Page 1

DVORANE

Osijek, SVIBANJ/LIPANJ 2017. - broj 34.

Publika redovito ostaje bez daha

ELEGANCIJA Više od 1.000 posjetitelja puna je dva sata bodrilo finaliste prvenstva Hrvatske u latinoameričkim plesovima koje je organizirao ŠPU Feniks u dvorani Jug. Ovo je najprestižnije natjecanje u športskom plesu i vrhunac plesačke sezone.

KRIŽALJKA

Gradski vrt 13.5. 20 h Crnogorska pop zvijezda, Sergej Ćetković dolazi po prvi puta u Osijek, a u Zrinjevcu će održati zadnji koncert Live Toura.

Zrinjevac, 13.5. 9 - 18 h Na 2. Pannonian Open turniru u badmintonu očekuje se oko 50 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 1


info PLESNI ROĐENDAN

Plesni klub Broadway proslavio je svoj 10. rođendan uz veliku plesnu produkciju. U prepunoj sportskoj dvorani Zrinjevac, 12. ožujka posjetitelji i zaljubljenici u ples imali su priliku pogledati 16 plesnih koreografija koje su izvodili plesači u dobi od 3 do 30 godina.

MAČEVANJE 2. OSIJEK FENCING KUP

Organizatori vide Osijek kao središte sportskog mačevanja Natjecatelji iz pet zemalja nastupili su na kupu kojeg je organizirao Mačevalački klub Dmitar Zvonimir PRVENSTVO GLUHIH

DVORANE

Prvenstvo gluhih Hrvatske u stolnom tenisu za muškarce i žene: pojedinačno, ekipno, parovi u muškoj i ženskoj konkurenciji, održano je 25. ožujka u dvorani Gradski vrt. Nastupile su ukupno tri ekipe: STK Belišće – Belišće, STK Slavonac – Osijek i STK Silent – Zagreb. Ovo je bio dodatni kvalifikacijski turnir za nastup na 23. Ljetnim olimpijskim igrama gluhih, koje će se održati u Samsunu u Turskoj, u srpnju ove godine.

5

kategorija natjecatelja sudjelovalo je na ovom kupu

11

zemalja trebalo bi sudjelovati na idućem kupu

GRADSKI VRT GP OSIJEK 2017.

Gimnastička poslastica Započela je još jedna gimnastička sezona. Pred našim reprezentativcima je, nakon izazova Europskog prvenstva u Rumunjskoj, predstavljanje pred domaćom publikom na Svjetskom gimnastičkom kupu u Gradskom vrtu

2 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

Velika promocija sporta

koje će se održati 20. i 21. svibnja. Osijek će i ove godine ugostiti brojne svjetske i olimpijske pobjednike iz čak 38 zemalja.


DVORANE Najmlađi klub u Hrvatskoj po drugi puta organizira kup

Organizacijom Međunarodnog natjecanja u mačevanju “Osijek Fencing kup 2017.” Mačevalački klub Dmitar Zvonimir i ove je godine dokazao kako sportsko mačevanje ulazi na mala vrata u osječki sport. Natjecanje je okupilo pet kategorija natjecatelja djevojčice i dječake do 10 godina te do 12 godina starosti, mlađe kadetkinje i mlađe kadete, kadetkinje i

USPJESI

Unatrag dvije godine sportaši MK Dmitar Zvonimir osvojili su nekoliko srebrnih i više brončanih medalja, a sudjelovali su na natjecanjima svih tipova (prvenstva države, ekipna, pojedinačne, europska i druga) i posjetili Zagreb, Split, Novi Sad, Beograd, Pečuh, Zrenjanin…

kadete te juniorke i juniore, i to iz pet zemalja. - Gledatelji su mogli vidjeti 170 mačevalačkih nastupa,

a među natjecateljima je bilo najviše Mađara - priča Branko Lozančić, predsjednik kluba koji, kako kaže, upravo s Mađarima želi pozicionirati Osijek kao središte mačevalačkog sporta u ovom dijelu Europe. - Prvo moramo osigurati bodove u čemu smo vrlo dobri, a onda želimo u Osijeku organizirati Europsko kadetsko prvenstvo u sportskom mačevanju - zaključuje.

VELIKI TEST Glavni test za MK Dmitar Zvonimir bit će iduća godina za koju su se već počeli pripremati. Na 3. Kupu očekuju dolazak mačevalaca iz dodatnih 6 zemalja. ORGANIZACIJA Dvorana Jug klubu je i ove godine odlično poslužila. Klub izvrsno surađuje s ljudima koji ondje rade. Vrlo su susretljivi, što je od velike pomoći.

VRTIĆARCI KOŠARKAŠKI TURNIR

U Striboru igraju najbolju košarku Uskrsni košarkaški turnir dječjih vrtića održan je u dvorani Jug. Ovo je 17.-a godina zaredom kako KK Osječki sokol organizira turnir koji okuplja preko 200 djece iz osječkih vrtića, njihove odgojiteljice, te mame, tate, bake i djedove koji ih bo-

dre. Sudjelovalo je 16 vrtića – treće je mjesto pripalo DV Jaglenac, drugo je odniijela DV Sunčica, dok je ovogodišnji pobjednik DV Stribor.

16

Mališani srce ostavljaju na terenu vrtića sudjelovalo je na turniru svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 3


TRADICIJA TAEKWONDO KLUB OSIJEK

Treniraju od malih nogu do stvarno duboke starosti Svaki dan su u dvorani Gradski vrt, a klub broji oko 80 članova svih uzrasta Radnim danima uvijek netko od članova Taekwondo kluba Osijek trenira u dvorani Gradski vrt. Podijeljeni su u tri skupine. - Generacija juniora unazad deset godina ostvaruje zapažene rezultate. Prvo su to bili mlađi kadeti, pa kadeti, a očekujemo takve rezultate nastaviti i sa seniorima. Natjecatelji osvajaju državne i jake međunarod-

Osvajaju državne i jake međunarodne turnire

ne turnire. S najmlađima izlazimo na lokalne turnire, slabije kvalitete i klase. Trudimo se sa svima njima napraviti najbolje što možemo - kaže Damir Zahirović, glavni trener kluba. Klub je osnovan 1983., a Zahirović je u klubu od

1988. Kaže kako interes za ovim sportom ovisi od generacije do generacije. - Najvažnije je da ovdje nema ograničenja. Taekwondo mogu trenirati osobe od malih nogu do duboke starosti - zaključio je Zahirović.

DVORANA GRADSKI VRT vrhunski je objekt koji je ispunio svoju namjenu jer u dvorani istovremeno može trenirati do deset klubova što je pohvalno i dobro.

KLUB JE U TRAVNJU nastupio na seniorskom prvenstvu Hrvatske, zajedno sa 111 najboljih seniora iz 25 klubova i to s dvije natjecateljice koje su postigle dobar plasman.

PLES PRVENSTVO HRVATSKE

DVORANE

Oduševili latino plesovi Više od tisuću posjetitelja puna je dva sata bodrilo finaliste prvenstva Hrvatske u latinoameričkim plesovima koje je organizirao ŠPU Feniks. Ovo najprestižnije natjecanje u športskom plesu

vrhunac je plesačke sezone, a održano je u dvorani Jug, 11. ožujka. Na natjecanju je sudjelovalo stotinjak najboljih i najpoznatijih hrvatskih plesnih parova, višestrukih osvajača mnogobrojnih odličja i priznanja.

I najmlađi plesači pokazali su svoja umijeća

Natjecanje u jiveu gledateljima je bilo najzanimljivije jer se radi o najbržem i najatraktivnijem plesu. 4 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.


PLES U STANKAMA

Ekipa “Nazor” osvojila je prvo mjesto u odbojci

U stankama između utakmica gledatelje su zabavljale djevojčice iz KRŠG „Rondo“, plesačice iz PS Shine, PS Midal, PS Blindovi i PS OŠ „Tin Ujević“.

Ozbiljna natjecanja za medalje i slatkiše Natjecanja školaraca u ovoj školskoj godini započela su još u rujnu prošle godine, a koncem veljače odigrane su posljednje

utakmice u košarci. U sklopu manifestacije „Školski sportski dan“ koja se ove godine održala četrnaesti puta, odigrano je 13

RUKOMET KLUB FENIKS

završnih utakmica u košarci, rukometu, odbojci i futsalu za osnovne i srednje škole. Utakmice su pratili osječki sportaši koji su ekipama uz slatke pakete dijelili medalje, priznanja te statue najboljim igračicama i igračima. U poslijepodnevnim satima manifestaciju je obišao i gradonačelnik Ivan Vrkić koji je pozdravio sve natjecatelje.

MALI NOGOMET

Cola kup

Očekuju bolje rezultate na natjecanju

Pojačani treninzi Dječaci 2004. godišta, ali i mlađi, koji pripadaju skupini natjecatelja Dječaci A te treniraju u RK Feniks, proteklih se dana posebno pripremaju za završnicu Prvenstva Hrvatske koje će se održati krajem svibnja u Splitu. - Dečki su svojim bodovima zaslužili odlazak na ovo natjecanje. Očekujem da će Kad završi nastava, selimo se na Srednjiku gdje ćemo s djecom raditi cijelo ljeto. SLAVKO STOJKOVIĆ, trener i predsjednik kluba

biti bolji nego prošle sezone kada su bili 15-i. Ovoga puta očekujem barem deseto mjesto. Drugi klubovi imaju jače momke pa nam je već i odlazak na završnicu uspjeh - kaže Slavko Stojković, trener i predsjednik kluba. Redovito treniraju u dvorani Zrinjevac gdje, kako kaže Stojković, imaju sve što im treba. - Dvorana dimenzijama zadovoljava sve naše potrebe, a koristimo i teretanu u sklopu dvorane. Tu je i cjelokupna logistika koja naš rad čini lakšim.

U organizaciji Školskog sportskog saveza održan je Coca cola kup u malom nogometu. Tradicionalno mjesto održavanja ovoga natjecanja je Srednjika, no ludo travanjsko vrijeme poremetilo je planove pa je natjecanje održano u dvorani Jug. - U posljednjih 12 godina kako održavamo natjecanje, ovo je prva godina da ne igramo na Srednjiki - kaže Miroslav Pavlinić iz Saveza. U lipnju će se u Osijeku održati županijsko natjecanje, a najbolji idu na državno natjecanje u Split.

6

ekipa 1999. godište

6

ekipa 2002. godište

svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 5

DVORANE

MANIFESTACIJA ŠKOLSKI SPORTSKI DAN


6 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.


ROĐENDANSKI PAINTBALL

Paintball je sve popularnija rođendanska zabava za djecu, svjedoče tome i sve brojnije proslave na Pampasu. Dinamična slavlja uglavnom se održavaju vikendom, a djeca su oduševljena boravkom na zraku i aktivnostima.

TC Osijek 12.5.

Pampas 13.5.

Teniski klub Osijek organizira turnir za djecu do 12 godina. Dva tjedna kasnije će se održati i turnir za djecu do 10 godina.

U svibnju započinje Kup Slavonije i Baranje, a 1. kolo natjecanja u preskakanju prepona održat će se na hipodromu Pampas. svibanj/lipanj svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪OBJEKTI 7 ▪ 7

TENIS I PAMPAS

Termin treba rezervirati na vrijeme


NAJAM TERENA

info

2

sata traje proslava rođendana na Paintball terenu

BALON SPAKIRAN

U Teniskom centru nisu se dali prevariti sunčanim i vrlo toplim ožujkom. Sa skidanjem balona su pričekali, a onda je travanj pokazao ćudljivo proljetno vrijeme i dokazao kako su bili u pravu. Tereni na otvorenom su dodatno uređeni, imaju novi sloj tenisita.

500

kuna cijena je osnovnog paketa za desetero djece

PAINTBALL ROĐENDAN NA PAMPASU

Adrenalinska proslava u prirodnom okruženju

Djeca prolaze poligon, natječu se i igraju po sistemu “ekipa na ekipu” Bude cike, vriske i veselja

NAJUSPJEŠNIJI JAHAČ

TENIS I PAMPAS

Šesnaestogodišnji Ivan Funarić najuspješniji je jahač Konjičkog kluba Osijek u 2015. i u 2016. godini. Osvojio je Balkanski kup 2016. u Novom Sadu, Zimski kup Slavonije i Baranje 2015./16. u Đakovu, Ljetni kup Slavonije i Baranje 2016. u mađarskoj Boly te Zimski kup Slavonije i Branja 2016./17. u Đakovu. U svibnju ga čeka i natjecanje u Osijeku. Funarić se osam godina bavi jahanjem, odličan je učenik Poljoprivredne i veterinarske škole, a kada završi srednju školu, planira studirati veterinu. Za uspjeh i stečeno znanje zahvaljuje treneru Rajku Dokiću iz Novog Sada.

Paintball je u Osijeku sve popularniji sport, posebno među djecom koja svoje rođendanske proslave žele provesti na drugačiji, dinamičniji način. - Posljednjih godinu dana bilježimo sve više interesa roditelja i djece, pa na Pampasu vikendom imamo dvije do tri proslave rođendana. Najčešće se radi o djeci starijoj od

ODUŠEVLJEN

Proslavom rođendana bio je oduševljen i Gaj Pongrac, koji je osam godina proslavio na Paintball terenu 9. travnja. Prekrasan dan i dobra ekipa bili su dovoljni za “najbolji rođendan ikada”. 8 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

osam godina. U toj dobi više nisu za igraonice i zatvorene prostore, žele aktivnu proslavu rođendana - kaže Igor Apčag iz kluba Raptor. Paintball igralište na Pampasu je u prirodnom okruženju, a osim punktova oko kojih se igra paintball, ondje je i sjenica u kojoj se djeca mogu odmoriti i počastiti. Proslava traje dva sata.

PREPORUKA

Djeca su prvo bila oduševljena idejom pa su na rođendan došli čak i oni koji su bili malo bolesni. Nitko nije htio propustiti Gajev rođendan. Svakome bih preporučila ovakvu vrstu proslave rođendana - zaključuje Ivona Pongrac, Gajeva mama.


PUTEM TELEFONA 098 682-508 i 091 2244551 rezerviraju se termini za proslavu rođendana. Dodatni detalji na internetskoj adresi www.paintball-raptor.net. DJECA SU ODUŠEVLJENA paintballom, a roditelji se ne moraju odlučiti na najam poligona nego samo na igru. Tada je, zbog broja kuglica koje se koriste, proslava nešto skuplja.

STRELJAČICA BOJANA RETKOVAC

Pucanjem iz pištolja se oslobađam stresa

Na pucanje nisam išla jedino u razdoblju dok sam bila trudna Mlada streljačica Streljačkog kluba “Metak”, Bojana Retkovac prije pet je godina ispunila svoje dječje snove. - Tata mi je policajac, pa me oružje oduvijek zanimalo. Skupljala sam postere pištolja i pušaka. No, bila sam djevojčica pa su svi mislili kako se time ne trebam baviti. Prvo sam dolazila gledati na streljanu kako dečki pucaju, a prije pet godina sam se uključila i

ja - kaže Retkovac koja puca iz 9mm “argentinca”. - Pucanjem se oslobađam od stresa. Dođeš, ispucaš se i ideš dalje. Sudjelujem i u natjecanjima, ali to mi nije primarno – zaključuje Bojana.

Oružje ju je oduvijek zanimalo

VODIT ĆE I SINA

Kad sin bude malo stariji, priča Bojana, sigurno će ga voditi na streljanu. I ako pokaže interes prvo će pucati iz zračnog pištolja, sve dok ne bude punoljetan.

DRŽAVNI PRVAK KARLO KRANIĆ

Profi tenisač, a redovan u školi Dan nakon što je proglašen teniskim državnim prvakom do 18 godina, Karlo Kranić je odradio svoj uobičajeni trening. Ovaj skromni i vrlo simpatični mladić već je drugi puta državni prvak, a 23. travnja napunio je 18 godina.

- Volim trening odraditi što ranije, a odlično je ako mogu spojiti dva treninga što je rijetkost kad krene škola. Tada odradim jedan i onda odem na nastavu, a onda popodne odradim još jedan - priča učenik gimnazije Gaudeamus koja mu izlazi u susret i podržava ga u nastojanjima da i dalje osvaja vrhove. Odlično usklađuje školu i treninge.

Kada malo zapnem mama je tu. Pomaže mi i prati da se dobro organiziram. Tu je i školska mentorica, pa uspijevam sve pratiti.

Puno je ovdje odricanja, govori Karlova mama Irena

svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 9

TENIS I PAMPAS

REZERVACIJA


VOLI KONJE EVA BRAJKOVIĆ RICL (4)

Druženje s ponijem Osim jahanja, Eva sudjeluje i u čišćenju štale, timarenju i brizi o konju Školu jahanja Eva Brajković Ricl upisala je ujesen prošle godine. - Pokazala je veliki interes za susret s konjima i provođenje vremena na otvorenom, u prirodi. I ranije smo odlazili na rančeve, timariti i družiti se s konjima. Tim više, Evi je dijagnosticirana hemipareza lijeve strane tijela, što znači ograničena pokretljivost lijeve noge i stopala. Jahanje je idealan sport u kojemu prilagođenim

načinom učenja i treniranja “radimo” na ispravljanju toga izazova. Upravo zbog simetrije tijela i podjednakog “opterećenja” rada obje noge - pojašnjava mama Jesenka Ricl. Eva je, kaže, prvi puta konja, odnosno ponija jahala prije dvije godine, na Đakovačkim vezovima te se potpuno oduševila nakon čega su neko vrijeme odlazili u selo Garčin, nedaleko Slavonskog Broda.

Rado se brine o konjima

IDEALNI KONJI

U školi jahanja sudjeluju konji koji su zbog svoje naravi idealni za rad s mladima. Upravo zbog ovako malih, poput Eve, nabavljen je i jedan mali poni po imenu Helena.

Na hipodromu obično bude puno male djece i mladih koji vode brigu o konjima i aktivno jašu.

REKREATIVCI

TENIS I PAMPAS

Prvo tenis, pa na pivo - Igraš k’o baba! Kakva ti je to lopta? Ja njemu visoko, on meni nisko! Mislim da je vrijeme za pivce - tim je riječima komentirao Željko Lang igru svoga teniskog partnera Vinka Biloša. Dvojica prijatelja svaki su dan na teniskim terenima - vikendom prijepodne, a ostalim da-

nima popodne. Željko se rekreativno bavi tenisom 40 godina, a Vinko „samo“ 25. - Većinom nas dvojica igramo u paru. Dogovorimo se pa dođemo. Najvažnije je na kvalitetan se način riješiti svakodnevnog stresa - kaže Željko, a prijatelj Vinko dodaje: - I nakon toga na pivo unutra.

10 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

Željko i Vinko, partneri u tenisu


OBUKA NEPLIVAČA Učenici OŠ Mate Lovraka iz Vladislavaca, njih oko 150, u travnju su prošli školu plivanja na Gradskim bazenima. Ugovor o suradnji Športskih objekata i Općine Vladislavci još su u ožujku potpisali direktor Stjepan Čuraj i načelnik Marjan Tomas.

Copacabana 7.-11.6.

Pon., sri., pet. 16-17,30h

Pannonian Challenge ove godine slavi 18 godina. I dalje je najveći festival ekstremnih sportova u regiji. Vidimo se.

U dvorani Gradskih bazene možete napraviti dijagnostiku tijela, te dobiti savjete o idealnim treninzima. svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 11

BAZENI

Škola plivanja održana je od 18. do 28. travnja


90.000 25

info

ulazaka na Gradske bazene zabilježeno je u 2016.

CAC OSIJEK

U organizaciji Kinološkog društva Osijek na Copacabani je 9. travnja održana Nacionalna izložba pasa svih pasmina, CAC Osijek 2017. Ocjenjivani su psi u osam kategorija, pa su tako Kopikom prošetala štenad, najmlađi, mladi, psi u međurazredu, otvoreni, radni, prvaci i veterani. Reprezentativno pseće društvo ocjenjivalo je četvero sudaca.

5.400

ulazaka organizirano je preko Školskog športskog saveza

KUPANJE

kuna cijena je dnevne ulaznice za Gradske bazene

15

kuna cijena je ulaznice za djecu, učenike, studente, umirovljenike i invalide

GRADSKI BAZENI OBUKA NEPLIVAČA

Učenici iz Vladislavaca proplivali na bazenima Učenici su na bazene dolazili 10 dana

REDOVITI REMONT

BAZENI

Na Gradskim je bazenima u prvoj polovici travnja održan redoviti remont. U dva tjedna osvježen je prostor i zamijenjeni su dotrajali dijelovi na postrojenju. Oprani su svi bazeni, preljevnice, rukohvati i terase. Očišćena je sauna, toaleti, galerija te oličeni zidovi bazena i garderobe. Izmijenjena je voda u bazenu.

Oko 150 djece Osnovne škole Mate Lovraka iz Vladislavaca u travnju je naučilo plivati na Gradskim bazenima. Rezultat je to projekta “Obuka neplivača osnovnoškoalca općine Vladislavci”. Ugovor o njegovoj provedbi u ožujku su potpisali načelnik Općine Vladislavci, Marjan Tomas i direktor Športskih objekata, Stjepan Čuraj. Projekt se provodio s ciljem stjecanja vještina plivanja kod učenika osnovne škole, a njegova ukupna vrijednost je 50.000 kuna. Proveden je od 18. do 28. travnja u suradnji sa Sportskom udrugom Baltazar. Podsjetimo, Odsjek za sport Grada Osijeka i Školski športski savez grada Osijeka organiziraju školu plivanja za vrtićarce iz 22 osječka

12 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

Osim što su naučili plivati, skakati i roniti, neki su se učenici oslobodili i straha od vode. STJEPAN ČURAJ,

direktor Športskih objekata

Namjeravamo pokrenuti sličan projekt za besplatnu školu klizanja zimi. MARJAN TOMAS,

načelnik Općine Vladislavci

vrtića za njih oko 600. Tu je i obuka neplivača, te napredna škola plivanja. No, ovo je prvi puta da su Športski objekti proširili program izvan Osijeka, te se na taj način tvrtka otvara za suradnju i s drugim općinama.


ZDRAVSTVENI UPITNIK potrebno je ispuniti prije početka programa vježbanja na Gradskim bazenima. Na taj se način prikupljaju podatci i procjenjuju rizični faktori ili kontraindikacije za pojedine vježbe. TRENERI na Gradskim bazenima koriste posebnu dijagnostičku metodu kojom otkrivaju ograničenje mobilnosti, narušenu stabilnost, slabost ili asimetriju mišića. Procjena se obavlja kroz 7 testova.

COPACABANA PRIPREME ZA SEZONU

SPEKTAKL

Pannonian

Adresa za spas od ljetnih vrućina

Najveći regionalni festival ekstremnog sporta ove godine slavi punih 18 godina. Organizatori najavljuju spektakularnu proslavu. Održat će se od 7. do 11. lipnja na skate parku Copacabana, a sportaši će se natjecati u disciplinama BMX, Skate i Inline. Nagradni fond je značajan. Najbolji u vožnji BMX-a osvojit će 3.000 eura, za prvo mjestu u skejtanju 1.000 eura, a u rolanju 650 eura. Ukupni nagradni fond iznosi preko 12.000 eura. Nadalje, u B-boyingu će se moći okušati breakdanceri, a natjecanje će se održati u Seven 2 Smoke formi.

Otvorenje 13. lipnja I ove će godine hit biti napuhanci u obliku aligatora i gusarskog broda Na Kopiki se radi punom parom, kako bi sve bilo spremno za lipanj i posljednje dane ove školske godine kada omiljeno gradsko kupalište otvara svoja vrata. Radi se na remontu postrojenja, uređenju okoliša, sanitarnog čvora, izmjeni dotrajalih pločica i bojanju bazena. Prošle je godine uloženo čak 700.000 kuna, a najviše je pažnje posvećeno izmjeni dotrajalih ci-

jevi i ugradnji novih filtera kako bi se što više poboljšala kvaliteta vode za kupanje. Do otvorenja će biti zamijenjene oštećene pločice u bazenima, obavljeno bojenje bazena, bit će saniran tobogan, te uređene zelene površine i obnovljen sportski park. U tijeku je i remont filterske stanice. Cijene ostaju kao i prethodne sezone - najniže u Hrvatskoj.

Ove godine slavlje

DOBRA SEZONA

Prošle je godine u lipnju i srpnju bilo 10 posto više kupača u odnosu na 2015., a onda je sve pokvario kišni kolovoz.

GLAZBA

Još nisu otkriveni svi izvođači, ali se zna da će 9. lipnja u clubu Vega nastupiti S.A.R.S i ABOP, a 10. lipnja nasupit će Sassja i Frenkie. svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 13

BAZENI

DIJAGNOSTIKA TIJELA


TRX ZA SNAGU I IZDRŽLJIVOST TRX ILI SUSPENZIJSKA TRAKA razvio se kao rekvizit kojega su koristili vojnici Navy SEAL-a kako bi mogli trenirati i na mjestima gdje nemaju adekvatnu opremu i prostor za vježbanje.

DANAS SE TRX koristi u mnogo grupnih programa jer omogućuje izvođenje jako puno kompleksnih vježbi kojima se razvija snaga, izdržljivost, fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija.

PRILIKOM IZVOĐENJA vježbi jedan dio tijela je poduprt rekvizitom, a suprotni kraj je u dodiru s tlom. Intenzitet se prilagođava mijenjajući kut tijela u odnosu na tlo, brzinom izvedbe.

PRIJEDLOG VJEŽBA

Prijateljice bučice

1

Dolazi ljeto, vrijeme haljina na bretele i kupaćih kostima, pa je krajnje vrijeme da se učvrste i oblikuju mišići ruku i ramenog pojasa. U tome najbolje pomažu bučice. Svaku vježbu radite u tri serije s 20 ponavljanja.

4

BAZENI

ODRUČENJE Kroz izdah podići ispružene ruke sa strane tijela do visine ramena.

STOJEĆI BICEPS PREGIB Držeći bučice kroz izdah, ispred sebe, saviti ruke u zglobu lakta.

2

3

STOJEĆA TRICEPS EKSTENZIJA Kroz izdah ispružiti ruke u zglobu lakta iznad glave.

PREDRUČENJE Kroz izdah podizati ispružene ruke ispred tijela do visine ramena.

LEPTIR S BUČICAMA Kroz izdah privući savijene ruke jednu prema drugoj ispred tijela.

5 14 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

ODRUČENJE U PRETKLONU Kroz izdah podići ispružene ruke sa strane tijela.

6


BOOTY&CORE Oporavak ključne atrakcije

Rješava bol

Dva puta tjedno

Tobogan će do ljeta opet biti u punoj funkciji Djeci i mladima omiljeni tobogan na Gradskim bazenima je zbog sigurnosnih razloga više od godinu dana bio izvan funkcije. Uz remont na unutrašnjim bazenima, pristupilo se i pripremanju vanjskih bazena za nadolazeću kupališnu sezonu. Također su zamijenjene oštećene pločice, očišćene su stolice i ležaljke te se uređuju travnate površine.

No, kako stvari stoje, do ljeta će ponovo biti u funkciji. Kako bi ga posjetitelji mogli ponovo koristiti, na Gradskim su bazenima pristupili njegovoj rekonstrukciji u sklopu koje će biti potpuno izmijenjeno gazište i spust će biti ispoliran kako više ne bi bilo zapinjanja. Također, bit će izmijenjeni pokrovi iznad mješovitog bazena kao i dio garderobnih ormarića.

200.000

30.000

VANJSKI BAZENI

tobogana

kuna stoji popravak

plastičnih pokrova

kuna stoji izmjena

Program Booty & Core na Gradskim bazenima može se vježbati dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 17.55 do 18.50 sati. Na treningu srednjeg intenziteta jačaju se i učvršćuju mišići nogu, stražnjice, trbuha i leđa. Osim estetskih razloga za ovu vrstu treninga, što je ženskoj populaciji još uvijek motiv broj jedan, postoji i onaj funkcionalni i zdravstveni. Naime zbog današnjeg pretežito sjedalačkog načina života, mišići trupa i glutealne regije su slabi, neki istegnuti, a neki zgrčeni, zbog čega se, između ostalog javljaju i bolovi u leđima.

NAGRADA

Radeći pojačano na mišićnim skupinama, rješavamo se boli, a kao nagradu dobijemo lijepo oblikovane noge i stražnjicu.

svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 15

BAZENI

OBNOVA LJETNA ATRAKCIJA


TENIS I FITNESS SREDNJIKA, PAMPAS I SOKOL 16 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.


BRIGA O IGRALIŠTIMA

Tvrtka Športski objekti preuzela je upravljanje kvartovskim sportskim igralištima – ukupno 17 igrališta po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Građani su već primijetili kvalitetu redovitog održavanja.

Srednjika 3.5. Očekuje se dolazak tri stotine djece na programe koji će predstaviti Sportske igre mladih, natjecanje u graničaru i trčanju.

Cijeli tjedan 7-23h Street Workout park na Srednjiki ima više od 30 sprava. Za vježbe, rastezanje i pripreme za trčanje ili grupne sportove. svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 17

SREDNJIKA I GRADSKA IGRALIŠTA

Rekreativci zadovoljni


ODRŽAVANJE

info

ŠPORTSKI OBJEKTI će redovito održavati javne rekreacijske i sportske površine i opremu/sprave na 21 javnom sportskom igralištu na području grada, odnosno svih gradskih četvrti i mjesnih odbora. Unikom brine o zelenim površinama.

DIZAČI

Članovi Dizačkog kluba Slavonija koji treniraju na Srednjiki, sudjelovali su na Europskom seniorskom prvenstvu. U ženskoj kategoriji tjelesne težine do 48 kg Tihana Majer je zauzela 11. mjesto u sve tri discipline. Georgije Bogojević zauzeo je sedmo mjesto u trzaju, izbačaju i olimpijskom biatlonu. Tea Šojat osvojila je 15. mjesto, a Ante Vuković u kategoriji +105 kg podigao je u olimpijskom biatlonu 373 kg te osvojio 12. mjesto.

285-500

broj je telefona na koji građani mogu prijaviti oštećenja ili nedostatke na svim gradskim igralištima.

JAVNA IGRALIŠTA VIŠE NEĆE BITI ZAPUŠTENA

SREDNJIKA I GRADSKA IGRALIŠTA

Sigurnost je na prvom mjestu

Od sada Športski objekti brinu o kvartovskim sportskim igralištima SAJAM ZDRAVLJA

Povodom Svjetskoga dana zdravlja, 7. travnja, u Osijeku su se u Jegerovoj i Adamovićevoj ulici u organizaciji gradske uprave okupile mnogobrojne udruge. Ondje su i Športski objekti predstavili svoje aktivnosti.

Redovito održavanje je sada kvalitetnije riješeno Gotovo svaka od 7 gradskih četvrti i 8 mjesnih odbora u Osijeku ima na svom području barem jedno javno sportsko igralište koje je otvoreno za sve korisnike. Nakon što je na jednoga dječaka, na igralištu u Ulici Ljudevita Posavskog u Retfali, u rujnu prošle godine pao koš zajedno s metalnom konstrukcijom, Grad Osijek je preuzeo brigu o igralištima,

odnosno o troškovima izgradnje i plaćanja režijskih troškova, te posao prebacio na upravljanje Športskim objektima. Djelatnici Športskih objekata obišli su javne rekreacijske i sportske površine te utvrdili koji su to radovi hitno potrebni, vrstu i količinu potrebne sportske opreme na pojedinoj lokaciji te isplanirali potrebne radove na obnovi i održavanju.

Prva akcija uređenja započela je na košarkaškom igralištu u Retfali, a u sklopu nacionalnog projekta “Koš za koš”. 18 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

LOKACIJE

z ŠRC Heroji Rosinjače, Našičko naselje z Športsko igralište Retfala, Ljudevita Posavskog z Športsko igralište Filipovica, Bednjanska z Športsko igralište Doline, Vijenac Ivana Meštrovića z Športsko igralište Sjenjak, Sjenjak z Športsko igralište Studenski, Ivana Gorana Kovačića z Boćalište Vatrogasno naselje, Vatrogasna z Športsko igralište Jug II, Stonska z Športsko igralište Donji grad, Vijenac Murse z Športsko igralište Cvjetno, Vijenac lipa z Športsko igralište Podravlje, Princa Eugena Savojskog z Športsko igralište Tvrđavica, Tvrđavica z Športsko igralište Sarvaš, Ljudevita Gaja z Boćalište Sarvaš, Ulica hrvatskih junaka z Športsko igralište Tenja, Orljavska z Rukometno igralište Tenja, Vlatka Mačeka z Športsko igralište Klisa, Vukovarska


SREDNJIKA I GRADSKA IGRALIŠTA

VRAĆANJE U FORMU IGRALIŠTE ZA BASKET nikada nije prazno. Tako je i Miroslav Pavlović došao s prijateljem na Srednjiku, gdje su zatekli trećeg prijatelja, pa s još jednom tročlanom ekipom jednostavno zaigrali. TERENI NA SREDNJIKI idealni su vraćanje rekreativaca u formu. Tereni su dobro uređeni i svatko može naći nešto za sebe. Staza za trčanje je idealna i godi zglobovima. Ljeti jedino nedostaje hladovine.

MALI REKREATIVCI SVAKI DAN NA SREDNJIKI

Nogoš najbolje igramo u kavezu Na igralištu su i po nekoliko sati

Najdraže im je igrati na umjetnoj travi

Grupa šestaša i nešto mlađih prijatelja bezbrižno je jednog ranotravanjskog popodneva zaigrala nogoš u kavezu na Srednjoškolskom igralištu. Kažu kako su čak tri puta

tjedno u kavezu, a na Srednjiki svaki dan. Svi žive u blizini, pa im je Srednjika poput dvorišta. - Uvijek imamo prijepodne školu pa netko dođe po nekog i onda idemo

na nogomet. Dođemo ovdje, tu budemo par sati i onda idemo zajedno kući. Ovdje ćemo biti i za ljetne praznike - kaže 12-godišnji Domagoj Šutalo, koji je toga dana bio golman. Svi su učenici OŠ Franje Krežme, a jedan od njih ide i u Glazbenu školu Franje Kuhača. - Živim pokraj Sokola i svaki dan kada bih išao u glazbenu, vidio sam kako se ovdje nešto radi. Pitao sam jednog od radnika što je to pa mi je objasnio i rekao kako će s kavezom biti bolje i starijima i malima. Kada su otvorili kavez, odmah smo počeli igrati nogomet u njemu. A i super je što nam lopta ne može otići preko - kaže David Czersky.

U kavezu je bolje igrati jer se mogu skinuti patike, ne možemo se jako ozlijediti, a najvažnije je što je u hladu. Svatko od nas donese po 10, 15 kuna i tako skupimo za najam kaveza.

ZABAVNO LARA BEBEK I HRVOJE ANDROŠ

Ljubav uz partiju badmintona Nakon napornog dana, najbolje je rekreirati se uz zabavan sport kao što je badminton. Lara Bebek je već drugi puta na terenu za badminton, a njezin dečko Hrvoje Androš ovdje je prvi puta. - Badminton sam igra-

la nešto kratko u srednjoj školi pa mi je baš drago što postoje ovi tereni na Srednjiki. Bilo bi dobro kada bi podloga bila mekša, no za naše je potrebe

ok - kaže Lara koja planira dolaziti barem tri puta tjedno, za razliku od njezina dečka koji misli kako bi mu jednom tjedno ipak dovoljno.

PRAVILA

Predlažemo da se pored terena za badminton istaknu osnovna pravila igre kako bismo točno znali kako igrati.

Odlična anti-stres terapija

svibanj/lipanj 2017. ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ 19


Workout

Tu su i preko tjedna

SPORTSKA KLAPA UČENICI RUĐERICE

Vježbanje je najbolji način održavanja zdravlja i ispunjavanja slobodnog vremena. Vlado Martinić (na slici) najčešće koristi workout sprave i tartan stazu na Srednjiki, uglavnom poslije podne.

Svakog petka poslije škole igraju odbojku na Srednjiki Grupica tinejdžera, učenika 3. a i 3. b razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković redovito su na Srednjiki poslije škole. - Svaki petak, nakon tjele-

snog ostanemo ovdje. No, i preko tjedna, ako je lijepo vrijeme, skupimo se, ponesemo loptu i dođemo na igralište. Koristimo lijepo vrijeme, družimo se. Ako bude zauzeto beton-

sko igralište za odbojku, koristimo pješčano - kaže učenica Ivona Čačulović. Svi su iz Donjeg grada. Imaju zajedničku loptu. Stižu tramvajem i biciklima.

031 285 500 (tajništvo) uprava@sportski-objekti.hr www.sportski-objekti.hr

Rješenje: Nogotenis, Po, ekolog, prvak, varan, Steaua, epilozi, Dul, riva, oganj, AG, I, O, granit, R, nosata, akita, Istra, psalam

SREDNJIKA I GRADSKA IGRALIŠTA

Cijelo ljeto ista ekipa igra odbojku na pijesku, na Srednjiki ili na Kopiki.

IMPRESSUM Izdavač: Športski objekti d.o.o. Direktor: Stjepan Čuraj Urednica: Marijana Korpar Izvršna produkcija: Kulen vizija Tisak: Grafika

20 ▪ ŠPORTSKI OBJEKTI ▪ svibanj/lipanj 2017.

Športski Objekti br. 34 - svibanj/lipanj 2017.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you