Page 1

issue #05 / Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

SPORTS MANAGEMENT & ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟP STORY

SPORTS MEDIA

SPORTS MARKETING

SPORTS VALUE

SPONSORSHIP

Sports Management & εκπροσώπηση αθλητών και δικαιωμάτων

MP & SILVA τa δικαιώματα της Superleague σε Ασία & Μ. Ανατολή

M. United - Barcelona Η οικονομική σύγκριση των μονομάχων της Ρώμης

Μεταπτυχιακό Sport Management από το ΙΑΕ

ΟΣΦΠ και PUMA μaζί ως το 2016


TOP STORY

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

SPORTS MANAGEMENT & ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Το sports management αναπτύσσεται και στην Ελλάδα αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο όπως παραδέχονται οι εκπρόσωποι του. Πεδίο δόξης λαμπρό υπάρχει ασφαλώς καθώς ο χώρος είναι παρθένος και οι προοπτικές σαφείς και φιλόδοξες, με δεδομένο ότι πάντα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για τις αθλητικές προσωπικότητες. Στην Ελλάδα ωστόσο η κατάσταση είναι σύνθετη καθώς ‘όλοι τα κάνουν όλα’. Ουσιαστικά, 170 μάνατζερ, με άδεια ή χωρίς αυτήν, δραστηριοποιούνται σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλευ και προσπαθούν να βρουν ομάδα για τους αθλητές και προπονητές που είναι πελάτες τους, επιχειρούν να πουλήσουν διαφημιστικά πακέτα, να κλείσουν συμφωνίες για τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημιστικές πινακίδες, να μεσολαβήσουν για περιοδείες και φιλικά παιχνίδια αλλά και να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των εμπορικών δικαιωμάτων των πιο δημοφιλών αθλητών. Η κατάσταση είναι διαφορετική στο εξωτερικό αλλά και εκεί υπάρχουν αποκλίσεις, ανάλογα με την κουλτούρα και την οργάνωση. Η Αμερική με την εταιρεία IMG, η Αγγλία με την SFX και την FIRST ARTIST και η Γερμανία με μικρότερα πρακτορεία μάνατζμεντ, έχουν κάνει εξαιρετικές συμφωνίες στο χώρο του αθλητισμού και έχουν εξασφαλίσει σπουδαία έσοδα από διαφημίσεις και χορηγίες σε αθλητές. Μπέκαμ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρούνεϊ, Λάμπαρντ και Μέσι απολαμβάνουν ήδη μεγάλες παροχές από τους σπόνσορες που τους υποστηρίζουν.

02

Εξειδικευμένα γραφεία ή πρακτορεία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Η τάση που υπάρχει σήμερα, πάντως, είναι ενθαρρυντική. Καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι όλο και πιο πολλές εταιρείες θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους ή προϊόντα τους με ανθρώπους του αθλητισμού. Απλώς, λείπει - προς το παρόν - η οργάνωση και η σωστή μεθόδευση ώστε να γίνεται επαγγελματική δουλειά και να μην αρκούνται όλοι σε περιστασιακές συνεργασίες, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο.


TOP STORY Το sportsbiz μίλησε με δύο από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του αθλητικού μάνατζμεντ στην Ελλάδα και παρουσιάζει τις απόψεις τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ACTION HELLAS Η ACTION HELLAS είναι εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δραστηριοποιείται από το 1989 στην Ελλάδα και πλέον δημιούργησε και τμήμα αθλητικού μάνατζμεντ με πελάτη τον αθλητή που έχει το ακριβότερο συμβόλαιο στην Ελλάδα, τον Αμερικανό ‘μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Τζος Τσίλντρες που κοστίζει στους ερυθρόλευκους’’ 7.000.000 ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Σπύρος Κουρούπης, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, που είναι πολυεθνική με 49 παραρτήματα σε αντίστοιχες χώρες σε όλο τον κόσμο, μίλησε στο sportsbiz για τη δυναμική που έχει το αθλητικό μάνατζμεντ στη χώρα μας αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. “Το όνομα και το προφίλ του Τσίλντρες, ενός αθλητή που ήλθε στην Ελλάδα από το ΝΒΑ, αποτελούν εγγύηση για εμάς και έτσι δεν αφήσαμε την ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε προκειμένου να αναλάβουμε την εκπροσώπηση του στον εμπορικό τομέα. Ο Τζος έχει βέβαια τον μάνατζερ του που ασχολείται με την εκπροσώπηση του αλλά εμείς, σε συνεργασία με τον Ολυμπιακό, ώστε να μην υπάρχουν αντικρουόμενες δράσεις και να γίνονται σεβαστοί όποιοι περιορισμοί, κινούμαστε προκειμένου να κλείσουμε συμφωνίες για τον αθλητή που έχουμε μαζί μας εδώ και ένα μήνα, για διαφημίσεις, καμπάνιες προώθησης, συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Το σκεπτικό μας είναι απλό. Αθλητές τέτοιου βεληνεκούς αποτελούν ισχυρά πρότυπα και μέσα προβολής και μπορούν να εκπροσωπήσουν brands και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Αυτό που διαπιστώνουμε βέβαια είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αγορά για να προσφέρει κανείς σοβαρές υπηρεσίες με ποιοτική δουλειά. Τώρα χτίζεται η αγορά που ίσως δεν είναι ούτε καν σε βρεφικό στάδιο. Οι καιροί είναι περίεργοι ασφαλώς, αλλά, κάθε άθλημα μπορεί να προσφέρει πρόσωπα με απήχηση και με δυνατότητα να μεταφέρουν διαφορετικό μήνυμα. Ακόμα, είμαστε πολλά χρόνια πίσω αλλά αυτό δε συμβαίνει μόνο στο αθλητικό μάνατζμεντ και είναι μέρος της συνολικής κουλτούρας μας. Ωστόσο, η διείσδυση του αθλητικού μάνατζμεντ στην Ελλάδα έφερε μεγάλα οφέλη στους αθλητές και όχι μόνον. Άλλαξε το καθεστώς που υπήρχε και πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε να προωθηθεί η καριέρα αθλητών. Χρειάζεται φυσικά η συνεργασία των ομάδων αφού οι περισσότερες δεν κατανοούν τι συμβαίνει πλέον. Το μπάσκετ στην Ελλάδα, κυρίως με Ολυμπιακό και Παναθηναικό, παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα σε σχέση με το ποδόσφαιρο ενώ όσο λιγότερο δημοφιλές είναι ένα σπορ τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εκπρόσωποι του για σωστές συνεργασίες.Το κυριότερο ίσως είναι ότι οι συντριπτικά περισσότεροι παράγοντες στην Ελλάδα αισθάνονται ότι ο αθλητής τους ανήκει. Ούτε καν καταλαβαίνουν τι κάνουμε και βλέπουν περίπου ως απειλή, λόγω άγνοιας, το κομμάτι του μάνατζμεντ ενώ στην ουσία απογειώνει την αξία του δικού τους περιουσιακού στοιχείου’’.

03

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr


TOP STORY ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οι διαφημίσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν αθλητές ή προπονητές δεν είναι πολλές στην Ελλάδα. Αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει τηλεοπτικά σποτ ή καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες με προσωπικότητες του αθλητισμού που καλούνται να προβάλλουν συγκεκριμένα προϊόντα, δημιουργείται η αίσθηση ότι η επιλογή τους σχετίζεται περισσότερο με τη δημοφιλία τους παρά με μία συγκεκριμένη έρευνα που θα καταδείξει αν πρέπει να ταυτισθεί το πρόσωπο που επιλέγεται με το προϊόν με το οποίο συνδέεται. Την αρχή στις διαφημίσεις στην Ελλάδα έκαναν ο Αναστόπουλος κι ο Μ. Βλάχος που πρόβαλλαν το σαπούνι REXONA. Ακολούθησαν, από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ο Γιαννακόπουλος, ο Χαριστέας, ο Λυμπερόπουλος, ο Νικοπολίδης ενώ με την ευκαιρία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος είδαμε διαφήμιση και με τον Ρεχάγκελ. Από το μπάσκετ έχουν κάνει διαφημίσεις παλαιότερα ο Καράγκουτης και ο Φ. Χριστοδούλου και πιο πρόσφατα ο Σπανούλης, ο Παπαλουκάς κι ο Διαμαντίδης . Περιστασιακά έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις και αθλητές του στίβου όπως και της άρσης βαρών αλλά και της κωπηλασίας. Λείπει ωστόσο η διαχρονική συνεργασία και η σταθερή σχέση, με μόνη ίσως εξαίρεση την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την WIND με τους Παπαλουκά - Διαμαντίδη. «Πρωταθλητής» σε διαφημίσεις είναι ο Νικοπολίδης που έχει προβάλλει αλυσίδα φαστ φουντ, ρολόγια, εταιρεία αθλητικών ειδών αλλά και κουφώματα αλουμινίου.

04

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ACE MANAGEMENT & PROMOSPORT

Το ποσοστό που παίρνει ένας μάνατζερ, ως διαμεσολαβητής σε μεταγραφή, είναι 8%.Τυπικά. Γιατί, στην πραγματικότητα, είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν βέβαια και ελεύθερες συμφωνίες αλλά και άλλες που δεν καλύπτονται οικονομικά και απλώς γίνονται ώστε να κινείται ένα γραφείο μάνατζερ και να μη χάνει την επαφή του με την αγορά. Ζητήσαμε από τον Γιάννη Ευαγγελόπουλο, Γενικό Διευθυντή των εταιρειών ΑCΕ MANAGEMENΤ (εκπροσώπηση και διαπραγμάτευση αθλητών και στο αθλητικό αλλά και στο εμπορικό κομμάτι) και PROMOSPORT (αθλητικό μάρκετινγκ, με ειδίκευση σε τηλεοπτικά δικαιώματα, περιμετρικές πινακίδες, χορηγίες και events) να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει στην ελληνική αγορά η αταξία που παρατηρείται αλλά και τι πρέπει να περιμένει κανείς για τη συνέχεια. «Είμαστε σε πρωτόγονη κατάσταση στο αθλητικό μάνατζμεντ. Η αγορά είναι μικρή και κανείς δεν την έχει δει σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Είναι και θέμα διαπαιδαγώγησης φυσικά. Το αθλητικό μάνατζμεντ χωρά παντού στην Ελλάδα. Αλλά φταίμε και εμείς, οι επαγγελματίες του χώρου, επειδή δεν έχουμε ασχοληθεί τόσο συστηματικά όσο απαιτείται. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και οι πιο πολλές εταιρείες δε δέχονται να καλύψουν τις απαιτήσεις των δημοφιλών αθλητών που έχουν παχυλά συμβόλαια και δεν συμβιβάζονται με ποσά που εκείνοι θεωρούν μικρά. Στο γραφείο μας ανήκει το δικαίωμα εκπροσώπησης πολλών ποδοσφαιριστών από τους οποίους περισσότερο προβεβλημένοι είναι οι Σαλπιγγίδης, Παπασταθόπουλος και Νίνης. Είχαμε προτάσεις για τον Νίνη προκειμένου να διαφημίσει γυαλιά, αυτοκίνητα, ρούχα. Αρνηθήκαμε όμως επειδή εκτιμούμε ότι ήδη έχει υπερεκτεθεί και θα πρέπει να αφοσιωθεί στη δουλειά του. Οι εταιρείες φυσικά πρέπει να δεχθούν ότι δεν αρκεί μόνο να κλείνουν μία διαφήμιση με έναν αθλητή αλλά οφείλουν να την υποστηρίξουν για να την προωθήσουν και να χτίσουν ένα πλάνο. Προς το παρόν, η εύκολη λύση είναι η προβολή από την τηλεόραση και κατά κύριο λόγο αυτή επιλέγεται αλλά δεν είναι έτσι. Για την Ελλάδα ακούγεται ως καινοτομία το αθλητικό μάνατζμεντ αλλά δεν είναι έτσι. Στο εξωτερικό και κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, όπου η εκπαίδευση και η νοοτροπία είναι διαφορετικές, τα γραφεία μάνατζερ – στα οποία συχνά μετέχουν και δικηγόροι εξασφαλίζουν σημαντικότερα έσοδα για τους πελάτες τους από τα εμπορικά δικαιώματα σε σχέση με τα οφέλη από την αγωνιστική δράση τους. Οι μάνατζερ στην Ελλάδα ασχολούνται μέχρι σήμερα κυρίως με συμφωνίες με εταιρείες αθλητικών ειδών και περιορίζονται σε αυτές, που είναι βέβαια και οι εύκολες λύσεις. Οι ήδη καταξιωμένοι ποδοσφαιριστές δεν είναι εύκολο να συνεργασθούν στο αθλητικό μάνατζμεντ. Οι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν την κουλτούρα ώστε να δεχθούν τις οδηγίες επαγγελματιών που θα τους σπρώξουν στην κατεύθυνση της εμπορικής αξιοποίησης της αξίας τους. Ένας μάνατζερ βέβαια πρέπει να ασχολείται με ότι έχει σχέση με την καθημερινότητα του πελάτη του αλλά για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή διάθεση, εμπιστοσύνη και πνεύμα συνεργασίας’’.


SPORTS MEDIA SUPERLEAGUE

MP & SILVA TA ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ SUPERLEAGUE ΣΕ ΑΣΙΑ & Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Η MP & Silva, διεθνής εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων με εξειδίκευση στον τομέα του αθλητισμού, ανέλαβε την αποκλειστική εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Η τριετής συμφωνία έγινε μεταξύ της εταιρείας και της TAF Sports Marketing που διαχειρίζεται τα δικαιώματα επικοινωνίας της ελληνικής SuperLeague. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η MP & Silva αναλαμβάνει τη διαχείριση και διανομή των δικαιωμάτων επικοινωνίας της Super League σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ) και της Ασίας.

ΣΠΟΡ+

ΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΠΟΡ+ ΤΗΣ ΕΡΤ Aνανεώθηκε η συμφωνία για την κάλυψη των αγώνων του πρωταθλήματος της Σκωτίας από το το ΣΠΟΡ+ της ΕΡΤ και στη νέα σαιζόν. Παράλληλα, το Sport+ θα μεταδίδει και τις καλύτερες αναμετρήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ενδιαφέρον υπάρχει και για το ΝΒΑ το οποίο διεκδικούν η NOVA αλλά και το Conn-X TV Sport

SPORT24

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Tέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το αθλητικό web site sport24 το οποίο ενημερώνει με πληρότητα και ξεχωρίζει όχι μόνο για την αμεσότητα με την οποία καλύπτει τα αθλητικά θέματα της επικαιρότητας αλλά και για πληρότητα των ρεπορτάζ και των αναλύσεων του. Το Internet επιλέγεται από πάρα πολλούς πλέον ως μοναδικό μέσο για την ενημέρωση τους και με δεδομένο ότι οι φίλαθλοι διαρκώς αυξάνονται.

ΑΝΤ1

ΤΟ DEBATE ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Το debate των πολιτικών αρχηγών για τις επικείμενες Ευρωεκλογές υποχρέωσε τους διοργανωτές του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ να αλλάξουν την ώρα διεξαγωγής του τρίτου τελικού μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Ο αγώνας, που θα μεταδοθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου από τον ΑΝΤ1, θα ξεκινήσει στις 22.30 ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένος για τις 21:30. Πρώτη φορά ένας τελικός μπάσκετ διεξάγεται τόσο αργά, αλλά, κρίθηκε ότι αυτή η ώρα έναρξης ήταν η προτιμότερη κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.Υπήρξε σκέψη να αρχίσει το ματς Ολυμπιακού—Παναθηναικού στις 18.30 αλλά εντέλει ορίσθηκε για τις 22:30, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΣΑΚΕ.

05

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr SPORTDAY

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ SPORTDAY Από την Παρασκευή 15 Μαΐου η αθλητική εφημερίδα, η SPORTDAY, άνοιξε τη μεταγραφική περίοδο με νέες ενότητες. Όλες οι ειδήσεις για τις αλλαγές στα ρόστερ των επαγγελματικών ελληνικών ομάδων θα περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη ενότητα SoccerDay. Ο αναγνώστης θα μπορεί ακόμη να διαβάζει φημολογίες και μεταγραφικά σενάρια στο Transfer Gossip. Ακόμη, για πρώτη φορά σε ελληνική αθλητική εφημερίδα στην ενότητα «Το γκρουπ των ισχυρών» θα υπάρχει καθημερινό ρεπορτάζ για τις μεγάλες ομάδες του εξωτερικού (Real, Juventus, Manchester κ.λπ.) και τους Έλληνες φίλους αυτών, όπως και στήλη αλληλογραφίας με απαντήσεις από τους συντάκτες στα e-mails των αναγνωστών.


SPORTS MARKETING

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr ΠΑΟΚ

ΜΙΑ ΖΩΗ, ΣΕ ΕΝΑ DVD

MANCHESTER UNITED – BARCELONA

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα έλυσαν τις αγωνιστικές διαφορές τους στον σπουδαίο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, τον οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 εκατ. φίλαθλοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο περιθώριο της μεγάλης συνάντησης, η συμβουλευτική εταιρία sponsorship, SPORT+MARKT συγκέντρωσε τα οικονομικά δεδομένα των δύο «μονομάχων» και παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξαιρετικής έρευνας. Αναλυτικά, ο καταλανικός σύλλογος θεωρείται ως η δημοφιλέστερη ομάδα με 44,2 εκατ. φιλάθλους στις 16 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης. Η αγγλική ομάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης λίστας με 37,6 εκατ. φιλάθλους. Σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, η Γιουνάιτεντ αύξησε τον αριθμό των οπαδών της λόγω της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Τσέλσι. Παρά τη μεγαλύτερη δημοτικότητα της, η «Μπάρτσα» προσελκύει λιγότερους φιλάθλους στο «Καμπ Νου», καθώς μόλις το 71% του σταδίου ήταν, κατά μέσο όρο, γεμάτο στα φετινά παιχνίδια. Αντίθετα, το «Ολντ Τράφορντ» - το οποίο διαθέτει 20.000 θέσεις λιγότερες από το «Καμπ Νόου» - είχε 99% πληρότητα σε όλα τα ματς. Ωστόσο, υπάρχει ισορροπία στα γενικά έσοδα, με τους Κόκκινους Διαβόλους να έχουν μία μικρή υπεροχή λόγω της συμφωνίας με το χορηγό της φανέλας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικάνικη εταιρία AIG πληρώνει 14,1 εκατ. λίρες για να βάλει το λογότυπο της στην εμφάνιση των πρωταθλητών Αγγλίας, αντίθετα με την Μπαρτσελόνα που πληρώνει 1,2 εκατ. λίρες στη UNICEF. Παράλληλα, οι «μπλαουγράνα» ξόδεψαν περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές παικτών (142,8 εκατ. λίρες) από ότι η Γιουνάιτεντ (95.5 εκατ. λίρες), ενώ και οι δύο συνεργάζονται με τη Nike για την προμήθεια του αθλητικού υλικού. Τα συμβόλαια τους με την αμερικάνικη εταιρία έχουν μικρή διαφορά, με τους Άγγλους να λαμβάνουν 3 εκατ. λίρες περισσότερα. Τέλος, σε ότι αφορά την αξία αγοράς, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοστολογείται στα 360 εκατ. λίρες, ενώ η Μπαρτσελόνα αγγίζει τα 378 εκατ. λίρες.

06

Μία εξαιρετική πολυτελής κασετίνα, που περιλαμβάνει DVD, CD και ένα άλμπουμ σπάνιων φωτογραφιών, θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο ο ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έκανε θαυμάσια δουλειά, καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα σπάνιο τηλεοπτικό και φωτογραφικό υλικό και δημιουργήσει ένα οδοιπορικό της πορείας της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη έως σήμερα. H εξέλιξη της ιστορίας του ΠΑΟΚ βασίζεται σε ένα τεκμηριωμένο σενάριο, δοσμένο με μια μοναδική σκηνοθετική άποψη και όλα αυτά συνδυασμένα με ένα υπέροχο μοντάζ εικόνας & ήχου.

GREEN TEAM

ΡΕΚΟΡ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ» Ρεκόρ πωλήσεων έχει σημειώσει το ταξίδι στο χρόνο που επιχείρησαν ο Βαγγέλης Μελέκογλου και ο Σήφης Βοτζάκης. Η επίσημη ιστορία του Παναθηναϊκού καταγράφει με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες την πορεία της ομάδας μέσα από ντοκουμέντα της εποχής που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας. Όλες οι μεγάλες μορφές που θεμελίωσαν την ιδέα του Παναθηναϊκού, παρελαύνουν σε ένα μαγικό ταξίδι το οποίο ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2008. Ο πολυτελής τόμος είναι διαθέσιμος σε όλα τα επίσημα καταστήματα του Παναθηναϊκού, στην ιστοσελίδα www.greenteam.gr και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.


SPORTS VALUE ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ METAΠΤΥΧΙΑΚΟ SPORT MANAGEMENT ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις εγγραφής για την εισαγωγή φοιτητών στο μοναδικό εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Sport Management στην Ελλάδα, στο Master’s in Sport Management, απο το Ινστιτούτο Αθλητικής Επιχειρηματικότητας. Η διαδικασία αποστολής και αξιολόγησης των αιτήσεων πήρε παράταση και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου 2009. Περισσότερες πληροφορίες για όλη τη διαδικασία αποστολής των αιτήσεων και αξιολόγησης τους, μπορείτε να βρείτε το site του ΙΑΕ και συγκεκριμένα στην ενότητα Αιτήσεις του MS in Sport Management του Ινστιτούτου Αθλητικής Επιχειρηματικότητας. Τα μαθήματα του προγράμματος ξεκινούν στα μέσα Οκτωβρίου 2009 ενώ οι φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί μέσω αυτής της διαδικασίας δεν θα ξεπεράσουν τους 12. Το Ινστιτούτο Αθλητικής Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2006 ως μη κερδοσκοπικός και κυβερνητικός επιστημονικός οργανισμός, από ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς που αγαπούν τον αθλητισμό, μελετούν και συμμετέχουν στην αγορά του Αθλητικού Επιχειρείν και του Sport Management στην Ελλάδα και επιθυμούν την ανάπτυξη και προώθηση αυτής της αγοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων, ερευνών και μελετών, το διάστημα των πρώτων δύο ετών της λειτουργίας του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΑΕ και τα μέλη του, διαπίστωσαν ότι η ανάγκη για ουσιαστική, ποιοτική και σύγχρονη εκπαίδευση, αποκλειστικά και ειδικά στον τομέα του Sport Management και του Αθλητικού Επιχειρείν είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ δεν υπάρχει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό Ιδρυμα στην Ελλάδα και ειδικά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες.

07

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του «Προγράμματος Αξιολόγησης Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας Μαθητών», που έχει ως στόχο τη βελτίωση της υγείας τους, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. «Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αξιολόγηση σημαντικών δεικτών υγείας των μαθητών, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους για την πρόληψη της παχυσαρκίας και η βελτίωση της υγείας τους», τόνισε ο κ.Σπηλιωτόπουλος, ενώ πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό πως πρόκειται για μια στοχευμένη δράση, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Από την έρευνα αξιολογήθηκε η σωματική διάπλαση και οι συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας περίπου 75 χιλιάδων μαθητών της Γ΄ Δημοτικού». Ο κ.Ιωαννίδης τόνισε, από την πλευρά του: «Θεωρούμε το πρόγραμμα αυτό σημαντικό και πιστεύουμε πολύ σε αυτό, δεδομένου ότι αφορά τα παιδιά μας, και την υγεία τους», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, ενώ επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μαθητών, τα αποτελέσματα του κάθε παιδιού, στέλνονται στους γονείς, μαζί με ενημερωτικό έντυπο και εξατομικευμένες συστάσεις. Είναι σαφές ότι αυτό το σημαντικότατο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την επιστημονική επιμέλεια εξειδικευμένου φορέα, και αυτός ο φορέας είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας, με το οποίο συνεργαστήκαμε στενά για να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία».

BEYOND SPORT

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ PROJECTS

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ H διεθνής κοινωνική οργάνωση Beyond Sport θεσμοθέτησε σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του Λονδίνου, ένα βραβείο για την καλύτερη κοινωνική πρωτοβουλία κατά την οποία μια αθλητική δραστηριότητα θα χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη και θετική αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων στην πόλη του Λονδίνου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νέα αυτή πρωτοβουλία μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα.


SPORTS BUSINESS ΟΠΑΠ

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Απόδοση 941% καταγράφει τους τελευταίους έξι μήνες η μετοχή της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την Hurriyet, καθώς η επιτυχημένη πορεία εντός γηπέδων που αναμένεται να έχει άμεση αντανάκλαση στα οικονομικά μεγέθη της προσελκύει αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα η μετοχή της Μπεσίκτας έχει φτάσει να διαπραγματεύεται σήμερα στα επίπεδα των 12,5 τουρκικών λιρών, από 1,20 λίρες στις 21 Νοεμβρίου 2008, εμφανίζοντας συνολικά κέρδη 941%! Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή κατέγραψε αθροιστικά κέρδη 95%, εντός του Μαΐου ενισχύεται συνολικά κατά 251%, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο 630%, «εκτοξεύοντας» την κεφαλαιοποίηση της Μπεσίκτας στα 500 εκατ. τουρκικές λίρες (325 εκατ. δολάρια).

Αύξηση 3,5%, στα 215,7 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο. Οι συνολικές πωλήσεις του οργανισμού ανήλθαν σε 1.462,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.379,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 6%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση προέκυψε λόγω των συνεχιζόμενων ικανοποιητικών επιδόσεων του ΚΙΝΟ αλλά και της ανάκαμψης που σημείωσαν τα αριθμολαχεία ΛΟΤΤΟ και ΤΖΟΚΕΡ. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού στην εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκαν κατά 8,4%, κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι επιδόσεις του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν εξαιρετικές κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας αγώνων ποδοσφαίρου στα επιμέρους ευρωπαϊκά εθνικά πρωταθλήματα ενόψει της διοργάνωσης του Euro 2008 τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Χρήστος Χατζηεμμανουήλ δήλωσε αισιόδοξος για τις επιδόσεις της εταιρείας το τρέχον έτος. «Θεωρούμε εφικτή τη διατήρηση της ισχυρής κερδοφορίας, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

TENΙΣ

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr MASTERCARD

310 EKAT. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE Σύμφωνα με την έρευνα “The MasterCard Heart of Sports Commerce”, που παρουσίασε η MasterCard, επίσημος χορηγός του UEFA Champions League, o χθεσινός τελικός θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη όχι μόνο για την νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οφέλη που υπολογίζονται να ξεπεράσουν τα 310 εκατ. ευρώ. Η ώθηση αυτή μάλιστα εκτιμάται, ότι θα ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 16% την αξία του περσινού τελικού της διοργάνωσης που είχε αγγίξει τα 267 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας της Mastercard ο καθηγητής Simon Chadwick, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ειδικούς σε θέματα sport business, η διοργάνωση έχει θετικά αποτελέσματα και για τις δύο ομάδες. Ο τροπαιούχος του τελικού υπολογίζεται να έχει κέρδη άνω των 110 εκατ. ευρώ ενώ ο χαμένος, θα κερδίσει πλέον των 65 εκατ. ευρώ. Η πόλη της νικήτριας ομάδας θα κερδίσει περί τα 15 εκατ. ευρώ ενώ η Ρώμη, η πόλη – οικοδεσπότης του αγώνα, θα κερδίσει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Το όφελος που διαχυθεί συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται στα 75 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται και ένα έξτρα κέρδος λόγω της ύφεσης ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την παρακολούθηση του αγώνα από περισσότερους θεατές εντός ή εκτός σπιτιού.

ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΞΙΑΣ 120 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ FRENCH OPEN Οι διοργανωτές του French Οpen ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για την δημιουργία ενός καινούργιου σταδίου συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, με αναδιπλούμενη οροφή αντίστοιχη αυτής του Wimbledon. H κατασκευή του νέου σταδίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2011 και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Το νέο στάδιο θα απέχει πέντε λεπτά με τα πόδια από το Roland Garros. Η αναγγελία για το νέο στάδιο του Γαλλικού Οπεν έρχεται μετά τα εγκαίνια του νέου Wimbledon αλλά και του Μαδριλένικου ‘Caja Magica’ που παρουσίασε πρόσφατα την νέα αναδιπλούμενη οροφή του συνολικής αξίας 175 εκατ. Ευρώ.

08


SPONSORSHIP

www.sportsbiz.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΟΣΦΠ ΚΑΙ PUMA MAΖΙ ΩΣ ΤΟ 2016 Μόνο οι υπογραφές μένουν για να ανακοινωθεί η επέκταση της συνεργασίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την PUMA, μέχρι το 2016. Το συμβόλαιο του Ολυμπιακού με την εταιρεία αθλητικών ειδών έληγε το καλοκαίρι του 2010 αλλά μετά από πρόταση της PUMA ισχύει πλέον για επιπλέον 6 χρόνια. Η PUMA θα ικανοποιήσει οικονομικά τον Ολυμπιακό με τη μεγαλύτερη χορηγία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα ενώ θα προσφέρει και αθλητικό υλικό. Η συνολική αξία αυτής της συμφωνίας, για το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2016, αποτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες του sportsbiz, σε 14.000.000 ευρώ, ποσό που θα καρπωθεί ο Ολυμπιακός σε χρήμα και είδος. Από τους χορηγούς του Ολυμπιακού έχουν ήδη ανανεώσει τις συμφωνίες τους με τους πρωταθλητές και κυπελλούχους η Emirates, η Trident, η HOL, η CITIBANK, η ΑΜΣΤΕΛ, τα τσιπς Τσακίρης και το 11880 που θα έχει μάλιστα αναβαθμισμένη παρουσία. Θετική είναι επίσης και η Coca Cola που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει, ακόμα, ότι συνεχίζει με τον Ολυμπιακό.

ΠΑΟ

ΠΡΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΟ - COSMOTE Προς ανανέωση της συνεργασίας τους για διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας των “πρασίνων”, οδεύουν ΠΑΕ Παναθηναικός και COSMOTE. Η συνεργασία Παναθηναικού και COSMOTE κρίνεται, άλλωστε, επικερδής και για τις δύο πλευρές ,ως προς το ποσό το οποίο καταβάλλεται αλλά και σύμφωνα με την ανταποδοτικότητα που προκύπτει και καταγράφεται. Παράλληλα η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την SUZUKI ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ AEBE και συγκεκριμένα με τον κλάδο των μοτοσικλετών της εταιρείας. Από την εν λόγω συνεργασία οι φίλαθλοι της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μοτοσικλέτες της SUZUKI μέσω μιας σειράς προωθητικών ενεργειών, αρχής γενομένης από την διάθεση των καρτών διαρκείας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ Μοντέρνο προφίλ θέλει να δώσει στον Αρη η νέα διοίκηση του και για αυτόν τον λόγο στους στόχους της συγκαταλέγονται η προσέλευση χορηγών και υποστηρικτών και η διατήρησή τους μέσω συγκεκριμένων χορηγικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων αλλά και η περισσότερο φιλική και προπάντων ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική στις τιμές των εισιτηρίων - καρτών διαρκείας. Σημαντικό για τον Αρη είναι επίσης ότι στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη και οργάνωση του εμπορικού τμήματος και σε ενίσχυση του brand name του Αρη με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος του. Προβλέπεται επίσης μεγαλύτερη αξιοποίηση των εμπορικών υποδομών του ΑΡΗ (κυλικεία, Sports Café, ARIS MEGASTORE, ARIS MOBILE, BEER FC κ.ά.) και δημιουργία νέων.

09

ΙΑΑF

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ Η SAMSUNG

Η Samsung και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα τη συνεργασία τους για τα επόμενα τρία χρόνια, με την κορεάτικη εταιρία να κατέχει πλέον τον τίτλο του επίσημου χορηγού. Οι άνθρωποι της IAAF δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους για τη συγκεκριμένη συνεργασία, καθώς η Samsung είναι έτοιμη να εφαρμόσει και να προωθήσει πρωτοποριακές τεχνολογίες στο χώρο του στίβου.


EVENTS / CONFERENCES

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

BEACH SOCCER

ΤΕΝΙΣ

Σήμερα Πέμπτη 28 Μαίου ξεκινά, στο Καράβι Κλαμπ του Σχινιά, το 9ο Πρωτάθλημα Beach Soccer με την επωνυμία Πρωτάθλημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ Beach Soccer 2009. Πρωταθλήτρια Ελλάδας την περσινή περίοδο αναδείχτηκε η ομάδα Γκασπάρ Μπόις από την Πάτρα. Νικήτριες στο θεσμό έχουν αναδειχθεί 3 ομάδες από την Αθήνα κι από μία από Ρόδο, Πάτρα, Πάργα, Κρήτη και Κατερίνη. Επίσημος προμηθευτής της διοργάνωσης είναι η εταιρία αθλητικών ειδών, PUMA ενώ την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διοργάνωση των αγώνων υποστηρίζει η SONY ERICSSON. To Πρωτάθλημα Beach Soccer θα μεταδίδεται ζωντανά από τα αθλητικά κανάλια της NOVA.

Ξεπέρασαν τις 450 οι συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Διεθνές τουρνουά Seniors Acropolis που άνοιξε τις πύλες του στις 19 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, στο Ζάππειο. Oι φίλοι του αθλήματος αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές θα απολaύσουν όμορφες στιγμές με αγώνες εξαιρετικού υψηλού επιπέδου όπως άλλωστε συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο χώρο καθώς το Acropolis είναι ίσως το πιο ιστορικό τουρνουά τένις που διεξάγεται στην Ελλάδα. Το τουρνουά είναι βαθμολογούμενο και ανήκει στην κατηγορία Seniors Grade 4, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF). Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Βετεράνων Αντισφαίρισης Ελλάδος (ΣΒΑΕ), με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΕΡΜΑΝΟΣ BEACH SOCCER 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ SENIORS ACROPOLIS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

FORTHNET

2nd VOLLEYBALL FESTIVAL ΑΠΟ ΤΗΝ FORTHNET Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Δραπετσώνας το 2o Forthnet Volleyball Festival, το οποίο διοργάνωσε η Forthnet σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερα από 100 παιδιά, αγόρια και κορίτσια μέχρι 14 ετών από ομάδες, του ΔΑΣ Δραπετσώνας, Ολυμπιακού,

11

Απολλώνιου Κερατσινίου, Άρτεμις Κορυδαλλού, Ευριπίδη Σαλαμίνας, Γ.Σ Χαλανδρίου και Α.Ο. Ν Αργυρούπολης. Όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στο τουρνουά απόκτησαν από ένα Forthnet kit με δώρα έκπληξη, ενώ στις 1ες και 2ες νικήτριες ομάδες αγοριών και κοριτσιών δόθηκαν κάρτες προπληρωμένου χρόνου πρόσβασης στο internet NetKey και αναμνηστικά Τ-shirts.


SPORTS NUMBERS

www.sportsbiz.gr www.sportsbiz.gr

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ… ΦΑΝΕΛΑ

ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ Ομάδα 1. Μαν. Γιουνάιτεντ 2. Μπαρτσελόνα 3. Ρεάλ Μαδρίτης 4. Τσέλσι 5. Αρσεναλ 6. Γιουβέντους 7. Ιντερ 8. Λίβερπουλ 9. Αγιαξ 10. Τότεναμ 11. Λιόν 12. Νιούκάστλ 13. Ρόμα 14. Πόρτο 15. Μπιλμπάο

Εταιρία Nike Nike Adidas Adidas Nike Nike Nike Adidas Adidas Puma Umbro Adidas Kappa Nike Umbro

Χρόνια 13 7 8 8 10 12 12 4 10 5 6 5 3 4 8

Αξία (το χρόνο) € 33,600,000 € 30,000,000 € 21,000,000 € 17,800,000 € 13,000,000 € 12,000,000 € 11,300,000 € 10,000,000 € 10,000,000 € 7,400,000 € 6,400,000 € 5,900,000 € 4,800,000 € 2,700,000 € 2,500,000

Η Nike και η Adidas διατηρούν τα ακριβότερα συμβόλαια σε ότι αφορά την προμήθεια αθλητικού υλικού στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο «πόλεμος» των δύο εταιριών συνεχίζεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια και είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί την επόμενη δεκαετία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέχει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο συμβόλαιο σε οικονομικό και χρονικό επίπεδο. Η Nike θα βάζει ετησίως στο ταμείο των Κόκκινων Διαβόλων το ποσό των 33,6 εκατ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Ο αμερικάνικος κολοσσός κατέχει και το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο, καθώς προσφέρει στην Μπαρτσελόνα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αντίθετα, η Ρεάλ Μαδρίτης συνεργάζεται με την Adidas, η οποία θα δώσει το συνολικό ποσό των 168 εκατ. ευρώ για οκτώ χρόνια συμβολαίου. Λίγα εκατομμύρια λιγότερα έχει να λαμβάνει η Τσέλσι από τη γερμανική εταιρία, που προμηθεύει υλικό τη Λίβερπουλ και τον Αγιαξ. Από εκεί και πέρα, η Umbro έχει δύο αρκετά καλά συμβόλαια με τη Λιόν και την Μπιλμπάο, ωστόσο είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η αγγλική εταιρία προσφέρει 16 εκατ. ευρώ στους Πολίτες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντικαταστήσει την Le Coq Sportif. Η Kappa είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρόμα για την επέκταση της συνεργασίας της, ενώ στην πρώτη 15αδα βρίσκεται και η συνεργασία της Puma με την Τότεναμ, η οποία λαμβάνει το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

* Η Μπάγερν Μονάχου δεν βρίσκεται στη λίστα καθώς η Adidas από το 2002 κατέχει το 10% των μετοχών του συλλόγου και δεν έχει συγκεκριμένο συμβόλαιο για τις φανέλες.

SPORTS BIZ WEEKLY Εβδομαδιαία online ενημέρωση για τo sports marketing Website: www.sportsbiz.gr Email: info@sportsbiz.gr Σύμβουλος Έκδοσης Πέτρος Αδαμαντίδης Συντονισμός Παναγιώτης Ραΐσης

Σύνταξη Νίκος Δελαγραμάτικας Μιχάλης Οικονομόπουλος Email: press@sportsbiz.gr Art Direction CHEMISTRY Πινδάρου 3 Τηλ.: 210 3389332 www.chemad.gr Διαφήμιση: ad@sportsbiz.gr

REGISTER NOW! KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΟ SPORTSBIZ WEEKLY

SPORTSBIZ05  
SPORTSBIZ05  

SPORTS MARKETING ΤΟP STORY ΟΣΦΠ και PUMA μaζί ως το 2016 Μεταπτυχιακό Sport Management από το ΙΑΕ Sports Management & εκπροσώπηση αθλητώ...

Advertisement