Page 1

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD

X. évf. 2015/6 december - január

| Ára: 645 Ft

SPORTIME M&S Informatikai Zrt. támogatásával

SZABADIDÔ- ÉS SPORTMAGAZIN

Futás Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál

F1 EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Tipp Megérkeztek a jövő pólói

10 titok Lewis Hamiltonról

Egészség Varázslat az ünnepi asztalokra A fenékplasztikáról őszintén

A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

Triatlon Boronkay előnyt kovácsolt a hátrányból


EGGYEL TÖBB OK

A CSALÁD-

ALAPÍTÁSRA! CITROËN

C4

CITROËN

GRAND

C4 PICASSO

PICASSO

HASZNÁLTAUTÓ-BESZÁMÍTÁS ESETÉN AKÁR

1 000 000 FT ÖSSZÉRTÉKŰ KEDVEZMÉNNYEL* 2 ÉV SZERZŐDÉSES JÓTÁLLÁSON TÚL MOST +3 ÉV KITERJESZTETT SZERZŐDÉSES JÓTÁLLÁSSAL** www.citroen.hu

*Az ajánlat a 2015. október 1-től 2015. december 31-ig leadott és visszaigazolt megrendelésekre érvényes, használt autó beszámítása és a Tendance felszereltségi szinten kívül bármely felszereltségű és verziójú új Citroën C4 Picasso és Grand C4 Picasso modell megvásárlása esetén, az akcióban résztvevő márkakereskedésekben. A meghirdetett kedvezmény az árlistában feltüntetett, adott időszakra, illetve adott modellre és felszereltségi szintre vonatkozóan meghatározott, kizárólag magánszemély ügyfelek számára elérhető alapkedvezmény értékének és a használtautó-beszámítás ellenértékének összege. A használtautóbeszámítás ellenértéke a leadott gépjármű értékétől függetlenül maximum 650 000 Ft. Az ajánlatban szereplő kedvezmények elérhető legmagasabb összértéke maximum 1 000 000 Ft, mely finanszírozási szolgáltatással is igénybe vehető, azonban további akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A kép illusztráció. A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Az akció részleteiről kérjük érdeklődjön márkakereskedőjénél, illetve keresse fel a www.citroen.hu honlapot! Az ajánlatban kínált Citroën C4 Picasso és Citroën Grand C4 Picasso modellek vegyes fogyasztása 3,8-5,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 99-130 g/km. **A Citroën C4, C4 Picasso, Grand C4 Picasso, C3 Picasso és Berlingo modellek megvásárlása esetén elérhető +3 év kiterjesztett szerződéses jótállás, a jogszabályi kötelezettségeken felül vállalt 2 éves szerződéses jótálláson túl érvényes, a szerződéses jótállással megegyező szolgáltatásokat tartalmazó kiterjesztett jótállás, amely az autó átadásától számított 5 évig vagy 100 000 km-ig (amelyik határértéket előbb éri el az autó) érvényes. A szerződéses és a kiterjesztett szerződéses jótállás szolgáltatásai kizárólag abban az esetben vehetők igénybe, ha az adásvételi szerződésben, a Szerviz-és garanciafüzetben és a kiterjesztett szerződéses jótállásra vonatkozó Szolgáltatási Szerződésben foglalt feltételek és körülmények egyidejűleg teljesülnek. A kép illusztráció. A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Az akció részleteiről kérjük érdeklődjön márkakereskedőjénél, illetve keresse fel a www.citroen.hu honlapot!

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858


|3

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Kedves Olvasónk! Jubilálok. Pont egy évvel ezelőtt került a boltokba az a Sportime Magazin, amely címlapján Erdei Zsolt vívóruhában pózolt. Az volt az első lapszám, amelyet a 10 éves magazin történetében összerakhattam. Azóta törekedtünk arra, hogy letisztultabb újsággal kerüljünk a piacra kéthavonta. Ebből a lapszámból ajánlom figyelmedbe a szabadidősportos blokkot, amelyben visszatekintünk többek között a TAFISA Világkongresszusra, de beharangozzuk a Zúzmara Félmaratont és a 2016os Ultrabalatont is.

Ismét tartalmas anyagokat találhatsz a Technika és az Egészség rovatokban. A jövő pólóiról is olvashatsz, mint ahogy a nem olimpiai sportágak érdekesebb eredményeit, híreit is összegyűjtöttük. A Közösségben az Egészségért program nagykövetei ezúttal a rendszeres futásokon túl technikai kütyüket is teszteltek. Jó szórakozást, jó sportolást! És ne feledjétek: sporttal minden könnyebb! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tartalomból

MOB - NEM OLIMPIAI SPORTÁGAK: Magyar vbbronz kutyás terepfutásban ✦ Hárspataki Gábor U21-es karate világbajnok ✦ Táncsport – Vb-arany és győzelem az Európa-kupán ✦ A legjobb búvárok ✦ Rekordnevezés Veszprémben és Búr Zsolt első győzelme SuperCross-ban ✦ Magyar Európa-bajnoki aranyérem Bolognában ✦ Magyar bronz a darts vb-n (30. oldal)

„Besenyei Péter az idény utolsó versenyén jelentette be visszavonul a Red Bull Air Race világbajnokságon az aktív versenyzéstől. A magyar pilótától Las Vegasban egy rögtönzött megható kis ünnepségen búcsúzott el a mezőny a bejelentés után” - Égi bajnokunk nem versenyez tovább (14. old) AKTUÁLIS: Egyre markánsabb jelenlét, debütálók, rekordok ✦ Profik a csapatban ✦ Közösségi teszt – okos kütyük, amelyek a személyi edzőink is lehetnek ✦ Rió Klub ✦ Magyar páros a világ mentőkutyás elitjében ✦ A karatét is javasolták a tokiói olimpiára ✦ Nem törte meg a nagy csalódás ✦ Emlékezetes évet hagynak maguk mögött a vitorlázók ✦ FTC Futsal 10/10 (8. oldal)

„Az olimpiai felkészülés hajrájában nem csupán élsportolóink küzdenek Rió de Janeiróért. Az 5próba Rióba versenysorozat résztvevői ugyanis profikhoz méltó kitartással hajtanak a pontokért földön, vízen és két keréken, hogy végül Brazíliába szóló repülőjegyre válthassák őket” - Tovább robog az ötpróba Rióba (26. old) PARASPORT: Félúton a Football for Hope projektben (34. oldal) SZABADIDŐSPORT: TAFISA Világkongresszus ✦ Európai Sporthét ✦ Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál ✦ Teszteltük, Szerettük, Szeretjük, Várjuk ✦ Kata blogja – Repkenek a számok… ✦ Megérkeztek a jövő pólói (56. oldal)

„Ahol máskor a lovak igyekeznek kihozni magukból a legtöbbet, ott most a futók próbálhatják ki a versenyzés élményét: az első alkalommal rendezik meg a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál futótávjai a Kincsem Park lóversenypályáján és a Hungexpo területén haladnak” - Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál (40. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

EXTRÉM: Az outdoor és terepsportok reneszánsza, az akadályfutás ✦ Hogyan ne álljunk be a sorba ✦ Boronkay Péter - Aki a hátrányból előnyt kovácsolt ✦ Wattmérés, a „végső megoldás” ✦ Csécsei „Iron” Zoli acélosodik ✦ Férfi aki 90 nap alatt 90 maratont futott le ✦ Muhari Gábor nyerte meg az Ultramaraton Európa Kupát ✦ Telt idomai miatt nem tud rendesen harcolni az MMA-s ✦ Ehető szószokban birkóznak a világ egyik legfurcsább vb-jén ✦ Három évesen Guinness-rekordot döntött Otto (56. oldal) EGÉSZSÉG: Varázslat az ünnepi asztalokra ✦ Jakabos Zsuzsanna élete negyedik olimpiájára készü ✦ A


|5

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magazin ✦ AranyPedál díj 2015 - Az év közlekedésbiztonsági versenye ✦ A Jövő négy keréken ✦ Váltott, bejött ✦ Legendák San Marinóban ✦ Két kontinens, két szakág és két bronzérem ✦ Horváth Lajos „Laller” túl van élete legnehezebb versenyén ✦ Top Drivers School - Az első méterek az autósportban ✦ Új bajnokot avattak a Historic Rallye-sok Mecsek után ✦ Az első legszebben csillogó második ✦ Swift Cup Europe-zárófutam a Red Bull Ringen ✦ Két fiatal bajnok az autósport legnagyobb hazai seregszemléjén ✦ Magyar csapat a gokartvilágdöntőn (110. oldal)

„Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy kevés olyan férfi él a világon, akinek két szerelme van, és azok ki is jönnek egymással. Magyarország egyik legjobb és legeredményesebb ultrafutója, Csécsei Zoli ebben az irigylésre méltó helyzetben van” - Csécsei „Iron” Zoli acélosodik (68. old) fenékplasztikáról őszintén ✦ Táplálékkiegészítők a Gladiator Life-tól ✦ FitLine termékek ✦ A Beautyrobic alapja ✦ A VintageBeauty mindenkiből elővarázsolja a természetes szépséget ✦ Lehetséges eredményes edzés scoliosissal? ✦ Luxurye BioCsoki -SPORTOLÓKNAK! (74. oldal) TECHNIKA: WTCC 2015 - Zengő Motorsport ✦ Bajnokok kamionnal, két kerékről és a levegőből ✦ 10 titok Lewis Hamiltonról ✦ Kiss Norbert kétszeres bajnok a legnagyobbak között ✦ RPM

„Sajnos így röviden egy sorban összefoglalható a Zengő Motorsport és Michelisz Norbert utolsó előtti versenyhétvégéje az először megrendezett WTCC Thai nagydíjon” - WTCC 2015 – Thaiföld (100. oldal)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Szlobodnik Milán, Németi Sándor, Csutka István, Tóth Viktor (Terepsport), Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1)

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Hirdetésfelvétel

Nyomdai előkészítés

Telefon: +36 70 426 8841 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © Igor Mojzes

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás INNOVARIANT NYOMDA H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára. A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Aktuális Egyre markánsabb jelenlét, debütálók, rekordok

A

Közösségben az Egészségért program több nagy kezdeményezéshez is csatlakozott az elmúlt ősz folyamán, emellett a nagykövetek és a tagok több futóversenyen és túrán is remekül teljesítettek. és Bozsik Anna vezetésével ismerkedtek az egyre népszerűbb mozgásformával. Levegőt! Ezt kérik azok a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, akik rajzaikkal, illetve 7 napon át tartó 700 kilométeres futásukkal üzenték a párizsi klímacsúcs résztvevőinek, tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. Mert ha így folytatjuk, ez a lehetőség bizony veszélybe kerül. A váltófutás végén mi is ott voltunk, emellett médiaszerepléssel is népszerűsítettük a Klímafutást. Mint ahogy a Movember Hungary mellé is odaálltunk, nem féltünk használni a borotvánkat… 2015-ben először rendezték meg az Európai Sporthetet, amelyről ebben a számban bővebben is olvashatsz. A Közösségben az Egészségért program tagjai az Európai Sporthéthez kapcsolódva nordic walking botot ragadtak a Városligetben

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A szemléletformáló kampány figyelemfelkeltő eleme a már itthon is hagyományosnak számító bajusznövesztés. A lelkes résztvevők novemberben egy hónapon át növesztik a kampány


|9

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hoszszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a prosztatarák megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára.

A Sportime Magazinnal a Közösségben az Egészségért program ott volt több nagy szabadidősportos megmozduláson, ilyen volt például a 30. SPAR Budapest Maraton®, vagy a BBU a Halloween Run. Előbbi versenyen a program több futócsapatának tagjai is indultak, többen először teljesítettek 30 kilométert, vagy maratont, míg mások életük legjobb maratonfutását produkálták.

Mányoki 2016-ban az Északi-csatorna, 2017ben a Cook-szoros, valamint a Gibraltári-szoros átúszását tervezi. Az úszó elmondta, a mostani teljesítményét egyéves felkészülés előzte meg. „Az első helyszínen – ami a nehezebbik, és lényegesen kevesebben is tudták megcsinálni – a világ legjobb idejét meg tudtam úszni. És ami a második volt – amit hétfőn úsztam Los Angelesnél –, az már inkább a kimerültség miatt volt nehéz, illetve a körülmények miatt, de attól függetlenül persze nagyon jó érzés megcsinálni, jó érzés túl lenni rajta. De most a legjobb érzés az, hogy újra itthon lehetek” – fogalmazott Mányoki Attila hosszútávúszó. Hegyes Bertalan János és Kis Violetta az ősz folyamán kétszer is sikeresen helyt állt két világbajnokságon is: Előbb a tíztnánc vb-n, majd a latin vb-n léptek parkettre. Bár még nagyon fiatal versenytáncos párról van szó, eredményeik jelzik, hogy a későbbiekben a magyar táncsport egyik olyan top versenyzői lehetnek, akik nemzetközileg is kimagasló helyezések elérésére képesek.

Profik a csapatban Mányoki Attila ismét nagyot alkotott. A 41 éves hosszútávúszó a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna után a Los Angeleshez közeli Catalina-csatornát is átúszta – kevesebb, mint 11 óra alatt teljesítve a 30 kilométeres távot. Mányoki egyedülálló módon 12 napon belül hajtotta végre a világ két legnehezebb átúszását – számolt be nagykövetünk teljesítményéről a HírTV.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Horváth Lajos Laller indulni fog a 2017-es Dakaron! A magyar motoros sikeresen teljesítette legutóbb a Marokkó-ralit, ahol 80 induló közül a 30. helyen végzett. A Közösségben az Egészségért program nagykövete szerint a sivatagi motorozás egy teljesen külön világ. „Mindennek az alapja a tökéletes tájékozódás. Na és persze bírni kell a gyűrődést nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is” – mondja Horváth Lajos, akinek az volt az álma, hogy indulási jogot szerezzen a Dakarra. „A többszörös Dakar-győztes Marc Coma feladata, hogy a mo-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

torosokat szemlézze, és ő ad engedélyt egy-egy indulónak, hogy részt vegyen a sivatagi száguldáson. Nekem ezt a Marokkó-ralit jelölte ki, mint teljesítendő viadalt, elégedett vagyok, de tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm 2017-ig” – mondta Horváth, aki Marokkó után a magyar médiában több helyen megfordult, de az élménybeszámolók sorából természetesen a Közösségben az Egészségért programot sem hagyta ki. November végén a Maratonman Depóban számolt be a sivatagi motorozásról és a terveiről. ■


| 11

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Közösségi teszt – Okos kütyük, amelyek a személyi edzőink is lehetnek

A

mi jó pár évtizeddel ezelőtt még a legtöbb profi élsportolónak is elérhetetlen volt, az mára már mindenkinek rendelkezésére áll. Az amatőr sportoló, a kocafutó, a néha nagyokat sétáló is hozzájut olyan táplálékkiegészítőkhöz, amelyek hozzásegíthetik őt a jobb teljesítményhez, a technikai eszközökről nem is beszélve. Hol van már a négygombos kvarcóra a stopperfunkcióval? Gyártók egész sora dobja piacra és folyamatosan fejleszti a különböző aktivitásmérőket. A Közösségben az Egészségért program nagyköveteivel három terméket teszteltünk. A WithingsPulseOx nevű készülékkel a Közösségben az Egészségért program egyik legaktívabb tagja töltött el jó pár napot. Kormány László több maratonnal és félmaratonnal a háta mögött mozgalmas hétköznapokon készül az éppen aktuális versenyre. Amiben a WithingsPulseOx sokat segített neki, az a lépésszámláló vagy a pulzusmérés. „Korábban mindig úgy futottam, hogy a pulzusomat sosem mértem. Ez egy jó visszacsatolás volt, hogy ellenőrizni tudtam a pulzusomat, utólag pedig – szinkronizálva a telefonommal elemezni tudtam egy-egy edzésnek az élettani hatását” – mondta Kormány. A WithingsPulseOx egyébként leméri, hogy a használója hány lépést tesz meg egy nap, távolságot, szintkülönbséget mér, és jelzi az elégetett kalóriát, valamint figyeli az alvási ciklusokat is. A tesztelők egyetlen hölgytagja, Aradi Renáta a Jawbone UP Move gazdája lett egy hétre. A készülék maga többféle színű pántba is beilleszthető, így például jól összehangolható az öltözék színárnyalatával. „Kifejezetten jó funkciónak tartom, hogy ha például valaki fogyni akar, beprogramozza, a készülék pedig mindig jelzi, hogy mennyi munkát kell napi szinten végezni az óhajtott eredmény eléréséért” – összegzett Aradi Renáta. A Jawbone UP2 egy letisztult formát kapott. Első ránézésre egy egyszerű karkötő, de nagyon sokat tud. Csapatunkból két sportoló is kipróbálta. Bezzegh Krisztián, a Sportime Magazin programigazgatója volt az első körös tesztelő. „Ami pozitív, hogy jól néz ki, viselése kényelmes, és nagyon sokat bír az akkumulátora. Abban az időszakban, amikor nálam volt, sok pluszinfót tudtam meg a mindennapi aktivitásommal kapcsolatban” – mondja Bezzegh.

Jawbone UP Move

WithingsPulseOx

Jawbone UP2

Ugyanezt a Jawbone UP2-t tesztelte Csutka István kollégánk is. A Sportime Magazinban is rendszeresen publikáló nagykövetünk ilyennek látta a készüléket: „Nagyon örültem neki! Nagyon tetszett, egyetlen fogyatékossága van, hogy nem vízálló, így egy olyan ember, aki rendszeresen úszik, azt az aktivitást nem tudja lemérni, amit a vízben produkál. Ugyanakkor nagyon bejött az alvással kapcsolatos mérés. Jó volt visszanézni és értékelni, hogy az éjszakai pihenések során hogyan alakultak az alvás egyes fázisai.” A WithingsPulseOx, a Jawbone UP2, és a Jawbone UP Move is egy arra kifejlesztett applikációval szinkronizálható az okostelefonnal, így a sportos tevékenységek, aktivitások könnyedén elemezhetők. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

A

projekt azzal a céllal jött létre, hogy a XXXI. riói nyári olimpiai játékokra készülő tehetséges, magyar sportolók közül 32 fiatal versenyző olimpiai felkészülését segítse. A sportolók körültekintő kiválasztásával az a cél, hogy olyan sporthősöket szeretnének végigkísérni az olimpiáig vezető úton, akik sportteljesítményük mellett a civil életükkel is példaképek lehetnek, értéket képviselnek. Lehetőleg közülük minél több sportoló neve váljon a következő években olyan közismert „fogalommá”, mint számos elődjüké az elmúlt évtizedekben. A Rio Klub kizárólag azon egyéni sportolókat támogatja, akik a riói olimpiára a Magyar Olimpiai Bizottság által igazolt módon olimpia kvótát szereztek, illetve azt reális célként tűzték ki. A 32 sportoló kiválasztását egy 4 fős szakemberekből álló bizottság (Szabó Bence MOB-főtitkár, Fábián

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

László, a MOB sportigazgatója, Gyulay Zsolt, a MOB elnökségi tagja, Tóth Tamás, a Rio Klub elnöke) végzi. A Rio Klub amellett, hogy a támogatók segítségével próbál a lehető legjobb feltételeket biztosítani, a sportolók sikeres olimpiai felkészüléséhez folyamatosan szervez olyan rendezvényeket, programokat, ahol ezekkel a fiatal sportolóinkkal a nagyközönség is találkozhat, megismerkedhet. A felkészülés feltételeihez a korszerű mobilitás is fontos a sportolók számára. Ennek legfőbb elemeként 99%-ban Magyarországon (Győrben) gyártott, 32 darab Audi A3 Limousine gépkocsit bocsáj-


| 13

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tottak látványos dizájnnal és „A riói olimpiára készülök” felirattal ifjú olimpikonjaink rendelkezésére. Azért, hogy a kiváló hazai járművekkel biztonságosan közlekedhessenek, a Rio Klub novemberben a tíz legújabb tagjának egy gépjárművezetéstechnikai tréninget szervezett a Hungaroringen, a Groupama Vezetéstechnikai Tanpályán. Volt köztük olyan fiatal sportolónk, aki kétnapos jogosítványnyal vághatott neki a képzésnek, de a már rutinos autóvezetők is nagy hasznát vették, főleg az autó megcsúszását imitáló gyakorlatoknak. Ha már a Hungaroring volt a helyszín, a tanpálya oktatói mellett három profi technikai sportolónk is beszállt az olimpikonok mellé. A SEAT Leon Eurocupban versenyző, kétszeres Lotus Ladies Cup-bajnok Bús Edina, csapattársa, a hazai autósport egyik ígéretes tehetsége, Tassi Attila és Kispataki Viktor többszörös Magyar és Alpok–Adria-bajnok gyorsasági motorversenyző is részt vett az autózásban. Attól, hogy elsősorban a biztonságos gépjárművezetésről szólt a program, azért még természetesen előbújt olimpikonjainkból a verseny szellem, és egy idő után már bizony alaposan figyelték azt is, hogy ki tudja gyorsabban, nagyobb sebességgel végrehajtani a feladatokat. Győztest és helyezetteket nyilván itt nem hirdettek, ellenben Gazsi Júlia, a Hungaroring Zrt. vezérigazgató-helyettese mindenkit egy, a részvételt tanúsító oklevéllel ajándékozott meg.

A remek autós nap után fiatal versenyzőinknek talán a leghasznosabb tanács az lehet, hogy óvatosan hajtsanak a közúton, és mindig teljes gázzal a pályán, lehetőleg egészen az olimpiai dobogóig! A tervek szerint a Rio Klub eseményeiről folyamatosan tudósítunk majd a Sportime Magazin összes olvasható felületén. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Égi bajnokunk nem versenyez tovább

B

esenyei Péter az idény utolsó versenyén jelentette be visszavonul a Red Bull Air Race világbajnokságon az aktív versenyzéstől. A magyar pilótától Las Vegasban egy rögtönzött megható kis ünnepségen búcsúzott el a mezőny a bejelentés után. Péter természetesen nem szakad el végleg a versenysorozattól és sporttársainak megígérte, hogy ha Budapesten jár a mezőny, akkor a szokásához hűen vendégül látja őket a házában pár finom falatra és a jó kis magyar borocskákra!

Szerencsére a nézőknek és rajongóknak sem kell kétségbe esni, air show-kon és egyéb bemutatókon azért továbbra is láthatják majd őt a levegőben. Besenyei Péter negyvenöt éve repül, és negyven éve versenyez! „Ez már gombócból is sok!” - mondta saját megfogalmazásában. A Red Bull Air Race „keresztapja”, aki a sorozat egyik fő megálmodója 1976-ban szerezte első trófeáját egy vitorlázó műrepülő versenyen és azóta jóval több, mint száz díjat érmet serleget gyűjtött be az évek során a különböző versenysorozatokban a világ legkülönfélébb tájain. Ezek közt nyilván a legértékesebbek a tíz magyar bajnoki, a motoros műrepülő Európa- és világbajnoki valamint az Air Race bajnoki cím, de egész pályafutása legszebb eredménye, hogy egész Magyarországgal és minimum a fél világgal ismertette meg a műrepülést,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

hogy több százmillió repülést kedvelő ember számára hozta kézzelfogható közelségbe ezt a kicsit misztikus, varázslatos sportágat, ahol ember és gép látszatra a fizikát meghazudtolva száguld és lubickol a levegőben! Mikor a nagy osztrák energiaital gyártóval kapcsolatba került a szívéhez legközelebb álló és a sportág csúcsát jelentő Műrepülő Világkupa versenysorozatot szerette volna sokkal ismertebbé és népszerűbbé tenni a segítségükkel. Dietrich Mateschitz, a cég tulajdonosa viszont azt kérte, találjon ki valami a márkához igazán illő, extrém a közönség a média által jól követhető versenyzési módot. Így aztán Péter alapötletei és tervei alapján összeállt egy kis kreatív csapat mely megalkotta a Red Bull Air Race versenysorozat alapjait a világ leggyorsabb technikai sport kategóriáját!


| 15

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A folyamatosan fejlődő új sportágban természetesen Besenyei versenyzőként is végig ott volt és 10 szezon alatt 66 versenyen vett részt. Besenyei Péter összesen 22 alkalommal állt a pódiumon és 2003ban megszerezte a RBAR világbajnoki címet is. A világon talán jelenleg legismertebb magyar sportember, páratlanul sokat tett azért, hogy a sorozatot ma már milliók követik több kontinensen. Az 59 éves pilótáról minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Ő a műrepülés Puskás Öcsije egy igazi XXI. századi sportágban mely az emberiség több mint száz éve megvalósult és azóta hihetetlen fejlődésen keresztül ment álmáról a repülésről szól. Jól fémjelzi ezt az is, hogy a jelenlegi RBAR mezőnyben is több olyan fiatal pilóta van, akinek Besenyei Péter a példaképe, akik az ő repülését látva határozták el egészen fiatal korukban, hogy ennek a sportnak szentelik életüket. Igen kevés olyan sportág van az élsportok között melyet több, mint negyven éven keresztül lehet aktívan űzni ilyen

magas szinten, ráadásul egy olyan sportágban mely nagyon kemény fizikai terhelést, állandó koncentrációt és maximális mentális felkészültséget követel a versenyzőtől. Világbajnokunk az idén kapott új technikával is bizonyította, hogy még mindig pokolian gyors a pályán és bármikor felveszi a verseny a legnehezebb pályákon a stopperral és az ellenfelekkel is. Az viszont nagyon is érthető, hogy a rengeteg utazás, szervezés, a sok kötelező megjelenés és főleg a családtól való távollét már évek óta elég nehezen viselhető volt számára. Elsősorban ezek miatt döntött a visszavonulás mellett, hogy legyen több ideje a családra és számos kedvenc hobbyjára. Hogy melyek ezek a hobbyk és milyen tervei vannak Péternek a „nyugdíjas” éveire arról egy külön interjúban kérdeztük melyet aktuális számunk digitális kiadásában olvashatnak majd. ■

Nem csak a Mercedes. Nem csak Lewis Hamilton. Nem csak a szokásos rizsa.

SZÁGULDÓ CIRKUSZ ™ 2015–2016 Az eredeti F1-es évkönyv a paddock világát 20 éve ismerô Simon Istvántól. Minden, ami 2015-ben a kamerák mögött történt – a legszebb fotókkal.

KEDVEZMÉNYES ÁRON ELÔRENDELHETÔ: eredeti.szaguldocirkusz@gmail.com szaguldocirkusz.cafeblog.hu

Infovonal: (06 30) 5576314 facebook.com/szaguldocirkusz

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar páros a világ mentőkutyás elitjében! Kira, a 10 éves labrador mentőkutya, és gazdája Dánffy Brigitta a Kutyákkal az Életért Alapítvány önkéntese egy párosként vettek részt a XXI. IRO. Mentőkutya Világbajnokságon, Dániában! Igaz dobogós helyezés nem sikerült, de ismét el lehet mondani, hogy van olyan magyar mentőkutyás páros, amely teljesítette az ENSZ irányelveinek megfelelő nemzetközi vizsgaszabályzat előírásait romkutatás kategóriában – mondta el lapunknak Orlik Zoltán, a KÉA nagykövete. A többi magyar résztvevőknek is elismerés, akik a 21 ország 114 versenyzője közül tisztességgel helyt álltak a világ legjobbjai között! Kira egy mentési program során került az alapítványhoz 2007-ben. Kiképzését követően számos éles bevetésen vett részt, minden évben teljesítette a bevethetőségi vizsgát, kiválóan szerepelt nemzetközi versenyeken és korábban is hozott már szép eredményt a Világbajnokságon. Brigitta elmondta, hogy Kira ezzel a sikeres szerepléssel zárta aktív pályafutását. Szükség esetén - természetesen fizikai állapotát mindig figyelembe véve- bevetéseken még részt vehet, hiszen ott az évek során összegyűjtött tapasztalataira nagy szükség lehet, de a vizsgák, versenyek tekintetében nyugdíjba vonul. ■ (Forrás: KÉA Sajtószolgálat)


| 17

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 www.egeszsegprogram.eu Kisvárda Nyíregyháza

Miskolc Vác

2015-ben is közel

Eger Hajdúböszörmény

Szentendre Sopron

200 helyszínen!

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK PREVENCIÓ ÉLETMÓD TANÁCSADÁS

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Orosháza Kaposvár

Szeged

Szekszárd

Útvonal Szigetvár

Pécs

Szűrési helyszínek és napok

10

1 5

4

7

3

6

2 9 3

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Magyarázat 1. Speciális szűrőállomás

6. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

2. Beléptető pont 3. Műfüves terület

7. Virtuális anatómiai mozi sátor, egyedi 3D látvány és hangelemek (6 m átmérő x 5 m magasság)

4. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

8. Sport - Egészség életmód sátor (3 m x 3 m)

5. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

9. Tájékoztató látványfal (4 méteres magasságban) 10. Logisztikai Team

www.egeszsegprogram.e u


18 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A karatét is javasolták a tokiói olimpiára

Ö

t sportág – köztük a karate – 18 versenyszámát javasolta szeptemberben a tokiói olimpia szervezőbizottsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, hogy az ötkarikás sportok mellett a 2020-as nyári játékok műsorába kerüljenek. A végső szót a NOB közgyűlése mondja ki jövő augusztusban, a riói olimpia helyszínén. Az öt sportág: a baseball/softball, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás és a hullámlovaglás.

A 18 versenyszámból a legtöbb, nyolc a karatét érinti, ahol a javaslat szerint férfi és női formagyakorlatban (kata), valamint 3–3 súlycsoportban küzdelemben (kumite) rendeznék a versenyeket, mindenhol tíz résztvevővel. Az ajánlással 474-gyel nőne meg az olimpián indulók létszáma. "Nagyon örülünk, hogy a reményeink beigazolódtak! – nyilatkozta dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, a MOB alelnöke. – Mert azért bíztunk abban, hogy a japá-

nok javaslatot tesznek a karatéra. Azzal, hogy ez megtörtént, az MKSZ-nek haladéktalanul programot kell hirdetnie azért, hogy felnőttválogatottjaink 2020-ban is a világ élmezőnyéhez tartozzanak, és ne csak a sportág, hanem a magyar karatésok is ott legyenek Tokióban. Ezért rövidesen elkezdünk egy szakmai konzultációt a szövetségen belül, azoknak az egyesületeknek a bevonásával, amelyek nemzetközi szintű versenyzőkkel rendelkeznek, hogy miként tudjuk a legjobb feltételeket biztosítani. Természetesen várjuk a segítséget a Magyar Olimpiai Bizottságtól és az Emmitől is, a karate sportág ugyanis már ma is olyan erős, hogy csak akkor tudunk kijuttatni versenyzőt olimpiára, ha mindenki hozzáteszi a részét. Mi egy első lépést már meg is tettünk, ugyanis az MKSZ jelentős támogatói szerződést kötött a vasúti iparágban érdekelt Stadler Trains Magyarország Kft.-vel. Tokióban, úgy gondolom, a magyar sport számára is kedvező döntés született, mivel a karatéval olyan sportág kerülhet be az olimpiára, amely magyar éremesélyekkel kecsegtet." A NOB által tavaly elfogadott Agenda 2020 reformcsomag része, hogy az olimpiai házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat. Tokióra 26 sportág jelentkezett, de az első szűrő után már csak nyolc maradt versenyben – ebből választottak szeptemberben ötöt a szervezők. A világszerte több tízmillió fősre tehető karatéstársadalom már évtizedek óta várja az olimpiára kerülést. A sportág többször is ott volt a játékok kapujában, de az utolsó szavazásokon elbukott. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 19

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Minden idők legjobb Premier League szereplése

M

ég soha nem szerepeltek olyan jól a magyarok a Karate1 Premier League sorozatban, mint szeptemberben a németországi Coburgban. Hárspataki Gábor a 75 kg-os, Szegedi Döme a 60 kg-os súlycsoportban nyert aranyérmet, Tadissi Martial pedig a harmadik helyen végzett a 67 kilósok között.

A pénzdíjas Premier League sorozatban – amely a világ- és Európa-bajnokságok után a legnagyobb és legszínvonalasabb versenyeket tartalmazza – a magyarok közül korábban csak Szegedi Döme tudott nyerni, még 2014-ben Párizsban. A German Openen a BVSC–Zugló Fighter sportolója a korábban tőle megszokott 67 kg-os súlycsoport helyett egy súlycsoporttal lejjebb, a 60 kilósok között indult. Bejött. A 44 fős mezőnyben Szegedi örmény, hongkongi, olasz és grúz riválisok elleni négy győzelemmel jutott el a fináléig, ahol 4–1-re győzött a francia Agoudjil ellen. A coburgi tornán 55 ország 720 versenyzője indult, Hárspataki Gábor kategóriájába pedig nem kevesebben, mint 85-en neveztek. Az idei U21-es Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett magyar karatés – sorrendben svájci, német, marokkói, francia és bosnyák riválisok elleni – öt győzelemmel harcolta ki a finálé jogát. A döntőben a francia Seguy volt az ellenfél, akit az MTK sportolója 3–0ra múlt felül. Hárspataki a rangos felnőttmezőnyben elért sikerrel ismét jelezte, hogy éremesélyekkel utazik Indonéziába, a korosztályos világbajnokságra. A nyári bakui Európa Játékokat egyetlen magyar karatésként megjárt Tadissi Martial roppant nehéz ágról harcolt ki bronzérmet a 67 kg-osok 73 versenyzőt számláló mezőnyében. Előbb legyőzte régi nagy riválisát, az osztrák Pokornyt, majd a korosztályos világ- és Európa-bajnok francia Garint is. Ezután az UTE versenyzője alulmaradt az élete formájában küzdő francia Da Costával szemben. A vigaszágon "Márszi" javított:

előbb felülmúlta a svájci Bytycit, végül pedig a bronzmérkőzésen a német Öztürköt. A magyarok Coburgban a szerzett két aranynyal és egy bronzzal a negyedik helyen végeztek az éremtáblázaton. Ilyen jó szereplésre még nem volt példa a Karate1 Premier League sorozat négyéves történelmében. ■ (Turák Péter) támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


20 |

Nem törte meg a nagy csalódás

B

erki Krisztiánt nem törte meg a nagy csalódás, hogy nem lehet ott a riói olimpián: a lólengés olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok világklasszisa előre néz, és bizakodva várja a jövőt.

„Nem volt ideális a felkészülésem a glasgow-i világbajnokságra, a vállműtétem után nem tudtam azt az edzésmunkát elvégezni, amit szerettem volna – mondta a Sportime-nak a kiváló tornász. – Az előzmények ismeretében tisztában voltam vele, hogy csak tökéletes gyakorlattal juthatok be a döntőbe, és tudom megszerezni a riói kvótát. Sajnos már az elején rögtön rontottam, korrigálnom kellett, ami sok energiát elvett, a végére nem maradt erőm, elkövettem még egy hibát, és a leugrásba sem volt már erőm úgy beleállni, ahogy kellett volna.” Berki Krisztián nem sokat bánkódott a kiesésen és azon, hogy ezzel minden bizonnyal lemarad a riói nyári olimpiáról. „Fel kellett készülni erre a lehetőségre is, rosszabbul viseltem volna, ha mindez a 2008as pekingi olimpia előtt történik velem, de azt gondolom, nem kell bizonyítanom senkinek, az eddig elért eredményeim, az, hogy immár tizenkét éve folyamatosan a világ élvonalába tartozom, megmutatják, milyen tornász vagyok, a megítélésemet nem befolyásolja ez a hiba – hangsúlyozta a tornász. – Még Glasgow-ban megbeszéltük az edzőmmel a hibákat, feldolgoztuk a történteket,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

úgy jöttem haza, hogy csak előre nézek, és a következő feladatra koncentrálok, bizakodva várom a jövőt.” Berki Krisztiánt 2009 óta támogatja a Hummel. „A hosszú együttműködés titka a kölcsönös elégedettség, bizalom, a Hummel pontosan tudja, mire számíthat tőlem, és én is így vagyok a Hummellel. Mivel mindkettőnk számára megfelel, amit a másik tud nyújtani, nagyon jó a kapcsolatunk, ami túlmutat egy egyszerű együttműködési megállapodáson. A Hummel a balszerencsésen sikerült vb után is mellettem áll, kapcsolatunk nem változott, ugyanúgy folytatjuk a közös munkát, mint eddig, hiszen egy profi cégnél pontosan tudják, a kudarc is hozzátartozik a sporthoz, és én semmit sem változtam attól, hogy ért egy csalódás.” Kocsis György, a Hummel Magyarország képviseletének igazgatója fontosnak tartotta azt, hogy a cég ott legyen Berki Krisztián mellett. „Krisztián remek sportoló és fantasztikus ember, ő egy olyan alkat, akit példaképnek lehet állítani az ifjúság elé. Óriási erőfeszítés és kitartó munka van abban, hogy a világ élvonalába tartozik a sportágában” – fogalmazott Kocsis György. ■ (Bernau Péter)


| 21

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Emlékezetes évet hagynak maguk mögött a vitorlázók

K

iváló évet zárt a magyar vitorlássport. Olimpiai és nem olimpiai hajóosztályokban is maradandót alkottak a magyarok.

Brencsán Ábel versenysport-menedzser szerint a szövetségnél egy letisztult menedzselés zajlik, ez pedig meglátszik az eredményeken. „A csúcsok csúcsa volt számunkra a 2015-ös év. Külön öröm, hogy az olimpiai hajóosztályokon kívül a nem olimpiai kategóriákban is remek eredményeink vannak, és akkor ott van még az utánpótlás, valamint a mozgáskorlátozott sportolóink ” – mondja a menedzser.

látszik. A szerződéses sportolók projektnek kétségkívül Berecz Zsombor a zászlóshajója, hiszen az utóbbi években a finnesek között a TOPmezőnybe küzdötte fel magát. ■

Ami biztos, hogy két hajónk már ott lesz a 2016-os riói olimpián. Korábban a finneseknél Berecz Zsombor szerzett kvótát, majd Tomai Balázs jóvoltából laserben lett indulási joga Magyarországnak. Lapzártánkkor zajlik a laser radial világbajnokság Ománban, ahol Érdi Mária kvalifikálhatja magát az ötkarikás játékokra. Az élsportolók támogatása 2013-ban vette kezdetét a szövetségnél, és a munka beérni

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Aranyba boruló őszi romantika; Álljunk másképp a dolgokhoz!

Ő

sszel a természet, a fák csodás aranysárga takarót öltenek magukra, még inkább felhívva a figyelmet a körülöttünk fellelhető szépségre és sokszínűségre. Az ősz a klasszikus „bekuckózás” ideje, amikor felkészülve a télre, mindenki egy kicsit elvonulhat magányába, vagy társával egy kis meghittségre. A nyári fesztiválok és pörgés után ugyanis jólesik egy csöndesebb, romantikusabb kikapcsolódás. Egy erdei séta, majd pihenés a melegséget árasztó kandalló mellett, egy finom vacsora és egy pohár bor, no meg az álmaink partnerével eltöltött éjszaka… Mind-mind egy életre szóló élmény lehet. Sokan úgy gondolják, hogy a fent említett romantikus pillanatok egyik legnagyobb „gyilkosa” a megfelelő pillanatban előkapott óvszer lehet. Pedig ez egyáltalán nem így van! Minden fejben és az adott szituáció tálalásán dőlhet el. Az, hogy mit élünk meg romantikának, és miképpen fokozzuk az extázis hangulatát, az csak rajtunk múlik. Álljunk másképp a dolgokhoz! Az óvszer egy szükséges és minden szempontból elengedhetetlen védelem, hogy együttlétünk felszabadult és „utólagos aggodalmaktól” mentes lehessen. Tegyünk meg mindent azért, hogy a felejthetetlen éjszaka a szép emlékek miatt legyen életünk maradandó emléke, és ne valami kellemetlenség, betegség, vagy egy nem kívánt terhesség okán. A GOLD MAN energikus, céltudatos, és figyel a legapróbb részletekre is, ugyanakkor laza és játékos. A GOLD MAN kedveli a luxust és a minőséget, nem elégszik meg a középszerűvel, hiszen mindig a legmagasabbra tör. Álmai és vágyai vannak,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

amelyeket el szeretne érni, sőt meg is valósítja őket. Egy férfi a legtöbb esetben szeretné elkényeztetni kedvesét, így a Masculan „arany meglepetésével” garantáltan örömet szerezhetnek egymásnak. A Masculan GOLD termékével nem csak játékosságot, de minőséget és luxust csempészhetünk a mindennapi együttlétekbe. A GOLD az arany melegségével és a luxus érzésével tehát csak fokozza a romantikát! ■

Tipp:: A biztonság nem megy az élvezet rovására, csak tudatosan kell választanunk! Válasszunk játékos eszközöket, ízes, színes, különleges óvszereket, és tekintsünk ezekre az egészségünket és életünket megóvó termékekre egyfajta vagány szexuális játékszerként, és így nemcsak örömünket, de egészségünket is megleljük az együttlétekben. A Masculan GOLD óvszer arany és exkluzív megjelenésével például b zt bi ztosan bearanyozza majd az estéteket és az együttlétet! www.masculan.hu


| 23

www.masculan.hu

PROMÓCIÓ

A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

FTC Futsal 10/10!

A

Fradi futsalcsapata veretlenül menetel a bajnokságban, ahol már a legjobb nyolc között várják a Magyar Kupa folytatását. A csapat tavaly február óta veretlen, és a szeptemberi kezdés után 10/10 a mérlege az NB II. 43 csapata közül. Az FTC Futsal két rangadóval indította a szeptembert; a TF-et 6:0-val ejtette ki a kupából az első fordulóban, majd az ősi riválisát a BME-t is 4:2-re verte az első bajnokin. A csapat pedig azóta sem talált legyőzőre sem otthon, sem pedig idegenben. A kemény nyári alapozást követő szakmai munka szerencsére egyre jobban kezd beérni. A játékosok már érzik egymást a pályán, és egyre szebb támadásokból hihetetlen gólok is születnek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy videofelvétel hiányában nehéz lenne megmondani, sokszor hogyan is került a hálóba a laszti. A bajnokságban eddig eltelt 8 mérkőzés alatt 71 találatot szerzett, és mindössze csak 15-öt kapott a zöldfehér gárda. Az NB II. 43 csapatából egyedül a Ferencváros áll veretlenül a tabella élén, sőt egyedüliként jutott be a legjobb 8 közé a kupában. Így innentől már az NB I-es csapatok jöhetnek.

„Játékosaink rendkívül intelligensen játszanak. Mindent kamatoztatnak a pályán azokból a kombinációkból és taktikai elemekből, amelyeket Felipe Matostól kapnak. Magabiztosak, és tisztában vannak a határaikkal is. Szerencsére a sérülések elkerültek minket, mindössze egy könnyebb húzódást kivéve. Kíváncsian várom a kupa folytatását, hiszen már csak NB I-es csapatot kaphatunk. A bajnokságban ez idáig veretlenek vagyunk, és ha jó napot fogunk ki, akkor ez így is maradhat. De több ember jókedve és motiváltsága kell ahhoz, hogy győztesként jöjjünk le a pályáról. Így talán

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

csak a magunk ellenségei lehetünk. Szerintem túl sok csapat vesz részt az NB II-ben, és olykor óriási technikai és állóképességi különbségek adódnak két csapat között. Ekkor a gyengébb szabálytalankodik, amivel veszélyeztetik játékosaink egészségét. Nehéz velünk felvenni a versenyt, az eddig biztos.” - Ferencz Róbert, az FTC erőnléti edzője

A Fradi mindkét legnagyobb riválisát kétszer is megverte a 8 hét alatt. Legutóbb a BME csapatát 12:1-re verte a csapat a legjobb 8 közé jutásért vívott harcban a Magyar Kupában. Ez idáig az utolsó mérkőzésen a Győrújbarát futsalcsapatát idegenben 15:0-ra győzte le az FTC, pedig a Baráti Futsal Club tavaly sokáig listavezető volt a bajnokságban. Várjuk a folytatást! ■


| 25

SPORT | SZABADIDล | ร‰LETMร“D

Az รถsztรถneidben van.

FEHOVA - FEGYVER, HORGรSZAT, VADรSZAT NEMZETKร–ZI KIรLLรTรS HUNGEXPO BUDAPESTI VรSรRKร–ZPONT Jรถjjรถn el ร–n is csalรกdjรกval, barรกtaival, kollรฉgรกival a Kรกrpรกt-medence vadรกszainak, horgรกszainak pVWHUPpV]HWNHGYHOฤ˜LQHNOHJQDJ\REEpV leghangulatosabb talรกlkozรณjรกra!

23. Fegyver, Horgรกszat, Vadรกszat Nemzetkรถzi Kiรกllรญtรกs

(J\LGHMฤฆUHQGH]YpQ\HNPHO\HND)H+R9D EHOpSฤ˜MHJJ\HOPHJWHNLQWKHWฤ˜N 25. Budapest Boat Show V. FEHOVA-MEOE Winterdogshow - nemzetkรถzi kutyakiรกllรญtรกs รjรกsz verseny รฉs bemutatรณ .HGYH]PpQ\HVQDSLMHJ\YiViUOiVLOHKHWฤ˜VpJ GHFHPEHUWฤ˜ODNLiOOtWiVKRQODSMiQ

2016. februรกr 18โ€“21.

A vadรกsztรกrsasรกgok, horgรกszegyesรผletek รฉs erdรฉszetek tagjai NHGYH]PpQ\HVFVRSRUWRVEHOpSฤ˜MHJ\HW vรกlthatnak a kiรกllรญtรกsra. A kedvezmรฉnyre jogosรญtรณ kuponok megtalรกlhatรณk a kiรกllรญtรกs honlapjรกn. %ฤ˜YHEELQIRUPiFLy ZZZIHKRYDKX

tรกmogatรกsรกval

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

MOB MOB

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tovább robog az 5próba Rióba Szerző: Szita Mónika

A

z olimpiai felkészülés hajrájában nem csupán élsportolóink küzdenek Rió de Janeiróért. Az 5próba Rióba versenysorozat résztvevői ugyanis profikhoz méltó kitartással hajtanak a pontokért földön, vízen és két keréken, hogy végül Brazíliába szóló repülőjegyre válthassák őket.

2015 júliusában ismét útjára indul az 5próba Rióba elnevezésű szabadidős rendezvénysorozat – ez alkalommal a MOB szervezésében. A versenyidőszak 2016. június 30-áig tart, fókuszában a klasszikusokkal – evezéssel, futással, gyaloglással, kerékpározással és úszással –, ráadásként pedig egy, a közelgő nyári olimpiai játékokra szóló kétszemélyes utazással. A programsorozat célja a rendszeres fizikai aktivitást végzők és szabadidő-sportolók táborának bővítése, a sport és a mozgás népszerűsítése. A kezdeményezés ezenfelül közkedvelt és könnyen elérhető sportágakon, mozgásformákon keresztül igyekszik megcélozni a még inaktív embereket, többek között úgy, hogy házhoz viszi a mozgás lehetőségét, a sportolás élményét, a teljesítmény és a siker adta örömöt.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 27

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A sorozat startpisztolya augusztus végén, Velencén dördült el, itt rendezték ugyanis a pontgyűjtő kiírás gerincét adó, minimum 10 állomásosra tervezett, kiemelt versenysorozat nyitóetapját. Rögtön első nekifutásra is mintegy kétszázan teljesítették az úszó-, futó- és kerékpárostávokat, a versenyzők négyötöde pedig több sportágban is megmérette magát. Az útindító rendezvényről nem hiányozhatott a Mini 5próba Rióba sátra sem, ahol kondicionális képességüket tesztelhették a lelkes pontvadászok kortól és nemtől függetlenül. A Mini 5próba színes-vidám felmérői méltán népszerűek élsportolóink körében is: az egyperces görgőpados kerékpározásban, helyből távolugrásban, egy-egy perces ugrókötelezésben és szökdelésben, valamint 300 méteres ergométeres evezésben többek között Dudás Miklós világbajnok kajakozó is próbára tette magát az útindító állomáson – utóbbi feladatban azonnal csúcsot is döntve. A velencei sikerek jegyében és az ott szerzett lendülettel robogott tovább a kiemelt rendezvénysorozat október első hétvégéjén egészen a tatai Öreg-tó partjáig. Az Ökoturisztikai Központ pedig kiváló vendéglátónak bizonyult: a közel kétszáz próbázó 7 vagy 20 kilométeres gyaloglásban, 7

kil ét ffutásban, futásban tá b vagy 21 kilométeres illetve 21 vagy 56 kilométer kerékpározásban, és nem mellesleg verőfényes napsütésben bizonyíthatott, és természetesen a Mini 5próba számaiban is gyarapíthatta pontjait a riói repülőjegyért. A „kistestvér” népszerűségét hűen tükrözi, hogy az elmúlt hónapokban valamennyi jelentősebb szabadidős rendezvényen – így a Nyári Sportágválasztón, az EFOTT-on, a Volt Fesztiválon és a 30. SPAR Budapest Maratonon is – tesztelhették állóképességüket a Mini 5próbázók. Az utóbbi hetek eseményei közül különösen sikeresnek bizo-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

nyult a fővárosi Hungexpo területén megrendezett Vitalade Fitbalance IFEX nemzetközi fitneszexpó és fesztivál. A kétnapos programon a "civil" érdeklődők mellett több mint húsz honi élsportoló is teljesítette a minipróba gyakorlatsorát. Ők azonban nem elsősorban a pontokra, sokkal inkább a dicsőségre hajtanak: profi sportolóink háziversenyében többen is ostrom alá vették Dudás Miklós evezős ergométeres csúcsát – a rekorddöntés azonban még várat magára. Október utolsó napján pedig a budapesti 10. Decathlon Fitt Arénán Mini 5próbáz-

hattak Magyarország egyik legnépszerűbb, egyben Közép-Európa egyik legnagyobb fitneszrendezvényének résztvevői a SYMA-csarnokban. A próbázók között olimpikonokban ezúttal sem volt hiány, hiszen Erdei Zsolt profi világbajnok, olimpiai bronzérmes ökölvívó, valamint Módos Péter olimpiai bronzérmes birkózó is lelkesen tekert, ugrott, ugrált, szökdelt és evezett. Az 5próba Rióba versenysorozat kiemelt rendezvényei és Mini 5próbai mellett rendkívül népszerűek a lokális kezdeményezések is, vagyis olyan, már meglévő, sikeresen működő szabadidősport-rendezvények, amelyek az 5próba öt fő sportágának valamelyikében szerveznek sportversenyt az 5próba versenyszabályzatában foglalt távokhoz illeszkedve. Ilyen volt többek között a soroksári Dunai regatta, amelyen párhuzamosan három versenyen lapátolhattak a sportág képviselői – köztük volt, aki az 5próba Rióba 9 kilométeres távját teljesítette. A visszaszámlálás tehát elindult. Az 5próba Rióba versenysorozatnak köszönhetően az öt karika jegyében mozognak együtt kicsik és nagyok, profik és amatőrök, barátok és idegenek egészen jövő nyárig. A végső cél pedig Rió – és egy sportosabb Magyarország. ■ Forrás: www.mob.hu, www.otprobarioba.hu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 2299

RAJTHOZ! LEGYEN EZ A TE OLIMPIÁD IS!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS NEVEZÉS:

OTPROBARIOBA.HU

FŐDÍJ:

ÚT A RIÓI OLIMPIÁRA támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

30 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar vb-bronz kutyás terepfutásban A magyar színeket egyedül képviselte Szász Mihály a kanadai Bristolban megrendezett kutyafogathajtó világbajnokságon, ahol a harmadik helyen végzett a veterán férfiak canicross, vagyis kutyás terepfutás versenyszámában. A Magyar Kutyasport Szövetség korábbi Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, többszörös országos bajnok canicross versenyzője Fagyi nevű kutyájával állt rajthoz a száraz terepen megrendezett viadalon. A 2.3 mérföldes távot kétszer kellett megtenniük a versenyzőknek. Szász Mihály és állandó társa mindkétszer a harmadik legjobb időt érte el, és összességében bronzérmes helyen zárt a 40 év felettiek mezőnyében. A versenyszám érdekessége, hogy a terepen kilométerenként legalább 30 másodperccel gyorsabban futnak a versenyzők, mint kutya nélkül. Mindezt úgy, hogy közben irányítják a kutyát, aki pedig – egy derékövhöz kötött rugalmas kötél segítségével – nagy erővel húzza a versenyzőt. Szász Mihály mintegy tíz éve canicrosszozik, atlétikában pedig gátfutó országos bajnoki címmel is rendelkezik. ■

Hárspataki Gábor U21-es karate világbajnok Hárspataki Gábor aranyérmet nyert a jjakartai Kadet, Junior és U21-es Karate Világbajnokságon, amelyen 91 ország közel 1500 versenyzője indult. A 19 éves magyar versenyző az U21-esek között a 75 kg-os kategóriában, küzdelemben lett világbajnok. Ugyanebben a korosztályban Tamás Ferdinánd és Vajda Lilien bronzérmet nyert. Fantasztikus évet tudhat maga mögött Hárspataki Gábor: februárban U21-es Európa-bajnok lett, júniusban tagja volt a Régiók Európa-bajnokságán bronzérmet szerzett felnőtt magyar csapatnak, szeptemberben pedig aranyérmes lett a sportág legrangosabb, Karate1 Premier League

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

elnevezésű sorozatának németországi állomásán. Az MTK karatésa az indonéz fővárosban sem talált legyőzőre. Hárspataki a 75 kg-os súlycsoport 62 fős mezőnyében hat diadalt követően állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Sorrendben orosz, indiai, örmény, török és görög ellenfélen túljutva került a döntőbe, ahol 3-1-re verte a japán Nishimurát. Sikerével Hárspataki Gábor - S. Kovács Ádám, Szegedi Döme és Boussebaa Aicha után - a magyar karate sportág negyedik korosztályos világbajnoka lett. (fotó: mtk.hu)


| 31

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Táncsport – Vb-arany és győzelem az Európa-kupán Brillíroztak a magyar táncosok! A Party Girls történelmet írt Kazanyban, miután zsinórban világbajnok lett, Andrea Silvestri és Váradi Martina pedig Európa-kupát nyert Olaszországban. A Party Girs az akrobatikus rock'n'roll lányformációs világbajnokságán címvédőként indult, és még a hazai környezetben versenyző oroszok sem tudták megelőzni a Rock and Magic

SE formációját. A sportág történetében először a magyarok tripláztak. A dobogóra két orosz csapat állt még fel: ezüstérmes lett a Little Lady, a Beauties pedig világbajnoki bronzérmesként zárt Kazanyban. A latintáncok hétszeres magyar bajnok párosa Olaszországban lépett parkettre. Salsomaggiore adott otthont 2015-ben a latin Európa-kupának, ahol Andrea Silvestri és Váradi Martina győzött.

A legjobb búvárok Sikeres esztendő volt 2015-ös a Magyar Búvár Szakszövetség számára, amelynek zárásaként az MBSZ megtartotta a szokásos évzáró ünnepségét Budapesten. Az eseményen az egyes szakágakban átadták az Év Sportolóinak járó díjakat. Az évzárón a szövetség illetékesei mellett jelen voltak a magyarországi búvároktatási szervezetek vezetői, az MBSZ tagszervezeteinek képviselői, edzők és sportolók. Dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szövetséghez tartozó sportágak évről évre fejlődnek, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kell kapnia az utánpótlás-fejlesztésnek. ■

ÉV SPORTOLÓI 2015

VÍZ ALATTI HOKI

USZONYOSÚSZÁS

Felnőtt: Dömötör Rita (VTE E-V Vizihoki Tömegsport Egyesület), Koppány Katalin (V (VTE-Vizihok V ki Tö Tömegsport Egyesület) Junior leány: Karlovec cz Kamilla a (VTEE Vizihoki Töm gsport Egyesülett) me Juni n or fiú: Simon Pé ni P terr (VTE-Vizihoki k Tömegsportt Egyesü sület) sü

Felnőtt nő: Senánszky Petra (Debreceni Búvárklub) Felnőtt férfi: Kosara Géza (Muréna Szegedi Úszó és Búvárklub) Junior leány: Szabó Anita a (Debreceni Búvárklub) Junior fiú: Gruber Kornél (Muréna Szegedi Úszó és Búvárklub) TÁJÉKOZÓDÁSI BÚVÁRÚSZÁS Felnőtt nő: Berekméri Dóra (Amphora Búvárklub) Felnőtt férfi: Balázs Péter (Amphora Búvárkllub ub) Junior leány: Gurisatti Lilla (DVCSH UBSE) Junior fiú: Láng Péter (Csepel Bara r ku uda Búvárr SE)

VÍZ ALAT A TI RÖGBI AT Csép plő Lászl z ó (UW U R Ti Tisz szzav avirirág g Viz izisspo porrtt Egy gyes yes esü üllet le ett)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


32 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Kerékpár: Rekordnevezés Veszprémben és Búr Zsolt első győzelme SuperCross-ban Rekordlétszámmal és szinte a teljes hazai elit részvételével rendezték meg a dunántúli megyeszékhelyen a negyedik LOcarGO Pepperl+Fuchs Veszprém Cross terepkerékpár-versenyt. A veszprémi viadal a SuperCross és a Cyclocross Magyar Kupafutam második futama volt. A versenyre 15 kategóriában 181 egyéni nevezés érkezett, a csapatversenyben 8 együttes 24 kerekese állt rajthoz. A 9 körös csapatversenyt egy román különítményt színesítette és közel hat perces előnnyel nyerte meg. Az elit férfiak futamában a 3050 méteres pálya egy körének megtételéhez alig több mint 6 percre volt szüksége a győztes Búr Zsoltnak. "Az idei szezonban főleg külföldi versenyeket terveztem, a veszprémire csak azért jöttem el, mert tudtam, hogy jó a szervezése. Örülök a jó versenyzésnek, hiszen egy kivétellel a hazai mezőny teljes krémje jelen volt. A pálya lendületes, ritmusos és kifejezetten gyors volt, nekem 28 km/h feletti lett az átlagom" – foglalta össze Búr.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Idén több újítást is bevezettünk, mint például a csapatversenyt és a szakmai beszélgetést, amit láthatóan örömmel fogadtak a résztvevők. A versenyben rengeteg munkánk van, aminek a visszaigazolását a versenyzők elégedettsége nyugtáz. A SuperCross Mini kategóriák beváltották a hozzá fűzött reményeket, 31 kisgyermek indult az U11es és U13-as kategóriákban. Fontos lépése ez a sorozat rendezőinek, hiszen az utánpótlás elengedhetetlen a szakág fejlődése szempontjából” – mondta Tóth András a verseny főszervezője, a Veszprémi Kerékpáros Egyesület alelnöke. ■

Az elit kategóriák dobogósai: Férfiak: 1. Búr Zsolt (Pavé Bike), ideje 57:24 2. Pelikán János (Utensilnord Continental Cycling Team), 58:31 3. Buruczki Szilárd (Cube Csömör), 1:00:37 Nők: 1. Cseh Veronika (Alpinbike Team Endura Giant High5), 48:38 2. Tache Marike (KTC SE), 1 kör hátrány 3.. Göttl-Ze 3 Zelenij Liinda, 1 kör hátrány


| 33

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyar Európa-bajnoki aranyérem Bolognában Kovács Lajos Európa-bajnok lett Bolognában! A testépítő a Nemzetközi Naturál Testépítők Szövetségének kontinensbajnokságán a men physic, 180 cm feletti kategóriában szerzett aranyérmet. „Erre a versenyre konkrétan augusztus óta készültem. Sok munkát tettem bele a felkészülésbe. Jövőre világbajnokságot rendeznek a sportágban, a célom, hogy a lehető legtökéletesebben érkezzek majd oda” – nyilatkozta a Sláger FM-nek Kovács Lajos, aki hozzátette: ebben a sportágban a fizikális edzésen kívül nagy szerepet kap az étkezés, valamint a pihenés is. „A tökéletes izomzat kialakulása 70 %-ban az étrendtől, 10%-százalékban a magánélettől, illetve a regenerációtól és további 20 %-ban az edzésmunkától függ” – mondta az újdonsült Európa-bajnok. ■

Magyar bronz a darts vb-n Bronzérmet szerzett a Czipó Vivien és Neumajer Kitty alkotta ifjúsági lány páros a törökországi Antalyában rendezett felnőtt és ifjúsági darts világbajnokságon. A magyar kettős korábban az év során – a sportág hazai történetének egyik legnagyobb sikerét elérve - Európabajnoki címet nyert korosztályában. A vb-n a magyar lányok egy győzelemmel és egy vereséggel jutottak túl a csoportkörön, majd egy újabb sikert követően bejutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben azonban Czipó és Neumajer alulmaradtak német ellenfelükkel szemben, így a dobogó harmadik fokára állhattak fel. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

PA R A S P O R TÁ G A K

Fogyatékkal élők sportja

Félúton a Football for Hope projektben A labda pattog, gurul, és a hálóba vágódik…

M

egteszi ezt a heti edzések, és a labdarúgó tornáink alkalmával is. A FIFA Football For Hope projektnek köszönhetően ebben az évben 10 csapat csatlakozott a programhoz, növelve a Speciális Olimpia eddig sem kicsi labdarúgó közösségét! Bővült a repertoár is, a 6+1-es létszámú labdarúgással, 40X60 m-es pályán, mely egyre több tornának része.

A projektben résztvevő labdarúgók heti két alkalommal vesznek részt labdarúgó edzésen, ahol sokrétű felkészítést kapnak. Az elvárásunk „csupán” az, hogy minél több fiatal sportoljon, focizzon szervezett keretek között, ezzel kialakítva egy olyan bázist a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek, melyből a következő 5-10 évben bátran meríthetnek akár a nemzetközi versenyekre is. Ehhez próbálja a projekt megadni a megfelelő „mankókat”: labdák, bóják, jelzőtrikók, szállás és utazási támogatás a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

versenyekre, felkészítői díj útján. Ezen felül minden csapat egy új garnitúra mezzel gazdagodik. Óriási lehetőséget kapott az MSOSZ labdarúgás szakága. A cél, hogy a sportág és az MSOSZ még népszerűbb legyen. A FIFA Football For Hope projekt keretében 2015-ben és 2016-ban évente 10 egyesület részesülhet támogatásban, amely kiterjed eszközökre, mezekre, utazási és szállástámogatásra, valamint a felkészítők támogatására is. A


| 35

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

célcsoport tagjai a 10 – 18 éves, értelmi fogyatékossággal élő és ép labdarúgók. Az egyesített, integrált csapatok heti rendszerességgel együtt edzenek, meghatározott számú regionális és országos tornán vesznek részt. Edzőik, felkészítőik pedig az MSOSZ szervezésében sorra kerülő edzőképző konferenciákon oszthatják meg egymással tapasztalataikat és juthatnak hasznos információkhoz. A munka elkezdődött, a projekt február elején indult. A felelősség óriási, hiszen a feltételek adottak ahhoz, hogy a sportolók magasabb edzettségi és képzettségi szintre kerüljenek. A projekt minden résztvevője egyetért abban, amit Fernando Torres vall a labdarúgásról, és e szerint lép pályára is: „A foci csapatjáték, nem pedig egyszemélyes. Csapatként győzünk, és minden játékos jobb egy igazi csapat részeként.” ■ Szőke Viktória Fotó: Kovács András.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


36 |

SZABADIDŐSPORT

Szabadidő

Budapesten volt mindenki, aki számít a szabadidősportban

A

TAFISA (The Association for International Sport for All), a nemzetközi szabadidősport legmagasabb szintű szervezete kétévente rendez világkongresszust, hogy a világ vezető sport-, tudományos, kulturális és politikai szervezeteivel együttműködve irányt adjon a nemzetközi szabadidősport fejlesztésében és népszerűsítésében. Ebben az évben a világkongresszus házigazdái lehettünk, hiszen a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezte meg ezt a nagyszabású rendezvényt októberben, amelynek fő helyszíne a Pesti Vigadó volt. Mind az öt kontinens, 71 ország, 161 szervezet képviseltette magát Budapesten, 224 külföldi, valamint 231 magyar résztvevő érkezett. A szabadidősport fontosságát az is igazolja, hogy a rendezvény megnyitóján többek között ott volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Borkai Zsolt, a MOB elnöke, valamint dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is. A kongresszus mottója az „Ultimate Legacy”, azaz a tartós örökség volt, amelyet a rendezvénysorozaton több előadáson is kiemeltek, hiszen a cél, hogy valóban teremtsünk örökséget a szabad-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 37

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

idősport világában. Nem kell profi sportolónak lenni ahhoz, hogy magunkénak érezhessük a mozgás örömét, az „amatőröknek” is meg kell adni minden lehetőséget ahhoz, hogy részt vehessenek különböző szabadidős sporttevékenységekben. Támogatni kell őket ebben. Czene Attila elnök ki is emelte azt, hogy nem véletlenül kandidáltak a TAFISA kongresszusának megrendezésére, hiszen azt szeretnék elérni, hogy a közfigyelem minél nagyobb mértékben irányuljon az átlagemberek sportolására is. A szervezők bebizonyították, hogy nem csak prédikálnak erről, hiszen próbálták minél inkább szabadidősportossá tenni ezt a pár napot a vendégek részére. A rendezvény folyamán több aktív programmal kedveskedtek a kilátogatóknak. Néhány példa ezek közül: nem gépkocsival szállították őket, hanem Budapest kártyát kaptak, amivel az összes tömegközlekedési eszközt igénybe tudták venni. Budapest megismeréséhez ajándékutalvánnyal szállhattak fel a városnéző buszokra is. Sőt akinek a Vigadón belül támadt kedve sportolni, arra is adottak voltak a lehetőségek. Nagy sikert aratott az idelátogatóknak rendezett Let’s Test Pest városnéző verseny is. A Magyar Szabadidősport Szövetség magas színvonalon rendezte meg ezt a Világkongresszust a Pesti Vigadó nyújtotta felejthetetlen helyszínen, nagy hangsúlyt helyezve a szakmai programokra és a magyar kultúra értékeit bemutató, világszínvonalú kulturális produkciókra is. A kongresszus utolsó napján beigazolódott, hogy a Magyar Szabadidősport Szövetség a legjobb

úton halad a tartós örökség létrehozásában, hiszen Czene Attilát, a szövetség elnökét beválasztották a TAFISA elnökségébe. ■ (Juhász Péter)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


38 |

SZABADIDŐSPORT

Ilyen volt az I. Európai Sporthét

E

lőször rendezték meg az Európai Bizottság által elindított Európai Sporthét elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek az volt a célja, hogy a rendszeres testmozgást és az egészséges életmódot népszerűsítse.

Itthon a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálta, az aktivitás pedig minden várakozást felülmúlt. A 31 országot megmozgató rendezvénysorozaton Magyarországon 317 eseményen összesen 300 000 résztvevő sportolt. Annak tudatában, hogy minden harmadik magyar elhízott, és e téren a lista élén állunk Európában,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

még figyelemreméltóbb Magyarország kiemelkedő teljesítménye. Az Európai Sporthét hazai résztvevői ugyanis 10-szer annyian voltak, mint amennyit az eseményt itthon koordináló Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) az előzetes tervek szerint vállalt: 30 000 helyett több mint 300 000-en. A sikerhez nagyban hozzájárultak a hazai


| 39

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

partnerszervezetek, a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség – áll a Person Communications által kiadott öszszegzésben. Egy átlagos részt vevő európai ország esetében 206 rendezvénnyel és 150 000 résztvevővel számolhatunk, így kijelenthetjük, hogy duplán jól szerepeltünk, és a célhoz híven kiemelkedő részvétellel mozdult meg Magyarország. Bár számtalan lehetőség várt a résztvevőkre, nálunk a szeptember 16. és 20. között Szolnokon megrendezett 52. Tiszaligeti Napok volt a hónap kiemelt eseménye. Budapest (42 000 résztvevő) után a legsportosabb hazai megye Csongrád (10 000) és Fejér megye (8 000) lett. Az Európai Sporthét szeptember 7. és 13. között zajlott, de az eseménysorozat több országban – köztük Magyarországon – egészen 30-áig folytatódott. Európa-szerte 5 millióan érezték úgy, hogy aktív mozgással szeretnének tenni az egészségükért, és 34 országban 7 000 rendezvényen sportoltak. A szervezők a változatosságot is szem előtt tartották. Itthon több mint 40 sportágban próbálhatták ki magukat a résztvevők: a legérdekesebbek között találjuk a tajcsit, az orkesztikát (mozdulatművészet), a jógabalettot, a wushut és a cheerleadinget. A nagyszabású eseménysorozatot minden évben megrendezik majd, a hazai szervezők már dolgoznak is a jövő évi rendezvény előkészítésén.

A Sportime Magazinnak Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa így értékelte az első Európai Sporthetet: „A számok első ránézésre tetszenek, de nem szabad hátradőlni. A mindennapi testmozgás terén van még mit behozni Európának és Magyarországnak is. Láttuk az eseménysorozat gyerekbetegségeit, tudjuk, hogy hol kell fejlődni ahhoz, hogy jövőre még többen kapcsolódjanak az Európai Sporthéthez.” ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 | 40

SZABADIDŐSPORT

Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál

Fotók: BSI

Ádám Kriszti megcsinálta! Maratont futott

A

hol máskor a lovak igyekeznek kihozni magukból a legtöbbet, ott most a futók próbálhatják ki a versenyzés élményét: az első alkalommal rendezik meg a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál futótávjai a Kincsem Park lóversenypályáján és a Hungexpo területén haladnak.

Az élmény azért is hasonló lesz, mert mindhárom táv 7 km-es körökből áll össze. Az indulók így teljesíthetnek egy hatodmaratont (7 km), vagy két kör megtételével egy harmadmaratont (14 km), aki pedig télen sem bír félmaraton nélkül meglenni, az három körre nevez.

Legyél te is ott, fuss hatod- vagy harmadmaratont, ha felkészült vagy, akkor pedig félmaratont! A Sportime Magazin 2015-ben többször is beszámolt arról, hogy a Közösségben az Egészségért program egyik nagykövete, Ádám Krisztina maratonra készül. A BSI versenyein edződött egész évben, hogy aztán a hagyományos őszi 30. SPAR Budapest Maraton® rajtjánál ott legyen, és teljesítse a klasszikus távot. Kriszti gondolatai élete első maratonjáról: „Sok baráttal találkoztam az út során, a frissítésemet az edzőmmel jól összeraktuk. A 13. kilométertől nehezebben ment, de vittek előre a lábaim. Nem tagadom, volt olyan gondolatom, hogy feladom, de nem azért mentem oda. Édesanyám várt a célban, nem okozhattam neki csalódást. Nem gondolta volna sem ő, sem én, w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

amikor elkezdtem futni 2013 nyarán, hogy ez idáig fajul. Na persze jó értelemben. Volt egy álmom, amikor elkezdtem futni, hogy de jó lenne egy 10 km-es verseny, majd egy 21,1 km-es, majd egy 42,195 km-es. Mindezt elértem, nem máshol, mint a BSI versenyein. Most újabb célon töröm a fejem, amelyet szintén el akarok érni…” ■


| 41

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


42 |

SZABADIDŐSPORT

Teszteltük, szerettük, szeretjük, várjuk! Ultrabalaton 2016

N

em véletlen az, hogy emberek ezrei kortól, nemtől, a társadalomban betöltött szerepüktől függetlenül egy adott jelre összejönnek Európa egyik legcsodálatosabb tavánál, és jól érzik magukat bruttó legalább 3 napig. Közben fantasztikus teljesítményt tesznek le az asztalra: körbefutják a Balatont. Ez bőven 200 kilométer feletti távot jelent. Az Ultrabalaton, mert hát arról beszélünk, 2016-ban 10. alkalommal rántja össze a futás szerelmeseit május utolsó hétvégéjén… De ez nem is a futás szerelmeseinek tábora, ez az Ultrabalaton szerelmeseinek május végi aktivitása.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A 2016-os projekt már 2015 őszén megkezdődött. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Zelcsényi Miklós, az UB szervezője meghívott a 10. Ultrabalaton tesztfutó csapatába. Ez a teszt 2015 októberében volt a magyar tenger körül, a szervezők kicsiben lemodellezték a jubileumi ver-


| 4433

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

senyt, frissítőpontokkal, rajttal, szpíkerekkel együtt, és túlzás nélkül állítom: számomra az év egyik legjobb napja volt. A felkérés egy elég mozgalmas időszakban érkezett, hiszen többek között zajlott még a budapesti TAFISA Világkongresszus, de egy Ultrabalatonnak nem lehet ellentmondani, még akkor sem, ha egy mozgalmas és izgalmas este elé néztem. Nem is kell ellentmondani, és nem is érdemes. Mert ez olyan, mint a szerelem. Az UB „beszippantott”, és nincsenek észérvek utána… Egy ködös októberi hajnalon naná, hogy nekivágtam az M7-esnek, és bevállaltam, hogy az első szakaszt végigfutom a tesztcsapattal, azaz a tesztcsapat mögött magányosan… Aligáról rajtoltunk ugyanúgy, mint élesben. Volt célkapu, volt rajtceremónia, meg minden. Igen-igen, a fejekben meg ott volt a kihalt balatoni reggelen a hamisítatlan ultrabalatoni hangulat. Amikor mindenki mindenkinek örül, mindenki mindenkit biztat, amikor mindenkinek van egy-egy jó szava a másikhoz. A tesztfutók teljesítették a távot, személy szerint (bár eltévedtem egy rövid időre) az egyéni eddigi legjobb tempómat sikerült futnom, de nem ez a lényeg… Az Ultrabalatontól bárki olyat kaphat, amiből egész évben táplálkozhat. Innentől egy új időszámítás veszi kezdetét: az év mindig május végén zárul, amely egyben újjászületés is. Fájni fog? Igen! Szeretni fogod? Igen! Sőt továbbmegyek… Nemcsak szeretni fogod, hanem már szereted is, mert ez az Ultrabalaton. 2016-ban kollégáimmal együtt egy frissítőponton dolgozom majd, emellett a magyar sajtót informálom az eseményekről. Futócipőt ugyan nem húzok a lábamra, de tudom, hogy a háttérre is nagyon nagy szükség van. Keressétek a Sportime

Magazin frissítőpontját! Mi majd várunk titeket. Készüljetek! A 2016-os Ultrabalatont május 27. és 29. között rendezik meg. Információk a versennyel kapcsolatban a www.ultrabalaton.hu oldalon találhatók. ■ (rπ)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


44 |

SZABADIDŐSPORT

Kata blogja

Repkednek a számok, születnek az álmok

M

indenhol a számok, kicsik és nagyok, amelyek mindenkinek mást jelentenek, és mást-mást hoznak, attól függően, hogy ki mit tűz ki célul. Találkozunk velük az álmainkban, a közösségi oldalakon, szembejönnek az írott sajtóban, a tévében, a beszélgetésekkor, bárhol, ahol nekünk rendszeresen sportolóknak az utunk halad. Mindenki fejlődni szeretne, és ez rendben is van. A fejlődés egy hosszabb-rövidebb út, amelyen végig kell haladni szépen fokozatosan. Mint ahogy a szó is sejteti, a fejlődés egy folyamatot jelent, ami lehet dinamikus, de lassabb is, az egyes szakaszainak sebessége nem konstans. Lényegében az idő múlását is magába foglalja, amitől sokan talán megijednek, esetleg emiatt gyorsítanak, siettetik azt, aminek a beérésére szerintem igenis várni kell. Kellene. Alázatosnak kell lenni, tisztelnünk kell annyira a sportágakat is, hogy elmélyedünk bennük, legalább annyira, amennyire a körülményeink engedik. Ráadásul meg kell dolgozni minden lépésért, mert így a végeredmény értéke még nagyobb lesz számunkra is.

ki tudtam hozni magamból. Azután amikor már több erőm volt, tovább merészkedtem, egészen az utca végéig és vissza. És azt éreztem, hogy jólesik, hogy másképp érzem, hogy élek. Megfogalmazhatatlan. Aztán rendszeresen ezt csináltam, egyre erősebbé válva, és közben mindig párosult ez az érzés örömmel is. Azután jött az öt kilométer, a tíz, és így tovább. Bár nem voltam tudatos futó, pláne az elején, de ösztönösen a fokozatosságra törekedtem, és nem mondom, hogy nem estem én is a kezdőkre jellemző tipikus hibákba, és nem hagytam ki fontos lépcsőfokokat, de szerencsére nem okoztam túl nagy kárt magamban. Legalábbis olyat nem, ami nem visszafordítható vagy kezelhető.

Amikor elkezdtem futni, még nem tudtam, hogy egyszer vagy kétszer fogom megkerülni a háztömböt. Mert körülbelül ez volt az akkori legtöbb, amit

Az októberi Spar-futásra én is jelentkeztem, először azt gondoltam, hogy maratont szeretnék futni. Már több mint két éve rendszeresen futok,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 45

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

és elkezdtem kerékpározni és úszni is. Az utóbbi időben a tudatosságomnak köszönhetem azt, hogy nagyon jó erőben voltam és vagyok. Az étkezési szokásaimat megváltoztattam, megtanultam, hogy az elveszett kalóriákat, ásványi anyagokat mivel és mikor pótoljam (szerencsére rátaláltam a legjobb és legegészségesebb termékcsaládra, ami most létezik a piacon), és a rendszeres edzéseimet, amelyeket szépen a hétköznapjaimba beépítettem, már pulzuskontrollal végzem. És igen, le tudtam volna futni a 42 km-t. De mégis visszaléptem, és nem azért, mert megfutamodtam a feladattól. Mérlegeltem, és átgondoltam, mit is szeretnék valójában. Mi a célom, az álmom. És ezen a ponton picit megállnék, itt érdemes elidőzni, elgondolkodni az álmok kezelési módján. Életünk minden szférájában merjünk álmodni, és merjük az álmokat áthelyezni a valóságba. Én abban hiszek, hogy úgy érhetünk el sikert, hogy egy álmot megfogalmazunk, konkréttá teszünk. Ehhez önismeretre is szükség van. El kell dönteni, hogy mire vágyunk. Konkretizálni kell, ami nem szükségképpen azt jelenti, hogy minden apró részletet kidolgozunk gondolatban, ez hiba lenne. A körülmények mindig változnak, és nekünk rugalmasan idomulni kell az éppen aktuális helyzethez. És saját magunkhoz. Majd minden kibontakozik, ha elindulunk, és menet közben lehet akár módosításokat is végezni, ha a helyzet megkívánja. Minden álom megvalósítása lemondással jár. Mert bizonyos dolgokat fel kell adnunk, de ez nem jelenti azt, hogy szegényebbek leszünk. Hiszen amennyit elvesz, annyit, vagy még többet adhat. Ha körültekintően bánunk azzal, hogy mit adunk fel. Mert ha

belevágunk valamibe, olyan helyzetek, emberek, érzések kerülhetnek az életünkbe, amik az utunk megkezdése nélkül nem értek volna bennünket. Amikor először szembesülünk azzal, hogy árat kell fizetnünk az álmunkért, sokszor megijedünk, mert ez a legnagyobb kihívás. Ráadásul bármilyen irányt választunk, mindig akad valaki, aki azt állítja, hogy tévúton járunk. Mert mindenkinek vannak álmai, amelyek sokszor nagyon mások, mint a mieink. Nem rosszabbak vagy jobbak, csak különbözőek. Máshol vannak a határok, mások a nézőpontok, értékrendek. És ezt el kell fogadni. Adódhatnak nehézségek, ilyenkor kísértést érezhetünk, hogy a kritikusoknak adjunk igazat. Én feltettem a kérdést magamban. Hol tartok jelen pillanatban? Mit szeretnék valójában érezni, amikor átlépem a célvonalat? Hiszen nem mindegy, hogyan fog festeni az álmom, miután megvalósítottam. A verseny végén persze hogy örülni fogok, a sikerélmény érzése boldoggá tesz. De meddig? És azt gondolom, ez az egyik dolog, ami nem mindegy. A másik, hogy mit gondolok majd erről a napról. Mert pozitív érzésekkel gazdagodva sokkal nagyobb értéke van ennek az élménynek is, ami nem rövid időt foglal magába, hiszen ilyen távon már órákat töltünk el a szenvedélyünkkel. És nekem nem mindegy, hogyan telik el ez az idő. Hiszen ha minden percét élvezem, akkor amikor évek múlva ránézek az éremre, amit ezért a megtett utamért kaptam, akkor lényeges, hogy milyen érzések kerítenek hatalmukba. Nekem a legfontosabb az volt ezen a távon is, hogy ne felejtsem el, miért kezdtem el futni. Nem azért, hogy teljesítmény-kényszerből lefussak egy bizonyos

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


46 |

SZABADIDŐSPORT

21 7

távot. Nem azért, hogy azt mondhassam magamról, maratonista vagyok. Hanem azért, hogy azt mondhassam, boldog vagyok akkor is, amikor futok. Nekem ez a futással kapcsolatos álmom. És boldog is voltam a verseny alatt végig. A túlzott eredménykényszer megöli azt, amit nekem a sport ad. A kikapcsolódást, felfrissülést, gondtalan pil-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

42

10

lanatokat. 22 kilométert társaságban futottam le, kényelmes, beszélgetős, nevetgélős tempóban. Mert tartottam magam a tervemhez. Jó érzés volt ennyi kilométer után is azt érezni, hogy nem fáradok. És egyszer csak jött mélyről a késztetés, hogy most van itt az idő, hogy elinduljak, azért, mert ezt éreztem belülről. És ez megegyezett az előre kigondolt elképzelésemmel is. Nekilendültem. Előztem folyamatosan az embereket, nyolc kilométeren át. Tudtam, éreztem, mennyi erőm van, ismerem már, hogy egy kilométer mennyit vesz ki belőlem, és hogy mire vagyok képes. És mit láttam az utamon? Meglepett arcokat, fáradt szemeket, nehéz mozdulatokat. Mintha minden egyes lépés fájdalommal járt volna. Kettős érzés uralkodott bennem. Egyrészt tiszteltem őket, hogy ekkora nehézségek, fájdalmak árán is mennek előre, és nem adják fel, de másrészt sajnálatot is éreztem irántuk. Én az ilyen élménnyel nem tudok azonosulni, de elfogadom, mert mindenkinek más az álma, és másképp akarja őket megvalósítani, mint én. Ez sem elítélendő. Amit én érzek, és ahogy én szeretném megélni a pillanatokat, az csak az én világomat tükrözi. Ismerős arcokkal, csapatokkal találkoztam, akik a táv első részében előztek meg, és most néztek utánam értetlenül. Mert repültem. Mert akkora energia volt bennem. Páran hozzám csatlakoztak, én oldalra néztem, és mosollyal biztattam őket, hogy tartsanak velem, ha úgy érzik. A verseny végén egy olasz futó odajött hozzám megköszönni, hogy segítettem neki. Nagyon jólesett. Ez is egy plusz, amit kaptam a tudatosságomért. A Margit hídon kitártam a karomat, és úgy repültem


| 47

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

lefelé, mosolyogtam folyamatosan a szembe jövő autókra, képzelem, mit gondolhattak. Örömömet még az ismerős szurkolók is fokozták. És célba értem, és pont úgy, ahogy megálmodtam. Ahogy megfogalmaztam magamban. Igazi örömfutás volt, igazi, őszinte mosollyal az arcomon. És nem lettem ezen a hétvégén maratonista. 30 km-t futottam, mert most azt éreztem, ha ebben az élményben szeretném, hogy részesüljek, most ez a megfelelő táv hozzá. Egy kilométerrel sem több. A fokozatosság, a tudatosság, a türelem – ezek azok, amik engem az álmom megvalósulásához hozzásegítettek. Ismerőseim közül, akik tudják, hogy futok, mire vagyok képes, sokan értetlenül álltak előttem, amikor elmondtam, hogy milyen távon indulok. Ha most a 42 kilométert választottam volna, akkor mi lett volna a 30-as lépcsőfokkal? Mi lett volna ezzel az álmommal? Soha nem lett volna már nekem ekkora és ilyen élmény, amit most ez a táv adhatott. Azt se felejtettem el, hogy én amatőr sportoló vagyok. Nem úgy éltem, hogy gyerekkoromtól fogva folyamatosan terhelve lettem ilyen szinten. Nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, aki nem fut le egy félmaratont vagy maratont, már nem is igazi futó. És ne értsük félre a különböző csopor-

tokban kiposztolt írásokat. Ezek ugyan motivációs céllal létrejött csoportok, de az, hogy minden fejben dől el, és hogy meg tudod csinálni, ezeket ne vegyük teljesen mindig minden időben és helyzetben magunkra. Hiszen jó dolog ez, és kell is a biztatás, de mindig mérlegeljünk, és legyünk tisztában azzal, hogy mit bír a testünk, és annak fényében értsük ezeket a biztatásokat. Mert a „minden fejben dől el” akkor igaz csak, ha megvan hozzá a megfelelő edzettségi szintünk, tudásunk, egészségünk. És azt csak mi tudhatjuk, hogy ezekkel rendelkezünk-e, vagy sem egy adott verseny előtt. Az álmok ösztönzőek, célt adnak az életünknek, miközben megvalósításuk érdekében a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból, képességeinkből, ezért energiával töltik el szívünket és elménket egyaránt. Ezért fontosak. És az álmok végtelenek, határ nélküliek is lehetnek, de én próbálom őket úgy megfogalmazni, hogy az odavezető út is boldog legyen, és miután megvalósult egy kitűzött álom, legyen még lehetőségem és erőm újakat kitalálni, és azokat is elérni. ■ Hidvégi Katalin

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


48 |

SZABADIDŐSPORT

Megérkeztek a jövő pólói

A

Sportime Magazin nyári számában már olvashattad, hogy a legmodernebb technológiák a sport területére is betörtek, és az okosórák és a megszámlálhatatlan mobilalkalmazások mellett megjelentek az okoscipők is, amelyek a mozgás által leadott energiát képesek visszaadni a sportolónak. Kis rugók, dugattyúk gyűjtik össze a lépések energiáját, majd többletenergiát biztosítva segítik a futók gyorsaságát.

Azonban a high-tech forradalom a pólók piacát is elérte, és ezek az új fejlesztések már ma is elérhetőek egyes boltok kínálataiban:

Hûtés érzetét fokozó póló Egy eléggé új fejlesztésű és gyakorlati szempontból is kiemelkedő jelentőségű ruhadarab a sportolóknak és túrázóknak szánt, hűtött érzést növelő póló, kendő, nadrág vagy sapka. A Columbia négy esztendő alatt fejlesztette ki az OmniFreeze Zero technológiát tartalmazó anyagot, amely kiemelkedő hatással képes lehűteni viselőjét. A ruházat anyagába speciális, polimerből készült hűsítőbetéteket szőnek, amelyek apró, kék, gyűrűszerű egységek. A nedvesség, azaz viselőjük izzadságának hatására megduzzadnak, ezzel hűvös érzetet keltve viselőjükben. A ruházatot tesztelő

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

futók szerint komfortosabb érzés melegben viselni a hűtő ruhát, mint levetni azt. A high-tech ruha tehát nem akadályozza meg az izzadást, hanem hasznosítja a bőrfelületen jelen lévő nedvességet, így mintegy „megújuló energiaforrásként” tekint az izzadságra.

Szolárpóló Az egyik legfrissebb fejlesztés a Pauline van Dongen holland tervező által kifejlesztett ruhadarab, amely képes feltölteni viselőjének bármelyik mobil eszközét a telefontól a GPS-ig. Ennek a fejlesztésnek – amelynek gyártása most márciusban indult Texasban – a legjobban azok a túrázók, extrém sportolók örülhetnek, akik olyan helyeken járnak, ahol elérhetetlen az elektromos áram, és a 120 darab, hihetetlenül vékony kis szolárfilm napelemek kiválthatják az idáig csak pluszteherként cipelt powerbank szerepét.


| 49

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Pulzusmérô póló Nem szereted a pulzusmérő órád pántját használni, zavar, lecsúszik, esetleg kidörzsöl? Ennek már vége, ugyanis a Salomon elkészítette a Movesense pólóját, amelybe integrált egy pulzusmérő pántot. Nincs több pulzusmérőpántprobléma, nem csúszik el, nem dörzsöl ki, hiszen bele van varrva a póló anyagába. Kényelmes és praktikus akár Suunto Ambit3 órával, akár más Bluetooth Smart eszközzel akarod használni. Csak vedd fel a pólót, pattintsd rá a Suunto Smart Sensort, és már indulhatsz is. Ezen e téren más cégek sem kívánnak lemaradni, így az Adidas és más gyártók is megjelentek már hasonló termékeikkel.

de már félmaratontávokon is, és kiemelten a szervezet óriási igénybevételét igénylő ultra, vagy Iron távoknál mekkora jelentősége lehet, hogy a sportorvos folyamatosan tudja monitorozni élettani funkcióinkat, és még időben beavatkozni.

Okospóló Ezzel az okospólóval az volt a célja az Egyesült Államokban, Georgiában található kutatóintézetnek, hogy figyelemmel kísérje a pulzusszámot, és folyamatos EKG-eredményeket is tudjon mérni. Emellett pedig a testhőmérsékletet, a légzést és számos egyéb életfunkciót is. Ezáltal képes figyelmeztetni a viselőjét, de akár egyenesen az edzőjét vagy háziorvosát is, hogy valami probléma lépett fel. Az intelligens póló célja, hogy minimalizálja az életveszélyes helyzetek kialakulását, és azonnali segítséget kaphassanak viselőik a válsághelyzetekben. Az utóbbi időszakban a sporteseményeken történt sajnálatos és tragikus halálesetek rámutattak, hogy az állóképességi sportoknál, maraton-,

Érintôképernyôs póló A Jacquard projekt egy abszolút vakmerő, de potenciálisan a változó világ innovációja, amely a Google ATAP laborjában született. Az ötletet egyszerű összefoglalni, de még talán nehezen értelmezhető – egy olyan speciálisan kifejlesztett textil, amely lehetővé teszi, hogy a ruhák

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


50 |

SZABADIDŐSPORT

érintőképernyőként is használhatóak legyenek. Érintésérzékeny, fémötvözött fonalakat szőnek össze a pamuttal és a selyemmel. Az így kapott fonal pedig már elég erős ahhoz, hogy ruhadarabokba szőve érintésérzékennyé váljon. Újításuk következményei pedig elképesztőek. Ahogy a technológia hordhatóvá vált, máris további fejlesztők is csatlakoztak, hogy az okosóráktól a mobil eszközökig egyre több mindent lehessen használni vele. Jelenleg már olyan új módszereken dolgoznak, amelyek által működése még jobban kontrollálhatóvá válik, és a technológia továbbfejlesztésének köszönhetően már elegáns anyagok is készülhetnek belőle.

JJatpack t k A legvégére hagytam azt az újdonságot, amelyet nem valószínű, hogy sokan fogunk tudni kipróbálni a tavaszi Vivicitta félmaratonon, ugyanis a Pentagon megbízására és az amerikai speciális alakulatok számára fejlesztették ki a szerkezetet, hogy az alakulatok tagjai könnyebben tudják teljesíteni a rájuk bízott feladatokat, és olyan képességek birtokába kerüljenek, amelyek előnyt jelentenek az életveszélyes akcióik során. Ennek a fejlesztésnek a neve pedig a Jetpack, amely 4 perc pluszenergiát képes átadni viselőjének. Nem egy hagyományos rakétameghajtás, amely nehéz, mozogni alig lehet benne, hanem amelynek használatával képes úgy gyorsítani viselőjét, hogy az könnyedén szárnyalja túl addigi rekordjait, és mindez csupán 5 kilót nyom, amely az elit katonák több tíz kilós hátizsákjaihoz képest elenyésző tömeg.

Sebességmérô póló Ennek legjobb hasznát a nagytömegű futóversenyeken láthatjuk, hiszen nem kell többé táblákat tartva, lufikat a derékra kötve futni a különböző időeredmények elérésében segédkező iramfutóknak, hanem a pólójukon látszódnak a számok, amelyek mutatják az aktuális sebességet. A Minneapolisban található cég pólójához – akár futunk, akár kerékpározunk – csak csatlakoztatni kell GPS-es óránkat, és a pólóban lévő elem hat órán keresztül képes működtetni. Kerékpárosok esetében is jó szolgálatot tehet edzéseik során, hiszen sokszor tapasztalhatjuk, hogy az autósok, gyalogosok el sem képzelik, mekkora sebességgel tud egy országúti kerékpáros közlekedni, és talán ezáltal is csökkenthető a balesetek száma.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Természetesen most azonnal kipróbálnám, de amíg erre lehetőségünk nyílik, azért maradjunk még a saját kis futócipőnknél és azoknál az egyre szaporodó high-tech termékeknél, amelyek valóban egyszerűbbé és komfortosabbá tehetik sporttevékenységünket, illetve nagyban hozzájárulhatnak fejlődésünkhöz, kiemelkedő eredményeinkhez. A lényeg, legyél te is okos, ne csak a telefonod, és próbálj meg lépést tartani, nemcsak a futótársakkal, hanem a különböző technológiák fejlődésével is! A tél pedig már beköszöntött, és bízzunk benne, hogy csodaszép, havas tájakon sportolhatunk végre! Elő a futó- és túracipőkkel, és irány a természet! Jó sportolást kívánok! ■ Csutka István


| 51

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


52 |

Extrém

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az outdoor és terepsportok reneszánsza, az akadályfutás Running Warriors akadályfutás - a magyar versenysorozat

A

tömegsport egy különleges sportággal bővült az utóbbi években. Az akadályfutás hosszú múltra tekinthet vissza, de ismertsége, népszerűsége csak a Spartan Race hatására növekedett meg hatalmas mértékben. A nemzetközi versenyek mellett egy magyar versenysorozat is elindult Running Warriors néven, amelyeket a legjobb magyar akadályfutók közül többen is segítenek tanácsokkal és ötletekkel. A terepsportok egyik legaktívabb magyar csapatának, az X2S Teamnek a speciális edzésmódszere, amelyet a tereptriatlon- és adventureversenyekre fejlesztettek ki, kis módosításokkal az akadályfutásban is alkalmazható. Ennek bizonyítéka, hogy a csapat versenyzői évek óta a dobogón állnak itthon és külföldön.

kihívásokat keresőket, de számos rendezvénnyel jelentkezik a Spartan és más akadályfutó események is.

A módszer lényege röviden összefoglalva: 60–70% terepfutás, nemcsak ösvényeken, utakon, hanem a terep adottságait kihasználva minél több „extra” terepakadályt leküzdve. 20–30% erő és erő állóképességi, valamint core edzés. Elsősorban saját testsúllyal és a természetben. Az edzések maradékába keresztedzés: a legjobbak ezek közül az úszás, a kerékpár, a sziklamászás, a paintball, a dzsúdó, a parkour és más ügyességi sportok.

Sipiczki Csaba (terepduatlon tereptriatlon, adventure, outdoor): „A Spartan Race új távlatokat nyit a terepfutásban, új résztvevőket/rétegeket szólít meg. Ez jó nagy tömegbázis, ami mindenképpen szükséges egy "új" sportág népszerűsítéséhez.”

A Running Warriors és az X2S 2016-ban több alkalommal is különleges versenyekkel várja a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Néhány magyar versenyző véleménye, majd a legjobb európai versenyzővel, a szlovák Peter Ziskával készült interjú következik.

„Az akadályfutás nem csak szimplán terepfutás – kell hozzá koordináció, erő és persze állóképesség, főleg a Super és a Beast távokhoz. Az akadályok "sokba kerülhetnek" hiba esetén, így érdemes egy pillanatra átgondolni a helyes


| 53

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

végrehajtást, ami 180-as pulzussal nem mindig olyan könnyű. A felkészülésbe mindenképpen be kell építeni specifikus edzéseket, én főleg saját testsúlyos felsőtest-erősítést végzek. Az akadályfutás alapvetően egy futóverseny akadályokkal kiegészítve, így leginkább futóedzésekkel kell készülni. Ráadásul mindez terepen, gyakran sípályákon, így erre is érdemes speciálisan készülni, akár lépcsőzéssel, de a hegyi futás a legalkalmasabb. A boka erősítésre is érdemes időt szánni, az úttalan utakon könnyen kimehet a verseny során, így készüljünk erre, és eddzük a szalagokat is.” Mester Bálint (tereptriatlon, akadályfutás): „Az X2S (Cross to Save) és a terepsportolás nem más, mint az életünknek az a része, amely nagyon gyorsan elmegy. Amikor edzünk, versenyzünk az erdőben, egy pillanat alatt elszalad az idő. Nem gondolunk semmi másra, csak a leküzdendő akadályra. Ez adja meg az életünk sóját. A terepen mindig otthon lehet az ember, de ehhez szükséges az állandó jelenlét.” Kovács Zsolt (terepfutás, akadályfutás): „Testnevelőként az egyik legjobb sportnak tartom a fiatalok számára, hiszen minden készségüket fejleszti, erősíti. Erő, ügyesség, állóképesség, egyensúly… és persze a kaland! A Running Warriors ráadásul új és különleges színt hozott a már meglévő versenyek mellé, így kíváncsian várom a következő szezont.” Peter Ziska a Spartan Race európai sorozatának egyik legeredményesebb versenyzője, nemzetközi szinten is magasan jegyzett sportoló (2015 második felében a világranglista második helyén áll).

tolmácsként segítette az interjú elkészültét.

Kérjük, mesélj magadról, a sportkarrieredrôl! Sportolni nyolcévesen kezdtem télen, sífutóléceken egy játszótéren Hybiachban, ez egy falu a Tátra alatt, ahol felnőttem. 18 évig sífutottam, nyaranként pedig hegyen futottam, részt is vettem a junior hegyifutó-világbajnokságon. A sífutókarrier után elkezdtem az akadályfutást, és már három éve ebben versenyzek. Jelenleg szabad vagyok, azaz nincs családom, de a szüleim gyerekkorom óta támogatnak, és teszik ezt mind a mai napig, és ezért hálás vagyok! Azt gondolom, hogy minden szülőnek támogatnia kellene a gyerekeit abban, amiben tehetségesek.

Mit jelent a sport az életedben? Mit jelent számodra az akadályfutás? A sport az életem része, olyan, mint az evés, az alvás, amit mindennap csinálok. Vannak napok, amikor nem sportolok, de az év napjainak nagy részét valahol a hegyekben töltöm futócipőben vagy síléceken. A sportot nevezhetném akár a saját drogomnak, szükségem van rá, hogy boldog legyek, és segít túllendülni az élet nehézségein. A sportnak köszönhetően nagyszerű embereket ismertem meg, akik inspirálnak, és támogatnak az életben. Az akadályfutás az egyik alapsport, de ilyen formában nem régen született. Az akadályokra próbálok nem akadályként tekinteni, inkább egy útra, ami gondolkodásra késztet, hogy új lehetőségeket keressek, hogy hogyan oldjam meg az életben és a sportban adódó problémákat.

Az X2S Team tagjai sok versenyen mérték össze vele az erejüket, Mester Bálint több alkalommal is fej fej mellett versenyzett vele, Kovács Zsolt ért már be Peter előtt, mégis Peter Ziska sporteredményei és a sporthoz való hozzáállása különleges. Erről beszélgettünk vele Száraz Dénes segítségével, aki szlovák-magyar

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Paul Ricards körön. A legtöbbet pedig az idei Tátra Lomnici Eb-n szenvedtem.

Mivel foglalkozol a hétköznapokban, hogyan tudod az edzéseidet megszervezni? Harmadéves egyetemista vagyok, 2016 végére megszerzem a PhD fokozatot. Emellett pár embernek edzéstervet írok, és besegítek az Extreme Obstacle Runners csapatnak. Heti öt alkalommal edzek. A szabadidőmet regenerálódással és a barátaimmal töltöm.

Ki a példaképed? Hogyan tudnád ajánlani az akadályfutást azoknak, akik még nem próbálták? Sok sportot kipróbáltam, de a legjobban az akadályfutás teszi próbára a sportoló koordinációs és erőnléti képességét, felkészültségét. És a hosszabb versenyeken már a pszichika is bekapcsolódik. Sokan elítélik ezt a sportot, de ezt többségében azok teszik, akik még soha nem próbálták.

Nincs példaképem. Amikor kicsi voltam, Michael Jordan volt, talán azért, mert ő volt a legjobb kosárlabdázó, és az ő játéka tetszett a legjobban, de nem ismerem őt sem mint embert, sem mint sportolót. Egy példaképnek egyszerre kellene lennie mentális, morális és a fizikai példaképnek is.

Az akadályfutás különlegesen összetett sport. Az edzésekhez, versenyekhez használsz valamilyen speciális táplálékot, kiegészítôt? Nincs semmilyen speciális étrendem a verseny előtt. A legjobban a kalácsokat, az édes dolgokat szeretem, próbáltam elhagyni 3 hónapra, de nem éreztem semmi pozitív változást. Az Anoe Nutrion táplálékkiegészítőit használom, nagyon elégedett vagyok velük.

A sok edzés mellett jut idôd a hobbidra, barátokra? Mivel és hogyan pihensz? Mi a kedvenc versenyed, tereped? Mindegyik verseny adott valamit, egyikre sem mondanám azt, hogy az volt a legjobb. A legnehezebb a vermonti vb volt 2014-ben. A legemocionálisabb a 2015-ös vb Kaliforniában. És a legtöbb meglepetés 2013-ban Franciaországban ért, a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Jógázom, és olyan emberekkel járom a hegyeket, akikkel azonos hullámhosszon vagyok. Úszni is járok, ami megtisztítja és regenerálja az elmémet.

Aktív és nagyon sûrû idôszakon vagy túl. Hogyan tervezed a közeljövôt?


| 55

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

és meglesz az érem, de ha valaki eredményt is akar, annak keményen kell magán dolgoznia, az edzésnek szisztematikusnak, rendszeresnek kell lennie. És persze változatosnak, hogy ne unjuk meg. Sok ember unja az edzéseket, ezért csapatban edzenek, de a csapatnak homogénnek kellene lennie, mert a nagyon eltérő edzettségű emberek akadályozzák egymást.

Most pihenés következik, aminek nagyon örülök. A szezont és az edzéseket decemberben kezdem. A jövőben ki szeretnék próbálni más akadályfutó versenyeket is a Spartan Race-en kívül. De természetesen a fő cél a Spartan Race vb, ami a jövő ősszel lesz valahol Amerikában, de több infóm erről nincs.

A sport ez emberek életének alapvetô része. Te mit ajánlanál a gyerekkori sportoláshoz, illetve a felnôtteknek az akadályfutáshoz?

Köszönjük a beszélgetést! Sok sikert! Jövőre találkozunk. Ha van kedved egy különleges versenyhez, akkor a június 18–19-ei hétvégén egy Running Warriors akadályfutás lesz a Bánki-tónál, közel Szlovákiához. Más mint a többi…

A gyerekeknek gimnasztikával és úszással kellene kezdeniük, a felnőtteknek pedig sétát, bringát majd fokozatosan futást, és szépen lassan összetettebb mozgásformákat ajánlanék. Télen mindenkinek a sífutást javaslom. Az akadályfutásra főleg futással kell edzeni és kondival, de ez utóbbi az edzések 20 százalékát teszi csak ki, vagy még kevesebbet. Ha valaki csak a befutóéremért, a teljesítésért megy, annak elég csak végigsétálnia,

Köszönjük a meghívást! Egyelőre jónak tűnik a dátum, beírom a naptáramba. Szeretem a meglepetéseket! Tóth Viktor (www.triatlonedzo.hu) Az interjú elkészítésében közreműködött Száraz Dénes Fotó: Tóth Timon, Peter Ziska, X2S TEAM, Running Warriors

Futás, kerékpár úszás, duatlon, triatlon!

És mindez TEREPEN! Ha versenyre készülsz. Ha szívesen lennél karcsúbb, ha adsz az egészségedre. Ha bátorságra vágysz. Ha szereted a természetet.

GYERE! Csoportban vagy egyénileg. Ahogy neked a legjobb. Ne tétovázz! Vállald a céljaidat.

Az EDZŐ ... ... aki világversenyek dobogósa, világbajnokok edzője és mentora. ... aki versenyek szervezője és maga is magyar bajnok. ... aki tudja, mire van szükséged. Aki segít abban, ami a TE célod. ... aki, tudja, mit bír a tested és a lelked, és el is visz addig a pontig.

TÓTH VIKTOR Tel: +3630 / 48-88-261 Web: www.triatlonedzes.hu www.vegansport.hu támogatásával Mail: toth.viktor@terepsport.hu

w w w. s p o r t i m e . h u


56 | 56

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Hogyan ne álljunk be a sorba? (1. rész)

Malomsoky Ildikó, Tóth Viktor

A

sport nemcsak a versenyzést jelenti, hanem az élet és a világ egy másfajta látásmódját, megismerését is. Aki a sportban a minél jobb eredmények elérését tűzi ki célul, annak az edzések mellet más készségeket is fejlesztenie kell. Cikkünkkel ebben szeretnénk segíteni. Mindannyian megéltük késő gyermekéveinknek azt a felemelően borzalmas szakaszát, amikor hirtelen világossá vált, hogy szüleink, minden előzetes elképzelésünk ellenére sem bizonyulnak istennek, ahogy azt szerettük volna. Nem olyan szépek, nem annyira bölcsek, nem is olyan morálisak, esetleg megütik az egyáltalán nem morális kategóriát, szóval távol állnak a szép, jó és igaz eredendő hármasságától. Ekkor fogalmazódik meg bennünk először a gondolat: „Na, ilyen biztosan nem akarok lenni.” Tévedések elkerülése végett rögtön az elején szögezzük le: az a tény, hogy juszt sem azt csinálom, amit a többiek, még messziről sem jelenti, hogy nem álltam be a sorba. Ekkor indul el az a kényszerpálya, amelynek végén, ötven évvel később valahogy mégis rádöbbenünk a meglepő hasonlóságra szüleink és önmagunk között. Kapálózunk, vergődünk, lázadunk különböző korszakainkban, mégis úgy éljük meg, hogy olyasvalami elől próbálunk elmenekülni, ami akár egy levehetetlen, láthatatlan ruha, szorosan tapad a testünkhöz. Lehúz, elvakít, elcsábít. Mintha

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

maga Éva anyánk nyúzta volna meg a kígyót, és öltötte volna magára hideg ellen annak bőrét, de sajnos hozzánőtt. Azóta is rajtunk feszül, és olyan tettekre hajt, amelyeket – majdnem azt mondhatnám – a józan szív belátása mellett soha nem tennénk. Kétféle embertípus áll be a sorba. Az egyik, aki attól érzi jól magát, hogy azt teheti, amit mindenki más. Ő az, aki úgy gondolkodik, ahogyan megengedik, azt mondja és teszi, amit elvárnak, és csak nagy ritkán esik meg, hogy önerőből dönti el, mit és miért szeretne megtenni, mondani. Ő az, aki követi az évezredes divatokat (nem teremti őket), aki elolvassa a kötelező olvasmányokat, de nem alkot róluk saját véleményt, megeszi, amit akárki a szájába ad, (mert ha mindenki azt eszi, akkor egész biztosan nagyon egészséges), függetlenül attól, hogyan reagál rá a szervezete. Ő az, aki betartja a szabályokat, akár harmonizál saját belső törvényeivel, akár nem. A másik embertípus, aki szintén beáll a sorba: a lázadó. Ő nem eszi meg, amit bárki a szájába ad, de nem azért, mert megfigyelte, hogy az szá-


| 57 57

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

mára kedvezőtlen, hanem csak mert más adja, és az nem lehet jó. Nem olvas kötelezőket, mert a klassz olvasmányélmények úgyis a tiltott listán várják. Nem az vezérli, hogy ő mit gondolna, mondana vagy tenne, önmagából kiindulva, hanem az, hogy mindig mást, mindig az ellenkezőjét tegye, mondja és gondolja, mint amit várnak tőle. Ő az, aki semmilyen divatot nem követve megteremti a „nem követem a divatot” divatját. Aki alkalmazkodik, az látványosan nem szabad. Ezen nincs mit ecsetelni. Ahhoz igazítja lépteit, amit az általa elfogadott hatalom diktál. Csakhogy szabadság dolgában a másik verzió sem áll ettől messzebb: a lázadó is ahhoz igazítja lépteit, aki diktál, csak nem arra megy, hanem az ellenkező irányba, azzal a szent céllal, hogy csak azért se álljon be a sorba. Ez esetben ő pont annyira szabad, mint a pincebogár, aki elé odateszem a kezem, hogy másszon fel rá, de ő folyton másfelé megy, cél és irány nélkül, azzal az egy szándékkal, hogy csak fel ne kelljen másznia a kezemre. A pincebogarat is én irányítom, mert a kezemet bármikor odatehetem, ahova akarom, és ő hűségesen és kiszámíthatóan az ellenkező g irányba megy majd. Így hagyja magát irányítani az, aki azt képzeli, hogy csak azért szabad, mert mindig a másik irányba megy.

Mai modern társadalmunk felépítése úgy vezeti életünket, hogy rendkívül nehéz bármit önállóan kigondolnunk, tennünk. Az a tény, hogy gyakran csak az fontos, ami hasznot hoz, vagyis az válik igazzá, ami látványos eredményeket produkál, oda vezetett, hogy az emberek elfeledkeztek arról, hogy a törvények, amelyek az életet irányítják, ott pihennek a szívük mélyén. Nem bíznak meglátásaikban, nem hoznak felelős döntéseket, y y y szabályokkal és törvényekkel bástyázzák körbe egész életüket, abba a hamis képzetbe ringatva magukat, hogy ezzel helyes mederbe terelték a fejlődést.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Azonban az az egyszerű, mindenki által felismerhető tény, hogy az emberiség egyre betegebb, hogy a földet minden oldalról szanaszét szennyeztük, saját létünket veszélyeztetve, arra az óvatos következtetésre vezet, hogy valami nem egészen úgy alakul, ahogyan kellene. Erre hívják fel a figyelmünket azok a kezdeményezések, amelyek azt hirdetik, hogy a megoldást mindenképpen önmagunk, saját lelkünk, testünk és szellemünk vizsgálatával kellene kezdenünk, és még véletlenül sem azzal, hogy megpróbáljuk anyagilag bebiztosítani magunkat 100 évre, hogy amikor már senkinek nem lesz semmije, mert elfogy, akkor majd mi legyünk az utolsó élő ember a földön. Azok, akik ennek reményében még a Hold szabad felületeit is felvásárolják, figyelmen kívül hagyják, hogy egyes-egyedül utolsónak megmaradni akár a Földön, akár a Holdon, nem tartozik a legkecsegtetőbb életcélok közé. Az ember alapvetően társas lény. Rengeteg pszichés problémánk (depresszió, pánik, kényszerképzetek stb.) éppen abból következik, hogy ezt elfeledve, egyre inkább kapcsolattartó eszközeinkre hagyatkozunk. Nem számít sem tér sem idő, mert a mobilunk mindig kéznél van, az internet az egész világot behálózza. Órákig csüngünk a neten egy távoli ország polgárával folytatva valamilyen internetes játékot, azzal áltatva magunkat, hogy kapcsolatba léptünk egy másik emberi lénnyel, de hónapszám elfelejtjük legközelebbi rokonainktól személyesen megtudakolni, hogy vannak. Hogy még a válaszukra is figyeljünk, végképp nem elvárható, hiszen ez többnyire amúgy is csak udvarias formula. Ez a folyamat már nagyon korán elkezdődik. Még hozzánk képest lassú gyermekeinket is folyton siettetjük valami távoli cél felé, elfeledkezve róla, hogy az oda vezető út, a folyamat gyönyörűsége adja majd az elért eredmény feletti tartós elégedettség érzetét számukra. Hogy a sok-sok próbálkozás, a türelmes gyakorlás nem pótolható azzal, ha összecsapjuk helyettük, és megszakítjuk

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

minden egyes saját próbálkozásukat azzal, hogy túl lassúak. Hajszoljuk őket, hogy felvegyék a megszokott tempónkat. Háromévesen matektanfolyamra járnak, lovagolnak, versenysportolnak, mert nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a társadalomban ma csak az érvényesül, aki „agyban ott van”. A szív elfelejtődött, és ezt zokon is veszi. Vezető halálokká nőtte ki magát szív- és érrendszeri betegségekkel protestálva. Ezzel gyermekeinket meg is fosztjuk a szabad játéktól, a fantáziától és attól, hogy felfedezzék egymást és a világot (ami egyébiránt a felnőttekre is ráférne). Ezzel végleg elvesszük tőlük az esélyt arra, hogy kiegyensúlyozott, lelkileg egész emberekké fejlődjenek. Vagyis beállítjuk őket a sorba. Azt hisszük, ha valaki nem érvényesül a társadalmi ranglétrán, már boldog sem lehet. Azt hisszük, a fejlődés azonos az anyagi gyarapodással. Ez a tévedés esetleg gazdaggá tesz bennünket, de boldoggá nem igazán. Aki pedig nem boldog, az beállt a sorba. Miből jöhetünk rá, hogy velünk is ez a helyzet? Erről a következő részben írunk. Kiegészítő lista: Életmóddal, tudással, bölcsességgel kapcsolatos kérdések: www.napfenyes.hu Sporttal, mozgással, természettel, versenyekkel kapcsolatos kérdések: www.terepsport.hu Gyógyulással, tanácsadással, kezelésekkel kapcsolatos kérdések: www.napfenyesgyogykozpont.hu ■


| 59

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

p pH H ssemleges emleges  b bŒrgyógyászatilag Œrgyógyászatilag ttesztelt esztelt bŒrbarát b bŒrbarát kkészítmény észítmény

www.comendis-webaruhaz.hu www.comendis-webaruhaz.hu Comendis Solutions

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 |

Aki a hátrányból előnyt kovácsolt

B

al alkar nélkül született, amit egyáltalán nem rossz dologként él meg, hiszen elmondása szerint ennek az állapotnak csak köszönhet. Kétszeres világbajnok, többszörös Európa-bajnok, egy olyan sportoló, aki nemcsak hogy felnőtt ép embertársai szintjére, de még überelni is tudta őket. Boronkay Péter paratriatlonista szerint teljesen mindegy, hogy valaki félkezű, féllábú, kerekesszékes, sánta, duci vagy éppen piszkafa, egy a lényeg: amilyennek megteremtett minket az Isten, abból kell kihozni a legtöbbet, ahogy azt ő is teszi.

Miért pont a triatlon? Egyrészt váró sportág, másrészt együtt zajlik az épek sportjával, harmadrészt kint zajlik a szabadban, tehát nagyon sok tényezője van, ami miatt ezt választottam. Mint a legtöbb triatlonista, én is úszóként kezdtem a pályafutásomat. Amikor 2004ben nem jutottam ki a paralimpiára, más kihívás után néztem. A saját magam szórakoztatására aktív mozgás gyanánt elkezdtem űzni ezt a sportágat az úszóversenyekre járás mellett. 2007-ben volt az első olyan nemzetközi viadal, amin elindultam, és találkoztam a paratriatlonnal.

Aztán jöttek is az eredmények, világbajnoki címmel is büszkélkedhetsz. Kétszer nyertem vb-t olimpiai és sprinttávon. 2010-től rendeznek parasportolóknak paratriatlon versenyeket sprinttávon. Háromszor nyertem ennek a terep változatán, illetve négyszeres Európabajnok is vagyok. Többször voltam dobogós világbajnokságon, kétszer bronz-, egyszer ezüstérmet akasztottak a nyakamba.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 61

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Úgy vettem észre, felnéznek rád, hiszen bárhol, ahol ott vagy az indulók között, Boronkay Péternek neve van. Tisztelnek, igaz? Biztos így van, de kívülállóként ezt nem keresem és figyelem. Többször jelöltek Az év parasportolója címre, és nemegyszer voltam a top háromban úgy, hogy nem paralimpiai sportág volt a triatlon. Viszont ez annak tudható be azon felül, hogy egy sportoló sportol, mellette kisebbnagyobb társadalmi szerepvállalást is véghezvisz a pályafutása során. Nálam ez zsigerből jön, a szakmámat illetően is elég sokat mozgok jótékonysági körökben, hisz eredeti szakmám szerint szociális munkás vagyok.

Hogyan képzeljük el egy edzésedet? Hamarosan elkezdem a téli alapozást. Nagyjából úgy fog kinézni egy hetem, hogy hétfő, szerda, péntek és szombat reggel úszás. Törös Károly edzésterve alapján Bálint Zoltánnal készülök. Az atlétákkal futok heti háromszor vagy négyszer, ahol Németh Gyula az edzőm. A kerékpározást illetően van, hogy a forgalom elkerülése végett napközben, 11–dél körül megyek ki bringázni, ezt sokszor egyedül végzem, heti két alkalommal. Átlagban egy 20–25 óra az, amit tréningezek, ebben benne vannak a különféle erőfejlesztő, kondicionáló edzések is, mint például a TRX. Emellett még jógázom, ami nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jó.

Kitől tudtad meg, hogy felkerült a programba a paratriatlon? 2010 decemberében tartott az IPC, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság kongresszust. Több sportág is pályázott a riói kvótára, végül a parakenut és a paratriatlont választották, amit első kézből még aznap, amikor ez eldőlt, már tudtam.

Hogyan lehet kijutni, milyen a kvalifikációs rendszer? Hasonlóan, mint az épeknél, van nyolc-tíz Világkupa, ezenkívül egy Európa- és világbajnokság minden évben. Van egy világranglista, és annak függvényében, hogy hol versenyzel, folyamatosan változik a névsor, pontgyűjtési procedúra zajlik.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Korábban Rióban versenyeztél már? Igen, idén július végén volt az épeknek és a parasportolóknak is egy riói tesztverseny, ahova a világ legjobb 14 atlétáját hívták meg. Megérte kimenni, végül a kilencedig helyen zártam. Azt gondolom, hogy amit ebből ki lehetett hozni, én azt mindet kiszedtem belőle.

Milyen technikai újdonságokkal készültök a jövő évre? Kerékpárban harmadik szezon óta a Németh ROSE Bikes támogat, jövőre kapok egy új, speciális kerékpárt nekik köszönhetően. Az időfutamversenyeken nem használok művégtagot, viszont a terepverzióján mountain bike-kal indulok, ahol egy specifikus műkart veszek igénybe. A tajvani Tokentől kapom a kerekeket, valamint a Rudy Project szemüvegekkel és fejvédőkkel segít. Mellettük olyan kisebb-nagyobb anyagi szponzorok vannak, akik nem közvetlenül anyagi támogatást nyújtanak, hanem különböző úton-módon állnak mellettem.

Hol tartasz jelenleg, mikor zárul? Június végén fogják lezárni. Elég jól szerepeltem az idei szezonban, nyolcadik helyen értem be a vb-n, és ez a nyolcadik pozíció a listán a kilencedik helyhez elég. A tavalyi vb óta megy a pontgyűjtés, és lesz még az első félévben öt helyszínen Világkupa, illetve Lisszabonban az Eb.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Boronkay Péter elszántan vág neki a téli felkészülésnek. Bejárta már a fél világot, célja, hogy a másik felével is hasonlóképp tegyen. ■ Szutor Mónika


| 63

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Comendis Solutions

w w. www.comendis-webaruhaz.hu www ww w.co come mend me mend ndis diss-w web ebar bar aruh ruh uhaz haz.h azz.h hu t á m o g a t á s á v a l

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Wattmérés, a „végső megoldás”

L

ouis Delahaye, a Rabobank profi országúti kerékpáros csapat és a német triatlonválogatott erőnléti edzője majd tíz évvel korábban itt járt Magyarországon, és előadást tartott az általa készített sportolók felkészüléséről, versenyzéséről. Bár a kivetítőn szinte megszámlálhatatlan görbe sorakozott – hőmérséklet, szintemelkedés, pedálfordulat, sebesség, pulzus, watt – a kolléga minden kérdésre, mely arra irányult, hogy ezek közül melyik a legfontosabb, ha csak egyet vesz figyelembe az ember, azt válaszolta: a leadott teljesítmény, vagyis a watt.

De miért? „A hőmérséklet, a szintemelkedés folyamatosan változó körülmény. A sebesség pedig ezekből tevődik össze, vagyis következmény. És akkor a szél irányát, erősségét nem is vettük figyelembe. A pulzust – bár minél edzettebb egy sportoló, annál stabilabb – számtalan tényező befolyásolja. Kemény, kimerítő edzés, vagy verseny után a szervezet védi magát, és leszabályoz a rendszer. Bármennyire is erőlködik valaki, nem tud olyan magas pulzust produkálni, mint pihenten. Csúcsforma esetén, különösen versenyen – éppen a kipihent állapotnak köszönhetően – magasabb stressz-szintet képes elviselni az ember. Továbbá az alvás mennyisége, minősége erősen befolyásolja, nem beszélve a környezet változóiról, a hőmérsékletről, páratartalomról. A leadott teljesítmény viszont állandó, az

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 65

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

nem változik. Egy jó minőségű wattmérő mindig ugyanazokat az adatokat mutatja, ha esik, ha fúj.” Itt jegyezzük meg, hogy a wattalapú edzés nem olcsó mulatság. Egy wattmérős görgő új ára százezer forint körül van. Egy wattmérős pedál, amelyet kint terepen vagy országúton is lehet használni, 120 és 300 ezer forint közötti összegbe kerül, attól függően, melyik gyártó milyen modelljéről van szó. Az olcsóbbak sebességből és pedálfordulatból számolnak. A drágábbak erőmérő bélyeget építenek a pedálba (egyikbe vagy mindkettőbe), a hajtókarba, vagy akár a hátsó agyba. Az árakat tekintve a határ a csillagos ég. És akkor még nem beszéltünk a legmagasabb minőségű görgőkről, amelyek nemcsak hogy tökéletesen pontosan mérik, de adagolják is a wattokat, előre meghatározott terv szerint.

Miért jó egy ilyen szerkezetre ezer eurót elkölteni? Mert hatékony! Elképesztő módon hatékony. Az amatőr sportoló számára a legnagyobb kincs a saját szabadideje. Hiszen ebből van a legkevesebb a család és a munka mellett. Márpedig egy előre programozott profil végigtekerése megadott wattértékeken azt eredményezi, hogy egyetlen fölösleges pedálfordulatot sem kell tennie annak, aki úgy dönt, belevág ebbe a kalandba. Az ilyen, végtelenül aprólékosan felépített, egymásra épülő edzésfajták olyan időmegtakarítással és egyúttal hihetetlen fejlődéssel járnak, ami más körülmények között elképzelhetetlen lenne. Ennek egy kulcsa van: a pontosság, és a rendelkezésre álló képességek hajszálpontos ismerete. Mi kell ehhez? Mindössze egy óra. A híres-hírhedt 20 perces FTP-teszt ennyi időt vesz igénybe az első percek bemelegítésétől az utolsó laza pörgetésekig. Tíz perc fokozatosan erősödő, de alapvetően könnyű, bemelegítő pörgetése után háromszor egy perc keményebb menet jön, közte egy-egy perc nagyon könnyű tekeréssel. Öt perc laza után öt perc kemény, a teszt alanyától várható húszperces átlagteljesítmény fölötti erőkifejtés, majd újabb öt perc könnyű, magas fordulatos pörgetés. Ezek után jönnek el az igazság hosszú, soha véget nem érőnek tűnő percei. Ha okosan építi fel valaki a húsz percet, az első öt bár munkás, de nem zsibbasztó. Ha a feléig képes valaki eljutni a

„meghalás” gondolata nélkül, a maximális pulzuszónáját nem meglátogatva, akkor van rá esélye, hogy a végéig folyamatosan emelkedő pulzus mellett azonos teljesítményt tudjon hozni, vagy akár még rá is tegyen egy kicsit a végére. A húsz perc átlagos wattértékét a protokoll szerint 0,95-tel kell megszorozni. Az így kapott érték az elméletileg egy óra alatt kitekerhető wattok száma. Miért nem kell egy órán keresztül tesztelni? Mert túl nagy, ráadásul fölösleges stresszt jelentene a szervezet számára. Háromhetente vagy havonta csak azért „szétlőni” a rendszert, hogy tökéletesen pontos képet kapjunk, felesleges. Aki még nem próbálta, higgye el, ez a bizonyos húsz perc is tud annyira fájni – ha jól van végrehajtva –, hogy erre ne vágyakozzon túl sűrűn a sportoló. Az így kapott FTP – Functional Treshold Power – alapján már tűpontosan tervezhetőek az edzések. A letölthető és wattos görgőbe táplálható programoknak köszönhetően pedig az ilyen edzéseket egyetlen módon lehet elrontani, ha ezeket nem csinálja meg az ember. Ugyanis ezek verhe-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


66 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tetlensége abban nyilvánul meg, hogy – függetlenül az áttételtől, sebességtől, és lényegében még a pedálfordulattól is – mindig, minden körülmények között a megcélzott wattértékeket „tolják be” a görgőző alá. Itt azért álljunk meg egy pillanatra. Természetesen különböző pedálfordulattal egészen másfajta hatás érhető el azonos watt és pulzus mellett. Hiszen a magas fordulat sokkal kevésbé savasítja el a lábat azonos leadott teljesítmény és pulzus mellett. Ezért aztán nem árt számítógépen, tableten, vagy okostelefonon a tekerés közben fel-felvillanó tanácsokat – különös tekintettel a pedálfordulatra – megfogadni, és törekedni az ideálisra. Innentől már csak egy dologra van szükség: egy olyan emberre, aki pontosan tudja, hogy az év – és így a felkészülés – egy adott szakaszában milyen képességek fejlesztése a cél, és ahhoz mely programok rendelhetőek hozzá, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal fejlődjön az, aki belevág ebbe a kalandba. Mert természetesen edzésterveket végtelen mennyiségben lehet letölteni az internetről. Ám nagyon fontos, hogy ezek mögött álljon valaki, aki a számok mögé is lát! (BaBa)

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


5BOVMK'FKMรฅEK-FHZย™MBMFHKPCC

SPORT | SZABADIDล | ร‰LETMร“D

| 67

130'&44;*0/u-*4&%;รค TOVรBBKร‰PZร‰SI Kร–ZPONT

XXXSNEBIV

tรกmogatรกsรกval

w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Csécsei „Iron” Zoli acélosodik

A

zt hiszem, elmondhatjuk, hogy kevés olyan férfi él a világon, akinek két szerelme van, és azok ki is jönnek egymással. Magyarország egyik legjobb és legeredményesebb ultrafutója, Csécsei Zoli ebben az irigylésre méltó helyzetben van. Tekintete két szerelemtől ragyog: az egyiket menyasszonya, Beus, a másikat pedig a futás iránt érzi. Nos, jelentem a hölgyet eljegyezte, ám az ultrában elért sikereinek fokozására még egy igen „ütős” frigyre is rászánta magát. né megvédeni címét a Balaton Szupermaratonon, míg az Ultrabalatonon külföldieket is legyőzve kíván felférkőzni a dobogóra, mivel 2015-ben egy holland, egy finn és egy olasz versenyző mögött éppen csak lemaradt róla, ám így is a dicsőséges 4. helyen ért célba.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hangulatos büféjében felszabadultan számolt be arról, hogy milyen remek esztendőt zárt idén, és hogy pillanatnyilag éppen a pihenő hetét tölti, melyen eddig csupán 13 kilométert futott. Ez nála valóban olyan, mint másnak egy wellness hétvége, hiszen az elmúlt egy évben minden edzéshéten legalább 120 kilométert teljesített. Vasárnap azért egy laza 40-50 kilométert lenyom, utána viszont kezdődik a felkészülés a következő évre. 2016-ban ugyanis szeretw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Na de vegyük csak górcső alá, hogy mi történt Zolival az idei versenyszezonban, különös tekintettel a nyári és őszi megmérettetésekre. Első találkozásunk május 1-jére esett. Akkor túl volt már 9 versenyen, melyeken kétszer volt aranyérmes és kétszer végzett a második helyen. Augusztusban aztán jött egy két változás, és az a bizonyos Deseda ultra… A Deseda tó Kaposvártól északra található, és ez Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A versenyt Csécsei Zoli nyerte, ugyanis a 16 indulóból ő volt az egyetlen, aki teljesíteni tudta a


| 69

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

szervezők azon kritériumait, hogy egy versenyző 18-szor fussa körbe a tavat (egy kör 14 kilométer) úgy, hogy erre összesen 36 óra állt rendelkezésre. Zoli 28 óra 40 perc alatt, 252 kilométert (ez gyakorlatilag 6 db maraton, egymás után, megállás nélkül!) galoppozva ért be a célba, majd pedig megkérte barátnője kezét!

A frissítést két felé kell szedni: az energia utánpótlásra, illetve az elektrolit háztartás kordában tartására. Ha ebből valamelyik nem jó, akkor vége.” És, hogy milyen hatással vannak a Hammertermékek Zolira? „Azt érzem, hogy verseny közben nem merülök le, és ezt a Hammer géleknek köszönhetem. Én 35 gramm szénhidrátot fogyasztok 140-150-es pulzus közt óránként. 21 gramm szénhidrát van a Hammeres gélekben. A többi 10-15 grammot pedig valamilyen folyadékkal együtt fogyasztom. Vannak a Hammernek por alapú, szénhidrát tartalmú italai is, mint a Perpetuem, és ennek, valamint a gélnek a fogyasztása magabiztosságot ad nekem. Érzem, hogy semmi baj nem lehet. Ami nagyon fontos, hiszen frissítésnél nem szabad hibázni. Ha hibázol, arra rámehet a versenyed!” Ezek a termékek azonban megfelelő módon töltik fel a versenyzőket, akiket elkerülnek a görcsök, és mivel kizárólag természetes tápanyagokat tartalmaznak, a hányás és hasmenés veszélye sem fenyeget.

Bea és Zoli az ultrafutó harmadik Ironman versenyén ismerték meg egymást, és a lány mindmáig Ironnak becézi kedvesét. Ez a vas pedig folyton izzik! Nem is csoda, hogy a Hammerrel való találkozása valóságos damaszkuszi acéllá kovácsolta a 31 éves fiatalembert! A Deseda ultra volt az első verseny, ahol a Hammer Nutrition termékeit használta frissítéskor, és ettől kezdve Zoli szintet lépett: a kőkemény és professzionális felkészülés (Pész Attila edzővel készül) mellet a frissítés is komoly hangsúlyt kap életében. Tudni kell, hogy Zoli a természetesség híve, így májusi beszélgetésünk idején még semmilyen frissítő gélt nem fogyasztott. A Hammer híre a Sportime Magazin tulajdonosának, Bezzegh Krisztiánnak köszönhetően jutott el hozzá, aki tudta, hogy Csécsei Zoli nem fogyaszt „testidegen” táplálékkiegészítőket. „Én a „mű” géleket nem szeretem, de ezeket természetes anyagokból készítik. Szójától, gluténtől és tartósítószerektől mentes. Nem terhelik meg a gyomrot! Az van bennük, ami kell, és finom is. Ugyanez vonatkozik természetesen az elektrolitokra is, melyeket szintén a Hammertől eszem, tabletták formájában.

Csécsei Zoli teljesítményével kiérdemelte, hogy Magyarország legjobb 5 ultrafutója közt tartsák számon. Vannak távok, ahol saját bevallása szerint akadnak nála jobbak, mint például a rövidebbnek számító 6 órás futás, ezért is becsüli sokra az ezen a távon szerzett harmadik helyét. Íme „Iron” dicsőséges éremlistája augusztustól, a Hammerrel való találkozás után:

• • • • •

Deseda ultra, 252 km, 1-ő hely. Szőlőskör ultra, 82 kilométer, 2. hely. Optivita 100 km, 2. hely. Hajdúszoboszlói 12 órás futás, 131 kilométerrel 1-ő hely. 6 órás országos bajnokság, 3. hely.

Két arany, két ezüst és egy bronzérem. „Csak dobogós helyezés, és érdekes, de én ebben a második félévben nem éreztem úgy, hogy nagyon szétsavasodnék a versenyeken.”- mondta Zoli. És bár természetesen a vasakarat és a kemény edzés szolgáltatja a siker alapját, azt azért Csécsei Zoli sem tagadja, hogy a Hammer tényleg odacsap! (Pollák Márton)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


70 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ez a férfi 90 nap alatt 90 maratont futott le

www.extremlife.hu

Bemutatjuk Mark Vaz-t, aki úgy döntött világrekordot, hogy közben még dolgozott is a munkahelyén. A férfi ezzel az emberfeletti teljesítménnyel az 52 nap alatti 52 maraton Guinness Világrekordját döntötte meg, de még mindig nem lehet elégedett. Eltervezte, hogy megdönt egy újabb rekordot: az egy év alatt lefutott maratonokét (239). Mark négyszáz maratonig szeretne eljutni – már miért is állna meg 240-nél? –, tervei szerint egy nap kettő maratont is lefut majd. Az angol sportember a futás mellett ablaktisztítóként dolgozik - csoda, hogy a Red Bull munkatársai meg tudták állítani őt pár szóra: ”Már egészen fiatal korom óta szeretem a futást, és elég gyorsan rájöttem, hogy jó vagyok a hosszabb távokon. Korábban még soha nem futottam hivatalos maratont, de sokat futottam kedvtelésből. A hatvan napos challenge alatt a leggyorsabb időm 2 óra 56 perc volt." - mondta Mark ■

Magyar siker Barta László csaknem 640 kilométert futott Európa leghosszabb megállás nélküli terepfutó versenyén, ráadásul elsőként, hatalmas fölénnyel ért célba. Barta László volt a leggyorsabb és a legkitartóbb futó abban a hetven fős mezőnyben, ami bátran nekivágott a Goldsteig Ultrarace-nek szeptember 25-én, pénteken. A Németországban megrendezett nemzetközileg is elismert versenyen a magyar kiválóság óriási fölénnyel, majdnem pontosan nyolcvan kilométerrel előzte meg a legnagyobb vetélytársait. A 2014-ben a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség (MSTSZ) az Év Teljesítménytúrázójának választott extrém sportolója az előírt határidőnél (192 óra) két nappal gyorsabban teljesítette a 19 000 méteres szintkülönbséggel nehezített távot (pontosan 637 km-t). Ez azt jelenti, hogy a fenti képen látható László naponta 107 kilométert futott szinte megállás nélkül, hegyeken-völgyeken át.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Nem László volt az egyetlen magyar versenyző: rajta kívül még öt magyar terepfutó nevezett be a rekordtávú versenyre. A hosszútávfutók között megtalálható a nemrég 25. születésnapját ünneplő MSTSZ két alelnöke, Wehner Géza és Börcsök András is, illetve egy nő, Őrsi Anna is. Az egyedüli magyar hölgy október elsején, Barta Lálszó célba érése után a hatodik helyen futott, és nagyon úgy tűnik, hogy - ha csak közbe nem jön valami - ő is eléri a célvonalat még a határidő lejárta előtt. ■


| 71

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Muhari Gábor nyerte meg az Ultramaraton Európa Kupát Muhari Gábor nyerte meg azt az Európa-kupát, amit azoknak az extrém sportolóknak rendeztek, akik képesek hegyen-völgyön át legalább ötven kilométert futni. Muhari Gábor nyerte meg azt az Európa-kupát, amit azoknak az extrém sportolóknak rendeztek, akik képesek hegyen-völgyön át legalább ötven kilométert futni. Az ultramaratonok Európa-kupasorozatán összesen hét futamot rendeztek, két fő kikötéssel: a távoknak legalább 50 kilométeresek kell lenniük, de nem haladhatják meg a 100 kilométert. Ennyit futni egyhuzamban nem kis teljesítmény, és ha hozzávesszük azt, hogy a versenyek hegyeken - tehát nagy szintemelkedéssel - át vezetnek, még nehezebb feladat tárul elénk. A megmérettetéseken mindenki a legjobb három eredménye után szerezhetett pontokat, de Gábor szinte szemtelenül magabiztosan csupán három versenyen indult el. Minden alkalommal felállhatott a dobogóra, ráadásul majdnem kétszer is pályacsúcsot döntött. Gábor először Szlovéniában állt rajthoz, akkor a leghosszabb, 75 kilométeres távon kellett jól teljesítenie, és ezt meg is tette. Mindössze 12 másodperccel maradt el a pálya eddigi legjobb eredményétől, és ezzel mindenkit maga mögé utasított. Két hetes pihenő után már a 60 kilométeres verseny következett, 1686 méteres szintemelkedéssel. Itt a magyar kiválóság 26 perccel javította meg a pályacsúcsot. Muhari utoljára október 24-én futott Németországban, itt második lett. Hét perccel kapott ki az első helyen beérkező Richard Schumachertől. ■ www.extremlife.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


72 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Telt idomai miatt nem tud rendesen harcolni az MMA-s “Próbáltam lefaragni a testsúlyomból, de a melleim valamiért nem lettek kisebbek. Azért kell a 68 kg-os divízióban harcolnom, mert a melleim öt kilónál is többet nyomnak." – mondta az olasz származású küzdősportoló, akinek a fogyasztás miatt furcsa módszerekhez kellett folyamodnia: “Sminkeltávolítót tettem rájuk, és elmentem szaunázni, hogy leizzadjam a felesleget. Ezt a rutint minden map megismétlem majd a meccs napjáig." – hangzott el tőle.

F kosárméretű mellei miatt kénytelen nehezebb súlycsoportban versenyezni az MMA legújabb sztárja, a 29 éves Brye Anne Russillo. A pultosból harcos amazonná vedlett hölgy szombaton, október harmadikán mérte össze erejét Paige Liannal a 68 kilogrammos súlycsoportban, az Aggressive Combat Championships MMA-val foglalkozó promóciós cég égisze alatt. Neki, és az őt segítő csapatnak viszonylag hosszú időre, valamivel több, mint három hónapra volt szüksége ahhoz, hogy engedélyeztessék ezt a mérkőzést – Brye ugyanis négy és fél kilóval nehezebb volt a megengedettnél.

Ne dőljünk be a látszatnak: Russillo modellnek is elmehetne ugyan, de ha kell, akkor félelmetes tud lenni: 1-2-es MMA-s mérleggel rendelkezik, első mérkőzését az Extreme Cage Fighting nevű promóciónál vívta meg, nagy sikerrel. Ellenfelét TKO-val (technikai kiütés) győzte le: valósággal szétrúgta a másik hölgy sípcsontját. “Egy szingli anyuka vagyok, aki elhatározta, hogy a szülés után újra csúcsformába kerül. Pultosként dolgoztam tizenkét éven át, csak kis híján nem lettem alkoholista. Az életem 180 fokos fordulatot vett: már nem iszom, és bulizás helyett keményen edzem." – nyilatkozta. ■ www.extremlife.hu

Három évesen Guinness-rekordot Otto, a gördeszkás kutya még csak három éves, de már egy Guinness-rekord boldog tulajdonosa. A brit bulldog azzal lett világrekorder, hogy nagyon sok ember lába között tudott átlavírozni gördeszkával. Akik élőben látták, azt mondták Ottóról, hogy tökéletesen irányította a deszkáját. Az emberi években 28 éves kutya Peruban él, és itt is állította fel az új rekordot: 30 ember lába

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

között ment át. Útközben jobbra és balra kellett dőlnie, hogy ne ütközz neki semminek, ráadásul még a mellső lábát is használta, hogy gyorsuljon. Amint felbukkant az emberek alkotta alagút végén, győztesen, a jelen lévő közönség örömujjongásba kezdett, és nagy csókokkal, ölelésekkel jutalmazták meg az állatot. A rekordkísérletet szerencsére élőben figyelte Sarah Cusson is a Guinness World Recordstól.


| 73

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ehető szószokban birkóznak a világ egyik legfurcsább vb-jén Anglia egyik megyéjében az emberek annyira odavannak a szószokért, hogy nem csak az ételeiket öntik le velük, de egyszer egy évben maguk is megmártóznak a kedvenc ízeikben, és megbirkóznak a világbajnoki címért. A paradicsomdobáló versenyben a győztes is tiszta paradicsomlé lesz. Ugyanez igaz a világ egyik legfurcsább – és egyesek szerint a legundorítóbb – versenyére is, amelyen a résztvevők egy hatalmas, szósszal megtöltött medencében birkóznak. Bemutatjuk a World Gravy Wrestling Championship-et! Az immár nyolc éve elindult megmérettetésre idén mindössze 22-en jelentkeztek. Itt úgy látszik, hogy nem csak a részvétel a fontos: a viadal közben sokan megsérülnek, annyira meg akarják szerezni az első helyet. "Az egyik évben két versenyző is megsérült" – mondta a verseny egyik segítője, Andy Holt. "A kórházban nem akarták befogadni őket a recepciónál, mert testüket szinte teljesen befedte a szósz. Szerencsére az egyik sérült birkózó nővér, ezért valahogy el tudta intézni, hogy ellássák sebesüléseiket."

A viadalokon az nyer, aki a leglátványosabb mozdulatokat teszi: itt nem a sportteljesítmény a fő, hanem a szórakozás. Aki egy csata után nem lett tetőtől talpig szószos, arról tudni lehet, hogy valamit rosszul csinált. Csaknem 1500 liter szószt szoktak készíteni a szakácsok a verseny napjára – a két fő összetevő karamell és kukoricaliszt. ■ www.extremlife.hu

döntött Otto Mindent rendben talált, azért a kísérletből hivatalosan is rekord lett. A világhírű kutya még egy hivatalos oklevelet is kapott, ami megörökítette teljesítményét. A legboldogabb talán a két gazdi, Luciana Viale és Robert Rickards volt. Luciana akkor állt elő a rekord ötletével, amikor kutyája egy nap felpattant valahogy egy gördeszkára, és olyan gyorsan közeledett felé, hogy a nőnek a lábai között kellett átengednie őt, különben összeütköztek volna. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Egészség

Varázslat az ünnepi asztalokra!

H

ampuk Zsolt neve ismerős már a szakmában, ifjúsági szakács Európa bajnokságon aranyat, két ezüstöt és két bronzérmet szerzett már magának, de főzött már olyan hírességeknek, mint például Robert de Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt vagy akár a brit királyi családnak, szabadidejében pedig külföldön Michelin-csillagos éttermekben tanulhatott.

Jelenleg a Budapesten található Lamb and Leo étterem tulajdonosa és séfje, ahol a nagyszerű ételeivel varázsolja el nap, mint nap a hozzá betérő közönséget. Most a SporTime olvasóival is megosztja gondolatait a gasztronómiáról, és egy olyan ínycsiklandozó receptet is, amit már többször elkészített, és az éttermében is kóstolható. Mindenkinek ajánlja, hogy ezzel a recepttel bátran kísérletezzen otthon, de a köret külön elkészítve, akár más fogásokhoz is nagyon jól párosítható. Most a karácsonyi ünnepek alkalmával, ezzel a nagyszerű recepttel varázslatot teremthetünk az ünnepi asztalra.

Hogyan látod a magyar gasztronómiát? Az elmúlt 10 -15 évben egy elég komoly fejlődésnek lehettünk szemtanúi Magyarországon, ami részben annak is tulajdonítható, hogy az emberek egyre többet utaztak külföldre, ezáltal pedig új impulzusokban részesültek. A rendszerváltás után, főleg a nyugati országok felé megkezdett turizmus által, a magyar közönség új ízekkel, alapanyagokkal, stílusokkal és konyhai technológiákkal ismerkedett meg, és így, a gasztronómia széles világa egyre jobban kitárult számára. A turizmus hatására megjelent új elvárásokra és igényekre, már a magyar gasztronómiának is válaszolnia kellett, ez pedig egy új, tudatosabb piacot generált itthon. Ez a fejlődés a mai napig tart, és mivel a világ gasztronómiája is folyamatosan változik és fejlődik, valószínűleg nem is fog megállni soha Magyarországon. Ha már a gasztronómia tudatos piacáról beszéltünk, hogyan látod a magyar fogyasztókat? Mennyire beszélhetünk tudatos fogyasztókról?

www w.. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 75

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ha arról beszélünk, hogy mennyire ismerik az alapanyagokat, az ételeket, akkor ott még bőven van hová fejlődni, de mivel mindenkiben van egy kialakult kép, hogy számára mi a jó étel, akkor ennek tükrében azt mondanám, hogy a magyar vásárlóban egy igen komoly tudatosság van. Ez jó is, hiszen egy irányt mutat számunkra, hogy merre szeretne fejlődni a magyar fogyasztó. Hogyan hat ki ez a tudatosság az otthoni mindennapokban? Egyre jobban szélesedik az a spektrum, amiből a fogyasztók válogathatnak, és bár nem biztos, hogy minden esetben tudják használni őket, de szerencsére már otthonra is vásárolnak jó minőségű alapanyagot. A vásárlási szokásokat figyelembe véve azt lehet mondani, hogy már nem csak a pulyka, csirke és a disznó kerül az asztalra, hanem időnként a kacsa, borjú, és a marha is. Ritkábban, de az izgalmasabb tengeri állatok is helyet kapnak az asztalokon. Azt veszem észre, hogy itt az éttermedben bátran használod fel az alapanyagokat, ezen belül a köret sokszínűsége is nagyon izgalmas.

Mennyivel változatosabb lenne, ha otthon is bátran kísérleteznénk és bővítenénk a köret fogalmát. Ahogyan a húsok felhasználásában is voltak hiányosságok régebben, a köretekre is épp úgy igaz, de van némi változás ezen a téren. Azt figyeltem meg az éttermemben, hogy az emberek nyitottak, és örömmel kóstolják meg az általam készített köreteket, remélhetőleg ez az érdeklődés majd az otthoni konyhákban is megteszi a hatását. Én bátorítok mindenkit, hogy bőven használja a gyökérzöldségeket köretnek. Izgalmassá tehetjük az ételt egy zellerből, petrezselyemből, paszternákból, répából, céklából, és megannyi mindenből készült körettel. Arról nem beszélve, hogy nagyon egészséges is, hiszen fontos vitamin forrásai a szervezetünk számára. A téli időszakban például bátran

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


76 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Egyre többet hallani a tudatos, egészséges táplálkozásról, arról nem beszélve, hogy időnként felkapnak egyes táplálkozási irányzatokat. Mit gondolsz erről?

lehet használni a sütőtököt, de ne csak a klasszikus kanadai tököt részesítsük előnyben, hanem a nagydobosi vagy akár a dísztököt is, más néven a hokkaido tököt. Nagyon izgalmas ízeket érhetünk el ezekkel, szintúgy, mint a halloween tökkel. Minek köszönhető ez az izgalmas felfogás a konyhádban, ami az alapanyagokat és ezen belül a köreteket illeti? Volt szerencsém Franciaországban tanulni és nagyon sok helyen dolgozni külföldön, Hong Kongtól Kanadáig, ezáltal a nemzetközi gasztronómiában nyílt fel a szemem, és észrevettem mennyire változatos és varázslatos a gasztronómia világa. Másrészről a mai világban egyre gyakrabban jelennek meg az allergiák, és a különböző életmódok, így például a vegán vagy a vegetáriánus életmód. A séf feladata az, hogy alkalmazkodjon a vendéghez. Ha már az alkalmazkodásról esett szó, fordított esetben lehet trükköket ellesni egy étteremből, egy séftől, és ezeket alkalmazni otthon? Bővülne a fantáziánk, ha időnként jó éttermekbe látogatnánk el? Mindenképpen! Egy jó séf is úgy fejlődik, hogy nyitott szemmel járja a világot és fogékony a jó ötletekre. A kérdés az, hogy van-e annyi bátorság és kísérletező kedv a vendégekben, hogy otthon is kipróbálják, amit máshol láttak, esetleg megkérdezni a séfet, az alkalmazottakat, hogyan készült némelyik fogás. Az mondod, hogy bátran kérdezgessünk? Én azt ajánlom, hogy nyugodtan tegyék meg, legalábbis ami az én személyemet illeti, én mindig szívesen adok erről információt, és ha az időm is megengedi, akár megmutatok néhány trükköt is. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Szerintem a legfontosabb a változatosság! Bár tisztelek és elfogadok mindenkit, úgy gondolom, hogy az emberi tápcsatorna egy olyan szerkezet, ami egy mindenevő életmódra alakult ki, amiben szerepelnie kell némi húsnak, halnak, gabonának, zöldségnek, gyümölcsnek, zsiradéknak és szénhidrátnak. Inkább ezeknek az arányára lenne érdemes odafigyelni, úgy hogy a lehető legkevesebb cukrot, édességet vigyük be a szervezetünkbe. Ha viszont próbálunk figyelni az alapanyagok minőségére és változatosságukra, akkor főleg a zöldségeknél próbáljuk a lehető legkevesebb hőkezelést alkalmazni. Ha már a változatosságról beszéltünk, mennyire nehéz ezt megvalósítani egy étteremben? Nagyon komoly munka, hiszen egyaránt kell figyelni a vevők elvárásaira, szezonalitásra és azokra a technológiai hátterekre, amiket a konyha biztosít. Ahhoz hogy a változatosságot fent is tudjuk tartani, mi például másfél, kéthavonta étlapot váltunk, ami elősegíti, hogy kellően szezonálisak tudjunk maradni. Hogyan látod most a magyar és a külföldi gasztronómiát? Az árérzékeny vendégeket kiszolgáló gasztronómiai egységek megegyeznek a külföldiekkel. Itt a leghatékonyabb a nyersanyag felhasználása, a lehető legalacsonyabb áron beszerzett alapanyagokból, a piac által elfogadható nagyon alacsony árakon szolgáltatott termékeket jelenti. Ez a jövőben sem fog változni. Az izgalmakat kereső vendégek számára, már létezik Magyarországon bőven 100-150 étterem, ahol különlegességekkel és a szokványostól eltérő ételekkel, ízekkel és megoldásokkal tudnak találkozni. Ebben a szegmensben egyre kisebb a különbség a nyugat és Magyarország között. Mi a siker kulcsa egy jó étteremnek? Az alázat, a csapat és a szív, a többi tanulható. ■


| 77

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Szarvasgerinc gesztenyével és bakszakáll pürével Hozzávalók 4 fôre: 800g szarvasgerinc filé, 100g főtt tisztított gesztenye, 200g bakszakáll (fekete gyökér), 2dl tej, 200g kelbimbó, 200g sárgarépa, 200g gyöngyhagyma, 70g tisztított, darabolt zeller, 1,5 dl száraz vörösbor, 1dl vörös portói bor, 1db tojás, 20g méz, 70g vaj, 0,5 dl repceolaj, Só, Kakukkfű, Tonkabab, Bors, Kömény

A szarvasgerincet megtisztítjuk, formázzuk mázzuk és félre tesszük. A nyesedékeket és a zellert kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a bort és a kakukkfüvet, öt percig forraljuk, majd felöntjük 3dl vízzel és lassan főzzük, míg a folyadék vissza nem redukálódik 1,5 dl-re. Sóval, borssal, tonkababbal ízesítjük. Az így kapott mártást adjuk majd a húshoz tálalásnál. A bakszakállat megtisztítjuk és a tejben feltesszük főni. 30 perc alatt puhára főzzük, leturmixoljuk és sóval borssal ízesítjük. A krémes állag javítása érdekében adhatunk hozzá 20g vajat. A kelbimbókat megtisztítjuk és sós vízben leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük, hogy megtartsa a színét. Tálalás előtt olvasztott vajon melegítjük újra és sóval, borssal ízesítjük.

gesztenyéket. Amint felmelegedtek a gesztenyék félre húzzuk és tálaljuk. A szarvasgerincet 4 egyforma darabra vágjuk és sóval borssal ízesítjük. Serpenyőben olajat melegítünk, körbe pirítjuk a gerinceket, majd vissza vesszük a hőt. Kakukkfüvet és vajat teszünk a serpenyőbe és kis lángon a kívánt módozatig sütjük, közben folyamatosan locsolgatjuk a fűszeres olvadt vajjal. Azokat, akik szeretik a gasztronómia világát, szeretettel várom a saját oldalamon: wineartculture.blogspot.hu

A répákat megtisztítjuk és egészben roppanósra főzzük. Hosszában félbe vágjuk, káposzta gyaluval 4 szeletet vágunk le belőle, egy arra alkalmas szilikon formában 4 hengert formázunk belőle. A maradék répát a tojással, sóval borssal összepürésítjük és beletöltjük a hengerekbe. 140 °C-os előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A mézet felhevítjük, rá öntjük a portóit és 1 percig forraljuk. Bele tessük a gyöngyhagymát és egy kis vajat. Lassan melegítjük tovább míg krémes állagú nem lesz a szósz, ekkor bele dobjuk a

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


78 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Jakabos Zsuzsanna élete negyedik olimpiájára készül

J

akabos Zsu példát mutat hozzáállásból. Nem ragad le a kudarcoknál, inkább tanul a hibákból és még jobban odateszi magát. A Világkupa-versenysorozaton elért nagyszerű eredmények még motiváltabbá teszik. Élete negyedik olimpiájára kőkemény edzésekkel, tudatos táplálkozással és a BioTechUSA étrend-kiegészítő termékeivel készül.

Nemsokára véget ér ez az év. Neked hogy sikerült 2015? Az idei évem egyik fő versenye a kazanyi világbajnokság volt, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Kesergés helyett azonban inkább igyekeztem tanulni a hibákból és lelkesen tovább folytatni a felkészülést. A világbajnokságot követő világkupa versenyeket egy új szezon kezdeteként fogtam fel. A hozzáállásomnak hála több ezüst- és bronzérmet sikerült begyűjtenem, Szingapúrban pedig első lettem 200 pillangón. De ami ennél is fontosabb, minden versenyszámban jobb időeredményt úsztam, mint Kazanyban. Decemberben pedig még vár rám a rövid pályás világbajnokság. Mi a cél Rio-ban? Természetesen szeretnék minél jobb helyezést elérni, azonban a helyezés mellett a jó időeredmény is ugyanolyan lényeges. Az időt illetően egészen konkrét elképzelésem van, hogy az olimpián mit szeretnék teljesíteni. Ha azt sikerül elérnem, akkor nagyon boldogan fogok kijönni a medencéből. Nagyon szeretnék bekerülni a döntőbe és a pontszerzők közé.


PROMÓCIÓ

Hogyan készülsz az olimpiára? Nálunk nincsen kifejezett felkészülési időszak, egész évben folyamatosan keményen dolgozunk. Reggel hatkor, általában két óra úszással kezdünk, amit másfél órás saját testsúlyos és súlyzós termi edzés követ. Az ebédet és a csendes pihenőt követően késő délután folytatódik a nap, ilyenkor megint kondizunk egy órát és nagyjából két órát úszunk. Két éve egy krónikus gyulladás miatt titánhorgonyt ültettek a vállamba. Ez mára szerencsére teljesen meggyógyult, így fizikailag teljesen készen állok az olimpiára. Hogyan tudod még hatékonyabbá tenni az edzéseket? Tudatos táplálkozással. Profi segítségem van Silye Gabriella BioTechUSA sporttáplálkozás szakértő személyében. Gabi először részletesen kikérdezett és megmérte a testtömeg indexemet, majd összeállított nekem egy személyre szabott étrendet. Ennek lényege a napi többszöri, minőségi tápanyagbevitel és a megfelelő étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása. A minőségi tápanyagok bevitelét 70%-ban élelmiszerből, 30%-ban pedig étrend-kiegészítőkből ajánlott bevinnünk. Fogyókúráznom nem kell, nem vagyok hízékony típus, sőt inkább még jól is jönne néhány plusz kiló. A szénhidrátok esetében teljes kiőrlésű zabból, rozsból készült termékeket fogyasztok, a finomított szénhidrátokat kerülöm. Jó minőségű élelmiszerekből viszont nagyon sokat eszem. Annyit tudok enni, mint egy fiú, ezt általában nem is hiszik el. Nagyon szeretem a húst, sokszor dupla adagot is képes vagyok megenni. Legtöbbször csirkét eszem rizzsel, kölessel vagy hajdinával, de steak-et is szívesen fogyasztok grill zöldséggel vagy salátával. A salátát amúgy is nagyon szeretem, sokszor rizs helyett is inkább azt választom köretnek. A gyümölcsökből pedig mindenevő vagyok, általában a szezonnak megfelelő idénygyümölcsöt eszem. Milyen étrend-kiegészítőkkel tökéletesíted az étkezésedet? Az élsportolók számára a táplálék-kiegészítés nem kérdés, hiszen olyan terhelésnek tesszük ki a szervezetünket, amelynek hatásait a hétköznapi táplálkozással nem

| 79


80 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

lehet kompenzálni. Nagyon fontos, hogy minden esetben ellenőrzött, doppingmentes termékeket fogyasszunk. Én a BioTechUSA étrend-kiegészítőit szedem, ezeket szó szerint mindenhová viszem magammal, a külföldi edzőtáborokba például nagy szatyor vitaminnal és fehérjével felszerelkezve megyek. Nekem a csipkebogyó kivonatot tartalmazó 1000 mg kiszerelésű C-vitamin a titkos csodaszerem, nemcsak télen, de nyáron is szedem. A C-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. Napi rendszerességgel szedek vitaminokat, aminosavakat, fehérjéket és izomtömeg-növelő italport. A fehérjék közül reggel a gyors felszívódású Iso Whey Zero-t, este pedig a lassú felszívódású Casein Fusion-t iszom, emellett pedig még Hyper Mass 5000-et is fogyasztok izomtömeg-növelésre. A vitaminok közül a 7-féle hatóanyag komplexet tartalmazó Daily Pack-ot, a Calcium-Zinc-Magnesium tablettát és a Cranberry Supreme-et szedem. Az aminosav készítményekből a BCAA-t használom. Az állóképességi sportok számára kifejlesztett Endurance termékcsaládból az Isotonic italport és a Multi Hypotonic Drink italkoncentrátumot fogyasztom rendszeresen az edzés közbeni energiaés vitaminpótlásra, illetve most fogom kipróbálni az edzést követő regenerációt támogató Recovery Gel-t. Nagyon kedvelem továbbá a BioTechUSA zab- és proteinszeleteit is, egészséges alternatívái az édességnek. Mit csinálsz, amikor nem úszol? A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola hallgatója vagyok, mediáció szakon tanulok. Egy ideje Győrben lakom, nagyon szeretem biciklivel járni, felfedezni a várost. Az úszáson kívül divatanyagok kapcsán is lehet hallani rólam, több magazin számára is készültek igazán szép fotók. Ezeket a felkéréseket azért találom érdekesnek és vállalom el, mert én tipikusan az a lány vagyok, aki a hétköznapokon farmer-póló összeállítást visel, és egyáltalán nem sminkeli magát. Tetszik, hogy újabb és újabb szerepekben tudom magam kipróbálni és szeretem a fotózások légkörét is. Azonban semmiképp nem tervezek „szakmát” váltani, továbbra is sportolóként képzelem el magam. A civil életben szívesen adom az arcomat nemes célokhoz. Fontos számomra a társadalmi felelősségvállalás, hogy az ismertségemmel jó ügyeket tudjak segíteni. Nekem ez ugyanis semmibe sem kerül, viszont azoknak a világot jelentheti, akiken segítünk! ■ w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 81

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ENERGIA A SPORTOLÁSHOZ • A DAS gesunde PLUS Izoital frissítő és szomjoltó sportital, pótolja az elvesztett energiát, folyadékot és ásványi anyagokat. ez. • Magnéziumot tartalmaz, mely hozzájárul a normál izomműködéshez. • A C-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokban és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében..

www.dm-drogeriemarkt.hu www.facebook.com/dm.Magyarorszag

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


82 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Amikor már az edzés nem segít: a fenékplasztikáról őszintén

H

abár a világsztárok közül egyre többen élnek a fenékplasztika lehetőségével, addig itthon még a népszerűségi lista végén szerepel ez a beavatkozás. Dr. László Zsolt plasztikai sebésszel beszélgettünk az operációról. „Egy-egy műtét popularitása nagyban függ az adott régió szépségideáljától. Míg Brazíliában a formásabb fenék számít a nőiesség szimbólumának, addig Európa inkább a mellcentrikus régiók közé tartozik” – kezdte dr. László Zsolt. Habár itthon tényleg több férfi rajong a formás mellekért, a fenék is nagyon fontos része a női testnek – viszont genetikai adottságainktól függően nem minden esetben tudjuk kemény edzéssel a kívánt eredményt elérni –, szélsőséges esetekben pedig tényleg szükség van az esztétikai beavatkozásra. „Létezik az úgynevezett atrófiás izomzat, ebben az esetben nem fejlődik ki rendesen egy adott területen az izom, ekkor beszélhetünk lapos fenékről. Ezt a szépséghibát edzéssel nem lehet kiküszöbölni, de a fenékplasztika segítségével kiválóan korrigálható.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Ennek a műtétnek is több fajtája van, az operáció előtt a pácienssel egy konzultáció keretében leülünk, és első körben megfelelő tájékoztatást kap az esetleges kockázatokról, ezután megbeszéljük, hogy a saját testi adottságaihoz mérten melyik beavatkozás lenne számára a legideálisabb. Az implantációs megoldás fájdalmasabb, és több kockázattal is jár. Ekkor feltárjuk a fenékizmokat, és az alá helyezzük be a kívánt méretű és formájú implantátumokat. Ebben az esetben a felépülés is több időbe telik, átlagosan 5–6 hét. Az első 10 napban nem szabad ülni, a fenékrészt teljesen tehermentesíteni kell. Alváskor is ügyelni kell arra, hogy lehetőleg oldalt, de inkább hason fekve aludjon a páciens. Az operáció legnagyobb kockázata abból adódik, hogy az anatómiai lokalizációja miatt a fenékimplantáció után a bakteriális fertőzés


| 83

PROMÓCIÓ

valószínűsége magasabb, ebben az esetben az implantátumokat el kell távolítani, és csak jóval később lehet behelyezni újakat. Szerencsére azonban nagyon kicsi az eltávolítási arány, mindössze 1–2 százalék. A második lehetőség a saját zsírral való feltöltés, ami sokkal kevesebb kockázattal is jár – ekkor leszívjuk a zsírt a kívánt tájékról, és ezt töltjük viszsza a fenékbe. Ebben az esetben a felépülési idő is sokkal gyorsabb, nagyjából 8–10 napra kell számítani, habár ugyanúgy tehermentesíteni kell a műtött régiót, de a 10 nap leteltével már akár sportolni is lehet. Ez az eljárás nagyobb népszerűségnek is örvend, mint az implantátumos beavatkozás, hiszen a páciens két legyet üt egy csapásra: a problémás területről leszívjuk a zsírt, amit aztán visszatöltünk a fenékbe. Annyi hátránya lehet, hogy a zsír egy bizonyos százaléka felszívódhat, viszont ami nem, az ott marad örökre, és ennek köszönhetően élethosszig tartó eredményt tudunk elérni egy műtét során. További előnye, hogy ez a beavatkozás kevesebb kockázattal is jár, mert nem helyezünk be a testbe idegen anyagot” – zárta gondolatait a témával kapcsolatban dr. László Zsolt plasztika sebész. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


84 |

PROMÓCIÓ

Prémium minőségű táplálékkiegészítő termékek a Gladiator Life-tól

S

enki sem születik gladiátornak, de meg van a lehetősége, hogy azzá váljon. A szálkás, hosszú távon is nagy erőkifejtésre képes izomzat felépítéséhez az edzések mellett szükség van a speciális kiegészítőkre is. A Gladiator Life táplálékkiegészítő termékeket az állóképességi sportokat és funkcionális tréninget végző sportolók igényeinek figyelem-

bevételével, az ő támogatásukra készítettük, de ezek mellett fitnesz és testépítés során is képes hatékonyan segíteni céljaid elérését.

A Gladiator Life Whey kiváló minőségű tejsavó fehérje koncentrátumból készül, hogy hozzájáruljon a szálkás izomtömeg növeléséhez és fenntartásához, az erőszint növekedéséhez és a gyorsabb regenerálódáshoz. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy nagy mennyiségű elágazóláncú aminósavat, azaz BCAA-t tartalmazzon, így a fehérjék építőelemeiből egy adagban 5 g található. Az ízvilág krémesen finom és gazdag, olyan amit elég egyszer megkóstolni, hogy a rabja legyél.

A Gladiator Life Titan támogatja a teljesítményedet, hogy több energiád és erőd legyen a nagy intenzitású aktivitások közben. Kitágítja a vérereket és növeli az izomcellák kreatin tárolási képességet. Biztosítja a jobb oxigén ellátást és növeli a pulzust. Próbáld ki és érezd a megnövekedett állóképességet.

A Gladiator Life Shield ideális azoknak, akiknél megjelent az ízületek kopása, hogy támogassa az egészséges ízület működését, az egészséges porcokat, az ízület erősségét és rugalmasságát. Megerősíti,egészségesen tartja, valamint regenerálja a sérült ízületeket. Használd a Shield-et, hogy hosszú ideig egészségesek legyenek az ízületeid.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 85

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Gladiator Life Creatine növeli az izomcellákat, hozzájárul az energiaszint fokozásához és felgyorsítja az edzés utáni felépülést. A kreatin fogyasztás segíti az erő és teljesítmény növekedést, valamint a szálkás izomzat épülését. A terméket magas minőségű és tisztaságú Creapure kreatin-monohidráttal készítettük, hogy támogassa az állóképességedet a nagy intenzitású aktivitások közben.

A Gladiator Life Glutamine 100% tisztaságú prémium minőségű glutamin por. A legnagyobb mennyiségben megtalálható aminósavként létfontosságú a nagy intenzitású aktivitások közben. A hosszú és inzenzív edzések gyengítik az immunrendszert, így kiegészítő glutamin bevitel szükséges a megfelelő immunválasz megalkotásához. Emellett stimulálja az izomcellák méretének növekedését és az izom regenerációt. Azért készítettük el ezt a terméket, hogy segítsen gyorsabban és hatékonyabban rehidratálni, újraépíteni és felépülni a nagy intenzitású aktivitásokat követően.

A Gladiator Life BCAA az ideális 2:1:1 arányban tartalmazza a 100% tisztaságú prémium minőségű elágazóláncú aminósavakat. Kizárólag ez a három speciális aminósav tud közvetlen energia forrásként viselkedni és meg tudják előzni az izom katabolizmust. Ezek a legfontosabb kiegészítők a szálkás izomzat építéséhez és az izomsorvadás megállításához. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a gyorsabb felépülést is. Azért készítettük el ezt a terméket, hogy megemeljük az energia szintedet és állóképességedet a nagy intenzitású aktivitások közben. Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! www.facebook.com/glifesporthu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

PROMÓCIÓ

FitLine termékek a Sportime-tól Magyarországon!

A

t természet é t ttalálkozása lálk á a ttudománnyal d á l iigazii német é t minőségben! i őé b Professzionális termékek a mindennapok erőnlétéhez, a jó közérzethez a fitneszvagy futóedzések hatékonyabbá tételéhez, a felkészülés sikeréhez és a legjobb sporteredmények eléréséhez! A kiemelkedő minőségű német FitLine termékcsalád – funkcionális élelmiszer lévén – már több mint két évtizede segíti az egész világon a sportolók edzésmunkáját, versenyeken a lehető legjobb teljesítőképesség elérését és a megterhelések utáni regenerálódását. A termékek kizárólag természetes zöldség- és bioösszetevőkkel, tartósítószer és színezőanyag nélkül készülnek. A német gyártmányú termékeket összetevőnként évente bevizsgálják Svájcban, így a FitLine a legmagasabb minőségi garanciákkal, GMP, NTC, NGP minősítéssel kínálja termékeit a felhasználóknak, amelyekkel nem túl sok gyártó rendelkezik a rendkívül széles körű étrendkiegészítő- és egészségpiacon! A FitLine márka a német olimpiai csapat és számos más sportágban is több neves és sikeres sportoló kiemelkedő támogatója. A FitLine segítségével a sportolók kiemelkedően jó eredmé-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 87

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

nyeket értek el az elmúlt téli és nyári olimpiákon, valamint az egyéb egyéni, technikai vagy csapatsportágak világversenyein. Napjainkban 35 ország sportolói készülnek világszerte a FitLine termékek segítségével a versenyekre. 2014-ben a FitLine összes terméke felkerült az úgynevezett kölni listára, amely garantálja, hogy a termékek teljesen doppingszermentessek, a sportolók mindenféle kockázat nélkül használhatják és fogyaszthatják a felkészülés és a versenyek során. A 2008-as pekingi olimpián számos német, osztrák és szlovén versenyző használta a versenyek és felkészülések során, ők összesen 900 érmet szereztek a legkülönfélébb sportágakban, amelyeknek például a triatlon is része volt. A teljesség igénye nélkül pár további példa néhány sportágból, akik kizárólag ezekkel a termékekkel készülnek: Osztrák és Német Síszövetség, Német Jégkorongszövetség, Svájci Kézilabda-szövetség, Lengyel Tollaslabda-szövetség, Német Nording Walking Egyesület. De a magyar női vízilabda-válogatott is használta a sportprogramot Európa-bajnoki felkészüléshez. Még az olyan, a sportolókra egészen extrém fizikai terhelést rovó technikai sportágakban is megállták a helyüket a FitLine termékek, mint a DTM (a Német Túraautó-bajnokság) vagy a világ egyik legnehezebb autóversenye, a LeMans 24 órás, ahol Bruno Spenglert vagy Timo Bernhardot segítették a győzelemhez.

Természetesen a FitLine termékek hatékony használatához egyáltalán nem kell élsportolónak lennünk. Egy átlagember számára is rögtön érezhető a hatása, ugyanis 5 perc alatt sejtekig jutnak a termékekben található vitaminok vagy éppen az aminosav. Megterhelő konditermi edzéseken, rendes edzésen elengedhetetlen szempont, nemcsak a sportolóknak, hanem minden sporttevékenységet végző embernek korosztálytól függetlenül, akik kemény edzésmunkát végeznek, hogy megterhelés közben pótolják a megfelelő ásványi anyagokat, amelyek elősegítik a jobb koncentrációt, ehhez nyújt hatalmas segítséget a FitLine! Valamint ugyanez igaz a kimondottan nehéz, megterhelő fizikai munkát végző emberek esetében is. Edzés előtt: Fitline Activize Oxyplus Edzés előtt 10 perccel 1 pohár vízben természetes dopping a testnek, ami növeli a koncentrációképességet, természetes koffeinnel fokozza az éberséget, és a sportoló jobban tud koncentrálni egy-egy feladat elvégzésére, kevésbé lesz fáradékony. Sportolók mellett erős fizikai munkát végzők és tanulók bevett módszere a koncentráció fokozására természetes úton.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Edzés közben: FitLine Fitness Drink Izotóniás ital, segít pótolni az edzés közben elvesztett ásványi anyagokat. Tartalmazzák azokat az értékes antioxidáns vitaminokat, szelént, melyek az intenzív megterhelés során keletkező és felszaporodó szabad gyökök semlegesítéséért felelősek. Biztosítják a testi és mentális energiaszükségletet, a B-vitamin és az ásványok kiegyensúlyozott kombinációja növeli az energiatermelést és a koncentrálóképességet edzés közben.

komplexszel. Edzések, kemény, akár többnapos versenyek után is nagyon gyorsan helyreállítja a szervezet terhelhetőségét. Sokkal fittebbnek érzi magát a sportoló, és lényegesen jobb az állóképessége, teljesítőképessége is. A szervezet gyorsabban regenerálódik, nagy testi erőfeszítések után is gyorsan újra olyan állapotba tud kerülni, mint amilyenben a megterhelés előtt volt. A FitLine termékek sajátossága az NTC technológia, ami sejtszinten beépíti a hatóanyagot, és rögtön érezhető hatása van.

FitLine Proshape Amino és Protein szelet A természetes izomépítés alapköve. Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ami az izmok megerősítéséhez, a test szálkásításához és feszesítéséhez szükséges. Edzés előtt 30 perccel 3 aminokapszula vagy egy proteinszelet, és az edzés sikeresebb, mint valaha. A diétázók „csodaszere” is, ugyanis a kevés kalóriabevitel mellett nem hagyja az izmokat lebomlani. Megterhelés utáni fogyasztásra: FitLine Restorate A szervezet megterhelés utáni regenerálódásának segítésére, speciálisan összetett ásványianyag-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Meggyőződésünk, hogy a FitLine évtizedes szakmai tapasztalata, kiemelkedő minősége, a termékek segítségével elért kiemelkedő sporteredmények révén Magyarországon is hamar rendkívül népszerű és hasznos lesz a márka a profi és az amatőr sportolók körében egyaránt! A FitLine termékek már a Sportime Magazinon keresztül is elérhetőek, és kiemelt szerepet kapnak a Közösségben az Egészségért programunkban is! A FitLine termékekről és a hozzájuk kapcsolódó egészségprogramokról személyesen is érdeklődhet a +36-30-88-40-588-as vagy a +36-20-950-7545-ös telefonszámon és a fitline@spotime.hu e-mail címen. ■


| 89

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

AZ ÚJ CAT S40 ®

ELLENÁLL AZ 1,8 M-ES O˝ LLEEJTÉSNEK MAGASSÁGBÓL TÖRTÉNO VÍZ, POR ÉS RÁZKÓDÁS ELLENI VÉDELEM O˝ ÉLÉNK KIJELZO NAGY KAPACITÁSÚ AKKUMULÁTOR CORNING® GORILLA® GLASS 4 KESZTYUBEN, VALAMINT U˝B VIZES KÉZZEL* IS HASZNÁLHATÓ IP68 ÉS MIL-SPEC 810G SZABVÁNYOK SZERINT KÉSZÜLT

˝ MEGSZOKOTT TEHERBÍRÁS. ÚJ KÜLSO,

© 2015 Caterpillar. Minden jog fenntartva. A CAT, CATERPILLAR, BUILT FOR IT, ezek emblémái, a “Caterpillar Yellow” és a “Power Edge” vizuális jegyek, valamint a jelen dokumentumban használt vállalati és termékeket azonosító elemek a Caterpillar védjegyei, melyek engedély nélkül nem használhatók. A Bullitt Mobile Ltd a Caterpillar Inc. engedélyese. A további megemlített vagy megjelenített védjegyek a megfelelo˝ tulajdonosok védjegyei vagy bejegyzett védjegyei. *A SIM kártya és az SD kártya tökéletes záródása esetén. 1 m-es mélységig 60 percig vízálló. Nem garantáljuk, hogy minden kesztyuvel ˝ muködik. ˝

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


90 |

A Beautyrobic alapja: merjünk nőnek lenni

B

ékési Brigitta sportos, fiatal hölgy, de korántsem az a „túlsportolt” testalkat, egyszerűen csak harmonikusan szép. Imád táncolni, mindene a zene és a mozgás, de nem talált olyan testedzést, amelyben igazán jól érezte volna magát. Kitalált hát egyet magának, és azt a nevet adta neki, hogy Beautyrobic.

Ma már 16 teremben művelik szerte az országban, több mint 20 szakedző irányításával. Kíváncsiak voltunk, mi ennek a kirobbanó népszerűségnek a titka. Mikor tartottad meg a legelső Beautyrobicórádat, Brigi? 2012. február 29-én. Tudatos döntés volt, hogy most aztán hajrá, kiépítesz és elterjesztesz egy vadonatúj edzésrendszert? Egyáltalán nem. Eleinte – önző módon – a magam szórakoztatására próbálkoztam valami egyébbel, mint a megszokottak. Aztán egyik ötletből született a másik, és elkezdte hihetetlen módon kinőni magát. Miért nem felelt meg neked egyik aerobikfajta sem, amelyeket például „alakformáló”,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„testépítő” vagy „zsírégető” szlogenekkel hirdetnek? Mert monotonnak találtam. Sőt egyes mozdulatokat ízületkárosítónak is. Én valami másra, újra vágytam. Arra, hogy hangulatos körülmények között, változó ütemű, jó zenére, örömmel mozoghassak, és azokat a testtájakat hangsúlyozzam, fejlesszem, amelyek a nőiességet domborítják ki. Szerettem volna belevinni izolációs elemeket is, mert a legtöbb aerobik jellegű mozgásformából hiányzik, pedig egy nőnek fontos a szép mozgás! Nézzétek meg a különbséget egy táncos és egy átlagember járása között! A táncosok gyönyörűen járnak, nem merev és férfias a járásuk, hanem igazán vonzó és kecses. Érdekesen hangzik. Elmondanád, hogyan fest nálatok egy óra? Kezdjük a teremmel. Semmi lámpa, csak a falak mentén körberakott, kicsi hősugárzók adnak sejtel-


| 91

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

mes világítást. E jótékony félhomály bátorításul szolgál azoknak a hölgyeknek is, akik nem büszkélkedhetnek tökéletes mozgáskultúrával vagy hibátlan alakkal. Könnyebb levetkőzni a gátlásokat. A hőmérséklet pedig nemcsak a hangulatot fűti fel, ez különben is a zene funkciója. Ám a meleg teremben erőteljesebb az izzadás, a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetből, az izmok lazábbak, ezért a sérülésveszély is kisebb. Ráadásul finom olajkeverékkel kenegetjük magunkat, ami fokozza a mozgás élvezetét, és szépíti a bőrt, javít például a narancsbőr állapotán. Nem mondod komolyan, hogy minden csupa sejtelem, hangulat és élvezet! Hogyan lesz ebből arányos test és fizikai állóképesség? A bemelegítés után az óra első felében nagy ismétlésszámú gyakorlatokkal kardio edzést tartunk. Ilyenkor bizony keményen ég minden! Nem koreografált az óra, de vannak benne speciális mozdulatok, amelyek technikáját el kell sajátítani, ám ezek nem nehezek. Ennél a résznél különösen fontos a zene, a legjobb slágerekre mozgunk. Nem állandó bpm-ben (percenkénti ütésszámban) dolgozunk, hanem váltakozó intenzitású, tehát intervall edzéssel. Az óra második felében különböző alakformáló gyakorlatokat végzünk a talajon. Mivel kifejezetten női edzésmódszerről van szó, főként azokat a területeket vesszük célba, amelyek nekünk gondot okoznak. Tehát főleg a láb-, a far-, a has- és a mély hátizom. A végén pedig nyújtunk, ami elengedhetetlen a harmonikus, szép izomkép kifejlesztéséhez. Akik szorgalmasan végigcsináltak három-négy hónapot

a Beautyrobickal, azoktól többnyire olyan visszajelzést kaptam, hogy nőies vonalaik és önbizalmuk is határozottan fejlődtek. Már csak az hiányzik, hogy egészségjavító hatása is legyen a csodamódszerednek… Nem hiányzik, mert van. Kenéz Viktória gyógytornász-fizioterapeuta szerint a Beautyrobic tipikusan olyan mozgásforma, amely mind a testet, mind a lelket ápolja. Bár nőkre szabott, mégis kemény az edzés, amely amellett, hogy eredményesen formálja a hölgyek „kritikus testtájait”, fejleszti a koordinációs készséget, egyáltalán a test tudatos használatát. Meg a harmonikus, szép, nőies mozgást. A gyakorlatok hatásosan erősítik a mélyebben elhelyezkedő, az egész törzs stabilitásáért felelős izmokat, javítják a testtartást. Kivált az ülőmunkát végzők rossz tartásából eredő panaszok (nyaki, hát- és derékfájdalom) mérséklésében, illetve megelőzésében jeleskednek. Végül, a medence körüli izmok jó kondícióban tartása (például a medencebillentős és -tekerős mozdulatokkal) fokozza a kismedence vérellátását. Mindez hozzájárulhat a későbbi inkontinencia megelőzéséhez, és kiegészítheti a meddőség elkerülését szolgáló eljárásokat.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Azt állítod, mindez csak úgy kipattant a fejedből? Nem egészen. Mondtam, mindig szerettem a sportokat. Meg a táncot. Elég hamar letettem egy aerobikoktatói vizsgát, és szerencsésen kaptam is munkát. Így nyári munkaként edző lettem, amit tudtam év közben is folytatni délutánonként a suli mellett. Hamarosan már két helyen vezettem az edzést, ez jól megfért a sulival, sőt előfordult, hogy ott is én tartottam a tornaórát. Aztán következett a főiskola, ebbe már nem fért bele az edzősködés. Majd közgazdászként dolgozni kezdtem, de nagyon hiányzott a tánc és a sport. A bulizás, éjszakázás hamar elvesztette számomra a vonzerejét, spekuláltam, hogyan tudnék úgy táncolni, hogy ne kelljen hozzá szórakozóhelyekre járni. Talán ha összekötném a táncos mozgást a sporttal. Ráadásul mindig is érdekelt a természetgyógyászat meg a fitoterápia, sokat foglalkoztam vele, tanfolyamokat végeztem el, innen jött az olajok használata. Így kezdődött. És hol tartsz most? Több mint 20 oktató van már, a fővárosban egyre több kerületben és három vidéki városban is vannak Beautyrobic-órák, a XIII. kerületben most nyílik Magyarország első Beautyrobic-központja. Sőt már külföldön is felfigyeltek erre a szuper mozgásformára! Idén elindul Svájcban és Svédországban, illetve jövő év első felében tervezzük az angliai kezdést is. Természetesen nemzetközileg levédettem a márkát. Nem mindegy az sem, hogy a megfelelő körülmények mellett, milyen „szerelésben”, mennyire kényelmes, bőrbarát és nőies sportruházatban legyünk jelen az edzőteremben. Amint a fotókon látható, terveztettem egy Beautyrobic-kollekciót, sporttáskákkal és sporthoz illő ékszerekkel kiegészítve. Bevallom, ha valamibe belekezdek, azt teljes szívvel és lélekkel, igényesen akarom művelni. Azt szeretném, ha a nők – életkortól függetlenül –, akik ebben az edzési módszerben megtalálják az örömüket, azok a felüdítő szórakozás, a szexi homokóra-testforma kifejlesztése és nőiességük kiélése mellett az elérhető legmagasabb színvonalat élvezzék. ■ www.beautyrobic.hu ( V. J.)

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 93

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Kihozzuk belőled a maximumot! Az első edzés

INGYENES!

www.rplab.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


94 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A VintageBeauty mindenkiből elővarázsolja a természetes szépséget

R

áakadtam a Római-parton egy különleges hangulatú kozmetikai és nőszépítő szalonra. Nemrég nyílt meg. Szolgáltatások felsőfokon Úgy mondanám: a VintageBeauty mindenben a női lélekre hangolt! A kínált szolgáltatásokat és kezeléseket úgy válogatták össze, hogy az maximálisan a vendég testi és lelki megújulását szolgálja. Az arc- és testkezelések alapjául a tulajdonos (Szakonyi Eszter kozmetikusmester, egészségügyi szakkozmetikus) által megalkotott, egyedülállóan magas, 95–98%-os hatóanyagtartalmú VintageBeauty kozmetikai termékcsalád szolgál. Ezek teljesen növényi eredetű kivonatok, olajok, aromavizek és illóolajok, megfelelő ásványi anyagokkal. Mindez éveken át tartó kutatás, valamint a régi idők csaknem elfeledett receptúrái felújításának eredménye. A krémek alapjául damaszkuszi rózsavíz, továbbá bio minőségű növényi olajok, illóolajok és kivonatok szolgálnak.

Ami azonnal megtetszett benne, hogy a VintageBeauty nagyanyáink – ha nem éppen Kleopátra – természetes alapú szépségápolási furfangjait ötvözi a legtrendibb elektrokozmetika vívmányaival. Fantasztikus, ahogyan itt bánnak az emberrel! Emellett biztos lehetsz benne, hogy kizárt minden, ami szakmailag vagy emberileg kétes, bizonytalan, esetleg pusztán csak divatos. Tapasztalhattam, a jókora (több mint 300 négyzetméteres) Szépészeti Nőintézet maga a stílus és a diszkréció. Kiderült, Balásy Emese tervező-lakberendezőnek sikerült azt az intimitást megteremtenie, ami a tökéletes ellazuláshoz és feloldódáshoz nélkülözhetetlen. Az egésznek olyan a hangulata, mint egy igazi női budoárnak az 1920-as évek stílusában. Ez a stílus jellemzi az alsó szint orvosi rendelőjét és a földszinti “Úrmegőrzőt” is. A vintage stílus puha, levendulaillatú áradata szinte kizárja magából a külső világ illúziómentes valóságát.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Egyébként gyógymasszőr, gyógytornász, pedikűr-manikűr, kineziológus és bőrgyógyász is a szépülni vágyók rendelkezésére áll.


| 95

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Online AUKCIÓ professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06

Ajándékozzon szépséget! A karácsonyi ünnepekre tekintettel megjelentek a szalonban a voucherek és azok a csinos csomagok, amelyeket – garantált élményt nyújtva – szeretteinknek is ajándékozhatunk. Kétségtelen, a voucher adta teljes kényeztetés az ideális megoldás, de aki a távolság miatt ezt nem engedheti meg magának, azoknak is van ajánlatuk: a hidratáló és tápláló krémalapok a specifikusan hozzá keverhető szérumokkal lehetővé teszik, hogy bárkinek valamelyest közvetítsük a VintageBeauty személyre szabott figyelmességét. Megtudtuk, a termékek kiválasztásában a Szépészeti Nőintézet munkatársai készségesen segítenek, akár személyesen vásárolunk, akár a webáruházon keresztül. ■ www.vintagebeauty.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


966 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Lehetséges eredményes edzés scoliosissal?

A

cikket egy kedves anyuka ihlette, aki – scoliosisos gyermekén segíteni akarván – ezzel a kérdéssel keresett meg engem. Elmondta, hogy a kislánya már kipróbálta a TRX-et, és nagyon megkedvelte, ám bizonytalanok benne, hogy használhatja-e a gerincferdülés mellett úgy az eszközt, hogy nem árt, hanem használ vele. A neki adott válaszomat szeretném most közkézre adni, hiszen könnyen elképzelhető, hogy másban is felmerül ez a kérdés, és nem árt tudni, hogy milyen szempontoktól függ a válasz.

neuromuscularis, amikor az idegek vagy az izmok nem megfelelő működése okozza a mozgásszervi problémát, pl. izomdystrophyák,

A scoliosis a gerincnek egy olyan háromdimenziós elváltozása, amely csigolyatorzióval és rotációval társul. A görbületek iránya szerint határozzuk meg, hogy melyik irányba konvex, és melyikbe konkáv. A kategorizálásnál többféle csoportba oszthatjuk többféle szempont szerint, de a legnagyobb négy kategória szerint a scoliosis lehet:

degeneratív, amikor az évek során a porckorongok vagy a csigolyák nem megfelelő, aszimmetrikus terhelésének következtében alakul ki a gerincferdülés,

és végül az idiopathiás, amikor nem tudjuk igazából az okot, amiért a scoliosis kialakult. Sajnos ez fordul elő a leggyakrabban.

A scoliosis mértékét úgynevezett Cobbfokokban mérjük, és ennek alapján dolgozzuk ki a hosszú távú terápiás tervet. 0–15–20 Cobb-fokig

congenitalis, vagyis veleszületett (a görbület már születéskor jelen van),

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 97

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

önmagában a célzott mozgásterápia elegendő a kezeléshez. 20–40 Cobb-fok között korzett viselése javasolt, kiegészítve a specifikus gyógytornával, és 40–45 Cobb-fok felett, valamint gyors progresszió esetén javasolt a stabilizáló gerincműtét, amely elülső vagy hátulsó fúzióval is történhet, többféle módszer szerint. A TRX-et igen széles körben alkalmazzuk a mozgásszervi elváltozások rehabilitációjára, és ebbe beleesik a scoliosis is, de ez természetesen nem az egyedüli módszer, amely választandó a kezelés során. Csakhogy egy példát említsek: a Schroth-terápia vagy a korzettben végzett torna kiegészítéseként izomerősítésnek, állóképességfokozásnak és törzsstabilizációnak a TRX felhasználása is javasolt, ha nincs egyéb kontraindikáció vagy olyan mozgásbeli korlátozottság, amely kizárttá teszi az eszköz használatát, de fontos hangsúlyozni, hogy nem a meglevő terápiák (korzett, Schroth) helyett alkalmazzuk, csak azoknak kiegészítéseként. A TRX csak abban az esetben ajánlható scolioticus pácienseknek (ugyanúgy, mint bármely más, nem 3D korrekciót tartalmazó technika), ha a gyakorlatok elején a páciens felveszi a saját korrekcióit és abból indítja a nem specifikus gyakorlatokat. A TRX gyakorlattárában nagyon sok feladat kifejezetten a törzsizmok erejének,

stabilitásának a fokozását, légzéssel összekapcsolva a minél teljesebb bordamozgásokat hangsúlyozza, és természetesen rengeteg nyújtó, mobilizáló lehetőséget is tartalmaz, amelyeket figyelembe véve elmondható, hogy hasznosan alkalmazható a scoliosis terápiájának részeként. Szintén nagy előnye, hogy hihetetlenül gyorsan és jól fejleszti a törzsizomkontrollt és a koordinációt, a testtudatot és a törzsizom fűzőjének erejét. Ha egy gyermek sportol, vagy sportolni szeretne a jövőben, akkor különösen hangsúlyos fejleszteni az állóképességet, ügyességet, és az úgynevezett propriocepciót, amelyre később szüksége lehet. Ám azt mindenképpen javasolnám, hogy ha szeretné gyermekének a mindennapi tevékenységébe a TRX használatát is beilleszteni, akkor először feltétlenül konzultáljon a jelenlegi Schroth-terápiát végző gyógytornásszal, valamint szakembert válasszon a TRX gyakorlatok betanításához vagy felügyeletéhez, akinek van TRX SMSTC (TRX Sports Medicine) végzettsége, végül (de nem utolsósorban) érdemes konzultálnia a kezelőorvossal is. ■ Dienes Viktória R-med Gyógytornász www.rmda.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


98 |

PROMÓCIÓ

Luxurye BioCsoki SPORTOLÓKNAK! Egészségmegőrzés lemondások és pluszkilók nélkül

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 99

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A

Luxurye Bio- csokis rozskorpa-szelet egy olyan alternatív, lassan felszívódó szénhidrát, amely nagymértékben hozzájárul a testmozgás eredményességéhez, illetve a testsúly megtartásához. Természetes és egészséges összetevői lévén segít egyensúlyba hozni szervezetét!

Testedzés közben, különösen az állóképességet igénylő tevékenységek során jelentősen növelhető a teljesítmény, ha a megfelelő időben, megfelelő mennyiségű szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. A szénhidrátok a mozgás intenzitásának arányában könnyen alakulnak át energiává, nagy segítséget nyújtva a sportban. A Luxurye BioCsoki a benne lévő rozs-, illetve kakaó jótékony hatásánál fogva fokozza a sportolók koordinációs képességét, gyorsaságot és kitartást kölcsönözve. Növeli az állóképességet, de pozitív hatással van a mentális teljesítőképességre is. A rozs egy olyan fehérjedús gabonaféle, mely sok egyéb mellett B1- vitamint, kalciumot, nitrogént, kazeint és foszfátot is tartalmaz. Frissítő hatása miatt

Válassza a

LUXURYE BIO-CSOKIS

rozskorpa szeletet Legyen egészséges úgy, hogy közben nem kell lemondania az édességről, sőt az elhízástól, narancsbőrtől sem kell tartania! Nincs szüksége méregdrága testsúlycsökkentő kapszulákra, nem kell sanyargatnia magát és étrendjéből kiiktatni a nassolnivalót!

BIO TERMÉK EGÉSZSÉGES MAGAS ROSTTARTALMÚ BÜNTETLENÜL FOGYASZTHATÓ ÉS MÉG FINOM IS

természetes doppingszerként tartják számon, éppúgy, mint a kakaót! A rozskorpában, illetve a kakaóban is található antidepresszáns, hangulatjavító anyag, mely az anyagcsere-folyamat alkalmával a szervezetet boldogsághormon, szerotonin termelésére serkenti. A Luxurye BIO-csokis rozskorpa jótékonyan hat a szervezet egészére nézve. Magas energia-és rosttartalmának köszönhetően egyedülálló az egészséges édességek körében! Legyen szó akár futópályáról, konditeremről, vagy uszodáról, a Luxurye BioCsoki tökéletes partner a hatékony edzésben! Szerző: Bernáth Bernadett LUXURYE :: facebook/luxuryebiocsoki

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS lemondások és plusz kilók nélkül! A Luxurye BIO-csokis rozskorpa jótékonyan hat a szervezet egészére. Magas élelmirosttartalmának köszönhetően egyetlen édességgel sem lehet egy lapon említeni. Képes szabályozni testsúlyunkat, elősegíti az emésztést és az egészséges bélflóra létrejöttét. Segíti a bélbaktériumok működését így erősítve a szervezet immunrendszerét. Magába szívja a zsírt, csökkenti a szervezet koleszterin és a vér triglicerid szintjét, tisztítja szervezetünket a toxinoktól és a lerakódott salakanyagoktól. Segít a cukorbetegség, magas vérnyomás és a bél daganatos betegségeinek megelőzésében. Háromféle ízesítésének köszönhetően (natúr, fahéjas és narancsos) a család minden tagja megtalálhatja kedvencét. Nyugodt szívvel adhatja gyermekének is, így többé nem kell aggódnia, hogy mesterséges, az egészségre káros anyagokat vinne szervezetébe. Mesterséges színezékanyagot, hozzáadott íz- fokozót és az egészségre káros anyagokat nem tartalmaz! Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


100 |

Technika

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

WTCC 2015 - Zengő Motorsport Rosszkor rossz helyen, pont nélkül Thaiföldön

S

ajnos j íígy röviden ö id egy sorban b ö összefoglalható f l lh ó a Z Zengő őM Motorsport éés Mi Michelisz h li Norbert utolsó előtti versenyhétvégéje az először megrendezett WTCC Thai nagydíjon. A Chang International Circuit minden versenyző számára újdonság volt, hiszen először látogatott ide az FIA Túraautó-világbajnokság mezőnye. Norbi a világbajnoki tabella ötödik és a Yokohama Drivers Trophy első helyéről bizakodva várhatta ezt a versenyhétvégét. És nagyon is biztatóan indult a thai hétvége a kimondottan kellemetlen párás időjárás ellenére. Ahogy azt talán már megszokhattuk, Norbi és a kis magyar csapat hamar ráérzett az ismeretlen pályára, és a szabadedzéseken remek időket futott. Az időmérő aztán, mondhatni, csak félig alakult jól. Norbi nem jutott be a legjobbak közé, de a tizedik helyre jó idejével viszont megszerezte a második futamban a pole pozíciót, ami komoly bizakodásra adott okot egy újabb futamgyőzelem begyűjtésével kapcsolatban. Csakhogy ahhoz, hogy ezt a lehetőséget ki lehessen aknázni, a középmezőnyből rajtolva baj nélkül túl kellett volna élni az első futamot, ami sajnos ezúttal nem sikerült.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 101

Norbi egy ütközésbe keveredett, ami miatt ki kellett állnia a futamból. Az autót szétszedve tapasztalták, hogy jóval nagyobb a sérülés, mint az elsőre látszott. A csapat szerelői egy kisebb csodát téve ugyan rajtkész állapotba hozták a Civicet, de sajnos Norbi már a felvezető körökben érezte, hogy nem lett tökéletes az autó. A harmadik körig tudta tartani az első helyet, amikor a portugál hondás márkatársa megelőzte. De nem is ez volt a legnagyobb baj, hanem hogy egy bokszutca-áthajtásos büntetést kapott a sérült autó javítása miatt a parc ferme szabályok megsértéséért. Így már csak a mezőny végére állhatott vissza esélytelenül. Ezzel sajnos Norbi és a csapat az első teljesen nullapontos hétvégéjét könyvelhette el, amely nagyon nem jött jókor az év végi hajrában. Michelisz a vb egyéni értékelésében visszaesett a hatodik helyre, beférkőzött elé Gabriele Tarquini és a korábban még foghatónak tűnő kínai Ma Csing-hua a két futamon szerzett pontjaival is eltávolodott Norbitól. Szerencsére a Yokohama Trophy értékelésében még őrzi az első helyet az utolsó bajnoki forduló előtt, amely lapzártánk után, november végén Katarban lesz, méghozzá villanyfényes esti versenyfutamokkal. ■

A Technikai Te c h n i k a i rrovat ovat ttámogatója ámogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


102 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bajnokok kamionnal, két kerékről és a levegőből!

S

ikerrel zárult, sok látogatót vonzott a 2015. október 28–31. között a Hungexpo Automotive és Autótechnika kiállításainak társprogramjaként újra megrendezett, ötödik Auto + Motor + Sport Expo a tradicionális kőbányai vásárváros F pavilonjában. A kiállításra a technikai sportok szinte minden szakágából érkeztek csapatok és versenyzők, valamint bemutattak az ezekhez a sportágakhoz bármilyen formában kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat nyújtó cégek közül is néhányat. Az ünnepélyes kis megnyitón részt vettek a rendezvény védnökei: Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség és Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökei, a 2015-ös Autó + Motor + Sport Expo fővédnöke, az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István, valamint a rendezvénynek évek óta folyamatosan otthont adó Hungexpo Zrt. képviseletében Rafay János üzletág-igazgató is. Mindnyájan kiemelték, hogy mennyire fontos, hogy a hazai sportéletben ezek az Európa- és világszinten is kiemelkedően sikeres sportágak és

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 1103 03

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

versenyzőik minél nagyobb publicitást kapjanak, hiszen méltán lehetünk nagyon büszkék arra, hogy egy ilyen kis országból az ellenfelekéhez képest sokkal szerényebb háttérrel és lehetőségekkel ilyen nagyszerű eredményeket érnek el nemzetközi szinten. Az igazi 21. századi sportágak bajnokainak személye, kitartása, teljesítménye nagyszerű példakép lehet a fiataloknak akár az élet más területein is. Szintén fontos üzenete volt a rendezvénynek, hogy a hazai gépjárműipar két legrangosabb szakmai kiállításával párhuzamosan rendezték meg, hiszen a gépjárműgyártás történetében mindig is a technikai sportágak voltak azok a kísérleti műhelyek, amelyekben a gyártók az új technológiákat és fejlesztéseket kipróbálhatták éles körülmények között, hogy aztán a hétköznapokban használt gépjárművekbe is bekerüljenek. Ennek okán talán ma is tökéletesen adná magát a párhuzam, hogy a magyar gazdaság legsikeresebb húzóágazata és a hozzá legközelebb álló, világszínvonalú eredményeket produkáló sportágak szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, kölcsönösen erősítve egymást. A kiemelkedő eredményeknél maradva a rendezvény két igazán kiemelt vendége volt Kiss Norbert a csapatával, az OXXO Racinggel, akik az autósport idei legrangosabb eredményeként az idei évben is elhódították az FIA Truck Race sorozat Európa-bajnoki címét, valamint Besenyei Péter műrepülő világbajnok, a Red Bull Air Race versenysorozat egyik megálmodója, aki nemrég jelentette be visszavonulását az aktív versenyzéstől az RBAR sorozatban. Besenyei a műrepülés

mellett a nagy autósportcsaládban is mindig otthon érezheti magát, hiszen rajong az autósportért, kipróbálhatott már sokféle, többek közt F1-es versenyautót is, sőt a kétezres évek elején egy ideig aktívan versenyzett az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágban az Opel Astra és a Renault Clio márkakupákban is. Ezt megerősítendő a rendezvény pénteki napján a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás egy örökös tiszteletbeli autóversenyzői licenccel ajándékozta meg égi bajnokunkat, amellyel a szövetség bármelyik szakágában rajthoz állhat, ha újra kedvet kap a négykerekű sportághoz! A két fenti bajnokon kívül még számos ismert és sikeres bajnokkal, versenyzővel találkozhattak az érdeklődők. Testközelből lehetett megcsodálni, sőt fel- és beülve kipróbálni szinte mindegyik versenygépet. A legkisebbek még egy igazi kis tesztpályán is nyomhatták a gázt a gyermekko-

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


104 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

runkból jól ismert pedálos Moszkvics 21. századi változatában, a minden eredetivel megegyező funkciókkal ellátott, elektromos hajtású kisautókban. Több kiállítónál ajándékokat és különleges autósport-élményeket is nyerhettek a látogatók. Amennyire fontos a gyorsaság és a bátorság a versenypályán, annyira fontos a higgadtság és a megfontoltság a közúti közlekedésben! Nos, az autósport sportolói ebben is példamutatóak, ugyanis a rendezvényen egy sajtótájékoztató keretében kihirdették az iCELL Arany Pedál díjért folyó közlekedésbiztonsági versenyének a végeredményét, amelynek hatfős, ismert emberekből álló mezőnyében két korábbi és egy jelenleg is aktív rali- és tereprali-versenyző sporttársunk is megtalálható volt. A korábbi és a mostani rendezvény sikerére való tekintettel a tervek szerint az Autó + Motor + Sport Expót folyamatosan fejlesztve egy igazán interaktív technikaisport-fórummá szeretné varázsolni a szervező és a helyszínt biztosító Hungexpo, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a technikai sportágakat, és mindig találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel. Így a tervek szerint 2016-ban is nagy szeretettel vár mindenkit az Autó + Motor + Sport Expo a kőbányai vásárvárosban! ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 105

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

10 TITOK Lewis Hamiltonról Lewis Hamilton utolérte példaképét, Ayrton Sennát – ugyanis Austinban megszerezte harmadik Forma–1-es világbajnoki címét. Ennek apropóján összeszedtünk egy pár titkot a 30 éves versenyzőről, y , amikről talán a legnagyobb g gy rajongói rajo ra jong ngói ói ssem em ttudnak… udna ud nakk…

1.

Már 9 évesen tudta, hogy mit akar. Legendás történet, hogy a kis Lewis találkozott jövendőbeli főnökével, Ron Denisszel, és a következőket mondta neki: „Szia, Lewis vagyok, megnyertem a brit bajnokságot, és szeretnék egyszer nálad versenyezni.” Dennis udvariasan annyit felelt, hogy hívj fel kilenc év múlva – ezzel szemben Lewis nem tétlenkedett, és négy évvel később már a McLaren szárnyai alatt volt.

2.

Forma–1-es karrierje elején Nagy-Britanniában kiemelt figyelmet kapott a helyi médiától – Hamilton egy idő után terhesnek érezte a népszerűséget, és arra az elhatározásra jutott, hogy elköltözik szeretett hazájából. Először Svájcban, a Genfi-tó partján nézte ki magának új otthonát, de végül túl unalmasnak vélte a környéket, és Monacóba költözött.

3.

Nicole Scherzinger és Lewis szerelme csaknem 8 évig tartott. Kapcsolatuk hajnalán az énekesnő dalt is írt a kapcsolatukról, a Pussycat Dolls 2008-ban megjelent Doll Domination albumán Nicole az „I Think I’m In Love”-ot Lewisnak dedikálta.

4.

Nem újdonság, hogy Hamilton szerepelt a Verdák 2-ben, amiben önmagát alakította. Azonban azt kevesen tudják, hogy részt vett a saját, filmbéli autójának a megtervezésében is.

5. w w w. s p o r t i m e . h u

Hamilton kétségtelenül az egyik legzseniálisabb pilóta, de viselkedése néha hagy némi

A Technikai rovat támogatója


| 107

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

kívánnivalót maga után. Az egyik legemlékezetesebb esete, amikor nyilvánosan kiakadt egykori csapattársára, Jenson Buttonra azért, mert az nem követte vissza a Twitteren.

6.

A Top Gear névre hallgató sorozatért világszerte rajonganak a benzingőz-fanatikusok. A BBC műsorában Hamilton is vendégszerepelt, és ő ért körbe a legrövidebb idő, mindössze 1 perc 42,9 másodperc alatt a Top Gear tesztpályáján egy Suzuki Lianával – ezzel az eredménnyel Sebastian Vettelt és Mark Webbert is maga mögé utasította.

félelmei. A 30 éves brit versenyző rémálma, hogy egyszer egy cápatámadás áldozata lesz.

10.

Habár sokan nem hinnénk róla, de Lewis igenis nagyon vallásos, mindig lóg a nyakában egy kereszt. Az egyik interjújában elmondta, hogy hisz abban, hogy szorgalma és kitartása mellett Isten felé érzett hite segítette őt a sport csúcsára. ■ Szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Mercedes AMG Petron

7.

A Mercedes versenyzőjéről újabban elkezdték terjeszteni, hogy hatalmas sikereit az Illuminati nevű szervezetnek köszönheti, akiknek tagjai segítik útján a brit klasszist. Az összeesküvés-elméletek gyártói szerint Beyoncé és számos világsztár ennek a rendnek köszönhetik sikereiket.

8.

Habár nagyon szigorú az étrendje, a kedvenc reggelijéről nem hajlandó lemondani, ami nem más, mint a Sugar Puffs nevezetű gabonapehely, aminek a tetejét meghinti még egy adag cukorral.

9.

Hamilton napjaink egyik legnagyobb hőse, azonban neki is vannak gyengeségei és

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


108 |

Kiss Norbert kétszeres bajnok a legnagyobbak között

A

Truck Race Európa-bajnokságot közel három évtizede rendezik meg az autósport egyik leglátványosabb és legkülönlegesebb szakágaként. Igazán különleges, hiszen a Truck Race futamain öttonnás monstrumok feszülnek egymásnak olyan versenypályákon, ahol általában a GT- és túraautók vagy karcsú formulaautók száguldanak a mezőnyben. A nagy monstrumok versenyében egy kis magyar csapat mindössze néhány év alatt ért fel a sportág csúcsára, és az idén már második alkalommal hódította el az Európa-bajnoki címet Kiss Norberttel a volán mögött, akivel egy kicsit a múltról, az idei évről, a jövőbeni kilátásokról és az egyre híresebb cicákról is beszélgettünk. Kívülről nézve ez a bajnoki címvédés elég könnyednek tűnt! Mondhatni az OXXO Racing letarolta 2015-ben a Truck Race Eb-t, de valójában belülről is ilyen könnyű volt ez? Talán egy picivel könnyebb volt, mint a tavalyi abból a szempontból, hogy tavaly folyamatosan változtak az erőviszonyok versenyről versenyre, és csak az utolsó versenynapon sikerült megszerezni a bajnoki címet. Az idei évben sokkal kiegyensúlyozottabb volt a helyzet. Köszönhető ez annak is, hogy az MAN a motorszállítás terén gyári szinten kivonult a sorozatból, és így én is olyan motorral tudtam menni, mint a legnagyobb német és spanyol ellenfeleim, ami sokkal kiegyenlítettebbé tette a technikai feltételeket. Meg nagyban hozzájárult a precíz téli felkészülés is. Nagy látványos fejlesztések nem voltak az autón, de ami történt, az mind w w w. s p o r t i m e . h u

főleg az üzembiztonságot növelte, és az idén tényleg maximálisan megbízhatóan működött az autó minden futamon, amiért nagyon nagy köszönet jár a csapatnak! Hiszen ez volt az egyik alapja az idei sikereknek, és ennek köszönhető, hogy már az első futamoktól kezdve magabiztosan versenyezhettünk, és futamról futamra tudtuk felépíteni az előnyünket a bajnokságban. Azt nem mondanám, hogy könnyű volt a címvédés, de a jó felkészülésnek és az évek során megszerzett tapasztalatainknak a jó kamatoztatásával jóval nagyobb önbizalommal futhattunk neki a versenyhétvégéknek! Úgy gondolom, két igazán különlegesen kiemelkedő versenyhétvége volt az idén. Az egyik nyilván a Hungaroring, a másik az osztrák futam, ahol mind a négy futamot megnyerted a hétvége folyamán, ami talán elég egyedülálló teljesítmény a sorozatban. Nagyon ritkán, de azért volt már rá példa, hogy ugyanaz a versenyző nyerje a hétvége mind a négy futamát, két-három évente szokott ilyen eredmény születni. Azért ehhez nyilván kell egy jó adag szerencse is, hiszen a fordított rajtrácsos futamokon azért mindig jó esély van arra, hogy ha az ember a A Technikai rovat támogatója


| 109

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


110 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

mindketten a szimulátorok világából kerültetek az igazi versenypályákra, a jelenlegi autósportban már viszonylag előrehaladott életkorban, egyszerre indult a pályafutásotok, ugyanazokban a sorozatokban indultatok. Michelisznek mégis jóval korábban megadatott ez az igazi átütő siker. Mostanában veled is megtörtént. Gondolkoztál már ezen? Számítottál, készültél erre?

hetedik nyolcadik helyről akarja felküzdeni magát, akkor bele tud keveredni valami komoly csetepatéba. Most Ausztriában azért a szerencse mellett nagyon jó formában is voltunk, illetve a rövid pályának köszönhetően az időeredményekben is jó szorosan együtt volt a mezőny, és a fordított rajtrácsos futamokból is sikerült a legtöbbet kihozni. Aztán nyugodtan mondhatjuk, hogy a hazai futam a Hungaroringen sporttörténeti esemény volt, hiszen közel huszonöt év után tért vissza ide a sorozat, ráadásul magyar címvédővel! Te belülről hogy élted meg ezt? Hányszor lábadt könnybe a szemed a hétvége folyamán? Elképesztő hétvége volt, elképesztő érzelmekkel töltve! Hosszú évek óta várta ezt a csapat, és a szurkolók is, és most megvalósult. És ami szintén nagyon fontos és nagyszerű, hogy ezen a hétvégén is ilyen jó eredményeket produkáltunk a hazai közönség előtt. Döbbenetesen jó érzés volt az a szurkolás és szeretet, ami ott áradt felénk! Azon a két napon tényleg igazi sztároknak érezhettük magunkat. Azt gondolom óhatatlanul is mindig összehasonlítanak Michelisz Norbival, hiszen egyrészt

w w w. s p o r t i m e . h u

Én sohasem igazán az ilyen nagy magasztos célokban, álmokban gondolkoztam elsősorban. Persze minden versenyzőnek ott van az álmaiban, hogy komoly bajnok legyen. Nekünk a csapattal is egy jó ideig az álom kategóriába tartozott, hogy küzdhessünk a bajnoki címért, hogy legyen futam itthon is, a Hungaroringen, amikor ezeknek még nem igazán látszott az igazi realitása. Aztán szerencsére mégis így alakult, de ebben a folyamatban nem feltétlenül ezekért az álomszerű dolgokért, hanem mindig a következő, reálisan elérhető célért dolgoztunk. Nyilván én mint versenyző azért, hogy gyorsabb legyek, hogy megnyerjem a következő aktuális versenyt, hogy ahogy jöttek az eredmények, akkor hogy nyerhetjük meg a bajnokságot. Nekem ezt kellett és kell mindig a lehető legjobban hozzátennem a csapat munkájához, és ezeknek a kis, rövid távú céloknak az eléréséből lehetett megvalósítani a nagy álmokat. Ha ez a csapat, így, ahogy van, elköltözne egy másik versenysorozatba, ott lehetne ugyanilyen sikeres? Nyilván más sorozatban, más technikával, más körülmények között is be kellene gyűjteni azokat a mindenféle szakmai és egyéb tapasztalatokat, amelyek ott szükségesek a sikerhez. Ez akár több évig is eltarthat, ahogy itt a kamionban is történt, de nyilván ehhez nagyon komoly segítséget és lendületet adna a csapat összeszokottsága és az eddigi tapasztalatai. Úgyhogy azt gondolom, megállnánk a helyünket ezzel a csapattal egy más sorozatban is. Ugyan a jövődről, a folytatásról még túl sok konkrétumot nem tudhatunk, de ha már a másik versenysorozat felmerült, akkor Kiss Norbi a két Eb-címével az eddig összerakott szakmai múltjával hol, milyen sorozatban kaphatna helyet, illetve neked mi lenne a vágyad, ha szabadon választhatnál? Hát álmaim nyilván vannak most is. Ezekből a A Technikai rovat támogatója


| 111

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

DTM lenne a legkomolyabb, hiszen az mindenféle szempontból egy olyan komoly sorozat, amelyben még a huszadik helyen autózni is komoly megtiszteltetés lenne. Nyilván az ide vezető út még nem nagyon látszik sajnos. A realitásoknál maradva ugye pont most vagyunk abban az időszakban, hogy a bajnokság végével elindulnak a tárgyalások, megbeszélések a jövő évről, és majd december elején már kellene valami döntést hozni a következő szezonnal kapcsolatban. Vetődött már fel több lehetőség is, de talán a legesélyesebbnek az tűnik, hogy megyünk még egy évet itt a kamionban, és megpróbáljuk ismét megvédeni a bajnoki címet. Ugyanakkor természetesen komoly kihívás lenne egy másik versenysorozat is. De hát ennek a költségvetése is nagyon komoly teher, és komoly munka az összeállítása. Ennek a terhe főleg a csapat vezetésén, tulajdonosain van, hogy a lehető legjobb körülményeket teremthessék meg a jövő évi versenyzéshez. Most már jó néhány éve benne vagy a sorozatban. A mezőnyben milyen a hangulat, hogy fogadtak el a versenyzőtársak az évek folyamán? Nem egy olyan társaság van itt, amelyik nagyon könnyedén befogadná az újoncokat, pláne, ha azok eséllyel szólnak bele egy-egy futamgyőzelem vagy bajnoki cím sorsába. Nem lettünk rögtön a társaság kedvence, amikor odakerültünk. Alapjá-

ban véve talán egyik – pláne ilyen egyéni – sportág sem a legjobb termőföld a barátságokhoz, hiszen itt le kell győzni a másikat, a másik versenyzőtől kell megszerezni, elvenni a pozíciót, a helyezést, így valahol tulajdonképpen mindig valaki másnak a „kárára” történik egy-egy siker. Ebből a szempontból mi eléggé beleléptünk a közepébe a győzelmekkel, meg hogy később már a bajnoki címért is eséllyel harcoltunk, ezért nyilván sok mindenkinek nem lettünk a kedvence. De azt gondolom, ez nem népszerűségi verseny, és kevésbé fontos, hogy az ellenfelek mennyire szeretnek emberileg. Az már sokkal fontosabb, hogy mennyire ismernek el szakmailag, és ez szerencsére a csapat és a saját szempontomból is nagyon jól alakult. Különösen az idei év eleje után jött számos szakmai dicséret és visszajelzés olyanoktól is, akik már évekkel korábban is jelezték, hogy higgyünk benne, hogy jó úton vagyunk, és esélyesek vagyunk a legjobb eredményekre. Illetve a folyamatosan elért eredményeknek is köszönhető, hogy ez a szakmai tisztelet maximálisan megvan, és a helyén van irányunkban. Persze ez részünkről is kölcsönös, hiszen nagyon sikeres, komoly tapasztalattal bíró versenyzők és csapatok vannak a sorozatban akiket nagyon komoly szakmai siker legyőzni. Például itt van a Frankie Vojtisek, aki már közel három évtizede versenyez a sorozatban, rajthoz állt már a régi hungaroringes futamokon is. Te el tudod képzelni, hogy például itt a Truck Race

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


1112 122 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

nagyon szerető gondos gazdává váltak. Ezek is mindig nagyon jó sikerélmények! Akkor akár az is lehet, hogy egyszer csak Kiss Norbi cicái híresebbek lesznek, mint Lewis Hamilton kutyái?

sorozatban éld le az életedet és a versenyzői pályafutásodat? Tulajdonképpen miért is ne! Van számos olyan versenyző, aki nagyon hosszú ideig kötődik egyegy sorozathoz. Ráadásul azt gondolom, hogy ha egy komoly sorozatot megnyertél egyszer, kétszer, háromszor, akkor már el lehet engedni egy kicsit az eredménykényszert, tudni kell elfogadni, hogy nem lehet folyamatosan mindig a csúcson lenni, mindig mindent megnyerni, és akkor szerintem tök jó érzéssel el lehet versenyezni akár ilyen hosszú időt is ugyanabban a sorozatban! Hogy egy kicsit kikanyarodjunk a sportból, mesélj arról hogy vannak a macskák? Köszönjük szépen, nagyon jól! A két otthoni cicánk nagyon jól érzi magát, és már saját Facebook-oldaluk is van, ahol ezt napi szinten mások is nyomon követhetik. Nagyon aranyosak, nagyon szeretjük őket! Rajtuk kívül más cicákról is próbálunk gondoskodni. Aktív önkéntes vagyok a Macska Árvaház Alapítványnál, amely egy központot működtet. Nem menhelyként gyűjtjük az utcáról a macskákat, hanem főleg sérült vagy a gazdájukat elvesztett, elárvult vagy beteg cicákról gondoskodunk, és próbálunk új gazdát keresni nekik. Egyenlőre van egy kis macskaházunk, ahol a legrászorultabb cicákat tartjuk, de most szeretnénk egy olyan otthont is létrehozni, ahol azok a cicák is méltó körülmények között lehetnek, akiknek esetleg nem sikerült gazdára lelni. És sok Kiss Norbi-rajongó lett már macskatulajdonos a te indíttatásodra? Igen, szerencsére már elég sokan jöttek, akik tőlem hallották, vagy a Facebook-oldalamon látták a gazdát kereső cicákat és fogadtak örökbe, és

w w w. s p o r t i m e . h u

Hát nem tudom! Nyilván a mi cicáink szobai háziállatok, őket sajnos nem tudom magammal vinni a versenyekre, meg különböző programokra, de azért már alakul az ő ismertségük is. A minap megállítottak az egyik bevásárlóközpontban, hogy megismertek, tudják, ki vagyok, és a mellett, hogy gratuláltak az eredményekhez, külön rákérdeztek arra is, hogy a cicák hogy vannak, merthogy szokták őket látni a Facebookon. Szóval a cicák is jól haladnak a komoly ismertség felé! Mit csinálna Kiss Norbi, ha nem profi autóversenyző lenne? Hú, ez nehéz kérdés! Nem is tudom. Az informatika érdekelt korábban, de azt a sulit a versenyzés miatt abbahagytam. Talán állatvédő lennék, és macskákat mentenék! Korábban már kisebb versenysorozatban mentoráltál versenyzőket. Ez a terület nem vonz komolyabban, ha esetleg egyszer valamiért abbahagyod a versenyzést? De, persze, ez is érdekel, de ez már a profi versenyzői karrierem hozadéka, hogy ha megkérnek, hogy adjak tanácsokat, segítsek valakit a felkészülésben. Hiszen ha a versenyzői múltam és az eredményeim nem lennének, hiába próbálnék bárkit is autóversenyzésre oktatni, nem hinnének el nekem semmit! Üzensz-e valamit a Sportime hasábjain keresztül az olvasóknak, rajongóknak, amit fontosnak tartasz? Hát azt, hogy így év végén is nagyon nagy köszönet jár azoknak, akik kijöttek nekünk szurkolni a Hungaroringre, és azoknak is, akik egész évben a tévé vagy az internet előtt ülve szurkoltak nekünk! Tényleg csodálatos dolog, ahogy az elmúlt négy évben megvalósult ez az álmunk, ami akkor még tényleg csak álom volt! Valamint szintén nagy köszönet jár mindenkinek, aki velünk együtt hitt ebben az álomban, és segített a megvalósításában! ■ A teljes interjút megtalálod a digitális kiadványunkban! A Technikai rovat támogatója


A Technikai rovat tรกmogatรณja

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

RPM Autó és Motorsport magazin a SportKlub-on!

A

z RPM Magazin egy kéthetente jelentkező motoros és autós televíziós magazin. Mértékadóan komoly, hiteles, mindemellett extrém. A témák feldolgozásának mikéntjét illetően könnyedén fogyasztható, pergő ritmusú sorozat, amely célja versenyek és versenyzők bemutatása a motocross, gyorsasági motor, rallycross, kamion és pályaautó versenyekről, futamokról. Bekukkantanak a back stage-be, így a néző megismerheti a csapatok, versenyzők felkészülésének fázisait a kezdetektől a futamig. A műsorvezető Kosaras Renáta – színes, impulzív, nyughatatlan képzőművész, aki már régóta magas fordulatszámon pörög és imádja a motorsportot – „beköltözik” pár napra a versenyzőhöz, hogy a női műsorvezető kíváncsiságával mutassa be a sportolók emberi oldalát, az általuk átélt lelki és fizikai stresszt, családi kapcsolatait. Renáta műsorvezető társa Tóth Zsolt, rallye autósversenyző, a műsor sportszakmai szakértője, aki 26 éves versenyzői tapasztalatát – vezetési és navigátori – adja az eseményekhez. A műsorban hétköznapi nyelvre lefordítva ismerhetjük meg az autó és motorversenyzés pillanatait, a versenyzés hátterét, a felkészülést, a verseny izgalmait, találkozhatunk a

w w w. s p o r t i m e . h u

versenyzők csapatával a hétköznapokban és a verseny alatt, a paddock-ban. RPM Autó és Motorsport magazin a SportKlub csatornán kéthetente, péntek esténként 19.30-tól jelentkezik mindig új versenyző életének a bemutatásával. A fordulatszámon túl is van élet. www.facebook.com/rpmmagazin www.twitter.com/rpmmagazin www.instagram.com/rpmmagazin www.youtube.com/rpmmagazin

A Technikai rovat támogatója


| 115

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


116 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Arany Pedál díj 2015 Az év közlekedésbiztonsági versenye

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 117

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tarthatja magát valaki rutinos sofőrnek, vehet be bármennyi kanyart a tökéletes íven fordulva, és lovagolhat meg számtalan zöldhullámot, egyénileg jól vezetni és tudatosan, a többi emberre odafigyelve közlekedni két teljesen különböző dolog – ez az idei Arany Pedál díj legfőbb tanulsága. A kezdeményezés hat hete alatt (szeptember 17. – október 28.) még a rutinos autóversenyzők is sokat tanulhattak magukról és a közlekedésben betöltött szerepükről.

A verseny során a résztvevőknek adott járműbe szerelt i-Cell flottakövető egység és közlekedésbiztonsági eszköz „harmadik szemként” folyamatosan figyelte a jármű előtt zajló közlekedési helyzeteket; hang- és fényjelzéssel pedig a sofőr tudtára adta, ha hibázott, és pontokat vont le tőle. A visszajelzések alapján reflektorfénybe kerültek azok az apróságok is, amelyekre a városi közlekedés tempója miatt szinte már oda sem figyelünk: a zsúfolt metropoliszban egy gondosan megválasztott követési távolsággal, vagy egy betartott sebességhatárral a közúti ökoszisztéma szabálykövető és a városi közösségre nézve hasznos tagjai lehetünk. Vitányi Judit (a TV2 Tények műsorvezetője), Répa Kata (sportújságíró), Big Daddy Laca (Ganxsta Zolee és a Kartel), Hoffer Zsolt (rendőr őrnagy, a Hungarian Police Rallye Team pilótája), Laklóth Aladár (színművész, tereprali-navigátor) és Böde Dániel (a Ferencvárosi Torna Club csatára) ült a volán mögé, és tett a biztonságos hazai közutakért. Az Arany Pedál díjat végül Böde Dániel nyerte, aki a kezdeti 1000 pontból 938at meg tudott őrizni. ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


118 |

Indul „A jövő négy keréken”! Autós tehetségkutató az M4 Sporton!

H

orváth áhN Norbi, bi „A A jjövő ő négy é kkeréken” ék ” program megálmodója ál dój régóta é ó dédelgeti azt az ötletet, hogy gyermekkori álmát, az autóversenyzést hogyan tehetné elérhetőbbé a hasonló terveket szövögető, ám lehetőségek szűkében lévő gyermekek számára.

Most a terv végre megvalósult, hamarosan a szemünk előtt válhat igazi versenyzővé az a fiatal, aki nemrég még esélyét sem látta annak, hogy valaha versenyautóba ülhessen. Az M4 Sport csatornán kísérhetjük figyelemmel a tehetségkutató sorozatban legjobbnak bizonyultak izgalmas fejlődését, majd közülük a győztesként kikerülő útját és eredményeit az igazi megméretéseken. Az álomtól a megvalósulásig tartó útról és a programról Horváth Norbi mesél: „Az autósport iránti szeretetem már gyerekkorom óta megvan, a családban többen versenyez-

www w.. s p o r t i m e . h u

tek. Pécsett születtem, ahol az autósport nagyon népszerű dolog. Akkoriban az volt az álmom, hogy egyszer én is versenyző legyek. Sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem ilyen egyszerű. Majd a jogosítvány megszerzése után egy Ladával a helyi ralisprintsorozatban rajthoz álltam. Pár év és rengeteg pénz elköltése után úgy alakult, hogy nem tudtam tovább folytatni, mert kiürült a családi kassza, és egyre inkább azt éreztem, hogy míg más versenyző szeretne lenni, nekem inkább a csapatvezetők munkája imponált. Tetszett, hogy átlátják a feladatokat, összefognak több embert, és a végén győzelemre juttatják a csapatukat. Szerintem egy igazi csapatfőnök egy modern kori hadvezér.

A Technikai Tech Te chni nika kai ro ka rovat ova vat at ttá támogatója ámo ámo moga moga gató tó ója j


| 119

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Aztán lassan öt éve megálmodtam „A jövő négy keréken” alapkoncepcióját. Egy olyan műsort álmodtam meg a képernyőre, amiben a szakmaiság profi szinten jelen van, de egy kívülállónak is szerethető, nézhető. A másik fontos dolognak azt tartottam, hogy a magyar utánpótlást tudjam segíteni, támogatni, mert versenyzői oldalról átéltem, milyen, amikor nincs alternatíva. Hiszek abban, hogy képesek vagyunk olyan feltételeket teremteni itthon, hogy újra egyre több magyar gyerek álma teljesülhessen – az, ami valamikor az én álmom is volt –, és ne kallódjanak el a tehetségek csak azért, mert nincs meg a megfelelő anyagi helyzetük. Nálunk csak a tehetség és az elhivatottság számít. Nagyon sok olyan tárgyalásom van jelenleg is, amikről még nem beszélhetek, de nagyon ígéretesek, és reményeim szerint egyre több fiatalt tudok versenyautóba ültetni pusztán a tehetségük által. Rengeteg tárgyalás és egyeztetés után az M4 sporttól kaptunk lehetőséget, miszerint szeretnék a műsort adásra tűzni. Ezzel az álmom valóra vált, szinte el sem hittem, hogy ez valóság. Ekkor indult el a nagy munka. Mivel az én nevem is teljesen ismeretlenül csengett, és a műsornak sem voltak referenciái, nagyon sok visszautasítást kaptam az első időkben. Minden nagyon nehezen ment. Ezt annak tudtam be, hogy sajnos nagyon sokan mondanak sok mindent, de a megvalósításig kevesen tartanak ki, így a partnerek sem hisznek az elején semmiben. De a kemény munka és a kitartás átsegített ezen az időszakon, és ahogy látták az emberek, hogy egyre komolyabb a projekt, egyre többen csatlakoztak.

Azt kell mondanom, hogy a magyar autósporttársadalomnak rengeteget köszönhetek, mert mindenki nagyon jól fogadott minket, és aki csak tudott, segített nekünk. Ezúton is köszönöm mindenkinek! A műsorban négy mentor segíti azt a nyolc továbbjutó fiatalt, akik tíz adáson át küzdenek azért, hogy egyvalaki megnyerje a fődíjat. Ez nem más, mint részvétel egy teljes éven át a Swift Cup Fotók: Földi Attila

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Fotók: Földi Attila Europe versenysorozatban, a Norbert Horvath Racing színeiben. Hasonlóan, mint egy iskolában, több tárgyban oktatjuk a fiatalokat a mentorok felügyelete mellett. Azután folyamatosan pontozzuk őket, és az elért időeredményeik is pontértékké alakulnak a végső elszámolásban. Fontosnak tartottuk, hogy a műsor hangvétele a családokhoz szóljon, és a nyelvezetét is ennek megfelelően alakítottuk. A cél, hogy az embert mutassuk be a sporton keresztül. Fontos még, hogy nálunk a továbbjutókat semmilyen anyagi költség nem terheli. A műsorban való versengést és a nyertest is a csapat saját menedzsmentje finanszírozza. Úgy gondolom, így tudjuk ezt a lehetőséget minél több magyar gyermeknek elérhetővé tenni. Természe-

tesen több évadot tervezünk, így aki most nem jelentkezett, az sem maradt le semmiről. Mentoraink mind bizonyítottak már az autósportban. Szíjj Zsolt több mint 20 éve versenyzik, és nem utolsósorban idén megnyerte a Magyar Ralikrosszbajnokság s1600-as kategóriáját, és ezzel párhuzamosan a Central European (cez) s1600-as bajnoki címét is elhódította.cZsolti felel a gyerekek vezetéstechnikai képzéséért, és a műsor után is az ő feladata a győztes felkészítése a versenyekre, ő segíti a fejlődésüket. A Fittműhely vezetése Matics Zsolt feladata, akit a szakmában már jól ismernek, és joggal mondhatom, el is ismernek. Többek közt olyan emberekkel dolgozik együtt, mint Michelisz Norbi, Herczig Norbi, Kispál Tomi, sőt még F1-es pilótának is segítette a felkészülését. Zsoltival az a közös bennünk, hogy mindketten valami egyedülálló dolgot találtunk ki, hittünk benne, és igyekszünk sikerre vinni. Katona Gellért azt tanítja meg a srácoknak, miként állítsák be az autójukat, és a fizika törvényei hogyan hatnak egy versenyautóra, mindezt elméletben és gyakorlatban is. Így válik tudatossá az, amit éreznek és tapasztalnak. Sokszor látjuk azt, hogy jelenlegi pilóták is mondanak beállítási adatokat, vagy gumit választanak, de ezt inkább megszokásból, tapasztalatból mondják, mintsem tudatosan, sok esetben hiányoznak ezek az alapismeretek.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 121

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

profizmus, innováció, csapat

A H-MOTO TEAM TULAJDONOSA, KELEMEN KRISZTIÁN ÉS A CSAPAT KOORDINÁTORA, KELEMENNÉ SZILÁGYI NOÉMI

Köszönjük a Sportime Magazin munkatársainak, hogy idén is részt vehettünk az Autó-Motor-Sport Expo-n. A kiállításokon való részvétel fontos részét képezi életünknek, meghatározó eleme fejlődésünknek, hiszen az ott kialakított kapcsolatoknak köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg előttünk, visszajelzéseket kaphatunk Partnereinktől, Rajongóinktól! TEAM

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

A negyedik mentor én lettem. Az én feladatom a mentorok összefogása és a játékosok folyamatos figyelése, nyomon követése és a menedzsment. Én hozom meg a végső döntést, ami nem mindig hálás feladat. Ez a pozíció még picit újdonságnak számít, főleg az autósportban, mert sajnos mostanra nagyon kevés figyelmet kapott az autósport. Ezért az alakult ki a legtöbb csapatnál, hogy maga a versenyző vagy a család csinál mindent. Nálunk, a Norbert Horvath Racingnél viszont egy profi csapat feladata a marketingtől a saleses feladatok ellátásán át egészen a pilóta képzéséig minden, illetve a személyes arculatának kezelése is. Úgy gondolom, ez a jövő, és az, hogy egy fiatal, dinamikus csapat vagyunk, tele energiával és tudással, lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat vigyünk véghez ebben a sportágban, ami a magyar sport jövőjét is hosszú távon meghatározhatja. A program úgy indult, hogy közzétettünk egy felhívást, amiben leírtuk, hogy olyan, 10–20 év közti fiatalokat várunk, akik éreznek magukban anynyi elszántságot, hogy autóversenyzővé váljanak.

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Három héten keresztül gyakorolhattak a jelentkezők egy szimulátoron, majd jött az első kiválasztás, ahová 100 fiatalt hívtunk vissza. Itt egy komplex felvételi eljárás keretében kiválasztottuk a legjobb 20 jelöltet, akiket vittünk a második fordulóra, a G1 Kart centerbe. Ekkor egy még keményebb próbatétel következett, ahol már a gokartvezetés is bejött a képbe. Ezek után nyolc fiatal maradt abban a végső körben, akik egy évadon keresztül versenghetnek a győzelemért. Ahogy az lenni szokott, nagyon sok dráma, öröm, harc volt a srácok közt, mert a tét bizony nagyon nagy. Nyolcuk közül többen is vannak, akik e nélkül a lehetőség nélkül soha nem ülhetnének versenyautóba. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen nemes célt képviselhetek, és hogy megadatott nekem, hogy valóra váljon az álmom, aminek köszönhetően mások álma is megvalósulhat. Már akkor nagy sikernek tekintem a műsort, ha egy picit vissza tudom adni olyan srácoknak a reményt, akik már lemondtak arról, hogy belőlük is lehet még nagy versenyző. A csapatunk is a műsorral együtt kezdett fejlődni. Feladatunk a műsorban szereplő fiatal tehetségek utánkövetése, és további lehetőségek felkutatása a számukra. Szeretnénk végigkövetni a karrierjüket, hogy ott legyünk velük akkor is, amikor tanács kell, és a sikereikben is velük szeretnénk osztozni. A projektet nem munkának tekintem, de azt hiszem, ezt a csapatom minden egyes tagjának nevében is mondhatom. ■ Fotók: Földi Attila

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 123

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 •A Technikai Fax: + 36rovat 1/700-1540 w w w. s p o r t i m e . h u támogatója


124 | 124

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ugye ezt ÖN sem szeretné?!

FireStryker Tűzoltási technológia az űrkutatásból már Magyarországon is! Egy működő számítógépnél, feszültség alatt lévő elektromos készülékeknél, elektromos panelokban vagy gépjárművek belsőterében is használható mindenféle komoly károsítás nélkül! Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű Fire Stryker névre keresztelt tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, melyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig.

Védje szeretteit, értékeit!! Gondolja csak végig! Sajnos az autóban, lakásban, garázsban is bármikor előfordulhat tűzeset! Az eszközt akár egy kisgyermek is könnyedén képes alkalmazni! Nagy előnye, hogy az eszköz bármilyen láng vagy 350 °C hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. Valamint különlegesen hasznos lehet a járművek motortérben elhelyezve, ahol egy esetlegesen keletkező tűz oltását már akkor megkezdheti az eszköz mikor a vezető vagy az utasok még nem is érzékelik azt az utastérben! ■

A Fire Sryker termékek megvásárolhatók a Spiller Trade Kft.-nél

+36 30 400-5074 - info@firestryker.hu - www.firestryker.hu w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 125

PROMÓCIÓ

KVINT SZOLG KFT.

• • • • •

Gépgyártás Gépjavítás Forgácsolás Lakatos munkák LINDE gázok forgalmazása

Papíripar részére: • acél kalander henger gyártás • papír kalander henger gyártás (pl.:zsepi gép, éttermi szalvétagép) Kvint-Szolg Kft. 2541 Lábatlan, Rákóczi út 206. Telefon: 06 30 377 3141 kvintkft@invitel.hu, www.kvintkft.hu A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Váltott, bejött!

K

árai Tamás háromszor szerezte meg az autókrossz Európa-bajnoki címet, 2015-ben azonban szakágat váltott. Az elmúlt években még csak ízlelgette a ralikrosszfeelinget, idén már csak erre koncentrált, és a következőkkel indokolta döntését: „Sokan bíráltak az év elején, hogy miért nem indulok több autókrosszversenyen, és miért választottam a ralikrosszt. Ez egy út, amin vannak határok és kereszteződések. Ahhoz, hogy egy bizonyos fejlődést elérjek, fontos döntéseket kellett és kell is meghozni. Minden embert a saját egyéni motivációja hajtja, engem is. Azt szoktam mondani, hogy stagnáló vállalkozás nincs. Az autósportban is minden versennyel, teszttel közelebb kerülünk a célunkhoz.” Sokan, sőt egyre többen érdeklődnek az autósport e szakága iránt. A zárt körpálya mind a versenyzőknek, mind a nézőknek jó szórakozás, hiszen bármi történik a pályán, az látható, élvezhető, és nem utolsó szempont, hogy itt a részt vevő pilóták a több száz lóerős autócsodáikkal vérre menő csatákat vívnak. Ennek a „cirkusznak” részese Kára Tomi is. Eddigi sikereit elsősorban önmagának, kitartásának és annak az elszántságnak köszönheti, ami példaértékű lehet mindenki számára.

w w w. s p o r t i m e . h u

Ha egy szóval kellene értékelned a 2015. évet, mi lenne az? Tapasztalat. Milyen volt ez az év? Teljesen más, mint az előzőek. A ralikrossz más vezetési stílust, más autóbeállításokat igényel, mint az autókrossz. 2014-ben mentem pár futamon a hazai bajnokságban, de akkor még az autókrossz volt az első. Idén már a magyar versenyeket inkább egy tesztnek fogtuk fel csapaton belül, hogy a nemzetközi versenyhétvégéken bizonyíthassunk. Természetesen cél volt a magyar bajnoki cím is, de emellett az is, hogy minél több tapasztalatot szerezzünk az Európa-bajnokságokon. Látszólag könnyen megszerezted az első magyar bajnoki címedet. Így volt? Ezt így nem mondanám. Minden pontért és döntőbe jutásért megharcoltunk, és nagyon jó

A Technikai rovat támogatója


| 127

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ellenfelekkel csatáztunk. Jó érzés volt, hogy önmagamhoz képest is látványosan javultak a köridők az elmúlt évekhez képest. Jó érzés volt az is, hogy sok családtagom és barátom kísértében versenyezhettem. Miben más egy ralikrossz-Eb vagy vb? Szinte már olyan, mint a Forma–1. Az első versenyeken még furcsa volt, hogy akkora luxust építenek ki maguknak a különböző csapatok, mintha egy komplett üdülővárosban laknának, de egy idő után már megszoktuk, sőt láttuk benne azt a profizmust is, ami a versenyzésüket segíti. Többszörös világ-, Európa- és nemzeti bajnokok találhatók a mezőnyben, a ralitól a gyorsaságiig vagy éppen a DTM-ből, a WTCC-ből. Még nem érezzük azt a családias hangulatot, amit mondjuk az autókrosszban megszoktunk, de az első versenyekhez képest egyre többen vesznek észre minket is a pályán vagy a paddockban. Ehhez persze az kell, hogy letegyünk valamit mi is arra a bizonyos asztalra. Az első belga versenyen, egy vitatott ütközésből mi jöttünk ki rosszabbul, és ki is zártak rögtön. Szerencsére a többi három előfutam eredménye alapján döntőbe jutottunk, és a harmadik helyen zártunk. Az évad utolsó versenyén már fellebbeztünk a hasonló döntés ellen, és nekünk adtak igazat. ig gazat.

Mennyire tudsz lépést tartani a gyári csapatokkal vagy épp a rutinos, évek óta itt versenyző pilótákkal? Nagyon fontos az autó beállítása. Ez mindennek az alapja. Merem állítani, hogy vannak olyan szituációk, amikor egy jól beállított futómű több hozzáadott értékkel bír, mint plusz 60 vagy 100 lóerő a motorban. A nagy csapatoknál külön erre szakosodott mérnök és szerelő dolgozik. Előnyük még, hogy évek óta versenyeznek ezeken a pályákon, így van már beállítási alapjuk. Ha az időket nézzük, már abban is van előrelépés: ebben a mezőnyben nem meglepő, ha az első húsz autó 0,9 másodpercen belül (!) autózik, sőt ez a jellemzőbb. Nagyon kicsi különbségek vannak. Ha a technikát nézzük, akkor jó úton haladunk. A Skoda Fabiával kezdtük a szezont, az év végére viszont már elkészült a teljesen itthon épített Audi A1. Az új autó a Fabia alapjaira épült, de olyan újításokkal, technikai korszerűsítésekkel, más motorral, amik még a vb-mezőnyben is egyedülállónak mondhatók. Lesz még rajta mit fejleszteni, de az irány jó, és ez a lényeg! A 2016-os évre mik a tervek? Folytatjuk tovább, amit az idén elkezdtünk az Audival. Indulunk a Magyar Bajnokságban, az európai ralikrossz-futamsorozatban és néhány v lá vi ágb g ajjno noki ki ffutamon utam ut amon am o iis. on s ■ s. világbajnoki Gyuris G Gy yur uriss Orsi Ors rsi rsi

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


128 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Legendák San Marinóban - tizenharmadszor

A

z évről évre egyre népszerűbb verseny meghódította a magyar ralisok és a rajongók szívét is. Az előfutó vb-s sztárok, Latvala (VW Polo WRC) és Paddon (Hyundai i20 WRC) mellett 8 magyar párost találtunk a rajtlistán a legendás sztárpilóták között. Az idei esztendőben 30 éves Lancia Delta S4-es volt az ünnepelt. És bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyre látogatókat, azért az "elvetemültebb" rajongók megtöltötték a pálya szélét. Estére elállt az eső, és a hangulatos, történelmi várnegyedben berendezett gyűjtőben mindenki megcsodálhatta a legendás versenyautókat, és válthatott pár szót legendás pilótáikkal. Nem kisebb sztárokkal találkozhattunk, mint Markku Alen, Ilkka Kivimaki, Miki Biasion, Juha Kankkunen, François Delecour, François Duval, Harri Toivonen… csak hogy a legismertebbeket említsem a 178 induló közül. Volt még egy szülinaposunk, Érdi Tibi bácsi, aki 13 év kihagyás után ajándékba kapta családjától a lehetőséget, hogy egy tűzpiros Toyota Celica GT4-essel részt vegyen a megméretésen, és így ünnepeljen. A hangulata nagyon egyedi ennek a versenynek, tipikusan az „ezt látni kell” kategória. Néhány fotóval szeretnénk kedvet csinálni hozzá. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 129

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

๏ Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára ๏ Vállalati szintű mentési megoldások ๏ Automatizált rendszerüzemeltetés ๏ Portál és dinamikus tartalomszerkesztő rendszer ๏ Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet ๏ Elektronikus archiváló megoldás ๏ Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) ๏ Adatbázis megoldások, IBM DB2 ๏ Tűzfal megoldások ๏ Központi címtárépítés, címtárintegráció ๏ Automatikus logfájl elemzési rendszer ๏ Hálózatelemzési megoldás

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

www.mands.hu A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


130 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Két kontinens, két szakág és két bronzérem a 2015-ös mérlege Szabó Krisztián korábbi autókrossz-Európa-bajnoknak. A fiatal váci versenyző az idén két igencsak különböző szakágban is megmérette magát, ráadásul úgy, hogy az egyik versenysorozat Európában, míg a másik az USA-ban zajlott. Krisztiánnak ezáltal sem versenyben, sem utazási kilométerben nem volt hiánya ebben az évben. A tengerentúli új szakágában egy skandináv márkával állt rajthoz. Bajnokunk a Champtruck World Series sorozatban egy Volvo VNL670 típusú csőrös kamionnal állt rajthoz, amely igencsak eltér az eddigi könnyed kis autóitól és ralikrosszos versenygépeitől! A tízfordulós bajnoki sorozatban az amerikai szériákban megszokottan tömérdek mennyiségű pontot lehet gyűjteni az év során, így Krisztián is több mint háromezer bajnoki pontot gyűjtve szerezte meg az év végi bronzérmes helyezést. A 23 éves versenyző a másik bronzéremért az FIA ralikrossz-Európa-bajnokság összetettjében gyűjtötte be, ahol újoncként a dobogó 3. fokára állhatott egy Super 1600-as Skoda Fabiával a kilencfutamos versenysorozatban.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 131

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Szabó Krisztiánt – aki korábban háromszor nyert Európa-bajnoki címet autókrosszban – a két homlokegyenesen különböző versenysorozat és versenygép komoly szakmai kihívás elé állította. „Azért örülök különösen a kamionos harmadik helynek, mert a ralikrosszos kötelezettségeim miatt itt nem tudtam minden versenyhétvégén rajthoz állni. Élveztem az egész évet, jó kaland volt, nagy kihívás, mert minden teljesen új volt számomra. Mindenképpen hasznomra vált, hogy ebben a műfajban és hátsókerekes autóval is tapasztalatokat gyűjtöttem az idén” – értékelte a legfrissebb sikerét a fiatal bajnok ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Horváth Lajos Laller túl van élete legnehezebb versenyén az OiLibya LegendákMarokkó San Marinóban Rallyn - tizenharmadszor

A

z évről évre egyre népszerűbb verseny meghódította a magyar ralisok és a rajongók szívét is. Az előfutó vb-s sztárok, Latvala (VW Polo WRC) és Paddon (Hyundai i20 WRC) mellett 8 magyar párost találtunk a rajtlistán a legendás sztárpilóták között. Az idei esztendőben 30 éves Lancia Delta S4-es volt az ünnepelt. És bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyre látogatókat, azért az "elvetemültebb" rajongók megtöltötték a pálya szélét. Estére elállt az eső, és a hangulatos, történelmi várnegyedben berendezett gyűjtőben mindenki A versenyrôl: megcsodálhatta a legendás versenyautókat, és válthatott pár szót legendás pilótáikkal. Nem A Marokkó Rallyt a Dakar utáni mint legnehezebb kisebb sztárokkal találkozhattunk, Markku versenynek tartják a Miki tereprali világában. Mivel ez a Alen, Ilkka Kivimaki, Biasion, Juha Kankkunen, Tereprali-világkupa utolsó futama a Dakar előtti François Delecour, François Duval,ésHarri utolsó verseny is hogy egyben, itt általában a sportág Toivonen… csak a legismertebbeket teljes élmezőnye rajthozközül. áll, illetve a csapatok itt említsem a 178 induló tudják élesben kipróbálni a Dakarra szánt újításokat,Volt fejlesztéseket. még egy szülinaposunk, Érdi Tibi bácsi, aki 13 év kihagyás után ajándékba kapta családjától a lehetőséget, hogy egy tűzpiros Toyota Celica A helyezésrôl: GT4-essel részt vegyen a megméretésen, és így ünnepeljen. Nyolcvanfős motoros mezőnyben vágott neki Lajos a marokkói sivatagnak, és bár már sok év A hangulata nagyon egyedi ennek a versenyrengeteg versenykilométerének a tapasztalata nek, tipikusan az „ezt látni kell” kategória. Néhány van mögötte, amelyhez erre a futamra komoly fotóval szeretnénk kedvet csinálni hozzá. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

felkészülés is párosult, versenyzőnk minden túlzás nélkül élete eddigi legkeményebb kihívásával találta szemben magát. Laller a harmincadik helyen ért célba a futamon, és ezzel az eredménnyel kvalifikálta magát a 2017-es Dakar-ralin való indulásra. Ugyanis ha erre a versenyre azt mondják, hogy a második legnehezebb, akkor ennél kétszer-háromszor nehezebb kihívások várhatóak a Dakaron. A Dakaron először induló versenyzőket amúgy a rendező ASO cég megbízásából az ötszörös Dakar-győztes Marc Coma minősíti szakmailag, hogy tényleg csak olyan versenyző álljon oda a legnehezebb verseny rajtjához, aki valóban felkészült rá, mert amúgy ez tényleg egy életveszélyes „játék” a mára már igen fejlettnek és gyorsnak mondható biztonsági és mentési rendszerek ellenére is!

A Technikai rovat támogatója


| 133

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az érzésekrôl:

A célokról:

Nagyon nehéz szavakban visszaadni azokat az érzéseket, amelyek egy ilyen kihívás teljesítése közepette generálódnak egy versenyzőben. Lajos elmondása szerint egészen más emberként tért haza, miután leküzdötte a marokkói sivatagot. Egyrészt például egy bukás után a sivatagban víz nélkül ülve megtapasztalta, hogy még a sivatagi homokénál is kisebb porszem az ember ott kint a természetben, legyen felvértezve bármilyen drága és modern technika nyújtotta hamis biztonságérzettel. Másrészt az ottani körülményeket látva és egy ilyen kihívással megküzdve szembesült azzal is, hogy mennyire relatívak is a számunkra fontosnak, nagynak, nehéznek, tragikusnak tartott problémák! Valamint Lajos várakozása szerint egy kéthetes Dakar-rali után valószínűleg még inkább fokozódhatnak majd ezek az érzések.

Nyilván minden sportoló, így ő is vágyik a sikerre, de Lallert nem csak egy különleges sportteljesítmény elérése motiválja. Motorversenyzői pályafutásával, a Dakar sikeres teljesítésével édesapja emlékének is szeretne adózni, aki fontos személy volt a hazai motokrosszsport utánpótlásnevelésnek az elindításában. A másik cél, hogy nem profi élsportolóként is bebizonyítsa, hogy egy ilyen különleges, nagy cél is elérhető és sikerrel teljesíthető. Ezt a teljesítményt szeretné másokkal is megosztani és példaként állítani, ezért tevékenykedik a Közösségben az Egészségért közösségi sportmozgalom nagyköveteként is, hogy a sportban megszerezhető kitartással, sikerélményekkel a hétköznapi életben is sokkal könnyebben és jobb érzésekkel boldogulhatunk.

A motorról:

összességében egy bőven 200 kilogramm súlyú géppel kell birkóznia a mély homokban, viszont adott esetben akár 200 kilométeres tempóval is lehet vele száguldani a sivatagban.

A Laller által használt versenygépet, a 2013-as KTM V50-es raliváltozatát kizárólag a Dakar-indulók számára gyártja az osztrák márka. Hagyományos kereskedelmi forgalomban nem lehet megvásárolni, újonnan csak olyan versenyző kaphat ilyen motorkerékpárt, akinek van érvényes Dakar-rali nevezése. Laller motorját korábban a tavalyi Dakarrali motoros maraton kategóriájának győztese, a román színekben induló Emanuel Gyenes hajtotta. A nem hivatalos adatok alapján legalább 100 lóerős motoron a hosszú távú versenyeken egyszerre harmincnyolc liter üzemanyagot és öt liter vizet vihet magával a versenyző. Ehhez jön még az öt darab navigációs műszer, így a versenyzőnek

A jövôrôl: Ez a sikeresen teljesített verseny a sportértéke mellett a rengeteg tapasztalattal és a sok új ismeretséggel nagyon hasznos volt Laller számára. Ahogy eddig is, ezután még inkább a 2017-es Dakar teljesítésének és az arra való felkészülésnek rendel alá mindent, amiről természetesen itt a Sportime hasábjain is folyamatosan beszámolunk majd.

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Új vizeken

K

omoly versenyzői tapasztal tapasztalattal a háta mögött élete kihívásán van túl az egykori raliversenyző, Kerék Balázs.

A páros sportot szólóra cserélte, az autót pedig motorra, ugyanis egyedül vágott neki az egyik legnehezebb afrikai sivatagi küzdelemnek, a Dakar főpróbájának tartott Marokkó-ralinak. A világkupafutam megméretés volt a javából, hiszen az afrikai viadalon a gyári csapatok is hiánytalanul felsorakoztak, hogy élesben homokon, dűnék és kavicsos körülmények között is összemérhessék tudásukat. Az ötnapos viadalon Kerék Balázs és a Honda CRF450 tisztességesen helytállt, és mindezt úgy írta le, hogy olyan ezekkel a srácokkal versenyezni, mintha Messivel focizna az ember. A verseny egy tempós, vízátfolyásokkal tarkított, majd 400 kilométeres szakasszal kezdődött, ahol ízelítőt kapott a „mini Dakarként” is számon tartott

www w.. s p o r t i m e . h u

viadal nehézségeiről. A java azonban csak ezután következett, ha nem dűnéken mentek, akkor mély homokban, amitől néha legszívesebben elsírta volna magát. A megméretés féltávján azonban Keréknek egy napot ki kellett hagynia, mert negyvenfokos lázzal és gyomorproblémával nem tudott elindulni. Az orvosi kezelés és gyógyszerkúra után visszaállt a sivatagi menetbe, és teljesítette az aznapra kiírt távot. Hősies helytállással végigküzdötte a 2255 versenykilométert. Számára ez komoly előrelépés és tapasztalás, amit – ha minden jól megy – egy Dakaron tud majd kamatoztatni.■

A Technikai Tech Te chni nika kai ro ka rovat ova vat at ttá támogatója ámo ámo moga moga gató tó ója j


Schiller Opel

Škodák Palotája

www.schillerrent.com


136 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Top Drivers School - Az első méterek az autósportban

L

apunkk régi é i kküldetése ld é a sportutánpótlás á nevelés támogatása, legyen szó bármilyen sportágról is. Még fontosabb számunkra, ha egy hozzánk különlegesen közelálló, hazánk egyik legsikeresebb sportágáról van szó! A technikai sportok mindig is a költséges sportágak közé tartoztak, így különösen fontosak az olyan lehetőségek, kezdeményezések ahol a gyerekek és fiatalok minél elérhetőbb körülmények között próbálhatják ki magukat először ebben a varázslatos sportágban.

Általában a gokartot tartják a sportág legismertebb alapjának és sajnos csak kevésbé közismert, hogy vannak a gyerekek és fiatalok számára is viszonylag könnyen elérhető lehetőségek ahol már valódi karosszériás versenyautókkal is folyik képzés. Hazánkban ilyen professzionális szakmai alapokon nyugvó képzési lehetőség a Top Drivers School melyet két korábbi sikeres tereprally versenyző a szakágat Magyarországon meghonosító korábbi bajnok Benyó Miklós és a sikeres fiatal versenyző Bálint Zoltán neve fémjelez, aki már több éve aktívan foglalkozik az autósport utánpótlás neveléssel és kutatja annak módszertanát. Az iskola munkája a sportutánpótlás nevelés mellett a közlekedésbiztonság növelésének területén is fontos!

w w w. s p o r t i m e . h u

A Top Drivers School működéséről Bálint Zoltánt kérdeztük: Pontosan milyen tematikával működik az iskola? A Top Drivers School legfőbb feladata az autósport iránt érdeklődő fiatalok segítése. Célunk, hogy a vezetéstechnikai képzéseinken részt vett autóversenyző jelöltek, minőségi utánpótlásai legyenek a Magyar Autósportnak. Sok fiatal tehetség van, akik csatlakozni szeretnének szeretett sportunk népes mezőnyéhez, de ennek módját és folyamatát nem ismerik. Mi segítünk eligazodni a lehetőségek között, kivetítünk egy elérhető célt, jövőképet és meghatározzuk az eléréséhez szükséges folyamatot. Majd elméleti és gyakorlati

A Technikai rovat támogatója


| 137

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

foglalkozásokon elsajátíthatják a versenyzéshez és a gépjármű vezetéséhez szükséges ismereteket, vezetéstechnikai fogásokat. Képzési rendszerünk a fokozatosság elvén van felépítve, növendékeink lépésről lépésre kerülnek azoknak a képességeknek a birtokába, amelyekkel kiemelkedő eredményeket érhetnek el úgy hazai, mint nemzetközi szinten. Persze egy-egy képzéseinken eltöltött óra után még senkiből nem válik profi autóversenyző, az eredményességez vezető út hosszú. Két dolog biztosan kell a jövőbeli sikerhez, ez pedig az alázat és az akarat.

számára úgynevezett előképzést tartunk, amelynek keretében lehetőség van szakszerű segítség mellett, biztonságos körülmények között, zárt pályán megtapasztalni a vezetés élményét. A képzések folyamatosan szerveződnek és indulnak igény szerint melyről az iskola web és Facebook oldalán is tájékozódhatnak. /www.facebook.com/TopDriverSchool www.topdriverschool.hu

Nyilván nem feltétlenül lesz minden kissrácból nagy autósport bajnok aki az iskolában megfordul, de nyilván jól hasznosíthatóak lesznek majd az itt megtanultak a hétköznapi autózásban is? Igen, mindenképpen! A feladataink közé tartozik még a fiatal és kezdő gépjárművezetők képzése. Baleseti statisztikák adatai alapján kijelenthető, hogy a fiatal gépjárművezetők potenciális veszélyforrásai a közlekedésnek. Ők azok, akik igazán nagy kockázatot jelentenek saját maguk, utasaik és más közlekedők számára is. A kellő vezetési gyakorlattal még nem rendelkező, vagy éppen a gépjárművét önmegvalósításra használó fiatal, Közlekedésbiztonsági Programunk keretén belül kap segítséget, vagy éppen élheti ki autóversenyzői indíttatásait, hiszen zárt pályán, szinte büntetlenül van lehetőség magas sebességgel vezetni. Bízunk abban, hogy a megszerzett tapasztalat egy közlekedésbiztonságot növelő, felelősségtudatos járművezetőt eredményez. A vezetői engedéllyel nem rendelkező fiatalok

„Top Driver School, ahol a fiatalok jó úton járnak.”

Rallye 2015 Tudod ki lett idén az Abszolút Magyar Bajnok? Kíváncsi vagy miért kezdték idén többen is újra a versenyzést? Érdekelnek a versenyautók belülről? Vagy csak nem voltál ott minden versenyen az idén? Szeretnéd felidézni a leglátványosabb pillanatokat az évből? Akkor Neked szól a Rallye 2015 Évkönyv! Rendeld meg most a Rallye 2015 évkönyvet 4 990 Ft+ postaköltségért és egy ajándék A3-as falinaptár is a tiéd!

www.rallyeevkonyv.hu

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Új bajnokot avattak a Historic Rallye-sok Mecsek után

A

szezonzáró Mecsek Rallye után a Proformance Rallye-sport pilótáját, a Historic Hobbycar újdonsült abszolút bajnokát, Fehérvári Csabát kérdeztük a versenyzésről.

Mesélj a tavalyi és az idei évetekről, hogyan sikerült megvalósítani a terveiteket?

Miért pont Subaru Legacy? Mesélj valamit erről az autóról!

A tavalyi évben debütáltunk az Országos Ralibajnokságban egy N-csoportos Honda Civic versenyautóval. A célunk az volt, hogy sokat tanuljunk, ezért nem a Rallye2-t, hanem az ORB-t választottuk. Kevés rutinnal futottunk neki a szezonnak, de Takács Norbinak és a TMC Rallysport szakmai támogatásának köszönhetően sikeres évet tudtunk zárni. A Honda egy ideiglenes állomás volt az életünkben, mert a szezon közben már készült az új autónk. A Subaru kifejezetten a Historic Hobbycar kategória szabályai alapján épült. Sajnos nem sikerült az első versenyre elkészülni a Legacyval, ezért Egerben még a tavalyi Hondával álltunk rajthoz.

Mindig nagy rajongója voltam a márkának. Már gyerekként nagyon tetszettek a Subaruk, aztán már felnőttként vettem egy Legacyt, sokat autóztunk vele télen, és nagyon megtetszett. Akkor döntöttük el, hogy ebből a típusból építünk versenyautót. Ez a Legacy külsőre és hangra 100%-ban a 90-es évek hangulatát idézi. Ez volt a cél. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az autó valóban hasonlítson az eredeti A-s kocsira, és a visszajelzések alapján ez sikerült is. A technikai tartalom egy N/11-es Subaru Impreza WRX STi-ből származik. Ennek köszönhetően megbízható, és mondhatom, hogy technikai hiba nélkül abszolváltuk a 2015-ös évadot.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 1139 39

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Milyen eredményeket sikerült idén elérni? Sikerült megvalósítani az év eleji terveket? Handicappel indultunk már az év elején, mivel a dupla szorzós egri futamról lemaradtunk. Következett a Miskolc Rallye, ami az első versenyünk volt a Subaruval. Itt egy célunk volt, hogy az autóval stabilan tudjunk versenyezni, és bíztunk egy sikeres bemutatkozásban. A miskolci futam előjelei biztatóak voltak, eredményes volt a tesztünk, összeállt az autó, és a pályákat is sikerült jól felírni. Végül a kategória 3. helyét sikerült elérni ezen a versenyen. A Székesfehérvár Rallye előtt még sikerült pár dolgot fejleszteni az autón, ez a verseny hozta meg számunkra az első komoly sikert, az abszolút 1. helyen végeztünk. A Baranya Kupa és a Mecsek Rallye volt a két utolsó verseny a bajnokságban. Szeretem ezeket a pályákat, és minden évben nagy örömmel versenyzek Pécs és Komló környékén. A két verseny két győzelmet hozott nekünk, amivel a bajnokságot is sikerült megnyerni. Mik a jövő évi terveitek? Ha a Hobbycar kategória marad jövőre, akkor mindenképpen szeretnénk itt versenyezni. Az autóban és bennünk is sok másodperc van még, ezen fogunk dolgozni a téli szünetben. ■

A Te Technikai T ech chn hni nika kai ro rovat ova vatt tá támogatója ámo moga ató tójja ja

www w.. s p o r t i m e . h u


140 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az első legszebben csillogó második

E

zt a kis képzavart a 2015-ös MNASZ Országos Ralibajnokság abszolút győztesének, Herczig Norbert bajnoki címéhez alkottuk, mivel ugyan ez már a második magyar bajnoki cím, amit elhódít, de biztos, hogy ez csillog majd a fő helyen a bajnok polcán, mert ebben hosszú évek energiája és kitartása van! Mindamellett, hogy Herczig Norbi a Skoda márkával kezdte pályafutását, ezzel aratta első abszolút futamgyőzelmét, még „csak” hat éve kötött hivatalos házasságot a cseh autógyár hazai képviseletével. A Skoda hazai márkaképviseletének segítségével akkor is és az idén is a sportág legfrissebb technikai irányvonalát képviselő versenygépbe ülhetett, viszont az első bajnoki címig éveken át nagyon keményen kellett küzdenie! Norbi hosszú évek óta stabilan ott van a hazai ralisport élvonalában, és minden tekintetben a sportág talán legprofesszionálisabb csapatát működteti. A bajnokot kellemes hangulatban, a bajnoki cím ünneplése közben kérdeztük: Azt gondolom, hogy egészen különlegesen értékes neked és a csapatnak ez a bajnoki cím, hiszen a korábbi években többször előfordult,

w w w. s p o r t i m e . h u

hogy az utolsó pillanatban csúszott ki a kezetek közül. Mi volt a titka a mostani sikernek? Ez a bajnoki cím tényleg valóban különleges, mert azt gondolom, hogy eddig ebben van talán a legtöbb munkánk. WRC-vel már elég sok sikerem és tapasztalatom volt, mire bajnokságot tudtunk nyerni, viszont a Skodánál éveken keresztül valahogy mindig valami apró dolog hiányzott az igazi sikerhez. Amikor a Skodába átültél, az egy nagy és komoly szakmai kihívás volt? Hiszen a WRC-k jóval erősebbek, és nyilván egy jó képességű versenyző sokkal könnyebben is vezeti, mint az S2000-est vagy az R5-öst. Az S2000-essel teljesen máshogy kellett versenyezni, mint ahogy azt korábban a nagy turbós autókban megszoktam. Komoly kihívás volt, hiszen

A Technikai rovat támogatója


| 141

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

teljesen új stílust kellett felvenni, megtanulni. Az S2000-essel egy sokkal szűkebb tartományban, egy állandó jelleggel sokkal feszítettebb tempóval, lendületből kellett autózni, és ehhez nagyon sok versenykilométernyi tapasztalatra volt szükség. Az S2000-esben a WRC-hez képest például a helyes kanyarsebesség megválasztását úgy szoktam érzékeltetni, hogy az S2000-esben ha már csak arra gondolsz, hogy egy kicsit elvedd a lábadat a gázról, akkor már vesztettél! Míg a WRC-ben olyan erőtartalék volt, hogy az ilyen kisebb hibákból fakadó időveszteségeket könnyedén vissza lehetett hozni. Ezt megtanulni nagyon sok idő volt, de azt gondolom, hogy az évek alatt ezt elég jól megtanultuk, és így most mivel az új R5-ös is egy erősebb turbómotoros versenygép, ezzel már alapból jóval könnyebb dolgunk van. Az „elbukott” bajnoki címeknél kielemeztétek, hogy mi volt a baj? Vagy csak simán a szerencse rovására lehetett írni, hogy azokat a címeket nem sikerült begyűjteni? Azt gondolom, hogy minden kudarcból tanulni kell, és ki kell elemezni az okokat, és azokból tovább építkezni! Ha az utolsó három évet nézem, ugyan igaz, hogy mindig második helyen végeztünk, de ha az első két évet nézem, amikor a WRC-ből átültünk, azok inkább a tanulás és ismerkedés évei

voltak. 2012-ben két baleset miatt buktuk el a címet. 2013-ban visszaengedték a WRC-ket a mezőnybe, így ott komoly technikai hátrányba kerültünk, de ezért az itt elért második helyet azért komoly szakmai sikernek tekinthetjük. 2014-ben nagyon sok műszaki hibánk volt, ami miatt kétszer is pont nélkül fejeztünk be futamot, így szintén a második helyre csúsztunk. Idén talán nem csináltunk semmi különlegeset az elmúlt évekhez képest, ugyanolyan elánnal, elszántsággal készültünk az évre, és tényleg jó formában voltunk, a technikai hibák is elkerültek, és így a hét futamból már a hatodikon be tudtuk biztosítani a bajnoki címet.

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


142 |

Azt gondolom az itt hazai viszonylatban igen ritka, hogy egy márka ilyen hosszú ideig kitartson egy versenyző mellett. Nálatok mi ennek a titka? Folyamatosan nagyon nagy köszönettel tartozunk a Porsche Hungáriának és a Skoda Magyarországnak, hogy annak idején bizalmat szavaztak nekünk, és azóta is kitartanak mellettünk. A titka talán az, hogy őszintén értékelik, hogy mi a szívünket-lelkünket beletesszük a csapat működtetésébe, és hogy a többi partnerünk is ugyanígy áll a dologhoz. Látják a sportszakmai hátterünket, értékünket, hogy kellően versenyképesek tudunk lenni, mindig van jó esélyünk a győzelemre, még akkor is, ha ez bajnoki cím formájában nem is realizálódott az elmúlt öt évben. Úgy érzem, nagyon tartoztam már a Skoda Magyarországnak ezzel a bajnoki címmel. Évközben ti is beülhettetek az új R5-ös Fabiába, eléggé az elsők között. Nem volt kockázatos lépés az év közbeni autóváltás, ráadásul talán pont a legnehezebb futamon, hiszen mégiscsak egy új autóról volt szó? Sokan kérdezték ezt, és nagyon kevesen hittek benne, hogy ez egy helyes lépés lehet. Csak hárman voltunk benne biztosak, hogy ez egy jó döntés. Az autót biztosító BRR csapat, Igor és én!

w w w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

De a felkészülésünket és az S2000-essel nyújtott teljesítményünket látva a csapat biztos volt benne, hogy nem lesz gond az autóváltással. Ráadásul direkt úgy terveztük, hogy ha váltunk, azt mindenképp murvás futamon tesszük majd meg, mert murván sokkal könnyebb belakni egy ilyen autót. Előtte volt egy hosszú tesztünk, és már ott is jónak éreztük a tempót, aztán a versenyen a kilenc gyorsaságiból talán nyolcat mi nyertünk, ami a mi reményeinket igazolta. Persze nyilván még messze nem ismerjük és nem tudjuk úgy kiautózni az R5-öst, ahogy az S2000-est! Nagyon jó érzés menni az új autóval, és itt visszautalnék arra, hogy ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy az S2000-essel megtanultunk ilyen jól lendületből autózni, és ez most az erősebb új autóval jóval könnyebb. Az idei szezonra visszatért ifj Tóth János, egy futam erejéig Benik Balázs, ami, azt gondolom, nagyon jót tett a sportágnak. Számodra jelentett motivációt, hogy újra ellenük kell versenyezni, illetve hogy belülről is látszik a fellendülés a sportág szempontjából? Én már az év elején, amikor hallottam Janika visszatérését már akkor nagyon sok fórumon elmondtam, hogy mennyire jót tesz ez az egész sportágnak! Egyrészt mert ő egy igazi nemes ellenfél, másrészt meg hétszeres bajnokként az

A Technikai rovat támogatója


| 143

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

egyik legmeghatározóbb személyisége a sportágnak. Benik Balázs is többszörös bajnok, nagyon jó volna, ha rajta kívül még más is visszatérhetne, és nem csak egy futam erejéig! Egyrészt motivációt is adott, hogy ellenük versenyezhetek, hiszen rangot jelent ilyen ellenfelekkel versenyezni, az meg kimondottan büszkeséggel tölt el, hogy a hétszeres bajnoknál is tudtunk gyorsabban autózni bizonyos versenyeken. Nagyszerű lenne, ha ez a folyamat folytatódna, és a sportág közelebb kerülhetne a korábbi rangjához és színvonalához! Lassan már te is a fiatalok által legyőzendő fontos nagy bajnokok és ellenfelek közé kerülsz, akit komoly fegyvertény legyőzni! A jelenlegi körülmények között hogy látod, lehet esélyed olyan sok bajnoki címet begyűjteni, mint a nagy elődök és ellenfelek? Hát azt gondolom, a hétszeres bajnoki címre nekem már nem nagyon van esélyem, hogy utolérjem vagy megdöntsem, de nyilván ne legyen igazam. Viszont vannak ennél talán vérmesebb álmaim, terveim. Szeretnék az R5-ös autóval is megtanulni úgy menni, ahogy az S2000-essel, és ha ez megvan, akkor szeretnék kilépni nemzetközi porondra, például egy Eb-sorozatban, de úgy, hogy legalább két-három évig tudjunk ott úgy stabilan versenyezni, hogy legyen kifutása egy igazán jó eredmény elérésének a lehetőségére! Én ezt még nagyon szeretném megpróbálni, mert úgy érzem, hogy szakmailag kellően felkészült a csapat egy ilyen kihívásra, és inkább csak a financiális oldala a kérdéses a megvalósításhoz.

Bizony, tényleg nem akarok nagyképűnek tűnni, de nagyon büszke vagyok rá, hogy itthon így a rali által egy kicsit a köztudatban a Skoda márka az én nevemmel kapcsolódik össze! A jövő évre hogyan készültök? Ahogy említettem, a legfőbb cél, hogy minél többet menjünk az új autóval, megtanuljuk az R5-öst, és lehetőleg megpróbáljuk megvédeni a bajnoki címet. Aztán majd a rá következő év lehetne az, amikor elgondolkozhatnánk a külföldi szereplésen. Most, amikor beszélgetünk, a bajnoki cím ünneplése zajlik a legnagyobb hazai Skodaszalonban, de az ünnepléshez egy jótékonysági akció is kapcsolódik. Mondj erről pár szót! Egy kicsit másképp szerettük volna megünnepelni és emlékezetessé tenni a bajnoki címet, úgy, hogy ezzel másnak is segítünk és örömet szerzünk. Felajánlottuk a sisakomat egy sorsolás, árverés keretében, és az így beérkezett összeget a Skoda Magyarország által még ötszázezer forinttal megtoldva átadjuk a Heim Pál Gyermekkórház alapítványának. ■

Azon gondolkoztál már, hogy esetleg van-e abban valami sorsszerűség, ami a Skoda márkával összeköt? Hiszen annak idején a kis Favorit, a Felicia, meg persze a WRC volánja mögött is sok örömteli versenykilométert eltöltöttél. Hát a tizennyolc éves pályafutásom elég nagy részét a Skoda márkában töltöttem! Az első kategóriagyőzelem, az első gyorsasági szakaszgyőzelem, az első abszolút bajnoki futamgyőzelem és persze ez a mostani bajnoki cím is ehhez kötődik, úgyhogy abszolút tiszta szívvel vagyok a márka mellett elkötelezve! Végül is Ferjáncz a Renault-val, Janika a Peugeot-val, Herczig Norbi a Skodával; ha mint ralisportos márkakötődést nézzük, nem rossz felsorolás?! A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


144 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Swift Cup Europe-zárófutam a Red Bull Ringen

S

zeptember t b utolsó t l ó hét hétvégéjén é éjé iismét ét visszatért i té t a S Swift ift C Cup E Europe nemzetközi tkö i sorozata a legendás ausztriai Spielbergbe. Az év utolsó versenyhétvégéjére készülve az erőviszonyok is kiegyenlítődtek.

Bár Bernula István a magyarországi futam után átvette a vezetést a nemzetközi értékelésben, előnye csupán egy pont Tomás Bizubbal szemben. A felkészülésükről lehetett hallani pletykákat, miszerint Bizub a fizikai kondíciójára helyezett nagy hangsúlyt, míg Bernula a mentális edzésekkel „erősített”. Mindkét versenyző úgy érkezett a Red Bull Ringre, hogy a hétvége után nemzetközi kupagyőztesként hagyhatja el a vörös bikák otthonát. 28 Suzuki Swift sorakozott fel a hétvégére. A két bajnokaspiránsnak nem volt könnyű dolga, hisz nemcsak hogy nagy volt a mezőny létszáma, de az üldözőik között is komoly ellenfelekkel kerültek össze. A szezon közepén csatlakozó Tim Gáborral, aki addig öt futamából négyet nyert, egyszer harmadik lett, továbbá Tobias Weichenberggel és Christoph Zellhoferrel is, akik

tavasszal már nyertek futamot ezen a pályán. A kérdést végül Tim Gábor döntötte el, aki hamar megszerezte az edzés elsőséget, és az ezzel együtt járó 1 pontot. A bajnokságot vezető Bernula a 3. helyen (Zellhofer mögött), míg riválisa, Bizub a 8. pozícióból várhatta az első futam rajtját. Tim Gábor számára természetesen a cél az összetettben megszerezni a harmadik helyet. Erre nagyon megnőtt az esélye, hisz Csik János nem tudott részt venni a zárófutamon, és nyolcpontos előnye volt Tobias Weichenbergerrel szemben. A Red Bull Ring az egyik legkülönlegesebb pálya a sorozatban, hisz a rajt után a versenyzőknek egy komoly emelkedőn kell felmenniük. Azonban a nagy tempó mellett az első kanyar abszolválása igazi kihívásnak számít, hiszen ha túl gyorsan veszik be,


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

akkor lesodródnak, ha viszont lassítanak, jelentősen veszítenek tempójukból. A rajt ezért mindig nagy izgalmakat tartogat, mivel a kupasorozat pilótáira nem jellemező, hogy elvegyék a lábukat a gázpedálról. Az első futam rajtja után az osztrák Christoph Zellhofer már az első kanyar után Bernula István mögött a harmadik helyen találta magát. A legnagyobb rajtot Tomás Bizub hajtotta végre, aki a nyolcadik helyről indulva az első kanyar után már a negyedik helyen tartott. Bizub példáját Balogh Zoltán is követte, aki a kilencedik helyről indulva meg sem állt az ötödik helyig, és „vitte magával” Keszthelyi Vivient is. A rajtot az osztrákok elrontották. A verseny féltávjánál Tim előnye jelentős volt, de Bernula felzárkózását nagyban nehezítette, hogy Bizub is megérkezett rá. Kettejük között a távolság mindössze két tized volt. Időközben Mészáros Gábor került ki előnyösebben a Füge Krisztiánnal vívott küzdelemből. Tim Gábor a futamgyőzelem mellett a leggyorsabb körért (1:59.639 a 3. körben) járó 1 pontot is megkaphatja, így eddig százszázalékos. Második helyen Bernula végzett Bizub előtt. A szezonzáró utolsó futamon Max Wimmar indulhatott az élről, Burkus Egon és Keszthelyi Vivien elöl. Míg az első futam győztese, Tim Gábor a nyolcadik helyről rajtolhatott Bernula István és Tomas Bizub elöl. Max egy körig tudta tartani Burkust, aki aztán megelőzte. Wimmert meglepte az előzés, amit Keszthelyi kihasznált, és rögtön Burkus mögé sorolt. Az ötödik körben éleződött ki a helyzet, amikor Bizub már a harmadik helyen haladt,

| 145

míg Bernula továbbra is a hetediken. Bizub aztán csatázni kezdett Timmel, aki végül elvette tőle a dobogós helyet. A futamot ismét Tim Gábor nyerte, Tomás Bizub és Balogh Zoltán előtt. Bernula István végül a negyedik helyen végzett, és a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot is begyűjthette. A szezon elején talán senki sem gondolta, hogy a leggyorsabb körért járó egy pont mekkora értéket képvisel. Az utolsó verseny után ugyanis pontegyelőség alakult ki Bernula István és Tomás Bizub között. Az FIA szabályai szerint ilyenkor a legtöbb


146 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

jobb helyezés számít, aminek alapján a Swift Cup Europe 2015 nemzetközi bajnoka nem hivatalosan Tomás Bizub. Bernula István lett a második, Tim Gábor pedig a harmadik. A vizsgálat még tart. A Swift Cup Europe sorozatnak négy értékelése van. Nemzetközi, Magyar OB, Junior és Lady. Az OB érdekessége, hogy 16 év alattiak is indulhatnak és értékelődnek. A Magyar Bajnok Bernula István lett. A bajnoki második Balogh Zoltán, hölgy versenyzőnk, Keszthelyi Vivien pedig a harmadik helyen végzett. Az fiatal tehetségek közül, Junior kategóriában Balogh Zoltán végzett az idény legjobbjaként, Keszthelyi Vivien a második, és egyben a Lady értékelés győztese is, és Fekete Balázs a harmadik helyen zárt. Télen zajlanak az edzések, tesztautózások. A jövő szezonra sok újdonságot és fejlesztést tartogatunk. Új versenyzők érkeznek, egy korszerűbb és tágasabb motorsportbázisra költözünk. Jövőre is lesznek tehetségkutató programok, mint a jól debütáló Racestar vagy az újonnan induló, A jövő négy keréken címet viselő autós tévéshow. Nem beszélve a jövő évi versenynaptárról és az esetleges új helyszínekről. Várjuk az autózás szerelmeseit! Készülünk! ■ Varga Ildikó fotós és kommunikációs munkatárs GFS Motorsport


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 147

CORDEN Laboratórium Hálózat „Ahol a minőség és a szakértelem találkozik” A Corden International (Magyarország) Kft. egy kiterjedt laboratóriumi hálózatot működtető laborszolgáltató, mely széles vizsgálati palettájával megbízhatóan és eredményesen szolgálja ki a hazai egészségügyi rendszer több szereplőjét. Laboratóriumainkban jól képzett és minőségi munkáért felelős szakemberek dolgoznak, akiknek analitikai feladatait korszerű és megbízható labor-automatikai háttér segíti.

Miért válasszon minket? Mert, ǩ minőségi laborszolgáltatást nyújtunk reális áron ǩ kémiai, immunológiai, szerológiai, hematológiai, és mikrobiológiai minták feldolgozását egyaránt végezzük ǩ rendkívül széles vizsgálati palettával rendelkezünk ǩ a ritkán kért laborvizsgálatok elvégzését korrekt áron, rugalmasan megoldjuk az ország egész területén ǩ országosan lefedett, jól kiépített mintaszállító hálózattal rendelkezünk ǩ naponta több, mint 2000 beteg, hozzávetőleg 20 000 mintáját dolgozzuk fel ǩ OEP által nem finanszírozott vizsgálatok elvégzését is vállaljuk térítés ellenében ǩ több, mint 200 hazai egészségügyi szolgáltató választott már minket Ajánlatkérés: evoros@corden.hu (Némethné Vörös Edina, +36 30 556 7742) Bővebb információ: www.corden.hu


148 |

Két fiatal bajnok az autósport legnagyobb hazai seregszemléjén

A

Zengő Junior Team és a Gender Racing képviselte az MNASZ Autós Gyorsasági szakág formula- és túraautós kategóriáját az Autó + Motor + Sport Expón.

Hazánk egyik legjelentősebb formulaautós istállója a Gender Racing Team. A csapat legfiatalabb tagját, Rónai Tamást (fent) kérdeztük a jövő évi tervekről. A 2015-ös Formula Renault Kupában a bajnokságot 11 győzelemmel, veretlenül abszolváló fiatalember jövőre már egy nemzetközi szériában tapossa majd a gázt? „Nagyon bízom benne, hiszen a célok változatlanok, nemzetközi vizekre szeretnénk evezni. A támogatói háttér alakulása novemberre kikristályosodik, így már nem kell sokat várnunk egy esetleges jó hírre. Hogy ez mennyire lesz „eget rengető”, még nem tudni… Több alternatíva is van, hiszen ha a World Series by Renault szereplés nem sikerül, akkor sem teszünk le a továbblépésről. Ez esetben pont az ESET zónabajnokságot célozzuk meg. A viccet félretéve, a szójáték az Eset V4 Kelet-Közép-Európa-kupát jelentheti,

amelynek idén is részt vettem néhány futamán. Konkrétan, ha a záró-, brnói futamon rajthoz állok, csonka szezonnal is dobogósok lehettünk volna. Bárhogy is alakuljon, lassan döntésnek kell születnie, hiszen ezek a sorozatok már egy más, komolyabb technikát igényelnek, más nívót képviselnek. Még nem késtünk el, hogy eredményesen felkészülhessünk bármelyik új versenysorozatra.” Fiatal bajnokunk nemcsak a gyakorlatban, hanem elméletben is remekül ért a formaautózáshoz, így újabban már televíziós szakkommentátorként is feltűnik néha a képernyőn a magyar televízió négyes csatornájának F1-es és GP2-es, GP3-as közvetítéseiben. A túraautós kategóriát a Zengő Junior csapata képviselte, akik egy SEAT Leon Eurocupban, ETCC-ben és TCR sorozatban használatos spanyol


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 149

versenygépet, valamint az éppen Thaiföldön versenyző Michelisz Norbi autójának utcai másolatát hozták el az Autó + Motor + Sport Expo közönségének. A csapatot személyesen a legfiatalabb versenyző, Benyó Máté (lent) képviselte, aki idén az RCM Suzuki Kupában versenyzett, de a tavalyi évben már begyűjtötte a Swift Cup Europe junior bajnoki címét is. A fiatal versenyző elmondta, hogy ugyan az idei eredmények kevésbé fényesek, ebben a régebbi technikát képviselő suzukis sorozatban is rengeteget tanult és fejlődött szakmailag az év során, és már természetesen alig várja, hogy átlépje azt a korhatárt, hogy akár már nemzetközi szinten is lehetőleg valamilyen komoly túraautós versenysorozatban is megmérethesse magát. Máténak itt a kiállításon is akadt egy különleges kihívója, ugyanis a rendezvény egyik sztárvendégével, Besenyei Péter világ- és Európa-bajnok műrepülővel mérkőzhetett meg egy versenyautószimulátoron. A találkozás és a rövid közös verseny is nagy élmény volt Máté elmondása szerint, és bízik

benne, hogy egyszer talán az éles versenypályán is találkozhatnak majd ellenfélként világhírű sportolónkkal. Bízunk benne, hogy mindkét fiatal tehetségünknek hamarosan megnyílik a lehetőség arra, hogy nemzetközi versenysorozatokban is öregbíthessék a több mint százéves magyar autósport hírnevét! ■


150 |

Hankook RCM Cup 2015 - Nagy Dániel a bajnok!

A

Hankook RCM Cup 2015 2015-ös ös versenysorozata egy csehországi fordulón ért véget. Nagy Dániel már az utolsó versenyhétvége előtt megszerezte a bajnoki címet, viszont az utolsó brnói bajnoki forduló előtt még négy versenyzőnek volt esélye a bajnoki dobogóra. Mika Morien, a fiatal holland versenyző az utolsó forduló első futamán megszerzett dobogós helyezéssel bebiztosította magának az összetett második helyet az év végi bajnoki tabellán. Bár Nagy Norbert csak egy hetedik és egy ötödik helyet hozott össze az utolsó két futamon, ezzel mégis felállhatott az év végi bajnoki dobogó harmadik fokára.

Az 2015-ös bajnoki értékelésben György Anett nyerte a hölgyek különversenyét, az újoncok között pedig Mika Morien végzett az élen. 2016-ban a tervek szerint tovább folytatódik a Hankook RCM Cup, amely a hazai autósport egyik legelérhetőbb tehetségkutató és -nevelő márkakupája. ■

Magyar csapat a gokartvilágdöntőn -Kancsár Ferenc sikere Idén is, mint minden évben, megrendezték a Rotax Max Challenge Grand Finalst, más néven gokartvilágdöntőt. Ötvenegy ország négyszáz versenyzője mérette meg magát a rangos eseményen, aminek idén a portugáliai Portimao adott otthont. A magyar csapat is nagy létszámmal képviseltette magát, hiszen a magyar bajnokságon kívül a CEE-ből, azaz a Kelet-Közép-Európa bajnoki sorozatból is jutott ki magyar versenyző a fináléra. Kancsár Ferenc futotta a legjobb versenyt, nem csak a magyarok között. Minden időmérőt, selejtezőt és futamot sikerült megnyernie, ezzel a világbajnoki cím is az övé lett. Példátlan siker ez a magyar autósportok világában.

A magyar versenyzők, csapatok és hozzátartozók most először ünnepelhettek első helyezést egy ilyen rangos eseményen, most először csendült fel a magyar himnusz a díjátadó ceremónián, és reméljük, nem utoljára. A jövő évi világdöntőre már egy biztos magyar kijutó van, Ferenc ugyanis az amerikai nyílt bajnokság megnyerésével már a 2016. évi versenyre is megkapta az induláshoz való jogot. ■


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 151


VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG *

NEM CUKORKA!

11 féle ízben és 26 adagos kiszerelésben is kapható

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta

www.hammer-nutrition.hu *SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el!

Sportime magazin 2015 6  
Sportime magazin 2015 6