Page 1

Nr. 7 / 2018

SquashGuide

Cameron Pilley slår verdens hårdeste slag

Bedst i test Squashsko

Landstræneren gode råd til din træning

Hansen og Frost atter urørlige

Guide til

squashketchere


Distributør: Morten Fisker Mortenfiskermanagement@gmail.com Tlf. 28140811


Leder Så er SquashGuide endelig tilbage med en ny udgivelse, hvilket vi er meget glade for. Vi ville ønske vi kunne gøre dette oftere, men da det er en underskudsgivende forretning og kræver virkelig meget tid fra de få involverede, så bliver det desværre ikke så tit som ønsket. Vi mener dog fortsat at squash i Danmark har krav på et trykt medie med relevans for spillere på alle niveauer, så derfor bliver vi ved. Vi kan nok alle blive enige om at squash er en fantastisk sport. Ikke blot verdens sundeste, men også verdens sjoveste. Derfor er det også så vigtigt at vi spreder dette budskab til venner, kollegaer, familie og hvem vi ellers støder på. Ikke kun for deres skyld, men også for sporten som helhed. De mest populære squashcentre såsom Skovbakken, Odense Squash Klub og City Squash i København har alle fulde huse, men kommer vi lidt væk fra storbyerne, så er der mange centre der kæmper med at fylde banerne op. Måske det vil hjælpe, når squash forhåbentligt kommer med til OL i 2024, men vigtigst er det nok at både centrene selv og medlemmerne gør en indsats. Ja du læste rigtigt, det er ikke kun de frivillige eller de ansatte, men os alle der skal løfte i flok, hvis vi skal gøre en forskel. Udover at invitere andre med, så tag dig tid til at tal med andre squashspillere du møder i hallen, få en øl eller en juice efter træning og hyg jer i hallen. Det gør man i de fleste andre lande, så hvorfor ikke også i Danmark. Deltag i aktiviteter i klubben, det er ikke så farligt som nogen virker til at tro. Folk er generelt ekstremt imødekommende og alle niveauer bliver altid taget imod med glæde i alle klubber vi kender til. Prøv også at spille mod andre end bare den/de samme hver gang. Det kan være svært at tage skridtet, men et godt værktøj der hedder Sportyfriends.com vil kunne hjælpe dig godt i gang. Mange klubber skifter i øjeblikket til systemet, så det bliver rigtig nemt for klubbernes medlemmer at spille mod andre i klubben eller i andre klubber eller centre. I mange firmaer er det endda også muligt at få oprettet en squashafdeling, så firmaet tegner medlemskab eller klippekort. Det gør det billigere for dig som spiller, du kan have det sjovt med dine kollegaer og firmaerne får sundere og gladere medarbejdere, så virkelig en win/win situation. Glæder os til at møde så mange af jer som muligt på eller udenfor squashbanen.

Indhold Gode råd til begynderen 4 De danskemestre 6 Elitesquash for juniorerne 9 Gode råd fra landsholdstræneren 10 Status for dansk squash 2017 12 Sportyfriends 13 Internationalt nyt 14 Best i test - squashsko 16 Guide til squashbolde 18

Interview med Cameron Pilley 20 Tricks til at slå et rigtig hårdt slag 21 Sådan undgår du skader 22 Brug altid squashbriller 24 Hvordan vælger du din ketcher 26 Lækker sund mad til en sportsudøver 28 Værd at vide om opstrengninger 29 Reglerne i Squash 31

Forsiden: Cameron Pilley Bagsiden: Squashlife Udgiver: Sportsagenturet ApS Design og layout: Sissel Trap Wiegandt Skribenter: Morten Trap Wiegandt, Lars Kleiminger,

Morten Jaksland, David McAlpine, Sebastisn Pedersen, Anders Buch Knudsen, Sissel Trap Wiegandt, Morten Fisker. Oplag: 4000 Kontakt: Sisseltrap@hotmail.com


Gode råd til begyndere Squash er verdens fedeste sport. Det er sjovt og nemt at gå til, det kan spilles i alle aldre, og det er super god motion. Hvis du er ny i gamet og ønsker at forbedre dig, giver vi dig med denne ’quick guide’ de helt basale tips til at få endnu mere ud af vores fantastiske ketchersport.

af Lars Kleiminger

Nicol David (den mest vindende kvinde i nyere tid) vejer kun 50 kg.

TAKTIK

 Undlad bare at slå så hårdt som muligt til bolden. Forsøg i stedet at placere den helt ud til sidevæggene og helt nede i banens fire hjørner.

 Løb tilbage til ’T’et’ (banens midte) efter hvert slag. På den måde har du kortest mulig afstand hen til alle banens hjørner.

 I squash er det svært at slå vinderslag som i f.eks. tennis. Byg i stedet duellerne mere op, og gå først efter at afgøre duellen, når din modstander er ude af balance, og du selv har god tid til at udføre dit slag.

Line Hansen er den kvinde i Danmark der har ligget højst på verdensranglisten, nr. 17.

TEKNIK

 Stå stille når du slår. Dette sikrer dig en bedre balance og giver dig langt bedre mulighed for at slå et slag af god kvalitet.

 Hold afstand til sidevæggen, når du slår. På den måde sikrer du, at du har plads nok til at slå dit slag og ikke kommer for tæt på bolden.

 Hav en åben ketcher i dit slag. Dvs. ingen topspind eller ’slice’ som i tennis. I squash skal du have et mere rent træf på bolden.

 Dine skuldre bør være parallelle med sidevæggen, når du slår. Det gør du dels for at få plads til at afvikle dit slag, og dels for at udnytte kroppens rotation til at skabe mere power i slaget.

Danmarks bedste tennisspiller, Martin Pedersen, er begyndt at spille squash regelmæssigt i City Squash.

UDSTYR

 En squashketcher bør veje max. 145 gram. Er den tungere, bliver spillet markant sværere, og du risikerer skader i albue og håndled.

 Et par rigtige squashsko er nok det vigtigste udstyr overhovedet. Du vil bevæge dig langt mere effektivt og samtidig forebygge skader. Løbesko på en squashbane må aldrig ske!

 Squashbriller er et ’must’ for begyndere for at undgå alvorlige øjenskader.  Skift grip på din ketcher jævnligt, så den ikke bliver glat at holde på, når du sveder.

 Brug som udgangspunkt en begynderbold (1 blå prik), når du starter til squash.

Egypten har flest spillere i såvel top 5 som top 10 på verndensranglisten både hos damerne og herrerne.

Hvis du kommer fra ketchersport, kan du overveje en bold til let øvede (1 rød prik).

Bonus info Hvordan holder man korrekt på en ketcher? 1) Hold gerne som vist på billedet: Tre fingre i bunden, tommelfinger og pegefinger. Yderligere skal (for højrehåndet) rammens venstre kant ramme ned mellem tommelfinger og pegefinger, så du får et let åbent ketcherhoved. 2) Pas på med at holde for hårdt på ketcheren, da du kan skade dig selv og din ketcher når du rammer væggen. Desuden har du slet ikke samme kontrol med ketcheren og har svært ved at genere samme kraft. 3) Pas på med at holde for højt oppe på ketcheren, da du vil miste power.

4


City Squash erLundtoftevej udvidet til 3 Ryttergårdsvej klubber 130, 53B,

Kløvermarksvej 34, 2300 København S

2800 Lyngby

3520 Farum

Nu Danmarks største med hele 12 baner Gratis parkering Baner på internationalt niveau Gratis fællesspil for medlemmer Træning på alle niveauer med dygtige trænere Mulighed for spil uden medlemskab

5


FOTO: Cecilie Mayer, Lau Kiehn, Kristian Frost, Line Hansen, Rasmus Nielsen, Mathilde Lauridsen

Hansen og Frost atter urørlige Individuelt Danmarksmesterskab af Lars Kleimminger Trods umage optakter til turneringen genvandt de regerende mestre suverænt deres titler ved det individuelle DM i Herlev. Hverken graviditet eller en brækket hånd kunne hindre henholdsvis Hansens og Frosts dominans.

Hos herrerne var der ligeledes spørgsmålstegn ved den forsvarende mesters niveau forud for turneringen. Den seksdobbelte DM-vinder, Kristian Frost fra Sport92, stillede nemlig til start stort set uden at have duelleret mod resten af eliten i sæsonens løb grundet en skade i hånden. Derfor øjnede konkur-

Hos damerne var den 11-dobbelte danmarksmester, Line

renterne med Rasmus Møller Nielsen, Skovbakken Squash, og

Hansen fra Birkerød Squashklub, storfavorit til at hjemtage

hjemmebanefavoritten, Lau Kiehn fra Herlev/Hjorten Squash, i

guldet i Dame Mesterrækken. De senere års førsteudfordrer,

spidsen, en mulighed for at vippe en Frost i tvivlsom kampform

Sally Skaarenborg fra Kolding Squashklub, havde oven i købet

af pinden.

droslet ned på sin squash og stillede slet ikke til start, hvor-

Alle tre forhåndsfavoritter leverede i de første runder og

for Hansen af den grund blot syntes om muligt endnu mere

spillede sig i semifinalerne uden at afgive sæt. I den første

umulig at fravriste DM-trofæet.

semifinale gjorde Rasmus Møller Nielsen kort proces mod den

Når der alligevel sneg sig et lille spørgsmålstegn ind ved Hans-

nu pensionerede racketlon-stjerne, Jesper Ratzer, og bookede

ens urørlighed forud for dette DM, var det fordi, at det i marts

en plads i finalen efter tre hurtige sæt. I den anden semifinale

blev kendt, at hun var i lykkelige omstændigheder. Spørgsmålet

tørnede Frost og Kiehn sammen i det, der af mange ansås som

var derfor på forhånd, om Hansen ville være hæmmet i sin bev-

den første reelle styrkeprøve for Frost. Udover et tæt andet sæt

ægelse på squashbanen af graviditeten?

viste Frost sig overraskende overlegen på dagen og spillede sig

Trods den papiret sværest mulige lodtrækning viste den for-

overbevisende i finalen med 3-0 i sæt.

svarende danmarksmester dog ingen nåde og cruisede i finalen i sikker stil ved at slå Sarah Lauridsen og Cecilie Mayer 3-0.

Finalen blev således et opgør mellem de to største forhånds-

I finalen ventede Sarah Lauridsens søster, Mathilde Lauridsen

favoritter, der efterhånden har krydset klinger mange gange.

fra Thy Squash, der på sin vej til finalen havde besejret Caro-

De to finalisters spil lå ekstremt godt til hinanden med Møller

line Lyng Christiansen og Sissel Trap Wiegandt. Det var unge

Nielsens offensiv mod Frosts defensiv, så der var lagt op til et

Lauridsens første DM-finale, men thyboen bed godt fra sig

festfyrværkeri af en squashkamp. Kampen levede dog ikke

og testede Hansens bevægelighed på forbanen med flere gode

op til de store forventninger. Dertil var Frost simpelthen for

boasts. Rutinen fornægtede sig dog ikke, og Hansen udnyttede

stærk. Den forsvarende danmarksmester fik en flyvende start

på flotteste vis Herlevs glasbane til at sætte Lauridsen under

med 11/3 i første sæt, hvor Frosts høje tempo og lave fejlmargin

hårdt pres med sine præcise, offensive slag. Efter tre sæt kunne

ikke levnede Nielsen ret mange chancer for at dominere T’et.

Hansen række armene i vejret og juble over sin 12. DM-titel

Kampen igennem holdt Frost sit fokus og disciplin, og selvom

på stribe. En helt unik præstation af Danmarks Squashdron-

Møller Nielsen i et par situationer var uenig i dommerens linje,

ning, der trods sin kommende titel som mor og en nylig tilba-

måtte han sande, at Frost på dagen var den bedre spiller. 3-0 til

getrækning fra den professionelle squash-tour også i sæsonen

Frost og den syvende DM-titel var i hus.

2017-18 står med gode kort på hånden for at fortsætte sin

I bronzekampen startede Ratzer stærkt ud ved at tage første

dominans.

sæt, men herefter stod der Kiehn på resten af kampen, der

Bronzemedaljen tog Cecilie Mayer sig af med en 3-0-sejr over

endte 1-3.

Sissel Trap Wiegandt.

6


SQUASH PROFESSIONALS TRUST IN VICTOR

RAPHAEL K ANDRA (GER) WINNER CLEVEL AND SK ATING CLUB OPEN 2016 NO. 2 GERMANY (01/2017) FULLY EQUIPPED BY VICTOR

K ARIM ABDEL GAWAD (EGY) “BABY FACED ASSASSIN” PSA MEN’S WORLD CHAMPION 2016 NO. 2 WORLD WIDE (03/2017) EQUIPPED BY VICTOR

KRISTIAN FROST (DEN) 7X NATIONAL CHAMPION DENMARK EQUIPPED BY VICTOR

VICTOR IP 9RK RECOMMENDED BY KRISTIAN & R APHAEL

8

VICTOR SH-A920 blue CHOICE OF K ARIM ABDEL GAWAD


Elitesquash for juniorerne af Sebastian Pedersen

Danmark De hjemlige turneringer for juniorerne består af fem Junior Grand Prix’er (JGP’er), et Junior DM og et hold DM. Hver turnering afholdes over en weekend fordelt på to på Sjælland og fire i Jylland. Juniorerne stiller op i rækker inddelt efter niveau, henholdsvis A, B, C osv. Drenge og piger spiller i samme række, hvor A-rækken er den bedste, B-rækken den næstbedste og så fremdeles. I øjeblikket er der tre-fire U19 spillere samt tre U17 spillere, der kæmper om topplaceringerne i dansk squash.

De bedste juniorer i Danmark 2017 U19 U17 Sarah Lauridsen

Klara Møller

Caroline lyng

Sabine Petersen

Sebastian Pedersen

Tobias Weel

Julius Fuglsang

Marcus Jepsen

Mikkel Kønigsfeldt

Elias Coyle

Junioreliten skal til januar i aktion igen, hvor det gælder Europas største turnering, nemlig British Open, som afholdes i Birmingham, hvor der blandt andet også er dansk deltagelse. Dette års EM afholdes i Bielsko-Biala, Polen. VM bliver afholdt i Chennai, Indien.

Internationalt Hvis vi tager et kig uden for de danske grænser, er niveauet noget højere. Træningskulturen i udlandet er lidt anderledes, end hvad vi har herhjemme. De lande som ligger længst fremme i juniorsquash er Egypten, USA, England og til dels Frankrig, da de lige nu råder over verdens nummer 2 hos juniorerne. Ved dette års veloverstået Junior VM, var det Marwan Tarek (EGT) og Victor Crouin (FRA), der spillede finalen. Det blev Marwan der trak det længste strå efter en lille times spil. På pigesiden er det ligeledes Egypten, England samt Malaysia, der er længst fremme. Ved dette års VM var det to egyptere, der kæmpede om titlen. Finalen blev spillet af Rowan Reda Araby (EGT) og Hania El Hammamy (EGT), hvor Hania måtte se sig slået.

FOTO: Mads Jepsen (træner), Marcus Jepsen, Klara Møller, Tobias Weel, Mikkel Køningsfeldt, Sabine Petersen, Julius Fuglsang og Martin Laursen (træner)

9


David McAlpine

Danmarks landsholdstræner har skrevet

flere gode råd til motionisten

Get Squash Tip and tricks From The National Coach Having watched and also played with different levels of club players I often get asked about which areas of their game they can improve upon to make long term changes to their game. This so that they can perhaps beat an opponent who they play on a regular basis, to make an extra step in their game or just a new challenge. This can come in the form of small technical changes, technical or tactical drills or conditioned games designed to help employ the changes a player wishes to work on.

the back wall. Hard serve is hit just above the cut line on the front wall, aiming to hit the side wall, low down, just behind the service box. It can also be aimed to a length straight at the opponent or close to the half-court line. When waiting to return the serve stand ‘open-stanced’ at the corner of the serve box, racket ready and looking at your opponent. When the serve is hit the, other than starting to move, the first thing that you will do is lift your racket up in preparation for the return. Where possible volley to stop the ball from going into the back corner. If the serve will travel and come out of the back corner then it may be best to let it bounce and sit-up for the return.

Four areas I feel that players can work on to get an extra edge are as follows. Serve and return – usually a good lob serve and a volley return. Volley – simply volley more when in the middle of court. Lob – not just defensive but also when in the back corners. Straight drop – take advantage of loose shots from your opponent. I would also recommend that players take time to actually practice some drills, even if it is only for 10-20mins before playing and then put things into practice while playing.

1)

Serve and return

Serve and return is relatively simple to practice as every rally starts with both. However a lot of players still, when serving, just play the serve as if just to get the rally started rather than using as it as an opportunity to apply pressure from the very first ball. Lob serve should be hit high on the front wall, aiming to hit the side wall near the back of the court and drop to the floor near

10

FOTO: David laver et lige drop


2) Volleys Not just on the return of serve but just in general in the course of a rally. When you have the ‘T’ position you really want to keep that area of the court and not let the ball go past you. Look to volley whenever possible, even taking difficult volleys can be worthwhile as it will surprise your opponent, take time away from them and create pressure. An easy way to practice volleying is simply to have your partner play shots up for you from behind so that you moving just off the ‘T’ plays straight volleys into the back court. Good to set up a timer of 1 minute and change over after each minute of hitting. Your target area for a length should be to get your first bounce to land at the back of the serve box. Place a target down for extra fun and see who can hit the most. If playing the volley in short try to get the ball to land as far up the court as possible with the ball hitting the floor first before the side wall. Expand this practice so that the player behind go play straight of cross shots so that you on the ‘T’ must try to volley everything. Again change over after 1 minute and repeat. In terms of a game format, both players must play in to the back

off and open stance and using the same racket preparation as for a drive. A more simple short back swing can be used the more you are in the front court, off an opponent’s boast or as a counter drop. Your racket should still follow through the shot and racket head should come through quickly and open with some cut on the ball. Once you have played a drop you must be ready to move forward and take the next shot that your opponent plays are early as possible. Some of the drills mentioned above in the previous shots can have a drop shot built in to them. The following are still favourites… i)

Player A plays a drive and then a boast, player B plays a

drop and then a drive. ii)

Player A plays as in i), player B plays drop and then ei-

ther a cross lob or straight drive. (player A should look to volley straight drive) iii)

Both players have the option of a straight drive or boast

in the back corner. If a boast is played then the options are drop, straight drive or cross lob.

court, but.. i)

Each has the option of a straight volley to the

front. ii)

Each can play any volley to the front

iii)

Each has the option of only one volley to the

front per rally. Players should look to take risks, the tempo will increase and at first it will seem scrappy. Volleys should be played as pressure shots rather than as winners. Tip – use an open stance when volleying across the middle and towards the back of the serve boxes.

3) Lobs Similar to the lob serve in terms of how under used it is and yet so effective it is when used well. Lobbing is simply to gain time and can be the easiest way of getting the ball past your opponent into the back corners. If lobbing cross court then height is the most important element. If lobbing straight, then the shot must be as close the side wall as possible. Both lob shots must land within 1m of the back wall. Cross lobs, like serve, should hit high off the side wall first. Here is a relatively simple drill to practice.. i)

Player A serves or plays straight drive, player

B boasts, A lobs straight or cross, B drives straight, A boasts, B lobs straight or cross, etc. (Have option to play another boast after lob, if lob too good to drive). ii)

As above with option to play 1 drop shot after

the boast. iii)

As above but with option of cross lob from

back corner to back corner.

4)

Straight drops

Straight drop is effective as it does not have so far to travel and dies quickly. Try to hit the nick if possible otherwise have the ball finish close to the side wall on the second bounce or die as quickly, and short in the court as possible. Drops that are played from a more central position can played

FOTO: David flugter i baghånden David: “The above drills and rallies are really on working on 4 areas of your game and yet by keeping your options clear you can play a more effective game. Look to spend some time with practice before going into match play, but when you do play put your practice in to effect. - Good luck.”

11


Status for dansk squash 2017 Morten Fisker har talt med: formand for forbundet Kenneth Plummer samt idrætskoordinator Rasmus Tander Medlemsstatus i dansk squash

sudviklingen i positiv retning - således, at man har medlemsstop

Dansk Squash Forbund har pt ca. 5.500 medlemmer fordelt på

for tiden - klubben har i dag ca. 600 medlemmer.

39 klubber. Medlemsudviklingen har været uændret de seneste

Dette er lykkedes via tiltag inden for juniortræning (klubben har

år - men forbundet kan stadig drømme om tidligere tiders stor-

ca. 55 juniorspillere) og 25 damer deltagere ugentlig også i nyb-

hed -hvor forbundet havde 10.000 medlemmer fordelt på 50%

egynder træning - så det kan lade sig gøre, såfremt klubberne gør

flere klubber.

en aktiv indsats.

Retfærdigvis er der mange flere som spiller squash, idet man har en “tommelfingerregel “ som siger, at man kan gange antal

Hvad kan forbundet så gøre

medlemmer med faktor 3, for at finde det samlet antal (altså også

Forbundet har fokus på at få øget antallet af medlemmer via ATK

dem som ikke er medlem af nogen klub) - så antallet af squash-

(alders relateret træning) hvor det handler om at få så mange

spillere i dk er måske mere korrekt på ca. 16.000-17.000 spillere.

boldberøringer som muligt og dermed opleve glæden ved squash - det er lidt i lighed med tennis sporten - hvor man også forsøger

Haller og banekapacitet

sig med “mini tennis” for de små børn.

Forbundet oplever ikke, at sporten begrænses af manglende banekapacitet rundt om i landet - selvom man indrømmer, at

Forbundet har også udarbejdet en strategiplan for fremtiden -

squashsporten er et “uland” i store dele af landet - tænk blot på

som “kører” på 4 spor:

hvor få baner man finder på Sydsjælland og i store dele af Fyn

1. Flere skal spille mere og bedre squash - hvilket kræver at

og Jylland.

træneruddannelsen gøres mere tilgængelig rundt om i landet.

Glædeligvis har forbundet kendskab til to kommende projekter -

2. Nye markedsførings tiltag - det skal simpelthen være “IN” at

nemlig i Espergærde & Holbæk - hvis alt går vel - taler vi om 7-8

spille squash!

nye bane i disse to byer i år 2018.

3. 4 store PSA turneringer - startende med den første i Odense i år 2018.

Klub og klubliv

4. Udvikling af organisationen bestyrelsen og de professionelle

Forbundet ser det som en stor udfordring at flere klubber blot

og frivillige medarbejdere.

er registret i forbundet for at kunne deltage i Danmarks turneringen og ikke for reelt, at “dyrke” klublivet og derved hverve nye

Forbundet har en ambition om at øge antallet af medlemmer

medlemmer til sporten.

med ca. 500 pr år over de næste fire år - hvilket må siges, at være

OSC er et godt eksempel på, hvordan man har vendt medlem-

en beskeden men måske realistisk ambition.

12


Klubadministrationssystem til squashklubber Få en "super-klub" der er velfungerende og rentabel med os

Få flere medlemmer Levende hjemmeside med brugerinteraktion Simpel tilmedling til holdkampe og træninger Automatisk opdatering af alle ranglister

Tilfredse medlemmer Automatisk døråbning med din mobil App til bookingsystem Automatisk check-in

Glade frivillige Brugervenligt økonomisystem Nem håndtering af medlemskaber og kontingenter Gratis promovering af klubben Automatisk lysstyring og og adgangskontrol

Vi er insidere med mere end 20 års erfaring indenfor squash Vi har etableret samarbejde med flere af de største danske squashklubber og det danske squash forbund

WWW.SPORTYFRIENDS.COM info@sportyfriends.com +45 3178 7528


KARAKAL

Internationalt nyt

FOTO: Ali Farag og Cameron Pilley fra World Champions 2017

af Morten Jaksland

VM for hold 2017 De egyptiske herrer har domineret verdensranglisten i lang tid og nu fik de endelig deres VM titel for herrelandshold. I finalen besejrede de England 2-0 (landskampene bliver afviklet som først til 2 vundne kampe). De rutinerede Engelske herrer Nick Matthew, James Willstrop og Daryl Selby, som alle er i den modne ende af deres 30’ere, stod i finalen overfor et stjernespækket egyptisk hold i (kun) næsten stærkeste opstilling. Den ellers formstærke Mohammed El Shorbagy blev sparet for at få den optimale optakt til det individuelle VM, der ligger umiddelbart efter VM for hold. Holdet bestod således af den regerende verdensmester. Karim Abdel Gawad, verdens nummer 3, Ali Farag, legenden Ramy Ashour og verdens nummer 5, Marwan El Shorbagy. Et yderst stjernespækket hold, som altså endte med at leve op til favoritværdigheden. Tillykke til de egyptiske herrer!

med alt opmærksomheden, idet den fremadstormende Karim Abdel Gawad noget overraskende havde spillet sig frem til finalen, efter at han i semifinalen havde gjort det af med Mohamed El Shorbagy i en episk 5- sæts kamp. I finalen stod han overfor magiske Ashour, som i semifinalen havde fået walkover mod Gaultier, der måtte trække sig med en skade. De to finalister er begge kendt for spektakulært spil, og der var lagt op til et brag af en kamp. De første 2,5 sæt blev meget lige og udspillede sig i et hæsblæsende tempo krydret med mange flotte detaljer. Herefter måtte Ashour sande, at hans gamle baglårsskade stadig spøger, og han måtte trække sig tidligt i 4. sæt, hvilket gjorde Gawad til fortjent verdensmester 2016 på hjemmebane. Vores to danske håb, Line Hansen og Kristian Frost, deltog ikke i VM 2016.

Individuelt VM 2017 I 2017 blev VM afholdt i Manchester som den sidste turnering

Individuelt VM 2016 VM 2016 blev afholdt i Cairo, hvilket affødte store forventninger til de egyptiske herrer og damer. Ved damernes turnering var den unge Nour El Sherbini forsvarende mester og favorit foran et lille eksklusivt felt af udfordrere anført af El Weleily, Massaro og Serme. På dette tidspunkt er El Sherbini blot 21 år gammel og tilmed forsvarende mester, hvilket må siges at være noget af et pres at have på sig på hjemmebane. Efter blot et enkelt tabt sæt stod El Sherbini klar til en finale mod hendes landskvinde El Weleily, som havde haft noget nær samme ubesværede vej til finalen. Det blev tæt i finalen, men spændingen udeblev da El Sherbini blev ved med gøre en forskel hver gang sættene gik ind i en afsluttende fase. Efter 11-8, 11-9 og 11-9 kunne El Sherbini strække armene i vejret med endnu et verdensmesterskab. Hos herrerne ankom franske Gregory Gaultier og egyptiske Mohamed El Shorbaagy, som de helt store favoritter, da de havde domineret de fleste af årets turneringer. Med i favoritfeltet det år var også magiske Ramy Ashour og den rutinerede Nick Matthew. Det skulle dog blive en af dette års unge kometer, der løb

14

inden midtvejspausen henover julen. Hos damerne havde den forsvarende mester, Nour El Sherbini, siddet på de seneste 2 VM-titler, og det var derfor oplagt at den primære favorit til titlen skulle være El Sherbini. Hun var dog tæt forfulgt af Raneem El Weleily, som altid er farlig med sit aggressive spil. Blandt de øvrige favoritter var også Nour El Tayeb, Camille Serme, Nicole David og Laura Massaro, som alle har spillet til at blande sig helt i toppen. Uden de helt store overraskelser stod semifinalerne mellem El Sherbini og El Tayeb samt Serme og El Weleily. Mest tæt blev det overraskende nok mellem El Sherbini og El Tayeb der måtte helt ud i 5. sæt, før El Sherbini cementerede sin berettigelse til en plads i finalen ved at uddele et æg til en træt El Tayeb. I den anden semifinale cruisede El Weleily forbi Serme med 3-0 i sæt, og det stod nu klart, at VM skulle afgøres i endnu et klassisk rivalopgør mellem El Sherbini og El Weleily. I første sæt styrede El Sherbini mod sin 3. VM titel i streg, da hun fejede El Weleily af banen med 11-3. El Weleily vågnede dog en smule op i 2. sæt, og hun fik arbejdet sig tilbage i kampen ved at vinde 12-10. Efterfølgende var El Weleily ovenpå, da hun formåede at snuppe de


næste to sæt med 11-7 og 11-5. Raneem El Weleily kunne således endelig kalde sig for verdensmester, efter hun to gange tidligere har tabt i finalen i henholdsvis 2014 og 2016. I herrernes PSA turneringer op til disse mesterskaber havde de to unge Egyptere, Mohamed El Shorbagy og Ali Farag, domineret, mens de mere rutinerede kræfter i form af Ramy Ashour, Gregory Gaultier og Nick Matthew havde døjet med skader og småskavanker. Den forsvarende mester, Karim Abdel Gawad, synes at have en smule svært ved at leve op til de forventninger, folk havde til ham efter hans overraskende sejr året forinden. Ved indgangen til VM 2017 sad de egyptiske herrer på hele 9 pladser i top 20 på verdensranglisten og deres dominans synes større end nogensinde før. Deres store dominans kan af og til skygge lidt for klassespillere, som man blot glemmer, fordi der findes så mange gode egyptere. Blandt disse kan nævnes Tarek Momen, Marwan El Shorbagy (Mohameds yngre bror), Omar Mosaad, Mazen Hesham

FOTO: Marwan ElShorbagy og Ale Farag begge top 5 i verden

og Mohamed Abouelghar. Det skulle dog også vise sig at være en spiller fra denne gruppe, som tiltrak sig en masse opmærksomhed, da Marwan El Shorbagy formåede at slå den forsvarende mester Gawad med 3-0 i kvartfinalen. I semifinalen stod Marwan overfor forhåndsfavoritten Ali Farag, som forud for denne kamp havde set meget ubesværet ud. Kampen udspillede sig som et sandt 5-sæts drama, hvor Marwan noget overraskende trak det længste strå efter at have været bagud 1-2 i sæt. I finalen ventede storebror Mohamed El Shorbagy, der før finalen havde fejet alt modstand af banen. Det var første gang i historien, at to brødre stod overfor hinanden i en VMfinale. Langt de fleste pegede inden den historiske kamp på Mohamed i finalen, mens den yngre Marwan ikke blev spået mange chancer. Som kampen skred frem, stod det dog klart, at den mere kraftfulde Mohamed kom til at arbejde hårdt for sejren mod den mere snu Marwan, som mestrede alle tricks i bogen for at hyle sin bror ud af sit høje og kraftfulde tempospil. Selvom Mohamed kom foran både 1-0 og 2-1 i sæt, formåede Marwan at komme tilbage og pludselig stod Marwan med en føring tidligt i 5. sæt. På

FOTO: Camille Serme fra Frankrig top 5 i verden

dette tidspunkt kunne man dog se, at Marwan fysisk blev udfordret i duellerne, og Mohamed fik det afgørende hul på Marwans defensiv, som gav Mohamed sit første VM med cifrene 11-6 i 5. sæt.

Danske Kristian Frost deltog i turneringen. Han skulle gennem kvalifikationen for at komme ind i hovedturneringen. I kvalifikationsfinalen stod Frost overfor egyptiske Youssef Soliman, som til dagligt holder til i Bristol, England, hvor også det unge danske talent, Theis Houlberg, har sin daglige gang. Efter en meget lang og hård åbning på kampen kunne Frost se sig selv med en lovende 2-1-føring. Herefter begyndte egypteren dog at løbe fra Frost, der blev mere og mere fysisk mærket. Efter at have tabt fjerde sæt 2-11 forsøgte Frost sig med heroisk at kæmpe det bedste, han havde lært i 5. sæt, hvilket desværre ikke var nok og Soliman kunne efter godt og vel 90 minutters spil juble over sin kvalifikation til hovedturneringen. Den danske squashdronning, Line Hansen, deltog ikke i VM, da hun fornylig er blevet mor til datteren Carla.

FOTO: Paul Coll og Tarek Momen begge top 10 i verden


Bedst i test - Squashsko Et sted du ikke må spare som squashspiller er på dine squashsko. Spiller du ikke i ordentlige sko med den rette stødabsorbering og stabilitet, vil du før eller siden betale prisen i form af skader og knæ- eller rygproblemer senere i livet. Denne test er udarbejdet af professionelle squashspillere,

Tilladt

squash trænere og en fodterapeaut. Yderligere er flere mo-

Squashsko skal generelt have lyse såler, men

tionisters mening inddraget i denne test. Den er udført

står der direkte “non marking” på sålen er

over en måneds testperiode.

det ok de har en farve. Sportskæderne har

Squashboldene i bunden beskriver, hvor god skoen er

stort set aldrig squashsko, så tag ned i din

vurderet til at være. Jo flere bolde desto bedre. De nyeste

nærmeste specialbutik eller find en web-

modeller og mest solgte squashsko er medtaget i denne

shop, hvor du kan få telefonisk rådgivning

test.

om den rigtige squashsko til netop dig.

Vi anbefaler at du køber dine squashsko hos squashlife. Det er det sted i Danmark der har det størst udvalg, bedste vejledning og billigste priser.

På sålen skal der stå ‘non marking’, så efterlades der ikke mærker på gulvet.

Test vind er! Eye S-Line

Mizuno Wave Stealth 4

Victor

“Unisex og til alle typer”

“Bedst til den “tunge” spiller”

“Holdbarhed og prisvenlig”

Bedste sko til prisen. Denne squash-

Denne squashsko er en slidstærk

Denne squashsko har som noget

kombination

stød-

sjældent i denne priskategori stabili-

dæmpning og komfort. Disse karak-

sering i midtfoden og en sål af god

teristika gør skoen yderst velegnet

kvalitet, der sikrer at man ikke glider

til især de lidt tungere spillere samt

på squashbanen. Indersålen har små

dem, der lige vil have lidt ekstra af

riller, der kan være medvirkende til

de vigtigste egenskaber i en sko til

at man ikke skrider rundt i skoen

squash.

og derved blandt andet undgå va-

sko er ikke blot interessant fordi den måske hurtigste squashspiller i verden Paul Coll bruger dem. Hovedårsagen til at spille i dem bør være den stabile sål og stødabsorbering, der giver en sublimt greb i gulvet samt støtte til foden. Desuden det bløde, men stadig slidstærke ydre og ikke mindst det lækre og anderledes design. Denne

allerede

squashsko

meget

kommer

populære

som

noget

sjældent i tre forskellige flotte farver, så du selv kan vælge en der matcher til dit squashtøj eller squashketcher. Vælg mellem en skinnende hvid, en afdæmpet turkis/blå og en lysende neon gul.

af

stabilitet,

bler. Som en squashsko bør have har Ydermere sikrer Mizunos Dynamo-

den en god stødabsorbering i hælen.

tion Fit-teknologi dig en ekstremt

Sammenlignes den med topskoene,

god kontakt med gulvet, der reduc-

kan lidt høj vægt og manglende smi-

erer risikoen for at skride i den, når

dighed afsløre at vi ligger i den lidt

du kommer ud i yderpositioner på

billigere ende af skalaen. Men er du

squashbanen.

lige startet til squash, på SU eller af en anden årsag tænker du ikke vil

Der kommer en ny model med

bruge for meget på en squashsko, så

samme navn sommeren 2018, som

er denne Victor V-370 er rigtig godt

bliver både lettere og lidt blødere.

bud.

Bredde

Normal

Bredde

Normal/bred

Bredde

Normal

Vægt

Let

Vægt

Tung

Vægt

Tung

Holdbarhed

Middel

Holdbarhed

Fremragende

Holdbarhed

God

Stabilitet

Fremragende

Stabilitet

Fremragende

Stabilitet

Middel

Stødabsorbering

Fremragende

Stødabsorbering

Fremragende

Stødabsorbering

God

16


Skidt men tilladt

IKKe tilladte sko

Desværre ses det ofte at ny-

Alle type af løbesko er totalt bandlyste, da de ødelæg-

begyndere spiller i Adidas

ger banerne. Du kan tjekke om du må spille i dine sko

Spezial, hvilket vi stærkt må

ved at kigge på sålen, ved ca. 95 % af alle indendørssko

fraråde. Godt nok er den bil-

står nemlig der “none marking”, hvilket betyder at de

lig, men den er også noget af

ikke smitter af og laver sorte streger på gulvet. Des-

det allerværste du kan spille

uden er du næsten garanteret, at du vrider om før eller

squash i. Det er kun et spørgsmål

siden, da løbesko kun er lavet til at løbe lige ud og ikke

om tid før du før problemer med

pludselige start og stop

kroppen, og så er det ærgerligt først

bevægelser

der at finde ud af, at du kunne have fået en

samt

sidevers afsæt,

rigtig squashsko for de samme penge. Når det er sagt

som alle bru-

kan det dog godt betale sig at ofre lidt ekstra på en

ger i squash.

par sko med god støtte og den rette stødabsorbering, så bliver din krop så glad. Vælger du alligevel og kigge efter andet en squashsko, så er håndboldsko det der ligner mest.

Valu

Salming Kobra

e fo r mo ney Karakal Pro lite

Asics Gel-Court Controle

“Til spilleren med bred fod”

“Meget fleksible og prisvenlig”

“Let og dejlig blød”

Denne topmodel er stødabsorberende,

Karakal Pro Lite Squashsko giver

Asics laver ikke deciderede squash-

stabil og let. Disse egenskaber gør dig i

squashspilleren en super god stabi-

sko, men flere vælger alligevel at

stand til at præstere på højeste niveau

litet. Både ved hælen og forfoden er

spille i dem. En let og fleksibel sko,

på squashbanen, hvor især hælen og

skoen designet til at støtte din fod og

der er behagelig at have på og gør

stabiliteten sættes på prøve.

sikre, at du ikke skrider i sideværts

at man føler sig hurtig på fødderne.

Salmings ‘RollBar’ teknologi på in-

bevægelser på squashbanen. Den

Noget af det der gør skoen rigtig be-

dersiden af ydersålen giver dine tæer

giver dig et godt grip på gulvet og

hagelig er samtidig skoens svageste

et bedre afsæt, når du skal fremad på

modvirker samtidig, at du glider, når

side, nemlig den bløde stødabsorber-

banen. Salmings velkendte ‘EXO 3

du kommer i yderpositioner ved de

ing. For rigtig mange spillere vil det

Skeleton’ teknologi er samtidig garant

lange stræk ud til banens fire hjørner.

risikere at kunne give problemer på

for at stabilisere din fod. Som en ek-

Alt i alt en virkelig god squashsko

sigt, da man i squash lægger hele sin

stra sikring i hælen har Salming ud-

fra australske Karakal, der er kendt

vægt på det bagerste af stødabsorber-

viklet en ‘Ergo Heel Cup’, der er en lille

for at have produceret nogle af ver-

ingen når man går frem på banen. På

smule længere end i mange andre sko

dens bedste ketcher grips de sidste

motionsplan og hvis man ikke vejer

for at stabilisere hælen. Sålen er frem-

mange år. Yderligere skal det nævnes

for meget er det en lækker sko. En

stillet af en speciel blanding af gummi,

at Cameron Pilley, som er blandt

lille ulempe ved denne model er, at

der er ekstremt holdbar og designet til

verdens top 10 bedste, spiller i denne

den har et hul i bunden for at give

at give dig den bedst mulige kontakt

model.

bedre ventilation, men sveder du

med alle typer af indendørs gulve.

meget, risikere du, at der løber sved ud og gør banen våd.

Bredde

Bred

Bredde

Bred

Bredde

Normal/smal

Vægt

Let

Vægt

Normal

Vægt

Let

Holdbarhed

Middel

Holdbarhed

God

Holdbarhed

Middel

Stabilitet

Fremragende

Stabilitet

Rigtig god

Stabilitet

Fremragende

Stødabsorbering

God men blød

Stødabsorbering

Rigtig god

Stødabsorbering

God men blød

17


FOTO: Nele Gilis # 1 i Belgien (Harrow)

Guide til squashbolde af Lars Kleiminger Unavngivet 2 1

At finde den squashbold der passer bedst til sit niveau kan

eller alt for ofte af en serv efterfulgt af en returnering, hvorefter

være en udfordring for både begyndere og lettere øvede. For

duellen er afgjort. Dette er et tydeligt tegn på, at der spilles med

hvor meget skal bolden hoppe, og hvornår er man klar til at

en bold, der ikke hopper tilstrækkeligt. Resultatet bliver, at man

skifte til bolden på næste niveau? Og hvor mange gange kan

får alt for korte dueller, lærer spillet langsommere og i sidste

man egentlig spille med den samme bold? Her får du alle

ende simpelthen får mindre udbytte af sin tid på squashbanen.

svarere i vores guide til valg af squashbold, så du får mest

Havner du på den anden side med en bold, der mest af alt

muligt ud af din tid på squashbanen.

opfører sig som en hoppebold, er det til gengæld en god indikation på, at du bør spille med en mindre livlig bold.

typer squashbolde Til seniorspillere finder du groft sagt fire forskellige squashbolde med hver sin sværhedsgrad. Forskellen på boldene er ganske enkelt, hvor meget de hopper; Jo højere dit squash-niveau er, des mindre bør din bold hoppe og vice versa. Årsagen er, at jo højere bolden hopper, jo mere tid får du til at nå hen til den og slå dit slag. Du kan se hvilket niveau, en bold er beregnet til, ved at se på antallet af prikker og prikkernes farve på bolden. Foruden ovenstående bolde er du måske også stødt på en hvid squashbold. Disse er fremstillet til brug på glasbaner, da lyset er markant anderledes, hvilket gør det praktisk talt umuligt at anvende en almindelig, sort bold. Endelig findes der en række juniorbolde i forskellige farver og størrelser inddelt efter niveau og aldersgrupper. Denne artikels fokus er dog rettet på bolde til seniorer, så har du spørgsmål vedrørende juniorbolde, anbefales det at tage fat i din klubs juniortræner eller mere erfarne spillere.

Hvilken squashbold skal jeg så vælge? Så langt, så godt. Nu ved vi, hvad der er at vælge imellem, og hvor meget bolden ideelt set bør hoppe. Men hvilken bold passer så lige præcis til ens niveau? Flere begyndere og lettere øvede har en tendens til at overvurdere sig selv og tænke: ”Argh, vi kan lige så godt spille med den sværeste bold fra start af, så vi lærer det med det samme. ” Som følge heraf består nye spilleres du-

18

Med udgangspunkt i ovenstående retningslinjer kan du og din makker naturligvis også inddrage jeres egne præferencer i valget af bold. Er I på squashbanen for at spille nogle lange, udmarvende dueller, eller vil I forsøge at træne bestemte slag med en vanskelig slag-øvelse, er en mere hoppende bold velegnet. En mindre hoppende bold er derimod mere passende til folk, der er nysgerrige efter at prøve en mere udfordrende bold. Med andre ord kan målet for din squash også have indflydelse på valget af bold. Er du stadig i tvivl, om du har fat i den rigtige bold, har mange også gavn af at skifte mellem to forskellige sværhedsgrader af bolde for at kunne sammenligne dem direkte og træffe valget derudfra. I sidste ende er tilfredsheden som regel størst, når I føler, at I har den bold, som I får mest ud af spillet med.

Squashboldens holdbarhed Selvom du har fundet den optimale squashbold til dit niveau, er der fortsat en ting, som kræver din opmærksomhed. Et ofte undervurderet aspekt ved squashbolden er nemlig dens tilstand. Der er en verden til forskel på en ny bold og en slidt bold. Som ny er squashbolden sort og ru og får derfor den optimale kontakt med gulvet og hopper således korrekt. I modsætning hertil har en slidt bold mistet denne ruhed og er blevet lysegrå og glat som følge af slidtage og snavs, hvilket får den til at ’sjutte’ henad gulvet. Dette bevirker, at den slidte bold hopper markant fladere, og derved ændrer spillet totalt i negativ retning. Boldens holdbarhed nedsættes, hvis der ikke er fejet ordent-

28-09-2017 16:28:13


8-09-2017 16:28:13

Hoppe-højde

Begynder

lettere øvet

god spiller

Bold

ens h ænge tid

Elite

HUSK Varm bolden op! jo varmere den er,

ligt på squashbanen, samt hvis

onelle eller glade amatører, der folder sig ud på squashbanen.

bolden er opbevaret løst i ta-

Vil du have syn for sagen, så se på de bedste spillere herhjem-

sken sammen med snavs og

me eller tag et kig på det efterhånden betragtelige udvalg af

støv, der gør den glat. Et lille

professionelle kampe, der er tilgængeligt online. Begge dele

trick til at få noget af ruheden

vil vise dig, hvordan en squashbold bør hoppe under en kamp.

tilbage, er at gnide bolden frem og og tilbage henover stren-

Værd at bemærke er at de professionelle spiller med den

gene på din ketcher. Det slider på bolden, men hellere det end

sværeste bold (to gule prikker), selvom det ved første øjekast

at spille med en glat, lysegrå bold, populært kaldet et ’spejl’.

ligner, at den mere hopper som en bold med én blå eller én

Vigtigheden af at spille med en ny bold understreges glim-

rød prik. Årsagen hertil er, at de professionelle spillere både

rende af, at bolden udskiftes til hver kamp ved de pro-

slår hårdere, hurtigere og har længere dueller, hvorfor en

fessionelles turneringer, mens en bold typisk holder til

bold med to gule prikker når en højere temperatur og der-

to kampe herhjemme i den danske elitedivision. Mo-

for hopper mere, end når ’almindelige’ mennesker spiller.

tionister kan spille op til fem gange med samme bold,

Det store spænd i niveau fra begynder og helt op til eliten har

men så er det for alvor også tid til at finde en ny frem.

da også resulteret i produktionen af forskellige bolde jf. forri-

Alt i alt får du en markant bedre squashoplevelse ved at spille

ge afsnit, så alle får muligheden for at spille med en bold, der

med en ny bold, der passer til dit niveau, så sørg for at udskifte

hopper, som den skal. En vigtig ting at huske i den forbindelse

din bold jævnligt. Køber du flere ad gangen, kan du få stykpri-

er, at bolden skal slås varm for at hoppe optimalt. Under de

sen helt ned omkring 15 kr. Og det betaler sig.

professionelle kampe, når bolden op på en temperatur over 40

jo bedre hopper bolden

grader, så det dur altså ikke at hive en kold bold op af tasken

Hvor meget skal bolden hoppe? Bolden skal faktisk hoppe lige højt, uanset om det er professi-

FOTO: Paul Coll (Eye)

og kaste sig direkte ud i kampspil – heller ikke selvom bolden har en blå prik og efter forskrifterne hopper meget.


af Sissel Trap Wiegandt

Interview with Cameron Pilley ing squash and if you get bored, try some different drills or routines or watch some Pros play to get inspired. As a youngster, make sure you are playing different types of games in pra-

Personal info Age: 35 years Weight: 84 kg Height: 190 cm Country: Australia Residence: Denmark Status: Married with Line Hansen + a babygirl Racket brand: Karakal Sponson: Karakal

ctice and trying different shots.

What do you think is needed to make squash more popular in Denmark? The clubs I have been to always seem to be busy in the afternoons and evenings, which is great. It is important to have as many schools as possible involved to give the students a chance to play squash, because there will always be some kids who love the game and will continue to play it, even when they finish school. I would like to see more spectators at league weekends – you have top Danish and Internationally ranked players competing against each other at clubs around the country, so it is

Pilley and his daughter (Agnes)

a perfect opportunity to promote the game and watch top squash. The league needs to be promoted more by the clubs.

When did you start playing squash? I could hit a ball when I was 3 and played my first tournament when I was 6, so I have basically played my whole life.

Is there a difference between what you eat up to an important match and for everyday life? There isn’t a huge difference although in the 3 days leading up to a tournament, I will make sure I eat more carbs in my

How often do you train? As I’ve gotten older and now that I have a child, my training has changed compared to what it used to be.

During the

season I will train about 5-7 times a week. I am travelling so

main meals. In general, I just make sure I eat well and keep hydrated.

much and playing many tournaments, leagues, exhibitions

How many countries have you been to?

and coaching clinics, so I need to make sure my body recovers

I’m not exactly sure but it is between 43-48 (I have a competi-

and is injury free. In the off season when there are no tour-

tion with my wife Line and she is beating me!)

naments, I train at least 10 times per week.

What is your highest ranking on the PSA rankings? My highest ranking to date is 11 in the World.

Which country is your favorite for holiday and for squash? My favourite tournament would be the Tournament of Champions in NYC. It has an electric buzz around the place and the crowd and atmosphere is just crazy! To holiday, some of my

What is the secret of how to hit the ball so hard?

favourite countries /cities would be Barcelona, Florence, Santorini, the coast of California and obviously Australia!

I think there are a couple of basic guidelines you should follow. You need good technique; very good timing of the ball; and it helps if you have long arms! I have done a YouTube video explaining how to hit a hard forehand drive.

Who is the best squash player you have ever played against?

What do you think about living in Denmark? I really like it here. Great infrastructure and everything works well (except Post Danmark!). The quality of life here is very good and I don’t mind the cold because in the winter it’s quite hyyge!

Tough question. I couldn’t pick out just one player so I will name my top 3 players I have played against: Ramy Ashour

How has it been to become a father?

(nobody plays like him, he changed the game), Amr Shaba-

It’s been great and it has put a totally different perspective

na (perfect technique, a very fair player, every shot he plays

on life, in a good way. You never know what to expect with

looks the same) and Jonathon Power (deception and squash

your first child and it’s just been amazing. Travelling for tour-

awareness).

naments it is getting harder to leave the family, but it is my job

Do you have any tips or tricks for youth players and general? The game need to be fun. Make sure you are having fun play-

20

and you gotta do what you gotta do!


”Has the world’s hardest shot” and ”World champion in double” FOTO: Gregory Gaultier og Cameron Pilley

Tricks til at slå et rigtig hårdt slag

Pilley er kendt for at være den i verden, som kan slå hårdest til en squashbold og er blevet målt til en hastighed på 284 km i timen. Pilley har været med i forskellige forsøg hvor han blandt andet har skudt sin bror i ryggen med en squashbold, så der var et ”hul” ind i ryggen på ham, som det ses på billedet. Læger har efterfølgende udtalt at det var ekstremt farligt, da den kunne have ramt uheldig og givet permanente nerveskader. Meget af kraften i Pilleys skud kommer fra benene og den korrekte overførsel af kropsvægt, som hjælper med at øge armens svinghastighed. Ydermere har Pilleys højde og armlængde betydning for det hårde slag.

Ligesom et pendul For at maksimere din kraft er det vigtigt at du fuldfører dit sving. Svinget kan udføres på forskellig vis. Pilleys sving kan beskrives som en pendul bevægelse, hvor tilbagesvinget starter højt oppe, næsten til overdrivelse og nærmest kastes afsted i en ren eksplosion af kraft.

Afslappet sving Det er vigtigt at være helt afslappet i kroppen når svinget udføres, For at gøre svinget så naturligt som muligt. Spænder man i armen, holder for hårdt på ketcheren bliver slaget stift og man mister den naturlige kraft. Dette kan på mange parametre sammenlignes med et golfsving.

Før ketcheren igennem slaget Det er nemmere at genere kraft når man svinger gennem bolden og ikke stopper lige når man har ramt bolden. Det skal minde meget om at kaste noget afsted.

Vægtoverførsel og træfpunkt Vægtoverførsel er også rigtig vigtigt for at få så meget kraft som Muligt, ind i slaget. Her laves en vægtoverførsel fra det bagerste ben og til det forreste, såfremt man har mulighed for at ramme bolde ved den forreste del af kroppen. Man skal således

Pilleys brothers back after Pilley shot him down

hverken ramme bolden før eller efter kroppen.

21


Fælles for alle skader gælder det, at det er meget nemmere at forebygge end at behandle.

Sådan undgår du skader af Morten Trap Wiegandt Vi er så heldige at dyrke verdens sundeste sportsgren, hvor risikoen for skader ift. mængden af motion er meget lille. De fleste af de skader kan som regel undgås med den rette forberedelse og brug af det rigtige udstyr.

Forberedelse på dagen Søvn

Træn noget andet Styrketræning Squash er en meget alsidig sport, hvor man bruger det meste af kroppen. Store mængder af styrketræning er derfor ikke nødvendigt medmindre man har skavanker i særlige områder. Det vil dog virke skadesforebyggende for mange at lave lidt mave- og rygøvelser. Desuden kan det være en ide at lave lidt

Vi ved det alle, men nedprioriterer det alligevel ofte. For at

for overkroppen også, så man ikke bliver skæv i kroppen af at

kroppen er helt fit for fight til hård træning, kræver den i de

man kun spiller med den ene arm. Man kan sagtens klare dette

fleste tilfælde minimum 7 timers søvn. Mindre søvn, især hvis

uden at gå i et fitnesscenter, men blot lave frie øvelser med egen

det står på gennem længere perioder, nedsætter blandt andet

kropsvægt i squashcenteret.

kroppens evne til at restituere, evnen til at lytte til kroppens signaler samt ens reaktionstid.

Væske og mad

Varieret træning Varier din træning, så du ikke altid laver de samme øvelser og træner lige længe hver gang.

Det er individuelt hvor meget væske man har brug for blandt andet afhængig af ens størrelse og om man har et fysisk krævende job. Ens for alle er det dog at man har brug for en del vand i løbet af dagen og at drikke en kande kaffe og en cola til frokost slet ikke er nok. Forbereder man sig til turnering, vigtige kampe el. lign. er det vigtigt at man over en periode på et par uger vænner kroppen til at optage mere væske. Hvis den ikke er vant til det, så har kroppen en tendens til at sende det direkte gennem systemet. Hvad du spiser spiller også ind på din præstation og hvis man er blevet skadet kan den rigtige kost hjælpe dig hurtigere tilbage igen.

Opvarmning Mange har det med at møde op 5 minutter før de skal spille, hurtigt klæde om og så på banen. Det er virkelig farligt. Et kvarters tid med opvarmning vil være rigeligt for de fleste, da man som regel også starter ud med at slå stille og roligt på banen. Synes du det lyder som for lang tid, så brug lidt kortere tid, alt tæller og bare 5 minutters opvarmning kan mindske risikoen for skader væsentligt.

22

Udstrækning Selvom nogle undersøgelser har stillet spørgsmålstegn ved hvorvidt udstrækning er gavnligt, så er der absolut ingen tvivl om at udstrækning kan gøre dig mere smidig, hvilket som udgangspunkt vil mindske risikoen for skader.

Undgå lange pauser Risikoen for skader stiger voldsomt, hvis du fx har været på 3 ugers ferie uden at røre dig og så går direkte i kamp når du kommer hjem. For ældre personer er det meget afgørende at spille regelmæssigt og undgå længere pauser. Det er altafgørende at man ikke begynder at træne hårdt hver dag efter en pause, men giver kroppen tid til at bygge op igen.

Udstyr Dette er den nemme del, men mindst lige så vigtig som ovenstående. Her skal ikke bruges timevis af arbejde og planlægning, blot lidt vejledning og sund fornuft.


Ketcher

undgå skader

Her er det vigtigste parameter ift. skader vægten på ketcheren.

Kom forbi Squashlife og se relevant

Ketcheren bør ikke veje mere end 145 gram, men bruger du

udstyr både til forebyggelse og behandling

en del håndled i dit spil skal den være endnu lettere. En blød opstrengning eller en lidt mere fleksibel ramme mindsker også belastningen for folk med problemer i albue og skulder.

Sko Det nok allervigtigste parameter, hvor du aldrig bør gå på kompromis. En god stødabsorbering med den rigtige hårdhed til squash, korrekt sidestabilitet samt den rigtige type sål er det vigtigste at kigge efter. Du bør altid søge vejledning hos en squashekspert. Vigtigst af alt er dog at du undgår at spille i løbesko, Nike Free (eller andre sko der minder herom). Her er næsten garanti for at du vrider om på et tidspunkt. Adidas Special og lignende sko uden stødabsorbering er også meget farlige

Squashlife har udstyr i allerhøjeste kvalitet.

at spille i, da de også vil give skadesproblemer på et tidspunkt.

Når det gælder beskyttelse af ens krop er

Køb nogle rigtige squashsko, det vil din krop takke dig for og de

det yderst vigtigt at passe på sig selv.

behøver ikke være dyrere end nogen andre typer af sko.

Såler Træner man en del eller har nogle skavanker, så er speciallavede såler en rigtig god ide. De kan dog være lidt dyre, så et godt alternativ kan være en sål du kan købe færdiglavet, men som passer til din type fod. Specialbutikker vil altid kunne hjælpe med valget.

Webersgade 12, 2100 Kbh Ø Åbent: hverdage kl. 12-17.30, lørdag kl. 10-14

23


Brug altid squashbriller I USA og Canada er det at krav at spille med briller uanset alder og niveau. En squashbold er 4 cm. i diameter og passer med sin runde form lige ind i et menneskeøje. Almindelige motionsspillere slår ofte med 150-200 km. i timen. Spiller du squash i 25 år er der 25% risiko for at blive ramt i øjet af en bold.

Spil kun med godkendte briller til squash. Mærker som Oakley og Exel må ikke bruges. God ide at spille med pandebånd, så brillerne ikke dugger og får sveddråber på sig. Pas på at brillerne ikke bliver ridsede, gøres ved at opbevare dem i pose og boks.

salmingsquash.com Official Partner Shoes & Apparel

Official Partner

KOBRA WOMEN Ceramic / Rose Violet

KOBRA MEN Electic Blue /Safety Yellow

Stephen Coppinger

24

KOBRA White


En historie fra det virkelige liv l af Anders Buch Knudsen

Så var det igen blevet tirsdag aften, hvilket var lig med den ugentlige squash-match med min squash buddy Jesper. Det er vel nu ca. 1½ år siden, at vi begyndte at spille mere eller mindre fast hver uge, og jeg har det stadig sådan, at jeg glæder mig til hver eneste gang. Glæder mig til at få pulsen helt op at ringe, til de lange dueller og til – forhåbentligt – at tæve Jesper. Efter opvarmning spillede vi en kamp, og lad mig da med det samme her understrege, at jeg ikke var utilfreds med hvordan den kamp endte. Men vi skulle da lige udnytte træningstimen helt, som vi også plejer. Og så var det, at det gik galt. Jeg var lige rykket en smule foran min makker, og er derfor nødt til at vende mig om for at se ham afvikle skuddet. Jesper, som bestemt ikke er en svagarm, giver den da også god gas, men rammer uheldigvis bolden lidt skævt, og i stedet for at ramme væggen, så rammer han mig – lige i mit venstre øje. Jeg ryger lige i gulvet med det samme. Det er ikke noget med, at jeg besvimer, men jeg kan ikke lige huske de første 10-15 sekunder. Jesper løber efter is med det samme. Jeg er i mellemtiden kommet ud fra banen og kan bare mærke, at jeg ikke kan vente på, at han kommer med is. Derfor napper jeg en drikkedunk fra nabobanen, og begynder at hælde koldt vand ned over mit øje. Lige i dette øjeblik kan jeg godt mærke, at jeg er rigtigt rigtigt bekymret.

FOTO: Terra Mullins i kamp på kvindernes professionelle tour

Da jeg er kommet på benene får jeg kigget mig selv i spejlet. Der er vel nu gået ca. 2 minutter fra det skete. Det ser ikke kønt

idet alt var hævet godt op. Men han var ikke glad for at se, at

ud. Øjet er ildrødt, men til min ’glæde’ kan jeg stadig se noget

min pupil ikke reagerede på lys. Ej heller var han glad for, at jeg

med øjet. Der er nogle døde pletter, men jeg vil mene, at ca.

intet kunne se på øjet. Jeg fik alle mulige slags øjendråber med

60% af synsfeltet stadig var intakt på dette tidspunkt.

hjem, og blev bedt om at møde op til yderligere undersøgelse næste dag.

Inden turen til skadestuen, som i sådan et tilfælde her er obligatorisk, fik jeg lige taget et bad. Og her måtte jeg beklagelig-

Den nat sov jeg ikke så meget. Det kan ikke beskrives, hvor

vis erkende, at jeg nu havde mistet 100% af synet på øjet. Det

ondt det gjorde i øjet. Dog oplevede jeg det positive, at da jeg

eneste, jeg kunne se, var, om der var lys i rummet eller ej. Så den

tidligt på morgenen stod op for at tage noget seriøst smertes-

lille glæde jeg havde tidligere, blev igen afløst af bekymring. Da

tillende, så kunne jeg faktisk se lidt på øjet igen. Så samtidig

vi kom på skadestuen, måtte lægen der undersøgte mig konklu-

med stor smerte var der altså også en smule håb igen. Da jeg

dere, at der ikke var det helt store at gøre lige på det tidspunkt,

senere på morgenen vågnede, var synet faktisk kommet over 50% igen. Men men men. Efterhånden som timerne gik, blev det værre igen. Her imens jeg sidder og skriver dette, så er der gået ca. 2 uger siden min ”squash-ulykke”. Jeg har i alt været hos øjenlægen (både på hospitalet og hos en privatpraktiserende) 4 gange – og er ikke helt færdig med undersøgelserne endnu. En ting ligger dog fast. Jeg skal resten af min levetid til kontrol hvert år, idet jeg nu er i risikogruppen for at få grøn og/eller grå stær. Min pupil har åbenbart fået en form for lammelse. I hvert fald er pupillen i mit venstre øje noget større end i det normale øje, og det er en tilstand, der nok ikke ændrer sig. Selve synet har været lidt af en rutchetur, men lige nu ser det ud til, at jeg er sluppet SINDSSYGT billigt. Jeg skal have korrigeret synet – dvs. lidt stærkere briller/linser – på venstre øje, og det lader til at være det. Nu går jeg bare og venter på, at jeg kan komme i gang med at motionere igen. Jeg går allerede og glæder mig til at spille squash næste gang, selvom jeg ikke præcist ved hvornår, det bliver endnu. Men det bliver snart. Og en ting er sikkert – det bliver med sikkerhedsbriller på.

25


Hvordan vælger du din ketcher? af Sissel Trap Wiegandt Foruden skoene er ketcheren det vigtigste udstyr i squash. En ny

hvis man har et større sving. Med andre ord får du mere hjælp

squashketcher kan erhverves for alt mellem 200 kr. og helt op til

af ketcheren til at sætte fart i bolden, mens den på negativsiden

1.600 kr. Helt generelt vælges der ketcher efter dens vægt, bal-

er mindre manøvredygtig og ikke nær så velegnet til hurtige

ance, streng og hovedform.

slagudvekslinger. NB. Vær opmærksom på at producenternes egen vægtangivelse

Vægt

ikke altid er korrekt, så tjek evt. med en ekspert for at kunne

De bedste ketchere vejer typisk 110-145 gram og er fremstillet af grafit. Køber du en ketcher på over 145 gram risikerer du at få ondt i armen/håndleddet, specielt hvis du har tendens til at bruge håndled. En lettere ketcher (110-125 gram) tillader hurtig bevægelse af ketcheren, hvorfor de kræver mindre tid at svinge og er gode at

sammenligne. Desuden vejer nogle med strenge og andre uden, de ovenfor nævnte angivelser er baseret på vægt inkl. strenge. Mærket Harrow er umiddelbart det eneste mærke der vejer ca. det samme hvis den lægges på en brevvægt som der står angivet på ketcheren.

lave flugtninger med. Ulempen ved den lette ketcher er, at man er

Balance

nødt til at svinge hurtigere og hårdere for at kompensere for den

Squashketchere kan inddeles i tre forskellige balanceringer:

manglende power, hvilket gør det vanskeligere at time sit slag.

Hovedtung, neutral eller hovedlet.

De tungere ketchere på 130-145 gram er gode til at give slagkraft

Har ketcheren en hovedtung balance, dvs. ketcherens vægt for-

Favo

rit

Black Knight Delta X

Harrow Vapor

I forhold til 2015/16-modellen er

Harrow

den nye model opgraderet med en

har perfekt kontrol og rammer man

sweetspot, der kombineret med lidt

stærkere ramme, en Ashaway Pow-

den bare nogenlunde rent er der

ekstra vægt mod ketcherhovedet gør

ernick red opstrengning samt Black

også et overvæld af kraft i denne

dig i stand til at angribe bolden med

Knight Air Cushion squash grip.

lækre squashketcher.

et massivt pres. Den fire-dobbelte

Denne model er helt utrolig manøvre-

Denne ketcher er en af de letteste

dygtig, hvor du nemt kan reagere

på markedet, der gør den perfekt til

hurtigt og bringe ketcheren i position

flugtninger og hurtige finter. Da en

Kecheren har ligesom alle andre

til dit næste slag. Den er særdeles vel-

del af vægten ligger i hovedet har

Eye ketchere ingen bumper strips

egnet til dig, der bruger håndleddet

den stadig slagkraft som meget tun-

(beskyttelsesrem af plastic på ketch-

meget og dens power vil hjælper med

gere ketchere. Nok en af de ketchere

erhovedet), hvilket gør ketcheren op

at få bolden op fra baghjørnet.

der henvender sig til flest forskellige

til 16% lettere og kan derved opnå en

typer af spillere.

bedre balance. Eye forsikrer, at de an-

Vapor

Squashketcher

Eye X.Lite 120 Conreol En ketcher med et stort, tilgivende

verdensmester Amr Shabana spiller

Alt i alt en virkelig spændende og eks-

med ketcheren.

vender materialer i højeste kvalitet,

tremt let squashketcher som også bru-

Den kommer desuden som standard

og henviser til at bumperen i hele

ges af den danske landstræner David

med en topstreng og et rigtig lækkert

96% af tilfældene ikke har nogen be-

McAlpine.

grip, så her ikke sparet på noget som

tydning for et brud i ketcheren.

helst. Vægt

135 gram

Vægt

115 gram

Vægt

120 g

Balance

Hovedlet

Balance

Hovedtung

Balance

Hovedtung

Streng

Ru

Streng

Ru

Streng

Glat

Hovedform

Rund

Hovedform

Rund

Hovedform

Rund

26


trinsvis er placeret oppe mod ketcherhovedet, får du mere power

kontrol. En standardopstrengning i squash ligger omkring de

i dit slag. Dette er velegnet til spilleren, der foretrækker solide

12,5 kg, men afhænger meget af type af ketcher samt streng.

grundslag, eller som gerne vil have lidt ekstra hjælp fra ketcheren

Det skal også nævnes at fabriksstrenge ofte holder længere end

til at generere fart i bolden.

topstrengene, men giver slet ikke samme power og kontrol.

Er ketcherens vægt derimod placeret nede mod skaftet, altså hovedlet balance, får du en mere manøvrerbar ketcher og bedre føling med bolden, hvilket tilgodeser eksempelvis drops og flugtninger. Ovenstående er udgangspunktet, men det kommer en del an på ens teknik og den konkrete situation. Bruger man fx meget håndled og er god til det, kan en hovedlet ketcher i mange tilfælde være den der generer mest kraft.

Hovedform Et større ketcherhoved giver et større ’sweetspot’, på dansk kaldet slagfelt. Med et stort slagfelt er ketcheren mere tilgivende, hvis du ikke altid rammer lige i midten hver gang. Ketchere med et smalt, aflangt hoved ses også ofte, kaldet dråbeformet. Fordelen ved disse er, at de lange strenge giver ketcheren ekstra slagkraft som følge af trampolineffekten, når bolden

Streng

trykker strengene bagud og efterfølgende kastes fremad. De kan

Strengene påvirker i høj grad din ketchers spilleegenskaber. En

dog gøre det sværere at styre bolde mere præcist.

god streng giver en langt bedre kontakt med bolden, hvilket be-

For de mere øvede eller bare spillere med fokus på at placere

tyder både mere slagkraft og kontrol i dit slag.

bolden, kan det være fordelagtigt at vælge et mindre rundt

Opstrengningens hårdhed påvirker ligeledes ketcherens perfor-

hoved, da det vil være nemmere at styre bolden og når man ram-

mance. I squash gælder, at jo blødere en opstrengning, jo mere

mer den rent, så er der rigtig meget slagkraft.

slagkraft får du, mens flere kg i din opstrengning giver dig mere

Valu

e fo r mo ney Karakal S-100 FF

Victor IP9

Tecnifibre Carboflex 125 S

Det unikke ved denne ketcher er

Victor IP 9 RK squashketcheren

Den nyeste udgave af den populære

dog stadig den ekstremt lave vægt

er en meget komplet ketcher. Det

Carboflex 125 squashketcher. Denne

på bare 100 gram (uden strenge og

runde ketcherhoved og den hoved-

nye model ligger tæt op af den gamle,

grip). Dette gør ketcheren ekstremt

lette balance leverer kontrol i top-

dog med nyt design og den interes-

manøvredygtig, men dog stadig med

klasse, mens Ashaways populære

sante feature, at du kan fjerne bum-

slagkraft.

Micronick-streng sikrer dig masser

peren (plasticremmen der beskytter

af power.

ketcherhovedet og strengene), når

Af navnet Karakal S-100 FF, står 100

ketcheren skal strenges op, hvis du

for de vægten af ketcher og FF står

Tyske Victor lægger i øvrigt stor vægt

vil have den endnu lettere. Det skal

or Fast Fibre. Fast Fibre er Karakals

på en bæredygtig produktion, hvor-

understreges, at fjernes bumperen,

grafitteknologi, det gør at ketcheren

for deres produktionsfabrik i Kina er

bliver rammen væsentlig mere sår-

vender tilbage til sin oprindelige form

både ISO 9001 og BSCI certificeret.

bar, hvorfor det ikke er anbefalelses-

som er 10% hurtigere end traditionelle

værdigt at benytte sig af muligheden

rammer. Dette giver øget slagstyrke

Ketcheren benyttes til daglig af den

for at fjerne den.

for samme mængde kraft.

mangedobbelte, danske mester, Kris-

Er du fan af en squashketcher, der

tian Frost og den tyske landshold-

er let, manøvredygtig og har et godt

sspiller, Raphael Kandra.

touch, er Carboflex 125 S ent godt

Søger du yderligere lethed, så kan du se nærmere på broderen Karakal SN-

valg. Bruges af Shorbagy.

90 FF, som er endnu et nøk lettere! Vægt

100

Vægt

125 gram

Vægt

125 gram

Balance

hovedlet

Balance

Hovedlet

Balance

Natural

Streng

Ru

Streng

Ru

Streng

Glat

Hovedform

Dråbeformet

Hovedform

Rundt

Hovedform

Dråbeformet

27


Lækker sund mad til en sportudøver af Sissel Trap Wiegandt Dyrker du meget motion har du helt automatisk brug for mere næring end hvis du er stillesiddende. Det er ikke nok at spise meget, det er vigtigt at du spiser god og sund mad, så kroppen får nok aminosyrer, antioxidanter, vitaminer, mineraler, protein samt andre essentielle næringsstoffer. Specielt protein er vigtigt som sportsudøver, da protein er med til at bygge muskelfibre op.

SUPERFOODS med højt proteinindhold •Linser 26 g per 100 g

Der er de seneste år sket en revolution inden for madvaner i Danmark, hvor folk spiser generelt mindre kød og mere grønt. Grundene hertil er mange, men en af de vigtigste i forhold til at passe på sin egen krop er, at vi er født planteædere og af natur fordøjer kød langt dårligere end

•Bønner 20 g per 100 g •Nødder 20 g per 100 g •Chiafrø 17 g per 100 g •Quinoa 13 g per 100 g

grønsager.

•Mørk chokolade 7 g per 100 g

Her er en liste med mad der har et højt indhold af protein og som sam-

•Kål 5 g per 100 g

•Broccoli 6 g per 100 g

tidig går under kategorien SUPERFOOD. Du brude spise langt mere fra

•Avokado 2 g per 100 g

denne liste, for at passe på din krop og samtidig forbedre dig på squashbanen.

Bønnedip

Quinoasalat

Linse snack

100 g bønner

100 g quinoa

200 g linser

1 laurbærblad

100 g peanuts

Skallen fra en citron

0,5 dl grønsagsfond

50 g mandler

6 spsk. oliven olie

1 fed hvidløg

Et bund friske koriander

Et bundt persille

0,5 dl olie

Et bundt frisk mynte

1 bouillonterning

2 spsk. vand

1 spsk. Ras el hanout

Evt. lidt nødder

1 bund persille

½ citron

½ lime

En lille håndfuld rosiner

Kog linserne med bouillonternin-

2 spsk. avokado olie

gen efter anvisning på pakken.

Kog bønnerne med laurbærblad og

Bland revet citronskal, hakkede

fond. Blend herefter alle ingrediens-

Kog quinoa efter anvisning på

persille, olie, salt og peber i linse-

er til en jævn masse og tilsæt olie

pakken. Hak koriander og mynte

blandingen samt evt. lidt nødder og

efter behov, så massen bliver fugtig

fint. Bland en dressing af citron,

server. Bruges som tilbehør til en

og lækker. smag til med salt, peber

olie, salt og peber. Vend den kogte

lækker ret eller som salat i stedet for

og lime. Kan serveres til grøn-

quinoa med ras el hanout, peanuts,

ris eller kartofler.

sagsstænger eller tilbehør til tapas.

mandler, rosiner, de hakkede urter og dressingen samt lidt fint hakkede grønsager. Tilføj gerne lidt feta på toppen.


Værd at vide om opstrengninger af Morten Jaksland

Måder strengen kan springe Springer du dine strenge ude omkring rammen på ketcheren er den absolut en fordel at vælge en streng på 1,20 mm eller tykkere. De tynde strenge er væsentlig mere sårbare overfor slag tæt på rammen og man vil på denne måde kunne spare sig selv for at ketcheren springer for hurtigt. Har du en defekt bøsning/grommet/bumper, så er der væsentlig større risiko for at strenge springer for hurtigt. Ofte kan vi afhjælpe dig med en ny bøsning eller bumper. Kan vi ikke skaffe en reservedel til din ketcher så anbefaler vi igen at du får opstrenget din ketcher med en streng på 1,20 mm eller tykkere.

Hårdhed/Tension

Vi opererer med en standard tension på 25 pund. 25 pund svarer til lidt under 11,5 kilo, som, er den tension vi oplever at de fleste ketchere også er opstrenget med fra fabrikken. Generelt betyder en hårdere opstrengning at man opnår mindre power/slagkraft, men derimod en smule mere kontrol. Lige omvendt vil en blødere opstrengning give mere power samt mindre kontrol. Vi vurderer at normalområdet er 22-28 pund. Det sker at vi har spillere der ønsker at gå udenfor normalområdet, men det kræver ofte at man har eksperimenteret en del med tension før man kan opnå noget ved at gå uden for normalområdet.

Holdbarhed

Din opstrengnings holdbarhed afhænger af hvordan du spiller og hvor ofte. Det er helt individuelt fra spiller til spiller, hvor lang tid man kan få en type streng til at holde. Du kan dog give strengene bedre vilkår for at holde tension/hårdheden ved at opbevare dem ved normale temperaturer og fugtighed. Den kan f.eks. være problematisk for nogle opstrengninger at være i lastrummer på et fly (pga. meget lave temperaturer) eller i en meget varm bil om sommeren. En måde at omgås opbevaringsproblemer på er ved at købe en ketchertaske, som oftest har en termoforing der afhjælper problemet. En god tommelfingerregel er at man som minimum skal have sin ketcher opstrenget det antal gange om året, som du spiller på en gennemsnitlig uge. Dvs. at man som minimum skal have opstrenget sin ketcher 2 gange på et år hvis man spiller to gange om ugen.

Opstrengningsguide med eksempler Power – Slagkraft

Vi anbefaler Ashaway Powernick, som findes i to forskellige udgaver. En rød udgave på 1,15mm i tykkelsen og en sort på 1,05mm. Der er her tale om en multifilament streng med en rug overflade der sikre greb om bolden samt massere af slagkraft.

Sammenlignes den røde og den sorte variant vil man opleve at den røde har bedre holdbarhed da den har en større diameter. Den sorte variant vil dog give kompromisløs slagkraft, men med mindre holdbarhed. Ved Powernick opstrengninger anbefaler vi desuden at man får opstrenget sin ketcher med 1-2 pund mindre end ved andre strenge, da strengen er en anelse stiv i forhold til de andre. Andre alternativer kunne være Tecnifibre X-One Biphase (rød), som er Tecnifibres bud på en streng med massere af slagkraft. Overfladen en anelse mere glat end Ashaway, hviket giver en lidt anderledes føling med bolden.

Kontrol

Vi anbefaler Ashaway Ultranick som er en multifilament streng med den velkendte rug overflade, som man ser på Ashaway strenge. Strenge er til jer som søger maksimal kontrol og præcision. Den findes i to tykkelser på hhv. 1,15 mm (blå) og 1,25 mm (grøn). Forskellen på de to udgaver er primært i forhold til power og holdbarhed, hvor den blå vil give en smule mere power og den grønne vil give lidt ekstra holdbarhed. Alternativt kan man også vælge Tecnifibre 305 green, som har en lidt glattere overflade end Ashaway. Strengen giver stadig god kontrol men følingen er en anelse mere direkte end Ashaway.

Allround

Søger du en streng der kan lidt af hvert i forhold til både slagkraft og kontrol, så anbefaler vi følgende to Ashaway strenge: Supernick XL Pro (mørkeblå) og Supernick XL Micro (gul). Disse to giver en god middelvej i forhold til slagkraft og kontrol. Supernick XL Pro er en anelse tykkere og vil derfor give en anelse mere holdbarhed end Supernick XL Micro. Micro er derimod tyndere og vil give en smule mere slagkraft på bekostning af en smule ringere holdbarhed. Begge strenge har den karakteristiske rug overflade man kender fra Ashaway, som giver en unik føling med bolden. Alternativt kan man overveje Tecnifibre DNAMX (sort), som ligeledes giver en god blanding mellem slagkraft og holdbarhed. Overfladen er en smule mere glat end Ashaway og dette giver en lidt anderledes direkte boldføling. Strenge fås i både 1,15 mm og 1,20 mm, som gør man kan lege lidt med balancen mellem holdbarhed (den tykke) og slagkraft (den tynde).

Skånsom for arm

Søger du en streng der er maksimalt skånsom overfor din arm eller skulder, så anbefaler vi en opstrengning med Black Knight SX 17 (sort) i 1,20 mm, som har den blødeste opbygning der sikre at der går mindst mulige vibrationer videre fra ketcheren til din arm/skulder. Ved opstrengninger med denne streng anbefaler vi desuden at man tilføjer 1-2 pund i forhold til andre opstrengninger, da opbygningen gør at den opleves blødere end normalt. Holdbarhed/Budget: Skal du have en streng der er mest muligt holdbar eller bare billig så har vi udvalgte Dunlop og Grays strenge som lever fint op til dette formål.

29


Køb dit udstyr hos os Altid billigst, største udvalg og bedste service Fast begynderpakke 2 squashketchere + bold

Kun 499 kr. Tecnifibre carboflex 125

699 kr.

-40%

2 stk. Karakal Raw 120

999 kr.

-45%


Reglerne Serven

Når man server, skal man have minimum den ene fod helt inde i en af de to mindste firkanter på banen, kaldet serveboksene. Bolden skal så skydes på forvæggen over servelinjen (linjen midt på forvæggen) over i den store firkant på den modsatte side af banen. Bolden må gerne ramme side- eller bagvæg efter den har ramt forvæggen, så længe at bolden rammer gulvet inde i den store modtagerboks. For at finde ud af hvem der skal serve, når kampen starter, drejer den ene sin ketcher, og modstanderen gætter på om logoet i bundet af ketcheren, ender rigtigt eller forkert. Hver gang et sæt påbegyndes eller serven har skiftet, må man selv vælge, hvilken side man vil serve fra. Hvis man har servet og vinder duellen, skal man så serve i modsatte side. Vinderen af sættet starter med serven i næste sæt.

Pointsystem

Der spilles bedst af 5 sæt, først til 11 point i hvert sæt. Der skal vindes med to overskydende point, dvs. står den 10-10 spilles der til 12 og så fremdeles. Der er ikke noget maksimum for hvor meget man kan spille til. Man får point hver gang en bold vindes, uanset hvem der server.

Forstyrrelse

Da man i squash ikke har et net, der adskiller banen, kommer man til at stå i vejen for hinanden en gang i mellem. Hovedreglen er, at den hvis tur det er til at slå, skal have direkte adgang til bolden, samt mulighed for at spille den direkte op på hele forvæggen. Står den anden i vejen for løbebanen eller boldens bane, bør man stoppe op. Der spilles så enten en ombold (kaldet Let) eller hvis man har stået meget i vejen for den anden, tabes bolden (kaldet Stroke). Rammer man hinanden er der Stroke, hvis bolden var på vej direkte mod forvæggen og Let, hvis bolden ville have ramt sidevæggen før forvæggen.

Selve duellen

Bolden skal altid ramme under de streger, der omkranser toppen af banen. På forvæggen skal den altid ramme over den nederste streg. Bolden kan enten tages før den rammer gulvet eller efter et hop, som i tennis. Eneste krav er, at bolden skal nå op på forvæggen. Bagvæg og sidevægge tæller ikke for noget, så dem må bolden gerne ramme både før og efter den har ramt forvæggen.

De danske landshold 2017

1. Mathilde Lauridsen, 2. Sarah Lauridsen, 3. Caroline Lyng, 4. Sissel Trap Wiegandt 1. Kristian Frost, 2. Rasmus Nielsen, 3. Lau Kiehn, 4. Jesper Ratzer, 5. Theis Houlberg

Danmarks ranglisten Damerangliste

top 10

1. Line Hansen 2. Sally Skaarenborg 3. Mathilde Lauridsen 4. Cecilie Mayer 5. Sissel Trap Wiegandt 6. Sarah Lauridsen 7. Stephanie Riding 8. Caroline Lyng 9. Christine Christoffersen 10. Trine Engelund

Herrerangliste top 10 1. Kristian Frost 2. Rasmus M. Nielsen 3. Thomas S. Laursen 4. Ulrik Kristensen 5. Christian Steffensen 6. Thomas Pilak 7. Lau Kiehn 8. Sebastian Korsgaard 9. Rasmus J. Petersen 10. Morten Trap Wiegandt


SquashGuide  

Squashmagasin omkring squash i Danmark og internationalt med gode tips og tricks om udstyr såvel som teknik og taktik (Blad nr. 7)

SquashGuide  

Squashmagasin omkring squash i Danmark og internationalt med gode tips og tricks om udstyr såvel som teknik og taktik (Blad nr. 7)

Advertisement