Page 1

Available ONLINE at www.jabberblabber.com MEMPHIS, TN

VOLUME 13, ISSUE 12 February 2014

FOLLOW US ON FACEBOOK AND TWITTER

This Jabberblabber belongs to:


Hi Friends!

Love, Love, Love. This magazine is all about it! Love for oneself. Love for one another. Love for Earth and all of it's creatures. Love for our community of children and families. Love for children all over the globe. Love for education. Love for good health. Love for peace. Love is inside all of us and can be expressed in so many beautiful ways. We are all Love. February is a hallmark month to celebrate Love but we say let's celebrate it every second of every minute of every hour of every day. We Love our sponsors (who help us make this magazine possible for FREE) and we Love YOU! Thanks for all of your Love! Much Peace and Love,

Jabberblabber and his Loveable, Loving Team

letters from Jabberblabber’s Pen Pals!

Dear Jabberblabber, Happy Jabberblabber Holidays! All I want for Christmas is for you to come visit me and my 3 year old sister and my 7 month old sister! By the way, I see on my calender that you say Merry Christmas from JB and his entire staff, Thank you! Sincerely, Yasmeene Ahmad Dear Jabberblabber, This is Ja Juari’s big sister Brooklynne who sent you a letter. By the way I sent you a U draw It form completed and a letter telling you what pages I like. Can you send me 2 magazines? My brothers name is Jajun and my baby sisters name is Brehehil. I love you Jabberblabber you've been the best friend I've ever had in the world. Your friend, Brooklynne Vester Dear Jabberblabber, I went to Branson for vacation it was fun. I went to Silver Dollar city. I got prizes. It was fun. I saw a magic show the man walked through a wall. Sincerely, Yan Wages Dear Jabberblabber, This is Dylan German. My weekend was great! I am enjoying the weather. My favorite section in the magazine is U draw it. I reduce, recycle, and reuse. My favorite holiday is Christmas. I am dressing up for Halloween and I am going to be a zombie. I like to ride my bike and my four- wheeler. I am studying very hard on my test. Sincerely, 3 Dylan German

TABLE OF CONTENTS:

?

Teaching Children & Families How To Respect the Earth & ALL of its Creatures

Jabberblabber needs a hat to keep warm this winter. There’s one hidden in this magazine. See if you can help him find it.

pg 4 pg 5 pg 7 pg 8 pg 12 pg 14 pg 18 pg 20 pg 21 pg 22 pg 23 pg 24 pg 26 pg 26

UDrawIt Winners Drawing Contest - Win Prizes Spanish Corner PARENTS PAGES! Activity News Channel 3 Weather Calendar Find It Edible Art TEACHERS PAGE! GREEN Pen Pal GRANDPARENTS PAGE! JabberGenius Jabberblabber Spotted U! Answers

Jabberblabber is published monthly by Jabberblabber, Inc. 1985 Madison Ave., #7 Memphis, TN 38104 P 901.278.5002 F 901.276.2901 www.jabberblabber.com • jabberblabber@aol.com facebook: jabberblabber memphis begreenlikeme@aol.com .. Editor: Theresa Andreuccetti Art Director: Nikki Schroeder Assistant Editor: Katrina Sears Contributing Writer: Gerard J. Billmeier, Jr., M.D. Sponsorship Sales: Jeffrey Laper Intern & contributing photographer: Neysa Anderson


Winners for november 2013

Congratulations!

Age 0-2: Joey donald - MEMPHIS, TN

Age 3-5: Landen Marsh - Lake Cormorant, MS

Age 6-8: Rosa Gutierrez - Lake Cormorant, MS Age 12-14: cynthia marx - Memphis, TN

,

4

Age 9-11: Dazaria Baker - Senatobia, MS

Age 15-120: Jordan Goss - Marion, AR


The History of Valentine’s Day

Every February we celebrate Valentine's Day by giving flowers, candy and cards to those we love. We do this in honor of Saint Valentine.

You may be wondering, "Who is St. Valentine"? There are many different legends. Perhaps we'll never know the true identity and story behind the man named St. Valentine, but this much is for sure...February has been the month to celebrate love for a long time, dating clear back to the Middle Ages. In fact, Valentine’s Day ranks second only to Christmas in number of greeting cards sent.

Another Valentine gentleman you may be wondering about is Cupid (Latin cupido, "desire"). In Roman mythology, Cupid is the son of Venus, goddess of love. His counterpart in Greek mythology is Eros, god of love. Cupid is often said to be a mischievous boy who goes around wounding people with his arrows, causing them to fall in love. Finish the drawing of the sweet friends below. Then use lots of color to make your picture unique.

UDRAWIT CONTEST February 2014

Winners will be announced in May 2014

SEND your drawing in for the

UDRAWIT contest!

Name Address City State

Zip

Age

T-shirt size

Youth

Adult

Complete the form and mail to:

HAPPY VALENTINE’S DAY!

Jabberblabber 1985 Madison Ave., Suite 7 Memphis, TN 38104

Prizes!

All winners receive a Jabberblabber t-shirt and are judged on creativity in 6 age groups:

0-2 3-5 6-8 9-11 12-14 15-120

One T-shirt per winner per year.

5


6


7


Healthy Children, Healthy Planet This month's topic:

SOME QUICK AND EASY TIPS ON KEEPING WARM IN YOUR LIVING SPACE

Dress warm. One trick that works wonders...dress in layers. First layer should always include a tight fitting shirt, pants and warm socks. Next, thick sweaters, jeans and warm shoes/slippers. Lastly, wear a hat and scarf, even indoors, to hold in your natural body heat!

Seal your doors. Check around the door frame and also under the door. You may want to buy weather stripping or a door sweep. At a minimum, make a draft dodger or stuff a towel at the bottom of all doors leading outside.

Keep your windows air-tight. You may want to purchase removable window-caulk or plastic to better seal them. Again, stuff a towel or shirt in

front of any noticeable leaks.

Make a one room heater using 4 tea candles and 2 flower pots. All you need are tea lights, a bread baking tin and 2 clay flower pots, one a little larger than the other. For instructions, google “tea light heater” online for several “how-to” videos. Remember to always place lit candles out of the reach of children.

Bake or cook. Bake cookies or a pie. Your oven will help to dry the air and heat the kitchen. Not only will the kitchen be warm while you are cooking, but you can have a great home cooked meal, too! Drink warm beverages. Warm beverages will raise your core temperature. The process can be very relaxing and even stimulating. Make a cup of tea, coffee, hot chocolate or sip on some warm broth.

Be active. Moving around produces body heat! The more active you are, the better your blood circulation will be. This means that warm blood gets to your fingers and toes, keeping them warm. Plus, a fit body tolerates the cold better. Close off any unused rooms. The closed door makes that room another barrier between you and the frigid outdoors. It also stops air from circulating as much, which reduces heat loss.

Add insulation in the attic and the crawl space. A lot of heat escapes through the attic, as warm air rises and cold air sinks. Make sure that your attic has enough insulation. Look online for several eco options, including old, shredded denim jeans.

Circle the ingredients that YOU like on YOUR sandwiches! Then color the sandwich below using lots of color!

4 Locations in the Memphis Area: 3473 Poplar Ave. Ste 102 - Memphis 1199 Ridgeway Rd - Memphis 1585 Chickering Lane - Cordova, TN 6A Stonebridge - Jackson, TN We Cater and Deliver www. jasonsdeli.com

8

Bread

Pickles Tomatoes Onions Mustard Hummus Cucumbers Mayonnaise Cheese Lettuce Salsa Peppers Ketchup Peanut Butter Jelly Avocado Olives

Great Kid’s Menu - organic apple juice, organic low-fat white or chocolate milk and FREE Ice Cream! No styrofoam • Eco-friendly to-go containers • Organic Ingredients go into dozens of menu items and on the Salad Bar! 0% Artificial Trans Fats • 0% Processed MSG • 0% Nitrites • 0% Artificial Colors and Dyes • 0% High Fructose Corn Syrup

Parents and Kids


Books of the Month

For Children . . .

Tracking Trash

For Parents . . .

It’s Easy Being Green

A Handbook for Earth-Friendly Living

Flotsam, Jetsam and the Science of Ocean Motion

by

Cissy Trask

by Loree Griffin Burns

Tracking Trash chronicles the development of Curt's unique ocean research program. In engaging text and unforgettable images, readers meet the woman who started it all (Curt's mother!), the computer program that makes sense of his data (nicknamed OSCURS) and several scientists who are using his discoveries to preserve delicate marine habitat and protect the creatures who live in them.

It's Easy Being Green makes it easy to conserve energy and protect the environment with small decisions that make a big difference.

• A day-to-day guide packed with simple, practical suggestions for greener living

• The green living book contains more than 250 eco-tips for cultivating a sustainable environment

• Learn how to shop for green products online, how to participate in online activism and how to have an eco-friendly home and garden

• This book helps readers develop greener buying habits • Learn to identify earth-friendly products • Debunks common "green living" myths • Printed on recycled paper

Parents and Kids

9


TM

THE SIMPLE TRUTH ABOUT KROGER

For several years, grocery store customers have been searching for affordable options in organic and natural products and Kroger has responded to this by unveiling a new line of foods, free of artificial preservatives and ingredients. The result? Simple Truth® and Simple Truth Organic® - affordable and delicious foods that represent the joy of eating in the way nature intended. "These foods provide a simple, uncomplicated and trustworthy solution to the challenge of simply better living." says Thomas Whitehead, a representative who is spearheading some of Kroger's PR efforts. "Clean, simple packaging and easy-to-understand ingredient statements take the chore out of selecting organic, artificial, preservative-free and some natural foods. If you’re looking to 'go organic,' Simple Truth Organic is making it easier than ever by offering many certified organic options throughout the grocery store." says Whitehead. In addition to finding Simple Truth Organic in the produce section, shoppers can also look for Simple Truth Organic in dairy, meat, snacks and many other aisles in the Kroger Co. family of stores. Different foods have to meet different standards in order to be certified as organic, including meat. Producers must meet animal health and welfare standards, may not use antibiotics or growth hormones, must use 100 percent organic feed and must provide animals with access to the outdoors. Simple Truth® and Simple Truth Organic® are honest, easy, affordable and available exclusively at the Kroger® Co. Family of Stores. Congratulations Kroger for being GREEN LIKE ME in Memphis!

10

Parents and Kids


Educational & Entertaining

FREE

Fi e l d Tr ip s f o r Me m p h is & She l b y County students Ca l l 9 01 -6 36- 56 50 f or r e s e r v a t i on s

A R CAD E R OOM G ra nd O pe n in g March 6! H o t te s t B i r t h da y P a r t y pl a c e i n T ow n! M o nd a y - S a t u r da y 9 - 5 1 18 Ad a m s Av en u e D ow n t o w n M e m p hi s 9 01- 63 6- 56 50 w w w . f i r e m u s e u m . c om

Parents and Kids

11


DR. B

FEBRUARY TOPIC:

RISKS FOR CHILDREN DRINKING RAW MILK

By Gerard J. Billmeier, Jr., M.D.

Many families are looking toward locally produced food which sometimes includes raw (unpasteurized) milk and cheese. Seeking out more nutritious food is a positive step, but must be done in conjunction with food safety standards and proven health guidelines. Raw cow’s milk and certain cheeses from the milk of cows, goats and sheep can be the source of bacterial infection including Listeria, Campylobacter, Salmonella, Brucella and E. coli. These infections can be severe, even life-threatening as well as causing miscarriages in pregnant women.

Pasteurization of milk was introduced in the United States in 1920. The process kills dangerous bacteria and reduces the risk of infection from consuming milk or milk products. It involves heating milk to at least 161 degrees Fahrenheit for more than 15-20 seconds, then cooling rapidly.

In November, 2013, nine children in East Tennessee became ill after drinking raw milk obtained from a dairy farm near Knoxville. Five of the nine children required hospitalization and three of those developed a severe kidney problem known as hemolytic uremic syndrome. In Minnesota, 530 cases of illness related to drinking raw milk were recorded in the past 10 years. In view of underreporting these illnesses, it is estimated that as many as 20,000 other cases may have occurred.

Proponents of the purported health benefits of raw milk products cite certain natural or unprocessed factors which may be altered by pasteurization. However, the benefits of these natural factors have not been demonstrated in evidence-based studies, therefore their value does not outweigh the risks of raw milk consumption.

Sale of raw milk and raw milk products is still legal in at least 30 states. Tennessee, however, has banned the retail sale of raw milk and “only Grade A pasteurized milk and milk products may be sold to the final consumer or retail/food service establishments for resale to consumer”. A policy statement by the American Academy of Pediatrics dated December 16, 2013, recommends against the consumption of raw milk products by pregnant women and children. This endorsement urges families to choose only pasteurized milk products when seeking safe and nutritious diets for children.

Sources: Food Safety News, January 13, 2014 • American Academy of Pediatrics News, January 2014 • AAP Policy Statement, December 16, 2013 • USA Today Health Section, December 12, 2013 • Tennessee Code Annotated, Title 53, Chapter 3

12

Parents


13


14


15


TM

by Nikki Schroeder

JABBER

JOKES You don't stop laughing because you grow old. You grow old because you stop laughing. ~Michael Pritchard

16

1. What did one volcano say to the other volcano?

2. What did the boy sheep say to the girl sheep on Valentine's Day?

3. Why did the banana go out with the prune? 4. What did one light bulb say to the other?

5. What did the boy squirrel say to the girl squirrel?

answers on page 26


17


See if you can find the 9 differences in the two photos below. Time Yourself... how fast can you find them?

Sponsored by:

3600 East Broadway Street - West Memphis, Arkansas - 870.735.6466 717 North White Station Road - Memphis, Tennessee - 901.685.5404 2841 South Perkins Road - Memphis, Tennessee - 901.363.8118 www.panchoscheesedip.com

18

Pancho’s “famous” cheese dip is available in over 350 stores!


19


20


Your Students will LOVE This Floating & Sinking Experiment

What you'll need:

A Large Bowl or Bucket • Water • An Orange • Students

Instructions:

1. Fill the bowl or bucket with water. 2. Place the orange in the bowl. See if your students can get the orange to sink. (They won’t be able to) 3. Peel the orange. 4. Place the peeled orange back in the bowl of water. What happens this time?

What happened?

The orange sinks because the skin of the orange keeps air trapped inside, which decreases the orange's apparent density (or makes it light in weight in comparison to its size). When you strip off the skin, the air escapes, and the orange's apparent density increases, so much so that it becomes denser than the water in the bowl and sinks.

Teachers and Kids

21


22


sponsored by

k i r by p i n e s. c o m

Grandparents of the Month - JoAnn and John Davis

JoAnn and John Davis are the proud grandparents of three girls, ages 6-17. Their son Richard and his wife Denise, of Johnson City, TN, are parents of Madison (17), a junior in high school. Her love is music. Their son Chuck and his wife Hassiby, of Olive Branch, MS, are the parents of Danielle (14), a freshman at Center Hill High and Gabriella (6), a kindergartner at Center Hill Elementary. Danielle is on the school dance team and they are on their way to Orlando, FL for a national competition at the end of January. John and JoAnn will be married 57 years in August. JoAnn was a Memphis City School teacher for 40 years and retired in June of 2007. She also taught ten years at State Tech. John was in Medical Diagnostics Sales, covering parts of five states out of Memphis for Hybritech Corporation, where he was a member of the Presidents Club and the Key Club. They are members of Covenant United Methodist Church in Cordova and happy residents of beautiful Kirby Pines.

GRANDPARENTS TRIVIA FUN! Congratulations John and JoAnn!

Remembering the 50’s: 1950 Americana

1. What has become widely known as the first major American credit card (though in fact it was a charge card)? A. American Express B. Master Charge C. Bank Americard D. Diners Club

2. What radio personality began a 50-plus year national broadcast on December 3, 1950? A. Larry King B. Paul Harvey C. Arthur Godfrey D. Jack Benny 3. Which oft-married Hollywood actress took her first of many husbands in May of 1950? A. Ava Gardner B. Lucille Ball C. Elizabeth Taylor D. Greer Garson

4. What popular comic strip featuring a boy and a dog debuted on October 2, 1950? A. Moon Mullin B. Red Ryder C. Snuffy Smith D. Peanuts

5. Who was the heavyweight boxing champion in August of 1950? A. Rocky Marciano B. Ezzard Charles C. Joe Louis D. John Sullivan

6. What crime fighting innovation did the FBI institute on March 14, 1950? A. Bulletproof vests B. FBI Academy C. Walkie-talkies D. Ten Most Wanted Fugitives list 7. What innovation did the Haloid Corporation develop? A. Frozen foods B. Flouride toothpaste C. Xerographic copy machine 8. What cowboy spawned the lunch box craze in 1950? A. Roy Rogers B. Cisco Kid C. Gene Autry D. Hopalong Cassidy

D.Antiperspirants

9. What Hollywood legend began his career in a December, 1950 television commercial? A. Rock Hudson B. James Dean C. Montgomery Cliff D. Victor Mature

10. For what Disney animated film, featuring a cat named Lucifer, did American children line up at theaters to see in February, 1950? A. Sleeping Beauty B. Fantasia C. Cinderella D. Snow White

Grandparents

Answers on page 26

23


24


Having fun all around Memphis, Germantown and Collierville!

26

Answers to JabberGenius on page 24:

Answer to the Veggie Facts on page 7: 1. Cabbage 2. California 3. True 4. True 5. True Answer to the Dental Quiz on page 9: 1. A 2.C 3.C 4.A 5.B 6.A 7.D 8.D 9.B 10.D Answer to the Healthy Quiz on page 13: 1.Fruits 2. Sweet 3. Cheese 4. Fats 5. Cooking 6. Baking 7. Creamy 8. Adults 9. Nutrition 10. Kite Answer to the JOKES on page 16: 1. I Lava You! 2. I Love Ewe! 3. Because it couldn't get a date. 4. I love you a whole watt! 5. I’m nuts about you! Answer to the GRANDPARENTS TRIVIA on page 23: 1.D 2.B 3.C 4.D 5.B 6.D 7.C 8.D 9.B 10.C Answers to the CIGNA bonus questions on the back cover: B. Eggplant and Okra


27


answer on page 26


TO ENTER: GO TO THE HOME PAGE AND CLICK ON WIN TICKETS TO JABBERBLABBER’S BIRTHDAY PARTY!

Jabber Blabber-Feb 2014 2  

Children's Magazine