Page 1

Pomlad je tik pred vrati. Za trenutek se pokaže, a se znova vda teži letošnje neusmiljene zime. A brez skrbi. Dovolj je močna, da nas bo zdaj zdaj presenetila in nam v prihajajočih cvetočih mesecih ponudila vrsto priložnosti za rekreacijo in skrb za zdravo telo. No in ko bomo mnogi začeli šele dobro migati, pa so naše univerzitetne lige že pošteno na vrhuncu. V tokratni izdaji Unišporta si lahko preberete kaj si o poteku lige mislijo predstavniki najrazličnejših ekip, kaj se dogaja na lestvici in se seveda pustite povabiti na kakšno izmed prihajajočih tekem.

MAREC 2010

UNIVERZITETNA KOŠARKAŠKA LIGA Pri fantih ostaja nespremenjeno. V skupini E vodstvo še vedno drži ekipa Biotehnične fakultete, v skupini F pa na prvem mestu ostaja Fakulteta za upravo. V ženskem delu tekmovanja pa so se mesta zamenjala. Ekonomska fakulteta je z zmago proti Pedagoški fakulteti prevzela vodstvo, drugo mesto pa so si priborile tekmovalke Fakultete za šport. Pedagoška fakulteta, ki je prejšnji mesec bila na samem vrhu lestvice, pa se mora za sedaj zadovoljiti s tretjim mestom.

UNIVERZITETNA ODBOJKARSKA LIGA

ŠPORT ZA MOŽGANE UP V ŠAHU

NAJVEČJA ŠTUDENTSKA ZABAVA NA SNEGU

V sredo, 10. marca 2010, se bo v študentski menzi v Rožni dolini odvilo univerzitetno prvenstvo v šahu. Vsi, ki bi radi razgibali svoje sive celice se lahko prijavite pred začetkom tekmovanja, ki bo potekalo od 17:30 do 21:30 ure. Tekmovanje bo potekalo tako ekipno kot tudi posamično. Pridite in se prepričajte kdo si bo letos pridobil naslov prvaka Univerze v Ljubljani.

Bliža se Zimski festival študentskega športa ali SNOW PARTY! Poleg prvenstva v smučanju, deskanju in ostalih športnih tekmovanj, nas čaka dobra družba in koncert skupine Dubioza kolektiv. Ne zamudite največje študentske zabave na snegu, ki se je lahko z organiziranim prevozom udeležite 6. marca v Kranjski gori.

Pri ženskah so ta mesec izredno igro pokazale tekmovalke Fakultete za farmacijo in se s tremi zmagami povzpele na vrh lestvice v skupini B. V skupini A pa je vodstvo povečala Fakulteta za šport. Prvo mesto skupine B pri moških pa je z zmago nad Pravno fakulteto osvojila Ekonomska fakulteta. Fakulteta za strojništvo v skupini A še vedno nespremenjeno drži vodstvo.

UNIVERZITETNA FUTSAL LIGA Tekme postajajo vse bolj zanimive tudi v futsal ligi. Čeprav se vodstvo od prejšnjega mesca ni spremenilo, postajajo tekme vse bolj napete.Vodstvo v skupini A je obranila ekipa Ekonomske fakultete, v skupini B pa je svoje vodstvo še povečala Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo.Tekmovanja še zdaleč ni konec, zato bodo tekme v marcu še posebj pomembne, saj bodo odločile, kateri ekipi bo uspelo vodstvo obdržati do konca.


Tudi v mesecu februarju nas je zanimalo kaj o univerzitetnih tekmovanjih mislijo tisti, ki se tedensko bojujejo za najvišja mesta. Preverili smo kakšne so njihove ambicije, želje in kdo si po njihovem mnenju zasluži mesto v finalu. Tokrat nismo izpustili nikogar in smo za vas pripravili kar šest kratkih intervjujev. Vsi pa so enakega mnenja: v univerzitetnem športnem dogajanju je prisotna zdrava mera tekmovalnosti in fair playa. Vinko Zovko, vodja košrkarske ekipe Ekonomske fakultete je v košarkarski ligi svoje tekmovalke pripeljal do trenutnega vodstva. Preverite, kaj nam je zaupal profesor športne vzgoje, ki poleg ženske in moške košarkarke lige vodi tudi obe odbojkarski ekipi Ekonomske fakultete.

Fakulteta za šport je na lanskem košarkarskem prvenstvu osvojila tretje mesto, trenutno pa so v skupini F fantje na drugem mestu. Trener in vodja ekipe Dejan Jakara pravi, da je potrebno na vsako tekmo priti z bistro glavo, brez podcenjevanja ali prevelikega spoštovanja do nasprotnika.

Odbojkarska ekipa Fakultete za strojništvo do sedaj ostaja brez poraza. Z dobro igro so premagali tudi Fakulteto za šport, ki je lani stala na najvišji stopnički. Žiga Bratuž, trener ekipe, nam je povedal, da so po njegovem mnenju do sedaj največ pokazali igralci Ekonomske fakultete.

VINKO ZOVKO (EKONOMSKA FAKULTETA)

DEJAN JAKARA (FŠ)

ŽIGA BRATUŽ (FS)

Kaj je po vašem mnenju glavni razlog, da letos ostajate neporaženi? Glavni atributi košarkarske ekipe EF sta sočasno individualne kvalitete posameznih igralk, ki igrajo vidno vlogo tudi v slovenskih košarkarskih klubih in odličen kolektivni duh. V sproščeni atmosferi in veliki želji po zmagi, se igralke odlično dopolnjujejo in sinergično tvorijo odlično ekipo. Kje letos vidite vašo ekipo ob koncu tekmovanja? Ker je tekmovanje izredno izenačeno, se bomo morali precej potruditi, da bomo dosegli ali pa celo presegli lanski rezultat. Res je, da smo v rednem delu tekmovanja premagali vse glavne konkurentke za naslov prvaka, a polfinale in finale sta zgodbi zase...Tam slabih ekip ni. Poleg UKL ste tudi vodja ekip moške in ženske odbojkarske lige. Katera liga vam je najbolj pri srcu? Osebno bi se težko odločil, katero tekmovanje mi je najbolj všeč, saj so vsa izjemno zanimiva...no če že moram, bi izbral košarko.

Kakšne so bila vaša pričakovanja pred začetkom tekmovanja? Pred začetkom tekmovanja je bil cilj le en in sicer osvojitev prvega mesta. Glede na trenutne rezultate in igro so ambicije še vedno ostale enake. Vsi stojimo za tem, fantje se trudijo na vso moč. Koliko časa porabite za priprave na tekme? Vsaka tekma je zgodba zase, prihaja pa obdobje, ko bo vsaka tekma pomembnejša od predhodne, zato bomo tudi sami poskrbeli, da se dobimo in opravimo nekaj treningov ter se dobro pripravimo na nasprotnike. Katera ekipa vas je do sedaj najbolj navdušila s svojo igro? Ogledal sem si kar nekaj tekem naših potencialnih nasprotnikov, najbolj pa me je navdušila hitra in dinamična igra Biotehnične fakultete. Pri tem tekmovanju je najpomembnejše za uspeh ekipe, poleg kakovosti igralcev seveda, tudi vzdušje znotraj ekipe.

Trenutno držite vodstvo v skupini A in ostajate neporaženi. Kaj si obetate od prihodnjih tekem? Obetamo si zmago proti Fakulteti za elektrotehniko v četrtek in s tem neposredno uvrstitev v polfinale. V primeru poraza, se bomo v polfinale poskušali uvrstiti preko križnega razigravanja s skupino B. Upamo, da bomo ob koncu uvrščeni med najboljše 3 ekipe v moškem delu turnirja UOL. 2. Ali veliko trenirate? Ne, žal zaradi zasedenosti igralcev (študij in treningi v klubih) in slabih možnosti najema dvoran v Ljubljani, nimamo rednih treningov. V primeru uvrstitve na zaključni turnir bomo poskušali dobiti vsaj nekaj terminov za pripravo. Katera tekma vam je do sedaj najbolj ostala v spominu? Najbolj se mi je v spomin vtisnila tekma s Fakulteto za šport, saj smo bili po izgubljenem prvem nizu in zaostanku 17-22 v drugem, že v izgubljenem položaju. Fantje se kljub temu niso predali in obrnili 2 niz v svojo korist, nato pa slavili tudi v tretjem, kljub temu, da sem sam dobil rdeč karton (in s tem kazensko točko) pri zaključni žogi za zmago.


Ta mesec smo največ pozornosti namenili univerzitetni futsal ligi. Tu si lahko preberete kar tri kratke intervjuje in zveste, kar vas je zanimalo o poteku tekmovanj, tekmovalcih in favoritih. Vsi pa so enakega mnenja: v futsal ligi je prisotna zdrava mera tekmovalnosti in fair playa. O samem vodenju futsal lige smo povprašali Denisa Pečečnika, ki skupaj s svojo ekipo poskrbi, da celotno tekmovanje poteka brez zapletov. Igralci se lahko tako pod njihovim vodstvom posvetijo izključno igri. Preberite si kakšna je izvedba tekmovanj, koliko je tekmovalnosti in katere ekipe so mu še posebej pri srcu.

DENIS PEČEČNIK (VODJA FUTSAL LIGE)

Tekmovalci so mnenja, da je letošnja izvedba tekmovanja v primerjavi z lani boljša. Je izvedba tekmovanj težka?

Medicinska fakultete je do sedaj izgubila le eno tekmo. Ekipa pod vodstvom Bilke Strel v odbojkarski ligi drži drugo mesto skupine A. Punce so lani dosegle 4. mesto, letos pa so mnenja, da si zaslužijo mesto v finalu. Zanje bo še posebej odločilna naslednja tekma, ki jo bodo igrale proti Fakulteti za arhitekturom in bo odločila ali se bodo uvrstile v polfinale.

Uvrstitev v drugi krog tekmovanja je bil začetni cilj Pravne fakultete, ki sedaj zaseda kar drugo mesto v skupini A. Pod vostvom Aleša Žiherja, je ekipa na dobri poti, da doseže visoke rezultate. Aleš nam je zaupal, da je normalno, da v žaru borbe pride do manjših napetosti, vendar se strasti že pri odhodu z igrišča pomirijo.

BILKA STREL (MEDICINSKA FAKULTETA)

ALEŠ ŽIHER (PRAVNA FAKULTETA)

Kaj po vašem mnenju odlikuje vašo ekipo? Našo ekipo odlikuje predvsem želja po igranju ter borba, ki jo prikazujemo. Mislim, da se opazi, da nas ta šport res veseli. Po drugi strani ekipo sestavljamo res univerzalne igralke in skoraj vsako tekmo igramo v drugi postavi oz. se hitro prilagajamo.

Glede izvedbe tekmovanj lahko rečem, da je na samem začetku prisotnih kar nakaj težav, saj je potrebno izbrati najboljši sistem, ki bo posledično omogočal največje število tekem, v razpoložljivem terminskem planu. Potrebno pa je biti pozoren tudi na najpomebnejšo stvar v ligi-preverjanje statusa. Se vam zdi, da ekipe sodelujejo v duhu fair playa? Odnos med ekipami je zelo fer in kolegijaln. Tekmovalnost je pa prisotna tako zunaj igrišča kot na sami tekmi, kjer gre res vsak na polno, vendar še vedno v duhu fair palya.

Imete pred tekmo kakšne posebne priprave? Priprav pred tekmami nimamo. Z Julijo Ogrin Papič, s katero skupaj vodiva ekipo se pred tekmo slišiva in nekako organizirava prvo postavo ter določiva sistem v katerem bomo igrale. Lani smo imele tudi en skupen termin, ki je bil neke vrste trening, letos pa je to še v fazi urejanja.

Imate do katere ekipe simpatije?Kdo so vaši favorit? Imam simpatizerja in tudi favorita, to je FGG. Ta ekipa si sigurno zasluži mesto v finalu. Seveda je tukaj še veliko ekip, ki so zrele za finale, predvsem PF, EF, NTF, FŠ in BF. Kdo bo pa res v velikem finalu pa bo več znanega 14. aprila, ko bo tudi zaključek vseh univerzitetnih tekmovanj.

Trenutno držite drugo mesto v skupini A. Kdo se je do sedaj izkazal za najtežjega nasprotnika? Hm...po rezultatu sodeč bi moral najtežji nasportink biti FŠ, vendar je težko reči. Na skoraj vsako tekmo smo prišle z drugačno postavo. Meni osebno je bila najtežja tekma proti Fakulteti za gradbeništvo, tudi naša prva letos.

Kateri so glavni atributi vaše ekipe? Našo ekipo odlikujejo predvsem dobri odnosi, odlično se razumemo med seboj in borbenost, zlepa se namreč ne bomo predali. Trenutno držite 2. mesto v skupini A. Kakšno igro nam boste še pokazali? Zavedamo se, da smo do sedaj imeli predvsem lažje nasprotnike, zato to ni povsem realna slika. Kljub temu smo svojo nalogo v prvih krogih dobro opravili. Potrebno se bo še precej potruditi, da nam bo uspel preboj v nadaljnje tekmovanje, kar je naš osnovni cilj. V izločilnih bojih pa se lahko zgodi marsikaj ... S katero ekipo bi se najraje pomerili, pa vam to do sedaj še ni uspelo? Verjamem, da večina igralcev naše ekipe nestrpno pričakuje tekmo proti trenutno vodilni ekipi naše skupine, Ekonomski fakulteti, ki bo kmalu na sporedu.


SKUPINA E

UNIVERZITETNA KOŠARKAŠKA LIGA Razvrstitev na dan: 1.3.2010

EKIPA TOČKE MESTO BF 8 1 FGG 8 2 FS 6 3 FRI 5 4 FF 5 5 NTF 4 6

SKUPINA A

UNIVERZITETNA ODBOJKARSKA LIGA

EKIPA TOČKE MESTO FS 5 1 FŠ 4 2 FE 3 3 MF 0 4

SKUPINA F EKIPA TOČKE MESTO FU 8 1 FŠ 6 2 FKKT 6 3 FE 4 4 EF 3 5 FA 2 6

SKUPINA B EKIPA TOČKE MESTO EF 8 1 PF 6 2 FGG 6 3 FFA 4 4 FF 0 5

Razvrstitev na dan: 1.3.2010

SKUPINA A

UNIVERZITETNA FUTSAL LIGA Razvrstitev na dan: 1.3.2010

EKIPA TOČKE MESTO EF 10 1 PF 9 2 MF 7 3 FS 7 4 NTF 6 5 FF 4 6 FFA 3 7 FA 0 8

SKUPINA B EKIPA TOČKE MESTO FGG 10 1 FŠ 9 2 BF 7 3 FE 7 4 PeF 4 5 FU 2 6 FKKT 2 7 FRI 2 8

EKIPA TOČKE MESTO EF 8 1 FŠ 7 2 PeF 7 3 BF 5 4 FU 5 5 FF 4 6

SKUPINA A EKIPA TOČKE MESTO FŠ 12 1 MF 7 2 BF 7 3 FGG 4 4 PeF 4 5 FA 2 6

SKUPINA B EKIPA TOČKE MESTO FFA 14 1 FKKT 9 2 EF 8 3 FF 7 4 FS 6 5 PF 4 6 VF 0 7

Vodstvo v moškem delu univerzitetne košarkarske lige ostaja za sedaj nespremenjeno. Prvo mesto v skupini E z 8 točkami še vedno pripada ekipi Biotehnične fakultete. Tudi v skupini F na prvem mestu ostaja Fakulteta za upravo. Pri ženskah pa so tekme v mesecu februarju spremenile vrstni red. Prvo mesto so si z zmago proti Pedagoški fakulteti, ki je na prvem mestu stala prejšnji mesec, priborile tekmovalke Ekonomske fakultete. Pri odbojki v skupini A pri ženskah ostaja v vodstvu Fakulteta za šport, ki si je priigrala 12 točk. V skupini B pa je ta mesec Fakulteti za farmacijo s tremi neverjetnimi zmagami uspelo iz prvega mesta izriniti Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. Pri moških prvo mesto v skupini B z osmimi točkami drži Ekonomska fakulteta, v skupini A pa vodstvo še vedno pripada Fakulteti za strojništvo. Tudi v futsal ligi vodilna mesta ostajajo nespremenjena. V skupini A ima največ točk še vedno Ekonomska fakulteta, v skupini B pa Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo.


Samo še en mesec nas loči od finala, zato se bodo tekmovanja zaostrila, ekipe pa bodo poskušale doseči najboljše rezultate. V mesecu marcu bo pomembna vsaka tekma. V futsal ligi si bomo lahko konec meseca že ogledali četrtfinalne tekme. Prav tako nas pri moških 29.3.čakajo četrtfinalne tekme v košarkarski ligi, pri ženskah pa si bomo lahko 22.3. ogledali boj za 5. mesto. Oglejte si tekme v živo tudi sami, saj bomo kmalu izvedeli katere so tiste najboljše ekipe, ki si bodo priigrale vstopnice za veliki finale.

UNIVERZITETNA KOŠARKAŠKA LIGA

UNIVERZITETNA ODBOJKARSKA LIGA

UNIVERZITETNA FUTSAL LIGA

MOŠKI

MOŠKI

MOŠKI. SKUPINA A

DATUM 01.03.2010 08.03.2010 15.03.2010 22.03.2010

20:30 FE:FS FGG:BF NTF:FS FE:EF

21:30 FA:EF FF:FRI FU:FŠ FA:FKKT

22:30 PF:VF FFA:MF MF:PF VF:FFA

Četrtfinalne tekme bodo odigrane 29. marca.

ŽENSKE

DATUM 01.03.2010 08.03.2010 15.3.2010

19:30 FŠ : BF FF : FU PeF:FŠ

Tekma za 5. mesto bo odigrana 22. marca.

Finale vseh lig bo v aprilu 2010.

DATUM 04.03.2010 11.03.2010 25.03.2010

ŽENSKE

DATUM 04.03.2010 11.03.2010 18.03.2010 18.03.2010 25.03.2010

20:00 MF:FŠ FGG:EF 2A:3B

21:00 FS:FE PF:FFA 3A:2B

20:00 FF:EF FS:FFa EF:FKKT FA:MF 2A:3B

21:00 FF : FKKT PF:FF FGG:FŠ BF:PeF 3A:2B

DATUM 02.03.2010 16.03.2010 23.03.2010

19:00 FŠ:FGG FS:FFA FE:BF

19:35 FE:FRI FGG:FKKT FS:NTF

MOŠKI. SKUPINA B DATUM 03.03.2010 17.03.2010 24.03.2010

20:30 MF:PF FE:PeF FF:FA

21:05 PeF:BF EF:FA EF:PF

20:10 FS:FA FŠ:FRI FŠ:FKKT

20:45 FU:FKKT FU:BF FGG:FRI

21:40 FF:NTF MF:NTF FU:PeF

22:15 EF:FFA FF:PF MF:FFA

• UP v badmintonu. 3. marec. Športni center Dolgi most • UP v alpskem smučanju. 6. marvec. Kranjska gora • UP v deskanju na snegu. 6. marec. Kranjska gora • UP v šahu. 10. marec. Šahovski dom Ljubljana • UP v namiznem tenisu. 17. marec. Univerzitetna dvorana Rožna dolina

Športna zveza Univerze v Ljubljani (ŠZUL) je organizacija, ki deluje na področju športa in je del enovitega slovenskega študentskega športnega sistema v Sloveniji in širše. Ustanovljena je bila za organizacijo in izvajanje športnih tekmovanj za študente v Ljubljani. ŠZUL je članica Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) – nacionalne študentske športne organizacije. ŠZUL tako poskrbi za izvedbo univerzitetnih prvenstev in ligaških tekmovanj ter drugih študentskih športnih tekmovanj za študente UL. Zveza prav tako pa spodbuja pozitiven odnos do športa v duhu fair-playa.

UNISPORT februr 2010  

Spletni mesečnik Športne zveze Univerze v Ljubljani

Advertisement