Page 1

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

XI. évf. 2016/2. április-május

SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD

XI. évf. 2016/2 április p - május j

| Ára: 645 Ft

SPORTIME M&S M M& & &S S IIn Informatikai n fo f o rm m at a t ik atik k aii Z Zrt. rrtt . ttámogatásával tá ám mo o ga g a tá á sá s á va val

SZABADIDÔS ZABADIDÔ- É ÉS S SPORTMAGAZIN SPORTMAGAZIN

EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Exkluzív interjú Michelisz Norbival

Frissíts profiként

Csécsei Zoltán elárulta a titkát!

10 végzetes hiba, amit az állóképességi sportolók elkövetnek

Jótékonyság Hogyan segíthetsz a futásoddal?

A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

Utánpótlás

Tokióra hangolnak a boglári akadémián

Motiváció Élj úgy, mintha egy nap egy élet lenne!


KÉRJ TÖBBET AZ ÉLETTŐL! CITROËN C4 CACTUS 3 550 000 FT

MÁR -TÓL HASZNÁLTAUTÓ-BESZÁMÍTÁS ESETÉN*

CITROËN C4 CACTUS, A FORMABONTÓ CROSSOVER. Még több élmény, még több egyediség, még több dizájn! A Citroën páratlan crossovere különleges megoldásokkal teszi szebbé az életed: Airbump® oldalelemek a karosszéria védelméért, 7”-os intuitív érintőképernyő az egyszerű kezelhetőségért, PureTech és BlueHDi motorok a gazdaságos üzemeltetésért. Keresd márkakereskedéseinkben!

citroen.hu *Az ajánlat a 2016. január 1-jétől megkötött adásvételi szerződésekre érvényes, visszavonásig, használt autó beszámítása és új Citroën C4 Cactus PureTech 82 Live változat vásárlása esetén. Az ajánlat más akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A kép illusztráció. A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën fenntartja a kondíciók változtatásának jogát. Az akció részleteiről, kérjük, érdeklődj márkakereskedődnél, illetve keresd fel a citroen.hu honlapot! A Citroën C4 Cactus PureTech 82 Live vegyes fogyasztása 4,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 107 g/km.

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858


|3

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Kedves Olvasónk! Ke A tavasz sok mindenkit csábít a mozgásra. Ilyenkor általában azok is sportolni kezdenek, akik Ilyen máskor passzívak. Ebben a folyamatban szeretnénk más ezúttal ezút is segíteni a 11 éves Sportime Magazin idei második számában. Ajánlom figyelmedbe a Terepen más című rovatot, és a Szabadidősport hasábjain ezúttal is tartalmas infókkal gazdagodhatsz. ta Csutka István kollégánk motivációs cikkével is taC lálkozhatsz a magazinban, és egy tartalmas anyaglálko gal is i előrukkoltunk: sokan nem tartják fontosnak a frissítést. Ezt a helytelen gondolkodást szeretnénk friss megváltoztatni A 10 legnagyobb hiba, amit az állómeg képességi sportolók elkövetnek című írással. képe ké pe

Olvashattok továbbá egy Michelisz Norberttel készített exkuzív interjút, és az Egészség rovat is érdekes összeállításokat tartalmaz. A jó idő tehát adott, rengeteg szabadidős rendezvényt tartanak országszerte. Érdemes nekiállni a rendszeres mozgásnak… …hiszen, ne feledjétek: sporttal minden könynyebb! Jó szórakozást, jó sportolást! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tartalomból

„Az év eleje, illetve a tavasz mindig megpezsdíti a szabadidősportos társadalmat, ez idén is így van, és ebből a pezsgésből a Közösségben az Egészségért program tagjai sem maradhatnak ki.” - Hírességek Csarnoka, Barcelona Maraton és magyar bajnokságok (8. old)

AKTUÁLIS: Hírességek Csarnoka, Barcelona Maraton és magyar bajnokságok ✦ Kampányolnak a Sporthősök ✦ A poszméhes szerelés mint életérzés ✦ Bakony 200 kerékpártúra május 15-én ✦ Magyar ezüstérem Barcelonában ✦ Mire fordítjuk az adó 1%-ából befolyt összegeket? ✦ Továbbra is veretlen, de nem sértetlen a Fradi ✦ 5próba Rióba ✦ XVIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó ✦ Buda Open először ✦ Tudatosság az élet minden területén (8. oldal)

MOB: A MOB székházában köszöntötték a téli ifjúsági olimpikonokat ✦ Együtt népszerűsíti a magyar olimpikonokat a MOB és a Pöttyös ✦ Héraklész Díjátadó Gála ✦ Díjazták a nem olimpiai sportágak legjobbjait ✦ Nem olimpiai sportágak – hírek (32. oldal)

A Magyar Olimpiai Bizottság a Pöttyös márkával közösen nagyszabású, országos kampányt indít, amelynek keretében a riói olimpiára készülő sportolókról és számos legendás olimpiai bajnokról a szurkolók által gyűjthető kártya készült. - Együtt népszerűsíti a magyar olimpikonokat a MOB és a Pöttyös (32. old)

PARASPORT: III. Európai Speciális Olimpia Tenisznap (48. oldal) SPORTTURMIX: Karate Eb: három korosztály, három érem! ✦ A TF küldetése a nemzetközi szinten versenyképes magyar sportegyetemmé válás ✦ Tokióra hangolnak a boglári akadémián ✦ Kiemelt Edző Program ✦ Tamás és Molnár rangos helyezése (50. oldal)

„Április van. Már a negyedik hónapot kezdjük meg az új esztendőben, és te megint ott állsz, ahol az előző év vége felé tartottál. Pedig van álmod, van célod is, de most sem voltál eléggé kitartó, és hiába fogadtad meg, hogy „új év, új élet”, a fogadalomnak csak az első fele teljesült” - Soha ne add fel! (62. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

SZABADIDŐSPORT: Jótékonyság és futás ✦ 800 ezren vehetnek részt az idei Kihívás Napján ✦ A hagyományos szabadidôsport-konferencia ✦ Július vége a sport ünnepe Budapesten ✦ Ha április, akkor Runner’s World Run! ✦ A magyar vasember a kilométerek megszállottja ✦ Évről évre bővülő kínálat a Keszthelyi Kilométereken ✦ Soha ne add fel! ✦ Egy családanya vallomása a sportról, őszintén ✦ Tihanyi félmaraton (62. oldal) TEREPEN: Kalandkeresés, élmény és egészség – irány a terep (90. oldal)


|5

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

TECHNIKA: WTCC 2016 ✦ Mérföldkő a versenypályán – interjú Michelisz Norbival ✦ A jövő bajnokaiért ✦ Újonckisokos ✦ A katari diadalmenet után az Eb-bajnoki cím megszerzése a cél ✦ A Terepes Csajok új versenygéppel, új felállásban ✦ Magyar sikerek a nemzetközi tehetségkutatón ✦ Több százezer lóerő a Hungexpón ✦ Európabajnokkal ünnepeltek az SBR Leauge győztesei ✦ Silk Way Rally 2016 a legjobb magyarokkal a mezőnyben (124. oldal)

„Nyilvánvalóan még tíznél is több hiba van, amit egy sportoló elkövethet a sportpályafutása során, de az alább közölt hibák a legteljesítményrombolóbbak. Néhány közülük alapvetőnek és nyilvánvalónak tűnhet, de elcsodálkoznál rajta, ha tudnád, mennyi sportoló követi el ezeket a hibákat újra és újra; majd csodálkoznak rajta, hogy a teljesítményük miért nem olyan jó, mint az várható lenne.” - 10 legnagyobb hiba, amit az állóképességi sportolók elkövetnek (102. old)

EGÉSZSÉG: Két hiteles séf, két hiteles étterem ✦ 10 legnagyobb hiba, amit az állóképességi sportolók elkövetnek ✦ Pofonegyszerű praktikák az egészségesebb életért ✦ A gyógyító hatásmechanizmus Gladiator Life Shield ✦ Testkontúrozás felsőfokon (94. oldal)

„Hazánk egyik legnépszerűbb sportolója, Michelisz Norbert pályafutása egy különösen fontos mérföldkőhöz, vagy ha a sportághoz stílszerűek akarunk maradni, szegélykőhöz érkezett 2016-ban. Ami még a tavalyi és a tavaly előtti évben csak szóbeszéd, terv, találgatás volt, az 2016-ra hivatalos valósággá vált.” - Mérföldkő a versenypályán – interjú Michelisz Norbival (124. old)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Németi Sándor, Csutka István, Hidvégi Katalin, Tóth Viktor (Terepsport), Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1)

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Hirdetésfelvétel

Nyomdai előkészítés

Telefon: +36 70 940 8946 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © Vitaliy Melnik

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás INNOVARIANT NYOMDA H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára. A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Aktuális Hírességek Csarnoka, Barcelona Maraton és magyar bajnokságok

A

z év eleje, illetve a tavasz mindig megpezsdíti a szabadidősportos társadalmat, ez idén is így van, és ebből a pezsgésből a Közösségben az Egészségért program tagjai sem maradhatnak ki. A legkitartóbbak „végigfutották” a telet, de a többség most szövögeti sportos álmait. A Közösségben az Egészségért program nagykövetei és tagjai több versenyen is indultak kora tavasszal, de hadd emeljünk ki egy nagyobb versenyt, amelyre a Run Together több tagja is elutazott. A Barcelona Maratonon több futónk is rajthoz állt. Örömteli hírrel jelentkezett az MTI március elején: a maratonúszók 1963 óta létező nemzetközi Hírességek Csarnokának tagja lesz Mányoki Attila. A Közösségben az Egészségért program nagykövete rendkívüli vállalkozások sikeres teljesítésével

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


|9

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

szerzett hírnevet. A hosszútávúszás hírességeit elismerő szervezet (IMSHOF) nyilvánosságra hozta, hogy idén kiket avatnak a csarnok új tagjaivá, s a magyar úszás újabb jelentős sikereként Mányoki

Attilát november 4-én, az egyesült államokbeli San Pedróban működő intézményben ünnepélyes keretek között iktatják be a világon a legkiugróbb teljesítményeket nyújtó versenyzők közé. A 43 éves úszó 2013-ban átúszta a La Manchecsatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le. Tavaly egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel túljutott az Ocean's Seven elnevezésű sorozat négy állomásán. A következő, ötödik ilyen vállalkozása az Északicsatorna átúszása lesz idén augusztus 9. és 15. között. Ha az is sikerül neki, már csak két meghódítandó marad a világ hét legnehezebben leküzdhető tengeri csatornája közül: a Cook-szoros, utolsóként pedig a Gibraltári-szoros. A Közösségben az Egészségért program versenytáncosai túl vannak a magyar bajnokságokon. Hegyes Bertalan János és Kis Violetta három fronton méretett meg. Mindhárom kategóriában érmet szereztek nagyköveteink: a tíztánc magyar bajnokságot megnyerték, a latintáncok kategóriájában bronzérmesek lettek, akárcsak a standardtáncok versenyében. ■

Bővebb információk és csatlakozási lehetőség:

www.kozossegisport.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

„A legtöbb mosolyt egy másik mosoly indított el.”

Kampányolnak a Sporthősök

R

io Klub Sporthőseinek mosolykampánya a mindennapi boldogság és öröm jegyében.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 11

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Hódít a mosolygás és a nevetés a Sporthősök körében. A Rio Klub támogatottjai nem kímélik saját arcizmaikat, és erre buzdítják a magyar szurkolóközönséget is, miközben saját képeikkel, történeteikkel, gondolataikkal csalnak mosolyt az arcokra. Mosolygós képeikkel találkozhatunk a Facebookon, az online médiában, és már a fővárosi városnéző buszok oldaláról is ők mosolyognak. Képeikből riói hangulatot idéző video-összeállítás készült, amelyet a Rio Klub – A magyar Sporthősökért projekt weboldalán és Facebook-oldalán lehet megtekinteni. 30 napon keresztül minden reggel egy-egy érdekes és mosolygós kép kerül fel a Rio Klub közösségi oldalára a képhez tartozó vicces, érdekes történettel a Sporthősök tollából. "A legtöbb mosolyt egy másik mosoly indított el. – Szeretnénk, ha mindenki velünk mosolyogna, és ez a pozitív hozzáállás átsegítené az embereket a hétköznapi kisebb-nagyobb nehézségeken. Most a Sporthősök segítenek a szurkolóknak, augusztusban pedig mi segíthetünk nekik Rióban egy-egy támogató mosollyal” – mondja Pócs Róbert, a projekt operatív igazgatója.

vetés. Röviden: jó a hangulat” – fejtette kis Molnár Péter kajak-kenu világbajnokunk, akiről közismert, hogy szeret nevetni, és nem megy a szomszédba egy kis viccelődésért. A kampányban megjelent képek történeteiből kiderül, hogy vajon Kapás Boginak honnan van a „szuperereje”, hogyan nevette el magát a fotózáson Szász Emese és Márton Anna, mit ír a kezére Joó Abigél, és hogy Bernek Peti milyen csínyeket szokott kieszelni. ■

A Rio Klub kampánya nyereményjátékot is tartalmaz, ez a „Nap Mosolya” játék. Várják a szurkolók, rajongók és érdeklődők mosolygós, nevetős képeit #RioKlub #MosolyLánc megjelöléssel a Rio Klub hivatalos Facebook-oldalán. Ilyen egyszerűen csatlakozhat bárki a #MosolyLánchoz, kifejezve ezzel a sportolók iránt érzett szeretetüket, támogatásukat. Hetente pedig egy-egy ajándékcsomagot kap, akinek a képét a legjobbra (legviccesebbre, legbájosabbra, legszélesebb mosolyúnak) értékelik a Sporthősök. Érdemes tehát mosolyogni, ezt megörökíteni, és elküldeni a megadott címre. „Minden könnyebben megy egy kis mosollyal, így az olimpiára való felkészülésünk is. Itt a Rio Klubban is folyamatosan megy a viccelődés, ne-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A poszméhes szerelés mint életérzés

A

Tajvanon található Kaohsiungban, 2009 nyarán, amikor árnyékban is 40 fok volt, a Világjátékokon részt vevő magyarok maroknyi csapata sürgött-forgott az ejtőernyős versenyek helyszínén…

…sportolók, sportvezetők, újságírók figyelték, ahogy Asztalos István, az azt megelőző játékok aranyérmese készülődött az első ugrására. A stábban ott volt egy „energiabomba”. Lelkesedett, és a magyarok várható szerepléséről beszélgettünk. Kocsis György volt, a Hummel sportszergyártó vállalat magyarországi képviseletének ügyvezetője. Ez volt a második alkalom, amikor a nem olimpiai csapatot egységes sportruházatba öltöztették, korábban a duisburgi játékokra ugyanezen cég biztosította a felszerelést. „A mi hármas hitvallásunk, „védjegyünk” a minőség, korrektség, flexibilitás. Szeretnénk megvalósítani hazánkban a dán üzleti mentalitást, vegyítve a magyar virtussal. Számunkra fontos, hogy kiket támogatunk. Ezért is helyezünk nagy hangsúlyt arra, hogy kik mellett teszi le a cég magyarországi képviselete a voksát” – mondta Kocsis. Mint az a Sportime Magazin korábbi számaiból kiderült, fontos számukra a kézilabda, de a torna is a látóterükben van Berki Krisztián révén. Hummel sportruházatot viselni nem csupán divatkövetést jelent. Ez egy életérzés, amibe ha valaki belekóstol, utána mindig azt keresi. Erről korábban itt a magazi-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 13

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Labdarúgók, kézilabdázók, kosárlabdázók, rögbisek, ausztráliai futballisták és röplabdázók részére gyárt sportruházatot és felszerelést, valamint futball- és kézilabdacipőket. Ezenfelül a cég számos sportcsapatot és eseményt szponzorált és szponzorál ma is, világszerte. A Hummel termékek tervezését, teljes körű kollekció kialakítását, annak gyártatását az anyacég végzi, minden évben megújuló katalógusokkal. A márka népszerűsége évről évre növekszik, ami a népszerű sportágak csapatmegjelenésében is érzékelhető.

nunkban is lehetett olvasni. Beszélt erről – többek között – az olimpiai bajnok tornász Berki Krisztián, valamint a férfi kézilabda-válogatott Zubai Szabolcs és Mikler Roland is. „Olyan sportolókkal állapodunk meg, akik emberileg is megállják a helyüket az életben. Olyan kiválóságokra gondolok, akiket példaképnek lehet állítani az ifjúság elé” – fogalmazott Kocsis György. A poszméheket másképpen dongóméheknek is nevezik, ami hangos, zümmögő-döngő repülésükre utal. Fenyegető külsejük ellenére nem veszélyesek, erős fullánkjukat csak ritkán használják. A poszméhek a legnagyobb termetű méhek közé tartoznak. Vaskos és tömött testüket rendszerint tarka szőrbunda fedi.

A Hummel International egy 1923ban alapított, dániai székhelyű sportruházati cég, amit a Messmer család hozott létre a németországi Hamburgban. A vállalat logója egy stilizált poszméh, hiszen a „hummel” német eredetű szó, jelentése poszméh. ■ (r π) támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bakony 200 kerékpártúra május 15-én

I

dén 23. alkalommal rendezik a Balaton-felvidéki kerékpáros szabadidősporteseményt, a Bakony 200 elnevezésű teljesítménytúrát. A május 15-ei esemény rajtközpontja Veszprém Óváros-terén lesz kiépítve. Több táv közül lehet majd választani. idejét. Marad az egyedi érem a teljesítőknek, és a célban étkezést biztosítunk” – tájékoztatott Tóth András főszervező. A Bakony 200 kerékpáros teljesítménytúra 1993 óta kanyarog a Balaton-felvidék és a Bakony-régió lankáin, zegzugos falvak és gyönyörű kilátást nyújtó helyek érintésével. Említést érdemel még a kilátás a Kab-hegyről, a nagyvázsonyi Kinizsi vár, valamint a 200 km-es távon indulók a Sümegi várat és a Tapolcaimedence tanúhegyeit is megcsodálhatják.

"Szeretünk újítani! Az online nevezésnél bankkártyás fizetésre is lesz lehetőség. Mi magunk is több rendezvényen veszünk részt, és szeretjük a kényelmes dolgokat, fontosnak találtuk, hogy itt se legyen ez másként. Változást jelent, hogy Vigántpetend és Veszprém között kisforgalmú utakat és kerékpárutat használunk, csökkent a "tapolcai út" használatának mértéke, ahol lehet, a bringautat használjuk. A 100 és 200 kilométeres távok mindegyike érinti a Kab-hegyet, a tavalyinál bővebb frissítőt építünk a Kab-hegyen és Kapolcson. Csökkenteni szeretnénk a versenycentrikusságot, nem regisztráljuk a teljesítés w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A legrövidebb távtól egészen az extrémnek számító 200 kilométeresig lehet választani, így mindenki megtalálja magának azt, amelyik igazi kihívásként szolgál. Távok: 200+CSÚCS - Táv: 201 km, 100+CSÚCS - Táv: 111 km, Sprint - Táv: 68 km, Csak CSÚCS - Táv: 71 km , Kicsi - Táv: 29,4 km, Gyerek - Táv: 13 km. Bővebb információk, online nevezés:

www.bakony200.hu


| 15

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar ezüstérem Barcelonában

F

antasztikus sikert ért el Berecz Zsombor Barcelonában. A riói kvótás vitorlázó ezüstérmes lett a Finn-dingi Európa-bajnokságon. Berecz a kontinensbajnokságot az olimpiai felkészülés jegyében kezdte meg. Elsődleges célja az volt, hogy az első 10-ben végezzen. A verseny rajtjától az élmezőnyben vitorlázott, többször volt dobogós helyen is, az éremfutamon pedig a legjobb formáját tudta hozni, másodikként zárt, ezzel megszerezte az ezüstérmet. Az éremfutamon az első helyet a szlovén Vasilij Zbogar szerezte meg, míg Berecz mögött a brazil Jorge Zarif lett a harmadik.

Eredmény Finn-dingi Európa-bajnokság, Barcelona az érmesek: 1. Pieter Jan Postma (Hollandia) 2. Berecz Zsombor (Magyarország) 3. Milan Vujasinovic (Horvátország) Magyar kezdeményezésre összefognak Európa tavainak legnagyobb vitorlásversenyei Az összefogásról írt alá megállapodást a Boat Show kiállításon a Magyar Vitorlás Szövetség, a balatoni Kékszalag letéteményese, az olasz Circolo Vela Gargnano vitor-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 17

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

lásklub, amely a Garda-tavon rendezett Centomigliát képviselte és a svájci Cercle de la Voile Nautique de Genève, a Genfi-tavi Bol d'Or Mirabaud rendezője. Mind a három regatta közös jellemzője, hogy indulói a teljes tavat megkerülve, komoly sportteljesítmény után érnek célba. A komoly kihívás ellenére a versenyek nagyon népszerűek, alkalmanként több száz hajó indul rajtuk. A mostani összefogás legfontosabb célja, hogy elősegítsék az induló létszámok további növelését, méghozzá nemcsak a profi vitorlásversenyzők, hanem az amatőr csapatok körében is. „Közös célunk a vitorlásturizmus promóciója, és szeretnénk elérni, hogy mindhárom versenyen nőjön a külföldi indulók létszáma” – mondta a sikeres kezdeményezésről dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A megállapodás több technikai részletet is tartalmaz, így a rendezők koordinálják majd a versenyek időpontjait, közelítik egymáshoz az induló hajóosztályokra vonatkozó műszaki paramétereket és egyéb feltételeket. Elősegítik majd a más országokból érkezők indulását, és hogy a külföldi vitorlázók megfelelően szerepeljenek majd az események kommunikációjában. ■ Fotók: Magyar Vitorlás Szövetség és Tóth Bogee

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mire fordítjuk az adó 1%-ából befolyt összegeket? n 24 órás ügyeletet tartunk fenn, és térítésmentesen állunk a bajbajutottak szolgálatába hazánkban és külföldön. n Rendőrségi, katasztrófavédelmi vagy lakossági riasztás esetén a lehető legrövidebb időn belül a kárhelyre vonulunk. Személyfelkutatásra képzett és vizsgáztatott kutyáinkkal terepen vagy romon személykeresést végzünk. n A Mentőkutyás Szolgálat üzemeltetésére, egyenruhák, védőfelszerelések, világítóeszközök, tájékozódóeszközök, kommunikációs eszközök, kutyaszállító bokszok, utánfutók, vonulóautók fenntartására, üzemeltetésére. n A két hektáron fekvő Mentőkutyás Kiképzőbázis fenntartására, üzemeltetésére, fejlesztésére.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

n Mentőkutyák képzésére, vizsgáztatására a nemzetközi és hazai vizsgaszabályzatok alkalmazásával, hazai és nemzetközi bevetési gyakorlatokon való részvételre az ENSZ irányelvei szerint. n Vakvezető kutyák képzésére, erre szakosodott társalapítvánnyal együttműködve. n Árva kutyák befogadására, alkalmasságuk esetén vakvezető vagy mentőkutya munkára való felkészítésükre. ■

Kutyákkal az Életért Alapítvány, adószám: 18838972-1-16 (Forrás: KÉA Sajtószolgálat)


| 19

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


20 |

Továbbra is veretlen, de nem sértetlen a Fradi

A

z FTC futsalcsapata továbbra is veretlenül menetel a bajnokságban, és bár hőstett volt, amit a gárda megtett a kupadöntőbe kerülés közben, végül mégis elvérzett. Már eleve is hiú ábránd lett volna bármi esélyt keresni a szorozhatatlan nagyságokban több büdzséből működő klubokkal szemben, a csapat mégis eljutott a Final Fourig. Viszont tavaly nyár óta egy cél lebeg a zöld-fehérek szeme előtt, mégpedig a bajnoki cím. Bár még hosszú és göröngyös út várhat a Fradira, már látható némi aranyló derengés az alagút végén. Hős tett volt, még ha nem is úgy végezték a srácok a Final Four végén, mint a spártai 300. A helyzet az, hogy mindig lehet valamire fogni, de a Fradi sajnos a gólkirályát, saját csapatkapitányát sérülés miatt nélkülöznie kellett. Bár Fehér Krisztián jelen volt, csupán morálisan tudta segíteni a csapatot. Pár dolgot azért belevésett az FTC Futsal a sportág történelemkönyvébe. A Fradi történelme óta nem jutott be a Final Fourba, és NB II-es csapat sem jutott el még idáig. NB II-es csapatként otthonában is térdre kényszerítették, és

www w.. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 21

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Felipe Matos a srácokat Ferencz Róbert erőnléti edző javaslatára kényszerpihenőre, azaz többhetes regeneráló edzésre küldte. Az aktív kereten kívül Fehér Krisztián és a hosszas lábadozásból érkező remek játékos, Kozák Tamás rehabilitációját is Ferencz Róbert végzi. Sivák Péter vezetőedzőt is visszahelyezték a pályára játékosedzőnek, hiszen a hatalmas rutinnal rendelkező, többszörös válogatott játékos a vezetőség egyetértése szerint is sokat tehet a játékért a pályán. Tenni meg van mit.

ezzel kiejtették a Zalaegerszeg NB I-es csapatát. Sajnos az elődöntőben nem sikerült gólt szerezni, így sima vereséggel esett el az FTC a döntőtől a Dunafer csapata ellen. Sajnos megilletődtek a srácok. Sajnos eddig tartott a lendület, és valahol elfogyott a hit. Talán már remény nélkül álltak föl csapatkapitányuk és beteg társaik hiányában. Valaki szerint emelt fővel veszíteni kellett volna a 4-es döntőbe kerülés előtt. Bár NB II-es hősként, de találat nélküli Fradiként rogyott térdre a csapat a nagyok előtt. Nem volt más dolga a vezetőségnek, mint megráznia magát, és megrázni a csapatot. Felipe Matos szakmai igazgató ismét felvázolta a bajnokság elején kitűzött célt, mégpedig annak megnyerését. Az eddig veretlen csapat pszichés nyomás alá került, bár a kupadöntőig és azóta is veretlenül tör előre a bajnokságban. Mégis, ahogy egy igaz családban illik, pláne ha Fradi-szív dobban a mellkasban, szükség volt némi atyai pofonra és családi támogatásra.

17/17! Tizenhét bajnoki mérkőzésen veretlen a Ferencváros futsalcsapata. Bár túl vagyunk a bajnokság felén, tíz meccs plusz a rájátszás viszszavan. A szervezés furcsa hibája, hogy csakis az elsők juthatnak a felsőházba, és közülük kerülhet ki az egyetlen győztes, aki mindent visz. Bajnoki címet és az NB I-es indulás jogát. Ha így számoljuk, akkor az FTC félidőhöz érkezett. Nagyon kiélezett a bajnokság, és egy döntetlennel való botlás is végzetes lehet, a rájátszás meg maga egy „új bajnokság” , így akkor is tiszta lap és egyenes út a pokolba vagy a mennybe. Az FTC megverte a tabella jelenlegi 3. helyezett, nagy rivális BME csapatát idegenben 8–2-re, és a 4. helyen lévő Airnergy FC csapatát 6-1-re. Ha a saját cipőfűzőjében nem botlik meg a zöldfehér gárda, és nem dől meg valami véletlen folytán egyik futsalpálya sem, akkor május 30. lehet az a döntő pillanat, amikor is a Bőnnyel, azaz az egyetlen csapattal játszik a Fradi, aki felett csak ők arattak győzelmet. Egy biztos: küzdeni mindig, feladni soha! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

5próba Rióba Ha velünk sportolsz, még a riói olimpiára is kijuthatsz!

A

Magyar Olimpiai Bizottság égisze alatt működő 5próba Rióba eseménysorozat hivatalos szervezője – 2015 novemberétől – a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda. A 5próba Rióba program célja, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a mozgás szeretete, illetve hogy bárki átélhesse a próbákon, tusákon keresztül az olimpiai játékok eszméjét, ahol az a legfontosabb érték, hogy igyekezettel, akaraterővel és kitartással a legjobbat hozza ki magából a sportoló. A másik fontos cél azok megszólítása, akik eddig még nem sportoltak, vagy abbahagyták a sportolást. A könnyen teljesíthető, rövidebb távok a kezdőknek, újrakezdőknek szólnak, a hosszabb távok vagy a többféle sportágban való indulás pedig a már aktívan sportolók számára nyújthatnak kihívást. A résztvevők sportolásukkal pontokat gyűjthetnek, és számos értékes nyeremény mellett a fő díj egy kétszemélyes út a riói olimpiára!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 23

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

5PRÓBA RIÓBA RENDEZVÉNYSOROZAT HÁROM PILLÉRE:

1. Kiemelt események Olyan saját szervezésű rendezvények, ahol az 5 klasszikus sportágban próbálhatják ki magukat az érdeklődők. Úszás, futás, gyaloglás, kerékpározás és evezés számok teljesítésére van lehetőség, rövidebb vagy hosszabb távon. 2016-ban négy vidéki és egy budapesti helyszínen várjuk a sportolni vágyókat. • Május 21-én a 2010-ben a legsportosabb város díjat elnyert Győr ad otthont a rendezvényünknek. A csodálatos győri aranyparton és a Mosoni-Duna holtágán teljesíthetik majd a próbákat a nevezők. • Június 11-én Orfűn várjuk az érdeklődőket. Az orfűi tó és az azt körülölelő Mecsek festői szépsége teszi különlegessé ezt a sportos napot. Ismerd meg velünk ezt a természeti csodát! • Június 25-én a harmadik állomás Tiszafüreden lesz, ahol a Morotva Kerékpáros pihenőpark lesz az eseményünk főhadiszállása. A Tisza és az egyedülálló környezete egy eddig rejtett világba kalauzolja el azokat, akik velünk tartanak. • Július 2–3-án Révfülöpre látogatunk el, ahol egy kétnapos, sportos hétvégét fogunk tartani. A Balaton és a Káli-medence tökéletes helyszíne lesz

mind a vizes sportoknak, mind a futás, a kerékpározás és a gyaloglás tusáknak. • Július 30-án Budapestre tér vissza az eseménysorozatunk, méltóképpen lezárva ezzel az országjárást.

2. Lokális események Olyan, már meglévő és sikeresen működő szabadidősport-rendezvények, amelyeket az 5próba sportágainak valamelyikében rendeznek, és illeszkednek a 5próba versenyszabályzatában foglalt távokhoz. Ezzel a lehetőséggel még szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni az olimpiai eszmét, és a pontjaikat is tovább gyarapíthatják a résztvevők. Az aktuális lokális helyszínekről a www. otprobarioba.hu honlapon tájékozódhattok.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

3. Mini 5próba Pontokat gyűjthetnek azok is, aki az eseménysorozat „kistestvérének” számító Mini 5próba kitelepüléseinken sikeresen teljesítik az 5 játékos próbát, amely távolugrásból, szökdelésből, ugrókötelezésből, ergométeres evezésből és görgős kerékpározásból áll. A Decathlon kijelölt áruházaiban és különböző sportesemények kísérőrendezvényeként találkozhattok standunkkal. A helyszíneket ugyancsak a www.otprobarioba.hu honlapon találhatjátok meg. Az olimpiai felkészülés hajrájában válts sportos üzemmódra, és lendülj mozgásba te is! ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


MINDEN SZEMPONTBÓL TÖBB VAN BENNE! BLUETOOTH®-OS RÁDIÓ DIGITÁLIS KLÍMAVEZÉRLÉS

TOLATÓRADAR

CITROËN C-ELYSÉE SELECTION FELSZERELTSÉGGEL MÁR 3 380 000 FORINTTÓL*, AKÁR 4,5% THM-MEL** citroen.hu *A 3 380 000 Ft indulóárra vonatkozó ajánlat a Citroën C-Elysée Puretech 82 Sélection személygépkocsi vásárlása esetén 2016. január 1-től visszavonásig, magánszemély által leadott és visszaigazolt, Sélection felszereltséggel rendelkező gépkocsikra vonatkozó megrendelésekre érvényes. Az ajánlat más akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A kép illusztráció. A Citroën Hungária Kft. fenntartja magának a jogot a kereskedelmi akció megváltoztatására és visszavonására. A jelen hirdetés nem minősül szerződéses ajánlatnak. A tájékoztatás nem teljes körű, az ajánlat részleteiről, kérjük, érdeklődjön a Citroën-márkakereskedésekben vagy a citroen.hu honlapon! A Citroën C-Elysée Puretech 82 Selection kombinált átlagfogyasztása: 4,9 l/100 km, CO2-kibocsátása 114 g/km. **A jelen finanszírozási ajánlat kizárólag az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt. mint Citroën Finanszírozás forint alapú, változó kamatozású, a futamidő végén tulajdonszerzést eredményező, zártvégű pénzügyi lízingajánlata, amely 500 000 Ft - 6 000 000 Ft közötti finanszírozott összeg esetén érvényes. Az ajánlat más finanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik. A folyósítás feltétele a pozitív hitelbírálat. Önt terheli a gépjármű tulajdonjogának a futamidő végén történő megszerzésére tekintettel fizetendő visszterhes vagyonszerzési illeték. A THM meghatározása az aktuális Üzletszabályzatban foglalt feltételek, illetve hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat. A Citroën Finanszírozás az Üzletszabályzatában feltüntetett díjak érvényesítésére jogosult, továbbá a finanszírozással kapcsolatos, harmadik személy részére fizetendő költségeket (pl. hitelbiztosítéki nyilvántartásba vételi díj) jogosult az ügyfélre továbbhárítani. THM: 4,5-9,94%. A THM nem tükrözi a finanszírozás kamatkockázatát. A finanszírozás teljes futamideje alatt casco biztosítás fenntartása szükséges.Az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt. alávetette magát a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló Magatartási Kódexnek. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën Finanszírozás fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Részletekért forduljon az akcióban részt vevő márkakereskedésekhez, illetve keresse fel a citroen.hu honlapot.

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1t á358 m o g5858 atásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

XVIII. Budapesti Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI

M

egszállottan hisszük, hogy a sport előre visz, a testnek és a lélek jobbítását szolgálja. A legjobb, ha gyerekkorban az élet részévé válik, de bármikor elkezdhető. A sport tartást, kitartást ad, csapatszellemre tanít, közösségi életteret teremt, javítja az életminőséget. Sajnos nem mindenkinek jut eszébe ez a lehetőség, sok esetben igényt kell gerjeszteni. A mi rendezvényünk azért született, hogy lehetőséget adjon a sportágak megismerésére, kipróbálására és a kiválasztásra.

A Budapesti Nagy Sportágválasztó célja a kezdetektől nem változott: minél több emberhez eljuttatni a sport pozitív üzeneteit, nem elméleti síkon, hanem a gyakorlatban, és ezáltal minél többeket sportolásra biztatni. Mert más érzés nézni a sportot, és más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, amelyek a szervezők reményei szerint sokakat elvezetnek a kiválasztott mozgásforma sportegyesületi kapuihoz.

ményt ad, s ezáltal pozitív irányba tudja befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Nem feltétlenül azért, hogy a gyerekekből élsportoló, olimpikon váljon, hanem azért, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat. Bár a rendezvénynek nem elsődleges célja a tehetségkutatás, számos történet bizonyítja, hogy több, az adott sportággal itt megismerkedő fiatal a későbbiekben nagyon sikeres lett, és kiemelkedő eredményeket ért el.

A fővárosi rendezvényen az edzők, élsportolók, olimpikonok instruálása mellett kipróbálható több mint 100 sportág, aktív tapasztalást, igazi sportél-

A szervezők tapasztalata szerint a legkönnyebben úgy lehet megszerettetni a sportot, ha közel hozzuk a gyerekekhez (de akár a felnőttekhez is)

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 27

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a lehetőséget, és saját maguk ébrednek rá, hogy mozogni jó! – belülről jövő késztetésnek, és nem kívülről jövő kényszernek tekintik azt. A sportági helyszíneken érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthat a közönség, de ami a lényeg, edzői jelenlét mellett minden sportágba bele is lehet kóstolni. A kipróbálható több mint 100 sportág között lesznek olimpiai és nem olimpiai, szabadidős és versenysportok, nőiesebb és férfiasabb sportok egyaránt. Ezen a rendezvényen a sportágak versenyeznek a látogatókért, akik a kipróbálás után eldönthetik, hogy melyik a nyerő számukra. Ami biztos, itt mindenki megtalálhatja a korához, erőnlétéhez, testfelépítéséhez leginkább illő sportágat. Külön ereje a rendezvénynek, hogy a résztvevők találkozhatnak, sőt együtt is sportolhatnak, a példaképekkel, az olimpikonokkal, világ- és Európabajnok sportolókkal, mely meghatározó élményt adhat a gyerekeknek. A kétnapos rendezvény pénteki napja továbbra is az előre bejelentkezett, pedagóguskísérettel érkező óvodai, iskolai gyerekcsoportoknak van fenntartva, pénteken 14 órától már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a nagyközönségé, családoké. A részletes programról, a megjelenő sportágakról és a neves sportolókról, megjelenési időpontjairól a rendezvény honlapján lehet majd információt kapni. ■

Gyere el! Próbáld ki! Válassz! 2016. május 27–28. (péntek, szombat), 9.00–17.00 Merkapt Sportközpont, 1106 Maglódi út 12/A A belépés ingyenes! További információ:

www.sportagvalaszto.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Fotók: Rétvári György

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 29

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Buda Open először

R

angos nemzetközi részvételre számítanak a szervezők a Buda Openen. A Budaörsi Sportcsarnokban megrendezendő táncsportos eseményen várhatóan 400 páros indul majd. A Buda Opent először rendezik meg, amelyen az utánpótlás korosztályokban versenyzőktől egészen a senior párokig méretnek meg a táncosok rangos nemzetközi mezőnyben április 23-án és 24-én. „Több nemzetközi toppáros is jelezte, hogy parkettre lép Budaörsön. A verseny kiemelt kategóriáinak besorolása WDSF International Open, így magas világranglista pontokkal gazdagodhatnak a párosok” – mondta Sándor Zoltán, a Buda Open Szervező Bizottságának elnöke. A Buda Openre kilátogató nézők Európa legkiválóbb táncosainak előadásában szurkolhatják végig a latin- és standardversenyeket. A nemzetközi párosokon kívül természetesen a magyar élmezőny kiválóságai is versenyben lesznek a világranglistapontokért. Míg a legtöbb ember ezt a táncstílust egyfajta szórakoztató tevékenységnek tekinti, már egyre gyakrabban gondolják sportnak – áll a Wikipédia összegzésében. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1997 óta sportként tartja számon a táncsportot. Hiszen csak úgy, mint az atlétáknak, a versenytáncosoknak is kitűnő kondícióban kell lenniük. A tánc erőnlétet, állóképességet és rugalmasságot igényel. Versenyeken mindezekből a fizikai tulajdonságokból a maximumot kell nyújtani.

Latintáncok A latin-amerikai táncnak két fajtája van, amelyek: 1. afrikai eredetű "importált": szamba, rumba, mambó - afroamerikai eredetű (jazzkorszak): onestep, jimmy, cselszton, blackbottom. Az öt latin tánc, amely helyet kapott a versenyprogramban: csacsacsa, szamba, rumba, pasodoble, jive. A Buda Open hivatalos médiapartnere a Sportime Magazin. ■

Táncok, amelyeket többek között a Buda Open is felvonultat

Standardtáncok A standard táncok még a latin-amerikai táncok versenylistára vétele előtt szerepeltek a világbajnokságon. A férfi frakkot vagy inget mellénnyel, a nő nagyestélyit, illetve hosszú szoknyát visel. Testközelből táncolnak, a férfi vezet. Kötött műfajnak számít, ezért kevés show-elem szerepel benne. Az öt standardtánc: angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tudatosság az élet minden területén

A

dm Kft. hazánk egyik legtudatosabb vállalkozása. A társadalmi felelősségvállalás nagyon fontos szerepet tölt be a cég életében – és a jelek szerint ez a jövőben csak erősödni fog.

Kanyó Roland, a dm marketing- és PR menedzsere elmondta, hogy cégük tavaly jelent meg először sportrendezvényen, viszont a jelenlétük idén és a jövőben is erősödni fog. „A dm Kft. elkötelezett az egészséges életmód támogatása mellett, CSR programjaink is a gyermekek egészségvédelmét helyezik a középpontba. Éppen ezért szívesen támogatunk egészségmegőrző eseményeket, rendezvényeket. Számunkra az edukáció a fontos, így igyekszünk a rendezvényekhez mindig olyan termékekkel hozzájárulni, amelyek oktatnak is. A tavalyi évben a sportrendezvények támogatását elsősorban a Nap gyermekei társadalmi felelősségvállalás kampányunkhoz kötöttük, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek napvéw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

delmére. Úgy gondoljuk, hogy a bőr napvédelme a felnőttek számára ugyanolyan fontos, és a nyári időszakban kültéri sportok végzése közben nem elhanyagolható, így 2015 nyarán napozótermékekkel támogattunk futóversenyeket.” Habár a futás az egyik legnépszerűbb szabadidősportok közé tartozik – hiszen bárki és bármikor végezheti –, de az emberek preferálják a változatosságot, így akár ha hobbi-, ha profi sportolóról van szó, mindenki szereti magát előbb-utóbb valami másban is kipróbálni. Ebből adódik a kérdés: a dm a jövőben mennyire tervez nyitni a szponzorációt illetően más sportágak felé? „A rendszeres sport hozzájárul egészségünk védelméhez, így természetesen nyitottak vagyunk különböző sportágak


| 31 31

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatására is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly ősszel részt vettünk a legnagyobb fitneszrendezvényen is, ahol különböző fajtájú órákon edzhettek a résztvevők” – válaszolta kérdésünkre Roland, majd kitért arra a sarkalatos kérdésre is, miszerint a gyermekeket vagy a felnőtteket kell elsősorban a testmozgásra motiválni. „Mind a kettő ugyanolyan fontos, és valahol összefügg, hiszen az a szülő, aki rendszeresen sportol, tudatosabban neveli gyermekét a testmozgásra, illetve ha a gyermek látja, hogy a szülő sportol, ő maga is könnyebben, természetesebben fedezi fel a mozgás örömét. nk Mindemellett saját szervezésű sportrendezvényeink nincsenek. Azonban a dm az idei évben második alkalommal rendezi meg jótékonysági focitornáját, amelyen a dm és beszállító partnereinek munkatársai mérkőznek meg egymással, és a nevezési díjat pedig jótékony célra használjuk fel.” ■ Szeleczky Afrodite

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB MOB

32 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

A MOB székházában köszöntötték a téli ifjúsági olimpikonokat

A

Lillehammerből hazatérő delegációt újságírók jelenlétében dr. Nagy Zsigmond csapatvezető és Fábián László sportigazgató köszöntötte.

Az ünnepségen elhangzott: a II. téli ifjúsági olimpiai játékokon 71 ország 1100 sportolója vett részt, a programban 15 sportág eseményei szerepeltek. Magyar vonatkozásban 15 sportolónk összesen 8 sportág küzdelmeiben volt érdekelt. Négy éremmel – 2 ezüsttel és 2 bronzzal – a nemzetek közötti éremtáblázat 22. helyén zártunk.

"Büszkén hallgattuk itthon az eredményeiteket, büszkék vagyunk a maroknyi ifjúsági csapat lillehammeri sikereire. Nem vagyunk a téli sportágak terén nagyhatalom, de egyre szebb eredményeket érnek el a havas és jeges sportágakban a magyarok. Két év múlva téli olimpiát rendeznek Koreában, a most elért eredmények igen biztatóak a jövőre nézve!" – emelte ki Fábián László. "A 121 éves magyar olimpiai mozgalom hírnevéhez méltón, sportszerűen, a fair-play szellemében, Magyarország jó hírét öregbítve viselkedtetek és versenyeztetek. Számos versenyzőnk végzett a top tízben. Ti vagytok a 2018-as pjongcsangi vagy a 2022-es pekingi téli olimpia magyar csapatának gerince, óriási megtiszteltetés volt veletek közösen dolgozni a sikerekért Lillehammerben!" – hangsúlyozta dr. Nagy Zsigmond, aki az edzők, sportszakemberek mellett a szülőknek is köszönetet mondott.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A csapatvezető azt is elmondta, a 15 fős csapat nem a kis létszámú csapatok közé tartozik, e tekintetben a magyarok a középmezőnyben helyezkednek el. A szervezésről elismerően nyilatkozott: "a norvégok büszkék lehetnek magukra, egy nagyon szép és fantasztikus olimpiát rendeztek" - mondta. Az ünnepség végén a csapattagok ifjúsági olimpiai részvételt igazoló diplomát vettek át. A magyar ifjúsági csapat négy éremmel és négy pontszerző helyezéssel zárt. A rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra 500 méteren és a vegyesváltó-versenyben egyaránt ezüstérmes lett, sporttársa, Liu Shaoang 1000 méteren, a műkorcsolyázó Medgyesi Fruzsina a vegyes csapatversenyben lett harmadik. Negyedik lett Jászapáti Petra 1000 méteren, ötödik Vértes Nátán jégkorongozó az ügyességi számban (Skills Challenge) és Sziklási András rövidpályás gyorskorcsolyázó ezer méteren, illetve ő még begyűjtött egy hatodik helyezést a vegyes váltó tagjaként is. Egy hellyel maradt le a pontszerzésről a szlalomban 7. helyezett alpesisíző, Szőllős Barnabás. A 15 fős csapat tagja volt még Archam Chiara alpesisízésben, Nagy Bence síkrosszban, Veres Mirella és Herneczky Áron biatlonban, Gyallai Máté János sífutásban, Vörös Virág és Molnár Kristóf

síugrásban, valamint Fehér és S Szász í á b l i tF hé Zsófia Z ófi é á Csongor Ármin snowboardban. A fiatalokat Lillehammerbe egy rutinos felnőtt, szocsi olimpikon, a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád is elkísérte, aki világbajnoki részvételt áldozott fel – 1500 méteren állt volna rajthoz – annak érdekében, hogy "fiatal nagykövetként" a magyarokat segítse tanácsaival a norvégiai ötkarikás esemény helyszínén. Az innsbrucki téli ifjúsági olimpián két érmet gyűjtöttek a magyarok – mindkettőt ügyességi jégkorongozásban –, Lillehammerben épp a kétszeresét. A következő, III. téli ifjúsági olimpiai játékokat négy év múlva rendezik a svájci Lausanne-ban. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


34 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

Együtt népszerűsíti a magyar olimpikonokat a MOB és a Pöttyös

A

Magyar Olimpiai Bizottság a Pöttyös márkával közösen nagyszabású, országos kampányt indít, amelynek keretében a riói olimpiára készülő sportolókról és számos legendás olimpiai bajnokról a szurkolók által gyűjthető kártya készült. A Pöttyösnek, Magyarország legkedveltebb márkájának van az egyik legnagyobb hazai online közösségi rajongói bázisa. A márka ezt a népszerűséget és rajongótábort ajánlotta fel a Magyar Olimpiai Bizottságnak az olimpiai eszme és a magyar olimpiai csapat tagjainak népszerűsítésére. A több hónapon át tartó országos kampány százmilliós nagyságrendű költségvetését, a kártyák gyártatásától a fogyasztókhoz való eljuttatásán át a folyamatos reklám- és promóciós tevékenységig a Pöttyös Túró Rudi gyártója állja. A kártyák 80 százalékát a vállalat a fogyasztók számára ingyen teszi elérhetővé a Túró Rudi multipack kiszerelésekhez csomagolva. A gyűjtés tematikája miatt a fennmaradó 20 százaléknyi mennyiséghez külön kártyacsomagokban, Túró Rudi vásárlása nélkül lehet majd hozzájutni. A termékekhez csomagolt kártyák április elejétől lesznek elérhetőek az üzletekben. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) javaslatára a szurkolói kártyák közé – a riói olimpiára készülő verseny-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 35

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

zők mellett – egykori nagy sportolóink arcképe is bekerült. A szervezet bonyolította le a kártyákon szereplő sportolók listájának összeállítását, a velük való egyeztetést és részvételük koordinációját. A fotózáson részt vevő sportolók közvetlen visszajelzései alapján nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést, amelynek eredményeként 200-nál is több különféle kártya készülhetett el. „A Magyar Olimpiai Bizottság számára minden támogató fontos, megbecsülendő, de különösen hálásak vagyunk azoknak a szponzoroknak, amelyek a MOB-bal szorosan együttműködve, aktív szerepet vállalnak az olimpiai mozgalom, az olimpiai eszme, a magyar olimpiai hagyományok, legendáink népszerűsítésében. Ez a hamarosan induló kampány pont ennek egy kiváló példája” – hangsúlyozta Borkai Zsolt. „Kemény munka volt, de végig tudtuk, hogy jó ügyet szolgálunk. A kampányhoz való csatlakozás teljesen önkéntes volt, több mint 200 sportolóval kellett egyeztetni, kapcsolatot tartani; 99 százalékuk igent mondott, szinte mindenki meglátta a kampányban rejlő lehetőségeket. Ezúton is szeretném megköszönni a sportolóknak az aktív, lelkes közreműködést. A Frieslandnak a támogatást, hogy a magyar csapat mellé állt, és segít bemutatni több millió háztartásban az olimpikonjainkat” – tette hozzá Borkai Zsolt.

„A MOB-bal szoros együttműködésben az olimpiára készülő magyar sportolók népszerűsítését kívánjuk szolgálni a programmal és az azt támogató promóciós, illetve reklámtevékenységgel” - emelte ki Szautner Péter, a Friesland Campina Hungária Zrt. vezérigazgatója. „A Pöttyös Túró Rudi évtizedek óta része a mindennapjainknak, minden magyar a magáénak

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


36 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

érzi. Szeretnénk ezt a támogatást megosztani azokkal, akikre mindannyian büszkék vagyunk: a magyar olimpiai csapattal. Ezzel a kampánnyal is szeretnénk hozzájárulni az eredményes felkészüléshez és a sikeres nyári szerepléshez, valamint ahhoz, hogy a Rióban elért eredményekhez tartozó nevek és arcok minél szélesebb körben legyenek ismertek. A célunk az, hogy a riói olimpia kezdetére minden Pöttyös-rajongó aktív olimpiai szurkolóvá váljon.” Az eseményen számos magyar olimpikon is részt vett; Zsivotzky-Farkas Györgyi hétpróbázó atléta örömét fejezte ki, hogy ő is részese lehet a kampánynak, és tetszik neki a kampány célja, hogy mindenki ismerje meg az olimpiáig a részt vevő sportolókat. Szabó Gabriella kajakos, London olimpiai bajnoka floridai edzőtáborából jelentkezett be Skype-on, és elmondta, hogy az edzőtáborban mindennapi jutalom egy esti Túró Rudi; ez is motiválja őket a napközbeni kemény edzések során. A szurkolók számára gyűjthető kártyák április elejétől érhetőek el a hazai boltokban. Az esemény szökőnapra esett, február 29-ére. Ezen a napon ünnepli születésnapját a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Kovács Katalin, illetve a világbajnok vízilabdázó Decker Ádám. A sajtóeseményen – igaz, ők nem tudtak azon részt venni – a tiszteletükre Dér Heni énekesnő születésnapi dalt adott elő. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 37

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


38 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

Héraklész Díjátadó Gála

A

Magyar Olimpiai Bizottság a hagyományos Héraklész Díjátadó Gála alkalmával köszöntötte 2015 legeredményesebb utánpótláskorú sportolóit és az őket felkészítő edzőket. A 20 Héraklész-sportág legjobbjai mellett összetett egyéni, legjobb férfi és női kiscsapat, valamint legjobb csapat kategóriákban adtak át elismeréseket a Budapest Kongresszusi Központban. Az összetett legjobbjának járó díjat a kajakos Kopasz Bálint és a dzsúdós Gercsák Szabina vitte haza – tudósít a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja, a www.mob.hu. Az algyői Kopasz Bálint az ifjúsági kajak-kenu világbajnokság K1 1000 méteres számában nem talált legyőzőre, a négyest azonos távon bronzéremhez segítette Demeter Irén tanítványa (az edzője egyben édesanyja is). A tavalyi gálán második, miskolci Gercsák Szabina a junior vb-t és Eb-t megnyerte, az U23-as kontinensviadalon szintén győzött. Flórusz János dzsudokája a felnőttek közt is bemutatkozott, az Európa-bajnokságon ötödik lett. A legjobb kiscsapat az 1000 méteres ifi világbajnok Béke Kornél, Mayer Keán, valamint az 500 méteres ifi vb- és 1000 méteres Eb-első Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra kajakpáros lett. A legjobb nagycsapat kategóriában a világbajnoki bronzérmes junior férfi vízilabda-válogatott kapta az elismerést.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A 2001 óta működő állami utánpótlás-nevelő Héraklész program legjobbjait 2013 óta köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság – előtte a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet, majd utódszervezetei rendezték az ünnepséget –, mindig az előző esztendő eredményei alapján. Idén 109 díj talált gazdára. A díjazottakat Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Kozmann György, az Emmi sportért felelős helyettes államtitkára méltatta. Az elismeréseket a MOB-elnök mellett Szabó Bence főtitkár, Fábián László sportigazgató, Tóth József, a Héraklész program vezetője, a MOB szponzorai, valamint további olimpiai bajnokok és világversenyek érmes sportolói adták át – köztük Berki Krisztián, Vörös Zsuzsa és Hajtós Bertalan. Borkai Zsolt arról beszélt, hogy a MOB az edzőkkel, szövetségekkel sokat dolgozik azon, hogy az utánpótlás épüljön, sok olyan sportoló


| 39

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

jöjjön ki a programokból, akik a felnőttvilágversenyeken is eredményesek tudnak lenni. Az olimpiai bajnok tornász sportvezető utalt arra, hogy míg a pekingi olimpia 171 magyar sportolója közül több mint hatvan, addig London vonatkozásában a 152 sportoló közül már több mint százan szerepeltek valamikor a Héraklész programban. "Biztos vagyok benne, hogy sok leendő olimpikon ül most itt a teremben. A jövő emberei ti vagytok!" – fogalmazott a MOB elnöke, majd kifejtette, jelenleg 88 kvótája vagy riói szintje van a magyar csapatnak, és ez a szám közel akkora, mint a londoni olimpia előtt ilyenkor volt. A sportvezető végül köszönetet mondott a versenyzőknek, edzőiknek, a szövetségeknek, a szponzoroknak és a szülőknek. Kozmann György visszaemlékezett, hogy amikor ő volt utánpótlás-sportoló, akkor még nem működött a Héraklész program. „A másfél évtized bebizonyította a program sikerét! Olyan sportolók kerültek ki a programból, mint Kozák Danuta, Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Lőrincz Tamás, Risztov Éva, Szabó Gabriella, Szilágyi Áron vagy Dombi Rudolf. Mindannyian héraklészesek voltak, és abból kinőve hozták és hozzák a nemzetközi sikereket” – hangsúlyozta az államtitkár, aki aláhúzta, hogy

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a magyar kormánynak fontos a sport, csakúgy mint az utánpótlás-nevelés támogatása. Az olimpiai bronzérmes kenus végül az edzők szerepét méltatta. Kétezer-tizenötben is sikeres évet zártak a Héraklész-sportolók. A vb-k és Eb-k mellett többen megmérették magukat az I. Európa Játékokon, rajthoz álltak a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon – ne feledjük, 2017-ben Győr rendez EYOF-ot –, többen olimpiai kvótát szereztek, vagy szintet értek el Rióra. A fiatalok a korosztályos – sportágon belül több utánpótlás-korosztályt, évfolyamot is érint – világ- és Európa-bajnokságokon, továbbá a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) összesen 428 alkalommal érték el az első nyolc hely valamelyikét (csapatok, egységek, váltók egy-egynek számítanak). Lebontva: a korosztályos világbajnokságokon 133, a kontinensviadalokon 255, az EYOF-on 40 darab 1–8. helyezés született. Az aranyérmek statisztikáját elemezve 22 vb-, 28 Eb- és 9 EYOF-arany a magyarok mérlege. Riói kvótája vagy olimpiai szintje eddig 76 magyar sportolónak van, közülük 56-an a Héraklész program egykori vagy jelenlegi kedvezményezettjei. A gálát színvonalas műsor kísérte: fellépett Badár Tamás bűvész, Molnár Nikoletta rúdtáncos, a Fricska Táncegyüttes és az énekes Deniz.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 41

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Díjazottak Férfi összetett egyéni (1–3.):

Legjobb férfi kiscsapat:

1.

Béke Kornél, Mayer Keán (kajak-kenu, K2), edzőjük Bethlenfalvi István és Borsodi Géza (ifjúsági világbajnokságon 1. hely, 1000 m).

Kopasz Bálint kajak-kenus (ifjúsági vb K1 1000 m 1. hely, K4 1000 m 3. hely, Európa Játékok K2 200 m 3. hely; Algyő SE, edzője Demeter Irén). Halász Bence atléta, kalapácsvető (junior Eb 1. hely; Dobó SE, edzője Németh Zsolt, Németh László). Bányai Zsombor párbajtőrvívó (junior vb és Eb 2. hely; Vasas SC, edzője Halla Péter).

2. 3.

Legjobb női kiscsapat: Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra (kajak-kenu, K2), edzőjük Gintl Andrea és Makrai Csaba (ifjúsági világbajnokságon 1. hely, 500 m és ifjúsági Európabajnokságon 1. hely, 1000 m).

Női összetett egyéni (1–3.):

1. 2. 3.

Gercsák Szabina dzsúdós (junior vb és Eb 1. hely, U23 Eb 1. hely, felnőtt Eb 5. hely; Hell Miskolci Judo Club, edzője Flórusz János). Márton Anna kardvívó (junior Eb 1. hely, felnőtt vb 3. hely, riói kvótás helyen „áll”; MTK, edzője Gárdos Gábor). Gálfi Dalma teniszező (Wimbledon páros 1. hely, US Open egyéni 1. hely, U18 Eb páros 2. hely, junior világranglista-vezető, párja Stollár Fanni; MTK, edzői Barátosi Levente, Temesvári Andrea, Babos Csaba és Simai Péter erőnléti edző).

Legjobb csapat: a junior világbajnoki bronzérmes férfi junior vízilabdacsapat: Kalanovics Balázs, Kardos Gergely, Kolozsi Marcell, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vogel Simon, Vogel Soma, Zalánki Gergő. Szövetségi kapitány dr. Horkai György, edző Tóth Kálmán, kapusedző Bors László. ■


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

42 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Díjazták a nem olimpiai sportágak legjobbjait

MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter

H

uszonkét sportág 35 versenyzőjét díjazta a MOB nem olimpia sportágak szakmai tagozata. Az első alkalommal odaítélt Dr. Leyrer Richárd Sportvezetői Díjat dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke kapta. Az évértékelőn Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy világszerte több száz milliós, Magyarországon pedig több mint 60 ezres tábora van a nem olimpiai sportoknak. Kiemelte, hogy a magyarok ezekben a sportágakban tavaly 34 világbajnoki és 39 Európa-bajnoki címet nyertek, és számos sportágban jelentős világversenyeket rendeznek meg hazánkban. Hozzátette, hogy a nem olimpia sportok elismerését jelzi, hogy az elmúlt három évben 270 millió forintról 402-re emelték a közvetlen állami támogatást, emellett részesülnek a felzárkóztatási alapból is. Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára kijelentette, hogy a MOB vezetése nem tesz különbséget az ötkarikás és a nem olimpiai sportágak között. Úgy fogalmazott: „egy család vagyunk, fontosak a nem olimpiai sportágak sikerei is”.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 43

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Dr. Mészáros János, a szakmai tagozat elnöke azt mondta, úgy érzi, a magyar sportvezetés befogadta a nem olimpia sportágakat, megértő fülekre és segítségre találnak. A MOB-alelnök arra is kitért, hogy több sportáguk ott van az olimpia kapujában, és 2020-ban vagy 2024-ben bekerülhetnek az ötkarikás programba. Mészáros elmondása szerint az évértékelővel arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a nem olimpiai sportágakat űzők sokan vannak, és szép eredményeket érnek el. Hozzáfűzte: „aki komoly értéket képvisel, azokat el kell ismernünk, bajnokként kell kezelnünk”. A díjátadón a tagozathoz tartozó 45 szövetség – a biliárdtól a vízisíig – legjobb, világ- vagy Európabajnoki érmes sportolói, csapatai kaptak elismerést. Összesen 22 sportág 35 versenyzőjét jutalmazták. Az évértékelőn átadták a dr. Leyrer Richárd, a tagozat egy éve elhunyt korábbi elnökének tiszteletére alapított sportvezetői díjat. Ezt dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, a világszövetség alelnöke kapta. A sportvezető azzal érdemelte ki az elismerést, hogy vezetése alatt a hazai szövetség számos világversenyt rendezett Magyarországon, az uszonyos úszás pedig az elmúlt évek egyik legeredményesebb nem olimpiai sportága volt. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


44 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar bronz a karate-Világkupán

T

adissi Martial a harmadik helyen végzett a Laskóban megrendezett karate-Világkupán. A szlovéniai verseny a legjobb magyarok számára az őszi felnőtt-világbajnokság kvalifikációs sorozatának egyik állomása volt.

A megméretésen a magyarok közül Tadissi Martial szerepelt a legjobban, aki kumitében (küzdelem) a 67 kg-os súlycsoportban három győzelem után az elődöntőben szenvedett csak vereséget. A harmadik helyért azonban ismét győzni tudott, az osztrák Kaserer elleni diadala pedig bronzérmet jelentett a számára. Három győzelme volt a 75 kilósok között az U21-es világ- és Európa-bajnok Hárspataki Gábornak, ám a mezőny erősségét jól mutatja, hogy még így sem jutott el az éremmeccsig, hetedikként zárt. Hasonlóan szerepelt férfi katában (formagyakorlat) Koch Szabolcs, aki három diadalt könyvelhetett el, és végül szintén hetedik lett. A nőknél formagyakorlatban Sterck Laura két nyertes kör után csupán 3–2 arányban maradt alul a végső győztes hongkongi versenyzővel szemben, és végeredményben ő is a hetedik helyen végzett, akárcsak küzdelemben az 55 kg-os Lakatos Nóra. ■

Fantasztikus bravúrral négyes döntőbe jutott a Szeged!

I

smét lesz magyar csapat a férfi teke Bajnokok Ligája négyes döntőjében 2016-ban!

A Szegedi TE a horvátországi 7–1-es veresége után a negyeddöntő visszavágóján hozta a szinte lehetetlent: 7–1-re győzött a Zapresic ellen, és jobb szettaránnyal bejutott a Final Fourba. A Szeged a németországi Bambergben megrendezendő négyes döntő első meccsén az ellen a címvédő Zerbst ellen lép pályára, amely a negyeddöntőben a Répcelakon lépett túl, igaz, a magyar együttes mindent megtett, hogy megnehezítse a németek dolgát. A Zerbst végül 5–3-ra győzött Répcelakon, és kettős győzelemmel jutott a Final Fourba. ■ w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 45

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Silvestriék beérték a világbajnok Törökgyörgyéket

A

ndrea Silvestri és Váradi Martina megszerezte a nyolcadik magyar bajnoki címét! A latintáncos magyar páros a Szigetszentmiklóson megrendezett magyar bajnokságon 45 duót megelőzve állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A TáncSport Magyar Bajnokságok második versenynapján a döntőbe hat páros jutott be, amelyek között ott volt a tavalyi bajnokság mindhárom érmese, valamint három új duó – habár Hidi Balázs és Karcagi Laura más-más partnerrel tavaly is döntőben táncolt – számolt be a tanchirek.info. A Silvestri-Váradi kettős ezzel a sikerrel beérte a világbajnok Maurizio Vescovo, Törökgyörgy Melinda kettőst, ők szintén nyolcszor voltak latintáncokban magyar bajnokok. A dobogó második fokára Hidi Balázs és Karcagi Laura állhatott fel, megelőzve a tavalyi ezüstérmes Hegyes Bertalan, Kis Violetta párost. A standardtáncok magyar bajnokságán Nikita Anikeev és Farkas Bettina győzött, Sorin Andrei Neagu és Elek Réka lett az ezüstérmes, míg Hegyes Bertalan János és Kis Violetta végzett bronzérmesként. A profi latin mezőnyben Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes lett magyar bajnok. ■

támogatásával


46 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Búvárexpedíció a legnagyobb tengeri csata helyszínére

A

Magyar Búvár Szakszövetség az idei évben összevontan rendezi meg a technikai és barlangi búvárok hazai találkozóját, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az esemény egyik különleges témája egy idei búvárexpedíció, amelyet a történelem legnagyobb tengeri ütközete 100. évfordulójának tiszteletére rendeznek, és ahová több európai ország miniszterelnökei és államfői is hivatalosak. A Búvárkodás a Békéért elnevezésű kezdeményezés célja a megemlékezés mellett az első világháború víz alatti kulturális örökségének megóvása. A jütlandi csata helyszíne Dánia partjaitól 70 kilométernyire található az Északi-tengeren, ahol az angol és német flotta csapott össze annak idején. Az egész világháború végkimenetelére is hatással lévő összecsapást mindkét fél igyekezett saját diadalának beállítani. Kétségtelenül a brit fél szenvedett súlyosabb veszteségeket, ennek ellenére távol tudták tartani riválisukat a világtengerektől. Angol oldalról több mint 6000 tengerész vesztette életét, míg a németeknek 2500 főt meghaladó veszteséget kellett elkönyvelniük az ütközetben, ahol 25 darab, 50–100 méter hosszúságú hajó is elsüllyedt. A helyszín 2001 óta az UNESCO védelme alatt áll mint a víz alatti kulturális örökség része. Az augusztus 14. és szeptember 6. közötti nemzetközi expedíciónak a Fourcault Parancsnok elnevezésű hajó szolgál főhadiszállásul. Az eseményre a világ minden tájáról érkeznek technikai búvárok, akikre 45–60 méteres mélység vár az egyébként jó állapotú hajóroncsoknál. Az expedíció a CMAS búvár-világszervezet égisze alatt zajlik, és dr. Balogh

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Tamás személyében lesz magyar résztvevője is. A tervek között szerepel, hogy emlékművet helyeznek el egy-egy brit, illetve német hadihajón, magát az expedíciót pedig egy film elkészítésével örökítik meg. III. Magyar Technikai és Barlangi Búvár Találkozó: Magyar Sport Háza (1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.), 2016. március 5., 9 órától

A tervezett program: • Illés Marton – UTD-sZ-system • Szilágyi Zsolt – Barlangi merülések Portugáliában • StefTuven (B) – Jütlandexpedition, Dive for Peace • Dr. Balogh Tamás – Jütlandi csata és történelmi háttere • StefTeuwen (B) – CCR diving • Tomas Kis (SK)– Scooter diving • Spanyol József – Baltictech Oland Expedition • Balázs Gergely, Pataki Róbert – Kossuth-barlang • Hosszú Attila – Molnár János-barlang ■


| 47

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar világcsúcs és éremdömping a Világkupán

V

ilágcsúcsot ért el Senánszky Petra az egri uszonyosúszó-Világkupán. A viadal második napján a magyarok majdnem pontosan lemásolták az első nyitónapi eredményüket, hét arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertek.

A legeredményesebb hazai versenyzőnek Senánszky Petra bizonyult. A debreceni sellőlányt nem véletlenül nevezik az uszonyosúszás Hosszú Katinkájának: akárcsak a tavalyi világbajnokságon és a januári poznani Világkupa-fordulón, Egerben is megnyerte mindhárom egyéni számát, ráadásul a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban 24 századmásodperccel megjavította saját korábbi világrekordját. A felnőttek mezőnyében Senánszkyn kívül klubtársa, Kosina Gergő tudott vasárnap diadalmaskodni, ezzel továbbra is elmondhatja magáról, hogy a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban 2011 óta veretlen. A juniorok között Hamlin Dorothy két aranyat is nyert. Mozsár Alex szombati aranyához egy újabb elsőséget tett hozzá, és Stadler Bence – egy aranyés egy ezüstéremmel – is közel állt a duplázáshoz. A hazai búvárúszók összességében 14 első hely mellett nyolc-nyolc második és harmadik helyezést értek el az egri Világkupán, ezzel messze túlszárnyalták az előzetes várakozásokat.

Uszonyosúszó-Világkupa, Eger, a vasárnapi magyar érmesek: Felnőtt férfi 100 m uszonyos gyorsúszás: 2. Kosina Gergő

Junior fiú 100 m uszonyos gyorsúszás: 2. Stadler Bence, 3. Fazekas András

Felnőtt női 100 m uszonyos gyorsúszás: 1. Senánszky Petra (46,65 mp - világcsúcs)

Junior lány 100 m uszonyos gyorsúszás: 1. Hamlin Dorothy, 3. Kiss Blanka

Felnőtt férfi 200 m uszonyos gyorsúszás: 1. Kosina Gergő

Junior fiú 100 m felszíni úszás: 3. Kádár-Németh Kristóf

Felnőtt női 200 m uszonyos gyorsúszás: 1. Senánszky Petra

Junior fiú 200 m uszonyos gyorsúszás: 1. Stadler Bence, 2. Fazekas András

Felnőtt férfi 400 m felszíni úszás: 3. Kanyó Dénes

Junior lány 200 m uszonyos gyorsúszás: 1. Hamlin Dorothy, 2. Kiss Blanka

Felnőtt női 4 x 100 m-es felszíni váltóúszás: 3. Debreceni Búvárklub

Junior fiú 400 m felszíni úszás: 1. Mozsár Alex ■ támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

PA R A S P O R TÁ G A K

Fogyatékkal élők sportja

III. Európai Speciális Olimpia Tenisznap Hírességek és a Kölyök Sportolók is szerepeltek a teniszezők szezonnyitóján

11

egyesületből 63 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott versenyző indult a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség idei első teniszversenyén, amely egyben a III. Európai Speciális Olimpia Tenisznap keretében és a társadalmi integráció jegyében lett megtartva a XVIII. kerületi, Szélmalom utcai teniszcentrumban. Az ünnepélyes megnyitón rövid beszédet tartott Lengyel Lajos MSOSZ-elnök és Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára is. A jó hangulatú eseményre ellátogatott Sárközi Anita énekesnő, Szávay Ágnes, a szövetség tenisznagykövete, valamint Gubacsi Zsófia korábbi profi teniszező, Kucsera Gábor világbajnok kajakos, Titz Dániel (Éden Loki), Szuper Levente egykori válogatott jégkorongkapus és Rakonczai Viktor zenész is, akik mind ütőt is ragadtak. A versenyzők között találkozhattunk a Los Angeles-i Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon párosban aranyéremig jutó Kelemen Zsomborral is, aki nagy kedvvel ütötte a labdát. Üde színfoltja volt a napnak a Csalogány Iskolából érkező óvódás korú gyermekek, a Kölyök Sportolók ügyességi bemutatója is. Talán néhány

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 49

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

év múlva már őket is láthatjuk teniszütővel a kezükben játszani. Az egyesített páros versenyt az "Év parasportedzője", Galambos Zsolt és olimpikon párja, az "Év parasportcsapatának tagja", Szabó Árpád nyerte. A legjobb teniszezők egyébként már a szeptemberi izraeli Európa-bajnokságra készülnek, ami azért is különleges számunkra, mert mint az Európai Speciális Olimpia Szövetség technikai delegáltja, Sebestyén Kata szakágvezető lesz a kontinensbajnokság versenyigazgatója. Az eseményen helyet kapott – először az SO tenisz életében egy csak és kizárólag speciális edzők és gyógypedagógusok számára szervezett – kétórás edzői gyakorlati szeminárium, amelyet a Balázs Testvérek Tenisziskola edzői tartottak. A szeminárium célja az volt, hogy a már tenisszel foglalkozó MSOSZ tagszervezetek tanárai egy kis segítséget kapjanak ahhoz, hogy újabb és újabb sportolókat vonjanak be a tenisz sportág rejtelmeibe. Ehhez dolgoztak ki egy rövid, 20 feladatos gyakorlati órát a Balázs Testvérek TI, amelyről oklevéllel távoztak a résztvevők. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SportTurmix SportTurmix

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Karate Eb: három korosztály, három érem

M

inden korosztályban született egy magyar érem a Limassolban megrendezett kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. Erdős Martin a dobogó második fokára állhatott fel a juniorok mezőnyében. A tavalyi évben az MKSZ által az év férfi sportolójának választott Hárspataki Gábor az U21-esek között bronzérmet nyert. Vécsei Balázs szintén a harmadik helyen végzett a kadet korosztályban. A 2015-ös évben szerzett U21-es világ- és Európa-bajnoki címe után Hárspataki Gábor Cipruson is felállhatott a dobogóra. Ez azért is nagy szó, mert bizony nem könnyű elbírni az esélyesség terhét, ráadásul az MTK-s versenyző a kontinensviadalt megelőző napokban betegséggel is bajlódott. Az Eb-n a 19 éves magyar kiválóságot csak a végső győztes olasz Martina tudta legyőzni a döntőbe jutásért. „Hársi” a bronzmeccsen javított, így újabb medállal gazdagította egyre jelentősebb éremgyűjteményét. Közel állt az éremszerzéshez a 67 kg-ban Tamás Ferdinánd is. Az őszi jakartai vb-n harmadik helyezett U21-es versenyző három győzelem és egy vereség után eljutott a bronzmérkőzésig, ám ott 3–2-re kikapott az ukrán Kopitkótól. A vb-érem, a felnőtt világelitben januárban – a Karate1 Premier

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 51 51

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

League sorozat párizsi állomásán – elért ötödik hely utáni újabb ötödik helyezés azt jelzi, hogy Tamás Ferdinánd jó úton halad. Juniorként már szerzett Eb-bronzot Koch Szabolcs – az volt a magyar karate sportág első formagyakorlat-érme világversenyen. A Sporting Budokata versenyzője az erős U21-es mezőnyben is kitett magáért, és végül a hetedik helyen zárt. Meggyőzően menetelt Erdős Martin a 68 kilogrammos junior fiúk mezőnyében. A Barcsról a fővárosba került fiatal magyar első három mérkőzését 13–0-s pontkülönbséggel hozta, majd a belga Rosiellót is legyőzve bejutott a kategória fináléjába. A döntőben a montenegrói Hodzic 2-0-ra nyert, de az ezüstéremmel Erdős Martin így is pályafutásának legnagyobb sikerét mondhatja magáénak. A többi junior korosztályú magyar versenyző közül a legjobb helyezéseket Kandev Angel (+76 kg) és Boussebaa Aicha (+59 kg) érte el, akik egy-egy győzelemmel a hetedik helyen zártak súlycsoportjukban. A ciprusi Eb-n egy győzelem után a nyolc közé jutásért kapott ki török ellenfelétől Vécsei Balázs, utána viszont legyőzhetetlen volt a vigaszágon. Az MTK versenyzője újabb három győzelemmel megérdemelten lett bronzérmes. Akár vezetett, akár nem, végig harcosan küzdött, ennek köszönhetően utolsó két mérkőzésén egyaránt őt hozták ki győztesnek a bírók.

Az őszi világbajnokságon Vécseihez hasonlóan a hetedik helyen végzett az 52 kg-os Nichols Dávid, aki nagyszerűen versenyezve szintén eljutott a bronzmeccsig. Az UTE versenyzőjének nem sikerült az éremszerzés, de bizonyította, hogy kategóriája legjobbjai közé tartozik. A magyar válogatott összességében egy ezüstés két bronzéremmel fejezte be az idei korosztályos Európa-bajnokságot. Mindhárom érmes az MTK versenyzője. Az eredmények azért is értékesek, mert az idén eldől, hogy a karate bekerül-e a 2020as olimpia programjába, pozitív döntés esetén pedig könnyen lehet, hogy éppen a Cipruson járt fiatal magyar versenyzők számára lesz elérhető egy esetleges ötkarikás részvétel. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A TF küldetése a nemzetközi szinten versenyképes magyar sportegyetemmé válás

A

fenti cél elérése érdekében a modern sport állította kihívásokra olyan válaszokat keres az intézmény, amelyek kihasználják a TF fennállásának 90. évében felmerülő kivételes lehetőségeket, építenek a TF hagyományos értékeire és az egyetemen meglévő tudásra. Magyar sporttudományi egyetemként a TF az oktatás-képzés, kutatás-fejlesztés és szolgáltatás olyan integrált egységét kívánja megteremteni, amely a magyar testnevelés és sport előrelépését támogatja. Működésében a TF elkötelezett a legmagasabb szintű folyamatok iránt, ezért az egyetem hallgatói mellett alkalmazottjainak képzését, fejlődését is kiemelten kezeli. A TF minden tagja vallja az egyetem hagyományos szlogenjét: “Szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts!” Kilencven esztendő után a Testnevelési Egyetem, megalapítása óta a valaha volt legnagyobb lehetőség és feladat kapujában áll. Az oktatási tartalom megújítása mellett az egyetem új, minden igényt kielégítő, 21. századi campus fejlesztésébe kezdhet. A Testnevelési Egyetem a világ egyik legrégebben alapított és egyben a legsikeresebb sporttudományi felsőoktatási intézménye. Egyszerre jellemzi a tradíciók megőrzése és az állandó változás, megfelelés a kor megnövekedett követelményeinek,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ami garanciát jelent arra, hogy a hallgatókban, az egyetemen diplomát szerzett végzősökben rejlő tehetséget, tudást és képességeket kibontakoztassák a sporttudomány valamennyi területén. Az egyetem számára a testi, mentális, etikai fejlődés mellett kiemelkedően fontos a szellemi fejlődés is, és ennek következtében a tudatosság jelentős növelése. Az egyetem a legmodernebb sportszakmai és tudományos ismereteket is nyújtó elméleti és gyakorlati képzéseket kívánja biztosítani a testnevelő tanárok, edzők, sportszervezők, sportmenedzserek és rekreációs szakemberek részére a fejlesztések kapcsán. A Testnevelési Egyetem szerepe a test- és sportkultúra fejlesztésében és terjesztésében is megkérdőjelezhetetlen. Nagy szükség van az egészséges életmódra és a sport szeretetére való nevelésre, a rendszeres testmozgás hangsúlyozására. Kutatási adatok is bizonyítják, hogy már fiatal korban sok a súlyproblémával küzdő, rizikófaktorral rendelkező


| 53

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

gyermek. Részükre biztosítani kell az egészségtudatos életre nevelést, és ehhez szakemberekre van szükség. Az egyetem ezt is kiemelt céljának tekinti, amihez azonban fejlődni szükséges. A jelenlegi fejlesztés megteremti a minőségi és világszínvonalú szakember képzés feltételeit. 2017 szeptemberétől teljesen megváltozik a szakedzői képzés, visszatérünk a régi bevált rendszerre, amelyből nemzetközi szaktekintélyek kerültek ki, s amely külföldről is vonzotta a hallgatókat. A célunk az, hogy a sportági szakszövetségekkel együttműködve ismét világszínvonalú legyen a képzésünk. Jövőre vezetjük be a diplomás szakedzőképzést, és módosítjuk a felvételi követelményeket is. Az emelt szintű érettségi csak alapkövetelmény, a kiválasztáskor ugyanilyen fontos szempont lesz a sportági minőségi képzettség, a fejleszthetőség lehetősége és a kimenet minőségét biztosító fizikai képességek színvonala. A szakedzői képzés részeként négy területen képzelünk el specifikációt: vezető-menedzser, preventív-gyógyító, kondicionáló és kifejezetten az utánpótlással foglalkozó területekre lehetne majd szakosodni. A törzsgárdánk kiváló szakemberekből áll, a hazai felsőoktatási intézmények rangsorában visszakerültünk az első tízbe, a hetedik helyre, megelőzve számos neves egyetemet. Egyetemünk doktori iskolájának csaknem száz hallgatója van, s ez biztosítja a megfelelő sporttudományok ismeretével rendelkező oktatói utánpótlást. A mindennapos testneveléssel pedig megnőtt az igény a jól képzett testnevelőkre. A megnövekedett feladathoz a következő években – a campus fejlesztésével párhuzamosan – megemeljük a minőségi oktatóink létszámát.

Az egyetemnek 2500 hallgatója van, illetve több külföldi fiatal érkezik a nemzetközi csereprogramokon keresztül képzéseinkre Európából és a tengerentúlról is. A jelenlegi létesítmények által biztosított feltételek elmaradnak a kor követelményeitől, a fenntartó elvárásaitól, így az egyetem közösségének mind az oktatás, mind a szolgáltatások területén szüksége van a fejlesztésekre. Az új egyetem biztosítja majd az újbóli nemzetközi piacra lépés alapfeltételét, az eredményes technológiák és módszerek terjesztését, a sport képzési és tudományos stratégiájának kialakítását.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Testnevelési Egyetem felújítása, bôvítése Több évtizedes mulasztást pótol az idén kezdődő, 36,8 milliárd forintos beruházás, mert a rendszerváltozás óta TF-en nagyobb felújítás nem történt, míg a magyarországi felsőoktatási intézmények többsége már túl van a fejlesztések első szakaszán, és a másodikat kezdhetik, többek között Pécsen, Debrecenben vagy Nyíregyházán is. Márpedig a nemzetközi színvonalú, elismert munkát végző intézményben szükség van a feltételek javítására. Az egyetem területe 4,6 hektárral növekszik, összességében 39 000 négyzetméter területet újítunk majd meg, és több mint 50 ezer négyzetmétert magába foglaló új épületek épülnek majd a campus területén, amelyből a Csörsz utcai sportkomplexum megközelítőleg 25 ezer négyzetmétert tesz ki, a fennmaradók pedig kollégium, oktatási terek és egyéb sportlétesítmények, például az új uszoda vagy fedett teniszcsarnok. Számos régi és mára korszerűtlenné vált épületet pedig lebontunk, ezáltal helyet adva majd az új épületeknek. A teljes campus területét újraparkosítjuk, kicseréljük a közműveket, és több száz férőhelyes mélygarázs is épül. Külön kiemelt figyelmet szentelünk a megújuló energia felhasználásának és a műemlékvédelemnek is. A tervek a lehető legpuritánabbak és racionalizáltak, csak a szakmai igények kielégítésére szorítkoznak. Fontos az oktatási-képzési felületek, a talaj korszerű kialakítása, a megfelelő levegőztetés és világítás kiépítése. Az épületek elhelyezésénél a lakossági igényeket vettük alapul, ezért a lakóépületekhez 100 méternél közelebb egyetlen új épületet sem alakítunk ki a Testnevelési Egyetem saját területén. A Csörsz utcába tervezett multifunkcionális csarnok legmagasabb pontja 18 méter, átlagmagassága várhatóan 13 méter lesz, az atlétikai pálya nem fog belelógni a helyi parkba, és a szintén bírált, fedettnek tervezett atlétikai és többfunkciójú műfüves pálya sem lesz befedve. A Sportkórház jelenlegi területeinek bevonásával újul majd meg a campus, mely nyitott lesz, azaz a környék lakói is látogathatják, és használhatják a területet. Az előkészítési fázis április végéig lezárul, a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást várhatóan májusban írjuk majd ki, a munka pedig előreláthatólag szeptemberben indul. Ha nem jön közbe semmi, akkor két év múlva a tanévet már egy nemzetközi színvonalú egyetemen kezdhetjük el. Egy olyan intézményben, amelyben 21. századi körülmények között taníthatjuk a testnevelőket, a sportszakembereket és ahová a világ legfejlettebb országából is majd szívesen jönnek tanulni fiatalok. ■ w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 55

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tokióra hangolnak a boglári akadémián

B

alatonbogláron 2013 óta működik a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka), amely a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlásképzési rendszerének rendkívül fontos építőeleme. A Balaton-parti bázison minden adva van ahhoz, hogy a gyerekek kiváló körülmények között, a legjobb szakemberekkel dolgozva fejlődjenek, minél jobb játékosokká váljanak, és idővel – akár már négy év múlva, a tokiói olimpián – a magyar válogatottban bizonyítsanak. A 2016-os riói olimpiára sem női, sem férfi kézilabda-válogatottunk nem kvalifikálta magát, ami még jobban ráirányítja a figyelmet a sportágra, és az utánpótlásképzés átgondolt, egymásra épülő rendszerének kiépítését sürgeti. Más országokban évek óta léteznek kézilabda-akadémiák – Franciaországban 22 működik –, hazánkban ugyanakkor a Neka az első állami segítséggel működtetett, elit képzést biztosító központ. Éveken át tartó előkészítő munka után a boglári akadémia 2013. július 28-án, Mocsai Lajos tervei alapján kezdte meg működését. Az itt folyó képzés három alappillére: a nemzetközi sporttudományos alapokon nyugvó szakmai munka, a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 57

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az Akadémián folyó tudományos munka egyedülálló, szakképzett orvosok, erőnléti edzők, sportterapeuták, gyógytornászok és tudományos munkatársak folyamatosan mérik és elemzik a sportolókat. Az egyéni értékelés segítségével a játékosok képet kapnak a sportteljesítményükről és fejlődésükről.

A 2016-os évben komoly változások történnek az Akadémia életében. Az év első felében elkészül az új kézilabdacsarnok, amelyben három, 20 x 40 méteres, parkettaborítású pálya kerül egymás mellé, a 800 fős lelátórendszer szükség esetén a duplájára bővíthető. A szakma elsődleges szándéka, hogy a boglári bázis a Magyar Kézilabda Szövetség nemzeti utánpótlás-felkészítő edzőközpontja legyen. Az új „lakófalu” a Balaton-parton épül, ahol januárban elkezdődtek a bontási munkálatok. A felújításra váró épületek közül kettő kollégiumként funkcionál majd, a harmadikban irodák, tantermek és előadótermek kapnak helyet.

Az Akadémia alapelve, hogy teljes embereket neveljen. A gyerekek sportszakmai képzése mellett fontos a tanulmányi munkájuk is, az oktatók, a nevelőtanárok és az edzők figyelemmel kísérik, ha kell, segítik a tanulást vagy az érettségire való felkészülést is. „A kézilabda az élet iskolája. A sportoló megtanul felállni, amikor padlóra kerül, megtapasztalja, hogy csapaton belül hogyan működjön együtt a társakkal, és hogy alázattal, kitartóan végezze a feladatát. Mi itt nem csupán kézilabdázókat, hanem értékes embereket szeretnénk nevelni” – mondta Mocsai Tamás menedzser-igazgató. Az Akadémia fiataljai már megmutatták oroszlánkörmeiket, de az igazi cél Tokió, a 2020-as nyári olimpia helyszíne, ahol várhatóan már több nekás játékos erősíti a magyar válogatottakat. ■

magas szintű versenyeztetés és a személyiségfejlesztés.

Eredmények Balatonbogláron kiváló szakemberek segítik a mintegy 140 fiatal fejlődését. A női szakág munkáját Hajdu János, Bohus Beáta, Kiss Szilárd és Bartalos Béla irányítja, míg a fiúkkal Imre Vilmos, Gyurka János, Kovács Péter, Vágó Attila és Szathmári János edző dolgozik együtt. Az alakulás óta eltelt rövid idő alatt kiváló eredmények születtek, amelyek bizonyítják, hogy az Akadémián magas színvonalú utánpótlásképzés folyik. A Neka női csapata tavaly megnyerte az NB II-es felnőtt és az NB I-es ifjúsági bajnokságot, idén pedig az NB I/B második helyén áll, és jövőre várhatóan az élvonalban szerepel. A férfi NB II-es csapat az élen áll, ahogy az NB I-es ifjúsági együttes is vezeti a tabellát pontveszteség nélkül. Ezenkívül három serdülő bajnoki cím (két lány, egy fiú) és egy diákolimpiai győzelem szerepel a dicsőséglistán. A gyerekek fejlettségét és képességét figyelembe véve optimalizált a versenyeztetés. Jelenleg 43 nekás fiatal szerepel a korosztályos válogatottakban.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

KIEMELT EDZŐ PROGRAM a Testnevelési Egyetem szervezésében

A

Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége hozta létre a „Kiemelt Edző Programot” (KEP). A kezdeményezés célja, hogy szakmai továbbképzéseket biztosítson azokban a sportágakban, amelyekben nemzetközi sikert elérő vagy komoly potenciállal rendelkező edzők dolgoznak. A programba meghatározott minősítési rendszer alapján kerülnek be az edzők, akik a szakmai pályafutásuk alatt Eb-, vb- vagy olimpiai bajnokokat neveltek ki. A MOB külön hangsúlyt helyez az utánpótlás nevelésére is, így a szakemberek között sokan a fiatalok képzésével is foglalkoznak. A MOB pályázatot írt ki 2015-ben a programban részt vevők számára, amelyet a Testnevelési Egyetem nyert el. A hatrészes képzési eseményen a TE szervezésében valósul meg, amelynek a záróeseménye 2016. március 3–4-e között lesz. A rendkívüli sportágfejlesztési program 154 edzővel indult, jelen pillanatban már 170 edző vett részt a képzésekben. Az elsők között voltak: Kiss László (úszás), Benedek Tibor (vízilabda), Kovács István (torna) Csipes Ferenc (kajak-kenu) és Pálvölgyi Miklós (öttusa).

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A szakmai továbbképzések során az alábbi témákban hangzottak el előadások: - Kondicionális és koordinációs képességek fejlesztése - Sportpszichológia edzőknek - Hosszú távú sportolófejlesztési program (LTAD) - Sporttudományi továbbképzés, adatbázis létrehozása - Kiemelt edzők tudásfrissítése, döntéshozatal extrém körülmények között - Célfilozófiai és motivációs eszközök használata A Kiemelt Edző Program néhány résztvevője: Balzsay Károly (ökölvívás), Fábián Lászlóné (kajak-kenu), Kiss László (úszás), Storcz Botond (kajak-kenu), Szántó Imre (ökölvívás), Zsivoczky Attila (atlétika), Kulcsár Győző (vívás) és Hajdú János (kézilabda) ■


| 59

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tamás és Molnár rangos helyezése

Ö

tödik lett Tamás Ferdinánd (fent kékben) és Molnár Réka a Karate1 Premier League sorozat első, franciaországi állomásán. A mezőny minőségét és mennyiségét – 75 ország több mint 1000 karatésa indult – tekintve a verseny közel egyenértékű volt egy világbajnoksággal. A Párizs Openen jelen voltak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megfigyelői is. A NOB augusztusban dönt arról, hogy a karate – a tokiói szervezők javaslatának megfelelően – ott lehet-e a 2020-as ötkarikás játékokon.

Ötödikként zárt a fiatal Tamás Ferdinánd a férfiak 67 kg-os küzdelmi kategóriájában. Három sikerrel megvívott kör után került a vigaszágra, ahol kiharcolta a bronzmeccs jogát. A harmadik helyért a tavalyi Európa Játékok-győztes török Uygur még túl nagy falatnak bizonyult, de a mindössze 18 éves magyar így is felnőttpályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. A magyar nők közül Molnár Réka szerepelt a legjobban, aki az 50 kg-osok küzdelmei során három győzelemmel egészen a döntő kapujáig menetelt. Az UTE versenyzője azután az elődöntőben fennakadt az olasz Sassanón, majd a harmadik helyet sem sikerült megszereznie, ezzel az előkelő ötödik helyen végzett. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 61

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

SZABADIDŐSPORT

Szabadidő

Fotók: BSI

Jótékonyság és futás

2

015-ben a BSI eseményein és közreműködésével 53,2 millió forint gyűlt össze 26 szervezet céljainak megvalósítására jótékony futók adománygyűjtésének és céges adományoknak köszönhetően. Az adománygyűjtésben legalább 3000 futó vett részt a szervezetek követeként vagy szimpatizánsaként. Az adománygyűjtő futó duplán érezheti magát nyertesnek, mert a táv teljesítése mellett adományt is szerez egy jó ügynek. Az adományozó nemcsak a szervezetet támogatja, hanem az ismerős futót is – őt kettős célja elérésében –, aki által személyessé, hitelessé válik számára a jó ügy. A karitatív szervezet európai színvonalú rendezvényen kap megjelenést és nyilvánosságot, ami adománygyűjtésre, adakozásra ösztönzi önkénteseit, szimpatizánsait. A versenyek több tízezer résztvevőjétől – ha képes őket megszólítani – szintén számíthat adományokra.

Hogyan lehetséges ez? Mert itt csak nyertesek vannak. Amatőrként a mozgás, a "célba érkezés" öröméért sportolnak – írja a BSI. Ha közben támogatnak egy jó ügyet, rászoruló embereken segítenek, megsokszorozzák ezt az örömet.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Több szervezet él az értük futó ismert személyek keltette médiaérdeklődés kínálta lehetőséggel is. A szervezők célja, hogy rendezvényeik ne "csak" futóversenyek legyenek, hanem a szabadidősport társadalmi megítélése is javuljon általuk. A jótékony futás eredményeinek erős üzenete segít abban, hogy 10–20 ezres városi futásaink ne a forgalmi változások okozta kényelmetlenséggel, hanem a segítségükkel megvalósult karitatív célokkal is beszédtémát adjanak.


| 63 63

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A tavaszi zsongás remek lehetőséget kínál arra, hogy aki még sosem sportolt, az elkezdje, vagy aki a tél miatt pihent, az újrakezdje. A BSI rendezvényein, köztük a Vivicittán is, számtalan olyan táv van, amelytől a teljesen kezdőknek sem kell megijedniük. Az április 16-án és 17-én megrendezendő Telekom Vivicittával kapcsolatos infókat elolvashatod a www.futanet.hu oldalon.

8 tipp

adománygyûjtôknek a BSI összeállításában:

1.

Olyan ügyért fuss, ami közel áll a szívedhez, mert ezt a személyes kötődést jól meg tudod fogalmazni a kampányodban!

5.

2.

6.

A közösségi médiában gyorsan "elszállnak" az információk, ezért többször hívd fel a figyelmet a vállalásodra!

3.

Használd az e-mail címeidet is! Ha csoportos levelezőlistákon szerepelsz, ezt a lehetőséget is használd ki!

4.

Közvetlenül, személyesen szólítsd meg a barátaidat, ismerőseidet, munkatársaidat, üzletfeleidet. A "Kedves Mindenki!' típusú levelekre "mindenki" gondolhatja úgy, hogy ez nem pont neki szól.

Mindig konkrétan kérd, hogy adakozzanak. Kérni nem könnyű, de e nélkül esélytelen, hogy adni fognak. Ragadj meg minden alkalmat, hogy mondj valamit kiszemelt támogatói körödnek! Oszd meg saját felkészülésed fontos mozzanatait; tudasd, ha valaki adományozott; tedd közzé, ha elérted a kitűzött célod felét stb.

7.

Posztolj híreket, információkat az általad képviselt szervezetről, mert ez is erősítheti az adományozókedvet.

8.

Köszönetből sohasem elég! Mindenkinek köszönj meg mindent, az adományokat, egyegy megosztást és a biztató szavakat is. Cseh Balázs, a Civil Iránytű Alapítvány elnöke, a www.jougyekert.hu üzemeltetője ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

SZABADIDŐSPORT

800 ezren vehetnek részt az idei Kihívás Napján

A

z eddigi években összességében 8 millió embert mozgatott meg a Kihívás Napja, amely az idén is tartogat majd meglepetéseket. Az eredetileg Challenge Day néven ismertté vált játékban a világon idén – hazánkkal együtt – legalább 50 ország városai, falvai vesznek részt május 25-én. A Coca-Cola Testébresztő programja idén főtámogatóként segíti a Kihívás Napját. Mindkét kezdeményezés célja, hogy felhívja a lakosok, önkormányzatok és tanintézmények figyelmét a testmozgás és az aktív egészséges életmód fontosságára. Magyarország legnagyobb szabadidősportos megmozdulására egészen április 28-ig nevezhetnek a települések. A Kihívás Napja célja, hogy felhívja az ország polgárainak, önkormányzatainak és tanintézményeinek figyelmét a testmozgás fontosságára. Itthon, a hagyományoknak megfelelően a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) koordinálja az eseményt, amellyel ösztönözni szeretnék Magyarország lakosait a testmozgásra. A szervezők bíznak abban, hogy a játékos és vidám nap kedvet teremt a mozgással teli életmódhoz, és inspirálója lehet egy olyan életmódnak, aminek természetes része a mozgás, a sport.

www w.. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 65

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

„A Coca-Cola HBC Magyarország már 10 éve támogatja az MSZSZ rendezvényeit. Tesszük ezt nagy örömmel, hiszen céljaink azonosak: minden lehetőséget megragadni, hogy az aktív és egészséges életmód fontosságáról minél szélesebb körben minél többet beszéljünk, és a lehető legtöbb embert megmozgassunk, amire a Kihívás Napja kiválóan alkalmas”– hangsúlyozta Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. A korábbi évek során már 1596 magyar település részt vett ebben a játékban. Az ott élő több mint nyolcmillió ember ezt a napot hagyományosan közös sportolással, vidám játékkal, együtt töltötte el. Az idei felhívó anyagokat és versenykiírásokat a Magyar Szabadidősport Szövetség elektronikus úton juttatja el az ország valamennyi polgármesterének, a tanintézmények tankerületi vezetőinek, valamint a már korábban játszott települések szervezőinek. A korábbi évek sikerein felbuzdulva a tanintézményeknek idén újra hirdetnek külön versenyt. „Építs akadálypályát, és teljesítsd a kihívást!” felhívással. Ennek keretében akadálypályaterveket várnak az intézmények testnevelő tanáraitól. A programban részt vevő településeket, az ott élőket, valamint az iskolákat is értékes díjakkal jutalmazzák. 2016-ban a rendezvény fő támogatója a Coca-Cola Testébresztő programja. További információk: www.kihivasnapja.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

SZABADIDŐSPORT

A hagyományos szabadidôsport-konferencia

A

Magyar Szabadidősport Szövetség idén már 25. alkalommal szervezett kétnapos konferenciát, ezúttal Nagybörzsönyben, Kóspallagon. A szakmai tanácskozás a területen dolgozó szakembereknek megkerülhetetlen információforrásként szolgált, egyes programjai pedig interaktív fórumként működtek. A konferenciát a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Czene Attila nyitotta meg, majd Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért felelős helyettes államtitkára a Minisztérium szabadidősportos szerepvállalásáról és ezzel kapcsolatos terveikről beszélt. Dr. Perényi Szilvia, a Debreceni Egyetem Sportgazdaság és menedzsment tanszékének adjunktusa bemutatta a többéves kutatásokon alapuló felméréseknek az eredményeit, a sportolók és sportszervezetek a magyar társadalom terében címmel. Czene Attila a szabadidősport fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiről és a szövetség kapcsolatépítési törekvéseiről beszélt. Balázs Zsoltné konzultáció keretében a sportszervezetek idei adó- és járulékfizetési kötelezettségei változásaiban, az aktuális számviteli tudnivalókban segített eligazodni. Bányász Árpád,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 67

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökségi tagja és egyben sajtófőnöke a szabadidősport és a média kapcsolatáról tartott előadást. Dr. Soltész Anikó abban segített, hogy hogyan legyünk piacképesek, hiszen amit csinálunk a szabadidősport területén, az érték! Az elméleti előadások után egy kis tájékozódási versennyel frissíthették fel magukat a résztvevők. A pálya kijelölését és térképet Fehér Ferenc, a Zala Megyei Tájékozódási Futó Szövetség elnöke készítette el.

A zárónapon Veress Réka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportügyekért felelős EU és nemzetközi referense, valamint Benyhe Róbert és Molnár Edit, a szövetség munkatársai beszéltek arról, hogy hogyan sikerült a 2015. évi Európai sporthét Magyarországon és a 2016. évi folytatásról. Schmitt Petra, a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. munkatársa az Erasmus+ Sport fejezetének pályázati lehetőségeiről számolt be. A konferenciát dr. Soltész Anikó worldcoffee programja zárta. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

SZABADIDŐSPORT

• IRONMAN 70.3 • 5i50 • IRONKIDS BEFiTRUN • IRONGIRL

Július vége a sport ünnepe Budapesten

J

úlius utolsó hétvégéjére okosabbak leszünk. S ha minden szerencsésen alakul, Budapest világbajnoki házigazdaként – de legalábbis világbajnoki rendezőaspiránsként – láthatja vendégül harmadszor is az Ironman 70.3 nemzetközi triatlonverseny népes mezőnyét!

Ezt nevezik villámkarriernek: az Ironman 2014ben mutatkozott be Magyarországon, s az Ironman 70.3 Budapestet mindjárt az első nekifutásra Európa legjobb versenyének választották! 2015-ben az elsőnél is népesebb mezőny állt rajthoz a magyar fővárosban, a szervezőket pedig meghívták a sportág legendás eseményére, az októberi hawaii Ironman világbajnokságra.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Újra telt ház az Ironman 70.3 Budapesten Ez az esztendő is jól kezdődött: napvilágot látott, hogy Budapest is harcba indul a 2018-as Ironman 70.3 világbajnokság rendezési jogáért, a magyar kormány és Budapest vezetősége mellszélességgel támogatja a pályázatot, elvégre nemcsak


| 69 69

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

egy igen rangos sporteseményről van szó. Egy esetleges világbajnoki rendezés a reklámérték mellett komoly hasznot hozna a nemzetgazdaság számára is, a tavalyi ausztriai vb például a számítások szerint 17 millió eurónyi (ez bizony több mint ötmilliárd forint) forgalmat generált nyugati szomszédunk számára. A jelentkezők közül az első válogatási kör végére csak három jelölt marad talpon, a végső döntést pedig a nyáron hozzák meg az Ironmanjogtulajdonos World Triathlon Corporation vezetői. A bejelentés időpontjáról egyelőre nincs információnk, arról viszont gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk, hogy Budapest igen komoly esélyes: jelentős világváros, a világörökség részeként nyilvántartott történelmi belvárosában zajlik a verseny, a triatlon szerelmesei számára jól megközelíthető helyszín, és a budapesti indulók eddigi beszámolói szerint remek házigazda. Ez utóbbira utal az is, hogy a Sportime Magazin lapzártájának idején már megközelítette az ezret az idei nevezők száma, holott a riói olimpia miatt ezúttal korábbi időpontban, 2016. július 30-án rendezik meg az Ironman 70.3 Budapestet. Mindez azt vetíti előre, hogy az idén is telt házas lesz ez az esemény, vagyis mind az 1700 rajtszám gazdára talál.

Ideális helyszín megismerni az Ironman kihívásait A nagydíjas viadal pályáján nem terveznek jelentős változást a szervezők, vagyis a triatlonosok ezúttal is a Lágymányosi-öbölben úsznak 1,9 kilométert, majd a budai Várat is érintve a budai és pesti rakpartokon kerékpároznak 90 kilométert, végül Újbudán, a Kopaszi-gát és a Gellért tér között kijelölt pályán futnak egy félmaratont, vagyis 21,1 kilométert. A komoly távok ellenére a budapesti pálya „könnyűnek” számít, a világ leggyorsabb pályái közé tartozik, nem véletlenül tartják úgy, hogy minden kezdő számára ez lehet a legideálisabb helyszín az Ironman kihívásaival való ismerkedésre. Budapesten gondolnak azokra is, akik még nem mernének bevállalni ilyen komoly triatlonos felmérőt: ők az 5i50 olimpiai távú versenyen tehetik próbára kitartásukat. Nem mintha 1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás és végezetül 10 kilométer futás teljesítése nem lenne éppen elég komoly erőpróba...

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

SZABADIDŐSPORT

Különleges élményfutás a kivilágított Budapesten Július 30-án, az Ironman 70.3 Budapest napján az esti programban kap helyet a futás, méghozzá egy formabontó esemény keretében: az idei Befitrun éjszakai futáson komoly szerepet kapnak a különféle világító eszközök, elemlámpák, neonfények, UV-égők, LED-ek, színes izzók, stroboszkópok, no és főszerepet kap a zene! A nyári estén szépen kivilágított városban két táv teljesítése között választhatnak az indulók, ők döntik el, hogy 10 vagy 21 kilométeren keresztül akarnak a különleges élményfutás részeseivé válni.

A hatezret is elérheti az idén a futók száma Mondhatnánk, hogy július utolsó hétvégéjén minden a triatlonról szól Budapesten, csakhogy az elmúlt két esztendőben már kiderült: a rangos nemzetközi triatlonverseny(ek) kísérő eseményei legalább olyan komoly érdeklődésre tartanak számot. Az első évben több mint kétezren, tavaly már majdnem négyezren futottak, s ha tovább tart a lendület, akár a hatezret is elérheti az idén a futók száma! Nézzük, milyen események várják a sportolni vágyókat! A sort július 29-én az E.ON Ironkids nyitja, amely az Ironman-csemeték futóversenye lesz, különféle korosztályok (4–14 éves korig) különféle távokon (300, 600, 800 és 1200 méter) vetélkedhetnek, méghozzá ugyanazon a pályán, ahol egy nappal később a világ legjobb triatlonosai versengenek majd az Ironman-dicsőségért. Minden indulónak jut majd egy E.ON Ironkids technikai póló és egy díszes befutóérem. Nemcsak a futóversenyek miatt lesz majd kedves ez a nap a gyerekek számára: ez a péntek kifejezetten róluk szól majd. Szórakoztató gyerekprogramokkal és ügyességfejlesztő játékokkal, kihívásokkal, kibővített Decathlon Triathlon Parkkal és koncerttel várják a gyerekeket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Július utolsó napján, 31-én vasárnap lesz az 5i50 Budapest triatlonverseny, majd a sportos családi hétvégét az Irongirl futás zárja. Talán már be sem kell mutatni ezt a remek, közösségformáló futást: tavaly napokkal a rajt előtt le kellett zárni a nevezést a nagy érdeklődés miatt. A hölgyeknek szóló 6 kilométeres futásra az idén is érdemes lesz időben jelentkezni. Nos, az már a fentiekből is kitűnik, hogy igazi sportünnep lesz július utolsó napjaiban Budapesten. A fesztiválhangulat garantált, hiszen ez lesz az utolsó hétvége a riói olimpia rajtja előtt, s ha még a 2018-as Ironman 70.3 világbajnokság helyszínéről is számunkra kedves információink lesznek addigra… ■ Bővebb információk és nevezés a www.ironmanbudapest.hu oldalon.


| 71

SPORT | SZABADIDĹ? | ÉLETMĂ“D

Ha konnyu lenne, barki meg tudna csinalni.

A hatalmas sikert aratott IRONMANÂŽ 70.3ÂŽ Budapest triatlonverseny 2016-ban mĂĄr harmadik alkalommal kerĂźl PHJUHQGH]ÂŞVUHNPÂťV]¢VNPNHUÂŞNS¢UR]¢VÂŞVNPIXW¢V¡VV]HVHQNP YDJ\LVPÂŞUI¡OG OHJ\ÄŒ]HQGÄŒW¢Y vĂĄr az indulĂłkra a szĂŠria egyik legszebb pĂĄlyĂĄjĂĄn. VĂĄlaszolj erre a nem mindennapi kihĂ­vĂĄsra, tapasztald meg az IRONMAN VHPPLKH]VHPIRJKDW´ÂŞOPÂŞQ\ÂŞWÂŞVIHMH]GEHKÄŒVNÂŞQWDYLDGDOW 2016. JĂšLIUS 30.

www.ironmanbudapest.hu

tĂĄmogatĂĄsĂĄval

w w w. s p o r t i m e . h u


72 |

SZABADIDŐSPORT

Ha április, akkor RUNNER’S WORLD RUN!

M

ég üres a versenynaptárad áprilisra? Ne várj tovább, gyere velünk Balatonfüredre! A Runner’s World idén áprilisban „kilép” a magazin hasábjairól, és elhozza nektek a tavasz egyik legjobb futóversenyét, a Runner’s World Runt!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 73

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Április 30-án, a balatonfüredi Tagore sétányon a következő távokkal várnak benneteket a szervezők:

• • • •

6,5 km 10,5 km 21 km 42 km

A Balaton egyik legszebb helyén, kényelmes és biztonságos körülmények között teljesítheted az általad választott távot. A pálya kialakításánál fontos szempont volt, hogy érintse Balatonfüred legszebb részét, a Tagore sétányt és a Vitorlás teret; hogy futás közben többször is találkozhass a neked szurkoló családoddal és barátaiddal, de talán ami még ezeknél is fontosabb, hogy ne kelljen autókat kerülgetned futás közben.

Fuss RWR pólóban A versenyen 10,5 km-t, 21 km-t és 42 km-t teljesítő indulóink rajtcsomagjukban a Runner’s World Run hivatalos technikai pólóját is megtalálják!

Bízd a frissítést profikra! Ahhoz, hogy célba érj, az elvégzett edzésmunkán és a motiváción kívül tökéletes frissítésre is szükséged lesz. Ezen a napon a frissítésben part-

nerünk a BioTechUSA lesz, a távokhoz tartozó pontos frissítő termékekről honlapunkon, a http://futas.maratonman.hu/ oldalon találsz információkat.

Rajt elôtt és cél után: masszázs Az Oriolus Med masszázs sátrait már a rajt előtt is érdemes felkeresned, ahol sportmasszőrök segítségével kinesiotapeing tapaszok felrakását is vállalják. A befutás után a célba érkezők – érkezési sorrendben – a célterületen felállított sátorban

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

SZABADIDŐSPORT

ingyen vehetnek igénybe egy gyors, maximum 10 perces frissítő masszázst.

Ami a célban vár Minden táv teljesítője a célban Runner’s World Run befutóérmet kap. Ha dobogós helyen végzel, akkor itt a még jobb hír: az egyéni kategóriák első 3 helyezettjeinek kupa is jár. A befutó után a maratoni és félmaratoni távot szintidőn belül teljesítők között wellnesshétvégét sorsolunk ki. A nevezés után érdemes a díjat a budapesti Maratonman Depóban befizetned, ahol törzsvásárlói kártyát kapsz, amellyel minden terméket kedvezménnyel vásárolhatsz meg. A boltban ingyenes számítógépes lábállás-diagnosztika segít a megfelelő futócipő kiválasztásában. A rajtszámokat a verseny előtti héten, április 26tól (kedd) április 29-ig (péntek) délelőtt 10 és este 8 óra között lehet átvenni. Cím: Budapest, XIII. kerület, Népfürdő utca 5/c Tel.: 0612390531 Ha ez nem áll módodban, a verseny napján, április 30-án, 8:00–10:30-ig is megteheted ezt Balatonfüreden, a versenyközpontban. ■

Beszélni könnyű, csinálni nehéz – ezt egy rádiós tudja a legjobban. Például Rákóczi Feri is, aki azonban nem a könnyebb utat választja: nemcsak beszél, csinálja is. Elhatározta, hogy leszokik a dohányzásról, lead némi felesleget, és április 30-án, a Runner’s World Runon, egy remélhetőleg jóleső félmaraton lefutásával jutalmazza és ünnepli meg magát. „Profi segítséget vettem igénybe, mert se időm, se türelmem nincs, hogy egyedül jöjjek rá, hogyan kell csinálni. Amikor ez edzőm azt mondja, fussak fel 8-szor a hegyre, és vissza, akkor általában azt válaszolom, te nem vagy normális, de aztán megcsinálom. Heti hat alkalommal edzem, és nemcsak futok, hanem edzőterembe is járok erősíteni és más kardio mozgást is csinálni, például ellipszistrénerezni. Az edzőm szerint különben már készen állok a félmaratonra. Nagyon rendes tanítvány vagyok, nem is tudnék csalni, mert olyan órát használok, amire elég ránéznie az edzőnek, és látja, hogy megcsináltam-e, amit kért, vagy nem.” A rádiós felkészülését a Maratonman versenysorozat Facebook-oldalán figyelemmel is kísérheted.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

sportim


| 75

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

sportime hirdetes 165X229.indd 1

w w w. s p o r t i m e . h u

2016. 03. 20. 20:16:19


76 |

SZABADIDŐSPORT

A magyar vasember a kilométerek megszállottja

C

sécsei Zoltán ultrafutóval több ízben is foglalkozott magazinunk, ami nem véletlen, hiszen hazánk egyik legjobb ultrafutójaként tartják számon. Megszállottan sportol, újabb és újabb célokat tűz ki maga elé, és mindebben a legszebb, hogy a menyasszonya is maximálisan támogatja. Rengeteg mindent köszönhet a sportnak – többek között párját, Beát is, akivel úgy ismerkedtek meg, hogy a lány az egyik futóversenyen hangosan szurkolt neki. Azonban tekerjünk egy picit hátrább a múltban: nem véletlen, hogy Zoli egyik napról a másikra a futás szerelmese lett. Édesapja infarktus miatt korán elment, és mivel a hajlam öröklődhet, vele is közölték az orvosok, hogy ha nem változtat időben az életmódján, akkor hasonló sorsra fog jutni. „Hat évvel ezelőtt, 25 évesen kezdtem el futni. Azonnal beépítettem a sportot a mindennapjaimba, s egyik napról a másikra rendszeressé vált száj momra. Egy szigetkörrel kezdtem egyből – gondolom, mondanom se kell, hogy másnap a munkahelyemre alig bírtam bevonszolni magam” – meséli nevetve a párja által is csak Ironnak becézett sportoló.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 77

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, komoly eredmények sorakoznak fel Csécsei Zoli neve mellett. Sikerének kulcsa – a rendszeres, napi szintű sportoláson kívül – a megfelelő minőségű táplálék- és ásványianyag-bevitel. „Az ultrafutóknak különösen nagy kihívás megtalálni a megfelelő minőségű ’üzemanyagot’, hiszen a magas pulzusszámra rátesz egy lapáttal a rázkódó gyomor is, ami ilyen esetekben különösen kényes. Ezért van szükségünk könnyen emészthető, gyorsan felszívódó, vitaminokban gazdag tápanyagokra – a Hammer termékei minden kritériumnak megfelelnek, ezért úgy gondolom, hogy minden ultrafutónak elengedhetetlen társa kellene, hogy legyen.” A Deseda ultra tavaly, annak ellenére, hogy megnyerte, hatalmas kihívás volt számára – azonban itt nem áll meg. Igazi sportolóként mindig új célokat tűz ki maga elé, és ez a jövőben sem lesz másként. „Szeretnék magyar csúcsokat megdönteni, vagy a 24 órás ultrafutó-világbajnokságon felállni a dobogóra. A célom egyértelmű: rohadt sok kilométer, rohadt gyorsan – szeretném megdöbbenteni az embereket!” ■ Szeleczky Afrodite

Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy Csécsei Zoltán címvédőként indulva sikeresen teljesítette a 2016-os Spuri Balaton Szupermaratont. A Balaton-kerülő versenyen a tavaly év ultrafutó felfedezettjének választott sportember bronzérmet szerzett 14 óra 38 perc 04 másodperces idővel. Elsőként Steib Péter végzett. (A képen az 2. és 3. helyezett beszéli meg az első nap eredményeit)

Csécsei Zoltán a Közösségben az Egészségért program nagykövetével, Pálfi Lászlóval, aki szintén teljesítette a szupermaratont

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


78 |

SZABADIDŐSPORT

Évről évre bővülő kínálat a Keszthelyi Kilométereken

A

2016 os Intersport Keszthelyi Kilométerek idén is újdonságokkal várja a p 2016-os pünkösdi hosszú hétvégére a Balaton-parti városba érkező sportturistákat. 2015-ben 10 ország közel kétezer futója vett részt az évről évre népszerűbb fesztiválon. Május 14-én, szombaton délelőtt 18 futamot rendeznek a gyermekeknek, majd délután 2,5 és 5 km-es távok töltik ki a teljes napot, amelyet este tésztaparti és koncert zár. Este hét órától a Dal című Eurovíziós dalversenyből ismert Dallos Bogi a Bogi and the Berry nevű együttesével ad élő koncertet a rádiókból ismert népszerű dalokkal. A hétvége fő attrakciója a május 15-én, vasárnap délelőtt 10 órakor rajtoló Intersport Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton lesz. A kétnapos eseményre a szervezők 2200 indulóra számítanak. „Az elmúlt 8 év tapasztalatai alapján – figyelembe véve a versenyzői igényeket – a módosított programterv valószínűleg a legkedvezőbb lesz a gyermekeknek és a felnőtt futóknak. Ismét látványban bővelkedő rendezvényekkel, a szokásos Várkert Pihenőzónával, a Varázshangok Gyermeksarokkal és az idei újdonsággal,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 79 79

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a helyi egészséges termékeket felvonultató Biosétánnyal kedveskedünk a versenyzőknek és a látogatóknak” – mondta el Bedő Beáta főszervező. ■ Bővebb információk, versenykiírás, online nevezés:

www.keszthelyikilometerek.hu

Futás, kerékpár úszás, duatlon, triatlon, akadályfutás, erőnlét

akár TEREPEN, akár TEREMBEN! Ha edzenél, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá Ha fogynál, erősödnél, egészségesebb életmódra vágysz Ha versenyeken indulnál, mert érzed magadban a képességed, hogy nyerj Ha egyszerűen csak szeretsz másokkal együtt sportolni, Ha a párodnak szeretnél jobban tetszeni Ha kismama vagy és szívesen futnál a kisbabáddal. Ha nem vágysz versenyezni, de a természet a mindened,

Futhatsz, úszhatsz és kerékpározhatsz velem. Edzhetünk terepen és teremben, nehéz vagy könnyű pályán. Keress meg! Bármi is az álmod, segítek neked, hogy megvalósítsd! TÓTH VIKTOR Tel: +3630 / 48-88-261 Mail: toth.viktor@terepsport.hu Web: www.triatlonedzes.hu, www.vegansport.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


80 |

SZABADIDŐSPORT

Soha ne add fel!

Írta: Csutka István www.vilagaim.com

Á

prilis van. Már a negyedik hónapot kezdjük meg az új esztendőben, és te megint ott állsz, ahol az előző év vége felé tartottál. Pedig van álmod, van célod is, de most sem voltál eléggé kitartó, és hiába fogadtad meg, hogy „új év, új élet”, a fogadalomnak csak az első fele teljesült.

Miért? Miért van az, hogy minden évben, január elején dugig vannak az edzőtermek, a futópályák, az uszodák, aztán eltelik egy hónap, és minden viszszaáll a szokásos kerékvágásba, és az „új életet” kezdők tömegének maximum néhány százaléka tart csak ki elhatározása mellett? Sokszor gondolkozom azon, hogy az emberek 90–95%-a, miért adja fel a céljaihoz vezető úton? Miért van az, hogy példák sokasága igazolja, a százalékos arány más területeken is hasonlóan működik? Az El Camino zarándokutamat járva, öt héten keresztül mást sem hallottam társaimtól, mint hogy: „Elmegyünk Fisterráig, a Világ vége-oszlophoz”,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 81

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

majd amikor Santiago de Compostelába értünk, valahogy hirtelen mindenki úgy megállt, mintha gyökeret eresztett volna a lába, és másnap én voltam az egyetlen, aki tovább indult. Igaz, hárman még busszal elmenetek az Út igazi végéig, de a többiek az utolsó három napot kihagyták, azaz feladták, és az igazi végpont elérése nélkül mentek haza. Miért? – kérdeztem megint. Hiszen 35 napot gyalogoltunk idáig, akkor mi lehet az, ami képes mégis megállítani abban, hogy még három napot gyalogolj, és ne érd el a végső célt? Hiszen fizikailag már nem jelentett problémát, ugyanis addigra már komoly állóképességre tettünk szert. Mégis, a zarándokok 90–95%-a nem, vagy csak busszal, esetleg taxival megy el Fisterráig, hogy az ókori világ szerinti világ végénél megnézze, hogy az óceán távoli horizontján hogyan süllyed alá a nap. És hány olyan emberrel találkoztam ott vagy másutt, akik becsapják magukat, akik elindulnak reggel, majd buszra, vonatra szállnak, és úgy teljesítik a napi szakaszt, majd nyugodt szívvel veszik át a zarándoklatuk teljesítését igazoló Compostellát. Valóban nyugodt a szívük? Hiszen belül pontosan tudják, hogy csaltak, mint az a kerékpárversenyző is, aki a Tour de Pelsón, azaz a Balaton-kör versenyen, 14 kilométer után átment a komppal, bevárta a mezőnyt, majd frissen – csupán 72 kilométert teljesítve a 210 kilométerből –, besprintelt a célba, és át is vette a győztest megillető díjakat. Ő is nyugodt volt ott legbelül? Ott voltam, amikor a lebukása után, a Senior Ob-n visszaadta a díjat…

No de térjünk kicsit vissza az El Caminóhoz, mert sok mindenben olyan, mint maga az élet! Santiago nehéz dió. Olyan érzelemcunami éri az embert, amikor beér a katedrális előtti térre, amelynek boldogsághormon- és adrenalinszint-növelő hatásától nagyon nehéz szabadulni, de pont ez a csapda benne. Olyan felhőtlen örömöt és boldogsá-

Azt hiszem, álmaink feladásához vezető alapvető probléma a saját magunkkal szemben való őszinteség és egy másik, az önbizalom hiánya.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


82 |

SZABADIDŐSPORT

got tapasztalsz meg, amelyet egyszerűen képtelen vagy elengedni. Szeretnéd újra és újra átélni, és azt érzed, ennek nem szabad véget szakadnia, és nem is fog soha. De ez egy csalóka ábránd! Ugyanis a következő nap már nem rólad szól, hanem azokról a zarándokokról, akiknek ez lesz a nagy napja, most érkeznek meg, és kapják meg a Compostellájukat, te pedig arra ébredsz, hogy már senki sem készülődik, még nyolckor is alszanak a hálótermekben, és amikor kilépsz az utcára, és visszasétálsz tegnapi eufórikus örömöd színterére – a katedrális előtti térre –, már olyanok érkeznek, akiket alig ismersz, és ugyan jó a vidám csapat között bóklászni, de mégis érzed, ez már valahogy más, nem kapod ugyanazt az érzést. És nem is kaphatod, pont amiatt, amit az előbb írtam. Mert ez a nap már nem rólad szól, minél tovább maradsz, annál több barátod indul haza, nincs ismerős, és egyszer csak azt érzed, egyedül maradtál, ez pedig nagyon nem jó érzés. Tudom, milyen, mert átéltem, mikor a Világ vége-oszlop elérése után – 5 nappal Santiagóba érkezésemet követően – visszatértem oda, és egyetlen embert sem találtam már, akit még ismertem volna. Min-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

denki boldog és vidám volt körülöttem, de nekem mégsem volt ugyanolyan érzésem. Meg kell tanulnunk, hogy örüljünk annak, amink van, ahol vagyunk, akivel vagyunk! Meg kell tanulnod értékelni a pillanatot, kiélvezni annak minden egyes másodpercét, de aztán az élményekkel feltöltekezve, a tapasztalatokkal gazdagodva továbbindulni. Mert az igazi Út akkor kezdődik, amikor a másik véget ér. A kérdés az, hogy az a sok élmény, öröm, tapasztalat, tanulság, fájdalom, küzdelem, öröm és a bánat könnye mennyire ivódott beléd, és milyen mértékben vagy képes ezt beépíteni életed hátralévő részébe? Vannak, akik nem képesek lezárni az utat – a múltat –, és folyamatosan visszajárnak ugyanoda, mert azt hiszik, majd pl. a zarándokút megoldja a problémáikat, újra boldognak érzik magukat egy hónapra. De ez vakvágány! Az El Camino és más sem fogja megoldani a problémáidat, maximum felszínre hozza, megérteti veled az okait, utat mutat, de végigmenni akkor is neked kell az új „úton”. Hiszen lehetsz újra egy hónapig boldog, de mi lesz a többi 11 hónappal?


| 83

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ha nyitott vagy a világra, benne az emberekre, helyén van az önértékelésed, akkor rengeteget tanulhatsz, folyamatosan tudsz fejlődni, előrelépni, és folyamatosan tudsz te is inspirálni másokat, és nemcsak tanulni tőlük, hanem tanítani is őket.

Ne másban keresd a hibát, ne másokat hibáztass a kudarcaidért, ne az okokat keresd és a kifogásokat, hanem a megoldásokat és azt, amit tanulhatsz belőle.

Lehet, most azt mondod: „Ugyan már, mit tanulhatna tőlem bárki is?”, de hidd el, cselekedeteink és történeteink képesek hatást gyakorolni másokra, és a lényeg az, hogy ezekkel a történetekkel és cselekedetekkel képesek vagyunk-e megérinteni őket? Mert ha igen, akkor tudtunkon kívül is óriási segítséget nyújtottunk sokaknak. Mindannyiunknak vannak olyan történetei, amelyek így vagy úgy, de tanulságul szolgálnak másoknak, csak merd őket megosztani. Emlékezz vissza azokra az emberekre, tanáraidra, edzőidre, rokonaidra, bárkire, aki most azonnal beugrik a múltadból, mert képes volt valamilyen módon megtalálni hozzád a „kulcsot”, hatást gyakorolni rád, megérinteni a lelkedet, és ezért választottad mai hivatásodat, lettél sikeres valamiben. Akár csak egyetlen, jó időben és helyen elmondott mondatával is képes volt komoly változást előidézni az életedben.

Ne legyél túl szigorú magadhoz, csak következetes, és a dicséretet se sajnáld magadtól, és másoktól sem. Mert a dicséret, az elismerés tudja a legnagyobb szárnyakat adni. Fura, hogy bár mindez nem kerül semmibe, mégis mennyire fukarul bánunk vele, mennyire nem jellemző erénye egy vezetőnek, és sok szülőnek sem. De ugyanakkor fontos a következetesség és az őszinteség, mert a túlzott elfogultság, akár magunkkal, akár mással szemben, torz eredményt szül, és aztán keserű csalódásokat. Ha őszinte vagy, az önbizalmad is a helyére kerül, mert nemcsak pontosan tudod, hogy hol tartasz, mennyit érsz, hanem akkor a hiányosságokkal is tisztában leszel, és ez vezet az előrelépéshez. Ezért legyél mindig őszinte magadhoz, ha valóban sikeres szeretnél lenni!

Miért venné el a kedved egy izomláz attól, hogy életmódot válts, és megszabadulj az egészséged szempontjából sem túl hasznos súlyfeleslegtől? Ha őszinte vagy, és magadba tekintesz, pontosan tudnod kell, azért lett izomlázad, mert ezer éve nem mozogtál, és főleg azért, mert a kezdeti lelkesedésben ész nélkül „fejest ugrottál” bele, és így túlterhelted az izomzatodat. De az izomláz elmúlik, és csak rajtad múlik, hogy ezzel együtt ne múljon el a céltudatosságod és a kitartásod, és tanulva a hibádból most már okosabban és fokozatosabban kezdj hozzá. A győzelem sokszor jár fájdalommal, könnyekkel is talán, de kérdezz meg egy olimpiai bajnokot, hogy bánja-e azokat a pillanatokat! Nem fogsz olyat találni, mert a sikerhez vezető út sohasem lesz leaszfaltozva előtted, és mindig lesznek rajta bukkanók, kátyúk, tán még szakadékok is keresztezik majd. De ha látod a célt, látod magad abban a helyzetben, érzed az illatát, a tapintását, akkor nincs ami vagy aki meg tudna állítani.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


84 |

SZABADIDŐSPORT

Emiatt is fontos, hogy fejleszd a mentális erőnlétedet és a vizualizációs képességedet, hogy verhetetlen elméd lehessen. Akkor a szemléleted is megváltozik, és többet nem fogod hagyni, hogy valami vagy valaki eltérítsen céljaidtól.

Változtass, és élj úgy, mintha egy nap egy élet lenne! Képzeld el, hogy egy napodnak úgy kezdesz neki, mintha a teljes életed lenne! Akkor a döntéseid, amelyeket hozol, merőben mások lennének, mintha csak egy átlagos napként tekintenél mindenre. Mert most azt mondod, áhh, még csak hétfő (vagy éppen rossz idő) van, ráérek, aztán eltelik a hét, a hónap, az évszak és villámsebesen az év, és az élet is. Ha életed irányát fizikálisan, szellemileg, érzelmileg és lelkileg is csak egyetlenegy fokkal megváltoztatod, és arra összpontosítasz, amit valóban szeretnél, a hetek, hónapok és évek során drámaian fogja megváltoztatni a végeredményt, azaz életed végkimenetelét.

Teljesen mindegy, mi a célod, milyen területen kívánsz eredményt elérni, ha arra fókuszálsz, w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

és foglalkozol is vele, a végeredmény nem fog elmaradni! És ne feledd, ha elaprózod magad, az eredmények ugyanúgy távol maradnak tőled! Ugye jól sejtem, hogy te sem találkoztál még olyan olimpiai bajnokkal, aki egy időben két különböző sportágban nyert aranyérmet az olimpiai játékokon? Arra fókuszálj, amire igazán vágysz, mert azért mindig megéri dolgozni, küzdeni, újat és még újabbat tanulni, gyakorolni. Kit érdekel, mit mondanak mások, hogy hülyeség futni, fogyókúrázni, egészségesen élni, letenni a cigarettát, a söröskorsót, vagy a gyorséttermi koszttól kíméled meg magad, lefutni egy maratont, körbetekerni- vagy átúszni a Balatont? A lényeg úgyis majd az a pillanat lesz, amikor gratulálnak neked, amikor már hisznek neked, hisznek benned, és olyan is lesz sajnos, aki pedig irigykedve fog rád tekinteni. De hidd el, a legkisebb eredmény is sokkal többet ér, mint a kudarc, a feladás miatti lelkiismeret-furdalás, a mások sajnálkozása vagy a szégyen. De te kiegyensúlyozott és boldog leszel, és nem kevésbé büszke, mert képes voltál átlépni a korlátaidat, végigjárni az utad, és csak ez számít, csak ez a lényeg! Hiszem, hogy a fizika törvénye – kicsit átalakítva ugyan – az életben ugyanúgy működik: a befektetett energia nem vész el, csak átalakul. És sikerre visz! Porold le a céljaidat, vegyél egy mély levegőt, és merd le is írni, ugyanis ezzel egy hatalmas lépést tettél feléjük, mert ennek már nyoma van, ez már egy kötelezettségvállalás, amivel szembesülni lehet, míg a gondolatban tett fogadalom nagyon illékony dolog. Amikor megtetted ezt az első lépést, indulj el! Nyugodtan és bátran. Tervezd meg, ne kapkodj, légy türelmes magaddal szemben, és – mint említettem – jutalmazd meg magad minden kiemelkedő mérföldkőnél! Ne zavarjon, ha még lassan haladsz! Nem egyformán reagál a testünk egy-egy terhelésre, nem egyformán tanulunk, és különböző időmennyiségre van szükségünk egy-egy dolog elsajátításához is. Légy türelmes, és értékelj minden egyes apró, pici előrelépést! Mert megérdemled, és ha következetes vagy, kitartásodnak jutalma lesz, és egyszer csak a fejlődésed nagyobb sebességfokozatra kapcsol, és még te is meg fogsz lepődni, hogy milyen tempóban haladsz előre. Akkor fogsz a legnagyobbat fejlődni, amikor elfeledkezel róla, és csak teszed a dolgod.


| 85 85

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mondtál már ilyet, vagy hasonlót? Csak őszintén, ahogy korábban beszéltük!

„Sohasem volt siker az életemben.”, „Sajnos, nem voltak lehetőségeim.”, „Nekem soha sincs szerencsém.”, „Sohasem volt időm a saját céljaimra.” Ezeket hívjuk úgy, hogy kifogások. A kényelmesek kifogásai, amely mögé könnyű elbújni, és sajnáltatni magunkat. Felejtsd el ezeket egy életre, nézz szembe és legyél őszinte magaddal, és meglátod, hamarosan mennyivel könnyebb lesz. Tedd meg! Ez a második lépés.

És végezetül még egy jó tanács Samuel Beckett-től:

A harmadik, hogy ne félj, nem leszel egyedül az úton! Van egy mondás: „ha a tanítvány megérett rá, a tanító megjelenik.” és nem csak ő, hanem segítők és lehetőségek tucatjai is, de ezeket csak akkor fogod észrevenni, ha már elindultál az úton.

„Ha hiszel magadban és abban, amit csinálsz, soha se add fel! Próbáld újra! Hibázz újra! Hibázz egyre kisebbet!”

Életünk rövid. Lehet persze relatív hosszú, vagy hosszabb annál, amit másoknak mér a sors, de mégis azt fogod érezni a végén, hogy elröppent, mégpedig villámsebesen, és ne hagyd, hogy abban a pillanatban az villanjon beléd, hogy miért nem tetted meg ezt vagy azt, miért nem mondtad ki, ölelted meg, nézted meg, olvastad el, hívtad fel, csináltad meg, győzted le, érted el, valósítottad meg. Abban a pillanatban a világ legjobb filmjét kell végignézd, amely garantáltan az összes létező díjat és elismerést besöpörné, és egyaránt izgalmas, változatos, humoros, kalandos, romantikus, bohém, szórakoztató és elgondolkodtató, sírásra késztet az öröm- és a bánat könnyeiből egyaránt és nem lesz hiányérzeted, amikor kiírják a végén, hogy The End.

Élj így, mert csak így érdemes! Harcolva az álmainkért, és elérve céljainkat. Az élet túl rövid ahhoz, hogy bugyuta sorozatokra és bulvárújságokra, értéktelen celebek hazug történeteire és egy mókuskerékre pazarold. Ne fekete-fehér filmet nézz a mozidban, hanem színes, szélesvásznú és legalább 5D-s sikerfilmet, amely által az utolsó pillanatban is mosolyogni fogsz! Ez a sikeres élet titka. ■

Ezt kizárólag csak te tudod elérni! Te vagy életed filmjének rendezője és főszereplője és kizárólag rajtad múlik, hogy bukás vagy kasszasiker lesz-e az eredmény, és hogy rövidfilm, trilógia, vagy sikersorozat lesz belőle. Stephen King tökéletesen fogalmazta meg ezzel kapcsolatos tanítását:

„A folytatás egyetlen módja, ha folytatjuk. Ha akkor is azt mondod: meg tudom csinálni, amikor tudod, hogy ez nem igaz.” támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

SZABADIDŐSPORT

„Nincs kifogás!” Egy családanya vallomása a sportról, őszintén

A

sport talán az egyetlen olyan örömforrás az életben, amely nem jár negatív következményekkel, sőt! Aki sportol, boldogabb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életet él. Ennek ellenére Magyarországon a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos. Általában különböző kreált indokok és kifogások állnak a mozgásszegény, egészségtelen életmód hátterében. Bosznay Diána aneszteziológiai szakasszisztensként és atlétikaedzőként dolgozik, mindemellett két gyermek édesanyja – ennek ellenére alakja irigylésre méltó, amit a sportolásnak köszönhet. „Ha valaki kibúvókat keres, akkor nem határozta el magát eléggé. Én mindig arra keresek ’kifogásokat’, hogy futhassak. Ha akad egy kis szabadidőm, akkor sporttal töltöm ki – még ha ez az aznapi porszívózás kárára megy is. A legtöbb anya cipeli a gyermekeit ilyen-olyan különórákra. A várakozási időt is el lehet ütni tartalmasan, nem véletlen, hogy én futócuccban viszem őket.” Az időhiány mellett a rossz közérzet vagy éppen a betegség a leggyakoribb kifogás, ha sportról van szó. Diána a legjobb példa arra, hogy az egészségi állapotunk sem akadályozhat meg abban,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 87

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ha szeretnénk az életmódunkon változtatni: a 39 éves nő évek óta krónikus vastagbélgyulladással küzd, és 2010-ben limfómát diagnosztizáltak nála, azonban az általa választott útjáról ezek a kihívások sem tudták letéríteni. „A futás vezetett rá arra, hogy valami nem stimmel, ugyanis gyengének éreztem magam. Elmentem szűrővizsgálatokra, és ekkor állapították meg, hogy limfómám van. A családom mellett a futás is adott egy pozitív életszemléletet, kitisztította a fejemet, és ennek köszönhetően maximum csak pillanatokra fordult meg a fejemben az, hogy ebből vesztesként kerülhetek ki.”

Diánának a vastagbélgyulladása miatt is rendkívül ügyelnie kell a táplálkozására, ugyanis a gyomra roppant érzékeny. A versenyek alatt azonban az energia megfelelő pótlása elengedhetetlen. Elmondása szerint korábban nem talált olyan frissítést, amely ne okozott volna nála emésztési panaszokat – viszont megtalálta a természetes

termékek megvásárlásán? „Ne gondolkodjanak sokat, a puding próbája az evés – teszteljék bátran a Hammer termékeket!” ■ Szeleczky Afrodite

összetevőkből álló Hammer Nutrition géleket, amiket élesben is tesztelt. „Az elején kétkedve álltam a termékhez, mert amit itthon ki lehetett próbálni, azt már megvettem – szerencsére benne nem kellett csalódnom! Korábban sosem ettem mogyoróvajat, azonban a Hammer mogyoróvajas gélje megszeretette magát velem, olyannyira, hogy a mogyoróvajat már a mindennapokban is fogyasztom. Többet is ad, mint a többi energiazselé, de mivel természetes anyagokból készül, nem borítja fel az ember gyomrát. Mindemellett a Hammer termékei pozitívan befolyásolják a sportteljesítményemet, hiszen könnyen emészthetőek, folyamatos energiát biztosítanak, továbbá finomak is. Sajnos egyelőre a mindennapokba még nem sikerült beépítenem a termékek használatát, de a közeljövőben a porcerősítők, vitaminok, ásványi anyagok és a regenerációt elősegítő termékek fognak bekerülni a mindennapi étrendembe.” És hogy mit üzen Diána azoknak, akik még csak gondolkodnak a Hammer

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

SZABADIDŐSPORT

Tihanyi félmaraton

J

únius 4-én második alkalommal rendezik meg a Tihanyi Félmaratont, a szervezők mottója: „futni szép!”Az idei újítások mellett a szervezők arra törekszenek, hogy a 2016-os félmaraton egy egész hétvégés programmá nője ki magát.

Újítások 2016-ban: chipes id mérés, befutóérem minden indulónak, kutyabarát verseny. A verseny fővédnöke Szekeres Pál miniszteri biztos volt, aki többszörös paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó, sportvezető. Az egyetlen ember a világon, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett. Az ország egyik legszebb pontja, a “Balaton gyöngyszemeként” is aposztrofálják, mégis kevés az a sport- és szabadidős esemény, amelyik végigvezet rajta. A verseny szervezésénél fontos volt, hogy javarészt közúton és azok mellett a látnivalók mellett haladjon el, amik emlékezetessé teszik a félszigetet. A táv legnagyobb része így a balatoni bicikliúton és főúton, az utolsó harmad egy szakasza pedig közvetlen a festői Belső-tó partján halad döngölt földúton.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 89

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az első versenyt ősz, a másodikat pedig nyár elejére időzítettük, így minden induló kipróbálhatja magát más és más időjárási körülmények között. Reményeink szerint a „tájvédelmi körzet” besorolás alá eső félsziget, a falu kínálta kulináris lehetőségek és a valóban gyönyörű vonalvezetésű pálya alkalmassá teszik majd a Tihanyi Félmaratont arra, hogy az elkövetkező években egy nagyszerű hazai versennyé váljék, és mindamellett megférjenek mellette a profik, amatőrök, fiatalok és családosok. A start és a cél egyaránt a tihanyi révnél található Tihanyi Piac Placc. Itt lesznek a közös bemelegítések, miközben az északi part trendi piacán vásári forgatag, rengeteg árus, finomabbnál finomabb sajtok, gyümölcsök, kézműves termékek, antikosok és bisztró fogadja az érkezőket és családtagokat. A versenyen nem indulókat gyerekprogram, egész napos DJ-pult, chill és a bisztró árainak 10%-os kedvezménye szolgálja ki, míg a versenyzők a táv 12,2 km-ét teljesítve visszakanyarodnak ide, hogy az utolsó egyharmadhoz kapjanak egy kis biztatást! A faluban számos étterem és helyszín biztosít további 10%-os kedvezményt a versenyre érkezőknek, míg a DJ-pultban dr. Kecskés Isti (aka D&K) szórja egész nap a chillt.

A nevezés:

• áprilisban: 6500 Ft • májusban: 7000 Ft • júniusban és a helyszínen: 9000 Ft

Rajtcsomag: • • • • • •

minőségi technikai futópóló befutóérem minden indulónak rajtszám egy kávé/házi szörp a Piac Placcon chipes időmérés egész napos gyerekprogram, stb.

Távok:

• 2,4 km family & baby run kézen, lábon, baba• • • •

kocsival egyéni 5 km-es short run egyéni félmaraton (21,2 km) páros félmaraton (10,5 km) trió/céges csapatváltó (7 km)

Részletek:

www.tihanyifelmaraton.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


90 |

Terepen

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Kalandkeresés, élmény és egészség – irány a terep!

A

kaland, a felfedezés az egyik alapvető emberi mozgatórugó. Hol lehet a legjobban megélni és kiteljesíteni mindezt? A természetben. A terepsportokban. Erről szól a cikk. Ma nem szeretjük a meglepetéseket. Kiszámítható világot építettünk magunk köré. Szépen kialakított életünk minden percét körbebástyázzuk a jelmondattal: jobb félni, mint megijedni. Beoltjuk magunkat, mielőtt megbetegednénk, elhagyjuk a párunkat, mielőtt ő tenné meg, és túl korán kivesszük a gyermeket is az anyja méhéből, nehogy szülés közben valami félresikerüljön. Nos, aki e mottó szerint éli az életét, annak nem való a terepsportolás. Igen, annak nem való a szabad tér! Meglepően hangzik? Mindenki, aki belefog ebbe a kemény és nemes életmódba, komoly lelki változáson megy keresztül. Úszás az óceánban, hideg tengerszemekben vagy nagy sodrású jeges folyókban, biciklizés vulkánok

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 91

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

oldalán, Japán szikláin, Dél-Amerika dzsungelében, Spanyolország csodás hegyein, liánok és gyökerek közt futni, vizes homokos sziklákon szökellni, meredek emelkedőkkel küzdeni és leszáguldani az óceán homokos partjára az örök napsütés szigetén, függeni hatalmas sziklákon, versenyt szállni a széllel, vad patakokban és folyamokban evezni – vagy akár túrázni, kirándulni, játszani a szabadban, erdőkben, réteken csodálatos színeket látni, madárdalt és szélsusogást hallgatni, érezni a növények, virágok, fák illatát. Rosszul hangzik? Ugye nem? „Egy bolygó, egy törzs” – így szól az egyik legkeményebb és mégis mindenki számára elérhető sportág, a tereptriatlon egyik mottója. Célja az ember szerves beletagozása a természetbe, mégpedig nem kiszámítható mértékegységek alapján. Mindennél fontosabb az egyediség, a döntés szabadsága, a formanyomtatvány-élet elkerülése. Azt vallja: az élet csupa meglepetés, és éppen ettől szép. A hegyek, a vízmosások, a nedves gyökerek és sziklák mint megannyi csintalan manó várakoznak a bátor jelentkezőre, hogy egy félmosollyal megtaszíthassák a hátsó kerekét, amitől az illető szép ívű ugrásba fog. De ezen senki sem bánkódik, mert nem ez az elsődleges cél. Vannak ötvenesek, akik lehagyják a harmincéves titánokat. Nők, akik

gyorsabbak, ügyesebbek, mint a legtöbb férfi. De nem is ez a lényeg, hiszen az egyéni teljesítmény csak az egyénnek fontos, mindenkinek magának kell(ene) eldöntenie, hogy magához képest jó volt, vagy nem. Sajnos az emberek nagy része elhiszi, hogy a „győzelem a fontos”. Pedig még az olimpia jelmondata sem erről szól. Csak már az olimpia sem a régi… A terepen bárki győztes lehet, mert a küzdelmek legnagyobb része lélekben dől el. Minden ember

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

saját lelkében. Megküzdeni az idegőrlő vulkáni tufával az óceán partján vagy keresztülfutni a sivatagon éppoly nehéz, mint végigharcolni Visegrád veszedelmes saras lejtőit vagy felmászni egy hegycsúcsra. A világ minden pontján rendeznek kihívásokat, kalandokat a terepen, amelyeknek egy közös pontja biztosan van – a kaland és a felfedezés, a meglepetés, a rácsodálkozás élményét adják meg minden indulónak nemtől, kortól és a külsőségektől függetlenül.

Hogy jobban megérthessük ezt az élményt, álljon itt egy személyes beszámoló a tavaszi erdőről, a természetben megjelenő csodákról – és más meglepetésekről. Az élményeket Malomsoky Ildikó jegyezte le. „Elhatároztam, hogy amint kizöldülnek a mohák, kimegyek a közeli völgybe, hogy feltöltődjem az éledező természet erőivel. Aki járt kint, tudja, hogy nincsen egyszerű dolgom: olyasmit szeretnék szavakba önteni, amit alig-alig lehetséges. Már a levegő illata megszédít, ami azonnal megváltozik, amint átléped a sorompó bűvös határát. Egy mesevilágba kerülsz. A tavaszi sok esőzés hatására az apró patakból vad zúgókkal teli, mélységes folyócska lett, és bár a nap még nem süt ezer ágra, mégis a sok barna között megjelent a frissen kizöldellt moha, ami olyan, mintha egy varázsfestékkel UV-zöldet öntögetett volna egy jókedvű festő az erdő fáira, köveire, az avarba. A patak zubogó hangjába belekeveredik a tavasszal feléledt madarak csiripelése, akik érzik, hogy hamarosan az egész erdő bolondul élni kezd. Pezsegni és forrni fog minden, ahogy a nap sugarai pattanásig feszítik a rügyeket, és a madarak aprócska szíve is, mint a rügyek, majd szétpattan a sok örömtől.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 93

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A lábaim alatt cuppogó, sáros-mocsaras részek visszaidézik a békésen lakmározó tehéncsorda látványát. Ütemesen lélegzem, és magamba szívom a fák hangjait, a még kopasz ágak között lassan kószáló tavaszi szellő suttogását, a száraz ágak koppanását a földön. Némi csodálkozással veszem tudomásul, hogy a mesevilágomba kéretlenül, de annál agreszszívabban tör be a hétköznapi világ, amikor meglátom, hogy a kanyargó patak, mintha csak arra várna, hogy valaki segítsen, számolatlanul teszi partra a műanyag flakonokat, zacskókat, papucsot, kereket, játékokat, benzines- és más, kemikáliáktól bűzlő flakonokat. Ki tudja, ki és miért nem bír uralkodni természetet gyilkoló hajlamán. Elszomorodom, pedig a madarak továbbra is vidáman csivitelnek körülöttem, de az idő velem szomorkodik. Lassú, lomha cseppek kezdik elárasztani a földet. Segítenek elmosni a koszt, ami itt kint a természetben még zordabbul hat, mint odabent a városban, ahol az emberek lassan belefulladnak a saját szemetükbe. Gondoltam, miért ne segíthetnénk mi, solymáriak ennek a szorgos pataknak. Az jutott eszembe, hogy egy hétvégén kijöhetnénk együtt, zsákokkal és jó vastag gumikesztyűben, meg vízálló csizmában, bakancsban és elsimogathatnánk a patakunk partjait, felszedhetnénk a szemetet. Olyan gesztus ez saját magunk és a gyermekeink felé, amivel elindíthatjuk magunkat és őket is egy olyan úton, amit gyermekként még mindenki be szeretne járni: a hős útján.

halott táj terpeszkedik, hanem egy élő, érző szellemiség, egy lélegző bolygó, aki jelenleg fuldoklik a felhalmozott kosztól. A mi feladatunk visszaállítani a föld egészségét, akkor is, ha ez lemondásokkal jár, mert ezzel egyben mi is növekszünk, és ez alkalommal a megfelelő irányba. Együtt, mindannyian. Hiszen különben hol tudnánk sportolni, kalandot és élményt keresni a természetben? ■ Forrás: Tóth Viktor – www.terepsport.hu Fotó: X2S, triatlonedzo.hu

Eltervezni és valóban megtenni nem ugyanaz. Fel kell, hogy támadjon bennünk a régi hős, aki tűzzel-vassal harcol a jóért. A tűz a két kezében égő munka ereje, a vas pedig az az akarat, amivel lankadatlanul teszi a jót, akkor is, ha tudja, hogy jövő tavasszal újrakezdheti az egészet elölről.” A terepsport világa nemcsak verseny, nemcsak küzdelem is. Még ha ezek fontos részei is a kalandnak. Mindeközben szerves része a környezet megóvása, tisztelete és szeretete, abból az ősi gondolatból kiindulva, hogy körülöttünk nem egy

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


EGÉSZSÉG

Egészség

Két hiteles séf, két hiteles étterem

N

em győzöm minden alkalommal hangsúlyozni, hogy mennyire fontos számunkra és szervezetünk számára a szezonalitás, a minőségi alapanyagok használata és a tudatos fogyasztás. De vajon hogyan vélekednek ezzel kapcsolatban azon séfek, akik a tudásukkal már bizonyítottak a szakmában, és kivívták maguknak az elismerést? Hogyan látják Budapesten és vidéken ezt a kérdést?

A felgyorsult világ és az elmúlt évtizedekben az ipBeszélgetőpartnerem Barna Ádám – a Gault&Millau 2016 kalauz „Év Felfedezettje” címét elnyerő St. Andrea Wine&Gourmet Bár séfje –, aki

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

már külföldön megtanulta, hogy a regionalitás és szezonalitás nem marketingfogás, és a Balaton egyik legjobb éttermének, a Villa Medicinek a séfje, Amrein Csaba, aki már 21 éve vezeti az


| 95

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

étterem konyháját. Két hiteles séf, két hiteles étterem, amely üde színfolt a magyar gasztronómia térképén. Lassan kezd kialakulni egy tudatosabb, műveltebb és nyitottabb vendégkör. Mit jelent ez egy étteremnek, illetve milyen új feladatok elé állítják a séfet? B. Á. - Nagyon fontos számunkra a tudatos fogyasztó, arról nem beszélve, hogy olyan vendéggel, aki tudja, mit és miért, és érti az összefüggéseket, nekünk is könnyebb dolgunk van. Amikor például megnevezzük az alapanyag származási helyét, nem öncélúan tesszük, hanem abból a megfontolásból, hogy a fogyasztó legközelebb tudatosabban keresse, és különbséget tudjon tenni az alapanyagok minősége között. A különböző gasztroműsorok hatására egyre többen főznek otthon, és keresik a jobb alapanyagokat. Kialakult egy értő közönség, a vendégek pedig egyre nyitottabbak, és szívesen próbálnak ki új ízeket. Jó példa erre egyik téli desszertünknek is a sikere: "petrezselyemgyökér, naspolya, dió". Tudom, desszerteknél kissé szokatlan alapanyagnak számít, de nagyon harmonikus ízvilág. A napokban kérdezték tőlem, hogy kinek főzök a legszívesebben, a válasz éppen ez volt: „annak, aki érti”.

A. Cs. - Mi örülünk ennek, hiszen 25 éve, amikor a Villa Medici Étterem megnyílt, akkor még úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában. A célunk azóta is az, hogy egy lépéssel mindig a megjelenő irányzatok és trendek előtt járjunk. Ez megköveteli tőlünk egyrészt a színvonal megtartását, fejlesztését és a mindennapos megújulást. Folyamatosan nyomon követjük a nemzetközi gasztronómiai trendeket, és a ház jóvoltából jómagam és kollégáim is rendszeresen veszünk részt hazai és külföldi szakmai továbbképzéseken.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

EGÉSZSÉG

Milyen gasztronómiai és éttermi trendek várhatóak a jövőben? B. Á. - Évek óta egyre fontosabb a fogyasztóknak az alapanyagok származási helye, így már elcsépelt kulcsszó lett a regionalitás. Nevezték már ezt is trendnek, pedig az egyik legkézenfekvőbb dolog, hogy abból főzünk, ami a környezetünkben fellelhető. Úgy gondolom, hogy a zöldségek fogyasztása jobban előtérbe kerülhet. Ez a trend a csúcsgasztronómiában is felfedezhető, ahol nagyobb hangsúlyt kapnak a komolyabb eljárásokkal elkészített zöldségek.

A.Cs.- Egyre jobban fokozódik majd a gyenge minőségű ipari feldolgozott termékek háttérbe szorulása, és erősödik majd a kistermelői, helyi alapanyagok iránti igény. Szerencsére a magyarok is már egyre tudatosabbak az étkezésben. Hiszem azt, hogy a magyar gasztronómia megbecsültsége is erősödni fog, hiszen büszkék lehetünk a konyhánk változatosságára és gazdagságára. Valójában csak az 1945-től 1990-ig tartó időszakot kell elfelejteni, a háború előtti szakácskönyvekben rendkívül sok, értékes receptet találhatunk, amelyet érdemes felkutatni, újrafőzni, esetleg újrafogalmazni. Mennyire nehéz a jó minőségű alapanyagok beszerzése, illetve mennyire használsz helyi alapanyagokat? B. Á. - Öt év után költöztünk haza Ausztriából. Kint komoly iparág szolgálja ki a legmagasabb színvonalon a gasztronómiát, így, az alapanyagok beszerzését könnyebb volt megoldani. Itthon több utánajárással, odafigyeléssel és kutatómunkával szinte minden beszerezhető az elvárt minőségben. A kérdés a minőség állandósága, hiszen többször tapasztaljuk, hogy nem minden beszállító tudja tartani az állandó jó minőséget. Egy éttermi konyhán fontos, hogy az alapanyag mindig azonos minőségű legyen. Mivel sok termelő Budapestre hozza el a termékeit, itt talán könnyebb a dolgunk, mint másoknak vidéken. Természetesen amit lehet, igyekszünk megoldani Magyarországról, például

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 97

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tejtermékeket, zöldségeket, baromfit, vadakat csak hazait használunk. A marhahús sajnos nem magyar, hiszen állandó jó minőségben és mennyiségben nehéz hazait találni. A. Cs. - A munkánk jelentős részét tölti ki az alapanyagok, a megbízható, magas minőséget biztosító beszállítók felkutatása. Arra törekszünk, hogy ha lehet helyi, hazai alapanyagokat használjunk, abból is kizárólag a legjobb minőségű, friss termékeket. Ma már be lehet szerezni jó minőségű alapanyagokat, a probléma sajnos az, hogy nem minden esetben tud a termelő egyenletes minőséget és mennyiséget biztosítani egy étterem számára. Ezért néha még szükség van arra, hogy külföldi beszállítóktól is rendeljünk, de bízunk abban, hogy ebben is fejlődés lesz tapasztalható az elkövetkező években. Mit tanácsolsz az átlagember számára, ha az alapanyagok beszerzéséről van szó? B. Á. - Egyre több a lelkiismeretes termelők száma, és egyre nagyobb nyilvánosságot is kapnak, érdemes a termékeiket kipróbálni. Legyen mindenkinek egy jól bevált hentese, akiben megbízik, és kívánságunk szerint elő is készíti a húsokat. Keressék a szezonális friss termékeket, hiszen a jó alapanyag már félsikernek számít.

Természetesen az étlapjainkat a szezonalitás jegyében állítjuk össze, így minden évszakban változatos és egyedi kínálatot tudunk biztosítani. Mi az, amin mindenképpen változtatnál az emberek gondolkodásában, ha az ételekről, a gasztronómiáról van szó? B. Á. - Élvezzék ki az alkalmat és az étteremben töltött időt, keressék mindenben a szépet és a jót. Ne akarjanak mindenáron "étteremkritikusok" lenni. A. Cs. - Fontosnak tartom, hogy az emberek megtanuljanak összhangban élni a természettel, és ne akarjanak decemberben epret enni, vagy cseresznyét januárban. A szezonalitás nemcsak az egészségünk érdekében fontos – hiszen az éppen érő zöldségnek vagy gyümölcsnek akkor a legnagyobb a vitamintartalma, ha frissen szedik –, hanem ezáltal támogatjuk a helyi, hazai termelőket, gazdálkodókat. Inkább több fogást fogyasszanak, kis adagokban, mint hogy egy nagy adag főétellel próbáljanak meg jóllakni, ezáltal az evés étkezéssé, élmény-

A. Cs. - Próbálják meg elkerülni az ipari, feldolgozott élelmiszereket, és kutassák fel a helyi kistermelőket, gazdálkodókat. Igazítsák az étrendjüket az évszakokhoz, próbáljanak azokból a zöldségekből és gyümölcsökből főzni, amelyeknek éppen akkor szezonja van. Nehéz fenntartani a változatosságot az alapanyagok szempontjából egy étteremben? B. Á. - A tél végi időszak a legnehezebb ebből a szempontból. Mindenki a tavaszi dolgokra vágyik, de még mindig csak a téli zöldségek vannak a piacokon, a korai primőröknek még gyenge a minőségük. Egy rövid ideig még a téli zöldségek maradnak az étlapon, és továbbra is igyekszünk ezekből a legtöbbet és a legváltozatosabbat kihozni. Igyekszünk mindig megújulni és változatos ételeket készíteni. A. Cs. - Minden a kreativitáson, a folyamatos kíváncsiságon és tanulni vágyáson múlik. Mi folyamatosan kutatjuk azokat az alapanyagokat, technológiákat, amelyek inspirálnak új ötletekre. támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


98 |

EGÉSZSÉG

nyé válhat. Ha a fogásokhoz még bort is próbálunk párosítani, akkor valódi kulináris élvezetben lehet részünk.

Zsendice zöldek: Ha már a helyi alapanyag fontossága előtérbe került, Barna Ádám jóvoltából itt egy mindenki számára nagyon könnyen elkészíthető recept, amely a korai tavaszt idézi meg az otthonunkban, arról nem beszélve, hogy a friss sajt is tipikusan tavaszi alapanyag. A zsendicét a telet idéző pomelóval, a zsenge tavaszi salátalevelekkel, zöldfűszerhajtásokkal tálalhatjuk, és így válik ezekből az egyszerű alapanyagokból egy nagyszerű előétel. Egy pohár 2014-es St. Andrea Napborral remek párosítást alkot. A zsendice, más néven savósajt egy alacsony zsírtartalmú, enyhén édeskés,

krémes friss sajtot jelent, amit gépi habverővel kihabosítunk, és habzsákba töltünk. A habzsákból a tányérra halmokat nyomunk. A fűszerhajtásokat (pl. turbolyalevél, angolzeller zöldje, fiatal rukolahajtás) citrusos vinegrettel marináljuk, és a krémsajt és a pomelo mellé tálaljuk.

Citrusos vinegrette: Egy-egy citrom, lime, narancs levét kifacsarjuk, egyharmadát elforraljuk és a fennmaradt citruslé mennyiségének a háromszorosát vesszük extra szűz olívaolajból. Botmixerrel turmixolva lassan adjuk az olajat a citrusléhez, így emulgeáljuk, majd egy csipet sóval ízesítjük. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 99

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ízekkel teli diéta

Magas fehérje tartalom

Hozzá adott cukor nélkül

tartó sítószer mentes

A Protein Gusto egy funkcionális élelmiszerekből álló termékcsalád magas fehérjetartalommal és hozzáadott cukor nélkül. A Protein Gusto a következő termékeket foglalja magában: zabkészítmények, levesek, omlettek és palacsinták. A könnyedén elkészíthető ételek nemcsak ízletesek és táplálóak, de tökéletesen beilleszthetőek a diétába.

proteingusto.com Levesek • Zabkészítmények • Omlettek • Palacsinták

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


100 |

EGÉSZSÉG

Ízekkel teli diéta

A

Protein Gusto egy új, funkcionális élelmiszerekből álló termékcsalád a táplálékkiegészítőket forgalmazó BioTechUSA kínálatában, magas fehérjetartalommal és hozzáadott cukor nélkül. A Protein Gusto a következő termékeket foglalja magában: zabkészítmények, levesek, omlettek és palacsinták. A könnyedén elkészíthető ételek nemcsak ízletesek és táplálóak, de tökéletesen beilleszthetőek a diétába. hosszabb ideig tart. Az is nagyon fontos, hogy a reggelink fehérjedús legyen, a fehérje ugyanis segít megtartani az izomzatot a testedzés, a fogyókúra során és a mindennapokban. A zab és a fehérjepor tehát egy olyan ütőképes páros, mint a borsó meg a héja! A BioTechUSA Protein Gusto Oat & Whey with fruits zabkészítménye tartalmazza a zab előnyös tulajdonságait, ugyanakkor magas a fehérjetartalma. Könnyen és gyorsan elkészíthető, ízlés szerint ezerféleképpen variálható, gazdagítható. Reggelizz úgy, mint egy király, és maradj formában a Protein Gusto Oat & Whey with fruits zabkészítménnyel! A tökéletes omlett könnyű, omlós és laktató, fogyaszthatjuk reggelire, ebédre és vacsorára is. Ennek a jolly joker ételnek most elkészült egy még

Aki odafigyel a táplálkozására, az különös hangsúlyt helyez a nap legfontosabb étkezésére, a reggelire, és igyekszik rostban gazdag, alacsony zsírtartalmú és hozzáadott cukrot nem tartalmazó tápanyagokat bevinni. A fitt reggeli egyik igen népszerű formája a zabkása. A zab glikémiás indexe alacsony, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet, a benne lévő szénhidrátok lassabban szívódnak fel, ezáltal a jóllakottság érzése

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 101

PROMÓCIÓ

táplálóbb, alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú verziója! A BioTechUSA Protein Gusto omlettpor magas, 20 g feletti fehérjetartalma segít megtartani az izomzatot a testedzés, a fogyókúra során és a mindennapokban. Gluténintoleranciával küzdők is bátran fogyaszthatják, ugyanis gluténmentes, és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Könnyen és gyorsan elkészíthető, számos formában, méretben és ízvariációval készíthetjük. Fogyaszd könnyű szívvel, és maradj formában a Protein Gusto omlettporral!

Ki ne szeretné az ínycsiklandóan krémes leveseket, amiket főétkezés részeként vagy önállóan is fogyaszthatunk? A levesek nagyszerűen „kibélelik” gyomrunkat, rendszeres fogyasztásuk pedig hozzájárul ahhoz, hogy meglegyen a napi szükséges folyadékbevitelünk. A hagyományosan elkészített, zsíros és kalóriadús krémlevesek azonban sajnos tiltólistásak a fogyókúra alatt. A BioTechUSA Protein Gusto levesporának megalkotásánál a cég azt tartotta szem előtt, hogy a kulináris élvezetekről a diéta alatt se kelljen lemondanunk! Magas fehérjetartalma segít megtartani az izomzatot a testedzés, a fogyókúra során és a mindennapokban. Az pedig egyenesen hab a tortán, hogy egy adag csupán alig több mint 100 kalóriát tartalmaz. Gluténintoleranciával küzdők is bátran fogyaszthatják, ugyanis gluténmentes, és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Könnyen és gyorsan elkészíthető, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, ízlés szerint gazdagítható. Fald nagykanállal az életet, és maradj formában a Protein Gusto levesporral!

A palacsinta mindannyiunk nagy kedvence, különféle változatai szinte minden országban megtalálhatóak. A kérdés csak az, hogyan lehet ezt a kultikus ételt beilleszteni egy egészséges diétába? A BioTechUSA Protein Gusto palacsintaporral az élet továbbra is édes lehet! Magas fehérjetartalma segít megtartani az izomzatot a testedzés, a fogyókúra során és a mindennapokban. Zene füleinknek, hogy egy adag csupán nagyjából 150 kalóriát tartalmaz. Gluténintoleranciával küzdők is bátran fogyaszthatják, ugyanis gluténmentes, és nincs benne hozzáadott cukor sem. Könnyen és gyorsan elkészíthető, lehet kisebb, nagyobb, vékonyabb vagy vastagabb… készen állsz a nagy palacsintaevésre? ■ Na, ezt süsd ki, és maradj formában a Protein Gusto palacsintaporral!

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


102 |

EGÉSZSÉG

10

legnagyobb hiba, amit az állóképességi sportolók elkövetnek

N

yilvánvalóan még tíznél is több hiba van, amit egy sportoló elkövethet a sportpályafutása során, de az alább közölt hibák a legteljesítményrombolóbbak. Néhány közülük alapvetőnek és nyilvánvalónak tűnhet, de elcsodálkoznál rajta, ha tudnád, mennyi sportoló követi el ezeket a hibákat újra és újra; majd csodálkoznak rajta, hogy a teljesítményük miért nem olyan jó, mint az várható lenne.

A nagy része ennek a tíznek áthágja a legalapvetőbb táplálkozásfilozófiai szabályokat: el kell, hogy fogyasszuk a táplálék minden egyes alkotóelemét, együttműködve ezzel a csodálatos gépezettel, ami nem más, mint az emberi test. Igyekezetünk közben, hogy segítsük szervezetünket, gyakran túlkompenzáljuk, és észre sem vesszük, egészen addig, amíg már késő, hogy több kárt okoztunk, mint hasznot. A tested a táplálékok az elsődleges raktára; vedd csak semmibe ezt a tényt, és fájdalmasak lesznek a következményei. Alaposan olvasd el az egyes hibák leírását – egynéhány fájdalmasan ismerős lesz majd! De azt nem mondhatjuk meg, mit csinálsz rosszul; mind a tíz részben megtalálod a megfelelő és követendő irányt. Kövesd ezeket a tanácsokat, és hamarosan jelentős javulást fogsz megfigyelni a teljesítményedben.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

1

Túlzott hidratáció

Az optimális táplálékellátás egy állóképességi sportoló esetében azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyasztja a megfelelő időben. Nem tudod alultölteni vagy túltölteni a szervezetedet anélkül, hogy kompromisszumot ne kötnél a sportteljesítményeddel, és káros hatásoknak ne tennéd ki magad. Az alapelv, hogy elkerüld a túl sokat vagy a túl keveset, különösen függ a hidratációtól, ahol súlyos következmények jelentkeznek mindkét hiba esetén. Ha nem iszol eleget, akkor a kellemetlen és teljesítményromboló dehidratációtól fogsz szenvedni. Ha túl sokat iszol, akkor nemcsak megromlik a sportteljesítményed, hanem a potenciálisan életveszélyes vízintoxikációval flörtölgetsz.


| 103

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az egyik legfigyelemreméltóbb tanulmány a hidratáció témájában dr. Tim Noakes nevéhez fűződik, aki több ezer sportolót vizsgált meg, és arra a következtetésre jutott, hogy az élen futók tipikusan dehidratáltnak tűntek, míg a túlhidratáció tünetei leggyakrabban a közép- és utómezőnyben mutatkoztak. Mindkét körülmény hiponatrémiát okoz (alacsony vérnátrium), de eltérő módon. A túlzott vízfogyasztás „felhígított hiponatrémiát” okoz, vagy túl híg nátrium- és elektrolitszintet a vérben. Ez legalább olyan rossz, mint a dehidratáció, tekintettel az izomgörcs gyakoribb előfordulási lehetőségére, de legalább olyan hátrány az esetleges gyomorpanasz, puffadás és túl sok vizelet. És, ahogy már korábban említettem, szerencsétlen esetekben a túlhidratáció komoly fiziológiai következményekkel járhat, beleértve a halált is. Sajnos, az állóképességi sportolók túl gyakran hangoztatják, hogy „ha a kicsi jó, a több még jobb”. Ez komoly problémákhoz vezethet, ha megpróbálod összeegyeztetni a hidratációs szükségleteiddel. Elég, ha egyszer rosszabb a formád, vagy fel kell adnod egy versenyt a görcs miatt, és máris ezt gondolod: „Hmm, talán nem ittam eleget?!”. Legközelebb túl sok vizet iszol, és azt veszed észre, hogy bár a szomjad oltottad, de a hasad felpuffadt. És még mindig görcsölsz. Emlékezz, alultöltheted vagy túltöltheted a tested folyadékkal, tehát fogyassz megfelelő mennyiséget.

Mennyi is a megfelelő mennyiség? Egy szakértő, dr. Ian Rogers ajánlata szerint 500-700 ml óránként megfelelő a legtöbb sportoló hidratálásához, az esetek többségében. Hiszem, hogy minden sportoló számára hasznos lehet, amit dr. Rogers mondott: „Mint a legtöbb dolog esetében, az egyensúly a kulcs, és ebben az esetben az egyensúlyt óránként 500 ml folyadék felvétele jelenti, kivéve a különösen nagy folyadékveszteség esetét.”

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


104 |

EGÉSZSÉG

Egyszerű cukrok fogyasztása

2

Úgy hisszük, hogy a fruktóz, szacharóz, glükóz és más egyszerű cukrok (mono- és diszacharidok) szegényes szénhidrátforrások a tested energiával való ellátásához edzés alatt. Sőt az általános egészséged érdekében korlátoznod kellene az egyszerű cukrok bevitelét. Az állóképességi sportolók számára az elsődleges probléma az egyszerű cukrokat tartalmazó ételekkel kapcsolatban, hogy ezeket keverni kellene 6–8%-os oldattá, hogy az ozmolaritásuk megegyezzen a testfolyadékéval, és hatékonyan emészthetők legyenek. Sajnos az ily módon kevert és elfogyasztott oldatok csak óránként körülbelül 100 kalóriával szolgálnak, összességében elégtelenek ahhoz, hogy fenntartsák az energiaszintet egy órán keresztül. Ha 6–8%-os oldatot használnál ahhoz, hogy megfelelő kalóriamennyiséget vegyél fel, akkor az kényelmetlen lenne, puffasztana, és valószínűleg túltöltené a szervezetedet addig a pontig, amíg folyadékintoxikációt nem okozna. Nem készíthetsz dupla vagy tripla erősségű keveréket egyszerűcukor-alapú szénhidrátokból, abban a hitben, hogy az majd ellátja a szervezetedet elegendő kalóriával, mivel ennek a keveréknek

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a koncentrációja bőven a 6–8% felett van, és addig a gyomrodban fog maradni, amíg kellőképpen fel nem hígul, ami kiadós gyomorpanaszokhoz vezet. Ihatsz több folyadékot, abban a reményben, hogy felhígítod a túlkoncentrált keveréket, de ne felejtsd el, ezzel növeled a túlhidratáció esélyét. Azonban ha nem hígítod több vízzel és elektrolittal, akkor a tested más helyről oldja majd meg mindezt, mivel szüksége van az emésztőrendszerre, hogy felhígítsa ezt a koncentrált egyszerűcukor-keveréket.


| 105

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG *

NEM CUKORKA!

11 féle ízben és 26 adagos kiszerelésben is kapható

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta www.hammer-nutrition.hu *SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el! támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

EGÉSZSÉG

Mindez különféle gyomorpanaszokat okozhat, nem is beszélve a görcsökről. Tehát az egyszerűcukor-alapú italokat vagy géleket össze kell keverni, és úgy fogyasztani, nagyon hígan, kalóriában szegény koncentrációban, hogy hatékonyan emészthetők legyenek. Az egyszerű cukrokból készült termékek, amelyek megfelelően fel vannak hígítva, viszont nem szolgálnak elégséges kalóriával az energiatermelés fenntartásához. Akárhogy is nézed, az egyszerű cukrokat tartalmazó ételek hatástalanok, nem megfelelőek arra, hogy hosszan tartó edzések alatt energiával lássák el a szervezetedet. Az összetett szénhidrátok (poliszacharidok) választása a legbölcsebb megoldás az állóképességi sportolók részéről, mivel ezek segítik az emésztőrendszeredet a nagy mennyiségű kalória gyors és hatékony előállításában, azonnali energiát szolgáltatva. Szemben az egyszerű cukrokkal, amelyek 6–8%-os oldatként passzolnak a testfolyadékhoz, a komplex szénhidrátok 15–18%-os oldatként is megfelelnek a testfolyadék összetételének, lényegesen koncentráltabb formában. A komplex szénhidrátok (mint a maltodextrin és a glükózpolimerek) még a viszonylag magas koncentráció ellenére is ugyanolyan hatékonysággal kiürülnek a gyomorból, mint a normális testfolyadékok, és háromszor több

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

energiával látják el a szervezeted, mint az egyszerűcukor-mixek, ami azt jelenti, hogy feltöltheted a kalória szükségleted anélkül, hogy kockáztatnád a túlhidratációt vagy a különféle gyomorbajokat.

3

Alacsony kalóriabevitel

Túl sok állóképességi atléta tölti fel a szervezetét a következők alapján: „Ha 500–800 kalóriát égettem el egy óra alatt, akkor ugyanezt a mennyiséget kell elfogyasztanom, különben annyi!”. Azonban dr. Bill Misner a következőt mondja: „Azt állítani, hogy ugyanannyi folyadékot, nátriumot, és energiát szolgáltató glikogént kell felvenni, mint amennyit elhasználtál az edzés alatt, egyszerűen nem igaz. Az 1–2 óránál hosszabb állóképességi edzés deficitfelhalmozó lét, mindig arányos feltöltési hátralékkal. Az állóképességi edzés következménye egy elhalasztott fáradtság, nem kell visszatölteni az edzés alatt elhasznált összes folyadékot, energiát, elektrolitot. Ez nem lehetséges, bár sokan megpróbáltuk már.” Más szóval, a tested nem tudja visszatölteni a kalóriát ugyanolyan gyorsan, mint ahogy elhasználja őket (a folyadékot és az elektrolitokat ugyanúgy). Azok a sportolók, akik mégis megpróbálják, rendszerint emésztési zavarokkal küszködnek a vártnál elkerülhetetlenül gyengébb eredménnyel, és esetleg be sem tudják


| 107

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

fejezni a versenyt, vagy az edzést. A test a zsír- és a glikogénraktárakból könnyedén feltölti a hézagot az energialeadás és -felvétel között, tehát túlzás minden egyes kalória újratöltése. Ezt ne feledd, ha ultra távokon indulsz, kiváltképp, ha módosítani kell a tervedet, és képtelen vagy ehhez igazítani az óránkénti kalóriabevitelt. Például mondjuk óránként átlag 280 kalóriát égetsz el, de a forróság vagy más körülmények miatt (mint egy hegy megmászása) nem tudod tartani a tervezett óránkénti átlagot. Ne próbáld az elveszett alapot további kalóriafelvétellel pótolni; ez nemcsak hogy szükségtelen, hanem gyomorpanaszokat is okozhat, amelyek hátráltatják a teljesítményedet. Emlékezz, azon időszakok alatt, amikor az óránkénti kalóriabeviteled kevesebb a tervezettnél, a testzsír kipótolja majd a rést, így elkerülve a kalóriával történő túlkompenzálást.

elektrolitokra, hogy fenntarthasd a sima működést az olyan vitális funkciók esetében, mint például az izom-összehúzódás. Azok a sportolók, akik mindezt figyelmen kívül hagyják, rontanak teljesítményükön, és fájdalmas görcsök is előfordulhatnak náluk, ami tönkreteszi az edzést, vagy a versenyt. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a sportolók válogatás nélkül fogyasszanak kiadós mennyiségű elektrolitot (a nátrium és a só a két leggyakrabban tévesen használt anyag). Csak egy elektrolit pótlása, vagy túl sok elektrolit fogyasztása hatástalanítja ezt a komplex és precíz mechanizmust, amely szabályozza a megfelelő elektrolit-egyensúlyt. A megoldás az, ha ellátjuk a szervezetet ezen ásványi anyagok kiegyensúlyozott keverékével, és tesszük mindezt olyan dózisban, ami együttműködik a testtel, és fokozza ezt a mechanizmust. A sótabletták önmagukban nem tudják megfelelőképpen kielégíteni a szervezet elektrolitszükségleteit, és a túl sok só problémákat okozhat, nem használ.

Nem következetes elektrolitellátás

4

Elegendő kalória és folyadék felvétele a sportolás közben elengedhetetlen. A megfelelő elektrolitellátás legalább olyan fontos. Csakúgy, mint az autód motorjának az olajra, hogy minden alkatrész simán működjön, a testednek is szüksége van az

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


108 |

EGÉSZSÉG

Azt se felejtsd el, hogy az elektrolitfeltöltés akkor is fontos, ha nincs forróság. Persze nincs szükséged olyan mennyiségre, mint a kánikulában, de a testednek így is szüksége van rá ahhoz, hogy optimális teljesítményt tudjon nyújtani. Te sem vársz addig az ivással, amíg dehidratálódsz, vagy a kalóriapótlással, amíg eléhezel, nemde? Hát persze, hogy nem! Még az előtt feltöltöd a raktáraidat, mielőtt azok teljes kiürülése teljesítményromláshoz vezetne. Visszatérve a motor-olaj analógiához, nem várhatsz addig, amíg a motor besül, mert nem töltötted utána az olajat, és ugyanez igaz az elektrolitokra is, amelyek a test motorolajai.

5

A proteinbevitel hiánya a hosszú edzések alatt

Ha az edzés két óránál hosszabb, a tested elkezdi felhasználni a proteint, hogy kielégítse az energiaszükségletét. Ez a metabolikus eljárás, amit glükogenezisnek hívunk, hozzájárul ahhoz a szintézishez, amelynek során a glukózból protein lesz, és ezzel 5–15%-kal hozzájárul a szervezeted energiaellátásához. Ha nem látod el a testedet proteinnel, akkor nincs más fehérjeforrása, mint a saját izmod!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Ezt hívjuk ’soványizomszövet-katabolizmusnak’ vagy ’izomkatabolizmusnak’, ez a folyamat rombolja a teljesítményt az izom degenerálódása miatt, és negatívan hat az immunrendszerre és a regenerációra is. A szénhidrátok még mindig az elsődleges energiaforrások, de kis mennyiségű proteint is be kell vinni, ha az edzések vagy a versenyek 2 óránál hosszabbak. Úgy gondoljuk, hogy a szójaprotein aminosavprofilja ideális a hosszú edzések alatti használatra, például, szemben a savófehérjével (amely ideális a regenerációhoz), a szójaproteinnek magasabb a fenil-alanin tartalma, amely segít fenntartani az éberséget az ultrahosszú távok alatt. A szójaproteinnek a hisztidintartalma is magasabb, amely alkotója a béta-alanil-L-hisztidin dipeptidnek, más néven karnozinnak, aminek antioxidáns-tároló képessége van. Végül a szójaproteinnek magas az aszparaginsav-tartalma, ami fontos az energiaellátásban a Krebs körön keresztül. Dr. Bill Misner szerint „a szója figyelemre méltó adomány az állóképességi sportoknál, kitüntetett figyelmet érdemel. Megfigyeléseink szerint a szója


| 109

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

II. CEP Fehérvár Félmaraton Székesfehérvár, 2016. április 24.

www.rundevu.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


110 |

EGÉSZSÉG

nagyobb mennyiségű húgysavat termel, mint más savófehérjék. A húgysav csökkenti a szabadgyökök termelődését az edzés alatt. Ha a húgysavszint magasabb, akkor az kevesebb szabadgyök jelenlétét mutatja, ami a szójában található antioxidánsoknak köszönhető. Ez az egyik oka, amiért a szója ajánlható a hosszú edzések alatti proteinszükséglet kielégítésére.”

Túl sok szilárd étel az edzések alatt

6

Az 1985-ös Amerikát Átszelő Versenyen (RAAM) Jonathan Boyer győzedelmeskedett, folyékony táplálékok mint elsődleges energiaszolgáltatók használatával. Azóta ez vált elfogadottá az állóképességi sportolók számára. A folyékony táplálékok a legkönnyebben emészthető tápanyagok. A szilárd ételek nagy többségben nem versenyezhetnek a folyékony táplálékok precizitásával vagy tápanyagsűrűségével. Továbbá a túl sok szilárd táplálék bevitele elvonja az emésztéshez a vért a munkát végző izmoktól. Mindez az emésztőenzimek mennyisége, a folyadék és a folyamat időigényessége mellett puffadást, émelygést és

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

letargiát okozhat. Végül az a kalóriamennyiség, amit a szilárd táplálékkal felveszünk, egyszerűen elhasználódik annak lebontására és megemésztésére, tehát ez elvesztegetett kalória. Tehát amíg néhány szilárd táplálék esetleg megfelelő megoldás lehet az ultra távokon, mégsem ajánljuk őket mint elsődleges tápanyagokat. Mivel az edzés csökkenti az emésztés hatékonyságát, a hagyományos, szilárd táplálékok bevitelét is limitálni kell, különben a teljesítményt gátoló gyomorpanaszok keletkezhetnek, mint például a puffadás, a gyomorgörcs, az émelygés és a letargia.

7

Új dolgok használata a versenyen, anélkül, hogy előtte kipróbáltad volna

A cím magától értetődő; ez a sportolók egyik alapszabálya, mégis meglepődnél, mennyien megszegik. Hacsak nem vagy teljesen elszánt, ne próbálj ki semmi újat a versenyen, legyen az felszerelés, táplálék vagy taktika. Ezeket mind le kell tesztelni, és finomítani az edzéseken.


| 111

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

8

Ragaszkodni az edzéstervhez, még akkor is, ha nem vagy képes rá

Az állóképességi sportolók erős akaratú és kompromisszumoktól mentes emberek. A legtöbbjüknek van egy ’játékszabálya’ az edzésprogramjukhoz, ami természetesen nagyszerű ötlet. Ugyanilyen játékszabályuk van a táplálkozásukhoz is. Egy ilyen táplálkozási terv megléte, amelyet az edzések során alakítottál ki, az első nagy lépés a sikeres versenyzéshez, de ne ragaszkodj hozzá maradian a verseny alatt, ha az mégsem működik. Ami jól működik a táplálkozásban – óránkénti folyadék, kalória- és elektrolitfelvétel – az edzés alatt, alacsonyabb iram és energialeadás mellett, az lehet, hogy megbukik egy verseny alatt. Azok a sportolók, akik makacsul fenntartják ugyanazt az energiafelvételt óráról órára, még akkor is, ha az nem igazán működik, rosszabb eredménnyel fejezik be a versenyt, ha egyáltalán befejezik. Valóban fontos a folyamatos kalóriabevitel az edzés vagy a verseny alatt, de ha az időjárás szélsőségesen meleg, a test képessége, hogy feldolgozza a táplálékot, veszélybe kerül. Ezt fontos észben tartani, és figyelni a testedre. Továbbra is

lenyomni azt az X mennyiségű kalóriát a torkodon, óránként (az eredeti terv szerint), kiváltképp extrém körülmények között, amikor a tested nem képes megfelelően feldolgozni őket, megterheli a gyomrodat, és különféle gyomorbántalmakat okozhat, amelyek komolyan ronthatják a teljesítményedet. A forróság alatt még fontosabbá válik, hogy hidratált legyél, és megfelelő elektrolitszintet tarts fenn, tehát vedd vissza a kalóriabevitelt. A testzsírraktárak, amelyek az energiaszükséglet két-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

EGÉSZSÉG

harmadát pótolják az edzés alatt, ki fogják elégíteni az energiaszükségletedet az esetenkénti táplálékbevitel kihagyásakor. A forróságban a táplálkozás ugyanolyan fontos, de a fókusz inkább a hidratáltság és a megfelelő elektrolitszint fenntartására tevődik át. Állítsd vissza a kalóriabevitelt, ha már kezded jobban érezni magad, és a gyomrodnak is volt elég ideje feldolgozni a táplálékot. Egy egyszerűbb, de nem táplálkozással kapcsolatos megközelítés arra, amikor nem helyes ragaszkodni az eredeti tervhez, maga az edzés, különösen, miután a vártnál gyengébben szerepeltél. A legtöbb sportoló úgy gondolja,

hogy az orvosság egy rossz szereplés esetén az, ha hosszabban és keményebben edzenek. A felépülés helyett a legtöbbjük széthajtja magát, amitől nem lesznek jobb formában, csak túledzik magukat, és gyengébb lesz az immunrendszerük. Egy jobb taktika, hogy felépüljél a verseny után, ha kiértékeled, hogy mi ment jól és rosszul a versenyen, és ehhez igazítod a további edzéseid; a hosszabb és keményebb edzés nem feltétlenül a legjobb megoldás. Ne felejtsd, hogy a regeneráció ugyanolyan fontos része az edzésnek, mint maga az edzés, és az adott célok elérése az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

edzésen. Mindig vedd komolyan a regenerációt, csakúgy mint az edzést.

Nem megfelelő edzés utáni táplálkozás

9

A teljesítmény fejlődése függ az edzésprogramtól, vagyis annak az izmokra és a kardiovaszkuláris rendszerre ható stimulációjától az adaptáció során, a regenerációs periódus alatt, amikor a test újraépíti magát, kicsit jobban, mint korábban. Így a valós haszna az edzésnek a regeneráció alatt jelentkezik, de csak a megfelelő pihenés és tápanyagellátás jelenlétében. Azok a sportolók, akik nem töltik fel mielőbb szénhidráttal és proteinnel a szervezetüket, sosem javulnak eléggé az edzésen. Tehát még akkor is, ha semmi másra nem vágysz egy kemény verseny után, mint vízszintesbe kerülni, és nem mozogni pár óráig, az első dolgod az legyen, ami a legfontosabb része az edzésnek: a szénhidrátok és proteinek újratöltése. Javasolt az edzés után azonnali szénhidrátfeltöltés (ideális esetben 30 percen belül) a magasabb szintű glikogénszintézis miatt, ami szükségszerűen maximalizálja az izomglikogént, amely az első anyag, amit a test felhasznál az edzések kezdetén. A protein biztosítja az aminosav-ellátottságot, ami nélkülözhetetlen (a) a glikogénraktárak méretének növeléséhez, (b) az izomszövetek újraépítéséhez és helyreállításához, (c) az optimális immunrendszer-működés támogatásához. Emellett ez a megfelelő időpont a testet sejtvédő anyagokkal, vagyis antioxidánsokkal ellátni. Mivel a sportolók lényegesen több oxigént használnak el, mint egy átlagember, sokkal inkább ki vannak téve az oxidatív pusztításnak, ami nemcsak gyengíti a regenerációt, de a degeneratív rendellenességek okozója is. A megfelelő, teljes spektrumú vitaminés ásványianyag-ellátás némi antioxidánssal fenntartja és erősíti az immunrendszert, és csökkenti a regenerációs időt. A lényeg az, hogy az edzés utáni táplálékfelvétel ugyanolyan fontos része az edzésnek, és ha az megfelelő, akkor képes vagy a maximális hasznot húzni az edzésből.


| 113

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

10

Helytelen verseny előtti táplálkozás

Sajnos túl gyakran fordul elő, hogy a sportolók „metabolikus hátrányba” helyezik magukat a verseny alatt, azáltal, hogy nem megfelelően táplálkoztak a verseny előtt. Ez a legnagyobb hibák egyike, amit a sportolók elkövethetnek. Amellett ezt a legkönnyebb orvosolni. Nézzük csak a két elsődleges tényezőt:

1.

Túlzásba vitt táplálkozás a versenyt megelőző éjszaka a szénhidrátfeltöltés reményében – Nagyszerű lenne, ha ily módon maximalizálni tudnád az izomglikogén-raktárakat egy nappal a verseny előtt, de az emberi fiziológia nem így működik. Növelni és maximalizálni az izomglikogénraktárakat hetekbe kerül, megfelelő edzéssel és edzés utáni táplálékfelvétellel. A feleslegesen felvett szénhidrátok megsemmisülnek, vagy testzsírként tárolódnak (holtsúly).

2.

Rosszul időzíted a verseny előtti táplálkozást – Feltételezzük, hogy nagyon jó vagy – keményen edzettél (sőt még bölcsen is), és kellően feltöltötted a tested megfelelő mennyiségű és minőségű kalóriával közvetlenül az edzések után. Ennek eredményeképpen felépítettél egy 60–90 percre elegendő izomglikogén-raktárt, ami az első energiaforrás, amint a verseny elkezdődik. Az egyik biztos módja a nehezen megszerzett glikogénraktárak kiürítésének, ami csak ronthat a teljesítményeden, ha egy-két órával a verseny előtt eszel valamilyen ételt vagy energiaszeletet.

Ha a verseny napján reggelizel, akkor azt legalább három órával a verseny előtt be kell fejezned. Ha ez logisztikailag nem megoldható, akkor egyél kis mennyiségű (100–200 kalória) könnyen emészthető komplex szénhidrátot 5–10 perccel a start előtt. Mindkét stratégia teletölti a glikogénraktáradat (ami a verseny előtti táplálkozás célja) anélkül, hogy összezavarná a testedet, amikor az izomglikogént égeti. Reméljük ezzel a pár nagyon fontos gondolattal is segíteni tudjuk az idei felkészülésed a versenyekre! ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

EGÉSZSÉG

Pofonegyszerű praktikák az egészségesebb életért

M

inden kezdet nehéz – szól az örök érvényű mondás. Ez az életmódváltásnál sincs másképp, a kezdetekben ráadásul rengetegszer ütközünk kihívásokba. Azonban nem kell kétségbeesni, praktikus tanácsaival hazánk egyik legismertebb dietetikusa, Hegyi Kitti segít olvasóinknak. Mire figyeljenek azok, akik most kezdenek el foglalkozni a helyes táplálkozással és testmozgással? A legjobb, mikor az ember elhatározza magát, és rájön arra, hogy a kettő csak együtt működik. Minden a megfelelő folyadékbevitellel kezdődik – már a délelőtt folyamán igyunk minimum 1,5 liter vizet, így a következő másfél liter könnyedén fog jönni a délutáni órákban. Továbbá a napi ötszöri étkezés szokásának elsajátítása és a heti háromszor egyórás, élvezettel töltött aktív mozgás már tartós eredményeket hoz. Fontos szempont a fokozatosság és a saját magunkkal szembeni türelem, mert az igazi eredmények 3 hónap után várhatóak. Mik a leggyakoribb hibák, amiket a kezdetekben elkövetnek az emberek? Ezeket hogyan lehet elkerülni?

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 115

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Sok esetben a tervezés, és a megfelelő élelmiszerek beszerzésének hiánya már agyoncsaphatja a „nagy életmódváltásunkat”. Mivel minden az alapoknál kezdődik, a hetünk előretervezése az étkezésben és az edzésben is fontos. A kezdőknek azt javaslom, hogy keressenek a mozgáshoz társat vagy közösséget, akikkel meghatározott időpontban el lehet menni edzeni, így biztosan nem hagy ki egy alkalmat sem, mert épp nincs annyi motiváltsága, hogy elinduljon egedül. Gyakori hiba még a túlzott egészségtudatosság, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájából tizenhatban az étkezésen forog az ember gondolata, és nem mer enni valamiből egészen addig, amíg el nem olvassa a címkéjét. A másik véglet, amikor az intenzívebb és gyakoribb edzések bevezetése mellett, alig eszik, nem vacsorázik – ezek mind negatívan befolyásolják a testet és az életmódváltás eredményességét. A legtöbbünk számára ez egy igencsak fontos kérdés: hogyan tudunk a gyorséttermek hívogató szavának ellenállni? Az egyik legfontosabb tényező az ideális, teljes értékű reggeli és tízórai, illetve többnyire a kész, előre csomagolt ételek fogyasztása. A gyorséttermek közül a török, a kínai és a divatos, világszinten is ismert gyorséttermek választékait ritkán fogja megkívánni az, aki megfelelő tápanyagokat visz be, és tudatosan felépíti az étrendjét. Kiváló trükk, ha 1–2 pohár vizet iszunk, mielőtt elmegyünk ebédet vadászni, mert a kopogó, éhes szem gyorsabban be fog térni valahova.

Úgy gondolom, főleg a fővárosban dolgozó embereknél, a rohanó életvitelben majdhogynem elkerülhetetlenek a gyorséttermek, a gyors viszont nem egyenlő az egészségtelennel. Ilyenkor annyira legyünk tudatosak, hogy inkább várjunk egy menüre 20 percet, minthogy az ebédet 10 perc alatt már összekészített állapotban kézhez kapjuk. Akik elkezdenek diétázni, hajlamosak az elején a végletekbe esni. Mi a tanácsod, a kezdők hogyan használják a fehérjeporokat és az étrend-kiegészítőket? Keressenek fel egy megfelelő tapasztalattal bíró és hiteles szakembert, és kérjenek tőle tanácsot. Semmiképp se felejtsük el, hogy a fehérjeporok nem étkezések, tehát nem lesz megoldás, ha valaki egy esti edzés után úgy gondolja, hogy a vacsorája már el is van intézve egy ízletes fehérjeporral. Az étrend-kiegészítőknél vegyük figyelembe azok minőségét, hátterét, továbbá fontos, hogy van-e valamilyen betegségünk, amire gyógyszert szedünk, illetve lényeges tényező az is, hogy fizikailag mennyire vagyunk aktívak. Többek között ezek is rendkívül meghatározóak abban, hogy miből mennyire van szükségünk. Azonban egy életmódváltás elején nem feltétlenül van szükség azonnal étrend-kiegészítőket beszerezni, először a hagyományos étrendünket tegyük rendbe. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


116 |

EGÉSZSÉG

A gyógyító hatásmechanizmus

K

orábbi számainkban már foglalkoztunk azzal, hogy egyes sportsérüléseket elég hatékonyan tudnak kezelni a tape módszerrel, ezúttal az Oriolus Med háza táján tájékozódunk a közel 40 éves múltra visszatekintő kezelésekről. A Kinesio Taping módszer kidolgozása a japán Kenzo Kasze orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik, és a 70-es évekre nyúlik vissza. Az addig ragasztószalagokkal és kötésekkel rögzített ízületek és izmok ötletéből kiindulva a japán orvos kifejlesztett egy nyújtható, mozgékony szalagot, amelyet a bőrre ragasztva lényegesen megrövidül az ízületi és izompanaszok gyógyulási ideje.

Hogyan kezel a szalag? A szalagot felragasztjuk a bőrre (csak a tökéletes kivitelezéstől várható el hatás!), ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a

rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, amely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirok keringésbe való visszakerülését biztosítja. Az ragasztás során a rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst kap, ezenfelül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító rendszerét aktiválják. A szövetek a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 117

Milyen módon hat az ízület- és izomragasztás? • • • • • • • •

Fájdalomcsillapítás Izomtónus szabályozása (túl feszes vagy túl laza izomzat esetén) Immunstimulálás a kezelés helyszínén Gyulladáscsökkentés a kezelés helyszínén Duzzanatok gyors csökkentése a nyirokkeringés serkentésén keresztül Vérkeringés serkentése a kezelt területen Instabil ízület támasztása, torzult ízület korrekciója Torzult, részlegesen szakadt izmok korrekciója, rehabilitációja

Kinesio Tape képzés Merthogy az Oriolus Mednél nem csupán gyógyítanak a tape-pel, hanem oktatják is annak szakszerű használatát, bárki megtanulhatja, hogy önmagát hogyan kezelje, hogyan előzze meg a sérüléseket, hogyan jusson el oda, hogy az izom később fárad, nem olyan hamar savasodik le, nem gyullad be a csonthártya, nem ficamodik a boka, nem ropog a térd.

Tárgyalt technikák: lazító izomragasztás, ízületi rögzítések, izomtaping, nyiroktaping. ■

Bővebb információk:

www.oriolus-med.hu


118 |

EGÉSZSÉG

Gladiator Life Shield prémium minőségű ízületvédő formula édesítőszerrel Napjainkban népbetegséggé kezd válni a mozgás szervi probléma. Ezen belül is a legnagyobb gondot a porcok kopása, gyulladása jelenti. Érinti a sportolókat, túlsúllyal küzdőket, időseket, az inaktív embereket is. Sajnos erről nem tudunk nem tudomást venni, mert minden egyes mozdulatnál, lépésnél tompa vagy éppen szúró, elviselhetetlen fájdalmat érzünk. Ezeket a sorokat olvasva gondolom sokan magukra ismernek.

Mi akkor a megoldás? Elsőkén érdemes a baj forrását megszüntetni. Évek alatt a tápanyag szegény étkezéssel nem tudunk kellő mennyiségű porcképző anyagot bejuttatni a testünkbe. Sajnos ennek az lesz a következménye, hogy szépen lassan elhasználjuk a készleteinket. A porcok elkezdenek kopni. Azt, hogy ezt milyen gyorsan tesszük az függ az életvitelünktől, táplálkozási szokásainktól és a sport tevékenységünktől is. Az élet előbb vagy utóbb benyújtja a számlát. Ezért érdemes megelőzni vagy ha már bekövetkezett akkor kezelni és megszüntetni a problémát. Van 3 nagyon fontos és elengedhetetlen porcképző anyag, amelyek megfelelő mennyiségű jelenléte elengedhetetlen az egészséges ízületek érdekében:

Glükozamin Ez egy olyan speciális vegyület ami amino cukorból és glutaminból áll. A támasztószövetek nélkülözhetetlen alkotója. A glükozamin elősegíti a porcképződést amik a mozgás során folymatosan kopásnak vannak kitéve, ezen felül vízmolekulákat képesek magukhoz kötni ezzel is csökkentve a kopás veszélyét. Az emberi szervezet nem képes előállítani ezért elengedhetetlen a külső forrásból történő pótlása. Ha táplálékkal szeretnénk ezt bevinni akkor érdemes tengeri élőlények formájában w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

ezt megtenni. Sajnos mivel hazánkban lévő emberek táplálkozása nem az ilyen jellegű étkezésről híres ezért ezen anyag legoptimálisabb pótlása a táplálék kiegészítő.

Kondroitin Az emberi testben megtalálható mint a csontban, a bőrben, a szem szaruhártyáján, az érfalban és a porcban is. Mivel a táplálkozási kultúránkban előforduló élelmiszerekben nem igazán lelhető fel, ezért érdemes ezt is táplálék kiegészítő formájában bevinni.

MSM (metil-szulfonil-metán) Ez egy figyelemre méltó kénvegyület. Ez viszont már fellelhető ételeinkben: tej- és tejtermékekben, húsban, tojásban, friss zöldségekben (pl. kelbimbó, fokhagyma, káposzta, hagyma), algákban fordul elő. Sajnos mivel ebben az évezredben jellemző környezet rombolás együtt jár az élelmiszereink tápanyag csökkenésével így a korábban említett élelmiszerekben igen csekély a hatóanyag. Legideálisabb formában ezt is táplálék kiegészítővel tudjuk pótolni. Ezeket az elengedhetetlen anyagokat megfelelő mennyiségben nehéz pótolni élelmiszerekből, így nem marad más mód a porcképzésre mint a tápanyagok táplálék kiegészítőkkel való pótlása. Keressétek a jó minőségű porcképző készítményeket, amilyen a Gladiator Life Shield. A termék ideális azoknak, akiknek megnövekedett az ízületek kopása, hogy támogassa az egészséges ízület működést, az egészséges porcokat, ízület erősséget és rugalmasságot. Megerősíti és egészségesen tartja az ízületeket, valamint regenerálja a sérült ízületeket. Használd a Shield-et, hogy hosszú ideig egészségesek legyenek az ízületeid. ■ Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! www.facebook.com/glifesporthu www.gladiatorshop.hu


| 119

PROMÓCIÓ

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

EGÉSZSÉG

Testkontúrozás felsőfokon

T

agadhatatlan tény, hogy a legtöbben nemcsak azért sportolunk, hogy egészségesebbek legyünk, az esztétikai szempontok is rendkívül sokat számítanak.

Sokan vannak azonban, akik a sportolást nagyon komolyan veszik, és akár versenyeken is indulnak – náluk előfordulhatnak olyan balesetek, amelyek nemcsak a közérzetükre, de a külsejükre is negatív hatást gyakorolhatnak. Az izomszakadás bárkivel előfordulhat, hiszen elég egy óvatlan mozdulat, és máris megvan a baj. Dr. László Zsolt plasztikai sebész elmondta, hogy az izomszakadás korrigálására több lehetőség is a páciens rendelkezésére áll. „Az izomszakadás után kialakulhat egy izomsorvadás, amit orvosi nyelven atrófiának nevezünk, és sok esetben edzéssel nem korrigálható. Ilyen esetekben egy jó alternatívát nyújthat a vádliimplantátum. Extrém ritka, de a fenékrészen is előfordulhatnak hasonló problémák. Kihangsúlyoznám, hogy ezek nem funkcionális, hanem kizárólag esztétikai szempontból fontos implatátumok. Azonban szeretném azt a tévhitet eloszlatni, miszerint minden testrészt lehet szilikonnal formázni: az alkarba például nem lehetséges implantátumot helyezni.”

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 121

PROMÓCIÓ

Testépítőknél nagyon fontos, hogy a test kontúrjai arányosak legyenek, azonban alkati adottság kérdése, hogy egy-egy adott testrészen az izmok mennyire formázhatóak edzéssel. Mivel náluk a versenyeken a külsejüket pontozzák, számukra kiemelkedően fontosak a test arányai, azonban megeshet, hogy genetikai adottságaikból kifolyólag sportolással és a szigorú étrend betartásával sem sikerül a vágyott alakot elérniük. „Előfordulhat, hogy bizonyos izomcsoportok az intenzív edzés ellenére sem fejlődnek ki annyira, amennyire a sportoló szeretné. Ebben az esetben is lehetőség van az implantátumokkal történő formálásra. A másik verzió a sokkal természetesebb zsírtöltés. Ha rendelkezik az alany kellő zsírral, és leszívható, akkor az adott régiót remekül lehet vele formázni. Ennél azonban számolni kell azzal, hogy egy bizonyos százaléka felszívódik, és újbóli beavatkozásra lehet szükség.” Akik aktívan sportolnak, azok tudják, hogy az edzések kihagyása majdhogynem elvonási tünetekkel jár. Annak ellenére, hogy van kötelező, lehetőleg pihenéssel töltött gyógyulási idő, nem kell hónapokat várni ahhoz, hogy szerelmünk tárgyához, a sporthoz visszatérjünk. „Az implantátu-

moknál hat hét a gyógyulási idő. Mindemellett az adott részt 10 napig tehermentesíteni kell, ami a fenékplasztikánál különösen nagy kihívás, hiszen nem lehet háton feküdni vagy leülni. A zsírtöltés esetében szintén 10 napig nem szabad az adott régiót terhelni, utána fokozatosan lehet, de az edzéssel ez esetben is 6 hétig várni kell”- zárta gondolatait dr. László Zsolt. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

PROMÓCIÓ

HAMAROSAN ITT A STRANDSZEZON?! - FOGYÓKÚRA? ÉLETMÓDVÁLTÁS? VELÜNK TE GYŐZHETSZ A KILÓKKAL FOLYTATOTT VERSENYBEN!


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 123

๏ Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára ๏ Vállalati szintű mentési megoldások ๏ Automatizált rendszerüzemeltetés ๏ Portál és dinamikus tartalomszerkesztő rendszer ๏ Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet ๏ Elektronikus archiváló megoldás ๏ Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) ๏ Adatbázis megoldások, IBM DB2 ๏ Tűzfal megoldások ๏ Központi címtárépítés, címtárintegráció ๏ Automatikus logfájl elemzési rendszer ๏ Hálózatelemzési megoldás

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

www.mands.hu


124 |

Technika

TECHNIKAISPORT

WTCC 2016

A

világ autósportjának harmadik legrangosabb világbajnoki sorozata izgalmas szezon elé néz, ráadásul magyar szempontból is kiemelkedően érdekesnek ígérkezik, hiszen akár három magyar versenyzőnek is szurkolhatunk majd!

Amikor lapunk mostani aktuális száma az újságárusokhoz kerül, akkortájt kezdődik Franciaországban a WTCC 2016-os versenyszezonja, amelyben a szervezők egy meglehetősen zsúfolt áprilisi szezonnyitó hónapot raktak össze a csapatoknak. A már említett francia nyitófutam után, 17-én a szomszédos Slovakiaringen, majd 24-én a Hungaroringen méri össze erejét a WTCC mezőnye, majd májusban a marokkói és a tavaly is különleges német futam következik a Nürburgring Nordschleife versenypályán.

www w.. s p o r t i m e . h u

Már a versenyek előtt a szokásos csapatfelállás és versenyzőkörforgás is adott okot az izgalomra. Hazai szempontból a legjelentősebb, hogy ahogyan korábban is sejthető volt, bejelentették, hogy Michelisz Norbert tíz év után elhagyja a Zengő Motorsport kötelékét, és az olasz JAS Motorsport által üzemeltetett hivatalos gyári Honda csapat versenyzője lesz. Nyugodtan nevezhetjük ezt sporttörténeti eseménynek, hiszen a hazai autósport történetében még egyetlen sportoló sem kapott soha lehetőséget világbajnoki sorozatban egy autógyár hivatalos csapatában. Különösen nagy szó, hogy a magyar versenyzőt elsősorban az eredményei és a tehetsége miatt juttatták lehetőséghez, és nem a márka számára az országának piaci lehetőségeinek és nagyságának marketingszempontjai alapján, amely általában nagyon sokszor jelentősen befolyásolja a gyári csapatok versenyzőválasztását. Azt, hogy ez a nagyszerű lehetőség mivel kecsegtet Michelisz Norbi számára, egy szintén ebben a számunkban olvasható, hosszabb interjúban kérdeztük meg tőle.

A Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Szintén nagy hír, hogy kissé viharosnak mondható körülmények között hagyta el a sorozatot és a Citroën márkát Sébastien Loeb, a kilencszeres ralivilágbajnok, akit a PSA konszern másik márkája, a Peugeot csábított el a Dakar és a terepraliVilágkupa mellett a RX Rallycross világbajnoki sorozatba. Ha a nagyszerű francia bajnok nem is, de a csapata azért ott lesz három autóval a mezőnyben, míg a hivatalos gyári Citroën csapat csak két autósra zsugorodik az aktuális világbajnoki címvédő José María Lópezzel és Yvan Mullerrel a volán mögött. Sajnos a nagy ralilegenda távozása miatt valószínűleg attól nem kell tartani, hogy kevésbé lesz erőteljes a francia márka, mint az eddigiekben, ráadásul úgy, hogy azért néhány apró fejlesztést ők is végrehajtottak a téli szünet után.

| 125 Remélhetőleg a Citroën legerősebb ellenfele vagy akár a legyőzője ismét a Honda lehet, ahol Michelisz Norbi mellett Rob Huff és Tiago Monteiro terelgeti majd a Civiceket, amelyeken elég jelentős fejlesztéseket próbáltak ki a JAS Motorsport szakemberei a Honda mérnökeivel közösen. Az eddigi tesztek alapján Norbi elmondása szerint ezzel azért talán jóval ütőképesebb lehet az idei autó.

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

TECHNIKAISPORT

és a Lada egymásra találása vélhetően mindkét félnek előnyös lehet, hiszen az olasznak egy ugyan még feljövőben lévő, de mégiscsak komoly gyári csapatban jutott hely, ahol nyilván nem mellesleg a személyét és tudását megillető honorárium kifizetése sem okoz gondot, másrészt a több évtizedes túraautós tapasztalata nyilván jó szolgálatot tesz majd a Vesta további fejlesztésénél is. Igazi sötét ló lehet az idei évben visszatérő Volvo. A legújabb S60-ast állítja csatasorba, amelyben a skandinávok a volánt sem adták ki a kezükből, így Fredrik Ekblom és Thed Björk viszi majd harcba a visszatérő márka autóit, amelyek igen biztató eredményeket mutattak a teszteken.

A Honda és a WTCC nagy öregje, Gabriele Tarquini sem egészen felhőtlenül távozott a japán gyári csapatból. Elmondása szerint nem igazán a kellő időben és nem igazán elegáns módon tudatták vele a döntést, hogy megválik tőle a márka, és versenyzői ülés helyett csak egy márkanagyköveti posztot szántak volna a legendás olasznak. A WTCC korelnökének a Lada nyújtott kezet, amely viszont szívesen látta a volánnál a sorozat legtapasztaltabb versenyzőjét. Gabriele Tarquini

w w w. s p o r t i m e . h u

Hogy teljes legyen a márkák sora, azért még ott vannak a mezőnyben a jó öreg Chevrolet Cruze versenygépek is, amelyeket az RML csapat gondoz és fejlesztget erejéhez mérten, hogy valamelyest lépést tudjanak tartani a TC1 jelenleg uralkodó márkáival. Ezekben a szintén már örök WTCC-bútordarabnak számító Tom Coronel, a saját magát is inkább a gentleman driver kategóriába soroló német René Münnich és John Filippi ülnek majd, illetve a Campos Racingnél van még egy Chevy, amelynek még nem volt versenyzője a lapzártánkkor. Végül, de nem utolsósorban ami a hazai autósport-közönséget a legjobban foglalkoztatja, hogy

A Technikai rovat támogatója


| 127

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ki kerül majd Michelisz Norbi helyére a Zengő Motorsport autójába! Sajnos lapzártánkig még ez sem vált ismertté, bár már rengeteg találgatás napvilágot látott, és sok név felmerült. Versenyző helyett viszont egy nagy és különleges meglepetéssel előrukkolt a csapat, ugyanis 2016-ra két darab Honda Civic versenyautót nevezett a sorozatba! A csapat tulajdonosától, Zengő Zoltántól az utóbbi évtizedekben már nagyjából megszokhattuk, hogy mindig készen áll valami nagy dobásra, valami különleges, lehetetlennek tűnő dologra! Mint ahogy hat éve annak látszott az is, hogy egy kis magyar csapat nekivágjon az egyik legrangosabb FIA világbajnoki sorozatnak, és abban ilyen szenzációs eredményeket érjen el! Akkor lehetetlennek tűntek a futamgyőzelmek, a két privát világbajnoki cím, és hogy a magyar futam legyen a sorozat legnézettebb, leghangulatosabb versenyhelyszíne, és a csapat versenyzője legyen hazánk egyik legnépszerűbb, legismertebb sportembere. Mostanra már az eredmények önmagukért beszélnek. Így hát, kedves olvasók, még ha most, a lapzárta idején még részben ismeretlen versenyzőkkel is, de idén is menjünk április utolsó előtti hétvégé-

jén Mogyoródra minél többen, a megszokott sok tízezren szurkoljunk a megújuló magyar csapatnak és Michelisz Norbinak, és szokás szerint körönként robbanjon fel a lelátó a Hungaroringen! ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


128 |

TECHNIKAISPORT

Mérföldkő a versenypályán

H

azánk egyik legnépszerűbb sportolója, Michelisz Norbert pályafutása egy különösen fontos mérföldkőhöz, vagy ha a sportághoz stílszerűek akarunk maradni, szegélykőhöz érkezett 2016-ban. Ami még a tavalyi és a tavaly előtti évben csak szóbeszéd, terv, találgatás volt, az 2016-ra hivatalos valósággá vált. A hazai autósport történetében Michelisz Norbert az első sportoló, aki egy autógyár hivatalos csapatában kapott lehetőséget az egyik legkomolyabb világbajnoki sorozatban. Norbi tíz év után lép tovább abból a csapatból, amelyben a virtuális versenypályák után, szinte a véletlennek köszönhetően, amolyan mesebeli vándorlegényként a valódi autósportban is szerencsét próbálhatott, és a csapattal együtt szinte elképzelhetetlen eredményeket ért el az évek folyamán. Ha megengednek egy szerkesztői megjegyzést, akkor el kell mondanom, hogy különösen jó érzés volt ezt a riportot elkészíteni, hiszen az elmúlt tíz évben viszonylag közelről sikerült végigkövetni, és talán egy-két aprócska építőkockát hozzátenni ahhoz, ahogy a csendes, szerény hímesházi kissrácból hazánk egyik legeredményesebb és legnépszerűbb sportolója vált. Az alábbiakban többek közt arról is beszélgettünk, hogy érzi magát Michelisz Norbi az új munkahelyén, és milyen eredménnyel lenne elégedett első igazi profi szezonjában.

w w w. s p o r t i m e . h u

Először is egy kis visszatekintést szeretnék kérni tőled az elmúlt szezonra, sőt a most lezárult elmúlt tíz évre is akár. Nagyon nehéz volt belülről, mivel már a tavalyi évben is benne volt a váltás lehetősége, de a végsőkig bíztam benne, hogy lehet esetleg valamilyen megoldás, hogy ez az egész az eddigi felállásban menjen tovább. Aztán egy idő után látszott már, hogy ez nem lehetséges, és ki kell lépnem abból a közegből, amely szinte a második családom volt, mert csak így lehetséges, hogy szakmailag komolyan léphessek tovább. Meg kellett ezt nagyon emésztenem, hogy valahogy túllendüljek ezen, de persze nyilván a másik oldalon nagyon komoly motiváció volt, hogy ezzel a lehetőséggel milyen nagyot léphetek előre szakmailag, még ha bizonyos személyes dolgokat fel is kell áldozni ezért.

A Technikai rovat támogatója


| 129

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az elmúlt tíz évre visszatekintve pedig az egy hihetetlenül boldog időszaka volt az életemnek! Pedig például Zengő Zolival sokszor beszéltünk róla, hogy ez kívülről egy viszonylag egyszerű, állandóan emelkedő ívű folyamatnak tűnhetett, pedig sok olyan pillanatra emlékszem, amikor úgy ültünk egymással szemben, hogy nem tudtuk, hogy lehet-e folytatás. De szerencsére mindig lett folytatás, és tényleg nagyon szép ívet írt le a pályánk minden nehézség ellenére is. Én nem mondanám azt, hogy ez egy olyan valami, ami nem ismétlődhet meg, és végképp lezárult, hogy Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport útjai többé nem keresztezhetik egymást, viszont az biztos, hogy egy ilyen tíz év még egy már biztos nem lesz újra. Ha lesz is még olyan, hogy a Zengő Motorsport színeiben versenyezhetek, akkor az már biztosan teljesen más lesz, mint az elmúlt tíz évben! Természetesen mindig különleges érték és különleges érzés, ha visszagondolok, hogy itt kezdődhetett el a pályafutásom, és aztán hogyan fejlődtünk közösen az elért eredményekig. A tavalyi évben mennyire volt csalódás, hogy végül nem jött össze az év végére a legjobb hondás pozíció? Csalódás volt, mert ha kicsit jobban kielemezzük, akkor tavalyelőtt volt szerencse is a legjobb hondás pozícióban és a világbajnoki negyedik helyben, tavaly pedig csak balszerencse miatt veszítettük azt el! Szakmai szemmel számomra a 2015-ös év viszont jobb volt, mint a 2014-es mivel főleg az utolsó néhány futamnak voltak olyan mozzanatai, amiben ha nincsenek a balszerencsés dolgok, akkor sokkal simábban meg lehetett volna a legjobb hondás helyezés! Nyilván versenyzőként mindig szeretnék minél jobb helyen végezni, ami tavaly nem jött össze, viszont 2014-hez képest

tavaly volt futamgyőzelem, dobogós helyezések, pole pozíció, hazai futamgyőzelem, ami azért, azt gondolom, szakmailag fejlődést mutattak. Azért, gondolom, egy ország egyik sportágának a történetében valaha legeredményesebb versenyzőnek lenni jelent némi kárpótlást egy elvesztett helyezésért? Hát igen. Az nagyon jó érzés, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a Honda úgy szerződtetett, hogy nem azt nézte elsősorban, hogy mekkora piaci lehetőséget hozok az országomból, hiszen az autósport azért nagyrészt a marketingről szól és sokszor ez is befolyásolja a sportolók kiválasztását Nagyszerű dolog, hogy annak ellenére, hogy Magyarország egy nagyon kis piac autóeladás szempontjából, én mégis egy gyári csapat versenyzője lehetek! Ahogy mondtad, az egy nagyon hosszú folyamat volt, amíg ez így összeállt. Arra volt igazán reális lehetőség, hogy a Zengő Motorsport is valamiféle hivatalos vagy félgyári csapattá váljon? Hát sokáig erre blazíroztam én is, hiszen ez lett volna a legideálisabb megoldás, hiszen a szakmai alapjai is megvoltak ennek, mivel folyamatosan a gyári autók előtt végeztünk, és kívülről is folyamatos szakmai fejlődés volt látható a csapaton, de aztán különböző okok miatt sajnos ez nem valósulhatott meg. Nyilván az ilyen döntések mindig a legfelsőbb szinteken születnek meg egy autómárkánál, és a Honda úgy döntött, kitart az olaszok mellett, és nem kíván bővíteni sem ilyen téren. Ezzel számomra is ez a lehetőség maradt a továbblépéshez.

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


130 |

Akkor végül is mondhatjuk, hogy ez az első igazi hivatalos munkahelyed? Hát ez így ebben a formában nem igaz. Már 2009-től ez a hivatásom a főállásom. Most inkább csak a munkaadóm változott. És milyen az új munkahely? Hogy képzeljük el? Nyilván azért sok mindenkit ismersz már a korábbi évekből? Igazából hiába ismertem már eddig is sok mindenkit, például a mérnököket, azért idén teljesen más volt a fogadtatásom például az első teszten, mint a tavalyi évben. Nyilván nem barátságtalanságból kezeltek máshogyan, de azért tavaly még mégiscsak egy amolyan félkívülálló voltam! Most viszont nagyon érezhető, hogy igazi csapattagként kezel mindenki, ami például olyan kis apróságokban is megnyilvánul, hogy kiszolgálnak, pl. ha otthagyom a ruhám, kimossák, hogy mindig ott a helyem az asztaloknál és hasonlók! Ez mind nagyon jó érzés! Az előző évekhez képest azért ez mégiscsak egy teljesen más közeg, így felmerülhet benned esetleg bármilyen téren is bármilyen fenntartás vagy bizalmatlanság… Hát olyan mélységű bizalmi, inkább már baráti kapcsolat az nyilván nem tud egy új helyen kialakulni, mint amilyen a zengős fiukkal volt, hiszen

w w w. s p o r t i m e . h u

TECHNIKAISPORT

a hosszú évek alatt velük nem csak a versenyek ideje alatt töltöttem el sok időt! Meg az szerintem csak úgy, hogy csak a versenyeken találkozunk, nem is tud. Nagyon-nagyon sok időnek kell eltelnie, hogy valami hasonló kialakulhasson itt az új helyen! Természetesen ettől még nyilván nincsen bennem semmilyen bizalmatlanság az új mérnökökkel és szerelőkkel szemben, de azért ez mégiscsak egy olyan körülmény, ami számomra megszokást igényel. Azért is feszegetem ezt, mert azt biztosan kívülről is sokan érzik, hogy az eddigi szenzációs eredmények elérésének az egyik kulcsa talán az volt, hogy a kis zengős csapatban tényleg mindig mindenki erőn felül beleadott mindent. Ez nem fog most nagyon hiányozni? Ez abszolút így van! És ez most itt az elején még biztosan nagyon fog hiányozni nekem. Ez a fajta érzelmi része nagyon-nagyon fontos! Nem azt mondom, hogy az lehetetlen, hogy itt az új csapatban kialakuljon ilyesmi. Meg azért ez egy nagyon profi csapat, ahol a maga szakterületén e nélkül is mindenki a lehető legjobban végzi a munkáját, de valóban néha az a kis érzelmi töltés ad valami olyan pluszt, ami megold egy amúgy kilátástalannak tűnő helyzetet, vagy elér egy eredményt. Én itt, az új csapatban is maximálisan törekszem majd arra, hogy valami hasonló kollegiális szellem és kapcsolat alakuljon ki az új munkatársakkal is.

A Technikai rovat támogatója


| 131

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ehhez kapcsolódóan, gondolom, az nagy könnyebbség, hogy az eddigi versenymérnöködet, Bári Gergőt is magaddal vihetted a gyári csapatba? Amúgy ez lehetett egy feltétel is részedről? Ha feltétel nem is, de én mindenképpen szerettem volna, ha őt magam mellett tudhatom, attól függetlenül, hogy a versenymérnököm vagy pedig az autó fejlesztésében vesz részt. Ez a kérésem meghallgatásra talált szerencsére. Ezzel kapcsolatban érdekes dolog, hogy most már Gergő rengeteg olyan adat birtokába került, ami tavaly ilyenkor még teljesen elképzelhetetlennek tűnt számunkra! Azt gondolom, hogy az autó fejlesztésében is nagyon komoly segítséget adhatnak az eddig „külsősként” megszerzett tapasztalataink is. Az például a kommunikációban is nagy könnyebbség, hogy ti az anyanyelveteken is tudtok beszélni egymással. Természetesen az, de azt tudni kell, hogy a hivatalos munka folyamán nem beszélhetünk magyarul egymással, minden kommunikáció csak angolul folyhat, és ez érvényes természetesen a japánokra és az olaszokra is. Esténként a vacsora vagy egy sör mellett nyilván beszélünk majd magyarul, meg azért nyilván szakmailag is lehet olyan dolog, amit az anyanyelven sokkal részletesebben, finomabban lehet kifejezni.

Ehhez kapcsolódik egy friss információ is, hogy mégsem Gergő lesz a személyes versenymérnököd? Igen, ez egy fontos módszer vagy taktika a csapatnál, hogy forgatják a mérnököket és a szerelőket a versenyzők és az autók között. A JAS-nál az újonnan kinevezett technikai igazgató, Duncan Laycoc – aki az RML-nél fontos szerepben volt, amikor a Chevrolet tarolt a WTCC-ben – újítása ez, hogy ne legyenek kisebb szakmai csoportosulások a csapaton belül. Ezzel egyrészt kicsit kimozdítva Gergőt és engem is a komfortzónánkból, hogy az új közvetlen munkatárssal próbáljunk meg ugyanolyan jól teljesíteni. Így az én versenymérnököm Andrea Cisotti lesz, aki eddig Gabriele Tarquini mellett dolgozott, míg Gergő Tiago Monteiro munkáját segíti majd a versenyeken. Természetesen sajnáltam a döntést, hogy nem folytathatjuk a közös munkát, de egy csapat tagjai vagyunk, és a közös érdek fontosabb a személyes indíttatásoknál. Itt mindenki a csapat sikeréért dolgozik, ez a döntés sem ellenünk irányul, hanem a még hatékonyabb teljesítmény elérését szolgálja. Az új versenymérnökömmel, Andreával a teszteken már dolgoztam együtt, legutóbb Vallelungában is ő volt beosztva mellém. Ahogy már említettem, eddig Tarquini munkáját segítette a Hondánál, korábban pedig az Alfa Romeónál volt, amikor gyári szinten versenyeztek a WTCC-ben. Egy gyakorlatias, nagy rutinnal rendelkező szakember, és bár ahhoz

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

nyilván sok közösen eltöltött idő kell még, hogy úgy összecsiszolódjunk, mint Gergővel, de már most nagyon közvetlen a kommunikáció közöttünk, és érzem, hogy figyel, hallgat rám. Ha van egy ötletem, partner mindenben, ez Vallelungában is kiderült számomra. Ez is egy új kihívás, ami még izgalmasabbá teszi az előttünk álló szezont! Azért szerencsére mégsem maradok teljesen régi ismerős arc nélkül, hiszen Juhász Szabolcs adatmérnökként továbbra is velem fog dolgozni. Az eddigi beszámolóid alapján a két új csapattársaddal remek a viszony és a hangulat. Ez így is maradhat? Én nagyon remélem, hogy lesz majd feszültség! És nem azért, mert azt szeretem, hanem azért, mert akkor az azt jelentené, hogy olyan a teljesítmény, olyanok a helyezések, hogy van esélyünk a győzelemre, és maximálisan versenyképesek vagyunk. Könnyű úgy jóban lenni egy csapaton belül, hogy ha csak az esélytelenek nyugalmával kocsikázunk. Örülnék neki, ha úgy derülne ki valójában, hogy hogyan tudunk hárman csapatban dolgozni, hogy a mi autónk a legütőképesebb, és ahhoz hogy nyerjünk vagy dobogóra kerüljünk, a saját csapattársunkat kell legyőznünk! Majd akkor tud valójában kiderülni, hogy milyen lehet köztünk a csapattársi kapcsolat. Most természetesen így év elején még az a legfontosabb, hogy maximálisan harmonikusan dolgozzunk együtt, hogy az autó minél jobb és versenyképesebb legyen. w w w. s p o r t i m e . h u

TECHNIKAISPORT

Az eddigi tesztek alapján hogy érzed, mennyit fejlődött az autó, nyilván a legfontosabb kérdés, hogy igazából fel tudja-e majd venni a versenyt a Citroënekkel? Azt látni kell, hogy a Citroën szintjén még biztosan nem leszünk az idén. Van előrelépés motorikusan, van változás a futómű terén, és az autó karosszériáján is. Ez a három változtatás együtt jelenthet néhány tizedmásodperc gyorsulást. Például a tavalyi utolsó versenyen még egy másodperc hátrányban voltunk a Citroënhez képest az időmérőn, remélhetőleg ez idén fél másodpercre csökken majd, ami azt eredményezheti, hogy idén több futamgyőzelemre lehet majd esélyünk. Azt gondolom, viszont reálisan látni kell, hogy annak jelentős esélye még nincsen, hogy 2016-ban Hondával lehessen nyerni a világbajnokságot. Kívülről nézve érdekesen alakult az idei csapat, hiszen Tarquinitől nem a legszebben váltak meg, míg Monteiro helye bombabiztosnak tűnik annak ellenére, hogy nem igazán hozza a nagy eredményeket. Hogy állt össze pont ez a hármas a Hondánál? Az én helyzetem már tavaly elég biztos volt, igazából csak annyit kellett tennem, hogy válaszoljak, hogy élek-e a lehetőséggel, vagy sem. Nyilván a csapattársak választásában nem kérik ki a tanácsomat, és az is furcsa lenne, ha „újoncként” bárkiről véleményt alkotnék. Az észszerű A Technikai rovat támogatója


| 133

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

döntésnek tűnt, hogy ha Tarquinitől meg kellett válni, akkor a helyére kell egy világbajnoki szintű és tapasztalatú versenyző, és ennek Rob Huff tökéletesen megfelelt. Monteiro pedig szerintem egy kicsit méltánytalanul alulértékelt versenyző, inkább csak a szerencsétlen körülmények miatt történt, hogy az elmúlt években pontokban és helyezésekben kicsit le volt szakadva. Azért nyert futamokat, és a nyers versenytempóját nézve abszolút ott van az élmezőnyben. Hogyan képzeljük el a gyári csapat működését és alkatrészellátását? Valóban rogyásig vannak a polcok alkatrésszel, nem számít, ha törik, ha szakad az autó? Tényleg kolbászból van a kerítés a hazai és a privát viszonyokhoz képest? Hát azért nem úgy kell elképzelni, hogy minden mindegy, és például kétszáz darab lökhárító áll a polcon, és majd abból fogy, amennyi fogy. Az eddigi adatok és tapasztalatok alapján van legyártva minden pótalkatrészből, erre van egy mennyiségi ráhagyás, amivel végig lehet csinálni az évet. Még extrémebb helyzetekben is sokkal könnyebb az utánpótlás, hiszen ott gyártják az autókat helyben, és úgy, hogy a Honda finanszírozza mindezt. Nyilván sokkal könnyebb, mint egy privát csapatnak, amikor meg kell vásárolnia és kicentiznie a költségvetését az alkatrész-utánpótlás terén. Fogsz ettől a körülménytől gyorsulni, sokkal felszabadultabban versenyezni, hogy nem kell Zengő Zoli pénztárcájára is gondolni bizonyos szituációkban? Gyorsulni nem fogok, csak sokkal könnyebb lesz a versenyzés, kisebb az ilyen irányú nyomás.

Még akár az is megoldható, ha totálkárosra törik egy autó, akkor küldenek egy másikat a gyárból, és mehetek azzal tovább. Azért ez egy nagyon komoly szempont és előny, mert ha tavaly például a Nürburgringen a defektemnek szerencsétlenebb kimenetele van, akkor az akár azt is jelenthette volna, hogy ott be kell fejeznünk a szezont! Hogy látod az idei szezon esélyeit az eddigi csapatfelállások tükrében? Lehet-e például sötét ló a Volvo? Ami talán a mi javunkra billentheti a mérleget, az a mennyiségi fölény a Citroënhez és a Volvóhoz képest, ha a gyári csapatokat nézzük, hiszen mi három autóval megyünk, míg ők csak kettővel! Nyilván ahhoz, hogy ebből igazi előnyt kovácsoljunk, nagyon jól együtt kell dolgoznunk bizonyos helyzetekben a pályán. A Volvo valóban lehet sötét ló, a teszteken nagyon meggyőzően gyors volt, és ha már az elején ilyen jó, akkor azt valószínűsítem, hogy ahogy gyűlnek a kilométerek és a versenytapasztalat, még jobb ütemben fejlődhetnek az év folyamán a dobogóra is esélyesként. Nagyon éles és izgalmas versenyekre számítok az idén! Az egész sorozat, a WTCC jövőjét nézve mik a meglátásaid? Például a tavaly indult TCR sorozat lehet komoly konkurencia, még ha nem hivatalos világbajnokság is? A sorozat szerintem jó irányba halad. Ami a legfontosabb, hogy új gyártók érkezzenek a sorozatba. Az jelentősen tovább erősítené a WTCC értékét. Jelenleg ugye négy márka képviselteti magát gyári szinten. Most több autó lesz a mezőnyben, mint tavaly. Ugyanakkor az is látszik, hogy privát csapatként egyre nehezebb előteremteni az egy

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

szezonhoz szükséges költségvetést. Erre a közeljövőben biztosan kell találniuk valami megoldást a szervezőknek, hogy a privát csapatok költségeit hogyan csökkenthetnék. Az autómárkák mellett az igazi világsztár versenyzők is fontosak, főleg a kommunikáció szempontjából. Loeb kiválása nem fog gyengíteni az érdeklődésen? Hát versenyzőként nyilván különleges és megtisztelő dolog, hogy ellene versenyezhettem, és természetesen a személye által nagy figyelem hárult az egész sorozatra is, így az ő kiválása sajnos mindenképp negatívum. Az, hogy miért hagyta ott a sorozatot, pontosan nem derült ki, csak tippelni lehet. Nyilván a Peugeot és a Citroën hiába egy konszern, mint márkák azért nyilván éles versenyben állnak egymással, és akár az is lehet, hogy a Citroën nem nézte jó szemmel, hogy a régi bajnokuk a házon belüli konkurenciánál is versenyez. Ilyen szinten már nagyon sok összetevője van egy ilyen döntésnek. Tavaly volt öt új helyszín a sorozatban, amiből extrémitásban kimagaslik a Nürburgring. Az idén nincs új pálya. Ez mennyire könnyebbség? Persze nyilván könnyebb azokon a pályákon, ahol korábban versenyeztél már. A Nürburgringen is azért már megvan a tapasztalat az elmúlt év alapján, és már arra is fel lehet készülni sokkal jobban. w w w. s p o r t i m e . h u

TECHNIKAISPORT

Kicsit a személyedhez visszatérve, nyilván sokakat érdekel, hogy egy ilyen gyári versenyzői állás nyilván egy kiemelt, a magyar viszonyokhoz képest pedig különösen kiemelkedő honoráriummal jár. Hozott ez bármi jelentős változást az életedben? Nem, abszolút semmit. Ugyanúgy egy albérletben lakunk Johannával, ugyanúgy a Hondától kapott, jó kis Civickel járok a hétköznapokban, nem költöttem semmi különlegesre és nem is szerettem volna, hogy ettől megváltozzon az életem. Az anyagi dolgok amúgy sem igazán motiváltak eddig sem. A legfontosabb, hogy a sport része működjön, és ha abban sikeres vagyok, és jönnek az eredmények, akkor az úgyis meghozza az anyagi oldalát is. Azt gondolom, hogy ha a jelenlegi helyzetben a pénzkeresésre fókuszálnék, akkor az csak a sportteljesítmény rovására mehetne. A jelenlegi szerződésed mennyi időre szól? Nekem nagyon fontos volt, hogy ne csak egy év legyen a kifutása ennek a szerződésnek. Viszont nyilván ehhez az is fontos, hogy a márka 2016 után is kitartson a sorozatban, hiszen azért láttunk már sokszor olyat, hogy egy autógyári döntés még az F1-ben is sok mindent felülír, és azt a versenyzők kénytelenek tudomásul venni, hiába van a kezedben a szerződés. Az eddigi tapasztalatok alapján milyen eredményt vársz az idei évre, mivel lennél elégedett? A Technikai rovat támogatója


| 135

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Hát ezt most jelenleg nagyon nehéz megsaccolni. Elégedett azzal lennék, ha folyamatosan fel tudnám venni a versenyt a csapattársaimmal, és lehetőleg az év végén előttük végeznék! Ez nyilván nem lesz egyszerű. Az nagyon nagy kérdés, hogy milyen lesz a Volvo. Azért az eddigiek alapján az év végén mindenképp előttük tudunk majd végezni. Aztán ugye hiába lesz öt Citroën, csak két gyári autó fut majd, akkor akár elméletileg a bajnokság harmadik helye sem elérhetetlen, de inkább azt mondom, hogy az első öt hely valamelyikével már elégedett lennék. Tavalyhoz képest is fejlődött a mezőny, és ha végiggondoljuk, azért jelenleg tizenhárom olyan autó lesz a mezőnyben, amelyek közül bármikor bárki esélyes lehet a dobogós helyezésekre.

Annak ellenére, hogy az ellenfeleid lennének vagy lesznek, azért segítenél nekik?

És egy másik megkerülhetetlen kérdés, hogy te kit látnál szívesen a helyeden a zengős autóban – vagy autókban –, illetve ki az, akit szakmailag a legalkalmasabbnak tartanál?

Biztosan furcsa érzés lesz, hogy nem a Zengő Motorsporttal állok rajthoz a Hungaroringen. De ha onnan nézem, hogy ezáltal több magyar versenyző is ott lehet a rajtrácson, akkor szurkolói szemmel még előnyösebb és örömtelibb, hiszen lesz magyar versenyzővel gyári csapat, lesz magyar versenyzővel magyar csapat, és remélhetőleg így még többen szurkolnak majd nekünk, mint az elmúlt években! ■

Ez egy jó kérdés! Ha csapatvezető lennék, akkor annak a függvénye lenne, hogy kit ültessek be, hogy van-e pár évem arra, hogy felépítsek valakit. Akkor fiatal versenyzőt választanék. Ha az lenne a fő cél, hogy rögtön eredmény is legyen, akkor csak egy rutinos, nemzetközi tapasztalattal rendelkező versenyző jöhetne szóba. Az én rangsoromban Kiss Norbi nagyon elöl lenne mindenképp. Ficza Ferinél is megvan az a tehetség és némi nemzetközi tapasztalat, amivel megállná a helyét. De ide sorolom még Wéber Gabit is, akinek szintén nagyon komoly tudása és tapasztalata van nemzetközi szinten is. Rajuk kívül meg ott van még legalább öt-hat olyan fiatal tehetség, akiket érdemes lehet felépíteni, akik élni is tudnának a lehetőséggel.

Természetesen! Hiszen egyrészt azonos márkával versenyzünk, így ebből a szempontból fontos, hogy a másik márkatárs csapat is sikeres legyen. Másrészt nyilván szívesen segítek ott, ahol korábban én is lehetőséget kaptam. Azért nyilván a Hondának is vannak felém elvárásai, és nyilván pályán versenyzőként én is a leggyorsabb szeretnék lenni, és nekem is volt számos olyan kis apró szakmai titok és tapasztalat, amire magam jöttem rá. Amikor ezeket a sorokat olvassák, hamarosan itt a hungaroringi futam. Milyen érzés lesz most ott így, ebben a felállásban versenyezni?

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


136 |

TECHNIKAISPORT

A jövő bajnokaiért A

hazai autósportban szinte minden szakágban van olyan versenyzőnk, aki ott van a világ- vagy európai szintű versenysorozatok élmezőnyében, és több ilyen sorozat bajnoki futamainak is adnak helyt a magyar pályák. Szerencsére már évek óta több szakágban is több hasznos kezdeményezés és program működik a sportág utánpótlás-nevelésének szolgálatában. A Sportime mindig szívesen tudósít a sport utánpótlás-neveléssel kapcsolatos híreiről. A hazai autósportban a sportági szövetség is igyekszik a lehetőségeihez mérten folyamatosan támogatni az utánpótlás-nevelést. A technikai sportok sohasem tartoztak az olcsó sportágak közé, és pláne a kezdőknél nagyon sokszor számít minden legapróbb kis segítség és körülmény, amely csökkentheti a versenyzés költségeit. 2016-ban az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöksége azzal is hozzájárul a fiatal sportolók támogatásához, hogy az MNASZ utánpótláskorú versenyzői az utánpótlás-támogatási program keretében 2016. december 31-ig mindössze 100 Ft licencdíj megfizetés ellenében válthassanak versenyzői licencet. Az autósportban utánpótláskorú versenyzőnek minősül minden olyan licencigénylő, aki 2016.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 137

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

december 31-éig, a rali és tereprali szakágban nem tölti be a 20. életévét, a gokart szakágban nem tölti be a 16. életévét, és minden egyéb szakágban nem tölti be a 18. életévét. Remélhetőleg ez a kedvezmény is hozzájárulhat egy kicsit ahhoz, hogy minél több fiatal kóstolhasson bele az autósport varázslatos világába, és közülük kerülhessenek ki régi és aktuális bajnokaink sikeres és méltó utódai! ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

Újonckisokos

I

dén egy rendkívül izgalmas Forma–1-es szezonnak nézünk elébe. Nem mindössze a szabálymódosítások kavarhatják fel az állóvizet – az újoncok is tartogathatnak számunkra nagyon komoly izgalmakat.

Haas F1 Team A Forma–1 rajongóinak 30 évet kellett várniuk amerikai csapatra! Ráadásul új istálló 2010 óta nem mutatkozott be a száguldó cirkuszban, így nem véletlen, hogy sokan izzadva dörzsölik a tenyerüket a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt. A Haas már a 2015-ös évre is megkapta az indulási jogot, ennek ellenére idén debütálnak. Gene Haas, a csapat alapító-tulajdonosa nem ma kezdte a szakmát, és bőven van az autóversenyzés területén is tapasztalata, hiszen az amerikai NASCARban az egyik csapat társtulajdonosa. Mindenre felkészült üzletemberről van szó, aki nem elégedett meg kisebb nevekkel, ugyanis idén a Lotus egykori versenyzőjét, a francia Romain Grosjeant, illetve a Sauber korábbi pilótáját és a Ferrari tavalyi tesztpilótáját, a mexikói Esteban Gutierrezt láthatjuk a csapat kormányai mögött.

w w w. s p o r t i m e . h u

A szakmai stáb összeállítását sem bízták a véletlenre, ugyanis csapatfőnöknek azt a Günther Steinert kérték fel, aki korábban a Jaguar és a Red Bull Racing technikai igazgatójaként is tevékenykedett. És hogy mi a céljuk? Gene Haas 2016-os autójuk bemutatója után úgy nyilatkozott, hogy szeretné, hogy a Haas Automation prémium márkává avanzsálódjon. Kétségtelen, hogy e cél eléréséhez az egyik első lépés a Forma–1-ben való szereplés, azonban az egyelőre kérdéses, hogy mennyire vezérlik üzleti, és mennyire sportszakmai érdekek a tulajdonost – reméljük, hogy az utóbbi fog a jövőben erősödni.

Jolyon Palmer A 25 éves brit versenyző a Renault Sport csapatát fogja erősíteni. Érkezésére (egyébként egészen érthetetlen okokból – a szerk.) elég

A Technikai rovat támogatója


| 139

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

vegyesen reagált a nemzetközi sportsajtó. Ebben talán szerepet játszhatott az a tény, hogy édesapja, Jonathan Palmer 1983 és 1989 között szintén az F1 rajtrácsát erősítette, és mint tapasztalhattuk az utóbbi években, a Forma–1-es „csemetéknek” sokszor duplaannyit kell teljesíteniük ahhoz, hogy az emberek elismerjék őket. Pedig Palmer kétségkívül tehetséges, hiszen az F1 nevelőszériájának tartott GP2-es bajnokságot is megnyerte a 2014-es esztendőben. A brit pilóta viszonylag sokáig és türelmesen várt az első Forma–1-es szezonjára, hiszen jelenleg a száguldó cirkuszban kifejezetten túlkorosnak számít az, aki 25 esztendősen debütál.

Pascal Wehrlein A 21 éves tehetség idén végre lehetőséget kapott, és bizonyíthat a Forma–1-ben is a Manor csapat színeiben. Korábban a Force India és a Mercedes tesztpilótája, 2011-ben pedig az ADAC Formel Masters bajnoka is volt. Az ifjú titánt azonban nem abból a fából faragták, hogy beérje ennyivel. Tavaly a DTM-ben volt lehetősége bizonyítani – e miatt sokan le is mondtak arról, hogy a német és mauritiusi kettős állampolgársággal rendelkező pilóta valaha be fog mutatkozni a Forma–1-ben. Pascal mindenesetre nem figyelt ezekre a rosszmájú megjegyzésekre, és tavaly a DTM legfiatalabb bajnoka lett. Kíváncsian várjuk a Wehrlein-sikersorozat következő részét…

Rio Haryanto Az utolsó pilótaülést a 23 éves indonéz versenyző szerezte meg – idén Wehrlein csapattársa lesz a Manornál. Habár neki a bajnoki cím megszerzése nem sikerült a GP2-ben, de a sorozatban elég stabilan teljesített, tavaly pedig az összetettben a negyedik helyen sikerült végeznie. Haryanto egyébként történelmet írt, hiszen ő lesz az első indonéz pilóta a Forma–1 történetében – ez egyébként magyarázatot ad arra is, hogy az indonéz állam miért nem sajnálta a pénzt az utolsó ülés megszerzésére… ■ Szeleczky Afrodite A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


140 |

TECHNIKAISPORT

A katari diadalmenet után az Eb-bajnoki cím megszerzése a cél

K

is Viktória olyan a hazai motorsportnak, mint Danica Patrick a Nascarnak. Mindketten szemrevalóak, de őket nem nyűgözi le a kozmetikumok habosbabos világa, sokkal inkább a versenypályákon érzik magukat igazán otthon.

Ahogy nőtt Danica Patrick népszerűsége a tengerentúlon, úgy kapott egyre több lány kedvet az autóversenyzéshez – Viki, vagy ahogy sokan nevezik, Wicca sikereinek hatására itthon ugyanúgy egyre több lány számára vonzó a motorversenyzés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a H-Moto Team – ahol amúgy Wicca is nyomja a gázt – januárban jelentette be az alig tízéves Vincze Viktória Hanna szerződtetését. Wicca népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a katari bajnokság, ahol az előző szezonban sikerült bezsebelnie az első helyet összesítésben, míg a jelenlegi, márciusig tartó szezont félbe kellett hagynia, annak ellenére, hogy a címvédésére is megvolt az esélye, hiszen a harmadik helyezettjeként várta a 2016-os évet. „Pontosan én sem tudom, hogy mi történt, de fél távon beszüntették az egész bajnokságot. Viszont a pozitív oldalát nézem, és remek versenyeink voltak kint! Ráadásul nagyon kedvesek és segítőkészek ott az emberek. Itthon előfordult az, hogy amíg lassabb voltam, addig szívesen segítettek a férfiversenyzők, de amint megelőztem őket, volt olyan, hogy a paddockban egy-két ellenfél elfelejtett köszönni. Katarban erről w w w. s p o r t i m e . h u

szó sem volt, sőt megveregették a vállamat, és a következő versenyre már ők kértek tanácsot tőlem – ott a segítségnyújtás oda-vissza működött. Tavaly debütáltam a European Junior Cup női bajnokságában, ami elég kaotikusan sikerült számomra, és az összetettben csak a negyedik helyet sikerült megszereznem. Minden motoros azt mondja, hogy van egy szezon, amikor a versenyző csak esik-kel, nos, nekem ez volt az. A helyzetemet nehezítette, hogy nyolcból négy versenyt ki kellett hagynom, ráadásul az ellenfeleim is nagy falatnak bizonyultak, ugyanis a versenytársak többsége már egészen kicsi koruk óta motoroztak, és betéve tudták az összes pályát, míg a mezőnyben én voltam a legidősebb, ráadásul engem ’csak’ 18 évesen ragadott magával ez az őrület. Idén ismét indulok az Európa-bajnokságon, szeretném felvenni a kesztyűt, és a női értékelésben az első helyen, illetve az abszolútban a top 3-ban végezni. A hosszú távú célom pedig nyilvánvaló: a világbajnokságig eljutni.” ■ Szeleczky Afrodite A Technikai rovat támogatója


| 141

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


142 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Professzionális automata tűzoltó rendszerek és eszközök az élet és vagyon mentés érdekében! Költséghatékony, könnyen szerelhető, egyszerűen kezelhető, nagy hatásfokú oltóképesség, visszamaradó szennyezőanyagok nélküli tűzoltás. Egészségre és környezetre ártalmatlan oltóanyaggal! Járműipari, hajóipari, alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző

és oltó berendezések, Épületek, gépészet, informatikai alkalmazásra tervezett, utólagosan is beszerelhető tűzjelző és oltó berendezések. OKF engedéllyel, UL, CEN-TR, ISO szabványoknak megfelelő tűzoltó generátorok, automata oltórendszerek.

SPILLER AUTÓ KFT. Tel: +36 30 400 50 74 • +36 30 88 40 588 • E-mail: spillerauto@gmail.com • www.tuzoltas.hu


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 143

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540


144 |

TECHNIKAISPORT

A Terepes Csajok új versenygéppel, új felállásban

S

okaknak ismerősen csenghet ez a két szó: „Terepes Csajok”. Akik elgondolkodtak, azoknak segítek egy kicsit. Aki egyszer látta már a rózsaszín terepjárót, azaz Pinkyt, abban biztosan nyomot hagyott! A Terepes Csajok csapat 2008-ban létrejött női formáció, akik hosszú távú, kontinenseken átívelő terep-túra versenyek résztvevőiből, mára a magyar tereprali-bajnokság első és egyedülálló női párosává váltak. A Kapitány-Pánczél páros 2015-ben az MNASZ tereprali-ob challenge kategóriába kapott meghívást, egyben esélyt, hogy a tereprali országos bajnokság dinamizmusába belekóstoljanak. A hosszú kihagyás után tavaly újra kiírt kategória nem titkolt célja az újoncok a szakágba toborzása volt. Magyarország első női terepralicsapatává vált így a kettős, és eredményesen zárták az évet: elhozták a csoportbajnokság 2. helyét. A legbüszkébbek a 2015-ös szezonból a Hungarian Baja versenyen elért kategóriagyőzelmükre, hiszen olyan futamon, amely a sportág csúcsát jelentő FIA Tereprali-Világkupa sorozat része, elsőnek lenni nem kis szó! A pilótanő, Kapitány Dorottya – aki kilencéves kora óta versenyez különböző szakágakban – és Pinky – a csak színében nőies versenyautó, amely már-már fogalom lett a magyar autósporton belül

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 145

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

– komolyabb vizekre eveznek egy csapat- és navigátorváltás után. 2016-ban a Varga Racing Team színeiben egy korábban bajnokesélyes V6-os Mitsubishi Pajero lesz Pinky 2, így immár TH kategóriába nevez a csapat. A kihívás nagy, magasabb kategória, új versenyautó, új navigátor, kinek személye még csak a szezonnyitó futam erejéig biztos. A pilótán kívül egyedül a szervizcsapat marad azonos Vinkovits Béla és Valkai János személyében, akik szabadidejüket nem kímélve, az autósport iránt megszállottan megtesznek mindent annak érdekében, hogy az új Pinky felkészített állapotban állhasson újra és újra rajtvonalhoz. A 2016-os cél a női csapat számára az, hogy sikeresen teljesítsék a szezont TH kategóriában, és minél előkelőbb helyezést érjenek el. Az országos tereprali-bajnokság első futamán dobogós helyezéssel zárt az egyedüli magyar női terepralicsapat. A Kapitány Dorottya–Szőke Nikolett páros sikerrel teljesítette a Duna Aszfalt Bugac Kupát, a csajok fiúkat megszégyenítő kitartással vették a nehezebbnél nehezebb akadályokat, és bár az autó a célba érésig teljesen

elfogyott, mégis sikerült a kategória második helyéért járó pontokat bezsebelni. Így jó kedvvel folytatódhat a felkészülés a 2016-os terepraliidény második fordulójára, ami Bábolnán rendeznek. ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


146 | 146

S P O R T | S Z A B A D I D Ő P| RÉO L EMTÓMCÓI Ó D

Ugye ezt ÖN sem szeretné?! Fire Suppression Systems Tűzoltási technológia az űrkutatásból már a hazai autósportban is! A tűz az autósportban is az ember és a technika legkegyetlenebb ellensége! Nem mindegy milyen eszközökkel, milyen gyorsan és hatékonyan tudunk védekezni ellene! A világon negyedikként nyerte el a Spiller Trade az FSS tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát számos európai országban. Versenyjárművek motor, utas terében vagy akár a feszültség alatt lévő elektromos rendszerében is használható a technológia, mely hatékonyan oltja az olaj, zsír, gáz és üzemanyagtüzeket is. Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű FSS tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, me-

lyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig. Versenyjárművekben az ülés alatt vagy a bukócsőre rögzítve könnyen elérhető helyen tartható FSS eszköz biztonságot ad a versenyzők számára, mert az eszközökkel az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén a versenysportban történő felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng, vagy 350 C fokos hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. A forgalmazó jelenleg is határozottan ajánlja az FSS eszközöket az autósport bármely kategóriájában a járművek és a versenyző(k) hatékony védelmére az élet és vagyonmentés érdekében a jelenleg használt rendszerek és technológia kiegészítéseként. ■

A Fire Suppression Systems elérhető a Spiller Trade Kft.-nél

T:+36-30- 400-50-74 , +36-30-88-40-588 info@fsseurope.com - www.tuzoltas.com - Facebook: FSS-Magyarország w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


A Technikai rovat tรกmogatรณja

w w w. s p o r t i m e . h u


148 |

TECHNIKAISPORT

Magyar sikerek a nemzetközi tehetségkutatón

T

avaly rendezték meg először a RaceStart, amelyre akkor öt országból érkeztek fiatalok, akik az autósportban kívánnak szerencsét próbálni. A többlépcsős selejtezőknek és egy, a Slovakiaringen zajló nagy döntőnek a tétje nem kicsi! A győztesek egy teljes versenyszezont nyernek el az egyik legújabb Európai márkakupában, a Swift Cup Europe-ban. autóversenyző-tehetségkutató szervezésében, amelyen az idén is rengetegen próbáltak szerencsét. A tehetségkutatón azok vehettek részt, akik április 1-ig betöltötték, betöltik a 14. életévüket, és még nem múltak el 25 évesek.

Az ilyen és hasonló kezdeményezések már számos olyan versenyzőt adtak az autósportnak, akiket ma világsztárként ismerünk, és akiknek ezek nélkül fiatalkorukban esélyük sem lett volna közel kerülni a lehetőséghez, hogy egy eredményes karriert építsenek fel a sportágban. A Swift Cup Europe rendezője, a magyar GFS Racing az idei évben még több feladatot vállalt a nemzetközi

www w.. s p o r t i m e . h u

A kétnapos szlovákiai nagy döntőbe a szervezők tájékoztatása szerint az 59 fős mezőnyben 29 magyar versenyzőpalánta volt, akik közül a legjobb 25 közé 14-en, a legjobb 10-be pedig öten jutottak be. A döntőben gokartozás, szimulátorozás, írásbeli és vezetéstechnikai teszt is várta a versenyzőket, akiknek az angol nyelvtudásukról és fizikai kondíciójukról is számot kellett adniuk. Merthogy az bizony az autósport összetett feltételrendszerében már a kezdeteknél is édeskevés, ha valaki csak bátran nyomja a gázt, és ügyesen tekeri a kormányt! Egy igazán jó autóversenyzőnek manapság komoly, széles körű felkészültségre, tudásra van szüksége minden területen. A döntő komoly küzdelmeket hozott, amelyet végül 2:51.122 perces köridővel Molnár Bendegúz Gergő nyert meg. Egy olyan fiatalember, aki életében először most ült igazi

AT Te Technikai ech ec chni nika kai ro ka rovat ova at ttá támogatója ámo ámo moga oga g tó ója j


| 149 149

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

versenyautóban! Bendegúznak nagy álma válhatott valóra, hiszen ezzel 2016-ra versenyzőülést kapott egy teljes szezonra a nemzetközi mezőnyt felvonultató FIA Swift Cup Europe márkakupa-sorozatban. A második helyen a német Oliver Müller zárt (2:51.369), a harmadik pedig Hefler Róbert lett (2:52.388). Utóbbi fiatalember különdíja egy teljes versenyhétvége egy 1300 köbcentis Suzuki Swifttel a márkakupa-sorozatban, így ő is igazi éles versenyélményekkel gazdagodhat majd az év folyamán. A legfrissebb autósport-tehetségünknek is lehetőséget biztosító FIA Swift Cup Europe sorozatban az idén hat hétvégén 17 futamot rendeznek Magyarországon, valamint Ausztriában és Szlovákiában, többek között az FIA Túraautóvilágbajnokság (WTCC) és az FIA ETRC, a kamion Európa-bajnokság betétversenyeként is láthatjuk a kis Suzukik nagy küzdelmét. Aki most lemaradt, vagy nem jutott a döntőbe, annak sem kell elkeserednie! Ha a korhatárba beleférnek, 2017-ben újra szerencsét próbálhatnak a RaceStarban, mivel a szervezők tájékoztatása szerint jövőre is megrendezik a tehetségkutatót. ■

Online AUKCIÓ professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


150 |

TECHNIKAISPORT

Több százezer lóerő a Hungexpón

M

inden tekintetben rek rekordot kordot hozott az idei Budapes Budapest Motor Fesztivál és Tuning Show. Magyarország legjelentősebb autós-motoros kiállítását és vásárát, a motorozás hagyományos szezonnyitó eseményét 2016-ban több mint 55 ezren keresték fel a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A Budapest Motor Fesztiválon összesen 71 kiállító több száz gépet mutatott be a kiállítás három napja alatt. A kiállítás három pavilonjában, valamint a hozzájuk tartozó szabadterületeken a tavalyinál nagyobb számban mutatkoztak be a legnagyobb motorgyártók és forgalmazók, illetve a motorozáshoz kapcsolódó felszereléseket, ruházatot és kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek. Természetesen hazánk egyik legnagyobb autós-motoros rendezvényéről a hazai technikai sportok képviselői sem hiányozhattak! A szabadtéri események közül kiemelkedett a Hungarian Stunt Riding Bajnokság első fordulója és a napi három Freestyle Motocross bemutató, valamint a Carstyling.hu Tuning Show részeként megrendezett Gymkhana Országos Bajnokság.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 151

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A sportból a statikus kiállítók között megjelentek például az MNASZ Autós Gyorsasági Bajnokságából a formula autós kategória fiatal bajnokai csapataikkal együtt, a Swift Cup Europe és a Lotus Cup Eastern Europe szervezői, illetve az idén a nemzetközi TCR sorozatban szerencsét próbáló B3 Racing. Ott volt a rali-ob több versenygépe és versenyzője. A legnépszerűbb hazai autósportszakág 2015-ös bajnoka, Herczig Norbert, akinek Skoda Fabia R5-ös versenygépe a Mol Racing Fuel 102+ standján volt látható, akik az idei évtől hazai gyártású professzionális minőségű versenyüzemanyagokkal állnak a hazai technikaisportszakágak rendelkezésére. Az Opelnél Szalay Balázs és Hoffer Zsolt Mokka és Adam R2 tereprali- és raliautója volt látható.

csapatainak fiatal mérnökpalántái, akik már most a jövő technikai sportját és közúti gépjármű-közlekedését is formálják már munkájuk és tanulmányaik során. ■

Természetesen a kétkerekű technikai sportok rajongói sem maradtak hoppon, több sikeres motorversenyzőnkkel is találkozhattak a hétvége folyamán. A hagyományokhoz híven nem hiányozhatott a rendezvényről egyetlen motoros világbajnokunk, Talmácsi Gábor, aki nemrég a Shell kenőanyagok nagykövete lett, de ott voltak a hazai gyorsasági motorsport csapatai közül többek közt a Tom Racing és a H-Moto Team fiatal versenyzői. A szurkolók a Castrol standján találkozhattak többek közt hazánk leggyorsabb motoros hölgy versenyzőjével, Kis Viktóriával is. Az egyik hazai motoros szaklap standján pedig a világ legnehezebb motorversenyére, a Dakar-ralira készülő Horvát Lajos Laller és a mindent kibíró KTM versenygépe volt a vendég. Végül, de nem utolsósorban a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon is számos a sporthoz is szorosan kötődő érdekességet láthatott a közönség. Régi versenyautók mellett ott voltak a Formula és MotoStudent versenysorozatok

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


152 |

TECHNIKAISPORT

Európa-bajnokkal ünnepeltek az SBR Leauge győztesei

A

virtuális i t áli versenypályák ál ák világának ilá á k nagy előnye, lő h hogy ott tt soha h nincs i uborkaszezon b k és téli szünet, a versenyzők bármikor a volán mögé ülhetnek. Egyre többen kóstolnak bele a virtuális autóversenyzésbe, így tovább bővül a legszínvonalasabb hazai bajnokság az SBR League közössége, és sikeresen zárult a II. SBR díjátadó rendezvénye, valamint indultak az új tavaszi bajnokságok is a ligában. Az SBR Leauge a 2014-es átalakulása óta számtalan bajnokságot bonyolított le, ahol a kezdetekhez képest bajnokságról bajnokságra nőtt a mezőny létszáma. Mára már 230 fő fölötti versenyzővel büszkélkedhet a liga, amiből bajnokságonként 40 fős körüli nevezési lista és futamonkénti 20–30 fős rajtlista alakul ki. Természetesen az SBR Leauge folyamatosan várja az újonnan csatlakozni vágyókat, 15 éves kortól. Nem gond ha újonc, vagy esetleg még teljesen tapasztalatlan kezdő versenyzőről van szó, a közösség mindenkinek segítséget nyújt a fejlődésben. A játékok telepítésétől egészen az autók beállításáig bármiben tudnak segíteni, és szívesen segítenek is az újonnan csatlakozóknak. Az évek során egy nagyon erős baráti kapcsolatokkal rendelkező közösség alakult ki, ennek is köszönhe-

www w.. s p o r t i m e . h u

AT Te Technikai ech ec chni nika kai ro ka rovat ova at ttá támogatója ámo ámo moga oga g tó ója j


| 153 153

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tő a magas létszám és a vidám légkör futamok előtt, alatt és után. A versenyeket élő adásban közvetíti az SBR TV 720 p HD minőségben, és jelenleg tesztelés alatt van az 1080 p full HD minőség is. Természetesen a ligában folyamatosak a fejlesztések, mint pl. az új játékplatformok bevezetése: Assetto Corsa, Race Room Racing Experience vagy éppen az rFactor2. A nagy sikerű 2014. évi díjátadó rendezvény után egy év kihagyással, 2016. február 27-én volt a II. SBR díjátadó ünnepség. A díjátadón a valódi autósportból ismert több meghívott vendég is részt vett: Hoffer Zsolt, a Hungarian Police Rally Team versenyzője, Szegedi Ferenc rali- és terepraliversenyző, és a liga szervezőinek és versenyzőinek külön nagy örömére Kiss Norbert, az ETRC kamionos versenysorozat kétszeres Európa-bajnoka, aki a versenyautó-szimulátorok volánja mögül indulva jutott el számos bajnoki címig és rangos győzelemig az autósportban. A díjátadó mellett kiegészítő programként volt szimulátorverseny a ligások és a „valós” autóversenyzők között, RC rali- és terepautó-bemutató, illetve kipróbálási lehetőség, miniszimulátor és még sok egyéb érdekesség. A díjátadón a 2015-ös évi bajnokságok díjait adták át, szám szerint 5 külön bajnokság egyéni 3 helyezettje, a csapatbajnokságot megnyerő csapat tagjai, valamint a privát értékelés bajnokai vehették át a nekik járó díjakat. Egy kisebb téli szünet után az SBR Leauge meghirdette két új tavaszi bajnokságát. Az egyik az rFactor alatt futó, saját fejlesztésű Lada Granta kupa fix beállításokkal, egyéni festésekkel és élő közvetítéssel, amelyben a versenyek kéthetente vasárnap este lesznek, 19:30-kor.

A másik bajnokság a Race 07 alapjáték és a hozzá tartozó GTR Evo kiegészítővel futó GT Series 2016. Két külön kategóriában (Pro és Sport) lehet rajthoz állni, 45 perces futamokon, 1 kötelező bokszkiállással, változó időjárási körülmények között. Ez a bajnokság is nyomon követhető élő közvetítésben. A versenyeket váltott vasárnapokon rendezik a Lada Granta kupával. A jelentkezés mindkét bajnokságra továbbra is nyitott. Elsőként a GT Series 2016 rajtolt el 2016. március 6-án este, 19:30-as kezdéssel, amit élőben közvetített az SBR TV. Az SBR Leauge-ről további részletek és információk:

• • • • •

sbrleague.hu forum.sbrleague.hu facebook.com/sbrleague facebook.com/groups/343069379100988/ sbrtv.hu ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


Silk Way Rally 2016 a legjobb magyarokkal a mezőnyben

A

2016 2016-os 6 os Silk Way Rallyt Szalay Balázs közreműködésével mutatta be Budapesten a korábbi sí világbajnok és Dakar Rally győztes Luc Alphand. A Moszkva és Peking között zajló több mint tízezer kilométeres terep-rally versenyen júliusban várhatóan ismét felvonul a sportág krémje és több magyar versenyző is lesz a mezőnyben. A nevezés megnyílt, és a szervezők elvárásait felülmúlja a verseny iránti érdeklődés a topcsapatok és az amatőrök részéről egyaránt. A szervezők örömmel látták, hogy Közép-Európa legjobb versenyzői közül is többen szeretnének nekivágni a különleges versenynek. A magyarok közül várhatóan Szalay Balázs, Liszi László, Fazekas Károly és Kovács Miklós, lesz ott a mezőnyben. Külön érdekesség, hogy a korábbi magyar bajnok Fazekas Károly Kovács Miklós régi kamionjával fog versenybe szállni, míg Kovács és legénysége egy teljesen új építésű versenykamionnal áll majd rajthoz a tervek szerint! “A közép-európai országok, és különösen Magyarország mindig is nagyon elkötelezettek voltak a tereprali iránt. Nap nap után mindig meglepődöm, milyen lelkesedést vált ki a Silk Way Rally a terepralisokból, folyamatosan pozitív

w w w. s p o r t i m e . h u

visszajelzéseket kapok. Ez csak növeli abbéli örömömet, hogy átadhatom tapasztalataimat az amatőr versenyzőknek, akik részt akarnak venni ebben a nagyszerű kalandban” – nyilatkozta Luc Alphand, a Silk Way Rally sport és versenyzői tanácsadója aki korábban még hazánkban is versenyzett 2008-ban az elmaradt Dakart pótlandó CER futamon. ■

AT Technikai echnikai rovat támogatója


| 155

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG *

NEM CUKORKA! A GYŐZELEMHEZ FOGYASZD TE IS

A LEGJOBB TERMÉSZETES ÜZEMANYAGOKAT! 1111 féle ízben és 2266 adagos kiszerelésben iiss kkapható

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta www.hammer-nutrition.hu *SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el!

Sportime magazin 2016 2  
Sportime magazin 2016 2