Page 1

TEYΧΟΣ 01 | ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018 | FREE PRESS | www.sportsmedworld.com Επιστηµονική αιγίδα:

COVER STORY Δρ. Ξενοφών Ρούσσης

Οι αρµοδιότητες του αθλητιάτρου ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΘΕΜΑΤΑ

Δρ. Γεώργιος Βασταρδής, MD

Εξειδίκευση στη σπονδυλική στήλη

01_SMWCover_01.indd 1

Ξεχασµένα Ολυµπιακά Αθλήµατα Άσκηση και Ψυχολογία

{22-24

Προορισµός: Ίος

ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ

{06 {10 {28

Δηµήτριος Τσιτσιρόπουλος, MSc, PT

{12

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Το Ελληνικό γιαούρτι της µακροζωίας

{26

30/7/18 3:17 μ.μ.


3

ο

Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

www.athlitiatriko2019.gr

1&2 Μαρτίου 2019 [Aίγλη Ζαππείου] 02_SMW_Athletia.indd 2

30/7/18 3:18 μ.μ.


{5

Ξεχασμένα… Ολυμπιακά Αθλήματα

{6

Διμηνιαία Ενημερωτική Εφημερίδα ΕΚΔΟΤΗΣ GLOBAL PRAXIS Ε.Π.Ε.

Άσκηση και Ψυχολογία

{10

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Δ.Τσιτσιρόπουλος MSc, PT

Κλινική Θερμογραφία

{12

AΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ Μάκης Σπυρόπουλος

Ο Ιπποκράτης και η Ιατρική των Αρχαίων Ελλήνων

{14

Η Ιστορία της Εργοφυσιολογίας

{17

Εμπορική ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αντώνης Κλίπφελ ART DIRECTOR Μαρία Ζαχαριάδου

COVER STORY:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΕΚΤΥΠΩΣΗ

{18

BRIGHT MEDIA / www.brightmedia.gr

iRun Files: ΙΟS Adventure / Syros City Trail

{20

Πεταλάς & Συνεργάτες / www.petalaspartners.com

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική σπονδυλικής στήλης

{22

Το Ελληνικό γιαούρτι της μακροζωίας

{26

Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα Ιατρικά Συνέδρια

{27

Προορισμός: Ιος

{28

Επιστημονικά Συνέδρια

{30

Επιστημονικές Εκδόσεις

{32

Καλεντάρι

{33

Ειδήσεις

{34

Οι αρμοδιότητες του αθλητιάτρου σήμερα

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Διανέμεται Δωρεάν ΕΔΡΑ

-3-

Xαλκοκονδύλη 9, 106 77, Αθήνα T: 210.3000.495 E: info@sportsmedworld.com

• Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις του υπογράφοντος και σε καμία περίπτωση της εκδοτικής εταιρείας. • Κείμενα και φωτογραφίες δεν επιστρέφονται. • Τα κείμενα και άρθρα της έκδοσης, οι διαφημιστικές καταχωρίσεις και όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στις σελίδες της εφημερίδας, δημοσιεύονται απλώς ενημερωτικά. Επίσης, καμία από τις ενημερωτικές πληροφορίες δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση ως υποκατάστατο ιατρικών συμβουλών.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Περιεχόμενα

O Νίκος Γκάλης στο Hall of Fame


Η

Ελληνική Αθλητιατρική εταιρία (ΑΘΛΕΤΙΑ), είναι επιστηµονική, µη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2003 (αρ. πρωτ. 3715/03) και είναι αναγνωρισµένη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ).

Από την ίδρυσή της µέχρι και σήµερα συµµετέχει ενεργά σε όλα τα σηµαντικά αθλητικά γεγονότα της χώρας µας (Ολυµπιακοί Αγώνες/Αθήνα 2004, Οµοσπονδίες, Αθλητικές Ενώσεις κ.α.), µε διοργάνωση Πανελληνίων Συνεδρίων, µε Διεθνείς συµµετοχές σε σεµινάρια & ηµερίδες, µε έκδοση ενηµερωτικής εφηµερίδας που διανέµεται δωρεάν ανά δίµηνο σε 10.000 αντίτυπα, ενηµερώνοντας και εκπαιδεύοντας πτυχιούχους ιατρούς και λοιπούς επιστήµονες του ευρύτερου χώρου των επιστηµών υγείας για θέµατα σχετικά µε την Αθλητιατρική.

Γνωρίζοντας ότι η Αθλητιατρική είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την προάσπιση της υγείας των αθλουµένων αλλά και µε την βελτίωση της επίδοσης και απόδοσης αυτών και µε δεδοµένο ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί ακόµη ως επίσηµη ιατρική ειδικότητα, η Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρία (ΑΘΛΕΤΙΑ) συµµετέχει µε το έργο της ενεργά στην εκπαίδευση και ενηµέρωση των ιατρών αλλά και των λοιπών επιστηµόνων της υγείας ούτως ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Το επιστηµονικό επιτελείο και οι συνεργάτες της Ελληνικής Αθλητιατρική Εταιρίας (ΑΘΛΕΤΙΑ) µπορεί να προσφέρει πλήρη αθλητιατρική κάλυψη και αξιολόγηση σε ερασιτέχνες ή/και επαγγελµατίες αθλητές οµαδικών ή/και ατοµικών αθληµάτων, µε πρωταρχικό σκοπό την προάσπιση της υγείας τους καθώς επίσης και την βελτίωση των επιδόσεων τους . Να σηµειωθεί πως κατόπιν των αξιολογήσεων υπογράφονται και επικυρώνονται τα σχετικά δελτία υγείας των αθλητών όπως προβλέπεται από την σχετική νοµοθεσία.

Την Ελληνική Αθλητιατρική Εταιρία (ΑΘΛΕΤΙΑ) εµπιστεύθηκαν αλλά και εµπιστεύονται αθλητές παγκόσµιας κλάσης για την πρόληψη, αξιολόγηση και αποκατάσταση της υγείας τους, αλλά και για την µεγιστοποίηση των επιδόσεων τους µε επιστηµονικές µεθόδους.

Δικαιολογητικά Εγγραφής Μέλους

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Mέλη της ΑΘΛΕΤΙΑ µπορούν να γίνουν, κατόπιν σχετικής αιτήσεως, οι εξής κατηγορίες: TAKTIKΑ ΜΕΛΗ: Ιατροί ειδικευµένοι, ειδικευόµενοι, εν αναµονή ειδικότητας της Ελλάδας ή/και του εξωτερικού. ΠΑΡΕΔΡΑ ΜΕΛΗ: Φυσικοθεραπευτές, γυµναστές, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές και όλες οι συναφείς ειδικότητες που έχουν σχέση µε την Υγεία και τον Αθλητισµό.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή ως ΤΑΚΤΙΚΟ µέλος είναι: • Άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος • Εγγραφή σε Ιατρικό Σύλλογο • Βιογραφικό σηµείωµα Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή ως ΠΑΡΕΔΡΟ µέλος είναι:

ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΗΜΕΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

• Πτυχίο/α Αποφοίτησης αντίστοιχης ειδικότητας • Βιογραφικό σηµείωµα

E-MAIL:

Το κόστος εγγραφής είναι: 10 ευρώ εφάπαξ

Στείλτε συµπληρωµένη την αίτηση εγγραφής στο Fax: 210-6005190 www.athletia.info • info@athletia.info

και ετήσια συνδροµή 25 ευρώ/έτος

03-04_SMW_Athletia.indd 4

-430/7/18 3:22 μ.μ.


O Νίκος Γκάλης στο Hall of Fame

Ο

Νίκος Γκάλης περπάτησε στο κόκκινο χαλί µαζί µε τη σύζυγό του και την κόρη του Στέλλα. ‘Ηταν κοµψός, φορώντας λευκό σακάκι και µαύρο παντελόνι.

Η µεγάλη στιγµή για τον ίδιο, το ελληνικό µπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισµό ήρθε λίγα λεπτά µετά τις τέσσερις τα ξηµερώµατα. Στο βίντεο που προβλήθηκε οι “αντίπαλοι” του Νίκου Γκάλη τον αποθέωσαν. Ο Τόνι Κούκοτς µάλιστα τον χαρακτήρισε «θρύλο».

Έπειτα, ακολούθησε ο λόγος του. Συγκλόνισε και ο Γκάλης καταχειροκροτήθηκε. Αναφέρθηκε µεταξύ άλλων στην απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν µετάνιωσε ποτέ γι’ αυτή του την επιλογή, ενώ αφηγήθηκε και µία άγνωστη ιστορία που βίωσε στη Θεσσαλονίκη.

το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόµους, το µπάσκετ έγινε εθνικό άθληµα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες οµάδες στο ευρωπαϊκό µπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε µια µπασκέτα.

«Θα ήθελα να πω ότι αποτελεί µεγάλη µου τιµή να γίνοµαι µέλος του Hall of Fame. Ένα όνειρο έγινε πραγµατικότητα κι εδώ δίπλα µου είναι ο Μποµπ ΜακΑντού ένας από τους µεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιµετωπίσει στην καριέρα µου. Μας συνδέουν σπουδαίες µονοµαχίες µε τον Μποµπ. Ευχαριστώ τους φίλους µου που µε ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για µένα. Παλιοί συµπαίκτες µου στο Σίτον Χολ. Τότε, στο Σίτον Χολ δεν θα µπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ. Το όνειρό µου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ, επιλέχθηκα από τους Σέλτικς µαζί µε τον τροµερό Λάρι Μπερντ. Είχα προτάσεις από αρκετές οµάδες από την Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε µπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Άουερµπαχ ήθελε να µείνω, αλλά πήρα µια απόφαση για την οποία δεν θα µετανιώσω ποτέ στη ζωή µου. Πήγα στην Ελλάδα και

Είµαι ευγνώµων γι’ αυτό που ζω σήµερα. Το θέµα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά το σηµαντικό που θα σας αποκαλύψω σήµερα. Μια µέρα περπατούσα στη γειτονιά µου στη Θεσσαλονίκη και µε σταµάτησε ένας κύριος. Νόµιζα ότι ήθελε µια αναµνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε “Νίκο, Νίκο”, έτσι µε φωνάζουν. Μου είπε “θέλω να σ’ ευχαριστήσω µέσα από την καρδιά µου γιατί έσωσες τον γιο µου, του έκανες το µεγαλύτερο δώρο”. Μετά µου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισµένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόηµα της ζωής κι έγινε αθλητής µπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές µου και τους συµπαίκτες µου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό µου τον Άρη Θεσσαλονίκης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα µου, τη γυναίκα µου και την κόρη µου Στέλλα», είπε ο Νίκος Γκάλης.

-505_SMW_Gkalis.indd 5

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Ο Νίκος Γκάλης, ο θρύλος του ελληνικού µπάσκετ, ανήκει κι επίσηµα στην παρέα των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών του κόσµου. Ο «γκάνγκστερ» είναι πλέον ο πρώτος Έλληνας που γίνεται µέλος του Naismith Hall of Fame.

30/7/18 3:24 μ.μ.


Ξεχασμένα… Ολυμπιακά Αθλήματα Μιά φορά και έναν καιρό, υπήρχαν κάποια αθλήματα που αποτελούσαν μέρος του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη. Αλλά οι καιροί αλλάζουν και από το Ολυμπιακό προσκήνιο βρέθηκαν στο παρασκήνιο. Κάποια απ’ αυτά εξακολουθούν να γνωρίζουν άνθιση, κάποια «φυτοζωούν» και κάποια σβήστηκαν εντελώς από τον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.

Ο

λόγος για τα αθλήματα και αγωνίσματα εκείνα που κάποτε γνώριζαν στιγμές Ολυμπιακής δόξας, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκαν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε ακολουθούν τη δική τους «αυτόνομη» πορεία, που μπορεί μεν, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, αλλά τους λείπει η λάμψη και το κύρος που προσδίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Λείπει η παγκοσμιοποίηση και η αίγλη που μόνο μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων εξασφαλίζονται και έτσι όσα από τα αθλήματα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Περασμένα μεγαλεία, λοιπόν, για αθλήματα όπως η Διελκυστίνδα, το Κρόκετ, το Λακρός, το Πομ, το Ρόκε, το Ράκετς, το Πόλο, το Κρίκετ, το Ράγκμπι, η Αναρρίχηση επί κάλω και οι αγώνες μηχανοκίνητων σκαφών. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως στα πρώτα χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανώτριες πόλεις, είχαν τη δυνατότητα να προσθέτουν ή να αφαιρούν αθλήματα και αγωνίσματα από το Ολυμπιακό πρόγραμμα. Αργότερα όμως τα πράγματα άλλαξαν, καθώς η ΔΟΕ θέσπισε κανόνες με όρους και προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί ένα άθλημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων: • Αν πρόκειται για άνδρες, θα πρέπει να είναι διαδεδομένο σε τουλάχιστον 75 χώρες και σε τέσσερις ηπείρους, ενώ, • Αν πρόκειται για γυναίκες, θα πρέπει να είναι διαδεδομένο σε 40 χώρες και σε τρεις ηπείρους.

06-07-08_SMW_OlympiakaAthlimata.indd 6

Διελκυστίνδα (Tug-of-War) Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά το κάθε ένα από τα «ξεχασμένα» αθλήματα, αρχίζοντας από τη Διελκυστίνδα (Tug-of-War), η οποία ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900, 1904, 1908, 1912 και 1920, αλλά και στη «Μεσοολυμπιάδα» που έγινε το 1906 στην Αθήνα. Στην Ολυμπιακή θητεία του υπολογιζόταν ως ένα από τα αγωνίσματα του Στίβου, αλλά αργότερα «αυτονομήθηκε» και πλέον είναι ένα ανεξάρτητο άθλημα, με δική του δομή και οργάνωση με Διεθνή Ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ. Πρόκειται για ένα ελληνικότατο άθλημα δύναμης, που χρονολογείται από το 500 π.Χ. Αναφέρεται ως ιδανική άσκηση βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και τέλεια προπόνηση για πολλά άλλα αθλήματα. Στις μέρες μας εξακολουθεί να είναι το ίδιο απλό όσον αφορά στους κανονισμούς, αλλά πλέον διεξάγεται τόσο σε κλειστά όσο και σε ανοιχτά στάδια. Η κάθε ομάδα (ανδρών ή γυναικών) αποτελείται από οκτώ άτομα, το συνολικό σωματικό βάρος των οποίων πρέπει να είναι το ίδιο μ’ αυτό της αντιπάλου ομάδας. Το σχοινί που χρησιμοποιείται είναι από κάνναβη και το μήκος του κυμαίνεται από 33,5 έως 36 μέτρα, ενώ η διάμετρός του είναι μεταξύ 10 και 12,5 εκατοστών. Οι αθλητές-κλειδιά της κάθε ομάδας είναι ο (η) αρχηγός, ο πρώτος στη σειρά και ο τελευταίος που τυλίγει (μια φορά) την άκρη του σχοινιού γύρω από τη μέση του, γι’ αυτό και αποκαλείται anchor (άγκυρα). Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα εκείνη που θα τραβήξει κατά τέσσερα μέτρα προς το μέρος

της το κέντρο του σχοινιού, το οποίο πριν από την έναρξη του αγώνα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο εκκίνησης. Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα μετείχε δύο φορές στο αγώνισμα της Διελκυστίνδας (1904 και 1906). Την πρώτη φορά, στο Σεντ Λιούις των ΗΠΑ, την ομάδα μας αποτελούσαν οι Νικόλαος Γεωργαντάς, Περικλής Κακούσης, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Αναστάσιος Γεωργόπουλος και Βασίλειος Μέταλος, ενώ τη δεύτερη, στη «Μεσοολυμπιάδα» της Αθήνας, οι Αντώνης Τσίτας, Σπύρος Βέλλας, Παναγιώτης Τριβουλίδης, Βασίλειος Ψάχος, Γεώργιος Ψάχος, Κωνσταντίνος Λάζαρος, Σπύρος Λάζαρος και Γεώργιος Παπαχρήστου. Στις μέρες μας το άθλημα της Διελκυστίνδας «καλλιεργείται» σε 28 κράτη, όπου υπάρχουν αντίστοιχες Εθνικές Ομοσπονδίες-μέλη της Διεθνούς, αλλά όχι στην Ελλάδα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε.

-630/7/18 3:28 μ.μ.


Γκολφ

Το Κρίκετ ήταν στο πρόγραµµα των Ολυµπιακών µόνο µία φορά και συγκεκριµένα το 1900 στο Παρίσι. Πρωτοεµφανίστηκε στην Αγγλία πριν από 5-6 αιώνες σαν ένα απλό άθληµα µε µπάλα και µπαστούνι. Από τα µέσα του 16ου αιώνα έγινε γνωστό ως Κρίκετ και από το 1700 παιζόταν σύµφωνα µε επίσηµους κανονισµούς. Παίζεται µεταξύ δύο οµάδων µε 11 παίκτες, σε γήπεδο µε χόρτο και µε δύο υποδοχές (τέρµατα), που απέχουν µεταξύ τους 20,12 µέτρα. Κάθε οµάδα αγωνίζεται µε τη σειρά, έχοντας κάθε φορά δύο παίκτες µε µπαστούνια µέσα στο γήπεδο.

Λακρός (Lacrosse) Το Λακρός (Lacrosse) υπήρξε Ολυµπιακό άθληµα στους αγώνες του 1904 και του 1908. Πρόκειται για ένα, επίσης, αρχαίο άθληµα, το αρχαιότερο στη Βόρεια Αµερική. Έλκει την καταγωγή του από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αµερικής, κυρίως του Καναδά, και παιζόταν µεταξύ των διαφόρων φυλών για να λύσουν τις µεταξύ τους διαφορές, να γιατρέψουν αρρώστιες και για να δηµιουργήσουν δυνατούς και αρρενωπούς άνδρες. Οι Γάλλοι που κατέλαβαν τις περιοχές αυτές του Καναδά, ονόµασαν το συγκεκριµένο παιχνίδι Λακρός και το 1636 άρχισε η µετεξέλιξή του. Η κάθε µία από τις δύο

οµάδες αποτελείται από 10 παίκτες (ένας τερµατοφύλακας, τρεις αµυντικοί, τρεις µέσοι και τρεις επιθετικοί), ο καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασµένος µε ένα «µπαστούνι» που µοιάζει µε απόχη και µ’ αυτό χειρίζεται το µπαλάκι, µε στόχο να πετύχει γκολ στο αντίπαλο τέρµα. Αυτήν τη στιγµή το Λακρός γνωρίζει µεγάλη άνθιση στις ΗΠΑ και τον Καναδά και µάλιστα υπάρχουν δύο επαγγελµατικά πρωταθλήµατα στα πρότυπα του ΝΒΑ, κολλεγιακά πρωταθλήµατα κ.λπ. Εκτός Αµερικής, το Λακρός παίζεται σε Αυστραλία, Αγγλία, Σκωτία, Ιαπωνία, Σουηδία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Γερµανία και Τσεχία.

Ράκετς (Rackets)

Το άθληµα του Κρόκετ (Croquet) υπήρχε στο Ολυµπιακό πρόγραµµα µόνο µία φορά και συγκεκριµένα στους Αγώνες του 1900, στο Παρίσι. Είναι ένα άθληµα που παίζεται στο χόρτο και εµφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, γύρω στο 1850. Παίζεται µε τέσσερις µπάλες (µπλε, κόκκινη, µαύρη και κίτρινη), από τις οποίες η µπλε και η µαύρη παίζουν πάντα εναντίον της κόκκινης και της κίτρινης. Έχουµε αγώνες µονούς και διπλούς (όπως στο τένις) και κάθε παίκτης χτυπά τις µπάλες του µε ένα ξύλινο «σφυρί», στοχεύοντας να τις περάσει µέσα από 6 µικροσκοπικά «τέρµατα», ακολουθώντας συγκεκριµένη πορεία. Στα µονά κάθε παίκτης χρησιµοποιεί και τις δύο µπάλες, ενώ στα διπλά ο κάθε ένας από µία. Οι δύο παίκτες ξεκινούν από αντίθετες διευθύνσεις και στόχος τους είναι να περάσουν µε τη σειρά τις µπάλες τους µέσα από τα 6 τερµατάκια και να χτυπήσουν πρώτοι το ξύλινο παλούκι που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου. Αφού γίνει αυτό, ο κάθε παίκτης ακολουθεί αντίστροφη πορεία, περνώντας τις µπάλες µέσα από τα τερµατάκια, κ.ο.κ. Στις µέρες µας το συγκεκριµένο άθληµα υφίσταται στην Αγγλία, στις πρώην αποικίες της και στις ΗΠΑ.

Aγώνες µε µηχανοκίνητα σκάφη (Roque)

Το Ράκετς (Rackets) είναι άλλη µια παραλλαγή ενός συνδυασµού τένις και σκουός. Παίζεται, επίσης, σε κλειστά γήπεδα µεταξύ δύο ή τεσσάρων παικτών και έκανε τη µοναδική εµφάνισή του σε Ολυµπιακούς Αγώνες το 1908 στο Λονδίνο, όπως και το Ποµ. Ήταν ένα άθληµα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα µεταξύ των κρατουµένων για χρέη στις φυλακές και µετά επεκτάθηκε και έξω απ’ αυτές. Παίζεται µε σκληρή µπάλα και ρακέτες µε χορδές, ενώ στο παιχνίδι συµµετέχουν και οι τέσσερις τοίχοι που περικλείουν το τερέν.

Τελευταία ξεχασµένα αθλήµατα είναι οι αγώνες µε µηχανοκίνητα σκάφη,, που ήταν στο πρόγραµµα των Ολυµπιακών Αγώνων του 1908 (Λονδίνο) και το Ρόκε (Roque), ένα παρόµοιο µε το Κρόκετ άθληµα, που ήταν στο πρόγραµµα των Αγώνων του 1904.

-706-07-08_SMW_OlympiakaAthlimata.indd 7

Κρόκετ (Croquet)

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Κρίκετ

Το Γκολφ ήταν Ολυµπιακό άθληµα στους Αγώνες του 1900 (άνδρες και γυναίκες) και του 1904 (µόνο άνδρες). Είναι από τα αθλήµατα που γνωρίζουν µεγάλη άνθιση διεθνώς και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα επανέλθει στο Ολυµπιακό πρόγραµµα. Το σύγχρονο Γκολφ ξεκίνησε πριν από τέσσερις αιώνες από τη Σκωτία και γρήγορα εξαπλώθηκε σ όλο τον κόσµο. Οι αθλητές, που αγωνίζονται µόνοι ή σε ζευγάρια, χρησιµοποιούν διάφορα µπαστούνια για να προωθήσουν µια µικρή µπάλα, µε σκοπό να τη ρίξουν σε ορισµένες τρύπες µε όσο το δυνατόν λιγότερα χτυπήµατα. Υπάρχουν 18 διαδοχικές τρύπες και το τµήµα του γηπέδου στο οποίο ανήκει η κάθε µία περιβάλλεται ή περιέχει εµπόδια, όπως εκτάσεις µε άµµο, ρυάκια και δύσβατο έδαφος.

30/7/18 3:28 μ.μ.


Ε

κτός από τα «ξεχασµένα αθλήµατα», υπάρχουν και ξεχασµένα αγωνίσµατα που αποτελούσαν µέρος κάποιων αθληµάτων, αλλά στη συνέχεια εξοβελίστηκαν. Παράδειγµα, η Αναρρίχηση επί Κάλω, που ήταν αγώνισµα της Γυµναστικής στους πρώτους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

Ράγκµπι

Ποµ (Jeu de Paume) Το Ποµ (Jeu de Paume) ήταν Ολυµπιακό άθληµα στους Αγώνες του 1908, στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα συνδυασµό τένις και σκουός και παίζεται σε κλειστά γήπεδα. Γνώρισε µεγάλη άνθιση στη Γαλλία την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου, αλλά µετά τη Γαλλική επανάσταση περιορίστηκε σηµαντικά καθώς είχε συνδεθεί µε τον βασιλιά. Το ίδιο άθληµα υπήρχε και στην Αγγλία, µε την ονοµασία «Real tennis» (αληθινό ή πραγµατικό τένις) και στην Αυστραλία µε την ονοµασία «Royal tennis» (βασιλικό τένις), καθώς επίσης και στις ΗΠΑ. Το άθληµα αυτό έπαιζαν καλόγεροι στις αυλές των µοναστηριών, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και γρήγορα έγινε το αγαπηµένο σπορ των Γάλλων και Βρετανών αριστοκρατών. Παίζεται σε κλειστά γήπεδα µε µπαλάκια και ξύλινες ρακέτες που µοιάζουν µε µεγάλα κουτάλια και αν το µπαλάκι χτυπήσει στους τοίχους το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Πόλο (polo) Το Πόλο (Polo) είναι ένα άθληµα µε πολύ µεγάλη ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, όταν, σύµφωνα µε τη Διεθνή Οµοσπονδία, παιζόταν στις πεδιάδες της Ασίας, την αρχαία Περσία, την Κίνα και την Ινδία. Στην ιστορία αναφέρεται ως το άθληµα που προτιµούσαν οι Βασιλείς, Αυτοκράτορες, Σουλτάνοι, Σάχηδες, Χάν και Χαλίφηδες και είναι το αρχαιότερο οµαδικό σπορ. Ωστόσο, παρά τα όσα υποστηρίζει η Διεθνής Οµοσπονδία, πρέπει να επισηµάνουµε πως το Πόλο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Μακεδονία του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπου αποτελούσε δηµοφιλή τρόπο διασκέδασης των στρατευµάτων του. Όταν το 334-333 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τις στρατιές του Δαρείου, το παιχνίδι πέρασε στους Πέρσες και σταδιακά διαδόθηκε στη Μογγολία, την Κίνα, το Θιβέτ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε σ’ όλο τον

06-07-08_SMW_OlympiakaAthlimata.indd 8

Το Ράγκµπι, ασφαλώς είναι από τα πιο γνωστά αθλήµατα σήµερα και διεκδικεί µε αξιώσεις την επάνοδό του στο Ολυµπιακό πρόγραµµα, στο οποίο συµπεριλαµβανόταν το 1908 (Λονδίνο), 1920 (Αµβέρσα) και 1924 (Παρίσι). Η ιστορία του ξεκινά εδώ και 150 χρόνια και στις µέρες µας παίζεται από περίπου 3 εκατοµµύρια αθλητές και στις πέντε ηπείρους. Το Ράγκµπι παίζεται σε γήπεδα από χόρτο µε δύο οµάδες από 15 παίκτες η καθεµία και µε οβάλ µπάλα. Είναι ένα καθαρά ανδρικό σπορ µε σκληρά µαρκαρίσµατα, βίαιες συγκρούσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουµε σοβαρούς τραυµατισµούς. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένα ορθογώνιο που περιβάλλεται από τις γραµµές των τερµάτων και τις πλάγιες γραµµές. Το τέρµα αποτελείται από δύο όρθια δοκάρια που ενώνονται µε µια οριζόντια µπάρα και είναι τοποθετηµένο στο κέντρο της γραµµής του τέρµατος. Η οριζόντια µπάρα έχει µήκος 5,60 µέτρα και βρίσκεται σε ύψος 3 µέτρων από το έδαφος. Το ύψος των δοκαριών πάνω από την µπάρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,40 µέτρα και θεωρούνται ότι εκτείνονται απεριόριστα προς τα πάνω.

κόσµο και είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και βέβαια στην Ασία. Το Πόλο ήταν στο Ολυµπιακό πρόγραµµα στους αγώνες του 1900 (Παρίσι), 1908 (Λονδίνο), 1920 (Αµβέρσα), 1924 (Παρίσι), και 1936 (Βερολίνο). Παίζεται σε ανοιχτό γήπεδο χόρτου (αλλά και σε κλειστές αρένες) και κάθε οµάδα αποτελείται από ιππείς. Κάθε ιππέας έχει συγκεκριµένα καθήκοντα και καταλαµβάνει συγκεκριµένη θέση στο γήπεδο. Ο αγώνας περιλαµβάνει 6 γύρους, κάθε ένας από τους οποίους διαρκεί 7 λεπτά για να µην κουράζονται τα άλογα, τα οποία επιτρέπεται να συµµετέχουν µόνο µέχρι δύο γύρους. Οι παίκτες υποχρεούνται να χρησιµοποιούν το µακρύ «µπαστούνι», µε πλατύ άκρο σαν σφυρί, µε το δεξί χέρι, ενώ τα γκολπόστ έχουν µήκος 7,3 µέτρα και ύψος 3 µέτρα και οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 180x275 µέτρα. Σήµερα το Πόλο παίζεται σε 60 χώρες.

Οι αθλητές έπρεπε να αναρριχηθούν σε ένα σχοινί που κρεµόταν από ύψος 14 µέτρων και νικητής ήταν αυτός που θα έφτανε πιο γρήγορα στην κορυφή. Σ αυτό το αγώνισµα η χώρα µας κατέκτησε το χρυσό και το ασηµένιο µετάλλιο, µε τους Νίκο Ανδρικόπουλο και Θωµά Ξενάκη. Αρκετά ξεχασµένα αγωνίσµατα έχει να επιδείξει και ο στίβος, όπως η κούρσα των 60 µ. (1900, 1904), ο δρόµος πέντε µιλίων (1906, 1908), τα 200 µ. εµπόδια (1900, 1904), ατοµικός αγώνας ανωµάλου δρόµου 8.000 µ. (1912), 10.000 µ. (1920) και 10.650 µ. (1924), οµαδικός αγώνας ανωµάλου δρόµου 5.000 µ. (1900), 6.437 µ. (1904), 8.000 µ. (1912), 10.000 µ. (1920) και 10.650 µ. (1924), άλµα εις ύψος άνευ φοράς και άλµα εις µήκος άνευ φοράς (1900, 1904, 1906, 1908, 1912). Σ’ αυτά τα δύο αγωνίσµατα έλαµψε το άστρο του Κωστή Τσικλητήρα, ο οποίος το 1908 στο Λονδίνο κατέκτησε το ασηµένιο µετάλλιο στο µήκος και το χάλκινο στο ύψος, ενώ το 1912 στη Στοκχόλµη πήρε το χρυσό µετάλλιο στο µήκος και το χάλκινο στο ύψος. Άλλα αγωνίσµατα του στίβου που αποκλείστηκαν από το Ολυµπιακό πρόγραµµα ήταν το τριπλούν άνευ φοράς (1900, 1904), η δισκοβολία µε ελληνικό στιλ (1906, 1908), η δισκοβολία µε τα δύο χέρια (1912), ο ακοντισµός µε ελεύθερο στιλ (1908), ο ακοντισµός µε τα δύο χέρια (1912), το πένταθλο (1906, 1912, 1920, 1924), και η σφαιροβολία µε τα δύο χέρια (1912). Βέβαια, όσο περνούσαν τα χρόνια τα διάφορα αγωνίσµατα εξελίχθηκαν και αρκετά που υπήρχαν στο πρόγραµµα δεν υπάρχουν πλέον, καθώς κάποια απλώς εκσυγχρονίστηκαν και κάποια άλλα µετεξελίχθηκαν στα αγωνίσµατα που όλοι σήµερα ξέρουµε. Ενδεικτικά, µπορούµε να αναφέρουµε την άρση βαρών µε το ένα και τα δύο χέρια, καθώς και αγωνίσµατα σχεδόν σ’ όλα τα αθλήµατα που σήµερα είναι στο πρόγραµµα των Ολυµπιακών µε διαφορετική µορφή, είτε όσον αφορά στις αποστάσεις είτε στον τρόπο διεξαγωγής, κ.ο.κ.

-830/7/18 3:29 μ.μ.


To µοναδικό µηνιαίο free press περιοδικό για το τρέξιµο

ready2run? www.iRunmag.gr 06-07-08_SMW_OlympiakaAthlimata.indd 9

* σε επιλεγµένα σηµεία διανοµής 30/7/18 4:17 μ.μ.


Άσκηση και ψυχολογία

Έ

Δρ. Δήµητρα Γκίνη

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

BA, MPhil, DipPsych., PhD. Chartered Psychologist Κλινική Ψυχολόγος www.drgini.com

10-11_SMW_PsychologyGini.indd 10

χετε αναρωτηθεί γιατί η διάθεση µας αλλάζει όταν βάζουµε στη ζωή µας την γυµναστική; Είναι γνωστό ότι η συστηµατική άσκηση επιφέρει µια σειρά από αλλαγές στον οργανισµό µας, όπως βιοχηµικές, σωµατικές, φυσιολογικές, αλλά και ανατοµικές. Δεν είναι όµως οι µόνες, καθώς επιφέρει και σηµαντικές αλλαγές στην ψυχολογία µας. Αυτό δηλαδή, που πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα ερευνών, είναι ότι η βελτίωση της σωµατικής υγείας προκαλεί ψυχική ευεξία. Εγκεκριµένοι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ελλάδα υποστηρίζουν πλέον µε καινούργια δεδοµένα την στενή σχέση µεταξύ άσκησης και ψυχικής διάθεσης. Η συστηµατική άσκηση βελτιώνει την πνευµατική οξυδέρκεια και την αντίληψη που έχουµε για τον εαυτό µας, ενώ παράλληλα µειώνει το άγχος και τα επίπεδα της κατάθλιψης. Τόσο κατά την διάρκεια, όσο και µετά το πέρας της φυσικής δραστηριότητας, παράγονται στον ανθρώπινο οργανισµό διάφορα είδη ορµονών. Μερικές από αυτές τις ορµόνες επιδρούν άµεσα στην ψυχική διάθεση του ασκούµενου. Τα οιστρογόνα για παράδειγµα είναι γυναικείες ορµόνες που ανεβάζουν την διάθεση και βελτιώνουν την διάσπαση του σωµατικού λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης. Αυξάνονται µετά το τέλος της άσκησης και παραµένουν σε υψηλά επίπεδα µέχρι και τέσσερις ώρες µετά. Άλλες ορµόνες που εκκρίνονται

κατά την διάρκεια της άσκησης και φαίνονται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία του ασκούµενου είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορµόνες της αντιγήρανσης και της ευεξίας και σχετίζονται µε την καλή διάθεση. Οι ουσίες αυτές παράγονται στον εγκέφαλο και απελευθερώνονται στο αίµα, προκαλώντας αίσθηση ευφορίας και ευεξίας. Επίσης, καταπολεµούν τον πόνο καθώς ελαττώνουν την µυϊκή ένταση και το άγχος. Αυξάνονται µέχρι και 500% µετά από µόλις 30 λεπτά αεροβικής γυµναστικής. Νεότερες έρευνες απέδειξαν ότι η σωµατική άσκηση επιδρά θετικά σε ένα ευρύ φάσµα προβληµάτων, από τις καρδιολογικές παθήσεις µέχρι και την οστεοπόρωση. Ενδεικτικά µπορεί να αναφερθεί ότι µέχρι πριν λίγα χρόνια, στα άτοµα που έπασχαν από επιληψία, δεν επιτρεπόταν η συµµετοχή σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας, εξαιτίας του φόβου τυχόν τραυµατισµών, πρόκλησης επιληπτικών κρίσεων ή αύξησης της συχνότητας αυτών. Σύγχρονες έρευνες όµως δείχνουν ότι εφόσον τα παραπάνω ελέγχονται ιατρικά, η σωµατική άσκηση τελικά τείνει να βελτιώνει την ψυχολογία τους, να ενισχύει την εµπιστοσύνη τους στον εαυτό τους και στις δυνάµεις τους, να µειώνει το στρες και το άγχος τους και παράλληλα να προάγει την αυτοσυγκέντρωσή τους. Συνακόλουθα παρατηρείται και µείωση της συχνότητας εµφάνισης των επιληπτικών κρίσεων.

- 10 30/7/18 3:30 μ.μ.


Πολλές έρευνες καταδεικνύουν ότι, μεταξύ άλλων, η γυμναστική θεωρείται το «φυσικό» αντικαταθλιπτικό, αφού φαίνεται να λειτουργεί ως αποτελεσματική θεραπεία της θλίψης, του άγχους και της μελαγχολίας. Επίσης, δεδομένου ότι η γυμναστική φαίνεται να συμβάλει στη μείωση του άγχους ή του έντονου στρες, όλο και περισσότεροι γιατροί τείνουν να συστήνουν την γυμναστική ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών προβλημάτων.

Eίναι σημαντικό η σωματική άσκηση να γίνεται με μέτρο και μέσα σε λογικά πλαίσια, γιατί επιδράσει θετικά τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία. Θετικές επιδράσεις της άσκησης Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει επίδραση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Είναι γεγονός ότι η άσκηση επιφέρει βελτίωση της σωματικής εικόνας (body image), της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης, καθώς και στην αίσθηση της επίτευξης, της υπεροχής και της πραγμάτωσης. Η άσκηση επιφέρει την μείωση του εκνευρισμού, καθώς κατά την διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ο οργανισμός εκτονώνεται και μειώνεται ο εκνευρισμός που πιθανόν να έχει συσσωρευτεί, με τη μορφή έντονου στρες, κατά τη διάρκεια μια δύσκολης μέρας. Μέσα από την άσκηση μειώνεται ο θυμός, καθώς και ο κίνδυνος να ξεσπάσουμε «νευριασμένοι» στην οικογένεια μας ή στους φίλους μας. Έναν ακόμη σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συστηματική άσκηση είναι στην αντικαπνιστική προσπάθεια, εφόσον αυξάνει το κίνητρο για υγιεινό τρόπο ζωής. Πολλοί από τους λόγους που οδηγούν τα παιδιά στο κάπνισμα, -η ανάγκη να δείξουν ότι μεγάλωσαν, η ανάγκη να τους αποδεχθούν οι φίλοι τους, η καταπολέμηση της ανίας- μπορούν να ικανοποιηθούν με τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό. Βελτίωση της γνωστικής ικανότητας σε όλες τις ηλικίες φαίνεται να επιφέρει η σωματική άσκηση. Ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου ο κίνδυνος απώλειας πνευματικών δεξιοτήτων και μνήμης είναι μεγαλύτερος. Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, καθώς και των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους και με την ανάλογη ενθάρρυνση από τους ειδικούς, κάθε άνθρωπος γίνεται όλο και πιο ικανός στο να καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες και να επιτυγχάνει τους στόχους του. Με αυτόν το τρόπο χτίζεται η αυτοπεποίθηση του, καθώς παράλληλα καλλιεργείται και η διάθεση για υψηλότερους στόχους.

Προτάσεις για άσκηση και αθλητισμό

Το περπάτημα θεωρείται ως το πιο εύκολο και ακίνδυνο είδος άσκησης και φυσικά ακολουθεί το τζόκινγκ ή το τρέξιμο ελεγχόμενης έντασης. Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση (το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία, το γρήγορο βάδισμα, η άσκηση σε ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο) βοηθάει ιδιαίτερα στην μείωση του άγχους. Πέρα από τις ορμόνες που εκκρίνονται στο σώμα και συμβάλουν στην καλή διάθεση κατά την διάρκεια της άσκησης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αναπνευστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση. Για παράδειγμα στη Yoga, η βασική αναπνευστική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται, η οποία συνίσταται σε εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη, συμβάλει: (1) Στην αποβολή του άγχους και του στρες, (2) Στην καταπολέμηση της αυπνίας, (3) Στην ρύθμιση της πίεσης, (4) Στην ενδυνάμωση του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, (5) Στην αύξηση ενέργειας, (6) Στην καταπολέμηση των αναπνευστικών παθήσεων, και (7) Στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ άσκησης και αθλητισμού, σε σχέση με την επίδραση του κάθε είδους στην ψυχική διάθεση. Σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου «ψυχολογικού κινδύνου» η ελεύθερη άσκηση συνίσταται έναντι του οργανωμένου αθλητισμού ή του πρωταθλητισμού. Στον αθλητισμό το άτομο επιβάλλεται πολλές φορές να πειθαρχεί σε κανόνες και να συναγωνίζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους και κατά συνέπεια σε επιδείνωση της κατάστασής του. Είναι γεγονός πως οι συνθήκες ανταγωνισμού του οργανωμένου αθλητισμού, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα ενδυνάμωναν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός καλά ισορροπημένου ατόμου, αν επενεργήσουν στο υπόβαθρο μιας ήδη βεβαρημένης ψυχολογικής κατάστασης ενδέχεται τελικά να καταστούν επιζήμιες για το εν λόγω άτομο. Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό η σωματική άσκηση να γίνεται με μέτρο και μέσα σε λογικά πλαίσια, γιατί μόνο τότε μπορεί να επιδράσει θετικά τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία. Όταν γίνονται υπερβολές και καταχρήσεις, είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν και ανεπιθύμητες επιδράσεις στον ψυχο-συναισθηματικό μας κόσμο. Ομοίως, όταν η γυμναστική φτάνει να θεωρείται στενά συνδεδεμένη με τις προσωπικές αξίες κάποιου, όταν το άτομο δεν γυμνάζεται για να ευχαριστηθεί αλλά ψυχαναγκαστικά νιώθει υποχρεωμένο να το κάνει, όταν ακόμη νιώθει ενοχές και άγχος αν παραλείψει να ασκηθεί, τότε η άσκηση έχει ξεκινήσει να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεσή του. Είναι σίγουρο ότι όταν ξεπερνάμε τα όρια θα βλάψουμε όχι μόνο το σώμα μας αλλά και την ίδια τη ψυχή μας.

- 11 10-11_SMW_PsychologyGini.indd 11

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

μόνο τότε μπορεί να

30/7/18 3:31 μ.μ.


Κλινική Θερµογραφία Digital Infrared Thermal Imaging (DITI) Δηµήτριος Τσιτσιρόπουλος, MSc, PT Ειδικός Αθλητικών κακώσεων & Αποκατάστασης, Νέα Υόρκη – ΗΠΑ, Ε: info@sportsmedpraxis.com

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Η

ήταν η πρώτη οργάνωση των ιατρών που χρησιµοποιούν τη θερµική απεικόνιση ως διαγνωστικό εργαλείο.

κλινική θερµογραφία DITI (Digital Infrared Thermal Imaging) είναι µια ΜΗ επεµβατική διαγνωστική µέθοδος που επιτρέπει στον εξεταστή να οπτικοποιήσει και να ποσοτικοποιήσει τις αλλαγές στη θερµοκρασία των διαφόρων οργάνων/επιφανειών του σώµατος. Μια εξελιγµένη τεχνολογικά συσκευή υπέρυθρης σάρωσης χρησιµοποιείται για τη µετατροπή της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέµπεται από την επιφάνεια του σώµατος σε ηλεκτρικά ερεθίσµατα που είναι ορατά σε µια οθόνη. Αυτή η οπτική εικόνα χαρτογραφείται χρωµατικά και γραφικά µε τη βοήθεια ειδικών αλγορίθµων και αναφέρεται ως θερµογράφηµα. Η πρώτη καταγεγραµµένη µελέτη της διαφοράς θερµοκρασίας σε επιφάνεια του ανθρωπίνου σώµατος σχετιζόµενη µε ασθένεια, εµφανίστηκε σε ιατρικό κείµενο γραµµένο σε πάπυρο το 1700 π.Χ. (Edwin Smith Papyrus). Η πραγµατική αρχή της σύγχρονης ιατρικής θερµοµέτρησης ήταν το 1835, όταν οι Becquerel και Breschet αξιολόγησαν τις διακυµάνσεις της θερµοκρασίας σε διαφορετικές περιοχές σώµατος. Το 1968, δηµιουργήθηκε η Αµερικανική Ακαδηµία Θερµολογίας, σηµειώνοντας ότι αυτή

12-13_SMW_TsitsiropoulosThermografia.indd 12

Κλινική θερµογραφία & σύγχρονη Αθλητιατρική Η κλινική θερµογραφία DITI (Digital Infrared Thermal Imaging) έχει αποδειχθεί χρήσιµη ως διαγνωστικό εργαλείο στη διαφορική διάγνωση των νευροµυοσκελετικών τραυµατισµών και κακώσεων στην σύγχρονη Αθλητιατρική. Η κλινική θερµογραφία όχι µόνο µπορεί να συµβάλλει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης (επικουρικά και µε άλλες κλασικές µεθόδους), αλλά µπορεί να χρησιµοποιηθεί και ως κλίµακα µέτρησης για την κλινική αξιολόγηση της προόδου και της θεραπείας του ασθενούς. Μπορεί να εφαρµοστεί χωρίς καµία αντίρρηση ως µέθοδος ανίχνευσης τραυµατισµών πρώτης γραµµής, διότι λειτουργεί χωρίς επιβλαβή ακτινοβολία, είναι ΜΗ επεµβατική µέθοδος απεικόνισης και έχει χαµηλό κόστος. Ο µηχανισµός ελέγχου για τη θερµική εκποµπή και τη δερµατική µικροκυκλοφορία είναι το συµπαθητικό νευρικό σύστηµα. Ο στόχος αυτής της τεχνικής δεν είναι να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση αλλά να την ενισχύσει.

- 12 30/7/18 3:33 μ.μ.


Με την θερµογραφία δεν µετράται απευθείας η θερµοκρασία µια επιφάνειας του σώµατος, αλλά η µεταβολή της επιφανειακής ακτινοβολίας. Στην θερµογραφική απεικόνιση η διαφορά αυτή απεικονίζεται σε αποχρώσεις του µπλε χρώµατος (ψυχρές περιοχές) και σε αποχρώσεις του κόκκινου χρώµατος (θερµές περιοχές)!

Το πρώτο αναγνωρισµένο πρόγραµµα διπλωµατικής πιστοποίησης στην κλινική θερµογραφία παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήµιο του Κλήβελαντ το 1989 υπό την καθοδήγηση του Dr. George E. Chapman! Οι ιατρικές εφαρµογές της DITI (Digital Infrared Thermal Imaging) είναι εκτεταµένες, ιδιαίτερα στους τοµείς της Ρευµατολογίας, της Νευρολογίας, της Ογκολογίας, της Φυσικοθεραπείας και της Αθλητιατρικής. Τα εξελιγµένα πλέον συστήµατα θερµικής απεικόνισης (hardware & software) είναι ένα οικονοµικό και εύχρηστο εργαλείο για την ταχεία και ακριβή αξιολόγηση και παρακολούθηση διαφόρων ασθενειών σε πραγµατικό χρόνο!

Η λήψη και η ερµηνεία των θερµογραφικών εικόνων/λήψεων για µια κλινική αξιολόγηση πρέπει να γίνεται µόνο από πιστοποιηµένους παρόχους υγειονοµικής περίθαλψης (MD, DC, PT, DO, κ.α.) στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια λήψης και διάγνωσης. Ο εξειδικευµένος επιστήµονας θα πρέπει επίσης να είναι πιστοποιηµένος ως κλινικός θερµογράφος από αξιόπιστη αρχή όπως “International Academy of Clinical Thermology”, “International Thermographic Society”, “American Academy of Medical Infrared Imaging”, “American Academy of Thermology”!

Εθνάρχου Μακαρίου 7, Περιστέρι • Τηλ.: 210 5152 097, 210 2690 243, 210 2691 352 - 13 12-13_SMW_TsitsiropoulosThermografia.indd 13

www.fitway.gr

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

H DITI (Digital Infrared Thermal Imaging) έχει αναγνωριστεί ως βιώσιµο διαγνωστικό εργαλείο από το 1987 από το Συµβούλιο AMA για τα επιστηµονικά θέµατα, το Συµβούλιο ACA για τη Διαγνωστική Απεικόνιση, το Συνέδριο των Νευροχειρουργών το 1988 και το 1990 από την Αµερικανική Ακαδηµία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης!

`

Σηµαντικά να θυµάστε:

30/7/18 3:33 μ.μ.


Ο Ιπποκράτης και η ιατρική των αρχαίων Ελλήνων

O

Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω. Καταγόταν από την οικογένεια των Ασκληπιαδών (µε την κύρια σηµασία του όρου «Ασκληπιάδες» είναι αυτοί που κατάγονται από τον Ασκληπιό, είτε είναι γιατροί είτε ασκούν κάποια άλλη δραστηριότητα, σύµφωνα µε τον Ι. Τζέτζη). Ο Ασκληπιός ήταν άρχοντας της Τρίκκης στη Θεσσαλία ο οποίος φηµίζονταν για τις ιατρικές του γνώσεις. Στον Όµηρο εξελίχθηκε σε έναν ηµίθεο- θεραπευτή. Στο τέλος, εξυψώθηκε σε έναν θεό γιατρό. Στο «Συµπόσιο» του Πλάτωνα υπονοούνται οι δυο γιοι του Ασκληπιού, ο Ποδαλείριος και ο Μαχάων. Ο Ιπποκράτης λέγεται ότι ανήκει στους Ασκληπιάδες που κατάγονται από τον Ποδαλείριο. Ο πατέρας του ήταν ο Ηρακλείδης και η µητέρα του η Φαιναρέτη. Απόγονοι του Ποδαλείριου ήταν και αυτοί που ίδρυσαν την ιατρική σχολή της Κνίδου, η οποία ίσως να ήταν παλαιότερη της ιατρικής σχολής της Κω αλλά η τελευταία απέκτησε µεγαλύτερη φήµη λόγω της γέννησης του Ιπποκράτη. Ο πρώτος δάσκαλος του Ιπποκράτη ήταν ο πατέρας του, αφού η παράδοση των Ασκληπιαδών ήθελε τη µετάδοση της ιατρικής γνώσης από τον πατέρα στο γιο. Αργότερα δάσκαλός του υπήρξε ο γυµναστής- ιατρός Ηρόδικος. Επίσης, διδάχτηκε φιλοσοφία από το Δηµόκριτο και ρητορική από το Γοργία το Λεοντίνο. Μετά την εκπαίδευσή του άρχισε να ασκεί την ιατρική στη γενέτειρά του την Κω, όπου και παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, δυο γιους (Θεσσαλός και Δράκων) και µια κόρη.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Μετά το θάνατο των γονιών του έφυγε από την Κω, περιπλανώµενος σε όλη την Ελλάδα, άλλωστε δεν ήταν σπάνιο το γεγονός εκείνη την επο-

14-15-16_SMW_Ippokratis.indd 14

- 14 30/7/18 3:35 μ.μ.


Ο Αρχικός Όρκος

χή κάποιος που εξασκούσε το επάγγελµα του γιατρού να εγκαταλείπει τον τόπο καταγωγής του ή τον τόπο όπου εκπαιδεύτηκε, προκειµένου να συνεχίσει τη σταδιοδροµία του και σε άλλες περιοχές. Ωστόσο δεν υπάρχει ακριβής ένδειξη σχετικά µε το πότε αναχώρησε από το νησί, ίσως αυτό να έγινε στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέµου, τότε που φαίνεται να συµπίπτει και η φάση της ακµής της δραστηριότητάς του. Φεύγοντας, λοιπόν, από το νησί µετέβη πρώτα στη Θεσσαλία και αργότερα στη Μακεδονία. Πέρασε επίσης από τα παράλια της Μ. Ασίας, τη Θράκη, την Αθήνα.

»Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε. Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι, καὶ βίου κοινώσασθαι, καὶ χρεῶν χρηίζοντι μετάδοσιν ποιήσασθαι, καὶ γένος τὸ ἐξ ωὐτέου ἀδελφοῖς ἴσον ἐπικρινέειν ἄῤῥεσι, καὶ διδάξειν τὴν τέχνην ταύτην, ἢν χρηίζωσι μανθάνειν, ἄνευ μισθοῦ καὶ ξυγγραφῆς, παραγγελίης τε καὶ ἀκροήσιος καὶ τῆς λοιπῆς ἁπάσης μαθήσιος μετάδοσιν ποιήσασθαι υἱοῖσί τε ἐμοῖσι, καὶ τοῖσι τοῦ ἐμὲ διδάξαντος, καὶ μαθηταῖσι συγγεγραμμένοισί τε καὶ ὡρκισμένοις νόμῳ ἰητρικῷ, ἄλλῳ δὲ οὐδενί. Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν. Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε. Ὁμοίως δὲ οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν. Οὐ τεμέω δὲ οὐδὲ μὴν λιθιῶντας, ἐκχωρήσω δὲ ἐργάτῃσιν ἀνδράσι πρήξιος τῆσδε. Ἐς οἰκίας δὲ ὁκόσας ἂν ἐσίω, ἐσελεύσομαι ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων, ἐκτὸς ἐὼν πάσης ἀδικίης ἑκουσίης καὶ φθορίης, τῆς τε ἄλλης καὶ ἀφροδισίων ἔργων ἐπί τε γυναικείων σωμάτων καὶ ἀνδρῴων, ἐλευθέρων τε καὶ δούλων. Ἃ δ’ ἂν ἐν θεραπείῃ ἢ ἴδω, ἢ ἀκούσω, ἢ καὶ ἄνευ θεραπηίης κατὰ βίον ἀνθρώπων, ἃ μὴ χρή ποτε ἐκλαλέεσθαι ἔξω, σιγήσομαι, ἄῤῥητα ἡγεύμενος εἶναι τὰ τοιαῦτα. Ὅρκον μὲν οὖν μοι τόνδε ἐπιτελέα ποιέοντι, καὶ μὴ ξυγχέοντι, εἴη ἐπαύρασθαι καὶ βίου καὶ τέχνης δοξαζομένῳ παρὰ πᾶσιν ἀνθρώποις ἐς τὸν αἰεὶ χρόνον. παραβαίνοντι δὲ καὶ ἐπιορκοῦντι, τἀναντία τουτέων.΄’

Σχετικά µε την αναχώρησή του από την Κω, οι βιογράφοι παραθέτουν ποικίλες εξηγήσεις. Μία από αυτές θέλει τον Ιπποκράτη να εγκαταλείπει το νησί επειδή πυρπόλησε τη βιβλιοθήκη της Κνίδου. Άλλη εξήγηση αναφέρει ότι ο Ιπποκράτης έφυγε επειδή πυρπόλησε το ναό του Ασκληπιού στην Κω, αφού πρώτα είχε λάβει γνώση των επιγραφών ιατρικού περιεχοµένου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πιο πιθανή εξήγηση σήµερα είναι ότι ο Ιπποκράτης ήθελε να αφήσει το νησί για να εµπλουτίσει τις γνώσεις και την εµπειρία του µε την εξέταση και άλλων περιοχών. Εξάλλου µία από τις σηµαντικότερες ιδέες της Ιπποκρατικής ιατρικής υποστηρίζει ότι ο φυσικός χώρος επιδρά σηµαντικά στην υγεία και την ασθένεια του ανθρώπου. Κατά τη θεσσαλική περίοδο της σταδιοδροµίας του υπήρξαν δύο αξιοσηµείωτα γεγονότα. Μια ιστορία που αφορά το βασιλιά των Μακεδόνων Περδίκκα το 2ο , στον οποίο είχε διαγνώσει µια ερωτική ασθένεια από την οποία και τον θεράπευσε. Το δεύτερο γεγονός είναι η βοήθεια που αρνήθηκε στους βαρβάρους και την οποία προσέφερε µόνο στους Έλληνες κατά τη διάρκεια µιας επιδηµίας. Πιο συγκεκριµένα, Ο Αρταξέρξης ο Α’ λέγεται ότι έστειλε απεσταλµένους για να ζητήσουν τη βοήθεια του Ιπποκράτη προκειµένου να αντιµετωπιστεί µια επιδηµία η οποία είχε εξαπλωθεί στο στράτευµά του. Ο Ιπποκράτης όχι µόνο αρνήθηκε, παρά τις εξαιρετικά δελεαστικές προσφορές, αλλά ρωτώντας τους απεσταλµένους σχετικά µε τις κλιµατικές συνθήκες και το καθεστώς των ανέµων στον τόπο τους, από τις απαντήσεις τους κατάφερε να προβλέψει την πορεία της ασθένειας στον ελλαδικό χώρο και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Μετά από µια µακρά σταδιοδροµία που ξεκίνησε από την Κω, πέθανε στη Λάρισα σε προχωρηµένη ηλικία. Μάλιστα λέγεται ότι για πολύ καιρό πάνω στον τάφο του υπήρχε ένας σµήνος µελισσών που το µέλι τους είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

»Ορκίζοµαι στο θεό Απόλλωνα τον ιατρό και στο θεό Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και επικαλούµενος τη µαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά τη δύναµη και την κρίση µου τον όρκο αυτόν και τη συµφωνία αυτή. Να θεωρώ τον διδάσκαλό µου της ιατρικής τέχνης ίσο µε τους γονείς µου και την κοινωνό του βίου µου. Και όταν χρειάζεται χρήµατα να µοιράζοµαι µαζί του τα δικά µου. Να θεωρώ την οικογένειά του αδέλφια µου και να τους διδάσκω αυτήν την τέχνη αν θέλουν να την µάθουν χωρίς δίδακτρα ή άλλη συµφωνία. Να µεταδίδω τους κανόνες ηθικής, την προφορική διδασκαλία και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιους µου, στους γιους του δασκάλου µου και στους εγγεγραµµένους µαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο, αλλά σε κανέναν άλλο. Θα χρησιµοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναµη και την κρίση µου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω. Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρµακο σε κάποιον που θα µου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω µια τέτοια υπόδειξη. Παροµοίως, δεν θα εµπιστευτώ σε έγκυο µέσο που προκαλεί έκτρωση. Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και τη ζωή και την τέχνη µου. Δεν θα χρησιµοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης. Σε όσα σπίτια πηγαίνω, θα µπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεµµένη βλάβη και φθορά, και ιδίως από γενετήσιες πράξεις µε άνδρες και γυναίκες, ελεύθερους και δούλους. Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελµατικές µου ασχολίες στην καθηµερινή µου ζωή, αυτά που δεν πρέπει να µαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ, θεωρώντας τα θέµατα αυτά µυστικά. Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάµεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη µου. Αν όµως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα.»

Το Ασκληπιείο, κτισµένο στις πλαγιές ενός χαµηλού λόφου, κατάφυτου µε δένδρα και µε θαυµάσια θέα προς τη θάλασσα και τα µικρασιατικά παράλια, ήταν ήδη από την αρχαιότητα το πιο φηµισµένο µνηµείο της Kω.

Ο Ιπποκράτης και η Σχολή της Κω Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του, ιδρύει την ονοµαστή σχολή του στην Κω. Βέβαια µε τον όρο «σχολή» εκείνη την εποχή, δηλαδή τον 5ο αι. θα πρέπει να εννοήσουµε το ότι ένας δάσκαλος, ο οποίος ήταν ενταγµένος στο ευρύτερο πλαίσιο µιας οικογενειακής παράδοσης εκατονταετιών, διαιώνιζε αυτή τη διδασκαλία στους γιους του και στους µαθητές του. Ο Ιπποκράτης θα έρθει να αποθεοποιήσει την ιατρική και να διαχωρίσει αυστηρά τα όριά της από τη φιλοσοφία. Κατά τον Ιπποκράτη και τους αποκαλούµενους Ιπποκρατικούς, ο γιατρός όφειλε να απορρίπτει κάθε είδους δεισιδαιµονία, να είναι καθαρός στο σώµα και αχώριστος της ηθικής. Οι ασθένειες γι’ αυτόν έχουν λογικά αίτια και δεν πηγάζουν από τη θεϊκή παρέµβαση. Έτσι, η θεραπεία τους θα πρέπει να γίνεται επίσης µε λογικά µέσα που προέρχονται από την άµεση παρατήρηση. Η ασθένεια εξετάζεται ως µια γενική πάθηση και όχι εντοπισµένη σε κάποιο όργανο. Ήταν ο πρώτος που µίλησε για την σηµασία και την αναγκαιό-

- 15 14-15-16_SMW_Ippokratis.indd 15

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Η µετάφραση του όρκου στα Νέα Ελληνικά:

30/7/18 3:35 μ.μ.


τητα της ασηψίας και της αντισηψίας. Τόνισε την ανάγκη για καθηµερινή καθαριότητα και υγιεινή. Υποστήριζε ακόµη ότι στο ανθρώπινο σώµα υπάρχουν ουσίες τις οποίες ονόµασε αίµα & βλέννη, κίτρινη & µελανή χολή. Από την ισορροπία των ουσιών αυτών εξαρτάται ή υγεία του ανθρώπου. Όταν υπάρχει ισορροπία µεταξύ των ουσιών αυτών τότε ο άνθρωπος είναι υγιής, ενώ όταν συµβαίνει το αντίθετο ασθενεί σωµατικά και ψυχολογικά. Πίστευε ακόµη ότι στο σώµα ενυπάρχει µια ζωική δύναµη, η «φύσις» από την οποία εξαρτάται η συντήρηση, η ανάπτυξη και η θεραπεία του σώµατος, όπως και επαναφορά του από την παθολογική στη φυσιολογική κατάσταση. Τα φάρµακα για τους Ιπποκρατικούς είναι βοηθήµατα της «φύσις». Ο Ιπποκράτης δεν περιορίστηκε µόνο στην πρακτική πλευρά της ιατρικής, αλλά τη δίδαξε κιόλας. Καταρχάς όπως το όριζε η οικογενειακή του παράδοση, τη µετέδωσε στους γιους του. Έπειτα όµως, ήταν ο πρώτος που µετέδωσε τις γνώσεις της ιατρικής και σε ανθρώπους που δεν κατάγονταν από την οικογένεια των Ασκληπιαδών. Αυτό το άνοιγµα στην εποχή του έδωσε µεγάλη διάδοση στη φήµη της ιατρικής στην Κω. Με το άνοιγµα της διδασκαλίας δόθηκε η αφορµή να συνταχθεί από το µεγάλο γιατρό ο περίφηµος Όρκος της Ιατρικής.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Ο όρκος αυτός εκφωνούνταν µόνο από µαθητές οι οποίοι δεν ανήκαν στην οικογένεια των Ασκληπιαδών, πριν από τη στιγµή που επρόκειτο να αρχίσουν την εκπαίδευση από το δάσκαλο. Η απόφαση του Ιπποκράτη να κάνει προσιτή την ιατρική γνώση και σε άτοµα εκτός των στενών κόλπων της οικογενείας, οφείλεται στον πολύ µικρό αριθµό των µελών της οικογένειας που ήταν πρόθυµα να συνεχίσουν την ιατρική παράδοση στην Κω. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνέταξε και τον Όρκο. Ο όρκος σώθηκε γιατί έχει όλα τα γνωρίσµατα ενός προτύπου. Αποτελεί σήµερα όπως και στην αρχαιότητα ένα είδος συµβολαίου για τη ηθική εξάσκηση της ιατρικής.

Ο Όρκος του Ιπποκράτη Ο όρκος ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο µέρη. Στο πρώτο µέρος προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις του νεοεισαγόµενου µαθητή και προσφέρονται ηθικές και οικονοµικές εγγυήσεις στο δάσκαλο της ιατρικής τέχνης. Υπόσχεται να τιµά το δάσκαλό του σαν γονέα του όπως θα κάνει τα προβλήµατα του διδασκάλου του και δικά του. Επίσης δέχεται τη δέσµευση να διδάξει και ο ίδιος αν χρειαστεί την ιατρική τέχνη στους γιους του αλλά και στους γιους του διδασκάλου του. Το δεύτερο µέρος του όρκου θεωρείται και το σπουδαιότερο καθώς αναφέρεται στις ηθικές αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί για να ασκήσει το επάγγελµά του ως αυριανός γιατρός. Βασική του επιθυµία είναι να ασκήσει την τέχνη «αγνώς και καθαρώς». Οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή η επιθυµία είναι να επιδιώκει µόνο το καλό των ασθενών του και να µην χρησιµοποιήσει ποτέ θανατηφόρο φάρµακο έστω κι αν του ζητηθεί. Δεν θα βοηθήσει ποτέ γυναίκα να χάσει το παιδί που κουβαλάει µέσα της. Θα σέβεται το σπίτι κάθε αρρώστου στο οποίο θα µπει και θα αποφεύγει κάθε αφροδισιακή επαφή µε τον ίδιο τον ασθενή αλλά και µε τα µέλη της οικογένειάς του. Τέλος, θα είναι έµπιστος και δεν θα αποκαλύπτει µυστικά που του γίνονται γνωστά κατά την άσκηση του επαγγέλµατός του.

ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤHΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΑΣ Το πιστοποιηµένο από τον ΕΟΦ Κέντρο Κατασκευής Ορθωτικών Πελµάτων ΗΕALTH & STEP, σας ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ: 10€ προσφέρει µία πελµατογραφική εξέταση στην προνοµιακή τιµή των 10€ (αντί του αρχικού κόστους των 30€). Επιπλέον, εάν επιθυµείτε την αγορά ορθωτικών πελµάτων (εξατοµικευµένων στις ανάγκες σας) ΟΡΘΩΤΙΚΟΙ ΠΑΤΟΙ: 60€ το κόστος αυτών διαµορφώνεται στα 60€ (από την αρχική τιµή των 120€) Επικοινωνία: 210-6777711, 698-777-7711 • Λ. Κηφισίας 292, Ν. Ψυχικό • www.healthandstep.gr

14-15-16_SMW_Ippokratis.indd 16

- 16 30/7/18 3:35 μ.μ.


Η ιστορία της Εργοφυσιολογίας Σταύρος Α. Κάβουρας, PhD, FACSM, FECSS Professor • Director of Hydration Science Lab - University of Arkansas Hydration Health & Performance • Water Metabolism Email: kavouras@uark.edu

«Τρέχοντας σου έρχεται η όρεξη» µου αρέσει να λέω παραφράζοντας το γνωστό ρητό για το φαγητό. Έτσι γίνεται, λοιπόν, µε το τρέξιµο, ξεκινάς για να «ξεµουδιάζεις» από την καθιστική ζωή, µετά λες «δεν πάω να τρέξω και στο γύρο της Αθήνας», µετά το γύρο είναι Μαραθώνιος, µετά βρίσκεις προπονητή, κάνεις εργοµετρικό, πηγαίνεις σε διατροφολόγο και µετά αρχίζεις να τρέχεις στο εξωτερικό για αγώνες. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι φίλοι µου Γιώργος και Βασίλης, που ο πρώτος πήγε στη Φλωρεντία και ο δεύτερος στη Νέα Υόρκη για το Μαραθώνιο.

Τι είναι όµως η Εργοφυσιολογία; Εργοφυσιολογία είναι η επιστήµη που καταπιάνεται µε τη λειτουργία του ανθρώπου (φυσιολογία) κατά τη διάρκεια άσκησης (έργο). Η επιστήµη της Εργοφυσιολογίας έχει αναπτυχθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια, παρόλο που οι βάσεις τις βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης πρώτος µελέτησε την επίδραση της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισµό, υπογραµµίζοντας ως γεννεσιουργό αιτία του µυϊκού καµατού «το εν τω οργανισµώ παραµένων µέρος της αποκρίσεως», που σήµερα είναι γνωστό ως γαλακτικό οξύ. Ο ίδιος συνιστά και τη «σύµµετρο εναλλάγη ασκήσεως και αναπαύσεως», που σήµερα είναι γνωστή ως διαλειµµατική προπόνηση. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι η υπερφόρτιση στην προεφηβική ηλικία αναστέλλει τη σωµατική ανάπτυξη και προτείνει µικρότερης έντασης ασκήσεις. Τέλος, ο Γαληνός διατύπωσε τη θεµελιώδη αρχή ότι «ου πάσα κίνησις γυµνάσιον εστίν, αλλά η σφοδροτέρα», διευκρινίζοντας ότι άσκηση θεωρείται µόνο αυτή που είναι σε τέτοιο βαθµό έντασης που να αλλοιώνει την αναπνοή του ασκούµενου. Οι απόψεις του σχετικά µε τις ενδείξεις και αντενδείξεις της άσκησης, τα αποτελέσµατα της υπερκόπωσης και την αξία της αποθεραπείας στη µυϊκή προσπάθεια έχουν επαληθευτεί στις µέρες µας. Στη νεότερη ιστορία φτάνουµε στο 19 αιώνα, όπου οι έρευνες του Boreli για τις κινήσεις των ζώων, του Harvey για το έργο της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίµατος, του Galvani για την επίδραση του ζωικού ηλεκτρισµού στη µυϊκή συστολή, του Fick για την

- 17 17_SMW_Kavouras.indd 17

καρδιακή παροχή, του Bernard για το αγγειοκινητικό σύστηµα, του Frank Starling για τη δυναµική του µυοκαρδίου, καλλιέργησαν κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη της εργοφυσιολογικής έρευνας. Εργαστήριο-σταθµός στην ιστορία της σύγχρονης Εργοφυσιολογίας αποτέλεσε η δηµιουργία του Harvard Fatigue Laboratory στη Βοστόνη το 1927, που ενίσχυσε στην κατανόηση των βιολογικών προσαρµογών κατά την άσκηση. Στο εργαστήριο αυτό εργάστηκε η πρώτη γενιά των εργοφυσιολόγων της εποχής µας, όπως ο Dill (ΗΠΑ), Brouha (Βέλγιο), Margaria (Ιταλία), Asmussen (Δανία) & Christensen (Σουηδία). Μετά το πέρας των παγκοσµίων πολέµων, η επιστήµη αναπτύχθηκε ραγδαία στις σκανδιναβικές χώρες, µε µια γενιά επιστηµών που κατάφεραν να µπουν στα άδυτα των µυϊκών ινών µε τη µέθοδο της µυϊκής βιοψίας µε βελόνα. Με τη µέθοδο αυτή εµβαθύναµε τη γνώση στη δοµή, λειτουργία και µεταβολισµό του µυϊκού κυττάρου και αποκτήσαµε περισσότερη γνώση σχετικά µε τις ιστοχηµικές µεταβολές που λαµβάνουν χώρα ως αποτέλεσµα της προπόνησης.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

K

άπως έτσι συµβαίνει και µε την ενηµέρωση. Ξεκινάς να διαβάσεις λίγο για την προπονητική, λίγο για τη διατροφή και µετά προσπαθείς να µυηθείς στα άβατα της Εργοφυσιολογίας για να καταλάβεις πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώµα και πώς επιτυγχάνεται η υψηλή αθλητική απόδοση.

30/7/18 3:36 μ.μ.


Οι αρμοδιότητες του αθλητιάτρου σήμερα

Ε

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

χετε αναρωτηθεί γιατί η διάθεση μας αλλάζει όταν βάζουμε στη ζωή μας την γυμναστική; Είναι γνωστό ότι η συστηματική άσκηση επιφέρει μια σειρά από αλλαγές στον οργανισμό μας, όπως βιοχημικές, σωματικές, φυσιολογικές, αλλά και ανατομικές. Δεν είναι όμως οι μόνες, καθώς επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογία μας. Αυτό δηλαδή, που πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα ερευνών, είναι ότι η βελτίωση της σωματικής υγείας προκαλεί ψυχική ευεξία. Εγκεκριμένοι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ελλάδα υποστηρίζουν πλέον με καινούργια δεδομένα την

Μεταξύ αθλητιάτρου και προπονητή θα πρέπει να υπάρχει κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης, καλοπιστίας και καλής διάθεσης. Το έργο τους είναι παράλληλο και η αποστολή τους κοινή: η πρόοδος των αθλητών στους οποίους και οι δύο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, με σκοπό τη διάκριση και τις επιτυχίες.

18-19_SMW_Roussis.indd 18

στενή σχέση μεταξύ άσκησης και ψυχικής διάθεσης. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την πνευματική οξυδέρκεια και την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, ενώ παράλληλα μειώνει το άγχος και τα επίπεδα της κατάθλιψης. Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να κατανοηθεί απ’ τους ιθύνοντες η ιδέα πως οι αθλητές δεν ευθύνονται απόλυτα για τους τραυματισμούς τους και πως έχουν το δικαίωμα να τους προσφέρεται ιατρική περίθαλψη όταν τραυματίζονται ή αρρωσταίνουν. Βέβαια, για πολλά χρόνια η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους αθλητές ήταν υποτυπώδης και συμβολική. Αργότερα, η συστηματοποίηση και η γενίκευση της κοινωνικής μέριμνας επέβαλε τη θέσπιση ειδικών νόμων που καθιστούν πλέον τους αθλητικούς συλλόγους υπεύθυνους για την υγεία και την ακεραιότητα των αθλητών που αγωνίζονται και προπονούνται. Έτσι οι επαγγελματικοί σύλλογοι, αρχικά στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν να ασφαλίσουν το αθλητικό τους δυναμικό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, λοιπόν, για να ασφαλίσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη, καλούν την ιατρική επιστή-

μη να κάνει επίσημα την εμφάνισή της στους αθλητικούς χώρους και να αναλάβει υπεύθυνα την παρακολούθηση της υγείας των αθλητών. Τώρα αρχίζει να υπάρχει μια άμεση συνεργασία προπονητή και γιατρού για το καλό των αθλητών -και οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να πειθαρχούν στις συστάσεις του γιατρού της ομάδας. Ο ρόλος του αθλητίατρου και η άμεση συμβολή του στα προβλήματα του αθλητισμού ανέβασε σημαντικά τη στάθμη της απόδοσης των αθλητών.

Ο Αθλητίατρος έχει τις εξής αρμοδιότητες:

* Αναλαμβάνει τη βασική ιατρική εξέταση, απαραίτητη για κάθε αθλητή προεγγραφόμενο σε κάποιο σύλλογο, και ακολούθως τον περιοδικό έλεγχο της υγείας των αθλουμένων. Παρακολουθεί υπεύθυνα την υγεία των αθλουμένων και επιλύει κάθε είδους πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει. Φροντίζει για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του τραυματισμού των αθλητών και όταν χρειαστεί,

*

*

- 18 30/7/18 3:37 μ.μ.


Ξενοφών Ρούσσης, Αργύρης Μήτσου

*

*

*

*

Παντελής Νικολάου, Ξενοφών Ρούσσης

γα µε τις ανάγκες και την εποχή και ορίζει το ωράριο των γευµάτων. Προστατεύει τους προπονούµενους και τους αγωνιζόµενους λαµβάνοντας ορισµένα βασικά µέτρα από ορισµένες περιβαλλοντικές συνθήκες (υψόµετρο, πολύ κρύο, ζέστη, υγρασία κ.ά.). Πρέπει να σηµειωθεί ότι οι συνθήκες αυτές δηµιουργούν ορισµένα προβλήµατα στην υγεία και την αγωνιστική απόδοση των αθλητών. Ανάλογα της προπόνησης, της δραστηριότητας γενικά και των επιδόσεων των αθλητών ελέγχει διαγνωστικά τη λεγόµενη «υπερκόπωση» ή «υπερπροπόνηση». Παραπέµπει και ο ίδιος ελέγχει, αξιολογεί, δίνει λύσεις και θεραπείες, εάν χρειάζεται, σε µικροβιολογικό, βιοχηµικό, ηλεκτροκαρδιογραφικό, ηλεκτροεγκεφαλικό και εργοφυσιολογικό έλεγχο των αθλητών, που µας βοηθάει αποτελεσµατικά να ελέγξουµε τις λειτουργικές δυνατότητες και ικανότητες των αθλητών. Παράλληλα, µπορούµε να δούµε και τις λειτουργικές αδυναµίες τους. Με τον εργοφυσιολογικό έλεγχο π.χ. µπορούµε να ελέγξουµε τη δύναµη του µυϊκού συστήµατος των αθλη-

*

*

*

- 19 18-19_SMW_Roussis.indd 19

Ξενοφών Ρούσσης, MD, PhD

Ορθοπεδικός Χειρουργός - Ειδικός Αθλητίατρος www.roussisxenofon.gr

WHO IS WHO • Γεννήθηκε στην Αθήνα. • Τελείωσε το εξατάξιο Γυµνάσιο Αγίας Παρασκευής. • Ολοκλήρωσε µε άριστα την ιατροχειρουργική σχολή του Πανεπιστηµίου της Mπολόνια. • Με άριστα ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατροχειρουργικής του εν λόγω Πανεπιστηµίου και ειδικεύθηκε στην Αθλητιατρική. Δεύτερη ειδικότητα στο ΚΑΤ ως Ορθοπεδικός Χειρουργός. • Έχει συµµετοχές σε πολλά συνέδρια και σεµινάρια Αθλητιατρικής-Τραυµατολογίας-Παθολογίας και Διαιτολογίας σε όλο τον κόσµο (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Σοβ. Ένωση, Ισπανία, Γερµανία, Αυστραλία). • Είναι µέλος της Πανευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Εταιρείας. • Ο ίδιος υπήρξε αθλητής και επιδόθηκε κυρίως στο ποδόσφαιρο (Ο.Φ. Χολαργού, ΑΕ Κω, ΑΟ Κέρκυρας). Μάλιστα, ήταν ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που έπαιξαν µε επιτυχία στο ιταλικό Πρωτάθληµα (A.C. PANIGAL, US ALTEDO, Pistoiese). • Ως γιατρός δούλεψε στα Γενικά Νοσοκοµεία της Κω, Κέρκυρας, Κρατικό Αθηνών. • Είναι από το 1982 µέχρι και σήµερα καθηγητής στις Σχολές Προπονητών, όπου διδάσκει Ανατοµία-Πρώτες Βοήθειες και Διαιτολογία. • Υπήρξε οµοσπονδιακός Αθλητίατρος των Εθνικών Οµάδων Κολύµβησης, Γουότερπόλο και Καταδύσεων, έχοντας µάλιστα συµµετοχή στην πρόκριση της Εθνικής Πόλο στην Ολυµπιάδα της Σεούλ. • Διετέλεσε υπεύθυνος ιατρός της ΠΑΕ Ολυµπιακός, ΠΑΕ Απόλλων Αθηνών, ΠΑΕ Εθνικός Πειραιώς και Εθνικών Οµάδων Πόλο και Κολύµβησης. • Είναι Πρόεδρος της ΑΘΛΕΤΙΑ, των Υγειονοµικών Επιτροπών EΠΟ, ΕΠΣANA. Πρόεδρος του ΣΒΑΕ. • Συγγραφέας του βιβλίου «Η Αθλητιατρική στη πράξη», που βρίσκεται στην 11η έκδοσή του.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

συνεργάζεται µε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (χειρουργούς, ορθοπεδικούς, ουρολόγους κ.ά.). Δίνει εντολές και συνεργάζεται µε τους φυσιοθεραπευτές και µασέρ για τη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση των αθλητών. Είναι ο µόνος υπεύθυνος να κρίνει αν ο τραυµατισµένος ή άρρωστος αθλητής είναι σε θέση να συνεχίσει την αγωνιστική του δραστηριότητα και να καθορίσει το χρόνο της προσωρινής του αποχής απ’ τους αγώνες και τις προπονήσεις. Είναι υπεύθυνος για τη θεραπευτική αγωγή των αθλητών, όπως επίσης και για την ενίσχυση του οργανισµού µε διαιτητικά συµπληρώµατα (βιταµίνες, ηλεκτρολύτες κ.ά.). Συγχρόνως δε, τους ενηµερώνει για τους κινδύνους του dopping και ελέγχει κάθε φαρµακευτική ουσία που λαµβάνουν. Ρυθµίζει τη σωστή διατροφή των αθλητών. Καθορίζει ειδικό διαιτολόγιο µε σκοπό να πετύχει το ιδανικό βάρος για κάθε αθλητή και φροντίζει έτσι ώστε αυτό να διατηρείται σταθερό σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής περιόδου. Προτείνει τη σύνθεση (λευκώµατα, λίπη, υδατάνθρακες ) των γευµάτων ανάλο-

τών. Να διαπιστώσουµε δηλαδή αν η µυϊκή δύναµη είναι επαρκής για το αγώνισµά τους ή ό χι. Επίσης, ελέγχεται η αναπνευστική λειτουργία, βασική για την απόδοση όλων των αθλητών. Η εργοφυσιολογική έρευνα βαθµολογεί επίσης τις εφεδρείες της κυκλοφορίας και ελέγχει τη συµπεριφορά του καρδιαγγειακού συστήµατος στην έντονη µυϊκή προσπάθεια και καθορίζει τα όρια ασφάλειας για τη λειτουργία της καρδιάς ακόµα και όταν εκτελείται εξαντλητική προσπάθεια. Επίσης, σπουδαία εργοφυσιολογική εξέταση είναι ο προσδιορισµός της µέγιστης πρόσληψης οξυγόνου. Πρόκειται για µια δοκιµασία που καθορίζει µε ακρίβεια τις δυνατότητες του αερόβιου µυϊκού µεταβολισµού, απαραίτητο στοιχείο για τα αγωνίσµατα αντοχής, όπως επίσης και την εκτίµηση των δυνατοτήτων του αναερόβιου µυϊκού µεταβολισµού, µέθοδο πολύτιµη για την εκτίµηση της απόδοσης των αθλητών που επιδίδονται σε αγωνίσµατα ταχύτητας. Είναι το µόνο επίσηµα αρµόδιο πρόσωπο που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες µέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πράγµατι η συχνότητα και η σοβαρότητα του τραυµατικού κινδύνου των αθλητών επιβάλλουν την παρουσία του αθλητιάτρου στον αγωνιστικό χώρο. Αυτός είναι το µόνο αρµόδιο πρόσωπο να προσφέρει έγκαιρα και υπεύθυνα τις ιατρικές υπηρεσίες του στον τραυµατισµένο αθλητή. Ο ίδιος αποφασίζει εάν µπορεί ο τραυµατίας να συνεχίσει ακίνδυνα τον αγώνα ή να αποσυρθεί αµέσως. Αυτός ευθύνεται για τη µετακίνηση και τον τρόπο του τραυµατισµένου αθλητή µέσα στον αγωνιστικό χώρο και τη µεταφορά του, εάν χρειάζεται, στην κατάλληλη νοσηλευτική µονάδα. Σαν τελευταία υπόµνηση, θα ήθελα να αναφέρω ότι µεταξύ αθλητιάτρου και προπονητή θα πρέπει να υπάρχει κλίµα απόλυτης εµπιστοσύνης, καλοπιστίας και καλής διάθεσης. Το έργο τους είναι παράλληλο και η αποστολή τους κοινή: η πρόοδος των αθλητών στους οποίους και οι δύο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, µε σκοπό τη διάκριση και τις επιτυχίες.

30/7/18 3:37 μ.μ.


επιµέλεια: iRun / www.irunmag.gr

Δροµική βόλτα στα σοκάκια

της «αρχόντισσας»

Τ

Φωτογραφία: Αντώνιος-Χρύσανθος Σολάρης

ο Σάββατο 1 Σεπτεµβρίου 2018, στην Ερµούπολη της Σύρου θα διοργανωθεί για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά, αγώνας τρεξίµατος µέσα από τα σοκάκια της πόλης και τα «άπειρα» σκαλιά που την απαρτίζουν το Syros City Trail 2018! Στόχος της διοργανώτριας αρχής είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς και της γεωγραφικής µοναδικότητας της Σύρου και ειδικότερα της Ερµούπολης. Οι λόφοι του Βροντάδου, της Άνω Σύρου, τα Καµίνια και άλλες γειτονιές της Ερµούπολης θα ζωντάνέψουν από τους διερχόµενους δροµείς. Οι κάτοικοί τους θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολλούς γνωστούς και καταξιωµένους αθλητές, ενώ όσοι θα συµµετέχουν στον αγώνα θα ξεναγηθούν σε πολιτιστικούς χώρους της Ερµούπολης. Ο Δήµος Σύρου - Ερµούπολης είναι πλέον ο µοναδικός δήµος του νησιού. Στεγάζεται στο δηµαρχείο Ερµούπολης, ένα κτίριο τριώροφο στη πρόσοψη και διώροφο στην πίσω πλευρά µε πλούσια αρχιτεκτονική διακόσµηση το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Μιαούλη και ανεγέρθηκε µε σχέδια του Γερµανού αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η αρµονική συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων στο νησί, µε τους µεικτούς γάµους να είναι συχνό φαινόµενο και τον κλήρο να συµµετέχει από κοινού σε φιλανθρωπικές δράσεις. Στη Σύρο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι δύο εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ηµέρα το Πάσχα. Η διαδροµή του αγώνα περνά πρώτα από την ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως ενώ στη συνέχεια κατηφορίζει προς τον Καθολικό Ναό του Αγίου Γεωργίου!

Τ

Ένας αγώνας...

ο αθλητικό event Ios Adventure, θα διεξαχθεί από 7-9 Σεπτεµβρίου 2018 στο νησί της Ίου. Περιλαµβάνει αγώνες ορεινού τρεξίµατος14 & 24 χιλιοµέτρων µέσα από µοναδικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες, αγώνες κολύµβησης 1,5 & 3 χιλιοµέτρων στα καταγάλανα νερά του Μυλοπότα, µικτούς αγώνες (κολύµβησης & τρεξίµατος), καθώς επίσης και αγώνα δρόµου για τους µικρούς µας φίλους. Οι αγώνες 14 και 24 χιλιοµέτρων εντάσσονται στο πρωτάθληµα Cyclades Trail Cup. Για τους αθλητές που θα συµµετέχουν στα αγωνίσµατα του event, έχουν εξασφαλιστεί µεγάλες εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από τις εταιρείες «Blue Star Ferries» και «Hellenic Seaways», ενώ πλούσια δώρα θα µοιράσει στους νικητές η εταιρεία «Terra Nation».

εµπειρία!

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Cyclades Trail Cup

20-21_SMW_iRunPages.indd 20

Το Cyclades Trail Cup είναι µια σειρά αγώνων ορεινού τρεξίµατος που έχει ως στόχο την ανάδειξη των Κυκλάδων και των νησιών τους σε προορισµό εναλλακτικού, πολιτιστικού και αθλητικού τουρισµού. Το 2018 και για 3η συνεχόµενη χρονιά, το Cyclades Trail Cup παρουσιάζει µια νέα σειρά εκδηλώσεων σε εναλλακτικούς προορισµούς µε πρωτότυπες αθλητικές διαδροµές και µε έντονες πολιτιστικές εµπειρίες, δίνοντας προτεραιότητα στα “µικρά” νησιά των Κυκλάδων. Το Πρωτάθληµα του 2018 που ξεκίνησε στην Κίµωλο και την Φολέγανδρο συνεχίζεται µετά από την Ίο στα υπόλοιπα 3 νησιά: Την Άνδρο, την Κύθνο και την Τήνο. Ετοιµαστείτε λοιπόν και για το Andros Trail Race, το Kythnos Challenge και το Tinos Challenge!

- 20 30/7/18 3:46 μ.μ.


20-21_SMW_iRunPages.indd 21

30/7/18 3:41 μ.μ.


Τα Πλεονεκτήµατα των νέων τεχνικών (ΜISS)

Ελάχιστα Επεµβατική Χειρουργική

σπονδυλικής στήλης Γεώργιος Βασταρδής, MD

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Διευθυντής Ενδοσκοπικής & Ελάχιστα Επεµβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης “Metropolitan General” Email: gvastardis@hotmail.com

22-23-24_SMW_Vastardis.indd 22

Τ

ο µεγαλύτερο µέρος του γενικού πληθυσµού κατά τη διάρκεια του βίου του παρουσιάζει προβλήµατα που σχετίζονται µε τη σπονδυλική στήλη. Γενικότερα οι περισότερες παθήσεις σαν πρώτο βήµα για την θεραπεία τους έχουν την συντηρητική αγωγή δηλαδή φαρµακευτική και φυσικοθεραπευτική αγωγή. Όταν αυτή αποτύχει τότε επεµβαίνουµε χειρουργικά. Οι χειρουργικές τεχνικές που µπορούν να χρησιµοποιηθούν είναι πολλές, και αυτό εξαρτάται από την εξειδίκευση και την εµπειρία του χειρουργού. Τα ανοιχτά χειρουργεία και τα µικροεπεµβατικά όπως η µικροδισκεκτοµή αποτελούν τα καθιερωµένα χειρουργεία για παθήσεις του µεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι νέες, ελάχιστα επεµβατικές τεχνικές, έχουν δείξει καλά αποτελέσµατα εφόσον εφαρµόζονται αυστηρά οι αρχές της ιατρικής βάσει των ενδείξεων δηλαδή της σωστής αντιµετώπισης των ενοχλήσεων του κάθε ασθενή σύµφωνα µε συγκεκριµένες παγκόσµιες θεραπευτικές κατευθύνσεις, καθιερωµένες σήµερα από νέα επιστηµονικά δεδοµένα. Ο πόνος στην µέση (Οσφυαλγία) καθώς και ο πόνος στο πόδι που προκαλείται από ερεθισµό όταν ο δίσκος ακουµπήσει κάποιο νεύρο - νευρική ρίζα (Ισχιαλγία) από κά-

ποια παθολογική αιτία όπως η εκφυλιστική νόσος των µεσοσπονδύλιων δίσκων (Degenerative Disc Disease), η κήλη του µεσοσπονδύλιου δίσκου από τραυµατισµό ή λόγο εκφύλισης αυτού, αναλόγος του βαθµού ρήξεως αυτού, στην οσφυική µοίρα της σπονδυλικής στήλης (µέση), αντιµετωπίζονται πλέον και µε νέες διαδερµικές τεχνικές, που πραγµατοποιούνται µε µικρής έκτασης τοµές δέρµατος (~1cm) και τη χρήση ελάχιστα επεµβατικών τεχνικών κάτω από µεγέθυνση σε κάµερα ή ακτινοσκόπηση κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Οι τεχνικές αυτές (οι περισσότερες διαδερµικές), πραγµατοποιούνται µε µικρής έκτασης τοµές δέρµατος (~1cm) και τη χρήση µικροτεχνικών κάτω από µεγέθυνση. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η αιµορραγία και ελαχιστοποιείται η καταστροφή των γύρω ιστών, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσµα. Η µετεγχειρητική αποκατάσταση – επούλωση είναι γρήγορη και ο πόνος µετά την επέµβαση συχνά µηδενικός. Οι ασθενείς µπορούν να εξέρχονται από το νοσοκοµείο σε 24 ώρες το πολύ ή και την ίδια ηµέρα µόλις µερικές ώρες µετά την επέµβαση. Είναι άµεσα λειτουργικοί και µπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα.

- 22 30/7/18 3:47 μ.μ.


Η φιλοσοφία της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης (ΜΙSS) έγκειται στην κατά την επέμβαση ελαχιστοποίηση της καταστροφής μυών και άλλων ιστών που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, προκειμένου να επιτευχθεί η κατά το δυνατό άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση και η ταχεία επαναφορά του ασθενή στις καθημερινές συνήθειες της ζωής του.

Πλεονεκτήματα Ελάχιστα Επεμβατικών Χειρουργικών Τεχνικών Σπονδυλικής Στήλης R μικρής έκτασης τομές δέρματος (~1cm) με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της καταστροφής των γύρω ιστών R αποφυγή αιμορραγίας R τοπική αναισθησία στις περισσότερες τεχνικές R γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση-επούλωση R σχεδόν μηδενικός πόνος μετά την επέμβαση R μικρότερος χρόνος νοσηλείας: οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα το πολύ ή και μόλις μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

σθησία για την αντιμετώπιση του χρόνιου ή οξύ πόνου στη Ελάχιστα Επεμβατικές σπονδυλική στήλη και στα νωτιαία νεύρα Χειρουργικές Πράξεις * Θερμική πλαστική ή χημική-πλαστική εξάχνωση του πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπλαστική) με τη * Τοπικές εγχύσεις ουσιών (επισκληρίδιος, ενδοτρημαβοήθεια laser ή ειδικής διαθερμίας τη χρήση λεπτών ενδοσκοπίων)

* Ενδοσκοπικές επεμβάσεις (με

- 23 22-23-24_SMW_Vastardis.indd 23

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

τική έγχυση-block, αποκλεισμός οπισθίων αρθρώσεων-facet joints) υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης και υπό τοπική αναι-

30/7/18 3:48 μ.μ.


Η «μαγεία» της άμεσης κινητοποίησης και γρήγορης αποκατάστασης των ασθενών μετά το χειρουργείο είναι κάτι το οποίο προσωπικά μου προκάλεσε το επιστημονικό ενδιαφέρον. * Ενδοσκοπική δισκεκτομή για αφαίρεση της κήλης του δίσκου και πλαστική του ινώδους δακτυλίου

* Ενδοσκοπική ριζοτομή με την οποία αντιμετωπίζεται ο πόνος στη μέση, απονευρώνοντας με τη βοήθεια laser ή ειδικής διαθερμίας τους νευρικούς κλάδους που ευθύνονται για τον πόνο

* Ενδοσκοπική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης (διάνοιξη σπονδυλικού σωλήνα) με θυριδοποίηση ή ημιπεταλεκτομή σε περιπτώσεις στένωσης

* Ενδοσκοπική τρηματοπλαστική (διάνοιξη του τρήματος), δίνοντας χώρο και αποσυμπιέζοντας τα νεύρα που είναι πιεσμένα στη σπονδυλική στήλη Σχεδόν όλες οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και είναι αναίμακτες (δηλαδή ο ασθενής δεν αιμορραγεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου). Σε περίπτωση που χρειάζεται πιο ευρεία αποσυμπίεση, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθείκαι με ειδικούς διαδερμικούς διαστολείς μέσω των οποίων γίνεται μικροεπεμβατικά, παράδειγμα, η αποσυμπίεση καθώς και η διαδερμική τοποθέτηση βιδών και μεσοσπονδύλιων κλωβών για την διενέργεια σπονδυλοδεσίας στον ίδιο χρόνο εάν χρειάζεται.

Τις σημαντικότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αποτελούν: * Η φθορά και αφυδάτωση (εκφυλιστική νόσος) των μεσοσπονδύλιων δίσκων (DegenerativeDiscDisease)

* Η τραυματική κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου * Οι φλεγμονές των δίσκων και των σπονδύλων, όπως η ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

σπονδυλοδισκίτιδα,

22-23-24_SMW_Vastardis.indd 24

* Οι στενώσεις του σπονδυλικού σωλήνα * Οι κακώσεις και τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης * Όγκοι της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού * Παραμορφωτικές παθήσεις, όπως η σκολίωση και η κύφωση

* Προηγούμενα αποτυχημένα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης (Failed Back Surgery) Σε αντίθεση με τις έως τώρα ευμεγέθεις τομές για αντιμετώπιση παρόμοιας παθολογίας(καναλική και τρηματική στένωση, δισκοκήλη, κακώσεις, αντιμετώπιση προηγούμενων αποτυχημένων χειρουργείων (FBSS), παραμορφώσεων σπονδυλικής στήλης, σκολίωση/κύφωση, κ.α.), το ίδιο και ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και φυσικά με λιγότερες επιπλοκές επιτυγχάνεται με τις παραπάνω τεχνικές (MISS). Πολλές από τις παραπάνω τεχνικές, πραγματοποιούνται κάτω από τοπική αναισθησία. Έτσι ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως την ίδια ημέρα, δηλαδή μερικές ώρες μετά την επέμβαση, με οδηγίες για το σπίτι, επιστρέφοντας το συντομότερο στις δραστηριότητες του. Για τη λυσιτελή αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, εφαρμόζονται αυστηρά οι αρχές της ιατρικής βάσει των ενδείξεων και των επιστημονικών δεδομένων (EvidencedBased-Medicine). Δίνεται ιδιαίτερη σημασία οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης να αντιμετωπίζονται “βήμα-βήμα” (Step by Step), βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης, από τις οποίες κρίνεται και η επιτυχία της αντίστοιχης θεραπείας. Με κύριο σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τον ασθενή με την λιγότερο δυνατόν χειρουργική παρέμβαση. Η «μαγεία» της άμεσης κινητοποίησης και γρήγορης αποκατάστασης των ασθενών μετά το χειρουργείο είναι κάτι το οποίο προσωπικά μου προκάλεσε το επιστημονικό ενδιαφέρον. Επίσης η μέγιστη ικανοποίηση μετά από χειρουργεία σπονδυλικής στήλης με τις ελάχιστα επεμβατικά τεχνικές, των φοβισμένων ασθενών απέναντι στα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης που μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι ήταν κάτι τραγικά επίπονο και με δύσκολη αποκατάσταση, είναι το κίνητρό μου, προσωπικό και επιστημονικό για την μέχρι τώρα συνεχιζόμενη εξειδικευσή μου στις ΗΠΑ για τις ενδοσκοπικές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης.

- 24 30/7/18 3:48 μ.μ.


Πρωτοποριακή φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής

Η PNOE αποτελεί την πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυική και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου.

της ENDO Medical Inc. και του εταιρικού σχήματος PNOE, “η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει εκδημοκρατίζει τεχνικές και μετρήσεις που στο παρελθόν ήταν προσβάσιμες μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον”. Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδιαμάντης, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Management Science and Engineering στο πανεπιστήμιο Stanford και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ασχολήθηκε με την ίδρυση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων με τεχνολογικό προσανατολισμό και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα “Forbes under 30” για την Ευρώπη, “η μέτρηση της PNOE επιτρέπει την πλήρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του καρδιακού, πνευμονολογικού και μεταβολικού συστήματος ενός ανθρώπου, με ένα εύκολο σε διαδικασία και σύντομο σε χρονική διάρκεια test 10 λεπτών”.

Μία Ελληνική “start up”, δύο νέοι Έλληνες επιστήμονες, ο Πάνος Παπαδιαμάντης και ο Απόστολος Ατσαλάκης με όραμα, σκληρή δουλειά και κατάλληλες γνώσεις κατέκτησαν τη Silicon Valley της Καλιφόρνια δημιουργόντας μια πρωτοποριακή συσκευή για τον ιατρικό κλάδο με μοναδικό στόχο να κάνουν προσιτή την τεχνολογία ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής στο ευρύτερο κοινό. Η PNOE αποτελεί την πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυική και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου. Βρίσκει εφαρμογή σε δύο βασικές αγορές: Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων και βελτιστοποίηση του προπονητικού προγράμματος και της διατροφής αθλητών. Στις μέρες μας, αντίστοιχες δυνατότητες παρέχονται αποκλειστικά από ιατρικές συσκευές κόστους άνω των 30.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τον Πάνο Παπαδιαμάντη, έναν εκ των δύο ιδρυτών

- 25 25-26_SMW_Pnoe - Longevity.indd 25

H ομάδα και η πορεία της PNOE είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που είναι παράδειγμα προς μίμηση: πέρα από το γεγονός ότι ανέπτυξε ένα καινοτομικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας στο χώρο του MedTech, το οποίο μάλιστα προήλθε από ακαδημαϊκή έρευνα, επέλεξε να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα και να “επιχειρήσει” από την χώρα μας. H εταιρεία PNOE, με έδρα την Αθήνα, είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας της ENDO Medical. Από τις αρχές του 2017 η εταιρεία PNOE διατηρεί ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα για τους σκοπούς ανάπτυξης της ομώνυμης συσκευής, έχοντας ήδη εξασφαλίσει, μέσω της μητρικής Endo Medical, χρηματοδότηση $3,000,000. Η εταιρεία απασχολεί ήδη 10 άτομα.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Σ

ε μια εποχή που χιλιάδες νέοι Έλληνες επιστήμονες αναζητούσαν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός εθνικών συνόρων, δύο νέοι εμπιστεύθηκαν την πατρίδα τους, γύρισαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, εργάστηκαν σκληρά, οργάνωσαν την ομάδα τους και πέτυχαν στον τομέα της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν που κατακτά ήδη τις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του ο έτερος συνιδρυτής της PNOE, Απόστολος Ατσαλάκης, με εμπειρία στον χώρο των νεοφυών εταιριών, μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Νανοτεχνολογίας του Cambridge, δίνει έμφαση στις εκτεταμένες δοκιμές του προϊόντος επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “στο πλαίσιο των δοκιμών της PNOE είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ελληνικές εταιρείες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και νοσοκομειακές μονάδες εγνωσμένου κύρους”. Ο κ. Ατσαλάκης, ο οποίος ξεκίνησε το διδακτορικό του με υποτροφία από το τμήμα της Βιοτεχνολογίας του Cambridge και τον οργανισμό Engineering and Physical Sciences Research Council και αποφάσισε να το διακόψει για να ιδρύσει την PNOE, τονίζει πως “καθοριστική είναι η συμβολή των 10 εξειδικευμένων επαγγελματιών, που η εταιρεία απασχολεί στους τομείς της Κλινικής Διατροφολογίας, της Αναπνευστικής και Καρδιοαγγειακής Λειτουργίας, της Μηχανολογίας, της Ηλεκτρολογίας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, με την υποστήριξη των οποίων είμαστε σε θέση να έχουμε ένα άρτιο προϊόν για την παγκόσμια αγορά”.

30/7/18 3:49 μ.μ.


Το Ελληνικό γιαούρτι της µακροζωίας Μέσα στη χιονοστιβάδα των εκστρατειών του marketing σε όλα τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, οδηγώντας µάρκες τροφίµων µε στόχο την απώλεια βάρους, µια µικρή εταιρεία που ξεκινάει στην Ελλάδα είναι σταθερά σε άνοδο. Υποστηριζόµενη από χρόνια διεξοδικής έρευνας και µε έµφαση σε υγιεινά σνακ που προωθούν την ευηµερία, η Longevity Diet Foods καθιστά την παρουσία της όλο και περισσότερο γνωστή, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ανάπτυξη µιας νέας γενιάς γαλακτοκοµικών προϊόντων και του βραβευµένου YoguDiet.

Μ

ε βάση τις αξίες της µεσογειακής διατροφής, η εταιρεία αναπτύσσει µια σειρά από φυσικά, καινοτόµα λειτουργικά γαλακτοκοµικά προϊόντα που ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών παρέχοντας παράλληλα στον οργανισµό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η Άννα Χατζηιωάννου, η Managing Director της εταιρείας, είναι παθιασµένη µε τα επιτεύγµατα µέχρι σήµερα: “Τα προϊόντα µας είναι 100% φυσικά, φτιαγµένα από φρέσκα συστατικά που συλλέγονται απευθείας από αυτόχθονες φυτείες που καλλιεργούνται στο µοναδικό περιφερειακό οικοσύστηµα της Ελλάδας”, λέει.

“Η ανώτερη γεύση και η προσιτή τιµή είναι ένα ακόµα µεγαλύτερο επίτευµα.”

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Η Longevity Diet Foods πήρε µέρος στα βραβεία παγκόσµιας γαλακτοκοµικής καινοτοµίας που πραγµατοποιήθηκαν στο Λονδίνο πέρυσι και κέρδισε το βραβείο Best Yogurt. “Την ηµέρα των βραβείων, ήµασταν σίγουροι ότι είχαµε το καλύτερο γιαούρτι στο διαγωνισµό”, λέει η κα Χατζηιωάννου. “Υπήρχαν πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα, αλλά κανένα, όπως η ξεχωριστή µας καινοτοµία και αυτό που προσφέρουµε στους καταναλωτές. Το βραβείο µας έδωσε την πιστοποίηση ότι παρά την ύπαρξη µιας εταιρείας StartUp, από µια µικρή χώρα όπως η Ελλάδα, η Επιτροπή εξέφρασε την ιδιαίτερη αξία της µοναδικότητάς µας». ”Το Longevity π προσφέρει όλα τα οφέλη από το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, µε το γάλα της ηµέρας από τοπική ελληνική φάρµα, χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα και εµπλουτισµένο µε φυσικές διαδικασίες µε πολυφαινόλες“, λέει η κα Χατζηιωάννου. “Είναι ο φυσικός τρόπος να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστηµα, να βελτιωθεί το καρδιακό αναπνευστικό σύστηµα, να επιταχυνθεί η δραστηριότητα µετά την άσκηση, να αναζωογονηθεί το δέρµα και να ρυθµιστεί η αρτηριακή πίεση ενώ παράγεται απίστευτη ενέργεια. Προσφέρουµε το απόλυτο φυσικό σνακ για καλύτερη διαβίωση». Αναφερόµενος στο διάσηµο απόσπασµα του Ιπποκράτη: «Η τροφή να είναι το φάρµακό σας και το φάρµακο να είναι η τροφή σας»,

25-26_SMW_Pnoe - Longevity.indd 26

καθώς βρίσκεστε στο τιµόνι της έµπνευσής τους, προσθέτει η κα Χατζηιωάννου ότι συνεχώς επιδιώκουν να αναπτύξουν λειτουργηικές τροφές, ώστε να µην υπάρχει πλέον ανάγκη να καταναλώνονται χάπια µε ορισµένες λειτουργίες. “Τα προϊόντα µας είναι µια εντελώς νέα άποψη για τον υγιεινό τρόπο ζωής των ανθρώπων στη σηµερινή κοινωνία”, λέει η κα Χατζηιωάννου. “Τα γαλακτοκοµικά προϊόντα είναι γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν, από το µητρικό γάλα έως το ελληνικό γιαούρτι, οι άνθρωποι λαµβάνουν πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα µε βάση το γάλα είναι ζωντανοί οργανισµοί που τις καθιστούν αδύναµες τις εταιρείες να προσπαθούν να προσθέσουν σηµαντική διατροφική αξία µε φυσικό τρόπο. Αυτό το καταφέραµε επιτυχώς αξιοποιώντας την καλύτερη ελληνική βιοποικιλότητα, η οποία είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα παγκοσµίως, µετά τη Μαδαγασκάρη!” Εκτός από τη διανοµή των προϊόντων στην Ελλάδα, η επέκταση της Longevity Diet Foods θα περιλαµβάνει σύντοµα τη διανοµή στην Κύπρο, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.

- 26 30/7/18 3:50 μ.μ.


Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα Ιατρικά Συνέδρια

Στην εγκύκλιο, υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων ότι με βάση τους κανονισμούς δεν επιτρέπονται εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από αυτές τις εταιρείες σε πανεπιστήμια ή νοσοκομεία. Επιπλέον, επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε δημόσιες δομές δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις προώθησης πωλήσεων. Τα συνέδρια, σεμινάρια και παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν διάρκεια έως τρεις ημέρες, ενώ οι επιστημονικοί φορείς δύναται να πραγματοποιούν έως τέσσερις εκδηλώσεις τον χρόνο. Στην εγκύκλιο επαναλαμβάνεται ότι οι επιστημονικές εκδηλώσεις-συνέδρια δεν πρέπει να γίνονται σε τουριστικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων, ήτοι θερινών (από 1/7 έως 31/8), χειμερινών (15/12 έως 15/1) και σε αποκλειστικά χιονοδρομικούς προορισμούς (15/12 έως 15/3).

- 27 27_SMW_IatrikaSynedria.indd 27

Επίσης, δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (π.χ. εκδρομές), ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες-χορηγοί δεν θα καλύπτουν έξοδα συνοδών συμμετεχόντων. Αναφορικά με τη συμμετοχή σε συνέδρια των επαγγελματιών υγείας, τίθενται όρια στο κόστος «φιλοξενίας τους», τον αριθμό των επαγγελματιών που μπορεί να χορηγεί μία φαρμακευτική εταιρεία, και τον αριθμό των εκδηλώσεων που επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος ένας επαγγελματίας υγείας. Ετσι, το κόστος φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας δεν μπορεί να υπερβαίνει σε συνέδρια εσωτερικού τα 70 ευρώ κόστος διατροφής και 150 ευρώ κόστος διαμονής ημερησίως, και στα συνέδρια του εξωτερικού τα 70 και 250 ευρώ αντίστοιχα. Κάθε εταιρεία μπορεί να καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής έως 10 επαγγελματιών υγείας ανά συνέδριο εξωτερικού εντός Ευρώπης και πέντε ανά συνέδριο εκτός Ευρώπης. Οι εταιρείες δεν δύνανται να επιχορηγούν τη συμμετοχή του ίδιου επαγγελματία υγείας περισσότερο από δύο φορές ετησίως, ενώ και ο κάθε επαγγελματίας υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερα από τρία συνέδρια για το εξωτερικό και τέσσερα για το εσωτερικό ετησίως (με εξαιρέσεις για επαγγελματίες με ενεργή συμμετοχή, όπως, π.χ., μέλη οργανωτικών επιτροπών).

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Ν

έες, αυστηρές οδηγίες για τη διοργάνωση, χρηματοδότηση και συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια θέτει σε εφαρμογή ο ΕΟΦ. Εγκύκλιος της πρόεδρου του ΕΟΦ θέτει περιορισμούς σε επιστημονικές εταιρείες, φαρμακευτικές εταιρείες και γιατρούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνεδρίων και εκδηλώσεων στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν αλλά και τους όρους συμμετοχής.

30/7/18 3:54 μ.μ.


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Ίος:

ένα από τα πια όµορφα κυκλαδίτικα νησιά

H

Ίος είναι ένα από τα πιο όµορφα νησιά της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάµεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο. Είναι σχετικά µικρό νησί αλλά ξεχωρίζει για τις χρυσές παραλίες µε τα πεντακάθαρα νερά. Είναι εντυπωσιακό ότι το µήκος των παραλιών φτάνει τα 32 χλµ! Η Ίος είναι ένας δηµοφιλής τουριστικός προορισµός γνωστός, τόσο για την έντονα νυχτερινή ζωή του, όσο και για τις πανέµορφες παραλίες, τον παραδοσιακό οικισµό, την φιλοξενία του, το καλό φαγητό, το χαµόγελο και την παράδοση!

Τοπικές Οµορφιές Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ίου, είναι ο περίφηµος τάφος του Οµήρου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, βόρεια του νησιού. Ο παραδοσιακός οικισµός της Χώρας είναι πλακόστρωτος, αποτρέποντας την είσοδο στα οχήµατα, για να απολαύσετε τα παραδοσιακά χτισµένα σπίτια της Ίου και την µοναδική θέα από το ψηλότερο σηµείο της Χώρας, την Παναγία Γκρεµνιώτισσα.

Επενδύσεις... επενδύσεις κι άλλες επενδύσεις! Τα τελευταία χρόνια το νησί έχει «ακουστεί» πολύ στα ΜΜΕ εξαιτίας ενός Έλληνα πρώην χρηµατιστή, του Άγγελου Μιχαλόπουλου, που µε τα κέρδη του από τη Wall Street αγόρασε σχεδόν το

25% της Ίου και ήδη πραγµατοποιεί επενδύσεις πολλών εκατοµµυρίων. Πριν λίγους µήνες οι New York Times δεν δίστασαν να προτείνουν το υπό ολοκλήρωση πολυτελές τουριστικό συγκρότηµα Calilo, του κ. Μιχαλόπουλου, στα 15 νέα ξενοδοχεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς το 2018. Το Calilo είναι ένα πεντάστερο συγκρότηµα 249 κλινών και η συνολική επένδυση για την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του έχει οραµατισθεί µια επένδυση ανάλογη του Costa Navarino, που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον. Γι΄ αυτό κι έχει φροντίσει ώστε να φυτευθούν περισσότερα από 55.000 δένδρα στην Ίο, από τα οποία τα 8.500 είναι ελιές. Εκτός από το υπό κατασκευή Calilo, ο κ. Μιχαλόπουλος έχει ήδη στην ιδιοκτησία του ένα πολυτελές ξενοδοχείο µε το όνοµα «Agalia Luxury Suites» κοντά στην παραλία Τζαµαρία, ένα beach bar µε την ονοµασία «Pathos Sunset Lounge» στην παραλία Κουµπάρα, ενώ σε άλλο µέρος της ίδιας τοποθεσίας έχει κατασκευαστεί άλλο ένα beach bar µε πισίνα 200 τ.µ. και εστιατόριο. «Ψυχή» των επιχειρήσεών του στο νησί είναι η σύζυγός του, Βασιλική Πετρίδου, που έχει αναλάβει το µάνατζµεντ των επιχειρήσεων, αλλά και την προβολή του νησιού, µε αρκετές δράσεις να έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως π.χ. το πρώτο 3on3 τουρνουά µπάσκετ, παρουσία µεγάλων αστέρων του αθλήµατος, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Δηµήτρης Διαµαντίδης κ.ά.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Εκδηλώσεις

28-29_SMW_ΙΟΣ.indd 28

Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου, στις 24 Ιουνίου, στο Μοναστήρι του Πύργου. Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου, στην Ψάθη και στον Κάλαµο ταυτόχρονα Το πανηγύρι της Γέννησης της Θεοτόκου, στις 7-8 Σεπτέµβρη, στην Αγία Θεοδότη και στο Παλιόκαστρο Το πανηγύρι της Παναγίας της Γκρεµιώτισσας στις 15 Αυγούστου, στην Χώρα. Το πανηγύρι της Μερσινιάς στις 21 Αυγούστου, προς τιµή της Θεοτόκου Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στα Βουρλιδάκια, που τελείται κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου Το πανηγύρι του Αγ. Νικολάου, στις 6 Δεκεµβρίου, στην Κουµπάρα. Τα «Οµήρεια», κάθε Μάιο, είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της UNESCO προς τιµήν του επικού ποιητή Οµήρου.

- 28 30/7/18 3:55 μ.μ.


Ο τάφος του Οµήρου στο Πλακωτό

Το πετρο-µαρµαρόκτιστο ανοικτό θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», 1000 θέσεων.

*

TIPS Φτάνοντας στο λιµάνι, τα µάτια πέφτουν πάνω στο κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, του 17ου αιώνα. Αξίζει να περπατήσετε τα γραφικά σοκάκια του νησιού και να φτάσετε στην περιοχή µε τους 12 ανεµόµυλους. Τα σπίτια του νησιού ακολουθούν την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική µε το λευκό χρώµα να κυριαρχεί. Επισκεφτείτε τον οικισµό Σκάρκου, πάνω στο λόφο βορειοδυτικά του νησιού, έναν προωτοκυκλαδικό οικισµό που χρονολογείται το 2.800 π.Χ. Στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στο λόφο θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Οµήρου. Το πετρο-µαρµαρόκτιστο ανοικτό θέατρο Οδυσσέας Ελύτης (1.000 θέσεων), κτισµένο στο µπαλκόνι του Αιγαίου µια από τις αγαπηµένες µεριές του µεγάλου µας ποιητή, µε καταπληκτική θέα στον κόλπο του Μυλοπότα αλλά και στη µεγαλοπρέπεια όλου του Αιγαίου. Η Ίος διαθέτει 87 χιλιόµετρα ακτογραµµής, εκ των οποίων 32 χιλιόµετρα αµµουδιών. Αξίζει να αναφερθούµε στην απέραντη χρυσαφένια αµµουδιά του Μυλοπότα µε την καταγάλανη θάλασσα, αλλά και µε κάθε είδους άνεση (θαλάσσια σπορ, φαγητό, µετακίνηση καταλύµατα). Τις εντυπώσεις κερδίζει και η παραλία του Μαγγαναριού µε µία καταπληκτική αλληλουχία πέντε κολπίσκων – παραλίων µε χρυσή άµµο και πάνω από όλα κρυστάλλινα νερά. Η µαγική αυτή τοποθεσία αξίζει την επίσκεψη σας, ώστε να ξαναζήσετε σκηνές από το «Απέραντο Γαλάζιο» στο τόπο που γυρίστηκαν.

Στην Ίο έχουν απονεµηθεί τέσσερις γαλάζιες σηµαίες (ενώ στα 24 νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν µόνο 22 γαλάζιες σηµαίες), για να µπορούν οι λάτρεις της θάλασσας να απολαύσουν τις χρυσαφένιες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά του νησιού µας µε ασφάλεια.

*

Αξιοθέατα Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης (17ου αιώνα) που είναι χτισµένο δεξιά στην είσοδο του λιµανιού. Αποµεινάρεια αρχαίου υδραγωγείου στο Πλακωτό. H εκκλησία του Αη Γιώργη στο Γιαλό. Η Παναγιά η Γκρεµιώτισσα στη Χώρα. Η εκκλησία της Γκρεµιώτισσας είναι βυζαντινής αρχιτεκτονικής και είναι αφιερωµένη στην Κοίµηση τη Θεοτόκου. Η Παναγία η Καθολική. Η εκκλησία του Ευαγγελισµού (Μητρόπολη). Ερείπια βυζαντινού κάστρου στο Παλιόκαστρο. Ο Ψαθόπυργος στη θέση Πλακωτό. Ο Άγιος Ιωάννης στον Κάλαµο. Ο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο χτισµένος στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Η Αγία Αικατερίνη όπου βρίσκονται υπολλείµατα Βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου Ναού αφιερωµένου στον Απόλλωνα. Η περιοχή των Ανεµόµυλων (12 στον αριθµό). Το Λαογραφικό Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στους Κολιτσάνους. Pathos Lounge / www.luxurios.com

* * * * *

*

*

Χρήσιµα Τηλέφωνα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Δήµος Ιητών: Ίος Κυκλάδες, 84001 E-mail: info@dimosios.gr Τηλεφωνικό κέντρο 2286360400 ΚΕΠ ΙΗΤΩΝ 2286360419 Λιµεναρχείο 2286091264 Κέντρο Υγείας 2286360000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2286091222

• ΡΑΦΗΝΑ: 7 ώρες & 20 λεπτά NEXT EVENT www.iosadventure.gr

- 29 28-29_SMW_ΙΟΣ.indd 29

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Αποστάσεις από: • ΠΕΙΡΑΙΑ: 7 ώρες µε πλοίο 3 ώρες & 25 λεπτά µε Speed boat

30/7/18 3:55 μ.μ.


4th AISDD

6-7 ιουλιου 2018

ESC Congress 2018

ΑΘΗΝΑ

25-29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

www.athens-symposium.com

www.escardio.org

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

1st BALKAN FOOT AND ANKLE MEETING

6-8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

EUROPEAN INTERBALKAN MEDICAL CENTER

14-16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

www.e-vip.gr/congresses/first-balkan-foot-and-ankle-meeting/

30-31_SMW_Synedria.indd 30

ΜΟΝΑΧΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

OLYMPIOS ZEUS, ΛΙΤΟΧΩΡΟ

www.e-vip.gr/congresses/

- 30 30/7/18 3:57 μ.μ.


74ο Συνέδριο Ορθοπαιδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας

Divani Caravel, Αθήνα

18-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

www.eexot2018.gr

www.athens-symposium.com

12ο Πανελληνιο συνεδριο σπονδυλικησ ΣΤΗΛΗΣ

1-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

24ο ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Valis Hotel, ΒΟΛΟΣ

6-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

www.synthesispco.com/spine2018

THE MET, Θεσσαλονικη

www.ctmi.gr/microhand2018/ - 31 -

30-31_SMW_Synedria.indd 31

MAKEDONIA PALACE, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

10-13 Οκτωβρίου 2018

27ο ΙΑΤΡ. συΝ. ενοπλων δυναμεων

30/7/18 3:57 μ.μ.


ATLAS OF ADVANCED SHOULDER

ANDREAS B. IMHOFF, JONATHAN B. TICKER, AUGUSTUS D. MAZZOCCA, ANDREAS VOSS Εκδόσεις: CRC Press / ISBN: 9781498787482

SHOULDER AND ELBOW INJURIES IN ATHLETES

ROBERT A. ARCIERO, FRANK A. CORDASCO, MATTHEW T PROVENCHER Εκδόσεις: Elsevier / ISBN: 9780323510547

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

K-TAPING

BIRGIT KUMBRINK Εκδόσεις: Κωνσταντάρας / ISBN: 9789606802522

32_SMW_Books.indd 32

SPORTS MEDICINE IN THE PEDIATRIC OFFICE

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ

JORDAN D. METZL American Academy of Pediatrics / ISBN:9781610021227

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

BROTZMAN S., MANSKE R. Εκδόσεις: Κωνσταντάρας / ISBN: 9789606802775

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ

JAMSHID TEHRANZADEH

O

ι Τεχνικές Έγχυσης στην Ορθοπαιδική και στην Αθλητιατρική αποτελούν έναν συνοπτικό και πρακτικό οδηγό για την τεχνικές έγχυσης σε αρθρώσεις και µαλακά µόρια για την ανακούφιση από τον µυοσκελετικό πόνο και την φλεγµονή. Ένα απαραίτητο βιβλίο για µία µεγάλη ποικιλία ιατρικών ειδικοτήτων που ασχολούνται µε την αντιµετώπιση των κακώσεων των αρθρώσεων και των µαλακών µορίων σε σχέση µε τον αθλητισµό και την υπέρχρηση. Το βιβλίο ασχολείται µε τις τεχνικές έγχυσης ανά περιοχή του σώµατος. Για κάθε βλάβη οι συγγραφείς παραθέτουν µία βήµα προς βήµα καθοδήγηση για την επιλογή του κατάλληλου ασθενούς και για τη χορήγηση του φαρµάκου. Κάθε γραπτή περιγραφή συνοδεύεται από µία απεικόνιση της ανατοµίας της περιοχής και από µία φωτογραφία, όπου φαίνονται τα ανατοµικά ορόσηµα για την έγχυση. Τα εισαγωγικά κεφάλαια διαπραγµατεύονται τις επιδράσεις και τις χρήσεις των κορτικοστεροειδών και των τοπικών αναισθητικών µε τη χρήση των πιο πρόσφατων στοιχείων από ερευνητικά δεδοµένα. Παρατίθενται οι διαδικασίες ασφάλειας για τη χρήση των προϊόντων αυτών και οι κλινικές οδηγίες για τις ασφαλείς τεχνικές έγχυσης. Στο CD-ROM που συνοδεύει το βιβλίο γίνεται επίδειξη και επεξηγείται η τεχνική για τον εντοπισµό της σωστής ανατοµικής θέσης για την εισαγωγή της βελόνας και για την παροχή της έγχυσης. Οδηγός βήµα προς βήµα για τις τεχνικές έγχυσης πλούσια απεικόνιση µε έγχρωµα σχεδιαγράµµατα και φωτογραφίες της περιοχής εισαγωγής της βελόνας και για τη σωστή τοποθέτηση της βελόνας Περιλαµβάνονται βασικές πληροφορίες για τις ουσίες προς έγχυση. Υιοθετούνται οι πιο πρόσφατες κλινικές οδηγίες για την ασφάλεια της διαδικασίας.

S. SAUNDERS, S. LONGWORTH / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δ.Α. Ι. ΒΕΡΕΤΤΑΣ

Εκδόσεις: Κωνσταντάρας / ISBN: 9789606802898

Εκδόσεις: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. / ISBN: 978-960-394-714-1

- 32 30/7/18 3:58 μ.μ.


5ο Ikaria Run

ARACHOVA TRAIL 4

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

IKAΡIA

9 Σεπτεμβρίου 2018

Αράχωβα

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στο νησί της Ικαρίας είναι πάλι εδώ!

Τέσσερις αγώνες βουνού με εκκίνηση την γραφική Αράχωβα

Για Πέμπτη συνεχή χρονιά σας περιμένουμε ξανά στην Ικαρία στην διοργάνωση που όλοι αγαπήσαμε το 5ο Ikaria Run! Σε ένα γραφικό χωριό την Πλαγιά Ικαρίας, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε δύο αγωνιστικές αποστάσεις 5χλμ & 10χλμ με έντονες διακυμάνσεις της κλίσης και του υψομέτρου και με θέα το Ικάριο πέλαγος σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Ikaria Run 2018, Αγώνες Δρόμου 5χλμ & 10χλμ, Εναλλακτικός περίπατος 2χλμ. Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 στις 18:30 το απόγευμα στο νησί της Ικαρίας. Στο site θα βρείτε έναν σχεδόν πλήρη οδηγό με πληροφορίες για τον αγώνα, για το νησί της Ικαρίας, καθώς και για το πώς θα έρθετε σε αυτό. Με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή και ΔΩΡΕΑΝ μεταφορά με λεωφορείο στον τόπο διεξαγωγής.

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Αράχωβα ο 4ος ορεινός ημιμαραθώνιος, ο ορεινός Αγώνας 11Κ, Αγώνας Δρόμου 6Κ καθώς και ο Aγώνας Δρόμου Παίδων 1 χλμ. Την Διοργάνωση θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Αράχωβας (ΣΧΟΑ) με την υποστήριξη της Δημοτικής Eνότητας Αράχωβας. Σκοπός του Αγώνα είναι να φέρει τους νέους κοντά στον αθλητισμό, η ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής καθώς και η διάδοση του Ορεινού Τρεξίματος. Ο Αγώνας θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο Αράχωβας και αφού οι αθλητές διασχίσουν το χωριό μέχρι το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας και θα κατευθυνθούν ανατολικά για τα επόμενα 5 χιλιόμετρα. Η διαδρομή του ημιμαραθωνίου έχει πιστοποιηθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Ορεινού Τρεξίματος (ITRA).

www.ikariarun.gr

arachovatrail.weebly.com

9 Σεπτεμβρίου 2018

KORFOS MULTI RACES

ΣχινιάΣ

1-2 Σεπτεμβρίου 2018

ΚορινθΙΑ

Κολυμβητικός αγώνας στη μαγευτική ακτή του πευκοδάσους Σχινιά

Γέμισε θετική ενέργεια και γίνε ένα με τη φύση

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στον Σχινιά για τρεις διαφορετικές αποστάσεις, των 1000μ, των 2500μ και των 5000μ. Για τις αποστάσεις των 2500 και 5000μ. υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής με στολή Neoprene. Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά απ’ τις εγκαταστάσεις του Moraitis Beach και η διαδρομή θα διεξαχθεί κατά μήκος της μαγευτικής ακτής του πευκόδασους του Σχινιά, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Ο αγώνας ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές στην διαδικασία της χρονομέτρησης, καθώς όλοι οι χρόνοι καταγράφονται όταν οι αθλητές περνούν κολυμπώντας κάτω από την αψίδα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης, η οποία είναι στημένη σε ειδικά διαμορφωμένη πλωτή εξέδρα. Ο τερματισμός θα είναι μέσα στο νερό.

Η κοινότητα Κόρφου Κορινθίας και ο σύλλογος «Πολιτιστική Κίνηση Κόρφου», σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο «TRIATHLON CLUB CORINTH CANAL», διοργανώνουν το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018, για πρώτη φορά στoν Κόρφο Κορινθίας, αθλητικούς αγώνες δρόμου, κολύμβησης και aquathlon, με την ονομασία «KORFOS MULTI RACES». Οι αγώνες αυτοί προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους όσους λάβουν μέρος να δοκιμάσουν τα όρια τους τρέχοντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση και κολυμπώντας στα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού κόλπου και περιλαμβάνουν: Δρόμο 5 και 14 χλμ. και Δρόμο 500μ. παίδων. Κολύμβηση 1 -2,5- 5 χλμ. και κολύμβηση 150μ. παίδων. Extreme Korfos 1km/swim – 10km/run - 1 km/swim.

www.transitionsports.gr

www.triathlonclubcc.com - 33 -

33_SMW_Calendari.indd 33

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Marathon Bay Crossing

30/7/18 3:59 μ.μ.


s w e STn

FA Αλλαγές στις ειδικότητες γιατρών και οδοντιάτρων

Μείωση 10% της ζάχαρης στα αναψυκτικά έως το 2020

Ο

Σ

ηµαντικές αλλαγές στις ειδικότητες και στις εξειδικεύσεις των γιατρών και των οδοντιάτρων δροµολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ύστερα από 24 χρόνια. Η πρόταση του Κεντρικού Συµβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), που αφορά τόσο την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων στο πρόγραµµα όσο και την αύξηση των ετών για την απόκτησή τους, έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Υγείας και αναµένεται η θεσµοθέτησή της. Σύµφωνα µε την τελική πρόταση του ΚΕΣΥ θεσµοθετούνται η νέα ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής Γενετικής και οι νέες εξειδικεύσεις της Επειγοντολογίας και της Διαβητολογίας, ενώ στους οδοντιάτρους θεσπίζεται µια νέα ειδικότητα που αφορά τη διενέργεια µικροεπεµβάσεων στη στοµατική κοιλότητα η οποία δεν έχει ακόµη “βαπτιστεί”, κυρίως λόγω των

εκπεφρασµένων αντιδράσεων των γναθοχειρουργών. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για τη θέσπιση δύο ακόµα ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων: της Αθλητιατρικής και της Γηριατρικής. Οσο για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εισαγωγή της Αθλητιατρικής και της Γηριατρικής στο πρόγραµµα εξειδικεύσεων, έρχεται µετά τη διαπίστωση ότι οι γιατροί που δηλώνουν τη µία ή την άλλη ειδικότητα δεν έχουν λάβει σχετική εξειδίκευση. “Οι αθλητίατροι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι, στην πλειονότητά τους, ορθοπαιδικοί. Ωστόσο η Αθλητιατρική δεν είναι µόνο πόδια, είναι και καρδιά και πνεύµονες και πολλά άλλα όργανα” σχολιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εις αναµονή των εξελίξεων λοιπόν...

Σύνδεσµος Ελληνικών Βιοµηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) αναλαµβάνει εθελοντική δέσµευση για µείωση κατά 10% της ζάχαρης σε ανθρακούχα και µη ανθρακούχα αναψυκτικά (µε περιεχόµενο φρούτου 0-24,9%), παγωµένο τσάι και προϊόντα έτοιµου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών-µελών του µέχρι το 2020. Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει µείωση κατά 12% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και µη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015 και έχει δεσµευτεί για περαιτέρω µείωση κατά 10% µέχρι το 2020. Η ενέργεια του ΣΕΒΑ θα συµβάλει ουσιαστικά τόσο στην αντιµετώπιση, όσο και στην πρόληψη της νόσου της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδηµική µορφή στη χώρα µας.

Ροµποτική Οδοντιατρική Η οδοντιατρική του αύριο είναι εδώ… σήµερα!

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Η

34-35_SMW_FastNews.indd 34

τελευταία εξέλιξη της Οδοντιατρικής Τεχνολογίας λέγεται Ροµποτική Οδοντιατρική CAD/CAM-CEREC. Ξεκίνησε από µια έµπνευση του Prof. em. Dr. Dr. Werner H. Mormann, και των µηχανολόγων φίλων του το 1980 και τελειοποιήθηκε µε την πάροδο των χρόνων. Αποτελεί το πιο διαδεδοµένο σύστηµα Ροµποτικής Οδοντιατρικής στον κόσµο, ενώ χιλιάδες οδοντίατροι χρήστες CEREC κατασκευάζουν κατά µέσο όρο µία αποκατάσταση κάθε δέκα δευτερό-

λεπτα. Το 2006 ιδρύθηκε το cerecdoctors.com και αποτελεί τον µεγαλύτερο πόρο εκπαίδευσης CEREC µε περισσότερα από 24.000 µέλη σε όλο τον κόσµο. Η ροµποτική οδοντιατρική, σε συνδυασµό µε άλλες ηλεκτρονικά υποστηριζόµενες τεχνικές, όπως αυτή της ηλεκτρονικής-ανώδυνης αναισθησίας και της χρήσης laser σε πληθώρα εφαρµογών, µετατρέπει την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε µια ευχάριστη εµπειρία.

- 34 30/7/18 4:07 μ.μ.


Γίνε συνδροµητής

*

Αν θέλετε και εσείς να λαµβάνεται τη διµηνιαία εφηµερίδα στο χώρο σας ή ακόµα να γίνετε και µέρος των σηµείων διανοµής της, επικοινωνήστε µαζί µας στο 210.3000.495 ή στείλτε µας e-mail στο info@sportsmedworld.com τα στοιχεία σας - 35 34-35_SMW_FastNews.indd 35

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

H µοναδική free press αθλητιατρική εφηµερίδα σας δίνει τη δυνατότητα να την παραλαµβάνετε πρώτοι από όλους µόλις κυκλοφορήσει ΔΩΡΕΑΝ και µάλιστα στο χώρο σας µε µόνη επιβάρυνση τα µεταφορικά έξοδα (courier) [Eτήσια συνδροµή: 40€]

30/7/18 4:07 μ.μ.


Με ένα κλικ... στα χέρια σας

www.pharmacyline.gr

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΟΜΟΡΦΙΑΣ Pharmacyline healthy life online Γρηγορίου Αυξεντίου 71 Ανω Ιλίσια - Ζωγράφου Τηλ.: 210 777 4010 Fax: 210 777 4055 E-mail: info@pharmacyline.gr

www.pharmacyline.gr Σηµείο διανοµής και ειδικές τιµές στους αναγνώστες της

Pharmacyline_ktx_SMW.indd 1

30/7/18 4:08 μ.μ.

SPORTSMEDWORLD / Τεύχος 1  

Bimonthly "free press" newspaper. Διμηνιαία "free press" ενημερωτική εφημερίδα.

SPORTSMEDWORLD / Τεύχος 1  

Bimonthly "free press" newspaper. Διμηνιαία "free press" ενημερωτική εφημερίδα.

Advertisement