Page 1

XI. évf. 2016/6

M&S Informatikai Zrt. támogatásával

Szabadidô- és sportmagazin

Siklós Erik

Tipp

A tánc átmozgat

Wattmérés

Górcső alatt a futás

Autósport

WTCC kontra TCR A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

| Ára: 645 Ft

együttműködésével

Motiváció Merj lépni!

Legenda

A magyar Mr. Ralikrossz 30 éve

Segítünk

Frissíts okosan!

F1-exkluzív

Hülkenberg: Szeretnék nyerni!

Extrém

Indul a Magyar Everest Expedíció

9 771788 072008

Sokat látott emberek

december-január

16006

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORTIME sport | szabadidô | életmód


HA legszívesebben máshol lenne

Új CITROËN GRAND C4 PICASSO SHINE

Mindig útra készen

Citroën ADVANCED COMFORTTal Kéz nélküli csomagtérnyitás* / 12”-os HD panorámaképernyő* / BlueHDi-dízelmotorok* citroen.hu *A felsorolt felszereltségi elemek az új Citroën C4 Picasso Shine verzió szériafelszereltségébe tartoznak. A Citroën C4 Picasso vegyes fogyasztása 3,8–6,3 l/100 km, CO2-kibocsátása 100–143 g/km. A kép illusztráció. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a C Automobil Import Kft. fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Részletekért forduljon az akcióban részt vevő márkakereskedésekhez, illetve keresse fel a www.citroen.hu honlapot.

Citroën M5 Center 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN u. 1., TEL.: 06 1 358 5858


|3

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Hölgyek, Urak!

Besenyei Péterről, de több Forma–1-es pilótával is készítettünk interjút.

A sport évszaktól független, ezért a Sportime Magazin stábja ismét jelentkezik egy jó adag jó tanáccsal. Persze a tanácsadás mellett rengeteg tudósítást is olvashatsz az újságban. A versenysportos eredményeken túl több olyan szabadidősportos programot is találsz ebben a számunkban, amelyeken 2017-ben érdemes lehet részt venned.

Az Extrém rovatban informálódhatsz az újabb magyar Mount Everest Expedícióról, a Szabadidősport rovatban pedig többek között arról találsz beszámolót, hogy Angliában hogy népszerűsítik a sztárfocisták a szabadidősportot és az egészséges életmódot.

Ha most készülsz életmódváltásra, a legjobb sajtóterméket tartod a kezedben, innen sok érdekes információval gazdagodhatsz. Tartalmas Technika rovatunk ezúttal is exkluzív interjúkkal jelentkezik. Olvashatsz a szokásos WTCC-s anyagon kívül a műrepülő-világbajnok

Kellemes lapozgatást, és ne feledd: sporttal minden könnyebb! Jó szórakozást, jó sportolást! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Tartalomból

CSR: Együtt a babákért ✦ Újabb nagyvállalat támogatja a szegedi kézilabdát (26. oldal) MOB: Üdv a klubban! ✦ Budapesten adták át a nemzetközi fair play díjakat ✦ A magyar-lengyel sportkapcsolatokról nyílt kiállítás ✦ Nem olimpiai sportágak – hírek (32. oldal) ParaSport: Nagy álmuk vált valóra (42. oldal)

„Hajrá, fiúk, mert fő a győzelem”, és eltelt 5 év, de összejött. Az FTC Futsal-Fisher Klíma játékosai nehezen kezdték az NB I-es szezont. Bár erőteljes vérfrissítésen esett át a csapat a nyári szünet folyamán, a gépezet mégsem akart zökkenőmentesen beindulni” - Megtört a csend (20. old) Aktuális: Jó hajrá! ✦ Közösségis Európai Sporthét ✦ „Life runs on”, azaz „az élet fut tovább” velem, hisz az életem a futás.✦ Mányoki Attila is halhatatlan lett ✦ Kezdd az évet sportágválasztással! ✦ A következő olimpián komolyabb eredményeink is lehetnek majd ✦ TomTom Adventurer kültéri sportokra tervezve, beépített ösvényfelfedezés és téli sportok üzemmóddal ✦ Megtört a csend ✦ 25 éves a magyar mentőkutyás tevékenység! ✦ Költözött a WorldGate (8. oldal)

„Aláírták a 2017-es szkander-világbajnokság megrendezéséről szóló szerződést. A budapesti világbajnokságot 2017. szeptember 5. és 10. között bonyolítják le, a világverseny megrendezéséről szóló megállapodást pedig Assen Hadjitodorov, a Szkander-világszövetség elnöke és Csabai Attila, a Magyar Szkanderszövetség elnöke írta alá.” - Szkander (38. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

SportTurmix: Sokat látott emberek Siklós Erik ✦„A triatlonsport a magyar sportpolitika és olimpiai sportélet sötét lova” ✦ Torna Challenge Világkupa ✦ Világbajnoki ezüstérmet nyert a karatés Tadissi Martia ✦ Dináék vitték a prímet a LOcarGO Veszprém Crosson (44. oldal)

„A táncot sokan inkább művészetnek tekintik, mint sportnak, pedig az egyik legösszetettebb mozgás, ami tetőtől talpig átmozgat, és nem mellesleg jókedvre is derít. Nincs életkorhoz kötve, bármikor elkezdhető – akár nyugdíjasként is –, szabadidős jelleggel tömegsportként és természetesen komolyabban, versenyszerűen is űzhető.” - A tánc egy tetőtől talpig átmozgató sport (58. old) Szabadidősport: Mozogj változatos fitneszórákon egy egész napon át! ✦ A tánc egy tetőtől talpig átmozgató sport ✦ Ez a WadkanZTrail ✦ A Liverpoollal és az Evertonnal népszerűsítik az egészséges életmódot ✦ 2017-ben se maradj le a Maratonman futóeseményeiről! ✦ 2017-ben is Balatonman versenysorozat ✦ Górcső alatt a futás (56. oldal) Extrém: Indul a Magyar Everest Expedíció (72. oldal)


|5

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

a karrierjével – interjú António Félix da Costavál ✦ Exkluzív interjú a jószívű Hulkkal ✦ „Még csak 30 éves vagyok, még rengeteg remek verseny áll előttem” – exkluzív interjú Paul di Restával ✦ Repülő Nyugdíjas ✦ A legnagyobb kihívás minden téren Laller – Dakar 2017 ✦ Rallylegend 2016 – San Marino ✦ Az éjjel soha nem érhet véget…✦ Swift Cup Europe lendületben ✦ Szabó Krisztián: sírtam a sisak alatt ✦ A magyar Mr. Ralikrossz harminc éve (98. oldal)

„Sokszor kaptam már meg azt: „Jó neked, hogy olyan sikeres vagy, és úgy könnyű, hogy annyi lehetőséged van“, miközben ez egyáltalán nem igaz, maximum csak kívülről tekintve néz így ki - Lépni, vagy nem lépni, az itt a kérdés! (80. old) Életmód: Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia ✦ Lépni, vagy nem lépni, az itt a kérdés! ✦ Frissíts okosan! ✦ Egészséges és különleges gabonafélék, amiket imádni fogsz! ✦ Állóképességi edzés elmélete (76. oldal) Technika: WTCC kontra TCR ✦ ETCC – Zengő Motorsport ✦ Frusztrált, de mégis elégedett

„Kétség sem fér hozzá, hogy Nico Hülkenberg a Forma–1 egyik legnagyobb tehetsége. A német versenyző 2009-ben csöppent a királykategóriába, ugyanis ebben az évben szerződtette le a Williams tesztpilótának.”- Exkluzív interjú a jószívű Hulkkal (106. old)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Csutka István, Lovas Adél, Sáfián Viktória, Márton István, Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1), Szöllőssy István, Tóth Viktor

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív

Bezzegh Krisztián

Nyomdai előkészítés Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor

Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © Maridav

Hirdetésfelvétel

Telefon: +36 70 940 8946 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás Innovariant nyomda H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:

Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt.

Postacím: 1900 Budapest Előfizetésben megrendelhető az ország bármely postáján, a hírlapot kézbesítőknél, www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop.posta.hu/storefront/), e-mailen a hirlapelofizetes@posta.hu címen, telefonon 06-1-767-8262 számon, levélben a MP Zrt. 1900 Budapest címen. Külföldre és külföldön előfizethető a Magyar Posta Zrt.-nél: www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop.posta.hu/storefront/), 1900 Budapest, 06-1-767-8262, hirlapelofizetes@posta.hu Belföldi előfizetési díjak: 3870,-/ év (6 lapszám)


6|

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára.

A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

Aktuális Aktuális

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Jó hajrá!

J

ól hajrázott az év végére a Sportime Magazin, a Közösségben az Egészségért program és a Hammer Nutrition Hungary.

A hajrázás egy pontját inkább csak felkonferálnám, és csak a következő számban részleteznénk. A lényeg, hogy nagy megtiszteltetés éri a Közösségben az Egészségért mozgalmat. Mint ahogy nagy megtiszteltetés érte a Hammer Nutrition Hungaryt is, a termék magyarországi forgalmazója ugyanis sikeres bemutatkozáson van túl. A Maratonman Óbuda új üzletében, ahogy a projekt kiötlői fogalmaztak, „lesújtott a kalapács”, azaz a sportolók egy izgalmas termékbemutatón ismerkedhettek meg az állóképességi, az ultratávú és a multisportok specialistájával. Már amennyire egy-két embernek meg kellett ismerkednie. Ott volt a paratriatlonista Boronkay Péter, valamint Csécsei Zoltán ultrafutó is. Csécsei egyébként ismét bebizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik. A magyar ultrafutó a kategóriájában az 5. helyen végzett a franciaországi 24 órás Európa-bajnokságon. A Sportime Magazinnak a verseny után elmondta, hogy összességében elégedett, bár a személyes célkitűzését nem tudta

megvalósítani. „250 kilométert szerettem volna teljesíteni a 24 óra alatt, de a vége 241,7 kilométer lett” – mondta Csécsei, akinek egyáltalán nincs oka szégyenkezni az eredménye miatt, hiszen a magyarok közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. „Ahogy máskor is szoktam, előre kiszámoltam mindent, a Hammer termékekkel frissítettem magam, ezen a téren nem is volt semmi probléma. A pályán viszont egyszerre sokan voltunk kint. Nagyon kellett figyelni, de igyekeztem megoldani a feladatot. A férfiaknál 100 versenyző indult, míg a nőknél 80. El lehet képzelni, hogy mekkora tumultus volt, ráadásul úgy, hogy volt az Európa-bajnokságnak egy nyílt kategóriája is” – mesélte Csécsei.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


|9

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Persze az aktív sportolás sem maradt el, a Közösségben az Egészség program nagykövetei közül többen is teljesítették a hagyományos budapesti őszi maratont. ■

Bővebb információk és csatlakozási lehetőség:

www.kozossegisport.hu

A Közösségi Sport idén is csatlakozott „Fuss magadért egy kört – Előzd meg a jövőd!” futáshoz. 16 napon át 1600 kilométert futottak az egészségért dolgozók, azért, hogy felhívják a figyelmet arra, mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Nem tudatosul bennünk, hogy az egészség érték, azt kellene megőriznünk. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intéztet szervezésében a futás szeptember 17-én rajtolt el Budapesten, és miután körbe futották az országot, október 2-án célba ért a fővárosban. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt. Csatlakozott vagy futott sok ismert sportoló, szervezet, alapítvány vezetője mellett Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. A véradásnapon Miskolcon vért adott Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, egy nappal később pedig Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége köszöntötte a futókat. A futásnak volt egy kis stafétája, amelyre államtitkárok, polgármesterek írtak egy-egy személyes vagy intézményes vállalást. Volt egy óriási staféta is, amelyre több száz gyermek írta rá, mit szeretne elérni a jövőben, annak érdekében, hogy egészséges felnőtt legyen. Egy másik, egészséggel kapcsolatos kampányban is részt vett a Közösségi Sport, ez a Movember. A világszerte a férfiak egészségéért kampányoló, figyelemfelkeltő mozgalmat már egyre többen ismerik itthon is – köszönhető ez számos lelkes önkéntes segítőnknek és közéleti személyiség közreműködésének.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Közösségis Európai Sporthét

M

ásodik alkalommal is megrendezték az Európai Sporthetet, amely az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre szerte Európában. A Közösségben az Egészségért program csapata is csatlakozott, és több aktivitással is részt vett a kezdeményezésben. Harmincegy európai ország, köztük Magyarország is csatlakozott az eseményhez, azaz egy héten keresztül országszerte közel 100 ezren mozogtak az Európai Sporthét alkalmával. Itthon 300 eseményen, főként szabadtéri és fitnesztermi programokon vettek részt a mozogni vágyók, emellett rengeteg oktatási intézmény is csatlakozott a Sporthéthez. A Közösségben az Egészségért program csapata is megmozdult Európával és aktívan #beactive hashtagelt szeptember 10. és 18. között. Nagyköveteink a rendszeres eseményeiket ezen a héten ennek jegyében szervezték, hiszen Programunknak és az Európai Sporthétnek is az a célja, hogy megelőzzük az elhízással és egészségtelen életmóddal járó megbetegedéseket, aminek a legjobb eszköze a sport és a rendszeres testmozgás. Részt vettünk az Európai Sporthét magyarországi központi eseményén, a XVIII. Coca-Cola Testébresztő Családi Mozgásfesztiválon, ahol a szűrőkamion állomásán a szűréseken részt vevők életmódtanácsokkal és egy Sportime Magazinnal lettek gazdagabbak. A Közösségben az Egészségért program a Sporthéten mindjárt egy futóversennyel kezdte meg sportos aktivitását Kormány László nagykövetünk szervezésében. Kormány első szervezése volt a Nagyhalászon megrendezett I. Rétközi Futóverseny, amelyen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 11

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

több távon állhattak rajthoz a nevezők. Ugyancsak a sporthéten Ádám Krisztina nagykövetünk is futócipőt húzott, aki a szokásos reggeli futásával regisztrált az összeurópai megmozdulásra, de ezzel nem volt vége a Közösségi Sport aktivitásának, a Run Together csapata ismét teljesített egy „városfelfedezős” futást. Végül Herczik Szabolcs nagykövetünk is megfuttatta csapatát a gasztronómia és a Sporthét jegyében, a RunTotthús 36. eseményén. Míg, többek közt velünk együtt, a fővárosban mozogtak a héten a legtöbben, azaz több mint 20 ezren futottak, kosaraztak, bringáztak, addig Békés megyében regisztrálták a legtöbb eseményt: 111 programon közel 3900-an sportoltak. A Közösségben az Egészségért program is azért csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, hogy így minél szélesebb körben eljusson az emberekhez a rendszeres testmozgás fontosságának híre, mert nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sport és az egészség szorosan összefügg, hiszen ezzel tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzése érdekében. A rendszerességhez pedig egy közösség motiváló ereje sokban hozzájárulhat, így ha úgy érzed, egyedül nem megy, keresd meg valamelyik nagykövetünket, és sportolj velünk rendszeresen. ■ (Kelényi Szandra)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

„Life runs on”, azaz „az élet fut tovább” velem, hisz az életem a futás

N

éhány hónapja levél érkezett a postafiókomba. „Congratulations Monika Beck!”, gratulálunk, Mónika – így kezdődött, aztán egy fantasztikus utazás és futás lett belőle. 2006-ban a Medtronic Alapítvány jóvoltából útjára indult egy nagyon különleges és inspiráló program, amelynek az volt a célja, hogy olyan futókat gyűjtsön össze a világ minden tájáról, akiknek az életét valamilyen orvostechnikai eszköz segíti. 2016 Magyarország számára is egy fontos év, mert a Global Hero kezdeményezés történetében először választottak ki egy magyar futót, hogy a Global Hero, vagyis a Világ Hőse cím birtokosaként a hazáját képviselve, 25 társával együtt részt vegyen és rajthoz álljon az Egyesült Államokban található “ikervárosokban”, Minneapolis/St. Paulban megrendezett Twin Cities Maraton futóeseményen. Ez a magyar futó én lennék. Egy hetet töltöttem Amerikában, olyan emberek társaságában, akiknek az életét és betegségük kezelését valamilyen orvostechnikai eszköz segíti, legyen az pacemaker, ICD, agyi pacemaker vagy inzulinpumpa. Teljesítményével minden Global Hero az aktív életbe való visszatérést képviseli. Az utazás tudata már az első pillanatban kellő izgalmat váltott ki belőlem, hisz életem első hosszú repülésére készültem, a tengeren túlra. A meghívás két személyre szólt, így a férjem is csatlakozott hozzám. Hetekig készül-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

tem, intéztem a szükséges engedélyeket, orvosi papírokat. Közben persze futottam, edzettem, várt rám 10 mérföld. Elérkezett a nagy nap, hajnalok hajnalán kint a repülőtéren tudatosult bennem, hogy milyen különleges kaland vár rám. Lehet, hogy érzelgős vagyok, de amikor felszálltunk a gépre, elsírtam magam. Hozzáteszem, erre a következő napokban többször is volt példa, a feszültség, az izgalom, az öröm könnyeket váltott ki belőlem. A program előkészületeiben minden segítséget megkaptunk Carrie-től és Luistól, akik korábbi évek hősei voltak. Az esemény időpontjáig összehoztak minket, a világ különböző tájain élő hősöket. Az internet világában ez nem volt nehéz, hisz egy zárt csoportot alkotva megismertük egymás életét, küzdelmeit, céljait, és persze az utazásra való készülődés pillanataiba is betekinthettünk. Amerikában már ismerősökként üdvözöltük egymást. Megérkeztünk Amerikába, ahol napsütés, egy más világ és a többi hős várt ránk. Nupul, Fiona, Kelly, Laura és a többiek. Több ezer kilométerre az otthonomtól belecsöppentem a hősök vilá-


| 13

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

gába. Hasonló sorsú betegtársakkal töltöttem együtt közel egy hetet, futottunk kéz a kézben, és közelről is bepillanthattunk a számunkra életmentő pacemaker belsejébe, a kutatás izgalmas világába. Megismerhettem a világi hősök életét, családját és álmaikat. Minden napra jutott egy színes program, amelyből számomra a legkülönlegesebb az volt, amikor megmutatták azt a gyárat, ahol a kutatás folyik, ahol minden munkafolyamat értünk, betegekért van. Laborok, kísérleti helyiségek, bemutatótermek, amelyekben látható az orvostudomány fejlődése. Egy apró szerkezet, amely nekem az életemet jelenti, szétszedve megtekinthető volt belülről is. Hihetetlen látvány tárult elém. Néztem csodálattal a többi orvostechnikai eszközzel együtt. A múlt és a jelen. Meséltek nekünk a kutatások céljáról, a fejlődés lépéseiről, és láthattunk munkafolyamatokat is. Különleges világ volt ez számunkra. A látogatás során egy gyönyörű üvegdíjat kaptunk, belegravírozva a nevünkkel. Ezzel fejezték ki köszönetüket az ott dolgozók, hisz itt találkozott a kutatómunka és annak az eredménye, azaz mi, a betegek, akik használjuk az orvostudomány csodáit, az életmentő eszközöket, amelyekkel futni is tudunk. A Twin Cities in Motion esemény 10 mérföldes távjának rajtja reggel 7 órakor volt. Sötétben közel 12 000 emberrel együtt hallgattuk végig élőben az amerikai himnuszt, majd eldördült a rajtpisztoly. Futottunk napfelkeltében, folyóparton, gyönyörű parkokban, élő zene és zenekarok kíséretében. Az egész egy amerikai időutazás volt számomra. Nem volt idő, mérföld, csak a futás, a szurkoló emberek, a zenei kavalkád és a környezet. Élveztük a férjemmel minden egyes méterét! A célban hősként köszöntöttek minket, tapsoltak nekünk, és jó volt hallani: „Monika from Hungary”! Folytak a könnyeim, öleltük egymást a hősökkel, örültünk egymásnak, az életnek és annak, hogy részesei lehettünk ennek az eseménynek. Különleges barátokkal lettem gazdagabb, köztük éreztem: célba értem. Nekem ez az utazás olyan volt, mintha kijutottam volna az olimpiára. Ez az én olimpiám volt, ahol nem voltak helyezettek, csak bajnokok! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Mányoki Attila is halhatatlan lett

B

eválasztották az Egyesült Államokban 1963 óta létező nemzetközi Hírességek Csarnokába az egyedülálló teljesítményével hírnevet szerzett magyar hosszútávúszót, Mányoki Attilát.

A 43 éves sportoló – aki egyébként a Közösségben az Egészségért program tiszteletbeli nagykövete is – gyermekként kezdett el úszni. Mivel asztmás volt, a szülei orvosi tanácsra vitték el az uszodába sportolni. Innentől kezdve nem volt megállás: a maratoni hosszútávúszó 2013-ban átúszta a La Manche-csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le. Ha ez nem volna elég, akkor 2015-ben mindössze két hét alatt teljesítette a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását, ezzel pedig már túl volt az Ocean's Seven elnevezésű sorozat négy állomásán. A világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül már csak három, az Északi-csatorna, a Cook-szoros és a Gibraltári-szoros leküzdése van hátra. Az úszósport maratonistáinak legjobbjait elismerő szervezet (IMSHOF) már márciusban nyilvánosságra hozta, hogy idén kiket avatnak az International Marathon Swimming Hall of Fame

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

legújabb tagjaivá, és ekkor jelölték Mányokit is – az eredmény egyébként a magyar nyílt vízi úszás sikereként is elkönyvelhető. A zalaegerszegi sportolót november elején, ünnepélyes keretek között iktatták be a „halhatatlanoknak” is nevezett kiválóságok sorába. ■


| 15

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Kezdd az évet sportágválasztással! 2017. január 28. szombat – III. Téli Sportágválasztó – Mozogj télen is! Helyszín: Jégpalota – Budapest, IV. kerület, Homoktövis u. 1. Nyitvatartás: 10:00 – 17:00 2017. január 28-ig kell várni az első sportágválasztóra, hiszen a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda harmadik alkalommal rendezi meg a Téli Sportágválasztó rendezvényét, új helyszínen, Budapesten, a IV. kerületben található Jégpalotában. A rendezvényen a téli sportágak mutatkoznak be és lesznek kipróbálhatóak a közönség számára. A megjelenő sportágakat minden esetben sportszakemberek, edzők képviselik, így a gyakorlatban lehet megismerkedni a különböző sportágakkal, értő felügyelet mellett. Ennél autentikusabb és hitelesebb élmény nem kell ahhoz, hogy később (vagy éppen azonnal) megszülessen a döntés, melyik sportágnál ragad le a kíváncsi fiatal. A Téli Sportágválasztó, mint ahogy a Nagy Sportágválasztó rendezvények, díjmentesen látogatható. A sportágak és a szervezők 10.00 és 17.00 között várják a családokat, egyéni látogatókat a Jégpalota helyszínén (Budapest, IV. kerület, Homoktövis u. 1.) ahol 3600 m2-es jégfelület várja a látogatókat. A jégpályákon kipróbálható lesz a jégkorong, a korcsolyasportok, a curling, a bandy, a bob, a szánkó, a szkeleton és a jégvitorlás. A Jégpalota mellett letelepített pályákon mindenki tesztelheti magát síelésben, snowboardozásban, sífutásban és biatlonban is, de még a kutyaszánhúzást is ki lehet próbálni. A rendezvény programjai mellett magas színvonalú bemutatókban is gyönyörködhetnek a látogatók, és találkozhatnak a bajnokokkal, akikkel lehetőség lesz a közös sportolásra is.

„Gyere el! Próbáld ki! Válassz!” Találkozzunk január 28-án a III. Téli Sportágválasztón!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A következő olimpián komolyabb eredményeink is lehetnek majd

A

magyar vitorlázás 2016-ban nagyot ment. Sikeresek voltak a nagyhajós versenyek, az élsportolóik pedig kitettek magukért. Három versenyző indult az olimpián, az utánpótlásversenyeken pedig továbbra is domináltak a magyarok. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke összegezte az évet a Sportime Magazinnak. „Abszolút sikeres évet zártunk. Rióra készülve két kvótában gondolkodtunk, de Érdi Mária fantasztikus versenyzéssel kiharcolta a harmadik riói indulási jogot, így Érdi Máriáért, Berecz Zsomborért és Vadnai Benjaminért szoríthattunk Brazíliában – mondja az elnök. – Az olimpiai eredményekkel is elégedett vagyok, dacára annak, hogy voltak vérmesebb reményeink is. Utánpótlásban továbbra is jók vagyunk, így a következő olimpián komolyabb eredményeink is lehetnek majd.” A sportvezető a 2016-os nagyhajós versenyeket is sikeresnek tartja. Elmondása szerint a Kékszalag ismét jól sikerült. „A Magyar Vitorlás Szövetség nagyon sokat fejlődött versenyrendezésben, a magyar rendezésű megmérettetések egyre biztonságosabbak. Ezen az úton kell mennünk tovább.”

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 17

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

inkat, hiszen ők azok, akik a hazai és nemzetközi vizeken elért eredményeikkel a sportág hírnevét öregbítik. Továbbra is nagyon fontos az utánpótlás támogatása, és minél több fiatal bevonása a vitorlázásba. Megkerestük a Balaton-parti önkormányzatokat, és tárgyaltunk arról, hogy ahol lehet, ott az iskolai testnevelésbe építsék be a vitorlázást. A harmadik pillér pedig a vitorlázás tömegsporttá tétele, azaz a sportág minél több ember szemében egy elérhető, tartalmas szabadidősportos tevékenység legyen” – mondta Kollár Lajos.

A Magyar Vitorlás Szövetség programja az elnök összegzése szerint továbbra is három pillérre épül. „Továbbra is kiemelten kezeljük élsportoló-

Az elnök hangsúlyozta, hogy ezt a vonalat szeretné képviselni a jövőben is. „Nekünk fontos, hogy a vitorlázás ne tűnjön valami úri huncutságnak, hanem egy lendületesen fejlődő, erős élsporttal rendelkező, nagy szabadidősportos bázist maga mögött tudó sport legyen” – zárta gondolatait Kollár Lajos. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

TomTom Adventurer

kültéri sportokra tervezve, beépített ösvényfelfedezés és téli sportok üzemmóddal

A

TomTom Adventurer lényegében egy felturbózott Spark 3, illetve Runner 3 (a két termék ugyanaz) továbbfejlesztett funkciókkal. A termék egyféle unisex méretben (L) érhető el, de kompatibilis a Runner 2/3 szíjakkal, így S-es méretre is cserélhető a szíj.

Funkciók tekintetében beépített optikai pulzusmérés, zenelejátszás és az új útvonalak (ösvények) felfedezése áll rendelkezésünkre a beépített barométerrel mellett, ami új távlatokat nyit meg a 3D-s távolságmérés előtt.

Sport üzemmódok:

Futás, futópad, terepfutás, kerékpártúrázás, beltéri kerékpár, úszás, síelés, snowboard, erőnléti edzés (gym), freestyle. Azzal a kiegészítéssel kapjuk meg a télisportkövetést, hogy van benne egy új felvonóérzékelési mód, amely képes felismerni, ha éppen megy fel a lift síelés vagy snowboardozás közben, és kapsz egy összefoglalót az előzményekről. Így alkalmassá válik a távolság, magasság, emelkedés és süllyedés mérésére. Valamint ész-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

reveszi a maximális sebességet a legutolsó tevékenységednél, a teljes süllyedést és a legnagyobb gradienst. A zenehallgatás egy 3 GB-os beépített memóriával lehetséges, a cseppálló Bluetooth headset nem tartozék, külön megvásárolható. Ami az akkumulátor képes arra, hogy 24 óra folyamatos használatot biztosítson túrázás módban. Ezt úgy érjük el, hogy a GPS-mintavétel minden második másodpercben történik – ez nyilvánvalóan kompromisszum az akkumulátor élettartama és a pontosság között. A napi aktivitás mérése mellett képes az alvás monitorozására, beállíthatjuk, hogy napközben 10 percenként lemérje a pulzusunkat. ■


| 19

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Comendis Solutions

w w www.comendis-webaruhaz.hu www. www ww w.co ccome om ome me end ndis dis is-w s-w -web ebar bar aruh ruh uhazz.h uhaz .hut á m o g a t á s á v a l

w w w. s p o r t i m e . h u


20 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Megtört a csend „Hajrá, fiúk, mert fő a győzelem”, és eltelt 5 év, de összejött. Az FTC Futsal-Fisher Klíma játékosai nehezen kezdték az NB I-es szezont. Bár erőteljes vérfrissítésen esett át a csapat a nyári szünet folyamán, a gépezet mégsem akart zökkenőmentesen beindulni. A száz kisleány már nem azt az egy gólt, de nem is azt az egy pontot várta, hanem a győzelmet. Elérkezett. A szezon elején nagy építkezés kezdődött a csapatnál, hiszen az NB I nem csupán ritmusában, de játéktudásában is merőben más, mint a másodosztály. A futsal sajátossága, hogy az egyik legtaktikusabb játékot megkívánó csapatjáték. Induláskor tudták, ha sikert akarnak, akkor úgy kell működniük, mint egy svájci órának. Csernai Gábornak nagyon nehéz feladata akadt ez által, hiszen egy olyan csapatnál, ahol amatőrök a sportolók, ott nehéz heti több edzést összehozni. De a sikerhez időre és koncentráltságra van szükség. Hogy a játékra tudjanak összpontosítani, és elindulhasson a technikai fejlődés, ezért időhiány miatt megváltak Ferencz Róbert erőnléti edzőtől, aki a csapattal 44 győzelmet és 4 vereséget tudhatott magáénak az alapszakaszban. A vezetőedző így egymaga állította össze az edzéseit úgy, hogy mind a fizikai, technikai, taktikai, koordinációs, prevenciós és rehabilitációs foglalkozásokat is egymaga vezeti le, integrálva a napi foglalkozásokba.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 21

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

betaláltak a hazaiak, mégis egy igen szoros mérkőzésen, bár 8–5-ös vereséggel, de büszkén jöhettek le a fradisták. 6 forduló után a mérleg 4 vereség és két döntetlen volt.

Az FTC az Aramis SE csapatától 5–1-es vereséget szenvedett az első fordulóban. A konzekvenciák levonása után már egy szorosabb eredmény született a 2. fordulóban a Haladás ellen. A tavalyi év 3. helyezettjének otthonában sikerült pontot szerezni a 2–2-es döntetlennel. „A mérkőzés képe alapján igazságos a döntetlen. Az én véleményem szerint az egyik csapat sem érdemelte volna meg a 3 pontot, igaz, mi közelebb álltunk hozzá. Nagyon sokat kell még dolgoznunk, illetve fejlődnünk, hogy az ilyen meccseken megérdemeljük a győzelmet” – mondta Csernai Gábor.

A 7. fordulóban végre ismét hazai pályán állhatott pályára a csapat az Üllő Városi Sportcsarnokban. Az ellenfél az a Bőny volt, amely tavaly elég borsot tört a srácok orra alá. Itt volt a megtorlás ideje. Míg az FTC két ponttal az utolsó előtti, addig a Bőny a tabella végén 0 ponttal kullogva várta a találkozót. Nem is volt kérdés, hiszen a szurkolók is ezt skandálták: „Hajrá, Fradi, hajrá, Fradi, hajrá, fiúk, mert fő a győzelem”. Könyörtelenül csapott le a Fradi Sas a bőnyi srácokra. Hamar elkezdődött a cincálás. Nagy Attila korai gólja után Lak Imre kétszer is elsütötte fegyverét, így a 12. perben már 3 gólos volt az előny. 4–0-s félidei eredmény után nem volt más választása a Bőnynek, támadnia kellett. Bogyó Károly révén sikerült is a szépítés, de a Fradi-henger mindent letarolt, és végül 9–1-es hazai győzelemmel örülhetett közönségével. 5 év után ismét NB I-es 3 pont! Talán össze lett rakva a svájci óra… Várjuk a folytatást. ■

A srácok harmadik útja a többszörös bajnokhoz a Rába ETO csapatához vezetett. Bár erőteljesen készültek a győri gárda ellen, mégis lehetetlennek tűnt a küldetés. A tavalyi bajnok és jelenleg is a tabellavezető sima 8-ast vágott az újonc Ferencvárosnak. Ez előre könyvelhető volt. A 4. fordulóban végre hazai pályán a zöld-fehérek hősiesen helytálltak a Nyírgyulaj KSE csapata ellen, és sikerült megmenteni az 1 pontot. Az 5. fordulót ismét idegenben játszotta a Fradi, méghozzá a 2014/15-ös szezon nagy riválisa és akkori bajnoka, a Göcsej ellen Zalaegerszegen. A két csapat mérkőzései mindig szemet gyönyörködtetőek voltak, és egy ZTE–FTC rendszeresen nagy harcot hozott. Hatalmas és hangos szurkolótábor előtt esett egymásnak a két csapat. Zalaegerszegen kivétel nélkül mindig jelentős fradista tábor szurkol. Ez most sem volt másképp, és bár a 100 kisleány ismét várta a gólt, mégis elmaradt. 2–0 a Göcsejnek. A 6. fordulóban megtört az idegenbeli gólszünet. Az idén másodszor volt Dunaferr–FTC, igaz, februárban a Magyar Kupa elődöntőjében találkozott a két csapat és most az NB I-ben feszülhetnek egymásnak a két ősi klub futsalosai. Bár a harmadik percben támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

25 éves a magyar mentőkutyás tevékenység! Elismerést kapott a Sportime Magazin! Fotókiállítással emlékeztek meg a 25 éves magyar mentőkutyás tevékenységről. Budapesten a WestEnd City Center Bevásárló központ Millennium udvar adott otthont a nívós eseménynek. Emberfelkutatásra kiképzett mentőkutyák és gazdáik voltak a főszereplői a közel félezer kiállított fotón, amely 2 napig volt látható a nagyközönség számára. A 2 nap alatt több ezren tekintették meg a kiállítást, köztük számos prominens és illusztris meghívott vendég. Jelen voltak a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, valamint kiemelt támogatók képviselői.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 23

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Prosits Attila, a WestEnd Igazgatója és Orlik Zoltán, a KÉA Mentőkutyás Szolgálat nagykövete köszöntőbeszéde után a jubileum alkalmából elismeréseket adtak át önkéntes mentőkutya-vezetőknek, valamint támogatóknak. Díszoklevelet kapott 2 éves támogatásának elismeréséül Bezzegh Krisztián, a Sportime Magazin tulajdonosa is, aki a helyszínen elmondta, hogy a továbbiakban is támogatja a négylábúakkal az ember életéért folyó tevékenységet, és részt vesz az „Összefogás egy érdekért az életért” kampánysorozatban. ■ Forrás: KÉA Sajtószolgálat Kép: Orlik-Samu Krisztina

"Összefogás egy érdekért az életért" Köszönjük, ha méltónak tartja a tevékenységet! KÉA Mentôkutyás Szolgálat www.segitokutya.eu +36-70-770-69-97 bankszámlaszám: 69500132-11014870 adószám: 18838972-1-16

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

Költözött a WorldGate

Ó

budára költözött WorldGate Kft.! A cég neve a sportot ismerők körében jól csenghet, ugyanis navigációs készülékeikkel több mint 10 éve segíti a sportolókat.

„Tizenöt évvel ezelőtt a műholdas telefonok, a Thuraya, az Iridium és az Inmarsat értékesítését is elkezdtük, majd 14 éve az Egyesült Arab Emirátusok tulajdonában lévő Thuraya műholdas telefon magyarországi forgalmazási jogát is megkaptuk. Az elmúlt 10 évben számos speciális termékkel bővült az üzlet” – mondja Aszódi Zoltán cégtulajdonos. „Ma már elmondhatjuk, hogy a WorldGate üzletben olyan termékeket árulunk, amelyeket vagy sehol, vagy csak nagyon kevés helyen lehet megkapni. GPS-térképeink egyediek, és a világnak

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

nincs is olyan része, ahová ne tudnánk adni valamilyen szintű térképet” – hangsúlyozza Aszódi. A cég arra törekszik, hogy az ügyfeleket maximális tudása szerint kiszolgálja, tanácsokkal segítse, és számukra a legmegfelelőbb készüléket adhassa. „Annak örülünk, ha az ügyfél nemcsak akkor elégedett, ha a boltból kimegy, hanem a későbbiekben is ezt érzi” – szögezte le Aszódi Zoltán. Bővebb információk:

www.worldgate.hu, www.eusattel.com


Minőségi, prémium kategóriás s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐK

F R G M K ., H-2092 B : +36 23 457 151 • . . T

,K @

| 25

. 1-3.

. támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


CSR CSR

26 |

T á r s a d a l mi f e l e l ős é g vá l l a l ás

Együtt a babákért A

dm idén karácsonykor sem rest, hiszen a legtöbb családnak ebben az időszakban van a leginkább szüksége a segítségre. minden évben a Magyar Katolikus Karitász az együttműködő partnerünk, akik szakmaiságukkal és országos lefedettségükkel segítik munkánkat, és eljuttatják a rászoruló családoknak a pelenkákat, ami január-február hónapokban lesz” – mondta a jótékonysági kezdeményezéssel kapcsolatban Kanyó Roland, a dm marketing- és PR-menedzsere, majd kitért arra, hogy a dm elkötelezett az egészséges életmód, a hátrányos helyzetű családok és a környezetvédelem támogatása mellett. „Ennek mentén négy társadalmi felelősségvállalás programot dolgoztunk ki, melyek az év folyamán folyamatosan követik egymást. Úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés az év bármelyik időszakában megállná a helyét. A karácsony előtti jótékony kezdeményezések talán azért feltűnőbbek, mert ilyenkor egyébként is szívesebben állnak az emberek hasonló jellegű kezdeményezések mellé.

A dm immár hat éve szervezi meg az Együtt a babákért programot, amely keretében összesen 260 családot támogatnak fél évre elegendő pelenkával – a kezdeményezés sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt évek alatt 1300 családhoz juttatták el a pelenkaadományokat. „A program minden év novemberében indul, idén november 3-ától december 31-éig tart. Ez alatt az időszak alatt a dm törzsvásárlói pontadományozással fejezhetik ki szimpátiájukat a program iránt. Jótettükért cserébe minden évben egy kis ajándékkal kedveskedünk. A családok kiválasztásában

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Több százezer család él krízishelyzetben Magyarországon. A szegénység első pillantásra nem mindig látható. Van, ami sokak számára teljesen hétköznapi, másoknak azonban nehéz életkörülményeik miatt szinte elérhetetlen. Ilyen lehet egy meleg vacsora, egy nélkülözhetetlen ruhadarab, vagy akár a naponta szükséges pelenka. A kisgyermekes családoknál a pelenka megvásárlása hatalmas terhet jelenthet. A pelenkatámogatással célunk az, hogy a szülők az erre szánt összeget másra, életszínvonaluk növelésére fordíthassák” – zárta gondolatait az Együtt a babákért programmal kapcsolatban Kanyó Roland. ■


| 27

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

ENERGIA A SPORTOLÁSHOZ • A DAS gesunde PLUS Izoital frissítő és szomjoltó sportital, pótolja az elvesztett energiát, folyadékot és ásványi anyagokat. • Magnéziumot tartalmaz, mely hozzájárul a normál izomműködéshez. • A C-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokban és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

www.dm-drogeriemarkt.hu www.facebook.com/dm.Magyarorszag

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

Újabb nagyvállalat támogatja a szegedi kézilabdát

A Pick Szeged utánpótlásának új kiemelt támogatója a KÉSZ Csoport

Ú

jabb nagyvállalat állt be támogatóként a szegedi kézilabda mögé. A szegedi székhellyel is rendelkező KÉSZ Csoport lett a Pick Szeged utánpótláscsapat kiemelt támogatója. Magyarország egyik legnagyobb, szegedi székhelyű építőipari vállalata, a KÉSZ Csoport a kézilabdasport fejlesztése és az egészséges életmódra nevelés érdekében szponzorként állt a Pick Szeged utánpótláscsapata mellé. A KÉSZ elsődleges céljai között szerepel az egészséges életmód, valamint a kézilabdával és a csapatsportokkal járó értékek népszerűsítése. A cégcsoport elkötelezett híve a magyar élsport és utánpótlás-nevelés támogatásának, amelyet a múltban már többször bizonyított, többek között Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, Gyurta Dániel úszó, valamint a magyar úszó-, labdarúgó-, kézilabda-, tenisz- és vízilabdautánpótlás támogatásával.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport elnöke a hétvégi Pick BL-meccsen tartott szerződés-aláírás alkalmával kiemelte: „rendkívül fontosnak tartjuk a tudásra, valamint az emberek közötti együttműködésre épülő, értékteremtő programok támogatását. Elsődleges célunk a tehetségek megtalálása és felkarolása. Ezért támogatjuk a csapatsportokat, az utánpótlásnevelést, ezen belül kiemelten a kézilabdát.” A Pick Szeged utánpótláscsapatáról az Utánpótlás.pickhandball.com, a cégcsoportról a www.kesz.hu vagy a Facebook.com/keszcsoport oldalon találhatnak információt az érdeklődők.


| 29

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A KÉSZ Csoportról: A KÉSZ 33 évvel ezelőtt családi vállalkozásként kezdte meg működését, mára pedig egy igazi holdinggá vált, amely a környező országokat is beleértve több mint 1500 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele pedig elérte a 70 milliárd forintot. A KÉSZ Csoport tagvállalatai révén jelen van Magyarországon az építőipari kivitelezés, az építőelem-gyártás, az ingatlanfejlesztés, a létesítmény-üzemeltetés, a flottamenedzsment és a környezetipar területén. A KÉSZ Holding Zrt. a KÉSZ Csoport vezető társasága, amely összefogja tagvállalatok erőforrásait, és ezeket felhasználva komplex szolgáltatásokat – építőipari kivitelezés tervezéssel, ingatlanfejlesztés, üzemeltetés – tud nyújtani a beruházóknak. A Holding nagy előnye és értéke sok versenytárssal szemben, hogy saját ingatlanokon, saját gépekkel, berendezésekkel, saját fejlesztések révén tudja megvalósítani a legkülönbözőbb létesítményeket, és rendelkezik a fejlesztésükhöz, üzemeltetésükhöz szükséges tapasztalatokkal, eszközökkel is. A Holding Magyarországon túl a környező európai országokban is aktív. A KÉSZ Csoport építette fel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt épületét, a nyíregyházi legógyárat és a Daimler kecskeméti gyárának jelentős épületeit, valamint a KÉSZ volt a kivitelezője a Nemzet Főterének is nevezett budapesti Kossuth tér felújításának. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

w w w. s p o r t i m e . h u

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

támogatásával


| 31

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


32 |

MOB MOB

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Üdv a klubban!

H

ivatalosan is beiktatták a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjába a riói bajnok kajakos Csipes Tamarát, az úszó Hosszú Katinkát és a vívó Szász Emesét. Ahogy a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron sporttársát köszöntötte: „Üdv a klubban!”. A riói olimpia szalagját a három „újonc” tette fel a többi közé, a „csokrot” – amelyet 1997-ben dr. Móna István öttusázó bajnok alapított – dr. Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó nyújtotta át a három bajnoknak. A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának (MOBK) októberi összejövetelén részt vett Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Szabó Bence akkori főtitkár és Fábián László sportigazgató is. A olimpiai bajnok vívó dr. Nébald György MOBK-elnök köszöntője után Tommy Vig zenélt ütőhangszeren, majd a három riói bajnokot a klub tagjaivá fogadták. A klub elnöke beszédében kiemelte, hogy különleges alkalom a ceremónia, hiszen csak négyévente, az olimpiák után vesznek fel új tagokat. Elmondta, hogy az eddigi 157 tagból 123 férfi és 34 nő. Elsőként a K–4 tagjaként bajnokságot nyerő Csipes Tamarát csapattársa, Szabó Gabriella méltatta. Elmondta, másfél évtizedes ismeretség köti össze őket, Tamara már ifjúsági korában kiemel-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

kedően teljesített. „Volt négy év, amikor együtt készültünk. Hamar megmutatta azt a szellemet, amit ő jelent, és ez részben édesapja öröksége is. Keményen dolgozott a bajnoki címért. Szeretném, ha a következő négy évben is együtt készülhetnénk, és Tokióban pedig együtt ünnepelhetnénk!” „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy ilyen körbe kerültem” – mondta meghatottan Csipes Tamara, akinek a virágcsokrot Nébald Györggyel közösen Horváth Gábor kajakozó adta át. Hosszú Katinkának Wladár Sándor azt mondta, méltó utódja Darnyi Tamásnak és Egerszegi Krisztinának. „Láttam néhány edzésedet, láttam, mennyi munkát tettél bele az úszásodba, van mit tanulni tőled! – fogalmazott a moszkvai olimpia bajnoka.


| 33

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Czene Attila azt mondta, Katinka teljesítménye önmagáért beszél: a negyedik olimpiáján négy érmet nyert. „Irigylem azt a jelenséget, ami vagy! Edző férjeddel, Shane-nel újfajta utat képzeltetek el, és ezt az utat végig is járjátok.” „Megtisztelő, hogy ennek az elit klubnak a tagja lehetek! Mind a mai napig hihetetlen, hogy olimpiai bajnok vagyok, de Rio nem csak egy álom volt… Huszonhét éves vagyok, hosszú utat jártam be a sikerig. Nagyapám tanított meg úszni, a családom pedig mindvégig mellettem állt. Nagyon sokan segítettek ezen az úton, köszönöm Magyarországnak és külön a Magyar Olimpiai Bizottságnak is!” – mondta Katinka. Szász Emese méltatását Szilágyi Áron úgy kezdte: „Mindig az az erősebb, aki nem tombol, hanem mosolyog. Ez Emesére nagyon igaz. Sírni is talán egyszer láttam, a londoni szereplése után. Hét éve közös klubban, a Vasasban készülünk, de tombolni sose láttam, mosolyogni annál többet.” „Úgy látszik, öregszem, egyre sűrűbben meghatódom – mondta Szász Emese. – Hatalmas öröm, hogy itt lehetek ebben az illusztris társaságban, tagja lehetek az olimpiai bajnokok klubjának. Na és a mesteremmel egy klubban lehetek!” – utalt edzőjére, a Nemzet Sportolójára, Kulcsár Győzőre. A bajnok vívónak Dömölky Lídia is gratulált, Schmitt Pál és Hámori Jenő köszöntötte virággal. Az eseményen köszöntötték a riói paralimpia magyar aranyérmes úszóját, Tóth Tamást; távollétében a NOB új magyar tagját, az úszó olimpiai bajnok Gyurta Dánielt, a Birkózó Hírességek Csarnokába választott olimpiai bajnok birkózó Varga Jánost és a Vívó Hírességek Csarnokába választott kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bencét, illetve a közelgő hatvanéves évforduló alkalmából az '56-os, melbourne-i olimpia magyar hőseit. Születésnapja alkalmából megajándékozták a 85 esztendős Bárány Árpád vívót és a 70 éves Sárosi László vízilabdázót.

Ilyen pólót adott át Borkai Zsolt Németh Ferenc öttusázónak, Básti István labdarúgónak, Sárosi László vízilabdázónak, Rejtő Ildikó párbajtőrvívónak, Szalai Miklós labdarúgónak, Varga János birkózónak, Bárány Árpád párbajtőrvívónak, Sákovicsné Dömölky Lídia vívónak, Lemhényiné Tass Olga tornásznak, MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter Bodnár András vízilabdázónak, Ihász Kálmán labdarúgónak, Szentmihályi Antal labdarúgónak, Gelei József labdarúgónak, Juhász Katalin vívónak és Reviczkyné Köteles Erzsébet tornásznak. ■ Forrás: MOB MOB Fotó: Szalmás Péter

A 2024-es budapesti olimpiarendezési pályázattal kapcsolatban az olimpiai bajnok öttusázó Mizsér Attila, a pályázati csapat sportigazgatója mondott néhány szót. Az esemény végén a MOB és az Adidas együttműködésében folytatódott az a sorozat, hogy minden élő ötkarikás bajnok névre szóló pólót kap, amelyen a győzelmének éve és helyszíne szerepel.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Budapesten adták át a nemzetközi fair play díjakat Forrás: MOB/Ilku Miklós MOB Fotó: Szalmás Péter

M

ég korábban, az elnökválasztó közgyűlésén egyhangú szavazással újraválasztotta dr. Kamuti Jenőt a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP), így az olimpiai ezüstérmes korábbi vívó újabb négy évég marad a szervezet élén.

A 79 esztendős sportdiplomata 2000-ben lett a CIFP elnöke, most ötödik ciklusát kezdheti. A közgyűlés után volt a Nemzetközi Fair Play Bizottság éves díjátadó gálája a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) könyvtárában. Az esemény a Török Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottságának kiállításával kezdődött, amelyet Kamuti Jenő nyitott meg. A nemzetközi fair play karikatúraversenyre nevezett legjobb 50 alkotást hozták el Budapestre – a rajzok a fair play eszmeiségét hivatottak megismertetni a fiatalsággal. 2016ban a világ minden tájáról mintegy 700 pályázat érkezett, a szakmai zsűri ezek közül választotta ki a legjobbakat, amelyeket szerte a világon kiállítanak. „A mai díjazottak a fair play nemzetközi nagykövetei is egyben. Megmutatták, hogy lehet becsületesen is sportolni” – summázta röviden Kamuti Jenő a nyitóbeszédében.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A díjátadót az újraválasztott CIFP-elnök, Kamuti Jenő nyitotta meg, rövid, ám tartalmas beszédében a jelenlévők köszöntése után személyes történetein keresztül mutatta be a Nemzetközi Fair Play Bizottságot, valamint ismertette annak céljait. A díjazottakat a két műsorvezető, Siklós Erik, a MOB akkori marketing- és kommunikációs igazgatója, valamint Demcsák Zsuzsa szólították a színpadra. A nemzetközi bizottság a Fair Play-cselekedet, a Fair Play népszerűsítése, a Fair Play-életmű, valamint a NOB elnöke által adományozott Ifjúsági Fair Playdíjat adja át minden évben – ezúttal sem volt ez máshogy. Az est színvonalát emelte Kathy Horváth Lajos hegedűművész és Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes előadása. Idén kilenc külföldi, valamint két magyar sportoló kapott elismerést. Hazánkból Sárosi Laurát Fair Play cselekedet, míg Portisch Lajost Életműdíjjal ismerték


| 35

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

el. A külföldi díjazottak között volt többek között Leonyid Szluckij, az orosz labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya is. A díjátadók között volt dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója is. Ünnepi beszédet mondott Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke. „Nagyon örülök, hogy személyes jóbarátomat, Kamuti Jenőt továbbra is a Nemzetköz Fair Play Bizottság elnökeként tisztelhetjük. A vívók szerepe továbbra is erős a sportdiplomáciában, ami szintén örömteli, hiszen a CIFP főtitkára, Sunil is korábbi kiváló vívó” – fogalmazott Schmitt Pál, aki felidézte Pierre de Coubertin báró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítójának szavait, azaz az Óda a sporthoz című művének részletét. A NOB tagja hozzátette: a sport a nevelés eszköze, felkészíti a testet a lélek virtusainak megvalósítására.

A gálán részt vett többek között Fürjes Balázs, a Budapest 2024 olimpiai pályázat elnöke, Sunil Sabharwal, a Nemzetközi Fair Play Bizottság főtitkára, akit a szervezet közgyűlése szintén újraválasztott, valamint Irena Szewinska és Ser NG NOB-tagok. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


36 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A magyar-lengyel sportkapcsolatokról nyílt kiállítás

R

iválisok a pályán – barátok a mindennapokban. Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílt szeptemberben kiállítás Varsóban. A lengyelországi magyar évad keretében rendezett tárlatot Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára nyitotta meg – közölte az MTI-vel a Balassi Intézet.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a varsói Sport és Turisztikai Múzeum szervezésében nyíló tárlat a két nemzet 20. és 21. századi sportkapcsolatait mutatja be, és mindenekelőtt a modern kori olimpiai játékok és a labdarúgás köré csoportosul. Az október 23-áig nyitva tartó kiállítás címe ugyan magába foglalja a „riválisok” és a „sportpárbajok” kifejezéseket is, a tárlat látogatói azonban meggyőződhettek arról, „hogy valójában a fair play szellemében zajló nemes vetélkedésről van szó” – áll a Balassi Intézet közleményében. A bemutatott tablók a részletes kísérőszöveggel ellátott fényképeken a sportkapcsolatok egyes fejezeteit jelenítették meg, a kiállítást filmes bejátszások és tárgyi emlékek, többek között a legendás labdarúgó, Puskás Ferenc cipője, Papp László ökölvívókesztyűje és egy olimpiai vívókard gazdagították – mondta el az MTI-nek Keresztes Gáspár, a társszervező Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A tárlat többek között a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatottak 20. századi találkozóit elevenítette fel, összekötve őket a korabeli történelmi eseményekkel: az 1921-es budapesti mérkőzést az I. világháború utáni első, a két nemzet hivatalos labdarúgó-kapcsolatait megalapozó megméretésnek mutatta be, az 1939-es varsói meccset pedig az utolsóként a II. világháború kitörése előtt. Felidézte a politikai megrendelésre lejátszott 1966-os mérkőzést, valamint az 1972-es müncheni olimpiai döntőt. Az '56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára utalva a kiállítás bemutatta a Honvéd labdarúgócsapatának 1958-as, a sziléziai Chorzówban játszott meccsét is, ahol a közönség egyperces néma csenddel adózott a kivégzett Nagy Imre és társai emlékének. A tárlat a lengyel és a magyar olimpikonok kiemelkedő alakjait, köztük az anyai ágon lengyel származású, ötszörös ötkarikás aranyérmes kajakos Kozák Danutát is bemutatta. Forrás és fotók: MOB


DRHAZI SZALONOK Oktogon, Teréz krt 11. Fsz. 22-es kapucsengő +36 20 325 9464 Hétfőtől - Péntekig10.00 - 18.00

Mammut 1. első emelete +36 20 265 8880 Hétfőtől - Szombatig 9.30 - 20.30 Vasárnap 10.00 - 18.00

100% természetes Ÿ Bőrazonos Ÿ Hightech magyar kutatás Ÿ fejlesztés Ÿ gyártás BALANCE BŐRMEGÚJÍTÓ TERÁPIÁS KEZELÉSEK

ANTI AGE BŐRMEGÚJÍTÓ FIATALÍTÓ KEZELÉSEK

Célunk az egészséges bőr

Célunk a ragyogóan szép bőr

• demodex terápia • bőrkiegyensúlyozás • problémás bőr kezelése • akne terápia • rozaceás bőr kezelése

• hitech bőrmegújítás • kötőszöveti regeneráció • mimikai izomrendszer regenerációja speciális facelift masszázsokkal

Ingyenes bőrdiagnózisra DRHAZI terapeuták várják Önt.

DRHAZI AZ EGÉSZSÉGESEN SZÉP BŐR SPECIALISTÁJA ONLINE WEBÁRUHÁZ: WWW.DRHAZI.HU


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

38 38 ||

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Megkötötték a 2017-es vb megrendezéséről szóló megállapodást

A

láírták a 2017-es szkander-világbajnokság megrendezéséről szóló szerződést. A budapesti világbajnokságot 2017. szeptember 5. és 10. között bonyolítják le, a világverseny megrendezéséről szóló megállapodást pedig Assen Hadjitodorov, a Szkander-világszövetség elnöke és Csabai Attila, a Magyar Szkanderszövetség elnöke írta alá. A sajtóeseményen bejelentették, hogy Deutsch Tamás lesz a 2017-es szkander-világbajnokság fővédnöke. Az eseményre várhatóan 15 ország 200 szkanderese érkezik. A sajtótájékoztatón Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója elmondta, örömteli, hogy egyre több sportágban rendeznek Magyarországon világversenyeket. A sportvezető példaértékűnek tartja, ahogy a szkandereseknél felkarolják a parasportolókat. Buranits Ildikó, a MOM Sportközpont igazgatója hangsúlyozta, régi kapcsolatot ápolnak a Magyar Szkanderszövetséggel, és tárt karokkal várják a világ legjobb szkandereseit a jövő évi világbajnokságon is.

Nyolc éremmel zárták a magyarok a világbajnokságot

Sikeres világbajnokságot zárt a magyar szkanderválogatott Bulgáriában. A küldöttség 1 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett Szófiában.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Sportágunkban nagy súlyt fektetünk a parasportolók versenyeztetésére is, ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy több magyar is érmes lett ebben a kategóriában” – kezdte összegzését Csabai Attila, a Magyar Szkanderszövetség elnöke, akit a sportág nemzetközi szövetségének szófiai kongresszusán megerősítettek a Szkandervilágszövetség alelnöki pozíciójában. „Budai Miklós a parasportolók között aranyérmes lett, majd szerzett egy ezüstérmet is, ugyanis nálunk külön eredményt hirdetnek a jobbkezes és a balkezes küzdelmekben is. Budain kívül Simon Dániel és Fenyvesi József szerzett ezüstérmet, ugyancsak a parasportolók között. Simon Dániel egy bronzérmet is szerzett, akárcsak a felnőtt női kategóriában Ivánfi Brigitta, a senior grand masters kategóriában Józsa Mihály, és a grand masters mezőnyben Simon Ferenc” – számolt be a sikerekről a sportvezető. Az érmeken kívül számos pontszerző helyet csíptek el a szkanderesek a világbajnokságon, amelyen 53 ország 1200 versenyzője vett részt. ■


| 39

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A magyar mérleg: egy arany, egy ezüst és két bronz Fábián Kristóf jóvoltából a Magyar Muaythaiválogatott nem maradt arany nélkül a spliti Európabajnokságon. A miskolci Vita Gym versenyzője a belga Soufiane Ait Ouccimével került szembe a 71 kilogrammosok fináléjában. Fábián szeme és szemöldöke is megsérült, de ez nem vette el a kedvét a kemény harctól. A pontozóknak esélyt sem adott arra, hogy a belgát lássák jobbnak, így egy igazi közönségmeccsen, egyhangú döntéssel lett Európabajnok a B kategóriában. Jászka Krisztián, az aranyérmes és Spéth Norbert bronzérmes edzője itthonról követte az eseményeket: „Mit mondhatnék? Nagyon örülök a sikernek, de még az elején pontosítani szeretnék, én inkább tartom magam Kristóf barátjának és segítőjének, mint az edzőjének. Ő egy határozott egyéniség, mindent felépít, megtervez, nem kapkod, viszont ha elindul valamilyen versenyen, ott maximálisan kihoz magából mindent. Ha jól emlékszem, két éve kapott ki utoljára az Eb-döntőben, azóta mindent megnyert. Jól sikerült a felkészülése, erős, egyben van, szerencsére ez meg is mutatkozott, hiszen még menetet sem veszített, a pontozók is egyöntetűen döntöttek a javára, így boldogan kimondhatom: Splitben ő volt a legjobb ebben a súlycsoportban.” Földvári Judit Laura az 57 kilogrammosok döntőjében a svéd Patricia Axlinggel mérkőzött meg. Ellenfele nagyon erőszakos bunyót folytatott. A Harcklub Szolnok versenyzője kintről talált többször, míg az ellenfél klincselésben dominált, és mivel csak ezzel tudott Földvári fölé kerekedni, ezért ezt eről-

tette, és be is jött neki. Axling pontozással nyert a magyar lány ellen az A kategóriában. Bányász Adrián szövetségi kapitány így értékelt az Eb után: „Roppant erős mezőny gyűlt össze itt Splitben, és ahol indult belorusz vagy orosz versenyző, ott a döntőig meg sem állt! A profi világbajnokokkal, sztárokkal tűzdelt súlycsoportokban mindenkinek nagyon nehéz dolga volt. Akadtak negatívumok is, például hogy a fent említett nemzetek harcosait feltűnően óvják, és szinte tolják a döntőkig. Sok tapasztalatot szereztünk, és remélem, ezeket a későbbiekben a javunkra tudjuk fordítani. Gratulálok minden magyar indulónak és érmesnek! Megyünk tovább az úton!” A két bronzérmet Spéth Norbert (67 kg, Vita Gym Miskolc) és Bereczki Dominik (75 kg, Perfect Fight Club) szerezte. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Két év múlva darts Eb-t rendezhetünk

S

portdiplomáciai sikert könyvelhet el a hazai darts társadalom, miután Magyarország nyerte el a 2018-as felnőtt steel Európa-bajnokság rendezési jogát.

Az elismerésben jelentős szerepet játszott a nyáron nagy sikerrel lebonyolított magyarországi ifjúsági Eb. A számos dicsérő levelet követően a Magyar Darts Szövetség úgy határozott, hogy pályázik a 2018-as felnőtt Európa-bajnokságra. A WDF világszövetség konferenciáján a résztvevők 19-3 arányban szavaztak hazánkra a másik kandidáló, Belgium ellenében. A két év múlva szeptemberben sorra kerülő kontinensviadalon egyéni, páros és csapat versenyszámok lesznek. Kovács Zoltán, a hazai szövetség főtitkára szerint várhatóan 30-40 ország legalább 400 darts játékosa érkezhet az Eb-re. A sportvezető szerint a magyarok elsősorban a női mezőnyben érhetnek el kiemelkedő eredményt, ami akár éremszerzés is lehet. Az idei felnőtt Eb-n Fekete Nóra kilencedik helye volt a legjobb magyar szereplés. Ugyanakkor a 2018-as magyarországi eseményen már a darts tábla elé állhat Czipó Vivien és Neumajer Kitti is, akik a nyári budapesti ifjúsági Eb-n párosban aranyérmet nyertek. ■

Táncsport - Ezüstérmet szerzett a Világkupán a Világjátékokra készülő páros

A

László Csaba, Páli Viktória kettős ezüstérmes lett a németországi Világkupán.

A Világjátékokat megjárt és a 2017-es nem olimpiai sportágak seregszemléjére készülő magyar duó a Drezdában megrendezett Profi Standard Világkupán végzett másodikként, a német Benedetto Ferruggia, Claudia Koehler mögött. A bronzérmet a lett Andrejs Rogovenko, Anna Voroncuka páros szerezte meg. A Világjátékokat mindig a nyári olimpiai játékokat követő évben rendezik meg. Ezen a multisporteseményen a nem olimpiai sportágak kiválóságai vesznek részt. 2013ban a kolumbiai Cali adott otthont a játékoknak, 2017ben pedig a lengyelországi Wrocław lesz a házigazda. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 41

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Erőemelés - 260,5 kilós világcsúccsal világbajnok lett a 71 éves magyar legenda

T

ovábbra is bomba formában van Fábri János! A magyar erőemelő a nyári masters Európa-bajnokságon világcsúccsal lett aranyérmes, most pedig az észtországi világbajnokságon diadalmaskodott, ugyancsak világrekorddal.

A 71 éves versenyző a tallinni vb-n 260,5 kilogrammos teljesítménnyel világcsúcsot ért el felhúzásban, 215 kilogrammal guggolt, és 115 kilogrammal fejezte be a fekvenyomást, így 590,5 kilogrammos összteljesítménnyel világbajnok lett.

Fábri János aranyérmes a vb-n!

„Fábri János egy fantasztikus sportember! Kár, hogy nem akkor kezdett ezzel a sportággal foglalkozni, amikor még a 20-as éveit taposta. Hihetetlen fizikuma van. A gyakorlatait úgy végzi, hogy nem használ övet” – mondta Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke. A 71 éves legenda a világcsúcson kívül egyébként egy Európa-csúcsot is jegyzett Tallinnban a 215 kilós guggolásával. A nyári, Plzenben megrendezett Európa-bajnokságon guggolásban állított fel világcsúcsot. ■

Boronkay Péter negyedszer is világbajnok!

A

többszörös Európa- és világbajnok kecskeméti paratriatlonista, aki a nyáron még Rióban teljesített, novemberben Ausztráliában mérette meg magát, nem is akárhogyan: megnyerte a tereptriatlon világbajnokságot! Boronkay Péter negyedik világbajnoki aranyát szerezte meg, miután megnyerte az Ausztráliában megrendezett tereptriatlon-világbajnokságon, az ITU Cross Triathlon World Championships-et. A Dr Bátorfi AKTK- Mercedes Benz gyár KMSE kecskeméti kiválósága már háromszor állt a dobogó legfelső fokán, így nem titkolt szándéka volt, hogy újra megvédje címét – adta hírül a hiros.hu. A kemény és kitartó munka meghozta gyümölcsét, Péter sikerrel járt, és megszerezte élete negyedik tereptriatlon aranyát. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

42 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Fogyatékkal élők sportja

Nagy álmuk vált valóra

Szöveg: Szőke Viktória Fotó: Kovács András

Liu Shaolin Sándorékkal együtt tréningeztek speciális olimpikonjaink

5

hónappal a Világjátékok rajtja előtt integrált edzést tartottak a Gyakorló Jégcsarnokban

A magyar shorttrackválogatott közös edzésre hívta a speciális olimpikon gyorskorcsolyázókat, akik már gőzerővel készülnek a 2017 márciusában sorra kerülő Speciális Olimpia Téli Világjátékokra, amelyet Ausztriában rendeznek majd. A speciális olimpikonok nagyon büszkék arra, hogy példaképeikkel közösen léphettek jégre. Bohn Zsomborék számára a közös gyakorlás fontos része az 5 hónap múlva esedékes világeseményre való felkészülésnek. 2017. március 14-én megkezdődnek a Speciális Olimpia Téli Világjátékok versenyei. Mintegy 100 országból 3000 versenyzőt, 1100 edzőt, 3000 önkéntest, 1000 újságírót, 5000 családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról. Az aktivisták a következő hónapokban világszerte népszerűsítik a speciális olimpikonok jövő évi legnagyobb versenyét, és viszik közelebb az emberekhez az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

világát. Magyarországot 47 fős delegáció képviseli a Világjátékokon. Csapatunkban 33 sportoló, 9 edző, 2 delegációvezető és 3 kísérő kap helyet. Versenyzőink 5 sportágban, alpesisíben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában, hófutásban és padlóhokiban veszik fel a küzdelmet. A jövő évi világeseményen az alpesisí és snowboard versenyeket Schladmingban, az északisí és hófutás eseményeit Ramsauban rendezik. A műkorcsolyázók és gyorskorcsolyázók seregszemléjét, valamint a padlóhoki- és floorballtornát Grazban bonyolítják le. A megnyitóünnepségnek március 18-án Schladming, a záróünnepségnek pedig március 24-én Graz ad otthont. Az ismert személyiségek közül többen is támogatják a Világjátékokat, köztük Marcel Hirscher világbajnok alpesisíző, vagy az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Hunyady Emese. A világklasszis sportemberek szerint a sport mindan�-


| 43

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

nyiunk számára fontos, a mozgás örömét mindenkinek meg kell tapasztalnia. Emiatt ők elkötelezett lehetőséget látnak az értelmi fogyatékossággal élő emberek testmozgásának támogatásában. Büszkék arra, hogy előmozdíthatják a Világjátékok sikerességét. A sportlétesítmények egyediek, a hangulat barátságosnak ígérkezik, az osztrákok nagy szeretettel várják a speciális olimpikonokat szerte a világból jövő márciusban. Idén januárban sportolóink közül többen már voltak a Tesztjátékokon. A jégpályák kifogástalanok. Ausztria egyébként második alkalommal rendez jövőre Téli Világjátékokat, így már biztosan elmondható, hogy van tapasztalatuk egy ilyen nagy horderejű verseny szervezésében és lebonyolításában. A magyar versenyzők nagyon készülnek, sportáganként külön-külön is mennek addig edzőtáborba. Emellett még idén novemberben egy központi edzőtábort is rendeznek Budapesten, amelyen a Világjátékokra utazó összes sportoló részt vesz majd csapatösszetartás céljából, a nagy megméretés előtt. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség vezetői és szakemberei bíznak abban, hogy Ausztriában is folytatódik az éremszerző hagyomány. Úgy gondolják, mind az öt sportágban vannak éremesélyeink.

gét, 170 országban, több mint 5 millió embernek szervez programokat szerte a világon, kiemelve és felszínre juttatva tehetségüket, küzdeni akarásukat. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) küldetése, hogy egész éven át tartó, rendszeres edzés- és versenyprogramot biztosítson a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő, tanulásban akadályozott és halmozottan sérült emberek számára. Olyan társadalomért dolgozik, ahol minden ember, függetlenül képességeitől, elfogadott, szívesen látott és értékén kezelt. ■

A Speciális Olimpia Mozgalom 1968 óta, tehát 48 éve szolgálja az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók közössé-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SportTurmix SportTurmix 44 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Sokat látott emberek

Siklós Erik

S

okat utaznak, nevük, hangjuk, arcuk szervesen kapcsolódik a sporteseményekhez. Irigylik, és olykor szidják őket a szurkolók. Lehet őket szeretni, vagy kevésbé rajongani értük. A Sportime Magazin új sorozatában a sportesemények kulisszatitkairól mesélnek. Ők a sportújságírók.

Siklós Erik több mint 20 éven át a Magyar Rádió sportriportere volt: az atlantai, a sydneyi és az athéni olimpia mellett több mint 200 világversenyről tudósított. Volt a Gentleman magazin főszerkesztője, 2013-tól 2016-ig pedig a Magyar Olimpiai Bizottság marketing- és kommunikációs igazgatójaként dolgozott. Rengeteg sporteseményre jutott el. Olimpiák, világbajnokságok, és akkor ott van a tenisz: Grand Slam-versenyek, ATP-tornák. Ön mi szerint rangsorolja ezeket a sporteseményeket? Volt kedvenc sportrendezvénye? Ezt több dolog is meghatározza. Az egyik a magyarok szereplése, a másik pedig a munkakörülmények. És akkor nem említettem még a sportélményt, mert van olyan világverseny, ahol nincsenek magya-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

rok, de az adott sportág krémjét láthatja az ember. Szerencsés embernek mondhatom magam abból a szempontból, hogy az olimpiák, a vb-k, Eb-k mellett sok nagy teniszversenyen dolgozhattam, de voltam több NHL- és NBA-meccsen is. Utóbbi események a mellett, hogy rangos sportrendezvények, az újságírók kiszolgálása tekintetében is magasan kvalifikáltak. Melyik volt az első olimpia, amelyről tudósított? Az 1996-os atlantai volt az első olimpiám. Ha jól emlékszem, egy évvel korábban lettem belsős a Magyar Rádiónál. Addigra kialakult bennem némi csalódottság, mert már nagyon szerettem volna korábban ott lenni a ’88-as szöuli és a ’92-es barcelonai olimpián, így amikor eldőlt, hogy megyek


| 45

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Atlantába, már nem volt az a lebegés, szárnyalás érzelmileg, ami a korábbi olimpiák esetében jellemzett volna… Persze nagyon örültem, de érzelmileg más volt a megközelítése. Hogy alakul ki, hogy ki milyen sportágat közvetít? A Magyar Rádióban kellett harcolni a sportágakért? Soha nem alkudoztam, nem jelentkeztem. Amit rám osztottak, azt csináltam, szívvel-lélekkel. Például nagyon sokáig nem közvetítettem focit, mert amikor a rádióhoz kerültem, akkor nagyon sokan szerettek a labdarúgással foglalkozni. Nagy volt a tülekedés, hogy bekerüljenek a körkapcsolásba, ezért is mentem el olyan sportágak irányába, amit nem csinált senki. A tenisz például a „senki földje” volt a Magyar Rádióban, de sok dologgal foglalkoztam, afféle jolly jokerként. Jártam dzsúdóra, röplabdára, kajakkenura, öttusára tudósítani. A foci aztán csak megérkezett a repertoárba… Valamikor a 90-es évek elején beszélgettem Szepesi Györggyel, aki megjegyezte: igazi sportriporter csak olyan lehet, aki focit is közvetít. Onnantól a sors úgy hozta, hogy lettek lehetőségeim a labdarúgásban is. A későbbiekben válogatott meccsek, kupamérkőzések sorát közvetítettem.

Hogyan jött a kajak-kenu? Addig, amíg a rádiónál valaki külsős volt, hivatalosan „nem lehetett sportága”. Vass István Zoltán 1996-ban hivatalosan elköszönt, és hozzá tartozott a kajak-kenu. Így örököltem meg az egyik magyar sikersportágat. Mellé jött a torna, amivel korábban már foglalkoztam, ezenkívül ott volt a kosárlabda, később a kézilabda meg a foci, ami állandó sportágam volt, és természetesen a tenisz. Hány olimpiai aranyérmet közvetített? Miután összesen két olimpiáról közvetítettem, így Sydneyből és Athénból volt alkalmam magyar olimpiai bajnoki címet világgá kürtölni. ’96-ban, Atlantában afféle száguldó riporterként dolgoztam, főleg interjúkat csináltam. De válaszolva a kérdésre, összesen nyolc aranyérmet közvetíthettem. Négyet Sydneyből, négyet Athénból. Lehetett volna több is, ha nem ajándékoz el egy kajakdöntőt. Sydneyben Molnár Danival kezdtük a kajak-kenu versenyeket. Ő a pálya mellett volt, én meg a közvetítőállásban. Korábban neki nem adatott meg az, hogy olimpiai győzelmet közvetítsen, így az egyik aranyesélyes finálénál helyet cseréltünk, Dani kommentálta a Kammerer-Storcz K2 500-as győzelmet.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


46 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Egy budapesti éjjel-nappali boltban volt szerencsém végigizgulni Csollány Szilveszter sydneyi döntős gyakorlatát. Bementem vásárolni, a rádióközvetítést az egész bolt hallgatta, állt a levegő. Fantasztikus volt kiszurkolni Csollány aranyát. Együtt örültek az eladók a vevőkkel, és, gondolom, örült a világ másik végén a kommentátor, Siklós Erik is. Arra a döntőre hogyan készült fel? Voltak előre összerakott mondatai? Mindig hittem az improvizáció erejében. Ahhoz, hogy érzelmileg hiteles legyen egy közvetítés, nem

szerencsés, ha valaki előre megírja a szöveget, vagy akár egy részét. Kicsit nagyképűen mondhatnám azt Csollány esetében, hogy 15 évet készültem, hiszen ’86-tól kezdve kevés tornász-világbajnokságról hiányoztam. Amíg pedig a főiskolára jártam, a tornavizsgáimra olyan kiválóságokkal készültem együtt a Honvéd termében, mint Borkai Zsolt vagy Guczoghy György. Visszatérve Csollány győzelméhez, amit megtanultam, az maga a gyakorlat volt. Ami elhangzott előtte, meg utána, az mind jött fejből meg szívből. Így állt össze az a közvetítés. A legnagyobb elismerést Csollány sikere után számomra az jelentette, hogy az eredményhirdetést követően, pár órával később felhívott itthonról Vass István Zoltán, és azt mondta: ez a rádiózás történetének legjobb tornaközvetítése volt… Volt olyan világsztár a teniszezők közül, akivel interjút készített, és csalódott benne? A sztárok meglehetősen önműködőek, helyenként hisztisek… 1991-ben sikerült Szeles Mónikával 16 percet beszélgetni magnóra, interjúztam Boris Beckerrel, az után, hogy megnyerte Frankfurtban az ATP-világbajnokságot. A nagyágyúkkal való egyéni interjúzás egyébként (magyarként) általában úgy jön össze, ha kicsit rámenősebb vagy, és olyankor nem kell tisztelni a szabályokat. Boris Beckert gyakorlatilag bekerítettem, és az öltözőfolyosón csíptem el, de készséges volt, mint ahogy Björn Borg vagy Guillermo Vilas is. Az igazán profi teniszezők tudják azt, hogy a szakmájukhoz hozzátartozik a sajtó kiszolgálása.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 47

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Az ön helyzete speciális volt a sportújságírók között, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság marketing- és kommunikációs igazgatójaként mondhatni a teljes magyar médiát kellett koordinálnia egy-egy sajtóeseményen, vagy éppen egy olimpián. Milyennek látta ilyenkor a sportújságírókat, illetve mennyire könnyű velük szót érteni? Ez egészen más pozíció. Tisztában voltam azzal, hogy mi a feladatom. Mint ahogy voltam a másik oldalon, és olykor még ma is vagyok. Újságíróként van ilyen és olyan élményem is. Dolgoztam együtt olyan sajtófőnökkel, aki kiválóan tette a dolgát, de olyanhoz is volt szerencsém, aki afféle hatóságnak vagy házmesternek tekintette magát. Én erre a feladatra úgy tekintettem, mint egy szolgálatra, aminek időnként van olyan része, amikor az újságírót terelgetni is kellett, ha esetleg ő felejtette el, hogy meddig terjed a hatásköre, de alapvetően mindenben próbáltam kiszolgálni és segíteni az újságírók munkáját. Remélem, hogy azok a kollégák, akik ott voltak Rióban, az olimpián megerősítik ezt. A visszajelzéseik mindenesetre megnyugtattak. ■ (rπ)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


M AGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG

Legyél triatlonos, s légy a legjobb!

M AGYAR TRIATLON SZÖVETSÉG

Legyél triatlonos, s légy a legjobb!

M AGYA R TRIATLON SZÖVETSÉG

Legyél triatlonos, s légy a legjobb!

Bicsák Bence VB U23 3. helyezett

Tóth Tamás, riói olimpikon vb 3. helyezett eb 3. helyezett vk 4. helyezett

Ifj. Faldum Gábor, riói olimpikon vk 2. helyezett vk 3. helyezett eb 4. helyezett

„A triatlonsport a magyar sportpolitika és olimpiai sportélet sötét lova”

O

któber elején jelentette be a Magyar Triatlon Szövetség, hogy egy olyan sportágfejlesztési stratégiát készítettek el, amely két alappillérre, a Nemzeti Triatlon Hálózatra és a Nemzeti Triatlon Központra bontható. A fejlesztések eredményeként 2024-ben olimpiai érmet szerezhet a sportág. A szövetség főtitkára, Szabó Zita elmondta, hogy bár a Magyar Triatlon Szövetség már 27 éves múltra tekinthet vissza, ennek ellenére a magyar triatlonsport az elmúlt 2-3 évben éli legsikeresebb időszakát. A fejlődés fenntartásához és a további sikerek eléréséhez azonban átfogó fejlesztésekre van szükség. „Elit és az utánpótlás sportolóink igen eredményes - és egyre eredményesebb - elmúlt pár éve jól mutatja azt a fejlődési potenciált, melyet az elmúlt két elnökség szakmai munkája megalapozott” – kezdte magazinunknak adott interjúját Szabó Zita, aki részletesen ki is fejtette, hogy a sportág számára milyen előnyökkel fognak járni ezek a fejlesztések. „Figyelnünk kell az utánpótlásra, a jövő elitsportolóira és meg kell teremtenünk a felfelé lépés, valamint a tehetséggondozás, tehetségkutatás eszköztárát. Ehhez kell egy sportszakmai, sportági alapokon nyugvó

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

akkreditált intézményi hálózat és egy irányító, edző központ. Ezt foglalja magában a Nemzeti Triatlon Hálózat, valamint a Nemzeti Triatlon Központ és Paratriatlon Alközpont. Egy intézményesített hálózattal Nyíregyházától Sopronig, Nagyatádtól Egerig megteremthetjük az amatőr triatlonsportolók és az igazolt versenyzők közötti átjárás lehetőségét. Félprofesszionális, professzionális szakmai körülményeket, szolgáltatásokat biztosítva a növekvő számú triatlonsportkedvelő és triatlonsportoló számára. Ezzel szélesítjük a lokális és regionális versenylehetőségeket, ami megerősíti a sportszervezői réteget, ez pedig visszacsatoló színvonalemeléssel hozzájárul a nemzetközi élsporthoz szükséges biztos háttérhez.” Szabó Zita hozzátette, hogy ezek együttesen emelik az eredményrátát, amit viszont egy központi


| 49

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Szabó Zita Főtitkár

versenyzőinket nézem, valahol legbelül a tokiói dobogós helyezést sem tartanám lehetetlennek. Ám az álmok helyett a sportági potenciáljelzőnk azt mutatja, hogy Japánban pontszerzők, a négy évvel későbbi olimpián pedig dobogósok lehetnek a magyar triatlonosok. És a dobogósokat többes számban értem. Több dobogósunk is lehet, amennyiben a mixváltó olimpiai versenyszám lesz, hiszen ebben nagyon jók vagyunk, ahogy az idei európai bronzunk is mutatja. Az Európa-kupa-, és Világkupafutamok érmei, helyezései növekvő vagy éppen csökkenő száma megfelelő időközi visszajelzés lesz számunkra. Mi úgy hisszük, hogy a triatlonsport a magyar sportpolitika és olimpiai sportélet sötét lova. Nagyon nagy lépést tudunk megtenni, nagyon nagy eredményt tudunk hozni rövid idő alatt, ha van mögöttünk sportszakmai, sportvezetői támogatás, hiszen az eredményeink kézzel foghatóak.” ■ Fotók: Magyar Triatlon Szövetség

felkészülési helyszínen tudnak folyamatosan mérni, illetve fejleszteni, segíteni – nem csak az ép, hanem a para oldalon is. A szövetség nem titkolja: céljuk, hogy az elkövetkezendő években megháromszorozzák a magyar triatlonosok számát, amely jelenleg körülbelül 5-7 ezer fő rendszeresen versenyző sportolót jelent. „Célunk a tokiói olimpiáig ennek a rendszeresen versenyző rétegnek a megkétszerezése, s a 2024. évi (remélhetőleg budapesti) olimpiáig 20 00022 000 fő rendszeres triatlon sportoló kinevelése. Az általános célok között az amatőr triatlonsportolók kiszolgálását helyeznénk előtérbe, biztosítva számukra a folyamatos hétvégi időszakra eső, de koordinált edzői hátteret, mely tevékenység egyben tehetségkutatással, így utánpótlás biztosítással is foglalkozna.” A Magyar Triatlon Szövetség sajtótájékoztatóján kitértek a következő olimpiákra is, s elárulták: feladatuknak tekintik, hogy a 2020-as tokiói játékokon legyen pontszerző magyar triatlonista, illetve a 2024-es olimpián akár magyar éremszerzésre is sor kerüljön a sportágban. A főtitkár elmondta: ez egy abszolút reális, sőt, sokkal inkább óvatos becslés. „Ha az elmúlt öt év világranglistájának magyar eredményeit és az utánpótlásból Tokióban olimpiába belekóstoló, s 2024-ben csúcsformába kerülő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


50 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Torna Challenge Világkupa Jövőre is Világkupát rendez Szombathely

S

zombathely idén remek házigazdája volt a Torna Challenge Világkupának. Több mint 130 tornász vett részt a Világkupán, amelyet a magyar és a nemzetközi szakemberek is elégedettséggel nyugtáztak. Szombathely jövőre is megrendezi a Világkupát.

Dr. Magyar Zoltán sportdiplomáciai sikerként könyvelte el azt, hogy a korábbi Grand Prixversenyek után Világkupát rendezhetett Magyarország a vasi megyeszékhelyen. „Az olimpiák után mindig lehetőségük van a fiatalabb versenyzőknek is arra, hogy egy-egy jobb helyezést csípjenek el a Világkupákon, mert a klasszis tornászok egy része kipiheni a játékokra való felkészülést és a kemény hónapokat. Ezt láthattuk Szombathelyen is. Itt már a jövő reménységei is versenyeztek” – mondja Magyar Zoltán. „Szempontunkból természetesen volt még egy fontos momentuma a szombathelyi Vk-nak, és ez nem más, mint Berki Krisztián szereplése. Sérüléséből visszatérve döntőbe jutott és olyan gyakorlatot láthattunk tőle a fináléban, amellyel bármelyik Világkupán éremesélyes. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a nemzetközi szövetségtől is. Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország jövőre is megrendezheti ezt a rangos Világkupát, ugyancsak Szombathelyen” – összegzett a Magyar w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Torna Szövetség elnöke, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. A Torna Challenge Világkupát október 7. és 9. között bonyolították le Szombathelyen, a magyar torna-Világkupák történetében először élő full HD-s élő közvetítést láthattak az érdeklődők a Magyar Szövetség honlapján (www.matsz.hu). ■


s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

| 51

„Újdonságként KKM kedvezménykártyát bocsátottunk ki, amellyel összegyűjtjük a futóknak szánt kedvezményeket a környéken, és ezzel együtt arra biztatjuk őket, hogy a nyár és az ősz folyamán látogassanak el újból Keszthelyre, mivel a kedvezmények október 31-ig lesznek érvényesek. Idei szlogenünk a ’Mindenki velünk!’, ezzel a futók sokszínűségét jelképezzük, ezért az arculatunkban óriás Szállítmányozási papírmaséfejeket jelenítünk A Wahr is Cargo Kft. egymeg. ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti Fontos számunkra az egészséges táplálkozás szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô népszerűsítése, ezértés a Fő téren biopiacot is kitechnikai háttérrel több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárépítettünk” – tájékoztatott Bedő Beáta főszervező.

www.wahrcargo.hu

dával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Május 14-én szombaton délelőtt 18 futamot

Fôbb tevékenységeink: rendeztek a gyermekeknek, délután 2,5 és 5 kmkövetkeztek; a napot Dallos es távok • Nemzetközi billenôéstésztaparti fixplatós és tehergépkocsival való szállítmányozás a Bogi the Berrynek a Bogi• együttesének, Belföldi billenôésand fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás zárta. szállítmányozás Május 15-én délelőtt 10 óra koncertje • Komplex (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, rajtolt az Intersport Keszthelyi Kilométerek kor surveyor és MVH ügyintézés) félmaraton, maraton. ■

www.keszthelyikilometerek.hu

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

Világbajnoki ezüstérmet nyert a karatés Tadissi Martial

A

második helyen végzett Tadissi Martial a Linzben megrendezett karate-világbajnokságon. A kétévente sorra kerülő esemény volt az első vb azóta, hogy augusztusban a NOB megszavazta: a sportág történetében először ott lehet a 2020-as olimpián. Az UTE versenyzője eredményével egyben kvalifikálta magát a nem olimpiai sportágak legrangosabb rendezvényére, a Világjátékokra, amelyet 2017 nyarán rendeznek Wroclawban. A parakaratéban is született egy magyar ezüst a vb-n: Csatári János lett második. Tadissi Martial a 67 kg-osok 90 fős mezőnyéből a vb egyik legjobb teljesítményét nyújtva jutott a döntőbe: öt mérkőzésen mindössze két pontot csináltak ellene, és közben legyőzött két nagy esélyest, a francia Da Costát és a török Uygurt. A korábbi kétszeres korosztályos Európa-bajnok azután a fináléban alulmaradt az angol Thomas ellenében. Szereplésével Tadissi Martial beállította a sportág történetének legjobb magyar helyezését, hiszen felnőtt vb-n karatésainknak még soha sikerült aranyérmet nyerniük – ezüstig korábban S. Kovács Ádám és Klima Zsuzsanna jutott el. Karate-világbajnokság, Linz, Tadissi Martial eredményei: A 32 közé jutásért: – Delgado (perui) 4–0 A 16 közé jutásért: – Ben Ataya (tunéziai) 3–0

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Nyolcaddöntő: – Pataridze (grúz) 5–0 Negyeddöntő: – Da Costa (francia) 4–2 Elődöntő: – Uygur (török) 2–0 Döntő: – Thomas (angol) 0–8 A rekordlétszámot, 118 ország több mint ezer versenyzőjét felvonultató világbajnokságon a többi kategóriában a magyarok nem kerültek a dobogó közelébe, hazánk azonban így is az előkelő kilencedik helyen végzett az éremtáblázaton. Az épekkel együtt megrendezett para-karatevb-n az értelmi akadályozottsággal élők között a férfiaknál Csatári János is ezüstérmes lett. A 19 éves fiatalember formagyakorlatát a többezres közönség hatalmas ovációval fogadta. A kerekesszékes nőknél Garai Nóra a negyedik helyen végzett. ■


| 53

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Magyar diadal a karate őshazájában

A

ranyérmet nyert Tadissi Martial a Karate1 Premier League okinavai állomásán. A kétszeres felnőtt Eb-bronzérmes magyar versenyző remek formáját jelzi, hogy egymás utáni két hétvégén is dobogóra állhatott a karate sportág legrangosabb sorozatában. Az egy héttel ezelőtt a Karate1 Premier League hamburgi viadalán harmadik helyen végzett magyar karatés a sportág őshazájában, a 67 kg-os súlycsoport küzdelmei során három győzelemmel jutott a döntőbe. Az UTE sportolója sorrendben a japán Soda, a szaúd-arábiai Alotaibi és a japán Hirose ellen nyert, majd a döntőben felülmúlta a szintén szaúdi Alkhatamit is. A széria idei záróversenyén a nőknél a szintén UTE-versenyző Molnár Réka az 50 kg-osok mezőnyében az ötödik helyen zárt.

Azt, hogy Tadissi Martial egyre inkább a világ élvonalába tartozik, az is bizonyítja, hogy a Japán Karateszövetség személyesen hívta meg Okinavára, ahol ő és Molnár Réka együtt edzhettek a japán válogatottal is. ■

Tadissi Martial újabb Premier League-érme

B

ronzérmet nyert Tadissi Martial a karate sportág legrangosabb szériája, a Karate1 Premier League sorozat szeptemberi németországi állomásán. A létszámát és minőségét tekintve világbajnoksággal felérő hamburgi versenyen a 67 kg-os magyar versenyző hat győzelem mellett egyszer kapott ki. A bronzmérkőzésig jutott formagyakorlatban Sterck Laura is, aki végül ötödik lett.

A 2020-as olimpiai részvétel és a közelgő októberi világbajnokság okán gigamezőnyök gyűltek össze Hamburgban. A férfiak 67 kg-os súlycsoportjában például nem kevesebb, mint 131 versenyző indult. Köztük Tadissi Martial, aki négy győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé – legyőzve a kategória egyik legnagyobb sztárját, a francia Da Costát is –, ahol alulmaradt az egyiptomi Hanafy ellen. „Márszi” a vigaszágon aztán a szerb Jokszics legyőzése után

a harmadik helyért mérkőzhetett. A bronzmeccsen az UTE karatésa 6–1-re nyert a görög Kszenosz ellen, ezzel dobogóra állhatott. Női formagyakorlatban az MTK-s Sterck Laura öt győzelemmel és két vereséggel az előkelő ötödik helyen végzett. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Dináék vitték a prímet a LOcarGO Veszprém Crosson

A

z évszaktól szokatlanul jó idő várta azt a 220 versenyzőt, aki rajthoz állt a LOcarGO Veszprém Cross terepkerékpár-verseny 16 kategóriájába. A férfi elitversenyt Dina Márton, a nőit a londoni olimpikon Benkó Barbara nyerte. A jelentős létszámú előnevezés mellett valószínűleg a jó időnek tudható be a kiugróan magas helyszíni nevezői létszám a szezon harmadik cyclocross magyar kupafutamán. A pálya rendkívül gyors volt, az élmezőnynek alig több mint 5 és fél perc kellett teljesíteni egy kört. Ez egy dinamikus, a nézők számára is élvezetes versenyt eredményezett, hiszen így a verseny ideje alatt többször is tudtak szurkolni kedvencüknek. Egy kör teljesítése alapvetően nem igényelt sok technikai tudást, ezt a kevésbé ügyes versenyzők is díjazták, az élversenyzők pedig sebességgel tették izgalmassá. A pályán egy palánk, egy homokágy és a már szokásosnak mondható kamionon való lépcsős átkelés törte meg a lendületet. Az elit férfiak versenyén Búr Zsolt és Pelikán János csatájára lehetett számítani, viszont előbbi nem állt rajthoz, utóbbi pedig Dina Mártonnal (Cube

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Csömör MTB Team) mérkőzött a táv feléig, amikor Pelikán kerekéről lefordult a gumi. Ezzel a technikai malőrrel a kerékpárcsere után már behozhatatlan hátrányt szedett össze. Az elitek futamát Dina Márton, az U23-as korúakét Dina Dániel nyerte kéz a kézben begurulva a célba. Az elit kategóriák dobogósai: Férfiak: 1. Dina Márton – Cube Csömör MTB Team – 1:08:34 2. Buruczki Szilárd – Cube Csömör MTB Team – 1:08:42 3. Záray László – Merida Maraton Team CST – 1:10:33 Nők: 1. Benkó Barbara – Focus XC Team – 51:53 2. Tache Marike – Speed-Way Team – 53:55 3. Orosz Anita – Trek SE - 1 kör hátrány ■


| 55

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Miss Soleil: Érezd a virágok érintését a bőrödön !

Tedd magad boldoggá párizsi bevásárlóúttal vagy egy Hunter csizmával. Itt találsz még több információt: www.misssoleil.com eil.com támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

Sport Szabadidő

S z aba d i d ő s p o r t

Mozogj változatos fitneszórákon egy egész napon át!

Ü

nnepi hangulatban, december 17-én rendezik a 11. Decathlon FittArénát. A BOK Csarnokban (a régi SYMA) több mint 200 fellépő várható 20 színpadon, különböző stílusú fitneszórákon.

Az év legfittebb napjaként is aposztrofált esemény ezúttal adventben lesz: december 17-én még egyszer az évben összegyűlnek a fitneszvilág sztárjai, és egy fantasztikus, ünnepi programmal várják a mozogni vágyókat. A Decathlon Magyarország Nagyszínpadon, amelynél a legnagyobb tömeg várható, Almásy Csilla, Katus Attila, Péntek Enikő, Sifter Tímea (Sifi), Tatarek Rezső és Béres Alexandra vezényli majd a mozogni vágyókat. Utóbbi így invitál: „Idén egy kis meglepetéssel készülök! Ígérem, hogy felforrósítjuk a hangulatot, és az egyébként könnyen követhető, nyugodt, gimnasztikás, egymásra épülő mozdulatsort szó szerint felpörgetjük! Az óra már alap edzettségi szinten elkezdhető, de nagyobb testtudattal rendelkezők számára még nagyobb kihívást jelent. Semmi másra nincs szükség csak rád és egy polifoamra. Nagyon várlak!” De a további nagyjából 200 fellépő is színes programokkal készül a különböző termekben.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 57

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Varró Gyula például a Step Performance világába kalauzol, Czégel Erika a Disco training gym nightba csempészne egy kis ünnepi hangulatot, Vigassy Sarolta és Buczkó Péter IronBox Max-órával készülnek, amelyben a bokszelemek és a saját testsúlyos gyakorlatok kombinációja lesz összefűzve egy jó hangulatú, pörgős és változatos óra keretében. Kangoo cipőt is húzhatsz december 17-én, Sifi és a Kangoo csapata idén is garantáltan az alkalomhoz öltözik majd, a tavaly a nagyszínpadi nyitányt – Szívós Zoltánnal – prezentáló Pulay Szilvi pedig alakformáló intervalledzéssel készül a dm Mozgástrendek termében. De előkerülnek a küzdősportok is, például Czanik Balázs vagy Miló Viki szereplésével. Sőt tekerhetsz is egy jót a Group Cycling® teremben, de feltűnik majd a világbajnok ökölvívó, Erdei Zsolt is a Gilda Max színpadon. A Domyos Jóga termében pedig kiváló oktatók segítenek kikapcsolni, és eligazodni a különböző jógatípusok között. Az eseményhelyszín hasznos összterülete 12 500 négyzetméter, ebből a nagyszínpad óriásterme 6000 m2, a Fitnesz Park és Életmód Expo 4000 m2. Itt megtalálod majd a több mint 100 kiállítót is. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy az eseményre nemcsak a hölgyek, hanem a férfiak is egyre nagyobb számban kilátogatnak. A 11. Decathlon FittAréna programjait bátran ajánljuk gyermekeknek is, hiszen koruknak és saját edzettségi szintjüknek megfelelően ők is együtt mozoghatnak a többiekkel december 17-én! ■

Jegyek a 11. Decathlon FittArénára Egész napos jegy elővételben december 16ig: 6500 Ft (diák 5500 Ft), a helyszínen 7000 Ft (diák 6000 Ft) Délutáni jegy (13:00-tól érvényes) elővételben december 16-ig: 4000 Ft (diák 3500 Ft), a helyszínen 4500 Ft (diák 4000 Ft) Jegyek vásárolhatók elővételben a BSI online rendszerén keresztül, a BSI nevezési irodájában, a BSI eseményein, a partner fitnesz- és wellnessklubokban, a Ticket Express (TEX) országos hálózatában és a Ticketpro országos hálózatában. A jegyár a támogatók ajándékait tartalmazó regisztrációs csomagot és az egész napos frissítést is magában foglalja. További információk: www.fittarena.hu, facebook.com/fittarena

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

S z aba d i d ő s p o r t

A tánc egy tetőtől talpig átmozgató sport

A

táncot sokan inkább művészetnek tekintik, mint sportnak, pedig az egyik legös�szetettebb mozgás, ami tetőtől talpig átmozgat, és nem mellesleg jókedvre is derít. Nincs életkorhoz kötve, bármikor elkezdhető – akár nyugdíjasként is –, szabadidős jelleggel tömegsportként és természetesen komolyabban, versenyszerűen is űzhető. Egy táncversenyen manapság a gyerekektől akár a 60–70 éves seniorokig minden korosztállyal találkozhatunk. A társastánc és a néptánc talán a legnépszerűbb táncág, de a modern és látványtáncokat, valamint a kortárs táncot is egyre többen űzik. A tánc amellett, hogy átmozgat, javítja a koordinációs és a koncentrációs képességet, valamint a zene és a mozgás együttesen segít feldolgozni a stresszt, oldja a szorongást, ellazít. Éppen ezért a vérnyomásra is jótékony hatással van, és javítja a közérzetet is. Bárki elkezdheti a táncot, nem számít a kor, és éppen úgy a testsúly sem. A nagy súlyfölösleggel küzdő embereknek is érdemes elkezdeniük egy tánctanfolyamot, hiszen egy lépés, egy figura elsajátításával szerzett sikerélmény által bátorságot, önbizalmat szerezhetnek minden alkalommal, így a mozgás szinte észrevétlenül válik a mindennapok részévé. A fizikai erőnlét javulása mellett pedig a mozgáshoz egy pozitív, jó érzés párosul, ami a lelket is erősíti. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 59

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

kodás gátolja a tanulási folyamatot. Fontos kiemelni, hogy a tánc sok más sporttal ellentétben kifejezetten társas mozgásforma, az együtt tanulásnak közösségformáló, közösségépítő ereje van, ami szintén pozitívan hat a lélekre és a testre. A tánc szépségét és nehézségét az adja, hogy a zene ritmusára összhangban kell mozogni a kéznek, a lábnak és a testnek, ez pedig fizikailag és szellemileg is jelentős igénybevétel. A tánc javítja a tartást – önkéntelenül is kihúzza magát az ember tánc közben – és az egyensúlyérzék is fejlődik, ez pedig más sportoknál is jól jöhet. A tánc az összetett mozdulatok miatt remek kiegészítő sport lehet minden olyan sportágban, ahol az egyensúlyérzékre szükség van, és a táncosoknak is jól jönnek az olyan sportok – például a futás, az úszás, a kerékpározás –, amelyekkel növelni lehet az állóképességet. ■

Bánkuti Ágnes, a Casablanca Táncklub vezetője – többszörös senior magyar bajnok latintáncos, táncpedagógus és gyógytestnevelő – Óbudán elég sok embert mozgat meg hétről hétre, a tanítványai között szép számmal találhatóak az 50 fölötti korosztályt képviselő hölgyek és urak, akik mosolyognak az órán és az óra után is. A legtöbben munka után érkeznek a táncórára, ahol másfajta koncentrációra van szükség, mint a munkahelyen – mondja Bánkuti Ágnes. – Felnőttként egyébként sem könnyű tanulni, míg a gyerekek másolás útján sajátítanak el mindent viszonylag könnyedén, addig a felnőtteknél sokszor a gondol-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 |

S z aba d i d ő s p o r t

Ez a WadkanZTrail

M

egérkezett egy új terepfutó versenysorozat! Ez a WadkanZTrail, amelynek első állomása Biatorbágyon volt szeptemberben.

A sorozat különlegessége, hogy a verseny részeként egy tereplépcsőfutás is szerepelt, extra díjazással. Idén a lépcsőfutás leggyorsabb teljesítője egy drónt és egy akciókamerát vihetett haza az SJcam Magyarország jóvoltából. A megméretésen a helyi szervezetek, a PERON ifjúsági klub és a Vadkanok Multisport Egyesület lelkes és fiatal tagjai szolgálták ki a résztvevőket. Az először meghirdetett rendezvényen 195 terepfutó indult. Mindenki az edzettségének és felkészülésének megfelelő versenyszámban rajtolhatott. A szervezők ezzel az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy egy prémium versenysorozattá nője ki magát, ahol a jelenlévőket olyan kiszolgálás várja, amit egy fárasztó verseny alatt és után megérdemelnek. „A nagy távok frissítéséhez a Hammer Nutrition termékeit választottuk, hiszen a minőségi frissítés is nagyban befolyásolja a sportolók közérzetét és teljesítményét. A befutókat háromféle ebéd, mas�százs, befutósör és egyedi érem várta a célban, de a rajtcsomagot is igyekeztünk jó alaposan megtölteni egyedi ajándékokkal. A WadkanZ jelmondata: Mert kint lenni jó! Célunk, hogy gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt sportos időtöltést kínáljunk egész évben. Edzéseink, versenyeink, táboraink és

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

egyéb színes programjaink elérhetőek a hivatalos weboldalunkon (www.wadkanz.hu), valamint a Facebookon is megtalálhatóak vagyunk” – áll a szervezők közleményében. A sorozat következő versenyeinek lebonyolítását Törökbálintra, Budakeszire, Budaörsre és Biatorbágyra tervezik. ■


| 61

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 www.egeszsegprogram.eu 10 ÉV-1500 HELYSZÍN-TÖBB EZER LÁTOGATÓ-ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK-PREVENCIÓ-ÉLETMÓD TANÁCSADÁS Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 Kisvárda

HELYSZÍN

Nyíregyháza

Miskolc Vác

Eger Hajdúböszörmény

Szentendre

Sopron

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

2010-2015

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Kaposvár

Szigetvár

Szekszárd

Útvonal

Orosháza Szeged

Szűrési helyszínek és napok

Pécs

A Program sikeresen teljesítette az első 1000 helyszínt országosan, több mint 4 millió elvégzett vizsgálattal közel 300 000 magyar állampolgár részvételével.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Arany fokozatú főtámogatók

Főtámogatók

Média támogatók

Támogatók

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

S z aba d i d ő s p o r t

A Liverpoollal és az Evertonnal népszerűsítik az egészséges életmódot

A

z aktív városok, a szabadidősport és az egészségesebb élet lehetősége került középpontba azon a nagyszabású nemzetközi konferencián, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezett meg Szegeden. Az eseményen bemutatták a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) új programját, amely nem más, mint a Take Back Your Streets… Take Back Your Future! Ez egy új TAFISA-program,

a Coca-Cola Foundation finanszírozásában, amely a TAFISA budapesti világkongresszusán indult útjára. A kezdeményezést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is támogatja. Ez a program nemzetközi és helyi szervezetek, települések, közösségek számára jött létre, amelyek a fizikai inaktivitás problémáját helyi erőfeszítéseik mellett globális elkötelezettséggel kívánják megoldani, fontos üzenetet küldve a jövő generációinak is. Előadást tartott John Marsden, Liverpool közegészségügyi vezetője, valamint a John Moores Egyetem professzora, Keith George. Rajtuk kívül Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. vezető tanácsadója, minősítési szakértő, valamint Horváth András, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója. John Marsden szerint az emberek jelenlegi és jövőbeni egészségi állapota nagymértékben függ a városrendezéstől, valamint az egyes városok vezetői

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 63

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

szemléletétől. Keith George angliai gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy milyen fontos az, hogy az aktív életmóddal már az óvodában találkozzanak a gyerekek. Patonai Ágnes előadása a minőségbiztosításra épült. Elhangzott, hogy a világon először Magyarországon dolgoztak ki minőségbiztosítási rendszert a szabadidősportos rendezvényekre. Horváth András Szeged városának élsportos és szabadidősportos aktivitásait ismertette, míg dr. Győri Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Sporttudományi Intézetének megbízott vezetője a Tisza-parti egyetemet mutatta be.

Így segít a Liverpool és az Everton Liverpoolban a közegészségügy maximálisan kihasználja a labdarúgás népszerűségét. John Marsden elmondta, korábban kevés sikerrel tudtak végezni a teljes lakosság körében egészségügyi felmérést. Az aktív város program keretében megállapodtak a város két népszerű labdarúgócsapatával. A Liverpool és az Everton támogatásával most már stadionokban végzik az egészségügyi felméréseket. „A két csapat sztárjai sokat segítenek a program népszerűsítésében. Az embereket a futballal sokkal könnyebben megmozgattuk, megmozgatjuk, és a két klub jelesre vizsgázott ebben a programban” – mondta Liverpool közegészségügyi vezetője. ■ Fotók: Kádár Adrián

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

S z aba d i d ő s p o r t

2017-ben se maradj le a Maratonman futóeseményeiről! Nevezz idén, a legnagyobb kedvezménnyel! Runner’s World Run: fuss az ébredô Balaton partján

Energy Fáklyás Futam: kísérd a triatlonistákat

A Runner’s World magazin mást sem tesz, mint ír a futásról. Edzésterveket készít, igyekszik segíteni, ha elakadsz a felkészülésben, ha sérüléssel küzdesz, ha nem tudod, hogyan pótold a futás közben elvesztett energiát. Ezúttal nem „csak” írnak. Ezúttal ismét együtt futunk, tarts velünk te is!

Versenyünk egy különleges, egyedi hangulatú esemény, hiszen a Balatonman Kenese betétprogramjaként megrendezett versenyen együtt futhatsz a hazai triatlonmezőny legjobbjaival. Ráadásul mindezt este, egy fáklyákkal kivilágított pályán! Gyere el, lehet, hogy a triatlonhoz is kedvet kapsz!

Mikor? 2017. április 23-án, vasárnap. Hol? Balatonfüreden, a Tagore sétányon.

Mikor? 2017. május 27-én, szombaton. Hol? Balatonkenesén, a Vak Bottyán strandon, közvetlenül a Balaton partján. Meghirdetett távok: 7 km, 14 km, 21 km, 42 km. Szintidők: a 7 és a 14 km-es távon nincs szintidő, a 21 km-es táv szintideje 2 óra 30 perc, a 42 km-esé 5 óra 45 perc.

Meghirdetett távok: 6,5 km, 10,5 km, 21 km, 42 km. Szintidők: a 6,5 és a 10,5 km-es távon nincs szintidő, a 21 km-es táv szintideje 2 óra 30 perc, a 42 km-esé 5 óra 45 perc.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 65

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Mikor? 2017. szeptember 9-én, szombaton Hol? Balatonfüreden. Meghirdetett távok: 8 km, 13 km, 21 km, 42 km. Szintidők: a 8 és a 13 km-es távon nincs szintidő, a 21 km-es táv szintideje 2 óra 30 perc, a 42 kmesé 5 óra 45 perc. Nevezz még idén, hogy a legjutányosabb áron indulhass versenyeinken, és biztosítva legyen a helyed a rajtvonalon! Versenyeinkről bővebb információt a www.maratonman.hu weboldalon, valamint a Facebook-oldalunkon találsz. Versenyközpontunkat november 7-étől új helyszínen, a Maratonman Óbuda futószaküzletben találod, a III. kerület, Pacsirtamező utca 3–5. alatt. ■

NN Night Run Budapest: a verseny, ahol még a futás is romantikus Az NN Night Run Budapest egyik legizgalmasabb és legszebb futóeseménye, a főváros egyetlen éjszakai maratonjával! Langyos nyár esti szellő, a Duna illata, remek hangulat. Mindez az éjszakai, kivilágított Budapesten, végig a rakparton és a budai Váron. Óriási élmény a futóknak, óriási élmény a szervezőknek! Nevezz, és döntsd meg velünk a 2016. évi nevezői rekordlétszámot! Mikor? 2017. július 8-án, szombaton. Hol? A budai rakparton és a Várban, valamint a Várkertbazárban. Meghirdetett távok: 7 km, 12 km, 21 km, 42 km. Szintidők: a 7 és a 12 km-es távon nincs szintidő, a 21 km-es táv szintideje 2 óra 30 perc, a 42 kmesé 5 óra 45 perc.

Ôszi futam: búcsú a Balatontól Versenysorozatunk záróakkordja a Füreden megrendezésre kerülő Őszi futam, amely a Balatonman Füred triatlonverseny keretein belül zajlik. Búcsúztasd velünk és a hazai triatlonos elittel a balatoni szezont, kellemes, kora őszi idő, komplett BioTechUSA-frissítés és felejthetetlen hangulat. Miért hagynád ki? támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

S z aba d i d ő s p o r t

2017-ben is Balatonman versenysorozat

2

017. májusában Kenesén, szeptemberben pedig Füreden lesz hangos a terep a triatlonosoktól és szurkolóiktól. A Balatonman csapata már túl van az első pályabejárásokon, megnyíltak a nevezések; hónapról hónapra épül a verseny, hogy jövőre még jobb emlékekkel térhessenek haza a versenyzők. A versenysorozat kapcsán Kis Gyulával, a KisTRIBalatonman Team vezetőjével beszélgettünk. fok feletti nyári nap, szóval még ezzel is meg kellett küzdeni. Nem számítottam rekordokra, dobogós helyezésre, leginkább csak szerettem volna végigmenni, ugyanis ez volt az első versenyem a márciusi balesetem után, amikor is mindkét karom eltört.

Ehhez képest?

Ehhez képest megnyertem, így a nehézségek ellenére nagyon szép emlék marad számomra, Füred pedig, amíg versenyzek, különleges helyen lesz a szívemben.

Milyennek látod a Balatonman versenysorozat pályáit?

Melyik volt az első Balatonman versenyed?

A 2013. évi füredi verseny, ami több szempontból is emlékezetes számomra. Maga a pálya az emelkedői miatt amúgy is egy elég nagy falat a versenyzőknek, de abban az évben az volt az első 30 w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Mindkettő jól kiválasztott helyszín. Egy pálya nehézségét elsősorban az mutatja, hogy milyen a kerékpáros kör. Kenese esetében ez nem egy megugorhatatlan történet, így a versenyek időpontjainak felcserélésével egy tökéletes szezon eleji felkészülés az indulóknak. Ehhez még azt is számításba lehet venni, hogy a verseny még nem a nagy nyári kánikulában van, így aki fél a júliusi hőségtől, az itt nyugodtan bontogathatja a szárnyait. A speciáltáv megfelelő hátteret ad egy ironmanfelkészülésre, szóval kezdők és haladók egyaránt megtalálhatják benne a számításukat. Füred már egy kicsit más tészta. Ott már olyanok a kerékpáros kör adottságai, hogy


| 67

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

az embernek tényleg oda kell tennie magát, akkor is, ha célba akar érni, akkor meg pláne, ha még jó eredményt is akar elérni. Itthon kuriózumnak számít az ilyen nehéz kerékpáros pálya, de őszinte leszek, én néha még arra is biztatom a versenyigazgatót, Zelcsényi Miklóst, hogy ha van rá lehetőség, még nehezítsenek rajta egy kicsit. Viszont némileg kárpótolja az embert a gyönyörű környezet, a Bakony közelsége…

Egyre népszerűbb a kompos rajt a kenesei versenyen. Te szereted?

Nagyon jó buli. A kompon töltött idő egészen különleges hangulati alapot ad a versenyhez; én csak javasolni tudom minden bátortalannak, hogy ugorjon, biztos vagyok benne, hogy jövőre már várni fogja a „kompos rajtot”.

Lassan véget ér a szezonvégi pihenő, és kezdődik az alapozás. Edzőként mit ajánlanál azoknak, akik most tervezik a következő évet?

Balatonman Kenese 2017

2017. május 26–28., Balatonkenese Rövidtáv, középtáv, speciáltáv, irontáv

Balatonman Füred 2017

2017. szeptember 8–10., Balatonfüred Rövidtáv, középtáv, irontáv Nevezz még idén, hogy a legjutányosabb áron indulhass versenyeinken, és biztosítva legyen a helyed a rajtvonalon! Bővebb információt a www.balatonman.hu weboldalon, valamint a Facebook-oldalunkon találsz.

Az egyik legfontosabb momentum, hogy jól megtervezett legyen az a felkészülés. Célkitűzés, mérföldkövek lefektetése, tudni azt, hogy mit akar az ember elérni, és ehhez mit kell tennie. Érdemes a felkészüléshez edző segítségét igénybe venni, mert sokszor olyan apróságok miatt nem megy a fejlődés, amit az ember magától nem vesz észre. A felkészülési időszakban mindenki megismerheti saját magát, ez a versenyeken is jól jön, hiszen látja, ismeri a határait, tudja, hogy a holtpontokat hogyan vészelheti át, tudja, hogy mi a következő lépés, hogy végül célba is érjen, ne csak elinduljon egy versenyen. A Balatonman versenyekre való felkészüléssel kapcsolatban várhatóan jövőre is tartok ingyenes előadásokat a Maratonman futószaküzletek valamelyikében, arra szeretettel várok minden érdeklődőt.

Versenyközpontunkat november 7-étől új helyszínen, a Maratonman Óbuda futószaküzletben találod, a III. kerület, Pacsirtamező utca 3–5. alatt.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

S z aba d i d ő s p o r t

TEAM Idén kezdtél nagyobb volumenű munkába a KisTRIBalatonman Teammel. Milyen évet zártok? Mik a tervek?

Szinte hétről hétre nő azoknak a száma, akik minket választanak, és ez nagy büszkeséggel tölt el. Az alkalmankénti edzéseket felváltották a rendszeres, heti edzések, és már 2 további edző is segíti a tanítványok munkáját. Hosszú távon az a célunk, hogy a hobbitriatlonistákkal és az amatőr, de már tapasztaltabb versenyzőkkel is egyaránt tudjunk úgy foglalkozni, hogy az meglátszódjon az eredményeiken.

Tavaly év végén a Balatonman csapata meghirdetett egy játékot, amelyben arra vállalkoztatok, hogy egy kezdőt elvisztek az ironman teljesítéséig. Hol tart ez a projekt?

A két kiválasztott közül végül a lány tanítvány, Kriszta maradt bent a csapatban. Róla elmondhatom, minden edző ilyen „alapanyagról” álmodik. Érdeklődik, lelkes, terhelhető, és fizikálisan is megtesz mindent azért, hogy versenyről versenyre egyre jobb eredményt érjen el. Csak úgy „mellékesen” az első közös versenyünkön korosztályában már dobogóra is állhatott. Nagyon büszke vagyok rá.

Végül, de nem utolsósorban: hogy néz ki a te 2017-es éved?

Még folyik a tervezés, de az biztos, hogy a Balatonman versenyeken ott leszek, ott leszünk. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A célversenyemről babonából még nem szeretnék beszélni, mert épp a napokban véglegesedik a nevezésem, de annyit elmondhatok, hogy nem itthoni versenyről van szó. Ami még biztos, hogy csapatommal közösen biztosan ott leszünk a kenesei Runner’s World Runon és személyes kedvencemen, az NN Night Runon is, mert ugye egy jó triatlonista a futást sem hanyagolja… ■

TEAM A KisTRIBalatonman Team az egyik legdinamikusabban fejlődő triatloncsapat hazánkban, amely már több mint 60 tagot számlál. Kis Gyula többszörös féltávú magyar bajnok és 11-szeres ironman, vezetőedző olyan klubot hozott létre, ahol a teljesen kezdő és a haladó sportolók is megtalálják a számításukat; inspirációt, motivációt, jó hangulatot és profi szakmai iránymutatást. A KisTRIBalatonman Team kerékpáros- (télen spinning-), úszó-, erősítő és futóedzésekkel várja a jelen triatlonistáit és a jövő reménységeit. Bővebb információért hívd Kis Gyulát a 06-30-371-6771-es számon, vagy írj egy e-mailt a kistricoach@gmail.com-ra.


| 69

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Fizioterápia - sportmasszázs - Kinesio taping Oriolus-Med Kft. - info@oriolus-med.hu - www.oriolus-med.hu Budapest 1063

-

Bajnok u. 13.

-

Tel.: +36-70/3895927 támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Górcső alatt a futás

A

z eddigi cikkekben nagyrészt a kerékpárról volt szó, leginkább a wattmérés témakörében. Manapság már a futókat is segíti a tudomány, a tempó/kilométer vagy pulzuszónák rengetegében. Főleg, hogy szinte minden második futó kezén olyan eszköz van, ami jóval többet tud, mint hogy csak az adott tempót/pulzust nézd. Sőt most már ott tartunk, hogy létezik wattmérő futóknak is. Nézzük meg, egy komolyabb futóóra milyen adatokkal láthat el, amelyek főleg az edzés utáni elemzéskor lehetnek érdekesek: • • • •

lépéshossz lépésfrekvencia függőleges arány/függőleges oszcilláció talajérintési idő

Csupa olyan adat, ami korábban nem állt rendelkezésre, legalábbis nem ilyen könnyen hozzáférhető formában. Ezek az adatok mind összefüggnek a futóhatékonysággal. Kezdjük a lépéshosszal. Mindenkinek megvan a számára ideális lépéshossza, és az ezen való változtatás nem kis munka. Egyet nem szabad elfelejteni: sebesség = lépéshossz x lépésfrekvencia. A lépéshossz jelentős hatással van a gazdaságosságra,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

elmondható, hogy a hosszabb lépések csökkentik. Bebizonyosodott, hogy a futók sokszor az általuk természetesnek vélt lépéshosszban a leghatékonyabbak.

Lépésfrekvencia Szoros összefüggésben van a futóhatékonysággal, mivel a magasabb lépésszám rövidebb talajérintési időt és alacsonyabb függőleges kilengést jelent (függőleges oszcilláció). Ha az edzés végén még tudod emelni a lépésszámot, az mindenképpen jó jel, jól haladsz a felkészüléssel. Profi versenyzők az utolsó kilométerekben emelik a lépésfrekvenciát, és sokszor 190–215/perc értéket is elérnek! Az ideális érték 180 köré tehető, legalábbis a sporttudósok szerint. Ennek ellenére elég nagy eltérések lehetnek egyes futók között. Vannak olyan futók, akiknek a lépésfrekvencia a gyengéjük, másoknak a lépéshossz. Ez nem újdonság, mindenki érzi magán, ha megfigyeli, vagy leteszteli mindezt. Viszont ezeket figyelembe véve másfajta edzés munka kell


| 71

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

az adott futónak. Akiknek a lépéshossz a gyenge pont, azoknál több futóerőedzés kell, akiknek a frekvencia, azoknak leginkább a neuromuszkuláris képességekre kell helyezni a hangsúlyt. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, ahhoz, hogy a számodra ideális lépésfrekvenciád és lépéshosszod hatékony legyen, és gyorsan haladjál, szükség van az ettől eltérő értékeken végzett munkára is. Ez olyan, mint a kerékpározásnál a fordulat variálása.

Erre is, csakúgy mint a többi mutatóra, igaz, hogy az értékekben bekövetkező negatív változások jól mutatják a futó fáradását, enyhe túledzettségét, egy esetleges sérülés jelenlétét. Ilyenkor szétesik a mozgás. Ha azt látom, hogy az imént említett mutatók rosszabbodtak, és ez gyaníthatóan az aerob tartomány tempójával összefügg, akkor tudom, hogy kis pihenő után vissza kell térnünk a futóhatékonyságon való munkához, és növelnünk kell a laktátküszöbön történő futótempót (LDL, esetleg MDL tempó). Ha nem jók az alapok, nem tudjuk a magasabb képességeket fejleszteni, ez minden sportra igaz. A futás mégis más, és másfajta megközelítést kíván.

ben csapódik be a lábad érkezéskor, ami csökkenti a mozgásenergiát, fékezi a mozgást, másrészt kevesebb időt tölt a lábad a levegőben, kisebb ívet ír le, ezáltal növelhető a lépésszám. Ha megpróbálsz arra koncentrálni, hogy ne felfelé, hanem sokkal inkább előre felé mozgasd a felsőtested és a lábfejed, akkor kisebb lesz a függőleges irányú elmozdulás.

Talajérintési idô Mostanra már rájöhettél, hogy itt minden mindennel összefügg. A talajérintési időt befolyásolja, hogy milyen stílusban futsz: ha lábfejre érkezel, akkor ~155 ms, ha lábfej közepére, akkor ~160, és ha sarokra, ~178 ms. Ebből azért még nehéz messzemenő következtetést levonni. Egy bizonyos: gyorsabb futók szinte mind a talppárnára érkeznek, és a sarkuk szinte le sem ér az elrugaszkodáskor. Talán ezen az értéken figyelhető meg legjobban a fáradás első tünete. Mivel ilyenkor a szervezet már nem képes rövid idő alatt olyan

mértékű elrugaszkodásra, ugyanahhoz az erőhöz (mivel megváltozott az elasztikus energia mennyisége is) több időt kell a lábnak a talajon töltenie, függetlenül a futóstílustól. Mindezekből jól látszik, hogy szakértő kezekben a modern technika szolgáltatta adatok igen hasznosak tudnak lenni, remélem mindez más megvilágításba helyezi az edzéseid elemzését.

Függôleges oszcilláció Magyarán függőleges elmozdulás, kimozdulás. Vagyis hogy futás közben mennyire emelkedsz el a talajtól. A hatékonyságot jelentősen növeli, ha ez az érték kisebb, mivel egyrészt nem olyan éles szög-

Fontos: a kapott adatokat mindig kritikus szemmel kell nézni, értékelni, hiszen a talaj típusa, vagy a futás stílusa (pl. mezítlábas futás) mind befolyásolják az értékeket. Szöllőssy István

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Extrém Extrém

E XT R É M S POR T

Indul a Magyar Everest Expedíció J

övő március végén indul a Magyar Everest Expedíció, amelynek során Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók első magyarként oxigénpalack nélkül próbálják megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát. A Csomolungma a tizennégy, nyolcezer méter feletti csúcs közül a legmagasabb – hangsúlyozta Stefano Favaro, a 2017-es Magyar Everest Expedíció menedzsere a Budapesten tartott kötetlen beszélgetésen, hozzátéve, hogy az extrém körülmények között a csúcs megmászása nagy fizikai és lelki megpróbáltatást jelent a hegymászóknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók célja, hogy a csúcs megmászását tisztán, oxigénpalack nélkül hajtsák végre. A Csomolungmát eddig mintegy hétezerszer mászták meg, és a csúcsot elért hegymászóknak csupán a 2,6 százaléka, nagyjából 170 ember teljesítette azt oxigénpalack nélkül – áll az MTI tudósításában. Favaro emlékeztetett arra, hogy Klein Dávid már többször megpróbálta oxigénpalack nélkül megmászni az Everestet, 2014-ben majdnem el is érte a legmagasabb pontot. A befejezetlen expedíció során az Everest északi oldalán 8700 méterig jutott.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 73

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Mint rámutatott, környezettudatos expedíciót szerveznek: amellett, hogy a résztvevők odafigyelnek arra, hogy ne hagyjanak szemetet maguk után, szél- és napenergiát használnak majd az alaptáborban, amelyet 5344 méteren helyeznek el. A csúcstámadás várhatóan május közepén kezdődik, és nagyjából 20–25 napot vesz igénybe – tette hozzá.

élményeim, voltak felejthető és voltak tragikus pillanataim is ezen a hegyen” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy eddig csak Várkonyi László és ő próbálkoztak ilyen sokszor az Everest palack nélküli megmászásával. Várkonyi László, aki nemcsak a hegymászótársa, hanem a barátja is volt Klein Dávidnak, 2010-ben egy tragikus baleset során életét vesztette a Himalájában.

Stefano Favaro kiemelte, hogy az expedícióra közismert személyiségek is elkísérik a két hegymászót, köztük Száraz Dénes színész és Vastag Csaba énekes. Nekik a helyszínen túrákat szerveznek – mondta, hozzátéve, hogy dokumentumfilmet is forgatnak az expedícióról, és jövőre várhatóan elkészül Klein Dávid első könyve is.

„Utána nehezen nyitottam másik hegymászótárs felé, és sokáig nem akadt expedíciós partnerem” – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon örül annak, hogy Suhajda Szilárddal próbálhatja meg ismét a Csomolungma meghódítását.

Megjegyezte, hogy felkészülési tréningként a Magas-Tátrába és a Pilisbe is szerveznek túrákat, amelyekhez bárki csatlakozhat. Klein Dávid a magyar expedíciós hegymászás eddigi eredményeit összegezve elmondta, hogy a 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsból a magyarok eddig tizenkettőt másztak meg, nem jutott még fel magyar hegymászó a K2-re és a Sisapangmára, de az Everestre sem oxigénpalack nélkül. „Nekem nagyon hosszú és komplikált a kapcsolatom a Mount Everesttel: voltak nagyon szép

Suhajda Szilárd emlékeztetett arra, hogy az idei évben Klein Dáviddal arra vállalkoztak, hogy megmásszák a föld legveszélyesebb és második legmagasabb hegycsúcsának számító, 8611 méter magas K2-t oxigénpalack nélkül. „Ez az expedíció nagyon összekovácsolt minket, és kialakult egy közös tervezés, és ez a nagy terv is, hogy megmásszuk a Mount Everestet oxigénpalack nélkül” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az előttük álló néhány hónapban intenzív időszak következik annak érdekében, hogy sikeres legyen a vállalkozásuk. ■ Fotó: Besenyei Gergely

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

w w w. s p o r t i m e . h u

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

támogatásával


| 75

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Egészség Életmód

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Hampuk Zsolt

„Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia” „Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásunkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot gyakorolva kénytelen vagyok a számok racionalitását elfogadva felismerni, hogy ezen a helyen, pillanatnyilag nem tudtam megvalósítani az álmaimat. A Lamb & Leo Bistro most bezár” – írja Hampuk Zsolt az étterme oldalán. Csupán egy év telt el a megnyitása óta, és hiába sorolta Magyarország legjobb éttermei közé a szakma, Hampuk Zsolt kénytelen volt bezárni éttermét. Mi vezetett ide, mik az okok – erre próbáltam válaszokat kapni Zsolttól, de természetesen a terveiről is esett jó néhány szó.

Csalódott vagy, hogy nem úgy sikerültek a dolgok, ahogyan elképzelted?

Az életben semmi sem fekete vagy fehér, de igen, érzek magamban csalódást. Fel kell mérnem, hogy mit csináltam jól és rosszul, és talán ez a legnehezebb. Viszont olyan lehetőségek nyíltak meg az elmúlt évben előttem, amelyekről korábban nem is mertem volna álmodni. Elsősorban

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

azokról az emberekről beszélek, akiket ez által ismertem meg. Büszke vagyok, hogy pár hónap alatt sikerült Magyarország top éttermei közé felküzdenem az éttermet, igaz, ezzel sok irigyre is szert tettem. Sajnos be kellett látnom, hogy az étterem további működtetése gazdaságilag nem érte meg. Ez az egyetlen negatív dolog, amit most fel tudnék neked sorolni. Ezzel szembesülni nem éppen jó dolog, de ettől függetlenül az élet megy tovább, és a nehézségek dacára nem szabad feladni.

Pedig egy veled készült korábbi interjúmban azt nyilatkoztad, hogy lehet hosszú távon jövedelmezően működ-


| 77

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

tetni Magyarországon egy éttermet. Akkor most hogyan is van?

Nekem most nem sikerült, de továbbra is tartom ezt az álláspontomat. Attól, mert elkövettem olyan hibákat, amelyekből remélhetőleg tanulni fogok a jövőre nézve, még lehet pozitív mérleggel működtetni éttermet. De ne felejtsük el, hogy tőlem független dolgok is közrejátszottak az étterem bezárásában. Körültekintően kell eljárnom a jövőben.

Akkor beszéljünk a hibákról.

A gazdasági rentabilitás elérése érdekében nem szabad figyelmen kívül hagyni a kommunikációt és a marketinget. Még akkor sem, ha az embert elismeri a szakma és a kialakult vendégkör. Erre sokkal nagyobb súlyt kellett volna fektetnem. Amiben viszont nincs okom panaszra, az a minőség, amit a csapat elő tudott állítani.

Buda szíve, ahol jól tudjuk, hogy más pénztárcamérettel járnak az emberek, nem bír el egy színvonalas éttermet?

Jól látod a helyzetet. Nem egészen értem én sem, de amíg például ugyanazok az emberek Pesten egy étteremben vagy egy bárban szemrebbenés nélkül otthagynak akár húsznegyvenezer forintot, addig Budán a tízezer forintos számlára húzzák a szájukat. Mindig is úgy gondoltam, hogy ha valaki minőségorientált a vásárlás szempontjából, akkor helytől függetlenül teszi ezt. Be kell látnom, tévedtem. Másra vágynak itt az emberek, és ezt el kell fogadnom. De ezt nemcsak én tapasztalom, hanem a többi budai vendéglős is.

Hová vezet ez a szemléletmód? Előbb-utóbb kemény hatásai lesznek, és most nemcsak a budai vendéglátásra gondolok, hanem alapvetően egész Magyarországra. Másrészről itt vannak a magas nyersanyagárak, a brutális munkaerőhiány, csak hogy néhány dolgot említsek abból, amivel napi szinten küzdünk a magyar vendéglátásban. Lehet, meglepően hangzik, de pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia.

Jól értem a szavaidból, hogy nem lehet hosszú távra tervezni Magyarországon a gasztronómiában? Azért tudtommal van néhány jól működő étterem.

Tervezni lehet, csak fel kell készülni arra, hogy változásoknak kell történniük ahhoz, hogy a magyar vendéglátásnak a színvonala ne zuhanjon le.

Mire gondolsz? Ausztria, Svájc, Németország elég közel van Magyarországhoz. Ha azt mondom neked, hogy Svájcban a bejelentett alapfizetés nettó 2800 franktól indul, akkor érted, mire célozok? Tudom, mert dolgoztam ott. 4–5000 frankot kerestem havonta úgy, hogy még csak kezdő voltam.

És mennyit keres Magyarországon egy kezdő szakács? Durván ezer forintot óránként. Ki lehet számolni, mennyit visz haza havonta…

Inkább nem, de ha megnyugtat, más ágazatokban sem keresnek jobban az emberek. Mi lehet a jövő, ha a gasztronómiáról beszélünk? Ha most csak a növekvő költségeket veszem számításba, míg a silány minőségű alapanyagtól, a jó minőségű alapanyag akár a háromszorosába is kerül, a vásárlóerőnek a fizetése nem nő ezzel párhuzamosan. Ez pedig elég sok mindent von maga után. Hiába szeretnék európai fizetést adni a szakácsnak, ha ezt nem tudom kitermelni. Ha

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


78 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Komoly tanulópénz volt ez számodra. Bár másokkal együtt már nyitottam éttermet, és sikerült felfuttatnom is néhányat külön, ne felejtsd el, hogy ez az első saját éttermem, első önálló próbálkozásom. Sok új dolgot tanultam most ez által.

Nem gondolod, hogy korán adtad fel a küzdelmet? Szerintem nem. Folytathattam volna még egy kicsit, de az inkább hazardírozás lett volna, mintsem racionális piaci küzdelem. A becsülhető veszteség pedig a mostani többszörösére is nőhetett volna. Nem mintha ez nem érintett volna anyagilag rosszul, sőt. Viszont minden rosszban van valami jó, így mind szakmai elismertségben, mind presztízsben és tapasztalatban nagyon sokat nyertem az étterem megnyitásával. csak 1000 eurós fizetést nézek, akkor ez nekem 2500 eurómba kerül.

Értem, de gondolom mindenki, aki a színvonalas gasztronómia érdekében dolgozik itthon, szintén ezeken megy keresztül. Térjünk vissza a Lamb & Leóra picivel személyesebben. A feszített piaci verseny és az, amiről már az elején ejtettem szót, megtették hatásukat. Nem lehet teljes erőbedobású marketing és sales nélkül létezni a piacon. De ott voltak olyan nehézséges is, hogy a ház, amelyben működött a Lamb & Leo, egy bő hónapig a téli szezon közepén nem tudott fűtést szolgáltatni számunkra. Nagyjából negyedmillió veszteségről beszélünk a hideg napokon, nem számolva a negatív reklámhatást. Ez pedig bőven elegendő, hogy egy nemrég nyitott étterem szerkezetében jókora lyukat üssön.

Hogyan működik a többi étterem Magyarországon? Mindenki pengeélen táncolva küzd a megélhetéséért a gasztronómiában? Ahol kiállnak a minőség mellett, ott vagy nagyon pengeélen játszanak, vagy keresztfinanszírozással egy másik cégből. Mindenki eldöntheti, hogy megéri-e presztízsből adósságban létezni.

Jó, hogy pozitívan tekintesz a dolgokra. Mik a terveid a jövőre nézve? Annyit elárulok, hogy három különböző kihívás is van most az életemben. Egy széles körű projekten dolgozom, ami az egészséges életmódot összeköti a csúcsgasztronómiával, és az árérzékeny közönséghez is oda tud férkőzni. Itt a beszerzéstől, a tenyésztőtől kísérjük majd végig a terméket, és ezzel a minőséget is tudjuk garantálni. Így több tízezer ember életére lehetek hatással, jó minőségű és egészséges ételeken keresztül. A másik projekt egy elismert cukrás�szal való együttműködésem, aki egy új üzletágat nyit Magyarországon a cukrászdáira építve. Laza francia bisztróról és cateringről lesz szó. De aki szerette a Lamb & Leót, annak elárulom, hogy újra szeretném nyitni az éttermet. De nem ugyanazon a helyen, és ehhez kell még némi idő.

Nem tétlenkedsz, úgy látom. Szerencsére nem. Vannak feladatok és új kihívások az életemben. Bármenyire is bukás volt az életemben az első éttermem, az különböztet meg azoktól, akik nem lesznek sikeresek, hogy én egy bukás után felállok, leporolom magam, és megerősödve megyek tovább a saját utamon. A sikeres és sikertelen ember között annyi a különbség, hogy a sikeresnek van bátorsága és kitartása újra belevágni. ■ Németi Sándor – Wineartculture.hu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 79

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


80 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Írta: Csutka István www.vilagaim.com

Lépni, vagy nem lépni, az itt a kérdés!

S

okszor kaptam már meg azt: „Jó neked, hogy olyan sikeres vagy, és úgy könnyű, hogy annyi lehetőséged van“, miközben ez egyáltalán nem igaz, maximum csak kívülről tekintve néz így ki. Mindannyiunk életében vannak hegycsúcsok és szakadékok, és az egyik legfontosabb, hogy egyikről a másikra érve megtanuljuk, miképpen láthatjuk meg mindkettő szépségeit, raktározhatjuk el tanulságait. Lehetőségei is mindenkinek vannak, és ezen a téren kizárólag csak az különbözteti meg az embereket, hogy kik azok, akik tudják, mit szeretnének elérni, megvalósítani, és így ki is tudják tűzni céljaikat, hiszen anélkül hogyan is lehetnénk képesek arra, hogy észrevegyük azokat a lehetőségeket, amelyek nap mint nap várnak ránk. Az élet nem olyan bonyolult, csak ugyanúgy kell ismernünk a jelzéseit, mint a turistaútvonalakét, hiszen ott is meg tudjuk különböztetni a zöld keresztet a piros vonaltól vagy a kék körtől, és így találunk el végül a célhoz.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Szomorúan tapasztalom, hogy egyre több ember van, aki célok, sőt álmok nélkül éli az életét, pedig az álmok ingyen vannak, és a megvalósításuk tényleg csak rajtunk múlik. Ehhez azonban muszáj, hogy az álmainkból megfogalmazzuk céljainkat, majd lépjünk, hiszen senki sem fog helyettünk leszokni a cigarettáról, lefogyni, elkezdeni sportolni, új munkahelyet találni, vagy egyszerűen csak boldognak lenni. Ráadásul 40–50 éves kor felé még inkább jellemzővé válik ez az állapot. Valahogy alábbhagy a fiatalkori lelkesedés és lendület, és úgy érezzük, ha eddig nem sikerült megvalósítanunk valamit, akkor túl életünk felén ez már reménytelen vállalkozás. Nem szereted a munkádat, nem érzed jól magad a munkahelyeden, nem becsülik meg a munkádat, nem vagy elégedett az alakoddal vagy a kondícióddal, mindig szeretted volna átúszni a


| 81

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Balatont, lefutni egy maratont, vagy elutazni a világ egyik pontjára, de mégsem tettél érte semmit. Miért? Egy hazai kutatás szerint a diplomával rendelkezők 46 százaléka sosem dolgozott a szakmájában, az ott dolgozók 20 százaléka pedig úgy érzi, a megszerzett titulusra nincs is szüksége. De ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a legtöbb munkavállaló nem is szereti azt, amivel foglalkozik, de mégsem vált, és úgy éli le az életét, hogy minden egyes munkanapon „nehéz neki az iskolatáska”, és más céljainak megvalósításáért küzd. Sohasem értettem. Miért nem lépnek, miért nem váltanak, miért nem tanulnak tovább az emberek? A mai világban a sikerhez vezető út egyik legfontosabb eleme, hogy felismerjük, tudásunk más szakmába is konvertálható, és fejlődnünk, újat tanulnunk mindig szükséges lesz, és ugyanez igaz a sportban és az egészséges élet tekintetében is. Aki bátor és lép, rendszerint győzedelmeskedik, aki pedig marad, küzd továbbra is, és sokszor arra sem jön rá, vagy érti meg, hogy mi a baj. Azt gondolja, a létbiztonság a legfontosabb, és ezért nem mer lépni, és addig vár, amíg elbocsátják, vagy a munkahelye szűnik meg, és még rosszabb helyzetből kell újraépítenie az életét, és ugyanez vonatkozik a párkapcsolatokra is. De mi az oka annak, hogy ennyire önbizalomhiányosak, döntésképtelenek vagyunk, vagy hagyjuk nélkülünk elindulni lehetőségeink szuperexpresszét? Miért van az, hogy rengetegen csak akkor lépnek végre, ha már nagy a baj? Pedig sokan és sokszor bizonyították már, hogy a siker nem korfüggő, mint az sem, hogy belevágjunk valami újba, valami nagyszerű dologba, egy vállalkozásba, kihívásba, abba, amit mindig is szerettünk volna, vagy ami épp most pattant ki a fejünkből. Vágj bele bátran, bármit is akarsz elérni! Inkább bánd meg később azt, hogy megpróbáltad, mint azt, hogy sohasem tetted ezt meg! Az elveszített lehetőségeidet ugyanis sohasem fogod megtalálni a talált tárgyak osztályán.

Amikor valakitől megkérdezem: „De miért nem teszed meg? Miért nem változtatsz? Miért nem kezdesz el sportolni, ha annyira vágysz rá?” stb., a legtöbbször azt hallom válaszképpen: „Nincs rá időm. Nem érek rá, annyi dolgom van. Áhh, ahhoz egy kis szabadidő is kéne” stb. Pedig nagy közhely, de igaz: „arra van időnk, amire szeretnénk.” Országúti kerékpárral versenyeztem, és sohasem értettem a triatlonosokat, hogy miképpen fér bele három sportág az életükbe, hiszen tudtam, csak a heti hat bicóedzésem mennyi időt igényel. Aztán amikor elhatároztam, hogy kipróbálom, képes vagyok-e teljesíteni egy triatlonversenyt, és meghoztam azt a bizonyos döntést, többet ez nem volt kérdés. Hiszen pontosan tudtam, mit akarok, ott lebegett előttem a célkapu, tudtam azt is, hogy ehhez mennyi és milyen edzést kell elvégeznem, és abban a pillanatban már könnyebben osztottam be az időmet, a későbbi eredmény pedig megadta azt az örömöt, ami azonnal kárpótolt minden egyes izzadtságcseppért. Ha magadra ismertél, most könyörtelenül megmutatom neked azokat az akadályokat, amelyek a kiemelkedő teljesítmény és közötted állnak. Itt nemcsak azokat a tüneteket fogod megtalálni, amelyek gyenge állhatatosságra utalnak, de azokat a tudat alatti okokat is, amelyekből ez a gyengeséged fakad.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


82 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Tanulmányozd át a listát gondosan! Nézz bátran szembe önmagaddal, és légy őszinte, ha valóban tudni akarod, ki vagy, és mire vagy képes! Ezek azok a hibák, amelyektől meg kell szabadulnia mindenkinek, aki változást és sikert szeretne elérni:

1.

A cél felismerésének és pontos, világos meghatározásának hiánya. Ne félj az álmaidtól, és bátran fogalmazd meg, majd írd le őket. A legnagyobb lépést akkor teszed, amikor már le mered írni, mert ez már az elköteleződés igazi jele. Sohase foglalkozz azzal, hogy ki mit mond, vagy hogy kinevet emiatt! Az úton nem mindenki fogja látni ugyanazt, mint te, de ez nem baj, és hidd el, ha majd célba érsz, már senki sem fog nevetni rajtad!

2.

Halogatás – okkal vagy ok nélkül. (Általában alibik és mentségek hosszú sorával alátámasztva.) Írj egy feladatlistát és húzd le róla az elvégzett teendőket, majd írj újat. Elképesztően jó feladattervező applikációkat is találsz már – például a Wunderlist –, ha a határidőnaplód és a toll már idejétmúlt számodra. Jutalmazd meg magad bátran egy-egy mérföldkő elérésekor. Ha még így sem boldogulsz, használd a Pomodoro appot, amely segít abban, hogy maximális figyelemmel tudj egy-egy részfeladatra koncentrálni. Halkan súgom meg, hogy Einstein is így dolgozott.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

3.

Az érdeklődés hiánya a speciális ismeretek megszerzése iránt. Tanulj és fejlődj, ha komoly eredményeket szeretnél elérni, mert ezeket nem tudod kikerülni. Lehet az elején nehezebben fog menni, de ahogy megszületik az első eredményed, aztán szépen a többi, úgy válsz majd egyre jobban azzá, akit nem kell majd noszogatni, hogy még jobban bújja a speciális információkat.

4.

Határozatlanság. Az a szokás, hogy minden alkalommal másra hárítod a felelősséget, ahelyett hogy bátran szembenéznél a problémával. (Szintén alibikkel alátámasztva.) Sohasem az a baj, ha hibázol, hanem ha nem látod be, vagy nem ismered be. Állj bele, ha hibáztál vagy tévedtél, és tanulj belőle! Az igazán nagy bokszolók is felállnak, tanulnak hibáikból, és onnantól kezdve sokkal jobban fókuszálnak, mert még egyszer nem szeretnék ugyanazt átélni.

5.

Az a szokásod, hogy alibikre támaszkodsz, ahelyett, hogy pontos és világos terveket készítenél a problémák megoldására, amelyekre mostantól már nem problémaként, hanem megoldandó feladatként kell tekintened. Ne kifogásokat keress, hanem megoldásokat! Sokkal gyorsabb és eredményesebb út, hidd el! Ne problémaként tekints dolgokra, hanem olyan feladatként, amely kihívást jelent, amelyet a cél ér-


| 83

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

dekében meg kell oldanod, amely által újat tanulsz és fejlődsz, hiszen egy új feladatot régi gondolkodással nehezen fog sikerülnöd megoldani.

6.

Önelégültség. Kevés gyógymód van erre a csapásra, és nincs sok remény azok számára, akik szenvednek benne. Légy szerény, és ha elérted célodat, légy még jobban az, hiszen a győztesre „vadászik” mindenki, és ha nem fejlődsz továbbra is, könnyen letaszíthatnak a trónról. A szerénység csak a legnagyobbak erénye, és akik átesnek a ló túloldalára, könnyen alatta is maradnak.

7.

Közömbösség, ami általában abban mutatkozik meg, hogy igen könnyen kompromisszumot kötsz a helyzettől függetlenül -–ahelyett, hogy szembehelyezkednél a nehézségekkel, és harcolnál ellenük. Ne add alább, mint a legjobb, mert akkor sohasem fogsz szemrehányást tenni magadnak, és nem lesz lelkiismeret-furdalásod sem, hogy miért nem végezted el az előírt feladatokat, miért nem tettél meg mindent. Lelkiismeret-furdalással nagyon rossz élni, és vannak lehetőségek, amelyeket egyszer lehet csak elpuskázni. Az akadályokat vedd a tanulás részének, amelyek megerősítenek, és sokkal több leszel általuk.

8.

Az a szokás, hogy másokat hibáztass a saját tévedéseidért, és a hátrányos körülményeket elkerülhetetlen csapásként kezeld.

Ahogy mondják: „a hiba az ön készülékében van”. Ne áltasd magad, ne hazudj magadnak, hiszen belül úgyis tudod, hogy te voltál a gyengébb, vagy hibáztál, és a legnagyobbak egyik erénye a hibák beismerése is! Esik, fúj, hőség van, vagy éppen metsző hideg? Ha pontos a cél meghatározása, és valóban vágysz rá, sohasem fog problémát jelenteni, hogy cudar körülmények között kell elvégezned a napi kirótt penzumot. Egy profit az különböztet meg egy amatőrtől, hogy akkor is elvégzi a dolgát, amikor nincs kedve hozzá.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


84 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Tartozz közéjük! Egy verseny igazi ünnepség, ahol megünnepled azt az elképesztő munkát, amit abba fektettél, hogy azon a napon a legjobb lehess. Egy japán úgy tekint egy versenyre, hogy megméretik, hol tart, mennyire dolgozott jól, hányadik a legjobbak közül. Nálunk sajnos csak mindenáron legyőzendő, „megsemmisítendő” ellenfél. Ne ellenfélként tekints a konkurenciádra, általa tanulhatsz, éberebb lehetsz, még több munkára sarkall, egy igazi edzőtárs, aki a céljaid eléréséhez segít!

9.

A vágy gyengesége, ami annak következménye, hogy figyelmetlen vagy azoknak az indítékoknak a kiválasztásánál, amelyek cselekvésre sarkallnak. Motivációra mindenkinek szüksége van. Keress képet, amely a céljaidhoz köthető és vizualizáld magad az adott helyzetben. Minél jobban látod magad a célban, úgy, mint egy filmen, annál biztosabb a siker. A legendás kajaknégyesünk (Kammerer, Storcz, Vereczkei, Horváth) is rendszeresen vizualizálta Vura Márta sportpszichológusukkal a versenyt, a pályát, ahogy mennek, és ahogy nyernek. Használd ezeket a lehetőségeket te is, hiszen így úgy is tudsz „edzeni”, ha nincs módod rá.

10.

Késztetés arra, hogy a vereség első jelénél feladd. (Többé-kevésbé a hat alapvető félelmen alapul.) Nem nyerhetsz mindig, akárhogy is szeretnéd. Ezt jegyezd meg, és ne legyen opció számodra, hogy abban a pillanatban, amikor úgy érzed, nem a tiéd lesz a győzelem, akkor azonnal feladod!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Sohasem tudhatod, hogy mi történhet még akár az utolsó métereken is. Lelkileg nehéz pillanatok ezek, de az igazi győztesek sohasem adják fel, a helyén kezelik ezeket a pillanatokat, és erőt merítenek belőlük, hogy visszaszerezhessék győzelmi esélyeiket.

11.

Jól áttekinthető, rendezett, írásos és így elemezhető tervek hiánya. Céljainkhoz vezető útvonal is ugyanolyan, mint egy térkép, amely segít eljutni A-ból B-be. Segítőtársad, ha eltévednél, vagy mellékúton járnál. Határozz meg mérföldköveket, és írj hozzájuk időpontokat, időtartamokat is, amelyek a részfeladatok megvalósításához adnak támpontokat. Ugyanígy fontos egy edzésnapló és a verseny- és edzésadatok az órádból, amelyeket bármikor kielemezhetsz, visszanézhetsz és egy jövő évi versenyen, már a felkészülésedben is segít.

12.

Az a szokás, hogy az ötletek hatására nem cselekszel, vagy nem ragadod meg a lehetőséget, amikor felkínálkozik. Sokak számára a legismerősebb pont. Tele vagy ötletekkel, de addig vársz velük, amíg más valósítja meg őket, és aratja le a „te” sikereidet. Így is van rendjén. Egy ötlet, előbb-utóbb másnak is fel fog merülni a gondolatai között. Nem tudhatod, nem történt-e ez már meg, ezért bízz és higgy magadban, az öteleidben, és az álmodozást váltsd céltervezéssé, és valósítsd meg. Ahogy megteszed az első lépést, meg fogsz döbbenni, hogy mennyi olyan ajtó tárul ki, amelyek további lehetőségeket


| 85

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

tartogatnak számodra. Ne becsüld alá magad, hogy az kizárt, hogy neked ilyen lehetőséget kínálnak. Csapj a lehetőség markába, és élj vele!

13.

A vágyakozás az akarat helyett. Mint az előző pont. Ha nem lépsz, akkor még nem szeretnéd igazán, akkor csak egy vágy, és az is marad. De ne feledd, nagyon rossz érzés lesz egyszer csak szembesülni a megvalósult ötleteddel, ami másnál nem csak vágy maradt!

14.

Megalkuvás a jelenlegi helyzettel. Az ambíció teljes hiánya, hogy légy valaki, hogy tégy valamit, hogy birtokolj valamit. Senki sem fog mindennap biztatni, lelkesíteni, hogy jó vagy, képes vagy megvalósítani, amit elterveztél. De ha megteszed, sokaknak adsz ezzel hitet és erőt, hogy ők is képesek ugyanerre, és ez egy pluszajándéka lesz céljaid megvalósításának.

15.

A rövidebb útvonalak keresése a célhoz. Az a próbálkozás, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel, egyszerűbben érd el a célod, ami általában abban a szokásban mutatkozik meg, hogy hazardírozol, tisztességtelen utat választasz. Ha mindig arra figyelsz, hol csíphetsz le egy kanyart, rövidíthetsz a távon stb., akkor csalsz, és ha nyersz is, tisztességtelenül tetted. Ezt pedig ott belül te is pontosan fogod tudni, és sohasem fog olyan eufórikus örömöt okozni, mint az az eredmény, amelyért tisztességes módon küzdöttél meg. Állhat a polcodon a kupa, de nem fogod állandóan leporolni, mert nem lesz olyan értéke számodra…

akik nem elfogultan tekintenek rád, hanem meg merik fogalmazni az őszinte kritikáikat is. De még ekkor is fontos, hogy az, aki megjegyez valamit, valóban szakértője-e annak a kérdésnek, vagy csak a jóindulat vezérli, amely tud komoly hátrányokat is eredményezni. Ki kell alakítanod azt a hátországot, amelyre bátran számíthatsz, ha szükséged lenne rá. Bátran álmodj nagyokat, de formáld át őket valós célokká, majd valósítsd is meg őket! Bármire képes vagy, és a korlátaidat te magad helyezed le, így ne feledd, hogy bármikor fel is szedheted, vagy kijjebb is teheted őket! Tanulj, fejlődj, lény nyitott, ne félj segítséget kérni, mert az sohasem szégyen, és küzdj a végletekig az álmaidért, mert egy nap örömmel és boldogan fogsz visszatekinteni az odáig vezető útra, és az izzadságcseppjeid akkor fognak örömkönnyekké változni! Jó utat kívánok! ■

16.

Félelem a bírálattól. Sikertelenség a tervezésben és a tervek megvalósításában, attól félve, hogy mások mit fognak gondolni, csinálni vagy mondani rólad. Ez a pont a lista legelejére való, mert általában a tudatalattidban fészkel, ahol a jelenléte nem könnyen fedezhető fel. Amikor a célra koncentrálsz, a felesleges „zajokat” sokkal könnyebben tudod kiszűrni. Minél eredményesebb leszel, annál nagyobb lesz az ellendrukkereid száma is, és ezeket a hangokat ki kell zárnod, mert nem építenek, csak frusztrációt okozhatnak. Ilyenkor fontosak az igazi barátok, támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Frissíts okosan!

Írta: Sáfián Viktória

M

ég csak pár hónapja van szerencsém állóképességi sportolókkal együttműködni, de ez alatt a kis idő alatt is rengeteg táplálkozási és frissítési hibával találkoztam. Sokan azt gondolják, hogy nem kell odafigyelni a táplálkozásukra, és nem kell frissítési tervet készíteniük, és azt pontosan követniük, hiszen így is jól teljesítenek. Pedig lehetséges, hogy sokkal nagyobb teljesítményre lennének képesek, ha néhány egyszerű „szabályt” figyelembe vennének.

A következőkben bemutatom nektek azokat az alapelveket, amik hozzájárulhatnak a jobb teljesítményetekhez.

Verseny elôtti táplálkozás A verseny vagy edzés előtti táplálkozás nagyban befolyásolja teljesítményünket. Szervezetünk elsődleges energiaforrása a szénhidrát, így nem meglepő az, hogy terhelés előtt meg kell bizonyosodnunk arról, hogy glikogén raktáraink megfelelően telítettek. A terhelés előtti ételmegvonás, vagy nem elegendő szénhidrátbevitel rosszulléthez vagy korai fáradáshoz és ezzel együtt teljesítményromláshoz vezet. Körülbelül 3 óra kell a szervezetnek arra, hogy lebontsa a szénhidrátot, és azt glikogén formájában elraktározza a májban és az izmokban. Ennélfogva nagyobb étkezést az edzés vagy verseny előtt 2–3 órával tegyük meg. Verseny előtti néhány órában ne fogyasszunk túl magas rost-, zsír-, vagy fehérjetartalmú ételt, mert ezek emésztése lassú, és túl sok energiát vesz igénybe, ezáltal a verseny alatt negatívan befolyásolja a teljesítményünket. Így tehát ne egy fontos esemény előtt fél w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

órával fogyasszuk el a téliszalámis szendvicsünket! Ha nem szeretnénk a verseny előtti 2–3 órában reggelizni, akkor a kezdés előtt kb. fél órával fogyasszunk el egy alacsony cukortartalmú, könnyen felszívódó energiaszeletet vagy energiagélt.

Verseny alatti étkezés Ha egy edzés vagy verseny egy óránál kevesebb időtartamú, nincs szükség verseny alatti plusz tápanyagforrásra. Abban az esetben, amikor egy


| 87

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

óránál tovább tart az aktivitás, a versenyzőknek nélkülözhetetlen a szénhidrát- és elektrolitpótlás, hiszen a glikogénraktárak nagyban lecsökkennek, a verejtékkel pedig nélkülözhetetlen elektrolitokat veszítünk. Sokan tudják azt, hogy verseny alatt pótolniuk kell az elvesztett szénhidrátot és elektrolitokat, azonban rengetegen még igencsak tájékozatlanok a minőség fontosságával kapcsolatban. A verseny alatti kóla- vagy szőlőcukor-fogyasztás nagyon becsapós lehet. Magas cukortartalmuk révén gyorsan megemelik a vércukorszintünket, pörgünk tőlük, és úgy érezzük, hogy nagyon sok energiához jutottunk. Kis idővel ez után azonban a szervezetünk reagál erre az óriási cukorbombára, és minél előbb igyekszik helyreállítani az egyensúlyt. Ennek pedig a hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt – az inzulinnak köszönhetően – rosszullét és hányinger lesz a következménye. Verseny alatt tehát olyan alacsony cukortartalmú, könnyen felszívódó, komplex szénhidrátot kell fogyasztanunk, mint a maltodextrin, hiszen az nem fog vércukorszintingadozásokat kialakítani, és egyenletes energiát biztosít. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy két órán túli terhelés esetében szervezetünk nem képes csupán szénhidrátból pótolni az energiát, így az a fehérjékhez nyúl. Ha nem viszünk be kis men�nyiségű fehérjét (kb. 7–10 g/óra), szervezetünk izomleépítéshez fog folyamodni. Az izomleépítés nemcsak az izomzat megcsappanásával, hanem ammóniaképződéssel is jár, ami pedig az egyik fő oka a korai izomfáradságnak. Súlyos hiba azt gondolni, hogy a NaCl elektrolit. Bár a verejték az ásványi anyagok közül a legnagyobb mennyiségben a sót tartalmazza, az nem azt jelenti, hogy az egyéb elvesztett elektrolitokat nem szükséges pótolni. Mivel szervezetünk állandó egyensúlyra törekszik, pótolni kell az összes elektrolitot, hiszen ennek hiányában az egyensúly megbomlik, és teljesítményromlás következhet be. Elektrolithiány esetében felléphet izomgörcs, hányinger, izomfáradság, súlyos esetekben akár kóma és halál is. Ezért nem biztos, hogy elég lesz a sótabletta az elektrolitok pótlására, hiszen a verejtékünkben magnéziumot, kalciumot, káliumot és mangánt is találunk. Mindezt figyelembe véve az ultratávú versenyzés során használt legalkalmasabb frissítő szénhidrátot, fehérjét és elektrolitot is tartalmaz, természetesen a megfelelő arányban.

Verseny utáni táplálkozás A verseny utáni étkezés elsődleges célja a regeneráció elősegítése. A regeneráció során a glikogénraktárakat fel kell tölteni, pótolni kell a folyadék- és elektrolitveszteséget, illetve helyre kell állítani az izomzat mikrosérüléseit. A verseny utáni étkezés összetétele és időzítése a célunktól függően változik. Egy maratoni futó számára a verseny utáni gyors regeneráció kevésbé fontos, hiszen valószínűsíthető, hogy aznap nem fog egy újabb maratonon részt venni. Ezzel szemben egy Tour de France-versenyzőnek rendkívül fontos, hogy a következő napokon is ugyanolyan teljesítménnyel tudjon versenyezni. A verseny utáni szénhidrátbevitel időzítése nagyban befolyásolja a glikogénszintézist. Kutatások kimutatták, hogy a verseny utáni azonnali szénhidrátbevitel magasabb glikogénszintet eredményez, mintha csak két óra multával kezdenénk el étkezni. A regeneráció úgy lehet a legeredményesebb, ha a terhelés után rövid időn belül (0–30 perc) 0,75–1 g/ttkg (testtömegkilogramm) szénhidrát kerül a gyomrunkba könnyen emészthető, gyors felszívódású (elsősorban folyékony) formában. Ez azért lehetséges, mert terhelés után ebben az intervallumban tudja a szervezet a legjobban hasznosítani és felépítő folyamatokra fordítani a bevitt tápanyagokat. Ezt kétóránként, 2–3-szor ismételve még jobb eredményeket érhetünk el. E mellet 6–20 gramm esszenciális aminosav bevitele szignifikánsan stimulálja a fehérjeszintézist. Természetesen mindenki máshogy reagál a különböző tápanyagokra, így egy frissítési tervet egyénre kell szabni, és ez időbe telhet, hiszen ki kell tapasztalni a legjobb alternatívákat. Ezek tehát csak a legalapvetőbb „szabályok”, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Ha valóban a legjobbat szeretnéd kihozni magadból, érdemes felkeresni egy sport- és teljesítménytáplálkozási szakértőt, és vele együtt kidolgozni a számodra legtökéletesebb frissítést. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

Írta: Lovas Adél

Egészséges és különleges gabonafélék, amiket imádni fogsz!

U

nod már a búzából készült ételeket és egy kis változatosságra vágysz? Ismerd meg, és építsd be étrendedbe az alábbi alternatívaként szolgáló gabonaféléket. Előre szólunk, fogsz néhány különbséget tapasztalni.

A szénhidrátoknak különösen nagy szerepe van az energiaraktárak feltöltésében. Azok adják az energiát az izmoknak, az idegrendszernek, sőt még a zsíranyagcseréhez is hozzájárulnak. Ahhoz, hogy megfelelő állóképességet tudj felmutatni az edzéseken és a versenyeken, de akár a mindennapi életben is, az elfogyasztott kalóriák körülbelül 50–60%-ának teljes értékű szénhidrátokból kell származnia (hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák). Ha tapasztaltál már kellemetlen tüneteket búza alapanyagú ételek elfogyasztása után, tudnod kell, hogy ez nem véletlen egybeesés. A legelterjedtebb gabonaféle fogyasztása számos olyan egészségi problémát idézhet elő, mint az emésztési rendellenességek, csont- és ízületi károsodás, depresszió, fejfájás. Ahhoz, hogy ezeket a teljesítményromboló hatásokat elkerüljük, vegyünk példát azokról az élsportolókról, akik – néhányan w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

annak ellenére is, hogy nem diagnosztizáltak náluk gluténérzékenységet – felváltják a búzát más, egészségesebb alternatívával. Vess egy pillantást ezekre a tápanyagban gazdag és ízletes opciókra!

Amaránt vagy disznóparéj – Az ókorban az aztékok által használt gabona tulajdonképpen egy proteinbomba. Kiváló forrása az olyan esszenciális aminosavaknak, mint a lizin (izmok felépítésében és regenerációjában fontos) és a metionin (kéntartalmú fehérjeépítő aminosav). Az amaránt könnyen emészthető, gluténmentes, gazdag kálium- és vasforrás. Mivel háromszor nagyobb a rosttartalma, mint a búzának, a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. A számos kiváló tulajdonsága miatt a vegetáriánus étrend egyik alapja lehet. Elkészítéséhez főzd meg (így egy ízletes rizsféleséget kapsz), használd köretként, add hozzá a levesekhez, vagy pattogtasd ki egy serpenyőben. Csak élvezd nyugodtan az


| 89

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

esti filmet, hiszen ha ilyen a nassolnivalót választasz, nem kell aggódnod az egészséged megőrzése miatt.

Árpa – A szuperételnek is nevezett árpának számos hasznos tulajdonsága van. Rosttartalma magas, megfelelő forrás a szívvédő niacinnak és a tokotrienoloknak (mely az E-vitamin hatásos formája). Habár az árpa nem gluténmentes, rendkívül alacsony a glikémiás indexe, mindössze 22, szemben az 50-es barnarizs és a 60-as csemegekukoricáéval. (A mindennapi étrendünkben az alacsony glikémiás indexű ételek a legkedvezőbbek, hiszen nem növelik ugrásszerűen a vércukorszintet.) Keverd össze dióval, és fogyaszd reggelire vagy különleges köretként. Ezenkívül kenyér tésztájához, levesekhez vagy salátákhoz is hozzáadhatod. Ha lehetséges, válaszd az árpakását, hiszen ebben a formában értékesebb, mint az árpagyöngy.

Quinoa – Habár nem valódi gabona, a gluténmentes quinoa magas rosttartalmú, és hasznos forrása olyan ásványi anyagnak, mint például a vas. Tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, ezáltal teljes értékű fehérjeforrásnak minősül, habár proteintartalma elmarad a húsokban, tojásban és a hüvelyesekben található mennyiségtől. A quinoa jelentős antioxidáns-forrás, valamint a különböző kutatások gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták. Használhatod saláták,

reggelik készítéséhez, kombinálhatod tojással, hússal vagy zöldségekkel, valamint köretként is fogyaszthatod. Talán meglepő, de már tészta formájában is elérhető.

Hajdina – Ő is büszkélkedhet a teljes értékű fehérjeforrás jelzővel (tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat) ráadásul gluténmentes. Főként az izomszövetek regenerálódásához és növekedéséhez szükséges lizinben gazdag. Magas élelmirost-tartalma miatt relatívan alacsony a glikémiás indexe: GI=54. Az étkezések után segít stabilizálni és visszaszorítani a vércukorszintet, amely kulcstényező a diabétesz és az elhízás megelőzésében. Kutatások kimutatták, hogy a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat. Még mindig nem győztünk meg? Pedig a B-vitaminok széles skálájával, antioxidánsokkal és metioninnal is ellátja a szervezetedet. A tradicionálisan Kínából és Tibetből származó gabonát manapság levesekhez, ízletes palacsintákhoz, desszertekhez vagy zöldséges ételek töltelékeként használhatjuk. Köles – Meg fogsz lepődni, hogy ennek a manapság elfeledett gabonának mennyi előnyös tulajdonsága van. Kiváló B-vitamin forrás, ami nemcsak a fáradtság érzését enyhíti, de a szaruhártya (bőr, haj, köröm) állapotát is javítja. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz, mangán,

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


90 |

E g é s z s é g - É l e tm ó d

foszfor és a magnézium. Gazdag fehérjeforrás, sőt olyan esszenciális aminosavat is tartalmaz, amely a szerotoninszintet növeli. Figyelem, instant boldogságforrás! A köles gluténmentes, használhatod kenyér tésztájához, reggelikhez vagy akár köretként is. Elkészítése nagyon egyszerű, fedő alatt 15–20 perc alatt megfő, viszont ne feledkezz meg az alapos tisztításáról, mielőtt vízbe helyezed. Megjegyzés: A köles hátulütője, hogy a pajzsmirigyműködést negatívan befolyásolhatja, így ha amúgy is pajzsmirigy-alulműködésed van, fogyaszd mértékkel.

Mindenki szereti a változatosságot. Hidd el, ha belecsempészel néhányat az étrendedbe a fent említett gabonák közül, számos pozitív hatást fogsz tapasztalni. Ne csodálkozz, ha azt érzed, több energiád van, kevesebb fájdalmat érzel, emésztési gondjaid javulnak, sőt még a hosszú távú versenyeket is jobban bírod. Tegyél egy próbát! ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 91

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Személyre szabott nyomtatási megoldás Önnek

re

imagine

RiCOH SP 150 nyomtatócsalád Stílust teremt minden munkakörnyezetben 22 lap/perc

Wi-Fi

Virtual Operation Panel

Kompakt, prémium formatervezés

Másolás/ Szkennelés

Mac / Linux kompatibilitás

11 féle ízben és 26 adagos kiszerelésben is kapható

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

P rom ó c i ó

45% fehérje*, 0% cukor, 100% élvezet

N

agy rajongója vagy a fehérjeszeleteknek? Már végigkóstoltad az egész piacot, és azt gondolod, egy proteinszelet neked már semmi újat nem tud mutatni? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerkedj új legjobb barátoddal, a BioTechUSA Zero Bar fehérjeszeletével, amely egyáltalán nem tartalmaz cukrot, különlegesen finom ízekben elérhető, és akkor is bátran fogyaszthatjuk, ha laktóz- vagy gluténérzékenyek vagyunk!

Ha fontos számunkra a minőségi fehérjebevitel – mert sportolunk, az izomtömegünket szeretnénk növelni, fogyni szeretnénk, vagy éppen nem fogyasztunk húst –, úgy azt gyorsan és praktikusan oldhatjuk meg a BioTechUSA Zero Bar fehérjeszeletével, hiszen a fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, és a csontozat karbantartásához. Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánljuk, igazi „protein to go”, így bármikor, bármilyen helyzetben fogyaszthatjuk. A terméket E-vitaminnal dúsítottuk, ami hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A Zero Bar egy kiemelkedő, 45%-os fehérjetartalmú* és magas élelmirost-tartalmú fehérjeszelet, amelyben az összes felesleges dolgot egyszerűen lenulláztuk: glutén-, laktóz-, cukor-, aszpartám- és GMO-mentes. A Zero Bar megannyi jó tulajdonsága mellett nasinak is tökéletes! Magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalma kapóra jön a fogyókúrázóknak, hiszen a súlyvesztéshez megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitelre van szükségünk. Nem borítja más fehérjeszeletekre jellemző, felesleges kalóriákat tartalmazó bevonat, cserébe ropogós fehérjetextúrákat tartalmaz, és egy szelet mindössze

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

188 kalória. Növényi zsírral, kókuszzsírral készül, amelynek nagy része telített zsírforrásokat (MCT) tartalmaz. Az MCT zsírsavak gyorsan és teljes mértékben felhasználódnak a szervezetben. A Zero Bar hat különlegesen finom ízben érhető el: dupla csokoládé, cappuccino, málnás sajttorta, tejszínes kajszibarack, citrom-bazsalikom, eperbanán. Te melyiket választanád? *Átlagos fehérjetartalom, kivéve a dupla csokoládé ízt, amelynek fehérjetartalma 42%, 21 g. ■ Jó étvágyat kívánunk! A BioTechUSA csapata


| 93

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A termékek csomagolásban, színben és méretben a fotón látottaktól eltérhetnek. Áraink fogyasztói árak, melyek az ÁFÁ-t tartalmazzák. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani. A fogyasztó az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


94 |

P rom ó c i ó

Állóképességi edzés elmélete

A

z állóképesség növelésére többféle edzésmódszer létezik, most ezeket mutatom be nektek.

TARTÓS MÓDSZER:

Az edzettséget a folyamatos és hosszú ideig tartó terheléssel idézzük elő (folyamatos munka). Az edzésnyereség elsődlegesen a relatíve hos�szú időtartalomból várható. Ez vezet a mozgás teljesítménygazdaságos végrehajtásához és a szervezetműködés bővüléséhez. Ez a változás először az alapozó tartományban, majd a fejlődési tartományban jelentkezik. Ez a jellegű edzés és ennek csiszolása a koordinációs képességek javulását is előidézi. A tartós módszer egyik fajtája az állandó intenzitású (extenzív) tartós módszer. Terhelés intenzitása: könnyű-közepes Terhelés időtartama: 30 perc és 6 óra (mindig a sportágnak és a célkitűzéseknek megfelelően) Edzéshatás: • Gazdaságos szív- és keringésmunka • Javul a perifériás vérellátás • Javul az anyagcsere és a zsírégetés w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Kiknek javaslom: azoknak, akik most kezdenek ismerkedni az állóképességi edzéssel, és szeretnének javítani az egészségi állapotukon, szeretnék, hogy a testzsírszázalék csökkenjen. A tartós módszer másik fajtája a változó intenzitású (intenzív) tartós módszer. Terhelés intenzitása: közepes erő Terhelés időtartama: 20 perc és 3 óra (a sportágnak és a célkitűzésnek megfelelően) Edzéshatás: • A szív- és a keringési rendszer fejlődése • Javul a vázizomzat hajszálérhálózata • Javul az anyagcsere Kinek javaslom: azoknak, akik már nem teljesen kezdők az állóképességi edzések világában. Azoknak, akiknek célja a nagyobb teljesítmény elérése. Nincsenek keringési problémáik és betegségeik.


| 95

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

INTERVALL MÓDSZER:

Az intervall módszer ismertetője, hogy a pihenőidő alatt nincs tehermentesítés, a pihenő nem teljes mértékű. A pihenés időtartama függ a terhelés intenzitásától, a terhelés időtartamától. A hatásnyereség elsősorban a gyakran váltakozó élénkítő és kikapcsoló pihenőfázisban és terhelési fázisban található. Általában az intervall módszerrel az egyes szervrendszerek működési terjedelmének bővítését érjük el. A koordináció területén a mozgáskivitelezés igényes megerősítése a cél. Terhelésintenzitás: 60–80% Szünet: pillanatnyi regenerálódáshoz szükséges idő Terhelés terjedelme: közepes, 10–12 ismétléssel Terhelés időtartama: 15–60 másodperc (rövid) 1–8 perc (közepes) 8–15 perc (hosszú)

SOROZATELVÛ INTERVALL TRÉNING

Terhelésintenzitás: 70–90% Szünet: pillanatnyi regenerálódáshoz szükséges szünetek + a sorozatok közötti szünetek Terhelés terjedelme: magas 12–40 ism. Terhelés időtartama: közepes 30–90 másodperc, de lehet 2–3 perc is

ISMÉTLÉSES MÓDSZER:

Terhelésintenzitás: 90–100% Szünet: 4–30 perces szünetek Terhelés terjedelme: alacsony Terhelés időtartama: rövid vagy közepes Ezeket az edzéseket azoknak javaslom, akik már legalább közepes edzettségi szintűek. Az állóképességi edzéseket legalább hetente 3-szor végezzétek el. Amikor javul az állóképességetek, akkor a fent említett edzésekből lehet variálni, és ezek számát, intenzitását lehet növelni. Ezeket az edzésmódszereket kipróbálhatjátok a szabadban és kondicionálóteremben is különböző kardiogépeken. Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! ■ Bodnár Ákos

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

PRO M Ó C IÓ

Velünk TE győzhetsz a kilókkal folytatott versenyben!

cellRESET 28 napos sejtanyagcsere-fiatalító, méregtelenítő és testsúlycsökkentő egészségprogram

EZ NEM CSAK EGY EGYSZERŰ FOGYÓKÚRA! - normalizálhatja a hormonháztartást! - méregteleníti és feltölti vitaminokkal a szervezetet! - a súlyvesztés ténylegesen a lerakódott zsírból történik! - a program során fogyasztott 85-90%-ban felszívódó aminosavnak köszönhetően az izomzat és a bőr nem ereszkedik meg, szép feszes marad a test!

A súlycsökkentés mellett a pajzsmirigy, PCO, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, köszvény, ízületi gyulladás problémákban szenvedőknek is segíthet!

ELÉRHETŐ ÁRON VILÁGSZINTŰ HITELES REFERENCIÁKKAL IGÉNY SZERINT ORVOSI KONZULTÁCIÓVAL

06 20 9 507 545 06 30 88 40 588 szilen5@gmail.com www.facebook.com/cellresetinfo


zmények számára

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

ő rendszer

es)

ó

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

nónia utca 17/A

ds.hu

| 97

� Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára � Vállalati szintű mentési megoldások � Automatizált rendszerüzemeltetés � Portál és dinamikus tartalom­szerkesztő rendszer � Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet � Elektronikus archiváló megoldás � Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) � Adatbázis megoldások, IBM DB2 � Tűzfal megoldások � Központi címtárépítés, címtárintegráció � Automatikus logfájl elemzési rendszer � Hálózatelemzési megoldás

www.mands.hu


Technika Technika

98 |

WTCC kontra TCR N

agyon jó alap a két versenysorozat összehasonlítására, hogy Michelisz Norbi a közelmúltban háromszor is versenyzett a Honda meghívására a TCR Benelux sorozatban, amely a versenysorozat nyugat-európai regionális bajnoksága. És ha már Norbi ott volt, szerzett néhány futamgyőzelmet, és segített is megnyerni a bajnokságot Stéphane Lémeret-nek és a Boutsen-Ginion csapatnak.

A WTCC az FIA öt hivatalos világbajnoki sorozata közé tartozik, amelyben jelenleg öt márka, a Lada, a Honda, a Citroën, a Volvo és a Chevrolet képviselteti magát az úgynevezett TC1-es szabályrendszer szerint épített autókkal, amelyet 2014-ben vezettek be. Ezek 1600 cm3-es, négyhengeres, 400 LE körüli turbomotorokkal felszerelt autók. Az utóbbi években a gyártók nem annyira kapkodtak ezért a versenysorozatért, pedig azért az itt elért világbajnoki címnek is elég komoly presztízs- és marketingértéke van. A lényeg a rali-világbajnoksághoz hasonlóan, hogy a nézők azokból a – főleg középkategóriás – típusokból épült versenygépeket láthatják, amelyekkel nagyrészt ők is közlekednek a hétköznapokban. „Valódi autók, valódi verseny!” hangzik a WTCC szlogenje. Viszont ahogy a WRC-autók esetében is, a WTCC versenygépeknél is csak az embléma, a lámpák meg a kilincsek egyeznek meg az utcai típussal. A versenygépek manufakturálisan kis darabszámban

w w w. w a h r c a r g o . h u

készülnek, és az áruk inkább a hét számjegyet súrolja (euróban, persze), borsos további üzemeltetési költségekkel. A WTCC-ben az utóbbi években jellemző egy-egy márkának a technikai fölénye. Jó pár évig a Chevrolet-nél, majd mostanában a Citroënnél tapasztalható a mezőny többi részéhez képest az óriási technikai előny, nyilván elsősorban a fejlesztésbe ömlesztett pénzzel nagyjából arányosan. Ezt próbálják a pontozási és lebonyolítási rendszerekkel némileg ellensúlyozni, de elmondhatjuk, hogy ez csak részben sikerül. Akkor egy kicsit jobban, ha van egy-egy kivételes tehetségű versenyző, mint például Michelisz Norbi nekünk, vagy mint Jose Maria Lopez az argentinoknak, akik már a bemutatkozásukkor is képesek voltak egy-egy győzelemre a gyengébb technikával is. Az autógyártók annyira most sem tapossák agyon egymást a WTCC-ben való indulásért. A Citroën és a legújabb hírek szerint a Lada is kivonul, legalábbis a gyári szintű részvételt megszüntetik.

A Technikai rovat támogatója


s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Így eléggé főhet a feje a jövőt illetően Francois Riberio úrnak, a versenysorozat első emberének. 2018-ra a szervezők ismét a TC1-es szabályrendszer átdolgozását tervezik, amely Class1 névre hallgat majd a hírek szerint. Ebben azért nekünk az maximálisan jó hír, hogy így a jövő évre vélhetőleg kialakuló erőviszonyok szerint gyári versenyzőként végre Michelisz Norbinak is igazán reális esélye nyílik a világbajnoki cím elhódítására 2017-ban. A japán gyártó ugyanis a WTCC-program hivatalos gyári szintű folytatása mellett döntött, többek közt vélhetőleg Norbi nagyszerű japán futamgyőzelme miatt is. A sorozaton nyilván sokat dob, hogy hosszú-hosszú évek óta élőben közvetíti az Eurosport. Ha hazai viszonylatban nézzük, akkor a WTCC megmaradt volna a vájt fülűbb magyar autósport-rajongók kedvtelésének, ha nincs a Zengő Motorsport és Michelisz Norbi, akik kis csapatként túlzás nélkül mondva is messze erőn felüli, világraszóló eredményeket és sikereket értek el a nemzetközi autósport harmadik-negyedik legrangosabb világbajnoki sorozatában. Mellesleg az autósportnak adva hazánk egyik jelenleg is legnépszerűbb sportolóját, valamint a WTCC-nek a helyszíneken legnézettebb és leghangulatosabb bajnoki fordulóit a Hungaroringen. A 2015-ben indult TCR sorozatot talán egy kicsit a dac és a sértődöttség is sikerre vitte, amikor a WTCC korábbi Bernie Ecclestone-jának

| 99

számító Marcello Lotti urat a hírek szerint kimondottan eltanácsolták az Eurosporthoz szorosan kötődő franciák a versenysorozat éléről. Az olasz sportmenedzser nem keseredett el, hanem létrehozta a TCR International versenysorozatot, és rögtön az első évében már az F1-ben volt a főleg közel- és távol-keleti futamok és több DTMfutam betétversenye is a TCR sorozat. A TCR-re a gyártók is hamar rákaptak, hiszen itt jóval olcsóbb technikákat, a szériához közelebbi 2000 cm3-es, 300 lóerő plusszos szívómotorokat használhatnak. Így a versenyautók költsége is körülbelül a tizede egy WTCC-s, TC1-es autó költségének. Ráadásul ezekkel az autókkal több márkakupában és számos nemzeti bajnokságban is lehet indulni, így sokkal több privát csapat is megengedheti magá-

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


100 |

Tech n i k a i s p o r t

nak ezeket a technikákat. A központi TCR International sorozat mellett nem kevesebb, mint kilenc regionális TCR sorozatban is rajthoz állhatnak a versenyzők. A költséghatékony versenygépek mellett ez is lehetővé teszi, hogy akár országos márkaimportőrök vagy márkakereskedők is elég könnyen felállíthatnak saját csapatot a számukra érdekes területen. Valamint a versenyautó-bérbeadásra szakosodott csapatok a módosabb gentleman drivereket is kiszolgálhatják. A gyártók és márkák bevonásában, úgy tűnik, a TCR sikeresebb lobbit folytat, mint a WTCC, hiszen jelenleg már nyolc márka (SEAT, Honda, Alfa Romeo, Subaru, VW, Peugeot, Ford, Opel) autói is elérhetők a csapatok számára. Valamint a hírek szerint az Audi, a KIA és a Hyundai TCR-verziója is hamarosan elérhetők lesznek. Természetesen a TCR a sok márka és a rangos helyszínek mellett a közösségi médiában és az egyéb felületeken folytatott kommunikációt is nagyon profin kezeli. A rangos helyszínekhez szintén érdekes, hogy a TCR „lenyúlta” a WTCC tradicionális zárófutamának számító macaui utcai pályát is, amely az idén a TCR utolsó fordulójának ad otthont. A TCR Internationalben amúgy szintén van magyar érdekeltség. A B3 Racing csapata három autóval áll rajthoz, igaz, ebből két külföldi versenyzővel. A Suzuki Kupában nevelkedett Tassi Attila mellett a szlovák szomszédaink fiatal tehetsége,

w w w. w a h r c a r g o . h u

Mato,Homola és a WTCC-ből is ismert szerb Dusan,Borkovic hajtják a B3-as SEAT Leonokat. A két sorozat versenyzői mezőnyének az ös�szehasonlítása is megér pár gondolatot. Mindkettőben megtalálhatók régi nagy túraautós nevek és ex-F1-es versenyzők, de a szemtelenül fiatal tehetségek is. A TCR-ben több hölgy is rajthoz áll, míg a WTCC-ben Sabine Schmitz szokott csak vendégeskedni a német futamon. A WTCC-ben az utóbbi években talán Sebastien Loeb, a kilencszeres világbajnok indulása volt a legutóbbi évek legnagyobb személyi durranása, bár a francia raliikon nem igazán barátkozott meg ezzel a szakággal, és voltak gondjai a csapattársaival is. Hogy aztán a jövőben, vagy már egészen hamar, esetleg komolyabban összecsap-e a két versenysorozat, azt a sportpolitika és az autógyártók marketingeseinek szövevényes hálójában nem lehet tudni. A TCR két év alatt alaposan kinőtte magát komoly gyártói és versenyzői bázissal. A WTCC-nek viszont ott van a tradíció és a világbajnoki sorozat rangja, csak az a kérdés, hogy ezekkel hogyan tudnak kreatívan élni a sorozat jelenlegi szervezői. Ami fontos, hogy mi remélhetőleg még sokáig örülhetünk magyar sikereknek mindkét sorozatban, és jövőre talán a WTCC-ben végre megünnepelhetjük a magyar autósport első világbajnokát! ■

A Technikai rovat támogatója


| 101

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


102 |

Tech n i k a i s p o r t

ETCC – Zengő Motorsport

L

apzártánkkor még az utolsó WTCC-hétvége várt a Zengős csapatra Katarban, viszont a világbajnoki sorozat előszobájának is számító ETCC – vagyis az Európai Túraautó Bajnokság – már korábban véget ért. Itt a csapathoz idén visszatért Nagy Norbert állt rajthoz a 2016-os szezonban. Norbi 2013 óta 3 év kihagyás után tért vissza a csapathoz tavasszal az első versenyhétvégére, a franciaországi Paul Ricard versenypályára. Itt már az első szabadedzések után látszott, hogy ott tud lenni a mezőny elejében, ami önbizalmat, lendüle-

tet adott neki az egész hétvégéhez, illetve szezonhoz. Ráadásul egyből fel is állhatott a dobogóra az első versenyhétvégéjén. Később volt, amikor nem alakultak olyan jól a dolgok, például a Nürburgringen történt balesete után, vagy a portugál városi pályán kapott defektet követően. A hat ETCC-versenyhétvégéből négyet együtt rendeztek a WTCC-világbajnoksággal, ahol Norbi sokat profitált abból, hogy megoszthatták tapasztalataikat két csapattársával, Ficza Ferivel és Nagy Danival. Nagyon hasznosnak bizonyult ez még úgy is, hogy a WTCC-s Honda és az ETCC-s SEAT között jelentősek a technikai különbségek. Norbi végül az ETCC sorozat hat versenyhétvégéjén még az utolsó futamon is nagyot küzdve hatvannyolc bajnoki pontot gyűjtött, és felállhatott a bronzérmes helyre a bajnokság képzeletbeli év végi dobogóján. Közben amolyan gyakorlásként szűkebb hazájában megnyerte az idén újjáéledt Mátrai Hegyiversenyt is, ahol évekkel ezelőtt debütált egy kis Ford Fiestában a túraautós kategóriában. Remélhetőleg a következő években is sokat hallunk majd a fiatal, Heves megyei sportember sikereiről, aki újabb bizonyítéka a Zengő Motorsport sikeres sportutánpótlás-nevelő munkájának. ■

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 103

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


104 |

Tech n i k a i s p o r t

Frusztrált, de mégis elégedett a karrierjével

Interjú és szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: BMW Group

– interjú António Félix da Costavál

L

egutóbb három évvel ezelőtt készítettünk interjút António Félix da Costavál, aki akkor még a Red Bull juniorprogramjának a tagja volt, s nagy eséllyel pályázott a Toro Rosso egyik ülésére. Végül azonban nem az övé lett a megüresedett hely, hanem elhappolta előle a fiatal orosz tehetség, Daniil Kvyat – Da Costában azonban nincs harag, sőt kifejezetten hálás a csapatának. „Az volt a célom és az álmom, hogy egyszer a Formula–1ben versenyezhessek, és ekkor voltam ehhez a legközelebb – ahogy pedig haladt az idő, egyre csak nehezebb lett volna bekerülni. Habár nem kaptam a Red Bulltól lehetőséget arra, hogy a Formula–1-ben bizonyíthassak, de abban segítettek nekem, hogy a DTM-ben ülést szerezzek – egyébként eddig én voltam az egyetlen olyan versenyzőjük, aki ugyan nem került be a királykategóriába, de nem engedték el a kezét, hanem segítettek máshol ülést szerezni. Nem mondom azt, hogy nem vagyok frusztrált, hiszen az F1 volt a cél, de nem panaszkodhatok, hiszen egy karriert adtak a kezembe, ezzel pedig nekem is igazolták azt, hogy nem azért nem rám esett a választásuk, mert nem vagyok elég tehetséges.”

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 105

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A portugál versenyző három éven át versenyzett a Német Túraautó Bajnokságban, mindeközben 2014-ben és 2015-ben párhuzamosan ment a DTM-ben és a Formula E-ben – idén pedig végül úgy döntött, hogy otthagyja a zárt karosszériás bajnokságot, és már csak a Formula E-re koncentrál. „Ez a sorozat egy teljesen különálló kategória, a Formula E egyszerűen semmi máshoz nem hasonlítható. Egy új technológián alapszik, amely egy más megvilágításba helyezi az autósportot, ráadásul egyre jobb versenyzők tűnnek fel a szériában, így a népszerűsége is rohamosan nő. Ott voltam akkor, amikor először gurult ki a pályára Formula E-s versenyautó, és egy hihetetlen élmény, hogy egy ilyen fejlődésnek most már én is a részese lehetek.” Tény, hogy a Formula E rendezői, szponzorai és versenyzői környezettudatosak, és a széria által szeretnének egy „zöldebb” világot létrehozni. Vajon ez a környezettudatos szemléletmód mennyire volt hatással Da Costa döntésére? „A Formula E tele van remek versenyzőkkel, így már ezért is megéri ott versenyezni, hiszen a legnagyobb nevek ellen bizonyíthatsz. Mindemellett a Földért is teszünk, hiszen egy zöld versenyről van szó. Ráadásul a világ, a technológia is ebbe az irányba halad, az elektromos energiáé a jövő, plusz nagyon különleges érzés ennek a fejlődésnek a szerves részévé válni.”

A Formula–1 élen jár a technológiákban, a rengeteg szurkolónak és médiaérdeklődésnek köszönhetően pedig élen járhatna a társadalmi felelősségvállalásban is, ha a sportot környezettudatosabbá tenné – erre a következő években, évtizedekben vajon mennyi esély lehet? „Már a Formula–1 is rálépett a zöld ösvényre, hiszen az autókban már helyet kaptak az energia-visszanyerő rendszerek, az energia 30%-át egy elektromos motor generálja. Mindemellett az F1-nek a világgal együtt is változnia kell, és a jövő a környezettudatosságban van.” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


106 |

Tech n i k a i s p o r t

Interjú és szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Sahara Force India

Exkluzív interjú a jószívű Hulkkal

K

étség sem fér hozzá, hogy Nico Hülkenberg a Forma–1 egyik legnagyobb tehetsége. A német versenyző 2009-ben csöppent a királykategóriába, ugyanis ebben az évben szerződtette le a Williams tesztpilótának. Ezután nem kellett sok időnek eltelnie, Hülkenberg 2010-ben, 22 évesen debütált a Forma–1 rajtrácsán. Nem túlzás azt írni, hogy az egyik legnagyobb ígéretnek számított, és rengetegen a saját lelküket is fel merték volna tenni arra, hogy hamarosan honfitársa, Michael Schumacher nyomdokaiba léphet. Ehhez nemcsak a tehetsége,

w w w. w a h r c a r g o . h u

hanem a szakmai háttere is adott volt, hiszen az a Willi Weber menedzselte, aki a hétszeres világbajnok útját is segítette egészen 2012-ig. Weber egyébként 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy a „The Hulk” becenévre hallgató fiatal német tehetsége és kitartása kísértetiesen hasonlít Schumacheréhez. „Ezt még egy jó pár évvel ezelőtt mondta” – kezdte nevetve magazinunknak adott interjúját Hülkenberg, amikor arról kérdeztük, hogy vajon hogyan lehet az, hogy egy ennyire tehetségesnek tartott versenyző nem állt még fel a dobogóra Forma–1-es karrierje során. „Évek óta nem dolgozunk együtt, 2011-ben szétváltak az útjaink, ennek ellenére egy sikeresnek mondható együttműködés volt a miénk. Habár jólesik, de nem visz az előrébb, ha nagy nevek zengenek rólam ódákat, hiszen igazán csak az számít, hogy mit tettem le az asztalra. Sok ember egyébként úgy gondolja, hogy ott kellene lennem a dobogósok között, azonban a Forma–1-ben ez sokkal bonyolultabb. Habár szeretnék már felállni a dobogó legfelső fokára is, eddig a körülmények nem az én kezemre játszottak – sokkal inkább ellenem voltak. Igen, aláírom, voltak lehetőségeim arra, hogy szerezzek dobogós helyezéseket, de ezeket elszalasztottuk a csapattal együtt. Viszont nem szabad a kudarcokba

A Technikai rovat támogatója


| 107

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

belesüppedni, fel kell emelned a fejed, és menned kell előre, a munkának tovább kell folytatódnia. Hiszek abban, hogy minden hétvége egy újabb lehetőséget rejt magában, így mindig nyomni kell.” A Force India még a Magyar Nagydíj előtt jelentette be, hogy Hülkenberg meghosszabbította szerződését, és jövőre is az indiai istállónál fogja taposni a gázt. A szerződéshosszabbításról akkor úgy nyilatkozott nekünk Hülkenberg, hogy nagyon örül a lehetőségnek, hiszen az anyagi forrásokat és a technikai hátteret nézve a Force India az egyik legstabilabb istálló, ráadásul úgy érzi, hogy a csapat folyamatos fejlődésében komoly szerepet játszott az ott eltöltött évei alatt. Azonban, mint később kiderült, a kontraktusának volt egy olyan pontja, miszerint ha a csapatnak elmaradása van megszervezi, hogy a nagykövetek egy-egy előadást vagy foglalkozást tartsanak ezeknek a gyermekeknek a környezetvédelemről, az egészséges életmódról, vagy éppen segítsék a testi és szellemi fejlődésüket az alapoktatásokkal. Úgy gondolom, hogy ezzel a támogatással egy lökést adhatunk nekik, amellyel elindulhatnak majd az életben. Tisztában vagyok azzal, hogy én egy nagyon kivételes élethelyzetben vagyok, amit rendkívül értékelek, és szeretném ezt a rengeteg jót valahogy viszonozni. Amikor megkerestek ezzel a lehetőséggel, akkor lenyűgöztek az általuk felvázolt programmal, így nem volt kérdés, hogy szeretnék csatlakozni hozzájuk, és segíteni a rászoruló gyermekeken.” ■

Hülkenberggel szemben, akkor a pilóta minden további jogi következmény nélkül otthagyhatja az istállót. Október elején aztán robbant a hír: a Renault leszerződtette Hülkenberget, és mindkét fél nagy reményekkel várja az első közös szezont. Hülkenberget nemcsak vezetési stílusa vagy a fizimiskája teszi oly szimpatikussá a szurkolók számára, hanem az élethez való hozzáállása is. A német versenyző júliusban lett a Right To Play nagykövete, aminek kapcsán megkérdeztük tőle azt is, hogy miért érzi küldetésének a rászorulóknak való segítségnyújtást. „A Right To Play egy nemzetközi szervezet, amely segíti és támogatja az olyan gyermekeket, akik például háborús övezetben élnek, vagy éppen árvák. Az egyesület A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


108 |

Tech n i k a i s p o r t

Interjú és szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Daimler

„Még csak 30 éves vagyok, még rengeteg remek verseny áll előttem” – exkluzív interjú Paul di Restával

P

aul di Resta karrierje elég érdekes kört ír le: 2010-ben a DTM bajnoka lett, 2011ben debütált a Forma–1-ben a Force India színeiben, majd 2013-ban otthagyta a királykategóriát, és újra visszament a Német Túraautó-bajnokságba, 2016-ban viszont részben visszatért az F1-be, hiszen a Williams leszerződtette teszt- és tartalékpilótának. „Van egy kedves kis cukrászda Budapest belvárosában, nagyon finom a kávéjuk és a süteményük. Nem tudom pontosan hol van, jó férjhez méltóan én csak követtem a feleségemet” – kezdte egy rövid anekdotával a Sportime Magazinnak adott interjúját Paul di Resta, aki sosem titkolta, hogy nagyon szereti Budapestet. „Amikor még az F1-ben versenyeztem, akkor a magyar rajongók már a repülőtéren vagy a szálloda előtt vártak minket. Nagyon szeretem ezt az országot, nemcsak a remek ételek és éttermek, de a barátságos emberek miatt is. Fontosnak tartom, hogy versenyzőként kellemes élményeim legyenek a kalendáriumban szereplő városokkal, országokkal kapcsolatban, mert akkor örömmel várom a futamokat is.” Érdekesség, hogy Di Resta legkellemesebb F1-es élménye is Magyarországhoz kötődik. „Az első szezonomban, 2011-ben a Magyar Nagydíjon sikerült először a top 10-en

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 109

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Túraautó-bajnokság a top kategóriák egyike, ennek ellenére jogosan vetődhet fel a kérdés: Di Resta mennyire érezte ezt visszalépésnek? „Nem mondanám visszalépésnek, habár tény, hogy a Forma–1 a motorsport csúcsa. Azonban nagyon örülök annak, hogy a DTM-ben versenyezhetek, ráadásul a Mercedes-család tagja maradhattam, ami például számomra különösen fontos.” Arra a kérdésünkre, hogy ha választania kellene a DTM és az F1 között, akkor melyiket helyezné előtérbe, azt válaszolta, hogy jelenleg a Német Túraautóbajnokság mellett tenné le a voksát, de nem hiszi, hogy reális esetben egy Forma–1-es ajánlatnak nemet tudna mondani.

belül végeznem, pontosabban hetedikként, ez pedig lökést adott nekem az év további szakaszára, és sikerült egyre jobb eredményeket elérnem, ami még a 2012-es szezonom elejére is hatással volt.” Sok szurkoló meglepetésére aztán a skót versenyzőnek 2014-re nem volt F1-es szerződése, így visszatért a DTM-be. Habár a Német

Az nyilvánvaló, hogy a 30 éves pilóta azonban nem mondott még le az F1-es terveiről sem, hiszen idén a Williams teszt- és tartalékpilótájaként tevékenykedett. Interjúnk készítésekor még nem volt tisztázott a brit istálló következő évi pilótafelállása, így kíváncsian rákérdeztünk, vajon ő szóba került-e lehetséges jelöltként. „Nem. Nagyon szeretem a Williamst mint csapatot, remek szakemberek dolgoznak ott, azonban a Mercedesszel való kapcsolatom nagyon szoros, és azon vagyok, hogy bárhol is folytassam a pályafutásomat, de kapcsolódjon valamilyen szinten hozzájuk. Még csak harmincéves vagyok, még rengeteg remek verseny áll előttem.” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


110 |

Tech n i k a i s p o r t

Ugye ezt ÖN sem szeretné?! Fire Suppression Systems Tűzoltási technológia az űrkutatásból már a hazai autósportban is! A tűz az autósportban is az ember és a technika legkegyetlenebb ellensége! Nem mindegy milyen eszközökkel, milyen gyorsan és hatékonyan tudunk védekezni ellene! A világon negyedikként nyerte el a Spiller Trade az FSS tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát számos európai országban. Versenyjárművek motor, utas terében vagy akár a feszültség alatt lévő elektromos rendszerében is használható a technológia, mely hatékonyan oltja az olaj, zsír, gáz és üzemanyagtüzeket is. Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű FSS tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, me-

lyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig. Versenyjárművekben az ülés alatt vagy a bukócsőre rögzítve könnyen elérhető helyen tartható FSS eszköz biztonságot ad a versenyzők számára, mert az eszközökkel az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén a versenysportban történő felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. A forgalmazó jelenleg is határozottan ajánlja az FSS eszközöket az autósport bármely kategóriájában a járművek és a versenyző(k) hatékony védelmére az élet és vagyonmentés érdekében a jelenleg használt rendszerek és technológia kiegészítéseként. ■

A Fire Suppression Systems elérhető a Spiller Trade Kft.-nél

T:+36-30- 400-50-74 , +36-30-88-40-588 info@fsseurope.com - www.tuzoltas.com - Facebook: FSS-Magyarország


112 |

Tech n i k a i s p o r t

Repülő Nyugdíjas

N

yugdíjas? Ráér! Szokták mondani néha nem a legjobb hangsúllyal. Hazánk egyik világszerte legismertebb sportembere tavaly októberben befejezte aktív versenyzői pályafutását. Besenyei Péter, ahogy megfogalmazta, szeretne végre „nyugdíjba” menni 40 év aktív versenyzéssel töltött idő után. Na de mit csinál vajon egy nyugdíjas műrepülő világbajnok? Nehéz elképzelni őt kockás pléddel betakarva mamusszal a lábán üldögélni egy hintaszékben a kandalló és a tévé előtt. Ezért megkérdeztük erről, valamint egyéb érdekes dolgokról is.

A nagyközönség számára elég hirtelen meglepetés volt, amikor a tavalyi utolsó RBAR-futamon bejelentetted a visszavonulásodat. Hogyan telt az első „nyugdíjas” éved, sikerült lassítani? Hiszen aki picit is ismer, tudja, hogy általában a hétköznapi életben is körülbelül a légcsavar sebességével pörögsz… Hát sajnos nem nagyon. Erre a legjobb példa, hogy tavaly, amikor a visszavonulást bejelentettem, eltökéltem, hogy újra elkezdek zongorázni, egy tanár segítségével felfrissítem a régi tudásomat. Neki is kezdünk egy zongoraművész barátommal, Lengyel Zolival, aki mellesleg szintén repül. Nagyon szépen haladtunk nagyjából tavaszig, de azóta úgy alakult, hogy öt percre sem tudtam odaülni a zongorához. Egyáltalán nem úgy sikerült ez a lassítás és lazítás, mint ahogy elterveztem. Ugyan az Air Race versenyekre nem mentem, de azon kívül is rengeteg különböző felkérés volt. Műrepülő

w w w. w a h r c a r g o . h u

bemutatók, élménybeszámolók, céges rendezvényeken motivációs tréningek stb. Úgy is, hogy próbáltam szelektálni, több mint húsz bemutatóm volt különböző helyszíneken. Próbálom úgy intézni, hogy a földrajzilag messzebb lévő felkéréseket már nem vállalom el. Így nem vállaltam el a felkérést többek között Hollandiában, Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Velencében, St. Martin szigetén, illetve egy kínai turnéra sem. Úgy gondolom, hatvanéves korom után már nem arról kell szóljon az életem, hogy állandóan úton vagyok, szállodáról szállodára költözöm, sosem vagyok otthon. Az Air Race-t is elsősorban ezért hagytam abba. Persze nyilván van így is sok olyan esemény, helyszín, amit nem illik, és nem is szeretnék lemondani. Ahová hosszú évek óta rendszeresen járok bemutatót tartani, és kedves hely számomra, azokat természetesen elvállalom. De nehéz nemet mondani például egy iskolai felkérésre is, ahol diákoknak tartok előadást. Ezek mellett a médiaszereplésem sem csökkent olyan mér-

A Technikai rovat támogatója


| 113

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

tékben, mint ahogy azt szerettem volna. Elég sok stáb járt nálam, és én is sokszor mentem televíziós műsorokba, vagy adtam egyéb interjúkat. Ezek így együtt mindig szabdalják az időmet, és nincs meg az érzés, hogy egy picit unatkozom, és akkor nekiállhatok például rendet rakni a garázsban, vagy rendszerezni a sok ezer fotómat, vagy beülni a kis zeneszobámba a lemezeim közé. Akkor így, gondolom, sok hal is benne maradt a vízben, amelyeknek szerinted nem kellett volna? Igen, a horgászásra is jóval kevesebb idő jutott, mint terveztem. A kedves kis makádi horgászházikónkba is csak kétszer jutottunk el. De azért közben kivettünk két kiskutyát egy menhelyről a meglévő két moszkvaink mellé, akik szintén igénylik a sok törődést, és nem kevés feladatot adnak. Persze ezek már nyilván önként vállalt és nagyon kedves és szórakoztató feladatok. Cégek is felkérnek motivációs tréningekre előadónak. Ezek hogy néznek ki, például gazdasági szakembereknek milyen gondolatokat tudsz átadni, milyen párhuzamokat tudsz vonni a sporttal, a repüléssel? Néha a meghívók próbálnak témákat vagy célés kulcsszavakat adni egy-egy helyen, de általában

elég az is, hogy mesélek a saját életemről, sportpályafutásomról, hogy milyen lépésekkel jutottam idáig, milyen kudarcaim, sikereim voltak. E közben elkerülhetetlenül felmerülnek a meghívó által kért kulcsszavak mint a céltudatosság, küzdelem, csapatmunka, kudarc, siker, igényesség stb. Ezek az élménybeszámolók mindig nagy sikert aratnak, és sok pozitív visszajelzést kapok. Általában egyórás előadásokra szólnak a felkérések, de ritka alkalom, hogy egy óra után könnyen elengednének. Ezek közül eddig mi volt a legérdekesebb helyszín és hallgatóközönség meg téma? A repüléssel töltött 45 évemből annyi dolog, annyi sztori van, hogy egy órában úgysem lehet elmesélni, és mindig találok valami érdekeset, odaillőt, más-más kaland jut eszembe. A közönség összetétele, illetve kérdései is befolyásolják az előadást, ettől nyilván az sosem ugyanolyan. Akkor ez egy új hobbi vagy tevékenységi kör lehet a számodra? Nem, nem dehogyis! Azt gondolom, repülni még mindig jobban tudok, mint beszélni! Általában próbálok húzódozni ezektől a felkérésektől, de aztán mikor lezajlik egy ilyen rendezvény, utána mindig jó érzésem van, mert nagyon jók a visszajelzések. Érzem és mondják, hogy le tudtam kötni

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


114 |

Tech n i k a i s p o r t

a közönséget, tudtam átadni valami érdekeset, hasznosat. Nyilván ezek is időigényesek, és ezzel kapcsolatban is mindig próbálom kommunikálni, hogy én már nyugdíjaztam magam! Nyilván azért valahol el kell fogadni, hogy mint az ország egyik legismertebb sportembere úgysem nagyon tűnhetsz el egy hagyományos nyugdíjas életvitelben. Persze értem én ezt. Meg ahogy az előbb is említettem, sok olyan hely és sok olyan felkérés van, amire eszembe sem jutna nemet mondani a már említett okok miatt. Nyilván az is elég különleges dolog velem kapcsolatban, hogy kevés sportág van, amiben több mint negyven évet lehet eltölteni aktív versenyzői pályafutással, de ahogy mondani szokták, ez még gombócból is sok! Úgyhogy azért próbálok valahogy az átlagos hatvanévesek tempója felé lassítani, még ha nehezen is. Ehhez is kapcsolódik, hogy már régen érdekelt, hogy már hosszú évek óta lehetne vagy lehetett volna körülötted egy hagyományos profi management, mint a világ élsportolói körül általában szokott. Miért nincs? Nagyon nehéz ez, mert például az Air Raceben mindig volt csapat koordinátorom, akik sok mindent levettek a vállamról, de amúgy meg a hétköznapokban rengeteg olyan dolog van, amiről csak én tudom eldönteni, hogy el tudok-e, el w w w. w a h r c a r g o . h u

akarok-e menni egy eseményre, eleget tenni egy felkérésnek. Ebbe bevonni még egy embert pluszlépcsőként, akit mire betanítanék, és átlátná ezeket a dolgokat, addig csomó minden van, amit én saját magam már ötször megcsinálok. Nem egyszerű dolog ez, meg nyilván mindenkinek könnyebb és jobban esik, ha velem személyesen tud egyeztetni. Az Air Race-t mennyire követed napi szinten, esetleg talált-e meg onnan valamilyen más jellegű szakmai felkérés? A budapesti futamon természetesen egész héten ott voltam. Az edzésnapon repültem bemutatót, és a pályán is mentem háromszor. Kíváncsi voltam, hogy kilenc hónap kihagyás után milyen lesz újra a pályán repülni, de úgy éreztem, mintha tegnap hagytam volna abba, nagyon élveztem. Ez a része az Air Race-nek hiányzik, de a többi nem. Terv szerint ugyanezt repültem volna a hétvégén is, de sajnos az időjárás közbeszólt, és nem fért bele az amúgy is erősen lerövidített programba. A hazai versenyen jövőre is ott leszek. Más futamon nem voltam. Volt olyan kérés, hogy nem vállalnék-e valami egyéb szerepet a versenysorozatban, de szerencsére megértették, és tudomásul vették, hogy ha repülni és versenyezni nem megyek el, akkor valamilyen földi tevékenység miatt pláne nem vállalom az egész éves utazgatást a világban a helyszínek között. Napi szinten amúgy nem követtem a versenyeket.

A Technikai rovat támogatója


| 115

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Sajnos tavaly év végén és a közelmúltban ismét elvesztett két emblematikus pilótát az Air Race sorozat, megint versenyen kívüli repülőbalesetben. Hogy éled meg ezeknek a barátoknak, ellenfeleknek az elvesztését? Hát ők valóban sokkal inkább a barátaim voltak, mint az ellenfeleim. Természetesen nagyon-nagyon rosszul érintett. Pláne ha úgy gondolok bele, hogy az Air Race pilótacsapata nem egy nagy létszámú közösség, és ebből már négyen nincsenek közöttünk. Ez egy elég ijesztő dolog. Pláne, hogy nem versenykörülmények között történtek a balesetek, hanem normál repülések során. Mike Mangold esetében egy jet gépnél történt egy olyan hirtelen hajtóműhiba, ami kivédhetetlen volt, de a többi esetben sajnos a pilótahiba is felmerül. Például Hannes tragédiájánál is. Sajnos, ahogy elmondták, fenn a hegyekben napnyugta után indult neki egy látás utáni úgynevezett VFR repülésnek. Ez egy rossz döntés, tényleg pilótahiba. Nyilván ilyenkor előjön, hogy mennyire törékeny és mulandó az élet, hogy nem tudhatjuk, kinek meddig van megírva. Meg előjön az is, hogy minden pillanatban tisztelni kell ezt a tevékenységet, és nem szabad csak rutinból csinálni. De nem csak a repülést, de még a hétköznapi utcai autóvezetést sem! Ha jól tudom, akkor újra folyik egy új projekt, egy kimondottan műrepüléshez tervezett gép fejlesztése, amiben valamilyen szinten a

Corvus után ismét te is érintett vagy? Igen, ez a GENPRO, amelyet Farkas Csaba és csapata fejleszt Jakabszálláson. Ez egy unlimited (korlátlan kategóriás), klasszikus műrepüléshez tervezett gép lesz. Nemrég hívtak el, hogy nézzem meg a projektet. Egyelőre csak a földön nézve nagyon komoly és professzionális konstrukciónak tűnik, minőségi kivitelezéssel és korszerű technikai megoldásokkal. Ha a mindenféle tesztek és engedélyezések befejeződnek, akkor tavasszal következhetnek a tesztek és az első berepülések. Nyilván egy ilyen fejlesztés hosszú folyamat rengeteg összetevővel, de az eddig látottak alapján úgy gondolom, hogy ez egy sikeres konstrukció lehet, úgyhogy várom már a tavaszt, hogy kipróbálhassam. Ezt az új gépet például a Corvushoz képest hová lehet majd elhelyezni a műrepülő gépek között? A Corvus teljesen más koncepció mentén készült, az főleg az Air Race követelményeihez lett tervezve, például az áramlástechnikája a minél nagyobb sebességhez. A GENPRO sokkal szögletesebb vonalú és nagyobb méretű, mivel a klasszikus műrepülőgépeknél az is fontos, hogy a levegőben jól mutasson, jól látható legyen, tiszta képet adjon, amikor végrehajtják vele a műrepülőelemeket.

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


116 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Egy teljesen új márkának, ráadásul egy Magyarországról jövő márkának szerinted lehet igazán komoly esélye ezen az eléggé zárt és speciális piacon a nagy régi gyártókkal szemben? A gyárban tapasztaltak és a fejlesztőcsapat elszántságát, felkészültségét is látva szerintem igen. Nyilván nagyon hosszú és összetett folyamat, míg egy ilyen gép igazán sikeres és piacképes lesz. Fontos, hogy az első versenyen való bemutatkozástól kezdve jöjjenek a jó eredmények. Ehhez nyilván jó pilóta is kell. Tehát az első pár gépet neves, jó képességű pilótáknak kell eladni vagy akár odaadni. Ha a többi versenyző látja, hogy a gép eredményes, ilyet akarnak majd venni. Ha ezt meg lehet valósítani, akkor mindenképpen helye van teljesen újként is, mert csak két gyártó van, amely igazán komoly színvonalon épít műrepülő gépeket… horror áron! Jó és versenyképes gépre nagyon nagy az igény. Ha a GENPRO sikeres lesz, és árban is versenyképesebb lesz a jelenlegi gyártóknál, akkor komoly üzleti siker is lehet. Ha ebből most lesz egy sikeres, versenyképes repülőgép, akkor lehet bele olyan magyar pilóta is, aki hozzád hasonlóan világraszóló eredményeket érhet el? Ez sajnos egy sokkal összetettebb dolog. Jó repülőgép most is van. Ami hiányzik ehhez, az elsősorban az anyagi háttér, és legalább ennyire hiányzik egy jól finanszírozott utánpótlás-nevelő szakmai munka is. Ezen túlmenően kevés olyan reptér van, ahol lehetne oktatni a műrepülést a w w w. w a h r c a r g o . h u

sok korlátozás miatt. Sajnos már nincs meg az a lehetőség, mint a régi MHSZ-es időkben, hogy államilag finanszírozott kereteken belül viszonylag sok ember jutott lehetőséghez, és ebből tudtak kinőni a tehetséges versenyzők. Sajnos a sportrepülés – és így ezen belül a műrepülés – nem számíthat jelentős állami támogatásra. Ez azért nem egy fájó dolog, hogy az általad elért sikereknek így valahol nincs folytatásuk, nincs egy méltó utódjuk? Ahogy mondtam, ez egy nagyon sok összetevős, régi probléma, ami ellen én egymagamban nem tudok tenni semmit hatékonyan. Ráadásul a tendencia sem arra mutat, hogy ez még az én életemben jelentősen megváltozna! De bár ne lenne igazam! Visszakanyarodva a nyugdíjas életedhez: a jövő évre milyen terveid vannak, milyen esélyeket látsz a „nyugdíjasabb” életvitel megvalósítására? Próbálom lefaragni az elvállalt felkérések számát, de sajnos már most látszik, hogy ez nehezen fog sikerülni. Már most sokkal gyorsabban telik be a 2017-es naptáram, mint ahogyan szeretném. Nehéz nemet mondani, pláne úgy, hogy az elmúlt néhány tíz évben nemigen mondtam nemet, de most majd próbálom gyakorolni, hátha jövőre kicsit jobban sikerül, mint az idén! Akkor csak annyit tehetünk, hogy a Sportime olvasói nevében is nyugalmasabb és „nyugdíjasabb” 2017-et kívánunk neked! ■

A Technikai rovat támogatója


| 117

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


118 |

Tech n i k a i s p o r t

A legnagyobb kihívás minden téren

Laller – Dakar 2017

M

agyarország talán legelszántabb motorversenyzőjét, Horvát Lajost, vagyis Lallert már ismerhetik olvasóink lapunk hasábjairól. Korábban is írtunk róla, hogy a váci sportember élete legnagyobb álmának megvalósítására, legnagyobb eddigi kihívására készül.

Ez a világ legnehezebb autó- és motorversenye, a Dakar-rali, amely már jó néhány éve Afrika helyett Dél-Amerikában zajlik, és igencsak különleges kihívások elé állítja a versenyzőket. Laller azonban messze nem a hagyományos módon vágott neki a nagy viadalnak a felkészüléstől a finanszírozáson át a sportteljesítményén keresztül sugározni kívánt kommunikációig. Már csak 66 nap volt hátra a nagy kihívás rajtjáig, amikor vele beszélgettünk. A Dakar nemcsak a legnehezebb, de az egyik legköltségesebb verseny is, te viszont egy különleges finanszírozási konstrukciót találtál ki. Honnan jött az ötlet? Egy olasz versenyző, Manuel Luchesse, akinek szintén régi álma volt ez a verseny, egy-két éve úgy indult a Dakaron, hogy a barátai és az őt ismerő tágabb közösség néha egészen kis összegekből adta össze a versenyhez szükséges költségvetést. Ennek alapján gondoltam azt, hogy megpróbálok valami hasonlót. Összehozni egy olyan közösw w w. w a h r c a r g o . h u

séget, elsősorban az amúgy is alapjában véve nagyon összetartó motorostársadalomra alapozva, ahol mindenki kiveheti a részét egy ilyen különleges sportteljesítményből, kicsit magáénak is érezheti azt. Illetve szerettem volna megmutatni, hogy innen, a kis Magyarországról egy jó kis összefogással egy jóval korlátozottabb lehetőségekkel bíró, de eléggé elszánt versenyző is teljesíteni tudja a világ legnehezebb versenyét. Így jött az ötlet, hogy a verseny 10 ezer kilométeres versenytávját felosztva kilométerenként 3 ezer forintért bárki vásárolhat magának versenykilométereket, akinek szimpatikus az általam felállított cél és kihívás, és szeretne támogatni ebben. Ez egy egészen érdekes folyamatokat indított el. Egyrészt szerencsére a támogatás része is jól alakul, másrészt megismertem nagyon sok érdekes embert, akikkel nagyon jó kapcsolat alakult ki. És ami szintén nagyon fontos, hogy az engem támogatóktól folyamatosan rengeteg biztató üzentet kapok, ami nagyon sok erőt ad, és mondanivalójával sokszor a sporton is jóval túlmutat! Volt például egy motorozást kedvelő

A Technikai rovat támogatója


| 119

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

srác, aki semmilyen formában nem akarta exponálni magát személyesen, de mégis igen jelentős összegért vásárolt kilométert, mert nagyon tetszett neki a hozzáállásom, elszántságom, és csak annyit kért, hogy mehessen egy-két kört a versenymotorommal. Aztán volt nagyon komoly cégnek a vezetője, aki a munkahelyemre jött be, ahol civilben amúgy autókat vizsgáztatok, és véletlenül került csak szóba vele a verseny, és ahogy elmondtam, hogyan indulok neki, miről szól a dolog, ő is rögtön támogatóvá vált. Aztán ott van például egy kis, Eger melletti falu, Cserépváralja, ahová egy ismeretség útján keveredtem egy programra, ahol szintén szóba került a verseny. Nem sokkal ezután a polgármester újra meghívott, és közölte, hogy a kicsivel több mint háromszáz lelkes faluban összeadtak egy nagyobb összeget, és kérik, hogy a falu címere legyen rajta a versenymotoromon, és vigyem el a falu nevét a nagyvilágba erre a nagy kalandomra! Ezek nagyon megható és sok erőt adó dolgok. De amúgy jönnek az felajánlások az ország szinte minden területéről. A finanszírozás része sem könnyű, de gondolom, a logisztikai része is legalább olyan nehéz, tekintve a távoli helyszínt és az egész rendezvény hosszúságát. Ezzel hogy állsz? Hát egy Dakarnál tényleg nem túlzás, hogy amint január közepén vége van, már kezdik is szer-

vezni a jövő évi versenyt. Ez nagyjából a versenyzőknél is igaz, mi is január közepén kezdtünk neki a szervezésnek, úgy, hogy közben még csapatot is váltottam. Nem gondoltam, hogy ez tényleg ilyen összetett, és rengeteg feladattal jár. Ami az egyik legfontosabb, hogy a technikai felkészítést, a szállítást és a versenyen a szervizelést elvállalta Emanuel Gyenes sporttársam, akitől a dakaros KTM versenymotoromat vettem. Ő már többször teljesítette a Dakart, így megfelelő háttere és tapasztalata van. A motorom most egy teljes felújításon esik át, és tőlük Romániából szállítja majd a csapat a verseny helyszínére, és vissza is.

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


120 |

Tech n i k a i s p o r t

Van a KTM-nél a gyárban egy olyan lehetőség, hogy a motor alvázszáma alapján lehet venni egy bérletszerűséget, és a gyár akkor ehhez a típushoz is elhoz központilag minden pótalkatrészt, és ha bármire szükség van, azt meg tudjuk vásárolni a szervizparkban a gyár kamionjából. Aztán például a nevezés sem olyan egyszerű! Nem csak annyi, hogy elküldünk egy faxot vagy e-mailt, meg egy „kis” pénzt hozzá! Például egy több mint húszoldalas portfóliót kellett összeállítani az eddigi versenyzői pályafutásomról és eredményeimről, és kvalifikációs futamokon is részt kellett venni. A helyszínre való eljutás és az ottani közlekedés sem túl egyszerű, sem szervezésben, sem költségben. A repülőjegyek meg az ottani autóbérlés például. De amúgy már hosszú hónapok óta itthon is a feleségemmel együtt, aki szerencsére maximálisan támogat mindenben, csak ezzel a szervezési részével foglalkozunk kizárólag, nyilván én pluszban a munkám és a versenyre való fizikai felkészülés mellett. Nyilván az is egy egész külön fejezet! Gondolom, teljesen más jellegű edzésmunkát igényel, mint bármilyen más sportágra vagy akár más motoros szakágra való fizikai felkészülés. Valóban az eddig teljesített komolyabb versenyem, a Marokkó Rally tapasztalataiból is kiindulva egy teljesen különleges edzésprogramot kezdtünk el. Ehhez Vácon az edzőteremben, ahol felkészülök, készült egy crossfitrészleg, ahol egy sportosan

w w w. w a h r c a r g o . h u

törékeny alkatú, mindössze 53 kilós kis hölgy az edzőm, aki a méretéhez és megjelenéséhez képest egy igazi szadista módszereivel általában minimum háromórás edzésekkel próbál felkészíteni a feladatra. De természetesen nagyon kitartó és jó munkát végez, már olyanok lettünk, mint a jó házastársak, nagy vitákkal és veszekedésekkel. De nyilván az ő munkáját majd a Dakaron fogom igazán még nagyobbra értékelni, ha jobban bírom majd a megpróbáltatásokat egy-egy szakaszon. Az edzés mellett az étkezésemre is nagyon odafigyel, hogy a legoptimálisabban táplálkozzam. Illetve nagy segítség még, hogy a professzionális, kimondottan a hosszú távú sportterhelésekhez fejlesztett, amerikai Hammer sport-táplálékkiegészítők hazai importőre is támogat. Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, amióta ezeket fogyasztom a felkészüléshez is, és a versenyeken is! Például a leghosszabb hazai versenyen is, amikor ezeket fogyasztottam, a korábbiakkal ellentétben a második napra nem voltam fáradt, nem volt izomlázam sem. Amúgy számukra is egy különleges kihívás és teszt lesz a Dakar, mert ilyen sportágban, ilyen terheléshez még nem nagyon használták a termékeket, így a verseny két hetére egy kimondottan ehhez igazított csomagot állítunk majd össze, amit a verseny során fogyasztanom kell majd. A fizikai felkészítésben elsősorban az erő-állóképességemet kell a lehető legjobbra fejleszteni, illetve a mozgáskoordinációmat is kimondottan az ilyen jellegű terepmotorozás igényeihez próbáljuk fejleszteni. Nehéz pontosan leírni, de olyan izmok és izomlázak és fáradtsági szintek jöttek elő már rajtam ezek alatt az edzé-

A Technikai rovat támogatója


| 121

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A sokszoros Dakar-győztes Marc Coma, aki a verseny motoros sportszakmai részéért felel, és az útvonal kijelölésében részt vesz, úgy nyilatkozott, hogy ez most tényleg a világ legnehezebb motorversenye lesz, ahol a legjobbaknak is igazán meg kell küzdeniük a teljesítésért! A körülbelül 200 motoros indulóból olyan 80–90 szokott célba érni, hát idén ez az arány jó eséllyel romlani fog. A pontos útvonal amúgy szokás szerint titkos, mindig csak a napi szakasz rajtja előtt kapják meg a versenyzők. Általában mechanikusan a motor méterszámlálójára kell hagyatkozni a tájékozódásnál, viszont vannak olyan pontok, amelyeket ha megfelelően közelítesz meg, akkor a hagyományos tájékozódási funkcióra is aktiválódik a motoron lévő GPS, és ezzel kell megközelíteni a következő pontot. Ha a verseny folyamán öt ilyen GPS-pontot kihagysz az útvonalon, az automatikus kizárással jár. Ami szintén izgalmas lesz, hogy van két maratonnap ahol a két versenynap között sem lehet majd külső szervizt igénybe venni a pihenőhelyen, csak a versenyzők lesznek ott, ez se lesz könnyű. Nyilván a kötelező tankolásokat és vízvételezést leszámítva. A technika felkészítésében kell-e ehhez valami különleges dolog? sek alatt, amit korábban el sem tudtam képzelni. Ehhez még hozzájönnek motoros edzések, hét közben, főleg krosszpályán, a szűkebb fordulók és hasonlók gyakorlása, hétvégén pedig nyolc-tíz órás, hosszú távú terepmotorozások. Ezeket azért sokkal jobban élvezem, mint a crossfitedzéseket a hölggyel a teremben! Mit lehet már tudni a 2017-es útvonalról? Erre hogyan lehet készülni? A dél-amerikai Dakarok különlegessége a nagy szintkülönbségek, mivel az Andokba is bőven fölmennek a szakaszok. Paraguayból indul a verseny, ott még tengerszinten lesz pár nap. Majd átmegyünk Bolíviába, ahol 5300 méteren kelünk át az Andokon, és több napig leszünk 4000 méteres magasságban. Csak hogy érzékeltessük, hogy például egy Mount Everest-csúcshódítás alaptábora is általában 5000–5500 méter magasságon van. A második héten Argentínában fut majd a verseny, nagyrészt az Atacama-sivatagban, és Buenos Airesben lesz majd a céldobogó. Az időjárás is izgalmas lehet, hiszen fent a hegyekben simán lehetnek mínuszok, pláne a korai motoros rajtidőknél, míg a sivatagban meg 47 fokos meleg vár majd.

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


122 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Főleg a magasban lévő pályákon, ahol oxigénhiányos állapot van, ott kell erre odafigyelni. Cserélni fogják a fúvókákat ezeknek a körülményeknek megfelelően. Sajnos nem volt arra lehetőség, hogy egy injektoros motorra cseréljük ki az erőforrást, mert azok könnyebben alkalmazkodnak ezekhez a változó körülményekhez. A szakaszokon az izgalmas, hogy csak a saját magadnál lévő eszközökkel, alkatrészekkel vagy versenyzőtárstól kapottal lehet csak bármilyen javítást elvégezni. Nyilván a szakaszok végén lévő szervizparkokban ott lesz a csapat, ahol minden este minden javítást és ellenőrzést, gumicserét és egyebeket elvégeznek. Ahogy említettem, a motor fel lesz újítva, már kétszer sikeresen végigment a Dakaron, nagyon üzembiztos gép. Arra kell vigyáznom, hogy ne törjem össze! Milyen eredményben gondolkodhatsz, hogyan lehet erre fejben felkészülni? Hát ez úgy néz ki, hogy a körülbelül kétszáz motorosból az első húsz versenyez a gyári csapatokban óriási támogatottság mellett. A második húsz azért, hogy az első húsz közé legyen esélye bekerülni, a többi százhatvan pedig azért, hogy teljesíteni tudja a versenyt, és beérjen a célba. Nyilván az első versenyemen nekem sem lehet más a célkitűzésem, hogy elsősorban magamat legyőzve teljesíteni tudjam a versenyt. Igénybe vettem profi sportpszichológus segítségét is, aki az olimpikonokkal is foglalkozik. Próbálom úgy felfogni, mintha egy más, szokásos versenyre mennék. Akik már voltak kint, azt mondják, hogy felesleges túlaggódni, mert amit itthon kitalálunk tervet vagy taktikát, az ott szinte biztos, hogy megdől, és úgyis ott kell megoldani a helyzetet, és alkalmazkodni hozzá. Fizikailag, technikailag megpróbálunk a lehető w w w. w a h r c a r g o . h u

legjobban felkészülni. Én talán a lelki dolgoktól tartok kicsit jobban, hogy milyen lesz egyedül akár tíz-tizenkét órákat motorozni ilyen helyeken. Az lenne a fontos, hogy úgy tudjam teljesíteni a szakaszokat, hogy ha lehet, az autók ne érjenek utol, mert az még egy külön nehezítő körülmény. Ez az első napokban lehet nehéz, mert új indulóként nyilván olyan 150–160 körüli rajtszámot kaphatok a motoros mezőny vége felé. Meg az még a legfontosabb, hogy minden mért szakaszról még világosban kijussak, hogy legyen esélyem utána a táborig eljutni az etapokon bármilyen gond esetén. Mik azok a legfontosabb gondolatok, amelyekkel nekiindulsz? Hát sok minden van a fejemben, hogy vajon milyen érzés lesz. Remélem, ezt január 14-én el tudom majd mondani a célban, hogy milyen volt! A legfontosabb, hogy tőlem telhetően a legjobban felkészüljek, és teljesítsem a versenyt, legyőzve magamat, ezzel bizonyítva és megköszönve azoknak, akik bíztak bennem, és hozzásegítettek ahhoz, hogy ez a nagy álmom megvalósuljon! Bízunk benne, hogy Laller esetében sem lesz máshogy az az általános igazság, hogy azok az igazán vágyott álmok, amelyekért hajlandóak vagyunk sok mindent feláldozni és keményen megdolgozni, azok előbb-utóbb meg is valósulnak! Mert ha van célod, vezet oda út is! Egy különleges álom, egy különleges hazai sportteljesítmény megvalósulásáért olvasóink is tehetnek még most is Laller Dakar-raliversenykilométereinek megvásárlásával a www.lallaer-dakar.hu weboldalon! ■

A Technikai rovat támogatója


| 123

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


124 |

Tech n i k a i s p o r t

Rallylegend 2016 – San Marino Az éjjel soha nem érhet véget…

A

z idén kultikussá vált dalt ráhúzhattuk volna a 14. Rallylegendre is. Egyrészt azért, mert a hazai szurkolóknak hála, felcsendült a tömött domboldalban, másrészt az első és második napi szakaszok egy része sötétben zajlik, ezzel is felidézve a hajdanvolt klasszikus versenyeket. Felidézve mindent, ami rali, legyen szó vérbeli versenyautókról vagy az őket megzabolázni próbáló fahrerekről. A már ismert bajnokokon (Kankunnen, Biasion, Trelles, Schwarz) kívül idén voltak „elsőbálozók” is, így a VW Polo WRC-vel előfutó Marcus Grönholm, a tavaly csak nézőként velünk bandázó hyundaios Haydon Paddon, vagy Mr. Aszfalt, azaz Gilles Panizzi, mivel mással, mint egy üvöltőgép Peugeot 306 Maxi Kit-Carral. A papája megmutatta korábban egy hátsókerekes V8-cal, hogy nyugdíjban is lehet keresztben közlekedni (a kocsit most Mick Strafford bérelte), most az ifjabbik McRae stílszerűen egy Legacyval állt csatasorba. A WRC- és Kit-Car-armadában ezúttal francia dominancia volt, Focusok, Imprezák mellett 206-osok, 307-esek, Cliók és egy Megane mutatta magát a Mythos kategóriában. Azt nem kell mondanom, hogy az olasz öntudatnak megfelelően Lanciák minden mennyiségben a Stratostól kezdve a 037-esen át az S4-esig, a Delták idén nem voltak w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 125

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

unásig. Két 40-es évfordulót is ünnepeltünk, a 131-es Fiatét és a Golfét, ennek megfelelően az exgyári autók felvonultak. Sajnos a versenynek egy „versenybaleset” miatt túl korán vége lett, de bízunk benne, hogy jövőre újra összeáll a világra szóló „raliünnep”. (Szalay Iván). ■

Professzionális automata tűzoltó rendszerek és eszközök az élet és vagyon mentés érdekében! Költséghatékony, könnyen szerelhető, egyszerűen kezelhető, nagy hatásfokú oltóképesség, visszamaradó szennyezőanyagok nélküli tűzoltás. Egészségre és környezetre ártalmatlan oltóanyaggal! Járműipari, hajóipari, alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző

és oltó berendezések, Épületek, gépészet, informatikai alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző és oltó berendezések. OKF engedéllyel, UL, CEN-TR, ISO szabványoknak megfelelő tűzoltó generátorok, automata oltórendszerek.

SPILLER AUTÓ KFT.

w w w. w a h r c a r g o . h u A Technikai rovat támogatója Tel: +36 30 400 50 74 • +36 30 88 40 588 • E-mail: spillerauto@gmail.com • www.tuzoltas.hu


126 |

Tech n i k a i s p o r t

Swift Cup Europe lendületben

K

ét éve rója a hazai és nemzetközi pályákat a magyar szervezésű, a nemzetközi autósport szövetség, az FIA által is jegyzett márkakupa-sorozat. Az elmúlt két esztendő legfontosabb állomásairól, adatairól, történéseiről kérdeztük a versenysorozat promóterét, Burkus Egont. Mondj, kérlek egy kis statisztikát a sorozat eddigi két évéről, hány versenyző, hány autó? Hány helyszín? 2015-ben összesen 45 versenyző állt rajthoz a sorozatban, ebből 22 magyar és 6 FIA-értékelésbe is számító versenyhétvégén versenyezhettek. 2016-ban 49 versenyző, ebből 29 magyar szintén 6 FIAértékelésbe is számító bajnoki fordulón állhatott rajthoz. Két magyar, két osztrák és a szlovák pályán zajlottak a versenyek. Melyik volt eddig a legrangosabb esemény és helyszín, ahol volt futam? Az elmúlt két szezon legrangosabb eseményének kétség nélkül a 2016-os hungaroringi Truck Fest számított, ahol a Swift Cup versenyzői a Kamion Európa-bajnokság és a Blancpain GT Series versenyzői mellett léphettek pályára. A versenyhétvégét a GT autók és kamionok parádéja nyitotta, amelyhez 13 Swift Cup-versenyző is csatlakozott. A grandiózus esemény komoly feltűnést keltett az utcákon, illetve szép számú nézősereg várta a résztvevőket az ’56-osok terén. A

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 127

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

helyszíntől távol maradók örömére a suzukisok versenyeit a Blancpain Series technikai gárdája élőben közvetítette, ami szintén rendhagyó a kupasorozat történelmében. Megtisztelő, hogy kimondottan a hungaroringi versenyre érkezett hazánkba a Suzuki Austria ügyvezető igazgatója, Teruo Katakava, aki nem csupán figyelemmel kíséri a kupasorozatot, hanem nagy elégedettségének is hangot adott. Melyik volt a legizgalmasabb, legemlékezetesebb az elmúlt két évben? A 2016-os szezon záróversenye, a Grand Final minden kétséget kizáróan a legizgalmasabb verseny volt az évben, sőt az idén jubiláló 10 éves kupasorozat történetében. A záróhétvége előtt a bajnokság hivatalos állása szerint 5 versenyző volt potenciálisan esélyes a bajnoki címre, így minden egy napon dőlt el. Ez szó szerint értendő, hiszen az utolsó hétvégén egy napra lett besűrítve az összes program, azaz az időmérés és a három verseny egyaránt. Versenyről versenyre kőkemény harcokat láthattunk a dobogóra áhítozó Csik János, Molnár Bendegúz, Bernula István, Balogh Zoltán és Forrai Gábor között. A bajnokság állása és Csik János győzelme végül a 2016-os szezon utolsó versenyhétvégéjének utolsó futamán dőlt el. Jövőre lesz-e valami technikai újdonság az autókban? Lesz-e valami szabály változás? Lehet, hogy lesznek kisebb módosítások, de az alapvető szabályrendszerben nem lesz változás. Lesz-e megint tehetségkutató program, és azok pályafutását, akik eddig ezeket nyerték, tudod-e valahogy tovább segíteni? Nem titok, hogy pár segítő partnerre találva évek óta nagy súlyt fektetek a magyar autósport utánpótlás-biztosítására, a kezdő versenyzők felkarolására. Bizton állíthatjuk, hogy az erre szolgáló Race Star tehetségkutató nagy sikert aratott, hiszen mind a két nyertes fiatal beváltotta a hozzá fűződő reményeket, és sikert sikerre halmoztak. A 2015-ös Race Star győztese, a szlovák nemzetiségű Tomas Bizub a szezonban egészen a dobogóig jutott, ahol Bernula Istvánnal holtversenyben megszerezték az első helyet. Tomas a 2016-os szezont a Kart One Arena Racing csapatában mint Lotus-versenyző teljesítette. A Race Star 2016-os versenyét Molnár Bendegúz nyerte, akinek nevét

hamar megjegyezhették, hiszen a fiatal versenyzőnek példaértékű szezon van a háta mögött: Csik Jánossal a végsőkig harcolva mindössze egy pont lemaradással lett második a bajnokságban. Bendegúz fiatal, tehetséges, motivált, és ami a legfontosabb, hogy alázatos az autósport iránt. Bízom benne, és igyekszem, hogy egy ilyen talentum ne vesszen a feledés homályába. Melyik eredményre, melyik versenyzőre, melyik rendezvényre vagy a legbüszkébb az elmúlt évekből? A sorozat 10 éves fennállása óta számtalan tehetséget nevelt ki, így nem szeretnék senkit név szerint kiemelni. Mint promóter az összes versenyzőre és sikereikre büszkén gondolok. Márkakupák már az 1990-es évek közepétől léteznek Magyarországon, ám ezek közül csupán kettő vált nemzetközivé és az FIA által is jegyzett sorozattá: a Lotus Cup Eastern Europe és a Swift Cup Europe mindkettő egyaránt a GFS Racing hivatalos márkakupája. A Suzukival gyári vagy importőri szinten milyen az együttműködés? Ez milyen irányba haladhat? Szerencsére a Magyar Suzuki Zrt.-vel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Mint tudjuk, a zrt. 2008-ban kivonult az autósportból, így óriási eredménynek tartjuk, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akikkel együttműködnek. Folyamatos egyeztetéseket tartunk azért, hogy sorozatunkat együtt még nemzetközibbé tegyük. ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


128 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

Szabó Krisztián: sírtam a sisak alatt

T

örténelmi sikert aratott Szabó Krisztián. Ő lett az első magyar, aki ralikrosszban Európa-bajnoki címet szerzett. A Volland Racing pilótája megnyerte a szezon utolsó versenyét a németországi Essenringen, így egy ponttal megelőzte legnagyobb riválisát, a dán Ulrik Linnemannt az FIA Super 1600 kategóriában. Az utolsó futamra a 24 éves pilóta még 6 pont hátránnyal érkezett, de nagyon jól kezelte a rá nehezedő nyomást, és az év legfontosabb versenyét megnyerte, így három futamgyőzelemmel zárta a szezont. „A döntő rajtja előtt az utolsó gondolatom az volt, hogy már nem tudok mit tenni, nem rajtam fog múlni, elengedem az egészet. Én megyek, ahogy tudok, aztán a többit a sors eldönti. Mások eredményére nem lehetek hatással. A döntő után sejtettem, hogy az egy pont előny megvan, majd Rolf, a csapatfőnököm is beszólt a rádión, hogy Krisz, azt hiszem, mi vagyunk a bajnokok, de még számoljunk. Ayrton Senna mondta, hogy senki sem ismerheti egy autóversenyző érzéseit, mert a sisak eltakarja őket. Az első kanyart bevettem, aztán sírva fakadtam az autóban.” Szabó Krisztián korábban háromszoros autókrossz-kontinensbajnok volt, és csak két év telt el a szakágváltása óta. Mindössze ennyi időre volt szüksége, hogy ralikrosszban is Európa-bajnok legyen. A 2016-os esztendő emlékezetes marad a váci születésű versenyző számára, hiszen ebben az évben lediplomázott, és a kisfia is megszületett. w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 129

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

„A párom, Frida és a kisfiam, Mózes is kint voltak Németországban, de most külön aludtunk, hogy pihenten ébredjek a döntő napján. Ennek ellenére nagyon sokat jelentett, hogy ők is ott voltak, de a tágabb családomnak, a szüleimnek és a testvéreimnek is rengeteget köszönhetek.” „Nagyon komoly munka folyik a háttérben, de ez Krisztiánnak természetes, hiszen négyéves korától ez folyik körülötte. Számos sportágat kipróbált, a családban kötelező program volt lovagolni, mountain bike-ozni, kajakozni, sízőként pedig több diákolimpiát és magyar bajnoki címet is megnyert. Egy támogató család veszi körbe, de rengetegen vannak a családon kívül is, akik segítenek. Szeretném, ha kicsit mindenki magáénak érezné ezt az eredményt” – mondta Szabó László, Krisztián édesapja és egyik fő szponzora. „Krisztián a quadozás miatt lett autóversenyző, ugyanis féltettem, hogy össze fogja törni magát. Már 12 évesen gyorsabb volt nálam. Pedig én akkor a Dakaron indultam quaddal, de ő amatőr versenyeken legyőzött engem. Ezért ültettem be egy csővázas autóba, azt hittem, itt nagyobb biztonságban lesz. Erre az első autókrosszversenyén, a harmadik körben kigyulladt alatta az autó, így kezdődött a pályafutása” – tette hozzá az édesapa, aki Krisztián édesanyjával együtt minden versenyen ott van.

Szabó egy német csapat versenyzőjeként lett Európa-bajnok, amelynek vezetője Rolf Volland többszörös autókrossz-Európa-bajnok. „Krisztián hatalmas meglepetésre az első szezonjában harmadik helyen végzett, most pedig kiélezett csatában diadalmaskodott. Az sem befolyásolta a teljesítményét, hogy a közelmúltban apa lett. Hiszen a lényeg, hogy az ember fejben ott legyen. Ebben pedig ő nagyon erős. A képességei, a tehetsége megvan ahhoz, hogy a jövőben a Supercars kategóriában is megállja a helyét” – mondta a csapatfőnök. A történelmi siker után Szabó Krisztián október 20-án sajtótájékoztatót tartott a Porsche Pest szalonjában, ahol Mozolai Gábor ügyvezető egy vadonatúj Skoda Superböt adott át Krisztiánnak, hogy ne csak a versenypályákon, hanem a közúton is Skodával autózhasson. A sajtótájékoztatón jelen volt Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke is. „A ralikrossz az utósport egyik legdinamikusabban fejlődő szakága, nagyon jó a nézettsége, és a nemzetközi sajtója is. Krisztián nevét mindenki jól ismeri, tudják, hogy ő egy Magyarországról jött pilóta, aki ezzel a Skodával bármire képes. Bízom benne, hogy tovább tud lépni, és rövidesen egy világbajnoki csapatban látjuk viszont, esetleg világbajnokként!” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


130 |

Tech n i k a i s p o r t

A magyar Mr. Ralikrossz harminc éve

N

agyon különleges, talán egyedülálló, hogy egy sportág hazai legsikeresebb bajnokának a pályafutása egyidős a sportág hazai történetével. Kotán Péter örökös magyar ralikrosszbajnok pályafutása pedig bizony ilyen. A közelmúltban megkérdeztük őt erről az elmúlt 30 évről, a legfontosabb eredményekről, érzésekről, élményekről.

A pályafutásod egyidős a ralikrossz sportág hazai történetével?

Mi a különlegessége ennek a szakágnak, hogy három évtizeden keresztül sem lehetett megunni?

Igen, 1987-ben kezdtem versenyezni, így tényleg a hazai ralikrossz története szinte egyidős az én pályafutásommal. Az első bajnokság 1986-ban volt, és az akkori versenyzők közül már csak én vagyok az egyetlen, aki 30 éve kihagyás nélkül még mindig versenyzek. Miért éppen erre a szakágra esett a választás? Abban az időben, ebben a szakágban lehetett kezdőként, kis költségvetésből elkezdeni versenyezni. Ifj. Tóth Jánossal (Janika) egy időben kezdtünk a ralikrosszban, követve a családi tradíciókat Ő BMW-vel, én pedig a Minivel.

w w w. w a h r c a r g o . h u

Már a kezdetekben megragadott a szakágnak a látszólagos egyszerűsége mögött meghúzódó összetettsége. Itt változó talajon egyszerre több versenyzővel test-test elleni küzdelemben kell megküzdeni úgy, hogy százszázalékos teljesítménnyel, hibázás nélkül hozd ki a maximumot magadból, mert a javítási lehetőség ki van zárva a verseny sprint jellege miatt, hiszen a verseny itt is az óra ellen megy. Milyen versenyautóid voltak a 30 szezon alatt, és hogy ragadtál meg ilyen hosszú időre a Ford márka mellett?

A Technikai rovat támogatója


| 131

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A családi hagyományt követve az otthoni műhelyben az évek során addig fejlesztettük a Minit, amíg a végkifejletben a kis méregzsák Maruzsi László Audi Quattrója és ifj. Tóth János 325ix BMW-je mögött harmadikként vitt a célba. 1992-ben típust váltottunk, és az első két futamon azzal a Renault 5 Alpine-nal indultam, amivel édesapámmal egymás ellen is versenyeztünk ralikrosszban 1988-ban. Ezzel az autóval sikerült Ádándon pályafutásom első futamgyőzelmét megszerezni. A következő futamra készült el a Ferjáncz-féle Renault 5 turbó, amit 4x4 meghajtásúra alakítottunk, hogy még jobban megfeleljen a ralikrossz összetett jellegéből adódó elvárásoknak. Ezzel 1992-ben először nyertem bajnokságot. 1993-ban óriási csatákat vívtunk Ferjáncz Attilával a bajnoki cím elnyeréséért. Ennek a küzdelemnek az eredménye az lett, hogy lehetőséget kaptam egy Ford Sierra Coshworthszal menni az utolsó két versenyen, mivel jól látható volt, hogy a Renault már kevésnek bizonyul a Ferjánczék technikájával szemben. Szombathelyen talán a hazai ralikrossz történetének legkeményebb döntő futamát sikerült megnyernem, Ferjáncz és Ranga előtt a Forddal, és ezzel a győzelemmel sikerült megvédeni a bajnoki címemet. Talán ez pályafutásom legnehezebb, de egyben legemlékezetesebb versenye is. Itt egyértelművé vált, hogy a jövőnk a Ford. 1994-től saját építésű Ford Escort Coshwortszal álltunk rajthoz, amivel mar az első versenyen sikerült Ranga László előtt elsőként célba érni.

2001-ig folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nyertük a futamgyőzelmeket, és sorban a bajnoki címeket is. A versenyzés mellett a csapat egy óriási kihívással küzdött egyedülállóként Magyarországon. A gyárilag elsőkerék-meghajtású, keresztben elhelyezett motoros Ford Focus átépítése zajlott a színfalak mögött, amiből 4x4-es hajtású, hosszában elhelyezett motorral bíró, csúcskategóriás ralikrosszautó készült. A kocsi érdekessége, hogy

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


132 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

a benne levő alkatrészek szinte 90%-a saját tervezésű és készítésű. Melyiket szereted jobban: a versenyautóépítést vagy magát a versenyzést? Az első próbakörök megtétele után gyakran gondolkodtam azon, hogy mi szerez nagyobb örömet: építeni vagy versenyezni? Azt hiszem, a sok-sok szereléssel és versenyzéssel töltött óra kiegyenlíti egymást, egyszerűen nem tudom megmondani, mindkettőt szeretem a maga szépsége miatt. Talán az építés a saját tudásomat és kreativitásomat tükrözi, míg a versenyzés öröme és izgalma az igazi kihívást jelenti számomra. A legnagyobb dicsőség pedig a saját építésű autóval megszerzett győzelem után a dobogó legmagasabb fokán állni. Örökös bajnoki címed van a sportágban, hogy néz ez ki számokban? Hány verseny, hány bajnoki cím? Kitartó munkánk eredményét tükrözi a közel 200 magyar futam, amiből átlagosan minden 4.-et megnyertük, a megszámlálhatatlan külföldi versenyek, és nem utolsósorban az örökös bajnoki cím (amit 2002-ben Ferjáncz Attila, az MNASZ elnöke adott át). Ezt megelőzte 8 magyar, 1 osztrák, 2 közep-európai bajnoki cím. Illetve 1995-ben és 2000-ben sikereim elismerésként az év autóversenyzőjének választottak. Kiket tartasz a példaképeidnek, és kiket a legnagyobb ellenfeleidnek a sportágban? Külföldi versenyeim személyes eredménye, w w w. w a h r c a r g o . h u

hogy jó barátságot építettem a norvég Martin Scanche-val, Mr. Ralikrosszal, akinek a pályafutása nagyon hasonlít az enyémhez! Ő is egy kis saját műhelyben kezdett, saját építésű autókkal. Példaképem egyike talán ő lehet. Mennyit gondolsz még aktív versenyzéssel eltölteni? Hiszen a szakágban nemzetközi szinten sem ritka, hogy 50, sőt 60 plusszos korú versenyzők még bőven aktívan hajtanak. Szeretnék úgy teljesíteni a továbbiakban, ahogy ő is, hiszen közel 60 éves koráig aktívan és eredményesen versenyzett. Ezt kívánom magam mellett Harsányi Zoli barátomnak is, aki egyben az egyik legnagyobb ellenfelem, hisz évtizedek óta tartó csatározásokat tudhatunk magunk mögött. Csak remélni tudom, hogy mindketten, mint az

A Technikai rovat támogatója


A Technikai rovat tรกmogatรณja

w w w. w a h r c a r g o . h u


134 |

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

öreg Mr. Ralikrossz, évtizedek múlva is küzdhetünk, amihez a jelenlegi állapotok hozzájárulhatnak. Mit gondolsz a sportág jelenlegi helyzetéről itthon és külföldön?

Bízom benne, hogy a családi hagyomány tovább folytatódik, ahogy én is édesapám nyomdokait követtem, de ezt még korai lenne kinyilatkoztatni. fiaim még ráérnek... én is 19 éves koromban kezdtem a pályafutásomat. ■

A fejlődés itt is szemmel látható, és minden nagyképűség nélkül kijelenthető, hogy Európa legerősebb bajnoksága a mienk. Az, hogy a sportág világbajnoki sorozattá nőtte ki magát, emeli a ralikrossz ismertségét és elismertségét a világban. Bánt-e, vagy van-e hiányérzeted abban, hogy az Eb-sorozatban nem tudtad igazán tartósan megméretni magad például több szezon teljesítésével? Szerencsésnek mondhatom magam, hogy 2 évig teljes a teljes bajnoki szezonban részese voltam, jó pár évig pedig nagyon sok EB futamon indulhattam. A jelenlegi nemzetközi pályák és a jelenlegi versenyautók közül van-e olyan, amit szívesen kipróbálnál? A legendás höljesi futam Svédországban kimaradt az életemből, ahol még mindenképp szeretnék egyszer rajthoz állni, és ott akár egy vb-s Eriksson-féle Ford Fiestával megméretni magam. Örülnél-e, ha – ahogyan te is édesapád nyomdokain csináltad a versenyzést és a versenyautó-építést – a gyermekeid is ezt választanák? Vannak-e erre jelek tőlük?

w w w. w a h r c a r g o . h u

A Technikai rovat támogatója


| 135

s p o r t | s z a b a d i d Ő | é l e tm ó d

A Technikai rovat támogatója

w w w. w a h r c a r g o . h u


Sportime magazin 2016 6  
Sportime magazin 2016 6