Page 1

M&S Informatikai Zrt. támogatásával

XI. évf. 2016/4

augusztus-szeptember

| Ára: 645 Ft

SZABADIDÔ- ÉS SPORTMAGAZIN

EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Így lesz tökéletesebb regenerációd

Foci Eb

Női szemmel

Világjátékok

Sporttörténelmi siker az aerobik vb-n A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

MOB

Ajándék a legendáknak

WTCC

Elcsúszott pontok és újabb dobogók

BCAA

Miért kell Neked!

Kikapcsolódás

Csábító nyári csapdák

9 771788 072008

Segíts magadon!

16004

www.sportime.hu p

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORTIME SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD


BAJNOK AJÁNLAT A KÉTSZERES VILÁGBAJNOK* CITROËNTŐL! BLUETOOTH®-OS RÁDIÓ DIGITÁLIS KLÍMAVEZÉRLÉS

TOLATÓRADAR

A CITROËN C-ELYSÉE SELECTION FELSZERELTSÉGGEL MÁR 3 380 000 FORINTTÓL**, AKÁR 4,5% THM-MEL*** LEHET AZ ÖNÉ! citroen.hu *A Citroën 2014-ben és 2015-ben a C-Elysée WTCC-vel a FIA Túraautó Világbajnokságon (WTCC) egyéniben és a konstruktőrök között világbajnok címet ért el. **A 3 380 000 Ft indulóárra vonatkozó ajánlat a Citroën C-Elysée Puretech 82 Sélection személygépkocsi vásárlása esetén 2016. augusztus 1-től 2016. augusztus 31-ig, illetve visszavonásig, magánszemély által leadott és visszaigazolt, Citroën C-Elysée Puretech 82 Sélection felszereltséggel rendelkező gépkocsikra vonatkozó megrendelésekre érvényes. Az ajánlat más akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A kép illusztráció. A C Automobil Import Kft. fenntartja magának a jogot a kereskedelmi akció megváltoztatására és visszavonására. A jelen hirdetés nem minősül szerződéses ajánlatnak. A tájékoztatás nem teljes körű, az ajánlat részleteiről, kérjük, érdeklődjön a Citroën-márkakereskedésekben vagy a citroen.hu honlapon! A Citroën C-Elysée Puretech 82 Sélection kombinált átlagfogyasztása: 4,9 l/100 km, CO2-kibocsátása 114 g/km. ***A jelen finanszírozási ajánlat kizárólag az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt. mint Citroën finanszírozást nyújtó társaság (továbbiakban: Finanszírozó) forintalapú, változó kamatozású, a futamidő végén tulajdonszerzést eredményező, zártvégű pénzügyi lízingajánlata, amely 500 000 Ft - 6 000 000 Ft közötti finanszírozott összeg esetén érvényes. Az ajánlat más finanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik. A folyósítás feltétele a pozitív hitelbírálat. Önt terheli a gépjármű tulajdonjogának a futamidő végén történő megszerzésére tekintettel fizetendő visszterhes vagyonszerzési illeték, továbbá a finanszírozáshoz casco biztosítás megkötése szükséges. A THM meghatározása az aktuális Üzletszabályzatban foglalt feltételek, illetve hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat. A konkrét ajánlatban és szerződésben a THM megjelenítése finanszírozó részéről a jogszabály rendelkezései szerint legalább 1 tizedes jegyig kerekítve történik. A Finanszírozó az Üzletszabályzatában feltüntetett díjak érvényesítésére jogosult, továbbá a finanszírozással kapcsolatos, harmadik személy részére fizetendő költségeket (pl. hitelbiztosítéki nyilvántartásba vételi díj) jogosult az ügyfélre továbbhárítani. THM: 4,5% - 9,94%. A THM nem tükrözi a finanszírozás kamatkockázatát és nem tartalmazza a casco biztosítás díját. A finanszírozás teljes futamideje alatt casco biztosítás fenntartása szükséges. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Finanszírozó fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Részletekért forduljon az akcióban részt vevő márkakereskedésekhez, amelyek közvetítőként a finanszírozó képviseletében járnak el, illetve keresse fel a citroen.hu honlapot!

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858


|3

sport | szabadidŐ | életmód

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Kedves Olvasónk! A nyár sok dologgal szembesít minket. Kiderülhet, hogy mennyire nem vagyunk jó kondiban, men�nyire rosszul viseljük a meleget. A legjobb ilyenkor egy picit elgondolkodni, hogy mit csinálunk rosszul. Ebben a gondolkodásban segítünk a Sportime Magazin idei negyedik számával. Ha hátrébb lapozol, szembetűnik, hogy milyen nagy felületet szántunk az Életmód rovatnak. Pont azért, hogy segítsünk. Sok hasznos tanáccsal, érdekes írással készültünk.

Tippeket adunk a nyaralás alatt végezhető mozgásra, és számodra is kiderülhet, hogy miért fontos a wattmérés és az elektrolitfeltöltés. A nyár elején végigsöpört Európán és az országon a fociláz. Ezt a Sportime női „szemüvegen” keresztül nézte. Ahhoz már hozzászokhattál, hogy mindig tartalmas Technika rovattal jelentkezünk, ez ezúttal sincs másképp.

Természetesen nem maradnak ezúttal sem el az élsportos cikkeink, és a szabadidősportos beszámolóink mellett versenybeharangozókról is olvashatsz.

Kellemes lapozgatást, és ne feledd: sporttal minden könnyebb! Jó szórakozást, jó sportolást! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

sport | szabadidŐ | életmód

Tartalomból

ParaSport: Folytatódik a „Szállj be Te is” program (44. oldal) SportTurmix: Viharos országúti túra a Bakonyban, közel 200 résztvevővel ✦ Egyre közelebb a karate az olimpiához ✦ Eddig ő akarta legyőzni az idősebbeket, most fordult a kocka (46. oldal)

„Tizenöt éves voltam, amikor elkezdtem futballmeccseket nézni. Még a saját családtagjaim se akarták elhinni, hogy ennyire leköt engem egy olyan játék, amiben egyetlen labdát kergetnek eszeveszettül" A foci-Eb női szemmel (14. old) Aktuális: Ultrabalaton 2016 – Asszisztáltunk a tizediknél is A második legsportosabbak lettünk ✦ Sporthőseink karrierválasztás előtt ✦ „Félelmetes és egyszersmind hihetetlen” ✦ A foci-Eb női szemmel ✦ Sportosak és szépek ✦ Olimpiai bajnokok népszerűsítik a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot ✦ Litkey Farkas győzött ✦ Sikeres volt a kishajók tesztje a Kopaszi-gáton ✦ Paradoxon ✦ Történelmi emlékhelyen a mentőkutyások (8. oldal) CSR: Jótékonykodással a jövőért (28. oldal) MOB: Ajándék a legendáknak ✦ Díjazták a legsportszerűbbeket ✦ A NOB elnöke is ott volt az olimpiai falu átadásán ✦ Nem olimpiai sportágak – hírek (30. oldal)

Szabadidősport: Nagy sikerrel rendezték meg a Szépkorúak Testébresztő Sportfesztiválját ✦ 122 településen sportoltak a Kihívás Napján ✦ 7. K&H mozdulj! Velencei-tó-úszás és túratriatlon ✦ 31. Wizz Air Budapest Félmaraton ✦ A magyar Forrest Gump ✦ Kéz a kézben: NN Family Run ✦ Addig futunk, amíg már SZUFLA sem marad (52. oldal)

„Ez az a futóverseny ugyanis, ahová, ha egyszer már kipróbálták, mindig visszavágynak a futók. Miért? Talán mert nem hagytak fel a régi hagyományaikkal, mint például a hatalmas palacsintapartival, megtartottak minden jót, amit maguktól is elvárnak, és bevezettek minden mást, amit jónak találtak más futóversenyeken” Addig futunk, amíg már SZUFLA sem marad (66. old)

Extrém: Ötödször is Balatonman Füred ✦ Három a magyar igazság, és következik a ráadás! ✦ Hétköznapi hölgy nem hétköznapi teljesítménnyel ✦ Watt mérést az alapoktól (68. oldal)

„A tomboló nyár kellős közepén tartunk, és ilyenkorra már mindenki a legjobb formáját szeretné mutatni, hiszen ki akar fürdőruhát húzni úgy, hogy nincs megelégedve magával” - Csábító nyári csapdák (88. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Életmód:Lassú víz partot mos ✦ Csábító nyári csapdák ✦ Tökéletesebb regeneráció ✦ Újratervezés a 3 esszenciális aminosav figyelembevételével ✦ Legyél inkább sótlan ✦ Megköszöni-e a gerinced azt a sportot, amit művelsz vele? ✦ Kardi(j)óóó! ✦ A szépülés nem csak a tehetősek kiváltsága ✦ Építsd


|5

sport | szabadidŐ | életmód

Technika: Teljes létszámban ✦ A padlón elcsúszott pontok és újabb dobogók ✦ Háromkerekű őrület a Pannónia-Ringen ✦ HE – DO Hankook – MNASZ Autós Gyorsasági OB ✦ Amiről az unokáink is beszélni fognak ✦ Benyó Máté 2016-ban is a MOL Tehetségtámogató Programjában ✦ Bódis a dobogón a H-MOTO Team színeiben ✦ Egy legendás versenypálya újraéledt! ✦ Magyar János és a Forma–1 világa ✦ Eb címre hajt Szabó Krisztián ✦ Fire Suppression Systems (124. oldal)

„El tudod képzelni a következőt? Befejeztél egy igen kemény edzést, és a fő gondolat a fejedben az, hogy „most hosszú ideig pihenni fogok”. Tehát miután az edzésnek vége, ezt fogod tenni. Tudom, én is túl sokszor tettem ugyanezt…A probléma a fenti esettel az, hogy nem adod meg a testednek az esélyt a küzdelemre, hogy gyorsan és hatékonyan regenerálódjon” - Tökéletesebb regeneráció (94. old)

izmaidat a sárkányok erejével! ✦ Mi is az a halpedikűr? ✦ Kényelmes és sportos ✦ Csajos buli, nem csak nőknek – ez a The Movie Show! ✦ A napozás veszélyei (84. oldal)

„Michelisz Norbi nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt került komolyabb hátrányba a közelmúltban a WTCC világbajnoki pontversenyében. Már a magyar futam óta húzódott az az ügy, amelyben a Honda által használatos padlólemezek szabályosságát vitatták a versenybírák.” A padlón elcsúszott pontok és újabb dobogók (126. old)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Németi Sándor, Csutka István, Lovas Adél, Sáfián Viktória, Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1), Szöllőssy István

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív

Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Nyomdai előkészítés Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor

Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © tolstnev

Hirdetésfelvétel

Telefon: +36 70 940 8946 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás Innovariant nyomda H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

sport | szabadidŐ | életmód

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára.

A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

sport | szabadidŐ | életmód

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Aktuális Aktuális

8|

sport | szabadidŐ | életmód

Ultrabalaton 2016 – Asszisztáltunk a tizediknél is

A második legsportosabbak lettünk

I

dén rekordmezőny vett részt az NN Ultrabalatonon. A futózarándoklaton idén több mint 7500-an indultak, és természetesen ezúttal is ott volt magazinunk, felvértezve a SportimeHammer Teammel és a Közösségben az Egészségért programmal, a Kihívás Napján pedig a szerkesztőségek versenyében a Nemzeti Sport csapata mögött zárva a Sportime a második helyet szerezte meg.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


|9

sport | szabadidŐ | életmód

Az Ub-n a férfiaknál a román Florin-Sebastian Ionita, a nőknél pedig Maráz Zsuzsanna nyerte a X. Ultrabalatont. A Balatonaligáról induló tókerülő futóversenyen több mint 7500-an vettek részt, többségük váltóban teljesítette a 220 kilométert. A férfi győztes 23:05:36 óra alatt, míg a címvédő Maráz 23:27:51 óra alatt ért célba. A leggyorsabb férfi csapat a Tolvajtempó (16:15:54) lett, a nőknél a Harmadol(i)va (19:26:00) győzött. A céges csapatoknál a Mindsystem.hu (14:51:27) kerülte meg a leggyorsabban a Balatont, az egyetemi kategóriában a Bánki Koli (18:40:39) előzött meg mindenkit, míg az egyéb kategóriában a Mindsystem Sashegyi Gepárdok csapata elképesztő tempót diktálva, 13:06:10 óra alatt teljesítette a távot, 3:30 perces kilométereket futva a rekordmelegben. A csapatok versenyében a Sportime-Hammer Team sikeresen teljesítette a 220 kilométert. Velünk többek között az aligai versenyközpontban a Hammer-sátornál, valamint a Balatonakali frissítőponton találkozhattatok. Standjainkat láthatjátok az év folyamán több nagy szabadidősportos, triatlonos és futós eseményen is. A Sportime tevékenyen részt vett az idei Kihívás Napján is. Csapatunk a „Szerkesztőségek Kihívása” elnevezésű versenyben indult, ahol a második helyet szerezte meg. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Sport volt a legsportosabb. ■

Bővebb információk és csatlakozási lehetőség:

www.kozossegisport.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

sport | szabadidŐ | életmód

Sporthőseink karrierválasztás előtt

A

Rio Klub egyik fő támogatója, a Groupama Biztosító Tiéd a pálya! névvel Élmény- és Karriernapot tartott a Groupama Arénában, ahol majd egy tucat sporthős is elgondolkodhatott a karrierváltáson.„Ki tudja? A polgári állásom mellett űztem mindig a sportot… Lehet, a nap végére találnak nekem is egy jól fizető széket!” – mondta a Groupama management felé mosolyogva Sike Renáta sportlövőnk. A rendhagyó karriernapon számtalan színes program várta a látogatókat, amelyekből sportolóink is kivették részüket, és mindenki a számára legtesthezállóbbat ki is próbálta. A szakemberek segítségével megismerhették a cég szakmai területeit, és megtudhatták, hogy melyik pálya illik hozzájuk a legjobban, az utóbbihoz egy karrierteszt volt a segítségükre. A karrierprogramokon kívül lehetőség volt közös mozgószelfit vagy címlapfotót készíteni a Vígszínház színészeivel, 3D-s raliszimulátor segítségével Michelisz Norbival összemérni a tudásukat, 11-eseket rúghattak az FTC játékosainak, stadiontúrán vehettek részt, illetve mosolyfotót küldhettek a Rio Klub sporthőseinek – igen, volt, aki a kötetlen hangulatú programok hevében magának is küldött.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Sporthőseink a Folytasd velünk a pályafutásod elnevezésű jótékonysági futóverseny keretén belül a Tégy a Pető Intézet Gyermekeiért Alapítvány számára gyűjtöttek támogatást, sőt még a lelkes szurkolóikat is buzdították, hogy tartsanak velük, akik boldogan hallgattak rájuk. „Szóljatok, ha már megállhatok!” – viccelődött Boronkay Péter paratriatlonista, majd megkezdte első körét a pálya gyepszőnyege körül. A Cserélj gyorsan! kerékcsereverseny játékban a látogatók időre mérték össze a tudásukat, erejüket vagy éppen technikájukat. Nagy Péter súlyemelő ellen – akinek egykezes technikája, ereje most is mindenkit megdöbbentett – még a Music FM műsorvezetője, FittiKém is kiállt élő bejelentkezés közben a műsorában. „Nagy verseny volt,


| 11

sport | szabadidŐ | életmód

izgalmas volt kipróbálni… Őszintén, én az autót szoktam tartani, ameddig cserélik rajta a kereket, nem én vagyok a csavarokkal bíbelődő típus. Én nagyobb kerekekkel szoktam játszani!” – jelezte sporthősünk, majd megmutatott egy hatalmas traktorkereket a telefonján, ami az edzéseinél szokott használni, amikor elfogytak a súlyok. Tobai-Sike Renáta sportlövő a részegszemüveg teszt segítségével tette próbára az ügyességét az akadálypályán. Reni megoldotta a feladatot, hiszen hiba nélkül végighaladt a pályán. Kapás Boglárka úszó és Ungvári Miklós cselgáncsozó kitöltötték a Groupama karriertesztjét, hogy megtudják, milyen képességeikre építhetnek, ha egyszer a biztosítási szakmát választják. A nap végén a Rio Klub sporthősei ugyan maradtak az olimpiai felkészülésüknél és a saját sportáguknál, de nagyszerű élményekkel tértek haza. „Szeretném még egyszer megköszönni a meghívást és a szervezést a Groupamának, illetve a Rio Klubnak! Különleges élmény volt, amikor egy, az örömtől könnyes szemű kisfiú, egy fiatal

úszótehetség lépett oda hozzám, és beszélgethettem vele pár percet az edzésekről, a jövőjéről, hiszen nemcsak »értünk«, hanem »értük dobban a szívünk!«” ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

sport | szabadidŐ | életmód

„Félelmetes és egyszersmind hihetetlen”

P

etrovics-Mérei Andrea neve és arca már-már egybeforrt itthon a labdarúgással. A csinos műsorvezetőnő évek óta háziasszonya a magyarországi futballközvetítéseknek, és nem titkolja: rajong a munkájáért. Andrea mesélt nekünk a kezdetekről, és természetesen a még mindenkit lázban tartó foci-Eb-ről is. Az M4 Sport csatorna háziasszonya a Sportime Magazinnak adott interjújában elárulta, hogy beleszületett a sport világába, és nem is volt számára kérdés, hogy felnőttként milyen irányba induljon el. „A szüleim atletizáltak, édesapám a Vasasban edzősködött, ezért már pár naposan a Pasaréti pályán levegőztem” – mesélt mosolyogva az egész korán megalapozott karrier kezdeteiről Andrea, akit nem sokkal később már el is ragadott a sport szeretete, hiszen atletizált, majd később a Testnevelési Egyetemen végzett tanári szakon. Elmondása szerint habár a sportújságírói szakma mindig is vonzotta, de mégis hirtelen csöppent bele. „Egy sportnapilapban publikált hirdetést meglátva jelentkeztem egy riporteriskolába, ahol kedvet kaptam a dologhoz, idősebb Knézy Jenőnek köszönhetően pedig nem sokkal később bekerültem a régi nagy TeleSportba. Ő sokat segített nekem is, terelgetett minket, fiatalokat.”

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 13

sport | szabadidŐ | életmód

Habár az atlétika és a férje miatt is a vízilabda is nagyon közel áll a szívéhez, elárulta: a favoritok között bizony ott szerepel a labdarúgás is. „Kisgyerekként is sok meccsen ott voltam édesapámmal, elsősorban persze a Vasas mérkőzésein voltunk gyakori nézők. Mielőtt sportriporter, műsorvezető lettem, már előtte is szerettem, követtem, illetve értettem a focit – amióta pedig a munkám része is lett, még szorosabb a kötődés. Hihetetlen jó érzés egy magyar válogatott meccsen ott lenni a stadionban, és első kézből információhoz jutni, és azt átadni a nézőknek. De ugyanakkor szintén megvan ez az érzés akkor is, ha egy Bajnokok Ligája vagy bajnoki meccset a stúdióban ülve elemzünk ki.” Kétségtelen, hogy egy ország zendült fel, amikor 44 év után ismét kijutott az Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott. Andrea elmondta, az, hogy ekkor kint lehetett a Groupama Arénában, és így részese lehetett a sikernek, már ez önmagában egy hatalmas élmény volt számára. „Félelmetes és egyszersmind hihetetlen! Amikor Carvallo lefújta a meccset, szerintem körülöttem mindenki fülig érő mosollyal átgondolta hirtelen az elmúlt 30, illetve 44 évet. Én is. Eszembe jutott, amikor gyerekkoromban magnókazettán hallgattam a mexikói világbajnokság meccseit, miután apukám felvette őket. Tisztán emlékszem még most is a közvetítésekre. Még a kommentátor, Vitray Tamás hangja, illetve hangsúlyozása itt cseng a fülemben. Nekem ezek az utolsó emlékek egy

olyan világversenyről, ahol ott volt a magyar csapat is. A franciaországi Eb már más lebonyolítású, mint a korábbi kontinensviadalok. A lényeg, hogy kijutottunk, ott voltunk és helytálltunk! Öröm számomra, hogy a gyerekeim magyar válogatott mezben nézhették a meccseket, és piros-fehérzöldre festették az arcukat.”

Nem kérdés, hogy Andrea számára is a magyar válogatott az abszolút favorit. Azonban arra a kérdésre, miszerint az eddig, általa közvetített világés Európa-bajnokságok közül melyik is volt a nagy kedvenc, már nehezen tudott választ adni. „Eddig két Eb-t és két vb-t dolgoztam végig, pontosabban: a 2008-as és a 2012-es Európa-bajnokságot, és a 2010-es és a 2014-es világbajnokságot. Imádtam minden percét, így nehéz is lenne választani. Talán a 2010-es vb és a 2012-es Ebdöntő, valamint az az utáni stúdió maradt meg leginkább az emlékezetemben. A dél-afrikai vb egy nagyon jó műsorsorozat volt, jól kitalálva, remekül működött végig. Annak méltó zárása volt az utolsó meccs. A 2012-es Eb döntőnél pedig Dárdai Pál volt az egyik stúdióvendégünk. Ahogy az az Eb, úgy a döntő lefújását követő több mint egyórás műsor is gyorsan elrepült egy nagyon jó elemzéssel, beszélgetéssel.” ■ Szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: MTVA - Penziás Nikolett, Zih Zsolt

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

sport | szabadidŐ | életmód

A foci-Eb női szemmel

T

izenöt éves voltam, amikor elkezdtem futballmeccseket nézni. Még a saját családtagjaim se akarták elhinni, hogy ennyire leköt engem egy olyan játék, amiben egyetlen labdát kergetnek eszeveszettül.

No nem szeretnék álszenteskedni: tinédzserként elsősorban a helyes fiúk miatt rajongtam a labdarúgásért és úgy gondolom, hogy a legtöbb fiatal lány így van ezzel. Azonban ahogy egyre több meccset néztem, éreztem, hogy egyre inkább belemélyülök a játékba. Olyan volt, mintha én lennék a kedvenc csapatom tizenkettedig játékosa. Egy idő után teljesen átszellemültem a sporttal, és már nemcsak arról volt szó, hogy egy-egy helyes focista miatt szegeződöm a képernyőre, hanem tényleg csapattagnak éreztem magam, és szabályosan bűntudatom volt, ha kihagytam egy mérkőzést, és ezzel a „láthatatlan tizenkettedik játékosként” nem tudtam nekik az okos tanácsaimat kiabálni. Egy idő után pedig eljött az a pillanat is, amikor együtt sírtam és nevettem a játékosokkal: több napig vigasztalhatatlan voltam, ha egy fontos meccset elveszítettünk. Habár nem volt ez olyan régen, de furcsán s kérdőn állt a környezetem a futballszeretetem előtt, hiszen nem értették, hogy ha nem űzöm a sportot, akkor egyszerűen hogyan tudom ennyire beleélni magam nőként. Úgy gondolom, hogy az idei Eb után már ezt itthon senkinek nem kell magyaráznom. A magyar futball-válogatott már azzal is bravúrt ért el, hogy kijutott a kontinensviadalra. Nem is volt annál hihetetlenebb érzés, amikor az osztrák sajtó lesajnáló cikkei után szó szerint elkentük a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

csapatuk száját. Akkor mindenki egyként kiabálta: győztünk! Nem túlzás, hogy ez a siker egy egész országnyi embernek adott büszkeséget és tartást. Miután a nemzetközi sajtó is csodálattal beszélt a magyarok teljesítményéről – és persze Király mackónadrágjáról –, mindannyian úgy érezzük, hogy ez a mi győzelmünk is egyben. Hogy mit jelent a nőknek a foci? Ugyanazt, mint a férfiaknak. A futball nemcsak sport, hanem egy összetartó kapocs, ami néha összetör, de sokszor a mennyekbe repít mindannyiunkat. ■ Szeleczky Afrodité Fotók: Stock; MTI: Illyés Tibor


| 15

sport | szabadidŐ | életmód

Miss Soleil: Érezd a virágok érintését a bőrödön !

Tedd magad boldoggá párizsi bevásárlóúttal vagy egy Hunter csizmával. Itt találsz még több információt: www.misssoleil.com eil.com

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

sport | szabadidŐ | életmód

Sportosak és szépek

A JutaVit MissFit 2016 nyertesei

H

ogy mi a sportos alkat, arról sokaknak az izomtömeg, a szálkásság, másoknak a gazella testalkat jut eszébe. Hogy milyen a szép, sportos nő, arról volt idejük elmélkedni azoknak, akik részt vettek a JutaVit MissFit Szépségverseny Döntőjén, az Akváriumban. A verseny olyan hölgyeket szólított meg, akik rendszeresen sportolnak. Online lehetett jelentkezni, majd a több, mint száz jelentkező válogatókon mutatkozott be a zsűri előtt. A legjobb tizenöt versenyző egy csodálatos helyen - az alsópetényi Prónay Kastély és Rendezvényközpontban – felkészítő táborban vett részt. A döntősök itt fotózásokon vettek részt, Katus Attilával edzhettek, a koreográfiát tanulták, és egy kicsit ki is kapcsolódhattak. A döntőn négy körben csodálhattuk meg a hölgyeket. A kecses mozgású izmos lányok láttán azt érezhettük, hogy ők nem azok a tini szépségek, akik genetikájuk miatt kerültek ide, hanem esztétikus megjelenésüket, tartásukat és magabiztosságukat sokkal inkább a rendszeres sportnak, a kemény munkának köszönhetik. Köztük a legtöb-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 17

sport | szabadidŐ | életmód

ben gyermekkoruk óta rendszeresen sportolnak, de néhányuk csak egy éve érzett rá az egészséges életmód fontosságára. A bemutatkozásokon érdekes dolgokat is megtudhattunk. Harminc éves anyuka is bekerült a legszebbek közé, aki jelentkezését üzenetnek szánta a jelenlegi és a leendő anyukák számára. A JutaVit MissFit 2016-os szépségverseny helyezettjei: I. helyezett: Késmárki Enikő II. helyezett: Sicra Andrea III. helyezett: Takács Liliána Közönségdíjas: Almádi Gréta A verseny győztese a SuzukiHáz jóvoltából fél év autóhasználatot nyert. Minden döntős hölgy kapott ajándékot, sok különdíjat is átadtak a finálé végén, de a verseny igazi nyertesei mi, közönség lehettünk, hogy ilyen különleges szépségeket csodálhattunk meg. ■

www.missfit.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

sport | szabadidŐ | életmód

Olimpiai bajnokok népszerűsítik a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot a Magyar Állatorvosi Kamara elnökét, Győrffy Balázst, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét, valamint Michl Józsefet, Tata város polgármesterét. Nagykövetként segíti a III. Országos ÁllatorvosAgrár Sportnapot dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos, aki a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Dr. Bándy Pál, az esemény főszervezője elmondta, a cél az, hogy az állatorvos-agrár sportnap minél hamarabb nemzetközi jelleget öltsön. „Már idén is jönnek résztvevők Amerikából, Erdélyből és Szerbiából is. A lényeg, hogy jól érezzék magukat az állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok, akik nap mint nap együtt dolgoznak az agráriumban, egy minisztérium irányí-

Czene Attila is csatlakozott a III. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége védnökeihez. A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke illusztris társaságban segíti az állatorvosagrár sportnap népszerűsítését. Az őszi eseménynek ugyanis dr. Sótonyi Péter, a SZIE Állatorvos-tudományi Kar dékánja a fővédnöke, míg a védnöki testületben megtalálhatjuk dr. Magyar Zoltánt, a Nemzet Sportolóját, a MOB alelnökét, dr. Bognár Lajos országos főállatorvost, dr. Gönczi Gábort,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 19

sport | szabadidŐ | életmód

tása alatt. Innen is jött az ötlet, hogy legyen egy olyan rendezvény, ahol ezen szakemberek együtt sportolnak, pihennek, szórakoznak, családtagjaikkal közös élményekkel gazdagodnak” – mondta Bándy Pál. „A Magyar Szabadidősport Szövetségnél nagy súlyt fektetünk arra, hogy a munkahelyi sport minél népszerűbb legyen. Ez ugyan nem minősül munkahelyi sportnak, de egy szakterületnek a sportos megmozdulása, így nem volt kérdéses az, hogy amennyire csak tudom, segítem az állatorvos-agrár sportnapot” – nyilatkozta Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is. A szeptember 24-i sportnap helyszíne Tata, a vizek és virágok városa, a gyönyörű Olimpiai Edzőtáborral, az Öreg-tóval, az Angolparkkal. ■ Bővebb infók: www.oaas.hu

Renault Budapest Budakalász 2011 Budakalász, József Attila utca 77. Tel.: +36 (1) 465-0000

Renault Budapest Dél-Pest 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5. Tel.: +36 (1) 476-3100

Renault Budapest Kelet-Pest 1173 Budapest, támogatásával w w w. portime.hu Pesti út s16. Tel.: +36 (1) 254-0404


20 |

sport | szabadidŐ | életmód

Litkey Farkas győzött L

itkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést, és nem is engedte ki a kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas a tizenkettedik győzelmét szerezte a Kékszalag versenyeken. A várt erős szél végül elmaradt, így a rekordidő ezúttal nem dőlt meg. Fotó: Király István

A verseny – noha a vihar néhány hajóban komoly károkat okozott – végül a meghirdetett időpontban rajtolt el. A 480 nevezett hajó közül mintegy 450 vágott neki a légvonalban 155 kilométeres távnak. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az erős szél felforgatja az esélyeket, ám ez nem történt meg. A balatonfüredi rajt után négy katamarán került az élre, és ugyanez a négy katamarán alkotta az első négy helyezettet néhány órával később, amikor a Balaton körbevitorlázása után visszatértek Balatonfüredre. A verseny végül nem a szélben, hanem a szélcsendben dőlt el: a vezető hajók a Balaton nyugati csücskében, a Keszthelyiöbölbe behajózva hirtelen olyan területen találták magukat, ahol szinte semmi szél nem fújt. Litkey Farkas rutinjának köszönhetően itt megtalálta azokat a szélcsíkokat, amelyeken vitorlázva megelőzte vetélytársait, elsősorban a rekordot tartó FiftyFifty nevű katamaránt. Keszthely felől visszafelé vitorlázva a megszerzett előnyt Litkeyék már nem adták el. Az egyre erősödő szélben magabiztosan, mintegy 4–5 kilométerrel a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty csapata előtt tudtak vitorlázni, és végül 8 óra 34 perc 6 másodperces idővel értek cél-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ba. A második a Fifty-Fifty 6 perc 14 másodperc hátránnyal, a harmadik pedig a dr. Kaiser Kristóf kormányozta Extreme Sailing Team lett 14 perc 42 másodperc hátránnyal. A legjobb egytestű vitorlás a Principessa nevű libera lett, amely Oroszlán Péter kormányzásával győzött ebben a kategóriában. A többtestű hajók előnyét mutatja, hogy abszolút értékelésben a Principessa a nyolcadik helyen végzett. ■


| 21

sport | szabadidŐ | életmód

Fotó: Cserta Gabor

Fotó: Cserta Gabor

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

sport | szabadidŐ | életmód

Sikeres volt a kishajók tesztje a Kopaszi-gáton

Ú

jabb sikeres vitorlásakció! A Go Boating után az RS Sailing kishajóinak tesztjét bonyolították le a Kopaszi-gáton.

Hatalmas sikert aratott az RS Sailing kishajóinak tesztje a Kopaszi-gáton. A Vitorlázó Gyermekekért Egyesület stégjénél folyamatosan álltak sorba az érdeklődők, akik az RS Sailing által forgalmazott tanuló-, családi vagy éppen sportos vitorlásokat szerették volna kipróbálni. „Jól látszik, hogy nyitott kapukat döngettünk, mert sokaknak éppen ez az utolsó lökés, a személyes élmény hiányzik ahhoz, hogy elkötelezzék magukat egy jolle megvásárlása mellett” – mondta Náray Richárd szervező. A kikötőben Európa-bajnoki érmes, többszörös magyar bajnok, és sok-sok éves tapasztalattal rendelkező edző segítette a hajók kipróbálását. A részt vevő gyerekekkel hozzájuk korban hasonló versenyvitorlázó palánták foglalkoztak. A rendezvényen több mint nyolcvan, vitorlást kereső potenciális vásárló vett részt, ami jelentősen túlszárnyalta a szervezők minden várakozását. Ráadásul sokan a családjukat is magukkal hozták, így megelőzhető, hogy utólag konfliktus törjön ki a megfelelő hajó kiválasztása miatt. A szél is kedvező volt, eleinte pöffös 4–5 erővel fújt, azután estig kellemes 2-essé szelídült. Jutott idő mindenkire, apukákra, fiatal párokra és gyerekekre egyaránt. Korábban sikeresen bonyolították le a Go Boating nyílt vitorlásnapot is. A Magyar Vitorlás Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai támogatásával a Balatonon, a Fertő tavon, a w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Velencei-tavon és az Orfűi-tavon 17 vitorlás egyesület részvételével szervezte meg az eseményt. A szövetség vitorlásiskolái, valamint a részt vevő utánpótlás-nevelő egyesületek, a környék iskoláiból meghívták a vitorlázás iránt érdeklődő 9–14 éves fiúkat és lányokat, hogy bemutassák nekik a sportágat, egyéb játékos programok kíséretében. A Magyar Vitorlás Szövetség, amely nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport és az utánpótlás-nevelés letéteményese is, szívesen támogat minden olyan akciót, amely arra irányul, hogy a gyermekek megismerjék a vitorlázást. ■


Minőségi, s p o r t | s z a b a dprémium i d Ő | é l e t m ó d kategóriás

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐK

FĔRĊGĔ MĆČĞĆėĔėĘğġČ Kċę., H-2092 BĚĉĆĐĊĘğĎ, KĆČĞđŘ Ě. 1-3. á m o g aċĔėĊČĔ.čĚ tásával TĊđĊċĔē: +36 23 457 151 • ĜĜĜ.ċĔėĊČĔ.čĚ • tĎēċĔ@

| 23

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

sport | szabadidŐ | életmód

Paradoxon

B

efejezte 2015/2016-os szezonját az FTC futsalcsapata. A fantasztikus bajnoki és a meglepően jó kupaszereplés ellenére mégis csorba esett a penge élén. A hibátlan alapszakaszt 24/24 győzelem után a rájátszás végleg elmosta a csapat álmát, az NBIbe jutást. Az érdekesség szembetűnő és ellentmondásos. Az FTC futsalcsapata nyerte meg a legtöbb mérkőzést a szezonban, és a legtöbb ponttal büszkélkedhet, mégis csak a bronzra jutotta. 24 mérkőzésből 24 győzelem! 72 pontjával a Fradi volt a legsikeresebb és egyetlen hibátlan mérlegű csapat az alapszakaszban. 212 lőtt és mindössze 42 kapott gól mutatja talán a legjobban a csapat harciasságát és belevalóságát. Túl nagy a különbség a Fradi és a többi csapat között. A magyar futsalbajnokság furcsasága, hogy a 3 csoportból a 3 első és a legjobban teljesítő második helyezett csapat jut a rájátszásba. Így sikerülhetett az, hogy a saját csoportjukban szereplő legjobb második Bőny csapatát kapták a rájátszás elődöntőjében. Érdekesség az, hogy télen a zöld-fehérek idegenben 7:4-re, míg az utolsó fordulóban hétfői napon a faházban 5:1 re söpörték le a pályáról a Bőnyt. Egy hét sem telt el, és máris ismét érkezett a Bőny, ugyanis kezdődött a rájátszás. Felkészültebbek és rendkívül motiváltak voltak. A Fradi otthonában pénteken mindössze egy 4:4-es döntetlenre futotta. Egyértelmű volt tehát, hogy a hétvége után hétfőn győznie kell az FTC-nek.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 25

sport | szabadidŐ | életmód

kétszer is találat éri az üres kapunkat, ezzel végleg eltörölve a Ferencváros NB I-es álmait. A bronzmérkőzést az FTC az NB II. középcsoportjának bajnokával, a PTE-vel vívta meg. A csapatoknak annyira nem volt már kedvük tét nélkül játszani, hogy sokáig úgy tartották helyesnek, ha egy vezetőségi kő-papír-ollóval döntünk

A visszavágót fantasztikusan kezdte a zöldfehér gárda. Magabiztos labdajátékkal, pontos szerelésekkel kezükben tartották a játékot. Már kezdte a körömrágást a bábolnai közönség, amikor Andorka Kristóf a kapuba vágta a labdát. Óriási öröm a Fradinál, és kétségbeesett arcok a Bőnynél. Továbbra is változatlan volt a játék képe, és csupán 5 percet kellett várni, és Birinyi Balázs gyönyörű találatával 2:0-ra emelte a különbséget. A Fradi elkönyvelte a győzelem lehetőségét, de az ellenfél nem adta fel, hiszen tudták, hogy 2:0 a fociban sem nagy különbség, hát még a futsalban, és 2:2-nél ők a továbbjutók az idegenben lőtt gólokkal. Szünet után kissé megfordult a helyzet. Az FTC talán az öltözőben hagyta a játékkedvét, és csak kisebb szabálytalanságok árán tudta szerelni ellenfelét. Farkas Balázs játékvezető bő kézzel osztogatta a faltokat az idegenben játszó Ferencvárosnak, míg egyszer csak, 13 perccel a találkozó vége előtt megszólalt a hosszú síp. Nincs több falt, különben büntető. A futsal szabályához tartozik ugyanis, hogy az 5. falt (szabálytalanság) után bárhol a pályán ismét szabálytalanság történik, akkor büntető jár az ellenfélnek. Így Farkas Balázs sporttárs kitépte az oroszlán fogát és karmait jócskán a találkozó vége előtt, és ügyelnie kellett az FTC-nek, hogy véletlenül se találkozzon, ütközzön az ellenféllel, hiszen azok, ahogy eddig is, nagy „áááááá” kíséretében eldobják magukat, és jöhet a büntető. Óvatosra vette hát a csapat a figurát, és meg is lett a böjtje. 8 perccel a találkozó vége előtt Pinczés Balázs 1:2-re módosítja az eredményt. Még bátrabban támadt a Bőny, hiszen tudták, ha keményen védekezünk, akkor a büntető értékesítése után ők a továbbjutók. 1 perc 10 másodperccel a vége előtt hatalmas gólt kap Laucsek Csaba, 2:2. Nincs más választás, 5 a 4 ellent kell játszania a Fradinak vészkapussal. Sajnos nem jött be a taktika, és az utolsó percben

az érem sorsáról. De a Fradi-szív dobbant, és hajt a végsőkig. A hazai mérkőzést egy felejthető találkozón 1:0-ra, míg idegenben egy hajtós meccsen 3:3 arányú döntetlennel, végül nyert az FTC, így a bajnokság bronzérmét megszerezték. Ha minden győztes mérkőzést pontokban számolunk, akkor az NB I-be feljutó Bőny 72, míg az FTC 77 ponttal lenne a tabellavezető. Két csapat mérkőzésegyenlege 2 győzelem, 1 döntetlen és egy vereség a Fradi javára. Az FTC 18 gólt lőtt, míg 13-at kapott a Bőnytől. A Fradi volt az egyetlen NB II-es futsalcsapat, amely bejutott a Magyar Kupában a Final Fourba. Kicsit ellentmondásos, nem? ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

sport | szabadidŐ | életmód

Történelmi emlékhelyen a mentőkutyások A KÉA Mentőkutyás Szolgálat a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnökének, Széchenyi Tímeának a felkérésére csatlakozott a 2016 Széchenyi Örökség Programsorozathoz. Ebből az alkalomból Szabó Gábor, a KÉA elnöke és Orlik Zoltán, a KÉA nagykövete díszszalagot kötött a Széchenyi-zászlórúdra. „Megtiszteltetés volt az eseményre való felkérés, hiszen a Széchenyi-zászlórúdra a Nemzeti Múzeumban utolsóként tűzhettünk szalagot” – fejtette ki Szabó Gábor. A továbbiakban a zászlórúd végleges helyére, a nagycenki Széchenyi István Kastélymúzeumba kerül. „Ünnepélyes keretek között avatjuk fel új helyén, és az eseményen ismét alkalom nyílik szalagkötésre” – mondta Széchenyi Tímea elnök asszony. A Széchenyi Örökség Programsorozat keretein belül, a 21. században is alapokat jelentő, sokrétű

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 27

sport | szabadidŐ | életmód

tevékenységet megmutató „legnagyobb magyar”, Gróf Széchenyi István volt otthonában, a Nagycenki Kastélymúzeum dísztermében írt alá együttműködési megállapodást 2016. június 2-án a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Széchenyi Tímea és Orlik Zoltán, a KÉA Mentőkutyás Szolgálat nagykövete. „Felemelő érzés, hogy történelmi emlékhelyen történelmi pillanatot élhetek át, és láthatom el kézjegyemmel az együttműködési megállapodásunkat” – nyilatkozta Orlik Zoltán. Az eseményen több illusztris és prominens személy mellett jelen volt Bodrogai László, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója, Csorba János, Nagycenk polgármestere, valamint Aczél Eszter, a Magyar Nemzeti Múzeum történeti tárának igazgatója, a nagycenki Széchenyi István Kastélymúzeum intézményvezetője. ■

www.szechenyicsalad.hu

"Összefogás egy érdekért az életért" Köszönjük, ha méltónak tartja a tevékenységet!

KÉA Mentôkutyás Szolgálat www.segitokutya.eu +36-70-770-69-97 bankszámlaszám:

69500132-11014870

adószám: 18838972-1-16 (Forrás: KÉA Sajtószolgálat) támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


CSR CSR

28 |

T á r sa d alm i f e l e l ő s é g vá l l a l á s

Jótékonykodással a jövőért S

zinte nem telik egy úgy hónap, hogy a dm ne fogna egy olyan kezdeményezésbe, amely legalább egy kicsit is jobbá teszi a világot.

Legutóbb új üzleteket nyitott meg, illetve újított fel a dm – azonban ezek az események nem egyszerű megnyitók voltak, hiszen ezek alkalmával nemcsak jótékonykodtak, hanem a kisgyermekes családok figyelmét is felhívták a helyes és tudatos táplálkozás fontosságára. „A dm számára kiemelten fontosak a kisgyermekes családok. Társadalmi felelősségvállalás programjainkkal is a gyermekek egészségvédelmére és támogatására igyekszünk felhívni a figyelmet. Üzletnyitásaink valóban már-már egy kisebb rendezvénnyé nőtték ki magukat. A boltnyitások alkalmával a gyermekeknek külön programokkal kedveskedünk, amíg szüleik bevásárolnak, így a drogériával való megismerkedés számukra is öröm lehet. A megnyitókon a gyerekek rendszerint találkozhatnak Saubär macival, a dm egyik kaba-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

lafigurájával, lufikkal, arcfestéssel várjuk őket, vagy akár szüleikkel együtt egészséges dmBio ételeket kóstolhatnak. Legutóbbi nyitásaink egyikén zenésbábos műsorral vártuk a legkisebbeket, de a gyerekek kipróbálhatták magukat a kasszapult mögött is, cserébe pedig belépőjegyet kaptak a Minipolisz interaktív gyerekvárosba, ahol szintén várja őket az ország legkisebb dm üzlete. A dm elkötelezett a gyermekek egészségvédelme mellett, amihez hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A dmBio termékeink kóstoltatásával törekszünk arra, hogy a gyerekek és szüleik megismerjék egészséges finomságainkat, így szeretnénk bemutatni számukra azt, hogy a bioételek amellett, hogy egészségesek, nagyon finomak is. Üzlete-


| 29

sport | szabadidŐ | életmód

inkben az egészségmegőrzés filozófiáját követve pedig széles, saját biotermék-választékkal várjuk vásárlóinkat” – nyilatkozta az esemény kapcsán Kanyó Roland, a dm marketing- és PR-menedzsere, majd kitért arra is, hogy a családoktól mindig rengeteg pozitív visszajelzést kapnak a megnyitóik kapcsán. A drogérialánc munkatársai fontosnak tartják, hogy rendszeresen segítsenek a rászorulókon, vagy éppen egy-egy jó ügy mellett álljanak ki, és természetesen a mostani megnyitók kapcsán is megragadták a lehetőséget a jótékonykodásra. Kanyó Roland elárulta, hogy a dm lehetőségeihez mérten szívesen támogat minden olyan alapítványi és közhasznú egyesülethez tartozó aktivitást, amely az alap célkitűzéseikkel megegyezik. „Elköteleződtünk a környezetvédelem, az egészséges életmód és a szociálisan hátrányos helyzetben élő családok, gyermekek támogatása mellett. A dm kft. a helyi közösségeket próbálja segíteni, így nyitásaink alkalmával az adott üzlet közelében található egy-egy helyi szervezet munkáját támogatjuk. A megnyitók alkalmával a kasszák mögé rendszerint helyi hírességek állnak, az általuk kasszázott bevételt pedig a választott helyi alapítványnak ajánljuk fel. Legutóbbi üzletnyitásaink kapcsán 621 565 forinttal támogattuk a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványt, 587 645 forintot ajánlottunk fel a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületnek, és 760 000 forinttal segítettük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját.” ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

MOB MOB

sport | szabadidŐ | életmód

Ajándék a legendáknak

A

Magyar Olimpiai Bizottság az egyik főtámogatóval együtt kereken ötven nappal a riói ötkarikás játékok előtt, egy sajtótájékoztató keretén belül egészen különleges ajándékokkal lepte meg a korábbi magyar olimpiai bajnokokat. A MOB oldalán olvasható közleményben az adidas Budapest marketingigazgatója, Császári Attila büszkén beszélt arról, hogy a sportmárka immár 48 éve öltözteti a magyar olimpiai csapatot. Ennek apropóján a rendezvényen az élő legendáknak az adidas egyedi, a bajnokoknak szóló pólót adott át Vörös Zsuzsannának (2004, Athén), Szondy Istvánnak (1952, Helsinki), Szabó Bencének (1988, Szöul, 1992, Barcelona), Fábián Lászlónak (1988, Szöul), Martinek Jánosnak (1988, Szöul) és Mizsér Attilának (1988, Szöul). Továbbá a márka az ötkarikás játékok kezdetéig eljuttatta az összes, még élő olimpiai bajnokoknak az egyedi készítésű pólókat, amelyeken a nevük és aranyérmük megszerzésének éve és helyszíne is szerepel. „A magyarok 1896 óta összesen 168 olimpiai aranyérmet nyertek, amely egy ekkora országtól óriási teljesítmény, ráadásul ezzel az eredménnyel a nyári olimpiák összesített éremtáblázata alapján hazánk a 8. helyen szerepel a világ országai között. Az adidas 1968 óta részese lehetett ezeknek a sikereknek, hiszen ebben az évben gyártott a márka első alkalommal textíliát,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

és a Magyar Olimpiai Csapatot már a kezdetektől öltöztette. Sportolóink ismét bizonyíthatnak, és szerettünk volna egy egyedi kezdeményezéssel mi is tisztelegni az eddigi és a jövőbeli olimpiai sikerek előtt, ezért ajándékozunk minden élő olimpiai aranyérmesünknek egy-egy egyedi olimpiai pólót” – olvasható a Mob.hu-n Lengyel Zsolt, az adidas ügyvezető igazgatójának a nyilatkozata. „Sikeres olimpiai szereplést kívánok az összes magyar olimpikonnak, legalább olyat, mint amilyet mi teljesítettünk 1952-ben Helsinkiben” – mondta az emlékpóló átvételekor amolyan riói útravalóként a 90 esztendős Szondy István öttusázó olimpiai bajnok. Dr. Téglásy György, az OSEI főorvosa megnyugtatott mindenkit a Zika-vírussal kapcsolatban, valamint beszélt a kiemelt szűrővizsgálatokról, az ajánlott védőoltásokról és a betegségek elleni védekezésről is. Hozzátette: az áprilisi vívó-világbajnokságon semmilyen negatív tapasztalatuk nem volt


| 31

sport | szabadidŐ | életmód

Rióban. Boros József, a Tensi ügyvezető igazgatója kiemelte: a szurkolók elengedhetetlenek a sikerhez, reméli, hogy a lelátók tömve lesznek Rióban lelkes magyar drukkerekkel. Az utazási iroda elöljárója elárulta: 12 ezer jegyet kaptak a riói szervezőktől, amelyeket a napokban vesznek át Brazíliában. Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója – aki a Magyar Csapat most bemutatott pódiumruhájában vezette az eseményt – bejelentette, hogy a riói formaruhákat július másodikán kezdik el kiosztani a SYMA rendezvénycsarnokban, valamint beszélt arról is, hogy a Zika-vírust terjesztő szúnyogok populációja mintegy 90 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban Rióban a szervezők tájékoztatása szerint. Az eseményen több, Rióra készülő sportoló és sportági vezető is részt vett, így többek közt Lőrincz Tamás birkózó, Mohamed Aida vívó, Földházi Zsófia és Demeter Bence öttusázók, Horváth Bence és Szomolányi Máté kajakozók, Tobai-Sike Renáta és Szabián Norbert sportlövők, valamint Joó Abigél dzsúdós.

„Tegnap éjjel jöttünk haza a franciaországi edzőtáborból, és a repülőtér tele volt futballszurkolókkal. Az egyik ismert magyar buzdító dalt énekelték, ami rendkívül lelkesítő volt így az olimpia előtt” – fogalmazott Tobai-Sike Renáta. ■

MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

Díjazták a legsportszerűbbeket

A

többéves hagyományokat követve idén is jutalmazott a MOB Fair Play Bizottsága. A sportszerű cselekedetekért, a fair play népszerűsítéséért 5 kategóriában összesen 14 díjat osztottak ki a szerda esti gálán. Az életműdíjat Fábián László kajakozó olimpiai bajnok, edző kapta. Az ünnepséget a Larus Étteremben rendezték. Az első díjazott Horváth László 15 éves jégkorongozó volt, aki egy kanadai tornán, a csapatok köszöntésekor bekövetkezett technikai hiba után egymaga énekelte el a magyar himnuszt. Laci ezúttal is magához ragadta a mikrofont, és egymaga előadta nemzeti himnuszunkat, majd Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, a MOB Fair Play Bizottságának tagja átadta számára az elismerést. A díjátadások előtt ráhangolódásként levetítették Gém Zoltán fair play bizottsági tag kisfilmjét. A jelenlévőket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és a házigazdák nevében dr. Kamuti Jenő, a MOB Fair Play Bizottságának – és egyben a nemzetközi bizottság – elnöke köszöntötte. Kamuti Jenő a NOB korábbi elnökét, Juan Antonio Samaranchot idézte: „Fair play nélkül nincsen sport, s sportszerű az, aki tisztességesen készül, és becsületesen versenyez!” Szabó Tünde azt emelte ki, hogy a fair play díjjal az arra érdemes sportolókat, sportszakembereket emeljük a társadalom elé. „Ezek az emberek nemcsak sporteredményekkel, hanem emberi magatartásukkal is kiemelkednek társaik közül.” A sportért felelős államtitkár egy Szentgyörgyi Albert-idézettel emlékeztetett arra, hogy a sport többek közt a fair play w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 33

sport | szabadidŐ | életmód

szabályaira is megtanít. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke egy laudáció előtt arról beszélt, hogy a siker mögül a mai világban sokszor eltűnik az ember, az emberiesség. Azt mondta, a fair play díj az egyik legszebb sportelismerés, mely a sportoló, a sportszakember sikere mellett az embert, az emberi viselkedést ismeri el. „Segítsünk megtalálni a sportoló mögött az embert is!” – hívta fel a figyelmet.

A díjazottak: Fair play cselekedet

• Trófea, Nagy László kézilabdázó • Diploma, Orosz Beáta gyorskorcsolyázó • Diploma, Ráczkó Gitta úszó • Diploma, Csoknyai László cselgáncsozó • Különdíj, Sárosi Laura tollaslabdázó „A sport szolgálatában" kategória

• Trófea, Nádas Pál önkéntes kutató, a Magyar

Paralimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottságának elnöke • Diploma, Bartalos Béla sokszoros válogatott kézilabdakapus

Életműdíj

• Trófea, Fábián László olimpiai bajnok kajakozó, edző

A fair play eszméjének népszerűsítése

• Trófea, Malonyai Péter, újságíró • Diploma, Rácz Katalin, a Szlovák Olimpiai Akadémia elnökségének tagja

• Diploma, magyar és lengyel jégkorong-válogatott szurkolótábora

Fair play a művészetben

• Trófea, Kocsis Zoltán zongoraművész Fair play különdíj

• Oklevél, MDC zenekar Fair Play című dala • Oklevél, Horváth László, 15 évesen a Himnuszt énekelte a jégkorongmérkőzésen ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


34 |

sport | szabadidŐ | életmód

A NOB elnöke is ott volt az olimpiai falu átadásán

T

homas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jelenlétében avatták fel az olimpiai falut Rio de Janeiróban. Az Olimpiai Park közelében, Barra da Tijucában fekvő faluban 31 épület 3604 lakásában lesznek elszállásolva a sportolók és hivatalos kísérőik. A 200 ezer négyzetméteren elterülő és nagy zöld felülettel is rendelkező falu 17 950 férőhelyes. A játékokra mintegy 10 500 sportoló érkezik, és velük együtt edzők, szövetségi vezetők, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, illetve egészségügyiek töltik majd fel a falut. Az MTI információi szerint a kivitelezés 232 milliárd forintnak megfelelő összegbe került, a költségeket a Caixa Ecomomica Federal állami pénzintézet állta. „Ez az egyik legszebb olimpiai falu, amit valaha láttam – lelkendezett Thomas Bach. – A falu a játékok központja. Innen árad a játékok üzenete a cariocák, a brazilok és az egész világ felé. A sportolók életük egyik legnehezebb versenyére készülnek, de közben itt fognak lakni együtt, békében, s a béke és tisztelet üzenetét közvetítik majd a világ felé.” A falu épületei akadálymentesek, napelemekkel felszereltek és a kivitelezésnél arra is ügyeltek, hogy az elfogyasztott vizet újrahasznosítsák – közölte a brazil sportminisztérium. „Már most továbbítom a meghívót július 24-ére, a falu hivatalos megnyitóünnepségére, amely büszkévé tesz bennünket” – mondta Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 35

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

36 36 ||

sport | szabadidŐ | életmód

Sporttörténelmi siker az aerobikvilágbajnokságon Ezüstös Bali és a Bali-Hegyi duó is

M

inden idők legjobb eredményét érte el a magyar aerobikválogatott a dél-koreai Incheonban megrendezett világbajnokságon, ahol Bali Dániel férfi egyéniben, a Bali-Hegyi duó pedig vegyes párosban ezüstérmes lett, az utánpótlás csoport a dobogó harmadik fokára állhatott, a felnőttek négy kategóriában Világjátékok-kvótát szereztek, és a hab a tortán: Hegyi Dórát a FIG-aerobikversenyzők képviselőjévé választották. Bravúros magyar eredmények születtek a délkoreai aerobik-világbajnokságon, ahol a magyarok kimagasló teljesítményt nyújtottak, az eddigi legjobbat a világbajnokságok tekintetében. Bali Dániel brillírozott: férfi egyéniben és a vegyes párosok versenyében Hegyi Dórával alkotta duóban egyaránt elhozta az ezüstérmet, a sportaerobik-csoportok versenyében pedig a páros Farkas Balázzsal, Mazács Fannival és Szőllősi Pannával kiegészülve az előkelő negyedik helyen zárt. Nem csoda, hogy a pécsi Bali Dániel mind a mai napig alig talál szavakat, ha világraszóló sikeréről kérdezzük: – Nagyon büszke és boldog vagyok, mind a saját, mind az egész magyar válogatott eredményét tekintve – mondta az összetett Világkupa győztese. – Az elődöntőből első helyen jutottam a fináléba, így ott bizakodtam az éremben, de nagyon izgultam is, ez komoly lelki teher volt számomra. A gyakorlatom

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

nagyon jól sikerült, ez egy érzelmes francia számra bemutatott lírai előadás, amelynek az is a különlegessége, hogy edzőm, Réfi Eszter idén először adott szabad kezet abban, hogy én állítsam össze a koreográfiát. Egyes részek után persze mindig megnézte edzői és bírói szemmel, elemeztük, módosítottunk rajta, de összességében az én gyermekem, talán ezért is szeretem annyira. Még a ruhám se a megszokott fazonú, ezért az sem véletlen, hogy Barcelonában csináltattuk. Nagyon sokan jöttek gratulálni, sportolók, szakvezetők, edzők, bírók egyaránt, ez is fantasztikus érzés volt. A páros ezüstre pedig egyáltalán nem számítottam, ott nagyon sűrű volt a mezőny, úgyhogy az külön öröm számomra. A finálés nap nem volt egyszerű, a páros ezüst után 20 percem volt az egyénire áthangolódni, majd fél órám a csoportra, de a kondícióm nagyon jó volt, így minden sikerült.


| 37

sport | szabadidŐ | életmód

Bali párjára, a debreceni Hegyi Dórára ugyanilyen kemény menet várt az első finálés napon, mert a vegyes páros és a csoport elődöntője után jött az egyéni döntő. A tavalyi egyéni összetett Világkupagyőztes kicsit tartott a világbajnokságtól: – Ez volt életem hatodik vb-je, de az utóbbi kettőn sok nehézségem volt, így maga a világbajnokság egy rossz ómen volt számomra – mesélte Hegyi, aki Balihoz hasonlóan tagja volt a tavalyi bakui Európa Játékokon diadalmaskodó csoportnak is. – Négy éve eltörött a lábam, 2014-ben pedig sok szerencsétlenség ért egyéniben, ezért most mindent bevetettem. Korábban utaztam ki, mint a többiek, hagytam magamnak időt az átállásra és a lelki ráhangolódásra, jó volt, hogy az utánpótlás versenyét is végignéztem Koreában. Az egyéni selejtező jól sikerült, de tudtam, hogy a döntős nap nagyon nehéz lesz, hiszen ugyanakkor volt a vegyes páros és a csoport selejtezője, amely nemcsak a döntőbe jutás szempontjából volt fontos, hanem itt lehetett kvalifikációt szerezni a Világjátékokra, ehhez pedig az első ötben kellett végezni. Ez össze is jött, de az egyénire eléggé elfáradtam, így bevallom őszintén, csalódás volt a nyolcadik hely. A másnapi vegyes páros ezüst viszont felülírt mindent, egyáltalán nem is számoltunk vele, hiszen mindössze másfél tized választja el az első hat helyezettet egymástól, úgyhogy most szárnyalok. Az pedig, hogy én is beadtam a pályázatomat, hogy a Nemzetközi Tornaszövetség ren-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


38 |

dezvényein képviselhessem az aerobik sportot, és a versenyzők gyűlésén engem választottak, országonként két fő szavazott, egyszerűen fantasztikus. Mind a Magyar Tornaszövetség, mind az Aerobik Szakág részéről megkaptam a támogatást, így a következő

négy évben minden FIG-eseményre utazom képviselőként. A 2017-es Világjátékokra a magyarok további két kvalifikációt is szereztek, aerostepben és aerodance-ben is. Ráadásul a Deák Anna, Farkas Balázs, Lendvay Réka, Lőcsey Zoltán, Mazács Fanni, Meleg Dóra, Szalóki Emese, Szőlőssi Panna alkotta arodance együttes épphogy lecsúszott a dobogóról, és a negyedik helyen végzett. A stepesek Szenes Boglárka, Becze Réka, Osztafin Anna, Kőrösi Kitti, Szabó Júlia, Varga Dorottya, Szilvási Angéla és Etényi Zsófia összeállításban hatodikként zárták az eseményt. A 44 nemzetet felvonultató világbajnokság eredményességi rangsorában Magyarország csapata a kiemelkedő 4. helyen végzett az elődöntőbeli teljesítmények alapján. És akkor még nem beszéltünk az utánpótlás sikereiről, ahol a pontszerző döntős helyek mellett egy bronzérem is született a Gellén Zsófia, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófi, Szőke Csenge és Görgényi Ilona alkotta csoport jóvoltából. Nem véletlen, hogy Kovácsné Laurinyecz Julianna, a MATSZ Aerobik Szakágának vezetőségi tagja is nagyon elégedett volt: – Először is szeretném megdicsérni az utánpótlásversenyzőinket. Két korosztályban az elmúlt tíz év legeredményesebb versenyét tudhatjuk magunk mögött, ez köszönhető a nagymértékű egyesületi összefogásnak és a szakma egy irányba mutató, közös munkájának. A felnőttek remekeltek, az előzetes elvárásokat már messze felülmúlták – tudtuk meg a Debreceni Református Hittudományi Egye-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 39

sport | szabadidŐ | életmód

tem tanszékvezetőjétől. – A Világjátékokra megszerezhető kvótákban titokban reménykedtünk, ez is összejött, ráadásul az eddigi legtöbb versenyszámban: vegyes párosban, csoportban, aerodance-ben és aerostepben. A világbajnokságon a magyar delegáció tagjai között hihetetlenül nagy volt az ös�szetartás, a szurkolás egymásért, amely hozzájárult gyönyörű eredményeinkhez. Ezekhez az eredményekhez persze kellettek a felkészítő edzők is, és a vb-n részt vevő bírók, érdemes őket is kiemelni: Kovácsné Laurinyecz Julianna (Flex HD), Sipos Mónika (Óbudai WDSE), Hubacsek László (Óbudai WDSE), Dóczi Dorottya (Vasas SC), Katus Tamás (TFSE) Sinkó Andrea (Óbudai WDSE), Réfi Eszter (PSN Zrt.), a pontozók pedig Kovács Judit és Bucsánszkiné Szloboda Éva. Sinkó Andrea már 25 éve van a sportágban: – 1991 óta vagyok az aerobikban, és tény, hogy amióta FIG-világbajnokságot rendeznek, soha ilyen jó eredményünk még nem volt – nyilatkozta az egykori olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó. – A magyar aerobik újra régi fényében tündököl, szakmailag nagyon jó az irány, az egységesség, az összefogás jellemzi az egyesületeket is, és régen volt ilyen, hogy generációk értek össze. Jó volt magyarnak lenni Koreában! – Mintha egy nagy családba csöppentem volna, az összetartás és egység jellemezte a delegációt –

fűzte hozzá dr. Csutora László, a MATSZ Aerobik Szakágának új elnöke. – A sportágba betekintve jó érzés, hogy nagy erőt képviselünk, és számolnak versenyzőinkkel. Igyekeztünk mindent megadni a csapatnak a felkészüléshez, elsőként a közös edzésekhez kellett megteremteni a feltételeket, majd az eredményességhez igazított anyagi támogatást próbáltuk biztosítani. Az egész vb nagyon tanulságos volt rendezés szempontjából is, nagy apparátust mozgattak meg a helyiek annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben bonyolítsák le az eseményt. Sok érdekességet láttunk, amelyet adott esetben egy hazai rendezésű nagy nemzetközi viadalon mi is alkalmazni fogunk. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 |

sport | szabadidŐ | életmód

Senánszky Petra triplázott az uszonyosúszó vb-n

Fotó: mob.hu

M

egismételte tavalyi fantasztikus vb-sikerét Senánszky Petra a görögországi Voloszban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon: ezúttal is megnyerte az 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszást. Sőt a debreceni „sellőlány” valamelyest túl is teljesítette jantaji teljesítményét, hiszen mindhárom távon világcsúccsal diadalmaskodott, ami ígéretes a jövő évi Világjátékok előtt. A világbajnokság utolsó versenynapján Senánszky Petra esélyeshez méltón első helyen jutott a döntőbe az 50 méteres uszonyos gyorsúszás selejtezőiből. A fináléban sem tudta senki megszorongatni a magyar klasszist, aki 20:98 másodperccel új világrekordot állított fel, és a sprinttáv ellenére több mint fél másodpercet vert a mezőnyre. Ugyanott Varga Krisztina egyéni csúccsal ötödik lett. A férfiak hasonló számában is született magyar érem: Sincki Ádám az országos rekordon belül úszva a harmadik helyen zárt. A 100 méteren világbajnoki címet nyert Kosina Gergő ezúttal hatodik lett, ám így is elégedett lehet, hiszen még éppen indulási jogot szerzett a 2017-es Világjátékokra – Senánszky Petrával, Varga Krisztinával és Sincki Ádámmal együtt. ■

Teke-világbajnokság: hat magyar érem

A

magyar tekések jól teljesítettek a legutóbbi vb-n. A válogatott ugyanis hat éremmel zárta a novigradi világversenyt. Ezüstérmes lett Tímár Edina a teke-világbajnokságon. A magyar válogatott erőssége a novigradi vb-n egyéni összetettben lett második. Szintén ezüstérmet szerzett a Szegedi TE világklasszisa, Kiss Norbert is, aki egyéni második helyezett lett. A horvátországi világbajnokságot így a magyarok egy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal fejezték be. A világverseny nyitányaként a női U23-as válogatott lett világbajnok. A csapat a Nagy Bea, Tóbiás Anett, Soltész Kata, Fekete Ágnes, Tóth Dorottya, Hegedüs Anita, Tóth Katalin, Hári Boglárka összeállításban utazott ki Horvátországba. Vegyes párosban a Karsai László, Sáfrány Anita kettős lett második, bronzérmet szerzett ebben a korosztályban a Nagy Bea, Tóth Dorottya páros, valamint a Brancsek János, Molnár Pál duó. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 41

sport | szabadidŐ | életmód

Rónaszéki András: Bízom abban, hogy egy

év múlva ismét lesz magyar a nem olimpiai sportágak seregszemléjén

A

magyar erőemelést nemzetközileg is elismerik. A közelmúltban több világbajnokot adtak a magyarok a sportágnak, amely a Világjátékok programján szerepel. Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke szerint tehetséges utánpótlás van az élvonal mögött, akik a jövő magyar válogatottját alkotják majd. Rónaszéki András elmondta, a sportáguk eddig kétszer szerepelt a Világjátékokon, és bízik abban, hogy egy év múlva ismét lesz magyar a nem olimpiai sportágak seregszemléjén. „Nekünk ez az olimpia. Eddig 2005-ben Mészáros Tibor, 2013-ban pedig Szabó Ágnes szerepelt a játékokon. Sajnos Ági megsérült Kolumbiában, így feladta a versenyt, Duisburgban pedig Mészáros a 11. helyet szerezte meg. Most Szabó Áginak női nehézsúlyban nagyon jók az esélyei, hogy kvótát szerezzen a jövő évi lengyelországi Világjátékokra” – mondta Rónaszéki. Ebben a sportágban az utóbbi időben egyre több, speciális ruha nélküli versenyeket rendeznek. „Ezt az irányzatot támogatja a szövetségünk is. Az utóbbi időben ugyan több olyan versenyt is lehet látni, amit nem mi, azaz a Magyar Erőemelő Szövetség égisze alatt bonyolítanak le, de bátran kijelenthetem, a mi megméretéseink egyre népszerűbbek. Mi komolyan ellenőrizzük sportolóinkat, rendszeresek a doppingtesztek” – tette hozzá a sportvezető.

A magyar erőemelő sportágban jelenleg a jövő válogatottját építik. Junior kategóriában számos tehetség van, akik pár éven belül a felnőtt mezőny legjobbjai lehetnek. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


42 |

sport | szabadidŐ | életmód

Sikeres volt a szkander-Eb

K

ét arany-, öt ezüst- és nyolc bronzéremmel zárta a magyar szkanderválogatott a Bukarestben megrendezett szkander-Európa-bajnokságot, ami biztató a jövő évi budapesti világbajnokság előtt. Az Eb magyar sportdiplomáciai sikere, hogy a hazai szövetség elnökét, Csabai Attilát újra megválasztották az EAF alelnökének.

A román fővárosban lebonyolított kontinensviadalon a felnőtteknél négy magyar érem született. Ivánfi Brigitta a 70 kg-os kategóriában jobb és bal kézzel is második lett. Ugyanitt a jobbkezes kategóriában Caroline Thommen bronzérmet nyert. A 85 kilós férfiak között Kovács Péter jobb kézzel a harmadik helyen végzett. A 36 fős magyar válogatott tagjai az utánpótlás, a masters és a para kategóriákban is szereztek érmeket. A két aranyérem a látássérült Budai Miklós nevéhez fűződik, aki mindkét kézzel diadalmaskodni tudott. „Elégedett vagyok, eredményes volt a mieink szereplése. Emellett fontos tárgyalásokat folytattunk, egyebek mellett a jövő évi budapesti világbajnokság megrendezéséről” – értékelte az Eb-t Csabai Attila.

Szkander-Európa-bajnokság:

Felnőttek: • Ivánfi Brigitta 70 kg bal kéz 2. hely • Ivánfi Brigitta 70 kg jobb kéz 2. hely • Caroline Thommen 70 kg jobb kéz 3. hely • Kovács Péter 85 kg jobb kéz 3. hely

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Utánpótlás: • Barzsó Henrietta U21 -60 kg bal kéz 3. hely • Polyák Adél U18 +70 kg jobb kéz 2. hely • Polyák Adél U18 +70 kg bal kéz 3. hely • Kulcs Vivien U18 -60 kg bal kéz 3. hely Masters: • Szász György (50 év felett) +100 kg jobb kéz 2. hely

• Ahmed Zsuzsanna (40 év felett) +80 kg jobb kéz 3. hely

Parasportolók: • Budai Miklós 70 kg jobb kéz 1. hely • Budai Miklós 70 kg bal kéz 1. hely • Simon Dániel 80 kg bal kéz 2. hely • Simon Dániel 80 kg jobb kéz 3. hely • Hernyák Imre +100 kg jobb kéz 3. hely ■


| 43

sport | szabadidŐ | életmód

Energia a sportoláshoz

támogatásával

www.dm-drogeriemarkt.hu www.facebook.com/dm.Magyarorszag


ParaSport ParaSport

Pa r a SPORTá g a k

Fogyatékkal élők sportja

Folytatódik a „Szállj be Te is” program „Az én feladatom…”

Az

elmúlt fél évben – mint mindig – sok-sok versenyünkön szükségünk volt segítő kezekre, azaz önkéntesekre. Nagyon leegyszerűsíti számunkra a szervezést, hogy a középiskolás tanulóknak kötelező közösségi szolgálatot végezni. Így versenyeinken pontosan az a fiatal és fogékony korosztály van jelen, aki nemcsak ott van és segít, de talán magával is visz valami pozitív emléket, élményt. És talán felnőttként is közelebb érzi magához fogyatékkal élő tárasait. Budapesti rendezvényeinken nagyrészt két középiskolára számíthattunk: a Budai Középiskolában ötödik évben fut a „Szállj be Te is” felkészítő program, míg a Móricz Zsigmond Gimnáziumban idén kezdődött. Mindkét iskolából sok önkéntes érkezett bowling-, úszás-, torna-, atlétika- és asztaliteniszversenyeinkre. Az ő beszámolóikat olvashatjuk, illetve az utóbbi gimnázium közösségimunkaszervezőjének sorait. Köszönjük nekik, és minden egyes önkéntesnek, pedagógusnak a munkáját! „Iskolánkban, a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban minden évben mintegy 250–300 tanuló foglalkoztatását szervezzük w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

évente. Ez hatalmas feladat egy iskolának. Sok olyan fogadó szervezettel állunk kapcsolatban, akik a munkát, időt, figyelmet adományozásban élen járnak. Akik valóban azt közvetítik a gyerekek felé, hogy rajtunk múlik, miként tesszük szebbé, élhetőbbé a világot. Ilyen szervezet a Special Olimpics csapata is, ahol számítanak a diákokra, értelmes feladatokkal, türelmes segítséggel válhatnak szociálisan érzékeny, másoknak segíteni akaró felnőttekké.” Berceliné Sztyéhlik Zsuzsanna, igazgatóhelyettes, Móricz Zsigmond Gimnázium


| 45

sport | szabadidŐ | életmód

„Sajnos sokan azt gondolják, hogy ha valaki testi vagy szellemi fogyatékkal él, az bolond, pedig ez nem így van. Azok az emberek, akik ezt gondolják, csak egy ilyen rendezvényre menjenek el, és rájönnek, hogy tévednek. Akikkel én ott találkoztam, csak jólelkű emberek voltak. Az, hogy beszélgethettem velük, segíthettem nekik, nagyon jó érzés volt. Volt egy fiú, aki Down-szindrómás volt, és azon a pályán játszott, amin én felügyeltem. Egyetlen mosoly után folyamatosan jött oda, és próbált kommunikálni, nekem ez nagyon jólesett.” Fábián Gergely Zoltán önkéntes, regionális bowlingbajnokság „Egy márciusi szombaton egy különleges lehetőségben volt részünk: közösségi szolgálatunkat értelmi sérültekkel tölthettük. A mi feladatunk a segítség és a háttérmunkálatok voltak. Lehettünk fordulóbírók, vagy éppen mi kísérhettük a rajtkőhöz a versenyzőket. A nap végén kioszthattuk minden résztvevőnek a megérdemelt érmét. Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért! Reméljük, máskor is segíthetünk.” Kemenczei Edina önkéntes, országos úszóbajnokság

„Kifejezetten ajánlanám mindenkinek az ilyen eseményeken való részvételt, ha közmunkaórák kellenek neki, vagy egyszerűen csak segíteni akar másoknak. Az én feladatom az volt, hogy a pálya egyik végéből a kiindulási pontba vittem a versenyzőket, akiket a szervezők később csoportokba osztottak. A versenyzők barátságosak, kedvesek, könnyen kezelhetőek voltak, ami nemcsak alaposan megkönnyítette a munkánkat, de a velük töltött idő is kellemesen és meglepően gyorsan telt.” Czebei Krisztián önkéntes, regionális atlétikaverseny ■ Voith Petra „Szállj be Te is” önkéntes programvezető

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SportTurmix SportTurmix

sport | szabadidŐ | életmód

Viharos országúti túra a Bakonyban, közel 200 résztvevővel

A

z idei év is emlékezetes marad a 23. Bakony 200 résztvevői számára, akiket a reggeli órákban az eső, utána a szél tépázott pünkösdkor a Bakonyban. A mostoha időjárás ellenére is közel 200 résztvevője volt a Veszprémi Kerékpáros Egyesület Balaton-felvidéki szabadidős eseményének. A több mint kétszáz előnevező mintegy tíz százaléka morzsolódott le az időjárás miatt, ugyanakkor a helyszíni nevezők ellensúlyozták ezt a számot. Meglepő módon szinte ugyanannyian teljesítették a 200 kilométeres távot, mint tavaly, pedig akkor az időjárás jobb, az összlétszám pedig több volt. „A visszajelzések pozitívak, és ezért éri meg ’csinálni’. A túrára idén bevezetett újítások szinte egytől egyig beváltak: a bővebb ellátású Kabhegyi frissítőpont, a kapolcsi házi szörpök a pogácsával, az új útszakasz, ahol minimális volt az autós forgalom és a veszprémi Óváros téri hely-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

szín az éttermi ebéddel mind pozitív visszhangot kapott. Nagyon jó érzés volt látni a teljesítőket, hogy annak ellenére is mosolyogtak, hogy szinte összerogyva értek célba. A túra előtti napokban volt néhány ideges és aggódó pillanatom, hogy vajon az eső mossa el, vagy a szél fújja el a túrát, de aztán végül konszolidálódott kicsit a helyzet. Aki már többször teljesítette a túrát, az tudja, kicsi a jó idő valószínűsége, ezért a jövő évtől már a ’szélsőséges időjárást’ is felvesszük a túra szolgáltatásai közé” – mondta Tóth András főszervező. ■


| 47

sport | szabadidŐ | életmód

Egyre közelebb a karate az olimpiához

A

gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball programba vételét javasolja a 2020-as tokiói nyári játékokra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete. A vb június elején Lausanne-ban egyhangúlag foglalt állást az öt sportág mellett, melynek felvételét a NOB teljes ülésének kell jóváhagynia augusztusban, közvetlenül a riói olimpia előtt. A NOB Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad arra a mindenkori rendezőnek, hogy bizonyos feltételrendszer mellett maga döntsön sportágak egyszeri programba iktatásáról. Tokió esetében héttagú testület határozott arról, mely sportágakat javasolja a meglévők mellé. A testületbe a Japán Olimpiai Bizottság, a helyi szervezőbizottság, valamint Tokió önkormányzata delegált tagokat, és helyet kaptak benne befolyásos üzletemberek és sportolók is. Az általuk összeállított csomagról szavazott most a NOB végrehajtó bizottsága. "Megfelelő az egyensúly a Japánban népszerű, illetve az inkább a fiatalokat vonzó sportágak között" – indokolta a támogatást John Coates NOB-alelnök. ■ (forrás: MTI)

Tadissi Martial a világranglista élén Magyar karateversenyző vezeti a világranglistát a férfi kumite 67 kg-ban. Az UTE májusban felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet szerzett sportolója, Tadissi Martial az elmúlt évek folyamatos kitűnő eredményeinek és montpellier-i helyezésnek köszönhetően átvette a világrangsor első helyét. Tadissi Martial a tavalyi évben megnyerte súlycsoportjában a Karate1 Premier League versenysorozatot, valamint majdnem minden rangos nemzetközi versenyen a helyezettek között zárt. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


48 |

sport | szabadidŐ | életmód

Ha Tokió, akkor magyar érem a cél

N

égy másik sportággal együtt a karate programba vételét is javasolta a 2020-as olimpiára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete. A Magyar Karate Szakszövetség ezt a döntést várta, és az a célja, hogy magyar versenyző is kijusson a tokiói ötkarikás játékokra, és onnan éremmel térjen haza. Karatéban férfi és női formagyakorlatban (kata), valamint 3–3 súlycsoportban küzdelemben (kumite) rendeznék a versenyeket, mindenhol tíz résztvevővel. Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, a MOB alelnöke szerint a végrehajtó testület azt a döntést hozta meg, amit valamennyi karatés remélt. "A NOB reformcsomagja, az Agenda 2020 az olimpiát rendező városnak lehetőséget ad arra, hogy sportágakat jelöljön a programba kerülésre. Miután küzdősportunk őshazája Japán, nyilvánvalónak tűnt, hogy az eddig is az olimpia kapuján kopogtató karate a kiválasztottak között lesz. A jelölést követően az egész karatésvilág azon dolgozott, hogy a mostani megerősítés megszülessen, és azt gondolom, hogy valószínűleg jóváhagyja ezt majd a NOB közgyűlése is." A sportvezető hozzátette: a hazai szövetségben is erre a döntésre készültek, és úgy alakították a stratégiát, hogy 2020-ban a magyar karate képviseltesse magát a japán fővárosban.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

"Miután a karate minden bizonnyal ott lesz Tokióban, az MKSZ minimális célja, hogy magyar versenyző is kvalifikálja magát. Nem lesz könnyű, mert a világ tíz legjobbja lesz ott kategóriánként, de mindent elkövetünk, hogy sportolóink közéjük kerüljenek, és szeretnénk éremmel zárni az első részvételt." Dr. Mészáros János a jövőt illetően hozzátette: mind a magyar, mind a világszövetségnek azon kell fáradoznia, hogy a karate biztosítsa a helyét a 2024es ötkarikás játékokon is. ■


| 49

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


50 |

sport | szabadidŐ | életmód

Eddig ő akarta legyőzni az idősebbeket, most fordult a kocka

M

egmondom őszintén, nem nagyon ismerem a cigány népmesék és mondák világát, de hogy a ma már 16 éves nógrádmegyeri Görcsi Gabika eddigi, a hazai romák körében egyedülálló sakkozói karrierje egyszer még helyt kaphat bennük, azt nagyon valószínűnek tartom. A Nógrád megyei község – amelynek neve eddig főleg az elhíresült roma celeb, Győzike szülő- és lakhelye lévén vált országosan ismertté – kis általános iskolájában (melynek ma már az országban egyedülállóan a tanulók 97 százaléka roma) a már elhunyt Cseh Sándor igazgató úr sakkszeretete hozta létre a mai napig működő eredményes és népszerű sakkszakkört. Ennek tagjai azóta rendszeresen kiemelkedően jól szerepeltek, és vesznek részt most is a megyei diákolimpiai döntőkön, sőt (többnyire) a leánycsapatuk jó párszor helyt állt az országos fináléban is. Akkoriban Görcsi Imola is a férje szerepét átvevő pedagógus, Saci néni foglalkozásaira járt, és otthon megmutatta kíváncsi öccsének, az akkor 6–7 éves Gáborkának, mit is csinálnak és gyakorolnak ők ott – azaz a sakk alapjait. Az inkább fociszerető és ma is Chelsea-rajongó kisfiú a család meglepetésére rendkívül fogékonynak bizonyult az egyik legbonyolultabb szellemi sportágra, és pár foglalkozásra eljárva komoly előrelépést tapasztaltak

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

nála. Így elsősként rögtön be is nevezték a diák megyei döntőre, amelyen kortársai között azonnal első lett, és azóta is sorozatban nyeri korcsoportját. A megyei újságban olvasva a sikerről rokonok és ismerősök lepték el a házukat, mindenki látni akarta a kis csodagyereket. Többen ki is akarták próbálni tudását egy-egy parti erejéig, de tucatnyi lépés után megszégyenülve, de boldogan konstatálhatták a képességét. A család – és elsősorban a vállalkozó nagypapa, a két lábon járó, eleven „adomatár” és több filmben is statisztáló Guszti – azonnal komoly sakktudású szakembert keresett, aki foglalkozna a kisfiúval. A salgótarjáni FIDE mesterre, Mede Istvánra esett a választásuk, aki – megszerezve az edzői képesítést – a mai napig tanítja az ország egyedüli fiatal roma sakktehetségét, és egyengeti az útját. Az út azonban elég rögösnek bizonyult. Egyesületet nem volt nehéz találni neki, a megye akkori egyetlen NB II-es csapatának, a Pásztónak ifjúsági táblása lett, e mellett a közös Heves–Nógrád megyei baj-


| 51

sport | szabadidŐ | életmód

nokságban is indított második csapatban ugyancsak szerepelt, hogy minél több tudást és rutint szedjen össze. És persze jöttek az egyéb, kisebbnagyobb megyei és országos versenyek, tornák győzelmei, dobogós helyezései, egyéni diákolimpiai korosztályos országos döntők. Utóbbiakon bronzérmet és két 4. helyet is szerzett. A tavaly augusztusi Agria Chess Festival 3. helyére és a novemberi Hévíz Nemzetközi Verseny ugyancsak harmadik helyére emlékezik a legszívesebben, mert azokon nemzetközi mestert vert meg, és nagymesterrel remizett, e mellett 136 Élő-pontot és FIDE mesteri címet szerzett. Ezek a versenyek persze rengetegbe kerülnek (nevezési díj, szállás, étkezés és utazási költségek), a háttérről – amelynek döntő többségét a családja teremti elő – nem is beszélve. Próbáltak többször támogatót keresni, pár éve természetesen megkeresték az Országos Roma Önkormányzatot is, ám csak ígéretet kaptak. De halljuk, hogy ezekről a kellemetlen és méltánytalan dolgokról, majd a happy endről hogyan vélekedik a már fentebb említett, áldozatkész vállalkozó nagypapa, Görcsi Gusztáv. „Gábor szépen induló sakk-karrierjét szinte kizárólag családja és én fedezem, és amíg tehetjük, meg is tesszük. Az én cégem kemény munkával, a közterületek kaszálásával és rendbetételével foglalkozik, amely idényjellegű és megrendelésfüggő, a bevétel olyan, mint a kutya vacsorája... Fordultunk már pár reménybeli szponzorhoz, elsősorban kihez máshoz, mint az imént említett legilletékesebb cigány szervhez is – hiába. Pedig sakkozásban nincs másik ilyen roma tehetségünk ebben az országban” – mondja keserűen. De azért aztán még is akadt megoldás. Egy, Simicskó István (akkor még) sportállamtitkárhoz eljuttatott levél áttörést jelentett. Gabika ingyenes részvételt kapott a Tehetség Táborba tőlük, amelyet az ország legreményteljesebb és

legügyesebb fiatal sakkozóinak tartottak. A hasznos foglalkozások zárásaként sakkfeladványokat kellett megfejteni, a leggyorsabb és jó válaszokat tárgynyereményekkel jutalmazták. A tábor egyedüli roma sráca ajándékokkal dugig tömött táskával érkezett haza. De ennél sokkal többet jelentett az, hogy az oktatókra, jelen lévő szakemberekre igen jó benyomást tett Gábor. A honvédos Marti György csapott le először a tehetséges fiúra, aki a következő, 2015– 16-os bajnoki szezonban már a fővárosi egyesület NB II-es csapatában ült asztalhoz. Méghozzá ifiként nem is akármelyikhez, mert a 4.-5. és 6. táblán játszott, és csapata második legeredményesebb játékosaként veretlenül, 11 partiból 9,5 pontot szerzett, Élő-értékszáma stabilan a 2300 felett jár! Még az M4 sportcsatorna stábja is járt náluk forgatni Nógrádmegyerben, és a helyszínen mutatta be a családot és a roma csodagyereket, aki a tervek szerint az idén ősszel induló NB I-es csapatbajnokságba feljutott Honvéd fiókegyesületének, a Lila FutóHóbagolynak ifitáblásaként folytatja. Így a salgótarjáni Borbély Lajos szakiskolába járó számítógépes ismereteket tanuló, mára már fiatalember az eddigi napi 3–4 óra felkészüléshez még hozzácsaphat egyet-kettőt, mert saját bevallása és mestere, Mede István szerint is sokat kell még tanulnia és fejlődnie a mély pozíciós állásokat kedvelő, éppen ezért gyakran időzavarba kerülő Gábornak. Ám előtte még komolyabb erőpróba vár rá, Poprádon az U16-os világbajnokságon a magyar válogatott csapat tagjaként kell helytállnia. A lehetőségek tehát adottak, a többi most már csak rajta múlik. ■ Márton István

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

Bronzérmek a kendo Hungária Kupán

K

ét harmadik helyezést értek el a magyar kendósok a 24. alkalommal megrendezett Hungária Kupán. A rangos kétnapos viadalon 21 ország közel 200 versenyzője indult. A nők között Bőviz Marina állhatott fel a dobogóra, a csapatversenyben pedig a Magyar-Japán Kendo Klub együttese szerzett bronzérmet. Küzdőszelleméért külön elismerésben részesült Dubi Attila, aki a férfiak között Fighting Spiritdíjat kapott. A versenyt szeminárium előzte meg, amelyet három világszerte elismert - 8. dan fokozatú japán mester, Koji Kato, Kazuo Furukawa és Yoshimi Higashi irányítottak. Utóbbi mester a versenyt követően kihangsúlyozta: elégedett a vívások színvonalával, és örömmel tapasztalta, hogy az összegyűlt kendósok megfelelő hozzáállással gyakorolnak. A megfelelő hozzáállás azért kiemelkedően fontos, mert a kendo elsősorban nem versenysport. Megtanulásához hozzátartozik a versenyzői tapasztalat, de az csak része a harcművészet ismeretének. A kendo ugyanis a japán vívás művészete, és története egészen a szamurájok koráig nyúlik vissza. A gyakorlások és a vívások során bambuszból készült kardot használnak. Mivel a kendóban nincsen előre meghatározott mozgássor, így a támadás és védekezés képességének elsajátításán túl a legfőbb cél a lelki erő fejlesztése, a lélek edzése. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

XXIV. Hungaria Kendo Kupa eredményei. Férfi: 1. Aljosa Vuksanovic - Makoto (SRB), 2. Jouke van der Woude - Renshinjuku (NL), 3. Panagios Kapnidis - Athens (GRE), 3. Milos Jovanovic - Beograd (SRB). Fighting Spirit: Dubi Attila - SZJKK (HUN), Maciej Wierzbowski Warszaw (POL) Nők: 1. Asteria Akila - Athens (GRE), 2. Lisa van Laecken (BEL), 3. Bővíz Marina - MJKK (HUN), 3. Manuela Hoflehner - Linz (AUT). Fighting Spirit: Alina Gdeczyk - Wroclav (POL), Paula Stepanova - Nozomi (CZE). Senior: 1. Mihai Dutescu - Ikada (ROM), 2. Dimitris Kalkovalis - Ronin (GRE), 3. Baumruk Filip - Kacubo (CZE), 3. Szőke László - Mushin (HUN) Fighting Spirit: Márkus Csaba - Bakony (HUN), Darko Perovic - Royal (SRB) ■


sport | szabadidŐ | életmód

| 53

„Újdonságként KKM kedvezménykártyát bocsátottunk ki, amellyel összegyűjtjük a futóknak szánt kedvezményeket a környéken, és ezzel együtt arra biztatjuk őket, hogy a nyár és az ősz folyamán látogassanak el újból Keszthelyre, mivel a kedvezmények október 31-ig lesznek érvényesek. Idei szlogenünk a ’Mindenki velünk!’, ezzel a futók sokszínűségét jelképezzük, ezért az arculatunkban óriás Szállítmányozási papírmaséfejeket jelenítünk A Wahr is Cargo Kft. egymeg. ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti Fontos számunkra az egészséges táplálkozás szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô népszerűsítése, ezértés a Fő téren biopiacot is kitechnikai háttérrel több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárépítettünk” – tájékoztatott Bedő Beáta főszervező.

www.wahrcargo.hu

dával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Május 14-én szombaton délelőtt 18 futamot

Fôbb tevékenységeink: rendeztek a gyermekeknek, délután 2,5 és 5 kmkövetkeztek; a napot Dallos es távok • Nemzetközi billenôéstésztaparti fixplatós és tehergépkocsival való szállítmányozás a Bogi the Berrynek a Bogi• együttesének, Belföldi billenôésand fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás zárta. szállítmányozás Május 15-én délelőtt 10 óra koncertje • Komplex (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, rajtolt az Intersport Keszthelyi Kilométerek kor surveyor és MVH ügyintézés) félmaraton, maraton. ■

www.keszthelyikilometerek.hu

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

Sport Szabadidő

S z aba d i d ő s p o r t

Nagy sikerrel rendezték meg a

Szépkorúak Testébresztő Sportfesztiválját

N

emcsak a húszévesekre gondol a Magyar Szabadidősport Szövetség, hiszen idén is megrendezte Cegléden a Szépkorúak Testébresztő Sportfesztiválját. Az ingyenes eseményen több mint ezer sportos nyugdíjast bírtak mozgásra a Gubody parkban és a Gál József Sportcsarnokban.

A szövetség évente egyszer rendez sportfesztivált célzottan a szépkorúaknak, de természetesen az összes többi rendezvényén is szívesen látja a korban előrehaladottabbakat. „Hazánkban alig akad olyan sportrendezvény, amely kifejezetten az idősebbeket célozná meg, országos szintű pedig egyáltalán nincs. Ezt az űrt igyekszik betölteni a szépkorúak sportfesztiválja. A cél, hogy a régebb óta fiataloknak segítsünk fiatalságuk megőrzésében, életminőségük javításában az ő korosztályunknak megfelelő sportágak kipróbálásával, megszerettetésével” – mondta Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára. Az esemény a "Take Back Your Streets Take Back YourFuture!" nemzetközi sportmozgalom egyik fontos magyarországi állomása volt. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a nyitott közösségi terekben történő mozgás lehetőségére. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A Szépkorúak Testébresztő Sportfesztiválján a nyugdíjas igazolvánnyal rendelkező, vállalkozó kedvű résztvevők 5 korcsoportban 50 sportos próbán vettek részt. A mozgásformák kipróbálása mellett különböző szűrővizsgálatokon is részt vehettek a jelenlévők.


| 55

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

S z aba d i d ő s p o r t

122 településen sportoltak a Kihívás Napján

A

25 éve méltán népszerű rendezvény az idén 122 településen és 125 tagintézményben közel egymillió embert mozgatott meg.

Közel egymillióan sportoltak a Kihívás Napján. Az ország legnagyobb szabadidősportos eseményén a legkisebb falvaktól kezdve a nagyobb városokig, a megyeszékhelyektől a fővárosig tömegek vettek részt a Kihívás Napján – derült ki az eseményt koordináló Magyar Szabadidősport Szövetséghez beérkezett adatokból. Az is kiderült, hogy 2016-ban melyek lettek hazánk legsportosabb települései és iskolái.

Törzssportolók és új szereplők A Kihívás Napja Challenge Day néven került be a köztudatba, mely egy nemzetközi kezdeményezésből kiinduló, települések között zajló verseny, amelyen a lakosság számának megfelelően hét kategóriában lehet részt venni. Idén Hernádszentandrás, Nagynyárád, Nyírtura, Nyíradony, Makó, Kazincbarcika és Újpest bizonyultak a legsportosabb településeknek.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2016-ban is nevezhettek tanintézmények. Az iskolák versenyében a Mérk-Vállaj Német Nemzetiségi Általános Iskola, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola és az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola volt a három legsportosabb intézmény.

Kiss Gergő Újpesten mutatott trükköket A fővárosi rendezvények közül kiemelkedett a kategóriagyőztes Újpest központi eseménye, amelyen többek között részt vett a Kihívás Napja főtámogatója, a Coca-Cola testébresztő program egyik új nagykövete, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely is. Ismét aktív volt többek között Székesfehérvár, Debrecen és Szeged is. 2016-ban a rendezvény fő támogatója a CocaCola testébresztő programja. Sokak példaképe, a háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó Kiss Ger-


| 57

sport | szabadidŐ | életmód

gely elvállalta a testébresztő nagykövet szerepét, és az utóbbi két év legsportosabb budapesti kerületében, az Újpesten megrendezett Kihívás Napja rendezvényen vett részt. Itt nemcsak a szabadidősport fontosságáról beszélt, hanem néhány, csak a legnagyobbak által használt vízilabdás trükköt is bemutatott a közönségnek, akiknek ez után lehetőségük volt arra, hogy a trükköket a gyakorlatban is kipróbálják az olimpikonnal. „Örömmel vállaltam el a Coca-Cola testébresztő nagykövet szerepét, hiszen fontos a számomra, hogy ne csak az élsport, hanem a tömegsport is kellő hangsúlyt és támogatást kapjon, így teljes mértékben tudok azonosulni a program céljával. A Kihívás Napja idén is több százezer embert mozgatott meg, és rengeteg embert motivál arra, hogy a mozgás a mindennapi életük része legyen” – hangsúlyozta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. „A Coca-Cola testébresztő programunk segítségével idén is már több százezer embert mozgattunk meg, most a Kihívás Napján pedig összesen több mint 71 millió percet sportoltunk. A CocaCola testébresztő program tizenegy éve alatt már 3,3 millióan vettek részt az 570 sportprogram valamelyikén. Megragadunk tehát minden lehetőséget, hogy az aktív és egészséges életmódot népszerűsítsük, és fontosságát minél szélesebb körben hangsúlyozzuk. A Kihívás Napja nagyszerű lehetőség arra, hogy minél több emberhez jusson el a mozgás öröme” – hangsúlyozta Tóth Valentin, a főtámogató, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs vezetője.

Az iskolák versenyében a legaktívabb tanintézmények: 1. 1. Mérk-Vállaj Német Nemzetiségi Általános Iskola

Vállaji Tagintézménye (Vállaj) 2. 2. Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberé-

nyi Tagiskola (Csákberény) 3. 3. Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Is-

kola Penészleki Tagintézménye ■ (Penészlek)

A budapesti Erzsébet téren mutatkozott be a Szabadidősport Világszervezete (TAFISA) új kezdeményezése, a Take Back YourStreets, Take Back YourFuture elnevezésű program, amely a köztereken végezhető mozgásformákra szeretné felhívni a figyelmet.

„Magyarország legsportosabb települése” kategória győztesei:

I. kategória Hernádszentandrás II. kategória Nagynyárád III. kategória Nyírtura IV. kategória Nyíradony V. kategória Makó VI. kategória Kazincbarcika VII. kategória Újpest, Budapest IV. kerület

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

S z aba d i d ő s p o r t

7. K&H mozdulj! Velencei-tóúszás és túratriatlon Csak ezt úszd meg!

Gárdony, Sport Beach – augusztus 6. (esőnapok: augusztus 7., 13., 14.) Vízpart, nyár, család, barátok – esetleg egy bringa. Minden adott ahhoz, hogy egy csodaszép, vidám, sportos napot eltölts a Velencei-tó partján, ússz egy kicsit (vagy nagyot): csobbanj egyet! De nem ám csak úgy, a víz kedvéért, hanem sportosan, a gondosan kijelölt pályákon! Ha még nem próbáltad, most belekóstolhatsz a nyílt vízi úszásba az 500 méteres távon, ha pedig gyakorlottabb vagy, akkor vágj bele az 1500 vagy a 3000 méteres táv teljesítésébe! Nagyobb kihívást kedvelőknek pedig már 6000 m-es táv is rendelkezésre áll. Ha kedved tartja, tekerj egy kört a tó körül, közben túrázz is egy kicsit. A Sport Beach belépődíjára pedig ne legyen gondod: a nevezési díjjal ezt is kifizeted! Készen állsz?

Távok és rajtok: Rajt időpontja: 9 órától folyamatos indítással. A legkésőbbi lehetséges rajtidőpontok: • 6000 m (XL) - 14:00 a limitideje a második

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

3000 m-es kör megkezdésének • 3000 m (L) - 14:00 • 1500 m (M) - 15:00 • 500 m (S) - 15:00

Túratriatlon:

Attól függően, hogy mennyit úszol, lesz kis-, közép-, illetve hosszú távú túratriatlon. Ez semmi másból nem áll, mint hogy kijössz a vízből, fogod a bringát, és körbetekered a tavat – csak közben megállsz egy kicsit, hogy gyalogolj 7 kilométert!


| 59

sport | szabadidŐ | életmód

Úszás nyílt vízen – azaz így ússz a Velencei-tóban Úszni jó, úszni egészséges, nyáron pedig hűsítő is. Télen az uszoda négy fala közé szorul az úszni szerető ember, de a napsütéses nyárban adott a lehetőség, hogy nyílt vízben ússzunk. Azt viszont nem árt észben tartani, hogy adódik némi különbség a zárt medencében és a szabadtéri tóban való úszás között. Ezeket a főbb dolgokat igyekeztünk összefoglalni. Növelni kell a monotóniatűrést, hiszen az uszodától eltérően itt nincs lehetőség 25–50 méterenként elidőzni a falnál vagy a fordulással feldobni az úszást. Olyan edzéseket kell beiktatni, ahol először 200–300 m-en keresztül nem állunk meg, majd ezt a hosszt fokozatosan lehet növelni, míg nem a monotóniatűrésünk eléri azt a szintet, hogy képesek legyünk egy végtelennek tűnő tavat is átúszni.

Habár a teljesítmény segítésére hivatott krémeknek nem sok hasznuk van, mert leáznak, az intenzív napsütés ellen érdemes védekezni. Gyógyszertárban kapható erős, vízben nem leázó krémekkel érdemes próbálkozni.

A sokáig tartó úszásnál a láb megérzi a sok-sok tempót. Ezért fontos, minél több tempót beletenni a felkészülés során.

Végül pedig célba érkezés után minél hamarabb együnk, illetve szánjunk rá egy, vagy inkább két napot a regenerálódásra.

A tóúszásoknál a frissítés csak szőlőcukrot és ivóvizet jelent, így nem lehet pótolni a kiürült raktárakat a büfében. Ennek megoldása a szénhidrátraktárak feltöltése: azaz a nagy nap előtt érdemes szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztani.

Első próbatételnek ajánljuk a 7. K&H mozdulj! Velencei-tó-úszást, ahol kezdők 500 m-en bontogathatják „uszonyaikat”, haladók választhatják az 1500 vagy 3000 m-es távot, de idén az igazán felkészültek is rajthoz állhatnak 6000 m-en. A változatosságot kedvelők pedig a K&H mozdulj! velencei-tavi túratriatlont is kipróbálhatják. Helyszín a gárdonyi Sport Beach, tervezett időpont augusztus 6-a (esőnap augusztus 7-a, illetve augusztus 13-a vagy 14-e).

Az energiakészletünk úgy is beoszthatjuk, hogy takarékoskodunk az erőnkkel: lassabban kezdeni, és ha ez kényelmesen megy, akkor lehet fokozni az intenzitást. Az úszásnál speciális, vízszintes testhelyzetben töltjük el az időt, nem kellemes, ha a gyomortartalom visszaköszön. Ezért a rajt előtt kb. két órával már ne együnk semmit. Ha mégis nagyon megéheznénk, akkor gyorsan felszívódó falatokat fogyasszunk. Fontos a folyadékpótlás, mert bár nem érezzük, izzadni ilyenkor is izzadunk, így az elveszett mennyiséget pótolni kell.

Bôvebb info:www.futanet.hu ■

Lényeges, hogy mit viselünk: a komolyabban úszók szívesen használnak testet fedő úszódresszt, mert ez sokat segít az egyenletes hőháztartás megőrzésében, de ez nem feltétlenül szükséges. A sapka viszont fokozottan fontos, mert a fejen keresztül történik a legintenzívebb hőleadás. Az úszószemüveg pedig segít, hogy jól lássunk.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 | Fotók: BSI

31. Wizz Air Budapest Félmaraton A legyőzhető távolság Budapest, Városliget – szeptember 11.

E

lkezdtél futni, kocogva, nehezen, majd egyre jobban haladva, aztán egészen beszippantott a futás élménye, míg végül elkezdtél kacérkodni az 5 km-rel, majd miután ez gond nélkül ment, akkor a 10 km-rel, és eljutottál a 12–13 km-ig. És most nem hagy nyugodni egy újabb táv, hosszabb, mint az eddigiek, de vonzó, nagyon vonzó. Csak egy félmaraton… az legyőzhető!

Akkor ne fogd vissza magad! Állj rajthoz, és győzd le a 21,097 km-t több ezer futótársaddal együtt, tegyétek ismét ezt az őszi eseményt az ország legnépesebb félmaratonjává! Ha bizonytalan vagy, akkor választhatod a váltót párban (11,7 km – 9,4 km) vagy trióban (7,4 km – 5,9 km – 7,8 km). A család meg indulhat a Ligetkörön, ami 3,4 km.

Rajt: 21,097 km egyéniben, párban vagy trióban 9:00

Jelige: Fuss félmaratont! A felkészüléshez segítséget találsz a www.futanet. hu oldalon az E-edzések között! Iratkozz fel a Wizz Air Budapest Félmaraton felkészítő e-edzésére! Bővebb információ, nevezés: www.futanet.hu ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 61

sport | szabadidŐ | életmód

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 www.egeszsegprogram.eu 10 ÉV-1500 HELYSZÍN-TÖBB EZER LÁTOGATÓ-ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK-PREVENCIÓ-ÉLETMÓD TANÁCSADÁS Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 Kisvárda

HELYSZÍN

Nyíregyháza

Miskolc Vác

Eger Hajdúböszörmény

Szentendre

Sopron

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

2010-2015

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Kaposvár

Szigetvár

Szekszárd

Útvonal

Orosháza Szeged

Szűrési helyszínek és napok

Pécs

A Program sikeresen teljesítette az első 1000 helyszínt országosan, több mint 4 millió elvégzett vizsgálattal közel 300 000 magyar állampolgár részvételével.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Arany fokozatú főtámogatók

Főtámogatók

Média támogatók

Támogatók

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

S z aba d i d ő s p o r t

A magyar Forrest Gump

A

rról lehet megismerni, hogy a nagy futóversenyeken bevásárlókocsit tol maga előtt. Arról lehet megismerni, hogy lelkes, és jó értelemben véve őrült. De hát a futáshoz kell egy kis őrület. Iváncsics Zsolt hátrányos helyzetű, beteg gyerekeket ültet rendszeresen a bevásárlókocsiba, ezzel hívja fel a figyelmet azokra a nehéz sorsú srácokra. Vezető beosztásban dolgozik, és most már több évtizede szerelmes a futásba. Iváncsics Zsolt sportolása azonban nem öncélú. „Úgy érzem, hogy azáltal én is több leszek, ha egy-egy nagyversenyen a bevásárlókocsimban eltolok egy bajban lévő kisgyereket” – meséli a magyar Forrest Gump. Igen, így hívják. Saját honlapjának a domainje is így lett bejegyezve. „Osszuk meg, ami szép, és osszuk meg, ami jó! Nem szabad csak a saját életünket élni! Egyre több futó és klub segített a gyűjtéseimben, így szinte állandó segítője lettem a Kossuth és az Alföldi utcai otthonoknak. Közben hírt kaptam, hogy szeretet megyémben van egy nagyon szegény település, Nikla. Természetesen felvettem a kapcsolatot a faluval. Már szinte én is kis közösség tagja vagyok. Többször sikerült már segítenem a rászorulóknak. Karácsony környékén például tartós élelmiszert osztottunk a ’szegény soron’! Felemelő és borzasztó érzés volt egyszerre!” – olvashatók Zsolt szavai a honlapján. Közben egyre több versenyszervező is segíti a tevékenységét. „Ott van például a BSI, amely,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ha valamelyik nagyversenyre hozok pár srácot, az ő nevezésüket ingyen regisztrálja. És ez nagy segítség, mert így több tucat nehéz sorsú gyerekkel sikerült megszerettetni a futást és a sportolás örömeit” – mondta lapunknak a bevásárlókocsis futó. Az önzetlensége, azt hiszem, példaértékű, így, hölgyeim és uraim, ha egy futóverseny alkalmával láttok egy olyan indulót, aki egy bevásárlókocsit tol maga előtt, tudjatok róla, hogy miért teszi, és higgyétek el, neki is jólesik a biztatás, a kocsiban ülő(k)nek meg különösen. ■


| 63

sport | szabadidŐ | életmód

Személyre szabott nyomtatási megoldás Önnek

re

imagine

RiCOH SP 150 nyomtatócsalád Stílust teremt minden munkakörnyezetben 22 lap/perc

Wi-Fi

Virtual Operation Panel

Kompakt, prémium formatervezés

Másolás/ Szkennelés

Mac / Linux kompatibilitás

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

S z aba d i d ő s p o r t

Kéz a kézben: NN Family Run

T

egyél néhány fontos lépést az egészségedért, és ezúttal a családodat, szeretteidet is hozd el magaddal! 2016. szeptember 3-án, szombaton színes programokkal és futóeseményekkel vár minden érdeklődőt az NN Family Run. Az eseményen a futóközösség minden tagjának kínálunk programot a kezdőktől egészen a profikig. Futhatsz 3 km-től egészen a félmaratonig, jöhetsz délután és este, tekintheted egy jó bulinak, felkészülésnek egy későbbi versenyre, vagy hajthatsz komoly eredményre is. Várjuk a kutyásokat, a babakocsisokat, a családokat, a cégeket, a szingliket és a párokat, vagy éppen a párkeresőket. A sportolás élménye mellé ingyenes szórakoztató programokat is kínálunk, ezzel is fokozva az esemény fesztiválhangulatát. Ne hagyd ki, jó buli lesz!

Az Ötvenhatosok teréről rajtolunk, majd a Ligeten keresztül közelítjük meg a Hősök terét, amelyet a Szépművészeti Múzeum felől kerülünk meg. A Kós Károly sétányon elfutunk a Széchenyi fürdő előtt, majd a fordító után a Vajdahunyad várán keresztül vezet az útvonal. Ezt követően a Liget legszebb részeit érintjük, majd a kör végén ismét elérjük az Ötvenhatosok terét. A pálya vonalvezetése a Ligetben zajló építési munkálatok miatt még változhat, erről az esemény helyszínén tájékozódhatsz! ■ További információ és nevezés:

www.maratonman.hu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Nevezési infók 2016. augusztus 22-éig, hétfőig online tudsz nevezni. Augusztus 23. és szeptember 2. között személyes nevezés a budapesti irodánkban (1138 Bp., Népfürdő utca 5/c // Maratonman Depo). Szeptember 3-án, szombaton, 10:00 és 19:00 között helyszíni nevezés a versenyközpontban

Rendezvényinfók Időpont: 2016. szeptember 3., szombat Rajtok: 15:00–20:00 Versenyközpont: Budapest, Városliget, Ötvenhatosok tere


| 65

sport | szabadidŐ | életmód

Meghirdetett futamok Gyaloglás: túrajellegű, bemelegítő futam; nordic walking, illetve sportséta stílusban. Táv: 1 kör (3 km) Babakocsis futás: anyuka és/vagy apuka fut a babakocsival; 1 rajtszámmal 1 felnőtt + baba a kocsiban vagy 2 felnőtt + baba a kocsiban. Táv: 1 kör (3 km) Gazdi-kedvenc kutyás futás: az indulók kutyával futhatnak (póráz kötelező, szájkosár ajánlott); 1 gazdi + 1 vagy 2 kutya, vagy 2 gazdi + 1 vagy 2 kutya egy rajtszámmal. Az indulókat a biztonságuk érdekében szakaszosan indítjuk. Partnerünk a Mosoly Rehabilitációs Központ kutyakiképző iskolája. Táv: 1 kör (3 km) Céges váltófutás: céges csapatok jelentkezését várjuk; minimum 2 fő, de akár 7 fős csapatban is teljesíthetitek a félmaratoni távot. Táv: 7 kör (7 X 3 km) Családi váltófutás: családi csapatok jelentkezését várjuk; feltétel, hogy egy csapatban legalább 2 generáció képviseltesse magát. Ha 5 vagy több fős a család, akkor valamelyik kört ketten is futhatják együtt. Táv: 4 kör (4 X 3 km) Egyéni futás: 5,25 km // 10,5 km // 21,1 km A versenyen nem határoztunk meg szintidőt, de kérjük, azt vedd figyelembe, hogy a versenyközpontot és a célterületet 23 órakor zárjuk.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

S z aba d i d ő s p o r t

Addig futunk, amíg már SZUFLA sem marad

2

016. augusztus 6-án, Szigethalmon kezdetét veszi a futók körében már évek óta óriási népszerűségnek örvendő SZUFLA Futófesztivál, és ebben az évben a Hammer-Nutrition is csatlakozik a kitűnő sporteseményhez, hogy a legjobb üzemanyagot biztosítsa az indulóknak.

Ez az a futóverseny ugyanis, ahová, ha egyszer már kipróbálták, mindig visszavágynak a futók. Miért? Talán mert nem hagytak fel a régi hagyományaikkal, mint például a hatalmas palacsintapartival, megtartottak minden jót, amit maguktól is elvárnak, és bevezettek minden mást, amit jónak találtak más futóversenyeken. Minden évben hozzátesznek még valamit a rendezvényükhöz, ami újdonság, amivel még többet és még jobbat adhatnak azoknak, akik ellátogatnak Szigethalomra, és részt vesznek a futófesztiválon. Károlyiné Szabó Piroska mesélt a SZUFLA Egyesület létrejöttéről, jelenéről és jövőbeni terveiről: „2004-ben fogant meg Nád Béla fejében, hogy létre kellene hozni egy önálló futóegyesületet, majd ő és Kovács Misi találták ki a nevét: w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

SZUFLA = Szigethalmi UltraFutók Lelkes Alakulata Misi megtervezte a logót, majd Domonkos Pisti megszerkesztette.” Az alapító taglétszám 11 fő volt. Először az önkormányzattól kaptak segítséget, majd elkezdtek pályázatokat is írni a működési költségekre, ruházatokra. Jelenleg több mint 20 versenyengedélyes SZUFLA-taguk van, a teljes létszámuk pedig 45 fő. Sok megvalósításra váró tervük van. Az ötletek elsősorban Sztrapkó Norbi fejéből pattannak ki, négy éve már ő a SZUFLA Futófesztivál főrendezője, és az egyesületnek ez évtől ő az elnöke is. Legaktívabb tagjaik nemcsak közreműködnek a versenyek, rendezvények előkészítésben és lebonyolításában, hanem le is futják valamelyik


| 67

sport | szabadidŐ | életmód

távot, aztán visszatérnek a rendezői feladataikhoz, és nem marad ki a sorból a település polgármestere sem, aki a célba érés után rendíthetetlenül süti a palacsintát is. Igaz, az egyesület nevében továbbra is szerepel az „ultra” jelző, de három éve nyitottak a rövidebb távok kedvelői felé is, és már nem feltétele a tagságnak a lefutott maratoni táv. Szívesen látnak egyesületükben minden futást kedvelőt Szigethalomról és a környező településekről egyaránt. Ebben az évben már 10. alkalommal rendezik meg a SZUFLA Futófesztivált, amelyről minden célba érkező egyedileg, fából készült SZUFLAemlékérmet vihet majd haza. A jubileumi évhez méltón sok különlegességgel és újdonsággal színesítik az eddig már megszokott magas színvonalú, jó hangulatú és családias futóversenyt. • Bevezetik a fesztiválon az ovis és kisiskolás futást, ugyanis ezzel szeretnék a fiatalabb korosztályban is népszerűsíteni a futást. • A távok előtti bemelegítést is nagyon egyedire tervezik. Tudomásuk szerint ugyanis sehol a világon, egyetlen futóversenyen sincs olyan különleges, futás előtti átmozgatás, mint náluk lesz! • A tűzoltók segítségével újra lesz vizes frissítés a célba érkezőknek. • A Versenyközpontban – a tavalyi évhez hasonlóan – enni- és innivalóval, többféle frissítővel, dinnyével, palacsintával és újdonságként borjúgulyással várják a befutóinkat. • A gyermekeknek újra lesz játszósarok, kreatív foglalkozás, valamint újdonságként két hatalmas ugrálóvárat is felállítanak nekik. A nagyobb gyermekeket pedig a polgárőrök airsoft puskákkal tanítják majd célba lőni. Terveik, kreativitásuk és lelkesedésük véget nem érő, ugyanis még rengeteg ötletük van, így garantálják, hogy nem csak a sport szerelmeseinek érdemes kilátogatniuk a futófesztiválra. Találkozzunk 2016. augusztus 6-án a X. Jubileumi SZUFLA Futófesztiválon! Cím: Szigethalom, Rákóczi Ferenc utca 147. Szeretettel várunk minden érdeklődőt! ■ A SZUFLA és a Hammer Nutrition Csapata www.szufla.hu A Facebookon is megtalálod őket, SzuflaFutók néven.

AZ első rajt

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Extrém Extrém

E XT R É M SPORT

Az irontáv utolsó befutója éjfél után húzza ki a szerencsés nyerteseket, akik összesen két darab kétfős wellnesshétvégét nyernek. A sorsoláson mindhárom triatlontáv egyéni szintidőn belüli befutói, illetve a futóverseny egyéni maratoni vagy félmaratoni távú szintidőn belüli befutói vesznek részt.

Ötödször is Balatonman Füred

2

016. szeptember 9. és 11. között ötödik alkalommal rendezik meg a Balatonman Füred triatlonversenyt. A Közép-Európa egyik legszebb helyén zajló megmérettetés, köszönhetően a résztvevőknek, mára hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő triatlonversenyévé vált. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2012-es, 216 fős indulói létszám, 2015-re 900 fölé emelkedett.

Amiben idén nem változik a verseny:

Versenyinformációk Helyszín és időpont: 2016. szeptember 9–11., Balatonfüred Versenyközpont: Balatonfüred, SPAR parkoló A Balatonman Team töretlenül hisz a valódi teljesítményben mind a versenyzés, mind a versenyszervezés területén. Mindent megtesznek azért, hogy versenyzőikhez méltó körülményeket teremtsenek, hogy a Balatonman Füred versenyzőinek csupán önmagukra és teljesítményükre kelljen koncentrálniuk.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

• A nevezési díjak. • Igazi kihívásokat tartogató pálya. • Kedvezményrendszer a visszatérő indulók részére.

• Közép- és irontáv a triatlon sport szerelmeseinek.

• Kerékpáros „túra” a Gellára. • Komplett frissítés a BioTechUSA jóvoltából. • Finisher póló az egyéni iron- és középtáv célba érkezőinek.

• Személyes konzultáció lehetősége a Maratonman Depóban.


| 69

sport | szabadidŐ | életmód

• 20%-os Orbea-akció az érvényes regisztrációval rendelkezők számára a Bike Art kerékpárboltban. • Bográcsparti a résztvevők számára. • Futóverseny a kísérők, szurkolók és családtagok számára.

Versenyszámok és értékelt kategóriák: • Rövidtáv egyéni férfi/női kategória (0,95 km úszás, 45,5 km kerékpár, 8 km futás).

• Középtáv egyéni férfi/női kategória (1,9 km úszás, 90 km kerékpár, 21,1 km futás).

Újdonságok: • Kényelmesebb versenyközpont, a balatonfüredi SPAR parkolójában. • A forgalomtól teljesen elzárt futókör. • Úszás a Balatonfüred Camping strandján. • Rövidtáv a versennyel ismerkedők számára. Tekintettel a pálya sajátosságaira, 2016-ban a szervezők várhatóan 600 főben maximalizálják az egyéni indulók létszámát. ■

Nevezési információk 2016. szeptember 1-jéig van lehetőség az online nevezésre, akik ezt a lehetőséget választják, a Maratonman Depóban „Training for Balatonman” feliratú technikai futópólót is kapnak. 2016. szeptember 1-jétől szeptember 9-éig már csak személyesen tudsz nevezni Budapesten,

• Irontáv egyéni férfi/női kategória (3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42,2 km futás).

• Középtáv kötött váltó (három fő, minden csapattag csak egy számot teljesít).

• Középtáv korlátlan váltó (2–10 fő, a csapattagok tetszés szerint válthatnak a kijelölt váltópontokon).

• Irontáv kötött váltó (három fő, minden csapattag csak egy számot teljesít).

• Irontáv korlátlan váltó (2–10 fő, a csapattagok tetszés szerint válthatnak a kijelölt váltópontokon).

a Maratonman Depóban, ebben az esetben a nevezési díj 5000 Ft-tal több, mint az online nevezés esetén. Helyszíni nevezés: a verseny előtt, szeptember 9-én, pénteken, 12:00-től 20:00-ig, a versenyközpontban. A verseny napján, szombaton már csak a közép- és rövidtávra lehet nevezni. Ha betelik a rajtzóna, úgy a nevezést a szervezők lezárják.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

E XT R É M SPORT

Három a magyar igazság, és következik a ráadás! Hankó Dávid az Izraman

Írta: Csutka István

1

0 évesen kóstolt bele a triatlon világába, majd edzője javaslatára a rövidtávról 3 éve feljebb lépett, és próbát tett a középtávú triatlonversenyeken. A döntés azonnal helyesnek bizonyult. Hankó Dávid 25 évesen már olyan eredményeket söpört be gyűjteményébe, amely komoly reményeket támaszt kitűzött céljainak elérésével kapcsolatosan. Háromból háromszor nyertél Keszthelyen, ráadásul elég meggyőző fölénnyel. Mit jelent számodra Keszthely? Imádom a hullámos pályákat, futásban és bicóban is. Szeretem a kihívással teli részeket benne, és ezt a keszthelyi pálya maximálisan biztosítja. Szeretem, hogy ez is egy olyan pálya, ahol nem csak az erő számít. Előre fel kell építeni, majd betartani a taktikát, és ha az jónak bizonyul, meghálálja magát. Persze hosszú a verseny, és 4 óra

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

alatt mindenképpen elfogy az erő, de éppen ezért elegendő előnyt kell szerezni, azt megtartani, és persze fejben is ott kell lenni végig. Szóval, lehet, hogy ez így nem tűnik annyira nehéznek, de azért kemény verseny, ráadásul ma már ob is, komoly ellenfelekkel, akik természetesen szintén azzal a céllal érkeznek ide, hogy győzzenek. Így az előző két győzelmemmel a hátam mögött már úgy érkeztem, hogy tisztában voltam azzal is, a címvédő szerepének elhódítására ugyanúgy készültek. De természetesen számomra is elképesztő motivációt


| 71

sport | szabadidŐ | életmód

adott, hogy harmadszor is én fussak át elsőként a célkapun.

Atletizáltál, fél évig fociztál, majd következett a triatlon. Óriási álmod volt, hogy olimpikon lehessél, és a dobogó csúcsán állhass. A váltással azonban – miután a közép- és hosszútáv nem olimpiai sportág egyelőre – ezt el kellett engedned. Nehéz döntés volt? U23-asként még oda akartam jutni, de kezdtem érezni, hogy a sprinttáv nem nekem való. Sohasem voltam robbanékony alkat, és nem tudtam olyan teljesítményt leadni, ami ahhoz szükséges lett volna. Azonban Szlovákiában, az első féltávú versenyemen, amely komoly szintkülönbséget tartalmazott, 04:10-es idővel mindjárt második lettem. Rögtön megtaláltam magamat, az önbizalmamat és a motivációmat is ezen a távon, és hálás vagyok az edzőmnek, Lehmann Tibornak, a tiszaújvárosi triatlonklub elnök-vezetőedzőjének, hogy ezt meglátta bennem, és – ahogy eddig is – jelenleg is maximálisan támogat utamon. Ma már más a rövid és a hosszú távú célom is. 2–3 éven belül a 70,3 vb-kvalifikáció, aztán majd idővel az ironman és Kona. Még fiatal és rutintalan vagyok. Nagyon sokat kell fejlődnöm, de az idő nekem dolgozik, én pedig szerencsére na-

gyon szeretek edzeni. Kicsit talán néha túlságosan is. Fizikálisan most is tudnám teljesíteni a távot, és talán elég jó idővel is, de fejben nem érzem még, hogy meglenne, pedig az legalább annyira fontos része. 110–120%-on koncentrálva 4 órán át, képes vagyok rá, de a hosszútáv nem ennyi ideig tart. Addig még sok kilométert kell gyűjtögetnem.

A balatonfüredi Balatonman nehéz pillanatai mire tanítottak meg? Látod, pont erről beszéltem. Még tanulnom kell! Túl nagy volt bennem a bizonyítási kényszer, és nagy előnnyel szerettem volna nyerni, pedig 10 perccel vezettem, és nyugodtan visszavehettem volna… azonban mégsem tettem meg, és nagy árat fizettem érte. A bicón egyszerűen elszámoltam magam… és bár szinte semmire sem emlékszem, mégis a legemlékezetesebb és legtanulságosabb pillanata lett sportpályafutásomnak. A lényeg, hogy tanuljunk hibáinkból. Nem török meg ezektől, hanem megpróbálom megtalálni és megérteni a miérteket, és még erősebben továbblépni általuk. Az életünk egy folyamatos tanulási folyamat, és a sport is ugyanúgy működik. A balatonfüredi pályával pedig van még egy pici elszámolnivalóm, így oda természetesen visszatérek.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


72 |

E XT R É M SPORT

Elképesztő mennyiségű edzésmunkát végzel, de emellett mégis tanulsz. Ezek szerint már a távlati célokért is ugyanúgy dolgozol?

Ez a téli időszak. Nyáron ez kicsit más, mert akkor még hozzájön a 7–8 órás kerékpározás, a 2–2,5 órás futás és mindenféle extrémebb dolgok, azaz a „neverending” hosszú edzések.

Igen, jól tudod. Mérlegképes könyvelői végzettséget szereztem. Mindig is szerettem a számok világát. Mondhatni, jóban vagyok velük, és szeretnék is még továbbtanulni pénzügyi szakon. Mindig igyekszem előre gondolkodni. Nyugodtabban és jobban szeretnék élni, és ennek érdekében megyek tovább az egyetemre, a reál tárgyakat pedig szeretem. Kell, hogy legyen út és cél akkor is, amikor majd leszállok a bringáról, és szögre akasztom a futócipőket… bár ezt most még én is nehezen látom, de fel kell készülni azokra az évekre is.

Mikor fogod azt érezni, hogy ez az éved igazán jól sikerült?

Hogy néz ki egy profi sportoló egy napja? Fél 6-kor kelek. Háromnegyed 6-tól 8 óráig úszó edzéssel indítom a napomat. Ezután jöhet a megérdemelt reggeli, majd 10 órától a futó vagy kerékpáros edzés az edzéstervem függvényében. Délután 3 órától következik az ellentétes edzés, azaz ha délelőtt futottam, akkor délután jön a bringa, és fordítva. Igyekszem minőségi edzésmunkát végezni. Ezután pedig következik az erősítés és a nyújtás. Körülbelül 7-kor végzek. Az elegendő alvás érdekében pedig napközben is alszom egyegy órát.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Próbálom a pozitív dolgot kihozni mindenből, és sokkal gazdagabb lenni a tapasztalatok által. Megpróbálom az előző eredményeimet túlszárnyalni, azonban tudok ezekre pozitívan tekinteni, és úgy is felfogni, hogy ha nem adok fel egy versenyt, máris sikeresebb lettem. Szépen, lassan szeretnék haladni előre, és hiszem, hogy ez be is válik. Azonban a 2016-os konkrét céljaim a Keszthelyi Triaton-ob, a Challange Eb Ausztriában és az Ironman 70,3 Budapest.

Az első hazai Ironman 70,3 Budapest versenyen, mindenkit meglepve, a 6. helyen, majd a tavalyi évben már a 4. helyen végeztél. Nem hiszem, hogy tévedek, ha azt gondolom, ebben az évben már dobogós helyezést vársz el magadtól? Igen, tökéletesen látod. Ebben az évben a dobogó a cél! Ez az év egyik legfontosabb versenye, ezért kelek minden hajnalban, ugrom a medencé-


| 73

sport | szabadidŐ | életmód

be, kerékpározom és futok. Tudom, képes vagyok rá, és ezt szeretném bebizonyítani, és egyértelművé tenni a vetélytársak számára is!

Van olyan példaképed a sportágban, vagy bármi más területen, aki motivál? Mindenkire felnézek, aki ebben a sportban profi. Ha már megszólíthatom őket, ha visszajelölnek a közösségi oldalakon, és beszélünk egy kicsit, ha adnak pár tanácsot… már ezek is mindent megadnak számomra. Mellettük az edzőim, a barátnőm és Benőcs Zoltán, mert amit ő elért, az példaértékű, mit ahogy az is, ahogy az emberekkel bánik.

Az állóképességi sportok, így egy középtávú triatlon és az elképesztő edzésmennyiség, amit elvégzel is komoly monotonitást jelent. Sokak számára – azt hiszem –, pont ez a része a legnehezebb. Miképpen lehet ezt legyűrni? Nagyon nehezen, de egy idő után megszokod. Szerintem ezt a képességet csak fokozatosan lehet fejleszteni. Sokat segítenek az edzőpartnerek, főleg egy-egy nagyon hosszú edzés során. Nekem is van természetesen a csapattársak közül, de legtöbbször egyedül edzek. Ezek a monoton órák is szükségesek, hiszen a mentális képességeinket is szükséges fejlesztenünk.

Mennyire tudatosan táplálkozol, alszol, pihensz? Ezen a területen mindig is lesz csiszolnivaló, és itthon szerintem kicsit el vagyunk maradva ezzel kapcsolatban. A pihenőidők kontroll alatt tartásában hátrányunk van, de igyekszem erre is odafigyelni. A táplálékkiegészítésben pedig a szponzori támogatásom is nagyon sokat segít, és nyugodtan bombázhatom őket a kérdéseimmel.

A triatlon három sportága közül melyik a kedvenced? És miben szeretnél fejlődni? Ebben nem tudok különbséget tenni. Úgy érzem, a futásban vagyok a legjobb, de szerencsére tényleg mindegyiket szeretem. Mondjuk a reggeli felkelés, majd vízbe ugrás kimondottan rémisztő nekem, és bármi, tényleg bármi jöhetne helyette… Fejlődnöm pedig mindegyikben szükségesés, nem is teszek különbséget köztük.

Ebben az évben egy különleges nemzetközi versenyen is részt vettél. Izraelben, Eliatban az Izraman középtávú triatlonversenyen, amely, úgy tudom, méltán híres vagy inkább hírhedt az indulók között. Mitől híresült el ennyire a verseny, és hogy sikerült?

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

E XT R É M SPORT

Meghívást kaptam a versenyre, amelyre örömmel utaztam el, hiszen én is hallottam már a pálya különleges adottságairól, és mint már említettem, szeretem a kihívásokat, a nehéz pályákat, éppen az alapozó időszakban jártam, és kíváncsiak voltunk az edzőimmel, hogy hol is tartok, így belevágtunk. A versenyt január végén rendezték, amely időpont eleve próba elé állította a versenyzőket. A Vörös-tenger vize tökéletes volt, azonban nem akartam elhinni, hogy a levegő hőmérséklete viszont reggel 4–5 fokra süllyedt, majd az idő előrehaladtával szépen kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, és szintén kellemetlen élményeket képes okozni a nagy hőmérséklet-ingadozás által. Emellett a bringakör igencsak kemény, és 3000 méter szintkülönbséget tartogatott az indulóknak. Keményen küzdve tudsz csak helytállni a körülbelül 2000 résztvevő között. Ez Izrael egyik legnagyobb és legnagyobb múltú versenye, amely Európában is komoly hírnévre tett már szert a versenyzők között. Komoly vetélytársak álltak a rajtvonalon a nemzetközi, 25–30 nemzet indulója között.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Ha jól tudom, a top három volt a cél. Min múlott a végeredmény? 5. helyen zártam a versenyt, de hidd el, valóban elképesztően nehéz ez a pálya. Természetesen én is hallottam ezt, de egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ennyire. Ez volt életem során az eddigi legkeményebb versenyem. Magyar fejjel és kizárólag hazai tapasztalattal, tényleg nehéz felfogni, hogy ez mennyire nehéz. Először is ott a korai, 6:25-ös rajt, és bár a tenger vize kellemesen meleg, a levegő viszont igencsak hideg, és a 4–5 fokban a depóig 4–500 métert kellett futni. A kerékpárra felülve nagyon nehezemre esett felvenni a cipőmet az elgémberedett végtagjaimmal. Ezt követte a 3000 méter szintkülönbségű bringapálya, ahol az első 18 kilométeren egy méter sík rész sincs és azért ez elég rendesen szíven üti az embert. 55 kilométernél következett a fordító, de a folyamatos, 25–30 km/h-s szél sem volt a barátunk ezen a napon. A második depó a fennsíkon volt, és onnan következett a 12 kilométer kizárólag csak lefelé tartó futás, majd még 9 km a síkon. Számomra horror


| 75

sport | szabadidŐ | életmód

volt a lefelé menet. Ez egy más futótechnika, és sikítottak a combizmaim, amíg leértem a hegyről, miközben már a nap is kisütött. Persze tudom, mindenkinek ugyanazon a pályán kellett végigmennie, ugyanolyan körülmények között, és éppen ezért büszke vagyok az eredményemre, mert én voltam az egyetlen versenyző az elején befutók között, aki úgy érkezett, hogy nem volt lehetősége a meleg éghajlatban eltöltött edzőtáborozásra, míg az előttem végeztek mind egyenesen onnan érkeztek. Az Isramant ajánlom azoknak a rutinosabb versenyzőknek, akik szeretik az extrémebb kihívásokat, vagy csak szeretik feszegetni a határaikat, mert biztosan nem fognak benne csalódni, itt lesz erre módjuk. Nagy a valószínűsége, hogy 2017ben én is visszatérek, és megpróbálok még jobb eredményt elérni. Kitűnő tapasztalat volt, megint sokat tanultam, és jobban tudom, miben kell még fejlődnöm.

Ennyit számít a meleg éghajlati edzőtábor? Persze, és ezen a szinten már elengedhetetlen. Fontos lenne nekem is több hetet eltölteni ilyen körülmények között, és bízom benne, ahogy jönnek az eredményeim, a támogatóim tábora is nő, és így a lehetőségeim is, hogy még jobb, még eredményesebb legyek. Azért alakul ez a része is a felkészülésemnek. Tavasszal Spanyolországban, Almériában edzhettem, és jövőre már szeretnék itt több időt eltölteni, mert kellemes 20–25 fok van, és anyagilag is sokkal elérhetőbb számomra, mint a népszerű téli edzőhelyek.

Mennyire más sós vízben úszni? Az sem szerencsés, hogy nem tudok erre külön készülni, egy félrenyelés pedig rendesen meg tudja „viccelni” az embert. De profi sportolóként már megtanultam kontroll alatt tartani magamat, nem reagálok már rá annyira. De ehhez kell a rutin, a fegyelmezettség rutinja. Mennyire bírod a közelharcot a vízben? A múltkor mondtam épp Kokónak, hogy könnyű neki… Hát igen, ez kemény dió. Mindig nagy bunyó van, pláne az első bójánál, de ez a sport ezzel jár. Muszáj ezt is gyakorolni. Csoportos edzésen vagy nyílt vízi versenyspecifikus edzéseinken szoktunk is kimondottan ezekre a pillanatokra felkészítő edzéseket tartani, és ezeket a helyzeteket gyakorolni.

Amikor versenyre utazol, azért marad időd körülnézni is? Általában, semmit sem látok. Utazás, regisztráció, pihenés, versenyre koncentrálás stb. Nagyon sűrű a versenyprogram, és nem engedhetem meg magamnak, hogy ellébecoljak akár csak egy napot is azzal, hogy mondjuk maradok még egy napot. Kizárólag a céljaimra koncentrálok, és tudomásul veszem, hogy most mi a prioritás.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


76 |

E XT R É M SPORT

Mennyire tudsz a többi versenyzővel kapcsolatot építeni és azt megtartani? Nehezen, de a célzónában azért kicsit kön�nyebb. Olyankor már mindenki lazább, túl vagyunk a nehezén, és jöhet a barátkozás, aztán az internetnek hála tarjuk a későbbiekben is a kapcsolatot.

Mi kapcsol ki? Van egyáltalán olyan? Szerencsére, nem „viszem haza” a sportot. Azzal, hogy kitöltöm az edzésnaplómat, le tudom tenni, és másra koncentrálni, de ez fontos is szerintem. A barátnőm tökéletes társ ebben is, ami nagyon sokat jelent számomra, mert egy igazi támasz, aki motivál, akivel meg lehet beszélni dolgokat, és aki mindenben támogat, ugyanúgy, mint a családom is. Otthon igen, de edzés közben nem hallgatok zenét, kizárólag magamra figyelek, maximum az extrém hosszú bicós edzéseknél. A sport teljesen kitölti a napjaimat, és a fókusz maximálisan ezen van, nincs nagyon más, hacsak nem az, hogy a sporttal kapcsolatban próbálom tágítani a látókörömet. Tudnod kell, hogy mit miért teszel céljaid elérése érdekében! A mozit és egyegy tévéműsort szeretek. Egy igazán jó akciófilm vagy horror maximálisan kikapcsol. Ne nevess ki a horrorért! Azt szoktam mondani erre, hogy beteg sporthoz beteg dolgok társulnak néha… olyan, mint a Walking Dead vagy az Out Cast. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 77

sport | szabadidŐ | életmód

KOMPLETT FRISSÍTÉS A

JÓVOLTÁBÓL.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


78 |

E XT R É M SPORT

Írta: Szeleczky Afrodite

Hétköznapi hölgy nem hétköznapi teljesítménnyel

M

artinák Anikó egy rendkívül színes egyéniség. Az interjú kapcsán találkoztunk először, de rögtön megismertem: a találkozóra sportszerelésben jött, és izomzata alapján bárki számára nyilvánvaló lenne, hogy sportoló. Pedig nem az, vagyis nem a klasszikus értelemben vett professzionális szinten. Civilben vendéglátózik, már 19 éves kora óta dolgozik fáradhatatlanul a szakmában. A feszített munkatempó számára már megszokott, ennek ellenére a sportolástól még az sem tartja vissza, ha hajnali háromig dolgozik, és csak négy órakor kerül ágyba. „A sport tartósít. Hiszek abban, hogy ez lehetőséget ad az egészséges életmódhoz.” Habár Anikó igazi „szerelmét” a futásban találta meg, hosszú út vezette el idáig, és megannyi edzésformát kipróbált: a tinédzser évei vége felé aerobikozott, majd utána jöttek számára a súlyzós edzések, és végül a futásban találta meg önmagát. „Tíz éve futok, és ez hozta a legnagyobb változást az életembe, ráadásul a testemet is ez a fajta mozgás formálja a leginkább. Csak megerősíteni tudom azt a hiedelmet, hogy a futás mindenre jó. Zseniális érzés azt megtapasztalni, hogy konkrétan csak futsz, de egyszerűen mindened változik.”

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 79

sport | szabadidŐ | életmód

Anikó azonban egy ponton úgy döntött, hogy szeretne továbblépni: az utóbbi időben egyre több és komolyabb versenyre jár, ahol rendre az első ötben végez. Mindent meg is tesz a sikerért: heti ötször edz edzőteremben, mindemellett 80–120 kilométert fut. A kemény munka pedig meg is hozta a gyümölcsét, hiszen ma már olyan eredményeket ér el a versenyeken, amelyekről korábban még csak álmodni sem mert. Elmondása szerint az idei év legnagyobb sikerélménye a Mátrabérc Trail 54 km/2800 m terepfutáson érte, ahol az eddigi 9 órás teljesítményét 7 óra 12 percre javította, amivel a dobogó harmadik fokára állhatott fel. „Senki nem születik ultrafutónak, mindenki egy szigetkörrel kezdi. Aztán már nemcsak azért megy le futni, hogy kipiálja magának, hogy aznapra megvolt az edzés, hanem azért, hogy bizonyítson saját magának. Idővel pedig egyre többet akar az ember, és keresi a kihívásokat. Számomra azért is nagyon fontosak a versenyek, hogy kijöjjek a komfortzónámból. Legutóbb sajnos az Ultrabalatont nem sikerült teljesítenem, mert a szervezetem egy ponton feladta a versenyt, és nem bírtam tovább. Körülbelül a kilencvenedik kilométer után volt az, amikor a gyomrom már semmit nem tudott megemészteni, és egyszerűen minden kijött belőlem – és ahogyan egy autó sem tud menni benzin nélkül, úgy egy ember sem tud futni üzemanyag nélkül. Ennek ellenére még 65 kilométert megtettem, de nem szerettem volna abban a hibába beleesni, hogy e miatt lelkileg vagy fizikálisan egy olyan trauma érjen, ami miatt egy életre megutálnám a futást, így a legjobb döntés volt a részemről az, hogy akkor feladtam. Azonban az élmény nem tört le, sokkal inkább új kihívások elé állított. Még több futással, kitartással, alázattal és fegyelemmel kell készülnöm, és újra rajthoz állnom, mert az álmaim határtalanok. Spártai hős szeretnék lenni, miután teljesítem a Spartathlont.” Amikor a Hammerrel elért eredményeiről kérdeztem beszélgetés közben Anikót, hirtelen előkapta a kis naplóját, amiben a versenyeit és az azokon elért eredményeket vezeti. Hihetetlen volt számomra, ahogy a majdnem megtelt kis füzetkét mutatta nekem és a dobogós helyezéseit olyan természetességgel olvasta fel nekem, mint más a heti bevásárlólistát.

Az örökifjú sportolónő számára azonban továbbra sincs megállás, egyre nagyobb célokat tűz ki maga elé, amiket eltökélt szándéka meg is valósítani. Anikót a Hammer Nutrition támogatja a versenyei során, és szinte rajong a természetes alapanyagokat tartalmazó kiegészítőkért és frissítőkért. „Az öcsém futótársa az egyik márciusi versenyen hívta fel a figyelmemet a Hammer termékekre. Elkezdett mesélni róluk, de igazából akkor figyeltem fel a mondandójára, amikor említette a mogyorókrémes energiazselét, ami elmondása szerint olyan, mint a Nutella. Akkor elkunyeráltam tőle egyet a másnapi versenyre, és kíváncsi voltam a hatásaira. Futás közben korábban volt olyan, hogy lelassítottam, és figyeltem a testemre, hogy mim fáj vagy görcsölt éppen be – azonban a legnagyobb meglepetésemre a Hammer energiazselé elfogyasztása után semmi ilyet nem tapasztaltam, szó szerint úgy éreztem magam, mintha szárnyalnék. A verseny után azonnal megkerestem a magyarországi forgalmazót, Bezzegh Krisztiánt, és elmondtam neki a személyes tapasztalataimat. Egyszerűen még a 160 kilométeres verseny után is tele voltam energiával, és másnap még izomlázam sem volt, két nap múlva pedig már az edzőteremben készültem a következő megméretésre. Ezt a Hammernek köszönhetem!” ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


80 |

E XT R É M SPORT

Wattmérést az alapoktól De miért is jó?

www.edzo.info.hu Írta: Szöllőssy István

P

ár éve, ha erről a témáról írtam, az még úttörőnek számított, kevesen használtak teljesítménymérőt (wattmérőt) a kerékpárjukon. Manapság más a helyzet. A wattmérők piaca egyre nő, és igen gyorsan változik, az árak konszolidáltabbak lettek, egyre több embert látok ilyen eszközzel a bringáján. Olyan ez, mint a pulzusmérés volt pár évtizede, a fejlődés gyors és megállíthatatlan.

Akinek már van, lehet, hogy sok újdonságot nem fog találni ebben az írásban, de remélem, jó pár sportolónak felnyitja a szemét, bár tudom, ez pénzkérdés is. Ilyenkor azt szoktam mondani, érdemes végig gondolni, hogy egy 800–1000 eurós kerékszett vagy inkább wattmérő? Ez utóbbival többet nyersz. Miért watt? Hiszen van sebesség-, pedálfordulat- és főleg pulzusadat. Igen, és valóban Greg LeMond, vagy Merckx sem tudta, mekkora teljesítményt ad le éppen. Ők viszont hihetetlen tehetségesek voltak. Ha most megnézel egy közvetítést valamelyik nemzetközi kerékpárversenyről, akkor szinte miden csapat használja a wattmérőt. Tehát a legfontosabb adat eddig a pulzus volt, ami nem más, mint a terhelésre adott válasz, az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

output. A szervezetnek idő kell, hogy reagáljon, A pulzus olykor 30 mp-es csúszásban is lehet, ami teljesen normális. Ezzel nincsen baj, egy hosszú, alap-állóképességi edzés során, mint pl. GA1 edzés. (GA1: Magyarországon már széles körben alkalmazott és elfogadott kifejezés, az edzők majdnem 100%-a ezt használja. Extenzív, alap-állóképességi edzés, nagyrészt zsíranyagcsere mellett.) Ekkor, mivel nincs jelentősebb pulzusingadozás, és az sem gyorsan történik, nyugodtan tudunk pulzusalapon dolgozni. Minél inkább megyünk a résztávozás, magasabb intenzitás felé, annál hasznosabb a wattmérő. A pulzusmérés jó dolog, de nem szabad elfelejteni, hogy a pulzust sok külső tényező befolyásolja. Míg egyik nap simán tudsz pl. 145-ös pulzuson tempósan haladni, addig máskor ez már lehet megerőltető, vagy túl alacsonynak


| 81

sport | szabadidŐ | életmód

tűnik. A pulzus jelzi a szervezet állapotát, a dehidratáltság, fáradtság, állóképesség hiánya stb. mind megváltoztatják az adott tempóhoz tartozó pulzust. Mert a pulzus válaszreakció. A lényeg az input, a pedálra leadott erő, amelyet aztán a kormányon lévő komputer átalakít wattértékké. A watt a teljesítmény mértékegysége, a kerékpáron a forgatónyomatékszor szögsebesség képlettel számolja ki az eszköz a teljesítményt. A wattmérő által csak egy adattal van több, de ez annyira fontos adat, hogy rengeteg következtetést levonhatunk belőle.

Kezdjük az alapfogalmakkal. – Átlagteljesítmény. Amint a nevében is benne van, egy adott időtartamra vonatkozó átlag érték. Jelentősen befolyásolja, hogy a 0 értékeket beleszámoljuk-e, vagy sem. Az átlagpulzus és a teljesítmény összevetése igen informatív, ez a Pw:Hr arány. (futóknál ugyanezt alkalmazom, csak ott a tempót vetem össze a pulzussal Pa:Hr) Jól mutatja, hogy hol tartasz az alapozómunkában, és pl. egy 70.3 ironman kerékpár- vagy futószakaszán jó volt a tempómegválasztás, frissítés. Minél stabilabb az állóképességed, annál kisebb a pulzusingadozás és -elcsúszás. Honnan tudod, hogy

ideje az alapozásból az építő periódusba lépned? Figyeld a Pw:Hr arányt és a hatékonyságot. Amikor ezek az értékek elérnek egy platót, akkor jöhetnek a magasabb szintű edzések. Az iménti sorok már előrevetítik, hogy eléggé technokratának kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyesmivel foglalkozzon, sokak szerint elvonják a figyelmet a sport szépségétől. Ezért vannak az edzők, ehhez inkább nekik kellene érteniük, de sajnos nagyon kevesen foglalkoznak ilyesmivel. Szóval, láthattuk, a mellkaspántot azért még nem kell elrakni a szekrénybe, a pulzusadatokra továbbra is szükség van. – Normalizált teljesítmény (rövidítve NP). Olyan fogalom, amely a pulzusmérésben nem létezett. Többek között azért, mert a pulzus lomha változásának a mérésére bőven elég volt az átlagpulzus fogalma. Az NP inkább a rövid idejű wattcsúcsokra, kilengésekre „koncentrál”. Erre azért van szükség, mert a számos gurulás közben csökken az átlagteljesítmény (ha csak a 0 értékeket nem kapcsolod ki), és az NP arra hivatott, hogy a szervezetre mért valós stresszt mutassa. Kisimítja a wattcsúcsokat, és valós képet ad a terhelésről, és arról, hogy mennyire volt stresszes a verseny izomsejt szinten. Az igen rövid, de magas

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


82 |

E XT R É M SPORT

erőkifejtések a verseny közben maradandó nyomot hagynak a szervezetben, sokkal megterhelőbbek, mint az állandó, folyamatos erőkifejtés. Valamint a szervezetben a fiziológiai válaszok (laktáttermelődés, stresszhormonszint stb.) nem lineárisak. Értelemszerűen minél közelebb van az NP az átlagteljesítményhez, annál folyamatosabb, „finomabb” volt az erőleadás, amivel a hatékonyságot is növeled. Az, hogy mekkora az eltérés az NP és az átlag között, jól mutatja, hogy milyen lehetett a verseny, nézzünk meg pár jellegzetes értéket:

– Intenzitási faktor (IF). Milyen jó lenne, ha az edzés vagy verseny intenzitását ki lehetne fejezni számokban. Már hallom is a választ: ez nem újdonság, ott van pl. a Borg-skála. Igen, sokáig csak ez volt, ami egy szubjektív érték. Valamilyen szinten az átlagpulzus is kifejezi, de ez sem tökéletes az imént már felvázolt okok miatt. Az IF pont erre hivatott. Mutatja az edzés intenzitását, nyomon lehet követni vele a fejlődést, specializálni lehet a felkészülést, segít a helyes tempó megválasztásban is. Mondhatnánk, multifunkcionális változó. Az IF egyik legjobb felhasználási módja, amikor mutatja a funkcionális küszöbben (FTP) bekövetkezett változást. Ha egy 1 órás tekerés után magasabb az IF, mint 1, akkor emelned kell a küszöb értékét, mert fejlődtél.

Az IF értékek jól leírják az edzés vagy verseny intenzitását: Országúti időfutam

NP

325

328

Regenerációs edzés:

< 0,75

Alap-állóképességi edzés

0,75–0,85

Tempó és résztávos edzés

0,85–0,95

Rövidebb időfutamok, anaerob edzés

0,95–1,05

20–30 perc alatti időfutam, pályaverseny

1,05–1,15

Prológ

1,15 <

Mountain bike XCO

251

307

Országúti mezőnyverseny

233

244

A táblázatban jól látszik az NP/pulzus/teljesítmény hármasa. Rövid, intenzív intervallok, ugyanolyan rövid szünetekkel. A pulzus nem tud reagálni ennyi idő alatt, a nagy teljesítménykilengéseket meg az NP érték kisimítja. w w w. s p o r t i m e . h u

IF érték

Átlag watt

támogatásával


| 83

sport | szabadidŐ | életmód

A felkészülés alatt pedig így néz ki az IF alakulása heti bontásban:

450 <

Többnapos regeneráció, másnap mindenképpen pihenőnap kell

A TSS nem alkalmas arra, hogy edzést tervezzünk vele olyan módon, hogy nem adunk meg semmi más paramétert, csak annyit: ma menj 190 TSS-t!

– Edzésstressz-pontszám (TSS). Ahogy a nevében is szerepel, az edzés okozta stresszt számszerűsíti. Igen, az edzés stressz, majd a pihenés által jön meg a forma. Létezik futóváltozata, az rTSS is. Egyébként én ezeket a mérőszámokat mindkét sportra használom, futásra és kerékpárra, sőt néha még úszásra. Ami a kerékpárosnak a wattmérő, az a futónak a tempó. Tehát a TSS az edzésintenzitás és -időtartam szülötte. Persze mindannyian érezzük, milyen kemény is volt az edzés, erre nem is ezért van szükség. Meghatározhatjuk, mennyi pihenőre van szükségünk, és a TSS érték integrálódik más olyan, igen fontos táblázatokba, mint pl. a formamenedzsment. A 3. táblázatban a TSS értékek heti alakulását látjuk. Természetesen nem emelkedhet folyamatosan a terhelés, hiszen valamikor pihenni is kell. Ebben az esetben a görgős edzések is befolyásolták a heti adagot. A TSS-sel nagyjából így tudsz tervezni:

TSS

190 TSS lehet egy nagyon kemény országúti verseny is, és egy hosszú, de szinte teljesen aerob edzés is. Mindennek az alapja, hogy egy óra maximális erőkifejtés az 100 TSS és 1.0 IF. A jó hír, hogy mindezeket az edzést segítő szoftver kiszámolja nekünk, és az adatokkal bármit kezdhetünk. Egy hozzáértő edző csodát tud művelni. Legközelebb a küszöbteljesítmény, az edzészónák és a hatékonyság lesz terítéken. ■

Állapot

< 150

Jellemzően másnapra teljes regeneráció

150–300

Némi visszamaradt fáradtság előfordul, intenzív edzés már nehezen megy

300–450

A regeneráció 1–2 nap is lehet

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Egészség Életmód

Egészség-Életmód

Lassú víz partot mos Szöveg: wineartculture.hu

L

assú víz partot mos, tartja a mondás, Magyarországon nagyjából ilyen sebességgel száguld a gasztroforradalom. Gyakran olvashatunk pozitív változásokról, de nem árt figyelembe venni, hogy az étkezési kultúránk a nyugati átlagtól igencsak messze van, kevés az állandó kimagasló minőségű magyar alapanyag, arról nem beszélve, hogy a szakácstanoncoknak elavult technológiákat oktatnak. az állásponton vannak. Hampuk Zsolt, akinek éttermét a szakma Budapest 30 legjobb étterme közé sorolta, kérdéseimre azt válaszolta, hogy a gasztronómia fejlődése Magyarországon generációs probléma, és bár a fejlődésnek és a növekedésnek látni a jeleit, ez valóban egy igen lassú folyamat. Míg a húsz évvel ezelőtti Magyarország nagyjából tizenöt jó éttermet tudott felmutatni, jelen pillanatban ez a szám valahol száz fölött van. Pont jókor írom ezeket a sorokat – gondolhatják sokan –, most, amikor Széll Tamás hihetetlen bravúrral megnyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai elődöntőjét. De nem róla, és nem is a magyar csúcsgasztronómiáról szólnak a sorok, hanem a mindennapi gondokról. Széll Tamásra pedig valóban büszkék lehetünk, egyben remélve, hogy az ilyen eredmények talán segítik még jobb irányba terelni a magyar gasztronómiai életet.

Mellesleg sok helyen olcsó és rossz minőségű alapanyagokból készítenek ételeket, amiket drágán próbálnak a vendégeknek eladni. Egyre több vendéglátóssal beszélgetve mindig ugyanazok a problémák merülnek fel: országszerte silány minőségű alapanyagok, a nem versenyképes fizetés és a fiataloknál a szakmai alázat hiánya. A fogyasztók általában sokkal többet költenek fölösleges dolgokra, mint például a színvonalas étkezésekre, pedig az egészségünk szempontjából nem mindegy, mi kerül be a szervezetünkbe. De az embereket nehéz a minőségi étkezésről meggyőzni, és ez nem feltétlenül pénzkérdés, legalábbis az általam megkérdezett étteremtulajdonosok ezen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Magyarországon egy furcsa, fejre állított piramis a gasztronómia” nyilatkozta a napokban a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán, hozzátéve, hogy a csúcsgasztronómia pozitív hatása szivárog egyre lejjebb. A változáshoz viszont mi is kellünk, hisz ennek egyik kulcsa a mi kezünkben van. Teljes joggal majd akkor beszélhetünk gasztroforradalomról, ha az átlagember is tisztában lesz azzal, mit és honnan vásároljon otthonra, és ha majd nyugodt szívvel ülhet be bármelyik étterembe. Szerencsére a választás lehetősége már a kezünkben van: vannak jó beszállítók, léteznek termelői piacok, egyre több a jó


| 85

sport | szabadidŐ | életmód

ár-érték arányú étterem, és a minőségi alapanyag a nagy áruházakban is felüti időnként a fejét. A felgyorsult modern világban újból fel kell fedeznünk a főzés okozta örömöt, fel kell ismernünk ennek fontos szerepét, és olyan társadalommá kell válnunk, amely mindennap felelősen dönt az ételről. Másképp nem megy! Nemcsak a mi egészségünket határozza meg az, amit mindennap eszünk, hanem a bolygónk életét is. Itt álljon most néhány részlet a 2007-ben létrejött Kulináris Chartából, amely a mai napig aktuális dolgokról szól: „A népesség egészségi állapota és a közízlés romlása megköveteli, hogy sokkal jobban tanítsuk meg már az óvodást is arra, milyen fontos

Food Revolution, ami – ahogyan már jeleztem itt írásaimban – nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint reformálni a helytelen étkezési szokásokat. A fenntartható fejlődés fontos társadalmi ügy, és ez a fiatalok kezében van. Éppen ezért a mozgalom különösen fontosnak tartja a gyermekek nevelését, és évek óta ösztönzi világszerte egészségesebb étkezésre a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

az értékes táplálék. A közönségnek sokkal több jó ízű zöldséget és gyümölcsöt, kevesebb, de jobb minőségű húst, természetes zsiradékokat, jó szénhidrátokat, értékes fehérjéket kellene fogyasztania. A gyerekeknek meg kell tanulniuk megkülönböztetni a természetes ízt a műaromától, az igazi ételt az ételpótléktól. Erről sok szó esik, de kevés dolog történik érdemben.” Pontosan az ilyen gondolatokért szimpatikus számomra a népszerű brit szakács, Jamie Oliver nemzetközileg elismert mozgalma, a

„Jelenleg az öt éven aluli túlsúlyos gyerekek száma eléri világszerte a 41 milliót, míg további 159 millió alultápláltságban szenved. Egy globális egészségügyi válság közepén állunk, és sürgősen lépéseket kell tennünk. Csak így tudjuk visszafordítani ezt a helyzetet. A jó hír az, hogy a Food Revolution mozgalom világszerte jól halad. Seregnyi ember küzd a tartós változásokért” – olvasható Jamie Oliver honlapján.

Hogyan legyünk tudatos fogyasztók: A kész- és a félkész ételeket próbáljuk mellőzni a konyhánkban. A mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszuk inkább a sokkal egészségesebb és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket. A zöldségeket és a gyümölcsöket szezonjában

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

Egészség-Életmód

25 dkg lencse 1 fej vöröshagyma 1 evőkanál gyömbér lereszelve 1 db piros pritaminpaprika 1 kávéskanál szemes mustár 1 kávéskanál étkezési keményítő 2 dl tejszín 1 db burgonya

Elkészítés: A lencsét, a vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát sóval, borssal és a gyömbérrel megfőzzük, szűrjük, kókuszzsírral elkeverjük. Frissen vágott zellerlevéllel vagy bazsalikommal illatosítjuk, apróra vágott paprikával színesítjük. Formába téve sütőben megsütjük.

vásároljuk és fogyasszuk, figyelembe véve, hogy a hazai termelőket részesítsük előnyben a külföldi versenytársaikkal szemben. Ez alkalommal pedig egy olyan főzeléknek a receptjét szeretném megosztani veletek, ami valóban megőrzi a zöldségek vitamintartalmát, illetve ásványianyag-tartalma sem sérül annyira, mint a hosszú ideig tartó hőkezelés során. A receptet Kocsis Bálint mesterszakács – séf, foodstylist, a Csikos márka tulajdonosa, az emocionális gasztronómia megfogalmazója készítette.

Tavaszi finomfôzelék zellerkrémben készítve, lencsevagdalttal és fokhagymachipsszel Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg kelbimbó 15 dkg ceruzabab vagy zsenge zöldbab 20 dkg brokkoli 20 dkg sárgarépa 1 db cukkini 1 db zeller 2 evőkanál kókuszzsír só, fehér bors 3 fej fokhagyma 3 evőkanál olaj w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Amíg sül, zellerből, burgonyából kis vöröshagymával, fokhagymával krémlevest főzünk, turmixoljuk, tejszínnel dúsítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Serpenyőben kókuszzsírt hevítünk, megsütjük benne a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Szűrőkanállal szalvétára szedjük. Forró vízben 1–2 percig forrázzuk a szeletelt, csíkokra vágott zöldségeket, szűrővel jeges vízbe tesszük, lehűtjük. A forró zellerkrémlevesben 1 perc alatt ös�szefőzzük a még ropogós zöldségeket, ropogós fokhagymaszeletekkel megszórjuk. A kihűtött lencsét felszeleteljük, majd a főzelékre tálaljuk. ■


| 87

sport | szabadidŐ | életmód

Frissítés a jóvoltából.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

Egészség-Életmód

Írta: Csutka István www.vilagaim.com

Csábító nyári csapdák

A

tomboló nyár kellős közepén tartunk, és ilyenkorra már mindenki a legjobb formáját szeretné mutatni, hiszen ki akar fürdőruhát húzni úgy, hogy nincs megelégedve magával. Ha a téli alapozásod és a tavaszi formába lendítés időszakában is becsületesen edzettél, akkor ez nem jelenthet komoly kihívást, és az első versenyeken is már látszódnia kellett, hogy a befektetett energia meghozta az eredményét. Persze még javában benne vagyunk a versenyszezonban, és sokaknak még csak most, a nyár vége felé vagy ősszel fog következni az év elején kitűzött legnagyobb cél teljesítése. Azonban ilyenkor van itt a szabadságolások ideje, az iskolai szünidő, amikor többet lehetünk gyermekeinkkel, elutazunk nyaralni, és máris szétesett a szépen felépített edzéstervünk, könnyebben engedünk egy-egy étel csábításának, és így az ideális versenysúlyunk is veszélybe kerül. Persze egy profi sportoló ezt nem engedi meg magának, és szigorúan beosztja az idejét, tartja az étrendjét, de lássuk be, egy amatőr sportolónak sokkal többször van szüksége arra, hogy leporolja a kitűzött célt, hogy újra és újra erőt meríthessen belőle.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 89

sport | szabadidŐ | életmód

Mit tehetünk ennek érdekében, és miképpen tudjuk kikerülni a nyári napok csábító csapdáit? A nyár eleve sokaknak jelent egyet a diétázással, és valóban remek lehetőség is erre, miután szervezetünk sokkal kevésbé kívánja az ételt, de éppen emiatt nem árt a fehérjebevitelünket szabályozni, és ha szükséges, akkor megemelni. Jó lenne a napi 6–7 étkezést betartani, de lássuk be, kevesen tudják ezt megoldani és marad a munkahelyi menza, a gyorséttermek, vagy ami talán még rosszabb, rendszeresen kimarad a déli főétkezés. Persze nem említettük a fesztiválok kólával vagy sörrel leöblített hurka-kolbász kombóit, vagy a balatoni strandokon a palacsinta, lángos, fánk, gofri, főtt kukorica, sült hekk kenyérrel és girosz választékát. Természetes, hogy ilyenkor elmegyünk vacsorázni, a szállodában ott a svédasztal, de ez még nem kell, hogy automatikusan azt is jelentse, hogy kontrollálatlanul együnk bármit és bármilyen mennyiségben. Ugyanez vonatkozik a nyári grillpartik, szalonnasütések alkalmaira is. Nincs is jobb egy nyáresti sütögetésnél, csak figyelj oda arra, hogy fogyassz elegendő zöldséget is a hús mellé. Nem ördöngösség a helyes táplálkozás elveit betartani a nyaralás során, hiszen rengeteg befektetett energiánk veszhet kárba, ha elengedjük a gyeplőt. Tudom, most sokan legyintenek, hogy ugyan már, mit számít az az egy-két kiló plusz! Mit? Próbáld ki, hogy emelgess két félliteres ásványvizes üveget egy ideig, aztán nézd, meg meddig bírod! És ez csak egy kiló! Örülj, ha csak ennyi pluszt kell cipelned magaddal egy félmaratonon, vagy még rosszabb, egy triatlonversenyen. Ha nem tudsz ellenállni a csábításnak, legalább próbálj arra odafigyelni, hogy a nap végére helyreálljanak a megfelelő napi szénhidrát-fehérje-zsír arányok. Ezzel máris sokat tettél súlyod megőrzése érdekében. Sohasem értettem a gramm-mániában „szenvedő“ bringásokat, akik súlyos százezreket költenek egy-egy gramm lefaragása érdekében a karboncuccokra, miközben pluszkilókkal magukon pattannak a nyeregbe. Inkább fogyna egy kilót, és a pénzt költhetné másra, pl. egy még szebb nyaralásra…

Azonban a nyári időszakban a táplálkozásnál is fontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Sporttól függően akár 5–15-szeresére is gyorsulhat az anyagcserénk sebessége, aminek akár a 80%-a hőenergiává is alakulhat, és éppen ezért alapvető, hogy figyeljünk szervezetünk megfelelő hűtésére! Sokan nem vigyáznak a megfelelő hidratáltságra, pedig a forró napokon elengedhetetlen, hogy óvjuk szervezetünket, és mindig legyen nálunk friss víz. Ne feledd el, hogy a zöld- és a fekete tea, a tej, a cukros üdítők, az energiaitalok, az alkohol és a kávé nem tartozik az ilyenkor ajánlott folyadékok közé, sőt az alkohol és a koffeintartalmú italok kimondottan károsan befolyásolják a meleg által így is megterhelt szervezeted működését. Ha nem bírod megállni a magas koffeintartalmú italok fogyasztását, igyál utána sok folyadékot, attól függetlenül, hogy kívánod-e, vagy sem. Az általánosan javasolt mennyiség a napi két liter folyadék, de a nyári időszakban ez egy sportolónak végképp kevés, és nyugodtan fölmehet akár 3–4 literre is naponta. Részesítsük előnyben a sima vizet, és az edzőteremben pedig a következőket érdemes szem előtt tartani:

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


90 |

Egészség-Életmód

Mindig legyen kéznél egy vízzel teli kulacs (tehetünk bele egy kis glutamint, vagy BCAA-t is), amiből folyamatosan fogyaszthatunk. Így az edzés során frissebbek leszünk, szervezetünk nem lesz dehidratált, ezáltal a teljesítményünk sem fog romlani. Legalább ennyire fontos, hogy kipihentek legyünk, és ezáltal a regenerációnk is megfelelő lehessen, hiszen a nyári hőségben jóval nehezebb aludni, a túl száraz levegő szintén nem előnyös, a folyamatosan működtetett légkondicionáló berendezések pedig komoly betegségek előidézői is lehetnek. Vigyázzunk a hőfok beállítására, mert a külső hőmérséklettől számított maximum 5 fok eltérés az, ami nem veszélyezteti egészségünket. Tudom, kecsegtető, hogy minél hűvösebbre állítsuk az autóban vagy a szállodai szobában is a berendezést, de pillanatok alatt megfázhatunk, és aztán tölthetjük az ágyban a régóta áhított nyaralást. Otthonunkban fordítsunk elegendő figyelmet a légkondik tisztíttatására is, mert az úgynevezett „légiós betegség” – amelyet a berendezés tálcáiban kifejlődő baktériumok okoznak – halálos is lehet. Nyáron az edzéseinket is igazítsuk a kevésbé forró órákra, mert felesleges kockázatot – főleg idősebb korban – nem érdemes vállalni, hiszen többszörösen is megterhelhetjük vele a szervezetünket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A folyadék mellett használjunk elektrolitokat (mint pl. a Hammer Nutrition kimondottan extrém időjárásra kifejlesztett Elektrolyt Extreme terméke), és viseljünk sapkát, illetve UV-szűrős napszemüveget. Elkerülhetjük a hőgutát – ami még az élsportolóknál is elfordul egy-egy versenyen –, a leégést, és szemünk épségét is megóvtuk. Sokszor látok sportszemüveg nélkül kerékpározókat, pedig egy bogár nagyon komoly sérülést tud okozni, és ezzel akkor szembesülhetsz a legjobban, amikor a szemüveged törhetetlen lencséjén vagy a sisakodon koppan egy hatalmasat. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ugyanez a találkozás mivel járhat, ha nincs rajtad a szemüveg?


| 91

sport | szabadidŐ | életmód

Ki kell térnem arra a tévhitre is, hogy multivitamint csak télen szükséges fogyasztani. Nyáron ugyanúgy szükséges a megfelelő vitaminbevitel. Az edzések és versenyek terhelései során felszabaduló szabad gyökök semlegesítéséhez elengedhetetlenek az antioxidánsok, szükségünk van a megfelelő vas-, cink-, magnézium-, kalcium- és káliumbevitelre is. Nem könnyű olyan multivitamint találni, amely minden kritériumnak maximálisan megfelel, és ne dőljünk be, az egy tablettában megtalálunk mindent a megfelelő napi mennyiségben szlogeneknek! Egy kis odafigyeléssel a formádból sem fogsz kiesni. Egy hét nem a világ, sőt jó időzítéssel kimondottan hasznos is lehet, ezért tervezheted úgy is a nyaralásodat, hogy az a pihenő időszakra essen, de azért az aktív pihenés a legjobb. Ne csak a tengerparton fekvéssel töltsd az idődet! Keresd az alkalmat a mozgásra! Ott a strandröplabda, a bicózás, a szörfözés, a vízisí, az úszás, a foci, a lábtengó, a túrázás, a lovaglás stb. Válassz egy olyat, ami a kedvenced. Ezekkel a nem megszokott mozgásformákkal is felpörgetheted az anyagcserédet, így több kalóriát is égetsz el, ami több adag fagyi elfogyasztását teszi lehetővé. Sétálj, fedezd fel a várost, vagy kocogj a napfelkelte

vagy a naplemente lenyűgöző fényeinél a tóparton vagy a tengerparti fövenyen, illetve sétányon. Hidd el, ezek a percek is maradandó élményeket tudnak okozni, és a szabadság leteltével hamar vissza tudsz majd zökkenni a szokásos kerékvágásba is. A nyári időszak alatt az élettani funkcióink is változnak. A meleg miatt romlik az oxigénfelvevő kapacitásunk, különösen, ha egy trópusi éghajlaton van a versenyünk, és nem vagyunk megfelelően hozzászokva. A felgyorsult anyagcsere miatt a szénhidrátok elégetése is gyorsul, emiatt pedig hamarabb fáradhat el a sportoló. Könnyen lehet hőgutát kapni, és akinek esetleg magas a vérnyomása, kiemelten fontos odafigyelnie erre, és megfelelően hűteni, hidratálni szervezetét. Egy a lényeg. A nyár a pihenésre, a szórakozásra, az aktív kikapcsolódásra és a szabadtéri sportolásra is a legtökéletesebb időszak, de ilyenkor is fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, megfelelően óvjuk szervezetünket, hogy mindig a legjobb teljesítményt érhessük el. Szép, tartalmas és sportos nyarat kívánok! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

w w w. s p o r t i m e . h u

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával


| 93

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


94 |

Egészség-Életmód

Tökéletesebb regeneráció

E

l tudod képzelni a következőt? Befejeztél egy igen kemény edzést, és a fő gondolat a fejedben az, hogy „most hosszú ideig pihenni fogok”. Tehát miután az edzésnek vége, ezt fogod tenni. Tudom, én is túl sokszor tettem ugyanezt.

A probléma a fenti esettel az, hogy nem adod meg a testednek az esélyt a küzdelemre, hogy gyorsan és hatékonyan regenerálódjon. Mindannyian hallottunk már a „lehetőségek ablakáról”, amikor közvetlenül az edzés után a sportolónak esélyt kell adnia a teste számára, hogy feltöltse a „tankot”. A tested adaptálódni fog az edzés hatására úgy, hogy több és több glikogént fog elraktározni, ami ugyebár az izmok legfontosabb üzemanyaga. Ez az adaptációs folyamat olyan, mintha a tested azt mondaná: „Ha János holnap egy újabb edzést vár el tőlem, akkor én erre fel fogok készülni. Nagyobb készleteket fogok felhalmozni a felhasználásra kész üzemanyagból”. Egy másik terület, amire emlékezned kell, az az immunitás. Az egyik, talán az elsődleges előnye az edzésnek, hogy ezáltal egy erős immunrendszer épül fel. Azonban ha ennek az előnyét élvezni akarod, akkor a testedet mindjárt az edzés után el kell látnod táplálékkal, amikor az immunrendszer sebezhető. Fontos, hogy esszenciális, az immun-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

rendszert erősítő tápanyagokat fogyassz röviddel az edzés után, amikor a test raktárai kiürültek. Sajnos túl sok sportoló nem ezt teszi, így folyamatosan gyenge teljesítményt nyújtanak, vagy megbetegszenek. Éppen ezért olyan fontos ez a cikk. Segít abban, hogy tökéletesíthesd a regenerációdat, és útmutatót ad arról, hogy mit egyél, mikor egyed, és mennyit egyél. Ha követed ezeket a tanácsokat, akkor meg fogod adni a testednek azt, amire szüksége van, és így képes lesz azt nyújtani, amit a következő edzésen elvársz tőle. Ha leszálltál a nyeregből, még nem fejezted be az edzést! Hogy mennyire jól pihened ki magad, nagyban befolyásolja, hogy miképp tudsz holnap teljesíteni. Az edzés fiziológiai stresszt okoz; egy jó edzés után gyenge leszel, és kiürülnek a raktáraid. A regeneráció alatt a tested újjáépíti önmagát. A tested úgy válaszol az edzés okozta stresszre, hogy növeli a stresszadaptációt, más néven a


| 95

sport | szabadidŐ | életmód

formát, de csak akkor, ha a regeneráció összes komponense jelen van. Az ismétlődő, növekvő terhelésű edzések és a megfelelő regeneráció egyre jobb teljesítményt eredményeznek, és javítják az általános egészséget. A túlzásba vitt edzések vagy a nem megfelelő regeneráció hiánya negatív eredményekhez vezet, mint a sérülés, krónikus fáradtság, fájdalom, rossz egészségi állapot és hasonlók. Legalább annyi figyelmet kell fordítanod a regenerációra mint magára az edzésre, ha azt akarod, hogy learathasd az edzések gyümölcsét. A regeneráció sok tényezőből áll, mint a pihenés, nyújtás, izomstimuláció és az alvás, de mi most csak a táplálkozásra szorítkozunk. Ez a cikk tartalmazza a regeneráció négy fő táplálkozási témakörét: a két makroelemtípust, a szénhidrátokat és a proteint; a mikroelemeket, mint a vitaminok, ásványi anyagok; az antioxidánsokat és a rehidratációt.

Rehidratáció Technikailag a víznek nincs tápértéke, de létfontosságú a teljesítmény és a regeneráció szempontjából. Normális esetben a regenerációs táplálkozás velejárója a hidratáció, de lehetséges, hogy egy sportoló krónikus dehidratációtól szenved. Óva intünk a túlzott folyadékbeviteltől, ami sokkal általá-

nosabb probléma, mint a dehidratáció, kiváltképp a rekreációs céllal edzők körében. A profi sportolók inkább alulhidratálják magukat a versenyek alatt. Az edzés végére hozzávetőlegesen 2% testsúlyveszteségre kell törekedni, és semmiképpen nem testsúlynövekedésre. A 2%-nál nagyobb súlyveszteség, amit a folyadékveszteség okoz, teljesítménycsökkenéshez vezet. Például ha 72,5 kilogrammal kezded az edzést, és pár órával később 70,7 kilogrammal fejezed be, akkor valószínűleg egy kicsit dehidratált vagy, de ez még nem szokatlan csökkenés egy kemény verseny után. (Nyilvánvalóan egy pontos mérleg nélkülözhetetlen.) 1,8 kilogramm veszteség azt jelenti, hogy 1,8 liter folyadékot kell innod a következő pár órában. Ez könnyen megoldható, és a folyadékbevitel nagy része a táplálékbevitellel párhuzamosan történik.

A gyors szénhidrátfeltöltés Akkor nézzük meg a szénhidrátfeltöltést. Az állóképességi sportolók számára a szénhidrát a legnyilvánvalóbb táplálékforrás. Ha ismered a szénhidrátfeltöltés mechanizmusát, akkor elég hatékonyan meg tudod tervezni a regenerációd energiafeltöltési programját, most tehát röviden nézzük át az energiafelhasználás és -visszatöltés körét.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

Egészség-Életmód

(mono- és diszacharidok) bevitelének közvetlenül az edzés után megvan az az előnye, hogy magas a glikémiás indexük (GI), és gyors metabolizmust mutatnak, viszont a hátrányuk, hogy kalóriaszegények, és ezért nem tudják kielégíteni szénhidrátszükségletet emésztési panaszok nélkül. (A cikk egyes részeiben olvashatsz még az egyszerű cukrok okozta problémákról.) Az összetett szénhidrátok viszont magas GI mellett könnyen emészthetők, és magas a kalóriaértékük.

Mennyit egyek belôlük?

Az edzés 90–120 percében az elsődleges üzemanyagforrás az izmokban raktározott szénhidrát az izomglikogén. Ha ez kifogy, a tested átvált a zsírégetésre, párhuzamosan az edzés alatt elfogyasztott szénhidrátok és protein felhasználásával. Az állóképességi edzés megemeli az izom glikogéntároló kapacitását és a felhasználás hatékonyságát. Az edzés fontos része az utólagos feltöltés. Számos tanulmány kimutatta már, hogy az edzés előtti izomglikogénszint a legmeghatározóbb tényező a teljesítményt illetően. Ha jól akarsz versenyezni vagy edzeni, feltöltött izomglikogénraktárakkal kell a rajthoz állnod. Ezért olyan fontos a szénhidrát-visszatöltés közvetlenül edzés után, hogy előnyt kovácsolhass a glikogén-szintáz magas aktivitásából (a glikogénszintáz egy enzim, ami kontrollálja a glikogénraktározást). A szénhidrátbevitel okozta glikogénszintézis sokkal gyorsabb az edzést követő első órában, mint 4–6 órával később. Ráadásul a Texasi Egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a glikogénszintézis akkor a legmagasabb, ha az alanyok közvetlenül az edzés után fogyasztották a szénhidrátot. Tehát a kiürülés és az azt követő visszatöltés eredményezi a maximális glikogénvisszatöltést. (A króm, amint az később olvasható, még tovább tudja növelni a glikogénfeltöltést). Az összetett szénhidrátok (poliszacharidok, mint például a maltodextrin) a megfelelő választás a glikogénfeltöltéskor. Az egyszerű cukrok

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Dr. Michael Colgan a könyvében (Optimális sporttáplálkozás – A versenyzői határaid) azt ajánlja, hogy 225 gramm szénhidrátot fogyassz el az edzést követő 2–4 órában. Ennél több már zsírként raktározódik a testben. Más kutatások szerint átlagosan 650 gramm szénhidrát az a mennyiség, amit a test naponta újból glikogénként el tud raktározni. Az alábbi táblázat a testsúlyra és az edzés hosszára kivetítve mutatja az egész napi szénhidrátszükségletet. Ahhoz, hogy átválthasd kalóriába, számolj egy gramm szénhidrátra négy kalóriát. Például Colgan 225 grammos ajánlása 900 kalóriának felel meg.

Testsúly (kg)

Edzésidőtartam 2

3

4

50

300

500

700

60

400

600

800

70

500

700

900

80

600

800

1000

90

700

900

1100

A tökéletesebb regeneráció érdekében fogyassz 100 gramm összetett szénhidrátot egy órán belül, a maradékot pedig a következő három órában. A napi összes mennyiség – hogy teljes legyen a glikogénfeltöltés – legyen a fenti táblázat szerint. Egy 70 kilogrammos sportolónak kétórás edzés alatt napi 500 gramm (2000 kalória) összetett szénhidrátot kell fogyasztania, 100 grammot közvetlenül az edzés után, 125 grammot a következő három órán belül, majd a maradék 275 grammot a nap többi részében, beleértve az edzés közbeni szénhidrátbevitelt is. Ha csak átlagban akarsz számolni, akkor napi 650 grammot ajánlok, vagy 2500–2600 kalóriát tisztán szénhidrátokból.


| 97

sport | szabadidŐ | életmód

Szénhidrát, protein és regeneráció

A protein, különösen a savófehérje elônyei

Azzal, hogy bőséges mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak a sportolók közvetlenül az edzés után és később, sikeresen megkezdik az izmok feltöltését. Ezenkívül átbillentik a mérleg nyelvét a protein katabolizmustól a proteinszintézis felé. Más szóval, a bőséges szénhidrátjelenlét nélkülözhetetlen az izomsejtek újraépítésénél csakúgy, mint az izomglikogén feltöltésénél. A tanulmányok azt mutatják, hogy a szénhidrát beáramlás megadja az izomsejtek számára azt a nélkülözhetetlen üzemanyagot, ami az újjáépítési folyamat elkezdéséhez kell. A szénhidrátok nyújtotta energia felhasználásával az izmok felszívják az aminosavakat a véráramból, és ezzel segítik a proteinszintézis megkezdését.

Míg a szénhidrátbevitel több szempontból is segíti az edzés utáni regenerációt, egyedül mégsem képes a munkát elvégezni. Szükséged van a proteinre is, tehát most nézzük meg azokat a fontos okokat, amiért a regenerációs tápláléknak proteint kell tartalmaznia. Például kutatások szerint az edzés utáni proteinbevitel szénhidráttal kombinálva szinte megduplázza az inzulinválaszt. Már ez magában is okot ad arra, hogy proteint is fogyassz az összetett szénhidrátok mellett. A 3:1 vagy 4:1 (szénhidrát-protein) a jó arány.

Ezenkívül a szénhidrátok fokozzák az inzulintermelést és -kibocsátást a hasnyálmirigyből. Az inzulin egy anabolikus hormon, aminek pozitív hatása van az izmok proteinszintézisére, és elnyomja a protein katabolizmust. Egy, a Texasi Egyetemen végzett kutatás szerint az inzulinplazma-értékek háromszor magasabbak voltak edzés után olyan alanyoknál, akik szénhidrátot fogyasztottak, mint a placebót fogyasztóké.

Nyilvánvalóan szükségünk van proteinre a stressznek kitett izmok újjáépítéséhez. Az állóképességi sportolók gyakran úgy gondolják, hogy a proteinbevitel a testépítőknek való, de a testednek más erről a véleménye! Az igaz, hogy a súlyzós edzés másféle stressznek teszi ki az izmaid, mint a kerékpározás, de az izomleépülés mindkét esetben ugyanaz, és az állóképességi sportolóknak sokkal több fehérjére van szükségük, mint amit a normális étrend biztosít. A savóprotein a legelérhetőbb az összes protein közül, és elsődleges fehérjeforrás a regenerációs folyamat szempontjából. A savófehérjének van a

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


98 |

Egészség-Életmód

legmagasabb százalékú esszenciális aminosavtartalma, amit a szervezet nem tud előállítani, csak táplálkozással vihető be. Sőt az esszenciális aminosavak alkotóelemeinek a 25%-a tartalmazza azt a három aminosavat, amelyek legfontosabbak az izomszövet újjáépítésnél, ezek a BCAA-k (leucin, izoleucin és valin). A savófehérje gazdag két másik, nagyon hasznos aminosavban is, ezek a metionin és a cisztein. Ez a két anyag stimulálja a glutationtermelést, ami a test egyik legerősebb antioxidánsa. Az állóképességi edzés megnöveli a szabadgyöktermelődést, tehát az ilyen sportot űzőknek extra antioxidánsvédelemre van szükségük. A glutation ezenkívül támogatja az immunrendszert és a májműködést. A rövid, négy aminosavat tartalmazó láncok, más néven negyedleges szerkezetű peptidek is fontos alkotói a savófehérjének. Ezeknek fájdalomcsillapító hatásuk van, ami segíthet enyhíteni a kemény edzés vagy verseny után jelentkező fájdalmat. Még egy dolog a savófehérjével kapcsolatban: használat előtt bizonyosodj meg róla, hogy izolált savófehérjét eszel, nem koncentráltat. Az izolált savófehérje laktóz- és zsírmentes; sok ember nem képes lebontani a laktózt, és így ők is ehetnek savófehérjét. Ezenkívül az izolált savófehérje 90–97%-ban tartalmaz proteint, míg a koncentrátum csak 70–80%-ban. Az izolált savófehérje a legtisztább protein, és a legjobb amit a testednek adhatsz az edzés után.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok Megtárgyaltuk már a rehidratációt, a szénhidrátokat és a fehérjéket, most jöjjenek a negyedik csoportba tartozó, a tökéletes regenerációhoz szükséges tápanyagok. Ezeket mikrotápanyagoknak hívjuk, mivel csak nagyon kis mennyiségben van rájuk szükségünk. Szemben a több liter vízzel és a több száz gramm szénhidráttal vagy proteinnel, ezeket az anyagokat csak milligrammban, vagy mikrogrammban mérjük. Nem tudjuk az összes ilyen anyagot, és azok hatását a regenerációra bemutatni, így csak néhány, kulcsfontosságú anyagot tárgyalunk, és egy átfogó szemszögből nézzük őket. Néhány sportoló így gondolkodik: „Most elmegyek edzeni, ami több óráig fog tartani, és elég intenzív lesz. Fontos, hogy elegendő vitamin legyen a testemben még az edzés előtt, nehogy eléhezzek, így beveszem a napi vitaminadagomat még az edzés előtt.” Amiatt, ahogy a tested előállítja a tápanyagokat, ez az okfejtés nem teljesen helyes. Igaz, hogy bőséges mennyiségű vitaminra van szükséged egy állóképességi edzés végrehajtásához. Azonban – az elektrolitokat és a B6-vitamint kivéve – nem sokat tudsz edzés előtt a tested mikroelem–ellátottságán javítani. Inkább közvetlenül az edzés után kellene feltöltened a tested. A tested sokkal fogékonyabb, ha kiürült. Ilyenkor az elraktározott tápanyagból működik. Ez általánosságban igaz is, kiváltképp a vitaminok és az ásványi anyagok esetében. Újra


| 99

sport | szabadidŐ | életmód

kell töltened magad, és a regeneráció is sok mikroelemet igényel. Azt se felejtsd el, hogy sok vitamint és ásványi anyagot veszítesz nemcsak az energiatermelés alatt, hanem az izzadás által is. Ezért jó fajta multivitaminra van szükséged, egy olyanra, ami könnyen felvehető formában és kielégítő mennyiségben tartalmazza a kulcsfontosságú anyagokat.

A mikrotápanyagok utolsó csoportját különféle, biológiailag aktív vegyületek alkotják, amelyek segítik a regenerációs folyamatot. Ezek a karnozin, a glutamin és a glutation; ezekről részletesebben alább olvashatsz.

A krómot külön meg kell említenem, mivel fontos szerepet játszik a jó inzulinműködésben. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a sportolóknál, akik króm-polinikotint fogyasztottak (szénhidráttal együtt) az edzést követő két órán belül, 300%-os növekedés figyelhető meg a glikogénszintézisben. Ha pillanatnyilag nem használsz olyan multivitamint, amely 200–400 mcg krómot tartalmaz, akkor ezt komolyan fontolóra kell venned.

A sportoló teljesítményének a javulása függ az egymást követő, növekvő intenzitású edzésektől, melyek stimulálják az izmok és a kardiovaszkuláris rendszer adaptációját, a regenerációs periódus után, amikor is a test újraépíti önmagát, kicsit jobban, mint előtte.

Az antioxidánsok a másik olyan mikrotápanyagcsoport, amelyek mindenképpen szükségesek az edzés után. Néhány vitaminnak (C, E) antioxidáns hatása van. Széles spektrumú antioxidánsra van szükséged, mivel a hosszú edzés többféle antioxidáns termelődését okozza. Minden egyes antioxidánsnak megvan a saját szabadgyökcélpontja. Még véletlenül se gondold úgy, hogy mondjuk az E-vitamin önmagában megvéd az összes szabadgyöktől.

Renault Budapest Budakalász 2011 Budakalász, József Attila utca 77. Tel.: +36 (1) 465-0000

Összefoglalás

Így az edzés igazi haszna a regeneráció alatt mutatkozik meg, de csak akkor, ha elegendő a pihenőidő és a tápanyagellátás. Ezért az, hogy mennyire jól sikerül kipihenned magad, döntően befolyásolja a holnapi teljesítményed. Egy átfogó regenerációs program tartalmazza a fent említett összes tápanyagot, a pihenés, a nyújtás és más fiziológiai módbeliség mellett. Azok a sportolók, akik legalább annyi figyelmet fordítanak a regenerációra, mint az edzésre sokkal előrébb jutnak, és kétségkívül élvezhetik növekvő teljesítményük hatását. ■

Renault Budapest Dél-Pest 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5. Tel.: +36 (1) 476-3100

Renault Budapest Kelet-Pest 1173 Budapest, Pesti út 16. Tel.: +36 (1) 254-0404


100 |

Egészség-Életmód

Írta: Lovas Adél

Újratervezés a 3 esszenciális aminosav figyelembevételével

F

áradékony vagy, és nem úgy jönnek az eredmények, ahogy szeretnéd, ahogy a kemény edzések és a befektetett energia után elvárnád? Nem érted, mi lehet az oka?

Segítünk. Talán nem megfelelő az aminosav-beviteled/ -pótlásod, és akármennyire is hihetetlennek tűnik, csupán ennyi is elegendő ahhoz, hogy ne úgy fejlődjön az izomzatod, ahogy ez annyi edzést követően elvárható lenne. Apróságnak tűnik ugyan, de a legnagyobb sikerek pont ilyen apróságokból épülnek fel. Éppen ezért bemutatunk neked 6 fontos szempontot, hogy lásd, a BCAA táplálékkiegészítés miért van pozitív hatással a sportteljesítményre és az általános egészségre. Sok helyen utánanézhetsz, de biztos, hogy nem fogsz olyan összetevőt találni, amelynek olyan sok előnye van, mint a 3 esszenciális, elágazó láncú aminosavnak (BCAA – branched chain amino acid), az L-valinnak, az L-leucinnak és az L-izoleucinnak. Az „elágazó lánc” a molekuláris felépítésükre utal. Esszenciális tápanyagnak minősülnek, hiszen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a szervezet nem tudja önmaga előállítani őket, így étkezés vagy táplálékkiegészítés útján szükséges pótolni. A fehérjedús ételek, mint a húsok, a halak, a tojás, az olajos magvak, a tejtermékek és a hüvelyesek kiváló BCAA-források, de plusz étrendkiegészítéssel érezhető különbséget tudsz elérni mind a sportolói teljesítményed, mind az általános egészségi állapotod tekintetében.

Nézzük át, miért állítjuk ezt: 1. Extra üzemanyag a hosszan tartó edzés alatt Nem a májban alakulnak át, de ennek ellenére gyorsan a véráramba kerülnek, majd utána a mitokondriumban oxidálódnak. Emiatt a bevitt BCAA képes fedezni az edzés alatti kalóriaszükségletedet, sőt segít megóvni a vázizomrostokat a nagy terhelés következtében történő lebomlástól, amit a szervezet az energianyerésre használna fel.


| 101 közötti mechanizmusokat, amik aktiválják a mitokondriális biogenézis nevű folyamatot – az új mitokondrium spontán kialakulását –, ami egyenes arányban áll az élettartam növekedésével. Egy másik kutatás szerint a BCAA növeli a SIRT1 gén aktivitását, amely hatásai hasonlóak, mint a kalória-visszafogásnak, és mint ismert, ez a hosszú élet kulcsa.

Minôségi BCAA táplálékkiegészítôk 2. Késleltetett fáradtság A kutatások bebizonyították, hogy az edzés előtti és alatti BCAA-bevitel késlelteti mind a fizikai, mind a központi idegrendszer fáradását, ezenfelül köztudott, hogy a BCAA javítja a közérzetet és a kognitív teljesítményt (szellemi munkát).

3. Hatékonyabb regeneráció A BCAA segíti a vázizomrostok regenerációját, újraépítését, hiszen az edzések általános velejárója az izomrostok mikroszakadása.

4. Súlykontroll A Journal of Nutrition 2012-es tanulmánya szerint a megnövelt BCAA-bevitel hatására csökken a túlsúly kialakulásának kockázata, sőt a BCAA étrend-kiegészítés segít megőrizni az izomtömeget a fogyókúra időszakában is.

5. Jobb vércukorszintkontroll Kísérletek bizonyítják, hogy az esszenciálisaminosav-bevitel (amibe a BCAA is beletartozik), segíti a helyes vércukorszint-beállítást, és pozitívan befolyásolja az inzulinérzékenységet. Így az ezzel a problémával küzdő embereknek csak csekély inzulinra van szükségük, hogy fenntartsák a normál vércukorszintet.

A fent bemutatott számtalan előny miatt, amelyek a sportolói teljesítményre és az általános egészségre is ugyanúgy pozitív hatást gyakorolnak, a napi szintű BCAA-utánpótlás különösen javasolt a sporttevékenységet végzők számára. A 3 esszenciális aminosavat – L-valin, L-leucin, L-izoleucin – megtalálod a minőségi, 100%-osan természetes alapanyagokból készülő és kimondottan az állóképességi-, ultra- és multisportokat végző sportolók számára kifejlesztett étrendkiegészítőket gyártó Hammer Nutrition kínálatában. Tipikusan ilyen termék az Endurance Amino, valamint a következő proteinmátrixok, amelyek szintén tartalmazzák a három nélkülözhetetlen aminosavat: Perpetuem, Sustained Energy, Hammer Vegan Protein, Hammer Soy, Whey Recovery Bar, Vegan Recovery Bar. Építsd be étrendedbe ezeket a termékeket, hogy támogathassanak céljaid elérésében azzal, hogy megadják szervezeted számára a fejlődéshez és a maximális teljesítményleadáshoz szükséges alkotóelemeket! ■

Hammer ON!

6. Az élettartam potenciális növekedése A Cell Metabolism című szaklap tanulmánya szerint a BCAA segít beindítani a specifikus sejtek

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


102 |

Egészség-Életmód

Legyél inkább sótlan Meglepő nátriumforrások

Írta: Sáfián Viktória

2

013. január 31-étől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 2000 milligrammnál kevesebb nátrium bevitele (kb. egy mokkáskanálnyi) javasolt a felnőtteknek. Azonban a nemzetközi vizsgálatok eredményei szerint a lakosság sófogyasztása minden országban messze meghaladja ezt az ajánlott értéket. Az Intersalt vizsgálatának (1988) eredményei szerint a sófogyasztás minden vizsgált országban többszöröse volt az ajánlott értékeknek. Sajnálatos, hogy a magyar lakosság sófogyasztása a többi országgal összehasonlítva is kiemelkedően magas, azaz az idáig ajánlott 5000 mg/nap érték 3–3,5-szerese, és ez a tragikusan magas szám az elmúlt 30 év során sem csökkent jelentősen.

ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az étkezés közbeni sózásból. Pedig az orvosok és más egészségügyi dolgozók már évtizedek óta figyelmeztetnek minket a fokozott sóbevitel veszélyeire. Bár a nátrium a szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ha túl sokat fogyasztunk belőle, sokféle betegség kialakulásához hozzájárul:

• hipertónia (magas vérnyomás), ami szívelégtelenséghez vezethet,

Szomorú, hogy gyermekeinknél sem sokkal jobb a helyzet, és a 2005–2006-os tanévben a fővárosi általános- és középiskolások körében végzett felmérés eredményei szerint a fiúk és lányok átlagos sóbevitele mintegy 2,5-szerese az ajánlottnak.

• gyenge csontfejlődés, ami csontritkuláshoz

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapítása szerint az európai lakosság sóbevitelének 70–75%-a a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak 10-15%-a

• dehidratáció, ami túlzott szomjúságérzetet és

(osteoporosis) vezethet,

• folyadékgyülem a tüdőkben, amelynek következtében légszomj alakulhat ki,

• vesekőképződés, ami veseelégtelenséghez vezethet,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

vízvisszatartást okozhat,

• gyomorfekély és daganatok kialakulása, illetve a hormonális egyensúly felborulása.


| 103

sport | szabadidŐ | életmód

Kutatások bizonyítják, hogy azoknál az embereknél, akik túl sok sót fogyasztanak, kétszer akkora az eséllyel alakul ki gyomorrák, illetve jóval magasabb kockázattal alakulhat ki gyomorfekély és egyéb emésztési zavarok, beleértve a krónikus gyomorégést, a puffadást, az émelygést és hányást, a súlyos fájdalmakat a hasüregben és a kóros fogyást.

Több, mint amit elképzelsz Hiába ajánlják a szakértők, hogy egy egészséges felnőtt mindössze 2500 mg nátriumot (kb. egy mokkáskanálnyi só) fogyasszon naponta, a kutatások azt mutatják, hogy a lakosság 97%-a ennek több mint a kétszeresét fogyasztja el, mi, magyarok pedig még ennél is többet. Azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, fontos hogy 1500 mg-ra csökkentsék a napi nátriumbevitelt. Még ha nem is használod a sószórót, valószínűsíthető, hogy sokkal több sót fogyasztasz, mint amennyire gondolnál. Az alábbiakban bemutatok öt látszólag egészséges élelmiszert, amely a só szempontjából látszólag ártalmatlan:

1. Túró/cottage cheese Sokan úgy tekintenek erre a tejtermékre, mint egészséges testsúlycsökkentőre és remek kazeinforrásra, de gondot jelent a nagy mennyiségben hozzáadott só. (Az összes nátriumtartalom akár 819 mg/pohár is lehet.)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


104 |

Egészség-Életmód

2. Konzerv bab

További élelmiszerek:

A babfélék kiváló fehérjeforrások, de a legtöbb konzervdobozos termék nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz.

Egy adott élelmiszernek a sóterhelésben betöltött szerepét nemcsak a sótartalma, hanem az adott kultúra táplálkozásában elfoglalt helye is befolyásolja.

3. Konzervparadicsom

Fehérkenyér, péksütemények

Az egyébként egészséges zöldség konzerv formájában nemcsak hozzáadott sót tartalmaz, hanem számos gyártó magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot (HFCS) vagy egyszerű cukrot adagol hozzá. Ez utóbbi főként a paradicsompürékre, illetve szószokra jellemző.

Így például a pékáruk jelentős hányadát adják a magyar lakosság sóbevitelének, hiszen ezekből a napi fogyasztás átlagosan kb. 30 dkg, pedig a 100 grammra számított sótartalmuk 1400–2600 mg.

4. Zöldséglé Mi lehetne egészségesebb a zöldségleveknél? Azonban számos zöldségléhez rengeteg sót és cukrot adnak.

5. Elôre csomagolt alaplevek/ leveskockák A marha-, csirke- és zöldségalaplevek/leveskockák zsír- és kalóriatartalma általában alacsony, és az étel ízét nagyszerűen fokozzák. Sajnálatos módon azonban az is jellemző, hogy nagyon sok nátriumot tartalmaznak. (Egy pohár marha- vagy zöldségalaplé vagy egy leveskocka nátriumtartalma kb. 773 mg.)

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Szalonna A magyaros koszt kihagyhatatlan alkotóeleme a szalonna, de fontos ezt is mértékkel fogyasztanunk, ugyanis 100 g szalonnában 1500 mg só található.

Szójaszósz Az ázsiai ételek, éttermek is kedveltek a hazai lakosság körében, pláne, amikor gyorsan szeretnénk valami meleg ételt enni, de elkerülve a gyorséttermeket egy kínai vendéglőben kötünk ki. Azonban nem árt szem előtt tartani, hogy míg nálunk a szalonna sok étel alapját képezi, addig az ázsiai konyha szinte elképzelhetetlen szójaszósz használata nélkül, pedig 100 g szójaszósz 7000 mg sót tartalmaz.


| 105

sport | szabadidŐ | életmód

VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG *

NEM CUKORKA!

11 féle ízben és 26 adagos kiszerelésben is kapható

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta

www.hammer-nutrition.hu *SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el! támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

Egészség-Életmód

Mit tehetsz A friss termék/zöldség mindig egészségesebb, mint a feldolgozott élelmiszer. Amikor csak lehetséges, használj a főzéshez friss vagy szárított zöldségeket, és készítsd el magadnak a zöldséglét, alaplét és a savanyúságot. Ha mégis konzervélelmiszert vásárolsz, akkor olvasd el a címkéjét, hogy tudd, mekkora a termék sótartalma. Keress sómentes, vagy alacsony sótartalmú alternatívákat. Az ételek ízesítéséhez használj őrölt feketeborsot, friss fokhagymát, metélőhagymát és egyéb

szárított növényeket vagy fűszereket só hozzáadása nélkül. Az egyik legjobb alternatíva a só nélküli zöldfűszerkeverék használata.

Káliumból több kellene Az Egészségügyi Világszervezet 2013 januárjában először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről is, és javaslata szerint naponta legalább 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek. A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, de ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához. Bruce Neal kutató egy értekezésében kitér egy lényeges szempontra is: „Az élelmiszeripar befolyását sem kellene figyelmen kívül hagyni! A só ugyanis – a cukorral és a zsírral együtt – olyan olcsó nyersanyag, amely a kevésbé minőségi árukat fel tudja javítani.” Ezzel pedig utal arra is, hogy az élelmiszeripar az egészséges sófogyasztás mennyiségéről szóló vitának örül, ugyanis elnyomja az egészségtelen táplálkozással szembeni harc hangjait… ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


zmények számára

sport | szabadidŐ | életmód

ő rendszer

es)

ó

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

nónia utca 17/A

ds.hu

| 107

� Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára � Vállalati szintű mentési megoldások � Automatizált rendszerüzemeltetés � Portál és dinamikus tartalom­szerkesztő rendszer � Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet � Elektronikus archiváló megoldás � Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) � Adatbázis megoldások, IBM DB2 � Tűzfal megoldások � Központi címtárépítés, címtárintegráció � Automatikus logfájl elemzési rendszer � Hálózatelemzési megoldás

www.mands.hu


108 |

P rom ó c i ó

Megköszöni-e a gerinced azt a sportot, amit művelsz vele?

V

olt-e már olyan, hogy küzdöttél, hogy az edzés végére érj? Hogy ott lebegett előtted a „no pain, no gain” jelszó… hogy fájt, de kibírtad? Mondták-e már, vagy láttad-e a tükörben, hogy az egyik vállad lejjebb van, vagy hogy amikor felhúzod a súlyt, az egyik oldalon feszesebbek az izmaid? Edzéskor érzed-e azt, hogy a derekad, hátad, nyakad elfárad, vagy instabillá válik, és „tartani” kell? Dől be a térded? Lúdtalpad van, vagy fáj a lapockák között, ha sokat ülsz?

A gerinc nemcsak egy szimpla támasz és az idegrendszer egy részének váza, hanem statikánk komoly eleme is. Kisebb-nagyobb aszimmetriával

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

gerincedben csípő-, térd-, bokapanaszokat, lúdtalpat, nagylábujjbütyköt, továbbá vállfájdalmakat, végtagi sugárzásokat tudsz begyűjteni, és ez a lista messze nem teljes. Több mint 10 évvel ezelőtt kezdett Svájcban teret hódítani a BackScan gerincszkenner (olvashatsz róla úgy, mint spinalmouse vagy medimouse), amellyel funkcióban mérjük a gerincet (tehát nem csak áll a páciens a röntgen előtt, vagy fekszik az MRI-ben), amelyet aztán terhelésre bírunk nap mint nap az edzőteremben vagy a pályán. Ha a legkisebb gyanú felmerül a sportolóban vagy épp a nem sportolóban, hogy gerincében valami apró elváltozás is lehet, a legjobb megvizsgáltatni azt, és nem tűrni neki. Sokszor panaszt nem okozó, de már megbillenő statikai vagy funkcionális elváltozások mutathatók ki, amivel komoly problémák előzhetők meg, ha azt időben felfedezzük, és egy-egy jól irányzott terápiával korrigáljuk azt (értsd kinesiotape, manuálterápia, otthoni 2–3 mozdulatból álló tréning vagy épp stretchingek).


| 109

sport | szabadidŐ | életmód

A BackScannel végzett gerincszkennelésről: « gyors és egyszerű, megbízható, egzakt értékek – a BackScan 1 fok pontossággal dolgozik; « sugárzásmentes mérés, ami okán akármikor újra lehet mérni a gerincet, és bárki mérhető vele; « a nyaki 7-től a keresztcsonti 3-ig kivitelezhető a mérés, könnyen értelmezhető eredménymegjelenítés; « megjeleníti a gerinc eredményeit egyenes tartásában, előrehajlásában és terhelésre kompenzált állapotban (súlyzóval terhelünk, és megnézzük, mit szól hozzá a gerinc izomzata), jobbra és balra dőlve, illetve akár ülve, előregörnyedt, panaszt okozó testtartásban is; « a szoftver a mérés után egyedi tréninget állít össze minden egyes régióra, izomcsoportokra lebontva, amelyet a szakember be tud tanítani, majd egy későbbi újraméréssel a fejlődés követhető, amivel fenntartható a páciens kitartása, figyelme, és jól ellenőrizhető a terápia maga; « egy sor a szakembernek: a gerincen szegmentális szöget mérünk 1 fok pontossággal, majd regionális szöget mérünk (lordosisok, kyphosisok), szintén 1 fok pontossággal. Jól láthatók (ami sokszor kézzel nem érzékelhető) az egy blokkban mozgó és a hipermobilis ízületek. Mérhető a gerincferdülés 1 fok pontossággal. Az Oriolus-Med rendelőiben Budapesten mindennap zajlanak a gerincmérések és kezelésindítások, vidéken pedig folyamatosan szerveződnek mérőnapjaink. Nagy segítség a panaszosnak és még talán annál nagyobb az ő terapeutájának. Várjuk a panasszal élőket egy mérésre, hogy segíthessünk a panaszmentessé válásban, a panaszmenteseket pedig azért, hogy milyen irányba mozdítsák mindennapjaikat azért, hogy ez a jó állapot lehetőleg soká fennmaradjon. ■ Bővebb információk:

www.oriolus-med.hu/backscan

Mantu Belső Trend Kft.

LAKBERENDEZÉS Időpontegyeztetés: +36 70 450 4800

■ belső tér tervezés ■ függönyözés ■ tapéták ■ lámpák ■ bútorok ■ szőnyegek ■ belső árnyékolás ■ hangulattervezés ■ burkolatok, belső ajtók ■ választékos kiegészítők

TERVEZÉSTŐL – KIVITELEZÉSIG Exclusive bemutatóterem:

1139 Budapest, Röppentyű u. 73/A

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


110 |

P rom ó c i ó

Kardi(j)óóó!

A

kardió szó hallatán az emberek többségének összeszorul a gyomra. Mindan�nyian tudjuk, hogy szükség van rá, akkor is, ha az állóképességünket szeretnénk javítani, és akkor is, ha fogyni szeretnénk.

Hányszor is fogadtuk meg január elsején, hogy ebben az évben lefogyunk, izmosodunk, erősödünk? Megvesszük a bérletet a terembe, majd az első héten nekiveselkedünk, és a fél esténket a kardiórészen töltjük. Kipróbáljuk az elliptikus trénert, a futópadot, a lépcsőzőgépet és mindent, amiről úgy gondoljuk, hogy majd segít rajtunk. 20 perc után azonban elunjuk az életünket… A vendégek többsége erre panaszkodik, hogy persze tudja, hogy kellene, de ő nem bírja, mert annyira unalmas. Nos, be kell, hogy valljam, nekem is! 5 km már kész szenvedés, 10 km futásnál pedig már a szemben lévő épületek ablakait számolom. Ha előírom a vendégnek, hogy kardiózzon 30–40 percet az adott napon, mindig próbál lebeszélni engem, és saját magát is a feladatról.

Mit tehetünk mégis, hogy elviselhetővé, sőt akár szórakoztatóvá tegyük ezeket az edzéseket? Nekem és a vendégeimnek két dolog vált be igazán. Az egyik az intervallum-kardióedzés, melynél adott időközönként változtatjuk a terhelést. Hogy miért jó ez? Mert figyelnünk kell az időt, állítanunk kell a sebességet, erősséget a kardiógépen.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Az anyagcserénket egy rövidebb – 20–25 perces – edzéssel is fel tudjuk pörgetni, az edzést követő 24 órában is nagyobb a szervezet energiafelhasználása. Az sem elhanyagolható, hogy a lassabb, alacsonyabb terhelésű szakaszokban a szívizomnak is van ideje kipihenni magát. A másik hatékony módszer a power kardióedzés, amelynél a különféle kardiógépeken (futópad, elliptikus tréner, háttámlás kerékpár) a terhelést különféle külső ellenállásokkal fűszerezzük meg, mint például a gumikötél, súlyzó (0,5–4 kg-ig) vagy a labda. Ezzel nemcsak az állóképességünket tudjuk fejleszteni, hanem az erőnket, sőt a koordinációs készséget is, hiszen például a futópadon hátrafelé sétálás közben labda dobása az edzőnek igen nagy koncentrációt, koordinációt igényel. Ha kevés időm van, nagyon szeretem ezt az edzésmódszert alkalmazni, hiszen csekély 60 perc alatt, bemelegítéssel és nyújtással a végén, elvégzem az aznapi edzést úgy, hogy ténylegesen elfáradok. Mindkét edzésmódszernél nagyon fontos a pulzusmérő használata, figyeljük szervezetünk jelzéseire, ne hajtsuk túl magunkat! ■ Schőn Krisztina


| 111

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

A szépülés nem csak a tehetősek kiváltsága

D

r. László Zsolt Magyarország egyik legnépszerűbb plasztikai sebésze, hiszen megannyi híresség is őt keresi meg, ha szépülésre vágyik.

Azonban nem olcsó dolog a szépség: hiába mondják azt, hogy belülről fakad, vagy a természetességnél nincs is vonzóbb, bizony rengeteg olyan ember akad, akinek az egész életét egy szépséghiba keseríti meg.

Ha szeretnénk valamit magunkon korrigáltatni, akkor első, hogy az interneten nézünk utána a lehetőségeknek. Ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy rengeteg orvosnál már csak a konzultáció is több tízezer forintba kerülhet, így a kevésbé tehetős emberek gyakran odáig sem jutnak el, hogy egy szakemberrel beszéljenek a lehetőségekről. Dr. László Zsolt nem csak azért örvend hatalmas népszerűségnek, mert mindig tökéletes munkát végez, hanem mindemellett ingyenes nála a konzultáció, így a szépülni vágyóknak nem kell kisebb vagyonokat költeniük csak arra, hogy az opcióikkal tisztában legyenek. „Amióta elkezdtem praktizálni, azóta ingyenes nálam a konzultáció. Úgy gondolom, hogy az első találkozás rendkívül fontos, hiszen ekkor eldöntheti a páciens, hogy mennyire vagyok szimpatikus számára, illetve az általam ajánlott megoldások mennyire felelnek meg az ő elképzeléseinek – mivel a páciens döntése úgyis csak ezek után születik meg, így nem vagyok a híve annak, hogy ezért pénzt kérjek. Mindemellett előfordul olyan is, amikor a személyes találkozó alkalmával derül ki, hogy

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 113

sport | szabadidŐ | életmód

az adott problémának a megoldását a tb is finanszírozza, így a páciensnek nem kell magát felesleges költségekbe vernie.” Dr. László Zsoltot éppen ezért keresik fel olyan emberek is, akik szeretnék a külsejüket és az életüket is megváltoztatni, azonban anyagi lehetőségeik ezt nem teszik lehetővé. Az orvos elmondása szerint ilyenkor a leggyakoribb panaszok közé tartoznak a születési rendellenességek, illetve a szülés vagy éppen szoptatás után fennmaradt szépséghibák. „Az emberek legtöbbször előzetesen felmérik azt, hogy egy-egy beavatkozásnak pontosan milyen anyagi vonzatai vannak, azonban előfordul olyan is, hogy csak a konzultáció alkalmával szembesülnek a kiadásokkal. Ezért is jött az ötlet, hogy évente egyszer csináljunk egy olyan jótékonysági felhívást, amire a rászorulók fotókkal együtt jelentkezhetnek, és közülük kiválasztunk egyet, akiről mindenféle, a műtétet érintő anyagi terhet leveszünk – így pedig nem csak a testét, de akár az egész életét is megváltoztathatjuk. A felhívásra idén amúgy megközelítőleg 800–900-an jelentkeztek” – zárta gondolatait dr. László Zsolt. A felhívás nyertesét lapzártánk után választották ki. ■ Szeleczky Afrodité

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

P rom ó c i ó

Építsd izmaidat a sárkányok erejével! A

Szerintünk ez a lényeg. Szerinted? A doy pack csomagolás és a legyártott mennyiség mértéke szavatolja a hosszú távon fenntartható rendkívül alacsony árat, amit biztosítunk számodra!

Adagolás:

Keverj el 1 kanál (32 g) Gladiator Life Dragon Whey fehérjét 250 ml vízben, tejben vagy más folyadékban. Igyál 1–3 adagot naponta ébredés után, edzés után vagy bármikor a nap során.

Ízesítés: dupla csokoládé Összetevôk:

tejsavófehérje-mátrix (89% tejsavófehérjekoncentrátum, 5% tejsavófehérje-izolátum, 6% hidrolizált tejsavófehérje-peptidek), sovány kakaópor, növényi olajok (növényi középláncú triglicerid (MCT) kókuszolajból), dextróz, emulgeálószerek (nátrium-karboxi-metilcellulóz, szójalecitin), BCAA-k (L-leucin, L-valin, L-izoleucin szabad aminosavak formájában), aromák, só, édesítőszer (szukralóz), laktázenzim.

Allergének:

az összetevők között kiemelve. Tejet, szóját, tojást, glutént, mogyorót, mandulát, búzát feldolgozó üzemben készült.

Gladiator Life Dragon Whey kiváló minőségű tejsavófehérje mátrixkoncentrátumból, izolátumból és hidrolizátumból készül. A fehérjemátrix hatékonyan segíti a szálkás izomtömeg növelését és fenntartását, a gyorsabb regenerálódást és a normál csontozat fenntartását. Az elágazó láncú aminosavak minőségét a Kyowa garantálja, így a BCAA-k hatékonyan járulnak hozzá az izmok felépítéséhez. Az íze fantasztikus, kóstold meg, és nem fogsz csalódni! Az összetétel és a minőség mellett még egy dolog kiváló, a termék ára. Ezt úgy értük el, hogy a beltartalomra koncentráltunk, és nem a külcsínre.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Figyelmeztetések:

A termék fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára készült különleges táplálkozási célú élelmiszer. Terhes és szoptató nőknek nem ajánlott. A termék kisgyermek elől elzárva tartandó. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget túllépni nem szabad. ■ Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! www.facebook.com/glifesporthu www.gladiatorshop.hu


| 115

PROMÓ C IÓ

Mi is az a halpedikűr?

A halpedikűr a török kultúrából ered, hazánkban csak pár éve van jelen.

E

lső hallásra szokatlan az a gondolat, hogy halak fogják rólam leenni az elhalt hámsejteket, de végül is nem piranhák közé dugom be a lábam. Miután lefertőtlenítettük a bőrömet, és tisztáztuk, hogy nincs rajtam sem krém, sem körömlakk, és semmi lábbetegségem sincs, elkezdődött a halpedikűröm a Heaven In Style szalonban. A kis halak alig várták már, hogy „megetessem” őket! A Törökországból származó garrarufa halak a bajszukkal lesodorják a bőrfelszínen található elhalt sejteket. A halpedikűrrel mind a halacskák, mind az alanyok jól járnak, ugyanis az apróságok kiszívják az ásványi anyagokat a hámsejtekből, ami által táplálékhoz jutnak, nekünk pedig többszöri kezelés után pihepuha lábunk lesz! Elsőre furcsa érzés, hogy ott sündörögnek, és csikizik a lábam, de egy idő után meg lehet szokni, és ki lehet kapcsolódni közben. A kezelés mintegy 20–30 percet vesz igénybe, és ha ezzel megvagyunk, eldönthetjük, hogy van-e szükségünk további pedikűrre,

esetleg lakkozásra. Én egy alappedikűrt választottam magamnak, hogy a körmeimet is rendbe rakassam. A szertartást egyébként hetente is elvégezhetjük akár, de én a kevesebb problémával, azaz bőrkeményedéssel rendelkező hölgyeknek, na és persze az uraknak ajánlom. Szerencsére a higiénia miatt sem kell aggódni, mivel a szalonban az EU Egészségvédelmi Ügynökségének előírásai alapján biztosítják az egészséges környezetet. A vizet ózonnal fertőtlenítik, és naponta átszűrik, illetve a halpedikűr tízparancsolatát is betartják. ■ Szabina Fit In The City

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


116 |

P rom ó c i ó

Fotó: Kardos Joe Modellek: Radányi Norbert (Bartendaz) Kis Hegedüs Réka (Fit In The City) Ruhák: Athletes Westend

Reebook Spartan Race Crossfit kapucnis pamut felső és futónadrág, valamint sportmelltartó

Kényelmes és sportos

I

rány ki a szabadba sportolni! Egy kényelmes nadrág, top vagy egy sportmelltartó, mindössze ennyi teszi ki az outfitemet, és futás vagy szabadtéri edzés közben még barnulhatok is. A fiúknak is elő a shortokkal és a trikókkal vagy az ujjatlan felsőkkel, legyen szó bármilyen szabadidős sportról.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 117

Promóció

Elkezdtem a szabadtéri edzéseimet. Nos, semmi extrára nem kell gondolnotok, előszedem a garázsból a bringámat, valamint a Duna-parton elkezdek futni. A tavaly már bevált edzésemet is folytatom idén. Ez a következőkből áll: elkerékpározom a Hajógyári-szigetre, ami igazán nincs messze a lakhelyemtől, így pont ez a kis út megteszi bemelegítésnek. Ott lerakom a biciklit, és futok pár kört. Nem vagyok nagy futó, nálam ez 5–6 kmben ki is merül. Ezután pedig a szigeten található street workout pályát veszem be. Itt pár erősítő gyakorlat és jó pár hasizmot megdolgoztató felülés után visszasétálok a biciklihez, és hazatekerek. Ezt hetente kétszer vagy háromszor szeretem megismételni. Ezekhez a sportokhoz pedig most már rengeteg profi ruhát és felszerelést is beszerezhetünk. Ahogy az előző számunkban a tavaszi divatanyaghoz, most is a nemrég nyílt Athletes Westend üzlet kínálatából válogattunk. Igen, ez az az üzlet, ahol főleg a crossfit és a saját testsúlyos edzés szerelmesei tudnak tetőtől talpig mindent beszerezni, de a kezdőknek sincs aggodalomra okuk, én sem vagyok Spartan-versenyző… Szóval amatőrök is találnak itt megfelelő felszerelést.

Kényelmes pamut Under Armour nadrág sportmelltartóval

Under Armour felső nadrág és cipő

A nyári divatanyagunkban szereplő ruháknál a következő szempontokat vettem figyelembe:

• a sportmelltartók kényelmesek és közepes tartásúak legyenek,

• a futónadrágnál fontos, hogy a

stratégiai részeken légáteresztő legyen, • a férfi ujjatlan kompressziós felső könnyen száradó anyagból készüljön, • a kék póló pamut heatgear technológiával ellátott, szuper élénkkék színben. A shortok kényelmesek és lazák, az Under Armour kék cipő pedig színben tökéletesen passzol a kék pólóhoz és a nadrághoz. ■

Under Armour felső nadrág és cipő

Rékus támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


118 |

P rom ó c i ó

Csajos buli, nem csak nőknek – ez a The Movie Show!

A

kit nem riasztott el a reménytelenül zuhogó eső, az ugyancsak változatos, sokszínű programot élvezhetett a ”Csaj Szombaton” a The Movie Show és a DivatBazár rendezvényein. A szervezők ismét kitetettek magukért! Nyereményeső, meglepetések, kikapcsolódás… Kell még más is a felhőtlen szórakozáshoz? Ahogy azt a korábbi mozis-csajos buliknál megszoktuk, izmos, félmeztelen hosztok pezsgővel várták a látogatókat. Aki nem az alkohol mellett

döntött, hanem egészséges szomjoltóra vágyott, az kókusz- vagy vitaminvízzel frissíthette fel magát az egészség jegyében. Az italok mellé természetesen egészséges desszert dukál, amiről a Project Éden paleofagylaltjai gondoskodtak. Akinek ez sem oltotta eléggé a szomját, az a terem közepét uraló bárpult gazdag kínálatából töltötte fel az utánpótlást. A csinos hosztfiúkkal pedig fotózkodhattak a hölgyek, ha vörös szőnyeges képre vágytak. Este hatkor a The Movie Show egyik szervezője, Kis Hegedüs Réka ismertette a kezdődő divatshow műsorát. Mivel ezúttal férfiak is jelen lehettek az alapvetően csajos bulin, az uraknak ugyancsak lekötötte figyelmét a parányi bikinikben, fehérneműkben és tavaszi-nyári szettekben felvonuló, finoman törékeny lányok látványa. A munkálkodó fotósok is sűrűn villogtatták vakuikat. Volt miért!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 119

sport | szabadidŐ | életmód

A The Movie Show persze a túlnyomóan hölgyekből álló közönség számára pluszlátványról is gondoskodott. A Bartendaz fiúcsapat deltás tagjainak hajmeresztő nyújtógyakorlatai csaltak külön ragyogást a női tekintetekbe. Ráadásul a teamnek egy ugyancsak izmos lánytagja is volt, bizonyítva, hogy a női egyenrangúság minden területre kiterjed!

mindent láttam már az életben, de ágymoziban most vagyok először. Fenomenális! Mint ahogy a környezet nívója és a program változatossága is lenyűgözött.” Mondhatom, a többiekkel együtt, magam is nagyszerűen szórakoztam a csaknem egész napos program folyamán! Elfelejtve a tavaszt meghazudtoló időjárást és a mindennapok kisebbnagyobb gondjait. ■ Ezután következett az est fő attrakciója: filmbemutató az Ágymoziban. A terembe érve újabb meglepetés fogadott, ugyanis az ágyban mindenkit ajándékcsomag várt a szponzoroknak köszönhetően. Milyen mozi ez a Rossz szomszédság 2? Minden idők legsikeresebb „korhatáros vígjátéka”, forgalmazásának első hetében 50 millió dollárt fialt a befektetőknek, miközben maga a forgatás csak 18 millióba került. Óriási! Tegyük azért hozzá: most a sztori folytatását, tehát a második részét mutatták be, amelyet az első film brutális pénzhozamán felbuzdulva ötöltek ki az alkotók. Tudjuk, általában a repríz, a másodpéldány gyengébbre sikeredik az eredetinél. Lehet, ez az oka, hogy a forgatókönyv-írók mintha megfeledkeztek volna róla, hogy a tisztelt néző épkézláb, konzekvens történetet és valamennyire életszerűen cselekvő karaktereket is elvár a pénzéért. Mindennek hiányában viszont telitömték jó poénokkal és az amerikai limonádésorozatok paródiáival a játékot. Megkérdeztem egy New Yorkból érkezett fiatal hölgyet, hogyan érezte magát. „Sok

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

Egészség-Életmód

A napozás veszélyei

É

vről évre egyre nő a normálistól eltérő pigmentáltsággal kapcsolatos bőrelváltozások száma. Ezek kisebb-nagyobb foltok váratlan felbukkanását jelentik a bőrön, amelyek maradéktalan eltüntetése sajnos igen gyakran reménytelen. A legnagyobb elvárható eredmény sokszor kizárólag a részleges halványítás. Tanácsos ezek kialakulását lehetőség szerint megelőzni a hajlamosító tényezők kiiktatásával. Melyek is ezek? A bőr festékanyaga a melanin nevű fehérje, amely a hámréteg legalsó sejtsorában (bazális réteg) termelődik. Létrejöttéhez oxigénre, megfelelő testhőmérsékletre, enyhén lúgos közegre, bizonyos enzimekre, rézionokra és UV fényre van szükség. Megesik, hogy a melanin külső vagy belső okok miatt túltermelődik (hiperpigmentáció), de gyakran találkozhatunk az alultermelődés jeleivel is (hipopigmentáció). Ezek a normál bőrszíntől eltérően pigmentálódott területek lehetnek velünk születettek, de gyakran beszélhetünk szerzett elváltozásokról. Kiváltó okai között az ibolyántúli sugarakon túl gyakran gyógyszereket, vegyi anyagokat, vagy mechanikai hatásokat találhatunk, de igen gyakori, hogy idegrendszeri zavarok, hormonális folyamatok, gyulladások, fertőzések állnak a háttérben. A pigmentzavarok kialakulását sok esetben öröklött tényezők is meghatározzák.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Kevés szó esik bizonyos növények fényérzékenyítő hatásáról, pedig az angyalfű, az orbáncfű, a letyán, a petrezselyem, a bergamott, a paszternák, a kapor, a zeller, a cickafark rendszeres, nagy mértékű alkalmazása bizony okozhat fényérzékenységet. A rendellenes pigmentálódás problémáját leginkább megelőzéssel tudjuk kivédeni. A megelőzéshez szükséges egyfajta tudatosság a fényérzékenyítő állapotok tekintetében. Fontos tudnunk, hogy igen sok antibiotikumnak és kozmetikumnak van fényérzékenyítő hatása, ezek használatát megelőzően érdemes tájékozódnunk. De kialakulhatnak nem várt foltok egy-egy hormonálisan megváltozott élethelyzetben (terhesség, szoptatás), vagy sokszor még fel nem derített endokrinológiai rendellenesség hatására is. Minden pigment-rendellenesség kialakulásának azonban van egy fontos feltétele: az UV sugárzás. Ha az UV sugarak bizonyos spektrumát eredményesen távol tudjuk tartani a bőrünktől, jelentősen csökkenthető a pigmentálódás kockázata. A Földet érő napsugár 44%-ban látható fényből, 50%-ban infravörös sugárzásból és 6%-nyi ultraibolya sugarakból állnak. Ezen 6%-nyi sugárzási


| 121

sport | szabadidŐ | életmód

spektrum 3 féle ultraibolya sugárból áll. Legnagyobb részt UV-A (barnító) sugarakból, lényegesen kisebb részben UV-B (gyulladáskeltő) sugarakból és minimális UV-C (fertőtlenítő) sugárból. A barnító sugarak kiszűréséhez egy évszázaddal ezelőtt, amikor a fehér, makulátlan bőr az arisztokrata származás megkérdőjelezhetetlen jelének számított, csipke napernyőket és zöld, kék, vagy fekete színű arcfátylakat használtak. Egyes mediterrán éghajlatú országokban a higiéniai kultúrának évezredek óta része bizonyos növényi olajok és vajak rendszeres használata a fénykárosodás kivédésére. Ilyenek a sheavaj, az olívaolaj, az avokádóolaj, a földimogyoró-olaj, a mandulaolaj, a szezámmagolaj, a paradicsommag olajos kivonata (macerátuma) stb. Ezen növényi olajok mint természetes fényvédők kb. 3–10 faktornyi biztonságot nyújtanak a leégés kockázatával szemben.

De mi is az a faktor? A faktor nem más, mint annak definiálása, hogy hányszor több ideig tartózkodhat az egyén a napon a leégés kockázata nélkül az adott szer használatával, mint anélkül. A 3–10 faktornyi biztonságot nyújtó növényi olajokkal tehát 3–10-szer annyi ideig érezhetjük védelemben a bőrünket, mint nélkülük. Ezt azonban nagyban befolyásolhatja a verejtékezés mértéke, vízzel való érintkezés, a fent említett belső folyamatok és természetesen a bőr fototípusa. A bőr lehetséges fototípusát Thomas B. Fitzpatrick amerikai bőrgyógyász foglalta egy 6 pontos táblázatba a nagyon érzékeny (kelta) 1-es típustól, az érzékeny 2-es (kaukázusi), a normális érzékenységű 3-as (kevert), a nem érzékeny 4-es (mediterrán) és az egyáltalán nem érzékeny 5-ös (ázsiai-indiai) bőrtípuson át a fekete (afrikai) 6-os típusig. Ezen táblázat praktikusan összefoglalja, hogy melyik bőrtípus milyen érzékenyen reagál a nap sugaraira. A gyermekeknek szánt naptejekben igen nagy mennyiségben találhatunk poranyagokat mint fizikai fényvédőket (titán-dioxid, kaolin, színező poranyagok stb.). Ezek képesek akár 100%-ban is kivédeni a káros UV sugarakat, hátrányuk azonban, hogy a barnulást is megakadályozzák, és a pórusok eltömítésén keresztül befolyásolják a bőr működését.

Alkalmazásuk tehát csak addig javasolt, ameddig a sugárzási behatás fennáll, még ha többnyire ártalmatlan púderalapanyagokról is beszélünk. Árnyékba érve, célszerű eltávolítani őket, újra lehetőséget adva így a bőr számára az akadálymentes légzésre. A szükséges mértékig történő használat javasolt a kozmetikai ipar által egyre gyakrabban használt mesterséges kémiai fényvédőket tartalmazó termékek esetében is. Ezek több módon is képesek befolyásolni a festékképzés folyamatát, akár a bőrt érő fénysugár hullámhosszának megváltoztatásán, akár a festékképzés enzimatikus folyamatainak blokkolásán keresztül. Bármilyen elven is működjön egy fényvédő krém, elvárható tőle, hogy ne legyen toxikus, irritáló, fényérzékenyítő, szárító hatású, savak-lúgok hatására ne változtassa meg a hatását. Ne legyen kellemetlen szagú, de legyen hipoallergén, hőálló, egyenletes barnulást tegyen lehetővé, és használatával csökkenjen a nem várt bőrelváltozások kialakulásának kockázata. ■ Szakonyi Eszter kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet

www.vintagebeauty.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

PROMÓ C IÓ

HAMAROSAN ITT A STRANDSZEZON?! - FOGYÓKÚRA? ÉLETMÓDVÁLTÁS? VELÜNK TE GYŐZHETSZ A KILÓKKAL FOLYTATOTT VERSENYBEN!


sport | szabadidŐ | életmód

| 123


Technika Technika

124 |

Tec h n i ka i s p o r t

Teljes létszámban Ú

jabb világbajnoki pontokat gyűjtött, és a portugál futamon már teljes létszámban teljesítette a Zengő Motorsport az elmúlt WTCC-futamokat. Jelentős csúszással, de végre megérkezett a Mugen cég műhelyéből a második Honda Civic motorja, melyet a verseny helyszínén építhetett be a csapat az autóba, így Nagy Dani is debütálhatott a világbajnoki sorozatban. Viszont előtte még több futam is lezajlott, amelyeken Ficza Feri sikeresen helytállt, egyre jobban összebarátkozva a Civickel, sőt néha már a nagy oroszlánok bajszát is húzogatva egy kicsit. Marokkó után a Zöld Pokol becenevű pálya, a Nürburgring következett, amely a WTCC legextrémebb helyszíne. Sajnos itt már ismét nulla pont állt Ficza neve mellett a bajnoki tabellán, hiszen a Honda szabálytalannak ítélt padlólemeze a zengős autót is érintette, így Ferinek a Hungaroringen megszerzett első vb-pontjait is elvették, ami sajnos végleges döntés lett, mert a csapatnak komoly anyagi terhet jelentett volna a fellebbezés díjának befizetése. Amúgy ez csak egyszerű adminisztratív kérdés, az égvilágon semmit sem von le Ficza hazai futamon nyújtott nagyszerű teljesítményéből! A német futam ismét igen extrém kihívás elé állította újoncunkat, hiszen itt óriási a tempó, 20 kilométer egy kör a pályán, és ahogy azt a futa-

w w w. s p o r t i m e . h u

mokon is láthattuk, még a legprofibbak is csúnyán oda tudják csapni a technikát! Ehhez képest Feri épségben behozta az autót mindkét futamban a tizenkettedik és a tizenharmadik helyen. Németország után a nagy orosz hon következett, ahol a Moszkva melletti pályán még ha szerencsére nem is az igazi orosz tél, de kellemetlen, hideg és esős időjárás fogadta a mezőnyt. Az edzéseken voltak gondok az autóval, és keresték a beállításokat is. Az első futam vizes pályán zajlott, és ugyan Ficza csak a tizenötödik helyen ért célba, az elért idők már adtak némi okot a bizakodásra! A fő futamban aztán Fecó ismét brillírozott, megmutatva, hogy a vizes pályán nehéz körülmények között mindig elemében van! A lassan száradó pályán a kilencedik helyre hozta be a zengős Hondát, megfutva a verseny leggyorsabb körét is, ezzel visszaszerezve, vagy ismét begyűjtve két világbajnoki pontot is! A leggyorsabb körért járó különdíj, egy Tag Heuer karóra pedig biztos mindig boldog perceket mutat

A Technikai rovat támogatója


sport | szabadidŐ | életmód

| 125

majd Ferinek, amikor erre a futamra visszagondol! Portugáliában végre eljött a pillanat, amire már év eleje óta vártunk! Vila Real utcai pályájára már mindkét zengős versenygép kigördülhetett Ficza Ferivel és Nagy Danival a volán mögött. A Mugen gyárban valószínűleg sok mérnök és szerelő mamája csuklott erősen, amikor a magyar szurkolók emlegették, de még a WTCC Ecclestone-ja, Riberio úr is nemtetszésének adott hangot, hogy az amúgy elismert, nagynevű motorépítő cég ilyen hosszas késedelemmel tudta csak szállítani a második zengős autó motorját! Ráadásul most is csak a futam helyszínére érkezett meg az erőforrás, amit ott helyben kellett beépíteni, ami azért nem a legjobb megoldás egy ilyen technika esetében. Végül az első szabadedzésre sikerült összerakni az autót, így Dani tényleg világbajnoki pályára léphetett először életében. A portugál utcai pálya szinte nulla előzési lehetőséget biztosít, ezért általában meglehetősen unalmas futamokat szokott hozni. A korlátok közelsége miatt a zengős fiuknak is az volt a fő feladatuk, hogy épségben tartsák a technikát. Nagy Dani a tanulás jegyében sikeresen teljesítette az első futamot, aztán sajnos a fő futamon a harmadik körben egy rossz fékezés miatt lefulladt az autó, és inkább a kiállás mellett döntött, hogy a nagy hőségben egy esetleges rossz újraindítással ne veszélyeztesse az új erőforrást. Ficza is óvatosan

közelített a portugál pályához, és edzésről edzésre javította a köridőket. Az első futamban rácáfolt arra, hogy ezen a pályán nem lehet előzni, és így a tizennegyedik helyen fejezte be a futamot. A fő futamban a rajtrácsra való kihajtáskor meghibásodott az autó, így – egy kis javítás után – a bokszutcából kellett rajtolnia a mezőny után. A fő futamban így a tizenötödik helyen ért célba ezen a különlegesen nehéz pályán. A WTCC mezőnye a portugál futam után egy hosszabb szünetre vonul, és augusztus elején csap össze ismét a világbajnok hazájában, Argentínában. ■

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

Tec h n i ka i s p o r t

A padlón elcsúszott pontok és újabb dobogók

M

ichelisz Norbi nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt került komolyabb hátrányba a közelmúltban a WTCC világbajnoki pontversenyében. Már a magyar futam óta húzódott az az ügy, amelyben a Honda által használatos padlólemezek szabályosságát vitatták a versenybírák.

Kicsit leegyszerűsítve: a fő probléma az amúgy igen fontos alkatrésszel állítólag az volt, hogy a „büntető” súlyok egy részét ebben helyezték

el – nyilván a minél egyenletesebb súlyelosztás érdekében. A dologban még az is furcsa, hogy ez a bizonyos padlólemez már a tavalyi évben is használatban volt, és az alatt rengeteg technikai ellenőr kezében megfordult az autó, valamiért mégis csak most véltek szabálytalanságot felfedezni! Első körben a Magyarországon és Marokkóban megszerzett pontjait vették el a hondás versenyzőknek a szabálytalannak vélt alkatrész miatt. Ám ez ellen a csapat fellebbezett az FIA-nál és az ügy a szervezet fellebbviteli bíróságához került, ahol meglehetősen furcsa és igazán meg sem indokolt döntés született. A hondás versenyzők a Hungaroringen elért eredményeket megtarthatták, míg az Afrikában elérteket végleg elvesztették, így jelentős ponthátrányba kerültek a japán gyár versenyzői. Aztán a Honda ismét a pályán bizonyított. Ráadásul a legnehezebb pályán, a mi fiúnkkal a volánja mögött. A WTCC-mezőny ismét őrült futamokat teljesített Németországban, a Nürburgringen,

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 127

sport | szabadidŐ | életmód

a különlegesen hosszú versenypályán. Itt az első futamban a szerencse is mellé szegődött, mert az ellenfelek defektjei és Norbi portugál márkatársa látványos balesete miatt dobogón fejezhette be a futamot. A fő futamban a második helyről rajtolva az élre állhatott, és egy ideig vezette is a versenyt, de aztán nem bírt az argentin világbajnok technikai erőfölényével, így a második helyen ért célba élete legjobb WTCC-s teljesítményét nyújtva, hiszen itt egyetlen hétvége alatt harmincöt bajnoki pontot gyűjtött. Az orosz futamokon, Moszkvában az első verseny nem alakult jól Norbi számára. Vizes pályán hiába küzdötte magát legjobb hondásként az élmezőnybe, egy bokszutca-áthajtásos büntetést kapott, így a tizenegyedik helyre visszaesve mindössze egy bajnoki pontot gyűjthetett csak. Aztán szerencsére a fő futamban a moszkvai dobogó sem maradt Michelisz nélkül! A folyamatosan száradó pályán Norbi komoly küzdelemben feljött a harmadik helyre így egy újabb szép trófeával és 17 bajnoki ponttal távozhatott a második orosz futamról. Moszkva után Európa másik vége, Portugália várta a WTCC mezőnyét a Vila Real-i utcai pályával, ahol az első futamon a nyolcadik, míg a fő futamon ismét a bronzérmes helyen ért célba a különösen veszélyes utcai pályán, ahol a legkisebb hiba is azonnal autótörés formájában bosszulja meg magát.

a Honda gyári versenyzőjeként – talán a WTCC legnagyobb konkurensének is nevezhető nemzetközi TCR sorozat Benelux ágának futamán is az F1-ből régen ismert zandvorti versenypályán, július közepén. Erről a kis kiruccanásról és a két sorozat összehasonlításáról a későbbiekben személyesen is megkérdezzük majd őt. ■

A padlólemezes históriában elvesztett pontokkal együtt, kicsivel a bajnokság félidején túl Michelisz a hatodik helyet foglalja el a világbajnoki tabellán 127 ponttal az argentin versenyhétvége előtt. Az újabb világbajnoki megméretés előtt azonban Norbi még rajthoz állt – természetesen szintén

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


128 |

Tec h n i ka i s p o r t

Háromkerekű őrület a Pannónia-Ringen

2

016. június 25–26-án az ostffyasszonyfai Pannónia-Ringre látogatott a különösen látványos, oldalkocsis motorkerékpárok világbajnokságának mezőnye (FIM Sidecar World Championship). A magyar futam a hat helyszínből álló bajnokság harmadik állomása volt.

A motorsport egyik legextrémebb szakágában az oldalkocsisok története 1977-ben kezdődött,

w w w. s p o r t i m e . h u

akkor még az oldalkocsik a közúti motorokon megtalálhatóakhoz hasonlítottak. Az oldalkocsisvilágbajnokságban használt technika azonban kezdett megváltozni, egyre jobban eltért a közismert, közúti oldalkocsiktól. Mára már szinte semennyire sem hasonlítanak rájuk, talán inkább az erősebb formula-versenyautókkal vannak közelebbi rokonságban. E járművek vezetése alapvetően eltér a kétkerekű motorokétól, már csak a pozíciót illetően is: a pilóta a motorblokk előtt, előrehajolva, térdelő helyzetben irányítja a járművet egy csutkakormánnyal, míg az „utas”, a passenger rider hátul mozog a platformon. A súlyát úgy helyezi balról jobbra, előre vagy vissza, hogy segítse a megfelelő tapadást az első vagy a hátsó kerekeken. Ezért ebben a sportban a versenyzők közötti tökéletes összhang szó szerint életbevágóan fontos! Csak hogy legyen mihez viszonyítani, van olyan helyszín, ahol a pálya és a sebességváltó függvényében akár

A Technikai rovat támogatója


sport | szabadidŐ | életmód

Mantu Belső Trend Kft.

LAKBERENDEZÉS Időpontegyeztetés: +36

280 km/h-s tempót is elérhetnek a leggyorsabbak! A legjobb köridő 1:59.718 volt a Pannónia-Ringen, ami néhány másodperccel marad csak el a formaautók eredményétől. A sorozat valaha volt legsikeresebb versenyzője az a Steven Webster, aki összesen tíz bajnoki címet szerzett, az elsőt 27, az utolsót 44 esztendősen. A legeredményesebb gyártó a svájci LCR (nem keverendő össze a gyorsasági világbajnokságban érdekelt Team LCR-rel): kitalálója, Louis Christen 28 világbajnokságot nyert 1979–2011 között. Eredetileg kétütemű Yamaha és a Krauser, újabban négyütemű Suzuki és BMW motorok a legnépszerűbbek a fogatokban. A különleges versenygépek két kategóriában mérik össze tudásukat, 1000 és 600 cm3-es géposztályokban.

| 129

70 450 4800

■ belső tér tervezés ■ függönyözés ■ tapéták ■ lámpák ■ bútorok ■ szőnyegek ■ belső árnyékolás ■ hangulattervezés ■ burkolatok, belső ajtók ■ választékos kiegészítők

A motorsport, mint tudjuk, általánosságban viszonylag veszélyes, de a világbajnokságot sokáig elkerülték a tragédiák, az elmúlt években viszont sajnálatos módon két esetben is halálos balesetet szenvedtek az „utasok”. Ennek ellenére például hölgy páros és hölgy passenger versenyző is akad a sorozatban. A magyar versenyhétvégén is egy rövidebb és egy hosszabb futamot teljesített a mezőny. Az első, szombati napon egy finn házaspár, míg a hosszabb Gold Race futamon egy angol páros végzett az élen. Reméljük, a magyar pálya jövőre is bekerül a versenynaptárba, mert minden technikaisport-rajon-gónak szívből ajánljuk, hogy egyszer élőben nézze meg ennek a szakágnak a kicsit őrült hőseit és versenygépeiket! A Sidecar-vb hangulatáról és versenyzőiről Burt Munro szavai jutottak eszembe A leggyorsabb Indian-ból: „Öt perc alatt többet élsz át a motoron egy ilyen futamon, mint sok ember egész életében!” ■

TERVEZÉSTŐL KIVITELEZÉSIG Exclusive bemutatóterem: 1139 Budapest, Röppentyű u. 73/A


130 |

sport | szabadidŐ | életmód

HE – DO Hankook – MNASZ Autós Gyorsasági OB

A

z idei esztendőben úgy alakult, hogy az összes ob-futamon nem mindenhol vesz részt a bajnokság összes kategóriája a külföldi futamokkal is rendelkező márkakupa-sorozatok időpontütközései miatt. A vas megyei Pannónia-Ringen a Logi-Store Kupáért rendezett bajnoki fordulón viszont a hazai gyorsasági autósport minden kategóriáját láthatta a közönség.

A túra- és formulaautós kategóriák mellett rajthoz állt a Swift Cup Europe és az osztrák Suzuki Kupa, a Hankook Racer Cup, valamint a túraautós mezőnybe olvadva a Lotus Eastern Cup Europe mezőnye is. Ezzel több kategóriában is rendkívül népes rajtrácsot alkotott a mezőny. Számos izgalmas küzdelem zajlott a három bajnoki futamot is magába foglaló hétvégén, amelyekben több igazán kiemelkedő teljesítmény is akadt. Például a Swift Cup Europe-ban melyben csak két bajnoki futam volt, kimagaslott a Race Star tehetségkutató

idei győztesének, Molnár Bendegúznak a teljesítménye. A fiatal versenyző, aki élete első pannóniaringi versenyhétvégéjét teljesítette, két győzelemmel zárta a hétvégét. Az első futamon sima rajt-cél győzelmet aratott, míg a második futamon ugyan „csak” a második helyen száguldott át a célvonalon, de az előtte célba érő versenyzőtárs időbüntetést kapott, így Molnár a második futamgyőzelmet is bezsebelhette. A WATZ Túraautó-bajnokságban minden futamon Bódis Kálmán volt a leggyorsabb. Itt kiemelkedett az amúgy a Lotus-kupa mezőnyébe tartozó versenyző, Mór Csaba, aki az ellenfelekénél jóval gyengébb angol versenygéppel minden futamon a dobogóra állhatott, sőt az utolsó futamon egy kicsit még Bódist is megszorongatva a második helyen végzett. A formulaautóknál a most viszonylag szerényebb mezőnyben a Gender Racing versenyzője, Rónai Tamás uralta a hétvégéjét új formula-Renault versenygépével. A Hankook Racer Cup Suzukis kategóriájában Báldi Gergő és Boldizs Bence 2–1 arányban osztoztak a hétvégi futamgyőzelmekben, míg a sorozat lotusos mezőnyében György Anett és Ivan Lexa szintén 2–1 arányban osztoztak a győzelmeken. Az MNASZ Autós Gyorsasági OB mezőnye legközelebb augusztus 19–21. között mérheti össze erejét a bajnoki pontokért a Slovakiaringen. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 131

sport | szabadidŐ | életmód

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

Amiről az unokáink is beszélni fognak

S

zinte biztosra lehet venni, hogy Nico Rosberg és Lewis Hamilton csapaton belüli csatája egyszer legalább olyan legendás és sűrűn emlegetett lesz, mint Ayrton Sennáé és Alain Prosté. Rosberg és Hamilton kapcsolata hasonlít egy amerikai filmre: adott egy színes bőrű, nehéz anyagi körülmények között élő srác, akit édesapja mindenben támogat, olyannyira, hogy egyszerre három munkahelyen is dolgozik annak érdekében,

w w w. s p o r t i m e . h u

hogy fia egyszer világhírű autóversenyző lehessen, s egyben történelmet is írjon azzal, hogy ő legyen az első fekete pilóta a Forma–1 történelmében. A másik oldalon meg ott van a szőke hajú, kék szemű, tipikus gazdag srác, akinek a legnagyobb álma az, hogy egyszer világbajnok autóversenyző édesapja nyomdokaiba léphessen. Mind a ketten keményen küzdenek a céljaikért, és mivel egy út van csak – az előre –, így már egész fiatalon egymás ellen mennek a gokartversenyeken. Mivel ellenfelek, s nem ellenségek, a két teljesen más értékrenddel és anyagi háttérrel rendelkező srác a pályán kívül mély barátságot köt (az utóbbi időben már mind a ketten tagadják, hogy szoros lett volna a kapcsolatuk – a szerk.). Mindkettejük tehetsége megkérdőjelezhetetlen, azonban a „rich kid” számára előbb jön össze a Forma–1-es debütálás, és már 2006-ban lehetőséget kap a királykategória mezőnyében a bemutatkozásra. Azonban a történelmi pillanatra sem kell sokáig várni, Hamilton egy évvel később, 2007-ben már a McLaren versenyzője, mindemellett pedig az F1 első színes bőrű pilótája. Hamilton számára hamar összejönnek a dolgok, és egyenesen szárnyal: sorra nyeri meg a futamokat, és debütáló szezonA Technikai rovat támogatója


| 133

sport | szabadidŐ | életmód

jában már a világbajnoki címért is versenyben van, habár végül ezt csak egy évvel később, 2008-ban tudja megszerezni. Karrierje rohamosan ível felfelé, majd hirtelen úgy dönt, hogy szakít a múlttal, és 2010-ben kirúgja a menedzsereként tevékenykedő édesapját. Habár sok szimpatizánsban is felháborodást kelt a döntése, végül úgy tűnik: helyesen cselekedett, s végre megtalálta önmagát. Rosberg karrierje ennél sokkal döcögősebben indul: habár mindig is tehetségesnek tartották, azonban a pályán valahogy sosem jön össze neki semmi. 2010-ben igazolja le a Mercedes, azonban Michael Schumacher csapattársaként még nagyobb nyomás helyeződik rá, s úgy tűnik, hogy soha nem lesz meg neki az áttörés. Végül 2012ben megtörik a jég, és a Kínai Nagydíjon végre bezsebelheti az első, jól megérdemelt futamgyőzelmét.

A jelenhez vezetô út Hamilton 2012 végén úgy döntött, hogy eljött az idő az újabb változásra, és elhagyta nevelőcsapatát, a McLarent, és a Mercedeshez igazolt. Úgy tűnt, hogy a két srác örül annak, hogy egy csapatban lehetnek, és végre együtt dolgozhatnak, azonban az első szezonban úgy látszódott, hogy a csapat inkább Hamilton mögé állt, és habár egyik pilóta sem végzett az első háromban, Hamiltonnak sikerült az összetettben a negyedik helyen végeznie, míg Rosbergnek csak a hatodik helyre futotta. A csapat örült a fejlődésnek, de ekkor már szinte vágni lehetett a két pilóta között a feszültséget. Hamilton végül 2014-ben és 2015-ben egyaránt megnyerte a világbajnokságot, Rosberg pedig mindkét évben a második helyen végzett, igaz, jelentős ponthátrányban lemaradva. Azonban a német 2015 végére összeszedte magát: sorra aratta a futamgyőzelmeket, míg a már harmadik bajnoki címét megszerző csapattársa hátradőlt, és élvezte a dicsőséget. Rosberg a tavalyi szezon végén azt ígérte, hogy megtartja a formáját, és idén felveszi a kesztyűt. Így is tett, hiszen sorra hozta csapatának a futamgyőzelmeket, míg Hamiltonnál sokszor úgy tűnt, hogy csak kínlódik. Végül magára talált, és Monacóban bezsebelhette a szezonban az első futamgyőzelmét, majd a sikert Kanadára is át tudta vinni. Habár Rosberg mindvégig diplomatikusan viselkedett, érezni lehetett a nyilatkozataiban, hogy magabiztossága elszállt és összetört benne valami. Hamilton persze szárnyalt, és újra úszott a dicsőségben, azonban elkövetett egy hatalmas hibát: el-

bízta magát. Olyannyira, hogy az F1-es naptárban idén debütált bakui pályát be se gyakorolta rendesen szimulátoron. Ennek az eredménye az lett, hogy az időmérőn többször is elrontotta ugyanazt a kanyart, majd végül az autóját is összetörte. Korai lenne még bármit is gondolni a világbajnokság állásáról, hiszen rengeteg futam van hátra, amiken bármi megtörténhet. Azonban mindkét pilótának vannak gyenge pontjai: Rosberg labilis, és ha nem az elképzelései szerint alakult egy hétvége, az lelkileg mindig megviseli, és sokszor a következő futamára is kihat. Hamilton pedig az utóbbi időben könnyen „elszáll” – elég egy-két futamon aratott siker, és máris hajlamos félvállról venni a dolgokat. Azonban egyik pilótának sem hányhatjuk a szemére a hibáit, hiszen emberek, tévedhetnek és esendőek – de éppen ezért izgalmas ez a sport, ahol a professzionális technológia és az emberi tényezők találkoznak. ■ Szeleczky Afrodite

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

Tec h n i ka i s p o r t

Benyó Máté 2016-ban is a MOL Tehetségtámogató Programjában

A

z idei évben ismét sikeresen pályázott a fiatal autósport-tehetség a MOL által támogatott Új Európa Alapítvány programjában.

A MOL Tehetségtámogató Program sportpályázata 2016-ban összesen 126 fiatalnak nyújt támogatást 32 millió forint értékben. A MOL Új Európa Alapítvány eredményhirdetése nemrég a budapesti Nagy Sportágválasztón volt, ahol a fiatal tehetségeknek – köztük az MNASZ Autós Gyorsasági Szakág versenyzőjének – Kovács Kati olimpiai bajnok kajakos adta át az elismerő okleveleket. A MOL Tehetségtámogató Program sport kategóriája olyan fiatal sportolók támogatását tűzte ki célul, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken, továbblépésükhöz azonban anyagi segítségre van szükségük. Az idei évben is márciusban kellett benyújtaniuk azoknak a 10–18 éves magyarországi általános és középiskolás diákoknak a pályázatait, akik országos vagy nemzetközi sportversenyeken kiemelkedő teljesítményt értek el eddig és szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükségük. A pályázatokat továbbra is eszközvásárlásra vagy útiköltség-támogatásra lehetett benyújtani. 2016-ban a meghirdetett felhívásra 500-nál is több pályázat érkezett be. A pályázatokról a végső

w w w. s p o r t i m e . h u

döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. A sportágban mindenkit nagy örömmel tölt el, hogy 2015 után az idén is támogatnak egy olyan fiatal tehetséget, aki már eddig is nagyszerű eredményei, a sport iránti alázata és kitartása alapján méltó módon öregbítheti tovább a több szakágával is Európa és világbajnoki szinten is az élmezőnyben lévő, több mint százéves magyar autósport hírnevét. Az idei évben a Swift Cup Europe sorozatban versenyző Benyó Máté mindössze háromévesen kezdte quaddal a versenyzői pályafutását, majd a ralikrosszon és az autókrosszon keresztül vezetett az útja a hazai autósport legtardicionálisabb szakágáig, az autós gyorsaságiig. Itt 2014-ben a Swift Cup Europe márkakupa-sorozat junior bajnoka lett, 2015-ben pedig szerencsét próbált az RCM Suzuki Kupában, ahol az abszolút értékelésben a hatodik helyet szerezte meg a bajnoki tabellán. Jelenleg a Swift Cup Europe bajnoki értékelésének a hatodik, a junior bajnoki értékelésének harmadik helyét foglalja el a tabellán a Pannónia-ring-i versenyhétvége után. ■

A Technikai rovat támogatója


| 135

sport | szabadidŐ | életmód

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


136 |

Tec h n i ka i s p o r t

Bódis a dobogón a H-MOTO Team színeiben A

közelmúltban fontos nemzetközi eredményt könyvelhetett el a H-Moto Team fiatal versenyzője. Bódis Richárd az általában a Super Bike világbajnoki sorozat helyszínein rendezett European Junior Cup versenysorozatban. Misanóban a Marco Simoncelliről elnevezett versenypályán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A H-Moto fiatal tehetsége így értékelte az olasz versenyhétvégét: „Jó eredményt szerettünk volna elérni Olaszországban, hogy nyugodtan teljen majd a nyári szünet. Az edzések hellyel-közzel jól sikerültek, hetediknek kvalifikáltam magam, ami érzésem szerint nem rossz. A futómű-beállításokon nem sokat változtattunk, mivel a pálya sík jellegén és karakterisztikáján ezúttal nagyon jól dolgozott a motor. A verseny kemény volt, hatalmas csata alakult ki az élbolyban – ahol végül jó pozíciót fogva, harmadikként sikerült beérnem. Iszonyatosan örülök a sikernek, köszönöm mindenkinek a szurkolást, a támogatást! Az előttünk álló pihenőidőben sem fogok tétlenkedni, dolgozni fogok azért, hogy minél többször érjünk el hasonló sikereket az elkövetkezendőkben!”

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 137

sport | szabadidŐ | életmód

Kelemen Krisztián a csapatvezetője Misanóban nagy örömmel értékelte a versenyhétvégét: „Nagyon-nagyon boldogok vagyunk, hogy ezt az eredményt tudta hozni Ricsi! Azt gondolom, hogy a H-Moto Team életében mérföldkőhöz értünk ezzel az EJC-s sikerrel, Bódis Ricsi harmadik helye nekünk győzelmet jelent! Bebizonyította, amit mindig is tudtunk, hogy érdemes a bizalomra, amelynek alapján elkezdtük a közös munkát a szezon elején. Reméljük, a fejlődés folyamatos lesz, hogy feljebb is tudjuk tornászni majd az eredményeinket, akár már a következő EJC-s versenyhétvégén! Ezért mindent meg is fogunk tenni a rendelkezésünkre álló szünet alatt, bízunk az összetartó kis csapatunk erejében, és külön köszönjük a sok szurkolást, biztatást mindenkinek!” A H-Moto csapata az EJC sorozatban a Lausitzringen áll majd rajthoz szeptember közepén a nyári szünet után.

Online aukció professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

Tec h n i ka i s p o r t

Egy legendás versenypálya újraéledt!

A

hogy arról előző számunkban beszámoltunk, a 24-es főút Parádsasvártól Galyatető felé futó útszakasza felújításra került, így a legendás hegyiverseny pályája is teljesen megújult és közel egy évtized után július közepén ismét megrendezésre került a Mátrai Hegyiverseny a hetvenes évek közepe óta ezúttal a 33. alkalommal. A rendezők már évek óta dolgoztak azon, hogy ez a nagy múltú rendezvény ismét lebonyolításra kerülhessen. Jó volt látni, hogy a technikai sportok területén is van olyan tradicionális rendezvény melynek a megújításához létre tudott jönni a sportág a helyi hatóságok hozzáállása és az állami segítség révén egy hatékony összefogás! Jó volt látni, hogy a helybeliek, a szurkolók, a versenyzők milyen lelkesedéssel fogadták a verseny és a pálya megújulását! A futamra színes kis mezőny jött össze köztük az MNASZ Autós Gyorsasági Szakág ismert versenyzőivel, olyan régi versenyzőkkel, akik korábban már sokszor koptatták a mátrai pálya aszfaltját, olyan fiatal versenyzőkkel. akik még sosem álltak rajthoz hegyiversenyen, akik kiegészültek lelkes amatőrökkel és más szakágakból idelátogató versenyzőkkel! Valamint ki kell emelnünk a mezőny két hölgyversenyzőjét, akik szintén először álltak rajthoz hegyiversenyen pályafutásuk során. Egyedül az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt, mindkét napon szakadó esőben kellett a mezőnynek teljesíteni az időmérő és a verseny futamokat! Sajnos így nem volt rá lehetőség, hogy w w w. s p o r t i m e . h u

össze lehessen hasonlítani az időeredményeket a régi és a felújított pálya között. A pálya teljesen megújult, a felújított aszfaltcsíkot sokan félve fogadták, nem lehetett tudni, hogy ilyen extrémen esős körülmények között mikét viselkedik, mennyire lesz csúszós, illetve az ívek milyen tempóval autózhatók. Már az időmérő edzéseken megnyugtató választ adott a mezőny jelentős része, sőt lelkesedtek, hogy nagyon jó a pálya tapadása, nyilván az aktuális körülményekhez használt esőgumik teljesítményéhez képest. A megújult parádsasvári pálya első versenyhétvégéjén a Zengő Motorsport versenyzői voltak a leggyorsabbak a Hegyi Kupa és az OB értékelésben is! Az ETCC magyar indulója Nagy Norbert futotta a pálya új történetének legjobb idejét. Elsőként zárta ugyanis mindegyik futamot a Parádi Hegyiverseny első napján. A SEAT Leon CUP Racer-t irányító pilóta a nyitó futamon csupán 8 tized másodperccel megverte a BMW-t kormányzó Kavecz Istvánt, majd ezt az előnyt a nap végére A Technikai rovat támogatója


| 139

sport | szabadidŐ | életmód

3,5 másodpercre növelte. Az abszolút harmadik legjobb idővel a hegyi versenyek „viccmestere” Gál Szabolcs érkezett, ami számára egy első helyet is jelent a Hegyi Kupa értékelésében. Az időmérőn jeleskedő Turán Frigyes kevesebb, mint fél másodperc hátránnyal futotta a negyedik leggyorsabb időt a Ford Fiesta R5-tel, ez az OB összesítésében a harmadik helyet jelentette a Rallye VB-n induló pilótának. A Hegyi Kupa értékelése szerint Kovács Endre egy második és egy harmadik helyet gyűjtött be a BMW M3 DTM-mel, osztozva a Ladás különítménnyel, Vörössel és Csépével. A ralis világ egy másik ismert pilótája, Ollé Sándor már nem volt ennyire szerencsés, az egyik kanyarban megcsúszott, nekicsapódott a bal hátsó kerékkel a szalagkorláttal, ami kicsavarta a bal hátsó futóművet. Az 1-es rajtszámmal induló Szász László, egy Reynard Zytekkel mint egyedül talpon maradt formaautós teljesítette az első versenynapot az F3000-es versenygépnek egy cseppet sem ideális időjárási körülmények között. A borzalmas eső ellenére nagyon sok fanatikus szurkoló látogatott ki a versenyre és a győztes versenyzők jó kedvét sem tudta elvenni a mostoha időjárás, ahogy ez a nyilatkozataikban is érződött. Talán majd újabb tíz, húsz, harminc év elteltével ők is szívesen mesélik, hogy részt vettek ennek a most megújult tradicionális rendezvénynek az első versenyhétvégéjén!

Nagy Norbert (SEAT Leon CUP Racer):

„Az elején még meglepett ez az eredmény, aztán láttam, hogy ott tudok lenni az elejébe. Szurkoltam az esőnek, hogy nehogy felszáradjon, szerencsére esélye sem volt. Így aztán nem jött ki az az erőkülönbség, mint ami például Bongó BMWjében van. Meglátjuk, hogy holnap is esni fog-e, de örülnék a száraznak is. Meglátjuk… Utoljára 2008-ban mentem itt versenyautóval, azóta meg milliószor utcai autóval, hiszen itt lakom.”

Kavecz István (BMW):

„Nagyon jó volt. Nekem a második körben, nagyon csúszott a gumim, el van kopva, nem bírtam ennél gyorsabban menni. Ha egy kicsit felszárad holnapra az út, talán akkor jobb lesz. Igazából meg vagyok elégedve a második hellyel.”

Turán Frigyes (Ford Fiesta R5):

„A második versenyfutam hibátlan volt. Azt gondolom, hogy egy ilyen R5-ös szabályok szerinti raliautóval, minden nagyon pontos és tiszta felmenet volt, nem tudtam volna gyorsabbat jönni. Ha nagyon szakadt volna az eső, akkor közelebb lettünk volna. Az első versenyfutamon is bent hagytam négy másodpercet, megforogtam az első komolyabb sikánnál. Hibáztam, de akkor is Norbi nyert volna, csak közelebb lettünk volna... Gratulálok neki, második lettem, azt gondolom ez tökéletes!”

Szász László (Reynard Zytek):

„Izgalmas volt a mai verseny, de ez az időjárás nem való ennek az autónak, örülök, hogy túl vagyunk rajta. Tetszik az aszfalt, jó a pálya, és nagyon sok néző is volt, úgyhogy nekik mindenképpen érdemes volt próbálkozni, mert ez


140 |

csak próbálkozás volt, ebben az esőben. De majd meglátjuk, mit hoz a holnap, mit hoz a jövő... Örülök, hogy megint van itt verseny és egy komoly mezőny állt rajthoz, a létszám kicsi, de komoly nevek indultak. Mindenki, aki felhúzta most a kesztyűt, kalapot lehet előtte emelni és annak is, aki ezt az egészet megvalósította.” Az eső vasárnap továbbra sem kegyelmezett a versenyzőknek, akik már némi tapasztalattal a birtokukban vághattak neki a pályának, tovább küzdve az időjárási elemekkel és a határaikat feszegetve az új pályán. A Hegyi Kupában ismét a Zengő Motorsport régi versenyzője Gál Szabolcs volt a leggyorsabb a Zengő Motorsport leporolt régi SEAT LEON-jával. A Hegyi Kupa értékelésében senki sem teljesített rajta kívül három perc alatti felfutást. A Hegyi Kupában a LADA-sok között Vörös Gábor vitte el a pálmát egy 2107-es volánja mögött. Az F-1400cm3 kategóriában a jó kis öreg Suzuki Swifttel Kern István, az F-1600-ban egy Honda CRX-el Hámor Iván, míg az F-2000 kis BMW-s háziversenyben Szepesi Péter volt a leggyorsabb. Az F-3500-ban pedig, Keskeny László is sikeresen teljesítette a vasárnapi versenyt a mérges hangú Audival. Az OB értékelésében a tegnapihoz hasonlóan ez is Nagy Norbi nagy napja volt, aki ismét toronymagasan a leggyorsabbnak bizonyult a SEAT LEON Cup Racer-el, maga mögé utasítva a négy kerék meghajtású ellenfeleket! Rajta kívül csak Kavecz

w w w. s p o r t i m e . h u

Tec h n i ka i s p o r t

Istvánnak sikerült 2perc 50 másodperc alá szorítani a felfutás idejét az egész hétvégén. A kisebb kategóriákban az F-1600cm3-ben Suzukis sikerek születtek. A régi motoros Farkas László végzett az élen, a Swift Cup Europe korábbi junior bajnoka Benyó Máté előtt. Őket az argentin WTCC-s futamra „tréningező” ifj. Ficza Ferenc követte, aki ezúttal egy régi Lotus Elise versenygépet kormányzott. Az F-2000-ben Gáspár Csaba és az Alfa Romeo156-osa küzdött meg a leggyorsabban a heggyel és az esővel. Az F-3500-ban a két legendás német hátsókerekes márkát mérte össze Kavecz István és Bódis Kálmán, akik szintén régi „bútordarabnak” számítanak a parádsasvári pályán! Ezúttal Kavecz és a BMW jött ki győztesként az esős összecsapásból. Az egyetlen talpon maradt formaautóban Balatincz Zoltán teljesítette a vasárnapot. A győztesek a második versenynap után is elégedetten nyilatkoztak…

Nagy Norbert (SEAT Leon CUP Racer):

„Pontosan ugyanúgy sikerült, mint az első felfutás, tehát több nem nagyon volt benne. Számítottam rá, hogy a többiek is jobban mennek, ahogy javul az idő, ezért Bongó nagyon megközelített, de szerencsére az első felfutáson A Technikai rovat támogatója


| 141

sport | szabadidŐ | életmód

bezsebelt előnyöm elég volt, így megnyertem. Úgy jöttem, hogy szeretnék az első-háromban végezni, ez ahhoz képest elég jó lett!”

és ma én sem hibáztam, mint tegnap, amivel időt vesztettem. Boldogok vagyunk, mert kihoztuk a maximumot az autóból és magamból is.”

Turán Frigyes (Ford Fiesta R5):

Kavecz István (BMW):

„Minden rendben van, úgy gondolom, egy ilyen rali specifikációjú autóval, ez több mint ami várható. Nekünk nagyságrendileg olyan 280-290 lóerő áll rendelkezésünkre, az eredmény tökéletes, az autó nagyon jó, megfelelő beállítást találtunk a vízre is. Úgy érzem, ma teljesen hibamentesen megyek, 1,5-2 másodperc van a második tréninghez képest, szóval pontosan annyit tudok jönni, talán ha nagyon erőlködök, akkor még egy fél másodperc lenne ezen a 6 kilométeren. Így is a határokat feszegetem, a második helyen állok, ami egy fantasztikusan jó eredmény. Ha lesz még ilyen hegyi verseny, akkor lehet, hogy egy kis erőt még belepumpálunk… Alapvetően mi ezt egy tesztnek szántuk a német világbajnokság előtt, így a vizes beállításaink már biztosan megvannak! Nagyon jó volt, igaz még eshetett volna egy kicsit az eső… Alapvetően azt gondolom, hogy ezzel az abszolút harmadik hellyel meg vagyok elégedve, nem vártunk ilyen eredményt. Tudjuk, hogy nagyon erős ez a mezőny, illetve erősek az autók. Szárazon biztosan nem tudtam volna ilyen eredményt elérni. Egy tökéletes hétvégén vagyunk túl, nem volt semmilyen technikai problémánk,

„Az első tréning annyira nem tetszett, nagyon csúszkáltam, így még állítottunk az autón. Az első futam jól sikerült volna, ha nem áll le a kocsi menet közben. Sajnos elment az áram és újra kellett indítanom a pálya egyharmadánál, elment vele egy csomó idő. Sajnos a probléma okát nem tudjuk. Igazából most már mindegy is, nem lett végül annyira rossz az idő. A másodikban jobbat szerettem volna menni 2-3 másodperccel! Az utolsó felfutás nagyon jó volt. Az elsőben volt egy kis műszaki gondom, a másodikra megoldottuk azt a problémát, amivel egész hétvégén küszködtem. Most végre sokkal jobb időt mentem, mint eddig.”

Vörös Gábor (Lada 2107):

„Nagyon tetszett a pálya, az egész nap! Végre felmehettem úgy is ezen a hegyi szakaszon, hogy le van zárva, ez egy gyermekkori álmom volt. Nagyon jó az aszfalt is, eleinte meg voltam ijedve, hogy a vizes pálya csúszni fog, de szerintem borzasztóan jó az összetétele. Minden versenyzőtársam így gondolja, akivel beszélgettem, ros�szabbat vártunk tőle. Az esős körülmények pedig

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


142 |

Tec h n i ka i s p o r t

Kimondott dicséret illeti a Hankook Racer Cup két hölgyversenyzőjét is, György Anettet és Krajnyák Petrát, akik sikeresen teljesítették életük első hegyiversenyét a zord körülmények között!

György Anett (Lotus Elise):

„Ez az első hegyiversenyem, még sosem versenyeztem ilyen futamon, ezért meglepően tetszett. Különösen nagy kihívás volt a számomra ez a hétvége, mert esőben sem versenyeztem még sosem. A szombati eredményemmel nagyon meg vagyok elégedve, sikerült felférnem a dobogóra, harmadik lettem.”

Krajnyák Petra (Suzuki Swift):

mindenkinek ugyanaz, ugyanúgy csúszik a pálya. Teljesen eláztunk, csak ezért nem örülünk neki. Az eredményekkel meg vagyok elégedve…”

Gál Szabolcs (SEAT Leon):

„Jó volt, bár lehetett volna sokkal jobb is... Sajnos a két legfontosabb kanyar előtti kijáratot elrontottam, lementem a murvás részre, benne maradt 2,5-3 másodperc. Ez van, ilyen a hegyi verseny, ha az ember erőlteti, akkor benne van a pakliban, ha viszont jól jön ki a lépés, akkor egy nagy idő lett volna. Kockáztattam, ez van!”

Farkas László (Suzuki Swift):

„Ez egy új építésű autó, teszt jelleggel jöttünk, de érezhetően egyre jobb lesz. Nagyon örülök, hogy újra van Parád, mióta nem versenyzek, azóta kezdtem az autót építeni. Szerencsére egyre jobb, egyre többet mertem elvállalni. Igazából még nem ismerem az autót, nem tudom mennyi a határa…”

„Elsőnek kicsit ijesztőnek tűnt ez a hétvége, mert sosem mentem még hegyiversenyen és esőben sem, de ahogy telt az idő, egyre jobban élveztem. Próbáltam feszegetni a pálya és a saját határaimat, aztán reméljük a legjobbat. Elsősorban egyéni célt tűztem ki, úgy jöttem ide, hogy eldöntöttem valamit, és ezt sikerült megvalósítanom dobogóra állhattam!”

Kovács Endre a verseny fő rendezője a

szervezéshez kapcsolódó rengeteg feladat mellett mindenképpen szeretett volna versenyezni is a megújult igazi hazai pályáján ahová már fiatal kora óta rengeteg emlék köti a BMW M3 DTM volánjánál: „A verseny nagyon jól sikerült, bár az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így nézőszámban nem döntöttünk csúcsot. Azt gondolom, elindítottunk egy folyamatot, hogy évről-évre újra ide látogassanak az emberek.” ■ A legendás versenypálya tehát újraéledt! Találkozzunk 2017-ben a 34. Mátrai Hegyiversenyen!


sport | szabadidŐ | életmód

| 143


144 |

Tec h n i ka i s p o r t

Magyar János és a Forma–1 világa

M

agyar János 2015-ben a magyar mezőnyben nem talált legyőzőre, és megszerezte az abszolút bajnoki címet a formaautósok mezőnyében. Ha valaki ezt a kategóriát választja, nem meglepő, hogy a legjobbakat is követi. Egy sikeres sportoló élete nem csak az edzésekből, a versenyekből és az eredmények gyűjtögetéséből áll. Az eredményesség egy bizonyos fokú ismertséget is hoz a legjobbaknak. Nincs ezzel másként Jani sem, aki a számtalan médiamegjelenés között talán a Sláger FM Forma–1-es szakértői szerepét kedveli a legjobban. „A Forma–1 mindig is közel állt a szívemhez. Még gyermekkoromban kezdtem el nézni apuval és a tesómmal. Aztán egy idő után ez rendszeres program lett. Az életem részévé vált. Ha tehettem, akkor mindig megnéztem a futamot. Ha valamivel sokat foglalkozol, akkor egy idő után akarva, akaratlanul is megragadnak bizonyos momentumok, és megfigyelsz összefüggéseket.” Talán erre a legnagyobb bizonyíték Jani jelenlegi pályafutása. Azért persze nem csak a Forma–1 miatt lett versenyző.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 145

sport | szabadidŐ | életmód

„Persze, szeretem a száguldó cirkusz világát, de a sebességet is. Teljesen más nézni, mint csinálni. Manapság már megpróbálom kicsit szakmai szemmel is figyelni az eseményeket. Egy nagyobb momentumnál, esetleg balesetnél volt már olyan, hogy eszembe jutott, vajon én hogy cselekedtem volna abban az adott helyzetben. Egy dolog biztos. Nem véletlenül kerül valaki a Forma–1-es mezőnybe, de azért emberek vagyunk, és hibázni bárki hibázhat” – ecsetelte magazinunknak Magyar. Akinek volt már szerencséje Jani környezetében Forma–1-es futamot nézni, az biztos hallhatott tőle szakmai megfigyeléseket is. „Nem szoktam végigbeszélni a futamot. Persze ha olyan ember van körülöttem, akiről tudom, hogy esetleg érdekelné, hogy mit gondolok, akkor megosztom vele. Az autó beállításaival és az elhibázott vagy éppen nyerő taktikák latolgatásával szeretek foglalkozni.” A

Forma–1-es mezőnyben a pilóták sokszor már csak a vezetéssel foglalkoznak, de mi a helyzet a kisebb kategóriákban? „A Forma–1-ben versenyző fiúk is úgy kezdték, mint mindenki más. Gokart, majd formaautó. És lépésről lépésre haladtak előre a királykategóriáig. Többször láthatunk a pilótákról olyan képeket, hogy gokartokat vagy éppen autókat szerelnek. De Kimi Raikkönenről is hallhattunk olyan történetet idén, hogy úgy próbált meg a szerelőknek segíteni, hogy ő is az autó alá feküdt. Kisebb osztályokban ez még sűrűbben látható. Én személy szerint képes vagyok verseny előtt még akár egy fél órával is nekiesni az autónak, és besegíteni a szerelésbe. Szeretem tudni, hogy éppen mi történik, és több szem többet lát” – mondja a magyar bajnok. Visszatérve a média és a Forma–1 találkozásához. Janinak a rádiós szereplések újdonságként jelentkeztek az életében.

Professzionális automata tűzoltó rendszerek és eszközök az élet és vagyon mentés érdekében! Költséghatékony, könnyen szerelhető, egyszerűen kezelhető, nagy hatásfokú oltóképesség, visszamaradó szennyezőanyagok nélküli tűzoltás. Egészségre és környezetre ártalmatlan oltóanyaggal! Járműipari, hajóipari, alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző

és oltó berendezések, Épületek, gépészet, informatikai alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző és oltó berendezések. OKF engedéllyel, UL, CEN-TR, ISO szabványoknak megfelelő tűzoltó generátorok, automata oltórendszerek.

SPILLER AUTÓ KFT.

w w w. s p o r t i m e . h u A Technikai rovat támogatója Tel: +36 30 400 50 74 • +36 30 88 40 588 • E-mail: spillerauto@gmail.com • www.tuzoltas.hu


146 |

„A futamok után szoktam pár mondatban összefoglalni a látottakat. Próbálok mindig valami újdonságot vagy érdekességet is belevenni, hiszen az eredmények bárhol elérhetők, azonban a szakmai része csak ahhoz jut el, akik kifejezetten keresik vagy érdekli őket. Pedig vannak olyan momentumok is, amik a kevésbé szakavatottak számára is érdekesek lehetnek. Maga a szereplés számomra kicsit furcsa volt, hiszen nem csak a környezetemben lévőknek beszélhetek.” Nem mehetünk el szó nélkül az idei szezon mellett sem. „Már vártam, hogy kicsit színesebb legyen az idei év. A jelek szerint jól tettem, hiszen sokkal

Tec h n i ka i s p o r t

élvezetesebb az idei év, mint a tavalyi. Láthattunk új győztest, pilótacserét, új pályán versenyző mezőnyt és világbajnoki címvédőt, aki mellől mintha elpártolt volna a szerencse. És még vége sincs az évnek” – tette hozzá Magyar János A Forma–1 az egyik kedvenc elfoglaltsága, de sajnos vannak olyan momentumok, amikor a futam ideje ütközik a saját versenyével. „Ha tehetem, akkor minden versenyt megnézek. Volt már olyan is, hogy a versenyhétvégén, amikor beültem az autóba a saját futamomra, előtte és utána megkérdeztem, hogy áll a Forma–1-es nagydíj. Idén volt szerencsém kilátogatni a Toro Rosso Forma–1-es csapat gyárába, ahol számtalan érdekességet és újdonságot láthattam. Jó érzés volt ilyen közelről látni azt a helyet, ahol minden elkezdődik. Maranellóban a Ferrari Múzeum pedig egy igazi életre szóló élmény. A világbajnoki autók és a technika fejlődése mindenki számára szemmel látható. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Még akkor is, hogy ha nem éppen Forma–1-fanatikus.” Jani a magyar bajnokságon túllépve idén az ESET kupában bizonyíthat, ahol szakmai tudásához és tehetségéhez nem férhet kétség. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


Comendis Solutions

w w www.comendis-webaruhaz.hu www. www ww w.co ccome om ome me end ndis dis is-w s-w -web ebar bar aruh ruh uhazz.h uhaz .hu


148 |

Tec h n i ka i s p o r t

Eb címre hajt Szabó Krisztián

H

azánk egyik legtehetségesebb autóversenyzője, a 24 éves Szabó Krisztián, aki fiatal kora ellenére az egyetlen magyar pilóta, aki nyert már ralikrosszEurópa-bajnoki futamokat. Az elsőt még 2015-ben Portugáliában, a másodikat idén májusban, Angliában. A cél az Európa-bajnoki cím megszerzése a super 1600-as kategóriában. A Volland Racing pilótája természetesen nagyon fiatalon az autózás és a száguldás rabja lett. „Gokartozással kezdtem a pályafutásomat, majd autókrosszban nyertem két junior Európa-kupát, utána jött a felnőtt Eb-cím. Tavaly pedig már a ralikrossz-Európabajnokságban indultam, ahol összesítésben újoncként a harmadik lettem, valamint sikerült egy futamot is nyernem. Idén azonban győzni akarok az összetettben is. Ha ez sikerülne, akkor később elérhető közelségbe kerülne, hogy a királykategóriában versenyezzek Sebastian Loebbel vagy Petter Solberggel.” Szabó Krisztián jelenleg egy MK 2-es Skoda Fabiával versenyez, amelyben 1.6-os szívómotor dolgozik, körülbelül 230 lóerős teljesítménnyel, 6 sebességes szekvenciális váltóval. A pilóta közúton is hűséges a márkához. „Én az a típus vagyok, aki hétvégente a versenyeken kiéli a száguldás iránti vágyát, persze azért a mindenna-

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 149

sport | szabadidŐ | életmód

pokban is lendületesen közlekedek. Jelenleg egy családi kocsival járok, hiszen júniusban megszületett a kisfiam, Mózes. A párommal, Fridával szerettünk volna fiatalon szülők lenni. Úgy tűnik, megvan az utánpótlás” – tette hozzá nevetve Szabó. A 4x4-es autók mindig is közel álltak Krisztián szívéhez, és persze akkor sem jön zavarba, ha nem aszfalt van alatta. „Körülbelül 12 éves lehettem, amikor először megkaparintottam a családi Suzuki Samurait, és azzal barangoltam a környékbeli erdőkben. Ezt a mai napig imádom, most is van a családunkban egy-két 4x4-es autó. Idén is ott voltam a somogybabodi Off-road Fesztiválon, ahol nagyon élveztem a sárban dagonyázást. Gyerekkoromban álmodoztam arról, hogy terepralis leszek, és egyszer a Dakaron is indulhatok majd. Persze lehet, hogy ezt az álmomat egyszer még megvalósítom, de egyelőre az autózás gyorsabb formáit kedvelem. Az autókrosszozás miatt a murvás-földes szakaszokon otthon érzem magam, és miután idén már tesztelésre is volt lehetőségem, úgy érzem, reális esélyem van az Európa-bajnoki címre. Tavaly szinte minden pálya és a versenyautó is új volt számomra.” Szabó Krisztiánnak idén is van már egy győzelme az angliai Lydden Hillből, így a váci születésű pilótának minden esélye megvan arra, hogy beírja magát a magyar autósport aranykönyvébe. ■

Névjegy: Szabó Krisztián

Született: 1992. június 4., Vác Autóversenyző Szakága: ralikrossz Legjobb eredményei: Autókrossz junior Európa-kupa-győztes, kétszer (2009, 2010) Autókrossz buggy 1600 Európa-bajnok (2013) Ralikrossz szuper 1600 Európa-bajnokság 3. (2015)

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


150 |

Tec h n i ka i s p o r t

Ugye ezt ÖN sem szeretné?! Fire Suppression Systems Tűzoltási technológia az űrkutatásból már a hazai autósportban is! A tűz az autósportban is az ember és a technika legkegyetlenebb ellensége! Nem mindegy milyen eszközökkel, milyen gyorsan és hatékonyan tudunk védekezni ellene! A világon negyedikként nyerte el a Spiller Trade az FSS tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát számos európai országban. Versenyjárművek motor, utas terében vagy akár a feszültség alatt lévő elektromos rendszerében is használható a technológia, mely hatékonyan oltja az olaj, zsír, gáz és üzemanyagtüzeket is. Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű FSS tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, me-

lyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig. Versenyjárművekben az ülés alatt vagy a bukócsőre rögzítve könnyen elérhető helyen tartható FSS eszköz biztonságot ad a versenyzők számára, mert az eszközökkel az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén a versenysportban történő felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. A forgalmazó jelenleg is határozottan ajánlja az FSS eszközöket az autósport bármely kategóriájában a járművek és a versenyző(k) hatékony védelmére az élet és vagyonmentés érdekében a jelenleg használt rendszerek és technológia kiegészítéseként. ■

A Fire Suppression Systems elérhető a Spiller Trade Kft.-nél

T:+36-30- 400-50-74 , +36-30-88-40-588 info@fsseurope.com - www.tuzoltas.com - Facebook: FSS-Magyarország


sport | szabadidŐ | életmód

| 151


Sportime magazin 2016 4  
Sportime magazin 2016 4