Page 1

Cruises

Een zee van

mogelijkheden

CommerciĂŤle bijlage bij De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar van donderdag 20 januari. Valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.


Cruises,

vakantiegeluk voor iedereen “Papa, wanneer gaan we weer cruisen?” vraagt het achtjarige meisje. Tien jaar geleden zou je bij het horen van zo’n uitspraak meteen denken aan rotverwende kinderen. De tijden zijn veranderd. Cruisevakanties zijn er nu voor iedereen, en de grootste groep nieuwe passagiers zijn ongetwijfeld families met kinderen. Studies tonen aan dat van alle vakantieproducten cruises de hoogste tevredenheidpercentages genereren. Zelfs bij achtjarige kinderen!

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Frans De Boeck – Business Manager Corelio Classifieds Channel Manager: Farida Martens – farida.martens@corelio.be Advertenties: Thierry Missiaen – thierry.missiaen@corelio.be Vormgeving: Jos Verbeeck Redactie: Mike Louagie Beeldmateriaal: Mike Louagie Eindredactie: Marinka Bollens
donderdag 20 januari 2011

3

Er is niet één cruise, maar een heel palet aan diverse cruiseproducten. Het moderne cruisen bestaat ongeveer 40 jaar. In die tijd is heel wat veranderd. De cruisevakantie is uitgegroeid tot een vakantieformule voor een ruim publiek. Helaas wordt cruisen nog te vaak geassocieerd met het beeld dat men ervan heeft. Mannen blijken vooral bang te zijn voor de verveling. Ja, wat doe je tijdens zo een week aan boord? Vrouwen daarentegen zien een cruise meestal wel zitten. Cruiseverkopers kennen alle argumenten om niet op cruise te gaan maar al te goed. In het beste geval denkt een koppel ooit eens een cruise te doen “als ze met pensioen zijn.” Mannen beweren dat hun vrouw snel zeeziek wordt, terwijl anderen liever wachten tot ze het groot lot gewonnen hebben. Reeds jaren proberen de Belgische cruisevertegenwoordigers uit te leggen dat die vooroordelen onterecht zijn. Ondertussen hebben heel veel mensen de proef op de som genomen, en keerden ze laaiend enthousiast terug. Eender wie het woord “auto” hoort, kan zich daar meteen een heel gamma bij voorstellen. DE auto bestaat niet, neen, ze zijn allen verschillend. Van Alfa Romeo tot Volvo weet men meestal waar een merk voor staat, hoe een auto er uit ziet, en voor welk publiek (en beurs) die wagen geschikt is. Voor het woord “cruise” mag men dezelfde logica volgen. Er is niet één cruise, maar een heel palet aan diverse cruiseproducten. Schepen, bestemmingen, kwaliteitsniveaus, concepten, seizoenen,… zijn diverse factoren die voor een heel grote variatie in het aanbod zorgen. Net zoals je geen gezin in een sportwagen moet proppen, is het van belang dat de juiste persoon de juiste cruise vindt. De grote vraag bij de zoektocht naar die juiste cruise is: hoe begin je eraan?

De geknipte cruise Eén keer je koffer uitpakken. Dat is ongeveer wat alle cruises gemeenschappelijk hebben. Terwijl je lekker aan het slapen bent, reist je hotelkamer naar een volgende bestemming. Dat is de essentie van een cruiseschip. De vraag is nu welke soort vakantie je wil. Ga je voor zon, stranden en eilanden? Heb je meer interesse voor steden en cultuur? Of is natuur voor jou het belangrijkste element van je vakantie? Cruises naar de Caraïben, de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, de Canarische Eilanden, Hawaï, Tahiti of

de Mexicaanse Rivièra staan uiteraard helemaal in het teken van de zon. Soms kan daar een graantje cultuur meegepikt worden zoals in de diverse Mediterrane havensteden. Bestemmingen als de Caraïben of het Midden-Oosten zijn bij uitstek geschikt om een flinke dosis zonnevitaminen op te slaan tijdens de winter.

zoals Costa, MSC of Aida. Op andere cruises kan het zijn dat je meer Amerikanen ontmoet, zoals bij Holland America Line of Celebrity Cruises, maar dat kan dan weer sterk afhangen van het vaargebied. Een schip dat uit Rotterdam vertrekt zal automatisch meer Nederlandse passagiers aan boord hebben dan bijvoorbeeld een schip uit San Francisco.

Een cruise kan eveneens een aaneenschakeling van citytrips zijn. Het beste voorbeeld is een cruise in de Baltische Zee, met steden als o.a. Stockholm, Helsinki, Tallin en St. Petersburg op het programma. Een groeiende markt zijn de cruises langs de steden van de Atlantische Kust, zoals Lissabon, Vigo, Bordeaux, Hamburg en ook Brugge of Antwerpen. Of waarom niet naar Azië? Sommige cruises laten je in één reis steden uit China, Korea en Japan zien.

Disney Cruises zal binnenkort over een vloot van vier schepen beschikken. Hoewel de Disney Magic bijna even groot is als de nieuwe Queen Elizabeth van Cunard Line zijn het twee totaal verschillende producten. Waar bij de ene de nadruk ligt op Mickey, Donald en Goofy, zorgt Cunard voor het in stand houden van de traditie van de grote passagiersschepen uit de jaren dertig. Het interieur is helemaal gebaseerd op de vroegere transatlantische liners, en om het royale te benadrukken werd de huidige Britse Koningin geïnviteerd om het schip, met veel fanfare, te dopen.

Een alternatief zijn de cruises rondom Groot-Brittannië. Ook riviercruises zijn vaak een opeenvolging van culturele of historische uitstappen. Wie resoluut voor natuurschoon kiest, kan met een passagiersschip landschappen bewonderen die via land moeilijker of helemaal niet bereikbaar zijn. Denk maar aan Alaska, Antarctica, Groenland, Spitsbergen, de Noordkaap, de Noorse of de Chileense Fjorden, Patagonië, Canada, de Amazone, de Galapagos, etc… Cruiseschepen zijn ontworpen in functie van de bestemming en van hun doelgroep. Het gemakkelijkste is om schepen te catalogeren volgens hun passagierscapaciteit. Grote drijvende vakantieresorts hebben meer dan 2000 passagiers aan boord; in extreme gevallen meer dan 4000 (de Norwegian Epic van Norwegian Cruise Line) of meer dan 6000 (de Allure of the Seas en de Oasis of the Seas van Royal Caribbean). Middelgrote schepen zijn nu goed voor een 600 à 2000 passagiers (dat was vroeger groot!). Men spreekt van kleine schepen tussen de 200 en 600 passagiers. Indien nog kleiner wordt de term boetiekschip gebruikt. Toch zegt het aantal passagiers niet alles. Elke rederij of “brand” heeft een bepaalde identiteit. Een megaschip van Royal Caribbean is helemaal anders dan een schip van Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Lines of Princess Cruises. Niet alleen de bouw en het decor zijn anders. Er kunnen verschillen zijn in entertainment, of in restauratie. Sommige schepen zijn specifiek bedoeld voor Europeanen,

Cruise, croisière, kreuzfahrt, crociere

Sommige rederijen specialiseren zich in cruises voor een specifiek taalgebied. Pullmantur is voor de Spanjaarden. Croisières de France is uiteraard voor Franstaligen, terwijl ook Duitstaligen verkiezen om in een hun taal bediend te worden (Aida, Phoenix, Hapag-Lloyd Cruises…). Dit wil niet zeggen dat je als anderstalige niet welkom bent. Vaak zijn er inspanningen om toch een tweetalig product te brengen (met Engels als tweede taal). Bij Costa en MSC doet men zijn best om met zoveel mogelijk talen van dienst te zijn. Zo zijn de menu’s, informatiekrantjes en occasionele omroepen in zes talen. Ook aan de receptie is er altijd wel een vriendelijk personeelslid dat jouw taal spreekt. Bij publieke omroepen kan het echter soms irritant zijn dat alles vijf, zes keer herhaald wordt, telkens in een andere taal.

Wat is luxe?

Een andere manier om schepen in vakjes te gaan opdelen, is het toekennen van sterren. De cruisegoeroe op dit gebied is Douglas Ward, de man die reeds 25 jaar de “Berlitz Guide for Cruising” uitgeeft, met daarin het aantal punten en sterren dat elk schip verdient. Je kan het gerust de Michelingids van het cruisen noemen. De Europa van de Duitse rederij Hapag-Lloyd Cruises is reeds tien jaar lang het enige schip dat een vijfsterrenplus notering krijgt. Is dit dan het beste schip ter wereld? Misschien wel. Is dit het meest


4

donderdag 20 januari 2011

geschikte schip voor jouw vakantie? Heel waarschijnlijk niet. Want daar schuilt net het gevaar van een “droog” toekennen van punten. Waarom die punten wel of niet werden toegekend, daar draait het om. Misschien vind je het net prettig om op een oud historisch schip te varen, en maal je er niet om dat de hutten klein zijn, geen balkon hebben of geen theaterzaal. Je kiest voor die ene cruise omwille van het authentieke karakter. Een typisch voorbeeld zijn de schepen van de Hurtigruten in Noorwegen. Hurtigruten is in 1893 ontstaan als een transportmiddel tussen de verschillende eilanden langs de machtige Noorse kust. Heel veel van de dorpen waren enkel te bereiken per schip. Nog steeds is Hurtigruten van vitaal belang voor geïsoleerde communes. Met de tijd werden de schepen ook opengesteld voor toeristische passagiers, wat erg logisch is gezien de adembenemende pracht van de Noorse kustlijn. De meest recente schepen hebben bijna alles wat een cruiseschip heeft, en toch prefereren heel wat mensen om met de oudste schepen te varen, zoals de Lofoten (1964) of de Nordstjernen (1956). De meeste hutten hebben een te laag plafond, een te klein bed en voor douche of toilet moet je naar het einde van de gang. En toch is dit voor velen het summum van authenticiteit. Ook voor de moderne schepen van Hurtigruten wordt vaak gekozen omdat ze net geen cruiseproduct zijn, maar een transportmiddel met accommodatie. Kortom, de Berlitz sterren zijn niet meer dan een indicatie. De cruise-industrie probeert zelf om de diverse schepen in een aantal categorieën onder te brengen, zoals “massmarket”, “premium” en “luxury.” Tot de ene maatschappij vond dat hun cruises net iets beter waren dan de concurrentie. Plots ontstonden termen als “upper-premium” of “ultra-luxury”. Luxe is een relatief begrip, en betekent voor elk individu iets anders.

als whisky, dan wordt dit achter de schermen doorgegeven. Kom je twee jaar later terug aan boord van een van de schepen van die rederij, dan hoef je niet verwonderd te zijn dat de barman je bij naam noemt en vraagt of hij je een …Royal Salute mag serveren. Ook het opleidingsniveau van bemanning en restaurantpersoneel ligt hoger. Is het bij mass-market schepen dan niet goed? Jawel, maar het is anders. Van een sommelier op een luxeschip mag je bijvoorbeeld verwachten dat hij inderdaad een doorwinterde professional is op gebied van wijnen.

CRM zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voorkeuren van elke klant in een database worden opgeslagen. Sommige luxeschepen hanteren een all-in formule (Regent Seven Seas, Seadream Yachtclub). Wijnen, dranken, koffies, excursies, fooien,… het is allemaal inbegrepen. Voor extreme zaken zoals heel speciale millésimes of excursies per helikopter moet wel nog worden bijbetaald.

Diverse types

Topservice en culinaire hoogvliegers zijn evidente kenmerken voor schepen in de premium- en luxecategorie (Crystal Cruises, Silversea Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Seabourn, Seadream Yachtclub, Compagnie du Ponant, Hapag-Lloyd Cruises, Seacloud Cruises…).

Cruiseschepen kunnen ook erg verschillen van type. Het meest voor de hand liggende zijn de zeilcruises. Eén van de mooiste viermasters ter wereld is de Sea Cloud die momenteel een grondige opknapbeurt ondergaat. Het sierlijk zeilschip werd in 1930 gebouwd voor een Amerikaanse miljonairsvrouw, en werd door enkele Duitse ondernemers gered van de sloop. Dit schip biedt een combinatie van pure luxe en zeilen zoals het er vroeger aan toe ging. Enkel om de zeilen te bedienen is er al een bemanning nodig van 18 mensen. En dat voor maximaal zestig passagiers!

CRM (customer relationship management) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voorkeuren van elke klant in een database worden opgeslagen. Zweer je bij Chivas Royal Salute

Ook de Zweedse ondernemer Michael Krafft was gebeten door het echte zeilen en liet in België en Nederland drie mooie cruisezeilschepen bouwen voor zijn rederij Star

Clippers. Ondanks alle moderne faciliteiten is een cruise met een van deze schepen in niets te vergelijken met een “normaal” cruiseschip. Een heel apart type cruiseschip is het expeditieschip. Enkele voorbeelden zijn de Hanseatic en Bremen van Hapag-Lloyd Cruises, de Fram van Hurtigruten, l’Austral en Le Boréal van Compagnie du Ponant, Prince Albert II van Silversea Cruises…, de schepen van Quark Expeditions of Oceanwide Expeditions etc… Typische kenmerken zijn een ijsversterkte romp en een vloot van gemotoriseerde rubberboten (in het vakjargon: Zodiac). Soms zijn het heuse ijsbrekers of hydrografische onderzoekingsschepen die een beperkt aantal passagiers meenemen. Expeditiecruises brengen je naar de verste uithoeken van de wereld, zoals de Amazonerivier, Spitsbergen, Groenland of Antarctica. Natuur staat absoluut centraal. Elke dag gaat het schip een of meerdere keren voor anker, en laat de bemanning telkens met een speciale hydraulische kraan de rubberboten te water terwijl de passagiers zich vestimentair klaarmaken. Onder het toezicht van een expeditieleider brengen de Zodiacbestuurders de kleine groepjes passagiers en een schare wetenschappers aan land op plekken waar bijna niemand komt. Er zijn bijvoorbeeld wel meer schepen die een stukje van de Amazone opvaren, maar enkel expeditieschepen brengen je tot diep in het regenwoud. Sommige expeditieschepen blijven in hetzelfde gebied varen, zoals de kleine eenheden van Cruceros Australis, die korte cruises aanbieden in de Chileense Fjorden en Patagonië. Een ander voorbeeld zijn de schepen waarmee je de Galapagos Eilanden kan bezoeken (Celebrity Xpeditions,…). Sommige boetiekschepen lijken op grote jachten, en weten zich perfect te integreren in de skyline van St. Tropez, Portofino of Montecarlo (Compagnie du Ponant, Seadream Yachtclub, Seabourn).

Een kleurrijk palet De beleving van een cruise kan ook variëren in functie van seizoen, weersomstandigheden (op een luxejacht valt bij slecht weer niet veel te beleven), gezelschap (al dan niet in groep), of duur van de reis: maak je een kennismakingscruise van vier dagen? Of vaar je rondom Zuid-Amerika? Of ben jij de persoon die de wereldreis van 120 dagen geboekt heeft? Zeg nooit meer zomaar “een cruise.”
donderdag 20 januari 2011

5

Thuis

De Middellandse Zee heeft zoveel troeven dat het voor velen de perfecte vakantiebestemming is. Met veel zon en heerlijke temperaturen is het alvast een gebied waar we gemakkelijk het chagrijnige weertje van bij ons de rug kunnen toekeren zonder dat je daarvoor ver moet vliegen. Vliegen naar Marseille of Barcelona is een fluitje van een cent, en over centen gesproken, meestal betaal je naar die bestemmingen lowcosttarieven, als je maar tijdig boekt. Ook de hogesnelheidstrein kan een oplossing zijn, of zelfs de auto.

Onze cultuur is onlosmakelijk verbonden met de antieke cultuur van Grieken en Romeinen en bovendien zijn landen als Italië, Frankrijk of Spanje sowieso erg populair als vakantiebestemming. Kortom, een trip naar de Middellandse Zee is altijd een beetje thuiskomen. Waarom niet eens een cruise proberen?

Hét absolute voordeel van het Mediterrane gebied is de wonderlijke mix van cultuur, geschiedenis en puur vakantieplezier. Iedereen kent wel die mooie strandhotels op exotische plaatsen, waar echter buiten de muren niets te beleven valt. Ja, moderne cruiseschepen zijn te vergelijken met dergelijke resorts, vaak in overtreffende trap. Echter, het grote voordeel is dat het schip elke dag in een andere stad aanlegt of bijna elke dag in een ander land. In de Middellandse Zee zijn dat steden als Rome, Napels, Dubrovnik of Athene, en daar is vanzelfsprekend ontzettend veel te zien.

in de Middellandse Zee

Verder is er binnen Europa geen gedoe met paspoorten en visums, en zelfs niet meer met vreemd geld. Praktisch overal wordt de euro aanvaard.

En nu hoor ik de criticasters… “Elke dag een ander stad? In die paar uurtjes kan je uitstap toch niet meer zijn dan een oppervlakkig kennismaken?” De opmerking is terecht en onterecht. Uiteraard is een vijfdaagse citytrip naar Barcelona anders dan een excursie van vier uur. Anderzijds kan je tijdens een cruise van een week proeven van vier, vijf steden in misschien evenveel landen. Als je uitstapje naar Rome een openbaring is geweest, dan kan je later nog beslissen om er eens een citytrip naartoe te boeken.

Wat trouwens opvalt is dat veel cruiseschepen gemiddeld rond 7 uur ’s morgens een haven binnenvaren en daar tot een uur of zes blijven liggen. Passagiers hebben dus de mogelijkheid om veel te doen, en toch komt het gros terug aan boord voor een late lunch, gevolgd door een zonovergoten namiddag rond het zwembad. Niet vergeten, het is vakantie!

Ook in deze optiek bieden de Middellandse Zeehavens een groot voordeel. Omdat de ontwikkeling van de historische steden vaak gelinkt is aan hun haven, stapt men vaak meteen van het schip de stad in, zoals in Napels, Cartagena of Valetta. Indien nodig worden shuttlebussen ingezet of


6

donderdag 20 januari 2011

Het ontdekken van de bakermat van onze cultuur in combinatie met de heerlijkheden van een Mediterrane cruise zorgen voor een ideale vakantie.

kan men een taxi nemen. Men verliest dus weinig tijd tussen stad en schip. Men kan zelf beslissen hoe lang of hoe kort men een bezoek maakt. Let wel, een verzengende augustushitte kan ambities flink kortwieken.

Excursies

Wie graag op veilig speelt kan vooraf of aan boord excursies boeken. Voor elke bestemming zijn er tal van georganiseerde uitstappen mogelijk tegen meerprijs. Aan boord van elk schip is een soort reisbureau waar je kan bespreken welke uitstap voor jou het beste past. Ook in de hutten zijn er op de televisie filmpjes te zien in verband met de diverse uitstappen, en vaak kan je vanuit je hut reserveren.

Een stadswandeling of rondrit met gids kan leerrijk zijn en laat toe om in korte tijd de hoogtepunten van een bestemming te zien. In Mediterrane steden zijn er echter altijd alternatieven, zoals hop-on bussen, koetsen, scooters, fietsen, watertaxi’s, of zelfs gondels en muilezels.

Heel af en toe ligt de stad toch wel erg ver van de haven, zoals Civitavecchia en Livorno.

Civitavecchia staat bekend als “de haven van Rome”. Toch moet je een dik uur rekenen voor je in Rome bent. Dat kan met de trein of met een van de officiële excursies. Een mooie tussenoplossing is het aan boord boeken van een transferbus. De autocar brengt je zonder zorgen tot in Rome (meestal vlakbij het Colosseum) en dan heb je een ganse dag om op eigen houtje Rome te verkennen. Als op de terugweg de bus in het verkeer komt vast te zitten kan je op beide oren slapen: het schip zal wachten. Kies je voor volledige onafhankelijkheid, dan loop je altijd wel een risico.

Pisa, Firenze of Lucca zijn schitterende bestemmingen die vanuit de industriële havenstad Livorno bereikt worden. Het schip zal aanmeren te midden van de containers, ferry’s en bulkschepen, waardoor ook hier een transfer onontbeerlijk is. Gelukkig zijn die havens grote uitzonderingen.

Middellandse Zee voor beginners Wat betreft cruises is er in de Middellandse Zee een enorm aanbod, zowel van schepen als bestemmingen. In de brochures wordt altijd een onderscheid gemaakt tussen de Westelijke en de Oostelijke Middellandse Zee. Het westelijke deel bestaat uit de Franse Côte d’Azur, de Spaanse kust van Barcelona tot Gibraltar, de eilanden van de Balearen, Corsica, Sardinië, Sicilië en Malta, en de westelijke kant van Italië. Ook Tunesië en Marokko horen erbij.

De Oostelijke Middellandse Zee heeft als limieten Venetië in het westen, en Istanbul in het Oosten, met daartussen de Adriatische Zee en zijn prachtige Dalmatische kust, de Griekse Eilanden, Athene, en soms ook Alexandrië. Sommige cruises brengen je naar beide gebieden. Een ideale cruise voor beginners is een van de vele achtdagencruises. Een typische cruise vertrekt vanuit Marseille of Barcelona, en vaart dan een rondje Westelijke Middellandse Zee, waarbij de meest bekende havens aangelopen worden: Palma de Mallorca, Tunis, Valetta, Napels of Rome, en Nice, Villefranche of Monaco. Meestal is er ook minstens een volle dag op zee. Ook aan de oostelijke kant zijn er kennismakingscruises van een week. Dé vertrekhaven bij uitstek is Venetië, wellicht de mooiste vertrekhaven ter wereld. Bij het uitvaren lijkt het wel of je met een helikopter laag en langzaam over de stad vliegt, toegejuicht door duizenden toeristen op het San Marcoplein. Een kippenvelmoment! Klassiekers op de oostelijke Mediterrane cruises zijn het bloedmooie Dubrovnik, Griekse eilanden als Mykonos en het vulkaaneiland Santorini, Athene, en vaak ook Istanbul.

Onbeperkt aanbod voor gevorderden Ook voor ervaren cruisers is er een magnifiek aanbod, en het lijkt alsof de rederijen alleen maar meer bestemmingen creëren. Door het grote succes van de cruises zijn er tij-

dens de zomer meer schepen in Europa dan in de Caraïben. Door hun omvang zijn grote schepen beperkt in het aantal havens. Daardoor zullen kleinere schepen (waaronder zeilcruises) vaker alternatieve havens aanbieden waar enkel zij binnen kunnen. De laatste jaren is er een enorme uitbreiding gekomen van het aanbod. Sommige plekken zijn echt idyllisch, zoals Bonifacio (Corsica), de havens van Cinque Terre (Ligurië), Capri, Kotor (Montenegro), etc…

Welk seizoen? Het echte cruiseseizoen komt op gang vanaf april, en eindigt in november. Heel veel schepen “vluchten” daar tussenin naar de Caraïben. Toch zijn er vaker schepen die het ganse jaar door in de Middellandse zee blijven, en daar ook speciaal voor zijn gebouwd. Typisch zijn de tropische zwembaden met glazen schuifdak. Cruises zijn op grote schepen helemaal uitgegroeid tot een familieproduct, tenminste tijdens de schoolvakanties. Italiaanse gezinnen zijn dol op cruises, wat maakt dat de gemiddelde leeftijd in augustus heel laag is (lees: drukte). Wie het liever rustig houdt kiest beter voor periodes buiten de schoolvakanties, of voor kleinere, duurdere schepen. Bij MSC en Costa reizen kinderen bijna gratis mee als ze in de hut van de ouders slapen. Vaak zijn er familiehutten. Het volpension karakter van cruises maakt het een zeer realistische optie voor een gezinsvakantie. Het ontdekken van de bakermat van onze cultuur in combinatie met de heerlijkheden van een Mediterrane cruise zorgen voor een ideale vakantie.


e l a i c e p s actie

MSC FANTASIA

Reserveer vóór 15 februari 2011 en ontvang een gratis drankenpakket op een aantal afvaartdata. Om recht te hebben op dit drankenpakket, moet u de code CRUISESPECIAL vermelden op het moment van de reservatie bij uw reisagent.

nachten 7 / n e g a 8d naf reeds va

Kinderen jonger dan 18 jaar die de kajuit delen met twee betalende volwassenen, reizen gratis op het maritieme gedeelte van de cruise.

. € 949 p.p

Een onvergetelijke droomcruise met MSC Cruises MSC Cruises heeft momenteel de modernste vloot ter wereld, bestaande uit elf schepen: MSC Magnifica, MSC Splendida en MSC Fantasia (de grootste schepen ooit gebouwd voor een Europese rederij), MSC Poesia, MSC Orchestra, MSC Musica, MSC Opera, MSC Lirica, MSC Sinfonia MSC Armonia en MSC Melody. De vloot vaart het ganse jaar over de Middellandse Zee en seizoensgebonden in Noord-Europa, de Atlantische Oceaan, de Caraïben, Noord-Amerika en Canada, Zuid-Amerika, de Indische Oceaan en Zuid- en West-Afrika. MSC Cruises is de enige rederij ter wereld die in het bezit is van de Six Golden Pearls-award, die uitgereikt wordt door Bureau Veritas ter onderstreping van het hoge niveau van management en het beschermen van het milieu.

Een cruise beleven is een unieke ervaring. Doordat u ’s nachts vaart, wordt u elke morgen wakker in een andere haven. Uw drijvend luxe hotel laat u genieten van zes citytrips in één week tijdens een achtdaagse cruise op de Middellandse Zee.

Zalig ontspannen Ga je op cruise om je 100% te ontspannen, dan is er keuze te over op de vloot van MSC Cruises: spa, balneotherapie, chromotherapie, aromatherapie, sauna, hammam, bubbelbaden, fitnesszaal, schoonheidssalons... Op de nieuwste schepen van de vloot zijn deze diensten gegroepeerd in een ruimte – MSC Aurea Spa - van meer dan 1000m² aan één van de bovendekken met een weergaloos panoramisch zicht op de zee. Kinderen tot 18 jaar die de kajuit delen met 2 volwassenen reizen gratis met MSC Cruises. Het enige wat ze hoeven te betalen zijn de haventaksen. Daarnaast vermaken gekwalificeerde animatieteams de jongeren met activiteiten die aan hun leeftijd zijn aangepast.

Gastronomie De Italiaanse traditie die de vloot kenmerkt vindt men vanzelfsprekend terug in de kwaliteit van de keuken en de reputatie van de chefs. MSC Cruises besteedt een uitzonderlijke aandacht aan de kwaliteit van de producten en aan de samenstelling van de menu’s – een hulde aan mediterrane specialiteiten. De restaurants aan boord serveren een keuken van hoog niveau, geïnspireerd door Italië maar ook door de landen waar de schepen aanmeren.

Als decoratie rijmt met elegantie De schepen van de vloot MSC Cruises zijn echte drijvende luxehotels die hun passagiers een droomvakantie bezorgen! Niets is aan het toeval overgelaten, alles is bestudeerd tot in de kleinste details. Elk schip geniet van een unieke decoratie, gebruikmakend van prachtige materialen, zachte nuances en een ideaal comfort. De kleurenharmonie is zo gecreëerd om te zorgen voor een ontspannende en stijlvolle sfeer.

Exclusiviteit in de MSC Yacht Club De MSC Splendida en de MSC Fantasia hebben een exclusieve zone vooraan het schip met 99 ruime suites. De MSC Yacht Club beantwoordt ruimschoots aan de wensen van de passagiers, die op vakantie willen gaan in een uitzonderlijk kader gewijd aan luxe, terwijl men geniet van de ontspanningsmogelijkheden aan boord van een groot schip. Het bedrijf stelt een persoonlijke butlerservice en een conciërgedienst die 24u/24 beschikbaar is.

WEKELIJKSE VERTREKKEN VANUIT Genua (zaterdag) – Marseille (zondag) – Barcelona (maandag)

Genua

Marseille

Provence

Licentie A6183

Barcelona

www.msccruises.be info@msccruises.be Tel: 02/334 94 50 of ga langs bij uw reisagent

Civitavecchia Rome

Messina Taormina

Tunis

Valletta Malta

Dag

Programma

Zaterdag

Genua (Italië)

-

18.00

Zondag

Marseille (Frankrijk)

08.00

18.00

Maandag

Barcelona (Spanje)

07.00

14.00

Dinsdag

Tunis (Tunesië)

14.30

19.30

Woensdag

Valletta (Malta)

09.00

18.00

Donderdag

Messina (Taormina/Italië)

07.00

14.00

Vrijdag

Civitavecchia (Italië)

08.00

19.00

Zaterdag

Genua (Italië)

9.00

-


Voyager of the Seas

Royal Caribbean International staat voor de meest innovatieve rederij ter wereld. IJsschaatsen, inlineskaten en surfen zijn maar enkele van de vele activiteiten. Op de Liberty of the Seas die vanuit Barcelona vaart, cruiset u samen met Shrek, Kung Fu Panda en de dieren uit de Madagascarfilms. De rederij sloot namelijk een strategische alliantie met DreamWorks Animation. Royal Caribbean vaart dit zomerseizoen met niet minder dan elf schepen in Europa.

Dag

Haven

1

Venetië, Italië

Aankomst

Vertrek

2

Koper, Slovenië

08.00

19.00

3

Ravenna, Italië

07.00

19.00

4

Bari, Italië

11.00

20.00

5

Dubrovnik, Kroatië

08.00

18.00

6

Op zee

7

Venetië, Italië

8

Venetië, Italië

17.00

08.00

7 daangafen v . € 555 p.p

7 nachten Adriatische Zee

Scheep in Venetië in voor een cruise langs de kusten van Slovenië en Kroatië, bezoek het historische Ravenna of proef de lokale specialiteiten in het charmante Bari. Voyager of de Seas arriveert op de voorlaatste dag van de cruise terug in Venetië zodat u ook van de Dogenstad niks hoeft te missen. Hou alvast uw fototoestel in de aanslag wanneer uw schip voorbij het San Marcoplein vaart. Maar ook aan boord van de Voyager of the Seas komt u ogen en tijd te kort, want het schip heeft alles in huis, van een klimmuur en een ijsbaan tot de Royal Promenade, een gezellige boulevard vol winkels, cafés en restaurants in het midden van het schip. Afvaartdata 2011: 28 mei; 4, 11, 18, 25 juni; 2, 23, 30 juli; 6, 13, 20, 27 augustus; 3, 10, 17, 24 september; 1, 8, 15 oktober.

Ontdekken, ontspannen en genieten zijn bij Celebrity Cruises de sleutelwoorden. De schepen van de Solstice-klasse bieden een ultieme combinatie van design, service, kookkunst en boordactiviteiten. Vijf Celebrity-schepen presenteren cruises in de Middellandse Zee en Noord-Europa. Celebrity Constellation heeft trouwens het hele zomerseizoen lang Amsterdam als thuishaven en verzorgt van daaruit cruises naar de Noorse fjorden, Baltische staten en Rusland.

Celebrity Solstice

12 dvaanagf en .p. € 1.554 p

12 nachten Italië en de Griekse Eilanden

Verg. 5341

Celebrity Solstice is uw drijvend designhotel voor een onvergetelijke cruise. Zet vanuit Barcelona koers naar Civitavecchia, de haven van Rome en vervolgens Napels. Bewonder de witgekalkte huisjes in Santorini, duik met Efeze in de belangrijkste antieke stad van Turkije of maak in Mykonos een boottocht naar Delos, de geboorteplaats van Apollo. Athene is niet compleet zonder de beklimming van de Acropolis, net zoals Valletta niet zou bestaan zonder haar ridders en forten.

Meer info: www.royalcaribbean.be www.celebritycruises.be info@cruiseconnection.be Reserveren kan in elk reiskantoor

Afvaartdata 2011: 26 mei; 19 juni; 13 juli; 24 augustus; 17 september; 11 oktober

Dag

Haven

1

Barcelona

2

Op zee

Aankomst

Vertrek 17.00

3

Civitavecchia (Rome), Italië

07.00

19.00

4

Napels, Italië

07.00

19.00

5

Op zee

6

Santorini, Griekenland

09.00

19.00

7

Kusadasi (Efeze), Turkije

08.00

18.00

8

Mykonos, Griekenland

07.00

17.00

9

Piraeus (Athene), Griekenland

07.00

18.00

10

Op zee 07:00

15:30

11

Valletta, Malta

12

Op zee

13

Barcelona

06:00


Seven Seas Mariner*****

SPECIAL

% 3K3 orting

IT’S ALL INCLUDED EEN KLASSE APART

Verwacht je aan absolute topkwaliteit voor een zeer aanvaardbare prijs. Reis zonder zorgen aan boord van een van ‘s werelds mooiste vijfsterrenschepen. Weet dat volgende items reeds in de prijs zijn begrepen:

De Seven Seas Mariner***** is een klasse apart. Aan boord van dit cruiseschip vindt u geen enkele gewone accommodatie: iedereen logeert in een ruime suite met balkon.

� � � � � � � � � �

De op en top persoonlijke service – verfijnd en verzorgd tot in de kleinste puntjes- in combinatie met het ultieme comfort van de suites maken van Regent Seven Seas Cruises een absolute toprederij. De routes van Regent zijn bijzonder mooi uitgekiend en origineel. Kies uit een van de geselecteerde afvaarten in de Middellandse Zee en geniet van een exceptionele korting.

11 dvaanagf en .p. p 0 4 3 . 3 € .v. 4.944

Uw schip

Vergund Reisbureau Toerisme Vlaanderen 5449

88.000 ton – 217 m lang – 708 passagiers – 445 bemanning – 3 x meer ruimte per passagier dan op andere schepen

Info & reserveringen: Stierstraat 12 - 2018 Antwerpen Tel 03 236 89 39 info@cruisetravel.be www.cruisetravel.be of bij uw reisagent

lijnvluchten de cruise in een rustige, luxueuze omgeving het beste van het beste, maar niet intimiterend alle maaltijden incl. geselecteerde wijnen keuze uit 3 restaurants (zonder toeslag voor specialiteitenrestaurants) open seating (dineren met wie en hoe laat men wil) open bar 24/7 over heel het schip (ook alcoholische dranken) alle fooien inbegrepen gratis excursies in elke haven (selectie uit een grote lijst) activiteiten en lezingen

11 dvaanagf en .p. p 3 4 6 . 3 € .v. 5.368

i.p

i.p

11 dagen Italië, Griekenland en Turkije Dag di

07 jun

11 dagen Turkije, Griekenland, Dalmatische Kust en Venetië

Haven

Dag

Lijnvlucht Brusssel- Rome Civitavecchia, Italië

za

16 jul

Haven Heenvlucht Istanbul, Turkije

19:00

wo

08 jun

Monte Carlo, Monaco

09:00

22:00

zo

17 jul

Istanbul, Turkije

16:00

do

09 jun

Livorno (Pisa/Firenze), Italië

07:00

18:00

ma

18 jul

Kusadasi, Turkije

13:00

22:00

vr

10 jun

Amalfi, Italië

13:00

21:00

di

19 jul

Santorini, Griekenland

08:00

18:00

za

11 jun

Taormina, Sicilië

09:00

18:00

wo

20 jul

Athene, Griekenland

06:00

19:00

zo

12 jun

Valetta, Malta

08:00

18:00

do

21 jul

Zakynthos, Griekenland

12:00

20:00

ma

13 jun

cruisen

vr

22 jul

Corfu, Griekenland

08:00

di

14 jun

Monemvasia (Pelopponesos), Griekenland

08:00

18:00

za

23 jul

Baai van Kotor (Erfgoed Unesco), Montenegro

08:00

18:00

wo

15 jun

Santorini, Griekenland

08:00

18:00

zo

24 jul

Dubrovnik, Kroatië

08:00

20:00

do

16 jun

Kusadasi (Efese), Turkije

08:00

17:00

ma

25 jul

Venetië, Italië

12:00

16:00

vr

17 jun

Piraeus, Griekenland Terugvlucht Athene - Brussel (of verlenging)

08:00

di

26 jul

Venetië, Italië Terugvlucht Athene - Brussel (of verlenging)


10

donderdag 20 januari 2011

Romantische rivieren

Met de autocar naar Keulen, en dan het riviercruiseschip op richting Rüdesheim. Onderweg even een fotootje maken van de Lorelei, en uiteraard niet vergeten om een paar flessen Riesling te kopen als souvenir. Stop! Riviercruises zijn veel meer dan dat. Met meer dan duizend schepen over gans de wereld zijn riviercruises aan een fenomenale opmars bezig. Toch worden bij een toeristische enquête steevast enkel Rijn en Nijl genoemd, en soms de Moezel of de Donau. Wie voor aardrijkskunde iets betere cijfers had, kent ook de Rhône, de Wolga en de Dnepr en misschien zelfs de Yangtze, de Mekong of de Brahmaputra. Kortom, op onze planeet zijn heel wat stromen en rivieren die de moeite waard zijn voor een cruisevakantie.

mer op het onderste dek zien elk rimpeltje van het water alsof ze zelf aan het zwemmen zijn. Op het zonnedek ruik je de bloesems of het graan, en ja, ook soms de koeien die je van op de graskant stupide aankijken bij het voorbijvaren.

Een riviercruise is in de eerste plaats emotie. Je glijdt als het ware door het landschap, moeiteloos en mild. Het gestadig veranderend panorama dwingt je ongemerkt tot onthaasten. Door de kleinschaligheid is de natuur veel meer tastbaar dan op zeeschepen. Passagiers met een ka-

Onthaasten hoeft echter niet gelijk aan verveling te zijn. Integendeel, riviercruises brengen een mooi evenwicht tussen activiteit en ontspanning. Je kan een riviercruise als een meervoudige citytrip bekijken. Dat is logisch, want vele steden zijn ontstaan langs grote stromen. Tijdens een Do-

Zelfs in de winter is het zalig vertoeven op het dek, gewikkeld in een warm deken met een glühwein of een mok warme chocolademelk. Kuieren langs de kerstmarkten, het heeft iets.

naucruise bezoek je steden als Wenen, Bratislava en Budapest, zonder dat je telkens je koffer in- en uit- moet pakken. Of denk aan een cruise van St. Petersburg naar Moskou, of van Praag naar Berlijn. Vaak leg het schip aan in het hartje van een stad. Als je wil kan je excursies boeken, vaak geleide stadswandelingen met gids, maar evengoed kan je beslissen om het op je eentje te doen. Je hoeft ook niet altijd aan boord te eten. Wie wil kan gemakkelijk lunchen of dineren op een gezellig terras. Sommige schepen hebben een vloot mountainbikes aan boord voor sportieve uitstappen. Ook aan boord kan men actief zijn door te fitnessen, of indien een schip door een sluis moet kan men een eindje meelopen langs de wal. Alles is erg gemoedelijk. Men stapt gemakkelijk aan boord zonder gedoe met veiligheidscontroles. De meeste schepen hebben een receptie in de centrale trappenhall. Vaak is daar een lift voor mensen die moeilijk te been zijn. Naast een restaurant en een lounge, een spa en fitnessruimte bestaat een schip vooral uit lange gangen met heel veel kamers. Veel schepen hebben grote ramen, soms met

Een riviercruise is in de eerste plaats emotie. Je glijdt als het ware door het landschap, moeiteloos en mild. Het gestadig veranderend panorama dwingt je ongemerkt tot onthaasten. een Frans Balkon. Af en toe vind je op de laagste dekken kamers met patrijspoortjes, terwijl hutten zonder raam uiterst zeldzaam zijn. Schepen worden gebouwd in functie van hun vaargebied. Ze mogen niet breder zijn dan de sluizen, en moeten onder alle bruggen door kunnen varen. Je hoofd intrekken is meestal voldoende maar bij hoge waterstanden kan het gebeuren dat het zonnedek even moet ontruimd worden om een brug te passeren. Dikwijls is de stuurcabine telescopisch om dezelfde reden. De volpension formule is overal aanwezig. In het hoofdrestaurant worden ontbijt en lunch in buffetvorm aangeboden. Het meergangendiner wordt met stijl en gemoedelijkheid geserveerd. Sommige schepen bieden alternatieve formules aan, zoals een buffet met “live cooking”, aangevuld met een à la carte specialiteitenrestaurant. Een dekbarbecue behoort tot de alternatieven. Ook de kapitein heeft slaap nodig, wat vaak betekent dat een schip ’s nachts aan een stijger ligt. Dan is het heerlijk stil. Het summum is in slaap gewiegd worden door het zacht kabbelen van het water. Kapiteins blijken echter vroege vogels die het liefst bij dageraad meteen van start gaan.


A-rosa ****

Dag

Haven

1

Antwerpen

2

Rotterdam Havenrondvaart R’dam Amsterdam

Aankomst

Vertrek 21.00

08:00

12:30

Amsterdam

4

Düsseldorf

15:00

19.00

5

Loreleypassage Rüdesheim

13:00

20:00

6

Speyer ...... (Heidelberg)

09.00

19.00

7

Straatsburg

08.00

20.00

8

Mainz Koblenz

09.00 18:30

14.00 23:00

9

Keulen

06.00

De romantische RIJN Aan het einde van de achttiende eeuw ontdekten Engelse reizigers, schilders en dichters de schoonheid van de Rijn. Hun enthousiasme was zo vol bezieling dat de ‘Romantische Rijn’ een toeristische attractie werd. Een groot stuk van de Rijn is door de Unesco opgenomen in de lijst van ons Werelderfgoed. Niets kan vergeleken worden met de sensatie die men voelt wanneer men het eigen land per schip verlaat en de thuishaven stilaan ziet verdwijnen aan de horizon. Eerst zetten we koers naar Rotterdam en Amsterdam. Vervolgens varen we helemaal tot Straatsburg waar we rechtsomkeer maken naar de eindbestemming Keulen. Na ontscheping met de supersnelle Intercitytrein terug naar België.

Info & reserveringen: Stierstraat 12 - 2018 Antwerpen Tel 03 236 89 39 info@cruisetravel.be www.cruisetravel.be of bij uw reisagent

2 € 9e5 nsion

incl. vol p er en vervo

21:00

3

Licentie 1464

vanaf

Riviercruise met afvaart uit Antwerpen U wordt verwelkomd op een zeer modern viersterrenschip met een elegante, doch informele omgeving. Zeer rijke buffetten (geen vaste tafels, geen vaste maaltijduren). Biking station met 60 fietsen. Zeer grote fitness en spa. Originele en verzorgde excursies. Fooien inbegrepen. Vertrek 2011: 11 apr + 28 mei + 19 jun + 20 aug + 3 okt Cruise Travel Prijs: per persoon voor reservatie t/m 31 januari – inclusief cruise met volledig pension in de gekozen accommodatie en treinreis van Keulen naar elk Belgisch station. 11 apr

28 mei + 19 jun

20 aug

3 okt

NU - i.p.v.

NU - i.p.v.

NU - i.p.v.

NU - i.p.v.

S2 (dek 1)

952 - 1.229

1.396 - 1.696

1.396 - 1.784

1.199 - 1.488

A2 (dek 1)

1.248 - 1.540

1.692 - 2.007

1.692 - 2.095

1.446 - 1.748

C2 (dek 2)

1.495 - 1.799

1.938 - 2.266

1.938 - 2.354

1.742 - 2.059

D2 (dek 3)

1.642 - 1.955

2.086 - 2.422

2.086 - 2.510

1.840 - 2.163


Een cruise hoeft niet duur te zijn Het loont echt de moeite om prijzen van cruises te bekijken. Natuurlijk kost die Royal Suite stukken van mensen, of is een all-inclusive cruise duurder dan een cruise op een familieschip in de Middellandse Zee.

Het afgelopen jaar kon men twee dingen vaststellen. Eén: het is nog nooit zo voordelig geweest om te cruisen. Twee: de brochureprijs is nooit de reële prijs. In die mate zelfs dat men zich afvraagt waarom er überhaupt een prijsbijlage bij een cruisecatalogus steekt. In feite werken cruisemaatschappijen volgens hetzelfde principe als vliegtuigmaatschappijen. Hoe vroeger je boekt, hoe minder je betaalt. Neemt het aantal boekingen voor een bepaalde cruise vlug toe, dan zal de prijs de hoogte in gaan. Komen de boekingen slecht op gang, dan zal de prijs lange tijd

laag blijven. Zelfs al heet het tarief PrimaPrice (bij Costa) of Presto (bij MSC), de principes zijn overal dezelfde. Eind 2008 werd door de crisis wel serieus met last minute kortingen gegooid. Deze trend was vorig jaar bijna onbestaande. Trouwens, cruiseschepen varen bijna altijd vol. De kans dat je een last minute vindt voor de periode die jou past is klein. Bovendien kunnen omgekeerd evenredig de vliegtarieven flink de lucht zijn geschoten. Of wordt het zelfs moeilijk om nog een vlucht te vinden (denk maar aan een Caribische cruise tijdens de kerstvakantie).


Het is een goed idee om te rade te gaan bij een gespecialiseerd reiskantoor of tour operator. Zij kunnen heel vlug vertellen welke de goede deals zijn. Sommige reisorganisaties nemen opties op een contingent hutten, zodat ze die aan een competitieve prijs kunnen verkopen. Soms lopen boekingen bij bepaalde rederijen zo goed dat alleen vroegboekers een kans maken. Dit is vaak het geval bij gloednieuwe schepen. Boek bij vertrouwde zaken, niet via onbekende websites. Prijzen fluctueren uiteraard ook in functie van het

seizoen. Zoals overal betaal je meer in het hoogseizoen of tijdens schoolvakanties. Toch wil dat niet zeggen dat je kinderen op cruise meenemen een onmogelijke zaak is. De rederijen vragen niet liever dat volledige gezinnen op cruise vertrekken. Op grote schepen zijn er dikwijls familiehutten beschikbaar. Of je kan vragen om twee balkonhutten naast elkaar te boeken, één voor de ouders en één voor de kinderen. Dan kan het tussenschot op het balkon opengeklapt worden. Nog een alternatief is het boeken van één buitenhut met balkon, en de binnenhut er rechtover in de gang.


14

donderdag 20 januari 2011

Bij MSC en Costa reizen kinderen tot 18 jaar gratis mee (uitgezonderd taksen en vluchten) als ze een hut delen met de ouders. Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Heel veel schepen migreren op het einde van elk seizoen. In november verlaten tientallen schepen als trekvogels de Middellandse Zee, om koers te zetten naar de zonnige Caraïben. In april varen ze dan terug de Atlantische Oceaan over. In combinatie met de Transatlantische oversteek houden ze onderweg halt in enkele havens, zoals in Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden of Bermuda. Hier zijn soms wel koopjes te doen. Bij een lage dollarkoers kan je extra profijt doen aan boord van Amerikaanse cruiseschepen. Doorgaans zijn consumpties taksvrij (maar er wordt standaard wel een 15% servicetoeslag gerekend op alle drank). Door een gunstige wisselkoers kan je extra voordeel doen. Koersevolutie is echter onvoorspelbaar. Wie prijsbewust wil cruisen, moet aandacht hebben voor de boorduitgaven. Op moderne schepen kunnen je via de interactieve tv op elk moment de stand van je boordrekening bekijken. Een deel van het businessmodel van de megaschepen is nu eenmaal gebaseerd op uitgaven aan boord. Het cruiseticket is tamelijk goedkoop; aan boord moet je echter voor heel wat extras bijbetalen. En dat begint soms bij de welkomstcocktail. Maar daar ben je vrij in. Wie zijn portefeuille met krachtlijm heeft dichtgekleefd, kan toch nog best een fijne cruise beleven.

Bij een lage dollarkoers kan je extra profijt doen aan boord van Amerikaanse cruiseschepen. Koersevolutie is echter onvoorspelbaar.

Het meest kan bespaard worden op excursies, die doorgaans duur zijn. Ook massages en schoonheidsbehandelingen kosten wel wat geld (zeker als de massagetherapeute achteraf nog probeert om zalfjes letterlijk “aan te smeren”). Omdat het internet via satellietverbindingen loopt, is het geen goed idee om lang online te blijven. Bemanningsleden weten je ongetwijfeld te vertellen waar zij in elke haven goedkoop op het net surfen. Zelfs met je gsm moet je opletten. Op volle zee loopt de roaming via satelliet, wat duur uitvalt.

To tip or not to tip? Een heikel punt blijft het geven van fooien. Amerikanen zijn dat gewoon, wij niet. Omdat de fooi een essentieel onderdeel is van het inkomen van de bemanning kan men er zich niet zo van af maken. Gelukkig is men doorgaans afgestapt van het systeem van envelopjes, waarin je een bedrag stopte en persoonlijk overhandigde aan je kelner en kamermeisje. Bijna overal wordt nu automatisch een vast bedrag aangerekend (gemiddeld 7 euro per passagier per dag), en automatisch verrekend via je boordrekening.
donderdag 20 januari 2011

15

� Grote schepen zijn nog groter geworden. Het record werd gevestigd met de komst van de Allure of the Seas in december 2010. Waarom gaat men steeds voor groter? Omdat men de concurrentie wil verschalken door een fenomenaal aanbod aan restaurants, winkels, sportactiviteiten en entertainment aan te bieden. Twintig restaurants, vijf zwembaden, een park met echte bomen en planten, twee klimmuren, twee surf simulatoren, theaters, lofts, suites,... en je krijgt een idee waar we het over hebben. � Singles. Tot voor kort was het businessmodel van cruises gebaseerd op twee personen per kamer. Wie als single wilde reizen moest een toeslag betalen, soms tot 100%. De wereld verandert, dus begint men sinds kort rekening te houden met singles. Op de Norwegian Epic (Norwegian Cruise Lines) is een speciaal type singlehut ontwikkeld, met aanpalend een lounge waar enkel singles toegelaten zijn. Ook bij Fred Olsen Cruises zijn singlehutten beschikbaar. � Een cruise is trouwens een perfect product voor singles: het sociaal contact op een schip is veel makkelijker, o.a. door specifieke activiteiten of door het samen zitten aan tafels van zes of acht. � Alleenstaande ouder met kind, is eveneens een modern fenomeen waar bijvoorbeeld Costa Cruises op inspeelt. � Met de komst van kinderen zijn tegelijk cruises ontstaan waar kinderen niet toegelaten zijn (twee P&O schepen). Elders zijn bepaalde gedeeltes van het schip adult-only.

De recentste cruisetrends � Specialiteitenrestaurants. Op een conventioneel cruiseschip was er een buffetrestaurant, en een hoofdrestaurant met bediening. Daar kreeg je voor de ganse cruise dezelfde tafel die je eventueel deelde met dezelfde medepassagiers. Je moest vooraf kiezen voor de eerste of de tweede seating. De komst van de grote schepen hebben de creatie van alternatieve restaurants mogelijk gemaakt. Norwegian Cruise Line is met zijn Freestyle Cruising (eten waar en wanneer je wil, en met wie je wil) duidelijk een trendsetter geweest. Nu kan men naast het rijke aanbod (Steakhouse, Italiaans, Frans, Teppanyaki, Sushi, Braziliaanse Churrascaria,…) nog steeds kiezen voor het traditionele hoofdrestaurant. � In die traditionele main dining room is een grote flexibiliteit ontstaan. Men kan de ene avond vroeg eten, de avond erop een uur later. Soms ben je in de mood voor een romantisch tafeltje met twee. Op een andere avond vind je het fijn om met enkele medepassagiers aan tafel te zitten. Alles kan. Op het ene schip kan een gedeelte van het restaurant voorbehouden zijn aan flexibel dineren. Als je trek hebt ga je naar de assistent van de maître d’hôtel aan de ingang van het restaurant, en je vraagt een tafel bij het raam, of in het midden, al dan niet met anderen. � Er wordt meer dan ooit nadruk gelegd op gezond. Er zijn speciale restaurants met gezonde gastronomie. De spa en wellness hebben op cruiseschepen enorme proporties genomen. Ook excursies zijn vaak actief (mountainbikes, sportieve wandelingen, snorkelen…) en aan boord kan men fitnessen op de beste apparatuur, al dan niet onder begeleiding. Pilates, Yoga, aerobics of spinklassen, het kan allemaal. � Grote gedeeltes van de schepen zijn rookvrij. � Ook relatief nieuw is het concept van het schip in het schip. Wie graag luxe combineert met de faciliteiten van een groot schip kan opteren voor een suite in een afgesloten gedeelte van het schip. Bij MSC is dat de Yacht Club, waarbij die passagiers over eigen restaurant, lounge, zonnedek en zwembad beschikken, en zelfs voorrang krijgen in sommige liften. De kamers zijn uiteraard suites met butler service. Ook bij Norwegian Cruise Lines bestaat het concept als Garden- en Courtyard Villas. � Een gemiddelde cruise duurt acht dagen, zeven nachten. De tendens is naar korter, als kennismakingscruise, of naar langer, met tien, twaalf dagen als meest geliefde duur.


16

donderdag 20 januari 2011

Arctica, het noordpoolgebied, bestaat uit water (Noordelijke IJszee) omringd door vasteland: uiteraard Spitsbergen, Groenland en IJsland maar ook delen van Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Spitsbergen is het meest noordelijke land dat je kan bereiken. Minstens één ijsbeer zien, dat is de grootste wens van elke Arctische cruisepassagier, en reken maar dat de kapitein op tijd zal omroepen als hij er een waarneemt. Antarctica, het zuidpoolgebied, is een continent dat weliswaar bedekt is met een ijslaag tot 3 km dik. Dit werelddeel met temperaturen tot min 90°, telt niet één inwoner. De echte bevolking, dat zijn de pinguïns en de zeeleeuwen. Gelukkig vallen de pooltemperaturen in het cruiseseizoen erg mee, want er wordt enkel gevaren tijdens de respectievelijke zomers. Tijdens de Zuidpoolzomer zijn de temperaturen te vergelijken met onze winter.

Cruisen

naar de poolgebieden Onze cultuur is onlosmakelijk verbonden met de antieke cultuur van Grieken en Romeinen en bovendien zijn landen als Italië, Frankrijk of Spanje sowieso erg populair als vakantiebestemming. Kortom, een trip naar de Middellandse Zee is altijd een beetje thuiskomen. Waarom niet eens een cruise proberen?

Vooral naar de Noordkaap, Spitsbergen en Groenland is het aanbod cruises erg groot. Het fundamentele verschil zit ‘m in het type schip. Enerzijds zijn er de conventionele cruiseschepen. Dat zijn dezelfde schepen die vanuit Dubai varen of in de Caraïben vertoeven. Sommige daarvan zetten tijdens onze zomer koers noordwaarts. Deze cruises duren vaak twee weken of meer. Soms zijn het cruises die vertrekken uit Europa en via Spitsbergen, Groenland en IJsland in een grote boog tot Amerika varen, of vice versa.

Schepen Het grote voordeel van die schepen zijn de vele hutten met balkon, en het grote aanbod van boordactiviteiten, iets wat vaak ontbreekt op kleine schepen. Ze zijn ook minder onderhevig aan slecht weer. Het nadeel is dan weer dat het contact met de natuur minder is, zeker als men ze vergelijkt met de expeditiecruiseschepen. Dat zijn kleinere schepen, met een capaciteit voor maximaal een paar honderd passagiers, met meestal een speciaal ijsversterkte romp en uitgerust met motorrubberboten. Aan boord zijn ook wetenschappers. De keuze van het schip, in functie van je budget, is essentieel. Groenland beleef je duidelijk intenser met bvb. de Fram van Hurtigruten (een expeditieschip dat zeven dagen in de Disko Baai vertoeft) dan met een megacruiseschip. Het zijn twee verschillende producten. In Antarctica kunnen passagiers enkel aan land met de rubberboot wegens de totale afwezigheid van havens. Daarom krijg je trouwens een parka en gummilaarzen. In Antarctica mogen maximaal honderd passagiers tegelijk aan wal, om het fragiele ecosysteem niet te schaden. Een stom keitje mag je niet oprapen, want voor pinguïns zijn het als diamanten. Afval weggooien mag evenmin. De gidsen die mee zijn zorgen voor een streng naleven van die internationale regels. Antarctica is trouwens het enige rookvrije continent ter wereld!

Fauna en flora Tot voor kort zakten grote schepen soms af tot in Antarctica, als onderdeel van een Zuid-Amerika cruise. Volgend jaar is ook dit verboden. Dan worden nog enkel schepen toegelaten die op lichte brandstof varen, en dat zijn enkel de kleine schepen. Ook in het noordpoolgebied zal men intenser de fauna en flora kunnen beleven aan boord van een expeditieschip uitgerust met rubberboten. Een ander belangrijk aspect bij expeditiecruises zijn de meevarende wetenschappers. Hun lezingen maken van een cruise een zeer educatieve vakantie. Meestal zijn bij expeditiecruises alle excursies inbegrepen. Rederijen als Hapag-Lloyd of Compagnie du Ponant combineren expeditie met luxe. Bij anderen, zoals Oceanwide Expeditions of Quark, ligt de nadruk op de ontdekkingsreis. De meeste extreme schepen zijn de echte ijsbrekers, die in sommige gevallen zelfs een eigen helikopter mee hebben. Keuze genoeg!


MS FRAM

HURTIGRUTEN-PARTNER SINDS 15 JAAR The Nordic Feeling

6 das vganeaf n reed . 2.275 p.p

AVONTUUR SPITSBERGEN 2011 Afgelegen, geheimzinnig en extreem! Spitsbergen, het grootste eiland van de Svalbardarchipel, ontvangt u aan de rand van de Arctische oceaan en dichtbij de Noordpool! De ijsbeer houdt de fragiele voedselketen nog steeds onder controle hier!

Dag

Programma

1

Vlucht Brussel-Oslo. Hotelovernachting

2

Vlucht Oslo-Longyearbyen. Inscheping MS Fram. Barentsburg.

Incl. vluchten Brussel - Oslo - Longyearbyen H/T

3

Noordwest Spitsbergen m.het Magdalenefjord

Reis A: heenvlucht via Oslo met overnachting: 27.07.11 of 03.08.11

4

Liefdefjord, Monacogletsjer, Moffen en 80e breedtegraad

5

Kongsfjord, Ny Ålesund

6

Longyearbyen/debarkation- vlucht Oslo-Brussel

Reis B: terugvlucht via Oslo met overnachting: 31.07.11 of 07.08.11

MS FRAM

GROENLAND- EXPEDITIE DISCOBAAI 2011

9 das vganeaf n reed .p. € 5.195 p

met MS Fram MS FRAM is een op maat gemaakt expeditieschip, speciaal gebouwd (2007) voor het varen in Arctische en Antarctische wateren. Het beschikt over zeer comfortabele suites en hutten, restaurant, bar, bibliotheek, panorama lounge, fitnesscentrum met whirlpools, sauna enz. Het aantal passagiers is beperkt tot maximum 300. Expeditie Zeereizen met MS Fram gebeuren altijd in de voetsporen van beroemde Scandinavische en internationale ontdekkers. Een dagprogramma wordt vooropgesteld maar veiligheid, weersomstandigheden en spektakel kunnen te allen tijden de route doen aanpassen. De kapitein heeft, in overleg met het expeditie-team, het laatste woord hierover. Excursies naar wetenschappelijke stations of naar afgelegen Arctische of Antarctische oevers met de wilde en ongerepte flora en fauna, gebeuren met zodiaks. Hierin kunnen 6-8 personen plaatsnemen die onder professionele begeleiding aan wal gaan.

De Groenlanders noemen hun land “ Kalaallit Nunaat” , het land van de mensen. Een naam die de traditie van de Inuït en de gastvrijheid van de inwoners weergeeft. Ontdek het grootste eiland ter wereld en de gigantische ijsbergen. Incl. vluchten Brussel - Kopenhagen - Kangerlussuaq H/T Drie reisdata: 12.06.11, 19.06.11 en 26.06.11

Dag

Programma

1

Vlucht Brussel - Kopenhagen - Kangerlussuaq. Inscheping MS Fram

2

Sisimiut met de oude binnenstad

3

Qeqertarsuaq in de mooie Discobaai

4

Uummannaq

5

Eqip Sermia - het ruige gletsjer

6

Ilulissat - Unesco werelderfgoed

7

Itilleq bij de noorderlijke poolcirkel

8

Kangerlussuaq Vlucht naar Kopenhagen

9

Direct werder Kopenhagen - Brussel

MS FRAM

12 dedsavagnaef n re .p. € 5.168 p

EXPEDITIE ANTARCTICA 2011 -2012 met MS Fram

Licentie 1464

Antarctica - het zevende continent met het eeuwige ijs - is omringd door een koudwaterstroming en beslaat een gigantische landmassa. Op Antarctica zijn geen permanent bewoonde plaatsen maar mijoenen pinguins en duizenden walvissen. Raak in de ban van Antarctica en de sporen van de grote ontdekkingsreizigers!

INFORMATIE EN BOEKING: Bureau Scandinavia www.hurtigruten-belgium.be info@bureauscandinavia.be Tel: 02/521.77.70 - Fax: 02/527.10.66 Meirplein 9 – 1070 BRUSSEL of bij uw reisagent

12 daagse reis vanuit Buenos Aires, Argentinië. Chartervlucht Buenos Aires - Ushuaia H/T en zeereis met MS Fram Ushuaia - Kaap Hoorn Antarctica en terug. Reisdata: 03.01.12 , 12.01.12 en 14.02.12

Dag

Programma

1

Overnachting in Buenos Aires

2

Vlucht Buenos Aires - Ushuaia, Inscheping MS Fram

3-4

Kaap Hoorn en de Drake Passage

5-8

Antarctica met dagelijkse zodiak excursies

9-10

Drake Passage

11

Ushuaia. Vlucht naar Buenos Aires.Overnachting

12

Hotelontbijt


18

donderdag 20 januari 2011

Een fjordencruise is een lang defilé van landschappelijk schoon.

De Noorse Fjorden:

imposante natuur Fjorden zijn mysterieus en indrukwekkend, en liggen ergens hoog in het Noorden. Hoewel bijna iedereen een positief beeld heeft van de Noorse fjorden, lijkt een ontdekkingsreis meestal een niet te realiseren droom. Akkoord, Noorwegen is een groot land en met de auto schiet je door het ruwe berglandschap niet erg op. Een cruise is dan ook DE manier om de fjorden te ontdekken.

Fjorden zijn in de ijstijd ontstaan door de enorme erosiekrachten van gletsjers. Honderdduizend jaar lang schuurden ijsmassa’s zich een baan doorheen het berglandschap, tot 200 km landinwaarts. Toen de gletsjers begonnen weg te smelten werden de achtergebleven insnijdingen prompt gevuld met zeewater: zo ontstonden de fjorden. Fjorden zijn duizelingwekkend diep, vaak meer dan een kilometer. Enkel bij de monding is er een drempel, veroorzaakt door opgehoopt sediment. In combinatie met de beschermende werking van de omringende bergen zorgt de drempel voor een vaak rimpelloos oppervlak van het fjordwater. De weerspiegeling van het landschap in het vlakke, donkere water levert idyllische plaatjes op. Noorwegen is een heel erg uitgestrekt land, met een kustlijn van 1800 km. Het varen op zich is een unieke be-

levenis. Er is altijd wat te zien: ontelbare eilanden, bergen, rotsen, vuurtorens, schattige haventjes,… Dat alles baadt in een licht dat heel anders is dan bij ons. Welbekend is het feit dat in juni de zon boven de poolcirkel nooit onder gaat, een mooie compensatie voor de donkere winterdagen. De meeste cruises varen uiteraard in de lente en zomer, met juni als topmaand omwille van de midzomernacht. Toch is elk seizoen de moeite waard. Heel veel fjordencruises vertrekken uit Amsterdam of andere havens waarvoor je geen vliegtuig hoeft te nemen. Bijna alle rederijen varen op Noorwegen, soms in combinatie met de Noordkaap, Spitsbergen en IJsland. Met de schepen van Hurtigruten kan je het ganse jaar door de Noorse kustlijn verkennen, waarbij je 34 havens aandoet in 11 dagen. De schepen van Hurtigruten bevoorraden geïsoleerde dorpen, en worden door de Noren gebruikt als transportmiddel. Het zijn dus geen cruiseschepen, maar ze beschikken wel over degelijke passagiersaccommodaties.

Het fjordenland Het Noorse kustlandschap is zonder twijfel uniek over de gehele lijn. Als men echter van de Noorse Fjorden spreekt, dan bedoelt men vooral het “Vestlandet” (westelijk land), een streek in zuidelijk Noorwegen, beginnende in Stavanger en reikend tot net boven Ålesund. Nabij Stavanger, “de stad waar de fjorden beginnen,” ligt het Lysefjord met de beroemde Preekstoelrots. Iets hoger op, tussen Stavanger en Bergen, ontpopt zich het 180 kilometerlange Hardangerfjord. Dat fjord begint aanvankelijk met een zacht glooiend landschap, tot de natuur stilaan zijn tanden laat zien. Een van de zijtakken is het Eidfjord, de toegangspoort tot het adembenemende Hardanger natuurreservaat. Gletsjers, ravijnen, watervallen, hier zie je het als cruisepassagier allemaal. Excursies kunnen variëren van wandelingen met gidsen tot helikoptervluchten. Eén gouden raad voor fjordencruises: boek je excursies vooraf, indien mogelijk. Bergen is de toegangspoort tot het Sognefjord, het allerlangste fjord. Bijna elk schip vaart tot in Flåm, bekend om zijn spectaculaire bergtrein. Een mooie excursie is een enkele rit met de trein, gevolgd door een bergwandeling met gids. Ook mountainbiken of kajakken behoort tot de mogelijkheden. Ålesund, op zich een merkwaardige stad omwille van de art nouveaustijl, is de uitvalsbasis voor de beroemdste aller fjorden, het Geirangerfjord. Een fjordencruise is een lang defilé van landschappelijk schoon. Daarom is het beter om te kiezen voor minstens een buitenhut, maar nog beter voor een hut met balkon. Voorzie voldoende geheugenkaartjes voor de camera. Wat betreft kledij is er geen pasklaar antwoord. Je zorgt best dat je kan combineren, dat je zowel iets voor regen als voor felle zon mee hebt. In de zomer kan het koel zijn, maar ook snikheet.


Groenland en Ijsland van/naar Oostende

E

F SIE U CL X CRUISES

Black Watch ****

van

E D N STE O O Ontschepen in Oostende Dag do

Haven 11 aug

Gratis shuttle van Antwerpen, Gent en Oostende naar de Cruise Terminal Dover, Engeland

di

16 aug

Qaqortoq, Groenland

wo

17 aug

Narsarsuaq, Groenland

do

18 aug

Nanortalik, Groenland

vr

19 aug

cruisen

za

20 aug

cruisen

zo

21 aug

Isafjördhur, IJsland

ma

22 aug

Reykjavik, IJsland

di

23 aug

Reykjavik, IJsland

za

27 aug

Dover, Engeland

zo

28 aug

Amsterdam, Nederland

ma

29 aug

Bremerhaven, Duitsland

di

30 aug

Oostende, België ontscheping na het ontbijt

Vanuit OOSTENDE op ONTDEKKING naar het NOORDEN

20 dvaanagf en .p. € 2.828p

Een cruise naar het noorden brengt u naar de Noorse fjorden waar een diepe magistrale stilte heerst, behalve waar onstuimige watervallen zich van torenhoge kliffen in het schitterend blauwe water storten. In dit grootse landschap lijken de pittoreske dorpjes, omringd met weiden, haast dwergachtig klein - net als de vissersdorpen die zich aan heuvelhellingen bij de kust lijken vast te klampen.

Fred. Olsen biedt een heerlijk alternatief voor wie niet van grote megaschepen houdt. De hagelwitte schepen van Fred. Olsen Cruises zijn kind aan huis in het noorden. Weinig zeelui kennen de bestemming zo goed als de Noorse kapiteins van Fred. Olsen. Door haar jarenlange ervaring heeft de rederij het juiste recept gevonden om uitzonderlijk mooie vaarroutes samen te stellen. Ze hanteert de juiste balans tussen heerlijke zeedagen en interessante havens waar aan wal iets te zien valt.

Verder naar het noorden eindigt Europa plots. Alleen ijs en heldere, frisse lucht scheiden ons nog van de Noordpool. Naargelang de temperaturen wordt het ijsgebied groter of kleiner. Bij extreme temperaturen reikt het pakijs in het putje van de winter bijna tot in IJsland. In IJsland, land van gletjers en geisers, gaan natuur en cultuur, heden en verleden hand in hand. IJsland is ook het land van vulkanen met de Eyjafjallajökul als de meest bekende. Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld, biedt een combinatie van rustieke en vooruitstrevende charme. Een cruise naar Groenland is een belevenis zeker in de zomer wanneer de middernachtzon het licht 24 uur per etmaal laat schijnen. Het grootste eiland ter wereld telt nog geen 60.000 inwoners. Het land is voor 85% bedekt met een ijskap die in het midden ruim 3 kilometer dik is. Het ijs daalt terrasgewijs naar de kusten, waar tot 100 km brede gletsjers in zee uitvloeien, en die in de loop der eeuwen grote en diepe fjorden in de kust uitgesneden hebben. Het smelten van de ijskap in de zomer, met het bijhorend spektakel van krakende gletsjers en drijvende ijsbergen is de reis waard...

Uw Schip De Black Watch**** straalt een ingehouden klasse uit en is een parel van een schip. Het werd speciaal voor lange zeereizen gebouwd. Met haar prachtig profiel is het een van de mooiste cruiseschepen in de vaart. 25.000 ton – 205 m lang – 761 passagiers – 350 bemanning – 48 binnenhutten – 306 buitenhutten – 67 balkonhutten

Info & reserveringen: Stierstraat 12 - 2018 Antwerpen Tel 03 236 89 39 info@cruisetravel.be www.cruisetravel.be of bij uw reisagent

14 dvaanagf en .p. p 9 6 9 . 1 € Inschepen in Oostende Dag di

Haven 30 aug

Inscheping na de middag Oostende, België

wo

31 aug

Dover, Engeland

do

01 sep

cruisen

vr

02 sep

Torshavn, Färoër Eilanden

za

03 sep

cruisen

zo

04 sep

Reykjavik, IJsland

ma

05 sep

Isafjördhur, IJsland

di

06 sep

Akureyri, IJsland

wo

07 sep

cruisen

do

08 sep

Alesund, Noorwegen

vr

09 sep

Olden, Noorwegen

za

10 sep

Bergen, Noorwegen

zo

11 sep

cruisen

ma

12 sep

Dover, Engeland Ontscheping en gratis shuttle naar Oostende, Gent en Antwerpen


HURTIGRUTEN

5 6 dagen/ The Nordic Feeling

HURTIGRUTEN-PARTNER SINDS 15 JAAR

HURTIGRUTEN is Noors voor ‘DE SNELLE ROUTE’ Deze zeeroute kwam ooit tot stand toen de zee de enige transportmogelijkheid was tussen het noorden en het zuiden van Noorwegen. De wegen over land waren immers zeer slecht of bestonden zelfs niet, vooral in de noordelijke delen van Noorwegen. Het is een ‘lijndienst’ (geen conventionele cruise) van 2.500 zeemijlen lang waarbij 34 havens worden aangedaan. Er wordt dag en nacht gevaren, 365 dagen per jaar en met een vast tijdsschema - in alle seizoenen en alle weertypes - sedert meer dan 100 jaar. Zowel passagiers als goederen worden vervoerd - het zijn geen postschepen meer, hoewel ‘postschip’ nog steeds de dagelijks gebruikte bijnaam is.

nachten af

reeds van

.* € 535p.p

HURTIGRUTEN NOORWEGEN - KUST EN FJORDEN ELKE DAG IN 2011 !

� Sedert de aanvang hebben de Hurtigruten schepen maar liefst 50.000 keer over de Poolcirkel gevaren ! � Er zijn 11 schepen, gaande van moderne deluxe megaschepen tot nostalgisch en beschermde ‘coastliners’. Ze varen altijd onder de Noorse vlag en met een Noorse kapitein en bemanning. � Dank zij de warme golfstroom langsheen de Noorse kust en in de havens is er geen ijs, maar open water. � Een fascinerende mix van traditionele havens zoals Trondheim in het zuiden of Tromsö in het noorden – waar enkele uren halt wordt gehouden – maar ook hele kleine nederzettingen in de noordelijke wildernis waar een stop van zo’n 15 minuten wordt voorzien. � Facultatieve excursies landinwaarts gedurende het ganse jaar, gaande van wandelingen in de steden tot sledetochten met de sledehonden. � Blijvende focus op het kustlandschap en de kustcultuur met veel rust – geen shows of casino aan boord. � Zeer comfortabele hutten en suites aan boord en een restaurant met Scandinavische maritieme keuken, een cafetaria, een bar, lounges en een bibliotheek met zeekaarten en reisboeken. De grote moderne schepen beschikken over een panoramisch loungedek. � Een brede waaier aan vaarmogelijkheden en combinaties voor onze klanten: de zeereis langsheen de kust of combinatiereizen met zee/vlucht, zee/trein, zee/huurwagen of eigen wagen.

Licentie 1464

� Klassieke routes: Bergen (in het zuiden) - Kirkenes (in het noorden) 7 dagen/6 nachten of zuidwaarts Kirkenes - Bergen 6 dagen/5 nachten.

INFORMATIE EN BOEKING: Bureau Scandinavia www.hurtigruten-belgium.be info@bureauscandinavia.be Tel: 02/521.77.70 - Fax: 02/527.10.66 Meirplein 9 – 1070 BRUSSEL of bij uw reisagent

* KIRKENES-BERGEN - ZUIDWAARTSE ZEEREIS PROMOPRIJS - HALF PENSION - 6 DAGEN/5 NACHTEN Afreizen dagelijks van 01.01.11 tot 14.05.11 en van 15.08.11 tot 31.12.11 Gegarandeerde standaard binnen- of buitenhut. Beperkte beschikbaarheid. Niet cumuleerbaar met andere promoties.

Cruises Een zee van mogelijkheden  

Cruises, vakantiegeluk voor iedereen