Page 1

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORTIME SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD

M&S Informatikai aii Z a Zrt. rt. rt támogatásával

Tipp

X.. évf. 2015/5 X

október ok o któber - november

| Ára Ára: a: 64 645 Ft

SZABADIDÔSZABADIDÔ ÉS SPORTMAGAZIN

Foam-masszázs sszázs

WTCC

EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL

Michelisz japán kalandja

Kata blogja

Tour de Hongrie

Emlékezetes újjászületés A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

Legyenek céljaitok!

Egészség

A mellnagyobbításról

Triatlon

Középpontban az Iron-korszak


EGGYEL TÖBB OK

|3

sport | szabadidŐ | életmód

Bevezetô

A CSALÁD-

ALAPÍTÁSRA!

CITROËN

C3

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod!

PICASSO

CITROËN

C4

Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

PICASSO

Kedves Olvasónk!

5 390 000 FT-TÓL* CITROËN CSALÁDI MODELLEK 2 ÉV SZERZŐDÉSES +3 ÉV KITERJESZTETT SZERZŐDÉSES JÓTÁLLÁSSAL** www.citroen.hu *A képek illusztrációk. A 3 350 000 Ft-os indulóárra vonatkozó ajánlat C3 Picasso PureTech 110 Tendance személygépkocsi vásárlása esetén, az 5.390.000 Ft indulóáras ajánlat Citroën C4 Picasso PureTech 130 S&S Tendance személygépkocsi vásárlása esetén, a 2015. szeptember 1-től 2015. október 31-ig leadott és visszaigazolt megrendelésekre érvényes, az akcióban részt vevő márkakereskedésekben. A Citroën Hungária Kft. fenntartja magának a jogot a kereskedelmi akció megváltoztatására és visszavonására. A jelen hirdetés nem minősül szerződéses ajánlatnak. A tájékoztatás nem teljes körű, az ajánlat részleteiről, kérjük, érdeklődjön a Citroën-márkakereskedésekben vagy a www.citroen.hu honlapon! A Citroën C3 Picasso PureTech 110 Tendance vegyes fogyasztása 5,0 l/100 km, CO2-kibocsátása 115 g/km. A Citroën C4 Picasso PureTech 130 S&S Tendance vegyes fogyasztása 5,0 l/100 km, CO2-kibocsátása 115 g/km. **A Citroën C4, C4 Picasso, Grand C4 Picasso, C3 Picasso és Berlingo modellek megvásárlása esetén elérhető +3 év kiterjesztett szerződéses jótállás a 2 éves szerződéses jótálláson túl érvényes, a szerződéses jótállással megegyező szolgáltatásokat tartalmazó kiterjesztett jótállás, amely az autó átadásától számított 5 évig vagy 100 000 km-ig (amelyik határértéket előbb éri el az autó) érvényes. A szerződéses és a kiterjesztett szerződéses jótállás szolgáltatásai kizárólag abban az esetben vehetők igénybe, ha az adásvételi szerződésben, a Szervizkönyvben és a kiterjesztett szerződéses jótállásra vonatkozó Szolgáltatási Szerződésben foglalt feltételek és körülmények egyidejűleg teljesülnek. ***A brit Engine Technology International című szaklap által odaítélt 2015-ös Nemzetközi Év Motorja díjat (International Engine of the Year Awards 2015) az 1,0-1,4 liter hengerűrtartalmú motorok kategóriájában nyerte el a PSA Peugeot Citroën által kifejlesztett 3 hengeres PureTech turbómotor.

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858

Mozgalmas időszakon van túl a magyar sport, ez ugyanúgy vonatkozik a szabadidősportra, mint az élsportra. Ebből a mozgalmas eseménysorozatból készítettünk egy lenyomatot. Ezt tartod most a kezedben. A Sportime Magazin idei utolsó előtti számában követtük a korábbi hagyományokat. Nagy hangsúlyt helyeztünk most is az Egészség rovatra. Olvashatsz ott receptekről és táplálékkiegészítőkről – többek között. Ajánlom figyelmedbe a Technika rovatot, amely az előző számhoz hasonlóan gyorsasági melléklettel jelentkezik, de természetesen olvashatsz még extrém és küzdősportokról is.

www.masculan.hu

3 350 000 FT-TÓL*

A nem olimpiai sportágaknak külön felületet adtunk, ott is sok magyar siker beszámolóját találhatjátok meg. A Közösségben az Egészségért program élsportos nagykövetei eredményes időszakot zártak, az amatőr futók pedig lelkesen gyűjtik a kilométereket. Jó szórakozást, jó sportolást! És ne feledjétek: sporttal minden könnyebb! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


4|

sport | szabadidŐ | életmód

Tartalomból

|5

sport | szabadidŐ | életmód

Automotive ✦ SBR League – További fejlődés a virtuális autóversenyek világában ✦ Közúti küzdelem a biztonságértKözismert ✦ Somosi Alexander várakozáson felül debütált az Alpok–Adria ✦ Hungarian Truck Fest 2015 ✦ Swift Cup Europe a Kamionfesztiválon ✦ Formulás Bajnokok ✦ Autós Gyorsasági környezettudatosan ✦ Megragadott bajnoki cím (110. oldal)

MOB: Formabontó formaruhák Rió jegyében ✦ A NOB elfogadta Budapest 2024-es olimpiai pályázatát ✦ Sikeres EYOF-ot zártak a magyarok ✦ 5próba Rióba ✦ Nem olimpiai sportágak - hírek (30. oldal) SportTurmix: Tour de Hongrie: emlékezetes újjászületés ✦ Kisvilágbajnokság volt a Világkupa ✦ Hajszolja a sikereket 12 évesen (44. oldal) ParaSport: 82 magyar érem az Angyalok Városában ✦ Váczi Anita Rióban még jobb lesz (52. oldal)

„Az Ironman 70.3 Budapest versenysorozatán a Beck Mónika vezetésével indított Szívügy sétához több százan csatlakoztak, és Őszi Szilvia fotóriporter jótékonysági árverésén közel másfél millió forint értékben keltek el a Gyermekszív Központ mindennapjait” - Ironman 70.3 Budapest (80. old)

„Mányoki Attila sikerrel teljesítette az Ocean Seven elnevezésű, a világ hét legnehezebb tengeri csatornájának meghódítását magába foglaló sorozat harmadik állomását is.” - Élsportolóink fantasztikus sorozata (14. old) Aktuális: Triatlonoztunk, futottunk, táncoltunk és úsztunk ✦ A RunTogether futó közösség ✦ Élsportolóink fantasztikus sorozata ✦ Sportágválasztó: Nem lehet megunni! ✦ Vitorlázás - Biztos jelen, biztató jövő ✦ Nyár, fesztivál… halálfélelem? ✦ Az FTC Futsalnál megkezdődött az éleslövészet (8. oldal) CSR: Magyar Telekom: Sportos társadalmi felelősségvállalás (26. oldal)

„Csak ránézésre móka és kacagás, amit mi csinálunk. A koncerteket szuflával is bírni kell, én például wakeboardozással tartom formában magam. Ebben az évben a december 18-i nagykoncertünk lesz a legnagyobb durranás, amelynek helyszíne Budapest Aréna lesz” - Molnár Imi is legény volt a gáton! (56. old) Szabadidősport: Hatezren sportoltak a családi mozgásfesztiválon ✦ Ez már a 30. ✦ Kata blogja Közösségben könnyebb elérni a kitűzött célokat! ✦ VIII. Intersport Keszthelyi Kilométerek (56. oldal)

"Dübörög az 5próba Rióba! A 2016-os riói olimpia előtt egy esztendővel, 2015 júliusában indította el az olimpiai ötpróba rendezvénysorozat a Magyar Olimpiai Bizottság. Az öt sportágat magába foglaló szabadidős programot már tíz nyári olimpiai ciklussal korábban is kiírták." - 5próba Rióba! (36. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Extrém: 62 nap, 82 hegycsúcs ✦ TRÜKKÖK - Az elsők dicsősége ✦ A nordic walking titkai ✦ EXTRÉM HÍREK ✦ 11:11:11 óra ✦ Ironman 70.3 Budapest ✦ Balatonman Kenese 2015 (66. oldal) Küzdj: Magyarországra jön Hector Lombard! ✦ DBands Martial Arts EKA ✦ Meghaltam, de megérte ✦ Budo HÍREK (84. oldal) Egészség: Hogyan legyünk tudatos vásárlók? ✦ Receptek ✦ Nagypályás immunerősítés Tápai Szabinával ✦ A sportoló nők is formás melleket szeretnének ✦ JutaVit - Mr&MissFit ✦ Filmes, fülledt este ✦Foam Rolling ✦ A leggyakoribb futballsérülések (90. oldal)

Technika: Győzelemmel felérő pole pozíció Japánban ✦ Felipe Nasr és a nők, Marcus Ericsson és a magyar gulyás ✦ Negyed század után ismét kamionverseny a Hungaroringen! A szívem együtt dobban édesapáméval ✦ Mindig nyomni kell! ✦Egy újabb Piquet ✦ Nem érik a nőket előítéletek”– interjú Olivia Wegnerrel ✦ Elment a 21. századi gladiátor ✦ FireStryker - Tűzoltási technológia az űrkutatásból ✦ Fényes siker a Terepes Csajoknak ✦ Hungexpo

„Itt már bizony nem nagyon lehetett kifogásokat keresni, hozni kellett valami eredményt. Annak ellenére, hogy nyilván a gyári Honda alakulatnál biztos mindent megtettek ennek érdekében, érdekes módon mégis a mi fiunk szállította a hétvége legnagyszerűbb eredményét… - Győzelemmel felérő pole pozíció Japánban (110. oldal)

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

közremûködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Barta Balázs, Németi Sándor, Csutka István, Tóth Viktor (Terepsport), Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1)

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív

Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Nyomdai előkészítés Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor

Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © Ammentorp

Hirdetésfelvétel

Telefon: +36 70 426 8841 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás Innovariant nyomda H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

sport | szabadidŐ | életmód

Felnőtt alapszintű újraélesztés

a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvonalában,

Laikus ellátók számára.

A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.

|7

sport | szabadidŐ | életmód

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkaskompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő helyen végezhető

a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

Aktuális Aktuális

sport | szabadidŐ | életmód

|9

sport | szabadidŐ | életmód

Triatlonoztunk, futottunk, táncoltunk és úsztunk

S

aját teljesítő képességük határait súrolva aktivitásban élen jártak a Közösségben az Egészségért program nagykövetei az elmúlt két hónapban. Volt több Ironman féltáv-teljesítés, ultratáv és sok-sok félmaraton. Természetesen mindezeken kívül a program több rendezvényen is jelen volt.

A profi és az amatőr triatlonosok egyik kiemelkedő versenye volt az augusztusi Ironman volt, amelyen a Közösségben az Egészségért program három nagykövete is sikeresen teljesítette a 70.3as távot. A 70.3 az össztávot jelenti, mérföldben. Ha a kilométereket nézzük, akkor jobban érthető. Az indulók 1.9 kilométert úsznak, 90 kilométert kerékpároznak és a végén egy félmaratont, azaz 21 kilométert futnak.

Aradi Renáta 2014-ben az IronGirl versenyen döntötte el, hogy idén ott lesz a rajtnál. „Be szerettem volna bizonyítani, elsősorban magamnak, hogy képes vagyok a táv teljesítésére. Kitartóan készültem, de megérte. Innen visszanézve egy dolog jut eszembe: minden pillanatát élveztem” – mondta lapunknak Aradi Renáta.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Bezzegh Krisztián is először gyűrt le egy 70.3as távot. „Egy évvel ezelőtt fotóztam a versenyen. Akkor fogant meg a gondolat, hogy a következő budapesti Ironman-en indulni akarok. Akkor még futó voltam. Egy-két hónap alatt triatlonos lettem, és tudatosan készültem az augusztusi versenyre” – összegzett Bezzegh Krisztián, aki egyébként lapunk, és a Közösségben az Egészségért programigazgatója is egyben.

Debreczeni József sztorijával előző számunkban találkozhattatok. Ő az a túlsúlyos anti sportember volt, aki egyszer gondolt egy merészet. Összeszedte magát, lefogyott, és máris az Ironman féltáv rajtjánál találta magát. „Számomra ez egy záróvizsga volt. Az elmúlt egy évem lezárása. Hogyan lehet önállóan felkészíteni egy nulla állóképességgel rendelkező testet, az esetemben 6 órás terhelésre… Izgatott voltam, hiszen első áldozóként rengeteg nyitott kérdéssel találkoztam. Minden úgy sikerült, ahogy elterveztem. Kibírta a technika. Túlélte a szervezet. Ha nem lett volna a cél mögött a színpad, még mentem volna tovább is. De mindezt majd jövőre. Nagyobb tervekkel” – mondta Debreczeni József. A triatlonos blokkon kívül természetesen a futóink is jól teljesítenek folyamatosan. Többen, például Pálfi László, az ultrafutásba is belekóstolt, de ös�szességében elmondható mára, hogy nincs nagy hazai futóesemény a Közösségben az Egészségért program tagjai nélkül. Így természetesen ott voltunk az NN Family Run-on, ahol többek között dr. Karagics Judit egyéni csúcsot futott félmaratonon, vagy a 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon, ahol több tucat tagunk indult – többek között. Előbbi eseményen kiállítóként is ott voltunk, mint ahogy a Coca-Cola XVII. Testébresztő Családi Mozgásfesztiválon is. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 11

sport | szabadidŐ | életmód

A RunTogether futó közösség

A

Közösségben az Egészségért Sport Program „ernyője alatt” 2015 januárjában alakultak. A csoportot két sportnagykövet, Kiss Andrea és Gellén Zsolt alapította. A kezdetben 6–7 fős társaság mára már több tucat futóra növekedett, de folyamatosan bővül a csapat, a keménymag (kb. 15 fő) szinte kivétel nélkül minden héten részt vesz a futásokon. A teljesség igénye nélkül maguk közt tudhatnak ironmant, táncost, 64 éves és korosztályos bajnokot, valamint sok-sok kezdőt is. Ami még nagyon értékes ebben a csapatban az az, hogy az elmúlt félévben az idegenekből álló, egymástól nagyon eltérő érdeklődésű és foglalkozású emberekből túlzások nélkül baráti társaságot kovácsolt. Barátságok, szerelmek alakultak ki ez idő alatt. A RunTogether nagyon aktívan van jelen a legnépszerűbb közösségi portálon is. Elérhetőségük: www.facebook.com/runtogether.hungary.

kalmanként a futók érmet kapnak. Elkészült a csapatpólójuk is, amelyet több mint 30 futójuk már rendszeresen hord a közös edzéseken és versenyeken. ■

Fedezd fel a várost minden kedden! RunTogether Találka: 19:30-kor a Margitszigeti zenélő szökőkútnál. A futások alkalmával jelenlétit vezetnek, melynek célja, hogy 5 al-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

| 13

sport | szabadidŐ | életmód

Nagyon megtisztelő elismerés, hogy a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség 2012-ben, majd 2013-ban is megválasztott az év női autóversenyzőjének! Jelenleg a nemzetközi ERC-sorozatban egy bolgár hölgynek, az ERC Ladies Cup legjobbjának, Ekaterina Stratievának diktálom az itinert egy Citroën CR R2 MAX versenyautóban. Nagyon fontosnak tartom, hogy imádott sportágamat minél több emberrel megszerettessem, hogy segítsek azoknak, akik a ralisport mellett kötelezik el magukat. Ezért 2012-ben 3 navigátor társammal együtt elkezdtük a "Co-driver Rally School" elnevezésű programot. Egy általunk összeállított oktatási rendszeren keresztül a kezdő érdeklődők megismerhetik, hogy milyen szabályok szerint épül fel ez a sport, illetve az elméleti és gyakorlati órákon keresztül a tanulók elsajátíthatják, hogy pontosan milyen feladatai vannak egy ralinavigátornak.

Profik a csapatban Nyirfás Julianna

Sportág: rali 2003-ban kezdtem el Magyarországon a rali első osztályban navigálni egy Honda Civic versenyautóban, majd év végén lehetőségem volt beülni egy Mitsubishi navigátorülésébe, amelyben 2004-ig versenyeztem. Ezt követte később egy Skoda Felicia Kit Car, illetve 2006-ban két A kategóriás Mitsubishi Lancer EVO. Ebben az évben két országban is bajnok lettem, Magyarországon, valamint Horvátországban, ahol angol nyelven diktáltam az itinert. A következő években ismét egy Mitsubishi navigátorülésében versenyeztem, illetve később egy Renault Clio R3-as versenyautóban. 2011 év végén egy meglepetésversenyen ültünk össze Bessenyey Zoltánnal egy franciaországi versenyen, ahol kiderült, tökéletesen tudunk csapatban dolgozni, így elhatároztuk, hogy 2012-ben közösen vágunk neki a CEZ (Közép-európai Bajnokság) versenyeinek egy Subaru Impreza N12 C-vel.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Jó döntésnek bizonyult, hiszen év végen megnyertük a bajnokságot (Production Cup). 2013-ban egy Honda Civic Type-R-rel újabb kihívást állítottunk magunk elé, mégpedig az ERC-t, azaz az EurópaBajnokság futamain való indulást. 2013 év végen mi lettünk a 2WD (kétkerék-meghajtású autó) Európa-bajnokai. 2014-ben pedig ismét a Hondával és Bessenyey Zolival együtt álltunk neki a 11 európai országban megrendezett versenysorozatnak.

Sajnos még mindig élő tévhit, hogy az autósportban „csak” ülni és száguldozni kell a versenygépekben a sportolóknak, pedig ez a rendkívül összetett sportág nagyon komoly fizikai és mentális erőnlétet követel a sportolóktól a sokszor több száz kilométeres, több napon át tartó versenyek során, ahol például egy nyári időjárásban a versenyautóban uralkodó akár 50 Celsius-fokos hőségben kell maximálisan koncentrálni és teljesíteni! Ehhez elengedhetetlen a rendszeres komoly fizikai felkészülés. Így én is rendszeresen, ha lehet, napi szinten sportolok, futással, fitnesz- és TRX-edzésekkel készülök, hogy a versenyeken a lehető legjobb fizikai és mentális állapotban legyek. Nagyon megtisztelő, kedves lehetőség a számomra, hogy a Közösségben az Egészségért közösségisport-program nagy-

követe lehetek, ráadásul egy technikai sportágból érkező versenyzőként. Remélem, a személyes példám, hogy kellő kitartással, szeretettel, a sport iránti alázattal egy női versenyző is sikeres lehet egy kimondottan férfias extrém sportágban, pozitív üzenet lehet azok számára is, akik nem törekednek komoly autóversenyzői pályafutásra. „Csak” ahhoz szeretnének erőt meríteni, hogy jó irányba változtassanak az életmódjukon, a rendszeres sportolás segítségével megőrizzék vagy visszanyerjék egészségüket, hogy mentálisan is jobban érezzék magukat, és így a mindennapi életben is jobb teljesítményre legyenek képesek. ■

Mindent próbáltunk megtenni annak érdekében, hogy megvédjük a bajnoki címünket 2014-ben. A novemberben, Korzikán megrendezett utolsó futam utolsó gyorsasági szakaszán dőlt el, hogy ismét mi lettünk az Európa-bajnokok. Nagy büszkeség, hogy női versenyzőként kétszeres Európa-bajnok vagyok a rali szakág 2WD kategóriájában. A rali mellett nemrég lehetőségem nyílt Korda Erik mellett versenyezni a Tereprali Országos Bajnokságban, ami egy teljesen új és nagyon izgalmas szakmai kihívás volt számomra.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 15

sport | szabadidŐ | életmód

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020

Élsportolóink fantasztikus sorozata

www.egeszsegprogram.eu

Mányoki Attila sikerrel teljesítette az Ocean Seven elnevezésű, a világ hét legnehezebb tengeri csatornájának meghódítását magába foglaló sorozat harmadik állomását is. A zalaegerszegi sportember út rekorddal átúszta a Hawaii-szigeteknél található Molokai-csatornát – így számolt be Mányoki teljesítményéről az Origo.

Kisvárda Nyíregyháza

Miskolc Vác

2015-ben is közel

Hajdúböszörmény

Szentendre

Sopron

200 helyszínen!

Eger

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK PREVENCIÓ ÉLETMÓD TANÁCSADÁS

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Kaposvár

Orosháza Szeged

Szekszárd

Útvonal Szigetvár

Pécs

Szűrési helyszínek és napok

10

1 5

4

7

Élete legmegerőltetőbb úszásával teljesítette a Molokai és Oahu szigetek között húzódó 42 km hosszú Molokai-csatornát Mányoki Attila, aki új rekorddal ért célba. "Végül 54 km lett a megtett táv vége, de a körülményeket az is jelzi, hogy közben az engem kísérő hajó 73 km-t tett meg a sok korrigálás miatt. Talán mondhatom, hogy életem legmegerőltetőbb úszása volt ez az elejétől kezdve a legvégéig. Amire számítani lehetett, hogy az erős áramlás és a magas hullámok is komoly tényezők lehetnek, bevált ez a jóslat. Brutális hullámok voltak szinte a teljes úszásom alatt. Ezen kívül négyszer csíptek meg a medúzák, ami eszméletlen fájdalmat okoztak, a testem tele van vágásokkal" nyilatkozta a sportember

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

3

6

2

Hegyes Bertalan János és Kis Violetta versenytáncos duó megnyerte a standard magyar ranglistát Kisteleken, előtte az elődöntőig jutott a tíztánc világbajnokságon, Kínában. A Chengduban megrendezett vb-n a Közösségben az Egészségért program nagykövetei végül a 21. helyet szerezték meg. További jó hír Hegyes Berciékkel kapcsolatban, hogy ők is képviselhetik a magyar színeket bécsi latintáncok világbajnokságán. ■

9 3

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Magyarázat 1. Speciális szűrőállomás

6. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

2. Beléptető pont 3. Műfüves terület 4. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m) 5. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

7. Virtuális anatómiai mozi sátor, egyedi 3D látvány és hangelemek (6 m átmérő x 5 m magasság) 8. Sport - Egészség életmód sátor (3 m x 3 m) 9. Tájékoztató látványfal (4 méteres magasságban) 10. Logisztikai Team

www.egeszsegprogram.e u

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 17

sport | szabadidŐ | életmód

A megnyitót követően a Rio Klub három Audi gépjárművet adott át sporthőseinek, Kapás Boglárkának, Lőrincz Tamásnak és Mike Róbertnek. A protokolláris események után Béres Alexandra, az ALDI Egészségnagykövete tartott bemelegítő tornát a gyerekeknek. A nap folyamán a látogatók találkozhattak még Fábián Lászlóval, Szuper Leventével, Dr. Kiss Gergellyel, Kövér Mártonnal, Érdi Máriával, Balzsay Károllyal, Csabai Edvinnel és Rippel Viktor is. A magyar popzenei élet két híressége Oláh Gergő és a Children of Distance is kilátogatott a rendezvényre a Pizza King vendégeként. A második napon sem hagyott alább a látogatók lelkesedése. Rengeteg család választotta programjául szombaton a Budapesti Nagy Sportágválasztót. A sportági helyszínek szinte lüktettek! Repültek a labdák, emelkedtek a kezek, lábak, ugrottak, gurultak, másztak, siklot­tak a testek, mintha a Nagy Sportágválasztó felta­lálta volna a perpetum mobile-t, minden és mindenki folyamatos mozgásban volt!

Nem lehet megunni!

A

z elsősorban oktatási intézmények számára fenntartott napon több mint 140 oktatási intézményből 9125 gyermek "ömlött rá" a Merkapt Sportközpontra, mely látogatói létszám, a sportolókkal, sportági képviselőkkel és a 14 órától érkező egyéni látogatókkal, több mint 11 000 főre bővült. Másnap, a családok, egyéni látogatók napján is hasonló érdeklődés övezte a Budapesti Nagy Sportágválasztót, így a két nap alatt már 22 000 fölé kúszott a résztvevők száma. Az ünnepélyes megnyitón dr. György István, a Fővárosi Önkormányzat Kormánymegbízottja és Radványi Gábor, Kőbánya sportügyekért felelős

alpolgármestere köszöntötte a látogatókat, egy nagyon rangos, olimpiai-, világ- és Európai bajnokokból alkotta "díszsorfal" előtt. Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója, aki egyben a rendezvény műsorvezetője, házigazdája volt jegyezte meg, hogyha összeszámolnánk a jelenlévő bajnokok érmeit, biztosan száz fölött lenne ez a szám. A neves sportszemélyiségek, akik a megnyitón jelen voltak: Cseh László, Péni István, és edzője Orosz Edit, Dombi Rudolf, Sáfrán Mihály, Szász Emese, Béres Alexandra, Güttler Károly, Nébald György, Varga János, Martinek János, Lőrincz Tamás, Mike Róbert és Kapás Boglárka.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Hajdú B. István a nap házigazdája folya­ma­ tosan készítette a megjelenő neves spor­tolók­kal a riportokat a színpadon, akikkel az érdeklődők később saját sportági helyszínükön is találkozhattak. A szombati napon a látogatók Csernoviczki Éva, Miklós Edit, Tobai-Sike Renáta, Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Mike Róbert, Fodor Rajmund, Rippel Ferenc és Rippel Viktor, valamint a magyar jégkorong válogatottból Kóger Dániel, Rajna Miklós és Benk András jelenlétének örülhettek. Az ALDI, a Budapesti Nagy Sportágválasztó prezentációs szponzora rengeteg játékkal, izgal­ mas fitneszprogrammal csillapította a láto­gatók sportéhségét, és természetesen ízletes és egészséges ételekkel is várta a résztvevőket. Az ALDI Fitness Szigeten folyamatosan sportos játékokkal, tesztekkel várta a kicsiket, nagyokat egyaránt Béres Alexandra és csapata. Hogy a családok mennyit tudnak az egész­ séges életmódról, azt tesztelhették, az ALDI Tudásfolyosón, a kérdésekre helyesen válaszolók müzli szeletet kaptak ajándékba. Az ALDI Egész­ ségszigeten sokféle friss gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, energiában gazdag müzliket és más finomságokat kóstolhattak szombaton a látogatók, valamint megismerhették, megíz­lelhették az ALDI laktózmentes, gluténmentes, diabetikus és biotermékeiket is.

A Nagy Sportágválasztó Szervező Irodával közösen az ALDI "Egészséges életmód, reklá­ mozd és nyerj!" plakáttervező versenyt is meghirdetett, általános iskolás osztályoknak, melynek nyereménye: osztálykirándulás a Fővá­rosi Állatés Növénykertbe. A rajzpályázatok beadási határideje: 2015. szeptember 30. A Magyar Olimpiai Bizottság évek óta kiemel­ten támogatja a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvényeket. Az őszi Budapesti Nagy Sport­ág­választón, a MOB sátorban a Mini 5próba Rióba! feladatai is várták a kilátogatókat, ahol nevezési díj nélkül, egy alapregisztrációval és tíz perc mozgással (300 méter ergométeres eve­zés, 1 perc görgőpados kerékpározás, helyből távolugrás, fél perc ugrókötelezés, 30 másodperc szökdelés) tíz pont volt gyűjt­hető; az eseményeken szerzett pontok pedig beleszámítanak a végtámogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

sport | szabadidŐ | életmód

zsina, Benyó Máté, 3. helyezettek: Peresztegi Hanna, Galáth Ferenc László, Tóth Márton, Hardi Barnabás Gyula, Horváth Karolina Helga. A fődíj egy 150 000 Ft értékű családi wellnessutalvány. A 2. és 3. helyezettek 25 000 és 10 000 Ft-os MOL-üzemanyagkártyát nyertek. A Nagy Sportágválasztó javaslatára külön­ díjban részesült Kajtár Eszter. Nyereménye: a Decathlon által felajánlott ajándékkártya 20 000 Ft értékben. Az FKF Zrt.-vel való együttműködésnek, támo­gatásnak köszönhetően a rendezvény "zölddé" vált és szelektív hulladékgyűjtést vezetett be, hiszen a szervezők kiemelten fontosnak tartják a környezet védelmét. Az FKF Zrt. pénteken környezettudatosságra nevelő, játékokkal, eduká­ ciós tartalmakkal, aktivitásokkal is megjelent az eseményen. Az idei évben a Budapesti Rendőr-főkapi­ tány­ság is csatlakozott a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozathoz abban a reményben, hogy ezen a kiemelkedő jelentőségű rendezvényen az egészség megőrzése mellett a biztonságos közlekedés, a vagyonvédelem, valamint az áldo­zattá válás elkerülésének fontosságára is fel tudja hívni a fővárosiak figyelmét.

elszámoláskor a nyereményekbe, többek közt az olimpia idejére szervezett riói útba. A Decathlon sportos játékokkal, fotózással, trambulinokkal várta a látogatókat, a Merkapt Zrt., pedig a sportrajongókat invitálta sátrába, ahol mindenki maga készíthette el a szurkolói kellékeket, hogy a számára kedves sportolóját, csapatát névre szólóan biztathassa.

Szombaton, a családi napon az erre előre bejelentkezett látogatók díjmentes sport­antro­ po­metriai mérést is igénybe vehettek a Merkapt Zrt. támogatásának köszönhetően. A 7 éves kortól elvégezhető mérés meg tudja állapítani, hogy milyen magas lesz a gyermek felnőtt korára és milyen sportágtípusok illenek leginkább a test­ felépítéséhez, genetikai adottságaihoz. A Magyar Olimpiai Bizottság támogatójának a Béres Zrt. jóvoltából a Budapesti Nagy Sport­ágválasztó szombati napján elérhető volt a Magyar­országot átfogó egészségvédelmi szűrő­ program speciális szűrőkamionja is.■

Szombaton került sor a Nagy Sportágválasztó és a MOL-Új Európa Alapítvány által közösen meghirdetett "A családom a szponzorom" fotó­ pályázat eredményhirdetésére. A díjátadó a pályá­ zók nagy örömére Szilágyi Áron, olimpiai bajnok volt. A díjazottak. 1. helyezett: Sümeghy-Flandorffer Vince, 2. helyezettek: Luterán Petra, Lacó Fruw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


20 |

sport | szabadidŐ | életmód

Vitorlázás - Biztos jelen, biztató jövő

M

inimum két magyar vitorlázó vesz majd részt a jövő évi riói olimpián. A finneseknél Berecz Zsombor indul majd, míg a laser hajósztályban Tomai Balázs szerzett Magyarországnak kvótát. Elképzelhető azonban, hogy Érdi Máriának is összejön a kvóta őszi, az ománi vb-n.

Az élversenyzők mögött, az utánpótlás korosztályokban tehetséges fiatal magyar vitorlázók szállítják az utóbbi időben a jobbnál jobb eredményeket a világversenyekről. Brencsán Ábel szerint ezt a fejlődést a versenyzők egész éves kitartó munkája mellett a kivalló edzői háttér, az állami, és szponzori támogatások, valamint a magyar vitorlasport sportdiplomáciai erősödése eredményezte.

| 21

sport | szabadidŐ | életmód

Kihozzuk belőled a maximumot! Az első edzés

INGYENES!

bajnokságon Tenke Áron a 10., míg a lányoknál Hirschler Rebeka a 11. helyet szerezte meg. „Ezek a fiatalok lesznek hamarosan a magyar vitorlássport élversenyzői. Nekünk az a feladatunk, hogy felkészülési programjaikat kiemelten támogassuk” – fogalmazott Brencsán Ábel. ■

„Berecz Zsombor a Magyar Olimpiai Bizottság és az ISAF jóvoltából NOB-ösztöndíjas lett, Érdi Mária pedig a vb-n ISAF-ösztöndíjjal vesz részt. Ezek mind-mind bizonyítják, hogy a magyar vitorlázást egyre jobban elismerik. Ilyen háttérrel nyugodtabban lehet építkezni” – mondja a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport menedzsere. A sportágban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra is. Ez az eredményeken már meglátszik: A Vadnai testvérek, azaz Jonatán és Benjamin brillírozott. Benjamin a laser standard U21-es vb-n bronzérmes lett, az Eb-n pedig másodikként végzett, öccse pedig harmadik lett. A 470-es junior vb-n, a Gyapjas testvérek ötödikek lettek, a laser 4,7-es osztályban rendezett világ-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

www.rplab.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

sport | szabadidŐ | életmód

Három hét halálfélelem Egy felelőtlen szexuális kapcsolat után a kíváncsiságnak komoly ára van. Ugyanis kevesen tudják, de például egy HIV-teszt vizsgálat nem végezhető el egyből az aktus után. Hiába esünk pánikba, hogy hibáztunk, és szeretnénk megnyugtatni magunkat, ez lehetetlen! Az életünkbe onnantól bizony 3 hét aggodalom költözik.

Nyár, fesztivál… halálfélelem?

A

nyár a fesztiválok időszaka, amikor kiszakadva a mindennapi körforgásból buliról bulira járunk, eszünk-iszunk, és élvezzük az életet, a fiatalságot. Így is van rendjén, hiszen az év ezen időszaka a felhőtlen és önfeledt szabadságról és kikapcsolódásról szól. Kérdés az, hogy egy felelőtlen pár perces légyott következményével beárnyékoljuk-e az ezt követő időszakunkat? – rossz esetben életünk hátralévő részét.

Amikor elvisz a hév Van az a helyzet és szituáció, amikor az embert magával ragadja a hangulat, a fülledt erotika és az ital keveredett mámora, amikor nem az észérvek és logika, hanem a vágy irányítja lépéseinket. A csábításnak engedve pedig belemegyünk a játékba, és óvatlanul, meggondolatlanul teszünk lépéseket, mert akkor és ott más tűnik helyesnek. Ez a hév viszont, amely elragadja az embert, olykor nemcsak szép emlékeket és szexi kalandokat jelenthet, hanem rossz esetben kényelmetlen, kellemetlen és izzasztó órákat, napokat, heteket vagy életet. Bár szerencsére egyre gyakrabban használnak óvszert az emberek, mégis van az a szituáció, amikor már késő, hiszen ott és akkor elmaradt a szükséges védelem. Pedig jó tudni, az óvszer nemcsak a nem kívánt terhesség ellen megoldás, hanem hatékony védőpajzs a veszélyes, sokszor gyógyíthatatlan és életünk végéig elkísérő betegségekkel szemben. A kifejezetten nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk: gonorrhoea, chlamydia, szifilisz, w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 23

Promóció

A HIV jellemzője ugyanis, hogy általában a fertőződés után 0–26 napig a vírusszám magas, ezzel egy időben a fertőzés átvitelének a kockázata is, ugyanakkor a biztonságos szűrése még nem lehetséges. A HIV ½ antitestek jellemzően 20–45 nappal a fertőződés után jelennek meg, ennek letelte után pedig már jól detektálhatók. Azaz általában 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie egy adott fertőzési kockázat után, hogy a teszt biztos eredményt adjon. Vannak

a tesztek között különbségek, így előfordulhat olyan rövid ablakperiódusú szűrés is, amely már 3 hét utáni fertőzést is nagy biztonsággal kimutat. Ablakperiódusnak azt az időszakot nevezzük, amíg a HIV vírus jelenlétét semmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 2–4 hétig tart. Ez alatt a vírus hordozója már továbbadhatja a fertőzést. Tehát ez nem kevés idő. Figyelembe véve, hogy addig is marad az életünkben az izgalom és a kétségek között vergődés. Így hát nem éri meg kockáztatni, és hetekig azon rágódni, hogy egy kis élvezetért cserébe esetleg mekkora árat fizettünk. Ha megtörtént volna a baj, itt nyugodtan érdeklődhetsz: Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat 1113 Budapest, Karolina út 35/B, tel.: 466-9283 ■

herpeszvírus, humán papillomavírus, hepatitis, HIV (AIDS). Ugyancsak szexuális úton terjed az élősködő lapostetű, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Számos betegség okozhat olyan szövődményt, amely viszont nyomot hagy szervezetünkben. A HPV például okozhat akár méhnyakrákot is.

Tipp:

A biztonság nem megy az élvezet rovására, csak tudatosan kell választanunk! Válasszunk játékos eszközöket, ízes, színes, különleges óvszereket, és tekintsünk ezekre az egészségünket és életünket megóvó termékekre egyfajta vagány szexuális játékszerként, és így nemcsak örömünket, de egészségünket is megleljük az együttlétekben. A masculan GOLD óvszer arany és exkluzív megjelenésével például biztosan bearanyozza majd az estéteket és az együttlétet! www.masculan.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

sport | szabadidŐ | életmód

Az FTC Futsalnál megkezdődött az éleslövészet

A

z FTC Futsal csapata túl van a 10 hetes kőkemény felkészülésén. Ferencz Róbert erőnléti edző rendesen megdolgozva adta át a srácokat Felipe Matos és Lengyel Béla párosnak, akik játéktudással fegyverezték fel a terminátorokat. A 2015/2016-os szezon elején már két legkeményebb ellenfelével nézett szembe az FTC. Az éleslövészet megkezdődött. Rövid pihenőt kaptak a futsalosok a tavalyi szezon végén, így már július 7-én elkezdték az erőnléti felkészülést. A csapat augusztus közepéig szinte nem is látta a csarnokot, csupán az atlétikapályát és több ezer lépcsőt. Augusztus elején elkezdődött a technikai felkészítésük, és végre labdához is érhettek a srácok. A szakmai stáb szervezésével edzőmérkőzések sora várt a játékosokra, ahol annak ellenére, hogy csupán erőnléti edzésen vettek részt, megverték azt a Szegedet, amely a bajnokság megnyerését tűzte ki célul. „Szerencsére időben kezdtük a felkészülést az új szezonra, és hálás vagyok a szakmai igazgatónknak, Felipének, hogy 6 héten keresztül egymagam edzhettem a csapatot. Kevésbé örültek neki a játékosaim, bár a tavalyiak már ismertek, és bíztak is bennem, de hétről hétre megnyertem az újakat is. Az a helyzet, hogy az edzéseimen a tűréshatár szélén és néha azt is átlépve dolgozunk, így ez pszichés kimerültséggel és fájdalommal jár. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert amikor kellett, ők egymást is átsegítették a holtpontokon.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A vezetőséggel célként tűztük ki a maximális fizikai, illetve mentális felkészítést, amihez jól jöttek a spártai jellegű szárazedzések. A felkészülésen kb. 50 km-t futottak, megtettek tizenezer lépcsőfokot, és ezer feletti fekvőtámasz, és ugyanilyen számú különböző gyakorlatot végeztünk. Kemény volt, de megérte. Kiváló a csapat! Persze a munka tovább folytatódik, csak kihagyom a könnyebb részeket, mert a győzelem nem kívánságműsor” – mondta Ferencz Róbert, az FTC erőnléti edzője.

| 25

sport | szabadidŐ | életmód

Az FTC Futsal szeptember 10-én csütörtökön kezdte a Magyar Kupát, méghozzá a tavalyi rivális TF ellen. A TF csapata fizikálisan az egyik legkeményebben felkészült csapat az NB II-es mezőnyben. Végigfutják a mérkőzéseket, és még utána is futnának egy félmaratont, ha kellene. A megméretés a népligeti bázison, a faházban volt, ahol a csapatkapitányunk, Fehér Krisztián klas�szikus mesterhármassal köszöntötte az ellenfelet az első félidőben. A szünet után a Fradi kicsit ráült az eredményre, majd az utolsó 5 percben Fehér a 4. gólját szerezte, míg a válogatott labdarúgónk, Karacs Dani még kettőt szórt a TF hálójába, ezzel felállítva a 6–0-s végeredményt. Így az FTC Futsal a legjobb 16 között várja a következő kupameccset.

dolgunk volt, hiszen valamennyien játszottunk ott, és jobban már nem is ismerhetnénk egymást. Tapogatózással kezdődött a mérkőzés, de mi rúgtuk az első két gólt. A BME a 2. félidőben egyenlített, és éreztem, hogy most fog megmutatkozni, hogy milyen csapat is vagyunk valójában. Mentálisan a topon voltunk, és az utolsó percekben még az 5:4-es emberelőnyben is tudtuk tartani a BME-t. Olyan erő volt bennünk, hogy éreztem, soha nem törnek át rajtunk. Azt akarom, hogy féljenek tőlünk, mert ha félnek, akkor hibáznak, és azt mi kegyetlenül kihasználjuk. Büszke vagyok a csapatra!” – mondta Fehér Krisztián, az FTC Futsal csapatkapitány

Mindössze hármat kellett aludni az újabb rangadóig, ugyanis hétfőn megkezdődött a 2015/2016-os bajnokság, ahol az ellenfél az ősi rivális BME csapata volt. Mindenki izgatottan várta a találkozót, hiszen a tavaly is parázs hangulatú találkozók sikeredtek. Az első félidő eleje igen taktikusnak tűnt, ahol nem mertek egymáshoz nyúlni a csapatok. Majd hirtelen két gól is született az FTC részéről. Sajnos 8 másodperccel a szünet előtt valahogyan bekotorta a BME a labdát a kapuba, így 2–1-nél mehettek pihenni a játékosok. A második rész kissé kapkodósra sikeredett, és a 24. percben Borsi Dávid takarásból kapott egy gólt, ezzel 2–2. Most következett a mentális próba, és az FTC játékosai, bizonyítva felkészültségüket, két gólt is bevágtak a BMEnek, ezzel beállítva a 4–2-es végeredményt. Két rangadón 10 lőtt és 2 kapott gól… mi lesz a folytatás? „Elég hamar elkezdtük a felkészülést, és ma már azt mondom, hogy hála az égnek. Nagyon fel vagyunk készülve fizikailag és mentálisan is, és ezt bizonyítottuk a tétmeccseinken is. Robival nagyon kemény volt az alapozás, de gyorsan fejlődtünk, és mindenki belátta ennek szükségességét. Persze azért még nem szeretjük az erőnléti edzéseket… A felkészülési mérkőzéseket elkezdve azt hittem, előrébb járunk, de akkor még le se esett, hogy csupán két labdás edzés volt odáig. Megvertük azt a Szegedet, amely szerintem a bajnokság egyik legerősebb csapata lehet. A Magyar Kupát és Bajnokit már kiéhezve vártuk. Nagyon szerettem volna már élesben játszani a csapattal. Talán ennek is köszönhető, hogy úgy vertük meg a TF -et, hogy csupán háromszor lőttek a kapunkra. Sima mérkőzés volt. A BME ellen nehéz

„Hosszú volt az út idáig, de nagyon jól sikerült. Fizikálisan és mentálisan is a topon van a Fradi. 10 héten keresztül extrém terhelést kaptak a srácok. Felkészülési mérkőzéseinket NB I-es és az NB II topcsapataival játszottuk. Sikeres időszak volt. Most, hogy túl vagyunk egy sima Magyar Kupa-győzelmen, és 2–2-ről megrázva magunkat megvertük a nagy riválisunkat is a szezonnyitón, azt mondhatom, hogy a jövő FTC futsalcsapatával folytatjuk már a jelenben a munkát. Nagyon egyben vagyunk!” – mondta Felipe Matos szakmai igazgató.■ támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

CSR CSR

sport | szabadidŐ | életmód

Vállalati Társadalmi Szerepvállalás

ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinával büszkélkedő Budapesti Spartacus versenyzőit és a vízilabda válogatottat is. Az évek során azonban sok minden változott, így nekünk is reagálnunk kellett a történésekre, így átállítottuk támogatásunk fókuszát is. Az egyének, csapatok és egyesületek mellett ma már nagyobb léptékben is gondolkozunk.

Magyar Telekom:

Szerző: Pollák Márton

| 27

sport | szabadidŐ | életmód

Az elmúlt tíz esztendő nagy újdonságaként említhető, hogy két budapesti és egy debreceni „medencés” Európa-bajnokságon, valamint a Balatonfüreden megrendezett Európa- és Világkupa versenyeken, valamint világbajnokságon is a mi szakembereink gondoskodtak a világ­ színvonalú telekommunikációs rendszer kiépíté­ séről, amelyet most már a minden eddiginél nagyobb kihívás sikeres elővizsgájának is nevezhetünk. Már két év sem választ el minket a 2017-es budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságtól, amely valójában hat világbajnokság együttese, és ahol várhatóan vállalatunkra vár az a megtisztelő feladat, hogy a szükséges hálózatok és összeköttetések minőségi kiépítésével tegye a lehető leggördülékenyebbé a sporteseményt, valamint tízezreknek kínáljon elsőrangú szolgáltatásokat.

Ha már a tízezrek! Támogatnak egy olyan csapatot is, mely a legnépszerűbb sport egyik jeles képviselője hazánkban, de egyelőre csak álmodozunk arról, hogy a vizes világbajnoksághoz hasonló nívó és nézőszán jellemzi majd… A Magyar Telekom anyavállalata nemzetközi szinten is számos országban támogatja a futballt, mint a legnépszerűbb, sok generációt megmozgató sportágat. A Ferencvárosi Torna Club és a Magyar Telekom közötti együttműködés kiemelt célja az utánpótlás támogatása. A piac­vezető távközlési szolgáltató és az ország legnépszerűbb labdarúgóklubja a 12–19 éves korosztály képzési feltételrendszerét kívánja közös erővel tovább javítani. A támogatással vállalatunk lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy minél több saját nevelésű játékos kapjon helyet a csapatokban, és a legtehetségesebbek kitartó, szorgalmas munkával előbb vagy utóbb bekerülhessenek a zöld-fehér csapat kezdőjébe magyar bajnokin és nemzetközi meccseken egyaránt. Van egy igazi nagyágyú is a támogatottak körében, mégpedig az idén a kézilabda

Sportos társadalmi felelősségvállalás

A

Telekom Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatójaként évtizedek óta elkötelezett támogatója a hazai sportéletnek, és büszke arra, hogy szponzorként számos hazai sportág és sportoló kiemelkedő sikeréhez járulhatott hozzá, mindezek mellett pedig a Magyar Olimpiai Bizottság Platina fokozatú támogatójának mond­hatja magát. Rózsa Ivánnal, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatóját kérdeztük. Melyek a legfőbb értékek, amikben hisznek, amiket képviselnek, és amiket kommunikálni kívánnak az emberek, illetve a társadalom felé? Ami mindig is jellemző volt ránk, az a megbíz­ hatóság és a hosszú távú kötelezettségvállalás. Jó példa erre Cseh László többszörös világ­ bajnok, olimpiai ezüstérmes úszó, akit 2002 óta támogatunk. Az együttműködésünk mindig is a kölcsönös előnyökre épült, de a kapcsolatunk emberi, vagy ha úgy tetszik, érzelmi tényezőktől sem mentes. Pályájának kevésbe sikeres időszakában is mellette álltunk, mert bíztunk az akaratában, a megújulásában. Egészen különleges teljesítménynek számít, w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

hogy a sokoldalú sportember az idei kazanyi világbajnokságról hajszálra pontosan ugyanazzal az éremgyűjteménnyel – egy-egy arany, ezüst és bronz – tért haza, mint tíz évvel korábban, Montrealból. Akkor még 20 éves sem volt, míg most a 30. születésnapjához közelít. A Telekom a Magyar Úszó Szövetség főtámogatójának mondhatja magát. Klubokat, versenyzőket, edzőket is segítenek, valamint a válogatottat is menedzselik. Miből/mikből áll pontosan ez a szerepvállalás, hogyan tudnak leginkább a segítségére lenni a Szövetségnek? Már a kilencvenes évek eleje óta támogatjuk a hazai úszósportot. Segítettük az akkor még aktív, támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

sport | szabadidŐ | életmód

Bajnokok Ligájában döntőt játszó MVM Veszprém, amelynek „Kiemelt Szponzora” a Telekom. Mikor kezdődött el ez az együtt­ működés, és milyen felelősséggel jár egy olyan csapat felkarolása, amelyet legutóbb már csak egy győztes mérkőzés választott el a kontinens, de valójában az egész világ első számú klubtornájának a megnyerésétől? A magyar kézilabdázás legeredményesebb csapata már akkor is a sportág élvonalában járt, amikor együttműködésünk megkezdődött. A 18 évvel ezelőtti szerződés azért számított különlegesnek, mert a magyar bajnokságokban szereplő együttesek közül elsőként ez a csapat került be a támogatottjaink elitkörébe, ahol akkor már jelen volt az atlantai olimpia magyar hősei közül Kiss Balázs, Kőbán Rita, illetve Horváth Csaba, valamint a később fiatalon elhunyt Kolonics György is. A támogatásnak ez a formája nem kockázat nélküli. Egy rossz edzőválasztás, vagy egy sérüléshullám nagyon negatívan hathat egy csapatra, és akár bajnoki vagy kupagyőzelmekbe kerülhet. Ilyenkor több játékos is meggondolhatja magát, és új csapatot keres magának. Veszprémben éppen az ellenkezője történt. Ma az „Építők”, ahogy a hagyományokat tisztelő szurkolók a csapat régi nevét skandálják, 23 magyar bajnoki és 24 kupagyőzelemmel büszkélkedhet, és ezeknek a sikereknek a döntő többsége az után született, hogy a veszp-

rémi kézilabdázók mellé álltunk. Hét évvel ezelőtt már a KEK-győzelem is azt bizonyította, hogy az első számú hazai együttes a nemzetközi porondon is ütőképes gárdává nőtte ki magát. Az ennél is nagyobb bravúrt pedig a tavalyi és az idei BL szereplés jelentette: a Final Four újoncaként először egy negyedik helyet sikerült elérni, majd nagyobb tapasztalattal 2015-ben már az ezüstérmet. Örülünk annak, hogy hét éve a csapat a teljesítményéhez és a hírnevéhez méltó ”színpadon”, az 5000 férőhelyes Veszprém Arénában a legtöbbször teltház előtt játszhatja a hazai mérkőzéseit! Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy amikor ez a nagyszerű létesítmény is szűknek bizonyult, mi gondoskodtunk arról, hogy azok is a csarnokon belül érezhessék magukat, akik nem jutottak belépőhöz. Hatalmas kivetítőkkel olyan szurkolói zónát alakítottunk ki az Aréna tőszomszédságában, amit egy olimpián is megcsodálhatnának a szurkolók. Nem véletlen tehát, hogy már szinte családtagnak számítunk Veszprémben. És nem csak ott! A Telekom Vivicittá Városvédő Futás igen szépen kinőtte magát, s ma már kétnapos esemény! Mi tette ilyen sikeressé ezt az eseményt? A rendezők – a külföldi példát követve – olyan eseményt mutattak be Budapestnek, illetve az egész országnak, amely nem csupán a futásról és az egészségvédelemről szól, hanem a főváros értékeiről és szépségeiről. A Telekom Vivicittá egy

| 29

sport | szabadidŐ | életmód

olyan futóesemény, ami azt demonstrálja, hogy azokon az utakon, amelyeken hétköznaponként gépjárművek végeláthatatlan sora hömpölyög, futni is lehet, mindezt együtt barátokkal, családdal. És nem csak sok gyakorlást igénylő félmaratoni távot, hanem rövidebbeket is, a kezdőknek például 700 métert. Harminc esztendő leforgása alatt több mint 200 ezer futóbarát állt rajthoz, azaz az ország minden ötvenedik lakosa indult már a tavasz legnagyobb futóeseményén. Az idén már kétnapos volt a megméretés, és a budapesti helyszínen kívül Nyíregyházán és Pécsett is megrendezésre került, mi pedig immáron tizennyolcadik alkalommal álltunk az esemény mellé, ami a Telekom történetének leghosszabb múltra visszatekintő támogatása. Több ez ma már, mint egyszerű futás.

A kísérők, köztük a családtagok, barátok, vagy éppen a munkatársak ezt az alkalmat megragadva egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt az esemény ideje alatt, meghallgathatják az edzéssel és a versenyzéssel, a helyes táplálkozással, valamint a megfelelő sportöltözet megválasztásával kapcsolatos tanácsokat, de a házigazdák a kisgyermekek szórakoztatásáról sem feledkeznek meg. Ebben is partnerek szoktunk lenni. Míg a szülők futnak, a kicsik óriáscsúszdázhatnak, vagy egy különleges „napköziben”, az Okosdigitális játszóházban tölthetik idejüket. S persze minden helyszínre látogató számára ingyenes wifielérhetőséget biztosítunk, amelynek segítségével azonnal megoszthatják a futófesztivál legérdekesebb pillanatait, vagy akár a Futótársat is letölthetik telefonjaikra. ■

A Telekom Vivicittá Városvédő futás nem csak a pályát tölti meg amatőr és profi futók ezreivel, hanem az útvonalat övező terekre, járdákra és még a házak ablakaiba is érdeklődők és szurkolók tömegeit vonzza. Egyre több olyan klubszerű csoportosulás szerveződik, amelynek tagjai együtt készülnek fel a nagy megmérettetésre, és aztán egymást segítve teszik meg a kiválasztott távot. Számukra elkészítettük az első magyar nyelvű és ingyenes futóalkalmazást, a Futótársat. Az Android és IOS platformon egyaránt elérhető, folyamatosan bővülő applikáció segítségével nyomon lehet követni a futóútvonalat, összegezhetjük a megtett kilométereink számát, és saját edzéstervet is összeállíthatunk az őszi és téli szezonra. Milyen programokat talál magának az, aki nem áll rajthoz a Telekom Vivicittán?

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

MOB MOB

sport | szabadidŐ | életmód

versenyzők számára. Lengyel Zsolt, az Adidas Budapest ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a 2016-os kollekció több szempontból is formabontó. Elmondása szerint valami igazán újat akartak alkotni a magyar csapatnak, egy olyan kollekciót, amely a maximális minőség és technológia mellett modern összhatású, és jól érzik benne magukat a sportolók. Szavai szerint a kollekció nemcsak abban különleges, hogy szakított a hagyományokkal a dizájn terén, de 2016-ban először a rajongók is megvásárolhatják pontosan azt a ruhát, amelyet bajnokaink viselnek majd a riói olimpián – ezzel is erősítve a szurkolás élményét.

Formabontó formaruhák Rió jegyében

Hogy mindez mit is jelent a gyakorlatban, azt egy impozáns divatbemutató keretében ismerhette meg a nagyérdemű. Az est fénypontjaként színpadra vonultak a kollekció részét képező különböző szettek – így többek között a pódium- és gálaruhák, amelyeket az éremosztókon viselnek majd sportolóink (remélhetőleg minél többször); a versenyzéshez tervezett funkcionális szettek; valamint az ún. „villagewear”, amelyet szabadidejükben, a versenyek között és az olimpiai faluban hordanak majd a csapattagok. Szerző: Szita Mónika

N

em a ruha teszi az embert – a sportolót egy kicsit mégis. Ennek szellemében készí­ tette el a Magyar Olimpiai Bizottság és az Adidas a magyar olimpiai csapat jövő évi szere­lését, amelynek már egy éve sincs hátra az éles bevetésig. Látótávolságon belül Rió! Karneváli hangulat, szambaritmusok és a brazil konya színe-java. A MOB a kívül tomboló időjárás ellenére is hamisítatlan riói hangulatot varázsolt a Várkertbazár falai közé augusztus 5-én, kerek egy évvel a XXXI. nyári olimpiai játékok rajtja előtt. Az est apropóját a magyar küldöttség formaruháinak bemutatója adta, a körítés pedig minden tekintetben indokolt volt. A sport világában ugyanis az öltözet vitathatatlanul fontos eleme a sikeres szereplésnek. Ezt emelte ki Borkai Zsolt, a MOB elnöke is, aki sportolói pályafutása során saját bőrén érezhette, mennyit számít a minőség a ruházat tekintetében. Egy kifogástalan felszerelés azonban ennél jóval többet is adhat. „Szöulban ’88-ban megtapasztaltam, hogy a jó sportruházatnak milyen fontos szerepe van az olimpiai sikerekben. Tudom, hogy amikor az olimpiai színpadra lépnek a magyar versenyzők,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 31

sport | szabadidŐ | életmód

akkor a kényelem első számú, de az összetartozást, a csapatszellemet tükröző megjelenés is hozzásegíti őket a sikerhez.”

Ahogy azt Szabó Bence, a MOB főtitkára is kiemelte, az este során felvonultatott szerelés valódi közös munka eredménye. A MOB már az első lépésektől aktívan részt vett a tervezésben, és végigkísérte a folyamatot egészen az új kollekció megszületéséig. A dizájnerek ezenfelül magyar topatléták bevonásával dolgoztak az öltözeten, hogy az valóban a honi elképzeléseket, igény- és ízlésvilágot tükrözze vissza.

A MOB és az Adidas ilyen sikeres együttműködése nem a véletlen műve. Az 1968-as mexikóvárosi olimpia óta megszakítás nélkül háromcsíkos öltözetben küzdenek hazánk olimpikonjai a világjátékokon – vagyis a frissen bemutatott formaruha-kollekció már a tizenkettedik a sorban. A kivételes kapcsolat előtt tisztelegve korábbi olimpiák magyar bajnokai emelték tovább az est fényét: mini divatshow keretében többek között Dunai Antal, Martinek János, Kovács Kokó István és Vörös Zsuzsanna mutatta be egykoron aranyat érő nemzeti melegítőjét. A sorminta tehát adott. Reméljük és kívánjuk, hogy a legújabb magyar olimpiai sportruházat az elődei által megélt sikerekhez segíti majd hozzá sportolóinkat Rióban! ■ A www.mob.hu nyomán összeállította Szita Mónika fotó: www.mob.hu/Szalmás Péter

A MOB kérésének megfelelően a 2016-os öltözéken egyszerre érvényesül a technológiai fejlesztések fontossága és a kényelem. Ezenfelül az új nemzeti kollekció tudatosan szakít a korábbi formaruhák színvilágával: az évek óta megszokott bordó helyett ezúttal a sötét mélyzöld és egy világosabb zöld kapott főszerepet, amelyet a nagyon élénk narancspiros és a fehér tesz színessé, fiatalossá. A színek e modern kompozíciójában Rio de Janeiro trópusi világa köszön vissza. A tervezőcsapat számára a dizájn szempontjából fontos volt, hogy egyszerű, de ikonikus darabokat álmodjanak meg a magyar olimpiai

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


32 |

sport | szabadidŐ | életmód

P A EST D U B 2

| 33

sport | szabadidŐ | életmód

4 02

Párbeszéd az olimpiáért A NOB elfogadta Budapest 2024-es olimpiai pályázatát

A

Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan elfogadta Budapest jelentkezését a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A rendezési jogért Budapest versenytársai Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma. A Magyar Olimpiai Bizottság megtiszteltetésnek tartja, hogy Budapest ilyen kiváló városokkal versenyezhet a rendezési jogért. Magyarországhoz, Budapesthez és a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni azért, hogy megrendezhessük az első közép-európai nyári játékokat, és valóra váltsuk a magyar olimpiai mozgalom évszázados álmát – olvasható a www.mob.hu-n. Budapest esélyét a NOB történelmi reformja, a gazdaságos olimpia programja, az Agenda 2020 teremtette meg. A NOB úgy döntött, hogy a gigaolimpiák helyett eljött a gazdaságos, olcsóbb, ésszerűbb olimpiák ideje. A NOB döntése határozott: jóval kevesebb beruházásra legyen szükség az olimpiához, jóval alacsonyabb legyen a pályázás és rendezés költsége. A NOB eszközöket rendelt céljaihoz: helyszínként vidéki városok is bevonhatóak, földrajzi és fenntarthatósági okokból országhatáron túli helyszínek is lehetségesek, elsőbbségben részesülnek a meglévő és ideiglenes w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A legforróbb sztártitkok

„Támogatjuk és elősegítjük a 2024. évi olimpiai és paralimpiai pályázat megalapozottsága érdekében a társadalmi párbeszédet.” A SPORT MINDENKIÉ!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


34 |

sport | szabadidŐ | életmód

A megvalósíthatósági tanulmány igazolta: Magyarország képes az olimpia megrendezésére, a rendezés Magyarországnak megéri, és Magyar­ ország eséllyel pályázik a rendezésre. Tovább fej­lő­dik a közlekedés, a turizmus. A fel­készülés és a rendezés munkahelyeket teremt, növekednek az ország, a lakosság és a vállalatok bevételei, erősödik az együttműködés kultúrája, közös cél és közös siker lehet az olimpia. Magyarország büszke olimpiai nemzet. Kemény Ferenc személyében magyar alapítója is volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A MOB már 1895ben megalakult – a világ egyik legrégibb olimpiai bizottsága a miénk. Amikor szabad akaratunkból dönthettünk, mindig részt vettünk az olimpián. létesítmények az új építésűekkel szemben, rugalmasabbak a rendezés feltételei, és közel 500 milliárd forinttal támogatja a NOB a rendezés költségeit. A gazdaságos olimpia reformja valódi esélyt ad a közepes méretű nagyvárosoknak. Pályázatunk egyik kulcsa a környezetvédelem és a fenntarthatóság maximális figyelembevétele, a sportolók középpontba helyezése lesz. A budapesti olimpia realitását az Agenda 2020 reformja mellett az az olimpiától független húszéves fejlődési pálya jelenti, amelyet Magyarország 2004 és 2024 között befut. Európai uniós tagságunk, 2004, és a tervezett budapesti olimpia, 2024 között Magyarországon megvalósult, illetve megvalósul egy 25 ezer milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési program. Új és megújult utak, tömegközlekedés, vasút, autópályák - a magyarországi infrastruktúra 2024-ben az olimpiától függetlenül is szinte teljesen alkalmas lesz az olimpia fogadására. Ehhez társul az a sportlétesítmény fejlesztési program, amelynek révén a szükséges léte­sít­mé­ nyek zöme olimpiától függetlenül is rendelkezésre áll majd. Így a rendezési jog odaítélése nélkül sem­milyen olimpia-specifikus építkezésre nem lesz szükség – ha a NOB Budapest mellett dönt, a rendezésig rendelkezésre álló 7 év elegendő lesz az olimpiához hiányzó beruházások megvalósítására. Ezek zöme ideiglenes létesítmény lenne – tartós használatra csak olyan épület készül, amely kihasz­ náltsága az olimpia után is biztosított és illeszkedik Budapest, az ország hosszú távú fejlesztési prog­ ramjába.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Az olimpiai éremtáblán Magyarország a nyol­ cadik helyen áll – az első tíz közül az egyetlen ország, amely még nem rendezhetett olimpiát. A magyarok szívében egészen különös helye van az olimpiának és bajnokainknak. Ezt tükrözi az a világon egyedülálló anyagi elismerés, amelyben a magyar állam részesíti egész életükön át olimpiai érmeseinket és edzőiket. ■ 

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

sport | szabadidŐ | életmód

Sikeres EYOF-ot zártak a magyarok

Ki

magaslóan teljesített a magyar csapat a Tbilisziben megrendezett EYOF-on. Magyarország 9 arannyal, 3 ezüsttel és 11 bronzzal az éremtáblázat negyedik helyén végzett.

Sikeres EYOF-ot zártak a magyarok, az érmek számát tekintve 2003-ban Párizsban 29, 2007-ben Belgrádban 24, 2015-ben Tbilisziben 23 érmet nyer­tünk. A grúz fővárosban a magyarok 8 sportágban álltak rajthoz. A magyar csapat - és az egész EYOF (!) - legeredményesebb sportolója az úszó Késely Ajna lett 4 arany- és 1 ezüstéremmel. A két év múlva, 2017-ben sorra kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak Győr lesz a házigazdája. ■  (MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)

| 35


36 |

| 37

sport | szabadidŐ | életmód

rendszerére építve lehetőséget kívánnak biztosítani a csatlakozásra az 5próba Rióba sorozathoz. Az 5próba Rióba standokat, sarkokat üzemeltetve népszerű, látogatott helyszíneken, egyszerű, gyorsan kipróbálható mozgásformákat, teljesítménypróbákat kínálnak. A főszervezők által rendezett 5próba Rióba események rendszere alapján az egyetemi, vagy a középiskolai szervező 5próba Rióba napot szervez vagy egy meglévő sportrendezvény részeként, vagy önállóan az egyetem saját létesítményeiben.

A szervezők folytatva az olimpiai ötpróba hagyományát, a klasszikus öt sportág (evezés, futás, gyaloglás, kerékpározás, úszás) középpontba helyezése mellett új, divatos, népszerű mozgásformákkal kívánják megszólítani a sport, szabadidősport szempontjából inaktívakat, és az aktívaknak is lehetőséget kívánnak biztosítani egy országos, amatőr versenyrendszerbe, teljesítménypróbába történő bekapcsolódásra.

5próba Rióba

D

übörög az 5próba Rióba! A 2016-os riói olimpia előtt egy esztendővel, 2015 júliusában indította el az olimpiai ötpróba rendezvénysorozat a Magyar Olimpiai Bizottság. Az öt sportágat magába foglaló szabadidős programot már tíz nyári olimpiai ciklussal korábban is kiírták. Az előkészületeket és a lebonyolítást korábban külső szervező cég vállalta, a riói olimpia előtt a MOB saját szervezésében, partnerek bevonásával valósítja azt meg.

A versenyidőszak 2016. június 30-ig tart. Középpontban továbbra is az evezés, a futás, a gyaloglás, a kerékpározás és az úszás áll. A fődíj: utazás a riói olimpiára.

Az Egyetemi 5próba Rióba rendezvények szervezésében a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség a kiemelt partner. ■ www.mob.hu

Minimum tíz kiemelt 5próba Rióba nap megszervezésével kívánják biztosítani a folyamatos próbatétel, teljesítményteszt lehetőségét; a lokális partnerek, rendezvények bevonásával szélesíteni, növelni kívánják az 5próbába bekapcsolódók körét, illetve a próba-helyszínek számát; az egyetemi és középiskolai sport meglévő infrastruktúrájára és verseny-

lehetőség biztosítása, amelyen keresztül közelebb kerülhetnek az élsporthoz, az olimpiai mozgalomhoz, az olimpiai eszméhez.

Az első Olimpiai 5próba rendezvénysorozatot 1978-ban tartották meg, a moszkvai ötkarikás játékok előtt. A nyári olimpiák előtt általában másfél évvel induló sorozat lényege: budapesti és vidéki helyszíneken rendszeresen, pontos tematika szerint, szabadidősport-események keretében öt sportágban, különböző távokon lehet teljesíteni és pontokat gyűjteni. Az egyes sporteseményeket próbáknak nevezzük. A sorozat célja a mozgás, a sportolás népszerűsítése, a riói olimpia felvezetése a "Budapest 2024" kezdeményezéshez kapcsolódva, továbbá a már aktív szabadidő-sportolók számára új

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


MOB MOB Nem olimpiai sportágak

38 |

sport | szabadidŐ | életmód

Budapesten nyert rangos nemzetközi versenyt Andrea Silvestri és Váradi Martina A világranglista 10. magyar bajnok megnyerte a Latin World Open versenyt Budapesten. A Bálna kulturális központban megrendezett V. Világtáncfesztiválon az Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős 50 párost előzött meg. Az ezüstérmes román Paul Moldovan, Cristina Tatar páros szerezte meg az észt Konstantin Gorodilov, Dominika Bergmannova előtt. A hazai szövetség tájékoztatása szerint a Silvestri-Váradi kettős a legmagasabban jegyzett magyar latin­páros. Az augusztus közepén megrendezett German Openen elért 8. helyezésük után léptek előre a közel 3000 párost nyilvántartó világranglista 10. helyére. A World Openen kívül több kategóriában is magyar győzelmet láthatott a közönség: az Open Standard mezőny­ben, és az Ifjúsági Standard Openen Sorin Andrei Neagu és Elek Réka, a Senior I Latinban Szánthó Péter és Juhász Szilvia, a Senior II. Latinban Kiss Mihály és Farkas Mónika, a Standard Junior II-ben Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra, a Standard Senior I-es kategóriában Kemeny Tamás és Princz Nóra, míg a Standard Senior II-es verseny­ben Csiszár Ferenc és Debreczeni Tünde győzött. ■ Fotó: Mike Pix

Négy világkupa-érmet nyertek a magyar tájékozódási búvárúszók Gyékényesen Egy arany- és három bronzérmet szereztek a magyarok a tájékozódási búvárúszó világkupasorozat idei harmadik, egyben utolsó állomásán. A Gyékényesen megrendezett vk-fordulóban hét ország versenyzői vettek részt Az egyéni számok közül a csillag versenyszámot rendezték meg, és ebben a férfiaknál Balázs Péter nyert, a nőknél pedig Berekméri Dóra a harmadik helyen végzett. A csapatversenyben mindkét nemnél bronzérem jutott a házigazdáknak: a férfiak mezőnyében a Holczmüller Antal, Dunszt Károly, Láng Péter és Várszegi Vendel összetételű csapat, míg a nőknél a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Berekméri Dóra, Nyíkes Julianna, Czech Viktória és Borza Ágnes alkotta négyes állhatott fel a dobogóra.

| 39

sport | szabadidŐ | életmód

A Majthényi- Domokos páros Európa-bajnok A Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős aranyérmes lett az umagi vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon. A hajóosztály világklasszis magyar párosa mögött a holland Enno Kramer, Ard Geelkerken holland duó végzett másodikként. A 70 hajót felvonultató Európa-bajnoki mezőnyben Süli András és Papp Dávid hetedikként végzett, Ziegler János és Czeizel Balázs 13., Gáborjáni-Szabó Gábor és Argay Béla a 14., Kardos Antal és Polgár Csaba pedig a 16. lett. Majthényi Szabolcs és Domokos András első világbajnoki aranyukat 1994-ben nyerték. Azóta szinte minden évben szállítják a győzelmeket.■

Magyar sikerek a legrangosabb hazai karate versenyen Húsz ország 900 versenyzőjének részvételével rendezték meg a Pestszentimrei Sportkastélyban a 18. Budapest Open nemzetközi karate versenyt. A legrangosabb hazai viadalként nyilvántartott versenyen különösen a magyar férfiak tettek ki magukért, akik a felnőtteknél és az U21-es korosztályban is valamennyi kategóriában itthon tartották az aranyérmet. Legjobbjaink közül az idei U21-es Európa-bajnok Hárspataki Gábor és Molnár Dániel is duplázni tudott. Magabiztos versenyzéssel állhatott fel a

dobogó legfelső fokára a bakui Európa Játékokat megjárt Tadissi Martial a felnőtt férfiak 67 kg-os küzdelmében. Az éremtáblázaton az MTK együttese végzett az élen, megelőzve az ukrán Leader és a szlovák Trencin csapatát. A Budapest Open a legjobb hazai versenyzők számára kvalifikációs állomás volt a jövő évi felnőtt és korosztályos Európa-bajnokságra is. ■

A felnôtt magyar gyôztesek Kata (formagyakorlat): Férfiak: 1. Nagy Botond Kumite (küzdelem): Férfiak: 60 kg: 1. Hübner András 67 kg: 1. Tadissi Martial 75 kg: 1. Hárspataki Gàbor 84 kg: 1. Höning Alexander Buda +84 kg: 1. Molnàr Dániel Nők:

50 kg: 1. Molnár Réka 68 kg: 1. Bartha Nikola támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


40 |

sport | szabadidŐ | életmód

Öt magyar kyokushinérem Szolnokon Két arany- és három bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a Nyílt Shinkyokushin Szolnok Kupa 2015 elnevezésű full contact karate Európa Kupán. A 2015. szeptember 5-én megrendezett rangos stílusversenyen Rózsa Gábor súlycsoportbeli diadala mellett átvehette a legharcosabb férfi versenyző díját is. A Shinkyokushin Szolnok Kupa 2015 elnevezésű verseny egy olyan évtizedes hagyomány folytatása volt, amely 1979-ben kezdődött. Idén immár Európa Kupa-rangú versenyként éledt újjá a rendezvény a Tiszaligeti Sportcsarnokban. A megnyitón beszédet mondott Simicskó István, aki még akkor sportért felelős szakállamtitkár volt, dr. Mészáros János MOB-alelnök, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, valamint Szalay Ferenc polgármester. Európa-bajnoki szintű erős mezőny gyűlt össze Szolnokon, amely alaposan megnehezítette a magyar versenyzők szereplését is. Az aranyérem megszerzése két magyar küzdőnek sikerült: a victorys Körmöndi Lídiának, és súlycsoport váltása ellenére is győzni tudott a nyíregyházi Rózsa

Gábor is, ami jó előjel az októberi tokiói világbajnokság előtt. Bronzérmet három hazai küzdőnek sikerült elérni: Dávid Andrásnak, Müller Anitának és Kemény Anettnek. ■ (forrás: Kalmár Árpád)

Eredmények:

Férfiak: 80 kg: 1. Rózsa Gábor (Fight Team) +90kg: 3. Dávid András (Derecske) Nők: 65 kg: 1. Körmöndi Lídia (Victory) 3. Müller Anita (Victory) +65 kg: 3. Kemény Anett (Karcagi SE) A legharcosabb férfi versenyző: Rózsa Gábor (Fight Team) A legharcosabb női versenyző: Visnyakova (orosz)

| 41

sport | szabadidŐ | életmód

Magyar bronzérem a szumó vb-n Sárkány Vivien bronzérmet szerzett a szumóvilágbajnokságon. A Kőbánya SC sportolója az oszakai vb-n az open kategóriában lett harmadik. A szumósok open versenyében bárki bárkivel összekerülhet súlycsoporttól függetlenül. A +80 kilogrammos kategória kiválósága a bronzérem mellett ötödik lett csapatban, Makai Erikával és Forgó Fruzsinával. A 65 kilogrammos súlycsoportban Forgó Fruzsina 5. lett, akárcsak a junioroknál Karymov Radion (80 kg), Lajsz Dominik (100 kg) és Szilágyi Erik az open kategóriában. Makai Erika a női +80 kilogrammosoknál hetedikként zárt. - Nem ez volt a legsikeresebb világbajnokságunk, de büszkék vagyunk az értékes helyezéseinkre. A Japánban megrendezett vb-n 51 ország vett részt, az éremtáblázaton pedig a 9. helyet szereztük meg – összegzett dr. Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke. ■

Második hely az éremtáblázaton Jól szerepeltek a magyarok a csehországi Liberecben megrendezett tájékozódási búvárúszó felnőtt világbajnokság és junior Európa-bajnokságon. A csapatversenyben a nők között Magyarország végzett az élen. Wágner Zsófia, Hatházi Katalin és Berekméri Dóra a még juniorkorú Gurisatti Lillával kiegészülve alkották a magyar csapatot, és a tavaly Gyékényesen megszerzett Európa-bajnoki címük után a libereci vb-n is jobbnak bizonyultak vetélytársaiknál. A férfiak között a Balázs Péter, Mede Márton, Dunszt Károly és Holczmüller Antal összeállítású együttes az ötödik helyen végzett. A 11 fős magyar küldöttség hét arany-, egy ezüstés három bronzéremmel zárta a világversenyt. Wágner Zsófia, Hatházi Katalin és Berekméri Dóra két-két felnőtt világbajnoki címből vette ki a részét,

míg Gurisatti Lilla a női csapatarany mellett három junior Európa-bajnoki elsőséget szerzett. A férfiaknál a csapat legtapasztaltabb tagja, Balázs Péter állhatott fel a dobogó tetejére. Legjobbjaink mind a felnőtt vb-n, mind a junior Eb-n a második helyen végeztek az éremtáblázaton! ■ Felnőtt világbajnokság: 1. Csehország (7 aranyérem) 2. Magyarország (4 aranyérem) 3. Oroszország (1 aranyérem) Junior Európa-bajnokság: 1. Oroszország (4 aranyérem) 2. Magyarország (3 aranyérem) 3. Csehország (2 aranyérem)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


42 |

sport | szabadidŐ | életmód

Isten éltesse a Szegedi TE együttesét! Ünnepelt a Szegedi TE. Az újszegedi teke- és bowlingcentrumban nagyszabású rendezvényen köszöntötték a világ egyik legjobb klubját. Többek között pályára lépett a kilencszeres világbajnok, a sportág legendája, Csányi Béla is. Fantasztikus eredményeket ért el az elmúlt 20 évben a Szegedi TE: tizennyolc nemzetközi döntő, amelyből nyolcszor első lett, és a 10 második hely mellett összejött még két bronzérem is. A hazai csapatbajnokságban megszerezte a tizenegyedik

aranyérmét is, így a klub az eltelt húsz évben minden szinten 38 érmet, ebből 19 aranyérmet gyűjtött. Az ünnepség-sorozat egyik csúcspontja az a gálameccs volt, amelyen a Szeged a világválogatott ellen játszott. A Csányi által vezetett csapatban világbajnokok kaptak helyet, így a szerbiai Zavarkó Vilmos, Bárány Csongor, a horvát Matko Bulka és Mario Musanic, a román Nicolae Lupu, a magyar légiós, Kiss Tamás, a rutinos szerb, Jovan Csalics, valamint az osztrákok kiválósága, Lukas Huber is pályára lépett. ■

Hat magyar érem a sárkányhajó vb-n a premier open és a premier vegyes kis hajós versenyszámokban mérettette meg magát a vb-n, amelynek megnyitó ünnepségét a Niagara vízesésnél tartották. A legjobb magyar sárkányhajósok különösen a 2000 méteres távon tettek ki magukért. A hosszútávú versenyek során a premier open kategóriában Tajvan mögött második helyet érték el, a premier vegyesben pedig csak Makaó tudta megelőzni a magyar hajót.

Három ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar válogatott a sárkányhajó világbajnokságon, amelyet augusztus 19. és 23. között rendeztek meg a kanadai Wellandben. A nem olimpiai sportágak sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a 22 fős magyar együttes

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Az 500 méteres távon a premier open csapat is ezüstérmet szerzett, ami a jelentős ázsiai részvétel mellett, legjobb európai hajóként sikerként könyvelhető el. Szintén fél kilométeren a vegyes csapat legénysége bronzéremig jutott. A legrövidebb távon, 200 méteren mind az open, mind a vegyes magyar kis hajó bronzérmes helyen ért célba. ■


SportTurmix SportTurmix 44 |

S p o rt Tu r m i x

Beszédes számok

Tour de Hongrie: emlékezetes újjászületés

Szerző: Gombkötő Roland

S

okat elárul egy rangos nemzetközi sportesemény hányattatásairól, ha az első kiírás óta eltelt kilenc évtizedben csupán harmincötször tudták megrendezni. A Tour de Hongrie – merthogy a magyar országúti kerékpáros körversenyről van szó – sorsát befolyásolta már világháború, forradalom, politika, pénz és pénztelenség egyaránt. A legutóbbi hétéves kényszerpihenő után augusztusban újra visszatért! Történetünk legfrissebb fejezete egy fontos diplomáciai látogatáson kezdődött, amikor Brian Cookson, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke a „brit csodáról” mesélt vendéglátójának, Polony Istvánnak. Cookson úr – aki korábban hazájában nagy részt vállalt a brit kerékpársport fantasztikus felfuttatásában (elég csak annyit megjegyezni, hogy az elmúlt négy évben háromszor brit bringás nyert a Tour de France összetettjében!), és manapság a világ egyik legnagyobb sport­ szervezetét irányítja – egyszer csak feltette a kérdést: mi van a magyar körversennyel? Mert a fejlődés beindításának egyik legfontosabb eszköze lehetne egy népszerű, a médiában nagy publicitást kapó nemzeti többnapos.

Az ominózus beszélgetés áprilisban volt, Polony István, az azóta ugyancsak forradalmi változásokon átment Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke pedig nem várt egy percet sem. Szervezőt keresett – és a versenyt 2001 és 2005 között sikeresen megrendező, Vuelta Sportiroda „személyében” meg is találta hamar, majd elkezdődött a munka. A Vuelta vezetője, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékok résztvevője, Eisenkrammer Károly csapatával négy hónapba sűrítette bele mindazt, amit egy év alatt is nehéz lenne végrehajtani, és közben Cookson úr is tett egy nagy szívességet: a magyar kerékpársport érdekeit szem előtt tartva a Tour de Hongrie soron kívül, csaknem fél évvel az általános érvényű határidő után olimpiai kvalifikációs besorolást (UCI 2.2) kapott. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 45

sport | szabadidŐ | életmód

Mindez, akár egy tündérmese, amelyben az olvasó már várja a konfliktushelyzetet, csakhogy esetünkben ilyesmiről szó sem volt. A szervezők mögé felsorakoztak a honi egyesületek, és a magyar Tourból ragyogó verseny kerekedett. Augusztus első napjaiban hazánk valamennyi régióját érintve körbejárta az országot, szurkolók ezreinek szívét hódította meg, a látottakról, a biztonságról, a szín­vonalról, a szervezésről pedig mindennél többet elmondanak az UCI francia ellenőrének dicsérő szavai. Ha valamiért hiányérzetünk lehet, az legfeljebb az, hogy nem történt csoda: az ezer sebből vérző országúti szakág képviselői nem tudták legyőzni a külföldieket, a viadalt a kontinentális proficsapatok irányították, az összetettben a luxemburgi Tom Thill nyert, valamennyi szakaszon külföldi győztest köszöntöttek, de azért Lovassy Krisztián révén jutott nekünk is dobogós helyezés és néhány olimpiai kvalifikációs pont. Elkeseredésre pedig nincs okunk, elég a brit csodára visszapillantani: a szigetországban sem volt rózsás a helyzet, amikor elkezdődött a tervszerű, komoly munka, valamennyi kerékpáros szakág összefogásával. A Tour de Hongrie tehát visszatért, ha lehet, régi fényénél is pompásabban. Kívánjuk neki, hogy még sok-sok éven át éljen boldogan!■ Fotók: Bringasport.hu/Vanik Zoltán

Augusztus 4. és 9. között rendezték meg a 90. születésnapján visszatérő UCI 2.2-es kategóriájú Tour de Hongrie versenyét. 21 ország 96 kerékpárosa (a legfiatalabb 18, a legidősebb 41 éves, a legalacsonyabb 160, a legmagasabb 193 centiméteres) 16 csapat színeiben 6 nap alatt 700 kilomé­tert tekert (a legrövidebb szakasz 1,2, a leg­ hosszabb 200 kilométeres volt), 10 megye 82 településén keresztül 5 mil­lió forintnyi pénzdíjért és a dicső­ségért, miközben mindössze 5–6 bukás és defekt nehezítette útjukat. A biztonságukról 24 motoros rendőr, 40 motoros kísérő, 150 rendőr és 300 polgárőr és önkéntes gondoskodott, a verseny sport­szerű lebonyolításáért 12 versenybíró és 1 nemzetközi ellenőr felelt. 26 csapat­ autó, 15 szervezőautó, 5 teherautó és 2 rek­­lámautó fuvarozta a 120 fős stábot, hozzájuk minden helyszínen 20–30 helyi segítő csatlakozott. A profik mellett 600 amatőr is meg­ mászta a Kékestetőt, az eseményt több 10 000 néző tekintette meg az utak mentén, a televíziók 350 percnyi adásidőt szántak rá, a nyomtatott és elektronikus médiumok pedig több mint 1000 cikkben foglalkoztak a magyar Tourral, hogy még több emberhez eljuttassák a legfrissebb híreket. A 6 nap alatt 4 versenyző viselte a sárga trikót, 5 kerekes szerzett szakasz­ győzelmet, míg végül a luxemburgi Tom Thill diadalával zárult a verseny, ame­lyet 75-en fejeztek be. Az egyik csapatnak 6 nap alatt 100 kulacs is kevésnek bizonyult, egy másik klub sorának mind a 6 versenyzője feladta a küzdelmet, mialatt a körpályákra beérve általában 4 karika várt a kerekesekre, akik között ezúttal is 4 megkülönböztető trikót (sárga, zöld, piros és fehér) osztottak ki. A 36. Tour de Hongrie-n a ponttrikót 15, míg a hegyi összetettet 19 ponttal lehetett megnyerni.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


46 |

| 47

sport | szabadidŐ | életmód

Fejlődésben van a magyar csapat, van mód arra, hogy felzárkózzunk a világ élvonalához, de ahhoz még sok lépést kell megtenni.” A legeredményesebb magyar versenyző a Világkupán Vass Dóra lett a karika fináléjában elért 9. helyével, a Boldizsár Blanka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Szakály Borbála, Wehovszky Vivien összeállítású magyar együttes kéziszercsapat két 13. pozíciót gyűjtött be, öt szalaggal és a 3 pár buzogány–2 karika gyakorlattal is. Ez is mutatja a mezőny erősségét, erről beszélt Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára is:

Siker ritmikus gimnasztikában Kisvilágbajnokság volt a Világkupa

Szerző: Kaszala Claudia

N

agy sikerrel zárult a FIG IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupa és a FIG III. MTK Budapest Kupa is a SYMA csarnokban augusztusban – így értékelték a Magyar Torna Szövetség és az MTK Budapest vezetői a viadalt. A Világkupán Vass Dóra a karikadöntőben szerepelt, ahol a 9. helyen végzett. ”A FIG IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupa nagy sikerrel zárult, az időpont nagyon jó volt, hiszen nem sokkal voltunk az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt. Kiemelkedő gyakorlatokat láthattunk, a versenyzők pedig örültek, hogy a vb előtt Magyarországon is bemutathatták gyakorlataikat. A rendezés jól sikerült, nagy dolog volt az állandó televíziós közvetítés, ennek köszönhetően a reggeltől késő estig tartó Világkupán és MTK Budapest Kupán is megteltek a lelátók. Büszkék vagyunk arra, hogy Vass Dóra karikagyakorlata a fináléban hibátlan lett, ahova a rendező ország jogán jutott be. Összességében jó Világkupát zártunk, mindez már az előszele volt a 2017-es Európa-bajnokságnak, hiszen a rendezési jogot megnyerte a szövetség.” A háromnapos verseny folyamatosan látható volt az interneten, ahol nézettségi rekordokat is döntött. Az M4 élőben közvetítette a Világkupát, a finálét pedig hat ország vette át szintén élőben. Mindez jó belépő volt a 2017-es Európa-bajnokságra, amelyet Magyarország rendezhet, erről dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke is így vélekedik:

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Hasonlóan vélekedett dr. Borbély Attila, a MATSZ alelnöke, korábbi rg-elnök is: ”Sok-sok éve kötődöm a ritmikus gimnasztikához, nemcsak családilag, hanem most a MATSZ alelnökeként munkafeladataim révén is. Bizony meg-megdobban az ember szíve, amikor kijön egy ilyen versenyre, és meglátja a sok világklasszist.

”Vb-erősségű mezőny gyűlt össze Budapesten, a Világkupán, akár kis világbajnokságnak is hívhattuk volna. 29 nemzet sportolói jöttek el, megtisztelő, hogy olimpiai és világbajnokok fogadták el a meghívást. Nagyon köszönjük a magyar televíziónak a többnapos közvetítést, a sportág számára ez nagyon sokat jelentett, mert rendezhetünk bármilyen magas színvonalú versenyt, ha ez nem jut el a nagyközönséghez, akkor senki sem tud róla a helyszínen megjelenteken kívül, senki sem látja.” A III. MTK Budapest Kupán idén először már felnőttek is versenyeztek a juniorok és a prejuniorok mellett. Deutsch-Lazsányi Erika, az MTK Budapest vezetőedzője elégedett volt tanítványai teljesítményével. A junioroknál kiemelte, hogy Pigniczki Fanni mutatta a legnagyobb fejlődést, aki stabilan hozta minden gyakorlatát. Kis Alexandra volt a legeredményesebb, összetettben a 11. lett, és csak négy ország versenyzői előzték meg, érmet viszont Váray Míra nyert, aki karikával volt a legjobb, ráadásul az újonc Katona Hanna is jól teljesített. Ezek után dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke is elégedetten nyilatkozott:

”Elsősorban arra készültünk, hogy magas színvonalú legyen a verseny, ki tudjuk szolgálni a versenyzőket és az edzőket, eleget tudjunk tenni a Nemzetközi Torna Szövetség előírásainak. Az volt a célunk, hogy a szép számmal megjelent nézők is azt érezzék, hogy ez egy kellemes sportélmény, jó kikapcsolódás. Emellett bíztunk abban, a legnagyratörőbb álmainkban szerepelt, hogy a nagyon erős mezőnyben a tehetséges MTK-s versenyzők valamelyike döntőbe kerül, akár dobogóra is állhat. Négy döntősünk is volt a juniorok között, Váray Míra bronzérmet szerzett, Kis Alexandra pedig összetettben volt a legjobb a magyarok közül. Sikerült önmagunk és a magyar rg számára is bizonyítani, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Az a célkitűzésünk, hogy egy-két olimpiai cikluson belül a sportág újra visszakerüljön Európa és a világ élvonalába, és minél több magyar gyerek válassza a ritmikus gimnasztikát.” ■

Az oldalon található fitneszvideók segítenek Neked a fogyásban, az alakformálásban, az egészséged megtartásában!

Még több sikersztori az oldalon!

OTTHON IS LEHET EGY JÓT EDZENI!

FitVideo.hu ®

+ személyre szabott táplálkozási tanácsadás Silye Gabitól


48 |

S p o rt Tu r m i x

| 49

sport | szabadidŐ | életmód

Az iskolai úszás népszerűsítése mellet a tanuszoda megépítése, 1982 óta persze a szerény és szűkös körülményeket eredményekben messze felülmúló, több névváltozáson átesett, mára már GDSE néven futó úszószakosztály is működik. A robbanékony kis tehetség természetesen itt pallérozódott tovább, a kezdő csoportból nagyon gyorsan a haladóknál találta magát és 2012-ben érte el addigi legnagyobb sikerét: a diákolimpián gyorsúszásban 4. lett korcsoportjában.

Hajszolja a sikereket 12 évesen Bajnoki címek mellett szakállas magyar úszócsúcsdöntés

M

uzsnay Zsófi (majdnem) a teljesen átlagos serdülő lányok életvitelét követi: normál, nem különleges tanrendű és tanítási idejű sportiskolába jár – ilyen nincs is szülővárosában, Salgótarjánban – nem magántanuló, állandóan táblagépét és okostelefonját gyötri, barátnőivel császkál és „bulizik”, ám e mellett jó tanuló. De akkor miben is különbözik egy kicsit ez a 12 éves tini a többi társától? Neki valamelyest kevesebb ideje marad mindezekre. Mert mint eredményei mutatják, Nógrád megye eddigi legsikeresebb úszója. Mint sok neves, sőt világbajnok úszónk esetében, nem az orvos ajánlotta asztmájának gyógyítására az úszást és nem is a szülők erőltették, hogy eredj már el kislányom egy úszótanfolyamra, ne kelljen halára izgulnunk magunkat, ha majd szülői felügyelet nélkül is kimész a strandra. A barátnője járt a helyi, kis 25 méteres tanuszodába és úgy 6 évesen őt követte. A sors fintora, hogy barátnője aztán lassan elmaradt mellőle, ő meg a vízhez szoktatás után egy évvel átment a helyi úszóegyesületbe. Salgótarjánban már 33 éve, hogy a helyi és környékbeli általános iskolásoknak tanévente kétszer az ebihal-versenyt rendeznek és 2-3 esztendőn át első érmeit, később tucatjait erről vitte haza Zsófi.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Innen kicsit komolyabban vette a gyakorlást, de még nagyon messze járt az ideális edzésmunkától” - emlékszik vissza edzője Kovács Dénes, aki nem hallgatja el a nehézségeket, problémákat sem. „A mai gyerekek döntő részéhez hasonlóan kicsit szertelen és figyelmetlen volt, korántsem pakolta oda magát az edzéseken, elbliccelt hosszokat, stb. A mi feladatunk itt pedig nem megutáltatni, hanem megszerettetni az úszást, és ha közben tehetségekre lelünk, a bennük lévőt lehetőleg maximális mértékben kihozni belőlük de nem mindenáron” - vallja a mester. Szerencsére Zsófi szülei is hasonlóan gondolkodnak, mert annak ellenére, hogy maximális mértékben segítik pályafutását, nem csinálnak büszkeségi vagy presztízskérdést gyermekük helyezéséből. Ami nem is annyira megszokott a magyar utánpótláskorú úszó­társadalmunk szülői hátországában. Ugyanis láttam én már nem egyszer második, harmadik helyre szoruló csemetéjét ott a helyszínen a sárga földig lehordó ősöket. Zsófi egyre kiemelkedőbb eredményeire a 2013 végén beindított Jövő Bajnokai program észak magyarországi régiójában is felfigyeltek és beválasztották a tehetséggondozó programba. Ez nagyban motiválta őt is, és csak ekkor, 2014 elején kezdte el a napi második, azaz reggeli edzéseket. Mindezek és megváltozott hozzáállása hihetetlenül felgyorsította fejlődését, fél év alatt szó szerint berobbant az élvonalba. A gyors és pillangóúszás sprintszámaiban menetrendszerűen lett 2003-as születésű évjáratának a ranglista­ vezetője, bár a korosztályos bajnokságon csak 3. helyen ért falat, de a két előtte végző egy évvel idősebb volt nála.

Nyert három vidékbajnoki címet, háromban országos évjáratos és korosztályos csúcsot állított fel, egyikben egy hét elteltével sajátját írta felül. „Annak örültem a legjobban, amikor tavaly év végén Schulcze Renáta 27 éves (!) szakállas pillangó csúcsát sikerült kétszer is megdöntenem” (30,30 mp a mindenkori 11 évesek új országos csúcsa – a szerk.) – válaszolta, amikor legemlé­kezetesebb tavalyi élményeiről kérdeztem. – És idén eddig mivel dicsekedhetsz?- faggattam tovább. „A diákolimpia országos döntőjén két egyéni számban lehetett indulni, a 100 gyorsot nyertem, 100 pillangón betliztem, csak bronzig jutottam. Nagyon örültem, hogy a 2002-2003-as születésű Jövő Bajnokai 10 fős leányválogatott-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


50 |

S p o rt Tu r m i x

sport | szabadidŐ | életmód

| 51

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit.

jába bekerültem és a keret 3 hétig edzőtáborozott Szentpéterváron, ahol a hazaiakkal közös körzetbajnokságon menetből, - mondanom sem kell, hogy mennyire fáradtan 5 aranyat sikerült szereznem. A hazai kecskeméti vidékbajnokságon három aranyéremig jutottam, de két legerősebb számomat (50 gyors és pille) meggondolatlan módon kihagytam, mert az időmé­rő berendezés egész nap vacakolt én pedig már siettem volna haza... A miskolci gyerek ob-n enyém volt a 100 és 200 gyors, előbbin először mentem 1 perc alá (59,80) de tanulságos volt a 100 pille, ahol 2,5 másodpercet javítottam eddigi évjáratos legjobbamon, mégis volt, aki megelőzött, de nem baj, a versenyzés már csak ilyen, engem az csak még jobban hajt, ha meg kell döntenem más legjobbját. Dénes bá (az edzője) javaslatára felmérés céljából elindultam a 2-és 3 évvel idősebbek (serdülők) országos bajnokságán, ahol olyan, már felnőtt világversenyen is indított nagymenőkkel kellett megbirkóznom, mint Gyurinovics Fanni, vagy Késely Ajna. Élveztem, hogy közöttük lehettem, elmondták például, hogy ők mennyit edzenek. Hát, dobtam egy hátast, amikor meghallottam... Ja, 100 gyorson 6. lettem közöttük, 50- en pedig 3 század hiányzott a dobogóhoz.” Mestere rögtön reagált is az eddigi nógrá­di úszótörténelmet alaposan átíró nagy remény­ség mondataira. „Zsófi elsősorban remek adott­ ságából és tehetségéből éri el sikereit, nem

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

egy edzéskirály, de rendkívül jó versenyzőtípus, motivált és csak a győzelem elfogadható számára. Minden más kudarc, ám az nem letöri, hanem inspirálja, megacélozza. De látja azt is, hogy a tehetség mellé egyre több munka kell, ha eredményes akar maradni.

Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Egyébként a mi 25 méteres medencénk nem tudja lefedi a teljes edzésmunkáját, a szülők, nagyszülők délutánonként heti két, sőt mára már három alkalommal viszik a 60 kilométerre lévő Egerbe, ahol a Jövő Bajnoka program északmagyarországi vezetője, Kovács Ottó edzőtársam nagymedencében foglalkozik vele, amiért csak köszönettel tartozunk neki. Ráadásul nyáron nálunk mindig bezár az uszoda és a szabadtéri, ugyancsak 25-ös egymedencés strandon tartjuk az edzéseinket záróra után. Ilyenkor pedig jó néhányszor az ugyancsak "50-es" gyöngyösi kollégám, Vaszkó Viktor is kisegít, akinek szintén hálásak vagyunk. Jelen pillanatban, azaz szeptember elején Zsófi 50, 100 és 200 m gyorson és 50 pillén vezeti a magyar évjáratos ranglistát, 400 gyorson és 100 pillén második, 800 gyorson pedig harmadik. Ez szívderítő, és nem rossz alap, de még csak 12 éves, a neheze most kezdődik, felnőttkorban kell jónak lenni. Lesz e kitartása, motivációja addig? Nálunk mindenki azt reméli, hogy igen, és eredményes pályafutás áll előtte." ■ (Márton István)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

Pa r a SPORTá g a k

Fogyatékkal élők sportja

82 magyar érem az Angyalok Városában

A

z egész világ elismerését kivívták a magyar speciális olimpikonok a Los Angeles-i Világjátékokon. Az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók összesen 32 arany, 30 ezüst és 20 bronzérmet szereztek az év legnagyobb létszámú sport- és humanitárius eseményén. Az 58 magyar versenyző 14 sportágban: atlétiká­ ban, asztaliteniszben, bocsában, bowlingban, erő­­ eme­lésben, görkorcsolyában, dzsúdóban, kerékpárban, kosárlabdában, labdarúgásban, teniszben, tollaslabdában, tornában, úszásban) vette fel a küzdelmeket.

| 53

sport | szabadidŐ | életmód

165 ország képviseletében 6500 sportoló, 2000 edző, 30 000 önkéntes és 500 000 néző jelenlétében bonyolították le a 2015-ös Speciális Olimpia Nyári Világjátékok versenyeit. Az ünnepélyes megnyitót a történelmi Los Angeles Memorial Coliseumban rendezték, amely az 1932-es és az 1984-es olimpia helyszíne is volt. A ceremónián a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke, Timothy Shriver mellett Eva Longoria és Ed Harris filmszínészek, valamint a korábbi többszörös profi világbajnok ökölvívó, Oscar De La Hoya köszöntötte a résztvevőket, de tiszteletét tette még a stadionban a 18-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps, valamint Colin Farrell filmszínész, Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornász, de Novak Djokovics világelső teniszező is. Mindannyian a társadalmi integráció fontosságát hangsúlyozták, és az elfogadásra buzdítottak mindenkit. A megnyitón fellépett Avril Lavigne énekesnő és Steve Wonder zenész-énekes is. A játékokat az amerikai elnök felesége, Michelle Obama nyitotta meg, aki kiemel­te, a Világjátékokon egyfajta csodát láthat a világ, hiszen a speciális olimpikonok felszínre juttatják tehetségüket, küzdeni tudásukat és általuk mi is szeretetet és megbecsülést kapunk. Mindenben igaza lett a First Ladynek. A Speciális Olimpia Mozgalom 1968 óta, tehát 47 éve szolgálja az értelmi fogyatékossággal élő sportolók közösségét, több mint 4 millió embernek szervez programokat szerte a világon, kiemelve és felszínre juttatva tehetségüket, küzdeni akarásukat. A Győztesek Világának tagjai most egy rövid pihe­nőt kapnak, majd megkezdik az edzéseket az újabb célok megvalósításáért, a hőn áhított álmok eléréséért ■ Szőke Viktória Fotó: Kovács András.

Ahogy az eredmények is mutatják, nagyon sikeresen. Az évek óta tartó szorgalmas készülődést ismert sportolók, olimpikonok is végigkísérték. A teni­sze­zőknél Szávay Ági, Kapros Anikó, Gubacsi Zsófia, az úszóknál Kovács Ágnes, a dzsúdósoknál Ungvári Miklós segítette a világjátékokra készülő sportolók felkészülését az egybetartozás, az egyen­ lőség, a közös célok érdekében. A 2015-ös Világjátékokat a speciális olimpikonok lelkesedése, a csapatmunka, a házigazdák vendéglátása tette naggyá, július 25. és augusztus 2. között. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 55

sport | szabadidŐ | életmód

Szerző: Bernau Péter

Váczi Anita Rióban még jobb lesz

V

áczi Anita azt ígéri, jövőre Rióban jobb eredményt ér el a milánói integrált kajakkenu világbajnokságon megszerzett ötödik helynél, aminek köszönhetően ott lehet a paralimpián. Váczi Anita azt ígéri, jövőre Rióban jobb eredményt ér el a milánói integrált kajak-kenu világbajnokságon megszerzett ötödik helynél, aminek köszönhetően ott lehet a paralimpián. A para-kajak-kenu először szerepel a nyári játékok programjában, és Váczi Anitának sikerült a magyarok közül elsőként biztosítania helyét a mezőnyben. „Milánóban mindent beletettem a vb-n a döntőbe, maximálisan kihajtottam magam, öt másodpercet javítottam az eddigi egyéni csúcsomon, ez volt a legjobb versenyem – mondta a válogatott klasszis. – Nagyon erős volt a mezőny, sok múlik a technikai háttéren is. Mivel mi a sérültségünk miatt lábbal nem tudunk erőt kifejteni, a beülő megfelelő beállításával másodperceket lehet javítani az ered-

Duisburgban lehet javítani Bence János a nyolcadik helyen végzett a vb-n, az első hat szerzett paralimpiai részvételi jogot. Versenyzőnknek a duisburgi pótkvalifikációs versenyen lesz lehetősége javítani, és kijutni a paralimpiára. A világbajnokságon – nem paralimpiai versenyszámokban – a kenus Suba Róbert és Geri Dániel is bronzérmes lett.

ményen. A világbajnok brit lány például mindig eltakarja a hajójában a beülőt, hogy a riválisok ne lássák, milyen a beállítása. Öt másodperccel vert meg, azért dolgozom a következő egy évben, hogy sikerüljön ezt a különbséget ledolgozni.” A magyar csapat a helyszínen nem, de a repülőgépen megünnepelte Váczi Anita fantasztikus sikerét. „Az eredményhirdetés után pakoltunk, és azonnal indultunk a repülőtérre, hogy elérjük a gépünket. A repülőn ünnepeltünk a csapattársakkal, ráadásul a légiutas-kísérő is bemondta, hogy kvótát szereztem, az utasok megtapsoltak, ez jó érzés volt, nagyon jólesett. Rióban tovább akarom javítani az egyéni csúcsomat, és előrébb akarok végezni a paralimpián a mostani ötödik helyemnél. Minél előrébb sikerül, annál jobb.” ■ Fotók: Szalmás Péter

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


56 |

Sport Szabadidő

S z aba d i d ő s p o r t

Személyesen buzdított az egészséges életmódra több korábbi híres sportoló: az aerobik órát is tartó Katus Attilán kívül az egyaránt olimpiai bajnok Nagy Tímea, Kárpáti György (mindketten a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének képviseletében), valamint az ugyancsak olimpiai bajnok Gergely István és Martinek János is ott volt a Kopaszi-gáton. Utóbbi a színpadra lépve arról beszélt, hogy visszavonulásuk után az élversenyzőkből is szabadidő sportolók lesznek. "Mindenki számára fontos a rendszeres testmozgás. Hiába volt valaki olimpiai bajnok, ha abbahagyja a mozgást, óhatatlanul jönnek a bajok” - hangsúlyozta a kétszeres ötkarikás győztes Martinek, aki elmondása szerint szintén rendszeresen sportol.

Hatezren sportoltak a családi mozgásfesztiválon

T

öbb mint hatezren vettek részt a Coca-Cola Testébresztő 17. Családi Mozgásfesztiválon. A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) által megrendezett eseményen közel száz sportágat és mozgásformát próbálhattak ki ingyen az érdeklődők. Olimpiai bajnokok is kilátogattak a Kopaszi-gátra, hogy népszerűsítsék az egészséges életmódot. "Ismét nagy sikert aratott a családi mozgásfesztivál, amely az idén is bebizonyította, hogy évről évre képes megmozgatni az embereket – értékelt Salga Péter, az MSZSZ főtitkára. – Örömmel konstatáltuk, hogy a többség aktívan töltötte a napot és szemmel láthatóan jól érezte magát. Nekünk a Magyar Szabadidősport Szövetségnél ennél több pozitív visszacsatolás nem is kell." A családi mozgásfesztiválon ezúttal is népszerűek voltak a nagyszínpadi fitnesz programok és a táncos események. Idén a szokásosnál több vízi sportág szerepelt a kínálatban, először oktattak például vitorlázást, és a sárkányhajózást is kipróbálták az érdeklődők. A labdasportok közül a ketrecfoci, valamint a pingpong és a tengó keresztezésével létrehozott teqball volt közkedvelt.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 57

sport | szabadidŐ | életmód

A rendezvényen a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának részeként fél óra alatt több mint harminc orvosi vizsgálat ingyenesen elvégezhető volt. A lehetőséggel nagy számban éltek a látogatók, és sokan keresték fel az egészségügyi tanácsadó sátrakat is. A Kopaszi-gáton ünnepelte tizedik évfordulóját a Coca-Cola Testébresztő Program. Tóth Valentin, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója elmondta: az elmúlt időszak sikerei láttán a cég tovább folytatja népszerűsítő tevékenységét. Minél több emberhez szeretnék eljuttatni azt a gondolkodásmódot, hogy a mozgás örömszerző tevékenység, és mindenki számára elérhető.

ugyanis a közelmúltban az alapítvány jószolgálati nagykövetei lettek. „Nem volt kérdés, hogy vállaljuk-e a nagyköveti felkérést. Mi azzal tudunk segíteni, hogy a nevünket adjuk a projekthez. A Kutyákkal az Életért Alapítvány fontos, és eredményes munkát végez. A bajba került emberek számíthatnak az alapítvány precíz segítségére, a KÉA pedig ránk. Volt, hogy a velencei koncertünkön színpadra is szólítottuk a KÉA vezetőit és egy kutyust is” – mondta Molnár Imi. ■ Fotók: Kádár Adrián

Molnár Imi is legény volt a gáton! Molnár Imi is kilátogatott a Kopaszi-gátra. Az Irigy Hónaljmirigy tagja a vizes sportokat szereti, azon belül is a wakeboard megszállottja. „A wakeboardon kívül más vizes sportok is érdekelnek, így nagyon tetszik, hogy itt a mozgásfesztiválon is vannak szép számmal olyan sportágak, melyeket vízen lehet űzni” – mondta Molnár Imi, aki odafigyel a kondijára. „Csak ránézésre móka és kacagás, amit mi csinálunk. A koncerteket szuflával is bírni kell, én például wakeboardozással tartom formában magam. Ebben az évben a december 18-i nagykoncertünk lesz a legnagyobb durranás, amelynek helyszíne Budapest Aréna lesz” – tette hozzá az énekes, aki a rendezvényen a Kutyákkal az Életért Alapítványt is képviselte. Az Irigy Hónaljmirigy tagjai

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


58 |

S z aba d i d ő s p o r t

| 59

sport | szabadidŐ | életmód

„Az első maratonom helyszíne eredetileg külföldön lett volna, de végül egyéb okok miatt Budapest mellett döntöttem. Rendszeresen futok, de szeptember 1-től az edzőmmel megkezdtük a felkészülést” – mondja Ádám Kriszti, aki egész évben a BSI-versenyeken készült az őszi nagy futására. „Nem lesz gond, a táv teljesítéséhez szükséges edzésmunka a lábamban van. Az edzőm a közös munka elején elmondta: nagy része fejben dől el, és ha akarom menni fog” – tette hozzá Kriszti. Ő egyébként a futással és az egészséges táplálkozással jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg. Krisztina is szívesen fogadja a szurkolókat az útvonalon, jöjjön, akinek kedve van. Remek buli! A szurkolással ráadásul nyerni is lehet. Részletek a szurkoljvelunk.hu oldalon. ■

Ez már a 30.

Fotók: BSI

I

dén először kétnapos a futás legnagyobb ünnepe! Október 10-én és 11-én rendezik meg a 30. Spar Maraton® Fesztivált. Ezen a versenyen áll rajthoz többek között Ádám Krisztina, a Közösségben az Egészségért program egyik nagykövete is, akinek a felkészüléséről többször olvashattatok a Sportime-ban. A két nap alatt az igazi hosszú távok mellett a kezdők és a családosok is kipróbálhatják majd magukat. A szervezők szombaton várnak mindenkit a rövidebb távokra, lesz 5 km-es Riska Minimaraton, 2,7 km-es Actimel Maratonka, és a SPAR gyaloglás, 600 méteres Nestlé Családi Futás, a 400 m-es FODISZ Esélyegyenlőségi Futam, valamint egy újdonság: a 3x2 km-es váltófutás. A vasárnap az igazi hősöké, ekkor zajlik a 30. SPAR Budapest Maraton®, a Coca-Cola Testébresztő 30 km, a Flora Maratonstaféta és erre a napra is jut egy újdonság, a 10 km-es táv. A sportprogramok mellett sportbemutatók, kiállítók, egészségügyi szűrővizsgálatok, kóstoltatások is várják a látogatókat. Természetesen a pezsdítő pozitív hangulatról nem is beszélve, hiszen a mozgás energiája felszabadít és boldogsággal tölt el.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


60 |

S z aba d i d ő s p o r t

| 61

sport | szabadidŐ | életmód

kell, hogy szóljon, az egészségünk védelméről, a szabadidőnk tartalmas eltöltéséről, és arról, hogy jól érezzük magunkat, tehát nagyon jól ideillik a sokak által emlegetett mondás: „Az cél maga a út.” És ha valaki valóban ennek tudatában sportol, folyamatos boldogságot, megelégedést érezhet.

Kata blogja

Közösségben könnyebb elérni a kitűzött célokat!

E

lső nap, pszichológia óra. A tanár határozott mozdulattal áll fel a székéből, és közelít. Megáll, végignéz a hallgatókon, majd kissé szúrós tekintettel, de érezhetően jó szándékkal megszólal. Mély, meleg hangja elárasztja a termet. Mindig legyenek céljaitok! Ezt lassan, szótagolva ejti ki a száján, majd visszaül. Néma csend, fogom a tollam a kezembe és óriási betűkkel írom fel a füzetem első lapjára. Ez mit is jelent valójában? És miért ilyen fontos? Hát persze hogy vannak céljaim…

…Mindenkinek vannak. Én kategorizálom is őket. Vannak a kötelezőnek érzett célok, automatikusan haladunk feléjük nap mint nap, óráról órára, de ezek más érzetet adnak, ha sikerül őket elérni. És vannak azok a célok, melyek teljesítése után igazi eufórikus állapotba kerülünk. És erre mindig törekedni kell, mert ha teljesítünk egy nagy célt, sablont hozunk létre a tudatalattinkban. Ezután bármilyen feladatot próbálunk teljesíteni, a tudatalattink automatikusan a korábbi siker mintája alapján fog irányítani. Ha elérsz egy kitűzött célt az életedben, máshol is sikerre programozod magad. Tehát a siker útján lehet megtanulni a sikert. Az élet több részén kell kitűznünk célokat. Egyik ilyen terület lehet a sport is. Itt értettem meg a legjobban, hogy miért olyan fontos leküzdeni a saját magunk

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Célkitűzésünkkor akár egy általunk eddig még nem ismert területre is evezhetünk, az újdonság érzése mindenkit magával ragad, csak legyünk bátrak megismerni őket és elindulni a feléjük vezető úton. Tapasztalat hiányában nem mindenki tudja pontosan az elején, hogy mit válasszon, és nem mindenki bátor ahhoz, hogy egyedül elinduljon. Érzi a késztetést, hogy szeretne változtatni addigi életformáján, egészségesebben élni, jó példát mutatni, de egyedül nem mer nekiindulni. Ezen a kezdeti nehézségen is segítenek a közösségek, melyek azért jöttek létre, hogy hozzájuk csatlakozva könnyebbé tegyék az első lépéseket, illetve folyamatosan egy biztos hátteret nyújtsanak. A valahová tartozás érzése mindenki szükséglete, és ez a sportnál sincs másképp. Nekem is nagyon sokat segített a közösség, egy csapat, és mindenkit arra buzdítok, hogy csatlakozzon egy társasághoz, ez most már szinte bárki számára elérhető. A Közösségben az Egészségért program is azért jött létre, hogy mindenkit segítsen abban, hogy otthonra leljen egy számára eddig ismeretlen szférában is. Mikor hallottam a létezéséről, nem is volt kérdés hogy csatlakozom én is hozzájuk futónagykövetként.

elé állított akadályokat, ha úgy tetszik átlépni a határainkat, hiszen ha ez megtörténik, még nagyobb önbizalommal kezdünk neki a következőnek. És ez kihat az egész életünkre. Fontos azonban, hogy az adott cél megvalósítható legyen számunkra frusztráció nélkül. Ezért figyelni kell a fokozatosságra, ami nem csak azért lényeges, mert meg kell ismerni önmagunkat, és azt, hogy a gyakorlatban hogy működik a korábban fejben összeállított időbeosztásunk, szem előtt kell tartani testünk alkalmazkodási képességét is és meg kell figyelnünk a működését, megtalálni az esetleges gyengeségeket, megismerni a kezelési módokat, de legfőképp a megelőzésre hangsúlyt kell fektetni. Mindezek mellett a helyes táplálkozásra is ügyelnünk kell. Hiszen a sport jelentse nekünk azt, amiről valójában

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


62 |

S z aba d i d ő s p o r t

be napirendjükbe a mozgást, tapasztalatok is azt mutatják, hogy a rendszeres testedzés mellett még hatékonyabban tudjuk kezelni és megoldani a napi feladatainkat. Bátorítjuk a kezdőket is, tanácsokkal látjuk el őket, és számomra nagy sikerélmény, hogy ketten a kezdők közül - Tamási Brigitta és Kelemen Kata – néhány hónap után, szorgalmas futó edzésekkel a hátuk mögött, már részt vettek velünk együtt versenyeken is.

Az én igazi, intenzív sportos életem éveim számához képest még elég rövidnek mondható, de már bőven van mire visszatekintenem, mert már annyi csodálatos élményben volt részem. A közben született tapasztalatokat elemzem, értékelem, gondolatokat, meglátásokat fogalmazok meg, melyeket a jövőben alkalmazhatok, hiszen szükségesek is a további céljaim eléréséhez. Ez egyedül

nem valósulhatott volna meg ilyen egyszerűen, az utamon szerzett barátok és az ő tanácsaik hatására gyorsabban elértem oda, ahol most tartok. A versenyek hangulata is teljesen más úgy, hogy csapatban érkezünk, egymást bíztatjuk, segítjük, és a végén együtt örülünk. Amikor felkerestem egy futó közösséget, azonnal éreztem, hogy jó helyen járok. Senkit nem ismertem a futótársadalomból. Utánanéztem, hogy hol van közösségi futás, úgy alakítottam a napom, hogy el tudjak menni a közös futásra. Nem mindig volt egyszerű, mert munka és gyerekek mellett nagyon meg kell szervezni az élet minden percét, de azt vettem észre, hogy egyre rutinosabbá válok, és ami korábban több időt vett igénybe, most gyorsabban megy, anélkül hogy a minőség rosszabbodna. Ezt is meg lehet tanulni, mint minden mást. Nem utolsó sorban a családot is be lehet vonni a sportos életünkbe, számos esemény van, ahová őket is el lehet vinni. A lányaimnak is nagyszerű élmény, hogy részt vehetnek egy-egy versenyen, az érzés, hogy befuthatnak a célba, érmet kapnak, megelégedéssel tölti el őket, és még jobban motiválttá válnak, valamint az önbizalmuknak is jót tesz, és nem utolsó sorban természetessé válik számukra, hogy a mindennapi sport az élethez tartozik. Mindezeket alapul véve már nem is meglepő, hogy a lakóhelyemen is létrehoztunk két másik barátnőmmel, Novák Ildikóval és Szabó Mártával egy futóklubot Run@ktív néven, és egyre többen csatlakoztak már hozzánk, úgy, mint tagok, és úgy, mint segítők is. Hetente több alkalommal tartunk közösségi futásokat, és futóversenyeket szervezünk időnként, ahol egyre nagyobb létszámmal vesznek részt a sportolni vágyók. Mindenkit arra bíztatunk, hogy kezdjék el, iktassák

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 63

sport | szabadidŐ | életmód

Szerencsés Törökbálint, hiszen sportágakból, sportegyesületekből és sportlétesítményekből rendkívül gazdag. A szeptemberi sportnap megrendezése kapcsán megismerkedtem a Törökbálinti Sportegyesület (TSE) egyik képviselőjével, Telekdy Ákossal, valamint az egyesület elnökével, Bóta Ilivel, aki amellett, hogy összefogja a sporttal kapcsolatos csoportokat, SpinRacing edzéseket, és minden korosztály számára egyéb tornákat, és aerobik órákat is tart. A TSE-hez csatlakozva még könnyebb a klubok népszerűsítése, hiszen együtt, egymást segítve könnyebb eljuttatni létezésünket az érdeklődők felé. Sok programot szerveznek, ilyen például a nem rég megrendezésre került sportválasztó esemény, mely arról szól, hogy minden tanév első hónapjában felsorakoztatják a sportolni vágyók előtt a lehető legtöbb sporttevékenységet, hogy ezzel is segítsék őket a döntéshozatalban. Ákos ezen az eseményen sokat segített a mi futóklubunknak is, például a versenyeink nyerteseinek ők biztosították az érmeket, ezzel is örömet okozva a résztvevőknek. Ákos a 15 főből álló Törökbálint ifjúsági Önkormányzat tagjaként is kiemelkedő munkát végez, számos eseményt szerveznek, ilyen az egészségnap, a tolerancianap, egyéb sportrendezvények. A város vezetőségétől sok támogatást kapnak az ötleteik végrehajtásához, hiszen céljaik azonosak, kibővített csapattal,

maradandó családias hangulatban, kulturális és sporteseményekkel szeretnék felpezsdíteni Törökbálint életét. A több egyesület közül megemlíteném a Tuttobici Hungarofondo kerékpáros csapatot, Garamszegi László edzővel az élen, aki a sportág további népszerűsítésén dolgozik, valamint az

utánpótlásról is gondoskodik. Törökbálinton is tart edzéseket gyermekek részére, és célja, hogy itthon és külföldön is versenyképes csapatot hozzon létre. Több magyar bajnokot nevelt már ki, versenyzői nemzetközi szinten is már bizonyítottak. Július óta készülnek együtt Butu Arnold Csabával a jövő évi riói paralimpiára. László is a közösség erejében hisz, közhiedelemmel ellentétben a kerékpársport profi szinten ma már igenis csapatsportág lett, gondoljunk csak a "vízhordókra" ill. a csapatidő futamokra. László elmondása szerint a nagy körversenyekre csak komplett csapatok nevezhetnek, egyéni nevezés nincs is. Csapatukban nem ritka az sem, és erre is volt már példa, hogy egy utánpótlás korú versenyző kerékpárt cserélt a csapattársával, akinek géphibája lett, hogy így segítse a csapatot a jobb helyezés eléréséhez, vagy

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


64 |

S z aba d i d ő s p o r t

| 65

sport | szabadidŐ | életmód

el. A távlati célok között szerepel, hogy az iskolájukból olimpikonok kerüljenek ki. A közösség itt is lényeges szerepet játszik, hiszen például a sárkányhajózás Mátyás hatására a gyerekek szüleinek lelkesedéséből és összefogásából lett választott sport sokak számára. Télen se áll meg az élet, termi edzéseket tartanak hetente többször, valamint ahogy az időjárás engedi az alapozás, erősítés szabad levegőn történik. Volt már lehetőség medencés sárkányhajó versenyre is, ami egy nagyon szórakoztató és érdekes programnak bizonyul kihangsúlyozva a mozgás fontosságát. Örülök, hogy ezeket az embereket személyesen is jól ismerhetem, beszélgetéseinknek köszönhetően betekintést nyerhettem a különböző sportágakba. Munkásságukat nagyra értékelem, sokat tesznek a városért, a sportért, a gyerekekért. EGYÉNI: 21 km

október 23.

2015

PÁR: 8+13 km

ha valakinek defektje van, akkor megáll mindenki és elkezdődik közösen a segítségnyújtás. Ebből is látszik mennyire fontos a másikért való felelősség vállalás, mert együtt a csapattaktikát is könnyebb megvalósítani. 2 ember már csapat, de akik egyéniben vesznek részt egy adott versenyen, kevésbé érhetnek fel a dobogó tetejére. Szóval a közösség ereje fontos náluk is, és erre már fiatal korban szocializálják a gyerekeket. Rajtuk kívül még több egyesület is kiemelkedő munkát végez Törökbálinton, mint például a Kenusiskola, Buday Mátyás vezetésével. Az iskola a törökbálinti tópark adottságait szeretné kihasználni, és ezzel a kivételes lehetősséggel igyekszik megszerettetni a vízi sportokat a gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Kicsit több mint egy év alatt kialakult az utánpótlás, és ez az erős csapat már részt vett országos bajnokságon és más hazai versenyeken, ahol dobogós helyezéseket értek

A célok tehát fontosak. Egyértelműnek kell lenniük, lépésről lépésre haladni feléjük, és rugalmasan hozzáállni az állandóan változó körülményekhez. Ez által fejlődünk, és így tudunk egyre feljebb érni. Ha visszatekintünk a múltba - én olykor megteszem - megdöbbenünk, hogy mekkora utat tettünk meg. Ám ez semmi annak fényében, hogy tudjuk, milyen hosszú út van még előttünk. És ezen az úton soha ne legyünk egyedül. Ha egy közösséghez tartozunk, hamarabb célba érünk, otthonra lelhetünk. A tapasztalatlan kezdők nem esnek bele a tipikus első hibákba, folyamatosan motiváljuk, segítjük, megértjük egymást, barátokra tehetünk szert, de még sorolhatnám a pozitívumokat egészen lapzártáig... ■ Hidvégi Katalin

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

november 7. 2015

BBU SZERVEZŐIRODA

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS NEVEZÉS:

www.bbu.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Extrém Extrém

66 |

www.extremlife.hu

EMBERFELETTI 62 nap, 82 hegycsúcs

A

legendás svájci hegymászó, Ueli Steck és német társa, Michi Wohlleben sikeresen teljesítette a #82 Summits Challenge-t, ami 82, négyezer méter feletti európai hegycsúcs megmászását jelenti. Az extrém teljesítményt 62 nap alatt vitték véghez, de örömük nem volt felhőtlen. Harmadik társuk, a 32 éves holland Martjin Seuren a Mont Blanc-on megcsúszott, és meghalt. amiért 2014-ben Piolet d’Or díjat kapott (ez a hegymászók legmagasabb kitüntetése); de a #82 Summits ebből a mászásból született. A csapattagok a küldetés során csak a végtagjaikat használhatták: autó, helikopter vagy egyéb szállítóeszköz nem segített nekik. Mindössze egy-egy kerékpárt, egy-egy pár sílécet és egy-egy siklóernyőt vittek magukkal.

Ueli Steck, a 2015-ös év kalandora a világ legnehezebb hegycsúcsainak egyedüli megmászásairól híresült el. A 38 éves svájci „szuperember” legújabb, a #82 Summits Challenge nevet viselő projekt keretében Európa mind a nyolcvankét, 4000 méter feletti hegycsúcsát mászta meg 62 nap alatt társával, Michi Wohllebennel. A sors azonban kegyetlen volt a kalandorokkal: az őket kísérő, 32 éves holland Martjin Seuren egy tragikus balesetben meghalt a francia Mont Blanc-on. Steckék június elején kezdtek bele a projektbe: elsőként a svájci Piz Berninán kapaszkodtak fel. A 4048 méter magas monstrumot nem volt olyan nehéz megmászni, mint 2013-ban az Annapurnát,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Egy átlagos szakasz leírása könnyen megvilágítja, mire is vállalkoztak a kalandorok. Steck és társa állandó mozgásban voltak: hajnali 2 és 4 óra között keltek, majd 8–14 órán át mozogtak. Egy epikus hajsza során például, június végén a Monte Rosa-masszívum összes (18) csúcsát megmászták egyetlen nap alatt. Ez egy átlagos hegymászónak háromtól öt napig tartott volna. A következő napon 12 mérföldet futottak a Matterhornig, megálltak egy kávéra a Hornli Hut menedékházban, majd délre megmászták Svájc leghíresebb hegycsúcsát is. Leírni is fárasztó, úgyhogy abba is hagyjuk a részletezést. ■

| 67

sport | szabadidŐ | életmód

TRÜKKÖK - Az elsők dicsősége L aikusoknak nehezen értelmezhető trükknevekkel és eseményekkel sokkoljuk olvasóinkat. A szándék nem a rémisztgetés, hanem az érdeklődés felkeltése.

A világ elsô gördeszkás dupla szaltója A snowboardos világ „double cork őrülete” már meghódította a gördeszkázást is. A világon először Trevor Jacob snowboardos ugrotta meg a dupla hátraszaltót. A sosem látott trükköt – amit összesen 108 alkalommal próbált meg – a pennsylvaniai Woodwardban rögzítették. A fiatal hódeszkás elárulta: egyelőre ez volt az egyetlen olyan snowboardos trükk, amit szeretett volna gördeszkán is megvalósítani.

A világ elsô double backside rodeója Nőktől még sosem látott trükköt landolt a Mammoth hegy „nagyfélcsövében” Elena Hight. A 22 éves amerikai olimpikon a világ első double backside rodeóján van túl. Hight az ugrás után a Burton European Openen megtörte Kelly Clark tizenhat győzelemből álló sorozatát, majd ezüstérmet szerzett az európai X-Gamesen.

A világ elsô frontside triple rodeo 1440-e A világ első frontside triple rodeo 1440-ét egy fiatal norvég rider, Jorn Simen Aaboe mutatta be. A rendkívül nehéz trükköt hazai pályán, Norvégiában vették fel. „Mióta tanultam a double frontside rodeót, azóta gondolkodtam rajta, hogy elhúzom a triplát is. Nagyszerű délután volt, jót csúsztunk, én pedig belandoltam a trükköt” – nyilatkozta.

Az új fliprekord Igazán értelmetlen rekordot állított fel viszont a gördeszkásvilág egyik megosztó alakja, Jereme Rogers. A bostoni deszkás tartja ugyanis az egy perc alatt talajon beadott legtöbb fakie flip rekordját. Épp huszonnég�gyel… ■ www.extremlife.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


68 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 69

sport | szabadidŐ | életmód

A NW-sportoló több izomcsoportot mozgat meg, mint egy „sima” gyalogló. A NW során az ízületeket ért ütésterhelés 10%-kal csökken a bot nélküli gyalogláshoz képest, a maximális oxigénfelvevő képesség 23%-kal, a pulzusszám pedig 16%-kal emelkedik. A botok használata során a NW-sportoló összizomzatának csaknem 90%-át igénybe veszi. Ennek köszönhetően 46%-kal is megnövekedhet a test teljesítménye, és eközben kevésbé érez fáradtságot. megterhelő rezgést a karnak, a könyök- és a vállízületekhez.

ŐSZI PROGRAM – I. rész A nordic walking titkai

www.extremlife.hu

R

öviden: túra, család, jó levegő, szép tájak. Hosszan: kiváló alapozó edzés sífutáshoz, ülőmunkát végzőknek jó testátmozgató, kímélő mozgás időseknek vagy sérülteknek, korábbi sérülésből felgyógyulóknak, szuper családi, baráti program. És most ősz van, talán ennél jobb időszak nem is létezhet a nordic walking kipróbálására. Kíméli az ízületeket, erősíti a testet, felfrissíti a lelket és oldja a stresszt – nem véletlenül hódít nálunk is a nordic walking. Talán azért, mert az „északi gyaloglás” nem korhoz kötött, így a fiatalok és az idősek is egyaránt művelhetik. Plusz: ha valakinek van egy kis (vagy nagyobb) súlyfeleslege, akkor is könnyen lendületbe hozhatja magát, hiszen a mozgástechnika gyorsan és könnyen elsajátítható. A technika a járás átlós irányú mozgásaira épít. A jobb oldali bot akkor ér a talajra, amikor a bal sarok felemelkedik, majd ugyanez a mozgás következik, csak fordítva. A kari és felsőtesti izomzat erőteljes használata által növekszik a gyaloglás sebessége és a tréning hatékonysága. A sportág legkiválóbb terepe az enyhén dombos terület, de szinte bárhol művelhető. A jó nordic walking bot, vagyis a „pole” legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyű és ízületkímélő. Általában üvegszálas karbonkeverékből készül, és – ellentétben a fémmagos bottal – nem közvetít

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A jó bot a sportoló magasságához illeszkedik; a kezdőknek inkább a teleszkópos változat ajánlott. A botok optimális mozgatásához nem árt egy jó csuklópánt sem, és a csukló természetes helyzetéhez igazodó markolat, amit ma már parafából készítenek. Ezenkívül nem árt beszerezni egy jó trekkingcipőt is, amelyek megtámasztják a lábboltozatot. ■

Physi otr ade More movement, less pain

Kinesiology tapes

for sport & physical therapy

www.physiotrade.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


� Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára s p o r t | mentési s z a b a d i d Ő megoldások | életmód sport | szabadidŐ | életmód � Vállalati szintű | 71 � Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára � Automatizált rendszerüzemeltetés � Vállalati szintű mentési megoldások � Portál és dinamikus tartalomszerkesztő rendszer � Automatizált rendszerüzemeltetés � Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet � Portál és dinamikus tartalom­szerkesztő rendszer � Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet � Elektronikus archiváló megoldás � Elektronikus archiváló megoldás � Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) � Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) � Adatbázis megoldások, IBM DB2 � Adatbázis megoldások, IBM DB2 � Tűzfal megoldások � Tűzfal megoldások � Központi címtárépítés, címtárintegráció � Központi címtárépítés, címtárintegráció � Automatikus logfájl elemzési rendszer � Automatikus logfájl elemzési rendszer � Hálózatelemzési megoldás � Hálózatelemzési megoldás

70 |

ŐSZI PROGRAM – II. rész A hideget is melegen ajánljuk

www.extremlife.hu

F

utni esőben, hóban, és mégsem dideregsz… Az nem baj, ha fázol a futás kezdetén, de kend be az arcod petróleumzselével, és hidd el, nem lesz gond.

Őszi hidegben és szélben, hófehér, havas tájban futni, amikor recseg a hó az ember lába alatt… A táj érintetlen, az ágakon a megakadt hó mint fehér esőfüggöny hullik alá. Sokan már csak a látványért is futócipőt húznak a zimankóban; azokat, akik rendszeresen futnak, még a mínuszok sem tarthatják vissza. Ettől függetlenül nem árt pár dolgot megemlíteni. Van, akinek fázik a torka a hideg levegő belélegzésnél, így ő sálat köt a szája elé (vagy polár nyakmelegítőt.), és ezen keresztül veszi a levegőt. Olyan futó is akad, aki lenyeli a nyálát, hiszen melegíti a torkot.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A szabadon hagyott testfelületre mindig figyelni kell! A fedetlenül hagyott arcunkat kenjük be kenőccsel vagy petróleumzselével, a szánkat pedig ajakvédővel ápoljuk! Az nem baj, ha a futás előtt a futó fázik. A futáshoz akkor öltöztünk fel jól, ha az első 5–10 percben fázunk, hiszen később a testünk tetemes hőt termel majd. A futásnál figyeljünk a réteges öltözködésre. A réteges öltözködésben a legfontosabb az alsó réteg – ajánlott a dupla rétegű, hőszabályozós zokni is. Az alsó ruházatra rávehető egy polárpulóver, valamint széldzseki, esetleg egyéb kabát. Kabátnak ideális a futóruha-típusú, szélálló, vízlepergető, belső polárrétegű (ez jó hőtartó.) softshell kabát. Ha nagyon hideg van, alsó öltözetként melegebb futónadrág is felvehető, de nem a legmelegebb. A bemelegítés, a megfelelő nyújtás az őszi-téli időszakban még fontosabb, mint máskor, hiszen a hidegben izmaink merevebbek. Ilyenkor akár vérbőséget okozó krém is használható a futás előtt. Ha már mindennel tisztában vagyunk, irány a terep! Arra is érdemes figyelni, hogy jobb széllel szemben elindulni, így nem izzad le a futó a hátszélben, és fordul rá később a fagyos szélre. Hidegben fokozatosan lassítsuk M&S Zrt.gyorsítsuk 1136vagy Budapest a tempót, valamint körültekintően váltsunk irányt, hogy nehogy elcsússzunk, vagy meghúzzuk az izmainkat. ■ www.extremlife.hu

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A Pannónia utca 17/A

www.mands.hu

www.mands.hu


72 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 73

sport | szabadidŐ | életmód

EXTRÉM HÍREK Visszavonult a XTERRA-legenda Szögre akasztott minden sporteszközt az XTERRA legendája, a 40 éves dél-afrikai Conrad Stoltz. A négyszeres XTERRA- és háromszoros ITU-világbajnok sportoló az extrém tereptriatlon egyik legnagyobb ikonja. Utolsó versenyén hatalmas sikert aratott, hiszen a kiváló úszás után a kerékpáros szakaszon fej fej mellett haladt a jelenlegi világbajnokkal, Ruben Ruzafával. Stoltz a futás során egy technikai/taktikai hiba miatt azonban hátrányba került, így a célegyenesben már nem volt esélye a győzelemre. ■

110 km/h-val longboardozott

Kéménymászók, ha másznak...

Az amerikai Zak Maytum felfedezte Colorado leglejtősebb autóútját, és mivel az időjárás nem tette lehetővé a szánkózást, inkább longboarddal próbálkozott. Kísérlete során a 110 km/h-s csúcssebességet is elérte, és ezzel nemcsak rekordot döntött, de megszegte az autók számára kiírt sebességkorlátozást is. Három éve, 2012-ben Aaron Saltát már 50 km/h-s longboardozás miatt is elmeszelte a rendőrség gyorshajtásért; ezt a sebességet Zaknak sikerült megdupláznia. A rekordot filmre is vették – ennek egyik kockáját tettük a hír mellé. ■

Csehországban rengeteg ipari kémény található, amiket az ország minden ízében extrém „kéménymászói” teljes mértékben ki is használnak. A sportolóknak fesztiválokat is rendeznek; a legutóbbi találkozót Zatecben tartották. A kis cseh településen 13 kéményre 35 résztvevő mászott fel. Az esemény nemcsak a cseheknél népszerű: svéd, belga, kínai, dán, sőt még kameruni kéményrajongók is érkeztek a bulira. Arról nem tudni, hogy Magyarországon van-e olyan közösség, amely szerepet vállal az indusztriálisan extrém sportág hazai népszerűsítésében. ■

Támad az archery tag

Rekorddöntő levegőlovagok Egy chicagói ejtőernyős klub tagjai megdöntötték a csoportos szabadesési világrekordot: 164-en zuhantak egyszerre. A rekorderek hatezer méterről „ugrottak neki” a feladatnak, összesen hét repülőgépből. A csoport tagjai egy ponton 107 méter/másodperc sebességgel száguldottak a föld felé, és eközben alkották meg a világ legnagyobb szabadesési formációját. A nemzetközi extrém sportolók eddig nem kevesebb mint tizenhárom alkalommal próbálkoztak megdönteni a korábbi rekordot, amit három éve, 2012-ben 138 ejtőernyős állított fel. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Megjelent az archery tag nevű extrém játék, ami a paintballt szeretné kiütni a nyeregből. A harcias jellegű társasjátékot egy íjjal és a hozzá tartozó, speciális nyíllal űzik, aminek a hegye félkemény habból készül. A játékot egy akadálypályán űzik, ahol két ötfős csapat vetekszik egymással. A csapatoknak nemcsak magukra, hanem egy ún. ötpontos kiütési célpontra is vigyázniuk kell, ha ugyanis ezt a másik csapat íjászai kilövik, azzal ki tudják szabadítani a már kilőtt csapattársat. Egy játékost úgy lehet kiejteni, hogy 1) lelőjük, 2) elkapjuk azt a nyilat, amit ő kilőtt ránk. ■ www.extremlife.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


74 |

sport | szabadidŐ | életmód

11:11:11 óra

Az úszásom stabil volt, és volt szívem elengedi Bálint Gadányi lábvizét a második körben közénk nyomulók miatt. Mondjuk az urak és hölgyek, akik megküzdöttek Bálint kétségtelenül utánozhatatlan lábáért és annak vizéért, nem voltak szégyellősek. Nagyjából meg kellett volna ölnöm őket azért, hogy visszaszerezzem a pozíciómat. Gondoltam, komoly dolog az IM, de azért ennyire mégsem. Úgyhogy úsztam tovább kényelmesen. Még így is bőven az elmúlt évek legjobb idejével - 1:03:35 órával hagytam el a 30!!! fokos tavat.

- és ami mögötte van Marik Balázs

M

arik Balázs szubjektív beszá­ mo­lója a 2015-ös eXtremeMan versenyről. Hogy mi van a 11:11:11 óra mögött? Sok-sok év melója, öröme, bánata, lemondása, barátok elvesztése, és újak megtalálása. Valamint egy Csapat, amely számomra visz mindent.

Ezen a versenyen nem az idő volt a legfon­to­ sabb - illetve a végén igen, de másként. Hanem az, hogy nem tudtam volna elrúgni egy kavicsot sem a pálya szinte bármely pontján, hogy ne talált volna el egy B784 Team-tagot. A rajt előtt össze­­álltunk egy fotóra, meg a startra. Megöleltem, akit csak tudtam, mert ezekben hihetetlen erő van, tapasztalatból tudom. Bármennyire is szeretjük az eXtremeMan Nagyatád versenyét, ezen már tíz éve is rendkívüli bátorságra vallott egyedül, segítő(k) nélkül elindulni. Bár az önkéntesek akkor is, és azóta is ember­ felettit teljesítenek, amiért nem véletlenül kapják időtlen idők óta az egyik legnagyobb vastapsot a záróünnepségen, ez mit sem változtat azon, hogy segítőkre szükség van.

| 75

sport | szabadidŐ | életmód

A mieink ott álltak a versenyközpontban, a liget különböző pontjain, a külső fordítónál, ahol már a kurta farkú malac sem túr, nem hogy szurkoló állna ott. Mert a július végi időpont soha nem ígér sok jót az időjárást illetően. Az eXtremeMan Nagyatád elvileg egy könnyű pálya. Ahogy Erika Csomor mond­ta az idei verseny előtt: egy-két pukli, semmi több. A triatlon nagyasszonya az idén megtapasz­ talhatta, hogy az a néhány pukli a néha alatto­mo­ san fújó széllel és a perzselő napsütéssel, hő­­ség­­gel kombinálva majdnem olyan pusztító tud lenni, mint Hawaii. Engem – bár az érzéseim, a pulzus-, és watt-ada­taim, a frissítésem, és jég-, valamint vízhűtésem mértéke az ideálist közelítette – ez a hőség megölt a futópályán.

A gyors depózást követően nagyon-nagyon megfontolt bringázás vette kezdetét. Rendkívüli módon figyeltem a pulzusomra, a wattjaimra, bőven alul lőve a Plesz Botond által javasolt egy órás időfutam átlagának 75%-át. Ittam, ettem, sokkal fegyelmezettebben, mint korábban bármikor. A párom utóbb elmondta, ennyire összeszedetten még az életben nem látott versenyezni. Végig volt erőm, és annyi jeges vizet locsoltam magamra, amennyit csak bírtam, és amennyi fel nem forrt a kulacsokban a kis körök alatt. Valamint soha nem mozdultam rá senkire, aki elment mellettem a tekerés során. Pedig - bár sokat előztem (ha már ez a legerősebb számom a három közül) - engem is előztek többen, ráadásul kategóriából is. Nem foglalkoztam senkivel. Tudatosan nem hajszoltam a tavalyi időmet.5:12:18 órával a bringázás megkezdése után leszálltam a nyeregből. Teljesen egyben voltam, amikor mezestől, fürdőgatyástól, bringás cipőstől beálltam a hideg helyett langyos zuhany alá a depóban.

teszik majd lehetővé, hogy az egyéni csúcsomért, pláne az 10 órán belüli álomidőmért harcoljak. Itt végérvényesen bizonyosságot nyert ez. És az is, hogy a korosztályomban szó sem lehet a dobogós helyek valamelyikéről, de az első hatba kerülésről sem. Már csak az maradt, hogy többé-kevésbé emelt fővel jöjjek le a pályáról a végén. Sérülés, maradandó egészségkárosodás nélkül. Hála a normális úszásomnak és a vállal­ható­ ságon belülinek érzett bringázásomnak, valamint a még kettes alának elfogadott félmaratonimnak,

Vettem egy mély lélegzetet, és a versenyóra 6:25:09 órájánál elkezdtem feladni magamnak az utolsó kenetet… Azonnal megérkezett a jég a sapkám mögé varrt tasakba, a mezembe, a gatyámba, és az életet jelentő energia-utánpótlás a gyomromba. Majd egy kilométer múlva újra jég, a külső fordítónál megint. Majd visszafelé, és megint, és megint. Nem volt valami acélos a tempó. 5:18-as kilométerek. Néhány ütéssel az ideálisnak gondolt pulzusszám fölött. Bele-belegyalogoltam, hogy lejjebb tornázzam ezeket az értékeket. Azt a verseny előtt sejtettem, hogy a felkészültségem, és a körülmények nem

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


76 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 77

sport | szabadidŐ | életmód

sza­érek a versenyközpont emberek lakta vidé­kére, megpróbálhatnék úgy tenni, mintha futnék. Főleg, mert a Csapat tagjai szeretettel teljes ag­gódással kérdezgették, mi van velem. Szomorú volt látni őket, hogy ezt látják belőlem, és nem a rettent­ hetetlen harcost, aki bár még nem ölte meg a sárkányt, de minimum rajta van a listáján.

nem álltam olyan cefetül, mint két éve a 37 fokban a defektes, majd az olvadt aszfaltba ragadt kerekekkel való bringázás után. Akkor, soha nem felejtem el a pillanatot, a versenyközpont fordítójánál botorkáltam. Ács Péter és Izsó Lajos tolta ki a depóból a cangáját. Kérdezték, befutok-e már. Mondtam, még van. - Egy kör? - Nem, kettő - válaszoltam. Azokat az értem aggódó, ugyanakkor szánakozó tekinteteket soha nem felejtem el. Ennyire nem volt gáz a helyzet, de nem volt kedvem futni. Folyamatosan matekoltam, mennyi időre érhetek be, és ahhoz mit kell tennem. Arra jutottam, hogy ha nagyon megtépem

magam, akkor a 10:56 órás negyedik legjobb időmnél beérhetek hamarabb. A tavalyi 10:17 után... Tudom én, hogy gyári hibás az egész társaság, de az őrültségnek ez a foka - a 36 fokos, gyilkosan tűző napsütésben való maratonifutás - nekem már-már kezd sok lenni. Lehet, hogy el kellene gondolkoznom a váltáson, és a hosszútávú gombfoci-bajnokság helyett simán csak gomb­focizni. Tíz éve, amikor még normális embernek számítottam, úgyis én nyertem a Nemzeti Sport utolsó gombfoci-bajnokságát a Békéscsabai Előre FC-vel… De maradjunk még a pusztítóan gyilkos humorú Molnár Ádám versenybeszámolójának képza­va­ ránál, és a nagyatádi hosszútávú gombfoci-baj­ nokságnál, amelyben épp a bent maradásért vívtam nem túl nagy csatát. Akkor már csak egy cél lebegett a szemem előtt, a mindegy. A 11:11:11 órás célidő. Mert az legalább jól, és viccesen mutat majd a 11. nagy­atádi célba érkezéskor. Ehhez 7:50-es kilo­mé­terek kellettek. Futva túl lassú, gyalogolva túl gyors. Én az utóbbit választottam, a Rinya-patak lejtőjét minden körben megfutva. Mint tudjuk, lefelé a sz@r is gurul. De az a nem egész 500 méter nagyon fájt. Ezekben az órákban a Norman Mailer: Meztelenek és holtak című könyvében emlegetett bálnasz@rnak éreztem magam. (Mert az leszáll szépen az óceán mélyére, és annál már semmi sincs lejjebb...)

Az én listámon csak a Csapat tagjainak neve szerepelt, akik segítettek, és akik nélkül soha, de soha nem értem volna célba. Barack, Gyulovics Eszter, Gadányi László, Zsurovits István, Zsurovits Judit, Szenczi László, Firniksz Judit, Pelle Zsuzsanna, Horváth Rita, Lőrincz György, Maltesics Zoltán, Pandur Beáta, Pantocsik Ferenc, Kozma Szilvia, Menich Ágnes, Réti Zsolt, Hirsch Gábor, Maminti Tündér (ha valakit kihagytam volna, mélységes elnézést kérek érte!)

KÖSZÖNÖM! Végül sikerült úgy sakkozni, hogy tényleg 11:11:11 órára essen a célba érkezésem. Izsó Lajos ugyan majdnem bevonszolt magával vagy egy perccel korábban, de hagytam elmenni a célegyenesben. Azt mondta, megbocsátja nekem. Először megindultam futva a zöld szőnyegen, de aztán láttam, hogy nem lesz jó ez a nagy si­et­ség. A párommal még vártunk is vagy fél percet a célvonal előtt, míg végül 11:11:11 órával az ágyú eldörrenése után beléptem a legalább 11-szeres nagyatádi teljesítők közé. Megkóstolt, megrágott, kiköpött engem ez a próbatétel, de másnap az eredményhirdetésen, amikor kihívtak a színpadra, hogy a már legalább 12-szer célba értek jó elverjék a fenekemet - néhá-

nyuktól kifejezetten erőset kaptam, csak szólok a leendő TTT-tagoknak, hogy erre ké­szüljenek - az az élmény mindent, de mindent megért az elmúlt tíz évben. Ott álltam félszegen, kicsit szégyellősen, egy nem túl acélos teljesítés után az engem, bennünket ünneplő csordultig teli sportcsarnok, lényegében a teljes magyar triat­lonos társadalom előtt a színpadon. Azt gon­doltam, én már nem tudok annál jobban meghatódni, mint ahogy az elmúlt években, az első okozta eufória után, vagy a jól sikerült ver­senyek, a felemelő, megható pillanatok miatt meghatódtam. De amikor elkezdték kiszólítani az első bá­lo­ zókat, közöttük a tanítványaimat, és elsőként én gratulálhattam nekik, örökre a Család tagjává fogadva őket, akkor tudatosult bennem, hogy nagyon, de nagyon nem mindegy, mi történt 2015. július 25-én, azon a forró szombati napon Nagyatádon. Mert ez az érzés megfizethetetlen!

Még azon is gondolkodtam, hogy amikor visz­­­w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


78 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 79

sport | szabadidŐ | életmód

húzza majd. Pontosan tudja, mit kell tennie érte. És ahogy őt ismerem, meg is teszi ezt! Reich Orsolya egy Királylány. Ezt szögezzük le. Ha valaki, hát ő tökéletesen mérte fel, mire képes, mit tud beletenni a felkészülésébe, és mit nem. Nagyon-nagyon értékeltem, amikor a felkészülés során leírta nekem, hogy feszélyezi az edzéstervhez való ragaszkodási kényszer. Neki élnie kell az életét, és ebbe nem fér bele ez a nagyon szigorú, már-már spártai szigor. Tudta, mint tud úszni, volt annyi bölcsessége, hogy a bringán egy fél ütéssel se menjen erősebben, mint azt megengedheti magának, tartson bármilyen hosszan is a második szám. És a futáson is rendkívüli módon ésszel ment. A 25 fokban, az égen bárányfelhőcskékkel bújócskázó napocskára tervezett idejét a pusztító 36 fokban is hozta. Büszkék vagyunk rá!

A Csapat

morforgató bűzében, a füredi foj­to­gató hőségben! Öröm volt nézni, ahogy Attila megcsinálta.

Az már tényleg a vakszerencse, hogy a B784 Team tagjai közül 11-en teljesítettük a nagyatádi eXtremeMan-t. Gadányi Bálint remekül úszott, nagyon bátran bringázott, és talán túl gyorsan kezdett a futáson, így - bár nagyon jól állt az utolsó szám első felében - meg kellett elé­gedjen a 10:29 órás teljesítésével. A 10 órán belüli álomidő még várat magára, bár az itt szerzett tapasztalatok birtokában aligha sokáig! Csécsei Zoli, csapatunk Terminátora, az idei ultrafutó-szezon nagy felfedezettje egy elbal­­tázott úszás és egy vállalható bringázás után szinte lemondott a nagy hőségben a szá­mára álomnak tűnő 11 órán belüli telje­sí­tésről. A hőség már-már neki is sok volt, de szerencsére amikor elkezdett befelhősödni az ég, még volt benne annyi, hogy egy utolsó nagy rohammal behúzza a 10:51-es teljesítést, így a végén fülig ért a szája. Kárpáti Attila 45 évesen, élete első IM-távját teljesítve hibátlanul programozott szuper­szá­ mítógépként üzemelt majd’ 11 órán keresztül. Mindent a megbeszéltek szerint végrehajtva tökéletesen hozta le a 10:56 órás teljesítést, ami annak fényében, hogy az utóbbi években 37!!! kilót fogyott, különösen nagy teljesítmény. Dobay Attila is behúzta 11 órán belül, éle­ tében először. Jó lecke volt a kis híján 14 órás Balatonman a lángossütők és kolbász­árusok gyo-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Váradi Ákos is gyönyörűen versenyzett. Az úszás, bringázás és a futás első fele annyira szépen ment neki, hogy a végén azt vártam, mikor ér utol. Sajnos nem sikerült neki. Láttam, hogy fut, hogy küzd, hogy akar. De nem ment neki úgy, ahogy szerette volna. Őt is, mint annyiunkat, utolérte a kalapácsos ember, és keményen ütötte a végén. Néhány perccel ért be mögöttem, meg­ tapasztalva, milyen az IM utolsó félmaratonija, amikor már semmi sem jó, csak a beérkezés, amely felold minden kínt, szenvedés, küszködést, és végül marad az öröm, és megbékélés. Meg a tervezés, jövőre hogyan lesz ez ennél is jobb!

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban Dányi József teljesítménye tette fel a koronát a Csapat nagyatádi ténykedésére.

sítette, kért egy bringát, fölpattant rá, és nagyon megfontoltan, de végigtolta az irdatlan távot. Majd kiment a futópályára, és éppen olyan meg­ fontoltan, kocogva-gyalo­gol­va, de 15:16 óra alatt végigért, és belépett az Ironman-ek egyre népesebb táborába, majd megfogadta, hogy jövőre visszatér, egy komoly felkészülés után!

Józsit mindössze arra kértük fel, hogy segítsen nekünk az úszás során, hogy legyen jó lábvizünk, és biztos tempónk. Ezt, ha már örömmel telje­

2016. július 30-án alighanem még többen állunk majd ott a Csapat tagjai közül Gyéké­nye­sen, a tó partján, Vangelis zenéjét hallgatva... ■

Schmidt Norbert az idén a világ egyik leg­ keményebb IM-jére, a teljesen más körül­mények között megrendezésre kerülő, más profilú SchwissMan-re készült, és teljesítette azt. Ezek után Nagyatádot szinte "emléke­zetből" hozta le, teljesen vállalható módon. Bihari Ádám nagyon kemény volt. Megküzdött ő is a hőséggel, a távval, ön­ma­gával, de egy szép Út végén ért célba, emelt fővel. Ő, és edzője, Kerekes Ábel szép melót végzett! Zsigri Ferenc ugyan csalódott volt az ered­mé­ nye, főként a futása miatt, hatalmas respekt illeti meg. Ahonnan ő elindult, és ahová, ahogyan elért, az példa értékű rendkívül sok ember számára. Bár ez nyilván akkora titok, hogy még ő sem tudja, de jövőre vissza fog jönni, és bőben 12 órán belül be-

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


80 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 81

sport | szabadidŐ | életmód

Eredmények

(a viadal honlapja szerint): férfiak: 1. Terenzo Bozzone (új-zélandi) 3:46:56 2. Alberto Casadei (olasz) 3:52:16 3. Matt Trautman (dél-afrikai) 3:53:44 4. Hankó Dávid 3:55:23 nők: 1. Eimear Mullan (ír) 4:15:46 2. Vanessa Raw (brit) 4:19:26 3. Judith Vaquera (spanyol) 4:24:49

Ironman 70.3 Budapest Új-zélandi és ír győzelem

Fotók: Őszi Szilvia

A

férfiaknál az új-zélandi Terenzo Bozzone, míg a nőknél az ír Eimear Mullan győzött a budapesti Ironman 70.3 versenyen, melyen a legjobb magyar Hankó Dávid volt, aki a negyedik helyen zárt. A triatlonosok féltávú Ironman-viadalán az indulók 1,9 kilométert úsztak, 90 kilométert kerékpároztak és 21,1 kilométert futottak. Bozzone 3:46:56 óra alatt teljesítette a 113 kilométeres (70,3 mérföldes) össztávot, s nagy fölénnyel győzött. Bozzone mögött az olasz Alberto Casadei ért be a második helyen, több mint ötperces hátrán�nyal, míg a harmadik a dél-afrikai Matt Trautman lett – tudósít az MTI. A negyedikként célba érkező

Hankó Dávid 3:55:23 óra alatt ért célba, s 1:39 perccel maradt el a harmadik Trautman mögött. A férfiaknál az első tízben még további két magyar végzett: Badar Gergő hetedik, Szabó Attila tizedik lett.

Az Ironman 70.3 Budapest versenysorozatán a Beck Mónika vezetésével indított Szívügy sétához több százan csatlakoztak, és Őszi Szilvia fotóriporter jótékonysági árverésén közel másfél millió forint értékben keltek el a Gyermekszív Központ mindennapjait bemutató képek. A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány standján kihelyezett urnában a Szívügy kampány keretében összesen 154.965 forint gyűlt össze. ■

A nőknél az ír Eimear Mullan is egyértelmű sikert aratott, 4:15:46 órás idejével közel négy perccel volt gyorsabb a második, brit Vanessa Raw-nál, s kilenccel a harmadik, spanyol Judith Vaqueránál. A nőknél nem volt magyar a legjobb tíz között. Mint azt a Közösségben az Egészségért rovatában írtuk, a program három nagykövete is teljesítette a 70.3-as távot. Aradi Renáta, Bezzegh Krisztián és Debreczeni József is sikeresen teljesítette a távot. Ráadásul mindhárman először lettek (fél)IronMan-ek. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


82 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 83

sport | szabadidŐ | életmód

Balatonman Kenese 2015 Czencz és Kovács győzött

A

férfiaknál Czencz Péter, a nőknél pedig Kovács Vera győzött iron távon a Balatonman Kenese triatlonversenyen. Ebben a számban 3,8 kilométert úsznak, 180 kilométert kerékpároznak, és 42 kilométert futnak a versenyzők. A tavalyi versenyen az időjárás alaposan meg­ nehezítette a szervezők és az indulók dolgát, mindezt a kellemes őszi nyáridő kompenzálta a 2015-ös Balatonmanen. A 70,3-as távon (1,9 km – 90 km – 21 km) a nők­nél Kelemen Nóra, a férfiaknál Bíró Zoltán nyert, míg az 40,5-ös távon (950 méter – 32,5 km – 7 km) Kutács Zsolt és dr. Szentpéteri Diána volt a leggyorsabb. Az iron táv rajtját egyedülálló módon egy komp­­ról lőtték el. A szervezők ezúttal is kedveztek a nem triatlonosoknak is, a betétprogramként meg­­rendezett Maratonman Őszi Futamon több távon is lehetett futni. A Balatonman és a Maratonman csapatának ez volt az idei utolsó nagy rendezvénye, amely ismét részvételi rekordot döntött: több mint 500 triat­lonos és 150 futó állt a rajtzónában. Jövőre a klasszikus triatlonversenyeken túl ismét lesznek nagy futó­­események, mint az Ultrabalaton, a NightRun és a FamilyRun. A nevezéseket még az ősszel meg­nyit­ják a weboldalakon. A Balatonman Kenese és a Maratonman Őszi Futam részletes eredménylistája a www.balatonman.hu oldalon található. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


84 |

Küzdj Küzdj

| 85

sport | szabadidő | életmód

A részletes programleírást az esemény hivatalos Facebook-oldalán olvashatjátok: Hector Lombard European MMA Tour 2015 táplálékkiegészítőket is ajánl majd a harcosoknak, és elmondja azt is, hogyan érdemes felkészülni egy-egy küzdelemre. A Bellator promóciós szervezet korábbi középsúlyú világbajnoka természetesen nem csak beszél majd, hanem edzéseket is tart. Az UFC valaha élt egyik legsikeresebb harcosa a ritka eseményen dzsúdós, illetve MMA-s technikákat mutat majd be, amiket akár vele együtt is lehet gyakorolni. ■

tja:

A kivételes rendezvényt támoga

• MASCULAN – Das Condom • Fit Spartans Combat Róbert • MMA Fighter Hungary / Sárközi • Premium MMA League port Szövetség • Magyar MMA Országos Küzdős • DBands Martial Arts nse • SmartGUARD Civil Kyusho Defe

fightermagazin.hu

SZENZÁCIÓ

Magyarországra jön Hector Lombard!

H

azánkat is érinti korunk egyik legendás harcművésze, Hector Lombard (344 MMA) európai turnéja. A negyedik danos dzsúdós és fekete öves brazil jiu jitsu mester workshopot, szemináriumot és privát tréningeket tart az érdeklődőknek október 24-én Budapesten, a FitBalance Nemzetközi Fitness Expó és Fesztiválon a MASCULAN és a DBands Martial Arts támogatásával. A helyszín: Hungexpo. Hector Lombard, a 37 éves harcművész a „2. HECTOR Lombard European Tour 2015” keretében látogat el Budapestre a szervező, MMA Spartan James közreműködésével. A FitBalance Nemzetközi Fitness Expó és Fesztiválon, Lombard előadásain szó lesz az egészséges életmódról – többek között arról, hogy miként őrizhetjük meg testünk-lelkünk épségét egy olyan erőteljes sport gyakorlása közben, mint az MMA. A neves harcművész alternatív, természetes

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


86 |

sport | szabadidŐ | életmód

DBands Martial Arts

EXKLUZÍV

Harcolj! Magadért!

„Meghaltam, de megérte”

N

ádas Tamás, a Sportime Magazin és a Fightermagazin.hu nemrég felavatott tudósítója a Busy Day című filmjének kapcsán exkluzív interjút készített a volt UFC-s és MMA-s harcossal, Keith Jardine-nal. A teljes interjút a Fightermagazin.hu oldalán olvashatják.

A

z újraértelmezett harcművészetek mentális és fizikai síkon is szorosan követik az életmódbeli változásokat, az új kor új kihívásait. Mindezt teljesítményfokozás mellett, a lehető leghatékonyabb preventív, egészségmegőrző módszerek alkalmazásával. Például a DBands rendszer segítségével, amit egyre többen használnak a külföldi és magyar harcművészek közül.

„A jól művelt harcművészet az emberi testet egységként értelmezi, és ehhez a szellemiségéhez közel állnak azok a funkcionális eszközök, amelyek követik az ember természetes mozgásmintáit, és közben jótékony hatást gyakorolnak a tanítványra” – hangsúlyozta dr. Gubacsi Attila a III. European Kyusho Academy Convention előadásán. Az előadó jelentősen közreműködött abban, hogy ma már Magyarországon is egyre több harcművész használja a Dynamic Bands, azaz a DBands eszközeit és módszertanát. „A DBands Martial Arts csaknem az egyetlen olyan eszköz, amely a kinetikus lánc részévé válik azzal, hogy a két térd összekapcsolásával az eszköz együtt mozog annak használójával, miközben ellenállást fejt ki, amit le kell küzdeni” – jelentette ki az előadó.

Rólad általában mindenkinek az jut eszébe, hogy legyôzted Chuck Liddellt.

A DBands rögzítési pontja maga a core; ez a mechanikai tulajdonság teszi lehetővé a coreizmok folyamatos bekapcsolását. Azonnal aktiválja a farizmot; fel- és lecsatolásával az idegrendszer olyan terhelést kap, olyan tanulási folyamaton megy keresztül, amely fénysebességre kapcsolhatja az ideg-mélyizom kapcsolatbővítését, a mind pontosabb, precízebb mozgást, a harcművészet egyik végső céljának elérését. A DBands használatával egyre több gyors izomrost aktivizálódik, ami elengedhetetlen a robbanékonyság fejlesztésében. Fokozatosan kapcsolja be a motorikus egységeket, és növeli az ellenállást. „Azt azonban tudni kell, hogy a használata megköveteli a fegyelmezett testtudatot, a helyes pozíciókat és állásokat” – részletezett lapunknak dr. Gubacsi Attila. Jelenleg több mint félszáz DBands-edzőt tart számon itthon a szakma, holott a képzések csupán fél éve zajlanak Magyarországon. Az egyedülálló eszköz és a ráépülő metodika olyan perspektívákat nyit a funkcionális edzések területén, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak. A DBands gyakorlatiasan és hatékonyan segíti elő a sportolók fizikai képességeinek fejlesztését, így szinte minden sportágban jól használható. ■

fightermagazin.hu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

| 87

sport | szabadidŐ | életmód

Igen, igaz. Viszont te vagy az első, akinek elmondom: a meccs után úgy éreztem magam, mintha elütöttek volna egy autóval. Ezért elmentem kivizsgáltatni magamat, és hazafelé menet megálltam a kedvenc éttermemben. Gyanúsan nézegetett két férfi, majd odajöttek, és megkérdezték, én vagyok-e Keith Jardine. Nagyon izgatottak voltak. Mondtam nekik, hogy igen, erre megkérdezték, elmennék-e egy filmválogatásra. Igent mondtam. Otthon láttam a két névjegyen, hogy a fickók Mark Neveldine és Brian Taylor. Ők írták és rendezték a Crank című filmet, amelynek Jason Statham volt a főszereplője. Elmentem a válogatásra, és írtak rám egy szerepet. Egyszer csak ott voltam a forgatáson több száz statisztával, kaszkadőrökkel, színészekkel – onnantól indult a filmes karrierem. Sajnos a filmben meghaltam, de megérte. A ketrecharcnak köszönhetem a filmes lehetőségeimet.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy befejeződött a Busy Day című amerikai akciófilm forgatása Új-Mexikóban. A hollywoodi akciófilm producere az USA-ban élő Nádas Tamás kétszeres karate-világbajnok. A filmet Tóth Róbert írta, a forgatókönyvet Kovács J. Erika fordította, a film akciórendezője, kaszkadőr-koordinátora Hódi Zoltán, vágója Bangó Zoltán, a betétdalát pedig Fehérvári Gábor Alfréd énekli (Mary Joe).

Verekedtél még utána, vagy onnantól csak színészkedtél? Abba kellett volna hagynom a verekedést, és teljes erővel a színészkedésre kellett volna koncentrálnom, de ez nem így történt. Tudod, milyen az, amikor valaki felkel, eszik, edz, alszik, edz és így telik el az egész napja?! Ez történt velem is, és ettől annyira kiégtem, hogy elvesztettem egy mérkőzést valaki ellen, akit le kellett volna győznöm. Az edzőm ezek után azt mondta, újra át kellene értékelnem, hogy mit szeretnék. Ekkor döntöttem úgy, hogy befejezem a ketrecharcot. Most már csak a filmvilágra koncentrálok.

Miért vállaltad el a szerepet a Busy Dayben? Te adtál nekem először olyan szerepet, amiben nem verekednem kellett, vagy megölnöm valakit, vagy éppen meghalnom. Egy igazi színészszerepet ajánlottál fel. Tetszett, hogy én parancsolok a verőembereknek, és nem pedig én vagyok a verőember. Szeretem a kihívásokat. ■ fightermagazin.hu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


88 |

sport | szabadidŐ | életmód

TALICO

Budo HÍREK

Mozogj, tanulj, gondolkozz!

Ú

j, küzdősport-elemeket, a testet és a lelket egyaránt építő/erősítő gyakorlatokat tartalmazó mozgásforma született Magyarországon. A Taekwondo Life Coaching (TALICO) segítségével megtanulsz magadra figyelni, tudatosabb leszel, és megtalálhatod a harmóniát – ígéri az edzésmódszertan ötletgazdája, Poós Péter (V. dan) ITF taekwon-do mester, a Buday Taekwon-do Klub vezetője, aki Bayer Péter (III. dan) és Gábor Zoltán (III. dan) mesterekkel együtt dolgozik a rendszer működtetésén. edzéseken a tanítványok a fizikai gyakorlatokon keresztül kerülnek közelebb a mindennapi életet meghatározó fogalmak megértéséhez. Állhatatosság, elengedés, belső erő... – a TALICO gyakorlói a hetente előre meghatározott témákat a mozgás során igyekeznek jobban megérteni, majd a tanulságokat, a következtetéseket, az új gondolatokat beépíteni a privát életükbe.

A TALICO egy olyan új, harcművészeti alapokra épített edzésmódszer, ami folyamatosan arra ösztökéli gyakorlóját, hogy tudatos és harmonikus életet éljen. A sportként és coaching-módszerként egyaránt felfogható mozgásforma a taekwon-do tudásbázisára épül; az egyórás, intenzív, zenés, többnyire kardio-, zsírégető, erősítő elemeket felvonultató

| 89

sport | szabadidŐ | életmód

– Ez egy egyfajta életformára ösztönzés, amelynek középpontjában az egyén, a külső-belső harmónia megtalálása áll. A mozgás hat a lélekre, és mi a mozgáson keresztül szeretnénk segítséget nyújtani a lelki dolgokban – hangsúlyozta lapunknak Poós Péter, majd hozzátette: akit foglalkoztat az élet értelme, aki értékalapú életet követ, és szeret edzeni, annak a TALICO foglalkozásain szívesen töltenek néhány új gondolatot a poharába. „Mindenkinek annyit, amennyi belefér...” – jelentette ki a taekwon-do mester. További információk: www.talico.hu ■ fightermagazin.hu

Kick-box Eb: 22 magyar aranyérem! Most üljünk le, és dőljünk hátra: kick-boxosaink huszonkét aranyat szereztek a Junior és Kadett Kick-box Európa-bajnokságon, San Sebastianban. A magyar válogatott a 22 aranyérem mellé 14 ezüstöt és 29 bronzot szerzett, és ezzel a teljesítménnyel a nemzetek éremtáblázatában a 35 ország közül, Oroszország és Írország mögött a harmadik helyet szereztük meg. Az Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője a négy (három egyéni és egy csapat) aranyérmet begyűjtő Erdei Brúnó lett. ■

Parádés a dzsúdóutánpótlásunk Két legyőzhetetlen magyar dzsúdósunk is volt a felsőörsi junior Európa-bajnokságon. Gercsák Szabina már másodszor került fel a kontinens trónjára, Pupp Réka viszont most először aranyérmes lett. Ez azonban nem is volt annyira meglepő, hiszen a világranglista második helyén cselgáncsozó Réka korábban már háromszor állhatott a kontinensbajnoki dobogón: egyszer az ifjúságiak, kétszer a juniorok között szerzett bronzérmet. Réka a magyar dzsúdósport tizenkilencedik junior Európa-bajnoki címét szerezte meg, Szabina pedig a huszadikat; a két lánynak köszönhetően Magyarország az egyéni versenyek éremtáblázatán a negyedik helyén végzett. ■

Sérült kézzel is remekelt az íjászzsenink Mónus József – sérült kézzel – négy világcsúcsot állított fel a távlövő íjászok világbajnokságán, amelyet a Utah állambeli Wendover körzetében rendeztek meg. A magyar íjász hat kategóriában indult, és mindet megnyerte, ezzel egy világbajnoki és öt amerikai bajnoki címet szerzett. A versenyen összesen négy világcsúcsot állított fel, a vadászhegyes mellett a korlátlan erejű amerikai longbow kategóriában (470,809 méter), az ázsiai stílusú, 50 fontra korlátozott íjak versenyében (408,52 m), valamint a királykategóriának is nevezett korlátlan erejű íjak küzdelmében (645,935 m). ■ fightermagazin.hu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Egészség Egészség

sport | szabadidŐ | életmód

de annyira kicsik, hogy nincs forrásuk a minősítések beszerzésére. Időbe telik, hogy megismerjük, ki­ismerjük, kitől mit érdemes vásárolni. Úgy tartja, hogy a szupermarketekben is lehet kis oda­ figyeléssel tudatosan vásárolni.

Itt az ősz, szívmelengető receptekkel

Hogyan legyünk tudatos vásárlók?

I

tt az ősz, sütőtök, hosszú séták, forró tea, csizma és sál, meleg takaró, kalácsillat, pompázó rozsdaszínek és színes falevelek. Hátrahagytuk a nyár melegségét és megannyi jó emléket. A természet változik, és vele együtt mi is, a világ folyamatos fejlődéseken megy át. Egyre több helyen halljuk az egészségtudatos életmód szót, most pedig úgy gondoltam, hogy utánajárok néhány kérdésnek. Segítségem Hadarik Rita, a Köles a Reform Konyha séfje és tulajdonosa volt, akivel elbeszélgettem sok mindenről, így hát olvasható lesz, mit jelent számára a tudatos életmód. A mostani számból sem hiányozhatnak az egészséges receptek. Kocsis Bálint mesterszakács-séf, a Csikos márkatulajdonosa a kedvenc salátájának receptjét osztja meg önökkel, amelyet számos alkalommal készített már el, főzőbemutatókon, kurzusokon. Friss, egészséges, és számtalan módozatban készíthető el. Hadarik Rita pedig újabb ínycsiklandó receptekkel varázsolja el azokat, akik a hideg őszi napokon, az otthon melegségében, a család kötelékében szeretnének egy finomat főzni. De vajon mit is jelent az egészségtudatos élet­ mód, a tudatos vásárlás, mit foglal ez magába? Azzá leszel, amit eszel, tartja a mondás, és az egészségtudatos táplálkozás tulajdonképpen erről

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

szól, vallja a Köles a Reform Konyha séfje, Hadarik Rita. A tudatos vásárló nem a kényelmi, gyorsan beszerezhető termékeket veszi meg a boltokban, amik többnyire tele vannak adalékokkal, ízfokozókkal, esetleg allergén anyagokkal. A tudatos vásárló listával indul vásárolni, a friss, 'mentes' éte­leket választja, elolvassa az apró betűket a csomagoláson, piacra jár, vannak kistermelői ismerősei, és többnyire otthon főz.

| 91

sport | szabadidŐ | életmód

Egyre nagyobb a bio, és ilyen-olyan mentes ételek kínálata ezekben az üzletekben is. Már tör­ vény írja elő, hogy a termékek csomagolásán jelezni kell bizonyos információkat, például a kalória- és szénhidráttartalmat, folytatja Rita, aki szerint az ételallergiások számának növekedése miatt egyre több gyártó dob piacra tej-, glutén-, cukor- vagy szójamentes termékeket, és egyre többen jelzik (elég látható módon), hogy adalékoktól, vagy színe­ zékektől mentes a termékük. Elég kevés halat fogyasztunk Magyarországon, arról nem beszélve, hogy nem mindenki tudja ren­desen megállapítani, mennyire friss az áru. Rita szerint a nagyobb hipermarketekben, illetve speciális halkereskedésekben, nagyobb piacokon könnyen hozzáférhetünk friss halakhoz.

Mit kell figyelni? Szaglás: egy seefishpultnál friss, sós ózon­ szagnak kell lennie, nem lehet „halszag”. Tapintás: nyomással vizsgáljuk meg a ruga­ nyosságát. Nyomjuk be a hal húsát (bőrét), miután elengedjük, azonnal vissza kell ugrania. Ha belapul, pöttyedt, akkor biztosan nem friss. Szem: A szemnek flexibilisnek kell lennie, nem szabad kiszáradnia. Ha beesett, száraz hatású, akkor nem friss a hal. Pikkelyek: A pikkelyeknél figyeljünk arra, hogy mélyen üljenek, ne essenek le, és ne legyenek el­ színeződve.

Úszók: Az úszó legyen kellemesen nyálkás. Ne túlzottan, büdösen nyálkás, mert az már nem jó. Viszont kiszáradva se legyen. Kopoltyú: A kopoltyú legyen élénkvörös, véreres. Ha halovány, akkor már nem friss. Ha filé­zett halat vásárolunk, a szín, a szaglás az alapelvek. Érdekes információ, hogy halfilét nem lenne szabad jégágyra tenni, ennek ellenére majdnem mindenhol így kapható. Ha ezekre figyelünk, mondja Rita, akkor biztosak lehetünk abban, hogy friss hal kerül az asztalra. Egy másik fontos kérdés, hogy mivel érdemes főzni, milyen fajta olajakat használjunk főzésnél különböző ételekhez. Rita tanácsa az, hogy nagyon sok helyen szerveznek már olajkóstolókat, érdemes ezekre ellátogatni, ismerkedni velük. Ő gyakran főz kacsazsírral, vagy használ hidegen sajtolt növényi olajokat sütéshez, főzéshez. Az igazi vaj is előkerül néha, ha francia ételt készít, de sosem akkora mennyiségben, mint ahogyan a 'nagy konyha' előírja. Sütéshez, grillezéshez olyan növényi olajat érdemes választani, ami magas hőmérsékleten sem ég, füstöl (pl. olívaolaj, kendermagolaj, avokádóolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj, ghí). A különleges olajok esetében azonban érdemes jól körbejárnunk a piacot. Sajnos sok esetben keve­ rik a különféle olajokat. Például napra­forgó­olajba kevernek valamilyen aromásabb olajat, és azon a néven árulják, holott nem is az, csak arra hajaz az illatanyagok miatt. Ezért lehet például az, hogy egy mogyoróolaj a szupermarketben harmad­annyiba kerül, mint egy speciális olajkereskedőnél. Ebben az esetben többnyire igaz, hogy a drágább jobb. ■

Rita felhívja a figyelmet arra, hogy mindenképpen érdemes szezonális termékeket vásárolni, minden évszakban azt, amit az anyaföldünk ad. Piacon nem minden esetben lehetünk biztosak a termelőkben, hiszen bárki használhat permetszereket a kis­kertekben is, a tudatos vásárló pedig 'elutasítja' a kezelt zöldségeket és gyümölcsöket is. A bio minősítés sem jelent minden esetben garanciát, illetve sok őstermelő bio minőséget tud biztosítani,

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


92 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 93

sport | szabadidŐ | életmód

Kávés sertésmáj csicsókapürével Hozzávalók 2 fôre:

A májhoz: 400 g sertésmáj, só, 2 ek liszt, 20 + 20 g vaj, 2 ek olíva olaj, 50 ml eszpresszó kávé, 200 ml marsala (vagy más édes fehérbor), 1–2 tk nádcukor, 1 narancs héja A csicsókapüréhez: 400 g tisztított csicsóka, 15 g vaj, só, 1 csokor petrezselyem

Hadarik Rita receptjei:

Diós szûzpecsenye narancsos édesköménnyel Bonyolultnak tűnhet, de valójában több egyszerűbb lépéssel készül ez az ízekben bővelkedő étel. Ha el szeretnéd kápráztatni a családodat, és valami egyszerű finomságra gondolsz, akkor ez a recept tökéletes választás.

Hozzávalók 4 fôre:

A kukoricalepényhez: 30 g bacon, 100 g bio kukoricadara, 1 bögre víz (kb. 250 ml), csipet só, 30 g cheddar sajt Az édesköményhez: 600 g (kb. 2 db) édeskömény, 3 db lédús, közepes méretű narancs, 3 tk (15 g) világos balzsamecet, csipet só, 3 tk méz (30 g), tört színes bors A húshoz: 4 x 80 grammos szűzpecsenyeszelet, só, tört színes bors, 12–12 g reszelt parmezán és durvára tört dió, 1–2 ek extra szűz olívaolaj

Egy kb. 15 x 15 cm-es formát kibélelünk fol­pack­kal, és belesimítjuk a kását. A tetejére rá­si­ mítunk egy másik darab folpackot, így elkerülhető a bőrösödése. Lehűtjük. Akkor jó, ha már szeletelhető az állaga. Az édesköményt megtisztítjuk, majd vékony cikkekre vágjuk, és sós vízben roppanósra főzzük. A szűzpecsenyéből 80 grammos szeleteket vágunk, tört színes borssal fűszerezzük.

A kukoricalepénnyel kezdünk. Egy kis lábasban lepirítjuk az apróra vágott bacont.

A medalionok oldalát vékonyan beolajozzuk, majd megforgatjuk a durvára tört dió és a reszelt parmezán keverékében. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd kisütjük először a dara­ lepényeket. A fotó kedvéért én kör alakúra formáztam, de anyagveszteség nélkül kockára vágandó, illetve mindenki a saját belátása szerint formázza meg. A lepényeket a tányérok közepére tesszük, és melegen tartjuk. Majd ugyanebben az olajban kisütjük a húsokat is. Minden oldalukat 3–3 percig, majd 30 másodpercekre az oldalukat is átsütjük. A húsokat ráhelyezzük a lepényekre, és melegen tartjuk. Ugyanerre az olajra tesszük a lecsepegtetett, előfőzött édesköményeket is.

Ha már pirosak, rászórjuk a kukoricadarát, felöntjük vízzel, és folyamatos kevergetés mellett kásásra főzzük. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ekkor, még forrón belekeverjük a reszelt sajtot.

Rálocsoljuk a narancslevet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet, és addig sütjük, amíg a mártás láthatóan besűrűsödik. Az édesköményt a torony mellé helyezzük, a mártással meglocsoljuk a húst. Az édeskömény kaporjával díszítjük.

Elkészítés:

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Elkészítés:

A megtisztított csicsókát enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és turmixoljuk pépesre kevés vajjal és egy csokor friss petre­zselyemmel. Ha nem elég sós, sózzuk még. A májat véreztessük ki (lógassuk, vagy áztassuk egy éjszakán át tejben). Vágjuk 3 cm vastag szeletekre, sózzuk, majd forgassuk meg lisztben. Hevítsünk fel 20 g vajat két evőkanál olajjal, és süssük ki a májszeleteket benne. A kész májat tegyük két tányér közé, tartsuk melegen. A vissza­ maradt májas zsiradékra szórjunk rá egy kevés nádcukrot, karamellizáljuk, majd öntsük fel a borral és a kávéval. Sózzuk, adjuk hozzá a narancshéjat, és forraljuk a felére. Végül keverjük el benne a maradék 20 g vajat is.

Egy sűrű szirupot kapunk, amit tálalás előtt szűrjünk át, hogy szép selymes legyen. Tálaláskor halmozzunk a tányér egyik felébe a püréből, tegyünk a tetejére egy salátabóbitát. Fejenként 3 szelet májat helyezzünk el a püré körül, amit locsoljunk meg a kávés mártással. Narancshéjjal díszíthetjük.

Hadarik Rita oldalán, a ritakonyhaja.hu további nagyszerű recepteket találnak, de aki egy egészséges, gluténmentes ételre vágyna a városban, a saját étterme, Köles a Reform Konyha (Budapest, 1073, Kertész u. 41, 1073), biztosan egy jó úti célnak bizonyul mindenki számára.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


94 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 95

sport | szabadidŐ | életmód

Kocsis Bálint receptje:

Tökmagbéllel sült pulyka­mell­ falatok, naran­csos salá­tával zöld­fûszeres jog­hurt­öntettel Hozzávalók:

40 dkg pulykamellfilé (apró kockákra vágva), 2 ek olaj, 15 dkg tisztított tökmag, 1 ek tengeri só, 4 ek Csikos tökmagolaj, 20 dkg rukola vagy egyéb saláta, 2 db narancs, megtisztítva, cikkezve, filézve, 3 ek balzsamecet, 3 dl natúr, élő joghurt, 1 ek Csikos zöldfűszer-dresszing fűszerkeverék

Elkészítés:

A kockázott húst sózzuk és forró serpenyőben, kevés olajon aranyszínűre pirítjuk. Amikor már majd­ nem elkészült, hozzáadjuk a tökmagot, és együtt pirítjuk még pár percig. Vigyázzunk, hogy a tökmag ne égjen meg, hanem addig pirítsuk csak, míg az illatát kiadja magából. Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele az ecetet és az olajat, és az egyik narancs héját is reszeljük bele. Kevés sót is keverjünk hozzá, majd a narancsok filéjét is tegyük hozzá, végül locsoljuk meg egy kis olajjal. Végül a spenótlevelekkel együtt keverjük át alaposan, vigyázva, hogy ne törjön össze. A joghurtot egy keverőtálba öntve elkeverjük a mézzel és a Csikos salátadresszing fűszerrel, ha kell, csipet sóval iga­zí­tunk rajta. Tálaláskor nincs más dolgunk, mint a tányérba szedett salátára halmozzuk a diós pulykamellet, végül meglocsoljuk a joghurtos öntettel. Egy finom, friss rozé borral tökéletes vacsora, vagy dobozba rakva, a legüdítőbb munkahelyi uzsonna lesz. Ez az egyik legegyszerűbb módszer a salá­tára való áttérésnek, ha esetleg el akarjuk hagyni

a magas szénhidráttartalmú köreteket. Diétázóknak, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlom, mert ezzel a salátával lemondások nélkül tudunk egészségesen étkezni. Mivel a több nyers zöldség fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott, ezért bátran készítsük el családunknak, szeretteinknek – vallja Kocsis Bálint. Otthon a kislányommal ezen a salátán keresztül tudtam megszerettetni a zöldségeket, salátákat. Kocsis Bálint nemrégiben indult oldala, a kocsisbalint.hu szintén egy nagyszerű forrás azok számára, akiknek fontos az egészséges, tudatos életmód. Sok recept és újdonság várja a látogatókat.

FRISSÍTŐ ENERGIA A SPORTOLÁSHOZ

Azokat, akik szeretik a gasztronómia vilá­gát, szeretettel várom a saját oldalamon: wineartculture. blogspot.hu.

• Energizálja a szervezetet, segít a szervezet hidratálásában • Frissítő citrom-grapefruit ízben kapható • Fekete-erdei ásványvízből, ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsítva

www.dm-drogeriemarkt.hu www.facebook.com/dm.Magyarorszag

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

sport | szabadidŐ | életmód

Nagypályás immunerősítés

T

ápai Szabina EHF-kupa győztes kézilabdázó nyár óta újra az élvonalban versenyez. Napjai rendkívül aktívan telnek, rendszeresen ingázik Budapest és Székesfehérvár között, otthon pedig lassan kétéves kisfia, Bence gondoskodik arról, hogy a szexi anyuka állandó mozgásban legyen. Immunrendszerét a C-vitaminnal erősíti – mely a BioTechUSA portfóliójában 1000 mg-os kiszerelésben, csipkebogyóval kiegészítve is megtalálható –, hogy minden körülmények között energikus maradhasson.

Tápai Szabina nemcsak az élsportban, hanem a civil életben is irányító szerepet tölt be. Szeret maga dönteni a sorsáról, és minden pillanatot teljes értékűen megélni családjával, különösen kisfiával, Bencével. A csinos anyuka jelenleg igencsak pörgős életet él, ugyanis nyáron leszerződött az első osztályú Fehérvár KC-hoz, így nemcsak keményen edz, de mindennap ingázik a két város között. Emellett feleség és édesanya, sőt újabban üzletas�szony is, hiszen nemrég saját vállalkozásba kezdett, fitneszstúdiót nyitott. Persze tudjuk, hogy a nők képesek egyszerre több dolgot csinálni, különösen az édesanyák, azonban a gyakorlatban ez ténylegesen csak akkor működik, ha mind mentálisan, mind fizikálisan jó egészségnek örvendünk.

| 97

PROMÓ C IÓ

termékeket nemcsak a sportteljesítmény növelése, hanem egészsége megőrzése érdekében is szedi. Szeret elébe menni a problémáknak, így szervezetét már jóval a hideg időszak beköszönte előtt elkezdi felkészíteni az őszi-téli hónapokra, amikor immunrendszerünk jellemzően kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben. Szabina a BioTechUSA 1000 mg-os kiszerelésű, csipkebogyót tartalmazó C-vitaminja mellett tette le a voksát. „Rendkívül fontosnak tartom a megfelelő vitaminpótlást, így rendszeresen szedek multivitamint, illetve C-vitamint a betegségek megelőzésére. Ha úgy érzem, kicsit megfáztam vagy benáthásodtam, akkor a szokásos 1000 mg dózist felemelem 2–3000 mg-ra, és ezzel általában el is tudom kerülni, hogy hosszabb időre ágynak essek.” A C-vitamin erősíti az érfalakat, így kitűnő választás például fogínyvérzésre, de segíthet a reggeli fáradtság legyőzésében is. A regeneráció tekintetében is kiemelkedő szerepe van. Gyorsítja a sebek begyógyulását, a kötőszövet regenerációját, a csont- és porcképződést, ami egy élsportoló esetében szintén fontos szempont.

A 100 db-os kiszerelésű termék rendkívül gazdaságos, ráadásul szeptember hónapban akciós áron kapható. Szabináék életében ősztől újabb izgalmas időszak kezdődik, ugyanis kisfiuk elkezd bölcsődébe járni. A bölcsi nemcsak a gyerekek, de a szülők immunrendszerének is nagy kihívás, ilyenkor hol a kicsi betegszik meg, hol a nagy, főleg kezdetben. A kis család azonban nem „kispályás”, az ő immunrendszerük már erre is készen áll! ■

Szabina élsportolóként maximálisan tisztában van a táplálékkiegészítők fontosságával, és ezeket a

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


98 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 99

PROMÓ C IÓ

konzultáción szerezhetünk információt. A beszélgetésen egy tapasztalt sebész be tudja mutatni a várható végeredményt; méretpróbát, számítógépes modellezést, előtte-utána képeket kérhetünk tőle. Fontos, hogy a méret és a forma közös döntés legyen, ne a páciens akarja meghatározni (pl. „a barátnőm is 300-asat kapott”), és a sebész az egyéni adottságokat figyelembe véve javasoljon implantátumot. Lehet-e hinni a reklámoknak vagy kétel­ked­ jünk bennük?

A sportoló nők is formás melleket szeretnének

A korszerű mell­nagyob­bításról és a gyógyulás folyamatáról

D

r. Pataki Gergely plasztikai sebész szakorvos, a főként esztétikai műtéteket végző budapesti Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa. A Sportime olvasói számára megválaszolt néhány, sok hölgyet – akár sportolókat is – érdeklő kérdést a mellnagyobbításról.

Többnyire milyen meggondolásból döntenek a hölgyek a mellnagyobbítás mellett, amikor fölkeresik a klinikáját? Minden nőnek megvan a saját „ideálképe” a szép, nőies mellel kapcsolatban. Ráadásul a nyugati világban a formás kebel testesíti meg a nőiességet. Aki úgy érzi, természeti adottságai ebben nem megfelelőek, nőiessége csorbulásaként éli meg, ami csökkenti az önbizalmat is A terhesség utáni változások mit okoznak és mi a korrekciós megoldás? A gyermek születésével járó, semmihez sem fogható öröm mellett a várandósággal együtt járó w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

fizikai „megterhelés” nyomot hagy a női testen. A megereszkedett mell elvesztett térfogata növelhető implantátummal, ez sokszor a mell lógását is megoldja. Gyakran a bőr felvarrása elég, vagy a mellszövet összetettebb feszesítésére van szükség, ez az egyéni adottságoktól függ. Mit ajánl a pácienseknek, hogy helyes döntést hozzanak? Annak érdekében, hogy pácienseink ne bánják meg döntésüket, alapos tájékoztatásra van szükség. Fontos, hogy választott orvosuk sokéves rutinnal rendelkező plasztikai sebész szakorvos legyen. A kezelő orvos empátiájáról, precizitásáról, türelméről, emberi kvalitásairól egy személyes

Manapság a legtöbb pácienst erőteljesen befolyásolják az interneten fellelhető értékelések. Sok reklám hamis képet ad a plasztikai sebészetről, irreálisan állítja be a műtétet, számos fiatal, arra nem alkalmas páciens kerül így műtétre és szenved kárt. Ebben a szakmában rendkívül eltérőek az árak. Nem javasolnám senkinek, hogy elcsábuljon a nagyon kedvező ajánlatok hallatán, mert ezekben az esetekben a szolgáltatás minősége csorbul, legyen szó a felhasznált anyagokról, az érzéstelenítés módjáról vagy bármi másról. Érdemes körültekintően dönteni, több helyre elmenni és alaposan informálódni.

Az implantátum kimérésre és felpróbálása nagyon fontos pillére a konzultációnak

Különböző nagyságú és formájú implan­ tá­tumok léteznek. Ebben az átláthatatlan sokféleségében hogyan tudnak eligazodni a páciensek? Sehogyan. És ez nem is szükséges, elég, amit mi, plasztikai sebészek tudunk erről. Több mint 1000 implantátumvariációval rendelkezem különböző méretekben (ebből 700 anatómiai, 300 kerek). Hogy melyik a megfelelő, azt egyéni szempontok alapján döntöm el, mint a testmagasság, a mellkas körfogata, a fennálló aszimmetria, a testsúly. Ugyanilyen fontos a páciens kívánsága is. A konzultációkor próbaimplantátumokat tehetnek fel, hogy eldöntsék, melyik méret tetszik. Mivel sok éves tapasztalattal rendelkezem, a konzultáción pácienseimet optimális mértékben tudom tájékoztatni. Hogyan zajlik az utógondozás, illetve a gyógyu­lás folyamata? Mikor élhetnek a páci­­en­sek újra társadalmi életet vagy spor­ tolhatnak? A műtét után pácienseim egy éjszakát a klinikán töltenek. Az elbocsátás napján eltávolítjuk az esetlegesen beültetett redon dréneket, és felhelyezzük

A mell helyes arányai

Az ultrahangos szike és a LED fényes feltárók elengedhetetlen részei lettek a mellnagyobbításnak

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


100 |

PROMÓ C IÓ

| 101

sport | szabadidŐ | életmód

a kompressziós melltartót, melyet hat hétig kell viselni. A műtétet követő első hetekben a páciens nem támaszkodhat a karjára, és kerülnie kell a 60 foknál nagyobb szöget bezáró karmozdulatokat, mivel általuk a mellizmok erőteljes mozgatása növeli a szövődmények kockázatát. Az első kontrollvizsgálat egy hét után történik, kb. 10 nap múlva pácienseink már autót vezethetnek. A műtét után két héttel van a második kontrollvizsgálat, ekkor távolítjuk el a varratokat.

Pataki doktor texturált implantátumot helyez be

A 3. hét után a páciensek megkezdik a műtéti hegek speciális krémezését, ragasztását, további egy héttel később pedig már újra az oldalukon alhatnak, ha ez nem okoz számukra fájdalmat. Egyéntől függően az 5-6. héten lassan újrakezdhetik a könnyebb sportokat: gyalogolhatnak, kocoghatnak. A hatodik posztoperatív hét után pácienseink levehetik a kompressziós melltartót, Mi a helyzet, ha valakinek problémája adódik a műtét után? A műtétet követően természetesen bármikor pácienseink rendelkezésére állunk, akár rendelési időn kívül is. A klinikáról való elbocsátásukkor, váratlan események vagy bizonytalanság esetére megkapják a mobilszámunkat, hogy bármikor elérhetők legyünk. Bármilyen kérdéssel, bizonytalansággal felhívhatnak, vagy eljöhetnek hozzánk.

Az implantátum behelyezése után speciális melltartót és pántot kell viselni rövid ideig

Az optimális gyógyulási folyamat érdekében igen fontos az együttműködés köztem és a páciens között. Persze az is lényeges, hogy pácienseinknek reális elvárásaik legyenek – nemcsak a műtét várható végeredményével - hanem a műtét utáni gyógyulási időszakkal kapcsolatban is. ■

Pataki doktor egy anatómiai implantátummal elért szép eredménye

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


102 |

sport | szabadidŐ | életmód

Új akció és eseményrögzítő ... kamerák a magyar piacon!

JutaVit Mr&MissFit DÖNTŐ 2015

A

sport szépség és egészség! Ez volt a mottója a JutaVit Mr&MissFit-nek, a legsportosabb fiúk és lányok szépségversenyének. A döntőn, az Akvárium Klub KisHalljában 21 sportosan esztétikus versenyzőt ismerhettünk meg. Az indulók estélyiben, farmerben, sportos szere­­lésben és fürdőruhában mutatkoztak be. A versenyre közel száz fő jelentkezett, a zsűri három casting alkalmával személyesen is megis­ merhette a versenyzőket, és így került kiválasztásra a 14 döntős lány és a 8 finalista fiú.

Eredmények: Hölgyek: MissFit 2015 I. helyezett: Bertók Marianna MissFit 2015 II. helyezett: Szalai Evelin MissFit 2015 III. helyezett: Sirkó Patrícia Urak: MrFit 2015 I. helyezett: Kanyó Balázs MrFit 2015 II. helyezett: Baranyi Péter MrFit 2015 III. helyezett: Dárdai Gábor A győztesek a Suzuki Ház ajándékaként fél-fél évig vezethetnek egy Suzuki személygépkocsit, barcelonai utazáson vehetnek részt. A JutaVit, mint névadó szponzor minden döntőst megajándé­ko­ zott egy-egy egészséges termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal. A ruhákat biztosító Brázia, CINQUE és Freestyler is felajánlott ruhakölte­mé­ nyeket a győztesek részére. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Keresd a műszaki áruházakban Magyarországi forgalmazó: SBR Racing Kft. 1097 Budapest, Soroksári út 48-54. Tel.: +36 30 518 9213


104 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 105

sport | szabadidŐ | életmód

ajándékok kerültek kisorsolásra. Aki sok tombolát vett, sok ajándékkal tért haza, nem is akármilyenekkel! A főnyeremény sem volt akármi: Egy 150 000 Ft értékű ajakformálás dr. Pataki Gergely magánpraxisában. (Mint utólag megtudtam, nagyon is jó helyre került a főnyeremény, a nyertes meglehetősen lelkesen állt hozzá a leendő kezeléshez). Gondoltuk, ezután már tényleg a vetítés következik, DE NEM! A vetítésre váró csajok hangulatát a Magic Mike XXL hivatalos hazai promócsapata, a Hot Men Dance dögös-vetkőzős show-ja izzította tovább. Meglehetősen felcsigázták a nézőközönséget a film témájához.

Filmes, fülledt este

N

emrég néhányan a Magic Mike XXL-re szavaztunk. Naná, hogy vártuk, milyen élményben lesz részünk Európa első ágymozijában, a Buda Bed Cinema vetítőtermében! Na, de ami ott várt bennünket a rendezvényt összehozó Kis Hegedűs Réka jóvoltából, arról csak álmodni mertünk. (Ahogy ott megtudtam, ez már a második nagy sikerű The Movie Show rendezvény, így sok hölgy már nem először vett részt, és már tudta, hogy milyen látványban és élményben lesz része.) Már érkezésünkkor pezsgő és frissítő fogadott, és hogy ne legyen sablonos az este,

félmeztelen, kockahasú, gyönyörű host fiúk, a Mr Fit döntősei kínálták a hideg italokat. A nagy melegben – no és látványuk után – ránk is fért a hideg ital.

*Aztán megvolt a film...* Ágyban, párnák közt nézni a filmet, tele valóban ütős, XXL pasikkal, tudván, hogy mellettünk a teremben ott van pár „mindent a szemnek” fiú – valódi, izgalmas élmény volt. Ám ennek a filmnek is vége lett, ahogy a fülledt, nyári estének is lassan. Kicsit olyan érzésünk volt, mint nyaralásból hazatérni: még akarom, még és még! És lett még, hiszen kifelé indulva a Hot Men Dance fiúk nagy szatyrokat nyomtak a kezünkbe, tele ajándékkal. Maradt otthonra is nézegetni- és

álmodoznivaló, tervezhettük, mit és/vagy mikor próbálunk ki a sok-sok kedvezményes ajándék közül. A filmet biztos megnézem még párszor, hiszen kell és jár az élmény, a látvány. Csak a többi fog hiányozni. A hangulat, a körítés, no és persze, a fiúk, de hiszem és remélem, lesz még részünk hasonló élményben! ■ V.M.

Amíg várakoztunk, kézműves söröket kóstolhattunk, de kérhettünk nyak-, váll- és hátmasszázst is, elejét véve a filmnézés közbeni elzsibbadásnak. A szemeinket is legeltethettük a Zema Ékszer csodás kreációin.

*Kell ennél több egy nônek? *

Mondhatnánk, hogy nem, de mi mégis kaptunk egy újabb meglepetést: A Carib Swimwear és a Bräzia jóvoltából megnézhettük a legújabb, 2015-ös fürdőruha trend darabjait egy könnyed divatbemutató keretében - amihez a Mr Fit fiúk is asszisztáltak. A helyszínen kedvezményes vásárlásra is volt lehetőség, meglehetősen nagy választékból, így mindenki megtalálhatta a stílusának, ízlésének (és méretének!) megfelelő darabot a nyári outfitjéhez. Aztán befészkeltük magunkat a Bed Cinema ágyaiba, készültünk a vetítésre, valamint a film előtti tombolasorsolásra. Nem is sejtettük, de álomszerű (és nem mellesleg igazán csajos) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

sport | szabadidŐ | életmód

Foam Rolling: tejes testes előnyök

A

z SMR technika legfinomabb részleteinek megtanulása segítségünkre lehet a keményebb edzésben, a sérülés megelőzésben és a szebb külső elérésében.

| 107

sport | szabadidŐ | életmód

A második leghasznosabb dolog a quadriceps hengerelése. Helyezkedjünk el a talajon alkar­támaszban és helyezzük a Gridet a térdkalács fölé. Lassan guruljunk lefelé (kb. 2.5 cm-t halad­junk egy mp alatt) a csípő felé. Ha találsz egy fájdal­mas pontot állj meg, és tartsd kb. 20 mp-ig, majd folytasd a gurulást. 4 ismétlés után végezz térdhajlítást négyszer. Ügyelj a légzésedre a guru­lás alatt. A harmadik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy hengereled a felső háti szakaszt. Ez a szakasz a rotációs mozgásokért és a törzsfeszítéséért felelős. A helytelen testtartás miatt a legtöbb embernél ez a terület „be van állva”. Ülj le a földre, majd feküdj hátra, úgy hogy a henger közvetlenül a lapockád alá kerüljön. A kezedet tedd tarkóra, ezzel megtámasztva a fejedet majd dőlj hátra egy enyhén hajlított helyzetbe. Emeld meg a csípődet, és kezdj el gurulni a vállad felé.

Mi a fene az a Self-Myofascial Release (SMR) egyáltalán? Az SMR-t gyakran a szegény emberek masszá­ zsának is nevezik. A kötőszövet fellazítását célzó manuális technikát a terapeuták már évek óta alkalmazzák. A test lágyszövet rétegeinek fellazításához a terapeuta enyhe nyomást alkalmaz hosszú ideig. Egy idő után a testben lejátszódó folyamatokon keresztül a test el fogja engedni a kötőszövetet és az egymáson elcsúszó felületek között nagyobb mozgástér keletkezik, mely mobi­litást eredményez. Ahhoz, hogy önmagunkon is elérjük ezeket a változásokat egy masszázshengert alkalmazunk a terapeuta kezeinek helyettesítésére. Habár a henger soha nem tudja teljesen pótolni a masszőr kezeit, mégis jó alternatívát nyújthat.

Mi lehet az SMR elônye azok számára, akik naponta gyúrnak? Az SMR-nek számos előnye lehet a konditermet napi szinten látogatóknak. Néhány alap, leginkább nyilvánvaló előny, hogy javítja a testben w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a vérkeringést, javítja a mozgásminőséget és növeli a mozgástartományt. Ezek az előnyök csökkentik a sérülés esélyét, és csökkentik az edzés utáni regeneráció idejét. A regenerációs idő lecsökkentésével több edzést végezhetünk hetente/havonta és az eredmények hamarabb jönnek. A keringés javítása nagyban hozzájárul a regenerációhoz, a nagyobb mozgásterjedelem pedig segíti az izmok teljes terjedelemben történő edzését a súlyzós edzésnapokon.

Melyek azok a legegyszerûbb dolgok amit tehetsz a hengeren, hogy elkezd érezni az elônyöket a teljesítményeden? Az első dolog, amit tenned kell ahhoz, hogy érezd az eredményt, az a vádli hengerelése. Tegyük egyik lábunkat a henger tetejére. Emeljük meg a csípőnket és lassan kezdjünk gurulni a térd felé. Ha egy extra fájdalmas pontot találsz, állj meg, és tartsd. Kb. 20 mp után folytasd a gurulást és végezz 4 ismétlést. Majd ülj le a földre, és forgasd a lábad oldalt oda-vissza négyszer.

Ügyelj rá, hogy a nyakadra már ne gurulj rá. Gördülj végig a gerinc mentén felemelt csípővel négyszer.

Mikor a legideálisabb az SMR-t alkalmazni? Edzés elôtt a bemelegítés részeként? Edzés után? Vagy mindkétszer?

Ha csak kevés idő áll rendelkezésedre (mint közü­lünk sokaknak), és csak az egyik hengerelést választhatod a kettő közül, akkor az edzés előtti alkalmazással érheted el a legjobb eredményt.■ Takács Kinga TriggerPoint Master Trainer R-med Akadémia oktató

Ideális körülmények között az SMR-t mind a két alkalommal, vagyis edzés előtt, a dinamikus bemelegítés részeként, és levezetésnél is alkal­mazzuk. A bemelegítésnél ez kellene, hogy legyen a legelső dolog, amit csinálunk, még a nyújtás és a keringés fokozás előtt. Ez serkenti a vérkeringést azokon a területeken, melyekben a keringés gyengébb (pl. lábszár), és segít az izom feszességének csökkentésében. A henger edzés utáni használata segíti az izmok friss vérrel való átmosását, ez friss oxigénnel és tápanyaggal látja el a szöveteket, ezzel segítve a regenerációs folyamat megindulását.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


108 |

sport | szabadidŐ | életmód

az adductor izmok tendinopathiáját el kell különíteni a sport sérvektől, valamint az osteitis pubistól.

A leggyakoribb Futballsérülések 2. rész

A TÉRD SÉRÜLÉSEI •

A LÁBSZÁR SÉRÜLÉSEI

a meniscusok és a keresztszalagok sérül­é­ kenyebbek abban a fázisban (például soro­za­tos passzolások során), amikor a stoplis cipőnek köszönhetően a láb a talajon fixált, míg a törzsben és az alsó végtagban hirtelen rotációs erők lépnek fel. A kereszt­ szalagokra legveszélyesebb manővernek a blokkolás számít.

mivel a keresztszalag sérülések mechaniz­ musáról rengeteget tudunk, így a legfonto­ sabbnak a prevenciót tartjuk. A non­kon­takt LCA (ligamentum cruciatum anterius= elülső keresztszalag) szakadás hátterében sokszor a következő mozgásminta áll: a tibia proximális részénél nagy anterior irányú nyíróerők hatnak, melyet a térdízület tengelye körüli ki/berotáció és a térd valgus/varus irányú elmozdulása eredményeznek. Tovább növeli a terhelést a szalagon, ha a térd felxió szöge 15–30° között van, valamint az erős quadriceps kontrakció, és a nagy poste­rior irányú talajreakciós erő.

Kontakt LCA sérüléseknél sokszor a valgus irányú stressz éri a térdet, és a rossz hír, hogy nagyon gyakran társul ez a sérülés ízületi porc, meniscus, vagy oldalszalag sérülésekkel is.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a lábszárvédő viselése segít megakkadályozni a kisebb lágyrész sérüléseket, de nyújt elég védelmet a sípcsont és szárkapocscsont számára. Amennyiben mindkét csont törik, a pályára való visszatérés átlagosan 40 héttel a sérülés után következhet, míg az egyik csont törése után átlagosan 18-35. héten kerülhetnek vissza a játékosok a sportba. a lábszár fájdalmát sem szabad elbagatellizálni, hiszen a banális okokon kívül komoly problémák is lehetnek a panaszok hátterében: kompartment- szindróma, medialis tibia stressz-szindróma, valamint stressz törések is.

| 109

sport | szabadidŐ | életmód

mélyen jelentkező lágyékfájdalom hátterében kereshetünk rándulást, vagy részleges szakadást a csípő hajlító izmoknál, vagy az iliopsoas bursitise is előfordulhat. Ilyenkor javasolt a relatív nyugalomba helyezés, a megfelelő nyújtási program a csípő hajlítók és a rotátorok csoportjában, valamint a későbbiekben az iliopsoas izom erősítése a pályára való visszatérés előtt. az úgynevezett „Gilmore-groin”, vagy lágyék szakadás 1980-ban lett először önálló diagnózisként felállítva 3 profi futballista sikeres kezelése után. A tünetek között az alattomosan jelentkező, egyoldali, adductor tájon jelentkező fájdalom dominál, mely az intenzív fizikai terheléskor jelentkezik, majd egy ideig még a pihenő fázisban is súlyosbodik, pl. az autóból való kiszálláskor, vagy az ágyból történő felkelés során. A belső inguinalis gyűrű lehet ilyenkor tágabb, a külső ferde aponeurosis lehet szakadt, rengetes anatómiai deficit állhat fenn az inak és szalagok tájékán, de sérvet nem találunk. A diagnúzis felállításánál fontos a medence stabilitásának vizsgálata, valamint az, hogy ha konzervatív terápiára 4 héten belül nem szűnnek a tünetek, akkor sebésszel is érdemes konzultálni.

Fontosnak tartom, hogy pár szót ejtsünk a prevencióról. Ennek néhány fontosabb elemét szeretném kiemelni:

a jól képzett edző csapatnak muszáj szem előtt tartania, hogy a minőség mindig a mennyiség felett kell, hogy álljon

a felkészülésből nem maradhatnak ki a törzs stabilizációs gyakorlatok, valamint az instabil eszközökkel végzett gyakorlatok sem

az excentrikus hamstring erősítés jelentősen csökkenti a hamstring húzódások és szakadások gyakoriságát

a térd instabilitás esetén a brace nem javasolt, mert nem segít egyértelműen hosszú távon a sportolásban

egyes sérülések után a pályára való visszatérésről a sportorvosnak kell döntenie, miután nyomon követte a rehabilitáció lépéseit, és a gyógytornásszal is konzultált a javulásról. A minimum elvárás a teljes mozgáspálya, 90% erő, és a dinamikus agilitás teszten való megfelelés. ■ Dienes Viktória R-med Gyógytornász www.rmda.hu

LÁGYÉKSÉRÜLÉSEK •

talán ez a legnehezebben gyógyuló, ám ritkán előforduló sérülés a futball során.

a lágyéksérülések kialakulása gyakran akkor alakul ki, amikor a csípőízület kirotált, abducalt helyzetben kap terhelést. Ilyenkor a túlnyújtás a felnőtteknél a medencegyűrűn található szeméremcsont illeszkedési pontjánál, míg a szenior játékosoknál az izom-ín tapadási pontnál okoz fájdalmat és sérülést.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


Technika Technika

110 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 111

megfutott fantasztikus kör után nemcsak a magyar szurkolók és a Honda-főnökök és -munkatársak törtek ki ujjongásban, de még a WTCC-t másodszorra letaroló komplett Citroën csapat versenyzői is elismerően tapsolták meg Norbit.

FIA WTCC - Zengő Motorsport

Győzelemmel felérő pole pozíció Japánban

A

Zengő Motorsport kis csapata ismét nagyot alkotott Michelisz Norbival. Egy gyártónak a hazai pályán rendezett futam mindig plusznyomást jelent, hiszen ezeken a versenyeken mindig jóval nagyobb az elvárás a szurkolók, a szponzorok, a marketingesek és persze a cégvezetők részéről a csapatokkal és a versenyzőkkel szemben.

A Hondánál ez most talán több szempontból is még fokozottabb volt az idei japán futamra. Egyrészt mert a gyári csapat idáig nem igazán

sport | szabadidŐ | életmód

büszkélkedhetett túl fényes eredményekkel, hiszen műszaki hibák sora, egy-két autótörés és hát a franciákkal szembeni látványos lóerőhiány volt a jellemző a gyáriakra. Másrészt az idei japán futamnak a Motegi Twin Ring adott otthont, amely a Honda gyár legnagyobb motorsportszentélye hosszú évtizedek óta.

Michelisz az első futamon ezzel a pole pozícióban várhatta a rajtot mögötte, mellette az aktuális világbajnoki címvédővel. Bár az eddig látott erőviszonyokat reálisan nézve elég kétséges volt, hogy esetleg végig tudja-e tartani az első helyet, ez a kérdés rögtön a rajtnál el is dőlt, mivel a világbajnok Jose Maria Lopez fantasztikus rajtot vett, és rögtön az élre állt. Norbi a második pozíciót is majdnem elvesztette, de szerencsésen vissza tudott vágni Sebastien Loebnek, aki elé még egy hondás is befért. Lopez folyamatosan egyre nagyobb előnyre tett szert, Norbi nem nagyon tudott közelebb férkőzni hozzá, így csak arra figyelt, hogy biztosan tudja tartani az ezüstérmes helyet. Így is lett. A magyar versenyzőnek ugyan nem sikerült a tavaly előtti bravúros japán futamgyőzelem, de az erőviszonyokat tekintve ez a pole pozíció és második hely simán felért most egy futamgyőzelemmel! A második futam már sajnos nem alakult ilyen jól. A fordított rajtrács miatt Norbi a mezőnyből indult, és a rajt után szinte rögtön egy ütközésbe keveredett. Folytatni tudta ugyan a futamot, de egy kis idő után a Civic motorjában vészprogramra kapcsolt a számítógép, amellyel ugyan megy az autó, de messze nem adja le a maximális teljesítményét. Ezért a csapat úgy döntött, hogy inkább álljanak ki a futamból, és ne kockáztassanak fölöslegesen egy esetleges sokkal komolyabb motorhibát vagy egyéb sérülést.

A Hondának azért maradt még öröm erre a futamra is, hiszen Tiago Montero szerezte meg a győzelmet, ami talán némi kárpótlásul szolgál számára a tragikusan sikerült hazai portugál versenyhétvégéjéért! Valamint nyilván talán egy pici elégtétel is lehetett a hondások számára ez a hazai hétvége, hiszen a látottak alapján csak sikerült valami jó irányba fordulni a fejlesztésekkel, hiszen fel tudták venni a versenyt a Citroënekkel. Michelisz Norbi huszonhárom világbajnoki pontot gyűjtött a japán hétvégén, és még mindig az ötödik helyet foglalja el a vb-tabellán. Még három versenyhétvége vár a mezőnyre Kínában, Thaiföldön és Katarban.■

Itt már bizony nem nagyon lehetett kifogásokat keresni, hozni kellett valami eredményt. Annak ellenére, hogy nyilván a gyári Honda alakulatnál biztos mindent megtettek ennek érdekében, érdekes módon mégis a mi fiunk szállította a hétvége legnagyszerűbb eredményét már a szombati napon. A rajthelyek felosztását eldöntő időmérőn ugyanis Michelisz Norbert volt a leggyorsabb, maga mögé utasítva mindenkit összes világbajnokostól, Citroënestől! A Honda szentélyében

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 113

sport | szabadidŐ | életmód

bizonyítsak, Claire-nek pedig a nagyszerű alapokat köszönhetem. Monisha továbbá egy igazi vezető, aki a nehéz időkben is képes ener­giával és önbizalommal feltölteni a csapatot, hogy utána ott folytassuk a munkát, ahol abba­­hagytuk.”

Felipe Nasr és a nők, Marcus Ericsson és a magyar gulyás Fotók: Sauber F1 Team

exkluzív interjú a Sauber F1 Team versenyzőivel

A

30. Magyar Nagydíj hétvégéjén vált véglegessé, hogy Felipe Nasr és Marcus Ericsson jövőre is a Sauber istálló pilótáiként bizonyíthatnak. A két feltörekvő tehetséggel ennek apropóján beszélgettünk – és persze kíváncsiak voltunk arra, hogy viszonyulnak Magyarországhoz. Felipe Nasr első szezonját tölti a Forma–1-ben, korábban a Williams istálló harmadik számú ver­senyzője volt. A 23 éves brazil cikkünk írásakor 17 világbajnoki ponttal és egy 5. hellyel büsz­kél­ kedhetett, ami egyáltalán nem rossz egy első évét teljesítő pilótától. A jubileumi Magyar Nagydíjon arra is választ kaptunk, hogy a fiatal titán hogyan vélekedik országunkról, és persze a Hungaroringről. „Csodálatos Magyarország, a Hungaroring pedig a kedvenc pályáim közé tartozik, már csak azért is, mert a forróság kicsit emlékeztet a hazámra, Brazíliára. Viccet félretéve, mindig rengeteg ki­­hívást rejteget magában a Hungaroring, éppen ezért már évek óta az egyik kedvencem, mindig örömmel és elszántsággal felvértezve várom az itteni versenyeket. Külön öröm, hogy a másik kedvenc pályám, Spa-Francorchamps közvetlenül a Hungaroring után következik a verseny­nap­ tárban.” w w w. s p o r t i m e . h u

Habár Nasr szerződése a hungaroringi hét­végén lett meghosszabbítva, a motiváltsága finoman szólva nem érződött az időmérőn elért eredményén. Ez azonban nem törte le a lelke­ sedését. „Úgy gondolom, hogy a két dolog tel­jesen független egymástól. Elindultunk egy úton, folyamatosan azon vagyunk, hogy fejles�szük az autót, és ennek meg is van az eredménye, hiszen sikerült értékes pontokat szereznünk a szezon folyamán. Úgy érzem, hogy jó ez az irány, továbbra is a legjobbra kell törekednünk, és szen­vedéllyel kell végeznünk a munkákat.”

Marcus Ericsson tavaly debütált a királykategóriában, a Caterham színeiben. A szimpatikus svéd versenyző eddigi legjobb, versenyen elért helyezése a 8. pozíció. A hölgyszurkolók egyik legnagyobb kedvencét mi másról faggathattuk volna, ha nem Magyar­ országról? „Imádom ezt az országot, és a Hun­garoring az egyik legnagyszerűbb verseny­ pálya, amely megtalálható a ver­seny­naptárban. Mindent szeretek, ami ezzel az országgal kapcsolatos. Különösen kellemes emlék szá­ momra, hogy két évvel ezelőtt a GP2-ben sikerült itt a második helyet megszereznem. A Hungaroring mellett a másik nagy kedvencem Szuzuka. Minden egyes kanyarja kihívást tartogat a pilóták számára. Habár Magyarországot még nem volt alkal­mam körbejárni, de Budapestet imádom, hiszen a történelem, a kultúra körbelengi az egész várost. Nagyon szeretnék egyszer csak úgy ellátogatni ide, és mindent bebarangolni, élvezni a feltöltődést és a remek ételeket. Egy pár évvel ezelőtt e­l­lá­togattam egy hagyományos magyar étte­rembe. Isteniek voltak a fogások, a híres magyar gulyás pedig örökre a szívembe lopta magát” – nevetett fel a 25 éves svéd pilóta.

Ericssont is egészen biztosan látni fogjuk a rajtrácson 2016-ban, de üröm volt az örömben, hogy az ő hungaroringi hétvégéje sem sikerült emlékezetesre. „Pozitívan tekintek a jövőbe, úgy gondolom, hogy én és a csapat is annyira elszánt, hogy ne a jelen esetleges kudarcaival, hanem a jövő lehetséges sikereivel foglalkozzunk, és ez motiváljon minket.” Annak ellenére, hogy Nasr az első szezonját teljesíti a Forma–1-ben, előrébb áll a világ­bajnok­ ságban a már második évét taposó Ericssonnál. „Természetesen ez egyfajta csalódás számomra, hiszen versenyzők vagyunk, és azaz elsődleges célunk, hogy a saját csapattársunkat megelőzzük. Sajnos volt egy-két olyan verse­nyem, ahol a sze­rencse nem állt mellém, és emiatt pontokat veszítettem, de úgy gondolom, hogy ez egy második szezonját teljesítő verseny­zőtől még elfogadható.” ■ 

Szöveg: Szeleczky Afrodite

A brazilok híresek a macsóságukról, éppen ezért rákérdeztünk arra, hogy a williamses évei után, ahol Claire Williams volt a főnöke, hogy viseli most egy másik hölgy, Monisha Kaltenborn irányítását. „Nem vagyok egy olyan srác, akit zavarna az, hogy egy okos nő a főnöke. Monishának különösen hálás vagyok azért, hogy lehetőséget adott nekem arra, hogy élesben is A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 115

sport | szabadidŐ | életmód

Térjünk most át a családi szálakra. Édesapád, Sir Frank Williams egy élő legenda a Forma-1ben. Mennyire követed az útját, és mennyire mész a saját fejed után? A saját utam egyezik édesapám elképzeléseivel. Hosszú évek óta betekintésem van a csapat életébe, így tisztában vagyok azzal, hogy mikor milyen lépéseket kell megtenni, mi az, ami a csapatnak jó. Ha fogalmazhatok így, a szívem együtt dobban édesapáméval, az agyunk pedig egy rugóra jár. Korábban voltak köztetek súrlódások. Most milyen a kapcsolatod vele? Remekül kijövünk egymással, mondhatni tipikus apa-lánya kapcsolat. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ő az édesapám, rendkívül különleges ember, és nekem külön öröm, hogy együtt dolgozhatok vele, és ezáltal tanulhatok tőle.

„A szívem együtt dobban édesapáméval”

S

okan azt hiszik, hogy könnyű egy olyan befolyásos ember lányának lenni, mint Sir Frank Williams. Pedig van, hogy éppen ez nehezíti az ember életét…

Claire Williams jelenleg a Forma-1-es Williams istálló csapatfőnök-helyettese. Alapesetben azt gondolná az ember, hogy adott volt a helyzet és a lehetőség, pedig Claire egyik korábbi nyilat­ kozatából kiderült, hogy édesapja egyáltalán nem szerette volna, hogy ő is a száguldó cirkusz­ban élje a mindennapjait. Magazinunknak Claire Williams exkluzív interjút adott, és arról is beszélt nekünk, hogy jelenleg milyen a kapcsolata az édesapjával.

Ilyen teljesítmény után mit vártok a 2015-ös szezontól?

A Williamsnek idén remek éve van. Gondoltátok volna a szezon előtt, hogy egy ilyen sikeres szezon elé néztek?

Mennyire tartod reálisnak azt az elképzelést, hogy jövőre Bottas vagy Massa harcoljon a vb elsőségért?

Őszintén? Nem. Nem voltunk teljesen elégedettek a téli fejlesztési időszak után, nagyon keményen kellett dolgoznunk azért, hogy visszaverekedjük magunkat az élre. A munkánknak beért a gyümölcse, amire nagyon büszke vagyok, ennek köszönhetően pedig versenyről versenyre fejlődünk, és hozzuk az eredményeket.

Remélem, hogy ez így lesz! Minden azon múlik, hogyan tudjuk a riválisokkal a lépést tartani a fejlesztési versenyben. Jó úton haladunk, hiszen a Ferrarikhoz képest a szakadék versenyről versenyre csökken, és szeretnénk ezt a tendenciát megtartani.

w w w. s p o r t i m e . h u

Úgy gondolom, hogy ez az év a megszilárdulásról szól. Tavaly a Ferrarival vívtunk csatát a konstruktőri harmadik helyért, míg az idén viszonylag stabilan tartjuk ezt a pozíciót. Először az alapokat kell megerősíteni, jövőre pedig szeretnénk már felvenni a kesztyűt a Ferrarikkal és a Mercedesszel a világbajnoki cím megszerzéséért.

A Technikai rovat támogatója

Hogy érzed, készen állsz arra, hogy az élére állj egy Forma-1-es csapatnak? Szerencsés vagyok, ugyanis remek kollégák vesznek körül, egy csapat sikerét pedig az ott dolgozó szakemberek határozzák meg. Természetesen szükség van egy vezetőre, aki mutatja a helyes irányt. Az elmúlt két évben rengeteg tapasztalatot szereztem csapatfőnökhelyettesként, de hiszek abban, hogy a siker több ember munkájából tevődik össze. Monisha Kaltenborn az első női csapatfőnök a Forma-1 történelmében – ahogy arra számítani lehetett, kapott a kinevezése után hideget-meleget. Viszont nagyon úgy fest, hogy te leszel a következő hölgy, aki ilyen magas pozíciót fog betölteni a száguldó cirkuszban. Mit gondolsz, neked már egy kicsit könnyebb lesz elfogadtatnod magad? Fogalmam sincs. Én igazából karrierem során soha nem találkoztam nemi alapon történő hátrányos megkülönböztetéssel. Mindenkinek meglehet a külön, egyéni véleménye arról, hogy egy nő egy F1-es csapat élére állt, de én ezekkel nem foglalkozom, teljes egészében a munkámra koncentrálok, és igyekszem kihozni minden helyzetből a maximumot. Egyesek tényleg úttörőnek tartják, nálunk is van egy női tesztpilóta Susie Wolff személyében, de akármennyire is hihetetlen, én ilyenekre nem figyelek oda. A

Stílusos ajándék Szilas Ritától Claire Williams pár nappal a 30. Magyar Nagydíj előtt ünnepelte születésnapját. A Sportime Magazin újságírója, Szilas Rita divattervező jóvoltából egy különleges ajándékkal lepte meg a Williams csapatfőnök-helyettesét, amivel egy fotó erejéig is boldogan pózolt. A tervező, Szilas Rita egykoron nagy Sennadrukker volt, autók iránti rajongása pedig több, általa tervezett holmin is visszaköszön. „Gyerekkorom óta imádom az autókat, az old timereket pedig különösen szeretem. A táska – amit Claire Williamsnek küldtem születésnapi meglepetésként – egy valódi Volkswagen Bogár kilométerórával van díszítve. Ajándékommal szerettem volna kifejezni, hogy örülök, mi több, a magam módján támogatom azt az elképzelést, hogy több nő töltsön be fontos szerepeket a Forma-1-ben.

legfontosabb, nemtől függetlenül, hogy az adott ember teljes odaadással a legjobbat hozza ki magából a munkája során. Ha már a munkánál tartunk: mire vagy a legbüszkébb? Arra, hogy a csapat hatalmas változáson ment keresztül. Nagyon nehéz évek állnak mögöttünk, de felálltunk, és nem adtuk fel, még mindig küzdünk, hogy újra a csúcson legyen a csapat. De nem kell ennyire messzire menni, mi annak is nagyon örülnénk, ha idén a Ferrari mögött meg tudnánk tartani a harmadik helyet a konstruktőri bajnokságban, hiszen ez egy olyan alap, amire jövőre már tudnánk tovább építkezni. ■  A Technikai rovat támogatója

Szeleczky Afrodite w w w. s p o r t i m e . h u


116 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 117

sport | szabadidŐ | életmód

Ahogy az lenni szokott, Enget már kisfiúként magával ragadta a sebesség világa és mindössze 8 éves volt, amikor elkezdett gokartozni. „1998-ban hazai futamokon indultam, 2003-ban pedig már nemzetközi megmérettetéseken is részt vettem. Ebben az évben Nico Hülkenberggel versenyeztem egy csapatban, igaz, csak 3 vagy 4 versenyen indultunk együtt. A mai napig nagyon szívesen emlékszem vissza ezekre az évekre.” Már a hungaroringi futamon is Eng vezette a tabellát, azonban kíváncsiak voltunk, ő hogyan látja az esélyeit a bajnoki címre. „A cél egyértelműen az, hogy a csapat és az egyéni pontversenyben is megszerezzük az elsőséget. Annak ellenére, hogy rendkívül jók az esélyeink, még bármi megtörténhet. Nehezíti még a helyzetünket az időjárás, hiszen a kocsiban nemritkán eléri a hőmérséklet az 56 fokot is.

Mindig nyomni kell! L

apzártánkkor az osztrák Philipp Eng vezette 17 ponttal a Porsche Mobil 1 Supercup bajnokságot. A 25 éves versenyzővel a hungaroringi versenyhétvégén készítettünk interjút.

Ami a jövő évemet illeti, még nem tudom, hol fogom a karrieremet folytatni, minden attól függ, milyen eredményeink lesznek a szezon végén. De nagyon örülnék annak, ha maradhatnék a Porsche Mobil 1 Supercup sorozatban, ezenkívül szeretnék a Le Mans-i versenyen indulni szintén a Porsche színeiben.” Egy versenyző életében van legalább egy álomautó, amiért szinte bármit megtenne, hogy legalább egy kör erejéig vezethesse. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen kaliberű pilótánál pontosan mi testesíti meg az álomautót? „Természetesen a Porsche 911! Gyönyörű, gyors autó és már annyira eggyé vált velem, hogy szinte el sem tudom képzelni, hogy egyszer egy másik kocsival versenyezzek. Rengeteg trükköt is megtanultam vele! Ha az utakról van szó, akkor a márkán belül a 944-es számú modellre esne a választásom.” Sokan vagyunk úgy vele, hogy bárcsak találkozhatnánk a gyermekkori énünkkel és adhatnánk neki tanácsokat, hogy mit tegyen és milyen hibákat ne kövessen el a jövőben. Vajon Eng mit tanácsolna gyerekkori önmagának? „Ez egy nagyon bonyolult kérdés, hiszen ha valaki például teniszezik – annak ellenére, hogy nagyon kemény fizikai munka van benne – minden kizárólag rajta és a teljesítményén múlik, míg az autósportban közel sincs így. Pilótaként szembe kell nézned azzal, hogy lehetsz akármennyire szuper versenyző, de adódnak olyan alkalmak, amikor a technika vagy éppen az anyagiak közbeszólnak. De sose szabad feladni, mindig nyomni kell!” ■ Szöveg: Tepliczky Péter Fotók: Porsche Mobil 1 Supercup

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


118 |

| 119

sport | szabadidŐ | életmód

inkább a bátyámat, Nelson Jr.-t nevezném. Rengeteget segít nekem, sok kategóriát megjárt már, köztük a Forma–1-et is. Milyen egyébként a kapcsolatod édesapáddal? Együtt élünk, aminek megvannak az előnyei is, hiszen van egy hatalmas garázsa, ahol különféle autócsodákat tart. Egyébként tökéletesen megértjük és támogatjuk egymást. Miért ültél át zárt karosszériás autóba, illetve mennyire volt számodra nehéz a váltás?

Egy újabb Piquet

Tavaly, mindössze 16 évesen a Brazil Formula–3as bajnokságban sikerült diadalmaskodnod. Ennek ellenére nem a GP2 vagy a GP3, hanem a Porsche Mobil 1 Supercup paddockjában beszélgetünk. Miért ültél át zárt karosszériás autóba, illetve mennyire volt számodra nehéz a váltás? Fotók: Porsche Mobil 1 Supercup

N

ehéz egy háromszoros Forma–1-es világbajnok és egyben botrányhős fiának lenni. A 17 éves Pedro Piquet-t azonban nem tántorította el a sajtó cinizmusa, ő bizony autóversenyző lett!

És nem is akármilyen! Szerencsésnek éreztem magam, hogy láthattam a fiatal tehetséget a pályán harcolni. Habár még csak 17 éves, megvan benne a küzdőszellem és a tudás iránti vágy, és annak ellenére, hogy nagy tisztelője vagyok az idősebb Nelson Piquet-nek, Pedróban egyáltalán nincs meg az a fajta gőg, ami az édesapjában.

tanulhatunk tőle. Neki sokkal nehezebb volt az élete, hiszen mögötte nem volt olyan segítség, ennek elle­nére sikeres F1-es karriert épített fel. Ez min­denképpen tiszteletre méltó. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a vezetéknevemből nem származott előnyöm. Tudom, hogy a jól csengő nevem nélkül most nagy valószínűséggel nem tartanék itt.

Mi vonzott téged az autósport világába? A saját döntésed volt, hogy versenyezni fogsz, vagy édesapád unszolására ültél a volán mögé?

Apukád mennyire támogat?

Mind a kettő szerepet játszott a döntésemben. Mivel versenyzőcsaládból származom, nálunk támogatjuk a másikat akkor, ha úgy dönt, hogy versenyzésre adja a fejét. Gyerekként kipróbáltam, megtetszett, és utána itt képzeltem el a jövőmet Édesapád, Nelson Piquet a Forma–1 legendája. Származott abból bármiféle előnyöd, hogy rokoni szálak fűznek hozzá? Nagyon sokat segített nekem és a bátyámnak egyaránt – rengeteg tapasztalata van, mi csak w w w. s p o r t i m e . h u

2014-ben vezettem először Porschét egy teszt erejéig. Nagyon furcsa volt, hiszen 800 kiló körüli a kocsi, másképp viselkedett. Talán a kanyarokat volt a legnehezebb megszokni, hiszen amíg a formaautóval nagy sebességgel beesel, addig a Porsche ehhez képest szinte megáll a kanyarokban. Ennek ellenére nagyon megszerettem, és rengeteg kihívást tartogat a számomra. Nem kerülheted el a kérdést: szeretnél egyszer édesapádhoz és bátyádhoz hasonlóan a Forma–1-ben versenyezni?

Úgy gondolom, hogy mindenki, aki formaautós szériában szerepel, egyszer szeretne eljutni az F1-be. Azonban nagyon nehéz bekerülni, ami nem meglepő, hiszen a világ legsikeresebb versenyszériája, és nincs olyan sorozat, amely felvehetné vele a versenyt. Természetesen nagyon örülnék annak, ha egyszer én is elmondhatnám magamról, hogy sikerült egy F1-es ülést megszereznem, de ehhez először mindenképpen az kell, hogy a GP2 vagy a GP3-ban is tapasztalatokra tegyek szert. De nem fogok elkeseredni, ha ez nem jön össze, hiszen akkor is teljes mértékben elégedett lennék, ha a DTM rajtrácsára állhatnék fel egy versenyképes autóval. ■ 

Tepliczky Péter

Amikor csak lehet, elkísér a versenyekre, ez jelenti számomra a legtöbbet. A futamok után pedig átbeszéljük, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és mire figyeljek oda legközelebb. Másrészről ez az én döntésem volt, hogy elkezdek versenyezni, igyekszem, amennyire lehet, a magam útját kitaposni. Édesapád a mentorod, vagy próbálsz tőle független lenni? Úgy gondolom, hogy minden pilóta, akinek az édesapja korábban versenyzett, nem tud függetlenedni ettől a ténytől, ami nem is probléma, hiszen ez csak a hasznára válik. Azonban mento­rom­nak A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 121

sport | szabadidŐ | életmód

„Nem érik a nőket előítéletek” – interjú Olivia Wegnerrel

Szöveg: Szeleczky Afrodite Fotók: Porsche Mobil 1 Supercup

A

Sportime évek óta foglalkozik a nők az autósportban témakörrel, és örömmel tapasztaltuk, hogy évről-évre egyre több olyan hölgyet ismerünk meg, akik a „férfiak sportjában” tevékenykednek. Legutóbb Olivia Wegnert kaptuk diktafonvégre, aki a Formula 1 betétfutamaként szereplő Porsche Mobil 1 Supercup „mindenese” – ahogy legalábbis a kollégái nevezik. Ő felelős a személyzet és a vendégek megfelelő kiszolgálásért, de a kupa üzleti részében is aktívan részt vesz. A mindig mosolygós, csinos Olivia boldogan osztotta meg velünk, hogy tulajdonképpen miért is vonzotta a benzingőzös világ. „Először a DTM-es Audi csapatnál dolgoztam, ott szó szerint megfertőzött ez az őrület. Azonban ott nem volt továbblépési lehetőségem, így más munka után néztem, ekkor elkezdtem egy osztrák sportmagazinnál dolgozni, ezután pedig egy szponzorkereső cégnél helyezkedtem el, majd ennek köszönhetően találkoztam egy pár, a Porsche Mobil 1 Supercup-ban dolgozó személ�lyel, akik egy idő után megkértek, hogy csatlakozzak a csapatukhoz és immáron 5 éve itt vagyok. Szóval, picit rögös volt az út idáig” – nevetett fel, majd folytatta. „Édesapám rajongott mindenféle autósportért, így a testvéremmel együtt minden hétvégén leültünk mellé és együtt néztük a különböző versenyeket. Fogalmazhatok úgy, hogy elég korán elrontottak.”

w w w. s p o r t i m e . h u

Oliviát magával ragadta ez a világ, de mint minden interjúalanyunknak a témakörben, neki is feltettük azt a kérdést, hogy érték-e hátrányos megkülönböztetések a karrierje során? „Igazából az autósport technikai szegmensében soha nem dolgoztam, igaz, hogy a most betöltött pozíciómban sincs hölgykollégám. De soha nem értek atrocitások a nemem miatt. Úgy gondolom, hogy manapság már nem érik a nőket negatív előítéletek az autósportban, hiszen rengeteg elismert szakember van, akik a ’gyengébbik’ nemet képviselik. Azonban vannak előnyei is annak, ha valaki nőként akar elhelyezkedni ebben a világban, hiszen ha a munkáltató kifejezetten nem szerint szeretne felvenni szakembert az adott pozícióra, akkor sokkal kevesebb versenytársad lesz nőként, mint férfiként.” ■

Elment a 21. századi gladiátor

N

emrég egy, mondhatni egészen banális, szörnyű véletlen következtében pótolhatatlan veszteség érte a hazai motorsport-társadalmat.

44 éves korában, otthonában tragikus hirte­ lenséggel elhunyt Bitter Sándor többszörös bajnok gyorsaságimotor-versenyző.

és sportszeretet különös egyvelege, ami tényleg csak a legnagyobb sportemberek, az IGAZI bajnokok ritka tulajdonsága!

Ennyi a megdöbbentő, érthetetlen és felfog­ hatatlan hír az újságokban és az interneten…

A mérhetetlen szomorúságot csak tetézi az, hogy sajnos csak egy ilyen visszafordíthatatlan tragédiánál derül ki, hogy valójában milyen sokan is szerették és tisztelték ezt az igazi, 21. századi modern gladiátort a motorsport világában itthon és kül­földön egyaránt. Szomorú, hogy talán külföldön sokkal többen ismerték és elismerték, mint a hazájában.

Hogyan lehet, a sors olyan érthetetlenül és felfoghatatlanul kegyetlen, hogy egy olyan sport­embertől, aki a világ legveszélyesebb versenypályáin és motorversenyein több ezerszer is szembenézett a halállal, vészelt át elképesztő versenybaleseteket, attól ilyen dühítően pitiáner módon veszi el az életet?! Azt az életet, azt a közel negyedszázados versenyzői pályafutást, amelyben a nagyszerű győzelmek és sikerek, a versenybalesetekből szerzett fájdalmas sérülések, a versenyzési lehetőségek megteremtéséért folytatott munka és küzdelem hullámvölgyei és magaslatai változása közben mindig állandóan, sziklaszilárdan ott volt valami egészen elképesztő kitartás, küzdeni akarás

A Technikai rovat támogatója

Talán ez a megdöbbentő tragédia is jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk, és sokkal jobban figyeljünk egymásra és az igazán értékes sport­ embereinkre! R.I.P., ahogy a motorosok használják: Ride In Peace, Bitti! Az égi pályákon még biztosan csodálatos ver­senyek várnak rád! A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 123

Promóció

Védje szeretteit, értékeit!!

Ugye ezt ÖN sem szeretné?!

Gondolja csak végig! Sajnos az autóban, lakásban, garázsban is bármikor előfordulhat tűzeset! Jelen pillanatban mivel oltana otthonában egy hirtelen keletkező étolaj, elektromos vagy gáztüzet?! A Fire Stryker minden ilyen esetben az Ön vagy családtagja segítségére lehet! Az eszközt akár egy kisgyermek is könnyedén képes alkalmazni amennyiben szükséges, mert az egyszerű működése és a súlya ezt lehetővé teszi! Akár egy működő számítógépnél, feszültség alatt lévő elektromos készülékeknél, elektromos panelokban vagy gépjárművek belsőterében is használható mindenféle komoly károsítás nélkül!

FireStryker

Tűzoltási technológia az űrkutatásból már Magyarországon is!

Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű Fire Stryker névre keresztelt tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, melyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig.

A közelmúltban a különleges termékek olasz gyártójánál a világon negyedikként nyerte el a lábatlani székhelyű Spiller Trade Kft. az űrkutatásban is használatos tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát Magyarországra és a környékbeli országokra vonatkozóan. Az eddigi megszokott tűzoltókészülékekhez és palackokhoz képest egy merőben más tűzoltási

w w w. s p o r t i m e . h u

elven működő tűzoltóeszközökről van szó, melyek magas nyomáson kálium port lövellnek ki így kémiai úton elvonják az oxigént a tűztől, ezáltal megszakítják az égési folyamatot. Ami nagyon fontos, hogy mindezt mindenféle maradandó szennyezőanyag nélkül teszik, hiszen sokszor előfordul, hogy egy kisebb tűz oltása a hagyományos eszközökkel sokkal nagyobb kárt okozhat, mint maga az égés!

A Technikai rovat támogatója

A világon már rengeteg helyen rendszeresített tűzoltóeszközök rendelkeznek NATO számmal és sok referenciával, némely országban már új gépjárművek alaptartozékaként is szolgál a biztonság, vagyon és emberélet megőrzése érdekében.

A Fire Strykert bárhová magával viheti, bármikor szükség lehet rá például kempingezésnél, kirándulás közben vagy vitorlás és motoros kishajókon is! Autója kesztyűtartójában vagy az ülése alatt tartható eszköz láthatatlan marad, de az Ön számára mégis megnyugtató érzéssel szolgál, mert azzal az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén az autós felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng vagy 350 °C hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. Valamint különlegesen hasznos lehet a járművek motortérben elhelyezve, ahol egy esetlegesen keletkező tűz oltását már akkor megkezdheti az eszköz mikor a vezető vagy az utasok még nem is érzékelik azt az utastérben! ■

A Fire Sryker termékek megvásárolhatók a www.sportime.hu webáruházában vagy a fenti cikket felmutatva a Spiller Trade Kft.-nél

+36 30 400-5074 - info@firestryker.hu - www.firestryker.hu A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


124 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 125

sport | szabadidŐ | életmód

Elmondásuk alapján sokat tanultak a lányok a tereprali apró finomságairól a Hungarian Baján. Különleges érzés volt számukra nemzetközi mezőnyben részt venni, és bepillantást nyerni a világszínvonalú versenyzők „istállóiba”. Bebizonyosodott, hogy a tereprali-közösség összetartó, hiszen még a katari „delegáció” is érdeklődött, hogy megy a versenyzés, és remek tippek­kel látták el a csajokat jövőbeli pályafutásukkal kapcsolatban. A Nemzetközi Autósport Szövetség (FIA) Nők az Autósportban Bizottsága kifejezetten női terepraliversenyzők számára a többszörös Dakar-győztes, Nászer el-Attija nevével fémjelzett tehetségkutató programot indított a Katari Autó- és Motorsport Szövetséggel közösen, amelyen a lányok képviselik Magyarországot az MNASZ támogatásával.

Hungarian Baja

Fényes siker a Terepes Csajoknak

„Nagyon várjuk a pályázat eredményét, hiszen életünk egyik legnagyobb lehetősége lenne Katarba kijutni, ahol egy komoly, világszínvonalú

felkészítés várja azokat, akik az első lépcsőt meg­ugorják. Öt napon keresztül elméleti, fizikális és gyakorlati kiképzéssel kecsegtet a program, olyan mentorokkal, mint például az egyetlen Dakar-győztes női versenyző, Jutta Kleinschmidt. Már a válogatón való részvétel is hatalmas sport­szakmai fejlődést hozhat!” – nyilatkozták a lányok. ■

O

ff roadból terepraliba – Kapitány Dorottya és Pánczél Gyöngyi Magyarország legnehezebb autóversenyén!

A Terepes Csajok az off road versenyekből idén léptek fel az MNASZ berkein belül működő Tereprali Országos Bajnokság új challenge kategóriájába. A lányok versenyről versenyre barátkoznak az új közeg­gel, szokják a szigorú szabályrendszert, lelkesen igyekeznek tanulni az élmezőny verseny­

zőitől. Az első felkészítés hazánk egyik legtapasz­ taltabb, Dakar-ralikat is megjárt navigátorához, Horn Bercihez köthető, aki gondosan eligazította a lányokat. A Hungarian Baja világkupafutamra érett be a sok munka és kitartó felkészülés gyümölcse. Bár akadtak gondok bőven, a Terepes Csajok csapata remekül működött, minden alkatrész időben ott termett, ahol kellett, Vinkovits Béla és Valkai János keményen dolgoztak a szervizidőben a lányok rózsa­szín versenyautóján. Végül minden csavar éppen időben a helyére került, a csajok pattantak is be, és robogtak tovább a győzelem felé. „Végre összeállt egy ütőképes csapat, olyan hátszelet kaptunk szerelőink segítségével, amely felduzzasztotta vitorláinkat, idén már meg sem állunk. Mindenki tudja a dolgát, jó a hangulat, már a fiúk is elviselik a csajos csacsogásokat közöttünk, szokják az ívet...„ – nyilatkozta Pánczél Gyöngyi, a csapat navigátora. „Családi okok miatt a versenyhétvége külö­nösen nehéz volt számomra, elhunyt szeretett nagymamám, úgy érzem, érte mentem ezen a futamon” – mesélte Kapitány Dorottya, a pilóta.

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

sport | szabadidŐ | életmód

Új műhely, új szokások sport | szabadidŐ | életmód

| 127

Autó+Motor+Sport EXPO 2015

I

mmár ötödik alkalommal 2015. október utolsó hétvégéjén a Hungexpo Automotive és Autótechnika kiállításainak társrendezvényeként újra megrendezik az Autó + Motor + Sport Expót a tradicionális kőbányai vásárváros területén, az F pavilonban.

A kiállítás tematikájának hagyományos alapja a technikai sportok (földön–vízen– levegőben) különböző szakágainak teljes körű bemutatása, valamint az ezekhez a sportágakhoz bármilyen formában kapcsolódó termékek, szolgáltatások megjelenítése. A különböző technikai sportok világszerte több százmillió rajongót vonzanak, és bizonyos szakágai hazánkban is a legnépszerűbb, legnézettebb sportágak közé tartoznak. A technikai sportok legismertebb hazai versenyzői világszinten is kiemelkedő eredményeket érnek és értek el a 2015-ös esztendőben is. Valamint hazánkban harmadik éve folyamatosan egy autóversenyző, Michelisz Norbert a legnépszerűbb sportoló a közönségszavazások alapján. Ugyanakkor minden szakág, minden versenyző, minden csapat számára rendkívül fontos, hogy további ismertségre tegyenek szert, minél több emberrel szerettessék meg sportágukat, minél színvonalasabban tudják kiszolgálni szponzoraikat, üzleti partnereiket!

színvonalon, költséghatékony konstrukciók keretében mutatkozhattak be a nagyközönség előtt a kiemelt médiaérdeklődésre is számot tartó esemény keretében. A korábbi sikerre való tekintettel a tervek szerint az ötödik Autó + Motor + Sport Expót egy igazán interaktív technikaisport-fórummá szeretnénk varázsolni, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a sportágakat, és ismét találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel. ■

AUTÓTECHNIKA-AutoDIGA

Szakkiállítás 2015

A SZAKMA ÜNNEPE OKTÓBERBEN! Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás

A korábbi rendezvényeink is kiváló lehetőséget teremtettek erre, mivel az Autó + Motor + Sport Expó eddigi négy rendezvényére összesen közel 100 ezer látogató volt kíváncsi az elmúlt években. Rendezvényünkön a sportágak, csapatok, versenyzők, a sporthoz kapcsolódó cégek európai

w w w. s p o r t i m e . h u

autodiga 2015 2015. október 28–31.

A Technikai rovat támogatója

Idén ősszel immáron 24. alkalommal nyitja meg kapuit az AUTÓTECHNIKA-AutoDIGA szakkiállítás és a vele párhuzamosan egy időben, egy helyen megrendezett AUTOMOTIVE HUNGARY. A szakmai találkozón bemutatkoznak a hazai gépjárműfenntartó és háttéripari szakma meghatározó szereplői, a garázsipar résztvevői, valamint a szakmai utánpótlást biztosító hazai oktatási intézmények képviselői. Bővebb információ: http://autotechnika.hungexpo.hu/ Találkozzunk 2015. október 28–31. között a HUNGEXPO-n! w w w. s p o r t i m e . h u A Technikai rovat támogatója


sport | szabadidŐ | életmód

Rövid összefoglaló a Forma–1-es, valamint a HTCC-idény nyitójáról A Forma–1-es bajnokságunk 2015. 09. 11-én este indult el, a nyitófutamnak Red Bull Ring adott otthont, ahol 41 kör várta a versenyzőket. A 20 fős mezőnyből 16 pilóta vett részt, ami nagyon jó részvételi aránynak mondható. Az időmérőtől kezdve végig izgalmakkal teli hétvége volt, amit végül Molnár Attilának sikerült megnyernie a Mercedes volánja mögött. A dobogó második és harmadik fokára Czingel István, valamint Rózinger Alex állhatott fel.

SBR League – További fejlődés

| 129

sport | szabadidŐ | életmód

Útnak indult a HTCC bajnokságunk is időközben, 2015. 09. 13-án este 20:00-tól élő adásban izgulhatták végig azok a nézők, akik az SBR TV-vel tartottak. A huszonhat fős mezőnyből huszonhárom versenyző volt jelen a Red Bull Ring-i nyitófutamon. A versenyzőkre 2 x 13 kör várt. Talán a liga

történetének eddigi legerősebb mezőnye jött össze, amit jól tükröz az időmérő első két etapja is. Az első tíz pilóta alig hat tizeden belül volt egymástól. Az első versenyt végül Micheller Dávid nyerte, a másodi futamot pedig Tóth Dániel. A dobogósok továbbá Vida Márk, Nemes Zsolt, Kuti Horváth Csaba lettek. Lapzártánkkor a Race 07-es WTCC bajnokságunk 2015. 09. 20-án este rajtoló versenyét várjuk, egy több mint negyvenfős mezőnnyel. Ezt a versenyt élő adásban közvetíti az SBR TV. Az SBR League-ben erős kezdést könyvelhetünk el minden bajnokságban. A szezon még sokáig tart, hosszú a bajnoki címhez vezető út, és egyre több tehetséges versenyző küzd azért, hogy a virtuális versenypályákon győzni tudjon, és bajnok lehessen! A csatlakozni, versenyezni vágyókat szívesen fogadjuk, a tévénézőknek pedig jó szurkolást kívánunk a futamok során! ■

a virtuális autóversenyek világában

A

nyáron sem unatkoztak a virtuális autósport kedvelői. Az SBR League-ben sikeresen véghezvitt átalakulásnak köszönhetően sok új versenyzővel kiegészülve fogtak neki a vezetőségi tagok a három új bajnokság szervezésének. bajnokság, amely a HTCC nevet viseli, és olyan pályákra látogat a mezőny, mint például a Pannónia Ring, Paul Ricard vagy éppen Zandvoort. A harmadik bajnokság pedig a WTCC a már megszokott módon, idéntől viszont nem rFactor, hanem Race 07 programmal vághatnak neki a srácok a tízfutamos küzdelemnek. A három bajnokságra összesen több mint kilencven nevezés érkezett eddig, ami abszolút rekordnak számít a szimulátoros versenypályákon. A bajnokságokat az interneten élőben közvetíti az SBR TV, 720 p HD minőségben. A Forma–1 bajnokságokat kéthetente pénteken, a HTCC, valamint WTCC bajnokságokat pedig felváltva kéthetente vasárnap rendezik meg. Az egyik széria újra a Forma–1 lett, ahol immáron 2015-ös modellekkel és fizikával versenyezhetnek a pilóták. A másik bajnokságunk egy eddig teljesen új alapokra helyezett túraautów w w. s p o r t i m e . h u

A három bajnokkal beszélgettünk a legnehe­ zebbnek tartott hazai futam, a Veszprém-rallye előtt a versenyautóikról, az esélyeikről, a sportág helyzetéről és az utánpótlás-nevelésről. A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


130 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 131

sport | szabadidŐ | életmód

Közúti küzdelem a biztonságért­­

K

ülönös verseny kezdődött szeptemberben a Hungaro-­ rin­gen, a Groupama Vezetéstechnikai Centrumban.

Közismert, jobbára autósport-kötődésű emberek ültek volán mögé, hogy kiderüljön, mindennapi autózásuk során mennyi és hányféle közlekedésbiztonsági krízishelyzetbe kerülnek, mennyit generálnak vagy oldanak meg. Mindezt azért, hogy az Országos Baleset-megelőzési Bizottság szakmai támogatásával nagyobb vonzerőt teremtsenek a defenzív közúti járművezetésnek. Hat héten át zajlik az idei Arany Pedál meg­szer­ zésért folytatott közlekedésbiztonsági verseny, amely szeptember 17-én indult el. Minden héten egy közismert résztvevő ül a passzív közleke­dés­ biztonsági eszközökkel, kamerákkal felszerelt Opel Adam volánja mögé, hogy kiderüljön, milyen hely­­­ze­tekbe kerül, milyeneket old meg, miközben a kocsival mindennapi útjain vezet.

A beépített eszköz és a kamerák adatait az i-Cell rendszerén keresztül online kísérik figye­lemmel a Groupama Vezetéstechnikai Centrum szakértői, akik minden versenyző teljesítményét 0–1000-ig pontozzák. Az eszköz elsősorban a gyalogos veszélyeztetését, a követési távolságot, az index nélküli sávelhagyást és a sebesség­ határok betartását figyeli, és minden kritikus helyzetben riasztást ad a vezetőnek és a szak­ értőknek is. Az Arany Pedál 2015-ös várományosai Répa Kata műsorvezető, autóversenyző, Vitányi Judit, a TV2 Tények műsorvezetője, Laklóth Aladár színművész, navigátor, a Ganxsta Zolee és a Kartelből ismert Big Daddy Laca, Hoffer Zsolt rendőr őrnagy, rali­versenyző és Böde Dániel magyar válogatott focista. A résztvevők a közúti biztonság iránti személyes elkötelezettség miatt vállalták a megméretést. A program főszervezője a flotta­követéssel fog­lal­kozó i-Cell, amely a verseny technológiai főszereplőjét, a passzív közle­ke­dés­biztonságot szolgáló eszközt utólagos beépítéssel bármilyen járműben történő alkalmazásra javasolja.■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 133

sport | szabadidŐ | életmód

ményeket ért el, de sok munka vár még ránk, mert ezzel a motorral még sok kilométert és verseny­ tapasztalatot kell hogy szerezzen. Most kipróbálta a Talmácsi Racing 600-as Hondáját, de a fő célunk az, hogy az októberi Red Bull Rookies Cup Moto3 sorozatába kvalifikálja magát. Ezzel állandó résztvevője lehetne a MotoGP sorozatnak. Úgy érzem, jó úton haladunk, és mindent megteszek annak érdekében, hogy Alexander megfelelő technikai háttérrel fejlődhessen.

csatát vívva a 12. helyen ért célba. Vasárnap a második időmérő edzést a 10. helyen nyitotta, és a 12:55-kor kezdődő második futamon nem kellett sokat várni, hogy a legjobb tíz közé küzdje fel magát.

Somosi Alexander várakozáson felül debütált az Alpok–Adria futamon

S

omosi Alexander, a Talmácsi Racing versenyzője az Alpok–Adria kupasorozat hungaroringi futamán ismerkedett a 600-as motorral, ahol várakozáson felül teljesítette a versenyhétvégét.

Majd a versenytáv felénél sikerült neki még jobban rákapcsolnia, és végül a 8. helyen intette le a kockás zászló. Ez az eredmény pedig a Magyar Bajnokság értékelése alapján egyben a dobogót érő harmadik helyet is jelentette számára.

Talmácsi Gábor:

Büszke vagyok Alexanderra, végig alázattal és nagyon keményen dolgozott, és várakozáson felül teljesített a hétvégén. Az elvártnál jobb idő­ered­

Somosi Alexander:

Mentálisan és fizikálisan is elfáradtam a versenyek végére, de nagyon boldog vagyok, hogy elsőre ilyen teljesítményt sikerült fel­mutat­ nom, és ezzel sikerült kiérdemelnem a további bizalmat. Nagyon köszönöm a Talmácsi Racingnek és személyes támogatómnak, Thomas Breitlingnek és a további szponzorainknak, hogy lehetővé tették számomra az indulást! Köszönöm a Talmácsi Racing stábjának a munkáját, nélkülük nem ment volna! Alexander továbbra is kitartó munkával készül fizikálisan és mentálisan is, és izgatottan várja a következő megméretést. ■  Gombár Renáta  Talmácsi Motorsport

165 X 100:165 X 100.QXD 2014.11.26. 13:20 Page 2

Talmácsi Gábor csapatfőnök elérkezettnek látta az időt, hogy 15 éves versenyzője a további fejlődés érdekében egy Honda CBR 600-as nyergébe ülhessen. A kellő alapokkal rendelkező fiatal motoros, óvatosan, de magabiztosan kezdte meg első köreit a mogyoródi pályán, majd egyre inkább ráérzett új versenygépére, ami időeredményein is megmutatkozott. A Talmácsi Racing versenyzője a csütörtöki motoros nyílt napon hatszor 20 percet töltött a pályán, majd pénteken az Alpok–Adria sorozat hungaroringi versenyére hangolva további négy húszperces szabadedzéssel folytatta. Az egyes tréningeken Talmácsi Gábor is motorra ül, hogy egészen testközelből tudja mentoráltját megfigyelni a pályán és észrevételeivel, tanácsaival még inkább segíteni tudja őt. A tudatos felkészülés eredményes volt, így Alex a szombati időmérőn az összetett 11. rajthelyet szerez­te meg, majd egy kevésbé jó rajt után nagy w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 135

sport | szabadidŐ | életmód

sorozatban, akivel meglehet tölteni a lelátókat, akkor érdemes lesz foglalkozni a gondolattal.” Norbi 2013-as szereplését követően érezhető volt, hogy már a bajnoki címért fog menni a következő évben a csapat. Egy ideig úgy tűnt, hogy a versenynaptárba be is kerül a Hungaroring. Az élet azonban másként hozta, és a várva várt hazai visszatérés elmaradt. Norbi, pedig tavaly megnyerte a bajnokságot. Szinte biztos, hogy Norbi bajnoki címe is kellett ahhoz, hogy idénre zöld utat kapott a közben megalakult Hungarian Truck Fest menedzsmentje, és elindulhatott a tényleges munka.

Hungarian Truck Fest 2015

E

gy generáció nőtt fel azóta, hogy 1987 és 1990 között Kamion versenyt rendeztek a Hungaroringen. A nyolcvanas évek végén olyan népszerű volt nálunk a Truck Race (ami akkor még gyerekcipőben járt), hogy például 1988-ban 121.000 ember látogatott ki a versenyre. Aztán egyik pillanatról a másikra eltűnt, nem jött többet. A pletykák szerint Bernie Eccleston be akart szállni a sorozatba, de az ETRC menedzsmentje nem kért belőle. Erre Bernie megsértődött és kijelentette, hogy F-1-es pályán nem tarthatnak kamionversenyt. Állítólag az indoklás mögött az állt, hogy tönkre teszik a pályát ezek több tonnás szörnyetegek. Nos, hogy ennek mi a valóság alapja azt nem tudni, de tény, hogy még gondolati szinten is kikerült a köztudatból. De nem mindenkinek a fejéből. Jobbágy Ákos és Szobi Balázs ugyanis, pont, hogy vérszemet kaptak és egy kis Dakaros Kamionozás után belevágtak a kamion versenyzésbe. Ákosék csapatot építettek és elkezdték kitanulni az egyáltalán nem egyszerű sportágat. A csapat 2008-ban debütált az Europen Truck Race-en (ami akkoriban FIA Truck Race néven került lebonyolításra) és a 15. helyen zárta az újonc gárda az évet. Szobi Balázs 2010-ben bekövetkezett haláláig (repülőgép szerencsétlenségben vesztette életét)

w w w. s p o r t i m e . h u

dolgozott az Oxxo Racingnél, és a tragikus évben csak három futamon tudott már csak részt venni. Így is az év végi összesítésben a 12. helyen végzett. Balázs halála után elindult a keresgélés, hogy kit ültethetnének a helyére. A legenda szerint, még Szobi Balázs mondta egyszer Jobbágy Ákosnak, hogy ha ő kiszállna a sorozatból, akkor Kiss Norbit tudná elképelni a helyén. Jobbágy Ákos, pedig megkereste Norbit, és meghívta tesztelni. Ezután Norbi búcsút intett a „kisautóknak” és Ákossal közösen elindultak a siker útján.

A több tucat tárgyalás, a száznál is több egyeztetés és a talán több ezer telefonbeszélgetés után a rögös út végére érkezve, aztán szeptember első hétvégéjén az öt tonnás gépszörnyek újra düböröghettek a Hungaroringen. A versenyre, pedig nem csak az idősebb (akik még emlékeznek azokra a 80’-as évekre) látogattak ki, hanem gyermekeiket is elhozhatták. A programok, pedig nem csak a pályán, de annak környékén is folyamatosan zajlottak. Egy igazi fesztivál hangulatot teremtettek. A paddockban a látogatók testközelből nézhették meg a „csoda vasakat”, és a szerencsések még Kiss Norbi „tartalék” kamionjába is beülhettek egy-egy fotó erejéig. Aki, pedig úgy gondolta, hogy elfáradt a paddockban, akkor egy kiadós séta után

már a tribün mögötti fesztivál területen pihenhette ki magát, Alma Együttes vagy Zoltán Erika zenéjét hallgatva. A fesztivál azért is volt különleges, hisz nem jellemző, hogy ennyire a közönség szórakoztatására, és első sorban a családokra gondoltak volna eddig a Hungaroringen megrendezett autó/motor versenyeken. Aki, pedig még nem akart hazamenni a versenyek után rögtön, annak szombat estére ott volt három koncert. A MAN együttes utána Road zenekar alaposan felrázta a közönséget, és persze Ákos szuperkoncertje volt hab a tortán. Talán meglepő lehet (hisz nem vagyunk hozzászokva), hogy a hétvégi jegy érvényes volt a koncertekre is.

Talán 2012-ben fogalmazódott meg, hogy vajon vissza lehetne-e csábítani a kamion versenyt Magyarországra. Sok kérdés merült fel, és bizony rengeteg „port kellett letörölni” a témáról. 2013-ban már a szakasajtó is egyre inkább feszegette a kérdést, amire aztán jött egy válasz. Gersl Péter a Hungaroring versenyeinek jegyforgalmazója kijelentette: „Ha lesz magyar érdekeltség a

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


136 |

Üde színfoltja volt mind esetre az eddig megszokott „dög unalmas” háttérprogramok után. Az is igaz, hogy azért aki a benzin/gázolaj szagáért jött, az túl sok időt nem tudott eltölteni az állatsimogatóban, hiszen ha nem a versenykamionok dübörögtek, akkor a „Mi autónk” vagyis a Suzuki Swiftek vívtak igen látványos csatát. És ha nem verseny zajlott az aszfaltcsíkon, akkor drift-bemutató vagy kamion felvonulás. Szóval, unatkozni nem lehetett. És, hogy milyen volt maga rendezvény? Ha, nagyon őszinte akarok lenni, akkor bizony egy emberen múlt. A hangulat felelős Kiss Norbert volt. Ez vállalható, hisz a kamionok nagyon „dögösek” a hangjuk is tekintélyt parancsoló, de azért máshogy dobog az a nézői szív, ha olyas valakiért is szoríthatunk, aki a „mi” büszkeségünk. Norbi vagy, ahogy mostanában „címkézik” NorBika, pedig olyat mutatott, amit ember fia ritkán lát ezen a pályán. Már eleve tiszteletet parancsolt, hogy regnáló Európa-bajnokként érkezett, de az idei címvédésre is igen nagy esélye van. Sőt, talán már egy kicsit a zsebében is érezheti a címet. A hazai pályán mindenki várta, hogy legalább egyszer a pódium felső fokára álljon, hisz azzal lehetett feltenni a

w w w. s p o r t i m e . h u

sport | szabadidŐ | életmód

koronát az eseményre. Norbinak ez kétszer is sikerült, ráadásul a többi futamon is a pódiumra léphetett. Két futamgyőzelem, egy második és egy harmadik hely mellett azonban, mégis valami mástól is emlékezetes lesz a versenyzése. Főleg a negyedik futam. A nyolcadik helyről rajtolva úgy jutott el a dobogó második fokáig, hogy a tömeg sem hitt a szemének. Köztudottan a Hungaroring nem az a pálya, ami tele lenne előzési pontokkal. Ezt az összes résztvevő tudta. érthető volt, hogy ahol előzni lehet, ott mindenki védi a pozícióját. Ezért mást kellett keresni, ez is érthető, de egyben nagyon kockázatos is. Az még rendben van, ha valaki a Mansell-kanyarba „beszúr”, és a célegyenes ráfordítóban kezd előzni. Na, de ki látott már olyat, hogy a lassítónál előzzön valaki? Norbi, ezt többször is „eljátszotta”. Így amikor Jochen Hahn megemelte kalapját a pódiumon, akkor ezekre a momentumokra is utalt. Már a harmadik futam után Hahn csomagolni akart és hazamenni, mondván ezen a hétvégén nem lehet Kiss Norbit legyőzni. És valóban. Amit a hétvégén a közönség láthatott azt bizonyára jó darabig nem fogják elfelejteni.

| 137

sport | szabadidŐ | életmód

Schiller Opel

Škodák Palotája

www.schillerrent.com

Most egy évet kell várni, hogy újra visszatérjenek az 1200 Lóerős monstrumok, és remélhetően akkor is szurkolhatunk Kiss Norbinak. ■

A Technikai rovat támogatója

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

sport | szabadidŐ | életmód

sport | szabadidŐ | életmód

| 139

hétvégére a Lotus Cup Eastern Europe többszörös bajnoka, Vizin Tamás is, aki jelenleg barátkozik az elsőkerék-hajtású Suzuki Swifttel. A második szabad­edzést a tizedik helyen zárta.

Swift Cup Europe a Kamion­ fesztiválon

A

European Truck Race Kamion Európa-bajnokság betétfutamaként rendeztük meg ezt a hármas fordulót, amely igazi csemege volt hazai pályán, hiszen negyed évszázad után tért vissza a kamionversenyzés elitje a Hungaroringre. A versenyzők között hazánk kamion Európa-bajnoka, Kiss Norbi is ott volt, aki idén is vezeti a pontversenyt, és három futamgyőzelemmel ajándékozta meg a hazai közönséget.

A Swift Cup mezőnyében tíz futam elteltével még mindig szoros a küzdelem. A kis pontkülönbségek futamról futamra átrendezik a tabellát. Hogy még izgalmasabb legyen, az idei szezonban csatlakozott a mezőnyhöz a kétszeres Suzuki Kupa Magyar Bajnok Tim Gábor is, aki Salzburgban két futam­ győzelemmel debütált, így nagyon közel került a címvédéshez, és komoly kihívást tartogat az él­me­nők számra.

unalmas bajnokságot még színesebbé teszi. Az első szabadedzés a papírforma szerint alakult, hiszen várható volt, hogy az első szabad­ edzést Tim Gábor vagy Gáspár Csaba nyeri. Tim Gábor (2:17.322-es köridővel) nyerte végül, de alig két tizeddel maradt el tőle Gáspár Csaba (2:17.528). A harmadik helyen Bernula István ért be, míg a nem­zetközi bajnokságot vezető Tomás Bizub csak a hatodik helyen zárt.

A bajnokságot a Salzburgring után vezető szlovák pilóta, Tomás Bizub (aki a Race Star tehetségkutató programból került be) egyáltalán nem lesz könnyű helyzetben, hisz az indulók között van (a többszörös magyar túraautó-bajnok) Gáspár Csaba is. Ráadásként a tavalyi kupagyőztes Balogh Bence is hazalátogatott Angliából, és benevezett a hétvégére. A három különleges „jövevény” alaposan felkavarhatja majd az állóvizet, és az amúgy sem

A második szabadedzésen ismét Tim Gábor dominált, aki javítani tudott a köridején (2:16.351). Csik János formába lendült, és 2:16.913-as köridővel a második lett. Sokáig Gáspár Csaba (2:17.333) állt a harmadik helyen, de az utolsó pillanatban Balogh Bence (2:17.254) megelőzte, és megszerezte a harmadik helyet. Bizub Tomás 2:17.498-as köridővel az ötödik helyen zárta a második szabadedzést. A sorozathoz csatlakozott a

Tim Gábor (APEX Racing): „Nagyon tetszik az autó, és a srácok alaposan kitettek magukért, hogy minden rendben legyen. Nem árulok el nagy titkot, hogy nagyon sok van még benne. Az első szabadedzésen vegyes beállítással mentünk, mert én állítottam be. A második szabadedzésre korri­gálták a srácok a beállításokat, ami aztán látható is volt az időeredményeken. Úgy gondo­ lom, hogy az időmérőn az új gumikban találunk egy-két tizedet. Persze figyelnünk kell a gumikra is, hisz három versenyt kell kibírniuk. A jelenlegi beál­lítások szerintem optimálisak, gyors, de egy­ben gumikímélő is.” Balogh Bence (GFS Motorsport): „Az első szabadedzésen ismerkedtem az autóval, hisz jelenleg egy másik kupában versenyzek. Szóval idő kell, hogy újra elkapjam a ritmust. Végül azért az ötödik helyre volt elég, ami nem a világ vége, és nem is aggasztana, de Tim Gabi nagyon csúnyán megverte a mezőnyt. A második szabadedzésen már azért sokat gyorsultam, de Tim idejétől még mindig nagyon távol vagyok. Csik Janit meg tudom előzni az időmérőn, de Tim ellen még valamit kell keresni. Az előzetes elemzések is alátámasztják, hogy sokat hibáztam is. Most biztos, hogy sok munka vár rám, hisz a loggokat letöltöttem, és alaposan ki kell elemezni, hogy mitől van ez a bő nyolc tized hátrányom.”

Tomás Bizub (GFS Motorsport): „Az elején úgy érzetem, hogy jól mentem, de amikor megláttam a többiek időeredményét, akkor nagyon meglepődtem. Majdnem egy másodperc volt a hátrányom, ami olyan érzés volt, mint ha most kezdtem volna a versenyzést. A második szabadedzésen úgy gondoltam, hogy Gáspár Csaba után megyek, mert ebben láttam az esélyt a javulásra. Ezt egyébként Csabával előtte meg is beszéltem, hogy ne legyen probléma. Jó döntés­ nek bizonyult, hisz rögtön tudtam javulni. Nagyon sok mindent már máshogy csinálok, mint az első szabadedzésen, és úgy érzem, hogy most már


140 |

nem vagyok messze az első helytől sem. Persze, ez az időmérőn dől majd el. A bajnokság szem­ pontjából is nagyon fontos ez a hétvége, hiszen jelenleg vezetem a nemzetközi kupát, és szeret­ ném ezt a vezető helyet megőrizni. Izgalmas hétvége előtt állunk.” Vizin Tamás (BV Motorsport): „Számomra ez egy új világ, hisz a hátsó kerekes Lotusok azért máshogy viselkednek. Ennek ellenére ezek is nagyon szépen mennek keresztbe. A féktávokon általában lapjával érkezem. Komolyra fordítva, kicsit hasonló érzést vártam, mint amikor a Renault Clióval mentem, de annál lényegesen finomabban kell vezetni. Meg kell még szokni, hiszen most mentem először Suzukival. Sajnos hengerfejes lett az autó. A szerelők nekiálltak, hogy újra versenyképes állapotba kerüljön.” Az időmérőn szemerkélő eső volt. A pálya és az időjárás indokolttá tette az esőgumik használatát. Bár többen az élmenők közül a száraz gumi mellett maradtak. Balogh Bence már az időmérő első felében megszerezte a vezetést. Tim Gábor jó ideig csupán a negyedik helyen tudott menni, azonban 3 perccel a leintés előtt feljött a második helyre. Ám Bernula az utolsó pillanatban egy 2:32.407-es idővel visszavette tőle. Balogh Bence az utolsó körben bebiztosította első helyét 2:31.897-es idővel, és a kezdő futamon az első helyről indulhat. Gáspár Csabának nem sikerült bejutnia a top 5-be, így a hetedik helyről rajtol.

sport | szabadidŐ | életmód

Balogh Bence: „Esőgumi mellett döntöttünk, és már az első részben sikerült megszerezni a pole-t. Azonban az időmérő felénél elállt az eső, és elkezdett rohamosan száradni a pálya. Ennek ellenére az utolsó körben sikerült megfutni a leggyorsabb kört, és ezzel bebiztosítani a kvali­fikációs győzelmet. A versenyen száraz idő várható, szóval nagy csatára számítok.” Gáspár Csaba: „Sose mentem még ezzel az esőgumival. Szokni, tanulni kell az autót. Nem volt időm kiismerni, hogy esőben miként viselkedik a legjobban. Most ennyi volt ebben. Ha száraz lesz az idő a versenyen, akkor biztos fogok tudni gyorsulni.” Csik János: „Az időmérő első felében sokat szenvedtem a pályán, mert slick gumikkal mentem ki. A többiek vizes gumin tudtak gyorsulni, ezért ki is álltam. Aztán elkezdett száradni a pálya, és akkor visszamentem, hisz tudtam, hogy most már esé­lyem van javítani. Végül a negyedik helyet szereztem meg, ami azért nem rossz.” Tim Gábor: „Ennyi volt a vizes pályában és a száraz gumiban összességében. Nem vagyunk kétségbe esve, hisz tudjuk, hogy hol kaptunk ki és miért. A vizes gumik ennyivel voltak jobbak. Szóval, ennek fényében egyáltalán nem tartom rossz eredménynek a harmadik helyet. Egyébként az időmérő vége felé már nagyon kezdett száradni a pálya, és mi is egyre gyorsabbak lettünk. Az érté­kes pontokat persze majd a versenyen osztják, ott kell majd nagyon jól szerepelnünk. Majd meg­látjuk, mit hoz a délután.”

| 141

sport | szabadidŐ | életmód

Az első versenyen Balogh Bence indulhatott az élről, Bernula és Tim előtt. Már az első kanyarban elkezdődött a helyezkedés, és nehéz lett volna eldönteni, hogy ki fog elsőnek befordulni a kettes kanyarba. A mezőny jelentősebb galiba nélkül elfordult. Balogh elvesztette vezető helyét, míg Timnek sikerült megszereznie az elsőséget. Csik is tökéletesen vette az első kanyarokat, így a kör végére már a harmadik helyen autózott. A tizen­kettedik helyről rajtoló Bizub is jól elkapta a fonalat, a harmadik körre már a 8. helyen haladt. A verseny szépen kezdet beállni, amikor is három körrel a vége előtt Forrai Gábor autója leállt, így feladni kényszerült. Műszaki hiba miatt kellett (még a negyedik körben) kiállnia Mészáros Gábornak és Vizin Tamásnak is. A verseny leggyorsabb köre Tim Gáboré lett, aki 2:15.980-as időt futott. Az utolsó körben váratlanul Tim Gábor hátraesett, és vezető helyét elveszítve végül negyedikként intették le. Balogh Bence azonban visszavette a vezetést, és megszerezte futamgyőzelmet, Keszthelyi Vivien előtt.

A leintés sorrendje:

1. Balogh Bence 2. Keszthelyi Vivien

3. Csik János 4. Tim Gábor 5. Balogh Zoltán 6. Bernula István 7. Gáspár Csaba 8. Bizub Tomás 9. Füge Krisztián 10. Fekete Balázs 11. Szíjj Csaba 12. Együd Gábor 13. Méhész Attila 14. Rácz Gyula 15. Forrai Gábor DNF Vizin Tamás DNF Mészáros Gábor A Swift Cup Europe második versenyén az élről Bizub Tomás indult, Gáspár Csaba és Bernula István előtt. Bizub beragadt a rajtnál, így Gáspár rögtön megelőzte. Bernula egy merész húzással az egyes kanyarba próbálta meg kívülről megelőzni Bizubot és Gáspárt. Azonban a második kanyarnál még be kellett állnia Gáspár mögé. Közben Tim Gábor az ötödik helyről villámgyorsan Bernula mögé ért. Bernula azonban nem védekezett, hanem Gáspárt sikeresen támadva át is vette a vezetést. Fekete Balázs az első körben kiállt a


142 |

sport | szabadidŐ | életmód

versenyből. A második kör végére már Bernula, Gáspár, Tim volt a sorrend. Aztán Tim előbb Gáspárt, majd rögtön Bernulát is megelőzte. Gáspár vesztett a legtöbbet, miután még abban a körben a Race Star tehetsége, a szlovák Bizub is megelőzte. Ezzel azonban nem ért véget kálváriája, mert Balogh Zoltán és Csik János is. Méhész Attila a sikánban hibázott, és autója olyan sérülést szerzett, hogy nem tudta folytatni a versenyt. Az autó azonban már nem tudott lejönni a pályáról, ezért beküldték a Safety Cart. Pár „pihentető” kör után Csik magára talált, és megelőzte Bizubot, majd támadta Balogh Zoltánt. Bizub nem hagyta, és igyekezett visszaelőzni, de ezzel kis híján „két szék között a földre esett”, mert Balogh Bence meglátta a lehetőséget, és igyekezett lecsapni. Bizub ezért gyorsan a védekezés mellett döntött. A versenyt Tim Gábor magabiztosan nyerte Bernula István és Balogh Zoltán előtt. A verseny közbeni küzdelmek miatt Együd Gábort, Balogh Zoltánt és Bizub Tomást a stewards felrendelte utólagos vizsgálatra.

Leintési sorrend: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tim Gábor Bernula István Balogh Zoltán Csík János Bizub Tomás Balogh Bence Keszthelyi Vivien Gáspár Csaba

A harmadik futam előtt nem sok lehetőségük volt a szerelőknek komolyabb beállítások végzésére, de egy-két finomhangolás még belefért. Elsősorban a guminyomás változtatása került előtérbe, mivel az idő folyamatosan melegedett. Az élről Gáspár Csaba várta a rajtot, míg mögüle a 14 éves Keszthelyi Vivien és az Angliából hazalátogató Balogh Bence. Tomás Bizub indult Csik János elől, ami garantálta, hogy már a rajt után megkezdődik a nyílt sisakos küzdelem. Keszthelyi Vivien is jól kapta el a rajtot, de Gáspár megőrizte vezető helyét, Balogh Bence kihasználta a helyet, és a

kettes kanyarban megszerezte a második helyet. Csik a célegyenes végén megelőzte Keszthelyit, később azonban Tim és Bizub is előretört. A harmadik körre a sorrend, Gáspár, Balogh Bence, Tim, Bizub, Csík volt. Amint az a kupaversenyekre jellemző, a helyzet pillanatok alatt megváltozott. A negyedik kör elején, a kettes kanyarban Gáspár már nem tudta tartani Balogh Bencét, és elvesztette vezető helyét. A ritmusvesztést Bizub kihasználta, és megelőzte Gáspárt, aki visszaesett a harmadik helyre. Még ebben a körben Együd, Balogh Bence, Rácz Gyula és Csík János figyelmeztetést kapott többszöri pályaelhagyásért. A következő körben Csík János már utolsó figyelmeztetését is megkapta. Balogh Bence és Tim Gábor alaposan egymásra talált, és több kanyaron keresztül próbálgatták az erejüket. Végül Tim jött ki jobban, és a hatodik körben átvette a vezetést. Bernula István a hetedik körben utolsó figyelmeztetést kapott sorozatos pályaelhagyásért, így minden további hibája már „értékes” másodpercekbe került. Csík a hatodik helyre esett vissza. Gáspár a harmadik helyért Balogh Zoltánnal harcolt, és a test test elleni küzdelemből Balogh Zoltán került ki győztesen. Ezt használta ki Bernula, és így Gáspár az ötödik helyre esett vissza. Bernula, Csik és Balogh Zoli is időbüntetést kapott. Az utolsó körben még Gáspár és Csík harcolt az ötödik helyért. Az időbüntetések miatt Csik Bizub mögé került. A versenyt végül Tim nyerte Balogh Bence és Balogh Zoltán előtt.

A verseny végeredménye: 1. Tim Gábor 2. Balogh Bence 3. Bernula István 4. Gáspár Csaba 5. Tomás Bizub 6. Csik János 7. Keszthelyi Vivien 8. Balogh Zoltán ■

Varga Ildikó fotós és kommunikációs munkatárs GFS Motorsport

Kimagasló teljesítmény a pályán száraz vagy enyhén nedves körülmények között

E-jelzesű abroncs kiváló pálya teljesítménnyel

RTH Versenyabroncs Kft, e-mail: info@versenyabroncs.hu, telefon: +36 70 455 4555

A slick abroncsok egyik legjobbja hosszantartó magas teljesitménnyel és strapabírással.


144 |

sport | szabadidŐ | életmód

| 145

sport | szabadidŐ | életmód

Autós Gyorsasági környezettudatosan Formulás Bajnokok 2015

A

Formula Renault Kupában a Gender Racing legkisebb királyfiját a tavalyi év után megint újra megkoronázták. Rónai Tamás mindent besöpört a Formula Renault külön értékelésében, amit csak lehetett. 11 futamon 11 győzelem, 11 időmérőn 11 pole pozíció és egy Magyar Formula Renault pályacsúcs a Hungaroringen. A fiatal kora ellenére rendkívül tehetséges és céltudatos versenyző örömmel osztotta meg az alábbi gondolatokat: „Úgy érzem, hogy életem eddigi legjobb, legsikeresebb és legörömtelibb versenyévadán vagyok túl. Olyan élményekkel gazdagodtam ez alatt az 5 hétvége alatt, amire nem számítottam, hiszen olyan emberekkel voltam körülvéve, akik ugyanúgy mindent megtettek a siker érdekében, mint én, és olyan barátokkal is gazdagodtam, akiknél kívánni nem lehetne jobbat. Egy olyan

csapat tagja lehetek, ahol mindenki mindenkiért 100 százalékot nyújt, és ez az a dolog, ami előre visz minket, és ilyen erős egységet tudunk alkotni. Bízom abban, hogy továbbra is a Gender Racing Tagja lehetek, és további, még nagyobb sikereket tudunk elérni a formaautózás világában.” Mi is nagyon bízunk benne, hogy Tamás a rendkívüli tehetségéhez illő, komoly nemzetközi formaautós sorozatban is megméretheti magát a következő évben, mert tudása, teljesítménye alapján bátran kimondhatjuk, hogy a Gender Racing megtalálta Magyarország következő lehetséges Forma–1-es versenyzőjét! ■

Megragadott bajnoki cím Magyar János behúzta… A formulaautók bajnokságának abszolút érté­kelése is bizonyítja, hogy még a legutolsó verse­nyek is alaposan forgathatnak a bajnoki cím sorsán! Magyar János a legutolsó futamon tudott ezen fordítani melynek megnye­résével elhódította a 2015-ös bajnoki címet is, pedig a szezonzáró hétvé­ge előtt még csak a harmadik helyen állt a bajnoki tabellán. ■

Az MNASZ Hankook Autós Gyorsasági Bajnokságnak ugyan egyelőre még nincsen elektromos meghajtású kategóriája, de a versenyfutamokat kiszolgáló infrastruktúrában már megjelentek az elektromos járművek, hogy a sportág ezzel is hozzájáruljon kicsit a környezettudatos működéshez. A bajnokság utolsó versenyhétvégéjén az I. HE-DO Kupán egy teljesen elektromos hajtású zero emissziós Nissan kisbusz szállította a versenyen dolgozó fotósokat és operatőröket a Hungaroring szervizútjain a pálya körül. ■

Online aukció professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06


146 |

EGGYEL TÖBB OK

...

A CSALÁD-

ALAPÍTÁSRA!

CITROËN

C3 A HE-DO Kupával zárult a 2015-ös MNASZ Hankook C4 Autós Gyorsasági OB PICASSO

CITROËN

PICASSO

A

hagyományos hungaroringi évadzárón három versenyfutamon kellett helyt állniuk a versenyzőknek és a csapatoknak.

Szerencsére az időjárás a kegyeibe fogadta a záró versenyhétvégét és száraz pályán, napsütéses időben folyhattak a küzdelmek. Különösen a vasárnapi napon volt ez nagy előny, hiszen itt minden kategória két versenyfutamot is teljesített, így elég szoros volt az időterv. Vasárnap minden kategóriában gazdára talált a 2015-ös bajnoki cím, még a két márkakupában is, melyeknek a mezőnyére lapzártánkkor még vár egy-egy forduló különböző külföldi helyszíneken.

5 390 000 FT-TÓL*

3 350 000 FT-TÓL*

A versenyfutamok általában rendben zajlódtak, igazi izgalomra leginkább az RCM Kupában lehetett ok ott ugyanis szokás szerint elég keményen aprították egymást a versenyzők. Inkább kiemelkedő egyéni teljesítmény, mint izgalmas küzdelem volt a formula autók kategóriájában Magyar János szereplése, aki a hétvége folyamán a bajnoki tabella harmadik helyéről fordította meg saját javára az év végi bajnoki címet.

CITROËN CSALÁDI MODELLEK 2 ÉV SZERZŐDÉSES +3 ÉV KITERJESZTETT SZERZŐDÉSES Valamint nyilvánJÓTÁLLÁSSAL** köszönet illeti a hétvége névadó

támogatóját és szervezőjét, hiszen az év vége felé a költségvetés apadásával már sajnos elég sok www.citroen.hu szakágban problémát jelent jó mezőnyt összehozni *A képek illusztrációk. A 3 350 000 Ft-os indulóárra vonatkozó ajánlat C3 PureTech 110 Tendance személygépkocsi vásárlása esetén, azPicasso utolsó bajnoki futamokra.

z 5.390.000 Ft indulóáras ajánlat Citroën C4 Picasso PureTech 130 S&S Tendance személygépkocsi vásárlása esetén, a 2015. szeptember 1-től 2015. október 31-ig adott és visszaigazolt megrendelésekre érvényes, az akcióban részt vevő márkakereskedésekben. A Citroën Hungária Kft. fenntartja magának a jogot a kereskedelmi kció megváltoztatására és visszavonására. A jelen hirdetés nem minősül szerződéses ajánlatnak. A tájékoztatás nem teljes körű, azaajánlat részleteiről, kérjük, érdeklődjön Most következik hosszú és fájdalmas uborkaCitroën-márkakereskedésekben vagy a www.citroen.hu honlapon! A Citroën C3 Picasso PureTech 110 Tendance vegyes fogyasztása 5,0 l/100 km, CO2-kibocsátása szünet, de reméljük 2016-ban egy bővülő mezőnyű, 15 g/km. A Citroën C4 Picasso PureTech 130 S&S Tendance vegyes fogyasztása 5,0 l/100 km, CO2-kibocsátása 115 g/km. futamokat hozó Autós *A Citroën C4, C4 Picasso, Grand C4 Picasso, C3 Picasso és Berlingo modellek megvásárlása eseténizgalmas elérhető +3 év kiterjesztett szerződéses jótállásGyorsasági a 2 éves szerződéses tálláson túl érvényes, a szerződéses jótállással megegyező szolgáltatásokat tartalmazó kiterjesztett jótállás, amely az autóláthatunk átadásától számított évig vagy 100 000 km-ig Bajnokságot majd.5■ melyik határértéket előbb éri el az autó) érvényes. A szerződéses és a kiterjesztett szerződéses jótállás szolgáltatásai kizárólag abban az esetben vehetők igénybe, ha az adásételi szerződésben, a Szervizkönyvben és a kiterjesztett szerződéses jótállásra vonatkozó Szolgáltatási Szerződésben foglalt feltételek és körülmények egyidejűleg teljesülnek. **A brit Engine Technology International című szaklap által odaítélt 2015-ös Nemzetközi Év Motorja díjat (International Engine of the Year Awards 2015) az 1,0-1,4 liter engerűrtartalmú motorok kategóriájában nyerte el a PSA Peugeot Citroën által kifejlesztett 3 hengeres PureTech turbómotor.

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858

www.masculan.hu

Természetesen elismerés és köszönet jár minden versenyzőnek akik rajthoz álltak és helytálltak az utolsó versenyhétvégén!

A LEGJOBB BEFEKTETÉS!


VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG

NEM CUKORKA!

*

HAMAROSAN MAGYARORSZÁGON!

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta

*SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el!

Sportime magazin 2015 5  
Sportime magazin 2015 5