Page 1

De nieuwe media: nooit te oud om te leren > pag. 4

Opnieuw beginnen in een nieuwe relatie > pag. 12

Er op uit met de kleinkinderen > pag. 14

de fleur van je leven

plus

maandag 7 november 2011 CommerciĂŤle bijlage, valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.


Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

EFRO EUROPESE UNIE “Een manier om Europa te maken”

*Hier voelen

ostkaart wij ons als op een p

Alicante

Costa Blanca

www.spain.info


Maandag 7 november 2011

Verzilver een 55 plusser

55+

Ervaring als kapitaal

Vergrijzing, verzilvering,… de media staan weer bol van aansporingen om 50 en 55 plussers langer aan het werk te houden. Het moet gewoon, anders komen we de volgende jaren zwaar in de problemen met de pensioenfondsen. Meer nog, de economische groei staat op het spel. We moeten dus dringend meer beroep gaan doen op de ervaringen en de competenties van de 55 plussers. We mogen ze niet wegdrummen in een hoekje. Integendeel, we moeten ze langer op de arbeidsmarkt houden. De cijfers zijn verbijsterend. Om de verwachte economische groei aan te kunnen en om de pensionering van de babyboomgeneratie op te vangen, moeten er volgens professor Luc Sels van de KU Leuven in de komende vijf jaar ruim 700.000 nieuwe werknemers gevonden worden. En net dan stellen we vast dat er vandaag de dag 550.000 mensen tussen 50 en 65 niet meer actief zijn op de arbeidsmarkt. Dat is een arbeidsreserve dat niet onbenut gelaten mag worden. 55 plussers zijn de voorbije jaren wat actiever geworden, van 32 naar 37 procent. Maar in vergelijking met onze buurlanden is dat een bijzonder slechte score. In Duitsland zijn nog 58 procent van de 55 plussers aan het werk. In Nederland is dat 54 procent, terwijl de Grieken nog een score halen van 42 procent actieve 55 plussers. Natuurlijk is de kost van een 50 of 55 plusser hoger dan voor pakweg een jonge knaap of meid die net op de arbeidsmarkt verschijnt. Maar hun productiviteit ligt in ieder geval hoger en hun ervaring is eigenlijk onbetaalbaar. Langer werken is dus de boodschap. Of we het nu willen of niet. Maar dat belet ons niet om meteen een lans te breken voor meer flexibiliteit. Want als je de 55 plussers de kans gaat geven om soepeler om te springen met hun werkuren, zullen zijzelf en daardoor ook hun werkgevers daar uiteindelijk meer plezier aan beleven. Letterlijk en figuurlijk. Want we kunnen het niet genoeg herhalen: je leeftijd zit in je hoofd en je blijft zo oud als je je zelf voelt. Vandaar dat we in deze bijlage heel wat informatie gestopt hebben over én voor actieve 55 plussers: over reizen, een tweede verblijf, uitgaan, relaties en hobby’s. Want de 55 plussers mogen gerust zeggen: ‘Nu is het aan ons’.


55+

Maandag 7 november 2011

De nieuwe media:

nooit te oud om te leren. Facebook, Twitter, Skype, sms’en in plaats van telefoneren,…. De nieuwe media hebben hun plaats in onze maatschappij ingenomen en ze zijn niet van plan snel weer te vertrekken. Om goed te begrijpen wat we bedoelen met nieuwe media is het wellicht het duidelijkst door eerst te zeggen wat we verstaan onder oude media. Dit is simpel: kranten, radio, televisie en film. Een gsm maakt deel uit van de nieuwe media. Een klassieke analoge huistelefoon, het vaste toestel, behoort tot de oude. Internet, videogames, computers, digitale film, virtual reality, digitale fotografie, en de enorm sterk opkomende sociale media, dat is het nieuws nu. Dat is ook de toekomst. En zoals steeds ben je mee of blijf je ter plaatse trappelen. En dan raak je achter.

Een vriend kan alles lezen wat jij op Facebook plaatst.”

De 55 plusser is mee met zijn/haar tijd We willen hier niet zo ver gaan om 55 plussers aan te raden computerlessen te gaan volgen. Toch kregen de voorbije jaren nogal wat 55 plussers dit soort folders in de bus. Ze hebben er vaak mee moeten lachen en soms gevloekt. Het is immers deze generatie die al dit soort dingen mee ontwikkeld heeft. Laten we er dus maar genoegzaam van uit gaan dat de jonge vijfenvijftigplussers best weten waarover het gaat. Mijn grootmoeder van 98 (!) fotografeert al jaren digitaal. En bij verjaardagen krijgen de achterkleinkinderen mooi (digitaal) bewerkte kaartjes in hun mailbox.

Klikken op kleine toetsjes Alleen het sms’en blijft bij veel oudere mensen een probleem. Eigenlijk een filosofisch probleem, bijna. Waarom zou je een berichtje sturen om te zeggen dat je 10 minuten later aanwezig zal zijn, als je dat veel sneller telefonisch kan doen? Misschien is het de nieuwe schroom. Vroeger waren we niet zo bereikbaar als nu, met de gsm is iedereen tegenwoordig overal en altijd bereikbaar. Dat wordt zelfs van ons verwacht. Maar toch kunnen we ons afvragen: stoor je niet als je dan meteen gaat bellen voor een kleine melding? Vandaar dat een berichtje vaak soelaas biedt. Het echte probleem is dat je eigenlijk best handig moet zijn. De nieuwe telefoontoestellen zijn immers steeds compacter geworden. Kleine toetsjes, of zelfs geen toetsen meer maar met een touch screen. Het scherm aanraken op de plaats waar de virtuele lettertjes staan. En dat wil wel eens tegenvallen. Ook mijn ogen zijn niet meer wat ze geweest


55+

Maandag 7 november 2011zijn. Verder merk ik ook dat heel het concept van de moderne telefoons voor discussie kan zorgen. Via de reclame hebben we het allemaal al wel gemerkt: je kan spelletjes spelen op die nieuwe toestellen, je kan op het internet, je kan je mails opvragen, weten welk weer het is in de Provence, de route berekenen om daar dan ook nog eens naar toe te rijden, je kan filmpjes bekijken via YouTube. En, oh ja, je kan er ook mee telefoneren, maar dat lijkt tegenwoordig wel bijzaak. Iets waar alle praktisch ingestelde mensen (en dus niet alleen 55 plussers) zich wel eens aan durven ergeren.

Oma en opa kunnen gratis bellen met hun kleinkinderen in Canada.”

Gratis telefoneren met Skype Een andere nieuwigheid is het Skypen. Het probleem om dit uit te leggen is dat je eerst de mensen moet overtuigen dat het gratis is en dat het dus niets kost. Je telefoneert via je computer naar de computer van iemand anders, tenminste als die ook is aangesloten op Skype. Er zitten geen addertjes onder het gras. Met een beetje technisch uitgeruste computer of pc zie je zelfs diegene met wie je aan het bellen bent. En daar moet je helemaal geen hogere studies voor gedaan hebben. Skype was aanvankelijk vooral succesrijk bij mensen die familie hadden aan de andere kant van de wereld. Oma en opa kunnen bellen met hun kleinkinderen in Canada. Een uur, als ze dat willen en het kost hen niets. De software van Skype is gratis verkrijgbaar voor Windows, Android, Linux, Mac OS X en Apple iPhone of iPod touch. In gebruik is het vergelijkbaar met veel chatprogramma’s. Dat wil zeggen dat er een zogenaamde buddy list is en je kan zien of jouw buddy’s online zijn. Die buddy’s, dat zijn dus jouw vrienden of familieleden waarmee je kan bellen. Inmiddels raakt het beter ingeburgerd en wordt er bij ons thuis geskypet met de familie in Kalmthout of aan zee. Dit is zeer voordelig, want gesprekken tussen grootouders en hun kleinkinderen, ik moet er geen tekeningetje bij maken, dat loopt via gsm al gauw in de tientallen euro’s.

Nodig je vrienden uit Facebook is een ander paar mouwen. Facebook is een ­sociaalnetwerksite. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie. Momenteel zijn er meer dan een half miljard mensen ter wereld die een Facebookaccount hebben. Dat is bijna 10% van de wereldbevolking. Leuk, maar waar dient het voor? Mensen raken sociaal steeds meer geïsoleerd in deze wereld, dat is een feit. Maar via Facebook (gezichtenboek – letterlijk) kan je contact houden met vrienden en kennissen van over heel de wereld. Je kan er berichten op zetten (posten heet dat) die je dan met al jouw vrienden deelt. En je bepaalt uiteraard zelf wie jouw vrienden zijn. Een vriend kan alles lezen wat jij op je Facebookpagina geplaatst hebt. Wat je aan het doen bent, wat je van plan bent, naar welke

Colofon 55+ Concept en realisatie: Redactie: Vormgeving:

Farida Martens Mediaconsult Danny Thienpondt

Hebben meegewerkt aan deze editie:

Lies Landerloos, Marinka Bollens, Thierry Missiaen, Ingnace Kervyn

Wie ter plaatse trappelt, blijft achter.”

film je gisteren gekeken hebt, waar je volgende reis naar toe gaat, hoe de vorige is meegevallen. Je kan er foto’s op zetten, filmpjes van jezelf of muziekclips die je eenvoudig kan downloaden van YouTube of zo. Hele discussies kunnen zich op die manier ontspinnen tussen jezelf en je vrienden. Want als er iets geplaatst wordt, kan je er zeker van zijn dat daar commentaar op komt. Natuurlijk gaat er niets boven het echte contact. Maar als goed alternatief kan Facebook tellen. Je moet er je huis niet voor uit en je kan iets meedelen wanneer het je het beste past. Het is ook een geweldig instrument om vrienden van vroeger opnieuw op te sporen. Mensen waar je in jaren niets meer van gehoord had, kan je nu opnieuw in je virtuele armen sluiten.

Twitteren als venster op de wereld Twitter, ten slotte, is het nieuwste buzzwoord. Twitter is een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes (tweets) van maximaal 140 tekens kunnen publiceren. Het is ook een sociaalnetwerksite waarop je jezelf, net zoals bij Facebook, een profiel kan aanmeten. Dit is vooral leuk voor mensen die graag hun mening kwijt willen. Over het tv-programma dat ze op dat moment aan het bekijken zijn, over een gebeurtenis die indruk maakt, over een nieuwsitem. Of nog: je kan interessante mensen volgen. Op die manier krijg je, telkens als zij iets ‘twitteren’ de boodschap te lezen. Of je kan mee praten over de meest actuele onderwerpen. Twitter is het nieuwste instrument (wapen, zeggen sommigen) van de moderne burgerjournalistiek. Al deze zaken zijn bijzonder eenvoudig te installeren en gemakkelijk in gebruik. Eenmaal je ze gewoon bent, kan je ze wellicht niet meer missen. Je venster op de wereld open houden of dicht laten, is vanaf nu dus enkel nog een beslissing die je zelf moet nemen. En dan verandert je leven.
55+

Maandag 7 november 2011

Zorgen voor (nog) later

Een investering in vastgoed is nog altijd vrij solide.”

De levenslustige 55 plusser staat midden in het leven. Toen onze grootouders vijftig waren, waren dat eigenlijk oude mensen. Dat is nu helemaal niet meer het geval. Actieve 55 plussers, medioren om ze zo maar eens te noemen, zijn in voor iets nieuws. Ze werken nog en plannen voor de toekomst, of ze werken niet meer en plannen hun vrije tijd. Die hebben ze nu plots veel. Meer dan vroeger, in elk geval. Uit verschillende studies blijkt dat die moderne 55 plussers zeer nieuwsgierig zijn. Zij zijn voortdurend op zoek naar informatie. Informatie over wellness, gezondheid, vrije tijd, reizen en uitstappen. De slogan ‘nu is het aan ons’ is hen op het lijf geschreven. Maar het zijn geen egoïsten. Beleggen, successierechten, een tweede verblijf zijn zaken waar medioren in het bijzonder mee bezig zijn. Het huis is doorgaans afbetaald en de kinderen zijn het huis uit. De ouders willen nog wel wat van het leven genieten, maar willen dat graag doen met een beetje comfort. En wat er is, is er ook later nog voor de kinderen.


55+

Maandag 7 november 2011

Beleggen, maar hoe? In deze tijden van crisis lijkt beleggen wat op vloeken in de kerk, maar je moet, om echt te kunnen genieten, ondertussen wat geld opzij gezet hebben. Sparen en beleggen; het zijn allemaal vreemde woorden in tijden van inflatie, stagnatie en regelrechte recessie. Gouden tips zijn er niet. Wel vind je mensen en instellingen die je gouden bergen beloven, maar het blijft een feit dat een spaarboekje dezer dagen niet echt veel meer oplevert. Beleggen in aandelen is ook een risico natuurlijk, maar doorgaans is het zo dat je geduld moet hebben. Op dit moment ziet het er niet fraai uit en mag je van ons zeker geen beursof beleggingstips verwachten. Maar goede landgenoten hebben dit gemeen: we zijn met z’n allen blijkbaar geboren met een baksteen in onze maag. En dat heeft zo zijn voordelen: we bouwen of kopen. Een groot aantal 55 plussers is eigenaar van hun huis. Als ze dan de afbetalingen achter de rug hebben en andere kosten wat lager worden, ook al omdat de kinderen meestal op eigen vleugels vliegen, is er een mogelijkheid om te beleggen in vastgoed. Een tweede verblijf, een tweede woning. Dat is een investering die toch nog redelijk solide blijft. Akkoord, ook de prijzen van huizen en appartementen zijn crisisgevoelig, maar je hebt in elk geval iets tastbaars achter de hand.

Veel vragen voor je kan genieten

We zijn met zijn allen geboren met een baksteen in onze maag.”

Het is alleen een kwestie van je goed te informeren.”

De luxe van een tweede verblijf Dat tweede verblijf, al dan niet als investering, laten we daar even naar kijken. Ondanks, of misschien net omwille van, de huidige econo­ mische crisis stellen we vast dat er alsmaar meer belangstelling is voor de aankoop van een tweede verblijf. De situatie is telkens vrij klassiek. Mensen kopen een tweede verblijf om er later in te gaan wonen. Intussen hebben ze ergens in binnen- of buitenland een vakantieplek. Ofwel kopen ze het uitsluitend als vakantiebestemming en verkopen ze het later weer door. Ofwel wordt zo een tweede verblijf voornamelijk gekocht als investering. Dat is niet eens zo slecht bekeken. Als je wat geld over hebt en je hebt ook tijd, dan is een investering in vastgoed altijd vrij solide. Net daarom is de huidige crisis voor veel mensen een uitgelezen kans om een koopje te doen. Vooral in de Verenigde Staten en dichterbij in Spanje

zijn de huizen vijftien tot zelfs dertig procent goedkoper dan een paar jaar geleden. Net omdat daar de vastgoedprijzen dramatisch in elkaar gestuikt zijn. Pin ons nu niet vast op die twee landen. In heel Europa zijn er koopjes te doen. Laat je goed informeren en kijk uit je doppen. Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar en zit er wellicht een addertje onder het gras. De kopers van een tweede verblijf zijn meestal mensen waarvan de kinderen het huis uit zijn of toch bijna. Ook mensen die al een eigen huis hebben, dat nu afbetaald is. Ze hebben wat geld opzij gezet en willen opnieuw van het leven gaan genieten. Geld is voor hen dus geen onoverkomelijk probleem. Maar toch gaan Belgen geen ‘zotte dingen’ doen. Recente enquêtes tonen aan dat de Belg gemiddeld tussen 200.000 en 250.000 euro wil spenderen aan een dergelijk tweede huis. Dat is voor de meeste mensen minder dan ze voor hun eerste huis betaald hebben. We willen dus wel profiteren, maar we nemen geen onnodige risico’s. Terecht, want met de aanschaf van dat huis stoppen de uitgaven natuurlijk niet. Afhankelijk van het land waar de keuze op valt, komen daar nog kosten bij zoals taksen, administratiekosten, eventuele vergoedingen voor allerhande tussenpersonen, vergunningen, verbouwingen, aanpassingen, … Ook hier geldt dus dat je best bezint voor je aan zo’n aankoop begint.

Dat bezinnen houdt ook in dat iedereen die overweegt om een tweede woonst te kopen, vooraf voldoende informatie inwint over het huis; de eventuele lasten die er nog op rusten, de plaatselijke situatie en wetgeving. Zo een aankoop mag geen impulsieve beslissing zijn. Koop dus niet zomaar dat charmante boerderijtje dat je op vakantie gezien hebt. Houd rekening met de bereikbaarheid en met het comfort dat je wilt. Wil je niet alleen in dat huisje wonen, maar wil je echt in die streek, in dat land een eigendom hebben? Niet dat we mensen willen afschrikken, integendeel, maar verwittigde mensen zijn vaak meer waard. Denk goed na over je tussenpersonen. Kunnen zij de nodige geloofsbrieven overhandigen? Werk je best met een plaatselijke agent of met een Belgisch bureau? Als je dan toch je tweede droomhuis gekocht hebt, wat ben je dan van plan? Ga je daar meteen wonen, heel het jaar door? Of zal je ook nog een paar maanden per jaar in België wonen? Informeer je vooral goed over de fiscale repercussies die dat met zich meebrengt. Dat is voor iedereen anders en dat is voor elk land anders. Als je besluit om niet permanent in je tweede verblijf te gaan wonen, wil je het dan verhuren, of laat je het leegstaan? Hoe verhuur je dan het best? Opnieuw: via een plaatselijk of een Belgisch agentschap? Of organiseer je het helemaal zelf, door bijvoorbeeld advertenties te plaatsen? En de vragen blijven maar komen. Als je een tweede huis of appartement koopt, zal dat zelden bemeubeld zijn. Ook daar moet je rekening mee houden. Wil je hetzelfde comfort als je thuis gewoon bent, of mag het wat minder zijn? Maar zullen eventuele huurders daar dan wel tevreden mee zijn? Hoe houd je dat verblijf schoon? Zorg je daar zelf voor, of komt er iemand geregeld een kijkje nemen en desgevallend poetsen? Ook als jij er niet bent? Het is duidelijk dat impulsiviteit in deze zaken volstrekt uit den boze is. Alleen als je goed weet wat je wilt en alle pro’s en contra’s hebt afgewogen, kan je met gerust gemoed zo een aankoop doen. En wat met alle vragen die hierboven vermeld zijn? Het grote voordeel is dat daar ook allemaal antwoorden voor zijn. Het is alleen een kwestie van je goed te informeren. Heel het jaar door kan je je informeren op diverse beurzen en via ervaren makelaars. En voor de rest is het vooral een kwestie van gezond verstand. Maar daarna is het wel genieten. Genieten van je eigen tweede verblijf.

Provincie Waals-Brabant, de groene en authentieke be bestemming voor groepen! Aanwezigheid op “Zenith h Beurs” (50+) 15-19/11/2011 1 Brussels Expo - Paleis leis 3

Vraag onze nieuwe e uitstappen voor groepen! pen! www.brabantwallon.be .be tourisme@brabantwallon.be on.be Tel: +32 (0) 10 23 63 72 (op werkdagen)

Altijd gratis zoeken

De nieuwe datingsite van ONTMOET ELKAAR OP DEZELFDE GOLFLENGTE

Folon © MT WaterlooSurf naar standaard.be/dating en zoek jouw match!
55+

Maandag 7 november 2011

Op actief reizen

Of we ze nu 55 plussers noemen of medioren, feit is dat dit de mensen zijn die doorgaans wat meer tijd hebben. Wat meer tijd en ook wat meer geld. Ze hebben heel hun leven hard gewerkt en zijn nu op zoek naar wat rust. Innerlijke rust, maar ook gewoon wat vaker vakantie. Het hoofd leegmaken en nog wat profiteren van het leven. 55 plussers zijn ook veel minder gebonden aan de vaste vakantieperiodes waar gezinnen met kinderen toch altijd rekening mee moeten houden. En daar zit meteen een erg groot voordeel. Als je buiten het hoogseizoen kan reizen, daalt de prijs meestal aanzienlijk. De vluchten zijn goedkoper en hotels gooien met topaanbiedingen naar je hoofd. En ook niet onbelangrijk, waar je komt, is het altijd veel rustiger dan in de hoogzomer. Geen drummende toeristen, geen urenlang aanschuiven voor een museum. De prijzen in de restaurants zijn schappelijker, de bediening is automatisch vriendelijker. De mensen zijn, om het zo maar eens te zeggen, blij dat er nog eens iemand over de vloer komt. We willen het hier hebben over actievere vakanties. Niet dat we iets zouden hebben tegen strandvakanties in de zon. Hoegenaamd niet. Maar daar heb je niet veel advies voor nodig. Je stapt naar een reisagent of je zoekt zelf via internet. Keuze genoeg, ook – en vooral – buiten de piekperiodes. Vergeet alleen niet om voldoende lectuur mee te nemen.

staat geen leeftijd

Maak eindelijk die droom waar

Service, comfort en ontspanning

Nee, wij willen jullie een meer actievere wereld leren kennen. Een wereld waarin je eindelijk wel eens wat wil zien, waarin je nog wil ontdekken. Waarom niet eens die cruise maken waar je al zo lang van droomt. Niet dat cruises nu uitsluitend bestemd zijn voor 55 plussers. Maar buiten de vakantieperiodes is het toch wel wat rustiger. En ook hier zijn de prijzen lager dan anders, wat altijd mooi meegenomen is. Wat niet wil zeggen dat de medioren goedkoper gaan kiezen. Het betekent doorgaans dat in ieder geval dat 55 plussers al sneller geneigd zullen zijn om voor een ruimere accommodatie te opteren. In de plaats van wat de ‘zevennachtenzoncruises’ genoemd worden, zullen medioren vaker opteren voor langere cruises en bijzondere bestemmingen. De rederijen spelen daarop in door buiten het hoogseizoen originele vaarroutes aan te bieden. Denk maar aan cruises naar de Zwarte Zee, Israël of Egypte in de Middellandse Zee. In Azië zien we cruises naar Thailand, Vietnam of China. Er zal ook meer aandacht zijn voor culturele bestemmingen. De schepen zullen daarbij vaak tot ’s avonds laat aan de kade blijven. Sommige schepen zullen zelfs twee tot drie dagen in dezelfde stad blijven. Telkens dus een volwaardige citytrip en een drijvend hotel.

Net als bij de landvakanties blijft het Middellandse Zeegebied de belangrijkste bestemming. Noord-Europa wint in de zomer aan belang. Dat heeft onder meer te maken met de cruises vanuit Amsterdam, wat vanuit ons land perfect met de trein te bereiken. De Caraïben blijven nog altijd de meest geliefde winterbestemming. Daarnaast is er veel vraag voor cruises vanuit Dubai en groeit de belangstelling voor Azië. En je mag dan al actief op vakantie willen gaan, er is toch ook het gemak van reizen. Eén keer in- en uitpakken om toch vijf of meer steden te kunnen bezoeken. Zeker 55 plussers hebben geen zin om constant met reiskoffers te sleuren tussen hotels, luchthavens en treinstations. Toch maar overwegen, zo’n cruise. Een zeereis straalt immers nog steeds een zekere romantiek uit. Daarnaast worden de schepen steeds groter en vind je aan boord van zo’n schip een brede waaier van ontspanningsmogelijkheden. Je kan je laten verwennen in de modernste wellnesscentra, of genieten van productieshows op Broadway-niveau. Je kan er lekker eten, een lezing bijwonen en allerhande cursussen of klassen bijwonen. Van digitale fotografie, computer en internet tot op sommige schepen zelfs pianolessen. De sleutelbegrippen van een cruise zijn service, comfort, ontspanning, lekker eten en drinken. Kortom totaal genieten.

Om nog even terug te komen op de prijzen, die zijn vaak minder hoog dan je doorgaans zou verwachten van een cruise. Dat heeft vooral te maken met de crisis. Amerikanen vormen voor veel rederijen nog altijd de belangrijkste markt. Door de daling van de boekingen vanuit de Verenigde Staten staan de prijzen onder druk. Dit leidt ertoe dat cruises extra interessant worden. Daarnaast zijn de cruises de jongste jaren duidelijk aan een opmars bezig. De vooroordelen smelten weg en een cruise wordt hoe langer hoe meer een door iedereen aanvaard vakantieproduct. Je mag ook niet vergeten dat mensen in tijden van crisis nog meer dan anders op zoek gaan naar de beste prijs/kwaliteitverhouding. Op dat vlak scoren de cruises doorgaans beter dan andere vakantieproducten.

Ver van de platgetreden paden Een cruise niet actief genoeg? Doe dan zoals Walter (68) en Els (63). Beide gepensioneerde onderwijzers en een pak actiever dan de meeste mensen van hun leeftijd en zelfs een paar jaar daaronder. Elk jaar gaan ze minstens twee keer op reis. Kom bij hen niet langs met een rustige vakantie aan de Algarve of een weekje zonnen aan de Côte d’Azur. Heel Europa vinden zij eigenlijk te plat, te toeristisch, te gecommercialiseerd. Reizen doen ze graag en veel. Naar bestemmingen waar de meeste mensen alleen maar van dromen. Elke reis begint bij hen als ze terug komen van een vorige reis. Net genoeg

tijd om de digitale foto’s te downloaden en aan kinderen en kleinkinderen te tonen. Dan, na een weekje thuis, begint Walter zijn volgende reis voor te bereiden. Ze waren net terug uit Vietnam, of hij begon al werk te maken van de reis naar Canada en de Verenigde Staten. Eerst lezen, veel lezen. De hele bibliotheek van Kalmthout werd leeggeplunderd. Samen overleggen ze welke steden ze zeker moeten ‘doen’. Wat ze het liefst doen, is reizen langs niet vaak betreden paden. Plaats en ruimte om kilometerslange wandelingen te maken. Landschappen en dieren, daar zijn ze naar op zoek. Rondtrekken van de ene lodge naar de andere camping. Zoeken naar adembenemende vergezichten. Nooit naar een grootstad, altijd naar kleine illuster onbekende steden of dorpen. Als de bestemming is vastgelegd, wordt het parcours bepaald. Met de kracht van internet achter zich, zal Walter auto’s huren, logies vastleggen, gidsen huren, afspraken maken, vluchten boeken en zich informeren over openingsuren van musea en parken. De route wordt helemaal uitgewerkt. Met alle eventualiteiten erbij. Voor als het te warm zou zijn, of net te koud. Voor als ze ergens desgevallend wat langer zouden willen blijven. Ze hebben de Kilimanjaro gedaan, rondgetrokken in Tibet, Cambodja doorkruist en hebben in Tanzania de eindeloze vlaktes van het Serengetipark bewandeld. Foto’s genomen van de blauwe gnoe, de Thomsongazelle, de steppezebra en de kafferbuffel. Omdat het niet altijd olifanten moeten zijn. Die hadden ze al op een vorige reis gezien, van akelig dichtbij. De foto in Walters bureau is daar nog altijd een stille getuige van. Dat het ooit misschien ophoudt, willen ze niet geweten hebben. En wij weten dat je hen geen groter cadeau kan doen dan met nuttige reisattributen. Stevige stapschoenen, een professionele zaklamp, een handige gps. Reizen is voor Walter en Els maar zo ver als een toets op het klavier van hun computer. Volgend jaar gaan ze naar Australië. Walter is nu al bezig met plannen.


55+

Maandag 7 november 2011

DOSSIER TRAPLIFTEN

OP AMPER 2 WEKEN TIJD TERUG MAKKELIJK DE TRAP OP!

DOE DE TEST EN ONTDEK HOE U WEER VEILIG DE TRAP OP GAAT Het leven is voortdurend in beweging. Het ene moment hollen we de trappen op, het andere slenteren we ze af. En dan gebeurt het plots: de trap boezemt ons angst in, maar pas wanneer de trap een echte hindernis wordt, beseffen we echt wat we missen.

UW TRAP “GETEST”! Ga na hoe toegankelijk uw trap is. A. Ik gebruik de trap…

Uw score ligt…

X Meerdere malen per dag Y Twee keer per dag: van en naar de slaapkamer Z Nooit: ik slaap beneden B. Hoeveel leuningen hebt u aan de trap? X Geen Y1 Z2 C. Hoeveel keer hebt u uw evenwicht al verloren op de trap in het laatste jaar? X Meer dan 1 keer Y 1 keer Z Niet D. Hoeveel verdiepingen telt uw huis? X Meer dan 1 Y1 Z Alle vertrekken zijn op het gelijkvloers E. Hebt u soms schrik om van de trap te vallen? X Voortdurend Y Alleen bij het naar beneden komen Z Nooit Bereken uw score: X Y A 3 2 B 3 2 C 3 2 D 3 2 E 3 2

Z 1 1 1 1 1

Tussen 5 en 8 U hebt waarschijnlijk geen trap of u bent nog mobiel genoeg om de trap zonder nadenken te nemen. Een traplift is dus nog niet meteen aan de orde. Maar gaat u in de nabije toekomst verbouwen? Dan kan het nooit kwaad om nu al na te denken over hoe u uw huis ook morgen veilig en makkelijk toegankelijk houdt. Tussen 9 en 11 Uw trap is niet zo veilig, gelukkig bent u nog mobiel genoeg. Toch zorgt u best nu al voor extra beveiliging, zoals een tweede leuning of antislipstrips. Wordt de trap nemen straks toch wat moeilijker? Dan maakt een traplift van ThyssenKrupp Encasa het u makkelijker, zonder zware architectonische aanpassingen. Tussen 12 en 15 Uw trap wordt stilaan een hindernis. Naar boven gaan is moeilijk en naar beneden komen, jaagt u angst aan. U voelt zich het veiligst op de begane grond.

Wist u dat traplopen het op één na grootste risico is voor een val? Een aantal nuttige tips om het risico op vallen te verminderen: • Zorg ervoor dat snoeren en tapijten op de trap stevig vastzitten • Laat niets op de trap slingeren • Droog de trap grondig na het schoonmaken • Draag stevig schoeisel met een antisliplaag • Plaats stevige handgrepen aan de wanden • Zorg ervoor dat de traphal steeds goed verlicht is • Indien het traplopen te moeilijk wordt, overweeg dan een traplift

Waarom kiezen voor ThyssenKrupp Encasa? • • • •

Een traplift van ThyssenKrupp Encasa is voor u een goede en eenvoudige oplossing om toch uw hele huis te blijven gebruiken, zonder te moeten verhuizen.

Marktleider met meer dan 50 jaar ervaring Het beste advies op maat van uw trap Een feilloze installatie en een verzorgde afwerking Alle dagen de klok rond bereikbaar. Overal in België

Bel gratis

0800 94 365

 JA, ik wil graag makkelijk de trap op en af. R Stuur mij vrijblijvend een GRATIS documentatiepakket. Mijn gegevens: R Dhr. R Mevr. Naam: Straat: Nr.: Postcode: Stad: Tel.: DS

INFORMATIEBON

Stuur deze bon volledig ingevuld naar ThyssenKrupp Encasa, Kaleweg 20, 9030 Gent

Thy

ssenKrupp Onbezorgd blijven genieten van heet voortaMonolift het comfort en de privacy van uw an THYSSENK eigen huis? Dat kan! RUPP ENC ASA Uw partner Een traplift van ThyssenKrupp voor comfo rt abel Encasa brengt iedereen veilig en wonen in e igen comfortabel naar boven. Over Een leven la huis. ng! verschillende verdiepingen. Zelfs al is uw trap erg smal, steil of hebt u een wenteltrap. En dat allemaal dankzij onze unieke monorail. Die is niet alleen veilig en elegant, maar past ook in ieder interieur. Kortom, met een traplift van ThyssenKrupp Encasa blijft alles bij het oude. Behalve natuurlijk het gemak waarmee u voortaan de trap op en af gaat! Vraag vrijblijvend een offerte op maat van uw trap.

www.tk-traplift.be
10

55+

Maandag 7 november 2011

Maak er iets van. Dit is de tijd van je leven. Meneer en mevrouw zijn inmiddels de vijftig gepasseerd. En ze weten niet wat te doen. Het is een veel voorkomend fenomeen. Je hebt je hele leven gewerkt en dat gaat gepaard met een zekere routine. Heel de week werken, thuis komen, eten, wat tv kijken en slapen. In het weekend tijd voor de kinderen en vrienden. Een of twee keer per jaar met vakantie. En dan komt het pensioen en val je vaak in een zwart gat. Dat zwarte gat zit in je hoofd, geloof me vrij. Want er is nog zoveel te doen, nog zoveel te beleven. Hoe je de rest van je leven invult, hangt af van jezelf. Wie je bent, hoe je geleefd hebt, wat je nog allemaal wil doen of net niet wil doen. De één wil rust, de ander wil net actief zijn.

Dè vijfenvijftigplusser bestaat niet

Vijf categorieën Groep één: de behoudende zorgzamen. Dit is een vrij conservatieve en traditionele groep, maar wel erg sociaal. Deze mensen vinden het belangrijk dat ze aanvaard worden door anderen. Belangrijke waarden zijn beheersing en gehoorzaamheid. Deze groep is niet erg inno-

Een investering die op volle toeren draait! Beleg nu in serviceflats, een VEILIG alternatief voor de volatiele beurs.  VASTGOED IS EEN STABIELE, RISICOLOZE EN INFLATIEBESTENDIGE INVESTERING MET HOOG EN ZEKER RENDEMENT Veilig alternatief voor volatiele beurs

 PROFITEER VAN DE HISTORISCH LAGE RENTE  STIJGENDE VRAAG NAAR SENIORENFLATS DOOR BEPERKT AANBOD EN STERKE VERGRIJZING BEVOLKING Zekerheid van huuropbrengsten

 MEERWAARDE OP LANGE TERMIJN AAA-ligging

 VERHUUR ZONDER ZORGEN

Eigen verhuurdienst Senior & Flats

Vg/Wg/Gdv/Gvkr/Gvv

Dè vijftig of vijfenvijftigplusser bestaat niet. Zoveel mensen, zoveel verschillen. Wat leren we uit verschillende onderzoeken die over deze bijzonder interessante groep gemaakt zijn? De meeste mensen tussen 50 en 65 voelen zich mentaal niet ouder dan 52 jaar. Meer dan de helft vindt het moeilijk om technologische ontwikkelingen bij te houden. En zestien procent voelt zich vaak angstig. Maar dit is een kapitaalkrachtige doelgroep en vertegenwoordigt momenteel bijna een derde van de bevolking en zal alleen maar groeien. Een doelgroep om rekening mee te houden in marketing-, reclame- en communicatiestrategieën. Maar de ene vijftigplusser is de andere niet. Het is hoe dan ook een bijzonder heterogene groep. Lees, leer en kijk even tot welke categorie jij behoort. Globaal genomen hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat er eigenlijk vijf verschillende categorieën zijn: de behoudende zorgzamen, de oudere afwachtenden, de stoere prijsbewusten, de jongere ruimdenkers en de vrijgevochten vooroplopers. Als je dus ouder bent dan 55 zit je in één van deze groepen. Dat had je wellicht niet gedacht, maar de wetenschap staat voor niets. Je kan er alleen maar je voordeel mee doen.

Prijzen vanaf e105.000

OPENBELEGGINGSDAGEN

wo 23 & za 26 november 2011 (10u-17u)

Doorniksestraat 63 in Kortrijk Maak vrijblijvend een afspraak om wachttijden te vermijden op 056 - 96 06 09

OPGELET Investeer enkel in serviceflats erkend door de overheid

Doorniksestraat 63 - 8500 Kortrijk 056 - 96 06 09 info@seniorinvest.be - www.seniorinvest.be


55+

Maandag 7 november 2011

Oud worden was iets wat anderen vroeger overkwam.”

vatief. Hier vind je niet de nieuwste technologische snufjes. Twitteren is niet aan hen besteed en van internet houden ze niet echt. Geef hen maar het journaal op televisie. Maar daar is natuurlijk niets mis mee. Als je je hierin herkent, dan moet je zeker en vast deel nemen aan het gemeenschapsleven in jouw buurt. Een kaartje leggen met de vrienden, de brombeer uithangen en een pintje drinken. Gek zijn op je kleinkinderen en hopen dat zij het beter hebben dan jij ooit gehad hebt. Een volkstuintje is misschien ook iets voor jou. Je hebt gespaard, maar je zal het geld niet over de balk gooien. De kinderen en vooral die kleinkinderen mogen mee genieten. En op zaterdagavond ga je samen naar het voetbal. Groep twee: de oudere afwachtenden. Deze groep is onopvallend en sociaal, en maakt weinig gebruik van media. Ze leiden een vrij comfortabel leven en genieten van volwassen liefde. Seksuele én geestelijke intimiteit zijn nog steeds belangrijk voor hen. Ze hebben het meest aan hun partner, maar vrienden en familie zijn ook van belang. Ze hebben een open geest, met weliswaar veel vragen over de wereld van vandaag. Vergeving, wijsheid en acceptatie door anderen staan hoog op hun lijst van belangrijke zaken. Ook hier vind je een iet of wat conservatief trekje. Volgens deze groep bieden de meeste nieuwe producten geen inhoudelijke verbetering. Merkvertrouwdheid is voor hen erg belangrijk. Ze gaan graag op vakantie, maar het moet wel vertrouwd zijn. Ze zullen wel eens een taalcursus proberen, maar dan vooral om beter geaccepteerd te worden in Spanje, waar ze elk jaar weer op vakantie gaan. Groep drie: de stoere prijsbewusten. In deze groep vind je de mensen die prijsbewust zijn maar vooral opgewekt. Ze houden van plezier maken, het zijn hedonisten. Ze zijn erg onafhankelijk en hebben een stoere houding en interesse in elektronica. Een danscursus kan je bij hen wel kwijt. Voor digitale fotografie zijn ze zeker te vinden. Deze groep is het meest prijsbewust van alle 55 plussers. Ze hechten dan ook veel belang aan acties en aanbiedingen. Een reisje zit er zeker in, liefst met zijn tweetjes. Die cruise kunnen ze zich nu echt wel veroorloven. Deze groep is ook relatief jong. De meesten vind je terug in de leeftijdsgroep tussen 50 en 55 jaar. Bijzonder sociaal zijn ze niet. De buitenwereld is

“ wat hij is: buiten hun wereld. Groep vier: de jongere ruimdenkers De jongere ruimdenkers zijn innovatief, progressief, sociaal en stijlvol. Ze vinden eerlijkheid, betrouwbaarheid en ruim van geest zijn belangrijk. Seks is nog geen taboe, integendeel. Internet is de belangrijkste mediabron voor deze groep. Televisie kijken of radio luisteren, doen ze nauwelijks. Als je je hierin herkent, ga je vaak naar musea en theater. Je hangt nog in de kroegen en discussieert graag met jongere mensen. Stijl en kwaliteit zijn voor jou belangrijk. Fun betekent nog steeds iets voor jou en je vind thuiszitten iets voor oude knarren. Ook als consument ben je interessant. Je houdt immers van aantrekkelijke, creatieve en betrouwbare merken. Hij drinkt zijn malt whisky, uiteraard zonder ijs. Zij tennist en houdt van alles wat met wellness te maken heeft. Groep vijf: de vrijgevochten vooroplopers Jullie zijn extravert, individueel en bijzonder innovatief. Verbaas je niet, maar dit is eigenlijk de grootste groep. Jullie zijn de zogeheten vernieuwers en ‘early adopters’. Een droom voor marketingjongens en meisjes. Jullie zijn bedreven in het gebruik van computers, internet en mobiele telefoon,

11

Forever Young van Bob Dylan is jullie motto.”

en hebben uiteraard thuis de beschikking over deze dingen. Een home cinema heb je of staat hoog op je verlanglijstje. Een Facebookaccount is voor jullie niets nieuws. Jullie waren de eersten om jullie vrienden uit te nodigen. Uiteraard zijn jullie zware mediagebruikers, zowel van traditionele als van nieuwe media. Via Twitter leren vrienden en familieleden waar in de wereld jullie nu weer vertoeven. Natuurlijk zijn dit maar typologieën. Het is het best mogelijk dat jij jezelf hier niet in herkent. Maar misschien helpt het wat om te zien welke richting je met je leven uit wil. En geef toe, het verschil met vorige generaties is bijzonder groot. Oud worden was toen iets wat de mensen overkwam, iets waarmee je moest leren leven. De onontkoombaarheid van ons bestaan. Nu kan er meer, crisis of niet. We hebben leren leven met de mogelijkheden die het leven en de wereld ons biedt. Deze generatie is vooral flexibel. Jullie zijn nog steeds intellectueel aan de top. ‘Been there, done that’. Ervaring zat. En vooral, jullie kunnen en willen nog leren. Bij vorige generaties lag die piek rond veertig, nu is die verschoven naar vijftig en zelfs verder. Eigenlijk zijn jullie onbetaalbaar. Jullie motto: Forever Young van Bob Dylan.


12

55+

Maandag 7 november 2011

Opnieuw beginnen

in een nieuwe relatie

Op geluk, rust en harmonie staan geen leeftijds­ grenzen.”

Vijftigplussers die een relatie willen. Dit blijkt een heikel onderwerp waar soms wel een taboe lijkt op te rusten. Alsof de buitenwereld zegt dat je na je vijftigste geen recht meer hebt op een (nieuwe) relatie. Alsof je het recht op geluk ontzegd wordt. Nochtans staan op geluk, rust en harmonie voor zover wij weten geen leeftijdsgrenzen. De feiten zijn wat ze zijn, en na een huwelijk volgt nu eenmaal vaak een scheiding. Wanneer de kinderen dan het huis uit zijn, zit je als vanzelf in een leeftijdscategorie van mensen die niet meer piepjong zijn. Mensen worden weduwe of weduwnaar en gaan dan opnieuw op zoek naar geborgenheid. Anderen zijn al die tijd vrijgezel geweest. Te veel werk, andere besognes, geen tijd om zich te binden. Maar dan komt het besef dat alleen echt maar alleen is. Dat je de rest van je dagen wil doorbrengen met iemand anders. Dat je nog wil delen, samen dingen doen en beleven. Dat je op zoek gaat naar een zielsverwant.


55+

Maandag 7 november 2011

Je hebt tijd nodig om iemand te leren kennen.”

Discretie is het sleutelwoord Elders in deze bijlage lees je een interview met Bea Sablon, Product Manager van Zenith, de beurs voor actieve vijftigplussers. Ook aan haar vroegen we waarom er op Zenith geen stands zijn die over relaties gaan. Volgens haar heeft het te maken met het feit dat al wat rond relaties hangt eigenlijk beschouwd wordt als erg privé. Men heeft er bij Zenith al aan gedacht, maar ze houden voorlopig de boot af. Mensen lopen er inderdaad niet graag mee te koop dat ze op zoek zijn naar een partner. Discretie is het sleutelwoord. Toch wordt het na een bepaalde leeftijd moeilijk om een nieuwe relatie te starten. Waar leren mensen elkaar kennen? Als ze jong zijn is dat in het uitgaansleven of als ze samen studeren. De meeste mensen hebben elkaar voor het eerst ontmoet in het weekend, op café of op een feestje. Je hebt tijd nodig om iemand te leren kennen en om een relatie te laten groeien. Een paar keer samen uitgaan, een etentje, samen naar de bioscoop, en dan zien of het klikt. Maar dat uitgaansleven is vooral gericht op jongeren. Voor mensen boven de veertig of vijftig, zijn die mogelijkheden veel beperkter. Mannen kunnen nog alleen op café gaan, maar van vrouwen wordt dat – zelfs in deze permissievere samenleving – veel minder aanvaard. ‘Wat gaan de mensen wel van mij denken?’, vertelde een ongehuwde vriendin me onlangs. Ze is intelligent, knap, hoog opgeleid, heeft een fantastische job, heeft stijl en ze is 58. Ook zij heeft geen zin om de rest van haar leven alleen in haar mooie huis te zitten. Ook zij wil nog genegenheid en intimiteit. Ook zij wil nog eens geknuffeld worden en tijdens het eten haar hart kunnen uitstorten. Maar het is heel moeilijk om een gelijkgestemde te ontmoeten. De gelegenheid doet zich steeds minder voor.

We zaten op dezelfde golflengte”

It’s a man’s world En voor vrouwen is er nog een ander, vreemd cultureel bepaald, verschil. Maar liefst 80 procent van de vrouwelijke vijftigplussers, denkt dat ze niet meer bekeken wordt door mannen, dat ze niet meer aantrekkelijk zijn. Dat blijkt in elk geval uit een recente Britse enquête. Oudere mannen gaan nog steeds op zoek naar een jongere vrouw. Vanuit een an-

tropologisch standpunt zou dat kunnen verklaard worden (ik wik mijn woorden) doordat mannen zelfs op hogere leeftijd nog altijd vruchtbaar kunnen zijn. Onbewust gaan ze dan op zoek naar jongere, en dus ook nog vruchtbare, vrouwen. Een atavistische voortplantingsreflex, zeg maar. Het blijft voer voor discussie natuurlijk. Maar het blijft opmerkelijk dat vrouwen op datingsites zeggen de meeste reacties te krijgen van mannen die tot twintig jaar ouder zijn dan zij. De samenleving en de daarbij horende consumptiemaatschappij helpt natuurlijk ook niet. Buiten het idee dat ze niet langer worden opgemerkt door mannen, voelen vrouwen tussen de vijftig en zestig zich ook genegeerd door de mode-industrie. Ruim de helft van de vijftigplus vrouwen gaf aan dat advertenties die juist hen zouden moeten bekoren, onrealistisch zijn en dat de afgebeelde modellen veel te jong zijn. Een vrouw moet er dus in onze maatschappij zo lang mogelijk jong blijven uitzien, voor een man ligt zijn aantrekkelijkheid veel minder in zijn uiterlijk.

Het potje en het deksel Momenteel zijn er in België anderhalf miljoen singles. Dat is acht procent van de bevolking. Vroeger leerde men ons dat op elk potje een deksel past. Maar hoe vinden dat potje en dat deksel elkaar? Datingsites zijn een mogelijke oplossing nu iedereen actief lijkt op internet. Je hebt natuurlijk het voordeel dat je eerst de kat uit de boom kan kijken. Je schrijft je in op een datingsite door een profiel aan te maken. Daarin kan je best zo eerlijk mogelijk zijn. Als het klikt met iemand en je ontmoet die ‘in het echt’, wil je toch niet dat de teleurstelling van de ander zijn of haar gezicht is af te lezen. Dit is de echte getuigenis van een echte man van 64. Weduwnaar, maar met nog veel zin om dingen samen te doen: reizen, uit eten gaan, naar de film of naar de opera. Een hoog opgeleide man met een mooie carrière achter de rug. “Technisch gezien ging het als volgt: je kijkt naar de foto’s, je klikt door naar profielen van foto’s die je iets zeggen, je leest een profiel, je neemt contact op een persoonlijke manier, je begint te mailen, er komt een ontmoeting van en dan voelt het goed aan of niet. Voelt het goed aan - en is dat wederzijds - spreek je opnieuw af. Ik wil wel opmerken dat ik meestal snel contact nam en dan wel de reactie zou zien. De inhoud van mails, de taal, de kleine inkijkjes op karakterieel vlak tonen al iets, maar de proef op de som is altijd een echte ontmoeting met iemand van vlees en bloed. Ik heb vier ontmoetingen gehad. De eerste was een heel sympathieke vrouw, maar ze zag mij niet meer zitten na onze ontmoeting. Dat kan gebeuren, niemand is perfect. De tweede vrouw was

tof in haar mailtjes, maar beviel mij karakterieel helemaal niet. Daarna had ik een ontmoeting met een vrouw die volslagen iemand anders was dan op de foto die ze gepost had. De laatste vrouw gaf me onmiddellijk een goed gevoel. We zaten op dezelfde golflengte, voorzichtig maar duidelijk, open van geest en attractief. Het is nu natuurlijk nodig om die relatie verder uit te bouwen en te verdiepen. Daar werken we nu aan.” Zo kan het dus ook gaan. Een vriend van mij gaat inmiddels aarzelend naar een nieuw concept in een brasserie in Lier. Daar worden maandelijks etentjes georganiseerd voor vrijgezellen boven veertig. Ook hij heeft daar net iemand leren kennen waarmee het klikt. Ze proberen rustig, niet gehaast, of ze allebei wel bestand zijn tegen een nieuwe relatie. Één ding is zeker: de kans dat de prins of de prinses op het witte paard plots voor je deur staat en aanbelt, is vrij klein. Je zal dus zelf het heft in de hand moeten nemen en je twijfels en vooral je schroom opzij zetten. Als je je opsluit, wordt het wel heel lastig. Schrijf je in voor cursussen en zorg dat je mensen ontmoet. Mail naar die datingsite en probeer. Want er ligt mogelijk nog een heel mooi leven met zijn tweeën voor jullie in het verschiet.

A1198

13

� Voor

wie graag veel ziet in goed gezelschap Sinds 1872, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

� In

brochures

173 afreizen, in de beste periodes naar 112 bestemmingen. Verzorgde groepsreizen met uitgekiende reiswegen en met goede begeleiding. Naast klassiekers, speciale themareizen. � Op

maat

Voor prive groepen en verenigingen. � Ticketting

Vlieguitg- en treinticketten -o.a. Japan Rail Pass-.

ZENITH

15 -19 november stand 03/448

02/548 98 98 • fax 02/51112 98

www.ictam.com

Bergstraat 52 • 1000 Brussel


14

55+

Maandag 7 november 2011

Er op uit met de kleinkinderen

“

Bij oma en opa valt altijd wel iets te beleven.�

Mijn kinderen zijn verwend en dat weet ik. Dat hebben we zelf gedaan, maar met veel steun van de grootouders. Want waar ligt dat avontuurlijke bos achter de grote tuin? Waar kunnen ze fietsen tussen bossen en op de heide? Waar staan die leuke treintjes op zolder? Precies, bij opa en oma. De strengheid die wij nog moesten ervaren, smelt als sneeuw voor de zon als er kleinkinderen zijn. Naar opa en oma gaan, dat is altijd een beetje vakantie. Ze eten er al hun groenten op, ze gaan mooi op tijd slapen (zo erg gaat die verwennerij dus ook weer niet) en ze kijken geen tv. Geen behoefte aan, want bij oma en opa valt altijd wel iets te beleven.


55+

Maandag 7 november 2011

Meer tijd voor de kleinkinderen Grootouders hebben natuurlijk meer tijd voor hun kleinkinderen. Ze zijn met pensioen en kunnen zich meer focussen op de leuke dingen. Zoals regelmatig een uitstap of een korte vakantie. Eigenlijk zijn onze kinderen comfortbeestjes, maar als ze bij hun grootouders zijn, is het net of ze in een andere wereld binnentreden. Deze zomer zijn ze helemaal naar Nederland getrokken, naar Overijssel. Met de tent op een camping. Er was een zwembad en een kunststrand. Meer moest dat voor hen niet zijn. Terwijl de kinderen zandkastelen bouwden en in het water plonsden, zat opa in zijn ligzetel een boek te lezen. ’s Avonds hoefden de jongens zelfs geen verhaaltje meer. Zo moe waren ze. En dan was er nog de spanning van voor het eerst in een heuse tent te slapen. ‘Net zoals de indianen, papa’. Ja, jongen, net zoals de indianen. Met ons deden ze dat vroeger nooit.

15

Ze hadden door de ogen van de klein­ kinderen gekeken.”

Met ons deden ze dat vroeger nooit.”

Nieuwe opa’s en oma’s De opa’s en oma’s van vandaag lijken in niets meer op de grootouders van vroeger. In tegenstelling tot vroeger, toen de mensen meestal nog de tijd doorbrachten in huis, hebben ze nu de beschikking over een auto. Als ze er zin in hebben trekken ze er graag eens op uit. Een dagje op stap of samen met de kleinkinderen op vakantie, is tegenwoordig dus heel gewoon. Grootouders zijn ook bijzonder actief geworden. Fietsen, wandelen of naar het pretpark met de kleinkinderen, ze vullen hun vrije tijd op een nuttige manier. De ouders van de kleinkinderen werken vaak allebei en dat biedt ook de mogelijkheid om zo af en toe een dagje op te passen. Omdat de kosten voor kinderopvang of babysit aardig kunnen oplopen, komt het oppassen door grootouders meer en meer voor. Al weten wij ook wel dat het vooral prettig moet blijven en dat het zeker niet routineus moet worden. Afspraken maken en doseren is daarom belangrijk. Want opa heeft ook nog zijn schaakclub en oma volgt meestal op woensdagnamiddag een bloemschikcursus.

Met de tram naar Antwerpen Vorig jaar leerde ik dat in Frankrijk de oma wel eens ‘mamie jojo’ genoemd wordt. De bijnaam voor een oma die klaar staat indien nodig. Onze mamie en papie jojo zouden vermoedelijk gruwen met zo een bijnaam, maar ze staan wel klaar voor onze jongens. Het is ook echt plezierig voor iedereen. Neem nu een uitstap naar de dierentuin. Als ik dat doe, springen we in de auto, parkeren we ons zo dicht mogelijk bij het Astridplein in Antwerpen en gaan we naar de zoo. Wij zijn daar heel efficiënt in: het moet vooruit gaan, geen tijd te verliezen. Maar met de grootouders is dat een hele expeditie. Eerst fietsen ze samen naar de tramhalte in Mortsel, waarna ze met de tram naar de grote stad gaan. Mijn schoonouders hebben dan ook veel meer tijd dan ik. Die tram doet er in mijn ogen ellendig lang over, maar dat is voor de jongens net het avontuur dat dan al begint. In Antwerpen nog een stukje wandelen en dan zijn ze bij de dierentuin. Waar er na het begapen van alle beesten nog riant veel tijd overblijft voor

een ijsje en een bezoek aan de speeltuin. Maar het moeten niet altijd dagtrips zijn. Al waren ze twee weekends geleden nog naar de fantastische grotten van Han-sur-Lesse geweest, met de grootouders gaan ze graag opnieuw. Ik weet niet wie er blijer was, na die dag. Mijn schoonvader beweerde dat het lang geleden was dat ze zich nog zo hadden geamuseerd. Ze keken samen met hun kleinkinderen naar die grotten, stalactieten en stalagmieten. Ze hadden met andere woorden door de ogen van de (klein)kinderen gekeken en zich opnieuw verbaasd over iets wat zij al zo vaak hadden gezien.

De kleinkinderen mogen mee De trend om de grootouders meer te betrekken bij de kleinkinderen is niet echt nieuw, maar vooral op het gebied van reizen, is er een opmerkelijke verschuiving. In Nederland werden onlangs de cijfers bekend gemaakt van een groot onderzoek van het NIPO (Nederlands Instituut voor Publieke opinie) naar de trends bij vijfenvijftigplussers op het gebied van vakantie. Daaruit bleken toch een paar opmerkelijke resultaten. De algemene trends in het toerisme zijn: hoe ouder men wordt, hoe meer comfort men wenst op reis. Hotels

worden meer gewaardeerd en er wordt minder gekampeerd in een tent. Reizen met het vliegtuig neemt toe en reizen met de bus neemt af. Op vakantie gaan met de auto blijft stabiel. En in 2015 is iedereen online. Maar daarnaast blijkt ook dat met name 50-plussers vaker op vakantie zullen gaan. Dit zijn zowel korte als lange vakanties met bestemmingen in binnen- en buitenland. En het meest opmerkelijk: 50plussers betrekken de kinderen en kleinkinderen meer bij de reisplanningen. Meer nog, ze willen die kleinkinderen vaker mee. Om ze dingen te tonen en te leren die ze belangrijk vinden. Een inhaalbeweging als het ware en misschien ook omdat ze wel eens het gevoel zouden kunnen hebben dat ze te streng waren voor hun eigen kinderen. En dat ze dat nu willen compenseren. “Kleinkinderen zijn er om te verwennen”, zegt oma. “Nu we meer tijd hebben willen we hen ook leukere dingen laten meemaken. Jullie moesten opgevoed worden, soms zelfs met harde hand. Maar voor die kleine dropjes mag het nu wat anders. Dat is leuker voor hen, maar ook voor ons.” Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen.

Win een etentje voor 2 in Belgium Taste, het restaurant in de hoogste sfeer van het Atomium Speel mee op


16

55+

Maandag 7 november 2011

Zenith interview met Bea Sablon, product manager

Zenith, de tijd van je leven. Ook dit jaar kunnen we weer met zijn allen naar Zenith, de beurs voor de actieve vijftigplusser. Tussen 15 en 19 november in Paleis 1 en Paleis 3 van Brussel Expo. Wij spraken met Bea Sablon, Product Manager van deze beurs.

Boeiende en actuele voordrachten Waar ook altijd veel belangstelling voor is, dat zijn de voordrachten. We hebben opnieuw een conferentiezaal geplaatst binnen de zone Recht en Geld. Daar zijn veel voordrachten met sprekers van financiële instellingen, maar ook voordrachten over brandpreventie, of woningaanpassingen voor wat oudere mensen. De Liga tegen kanker komt dan weer spreken over wat uw nalatenschap kan betekenen voor het

Zenith is, in alle bescheidenheid, toch wel een heel succesvolle beurs. Ik denk dat dat is omdat wij echt wel mee evolueren met de maatschappij. Vergeet niet dat de markt van de vijftigplussers almaar groter wordt. En die mensen hebben elk hun eigen specifieke noden en bezigheden. Vooral alles wat met toerisme te maken heeft, scoort hier bijzonder goed. We merken dat waar een aantal jaar geleden de belangstelling vooral uit ging naar reizen binnen Europa, dit nu verschuift naar verre bestemmingen. De mensen willen hun vrije tijd ook nuttig en boeiend invullen. Vandaar dat er ook meer aandacht gaat naar het bloeiende verenigingsleven. Wat de mensen ook interesseert, is natuurlijk informatie over pensioenen, beleggingen, sparen en schenkingen. Ze denken echt wel aan zij die achter hen komen. Kort samengevat: Zenith weerspiegelt de zaken die deze doelgroep echt bezig houden.

Bezig met het goede leven

Een mondiger en bewuster publiek We zien in al die jaren, het is al de achttiende keer dat we deze beurs organiseren, dat het publiek veel mondiger is geworden. Ze hebben meer vrije tijd, ze zijn gezonder, ze hebben meer middelen en ze willen meer doen. Het aanbod is dan ook groter en ze willen echt wel meer genieten. Onze slogan, “De tijd van je leven” is hier goed op zijn plaats. Wij hechten veel belang aan het feit dat dit een doe-beurs is. Dat geeft een extra aantrekkingskracht, denk ik. Niet alleen maar passief langs standjes schuifelen, maar echt participeren. Vandaar dat de workshops over beauty, wellness en koken altijd zo veel succes hebben. Maar over het algemeen kan je wel stellen dat er een evenwicht is tussen het informatieve, het doe-gedeelte en de beleving en animatie.

Beleef op Zenith de tijd van je leven!

www.zenith.be

We werken nog steeds volgens de succesformule van de vijf zones. Dat is overzichtelijk en duidelijk voor iedereen. In de zone “Recht en Geld” vind je de banken en financiële instellingen. De eyecatcher hier is het federale dorp met alle informatie van de overheid die de bezoekers maar willen. In de zone “Werk en Samenleving” ligt het accent op het verenigingsleven en op vrijwilligerswerk. Toi+Moi+Nous is een knappe tentoonstelling over dat groeiende vrijwilligerswerk. Er is ook een kennisplatform met een Easy-(e)-space van Oxfam, waar je zowel kennis kan opdoen als kennis delen. Bijzonder leuk is ook de stand van Dyadis, die informatie geeft over en demonstraties met hulphonden. Ook die mensen zoeken vrijwilligers. Zo spelen wij een sociale rol, niet alleen een commerciële. De drukst bezochte zone is zoals altijd die van “Toerisme en Vrije tijd”. Deze zone spreekt voor zich. “Gezond, Mooi en Fit” is ook altijd een succes. Nieuw is hier de Bloso-stand, waar je actief je conditie kan testen. Hier zijn ook onze klassieke modeshows en een pak animatie met optredens van artiesten als Belle Perez, Frans Bauer, Sam Goris, Dana Winner en anderen. In zone “Lifestyle”, tenslotte, vind je meer informatie over wonen of renovatie, er is een seniorennet café en zelfs een kerstmarkt.

Een organisatie van:

Wat we hier ook altijd merken, is dat onze bezoekers zich via onze website erg goed voorbereiden. Wanneer bezoekers naar hier komen, weten ze heel bewust waar ze willen gaan kijken en luisteren en waaraan ze willen meedoen. Wellness blijft ook geweldig “in”. De wellnesscoaches hebben altijd een groot succes en dat zal ook nu ongetwijfeld weer het geval zijn. Deze generatie vijftigplussers is dan ook echt wel bezig met het goede leven. Onze bezoekers kan je omschrijven als over het algemeen gegoede middenklassers die sociaal geëngageerd zijn, die houden van reizen, en die het geld niet over de balk willen gooien. Voor hen is het belangrijk dat ze hier informatie kunnen vinden die aansluit bij hun eigen leefwereld. Voor de exposanten is dit natuurlijk een almaar belangrijker wordende groep. De groep van vijftigplussers wordt groter, consumeert bewuster, maar ook meer. Vandaar dat weinigen aarzelen om hier een stand te nemen. Ook de echt grote topmerken hebben dat begrepen. Zenith, de beurs voor de actieve vijftigplusser. Van 15 tot 19 november in Brussels Expo.

Mediapartners:

15-19 | 11 | 2011 E X P E R T

I N

E X H I B I T I O N S

In samenwerking met:

Dagelijks van 10u tot 17u30, Paleis 1 & 3

Onze bezoekers komen doorgaans erg goed voorbereid naar Zenith.”

GRATIS

TOEGANG Geldig voor 1 persoon - Waarde: € 8,-

DE STANDAARD

103265

kankeronderzoek. Radio 2 vaardigt geriater Lucien De Cock af. Die komt spreken over de psychologie van het ouder worden. Radio 2 organiseert ook een voordracht over het verzamelen en bewaren van uw klassiekers. Het echte topdebat waar we naar uitkijken is tussen de hoofdeconomen van de aanwezige banken met als thema ‘consumptiegedrag in 2012’.

De vijf zones van Zenith

Wij spelen ook een sociale rol, niet alleen een commerciële.”

Zenith evolueert mee met de maatschappij.”

55+ de fleur van je leven  

55+ de fleur van je leven

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you