Page 1

Danmarks ultimative sportsmagasin

April 2011

Optakt til VM i ishockey Kan Danmark overraske igen? Direktør Jan Lockhart

Brøndby skal genopbygges ”Vi vil vinde med egne våben – ikke FCK’s”

Real Madrid vs. Barcelona Nyt had mellem klubberne vokser frem

Dortmunds unge hær

Bundesligaens yngste spillere har genrejst storklubben

Top 15

sportens cool ikoner Björn Borg, Cantona, Zidane, april 2011 · BK 31.03.11 > 28.04.11 · Pris 49,95

000 59

Muhammad Ali…..og Jan Mølby Plus: Stefan Wessels, Silkeborg IF søger partnere, stor guide til løbeudstyr, Paris-Roubaix


Passion for Sport & Nature since 1986 - www.peakperformance.com


indhold Upfront 8 leder 10 Kort om sport 16 Krop og sundhed 20 Konkurrence 22 Månedens profil – Stefan Wessels 24 Klumme af Asker Hedegaard Boye

Legender 50 Sportens cool ikoner

Fodbold

Top 15 over de mest stilfulde og fandenivoldske sportsudøvere gennem tiden.

28 Brøndby skal et gear ned I stedet for store, dyre navne skal klubben nu satse på egne talenter og balance i økonomien. Interview med den nye direktør på vestegnen, Jan Lockhart.

Løb Special

32 Silkeborgs nødråb

58 Fart, fest og farver på en naturlig måde

Inden for tre år har SIF tabt 50 millioner kroner på fodbolden. Nu går

Præsentation og promotion af Pumas nye løbesko Faas 500.

den ikke længere. Hvis ikke blødningen i regnskabet stopper, kan en fusion blive nødvendig.

62 Løb foråret i møde SPORTSFAN har samlet det bedste udstyr til at optimere din træning.

Ishockey 66 Forventningerne på køl Sidste år overraskede det danske ishockeylandshold hele verden. Men det er langt fra sikkert, at de kan gentage det igen i år.

Bagude 72 Krop og duft 74 One to watch 76 Konkurrence 77 Konkurrence /Læserservice 78 Månedens tilbageblik

36 Dortmunds dundrende succes Med den yngste trup i Bundesligaen er Dortmund på vej til at blive en magtfaktor igen.

42 Klassisk konfrontation Hele to gange i april skal Real Madrid og Barcelona mødes, og hvor tidligere opgør handlede om regional identitet, er det nu en strid mellem globale forretninger.

6 sportsfan


Adidas F50 Adizero TRX FG

Verdens bedste

støvler FAsT lAV PRIs

1.39995 FrIt v AlG

Nike Mercurial Vapor VI FG

Adidas Predator X TRX FG

www.intersport.dk


V

ores forside-historie om sportens mest cool ikoner afslører flere ting. Den væsentligste er manglen på stærke personligheder fra nutiden, og det har været langt lettere at vælge historiske spillere end dem fra i dag. Skæve eller overvægtige spillere som Maradona og vores egen Jan Mølby, der med en nærmest doven genialitet kunne give det overrumplende, er nu i høj grad erstattet af fitnesspumpede, forfængelige og ofte forfærdelige egoer som Cristiano Ronaldo. Udviklingen med netop at fokusere på kost og rette træningsformer har selvfølgelig løftet spillet flere niveauer. Det har givet os langt flere dygtige atleter og teknikere som Messi, Iniesta, Torres og Fabregas.

Mindre videnskab, mere drama

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02 Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Rune Nymann, omw.dk rn@sportsfan.nu Tlf. 22 41 95 11 Skribenter Karsten Krogh, Andreas Kraul, Mads Davidsen, Bo Kampmann Walther, Jens Lund, Asker Hedegaard Boye og Svend Bertil Frandsen Fotografer Jørgen Brinks Korrektur Susanne Andersen

Trænerne som Arsene Wenger, Pep Guardiola og José Mourinho har ved hjælp af viden fra psykologi, idrætsfysiologi og sociologi skabt fodboldhold uden sammenligning i historien. Den fodbold, vi ser nu i Champions League, er det bedste nogensinde. Men fodbold er ikke kunstskøjteløb. Vi underholdes ikke på samme måde kun af teknisk kunnen. Fodbold er heller ikke kun videnskab. Det er teater, det er underholdning. Siden George Best med sin frisure og attitude skabte den første fodbold-superstar, har vi altid elsket de store personligheder. Spillere som Cantona, der med sin insisteren på at have sin krave anderledes end alle andre, har en karisma, der kan suge opmærksomheden til sig fra et fyldt stadion. Personer, der ofte havde blik for, at der er et liv mellem kampene, og at størstedelen af verdens befolkninger lever der og ikke med samme vilkår som privilegerede stjerner. Medierne og idoldyrkelsen har en stor del af ansvaret for det hysteri, der omkredser fodboldverdenen i dag. I takt med at opmærksomheden øges, og spillerne bliver produkter i en global økonomi, slukkes lysene i deres øjne. Derfor bør vi alle skrue ned for forventningerne til spillerne og lade dem være mennesker – med politiske holdninger, selvstændige meninger og liv. Med ret til at dumme sig. For åben mikrofon eller i privatlivet. Sportens 15 mest cool personligheder og de fem mest cool kvinder illustrerer, hvorfor personligheder er så vigtige i sport. Det viser tydeligt, hvorfor taktiske løbemønstre, kostplaner og kommunikationskurser aldrig kan afløse glæden ved at se en tyk og doven Jan Mølby lunte over midten og ændre det hele. På et sekund. God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN Emil Norsker, chefredaktør

8 sportsfan

Illustration Rune Nymann Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

www.sportsfanplus.dk Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.


UPfront Kort om sport

Smukke sportskvinder Hvis man skal finde den smukkeste kvinde i sport i dag, skal man til motorsportens verden. Det mener tyskerne i hvert fald, som i en afstemning i Bild valgte den 34-årige schweiziske racerkører Christina Surer ind på en suveræn førsteplads med omkring 50 procent af stemmerne. Christina Surer begyndte som gokart-kører og fortsatte karrieren for otte år siden i Ford-serien. Endvidere har hun deltaget to gange i 24 timers-løbet på Nürburgring. Hun har også poseret i Playboy og nået finalen i Miss Schweiz. Nummer to i afstemningen blev IndyCar-køreren Danica Patrick fra USA og Ralf Schumachers kone, Cora, blev nummer tre.

Real Madrid vil sælge stadionnavnet Foto: polfoto

Bernabeu er en institution i europæisk fodbold, men snart kan det følge andre store stadions rundt om i Europa og få et sponsornavn. Real Madrid skal nemlig bruge penge i deres evige jagt på Barcelona, og i øjeblikket overvejer præsident Florentino Perez at få penge i kassen ad den vej. En af de mulige kandidater er Fly Emirates, der allerede har lagt navn til Arsenals Emirates Stadium, men det er endnu ikke afklaret, hvem der får æren. Det nuværende stadionnavn er en hæder til den tidligere klubpræsident Santiago Bernabeu Yeste, som stod i klubben fra 1943 til sin død i juni 1978.

10 sportsfan


Kort om sport

UPfront Foto: Scanpix

Iran klar til OL-boykot på grund af logo Man skulle tro, at Irans ledere havde nok problemer med FN-sanktioner og en voksende utilfredshed i befolkningen. Men åbenbart har de stadig overskud til at slås mod andre, virkelig store problemer – såsom logoet til OL i London. Det officielle Iran mener nemlig, at legenes logo er sprængfyldt med racisme. Hvor man skulle tro, logoet skulle vise 2012, mener iranerne, at der skjult står ’Zion’. Det er et begreb fra Biblen og et synonym for jødernes jagt på Det Hellige Land - eller bare et sikkert sted at være. Og det provokerer altså iranerne voldsomt. Derfor truer de nu med boykot. ”Desværre er vi vidne til, at de kommende olympiske lege står over for en alvorlig udfordring, som sikkert er født af nogle menneskers racistiske ånd.” En talsmand fra arrangørerne er forundret over den iranske opfattelse. ”London 2012-logoet repræsenterer året 2012 - ikke andet. Det blev lanceret i 2007 efter test og undersøgelser. Vi er overraskede over, at denne klage kommer nu.” Andre iagttagere har tolket logoet anderledes. Således har nogen ment at kunne se, at det forestiller Lisa Simpson fra tegnefilm-serien ’The Simpsons’, mens hun ligger på knæ foran en mand. Det har dog ikke medført trusler om boykot fra USA’s side.

Præsidenten tissede i spillernes biler Alle kan have brug for at komme af med deres vrede over dårlige resultater, men visse fodboldpræsidenter har det med at gå en smule over stregen. Angriberen Roque Santa Cruz, der nu er lejet ud til Blackburn, fortæller nu om en af de mere besynderlige episoder fra dengang, han spillede for Club Olimpia fra den paraguayanske hovedstad Asunción. Her brugte fodboldpræsidenten urin til at vise sin holdning til visse spilleres præstationer. ”Når en spiller havde leveret en dårlig indsats, spankulerede han op til deres bil og tissede ind i den, mens de stod ved siden af hinanden,” fortæller Santa Cruz og fortsætter: ”Jeg kan huske, at vi engang tabte et vigtigt regionalt derby. Præsidenten kom ind i sovesalen, hvor vi alle overnattede forud for kampe, og tømte sin pistol op i loftet.” Roque Santa Cruz spillede for Club Olimpia i hjemlandet fra 1997 til 1999, inden turen gik til Bayern München.

Bundesliga-klubber jagter Bendtner Det virker mere og mere sikkert, at Nicklas Bendtners dage hos Arsenal er talte. I øjeblikket løber det konstant med rygter om, hvor han skal hen, og angiveligt skulle danskeren især være et hot navn i den tyske Bundesliga. Ifølge den engelske avis The Mirror er alle de største klubber som Schalke 04, Dortmund og Bayern München interesseret i at få tilknyttet danskeren. Prisen på Bendtner skulle angiveligt være omkring 90 millioner kroner. sportsfan 11


Foto: Polfoto

UPfront Kort om sport Pletskud 1. Don Ø på vej tilbage til FCK Igen går der rygter om et snarligt comeback for formanden, ’formerly known as Mr. FCK’. Hvis han skulle vende tilbage, bliver det ondere, surere og mere magtfuld end nogensinde. Han vil æde journalister og små Bjerregaardere til morgenmad. Det bliver vildt. 2. Økonomisk ansvarlighed i superligaen Det er så småt begyndt at gå op for flere og flere klubber, at de fede tider er forbi. Det er godt nyt for de danske talenter, da der ikke længere er råd til anden- og tredjerangsspillere fra Brasiliens overskudslager. 3. Christian Eriksen stormer frem Hver uge laver han store præstationer, og det virker som om, der ingen grænser er for, hvor langt han kan gå. Det bliver interessant at se, om succesen forvandler ham til Bendtner.

Forbier 1. Caroline spiller tennis med diktator Man skal lede længe rundt om i verden efter en ondere diktator end den hviderussiske galning Alexander Lukashenko. Alligevel valgte Caroline Wozniacki at give ham en krammer efter en opvisningskamp og også tage et par bolde med ham. Bare for sjov. Næste uge er det opvarmning med Nordkoreas Kim Jong-il og strækøvelser med Irans Mahmoud Ahmadinejad. 2. Ove P måtte gå Det er altid trist, når en dedikeret og dygtig mand fejler. Til gengæld var han mand nok til at indse, at noget nyt måtte ske. Og mon ikke han vender tilbage til Esbjerg en dag…

Det bedste karrierestop i professionel fodbold Egentlig ville Alyssa Miller helst have været fodboldspiller, men mænd over hele verden er nok taknemmelige for, at hun valgte karrieren som swim suit model i stedet. Selv om hun sikkert også ville gøre sig godt i knæstrømper og benskinner, klæder undertøjs-kollektion fra det italienske modefirma Intimissimi hende nu alligevel bedre. Den 20-årige skønhed har også tidligere optrådt i Sports Illustrated.

12 sportsfan

3. Ferguson og dommerne Presseboykot og konstante udfald mod dommerne. Er verdens bedste manager ved at miste grebet om virkeligheden?


UPfront Kort om sport

Ud over alle Paris-Roubaix er cykelhistoriens ældste og mest prestigefyldte løb, der skydes i gang 10. april. Løbet, som Jørgen Leth har skildret i sin film ’En forårsdag i helvede’, er med sine 260 benhårde kilometer på asfalt, grus, mudder og ikke mindst brosten en ren kamp for overlevelse. Her er det kun de allerstærkeste, der kan gøre sig forhåbninger om at gennemføre. I år tilskrives danskerne ikke mange chancer. Af Svend Bertil Frandsen

”Det er kaos på to hjul, intet mindre. Den fysiske udfoldelse, brostenene, punkteringerne, fortidens legendariske bedrifter, lidelsen i ansigtet på rytterne, vanviddet skaber alt sammen et cykelløb, hvis lige ikke findes i cykelkalenderen. Det fortæller Rolf Sørensen, der også understreger, at løbets hårdhed overgår en frygtindgydende bjergetape i Tour de France. ”Du kan klatre over tre-fire bjerge uden for kategori i Tour de France og stadig være klar to dage efter, hvis du er i form. I Paris-Roubaix skal du hvile dig i mindst en uge for at restituere, og selv om du har ’diamanter’ i benene, så kører du de sidste 30-40 km i Paris-Roubaix ude over din egen fysiske grænse,” siger Rolf Sørensen, der i sin tidlige karriere blev forbudt at køre løbet af sin sportsdirektør ved Ariostea-mandskabet, Giancarlo Feretti, på grund af den høje risiko for skader i løbet. Den ca. 260 km lange rute, som rytterne tilbagelægger på vej til målet på cykelbanen i Roubaix, justeres en smule fra år til år, da nogle af de gamle vejes overflader bliver renoveret. Løbsarrangørerne forsøger dog at erstatte dem med andre udfordrende brostensveje for at opretholde løbets karakter. Løbet minder i sin opbygning meget om Ronde van Vlaanderen, idet den første del af ruten er flad og uden udfordringer, hvilket giver gode muligheder for et udbrud til at komme af sted. Dernæst kommer de første udfordringer, indtil finalen indledes langt udefra. Nøglepunktet på ruten Det første af i alt 27 brostensstykker, Troisvilles, kommer efter 75,5 kilometer og nævnes af Rolf Sørensen som et af de absolutte nøglepunkter på ruten, hvis man skal vinde løbet. ”Du skal sidde mellem de forreste, når du kører ind på det første stykke brosten, ellers kommer du til at sidde og jagte resten af løbet. Kan du dernæst komme ud af Arenbergskoven som en af de første, får du et enormt adrenalin-kick og ekstra tro på, at drømmen kan realiseres. Og til allersidst vil Carrefour de l’Arbre (efter 242 km) sandsynligvis skille de sidste bukke fra fårene,” siger Rolf Sørensen, der ikke kan forestille sig, at nogen danskere har muligheder for at tilegne sig brostens-trofæet. ”Matti Breschel er slet ikke der, hvor han skal være efter sin skade. Han ville ellers have været en af favoritterne. Jeg tror, at Alex Rasmussen på sigt vil kunne vinde løbet. Men han viste svigtende form i Paris Nice. Mine favoritter er Tom Boonen, Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha og ikke mindst Fabian Cancellara, som er den absolutte favorit. Det er de eneste, der har råstyrken til at kunne indsætte det arbejdsraseri, der kræves for at vinde.” 14 sportsfan


Kort om sport

UPfront

grænser Foto: Scanpix

På den i alt 260 km lange rute skal rytterne igennem 27 brostensstykker i forårsklassikeren Paris-Roubaix.


SPICE IT UP NEW CLEAN SPICE

conditioning shampoo

VĂŚkker sanserne og stimulerer hovedbunden med en varm krydret duft.

16 sportsfan


All rights reserved. 2009

50 YEARS INSPIRING THE PROFESSIONAL EDGE GET INSPIRED. BE PART OF IT. REDKEN.DK


UPfront angribere

De fem bedste angribere Ronaldo er netop gået på pension, og det har fået soccerlens.com til at se tilbage på nogle af de største strikere de seneste 20 år.

5. Filippo Inzaghi, 37 år, italiener (karriere; 1991- ) En mand, der er født offside. Og konstant bevæger sig på grænsen. Også når det gælder skuespil og teatralske fagter. Men ud over det er han også en af alle tiders fantastiske målscorere. Han har vundet VM og to gange Champions League. I den europæiske turnering har han scoret 70 mål, hvilket er en rekord, han deler med Raul. I Serie A har han i sin tid scoret 10 hattricks, og man kunne blive ved med vilde statistiker. Og han er stadig aktiv. Faktisk er han i en alder af 37 den ældste målscorer i Champions League. 4. Romario, 45, brasilianer (1985-2009) Den brasilianske smørdreng kunne ikke mange spektakulære tricks, men han var altid en uhyre farlig skarpretter. Johan Cruyff kaldte ham et geni i målfeltet, og hans omkring 1000 mål i karrieren tyder på en vis træfsikkerhed, når det gælder. 3. Raul Gonzalez, 33, spanier (1994-): Mange havde måske dømt ham færdig efter skiftet til Schalke, men også her kan han score mål – ikke mindst i Champions League. Hans 18 sportsfan

statistik fra Real Madrid er forbløffende, hvor han holder rekorden for flest spillede kampe med 741 og flest scoringer med 323. 2. Thierry Henry, franskmand, (1994-) Han har scoret nogle af de flotteste mål i Premier Leagues historie, og han har også altid vist sig frem som sportens gentleman (på nær, hvis man spørger irerne). En elegant dræber. 1. Ronaldo, 34, brasilianer (1993-2011) Man kan med rette spørge, om det ikke kunne være blevet til endnu mere for denne gudbenådede spiller, der på sit højdepunkt var uden sammenligning. For mange skader, for svag rygrad. Især i de seneste år. Men her er alligevel lidt tal, som illustrerer en smule af, hvor skarp han egentlig var. 44 mål i 44 kampe for Cruzeiro, 54 mål i 57 kampe for PSV, 47 mål i 49 kampe for Barcelona, 59 mål i 99 kampe for Inter, 104 mål i 187 kampe for Real Madrid, 9 mål i 20 kampe for AC Milan, 35 mål i 69 kampe for Corinthians, og 62 mål i 97 kampe for det brasilianske landshold.


ny Økologisk cerTificereT hud- og hårpleJeserie

Økologisk cer tificeret (ECOCERT) • CO2 neutrale • 100% naturlig oprindelse • Dermatologisk testet

Ingen kons er v er ingsmi dler Ingen kunst i g par f ume Ingen kunst i ge far v e st o f f er Ingen mineralske oli er

Foto: Scanpix

FC Roskilde-Skive, Thomas Dahlgaard, Jannick Larsen

Få s k u n p å a p o t e ke r n e

Henrik Windstedt in Juneau Jacket - www.peakperformance.com


UPfront Kort om sport

Caroline i 3D

Vind økologisk hudpleje En helt ny, fransk, økologisk hudplejeserie er nu kommet ind på det danske marked og er klar til at tage økologisk hudpleje til et helt nyt niveau. Be SAVE er baseret på økologiske urter fra de franske alper og er certificeret af Ecocert. Der bruges kun de bedste ingredienser, og emballagen er miljøvenlig. Priserne på produkter ligger fra kun 69 kr. til 125 kr., og serien dækker pleje af ansigt, hår, hænder og krop. Den er egnet til både tweens, teenagere og en mere moden hud og kan derfor bruges af hele familien. Emballagerne er meget tiltalende og muntre med masser af farve, og produkterne dufter af frugt og blomster. Disse farver og dufte er selvfølgelig alle naturlige, da der ikke anvendes hverken kunstige farvestoffer, parabener eller parfume i nogen af produkterne. For at deltage skal du skrive en mail til kon@sportsfan.nu og svare på følgende spørgsmål. Du kan deltage indtil den 22. april. 2011. I hvilken by skal OL afholdes næste år?

20 sportsfan

Foto: adidas

Man har allerede gjort det med fodbold, og nu får også tennisfans mulighed for at se udvalgte kampe i 3D. Slutkampene i Wimbledon vil i år transmitteres i 3D, og dermed kan man komme helt tæt på blandt andre Caroline Wozniacki (hvis hun kommer så langt). I første omgang vil det kun være herrernes semifinaler samt finale plus damernes finale, der sendes ud i den nye teknik. Det er endnu uvist, i hvilket omfang danske tennis-fans vil få mulighed for at opleve den nye transmission af slutkampene. I England vil udvalgte 3D-egnede biografer vise kampene, mens tyskerne vil kunne købe adgang via pay-tv på Sky. Kvindernes finale spilles 2. juli, og herrernes den 3. juli 2011.


IMEDEEN Tan Optimizer™ Forbered huden til sol og sommer allerede nu Få større udbytte af forårs- og sommersolen med IMEDEEN Tan Optimizer™ kapsler. For endnu tydeligere at signalere sol og sommer, kommer Tan Optimizer fra dette forår i en helt ny og funky emballage. Indholdet derimod er stadig den velkendte og virksomme kapsel.

Ønsker du smuk hud fra top til tå, så tag en IMEDEEN Tan Optimizer kapsel dagligt, en måned før, under og gerne en måned efter ophold i solen. Så vil du opnå en smukkere solbrun hud med mindre sol. IMEDEEN Tan Optimizer er fyldt med naturlige planteekstrakter og vitaminer, som forbereder din hud til solen indefra og hjælper med at beskytte mod solens skadelige UV-stråler. Tan Optimizer er med til at mindske rødme og forlænger den solbrune farve. Videnskabelige og kliniske undersøgelser viser, at IMEDEEN Tan Optimizer stimulerer produktionen af melanin – hudens eget bruningsog beskyttelsespigment. IMEDEEN Tan Optimizer hjælper dig med at forberede, beskytte og bevare en solbrun forårs-og sommerhud. IMEDEEN Tan Optimizer erstatter ikke brugen af solbeskyttelse og skal altid anvendes sammen med en passende solfaktor. Pris: IMEDEEN Tan Optimizer 60 stk. 2 måneders forbrug kr. 410,-

www.imedeen.dk


UPfront Kort om sport

Fransk amatørklub giver bud på Messi Går den, så går den. Sådan tænkte formanden for den franske amatørfodboldklub, FC Borne, angiveligt, da han for sjov afgav et officielt tilbud på Barcelonas Lionel Messi. Det franske fodboldforbund, der skulle sende papirarbejdet til Spanien, kunne dog ikke se det sjove. De har nu suspenderet klubformanden i seks måneder. ”Vi kan ikke tillade sådan en opførsel. Selv om det måske var ment som en joke, er vi her for at håndtere virkelige ting,” siger Yves Begon, formand for det franske fodboldforbunds registrerings kontor.

”Det, vi blev udsat for, føltes som mental voldtægt.”

Foto: adidas

Jesper Grønkjær efter FCK’s første nederlag til Chelsea

”Spillerne skal ikke glemme, at de spiller af kærlighed til spillet og deres klub. Spillerne i dag elsker en hvilken som helst klub, der er klar til at betale dem lidt mere. Det er den store fare mod spillet.” Pele

”Der var kaos i klubben ved salget. Der var snak om alle mulige projekter. På mange måder mindede det mig om min tidligere klub, Atletico Madrid. En stor historie, mange idéer, men uden pengene ville det tage tid. Det har jeg ikke.” Fernando Torres om tiden lige før ejerskiftet i Liverpool.

Liverpool tæt på franskmand I sommervinduet vil den nordengelske klub foretage flere indkøb i kampen for at genrejse klubben til tidligere tiders storhed. En af de forstærkninger, der allerede nu skulle være på plads, er den 24-årige midtbanespiller Sylvain Marveaux fra Rennes. Hans kontrakt udløber til sommer, og Liverpool vil dermed kunne få ham på en fri transfer, og en aftale skulle ifølge spilleren selv være på plads. Sylvain Marveaux har spillet hele sin karriere i Rennes og har spillet flere kampe for det franske U21-landshold.

22 sportsfan

”Jeg går ikke ind for at kritisere dommere, for jeg synes ikke, man får noget ud af det. Men managere ser anderledes på det. Ikke kun vores egen, men også andre, heriblandt én vi alle kender til.” Arsenals formand, Peter Hill-Wood, med henvisning til Manchester Uniteds Alex Ferguson.

”Jeg har ikke haft en fridag i 25 år, så det bliver en ny situation for mig, og så må vi se, hvordan jeg reagerer. Men jeg regner da med at skulle arbejde som træner igen på et tidspunkt.” Ove Pedersen efter sin afsked med Esbjerg


WWW.DECUBAL.DK Kort om sport

UPfront

DECUBAL FOR MEN Serien består af fire produkter, særligt udviklet til mænd. Produkterne er uden farve og parfume. BARBERING UDEN RØD OG IRRITERET HUD! Trin 1: Ansigtsvask Med Decubal Face Wash Gel fjerner du fedt og snavs. Gelen indeholder frugtsyrer, der fjerner døde hudceller og derved forebygger indgroede skæghår.

Trin 2: Barbering Ved hver barbering fjerner du hudens eget beskyttende lag. Decubal Shaving Gel forebygger, at huden bliver rød og irrirteret under barberingen.

Trin 3: Ansigtspleje Decubal 2 in 1 Face Cream. I et og samme produkt får du fugtgivende ansigtscreme og beroligende after-shave på én gang, så du slutter barberingen af nemt og hurtigt. Decubal tilbyder også en Deodorant Stick uden parfume, som er god til sart hud. Læs mere på

www.decubal.dk

sportsfan 23


UPfront Månedens profil Foto: Polfoto

FAKTA: NAVN: Stefan Wessels KLUB: OB POSITION: Målmand FØDSELSDAG: 28. februar 1979 (32 år) NATIONALITET: Tysk HØJDE: 190 cm VÆGT: 90 kg TIDLIGERE HOLD: FC Bayern München, 1. FC Köln, Everton FC, VfL Osnabrück, FC Basel 1893 TITLER: Tysk pokalvinder 1999 og 2000, tysk mester 2000, 2001 og 2003, Champions League-mester 2001

Det ligner sidste chance OB har endnu engang givet en falleret udenlandsk profil muligheden for at få karrieren på rette kurs igen. Denne gang er det Stefan Wessels, der håber at finde den stabilitet for sit spil og familie, han har manglet i mange år. Af Jens Lund

24 sportsfan


Månedens profil I 2001 vandt OB's nye målmand, Stefan Wessels, Champions League. Han var godt nok reserve og skadet, men ikke desto mindre var han en del af den Bayern München-trup, der kunne lade sig hylde som konger af Europa efter finalesejren over Valencia. Samme år kunne Wessels og de øvrige Bayern München-spillere også juble over endnu et tysk mesterskab; Wessels andet. Det var lykkelige tider i München dengang, også for den bare 22-årige Stefan, der trods sin status som suppleant for Oliver Kahn og Bernd Dreher nød det hele i fulde drag. "Vi vandt på Stadio San Siro i Milano - et fantastisk stadion - og det var en utrolig oplevelse. Jeg vil aldrig glemme det. Og modtagelsen hjemme i München. Det var fantastisk. Vi kørte i åbne limousiner fra lufthavnen til Marienplatz i München, og der var proppet med mennesker," fortæller Stefan Wessels. Sceneskift til mere ydmyge og neddæmpede forhold i Ådalen i Odense, foråret 2011. Stefan Wessels og målmandskollegerne er i gang med træningen på OB's kunstgræsbane. Champions League-triumfen er på mange måder langt væk. Nu gælder det OB og SAS Ligaen. OB’s målmandstræner, Tom Sterobo, pisker sin nye elev gennem en effektiv, tempofyldt træning. På samme måde som den tyske målmandslegende, Sepp Maier, gjorde det, da han var målmandstræner i Bayern München. "Sepp Maier var mit idol, og det var fantastisk at have ham som målmandstræner. Jeg udviklede mig meget som målmand i den periode. Og Oliver Kahn viste mig jo, at det virkelig kunne betale sig at træne benhårdt. Han var ekstremt professionel og arbejdede hårdere end nogen anden," siger Stefan Wessels. Stefan Wessels fik sit lille gennembrud på den internationale fodboldscene allerede to år inden Champions League-sejren i en alder af blot 20. Med skader til blandt andet Oliver Kahn blev Wessels en del af cheftræner Ottmar Hitzfelds udvalgte til Champions League-kampen mod Rangers FC på Ibrox i Glasgow. Målmand med briller Avisen The Guardian omtalte han som ’en målmand med briller, der aldrig har spillet en kamp på seniorniveau’. Men Wessels impo-

UPfront

”Sepp Maier var mit idol, og det var fantastisk at have ham som målmandstræner. Jeg udviklede mig meget som målmand i den periode.” nerede. Kampen sluttede 1-1, og tyskeren havde med flere gode redninger sin store andel i resultatet. Lige dér fik den lange målmand vist, at han kunne være med på absolut topniveau, og selv kalder han da også kampen for et personligt højdepunkt i karrieren. Lavpunktet kom ni år senere. Og her skal forklaringen faktisk findes på, hvorfor Wessels i dag er målmand for OB i Superligaen. Inden da havde Wessels forladt Bayern München for at blive førstemålmand i 1. FC Köln. Derfra videre til engelske Everton, men efter en enkelt sæson på godt og ondt i Premier League-klubben (hvor Wessels blandt andet spillede sammen med danske Thomas Gravesen) besluttede den tyske målmand at vende hjem til Tyskland. Klubben Osnabrück befandt sig godt nok i den næstbedste række, 2. Bundesliga, og det var klart et skridt tilbage, men det var som hjem for Wessels, der var født blot et langt udkast derfra. "Det føltes rigtigt, og jeg var ikke i tvivl om, at det var det rigtige sted for mig og familien. Vi havde mere eller mindre allerede planlagt, at her skulle vi tilbringe de næste mange år også efter min fodboldkarriere. Men for første og eneste gang nogensinde i min karriere fik jeg problemer med træneren (Claus-Dieter Wollitz, red.). Jeg ved ikke, hvad der skete, men lige pludselig røg jeg af holdet," fortæller Stefan Wessels. Uholdbar situation Situationen var uholdbar for Wessels, der måtte se fremtidsdrømmene kollapse. Familien Wessels måtte rykke teltpælene op og tage til Schweiz, hvor den lokale fodboldklub FC Basel stod og manglede en akut - men midlertidig - afløser for deres skadede førstemålmand. En klar nødløsning, fortæller Wessel. "Vi havde det rigtigt godt i Basel, men det var jo ikke en langsigtet løsning, og da min

kontrakt udløb, kom der så et nyt problem: Markedet rørte sig overhovedet ikke. Vi var en lille håndfuld gode, tyske målmænd, der stod uden kontrakt. Blandt andet Michael Rensing og Timo Hildebrandt.” Timo Hildebrand var arbejdsløs det meste af efteråret, for til sidst at komme til portugisisk fodbold. Michael Rensing sad også ude i flere måneder, inden han kom på kontrakt i 1. FC Köln. Og for Stefan Wessels skulle der gå næsten et halvt år, inden han kunne sætte sin underskrift på en kontrakt - i danske OB. "Det var et frustrerende halvt år. Jeg var ikke interesseret i flere nødløsninger. Min familie skulle have et sted, hvor vi kunne slå os ned, og hvor forholdene var i orden. Det fandt vi i OB, og jeg er meget tilfreds med mit valg. Det virker som en rigtig god klub med store ambitioner, og det er selvfølgelig attraktivt for en spiller som mig. Jeg betragter mig selv som meget ambitiøs," siger Wessels. Foreløbig gælder kontrakten indtil sommeren 2012, men 32-årige Wessels vil bestemt ikke afvise, at han bliver på Fyn længere tid. Behov for ro Familien skal have ro, og kan Stefan Wessels løfte arven efter de højt profilerede forgængere, Roy Carroll og Arek Onyzsko, kommer Odense måske til at spille den rolle i Wessel-familiens liv, som Osnabrück var tiltænkt. Også selv om det her næppe bliver til flere Champions League-titler, som den OB's målmand vandt i 2001. Men mindre kan også gøre det. "At spille i Champions League er noget af det største for en fodboldspiller, og hvis OB kan være med i næste sæson, ville det være fantastisk. Vi har et godt hold med mange dygtige spillere, der kan gøre en forskel, og jeg tror, at vi kan sikre os den andenplads, der giver plads i kvalifikationsrunden til Champions League næste år. Det ville være fantastisk at være med til."

sportsfan 25


UPfront Ekspert-analyse Det er oftest stjernespillerne eller klubejerne, der stjæler overskrifterne. Men fodboldens mest afgørende aktør er i dag sportsdirektøren, mener journalist Asker Hedegaard Boye.

Sportsdirektøren sikrer stabilitet og retning Sportsdirektøren er på mange måder den mest interessante skikkelse i moderne topfodbold. Præsidenten, klubejeren eller den administrerende direktør sidder på pengekassen. Cheftræneren bestemmer spillets skabelon, og spilleren udfører taktiktavlens idéer i praksis. Men det er helt og holdent op til sportsdirektøren at sikre den sportslige kontinuitet og holde klubben på en fast kurs år efter år. Man kan skifte ejeren, cheftræneren og topspilleren ud. Men når sportsdirektøren forlader skuden, bør alarmklokkerne begynde at ringe. Denne erkendelse er efterhånden ved at nå alle egne af det europæiske fodboldlandskab. Engang for ikke så forfærdeligt mange år siden var sportsdirektøren en skikkelse, der næsten udelukkende fandtes i Italien. Ja, faktisk har il direttore sportivo været en nøglefigur i italiensk fodbold lige siden Anden Verdenskrig. Det er der en god grund til. I Støvlelandet ved de fleste klubpræsidenter ingenting om fodbold, mens cheftræneren er en stakkel, man skifter ud, før han selv aner det. Dette tomrum mellem den øverste ledelses manglende indsigt og trænerens usikre arbejdsvilkår er som skræddersyet til sportsdirektøren. 26 sportsfan

I de seneste 10-15 år har andre fodboldkulturer taget ved lære af den italienske model. Som hovedansvarlig for køb/salg, talentrekruttering og udvikling af en langsigtet sportslig strategi er sportsdirektøren blevet den konstant, der forbinder fortid, nutid og fremtid i den enkelte klub. Herhjemme er vi også hoppet med på trenden. Sportsdirektører som Brian Steen Nielsen i AGF, Jens Ørgaard i FC Midtjylland, og Carsten V. Jensen i FC København har – nogle på godt, andre på ondt – ikke alene sat deres præg på én klub. De har tegnet konturerne til fremtidens fodbold i Danmark. Meget tyder således på, at sportsdirektøren vil få øget magt i de kommende år – i udlandet såvel som i Danmark. Men hvorfor nu det? Kort og godt fordi klubledelserne har brug for en garant for sportslig stabilitet og retning i en ellers flygtig verden, hvor cheftræneren i gennemsnit beholder sit job i to år, spilleren i to og et halvt år. Det eneste alternativ til en klarsynet sportsdirektør synes at være den britiske managertype, der i praksis både er cheftræner og sportsdirektør. Men denne dobbeltrolle kræver et sjældent stort format, og hverken Alex Ferguson’erne eller Arsène Wenger’erne hænger jo ligefrem på træerne.

I de seneste 10-15 år har andre fodboldkulturer taget ved lære af den italienske model. Som hovedansvarlig for køb/salg, talentrekruttering og udvikling af en langsigtet sportslig strategi er sportsdirektøren blevet den konstant, der forbinder fortid, nutid og fremtid i den enkelte klub.


OU CAN” Y IF E M H C T A TAKE “C

E M E R T X E E H TO T

NYHED – Energi som virker på minutter og varer i timer! Gerimax Extreme Energy giver dig et kraftigt energiboost og sikrer, at du har tilstrækkelig energi til at klare krævende mentale og fysiske udfordringer. Naturens egen energibombe giver dig ny energi – her og nu! 1:

Forbedrer blodgennemstrømningen i kroppen. Og tilfører kroppen kraftfuld og hurtigvirkende energi.

2:

Reducerer træthed og forbedrer din mentale og fysiske ydeevne – inden for 30 minutter!

MAX ENERGI MAX OVERSKUD


Foto: Jørgen Brinks

”Hvis det ikke er sidste chance, så er det i hvert fald begrænset, hvor mange flere skud vi har i bøssen, hvis vi ikke lykkes denne gang.” Brøndbys direktør Jan Lockhart ved, at klubben ikke kan tåle mere uro.

28 sportsfan


Brøndby skal et gear ned Ikke flere Farnerud’er. Ikke flere Gislason’er. Ikke flere fejlkøb. Vestegnenes nye ledelse kommer ikke med forstærkninger, men med ny-realisme og benhård fokus på økonomien. Nu satser man på en langsom genopbygning på et fundament af egne talenter, der først skal bringe klubben helt til tops om nogle år. Af Emil Norsker

Han har ikke været der længe, den nye Brøndby-direktør Jan Lockhart, men han kender allerede nogle af smutvejene i stadionets administrationsbygning. Her har han blandt andet fundet kaffeautomaten ude i det lukkede kantinekøkken, og han kan anbefale den maskinebryggede cafe au lait. Helt ukendt med det hele er han nu heller ikke, for han har været sponsor gennem mange år som direktør for Apollo Rejser og har før bevæget sig rundt på flere af disse gange, der også er vejen til klubbens vip-lokaler. Nu skrider han roligt gennem Vilfort Lounge, ikke for at sætte sig til rette ved sponsorernes højbord, men for at sætte sig i Per Bjerregaards gamle kontor. Det er her, forgængere som Hermann Haraldsson, Frank Buch Andersen og Ole Palmå også er kommet, hyldet og siden sparket ud hurtigere, end man kan nå at sige ’galehus’. Faktisk er direktørernes tid på posten blevet kortere og kortere i takt med, at presset er vokset udefra. Deres forløb har alle haft samme mønster, hvor Per Bjerregaard hver gang i begyndelsen har udråbt dem som frelsende engle, der skulle bringe ro, rigdom og sportslig lykke, og hver gang er det endt med hårde armlægninger og brutale fyringer. Altid med Per Bjerregaard stående til sidst. Den ensomme sejrherre. Hvis denne nye direktør, der kommer med fine anbefalinger fra erhvervslivet, får samme tur i Brøndby-møllen, vil det overskride det absurde. Jan Lockhart er da også bevidst om, at han er noget nær sidste stop, før klubben forvandler sig fra flagskib til fuldbyrdet fiasko. ”Jeg har selv siddet som sponsor og tænkt: ’nu må de tage sig sammen’. Selv om Brøndby har en robust goodwill, er der grænser for, hvor længe en forretning og et varemærke kan holde til det tryk og

den kritik, man har været udsat for de seneste år. Nu skal der ro på. Og selvfølgelig skal vi gøre nogle ting bedre, end vi har gjort tidligere. Hvis det ikke er sidste chance, så er det i hvert fald begrænset, hvor mange flere skud vi har i bøssen, hvis vi ikke lykkes denne gang.” Hvor er forstærkningerne? Men hvis Brøndby skal lykkes, hvor er så kavaleriet? Hvor er de forstærkninger – ikke mindst i angrebet – som alle fans, medier og selv modstandere råber på? De kommer ikke, fortæller Jan Lockhart. Trafikken går derimod den anden vej, som man allerede så det i januar. Her fik klubbens nye sportslige ledelse med Ole Bjur i front afskibet tre af klubbens mest løntunge spillere, der i flere sæsoner ikke havde bidraget med ret meget positivt, og hvoraf flere af dem var direkte mistænkt for at udføre ’klub-skadelig virksomhed’. ”Der har været købt rigtigt mange dyre spillere ind de seneste år, fordi man regnede med, at man skulle i Champions League. Og det er man ikke kommet. Det regnestykke er ikke gået op. Vi har derfor stået uden de store indtægter fra Europa, mens vi samtidigt har fået regningen i form af høje spillerlønninger. Vi er inde i en proces, der går ud på at slanke truppen og få sænket lønnen lidt – for ikke at sige en del.” Skal I generelt et trin ned, for man har før set Brøndby være lønkonkurrerende med FCK? ”Lige nu er vi i hvert fald nødt til at gå et gear ned. Det kan vi så kompensere for ved at udvikle de mange talenter, vi har. Det betyder, at vi skal have professionaliseret vores talentarbejde yderligere for at få talenterne skolet ind til Superliga-truppen.”

sportsfan 29


” Vi vil bygge et hold op af egne talenter, kombineret med nogle få klassespillere udefra. Det skal om nogle år – måske tre – først for alvor kunne bide skeer med FCK igen. Det skal være baseret på vores egne våben. Ikke på deres.”

Ikke småpenge Det er ikke småpenge, der mangler i Vestegnens kasse. Klubben har alene sidste år tabt op mod 35 millioner kroner. Primært fordi man har nedskrevet spillertruppens værdi, men også driften kører med underskud. Et scenarium, der går igen i de fleste Superliga-klubber, som må kæmpe hårdere for at få flere sponsorer og tilskuere på lægterne. Et af stederne, hvor man kan vende selv de tungeste underskud, er ude i Europa. Spørg bare i København, hvor man har vendt ligaens værste regnskab på minus 100 millioner til et overskud på over 30 millioner kroner. I år findes der oven i købet tæt på en genvej til Champions League, da selv andenpladsen i Superligaen får adgang til kvalifikationskampe. Og til næste år bliver det endnu bedre. Her betyder danske klubbers gode europæiske resultater, at danmarksmesteren kommer direkte i gruppespillet, hvilket garanterer et beløb på omkring 100 millioner kroner. Derfor må det da være fristende for en ny direktør at satse bare halvdelen af det beløb på nye spillere, som kan skaffe det, Brøndby så desperat behøver – sportslig og økonomisk medvind. ”Vi må se til sommer, om vi skal forstærke os på nogle pladser. Men vi kommer ikke til at hive mange millioner op af foret. Det kan jeg sige med sikkerhed. Vores økonomi er ikke til det, og det ville undre mig meget, hvis andre klubber i Superligaen kommer til at være aggressive i transfervinduet. Man skal ikke glemme, at langt de fleste klubber er i samme situation som os. I de kommende år vil vi generelt se et faldende lønniveau.” Penge ikke garanti for sportslig succes Men er du ikke bange for, at hvis det også næste år skal lykkes FCK at blive mestre og dermed få adgang til 100 millioner kroner, vil løbet være kørt? De vil komme for langt væk? ”Jo, det kan du sige. Men jeg kan også frygte, at vi lægger et stort millionbeløb på rouletten og fejler. Regningen ville blive alt for stor. Selv om man investerer stort, er det heller ikke ensbetydende med succes. Real Madrid har f.eks. købt spillere for over to milliarder kroner, men de er stadig bagefter Barcelona. Fodbold er andet end penge. Og det vil vi også gerne bevise. Vi vil bygge et hold op af egne talenter, kombineret med nogle få klassespillere udefra. Det skal om nogle år – måske tre – først for alvor kunne bide skeer med FCK igen. Det skal være baseret på vores egne våben. Ikke på deres.” Hvis man ser på de Brøndby-direktører, der har været igennem 30 sportsfan

de seneste år, startede det med den udefra kommende Hermann Haraldsson fra reklamebranchen. Da det gik i vasken, rekrutterede man internt. Tættere og tættere på Bjerregaard. Frank Buch Andersen kom fra Brøndbys egen bestyrelse, mens hans efterfølger Ole Palmå blot blev rykket et hak frem fra kommerciel direktør til administrerende. Uenighed om strategien Det sidste job holdt han kun få måneder, før han selv sagde op. Efter uenighed med Per Bjerregaard om strategien. I samme manøvre tog tre bestyrelsesmedlemmer også deres afsked, og de er nu blevet erstattet af Brøndbyfolk fra den gamle garde. Men hvad med den nye direktør? Er hans primære kvalifikation, at han gør som far Bjerregaard siger? Ikke hvis man spørger hans tidligere konkurrent, Stig Elling, salgsdirektør i Star Tour. ”Brøndby får en dygtig direktør, som ikke er bange for at bide fra sig. Derudover er han en god menneskekender, som man kan have tillid til. Jeg har stor respekt for den måde, han leder på. Jan er den dygtigste leder i rejsebranchen. Ingen nævnt - ingen glemt. Kun Jan Lockhart nævnt,” sagde salgsdirektøren til Tipsbladet tæt på udnævnelsen. I ti år var Jan Lockhart direktør for Kuoni Danmark, der blandt andet står bag rejsebureauet Apollo. I stedet for tidligere at skulle lokke folk til Sunny Beach, skal han nu få dem til et forårskoldt Brøndby Stadion. Det er i hvert fald en del af hovedstrategien for Brøndbys tilbagevenden til toppen. Nogle af Jan Lockharts ideer handler også om at gøre oplevelsen på stadion større. ”Vi vil i højere grad se flere events på stadion. Vi er i gang med at lave en plan for at skabe nogle events, der passer til hver enkelt kamp. Det handler om at aktivere den store fanbase, der er på Sjælland.” Annoncer som vinden blæser Et af de konkrete tiltag fra rejsebranchen er f.eks. at afpasse sin markedsføring efter vejret. Er det rigtig koldt, er folk mere motiveret til at tage til syden, og det er der, man skal sætte ind med annoncer og gode tilbud. Den kan man nemt vende om til fodboldens verden. Lover DMI høj sol søndag, er det langt lettere at få folk på stadion. ”Vi skal også begynde at se på udbud/efterspørgsel, som man i høj grad gør i rejsebranchen. Hvor langt skal vi ned i pris for at få fyldt flyet, eller hvor højt kan vi gå op i pris og stadig få udsolgt. Det er en statisk størrelse. Her i Brøndby har vi 29.000 sæder, vi skal have fyldt


Foto: Jørgen Brinks

”Plan B er ikke at gå i panik. Det handler om at holde vores strategi og vores aftaler.

hver gang. Det er nok naivt, at vi kan fylde dem hver gang, men vi kan godt stile højere end blot halvdelen. Flere tilskuere på stadion skaber også en bedre totaloplevelse for alle. Det er selvfølgelig vigtigt, at hvis vi f.eks. giver fribilletter væk, skal det ikke gå ud over de trofaste fans og sæsonkortholderne. Vi skal gå efter målgrupper, der typisk ikke ville komme på stadion. Dem er der også masser af. Jeg kan ikke se, at vi ikke skal have et snit over 20.000,” fortæller Jan Lockhart. Fældet af samme konflikt De tre tidligere direktører er alle fældet af Per Bjerregaard på det store spørgsmål om nye penge vs. gammel struktur. Hver og en ønskede de, at Brøndbys opbygning, hvor amatørerne sidder på den bestemmende aktiedel, skulle ændres, så der kunne gøres plads til nye investorer. Og hver gang blev deres ønske afvist. Hvor står Jan Lockhart i den konflikt? ”En af Brøndbys absolutte styrker er, at vi ikke kan blive opkøbt af en russisk milliardær i morgen. I de seneste år har vi set, at der er en betydelig risiko ved, at man afsiger en stor ejerandel til en enkeltperson med mange penge. Derfor er vores nuværende struktur fornuftig. Men vi kan godt komme i en position, hvor der kommer et tilbud fra nogle investorer med hjertet på rette sted, og det kan være, den nuværende struktur ad åre bliver ændret, men det er ikke op til mig at bestemme det.” Hvad er dit forhold til Per Bjerregaard? ”Vi har klare aftaler. Jeg står for den daglige drift, og der er absolut intet, der tyder på, at de spilleregler ikke skulle blive overholdt. Per Bjerregaard står selvfølgelig til rådighed, og det er ikke mindst relevant,

når det gælder sparring på det fodbold-faglige område. Selv om vi har fået en stor forstærkning i Ole Bjur, kan vi stadig på nogle områder godt bruge Per Bjerregaards ekspertise.” Presset kan vokse I skrivende stund er der forholdsvis ro på Vestegnen. Og Per Bjerregaards ekspertise har endnu ikke været nødvendig. Men hvad sker der, hvis Brøndby ikke kan præstere på det niveau, alle forventer. Presset i en fodboldklub kan vokse sig stort, og man har tidligere set fodboldledere gå i panik, når aviserne og fanprotesterne bølger frem mod dem. ”Plan B er ikke at gå i panik. Det handler om at holde vores strategi og vores aftaler. Også kommunikationsmæssigt. Vi har nogle regler nu, om hvem der siger hvad og hvornår. Pressen skal ikke fange os på det forkerte ben, hvor vi melder i øst og vest, så det fremstår, som om vi er i intern splid. Det handler om, at hvis vi kommer i stormvejr, må vi stå sammen – og følge planen.” Hvis det skal lykkes at undgå noget af det pres, som altid omgærder Brøndby, skal man nu være bedre til at forventningsafstemme med omverdenen, fortæller Jan Lockhart. Fans og medier skal vide, at det kommer til at tage tid, før Brøndby igen vil være der, hvor de gerne vil være. ”Det kommer til at kræve tid og tålmodighed. Men vi har en klar plan for det, vi gør. Det har de gjort i f.eks. Dortmund, hvor man fik alle til at tro på deres genoprejsningsplan. Det kan godt være, at vi heller ikke får guld næste sæson, og det måske kommer til at tage nogle år. Men vi skal nok nå det. Vi skal nok blive Danmarksmestre igen.” sportsfan 31


Silkeborgs

nødråb Overalt i Midt- og Østjylland ligger Superliga-klubberne klemt op ad hinanden. De kæmper hårdere end alle andre steder i landet om sponsorer, talenter og tilskuere, og regnskaberne bløder. Derfor kræver Silkeborgs direktør, at der bliver øget økonomisk ansvarlighed i ligaen, eller også bliver flere nødt til at fusionere. Af Emil Norsker

Superligaen og dansk fodbold er nogle gange som en samling af umodne teenagere. Nogle af de største lømler er klubber som senest AGF og AaB, der efter at have brugt alle deres penge blot beder om nye. Oftest er det sponsorerne og aktionærerne, der må til lommerne. Her ville et klart nej formentlig have en god opdragende effekt, men fodbold betyder for meget i disse byer, og de får – som altid – deres vilje og flere kontanter til at købe nye spillere for. Og så kan man mødes igen, når forventningerne endnu engang kuldsejler, og man må gå tiggergang. Men det er ikke alle, der har mange ’rige onkler’ til at finansiere festen. I Silkeborg har man mistet 50 millioner kroner de seneste tre år, og man har kun kunnet klare underskuddet med indtægter fra driften af ejendomsselskabet Papirfabrikken. Den går nu ikke længere, siger klubbens direktør, Kent Madsen, der vil have en debat om den generelle dysfunktion i Superligaen. ”Hvis du havde en branche, hvor alle firmaer med få undtagelser havde store underskud, så ville du se forandringer. Nogle ville gå sammen, nogle ville spare på omkostningerne, og nogle ville gå konkurs. Men sådan er det ikke i sportens verden. Her kan man hele tiden få nye penge. F.eks. fik AGF tilført midler for nylig, og som det første opruster de sportsligt,” siger Kent Madsen, der håber, at hans kolleger snart vil komme til en fælles forståelse af, hvad der er nødvendigt. ”Hvis vi ikke snart får en erkendelse i dansk fodbold om at sætte tæring efter næring, vil vi se flere fusioner. Det vil være vanskeligt for mindre byer som vores at genere samme økonomi som de store. Derfor må vi se os om efter partnere.” Realisme er nødvendig Siden Kent Madsen oven på endnu et regnskab med underskud første gang luftede tanken om en fusion, har debatten bølget voldsomt i den ellers normalt så rolige Gudenå. 32 sportsfan

Direktøren skal formentlig ikke forvente for mange rygklap eller gratis omgange, når han spadserer gennem midtbyen i disse dage. Alligevel fastholder han, at alle må se realistisk på Silkeborgs muligheder. ”Hvis vi bevæger os 20 kilometer væk, hvad enten det er mod Århus, Randers, Horsens, FC Midtjylland eller Viborg, så kommer vi tættere på en anden Superliga-klub end vores egen. Og det giver en meget afgrænset geografi at skaffe indtægter i. Vi har været kreative i SIF ved at tjene penge på ejendomme ved siden af, men hensigten har jo været, at vi skulle skabe en bæredygtig fodboldklub, og det er vi desværre bare ikke lykkedes med endnu. Og det er altså ikke sådan, at vi blot mangler fem eller ti procent for at skabe overskud. Vi mangler ganske meget,” forklarer Kent Madsen. Behov for løsninger En fusion med en nabo er muligvis heller ikke det scenarium, han helst så for sin klub. Men han efterlyser alligevel, at de stærkeste modstandere af tanken kommer med andre alternative løsninger, hvis det ikke skal ende med, at klubben til sidst bukker under. ”Vi har jo opdaget, at det her betyder meget for mange, og det er jo en god platform for en debat. Men det, som jeg savner, er, at de stærkeste modstandere kommer med forslag til, hvordan vi løser udfordringerne. Det er nemt at være meget kritisk, hvis man ikke selv bidrager konstruktivt.” Silkeborg har samtidigt flere udfordringer end nabo-konkurrenterne. I Randers og Horsens har de f.eks. fået kommunal støtte til flotte, nye stadions, hvorimod Silkeborg Kommune, der også må spare hårdt i disse år, indtil nu ikke vil bidrage til at modernisere de gamle og utidssvarende stadionfaciliteter. Alligevel betaler SIF dobbelt så meget i leje af stadion til kommunen som Viborg og Horsens gør. ”Vi har et hyggeligt stadion, men det er ikke fulgt med tiden. Jeg vil


Foto: Scanpix

Superligaen lider økonomisk. Især de mindre byer som Silkeborg har svært ved at generere overskud, og derfor kan de blive tvunget til at fusionere.

sportsfan 33


”Det er altså ikke sådan, at vi blot mangler fem eller ti procent for at skabe overskud. Vi mangler ganske meget.”

sige med et glimt i øjet, at hvis vi skal til at spille 1. divisions fodbold engang, så tilpasser vi fodbolden til faciliteterne. Jeg har forståelse for, at politikerne skal prioritere, ikke mindst nu, men jeg er også bare nødt til at sige, at det har konsekvenser, hvis der ikke sker noget,” fortæller Kent Madsen. Mødt med kølighed Mens Silkeborg by har reageret ophedet imod debatindlægget fra direktøren, har flere af de oplagte fusionskandidater som eksempelvis Viborg mødt forslaget med kølighed. Her har man simpelthen afvist at kommentere, om det kunne redde dem begge. I domkirkebyen har man ellers nogle af de plusser og minusser, der egentlig kunne passe til Silkeborgs. Viborg har et fint stadion, men spiller i 1. division og balancerer på kanten af konkurs. Silkeborg på deres side har sundere finanser, men de mangler faciliteter og større publikumsopbakning. Der er heller ikke noget som desperation og nød hos begge parter, der er limen i et ethvert godt ægteskab. Alligevel får fusionsforslaget ikke opbakning fra Silkeborg-veteran Morten Bruun, der i dag er ekspertkommentator på 6’eren. ”Der er få perspektiver i det. Jeg tror altså ikke, at en sådan fusion vil bringe Silkeborg op i toppen af Superligaen. Og hvis en fusion ikke kan det, vil jeg hellere være Silkeborg og blive nummer 9 end at være Silkeborg-Viborg og blive nummer 8.” Ikke attraktivt Længere mod syd vurderer AC Horsens heller ikke en fusion som værende attraktiv. Ikke kun på grund af den store afstand mellem de store byer, men også fordi man stadig mener, man kan selv, forklarer direktør Henrik Ravn. ”Vi skal udvikle os som selvstændig klub, selv om vi ligger lidt klemt mellem AGF, Silkeborg og Vejle, der har en stor historie. Men vi har stadig et uudnyttet potentiale, som vi vil udnytte, både i forhold til tilskuere og sponsorer.” Ekspertkommentator Morten Bruun kan også kun se en mulig partner for Silkeborg, der for alvor ville kunne løfte klubben. Og det vil være en fusion med det i forvejen fusionerede FCM. ”Jeg så klart helst en sammenlægning, som kunne matche de store, og der er FCM den eneste mulighed. Viborg er på randen af konkurs, og det er ikke nogen god løsning for Silkeborg. Det minder for meget 34 sportsfan

om HB Køge. Det var en fusion mellem to klubber i knæ, og nu er det bare én klub i knæ. Hvis det er perspektivet, vender jeg tommelfingeren nedad.” FCM - en mulig partner? Men er FCM overhovedet interesseret i at smelte sammen med andre? I øjeblikket ligger de i toppen af Superligaen og har netop præsenteret et overskud for sidste år som en af de få klubber herhjemme. For få år siden ville det da også have været en umulig tanke, mener Morten Bruun, men FC Midtjylland har ændret sig og er blevet mere ydmyg efter finanskrisen og de deraf følgende økonomiske lussinger. Direktør i FCM, Søren Bach, er heller ikke helt afvisende overfor, at en fusion med Silkeborg en dag kan blive en mulighed. ”Vi har i dag et rigtig godt samarbejde med Silkeborg, og jeg kan godt lide Kent Madsen, men en fusion er der ikke lokal opbakning til lige nu. På den lidt længere bane kan man selvfølgelig ikke afvise det.” En af forhindringerne for FCM er, at de selv for kun ti år siden selv fusionerede Ikast og Herning. ”En fusion er ikke bare noget, man gør. Der er rigtig mange følelser i det, og vi er slet ikke klar til det nu,” vurderer Søren Bach. Nogle af de faktorer, som umiddelbart virker store, som f.eks. den store afstand mellem Herning og Silkeborg, behøver ikke betyde så meget, mener Søren Bach. Hvis produktet er godt nok, vil folk gerne tage køreturen. ”I dag er det kun 1/3 af tilskuerne, som er fra Herning. Resten er fra vores store opland. Vi er et regionshold, og nogle har kørt op mod 100 kilometer for at komme op til os.” Hvad skal man gøre, for at en fusion bliver vellykket? ”Det skal starte i toppen. Det skal være to ledelser, der skal brænde for ideen, og deres engagement skal smitte af på resten af organisationen. Og så tror jeg bare, at man skal gøre det. Her i tidernes morgen var der rigtig mange, der var imod det lokalt, men når begge ledelser signalerede, at det her er et must, og det gør vi, så smitter det af ned gennem rækkerne og bliver en succes. Men det er vigtigt, at det kommer oppefra.” Kunne det så ikke være attraktivt for jer at blive et stort regionshold ved at fusionere med SIF? ”Økonomisk kunne man sagtens forestille sig, at det ville være attraktivt over tid. Det er ikke sikkert, at der er plads til så mange Superligahold, som der er nu i regionen.”


Silkeborg IF har fået en kærkommen indtægt i ønsket om en lidt bedre økonomisk balance, da det for få uger siden lykkedes at sælge forsvarsspilleren Jim Larsen til Rosenborg for et beløb omkring de otte millioner kroner. Dermed er det et af de største salg i klubbens historie, og det mest indbringende i nyere tid.

Foto: Scanpix

Lidt luft i økonomien

Direktør i SIF, Kent Madsen, har med sine fusionstanker sat Silkeborg på den anden ende.

Foto: Scanpix

Horsens og Viborg nægter en fusion med Silkeborg, mens FCM ikke vil afvise, at det kan komme til at ske i fremtiden.

sportsfan 35


Foto: Scanpix

I stedet for at satse p책 dyre, kendte spillere har man satset p책 unge talenter, som har leveret varen. 36 sportsfan


En af Europas mest uventede genrejsninger sker lige nu i det fodboldgale Ruhr-distrikt. Her har Borussia Dortmund skabt en uimodståelig hær i form af Bundesligaens yngste trup, og en katastrofe skal indtræffe, hvis de ikke skal vinde mesterskabet. Økonomisk sparsommelighed, god talentudvikling og trofast opbakning har gjort klubben til en magtfaktor igen. Af Svend Bertil Frandsen

I slutningen af december 2010 var Schalkes stadion, Veltins Arena, hårdt plaget af tunge snemasser, og omkring 6000 kvadratmeter af arenaens tag havde slået revner. Derfor indkaldte man 28 klatre-specialister, der skulle fjerne sneen fra taget. Man havde dog ikke taget højde for, at én af disse specialister var inkarneret Dortmund-fan. Inden stadionlederen kunne nå at gribe ind, havde den dedikerede fan nået at plante et BVB-flag på toppen og tillige taget et billede, der lynhurtigt blev spredt af triumferende Dortmund-fans på diverse netfora. Det modige stunt er blevet et symbol på optimismen, modet og ekvilibrismen hos Borussia Dortmund i denne sæson. Det gul-sorte flag vejrer igen i Bundesligaen. Så stor har Dortmunds dominans været i indeværende sæson, at Bayern Münchens hollandske kant-spiller, Arjen Robben, allerede i januar lykønskede Dortmund med titlen. Jürgen Klopps mandskab overvintrede som Herbstmeister og satte før vinterpausen ny rekord med otte udebanesejre på stribe. Efter pausen fortsatte man, hvor man havde sluppet, ved at sætte de nærmeste forfølgere fra Bayer 04 Leverkusen på plads ude med en flot 3-1 sejr, og kun et mirakel kan nu fravriste ’Die Borussen’ deres jerngreb om titlen. For Dortmund-supporterne er succesen uden tvivl kærkommen, efter at klubben har sat fansenes tålmodighed på hård prøve, siden klubben vandt sit seneste tyske mesterskab i 2002. Rent historisk er klubben nemlig blevet styret af folk, hvis økonomiske forstand har forholdt sig omvendt proportionalt med deres begejstring for fodbold. Det var også tilfældet, da klubben for fem år siden var millimeter fra at gå konkurs. Det skete blot ti år efter klubbens guldalder, der blev kronet med tre tyske mesterskaber og erobringen af Champions League i 1997. Succesen dengang fik den daværende ledelse med præsident Gerd Niebaum og forretningsfører Michael Meyer i spidsen til at lede klubben ud på en økonomisk deroute, hvor man undervejs investerede uhyrlige summer i at udbygge Westfalenstadion og dyre spillere som Marcio Amoroso, Tomas Rosicky og Jan Koller. sportsfan 37


”Dortmund har Bundesligaens yngste trup med en gennemsnitsalder på 22,2 år.” Formålet var at skubbe mægtige Bayern München væk fra den tyske fodboldtrone, men det var en forkert strategi, fortæller den tidligere danske landsholdsspiller, Flemming Povlsen, som i dag stadig nyder legendestatus i Dortmund efter at have spillet 116 kampe for klubben mellem 1990 og 1995. ”Man orienterede sig for meget mod det, de gjorde i Bayern. Man ønskede at gå ud og finde de store, dyre spillere i stedet for at fokusere på at finde de spillere, som gik i tråd med det spillemæssige koncept, og som ikke skulle bruges til bare at sælge spillertrøjer.” Tæt på kollaps Mange ting faldt sammen på samme tidspunkt for Dortmund. Svigtende resultater, stigende rente-udgifter, en styrtdykkende kurs på BVB-aktien og et kollaps i Kirch-koncernen, som havde tv-rettighederne til Bundesligaen. Alt det gjorde, at Dortmund famlede sig ud i en højst faretruende likviditetskrise. Der var simpelthen mangel på kontanter. Klubben havde opbygget en gæld på hen ved en milliard kroner, men på næsten mirakuløs facon lykkedes det klubbens nye ledelse, præsident Reinhard Rauball og forretningsfører Hans-Joachim Watzke, at føre klubben næsten uskadt gennem stormen gennem nytænkning og økonomisk damage control. De lavede en kraftig økonomisk sanering, og de formåede at købe Westfalenstadion tilbage 38 sportsfan

fra Commerzbank AG, der siden overtagelsen havde lejet arenaen tilbage for en årlig ydelse på 120 millioner kroner. Men tilbagekøbet var kun muligt, fordi forsikringskoncernen Signal Iduna købte rettighederne til stadionnavnet frem til 2011, hvilket affødte en storm af protester blandt klubbens fans. Og fortørnelsen blev ikke mindre af, at firmaets logo bærer samme farve som rivalerne fra Schalke 04, blå og hvid. En af følgerne af krisen blev også, at man var nødsaget til at indføre en sundere transferpolitik. Forretningsfører Hans-Joachim Watzke slog fast, at man ikke længere kunne gå ud og købe nye, dyre stjerner. I stedet ville man satse på de billige transferløsninger og derudover selv udvikle sine talenter. Heldig hånd Budgettet til spillernes lønninger blev skåret ned fra 35 til 30 millioner euro. Men det betyder nu, at man har en trup, der er baseret omkring cremen af den tyske talentudvikling. Spillere som Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Mario Götze og Kevin Grosskreutz har alle på rekordtid udviklet sig til landsholdsspillere. Samtidig har sportsdirektør Michael Zorc haft en utrolig heldig hånd med at hente forstærkninger udefra til meget billige penge. Det bedste eksempel er den offensive midtbane-spiller Shinji Kagawa, som man hentede i den japanske anden divisionsklub Cerezo Osaka for blot 350.000 euro. Den økonomiske nedskæring

har paradoksalt vist sig at være det bedste, der kunne ske, forklarer Flemming Povlsen. ”Sportsdirektør Michael Zorc har jo været dygtig og også heldig med de spillere, han har bragt til klubben. En af følgerne af den finansielle krise var jo, at Zorc fik at vide, at han ikke måtte købe spillere, som man i realiteten ikke havde råd til. Så det vil sige, at man var nødt til at satse på de billige løsninger. Den situation, man stod i på transfermarkedet, var født ud af nød, men det lærte klubben at handle økonomisk ansvarligt.” Stor opbakning En ting, som ikke har ændret sig igennem Dortmunds hårde tider, har været tilskuernes opbakning. Gennem hele krisen har fansene holdt trofast ved på trods af de magre resultater og manglen på spillerprofiler. Klædt i gult og sort er den største endetribune i Europa, Südtribüne, altid fyldt op med 25.000 fans. Når Borussia Dortmund spiller hjemme på det fyldte Signal Iduna Park, har spillerne ‘Den gule mur’ i ryggen, uanset hvordan det går. Flemming Povlsen mener, at det mere end nogen andre er klubbens fans, der har været med til at redde den synkende skude. ”Fansenes enorme tilskueropbakning er blevet et holdepunkt for dem i de svære tider. Det, at fansene vidste, at klubben var i alvorlig krise på banen, såvel som på direktionsgangen, fik dem til at rykke endnu tættere


Grundlagt: 19. december 1909 Klubfarver: Gul og sort Stadion: Signal Iduna Park (capacitet: 80.720) Præsident: Reinhard Rauball Træner: Jürgen Klopp Hjemmeside: www.bvb.de Danske spillere gennem tiden: Mark Strudal (1989), Flemming Povlsen (1990-1995), Niclas Jensen (2003-2005) Tysk mester: 6 gange, 1956, 1957, 1963, 1995, 1996, 2002 Tysk pokalvinder: 2 gange. 1965 (2:0 mod Alemmania Aachen), 1989 (4:1 mod Werder Bre-men) UEFA Cuppen: Finalist to gange: 2): 1993 (1:3 og 0:3 mod Juventus), 2002 (2:3 mod Feyenoord) Pokalvindernes turnering (Cup Winner´s Cup): Vinder 1966 (2-1 efter forlænget spilletid mod Liverpool) Champions League: Vinder 1997 (3-1 mod Juventus) Toyota Cup (Senere kendt som VM for klubhold): Vinder 1997 (2:0 mod Cruzeiro Belo Horizonte)

Foto: Scanpix

sammen. Om du vinder eller taber, har aldrig betydet noget for tilskuertallet i Dortmund. Og når du er vant til at samle 80.000 til dine hjemmekampe, ja så skæpper det ikke kun godt i kassen i form af billetindtægter, men sponsorerne bliver også langt lettere at lokke til.”

tastiske udstråling, sin offensive tilgang til spillet og ikke mindst sin evne til at få de unge spillere til at fungere. I Mainz havde han bevist, at han var god til at skabe resultater med få midler, og derfor snuppede Dortmund ham til deres genrejsning.

Stor arbejdsløshed Industriområdet Ruhr-distriktet er en region, der er ramt af et af de højeste arbejdsløshedstal i Tysk-land, og det er med til at gøre fodbolden helt speciel for indbyggerne i områdets største by, Dortmund. ”I Dortmund står fansene sammen som intet andet sted i Tyskland. Alle i byen jubler, når holdet vinder, og græder, når holdet taber. Det er en livsstil. Klubben samler en uhyre stor del af beboerne i Ruhr-området og har dermed skabt en identitet for dem. Det kan du mærke gennem det sus, der kommer fra Südtribüne. Det ville være arrogant at forsøge at beskrive, hvor meget fodbolden betyder for dem. Deres sæsonkort er vores ferie,” siger Flemming Povlsen. En anden af de afgørende årsager til Dortmunds opblomstring er uomtvisteligt kædet sammen med ansættelsen af den karismatiske træner, Jürgen Klopp. Den både farverige og succesrige træner kom til Dortmund i sommeren 2008 og satte med det samme sit fingeraftryk på klubben gennem sin fan-

Træneren er et ikon Allerede nu er manden et ikon, fortæller den anerkendte tyske sportsjournalist Marc Schmidt fra SID, Deutche Sport Informations Dienst. ”Allerede dengang han var i Mainz, blev han anerkendt for, at han er utrolig god til at skabe trygge rammer for meget unge spillere. Og Dortmund har nu en uhyre ung trup. De ser op til ham som en slags faderfigur, og samtidig er han god til at beskytte dem mod presset fra medierne og de faldgruber, der findes for unge spillere som hurtig berømmelse, folk, der ønsker at udnytte dem. Samtidig kommer han jo med et enormt engagement. Han er jo sådan set Tysklands svar på José Mourinho. På den måde er han blevet eksponent for de enorme følelser, der eksisterer omkring klubben, og det er noget, som alle elsker, fansene, sponsorerne og medierne.” Ingen kan tage fejl af, at Klopp har sat sit præg på udviklingen i Dortmund. Efter at hollænderen Bert Van Marwick og tyske Thomas

Doll ikke formåede at guide Dortmund ud af middelmådigheden, har Klopps insisteren på offensiv fodbold med lynhurtige unge spillere for alvor båret frugt. En 4-5-1 formation med en diamant på midtbanen, der fremragende organiseret af tyrkeren Nuri Sahin og den løbestærke argentinske angriber Lucas Barrios helt i front er det taktiske udgangspunkt. For eksperterne er der flere ting, der ligger til grund for Dortmunds øjeblikkelige succes. Holdet bliver rost i høje toner for sin imponerende evne til at presse modstanderne dybt ind på deres egen halvdel og hurtigt vinde bolden tilbage, og samtidig tør de angribe med mange mænd på samme tid, fordi de ved, hullerne bagude er dækket af. Sandt betonforsvar Men det er ikke kun i det fremadrettede angrebsspil, at holdet gør det godt. Dortmund har opbygget et sandt betonforsvar i denne sæson, mest takket være de to blot 20-årige stoppere, Mats Hummels og Neven Subotic, og deres faste substitut, Felipe Santana. Deres indsats i forsvaret kan aflæses i holdets imponerende målstatistik, hvor man kun har lukket mindre end halvdelen af mål ind i forhold til modstanderne. ”Jürgen Klopp har sagt det meget enkelt. ’Vi kæmper og løber mere end modstanderne’. Og det er lige præcist det, de gør,” siger Marc Schmidt. sportsfan 39


”Og det er takket været de unge spillere, de kan gøre det. Dortmund har Bundesligaens yngste trup med en gennemsnitsalder på 22,2 år. Dortmund er den klub i landet, som mere end nogen anden i dag høster frugterne af, at DFB (det tyske fodboldforbund), og klubberne i Bundesligaen hvert år investerer omkring 700 millioner kroner tilsammen i ungdomsarbejdet. Nogle klubber vælger ikke at gøre brug af de unge talenter, som f.eks. Bayern, der ikke kunne bruge Toni Kroos. Men Dortmund valgte at satse på ungdommen. Først mere af nød end lyst, men det har virket for dem. Og den udvikling har så spredt sig videre til landsholdet, hvor Tyskland under VM var det land, hvor spillerne løb langt mere end andre nationer.” Mange op- og nedture Dortmund har gennem sin historie været meget kendt for sine utallige op -og nedture. Og spørgsmålet er nu, om man vil kunne holdet niveauet, hvis man efter al forventning skulle vinde det tyske mesterskab og dermed inkassere en gratis billet til næste års Champions League. Her stiller Flemming Povlsen sig tvivlende. ”Det, man skal huske på i denne sæson, er, at de røg forholdsvis hurtigt ud af den tyske pokalturnering. De har udspillet deres rolle i Europe League. Det betyder, at de i denne sæson egentlig kun har haft ligaen at fokusere på, så de har mere eller mindre kun haft én kamp om ugen, og de ender på omkring en 40 kampe i alt. Det tal kan godt ende på 60-70 kampe næste sæson, og det kan godt blive en ordentlig mundfuld for de unge spillere, specielt med den spillestil, de praktiserer, hvor der virkeligt skal løbes meget. Samtidig kommer man ind i en sæson, der ender med EURO 2012, og der vil spillerne langsomt blive bange for at blive skadede, og så kaster man sig måske ikke mere ind i nærkampene med den samme intensitet,” mener Flemming Povlsen, der tror, at Dortmund godt kan holde på de unge stjerner, når storklubberne melder sig med guldrandede kontrakter. ”Jeg kan da ikke se, hvorfor de ikke skulle være i stand til at holde på de unge stjerner. Det eneste alternativ til Dortmund ville jo være Bayern München. Og der tror jeg ikke, de unge spillere ville ønske sig at søge hen. Der har de jo et helt andet klima, der adskiller sig meget langt fra det træningsmiljø og den kultur, man har skabt i Dortmund, hvor unge spillere trives så godt. Samtidig er det jo 40 sportsfan

blevet et prestigeprojekt for de unge, at de nu skal ud at repræsentere Borussia Dortmund i Champions League.” Midt i en proces Klopp er nu i en storklub, og han anerkender også, at fortidens trumfer fylder meget i Dortmund-tilhængernes bevidsthed. Men han har indtil nu ikke følt sponsorernes, direktionens, fansenes og mediernes forventninger som et umenneskeligt pres på sine skuldre. ”For at bevare den fremgang, vi har haft gennem det sidste halve år, skal vi holde fokus på det projekt, som klubben er i gang med nu, og ikke det, som formåede at føre klubben til toppen af Europa i midten af 90’erne. Samtidig skal vi huske på, at vi ikke er Bayern München. De har i mange år været i en anden liga end os. Vi er stadig midt i en proces, hvor vi er i gang med at opbygge et ungt hold fra bunden. Mange tror, at vi er den færdige vare, fordi vi ser ud til at blive tyske mestre. Det er slet ikke tilfældet. Vi har en meget talentfuld trup, men vi skal ikke presses til at sætte disse unge spillere under for meget pres for tidligt, bare fordi at klubben i mange år har tørstet efter succes,” siger Klopp advarende til Kicker.de. Selvom hverken træner Klopp eller hans spillere vil indrømme det, synes Bundesligatitlen så godt som afgjort, og dermed er de tyske medier allerede begyndt at bore i holdets langtidsholdbarhed. Hvor lang tid holder succesen ved? Vil vi opleve endnu et af de formdyk, som har været karakteri-stiske for klubbens historie? Hvor langt kan man komme i Champions League med så ungt et mandskab? Marc Schmidt forudser en uhyre vanskelig næste sæson for Dortmunds unge succes-drenge. ”Jeg tror, de går en meget vanskelig næste sæson i møde. Der har jo ikke været nogle forventninger til dem i år. Men presset bliver enormt nu. Alle hold vil ønske at slå mestrene. Jeg tror, at Champions League vil gøre mange af spillerne til mænd. En ting er at spille i Leverkusen foran 25.000. En anden ting er at stå på Bernabeu foran et frådende menneskehav. Samtidig må man stille sig tvivlende over for deres spillestil. Vil de virkelig kunne løbe sig til endnu en titel? Spørgsmålet er, om Dortmund ikke kan komme til at betale en meget høj pris for et mandskab, hvor succesen måske er kommet lidt for hurtigt. De er jo endnu kun i en opbygningsfase. Det bliver under alle omstændigheder en uhyre interessant næste sæson.”


Foto: Erling j. pedersen

Trup på 30 spillere 11 nationaliteter i truppen Trups gennemsnitsalder: 22,2 år

Foto: Scanpix

Startopstilling (4-2-3-1): Målmand: Roman Weidenfeller Forsvar: Lukasz Piszczek, Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Neven Subotic Defensiv midtbane: Shinji Kagawa, Nuri Sahin Offensiv midtbane: Jakub Blaszczykowski, Mario Götze, Kevin Großkreutz Angreb: Lucas Barrios Profiler: Shinji Kagawa Position: Midtbane Alder: 21 Ankomst: Skrev under 11 maj 2010 transferfri. Borussia Dortmund gav dog 350.000 euro til Cerezo Osaka i uddannelsesudgifter. Landskampe: 19 (for Japan) Mats Hummels Position: Forsvarer Alder: 23 Ankomst: Udlejet fra Bayern München til Borussia Dortmund i 2008. I februar 2009 blev Hummels så endelig købt af Dortmund. Landskampe: 3 (for Tyskland) Lucas Barrios Position: Angriber Alder: 27 Ankomst: Blev i juli 2009 købt af den chilenske klub CSD Colo-Colo for 4,2 millioner euro. Landskampe: 11 (for Paraguay)

”Jeg tror, at Champions League vil gøre mange af spillerne til mænd. En ting er at spille i Leverkusen foran 25.000. En anden ting er at stå på Bernabeu foran et frådende menneskehav.” sportsfan 41


Klassisk konfrontation To gange i april skal de to altdominerende spanske giganter, Real Madrid og Barcelona, mødes. Få klubber lever som dem af hinandens modsætninger, og hver bevægelse spejler sig med det samme hos den anden. Det er kultursammenstød på alle niveauer, det er krig og kærlighed. Og det er god underholdning. Af Bo Kampmann Walther

S

om om én clásico ikke var nok. 17. april tager verdens rigeste klub, Real Madrid, imod ærkerivalerne fra FC Barcelona på Estadio Santiago Bernabéu i ligaen, og blot tre dage senere, 20. april, mødes de to igen til finalen i Copa del Rey, den spanske pokalturnering. Vanen tro er luften fuld af morbo, der er spaniernes navn for den rivalisering og det had, der omgærder krigen på grønsværen. Men er hadet overhovedet reelt, 36 år efter General Francos død, eller er der blot tale om rivalisering mellem to dødrige klubber, der i højere grad slås om det asiatiske tv-marked end spanske sjæle. ”Det er i hvert fald ikke blodigt alvor længere, som det var engang, hvor Catalonien og FC Barcelona blev forfulgt af styret i hovedstaden. Men i dag er der meget andet på spil, en ny morbo”, fortæller Tonny Vorm, ekspert i spansk fodbold og med Martin Tønner forfatter til den anmelderroste bog om FC Barcelona, ’Den våbenløse hær’. ”Der er store følelser på spil. Også selv om de fordamper i timerne efter de her kampe. For både Barca og Real er det big business. Da den tidligere Barcelona-præsident, Joan Laporta, flirtede med at opprioritere ’catalanismen’ i klubben, blev han rådet fra det. Man ville jo miste halvdelen af klubbens fans. Det kan godt være, det historisk handler om regioner i krig. Men i dag er det i højere grad globale kulturer, som er til skue.” Historisk set har Barca, som bryster sig af at være ’mere end en klub’, påtaget sig rollen som offer. Ikke så mærkeligt, når man tænker på, at det var forbudt at tale catalansk under Franco. Og der er flere eksempler på, at regimet i Madrid forsøgte at blande sig i resultaterne. Franco så helst, at ’hans’ hold – Real Madrid – var verdens bedste, koste hvad det ville. 42 sportsfan

”I dag er det paradoksalt nok Reals karismatiske træner, José Mourinho, der spiller rollen som offer. Vi bliver forfulgt, siger han hele tiden. Af dommerne, af fodboldforbundet, af pressen. Trods sin succes stjæler han offerrollen fra Barcelona, hvor den ellers historisk har været. Og der er mange, der påpeger, at José Mourinho ser konspirationer over det hele,” siger Tonny Vorm. Forskellige måder at forvalte fodboldarven Den store forskel i dag er måden, hvorpå man opbygger sit hold. Udvikler man talenterne selv, som Barcelona bryster sig af, eller køber man sig til succes, som Real Madrid har ry for, selv om de også har et berømt akademi. ”Det hedder konstant, at Real ikke har talent. De køber det. Real er en klub, der er pisket til at præstere i højeste gear. Hele tiden. Både af sportslige og økonomiske grunde. De kigger misundeligt på Barca, der i kraft af kontinuitet, talent og egenavl synes at eje hele pakken. Man kan næsten se desperationen i præsidenten Florentino Pérez’ øjne. Butikken skal løbe rundt, og der skal vindes pokaler. Ergo går man ud og spenderer endnu flere finanser i kampen om publikums og sponsorernes gunst, hvormed man altså endnu engang bestyrker den moderne mytologi om de autentiske cataloniere over for de pengestærke og kunstige madrilenere. Lige dér har du måske ’morbo’en’ i dag. Ikke en krig, ikke kontant politik, men en tvist mellem to kulturer og to måder at forvalte fodboldens arv,” fortæller Tonny Vorm. Mangeårig Champions League-kommentator og La Liga-ekspert, Luna Christofi, bakker op om den betragtning. ”Barcelona diskuterer fodbold og spillestil. Real Madrid kræver pokaler og snakker stort set ikke om andet.”


Foto: Scanpix

”Barcelona diskuterer fodbold og spillestil. Real Madrid kræver pokaler og snakker stort set ikke om andet.” sportsfan 43


”Det kan godt være, det historisk handler om regioner i krig. Men i dag er det i højere grad globale kulturer, som er til skue,” fortæller forfatter Tonny Vorm om forholdet mellem Real Madrid og Barcelona

”Real er en klub, der er pisket til at præstere i højeste gear. Hele tiden. Både af sportslige og økonomiske grunde. De kigger misundeligt på Barca, der i kraft af kontinuitet, talent og egenavl synes at eje hele pakken.”

44 sportsfan


Foto: Scanpix

har rødder tilbage til 1902, og i sin fulde pragt lyder den navnet Campeonato de España – Copa de Su Majestad El Rey Don Juan Carlos. Efter en række irriterende uafgjorte resultater har madrilenerne en del point op til toppen af La Liga, hvor Barca er nr. 1. Real er derfor pisket til at behandle Kongens Cup med dyb ærefrygt. De vil vinde pokalen. Men fordi kombattanten hedder Barca, bør man snarere sige det på italiensk maner: Real Madrid vil for alt i verden ikke tabe. Skal tække Mourinho Om ikke andet, så for at tække José Mourinho, der allerede fra sin indsættelse som cheftræner i Madrid har betonet vigtigheden af den nationale Cup, som de hvidblusede superstjerner mildest talt har haft et nonchalant forhold til de senere år. Ikke denne gang. Et af de store sår i denne turnering er fra 27. oktober 2009, hvor de galaktiske koryfæer fra Madrid var på besøg hos Alcorcón, et hold fra Segunda División. Dengang hed træneren Manuel Pellegrini, en klog chilener med et trist udtryk i øjnene, hvis hold tabte 4-0 til bonderøvene Alcorcón fra Segunda División. Den catalanske avis Sport kunne ikke modstå muligheden for at hive de store ord frem. Madrids fraværende præstation var en ’ridiculo histórico’, en historisk ydmygelse. Dén var Marca-læserne helt med på, for 85 procent af dem betragtede 4-0-lussingen som den største ridiculo i Real Madrids mere end hundrede år lange historie. Pinlighederne blev ikke mindre i et økonomisk perspektiv. Den samlede Alcorcón-trup koster årligt seks millioner, mens Real Madrid budgetterer med godt og vel tre milliarder pro anno. Real-spillerne havde lige fået nye Audi-biler til en samlet sum af 15 millioner. De penge kunne snildt holde Alcorcón kørende et par år. En gennemsnitlig Alcorcón’er tjener 350.000 om året, hvilket er langt under Cristiano Ronaldos ugeløn.

Madrid halser efter Og derfor halser Madrid-klubben efter en identitet, en måde at spille og agere på, mener hun. ”Med Cruyff, siden Frank Rijkaard og nu Guardiola har Barcelona fået en klart defineret spillestil og en filosofi, de aldrig afviger fra. Modsat Real, hvor vi har vænnet os til hyppige trænerskift, stjernespillere, der kommer og går, og ingen rød tråd. Jeg mener, det afgørende brud i Reals kontinuitet skete, da man fyrede træner Vicente del Bosque i 2003. Man havde ganske vist tabt til Juventus i semifinalen i Champions League, men det spanske mesterskab var lige kommet i hus – kun ét døgn før Vicentes exit. Og hvad værre var, så fyrede Florentino Pérez også anfører og forsvarsgeneral Fernando Hierro. Real har manglet stabilitet lige siden.” De to klubbers møde i pokalturneringen Copa del Rey betyder formentlig mere for Real Madrid, end det har gjort i mange år. Turneringen

Ikke taget alvorligt Den traditionelle undskyldning lød, at Real Madrid i mange år ikke har taget Copa del Rey alvorligt. Det er her, anden- og tredjemålmanden får luftet de store handsker, og hvor diverse taktikker fra rodeskuffen bliver prøvet af. Sådan var det bare ikke mod Alcorcón. Raúl González var på banen. Det var Guti også (som nu spiller i den tyrkiske førstedivision) sammen med Karim Benzema. Plus håbet, Esteban Granero, der flere gange havde vist gode takter på den offensive midtbane. I denne sæson er det gået bedre. Selv om Real lagde ud i oktober måned sidste år med at tabe ude til Xerez. I den andalusiske Cádizprovins, på Estadio Municipal Chapín, hvor der er plads til 22.000 tilskuere, gjorde Mou’s dyre drenge en skidt figur og indkasserede et pinligt – men ikke overraskende – 0-2-nederlag. Men så kom de efter det. Blot to uger senere kørte de Xerez over 5-2 hjemme på Bernabéu, og derefter er det gået slag i slag: Tegneserieagtige 8-0 over Levante og en nærmest spydig 3-1-triumf mod den evige lillebror, Atlético Madrid. De uovervindelige Barcelona, der aktuelt har fået hele seks mand med på FIFA’s 2010 all star-hold, har på nær en enkelt tæt affære med Athletic Bilbao styret begivenhederne med ophøjet ro. Tre gange 5-0 taler deres tydelige sprog. Først over Alcorcón, siden Betis og endelig i den første semifinale mod stakkels Almería. Kald dem bare uovervindelige. sportsfan 45


En af Barcelonas utrolige styrker er deres fasttømrede spillestil og koncept. Et varemærke, skabt af især Johan Cruyff, fortæller Tonny Vorm ”Da han spillede for Barca i 70’erne, og da han selv trænede El Dream Team i 90’erne, skabte han et billede af en fodbold, der skulle være smuk og raffineret. Ikke kontant og hård som i den spanske furia, vreden. Siden da har der hvilet et krav på Barca om at spille lige netop sådan. Ellers dukker folk ikke op. Det var også derfor, man købte Allan Simonsen i slutningen af 70'erne og ikke en af de store stærke angribere, der ellers dominerede fodbolden på det tidspunkt. Man satsede på det smukke spil.” Dream team version 2.0 Josep ’Pep’ Guardiola har på mange måder ført Cruyffs filosofi videre og har skabt en slags 2.0-udgave af det hedengangne Dream Team. Den nye tids totalfodbold, som også del Bosque har taget til sig på det spanske landshold, hedder tiqui-taca, og bygger på en kerne af hurtig boldomgang, stor fleksibilitet og bevægelighed og et energisk genpres. Guardiola har dog ingen fine fornemmelser, når hans egne indkøb ikke viser sig at passe ind i filosofien. Tonny Vorm peger på Zlatan Ibrahimovic, som hurtigt fik løbepas, selv om han var Pep’s guldfugl.

og med Raúl i sine velmagtsdage havde de et ikon med både sejrsvilje og skønhed. I dag har Mezut Özil en nøglerolle i Mourinhos system. Også selv om tyskeren – dette studie i elegance – ubetinget var Valdanos mand. Alligevel ved de ikke, hvad de vil. Er det bedre at vinde for enhver pris end at tabe ærefuldt og smukt?” Fodbold med Franco For at forstå årsagen til den indædte rivalisering mellem de to klubber, skal man blot dykke ned i historien og se nogle af de afgørende møder mellem dem. I 1943, fire år efter borgerkrigen, var General Franco på højden af sin magt, og som en del af symbolikken insisterede han på at detronisere kongens pokal og gøre den til sin egen. Nu hed den Copa de Su Excelencia El Generalísimo. Barca og Madrid var i semifinalen, og det første opgør var blevet afviklet i en ekstremt fjendtlig stemning på Barcelonas Camp de Les Corts. Barca vandt 3-0. Returopgøret skulle spilles på Madrids stadion i Chamartín, og som et resultat af den modtagelse, ’de hvide’ havde fået på Les Corts, vejrede de madrilenske fans blod. 90 minutter efter første dommerfløjt havde Real vundet med surrealistiske cifre: 11-1. Hvad der er rigtigt, og hvad der er myte, er umuligt at afgøre. Histo-

”Kampen står groft sagt mellem sportsdirektøren Jorge Valdano og hans kamp for at skabe et smukt spillende hold – nærmest en slags Barcelona – og Mourinho, der er langt mere taktisk og kynisk indstillet.”

”Og så går der moderne ’morbo’ i den igen,” mener Tonny Vorm. ”’Vi kan godt selv’ bliver en slags motto for Barca. Det er jo dybt provokerende for Real-fans. For det er, som om de netop ikke kan selv. Det skaber også en dyb intern kløft helt inde i Reals ledelse. Kampen står groft sagt mellem sportsdirektøren Jorge Valdano og hans kamp for at skabe et smukt spillende hold – nærmest en slags Barcelona – og Mourinho, der er langt mere taktisk og kynisk indstillet. Det er fint nok, når der skal vindes titler. Sådan var det med Fabio Capello, der var kendt for sin effektivitet, når det gjaldt, men som aldrig var en elsket figur blandt tilhængerne.” Spansk rastløshed Luna Christofi peger på rastløsheden som et typisk spansk fænomen. At det nye Real Madrid er i splid med sig selv, kommer ikke som en overraskelse for hende. Også selv om der er gode historier i det: ”Igennem lang tid, ja, faktisk lige siden Alfredo di Stefano i 50’erne og 60’erne, har Real balanceret på en knivsæg mellem furia, vreden, den kraftfulde fodbold og æstetisk perfektion. Det sidste blev Emilio Butragueno synonym med i 80’erne. Siden blev det Zinedine Zidane, 46 sportsfan

rien er aldrig blevet verificeret. I nogle versioner berettes det, at en gruppe højtstående mænd i Francos personlige livgarde trængte ind i Barcas omklædningsrum og tvang dem til at ’huske’, hvad det ville sige at optræde loyalt over for Spanien. Andre kilder fortæller, at de catalanske atleter blev mødt med trusler om vold mod deres nære familie, hvis de ikke sørgede for et gigantisk nederlag. Endelig er der dem, der mener, at den hadske stemning på stadion – for slet ikke at tale om på gaden og i avisernes agitatoriske brøl – alene var nok til at hyle los blaugrana ud af den. Uroligheder brød ud Efter den famøse kamp brød voldsomme uroligheder ud, og begge klubber fik bøder. Men morbo’en fortsatte med at grave dybe grøfter. Barca blev straffet finansielt for begge kampe, mens Madrid kun skulle stå til regnskab for dysten på Chamartín. Barcelonas præsident, Marquis de la Mesa de Asta, som hidtil blev regnet for en vigtig Franco-støtte, kritiserede regeringens indgreb i skarpe vendinger og hævdede, at behandlingen af catalonierne var ubarmhjertig. Han måtte forlade sin post umiddelbart efter.


Real Madrid og Barcelona er ikke bare dominerende i Spanien, de to er også de rigeste i verden og med nogle af verdens bedste profiler som David Villa.

Skandalen i 1943 var faktisk så intens, at præsidenten for Real Madrid også gik af, og blev i stedet erstattet af den tidligere spiller, træner og åbenlyse franquist, Don Santiago Bernabéu. Barca genvandt lidt stolthed senere i historien, da de vandt 1-0 over arvefjenderne fra Madrid i Copa del Generalísimo-finalen i 1968. Franco overværede selv kampen på Bernabéu, alt imens Salvador Artigas, der havde været jægerpilot i de republikanske styrker under borgerkrigen, nu dirigerede sine catalanske tropper frem på grønsværen. Artigas var Barcas træner. Fem år senere kom Johan Cruyff og med ham tulipanrevolutionen. Cruyff vandt catalanernes hjerter med udsagnet om, at han havde valgt Barca frem for Real Madrid, fordi han aldrig nogensinde ville kunne spille for et hold, der var forbundet med Franco. Whisky og grisehoveder Hvis Cruyff fastholdt en loyalitet, er der flere eksempler på spillere, der har taget det kontroversielle spring mellem klubberne. En af de mest markante var Luis Figo. Først elsket i Barça, siden hadet for sit klubskifte til Real Madrid. Da han vendte tilbage til sin hjemmebane i oktober i 2000 var fodbold det, folk gik mindst op i. De fleste husker mest af alt portugiserens drevne tempo, da han skulle tage hjørnespark. Ved flaget var han udsat for den vrede hob. Men han skulle derud. Koste hvad det ville. Var Figo taget til Chelsea eller Milan, var catalonierne blevet vrede. Men at sælge sin sjæl til fjenden fra kongens stad – og endda for et par sølle pesetas mere, som bannerne overalt på stadion hævdede – var en dødssynd. To år senere, i november 2002, beviste de catalanske fans, at virak-

ken langtfra var kølnet. Derbyet mellem Real og Barça måtte afbrydes i ti minutter, da Figo vanen tro forsøgte at tage et hjørnespark. Ind fløj grisehoveder og whiskyflasker, og Madrids Roberto Carlos mente med fagter og høje råb, at nu var det vist på tide for Figo og hans medspillere at forlade banen i protest. Efter kampen gjorde Barcelonas daværende præsident Joan Gaspart ondt værre. Han hævdede hårdnakket, at Madrid havde instrueret Figo i at tage hjørnespark, simpelthen for at provokere hjemmepublikummet. Og så blev Camp Nou som straf lukket ned for to kampe af det spanske fodboldforbund. Det store Spanien Tonny Vorm mener ikke, at morbo’en nogensinde forsvinder. Ja, selv i en lykkelig verden uden skel og uden ulighed, vil vi have brug for fjendebilleder, og vi vil se fodboldens helte som bærere af vores egen smerte og vores egne glæder. ”Det er tankevækkende,” slutter Tonny Vorm, ”at mens morbo’en stadig trives, bliver det ’store’ Spanien mere og mere et fælles projekt dernede. Alle elsker Iniesta, gutten fra det fattige Andalusien, der scorede Spaniens forløsende sejrsmål i VM-finalen i sommer. Selv Real-fans synes, han er sympatisk. Det handler også om, at Spanien har været ekstremt hårdt ramt af finanskrisen, og sporten bliver et vigtigt fælles projekt for dem. Alberto Contador, Rafa Nadal, Iker Casillas. De repræsenterer det store Spanien, dem, man identificerer sig med. Men så meget er alle spaniere i hvert fald enige om: Når der er clásico hvert halve år – og i år altså to af slagsen lige i rap – må alt andet vige. Så er der morbo. Og sådan er dét bare.” sportsfan 47


Sport og lir

Oakley Gå foråret i møde med fede shades fra Oakley. Når solen for alvor bryder igennem, vil Oakley Holbrook være et godt valg af solbrille til manden, der ønsker et gennemført mix af stil og performance. Polaroid og iridium linser samt High Definition Optics er tilpasset en letvægts ramme, som ikke kun ser godt ud, men også sidder perfekt. Holbrook kommer i en

Miami- og LA Ink

lang række flotte farver med varierende glas. Den sorte model har polarized glas, og den hvide model har iridium glas. Vejl. pris henholdsvis

Inspireret af de populære tv-serier Miami- og LA Ink, kommer der nu for

1.390 kr. og 1.070 kr.

første gang en serie af solprodukter og lotions, designet med specifikke fordele for tatoveret hud. En særlig ColorBrite™-teknologi tilfører huden fornyet glans og ekstra beskyttelse, og er dermed en god nyhed til alle, der ønsker at passe på deres tatovering. Vejl. priser fra 39 – 189 kr.

ADIDAS

Sony Ericsson Bloggere kalder den PlayStation phone. Vi kalder den Xperia™ PLAY – en fantastisk intens spilleoplevelse og den første PlayStation-certificerede smartphone med ægte konsolkontroller. Xperia™ PLAY leveres med op til syv forindlæste spil, som udfordrer dine spilleevner maks. Men det er kun begyndelsen. Du får adgang til tusindvis af titler fra en hurtigt voksende spilliste fra verdens bedste udgivere, herunder PlayStation®spil. Og åhh jo, så kan du også ringe fra den!

48 sportsfan

I perioden 11.-25. juni lægger værtsbyerne Aarhus, Herning, Viborg og Aalborg græs til U21 EM i fodbold med deltagelse af en række af de absolut største europæiske talenter fra otte nationer. adidas SPEEDCELL, er den officielle kampbold, og bolden bærer slutrundens logo sammen med symbolet på, at den har opnået højeste FIFA-ranking. Vejl. Pris 800 kr.


ADIDAS Klassiske sneakers med detaljer på sålen fra adidas Select Premium Iconics collection. Perfekt til hverdag i friske farver og kvalitetsmaterialer. Introduceret i 1981 var det en af adidas mest avancerede tennissko. Vejl. pris 1.000 kr.

TW Steel TW Steel har specialiseret sig i meget store ure. Dette ur har en diameter på 45 mm og er derfor ikke et diskret ur, men et ur, der viser, hvem man er. Uret er desuden vandtæt til 100 meter, så hvis du ikke er bange for at synke med ’den klods’ på armen, så kan du springe i bølgerne til sommer uden at bekymre dig. Vejl. pris 3.149 kr.

Adidas Golf er en sport for perfektionister, hvor selv den mindste detalje kan afgøre, om et slag lykkes eller ej. Derfor er især synet vigtigt for succes på greenen. adidas eyewear har i samarbejde med den professionelle britiske golfspiller Justin Rose udviklet retego ll, der med smarte tekniske finesser og et moderne look giver optimale betingelser, når slaget skal slås. Brillen fås også som en del af retego graphics-serien med grafisk mønster, som også findes på adidas’ andre golfprodukter. Blandt andet kan fremhæves, at den har særligt bøjede linser og garanterer et optimalt 360-graders udsyn. Næsebroen kan indstilles i to positioner, og stængerne er silikonebelagte som sikrer, at brillen bliver siddende, hvor den skal. Vejl. pris fra 1170,00 kr.

Carita Regenerating midnight concentrate fra Carita er den ultimative ’Morsdag’-gave. Den er fyldt med eksklusive ingredienser, der gør underværker for huden, mens man sover. Blandt andet diamant støv og safir, der hver for sig opløfter og beroliger huden. Koncentratet kan bruges som en intensiv natbehandling, som kur eller som ansigtsmaske for umiddelbare og langsigtede resultater. Vejl. pris 50 ml 3.449 kr.

sportsfan 49


Sportens cool ikoner

Det handler ikke kun om sejre og nederlag for historiens største atleter. Det er lige så meget måden, man gør det på. Her er en hyldest til de 15 største personligheder, der havde stil, elegance og rend-mig-attitude over såvel deres sport som liv. Af Karsten Krogh

50 sportsfan


15 Vinnie Jones ”Jones fortjener ikke at blive anset for en fodboldspiller. At blive sparket ned er en del af jobbet, når man spiller fodbold i England eller Frankrig, men det er en skandale, at en mand som Jones bliver en stjerne, laver en usmagelig video og bliver et idol for børn.” Den franske Tottenham-stjerne David Ginola var ikke imponeret over den video, Soccer’s Hard Men, som Vinnie Jones lavede i 1992, hvor han gav gode råd om, hvordan man stopper modstanderen med alle midler. Der var heller ikke mange, der var imponeret over hans evner på fodboldbanen, men når Jones og resten af Wimbledons Crazy Gang stod over for folk på fodboldbanen, var der respekt. Og det var de færreste hold, der slap fra banen uden et halvt dusin skadede spillere. Faktisk var Jones en hæderlig fodboldspiller, der også opnåede 12 landskampe på det walisiske landshold, og han har legendarisk status i både Wimbledon og Leeds, hvor han var stor publikumsfavorit på grund af sin kompromisløshed. Allerede før karrierestoppet i 1999 var han med i sin første spillefilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels, hvor han sjovt nok spillede en meget hårdfør bad guy. En rolle, han har gentaget i adskillige film siden. For nylig blev han spurgt i et interview, om det var svært for ham at spille en fyr, som alle er bange for. Vinnie Jones kiggede koldt på journalisten og sagde: ”Nej.”

14. Björn Dunkerbeck Hans mor er dansk, hans far svensk, men han voksede op på Gran Canaria i vandet på sine forældres windsurferskole. Da Dunkerbeck vandt sit første verdensmesterskab, kunne alle se, at han var noget helt specielt. De næste tolv år vandt han alt i sporten. 35 verdensmesterskaber. Han udslettede konkurrenterne, trænede uafbrudt og var jomfru til han var 32. Intet måtte stå i vejen for hans rekorder. Han var 191 cm høj og105 kg i rene muskler – en kæmpe af en mand. Hans rivaler kaldte ham den ultimative windsurfer.

13. Michael Jordan På sine gamle dage er Michael Jordan blevet en grådig, paranoid pengemaskine, der reklamerer for rynkefri undertrøjer og alt andet, der betaler bare nogenlunde. Men da han var ung, var han i en liga for sig selv. Selv om han blev droppet af sin highschool-træner i de unge år, kom Jordan alligevel på universitet i North Carolina og videre til Chicago Bulls, der tog en chance med den anarkistiske og uortodokse shooting guard. Chicago vandt med Jordan seks NBA-titler i 90’erne. Man sagde det rent ud. Uden Jordan havde de ikke vundet én eneste. Forsvarsspillere væltede rundt på gulvet, når de forgæves forsøgte at følge hans overjordiske driblinger, og selv om han ofte blev dækket op af to mand, var det alligevel ham, der afgjorde kampene. Da han trak sig tilbage, begyndte han at spillede baseball. Men lige så god han var til basketball, lige så elendig var han til baseball. To år senere vendte han tilbage og vandt tre mesterskaber mere. Den bedste basketballspiller nogensinde og måske den mest suveræne sportsmand nogensinde. Og Jordan var cool i sin bedste tid. I en sport, hvor der ikke er mangel på blærerøve, var han altid rolig og fattet. Virkede sjældent imponeret af sine egne præstationer. Som om han ikke var noget specielt. Men det var han. Som Celtics-legenden Larry Bird sagde det efter et playoff-nederlag til Chicago Bulls: ”Vi tabte til Gud forklædt som Michael Jordan.”


12. Jan Mølby Jeg var engang så heldig at støde ind i Jan Mølby på Aldo’s – hans ven John Aldridges pub i Liverpool. Mølby holdt hof med en flok danskere og nordmænd, der lige havde været på Anfield. Den store mand var i sit es. På et tidspunkt brokker en af nordmændene sig over, at kvinderne i England ikke er ret smukke. Mølby retter sig op. ”Hov, hov. Nu skal du lige huske, at jeg giftede mig med en englænder,” sagde han bestemt for hurtigt at skifte tone igen. ”Men jeg blev også skilt fra hende igen, og det er sgu rigtigt nok, man skal slukke lyset i soveværelset herovre.” Der har altid været noget swagger over Mølby. Lige fra han fik anførerbindet hjemme i Kolding som 19-årig. Da han kom til Liverpool, var han en fabelagtig central midtbanespiller med overblik og teknik som en brasilianer. Han var så god, at han stadig kunne afgøre kampene med en genial frispilning, selv om han ofte var ti kg overvægtig. Uden for banen røg han i fængsel efter at have smadret sin bil i en brandert. Richard Møller smed ham af det danske landshold, da han kritiserede den paranoide fynbo, og hvorhen den store Mølby gik, satte han tydelige fodspor. Som fodboldkommentator fortsætter han med at dele vandene. Nogle mennesker hader ham for hans tavshed og sure kommentarer. Andre elsker ham for nøjagtigt det samme. Mølby selv er ligeglad. Ligesom han var det, når tilskuerne i sin tid råbte til ham: ”Who ate all the pies?” Mølby har altid gået sin egen vej.

11. Edwin Moses Den 26. august 1977 i Berlin tabte Edwin Moses i 400 meter hækkeløb til tyskeren Harald Smid. Ugen efter kom han tilbage og slog tyskeren med 15 meter. Siden tabte han ikke et løb igen i 9 år, 9 måneder og 9 dage. Han vandt 122 løb i træk – heraf 107 finaler. Det var ellers ikke oplagt, at Moses skulle dyrke atletik, da han var ung. Han var en dygtig skoleelev og fik et scholarship i fysik til universitetet. Her meldte han sig ind på det lokale atletikhold og begyndte at løbe 400 hæk. Efter at have forsket i disciplinen et stykke tid, regnede han ud, at hvis han kunne løbe færre skridt end konkurrenterne, ville han få en kæmpefordel. Herefter tvang han sig selv til at løbe præcis 13 skridt mellem hver hæk. Altid 13 skridt. De fangede aldrig Moses igen. Der var ingen spænding i 400 meter hækkeløb i 10 år. Ofte førte Moses med 10 meter allerede halvvejs i løbet. Han var aldrig særlig populær. Han var tavs, smilede sjældent og gemte sig bag sine solbriller, som han også løb med. Men Moses var ikke i tvivl om sit eget værd. ”Det er bare sådan, at selv når jeg løber langsomt, er jeg hurtigere end de andre, når de løber hurtigst.”

52 sportsfan


10. Ryan Giggs I en sport, der i højere og højere grad består af overbetalte drengerøve med modelkærester, er Ryan Giggs en rigtig mand. Måske den vigtigste spiller i Manchester Uniteds historie. I modsætning til Wayne Rooney, der ville sælge sin bedstemor, hvis der var penge nok på bordet til et hurtigt bordelbesøg, eller Christiano Ronaldo, der altid sørger for at tage trøjen af, når der er kameraer i nærheden, koncentrerer Ryan Giggs sig om én ting. At spille fodbold. Han er et levn fra en glemt tid, hvor fodboldspillere faktisk havde respekt for de ældre på holdet, for fans og for penge. Måske fik han det på grund af sin barndom. Giggs er mulat, og dem var der ikke mange af i Wales. ”Børnene i min skole vidste, at min far var sort, og jeg hørte på mange racistiske bemærkninger. I min skole var der ikke mange elever med en anderledes baggrund.” Giggs lærte at holde lav profil. Da han startede for Manchester United, pumpede han bolde og slæbte kegler. ”En dag pumpede jeg boldene for hårdt, og de sprang rundt over det hele. Efter træningen kom Peter Schmeichel og ledte efter mig. I dag er der ingen af de unge, der slæber kegler eller pumper bolde. Det skulle de. De skulle vaske støvler og kridte linjer op og den slags. Det disciplinerer dig og lærer dig respekt.”

9. Kelly Slater Det er svært ikke at hade Kelly Slater en lille smule Han blev den yngste verdensmester i surfing nogensinde i en alder af 20 og den ældste, da han tyve år senere vandt sit tiende verdensmesterskab. Udover at være den mest talentfulde surfer i historien, er han af de kvindelige modeller fra det årlige Swimsuit Issue i Sports Illustrated blevet kåret som den flotteste sportsmand i verden – foran David Beckham, Fredrik Ljungberg, Zinedine Zidane og Tom Brady. Han har datet Gisele Bundchen, Pamela Anderson, Cameron Diaz, Kirsten Dunst – alt sammen uden at skabe skandaler og være en smart ass. Han jammer med Pearl Jam og Ben Harper og stiller jævnligt op til velgørenhedsarrangementer, hvor han blandt andet rejser penge til busture til stranden for fattige børn i Californien og bevarelse af koralrev. Så næste gang du hader Kelly Slater, fordi hans hverdag i 20 år har været at surfe på verdens fedeste strande, vinde konkurrencer overalt og hygge sig om aftenen med overjordisk smukke kvinder, så prøv at alligevel at tænke en venlig tanke for din karmas skyld. Så kan det jo være, at du bliver genfødt som – Kelly Slater. sportsfan 53


8. Eric Cantona Han siger selv, at det bedste øjeblik i hans liv var, da han sparkede en Crystal Palace-fan 25. januar 1995, efter at han havde fornærmet ham. Men det kunne også være i 1991, hvor han i Frankrig kastede en bold efter dommeren og i en høring i en retssal med tre dommere fik en måneds karantæne. Han responderede ved at gå op til dommerne og kalde hver enkelt af dem idiot. Så stoppede han karrieren. Som han heldigvis genoptog senere. Sådan er Cantona. Tidligt i karrieren slog han sin holdkammerat Bruno Martini i ansigtet, og han har kaldt den franske landstræner for en sæk lort på tv. Men han har også scoret et væld af vigtige mål, primært for Manchester United, og flere holdkammerater har sagt, at de følte sig uovervindelige med franskmanden med den optrukne krave på holdet. Selv har han sagt, at han altid leder efter abstrakte måder at udtrykke virkeligheden på – gerne måder, som udfordrer hans egne sanser. Cantona opretholder sin rebelattitude her efter karrieren ved en populær opfordring til alle franskmænd om at boykotte bankerne, der efter hans mening er roden til mange problemer i samfundet. Et væld af almindelige franskmænd støtter ham, mens den brede offentlighed og journalister som vanligt ikke rigtigt kan lure ham. Det kunne de heller ikke, da han indkaldte til pressekonference, efter at han var blevet idømt syv måneders karantæne efter sit karatespark i 1995. Cantona satte sig ned, drak et stort glas vand meget langsomt og tog så ordet: "Når mågerne følger efter en trawler, er det fordi, de tror, at der bliver kastet sardiner i havet. Thank you very much,” sagde Cantona og forlod lokalet. Mystisk.

54 sportsfan

7. Torben Ulrich I begyndelsen af ugen meldte han klart ud: Hvis han kom i finalen i DM i tennis i 1966, ville han sikkert ikke være i stand til at spille færdig, fordi VM-finalen i fodbold mellem England og Vesttyskland blev spillet kl. 15, og DM-finalen startede 14.20. Han kom i finalen, vandt første og førte også klart i andet sæt. Men da klokken blev 15.00, gik han op til nettet for at give hånd. Han vandt nu alligevel 20 danmarksmesterskaber, deltog i Wimbledon 21 gange og lå nummer et på verdensranglisten for spillere over 45. Men tennis er kun en lille del af hans liv. Som hans søn, Lars Ulrich fra Metallica – i øvrigt også en dygtig tennisspiller – har han musik i sjælen. Allerede som 17-årig begyndte han at spille klarinet, han åbnede jazzklubben Blue Note i København og skrev flittigt om jazz i dagblade og havde endda sit eget jazzmagasin i DR. I Torben Ulrichs 102 Davis Cup-kampe kunne han drive sine medspillere til vanvid, fordi han hele tiden efterstræbte det perfekte slag, men ikke var specielt interesseret i, hvem der vandt kampen. For den evigt søgende buddhist handlede det om at finde skønheden i spillet. I dag er han 82, bor i Seattle, laver musik og maler. Torben Ulrich søger stadig.


5. Paolo Maldini

6. Zinedine Zidane

Ikke mange ved det, men den bedste venstre back i fodboldhistorien er faktisk højrebenet. Men da han spillede sin første kamp for Milan som 16-årig, blev han smidt ind i venstre side. Og så måtte han jo lære at bruge venstre fod. Det tog ikke lang tid. I en tid, hvor de fleste italienske forsvarere spillede beskidt og brutalt, var Maldini altid indbegrebet af elegance. I Milans fantastiske firebackkæde støbte han sammen med Franco Baresi, Alessandro Costacurta og Mauro Tassotti modellen for, hvordan man forsvarer uden de store fysiske dueller, uden at være beskidt. Samtidigt dånede pigerne over hans modellook, lange hår, skægstubbe og blå øjne. Maldini svævede nærmest over græsset på banen. Som ung var han hurtig og stærk – som ældre var han klog og forudseende. Han læste aldrig sportsaviser og vidste nogle gange i omklædningsrummet inden kampen ikke, hvilket hold han skulle spille imod. Da han sluttede karrieren, havde han spillet i 25 år for samme klub, ligesom hans far gjorde det, og hans trøje med nummer 3 må først tages frem, når hans sønner Christian og Daniel kommer på førsteholdet. Christian er allerede anfører for Milans ungdomshold. Han er forsvarer.

Europamesterskaberne i fodbold i 2000, Bruxelles. Frankrig-Portugal. Den ordinære kamp ender 1-1, og efter 117 minutter må Portugals Abel Xavier bruge hånden for at forhindre Frankrig i at score. Dommeren dømmer straffe, og helvede bryder løs. Portugals spillere går amok, ledere og trænere løber ind på banen, og officials og politimænd må slæbe dem ud igen. Nuno Gomez får rødt kort og syv måneders karantæne for at skubbe til dommeren. Det hele tager over ti minutter, og i al den tid står Zinedine Zidane helt rolig med bolden i hånden. Og venter. Han ved, han skal sparke sit livs måske vigtigste spark. Da officials og dommer endelig får ro på banen, lægger Zidane bolden til rette. Han går tre skridt tilbage og tager sig god tid, før han sparker. Og så knalder han bolden helt op i venstre trekant. Frankrig vinder semifinalen og senere turneringen. Zidane var altid en gåde. På banen var han rolig, helt i sin egen verden. Det var nærmest som om, han løb rundt alene på banen. En sjælden gang imellem mistede han temperamentet, blandt andet i karrierens sidste kamp – VM-finalen 2006. Selv det ændrede ikke franskmandens udtryk. Der var ikke nogen, der kom indenfor hos Zizou. Aldrig.

sportsfan 55


3. Socrates

4. George Best ”I 1969 droppede jeg kvinder og alkohol – det var de værste 20 minutter af mit liv.” George Best var den første fodboldcelebrity i moderne professionel fodbold, men i modsætning til kedelige David Beckham, selvoptagede Christiano Ronaldo og ubegavede Paul Gascoigne, var Best sjov, varm og altid klar på en øl med en fan. Især hvis det var en smuk kvinde. I den sene efterkrigstid, hvor offentlige personer i England var pæne og disciplinerede, var George Best det modsatte. Med sit gode udseende, lange hår, bakkenbarter og anarkistiske fodboldspil og levevis, var han John Lennon på en fodboldbane, bare pænere. Kvinderne elskede ham, og mændene ville være ham. På fodboldbanen var George Best ren magi. Han var kun 173 cm, men stærk i hovedspillet, og selv om han egentlig var højrebenet, lavede han masser af langskudsmål med venstre. Han var et mareridt for forsvarere - eksplosivt hurtig, kunne gå begge veje i sine driblinger og teknisk fænomenal. Men ingen trænere kunne tøjle den iltre irer, der evig og altid var på jagt efter mere alkohol og flere kvinder. Allerede midt i tyverne faldt hans fodboldspil mere og mere sammen, og uden for banen satte han farten ødelæggende op, indtil kroppen ikke kunne klare flere pints og hårde nætter. Hans livsførelse slog ham ihjel som 59-årig, men i ti år var han en af verdens bedste fodboldspillere, samtidig med at han var pubbens populæreste mand hver aften. George Best vidste, at der ville komme en regning for hans hedonistiske livsstil. Men han var ligeglad.

56 sportsfan

Alt handler om at vinde i dag. Men der var en tid, hvor fodbold handlede om mere end bare sejre og trofæer. Og hvor spillerne havde meninger og idealer, der ikke udelukkende handlede om, hvilken sportsvogn de skulle køre i næste uge. Brasilianske Socrates - anfører for Brasilien til VM i både 1982 og 1986 – var mere interesseret i politik og kultur end fodbold. Han var færdiguddannet læge i medicin, da han fik landsholdsdebut som 25-årig, og han igangsatte en protest mod Brasiliens sidste militærstyre på sit fodboldhold. Da hans klub Corinthians vandt statsmesterskabet i 1982 var det med ordet Democracia på alle trøjerne – ikke helt ufarligt i land styret af et uberegneligt militærstyre. I dag bor Socrates i Rio med sin kone og seks børn. Han praktiserer medicin og skriver en skønlitterær bog om folk fra forskellige steder i verden, der skal mødes til VM i Brasilien i 2014. Han ryger, drikker og elsker begge dele. Som spiller gik han også sine egne, uortodokse veje. 191 cm høj, tynd og med et funky skæg, langt hår og et drillende smil på læben lignede han mere en alfons fra Harlem end en fodboldspiller. Hans landshold vandt aldrig VM, men de spillede måske det smukkeste fodbold i historien – også da de tabte 2-3 til Italien i 1982 i den måske bedste VM-kamp nogensinde. ”Det brasilianske hold repræsenterede fantasi, idealisme og idyl. Det italienske repræsenterede effektivitet, men i det mindste tabte vi kæmpende for det, vi troede på. Man kan sammenligne det med samfundet i dag. Vi har mistet kontakten med det menneskelige, folk er kun interesseret i resultater. Før i tiden gik folk til fodbold for at se en fest. Nu, med meget få undtagelser, går de til fodbold for at se en krig, og kun resultatet er vigtigt. For mig kommer skønheden i spillet først. Hvem der vinder, kommer i anden række, og glæden ved spillet er det vigtigste.” Socrates var fodboldens sidste idealist.


2. Muhammad Ali ”Jeg er så hurtig, at når jeg slukker lyset, er jeg under dynen, før det bliver mørkt.” Det er lige før, at Muhammad Ali, eller Cassius Clay, får Zlatan Ibrahimovic og den samlede amerikanske hip-hop-stand til at virke ydmyg. Efter at han vandt OL-guld og førte sig frem professionelt, blev han i 1967 indkaldt til hæren for at kæmpe i Vietnam-krigen. Men med ordene: ”Ain’t no Vietcong ever call me a nigger,” nægtede den nyomvendte muslim at tage til Vietnam. Han blev arresteret, hans olympiske guldmedalje blev beslaglagt, og han fik ikke lov at bokse mere. Han nægtede fortsat. ”Hvorfor skulle jeg tage en uniform på og rejse 10.000 miles for at smide bomber og skyde på brune mennesker i Vietnam, mens såkaldte negroes i Louisville bliver behandlet som hunde og nægtet simple menneskerettigheder?” Efter fire år i de amerikanske domstole blev Ali frikendt, og så begyndte hans triumftog. Han slog boksere som George Foreman, Joe Frazier og Sonny Liston i det, der blev kaldt den fineste periode i sværvægtsboksning. Han blev kendt for at forudsige hvilken omgang, han ville slå sine modstandere ud. Derudover var han en stor trash-talker: “Hvis du nogensinde drømmer om at slå mig, skal du vågne og undskylde.” Eller: “Når du er så stor som mig, er det svært at være ydmyg.” Ali var en formidabel sportsmand, men hans politiske betydning har været uvurderligt for de sortes rettigheder. Han blev også kåret som århundredets sportspersonlighed i både Sports Illustrated og BBC. Det passede ham sikkert fint.

1. Bjørn Borg Svedte han overhovedet? Man kunne aldrig se på Björn Borg, om han lige var startet på en kamp, eller om han havde matchbold. Han stod i sin helt egen verden og ventede på modstanderens næste træk. Og så slog han bolden tilbage. Indtil kampen var vundet. Det var ikke underholdende tennis, og han sagde selv, at han bare elskede at se bolden gå over nettet igen og igen. Mentalt var han enestående. Han var i 12 Grand Slam-finaler og vandt 11. Da han endelig tabte til John McEnroe i Wimbledon, kunne man se, at han var færdig med tennis. Et år senere stoppede han karrieren, 26 år gammel. Som han stod der i sin hvide, stribede Fila-polo med sine helt blå øjne og lange, blonde hår og pandebånd lignede han mest en hippie, der lige havde fundet en ketsjer til en havefest. Hans øjne havde altid et distant look. Som om han tænkte på noget helt andet. Som 15-årig var Björn Borg Sveriges største ishockeytalent og var spået en stor karriere foran sig på isen. Til de ishockeyglade svenskeres forbavselse valgte han at spille tennis i stedet. En gang spillede Björn Borg mod John McEnroe, og amerikaneren fik et af sine raserianfald - skældte ud på dommer, tilskuere og bolddrenge. Han var umulig at stoppe. Björn Borg listede sig stille frem til nettet og kiggede på den råbende McEnroe med et blødt smil. Så sagde han: ”Hey John. Det er jo en god kamp. Skal vi ikke bare spille videre?” McEnroe kiggede overrasket på ham og derefter ud på tilskuerne. Så gik han tilbage til sin baglinje og servede sin andenserv. Borg vandt kampen.

sportsfan 57


er det Derfor nfører. a rer har te H n ri torium. som sp ra o lt b o B la ere sain med U eller rett edste? til ste land skilde – af de b g n ti o r re ti r sig nu u a h læ ir s e p n k s e ik in ko give r rd s m e fo e o v r s b o re v a lø H æ ic tv ma fart. tigste rale af a valgt Ja . og hur gælder a kan p ti år har løbesko bedste når det te e r, s d ø id g Jamaic le s a Pumas ik e f ic v d a . a d a n re u m e m d a t g på a at Pu viklin et er, J sse be oplagt, henblik hvad d nne pa esignud d u d t, e k g g e m ø o k r rs tlse de duk ket ik ersøge man un tig, hvil d for pro er. års und er, des for hur aggrun tet. b rd p og farv r e o n e c e ls skoen n ig k Mange e s o s g e k re n ø d e a b tt s rs ic a n e 0– le a L e d t jam d). Jo i Faas a sko se un r fra 10 efter de hårdhe udslag kala gå se ud fr nner dis n s s a å v n le d s en a å le g n n la å o e t m a ålesk ø kan har fåe tvægts g/yders Tilsamm lp af m festlige Faas le orberin as 500 jæ . n s a h g e b F n d d a n ri e d d e e V o r. (stø FIhND sorb g mEe RHYTHM Løbesk ale løbe lethedFAST d n ænTH stødab re PU n neutr skalaen sammeUSAINrer til skoens OF min AT MA de/R s l .C d n OM ti e e o o UN k lm k NI re ed måle s BO ti NG S e r LT fe m . b a i W . re h v OR lø v LD 0 e n o ts ’S k 0 e g T M AN. res beh FAtv 5 ST æES n ik og d Cifrene , og mo rfekt le til de skoen, s en pe aas 500 iffer får r bedst e F c e spunkt. d t s d re s e le ti e a å c re p s re n lave t sene d at la el, der 500 er e e d s å o a m p a m g r F n n e g de dell fuld ga 1000, o e netop aas mo punkt i ere find r flere F de tids fo n t re re æ te kan løb v sen r på nu blive præ Puma e ldige at e h r e te in men

maica a J g o FaasLab

58 sportsfan


Promotion-artikel

Fart, fest og farver på en naturlig måde Hos Puma skal det være sjovt at løbe. Og det kan det ikke undgå at blive med Pumas nye løbesko Faas 500, som i høj grad skiller sig ud fra de mere traditionelle løbesko ved de stærke farver og ’less is more’ design. Faktisk ligner Pumas nye løbesko Fass 500 mere en streetsko end en løbesko. Men tag ikke fejl. Det er en funktionel letvægtsløbesko med fart i. Faas 500 er designet til at kunne forbedre din løbetid. Faas 500 har en fantastisk pasform og er en utrolig let og blød løbesko. Skoen bygger på Pumas biomekaniske designteknologi, BioRide, som udgør Faas skoens midtersål. Med BioRide-teknologien i midtersålen bliver det muligt for løberen at finde en mere naturlig løberytme og opnå en særlig god fornemmelse for underlaget. Denne løbetendens, hvor det handler om at komme tættere på en naturlig løbestil, kaldes også for Natural Running. BioRide er et integreret designsystem, som består af de tre designfunktioner; Rocker-Shape, Flex og Groove. Rocker-Shape er ydersålens særlige form, som sikrer en blød landing og ubesværet afsæt. Her er tyngdepunktet ikke, som det er tilfældet ved de mere traditionelle løbesko, koncentreret omkring

skoens hælafsnit, men omkring skoens midterdel, så foden har nemmere ved at rulle forover. Flex-funktionen udgøres af 360-graders riller, som bidrager til et bedre afsæt. Flex-rillerne hjælper foden til et bedre afsæt, og yderligere riller er placeret i forsålen, hvor tå-afsættet sker, da ekstra stabilitet i dette område er afgørende for fodens endelige afsæt. Grooves er skoens naturlige stabilitet, som gør, at foden kan bevæge sig frit og naturligt uden at foden overbelastes. For at konkretisere denne tekniske forklaring kan man sammenligne BioRide-teknologien med det at gå i sand. Det er blødt og let, men alligevel oplever man en vis modstand, end det er tilfældet ved de mere traditionelle løbesko. Faas har dog den ekstra gevinst, at man kan løbe i den hver dag i længere tid, da den ikke overbelaster eller stresser foden. En behagelig og ikke mindst sjov oplevelse – i Fass fra Puma. sportsfan 59


PUMA Graphic løbe Tee Vejl. pris 350 kr.

Natural Running vs. traditionelle løbesko Løbestilen ændrer sig, så du løber på en mere lige linje. Det giver mindre belastning på hofterne, og der vrides mindre i knæene. Hællandingen mindskes, og du lander mere på midtfoden. Akillessenen bruges mere aktivt både til støddæmpning og til at give kraft til afsættet. Belastningen fordeles mere ligeligt på ankel og knæ, hvilket er godt for knæene. Senerne i fod og tæer styrkes og bruges mere aktivt. Det giver et stærkere og mere spændstigt afsæt. Skridtlængden øges ikke, men svævefasen, altså tiden, du er i luften mellem hvert skridt, forkortes, fordi der løbes mindre hoppende. Det mindsker belastningen på hele kroppen. Trods den forbedrede løbestil løber du ikke stærkere i de naturlige løbesko. Foden er marginalt længere tid i jorden for hvert skridt. Den længere kontakttid med underlaget skyldes, at foden selv skal stabilisere hvert skridt.

60 sportsfan


Promotion-artikel

PUMA Lightweight Jacket Vejl. pris 700 kr.

sportsfan 61


Løb foråret i møde Løbesæsonen er for alvor ved at starte. På disse sider får du alt det nyeste løbegear, der kan være med til at optimere din træning og gøre tiden på landevejen eller i skoven til den mest behagelige oplevelse.

Supernova Sequence fra adidas er til Løberen, der har behov for ekstra støtte. Støddæmpet sko til pronationsløberen. Skoen er specielt designet med Formotion i hælen, der tilpasser sig underlaget i landingen og styrer derved pronationshastigheden og afviklingen. Skoen er støddæmpet ved hjælp af adiPRENE i hælen og adiPRENE+ i forfoden, der giver en behagelig støddæmpning. Overdelen sidder tæt til foden, særligt i hæl og midtfod. Derudover er den syet helt uden generende sømme og er med GeoFit, som BIOM løbesko fra ECCO findes i 3 udgaver. BIOM A, B og C tager hensyn til de forskelle,

giver en anatomisk korrekt pasform og komfort. Pronationen bliver

der er mellem træningsniveau, løbertype og hastighed og lader løberen få en sko, der passer

styret via Torsion-systemet, der giver mellemsålen en vis stivhed,

til netop den enkeltes behov.

men lader samtidigt forfod og hæl arbejde individuelt for at give en

BIOM A er ideel til professionelle og semi-professionelle løbere med en hastighed på op til 4

bedre afvikling. På indersiden er skoen yderligere støttet ved hjælp

min/km. Det er også et godt valg til maratonløbere og triatleter. BIOM A er den mest fleksible

en Pro-Moderator kile: Skoen indeholder desuden specialdesignet

og dynamiske sko i BIOM-løbeserien. Den er også tættest på jorden og byder derfor på en

rum i sålen til miCoach Stride Sensor. Vejl. 1.100 kr.

smule mindre støtte til de højttrænede atleter. BIOM B er ideelt tilpasset løbere med en hastighed på ca. 4-6 min/km. Denne gummisko tilbyder en smule mere support og beskyttelse end BIOM A, så den imødekommer behovene for ambitiøse løbere, der løber over længere afstande ved god hastighed. BIOM C er ideel til motionsløbere med en hastighed på ca. 6-8 min/km. Den leverer mere støtte til de mindre trænede løbere end BIOM A og B, og gør det muligt for foden at opbygge styrke og vænne sig til en ny og smartere måde at ramme fortovet på.

Nike Zoom Superfly er med sine bare 200 gram, stive Pebax plade med otte pigge samt nyudviklede lock-down strap en hardcore sprintsko - designet til

Den intelligente sko fra Nike LunarHaze+ er udviklet til at imødekomme det variable

sprintere, som virkelig mener det

behov for komfort og support hos en løber. Nikes nye Dynamic Support system til-

alvorligt. Zoom Superfly er opbyg-

passer sig det individuelle skridt/tråd for hver individuelle løber. Det betyder, at løbere

get med Nike Fuse teknologi i overdelen for at kombinere exceptionel styrke med lav vægt og langtidsholdbar pasform. En lock-down strap sikrer, at forfoden er fuldstændig fæstnet og giver en direkte kraftoverførsel. Tynd Phylon holder midtsålen let og foden tæt på jorden, mens den sikrer beskyttelse mod stød. I hælen findes ligele-

med neutral pronation til løbere med moderat overpronation med Nikes Dynamic Support kan få den ønskede individuelle støtte og komfort. Desuden tilpasser systemet sig hvert skridt, så løbere og hver individuelle fod kan få mere support imod slutningen af løbeturen, hvis dette er nødvendigt. Desuden har LunarHaze+ særligt blødt, stødabsorberende skum indbygget i hælen til at aftage stød endnu bedre og mere skånsomt samt en særlig BRS 1000 carbon gummi på hælens trædeflade for at sikre optimal holdbarhed og slidstyrke. Overdelen af LunarHaze+ er

des en Phylon hælplade. Forrest giver en aggressiv

forsynet med Nikes Hyperfuse teknologi. Det er en særlig type

og stiv Pebax plade med otte pigge maksimal kraft, fart

materiale, fremstillet ved anvendelse af en særlig kombination af

og greb i underlaget. Det anvendte mesh materiale giver

varme og tryk, der giver en stærkere, lettere og mere komfortabel

maksimal ventilation og sikrer en god pasform. Det nye

løsning end ved anvendelse af almindelig syning. Specielt den

design signalerer desuden eksplosivitet, fart og aggressivitet.

øgede styrke giver adgang til anvendelse af mindre materiale og derved større områder til ventilation.

62 sportsfan


CASIO SDB-100-1AEF til løb er en letvægtsmodel i klassisk sort design. Den er udstyret med en stor og tydelig skærm, der sikrer god læsbarhed, og modellen er

Løbebriller fra Nike. De er fremstillet i acetat og

generelt meget let at betjene.

er indrettet sådan, at luften kan passere frit imellem

Når det gælder funktionerne,

ansigt og brille, sådan at de ikke dugger (i kulde) og samler sved

tilbyder CASIO SDB-100-1AEF

(i varme). Desuden er de udformet efter hovedet, sådan at de

udover stopursfunktion og op til

bliver siddende - også ved sprint. Vejl. pris 998 kr.

50 mellemtider i hukommelsen, også Dualtime, 5 daglige alarmer, nedtælling og vandtæthed til 50 atm. Vejl. pris 398 kr.

CATALYST TXQ3 fra Jan Sport er en Løbe-

rygsæk, specielt velegnet til trailrunning og hiking. Udstyret med specielt ’Hydration System’, der indeholder et 3 liters vandreservoir-system med slange, og separat rum til vandtube. Catalyst har mange features, bl.a.

En letvægter til øjnene – Løb med adi-

bælte, lommer til vand-

ZERO fra adidas. adiZERO er topmodel-

flasker samt ergono-

len i adidas eyewears løbekollektion og er designet

miske skulderstropper

specielt til sportsudøvere, der ønsker en perfekt løbe-

med optimal polstring,

præstation. Brillen har adskillige justeringsmuligheder

der sikrer komforten.

og kan derfor

Vægt kun 0,7 kg. Vejl.

tilpasses individuelt, så den passer alle behov. SPX™-materialet gør

brillerne både ekstremt solide og meget lette. Specielt ved løb kan en vægtreduktion på

pris 899 kr.

bare få gram have en enorm effekt på komforten. adiZERO vejer kun mellem 20 - 22 g. Vejl pris afhænger af linse-type fra 1.350 – 1.644 kr.

Soc Stadium. Løbehue i det åndbare funktionsmateriale TCS Air med god fugttransport. Med refleksdetaljer for bedre synlighed. Vejl. pris 129 kr.

Soc Stadium. Væskebælte med plads til fire vandflasker

og med lomme til mp3-afspiller. Vejl. pris 149 kr.

Pikasol GI-60. Som løber kan man nemt opleve stive led – og det kan gøre den daglige løbetur til en pine. Derfor kan det være en god ide at spise masser af fede fisk, der er rige på omega-3 fedtsyrer, eller spise fiskeoliekapsler. Pikasol GI60 indeholder højkoncentreret fiskeolie og er god til behandling af stive og ømme led samt til at forebygge overbelastningsskader. Fiskeolien udvindes fra fede fisk som sardiner, ansjoser og makrel,

Fra Oakley kommer Split Jacket - et innovativt, nyt design, som revolutionerer tidli-

der alle har et naturligt højt indhold af

gere, populære Jawbone. Med samme teknologi og stil som Jawbone er Split Jacket

omega-3. Olien må aldrig være harsk,

sportsbrillen for dem, som dyrker spænding og en intensiv sportlivsstil. Grundkonceptet

og det kræver derfor en basis af gode råvarer

er udskiftelige brilleglas og et mere kompakt brillestel samt en mere perfekt og individuel

samt en avanceret produktionsproces med grundig og løbende

pasform. Switchlock systemet gør det nemt at skifte brilleglassene hurtigt, hvilket gør

kvalitetskontrol i hele forløbet. Slutproduktet er en fuldstændig ren

Split Jacket / Jawbone unik på solbrillemarkedet. Fingeraftryk, vand, støv og olier

fiskeolie med et ekstra højt indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer.

bliver uden besvær frastødt fra den højteknologiske overfladebehandling og plutonite

Vejl. pris koster 220 for 120 stk.

linsemateriale filtrerer alle harmfulde UV-stråler væk. Vejl. pris 2.000 kr.

sportsfan 63


Peak Performance Cavli Shorts Tights er et perfekt first layer product, lavet i et materiale som afviser fugten væk med sin push-pull struktur. Dette vil holde din krop tør og lugtfri gennem træningen. Materialet i Cavli shorts har en fantastisk strækbarhed og Uv-lys beskyttelse, der regulerer din temperatur til et behagelig niveau. Mesh detaljer for maximum ventilation og en iPod lomme bag med en usynlig lynlås. Vejl. pris 450 kr.

Når du løber, når det er mørkt, er det en god ide at blive set. Soc Refleksvest med gennemgående lynlås, 3M-reflekser og ventilerende mesh i ryggen. Vejl. pris 149 kr.

Peak Performance Stamina Long Sleeve er en ny træningstop til både løbeturen og træningscentret. Ergonomisk design og funktioner som reflekterende elastiske bånd i siden, flatlock seams i kontrastfarver og mesh panels for maksimum ventilation. Vejl. pris 500 kr.

Supernova TT Tee er også med Formotion teknologi, som giver god bevægelsesfrihed. Løbetee med Climalite, som gør produktet let, ventilerende og transporterer sveden væk fra kroppen og Climacool (meshindsats) giver en afkølende effekt! Indbygget lomme med lynlås bagpå til f.eks. miCoach eller MP3 afspiller eller lign. Vejl. pris 300 kr.

Carite Sport Blå Heat Isolation sweat i åndbar løbebluse med høj hals og lynlås, velegnet til vejrforhold fra +5 grader ned til -10. Tight

H2O FAVORITES MICRO JACKET & PANTS Let herrejakke i

fit i Polyamid/Elastan. Vejl. pris

100 % mikropolyester med gennemgående lynlås, to lommer og

400 kr.

snørelukning i bunden af jakken. Vejl. pris 500 kr. Herrebukser i 100 % mikropolyester med snørelukning i linning og forneden i buksebenene. 2 lommer. Sættet kan bruges til al sport eller bare som let overtrækstøj. Vejl. pris 350 kr.

64 sportsfan ·


Fra Falke kommer disse strømper. RU4 Sort herre løbestrømpe med stabiliserende og støttende områder samt pudesystem – medium volume. RU3 Hvid herre løbestrømpe med stabiliserende områder og puder under fod. Velegnet til motion control løbesko. Vejl. pris for begge par 129 kr.

Carite Sport Blå air-breaker i Polyester. Åndbar, vind- og vandtæt løbejakke i comfort fit. Vejl. pris 600 kr.

Nike Vapor Jacket giver stor beskyttelse mod vejr og vind, men vejer stadig nærmest ingenting. Den vandafvisende DWR (Durable Water Repellent) behandling holder løberen tør. DWR er en coating, der giver en fuldstændig vandafvisende overflade. Det perforerede materiale på ryggen øger luftgennemstrømningen og åndbarheden. Jakken har lynede lommer både foran og i siderne, og hætten kan pakkes væk. Dermed har man alting inden

Carite Sport Iso-

for rækkevidde og alligevel gemt væk. Vejl.

lation color tights

pris 750 kr.

sorte åndbare løbetights, velegnet til vejrforhold fra +5 grader ned til -10. Tight fit i Polyamid/Elastan. Vejl. Pris 550 kr.

Peak Performance Biegga Jacket er en superlet Rip Stop Windshell med god åndbarhed og mesh panels under ærmerne, og er perfekt formede for høj præstations sport. Den afviser fugt og holder dig tør. Med lomme på brystet og chin guard. Vejl. pris 900 kr.

Supernova Baggy Short fra adidas med Formotion teknologi, som giver god bevægelsesfrihed. Climalite gør shortsene lette og ventilerende at have på og transporterer sveden væk fra kroppen, hvor Climacool (mesh) giver produktet en afkølende effekt! Indbygget lomme med lynlås bagpå til

H2O MEN’S 360 TEE Let og yderst komfortabel, svedtransporterende H2O T-shirt med print. Materialet er New Mockeyelet, Polyester. Vejl. pris 200 kr.

f.eks. miCoach eller MP3 afspiller eller lign. Vejl. pris 350 kr.

sportsfan 65


A-vm

Forventningerne på køl Presset på det danske ishockeylandshold er stort inden A-VM i Slovakiet, men succesen må ikke tages for givet trods det fantastiske VM sidste år. Af Jens Lund

66 sportsfan


"Det er helt sikkert, at der vil komme et ekstra pres på os i Slovakiet, og det er da noget, vi er opmærksomme på. Men det handler om at bruge presset positivt,” fortæller Stefan Lassen

D

en tidligere danske fodboldlandstræner Richard Møller Nielsen underholdt ufrivilligt verdenspressen, da han under et pressemøde inden EM i England i 1996 udtalte de berømte ord: "Screw down your expectations!" Trods den lidt komiske oversættelse var Ricardos budskab ikke til at tage fejl af. Han vidste, at intet kan punktere et hold som overdrevne forventninger i kølvandet på en sensation - som det danske EM-guld i 1992. Nu skriver vi 2011. Sporten er en anden. Sproget er (heldigvis) et andet. Men budskabet er det samme inden A-VM i ishockey i Slovakiet i slutningen af april: Skru ned for forventninger til det danske ishockeylandshold trods sensationerne og den utrolige kvartfinaleplads ved VM i Tyskland sidste år. "Jeg kan godt frygte, at omgivelserne - især de danskere, der måske ikke følger landsholdet andet end til VM - tror, at fordi vi blev nummer otte sidste år, så gør vi det hvert år. Sådan er det ikke," siger den tidligere landsholdskæmpe Olaf Eller, der igen i år skal kommentere VM-turneringen for TV2 Sport. "Man skal passe på ikke at skrue forventninger for højt op. Jeg mener stadig, at det vil være fantastisk, hvis vi bare kan slå Letland, som vi ALDRIG har slået i VM-sammenhæng før, og dermed sikre os en plads i mellemgruppen," siger Olaf Eller. Danmark er til VM i den slovenske by Bratislava i pulje med Finland, Tjekkiet og altså med Letland. Én sejr er formentlig nok til at sikre Danmark endnu et år i A-gruppen. Men det er formentlig ikke nok for de danske ishockeyentusiaster, der måske har sat næsen op efter flere rød/hvide triumfer a la sejrene over Finland (4-1), USA (2-1) og Slovakiet (6-0) sidste år. Derfor er der grund til at passe på, mener Olaf Eller. "Finland fik en ordentlig én over snuden sidste år, og jeg tror ikke, at de tillader en dansk sensation igen. Og fordi vi blev nummer otte sidste år, betyder det jo ikke, at vi lige pludselig er blevet meget bedre end eksempelvis Norge og Hviderusland. Det er jo nationer, som vi et eller andet sted skal præstere bedre end hvert år for at kunne hævde, at vi er et niveau over dem. Det er vi ikke. Det ved spillerne heldigvis. De ved godt, at ALLE overpræsterede sidste år. Men det er en mental udfordring for holdet. Også fordi omgivelsernes pres og forventninger kan blive svære at håndtere for spillerne.” Foto: scanpix

sportsfan 67


DE FIRE PULJER: GRUPPE A (BRATISLAVA) Rusland Slovakiet Tyskland Slovenien GRUPPE B (KOSICE) Canada Schweiz Hviderusland Frankrig GRUPPE C (KOSICE) Sverige USA Norge Østrig GRUPPE D (BRATISLAVA) Finland Tjekket Letland Danmark De tre bedste hold fra hver gruppe kvalificerer sig til mellemspillet. I mellemspillet spilles der i to grupper á seks hold, og de fire bedste kvalificerer sig til kvartfinalerne. De fire dårligste hold fra det indledende gruppespil mødes i nedrykningsspillet. To nationer rykker ud af A-gruppen.

Tjekkiet

- danmarks værste modstander Tjekkiet beviste i 2010, at man godt kan vinde VM uden de største NHL-stjerner. Med et hold bestående af primært spillere fra den tjekkiske liga og andre europæiske ligaer gik holdet hele vejen og besejrede mægtige Rusland i finalen. Nu venter der tjekkerne en endnu sværere opgave, når de skal ud og forsvare VM-guldet, men det kan lade sig gøre. Ikke mindst fordi holdet i Slovakiet vil få masser af opbakning fra tilrejsende tjekker. Det kommer til at føles som en hjemmebane for Tjekkiet. Hold øje med: Tomas Vokoun. Den tjekkiske stjernemålmand havde i 2010 en redningsprocent på 94,4 ved A-VM i Tyskland, og han havde dermed sin store del af æren for det overraskende VM-guld. Med ham i buret er Tjekkiet allerede kommet et godt stykke af vejen.

68 sportsfan

DANSKERE SNYDT FOR VM-BILLETTER Nogle af de største danske VM-triumfer er sket for øjnene af masser af danske ishockeyfans. Det var tilfældet i 2003, hvor skøjtehallen i Tampere nærmest var rød/hvid, da Danmark slog USA og spillede uafgjort mod Canada, og det var tilfældet i Köln sidste år, hvor Regin og co. spillede sig i den historiske kvartfinale. Lanxess Arena i Köln lagde is og gulv til noget, der nærmest mindede om en dansk folkefest. Men det bliver anderledes i Slovakiet. I februar kom det frem, at et stort antal danskere forgæves havde forsøgt at købe billetter til kampene i Bratislava. De var simpelthen blevet købt... af tjekker! "Det viser sig, at Danmarks kampe er udsolgt, fordi de mange tjekkiske supportere har købt billetpakker, hvor også alle Danmarks kampe er med (...) Der er altid en chance for, at man kan købe billetter uden for arenaen af for eksempel tjekkiske tilskuere, som ikke ønsker at se Danmarks kampe (...) Men det vil være meget ærgerligt, hvis der ikke kommer mere end 50 danske tilskuere, for vi er vant til at have kolossal opbakning fra danske fans til VM. De danske tilskuere har tradition for at skabe en festlig og larmende ramme, og opbakningen betyder meget for vores landsholdsspillere," sagde DIU-direktør Enver Hansen dengang til TV2Sport.

"Man skal passe på ikke at skrue forventninger for højt op. Jeg mener stadig, at det vil være fantastisk, hvis vi bare kan slå Letland, som vi ALDRIG har slået i VM-sammenhæng før, og dermed sikre os en plads i mellemgruppen." - Olaf Eller

DANMARKS ’hjemmebane’ I SLOVAKIET Danmark skal spille sine tre indledende gruppekampe i Ondrej Nepela Arena i Bratislava - Slovakiets ældste ishockeyhal, der dog er blevet restaureret til uigenkendelighed for mange millioner kroner. I dag er hallen topmoderne og huser 10.000 tilskuere. Der er to træningshaller tilknyttet Ondrej Nepela Arena. Det er her, det danske landsholds træninger kommer til at foregå.


Foto: polfoto

Danmark leverede sensationen sidste år, men denne gang vil de andre nationer være klar over de danske styrker.

Én sejr måske ikke nok En af de spillere, der var med til at sikre Danmark den historiske kvartfinaleplads ved A-VM i Köln sidste år, er Djurgårdenspilleren Stefan Lassen. Med sin afgørende 2-1-scoring mod USA havde han sin store andel i den danske succes - men også sin del af ’skylden’ for, at forventningerne nu bliver skruet i vejret. "Det er helt sikkert, at der vil komme et ekstra pres på os i Slovakiet, og det er da noget, vi er opmærksomme på. Men det handler om at bruge presset positivt, for det er jo udtryk for, at vi har spillet ikke én god kamp, men flere gode kampe. Og at vi kan være med, når det gælder. Vi er et godt hold, vi arbejder godt for hinanden, og vores system fungerer, og så vil der selvfølgelig være forventninger om, at vi gør det godt i Slovakiet," siger Stefan Lassen, der altså til daglig tjener sine penge i svensk ishockey.

Den 25-årige back forventer en mindst lige så tæt kamp om pladserne i mellemgruppespillet som sidste år - og han køber ikke nødvendigvis parolen om, at én sejr er nok: Den over Letland.

"Seks NHL-spillere vil altid være bedre end én NHL-spiller, men omvendt må vi også sige, at ligalandsholdet har leveret de bedste resultater nogensinde i år. "Sidste år sagde alle, at kampen mod Tyskland ville blive afgørende. Det blev den ikke. Tværtimod. Og det er ikke kun Letland, vi skal slå i år. Jeg forventer en helt åben pulje, og der er ingen tvivl om, at vi skal levere 110 procent i hver kamp, hvis vi skal have en chance for at gå videre. Og så kan vi jo

endda stadig stå i en situation, hvor vi spiller bedre end sidste år, men alligevel havner i nedrykningsspillet.” Ingen hjælp fra NHL Ved VM i Köln sidste år gik de fire tilstedeværende NHL-spillere forrest: Frans Nielsen, Peter Regin, Lars Eller og Philip Larsen. Især de to førstnævnte udmærkede sig. I år er der en reel risiko for, at der kun bliver én NHL-spiller på det danske hold. Regin døjer med en skade, og de øvrige danskere i National Hockey League skal formentlig i aktion i slutspillet. Med andre ord: Et dansk VM-hold uden de allerstørste stjerner. Men ikke nødvendigvis et meget dårligere dansk hold af den grund. "Der er jo selvfølgelig forskel på et VMhold kun med Frans Nielsen og et VM-hold med Frans, Regin, Lars,” siger Olaf Eller. "Seks NHL-spillere vil altid være bedre

sportsfan 69


Foto: Scanpix

Der er risiko for, at Danmark kun får én NHL-spiller med til VM, da den amerikanske turnering stadig er i gang.

end én NHL-spiller, men omvendt må vi også sige, at ligalandsholdet har leveret de bedste resultater nogensinde i år. De har vundet to turneringer - én i Hviderusland, hvor de mødte Slovenien og Norge, og så én herhjemme, hvor de slog Frankrig og Rusland. Og selv om Rusland ikke havde deres største stjerner med, så var det altså udelukkende spillere fra KHL (den russiske liga, red.). Det var den danske liga mod den KHL - og den danske liga vandt! Og skulle det ske, at vi kun får Frans med, ja, så ved de øvrige spillere jo også, at ALLE skal præstere, hvis holdet skal have succes i Slovakiet." En betragtning, der deles af Stefan Lassen. "Hvis vi kun får Frans med, så ved vi andre, at vi ikke bare kan lægge ansvaret fra os uden at det nogensinde har været et problem for os. Vi ved, at vi skal levere 110 procent for at kunne gøre os gældende, og det er vi klar til. Jeg kender alle på det her landshold, og 70 sportsfan

der er ikke én spiller, der har lyst til at tabe bare en enkelt kamp dernede.” Stadig ikke mætte Dermed punkterer han på forhånd også frygten for, om det danske hold vil blive ramt af en mæthedsfølelse efter de flotte sejre på isen i Tyskland sidste år. "Jeg er slet ikke nervøs for, om vi er mætte efter kvartfinalen sidste år. Vi har vist i turneringerne i år, at vi går til hver kamp med hovedet højt og brystet fremme, og vi er ikke blevet hverken mætte eller arrogante, fordi vi har spillet nogle gode kampe. Det ligger ikke til vores hold. Se bare på spillere som Frans og Regin sidste år. De var ekstremt ydmyge, selv om de kom til VM som NHL-spillere," fortæller Stefan Lassen. Succeskriteriet er - trods kvartfinalen sidste år - stadig overlevelse i A-gruppen, mener Lassen. Den kan sikres på to måder:

Enten via mindst en tredjeplads i det indledende gruppespil eller via et succesfuldt nedrykningsspil. Uanset hvad bliver VMturneringen lang for de danske spillere, og de første skridt mod A-VM i Sverige og Finland i 2012 skal tages allerede ved allerførste faceoff, siger Olaf Eller. "Jeg tror, at det bliver afgørende for holdet at komme godt fra start, og at man derigennem får skabt en egen eufori. Spillerne skal blive ved med at skabe en sult, og de skal huske på, at uanset hvor fantastisk sejren over eksempelvis Finland var sidste år, så tæller den jo ikke i år," siger Olaf Eller. "Og skulle det ende med, at holdet kommer i nedrykningsspillet, ja, så nærmer landsholdet sig et niveau, hvor man næsten tør sige, at det ikke bør ikke volde problemer." VM-turneringen starter for Stefan Lassen og resten af de danske ishockeyhelte fredag den 27. april, hvor holdet møder Finland.


stormagtertne: RUSLAND Efter 27 VM-sejre på stribe røg Rusland ind i et smerteligt nederlag til Tjekkiet i finalen i Lanxess Arena i Köln i maj sidste år. Mange mente, at holdet ikke var parat til kampen; at de var for arrogante. Nederlaget nager utvivlsomt fortsat, og uanset holdsammensætningen vil det være et toptændt russisk landshold, der kommer til Slovakiet. Rusland må igen i år betragtes som en af de store favoritter, og det vil ikke overraske, hvis holdet til sidst står med guldmedaljerne om halsen. Hold øje med: Alle stjernerne! Ved A-VM sidste år havde Rusland fire spillere på topscorerlistens top 10, og selv om mange af landets allerstørste stjerner efter alt at dømme bliver forhindret i at deltage ved VM i Slovakiet på grund af NHL's slutspil, er talentmassen så stor, at der vil være mange store navne på holdkortet i Bratislava. Malkin, Ovechkin, Kovalchuk, Frolov, Koslov, Datsyuk. Du vælger bare!

SPORTSFANS BUD: Guld: Rusland Sølv: Canada Bronze: Tjekkiet Nr. 4: Sverige De taber i kvartfinalen: Slovakiet, Finland, USA, Schweiz De ryger ud efter mellemgruppespillet: Danmark, Norge, Tyskland, Hviderusland De overlever nedrykningsspillet: Letland, Slovenien De rykker ned: Østrig, Frankrig

CANADA Foto: polfoto

Canada har været en magtfaktor i ishockeysporten og skal igen i år betragtes som en oplagt medaljeaspirant. Det helt store spørgsmål er igen i år, hvordan den canadiske holdsammensætning bliver. Får vi superstjerner som Sidney Crosby og Eric Staal at se på isen i Slovakiet, eller gør vi ikke? Uanset hvordan holdsammensætningen bliver, bliver det spændende at følge det canadiske landshold, der stort set udelukkende vil bestå af NHL-spillere. Kan de præstere som et hold, kan de gå hele vejen. Hold øje med: NHL's slutspil! En overvejende del af de bedste canadiske spillere er optaget af deres forpligtelser i Nordamerika, men så snart deres respektive hold bliver slået ud af NHL's slutspil, kan de i realiteten hoppe på et fly og støde til holdet i Slovakiet.

SVERIGE Det har været lige ved og næsten i VM-øjemed for stormagten Sverige de seneste fire år. To tredjepladser og to fjerdepladser er det blevet til siden VM-guldet i 2006, og spørgsmålet er, om ikke også 2011 bliver et lige-ved-og-næsten-år for Trekronor? Næste år er der VM i Sverige/Finland, og uden på nogen måde at antyde, at det svenske landshold ikke er motiveret til VM i år, kunne man godt forestille sig, at holdet planlægger at toppe på hjemmebanen i 2012. Hold øje med: 19-årige Magnus Päärjärvi-Svensson er en stjerne i svøb. Ved VM sidste år beviste han, at han er én af fremtidens mænd på det svenske landshold, og selv om præstationerne for Edmonton Oilers har været svingende i denne sæson, kan han blive en afgørende faktor for det svenske landshold i Slovakiet.

USA USA spiller som vinden blæser på den internationale ishockeyscene. Det ene år en guldaspirant; det næste på randen af nedrykning. Sidste år tabte holdet til både Danmark og Tyskland, og amerikanerne måtte derfor igennem et trist nedrykningsspil - ligesom ved VM i Finland i 2003. Kun de mest ukuelige optimister tror på guld til USA i år, og kun de mest negative pessimister tror, at holdet igen skal en tur i nedrykningsspillet. Hold øje med: Brandon Dubinsky. VM-topscorer for USA sidste år, men også en herre, der gerne deltager i slagsmål. Det har han vist flere gange i NHL. Læs om alle holdene på SPORTSFANPLUS.dk Du kan på vores hjemmeside få overblik over alle de 16 hold, og læse vores vurdering og analyse af dem. Her kan du også løbende læse nyheder, når turneringen går i gang. sportsfan 71


Din krop ønsker naturlighed Økologiske ingredienser har fået sit endelige gennembrud, og nu har man mulighed for at omgive sig med helt igennem naturlige produkter. SPORTSFAN har udvalgt en række af de bedste.

Raz Raz produkterne er så rene, at de kan spises (selvom de ikke alle

SACRED NATURE

smager lige godt). Ingredienser, der er fra udviklingslande, er altid både økologiske og Fairtrade. Det betyder, at arbej¬derne, der har produceret dem, har fået en ordentlig løn og god behandling, og

SACRED NATURE er effektiv, økologisk hudpleje med omtanke for

der er sikret minimal belastning af miljøet. Repair, helende salve til

dig og vores planet. De er 99 % naturlige, økologiske, ECOCERT

læber, tør hud, hudafskrabninger, frostbid, rød hale, eksem, m.m. 125

godkendte og uden parabener, mineralske olier, silikoner, synte-

ml 195 kr. Rensemaske, brug den som ansigtsmaske, natursæbe,

tisk parfume og farvestoffer. Desuden er de Anti-ageing og DNA

barbercreme, makeup-fjerner m.m. 200 gr. 195 kr.

beskyttende. Nourishing protective cleansing milk 200 ml 225 kr. Nourishing anti-aging rich face cream 50 ml 465 kr. Bio-certified eye cream-gel 15 ml 325 kr.

L’Oréal L’Oréal Professionel relancerer SÉRIE NATURE med flere naturlige ingredienser og nye, forbedrede formler. Serien fremhæver hårets oprindelige skønhed med hjælp fra ingredienser af naturlig oprindelse, som optimerer hårets sundhed. Serien indeholder flere produkter uden parabener, silikone og farvestoffer. Farve og parfume er også 100 % naturlig. Emballagen er fremstillet af genbrugsplast, som minimerer påvirkningen af miljøet. Pureté Naturelle & Source Re-naître Shampoo 250 ml 114 kr. Maske 200 ml 154

CoffeeBerry® Decubal

CoffeeBerry® er naturens mest aktive antioxidant, som effektivt modvirker frie radikaler ogforebygger hudældning og solskader. Ekstraktet er desuden helt uden skadelige toksiner, og i

Decubal supplerer nu sin velkendte rød/hvide hudplejeserie med et nyt

produktionen dannes der ikke negativt miljøaffald. ’Cof-

øko-certificeret og svanemærket familiemedlem, Decubal Ecological,

feeBerry’ er en betegnelse for kaffefrugten, før den bliver

der ligesom den klassiske Decubal serie er velegnet til tør og sart hud.

moden og bearbejdet til kaffebønnen, som anvendes til at

Den nye økologiske hudplejeserie består foreløbig af 4 produkter, der

lave kaffe af. Radiance Eye Serum 15 ml 559 kr. Tightening

naturligvis alle er uden parfume, farvestoffer og parabener. Face Cream

Serum 30 ml 649 kr. Day Complex 50 ml 659 kr.

50 ml. 119 kr. Body Lotion 200 ml 69 Body Cream 100 ml 104 kr. Hand cream 100 ml 99 kr.

Aïny Nøgleingredienserne i Aïny har alle en høj koncentration af rene materialer. 99 % har naturlig oprindelse, og alle planteingredienserne stammer fra økologiske landbrug, hvilket gør, at de er økologisk certificeret af bl.a. EcoCert. Der er fuld kontrol over forsyningskæden – lige fra producent til det færdige produkt. Âme Resplendissante Olie med Sacha Inchi-oliens helbredende egenskaber 50 ml 466 kr. Immortelle Beauté olie med høj koncentration af omega-9 fedtsyrer. 50 ml 589 kr. D’un Luxe Miraculeux 3 olier i en unik fugtgivende serum. 15 ml 418 kr.


Essential Care Essential Care er en serie af ægte certificeret økologisk hud- og kropspleje til hele familien, håndlavet med rene økologiske planteolier og biodynamiske urter. Serien er mærket med det anerkendte engelske Soil Association - en af de skrappeste øko-certificeringer i verden. Lemon & Tea Tree Facial Wash 150 ml 198 kr. Avocado Replenishing day/ night cream 50 ml 239 kr. Relaxing Body Oil 100 ml 229 kr.

The Body Shop

MADARA

Med de nye Earth Lovers™ Shower Gels fra The Body Shop får både du og miljøet en god start på dagen. 100% biologisk

MADARA kommer fra Letland i den baltiske del af Nordeuropa, hvor

nedbrydelige og tilført en kombination af urter og frugteks-

det er lykkedes at bevare mange uberørte og vilde steder, samt en

trakt samt Community Fair Trade aloe vera, der efterlader din

stor diversitet af blomster og urter. De nordiske somre er korte og

hud naturligt velduftende og superblød. Vælg mellem seks

kølige, og planterne er derfor tvunget til at koncentrere al deres energi

forfriskende dufte, eller en uden, hvis du ønsker det. Serien

om den korte blomstringsperiode for at tiltrække bier, så de også

er Eco Conscious-mærket og er uden sulfater, parabener og

er der næste sommer. Derfor er de særligt rige på aktive stoffer og

farvestoffer. 200 ml 75 kr.

ekstrakter, som anvendes i produktionen af MADARA cosmetics. De er kraftfulde og effektive. Hele serien er EcoCert-certificeret Mádara. Eco Hair Gloss & Vibrancy shampoo 250 ml 99 kr. Deep Moisture Cream 50 ml 210 kr.

NEOVITA COSMETICS NEOVITA COSMETICS produkter kommer på markedet i hermetisk lukkede aerosolbeholdere. Skumdispenserens ventil forhindrer forurening af produktet ved brug og gør brug af konserveringsmidler fuldstændigt overflødige. De er helt fri for farvestoffer og tilsætningsstoffer så som mineralolie, paraffin og silikone. Kun ubehandlede, ubestrålede virkestoffer fra naturen anvendes, og sammen med de hightech virkestoffer, der ikke kan findes i naturen, og som også er nødvendige at tilsætte, giver det NEOVITA produkterne virkelig gode resultater. Clean & Peel 100 ml 209 kr. Aftershave Soother 100 ml 169 kr. Energizing Day Creme 50 ml 379 kr.

DRUIDE O.N.E.

Produkterne fra det canadiske firma, DRUIDE, er alle økologisk certificerede af ECOCERT. DRUIDE har produceret økologiske plejeprodukter af høj kvalitet i mere end 30

O.N.E. serien er en økologisk certificeret serie, bestående

år. Sortimentet er meget bredt - det bredeste i verden fra

af 13 produkter til hele kroppen. O.N.E. er af 100 % naturlig

et enkelt firma. Alle ingredienser er grundigt testet, og

oprindelse. Indeholder ikke konserveringsmidler, syntetiske

de er garanteret fri for syntetiske, petrokemisk og giftigt

farver eller parfumer. Dagcreme tilfører huden fugt og modvirker

indhold - også emballagerne er biologisk nedbrydelige.

udtørring. Med granatæble og papaya. 50 ml 99 kr. Bodylotion

Showergels 200 ml 100 kr. Shea and Argon Balm 50 ml

blødgør og giver fugt, der holder hele dagen. Med olivenblads-

105 kr.

ekstrakt og granatæble. 200 ml 89 kr. Hårmousse giver hold til håret, samtidig med at den plejer og fugter håret samt giver fylde. Med olivenbladsekstrakt og granatæble. 150 ml 89 kr.

Balm Balm Balm Balm er økologisk certificeret multifunktionel balms til læber, hænder, fødder, ansigt og baby. I serien findes også badeolier, om anvendes i badevandet, på kroppen efter badet eller til massage. Det er rent økologi i lækkert design. Indeholder ikke vand og har en drøj og god konsistens, der gør Balm Balm til et attraktivt produkt for alle. Priser fra 65 – 185 kr.


Fodbold

Foto: scanpix

5.-6. april:

Kvartfinaler i Champions League Nu er der kun otte hold tilbage i den mest prestigefyldte og pengestærke klubturnering i verden. Barcelona virker også i år som et af de absolut stærkeste hold og har mulighederne for at gå hele vejen. En af forhindringerne kan være de engelske hold, som igen dominerer turneringen i denne sæson. Returopgør er 12. og 13. april, og semifinaler spilles allerede første gang 26.- 27. april

20. marts 3. april: 3. april: 3. april:

FC København - Brøndby IF, Superligaen Napoli – Lazio, Serie A Roma - Juventus, Serie A AC Milan - Inter, Serie A

10 april: 10 april:

OB - Brøndby IF, Superligaen Liverpool - Manchester City, Premier League

16. april: Arsenal - Liverpool, Premier League 16. april: Manchester City – Tottenham, Premier League 17. april: Real Madrid – Barcelona, Primera Division (Læs artikel om det opgør på side 42)

74 sportsfan

18. april:

FC Midtjylland – OB, Superligaen

20. april: Tottenham - Arsenal, Premier League 20. april Barcelona - Real Madrid, Copa del Rey, finale 23. april: Inter – Lazio, Serie A 24. april:

Valencia - Real Madrid, primera division

30. april:

Chelsea – Tottenham, Premier League


One 2 Watch Foto: scanpix

29.april -15.maj Ishockey-VM (Bratislava og Košice, Slovakiet) Læs optakt på side 66. 7.april -11. april Golf- Masters, Georgia, USA Golfelskere krydser fingre for, at Thomas Bjørn, Søren Hansen eller Søren Kjeldsen i år klarer cuttet til en af verdens helt store klassiske golfturneringer. Sidste år var det amerikaneren Phil Michelson, der kunne iføre sig den yderst prestigiøse grønne vinder-jakke. 10.april -17.april Tennis - Monte-Carlo Rolex Masters, Monte-Carlo, Monaco Monte Carlo Masters er årets første store turnering på grus og i manges øjne årets næststørste turnering på det røde underlag efter French Open. Gruskongen Rafael Nadal er næsten pr. tradition kæmpe-favorit, og det vil være en sensation, hvis han ikke hjemfører sin 7. titel. 10.april – Formel 1 – Det malaysiske Grand Prix (Sepang) 17. april – Formel 1 – Det kinesiske Grand Prix (Shanghai)

10.april

Cykling -Paris-Roubaix

Foto: scanpix

Ingen danskere har nogensinde vundet Paris-Roubaix, men i år er håbet måske større end nogensinde, hvis Rabobanks Matti Breschel formår at blive sin knæskade kvit. Breschels hårdeste konkurrenter til brostens-trofæet bliver efter alt at dømme belgieren Tom Boonen samt sidste års vinder, det schweiziske lokomotiv Fabian Cancellara. Paris – Roubaix, som køres for 108. gang, er med sine 260 km kendt som det måske hårdeste endagscykelløb overhovedet, og den ujævne, smattede og forblæste rute tværs gennem Nordfrankrigs kulmineområde favoriserer traditionelt de stærkeste og mest robuste ryttere. Cykelkommentatorernes grand old man, Jørgen Leth, har udødeliggjort løbet gennem filmen ’En forårsdag i Helvede (1977)’, hvor han skildrer rytternes lidelser og løbets historie. På fransk går Paris - Roubaix bl.a. under navnet L'Enfer du Nord (Helvede i Nord).

17.04.11

London Marathon LONDON

Det ville være utopi at tro på, at en dansker kunne gentage Henrik Jørgensens fantastiske bedrift fra 1988, da han vandt løbet. Kenyanerne og de nordafrikanske løbere ventes at dominere løbet, der følger Themsen og går over Tower- og Westminster Bridge for at afsluttes på The Mall.

sportsfan 75


3. Eight Hour Cream Intensive Daily Moisturizer for Face SPF 15 1. Eight Hour Cream Skin Protectant 2. Eight Hour Cream Sun Defense for Face SPF 50

VIND

FRA VÆDDELØBSHESTE TIL SUPERMODELLER Historien om en prisbelønnet creme i verdensklasse, som har prydet nogle af de mest elegante ben i verden. . . I 1930’erne skete der tre betydningsfulde ting for Elizabeth Arden. For det første skabte hun den legendariske Blue Grass- parfume, for det andet opdagede hun kærligheden til heste og væddeløb, og for det tredje udviklede hun det, der skulle blive hendes mest succesfulde præparat, nemlig Eight Hour Cream. Den tilbød hun sine kunder med ordene: ’prøv den, jeg bruger den på hestene’. Og det gjorde hun. Balsamen havde terapeutiske egenskaber, der lindrede beskadiget hud, ruhed, sprukken, vejrbidt hud, hudafskrabninger og flossede neglebånd. Hvis den var god nok til kunderne, mente Elizabeth Arden, at den også ville være god til hendes elskede hestes elegante ben. Cremen er i dag ikke længere slået igennem blot til væddeløbsheste. Eight Hour Cream er også flittigt brugt i Hollywood og blandt de største stjerner. Den er fantastisk alsidig, hvilket gør det til et yndlingsprodukt blandt både kendisser og makeupartister. Det er til dags dato verdens største skønhedsgennembrud. Her kan du nu vinde en hel række Eight Hour Creamer, der både vil gøre dig, din kæreste og hele familien glade. Oven i hatten får du også Elizabeth Ardens nyeste duft med til din kæreste, Pretty Hot. For at deltage skal du skrive en mail til kon@sportsfan.nu og svar på følgende spørgsmål. Du kan deltage indtil den 22. april. 2011. Hvor mange engelske hold er i kvartfinalen i Champions League?   76 sportsfan

1. Eight Hour Cream Skin Protectant The Original! Det perfekte SOS-produkt og skønhedsprodukt i ét. Den er kendt for de uforlignelige plejende egenskaber. Den

beskytter og plejer tør, ru, sprækket hud og beroliger mindre hudirritationer. 50 ml 275 kr. 2. Eight Hour Cream Sun Defense for Face SPF 50 Denne super lette, oliefri lotion beskytter huden mod solens stråler og tilfører samtidig huden fugt i op til 8 timer. Indeholder solfaktor 50, der beskytter huden mod de skadelige UV-A-/ UV-B-stråler, der kan medføre solskoldning, overfladiske hudcelleskader og tegn på for tidlig ældning. 30 ml 200 kr.

6. Eight Hour Cream Lip Protectant Stick SPF 15

7. Pretty Hot


4. Eight Hour Cream Intensive Moisturizing Hand Treatment

5. Eight Hour Cream Intensive Moisturizing Body Treatment

3. Eight Hour Cream Intensive Daily Moisturizer for Face SPF 15 Denne fugtgivende dagcreme efterlader huden blød, glat og fugtmættet i op til 8 timer. Cremen tager udgangspunkt i den samme perfekte blanding og duft som den klassiske Eight Hour Cream, og nye ingredienser og solfaktor 15 gør, at den samtidig beskytter ansigtshuden mod solens skadelige stråler, vejr og vind samt klimaændringer. 50 ml 295 kr. 4. Eight Hour Cream Intensive Moisturizing Hand Treatment Giver pleje og beskyttelse i op til 8 timer. Den hurtig-absorberende håndcreme indeholder glykol, som sørger for, at huden kontinuerligt får tilført fugt. Beroligende ingredienser holder selv ru hud blød og glat. Det er præcis den beskyttelse, som tørre og ru hænder har ventet på. 75 ml 190 kr. 5. Eight Hour Cream Intensive Moisturizing Body Treatment Tilfører kroppen intensivt fugt, og gør huden blød med det samme, selv på krævende områder som knæ og albuer. Cremen beroliger og plejer huden, og med dens dejlige cremede konsistens absorberes den hurtigt. 6. Eight Hour Cream Lip Protectant Stick SPF 15 En plejende, blødgørende og beskyttende læbepomade med SPF 15. Den er til alle, som har problemer med tørre, sprukne læber. Ideel på ski- og solferier. 190 kr. 7. Pretty Hot En duft, der emmer af sensuel selvsikkerhed. Den forførende duft er inspireret af blomsten ’Belle de Nuit’, der blomstrer om natten i Sydfrankrig. 50 ml 460 kr.

Vind den smarteste nyhed fra OBH Nordica til hele familien

VIND

Is vækker altid glæde hos store og små. Hiv en skål is ud af fryseren og ethvert barn – i alle aldre - får strålende øjne. Nu kan du selv fremstille is hjemme i køkkenet. I bestemmer selv smagen, og det tager kun et kvarter. Ismaskinen består af en motordel og to fryseskåle, og hvis du opbevarer fryseskålene i fryseren, er du altid klar til at servere hjemmelavet is på 12-15 minutter. Fyld din egen ismasse eller yoghurt i fryseskålen, montér motordelen og start. Efter ca. 5 minutter kan du tilsætte bær, hakkede nødder, chokolade eller noget helt andet. Efter yderligere 10 minutter har du to portioner dejlig, cremet is! Der følger to fryseskåle med, og den fikse lille ismaskine koster 499 kr. For at deltage skal du skrive en mail til kon@sportsfan.nu og svar på følgende spørgsmål. Du kan deltage indtil den 22. april. 2011. Hvor skal VM i Ishockey afholdes i år?

LÆSERSERVICE

Carita Tlf. 99 43 61 92

Ecco Tlf. 00800 6776 6776

Jan Sport Tlf. 60 17 84 90

Obh Nordic www.obhnordica.dk

Miami Ink www.miamiink.dk

Adidas Tlf. 43 44 44 10

Casio Tlf. 45 26 91 00

Elizabeth Arden Tlf. 43 28 48 00

L’Oréal Tlf. 43 24 60 20

O.N.E. Tlf. 44 83 23 00

Raz Tlf. 38 11 66 83

Aïny Tlf. 45 71 98 98

CoffeeBerry Tlf. 66 77 55 60

Essential Care www.wienerwaltz.dk

Neovita Cosmetics Tlf. 66 14 39 95

Peak Performance Tlf. 70 30 28 28

Sacred Nature Tlf. 33 32 33 22

Balm Balm www.wienerwaltz.dk

Decubal www.decubal.dk

Falke Tlf. 31 19 89 00

Nike Tlf. 49 18 50 00

Puma Tlf. 87 93 99 00

TW Steel Tlf. 61 30 43 57

Body Shop Tlf. 70 25 22 26

Druide Tlf. 33 43 03 23

H2O Tlf. 53 53 54 55

Oakley Tlf. 00800 625539 38

Madara Tlf. 75 95 40 88

sportsfan 77


Tilbageblik

Da løveungen blev voksen Foto: Scanpix

DR Sportens Andreas Kraul ser tilbage til det forår for 10 år siden, hvor Christian Poulsen pludselig blev meget hurtigt voksen. Alle har jo været unge engang, og det gælder også for Christian Poulsen, selv om det kan være lidt vanskeligt at tro på. I en alder af 31 år har landsholdets anfører allerede optrådt flere end 80 gange for Danmark, han har spillet i de fire største ligaer i Europa og i øvrigt lige nået at blive far til tre børn! Men også Christian Poulsen har selvfølgelig engang været ung og usikker på det hele. Som for eksempel dengang i foråret 2001, hvor han netop var flyttet ind i sin første lille lejlighed i den danske hovedstad og hver formiddag tog cyklen til KB-anlægget på Frederiksberg for at træne med sin nye klub, FC København. Det hele var begyndt året inden med en prøvetræning i september under den engelske trænerlegende Roy Hodgson, som kunne lide, hvad han så i den unge, lyshårede midtbanespiller fra 2. divisionsklubben Holbæk. Kontrakten var blevet underskrevet i oktober, og nu havde Christian fra Asnæs heldigvis i hvert fald et lille års tid til at vænne sig stille og roligt til tilværelsen i en af Danmarks største klubber. Ja, det var i hvert fald det, han selv troede, indtil holdets omdrejningspunkt og den nye 78 sportsfan

spillers forbillede og mentor, Ståle Solbakken, tirsdag den 13. marts faldt død om på træningsbanen. Christian Poulsen stod meget symbolsk kun få meter fra nordmanden, da den skelsættende episode indtraf, og selv om Solbakken blev genoplivet - og som bekendt i dag eksisterer i bedste velgående – blev begivenheden også særdeles afgørende for den kommende landsholdsanførers liv og karriere. På det tidspunkt var Ståle Solbakken nemlig selve nerven i FC Københavns kamp for efter mange års skuffelser igen at vinde mesterskabet, og uden nordmandens lederevner måtte træner Hodgson hurtigt opfinde et alternativ. Løsningen blev en af de yngste og nyeste løveunger i flokken, og 1. april 2001 stod Christian Poulsen blandt udeholdets 11 startende spillere, da Claus Bo Larsen foran 25.000 tilskuere fløjtede storkampen mellem Brøndby og FC København i gang på Brøndby Stadion. Efter scoringer fra Thomas Thorninger, Mattias Jonson og Sibusiso Zuma sluttede opgøret med en sejr på 2-1 til FCK, og efterfølgende fik den ellers forholdsvis ukendte midtbanespiller stor ros for sin indsats.

Roy Hodgson havde set rigtigt. Både da han skrev kontrakt med den unge mand, og da englænderen vurderede, at Poulsen trods springet fra 2. division og den korte tid i klubben var klar til at løfte arven fra Ståle Solbakken. Resten er – som man siger – historie. Allerede i efteråret 2001 fik Christian Poulsen debut for det danske landshold i en hjemmekamp mod Holland, hvorefter han fra sommeren 2002 har optrådt i den tyske Bundesliga for Schalke 04, i den spanske Primera Division for Sevilla FC, i Italiens Serie A for Juventus og i Premier League for Liverpool. Derfor er det også meget sjovt at tænke de 10 år tilbage til dengang, landsholdskaptajnen første gang blev interviewet til de landsdækkende aviser og ikke bare Holbæks Amts Venstreblad. Dengang han kørte på cykel til træning, og var overrasket over, at man ikke kunne kommunikere med medspillerne, fordi 25.000 tilskuere på Brøndby Stadion larmede for meget. Alle har været unge engang. Christian Poulsen var det bare ikke så længe.


NĂŚste udgave af Sportsfan kommer torsdag d. 28. april


Black & White Edition

www.bmw.dk

LYKKEN ER SORT ELLER HVID. En BMW, der kører over 22 km på en liter brændstof og udleder et minimum af CO2 er ikke i sig selv opsigtsvækkende. At den samtidig har 116 hk og køreegenskaber i særklasse, er også forventeligt. Hvad der til gengæld kan få kendere af BMW til at forbløffes er, at du nu kan få en BMW for mindre end 3.000 kr. om måneden. Kun du ved, om lykken skal have 3 eller 5 døre. Vi har til gengæld bestemt, at den skal være sort ... eller hvid. Se mere på bmw.dk

BMW PRIVAT LEASING AF BMW 116D FRA 2.950 KR./MD.

Black & White Edition udstyr. · 16” alufælge med Runflat dæk · klimaautomatik, zone inddelt · komplette vinterhjul · sportslæderrat · armlæn foran · AUX indgang · tågeforlygter · isofix barnestolsbeslag · automatisk start/stop funktion.

QR Code Generator

BMW 116d fra 310.000 kr, 116 hk, 260 Nm, 22,2 km/l, CO2 -udledning 118 g/km. Lev. omk. 3.680 kr. BMW PrivatLeasing af 116d fra 2.950 kr./md. 25.000 kr. i førstegangsbetaling, 36 mdr. 60.000 km, inkl. BMW Service Inclusive Ultimate og lev. omk. Ekskl. dæk, grøn ejerafgift, brændstof og forsikring. Etabl. omk. 4.250 kr. Totalomkostninger i perioden: 135.450 kr. Forbehold for kreditgodkendelse. Bilerne er vist med ekstraudstyr.

Ren køreglæde

Sportsfan nr. 59  

Sports magazine

Sportsfan nr. 59  

Sports magazine