, али само уколико доследно и на прави начин у својим срцима држимо Његов победоносни знамен. Знамен наше прошле, садашње и будуће победе! Вашој пажњи препоручујемо интервју са уредницима америчког православног часописа, који је у самом свом имену понео борбену духовну лозинку „Смрт свету“. Овај часопис је покренут 1994, са благословом манастира Светог Германа Аљаског у Платини (Северна Калифорнија), којег је 1967. године основао јеромонах Серафим Роуз, велики подвижник вере православне и чувар отачког предања на Новом континенту.

покушали да допру до душа својих старих пријатеља који су и даље били заглибљени у панку. Да, један од зачетника магазина био је Џастин Марлер, мада он више није главни уредник. И даље му шаљемо магазин и заједно радимо на репринту познате књиге „Деца апокалипсе“, која је први пут штампана током првих година постојања нашег магазина.

2012 ВОЈСКА СМЕНЕ 02 23

Војска смене #2  

Други број часописа Србске Акције.

Advertisement