Page 1

www.sportime.hu

Futás | Triatlon | ParaSport | Sporttáplálkozás | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORTIME SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD

XIII. évf. 2018/1

február - március

| Ára: 645 Ft

SZABADIDÔ- ÉS SPORTMAGAZIN

Fittség

5 + 1 edzés, amitől szexibb leszel

Terepen

Teljesítménytúrákról a CCC-re

Magnézium

Az egészség forrása

Tipp

Így lesz jó a futásod!

Exkluzív

Interjú a Haas F1 Team főnökével

Cukor

a báránybőrbe bújtatott farkas

Energia

A meggyes csoda, amely feltölt…

Technika

WTCC kontra WTCR

E-sport

Magyarországra is betör az e-sport-őrület!


2|

w w w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával


|3

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bevezetô Hölgyek, Urak! A Sportime Magazin az utóbbi időben több, állóképességgel kapcsolatos anyagot publikált. A kondíció, az alap-állóképesség témakörét a 2018as első lapszámunkban is több cikkben taglaljuk. Külön figyeltünk arra, hogy ezt a témát erősítse több, az Életmód rovatba bekerült anyag is. Igyekeztünk azért az aktualitásokkal is foglalkozni, és ezúttal is tartalmas Technika rovatot találsz a magazinban. Nem kerülhette el a figyelmünket a jövő sportjaként emlegetett e-sport sem, és kiderül, hogy milyen tervei vannak Csere Gáspárnak, az egyik legjobb magyar futónak. Szabadidősport rovatunkban Szöllőssy István kollégánk folytatta a „számok nem hazudnak” sorozatát. Többoldalnyi elemzés van már mögöttünk, az összeállítás harmadik cikkét olvashatod ebben a magazinban. A célom az volt, hogy olyanok is bepillantást nyerjenek ebbe a témába, akik maguk készülnek, edzői segítség nélkül az egyes versenyekre.

Aktuális rovatunkban információkat kaphatsz arról, hogy 2018-ban is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 74 szakmai szervezet összefogásával, európai uniós irányelvek alapján. Hamarosan országszerte találkozhatsz a kamionnal, és mellette a Sportime standjával is. Természetesen ezúttal is találsz receptet az újságban, és edzéstippekkel is szolgálunk. Kellemes lapozgatást, és ne feledd: sporttal minden könnyebb! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tartalomból

ÉLETMÓD: 5 + 1 edzés, amitől szexibb leszel, mint valaha ✦ A légzés hatalma 2. ✦ Mobil Kardiológia – a megelőzésért és egészségmegőrzésért ✦ A meggyes csoda, amely feltölt energiával! ✦ 7 edzéstipp a sikeres tavaszi felkészülésért ✦ Cukor – a báránybőrbe bújtatott farkas ✦ Magnézium – az egészség forrása ✦ Játszótér felnőtteknek ✦ Így dobd le magadról a télen felszedett pluszkilókat! (54. oldal) TECHNIKA: A Matadoré a 40. Dakar ✦ WTCC kontra WTCR ✦ Hiába olasz, inkább a Williamsnél versenyezne – interjú Luca Ghiottóval ✦ A Forma– 1-es teszt volt élete eddigi legnagyobb élménye ✦ Jordan King menni Amerika ✦ Motoros programokkal indul az év! ✦ Múlt, jelen, jövő – exkluzív interjú Günther Steinerrel ✦ F1 – Ráncfelvarrás amerikai módra ✦ FORDulatos családi szilveszter (84. oldal)

„Azt mondja, számára a futás nem más, mint öröm és küldetés. Célja az, hogy a sportban kapott tehetségét hasznosítsa, és segítsen másokon. „Fontos számomra a futás népszerűsítése. Emellett igyekszem segítséget és motivációt nyújtani a sportoláshoz, illetve az élet más területeihez is” – hangsúlyozza Csere, akit egy portugáliai edzőtáborban értünk utol.” - Csere Gáspár idén a csúcsokat ostromolja (6. old)

EUROSPORT MEDIA: E-sport Magyarországra is betör az e-sport-őrület ✦ WTCC Teljes szezon a legjobbak között – 19 évesen ✦ Egészség - A futás trendi! ✦ Gangl Edina: Bulik helyett Európa-bajnoki cím ✦ A felvidéki Kurucz Klaudia lett 2017 szupermodellje ✦ Futsal A 100-szoros válogatott kapus hazatért a Fradiba (118. oldal)

AKTUÁLIS: Csere Gáspár idén a csúcsokat ostromolja ✦ Újabb mérföldkő a mentőkutyások életében ✦ Japánban, a karate szentélyében alakult meg a Shobukai Zen Do Academy ✦ Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (6. oldal) PARASPORT: A Segítséggel Élőket ünnepeltük Debrecenben! - Szőke Viktória tudósítása (16. oldal) SPORTTURMIX: Ha Dánia, akkor második hely az éremtáblázaton ✦ A hazai triatlonstratégia már Tokióra, sőt azon túlra tekint ✦ lyen volt a vizesgála ✦ Pedig Németországban is otthon voltunk ✦ Kondi nélkül nem megy! (18. oldal) TEREPEN: Nedjalkov Balázs, a mecseki ultrasportoló ✦ A kerékpárt télen sem kell a szögre akasztani! ✦ Teljesítménytúrákról a CCC-re, avagy miért jó „túrafutni” (34. oldal) SZABADIDŐSPORT: Zúzmara Félmaraton a Kincsem Parkban ✦ Így lesz jó a futásod! (44. oldal)

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Hagyományos évértékelőjét illusztris és illetékes vendégek, válogatott és olimpiai részvételre is esélyes versenyzők, edzőik, valamint az írott és elektronikus médiumok képviselői előtt tartotta a Magyar Triatlon Szövetség vezetése, amely után az esti szokásos triatlonbál keretében számos kategóriában díjazták a sportág 2017-ben legjobb triatlon- és duatlonversenyzőit, valamint edzőiket.” - A hazai triatlonstratégia már Tokióra, sőt azon túlra tekint (22. old)


|5

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

„Többoldalnyi elemzés van már mögöttünk, hiszen ez a cikksorozat 3. fejezete. A célom az volt, hogy olyanok is bepillantást nyerjenek ebbe a témába, akik maguk készülnek, edzői segítség nélkül. Hiszen a legtöbbjük kezén vagy kormányán ott a szinte mindentudó kerékpáros- vagy futóóra, és ez a sok adat nagyon felértékelődik, ha a fejlődés a cél. És valljuk be őszintén, szinte mindenkinek az.” - Így lesz jó a futásod! (66. old)

fotó: terepfutas.hu

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

Nyomás

Sportime Média Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Beck Monika, Boncz Elek, Emmer Szabina, Kis Hegedüs Réka, Lovas Adél, Novodomszky Éva, Orlik Zoltán, Szeleczky Afrodite (F1), Szöllőssy István és Tóth Viktor

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív

Bezzegh Krisztián

Nyomdai előkészítés Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor

Hirdetésfelvétel

Telefon: +36 30 471 1373 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Levelezési cím

Kerezsi László

Címlap fotó: © lukasx - stock.adobe.com

SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

INNOVARIANT NYOMDA H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:

Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt.

Postacím: 1900 Budapest Előfizetésben megrendelhető az ország bármely postáján, a hírlapot kézbesítőknél, www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop.posta.hu/storefront/), e-mailen a hirlapelofizetes@posta.hu címen, telefonon 06-1-767-8262 számon, levélben a MP Zrt. 1900 Budapest címen. Külföldre és külföldön előfizethető a Magyar Posta Zrt.-nél: www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop.posta.hu/storefront/), 1900 Budapest, 06-1-767-8262, hirlapelofizetes@posta.hu Belföldi előfizetési díjak: 3870,-/ év (6 lapszám)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


6|

Aktuális Aktuális

AKTUÁLIS

Csere Gáspár

idén a csúcsokat ostromolja

Fotók: Szaszafotó és Nagy Mihály

A

zt mondja, számára a futás nem más, mint öröm és küldetés. Célja az, hogy a sportban kapott tehetségét hasznosítsa, és segítsen másokon. „Fontos számomra a futás népszerűsítése. Emellett igyekszem segítséget és motivációt nyújtani a sportoláshoz, illetve az élet más területeihez is” – hangsúlyozza Csere, akit egy portugáliai edzőtáborban értünk utol. Csere Gáspár az első maratonját 2014-ben, Frankfurtban futotta. „Alig készültem rá specifikusan, előtte beteg is voltam. Ehhez képest elég jól ment, újszerű élmények értek. A kínok ellenére a teljesítés öröme olyan felemelő és extatikus volt, hogy akkor ébredtem rá, hogy mindig is ezt kerestem a futásban. Nagyon jó érzés volt maratonfutóvá válni” – meséli az olimpikon, aki első 42 kilométerét – versenykörülmények között – 2 óra 22 perc 34 másodperc alatt teljesítette. „A következő maraton (Hamburg 2015) ezt az érzést még inkább megerősítette bennem, ráadásul az olimpiai kvóta is elérhető közelségbe került. Eddig még csak 6 maratont teljesítettem, és mindegyik nagyon meghatározó volt. Egyelőre nem szeretném egyiket sem kiemelni, de azért a riói valamennyire mégis kiemelkedik. Nagyon rosszul ment (hasmenésem és sérülésem is volt), w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


|7

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

de maga a részvétel és a végsőkig való küzdés az egyik legmaradandóbb élményemmé teszi. Ezen a távon szeretnék a jövőben egyre jobb nemzetközi eredményeket elérni. Eddigi legjobb maratoni eredményem a tavaly Berlinben elért 2:16:03, ezzel szereztem meg az olimpiai kvótát.” Csere lapunknak elmondta, idén szeretne egyéni csúcsokat futni félmaratonon és maratonon. „Szeretnék kijutni az Európa-bajnokságra, ami Berlinben lesz, és a félmaraton-világbajnokságra, amit Valenciában rendeznek meg” – összegezte 2018as terveit Csere Gáspár.

Követként A Hammerrel 2016 nyarán találkoztam először. Azóta próbálkoztam más márkákkal párhuzamosan. Idén például a Berlin Marathonon is Hammerrel frissítettem, ahol sikerült egyéni csúcsot futnom (2:16:03). Év végén elhatároztam, hogy mostantól a Hammert választom, így lettem január elején nagykövet. Többek között az tetszett meg a Hammerben, hogy az átlagosnál jóval szélesebb a termékpalettája, a termékek természetes alapanyagokat tartalmaznak, és a gélek gyomorkímélők. A széles palettáról amit elsősorban használok, az a sókapszula (Endurolytes), a különféle Heed italok, a Recoverite italok és a gélek. Utóbbiak esetében nagyon tetszik, hogy palackos kiszerelésben is kapható. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

AKTUÁLIS

Újabb mérföldkő a mentőkutyások életében

A

Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének mentőkutyás egységei 2017. december 16-án éjféltől a 112-es európai segélyhívószámon a rendőrség közvetlen kapcsolatával elérhetők. Orlik Zoltán, a szövetség elnöke újabb mérföldkőnek nevezte az Országos Rendőr-főkapitányság és az MMSZOSZ között létrejött Együttműködési Megállapodás kiegészítésének hatályba lépését, amely szerint az MMSZOSZ Sajtó és Információs Irodája jogosult a „112-es egységes európai segélyhívószám” feltüntetésére az írott és elektronikus felületein, tájékoztatóin azt megjeleníteni.

tartom, hogy az önkéntes tevékenységüket végző mentőkutyásokat a 112-es számon a rendőrség közvetlen kapcsolatával is elérhetik. Hatékonyan és gyorsan tudnak feladatot vállalni a rendőrséggel, ha arra szükség van” – fogalmazott Orlik Zoltán az MMSZOSZ elnöke, aki a jól megszokott szlogennel – „Összefogás egy érdekért az életért” – zárta mondatait.

Jogosultak továbbá az általa felhatalmazott és jegyzett mentőkutyás tagszervezetek önkéntes szerződéssel ellátott mentőkutyapárosok a gépjárműveiken, ruházatukon és felszereléseiken a 112-es egységes európai segélyhívószám népszerűsítésére.

(Fotó, információ: MMSZOSZ Sajtóiroda, Orlik Kitti)

“Most, hogy a Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány úr aláírásával ellátott, kibővített megállapodást fogom a kezemben, úgy érzem, hogy karácsonyi ajándéknak is tekintheti ezt az MMSZOSZ. Méltó elismerésnek

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Összefogás egy érdekért, az ÉLETÉRT”

Adószám: 18845095-1-42 Bankszámlaszám: Gránit Bank 12100011-17856023 IBAN sz.: HU26121000111785602300000000


|9

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

AKTUÁLIS

Japánban, a karate szentélyében alakult meg a Shobukai Zen Do Academy A Shobukai Zen Do Academy nemzetközi példátlan sikere. Shihan Sadaharu Fujimoto (9. dan) meghívására budo szellemű harcművészek utaztak Japánba, Tiszaszentimrei Réti István RÉ Shihan (7. dan) vezetésével és Szénási Zsolt Hanshi (8. dan) Smart Shito és EKA alapító nagymesterének támogató segítségével. A látogatás célja a Shobukai Zen Do Academy szellemi alapjainak további erősítése volt, ami messzemenően megvalósult. A hat nap során a mesterek több edzésen vettek részt, illetve Japán szamuráj és zen szellemiségű helyszínei közül a Senso-Ji buddhista templom, a mellette lévő Asakusa shinto szentély és a kamakurai Daibutsu Buddha meditációs helyszínein gyakorolták a zazent. A világhírű és Japánban legendaként emlegetett, ősi szamuráj család leszármazottja, Shihan Sadaharu Fujimotóval történő találkozás az igazi és mély budo elkötelezettséget közvetítette, a budo

tiszteletének valós és bensőséges kötelékén keresztül. A két nagymestert, Fujimoto és RÉ Shihant 45 éves, szoros harcművészbarátság és fokozódó tudás köti össze. Mester és Tanítvány a lehető legtermészetesebb módon talált egymásra, szavak nélkül, lélekből lélekbe értve egymást. Fujimoto Nagymester a fiaként tisztelt és szeretett magyar “ szamurájt”, Réti István Shihant a lehető legmagasabb rangra emelte, ugyanis azt a japán dan-diplomát, a menkyo kaiden-t adományozta számára, amely a szellemi örökség átadásával egyenértékű. A menkyo kaiden a minden tudás átadásáról szóló engedély, a japán harcművészetekben a legmagasabb szintű diploma egy mester vagy iskola, egyszersmind a Shobukai Zen Do Academy számára. Shihan Fujimoto Dr. Gubacsi Attilának, a harcművészetek filozófiai tanításáért a 6. Dan fokozatot (Shihan) adományozta, míg

Sensei Tóth Tihamér (3. dan), Hanshi Szénási Zsolt (8. dan), Shihan RÉ Tiszaszentimrei Réti István (7. dan), Shihan Sadaharu Fujimoto (9. dan), Shihan dr. Gubacsi Attila (6. dan), Shihan Fujimoto Harutaka (8. dan) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 11

A látogatás során természetesen, mivel a társaság több harcművész szervezetet képviselt, más szervezetek, branchek edzéseit is meglátogatták, így például Gubacsi Attila mester találkozhatott és együtt edzhetett Shihan Tsukamoto Norichika kétszeres Shinkyokushin-világbajnokkal. Az edzés során bemutatásra került a versenyfelkészítést nagyban segítő eszköz, a DBands Martial Arts edzésmódszertana. Az utazás a szellemi-testi gyakorlásokon és élményeken túl példátlan karate diplomáciai sikerrel zárult, biztosítva a Shobukai Zen Do Academy indulását és nemzetközi működését. ■

Shihan Réti István (7. dan), dr. Gubacsi Attila (6. dan)

Balogh Dávidot, 5. Dan (Shihan), Tóth Tihamért pedig 3. Dan (Sensei) fokozattal tisztelte meg, akik így a legmagasabb fokozatú 30 tanítvány közé kerülhettek A szellemi örökség része, hogy Fujimoto Shihan megáldotta a Shobukai Zen Do Akadémia megalakulását, illetve tanításához mindazt a segítséget megadta, amely ezt a tudást a követőknek, tanítványoknak átadhatja.

Shihan Sadaharu Fujimoto (9. dan) Shihan Fujimoto Harutaka (8. dan)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja –

indul a Megelőzés Éve 2018–2019

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 13

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

2

018-ban is folytatódik Magyarország legnagyobb, átfogó humanitárius egészségvédelmi szűrőprogramja, 74 szakmai szervezet összefogásával, európai uniós irányelvek alapján. Az Európa Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Healthcare Program), valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg. „A program 2010–2015 között országos szinten sikeresen teljesítette a kitűzött 1500+ helyszínt, valamint 2010–2016 között sikeresen megvalósította az előirányzott 6 millió vizsgálatot. A következő nagyszabású feladat egy országos szintű népegészségügyi kampány lesz, amely „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020 – Megelőzés Éve 2018–2019” címmel indul útjára 74 szakmai szervezet összefogásával: minisztériumok, államtitkárságok, kormányzati szervek, tudományos társaságok, civil szervezetek közös és összehangolt munkájával. A kétéves program szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához és a WHO és az ENSZ világnapi eseményeihez” – nyilatkozta Dankovics Gergely programigazgató. A kampányprogram célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a lakosság egészségi állapotának javítása a legkorszerűbb lehetőségekkel. Az Európai Unióban a lakosság egészségi állapotának romlása, egyes betegségek gyakori

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

AKTUÁLIS

adással megelőzhetőek. Az életmód-tanácsadás részeként a program szakmai és civil szervezetek együttműködésével érinti és mutatja be a lakosságnak az elsősegélynyújtás főbb elemeit az újraélesztéstől az otthoni égési sebek ellátásáig. Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának médiapartnere a Sportime Magazin. ■ További információk: www.egeszsegprogram.eu

megjelenése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a prevencióra. A megelőzéshez és a már kialakult betegségek korszerű és magas színvonalú kezeléséhez nyújt segítséget a program. A kampány segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, beteg-orvos kapcsolatok találkozásában, az egészségvédelem többdimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető kockázati tényezőkre – mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az elhízás –, amelyek életmód-tanács-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 15

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport 16 16 ||

PA R A S P O R T

A Segítséggel Élőket ünnepeltük Debrecenben! - Szőke Viktória tudósítása

F

itneszvilágbajnokkal sportolhattak a Segítséggel Élők Világnapjának résztvevői. Kállai Ildikó, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség Egyesített Fitnesz Programjának vezetője tartott egy lendületes, zenés bemelegítést a több száz sportolni vágyónak a sorversenyek előtt. vízilabdázók közös mozgása jelentette. Már ekkor remek volt a hangulat a sportcsarnokban, és ez a verseny során csak fokozódott. Az integrációt az értelmileg sérült versenyzők, a városi diákok és a helyi kézilabdázók, valamint vízilabdázók közös mozgása jelentette. A sorverseny során az értelmi fogyatékos és a halmozottan sérült sportolók egy csapatban versenyeztek a DVSC-TVP kézilabdázóival és a DVSE vízilabdázóival. A DMJV Városi Szociális Szolgálat, a Mozgás Öröm SE és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös szervezésében valósult meg ismét, immár 17. alkalommal a világnapi rendezvény a debreceni Hódos Imre Sportcsarnokban. Több százan mutatták meg újra, hogy a különbségek a sportpályán nem léteznek. Minden résztvevő mosolyogva, éremmel a nyakában hagyta el a

w w w. s p o r t i m e . h u

t á m otgá amt o á sg áa vt áasl á v a l


| 17

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Hódost, mert itt most mindenki győztes volt. A kézis lányok és a pólós fiúk pedig bebizonyították, hogy nemcsak a pályán és a medencében, hanem azokon kívül is igazi sportemberek. Egyik fő támogatónk, a Magyar Olimpiai Bizottság felajánlásának köszönhetően egy értékes televíziót adott át Lengyel Lajos MSOSZ elnök Harsányiné Dobai Erikának, a Mozgás Öröm SE alelnökének és Eszenyi Emese speciális olimpikonnak. Egy évek óta tartó eredményes együttműködést hosszabbítottak meg a Segítséggel Élők Világnapja alkalmából. 2016 óta tart a munka az MSOSZ és az egyik fő médiatámogatója között. A mindenamisport.com weboldalon napi rendszerességgel jelennek meg hírek, riportok szövetségünk életéből. A 2018-as folytatásról Lengyel Lajos MSOSZ-elnök és Vajda László Tibor, az Uniweb Plusz Kft. ügyvezető igazgatója aláírt egy újabb szerződést. A közönséget és a résztvevőket az X-Faktor győztes mentora szórakoztatta. Szövetségünk egyik művész pártfogója, Gáspár Laci is színre lépett a Hódos Imre Sportcsarnokban. A félórás, pörgős koncerten Tóth Dávid gitáros működött közre. Laci a legnagyobb slágereket adta elő a tomboló közönségnek. Természetesen a közös szelfik, fotók és autogramok sem maradhattak el a nagy kedvenccel. ■ Fotó: Kovács András

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SportTurmix SportTurmix 18 |

SPORTTURMIX

Ha Dánia, akkor második hely az éremtáblázaton Rövidpályás úszó Európa-bajnokság – Fókuszunkban most az utánpótlás szereplése és eredményeik

P

arádés eredménylistával dicsekedhet a magyar úszóválogatott a rövidpályás Eb-k történetében, hisz 1999-től, amióta részt veszünk a sorozatban, számos előkelő helyezés mellett ötödször nyertünk 10 medálnál többet, és ugyanannyiszor lettünk dobogósok is az összesített éremtáblázaton, két évvel ezelőtt pedig 11 aranyat, 3 ezüstöt és 1 bronzot szerezve magasan nyertük az éremtáblázatot. 2017 decemberében Koppenhágában 8–3–2 volt a nemesfémleosztásunk, ezzel másodikok lettünk, ugyanúgy, mint 2013-ban az ugyancsak dániai Herningben, de ott csak 5 aranyig jutottunk.

Nem szokatlant állítunk azzal, hogy nyolc aranyérmünkből hatot Hosszú Katinka szállított, de ha már az udvariassági sorrendben a hölgyekkel kezdünk, mérföldkőnek és átoktörésnek is felfoghatjuk, hogy Kapás Boglárka eddigi számos nagy Eb, vb és olimpiai sikere után 800 gyorsos ezüstje mellett rövidpályán most nyert először (400 gyors). A már visszavonulásra is gondoló Verrasztó Evelyn – mint később elmondta – új szerelmének (is) köszönhetően megtáltosodott, ezüstöt rakott össze 200 vegyesen, amire talán még ő sem számított. A fiúk közül Bernek Péternek 200 gyors ezüst mellett

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

400 vegyesen jött össze aranyérem, de hosszú idő óta most először nem állhatott dobogóra a magyar rövidpályás király és csúcstartó Cseh László, akit az ebben a sorozatban eddig megszerzett 19 arany és összesen 25 érme után most egyszer sem szólították eredményhirdetéshez, vélhetően sérülésekkel tarkított és röpke felkészülése miatt. Kenderesi „sajtburesz” Tamás egy 100-as bemelegítő (és ellenféleit megtévesztő) lötyögés után 200 pillangón odatette magát, ami bronzérmet ért, és mint kommentálta, ennek most nagyon örült, és bár mostanában „bronzkorszakát” éli, azért erről


| 19

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

az új egyéni csúcsról szépen tovább lehet majd lépni. Vele elértünk ezen nem rendhagyó beszámoló és értékelés magvához, az igen nagyreményű utánpótlásunk Eb szereplésének taglalásához, a leginkább 20, sőt 18 éven aluliak köréből. (Itt meg kell jegyezni, hogy a versenyt különböző okok miatt kihagyta két kimagasló úszófenoménünk, a többek között junior világ- és négyszeres Európabajnok, 16 éves Késely Ajna és a budapesti vizes vb-n ezüstérmes, ugyancsak ifi kontinens- és világbajnok 17 éves Milák Kristóf.) Kezdjük mindjárt a magyar csapat legfiatalabbjával, a ’17-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) legeredményesebb, hat érmet (ebből két arany) bezsebelő magyar sportolójával, a 14 éves, többszörös korosztályos bajnokkal, Nagy Rékával, akit fentebbi sikerei miatt jelöltek a legjobb európai ifi sportolói díjra is. „Csalódás volt-e, hogy végül ezen a szavazáson második lettél a négy jelöltből?” – vetem föl. „Neeem, igazán nem, sőt csodálatos dolognak tartom ezt is, nagyon nagy megtiszteltetés” – állítja. „No és milyen érzés volt az Eb legfiatalabbjaként rajtkőre állni?” „Az első számomat, a 400 vegyest kapitányi tanácsra kihagytam, mert ugyanaznap a 800 gyors is várt rám. Ez jó döntés volt, mert utóbbira nem sok erőm maradt volna.”

„800-on így 5 másodperccel megdöntötted addigi egyéni csúcsodat, és Eb szereplésed legjobb, 17. helyezését érted el…” „Pedig alaposan elizgultam, talán érthető, de sikerült eddigi legjobbamat úszni.” „Három nap után jött a 200 vegyes, itt is lefaragtál az egyéni csúcsodból.” „Igen, de nem eleget, ez csak a 19. helyre volt elég. Másnap 400 gyorson hasonlóan jártam, javításom ellenére a 23. helyen kötöttem ki. Nagyjából az elvárást hoztam, vagy kicsit a fölött”. A csapat második legfiatalabbja, a két évvel idősebb, csodálatos úszókarrierrel kecsegtetően induló Gyurinovics Fanni, aki nemrég nehéz időszakot élt át, villámgyors fejlődése megtorpant, zsenge kora ellenére számos egyesület- és edzőváltáson ment keresztül, amelyek mindegyikének megvolt az oka – ahogy mondja. Utóbbi időben viszont újra főnixmadárként szárnyal. 50, 100 és 200 m gyors mellett – ki hinné – az 50 méteres mellúszást és a 100 méteres vegyest is bevállalta, és mindegyikben tizedekkel vitte lejjebb eddigi időeredményeit, helyezései a 19. és a 45. között mozogtak. Sebestyén Dalma 20. életévével még épp befér az általunk taglalt, nagyjából tini korúak közé, ő végigúszta a mell összes (3) távját, kettőben parányit javított, 13., 15., és 34. lett a rangsorban. A legjobb helyezéseket elérő ifjú hölgyeink

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


20 |

SPORTTURMIX

után az Eb-t megelőző napokban a nagykorúak közé lépő Németh Nándor junior csapattagként kétszeres világbajnok, egyéniben ugyancsak junior kontinensbajnok és a budapesti világbajnokságon a bronzérmes 4 x 100 méteres gyorsváltó tagja firtatásomra, hogy hol volt most Koppenhágában a pesti vb-n látott tűz az úszásából, így nyilatkozott: „A felnőttek közötti 8. pozíciómat 100 gyorson jó eredménynek tartom, főleg azt figyelembe véve, hogy a középdöntő után váratlanul elkezdett fájni a vállam, és azóta sem múlt el. Rettenetesen zavart minden egyes tolásnál”. De ne feledkezzünk meg az ugyancsak ’99-es Lakatos Dávidról, aki 1500 gyorson döntőzött (8. hely), vagy a nála egy évvel idősebb Tekauer Márkról, aki 200 pillangóban mondhatja el ugyanezt magáról (8.). „Én a velem hasonló korúakhoz viszonyítva – mint ahogy az elért időeredményeim és helyezéseim (400 gyors 21., 400 vegyes 15.) mutatják – nem éppen szárnyaltam, van ilyen, de az igazsághoz tartozik, hogy a sűrű nyári programok után nem készültünk speciálisan a rövid Eb-re” – mereng el az okokról a többek között ifi vb-n váltóban arany-, egyéniben ezüstérmes, 18 éves Holló Balázs. Nem lehet viszont elégedetlen a még csak 17 éves Kalmár Ákos, aki épp Balázs elé furakodott be ugyancsak 1500-as teljesítményével, és 400-on is 30. tudott lenni. Barta Márton (’99) háton, mellen és vegyesen, Szőllős Martin (’98) 50 és 100 mellen a középmezőnyben végw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

zett. „ Hagyományainkhoz hűen több feltörekvő reménységünk kapott lehetőséget egy Eb-ajándékszereplésre, de hozzáteszem, közel sem érdemtelenül. Már a pár éve elindult, Jövő Bajnokai elnevezésű gyermekprogramból is van, aki befért a nagyválogatottba. Az újoncok szokták a világversenyek légkörét, hangulatát, rutint szereztek, nem okoztak csalódást, ők az úszójövőnk letéteményesei” – értékelte a legfiatalabbak koppenhágai teljesítményét Sós Csaba, úszóink szövetségi kapitánya. ■ Márton István


| 21

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

A hazai triatlonstratégia már Tokióra, sőt azon túlra tekint Nemzeti Triatlonközpont (fedett multifunkcionális komplexum) épül a Lupa tónál

H

agyományos évértékelőjét illusztris és illetékes vendégek, válogatott és olimpiai részvételre is esélyes versenyzők, edzőik, valamint az írott és elektronikus médiumok képviselői előtt tartotta a Magyar Triatlon Szövetség vezetése, amely után az esti szokásos triatlonbál keretében számos kategóriában díjazták a sportág 2017ben legjobb triatlon- és duatlonversenyzőit, valamint edzőiket.

„Egy rövidebb, stagnáló időszak után az utóbbi pár évben megduplázódott a sportág licences versenyzőinek száma, de minőségi javulást is tapasztalhattunk mind az utánpótlás, mind a felnőtteredményekben” – hangsúlyozta Lehmann Tibor, a szövetség szakmai bizottságának elnöke, akinek szavait a következőképpen erősítette meg Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„A magyar triatlonsport dinamikus fejlődése a szemünk előtt zajlott az elmúlt években, a kormány pedig biztos hátteret kíván nyújtani ahhoz, hogy a szövetség és a sportolók a továbbiakban is egyre több, jobb, sikeresebb munkát végezhessenek. A versenyzőink nemzetközi sikerei egyre gyarapodnak, emellett pedig sorozatosan színvonalas triatlonversenyek kerülnek megrendezésre hazánkban, melyekkel méltán öregbítjük a magyar triatlonsport jó hírét.”


| 23

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Röviden nézzük is, hogy 2017-re vetítve mik voltak ezek a magyar triatlonsportban példátlan sikerek. Bicsák Bence, az U23-as korosztály Európa-bajnoka lett, és az elit mezőny világkupáját is megnyerte. A Mátyus Lili, Soós Gergő, Putnoczki Dorka, Lehmann Csongor összetételű junior mix váltó szintén Európa-bajnoki címet szerzett. E sikerekben jelentős érdemei vannak az edzőknek, Tóth Szilárdnak, Lehmann Tibornak, Kuttor Csabának és Dévay Lászlónak. Eközben a sportág riói olimpikonjai, Kovács Zsófia, Faldum Gábor és Tóth Tamás a világbajnoki és a világkupa-sorozaton gyűjtötték a pontokat, hogy jó pozícióból kezdhessék az idén májusban kezdődő és két évig tartó olimpiai kvalifikációs sorozatot. Terep- és középtávú triatlonban ugyancsak kontinensbajnoki címet szerzett Boronkay Péter riói paralimpikonunk. „Az EMMI támogatásával mindent megtettünk, és erőnkhöz mérten a jövőben is megteszünk a sportolók felkészülésének támogatása és céljaik elérése érdekében. Elképesztően nagy eredmény, hogy 2017-ben már több mint 40 egyesület kaphatott állami támogatást. A Magyar Triatlon Szövetségben megkezdett munka 2018ban is folytatódik. Szakmai igazgatónk, Lipták Tamás vezetésével a „Sportági Stratégiánk” mentén, már most Tokión is túl tekintve dolgozunk. Célunk a megkezdett program folytatása, hiszen ez alapozza meg a lehető legtöbb olimpiai kvalifikáció megszerzését, az olimpiai eredményesség további javítását, illetve a következő, 2024-ig tartó olimpiai ciklusok minőségi utánpótlásának biztosítását” – ezt már dr. Bátorfi Béla, az MTSZ elnöke jelentette be, mint ahogy azt is, hogy jelentős sportdiplomáciai sikernek tekinthető, hogy Magyarország elnyerte két újabb, kiemelkedő nemzetközi triatlonverseny rendezésének a jogát. 2018 augusztusában Székesfehérvár ad otthont az Európai Triatlon Szövetség által kiírt ETU Triatlon Európa-kupának, míg Kecskemét a 2020-as egyetemi triatlon-világbajnokságot rendezheti meg. Ezek mellett továbbra is sor kerül a már hagyományosnak tekinthető tiszaújvárosi felnőtt világkupa és junior Európa-kupa versenyekre. Ezek az események remek alkalmat nyújtanak arra, hogy az egyre jobban teljesítő hazai triatlonsport képviselői a sikeres kvalifikációk után az olimpiai pontszerzés esélyével érkezzenek Tokióba.

– csatlakozott az előtte felszólalókhoz Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. – Rióban négy magyar triatlonversenyzőnk vett részt, s bízom benne, hogy a következő olimpiára is legalább ekkora csapattal utazhat a sportág. Idén ősszel ifjúsági olimpiát rendeznek Buenos Airesben. Az eddig megrendezett két nyári játékokon egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar triatlonisták, kívánom, hogy ez az éremszerző hagyomány az argentin fővárosban is folytatódjon!” – hangsúlyozta a MOB elnöke. Elhangzott még, hogy a szövetség 2018-ra minden idők legerősebb triatlonos versenynaptárját

„2017-ben a magyar fiatalok az U23-as és a junior Eb-n, valamint a hazai világkupán is megmutatták, hogy erős a sportág utánpótlása támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

SPORTTURMIX

Az út Tokióig

állította össze. Ennek az a célja, hogy hozzásegítse a magyar versenyzőket ahhoz, hogy a korosztályos világeseményeken továbbra is a dobogóért harcoljanak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017. augusztusi döntése alapján a tokiói ötkarikás játékokra új versenyszámként jelenik meg a mix váltó, amelyre csak azon országok nevezhetnek, amelyek legalább két női és két férfi sportolóval jutnak ki az olimpiára. A tájékoztató slusszpoénjaként megtudhattuk, hogy ennek elérésében segíthet az MTSZ és a Lupa-tó közötti megállapodás alapján kialakítandó nemzetközi edzőközpont és mixváltó-versenyhelyszín, illetve egy fedett multifunkcionális komplexum, azaz a Nemzeti Triatlonközpont megépítése. Ez minőségi ugrás lenne a magyar triatlonnak, hiszen az egész régióban, sőt Közép- és KeletEurópában vagy Oroszországban sincs ilyen létesítmény. ■ Márton István

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2018 májusától két éven át tart az olimpiai kvalifikációs időszak, ez alatt közel 40 kvalifikációs eseményen (ITU világbajnoki és a világkupa-sorozat állomásai) lehet pontokat gyűjteni, amelyekből egyénenként a legjobb 12 pontjainak összesítése alapján lehet megszerezni az olimpiai részvételt. A kvalifikációk eddigi négy legeredményesebb nemzete három-három férfi és női helyet kaphat, hazánknak reálisan két-két egyéni kvótára van esélye. Ha mi elérjük mind a négyet, akkor a játékokon 4 (egyénenként 1,5 km úszást, 40 km kerékpározást és 10 km futást teljesítő) egyéni versenyzőt és az olimpia programjára frissen felkerült mix váltóban egy négyfős csapatot indíthatunk, amelyben két női és a két férfi versenyzőnek egy-egy szupersprint (0,3 – 6 – 2 km) távot kell abszolválnia, majd váltani társát. Hogy a minimum 12 kvótaszerző versenyt ki fogja tudni teljesíteni a mieink közül, arra az eddigi eredményeik alapján az alábbiaknak van a legnagyobb esélyük: Kovács Zsófia, (a gyermekáldás után most visszatérő) Vanek Margit, Bicsák Bence, Faldum Gábor, Tóth Tamás (felnőttek), valamint az utánpótlás korúak közül Bragmayer Zsanett, Putnóczki Dorka, Bicsák Bence, Dévay Zsombor, Lehmann Csongor és Király István. Természetesen a sportág ismét szeretne versenyzőket delegálni a paralimpiára is, erre a legnagyobb esélye Lévay Petrának és Boronkay Péternek van.


| 25

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

Ilyen volt a vizesgála

N

agyszabású vizesgálát láthatott a közönség a tavalyi év végén, ahol olimpiai, világés Európa-bajnokok versenyeztek, vagy tartottak látványos bemutatót.

Kozma Dominik, a BVSC–Zugló 26 éves világés Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője nyerte a férfiak úszóparádéját, a Tüske Uszodakomplexumban megrendezett Szilveszteri vizesgálán. A Csak egy maradhat! elnevezésű, kieséses úszóversenyen Kozma mögött a vb-ezüstérmes, Európa-bajnok Verrasztó Dávid (FTC) végzett a második helyen, míg a harmadik az olimpiai ezüst- és

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László (Egri UK) lett. A nők páros versenyében az Európabajnok Jakabos Zsuzsanna (Győr USE) diadalmaskodott a junior Európa- és világbajnoki aranyérmes Késely Ajnával (Kőbánya SC) szemben – áll a Magyar Távirati Iroda közleményében. A Kajakfutam bajnokokkal nevet viselő váltóversenyben a Szabó Ágnes, Medveczky Erika, Kopasz


| 27

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bálint, Balaska Márk, Birkás Balázs összetételű egység győzött a csupa olimpiai bajnokból összeállt Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Storcz Botond, Dombi Rudolf kvartett előtt, amelynek utolsó tagja dupla távot teljesített. A vizesgálán egy kispályás találkozón megmérkőzött egymással az elmúlt két évtized világeseményein érmet nyert magyar vízilabdázókból kialakított, két alkalmi csapat is. Medencébe ugrott többek között Kásás Tamás, Kiss Gergely, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, illetve Gangl Edina is. A programot búvárúszó-, szinkronúszó- és kajakpóló-bemutató színesítette, de a nézők ízelítőt kaphattak a medencés sárkányhajózásból is. Az esemény felvezetéseként az amatőr sportolóknak lehetőségük nyílt teljesíteni az Olimpiai ötpróba 500 és 1500 méteres úszószámát. Kiss Gergely, az ötpróba egyik nagykövete bejelentette, hogy idén összesen hatvan rendezvényt tartottak az ötpróbázóknak, de 2018-ban szeretnék ezt a számot nyolcvan fölé emelni. A rendezvény teljes bevételét az eseményt szervező Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. jótékony célra, a Kolonics György Alapítvány mellett az Aritmia Kutatás-Gyógyítás Alapítvány javára ajánlotta fel. ■ Fotók: Szabó Kriszta

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

SPORTTURMIX

Pedig Németországban is otthon voltunk… A magyar női kézilabda-válogatott eddigi leggyengébb vb szereplése (egy szubjektív visszatekintőben)

H

a csak a 2017-es év végi németországi női kézilabda-világbajnokság végeredményét nézzük, sem a játékosok, sem a szakma, sem a hazai közvélemény nem lehet elégedett a magyar csapat decemberi szereplésével. A konzekvenciák levonása az illetékesek dolga, ám jó egy héten át testközelből nézni és tapasztalni a csapat erőfeszítését, sikereit, hullámvölgyeit, klasszis megoldásait és buta hibáit, vagy a balul sikeredett negyeddöntői „ellenfél-kalkulálást”, közel sem temetném a világ egyik legerősebb csapatbajnokságát megteremtő, abban edződő, csiszolódó és felnövő játékosaink, így a nemzeti válogatottunk jövőjét.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 29

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A csalódásnak számító, de realitást is tükröző végeredmény (utólagos) ismeretében is bátran állíthatom, jó volt „Svábország” szívében, egy hangulatos, két helységből összevont, de ottani mércével így is kisváros Bietigheim-Bissengen arénájában magyarnak lenni. Bár az esemény a legnagyobb esélyesnek joggal tartott norvégok ellen a bekalkulált vereséggel indult, de az őket követő svédek elleni meccs parányi részrehajlással és egészséges öntudattal már kétesélyesnek számított, mégsem jött be. Pedig lassan az „egész” Európában magyar szurkolói szlogennek is tartható „itthon vagyunk, itthon vagyunk” rigmus itt nemcsak önbizalom- és öntudatnövelőként, valamint ellenfélrémisztőként működött, hanem a valós helyzetet jellemezte egészen az itteni csoportmérkőzések befejezéséig. És ha az ebben a sportágban nyolcadik játékosnak is számító szurkolói segítségnél tartunk, érdemes egy pár pluszsorral méltatni a magyarok sport- és hazaszeretetét. A fent említett két rangadónk szombat és vasárnap estére esett, azaz nem munkanapra, így az ott hosszabb, rövidebb ideje élő, dolgozó hazánkfiai vagy a második világháború után erőszakkal kitelepített magyarországi svábok és leszármazottjaik szabadidejébe belefért a magyar csapat biztatása az itthonról kiutazó keménymagosok hathatós segítségével. Ám hogy a négyezres sportcsarnokban

még hazaibb hangulat uralkodjon, kellett egy kis (megszokottnak is tekinthető) magyar lelemény, mivel az eladott jegyek különböző helyekre szóltak. Amint a síppal, dobbal, „nádihegedűvel” felszerelt, piros-fehér-zöldben pompázó zászlós, sálas, kalapos, kakastaréjos, de arcfestett, családanyákat és gyerekeket sem nélkülöző, mintegy ezres nagyságrendű magyar tábor felfedezte, hogy a négyezres csarnok kapu mögötti, déli kihalt karéja – vagy ahogy ott hívják, a „südkurve” – üres a jó esetben kettő és fél, legföljebb háromezer érdeklődő miatt, székeiket otthagyva egyesítették (hang)erőiket, és frenetikus, de sportszerű, botránymentes és békés szurkolótábort hoztak így össze. Jellemző, hogy a semleges nézők és a nagy csoportokban kilátogató diákok döntő többsége hozzájuk csatlakozott, így az összes itteni magyar mérkőzés elejétől végéig megsokszorozódva zengett a „ria, ria, Hungária” és „hajrá” felhívószóra a túloldalról is visszhangzó „magyarok” válasz. B-B-ben tehát a fanatikus szurkolóink segítségével két vereség után könnyen vertük az argentinokat, biztosan gyűrtük le a lengyeleket és – ha a számszerűség nem is mutatja hűen – a cseheket is, és így csoportharmadikként léptünk tovább az egyenes kieséses szakaszba. Hogy ezzel a helyezésünkkel jól taktikáztunk-e, még sokáig lehet vita tárgya, ugyanis a többismeretlenes egyenletben

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

SPORTTURMIX

Romániát, Szlovéniát vagy Franciaországot kaphattuk. Az egész vb-re jellemző váratlan meglepetések, kiszámíthatatlan eredmények és csapatformák miatt viszont nehéz volt okosnak lenni, nekünk végül a háromszoros Eb bronzérmes és világbajnok gall kakasos kisasszonyok jutottak. Nos, a lipcsei meccsen többet hibáztunk, mint az ellenfél, csak görcsösen futottunk a végig vezető (és később a világbajnokságot megnyerő) franciák és az eredmény után, ráadásul itt nem akadt „nyolcadik játékosunk”, mint korábban: az összes néző volt nagyjából annyi, mint a B-B-ben megszokott magyar tábor! Nehezen lépünk majd túl ezen a szerény eredményen, ráadásul világklasszis játékosunk, a vb-n is többnyire sérüléssel bajlódó, de azért vezéregyéniségnek számító Görbicz Anita bejelentette, nem akarja már többé a válogatott mezét magára húzni. Ám előre kell tekintenünk, mert van kikből építkeznünk (és itt a kiszámíthatatlanul betörő, rendkívül dinamikus és gólerős húzóemberen, Kovacsics Anikón kívül nem szeretnék másokat is névvel említeni), kiváló, akár ziccer- és hetesölő kapusaink – akik a vb-n jó pár bravúrral ugyancsak tartották a lelket a többiekben –, gólerős és fiatal szélsőink és (még szeszélyes, de) reményteljes átlövőink, akik hamarosan feledtethetik a mostani gyengébb helyezést. ■ Márton István

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 31

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


32 |

SPORTTURMIX

Kondi nélkül nem megy!

K

ovács Richárd 2017-ben robbant be a köztudatba, amikor első teljes, felnőtt mezőnyben eltöltött évében az Európa-bajnokság után a felnőtt vb-re is kijutott, ami vele együtt csak 3 magyarnak sikerült. A nyíregyházi ökölvívó elszántan készül, hogy a jövőben még jobb eredményeket érhessen el. Minden sportolónak fontos a megfelelő fizikai állapot. Nincs ez másként az ökölvívásban sem. Egy amatőr ökölvívónak mérkőzésenként 3 menetet kell végigcsinálnia, menetenként 3 percig kell talpon maradnia, és megpróbálni az ellenfelüknél több ütést bevinni. Természetesen nagy szerepe van a testi adottságoknak is. Kovács Richárd amatőr ökölvívó mindent megtesz az edzéseken. „A jó testi felépítés persze elengedhetetlen. De hogy ha nem dolgozol keményen, és nem teszel meg mindent a sikerért, akkor sosem éred el a céljaidat. A bokszban a kondíció nagyon fontos. Állóképesség nélkül nem jutsz egyről a kettőre. Most még jobban oda kell figyelnem, hiszen ettől az évtől bekerültem a WSB mezőnyébe, ami egy félprofi ökölvívó-sorozat, ahol nem a szokásos három menetet kell majd bokszolnom. A megszokott három helyett ötször három percet tölthetek a ringben, ami nagyobb állóképességet igényel” – foglalta össze a közeljövőt Kovács Ricsi.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 33

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Rendszeres edzéssel és speciális gyakorlatokkal lehet fejleszteni az állóképességet. A nyíregyházi ökölvívó napi két edzéssel készül a versenyekre. „Természetesen a futás nem maradhat ki az edzésekből. Az ökölvíváshoz a legjobb edzés a kesztyűzés, ami szintén javítja az állóképességemet, plusz hosszabb zsákolásokkal is szoktuk színesíteni a programot.” Mint ahogy a mondás is tartja: a puding próbája az evés, így a legjobb vizsga a meccseken történik. Kovács Ricsi mindösszesen 20 éves, de már meghatározó tagja lett a magyar ökölvívásnak. Idén nem rendeznek a felnőtteknek sem Európa-, sem világbajnokságot. De azért több eseményen is láthatjuk. „A 2017-es év egész sűrű volt számomra. Ott lehettem a két fő versenyen a felnőtt Európabajnokságon és a felnőtt világbajnokságon. Emellett az U22-es Eb-n is elindultam, ahol ötödik lettem. Ezt az eredményt szeretném idén kijavítani. Igaz, a két felnőtt világverseny csak 2019-ben lesz,

de így sem fogok unatkozni. Több nemzetközi tornán is elindulok, és ott van számomra a legújabb kihívás, a WSB, ahol az angol csapatot erősítve több meccsen is ringbe léphetek.” Kovács Richárd minden egyes edzésen a céljaiért dolgozik. Szeretné bebetonozni a helyét a magyar ökölvívás világában, amihez a legnagyobb segítség egy olimpiai részvétel, majd egy olimpiai érem lenne. Ez azonban befektetett munka és elszántság nélkül nem megy. ■ (Kochan Krisztina, fotó: boxing.hu)

˝ LE A FÁJDALMAT GYOZD ˝ NEM-SZTEROID GYULLADÁSCSÖKKENTOK

(NSAIDS) NÉLKÜL! ¡¡ Elősegíti a gyulladáscsökkentő folyamatokat ¡¡ Támogatja az ízületek épségét és mozgékonyságát ¡¡ Elősegíti a természetes szövetregeneráló folyamatokat ¡¡ Alkalmazásával csökkenthető a nemszteroid gyulladáscsökkentők használata

60 kapszula

8.100,-

120 kapszula

14.100,-

GLUTEN

FREE

NO

ADDED SUGARS

Sportolóink szerint is a legjobb. “A Tissue Rejuvenator mindig segít az ízületi fájdalmaim visszaszorításában. Ezelőtt nem találtam ilyen hatékonyságú terméket, amely ráadásul természetes is."

KERESD FEL A HAMMER NUTRITION WEBSHOPJÁT! Nézelődj a számos minőségi és természetes étrend-kiegészítő között, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet! Nem igazodsz ki a számtalan lehetőség között? Keress fel minket, és segítünk! támogatásával w w w. p o r t 8841 ime.hu hammer-nutrition.hu 0036 70s426


34 |

Terepen Terepen

TEREPEN

Nedjalkov Balázs, a mecseki ultrasportoló

N

edjalkov Balázs évek óta a magyar terepultrafutás egyik ikonikus alakja, az egészen extrém kihívásoktól kezdve a közösségépítésig nagyon sok mindenben él különleges életet. Ráadásul nem csak egy sportágban ér el kimagasló eredményeket, igazi multisportoló. Ezért is választottuk őt az idei első interjúhoz.

Mit kell tudni rólad? 38 éves vagyok, 22 éve kezdtem el állóképességi sportolni. 16 évesen vettem meg az első mountain bike bringám, ez rögtön nagy szerelem lett. De csak 28 évesen indultam el az első maratonon, akkor is csak kíváncsiságból. Aztán egy jó baráti társaságnak köszönhetően elkezdtünk rendszeresen versenyre járni, innen nem volt visszaút. A 2013-as szezonra már tudatosabban készültem is, így sikerült is pár jobb eredményt elérni Top Maraton összetett 2. hely master 1 kategóriában, Salzkammergut Tropy „A” táv legjobb magyar teljesítő, 24 órás

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

vegyes páros 1. hely. 2013 végén a bringás baráti társaságunkkal megalapítottuk a Mecsek Maraton Team Sportegyesületet. 2014-ben már ennek az egyesületnek a színeiben versenyeztünk. 2014 még a bringáról szólt, sikerült a Salzkammergut Trophy „A” távot ismét a legjobb magyarként teljesíteni. De az év második felében elkezdtem futni is, és egyre jobban megtetszett ez a sport, mivel így a kutyasétáltatás is edzés lett. Van egy 12 éves welsh terrier kutyám, ő minden futásra elkísér, ha nincs túl meleg! 2015-re át is vette a futás a főszerepet az életemben, a bringa megmaradt keresztedzésnek és kikapcsolódásnak. 2015-ben futottam az első


| 35

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

terepultrámat a Mátrabérc Trailen, első próbálkozáshoz képest egész jól összejött 5:41:47 abszolút 6. hely! Ezt követte az első 100 pluszos versenyem a Salamon Ultra Trail Hungary, az 5. helyen sikerült célba érnem. Teljesíteni mentem, és sikerült álomidővel és álomhelyezéssel befejezni. Innen nem volt megállás: Ultra Kék páros Sulyok Ábrissal abszolút 1. hely, Valamar Trail hosszú táv 6. hely, Pohorje Terep Maraton 4. hely, Dupla Élmény Gyurkó Petivel 1. hely és Piros 85 6. hely. Nagyon jó év volt! Szerencsére a csapatunkban sok tapasztalt futó van, így mindig volt kihez fordulni tanácsért.

A szóbeszéd szerint nem nagyon állsz meg, a versenynaptáradat nézve szinte nincsen pihenőd. Milyen versenyekre emlékszel a legszívesebben? Egyik kedvenc emlékem az S1 Trail volt Triesztben, majd a Lajvér Avantgarde Forralt Borvidék Terep Maraton, ahol a hosszútávon sikerült a 2. helyen végeznem. Voltam Lubics Szilvi ultrafutó táborában, ez egy nagyon motiváló élmény volt, nagyon sok komoly futóval sikerült összebarátkozni. Egyre komolyabb heteim voltak, nem volt ritka a 180 km-es futóhét. Az első aszfaltfutásom, a Pécs–Harkány futóversenyen, itt kategória 12. hely és egy 1:22:48-as félmaraton jött össze. De a Pécs–Harkány után jelezte a szervezetem, hogy

picit sok lesz, begyulladt mindkét sípcsontomon a csonthártyám! Elsőre még nem vettem komolyan, el is indultam az Ice Bug Vértes Terep Maratonon, de a verseny közben egyre jobban fájt, így az 5. hely jött csak össze. Ezt követően jött a mélyrepülés, a sípcsontom egyre rosszabb lett, néha picit javult, de terhelésre újra előjött. Minden gyógymódot kipróbáltam, mert nagyon közeledett az egyik fő versenyem, az Istria 100 miles. Nagyon akartam azt a versenyt, el is indultam, de 57 km után ki kellett szállnom a sérülésem miatt. Ezután mérlegelnem kellett, hogy kockáztatom-e a Lavaredo Ultra Trail-indulást egy UTH-próbálkozással. Úgy döntöttem, hogy inkább

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


TEREPEN

36 |

a LUT, mint az UTH. Jó döntés volt! Nem volt egyszerű menet a Lavaredo, mivel több hónapja nem futottam hosszút, de nagyon akartam, és meg is lett! Mindenem fájt, csak a sípcsontom nem! A LUT után egy hónappal jött az év egyik legnagyobb kihívása Erdélyben, a Marathon 7500 (90 km 7500 m d+ párban), itt Szabó Áron volt a párom. Szerintem egyikünk se volt tisztában azzal, hogy mire vállalkozunk, kemény menet volt, de azért egy 7. helyet behúztunk. Életre szóló élmény volt, gyönyörű hely a Bucsecs hegység, mindenkinek ajánlom!

Ennyi sport és mozgás mellett sok mindent másként kell szervezned az életben, mint azt általában teszik az emberek. Milyen elveket követsz az életben? Próbálok mindent mértékkel csinálni, csak annyit, amennyi jólesik! Az biztos, hogy nem szeretném, ha a sport munkává változna az életemben!

Pedig sokak szerint a napi 4-8 óra futás már majdnem munka… Hogyan készülsz fel a versenyekre? Mire figyelsz edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben? Egészségesen étkezem, de eszem húst. Nem edzek edzésterv szerint, mindig azt teszem, ami nekem jólesik! Általában közösségi edzéseken edzek, sokat magam is szervezek. A futás mellett jógázok,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

bringázok, evezek és crossfittedzésre is szoktam járni. Próbálom a heti egy pihenőnapot betartani, de ez néha nagyon nehezen jön össze, olykor nagyon el tud kapni a hév. Van, hogy azon veszem észre magam, hogy reggel futok, délután montizok egyet, és este még elmegyek jógázni. Biztos nem ez a legjobb vonal, de én így érzem jól magam. A sport nekem hobbi, kikapcsolódás.

Több helyről is mesélik rólad, hogy bárhol, bármikor képes vagy sportolni. Melyek a kedvenc edzéseid? Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének komolyan fejlődni a terepfutásban vagy bármiben, amihez kitartás és akaraterő kell? A kedvenc edzéseim? Mindet szeretem! Mit javasolok? Hogy keljenek korán, és edzenek munka előtt, így tuti nem marad el az edzés! Nekem átlagosan heti 4-5 edzésem van reggel 5-kor. Hozzászokik a szervezet, és egy idő után már hiányzik is neki, követeli! És talán a legfontosabb, keressenek egy jó csapatot, az nagyon motiváló tud lenni! Számomra sem állt meg a fejlődés, lefelé szeretnék még gyorsulni, talán ez a legnagyobb gyengeségem.

Közösségi embernek ismerlek, de azért versenyhelyzetben szigorú tudsz lenni magadhoz. Versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak?


| 37

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ellenfeleim szerencsére nincsenek, csak verseny- és csapattársaim! Sok jóval tapasztaltabb verseny- és csapattársam van, így könnyű helyzetben vagyok, ha tanácsot kell kérni. Több embernek is ki szoktam kérni a véleményét frissítésről, versenyzésről és edzésről, de hogy ezt mennyire tudom betartani, azt inkább hagyjuk! A csapatunkból nagyon sokat segített tapasztalataival Sár Cecília, Tímár András, Surján Laci és Gyurkó Peti, de néha külső tanácsot is szoktam kérni Lubics Szilvitől és Erdélyi Nánditól.

Mondtad, hogy számodra a sport a kikapcsolódás, a hobbi. De minden sportolónak szüksége van az edzéstől és versenyzéstől eltérő pihenésre is. Számodra mi az? Pihenni is aktívan szeretek. Nagyon sokat járunk SUP-ozni (stand up paddle)! Ez egy hihetetlenül jó formája a kikapcsolódásnak. Csak berakjuk az autóba a SUP-okat, és irány a víz!

Imádom a Mecseket, itt nőttem fel, és itt edzem minden héten, de most a legnagyobb kedvenc Románia! És nagy álmom egyszer Whistlerben (Kanada) bringázni.

A sport mellett fontos az étkezés. Neked mik a kedvenc ételeid? Nagyon szeretek főzni, de a kedvenc ételem anyukám rántott húsos palacsintája rizibizivel.

Mi az a közösségi tevékenység, amit a sporthoz tudsz illeszteni, ami kiegészíti a mindennapjaidat? A fő közösségi munkám a Mecsek Maraton Team Sportegyesület. Egy 170 fős sportegyesület életét próbálom szervezni a szabadidőmben. ■ Tóth Viktor – www.terepsport.hu

Hol vannak a kedvenc helyeid, versenyeid itthon és a nagyvilágban?

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


TEREPEN

38 |

A kerékpárt télen sem kell a szögre akasztani!

A

végére értünk a 2017/2018-as cyclocross-szezonnak, az egyre növekvő hazai mezőny már a januári országos bajnokságon is túl van, ahol ismét Búr Zsolt és Benkó Barbara ölthették magukra az elit kategóriák győztesének járó nemzeti színű mezt. A cyclocrosst Tóth András, a Veszprémi Kerékpáros Egyesület alelnöke mutatja be, aki a szakág legnépesebb vidéki versenyét, a LOcarGO Veszprém Crosst szervezi minden év novemberében. Emellett a Bakony 200-zal május 6-án egy hosszútávú kerékpáros teljesítménytúrára várják a bringásokat, ami pont ellentétes a cyclocrossal. Előbbi állóképességet kíván, utóbbi pedig robbanékonyságot és technikai tudást is igényel. A speciális elvárások miatt egy rétegsportról van szó, így nem csoda, hogy egy kevésbé ismert szakág még hazánkban. Ennek ellenére a népszerűsége töretlenül növekszik, és míg 10 éve 50-100 fő vett részt egy futamon, jelenleg 250, akár 300 főnél tart a résztvevők száma.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A 100 éves múlttal bíró cyclocrosst eredetileg egy francia katona találta fel a lovaglás alternatívájaként. Az 1902-től rendezett cyclocrossversenyek elismertségét egy Tour de France-győztes versenyző részvétele hozta 1910-ben. 1950-ben már világbajnokságot is rendeztek belőle, ami a cyclocrossversenyzők időszámításának a kezdetét is jelenti. Az 1970-es évektől a Benelux államok, Csehország és az USA lettek a legnépszerűbb versenyhelyszínek. A cyclocrossversenyek 2000-4000 méter hosszú körpályán, földes, füves réteken haladnak. Egy kritériumversenyhez hasonlít, eltekintve az akadályoktól. A pályán ugyanis palánk, lépcsősor, homokágy töri meg a lendületet. ■


| 39

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 |

Teljesítménytúrákról a CCC-re, avagy miért jó „túrafutni”

P

app Tünde neve nem ismeretlen a hazai teljesítménytúrázás/terepfutás/ultrafutás világában. Az amatőr sportoló hölgy a Mecsek Maraton Team színeiben versenyzik, a tavalyi év folyamán pedig a magyar Dynafit Team tagjai közé választották.

Tünde 28 éves koráig nem érdeklődött a sportok iránt, ekkor kezdett el túrázni. Pár évre rá „edzegetni”, ahogy ő mondja, azaz futni. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy 2018-ban egyenesen a Mont Blanc-ig fut. (A szó átvitt értelmében, mert a magashegyi verseny a hegy körül lesz.)

élet katalizátorként hathat ránk, és olykor észre sem vesszük azt, hogy egy ajtó kinyitásával egy másikat bezártunk. Azaz egyrészt kitárul a világ, másrészt be is szűkül. Talán sokan értik, mire gondolok… És hogy hogyan jön ide a túrákon való futás? Szigorúan szubjektív eszmefuttatásra vállalkozom.

Honnan jöttem? Hol tartok? Mi felé futok? Három fontos kérdés, el lehet rajta gondolkodni napokig. Én inkább a jelenre és a jövőre koncentrálnék.

Futás és teljesítménytúrázás, illetve túrákon való futás – e tevékenységek látszatra közeli rokonok, a szétválasztás úgymond magyar sajátosság. Ennek hátterében a szubkulturális okokon túl, illetve ezzel összefüggésben attitűdbeli különbségeket látok, amit a személyes példámon keresztül vezetnék le.

Amikor az ember közelebb kerül a futáshoz, gyakran érzi azt, hogy kitárul a világ. Én legalábbis ilyesmit éltem meg. A versenyek, megmérettetések dömpingje, az e köré szerveződő izgalmas társasági

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Mielőtt futni kezdtem, pár évig teljesítménytú-


| 41

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ráztam. Nem éles a határvonal, az első pár százas túrám után hamar eljártam futórendezvényekre, de nem voltak céljaim, elvárásaim magammal szemben, csupán a szintidőn belüli teljesítés. Tulajdonképpen én ezt nevezem „funrunnak”, függetlenül attól, hogy éppen mennyit gyaloglok. Gyakorlatilag az történt, hogy számomra kellemes tempóban felsétáltam a hegyre, majd leszaladtam. Egy idő után azonban észrevettem azt, hogy egy jó, stabil teljesítménytúrás felkészültséggel ezek a futó szintidős rendezvények teljesíthetők. És hát milyen az ember? Ugye, új utakat kereső, sokszor nyughatatlan, így – bár nem tudatosan – elindultam a nagyobb ellenállás irányába. Megszerettem az erdőt, vágytam a közelségét, nyugalmát, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy csak ez vezérelt, mert ennél több: felfedezési vágy (önmagam és a világ felé), kaland, határkeresés. Pár év elteltével elkezdtem hétköznap is futni, fokozatosan, egyre többet. Eleinte teljesen érzésre, az utóbbi időben vittem bele némi észszerűséget, de persze a valódi tudatos felkészülés nem ez. Elkezdtem a versenyekre konkrét elképzeléssel érkezni, ellenfelemül a „régi” önmagamat tűztem ki. Rengeteg sikerélményt adott és ad a versenyzés, hisz számszerűsítve találkozunk szembe munkánk gyümölcsével, mégis azt vettem észre, hogy valami hiányzik. Ez akkor (is) tudatosult bennem, mikor a barátnőmmel beszélgetve nem tudtam megmondani, hogy egy híres futóversenyen tulajdonképpen

honnan indultunk. Érdekes érzés ez: mintha ott lennél, de mégse. Máshogy élem meg a pillanatot, a futóversenyek világa rendkívül sodró és élménydús. Szokták mondani, hogy közelebb kerül az ember az ultrafutás/futás által önmagához, de én azt érzem, hogy valahogy el is távolodik. Más ember lesz. Egyre inkább tudatosul bennem sokszor, hogy hiányzik a nyugalom. A túrákon pedig ez az említett zsongás nincs meg, az emelkedett adrenalin. Szerintem mindkettő lehet jó, előre vivő. Szükségem van arra, hogy elinduljak egy túrán, és „funrun” legyen. Ne nehezedjen rám az önmagam által szabott – nem nagy, de akkor is érezhető – terhek súlya. Szeretem azt érezni, hogy megállhatok, beszélgethetek, tudom, merre járok, hova tartok (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt). Ezt a jellegű boldogságot adják meg számomra a hétköznapi futogatásaim, a barátaimmal töltött futókirándulások, illetve a szervezett teljesítménytúrák egyaránt. Szerintem – ha hosszú távon gondolkodunk – ezek a lelki dolgok vannak olyan fontosak, mint az edzésérték. Pszichésen legalább olyan fontos rákészülni a kihívásokra, mint testileg. Olyasminek érzem ezt a fajta, versenyeken átélt igénybevételt, mint ahogy a reklámok hatnak ránk: nem tudatosul bennünk, de belénk épül. Független attól, hogy mi a célunk, mennyire vagyunk törekvőek, jelen van, részünkké válik. Persze mindannyian máshogy működünk, de én úgy gondolom, a mentális ventilláció, megengedő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


42 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

hozzáállás segít abban, ha egy számomra komoly kihívással állok szemben (ilyen akár egy célverseny), akkor kis túlzással úgy tudok a rajtban állni, hogy „ide nekem a hegyet!” Egy ideális világban a futóversenyek és a teljesítménytúrák világa egymást erősítő területek lehetnek, mindkettőnek lehet rengeteg pozitív hozadéka, szeretem mindkét típusát a természetjárásnak. Mindegyik mellett végtelen számú érv van, ahogy az emberek sokszínűsége, motivációk színes tárháza is az.

Tehát miért is jó túrákon futni? • Költséghatékony (nevezési díj többnyire: 1000–10 000 Ft) • Bő szintidő (lehetőséget teremt egyéb programokkal való ötvözésre) • Sokszor kutyabarát • Többnyire nem kell hetekkel, hónapokkal előre nevezni • Általában nincs nyilvánosan követhető versenyállás, eredménylista (A szégyenlőseknek ajánlom…) • Az ország valamennyi tájegységét megismerhetjük

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

• Gyerekek is részt vehetnek • Kiszakadhatunk a megszokott miliőnkből • Mivel általában szerényebb a frissítés, tudatosságra, tervezésre tanít (+ a nehezebb hátizsák cipelésére) • Tájékozódni tanít • Nincs tömegrajt (Én például nem kedvelem.) • Végül, de nem utolsósorban fontosnak tartom azt kimondani, hogy azért semmi sem fekete vagy fehér itt sem. Ismerek teljesítményorientált túrázókat, és teljes mértékig örömfutókat is. Persze az, hogy mire helyezzük a fókuszt, milyen „ajtókat” nyitunk, rajtunk áll. Hogy én melyeket fogom feszegetni 2018-ban, és miért (illetve melyekről pattanok vissza, mert olyan is van, lesz), azt pár cikken, beszámolón keresztül igyekszem majd megmutatni. Külső-belső utazás, nem több, de nem is kevesebb. Tartsatok velem! És végül, de nem utolsósorban köszönet a Hammer Nutrition Hungarynek és az Alpinrunnak, hogy segítik utam a céljaim felé. ■


| 43

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


44 |

Sport Szabadidő

Zúzmara Félmaraton a Kincsem Parkban N

em kegyelmezett az időjárás a 3. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál futóinak. Bár az esemény előtt még azzal kecsegtették a résztvevőket „az égiek”, hogy közeledik a tavasz, a futófesztivál napjára egyértelműen téliesbe fordult az időjárás, és megérkezett a hó.

Az esemény nyitó versenyszáma a 2018-as Zúzmara Félmaraton volt, amelyre 2178 futó nevezett, és a többség futókedvét az időjárás viszontagságai sem vették el. A többezres mezőny szakaszosan, nagyjából 5-10 percen át rajtolt. A félmaratonisták a Hungexpo G pavilonjából indultak útnak, hogy a klasszikus 21,1 km-es táv teljesítése után ugyanott érjenek célba is. Az útvonal különlegessége, hogy a Hungexpo mellett a félmaratonisták a Kincsem Park területén is keresztülfutottak, ahol ki-ki vérmérsékletétől függően szabadon vágtázhatott, ügethetett, fújtathatott vagy prüszkölhetett. A mezőnyben több ismerős arcot is felfedezhettek a szurkolók. Rajthoz

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

állt Zámbori Soma szinkronszínész (ő például Amerika kapitány magyar hangja) Vadon János rádiós médiaszemélyiség, valamint Magyar Bálint és Kedvek Richárd színészek is. A félmaratoni mezőny leggyorsabbja Jenkei Péter lett, aki 1:12:08-as idővel robogott be a célba, a férfiak versenyében Csontos Imre 1:15:32-es idővel, Balázs Levente pedig 1:16:16-tal követte őt. A nők versenyében Bakonyi Fruzsina utasította maga mögé a mezőnyt, 1:22:40-es idővel szerezte meg az elsőséget. A második helyezett Staicu Simona 1:24:50-es idővel, a népszerű versenyzőnő látható-


| 45

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

an igen aktívan tölti a visszavonulás napjait, heteit. Bíróné Molnár Valéria 1:25:37-es ideje a harmadik helyre lett elég. Az 5 és a 10 km-es közös mezőny nagyon változatos volt, kicsik és nagyok futottak együtt a téli hideg elől. A mezőnyben a zeneszerető futóközösséget Vissi Barnabás zongoraművész képviselte, az élelmesebb szurkolók kiszúrhatták Tatár Csilla műsorvezetőt és Zacher Gábor toxikológust is, aki rendszeres résztvevője a BSI-eseményeinek. Zacher Gábor ezúttal 5 km-en állt rajthoz. Ott volt a futók között Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, az esemény védnöke is, aki célba érkezése után az eredményhirdetésben is aktív szerepet vállalt. Olyanok is akadtak, akiknek nem volt elég a félmaraton, így a rövid távok egyikén is folytatták a versenyzést. A 10 km-es távon a férfiak versenyében nemzetközi élboly alakult ki, az első helyen ugyanis az ukrán Jakiv Szavcsenko ért célba 34:48-as idővel, a második helyen Roman Thürauer osztrák állampolgárságú futó követte őt (36:15), igaz, az FTC egyesületének színeiben. A 10 km-es táv dobogójának harmadik fokára Lajos Márton állhatott fel 37:56-os időeredményének köszönhetően. A Zúzmara Futófesztivál 10 km-es versenyszámában, a nők megméretésében Bede Annamária remekelt 42:39-es idővel, Kardos-Bársony Szilvia 43:35-tel a második, Komoróczy Laura pedig 44:49-es idővel a harmadik helyen futott be a Hungexpo G pavilonjában kialakított célba. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


46 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Így lesz jó a futásod!

Írta: Szöllőssy István

T

öbboldalnyi elemzés van már mögöttünk, hiszen ez a cikksorozat 3. fejezete. A célom az volt, hogy olyanok is bepillantást nyerjenek ebbe a témába, akik maguk készülnek, edzői segítség nélkül. Hiszen a legtöbbjük kezén vagy kormányán ott a szinte mindentudó kerékpáros- vagy futóóra, és ez a sok adat nagyon felértékelődik, ha a fejlődés a cél. És valljuk be őszintén, szinte mindenkinek az.

Mi a helyzet a futással? Versenyezz akár pulzusalapon, akár egy komolyabb GPS-es órával, vagy esetleg futówattmérővel, vétek lenne nem foglalkozni az adatokkal, ha másért nem, hogy tanulhass belőlük, és legközelebb jobban ügyelj. Ha csak pulzusadatok vannak: Úgy gondolom, már annak is örülni kell, ha valaki monitorozza a pulzusát, és legalább valamennyire tudatosan készül és versenyez. Jobb esetben egy teljesítménydiagnosztika által tisztában van a pulzuszónáival, és valószínűleg egy terve is van a versenyre, felső pulzushatárral, vagy egy tól-ig zóna, amelyben mozognia kell. A verseny nagy részében a pulzus elég megbízható támpont, főleg, ha viszonylag sík a terep. Azonban korábban már volt róla szó, sok minden befolyásolja a pulzust, hiszen az csak a terhelésre adott válasz, ami egy hosszabb w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

verseny előrehaladtával már jelentős csúszásban, késésben is van. A fáradást vagy a dehidratációt, továbbá az állóképesség hiányát mutatja, ha a verseny előrehaladtával elkezd emelkedni a pulzus ugyanolyan terhelés mellett. Ennek megvan a tudományos oka a cardiovascular drift révén. Ilyenkor a szervezet megemelkedett pulzus értékekkel reagál a stresszre, így próbálja kompenzálni azt, hogy a teljesítmény leadás közben ne változzon. Ha tempóadatok is vannak: Az elemzés nem bonyolult, elég, ha két részre osztod a versenyt, és megnézed az első és a második szakasz pulzus- és tempóértékeit. Erre tökéletesen megfelel az órádhoz kapott, ingyenes online felület is, mint a garmin connect vagy a movescount. Ha az eltérés minimális (jellemzően 5% alatti), akkor


| 47

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

jó volt a taktikád, de ha elég nagy a szétválás a két görbe között, akkor végig kell gondolnod a következőket:

távokon használod majd ezt a zónát, leginkább az ultra futásokon.

– Biztos hogy a formámnak megfelelő tempót választottam a futásra?

extenzív és intenzív között. Itt már a VO2max 65-75% között mozgunk, lényegesen több szénhidrát fogy, mint zsír. Maratonon sokat fogsz tartózkodni ebben a tartományban, attól függően, hogy ki hány éve sportol, és mennyi km van a lábában, oszlik meg a 2., 3. és 4. zónában töltött időtartam.

– Eleget frissítettem? – Felkészültem megfelelően a külső körülményekre? (Szintkülönbség, magas hőmérséklet stb.) – Volt elég, a távnak megfelelő hosszúságú alap-állóképességi edzés? Ezek mind olyan kérdések, amelyek felmerülnek a verseny utáni elemzés során. Természetesen ez főleg azokra vonatkozik, akik maguk készülnek, hiszen az edző tudja, milyen edzésmunka kell az adott távhoz és a fejlődéshez. Az alábbi ábrán egy verseny pulzus- és tempógörbéje látható:

3. zóna: Közepes aerob tartomány, az

4. zóna: Magasan aerob, intenzív tartomány. Zsírt már alig használsz fel, ezért a verseny közbeni táplálkozásra nagyon oda kell figyelni. Az alábbi két ábrán egy kezdő maratonista első és második versenye látható, ugyanazon a pályán, egy év különbséggel. Bár az első verseny után sokkal többet edzett, és sokat gyorsult, hiába lett jobb az állóképessége, a második maratonon rosszabbat futott közel 10 perccel. Az időjárási körülmények inkább másodszorra voltak jobbak, mégsem jött a várt eredmény. Hasonlítsuk össze a két versenyt.

Mélyebbre áshatunk az adathalmazban, ha másképp vizsgáljuk meg a tempót. Tartományokra osztva láthatjuk, hogy mely zónában hány százalékban volt a sportoló. Én alapvetően a 10 zónás PZI rendszert használom, ahol a számunka fontos zónák az aerob 2–3. és 4. zóna. Mit takarnak ezek a tartományok?

2. zóna: Alacsony aerob tartomány. Extenzív alap-állóképességi zóna, ahol az energiát közel fele-fele arányban szolgáltatja a zsír és a szénhidrát. A maximális oxigénfelvevő képesség 5565%-a ez a tartomány. Főleg maraton és a fölötti

A zöld oszlopok az egyes tempózónákat mutatják, százalékos megoszlásban. Az első versenyen a tempó nagy része az imént említett 2. és 3. zónában volt, minimális 1., 4. és 5. zónával. Folyamatosan koncentrált, hogy ne fussa el magát. támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


48 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ha megnézzük a 2. képet, sokban különbözik az elsőtől.

megnövelte az önbizalmát, verseny alatt elragadta a javítási vágy, és elfutotta az elejét. Természetesen a jobb eredményhez néha kockáztatni kell, de nem a verseny elején, hanem okosan versenyezve, felépítve a taktikát, és ideális esetben fokozni a tempót a verseny vége felé. Nagyon fontos, hogy a sok kütyü mellett figyelj magadra is, az érzéseidre, a testedre, hiszen nem vagyunk gépek. Meg kell tanulni a jelzéseket értelmezni, de ez majd jön a rutinnal. Az elemzés sok hasznos információra világíthat rá, tanulj a hibáidból! ■

Itt a legszembetűnőbb, hogy sokkal nagyobb a megoszlás az egyes zónák között. Továbbá a tempóválasztás nagyon hullámzó volt, túl sokat tartózkodott az 1., és ami a legfontosabb, a 4. zónában. Ez nagy hiba volt, aminek meg is lett az ára. Bár ugyanazt a frissítési protokollt követte, lényegesen több szénhidrátot fogyasztott el, és talán a glikogénraktárak sem voltak kellően feltöltve a verseny előtt. A probléma abból is adódott, hogy edzéseken már elég jó tempókat futott, és ez természetesen

VIRTUÁLIS IRODA ESZTERGOMBAN, COWORKING • Teljeskörű cégszolgáltatás • Könyvelés • Adótanácsadás • Nemzetközi adótervezés, cégalapítás • Jogi szolgáltatások • Székhelyszolgáltatás • Iroda és tárgyalóbérlés • Egyszerű gyors ügyintézés w w w. s p o r t i m e . h u

office@baunsback.hu

támogatásával

+36 70 8811222

www.baunsback.hu


| 49

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Extrémsport biztosítás Neked van már?!

A

sportolók biztonsága a legfontosabb szempont, hiszen a kedvenc sportágunk űzése közbeni szerencsétlen pillanat akár egész életünkre kihatással lehet. Az amatőr vagy versenyszerűen űzött különböző extrémsportágaknál magas a sérülésveszély kockázata. Például a most aktuális télisportoknál is. A bázisugrók, az ejtőernyősök, a sárkányrepülők és a motorversenyzők sérülnek meg súlyosan vagy veszítik életüket a legtöbbször az imádott sportágaik gyakorlása során a statisztikák alapján, de az egyre fejlődő biztonságtechnika ellenére még az autósportban is előfordulnak halálos vagy nagyon súlyos sérüléssel járó balesetek. A vadvízi evezés, a búvárkodás és a bungee jumping a statisztikák alapján jóval kevesebb alkalommal követeli sportolók életét, de cseppet sem veszélytelenek. A most csúcsszezonját élő síelés és snowboardozás, az extrém helyszínek, a súlyos sérülések és a gyakran előre nem kalkulált nagyon magas helyszíni mentési és kezelési költségek miatt kerültek a téli sportok szerelmesei a biztosítók kockázati fekete listájára. A kezdetek óta hagyományosan extrémnek tartott autó- és motorsport mellett szinte évről évre újabb és újabb extrémsportágak kerülnek

a vakmerő sportolók listájára, akik számára kivételesen jó hír, hogy már Magyarországon is elérhető a világ egyik legkomplexebb és közel sem csak a végzetes tragédiákra szóló, egyedi extrémsport-biztosítási csomagja, amely a világ összes országában egyedi védelmet nyújt edzés vagy verseny közbeni vagy akár hobbi szintű extrém sportoknál is! A Sportime Magazin egyaránt elkötelezett a szabadidős és versenyszerűen sportolók biztonsága érdekében, így a fent említett extrémsportés egyéb baleset-biztosítási csomagok már rajtunk keresztül is könnyen elérhetőek új partnerünknek köszönhetően! Részletes információkért lépj kapcsolatba velünk a +36-30-88-40-588 telefonszámon vagy az extrembizt.sportime@gmail.com e-mail címen. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Egészség Életmód

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

Emmer Szabina – Blogozine.hu

5 + 1 edzés, amitől szexibb leszel, mint valaha

A

z edzés nem csak súlyzókról, férfias izmokról szól, hanem a nőiességről is. Ugyanis vannak olyan edzéstípusok, amelyekkel nemcsak dögösebb alakod lesz, hanem sokkal nőiesebbé is válsz az élet egyéb területén is. Nagyobb önbizalmad lesz, és lassan, fokozatosan az esetleges testképzavaraidat is le tudod velük küzdeni.

Létezik egy jelenség a hűvösebb évszakokban, amikor egyre jobban csökken a napsütötte órák száma, az időjárás pedig egyre zordabbá válik. Mi pedig beburkolózunk a kabátunkba, és sietünk haza. Egyre nyűgösebbnek, fáradtabbnak érezzük magunkat. Egyszerűen mint aki le van merülve. Szó szerint. A szexuális étvágyunk is csökken, amitől még inkább feszültebbek, frusztráltabbak leszünk, és fölöslegesen nassolni kezdünk. Amitől persze hízni kezdünk. Ennek az oka nem más, mint a fény hiánya és a hormonok közötti összefüggés, ugyanis a szervezetben megváltozik a melatonin és a szerotonin hormon aránya, mert megváltozott a napsütéses órák száma az évszak során, és ez kihat a hormonális rendszerre is, ezek a hormonok befolyásolják az alvást és az étvágyat is.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 51

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az egyik legjobb ellenszer a mozgás mellett a fény ezekre a tünetekre. A következő edzések közül az első három tartalmaz fényterápiát is, míg a bejegyzés második fele „simán csak” szexi.

1 BEAUTYSENSE Egy lassú, kitartott nyújtópozíciókkal ellátott óra érzéki átkötésekkel, és az óra végén nőiességet megcélzó relaxációval megtoldva. Azok imádják, akik a jóga típusú edzéseket érzik magukénak. Beautysense-óráink alatt nemcsak kellemesen meleg van a teremben, hanem a fűtőtestek fénye mellett történő edzés alatt fényterápiás kezelésben is részesülünk. Tehát az óra végére nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is megújul.

2 BEAUTYROBIC Az aerobic és a tánc keveréke. Az edzés félhomályban, felforrósított teremben történik lüktető zenére, speciális Beautyrobic-olajok használata mellett. Az egész óra „bemelegítéssel” indul – véleményem szerint a legszexibbel –, be kell kenni olajjal

a kritikus részeket. Még szerencse, hogy itt csak Nők vannak jelen, mert a férfiak rögvest szívrohamot is kapnának. Ezután az izmokat hozzák mozgásba, nyújtanak, hajolnak, súlyzóznak, plankelnek, twerkelnek, csavargatják a testüket, és szó szerint rázzák le magukról a felesleget 1-1,5 órán keresztül.

3 BEAUTYCORE A Beautyrobichoz képest sokkal kecsesebb, nőiesebb edzésforma, amelynek a tempója is lassabb egy fokkal (DE még egyáltalán nem nevezném lassúnak). Azok, akik jobban szeretik a lassabb bpm-ű zenére történő alakformáló edzéseket, a pilates jellegű mozgást, azoknak tökéletes választás.

4 RÚDTÁNC Ki ne ismerné ezt a mozgásformát? Kevés ruhák, vonagló lányok… A filmekben így jelennek meg, de ennél sokkal többről van szó. Erősíti a mélyizmokat, hajlékonnyá és formásabbá tesz. Bár ehhez rengeteg lila folton és zúzódáson keresztül vezet az út. Próbáltam, de nekem nem megy. Mindig is bámulatba ejtett, akiknek sikerül

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

fenn maradniuk egy ilyen szerkezeten. Ilyen ember Pirner Alma, aki megalapozta itthon a rúdtánc mint edzésforma kultúráját. A rúdtánc pár hónap rendszeres edzés után hajlékonyabb és erősebb izomzatot biztosít.

5 LÉGTÁNC Az Aerial Hoopot vaskarikán végzik a levegőben. Ötvözi az akrobatikus, látványos elemeket a nőies mozdulatokkal. Rendkívüli erőnlét szükséges hozzá. A rúdtánchoz hasonlóan fejleszti és erősíti a mélyizmokat, és tökéletes mozgásforma a nyújtáshoz is.

+1 AERIAL YOGA Az Aerial Yoga a talajon végzett jógával szemben tehermentesíti és ezáltal kíméli az ízületeket. Ez az a bizonyos levegőben lógok egy „lepedőből” torna. Antigravitációs jógának is nevezik. Saját testsúllyal történik az edzés, tehát lassan és fokozatos építi és nyújtja az izmokat. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 53

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös pulykamell egyszerűen

E

gy kis kreatívkodással bármilyen húsból készíthetünk egészséges, fitt és finom főételt. Adhatunk hozzá különleges fűszereket, forgathatjuk bundába, vagy akár tölteléket is tehetünk bele. Ugyanazt a húsdarabot millióegy-féleképpen dolgozhatjuk fel. A pulykamellből kialakítottunk kis táskákat, és aszalt gyümölcsökkel töltöttünk meg, majd mézes-rozmaringos, édes csilis szósszal kentem be. Egyszerű, laktató, és egészséges ebédet varázsolva ezzel.

Hozzávalók: • 1 csomag filézett pulykamell • 1 csomag aszalt szilva • 1 csomag aszalt kajszibarack • só, bors, csili, rozmaring • szezámmagolaj • napraforgóolaj • méz

Elkészítés: A pulykamellet először is megmossuk, majd a nemkívánatos részeket levágjuk róla (a fehér trutyis részeket). Ezután a mellet kettévágjuk, majd a közepén kis táskát alakítunk ki benne, amibe belehelyezzük felváltva az aszalt gyümölcsöket. A rést fogpiszkálóval összezárjuk/rögzítjük. Elkészítjük a szószunkat úgy, hogy az étolajba a mézet, majd a fűszereket belekeverjük tetszőleges mértékben (mindenki máshogy szereti). Ezután pedig kenőtollal bekenjük vele a melleket, és berakjuk a 175 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőbe sülni 50 percet. ■ Én céklával és rizzsel tálaltam. Jó étvágyat!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

A légzés hatalma 2. Szóljunk néhány szót a légzőgyakorlatokról és a tüdőbetegségek lelki hátteréről. Először is le kell szögeznünk, hogy a légzés szerepe óriási a teljes egészség megőrzésében. Bár manapság divatos azt állítani, hogy olyasmi nem létezik, hogy a szervezet elmérgeződött. Sokan állítják, hogy ez bizonyítatlan és megalapozatlan. Ám vannak orvosok, akik azt mondják, nincs is másfajta betegség, csak olyan, ami a szervezet elmérgeződésén alapszik. Meg vannak győződve róla, hogy ha nem tudna a szervezetünk mérgekkel telítődni, akkor nem lenne szükségünk méregtelenítő szervekre, mint pl. a máj vagy a vese. Ráadásul a legnagyobb szervekről van szó, ami utal rá, hogy jelentős szerepük van. A levegőre ritkán gondolunk. Esetleg akkor, amikor a bűz eléri az ingerküszöbünket. És bár nélkülözhetetlen voltával mindannyian tisztában vagyunk, mégis csak kevesen élünk azzal a lehetőséggel, amit a légzés, a tiszta levegő jelent számunkra. Természetesnek vesszük, hogy mindig van egy következő lélegzet.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Mindenfajta sport alapja a légzés, ezt mindenki tapasztalta, aki bármilyen testmozgást végzett már. Az alapvető látható, hallható visszajelzés a terhelésről, a fizikai állapotról a levegővétellel kapcsolódik össze. Ezért is fontos, hogy a fizikai fejlődésünkhöz, bármilyen sportbéli továbblépéshez érdemes a levegővételt és a légzést is fejleszteni. Tegye fel a kezét, aki mindennap végez akár csak ötpercnyi légzőgyakorlatot! Már ennyi is gyökeres változásokat idézne elő a közérzetünkben. Pláne, ha ezt kora reggel végezzük, amikor a levegő sokkal tisztább. Azt már meg sem merem említeni, hogy a tüdőmeridián hajnali 3 és 5 óra között éri el az energiamaximumát, vagyis az ebben az időpontban végzett légzőgyakorlatok a leghatékonyabbak. Ekkor fejleszt, erősít és gyógyít a legjobban. Gondolom, nem leszek népszerű azzal a javaslatommal, hogy négy és öt között keljünk fel kicsit levegőzni a téli hidegben. Pedig


| 55

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

hiszitek, vagy sem, egészen különleges élmény. A világ még alszik, a madarak sem csiripelnek, minden nyugodt és tiszta. Olyan, mintha magához ölelne a mindenség. De szálljunk le a földre. Már az is nagy dolog, ha nap közben a rohanások és két vita közt eszünkbe jut, hogy van egy fizikai testünk, amelyik csak szolgál és szolgál, és mi körülbelül fél gondolattal, ha adózunk neki. Leginkább olyankor, ha megéhezünk, vagy olyan álmosak vagyunk, hogy leragad a szemünk. És közben egyetlen másodpercig sem inog meg a hitünk abban, vajon lesz-e következő lélegzetünk. Az, hogy mennyire boldogok vagyunk a levegőtől, a légzéstől, csak akkor tudatosul, amikor valamiért nem kapunk levegőt, ha betegek leszünk, vagy félünk valamitől. Éljünk most a költői szabadsággal, és tételezzük fel, hogy az emberek végre meghallják, hogy mennyire fontos a testük fesztelenítése és méregtelenítése, és hogy ennek egyik leghatékonyabb módszere a légzés tudatosítása, a légzőgyakorlatok. Előkészületek: Ha a városban élünk, és tisztában vagyunk azzal, hogy a szmog és egyéb szennyeződések milyen mértékben terhelnek bennünket, akkor nem fogunk különösebben meglepődni azon, ha azt mondom: fontos, hogy

mindennap tisztítsuk ki a légutakat. Mivel tehetjük ezt meg? Egy fej lilahagyma elfogyasztása az egész feji szférát jótékonyan „átöblíti”. De tehetünk egy csepp eukaliptuszolajat a nyelvünkre, bekenhetjük vele az orr alatti részt, hogy jól átjárja a légutakat. Kimoshatjuk az orrjáratainkat sós vízzel, illetve gargarizálhatunk is rendszeresen neurozános vagy citromos vízzel. Érdemes a gyakorlatokat minél tisztább levegőn végezni. Vidékiek előnyben. A már említett hajnali órák a városlakók számára különösen kedvezőek, ha nincs rá lehetőség, hogy kimozduljanak napi szinten a zöldbe.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

A gyomrunk legyen üres. Mindenki tapasztalta már, hogy egy kiadósabb vasárnapi ebéd után még a pihegés is nehezünkre esik, nem hogy egy mélyebb lélegzet. Viseljünk laza, könnyű és kényelmes ruhát, ami nem szorítja le a hasunkat vagy a mellkasunkat. Nem árt, ha nem főzés közben, két gyermek vidám üvöltözésétől kísérve végezzük a gyakorlatokat, hiszen egyik célunk épp az ellazulás. Korunk embere nem dicsekedhet sem ellazult testtel, sem koncentrált tudattal. Igyekezzünk tehát a légzésünkre odafigyelve koncentrálni, és izmainkat ellazítani. Ez segíti az oxigén megfelelő hasznosítását, a jó emésztéstest és a nyugodt éjjeleket is. Az edzések menetébe is érdemes néha beilleszteni olyan foglalkozásokat, ahol az intenzitás/ táv/technika mellett a légzés fejlesztésére is figyelünk. Jó esetben ez fejlődik magától is – egy darabig. Erre tudatosan koncentrálva azonban még tovább lehet kitolni a fizikai határokat. Sok mai extrém sportteljesítmény alapja a fejlesztett légzés (az elmúlt hetek aktualitása Wim Hof, de szűkebb körben ő is már régóta ismert és elismert extrémsportoló).

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A három alaplégzés: Van három olyan légzőgyakorlat, amelyeket érdemes napi szinten gyakorolni. Az egyik a MÉREGTELENÍTŐ LÉGZÉS, amely segít a szervezetnek megszabadulni a savaktól, hogy a szervezet visszaállíthassa eredeti, kissé bázikus, vagyis lúgos állapotát. A szervezet, amíg lehet, fenntartja ezt a kissé lúgos kémhatást, ennek viszont végső soron nagy árát fizetjük meg, mert ehhez segítségül kell hívnia például a csontokból és a fogakból az ásványokat, amelyeket a szervezet aztán lúgosításra használ. Ily módon alakul ki a csontritkulás, és szuvasodnak el a fogaink idő előtt. A légzést a következő módon végezzük el álló helyzetben. Veszünk egy jó mély lélegzetet orron át, majd nagyon lassan kilélegzünk. Amikor úgy érezzük, hogy minden levegő kijött, hátrahúzzuk a vállakat, majd kipréselünk még egy kis levegőt. Ezt párszor megismételjük. Érdemes két-három óránként háromszor megismételni. Addig növeljük a kilégzés (szájon át) idejét, amíg elérjük a 108 másodpercet. Lehet közben egy verset vagy egy éneket elmondani, énekelni, akkor egyenletesen lélegzünk ki. Ezzel a légzéssel nemcsak a testi mérgektől szabadulhatunk meg, hanem a lelkiektől is.


| 57

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A második a KOMPRESSZIÓS LÉGZÉS. Ez a légzőgyakorlat erősen megnöveli a tüdő vitálkapacitását, ami mindenkinek jól jön, de különösen a sportolóknak. Ha nem sportolunk rendszeresen, vagy azt hisszük, hogy sportolunk, mert ma már azt is sportolásnak tekintik, ha valaki a neten csüngve sakkozik vagy focit játszik, akkor a tüdőnk befogadóképessége átlag 3-3,5 liter. Ezt felvihetjük ezzel a légzéssel 5-6 literre is. Azért hívják kompressziósnak, mert a közben végzett mozgás szinte belepumpálja a levegőt a tüdő elhanyagolt részébe, a felső részekbe. Álló helyzetben kilélegzünk, és közben felemeljük a karokat, majd gyorsan ritmikusan előrehajolunk, és közben belélegzünk, újra fel, kezek a magasba, és közben kilégzés. Nyolcszor ismételjük meg. Egy hónapig, ha mindennap nyolcszor megcsináljuk ezt a nyolcast, akkor elérhetjük az 5-6 litert. A harmadik alaplégzés az INTEGRÁLIS LÉGZÉS. Ez egy úgynevezett négyütemű légzés. Belégzés, légzésszünet, kilégzés, légzésszünet. Magzati állapotban a légzésünk még ilyen, és nem olyan, mint ma egy átlag felnőttnek: felszínes, kapkodó ki-belégzés, szünetek nélkül. Érdemes szintenként haladni: első szint: négy másodperc belégzés, kettő benntartás, négy mp kilégzés, kettő szünet, majd újra. Pár hét múlva négy mp minden szakasz. Újabb pár hét után nyolc-négy-nyolc-négy mp. Majd végül nyolc mp-ig tartunk minden szakaszt. Fontos, hogy ne legyen légszomjunk a gyakorlat végzésekor. Ezt is álló helyzetben végezzük. Milyen következményei vannak a helyes légzés gyakorlásának: aktivizál, feltölt, méregtelenít, javítja az agyműködést, a koncentrálást, javítja az anyagcserét, az emésztést, megerősödik a szív, javul a keringés, erősödik az immunrendszer, oldódik a stressz. Végezetül pár szó a tüdőbetegségek lelki hátteréről. Fontos hangsúlyoznunk, hogy minden ember más, minden betegség más, és mindenkinél különbözhetnek az okok, itt inkább egy irányról van szó, amelyen elindulhatunk a keresgélésben, hogy kinél miről van szó. A beés kilégzés az adás és kapás szimbóluma. A tüdőbetegségeknél mindig kérdés a szabadság, a szabadság utáni vágy, de egyben az attól való félelem is. Mindenfajta tüdőbetegség figyelmeztet, hogy valami az emberi kapcsolatok terén javítható az életünkben. Ezekkel kapcsolatban érdemes kérdéseket feltenni magunknak.

A légzőgyakorlatoknak nagyon nagy a szerepük abban, hogy egészségesek maradjunk. Romolo Mantovani olasz természetgyógyász a következőt mondta ezzel kapcsolatban: „A légzés minden élet lényege, forrása és alapja. Lélegezni annyi, mint élni. Helyesen lélegezni: egészségesnek lenni.” ■ Szerző: Malomsoky Ildikó – Tóth Viktor Forrás: Charles Duhigg: A szokás hatalma Dan John: Beavatkozás Hans-Hermann Dickhuth: Sportélettan, sportorvostan Váradi Tibor: Népbetegségek

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

A meggyes csoda, amely feltölt energiával!

B

izony sok múlik azon, hogy edzés előtt mit fogyasztasz. A legjobbak a Hammer Nutrition Fully Charged termékére esküsznek, mivel ehhez fogható, más termék egyszerűen nincs! Igaz, viszonylag új termékről van szó, hiszen nagyjából másfél évvel ezelőtt került a Hammer Nutrition virtuális és valóságos boltjainak polcára, azonban azóta rengeteg rajongót szerzett, ami nem véletlen.

Tény, hogy a Fully Charged növeli a sportolók teljesítményét – és nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is magasabb szintre emeli a teljesítményed! Nem hiszed? Pedig a számok is bizonyítják, hiszen annak ellenére, hogy egy viszonylag új termékről van szó, máris a bestsellerek között van a Hammer Nutrition toplistáján. Hogy mégis minek köszönheti ez a termék a népszerűségét? Nos, nemcsak az energiaszint növelésében és az állóképesség fokozásában, hanem a mentális éberség fenntartásában is segít, valamint az izomlázat is csökkenti.

korábbi hozzászólókhoz hasonlóan nekem sem voltak emésztési problémáim az elfogyasztása után, illetve idegességet, nyugtalanságot se tapasztaltam annak ellenére, hogy azért ad egy löketet, de mivel én a kora reggeli futók táborát erősítem, ez mindenképpen pozitívum számomra. Azonban a legnagyobb előnye talán abban rejlik, hogy az utolsó szakaszon fejti ki igazán a hatását: úgy vettem észre az utolsó kilométereken, hogy a lábam még többet is bírna, ráadásul úgy érzem, hogy ennek ellenére kevesebb erőfeszítéssel jár az edzés, mint korábban.”

„Én egy középszerű, középkorú futó vagyok, aki megközelítőleg fél tucat versenyen vesz részt egy évben – így kezdődik az egyik internetes visszajelzés a termékkel kapcsolatban, amit egy Alan nevű férfi tett közzé. – A Fully Chargedot csak hóbortból vettem meg, igazából nem gondoltam volna, hogy mérhető eredményeim lesznek a használatától, de az előző három hétben ezt is elkezdtem használni, és a helyi, 5 mérföldes futóversenyen három percet javítottam az addigi legjobb eredményemhez képest. A

Rendkívül hatékony és sokoldalú

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Bármilyen sportot űzhetsz, lehet az állóképességi sport, futás, kerékpározás vagy erőnléti edzés – bármelyik előtt kiváló választás a Fully Charged. Habár a terméket úgy ismerik a legtöbben mint edzés előtti étrend-kiegészítőt, azonban, ha úgy adódik, hogy egy edzés vagy verseny hosszabbra nyúlik, nyugodtan fogyaszthatsz belő-


| 59

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

le közben is. Az eddigi kutatások szerint a Fully Charged általában 4–6 órán át fejti ki a hatását, esetenként akár még ennél is tovább. Sok sportoló a hosszabb versenyeken úgy használja, hogy három-négy, vagy esetenként kétóránként vesz be egy újabb adagot. A Fully Charged egyébként bármelyik egyéb Hammer Nutrition étrend-kiegészítővel kombinálható. Azonban azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy hiába egy rendkívül sokoldalú termékről van szó, mégsem szabad ezzel felváltani egyik, korábban bevált terméket sem. És még egy indok a Fully Charged mellett: a száz százalékban természetes, isteni meggyíz! Ebből adódóan az íze nem hasonlítható egyik márka edzés előtti italához sem, amelyek gyakran – a bennük található különböző kémiai anyagoknak köszönhetően – túl édesek. A legtöbb sportoló általában harminc perccel az edzés előtt fogyasztja el, rendszerint tiszta vízbe kevernek egy adag Fully Chargedot. Azonban különleges „koktélkeverékre” is van lehetőség:

például keverd össze egy üveg, 1-2 Endurolytes Fizz tablettát tartalmazó itallal, vagy közvetlenül edzés előtt a HEED-del, a Sustained Energyvel vagy a Perpetuemmel is nyerő mix lehet. ■

PÖRGESD FEL EDZÉSEDET ¡¡ Megnöveli az energiaszintet és állóképességet ¡¡ Hozzájárul a mentális frissességhez ¡¡ Segít az izomfájdalom csökkentésében 30 adag vagy 24 adag / adagos csomagolásban

14.900 HUF Bauer Zsuzsa Hammer sportoló a Nyúlcipőbolt Budai Trail versenyen. Fotó: terepfutas.hu GLUTEN

FREE

NO

ADDED SUGARS

Ízesítés

 Meggy

ÜGYFELEINK SZERINT A LEGJOBB „Nagyon kíváncsi voltam a Hammer új termékére, a Fully Charged-ra. Kipróbáltam, és azt kell, hogy mondjam, ez a termék elképesztő! 25 perccel az edzésem kezdete előtt használtam, és azt éreztem, hogy sokkal frissebb vagyok, több az energiám, és nagyszerűen tudok koncentrálni a feladatomra. Plusz pont, hogy nagyon finom meggyes íze van, de nem túl édes.”

KERESD FEL A HAMMER NUTRITION WEBSHOPJÁT! Nézelődj a számos minőségi és természetes étrend-kiegészítő között, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet! Nem igazodsz ki a számtalan lehetőség között? Keress fel minket, és segítünk!

hammer-nutrition.hu 0036 70 426 8841


60 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

Mobil Kardiológia

– a megelőzésért és egészségmegőrzésért

A

WIWE röviden egy szívdiagnosztikai eszköz, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében segít. A hivatalos adatok szerint a stroke évi 50 ezer áldozatot követel hazánkban, melyből 12 ezer halálos kimenetelű. Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal. A hirtelen szívhalálnak hazánkban évente 25000 ember esik áldozatául, világszinten pedig 7 millió. Szívritmuszavarban a népesség legalább 3%-a érintett, azonban sokan nem is tudnak róla… Viszont 4-ből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG szűréssel és az életmód megváltoztatásával!

Egy magyar tulajdonú kkv kifejlesztette és piacra dobta a világon a jelenleg legnagyobb tudással rendelkező névjegykártya méretű személyes EKG készülékét, a WIWE-ot. A CE jelű egészségügyi termék egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológia, amely klinikai szintű kiértékelést végez az 1 perces mérés végére. Az intelligens algoritmus pontossága 98.69%, azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat. Specificitás esetében 99,59%-ot ért el, mely azt jelenti, hogy ekkora pontossággal határozza meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10000 vizsgált minta alapján. A cég szorosan együttműködik orvosi egyetemekkel, az USA-ban többek között a Harvarddal, ahol a tervek szerint egy felhő rendszerbe kapcsolják

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák kinél áll fenn például a szívinfarktus veszélye. A WIWE ingyenes applikációval működik, bárhol, bármikor dokumentálja a szív problémáit, észszerűsíti a beteg-orvos találkozók számát. A mérési eredmény pdf formában megosztható, szakorvos által is kiértékelhető. A készülék a világon egyedülállóan képes a stroke és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére. Mindemellett használóját támogatja az egészséges életmód kialakításában tippekkel és lépés-, valamint kalóriaszámláló használatával. Automatikusan képez egészségnaplót a vizsgálati eredményeikről, melyben követhetők a tendenciák, illetve az egész család használhatja.


| 61

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

WIWE-olnak már a világ másik végén is Többek között a SOTE-n, a Városmajori Szívés Érgyógyászati Klinikán is használják, emellett elérhető magánklinikákon, Apple boltokban, gyógyászati üzletekben, webáruházakban. Használják háziorvosok és orvosi egyetemek kardiológia és belgyógyászati osztályai is. A cég célja elsősorban azonban az volt, hogy a készülék a lakosság hasznára váljon, ami eddig úgy tűnik, hogy sikerült is, hiszen rendszeresen kapnak köszönőleveleket a felhasználóktól, hogy sikerült végre megcsípni, hogy mi a probléma, vagy egy szívgyógyszert végre sikerült beállítani. Hazánkban a készüléket olyan kiemelkedő sportegyesületek is használják már, mint például a Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Ökölvívó Szövetség, a Magyar Súlyemelő Szövetség, a Magyar Kézilabda Szövetség vagy a Magyar Úszószövetség is. Idáig 20 országban kezdődött meg a készülék regisztrációja és forgalmazása. A WIWE nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyre szélesebb körű ismertségre és népszerűségre tesz szert. Forgalmazzák az EU tagállamaiban,

többek között Szlovákiában, Csehországban az Apple prémium üzleteiben, Görögországban a Telekom üzleteiben, valamint Portugáliában már a Vodafone-nál is elérhető! Mindemellett a napokban kapták meg az ausztrál hatóság (TGA) engedélyét a forgalmazásra, és el is indították az előrendelések kiszállítását. Az év végére pedig az USA engedélye is várható.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

tetés során bevizsgálások sorozata következett, így szereztek CE jelet a terméknek orvostechnikai eszköz kategóriában. Rádió laborban, EMC és TÜV vizsgálaton esett át a WIWE, így többek között gondoskodni kellett az elektromágneses zajszint limitről és a kettős védettségű áramköri leválasztási biztonságról is. Érdekesség, hogy ez utóbbi kivitelezésére a cég a Facebookon találta meg a megfelelő vállalkozót, ugyanis a közösségi platformon feltették azt a kérdést, hogy ki szeretne 1 millió forintot keresni. A felhívásra két jelentkező cég is meg tudta oldani a felmerült nehézséget, így mindketten megkapták a díjat. Az esőállóság is egy elvárás volt, melynek szintén megfelel a WIWE. A cég a következő termékről még sokat nem árul el, azonban elmondásuk szerint a fő üzenet szintén a megelőzés lesz, és a sportolókat fogja elsősorban támogatni legjobb teljesítményük elérésében.

Alkatrészek az USA-ból és Európából

Természetesen az egyik legnagyobb piac, Kína sem marad le a WIWE térképéről: a forgalmazás miniszteri együttműködéssel indult, melyet júniusban az „Egészség Kapuja” 16 középkelet európai ország és Kína egészségügyi miniszteri találkozóján írtak alá.

Több mint 30 éves kutatás eredménye A WIWE fejlesztése körülbelül 2 évet vett igénybe, az algoritmus hátteréhez szükséges kutatás Prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem csapata részéről több évtizeden át zajlott. Az engedélyezw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A fém alkatrészeket a Sanatmetal egri 22000 m2-es telephelyén gyártják, ahol már 50 éves tapasztalattal rendelkeznek a fémmegmunkálásban. Texasból érkeznek a chipek, összesen 15 beszállító partnerrel dolgoznak együtt Európában, elsősorban Magyarországon. A kifejlesztő és gyártó SANATMETAL Kft. 50 éve az egészségügy szolgálatában áll orvostechnikai eszközökkel, piacvezetőként a csontsebészetben traumatológiában belföldön, és Európa Top 40 cégének középmezőnyében. Az árbevételük 70%-a exportból származik, és a világ 40 országában használják kiemelt egyetemek, kórházak az innovatív termékeiket.


| 63

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Legyen 2018 a szívbetegségek megelôzésének éve! A Sanatmetal Kft. WIWE diagnosztikai divíziója – a tavalyi sikerekre építve – idén is igyekszik sokrétű, a lakosság több rétegét célzó lehetőségek biztosításával hozzájárulni a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A prevenció egyik kiemelkedő eleme lesz, hogy a WIWE mobil EKG csatlakozik a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 – Megelőzés Éve 2018-2019” című, 74 szakmai szervezet összefogásával útnak induló programhoz, mely minisztériumok, államtitkárságok, kormányzati szervek, tudományos társaságok, civil szervezetek közös és összehangolt munkájával valósul meg. Ennek keretében ingyenes, az országot lefedő EKG szűrőprogramot és életmód tanácsadást biztosítanak a lakosság számára 400 helyszínen, szűrőkamion segítségével. A termék további fejlesztése is napirendi pont 2018-ra. Ennek során tervezik az algoritmus fejlesztését, hogy még több betegség, még pontosabb szűrését végezhesse a WIWE, illetve egy újabb mérő funkció hozzáadása is tervben van az EKG, véroxigén és pulzus mérése mellett. A fejlesztés idei első mérföldköve, hogy már elkészült egy terheléses EKG prototípusa, melynek célja a szívinfarktus kiszűrése, megelőzése, és a sportolói teljesítmény biztonságos maximalizálását segíti majd elő. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

7 edzéstipp a sikeres tavaszi felkészülésért

A

versenyszezon egyeseknél még csak kopogtat, ám másoknál már be is rúgta az ajtót. Mindenesetre természetes, hogy egyre izgatottabban várod a fő versenyed közeledtét, és ennek megfelelően növeled az edzéseid intenzitását. Ahhoz, hogy ne csak hasraütés-szerűen megtervezett edzéseid legyenek, hanem valóban a maximumot tudd kihozni magadból a versenyeken, alkalmazd a következő tippeket!

1. Kövess egy elôre felépített edzéstervet, de ne áldozz fel mindent a betartása érdekében! Valóban nagyon fontos, hogy tudd előre, hogy mit fogsz az aznapi (heti, havi) edzésen véghezvinni, hiszen valószínűleg nem vagy olyan szinten, hogy improvizálással pont a megfelelő feladatok/iramok jutnak eszedbe. Az viszont előfordulhat, hogy az intenzitás növekedésével egy-egy fárasztó edzés után szokatlan módon kimerültnek érzed magad. Ilyenkor nem érdemes kockáztatni. Tarts inkább pihenőt, vagy végezz a tervezettnél könnyebb edzést! Makacsul ragaszkodni az edzéstervedhez, amikor a tested már nem tud alkalmazkodni hozzá, egyáltalán nem kifizetődő. Sérülés, túledzés, és ennek következtében kihagyás lehet az ára.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Aludj jól! „A nem elegendő alvás miatt olyan mélységeket tapasztalhatsz meg a teljesítőképességet terén, amilyeneket akár még ezelőtt sosem. Ez kéz a kézben jár a túledzettséggel és a visszaeső teljesítménnyel.” – Ezek a szavak Nate Llerandi nagy tekintélyű edzőtől származnak, aki egyszerűen „alapvető teljesítménygyilkos”-nak nevezte


| 65

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

az alvásmegvonást. Ne hagyd, hogy ilyen történjen veled! Gondoskodj minden este a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról!

3. Ne fogyókúrázz, hanem eddz! A fogyókúra és a magas szintű edzés nem összeegyeztethető. Amikor megvonod a szervezeted számára szükséges kalóriákat, és ezzel egy időben arra kényszeríted, hogy megnövelt intenzitású edzéseket végezzen, olyan szintű stressznek teszed ki, amilyenre nincs felkészülve. Természetes, hogy csökken így a súlyod, de tudnod kell, hogy először ez főleg víz, majd vázizom (ami szintén nem túl ideális), és csak ez után nyúl a tested a zsírraktárakhoz. Ahelyett, hogy lecsökkentenéd a kalóriabevitelt, válaszd meg a megfelelő mennyiséget, és edzésen végezd el a sikerhez vezető munkát!

4. Az étrend-kiegészítôk nem az ördögtôl valóak. Mindent megteszel annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebben táplálkozz? Ez

nagyon helyes, de azt azért tudnod kell, hogy még így sem tudod pótolni az összes szükséges tápanyagot, amelyek a sportsikereidhez elengedhetetlenek. Természetesen az sem megoldás, ha félvállról veszed az étkezést, de közben bekapkodsz mindenféle táplálékkiegészítőt, ami csak eléd kerül. Figyelj arra, hogy a valódi tápértékkel rendelkező ételek mellett átfogó, a szükséges mikronutrienseket tartalmazó kiegészítőkkel is erősítsd az étrendedet! Így az általános egészségedet és a sportteljesítményedet is támogathatod egyszerre.

5. Ne csak az edzés alatt hidratálj megfelelôen, hanem egész nap! Tested körülbelül 60%-a víz, ezért nem is kétség, hogy milyen fontos, hogy egész nap megőrizd a megfelelő hidratációs szintet. Sajnos nagyon sokan – lehetséges, hogy talán te is – állandó dehidratált állapotban vannak, ami az egészségen túl a sportteljesítményre sincs túl jó hatással. Kezdd el még ma, hogy tudatosan figyelsz a folyadékbeviteledre! Fokozatosan növeld az adagot a kívánt mennyiség eléréséig! Elsődlegesen tiszta vízzel hidratálj! Egy átlagos tömegű

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

felnőttnek minimum 2,5-3 liter vízre van szüksége naponta, amihez hozzáadódik az edzés közben elfogyasztott folyadék mennyisége. Terhelés alatt az időjárástól és intenzitástól függően 0,5-0,7 l folyadékra van szükséged óránként, amely extrém meleg esetén a 0,8 liter/órát is elérheti.

6. Figyelj az elektrolitbevitelre is! Az alapozó-időszak elején, valamint amikor az edzések intenzitása és időtartama növekszik, általában nagyobb mértékű ásványianyagveszteség figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy emelned kell a normál elektrolitbeviteledet! Ha olyan környezeti feltételek mellett edzel, amelyekhez nem vagy hozzászokva, még jobban oda kell figyelned az ásványianyag-bevitelre.

7. Töltsd újra a tankot” minden edzés után! Egész évben ajánlott egy minőségi szénhidrát-fehérje visszatöltés a kimerítő edzések alkalmával, de amikor egyre nő az intenzitás, ez különösen fontos. Az edzés után, még mielőtt megszabadulnál az izzadt ruháktól, és bevetnéd magad a frissítő zuhany alá, fogyassz el egy 3:1 arányú szénhidrát-fehérje tartalmú regeneráló

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

táplálékot! Az ekkor (edzés után közvetlenül) elfogyasztott, megfelelő összetételű visszatöltés segít a vázizmok újraépítésében, regenerálódásában, a glikogénraktárak feltöltésében, valamint az immunrendszer működésére is pozitív hatással van. ■ Lovas Adél humánkineziológus


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 67

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

Cukor – a báránybőrbe bújtatott farkas M

a már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás legalább olyan negatív hatással lehet testünkre és szervezetünkre, mint a dohányzás. Már 50 évvel ezelőtt fényt derítettek a cukor káros hatásaira, ugyanis az úgynevezett Projekt 259 kutatás keretein belül állatkísérletekkel azt vizsgálta a Cukorkutatási Alapítvány (angolul Sugar Research Foundation), hogy a szacharóz, vagyis közismertebb nevén az étkezési cukor milyen hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

A kutatás viszont nem véletlenül nem került sokáig nyilvánosságra – legalábbis a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai erre a ténymegállapításra jutottak nem is olyan régen. Állításuk szerint ugyanis a kutatás során kézzel fogható bizonyítékok is voltak arra, hogy a szívbetegségek és a húgyhólyagrák kialakulásában jelentős szerepet játszott a szacharóz.

kétkedve fogadni, ugyanis szintén 2016-ban derült arra fény, hogy a Sugar Research Foundation (amelynek eredeti elnevezése egyébként Sugar Association) még 1967-ben három harvardi kutatót lefizetett azért, hogy tanulmányaikban kevésbé károsnak mutassák be a cukrot, és a negatív eredményekért az élelmiszerek zsírtartalmát tegyék felelőssé.

Persze a közelmúltban, egész pontosan 2016ban is kiadtak egy tanulmányt, amely rengeteg tanulságot rejt egy hétköznapi ember számára is: a kutatások során ugyanis azoknál az egereknél, amelyeket magas cukortartalmú táplálékkal etettek, nagyobb valószínűséggel alakult ki mellrák. Az egyik cukoripari lobbiszervezet, a Sugar Association persze azonnal reagált a kutatásokra: elmondásuk szerint a publikált eredmények nem mások, mint szenzációhajhász cikkek, és nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a cukor fogyasztása növeli egyes ráktípusok kockázatát. Azonban az érveiket érdemes

Nem vagyunk az összeesküvés-elméletek hívei, de aggasztó az a tény, hogy a cukorlobbi például minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a Projekt 259-ről se legyen hír – ez pedig sikerült is nekik, csaknem 50 évig. Felmerül a kérdés: ha a cukor tényleg olyan ártalmatlan az egészségre nézve, és bátran fogyasztható, akkor a cukorlobbi miért folyamodik a fent is leírt, erősen vitatható eszközökhöz? Miért érzik szükségesnek megszüntetni a bizonyítékokat, és lefizetni a tudósokat? A Hammer Nutrition több mint harmincéves történetében mindig is hangsúlyoztuk, hogy a cukor nem ártalmatlan, sőt kifejezetten káros az egészségre!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 69

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Például tudtad, hogy az elmúlt évtizedben világszerte a magas vércukor megközelítőleg 3,2 millió ember haláláért volt felelős? Ráadásul a cukorlobbi fentebb leírt módszereit ismerve ez a szám inkább optimista becslésnek tekinthető. Stanton Glantz tudós és egyetemi tanár legutóbb például rendkívül kritikusan fogalmazott a témával kapcsolatban, ugyanis meglátása szerint a cukoripar manipulációja hasonló a dohányiparéhoz, ezáltal a cukoripar által finanszírozott kutatások hitelessége – finoman fogalmazva – erősen megkérdőjelezhető. A Hammer Nutrition már a kezdetektől fogva hangsúlyozta a cukrok káros hatásait, és hosszú évek óta próbáljuk rávenni a termékeink használóit arra, hogy a mindennapi étrendjükben is csökkentsék a cukorbevitelt, ráadásul az különösen fontos, hogy a sportolás előtt/közben/után használt étrend-kiegészítők vagy „üzemanyagok” ne tartalmazzanak egyszerű cukrot. A cukor semmi jót nem tesz a testeddel, és a kitűzött cél elérésében sem segít, ráadásul az egészségedre is káros hatással van. Éppen ezért, a tömegmárkák termékpalettáitól eltérően, a Hammer Nutrition egyik üzemanyaga – Hammer Gel, HEED, Perpetuem, Sustained

Energy és Recoverite – sem tartalmaz hozzáadott finom egyszerű cukrot, csak egészséges, komplex szénhidrátot. ■ Forrás: hammernutrition.com / Steve Born

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

Magnézium – az egészség forrása

A

nnak köszönhetően, hogy az utóbbi években egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak az egészséggel és az emberi testtel, valamit azok szükségleteivel kapcsolatos kutatások, már a nagyközönség is tisztában van azzal, hogy a magnézium kulcsfontosságú az egészségünk megőrzésében. Ennek ellenére szomorú az a tény, hogy például az Egyesült Államokban az emberek 80%-a szenved magnéziumhiányban. Mennyi magnézium ideális a szervezet számára, hogyan lehet bevinni

a kellő magnéziummennyiséget a szervezetünkbe, és mégis miért jó ez a testünknek? Ezekre a kérdésekre adunk most választ. A napi ajánlott magnéziumbevitel férfiaknál 420, míg nőknél 320 milligramm, azonban érdemes ennél többet, naponta körülbelül 500-720 milligrammot bevinni a szervezetünkbe, ugyanis – dr. Shari Lieberman szavait idézve – „annak érdekében, hogy fenntartsuk az egészséges állapotot, és megelőzzük a betegségeket, vitaminokból és ásványi anyagokból nem a minimális ajánlott mennyiséget kell bevinnünk a szervezetünkbe, hanem annál többet”. Dr. Paul Hrkal gondolatmenete pedig tökéletesen kifejezi a magnézium fontosságát: „A magnézium több mint 300 biokémiai folyamatban vesz részt az emberi szervezetben, ráadásul az az egyik legfontosabb jellemzője, hogy nélkülözhetetlen az energia előállításában, éppen ezért elengedhetetlenül fontos a sejtes folyamatokhoz, funkciókhoz. A magnézium segít fenntartani a megfelelő izom- és idegrendszerműködést, szabályozza a szívritmust, támogatja az immunrendszert, és erősíti a csontokat. Az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 71

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

egészségi előnyei igen szélesek, és a biológiai aktivitás hatékonnyá teszi olyan egészségi problémák kezelésében, mint a fibromyalgia, a diabétesz, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a fejfájás.” A fenti állításokat alátámasztják azok a széles körű, szintén az Egyesült Államokban végzett kutatások és kísérletek, amelyek bebizonyították, hogy az alacsony magnéziumbevitel növelte a bármilyen egészségi okból bekövetkező, korai halál kockázatát. A kutatások szerint azok, akiknek a magnéziumszintje kevesebb volt, mint 0,7 mmol (a 0,8–0,89 mmol/Lis tartozik a normál tartományba), azoknál 34%-kal magasabb volt annak a kockázata, hogy valamilyen egészségi okból kifolyólag még 40 éves koruk előtt elhaláloznak. A stroke kockázatát különösen megnöveli az alacsony magnéziumszint, ugyanis ebben az esetben 2,5-szeres az esélye annak, hogy az adott személy nem éli túl az agyvérzést. Hasonló tendencia figyelhető meg a rákos megbetegedések esetében is.

Egy 2016-os kutatás keretében górcső alá vették 40 tudományos publikáció metaanalízisét, amely több mint egymillió információt tartalmazott, és a kutatások során arra jutottak, hogy akiknél a magnéziumfelvétel a legmagasabb volt, azoknál 10%-kal kevesebb volt a szívkoszorúér-betegségek kockázata, 12%-kal csökkent a stroke esélye, valamint 26%-kal csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata. A kutatók mindemellett azt is bizonyították, hogy napi 100 milligramm magnéziumbevitellel már 7%-kal csökkenthetjük az agyvérzés, 19%-kal a 2-es típusú diabétesz, valamint 10%-kal az olyan betegségek kockázatát, amelyek halálos kimenetelűek lehetnek. A Hammer Nutrition kínálatában megtalálható, 120 tablettás Essential Mg kiváló magnéziumforrás, ráadásul a kapszulák öt különböző forrásból származó magnéziumkomplexet tartalmaznak. Mindemellett érdemes minél több magnéziumban gazdag ételt fogyasztani – ilyen például a mandula, a dió és a kesudió is. Nem csak sportolóknak ajánlott! ■ Forrás: hammernutrition.com / Steve Born

Tölts fel magad az 5 forrásból származó magnézium komplex-szel! ¡¡ Támogatja a szív- és érrendszer egészségét ¡¡ Növeli az izomfunkciókat ¡¡ Segít az energiaszint növelésében GLUTEN

FREE

120 kapszula

8.800 HUF

NO

ADDED SUGARS

Dióssy Tímea Hammer Nagykövet a Nyúlcipőbolt Budai Trail versenyen. Fotó: terepfutas.hu

A Essential Mg 5 különböző forrásból származó biológiailag kiválóan hasznosuló magnéziumot tartalmaz. Magnéziumban gazdag étrenddel kombinálva biztosíthatod szervezeted számára a szükséges mennyiséget ebből a rendkívül fontos, egészséget támogató ásványi anyagból.

KERESD FEL A HAMMER NUTRITION WEBSHOPJÁT! Nézelődj a számos minőségi és természetes étrend-kiegészítő között, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet! Nem igazodsz ki a számtalan lehetőség között? Keress fel minket, és segítünk!

hammer-nutrition.hu 0036 70 426 8841


72 |

EGÉSZSÉG-ÉLETMÓD

Játszótér felnőtteknek

Avagy: sokkal több, mint edzőterem

É

rdekes dolog történt a minap. Éppen befejeztük a szokásos kedd délelőtti Hot Iron órámat az Oxygen Fay-ban, és mint ahogy általában, nem széledtünk szanaszét azonnal, hanem ilyenkor még akikről tudom, hogy fáj vagy fájt valamijük, meg szoktam kérdezni tőlük, hogy hogy vannak, esetleg adok nekik valamilyen „atyai jó tanácsot” vagy instrukciót az órán látottak alapján, hogy szerintem mire kellene odafigyelniük. Sokszor az is előfordul, hogy ők bombáznak kérdésekkel, vagy akár megosztják velem a fejlődésük örömét, és persze mindezeken túl az igazi kemény maggal valahogy mindig ottfelejtjük magunkat csak úgy beszélgetni még egy kicsit. Általában megvárják, amíg elpakolom a cuccaimat, és együtt indulunk ki a teremből, de rendszerint körülbelül állóra lassítunk az ajtóban, kibeszélni mindazt, amibe mondjuk, óra előtt belefolytunk, de az órakezdés félbeszakította az eszmecserénket, vagy egyszerűen az óra lendületében nem volt rá alkalmunk vagy éppen szuflánk végére érni a témának.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Mivel rohamosan közeledik a barátnőm születésnapja, arra gondoltam, hogy elvinném őt valami frankó helyre, kiengedni kicsit a gőzt, de mivel az utóbbi éveket külföldön töltöttük, nem igazán ismerem a fővárosi felhozatalt, úgyhogy feldobtam a kérdést, hogy ki hova jár szórakozni, remélve, hogy valamelyikük majd ellát egy használható ajánlással, de ők egymásra néztek, és szinte majdnem egyszerre rávágták, hogy: „Mi? Ide.” És ez komolyan elgondolkodtatott, mert tudom, hogy ezt – ők is, és rajtuk kívül még sokan mások, és persze nem csak az én csoportjaimban –, valóban így is érzik.


| 73

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Pont úgy, mint ahogyan annak idején a Pál utcai fiúknak a grund, vagy nekem és gyermekkori barátaimnak a háztömbök közti, lepukkant focipálya, nekik tényleg mondjuk éppen az Oxygen Fay a kedvenc játszóterük, ahová nemcsak izzadni, erősödni vagy fogyni, hanem kikapcsolódni, zenét hallgatni, nevetni, azaz a szó legszorosabb ételmében véve „szórakozni” is járnak nap mint nap. Felnőtt emberek, akik reggel már úgy ébrednek, vagy éppen az egész munkanapjukat fejben arra várva töltik, hogy végre ledobhassák a kiskosztümöt vagy az öltönyt – és ezekkel a felnőttes jelmezekkel együtt talán minden gondjukat –, átvehessék a „játszóruhájukat”, majd beléphessenek a terembe, birtokba vehessék azt a bizonyos grundot, ahol mindenki egyenlő, és egy kicsit talán másmilyen is, mint a mindennapokban, ahol szól a zene, és ők egy-két órán keresztül semmi mással nem foglalkoznak majd, csak saját magukkal, és persze a játszótársaikkal, és hogy bármilyen hangulatban lesznek is éppen, az edzés végére biztosan elfáradnak majd, ugyanakkor felszabadultak is lesznek, sőt talán boldogok. Paradoxon, hogy az ember éppen egy fárasztó edzés végére érezze magát erősebbnek, de általános tapasztalat, hogy ez az érzés nemcsak hogy létezik, de kifejezetten jellemző például a csoportos órákra járók körében, hiszen az ember társas lény, ezért természetes igénye a közösségi lét, és napjainkban, amikor is – nagyon helyesen – végre az egészséges életmód térhódítása zajlik, az edzőteremnél keresve sem találhatnánk jobb teret egy közösség számára.

pesek” gondolatával a mélyben, és engem például ez rak össze, ez épít, ez tölt fel leginkább, hogy ezen alkalmakkor kvázi vezethetek egy ilyen erős, hasznos közösséget, és ezért én végtelenül hálás vagyok. ■ P. Szabó István (csoportosóra-oktató – Oxygen Fay) író, blogger

Persze minden ember egyszerre több közösségnek is tagja lehet, és nyilván hiú remény lenne abba a hitbe ringatnom magam, hogy például a mi kis oxys, Hot Iron-os csapatunk minden résztvevő számára maga a paradicsom, de azért tudom, hogy nemcsak a sportban megszokott rivalizálás van jelen a tagok között az órákon, hanem a szeretet is, mert érzem, mert látom a szemükben, ahogy néha egymást segítik, támogatják vagy noszogatják. Pont úgy, ahogyan az egységet is érzem bennük, az „együtt minden könnyebb”, vagy a „közösen többre vagyunk ké-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Így dobd le magadról a télen felszedett pluszkilókat!

K

ár is lenne tagadni: az év első hónapjai bizony arról szólnak, hogy ledolgozzuk azt a felesleget, amit az ünnepek alatt felszedtünk. Azonban a hideg időszakban ez különösen nagy kihívást jelenthet, ugyanis a testünk mindent megtesz azért, hogy melegen tartsa magát, így duplán kell harcolnunk a felszedett kilók ellen. A Hammer Nutritionnek két kiváló terméke, az Appestat és a Phytolean is segíthet neked a fenti problémában, hiszen az étvágyat minden mellékhatása nélkül, biztonságosan csökkentik, stabilizálják a vércukrot, blokkolják a keményítőtartalmú szénhidrátok emésztését és felszívódását, valamint segítenek a zsírfelszívódás csökkentésében. Azonban nem csak ezek a termékek lehetnek a segítségedre abban, hogy ledobd magadról a felesleget: a Hammer Whey Protein is támogathat az úszógumik elleni harcban. Igen, arról a Hammer Whey Proteinről van szó, amely a gyors regeneráció alapjait biztosítja, segíti az izmok újraépítését és az immunrendszer erősödését. A következőkben levezetjük neked, hogyan lehetséges ez.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A tejsavófehérjének vannak hormonális hatásai A kolecisztokinin (rövidítve: CKK) tulajdonképpen az étvágy szabályozójaként működik, vagyis csökkenti azt. Egy pár évvel ezelőtt tudományos kutatások is bebizonyították azt, hogy a CKK hormon felelős azért, ha teltségérzetet vagy jóllakottságot tapasztalunk az étkezések után, éppen ezért kontrollálja az étvágyat is. Ugyanezekbe a kutatásokba tartozott az is, amikor a résztvevőket két csoportra osztották, az egyiknek tejsavó-, míg a másik csoportnak kazeinfehérjét tartalmazó italt adtak. Az első vizsgálat után a kutatók azt a következtetést tudták levonni, hogy a tejsavó-csoport résztvevői


| 75

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

jelentősen kevesebb kalóriát vettek magukhoz, mint azok, akik kazeinos italt fogyasztottak. A második kutatás során pedig azt is megfigyelték, hogy a tejsavós italt fogyasztók étkezés után nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot tapasztaltak, mint a másik csoport képviselői.

A tejsavó hatása az inzulinérzékenységre Kutatások bizonyították, hogy a tejsavó segít csökkenteni az inzulinérzékenységet. Az egyik tanulmány során megfigyelték a tejsavófehérje és a marhaprotein hatását a fent említett problémára, és a kutatók arra jutottak, hogy a tejsavófehérje hatékonyabb a testtömeg-gyarapodás csökkentésében, mint a marhaprotein, ebből adódóan úgy tűnik, hogy a tejsavófehérje nemcsak kiváló proteinforrás, hanem segít a súlycsökkentésben és az egészséges vércukor-szabályozásban. Egy másik kutatásban a tejsavófehérjét ivóvízben oldották fel, majd megvizsgálták a hatásait a sima csapvízzel szemben – a tejsavófehérjét fogyasztó csoport szereplőinek jobban nőtt a glükóztoleranciája is, mint a sima vizet fogyasztóknak.

Hogy mi a tanulság? A Hammer Whey Protein nemcsak immunerősítésre, az izomszövet javítására vagy a gyulladás csökkentésére lehet tökéletes választás, hanem akkor is, ha meg akarsz szabadulni a pluszkilóidtól. ■

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA) súlycsökkentô hatásai A tejsavóproteinben található elágazó láncú aminosavak (BCAA) csökkentik a súlygyarapodás kockázatát. A BCAA-nak nincs gazdagabb forrása, mint a tesjavófehérje, ezt pedig széles körű, különböző etnikumú nők és férfiak körében elvégzett tanulmányok is alátámasztják.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Technika Technika

76 |

TECHNIKAISPORT

A Matadoré a 40. Dakar A

világ egyik legismertebb és legszeretettebb raliversenyzője hódította el a jubileumi 40. Dakar-rali első helyét. Két ralivilágbajnoki címe mellé ezzel a második Dakargyőzelmét is begyűjtötte, ami 55 évesen bizony nem kis teljesítmény! Sok egybehangzó vélemény alapján talán az egész negyven év, de a dél-amerikai korszak egészen biztosan legnehezebb és legkegyetlenebb versenyét nyerte meg Carlos Sainz Lucas Cruzzal a navigátori ülésben. Ez a diadal egyben a Peugeot utolsó hivatalos gyári szereplése is volt a Dakaron, ugyanis jövőre már nem indít csapatot az oroszlános márka. A többi dobogós helyet a Toyota vitte el a szintén két régi Dakar-menő Nasser Al Attiyah és Giniel De Villiersszel a volán mögött. Az is talán az idei verseny különlegességét mutatja, hogy olyan nevek „véreztek el” a több mint 8 ezer kilométeren, mint a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb, vagy mint Mr. Dakar, Stephane Peterhansel, aki sokáig állt az élen, de egy borulás miatt végül lecsúszott a dobogóról. A korábban szintén erős MINInek sem túl sok babér termett az idén. Az idénre újonnan épített hátsókerék-meghajtású buggy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kamionosoknál is öldöklő küzdelem volt a győzelemért, amely végül ismét az orosz Kamaz győzelmével ért véget. Az orosz nagymedvét most

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

sem sikerült legyűrni. Az Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov hármas örülhetett az első helynek, miután legnagyobb riválisa, az argentin Federico Villagra kiállni kényszerült az utolsó előtti versenynapon. A motorosoknál abszolút össznemzeti osztrák siker született. Mattias Walkner volt ugyanis a leggyorsabb a Red Bull KTM Factory Team színeiben, újabb dicsőséget hozva sógoraink talán legismertebb termékeinek és motorsportjának! A quadosoknál Dél-Amerikában tartották a trófeát. A chilei Ignacio Casale egy Yamaha Raptor nyergében szerezte meg a győzelmet. Brazil győzelem született a tulajdonképpen quadokból kialakuló side by side (SxS) kategóriában, amely egyre népszerűbb és nagyobb teret hódít a tereprali sportágban, így idén a Dakar szervezői is külön kiírták és értékelték ezt a kategóriát. Az első hivatalos SxS Dakar-győzelmet Reinaldo Varela és Gustavo Gugelmin szerezték meg egy CAN-AM versenygép fedélzetén.

| 77 Sajnos hazai versenyzőinket megtépkedte a „jó” magyar balsors a jubileumi Dakaron. Egyetlen rajthoz álló autós csapatunk az Opel Dakar Team, ahogy arról előző számunkban írtunk, teljesen új autót építettek a legfrissebb szabályok szerint, amelyet az Opel Crossland X ruhájába bújtattak. A verseny előtt nem túl sok idő maradt a tesztelésre, és sajnos egy nem túl nagy, de igen fontos alkatrész állandó meghibásodása már a harmadik szakaszon a verseny feladására kényszerítette őket. Az autóban ugyanis három önindítómotor is tönkrement a napok folyamán, ezért egyre nagyobb hátrányba kerültek, végül az utolsó helyre csúsztak vissza, és több kontrollpontot is kihagytak, ami miatt a versenybírók sem engedélyezték a folytatást Szalay Balázs és Bunkóczi László számára. Sajnos pont a jubileumi verseny volt az első olyan közös Dakar-ralijuk, amit fel kellett adniuk az együtt töltött évek alatt. Motorosaink sem jártak sokkal jobban. Horvát Lajos Laller, aki tavaly elhódította a FIM, a nemzetközi motorsportszövetség BAJA Európa-bajnoki címét, a jubileumi Dakaron már nem volt szerencsés.

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


78 |

TECHNIKAISPORT

A második szakaszon motorhiba miatt kényszerült feladni a küzdelmet. A szintén KTM-mel induló Dési János a kilencedik szakaszig már az abszolút hetvenedik helyig küzdötte fel magát, amikor nem sokkal a szakasz célja előtt egy óriásit bukott, aminek következtében eltört a válla, és helikopterrel kellett kórházba szállítani. Csak a két, külföldi színekben induló magyar motorosunk jutott el a célig a jubileumi futamon. A román színekben versenyző Gyenes Emánuel a huszonharmadik, a szerb színekben versenyző Saghmeister Gábor a hetvenkilencedik helyen ért célba. ■

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 79

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


80 |

TECHNIKAISPORT

A túraautózás új korszaka

WTCC kontra WTCR T

avaly többször is írtunk már a WTCC, vagyis az FIA Túraautó Világbajnokság agonizálásáról és a korábbi WTCC-promoter által négy éve életre hívott, új sorozat, a TCR felemelkedéséről, sikereiről. 2017 végén aztán – ahogy várható és minden szempontból a legészszerűbb volt – a WTCC eddig használt TC1-es szabályrendszere megszűnik, és átveszik a TCR jóval olcsóbb és főleg sokkal több autómárkát megmozgató technikai szabályrendszerét. Szintén fontos, és presztízsszempontokból mindenképp visszalépésnek tekinthető, hogy a nemzetközi szövetség, az FIA az új sorozattól elvette a világbajnokság státuszt, és például a terepralihoz hasonlóan „csak” Világkupa minősítésű sorozatban küzdhetnek majd a pontokért a versenyzők és a csapatok WTCR, vagyis Túraautó Világkupa néven. De mindenekfelett a leges-legfontosabb, hogy a WTCC történetének utolsó szezonjában megszületett a több mint százéves múltra visszatekintő magyar autósport eddigi legnagyobb sikere! Michelisz Norbert a Honda gyári versenyzőjeként az ezüstérmes helyet szerezte meg a világbajnoki pontversenyben. Magyarország egyik legnépsze-

w w w. w a h r c a r g o . h u

rűbb, legszerethetőbb sportembere alig több mint tízéves pályafutása során jutott el a nemzetközi autósport élvonalába. Sajnos némi üröm az örömben, hogy Norbi abszolút esélyesként érkezett a döntő utolsó futamra, és végül igazából egy banálisnak mondható technikai és egy korábbi, a csapat által elkövetett egészen felfoghatatlan adminisztratív hiba miatt vesztette el a világbajnoki címet, ami annak a tekintetében még bosszantóbb, hogy a tavalyi szezonban legalább háromszor hozta vissza a sírból nagyszerű futamgyőzelmekkel és dobogós helyezésekkel a világbajnoki esélyeket saját maga és a japán márka számára. Ettől még a pár százezer hazai autósport-rajongó velünk együtt úgy gondolja, hogy természetesen 2017-ben

A Technikai rovat támogatója


| 81

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Michelisz Norbi a MI igazi bajnokunk minden tekintetben, még ha az eredménylistákon és az évkönyvekben „csak” a második sorban szerepel a neve ebben az évben. Bajnokunk egy másik szintén nagyon komoly bajnoki címmel azért jócskán vigasztalódhatott, hiszen a tavalyi év elején alakított saját csapata, a M1RA a TCR International bajnokságban megnyerte a világbajnokságot, és az egyéni értékelésben fiatal tehetségük, Tassi Attila az egyéni értékelés második helyén zárt! Ez szintén világraszóló sportszakmai és magyar autósportsiker is egyben, hogy egy frissen alakult csapat az első évében rögtön győzni tudjon egy ilyen, minden szempontból erős versenysorozatban! Ezzel át is köthetünk a 2018-as versenyszezonra és az új versenysorozatokra, amelyekkel kapcsolatban lapzártánkkor még jócskán akadnak fehér foltok mindenféle téren. Ami eddig biztos, hogy a WTCC promoterének, az Eurosport Eventsnek az első embere, Francois Riberio és a TCR sorozat tulajdonosa, Marcello Lotti az FIA közreműködésével megállapodtak arról, ahogy fent is írtuk, hogy a WTCC a TCR sorozat technikai szabályrendszerét szinte teljes mértékben átvéve WTCR néven lesz 2018-tól a túraautózás nemzetközi csúcskategóriája. Az előzetes versenynaptár szerint kilenc fordulóval, főleg a WTCC korábbi megszokott helyszínein, többek közt április végén a Hungaroringen is. A megállapodással a két korábbi versenysorozat megszűnik. Nem írják ki a TCR Internationalt és az FIA ETCC a túraautó-Európa-bajnokságot sem. Utóbbi helyét a TCR Europe veheti át, amely hét

fordulóból áll majd izgalmas pályákon, amelyek között júliusban a Hungaroring is szintén ott lesz. Amit a legfontosabb változásokról tudni lehet, hogy a WTCR-ben jelentősen változik a lebonyolítás. Egy versenyhétvégén két időmérő edzés és három versenyfutam zajlik majd, ami komoly anyagi és szakmai kihívás is lesz a csapatoknak és a versenyzőknek, de még több izgalmat hozhat a nézőknek. Némileg változik a büntető súlyrendszer is, ami szintén a minél nagyobb esélyegyenlőséget szolgálja. Jelenleg már több mint tíz autómárkának létezik TCR-szabályok szerint épült, elérhető versenyautója, és az egyik legújabb hír, hogy a WTCC-győztes Volvo sem akar kimaradni a sorból. A WTCR-ben így visszavághatna nekik az idén a Honda, amelynek már kész a legújabb Civicből épített autója, amelyet Michelisz Norbi és versenyzői is teszteltek már. Szintén komoly esélyes lehet a fejlesztésbe rengeteg munkát és pénzt ölő Hyundai. A Dél-Koreai márkához kapcsolódik a lapzárta előtt napvilágot látott számunkra legfontosabb szenzáció, hogy Michelisz Norbi 2018-ra elhagyja a Hondát és az idei évtől a Hyundai versenyzőjeként áll rajthoz a WTCR sorozatban!

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


82 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Csapattársa a szintén régi Hondás Gabriele Tarqini lesz. Persze nem szabad leírni a TCR-be már-már dömpingmennyiségben gyártó Volkswagen csoport három márkáját sem! Akár sötét ló lehet a Peugeot, amely a 308-as márkakupában már régóta szerzi a tapasztalatokat a TCR-es versenygéphez, és persze nem szabad megfelejtkezni arról sem, hogy a PSA csoport márkái bizony taroltak már óriásiakat a pályaautózásban is, gondoljunk csak pl. a Citroën WTCC-s szereplésére. Valamint például van kész TCR-autója a Subarunak, a Renault-nak és a Ladának is, bár ezeket még nem igazán villantották meg igazi komoly nemzetközi versenykörülmények között. Jelenleg úgy tudni öt-hat autómárka vesz részt biztosan az új sorozatban. A WTCR a megnövekedett futamszám és a kontinenseket bejáró logisztika miatt továbbra sem lesz egy cseppet sem olcsó versenysorozat! Továbbá lapzártánk idején még messze nem tiszta az sem, hogy a WTCR-ben a gyártók közvetlenül milyen keretek között és milyen szinten lehetnek majd jelen például az általuk kiválasztott privát csapatok mellett (mivel a TCR-ben csak privát csapatok indulhattak) anyagi, technikai vagy mérnöki segítséggel. A 2018-as pontos technikai szabályzatot jelenleg még egyik sorozatban sem adták ki.

indulóban azért vélhetően egyik sorozatban sem lesz hiány! A WTCR vélhetően több privát csapatnak is elérhetőbb lesz, és ne feledjük el, hogy az autógyártók, a márkák számára ez lesz a legszínvonalasabb versenysorozat, ahol a legnagyobb számban eladott középkategóriás típusaikat – amelyekből a TCR-autók épülnek – világszerte reklámozhatják. A TCR Europe pedig várhatóan nagyszerűen kiváltja majd az indulószámban már évek óta szintén elég gyengécske ETCC-t, hiszen egy költségekben elérhető és a sok potenciális induló miatt sportszakmailag sokkal értékesebb eredmények elérhetőségét nyújtó sorozat lesz azok számára is, akik eddig csak a nemzeti vagy területi TCR-bajnokságokban indultak. Végül, hogy Michelisz Norbin kívül melyik sorozatban hány magyar versenyzőnek szurkolhatunk majd, ez talán a legnehezebb kérdés, mivel így év elején ismert körülményekhez képest a sok fiatal, tehetséges és sikeres versenyzőnk ellenére a magyar piacon egyre nehezebbnek tűnik előteremteni egy ilyen komoly nemzetközi sorozatban való teljes részvétel költségeit. Vélhetően azért biztosan szurkolhatunk majd magyar versenyzőnek is mindkét sorozatban, pláne itt hazai pályán, a Hungaroringen! ■

A WTCR szervezői annyit bejelentettek, már, hogy betelt a sorozatban a 26 indulós létszám, így w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 83

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


84 |

TECHNIKAISPORT

Hiába olasz, inkább a Williamsnél versenyezne – interjú Luca Ghiottóval

Szöveg és interjú: Tepliczky Péter Fotók: ZakMauger/FIA Formula 2; Williams Martini Racing

É

lsportolóhoz méltó kitartás, olaszos harci kedv – így lehetne leginkább jellemezni a Formula 2-es Campos Racing 23 éves tehetségét, Luca Ghiottót, akivel a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon készítettünk exkluzív interjút.

Egész évben kiváló formában voltál, azonban a szezon közepén történt valami, és attól kezdve visszaesést láthattunk. Hogyan értékeled a 2017-es szezont? Igen, jól látod, én is úgy gondolom, hogy a szezon közepén kezdődtek a gondok. Ha egy tízes skálán kellene értékelnem az évet, akkor egy hetest adnék rá, mivel utána is nyertem azért futamot, hiszen Monzában első lettem. Mondjuk mindkét futamot megnyerhettem volna, e miatt szomorú is vagyok egy picit, de így alakult. Viszont rengeteg szerencsétlenség is történt annak ellenére, hogy gyorsak voltunk. Nem volt könnyű év számunkra, de ennek ellenére negyedikek lettünk. A menedzsmentemmel együtt pedig kitaláljuk, hogy 2018-ban mit fogunk csinálni pontosan, de persze a cél mindig az, hogy nyerjünk.

w w w. w a h r c a r g o . h u

A 2017-es évben csapatot váltottál. Ez mennyire volt hatással a szezonodra? Kifejezetten pozitív hatással volt. Az előző csapatom, a Trident erős csapat volt, viszont a Russian Time is az, illetve mindemellett 2017-ben egy erős csapattársam volt, akivel folyton nyomás alatt tartottuk a másikat, ez pedig mindig jó dolog. Négy éve vagyok már itt a paddockban, és tapasztalatból mondom, hogy ha két újonc van egy csapatban, abból semmi jó nem sül ki... Az a legideálisabb helyzet, ha a csapattársak tanulhatnak egymástól. Szerintem jól döntöttem, hogy csapatot váltottam. A hungaroringi teszten te is lehetőséget kaptál a Williamstől a tesztelésre. Hogy érzed, ez a teszt mennyire volt hatással a Formula 2-ben mutatott teljesítményedre?

A Technikai rovat támogatója


| 85

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Úgy gondolom, hogy remek tempót autóztam a teszten, mindemellett szerintem mindig az a legkülönlegesebb élmény egy pilóta életében, amikor először ülhet be egy F1-es autóba, ráadásul az új autókat vezethettük, amelyek a 2017-ben bevezetett szabályoknak köszönhetően rendkívül gyorsak. A Formula 2-ben mutatott teljesítményemre is jó hatással volt, hiszen a nyári szünet után sokkal jobb formában tértem vissza a pályára. Ezen a szinten már abból is sokat tanulsz, hogy egy jóval gyorsabb autót vezetsz, mint amilyennel szoktál amúgy versenyezni. A teszt önbizalmat adott, és segített a fejlődésben. Még 2015-ben komoly csatában voltál a GP3-as bajnoki címért a most már a Forma– 1-ben versenyző Esteban Oconnal. Milyen volt a kapcsolatotok? Igazából soha nem voltunk barátok, de ismertük egymást régebbről, hiszen a Premánál korábban csapattársak is voltunk, szóval nem úgy zajlott a csata, hogy nem tudtunk semmit a másikról. Mindkettőnknek kemény volt az az év. Amikor ennyire versenyben vagy valakivel, akkor igazából nehéz azzal barátságot ápolnod. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy kiváló versenyző, és az, ahogy most teljesít az F1-ben, reményt ad nekem arra, hogy tudnám ott én is azt nyújtani, amit ő, hiszen megszorongattam a 2015-ös bajnokságban, és az utolsó pillanatig harcban voltunk a bajnoki címért.

Ha valamilyen csoda folytán lenne lehetőséged csapatot választani a Forma–1-ben, melyiket választanád, és miért? Két csapat között vacillálnék: az egyik a Ferrari, mivel olasz vagyok, a másik pedig a Williams, mivel – habár rövid ideig – de velük már dolgoztam együtt, és nagyon tetszik az, ahogy a munkához viszonyulnak. Nem csapatként, inkább családtagként tekintenek egymásra. Éppen ezért nagyon örülnék annak, ha kapnék tőlük még lehetőséget a jövőben. ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


86 |

TECHNIKAISPORT

Szöveg és interjú: Tepliczky Péter Fotók: Formula 2 Media, Formula 3

A Forma–1-es teszt volt élete eddigi legnagyobb élménye

A

19 éves Sérgio Sette Câmara korábban a Red Bull juniorprogramjának a tagja volt, ennek megfelelően korábban volt már lehetősége arra, hogy a Toro Rosso F1-es autójába belepattanjon. Magazinunknak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a Forma–1-es teszt volt élete eddigi legnagyobb élménye, annak ellenére, hogy „túl komolynak” is titulálta a stábot. A brazil pilóta tavaly debütált a Formula 2-ben az MP Motorsport színeiben, mindemellett helyt állt a Formula 3-ban is. A Formula–3-ban volt egy hatalmas, és igen emlékezetes csatád a 2017-es Makaói Nagydíjon Habsburg Ferdinánddal, a végén viszont te húztad a rövidebbet. Hogyan emlékszel vissza erre a futamra? Igen, az egy elég kemény verseny volt. Azt azért hozzátenném, hogy a Makaó GP egy tradicionálisnak számító futam, és olyan versenyzők nyertek azon a pályán, mint Ayrton Senna vagy Michael Schumacher. Vagyis ott egy futamgyőzelem szinte egy kisebb világbajnoki trófeának felel meg. Szóval, ezen a futamon én voltam elöl, de a gumijaim már kezdték megadni magukat, Ferdinánd persze hátulról támadt, én pedig megpróbáltam védekezni, amikor pedig az ominózus kanyarhoz érkeztünk, akkor ő túl közel

w w w. w a h r c a r g o . h u

volt, én is és ő is későn fékezett – és végül mindketten a falban kötöttünk ki. Ha hamarabb fékeztem volna, akkor meg tudott volna előzni könnyedén, szóval úgy gondolom, hogy jól döntöttem akkor, hiszen mindent megtettem annak érdekében, hogy a pozíciómat megvédjem. Aztán sajnos egyikünk számára sem sült el jól. Ha lenne arra lehetőség, hogy visszamehess az időben, és megváltoztathass valamit ezen a versenyen, akkor mi lenne az? Úgy gondolom, hogy a baleset előtti kanyarnál nem kellett volna védekeznem, mivel akkor még Ferdinánd nem volt elég közel, illetve más íven is vettem volna azt a kanyart. Ha megnézed az ismétlést, akkor elég egyértelmű. (mosolyog)

A Technikai rovat támogatója


| 87

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Brazíliában egy szimulátorversenyen is tiszteletedet tetted. A szabadidődben is szoktál szimulátorozni? Igen, szoktam! Próbálok erre minél többet rászánni a mindennapokban, mivel úgy vélem, hogy ez csak hozzátesz egy versenyzőhöz, nem pedig elvesz belőle. Azért is fontos, mivel szezon közben egyáltalán nem tudunk tesztelni – ha jól emlékszem, szezon előtt hat alkalmunk van rá, míg év végén három. Ez egyáltalán nem sok. Gondoljunk például a teniszezőkre vagy a focistákra – mindennap van lehetőségük gyakorolni, több órán át. Ők körülbelül háromezerszer érnek valamilyen módon a labdához, míg mi mondhatni semmit se csinálunk. Éppen ezért más utat kell találnunk arra, hogy formában tartsuk magunkat. Mi tudunk gokartozni és szimulátorozni. Ráadásul olyan világot élünk, ahol a technika minden egyes nap fejlődik, éppen ezért rendkívül fontos az, hogy egy versenyző napi szinten szimulátorozzon. Mindemellett persze járunk edzőterembe, ahol nemcsak a testünket, de a reflexeinket is fejlesztjük. Adódik is a kérdés: szerinted milyen jövője lesz a ma még elég megosztó e-sportnak? Szerintem hatalmas jövő áll előtte, hiszen már most is népszerű. Ha belegondolsz, a tíz évvel ezelőtt kiadott szimulátoroknak köze nem volt a valósághoz, míg ma már egy középkategóriás szimulátoron remekül lehet gyakorolni, mivel már

többé-kevésbé vissza tudják adni a valóságot. Ahogy mondtam is az előbb, a technológia rohamosan fejlődik, éppen ezért bőven van lehetőség az e-sportban, még akkor is, ha ma még elég futurisztikusnak hangzik.

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


88 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Brazíliában mekkora motiváció egy fiatal versenyző számára az, hogy a hazája olyan versenyzőket adott az autósportnak, mint például Ayrton Senna? Hatalmas motivációt ad! Tény, hogy Brazíliának a motorsport történelmében külön fejezete van, hiszen rengeteg kiváló pilóta képviselte a hazám színeit. Amikor 2006-ban elkezdtem gokartozni, akkor a legnagyobb motivációt az jelentette számomra, hogy láttam Felipe Massát a Forma 1-ben versenyezni olyan nevek ellen, mint Michael Schumacher vagy Kimi Räikkönen. Ráadásul ott volt a 2008-as világbajnokság szezonzáró futama, ahol pár másodpercig világbajnok volt. Szóval ez nekem mondhatni egy fényesen ragyogó csillag volt az égbolton, amit még akkor is tudtam követni, ha sötétnek láttam mindent. Azonban a 2018-as szezon során előreláthatólag nem lesz brazil pilóta a rajtrácson. Van arra esély, hogy a jövőben te töltsd be ezt az űrt a királykategóriában? Igen, úgy gondolom, hogy elég jó tárgyalási pozícióban vagyunk jelenleg. Az első F2-es szezonom elég biztatóra sikerült, míg a Formula 3-ban szinte mindig elöl voltam – hozzáteszem, hogy az ottani ellenfeleim nagy részének nagy esélye van arra, hogy a DTM-ben vagy akár a Forma–1-ben folytassák a pályafutásukat. ■

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 89

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


90 |

w w w. w a h r c a r g o . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója


| 91

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


92 |

TECHNIKAISPORT

Jordan King menni Amerika! J

Szöveg: Tepliczky Péter Fotók: jordanking42.com

ordan King a 2015-ös és a 2016-os szezon során a Manor harmadik számú pilótája volt, Forma-1-es debütálására pedig a 2016-os Amerikai Nagydíj szabadedzésén került sor. A Manor viszont a tavalyi szezon kezdete előtt nem sokkal csődöt jelentett, ez pedig egyet jelentett azzal is, hogy King Forma-1-es ülés és lehetőségek nélkül maradt. „2016-ban összesen 6 napot töltöttem Forma–1-es autóban – kezdte a Sportime Magazinnak adott interjúját Jordan King. – Elképesztő élmény, illetve előrelépés is volt a karrierem szempontjából. Lehetőségem volt látni azt is, hogy egy Forma–1-es csapat hogyan működik, ráadásul rengeteg ember dolgozik egyetlen autón – minden apró dologra odafigyelnek, még a legkisebb változtatások is számítanak. Rengeteg információval gazdagodik ilyenkor egy Forma–2-es versenyző, amit utána persze tud is hasznosítani. Például hogyan lehet az autót jobban beállítani, vagy hogyan lehet gyorsabban bevenni egy-egy kanyart.”

A 24 éves versenyző 2017-ben is a Formula 2-ben folytatta pályafutását, azonban két év után csapatot váltott, otthagyta a Racing Enigneeringet, és az MP Motorsporthoz szerződött. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint a két csapat között mik a legnagyobb differenciák. „Hatalmas különbségek vannak! A korábbi w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 93

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

csapatom, a Racing Enigneering egy spanyol csapat, és nagyon sajátos módon dolgoznak. Az MP Motorsportnál pedig már egy angol mérnökkel dolgozhattam együtt, és láttam, hogy mennyire máshogy végzi a munkáját. Nyilván van olyan terület, amelyben erősebb, de van olyan is, amelyben gyengébb a csapat. De összességében szerintem jó döntés volt.” Jordan Kingnek a 2017-es év volt a harmadik szezonja az F2-ben – a brit pilóta elárulta nekünk, hogy picit csalódott volt a végeredményt illetően, hiszen a 11. helyen zárt. „A Forma 2-es karrierem alatt viszont voltak győzelmeim, álltam többször is a dobogón, szóval boldog és elégedett vagyok azzal, amit elértem. Remélem, hogy ez a következőkben elég lesz arra, hogy előrébb léphessek!” Az előrelépés pedig azóta megtörtént, hiszen januárban robbant a hír, miszerint az IndyCarban fog versenyezni az Ed Carpenter Racing csapat színeiben. Habár az interjú készítésekor még erről nem volt információnk, azonban arra a kérdésünkre, hogy ha lenne arra lehetősége, hogy valamelyik kategóriában saját csapatot indítson, melyiket választaná, igencsak érdekes választ adott. „Huh, ez egy nehéz kérdés. Kisebb kategóriában gondolkodnék mindenképpen. Talán a Formula 3-at választanám, mivel ott nagyszerű autók vannak, illetve relatívan olcsóbb, mint más formulakategóriák. Jó az ottani autókat vezetni, könnyű rajtuk dolgozni, ráadásul a fejlesztés szempontjából is ideális, rengeteg mérnök szeret ott dolgozni a kihívások miatt.”

A szezonzáró Abu-dzabi futamon rendezték meg az Esport Series döntőjét is – éppen ezért adódott a kérdés, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy szabadidejében mennyit szokott szimulátorozni. „Nincs túl sok időm PlayStationnel játszani, de verseny előtt és után is szoktam szimulátorozni. Ilyenkor amúgy rengeteg tanulságot lehet levonni, mellettem szokott lenni például a mérnököm is, aki segít engem a tanácsaival, hogy mik a jellegzetességei és trükkjei a pályának, vagy hogy milyen beállításokkal érdemes menni. Ez egyébként a pályán mutatott teljesítmény javításában is segít.” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


94 |

TECHNIKAISPORT

Motoros programokkal indul az év! A

ki motorozik, vagy érdeklődik a motorok és motorsport iránt, az tudja, hogy itthon minden évben a Budapest Motor Fesztivállal indul a szezon. Idén a kiállítás február 23-25. között várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az eseményen bemutatásra kerülnek az új, gyári motorok, melyek kiemelt megjelenést kapnak a pavilonon belül egy szalon szerű területen. Itt tekinthetők meg az olyan márkák, mint az Aprilia, Harley-Davidson, Kawasaki, Moto Guzzi, MV Augusta, Piaggio, Suzuki és Vespa, de tárgyalás alatt áll a Honda, Triumph és Yamaha jelenléte is. A szériamotorok mellett a veterán és épített motorok is bemutatkoznak, hiszen 3.000 négyzetméteren kerül megrendezésre a Veterán Motor Kiállítás, mely 300 modellt mutat be, melyek közül több, az Old Motors Garage-nek köszönhetően, meg is vásárolható a Budapest Motor Fesztiválon. A veteránosok egy exkluzív két hengeres Pannónia P20 kiállítással ünneplik a modell 50 éves jubileumát, de sor kerül beszélgetésekre egykori és mai P20 versenyzőkkel, illetve szakmai előadásokra is a Veterán Esték Szabadegyetem jóvoltából. Épített motorokban az EMAT-on, vagyis az Épített Motorok és Autók Találkozóján lesz lehetőségünk gyönyörködni, hiszen a hazai művészek darabjai itt kerülnek kiállításra.

Super EC kategóriában is zajlanak futamok, de itt várja az érdeklődőket a mentőmotorosok és a stunt riderek bemutatója is. Az igazán különleges látványt, pedig a freestyle motocross bemutató nyújtja majd, mivel a show során a motorosok a pavilonon belül ugratva mutatnak be különleges figurákat a levegőben. Részletesebb információkért a programokról, illetve magáról a kiállításról a www.motorshow.hu oldalra érdemes ellátogatni, ahol a belépőjegy is megváltható, mellyel elkerülhető a sorban állás a pénztáraknál. ■

A kiállítás fesztivál jellegét az egész napos motoros programok biztosítják. Ezek a HUNGEXPO C pavilonjában kapnak helyet, itt lesznek megtekinthetők a motoros versenyek, melyből Oldtimer MZ, robogó, Supermoto, Motorcross és

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


A világ előtted van.

BUDAPEST MOTOR FESZTIVÁL 2018-ban ismét önállóan várja a motorosokat Magyarország legnagyobb motoros szezonindító eseménye a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont legnagyobb, A pavilonjában. Igazi motorkiállítás hangulat • Főszerepben az új modellek • Bemutatkoznak a veterán és épített motorok • Felszerelések, kiegészítők és ruházatok

2018. február 23–25.

Színes programok • Motoros bemutatók és versenyek • Motor és quad tesztelés • Használtmotor Vásár Egyidejű rendezvény: Bővebb információ: motorshow.hu www.facebook.com/motorfesztival

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


96 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ugye ezt ÖN sem szeretné?!

FSS – Tűzfaló

Tűzoltási technológia az űrkutatásból! A tűz az autósportban is az ember és a technika legkegyetlenebb ellensége! Nem mindegy milyen eszközökkel, milyen gyorsan és hatékonyan tudunk védekezni ellene! A világon negyedikként nyerte el a Spiller Trade az FSS tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát számos európai országban. Versenyjárművek motor, utas terében vagy akár a feszültség alatt lévő elektromos rendszerében is használható a technológia, mely hatékonyan oltja az olaj, zsír, gáz és üzemanyagtüzeket is. Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű FSS - Tűzfaló tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot.

Fotó: pixabay.com

Az OKF által tesztelt, bevizsgált Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvánnyal rendelkező, kezdeti A ,B ,C tüzek oltására és 100.000 volt-ig elektromos tüzek oltására hatékony eszközök. Versenyjárművekben az ülés alatt vagy a bukócsőre rögzítve könnyen elérhető helyen tartható FSS eszköz biztonságot ad a versenyzők számára, mert az eszközökkel az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén a versenysportban történő felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. A forgalmazó jelenleg is határozottan ajánlja az FSS - Tűzfaló eszközöket az élet és vagyonmentés érdekében. ■

Az FSS - Tűzfaló elérhető a Spiller Trade Kft.-nél

T:+36-30- 400-50-74 , +36-30-88-40-588 info@tuzfalo.hu - www.tuzfalo.com - Facebook: facebook.com/Tűzfaló


98 |

TECHNIKAISPORT

Múlt, jelen, jövő

Szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Haas F1 Team

– exkluzív interjú Günther Steinerrel

A

Haas F1 Team 2016-ban üstökösként robbant be a királykategóriába – nemcsak azért, mert 1980 után ők voltak az első amerikai csapat az F1-ben, hanem azért is, mert már az első futamon megsüvegelendő teljesítményt nyújtottak. A csapatfőnököt, Günther Steinert kérdeztük az elmúlt két évről, a jövőbeli tervekről, és persze arra a kérdésünkre is válaszolt, hogy valóban van-e esély arra, hogy a Ferrari otthagyja a Formula 1-et a 2020-as szezon végén. Abu-Dzabiban vagyunk, a Yas Marina paddockjában. Kimi Räikkönen például – finoman szólva – nincs elragadtatva a pályától, konkrétan az ürülék szinonimájával illette az egyik korábbi interjújában. Önnek mi a véleménye a vonalvezetésről, illetve az előzési lehetőségekről? Nem fogalmaznék úgy, ahogy ő tette. Mindenkinek megvan a maga kedvenc pályája, úgy a pilótáknak, mint a csapat többi tagjának. Úgy gondolom, hogy ez a futam azért is különleges, mert ez az utolsó verseny a szezonban, éppen ezért rengeteg néző látogat ki. Különleges atmoszféra uralkodik ilyenkor. Véleményem szerint maga az esemény rendkívül profin van megszervezve, és a pályával sincs semmi probléma. Nyilván ez nem egy klasszikus, hanem egy új pálya, nem hasonlítható sem Spához, sem pedig Monzához. De ez egy jó pálya, semmi gond nincs vele.

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 99

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Van esetleg olyan pálya, amely az ön szívéhez különösen közel áll? Nem mondhatnám. Igaz, mindig is szerettem Ausztráliát, de nem igazán a pálya miatt, hanem azért, mert ez mindig az új szezon kezdetét jelenti. Ilyenkor mindig reményekkel és vágyakkal, elvárásokkal telve szállunk le a repülőről. Ráadásul ilyenkor mindig a lehető legfrissebbek vagyunk, hiszen több hónapos szünet után – ami amúgy nem telik munka nélkül – térhetünk vissza. Ausztráliával mindig egy új szezon, egy új lehetőség veszi kezdetét. Sokszor hangsúlyozták már, hogy a Haas F1 Team egy nagyon különleges csapat a királykategória paddockjában. Mit gondol, mivel érdemelte ki a csapat ezt a jelzőt? Nem hiszem, hogy mi tényleg annyira különlegesek vagyunk. Igaz, a Formula 1-be egy teljesen más megközelítéssel érkeztünk, mint addig bármelyik csapat. Azt nem tudom, hogy ez most általánosságban jó-e, vagy sem, de abban biztos vagyok, hogy nekünk jó. Több mint 30 év után jöttünk amerikai csapatként az F1-be, és már az első futamunkon sikerült pontot szereznünk, 2016-ban egyik versenyen se lettünk utolsók, ráadásul év végén a nyolcadik helyen zártuk a konstruktőri bajnokságot. Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül jó rajt volt – ennek ellenére nem hiszem azt, hogy mi különlegesek vagyunk, csak dolgozunk, és próbálunk mindent egyszerűsíteni. Talán ez az, ami minket mássá tesz a többi csapathoz képest.

Egy korábbi interjújában említette, hogy ön és a csapat is tisztában volt azzal, hogy a második szezonuk sokkal keményebb lesz, mint az első volt. Mire számít a harmadik Forma-1-es szezonjukban? Nyilván azt szeretnénk, hogy jobb eredményeket érjünk el 2018-ban, viszont mindig nagyon nehéz erről beszélni vagy ebbe belegondolni, mert ilyenkor még nem tudhatod, hogy a többiek mit csinálnak, így mi azt sem tudhatjuk, hogy mire számítsunk. Nyilván szeretnénk előrébb végezni, de ha a többiek is ugyanolyan jó munkát végeznek, mint mi, akkor nem történik előrelépés. Ha például azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy jövőre a Toro Rosso előtt szeretnénk végezni, akkor nem azt kell néznünk, hogyan teljesítettek 2017-ben, hanem azt, hogy mit hoznak össze 2018-ra. De ezt mi most nyilván nem tudhatjuk. De az is előfordulhat, hogy akik most mögöttünk vannak, ők jobb munkát végeznek majd nálunk, így akkor mi értelemszerűen hátraesünk. Ez is benne van a pakliban. Viszont az mellettünk szól, hogy viszonylag hamar elkezdtünk dolgozni a ’18-as autónkon, szóval remélem, hogy jó úton haladunk, és előrébb kerülünk majd a rajtrácson. Viszont semmi sem garantálja azt, hogy ez így lesz, én magam sem tudom. Ez az, amit remélek és szeretnék. De nyilván többet tudunk majd Ausztráliában. Azt is említette korábban, hogy a 2017-es szezon során a legnagyobb kihívást az jelentette a Haas számára, hogy a csapaton belül mindent optimalizáljanak, és kiküszöböl-

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


100 |

TECHNIKAISPORT

jék a gyenge pontokat. Milyen kihívásokra számít a 2018-as szezont illetően? Nagyjából ugyanilyenekre, azzal a különbséggel, hogy az elmúlt két évben teljesen új autót kellett építenünk, míg 2018-ra elég fejleszteni a meglévőt, és kijavítani a hibáinkat. Nyilván vannak változások, de nem olyan mértékűek, ami miatt teljesen új autót kellene összeraknunk. A legnagyobb kihívást a következő szezonban talán az új abroncsok jelentik majd – ebben amúgy is fejlődnünk kell, jobban meg szeretnénk érteni az abroncsok működését.

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Ferrari ismét befenyítette az FIA-t és a Liberty Mediát azzal, hogy elhagyja a Forma–1-et 2020 után, ha valóban bevezetik az új motorszabályokat. A Haas a Ferrarival szoros üzleti és partneri kapcsolatban áll, hiszen az olasz gyártó biztosítja önöknek az erőforrásokat is. Ettől függetlenül mennyire ért vagy nem ért egyet Sergio Marchionne érveivel? Ebben a kérdésben inkább magát Marchionne urat kellene faggatni. Nehéz erre bármit is mondanom, hiszen nem látok a fejükbe, hogy mit miért tesznek, és mit gondolnak igazából. Azonban úgy gondolom, hogy a Ferrari nem fog kilépni az F1-ből, hiszen ez egy olyan lépés lenne, amit senki, egyik fél sem akar. Ez egy olyan dolog, amiben a Ferrarinak és a Liberty Mediának együtt, közösen kell dűlőre jutniuk. Mi, a többiek csak spekulálni tudunk, nem tudjuk, hogy valójában mi folyik a tárgyalóasztalnál. De az én véleményem az, hogy se a Ferrari, sem pedig a Liberty nem szeretné azt, hogy ez megtörténjen, és azon lesznek, hogy egy olyan megoldást találjanak, amely mindkettőjüknek megfelelő. ■

A Technikai rovat támogatója


| 101

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Professzionális automata tűzoltó rendszerek és eszközök az élet és vagyon mentés érdekében! Költséghatékony, könnyen szerelhető, egyszerűen kezelhető, nagy hatásfokú oltóképesség, visszamaradó szennyezőanyagok nélküli tűzoltás. Egészségre és környezetre ártalmatlan oltóanyaggal! Járműipari, hajóipari, alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző

és oltó berendezések, Épületek, gépészet, informatikai alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző és oltó berendezések. OKF engedéllyel, UL, CEN-TR, ISO szabványoknak megfelelő tűzoltó generátorok, automata oltórendszerek.

SPILLER AUTÓ KFT.

w w w. w a h r c a r g o . h u

Tel: +36 30 400 50 74 • +36 30 88 40 588 • E-mail: spillerauto@gmail.com • www.tuzoltas.hu


102 |

TECHNIKAISPORT

F1 – Ráncfelvarrás amerikai módra

Szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Formula–1, Mercedes AMG F1 Team

A

szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj végén rántotta le a leplet a Liberty Media a Formula–1 új logójáról, ami egyben egy korszak, a Bernie Ecclestone-éra végét is jelenti. De hogy ez mit is jelent pontosan? A következőkben erre próbálunk meg választ találni. Érdekesség, hogy a királykategória egészen pontosan 23 év után döntött a logóváltás mellett. „Amikor beszélgettünk a rajongókkal arról, hogy szerintük mi teszi a Formula 1-et csodálatossá, akkor az emberek leggyakrabban azt hangsúlyozták ki, hogy az F1-et az igazi, izgalmas, kiszámíthatatlan és felfoghatatlan gyorsasága teszi páratlanná. A válaszok a versenyzésről szóltak. Azonban az F1 az utóbbi években egy áthatolhatatlan burkot növesztett maga köré. Éppen ezért nyilvánvaló volt számunkra, hogy a márka alapjait újjá kell építenünk” – nyilatkozta Ellie Norman, aki augusztusban vette kezébe a Forma–1 marketingjét. Mielőtt a nagy nyilvánosság előtt leleplezték volna az új logót, a Liberty Media vezetősége külön sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak, amelyen a

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 103

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Sportime Magazin is részt vett. A Formula 1 kereskedelmi műveleteinek vezetője, Sean Bratches például elárulta azt is az eseményen, hogy miután átvették Ecclestone-tól a Forma–1 irányítását, szinte mindent újra kellett építeniük. Bratches elmondása szerint nem volt külön PRvagy merchandise osztály, ebből adódóan Ellie Norman a királykategória első marketingigazgatója – és ez azért is nagy szó, mert egy hölgyről van szó. A Virgin Mediától átcsábított szakember érkezése egyébként egy újabb jelzés lehet arra, hogy az amerikaiak nem kérnek Ecclestone korábbi vezetési stílusából, amelyhez olykor-olykor hozzátartozott a szexizmus is. A brit milliárdosnak korábban ugyanis voltak olyan állításai, hogy szerinte a nők alkalmatlanok az F1-re. Bratches azt is hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a korábbi logó szerinte több sebből is vérzett: például meglátása szerint sokan nem vették észre, hogy a fekete „F” betű és a piros minta között egy 1-es rajzolódik ki, valamint a kreatív osztály nem volt oda a nagy űrért, ami a fehér egyes miatt keletkezett. A szakember elmondta, hogy sokkal letisztultabb dizájnra volt szükségük ahhoz, hogy a digitális platformokon és a közösségi médiában újra tudják építeni a

megjelenésüket, illetve a merchandise szempontjából is kiemelkedő szerepet játszik az új arculat – hogy miként, az majd úgyis csak márciusban derül ki. A bejelentés után nem volt felhőtlen örömujjongás a szurkolók részéről. Azonban erre számítani is lehetett, hiszen minden világmárka esetében az úgynevezett „fogyasztók” negatívan szoktak reagálni az arculatváltásra, mivel időre van szükségük ahhoz, hogy megszokják az újat – ez volt például a Coca-Cola esetében is, ahol szintén a digitális felületek miatt volt elsősorban szükség az arculat újragondolására. Mindemellett a Liberty Media azt a Bernie Ecclestone-t fosztotta meg a hatalmától, aki tulajdonképpen naggyá tette a királykategóriát – ezt pedig a legtöbb szurkolónak rendkívül nehéz megemésztenie, különösen azoknak, akik már hosszú évek óta figyelmesen követik a sportot. Ráadásul rátesz erre egy lapáttal

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


104 |

TECHNIKAISPORT

az a tény, hogy Ecclestone sokáig szinte leválthatatlannak tűnt, erre utalt a beceneve is, hiszen szokás volt rá úgy hivatkozni, mint „az F1 mindenható ura”. Azonban az arculatváltás itt nem áll meg, hiszen rengeteg terv van a jövőre nézve is, amik nagy részére majd úgyis a szezonkezdetkor derül fény, azonban a sajtótájékoztatón a Liberty Media képviselői annyit elárultak, hogy legfőbb céljuk az, hogy a sportot közelebb hozzák a szurkolókhoz, valamint a tervek szerint minden versenyen a helyszínhez köthető merchandise lesz majd kapható – erre pedig a korábbiakban az F1 történetében soha nem volt példa.

A számok a Liberty Mediát igazolják Az amerikai vezetés lehet szimpatikus, vagy sem, úgy tűnik, hogy a Liberty végre kezdi visszaterelni arra az útra az F1-et, ahova tényleg méltó: a 2017-es adatok szerint a szezon során 8%-kal nőtt az F1 jegyeladásainak száma, ami egész pontosan azt jelenti, hogy a tavalyi húsz futam során 4 071 400 néző látogatott ki a futamokra. A legnagyobb növekedést az Azerbajdzsáni, az Osztrák és az Olasz Nagydíj produkálta, de mi, magyarok se szomorkodhatunk, ugyanis tavaly 11,6%-kal több néző volt kíváncsi élőben a Forma–1re a Hungaroringen, mint egy évvel korábban.

w w w. w a h r c a r g o . h u

Azonban a digitális média területén is növekedést produkáltak, ugyanis a tavalyi évben 6,2%-kal többen voltak a futamokra kíváncsiak a top 20-as piacon (ide tartozik Ausztria, Ausztrália, Brazília, Belgium, Kanada, Kína, Dánia, Franciaország, Finnország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok), mint 2016-ban. Ez egész pontosan 1,4 milliárd össznézőszámot jelent a képernyők előtt. A Formula 1 népszerűsége a közösségi médiában is rohamosan nőtt, fejlődésben pedig olyan márkákat előzött meg, mint az Adidas, a Puma, a Nike, az NFL, az NBA vagy a NASCAR. Plusz a statisztikákból az is kiderül, hogy a tartalmakat a követők nem csak végigpörgetik, ugyanis 390 millió percet töltöttek el a videók vagy a posztok, cikkek megtekintésével. Bernie Ecclestone tavaly ott szúrt oda az új tulajdonosoknak, ahol csak tudott. Az egyik legidézettebb mondata a 2017-es év során az volt, hogy „a Forma–1 olyan lett, mint a Starbucks”, illetve nyilatkozataiban azt is többször elmondta, hogy nem hisz a közösségi média erejében és, az F1-hez nem is illik az e fajta közvetlen kommunikáció. A számok – legalábbis jelenleg – nem a legendás üzletember szavait támasztják alá. ■

A Technikai rovat támogatója


| 105

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


106 |

TECHNIKAISPORT

FORDulatos családi szilveszter

A

2017-es, 19. Szilveszter Rallyn egy különleges felállással ünnepelt egy húszéves jubileumot a JLG Motorsport. A csapat a CEZ Rally-bajnok és magyar bajnoki ezüstérmes Hadik András csapatának két Ford Fiesta R5-ösével vágott neki az év végi versenynek. Ráadásul a Hungaroringen és környékén megrendezett futamon először versenyzett egy igazi hazai ralibajnok a JLG Motorsport színeiben Somogyi Pál személyében. A JLG Motorsport alapítójának, Jedlóczky Lacinak régi vágya volt, hogy egyszer egy aktuális top kategóriás versenyautóval állhasson rajthoz imádott szakágában. Az idei év több szempontból

is alkalmas volt erre. Laci ugyanis húsz évig koptatta rendszeresen főleg a ralipályákat, valamint ebben az évben jött el az ideje, hogy év elején komolyan átadja a stafétabotot nevelt fiának, Márknak, aki már többször is bizonyította egészen kiemelkedő tehetségét imádott sportágukban. Így jött az ötlet, hogy az egész család pattanjon versenyautóba a 2017-es Szilveszter Rallyn. Méghozzá nem is akármilyenbe, hanem a fent említett két R5-ös versenygépbe. Míg Laci párja, Melinda megszokott navigálásával az abszolút örömautózást tűzte ki célul, addig szeretett fiuk, Márk első igazán komoly raliversenyén ebben a szakágban is szerette volna letenni a névjegyét egy jó eredménnyel. Ehhez a csapat a sportág egyik legtapasztaltabb navigátorát, Somogyi Pált hívta segítségül. Mondhatjuk, hogy mindkét célkitűzés maradéktalanul sikerült. Lacinak sokat kellett barátkoznia a top autóval, valamint persze igyekezett is vigyázni a drága technikára, de a Hungaroring belső gyorsasági szakaszán a széles versenypályán viszont – a maximális élvezet jegyében – csak kilinccsel előre autózott minden körben.

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 107

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Márk viszont nagyon hamar letegeződött kis pályafutása eddigi legjobb versenyautójával, és tapasztalt navigátorával folyamatosan gyorsulva építették fel a versenyt. Ez az építkezés végül az utolsó gyorsaságin egy abszolút ötödik leggyorsabb időhöz és a verseny abszolút hatodik helyéhez volt elég, amivel bizony több komoly bajnokot és évtizedes tapasztalattal rendelkező versenyzőt is maga mögé utasított az eredménylistán élete első R5-ös versenyautóval teljesített futamán. Nem csoda, hogy kimondottan lelkesen nyilatkozott erről a verseny után: „Erre a versenyre nem igazán készültem korábban, nem volt tervben, hogy indulunk rajta. Aztán szinte megint az utolsó pillanatban derült ki, hogy mégiscsak rajthoz állhatok. De hogy milyen autóval, az a szokáshoz híven nagyon képlékeny volt, de a szüleimet ismerve kicsit bíztam benne, hogy most is meglepnek. Amúgy általában szinte teljesen mindegy milyen autóba tudok beülni, a lényeg, hogy versenyezhessek, amikor és amennyit csak lehet! Már annak is nagyon örültem, amikor a szüleim elmondták, hogy ők milyen autóval indulnak majd. Amikor megtudtam, hogy ez egy Ford Fiesta R5-ös lesz, tényleg nagyon örültem neki, hogy végre egy ilyen top autóba ülhetnek, ami régi nagy vágyuk volt! Aztán jött számomra az igazi csavar talán egy kisebb sokk formájában, amikor elmondták, hogy én is egy ugyanilyen top álomautóval indulhatok majd ezen a

versenyen! Először fel sem fogtam napokig, de talán még így a verseny után, most sem egészen! Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen autóba ülhetek, és ehhez még egy óriási meglepetés volt, hogy egy nagyon tapasztalt navigátorral fogok rajthoz állni! Somogyi Palival, akit nagyon tisztelek, és már nagyon sok mindenre megtanított a pályafelírásnál, meg úgy egyáltalán, hogy hogyan kell egy versenyt belülről felépíteni. Nagyon nagy

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


108 |

TECHNIKAISPORT

élmény volt vele versenyezni, és óriási köszönet jár neki is! A versenyig aludni is alig bírtam, rengeteg videót megnéztem az autóról, hogyan működik, és hogyan kezelik. A verseny szerdai napján, amikor a Hungaroring parkolójában megláttam a JLG-s színekbe felöltöztetett kocsit, szívem szerint csak ölelgettem és puszilgattam volna. Nagyon boldog voltam! Elsőre Hadik András mellé ültem be a jobb oldalra, ő mutatta be a kocsi sajátosságait, és számomra rengeteg új dolgot, hogyan kell rajtolni, melyik gomb micsoda, egyáltalán hogyan kell kezelni az autót. Őszinte leszek: amikor Bandi rajtolt velem egyet, én ott először nagyon elgondolkodtam azon, hogy én ezzel hogyan fogok menni, hogyan fogok ezzel a technikával megbirkózni. Egy kicsit féltem, de aztán a teszten Pali folyamatosan segített. Nagyon feszült voltam, de ő mindig megnevettetett, nagyon jó érzékkel oldotta a hangulatot, növelte a bizalmamat. Az első méterek az autóval tényleg álomszerűek voltak! Megbeszéltük, hogy az aljáról óvatosan kezdjük, de bevallom, semmi közöm nem volt hozzá, még az első lassító féktávján minimum hatszor adtam gázt, hogy odaérjünk. De körről körre egyre jobbak voltak az érzések, egyre jobban kezdtem érezni az autót, és a teszt végén szerencsére mindenki meg volt elégedve. Az ez első gyorsasági egy tapogatózó kör volt, mivel az esős időjárás sem kedvezett nekem, és új volt minden: a kocsi, a pálya és a navigátor. A gyors végén úgy jöttem le, hogy Jézusom, még így is mit tud ez a kocsi! Itt egy abszolút tizenegyedik helyre voltam elég, ami, lássunk be, egy ilyen autóval kevés, de elsőre elégedettek voltunk ezzel. w w w. w a h r c a r g o . h u

A következő gyorson már próbáltuk kicsit tovább engedni, de ezt valahogy nem éreztem igazából, itt egy abszolút tizenhatodik helyre volt elég a tempó. A pénteki napon a ring külsővel kezdtünk, amin sok a tempós rész, ezt nagyon vártam! Itt már egy esti pályabejárás-videót megnézve megbeszéltük, miben kell változtatnom, és itt már egy érzésre is nagyon jót tudtunk menni. Jött a belső pálya, ami igazából az én világom, mivel imádom a szűk pályarészeket, itt javítottunk az időn elég sokat az előző naphoz képest. Aztán következett az utolsó ring külső-belső, ahol annak már nem örültem, hogy tudtam, ha ez után kiszállok a kocsiból, már vége lesz a versenynek. Elrajtoltunk, nagyon jól éreztem már az egész közeget, mondhatom, hogy itt már teljesen megbarátkoztunk az autóval. Végül jött a ring belső, amivel úgy voltam, hogy itt meg kell mutatni a nagyoknak, hogy itt is van helyem az élmezőnyben, de persze a fő cél az volt, hogy azért a kocsi épségben a célban legyen! Ez sikerült is, és egy olyan pluszeredményt is tudtunk hozni, hogy a gyorsaságin az abszolút ötödik és végül a verseny abszolút hatodik helyét sikerült elérni! Fantasztikus érzés volt az imádott családi szakágunkban így versenyezni! Őszintén köszönöm a szüleimnek a lehetőséget, hogy rám bíztak egy ilyen komoly versenyautót! Nagy köszönet jár Hadik Andrásnak, hogy megbízott bennem, és mindenben segített! Óriási köszönet a Hadik Rally szerelőinek, hogy hibátlan volt az autó, a szeretteimnek, akik kint voltak, szurkoltak, támogattak, és minden más csapattagnak, aki segített, hogy ezt az újabb különleges autósportélményt megélhessem!” ■

A Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 109

Sprinkler csőhálózatok egyedülállóan magas minőségben

www.ferronet.hu Ferro-Net Ipari és Kereskedelmi Kft.  Székhelyünk: 2330 Dunaharaszti, Kodály Zoltán u. 16/a  Telefon: 06-24-531-780  06-24-531-781  Fax: 06-24-370-254  Mobil: 06-30-268-1051  E-Mail: ferronet@ferronet.hu w w w. w a h r c a r g o . h u A Technikai rovat támogatója


110 |

EURO SPORT MÉDIA

E-sport

Magyarországra is betör az e-sport-őrület!

T

öbb millió néző, magas összdíjazás, vidámság és dráma – ez jellemzi az e-sportok világát, mely hatalmas és egyre növekszik. Bár sokan vitatkoznak rajta, lehet-e valódi sportnak nevezni azt, hogy a videojátékozást professzionális szinten űzik, az tagadhatatlan, hogy az e-sport döbbenetesen nagy iparággá nőtte ki magát az évek során. Igaz, egyelőre főleg külföldön… A videojátékok feltűnése után nem kellett sokat várni arra, hogy az emberek ebben is a versengést kezdjék el keresni. A kaliforniai Stanford Egyetem diákjai 1972-ben a Steve Russell által alkotott Spacewar! nevű űrharcszimulátorban küzdhettek meg egymással a fődíjért, ami nem volt más, mint egy egyéves előfizetés a Rolling Stone magazinra – olvasható a visszaemlékezés a gamestar.hu-n. Külföldön ma már újságírók szakosodnak a témára, a nagyobb bajnokságok előtt stúdióműsor keretében szakértők beszélgetnek az indulókról, és profi kommentátorok közvetítik a meccseket. A szerény kezdetekhez képest mára nagyon jó minőségű produkciókat láthatnak a rajongók. Sok sportcsatorna kínálatába is bekerültek az e-sport játékok, számos példa volt már arra, hogy a nézők nemcsak az interneten, hanem a tévéképernyőkön keresztül is szurkolhattak kedvenc csapatuknak. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 111

EURO SPORT MÉDIA

Az e-sportok népszerűségéhez nagyban hozzájárult az online streamingszolgáltatások feltűnése is. Napi szinten videósok ezrei közvetítik játékukat több millió nézőnek élőben, de az érdeklődők az erre kialakított weboldalakon is nyomon követhetik a nagyobb e-sportrendezvényeket.

MAGYARORSZÁGON IS MEGJELENT Ennek köszönhetően mára már vannak, akik professzionális szinten űzik az e-sportot, tehát nemcsak hogy pénzt kapnak azért, hogy játszanak, hanem teljes egészében ebből is élnek. Magyarországon az MTK-nak már van e-sport-szakosztálya, de információink szerint más hazai klubok is kacérkodnak a gondolattal, hogy kövessék a kék-fehér klub lépését. Az e-sport hosszú utat tett meg a magazinelőfizetéstől a milliós pénzjutalmakig, és még koránt sem ért véget a kaland. Egyre több játékfejlesztő száll be az iparágba, saját eseményeket szerveznek, és évről évre jelennek meg az újabb kompetitív játékok a már így is telített piacon. Sok új játékban már inkább a többjátékos mód kerül előtérbe, és néhánynak már sikerült is népszerűvé válnia. Még mindig sokan kétkedve fogadják az iparág jelenlétét, és még a játékosok között is vannak olyanok, akik nem nagyon barátkoztak meg az e-sport fogalmával, illetve annak sporttá válásával. A magyar kormány támogatja az e-sport ilyen

Pixelben Lélek

Bányai Fanni, az ELTE Pszichológia Doktori Iskolájának PhD-hallgatója több cikket is publikált már az e-sporttal kapcsolatban. Kutatási területe az egészséges és problémás videojáték-használat feltárása, a videojátékokban elsajátított képességek valóságban történő pozitív felhasználása. Ezenkívül a Pixelben Lélek blog szerzőjeként saját videojátékos kutatásairól és kedvenc játékairól ír pszichológiai megközelítésből.

elismerését, és a visegrádi együttműködés elmélyítése érdekében jelentős összeggel támogatja is egy V4-es e-sport-bajnokság rendezését, amelyen értelemszerűen a visegrádi országok, azaz Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország csapatai vesznek részt. A Budapesten megrendezésre kerülő verseny neve nagyon is találó: V4 Future Sports Festival. A napokban be is jelentették a négy játékot (sportágat?), amelyben indulni lehet. League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, FIFA 2018 és a Clash Royale. Az e-sport népszerűségéről annyit, hogy a legutóbbi sajtótájékoztatón Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok úszónk is részt vett. Azaz most már hazánkban is erős lett a támogatottsága annak, hogy rendezzünk egy olyan eseményt, amely külföldön már rendre megtölti az arénákat. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

EURO SPORT MÉDIA

WTCC

Teljes szezon a legjobbak között – 19 évesen

K

étszeres magyar bajnok, sokak szerint Michelisz Norbert egyik potenciális örököse lehet, és még nincs 20 éves. Nagy Dániel, a Zengő Motorsport pilótája első teljes szezonját teljesítette a túraautó-világbajnokságban, a WTCC-ben.

Nagy Dániel sokáig a futballban képzelte el a jövőjét. Csakúgy, mint a bátyja, a vízilabda-válogatott Nagy Viktor, kapusként űzte a sportágát, és bár a testfelépítése, magassága inkább illett a labdarúgáshoz, végül az autóban kötött ki. Ahogy sokan, ő is szimulátoros versenyekkel kezdte, és a szüleinek (akik szintén autóversenyzők voltak) hála, sikerült magasabb szintre jutnia. Miután Magyarországon több sikert is elért, 2017-ben már a második szezonját fejezte be a WTCC-ben.

Az év elején Marrákesben erős tempót autózott a régi technikával, megfutotta a leggyorsabb kört a nyitófutamon, míg Monzában végül összejött a pontszerzés. Ez után azonban a meglévő szabályzat miatt komoly büntetősúllyal pakolták meg az autóját, mert nem tettek különbséget a 2017-es és a két évvel idősebb Hondák között. Ezzel a technikával nehéz volt feljönnie a mezőny hátsó harmadából, de a panaszkodás helyett inkább a pozitívumokra koncentrált.

„Tavalyelőtt fél évet ki kellett hagynom, mert nem készült el időben a motor az autómhoz, a 2017-es évem viszont teljes lett, minden versenyen rajthoz tudtam állni, igaz, rengeteg problémával küszködtem – mondta Nagy Dániel. – A szezon elején 2015-ös autóval indultam, amely több nehézséget is hordozott magával.”

„Nem ezzel foglalkoztam, hanem azzal, milyen szerencsés vagyok, hogy ilyen fiatalon tagja lehetek egy ilyen mezőnynek, hétről hétre versenyezhetek. Ha három éve megkérdezték, mi a célom, azt mondtam, ha egy WTCC-autó közelébe juthatok, már boldog lennék, ehhez képest már a második szezonomat fejeztem be tizenkilenc évesen. Mivel

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 113

EURO SPORT MÉDIA

ezt a helyzetet a helyén tudtam kezelni, a motivációmmal sem volt gond.”

SIKEREK A NEHÉZSÉGEK ELLENÉRE A szezon második felében, az argentin futamtól már a papíron új, 2017-es autóval versenyzett, ami az egyenesekben jobban teljesített, a kanyarokban azonban sok nehézséget okozott, így nem volt könnyű feladat az átállás. „Nagy meglepetésként ért az új autó viselkedése, főleg a tempósabb kanyarokban, szinte vezethetetlen volt. Nyilván ezt nem hagytuk annyiban, és kiderült, hogy bár valóban volt néhány fejlesztés az autóban, az messze nem volt egyenlő a gyári járművekével. Az év végéig küzdöttünk ezzel a problémával, és nem sokat sikerült előre lépnünk.” „Ennek ellenére voltak sikeresen záródó futamok a szezon második fele során. Igaz, egy kis égi segítség is kellett hozzá, hiszen a kiugró eredmények rendre az esővel érkeztek. Esőben teljesen más vezetéstechnikára van szükség, illetve a technikai különbségekből adódó hátrányokat is könnyebb ledolgozni, hiszen sokkal nagyobb hangsúly van ilyenkor a pilóta képességein. Például Kínában a tizenharmadik helyről sikerült feljönni a nyolcadikra, amivel megszereztem a Zengő Motorsport elmúlt két évének legerősebb helyezését, a futam során a legjobb hondás tempó is az enyém volt. Euforikus érzés volt.”

A következő idény jelentős változásokat hoz. Egyesül a világ két vezető nemzetközi túraautósorozata, a WTCC és a TCR, és jövőre WTCR néven indítják. A szériának tíz állomása lesz, és kettő helyett három verseny lesz egy-egy hétvégén. Nem lesz gyárilag támogatott autó, amíg tavaly volt olyan, hogy ugyanúgy nézett ki két autó, de az egyik többet tudott, mint a másik, ez idén eltűnik. „Konkrétumot egyelőre nem tudok a jövőmet illetően, rengeteg tárgyaláson vagyunk már túl, de lesz több a továbbiakban is. Még nincs biztos információm arról, hogy melyik sorozatban indulok.” ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

w w w. w a h r c a r g o . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója


| 115

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


116 |

EURO SPORT MÉDIA

Egészség

A futás trendi! Á

ltalánosan elmondható, hogy a futás globális jelenség. Nem véletlen, hiszen a „láb mindig kéznél van”, nagy részben ösztönös mozgásforma, a terepviszonyok és az időjárási viszonyok széles skáláján űzhető, kevés eszközigénnyel és majdnem garantált endorfintermeléssel. Utóbbinak jelentős szerepe van a mai „rohanó” társadalom önterápiájában, lelki harmóniakeresésében. A trendi szónak van egy pejoratív felhangja, ám mint minden jelenségnek, vannak pozitív példái is. Az a kijelentés, hogy a „futás divat lett” vagy a „futás trendi”, minden szempontból pozitív kicsengésű. Jellemzően a 25 év feletti korosztály kezdi el a futást rendszeresen űzni. Hogy miért? A futáshoz kell egy értelmi és érzelmi igény. Igény arra, hogy magunkkal foglalkozzunk. Hogy a saját gondolataink uralják az érzékeinket, és ne a környezet impulzusai. Merni magunkkal szembesülni, eljutni arra a pontra, hogy az egy-két óra magunkkal töltött idő nem unalmas! Ennek ugyanakkor közösségformáló ereje is van. Hasonló érdeklődésű emberek egy csoportba gyűlnek. Társasági eseménnyé válik, ami csodálatos eleme az aktív sportnak, ha nem élsportolókról beszélünk. A közösségeken belül pedig kialakul az egymás segítése, a tapasztalatcserék, akár magasabb, szakmai szinten is: piac teremtődött a korábban csak kifejezetten a konditermi személyi edzői segítségre.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

CSATLAKOZZ Ha kedved támadt a futócsapathoz csatlakozni, kövesd a Polar közösségi felületeit!

www.facebook.com/polarkozosseg www.instagram.com/polarfutoklub

AZ UTCA HÔSEI A futás a közösségi hálókat is benépesítette. Csodálatos természeti fotókkal, motivációs tanácsokkal, tippekkel, azaz tartalommal tölti meg a sokszor üres posztokat. Begyűrűzik „az utca hőse” alakja, példaképek születnek, akik nagykövetekké válnak, akik zászlajukra tűzik a futás élményének és


| 117

EURO SPORT MÉDIA

szeretetének megosztását. A sportmárkák jó ügyért támogatják az eseményeket, egyesületeket, versenyeket. A futás gyönyörködtet, kiviszi a városi és konformista embert a neonból, az iroda, a lakás és az edzőterem falai közül. Segít felfedezni a természetet, a lakókörnyezetet, a város rejtett zugait. A futás kielégíti a mai világra oly jellemző technikai igényeket, a kütyüzés szerelmeseit. Végtelenségig elemezni lehet az adott edzést, a fejlődésgörbét, a pulzust, számolhatjuk a bevitt és elégetett kalóriákat, precíziósan megtervezhetjük a frissítést, és még sorolhatnánk. Ugyanakkor az érzékeket is fejleszti. Ha néha-néha otthon hagyjuk az okos műszereket, segít megismerni a testünk jeleit. A futás sikert hoz, de segít elfogadni a kudarcokat. Segít célokat kitűzni, és abszolút mértékben képes a teljesítményt mérni. Itt nincs kamu. A futás színt visz a divatba. Az emberek téli napokon is színes technikai ruhákat viselnek, nincs túl színes futóruha vagy futóösszeállítás. A szín pedig vidámságot hoz a szürke hétköznapokba is. Paradox módon a futás a monotóniájával együtt színt visz a mindennapok monotóniájába. Bár minden olyan dolog, ami csupa pozitív dolgot hordoz magában, trendi lenne! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


118 |

EURO SPORT MÉDIA

VÍZILABDA

Gangl Edina:

Bulik helyett Európa-bajnoki cím

A

Jövőt Építők Generációja egyesület sportszekciója interjúkat készít sikeres sportolókkal, hogy kiderítsék: mi kell a sikeres és elismert pályafutáshoz? A sorozat legújabb beszélgetésében Gangl Edina, az UVSE Európa-bajnok vízilabdakapusa szólalt meg. Gangl Edináról nem mondhatnánk, hogy a nagyképűség jellemzi. Amikor a 27 éves kapussal beszélgettünk, és sétáltunk be a Hajós Alfréd Uszodában az interjú helyszínére, az Európa-bajnok sportoló minden szembejövő fiatal sportolónak előre köszönt. Gangl nem az a típus, aki minden héten a bulvárújságok címlapján szerepel, még akkor sem, ha a párja is híresség; Molnár Mátyás, az M4 Sport riportere. „Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor voltam bulizni, ám emellett mindig nagyon jól éreztem magam az egyetemi évek alatt, mert a barátaimmal megtaláltuk a módját, hogy nyugiban összeüljünk és együtt legyünk – mondta Gangl Edina. – Sokszor volt, hogy inkább átjöttek

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

hozzám, és beszélgettünk egy jót, mint hogy elmentünk volna valahova. Mindenben támogattak.” A válogatott első számú kapusa úgy véli, áldozatokat mindennap kell hozni. Amikor az interjú készült, kisebb betegséggel küzdött, de úgy érezte, ha az este folyamán jobban lesz, és mégis kihagyta


| 119

EURO SPORT MÉDIA

az edzést, lelkiismeret-furdalása lesz. Kiegyensúlyozott típusnak vallja magát, eddig csak egyszer került jelentősebb gödörbe. „A 2016-os riói olimpia kudarc volt, mert úgy éreztem, az a stabilitás, amit a csapattársaimnak szoktam adni, nem volt meg. Ez idegen helyzet volt a számomra, nem tudtam kezelni, nem tudtam kijönni a gödörből, nem teljesítettem elég jól. Úgy érzem, ez az egy rossz világeseményem volt, de én olyan vagyok, hogy kudarcnak élem meg azt is, ha nekem jól megy, mégis kikapunk.” „Hála istennek, általában könnyen tudom kezelni ezeket a helyzeteket, talán az olimpia utáni időszak volt az, ami hosszabb ideig tartott. Drámai körülmények vezettek oda, hogy elszalasszunk egy történelmi pillanatot, és meglegyen a női vízilabdázás első olimpiai érme. Ki tudja, lesz-e még ilyen pillanatunk… Emiatt volt nagyon fájó, hónapokig kísértett. Aztán az év elején sírtam egy jót – pedig nem vagyok az a sírós típus –, utána pedig kiment belőlem minden feszültség, és feljavult a teljesítményem.”

CSOKI A TÉT! Gangl Edina nem szereti, ha egy feladatnak nincs tétje, ezért az edzéseken úgy ösztönzik egymást a társaival, hogy csokival jutalmazzák a legjobban teljesítőt. A posztját önmagában kihívásnak tartja, úgy véli, mivel a kapus az utolsó mentsvár, különleges személyiség kell hozzá. Sok jó tanácsot kapott Nagy Viktortól, a férfiválogatott kapusától, de nem csak vízilabdázóktól igyekszik tanulni.

A Jövôt Építôk Generációja

A Jövőt Építők Generációja olyan motivált fiatalok társasága, akik missziójuknak érzik, hogy jobbá tegyék a jövőt. A röviden JÉG nevet viselő egyesület célja, hogy megváltoztassa a fiatal generáció gondolkodásmódját, valamint hogy megmutassa, személyes boldogságunk alapja nem más, mint az álmaink követése.

valósítani. Bár a sportág mellé szorosan kapcsolódó „korai kelés hideg vízzel” párost még nem tudta megszeretni, tudja, megéri a sok befektetett munka – mert a siker számára a visszaigazolás arra, hogy jól végezte el a dolgát. ■

„Rengeteg sikeres sportág van Magyarországon, és jó nézni mások sikerét is. Bálványimádás nincs, tisztelet van. Szeretek sportot nézni, szurkolni másoknak, és szeretek megnézni olyan videókat is, amelyekből tudok tanulni és beépíteni a saját játékomba. Nem is feltétlenül vízilabdára gondolok, más sportágak legjobbjaitól is tudok tanulni. Megnézem, milyen emberek, hogyan építik fel magukat, hogyan készülnek a meccsekre – ezek nekem is hasznosak lehetnek!” Gangl Edina elárulta azt is, a saját céljai motiválják a leginkább, ha egyszer kitűz valamit maga elé, mindent megtesz, hogy meg tudja támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

EURO SPORT MÉDIA

A felvidéki Kurucz Klaudia lett 2017 szupermodellje

K

urucz Klaudia újabb versenyt nyert az év végén. A Felvidék Szépe 2017-es győztese ezúttal a Budapesten rendezett Supermodel of the Year modellfelfedező versenyén érte el az első helyet.

lett, akinek a szalagot a tavalyi győztes Huszár Fanni adta át. „Nagyon boldog vagyok, hogy én lettem a győztes! Hogy mi kellett a sikerhez? Fegyelmezettség, pontosság és odafigyelés – mondta Kurucz Klaudia. – Ez nem egy szokványos verseny, itt a finálé arról szólt, hogy több divatmárka ruháit kellett viselnünk, és megmutatnunk egy divatbemutató keretein belül, hogy rátermettek vagyunk arra, hogy felkaroljanak.” „A megmérettetésen a modellvilágot megismerni vágyó, a jövőjüket a szépségiparban elképzelő lányok mérik össze a tudásukat – mondta Marek Zoltán, a verseny egyik tulajdonosa. – A célunk az, hogy segítsük elindítani a modellszakmában a rátermett lányokat.” A hölgyek a táborban fotózáson és sminktanácsadáson is részt vettek. Természetesen az ilyenkor elengedhetetlen sport- és életmód-tanácsadás sem hiányozhatott a felkészülésből, amit az év végi számunkban bemutatott Budinszky Zsuzsi fitneszedzőnek köszönhettek a döntősök. A gálaesten a lányok egytől egyig hazai tervezők ruháit viselték. Első körben egy rövid bemutatkozás történt, hogy a nézők és a közönség is jobban megismerje az indulókat, majd az utcai és az elegáns ruhabemutató következett, amit az Envy és a Le Bonbons biztosítottak. A lányok személyre szabott sminkjeiről Varga Fruzsina Makeup csapata gondoskodott, akik törekedtek arra, hogy mindenki a hozzá legjobban passzoló sminket kapja. A győztes Kurucz Klaudia w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Örülök, hogy olyan lánynak adtam át a címet, aki teljes mértékben megérdemelte – így Huszár Fanni. – Már a versenyt megelőző napokban is kiváló kapcsolatunk lett egymással, ezért remélem, hogy a továbbiakban is tudunk együtt dolgozni, és segíteni egymás munkáját. Sokat köszönhetek a Supermodel of the Year versenynek, bízom benne, hogy ő is így tekint majd vissza rá egy év múlva.” ■


| 121

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

EURO SPORT MÉDIA

Futsal

A 100-szoros válogatott kapus hazatért a Fradiba

A

Ferencváros futsalcsapatában folytatja a pályafutását az ősszel a 100. válogatottságát ünneplő Tóth Gyula. A 35 éves kapus a Rába ETO együttesétől tér haza kedvenc klubjához, ahol aktív pályafutása mellett hamarosan elkezdi kapusedzői tevékenységét is. kérdés, melyik klubnál szeretném folytatni a pályafutásomat – mondta Tóth Gyula. – A futsalnak hála, sokan ismernek, rengeteget kaptam ettől a sporttól, itt az ideje visszaadni valamit belőle, ehhez jobb helyet nem találhattam a Fradinál. Hogy mit jelent nekem ez a csapat? Mindent! Hazatértem.” Az őszi szezon során az idén berobbant Vámosi Marcell volt az FTC első számú kapusa, a 21 éves játékos végigvédte a meccseket, ráadásul nem is akárhogy, a válogatott szakmai stábja is felfigyelt a teljesítményére. Tóth Gyula több alkalommal is látta védeni a fiatal játékost, várja a közös munkát vele.

Tóth Gyula Gödöllőn kezdte meg a futsalpályafutását, majd 2008-ban lett az FTC játékosa, ahol épp korábbi klubja ellen húzta magára először a Fradi-címeres mezt. A zöld-fehéreknél három szezont húzott le, 2011-ben bronzérmet ünnepelhetett a csapattal. Ez után a Dunakeszi Kinizsi játékosa volt, majd a Rába ETO-hoz igazolt, amellyel mindhárom teljes szezonja végén bajnoki aranyat ünnepelhetett. A magyar válogatott első számú kapusa ősszel a Japán elleni felkészülési mérkőzésen már a 100. mérkőzését ünnepelte címeres mezben. Bár már korábban is szóba került a visszatérése, most döntött úgy, ez a legmegfelelőbb időpont, hogy újra a Ferencváros játékosa legyen. „Úgy éreztem, eljött az idő a váltásra, és amikor meghoztam ezt a döntést, nem volt

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Nyugodtan mondhatom, előttem az utódom. Úgy látom, amellett, hogy megvan a kellő tehetsége, rendkívül nagy alázattal áll a futsalhoz, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen a pályafutása. Bízom benne, hogy tudok neki és a többi kapusnak is segíteni abban, hogy még jobbá váljanak, és sikeres lesz a közös munkánk!” ■


Enyhe íz, folyamatos energia, fog barát,

GARANTÁLTAN!

¡¡ Csökkenti az izomgörcsök kialakulását ¡¡ Tejsav semlegesítő hatás ¡¡ Nincs cukor “összeomlás” ¡¡ Támogatja a szájhigiéniát

GLUTEN

FREE

NO

ADDED SUGARS

Hammer sportoló, Steven Underwood a célbaérkezés előtt a Encinitas Mile versenyen. Fotó: Chris Friend Íz választék   CITROM-LIME 

80 adag

  MANDARIN NARANCS 

32 adag

 EPER 

16 adag

26 450 HUF 14 100 HUF 8 800 HUF 330,-/adag

440,-/adag

 DINNYE 

 ÍZESÍTETLEN

Egy adagos

850 HUF

550,-/adag

ÜGYFELEINK SZERINT A LEGJOBB “Rövidebb igénybevételnél, bőven elegendő üzemanyaggal lát el. Hosszabb versenyeken, az igénybevételtől függően, gél mellé is szoktam használni.” “Nagyon jó a termék, nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, max 2 óra intenzív mozgás esetén.”

Minden Hammer Nutrition termék gyerekbarát, gluténmentes és csak a legegészségesebb alapanyagokból készül. Nem tartalmaz finomított cukrot, haszontalan adalékanyagokat, mesterséges színezőanyagot, ízesítőt vagy édesítőszereket. Teljesen kompatibilisek egymással, és a kívánt kombinációban használhatók. Szinte az összes termék Kosher és Vegan minősítéssel is rendelkezik. AZ ELÉGEDETTSÉG GARANTÁLT!

hammer-nutrition.hu 0036 70 426 8841


Sportime magazin 2018 1  
New