Page 1

Augustus 2012, Nummer 1

Magazine en nieuwsbrief van:

#Numbers

Bio8

Een helpende hand bij biologisch onderzoek

Bijenhotels

Bio8 steunt ook bijen

Film: Verborgen getallen

Wiskunde achter de lichaamsbouw van organismen


BioKnow #watisdit

Voor u ziet u BioKnow, de eerste nieuwsbrief van Bio8. Wij presenteren met trots dit blad. Niet alleen omdat we u zo een mooie en leuke nieuwsbrief kunnen sturen, maar ook omdat de belangstelling in Bio8 groeit. En dat willen we vieren met deze allereerste editie van BioKnow. In BioKnow zetten we een aantal leuke en interessante weetjes en nieuwtjes uit de natuur voor u op een rij. We geven wat handige tips en natuurlijk schrijven we over wat Bio8 op dit moment aan het doen is en voor u kan betekenen. BioKnow wordt natuurlijk helemaal door Bio8 zelf gemaakt waardoor we tevens laten zien dat Bio8 niet alleen heel goed is in het doen van onderzoek, maar ook in de presentatie ervan. Bio8 is namelijk tevens gespecialiseerd in het vertalen van onderzoek en kennis naar de praktijk. Colofon

Welkom bij Bio8! Wij hopen u spoedig de helpende hand te kunnen schudden.

samenstelling, redactie en vormgeving Bio8 foto’s cover/pagina 10: Nicolas Guérin http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Image-Pollination_Bee_ Dandelion_Zoom2.JPG pagina 4 & 5: Cristóbal Vila http://etereaestudios.com/index.html pagina 12 & 13: Nature Wallpaper http://naturalwallpaper.net/small-waterfall-in-the-forestwallpaper/ pagina 14 & 15: Hollow art http://www.hollow-art.com/content/underwater pagina 16 & 17: Walpapers Pixxp http://wallpapers.pixxp.com/ overige foto’s: Bio8 freqeuntie BioKnow komt twee keer per jaar uit aanmelden Wilt u BioKnow vaker ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@bio8.nl met “BioKnow aanmelden” als onderwerp.

2

Monique van Kessel & Machiel van Wijngaarden

Monique van Kessel

&

Machiel van Wijngaarden


Inhoud

#overzicht #wetenwaarjeaantoebent

Verborgengetallen

4.

#lichaamsgeometrie #numbersbynature

Bio8

6.

8.

#omrekeningmeetehouden #jongengedreven #eenhelpendehand

BioTips

#handigetips

pagina

10.

12.

Project Bi-o-tel

#bio8steuntbijen #populatie #presentatie

Getallen

#water #aarde #lucht

3


VERBORGENGETALLEN #lichaamsgeometrie #numbersbynature

Getallen associëren we al snel met populatiedynamiek en beschrijvingen van beweging. In Nature by Numbers wordt op een mooie manier weergegeven hoe getallen ook in de opbouw van lichamen verborgen zitten. Naast een filmpje waar deze patronen zichtbaar worden gemaakt, kun je op de website van de maker ook de achtergronden achter de visuele informatie vinden. Dit maakt dat de film extra interessant wordt voor ons als onderzoekers. Na het boek “Wij zijn ons brein” van Dick Swaab, beginnen we er steeds meer aan te twijfelen of wij niet ook gewoon uit nullen en ééntjes bestaan :)

4


Alle links op een rijtje: De film is een productie van Cristóbal Vila » De film Nature by Numbers » Achtergronden bij de film »

N

5


Bio8

#omrekeningmeetehouden #jongengedreven #eenhelpendehand

Begin dit jaar is Bio8 gelanceerd en sindsdien zijn we al lekker druk geweest met promotie, het binden van expertise door het aangaan van samenwerkingsverbanden en enkele eerste opdrachten. Daarnaast zijn we trots op twee mooie bijenhotels in Rotterdam, waar inmiddels de eerste gasten zijn gearriveerd. We kunnen dus terugkijken op een goed begin en verschuiven langzaamaan de focus naar het ondersteunen van uw onderzoek. #watdoenjullieeigenlijk Bio8 focust op de ondersteuning van biologisch veld- en literatuuronderzoek. U kunt denken aan praktijkproeven in de land- of tuinbouw, bv. aan biologische gewasbescherming, of populatiemonitoring om beleidsvorming in natuurbeheer te ondersteunen. Dit is natuurlijk ons formele antwoord, maar in gewone taal betekent dit dat we voor u klaar staan wanneer u hulp nodig heeft bij onderzoek. We vinden het leuk om onderzoek te doen en te ondersteunen en daarnaast om dit op een doelgerichte manier te presenteren zodat ook uw klant begrijpt waar het om gaat. #waaromzoujebio8inhuren Natuurlijk kunt u dit op onze website vinden, maar we willen toch graag nog wat praktische voorbeelden geven: • We kunnen mooie en inhoudelijk sterke (poster)presentaties ontwikkelen, omdat we naast biologische expertise ook verstand hebben van presenteren. • We zijn gek op kriebelige beestjes en daarom tellen we die graag in veldobservaties.

6


1

jaar is Bio8 nu vanaf de eerste gedachten over dit het concept.

2

bijenhotels zijn er onlangs geplaatst in Rotterdam (zie p. 10-11).

8keer Bio8

3

dagen en uw offerte ligt klaar.

4

helpende handen kunnen wij u bieden.

5

jaar bestrijkt ons ondernemersplan. Ons doel is een goed functionerend onderzoeks- en presentatiebureau voor de kleinere klussen, zodat we persoonlijk kunnen blijven.

6

jaren werkervaring hebben de onderzoekers van Bio8 in land- en tuinbouw.

7

goede redenen om te kiezen voor Bio8 (zie website www.bio8.nl).

8

activiteiten combineren we om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

7


BioTips #handigetips

Handige feitjes, leuke weetjes en mooie voorstellen. We verzamelen er hier een paar voor u. Voor meer van dit soort tips kunt u Bio8 op twitter volgen:

Bio8News bio8 op twitter

(de 8 (aid) van Bio8)

8


De leukste boswachter van het internet

Volg Lucien Knol via twitter en zie wat een boswachter bezighoudt. Met veel foto’s en humor maakt Lucien wat hij ziet en beleeft inzichtelijk. (https://twitter.com/#!/LucienKnol)

Hoe doe je zaken met LinkedIn

Een goede beschrijving over hoe je de zakelijke netwerksite van LinkedIn kunt gebruiken. (http://www.how-to-really-use-linkedin.com/nl/)

Biologisch tuinieren

Op onderstaande website vindt u handige tips om zelf biologische groenten te verbouwen. (http://www.leefbiologisch.nl/bio-tuinieren/)

Insecten eten

Zelf smakelijke insectenhapjes maken met het insectenkookboek. (http://www.scientias.nl/recensie-het-insectenkookboek/62429)

9


project Bi-o-tel

#bio8steuntbijen #populatie #presentatie

In april heeft Bio8 twee bijenhotels geplaatst in Rotterdam. Een van de bijenhotels vindt u in het Kralingse bos bij kinderboerderij ‘De Kraal’, naast het geitenhok. Het andere bijenhotel staat naast het zwanenmeer (bij de Pergola) in het Trompenburg park. Bio8 heeft deze hotels geplaatst als MVO activiteit. We proberen op deze manier verantwoord bezig te zijn als bedrijf en ons steentje bij te dragen aan een betere omgeving.

De bijenhotels bieden nestgelegenheid voor natuurlijke (en veelal solitaire) bijensoorten. Omdat het niet zo goed gaat met de wilde bijenpopulaties, kunnen deze een extra steuntje in de rug wel gebruiken. Onze bijenhotels hebben verschillende typen nestplaatsen om zoveel mogelijk soorten aan te trekken.

Bij de hotels hangt een informatiebord zodat voorbijgangers tevens wat kunnen lezen over de levenscyclus en bijensoorten welke u eventueel kunt aantreffen in de bijenhotels. Op deze manier worden de bijenhotels niet alleen interessant voor de wilde bijen, maar ook nog eens voor de toevallige voorbijganger. Zo hopen we deze voorbijganger bewust te maken van de natuur om hem heen en daarin een beetje kennis mee te geven op een amusante manier.

Alle links op een rijtje: Filmpje van de bijen die het hotel bezoeken » Grote PDF van het infobord »

10


11


GETAL Sloom

#slapendezeehondenwakkermaken Wat gaat er met 0,34 meter per seconden door het water? Een haai! Jawel, een lid van die familie die doorgaans fenominale snelheden haalt. Dit is wel erg langzaam (de gemiddelde loopsnelheid van de mens ligt tussen 0,8 en 1,2 m/s), dus hoe komt hij aan zijn voedsel? We denken nu de oplossing te weten: Hij eet slapende zeehonden. Meer info: http://tinyurl.com/d2l63h3

12


LLENINDEOCEAAN

Onderwatermeren

#ofjeerookinkanduiken

De oceaan zit vol met verrassingen. Heeft u wel eens gehoord van onderwatermeren? Dit en andere leuke feitjes vindt u hier: http://tinyurl.com/bse64ke 13


GETA

4 neuzen heeft een naaktslak. 30 centimeter is de doorsnede van het grootste oog van de wereld; 189 liter water drinkt een olifant op ĂŠĂŠn dag. 7.000 nieuwe insectensoorten worden er jaarlijks ontdek lopen en kruipen er per mens op de wereld rond.

14


ALLENOPDEAARDE #neuzenmeteennaaktslak #drinkjijmeerdaneenolifant

160 kilometer vanaf een dode walvis kan een poolbeer hem nog ruiken. 22.000 keer zingt een Roodoogvireo gemiddeld per dag. 2.000.000 insecten vliegen,

dat van de reuzeninktvis.

kt.

15


GETALLENUITDELU INSECTEN #mamaheeftlolliesbesteld

1.400 soorten insecten kunnen gegeten worden door mensen. Tenminste, voor zover bekend is. Voor de meeste westerlingen is insecten eten nog taboe en dat terwijl er in diepvriesbroccoli gemiddeld 60 bladluizen zitten. Op de website van insecteneten. nl lees je meer feitjes over insecten eten en kun je krekellollies bestellen. Kijken of je je kinderen zo gek kan krijgen :)

16


UCHT

17


bio8

www.

18

.nl

BioKnow nr 1 2012 Numbers  

Nieuwsbrief van Bio8

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you