Page 1

DVORANE

Osijek, OŽUJAK/TRAVANJ 2018. - broj 40.

KRIŽALJKA Pamtimo sjajan nastup Borne Ćorića

SPEKTAKL

Osječka publika ponovno se pokazala kao sjajan domaćin hrvatskim tenisačima u Davis Cupu. Sva tri dana spektakla u dvorani Gradski vrt tenisače je pratila sjajna atmosfera.

Gradski vrt 16.3., 20h

Gradski vrt 14.4., 20h

Željko Bebek na sceni je više od 40 godina, a koncert u Osijeku održava se u sklopu turneje “Ono nešto naše!”.

Parni valjak nakon gotovo sedam godina dolazi u Osijek. Imaju 18 studijskih albuma u više od 40 godina karijere. ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 1


AKTIVNOSTI

580

info

sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture održano je na Zrinjevcu tijekom 2017.

MAČEVANJE

3. Kup grada Osijeka u mačevanju i Europski Kup za mlađe kadete održat će se u subotu, 24. ožujka 2018. u dvorani Jug II. Organizator, klub Dmitar Zvonimir Osijek, do sada je uspješno organizirao kupove i prvenstva u mačevanju 2014., 2016. i 2017. Na ovom se natjecanju očekuju klubovi iz Hrvatske i europskih zemalja.

644

sati aktivnosti Školskog sportskog saveza tijekom 2017. održano je u dvorani Jug

Prije Murse igrala je za ŽKK Đakovo

KK MURSA PETRA ŠOLA

U vrhu smo druge, nadamo se prvoj ligi PRLJAVO KAZALIŠTE

DVORANE

Koncertom u Osijeku Prljavci su započeli turneju kojom obilježavaju 40 godina karijere. U prepunoj dvorani Gradski vrt koncert su otvorili pjesmom “Ovdje radio Dubrava”, a više od dva sata držali su publiku na nogama nizajući hitove poput “Sve je lako kad si mlad”, “Lupi petama”, “Ruža Hrvatska”, “Heroj ulice”, “Marina”...

Dvoranom Jug smo jako zadovoljni, uvjeti za treniranje su sasvim dobri Počela je trenirati na nagovor oca, dugogodišnjeg igrača, i to u 5. razredu osnovne. Petra Šola danas je studentica prve godine psihologije na Filozofskome fakultetu i već četvrtu sezonu igra za KK Mursa. - Sad sam u košarci već 11 godina. Prije toga sam se bavila tenisom koji je individualan sport, pa vjerujem kako me baš timska igra privukla i zadržala u košarci – kaže Petra. Mursa je redovito u vrhu tablice Druge košarkaške

lige Istok. - Nadamo se kako ćemo ući u Prvu ligu. Osim toga, redovito nastupamo za Sveučilišnu ekipu te idemo na državna natjecanja, gdje smo do sada osvajali druga i treća mjesta. Prošle smo godine nastupile i na Sveučilišnome europskome prvenstvu u Mađarskoj.

DRUGI DOM

Cure i ja se šalimo da nam je dvorana Jug zapravo drugi dom zbog količine vremena kojega tu provodimo, a dom moraš voljeti.

Uz studij i košarku stigne još raditi i studentske poslove te volontirati u Centru za zlostavljanu i zanemarenu djecu. 2 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.


DVORANE

GRADSKI VRT MAĐARSKA DRŽAVNA OPERA OPERA Ansambl Mađarske državne opere u dvorani Gradski vrt je 19. veljače izveo operu Ferenca Erkela: “Ladislav Hunjadi”. BALET 20. veljače u dvorani Gradski vrt mađarski gosti izveli su baletnu komediju u tri čina pripremljenu iz “Vesele udovice” Ferenca Lehára.

GRADSKI VRT HRVATSKA - KANADA

Davis Cup Lijepo je bilo igrati pred takvom publikom Tri je dana Osijek bio uz Hrvatsku Davis Cup reprezentaciju koja je slavila s ukupnih 3:1 protiv Kanade, te se tako plasirala u četvrtfinale Davis Cupa. U sjajnoj atmosferi osječka je publika glasno bodrila Marina Čilića, Bornu Ćorića i društvo u najvažnijim trenucima susreta protiv Kanađana. Četvrti je put u karijeri Ćorić osvojio pobjednički bod za hrvatsku Davis

Ćorić nas je odveo u četvrtfinale

Cup reprezentaciju svladavši 18-godišnjeg Denisa Shapovalova sa 6:4, 6:4, 6:4, čime je Hrvatska nadigrala Kanadu i plasirala se u četvrtfinale Davis Cupa, u kojem će početkom travnja ugostiti Kazahstan.

Tenisači su se u Gradski vrt vratili 2017. nakon bolnog poraza u finalu Davis Cupa u Zagrebu.

ŠAH 11. OSIJEK OPEN

Najveći regionalni turnir Od četvrtka 22. do nedjelje 25. veljače 2018. u dvorani Gradski vrt održan je šahovski turnir Osijek open. Najveći regionalni turnir okupio je 107 šahistica i šahista. Organiziraju ga Osječki šahovski savez i ŠK Dragovoljac.

Po švicarskom sustavu u sedam kola natjecali su se igrači iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Turnir će biti obrađen za FIDE i Cro rejting listu, a tempo igre je bio 90 minuta po igraču + dodatak 30 sekundi po završenom potezu.

Samo koncentrirano

10.300 je nagradni fond

kuna iznosio

Osječki šahovski savez broji šest klubova i 80 registriranih igrača. ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 3


ZRINJEVAC BROADWAY ROĐENDANSKA PRODUKCIJA

Znaju plesati 11. puta Plesni klub Broadway održao je svoju rođendansku produkciju. U prepunoj dvorani Zrinjevac publika je pljeskom nagradila male i velike plesače. Razdragana publika, posebice roditelji, te bake i djedovi malih plesača nerijetko su pustili i koju suzu vidjevši svoje mališane u plesnom zanosu. Neki od njih će, zasigurno, kroz koju godinu marljivog treniranja u plesu pronaći i nešto više od hobija.

Znali su publiku ostaviti bez daha

Plesači su imali podršku punih tribina.

GRAND PRIX OSIJEK ŽITO CHALLENGE CUP održava se u dvorani Gradski vrt od 24. do 27. svibnja 2018. Natjecanje spada u tri najvažnija sportska događaja u Hrvatskoj i okuplja kremu gimnastičkog sporta. DESETO IZDANJE Grand Prixa u Osijek će dovesti veliki broj gimnastičarki i gimnastičara. Na ovo se natjecanje rado odazivaju treneri, gimnastičari i federacije iz cijelog svijeta.

INVENTURA GRADSKI VRT

DVORANE

Brojni koncerti i tisuće sati sporta Tijekom 2017. termini u osječkim dvoranama bili su dobro popunjeni. Pamtimo koncerte, tjelesni odgoj i sportska natjecanja, a odigrane su i dvije predstave. U dvorani Gradski vrt koncerte su održali Nina i Massimo, Halid Bešlić, Miroslav Škoro, Sergej Ćetković, Bajaga i Đorđe Ba-

lašević, a publika je mogla uživati u izvrsnoj “Audiciji” i “Sjajnim momcima”. Gradski vrt bio i domaćin dvoboja Hrvatske i Španjolske u Davis cupu, Žito challenge cupa, Rondo kupa, te međunarodnih rukometnih utakmica između Hrvatske i Švedske, te Hrvatske i Slovenije.

Zrinjevac je 2017. tradicionalno ugostio malonogometne turnire Zimko i 8 kafića. 4 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.

Bajaga je napunio Gradski vrt


BAZENI Uživancija na kupanju

DOBRODOŠLI

Gradski bazeni su ultimativna adresa za sve one koji tijekom zimskog i proljetnog razdoblja žele uživati u radostima kupanja. Dođite, povedite djecu i prijatelje! Utisci mogu biti nezaboravni. Opustite se.

Svaki dan 10-19h

Svaki dan 6,30-7,30h

Termini za proslavu rođendana na Gradskim bazenima su od 10 do 13, 13 do 16 i od 16 do 19 sati. Info na 031/570-066.

Ranoranioci mogu plivati na Gradskim bazenima već od 6,30 sati. Taj prvi dnevni termin stoji samo 10 kuna po satu. ožujak/travanj ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪OBJEKTI 5 ▪ 5


CIJENE ULAZNICA

info

25

REMONT U TRAVNJU

Ove će godine redoviti remont bazena biti obavljen od 9. do 22. travnja, prije početka ljetne sezone. Svi će bazeni biti ispraženjeni i detaljno očišćeni. Za bazensko postrojenje predviđen je veći servis - izmjena filtera, čišćenje klime, servisiranje cirkulacijske pumpe te dezinfekcija. Obavit će se i djelomična rekonstrukcija pločica u bazenima i na vanjskoj terasi.

odrasle

kuna ulaznice za

10

kuna ulaznica za invalide (uz predočenje iskaznice)

15

kuna ulaznica za djecu, studente i umirovljenike

35

kuna ulaznica za bazen i saunu (sat vremena)

Bazeni su bili moj drugi dom

PLIVAČICA LAURA HEREK

VJEŽBANJE

BAZENI

U dvorani Gradskih bazena upis novih članova moguć je u grupama za Basic pilates, Booty&Core i Zumba fitness. Sve grupe se za treći dolazak tjedno ili nadoknadu mogu kombinirati sa bilo kojim treningom petkom (Friday relax, Pilates mix i Kružni workout). Treninge vodi educirana voditeljica. Prvi trening je uvijek besplatan.

Kad god sam u Osijeku, uvijek dođem na bazene Imamo prilično lijep bazenski kompleks za rekreativne potrebe Studentica marketinga na osječkom Ekonomskom fakultetu, Laura Herek do devetnaeste je godine trenirala plivanje. Počela je iz zdravstvenih razloga. - Jako sam brzo izrasla i imala sam problema s kralježnicom. Plivanje je ubrzo postalo moja ljubav – priča Laura koja je punih 14 godina plivala za Plivački klub Osijek. Poslije je u klubu vodila obuku neplivača i bila trenerica djeci. - Plivanje i ostvarivanje rezultata nakon toliko uloženog truda

mi je pružalo ogromno zadovoljstvo. S druge strane, vidjeti djecu kako napreduju iz dana u dan i postaju mala ekipa, to je posebno – kaže Laura. Trenutno je u Nizozemskoj na Erasmus praksi, ali često dolazi u Osijek i tada je uvijek na Gradskim bazenima. Kaže kako je cijeli kompleks uvijek čist i uredan.

PONOSNA

S obzirom na uvjete u kojima smo trenirali, jako sam ponosna na ekipu i pojedince koji su uspjeli postići odlične nacionalne rezultate, pa čak i šire.

Za Plivački klub Osijek plivala je 14 godina. 6 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.


BAZENI

CORE BAZA SVAKOG POKRETA POJAM CORE objedinjuje mišiće trupa i zdjelice (trbušni mišići, dijafragma, leđni uz kralježnicu, quadratus lumboru i psoas major, aduktori i abduktori kuka, mišići zdjeličnog dna, gluteusi). AKTIVIRAJU SE neposredno prije izvođenja bilo kojeg pokreta pojedinog dijela tijela. Oni su baza svakog pokreta i stoga važni na treninzima i u svakodnevnom životu.

PRIJEDLOG VJEŽBA

1

Za snažan trbuh Kada govorimo o snažnom trbuhu odmah se pomisli na “pločice”, odnosno na ravni trbušni mišić (rectus abdominis) koji se nalazi u površnom sloju. On će se uvijek nazirati (pločice) ukoliko je postotak tjelesne masnoće dovoljno nizak. Osim toga, za snažan trbuh potrebno je obratiti pozornost na sve mišiće tzv. corea. Donosimo vam šest vježbi za trbuh. U svim vježbama trebate paziti na pravilno izvođenje pokreta i na pravilan položaj ostatka tijela (mišića i zglobova koji ne izvode pokret). Početnici rade sve vježbe po 30 sekundi, i s vremenom povećavaju vrijeme rada.

PLANK Izdržaj u uporu na podlakticama i nožnim prstima

2 BOČNI PLANK Bočni izdržaj sa osloncem na podlaktici i vanjskom rubu stopala donje noge, stabiliziranih ramena i lopatica

3 MOST Ispružiti kukove podižući stražnjicu od poda, u početnom položaju ležeći na leđima. Noge u širini kukova i savijene u koljenima

4 LEĐNA EKSTENZIJA Podizanje trupa (zaklon) u nisku liniju, iz početnog položaja ležeći na trbuhu

5

6

OBRNUTI TRBUŠNJAK Iz ležećeg početnog položaja na leđima, savijenih nogu u kukovima i koljenima, privlačiti koljena prema prsnom košu, podižući stražnjicu i donji dio leđa od podloge uz istovremeno stiskanje male lopte

MRTVI KUKAC Ležeći na leđima, ruku ispruženih prema stropu i nogu savijenih u zraku, istovremeno ispružati jednu nogu u kuku i koljenu spuštajući ju prema podu i suprotnu ruku iza prema podu, naizmjenično ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 7


Treninzi su tri puta tjedno

DELFIN PLIVAČKI KLUB OSOBA S INVALIDITETOM

Imaju reprezentativca, osvajača zlata i bronce Natječu se isključivo s plivačima iz klubova za osobe s invaliditetom Klub je osnovan 2006. i broji oko 50 članova. Raspoređeni su u natjecateljsku i rekreativnu B skupinu. - Mogu nam se pridružiti osobe s bilo kojim oblikom invaliditeta. Treninzi su tri puta tjedno na Gradskim bazenima. Plivači imaju i suhi trening u Studiju Vitalis - pojašnjava predsjednica kluba Snježana Benkotić.

Interes je velik. U stazi bazena je mnogo plivača, pa pokušavaju raditi što bolje treninge. Rezultat je da na natjecanjima njihovi plivači briljiraju. - Taman smo se vratili s državnog natjecanja koje je održano u Splitu. Plivači su bili odlični, pokupili su puno zlata, srebra, bronci i diploma. Ima-

KATEGORIJE

Članovi su kategorizirani po svojim poteškoćama i natječu se sa sebi jednakima, ovisno o vrsti poteškoće - je li mentalna, tjelesna, amputacija ili drugo.

mo i jednog reprezentativca, Franka Štimca, koji je u Brnu na Europskim igrama mladih za osobe s invaliditetom prošle godine osvojio zlato na 100 metara leđno i broncu na 100 metara slobodno. Klub je u sustavu Hrvatskog paraolimpijskog saveza osoba s invaliditetom – ističe predsjednica.

Plivači Delfina na natjecanjima briljiraju.

FRIDAY RELAX PETKOM Od 17,55 sati u dvorani Gradskih bazena provodi se program niskog intenziteta, idealan za kraj radnog tjedna. Kombinacija vježbi snage iz pilatesa i yoge. BODY & MIND Koncept vježbanja uz povećan broj vježbi istezanja i disanja. Ponekad se koriste i loptice i/ili roleri za dodatno opuštanje i samomasažu tijela.

BAZENI

RASPORED PONEDJELJAK

UTORAK

SRIJEDA

ČETVRTAK

PETAK

BASIC PILATES 16.45-17.40 (I. grupa)

VJEŽBE U VODI 09.15-10.00

BASIC PILATES 16.45-17.40 (I. grupa)

VJEŽBE U VODI 09.15-10.00

DIJAGNOSTIKA 10.00-17.30

BASIC PILATES 17.55-18.50 (II. grupa)

DIJAGNOSTIKA 10.30-11.30

BASIC PILATES 17.55-18.50 (II. grupa)

DIJAGNOSTIKA 10.30-11.30

FRIDAY RELAX 17.55-18.50

POWER PILATES 19.00-19.55

BASIC PILATES 16.45-17.40 (III. grupa)

POWER PILATES 19.00-19.55

BASIC PILATES 16.45-17.40 (III. grupa)

PILATES MIX 19.00-19.55

BODY WORKOUT 20.05-21.00

BOOTY&CORE 17.55-18.50

BODY WORKOUT 20.05-21.00

BOOTY&CORE 17.55-18.50

WORKOUT KRUŽNI 20.05-21.00

DIJAGNOSTIKA 21.00-22.00

ZUMBA FITNESS 19.00-19.55

DIJAGNOSTIKA 21.00-22.00

ZUMBA FITNESS 19.00-19.55

8 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.


TENIS I PAMPAS

Malo treme ne smeta

TENISAČI Polaznici Škole tenisa i mali natjecatelji su se u dvorani Gradski vrt prije Davis Cupa između Hrvatske i Kanade susreli sa svojim teniskim idolima. Evo ih kako čekaju najbolje hrvatske tenisače.

TC Osijek 7-23 h

Paintball

Do sredine ožujka tenis se u Perivoju kralja Tomislava igra na dva natkrivena terena. Rezervacije na 031/211-035.

Za paintball na terenu kod Streljane Pampas rezervacije se obavljaju preko Paintball kluba Raptor na 091/22445-51. ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 9


TENIS NAJAM TERENA

info

80

kuna stoji sat najma terena pod balonom od 7 do 16 sati

SKIDANJE BALONA

Zima je pri kraju, a s dolaskom proljeća kreće i igranje tenisa na otvorenom u Perivoju kralja Tomislava. Trenutno su dva terena natkrivena, a na njima sedmero trenera trenira mlade tenisače. Ima i nekoliko vjernih rekreativaca koji od tenisa ne odustaju ni zimi. Čišćenje i uređivanje vanjskih terena u ožujku će trajati petnaestak dana.

120

kuna stoji sat najma terena pod balonom od 16 do 23 sata

STRIJELAC SAŠA ŽUPANIĆ

Do sada imam više od 130 osvojenih medalja Državni prvak u disciplini pištolj velikog kalibra na 25 metara

TURNIR

TENIS I PAMPAS

Na streljani Pampas održan je tradicionalni Siječanjski turnir. Osam ekipa ostvarilo je 48 nastupa. U disciplini 25m VK pištolj 10+10 hitaca Saša Županić osvojio je prvo mjesto s 186 krugova, Eduard Rupčić drugo mjesto s 184 kruga, a Luka Kuduz 183. U disciplini 25m VK revolver 10+10 hitaca Luka Kuduz osvojio je prvo mjesto s 184 kruga, drugi je Eduard Rupčić s 183 kruga dok je treći Saša Županić s 181.

Uvijek uzme zlato

Za Streljački klub Metak Saša Županić puca već sedam godina, a natječe se šest. Reda uspjeh za uspjehom, pa je tako prošle godine postao državni prvak u disciplini pištolj velikog kalibra na 25 metara. A ostvaruje i zavidne ekipne rezultate. - Sveukupno imam oko 130 medalja, što sa županijskog, što sa državnog i lokalnog prvenstva. Svake godine nastupamo u Rijeci, Splitu, Karlovcu, Zagrebu… Imamo oko pet-šest gostovanja i gotovo svaki put ekipno osvajamo zlato ili srebro. U zadnjih go-

dinu dana sam skoro na svakom natjecanju osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji – ističe Saša. Od napornih treninga opušta se fitnessom. Kaže da je to najbolji odmor. Uvjetima treniranja na streljani Pampas jako je zadovoljan. - Zagreb ima isto dobru streljanu, ali na nju građani ne mogu slobodno doći. Izrazito sam zadovoljan uvjetima na Pampasu i uslugom koju streljana pruža – zadovoljno zaključuje Saša.

6

godina se natječe za klub Metak

Pampas je najbolja streljana u Hrvatskoj. Uvjeti treniranja ovdje su daleko najbolji. 10 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.


NEDUGO PRIJE teniskog susreta 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Kanade, održan je Kids day/Dječji dan. Ovaj tradicionalni susret između teniskih reprezentativaca i mladih tenisača održan je u dvorani Gradski vrt. I OVOGA SE PUTA okupio rekordan broj mladih tenisača koji su izmijenili teniske udarce te se slikali i družili uz tortu s Matom Delićem, Frankom Škugorom, Viktorom Galovićem i Denisom Shapovalovim.

REKREATIVAC VIKTOR ŠKARO

ODLIČNO

S 23 godine Viktor se zaljubio u tenis

Uvjeti za treniranje u Teniskom centru su izvrsni. Tereni su odlični. Gospodin Vlado, koji je zadužen za održavanje, profesionalac je koji zna svoj posao. Sve je čisto.

Volim kombinirati tenis s finessom Najprije je trenirao stolni tenis, pa nogomet i tek onda tenis Ekonomist Viktor Škaro i zimi se rekreira uz tenis pod balonom u Teniskom Centru Osijek. Ovaj tridesetosmogodišnjak rekreativno igra već 15 godina. - Ljeti igram češće nego zimi. Ljeti sam barem četiri puta tjedno na terenu, a zimi jednom do dva

puta. Tada tenis kombiniram s fitnessom – priča Viktor. Kao dijete trenirao je stolni tenis, a potom nogomet. S 23 godine zaljubio se u tenis. - Tada smo prijatelj i ja cijelo ljeto intenzivno igrali tenis. To je vrijeme kad sam se baš zagrijao za nje-

ga pa sam se ostavio nogometa. Stalnog teniskog partnera nema, ali ima veliki krug poznanika koji često igraju. Sigurno ih je barem 15, tako da uvijek ima s kim odigrati meč. Ranije je sudjelovao na turnirima koji su se održavali u Parku.

PAINTBALL UZ STRELJANU PAMPAS

Adrenalin za velike i male Površina terena je 100x50 metara, a na njemu je postavljeno 40 punktova. Korisnicima su na raspolaganju svlačionice, tuševi i drvena koliba u kojoj se mogu okrijepiti nakon igre.

Zanimljiva igra

Paintball je u Osijeku postao popularan i među djecom koja svoje rođendanske proslave žele provesti na drugačiji, dinamičniji način. Ovdje proslava traje dva sata, a 500 kuna je cijena osnovnog paketa za desetero djece.

Izuzetno zanimljiva taktička igra, dobra za održavanje kondicije. ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 11

TENIS I PAMPAS

KIDS DAY BUDUĆE ZVIJEZDE


120

djece je trenutno aktivno u udruzi Sportić

UDRUGA SPORTIĆ MALA ŠKOLA TENISA

Za početak je najvažnije da se dijete samo odluči za tenis Cilj škole je da se djeca zabave, nešto nauče i vide je li to sport za njih Mala škola tenisa ove je godine počela 1. ožujka i traje sve do 1. studenog. Organizira ju udruga Sportić. - Besplatna su prva dva sata, a nakon toga se dijete uključuje u grupe, ako je zainteresirano. Mjesečna članarina je 250 kuna za djecu upisanu do 1. studenoga, a treninzi su dva puta tjedno. Učlanjenjem u tenisku školu dijete stječe pravo treniranja po stupnjevima. Prva je Tenis škola 1. Nakon nje, treneri ocjenjuju je li dijete za natjecateljsku ili rekreacijsku skupinu. Tako se di-

jete usmjerava – pojašnjava Mirela Šimara, trenerica i predsjednica udruge. Radi se po programu koji uključuje mekane lopte, a udruga osigurava rekete i lopte. - Dijete samo treba biti sportski odjeveno i imati volju i želju za tenisom. Najvažnije nam je da je dijete došlo samovoljno, a ne pod pritiskom roditelja. Jer ako dijete ne želi trenirati, neće biti nikakvog napretka - pojašnjava Šimara. Idealna dob za početak je 4. godina života. Info na 098/990 1216.

Trenerica Mirela Šimara

SAVJET

Uvijek savjetujemo roditeljima da nema potrebe da prva dva-tri mjeseca kupuju opremu dok se ne vidi je li dijete ozbiljno zagrijano za tenis. Oprema je skupa.

Rekviziti su osigurani

TENIS I PAMPAS

PRIPREME KONJIČKI KLUB OSIJEK

Uskoro finale Zimskog kupa Slavonije i Baranje Nastupit će i najmlađi članovi kluba Tijekom cijele veljače su trenirali za finale Zimskoga kupa Slavonije i Baranje u ožujku u Đakovu. - Svakog vikenda dolazi nam trener Rajko Dokić koji nam održava treninge u hali. Pripremamo se za finale kupa – kaže trenerica Barbara Đukić.

U finalu će nastupiti najmlađi članovi Konjičkog kluba Osijek u disciplinama od 0.60 cm do 1.00 m te neki stariji na višim disciplinama. U klubu se nadaju gostima iz Zagreba i okolice. - Ergela Ðakovo nam omoguću-

12 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.

Treninzi u hali na hipodromu

TURNIRI

Tijekom cijele sezone imamo turnire, a najviše ih je u Zagrebu. Nadamo se organizaciji ljetnih turnira ove godine.

je treniranje u njihovoj hali nekoliko vikenda prije turnira, jer je njihova hala veća. U svakom slučaju jedva čekamo lijepo vrijeme – dodaje Đukić.


SREDNJIKA

Marljivi prvak Georgije Bogojević na treningu

PRIPREME

Natjecatelji Dizačkog kluba Slavonija svakodnevno treniraju u dvorani na Srednjoškolskom igralištu. Pripremaju se za Europsko prvenstvo u Bukureštu. Imaju dobre rezultate i dobre predispozicije, pa se nadaju medaljama.

Rekreacija na otvorenom Atletska staza na Srednjiki duga je 333 metra. Presvučena je tartanom i idealna za trčanje. Hvale ju brojni sportaši i rekreativci. Dođite i isprobajte!

Svaki dan 7-21h U zimskim je mjesecima Srednjoškolsko igralište dostupno 14 sati dnevno. Na raspolaganju su sve sprave, staza i workout park za vježbanje. ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 13


ZIMA NA SREDNJIKI

info

180

16

2

sati dnevno zimi rekreativci mogu koristi igrališta

NOGOMET U KAVEZU

U kavezu na sjevernoj strani Srednjike od proljeća se može zaigrati nešto drugačiji nogomet. Termin za nogomet u kavezu telefonski se rezervira na 031/285500 ili putem web stranice Športskih objekata. Termin od 50 minuta stoji 80 kuna (od 17-19 sati), te 120 kuna (19 do 23 sata). Kavez ima dva odvojena ulaza, a igralište je dimenzija 15x20 metara i može se pregraditi u dva manja igrališta.

14

stupova s reflektorima je postavljeno

SREDNJIKA

Srednjika je prvo igralište u Hrvatskoj na kojemu je postavljena jedinstvena sprava za vježbanje prilagođena osobama s invaliditetom. Riječ je o konceptu tri sprave u jednoj: thai-chi, ručke za podizanje i ručni bicikl. Na njoj zainteresirani mogu vježbati kad god im odgovara, budući da im je osiguran poseban ulaz s južne strane igrališta.

sata duže Srednjika će biti otvorena ljeti

DIZAČKI KLUB SLAVONIJA

Natjecatelji treninge imaju svakodnevno

Od 40 članova čak je četiri reprezentativca SPRAVA ZA INVALIDE

terene

reflektora osvjetljava

Upamtite Tihanu Majer, Teu Šojat, Antu Vukovića i Georgija Bogojevića U klubu je trenutno 20 aktivnih natjecatelja, a ostali su uglavnom rezerve. - Uvijek moramo imati rezervnog dizača jer se neki članovi znaju ozlijediti pa ih netko mora zamijeniti. Djeca, i dečki i djevojke, najčešće počnu trenirati između 12. i 16. godine. Isprva idu u Školu dizanja utega gdje uče osnovne stvari. Važno je da je dijete zdravstveno sposobno - objašnjava trener Božo Krišto, dodajući kako se treninzi održavaju u dvorani na Srednjoškolskom igralištu. Natjecatelji treniraju svakodnevno. - Razdvajamo treninge tr-

14 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.

zaja od treninga izbačaja. Rade se prednji i zadnji čučnjevi te ostale dodatne vježbe koje pospješuju određenu tehniku. Natjecatelji su podijeljeni u kategorije mlađih kadeta, kadeta, juniora i seniora, a svaka kategorija sudjeluje pojedinačno na državnom prvenstvu – pojašnjava Krišto. U muškoj i ženskoj ligi dizači „Slavonije“ ostvaruju izvrsne rezultate. Djevojke su uvijek prve ili druge u kupu i u ligi, a klub ima i pojedinačnih prvakinja. U muškoj konkurenciji dečki su uvijek među prve tri ekipe u ligi, a u kupu između prve dvije.

PRVENSTVO

Upravo se spremaju za Europsko prvenstvo u Bukureštu. Imaju solidne uvjete i nadaju se da će biti uspješni kao i do sada.

PROSTOR

Za one kapacitete sportaša koje prima prostor za treninge na Srednjiki za dizače je zadovoljavajući. Ovdje stvaraju prvake.

57

godina ima tradiciju dizački klub u Osijeku


NA PARALELNOJ PREČI razvija se snaga i fleksibilnost gornjih udova i mišića u ramenima, prsima, trbuhu te leđima. Poboljšava se stabilnost zglobova gornjih ekstremiteta, te koordinacija i ravnoteža. S OBJE RUKE treba čvrsto uhvatiti horizontalne prečke te dizati i spuštati tijelo, ili podignuti tijelo i ljuljati se naprijed nazad. Pažljivo izvodite vježbe kako se ne biste ozlijedili.

TRČANJE MARTINA IVIĆ

Snijeg mi nije problem Nisam nikakav profesionalac, jednostavno volim trčati Ni snijeg koji je Osijek zabijelio sredinom veljače nije spriječio Martinu Ivić da dođe na Srednjoškolsko igralište i istrči nekoliko krugova na atletskoj stazi. - Zrak je puno čišći i svježiji i nema nikoga da ti smeta u stazi. Sam si sa svojim mislima. Vjerujem da to isto misle i drugi, pa zato uvijek sretnem najmanje još jednog trkača – govori Martina pokazujući na mladića koji je taman stigao na Srednjiku optrčati koji krug. Ona trči rekreativno, a formu inače održava u teretani. - Kad je lijepo vrijeme,

Zimi mi nitko ne smeta na stazi

češće sam na Srednjiki. Dođem s prijateljicama barem četiri puta tjedno. Prvo trčimo, a onda igramo odbojku ili vjež-

REKREATIVKA LUCIJA BARABAN

Radije vježbam po zimi - Obožavam ove sprave, čak i zimi. Možda i više nego ljeti jer nema toliko gužve. Čak mi ni snijeg ne smeta da dođem i razgibam se – kaže Lucija Baraban. Zimi je na Srednjiki naj-

manje dva puta tjedno. Nekada zna doći i navečer, budući da je igralište osvijetljeno do 21 sat. Sprave su joj, kaže, izvrsne. A okoliš je čist. - Ljeti mi se zna dogoditi da moram čekati neko

bamo na spravama. Tijekom zime sam najmanje dva puta tjedno na stazi. Ostale dane vježbam u teretani.

Igrališta su odlično uređena. Ranije sam imala problema s koljenom pa mi je bitno da ne trčim na tvrdoj podlozi.

JAKA VOLJA

Zimi nema toliko ljudi, samo ponegdje koji trkač. Bitno je dobro se obući i imati nepromočivu obuću.

vrijeme da dođem na određenu spravu i odradim trening koji sam zamislila. Onda to vrijeme skratim trčanjem nekoliko krugova ili sprintovima.

Luciji je Srednjika super i zimi

ožujak/travanj 2018. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 15

SREDNJIKA

PRIJEDLOG VJEŽBA


Nastava

Postupno se povećava broj aktivnosti na otvorenom

SREDNJIKA NOVA SEZONA

Kako vrijeme bude dopuštalo kreće i proljetno održavanje U ožujku započinje već uobičajeno proljetno uređenje Srednjoškolskog igrališta. Potrebe za većim popravcima sprava i terena nema, budući da se Srednjika redovito održava i ti-

jekom zimskih mjeseci. Kako vrijeme bude dopuštalo krenut će i sustavniji radovi, najprije orezivanje grana na drveću, skupljanju ostataka lišća i otpalih grana tijekom zime. Osim toga, vrlo brzo će započeti

i redoviti ciklusi košnje trave na prostoru oko igrališta i ostalih terena. Proljetno uređenje je zapravo pravodobna priprema za toplije dane i navalu velikog broja rekreativaca.

IMPRESSUM Izdavač: Športski objekti d.o.o. Direktorica: Nataša Brčić Urednica: Marijana Bošković Izvršna produkcija: Kulen vizija Tisak: Grafika 031 285 500 (tajništvo) uprava@sportski-objekti.hr www.sportski-objekti.hr

Rješenje: Parni valjkak, K, Ariana, KR, IR, luk, alt, koks, Abas, Arpad, T, ta, ak, AI, Ali, A, Gradski vrt, Liam Neeson, K, agrati, Enare

SREDNJIKA

Tijekom zimske sezone nije zabilježena nikakva značajnija šteta na terenima.

U travnju se na Srednjiku vraćaju srednjoškolci koji će ovdje imati nastavu Tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Tijekom nastave na otvorenom radi se mnogo više aerobnih kretanja i trčanja nego u dvorani.

16 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ ožujak/travanj 2018.

Športski Objekti br. 40 - ožujak/travanj 2018.  
Športski Objekti br. 40 - ožujak/travanj 2018.  
Advertisement