Page 1

X év XI XI. évf. vf. 201 2 20 2016/3 6/3 / /3

M& M&S & S Informatikai I n form In f o rmat fo rm m at atik t ik k ai ai Z Zrt. rrtt . tá á mo m ga gatá tá á sá sáva á va val al támogatásával

SZABADIDÔS ZABADIDÔ- É ÉS S SPORTMAGAZIN SPORTMAGAZIN

El k li k ól Elektrolitokról érthetően

Terepen

13+1 rövid tanács a terepsportokhoz

Légzés

A nyugodt, de koncentrált figyelem titka A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

|Á Ára: ra:: 64 ra 645 45 Ftt

EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Budapest 2024

Pozitív visszhangok

WTCC

Néhány dobogó és egy szomorú vasárnap

Torna

Teljesült a riói álom

Extrém

Magyar búvárvilágcsúcs magashegyi merülésben!

9 771788 072008

Frissíts profiként!

június jún júni nius - júl július ú ius úl iu

16003

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen n | Egészség

SPORTIME SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD


|3

sport | szabadidŐ | életmód

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Kedves Olvasónk! Nemcsak a legjobb sportolóink, hanem mi is készülünk Rióra. Az olimpia előtt ott voltunk Brazíliában, az ötkarikás játékok helyszínén, és beszámolunk a Rió Klub-os mozgalom legfrissebb híreiről is. De a Sportime nem lenne Sportime, ha ne adnánk tanácsokat ahhoz, hogy hogyan érdemes egészségesen sportolni. Ebben a magazinunkban olvashatsz motivációról, divatról, egészségről – többek között. Ajánlom figyelmedbe a nyári sportolással, a helyes légzéstechnikával, valamint a pulzusméréssel kapcsolatos írásainkat. Ezúttal is tartalmas anyagokkal jelentkezik a Technika, és az Életmód rovat

is, valamint a Magyar Olimpiai Bizottsághoz kötődő hírek taglalásán túl a nem olimpiai sportágakra is odafigyeltünk. Ha még nem kezdted el a rendszeres mozgást, akkor itt a lehetőség. Ebben a lapszámunkban is számos szabadidősportos eseményt ajánlunk. Ha pedig már sportolsz valamit, akkor folytasd… …hiszen ne feledd: sporttal minden könnyebb!

Jó szórakozást, jó sportolást! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

sport | szabadidŐ | életmód

Tartalomból

MOB: Egy lépéssel előrébb: pozitív visszhangok a 2024-es budapesti olimpiát illetően ✦ Nincs megállás, közeledik az olimpia! ✦ Nem olimpiai sportágak – hírek (32. oldal) ParaSport: Tisztelet és elfogadás az Európai Labdarúgó Hét keretében (38. oldal)

„Nyáron a sportolás szintén elengedhetetlen, ugyanis nemcsak formába kell hozni magunkat, de meg is kell tartani az eredményt, ha már a vágyott alakot kemény munkával elértük" Nyárra felvértezve (24. old)

SportTurmix: Magyar sikerek a sikeres magyar rendezésű nemzetközi versenyen ✦ Dráma a döntőbe jutásért ✦ III. ELTE Egyetemi, Főiskolai Dolgozók Sportkupája ✦ Felajánlás a TF Történeti Múzeum részére ✦ XXII. Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia ✦ Tadissi Martial ismét Eb-érmes! ✦ Sporttörténelmi magyar bronz katában ✦ Mészáros maradt az elnök ✦ Teljesült a riói álom 40. oldal)

Aktuális: A rendszeres mozgás örömét csak akkor ismered meg, ha rendszeresen sportolsz! ✦ A riói sporthősök feltűnőek és fel is tűnnek! ✦ Elment a Ferjáncz! ✦ A szisztematikus munka meghozta az első eredményeket ✦ Érdi Mária: Életem legkeményebb időszaka következik ✦ Csak pár lépés az NB I-ig ✦ Papp Feri sikeresen debütált romkutatásban (8. oldal) CSR: Nyárra felvértezve (24. oldal)

„Sok emberrel találkozom, akik izgulnak a versenyek, vizsgák, más emberek előtti megszólalások, fellépések előtt, és ez teljesen visszaveti a teljesítményüket, pedig ott állnak a rég áhított cél kapujában, de mégsem mernek vagy képesek rajta belépni, illetve amikor belépnek, a nyomás súlya töri össze álmaikat” - A nyugodt, de koncentrált figyelem titka (94. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„A Kopaszi-gát tavasztól őszig a családok kedvenc városi kirándulóhelye. Csendes Duna-öböl, gondozott park, leheveredésre csábító, tágas pázsit, jól kiépített sétautak és remek vendéglátóhelyek, ahol a perectől és üdítőtől a klasszikus éttermi fogásokig mindent megtalálnak az idelátogatók. Július 28. és 31. között azonban ez a csodás terület extra izgalmas családi helyszínné válik” - Egy családi sportfesztivál, amely mindenkit megmozgat (64. old) Szabadidősport: Vegyük vissza az utcákat, vegyük vissza a jövőnket! ✦ Szabadidősport-vezetők kitüntetése a Magyar Sport Napja alkalmából ✦Kell egy csapat! ✦ Burger King® Brutálfutás 5.0 ✦13. E.ON Délibáb Terepfesztivál ✦ Vákuumkorongos kerékpárszállítás ✦ Egy családi sportfesztivál, amely mindenkit megmozgat ✦ Új nordicos instruktorok ✦Egyre népszerűbb a Keszthelyi Kilométerek utcai futóverseny! (54. oldal)


|5

sport | szabadidŐ | életmód

a csillagoknak? ✦ Elektrolit feltöltés ✦ SoftXSMRhengerekkel a kevesebb sérülésért és a gyorsabb regenerációért ✦ Sóban az igazság? ✦ Gladiator Life ✦ Ne vigyük felelőtlenül „vásárra” a bőrünket ✦ Látni és megélni a pillanatot (84. oldal)

„Követtem már el néhány nagy hibát az évek során, hiábavaló igyekezetem közben, hogy megoldjam a meleg és az elektrolitok problémáját, válogatás nélkül toltam magamba a nátriumtablettákat, mellette sportitalokat vedeltem nyakra-főre. Mind közül a legnagyobb katasztrófa az volt, amikor elindulta a RAAM-on (Race Across America) 1995ben" - Elektrolit feltöltés (102. old)

Terepen: 13+1 rövid tanács a terepsportokhoz ✦ I. Velemi Sherpa Race (72. oldal) Extrém: Bandi bácsi: „Sport nélkül nem tudom elképzelni az életem!” ✦ Magyar búvárvilágcsúcs magashegyi merülésben! (78. oldal) Életmód: Mert a főzés időnként játék ✦ Hallgass a szívedre! ✦ A nyugodt, de koncentrált figyelem titka ✦ Outdoor training stílusosan ✦ Mostantól hihetünk

Technika: WTCC 2016 Néhány dobogó és egy szomorú vasárnap ✦ Fél csapattal is vb-pontok! ✦ Két évtizedes csapat világbajnoki álmokkal ✦ A múlt legendái és a jövő reménységei ✦ Újra hegyiverseny Parádsasváron ✦ Ázsia Túra – Életre szóló élmények keleten ✦ Külföldi csapatban az Európa-bajnok (122. oldal)

„A sportágak többségében az alapkövetelmény, ahogy azt már Minarik Ede is megmondta: „Kell egy csapat!”. Nincs ez máshogy az autósportban sem, még akkor is, ha a reflektorfénybe általában csak a versenyautóban ülő egy vagy két ember kerül” -interjú Zengő Zoltánnal (128. old)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Németi Sándor, Csutka István, Hidvégi Katalin, Tóth Viktor (Terepsport), Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1)

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív

Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Nyomdai előkészítés Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor

Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © Igor Mojzes

Hirdetésfelvétel

Telefon: +36 70 940 8946 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás Innovariant nyomda H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

sport | szabadidŐ | életmód

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára.

A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

sport | szabadidŐ | életmód

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

Aktuális Aktuális

sport | szabadidŐ | életmód

A rendszeres mozgás örömét csak akkor ismered meg, ha rendszeresen sportolsz!

A

Közösségben az Egészségért mozgalom márka neve az elmúlt több mint egy évben összeforrt a Sportime Magazinnal. A kötődés nem véletlen, hiszen a kezdeményezést a Sportime tulajdonosa, Bezzegh Krisztián hívta életre. Ebben a mozgalomban a program nagykövetei sporttevékenységeikkel igyekeznek minél több emberhez eljuttatni azt az információt, hogy ha valaki rendszeresen mozog, sportol, könnyebben veszi a mindennapok nehézségeit. A Sportime Magazinnal együtt a Közösségben az Egészségért program ma már szinte minden nagyobb szabadidősportos eseményen ott van, de a standjuknál a magazin aktuális és korábbi kiadásain kívül a nagykövetekkel is össze lehet futni.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Így volt ez a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson is, ahol többek között a mindig aktív Run Together csapatának találkozópontja is volt. Az amatőr futók ott közösen melegítettek be, majd a nagy futás után együtt nyújtottak. A Kiss Andrea és Gellén Zsolt ve-


|9

sport | szabadidŐ | életmód

zette csapaton kívül természetesen ott volt a fáradhatatlan Pálfi László is, aki a Balaton Szupermaraton után végigfutotta a budapesti tavaszi félmaratont is, mint ahogy azt tette a „Fuss, Hajnalka!” mozgalom vezéregyénisége, Ádám Krisztina is. A félmaratont teljesítők közül nem hiányozhatott lapunk munkatársa, Csutka István sem, de az az előtti héten (Bécsben) az élete első maratonját teljesítő Bezzegh Krisztián is megbirkózott a távval. Apropó Bécs! Ott többek között Hidvégi Katalin nagykövet is futott egy maratont, és a budapesti futószezon megnyitóján is indult egy rövidebb távon. A rendszeres mozgás örömét csak akkor ismered meg, ha nekiállsz, és valóban felépíted magad az adott mozgásformában. A Közösségben az Egészségért mozgalom keménymagja ismeri ennek az „építkezésnek” a nehézségeit. A rendezvényeken, futóeseményeken, ha rájuk találsz, bátran kérdezhetsz tőlük. ■

Bővebb információk és csatlakozási lehetőség:

www.kozossegisport.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

sport | szabadidŐ | életmód

A riói sporthősök feltűnőek és fel is tűnnek!

A

Rio Klub immáron nem csak az Olimpiára, hanem a Paralimpiára készülő Sporthősöket is támogatja. Az „olimpiai” klubok életében ez kuriózumnak számít, hiszen eddig csak a MOB-bal való együttműködésre volt példa (Sydney, Athén, Peking). A Rio Klub azonban változtatott… A Magyar Paralimpiai Bizottsággal is együttműködést kötött, így már a parasportolók felkészülését is segíteni tudja. A Rio Klub támogatott Sporthősei egytől-egyig megegyező támogatásban részesülnek. Amíg „a riói olimpiára készülök” felirat Audi A3 Limousineokra kerülhetett fel, addig „a paralimpiára készülök” felirat Suzuki Vitarakra, így biztosítva a sportolók számára a kényelmes és biztonságos mobilitás mellett a mindennapi motivációs üzenetet is. A Rio Klub büszke rá, hogy az új szárnyának bontogatása közben, a Magyar Suzuki Zrt-ben talált partnerre. „Mindig nagy öröm számunkra, ha pozitív üzenetű, kiemelt jelentőségű, kezdeményezések mögé állhatunk. Örömmel fogadtuk a Rio Klub megkeresését is, és reméljük, hogy jelentős flottakedvezményeinkkel hozzá tudtunk járulni a program sikeréhez!" – mondta Tóth Péter, a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Magyar Suzuki Zrt. kereskedelmi igazgatója. A Sporthősök mindig és mindenhol feltűnőek és fel is tűnnek. Nem volt ez máshogy a május 1-én megrendezett Nagy Futam rendezvényen sem, ahol 3 újabb Sporthős vehette át autóját amely ezév végéig segíti mindennapjukat. „Imádom ezt az autót! Szuper járgány, hiszen méretéből fakadóan a kerékpárom is gond nélkül tudom szállítani. – mondta pár perc használat után Boronkay Péter para-triatlonista, aki Tóth Pétertől vehette át új autója slusszkulcsait. Amíg Pétert az autó technikai adatai, méretei fogták meg, Váczi Anita para-kajakosnak inkább a külseje, a matricák színei tetszettek meg. A ren-


| 11

sport | szabadidŐ | életmód

dezvényen az MPB-t Urr Anita főtitkár képviselte, aki az Anitának történő kulcsátadást követően pár szóval mondott köszönetet a Rio Klub számára: „A felkészülésben minden támogatás nagy segítséget jelent, így a most átadott autók is. A Magyar Paralimpiai Bizottság minden támogatónak köszöni, aki hozzájárul a magyar parasport sikerekhez, a Magyar Paralimpiai Csapat eredményes szerepléséhez.” Verrasztó Dávid úszó is átvehette Audiját a Várkert Bazárban, akiről köztudott autószeretete, és a technikai sportok iránti érdeklődése. Pócs Róbert, a Rio Klub operatív igazgatója adta át számára az autót, aki hamar kikérte Dávid véleményét az autójáról. „…mint hal a vízben. Kényelmes, és meglepően mozgékony. Ugyan eddig nekem mindig erősebb, hangosabb autóim voltak, de most a Rio Klubnak köszönhetően megtapasztalhatom milyen autópálya tempónál nem az autót túlüvöltve beszélgetni. Köszönöm!” – mondta mosolyogva. A Sporthősök feltűnőek és fel is tűnnek! Az átadást követően a Sporthősök közös pályabejárásra indultak az eseményre meghívott sportolók, autó- és motorversenyzőkkel együtt, amelyben egy a Rio Klub Sporthőseinek arcával felmatricázott Giraffe Hop on Hop off busz volt a segítségükre. Ez volt az első kör, ahol friss autótulajdonosok is kipróbálhatták az immáron lezárt versenypályán az autóikat, látványos felvezetést biztosítva a busz számára. Így történhetett, hogy a busz előtt, a buszon (Földházi Zsófia, Veréb István), és a busz oldalán is képviselte magát a Rio Klub.

Összefogtak a Sporthősök és feltűntek a női kézilabda EHF Final4-on is, ahol a Győri ETO csapatáért szurkoltak. Sőt, a rendkívüli színvonalon zajló rendezvény show részéből is aktívan kivették részüket a buzdító hangvételű rövidinterjúkkal, illetve a szurkolókat is boldoggá tették pólók és törölközők lövöldözésével.

„Ahol feltűnünk, ott garantált a jó kedv. Támogatjuk egymást, támogat a klub, öröm idetartozni. Rio Klub legnagyobb értékét a monoton mindennapokon tapasztalom meg. Itt mindig van valami, beszéljünk spontán vagy szervezett programokról. Egy fagyi? OK. Egy fürdő? OK. Menjünk szurkolni a társainknak? Indulás! Út közben pedig el lehet beszélgetni az átintegető felnőttekkel és gyerekekkel, hogy ki merre tart. Nekem mindig van mit mondanom…” – újságolta Tobai-Sike Renáta sportlövő, a klub első támogatottjainak egyike. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

sport | szabadidŐ | életmód

Elment a Ferjáncz!

T

ávozott a magyar sport egyik nagy ikonja. Ferjáncz Attila ugyanis nem csupán az autósport kiemelkedő alakja volt. Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak és korábban a Nemzeti Sportszövetség elnökségének. Ferjáncz Attila 69 évet élt. De milyen 69 év olt ez! Autóversenyzői karrierjét 1964-ben kezdte, és egészen 1997-ig nyomta a gázt. Harminchárom évig versenyzett! 1972-ben, 1974-ben, 1982-ben, 1986-ban és 1987-ben ő volt az Év Magyar Autóversenyzője. 1981-ben a Sportérdemérem aranyfokozatát vehette át, míg 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A 2000-es évek elején a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökeként tevékenykedett. Akkor kerültünk először munkakapcsolatba. A raliversenyek sajtózásában segédkeztem. Ő az az elnök volt, akivel mindegy volt az, hogy hol futottam össze. Mindig ugyanazzal a „Ferjáncz”-cal beszélhettem. Kiszámítható volt, mindenféle allűrök nélkül. Aztán a sors úgy hoz-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ta, hogy a Nemzeti Sportszövetség elnökségében dolgoztunk együtt tovább. Csak a munkakör, és a feladatok változtak. A „ferjánczos” hozzáállása soha. Nagyon megijesztett, amikor először kórházba került, de utána már viccesen mesélte, olyan volt, mint az autóknál a ’kettes szemle’. Pedig annál komolyabb volt a történet, de Attila visszaült a volán mögé. Utána jelent meg életrajzi könyve, amit az egyik MOB-közgyűlés után a saját autójának a csomagtartóján dedikált nekem. Ferjáncz idén áprilisig küzdött. Hatvankilenc év jutott neki. Nekünk, az autósportnak, a magyar sportnak… (banyasz)


| 13

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

sport | szabadidŐ | életmód

A szisztematikus munka meghozta az első eredményeket

Ö

t olimpiai résztvevő – Utánpótlás-eredmények – A Balaton nemzetközi versenyhelyszín – Folyamatos informatikai és infrastrukturális fejlesztések

Az évek óta tartó, szisztematikus munka eredményei egyre kézzelfoghatóbbak a magyar vitorlázásban. A sportág – a szörfösökkel együtt – öt résztvevőt küldhet a riói olimpiára, fiatal versenyzői között több olyan tehetség is van, akik a soron következő olimpiákon várhatóan sok örömet szereznek majd a magyar szurkolóknak. A sikerek mögött a klubokban és a sportági szakszövetségben folyó komoly munka rejlik, amelyet a MOB és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, számos szponzor és a gyerekek szülei is komoly anyagi erőforrásokkal támogatnak, mondja Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára.

A vitorlázók természetesen olimpiai résztvevőikre a legbüszkébbek. Az öt résztvevő azt jelenti, hogy minden egyéni hajóban lesz magyar induló Rióban. Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztályban az elsők között szerezett olimpiai kvótát, és a barcelonai Európa-bajnokságon nemrégiben megszerzett ezüstérme jelzi, hogy számolni kell vele a legjobbak között is az ötkarikás játékokon. Laser Standard osztályban még nem zárult le a válogató. A kvótát Tomai Balázs szerezte a tavalyi világbajnokságon, de az eddig lefutott három válogatóverseny alapján Vadnai Benjamin a legesélyesebb az indulásra. Őt és testvérét, Jonatánt méltán tartják számon a sportág legnagyobb tehetségei között, mindketten több korosztályos világ- és Európa-bajnoki cím tulajdonosai. Érdi Mária meglepetésként néhány héttel ezelőtt szerezte meg az olimpiai indulás jogát LaserRadial osztályban. „Mári” négyszeres korosztályos világbaj-

Fotók: Magyar Vitorlás Szövetség és Tóth Bogee

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 15

sport | szabadidŐ | életmód

nok, akit sokan szintén a jövő egyik nagy reménységének tartanak. Rajtuk kívül a szörfösök között Gádorfalvi Áron immár ötödik olimpiáján vehet részt, és sikerült a kvótaszerzés Cholnoky Sárának is. Ezzel az indulószámmal egyébként a kvótát szerző sportágak között a magyar vitorlázás az ötödik helyen áll jelenleg.

folytatott együttműködés keretében az oktatásban a legmodernebb anyagokat alkalmazzák, és folyik a saját segédanyagok fejlesztése is. ■

Mint Holczhauser András elmondta, a siker több pilléren nyugszik. A nemzetközi eredmények nyomán a vitorlázópalánták számára kézzelfogható példaképek jelentek meg, akik a szponzorok és a családok figyelmét is a sportágra irányítják. Ezzel felértékelődik a vitorlásiskolákban és az egyesületekben végzett oktató- és utánpótlás-nevelő munka, amelyet az MVSZ koordinál. Ezen a területen nagymértékben sikerült előrelépni az elmúlt években: a Vitorlássuli programban a szövetség akkreditálja és ellenőrzi a vitorlás oktatásban folyó műhelymunkát. Az edzőképzést hozzáigazították a nemzetközi normákhoz, a Testnevelési Egyetemen OKJ-s és 2017-től már szakedzői képzés is folyik majd. A nemzetközi vitorlásszövetséggel, a World Sailinggel

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

sport | szabadidŐ | életmód

Érdi Mária: Életem legkeményebb időszaka következik

T

úl van első önálló sajtótájékoztatóján Érdi Mária vitorlázó, aki fiatal kora ellenére máris élete eddigi legnagyobb kihívása előtt áll. Készül a riói olimpiára! A tizennyolc éves lány, a mallorcai S.A.R. Princesa Sofia Eurosaf regattán, a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs viadalán, LaserRadial hajóosztályban szerzett kvótát, de Mári hozta a 2016-os év első sportsikerét is hazánknak, mikor Malajziában, az ISAF U19-es LaserRadial vb-n megvédte világbajnoki címét.

Érdi Mária, becenevén Mári, jelenleg hazánk egyik legtehetségesebb vitorlázója. Négyszeres ifjúsági világbajnok, ifjúsági Európa bajnok, háromszoros felnőtt magyar bajnok, háromszor az év felnőtt női vitorlázója, a Nemzetközi Vitorlásszövetség ösztöndíjasa, a Bengt Julin-trófea 2015 kitüntetettje. Tervei között szerepelt, hogy megpróbál kvótát szerezni a 2016­os riói olimpiára is, de idén még elsősorban az ifjúsági világversenyeken való sikeres részvétel volt a kitűzött cél. Aztán jött a mallorcai verseny, és Érdi Mária olimpiai kvótával tért haza. A magyar vitorlássportban egy fiatal generáció kezd felnőni, és egyre sikeresebb lenni, idén három vitorlázó és két szörfös lesz ott Rióban, a nyári játékokon. Érdi Mária, a Vadnai testvérek, Berecz Zsombor megmutatták, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

mezőnyben eredményes vitorlázó valaki, csak igazán akarni kell. Ez rengeteg lemondással jár, odaadó családi háttér és anyagi források nélkül nem működik. A Magyar Vitorlás Szövetség minden eddiginél többet tudott az elmúlt években a fiatal tehetségek felkészülési támogatására fordítani, emellett a család és a támogatók odaadásának gyümölcsei ezek a mostani sikerek. Támogatók segítségére pedig a komoly előrelepéshez még inkább szükség van. Érdi Mária az elkövetkezendő időszakra komoly támogatást és segítséget kap a balatonfüredi leányvállalattal rendelkező Sennebogen cégcsoporttól. A támogatói szerződést az ünnepélyes sajtótájékoztatón írta alá Érdi Mária olimpikon vitorlázó és Michael Seiferling, a Sennebogen csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetője. ■


| 17

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

sport | szabadidŐ | életmód

Május utolsó előtti hétvégéje a nőkről szólt

E

gy teljes napon át, gyönyörű időben ünnepelték a nőket, lányokat, asszonyokat, nagymamákat, anyukákat, kismamákat! A 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála 10350 nevezőt és fitneszbarátot számlált – tudósít a futanet.hu. A BSI rendezvényén vidám, napsütéses, 24-28 fokos időben mindenki megtalálhatta a magának megfelelő futótávot, a 700 méteres családi futástól kezdve a 3x1,5 km-s váltón át az egyéni távokig, amelyek összeadásával akár 17 kilométert is lehetett teljesíteni. A napot a 2 kilométerre vállalkozók rajtja nyitotta, előbb a kollektív nevezők, aztán az egyéni versenyzők indultak neki a városligeti körnek, s hozzájuk csatlakoztak az ugyanezen távot gyalogolva megtevő hölgyek is. Az iskolák mozgósítási versenyében a Veres Pálné Gimnázium (Budapest), a Bárdos Lajos Általános Iskola (agglomeráció) és a Kultsár István Szakközépiskola (vidék) nyert. Idén is rajthoz állt több ismert személy az egyetlen csak nőknek szervezett futógálán, többek között Andrádi Zsanett és Kovács Patrícia színésznők. A versenyen az Operaházat Fahidi Patrícia hegedű szólamvezető, dr. Főző Virág Zsuzsanna főigazgató helyettes, Gémesi Gabriella brácsaművész, Juratsek Julianna címzetes karakter magántáncosnő és Zavaros Eszter énekesnő képviselte. A futás mellett a fitnesz is jelen volt a programban, a sportág kedvelői ismert prezenterek ingyenes óráin mozoghattak a Napozóréten: Béres Alexandra

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

mellett színpadra lépett Borsos Peti, Gárdus Bence, Szemző-Lóránt Fruzsina és Kádár-Papp Nóra is. Az ezeken résztvevőket és a különböző versenyszámokra nevezőket összeadva 10350es létszámot mutatott a 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála. És még egy érdekes adat a végére: ha a nevezők által megtett távokat egymás mellé tesszük, meglepően magas szám jön ki, mindösszesen 50 368 kilométert teljesítettek ma a hölgyek! ■


| 19

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


20 |

sport | szabadidŐ | életmód

Csak pár lépés az NB I-ig

A

z FTC Futsal csapatát csupán pár lépés választja el az NB I-be kerüléstől. A zöld-fehérek csodálatosan teljesítenek a bajnokságban. Eddig 21 mérkőzésből 21 győzelmet szereztek meg, így a szakma is az FTC-t várja a dobogó élére, amellyel megszerezné a csapat az NB I-es indulás jogát. Hosszú és nehéz volt az út idáig, de nem szabad hibázni, mert sokba kerülhet. „De a gyenge csak addig az, amíg le nem győzi az erősebbet” Tankcsapda, Bárány c. szám Sajnos a Fradi már 2014-ben járt hasonló cipőben. Akkor a csapat hibátlanul lehozta az alapszakaszt, és a rájátszásban mindössze egy mérkőzést tudtak megnyerni, ezzel lemondhattak a bajnoki címről. Akkoriban sok minden összeesküdött a csapat ellen. Edzőváltás, sérülések és persze a nyugalom, hogy mindenki elfogadta azt, hogy feljutnak. De nem így lett. Az FTC Futsal vezetősége mindent megtett, és meg is tesz annak érdekében, hogy ez ne történjen meg még egyszer. Felipe Matos, Ferencz Róbert és Sivák Péter trió felel azért, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Felipe Matos a „brazil vért” és a technikai tudását igyekszik átadni a csapatnak, természetesen a szakmai munkája, az igazolások és a megfelelő szervezés mellett. Ferencz Róbert már több sportolót is

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 21

sport | szabadidŐ | életmód

amit a srácok hétről hétre megcsinálnak edzéseken, és végigszenvedik Ferencz Robi tréningjeit, azok megérdemlik. Lehet, hogy vannak feszültségek. Mindenhol vannak. Ha a bajnoki a cél, akkor pláne vannak. Büszkeséggel tölt el, hogy küzdenek az edzéseken, és egymásért harcolnak a pályán. Hiszem, hogy megcsinálhatjuk!” Felipe Matos szakmai igazgató

földre kényszerített a kemény erőnléti edzések által, így a futsalosokkal sem bánik kesztyűs kézzel. A srácok egyre keményebbek, agilisabbak, és rendszerint a második félidőben lövik a legtöbb gólt, amikor már az ellenfél inkább fürödni menne, mint védekezne. Sivák Péter igazi kincsnek számít a csapatban, hiszen rengeteg NB I-es mérkőzéssel és sokszoros válogatottsággal a háta mögött kivételes tapasztalattal rendelkezik, melyet igyekszik átadni a csapatnak. Mellette játékos-edzőként a pályán belülről és kívülről is részt vesz a mérkőzéseken, ami igazán objektív látásmódot és szervezést feltételez. Az FTC Futsal csapata eddig csodálatosan és hibátlanul hozza az alapszakaszt. 21 győzelem és minden nagy rivális „térdre rogyott”, bár voltak igazán izzasztó helyzetek. „A Ferencváros az ország leghíresebb csapata. NB II-ben szinte bármilyen csapat jelentkezhet, ha megfelel az MLSZ szabályzatainak. A helyzet az, hogy azok a csapatok, amelyek egyébként nem számítanak sehol, a bajnokságban is tudnak meglepetést okozni, hiszen mindenki minket, a Fradit akarja legyőzni. Nekünk nem szabad soha a tabellát nézegetni, és abból kiindulni, hogy ki hol és ki ellen veszített. Mindig tiszta fejjel és elszántsággal kell a pályára lépnünk, hiszen mindenki kifoghat jó napot is. Ha mi akkor nem vagyunk motiváltak, akkor balul sülhet el a mérkőzés. Az a helyzet, hogy minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy mi vagyunk a legesélyesebb csapat a mezőnyben. Játékosaink többen megjárták az NB I-et, pl. Sivák Péter, az edzőnk, Fehér Krisztián, Birinyi Balázs és sorolhatnám. Vannak köztük futsal- és U21es nagypályás válogatottak, mint Karacs Dániel, aki egy nagyon stabil pontja a csapatunknak. Hiszem, hogy ott a helyünk az NB I-ben, hiszen

A Fradinak mindössze pár mérkőzése maradt hátra, amelyekből egy találkozó számít igazán kihívásnak. Tavaly a Bőny ellen idegenben elég izzasztóra sikeredett a találkozó, ahol az erőnlét nyert, és az utolsó 6 percben fordította meg az FTC a találkozót. A Bőny idén mindenkit elvert. Otthon is, idegenben is a BME-t, a TF SE-t, egyszerűen letarolták a mezőnyt. A zöld-fehéreknek a Bőny elleni lesz az utolsó találkozója. Az 5 pontos különbség miatt papíron már aranyérmes a csapat az alapszakaszban, de a rájátszás egy új bajnokság. A célegyenesben meg kell harcolni a Kincsem Lovaspark SE-vel és a Dunakeszi Kinizsi Futsal csapatával is az elérhető álmot jelentő NB I-es indulásért. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

sport | szabadidŐ | életmód

Papp Feri sikeresen debütált romkutatásban Áprilisban tartották Jászberényben az IRO Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet emelt szintű mentőkutyás vizsgát és versenyt, ahol a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) szervezésében négy ország képviselői tettek vizsgát. Már egy éve, hogy az Irigy Hónaljmirigy zenekar tagjai segítik népszerűsíteni a mentőkutyás tevékenységet. Papp Ferenc, az IHM meghatározó alakja, a KÉA Mentőkutyás Szolgálat egyik jószolgálati nagykövete is csatlakozott a rendezvényhez, és próbára tette magát. Formaruhába öltözve, a romterületen Kirával (aki felsőfokú területkutató és romkutató vizsgával rendelkező labrador) dolgozott. Feri egy műromon, földrengés sújtotta területen vonat- és autóroncsok között keresett sérült embert négylábú társával. Sikeresen. A zenész munkáját Orlik Zoltán, a KÉA nagykövete, Szabó Gábor, a KÉA elnöke és szakmai vezetője, valamint Dánffy Brigitta, Kira gazdája segítette és felügyelte.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

"Összefogás egy érdekért az életért" Köszönjük, ha méltónak tartja a tevékenységet!

KÉA Mentôkutyás Szolgálat www.segitokutya.eu +36-70-770-69-97 bankszámlaszám:

69500132-11014870

adószám: 18838972-1-16 (Forrás: KÉA Sajtószolgálat)


| 23

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

CSR CSR

T á r s a d a l m i f e l e l ő s é g vá l l a l á s

Nyárra felvértezve A

dm hazánk egyik legtudatosabb drogérialánca, amely a vásárlóit is arra igyekszik buzdítani, hogy életük minden területén figyeljenek oda az egészségükre. Kanyó Roland, a dm PR- és marketingmenedzsere lesz az olvasók segítségére abban, hogy a nyári pillanatok megélése mellett az egészségükre is figyelmet fordítsanak.

Nyáron a sportolás szintén elengedhetetlen, ugyanis nemcsak formába kell hozni magunkat, de meg is kell tartani az eredményt, ha már a vágyott alakot kemény munkával elértük. A dm idén is támogatta naptejekkel a május végén megrendezett Ultrabalaton futóversenyt, azonban a forró hónapokban nem biztos, hogy a futás a legjobb választás

testünk formálására és kordában tartására. „A vízi sportok mellett a különböző szabadtéri sportok már tavasztól nagyon kedveltek; a futás, a kerékpározás és a különböző labdajátékok sokak kedvencei. Érdemes azonban figyelnünk arra, hogy a nap melyik szakában sportolunk. Bőrünk védelme sportolás közben is elengedhetetlen, a sportolók már különböző, sportoláshoz kifejlesztett napvédő termékek közül választhatnak. Valamint nagyon fontos sportoláskor a folyadék pótlása; víz vagy izotóniás sportitalok fogyasztását ajánljuk.” A drogérialánc minden évben különös hangsúlyt helyez arra, hogy felhívja az emberek figyelmét bőrük megfelelő védelmére. Kanyó Roland kitért arra is, hogy a dm idén már hatodik alkalommal rendezi meg a Nap gyermekei társadalmai felelősségvállalás programját, amelynek keretein belül minden évben 400 óvodát támogat a nyári időszakra elegendő naptejjel, továbbá a nyár folyamán több strandon és vízparton tart UV-roadshow-t, ahol „UV-ellenőrök” segítségével igyekeznek felhívni a szülők figyelmét a gyermekek bőrvédelmének fontosságára. Kanyó Roland hangsúlyozta, hogy habár a nyaralás a kikapcsolódásról és a problémák hátrahagyásáról szól, ezen időszak alatt a testünk nem vakációzik, ugyanúgy oda kell figyelni az ápolására és a védelmére. „A nyár elengedhetetlen kellékei a napvédő krémek, a napszemüveg, a kalap és a vékony ruházat. A téli időszak után szemünk sokszor érzékenyen reagál a napfényre, így már a tavaszi időszaktól érdemes odafigyelni arra, hogy használjunk olyan napszemüveget, ami valóban elnyeli az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 25

sport | szabadidŐ | életmód

UV-sugarakat, és legalább 99%-ban ellenáll nekik. A nyár legnagyobb öröme és egyben veszélye is természetesen a napsugárzás, amely főként a gyermekekre a legveszélyesebb. Ha a szabadban vagyunk, naponta többször kenjük be a bőrünket a bőrtípusunknak megfelelő napvédő krémmel, ha nyaralás során több időt töltünk a vízben, akkor is használjuk a bőrtípusunknak megfelelő, vízálló napvédő krémet, mert a vízfelszín alatt is 95%-ban megtartja intenzitását az UV-sugárzás. A napon szervezetünk több folyadékot veszít, mint általában. A gyerekek még jobban hajlamosak megfeledkezni az ivásról, így kínáljuk őket gyakran vízzel, édesítetlen gyógynövényteákkal, levekkel. A dm üzleteiben az önfeledt nyaraláshoz minden kelléket beszerezhetünk; legyen szó napvédő termékekről, napozás utáni krémekről, napszemüvegekről, frissítőkről, rovarirtó szerekről.” Zárásként pedig most a hölgyek felé fordulunk: természetes, hogy nyáron is szeretnének ugyanúgy adni magunkra, azonban nem árt néhány szabályt betartani. A nyári időszakra sokkal jellemzőbb a természetes megjelenés, a friss külső. Nyáron nemcsak a meleg miatt izzadunk többet, hanem faggyútermelésünk is megnövekszik, így érdemes olyan apró sminkelési trükköket alkalmazni, amelyek segítségével a smink kevésbé kenődik el. Használjanak vizesebb alapú krémeket, amelyek kevésbé zsírosítják a bőrt. Az alapozók helyett javasoltak a BB, illetve a színezett hidratálókrémek használata. Érdemes tartós dekorkozmetikumokat választani, nyaralás közben pedig kifejezetten ajánlatos a vízálló termékek használata. (Szeleczky Afrodité)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

MOB MOB

sport | szabadidŐ | életmód

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

Egy lépéssel előrébb: pozitív visszhangok a 2024-es budapesti olimpiát illetően

M

ég május elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2024-es értékelő bizottsága négy napra összeült a svájci lausanne-i „hadiszálláson”, ahol részletesen áttekintették és értékelték a 2024-es ötkarikás játékokra érkezett pályázatokat, és a vis�szajelzések rendkívül pozitívak, ugyanis esélyesnek látják a magyar fővárost a 2024-es olimpia megrendezésére. Ez azért is nagy szó, mert a rendezésért Budapest olyan világvárosokkal veszi fel a versenyt, mint Párizs, Los Angeles és Róma – a pályázatok benyújtásának határideje egyébként 2016. február 17-e volt. Az összegzést a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) testülete fogja megkapni a nyár folyamán, azonban biztató, hogy az értékelő bizottság kifejezetten esélyes pályázóként tekint Budapestre. „Az első benyújtott dokumentumok alapján elmondhatjuk, hogy mind a négy város nagyon jó

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 27

sport | szabadidŐ | életmód

pályázatot adott be. A pályázatok visszatükrözik a NOB Agenda 2020 reformprogramját, amely az észszerű és gazdaságos olimpiát helyezi a középpontba. A kandidáló városok különös hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra és a létesítmények utóhasznosítására. Elégedettek vagyunk az eddig látottakkal” – olvashatóak a MOB hivatalos oldalán Frankie Fredericks, korábbi négyszeres olimpiai ezüstérmes sprinter és a jelenlegi értékelőbizottság elnökének szavai. Kétségtelen, hogy a magyar pályázat egyedi, és egy igazi színfoltja a beküldött anyagoknak, hiszen Magyarország az egyetlen, amely több várost is lehetséges olimpiai és paralimpiai helyszínnek jelöl, amely által az ország lakosságának csaknem kilencven százaléka 90 percen belül el tudna jutni egy eseményre. A MOB hivatalos oldalán az is olvasható, hogy a következő mérföldkő várhatóan 2016 októbere lesz, amikor is a kandidáló városoknak a pályázati dokumentáció második anyagát is be kell nyújtaniuk. A győztest 2017 őszén hirdetik ki a perui Limában, a NOB kongresszusán. ■ Schmitt Pál a budapesti pályázatról tartott előadást a sportújságírók kongresszusán (fotó: Róth Tamás)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

sport | szabadidŐ | életmód

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

Nincs megállás, közeledik az olimpia!

K

özeledik az év legjobban várt eseménye, a 2016-os riói olimpia! Az ötkarikás játékok minden negyedik évben hatalmas eseménynek számítanak, amit a nézettségi adatok is igazolnak, hiszen mindig több milliárdan kísérik figyelemmel a versenyeket – az olimpia egyébként népszerűségben és nézettségben még a futballt is megelőzi. A visszaszámlálás már április 27-én megkezdődött, hiszen ez volt az a nap, amikor már csak kereken 100 nap volt hátra Rióig. Az alkalom apropóján sajtótájékoztatót szerveztek, amin Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is beszélt. A sportvezető kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt negatív volt a hangulat az olimpiai családban, ugyanis az akkori riói kvóták száma még messze nem érte el azt a számot, amire akkor számítottak. Szerencsére azonban fordult a kocka, a sajtótájékoztató időpontjában már 122 (!) magyar sportoló indulása volt biztos, ráadásul még további kvalifikációkra is lehet számítani. A MOB-elnök kitért a doppingkérdésekre is. Ahogy azt a MOB hivatalos oldalán is lehet olvasni, Borkai Zsolt különös hangsúlyt helyez a zéró tolerancia elvére is. Ahogy fogalmazott: „Minden lépésüket figyelni fogjuk, egy-egy ilyen eset le tudja járatni a magyar sportot és a mozgalmat, ez ellen pedig mindenkinek harcolnia kell.” A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes is ugyanezen a véleményen van,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 29

sport | szabadidŐ | életmód

s elmondta, hogy minden magyar olimpikon a kiutazás előtt legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen. A minták ellenőrzése Ausztriában, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által is elfogadott laborjában zajlik, amely Európa legjobb akkreditált intézményei közé tartozik. A MACS első embere a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a Rio de Janeiró-i WADA-labor akkreditációja veszélybe került, ezért megtették a szükséges lépéseket. „Brazíliában – a közelgő olimpiára tekintettel – a határidő lejárta előtt néhány órával az államelnök asszony aláírta a hiányzó, WADA által megkövetelt rendeleteket, de mivel még a parlamentnek is el kell fogadnia őket, a WADA százhúsz nap türelmi időt biztosított a hivatalos lépések lebonyolítására. Ha ezen idő alatt nem történik meg a szükséges törvény elfogadása, Brazíliát visszaminősíthetik a nem megfelelő országok közé, ami azt jelenti, hogy a riói labor nem működhet az olimpia alatt.” A korábbi trendeknek megfelelően manapság is a növekedési hormonok és az úgynevezett designer EPO-készítmények a legnépszerűbbek, de az egyéb növekedési faktorokat és a vértranszfúziót is előszeretettel használják azok,

akik illegális módszerekkel kívánják fokozni a teljesítményüket. „Velük szemben megoldás lehet a Biológiai Útlevél Program és a sportágspecifikus analízisek kötelező végrehajtásának előírása, illetve a növekedési hormon kimutatásának idén

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

márciusban bevezetett új módszere” – mondta Tiszeker Ágnes, majd hozzátette, hogy a sportolók biológiai útlevele is egyfajta megoldást jelenthet a doppingellenes harcban, hiszen minden antidopping-szervezet számára kötelezővé tették a program használatát.

Maradjon örök emlék a 2016-os olimpia! Szerencsére nemcsak a sportolóknak osztogatnak érmeket az olimpián, a magyar sportőrültek idén is beszerezhetnek emlékérméket – tájékoztat a Magyar Olimpiai Bizottság weboldala. A száz nappal a riói olimpia előtt megrendezett sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, dr. Gerhardt Ferenc mutatta be a riói ötkarikás játékok

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

tiszteletére kibocsátott emlékérméket. A kollekcióban az 5000 forint címletű miniarany, a 10 000 forintos ezüst, valamint a 2000 forintos színesfém emlékérme található meg – utóbbi kettő úgynevezett mikroírással készült biztonsági elemeket is tartalmaz, amelyek a modern fizetőeszközökben is megtalálhatóak, s ezzel ellenőrizhető a hitelességük. Az MNB az 1984-es Los Angeles-i olimpia óta bocsát ki emlékpénzeket, azonban most először került színesfémből készült érme a kollekcióba. Mind a három érmén megtalálható a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos logója, illetve a MOB ezt kiegészítő emblémája, amely az eddigi 168 magyar olimpiai aranyéremre utal. ■


| 31

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

32 |

sport | szabadidŐ | életmód

Szabó a leggyorsabb volt a döntőben, mégsem nyert

S

zabó Krisztián peches volt az FIA ralikrossz-Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriájának döntőjében. A magyar versenyző az elődöntőjét megnyerte, a fináléban pedig az első rajtkockából indulhatott, autója azonban technikai hiba miatt lefulladt a startnál.

Szakadó eső fogadta a Super 1600-as ralikrossz-Európa-bajnokság mezőnyét Portugáliában, Montalegrében, ahol Szabó három kvalifikációs futam után a harmadik pozícióban várhatta a folytatást. „Kisütött a nap, egyedül a warm-upon esett még, ahol a leggyorsabb voltam. A negyedik kvalifikációs futamon már csak helyenként volt nedves a pálya, száraz gumikkal mentünk, negyedik lettem az összetettben, a négy futam után így a harmadik helyen álltam” – mondta az Mk2-es Skoda Fabiával versenyző magyar pilóta. „Ez azt jelenti, hogy az első elődöntőben a második helyről indultam. Ez sikerült a legjobban, megnyertem, mivel pedig a második elődöntőben nem az nyert, aki az első helyről indult, én lettem a pole pozíciós a döntőben.” Itt aztán a Volland Racing versenyzőjének nem volt szerencséje. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„A rajt pillanatában lefulladt a motorom, még pontosan nem tudjuk, hogy miért, talán elektronikai probléma lehetett. Abban a pillanatban, ahogy elengedtem a kéziféket, és leléptem a kuplungról, megállt az autó. Gyorsan újra tudtam indítani, de ekkorra a mezőny elment mellettem, egyetlen srácot tudtam utolérni és előztem meg, így végül az 5. helyen zártam.” A 23 éves pilóta a peches döntő ellenére is talál pozitívumot: „Kicsit csalódott vagyok, de még így is csak néhány pontra vagyok a bajnokság első helyezettjétől. Linnemann, aki megnyerte a döntőt, és aki a legfőbb ellenfél lehet a szezon során, a kvalifikációs futamokon nem szerzett sok pontot. A rajt után a döntőben ráadásul én futottam meg a legjobb köridőket, csak ugye hátul” – összegzett a Sportime Magazinnak Szabó Krisztián. ■


| 33

sport | szabadidŐ | életmód

Búvárvilágcsúcs a Dobó-kupán

V

ilágrekordon belül ért célba a női 100 méteres uszonyos gyorsúszásban Senánszky Petra az Egerben megrendezett Dobó-kupa uszonyosúszó-versenyen. A debreceni klasszis 46:30 perces időeredményt úszott, ami 35 századmásodperccel jobb, mint saját korábbi világcsúcsa. A rekord még nem hivatalos: azt még a búvársportok nemzetközi szövetségének, a CMAS-nak is hitelesítenie kell. Senánszky Petra idén immár harmadszor döntött világrekordot: februárban ugyancsak 100 méteren, míg márciusban 50-en javította meg az aktuális csúcsidőt. A tavaly három vb-aranyat nyert búvárúszó ismétlésre készül az idén júniusban, Voloszban tartandó világbajnokságon, ahol ráadásul a 2017-es Világjátékokon való indulás is lesz a tét. „Jó formában vagyok, és úgy érzem, hogy egyre jobb leszek, ahogy haladunk a nyári görögországi világbajnokság felé” – bizakodott Senánszky Petra. ■

Szkander – Hat Vk-érem Zágrábban

H

árom ezüstöt és három bronzot szkanderoztak össze a magyar válogatott tagjai a zágrábi Világkupán. Ivánfi Brigitta az open kategóriában jobb kézzel és bal kézzel is ezüstérmes lett. Ivánfit csak a litvánok többszörös világbajnoka, Eggle Vaitkute tudta legyőzni, aki magasabb súlycsoportban versenyzik. Ugyancsak ezüstérmes lett a férfiaknál Somogyi Dávid is, aki a 78 kilósok között bal kézzel lett második. Dobos Attila a +95 kilósok között két bronzérmet gyűjtött be, míg a harmadik dobogós helyezés Szakállas Szilárd nevéhez fűződik. A 86 kilogrammos junior versenyző a korosztályos open versenyen jobb kézzel 3. lett, míg bal kézzel a 4. helyet csípte el. Szakállas a felnőttek között is elindult, ott jobb kézzel ötödik lett. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


34 |

sport | szabadidŐ | életmód

Magyar éremdömping a szumó-Eb-n

H

árom arany-, öt ezüst- és 9 bronzéremmel zárta a magyar szumóválogatott a lengyelországi Európa-bajnokságot. A Krotoszynban megrendezett kontinensviadalon a felnőttek mellett a 23, 21 és 18 éven aluli korosztályokban avattak győzteseket. A magyar szumósok közül Sárkány Vivien szerepelt a legeredményesebben, aki négy egyéni érmet szerzett, és a felnőttek mezőnyében is előkelő helyezést ért el. Rajta kívül Pap Arnold és Molnár Tamás állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az Európa-bajnokság kvalifikációs verseny volt a nem olimpiai sportágak legnagyobb multisporteseményére, a 2017-es Világjátékokra. Krotoszynban a felnőtteknél az első nyolc helyezett szerezhetett pontokat. ■ (Fotó: Sárkány Vivien és a válogatott edzője, Rovnyai János)

BL-győztes a Szeged!

N

émetországban két német együttes sem tudta megállítani a Szegedet. A Tisza-partiak férfi tekecsapata a Bajnokok Ligája négyes döntőjében előbb a Zerbst együttesét, majd a vendéglátó Bamberget győzte le, így elhódította a BL-trófeát. Kérdéses volt, hogy a szegediekből mennyit vett ki az elődöntő, ahol az esélyesebb Zerbst együttesét 6–2-re megverték, de Kiss Norberték csattanós választ adtak: a final four másik német csapatát 7–1-re legyőzték. A Szegedi TE a története során negyedszer lett Bajnokok Ligája-győztes. „Nagyon erősen kezdett a Bamberg, és az volt a szerencse, hogy az első ötven-hatvan gurításban tartottuk velük a lépést. Utána a rutinnak és a jobb erőállapotnak köszönhetően 3:0 volt ide. A folytatásban ’csak’ meg kellett tartani az előnyt, ami viszonylag könnyen sikerült” – összegzett Karsai Ferenc, a Szegedi TE elnöke. A Szeged a tavalyi kiírásban is BL-döntős volt, akkor be kellett érnie az ezüsttel, miután a Zerbsttől kikapott a fináléban. A szegediek korábban 2006-ban, 2013-ban és 2014-ben nyertek Bajnokok Ligáját. Az 1995-ben a Szegedi Postás jogutódjaként alakult klub immár a világ legeredményesebb csapata a sportágban. A hazai egyéni és csapatelsőségek mellett nyert már négy Bajnokok Ligáját, három Világkupát és két Európa-kupát. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 35

sport | szabadidŐ | életmód

Első nemzetközi versenyén vb-bronzot űszerzett Szabó Lili

E

lső nemzetközi versenyén dobogóra állt Szabó Lili! A dániai Rödbyben megrendezett fekvenyomó-világbajnokságon a Marvel Team SE versenyzője az ifjúsági mezőny 84 kilogrammos kategóriájában 80 kilós teljesítménnyel bronzérmes lett. Ugyancsak az ifjúságiak mezőnyében az 59 kilós kategóriában Balog Nátán a 4. helyen végzett 115 kilogrammal.

További magyar eredmények: Junior kategória – Fazekas Tibor (Marvel Team SE, Vésztő, 74 kg) a 6. helyen végzett 170 kg-os eredménnyel – Vári-Szalai Gergő (Marvel Team SE, Vésztő, 83 kg) a 4. helyen végzett 180 kg-os teljesítménnyel Masters kategória – Pokornyi János (Flex SE, Győr, 105 kg) a 6. helyen végzett 180 kg-os teljesítménnyel Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke a lehetőségekhez képest eredményesnek értékelte a válogatott versenyzők szereplését. „Mindenki hozta a tőle elvárt teljesítményt. Külön kiemelném Szabó Lili eredményét, hogy élete első nemzetközi versenyén dobogóra tudott állni” – mondta a sportvezető. ■

támogatásával


36 |

sport | szabadidŐ | életmód

Értékel a szövetség elnöke – BioTechUSA V. RAW Felnőtt Női-Férfi Erőemelő Magyar Bajnokság és Csapatbajnokság

A

magyar bajnokságot Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke értékelte a Sportime Magazinnak.

„Az erőemelő sportban eltöltött fél évszázadom alatt nem láttam még ilyen csodálatosan izgalmas, rangos, hatalmas küzdelmet, mint amilyet a férfi 93 kg-os kategória versenyzői vívtak egymással. Gyakorlatról gyakorlatra erőtől duzzadó teljesítmények, kiváló formaidőzítések, igazi erőemelő show-műsort láthattak a nézők a helyszínen, illetve az interneten. Az előzetes nevezések alapján tudtuk, hogy a rutinos nagy felhúzó Csernyánszki Csaba és a még junior korú, de az oroszlánkörmeit már próbálgató Kulcsár Dávid – aki valamennyi fogásnemben képes ’nagyot’ emelni – ott lesz a végső küzdelemben. Tudtuk, hogy az immár a felnőtt korosztályban versenyző Horváth Péter és Czégényi Raymond is bármikor képes olyan gyakorlatokat produkálni, amellyel eldönthetik a magyar bajnoki cím sorsát. Azután itt volt a korábbi bajnok, Szöllősi Gábor és a nagyon erős Vass Gergely, valamint az idén már válogatott Kószás

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Erik. Hét olyan versenyző, akik közül a többiek esetleges botlása esetén bárki nyerhette volna az aranyat. Az első fogásnem után Horváth Péter és Kulcsár Dávid némi előnyre tett szert, míg fekvenyomásban nagyon ’együtt volt’ a mezőny, talán Vass Gergely hozott valamit a 172,5 kg-os nagyszerű nyomásával. Azután a felhúzásban, egy igazán izgalmas versenyben Kulcsár Dávid nyerte a fogásnemet, és ezzel az összetett aranyat is.” A BioTechUSA által szponzorált versenyzők nagyszerűen szerepeltek: Kulcsár Dávid 1., Somodi Vince 2., Opra Gergő 3., Farkas Ádám 3., Kószás Erik a 6. helyen végzett minden idők legnagyszerűbb, legizgalmasabb hazai erőemelő-viadalán. A nagy létszám ellenére pörgős volt a bajnokság, jól dolgoztak a lapozók és a bírók, mindenki elégedetten távozott a versenyről. ■


| 37

sport | szabadidŐ | életmód

Miss Soleil: Érezd a virágok érintését a bőrödön !

Tedd magad boldoggá párizsi bevásárlóúttal vagy egy Hunter csizmával. Itt találsz még több információt: www.misssoleil.com eil.com támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

Pa r a SPORTá g a k

Fogyatékkal élők sportja

Tisztelet és elfogadás az Európai Labdarúgó Hét keretében

Az

elmúlt évek hagyományainak megfelelően ezúttal is sikeresen zajlott az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által támogatott különleges demonstrációs eseménysorozat, az Európai Labdarúgó Hét. ezúttal a nyári, franciaországi labdarúgó Európabajnokság közelsége miatt kontinensszerte, így Magyarországon is előrehoztak, így erre az OTP Bank Liga 32. fordulójának hat mérkőzésén, április 23-án került sor. Ahogy a fotókon is látszik, a budapesti SOFI sportolói a Bozsik-stadionban, míg a Hársfa SE speciális olimpikonjai a Groupama Arénában kaptak lehetőséget a részvételre. Az alábbi mérkőzéseken kaptak bevonulásra lehetőséget a speciális olimpikonok: Videoton–MTK Paks–Haladás Vasas–Puskás Akadémia Budapest Honvéd–Békéscsaba Debrecen–Diósgyőr Ferencváros–Újpest w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A stadionokban a mérkőzések kezdése előtt a csapatokkal együtt vonultak a pályára a sportolóink, ekkor közös fényképek készültek, amelyek az integrációt erősítik, és a szolidaritást fejezik ki az értelmi fogyatékossággal élő emberekkel szemben, ezzel elősegítve a társadalmi szemléletváltozás előremozdítását. Az Európai Labdarúgó Hét szervezése 2000-ben kezdődött az UEFA támogatásával, a társadalmi felelősségvállalás, a diszkrimináció, a béke és az egészség jegyében. A kezdeményezés 15 ország részvételével kezdődött, mára már 50 ország csatlakozott a labdarúgás fejlesztési programhoz. Az UEFA örömmel támogatja a továbbiakban is a szemléletformáló programot az Európai/Eurázsiai Speciális Olimpia


sport | szabadidŐ | életmód

| 39

Szövetséggel (SOEE) karöltve. „A labdarúgás egyben hatalom, az általunk képviselt értékek, az elfogadás, a tisztelet átadásával nyújtunk segítséget a fiatalok beilleszkedéséhez egész Európában” – mondta Peter Gilliéron, az UEFA Fair Play és Társadalmi Felelősségvállalás Bizottságának elnöke. Az idei eseménysorozat célja a minél több 12 év alatti (U12) értelmi fogyatékossággal élő és ép játékos bevonása volt a MetLife támogatásával, továbbá az integrált, egyesített labdarúgás népszerűsítése, valamint az egészséges és aktív életmód elősegítése. A labdarúgó hét programjában 450 eseményt tartottak 50 ország 50 000 sportolója részvételével. Európában a magyar egyesületek mellett az olasz, a lengyel, a finn, a holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatai, valamint a német Bundesliga klubjai támogatják a 2016-os futballhetet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük: „Az Európai Labdarúgó Hét remek lehetőséget nyújt minden érintett számára ahhoz, hogy tegyen valamit, hogy elősegítse a tiszteletet, az elfogadást az értelmi fogyatékossággal élő emberek tekintetében.”

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportágnak számít a speciális olimpia mozgalom keretében. A statisztikai adatok a legjobb mutatók: jelenleg 137 700 regisztrált játékost és 7400 edzőt számolhatunk 58 országban. ■ Szőke Viktória


SportTurmix SportTurmix

sport | szabadidŐ | életmód

Magyar sikerek a sikeres magyar rendezésű nemzetközi versenyen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 41

sport | szabadidŐ | életmód

A

magyar versenytáncosok hat aranyéremmel zárták a Buda Opent, amelynek egyik főversenyét a jövő évi Világjátékokra készülő magyar bajnok nyerte meg.

Magabiztos győzelemmel zárta a Buda Opent az Andrea Silvestri, Váradi Martina páros. A nyolcszoros magyar bajnok latintáncos duó az először megrendezett rangos nemzetközi budaörsi verseny döntőjében német, izraeli, szlovák és orosz párosokat előzött meg. A nyílt nemzetközi latin kategóriában egyébként 70 páros indult. A junior I. standard versenyben Urbán István és Urbán Lilla, a senior I. standard openen pedig Kemény Tamás és Princz Nóra győzött. A Buda Open első napja is három magyar aranyéremmel zárult: a tanchirek.info tudósítása szerint az ifjúsági standard openen Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra, a senior I. latin openen Kovács Máté és Makai Zsuzsa, a senior II. latin openen Kiss Mihály és Farkas Mónika nyert. A budaörsi versenyen az összes kategóriában közel 400 páros vett részt. ■ (banyasza)

Mint egy olajozott gépezet… Az I. Buda Open esetében sok jelzőt lehetne említeni. Én egyet írok le: profi. A szervező csapat először vágott neki a nem kis feladatnak, és csináltak egy kellemes, élménydús, színvonalas táncversenyt. Tudom, tudom! Egy jelzőt ígértem… Jól körülhatárolt feladatkörök, lelkes önkéntesek, fantasztikus táncosok, kiváló zenék és villámkezű DJ. Ezek mind-mind kellettek a tökéletes kétnapos eseményhez. Fotók: Kis Krisztina

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


42 |

sport | szabadidŐ | életmód

Dráma a döntőbe jutásért Az alig 13 éves úszóval most már a felnőtteknek is számolniuk kell

A

mikor tavaly ősszel magazinunk lapjain foglalkoztunk Salgótarján eddigi legnagyobb úszótehetségével, Muzsnay Zsófival, akkor még csak 12 éves volt.

Az idő gyorsan szalad, a minap már 13-at betöltött, még mindig „Tarjánban” élő és tanuló, sőt edzéseinek mintegy felét a kisváros 25 méteres tanmedencéjében is végző, de már egri színekben versenyző Zsófi nem vesztett lendületéből. Sorra írja át továbbra is saját csúcsait, valamint Nógrád megye úszótörténelmét és jó úton halad, hogy fiatal kora ellenére a legjobb hazai sprinterek között emlegessék. Míg tavaly őszig évjáratos országos csúcsairól korosztályos bajnoki címeiről számolhattunk be, decemberben már a százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon – azaz a felnőttek között – is letette a névjegyét. Nemcsak az uszoda nézőközönsége előtt, hanem az M4 élő közvetítéseinek jóvoltából hazánkon kívül a világ távoli részein is rengetegen láthatták őt a televíziók képernyőin. Hallhatták a kommentátor elképedését, amikor a 4 x 100 méteres mix gyorsváltóban a 12 éves Zsófi éppen csapattársát, a szintén Egerben versenyző világbajnokunkat, Cseh Lacit váltotta, és korához képest kimagasló időt, 26,28 másodpercet hasított a vízben, amellyel ezüstérmet nyertek. Ám az is felejthetetlen w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

élmény marad Zsófi számára, amikor hihetetlenül nagy létszámú (versenyszámonként 40 és 70 között mozogtak az indulók) és minden hazai menőnket felvonultató bajnokságon magát „agyonnyerő” másik világsztárunk, Hosszú Katinka ellenében kellett helytállnia egy előfutamon a női 50-es gyorsváltó első embereként. „Akiket eddig csak a tv-ből vagy a nézőtérről csodáltam, azokkal hirtelen együtt versenyezhettem. Lacival – akitől pár hónappal azelőtt autogramot kértem – csapattársként harcoltam a sikerért, Katinka ellen pedig riválisként kellett küzdenem” – idézi fel a felejthetetlen élményt Zsófi. Aki egyébként a többi – edzésmunkájuk mennyisége és minősége miatt egyébként sem irigylésre méltó – úszónál is több áldozatot hoz, mert: – Heti ötször kora reggel egri mestere, Kovács Ottó edzésterve alapján szigorú felügyelet mellett Salgótarjánban gyakorol. Onnan 8 órára rohan az iskolába (nem magántanuló), délután kettő környékén beül a szülei vagy a nagypapája autójába, és irány a 60 kilométerre lévő Eger, ami a kacskaringós hegyi úton úgy 1 óra. (Menet közben elfogyasztja a gon-


| 43

sport | szabadidŐ | életmód

dosan előkészített ebédjét, belenéz a tankönyveibe.) – A jó kétórás ottani edzés után irány haza. Hétre már otthon is van (és övé a világ, azt csinál, amit akar – vagyis mégse, mert hát a tanulás...). – Szombaton délelőtt (csak) Egerben van edzése. Mindezek mellett persze egymást követik az edzőtáborok, legutóbbiból például húsvétkor érkezett haza féltucatnyi egri versenyzőtársával, akikkel jó két héten át a dél afrikai Durbanben, az olimpiai és többszörös világbajnok Chad Le Clos-ék úszóbázisán gyakoroltak úgy napi 6–7 órán keresztül. Nos, eddigi legkeményebb edzőtáborának és a fentebb említetteknek köszönhetően remekül elkapta a fonalat a pár héttel ezelőtti, világ és Európa-bajnokokkal tűzdelt, a szakemberek szerint is világszínvonalú 118. országos bajnokságon Győrben, ahol egyben sokaknak kvótaszerző lehetőség is nyílt a riói olimpiára, és amellyel többen éltek is. Az először beiktatott nulladik nap miatt rekordhosszúságú ob-n 46 hazai egyesületen kívül ukrán, görög, szlovák, osztrák, izraeli, sőt vietnami résztvevők is akadtak, így az összesen 377 versenyző 1247-szer rajtolt el a különböző egyéni és váltószámokban. Ezekből a még csak gyermek korosztályú Zsófi is szépen bevállalt, három egyéni szám mellett öt váltóban is indult, és mivel legtöbbször az előfutamok után elődöntők (legjobb 16) és 8 fős döntők következtek, ő 15 rajtot számolhatott. 4 x 100 és 4 x 200 gyorsváltóban egyaránt hatodikok lettek, majd – elsősorban Cseh Lászlónak köszönhetően – még az előbbieknél is jobban ment a 100 méteres mix (két lány, két fiú) gyors és a vegyes váltójuknak. Előbbiben ötödikként csaptak a célba az egriek, utóbbiban a középdöntőben – alaposan ráijesztve a mezőnyre – az első helyen jutottak a fináléba. Ott Cseh Laci harmadik váltótagként hatalmas hátrányt pillangózott le, és első helyen váltotta Zsófit, aki 50 méterig meg is tartotta azt, de a hajrában két jóval idősebb ellenfele lehajrázta, de így is bronzérmet szereztek, és nagymedencés ob-n ez a fiatal reménység élete első dobogós helye. 100 m gyorson hagyományosan a legnépesebb (egy híján félszáz induló) a mezőny, így ott már elődöntőbe jutni nagy szó, főleg egy 2003-ban születettnek. Zsófi itt hiába úszott 58:89 másodperces remek egyéni csúcsot, nem került a fináléba, és végül 11. lett. Az utolsó, negyedik napra maradt a legerősebb száma, az 50 m gyors, ahol ugyancsak félszáz riválisa között délelőtt simán jutott az elődöntőbe, de délután hiába javított rengeteget egyéni csúcsán, századmásodpercre azonos időt ért el egyik riválisával a 8–9. helyen, így következett az a „túlórázás”, az a dráma, amely a

bajnokság egyetlen ráúszása volt a döntőbe kerülésért, és amely bizonnyal beleég az emlékezetébe. A „szétúszásban” csak ketten álltak a rajtkőre, Zsófi felnőtt ob újoncként is remek versenyzői erényeket felmutatva megnyerte a különviadalt, és bejutott a fináléba. Ott nem sok ideje maradt pihenni, de újabb két századot lefaragva végül 26 mp 84 századdal 8. helyet ért el. Jellemző a kiegyenlített viszonyokra, hogy a döntőben hat tizeden belül nyolcan csaptak be a célba! A salgótarjáni kislány bravúrjait (magasan a legeredményesebbnek bizonyult a féltucatnyi 13 éves leányinduló között) persze figyelemmel kísérte a Magyar Úszó Szövetség újonnan kinevezett úszókapitánya, Hargitay András is, aki újabb méltató szavak kíséretében megerősítette azt, amit idén februárban a MOB Héraklész Gáláján egy villáminterjú kapcsán e sorok írójának mondott: „Muzsnay Zsófi a magyar úszósport egyik legnagyobb tehetsége és reménysége!” ■ Márton István

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


III. ELTE Egyetemi, Főiskolai Dolgozók Sportkupája

A

z ELTE sportpályáin 15 felsőoktatási intézmény közel 200 oktatója és dolgozója vett részt a harmadik alkalommal megrendezett sporteseményen az elmúlt hétvégén. Idén már öt sportágban neveztek a csapatok és a játékosok – kispályás labdarúgásban 11 csapat, kosárlabdában 5 csapat, teniszben 8 csapat, tollaslabdában és asztaliteniszben több mint 30 játékos. A kispályás labdarúgótornán tiszteletét tette a neves, több élvonalbeli csapatnál is edző Prukner László, aki jelenleg a Budafok-Újbuda csapatánál dolgozik. A megnyitón dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke köszöntötte a részvevőket, ezután dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja nyitotta meg a rendezvényt. A megnyitón jelen volt Pálfia Zsolt, az ELTE Szakszervezeti Bizottság elnöke, dr. Bárdos György az ELTE PPK ESI igazgató-helyettese és dr. Seifert Tibor kancellári főtanácsadó.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A kosárlabda tornán, amelyen a bronzérmes ELTE csapatában Scheuer Gyula kancellár is játszott, olyan kiválóságok, korábbi válogatott játékosok is pályára léptek, mint Lukács Anikó, továbbá – a Testnevelési Egyetem színeiben – mint Boros Zoltán és Sterbenz Tamás. Nem az volt a fontos, hogy ki milyen eredményt ér el. A rendezvény célkitűzése elsősorban az volt, hogy az egyetemi közösségek mozogjanak, sportoljanak, és a pihenőidőkben jobban megismerjék egymást, tapasztalatokat cseréljenek – nem csak sportszakmai értelemben. ■


| 45

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


46 |

sport | szabadidŐ | életmód

Felajánlás a TF Történeti Múzeum részére

A

tavaly novemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Kósa Endre, csíkszeredai születésű magyar jégkorongozó korcsolyáját ajánlotta fel testvére, Kósa Szilárd a Testnevelési Egyetem részére. Kósa Endre sportpályafutása során szinte minden elérhető álmot megvalósított. Eredményei között kilenc felnőtt bajnoki cím, többszörös kupagyőzelem és egy MOL Liga győzelem is szerepel. A különleges korcsolyát Mocsai Lajos rektor úr vette át, aki az egyetem kilencven évét bemutató díszes jubileumi könyvét ajándékozta Kósa Szilárdnak. A meghívásnak örömmel eleget téve, Szuper Levente, a magyar válogatott korábbi kiváló kapusa is részt vett az eseményen, aki személyesen is ismerte a sportolót.

A Csíkszeredai Sportklub egykori jégkorongozójának és csapatkapitányának emléktárgyát az újonnan épülő TF Történeti Múzeumban állítják majd ki. ■

XXII. Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia

A

Testnevelési Egyetem adott otthont a Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferenciának, amelyet 2016. április 28–30. között rendeztek meg. Európa több országából – Dánia, Szlovákia, Szlovénia, Románia –, illetve Oroszországból is érkeztek meghívott előadók és hallgatók. A huszonkettedik alkalommal megtartott tudományos rendezvényen négy különböző szimpóziumban voltak előadások: – Természettudomány és sport – Sportélettan és biomechanika – Labdarúgás – Fizikai aktivitás és sport A szakmai bizottság 49 absztraktot fogadott el, amelyek kapcsán a sportot a természet- és a társadalomtudományok szempontjából vizsgáló legújabb kutatási eredményeket is bemutatták. A fiatal hallgatók számára a konferencián való részvétel több szempontból is lényeges: lehetőség w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

tudományos előadások meghallgatására, a szakmai karrier építésére, nemzetközi kapcsolatok kialakítására. ■


| 47

sport | szabadidŐ | életmód

Sporttörténelmi magyar bronz katában

M

egszületett a Karate1 Premier League sorozat első felnőtt magyar érme a formagyakorlat versenyszámban. A sportág legrangosabb szériájának ausztriai állomásán Koch Szabolcs férfi egyéni katában a harmadik helyen végzett! A 82 fős salzburgi mezőnyben a Sporting Budo 20 éves karatésa négy győzelem után csupán a döntőbe jutásért kapott ki. A harmadik helyért a fiatal magyar versenyzőnek ismét sikerült nyernie, ezzel megszerezte a bronzérmet. Formagyakorlatban a 2011-ben életre hívott Karate1 Premier League sorozatban – amely a világ- és kontinensbajnokságok után a legnagyobb és legszínvonalasabb versenyeket tartalmazza – ez az első magyar dobogós helyezés. Az eredmény Koch Szabolcs pályafutásának második nagy sikere: korábban ő nyerte az első magyar Eb-érmet katában, amikor a 2014-es korosztályos karate Európa-bajnokságon a juniorok között szintén bronzérmes lett. ■

Mészáros maradt az elnök

A

Magyar Karate Szakszövetség tisztújító közgyűlése öt évre megválasztotta a szervezet új vezetését. Az MKSZ elnöke dr. Mészáros János maradt, akit egyhangúlag erősítettek meg tisztségében. A régi-új elnök a magyar karate legsikeresebb öt évének nevezte a lezárult ciklust, a jövővel kapcsolatban pedig a sikerek okán megnövekedett felelősséget emelte ki. Dr. Mészáros János – aki a nem olimpiai sportágak szövetségeinek vezetőjeként egyben a MOB alelnöke – szerint a választás azt jelezte, hogy a tagság elégedett az MKSZ vezetésének az elmúlt öt évben végzett munkájával. „A korábbiakkal ellentétben ma már rendre éremmel térünk haza a különböző világversenyekről” – sorolta a sikereket dr. Mészáros János. – „Ráadásul már nemcsak küzdelemben, hanem formagyakorlatban is jeleskedünk. Eredményeinknek köszönhetően kijelenthető, hogy már odafigyelnek a magyar versenyzőkre.” A sportvezető hozzátette: nagy előrelépés történt a karate itthoni elismerésében is. Dr. Mészáros János hangsúlyozta, hogy a Karate Világszövetség (WKF) és a hazai szövetség is azon dolgozik, hogy a sportág – a tokiói szervezők javaslatának megfelelően – bekerüljön a 2020-as olimpia programjába. „A fejlődés, amit elértünk, megnövekedett felelősséggel jár. Mindenkinek, aki szerepet vállal a vezetésben, ezt is vállalnia kell, beleértve akár az olimpiai sportággá válást, akár azt, hogy a karate társadalmi elismertségét tovább növeljük, és még többen karatézzanak.” ■ támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


48 |

sport | szabadidŐ | életmód

Tadissi Martial ismét Eb-érmes!

A

harmadik helyen végzett Tadissi Martial a Montpellier-ben rendezett karate Európa-bajnokságon. A magyar versenyző a 67 kg-os súlycsoportban küzdelemben állhatott fel a dobogóra. Az ötödik helyen zárt az Eb-n Nagy Botond és Hárspataki Gábor. Nagy Botond részéről már a bronzmérkőzés jogának kivívása is sporttörténelmi tett volt, hiszen korábban magyar versenyző formagyakorlatban soha nem jutott el idáig felnőtt Európa-bajnokságon. A helyosztón aztán érvényesült a papírforma: bár az Arashi egyesület karatésa kifejezetten jó katát mutatott be, a bírók a többszörös Eb-érmes olasz Busatót látták jobbnak. A tavaly az U21-es korosztályban világ- és Európa-bajnoki címet nyert Hárspataki Gábor bizonyította, hogy már a felnőttek között is számolni kell vele. Az MTK tehetsége a selejtezők során csak a sportág legnagyobb sztárjától, a későbbi győztes azeri Agajevtől kapott ki 1–0-ra. A fiatal magyar végül a dobogó harmadik fokáért rendezett csatában nem bírt a több ezres hazai közönség által buzdított francia Da Costával, ám az ötödik hely így is szép jövőt sejtet. Teljesült a szakvezetés előzetes célkitűzése, éremmel térhet haza a magyar karateválogatott a 46 nemzet több mint 500 versenyzőjét felvonultató Európa-bajnokságról. A 14 fős válogatottból Tadissi Martial állhatott fel a dobogóra. Az UTE sportolója három győzelemmel és egy vereséggel menetelt a bronzmérkőzésig, ahol meggyőző teljesítménnyel 6–1-re nyert a szerb Joksic ellen. Tadissi azzal is kiemelkedett a mezőnyből, hogy gazdag küzdelmeket vívott, az olasz De Vivo elleni csatát leszámítva kifejezetten magas, meccsenkénti több mint ötpontos átlagot ért el. A tavaly a bakui Európa Játékokra is kijutott magyar karatés franciaországi szereplésével megismételte két évvel ezelőtti sikerét, amikor ugyancsak a harmadik helyen végzett az Eb-n. Szintén közel állt az éremszerzéshez a katás Nagy Botond és a 75 kg-os Hárspataki Gábor: mindketten a harmadik helyért szenvedtek vereséget.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A franciaországi kontinensviadal különlegessége, hogy az volt utolsó nagy világverseny a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sorsdöntő döntése előtt: a NOB augusztusban határoz arról, hogy jóváhagyja-e a tokiói ötkarikás játékok szervezőinek javaslatát, amely alapján a karate – négy másik sportággal együtt – bekerülne a 2020-as olimpia programjába. Montpellier-ben mindenki bizakodott…

Karate Európa-bajnokság, Montpellier, 67 kg, Tadissi Martial eredményei: A 16 közé jutásért: – Gidakosz (görög) 6–5 Nyolcaddöntő: – De Vivo (olasz) 0–4 A vigaszágon: – Mikula (cseh) 4–0 – Cunha (portugál) 5–0 A 3. helyért: – Joksic (szerb) 6–1 ■


| 49

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


50 |

sport | szabadidŐ | életmód

Teljesült a riói álom Megvan a férfi és a női olimpiai tornászkvóta

A

z áprilisi riói tesztversenyen dőlt el, hogy a magyar férfi és női tornászok megszerzik-e az olimpiai kvalifikációt az ötkarikás játékokra. Örömmel jelentem, hogy Hidvégi Vid és Kardos Botond, Kovács Zsófia és Makra Noémi is elérte az olimpiai kvótát jelentő egyéni összetett pontszámot, de közülük csak egy férfi és egy női versenyző léphet a szerekhez augusztusban Rióban. Következzen egy kis helyszíni beszámoló a tesztversenyről. A magyar tornászok minidelegációja közel 20 órás utazás után érkezett meg Rióba, a tesztverseny helyszínére, ahol a Barrán kiváló szállás fogadta őket. A csarnokba való kijutás már egy kicsit nagyobb gondot okozott az állandó dugók miatt, azon pedig csak ámultunk és bámultunk, hogy bizony az olimpiai parkban még több létesítmény enyhén hiányos állapotban volt. A torna tesztversenyének szervezésében is akadt néminemű hiányosság, akár a versenyzői, akár a vezetői, akár a média oldalát vesszük górcső alá, de nézzük inkább a verseny pozitív oldalát, hogy mind a négy magyar tornász elérte egyéni összetettben azt, amiért ide utazott Rio de Janeiróba. A nőknél az elsőéves felnőtt Kovács Zsófia olimpiai kvótás pontszáma nem volt kérdéses, hiszen saját fordulóját egyéni összetettben megnyerte, végül pedig az előkelő 14. helyen végzett, nem véletlen, hogy majd kiugrott a bőréből:

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Nagyon boldog vagyok, hogy életem első nagy felnőtt összetett versenye ilyen jól sikerült, és ilyen pontszámot sikerült összehoznom! Szerencsét hozott a világoskék dresszem, pedig este még gondolkodtam, és a sötétet akartam választani. Fent a pódiumon egy kicsit elkezdtem izgulni is, hiszen még nem versenyeztem ekkora csarnokban, ilyen nagy közönség előtt. A gerenda elején még a lábam is remegett, de aztán sikerült csak a gyakira koncentrálnom. Talajon minden sorom megvolt, az ugrásba is szépen beleálltam. A felemáskorlátnál a melegítés jól ment, a szólítás már kevésbé. Nagyon örülök, hogy az első fordulót meg is nyertem, de bevallom őszintén, még tudok ezen a pontszámon is javítani.” Makra Noémi számára nemcsak a kintlét és a kvótaszerzés okozott izgalmat, hanem az utazás előtti hetekben az is, hogy egyáltalán részt tud-e venni a tesztversenyen:


| 51

sport | szabadidŐ | életmód

„A térdsérülésem miatt két héttel ezelőtt még egy lyukas garast sem tettem volna arra, hogy itt leszek, másrészt viszont sajnálom, hogy nem sikerült magasabb pontszámot összehoznom, de a lényeg az, hogy így is elég a kvótához. Sajnos a gerendánál megint izgultam, ugyan nem estem le, de a kötéseket nem fogadták el. Az ugrásra kaptam már több pontot is, de amit igazán sajnálok, az a felemáskorlát. És nemcsak azért, mert az összetett pontszámomhoz hozzátett volna, hanem mert a rontáson kívül nagyon jól sikerült, és döntős lehettem volna.” A magyar férfi tornászoknál is izgalmas volt az egyéni összetett verseny, egész éjszaka ment a számolgatás, mivel náluk is csak másnap reggelre derült ki, hogy Kardos Botond és Hidvégi Vid is ös�szehozta az olimpiai kvótás pontszámot, így a cél az ő esetükben is teljesítve volt. „A Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos tájékoztatása szerint is mindkét magyar férfi és női versenyző megszerezte az olimpiai kvótát érő pontszámot, de az ötkarikás játékokon csak egy magyar női és egy magyar férfi tornász indulhat – értékelt Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára. – Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya már jelezte, hogy nagy valószínűséggel Hidvégit jelöli, mert az olimpiai nyolcadik helyezett az elmúlt időszakban is komoly nemzetközi sikereket ért el, lólengésben tavaly például világbajnoki ötödik volt. A végleges döntésre azonban még várni kell, ráadásul a kapitányok csak a májusi Európa-bajnokság után adják le hivatalos jelölésüket, ez alapján a MATSZ elnöksége tesz majd javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottságnak az egy női és az egy férfi in-

dulóról, a végső döntést pedig a MOB hozza meg a név szerinti nevezés elküldésével.” Kardos Botond elsőéves felnőttként már azt is nagy dolognak tartja, hogy indulhatott a tesztversenyen, hiszen nem volt zavartalan a felkészülése, novemberben még egy mandulaműtéten is átesett: „Mindig is Rió volt a kedvenc városom, hiszen Brazíliában már nyertem egy ezüstérmet a Gymnasiadén. Teljesült az álmom, visszatértem ide, ráadásul meglett az olimpiai kvótás pontszám. Nagyon jól éreztem magam a versenyen, de el kell áruljam, hogy izgultam egy kicsit. Az összetett pontszámmal elégedett vagyok, tudok ennél jobbat is, azon leszek, hogy javítsak a hibákon, de 18 évesen, elsőéves felnőttként már nagyon örültem annak is, hogy itt lehettem a tesztversenyen.”

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

sport | szabadidŐ | életmód

Rióban a kvótaszerzés után következett a hab a tortán, Hidvégi Vid bronzérmet szerzett a lólengés döntőjében. Az olimpiai 8. helyezett a selejtezőből az 5. pozícióban jutott be a döntőbe, ahol utolsónak szólították. Egészen az ötödik versenyzőig a melegítőteremben készült, és amikor visszatért a csarnokba, elmondása szerint akkor sem figyelte a többi tornász gyakorlatát, csak a saját szereplésére koncentrált. A 6.6-os kiindulójú bemutatóját adta elő, amely egészen a leugrásig jól sikerült, ott azonban hibázott, e miatt a kiindulója is kevesebb lett, gyakorlatára végül 14.700 pontot kapott, amely a bronzérmet jelentette számára: „Bevallom őszintén, nem voltam boldog, amikor leugrottam a szerről, mert tudtam, hogy elrontottam a végét – mesélte közvetlenül a tesztverseny után Hidvégi, a riói aréna mixed zónájában. – Nem is számítottam rá, hogy érmes leszek, így nem is figyeltem a kivetítőn a pontszámot. Az edzőmtől tudtam meg, hogy meglett a bronz, amelynek természetesen nagyon örülök, az persze kicsit bosszant, hogy nem lett hibátlan a gyaki. Az az igaság, hogy így a kvótaszerző tesztverseny végére eléggé elfáradtam, sokat kivett belőlem fizikailag és mentálisan is, most is többször kellett korrigálnom, az utolsó vándornál pedig már alig kaptam levegőt. Persze nagyon örülök a harmadik helynek, hiszen a világversenyeken negyedik vagy ötödik pozícióban végeztem az elmúlt időszakban.” Laufer Bélának, Hidvégi edzőjének nagy kő esett le a szívéről a tesztverseny végén: „Nagy idegi harc volt ez a riói viadal, a végére mind a ketten nagyon elfáradtunk. Rögös volt az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

út, amely ide vezetett, a tesztversenyt megelőző hetekben influenzával és Achilles-sérüléssel is kínlódtunk. A kvótaszerzéssel és az éremmel elégedett vagyok, de a finálés lólengésgyakorlattal nem. Persze nagy örömmel fotóztam tanítványomat a dobogón, hiszen régen volt erre példa, hogy világversenyen bronzérmes lett. A célt teljesítettük, amiért jöttünk, megvan a kvóta, az érem pedig hab a tortán.” A magyar delegációnak a végén még arra is jutott néhány órája, hogy belekóstoljon a riói életbe, megnézze a leghíresebb nevezetességeket, így a Cukorsüveg-hegyet és a Corcovádót a Megváltó Krisztus-szoborral, és még az Atlanti-óceánban is megmártózhatott. ■


| 53

sport | szabadidŐ | életmód

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

Sport Szabadidő

Vegyük vissza az utcákat, vegyük vissza a jövőnket! (Miénk az utca! Miénk a jövő!) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 55

sport | szabadidŐ | életmód

J

árványos méreteket öltött a fizikai inaktivitás krízise, amivel a világ ma szembenéz. Ezen a krízisen Take Back Your Streets mozgalom.

„Ideje összefognunk, és új utakat találni arra, hogy visszahozzuk a fizikai aktivitás örömét a mindennapi életbe minden ember számára. Van egy hatalmas, jelenleg alábecsült, még kiaknázatlan forrás. Csak képzeljük el, milyen lenne, ha minden út, park, ösvény és egyéb közösségi tér fizikai aktivitásra és játékra lenne használva... A környezetünk egy hatalmas játszótér lehetne!” – mondja Benyhe Róbert, a Magyar Szabadidősport Szövetség munkatársa, a Take Back Your Streets mozgalom hazai képviselője

Hogyan csatlakozz? A csatlakozás egyszerű és mindenki számára elérhető! Csak regisztráld az eseményed a www.tafisa.net oldalon. Általában autómentes eseményeket, sportfesztiválokat, városi sétákat, biciklis programokat, utcai sportos megmozdulásokat regisztrálnak az érdeklődők.

Használd a Take Back Your Streets címkét, és nyerj! Minden regisztrált esemény automatikusan versenyben van a TAFISA Take Back Your Streets! kiemelkedő esemény díjáért. A díjak egy erre szóló eseményen lesznek kiosztva az év végén. 2016 a kísérleti szakasz indulása a Take Back Your Streets … Take Back Your Future! mozgalomnak, vizsgáljuk, hogy tanulhassunk a helyi tapasztalatokból, ami erőt ad a 2017-es nekifutásnak. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

S z aba d i d ő s p o r t

Szabadidősport-vezetők kitüntetése a Magyar Sport Napja alkalmából

S

zabadidősportos szakembereket is díjaztak a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere számos kiemelkedő teljesítmény elismeréseként kitüntetéseket adott át a Magyar Sport Napja alkalmából.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A kitüntetettek között az élsport, a fogyatékosok sportja, a diáksport képviselőivel együtt Eszterházy Miksa díj kitüntetést vehetett át a Magyar Szabadidősport Szövetség korábbi elnöke, Horváth András, valamint a Magyar Szabadidősport Szövetség alapító tagja, Sinkovits László. Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Décsi Sándor, Domokos András, Félegyházi Éva, Horváth Rita, Jezerniczky Attila és Mészáros Zsuzsa. ■


| 57

sport | szabadidŐ | életmód

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 www.egeszsegprogram.eu 10 ÉV-1500 HELYSZÍN-TÖBB EZER LÁTOGATÓ-ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK-PREVENCIÓ-ÉLETMÓD TANÁCSADÁS Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 Kisvárda

HELYSZÍN

Nyíregyháza

Miskolc Vác

Eger Hajdúböszörmény

Szentendre

Sopron

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

2010-2015

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Kaposvár

Szigetvár

Szekszárd

Útvonal

Orosháza Szeged

Szűrési helyszínek és napok

Pécs

A Program sikeresen teljesítette az első 1000 helyszínt országosan, több mint 4 millió elvégzett vizsgálattal közel 300 000 magyar állampolgár részvételével.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Arany fokozatú főtámogatók

Főtámogatók

Média támogatók

Támogatók

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Fotók: BSI

Kell egy csapat!

S

ok mindent meg lehet egyedül csinálni, lehet egyedül futni, aludni, enni, de egy váltóversenyen elindulni… az képtelenség. Így hát kell egy csapat! Nem kell mást tenni, mint a résztvevőknek június 12-én minden vidámságukkal, elhatározásukkal, össze- és kitartásukkal rajthoz állni a 23. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón, és teljesíteni a 21,097 km-es vagy a 42,195 km-es távot, de nem egyedül, hanem csapatban. De ha a kitartás csak kistávra elég, akkor ott a minimaraton-váltó, ahol 3 x 2016 m-t kell teljesítenie a csapatnak. Induljon a csapatgyűjtés! Nevezz magadon kívül kettő vagy öt embert és már indulhat is a buli! Mert a csapat készülhet együtt – az is buli. Vagy pihenhet edzés után együtt – az is buli. És végül rajthoz állhat az esemény napján – ez lesz a legnagyobb buli! A szervezők gondoltak azokra is, akiknek a váltóverseny távja nem elég nagy kihívás, vagy nem találtak senki mást maguk mellé, ők egyéniben is teljesíthetik a félmaratoni távot.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Helyszín: Budapest, 56-osok tere. Távok: • 6 fős váltóban maratoni táv 6 x 7 km • 3 fős váltóban félmaraton 3 x 7 km • 3 fős minimaraton váltó 3 x 2016 m • félmaraton egyéniben 21,0975 km Kitűnő lehetőség ez arra, hogy a cég dolgozói összefogjanak, építsék a csapatszellemet, mert az ő nevezéseiket is várják a Fut a cég keretein belül. Valamint meghirdetésre kerül a Metropol Médiabajnokság is a félmaratoni távon. Bővebb információ, nevezés: www.futanet.hu ■


| 59

sport | szabadidŐ | életmód

Te bevállalnád?

Burger King® Brutálfutás 5.0

A

kocogás a föld minden országában igen népszerű sportág. Sokan űzik hobbiként egészségük, fittségük megőrzésére, karbantartására vagy az elszántabbak tűrőképességük, határaik feszegetésére. Ezt futópályán körözve teszik, vagy a természetben. Na de mocsarassá sarasított emelkedőkön vagy éppen mély homokban, esetleg szalmabálákon átugrálva? Nos, ezt csak a legbátrabbak vállalják be.

Nem egy hagyományos futóverseny, inkább egy katonai kiképzőpálya, egy akadályverseny és egy futóverseny keveréke. A helyszín eleve különleges, egy igazi, épített motokrosszpálya 14 dombbal/ ugratóval Nyáregyházán. Egy kis ízelítő a pályából: • mocsarassá sarasított és meredek emelkedők, lejtők • mély homokban futás • álcaháló alatt kúszás • szalmabálákon átmászás • vizes árkon átkelés • kacskaringós labirintus • felszántott szakaszok Szóval, egy kicsit koszos leszel. De mit számít ez, ha a kitartásodat, vakmerőségedet és felkészültségedet bizonyíthatod? Kortól és nemtől függetlenül bárki nevezhet a versenyre, nem kell terepfutónak vagy elvetemült túlélőtáborokban kiképzett alanynak lenned. Persze nem árt, ha szeretsz/szoktál futni, és még egy kis merészség is van benned. Vállald be, ha mered! Helyszín: Nyáregyháza, motokrosszpálya Időpont: 2016. június 18. Infó: www.brutalfutas.hu és www.facebook.com/brutalfutas ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 |

S z aba d i d ő s p o r t

13. E.ON Délibáb Terepfesztivál

Nem pusztán futás, Június 25. – Hortobágy

A

Hortobágy Közép-Európa legnagyobb füves pusztája, a világörökség része, amely – bármilyen meglepő is – számtalan lehetőséget hordoz magában a sportolásra is. Akadt már valaki, aki még egykerekűvel is megtette a bringatúra távját – persze ez nem elvárás. Viszont kedved szerint futhatsz, túrázhatsz, bringázhatsz. Versenyezhetsz is, vagy csak a magad kedvére tekerhetsz egy jót a kerékpároddal… Ha úgy látod jónak, ezeket akár kombinálhatod is, hiszen itt a Pusztatlon, ami kerékpár- és futótávokból áll össze. No és ott a csikósbemutató, a szintén hagyománnyá vált slambuc- és gulyásparti, és a Hortobágy csodálatos állat- és növényvilága, a racka juhok, a szürkemarha-gulya. A fennmaradó időben pedig csodálhatod a Hortobágy csodálatos élővilágát, fotózhatsz – lesz mit! Az egész pedig épp azért jó, mert ha elfáradtál, akkor csak le kell ülni, és napozni, vagy éppen bóklászni a környéken, enni egy adag jóféle gulyást, megnézni az egyedülálló lovas bemutatót – szóval: élvezni a hortobágyi nyarat! Megér egy napot, nem?

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 61

sport | szabadidŐ | életmód

Hogy mi vár ott? E.ON Délibáb Terepfutás: Felkészült és mindenre elszánt vagy? Teljesíts 21,1 km-es Délibáb Félmaratont (rajt 15.00 órakor) rendkívüli környezetben! Persze vannak ennél rövidebb futótávok is. Rajtok: 7 km-es táv: 13:00 14 km-es táv: kb. 15:25, a tervezett időnek megfelelően a félmaratoni táv 2. köréhez csatlakozva)

E.ON Délibáb Mountain Bike Maraton és Bringatúra: Láttad már a magyar pusztát kerékpározás közben? Ha nem, itt az ideje, hogy kipróbáld! Tekerj velünk a Hortobágyon! Mérd fel, mire vagy képes nyári hőségben, különleges terepen. Válaszd felkészültségednek megfelelően a kb. 41,5 (rajt: 10.00) vagy a 18,8 kilométeres (rajt: 10.30), kihívásokkal teli távokat – versenyezz vagy túrázz (túrarajt: 10.35 és 11.00 között folyamatosan)!

E.ON Délibáb Teljesítménytúra és Gyaloglás: A teljesítménytúrázók (rajt: 11.00 és 12.00 között folyamatosan) és a nordic walkingot kedvelők, 10 és 23,2 kilométeres útvonalon ismerkedhetnek a Hortobágy szépségével, megcsodálhatják és fotózhatják a táj páratlan állat- és növényvilágát. Gyaloglásra is van lehetőség (rajt: 13.00) egy rövid, 7 km-es távon. A táv olyan utakon kanyarog, amelyeket az év többi részében kizárólag szürke marhák, ménesek, racka juhok, illetve a hortobágyi madarak birtokolnak, az út mentére terelt ménesek és nyájak pedig izgalmas társaságot biztosítanak az arra vándorlóknak. Bővebb infó: www.futanet.hu ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

S z aba d i d ő s p o r t

Vákuumkorongos kerékpárszállítás

V

an egy vagy több kerékpárod, és el szeretnéd vinni őket valahova autóval. Ismerős? Innen két szálon futhat a sztori: 1. van kerékpártartód az autóra, amit felszerelsz, 2. nincs kerékpártartó, és venni vagy kérni kell, majd még akkor ott a macera, amíg felszereled. Utóbbi tevékenység természetesen az 1. pont esetében is fennáll. Van egy floridai székhelyű cég, amely kifejlesztett egy egyedülálló vákuumkorongos rögzítést, amely segítségével kerékpárt és egyéb sporteszközöket könnyedén szállíthatunk kocsival. A Seasucker termékei könnyen fel- és leszerelhetők, így a sporteszközökön kívül például kamerák és egyéb technikai berendezések rögzítésére, szállítására is használják. A Seasucker kerékpártartók amellett, hogy könnyen fel- és leszerelhetők, nagyon megbízhatóak. Az autón való rögzítésük semmilyen szerszámot nem igényel, a vákuumkorong(ok) gumiból vannak, így nem okoznak sérülést sem az autó fényezésében, sem a szélvédőn. Teljesen mindegy, hogy milyen autóhoz használjuk, hiszen mindegyikre 2 perc alatt felszerelhető.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Az egyes Seasucker modellek vákuumkorongjaiknak számában és kialakításukban is különböznek, de mindegyik ugyanazon az elven működik, és ugyanazt a célt szolgálja: és ez a maximális megbízhatóság. A fáma szerint a termék alapötlete horgászó fiatalok fejéből pattant ki, akik pecázás közben a székeiket a stéghez tapadókorongokkal rögzítették, hogy azok ne nyikorogjanak. Hogy pontosan mi az igazság az isteni szikrával kapcsolatban, az nem a Sportime Magazin hasábjain fog kiderülni, de a végtermék mindenesetre praktikusnak és jónak tűnik. A Seasucker palettáján találhatunk két vagy több vákuumkorongos változatot. A korongokba beépített kis pumpák segítségével állíthatjuk be a kívánt vákuumhatást. ■


| 63

sport | szabadidŐ | életmód

• Egyedi gépek, automata- félautomata állomások tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, szervizelése, pótalkatrész ellátása, felügyelete • Programozás, programfejlesztés • Ipari gyártósorok tervezése, kivitelezése, átépítése, üzembe helyezése, szervizelése, pótalkatrész ellátása, felügyelete • Kézi szerszámok, megfogók, függesztékek, motorszállító kocsik, alkatrésztároló kocsik, idomszerek, szerelőeszközök, előszerelő egységek tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, szervizelése, pótalkatrész ellátása, felügyelete • Csavarozó egységek tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, szervizelése, pótalkatrész ellátása, felügyelete • Kenő és olajozóberendezések tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, szervizelése, pótalkatrész ellátása, felügyelete

w w w . s t e f a n i h u n g a r i a . h u támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u

9027 Győr, Tó u. 2. | Tel.: +36-96-510-162 | info@stefanihungaria.hu


64 |

S z aba d i d ő s p o r t

Július 28. és 31. között a Kopaszi-gátnál

Egy családi sportfesztivál, amely mindenkit megmozgat

A

Kopaszi-gát tavasztól őszig a családok kedvenc városi kirándulóhelye. Csendes Duna-öböl, gondozott park, leheveredésre csábító, tágas pázsit, jól kiépített sétautak és remek vendéglátóhelyek, ahol a perectől és üdítőtől a klasszikus éttermi fogásokig mindent megtalálnak az idelátogatók. Július 28. és 31. között azonban ez a csodás terület extra izgalmas családi helyszínné válik. Aki rápillant az Ironman 70.3 Budapest nemzetközi triatlonversenyhez kapcsolódó Find Your Limits! Weekend Családi Sportfesztivál programjára, annak az első gondolata valószínűleg az, hogy szent ég, mennyi minden történik itt ebben a négy napban! Mozgalmas, izgalmas, tartalmas, jókedvű, sportos családi hétvége lesz ez, ahol az amatőr triatlonisták mellett az óvodás csöppségek, az egészségesebb életmódot választó hölgyek, a bulizós kedvű fiatalok, valamint a nyár közepén is kihívást kereső félmaratonisták is rajthoz állhatnak.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Ráadásul a sportfesztiválon igazi gyerekparadicsomot rendezünk be!

Ironman 70.3 Budapest: itt mindenki hôs! Igaz, hogy július 30-án, az Ironman 70.3 Budapest triatlonversenyen csak az alaposan felkészült amatőrök és a profik indulhatnak, hiszen a táv 1,9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és 21,1 kilométer futásból áll, ám az Ironman


| 65

sport | szabadidŐ | életmód

sokkal több, mint csupán egy világszínvonalú triatlonverseny. A szervezők büszkén vállalt célja, hogy olyan többnapos tömegsporteseményt szervezzenek a főverseny köré, amely nagyon sokakat megmozgat, és ahol mindenki megtalálja a felkészültségi szintjének, életkorának, ambícióinak megfelelő kihívást. Ráadásul mindenki ugyanolyan profi körülmények között versenyezhet, mint a „nagyok”, a triatlonsport nemzetközi élmezőnyébe tartozó sportolók.

5i50 Budapest: belépô a nagy versenyek világába Az Ironman 70.3 „kistestvére”, az 5i50 Budapest a hivatalos olimpiai távon zajló triatlonverseny, azaz 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll. Az 5i50 Budapest kiváló lehetőség, hogy az ember életében először kipróbálja magát egy igazi, komoly triatlonversenyen, és felmérje, hol tart a felkészülésben. Az olimpiai táv teljesítéséhez ugyanis nincs szükség hosszú hónapokon át tartó felkészülésre; aki úgy érzi, szívesen belekóstolna a nagy triatlonversenyek hangulatába, itt bátran megteheti.

Az egész család szurkolhat az öbölben úszó, majd kerékpárra pattanó, végül pedig teljesen elcsigázottan, mégis boldogan befutó versenyzőknek. Aki kedvet kapott a mozgáshoz, akár a helyszínen is benevezhet a sportfesztivál valamelyik versenyére, hiszen lesznek itt futamok gyerekeknek már négyéves kortól, de szeretettel várják a hölgyeket, az apukákat, anyukákat, sőt azokat is, akik – egy bölcs döntést meghozva – futással szeretnének megszabadulni felesleges kilóiktól.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

S z aba d i d ő s p o r t

A szórakozás számtalan formája Ám korántsem csak a sporteseményeken való szurkolás vagy részvétel kínál élményt a családok aprajának-nagyjának.

Mozgás és móka egyben: ez a Decathlon Triathlon Park Már tavaly is rendkívül népszerű volt a gyerekek számára felállított, ingyenes Decathlon Triathlon Park, ahol hat akadályból álló mászórendszer, nyolc méter magas mászófal és az ügyességet alaposan próbára tevő bringás pumpapálya várta a résztvevőket. Az óriási sikerre való tekintettel a park idén nagyobb alapterületen, hosszabb nyitvatartással, még több játékkal áll a gyerekek rendelkezésére. Emellett a számos gyerekprogram és a koncert is remek szórakozást ígér. A sikerélményt csak fokozza a sok-sok jutalom és ajándék!

Újra nyit a Legósátor! E.ON Ironkids: futófesztivál gyerekeknek A négynapos sportfesztivál nyitóeseménye a gyerekek korosztályos futóversenye lesz július 29-én a Kopaszi-gátnál. A 4–14 éves gyerekek öt korcsoportban vághatnak neki a 300, 600, illetve 1200 méteres távoknak. Minden induló eredeti E.ON Ironkids technikai mezt kap ajándékba, a célban pedig befutóérem várja a távot sikeresen teljesítőket. Ez az érem azután a gyerekszoba féltett kincse lehet, amely egy remek hangulatú futásra és egy sohasem felejthető sikerélményre emlékeztet. Ám nemcsak a verseny lesz nagy élmény a gyerekeknek, hanem már a közös bemelegítés is, amelyet az 51-szeres Ironman Kropkó Péter vezényel a futamok előtt. Az E.ON Ironkids tavaly olyan sikeres volt, hogy idén a szervezők korosztályonkénti limitet vezetnek be, ezért érdemes minél előbb nevezni!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A Legósátor olyan a gyerekeknek, mint egy megvalósult álom. Itt minden rendű és rangú legó játék megtalálható és szabadon kipróbálható. A terepasztalokon ott vannak a lányok és a fiúk kedvencei, a legkisebbek pedig „beköltözhetnek” a Lego Duplo medencébe. A Lego játszóházba bemenni könnyű, hiszen a belépés díjtalan, de a kicsiket kicsalogatni a sátorból már sokkal nehezebb lesz…


| 67

sport | szabadidŐ | életmód

BEFiTRUN: esti élményfutás a rakparton Ilyen még nem volt: este rajtoló bulifutás UV-aktív testfestéssel, lüktető zenével, játékos fényhatásokkal, tematikus fotópontokkal, és természetesen remek hangulattal! Azért nemcsak a buliról szól minden, hiszen a 10 kilométeres vagy a félmaratoni (21,1 kilométeres) táv lefutása komoly sportteljesítmény! Különösen jó alkalom a BEFiTRUN azoknak, akik szeretnék megjavítani egyéni rekordjukat, mert a rakparton vezető sík pálya igen gyorsnak számít, így ezen a felejthetetlen hangulatú estén mindenki jó esélyekkel nézhet szembe a saját maga elé állított kihívással!

Irongirl: egy igazán nôies próbatétel Ennek a versenynek, vagy inkább örömfutásnak idén is Takács Nóra szépségszakértő, az egészséges életmód népszerűsítője lesz az arca. „Hat kilométerre tényleg bárki fel tud készülni! – állítja Nóra. – Az Irongirl remek lehetőséget ad azoknak a lányoknak, akik hozzám, illetve a tavalyi önmagamhoz hasonlóan hadilábon állnak az edzéssel, a mozgással, a futás szeretetével. Biztos vagyok benne, hogy olyanok is bekapcsolódnak majd, akikben még fel sem vetődött, hogy idén nyáron egy futóversenyen vesznek részt. Az én példám tökéletes arra, hogy a semmiből csak úgy hirtelen is lehet valami.” Nóra tavaly sok nőnek mutatott példát, amikor mindenféle futótapasztalat nélkül – ahogyan ő fogalmazott – felállt a kanapéról, és elkezdett felkészülni a versenyre. Rengetegen követték őt az aktívabb életmód felé vezető úton, és egészen biztos, hogy ez idén is így lesz. Aki kedvet érez, hogy induljon július 31-én az Irongirl futáson, és ezzel új, egészségesebb szakaszt nyisson az életében, részt vehet az ingyenes közös edzéseken is, amelyeknek időpontjáról, részleteiről mindig friss információ található a Hogyan legyek jó nő? Facebook-oldalon.

Különleges sportos vásár: Budapest Vital Expotique És természetesen idén is mind a négy napon reggeltől estig nyitva tart a Budapest Vital Expotique, a különleges vásár, amely sporteszközök, ruházati cikkek, táplálékkiegészítők és egészséges élelmiszerek óriási választékát vonultatja fel, jelentős kedvezményekkel! A lényeg egyszerű: a Find Your Limits! Weekend Családi Sportfesztiválon az egész család feltankolhat élményekkel. Részletek az Ironmanbudapest.hu weboldalon! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

S z aba d i d ő s p o r t

Új nordicos instruktorok Ú

j instruktorokkal bővült a hazai nordicosok tábora. A tavasz során tizenhárman kaptak instruktori oklevelet.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 69

sport | szabadidŐ | életmód

Egyre népszerűbb a „mindenki sportja”! A Magyar Szabadidősport Szövetség a 2009 óta működő Országos Nordic Walking Program részeként idén is tartott képzéseket a nordic walking sportágban. Ez az a sportág, amelyet “mindenki sportjának” lehet nevezni, és mondhatjuk, hogy egyre népszerűbb Magyarországon. A program indítása óta több mint 200 instruktort és trénert képzett ki a Magyar Szabadidősport Szövetség. Legutóbb 13 instruktorral bővült az oktatók száma. Az instruktori és tréneri képzések lebonyolítása mellett a szövetség fontosnak tartja, hogy folyamatos továbbképzéseket is biztosítson a sportág szakembereinek. Az ország minden részéről érkező oktatóknak áprilisban a Margitszigeten tartották meg a harmadik szakmai továbbképzést.

Aki esetleg még nem ismeri ezt a sportot, annak lesz lehetősége kipróbálni a nordic walkingot egy érdekes tájékozódási versenyhez kötve. Az események időpontjai a www.nowa.hu oldalra lesznek feltöltve. ■

Szó esett a babahordozós nordic walkingról, az aquanordic walkingról, és a polarórák újdonságairól is hallhattak a résztvevők. A gyakorlati részben az érdeklődők ki is próbálhatták az órákat, valamint az elmaradhatatlan videós mozgáselemzésre és javításra is nagy figyelmet fordítottak a szervezők. Zárásként lábápolással kapcsolatos kérdéseket vitattak meg. Hallhattak beszámolót a Velencei Nordic Walking találkozóról, és hogy hogyan tartsunk nordic walking foglalkozást gyerekeknek. Az év második felében a Nowathlon programokkal is folytatódik a sportág népszerűsítése.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

S z aba d i d ő s p o r t

Egyre népszerűbb a Keszthelyi Kilométerek utcai futóverseny!

S

ikeres volt a pünkösdi, IX. Intersport Keszthelyi Kilométerek utcai futóverseny. A május 14–15-ei fesztivál programjain több ezer futó vett részt. A Balaton-parti rendezvény az egészséges táplálkozást is népszerűsítette. „Újdonságként KKM kedvezménykártyát bocsátottunk ki, amellyel összegyűjtjük a futóknak szánt kedvezményeket a környéken, és ezzel együtt arra biztatjuk őket, hogy a nyár és az ősz folyamán látogassanak el újból Keszthelyre, mivel a kedvezmények október 31-ig lesznek érvényesek. Idei szlogenünk a ’Mindenki velünk!’, ezzel a futók sokszínűségét jelképezzük, ezért az arculatunkban is óriás papírmaséfejeket jelenítünk meg. Fontos számunkra az egészséges táplálkozás népszerűsítése, ezért a Fő téren biopiacot is kiépítettünk” – tájékoztatott Bedő Beáta főszervező. Május 14-én szombaton délelőtt 18 futamot rendeztek a gyermekeknek, délután 2,5 és 5 kmes távok következtek; a napot tésztaparti és Dallos Bogi együttesének, a Bogi and the Berrynek a koncertje zárta. Május 15-én délelőtt 10 órakor rajtolt az Intersport Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton. ■

www.keszthelyikilometerek.hu w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


sport | szabadidŐ | életmód

| 71

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


72 |

Terepen Terepen

sport | szabadidŐ | életmód

13+1 rövid tanács a terepsportokhoz

Terepsport! A nagy kaland!

H

a új vagy a terepen (terepfutás, terepkerékpár, tereptriatlon stb.), akkor itt van, amit tudnod kell, mielőtt elhagyod a betont. Ha már öreg motoros vagy a terepen, akkor jó, ha néhány dolgot felelevenítesz. Bár a terepsport sok mindenben hasonló az aszfalton űzött sportokhoz, vannak különbségek, amiket jó, ha megjegyzel, mielőtt bekanyarodsz az erdőbe. Alapvetően a futást, terepfutást hozzuk példának, hiszen a legegyszerűbb és legkönnyebben elérhető mozgásforma, de kis változtatásokkal ezek a tanácsok a legtöbb sportágra átvihetőek. Íme az a néhány alapvető tanács, ami elvezet téged a terepre, és tovább!

1. Nincs két egyforma terep. Az egyik dolog a sok közül, amit szeretek a terepsportban, az, hogy minden terepnek megvan a maga egyedi arca és kihívásai. Vannak egyenletes, széles, mészkő alapú ösvények, amelyeket gyakran nem w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

is borít be semmi – ezek nagyszerűek ahhoz, hogy bevezessenek téged a terepsport világába. Aztán vannak keskeny, „egyszemélyes” ösvények, változatos akadályokkal, mint például gyökerek, sziklák, homok, emelkedők, sár és így tovább. Az egyszemélyes ösvények a természetben nagyobb kihívást jelentenek, és dinamikus élményt biztosítanak.

2. „Hagyd otthon az egódat”. A terepsport egyik mottója. A terepsport elsőre nagyon kimerítő lehet, és megeshet, hogy kétszer annyi ideig fog tartani, hogy teljesítsed ugyanazt a távot, mint a betonon, különösen az első időkben. Bölcsebb, ha otthon hagyod az egódat, lelassítod a tempód, és arra koncentrálsz, hogy új ritmust találj magadnak. Hetek kérdése, és úgy fogsz hegynek


| 73

sport | szabadidŐ | életmód

felfelé futni, mintha csak sétálnál, és úgy fogod érezni, hogy eggyé váltál a tereppel.

3. Ügyelj a biztonságra. Amikor terepen futsz, tartsanak veled a barátaid vagy a kutyád, mondd meg valakinek, hogy hová mész, milyen útvonalon, és a biztonságod kedvéért vigyél magaddal mobiltelefont. Hagyj üzenetet a tervezett útvonaladról. Ha autóval közelíted meg a terepet, figyelj rá, hogy legyen elég üzemanyagod, és vigyél magaddal elegendő folyadékot is. Ha lehetséges, vigyél magaddal térképet, mobiltelefont és személyit, és kövesd a térképen az útvonaladat, ahogy haladsz. Ha egyedül mész, legyen nálad paprikaspray, tölts le egy biztonsági alkalmazást a telefonodra (pl. Kitestring, Road ID, bSafe, ReactMobile), és mindig figyelj arra, hogy mi történik körülötted.

4. Tartsd a szemed az ösvényen. Csábító lehet a téged körülvevő természet bámulása, de ha így teszel, lehet, hogy hamar megbotlasz és elesel. Ha élvezni akarod a látványt, sétálj, vagy állj meg; egyébként pedig nézz mindig egy-másfél méterre magad elé, ezzel folyamatosan megtervezve az útvonaladat, vagyis hogy hová fogsz lépni a következő néhány lépésnél. Ez segíteni fog, hogy koncentrált maradj, és hogy a jelenben legyél – ami a terepsport egyik legnagyobb ajándéka. Idővel ösztönösen tudni fogod, hogy hová lépj, ahogy egyre jobban hozzászoksz a terepsporthoz.

5. Lassíts, és érezd a rózsák illatát. A terepsport sokkal megerőltetőbb lehet, mint az utakon futás, különösen ha egy nehéz, egyszemélyes ösvényen futsz, amin gyökerek, sziklák és egyéb klassz akadályok vannak. Legjobb, ha nem hasonlítgatod a tempódat a normál futási tempódhoz, mert lassabb leszel annál. Ehelyett lassíts le, és fejlessz ki egy terepsporti tempót. Fuss úgy, ahogy azt a terep nehézségi szintje, a szívritmusod és a tested diktálja. Kezdő terepfutóknál ez azt jelentheti, hogy hegynek felfelé sétálnak, hegynek lefelé és sík terepen pedig futnak.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

Terepen

6. Figyelj az idôre. Mivel a terep a legkimerítőbb, bölcs döntés, ha először meghatározott ideig futsz, hogy érzékeld a terepfutó tempódat ahelyett, hogy elindulnál egy előre meghatározott távra, ami aztán 40 perccel tovább fog tartani, mint vártad. Egy oda-vissza pályát végigfutni nagyszerű módja annak, hogy megismerd a tempódat, és magabiztosságra tegyél szert a terepsportban. Ezt aztán bővítheted kitérőkkel és további utakkal, amelyek megfelelnek az idényeidnek.

7. Válts sebességet. Igazítsd a tempódat a terephez, és fejts ki egyenletes erőfeszítést, amikor hegynek felfelé haladsz. Ha bizonytalan vagy, inkább sétálj. Időbe telik, mire hozzászoksz ahhoz, hogy kidőlt fákon, sáron vagy homokon kell átjutnod, és jobb, ha lassabban haladsz előre. Ahogy

a tested erősödik, és egyre inkább hozzászoksz a terephez, az akadályok leküzdése egyre könnyebb lesz.

8. Szerezz be kiegészítôket. Bár a legtöbb út árnyékos helyen fut, mégis tanácsos napellenzőt viselni. A napszemüveg védeni fogja a szemed a faágaktól és a bokroktól. Ha sapkában vagy, és befújod magad rovarriasztóval, az megvéd a rovarcsípésektől és a kullancsoktól. Vegyél bokavédőt, mert az megvédi a cipődet attól, hogy kosz menjen bele, és valamennyire még divatossá is tesz.

9. Vigyél magaddal folyadékot. Elengedhetetlenül szükséges, hogy gondoskodj a folyadékpótlásról a terepsport során, mert sosem tudhatod, mennyi ideig fog tartani a táv teljesítése. Néha tovább tart, mint máskor, pl. a sár, a pocsolyák vagy a hó miatt. Háromféleképpen vihetsz folyadékot magaddal: kézben, palacktartó övön, vagy hidratáló hátizsák segítségével.

10. Fuss úgy, mint Bear Grylls. Meredek, dombos, vagy hegyi utakon fontold meg a trekking sétabot használatát, hogy segítsd az egyensúlyod, csökkentsd a terhelést a testeden (négy láb jó, két láb rossz), és növeld a hegymászó erődet. A botok használata csökkenti a terhelést a térdeken és a csípőn, és még abban is segít, hogy több kalóriát égess el. Plusz fel tudsz tenni gumivégeket is a botra, és akkor aszfalton is tudod használni őket. Én rendszeresen használok trekking túrabotot ultramaraton rendezvényeken, mert teljesítménynövelő felszerelésnek tartom őket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


sport | szabadidŐ | életmód

11. Használd a karjaidat! Tartsd a karod (könyököd) szélesebben a nagyobb egyensúly kedvéért a nehezebb utakon, amelyeken gyökerek és sziklák vannak. Itt máshogy lépsz, mint a sima terepen, mert át kell lépned az akadályokat, így magasabbra kell emelned a lábadat a talajról. Arra is szükség lehet, hogy jobbra vagy balra kitérj, hogy kikerüld az úton fekvő dolgokat, például a faágakat. 12. Mértékletesség és regeneráció. Csábító lehet, hogy már kezdetben rendszeresen menj terepre, de tanácsos időt adni magadnak a megfelelő regenerálódásra, mert a terepsport – különösen hegyi, nehéz terepen – jobban ki fogja meríteni a testedet, mint amennyire érezni fogod. Amikor gyorsan vagy sokáig futsz aszfalton, akkor érzed a fáradtságot, de amikor a terepen futsz ugyanígy, akkor talán nem, köszönhetően a terep engedékenyebb mivoltának. Kezdetben heti egy terepfutást/kerékpárt iktass be, aztán ezt lassan fejleszd tovább úgy, hogy heti egyet hozzáadsz ehhez két-három hetente.

13. Fuss a képességeidhez mérten. Ha nem vagy biztos magadban, inkább lassíts le, vagy sétálj. Ahogy nő a tehetséged és az edzettséged a terepsporthoz, egyre nehezebb és meredekebb pályákon tudsz majd navigálni. Addig viszont légy óvatos, és fuss a fejlettségi szintedhez mérten.

13 + 1. Találj terepeket a közelben. Sokféle módon találhatsz terepeket a lakóhelyed és a napi útvonalaid közelében. Lépj kapcsolatba a helyi sportbolttal, nézd meg a helyi erdős területeket, nemzeti parkokat, használd a közösségi hálót, és természetesen a Google-t. Amikor ott vagy, érdeklődj a terep adottságairól, ide értve a vadállatokat, egyéb kockázatokat, a mosdókat, kígyókat, pókokat és bármi egyebet, amit érdemes lehet tudnod, amikor egy új terepen futsz.

Futás, kerékpár úszás, duatlon, triatlon!

| 75

És mindez TEREPEN! Ha versenyre készülsz. Ha szívesen lennél karcsúbb, ha adsz az egészségedre. Ha bátorságra vágysz. Ha szereted a természetet.

GyERE! Csoportban vagy egyénileg. Ahogy neked a legjobb. Ne tétovázz! Vállald a céljaidat.

Az EDZŐ ... ... aki világversenyek dobogósa, világbajnokok edzője és mentora. ... aki versenyek szervezője és maga is magyar bajnok. ... aki tudja, mire van szükséged. Aki segít abban, ami a TE célod. ... aki, tudja, mit bír a tested és a lelked, és el is visz addig a pontig.

A legfontosabb, hogy élvezd a mozgást a terepen, de légy óvatos! Tudod, mit mondanak a terepsportról: ha egyszer piszkos lettél, soha nem akarsz majd visszakanyarodni az útra. Kaland, kihívás, küzdelem! ■

További tippek és tanácsok a 13 + 1 felett: Tóth Viktor – www.triatlonedzo.hu TóTh VikToR Tel: +3630 / 48-88-261 Web: www.triatlonedzes.hu www.vegansport.hu t á m oMail: g a t á stoth.viktor@terepsport.hu ával w w w. s p o r t i m e . h u


76 |

Terepen

I. Velemi Sherpa Race - Mi bírtuk! „Csináljunk valamit, ami más!” Ezzel a gondolattal indítottuk útjára az április 30-án megrendezett I. Velemi Sherpa Race-t. Serpa: kitűnő hegymászói képességekkel rendelkező népcsoport, a Himalája-expedíciók nélkülözhetetlen hegyi vezetői és felfoghatatlan súlyokat elbíró teherhordói. Magyarország több pontjáról, többek között Budapestről, de még Szolnokról is érkeztek a Kőszegi-hegységbe az erejüket megméretni vágyó serpajelöltek. Hogy mi volt nekik a lényeg? Az, hogy fel tudnak-e cipelni a testsúlyuk 50%-ának megfelelő terhet a hegyre minél rövidebb időn belül. Büszkén néztünk végig a 38 serpából álló csapatra, akik rogyadozó lábbakkal, de annál elszántabban várták, hogy útnak indulhassanak. A nőknek és gyerekeknek – a kicsiknek súly nélkül – 2,65 km-t kellett megtenniük 225 m szintkülönbséggel Velemből a Szent Vid-kápolnáig, míg a férfiak 3,86 km-t 380 m szintkülönbséggel küzdöttek végig egészen a Hörmann-forrásig, az Alpannónia túraút sárga jelzése mentén. Ezt a kicsit sem könnyű férfitávot w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 77

sport | szabadidŐ | életmód

két hölgyversenyző is sikeresen teljesítette. Itt kell kiemelni Czibók Ágnes nevét, aki hihetetlen teljesítményével mindössze 47 perc alatt abszolút másodikként érte el a forrást 17 férfiversenyzőt maga mögé utasítva, és mindössze 2 perccel lemaradva az elsőként célba érő Tóth Ádámtól. Ezúton is gratulálunk Ágnesnek, akivel, reméljük, legközelebb is találkozhatunk versenyeinken! Súlyokról mindenki saját belátása szerint gondoskodhatott. Volt, aki edzőtermi súlyokkal érkezett, akadt, aki virágfölddel, de volt, aki a számára legegyszerűbb megoldással rukkolt elő, és majdnem 40 kilónyi sört kötözött a hátára, amiből a verseny végén természetesen jutott mindenkinek. Aki nem tudott magának kényelmes megoldást biztosítani, az sem maradt cipelnivaló nélkül! Csapattagjaink bőszen megpakolták az egyedi készítésű teherhordókereteket, amelyek Ábrahám Norbert munkáját dicsérik. Köszönettel tartozunk neki, hiszen mindenki számára motiváló szorgalommal készült a versenyre mind háttérmunkálatokkal, mind serpaként. A hangulat kitűnő volt zenével és kitartó napsütéssel. Az apró velemi kultúrház udvara átváltozott egy igazi tavaszi fűben pihenős rétté, ahol frissítőkkel és gulyással vártuk a megfáradt túrázókat a célba érkezés és a rajthelyre való visszaszállítás után. A négy kategóriában rendezett verseny leggyorsabb serpái:

gyarországon”. Megtudtuk továbbá, hogy „a sör a legkézenfekvőbb súly”, „ide az edzőterem bizony fabatkát sem ér”, és „kihívások nélkül az életnek értelme nincs”. Jövőre találkozunk! Te is bírni fogod! KKE AlpokCycles Tóth Viktor – www.terepsport.hu

Férfiak: 1. Tóth Ádám (44:47, súly: 46 kg) 2. Ábrahám Norbert (53:05, súly: 45 kg) 3. Kapovits Márk (58:55, súly: 41 kg) Nők: 1. Czibók Ágnes (29:30, súly: 31 kg) 2. Tömördi Ágnes (31:45, súly: 28 kg) 3. Karácsonyi Ildikó (34:21, súly: 27,5 kg) Junior I.: 1. Fekete Ádám (22:10) 2. Fekete Máté (27:21) 3. Kovács Vid (27:35) Junior II.: 1. Nemes Bálint (15:29) 2. Pillisz Ákos (18:49) 3. Horváth Dániel (19:32) Sok mindent megtanultunk ez alatt a pár óra alatt. Például: „Ahány ember, annyi cél és ok, amiért ilyen versenyeknek igenis helyük van Matámogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Extrém Extrém

EXT R É M SPORT

Bandi bácsi:

„Sport nélkül nem tudom elképzelni az életem!”

S

zebeni Endre példakép lehet mindannyiunk számára. A sportember mindenki számára bebizonyította, hogy nincs lehetetlen, és a kor nem lehet akadály, sem pedig kifogás. A sokak által csak Bandi bácsiként szólított úriember már túl van a hetvenen. Harminc éve sportol aktívan, ezen idő alatt 22-szer futotta le a maratont, és huszonötször teljesítette az Ironmant. Bandi bácsi számára azonban nincs megállás, lelkesen készül a szeptemberi 70.3 triatlon-világbajnokságra. A legendás sportember magazinunknak exkluzív interjút adott, amelyben nemcsak közelgő terveiről és céljairól mesélt, de a múltjába is betekintést engedett.

Eredményeit látva méltán gondolhatják azt az emberek, hogy gyerekkora óta építi sportkarrierjét. Mikor kezdődött el valójában ez az „őrület”? Mindig is örökmozgó gyerek voltam, soha nem tudtam egy teljes percig a fenekemen ülni, azonban érdekes módon nem űztem akkoriban annyira komolyan a sportot, mint például manapság. Indultam tájékozódási versenyeken – amiket manapság w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

már tájfutásnak neveznek –, de nem fordítottam a sportolásra annyi energiát. Utána persze jött a családalapítás, az első feleségemmel megismerkedtem, összeházasodtunk majd rövid időn belül három gyermek is született. Természetesen egy gyermekáldás az élet legnagyobb öröme, de tudjuk azt is, hogy mennyi időt vesz el az ember szabadidejéből. Igazából kisebb gondom is nagyobb volt annál, minthogy a hobbimnak nem tudtam hódolni. Azonban érdekes módon a komolyabb sportolói karrieremet éppen a gyermekeknek köszönhetem. Sajnos úgy alakult, hogy az első feleségemtől különváltunk. Nem sokkal később megismerkedtem a mostani párommal, Rózsával, ami egy igazi egymásra találás volt, hiszen a mai napig ő a „menedzserem”. Ő egy kislánnyal ajándékozott meg, és fogalmazhatunk úgy, hogy neki köszönhetem azt, hogy a mindennapi életem részévé vált a sport. Amikor a városunkban elindult az „olimpiai ötpróba” kezdeményezés, amin a kislányom is


| 79

sport | szabadidŐ | életmód

részt vett, akkor nem volt más választásom, vele tartottam. Mindig volt valami: hol bicikliztünk, hol úsztunk, hol futottunk. Szerencsémre a lányom edzője olyan volt, aki feladatának tekintette azt is, hogy a szülőkkel is megismertesse a sportolás örömét. Igazából az első hetek nagyon komikusan teltek, mert alig bírtam a gyerekekkel tartani a tempót, aztán hétről hétre egyre jobban ment a dolog. Mondjuk a kerékpározással nem akadtak különösebb problémáim, ugyanis 1962-ben sikerült beszereznem egy akkor kétéves versenybringát, és ha otthon összevesztünk a feleségemmel, inkább elmentem egyet tekerni. Viccet félretéve, ha belegondolok, ebből az időszakból eredhet a sportolás iránti mérhetetlen szenvedélyem.

Egyébként büszkén kijelenthetem, hogy a családdal is sikerült megismertetnem a mozgás örömét. A lányom triatlonozik, míg az egyik fiam többször is részt vett a fonyódi 70.3-as távon. Talán elmondhatom, hogy az unokáim a legnagyobb rajongóim, ugyanis sokszor elkísérik a szüleiket egy-egy versenyemre szurkolni, és akad olyan is, amikor az utolsó pár métert velem együtt teszik meg.

Önt bátran lehet kortalannak nevezni, sikereit, izomzatát és kitartását egy húszéves is megirigyelhetné. Mi a titka? Igaz, hogy az ünnepi időszakok alatt hajlamos vagyok egy kis pluszt felhalmozni, de nem mindegy, hogy egy futó mennyi súlyt cipel magával. Megfigyeltem, hogy számomra a 68-70 kilogramm a legideálisabb, akkor tudom kihozni magamból a maximumot. A titkaim között szerepel az is, hogy a feleségem főztjét fogyasztom, ő pedig rendszerint a saját, a kis kertünkben megtermett zöldségekből, gyümölcsökből készíti a fogásokat, és egészséges

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


80 |

EXT R É M SPORT

Már ha így szóba került: mit vár a szeptemberi, Ausztráliában megrendezésre kerülő 70.3-as világbajnokságtól?

ételeket főz. Mindemellett fontosnak tartom a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Egyszer a lányom megkérdezte tőlem, hogy tudok-e neki százszázalékos gyümölcslevet ajánlani. A kezébe nyomtam egy friss almát, és megmondtam neki, hogy ennél tisztább gyümölcslevet nem talál. Én ebben hiszek. Mindig van nálam legalább egy alma, amit bármikor elrágcsálhatok. Az ausztráliai 70.3-as vb miatt azonban most komolyabban kell vennem a felkészülést, így egy szakember, Marik Balázs is segíti a munkámat, hogy a legjobbat hozhassam majd ki magamból.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A 70 és 74 év közötti kategóriában az aktuális rajtlista szerint 16-an indulunk, ennyien értük el az induláshoz szükséges szintidőt. Izgatottan várom már a versenyt, de nincsenek irreális elvárásaim. Tisztában vagyok azzal, hogy a tengerentúli ellenfeleimnek sokkal kedvezőbbek a körülményeik – és itt nem a technikáról van szó –, ennek ellenére mindent bele fogok adni, és a maximumot fogom kifacsarni magamból. Az amerikaiaknak egyébként a táplálkozásuk is merőben más, olyan tápanyagokkal tudják a szervezetüket segíteni, ami itthon számomra elérhetetlen. Ennek ellenére egy hatalmas szerencsém is adódott az utóbbi időben, ami legalábbis a versenyek közbeni energiapótlást illeti, ugyanis egy horvátországi táborozás alatt megismerkedtem a Hammer Nutrition termékek magyarországi forgalmazójával, aki a következő versenyemre biztosította is a frissítést. A gyomrom szerencsére egyáltalán nem érzékeny, de megnézem, hogy mit viszek be a szervezetembe, és az összetevőket látva realizálódott bennem, hogy ezek a termékek csakis természetes alapanyagokból készülnek. Nagy várakozás előzte meg az első próbát, ami ugye ráadásul élesben ment, és az eredmény még engem is meglepett: tíz percet sikerült javítanom a Hammerrel az időmön. Úgy gondolom, hogy a Hammer által támogatott sportolók sikerei önmagukért beszélnek, elég Csécsei Zoltán ultrafutó fantasztikus eredményeit megnéznünk. ■


sport | szabadidŐ | életmód

| 81

CORDEN Laboratórium Hálózat „Ahol a minőség és a szakértelem találkozik” A Corden International (Magyarország) Kft. egy kiterjedt laboratóriumi hálózatot működtető laborszolgáltató, mely széles vizsgálati palettájával megbízhatóan és eredményesen szolgálja ki a hazai egészségügyi rendszer több szereplőjét. Laboratóriumainkban jól képzett és minőségi munkáért felelős szakemberek dolgoznak, akiknek analitikai feladatait korszerű és megbízható labor-automatikai háttér segíti.

Miért válasszon minket?

Mert, • minőségi laborszolgáltatást nyújtunk reális áron • kémiai, immunológiai, szerológiai, hematológiai, és mikrobiológiai minták feldolgozását egyaránt végezzük • rendkívül széles vizsgálati palettával rendelkezünk • a ritkán kért laborvizsgálatok elvégzését korrekt áron, rugalmasan megoldjuk az ország egész területén • országosan lefedett, jól kiépített mintaszállító hálózattal rendelkezünk • naponta több, mint 2000 beteg, hozzávetőleg 20 000 mintáját dolgozzuk fel • OEP által nem finanszírozott vizsgálatok elvégzését is vállaljuk térítés ellenében • több, mint 200 hazai egészségügyi szolgáltató választott már minket Ajánlatkérés: evoros@corden.hu (Némethné Vörös Edina, +36 30 556 7742) támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u Bővebb információ: www.corden.hu


82 |

EXT R É M SPORT

Magyar búvárvilágcsúcs magashegyi merülésben!

V

ilágrekordot állított fel Tósoki Ernő, aki a Chilében található Ojos del Salado nevű vulkánon 6380 méteres tengerszint feletti magasságban – jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő olyan állóvizében, amelyben merülni lehet – sikeres búvármerülést hajtott végre. A magyar búvárt társa, Nagy Patrícia hegymászó, korábbi válogatott cselgáncsozó segítette a sikerhez.

Tósoki Ernő beszámolója szerint az eddigi világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982 óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés, már legalább tizenöt évvel ezelőtt kirajzolódott. A merülés rendkívüli összetettségéről, nehézségeiről, rendhagyó kockázatairól és az Atacama sivatagban uralkodó körülményekről tanúskodik, hogy nem tudni olyan expedícióról, amely – az erős versenyhelyzet ellenére – a sikertelensége után ismételten próbálkozott volna. A Tósoki-Nagy páros harmadszorra jutott el a merülésig, úgy, hogy a szokásos 8–12 fős expedíciókkal ellentétben csupán ketten vágtak neki a megpróbáltatásoknak. A magyar búvárnak a merülés során kétméteres maximális mélységet sikerült elérnie (ami w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 83

sport | szabadidŐ | életmód

Ⰰ 䈀䄀一䬀  㘀⼀㄀㠀

az extrém magasság miatt összehasonlíthatatlan egy tengerszinten végrehajtott merüléssel). A csaknem nulla méteres látótávolság mellett a felszín alatt töltött idő körülbelül tíz perc volt, amit egy víz alatti videofelvétel elkészítése (ezt a technika végül meghiúsította), valamint a lecsapó hó- és jégvihar miatt több alkalommal is meg kellett szakítani. Az időjárási körülmények végül a felszerelések teljes hátrahagyására kényszerítették a magyarokat, akik az azonnali ereszkedés mellett döntöttek, és felszereléseikért másnap kellett visszamászniuk. A merülést speciális eljárások előzték meg és zárták, a merülés egyedi felszereléssel történt, százszázalékos orvosi oxigén használatával. Az 5500 méter feletti, extrém magashegyi búvárkodás során a siker esélye mindössze néhány százalék, így itt csak hosszú távra érdemes tervezni. Tósoki Ernőék sikerét öt év előkészület – egyebek mellett heti hét nap edzés – és tapasztalatgyűjtés előzte meg, ennek köszönhető, hogy a magyar búvár lett az első a világon, aki 6000 méter feletti magasságban merült! ■

䘀혀䰀䐀혀一

嘀촀娀䈀䔀一

䰀䔀嘀䔀䜀伀䈀䔀一℀ 촀촀 一䔀嘀䔀娀준匀㨀 圀圀圀⸀刀唀一一䤀一䜀圀䄀刀刀䤀伀刀匀⸀䠀唀⼀一䔀嘀䔀娀䔀匀 䤀一䘀伀刀䴀섀䌀䤀팀Ⰰ 嘀䔀刀匀䔀一夀䰀䔀촀刀섀匀㨀 圀圀圀⸀刀唀一一䤀一䜀圀䄀刀刀䤀伀刀匀⸀䠀唀Ⰰꀀ

t á m o g圀圀圀⸀䘀䄀䌀䔀䈀伀伀䬀⸀䌀伀䴀⼀刀唀一一䤀一䜀圀䄀刀刀䤀伀刀匀⸀䠀唀  atásával w w w. s p o r t i m e . h u ⬀㌀㘀㜀 ⴀ㜀 ㄀ⴀ 㔀ⴀ㤀㌀


Egészség Életmód

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Mert a főzés időnként játék Németi Sándor- wineartculture.hu

A

főzéshez csak fantáziára, minőségi alapanyagokra és egy kis kísérletezőkedvre van szükség. És hogy bebizonyítsam, mennyire egyszerű az egész, felkértem Magyarország három elismert séfjét, hogy megosszák önökkel azt a titkot, hogyan készítik saját maguk az étteremben a legízletesebb fogásokat. Ennyire egyszerű az egész, így most mindenkit bátorítok, hogy szakítson a főzésre is egy kis időt. Nem bánják meg.

Amrein Csaba, Villa Medici, Veszprém A Balaton egyik legjobb éttermének séfje fontosnak tartja, hogy az emberek megtanuljanak összhangban élni a természettel. Célja, hogy mindig egy lépéssel a megjelenő irányzatok és trendek előtt járjon.

Színes rügysaláta ehető virágokkal, marinált vörös tonhallal, szezámolajjal Hozzávalók: 200 g vörös tonhal, 1 db jégsaláta, 1 csomag friss rügysalátamix, 1–1 csomag vegyes csíra, 12 fej ehető virág, 200 ml szezámolaj, 200 ml balzsamecet, 2000 g tengeri só, 1000 g kristálycukor, 1 csokor kapor A vörös tonhalat a só és a cukor keverékében 3 órán keresztül marináljuk, majd jeges vízzel leöblítjük, végül finomra vágott kaporba hempergetjük, és felszeleteljük. Szezámolajjal meglocsoljuk. A salátaféléket megmossuk, a csírákat, virágokat ráhalmozzuk, melléhelyezzük a tonhalat, meglocsoljuk a balzsamecettel és a szezámolajjal. Teljes kiőrlésű pirítóssal tálaljuk.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 85

sport | szabadidŐ | életmód

Fogasfilé csicseriborsókrémmel, zöldségekkel, hollandi mártással Hozzávalók: 800 g fogasfilé, 250 g csicseriborsó, 100 ml szezámolaj, 1 csipet római kömény, 1 gerezd fokhagyma, 6 db tojás, 200 ml tejszín, 100 g vaj, 150 g vegyes zöldség (sárgarépa, retek, cékla, gomba), só ízlés szerint A csicseriborsót hideg, sós vízben tesszük fel főni, és puhára főzzük. Leszűrjük, római köménnyel és szezámolajjal ízesítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, és krémesre turmixoljuk. A hollandi mártáshoz a tejszínt vízgőz felett vajjal és tojássárgájával habverővel folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, a túl magas hőmérsékletnél a tojássárgája kicsapódhat. Végül a mártásunkat sóval és citromlével ízesítjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, blansírozzuk, vagyis sós forró vízben pár percig előfőzzük, majd félretesszük. A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk, és olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük, közben a zöldségeket az olívaolajon átfuttatjuk. A tányérra a csicseriborsókrémből vékony csíkokat húzunk, ráhalmozzuk a fogast, és melléhelyezzük a zöldségeket.

Sipos András, Nu Bisztró Sipos András 2012 óta dolgozik ezen a pályán, először a Gellért Szállóban kezdte a tanulmányait, majd az Olimpia Étteremben kötött ki. A NU Bisztróban séfhelyettesként kezdett, majd 2014-től lett az étterem séfje. A bevallása szerint mindig igyekszik naprakész lenni, és friss, szezonális alapanyagokat használni.

Kacsamáj ponzuval és füstölt tokhallal Hozzávalók: Kacsamáj, füstölt tokhal, ponzu, fokhagyma, retek, zöldalma, petrezselyem, rozmaring A kacsamájat letisztítjuk, majd forró serpenyőben rozmaringgal, almával és fokhagymával roséra sütjük. Ezután további 2 percre 160 fokos sütőbe tesszük.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

A ponzu elkészítése:

A vérpuding készítése:

Hozzávalók: 1 ek citromlé, 2 ek rizsecet, 5 ek szója szósz, 5 ek dashi, 2 szelet kezeletlen citrom, egy csipet bonitopehely, 10 g kombu

Hozzávalók: 15 g sertészsír, 110 g fehérhagyma, 110 g szalonna, 350 ml vér, 5 g barna cukor, 8 g kenyérmorzsa, 2 g fahéj-szefűszeg-csillagánizs keverék, csipetnyi só, gin, 120 ml tejszín A hagymát és a szalonnát lepirítjuk, majd ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt összekeverjük. Sütőben 90 fokon további 10 percig gőzöljük. Ha minden kihűlt, egy turmixgép segítségével krémesre keverjük.

A dashialapléhez ezeket hozzáadjuk, majd felforraljuk. A többi hozzávalót ráhalmozzuk a májra, és mellé öntjük a ponzut.

Giczi Andor, Fricska Gasztropub Nincs étlapjuk, a déli menüt és az estit is a táblára írják ki, így az alapanyagok mindig frissek és a szezonnak megfelelőek tudnak lenni. A Fricska Gastropubot 2014 novemberében hárman nyitották: Csongrádi Csaba, Nagy Szabolcs, Giczi Andor.

Velőgraten Hozzávalók: 2 db marhalábszárcsont, 3 gerezd fokhagyma, zöldfűszerek, 1 dl olívaolaj, 50 g házi kenyérmorzsa, 20 g parmezán sajt, 4 evőkanál tárkonyos mustár, 4 kis adag kevert saláta, 0,5 dl salátadresszing A hosszában félbevágott marhalábszárcsonthoz fokhagymaolajat készítünk. A 3 gerezd

Mangalicaszűz füstölt céklával és vérpudinggal A hús mindkét oldalát elősütjük, majd 140 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük tovább. A céklát puhára főzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és egy fémszűrőbe helyezzük. Faforgácsot helyezünk el egy tűzálló edény aljába, meggyújtjuk, és rátesszük a céklát. Alufóliával 15 percre letakarjuk.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 87

sport | szabadidŐ | életmód

fokhagymát a zöldfűszerekkel és az olívaolajjal leturmixoljuk. Ezzel kenjük meg a félbevágott csontokat. Házi kenyérmorzsával megszórjuk, és a tetejére 12 hónapos érlelésű reszelt parmezán sajtot szórunk. 210 fokosra előmelegített sütőben 10–15 percig sütjük, amíg a tetején aranybarna nem lesz a parmezán sajt. Tárkonyos mustárral, házi burgonyás kenyérrel és kevert tavaszi rügysalátákkal kínáljuk. A salátához kevés olívaolajat, paradicsomecetet sóval és borssal kikeverünk, amivel összeforgatjuk.

Mangalicasonkába tekert báránygerinc fekete lencsesalátával Hozzávalók: 4 x 14 dkg báránygerinc csont nélkül, 20 dkg mangalicasonka, 70 g sárga lencse, 70 g puy lencse, 70 g fekete lencse, 1 l szárnyasalaplé, 50 g szárított paradicsom, 1 db csillagánizs, 5 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 2 db pirított babérlevél, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 fél evőkanál barnacukor, 1 dl joghurt, 1 db sózott citrom héja, 20 dkg füstölt mangalicakolbász, 0,6 dl olívaolaj, 1 csomag újhagyma, só, bors

szárított paradicsommal, a sózott citrom héjával és újhagymával ízesítünk. Összemelegítjük, majd a kifújt főzelékre helyezzük. Erre kerül az elkészült báránygerinc, amit bárányjus-vel locsolunk le. ■

A báránygerincet sózzuk, borsozzuk, mangalicasonkába tekerjük, 4 percre 200 fokos sütőbe tesszük, majd 80 fokon 15 percet pihentetjük. Ez után forró serpenyőben ropogósra sütjük a sonkát, és még 5 percig pihentetjük 80 fokon, majd szeletelhetjük. A lencsefőzelékhez előbb az alapot készítjük el, majd a ragut, ami a főzelék betétjéül szolgál. A félbevágott vöröshagymát, fokhagymát és mangalicakolbászt lepirítjuk, majd felöntjük a szárnyasalaplével, csillagánizzsal és babérlevéllel ízesítjük. Ebben főzzük meg a feketelencsét. Amikor a lencse megpuhult, a hagymát és a fokhagymát, illetve a babért és az ánizst eltávolítjuk belőle. A főzőléből kiveszünk egy adagot, és abban leforrázzuk a többi lencsét a raguhoz. A puhára főzött feketelencsét a dijoni mustárral, joghurttal, sóval, borssal, barna cukorral termomixben sűrűbb krém állagúra turmixoljuk a főzőlével. Ezek után átszűrjük, és szifonba töltjük, a tálalásig 75 fokos vízben melegen tartjuk. Ez a főzelék alapja. Elkészítjük rá a ragut a leforrázott színes lencsékkel, amit olívaolajjal és a lében főtt kolbásszal,

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Hallgass a szívedre!

N

apjainkban a pulzusmérő óra egy teljesen megszokott edzéseszköz, ha körülnézek egy versenyen, a sportolók 80%-a hord ilyet. Viszont azt vettem észre, hogy nem tudják használni rendeltetésszerűen az órát, sokan leragadnak azon a ponton, hogy: "Most éppen 130 a pulzusom." De mit jelent ez a szám? A pulzusmérés már nem új keletű dolog, szerencsére egész általános a kerékpárosok, triatlonisták körében, viszont ez az állítás csak részben igaz a futókra. Pulzust mérni márpedig kell! Hogy miért? Például futók esetében nem elég egy adat a perc/km, ez nem túl informatív, és egyáltalán nem mindegy, hogy az adott tempót milyen pulzuson futja le valaki. A pulzusmérés mindenkinek ajánlott, legyen az amatőr, vagy országos bajnok sportoló, fiatal vagy öreg, mindegy. A legtöbbünknek szerencsére már olyan autonomikus, mint autóba ülve bekötni a biztonsági övet. Én, ha nincs rajtam a pulzusmérő edzésen, elég furcsán érzem magam, hiányérzetem van. Ha netán edzővel dolgozik a sportoló, és esetleg az adatokat el is küldi, akkor igen fontos, hogy az edzőnek legyenek pulzusértékek, hiszen pl. az edzéstartományok is így vannak megadva sok esetben. A pulzusmérés érdekes dolog. Sok minden befolyásolja, mégis sokat segíthet az edzésben vagy a versenyzésben. Láthatod, ha fáradt vagy, ha kezdesz dehidratálódni (kiszáradni) stb. Sok képlet és számítási mód található az inter-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 89

sport | szabadidŐ | életmód

neten, amelyek segítségével meg lehet határozni a pulzuszónákat. Egy modern szemléletű edző alapból elutasítja ezeket! Nagyon ritka esetben fedik a valóságot az így kapott tartományok, ami nem elfogadható. A teljesítménydiagnosztika manapság szinte mindenki számára elérhető, csakúgy, mint egy jól használható pulzusmérő óra. Aki komolyan gondolja az edzést vagy egy versenyre a felkészülést, az csak megbízható pulzuszónákra alapozhat! A téves értékeken, zónákban végzett edzés időpocsékolás, nem hatékony. Az ideális pulzusmérő óra mutatja a pillanatnyi, az átlag-, esetleg a maximális pulzust, a pulzuszónát, és jelzi, ha elhagytad azt. Kiszámolja az elégetett kalóriát, ami a pontos, napi kalóriabevitel kiszámolása esetében elég fontos. Újabb típusok a sebességet is mérik vagy GPS-alapon, vagy FootPoddal, vagyis menet közben láthatod pl. a perc/km tempódat. Pulzusmérő órát lassan az élelmiszerboltban is lehet kapni, azonban felhívnám a figyelmet a minőségbeli különbségekre, hiszen olcsóbb modelleknél megfigyelhető, hogy 5–10 bpm-et is ugranak pillanatok alatt, nem tudják pontosan követni a pulzus változását. A letölthető, számítógéppel összeköthető órák a legmagasabb szintet képviselik, az edző/ sportoló munkájának a hatékonyságát jelentősen növelik. Az órákhoz tartozó szoftverekkel egy szakképzett edző „csodát” tud művelni, rengeteg adat kiszedhető egy átlagos edzésből is. Ha csak a Garminodalt nézzük: lépéshossz, lépésszám, talajérintési idő, függőleges oszcilláció. A tempózónákban eltöltött idő és a pulzus/tempó arány is igen informatív adatok.

Pulzusméréshez kapcsolódó fogalmak: Ébredési pulzus Nem egyenlő a nyugalmi pulzussal! Ezt – ahogy a nevében is szerepel – reggel kell mérni, közvetlenül ébredés után. Ebben az esetben a pulzusmérő órával nem érdemes bajlódni, hiszen míg felveszed

az övet, és az óra megtalálja a jelet, felmegy a pulzusod, és az már nem lesz mérvadó. Legjobb a csuklón megmérni a klasszikus módszerrel. Ehhez kell némi rutin, de pár alkalom után már egyből kitapintod az artériát. Mérd egy percig, persze ehhez nem árt, ha egy óra is van a közelben, jól látható helyen. Ügyeljünk arra, hogy a mérés előtt ne üljünk fel, hanem maradjunk ébredés után a mérés elvégzéséig fekvő testhelyzetben. Ha valaki riadtan ébred (pl. az ébresztőóra csörgésére), akkor néhány percig pihenjen, nyugodjon meg, és csak utána kezdje el a mérési procedúrát. Ilyenkor viszont vigyázni kell, nehogy visszaaludjunk… Az edzettség növekedésével az ébredési pulzus csökken. Jól edzett állóképességi sportolók egész alacsony (30–40 ütés/perc) értékeket is produkálnak, ami az ún. sportszív kialakulásával van összefüggésben. Ez nem más, mint a szívizom megvastagodása, amelynek hatására megnő a verőtérfogat, a pumpált vér mennyisége, vagyis gazdaságosabban működik a „motor”. Az ébredési pulzus rendszeres mérése segít következtetni a kipihentségre és a túledzettségre. Ha egy reggelen a mért érték az átlagosnál min. 8 ütéssel nagyobb, akkor kezdődő betegséget prognosztizál, vagy túledzettséget jelez.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


90 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Nyugalmi pulzus A nap bármely szakában megmérheted: feküdj le, és nézd meg a pulzusod, akár pulzusmérő órával is. Edzett sportolók esetében ez az érték alig különbözik az ébredési pulzustól.

Munkapulzus vagy terhelési pulzus Az a fizikai terhelés (edzés) alatt mért aktuális pulzusszám, amelyet az egyénre jellemző intenzitási zónák szerint határoznak meg a terhelés intenzitásától és az edzés típusától függően.

Maximális pulzus Sokak számára „megfoghatatlan” fogalom, hiszen a maximális pulzus meghatározása elég kimerítő, és még akkor sem lehetsz benne biztos, hogy az-e a valós érték. Mert ha fáradt vagy, esetleg fejben nem elég erős, nem fogod bírni a teszteléssel járó szenvedést, és a tested már előbb „leállít”, mielőtt elérted volna a tényleges maximális pulzusod. Ha meg akarod mérni, kerékpárral keress egy nem túl nehéz emelkedőt. Alapos bemelegítés után percről percre növeld a tempót, és amikor már úgy érzed, hogy nem bírod, szállj le a nyeregből, és sprintelj egyet a végén. Jó esetben

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

eléred a maximális pulzusod. A motiváció növelése szempontjából előnyös a véghajrát társak ellen versenyezve végezni, így még inkább ki tudod hozni magadból a maximumot. Kevésbé edzett sportolóknak egy ilyen teszt komoly kihívást jelent annak ellenére, hogy az intenzív rész csak kb. 5–7 percet vesz igénybe.

Fontos tudni, hogy a maximális pulzus az életkor előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat, átlagosan 1 ütés/év mértékkel. A maximális pulzus bemérése nem feltétlenül szükséges, vannak olyan alkalmazások, pl. polárórákon, amik e nélkül meg tudják határozni a legfontosabb aerob-pulzustartományt (own zone). Az own zone teszt során alkalmazott számításnak pont az a lényege, hogy a laktátküszöböt mindig az éppen aktuális formádat figyelembe véve számítja, tehát a megfelelő pulzustartományok és edzésmunka hatására egyre nagyobb teljesítmény leadására leszel képes a laktát- (LT) és az individuális anaerobküszöbön (IAS). És ez a fejlődés kulcsa! Minél nagyobb utazósebességre vagy képes aerob-zsíranyagcsere mellett, annál később kell hozzányúlnia szervezetednek az értékes glikogénraktáraidhoz, illetve annál később kezdesz el savasodni. Fontos: a 220-életkor teljesen használhatatlan az esetek 90%-ban, ha egy edző vagy diagnoszta


| 91

sport | szabadidŐ | életmód

ehhez viszonyít, vagy ebből számol bármit is, akkor ő nem is szakember.

Pulzusmegnyugvás vagy pulzusrestitúció Azt mutatja, hogy milyen gyorsan áll vissza a szívfrekvenciád a terhelés alatti értékről a terhelés befejezése után egy adott pulzusszámra, vagy pedig adott idő alatt milyen értéket ér el, vagyis hány ütéssel csökken. Minél hamarabb reagál a szervezet, annál edzettebb a keringés, jobb a formád.

Pulzustartalék A nyugalmi és a maximális pulzus közötti tartomány, amely egy jól edzett sportoló esetében általában tág: alacsony nyugalmi/ébredési és viszonylag magas maximális pulzus. A jó formában lévő,

kipihent sportolónak jó a keringési dinamikája, ami azt jelenti, hogy ha nagy intenzitású erőkifejtésre késztetik, akkor gyorsan fel tudja vinni a pulzusát, és képes magas frekvencián „pörögni”, viszont ugyanilyen gyorsan regenerálódni is tud a kevésbé intenzív terhelésű pihenők alatt. A nagy terjedelmű, de alacsony intenzitású edzésmunkát végző sportolóknál gyakran előfordul a paraszimpatikus idegrendszer gátló túlsúlya, vagyis az alacsony, „nyomott” maximális pulzus és ezzel összefüggésben a lassú keringési reakciók. A nyugalmi méréseknek létezik egy összetettebb változata, az ún. „orthostatikus teszt”, amikor először fekve, majd felállás után 15 másodperc múlva ismételten meg kell határozni a pulzusszámot. Ekkor a két testhelyzet közötti különbséget vizsgáljuk, amely ha 10%-nál nagyobb eltérést mutat, akkor valószínűleg nem pihentük ki az előző napi terhelést, illetve a folyadékháztartás rendbetétele igényel egy kis extra figyelmet. Ha 15–20

www.beflex.hu

Céges

járművek arculati

dekorálása

tervezés / gyártás / megvalósítás 1097 Budapest, Táblás utca 36-38. Telefon: +36 1 456 3600

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

180-as max. pulzusnál: 70% esetében: 0,7 x (180 – 42) + 42 = 138,6 ≈ 139. Számos hasonló képlet létezik, amelyek megbízhatósága kérdéses. Ha már eljutottál oda, hogy 30–40 ezret költöttél egy pulzusmérő órára, akkor miért spórolnál pont egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton? Ez egy átfogó, sportágspecifikus tesztelési metódus, amelynek során fény derülhet olyan problémákra is, amelyekről lehet, te sem tudtál eddig.

ütésnél is nagyobb a különbség, akkor igen jó eséllyel valószínűsíthető a túledzettség vagy pedig egy kezdődő betegség. Az imént említett fogalmakra szükséged lehet, ha a számos pulzusalapú képletek egyikét használod az egyéni intenzitási zónáid meghatározásához. Mert edzés közben akkor tudod leginkább hatékonyan használni az órádat, ha rendelkezésre állnak azok a pulzustartományok, amelyekben az egyes edzéseken dolgoznod kell. Azonban ezekkel a képletekkel óvatosan kell bánni, hiszen nem vagyunk egyformák, nem lehet mindenkire alkalmazni őket. Sokan mégis ezt teszik, pedig lehet, hogy ennek köszönhetően nem a számukra megfelelő tartományban edzenek! Állóképességi sport lévén az edzésmennyiség legnagyobb részét az alap-állóképességi extenzív tartományban tölti el a kerékpáros/futó. Ha ez nincs pontosan meghatározva, előfordulhat, nem lesznek szilárd alapjai, amelyre később építkezhet, vagy nem biztosított a folyamatos fejlődés, amely hiba a legtöbb amatőr sportolóra jellemző. Általában a maximális pulzus 75%-át tartják az alap-állóképességi edzészóna felső határának. Ez a 180-as maximális pulzus esetében 135 ütés/perc.

Karvonen-formula Ha ismered a maximális és a nyugalmi pulzusod, akkor ezen képlet segítségével kiszámolhatod a célzóna alsó és felső határát. Az aerob állóképességi zóna a 60–70%-os erőkifejtés közé tehető. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálat nemcsak az élsportolók kiváltsága, mindenkinek ajánlom, akinek céljai vannak sporttevékenységével kapcsolatban, legyen szó akár fogyásról, vagy pedig az első maratonra való felkészülésről. Ha mélyebbre ásunk a pulzusmérésben, akkor újabb fogalom kerül elő, a pulzusvariabilitás (HRV). Ez az egyes ütések között eltelt idő milliszekundumban mérve. Ezek változása terhelés közben vagy nyugalomban nagyon érdekes és informatív adat. Komoly tudományág alakult ki az ilyen értékek vizsgálatára. Ezekből az adatokból elég pontosan megbecsülhető a stressz, a maximális oxigénfelvevő képesség, a percenkénti légzési szám stb. És még sok, nagyon érdekes, matematikai érték, amelyek hatékonyan használhatóak a felkészülésben vagy akár a mindennapi életben. ■ (Szöllőssy István -edzo.info.hu)


| 93

sport | szabadidŐ | életmód

KÉSZEN ÁLLSZ A KIHÍVÁSRA? JÚLIUS 30. FÉLMARATON

21,1 KM 10 KM

A lehetőség előtted áll, az élmény rád vár. Vállald a kihívást és vágj neki! Válassz a két táv közül, és indulj el a BEFiTRUN esti élményfutáson. Az egyedülállóan látványos pálya Budapest kivilágított nevezetességei előtt halad. A versenyt többek között különleges fényhatásokkal, UV-testfestéssel és dübörgő zenével tesszük felejthetetlenné. Nevezz gyorsan, mielőtt elfogynak a rajtszámok!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


94 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Írta: Csutka István www.vilagaim.com

A nyugodt, de koncentrált figyelem titka

S

ok emberrel találkozom, akik izgulnak a versenyek, vizsgák, más emberek előtti megszólalások, fellépések előtt, és ez teljesen visszaveti a teljesítményüket, pedig ott állnak a rég áhított cél kapujában, de mégsem mernek vagy képesek rajta belépni, illetve amikor belépnek, a nyomás súlya töri össze álmaikat. Miután az áprilisi Vivicittán, az egyik legjobb barátom esetében is szembesültem ezzel a problémával, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy ez a témakör is terítékre kerüljön, ugyanis nem ő az egyetlen sajnos, akit érint ez a probléma, és sokan fordultak már hozzám ennek megoldása érdekében. Pedig ha valóban felkészültünk, és nem érzünk egy cseppnyi lelkiismeret-furdalást sem azzal kapcsolatban, hogy vannak még hiányosságok a felkészültségünkben, sokkal egyszerűbb dolgunk van, mert az egészséges önbizalom erőt, biztonságot és nyugalmat ad. Hiszen tudjuk, mindent megtettünk az idáig vezető úton, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, és az adott pillanatban sem lesz ez másképpen. Így sokkal könnyebb elfogadni azt is, ha nem az áhított eredmény születik, hiszen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ha mindent megtettünk, akkor azt is látnunk kell, hogy a tudásunk és felkészültségünk erre volt elég. Levonhatjuk a konzekvenciákat, kielemezhetjük az eseményen nyújtott teljesítményünket – sőt ki is kell elemeznünk –, és tanulva belőle, a következő alkalommal már még felkészültebben állunk oda. Ezek azok a pillanatok, amikor úgy szoktam fogalmazni: „Néha nyersz, néha tanulsz.” Egyet azonban jól jegyezz meg, sohasem veszítesz! A barátom sajnos rástresszelt élete első félmaratonjára, pedig tudom, simán teljesítette volna, és azt is tudom, hogy a próba nélküli feladás sokkal nagyobb teher most a számára, mintha legalább megpróbálta volna… Mert így ott marad örökre a HA… de ez már nem fog kiderülni soha. A stressztől már az előző napon rosszul lett, és végig


| 95

sport | szabadidŐ | életmód

feküdt, sírógörcsök és hányinger jött rá, és mire a verseny napján érte mentem, már messze nem azt találtam ott, akit korábbról ismertem. Eltűnt a mosoly, a humor, és nagyon rossz volt látni, miképpen veszítette el a motiváltságát, és adta fel próbálkozás nélkül. Hiába próbáltam segíteni, van, amikor be kell látni, hogy a segítség is csak annál használ, aki hagyja, hogy segítsenek… Az ajtók azért vannak, hogy használjuk őket, hogy amikor előtte állunk, és annyira vágyunk arra, hogy megtudjuk, mi is rejlik mögötte, akkor legyen bátorságunk kinyitni, és belépni rajta, mert egy teljesen más oldalunkat fogjuk megismerni általa… Remélem, egyszer majd kinyitja és végre átlépi annak küszöbét! Azonban az izgalom levezetésének vannak technikái, amelyeket a legjobb különleges alakulatok között számon tartott Navy Sealsnél is alkalmaznak. Ez pedig a helyes légzés. Kevesen tudják, hogy az egység katonái speciális „warrior“, azaz harcosoknak szánt jógát tanulnak, hogy kontrollálni tudják mentális állapotukat, más módon is erősítsék izomzatukat és pszichéjüket, hogy az adott pillanatban, ne ezen múljon a túsz, a társaik, vagy éppen a saját életük. Ennek egyik alapeleme a helyes légzéstechnika, amelyet Mark Divine parancsnok tanított. Sokan lépnek tovább legyintve, pedig óriási erő rejlik a helyes légzéstechnikák elsajátításában. Gondoljunk csak egy mesterlövészre, akinek nem csak a légzésére kell odafigyelnie, hanem arra is, hogy két szívdobbanás között húzza meg az elsütőbillentyűt, hogy a lehető legalacsonyabbra vigye le pulzusát, hogy a koncentrációja is maximálisan a célra tudjon összpontosítani. De ugyanígy fontos a futóknál, úszóknál, a hegymászóknál, az operaénekeseknél, énekeseknél vagy a táncművészeknél, és még sokáig sorolhatnám. Elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassuk az adott pillanatban. A teljesítmény közbeni légzéstechnika azonban más, mint azok a technikák, amelyek a stressz levezetésére, a higgadt döntések meghozatalára és a koncentráció fokozására irányulnak. A légzés az emberi test egyedülálló rendszere, és ellentétben az emésztéssel, a légzés egyaránt képes tudatosan, valamint automatikusan is működni, valahogy úgy, mint egy repülőgép vezérlése a robotpilóta és a pilóta általi irányítás során. Ha harcművész, gyakorló jógázó, énekes, színmű-

vész, vagy sportoló vagy, akkor nem újdonság ez számodra, és valószínűleg pontosan érted, miről is beszélek. Ha viszont egyik területen sincs tapasztalatod a gyakorolás során, hamaroson tapasztalni fogod életedre gyakorolt legközvetlenebb hatásait. Amikor megtanultam tudatosan irányítani a légzésemet, felbecsülhetetlen értéket adott számomra a versenyek és a fellépések során, vagy a stressztől izzó nehéz vagy veszélyes helyzetekben. Észre fogod venni te is az alacsonyabb stressz-szintet, egy felfokozott, éberebb figyelem képességét és egy sokkal nyugodtabb mentális állapotot.

1. A kontrollált légzés technikája Ennek a légzőgyakorlatnak rendkívül egyszerű a folyamatsora, nyugtató hatása pedig lelassítja a pulzust. A légzéstechnika egy hosszú és lassú kilégzésre épül, amely több élettani funkcióra is pozitív hatást gyakorol. Ellensúlyozza a „harcolj vagy menekül” helyzetben érzékelt stresszt – sokaknál pánikot –, és akár már néhány ciklus végrehajtása is segít megnyugodni. Tökéletes kezdőgyakorlat, hogy megtanuld kontrollálni a be- és kilégzésed időtartamát. Ennek a feladatnak gyakorlása és elsajátítása elengedhetetlen, mielőtt nekikezdesz a következő, a „Négy fal” légzéstechnika elsajátításához.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

sebben mozgatja meg a légzéshez használt izmokat és így lassítja a légzést, és fejleszti a koncentrációs készségedet. A „Négy fal” légzőgyakorlat után még 5 percig mély, nyugodt testi és éber, koncentrált lelkiállapotban maradsz. A gyakorlat kezdetekor fújj ki minden levegőt a mellkasodból! Üres tüdővel megtartod ezt az állapotot, amíg négyig számolsz. Ez után az orron keresztül lélegezz be, szintén négyig számolva közben. Amikor a tüdőd teljesen megtelik, tartsd bent a levegőt, míg újra négyig számolsz. Mialatt bent tartod a levegőt, ne szorítsd vissza, és ne hozz létre ellennyomást. Inkább próbálj fenntartani egy olyan szabad érzést, mintha még mindig a belégzést végeznéd. Majd újabb négyig tartó számolás közben hagyd, hogy a levegő szépen, egyenletesen kiáramoljon az orrodon. Ez a „Négy fal” légzéstechnika menete.

A folyamat során egyszerűen csak lélegezzünk ki kétszer olyan hosszan, mint ahogy a belégzést végezzük. Tehát, 3 számolás alatt belélegzel az orron keresztül, hasi légzéssel – azaz, nem a mellkasba, hanem gyomor és rekeszizomlégzéssel szívjuk be a levegőt –, majd a kilégzés során 6 számolás alatt engedjük ki az elhasznált levegőt. Idővel, ahogy készséggé válik a gyakorlat, növeld a hosszát 4:8, 5:10 hosszúságúra, vagy ennek az aránypárnak megfelelően másra. Ha 30 napon át napi 10 percet gyakorlod, ezzel az 1:2 arányú légzőgyakorlattal, drámai javulást fogsz tapasztalni. Ezt a legismertebb és legsikeresebb légzőgyakorlatot olyan helyzetek megoldásához használhatod sikeresen, amikor egy stresszes állapotban, rövid idő alatt szeretnéd átvenni az irányítást a tested és az elméd felett.

2. „Négy fal” légzéstechnika Ez a légzéstechnika a belégzés és a kilégzés után egy levegő-visszatartással több az előző gyakorlatsornál, amely igen erőteljes hatással bővíti annak eredményét. Neve abból szárazik, hogy négy részből áll össze. Egy olyan gyakorlatsor, amelyet szintén bárhol és bármikor elvégezhetsz, ha éppen nem nagyon összetett feladatot teljesítesz. Olyankor inkább fókuszálj a kitűzött célodra. Végezheted a reggeli rutin részeként, testmozgás előtt, miközben sorban állsz, közlekedési dugóban ülsz, vagy bárhol, ahol szükségét érzed. Erőteljew w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Minimum 5 percen át végezd a gyakorlatot, azonban a gyakorlás ne haladja meg a 20 percet! A legjobb hatást akkor éred el, ha egyetlen, erre fókuszált gyakorlatsort végzel minden egyes nap, amelyek időtartama 10–20 perc, és napközben végzel még néhány egy-két perces gyakorlatot. A „Négy fal” légzéstechnika a 4:4:4:4 aránnyal semleges energetikai hatást fejt ki. Nem fog felpörgetni, és nem is egy ellazult, alvás közeli állapotba segít, hanem – mint már említettem – egy nagyon éber és stabil, tettre kész, fókuszált állapothoz segít. Ahogy fejlődsz a gyakorlat kivitelezésével, növelheted annak időtartamát 5:5:5:5-re, majd szép fokozatosan ugyanígy tovább.

3. Légzésküszöb technika Szeretnéd növelni a tüdőkapacitásodat? A légzésküszöb az az érték, amely a teljes légzési ciklus időtartama. Értéke meghatároz néhány fontos tényezőt, például a légzéshez használt izmok erejét, a tüdő kapacitását (mennyi levegőt tudsz bent tartani) és a szív működésére gyakorolt hatékonyságát (pulzusszám). Ha a légzésküszöböd értéke négy másodperc, akkor tizenöt légzést végzel percenként. Húsz légzés/perc feletti eredmény is átlagosnak tekinthető, azonban ez nem jelenti azt, hogy egészséges is lenne. Kitartó gyakorlással azonban elérheted a 4–6 légzésszámot is percenként, vagy akár az 55 másodpercenkénti lélegzetvételt is úgy, hogy nem kell külön arra fókuszálnod, és nem is kerülsz közben izgalmi


| 97

sport | szabadidŐ | életmód

állapotba, és nem levegő után kapkodva, szinte szétrobbanó fejjel veszed a következő levegőt, mint amikor azzal versenyzel a strandon, hogy ki bírja ki tovább egy levegővétellel a víz alatt. Idővel, türelemmel és szorgalommal képes lehetsz arra, hogy 55 másodpercenként vegyél csak lélegzetet, és ezt minimum 12 cikluson keresztül, probléma nélkül végezhesd. A jógamesterek szerint az ember élettartamát a lélegzetvételeinek száma határozza meg. Szerintük lassabb légzésciklusok által magasabb kort érhetük meg. Nem tudom, ez mennyire igaz, de az én percenkénti 4 légzésem, szembeállítva a tizenhatos légzésciklussal, biztos kevesebb munkát ad a szívemnek, az pedig, hogy ezáltal mennyivel fogok tovább élni, majd később kiderül. Akárhogy is, a tapasztalatok az mutatják, hogy a lassabb légzés egészségesebb, és biztos vagyok benne, hogy te is ezt fogod tapasztalni, még akkor is, ha nem is mesterlövésznek készülsz. A légzésküszöb-gyakorlatot 1:2:2:1 arányban végezd el. Tehát egy 3 másodperces belégzést 6 másodperces levegő-visszatartás követ, majd egy 6 másodperces kilégzés jön, és végül újra egy 3 másodperces visszatartás.

A múltban velem is előfordultak stresszel teli időszakok a kőkemény fizikai és mentális kihívások idején, és ezek során megtanultam, a sikerhez messze nem elég, hogy megfelelő fizikai kondícióban legyünk! Az csak egy része a folyamatnak. A sikerhez vezető úton három terület egyenlő arányú fejlesztésére van szükség: test, szellem és az elme. E három terület együtt képesek a legyőzhetetlen bajnokokat sikerre segíteni, éppen ezért sohase becsüld le egyik fejlesztését, kondicionálását se, mert az adott pillanatban súlyos árat fogsz érte fizetni, és hidd el, nincs annál rosszabb, amikor abban a pillanatban szembesülsz vele, hogy minden befektetett energiád, időd és pénzed felesleges volt, mert nem vetted komolyan a kihíváshoz vezető utat és annak jelzéseit. Mint láthatod, a stressz és a kontrollált figyelem állapotának elérése nem egy bonyolult feladat, és bőségesen megtermeli a ráfordított időt. Éppen ezért fordíts egy kis időt mindennap szellemed és légzéstechnikád fejlesztésére, és hamarosan tapasztani fogod te is az áldásos hatásait. Eredményes lélegzést és sportsikerekben (is) gazdag szép nyarat kívánok! ■

A gyakorlatsor alatt összesen 18-ig kell számolnod, feltéve, ha legalább 12-szer egymás után kényelmesen el tudod végezni ezt a ciklust. Ez egy nem gyenge 3 légzésciklus lenne percenként, ami egy igen jó célkitűzés. Azok, akiknek igazán szükségük van rá, hogy komolyan növeljék légzésküszöbüket – mint például a NavySeal operátorainak –, folyamatosan haladhatnak egy 60 másodperces küszöbérték felé (ez percenként egyetlenegy hos�szú, lassú légzést jelent). Vigyázz: vízben sohase gyakorold egyedül a lélegzet-visszatartást! Talán ez nyilvánvalóak tűnik számodra, de néhány igencsak elszánt katona már próbálkozott ezzel, és ők már sajnos nem olvashatják ezt a cikket… A légzés, mint már írtam, egy egyedülálló folyamat az emberi szervezetben. Ezért először – a gyakorlatok által – szépen fokozatosan tanuld meg a légzéstechnikákat és a lélegzetvételed irányítását, és meglátod, később felbecsülhetetlen segítségedre lehetnek a legstresszesebb vagy pánikkal teli pillanatok során.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


98 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Fotók: Kardos Joe w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 99

sport | szabadidŐ | életmód

Outdoor training stílusosan Örvendezhetnek a crossfit, a saját testsúlyos edzés és a spartan szerelmesei! A nemrég nyílt Athletes üzlet kínálatából válogattunk a tavaszi divatanyagunkhoz. Az üzletről érdemes tudni, hogy mind profi, mind pedig amatőr sportolóknak is tartogat meglepetéseket: A ruháktól a kiegészítőkig minden megtalálható a sportoláshoz. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a férfi ruházat dominál, de azért a hölgyek is kedvükre válogathatnak a sportmelltartóktól az alsófelső ruházaton át a kiegészítőkig. Sapkákból, táskákból, cipőkből, kulacsokból sincs hiány. A fő hangsúly a crossfiten és a szabad testsúlyos edzéseken van, ez azonnal feltűnhet bárkinek, aki belép a shopba – az üzlet ugyanis egyben mobil edzőteremként is funkcionál. A kínálatban megtalálhatóak a legnépszerűbb fitneszmárkák: UnderArmour, Reebok, Nike és Adidas termékek, ezeken felül említésre méltóak a speciális és más üzletekben nem található darabok! A kedvenceimet válogattam össze nektek, a szettek igazán változatosak anyagukban és szabásukban egyaránt. Jómagam a fekete-szürke színvilág dominanciáját preferálom, ezt az alapot bolondítottuk meg élénk és neon színekkel. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


100 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Mostantól hihetünk a csillagoknak? K

étségtelen, hogy a nyaralás az év fénypontja mindannyiunk számára. Éppen ezért, akármennyire is várjuk, a félelem is szöget üthet a fejünkben, hiszen annyi rémtörténetet lehet olvasni az internetes fórumokon a rosszul sikerült nyaralásokról. Habár sok kezdeményezés indult az utóbbi időszakban annak érdekében, hogy az ilyen eseteket minimalizálják, de bátran állíthatjuk azt, hogy egyik sem közelíti meg a Hotelstars kezdeményezését. Ráadásul a kampány arca Görög Zita, aki saját maga is kétgyermekes családanya. Az egykori modell is aktívan részt vesz a promotálásban, hiszen ő is fontosnak tartja, hogy a vendégek a megfelelő minőséget kapják a pénzükért. A minősítésnek köszönhetően a részt vevő hoteleket újraértékelik egy 270 pontos kritériumlista alapján, és ennek megfelelően kapják meg az új csillagozást, mindemellett pedig egy olyan „közegbe” kerülnek, ahol garantálják a minőséget, és ahova presztízs tartozni. Ráadásul a www.hotelcsillagok.hu weboldalon bárki

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 101

PROMÓ C IÓ

leellenőrizheti, hogy az adott szálloda hivatalosan Hotelstars-minősített-e, vagy sem. Fontos leszögezni, hogy egy kétcsillagos szálloda is lehet meghitt és kellemes, a hangsúly azon van, hogy a vendégek pontosan azt kapják a pénzükért, amiért fizettek, azaz amit a szálloda ígért. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a kezdeményezés hazai szószólója. Magazinunknak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a Hotelstars egy európai pozitív diszkrimináció azon szállodák számára, amelyek csatlakoznak, ráadásul a most futó kampányuknak köszönhetően segítik a vendégek edukálását, valamit arra ösztönzi az embereket, hogy a szállodaválasztás területén is legyenek tudatosabbak. „Fontos, hogy tisztában legyenek azzal az emberek, hogy ha elmennek egy kisvárosi hotelba, akkor mire számítsanak, és mit várhatnak az adott helytől. Természetesen kioktatni senkit nem szeretnénk, de az a célunk, hogy hiteles információk alapján hozzák meg döntéseiket, tehát a vendégek keressék a Hotelstarscsillagokat, olvassák a szállodák honlapjait, ajánlatait is. A kampányunk egy másik fontos alapköve a visszajelzéseken alapszik. Tény, hogy arra kell törekednie minden vendéglátóipari egységnek, hogy minden tökéletes és precíz legyen, de mindig akadnak olyan esetek, amikor váratlan események keresztülhúzhatják a számításokat. Hiszünk abban, hogy a megoldás a kommunikációban rejlik. Habár a weboldalunkon is jelezhetik a problémát, a vendégeket és a szállodákat is arra buzdítjuk, hogy a helyszínen beszéljenek a felmerülő gondokról, hiszen a személyes kommunikáció hatalmas előnye, hogy a problémákat ott helyben meg lehet oldani. Rendkívül fontos az is, hogy ha egy szálloda hibázik, akkor ismerje el, és törekedjen arra, hogy azt minél gyorsabban korrigálja.” Ne hagyjuk, hogy az egész évben várt nyaralást olyan kellemetlenségek keserítsék meg, amik elkerülhetőek! Tájékozódjunk, legyünk azzal tisztában, hogy mennyit szeretnénk a szállásra költeni, és realizáljuk, hogy azért cserébe pontosan mit is várhatunk. Ha ezek megvannak, akkor minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy a nyaralás alatt teljesen át tudjuk magunkat adni a kikapcsolódásnak. ■ Szeleczky Afrodite

Mantu Belső Trend Kft.

LAKBERENDEZÉS Időpontegyeztetés: +36 70 450 4800

■ belső tér tervezés ■ függönyözés ■ tapéták ■ lámpák ■ bútorok ■ szőnyegek ■ belső árnyékolás ■ hangulattervezés ■ burkolatok, belső ajtók ■ választékos kiegészítők

TERVEZÉSTŐL – KIVITELEZÉSIG Exclusive bemutatóterem:

1139 Budapest, Röppentyű u. 73/A

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


102 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Elektrolit feltöltés K

övettem már el néhány nagy hibát az évek során, hiábavaló igyekezetem közben, hogy megoldjam a meleg és az elektrolitok problémáját, válogatás nélkül toltam magamba a nátriumtablettákat, mellette sportitalokat vedeltem nyakra-főre. Mind közül a legnagyobb katasztrófa az volt, amikor elindulta a RAAM-on (Race Across America) 1995-ben. Csúcsformában voltam fizikailag, de nem voltam felkészülve a nagyon meleg időre, ami a Mojave sivatagban fogadott az első napon. Dehidratálódtam, az elektrolit raktáraim kimerültek, és egy kórházban végeztem, ahol belém töltöttek nyolc liter IV folyadékot. Az én RAAM-om még csak Kalifornián sem vezetett keresztül. Csak pár óra elégtelen elektrolit- és vízfelvétel elég volt ahhoz, hogy tönkretegye hónapok edzéseinek a gyümölcsét. Lehet, hogy te sosem fogsz nyáron a Mojaveben tekerni, de összefuthatsz valamelyik edzésen vagy versenyen a gyöngítő meleggel vagy páratartalommal. Azonban, nem is kell annyira extrém időjárás ahhoz, hogy rájöjjél, az elektrolitok legalább annyira hatnak a teljesítményre, mint az energiaellátás. Még akkor is, ha hideg van odakint, és egy sífutók alkotta kórus énekli egyszerre „áámeen”, szükséged van az elektrolit feltöltésre. Az biztos, hogy a nagy meleg növeli a görcs előfordulásának az esélyét, de nem ennek az elkerülése az elsődle-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ges indítéka az elektrolit pótlásnak. Senki sem akar görcsöket, ez természetes, de a görcs ott messze, az út mellett az elektrolit kiürülés miatt van. A tested a görcs segítségével adja a tudtodra, hogy „Hé! Kezdek kiürülni! Tölts újra engem, vagy meg fogok állni!”. Mint ahogy azt sem várod meg, hogy összeessél, mert nem eszel, ne várd meg, hogy a görcs emlékeztessen az elektrolit-újratöltésre. Az elektrolitok szinte megegyeznek a motorolajjal, amitől önmagában még nem fog működni a motor, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minden simán menjen. Az izom-, az emésztő-, az ideg- és a kardiális rendszer működéséhez elengedhetetlen a megfelelő elektrolit szint. A görcs olyan, mint amikor az olaj éppen csak lötyög a tartályban; ezt te sem szeretnéd, ugye? És amikor füstöl a motor, mint én is az 1995-ös RAAM-on, akkor a versenyednek vége. Ebbe a cikkben közelebbről is szemügyre fogjuk venni ezt az alapvető, de gyakran elhanyagolt és félreértett oldalát a táplálkozásnak. El fogom mon-


| 103

sport | szabadidŐ | életmód

dani, a só tabletták miért nem működnek, és miért az Endurolyte a vitathatatlanul legjobb formula. A kalória- és folyadékpótlás mellett az edzések alatti elegendő energiaellátás is következetes és kielégítő elektrolit felvételt igényel. Az elektrolit szükséglet sokkal eltérőbb, mint a kalória- vagy hidratációs szükségletek, tehát edzések alatti tapasztalatokra van szükséged, hogy kitapasztalhasd az egyéni szükségleteidet az időjárásnak megfelelően.

Mik azok az elektrolitok, és miért van rájuk szükségem? Az elektrolitok elektronikusan töltött részecskék (ionok), amelyek a testfolyadékban találhatók. Ezek az ionok szállítják azt az elektromos energiát, amely nélkülözhetetlen az olyan funkciókhoz, mint az idegi impulzusátvitel és az izom-összehúzódás. Sok normális testi funkció függ ezektől az anyagoktól; az optimális teljesítmény következetes és kielégítő ellátást igényel ezekből a fontos tápanyagokból. Sok sportoló elhanyagolja a rendszeres elektrolit pótlást, mivel még sosem volt görcsük. De még, ha oly szerencsés is vagy, hogy sosem szenvedtél még eddig ettől a fájdalomtól, az nem jelenti azt, hogy nem kellene ellátnod a testedet elegendő elektrolittal. Miért? Mert az elektrolit-visszatöltés célja legfőképpen nem az, hogy megelőzze a gör-

csöt, hanem hogy optimális szinten tartsa a speciális testfunkciókat. A tested a görcsön keresztül tudatja veled, hogy figyelj oda az elektrolitokra, mert kezdenek kiürülni a szervezetedből. Amikor elérted ezt a pontot, a teljesítményednek kompromisszumokat kell kötnie. Emlékezz, azt szeretnéd, hogy a tested összehangoltan működjön, bármiféle zavar vagy kompromisszum nélkül, mint ahogy azt sem várod meg, hogy dehidratálódj vagy összeess, mert nem vettél magadhoz folyadékot vagy kalóriát, azt se várd meg, hogy begörcsölj, mert nem pótoltad az elveszett elektrolitokat.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


104 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

Amilyen fontos a táplálék, amit eszel és a folyadék, amit iszol, olyan fontos a következetes elektrolit pótlás.

Elég, ha csak só tablettákat használok? A só tabletták elektrolit pótlásra alkalmatlanok, mégpedig két okból: 1) A szükségesből csak kettő elektrolitot szolgáltatnak – nátriumot és klórt. 2) Túltölthetnek nátriummal, felborítva ezzel a test nátriumszint-szabályozó rendszerét. Mindkét ok nagyon fontos, és majd el is fogjuk magyarázni mindkettőt. De most fókuszáljunk a másodikra. Túl sok sportoló szenvedett már fölöslegesen megduzzadt kezekkel és lábakkal azért, mert a só tabletták vagy a különféle elektrolit termékek túl magas nátrium tartalma visszatartotta a vizet, hosszú, nagy melegben történő edzések alatt. A testnek van egy nagyon hatékony mechanizmusa arra, hogy szabályozza és visszaáramoltassa a nátriumot a test raktáraiból. A túl magas nátrium

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

bevitel akadályozza vagy semlegesíti ezt az összetett rendszert. Az izzadás nagy nátrium veszteséget okoz, amit a test hormonális receptorai szigorúan ellenőriznek. Azonban, a gyors nátriumbevitel hatástalanítja ezt a rendszert, hozzájárulva a vízbevitelhez, és ezzel felhígítva a nátriumkoncentrációt. A magas nátriumelektrolit-ellátás megsérti a természetes fiziológiai elektrolitszérum-kontrollt. Mihelyst a test azt észleli, hogy az exogén forrásokból érkező nátrium szintje emelkedik (pl: étel,


| 105

sport | szabadidŐ | életmód

VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG *

NEM CUKORKA!

11 féle ízben és 26 adagos kiszerelésben is kapható

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta

www.hammer-nutrition.hu *SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el! támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

Eg é s z s é g - É l e t m ó d

só tabletta vagy magas nátriumtartalmú termékek), az aldoszteron hormon jelzi ezt a veséknek, mire azok abbahagyják a nátriumszűrést és a recirkulációt, és ehelyett kiválasztják azt. Amikor ez történik, egy másik hormon, a vazopresszin túlsúlyba kerül, és folyadék-visszatartást okoz. Ha már sikerült befejezned egyszer egy versenyt megduzzadt kezekkel, csuklóval, lábfejjel és bokával, ha már érezted úgy, hogy megduzzadt az arcod a szemed alatt, akkor valószínűleg a nátrium/só beviteled volt túl magas.ű Az igazság az, hogy az emberi testnek csak egészen kis mennyiségű nátriumra van szüksége a normális működéshez. Mi napi 250 mg-ot

ajánlunk, a sportolóknak esetleg 500 mg-ot, amit könnyedén fedezhetünk természetes, nem mesterséges ételekkel. Azonban egy átlag amerikai körülbelül 6000–7000 mg-ot fogyaszt. Egy sportoló legalább 8000 mg-ot raktároz el a szövetekben, és ezek rendelkezésére is állnak az edzés alatt. Más szóval, hatalmas mennyiségű nátrium van raktáron a testedben, amelyet a táplálékkal viszel be, és csak arra vár, hogy felhasználd az edzések alatt. Továbbá a testednek van egy nagyon összetett és hatékony módszere a nátrium megfigyelésre és a vérbe visszaforgatására, amely által fenn tudja tartani a homeosztázist. Igen, szükséged van egy kis nátriumra az edzések alatt, de csak olyan men�nyiségben, ami együttműködik, és nem tönkreteszi ezt az összetett rendszert. Nem az a módja a nátriumszükségletek kielégítésének, hogy összevissza eszel sós ételeket, vagy só tablettákat, hanem inkább az alacsony nátriumbevitelre törekedj, hogy ezáltal egyensúlyban legyenek az esszenciális ásványanyagok, amelyek erősítik a természetes hormon- és enzimműködést. Olyan termékre van szükséged, amely közepes nátriumellátást biztosít, anélkül, hogy veszélyeztetné a belső szabályozást.

Nem kellene visszatöltenem, amit kiizzadtam? Könnyű létrehozni egy olyan terméket, amely passzol a sok izzadásról írt tanulmány egyikével, és aztán eladni egy olyan közhellyel, hogy a sporw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 107

sport | szabadidŐ | életmód

tolóknak vissza kell tölteniük, amit elvesztettek. Némelyik termék pont ezt nyújtja. Azonban ezzel van egy kis probléma, mert az egyéni verejtékezés igencsak eltérő, és az emberi test nem képes pontosan visszatölteni ugyanazt a mennyiséget, ami elveszett egy, a sétánál megerőltetőbb edzés alatt. Az elvesztett elektrolitokat nem pótolhatjuk az elfogyasztott elektrolitokkal. A test az edzés alatt elveszített mennyiség 35–45%-át pótolja, és ez igaz a folyadékokra, kalóriára és az elektrolitokra is. Ha egyszerre próbálod visszatölteni az összes elveszített folyadékot, akkor felhígulásos hiponatrémiával végzed (felhígul a szervezetben a nátrium), vagy vízintoxikációval. Ha megpróbálod feltölteni mindazt az energiát, amit elvesztettél, akkor a gyomrod fel fog lázadni, és meg kell állnod. És ha megpróbálod visszatölteni ugyanabban a mennyiségben az összes elvesztett elektrolitot, akkor számos hormonális reakciót indítasz el, amelyek különféle problémákat fognak okozni, mint a gyomorbaj, az ödéma és az izomgörcs. Ne arra fókuszálj, amit elveszítettél, hanem hogy mennyit tud a tested befogadni. Az állóképességi táplálkozás szakértője, dr. Bill Misner szerint: „Adj a testednek 35–45%-ot, akkor is, ha az 100%-ért sír”. Tekintettel az elfogyasztott folyadék-, kalóriaés elektrolit mennyiségre, ez egy nagyon fontos princípium, amire mindig emlékezned kell.

Akkor mi a válasz? Az edzések alatti megfelelő elektrolit visszatöltés fokozatos, következetes módszert kíván, ami magába foglalja azt a mennyiségű elektrolitot, ami nem terheli túl a test mechanizmusát. Ne felejtsd el, az elektrolit bevitelnek a szisztematikus érzékelés alatt kell lennie, de csak annyira, hogy csökkentsük a szisztematikus süllyedést. Ez azt jelenti, hogy annyit kell fogyasztanod, hogy kiszolgáld a testi funkciókat, és megóvd magad a hőmérsékletfüggő problémáktól, mint például a testedet sújtó görcstől; az elektrolit bevitelnek még éppen át kell csúsznia a test érzékeny „radarrendszerén”, és megfelelő ellátást kell biztosítania. Az Endurolyte és az Endurolyte Extrem teljes spektrumú elektrolitkészítmények, amelyeket

arra terveztek, hogy kielégítsék a test elektrolit szükségleteit, számolva a hiponatrémia hatásával, optimalizálva a speciális testfunkciókat, és növelve az állóképességi teljesítményt, kiváltképp a második óra után. Nem arra terveztük az Endurolyte-ot és az Endurolyte Extreme-et, hogy visszatükrözzék az izzadás által elveszített elektrolit mennyiséget, mert ez egyénenként változó. Ráadásul, a sportolók közötti méretkülönbségek, az edzés irama, és természetesen a páratartalom és a hőség akár 1000%-os eltérést is okozhat, ha összehasonlítjuk egyik sportoló izzadási mennyiségét a másikéval. Az „egy méret jó mindenkire” formula az izzadásra kivetítve nem képes kellőképpen kielégíteni a speciális elektrolit szükségletedet. Valójában az Endurolyte formula nem egy elektrolit-visszatöltő készítmény, hanem inkább egy „elektrolit stresszt fenntartó formula”. Segít a testnek jobban teljesíteni az edzés elvárásainak megfelelően, különösen hőségben, úgy, hogy teljes spektrumban kínálja az ásványi anyagokat, megfelelő egyensúlyban, anélkül, hogy felborítaná a test kontrollt. Az Endurolyte és az Endurolyte Extreme a testeddel összhangban működik, nem ellene. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


108 |

P rom ó c i ó

SoftXSMR-hengerekkel

a kevesebb sérülésért és a gyorsabb regenerációért

E

gyre több sportolót látni a hosszú, puha vagy épp kemény, nagyon színes vagy épp egyszínű hengereket használni, amint lábaikat, derekukat, hátukat, vállaikat lazítják ki, masszírozzák ki saját súlyukat használva. A fasciák (izompólyák) témája az elmúlt néhány évben az orvosi, sportgyógyászati, rehabilitációs területen egyre nagyobb figyelmet kap – nagyon helyesen. Ez a finom háló fonja körbe minden izmunk, minden belső szervünk, tetőtől talpig ott van mindenhol, hatalmas a víztartalma, és állapota bizony sokban befolyásolja a sportoló

teljesítőképességét, sérülékenységét. A fascia olyan, mint egy finom pókháló, s ha ezen hálónak a mikroszerkezete rendezett, egyenletes, vízben gazdag, az izomnak megfelelő körülményt biztosít a munkához, a fejlődéshez. Ha erre a hálóra nem vigyázunk (nem nyújtunk, vagy nem jól nyújtunk, túlterheljük az izmokat, a sérülés után nem adunk elég időt magunknak gyógyulni stb.), a kötőszövetes hálózat finomszerkezete csomós, görcsös, szabálytalan, rendezetlen lesz, a rendszer rövidül, szűkül, az izomnak nem ad olyan jó pólyát a mozgáshoz, nem hagy akkora teret a nyúlásra, a mozgástér bejárására – ez növeli a sérülékenységet, az izom fáradékonyságát, rontja a keringést. Pont ezen gond megszüntetésére találták ki az SMR-hengereket. Az SMR-hengerekkel az izomhasak mentén önsúllyal kezelve a fascia szerkezete finoman kisimogatható, így az izom vérellátása javul, az izom funkcióját sokkal jobb minőségben tudja elvégezni. A nyújtást sajnos sokan elcsalják; unalmas, hosszú idő, amit az eredményesség érdekében rá kellene fordítani… Az SMR-hengernek van egy hatalmas előnye: óriási élmény csinálni, és nem kell belőle sokat végezni, hogy látványos eredményt hozzon.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


sport | szabadidŐ | életmód

Mire figyeljünk SMRhengerezéskor? • A henger mindig derékszögben helyezkedjen el az izom lefutására. Ferdén, átlósan ne hengereljünk egy izmot se. • A fájdalom, amelyet a hengerrel okozhatunk, nem szabad, hogy túl erős legyen. Kifejezetten árthat, ha valaki mindent eltűrve, durván áthengereli magát. Egy 10-es fájdalomskálán az SMR-henger nem okozhat 3-asnál erősebb panaszt. Ha ennél nagyobb a fájdalom, emelkedjünk magasabbra, vagy szerezzünk be puhább hengert. • A hengerezés (pláne az elején) akkor jó, ha lassú! Egy izmon 10 másodperc alatt szánkázzunk fel, majd ugyanennyi alatt le. S ahhoz, hogy érjen valamit, legalább ötször haladjunk végig egy izmon. • A ízületeken ne hengerezzünk át: térdhajlaton, lágyékon. Álljunk meg alatta, s induljunk tovább felette. • Hacsak nincs különösebb, gyógyászati oka, szimmetrikusan hengereljük át mindkét testfelünket! • Hengerünk felszíne legyen sima vagy legfeljebb merőlegesen barázdált, de ne ferdén barázdált! A rücskös hengerek nem feltétlen találnak el majd egy-egy triggerpontot, és a fasciába nem jó mintát nyomni. • Ha valaki komolyan akarja venni, edzés előtt a munkaizmokat hengerelje át 5–5-ször, majd edzés után 10–10-szer. Azonnali lesz a változás, már az első edzés alkalmával! • S hogy hogyan… bizony ezt is muszáj jól csinálni, a weben keringő filmekben sok a hiba, aki picit is óvja testét, tárgyaljon jól képzett szakemberrel. Weboldalunkon (www.oriolus-med.hu) az infó menüpontban megbízható videókkal találkozhat, amik az otthoni gyakorlóknak biztonságos útmutatót jelentenek. Kiváló szakember, kiváló minőségű, azonnal kipróbálható és megvásárolható hengerek, profi gyógytornász által vezetett képzések és szaktanácsadás várja a sportolókat és mozgásszervi panaszokkal élő nem sportolókat az Oriolus-Medben, a VI. kerületben, a Bajnok utca 13. szám alatt. ■ Bővebb információk:

www.oriolus-med.hu

| 109


110 |

P rom ó c i ó

Sóban az igazság?

A

táplálékkiegészítők piacán egyremásra jelennek meg az ásványi anyagok visszapótlását is segítő termékek. Valóban szükségünk van ilyesmire? Ezek fogyasztása jót tesz nekünk? Ebbe a témába avat be most bennünket Janota Zoltán 13-szoros Ironman, triatlonedző, a BioTechUSA állóképességi szakértője.

A megkerülhetetlen pazarlás Ahhoz, hogy a szerveink, anyagcserénk, izmaink és agyunk optimálisan működjön, hogy bármilyen fizikai munkát végezzünk, többek között vízre van szükségünk. A belső folyadékterek megőrzése komoly probléma intenzív sportolás közben. A rendkívül gazdaságtalan (20–25%-os hatásfokú) izommunka rengeteg hőt termel, ettől pedig a vezetés, áramlás és sugárzás mellett a leghatékonyabban az izzadással tudunk megszabadulni, mielőtt „leolvadna a reaktor”. Az elvont hő energiát von el, amit szintén pótolni kell, amit csak oldott formában (pl.: energiaszelet + víz) tudunk hatékonyan felvenni. A kör bezárult.

"Valamit visz a víz”

Aki egy kicsit is ismeri az élettant és önmagát, az egyből rávágja a választ, hogy igen. Az emberi szervezet okos. Raktároz, hogy a külső és belső környezet ingerei által okozott változásokat kiegyenlítse. Azonban a különböző fajtájú és jelentőséggel bíró „készletek” (pl.: ásványi anyagok, zsír, szénhidrát) nem azonos mennyiségben és nem is azonos gyorsasággal fogynak. Gondolhatnánk, hogy a víz, amiből a legnagyobb raktárral rendelkezünk, pazarolható, de a víz legyen a legféltettebb kincsed! w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A hosszú távon és/vagy extrém éghajlati viszonyok közt versenyzők is többször esnek abba a végzetes hibába, hogy csak tiszta vizet isznak. Igaz, hogy az izzadság 99%-a víz, de az icipici 1%, az bizony só (főleg nátrium, klór és kisebb mennyiségű magnézium is), a másik legfontosabb „raktárkészletünk”. A megfelelő rehidratáció (az ozmózis folyamatának figyelembevételével) a legszükségesebb elektrolitokat a megfelelő arányban tartalmazó formulával érhető el. Erre kiválóan megfelel a BioTechUSA állóképességi sportolóknak kifejlesztett Endurance termékcsaládjának legújabb tagja, a MultiSalt sókapszula. 2–5 órás edzések alkalmával az energiapótlással együtt 1 kapszula/ óra, versenyeken pedig 2–3 kapszula/óra a bevált recept. Próbáld ki bátran, megédesíti a sikert! ■


| 111

sport | szabadidŐ | életmód

ENDURANCE LINE

TÖLTSD FEL MAGAD! Komplett termékcsalád, kifejezetten állóképességi sportot űzők igényeire szabva. BioTech USA HU

biotechusa

A termékek csomagolásukban, színűkben és méretükben a fotón látottaktól eltérhetnek. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészségesa életmódot.

biotechusa

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

P rom ó c i ó

Gladiator Life BCAA prémium

minőségű, 2:1:1 arányú, BCAA-t tartalmazó aminosavpor elkezd csökkenni az izmainkban. Ha nem pótoljuk már edzés közben, vagy közvetlenül az edzés után, testünk kénytelen lesz valahonnan ezt saját maga megoldani. Ez pedig azt jelenteni, hogy a saját raktárait fogja felélni, és onnan fogja vis�szatölteni, azaz az izomzatodból. Ugye ezt te sem akarod, hiszen akkor azt, amiért olyan keményen dolgozol edzés közben, nemhogy el sem éred, de még egyre távolabb is fogsz kerülni tőle. Ez az aminosav esszenciális, azaz a szervezet nem képes előállítani, így csak külső forrásból tudod pótolni. A vegyes és tápanyagban gazdag étkezés kiváló lenne erre, viszont a mai ételek tápanyagtartalmát tekintve érdemes táplálékkiegészítő formájában visszatöltened.

Használata: Naponta akár többször is fogyaszthatod! Leghatékonyabb edzés előtt, közben vagy után, de akkor is hasznos fogyasztanod, amikor a nap többi szakaszában nem volt időd vagy lehetőséged más fajta tápanyaghoz juttatnod a szervezetedet.

A BCAA egy elágazó láncú aminosav, ami három elemből épül fel: leucin, izoleucin és valin. Ez a 3 elem rendkívül erős antikatabolikus hatású, azaz megakadályozza az izomleépülést, és emellett az izom fejlődésében is nagy szerepet tölt be. Sportolóként jól tudjuk, hogy izmaink aminosavakból épülnek fel, amelyeknek jelentős hányadát teszik ki a BCAA aminosavak. Ezért ha az a célunk, hogy fejlődjünk, és erős, definiált izmaink legyenek, akkor ezeket az anyagokat bőségesen kell bevinni a szervezetünkbe. Fizikai aktivitás hatására a leucinszint jelentősen

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Keresd a jó minőségű BCAA készítményeket, amilyen a Gladiator Life BCAA! A Gladiator Life BCAA az ideális 2:1:1 arányban tartalmazza a 100% tisztaságú prémium minőségű, elágazó láncú aminosavakat. Ezek a legfontosabb kiegészítők a szálkás izomzat építéséhez és az izomsorvadás megakadályozásához. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a gyorsabb regenerációt is. Azért készítettük el ezt a terméket, hogy megemeljük az energiaszintedet és az állóképességedet a nagy intenzitású aktivitások közben. ■ Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! www.facebook.com/glifesporthu www.gladiatorshop.hu


PROMÓ C IÓ

RENAULT BUDAKALÁSZ 2011 Budakalász, József Attila u. 77. Tel.: 0036 1 465 0000 www.renaultbudapest.hu

| 113

RENAULT DÉL-PEST RENAULT KELET-PEST 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 5. 1173 Budapest, Pesti út. 16. Tel.: 0036 1 476 3100 Tel.: 0036 1 254 0404 www.renaultbudapest.hu www.renaultbudapest.hu támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

Ne vigyük felelőtlenül „vásárra” a bőrünket

M

ost már visszavonhatatlanul itt a tavasz, sőt a nyár eleje is szinte a nyakunkon. Mindenki derűsebben lélegzik fel, érezve a szikrázó napsütést.

A hölgyek szekrényük mélyeibe süllyesztik a vastag téli cuccokat, és boldogan cserélik lebbenő, könnyű tavaszi-nyári ruhácskákra – amik látványa azután megdobbantja a férfinép szívét is. Elszántan készülünk a strandszezonra.

Mindez nagyon szép és jó, ám nem árt észben tartani, hogy a nyár örömeinek veszélyei is vannak. Aki okos, az ilyenkor bizony különösen „félti a bőrét”! Miért is? Erről kérdeztük dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt. A doktor úr elmondta, hogy a túlzott napozás miatt, de akár hormonális hatásra (kamaszkor, teresség) megszaporodhatnak bőrünkön a kisebbnagyobb sötét foltok, kinövések, olykor nehezen is vesszük észre őket. A legtöbb gondot a festékes anyajegyek okozzák, ám azt, hogy mennyire veszélyesek, csak w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a szakember döntheti el. Rendszeres szűrésük mindenkinek érdeke, mivel bizonyos formáikból rosszindulatú, melanoma típusú bőrrák alakulhat ki. Ezek, ha időben felismerik őket, jól kezelhetőek, míg előrehaladott állapotban nagyon nehéz a megfékezésük.

Mi a megoldás, hogyan előzhetjük meg a nagyobb bajt? Az anyajegyszűrés után a gyanús, az esztétikailag vagy funkcionálisan zavaró festékes anyajegyeket sebészeti módszerrel, kimetszéssel kell eltávolítani. A beavatkozástól nem kell félni, helyi érzéstelenítéssel végezzük, a sebszéleket pedig varratokkal egyesítjük. Az egyéb módon, „kikaparással”, leégetéssel, elektromos kauterezéssel való eltávolítás nem javasolt, károsítja a szöveteket, esetleg csúnya heget hagy, és ilyenkor korrekt szövettani vizsgálatra sincs lehetőség.


Promóció

| 115

Végül: mikor gyanakodhatunk rosszindulatú elváltozásra, és miként csökkenthetjük a bőrrák kockázatát? Gyanúra ad okot, ha az anyajegy elkezd növekedni, változik a színe, kiterjedtsége, erősen viszket vagy fáj. Az egyik fő rizikófaktor az ultraibolyasugárzás. Ne legyünk a tűző napon délelőtt 10 és délután 3 óra között! Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Viseljünk kalapot – amúgy is divatos – a fejbőr, az arc és a nyak védelmében. Használjunk UV-szűrős napszemüveget – ez is trendi –, és tartózkodjunk a mesterséges sugárzástól, pl. szolárium!

5 jel, amikor azonnal orvoshoz kell menni:

• ha az anyajegy (bőrelváltozás) növekedni kezd • ha a színe vagy a formája megváltozik • ha vérzik vagy váladékozik • ha a lapos anyajegy hirtelen kiemelkedik • ha új, aszimmetrikus formájú anyajegy tűnik

䤀刀伀䐀䄀匀娀준䬀䔀䬀 ㌀㤀⸀㤀㤀  䘀琀  ⬀ 昀琀氀

昀愀挀攀戀漀漀欀⸀挀漀洀⼀瘀攀爀猀攀渀礀昀攀氀猀稀攀爀攀氀攀猀

fel. ■


116 |

P rom ó c i ó

Látni és megélni a pillanatot

V

ágyjon többre a megszokottnál, és válassza együtt a tökéletes látást, a csúcstechnológiát, a világszínvonalú biztonságot és kezelési tapasztalatot, a testi-lelki megújulást és feltöltődést!

A látásjavítás hagyományos eszközeivel, a szemüveggel és a kontaktlencsével sokan megtanultak élni. Az aktív életet élők számára ez azonban mindennapos problémát jelent. Számukra a legkorszerűbb lézeres látásjavítás módszereit ajánljuk.

Lézeres látásjavítás CustomVue FemtoLasik és PRK eljárással, olvasószemüveg-kezelés valamint szürkehályog és lencse műtétek a felújított Prónaykastély gyönyörű parkjában épült lézerközpontban. Orvosi garancia, egyéni adottságokhoz és igényekhez alkalmazkodó kezelési terv, mindenre kiterjedő igényesség és gondoskodás, varázslatos környezetben. A klinikát a legmodernebb technológiai megoldást jelentő berendezésekkel szerelték fel, a készülékek, az alkalmazott lézerberendezések világszinten is csúcstechnikát jelentenek. Itt csak a szemüvegéről kell lemondania... A páciensek többsége alkalmas a lézeres látásjavító kezelések egyikére vagy mindkettőre (2 lézeres lebenyes FemtoLasik és 1 lézeres felszíni PRK), de ez csak az alapos vizsgálat alapján dönthető el. Az alkalmassági vizsgálat végén a Klinika szemész szakorvosa részletesen ismerteti a pácienssel, hogy elvégezhető-e a lézerkezelés, vagy van-e olyan tényező, amely akadályozza vagy befolyásolni tudná a kezelés eredményét.

Milyen fénytörési hibákat tudunk korrigálni lézerrel? Az élesen látó szemben a fénysugarak a látóhártyára érkeznek. A szem optikai hibáit fénytörési hibának nevezzük, melyek miatt nem a látóhártyára vetülnek a fénysugarak.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 117

sport | szabadidŐ | életmód

Rövidlátás A rövidlátók közelre élesen látnak, de a távoli tárgyakat homályosan érzékelik, ezért homorú, mínusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Rövidlátó szem esetén a távoli dolgokról visszaverődő fény fókuszpontja a látóhártya előtt van, mert a szaruhártya görbülete az átlagosnál nagyobb, túlságosan domború vagy a szemgolyó tengelye túl hosszú. A lézerkezelés a szaruhártya görbületének csökkentésével szünteti meg a rövidlátást, így a fókuszpont az ideghártyára kerül és ettől kezdve mindig éles képet lát a szem. A kezelési tartomány rövidlátóknál általában mínusz 1,0 D és mínusz 12,0 D közé esik. Az ennél magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú rövidlátást megszüntető lencseműtétet ajánlják, melyet a Klinikán nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosok végeznek.

Távollátás A távollátók közelre és távolra egyaránt homályosan látnak, ezért domború, plusz dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Távollátó szem esetén a szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos vagy a szemgolyó tengelye túl rövid, ezért a fénysugarak fókusza a látóhártya mögé esik. A lézeres kezelés a távollátást a szaruhártya görbületének növelésével korrigálja, így a fókuszpont a látóhártyára kerül és ettől kezdve mindig élesen lát a kezelt páciens. A kezelési tartomány távollátóknál általában plusz 1,0 D és plusz 6,0 D közé esik. Az ennél

magasabb dioptria érték esetén a nagyfokú távollátást megszüntető lencseműtétet ajánlják, melyet a Klinikán nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosok végeznek.

Asztigmia A belső szemtengelyferdülés homályos látást eredményez a közeli és a távoli tárgyak esetében is, ezért „cylinderes” szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek az asztigmiások. Asztigmia esetén a szaruhártya alakja egy rögbi labdára hasonlít, melynek két fő görbülete van, az egyik domborúbb, a másik laposabb. Emiatt a fénysugarak nem egy pontban vetülnek a látóhártyára, hanem különböző fókuszpontokban találkoznak. A lézeres kezelés során egy görbület helyett két görbületet kezelnek egyidejűleg, ennek eredményeként a látóhártyán egy pontban gyűlnek össze a fénysugarak és ettől kezdve mindig éles képet lát a kezelt szem. A kezelési tartomány asztigmia esetén általában mínusz 6,0 D és plusz 6,0 D közé esik.

Öregszemûség 40 éves kor felett a szem alkalmazkodóképessége jelentősen csökken, ezt öregszeműségnek nevezik, más néven presbyopiának. A szemlencse elveszíti rugalmasságát, a közeli vagy távoli tárgyak nézésekor a szem izmai a szem alakját nem tudják eléggé változtatni. Akinek közelre és távolra másmás dioptriájú szemüvegre van szüksége, vagy

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


118 |

Prómóció

bifokális lencsét visel, annak az olvasószemüveg-lézerkezelés vagy a lencseműtét nyújthat megoldást.

A lézerkezelések menete lépésről lépésre Amennyiben a Klinika páciense a Prónaykastély vendégszeretetét kívánja élvezi a kezelés utáni éjszaka -vagy akár több napig is- az előre lefoglalt szobában vagy lakosztályban, kísérőre csak akkor lesz szüksége, amikor haza távozik, tehát addig lehet egyedül is, ha úgy kívánja. A kísérő számára azonban a Klinika ajándékba adja a szállást, a reggelit, a wellness használatot. Amennyiben a páciens a kezelés után nem marad a Prónay-kastély vendége, kísérővel javasolt érkezni, aki hazavezet a beavatkozás után a páciens helyett. A lézerkezelés után nem biztonságos autót vezetni, mert nem elég stabil még a látásélesség. A kezelést igénybe vevő körülbelül 1,5 – 2 órát tölt a klinikán, ami magába foglalja az adatok ellenőrzését, a beleegyező nyilatkozat átolvasását és aláírását, a kezelés előtti ellenőrző szakorvosi vizsgálatot, a beavatkozás előkészítését, a műtőben végzett lézeres kezelést, a kezelés utáni rövid pihenést, a hazabocsátás

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

előtti szakorvosi ellenőrzést, valamint a szükséges dokumentáció elkészítését, a másnapi kontroll időpontjának megbeszélését és a tanácsadást.

Mit jelent a személyre szabott kezelés? A CustomVue eljárás világújdonságnak számít a lézeres látásjavításban, ma még kevés klinika rendelkezik az ehhez szükséges teljes technikai felszereltséggel. Magyarországon egyedül a Prónay-kastély Szemészeti Lézerközpont nyújtja ezt a professzionális lézerkezelést. A CustomVue teljesen személyre szabott, egyedi kezelést jelent, mely bizonyítottan a ma elérhető lehető legtökéletesebb látásélességet eredményezi. Ez képviseli ma a csúcstechnológiát, számos korábbi fejlesztést és törekvést ötvöző komplett rendszer.


| 119

sport | szabadidŐ | életmód

A kezelés rövidlátás esetén 0 és -12,0 D között, távollátás esetén 0 és +5,0 D között végezhető. Ha valakinek a dioptriája meghaladja a -12 D-t, akkor nagyfokú rövidlátásról beszélünk, amit nagyfokú rövidlátást megszüntető műtéttel tudunk korrigálni. Ha valakinek a dioptriája meghaladja a +5 D-t, akkor nagyfokú távollátásról beszélünk, amit nagyfokú távollátást megszüntető műtéttel tudunk korrigálni. A CustomVue kezelés során az Abbott iDesign hullámfront készülék digitálisan rögzíti és továbbítja a lézernek a szem valamennyi apró eltérését, fénytörési hibáját, mint egy egyedi „ujjlenyomatot”. A lézerkezelés hullámfront-vezérléssel (Wavefront „Guided”) történik, a szemről készült egyedi digitális „ujjlenyomatot” teljes egészében leképezi az erre kifejlesztett legkorszerűbb Abbott Star S4 IR lézer a páciens szemén a kezelés során. Ennek köszönhető, hogy a CustomVue élesebb látást ad, mint az ezt megelőző

„hullámfront elemzéssel segített” technikák, „hullámfront elemzés alapján” történő kezelések, melyeket más lézerközpontokban alkalmaznak. A CustomVue tehát egy átfogó, komplett rendszer, melyben megvalósulnak, összekapcsolódnak és kiteljesednek a korábbi innovatív törekvések, általa végre elérhetővé vált a Szuper-Vizus, a tökéletes látás, mely a 100% vagy efölötti látásélességet jelenti. A CustomVue a legkorszerűbb lézeres látásjavítás teljes folyamatát jelenti, mely számos forradalmian új technológiát is magába foglal (Iris Registration, VSS ™ és VRR ™, 3D ActiveTrak ™ ). A világ legprecízebb lézere Magyarországon egyedül a Prónay-kastély Szemészeti Lézerközpontban www.pronayklinika.hu

lexpert_megjelenes_2016_04_15_press_5mm_kifuto_240x220mm.pdf 1 2016.04.15. 13:53:30

Nem találja a bírósági határozatok átláthatatlan tömegében, amit éppen keres?

C

M

Y

Emlékszik, hogy volt már arra precedens, de nem tudja felidézni az ügyet?

CM

MY

CY

CMY

K

Mesterséges intelligencia alapú keresőrendszerünk pontosan azttalálja meg Önnek, amit keres.

www.lexpert.hu


120 |

PROMÓ C IÓ

HAMAROSAN ITT A STRANDSZEZON?! - FOGYÓKÚRA? ÉLETMÓDVÁLTÁS? VELÜNK TE GYŐZHETSZ A KILÓKKAL FOLYTATOTT VERSENYBEN!


zmények számára

sport | szabadidŐ | életmód

ő rendszer

es)

ó

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

nónia utca 17/A

ds.hu

| 121

� Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára � Vállalati szintű mentési megoldások � Automatizált rendszerüzemeltetés � Portál és dinamikus tartalom­szerkesztő rendszer � Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet � Elektronikus archiváló megoldás � Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) � Adatbázis megoldások, IBM DB2 � Tűzfal megoldások � Központi címtárépítés, címtárintegráció � Automatikus logfájl elemzési rendszer � Hálózatelemzési megoldás

www.mands.hu


Technika Technika

122 |

T e c h n i ka i s p o r t

WTCC 2016

Néhány dobogó és egy szomorú vasárnap

R

öviden ennyi a mérlege Michelisz Norbi első gyári versenyzőként eltöltött versenyhétvégéinek az idei WTCC sorozatban. Ahogy abban itthon biztosak voltunk, Norbi abszolút lépést tart csapattársaival, sőt a marokkói hétvégén még vissza is kellett fognia magát a csapat érdekében. Franciaországban két dobogós helyezéssel nyitott, majd Szlovákiában is értékes bajnoki pontokat gyűjtött, így bizakodva várhatta a legkedvesebb helyszínt, a Hungaroringet, gyári színekben első alkalommal. A megújult pályán komolyat gyorsultak az idők, viszont Norbi végül csak a hatodik helyet tudta megszerezni a szombati időmérőn.

w w w. s p o r t i m e . h u

Sajnos ez még csak talán a vasárnapi döbbenetes pechszéria előszele volt. A versenyfutamok napján borzasztó időjárás csapott le a Hungaroringre, hideggel, széllel és szakadó esővel. Emiatt az elmúlt évek talán legkaotikusabb WTCC-futamait láthattuk a Hungaroringen. Az elsőt mindjárt sajnos Norbi nélkül, akinek az autójában a felvezető körben ment tönkre a turbófeltöltő, az óriási füstöt okádó Hondával félre kellett állnia a megdermedt és ledöbbent közönség előtt. Ahogy behozták a bokszba az autót, a hondás szerelők azonnal nekiestek a cserének. Ahhoz viszont, hogy kész legyen a következő futamra, fel kellett adni a parc fermé időt, így Norbi a második futamra ennek szankciójaként az utolsó rajtkockába került. A második futamon talán élete eddigi legküzdelmesebb versenyét futotta. Az utolsó helyről a hatodikig hámozta át magát a mezőnyön, de közben mindkét oldalról megütötték a hátsó futóművét, amiből a bal hátsó az utolsó körben eltörött így „csak” a tizedik helyre

A Technikai rovat támogatója


sport | szabadidŐ | életmód

| 123

sikerült behoznia a sérült autót. Természetesen a hazai verseny sikertelensége miatti szomorúság mellett az elvesztett értékes bajnoki pontok is tetézték a bajt, ami miatt Norbi visszacsúszott a tabellán. Marokkóban egy új pálya várta a mezőnyt, és a pluszsúlyozás alakulása miatt kicsit előnyösebb helyzetbe kerülhetett a Honda. Norbi ezt remekül ki is használta már az időmérőn is. Csak alig néhány ezredmásodperccel csúszott le a pole pozícióról. Csak a csapatidőfutamon akadt egy kis baki, amikor Norbi érintőre vette a falat, és defektet kapott, így a japán márka a harmadik helyre szorult ezen a kis különpróbán. Az első futamban aztán szerencsésen megúszta a zúzdát, és az ötödik helyen hozta be a Civicet. A második futamon aztán kicsit elrontotta a rajtot, és visszaesett a harmadik helyre, de pár körrel később visszaszerezte a második helyet, sőt az élen autózó angol csapattársát is tudta támadni. Kétségkívül gyorsabb volt, de a csapattaktikának megfelelően az volt a legfontosabb, hogy semmi ne veszélyeztesse a teljes Honda-dobogót, így Norbi a második helyen futott be. A japán márka így idén először aratott abszolút győzelmet a dobogó mindhárom helyét elfoglalva. Ezzel Norbi lapzártánkkor 85 ponttal a negyedik helyet foglalja el a világbajnoki tabellán a német versenyhétvége előtt. ■

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


124 |

T e c h n i ka i s p o r t

Fél csapattal is vb-pontok!

A

z idei versenyévad nagy változást hozott a Zengő Motorsport életébe. Tíz év után távozott a csapattól Michelisz Norbert, akivel a csapat nagyszerű sikereket ért el az FIA WTCC sorozatában.

A hazai autósport történetében a Zengő Motorsport volt az első, amely magyar versenyzőből és magyar szakemberekből felálló személyzettel ért el bajnoki (Yokohama Drivers Trophy) címeket és világbajnoki futamgyőzelmeket hivatalos FIA világbajnoki sorozatban.

Az elmúlt hat-hét év alatt a Zengő Motorsport meghatározó privát csapata lett a WTCC-nek. Mivel Michelisz a csapat két mérnökével együtt a gyári Honda csapathoz szerződött, a csapat tulajdonosának, Zengő Zoltánnak szinte újjá kellett építenie a csapatot, egy új koncepcióval kellett előállnia. És ahogy azt a korábban az év sportmenedzserének is megválasztott csapattulajdonostól megszokhattuk, ismét nem kis fába vágta a fejszéjét! A Zengő Motorsport a 2016-os szezonra két darab 2015-ös Honda Civic versenygépet állított csatasorba, a volánjukhoz pedig két nagyon fiatal tehetséget ültetett. Ifj. Ficza Ferenc, az alig húszéves szekszárdi fiatalember már igen komoly versenyzői múlttal és eredményekkel rendelkezik. Hétéves kora óta gokartozik, és a hazai sportági szövetség egyedi lehetőségeinek köszönhetően már tizennégy évesen a „valódi” karosszériás versenyautók világába kerülhetett. Volt Suzuki Swift márkakupabajnok, az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának legfiatalabb bajnoka, a WTCC sorozat előszobájának számító ETCC legfiatalabb futamgyőztese tavaly a Hungaroringen és bajnoki listavezetője. Szerencsét próbált a SEAT Leon Eurocupban és a TCR sorozatban is. A csapat

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 125

sport | szabadidŐ | életmód

másik új versenyzője, Nagy Dániel még csak tizenhét éves, és eddig márkakupákban állt rajthoz, az RCM Suzuki Kupa bajnoka volt 2015-ben, illetve – ahogy mi is megírtuk – tavaly már megvillantotta oroszlánkörmeit a TCR sorozatban is. Viszont ha a méreteket nézzük, akkor Dani személyében már most is a miénk a WTCC legnagyobb egyénisége, közel kétméteres alkatával! A sok változást hozó szezon sajnos egy cseppet sem indult zökkenőmentesen a megújuló csapat számára, egyrészt az eddigi futamokon csak ifj. Ficza tudott rajhoz állni, mivel a második autó motorja még nem készült el a Mugen motorgyártó műhelyében, ahol nyilván mindig a gyári csapat új idei erőforrásai élveznek elsőbbséget a szerelőállványokon. Már az is egy kisebb műszaki és logisztika bravúr volt, hogy a franciaországi nyitófutamon ifj. Ficza a gyári csapat tartalék motorjával a zengős autóban felgurulhatott a pályára az időmérő edzésen, de sajnos a futamon való indulásról a gyári csapat számára is pótolhatatlan erőforrás miatt szó sem lehetett. A második hazai WTCC futamunknak is nevezhető versenyhétvégén a szlovákiai Dunaszerdahelyen, a Slovakiaringen a zengős autó végre már saját motorral gurulhatott ki, de sajnos csak majdnem teljesítette a hétvégét. Ficza az edzéseken gyűjtötte a kilométereket, ismerkedett az autóval. Az első futamon az utolsó pozícióból indulhatott, és már a rajtnál jelentkezett egy-két kisebb műszaki gond, majd az utolsó körök egyikében egy eltört szervócsőből a kipufogóra folyt olaj miatt látványosan tűzbe borult a zengős Civic hátulja.

Noha a tűz nagyon látványos volt, szerencsére fiatal versenyzőnk sértetlenül szállt ki az autóból, és viszonylag hamar sikerült eloltani a lángokat. Az autóban elég komoly károk keletkeztek, elemeire kellett szedni és újraépíteni, mindezt egy héttel a hazai futam előtt! A zengős csapat most is erőn felül teljesített, így a hazai futamon kigördülhetett a 2016-ra főleg neonzöldbe öltözött Honda. A Hungaroringen szerencsére az autó nem, csak szokásosan a hangulat volt tüzes! Bizony kevés olyan világbajnoki futamot látott a Hungaroring közönsége, ahol egy világbajnoki mezőnyben két magyar versenyzőnek is szurkolhatunk! A zord időjárás ellenére is megtelt a szokásos „B közép” ismét igazi karneváli

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

sport | szabadidŐ | életmód

világbajnoki pontot gyűjtve a legjobb hondásként futott be a kilencedik helyen! Az előzményekhez és a körülményekhez képest ennél szebb hazai debütálást nem is várhattunk volna. Ez a kilencedik hely simán felért a tavalyi ETCC-s futamgyőzelmével. Ez után a második futamot is sikeresen befejezte. Ez a hétvége nagy kárpótlás volt a csapatnak, és ismét egy nagy ajándék sportélmény a lelkes hazai szurkolóknak! A folytatás a megújult marokkói pályán következett, ahol sajnos a technika ördöge ismét beült ifj. Ficza Hondájába. A csapat nem tudott rajthoz állni az időmérőn, megint a szervó hibásodott meg, így mindkét futamot az utolsó helyről kellett megkezdenie, amelyekből az elsőt a tizenkettedik, a másodikat a két gyári Volvo előtt, a tizenharmadik helyen zárta.

hangulatot varázsolva a Hungaroringre. Vasárnap a WTCC hazai történetének és talán utóbbi éveinek legkaotikusabb futamait láthatta a közönség. A megújult aszfaltú Hungaroring elég komoly kihívás elé állította a mezőnyt, amit az eső és hideg még csak tovább fokozott. Michelisz Norbi balszerencsés futamai sokakat elszomorítottak, viszont ifj. Ficza első igazi teljes WTCC-futamán felrobbantotta a lelátót! A régi nagy öregek közül sokan csúnyán mellényúltak a gumiválasztásnál, viszont a mi kis újoncunk remekül párosította a pálya tökéletes ismeretét a gumiválasztással és a vízen autózással. Otthagyott pár gyári versenygépet is, járt a nyolcadik helyen, végül első futamán kettő

w w w. s p o r t i m e . h u

Lapzártánkkor a sorozatban tavaly megjelent, legendás versenypálya, a Zöld Pokol becenevű Nürburgring vár a WTCC mezőnyére, amely a legextrémebb helyszín a sorozatban. Sajnos lapzártánk idején még mindig bizonytalan, hogy addig megérkezik-e az új motor a Zengő Motorsport másik Hondájába is, de ha igen, akkor Nagy Dani számára különösen nagy kihívás lesz élete első világbajnoki futama, amelyen egy kör több mint 20 kilométer hosszú! A német versenyhétvége után Oroszország, majd Portugália felé veszi az útját a WTCC mezőnye, és a megújult kis magyar csapat remélhetőleg ott már teljes létszámmal lesz jelen a rajtrácson! ■

A Technikai rovat támogatója


| 127

sport | szabadidŐ | életmód

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


128 |

T e c h n i ka i s p o r t

Két évtizedes csapat világbajnoki álmokkal

A

sportágak többségében az alapkövetelmény, ahogy azt már Minarik Ede is megmondta: „Kell egy csapat!”. Nincs ez máshogy az autósportban sem, még akkor is, ha a reflektorfénybe általában csak a versenyautóban ülő egy vagy két ember kerül. Természetesen a csapathoz elengedhetetlen egy igazán jó csapatvezető is. A hazai autósportban az egyik csapat, a legeredményesebb csapat már két évtizede van jelen a sportágban Zengő Zoltán vezetésével. A múltról, a jelenről, a még csak álmodott és a már megvalósult álmokról vele beszélgettünk. Jól számoljuk, hogy körülbelül két évtizede indult Zengő Zoltán és a Zengő Motorsport pályafutása a sportágban? Pontosan még nem számoltam ki, de ha 1994ben akkor az huszonkét év! Hát az sem tegnap volt. És ráadásul talán pont így áprilisban vagy májusban. Kemény így belegondolni. Honnan kattant be az autósport, amikor először beültél az Opel Astra kupás versenyautóba?

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 129

sport | szabadidŐ | életmód

Bizony az első versenyautóm egy kupás Astra volt, amit úgy vehettem meg, hogy biztosítékként rátettem két gumis műhelyemet, mert az autó a Poligrupo Kft. tulajdona volt, és talán kb. egymillióhétszázezer forint volt az ára, és akkor nem volt egyszerre ennyi pénzem, és csak részletre tudtam megvenni. Az autósport pedig onnan jött, hogy akkor már működtek a gumis műhelyek és több ismerősöm és barátom is versenyzett, akiket próbáltam támogatni kisebb-nagyobb mértékben, például ingyenes gumiszereléssel vagy abroncsokkal, vagy pár ezer forint nagyságú kis szponzorpénzekkel. Aztán ahogy fejlődött a vállalkozás, úgy nagyon jó kapcsolat alakult ki a Pirelli márkával, és onnan tudtunk már komolyabb versenyabroncsokat vásárolni a fiúknak, és kicsit több támogatást adni. A versenyzés csak hobbinak indult, hogy kipróbáljam magamnak, hogy mit tudok. Akkor még természetesen nem volt Zengő Motorsport, hanem a Questormási csapat tagja lettem, ahol többek közt a remek gokartos Bakos Andris is versenyzett. Én teljesen zöldfülű kezdőként csöppentem oda. Például akkor még fogalmam nem volt, hogy kell slick gumival autózni, a megfelelő levegőnyomás beállítása az meg nagyon misztikus, nagy titkokkal övezett dolog volt. Hogyan viselkednek a versenyabroncsok hidegen, melegen stb. Kértem a versenyzőtársakat, hogy segítsenek. Mondták, fújjam fel 2,1 barra, az majd jó lesz. Én fel is fújtam, ami aztán persze melegen bőven 3 bar fölé ment,

én meg estem-keltem a pályán persze, hogy nem lehetett vele így körbemenni! Utána, amikor reklamáltam, akkor persze mondták, hogy de hát az a 2,1 a meleg nyomás. Aztán szenvedtem féltengelytörést is például. Nagyon kezdetleges dolog volt az egész, hiszen semmilyen autósportos szakmai hátterem nem volt, a szerelőcsapatom is azokból a srácokból állt, akik hétköznap a gumis műhelyekben dolgoztak nálam. Ráadásul így igazán elsőre még sikerélményem sem volt. Akkor igazán mondhatjuk, hogy a szamárlétra legalján kezdted! Na de az Astra után

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


130 |

következett a mercedeses korszak, amiben versenyzőként a legnagyobb sikeredet érted el… Persze az Astrában sokat tanultam, és onnan elkezdtem szépen lassan felépítgetni egy komolyabb csapatot. Akkor a nagy élmenők, mint Kövesdán András, Cserkúti József, Móczár Péter vagy Kis Kesó általam csodált szuper versenygépekkel mentek. És gondoltam, hogy milyen klassz lenne, ha egyszer én is valami ilyen autóba ülhetnék! Aztán nagy lépés volt, amikor Móczár Petitől megvehettem a 190-es EVO Mercedest és a kamionját. Akkor már komolyabban nézett ki az egész csapat, és ezzel az autóval 1998-ban tudtam nyerni egy magyar bajnoki címet, és a zónakupában egy második helyet, ahol egy DTM Audi előzött csak meg. Ez is egy nagyon jó kis időszak volt! Én úgy gondolom, nem vagyok rossz sofőr, elég jól kezelem az autót, de egyáltalán nem vagyok kimagasló tehetség. Nem vagyok egy Michelisz Norbi. Persze ezt neki sosem mondtam… Aztán egyre csak terebélyesedett körülötted a csapat, sőt később már versenyeket és márkakupa-sorozatokat is rendeztél. Próbáltam mindig jó hangulatú, jó szellemiségű csapatot létrehozni, és ez talán más sporttársaknak is szimpatikus volt, akik csatlakoztak hozzám. Mindig próbáltunk tenni az egész hazai és nyilván főleg a gyorsasági autósportért is. A 2000-es év

w w w. s p o r t i m e . h u

T e c h n i ka i s p o r t

végén vettük át az Opel Astra Kupa rendezését, amely a hazai autósport első komoly márkakupa-sorozata volt, amit Dancsó Pál és Cserkúti József hozott létre. Akkorra már kicsit kifulladt ez a sorozat, lecsökkent az indulók száma, és mi új ötletekkel, új koncepciókkal próbáltuk meg újból feljavítani, felpörgetni. Ez elég jól sikerült, és 2003-ban már gondolkodhattunk azon, hogy egy komolyabb, akkor újnak számító kategóriát hozzunk létre. Ebben az évben hívtuk életre a Renault Clio Kupát, amely szintén nagy siker lett a nézők és a versenyzők körében is. Például kétszer is voltunk az F1-es Magyar Nagydíjnak a betétfutama a Hungaroringen. Aztán az Astra Kupa helyére már megérett egy új, nyilván az autósport szempontjai szerint lehetőleg olcsó, kezdő, belépő kategória létrehozása. A Magyar Suzuki segítségével 2006-ban indulhatott el a Suzuki Swift Kupa, majd 2007-ben elindíthattunk egy igazán profi, gyári versenyautókkal futó márkakupa-sorozatot, a SEAT Leon Szuperkupát, ahol már komoly, 300 lóerős versenygépeket hajthattak a versenyzők. A kezdetekkor, az első astrás versenyeiden mindezek valamilyen terv vagy álom formájában már léteztek a fejedben? Nem, dehogyis! Akkor az még tényleg csak hobbi volt, aztán később egyik dolog hozta a másikat, ahogy lassan épülgetett az egész.

A Technikai rovat támogatója


| 131

sport | szabadidŐ | életmód

Ezek után hogyan esett pont a WTCC-re a választás, és hogyan alakultak itt a dolgok? Ez is úgy adta magát, hogy 2008-ban indult a SEAT Leon Eurocup, amely egy nemzetközi sorozat volt az FIA Túraautó-világbajnokság (FIA WTCC) betétfutamaként. Úgy gondoltuk, hogy ez egy elérhető és színvonalas lehetőség arra, hogy kilépjen a csapat a nemzetközi porondra is. Ebben a sorozatban azzal ösztönözték a csapatokat és a versenyzőket, hogy a Eurocup-futamgyőztes mindig kaphatott egy indulási lehetőséget a következő világbajnoki futamon egy WTCC-s autóval. Erről sokszor lecsúsztunk, de aztán 2008-ban, amikor Michelisz Norbi megnyerte a monzai Eurocupfutamot, akkor kapott először lehetőséget, hogy elinduljon a WTCC japán futamán. 2009-ben Norbi megnyerte a SEAT Leon Eurocup bajnoki címét. Ám még ekkor is csak álom volt a WTCC, a versenyeken mindig nézegettük a világbajnoki mezőny bokszait meg motorhome-jait, és beszélgettünk róla, milyen jó is lenne egyszer itt versenyezni. Aztán a WTCC-s álom úgy vált valóra, hogy még 2009-ben bekopogtatott a Tétényi úti irodánkba a Dension nevű cég vezetője, hogy szeretné támogatni a csapatunkat és Michelisz Norbit, mert ebben komoly üzletet látnak, lévén, hogy pont egy olyan terméket szeretnének bevezetni, amelynek a megismertetéséhez az autósport egy jó közeg lenne, pláne az Eurosport médiafelületeivel. Ezt akkor komolyan valami kandi kamerás tréfának gondoltuk, mert a magyar autósportban elég elképzelhetetlen volt, hogy egy komoly szponzor

magától bekopog egy csapathoz, hogy támogatni szeretné. Ez a cégvezető Szíjj Attila volt, és kiderült, hogy tényleg nem viccel, és a Dension a fő támogatónk lett a SEAT Leon Eurocup sorozatban. Ennek egy angol versenyhétvégéjén éppen bevásárolni mentünk a csapat számára, és közben beszélgettünk, hogy hogyan lehetne tovább lépni a WTCCsorozatba, mennyi lenne a költségvetés stb. Én azt ajánlottam neki, hogy ha ő biztosítja a költségvetés felét, akkor a másik felét én előteremtem. Erre Attila azt mondta, rendben, és egymás tenyerébe

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

csaptunk. Így egy Brands Hatch melletti kis közértben dőlt el, hogy 2010-ben a Zengő Motorsport és Michelisz Norbert indulhat a világbajnokságon, először a hazai autósport történetében. Ehhez a SEAT márka egy eléggé adott lehetőség volt, hiszen a gyárral nagyon jó volt a kapcsolat, és így nagyon jó feltételekkel bérelhettünk egy gyári versenyautót az első világbajnoki szezonunkra. Ami szintén nagy dolog volt, hogy mi voltunk az első privát csapat, amely egyáltalán megkaphatott üzemeltetésre egy ilyen autót, természetesen nagyon komoly feltételek mellett. Ők adtak egy mérnököt és egy vezetőszerelőt is az autóhoz. 2010-ben értük el az addigi legnagyobb sikerünket a makaói futamgyőzelemmel, amely, ha jól tudom, máig a spanyol márka egyetlen győzelme ezen a helyszínen. 2011-re aztán véget ért a dízelkorszak a sorozatban, és jöttek az 1,6-os benzines turbómotorok. Így nekünk is a váltáson kellett gondolkodni, és a makaói győzelem idején ismét egy csodaszámba menő dolog történt. Felhívott a BMW Magyarország akkori ügyvezetője, hogy ha hazaértem, feltétlenül találkozzunk, mert szeretné, ha a bajor márkával mennénk a továbbiakban. És így is lett. Ebből jött, hogy 2011-re megvehettük Agusto Farfus korábbi gyári versenyautóját. Aztán jöttek a hazai futamok is a Hungaroringen, az első itthoni világbajnoki futamgyőzelem, most pedig itt van pár éve a TC1-es Honda Civic, amivel szintén sok szép sikert ért el Norbi és a csapat. Norbival is beszélgettünk már róla, hogy ez az elmúlt hat-hét év olyan egyenletesen felfelé w w w. s p o r t i m e . h u

T e c h n i ka i s p o r t

ívelőnek tűnik kívülről! Pedig belülről, gondolom, egyáltalán nem volt az. Hát bizony nagyon nem! Nemegyszer előfordult, hogy egy versenyről hazafelé jövet ültünk Norbival a repülőn, és azt kellett mondanom neki, hogy nem tudom, hogy lesz-e következő verseny, nem biztos, hogy tudunk indulni. És erre a szokásos kis szerénységével mindig mondta, hogy „Nem baj, Zoli, ne vállalj túl nagy kockázatot, majd lesz valahogy!” És valahogy mindig lett. Valaki mindig jött, ha kellett, egy csoda jött. Ennek tükrében még fantasztikusabb érzés, hogy talán tényleg a hazai technikai sportágak legnagyobb sikereit tudtuk elérni! Természetesen leszámítva pl. Talmácsi Gábor motoros világbajnoki címét, Baumgartner Zsolti F1-es szereplését, vagy az autókrosszos srácok Eb-címeit vagy a ralisok ERC-s győzelmeit. Nyilván én nagyon elfogult is vagyok, de azt gondolom, mindig döbbenetes az a folyamatos lelkesedés meg szeretetáradat, amit Norbi meg a csapat kapott! Elgondolkoztál már azon, mi lehet annak a titka, hogy hogyan váltatok a hazai sportélet legszerethetőbb csapatává, Norbi az ország legnépszerűbb sportemberévé? Hát, fogalmam sincs! A misztikus dolgoknak nyilván mindig az a lényege, hogy senki nem tudja racionális érvekkel pontosan megfogalmazni, levezetni a működését. Ettől titok. Nagyrészt nyilván A Technikai rovat támogatója


| 133

sport | szabadidŐ | életmód

Norbi személyiségéből, intelligenciájából, környezetéből sugárzik elsősorban. Nagyon maximalisták vagyunk mindketten, és nagyon jól egymásra találtunk mi is és a csapat tagjai is. De tényleg nem tudom! Nincsen Zengő-Michelisz kézikönyv pontról pontra leírt módszerekkel, utasításokkal, hozzávalókkal, hogy ezt hogyan kell felépíteni. Ez csak így jött magától, a helyzetek is formáltak minket, meg nyilván mi is formáltuk egymást Norbival és a csapattagokkal is. Nincs recept, csak tesszük a dolgunkat a lehető legjobb tudásunk szerint. Abban egyetérthetünk, hogy nagyon sok olyan helyzet volt, amikor ez a plusz érzelmi faktor lökte tovább a dolgokat, és hozta meg az eredményt? Ez egészen biztos! Ez nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy kivétel nélkül mindenki, ha kell, erején felül teljesít az eredmény érdekében. Abból a költségvetésből, amiből mi működünk, egy ilyen csapatot majdhogynem lehetetlen fenntartani ebben a versenysorozatban, nemhogy még ilyen eredményeket elérni. Mi a gyári csapatok költségvetésének 15–20%-át tudjuk előteremteni, másik privát csapatokhoz meg nem akarom hasonlítani a lehetőségeinket, mert a célunk az volt, hogy Michelisz Norbit a világbajnoki címhez, vagy annak a közelébe juttassuk. Azt most be kellett látni, hogy a jelen helyzetünkben ez nem lehetséges. Ez akkor lehetséges, ha Norbit továbbengedjük a gyári csapatba a szakmai fejlődése érdekében. Az, ami kialakult körülöttünk, azt gondolom, hogy egy példátlan közösség. A csapatban is és a

szurkolókban is. Erre pont friss példa, hogy most a szlovákiai tűzeset után nagyon kevesen gondolták, hogy az az autó elkészül a hungaroringi versenyre, és bevallom, én is nagyon féltem. De elkészült, ki tudtunk vele gurulni a pályára, amikor kellett, és sikerült helytállnunk a hazai közönség előtt. Egy ilyen tűzkár borzasztó alattomos dolog egy ilyen technikában, hogy milyen láthatatlan sérülések érik az autót és az alkatrészeket, ezek hogy és mikor jönnek elő. Ehhez képest, azt gondolom, egy egy hete leégett és újjáépített autóval Ficza Ferinek nem rossz bemutatkozás a pontszerzés első hazai világbajnoki futamán. Régebben elláttál sportvezetői feladatokat a hazai autósportban, és ha jól tudom, folyamatosan kapsz ilyen irányú felkéréseket. Vállalnál ismét valamilyen komolyabb sportvezetői tisztséget? Nagyon kevés időm jut a sportág hazai helyzetével foglalkozni. Természetesen azért figyelem az eredményeket, és ha valaki ér el valami komoly sikert, és találkozom vele, annak tényleg szívből szoktam gratulálni, hiszen jól tudom, mennyi munka van egy-egy eredmény mögött. A családi és az üzleti elfoglaltságaim is nagyon lekötnek, és a csapat működtetése is nagyon sok energiát kíván. A legfőbb célom, hogy itt a WTCC-ben érjünk el további komoly sikereket. Azt gondolom, hogy a Zengő Motorsport az elért sikerekkel, eredményekkel úgyis nagyon sokat tesz a magyar autósportért, hogy én operatívan sportvezetőként nem foglalkozom vele. Jelenleg nem is gondolkozom ezen,

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

hosszabb távon sem. Úgy gondolom, hogy itthon rengeteg dolognak kellene jó irányba nagyot változnia ahhoz, hogy a sportág és a sportszövetség igazán jól működjön. Vannak mindig erre irányuló pozitív kezdeményezések. Jelenleg van egy agilis fiatal elnökünk, Oláh Gyárfás személyében, akinek vannak nagyon jó ötletei és kezdeményezései. De ahogy a bevezetődben írtad, ehhez is kell egy csapat. Így kérdés, hogy az ő személye mögött lesz-e olyan csapat, amellyel ezeket az elképzeléseket, célokat meg tudják valósítani. Illetve hogy tud-e olyan sikeres lobbitevékenységet folytatni megfelelő helyeken a sportág érdekében, ami ma életbevágóan szükséges egy sportszövetség és sportág hatékony működéséhez. Ha ez nincs meg, akkor sajnos én elég reménytelennek látom a pillanatnyi helyzetet. Nyilván nagy segítség volna, ha a mi sportágunk is bekerülhetne azoknak a kiemelt sportágaknak a körébe, amelyeket a taorendszerben is lehet támogatni. Amelyre amúgy a népszerűsége és eredményei alapján talán rá is szolgál. Vagy valamilyen rendszerben támogatni azokat a csapatokat, sportolókat, akik nemzetközi szinten tényleg kiemelkedő eredményeket érnek el. Amikor beszélgetünk, a marokkói futam után vagyunk, és a legextrémebb helyszín, a Nürburgring következik. Egyrészt mikor debütálhat Nagy Dani a másik autóban, és milyen teljesítménnyel lennél elégedett?

T e c h n i ka i s p o r t

nagyszerűen dolgozott, és versenyképes állapotba hozta az autót. Ficza Feri is jól teljesített, épségben hozta be az autót mindkét futamon ezen a nehéz pályán, sőt a második futamban a két gyári Volvo előtt végzett. A másik autó motorját május végére ígérték a Mugen szakemberei, de azt pillanatnyilag még nem tudjuk, hogy a német versenyhétvégére már megérkezik-e. Pont beszélgettük Danival, hogy nem biztos, hogy ez lenne a legszerencsésebb helyszín a debütáláshoz. De ha meglesz az új motor, akkor természetesen indulnunk kell. Viccelődtünk azon, hogy Dani majd esetleg elmarasztalóan nyilatkozik, hogy a spórolós csapatfőnök miatt lehet, hogy csak egy-két kört mehet a német pályán a debütáló versenyén, mert azt a tájékozatlanabbak nem tudják, hogy itt egy versenykör több mint húsz kilométer. Ráadásul itt az ETCC mezőnye is versenyez, amelyben Nagy Norbi áll rajthoz, így ha tényleg három autóval kell ott rajthoz állnunk, akkor biztosan lesz egy-két új ősz hajszálam. De hát kockázat nélkül nincs biznisz, ahogy szoktam mondani. Mit is tehetnék ehhez hozzá? Talán csak annyit, hogy Zengő Zoltánnak még sok olyan ősz hajszálat kívánunk, amelyeket az eddigi nagyszerű sporteredményeinek köszönhet. ■

A marokkói futamot sikeresen teljesítettük, bár ott is adódtak műszaki gondjaink, de a csapat w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 135

sport | szabadidŐ | életmód

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


136 |

T e c h n i ka i s p o r t

A múlt legendái és a jövő reménységei I

dén negyedik alkalommal rendezték meg a méltán népszerű Nagy Futamot, amire idén is több tízezren voltak kíváncsiak. Az autósport szerelmeseinek május elseje nemcsak a munka, de a motorsport ünnepe is egyben. A rendszerint a belváros szívében megrendezett eseményen világhírű versenyzők kápráztatják el évről évre a rajongókat, és talán túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egyik eseményen sem kerülhetnek ennyire közel a szurkolók a kedvenceikhez. Idén azonban a szervezők is nehézségekbe ütköztek, hiszen a Forma–1-es Orosz Nagydíj pont május 1-jén zajlott. Sokak számára így kérdéses volt, hogy mi lesz a rendezvénnyel a már jól megszokott Forma–1-es pilóták nélkül, de szerencsére hamar találtak erre a kérdésre választ, hiszen a rendezvényen nem más, mint a korábbi F1-es versenyző, Gerhard Berger is bemutatózott a BRM egyik legendás versenyautójával. Berger egyébként három szezonon keresztül, 1990 és 1992 között volt a legendás Ayrton Senna csapattársa. Csínytevéseik a mai napig szinte mindennap téma a sajtóban, hiszen ott szívatták

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 137

sport | szabadidŐ | életmód

egymást, ahol tudták: egyszer péniszt rajzoltak a másik útlevelébe, vagy egyszerűen csak kihajították a másik utazási okmányát az ablakon. A május 1-jei dátum azonban szomorú, hiszen 1994-ben ezen a napon szenvedett Imolában halálos autóbalesetet a legendás brazil. Talán ez is oka volt annak, hogy Berger nagyon kevés médiumnak adott interjút, hiszen minden évfordulókor – akármennyi idő is telt el – feltépődhetnek a sebek. Berger azonban nagyon szereti Budapestet, és a Hungaroring közleményéből az is kiderült, hogy miért. „Mindig nagy élmény Budapestre jönni, már versenyzőként is szerettem. Akkoriban az volt a futam különlegessége, hogy először jöhettünk a vasfüggöny mögé, amikor pedig megérkeztünk, akkora szeretet és érdeklődés fogadott minket, hogy az egyszerűen elképesztő. Attól a pillanattól fogva imádtam a magyar futamot, sok volt a szurkolóm is, igaz, talán többen ismertek a diszkóból, mint a pályáról.” Az 56 éves exversenyző hozzátette, hogy örömmel töltötte el az, hogy rengetegen kilátogattak a rendezvényre, és ez is azt bizonyítja, hogy Magyarországon mennyire szeretik az emberek az autósportot. Majd egy kulisszatitkot is elárult: habár a BRM versenygépe és a hetvenes évek technikája egyenesen lenyűgözte, az autót szűknek találta, hiszen nem az ő 185 centiméteres magasságára tervezték. Az esemény sajtótájékoztatóján fel lehetett tenni egy pár kérdést, így Bergert is megkérdezték arról, amire talán a legtöbben kíváncsiak: mit szól a Red Bull „szélvédős” megoldásához és ahhoz, hogy akár már jövőre így kívánják a szakemberek növelni a Forma–1 biztonságát? „Úgy gondolom, hogy ez már nem igazán a Forma–1-et jelentené, hiszen az F1 esetében nyitott autókról beszélünk. Másrészről, ha ez a rendszer korábban is létezett volna,

akkor lehet, hogy John Surtees fia, Henry is élne, vagy az is elképzelhető, hogy Ayrton Senna életét is megmentette volna. Továbbá a Red Bull megoldása szimpatikusabb, mint az FIA glóriája, szóval úgy hiszem, hogy a végleges megoldáshoz közel áll az osztrák csapat elképzelése.” A Nagy Futamon egyébként Gerhard Berger unokaöccse, a jelenleg a DTM-ben versenyző Lucas Auer is koptatta a Várkertbazár előtt a macskaköves aszfaltot. Czollner Gyula a sajtótájékoztatón Bergert megkérdezte arról is, hogy mennyire támogatja karrierjében ifjú rokonát. „Nem hiszem, hogy bármilyen segítségre szüksége lenne, hiszen ott tart, ahol ennyi idősen szeretett volna, a Német Túraautó-bajnokság mezőnyében szerepel. Ez a második éve ott, és nagyon jól érzi magát. Az első szezonja arról szólt, hogy minél többet tanuljon.” Berger még elárulta, hogy követi Lucas

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

versenyeit, és természetesen készséggel rendelkezésére áll, ha bármilyen kérdése lenne, majd azt is hozzátette, hogy közel állnak egymáshoz.

„A nagybátyám nem nyerhet helyettem” Noha Gerhard Bergert a legnagyobb sajnálatunkra nem sikerült megszólaltatnunk, unokaöc�cse, Lucas Auer készséggel állt a rendelkezésünkre, és exkluzív interjút adott a Sportime Magazinnak. A nagybátyád, Gerhard Berger nagyon szereti Budapestet. Neked mennyire nyerte el tetszésedet a magyar főváros? Nagyon szeretem Budapestet, legutóbb 2014-ben voltam itt, amikor még a Formula–3 mezőnyében versenyeztem. Egy élmény mindig idejönni! Karriered során mindig is formulakategóriákban versenyeztél, azonban 2015 óta a DTM-ben nyomod a gázt. Miért döntöttél úgy, hogy egy zárt karosszériájú kategóriában indulsz, holott az az általános vélekedés, hogy túraautó után szinte lehetetlen visszatérni a formulaautóhoz?

w w w. s p o r t i m e . h u

sport | szabadidŐ | életmód

Már a Formula–3-ban is a Mercedes támogatott, és köztudott, hogy egyaránt van DTM-es és Forma–1-es tehetségtámogató programjuk is. Az utolsó F3-as szezonom végén kaptam arra lehetőséget, hogy a DTM-ben tesztelhessek, ami jól sikerült, és akkor egy logikus döntésnek tűnt az, hogy a profi karrierem következő lépcsőfoka a DTM legyen. Ezzel jelenleg teljesen elégedett és boldog vagyok. Ezek szerint a DTM-ben képzeled el a jövődet? A célom a Forma–1, de most jelenleg csak a DTM-re koncentrálok, és most az a legfontosabb, hogy az élmezőnyt minél hamarabb utolérjem. Tavaly egy kihívásokkal teli szezonod volt, és az összetett 23. helyén zártad az évet. Ebben az évben mi a célod? Azzal kezdeném, hogy a tavalyi év számomra nagyon tanulságos volt rengeteg hullámvölggyel, ami a DTM-nél teljesen normális, hiszen minden pilóta megtapasztalja az elején ezeket a kihívásokat. Idén szeretnék előrébb lépni, és felállni a dobogóra. Kanyarodjunk vissza a híres rokonodhoz, Gerhard Bergerhez. Milyen a kapcsolatod vele? A Technikai rovat támogatója


| 139

sport | szabadidŐ | életmód

Mivel egy család vagyunk, a kapcsolatunk is jó, és természetesen sokszor kerül szóba a versenyzés. Örülök annak, hogy ő a nagybátyám! Támogat téged az F1-es karrieredben? Az elsődleges támogatóm az édesanyám, de természetesen ő is mögöttem áll, és támogat abban, amiben lehet, legfőképp fontos információkkal lát el. Ha bármi kérdésem van, hozzá nyugodtan fordulhatok. De támogat téged…? Nézd, ha az életben van egy célod, bármi legyen is az, keményen kell dolgoznod, hogy azt elérd. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy a Formula–1-be feljussak, először legalább versenyeket, majd utána bajnokságot is kell nyernem. Ezeket csak én tudom megtenni, a nagybátyám pedig nem nyerhet helyettem. ■ Szeleczky Afrodite

Online aukció professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


140 |

Újra hegyiverseny Parádsasváron

A

z újkori történetének egyik legtradicionálisabb helyszínére térhet vissza július 15–17. között a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Autós Gyorsasági szakága! A nagy múltú, megújuló parádsasvári hegyi pályán hosszú évek után most állhatnak újból rajthoz a sportág versenyzői! Teljesen felújítják ugyanis a 24-es főút galyatetői és parádsasvári elágazója közötti, csaknem nyolc kilométeres szakaszát, amely korábban közel négy évtizeden át adott helyt a legendás versenyeknek. Az országban zajló komplex útfelújítási program része a 24-es út említett kilométereinek újraaszfaltozása a Magyar Közút végrehajtásában. Ahogy évtizedekkel ezelőtt eredetileg is, az útszakaszra

most is beépítenek olyan kiegészítő műszaki elemeket, amelyek a versenycélú használatnál főleg a formaautók és hétköznapokban a motorkerékpárosok biztonságát szolgálják. A hegyiverseny hosszú ideig Heves megye legkiemelkedőbb sportrendezvényének számított, amely a gyönyörű környezet, a pihenési és a kirándulási lehetőségek mellett számos turistát is vonzott, ami most is fontos szempont! „Azt kívánom a Mátra északi és déli oldalán élőknek, hogy ennek az útnak köszönhetően újra visszatérjen ide az élet, az autósport és a turisták!” – fogalmazott Szabó Zsolt államtitkár a felújítással kapcsolatos sajtóeseményen. „Nem csak az itt élőknek fontos a projekt. Az autósport magyar rajongói és művelői is legendás szakaszként emlékeznek a felújítás előtt álló útszakaszra, ugyanis 32 autós gyorsasági futamot bonyolítottak le az évtizedek alatt Parádsasvár és a galyatetői elágazó között. S ha nem állt volna le a sorozat az út gyatra állapota miatt, akkor már a negyvenedik versenyt rendeznék az idén – így

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 141

sport | szabadidŐ | életmód

2016-ban a harmincharmadik következhet. Annak is eljön az ideje, hogy újra megjelenik itt a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség több szakága is, mert itt nemcsak a gyorsasági autókról van szó, a ralipilótáink is nagyon várják már a visszatérést erre a jól megszokott, számunkra kedves pályára!” – mondta Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke. A tervek szerint a gyorsasági és az egyéb szakágakból várt versenyzők egy négyfutamos sorozat keretében mérhetik össze erejüket a megújult hegyiversenyeken, amelyeknek Parádsasvár mellett Pécs közelében, Orfűn és két szlovákiai helyszínen lesznek bajnoki fordulói. Aki tehát július közepén egy kimondottan különleges hangulatú autósportélményt szeretne, feltétlenül látogasson el Parádsasvárra! Az esemény részletes programjáról természetesen a www.sportime.hu honlapon is tájékozódhatnak majd!

Autós Hegyiversenyek Az úgynevezett hegyi felfutó versenyek a több mint százéves hazai autósport legtradicionálisabb rendezvényeinek számítanak, valamint szerte a világon is számos legendás hegyiverseny létezik. A versenyág jellegzetessége, hogy egy 3–9 kilométer hosszúságú, általában folyamatosan emelkedő pályát jelölnek ki, amelyen sok esetben a rajt és a cél pontja között nagyon komoly szintkülönbség van. Az általában szinte csak kizárólag kanyarokból álló pályát a versenyzőknek az edzésfutamok során kell memorizálniuk, és megtalálni a pályához legjobban illő beállításokat, kiválasztani a megfelelő abroncsokat. Az éles verseny, az úgynevezett felfutás során általában félpercenként rajtolnak az autók, és nyilván a győztes az lesz, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a pályát. A végeredmény többnyire a lebonyolítás rendszerétől függően két ilyen éles felfutás összesített idejéből adódik össze. A viszonylag egyszerűnek látszó követelmények ellenére a hegyi versenyzés is rendkívül összetett kihívás elé állítja a versenyzőket!

vesztenek a gumik a tapadásból, vagy akár csak egy erdős árnyékos szakaszon is jelentős lehet az aszfalt hőmérséklete közötti különbség az egyes pályaszakaszokon. Vagy akár az időjárási körülmények is szélsőségesen változhatnak egy felfutáson belül. Ezenkívül, ami az alap, hogy nem lehet hibázni, hiszen már egy elrontott rajt is megpecsételheti az eredményességet, hiába volt utána gyors és pontos a versenyző a pályán, vagy egy-egy elmért féktáv vagy rosszul megválasztott kanyarív miatt hamar közelebbi ismeretséget lehet kötni a szalagkorláttal, vagy rosszabb esetben egy fával vagy szakadékkal. Fontos a százszázalékos összpontosítás a versenyző részéről, hiszen csak alig néhány perc áll a rendelkezésre a legjobb eredmény elérésére, nagyon rövid időre kell koncentrálódnia a maximális teljesítménynek az emberi oldalról is, nem csak a technikairól. A legismertebb hegyiverseny a világon az idén százéves Pikes Peak, amelyet az USA-ban, Colorado Springsben rendeznek meg. Ezen a versenyen – a különleges nehézsége miatt – a komoly autógyártóknak és természetesen a versenyzőknek is olyan presztízsértékű egy győzelem, mint például LeMans-ban vagy a Dakar-ralin! A Pikes Peak jelenlegi abszolút leggyorsabbja a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb, kicsivel kevesebb, mint 8 perc 14 másodperces idővel, amelyet 2013-ban állított be egy kimondottan erre a célra fejlesztett Peugeot-val, igencsak magasra téve a mércét az ellenfeleknek. ■

Nyilván minél erősebb a versenygép, annál kön�nyebb leküzdeni a pálya szintkülönbségét, hiszen vannak olyan magasan elhelyezkedő versenypályák is, ahol a levegő ritkulása miatt már a motorok teljesítményvesztésére is oda kell figyelni! Ezenkívül például – a ralihoz hasonlóan – itt is hamar változhatnak a körülmények, akár a magasabban fekvő szakaszokon a hidegebb hőmérséklet miatt A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


142 |

T e c h n i ka i s p o r t

Csillámpóni harapós lett!

A

hogy arról előző számunkban hírt adtunk, megújult a Kapitány Dorottya nevével fémjelzett egyetlen hazai női terepralicsapat, a Terepes Csajok. Az új versenygépük, a Mitsubishi Pajero a bábolnai bajnoki futamra magára öltötte a már megszokott rózsaszínt. Így a lányok továbbra is Pinkynek, míg a versenyzőtársak csak Csillámpóniként emlegetik, ahogy az előző, sokat szolgált Nissant is. Az autó nemcsak kívül, belül is megújult egy felújított motor és hajtásrendszer formájában. A bábolnai futamon egy új, szintén a ralipályákról érkező hölgy ült a navigátorülésbe a miskolci Szaniszló Anna személyében. Anna nagyon lelkes, elhivatott, gyorsan alkalmazkodott az új szakág

w w w. s p o r t i m e . h u

kihívásaihoz, nagyon jó összhangra találtak Dórival, ami ebben a sportágban elengedhetetlen. A verseny remek hangulatban zajlott, csak a sár és az elromlott ablaktörlő és -mosó keserítette meg a lányok életét az első napon. Szombat délután viszont már végre gyorsan, lendületesen autózhattak. Vasárnap délelőtt az első szelektív szakasz kimaradt, amit egy nagy baleset miatt töröltek. Voltak azért kalandok is, pl. egy borulás közeli helyzet. Kidobta egy nyomvályú a Pajerót keresztbe a szántásra egy jelöletlen gödörnél, majd később egy túlcsúszásnál a pályára való visszatérésnél kis híján alátolattak a mögöttük érkező versenykamionnak a meghibásodott sentinel rendszer miatt, de lélekjelenlétével a kamionos sporttárs megóvta a lányokat a komolyabb bajtól. Az autóval akadt pár kisebb műszaki probléma, de végül a lányok elhozták a TH kategória első helyét a több mint hatszáz kilométeres versenyen. Az egyre versenyképesebbé váló új autóval a lányok következő megméretése június elején, a Gyula környékén zajló futamon lesz. ■

A Technikai rovat támogatója


| 143

sport | szabadidŐ | életmód

Ugye ezt ÖN sem szeretné?! Fire Suppression Systems Tűzoltási technológia az űrkutatásból már a hazai autósportban is! A tűz az autósportban is az ember és a technika legkegyetlenebb ellensége! Nem mindegy milyen eszközökkel, milyen gyorsan és hatékonyan tudunk védekezni ellene! A világon negyedikként nyerte el a Spiller Trade az FSS tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát számos európai országban. Versenyjárművek motor, utas terében vagy akár a feszültség alatt lévő elektromos rendszerében is használható a technológia, mely hatékonyan oltja az olaj, zsír, gáz és üzemanyagtüzeket is. Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű FSS tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, me-

lyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig. Versenyjárművekben az ülés alatt vagy a bukócsőre rögzítve könnyen elérhető helyen tartható FSS eszköz biztonságot ad a versenyzők számára, mert az eszközökkel az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén a versenysportban történő felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. A forgalmazó jelenleg is határozottan ajánlja az FSS eszközöket az autósport bármely kategóriájában a járművek és a versenyző(k) hatékony védelmére az élet és vagyonmentés érdekében a jelenleg használt rendszerek és technológia kiegészítéseként. ■

A Fire Suppression Systems elérhető a Spiller Trade Kft.-nél

T:+36-30- 400-50-74 , +36-30-88-40-588 info@fsseurope.com - www.tuzoltas.com - Facebook: FSS-Magyarország


144 |

T e c h n i ka i s p o r t

SKODA a pályán!

A

cseh márka már régóta otthonosan mozog a ralipályákon a Fabia típussal, amel�lyel éppen kis hazánkban is birtokolja az abszolút bajnoki címet. 2016-ban a gyár visszatért a régi 130-as kupék idejében elhagyott gyorsasági szakághoz is. A gyár rögtön egy saját nemzetközi márkakupa-sorozatot hívott életre, a Skoda Octavia Cupot, amelynek bajnoki tabelláját Tim Gábor vezeti az első versenyhétvége után. A bajnokság öt hétvégéből és tíz versenyből áll, első állomása a Hungaroring volt április utolsó hétvégéjén. Az Apex Racing, miután sikeresen bemutatkozott már több márkakupában, hazai és nemzetközi bajnoki címeket szerzett, új kihívásként idénre egy autóval nevezett a Skoda új versenysorozatába. A nemzetközi sorozat első hétvégéjén Tim Gábor mindent megnyert, amit lehetett. A hétköznapokra csúszott versenyhétvége csütörtökén rendezték az időmérést. Tim Gábor már az edzés elején megautózta a legjobb köridőt, de az edzés végén Tomas Pekar (Csehország) vészesen közel került hozzá, de 65 ezreddel végül elmaradt az Apex pilótájától. Az első versenyt így Tim az első sorból várta, és jól is kapta el a rajtot. Pekar besorolt mögé, és folyamatosan támadta a magyar versenyzőt. Ez a párharc a 25 perces versenyen végig kiélezett volt, de Tim Gábor végig jól védekezett, Pekar nem talált rajta fogást. Tim így megszerezte a győzelmet a kupa első versenyén. A második versenyt Tim a nyolcadik helyről várta. A gördülő rajtos indulást ismét jól kapta el az Apex w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


sport | szabadidŐ | életmód

| 145

pilótája, és már a harmadik helyen fordult a második kanyarban, sőt már az első kör végén feljött a második helyre. A célegyenes végén kifékezte a lengyel Adam Rzepeckit, és átvette a vezetést. Tomas Pekar, aki az első versenyen keserítette a magyar pilóta életét, újra felzárkózott, de ismét nem került előzési helyzetbe. Tim Gábor így az időmérés után mindkét versenyt megnyerte, és vezeti a bajnokságot. A sorozat lapzártánk idején folytatódott a Red Bull Ringen Ausztriában. ■

Az Octavia Cup versenygépeit a 2.0 TSI típusú, négyhengeres, 1984 cm3-es, 280 lóerős motor hajtja 390 Nm nyomatékkal. Az 1228 kg súlyú autó 18x9/5x112/ET 46 méretű kerekeken és 235/45 – 18 méretű Pirelli abroncsokon gurul. A váltója 6 sebességes, dupla kuplungos félautomata, amelyet a kormányról kezelhet a versenyző.


146 |

T e c h n i ka i s p o r t

Magyar János: Kitartás és elhivatottság

2

015-ben egy kategóriaváltás után robbant be a köztudatba. Magyar János, az abszolút magyar formulaautós bajnok idén nemzetközi színtéren, az ESET kupában is hasonló sikerek felé halad. Két év az 1.2-es formula BMW-ben, majd jött az F3-as Tatuus Honda. Magyar János elé akármilyen akadályt is sodorjon az élet, megbirkózik vele, hiszen egy dolog nélkül nem tudja elképzelni az életét, ami nem más, mint az autóversenyzés. Hogyan lett belőled versenyző? Már kiskoromban is érdekelt a versenyzés. Aputól kaptam egy házi készítésű gokartot, és 5–6 évesen már le sem lehetett parancsolni róla. Innen indult az egész. Most már egy F3-as autóval teljesítem a versenyeket. Tavaly te lettél a magyar bajnok. Egyszerű volt begyűjteni a címet? Nem. Az egész év folyamán voltak nehézségeink és technikai problémáink. A bajnoki cím sorsa az utolsó hétvége utolsó versenyén dőlt el. A pontverseny harmadik helyén érkeztem a Hungaroringre. A sikerhez minimum két győzelem és egy második hely kellett. Az utolsó futamon nyernem kellett ahhoz, hogy bajnok lehessek, ami sikerült is, és abszolút bajnokként zárhattam 2015-öt. Ez így nagyon egyszerűnek hangzik. Ilyen könnyedén ment minden?

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 147

sport | szabadidŐ | életmód

Nem. Sajnos az autóversenyzés világában túl nagy szerepe van a pénznek, és ezzel minden versenyzőnek meg kell küzdenie. Ahhoz, hogy idáig eljuthassunk, nagyon sokat kellett dolgoznunk. Már az iskola mellett éjszaka dolgoztunk a testvéremmel és mindenről lemondtunk. De ezt nem bánjuk, és most is ugyanígy tennénk, hiszen ha nem vagyunk ennyire elvakultak, akkor most nem tartanánk itt.

Milyen ez a világ? Miért szereted annyira?

Akkor soha sem merült fel benned, hogy abbahagyd?

Idén már a nemzetközi ESET-kupában versenyzel. Miben más az életed?

Nehézségek és mélypontok mindig vannak, de ezeket muszáj legyőzni, és előre tekinteni, hogy meg tudjuk valósítani azt, amit szeretnénk. Persze az emberben benne van az, hogy sokkal könnyebb lenne, ha mást csinálnék, de az az igazság, hogy nekem ez az életem. Én nem tudok az autósport nélkül élni. Így bármi is történjen, eszem ágában sincs abbahagyni.

Sokkal keményebb felkészülésen vagyok túl, mint tavaly, mind fizikálisan, mind mentálisan. Sok segítséget kaptam Balzsay Károly világbajnok ökölvívótól. Idén már egy nagy csapat, a Tomracing Motorsport színeiben folytathatom a pályafutásomat. Már túl is vagyunk az első hétvégén, ahol két pole pozícióval és két győzelemmel mutatkozhattam be a nemzetközi F3-as mezőnyben. Mindig a következő lépésre koncentrálunk, de egy biztos: sok és kemény munka vár még ránk. ■

A technikai sportok világa mindig is vonzott. Ezen belül pedig a formaautózás érdekel a legjobban. Ez az autó más vezetési stílust igényel és dinamikusabb is, mint sok más versenygép. Gondolok itt a kanyarsebességre és a féktávok kihasználására. Szerintem nyitott autóban versenyezni a világ egyik legjobb dolga.

Professzionális automata tűzoltó rendszerek és eszközök az élet és vagyon mentés érdekében! Költséghatékony, könnyen szerelhető, egyszerűen kezelhető, nagy hatásfokú oltóképesség, visszamaradó szennyezőanyagok nélküli tűzoltás. Egészségre és környezetre ártalmatlan oltóanyaggal! Járműipari, hajóipari, alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző

és oltó berendezések, Épületek, gépészet, informatikai alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző és oltó berendezések. OKF engedéllyel, UL, CEN-TR, ISO szabványoknak megfelelő tűzoltó generátorok, automata oltórendszerek.

SPILLER AUTÓ KFT.

w w w. s p o r t i m e . h u A Technikai rovat támogatója Tel: +36 30 400 50 74 • +36 30 88 40 588 • E-mail: spillerauto@gmail.com • www.tuzoltas.hu


148 |

T e c h n i ka i s p o r t

Ázsia Túra – Életre szóló élmények keleten

A

2016. július 16-án induló verseny és egyben túra több mint egy utazás, vagy mint egy kaland. Ez garantáltan életed egyik legnagyobb élménye, hiszen olyan országokba juthatsz el, olyan kultúrákat fedezhetsz fel, ami meghatározhatja az életed további szakaszait. Az élmények, amelyeket átéltünk, a csodával egyenlők. A Don-kanyarnál táboroztunk, megkoszorúztuk a második világháborús sírokat a magyar katonák emlékére, eltöltöttünk pár napot egy XIII. századi mongol jurtatáborban, fürödtünk a Volgában, a Fekete-tengerben, a Kaszpi-tengerben, az Aral-tóban, végigautóztunk az Altájon, az Urál hegységen, a Kárpátokon, úttalan utakon feljutottunk a Kaukázusban lévő Elbrusz lábához, ahol megérinthettük a havat, és nem utolsósorban átutaztuk terepjáróinkkal a „fél világot”! A Nagy Keletet meghódítani egyedül talán lehetetlen lenne, éppen ezért csapatokkal megyünk, amit profi szervezés tesz lehetővé. A sok megpróbáltatás, az idegen nyelv, a bürokrácia egyes határokon, a nehéz terep, az eltérő kultúra és a végtelen utak kicsit sem könnyítik meg a dolgunkat, de a sok tapasztalat, amit az évek során szereztünk, segít, hogy az utunk gördülékenyebben menjen, ezért köszönet Murczin Zsoltnak, az Ázsia Túra megálw w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 149

sport | szabadidŐ | életmód

modójának, aki elérhetővé tette ezt mindenki számára. Két kategóriát különböztethetünk meg a rendezvényen.

Verseny: Az Ázsia Túra Bajnokságban részt vevők megtudhatják, mi az igazi terep és terepjárózás. Amellett, hogy nagyszerű országok nagyszerű embereit megismerhetik, részt vehetnek egy izgalmas és kihívásokkal teli versenyben, ahol próbára tehetik magukat, navigátorukat és autójukat. A fotópontok – amelyek egyben offroad pontok – többnyire hegyekben, patakokban, homokban, sárban és kemény terepen vannak elhelyezve, ezzel utalva a mottónkra. A nagy versengés közben nálunk nagyon fontos, hogy emberek maradjanak a versenyzők, és ha úgy adódik, segítsenek egymáson, hisz bármikor megeshet, hogy pont rajtad kell majd segíteni, ilyen a versenyeink szellemisége. Ez a kategória ugyanakkor nem a nézelődésről, városnézésről és tétlenkedésről szól, itt számolni kell az idővel, hogy szintidőn belül maradj. Próbáljuk mindig úgy alakítani, hogy sötétedésig mindenki beérjen a célba, és senki ne maradjon kint az erdőben, a terepen estére, de persze ez rajtatok is múlik.

szól. A túrának a lényege, hogy a szervezők elsősorban az országok, városok, falvak és tájak szépségeit és sajátosságait mutatják meg neked GPS-koordináták segítségével, amit nem feltétlen terepen kell teljesítened. Viszont tudván, hogy a mottónk, miszerint „a terepjárókat terepen használjuk”, esélyed nyílik arra, hogy ezt is kipróbáld. Biztosítani tudunk egy könnyebb terepet, ahol családoddal is részt vehetsz minden veszély nélkül. Ám aki belekóstolt a terepjárózás örömébe, és folytatni szeretné, erre is van opció, hisz rendezőink bármikor segíthetnek abban, hogy bejárd a versenyzők útvonalát, persze saját felelősségre. ■ Aki kedvet kapott egy nagy kalandhoz, az a www.azsia-tura.hu oldalon minden fontos információt megtalál.

Túra: Az Ázsia Túra series futamokon beül lehetőséged van egy lazább, nyugodtabb és családiasabb kategóriát választani, amely nem a versengésről

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


150 |

T e c h n i ka i s p o r t

Külföldi csapatban az Európa-bajnok

K

iss Norbi tavaly megvédte az Európa-bajnoki címét az FIA ETRC sorozatban. A különleges autósport szakágban több komoly változást is hozott a 2016-os versenyévad. Ami számunkra fontos, hogy hazai versenyzőnk az év eleji sok bizonytalanság ellenére címvédőként idén is ott van a mezőnyben. Korábbi csapata helyett Kiss Norbert a Tankpool24 Racing versenyzője lett a 2016-os évadra. A csapat 1995-től van jelen a sportágban, és ’97-től az Európa-bajnoki mezőnyben. A csapatváltás márkaváltást is hozott

Norbinak, hiszen új német csapata a Mercedeshez kötődik, így az idén a csillagos márkajel alatt száguld majd az aktuális bajnok. A Red Bull Ringen zajlott nyitóhétvégén Norbi 14 bajnoki pontot gyűjtött. Elmondása szerint egy csöppet tartott attól, hogy milyen szinten lesz versenyképes a nem éppen friss technika, de kellemesen csalódott. Közben már készül a csapat új versenygépe, amelynek a fejlesztését Stefan Honensre bízták, akit a kamionsportban a híres F1-es konstruktőr, Adrian Newey kamionos megfelelőjének tart a sportszakma. Ráadásul még a Mercedes gyári szintű visszatérését sem tartják kizártnak a zuhanyhíradós források. Ez a lehetséges kombináció szinte biztosan nagyon jól érintené Norbit is! A csapatváltásról, a kamionsport változásairól hosszabban is beszélgettünk Norbival. A riportot ennek a lapszámunknak a digitális kiadásában olvashatják. Norbinak itthon majd augusztus végén szurkolhatunk a Hungaroringen az ETRC magyar futamain. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 151

sport | szabadidŐ | életmód

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


AKTÍVAN NYÁRON IS! • Az UVA és UVB szűrők kombinációjával hatékony védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben. • Ultrakönnyű és átlátszó formulájának köszönhetően használata kényelmes és egyszerű. • Gyorsan beszívódik a bőrbe, hosszan tartó hatást biztosít.

www.dm-drogeriemarkt.hu www.facebook.com/dm.Magyarorszag

Sportime magazin 2016 3  
Sportime magazin 2016 3