Page 1

© OPT-Gabriele Croppi

© OPT_MT du Pays de Herve

© OPT-Eike Dubois

© OPT-Gabriele Croppi

© OPT-Philippe Lermusiaux

© OPT-Emmanue lMathez

© OPT-JL Flemal

© OPT-Philippe Lermusiaux

© OPT-JL Flemal

© OPT-Philippe Lermusiaux

voor lekkerbekken

© OPT-JL Flemal

© OPT-Philippe Lermusiaux

© OPT-Philippe Lermusiaux

Wallonië


het jaar van de smaak in Wallonië Wallonië is een waar paradijs voor gastronomen en dat zullen we geweten hebben. Heel het jaar 2012 en ook nog in 2013 zal Wallonië extra nadruk leggen op lekker eten en drinken. Kortom: genieten. We weten allemaal dat Wallonië uitblinkt op het gebied van prachtige toeristische locaties. Iedereen die er al geweest is, op vakantie, of voor een zalig dagje uit, weet dat het er goed vertoeven is. De gastvrijheid is spreekwoordelijk en de streekgerechten zijn ronduit lekker en smaakvol. Vooral dat laatste staat nu in de kijker.

Specialiteiten Eten kan je overal, maar in Wallonië maken ze er een punt van om je te verwennen met hun lokale en regionale specialiteiten. Chocolade, Ardense ham, forellen, Luikse siroop, een onwaarschijnlijk groot aantal kazen en ontelbare bieren. Vergeet ook het water niet, want Spa en Chaudfontaine zijn wereldberoemde kwaliteitsmerken. De Waalse keuken is een rijke keuken. Een keuken die het beste verzameld heeft uit verschillende culturen. Doorheen de geschiedenis is dit de streek geweest waar verschillende bezetters voor korte of langere tijd hun intrek namen. Dat heeft naast de voor de hand liggende nadelen toch ook heel wat voordelen opgeleverd. Elk volk liet hier iets achter van zijn eigen recepten, zijn eigen bereidingen, zijn eigen smakelijke ingrediënten en kruiden. De gastarbeiders die er later zijn bijgekomen brachten op hun beurt weer de beste smaken en invloeden mee van hun respectievelijke thuislanden. Op restaurant gaan is telkens weer een geweldige en smakelijke ervaring.

Streekproducten De streekproducten, produits du terroir, zijn op zijn zachtst gezegd veelvuldig. Laten we er even wat dieper op ingaan en beginnen met de bieren. Wallonië is een van de regio’s in de wereld met de grootste verscheidenheid aan bieren. De bekendste zijn de trappistenbieren van Orval, Rochefort en Chimay. Maar ook de abdijbieren zijn bijzonder lekker en niet te versmaden. Een ander streekproduct waar Wallonië trots op mag zijn is de chocolade. Grote Waalse namen zoals Galler, Darcis en Edouard zijn inmiddels echte ambassadeurs in binnen- en buitenland geworden. Dan zijn er nog de lekkere Luikse wafels, zoetigheden zoals de makarons van Beaumont, de baisers van Marche, de bernardins van Fleurus of de echte koeken van Dinant. En laten we vooral de kazen niet vergeten: Fleur des Fagnes, Bleu des Moines, Trou d’Sottai, Cassete de Beaumont, Boulette de Nivelles… Er zijn er nog – letterlijk – honderden anderen. De lijst met Waalse kazen is lang en lekker. Zachte kaas, harde kaas, schimmelkaas, geitenkaas, kruidenkaas, kortom, keuze te over en allemaal zijn ze een streling voor de tong. Verwen je papillen maar.

© OPT_MT du Pays de Herve

Het jaar van de smaak wil je Wallonië langs zijn lekkerste kant laten kennen. In deze

2

bijlage willen we jullie daarom meer inzicht geven in wat er allemaal te beleven en vooral te proeven is. Eigenlijk stellen we je een ontdekkingsreis voor, een culinaire ontdekkingsreis. Want ontdekken zal je. Meer dan eens zal je verbaasd zijn over het ruime aanbod. Er zijn bijzonder veel activiteiten gepland met allemaal dezelfde invalshoek: lekker eten en drinken. Een activiteitenkalender, een overzicht van de lekkernijen van Wallonië, trips naar producenten, recepten en restaurants, en gastronomische pakketten, verblijven en speciale menu’s of activiteiten voor de lekkerbekken. Ik zou zeggen: volg de gids en krijg nu al het water in de mond.

© OPT-Philippe Lermusiaux

Beleef


© OPT-Gabriele Croppi

Er trekt een karavaan door Wallonië, maar niet zomaar een karavaan. Hier staat de smaak centraal. De goede smaak, welteverstaan. De smaken van Wallonië worden – heel eenvoudig gesteld – tot bij de mensen gebracht. Heel concreet is de karavaan van de smaak een rondtrekkende wagen, een caravan eigenlijk – vandaar de benaming Caravane du goût –, die heel Wallonië zal doorkruisen. Chefs uit de regio met een grote reputatie komen er hun specialiteiten voorstellen. In totaal zullen vijftig koks van die karavaan deel uitmaken. De bedoeling is niet alleen lekker eten te promoten, maar ook gezond eten. Eerlijk voedsel, eerlijke streekproducten. Eigenlijk de mensen opnieuw het plezier van lekker eten te laten herontdekken.

Een karavaan van smaken Logeren en koken De karavaan trekt rond en het is dus zaak die ook te vinden. Eerst en vooral kan je hem vinden rond de RAVeL-routes. RAVeL staat voor Réseau autonome de voies lentes. Het autonoom netwerk van trage wegen dus. Dit zijn fantastische routes doorheen Wallonië, geschikt voor de langzame weggebruiker. Wandelaars, fietsers, op bepaalde plaatsen zelfs ruiters en rolstoelen. Kortom: er is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. Het startschot van de karavaan van de smaak wordt gegeven op 2 juni, in Hannuit, ter gelegenheid van de Saga Africa. Op 30 juni vind je de karavaan terug in Doornik en vanaf dan elk weekend in achtereenvolgens Grez-Doiceau (7/7), Binche (14/7), Strepy-La Louvière (28/7), Luik (4/8), Braine-le-Comte – Ecaussines (11/8), opnieuw in Hannuit (onder voorbehoud: 18/8), Brunehaut (25/8), Malèves-SainteMarie (1/9), Genappe (8/9) en in Brussel op de autoloze zondag van 16 september. Afsluiten doen we op 22 september in Marche-en-Famenne, naar aanleiding van de week van de mobiliteit van het Waalse Gewest. Niet alleen op de RAVeL-routes kan je de karavaan ontmoeten, maar ook op verschillende beurzen, feesten, markten met streekproducten en nog op heel wat andere plaatsen.

OOOH!

in de streek Trek best een paar dagen uit om van al het goede dat Wallonië je te bieden heeft, volop te kunnen genieten. Kom hier logeren. En kom meteen je kookkunsten uitproberen of aanscherpen. Een geweldige tip is Marmiton et Polochon. Zo heet de formule. Dit is een culinair atelier in gastenkamers of gîtes waarbij je overnacht in een leuk adresje en er een kookles bij krijgt. Je kan dat in Seloignes doen, in Hatrival, Maissin, of in Lasne. Via het Accueil Champêtre en Wallonie kan je dan weer aan plattelandstoerisme doen. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn gîtes, gastenkamers, campings, maar altijd op een boerderij. Veel dichter bij de natuur en haar producten kan je niet komen. En om het eten te laten verteren ga je toch gewoon wat boerengolf spelen. Je zal er veel plezier aan beleven, maar je kinderen nog veel meer. Er is zoveel keuze in Wallonië. Lekker eten, drinken, slapen. Keuze te over, zouden we zo zeggen. Als je het nog niet weet, moet je maar eens een kijkje gaan nemen op de site van Logis de Belgique. (www.belgique.logishotels.com/index.php) Hier vind je alles wat je maar wil. Je kan kiezen per prijsklasse en per regio. Je vindt er ook restaurants die ingedeeld zijn van één tot drie kookpotjes. Van een rijkelijke keuken met de nadruk op regionale producten tot een puur gastronomische ervaring. Vergeet zeker niet een kijkje te nemen bij hun promoties. Daar kan je echt een zaakje doen.

! inWaPlrolefohnetiveërschil !

WAS IK MAAR ...

Meer informatie op

WBT_00002_Cover Gastro_def.indd 1

1/02/12 12:26

Proef het verschil en bestel onze brochure op www.wallonievoorlekkerbekken.be

www.wallonievoorlekkerbekken.be www.gitesdewallonie.be www.accueilchampetre.be www.logis.be

3


© OPT-JL Flemal

© OPT-JL Flemal

© OPT-JL Flemal

Picknicken Elke eerste zondag van de maand, van mei tot september, kan je dat in de mooiste parken van Wallonië gaan doen. Zo geniet je van de schoonheid van elke locatie en van de animatie. Breng je eigen eten mee, of koop het ter plaatse.

Dit is een initiatief van de vzw Parcs et jardins exceptionnels de Wallonie, buitengewone parken en tuinen dus. In het Waals Gewest zijn een tiental parken en tuinen erkend als uitzonderlijke sites. Om de aantrekkingskracht van dit toeristisch potentieel te vergroten, hebben deze sites zich verenigd onder een vzw om de parken en tuinen beter bekend te maken bij een groter publiek. Want geloof ons, ze zijn echt de moeite waard. De eerste keer dat je kan gaan picknicken is op 6 mei, in het park van Mariemont in Morlanwelz. Het park van Mariemont is ongetwijfeld één van de mooiste van België. Het wordt volledig omsloten door muren en bedekt een oppervlakte van ongeveer 45 hectaren. Het park is niet enkel aantrekkelijk omwille van zijn botanische rijkdom (meer dan 2000 soorten bomen en planten), maar je vindt er ook fantastische beelden en bas-reliëfs van onder andere Jef Lambeaux, Auguste Rodin, Victor Rousseau, of - niet te missen - ‘De Zaaier’ van Constantin Meunier. Daarna, op 3 juni, is het de beurt aan de tuin, of liever het park, van het Kasteel van Seneffe. Een bijzonder mooi en romantisch park is dat trouwens. De ‘tuin met de drie terrassen’ strekt zich uit van de rechtergalerij tot aan de omheining van het eigendom. Het

4

in het park

park, dat deels op zijn Frans en deels op zijn Engels is ingericht, strekt zich uit over 22 hectaren. Het bevat een groot centraal bassin en een vijver versierd met een romantisch eiland, dat je bereikt via een brug met bogen in smeedijzer. Op 1 juli trekken we naar het park van Terhulpen, naar het Domein Solvay. Goede wijn behoeft geen krans, en dat is hier ook het geval. Het domein, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Zoniënwoud, heeft het aanzicht van een reusachtig bospark behouden, waarin je schitterende vijvers vindt, naast lieflijke grasvelden en een sublieme groene ruimte, onwaarschijnlijk uitgestrekt. Je wandelt langs goed onderhouden paden door een erg gevarieerd landschap. Daar middenin vind je het kasteel van Béthune, uit 1842, een evenbeeld van de kastelen aan de Loire. Op 5 augustus moet je naar het Kasteel van Attre. Dat is een prachtig, 18e-eeuws landgoed dat werd gebouwd op de fundamenten van een oude middel-

 eeuwse vesting. Het staat in een schitterend domein van 17 hectaren, dat begrensd wordt door de Dender. Het gebied, dat zowel een Engelse tuin als een bospark bevat, herbergt enkele opmerkelijke monumenten zoals de toren en de ruïne van de belvedère, de duiventil uit de 15de eeuw, de Zwitserse chalet, en het paviljoen van de baden. Ten slotte is er op 2 september de afsluitende picknick aan de rand van het water in het park van het Kasteel van Modave. Dit kasteel, en dat is iets heel bijzonders, adembenemend zelfs, rust op een rotspunt van 60 meter hoog; wat je een prachtig uitzicht biedt over de vallei van de Houyoux. Ook het kasteel is een pareltje uit de 17e eeuw. Let vooral op de binnenplaats, die van een elegante vijver met een fontein voorzien is, waartoe je via verschillende stervormige dreven toegang krijgt. Zwaar aanbevolen voor de hele familie, deze picknicks. Je kan je eigen picknick meebrengen of die ter plaatse kopen: lekkere sandwiches met typisch Waalse streekproducten, drankjes, frieten, heerlijke desserts,… Meer moet dat niet zijn.

Meer informatie op www.wallonievoorlekkerbekken.be jardins.tourismewallonie.be

© OPT-

Een picknick in het park, of liever nog, in verschillende parken. In het kader van het jaar van de smaak, is dit een initiatief dat je niet mag missen. Op restaurant gaan is natuurlijk telkens weer een geweldige en smakelijke ervaring. Maar waar je minstens evenveel plezier aan zal beleven, is aan een traditionele picknick.


© OPT-JP Remy

© OPT-Eike Dubois

Het label Bistrot de Terroir® onderscheidt typische zaken in Wallonië en garandeert je een hartelijk onthaal in een authentiek etablissement. Je herkent ze aan hun uithangbord, ze garanderen je een gastvrij onthaal, kwaliteit en een authentieke locatie. Deze restaurants verbinden zich ertoe drie criteria te respecteren: op elk moment zullen ze ten minste drie streekproducten op de kaart hebben. Verder zullen ze de toeristische rijkdommen in de omgeving in de kijker zetten bij de klanten. Ze moeten er dus voor zorgen dat de toerist in hun etablissement informatie vindt over de regio. En, niet onbelangrijk, ze zijn allemaal aangesloten bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. We gaan op zoek naar restaurantjes en kleine brasseries met dit label. Want we weten waar ze voor staan: plaatsen waar het goed vertoeven is. Wallonië wil je verleiden. Wel, laat je verleiden. Stap dus gewoon in een van de Bistrots de Terroir® binnen, proef een streekspecialiteit bij een goed glas en geniet van de gezellige sfeer.

Met de Bistrot de Terroir® komt de lekkerbek aan zijn trekken. Want wat wil Bistrot de Terroir® zeggen? De echte keuken van de streek, met echte, eerlijke streekproducten. Gezelligheid heeft een smaak, zeker. En dat is deze smaak.

Bistrot de

Terroir

®

Meer informatie op

© OPT-Eike Dubois

www.bistrotdeterroir.be

Wij deden dat ook en kwamen voor geweldige ontdekkingen te staan. In Bastogne bijvoorbeeld, meer bepaald bij Brasserie Lamborelle, een leuk caférestaurant op een straathoek. Met een gevel in van die echte Waalse zware stenen, en met een smal maar leuk terrasje. Binnen is het sober, maar vrij modern ingericht. Strak, eigenlijk. Specialiteit van het huis is de pierrade. Dat is vlees dat je zelf langzaam bakt op een hete steen. Wat groentjes erbij en een paar aardappelen in de schil. Geen haute cuisine, maar wat een smaak, wat een belevenis. De echte verrassing kwam op het einde: bière flambée, geflambeerd bier. Was ons dat een ervaring. Twee of drie soorten bier en twee of drie soorten sterkedrank. De sterkedrank wordt gemengd, verwarmd en in een groot glas gegoten. Dat steken we in brand en blussen we met het mengsel van bier. Dan drinken we dat samen, elk met zijn of haar rietje. Geweldige ervaring. En als je niet overdrijft, krijg je er zelfs geen koppijn van. Nog een andere tip is La Brasserie des Fagnes in Mariembourg. Dit is echt een prachtige brasserie, zoals je ze vaak vond in dit land, zowat 150 jaar geleden. Ze hebben er een heerlijke selectie bieren: proef zeker eens van het appelbier Super des Fagnes. En wat eten we daarbij? Een geweldige Escavêche à l’anguille de Viroinval, een soort stoofschotel met paling. Dit recept werd eeuwen geleden door de Spaanse bezetters geïntroduceerd. Met wijn, wijnazijn, ui, citroen, bloem, gelatine en veel, heel veel kruiden. Dat is echt heel lekker, zeker met zo’n biertje erbij. Nog eentje dan, om het af te leren, maar vooral om te tonen hoe rijk dit smaakpalet hier wel kan zijn. We gaan naar Jemappe, naar de brasserie Aux Quatre Vents. De kaart is uitgebreid, maar waar we hier speciaal voor komen, zijn drie gerechten: de rundswang met Orvalbier, varkenswangetjes met Taurobier en de forel met dragonsaus. Dit is een culinaire ontdekking. Niet duur, lekker en vers. Dit is dus helemaal waar Bistrot de Terroir® voor staat. Laat het jullie smaken.

5


© OPT-JL Flemal

© OPT-Emmanuel Mathez

Prettige

arrangementen Een of meer dagen erop uit trekken in Wallonië, het is op elk moment van het jaar een geweldig idee. Voor een citytrip die je nog lang zal bijblijven, hoef je heus Europa niet rond te trekken. Ook hier, in steden met een fantastisch cultureel en historisch erfgoed zoals Doornik, Namen, Luik, Charleroi of Bergen, kan dat. Laat je verrassen, voor de prijs moet je het al zeker niet laten. Een trip naar Wallonië is ideaal voor wandelaars, fietsers, natuuren kunstliefhebbers, maar ook en zeker nu, voor de levensgenieters. Voor zij die houden van een lekkere maaltijd, van een goed glas in goed gezelschap en van een warm en gastvrij onthaal. We willen jullie even een paar ideeën aan de hand doen. In Lobbes (Henegouwen) kan je een fijnproeversverblijf boeken voor € 100 per persoon (op basis van twee personen) in het mooie hotel Le Relais de la Haute Sambre. Daarin zit een overnachting met ontbijt, een gastronomisch driegangenmenu en een bezoek aan de nabijgelegen distilleerderij van Biercée. De naam van het hotel duidt op het werkelijk unieke uitzicht op de Sambervallei waar je daar kan van genieten. Van het gastronomische diner – dranken in-

6

oooh!

2012

was ik maar ...

gids voor de echte ardennen en waalse steden

88

kort in bonn gsen

biedt je voor € 80 een gastronomisch arrangement voor 2 personen, een goede gelegenheid om de Waalse streekproducten te proeven. Op vrijdag en zaterdag is er een toeslag van € 5. In het gastronomisch arrangement zit een overnachting met ontbijt, een driegangenmenu en een toegang tot het Aquacenter van Eau d’Heure. Dat Aquacenter is op zich al de moeite waard: je vindt er een zwembad en balneoruimte met Turks stoombad, jacuzzi en sauna. Het hotel zelf is gewoonweg prachtig. Het is een herenhuis dat zowel hedendaagse als art deco stijlelementen bevat.

Gids voor de Echte Ardennen en Waalse Steden

www.belgie-toerisme.be Ontdekking | Cultuur | Sport | Ontspanning | Gastronomie | Verblijven

begrepen – geniet je in het prestigieuze restaurant l’Étang Bleu. Of trek naar het immer bruisende Durbuy, voor een gastronomisch arrangement in het viersterrenhotel Jean de Bohême. Dat kost € 80 per persoon. Daarvoor krijg je een overnachting in een tweepersoonskamer, een ontbijt, een welkomstdrankje en een smakelijk driegangenmenu. Het romantische en elegante restaurant schotelt je lekkere en kwaliteitsvolle gerechten voor die – uiteraard – met streekproducten worden bereid. In het mooie Walcourt krijg je dan weer een uitgelezen kans om de prachtige streek van Les Lacs de l’Eau d’Heure te ontdekken. Hostellerie Dispa

Waar je ook voor kiest, we willen je één tip niet onthouden. Op de site van Wallonië-Brussel Toerisme vind je een brochure die je kan downloaden. Die heet ‘Gids voor de Echte Ardennen en Waalse Steden’. Dit is een onmisbaar instrument om je verblijf goed voor te bereiden. Hierin ontdek je de rijkdom van het architectonische en natuurlijke erfgoed in Wallonië via de vele daguitstappen of meerdaagse breaks. Met veel en vooral praktische informatie over kastelen en abdijen, industrieel erfgoed, parken en tuinen. Eigenlijk is dit een absolute must voor iedereen die er op uit wil naar Wallonië. Veel en vooral praktische weetjes en tips over de steden en de plaatsen die je echt eens moet bezoeken. Er rest maar één probleem. In Wallonië noemen ze dat l’embarras du choix. Het wordt inderdaad moeilijk kiezen.

Bezoek de website www.wallonie-toerisme.be


Bezoek eens een brouwerij. Alleen, met vrienden of met familie. Er zijn er letterlijk nog tientallen: grote en kleine, bekende en minder bekende brouwerijen. De meeste zullen je met open armen ontvangen. Er zit leven in deze brouwerijen: van de stoombrouwerij in Pipaix, over de artisanale brouwerij Sainte-Hélène in Ethe en de brouwerij Caracole in Falmignoul, tot de ambachtelijke brouwerij van Rulles. Kijken, ruiken, bewonderen en proeven. Dat is dan genieten.

Ervaar de Waalse

© OPT-Philippe Lermusiaux

Voor de kunstliefhebbers is er ook iets heel speciaal. Saveurs Muséales heet het. Moeilijk te vertalen, maar het komt erop neer dat een twintigtal musea hun deuren opengooien voor een unieke en originele mix van cultuur en gastronomie. Zo is er in de prachtige abdij van Stavelot een tentoonstelling over chocolade. In de mijn van Blégny wordt een bezoek aan de oude mijnschachten gecombineerd met lekker eten en drinken. In het Gallo-Romeins museum in Ath leer je dan weer de oude, zeg maar antieke, keuken kennen. De lijst is lang en de keuze moeilijk. Maar waar je ook voor kiest, het wordt een ervaring om nooit te vergeten.

gastronomie We kunnen er niet omheen: dit is het jaar van de Waalse gastronomie. Met invloeden vanuit heel Europa, met formidabele streekproducten. Dat dit initiatief op veel belangstelling kan rekenen, staat buiten kijf. Maar praten of schrijven over de lekkere dingen des levens doet tekort aan de realiteit. Je moet de Waalse gastronomie nu maar eens echt aan den lijve gaan ontdekken.

Van de hoeve tot op je bord, of van het veld tot in de winkelrekken, zijn er heel wat tussenstappen, en we vergeten vaak dat al dat lekkers van bij ons uit de buurt komt. Een bezoek aan lokale producenten leert ons en – misschien vooral - onze kinderen dat achter al die lekkere dingen die we eten en drinken, mensen zitten die het beste van zichzelf en van hun ervaring geven om ons al dat lekkers voor te schotelen. Wijngaardslakken uit de streek van Namen, Ardense ham, honing, het lekkere vlees van de Blanc Bleu Belge, de gastronomische specialiteiten volgen elkaar op en ze zijn allemaal superlekker. De ambachtslui en landbouwers zijn gebeten door hun vak en ontvangen je met open armen. Ze leiden je met plezier rond in hun werkterrein. Opnieuw is het aanbod immens groot. Kies maar: de ambachtelijke siroopmakerij van Aubel, de confituur- en likeurfabriek in Ellezelles, het atelier van Collard in Dinant waar ze hun wereldberoemde koeken maken, de kaasmakerij Du Vieux Moulin in Battice, het museum van mosterdfabrikant Bister in Jambes, of de slakkenkwekerij in Seloignes. En dit is maar een kleine greep uit het bijzonder grote aanbod. Als je zelf aan de slag wil, zijn er dit jaar en volgend jaar tal van mogelijkheden om kookcursussen te volgen, voor ieders budget. En wat is er nu prettiger dan samen, in een gezellige groep, je eten klaar te maken en er daarna van te smullen? Vergeet ook de chocolade niet. Ook daar is Wallonië terecht trots op. En niet alleen om van te snoepen. Al gehoord van chocotherapie? Je laat je masseren, insmeren eigenlijk, met chocolade. De natuurlijke antioxydanten die in cacao zitten, zorgen ervoor dat je huid gevoed wordt, herstelt, gehydrateerd wordt en minder snel veroudert.

Meer informatie op

© OPT-Philippe Lermusiaux

www.belgie-toerisme.be www.wallonievoorlekkerbekken.be

7


In dit jaar van de gastronomie staan heel wat zaken gepland waarbij je lekker kunt eten en drinken. Ontdek de streek en proef van al dat lekkers. De picknicks in het park hebben we al eerder besproken, de karavaan van de smaak ook. Maar er zijn nog meer culinaire en gastronomische hoogtepunten te beleven, dit jaar. Een overzicht. Tot 22 oktober kan je in Hermalle-sous-Huy gastronomische natuurwandelingen maken. Tal van planten groeien er vrij in de natuur. Het doel van de wandelingen is je helpen ze te ontdekken, leren kennen en misschien wel gebruiken. Onder begeleiding van een erg bekwame gids, wandel je in alle rust langs één van de acht kilometer lange routes. Meer informatie via het nummer 085/31 42 86.

Van 7 tot 9 april vindt in Ferrières het Wijnfestival plaats. Je geniet er van proefsessies, snacks en muziek. Afspraak vanaf 10u30 op het Place de Chablis. Meer informatie via email: info@fdv.be. Van 24 tot 28 mei (Pinksteren) moet je naar Les Epicuriales in Luik. In het Parc d’ Avroy wordt een dorp gebouwd waar je in het grootste openluchtrestaurant kan genieten van verschillende gastronomische en muzikale animaties. Op 25 en 26 augustus is er in Harzé het Nationaal feest van de Belgische kaas. Je proeft hier uiteraard, maar je leert ook hoe kaas in ons land gemaakt wordt. Telkens vanaf 12u aan het kasteel van Harzé. Op 15 en 16 september is er het leuke Pompoenfeest in Antoing dat gewijd is aan pompoenen en oude, vaak onbekende, groenten. Tijdens dit weekend heb je de kans om een verzameling van om en bij de 400 variëteiten (pompoenen, reuzenpompoenen, kalebassen, sponskomkommers, minipompoenen …) te ontdekken, tal van culinaire bereidingen op basis van pompoenen te proeven, deel te nemen aan de oogst in open veld en de producenten van oude en vergeten groenten te ontdekken. Dit feest is in Wallonië het belangrijkste in haar soort. Daarom draagt de gemeente Antoing de titel van ‘Waalse hoofdstad van de Pompoen’. 17 september is er opnieuw een Feest van de kaas, ditmaal in het dorpje Maffe (Havelange). Hier vind je een gastronomische en muzikale route, waarbij de overvloed aan streek- en lokale producten in het zonnetje wordt gezet. Kwaliteit is er troef en de culturele en didactische animaties zijn van hoog niveau. Je kan er verschillende producten proeven en kopen, en de producenten van kaas en andere delicatessen ontmoeten.

© OPT-JL Flemal

Op 22 en 23 september is er in La Roche-en -Ardenne het Soepfestival. Op zaterdag vindt een regionale markt plaats en zijn er muziekanimaties en spelletjes voor de hele familie. Op zondag is er aperitief met soep en muziek en een heuse soepwedstrijd. Je koopt een degustatiekommetje en daarna kan je verder gratis alle soepen proeven. Op 24 september is er een Gastronomische wandeling in Quévy-le-Petit. Je maakt er een mooie landelijke wandeling van 9 kilometer met haltes waar telkens artisanale producten geproefd kun-

© OPT-Alex Kouprianoff

Agenda

Op 1 en 2 april is er in Durbuy het Lente- en chocoladefestival. Je kan er allerlei soorten chocolade gaan (her)ontdekken: pralines, aardbeien met chocoladesmaak, paasfiguren,… Reuzengrote paashazen laten je van deze heerlijke lekkernijen proeven. De chocoladefabrikanten zullen je de kunst van het vervaardigen uitleggen, en studenten stellen hun creaties voor. Meer informatie via het nummer 086/21 24 28.

nen worden. Je schrijft je best vooraf in. E-mail: coq24@hotmail.com Het vertrekuur wordt bepaald in functie van de inschrijvingsdag. Op 20 november, de derde dinsdag van november, vindt altijd de markt van Sainte-Cathérine plaats in Sankt Vith. Dit is dé herfstmarkt van de Oostkantons. Ruim 250 handelaars en straatventers installeren zich vanaf zonsopgang in de belangrijkste straten van de stad. Ideale gelegenheid om een “druppeltje” of een regionale specialiteit, zoals erwtensoep, te proeven. Van 27 november tot 3 december is het Restaurantweek. Tijdens deze Belgische Restaurantweek stellen de beste restaurants een driegangenmenu (zonder dranken) voor als lunch aan € 20 en als diner aan 27 euro. De chefs bereiden een verrassingsmenu en tonen u hun culinaire talenten. Voor liefhebbers van de goede keuken is dit de unieke gelegenheid om specialiteiten te proeven, verschillende keukens te vergelijken en nieuwe restaurants te ontdekken. Je kan alleen via de website van de organisator je tafel reserveren: http://www.restaurantweek.be

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Frans De Boeck – Director Corelio Classifieds Channel Manager: Farida Martens – farida.martens@corelio.be Beeldmateriaal: OPT • Redactie: Terry Verbist Vormgeving: Jos Verbeeck Eindredactie: Marinka Bollens Valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Meer informatie www.wallonievoorlekkerbekken.be www.wallonie-toerisme.be

Wallonië voor lekkerbekken  

Beleef het jaar van de smaak in Wallonië!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you