Page 1

www.sportime.hu

Futás | Kerékpározás | ParaSport | Budo | Extrém | Autó-Motor | Terepen | Egészség

SPORT | SZABADIDÔ | ÉLETMÓD

X. évf. 2015/4 augusztus g - szeptember p

| Ára: 645 Ft

SPORTIME M&S Informatikai Zrt. támogatásával

SZABADIDÔSZABADIDÔ É S SPORTMAGAZIN S PORTMAGAZIN ÉS

Középpontban

a Vasemberek Tipp High-tech forradalom a sportban is

Agenda 2020 Budapest 2024 Felpörögtek az események

Kendó-vb Bronzérmesek a magyar szamurájok! A magazin és a TÖMASU program főpartnere az

EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL


CITROËN

C4 CACTUS

MÁR 3 550 55 50 000 000 FT-TÓL FT-TÓL HASZNÁLTAUTÓ-BESZÁMÍTÁS Á Ó Á Í Á ESETÉN* É Még több élmény, még több egyediség, még több dizájn! A Citroën páratlan crossovere különleges megoldásokkal teszi szebbé az életed: Airbump ® oldalelemek a karosszéria védelméért, 7”-os intuitív érintőképernyő az egyszerű kezelhetőségért, kanapészerű első ülések a kényelmesebb utazásokért. Fedezd fel márkakereskedésünkben!

www.citroen.hu *Az ajánlat a 2015. június 1-től megkötött adásvételi szerződésekre érvényes, visszavonásig, használt autó beszámítása és új Citroën C4 Cactus PureTech 82 Live változat vásárlása esetén. Az ajánlat más akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A kép illusztráció. A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën fenntartja a kondíciók változtatásának jogát. Az akció részleteiről kérjük, érdeklődjön márkakereskedőjénél, illetve keresse fel a www.citroen.hu honlapot! A Citroën C4 Cactus PureTech 82 Live vegyes fogyasztása 4,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 107 g/km.

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858


|3

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Bevezetô

A magazinunkat digitális formátumban is olvashatod! Ehhez látogasd meg a www.dimag.hu oldalt!

Kedves Olvasónk! A Sportime Magazin augusztusi számában a jól bevált témák mellett kiemelten foglalkozunk a triatlonnal. A szokásos technikai sportos blokkon kívül természetesen a futás ebben a számban is központi téma. Jó hír a harcművészeknek, hogy a magazin tudósítói csapata tengerentúli szakújságíróval, tudósítóval bővült, erről az Aktuális rovatban és a Budo rovatban olvashatsz. Olvashatsz továbbá a bakui Európa Játékokról, a high-tech megjelenéséről a sportban és a budapesti olimpiai pályázatról.

Ha először tartasz kezedben Sportime Magazint, és még nem sportolsz, javaslom neked a Közösségben az Egészségért programot. Ott választ kaphatsz az összes kérdésedre. Terepen című rovatunk egy érdekes kérdést boncolgat: kiderül, hogy milyen kapcsolat van a sporteredmények és a szégyen között. Jó szórakozást, jó sportolást! És ne feledjétek: sporttal minden könnyebb! Bányász Árpád Sportime Magazin, főszerkesztő

Karbonsemleges kiadvány! Magyarország első karbonsemleges sport- és életmódmagazinja!

INFO: zeroco2@sportime.hu


4|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tartalomból

CSR: A Coca-Cola üdítően hat életünkre (26. oldal) MOB: Agenda 2020 = Budapest 2024 (28. oldal) SPORTTURMIX: Karate – úton a 2020-as olimpia felé ✦ Nagyot szólhat a taekwondo ✦ Kendó-vb: Bronzérmesek lettek a magyar szamurájok! ✦ Remek szereplés a Junior Uszonyosúszó Eb-n ✦ Érmes helyezés a teke-világbajnokságon ✦ A jövőben Budapestre figyel a ritmikusgimnasztika-társadalom ✦ Családom a szponzorom (36. oldal) PARASPORT: Igazi ajándék a Győztesek Világa! ✦ Hét magyar a paraatlétika vb-n (48. oldal),

„Megtisztelő számomra, hogy Közösségben az Egészségért közösségisport-program nagykövete lehetek! A program küldetése több szempontból is nagyon szimpatikus.” Profik a csapatban (10. old) AKTUÁLIS: Tarts velünk! - Közösségben jobb sportolni! ✦ Profik a csapatban ✦ 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj ✦ Senánszky Petrát Kínában sem tudták megelőzni ✦ Svájci győzelem és nemzetközi konferencia a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjon ✦ Amerika felé terjeszkedik a Sportime magazin ✦ Remek magyar szereplés az Eb-n ✦ Új generációs óvszerekkel a különleges élményért... ✦ Megkezdtük a felkészülést ✦ Új kedvezményes sportolási lehetőség országszerte (9. oldal)

Amikor életünkben először hibázunk, akár egy kiöntött kakaó vagy szétlapátolt spenót formájában, a szüleinkben benyomunk egy nagyon régi és nagyon elrejtett gombot: a „hibázni tilos” - A sporteredmények és a szégyen kapcsolata (72. old)

SZABADIDŐSPORT: Akik szépkorban is sportolnak ✦ Jön a Wizz Air Félmaraton! ✦ Miért futok? ✦ NN Ultrabalaton: Ez volt a katartikus kilencedik ✦ VIII. Intersport Keszthelyi Kilométerek (52. oldal) TEREPEN: - A sporteredmények és a szégyen kapcsolata ✦ Vígh Zoltán és Cseh Veronika nyerte a Duna Maratont (72. oldal)

„Tíz éve még eszünkbe sem jutott telefonnal vagy fényképezőgéppel futni indulni. Ma azonban ez már legalább olyan természetes, mint a legmodernebb cipők, technikai ruházatok vagy táplálékkiegészítők használata” - High-tech forradalom a sportban is. (64. old) w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

EXTRÉM: Földkerülés Hogyan válasszunk szörfdeszkát? ✦ TIPPEK ...hogy túlélj egy bringatúrát ✦ A hőstett, ami megváltoztatta a világot ✦ Extrém hírek ✦ Balatonman 2015 - Részvételi rekord Füreden ✦ Mese a Nagy Tóról ✦ Jön a II. IRONMAN 70.3 Budapest! (78. oldal) KÜZDJ: SZERETET TÁBOR - Újra együtt, újra egymásért ✦ EKA - Magasra tett mérce ✦ Busy Day -


|5

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

mét kamionverseny a Hungaroringen! ✦ Vörös hétvége ✦ A Nitro Circus beszaltózott Magyarországra! ✦ Nagy Dani debütált a TCR-ben ✦ „Budapesten otthon érzem magam” – interjú Roy Nissanyval ✦ Red Bull Air Race - Budapest 2015 ✦ Rali-vb: Portugália ✦ Rali-vb: Szardínia ✦ A bajnokesélyes és a nagy visszatérők ✦ SBR LEAGUE – Racing Club Hungary Megállapodás ✦ Az utolsó bajnoki forduló hagyományosan a Hungaroringen ✦ Formában a formulások ✦ Swift Cup Europe Slovakiaring – Porsche Alpenpokal ✦ Egy fiatal autóversenyző is a Mol Tehetségtámogató Programjában (118. oldal)

Ki ne hallott volna a környezetében olyanról, aki minden komolyabb, vagy komolytalanabb sportmúlt nélkül jelentette ki: én bizony Ironman leszek! - Ironman, az embert, párkapcsolatot és pénztárcát próbára tevő sport (90. old)

Magyar film, amerikai díszlet ✦ DBands – Erőnyerők ✦ Budo hírek (94. oldal)

„A nép – pontosabban Michelisz rajongótábora – egyre hangosabban kiált valami ütőképesebb technikáért!” - Michelisz félidőnél már ott tart, mint tavaly év végén (118. oldal)

EGÉSZSÉG: Húsmentesen is teljes élet ✦ Kiss Virág: Mindent maximális erőbedobással csinálok! ✦ A nagy nyári forma csekkolás ✦ Sportsérülés: porckopás fiatalon (104. oldal) TECHNIKA: Érdekességek a Hungaroringről – amiket csak kevesen tudtak ✦ Negyed század után is-

IMPRESSZUM Kiadó

E havi számunkban közremû-

TÖMASU Közhasznú Nonprofit Kft.

ködött

Fôszerkesztô

Bányász Árpád, Boncz Elek, Barta Balázs, Németi Sándor, Csutka István, Tóth Viktor (Terepsport), Vasvári Ferenc (MOB), Répa Kata, Szeleczky Afrodite (F1)

Bányász Árpád +36 70 948 1471

Kreatív Bezzegh Krisztián +36 30 471 1373

Hirdetésfelvétel

Nyomdai előkészítés

Telefon: +36 70 426 8841 E-mail: hirdetes@sportime.hu Web: www.presskomm.hu

Press Komm Kommunikációs Kft.

Korrektor Kerezsi László

Címlap Fotolia.com - © snaptitude

Levelezési cím SPORTime Magazin 1116 Budapest, Kondorosi út 2/a. info@sportime.hu • Tel./Fax: +36 1 463 9044

Nyomás INNOVARIANT NYOMDA H-6750 Algyő, Ipartelep 4. A lap ára: 645 Ft HU ISSN 1788-0726 Árusításos úton terjeszti a Lapker Rt. Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk! A kiadványban megjelent cikkek, képek bármilyen utánközlése, utánnyomása, sokszorosítása és elektronikus kiadása kizárólag a kiadó engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva! © 2009 SPORTime Magazin Lapunkat szemlézi:


6|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Felnőtt alapszintű újraélesztés Laikus ellátók számára. A BLS elsődleges célja, bárminemű keringés- és légzésleállás esetén az életfontosságú szervek oxigén ellátásának biztosítása befújásos lélegeztetéssel és a mellkasra gyakorolt külső nyomás (kompresszió) segítségével, mesterségesen fenntartott keringéssel. Minden olyan esetben meg kell kísérelni az alap szintű újraélesztést, amikor az nem veszélyezteti a segítő(k) testi épségét vagy életét, ha nincs a sérültnek az élettel összeegyeztethetetlen sérülése, ha nem végstádiumos, halálhoz vezető betegségben szenvedő egyén, valamint, ha nincs lemondó (DNAR) nyilatkozata.

BLS – ellátási sorrend. 0. Helyszín biztonsága. Ha a helyszín biztonságos közelítsük meg, ám mindig fokozott figyelemmel legyünk a környezetünkre (pl. útszélen, építkezés, stb.)! 1. Reakcióképesség vizsgálata. Ellenőrizzük a beteg reakcióképességét. Hangosan szólítsuk meg: Hogy van?! - majd eközben vállainál fogjuk meg és rázzuk meg.Mindig oldalról közelítsük meg a beteget, sérültet! 1.1 Reakcióképes a beteg? IGEN! Ha válaszol a beteg és helyzete alkalmas a további tájékozódásra, hagyjuk a feltalálási helyzetében, csak szükség esetén mozgassuk! Szükség szerinti vizsgálatot és ellátást végezzünk, ha segítséget kell hívnunk a beteget legfeljebb a hívás ideje alatt hagyjuk magára, a mentők kiérkezéséig maradjunk a sérült/beteg mellett, és folyamatosan figyeljük az állapotát! 1.2 Reakcióképes a beteg? NEM! Ha a beteg nem reagál, eszméletlennek tekintendő. Kiáltsunk segítségért! Ha járókelők is vannak, legjobb, ha "kijelölünk" valakit a tömegből, aki - a következőkben leírtak esetén - szükség esetén hívja a mentőket.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

2. Légútfelszabadítás és stabilizálás. 2.1 Szükség esetén fordítsuk a beteget a hátára, kemény alapra. Csak nyilvánvalóan indokolt esetben nézzünk be a légutakba, ha szükséges távolítsuk el a légzést esetlegesen akadályozó idegenteste(ke)t (hányadék, vér, ételmaradék, műfogsor), majd helyezkedjünk el kb. a vállak magasságában, úgy, hogy kényelmesen elérjük a mellkast illetve a fejet. Ha fennáll a gerincsérülés lehetősége, különös figyelemmel járjunk el a beteg fejének és testének mozgatása esetén. 3. Keringés és légzés meglétének vizsgálata! A beteg vállánál helyezkedünk el, a fejét hátraszegjük, majd jobb kezünkkel a feje felett, hátul átnyúlunk, majd 3 ujjunkkal megtámasztjuk az állát. Fülünkkel a beteg orra és szája felé hajolunk (ekkor halljuk és érezzük, ha a beteg levegőt vesz), és ezzel párhuzamosan figyeljük a mellkasát (látjuk a mellkas emelkedését és süllyedését, ha a beteg lélegzik). A beteg keringéséről és légzéséről teljes képet ezen 3 megfigyelés együttesen ad, ezzel a látom - hallom " - érzem" hármassal biztosan megállapíthatjuk, hogy van-e keringés és/vagy légzés. Feltűnően kóros légzést ezért terminálisnak, tehát a keringésleállás jelének kell értékelni! A vizsgálatot 10 másodpercig folytassuk, majd, amennyiben nem észlelünk életjeleket a 3.2-es pont alapján járjunk el. A módszer ebben a formában csak akkor alkalmazható, ha nincs gyanú nyaki gerincsérülésre.


|7

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

helyen végezhető a kompresszió. 3-5 nyomás alatt igyekezzünk kitapasztalni a megfelelő nyomáserősséget. Itt jegyezném meg, hogy sikeres újraélesztés bordatörés nélkül szinte nincs is, tehát az esetleges bordatörés(ek)től ne rettenjünk meg! A megfelelő kompressziós hely a mellkas középvo-

3.1 Keringés és légzés megléte? IGEN! Ha hatásos légzést észlelünk (légzőmozgás észlelhető légáramlás mellett), az eszméletlen beteg légzése kielégítő, a fulladásveszély kivédéséhez azonban a légutak átjárhatóságáról továbbra is gondoskodnunk kell. Ha a segélyhíváshoz a beteget időlegesen magára kell hagynunk, a légutak szabad átjárhatóságának, valamint az aspirációnak elkerülése érdekében alkalmazzuk a stabil oldalfektetést. 3.2 Keringés és légzés megléte? NEM! Ha a 10 másodperces vizsgálat ideje alatt nem észlelünk életjeleket, a már korábban kijelölt személyt szólítsuk fel a mentőhívásra (104 v. 112). A hívás alatt érthetően mondjuk el, hol vagyunk, mi történt, hány sérült, beteg van, mi a sérülés és jelen esetben kérjünk mentőt újraélesztéshez. Ez után haladéktalanul kezdjük meg a 30 mellkas-kompresszió végrehajtását. A mellkaskompressziók mielőbbi megkezdésének és minél folyamatosabb végzésének abszolút prioritása van: 1. A szervezet rendelkezik még a keringésleállás pillanatában bizonyos oxigéntartalékkal és ezért nem szükséges azonnal lélegeztetni. 2. Kellő gyakorlattal megfelelő

nalában, a szegycsont alsó felén, a kardnyúlványtól kellő távolságban (kb. 4 harántujjal a fölött) van. (A kompresszió megfelelő helyét lásd a képen!) 3. A BLS végzése kifejezetten fárasztó, ami a hatásfokát is csökkenti. Ezért - lehetőség szerint max. 2' percenként váltani! A mellkas kompresszió alatt ügyeljünk a meghatározott egységes kéztartásra, a mellkasra merőleges nyújtott karokkal, a csípőizületben előredőlve, a mellkast egyenletes tempóban, kb. 100/min-es sebességgel kb. 4-5 cm mélyre lenyomni és utána teljesen felengedni. A kompresszió során a megfelelő módú és tempójú, hangos számlálás javasolt. A mellkaskompresszió folytatandó egészen a keringés egyértelmű visszatéréséig - pl.: eszméletre térés, normális légzés megindulása - vagy a szaksegítség megérkezéséig. Egyedül történő újraélesztésben hamar ki lehet fáradni. Az életjelenségek újraellenőrzése csak is indokolt esetben történjen, ez lehet a keringés egyértelmű visszatérése (pl. akaratlagos mozdulatok, köhögés, sóhaj, beszédhangok, szemnyitás, elhárító reakció), vagy az AED (defibrillátor) utasítása esetén. Amennyiben van lehetőségünk AED használatára, akkor azt bekapcsolva kövessük az utasításokat, melyeket minden esetben magyarul kapunk. A mindenki számára elérhető AED-készülékek kifejezetten laikusok számára készültek, ezért azokkal kárt nem okozhatunk. ■ képek forrása: ERC.edu támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


8|

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Aktuális Tarts velünk! Közösségben jobb sportolni!

M

ozgalmas két hónapon van túl a Közösségben az Egészségért program, amelynek célja, hogy bemutassa, érdemes sportosan élni, azaz rendszeresen mozogni és tudatosan táplálkozni. A Közösségben az Egészségért program számos nagykövete továbbra is szervezi a maga rendezvényeit, ugyanakkor több nagy országos esemény aktív részesei is ezek az amatőr sportemberek. Az elmúlt két hónapban is csatlakoztak profi sportolók a kezdeményezéshez. Korábban Mányoki Attila világklasszis hosszútávúszó lett a program tiszteletbeli nagykövete, ezúttal dr. Balczó Noémi Krisztina korábbi röplabdázó, valamint Hegyes Bertalan János és Kis Violetta versenytáncosok csatlakoztak a programhoz.

A 2015-ös Kihívás Napján több helyszínen sportoltak a közösség tagjai, és a Kutyákkal az Életért Alapítvánnyal (KÉA) karöltve hozzájárultak az idei Challenge Day sikerességéhez "Két szív hat láb" címmel. A kutyás megmozdulást Jászberényben tartották, az esemény fővédnökei KÉA Jószolgálati nagykövetei, az Irigy Hónaljmirigy tagjai voltak, míg a védnöki tisztét Bezzegh Krisztián, a Sportime Magazin tulajdonosa vállalta.

A Közösségben az Egészségért program nagykövetei és tagjai közül többen rajthoz álltak – többek között – a 22. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón, a budapesti NightRun futóversenyen, és a 9. NN Ultrabalatonon. Apropó Ultrabalaton, a közösségi sport és a Sportime Magazin önkéntes munkával segítette a tókerülő futókat, és Balatonakalin egy frissítőpontot működtetett a verseny alatt. Az UB félmaratont Kormány László, a közösségi sport egyik nagykövete nyerte meg, míg a

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


|9

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Számára idén az IRONMAN Budapest 70.3 teljesítése a legnagyobb cél a sportágban. És ha már triatlon, akkor mindenképp meg kell említeni Debreczeni József nevét, aki megunta azt, hogy jóval több zsírt cipel a bőre alatt, mint kellene. A sport ellen beoltott fiatalember komoly életmódváltással és rendszeres mozgással elérte azt, hogy – Bezzegh Krisztiánhoz hasonlóan – ő is a budapesti 70.3-ra készül.

Gazda Ildikó, Hidvégi Katalin, Karagics Judit, Kisgyörgy Mónika, Szakács Tímea alkotta SportimeJoggies csapat sikeresen teljesítette a távot. Rajtuk kívül a Közösségben az Egészségért program több nagykövete is futócipőt húzott. Kormány László esetében mindenképp megemlítendő az, hogy az utóbbi időben Pálfi Lászlóval együtt kimagasló munkát végeznek, és népszerűsítik a programot. Sok versenyt teljesítenek országszerte.

Közösségben az Egészségért program tehát tovább lüktet, és a jövőben számos meglepetéssel és újdonsággal jelentkezünk. Változtass az életeden, és keress minket a versenyeken, a legnagyobb közösségi oldalon vagy a honlapunkon (www.kozossegisport.hu). ■

A közösségi sport támogatóként volt jelen a II. Miniszoknyás és nyakkendős futáson, és egyre markánsabban képviseli magát a triatlonsportban is. A balatonfüredi Balatonman mezőnyében fél távot teljesített váltóban az Aradi Renáta, Pantocsik Ferenc duó, valamint a Sportime és a Közösségben az Egészségért programigazgatója, Bezzegh Krisztián is túl van már két triatlonversenyen.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


10 |

Profik a csapatban Hegyes Bertalan János, Kis Violetta

Sportág: versenytánc A két tehetséges magyar táncművész 2008 óta alkot egy párt. Táncukat fiatalos lendület és profizmus jellemzi. Sokoldalúak, így nem véletlen, hogy latinban, standardben és tíztáncban is jeleskednek. Fiatal koruk ellenére van már magyar bajnoki aranyuk standardtáncokban és tíztáncban. A Szilver TSE versenyzői, a nagy világversenyre edzőjük, a Sportime magazin hasábjairól jól ismert Tóth Orsolya kíséri el őket. A páros örömmel fogadta el a Közösségben az Egészségért program megkeresését. „A legnagyobb kincsünk az egészség. Vigyáznunk kell rá. Maximálisan egyetértünk a Közösségben az Egészségért program törekvéseivel, mi is a mozgás örömét hirdetjük a táncunkkal” - fogalmazott Hegyes Bertalan János.

Dr. Balczó Noémi Krisztina

Sportág: röplabda, strandröplabda Tizenegy éves korában kezdett röplabdázni Pakson. Tizenöt évet játszott az élvonalban, teremben (klubjai: TFSE, ADRC-Újpest elődje, Jászberényi RK, Kecskeméti RC, Csepel, Újbuda, Budai XI), és 12 évet homokon strandröplabdázott minden nyáron, ahol több bajnokságot is sikerült nyernie különböző kategóriákban mind utánpótlás, mind felnőtt játékosként. Legjobb eredményei: felnőtt A kategóriás országos bajnok 2007, illetve hogy 2009-ben a strandröplabda egyéni országos ranglista élén végzett. Az élsport mellett elvégezte az Államigazgatási Főiskolát és a Jogi Egyetemet is. „15 év élsportban eltöltött pályafutás után családot alapítottam, visszavonultam, de a sporttól és az egészséges életmódtól nem szakadtam el. Jelenleg annak szentelem az időm nagy részét, hogy egy svájci 28 napos sejtanyagcsere-fiatalító egészségprogram keretében – amit elsők között csináltam végig Magyarországon – másoknak segítsek w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 11

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

egészségesebben élni, táplálkozni, méregteleníteni, egyfajta életmódváltásba átvezetni, és természetes úton megszabadulni a kilóktól. Mára ez a program, ennek a megismertetése ugyanolyan hivatásommá vált, mint régen a röplabda! Ezzel a programmal már sok embernek sikerült segítenem, ez ugyanakkora siker, öröm és boldogság számomra, mint régen a röplabdában elért sporteredmények – mondja dr. Balczó Noémi Krisztina. – Megtisztelő számomra, hogy Közösségben az Egészségért közösségisport-program nagykövete lehetek! A program küldetése több szempontból is nagyon szimpatikus. Egyrészt a korábbi sportágamhoz hasonlóan itt is egy nagyszerű csapat tagja lehetek, másrészt hogy a közösség és a sport erejével sok embernek nagyon pozitív irányba változtathatjuk meg a szemléletét és az életmódját, megőrizhetjük vagy visszaadhatjuk az egészségét. Olyan embereknek is, akiknek valamilyen okból ehhez korábban nem volt erejük, lehetőségük, vagy csak egy kis útmutatás, biztatás, egy jó közösség húzóereje hiányzott az első lépés megtételéhez. Remélem, ehhez a program lelkes nagyköveteihez csatlakozó élsportolók személyisége, a sportban elért eredményeik példája is nagyban hozzájárulhat majd!” ■

A Közösségben az Egészségért program nagykövete kétszer is a kategóriája legjobbja lett

M

ányoki Attila júniusban két nemzetközi versenyen is részt vett. A magyar világklasszis hosszútávúszó Alicantéban előbb egy 1500-as, „sprint jellegű” viadalon indult, ahol negyedik lett, majd egy 22 kilométeres távot küzdött le, utóbbin ötödikként végzett.

„Az 1500-as távon sikerült beérnem két spanyol és egy brazil versenyző mögött. A hosszútávon már az elején négy fiatal úszóval megléptünk a mezőnytől, és a kissé hullámos első szakaszon együtt haladtunk. Sajnos a szélcsendben már nem tudtam velük tartani, ezért megpróbáltam az előzetes tervemre figyelni: Amerikában is kajakos kísérők lesznek, mint Spanyolországban, így ez most jó volt tapasztalatszerzésnek. A táv utolsó része ismét nehéz lett a szembeáramlat és az erősödő szél miatt, amely folyamatosan szemből fújt. A versenyt végül az 5. helyen fejeztem be. Az úszás alatt szerencsére nem tapasztaltam semmilyen izom- vagy ízületi problémát. Az 5. hely mellé párosult még az, hogy a saját kategóriámat mindkét napon sikerült megnyernem. A hivatalos 22 km-es táv nekem a végére 26 km fölé nőtt, ez 6 óra 31 percet jelentett” – összegzett Mányoki Attila a versenyek után. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


12 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Senánszky Petrát Kínában sem tudták megelőzni

N

agyszerűen szerepelt a kínai Jantajban megrendezett uszonyosúszó világbajnokságon a hatfős magyar válogatott, amely három arany- és egy bronzéremmel zárt, ezzel az éremtáblázaton az előkelő negyedik helyet foglalja el. Csapatunk még eredményesebb lehetett volna, ha a több számban is éremesélyes, világ- és Európa-bajnok Kanyó Dénesnek az utolsó pillanatban betegség miatt nem kellett volna lemondania az utazásról. A búvársportok közé tartozó sportág idei legnagyobb világversenyének negyedik versenynapján nem született magyar érem. A 19 éves Kosara Géza a férfiak, a 18 esztendős Kardos Laura pedig nők 800 méteres felszíni úszó számában lett nyolcadik. A női 4x100 méteres felszíni úszásban a Senánszky, Kovács, Varga, Kardos összeállítású magyar váltó – épphogy lecsúszva a döntőről – a kilencedik helyet szerezte meg. A világbajnokság egyik legnagyobb sztárja Senánszky Petra volt. A három aranyérme mellé két világcsúcsot is úszott 21 éves debreceni versenyző elmondta: a vb után elsősorban a Világjátékokra koncentrál majd: "Nagyon örülök, hogy a tavalyi Eb után a világbajnokságon is sikerült tripláznom, és idén is tovább tudtam javulni. Jó úton járunk, a fő cél a Világjátékok, érzem, hogy még mindig sok van bennem. Mindenkinek köszönöm a sok biztatást, hatalmas erőt ad." Senánszky edzője, Kókai Dávid elmondása szerint ilyen vb-szereplésről álmodott:

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Sokat dolgoztunk ezekért az eredményekért. Most egy kis pihenés jön, ősztől lesznek újabb versenyeink. Ki kell pihennünk ezt a világbajnokságot.” A nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményének számító következő Világjátékokat 2017-ben rendezik meg a lengyelországi Wrocławban. ■ (T.P.)


| 13

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


14 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Svájci győzelem és nemzetközi konferencia a

47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjon

E

urópa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyén, azaz a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjon az idén 540 hajó állt rajthoz, amelyek közül 48 óra alatt 432 tudott érvényesen célba futni. Az abszolút versenyt a svájci Safram csapat Ventilo M1 típusú katamaránja nyerte meg, amely 17 óra 6 perc 22 másodperc alatt teljesítette a légvonalban 155 kilométeres távot. Utolsónak a Hajnali Fény nevű hajó teljesítette a távot, amely éppen 9 perccel a limitidő lejárta előtt ért célba.

Az idei Kékszalag elsősorban a versenyzők türelmét és kitartását tette próbára, hiszen a regatta túlnyomó része alatt kánikula uralkodott a tavon, amely rendkívül gyenge széllel párosult. Ez magyarázza azt is, hogy a versenyt sokan feladták – jelentős részük nem ért volna célba a 48 órás szintidőn belül. A gyenge szél magyarázza azt is, hogy a győztes ideje messze elmaradt a Kékszalag 2014-ben futott rekordjától, amely 7 óra 13 perc 57 másodperc volt. A gyenge szelekre optimalizált svájci hajó 17 óra 6 perc 22 másodperces idővel ért be a célba. A második helyen a Kékszalag időrekordját tartó Fifty-Fifty nevű, 50 lábas magyar katamarán érkezett, 15 perc hátránnyal. A hajó kormányosa Józsa Márton. Harmadik lett a tizenegyszeres

Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki ezúttal egy Decision 35 típusú, Cellum névre keresztelt kéttestű hajóval vágott neki a versenynek. Hátránya az első hajóhoz képest 38 perc volt.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A legjobb egytestű hajó az egytestű rekordot tartó Raffica lett Király Zsolt kormányzásával, amely az utolsó pillanatig késhegyig menő küzdelmet folytatott a Principessával. A győztes svájci csapat már sok kiváló eredményt ért el. Nemrégiben megnyerték a Genfi-tavon a Genf-Rolle-Genf versenyt. Mint Rodolphe Gautier szkipper a verseny utáni interjúban elmondta, „régről ismert ellenfeleink a DC 35-ök, ám sokkal jobban tartottunk az 50 lábas, kétárbocos Fifty-Fiftytől, mert ilyen csapatok ellen

nem szoktunk versenyezni”. Rodolphe Gautier csapata tapasztalt, összeszokott versenyzőkből áll, és a hajójuk, a Ventilo M1-es különösen a gyenge, változékony szelekben igen gyors, és a Balatonon éppen ilyen szél fújt. A győztes csapat: Christophe Péclard kormányos, Rodolphe Gautier szkipper, Fabian Racloz, Yves Guntern, Pénzes Attila és Fabien Froesch.


| 15

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Kékszalag után sikeres megbeszélést tartottak a négy legnagyobb európai tavi vitorlásverseny képviselői Balatonfüreden. Egyetértettek abban, hogy érdekeik és problémáik hasonlóak, és a kezdeményezés nyomán közösen kezdenek gondolkodni azon, hogy hogyan lehetne mind a négy versenyt összekapcsolva felértékelni ezeket a versenyeket a vitorlázók, a média és a szponzorok előtt. Megegyeztek abban, hogy első lépésként szeptemberig összehangolják a versenyen részt vevő hajókra vonatkozó előírásokat és szabályokat.

Centomiglia, a genfi-tavi Bold’Or és a Boden-tavon tartott Rund Um versenyek koordinációjához. Előadásában részletesen bemutatta a Kékszalagot és az elmúlt években megkezdett változtatásokat. Beszélt a parti programokról, az élő tévéközvetítésről és azokról a nehézségekről, amelyeket az időjárási viszonyok tudnak okozni a szervezésben. Kiemelte, hogy a verseny költségvetésének jelentős részét a hajók biztonságának növelésére, illetve a parti programokra és a kapcsolódó vendéglátásra fordítják. A négy verseny együttműködésével kapcsolatban aláhúzta, hogy annak egy közös szabályrendszer kidolgozására, egységes kommunikációra, a versenyek együttes promóciójára, közös programok szervezésére és a versenyzők utazási kedvének növelésére kellene irányulnia. ■

Holczhauser András MVSZ-főtitkár házigazdaként a Kékszalag képviseletében örömének adott hangot, hogy elindult egy folyamat, amely hozzájárulhat a balatoni Kékszalag, a Garda-tavi

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


16 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Amerika felé terjeszkedik a Sportime magazin

M

agazinunk folyamatosan bővül, megújul, és terjeszkedik. A nyár elejétől két neves, harcművész szaktekintély erősíti a Sportime magazin csapatát, illetve szakértői bázisát. Mindketten Amerikában élnek.

Nádas Tamás Albuquerque városában él, egykor a magyar karate-válogatott oszlopos tagjaként szerepelt, napjainkban pedig rendőrként illetve producerként dolgozik. Tamás a munkában külföldön próbált szerencsét, de sporttevékenységét soha nem adta fel: számos amerikai karatés versenyen indult, és sikert sikerre halmozott: a United States Karate Alliance (USKA, az Egyesült Államok Karate Szövetsége) által rendezett éves versenyen 2014-ben dupla ezüstérmet szerzett kata és kumite versenyszámokban, majd pár hónappal később ugyanennél a szövetségnél katában világbajnoki címet is szerzett. A karate bajnok jelenleg MMA-s (Mixed Martial Arts, vagyis Kevert Harcművészetek) és Oscar-díjra jelölt világsztárokat is felvonultató Busy Day című akciófilm készítésében vesz részt fő producerként – a magyar kiválóság nap, mint nap találkozik a sztárokkal, és exkluzív interjúkkal jelentkezik. A Sportime magazin másik új tudósítója nem más, mint az Amerika déli partjainál, Boca Ratonban élő harcművész, "Mma" Spartan James, aki már évek óta építi a magyar-amerikai MMA kapcsolatokat. James Amerika egyik legjobb edzőtermének, az American Top Team-nek (ATT) vezetőségével alakította ki a legközvetlenebb kapcsolatot – azzal az edzőteremmel, ahol a kevert harcművészetek világbajnokai is edzenek. James a világhírű shotokan karatemestertől, Hirokazu

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Kanazawától, a Shotokan Karate-Do Nemzetközi Szövetség elnökétől tanult. Csakúgy, mint Nádas Tamástól, tőle sem áll távol a versenyzés: a 2014-es US Open-en például ezüstérmet szerzett kumitében. A két neves tudósító feladatai közé tartozik majd a Sportime magazin olvasóinak tájékoztatása a helyi eseményekről, beszámolókkal, interjúkkal megspékelve. ■


| 17

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


18 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Remek magyar szereplés az Eb-n

E

gy zsák aranyat szereztek a magyar karatékák Angliában. Az angliai Pottersben megrendezett Goju-kai Európa-bajnokságon. Az angliai Pottersben megrendezett világversenyen tizenegy aranyat, öt ezüstöt és hat bronzot szereztek.

Aranyérmesek: Farkas Ádám (12-13 évesek kumite -54 kg), Horváth Bence (12-13 évesek kumite +54 kg), Dolezsál Richárd (kadet kumite -52 kg), Krammer Krisztián (kadet kumite -57 kg), Szabó Levente (kadet kumite +57 kg), Vajda Lilien (felnőtt kumite -55 kg), Mészáros Cintia (felnőtt kumite +55 kg), Molnár Dániel (felnőtt kumite +75 kg), Szabó János (veterán kata), a felnőtt férfi csapat kumite - Molnár, Farkas, Szabó, a felnőtt női csapat kumite - Vajda, Varga, Mészáros

Bronzérmesek: Csóka Barnabás (9-11 éves kumite -30 kg), Kutas Béla (12-13 évesek +55 kg), Szabó Levente (kadet kata), Ónódi Pál kadet (kumite -52 kg), Molnár Dorottya (junior kumite open), a felnőtt női csapat (kumite - Magnucz, Molnár, Pálfi). ■

Ezüstérmesek: Tejfalussy Gecse Lilla (8-9 éves kata), Sebők Áron (10-11 éves kumite -34 kg), Kovács György (10-11 éves kumite +34 kg), Tóth Zsófia (10-11 éves kumite +40 kg), Varga Fruzsina (felnőtt kumite +55 kg)


| 19

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

2010 – 2020 www.egeszsegprogram.eu Kisvárda Nyíregyháza

Miskolc Vác

2015-ben is közel

Eger Hajdúböszörmény

Szentendre Sopron

200 helyszínen!

Győr

Tata Debrecen

Tatabánya Budapest

ÁTFOGÓ VIZSGÁLATOK PREVENCIÓ ÉLETMÓD TANÁCSADÁS

Karcag

Székesfehérvár Szombathely

Bugyi

Veszprém

Szolnok

Sümeg Tapolca Kecskemét

Zalaegerszeg

Békéscsaba

Paks

Nagykanizsa

Orosháza Kaposvár

Szeged

Szekszárd

Útvonal Szigetvár

Pécs

Szűrési helyszínek és napok

10

1 5

4

7

3

6

2 9 3

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 40 638 638 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Magyarázat 1. Speciális szűrőállomás

6. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

2. Beléptető pont 3. Műfüves terület 4. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m) 5. Külső várórész, életmód- partner standok, látványos anatómiai bemutató, hűtött-fűtött sátrak (6 m x 3 m)

7. Virtuális anatómiai mozi sátor, egyedi 3D látvány és hangelemek (6 m átmérő x 5 m magasság) 8. Sport - Egészség életmód sátor (3 m x 3 m) 9. Tájékoztató látványfal (4 méteres magasságban) 10. Logisztikai Team

www.egeszsegprogram.e u


20 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Új generációs óvszerekkel a különleges élményért... Gold Man by masculan – azaz egy Igazi Férfi aranyat ér!

K

evesen tudják, de már a 16. században is felmerült a biztonságos szex kérdése. A szifilisz megelőzése végett egy olasz anatómus 1100 férfit vett rá arra, hogy védekezés gyanánt vászonból vagy állatbőrből készült óvszerrel védekezzenek a nem kívánt fertőzések ellen. A módszer bevált. Mára azonban az óvszerek piaca nemcsak modernizálódott, hanem kifejezetten stílusos, érzéki és különleges segédeszközöket kínálnak a gyártók.

A gumi (a vulkanizáció) 1844-es felfedezésével az óvszerek olyan vastagok voltak, mint egy biciklibelső, így nem sok élvezetet nyújtott. Szerencsére mára a világ sokat változott, és a gyártók, mint például a masculan, évről évre egyre különlegesebb és egyedibb megoldásokkal rukkolnak elő. Ilyen például a masculanGOLD.

A fiatalok szerencsére egyre gyakrabban használnak óvszert, ami azért jó hír, mert a kondomot a legtöbb esetben a fogamzásgátlás megoldásaként emlegették, ugyanakkor fontos tudni, hogy nem csak a nem kívánt terhességtől óvja meg a párokat. Az óvszer hatékony védőpajzs a veszélyes, sokszor gyógyíthatatlan és életünk végéig elkísérő betegségekkel szemben. A kifejezetten nemi úton terjedő betegségek közé soroljuk a következőket: gonorrhea, chlamydia, szifilisz, herpeszvírus, humán papillomavírus (HPV), hepatitisz, HIV (AIDS). Ugyancsak szexuális úton terjed az élősködő lapostetű, amely igen kellemetlen tüneteket okoz. Számos betegség okozhat olyan szövődményt, amely viszont maradéktalanul nyomot hagy szervezetünkben. A HPV például okozhat akár méhnyakrákot is.

Tipp: A biztonság nem megy az élvezet rovására, csak tudatosan kell választanunk! Válasszunk játékos eszközöket, ízes, színes, különleges óvszereket, és tekintsünk rájuk az egészségünket és életünket megóvó termékekre egyfajta vagány szexuális játékszerként, és így nemcsak örömünket, de egészségünket is megleljük az együttlétekben. A masculan GOLD óvszer arany és exkluzív megjelenésével például biztosan bearanyozza majd az estéteket és az együttlétet! www.masculan.hu w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 221

PROMÓCIÓ

A masculan óvszermárka évek óta kampányol az igazi férfiak, valamint a minőségi szexualitás és párkapcsolatok mellett. Legújabb termékével, a GOLD megjelenésével új vizekre evez, hiszen a játékosság mellett megjelenik a győzelem és a luxus életérzése is. Az arany nemcsak a gazdagság és a luxus jelképe, hanem egyben a győztesek szimbóluma is. Egy férfi számára pedig – akár kimondjuk, akár nem – igenis fontos, hogy győztesként érjen célba, a dobogó legfelsőbb fokára állhasson, vagyis elhódítsa a kiszemelt nő szívét. Legyen szó tanulásról, munkáról, sportról, egy igazi férfi első akar lenni, és győzni szeretne. Ez a természet rendje, a dominancia iránti vágy. A GOLD is ezt a győzteseknek járó attitűdöt hivatott képviselni a GOLD bevezetésével.

A GOLD MAN energikus, céltudatos, és figyel a legapróbb részletekre is, ugyanakkor laza és játékos. A GOLD MAN kedveli a luxust és a minőséget, nem elégszik meg a középszerűvel, hiszen mindig a legmagasabbra tör. Álmai és vágyai vannak, amelyeket el szeretne érni, sőt meg is valósítja őket. Egy férfi a legtöbb esetben szeretné elkényeztetni kedvesét, így a masculan „arany meglepetésével” garantáltan örömet szerezhetnek egymásnak. A masculan GOLD termékével nem csak játékosságot, de minőséget és luxust csempészhetünk a mindennapi együttlétekbe. ■ (x)

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


22 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Megkezdtük a felkészülést

A

z FTC futsalcsapata megkezdte a felkészülését a 2015/16-os szezonra a népligeti sportközpontban. A bajnokságot megelőző 10 hetes alapozás komolyságát tovább növeli, hogy már az új igazolásokkal kezdhette meg a munkát a teljes zöld-fehér keret. A célok továbbra is határozottak; a bajnokságot meg kell nyerni! legjobbak maradtak, és szerencsére újabb futsalosokkal tudtuk megkezdeni a felkészülést.

Milyen kvalitásokkal rendelkezik az új keret? Szerencsések vagyunk, hiszen a legtöbb játékosunk játszott NB I-ben, sőt többszörös válogatottak is vannak köztük. A vezetéssel és a stábbal is egyetértünk abban, hogy a jelen keret akár 4–5 éven keresztül is megállhatja a helyét az NB I-ben is. Bár nagyon fiatalok, rendkívül rutinosak a játékosaink. A jövőben inkább csak gyengébb posztokon erősítenék, ha egyáltalán adódik ilyen.

Felipe Matos szakmai igazgató irányítása alatt az edzői stáb már a szezonzárás után egyből folytatta a munkát. A cél az volt, hogy a pihenésből visszaérkező srácok már az új csapattársaikkal folytathassák a felkészülést. Az FTC U19 csapatánál Dragóner Attila munkáját segítő brazil szakember a tavaszi szezonban kezdte meg szakmai igazgatói munkáját, így repülőrajtból folytathatja az elképzelései megvalósítását.

Mik a célok az új szezonra? Számunkra egyértelműen a bajnokság megnyerése a cél. Olyan játékosokat igazoltunk, akikkel ez megvalósítható. A tavalyi gárdát éppen csak össze tudtuk szedni az indulásra, akik kisebb botlásokkal, de szépen szerepeltek az őszi szezonban. Télen viszont nagy igazolásokba kezdtünk, így igazi futsalosok érkeztek hozzánk. Most viszont csak a w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 23

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mi jelenleg a legfontosabb feladat? A csapategység kialakítása, hiszen nem egyéneket akarok látni, hanem egy óraszerkezetként működő egész csapatot. Jelenleg az erőnléti edzőnkkel, Ferencz Róberttel dolgoznak, így pár hétig labdát sem látnak majd. Szerintem nagyon jó az idei felkészülési tervünk.

Mi a szereped a stáb összefogásán kívül a csapatban? A játék kialakítása. Játék labdával és nélküle. Brazil vagyok, és hiszem, hogy játék az élet. Nem akarok botladozó, szenvedő és gondolkodó focistákat látni. Kreatív és lendületes futsalosokat akarok a csapatban.

Ferencz Róbert – ahogy az erőnléti edzőknél lenni szokott – a felkészülési időszakban főleg nem a játékosok kedvence. Ilyenkor ugyanis minden csepp izzadságért megküzdenek a játékosok, és nincs megállás, ha a cél a bajnoki cím. „Szerencsére ideális időben kezdtük meg az alapozásunkat. Örülök neki, hogy már az elején a teljes kerettel állhatok neki a fizikai felkészítésnek. Az első hetekben az aerob állóképesség tökéletesítése mellett a koordináció fejlesztésre, és az ízületi mozgékonyság, izomlazaság idealizálására törekszem. Ezzel is próbálom a minimálisra csökkenteni a későbbi sérülések esélyét. Kis lépésekben haladunk, hiszen a végső célom, hogy a mérkőzésterhelés többszörösét tudják elviselni az felkészülés utolsó szakaszában. Az első hét után mondhatom, hogy jó fizikai alapokkal rendelkeznek a srácok, és öröm velük dolgozni, mert rendkívül elszántak. Felipével alaposan összehangoltuk az edzéseinket, így kérése alapján az általa preferált játékstílusra készíthetem a futsalosainkat. Nagyon reménykedek a kiugróan jó játékban” – mondta Ferencz Róbert, a zöld-fehérek erőnlétért felelős szakembere. szerint csak külföldi csapatokkal... persze itt még sok minden képlékeny. ■

Milyen a stáb? Sikerült egy fantasztikus, magyar futsalcsapatok között is egyedülálló összeállítást alkotni. A vezetőedző, Lengyel Béla mellett Ferencz Róbert a fizikai felkészítésért, Móra Ákos pedig a kapusok munkájáért felel. Külön biztosíték számomra a megfelelő szakmai munkára, hogy Ákos és Robi is tanárként oktat a felsőoktatás edzőképzésében.

Hogyan zajlik a felkészülés? Július 7-én kezdtük meg a 10 hetes felkészülésünket, ahol Ferencz Róbert vezényletével hosszú szenvedés vár a srácokra. Bélával mi a harmadik héttől kapcsolódunk majd be a munkába, és akkor már a játék kialakításával foglalkozunk. Augusztusban kezdjük az edzőmérkőzéseinket, és terveim támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


24 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Új kedvezményes sportolási lehetőség országszerte Elindult a Sportol a Nemzet sportkártyaprogram „A sportkártya, aminek mindenki örül” – fogalmazott Hoffmann Pál, a Sportol a Nemzet sportolói kedvezménykártya projektvezetője. A rendszer a sportolók, a létesítmények és a sportszövetségek számára is új lehetőségeket teremt. Új, országos szintű sportkártyaprogram kezdődött csütörtökön: a Sportol a Nemzet sportolói kedvezménykártya rendszerében már az indulásnál 16 városban, több mint 30 sportágból választva sportolhatnak az eredeti árnál sokkal alacsonyabb áron a regisztrálók.

„Vigyázz a testedre, az az egyetlen hely, ahol élhetsz.” . Jim Rohn

Az új sportkártyarendszer egy olyan kezdeményezés, amelyben a sportolásra alkalmas létesítményekben rendszeresen, az érvényes óradíjaknál minimum 50 százalékkal kedvezőbb áron biztosítanak sportlehetőséget a kártyával rendelkező sportolni vágyóknak. Minden regisztráló kap egy névre szóló kártyát, amelynek segítségével kedvezményesen sportolhat, és még pontokat is gyűjthet, ami sportos ajándékokat ér. – Kezdeményezésünk célja, hogy egyre többen, korra, nemre, szociális helyzetre való tekintet nélkül belássák, hogy egy kis odafigyeléssel, minimális energiabefektetéssel mennyivel jobbá tudják tenni mindennapjaikat, egészségesebb, teljesebb életet élhetnek – fogalmazott Szegeden, az Algyői úti gokartpályán tartott sajtótájékoztatóján Hoffmann Pál projektvezető, ahol az első regisztrálók már ki is próbálták a kedvezményeket.

Ha sportolsz, azért nem érdemes kihagyni! Ha csak tervezed, segítünk, hogy próbára tedd magad! A „Sportol a Nemzet” sportolói kedvezménykártya segítségedre lesz!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

– A Sportol a Nemzet sportkártya minden érintett számára előnyt jelent: az igénylők minimum fél áron sportolhatnak, a kedvezményes helyek listáját pedig néhány kattintással megtalálhatják a Sportolanemzet.hu oldalon. Nincs limit, így akár naponta használhatják a kedvezményeket minimális befektetéssel, amit a kártyaigénylés alkalmával lehet rendezni. A sportolással pontokat is gyűjthetnek, és ha elég lelkesek, havonta sportos ajándékokat nyerhetnek az összegyűjtött pontok után. A sportpályák üzemeltetőinek pedig azért


| 25

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

érdemes csatlakozni, mert díjmentesen vehetnek részt egy országos projektben, ezáltal ismertebbé válik a szolgáltatásuk, a kevésbé terhelt időszakokat is hasznosíthatják, és új vevőkörre tehetnek szert – tette hozzá. Egy harmadik terület is érintett: a sportszövetségek számára – amelyek közül több (például a tekések és a küzdősportosok) teljes mellszélességgel állt a program mellé – is nagy lehetőség ez, mivel ismertséget szerezhetnek a sportáguknak, a kártya pedig növeli a sportolói bázist, amelyből mindenki profitálhat. – Ezenfelül el tudom képzelni, hogy van olyan sportos beállítottságú felelős cégvezető, akinek fontos, hogy a kollégái – betegség miatt – kevesebbet hiányozzanak, szellemileg és fizikailag frissek legyenek, amihez ez az előkészített programsorozat intenzíven hozzá tud járulni. Összegezve: a sportolni vágyók széles sportági palettát kapnak, helyszínnel, időpontokkal, körülményekkel előkészítve, minimális díj fejében. A sportpályák és sportszolgáltatók pedig díjmentesen részt vehetnek egy országos promócióval működő, pozitív üzenetet hordozó projektben – mondta végül Hoffmann Pál. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


26 |

CSR CSR

Vállalati Társadalmi Szerepvállalás

A Coca-Cola üdítően hat életünkre

A

Coca-Cola Testébresztő program az elmúlt 10 évben több mint 50 sportágban, több mint 500 sport- és szabadidős rendezvényen mintegy 3,3 millió embert mozgatott meg. A Coca-Cola Testébresztő ezzel Magyarország legnagyobb vállalati szabadidősport kezdeményezésévé nőtte ki magát. A vállalat a kezdetek óta milliárdos összeget költött a Coca-Cola Testébresztő sikerére, a mozgás népszerűsítésére. A mozgás örömforrás, hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és sosem késő elkezdeni. A cég ezért elkötelezetten népszerűsíti a rendszeres testmozgást, az aktív, sportokban gazdag életmódot, és ezt támogatva szabadidősport-rendezvényeket szervez és támogat, hogy mindenkinek lehetőséget adjon a mozgásra. Mindezeket fogja össze a 2005-ben útjára indított Coca-Cola Testébresztő Program. A Coca-Cola Testébresztő Mozgásfesztivál ennek az eseménysorozatnak egy olyan programja, ahol közel 90-féle mozgásformát kipróbálni azz ér érdeklődők. form fo rmát át ttudnak udna ud nakk ki kipr p ób pr óbál álni ni a érde dekl klőd ődők ők.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A Testébresztő eseménysorozat az elmúlt években többek közt olyan népszerű programokat támogatott, mint az Egészségliget, a Szigeti Sportvarázs, a Tavaszi Országos Fitness Stúdió Turné, Tour De Pelso, Spinning Show, Spar Budapest Maraton, a Női Mozgásfesztivál, a Mozdulj, Magyarország!, a Coca-Cola Testébresztő Női Futógála, a Balaton Maraton és Félmaraton. 2010-ben a vállalat életre hívta a Coca-Cola Testébresztő Program Facebook-oldalát azzal céllal, párbeszédet a cé céll llal al,, ho hogy gy ffolyamatos olya ol y ma ya mato toss pá p rbes rb eszé zéde dett és vvalódi alód al ódii kkö özzö öss ssé ég ge ett tteremtsen erem er rem emt mttsse en nam ozg oz gá ás néps n né éps psze erű rűsí síté tésé éközösséget mozgás népszerűsítésé-


| 27

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

re. Az oldalt ma már több mint 25 ezren követik. 2013 májusában pedig létrehozták a Testebreszto. hu honlapot is, amelynek immáron több mint 8000 regisztrált felhasználója van. Idén májusban meghirdették a Coca-Cola Testébresztő Díjat, amelynek részeként félmillió forinttal együtt járó elismerést nyerhet az a testnevelő tanár, edző vagy sportszervező, aki közösségében kiemelkedően sokat tesz a rendszeres testmozgás népszerűsítéséért. A közel 70 pályázó közül szakmai zsűri választja ki azt a tíz jelentkezőt, akit a TV2 Több mint testőr című tévéműsorában mutatunk be a nagyközönségnek.

Önmagában ugyanis nincs egészségtelen étel vagy ital, csak helytelenül összeállított étrend és mozgásszegény életmód. A Coca-Cola Testébresztő Program filozófiája tehát nagyon egyszerűen összefoglalható: mérlegeljük a bevitt és leadott kalóriákat, mozduljunk meg, és nyissunk a boldogságra! ■ Pollák Márton

A nézők a 10 pályázóra a www.testebreszto.hu weboldalon szavazhatnak. A legtöbb nézői szavazatot gyűjtő pályázó 500 ezer forint támogatást nyer, csakúgy mint a szakmai zsűri által kiválasztott pályázó. A nyerteseknek a díjjal együtt járó támogatás legalább 50 százalékát a helyi közösség szabadidősport-tevékenységének további fejlesztésére kell fordítaniuk. A díjakat az őszi Nemzetközi Szabadidősport Konferencián adják át. A Testébresztő Program a mozgás mellett szintén kiemelten foglalkozik a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítésével, a kalóriabevitel és -leadás (energia-egyensúly) fontosságával is.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


28 |

MOB MOB

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Agenda 2020 = Budapest 2024

F

elpörögtek az események. Legutóbbi számunkban még az olimpiai párbeszéd mellett kampányoltunk, most pedig már arról számolhatunk be, hogy Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalosan is benyújtotta szándéknyilatkozatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti rendezésének pályázatára. Rajthoz állunk tehát. Az után, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése június 10-én, a Fővárosi Közgyűlés pedig június 23-án egyhangúlag döntött a szándéknyilatkozat benyújtása mellett, július 6-án az Országgyűlés is megszavazta – ráadásul elsöprő többséggel – a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot. A parlament által elfogadott határozatban az áll, hogy az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság arra vonatkozó szándékát, hogy megpályázza a 2024-es ötkarikás esemény rendezését. Tartalmaz továbbá egy 12 pontból álló intézkedési tervet, amelyben többek között szó van egy olimpiai pályázati bizottság létrehozásáról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által múlt decemberben elfogadott Agenda 2020 reformp-

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 29

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

rogramhoz – a gazdaságos, olcsó és megtérülő olimpiához – illeszkedő pályázatról, kormánytámogatásról és a kormányzati feladatok, valamint az egyes miniszterek pályázatot támogató feladatainak meghatározásáról. A dokumentum leszögezi, hogy az olimpiából származó költségvetési többletbevételeket döntően az egészségügyre kell fordítani. Ezenfelül a határozat kiemelt szempontként rögzíti a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások munkához jutását a pályázattal és a rendezéssel kapcsolatos feladatok tekintetében. A javaslatról 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntöttek a képviselők. A szavazáson az Országgyűlés meghívására mintegy 60 sportoló, Borkai Zsolt vezetésével a Magyar Olimpiai Bizottság tisztségviselői, továbbá Tarlós István főpolgármester is részt vett. „Meggyőződésünk, hogy a budapesti pályázat a válasz a NOB Agenda 2020 reformprogramjára, pályázati szándékunk teljes összhangban van a NOB gazdaságos olimpia koncepciójával. Egyben üdvözöljük, hogy a NOB a takarékosabb és fenntarthatóbb olimpiarendezés irányába indul, megtörve ezzel a legnagyobb és leggazdagabb országok olimpiarendezési monopóliumát” – ol-

Borkai Zsolt szerint aktuálisan és a jövőre nézve is nagy jelentősége van annak, hogy az Országgyűlés hétfőn 80 százalékos többséggel, kormánypárti és ellenzéki szavazatokkal támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. A sportvezető az MTI-nek azt mondta, a parlamenti voksolás megmutatta, hogy már eddig is komoly munka folyt a magyarországi játékok pályázatának előkészítésével kapcsolatban, ugyanakkor a döntés azt is jelzi, hogy a "sport összehozza az embereket.” Hozzátette, szerinte a pályázati szándék azért kapott elsöprő többségben igen szavazatot, mert átlátható és nyílt volt, nem is lehetett más, az embereknek ugyanis látniuk kell, hogy pontosan miről van szó. Mindennek a lakosság körében is nyoma van: egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint a magyar emberek kétharmada állna a magyarországi pályázat mellé, emellett több mint ötven médium és öt partnerszervezet csatlakozott a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért kezdeményezéshez. A hazai rendezésű olimpiát pedig egy rendezvénysorozat is népszerűsítette, amelyet a MOB a társadalmi párbeszéd keretében hirdetett meg. Ennek jegyében szakmai konferenciának és családi fesztiválnak adott otthont Budapest, Miskolc, Győr és Szeged.

vasható a Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke által jegyzett szándéknyilatkozatban. „A mi olimpiai matematikánk egyértelmű: Agenda 2020 = Budapest 2024. Így az a Magyarország is rendezhetne olimpiát, amelynek a nyári játékok tíz legeredményesebb nemzete közül egyedül nem adatott meg ez a lehetőség” – szerepel a Thomas Bach NOB-elnökhöz címzett táviratban.

Eddig Boston, Hamburg, Róma és Párizs jelezte hivatalosan pályázati szándékát a NOB-nak, de Isztambul, Baku és Doha is a magyar főváros riválisa lehet. A testület 2017 szeptemberében hozza meg a végső döntést a házigazdáról. ■ A www.mob.hu nyomán összeállította Szita Mónika fotó: www.mob.hu/Szalmás Péter

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


30 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Olimpiai szintű rendezés és kitűnő magyar szereplés Bakuban!

A

z azeri főváros 2012 decemberében nyerte el az I. Európa Játékok rendezési jogát, és két és fél év elegendőnek is bizonyult ahhoz, hogy maradéktalanul felkészüljenek a multisporteseményre, ahol a magyar sportolók nagyszerű teljesítménnyel rukkoltak elő, és 8 arany-, 4 ezüst- valamint 8 bronzérem büszke tulajdonosaként az összesített éremtáblázat 11. helyén végeztünk. Az európai olimpiát június 12. és 28. között rendezték Azerbajdzsán fővárosában, amely az elmúlt években óriási változásokon ment keresztül. Erről Vass Dóra 35-szörös magyar bajnok ritmikus gimnasztikázó is meggyőződhetett. "Amikor 2007-ben először voltam Bakuban, még nem hasonlított európai városhoz, azóta nagy változáson ment át a városkép, európai szintűvé nőtte ki magát, szinte rá sem lehet ma ismerni korábbi önmagára" – nyilatkozta a játékokon egyéni összetettben 20. helyen végző sportoló. Kajak-kenu válogatottunk tagjai pedig már az első játéknap előtt úgy érezték magukat, mintha egy olimpiára érkeztek volna, pedig őket az azeri fővárostól 350 kilométerre fekvő Mingacsevirbe szólította a kötelességük.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

„Csak az imént érkeztem, de a hangulatot már most egy olimpiáéhoz hasonlítanám, a házigazdák nagyon kitettek magukért” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta. Az öt olimpiát megjárt Kammerer Zoltánt szintén ismerős érzés öntötte el: „Eddig minden szép és jó, mintha olimpiába csöppentem volna bele. Emellett a mezőny is rendkívül erős, erősebb, mint az Európa-bajnokságon. Mindenki itt van, aki számít, ennek megfelelően egy éremmel már elégedett lennék.” A június 12-i, óriásbüdzséből rendezett koloszszális megnyitó minden kétséget kizáróan olimpiai kaliberűre sikeredett, és minden, illetve mindenki készen állt arra, hogy 17 napig csodálhassuk 50 ország közel 6000 sportolóját, akik 20 sportág 253 versenyszámában mérték össze tudásukat.


P A EST D U B 2

| 31

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

4 02

Párbeszéd az olimpiáért

A legforróbb sztártitkok

e7¼PRJDWMXNÄVHOįVHJÈWM×NDÄYLROLPSLDLÄVSDUDOLPSLDL S¼O\¼]DWPHJDODSR]RWWV¼JDÄUGHNÄEHQDW¼UVDGDOPLS¼UEHV]ÄGHWq A SPORT MINDENKIÉ! támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


32 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az első érmet a BVSC 71 kg-ban versenyző, kötöttfogású birkózója, Korpási Bálint szerezte, aki 3 ádáz ellenfélen birkózta keresztül magát, hogy a döntőben megmérkőzhessen a hazaiak kiválóságával, Raszul Csunajevvel, aki viszont kifogott Bálinton. Az ezüstérmes Korpási a finálé utánígy vélekedett: „Az éremben kiegyeztem volna a viadal előtt, a döntő után azonban nem tudok örülni az ezüstnek, nagyon nyerni akartam.” Mingacsevirben azonban jött az éremeső első felvonása, ugyanis pekingi olimpiai bajnokunk, Vajda Attila, a kenusok 1000 méteres számában

a harmadik helyen ért célba, míg a Szabó Gabriella (Bp. Honvéd), Kozák Danuta (UTE), Kárász Anna (Szegedi Vízisport Egyesület) és Vad Ninetta (KSI SE) által fémjelzett kajaknégyes 500 méteren egészen az aranyig lapátolt, megszerezve ezzel első aranyérmünket az Európa Játékokon. Tíz perccel később pedig jött a Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Szalai Tamás (Vasas SC) kajak páros, akik Kökény Roland sérülése miatt ugyan az utolsó pillanatban álltak össze, de így is győzni tudtak az 1000 méteres távon. Büszkék lehetünk Sastin Mariannára is, mivel a Vasas szabadfogású „amazonja” a nők 60 kg-os mezőnyében állhatott a dobogó legmagasabb fokára, miután a döntőben magabiztosan győzött a nanjingi ifiolimpia orosz bronzérmese, Szvetlana Lipatova ellen. A 32 éves hölgyre azért is érdemes odafigyelnünk, mert most ugyan a 60 kg-osok mezőnyében versenyzett, de az olimpián és a vb-n 58 kg-ban áll majd szőnyegre, így jó eséllyel szerezhet további aranyérmeket. Az Európa Játékok eddigi termése tehát magyar szempontból: 3 arany, 1 ezüst és 1 bronz. Most pedig öveket bekapcsolni, mert belehúzunk! Jön az éremeső második felvonása.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 33

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A helyszín ismét Mingacsevir, ahol lassan azt gondolhatta a világ, hogy a magyarok lapáttal a kezükben jönnek a világra. London kétszeres olimpiai bajnoka, Kozák Danuta K–1 500 méteren iskolázta le a mezőnyt, megszerezve ezzel a legcsillogóbb „nyakbavalót”, majd kétszázon is felfért a dobogóra, ahol bronzzal a nyakában hallgathatta a magyar himnuszt. 20 perc múlva pedig már vízen volt a Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (Vasas SC) kajak négyesünk, amely 1000 méteren okosan versenyezve, nagy hajrában diadalmaskodott az orosz egység előtt. A Kárász Anna (Szegedi Vízisport Egyesület), Vad Ninetta (KSI SE) páros K–2 500 méteren a harmadik helyre hozta be a csónakot, míg K–2 200 méteren negyedikek lettek. Kajak egyesben, a 200 méteres távon Dudás Miklósért kellett szorítanunk, aki végül akkorát evezett, hogy magabiztos, félhajónyi előnnyel nyerte a számot, újabb arannyal bővítve az amúgy sem szegényes kollekciónkat. A Tótka Sándor (UTE), Molnár Péter (Tiszaújvárosi VSE) kajak páros a 200 méteres táv döntőjében harmadik helyen végzett, csakúgy mint Csay Renáta (Graboplast Győr) a női kajakosok emberpróbáló 5000 méteres távján.

Ezzel a teljesítménnyel a magyar lett a legeredményesebb kajak-kenu válogatott az Európa Játékokon, és 5 arany-, valamint 5 bronzérmével beírta magát a miniolimpia históriás könyvébe. A 2013-ban vb-t nyerő Barka Emese (Vasas SC) a birkózók 58 kg-os mezőnyében bizonyult a legjobbnak, megszerezve ezzel sportágbeli harmadik érmünket, összesítésben pedig a 7. aranyat. Bognár Richárd dupla csövű fegyverét használta remekül, és bár az aranyat célozta meg, végül ezüstérmes lett dupla trap lövészetben.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


34 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Most pedig jöjjön valami, ami igazi meglepetés! Aerobik. A Szöllősi Panna (Flex Hungary Debrecen), Lendvay Dóra (Budaörsi Diáksport Egyesület), Hegyi Dóra (Flex Hungary Debrecen), Farkas Balázs (Flex Hungary Debrecen), Bali Dániel (PSN) ötös bebizonyította, hogy egységben az erő, és bár a döntőbe a harmadik helyen jutottak be, "Öt szív, egy lélek" mottójuk a végén aranyat ért, mögöttük a románok és a spanyolok végeztek.

Szintén dzsúdóban, az 57 kilósok mezőnyében Karakas Hedvig ezüstérmet szerzett, mivel a döntőben kifogott rajta a négyszeres Európa-bajnok, portugál Telma Monteiro. Ismét megpezsdült a medence Bakuban, amikor Juhász Janka vízbe ugrott az éremért. A kiskunhalasi úszó 1500 gyorson, szívszaggató hajrá után végzett a 2. helyen. Büszkék lehetünk Harcsa Zoltán ökölvívónkra is, mert a Fradi 23 éves versenyzője a 75 kilósok súlycsoportjában nyert bronzérmet, és ezzel ki is alakult a 8 aranyat, 4 ezüstöt és 8 bronzot hozó magyar végeredmény. Az összesített éremtáblázat 11. helye igazán impozáns pozíció.

Vissza a vizes közegbe, ahol ismét jól érezhettük magunkat: a gyönyörű Bonecz Boglárka, a Szegedi Úszó Egylet 15 éves tehetsége bronzérmes lett 200 méter pillangón. Szintén harmadik lett Európa-bajnok cselgáncsozónk, Csernoviczki Éva, aki 48 kilóban az ukrán Marina Csernyak ellen abszolválta a bronzmeccset.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A MOB elnöke, Borkai Zsolt és a főtitkár, Szabó Bence is elégedett volt a bakui szerepléssel, és dicsérő szavak hangzottak el dr. Simicskó Istvántól is, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt mondta: „A magyar csapat kiválóan helytállt, komoly akaraterőről tett tanúbizonyságot. Még akkor is, ha az erős kezdés után nyolc aranyéremnél többet vártunk a végén. Az Európa Játékok kiváló kezdeményezés, bízom benne, hogy az első kiírást újabbak is követik majd.” A versenyek után Fábián László, a magyar csapat vezetője, a MOB sportigazgatója, remek riói főpróbaként emlegette az Európa Játékokat. ■ (A www.mob.hu nyomán összeállította Pollák Márton) (fotó: www.mob.hu/Szalmás Péter)


| 35

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SportTurmix SportTurmix 36 |

S P O RT T U R M I X

Karate – úton a 2020-as olimpia felé Bemutatkozott a sportág az Európa Játékokon

M

érföldkőhöz érkezett a karate: nem olimpiai sportág létére részt vett az első alkalommal megrendezett Európa Játékokon. A bakui karatetornát megtisztelte jelenlétével Thomas Bach, a NOB elnöke is, Tadissi Martial személyében pedig magyar versenyző is tatamira lépett a „kontinens olimpiáján”. Eközben Tokióban szűkítették a 2020-as ötkarikás játékokra pályázó sportágak körét: a karate ott van a nyolcas listán.

Tadissi: remélem, méltón képviseltem hazánkat! Hiába győzte le a korábbi világ- és Európa-bajnok horvát Danil Domdjonit Tadissi Martial, a 67 kg-os magyar versenyző csak a harmadik helyen végzett csoportjában, így nem jutott az elődöntőbe. Teljesítménye azonban így is minden elismerést megérdemel. Tadissi Martial eredményei a csoportkörben: Tadissi - Burak (török) 0-2 Tadissi - Domdjoni (horvát) 1-0 Tadissi - Giegler (német) 1-2

Az 1. Európa Játékokra érdekelt magyar küldöttség csapatkönyvében Borkai Zsolt, a MOB elnöke előszavában arról írt, hogy a 21. században még soha nem utazott akkora magyar csapat egyetlen multisporteseményre sem, mint Bakuba. A mintegy 200 fős delegációban helyet kaptak karatésok is: Tadissi Martial és a felnőtt válogatott edzője, Ruzsinszki György.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Az első meccs, ami amúgy is mindig kritikus, sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztük – mondta el Tadissi Martial. – Kicsit görcsösen kezdtem, ami vereséget eredményezett. A második küzdelem már jobban sikerült, de muszáj is volt hozni, hogy maradjon remény a továbbjutásra. A harmadik, ki-ki meccsen úgy éreztem, hogy több pontértékű technikám is volt. Azt a mérkőzést abszolút a magaménak éreztem. Ami az Európa Játékokat illeti, felemelő érzés volt egy ilyen, olimpiához hasonló eseményen részt venni, viszont ez a számunkra ismeretlen légkör kicsit demoralizáló is volt. Teljesen más érzés itt lenni, mint egy világbajnokságon vagy Eb-n. Próbáltam egyedüli magyar karatésként méltóképpen képviselni hazánkat, ami remélem, sikerült. Ugyanakkor olyan feledhetetlen élményt adott ez a multisportesemény, ami miatt


| 37

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tációk után a szervezők ajánlást fogalmaznak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára. A NOB jövő augusztusban dönt arról, hogy mely sportágak kerülnek be a tokiói programba. ■ Turák Péter Fotók: MOB/Szalmás Péter

megérte az előzetesen rááldozott sok fáradság és a rengeteg edzés. Szeretnék részt venni a következő Európa Játékokon is! Óriási dolog ekkora versenyen kint lenni, és öröm az is, hogy a 67 kilogrammban sikeresen kvalifikáltunk az Európa Játékokra – nyilatkozta Ruzsinszki György, a felnőttválogatott edzője. – Nem titok, hogy érmet akartunk, és erre reális esélyünk is volt, azonban ez most nem jött össze. Ezúttal be kellett érnünk a részvétellel, valamint csapatban a múlt heti Eb-bronzzal, ahol Martial csapatkapitányként valamennyi mérkőzését megnyerte.

A NOB elnöke a bakui karateversenyen Jelentős sportdiplomáciai siker a sportág számára, hogy az 1. Európa Játékok karateversenyét megtisztelte jelenlétével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Tomas Bach. Éppen a német sportdiplomata reformtörekvései adnak esélyt a karaténak a 2020as ötkarikás bemutatkozásra.

A karate a tokiói nyolcas listán Összesen 26 sportág jelentkezett a tokiói szervezőknél, és közülük nyolcnak maradt esélye arra, hogy bekerüljön a 2020-as nyári olimpia műsorába. A karate ott van a szűkített listán! Az első szűrőn a baseball/softball, a bowling, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás, a fallabda, a hullámlovaglás és a vusu harcművészeti sport maradt fenn. A nyolc sportág nemzetközi szövetsége augusztus 7–8-án újabb kört fut a bekerülésért, a prezen-

Sporttörténelmi bronz a régiós Eb-n Harmadik lett a magyar férfi karateválogatott a Régiók Európa-bajnokságán. A párizsi viadalon a György Dániel, Hárspataki Gábor, Höning Dávid, Szegedi Döme, Tadissi Martial és Virág András összetételű együttes egy vereség mellett három diadalt ért el. A sportág speciális megméretése a régiók Európa-bajnoksága, amely az adott országok méretüktől függően kategóriánként 1–4 csapatot indíthatnak. A június 6–7-én Párizsban megrendezett versenyen 23 ország 142 csapatának 630 sportolója vett részt. A Budapest név alatt indult magyar férficsapat a 16 között 3–0-ra verte a Normandiát, majd 2–1-re felülmúlta a Belgrádot. A döntőbe jutásért az Ile de France együttese következett, amely rendkívül szoros csatában 2–1-re nyert. A rendkívül fiatal magyar alakulat a harmadik helyért 3–1-re felülmúlta Hercegovinát. A bronzérem sporttörténelmi sikert jelent, hiszen felnőtt férficsapataink világversenyen korábban még soha nem állhattak dobogóra.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


38 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Nagyot szólhat a taekwondo

O

limpiai sportág, mint megannyi másik. Mégis a magyar közönség igen keveset tud a koreai gyökerekkel rendelkező taekwondóról. A küzdősportok világszinten egyik legnagyobbika árnyékban él Magyarországon. Egyelőre. Időzített bombaként ketyeg, hogy talán már a riói olimpia idején nagyot szólhasson. A Magyarországon született Gonda Ivett járt már olimpián, de kanadai színekben versenyzett, négyéves kora óta ott él. 2013 óta azonban már hazánknak szerez dicsőséget. Elsőként jutott be a pénzdíjas Grand Prix-sorozatba, ahol a manchesteri állomáson a fináléig verekedte magát tavaly ősszel, és harmadik lett a tavalyi Eb-n. Kotsis Edina idén a világbajnokságon bronzérmet nyert, ő volt az első női taekwondósunk, aki dobogóra állhatott vb-n. Idén már ő is tagja a GP-nek. Mindketten ötödikek lettek a bakui Európa Játékokon, és jó eséllyel pályáznak a brazíliai repülőjegyre, amihez a világranglista első hat helyének egyikén kell végezni év végén. Ha ez nem jön össze, akkor a 2016 elején esedékes kontinentális selejtezőn kell a döntőbe jutni. Amennyiben sikerül, minden bizonnyal megnyílik az út a sportág előtt, hogy idehaza is minél több tagot toborozhasson. Közben az utánpótlásban is bontogatják a szárnyukat a fiatalok. Július elején Berei Béla megnyerte a kadetek Európa-bajnokságát. Még hallunk róluk. ■

Olimpiacentrikus ország révén nem csoda, hogy az átlag sportbarát keveset tud a sportágról, ugyanis mióta 2000 óta hivatalosan is a játékok programján szerepel, egyetlen magyar szerzett kvótát. Tizenöt éve Salim József ötödik lett Sydneyben. Azóta eltelt másfél évtized, a taekwondo pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül. A víváshoz hasonló elektronikus pontozórendszerének köszönhetően igazságosabb és élvezetesebb lett, nem csoda, hogy világszerte egyre több hódolót szerez. Törökországban a labdarúgás mögött a legtöbb ember által űzött sportág. A mieink másfél évtized alatt végig közel voltak a tűzhöz, volt Eb-döntősünk és vb-érmesünk is. A sikertelen londoni kvalifikációs időszak után azonban valami megindult, aminek gyümölcsét talán már Rióban megízlelhetjük.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


40 |

Kendó-vb: Bronzérmesek lettek a magyar szamurájok! Sporttörténelmi éremszerzés Japánban

F

antasztikus sikert ért el a magyar férfi kendóválogatott a Tokióban megrendezett világbajnokságon. A 2012-es vb-n harmadik csapat ismételni tudott, és egyedüli európai együttesként került az elődöntőbe, ahol végül magabiztosan megszerezte a bronzérmet. szakaszba. Itt először a belgákat múltuk felül 3–2-re úgy, hogy 0–2-ről állt fel a magyar csapat. A legjobb nyolcban a nemzeti csapat 3–1-re győzött Kína ellen, az elődöntőben végül kikapott Japántól, így bronzérmesként végzett a XVI. Kendó-világbajnokságon. A bírák Szegőfi Ákosnak ítélték oda a FightingSpirit díjat. Ezt a díjat az adott versenyen a legkiválóbb küzdelmeket bemutató kendósok kapják meg. Férfi egyéniben Dubi Sándor a legjobb 16 közé jutott, és FightingSpirit díjat kapott, női egyéni kategóriában Bővíz Marina ugyancsak a legjobb 16-ban végzett. Magyar női csapat idén nem indult a vb-n.

A világbajnokságok történelmében eddig csak az olasz (2003) és a magyar (2012) válogatott ért oda a dobogóra európai nemzetként, azonban csak a magyar válogatott az, amely duplázni tudott – ráadásul két egymást követő vb-n, 52 ország részvétele mellett! A magyar csapat a csoportmeccsek során az ausztrál és román válogatottat sima 5–0-lal verte, a chileiek azonban nem adták könnyen magukat, de 3–2-vel a mieink jutottak az egyenes kieséses w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A magyar kendóválogatott tagjai Férfiak: Dubi Sándor (Szigetközi Junior Kendóklub) 6 dan – csapatkapitány Babos Gábor (Szigetközi Junior Kendóklub) 4 dan Dubi Attila (Szigetközi Junior Kendóklub) 4 dan Tóth Balázs (Szegedi Kendóegyesület) 4 dan Szegőfi Ákos (Budapest Főnix Kendó- és Iaidóklub) 3 dan


| 41

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Schreiner Dávid (Szigetközi Junior Kendóklub) 1 dan Nők: Bővíz Marina (Magyar-Japán Kendóklub) 4 dan Edzők: Abe Tecusi – menedzser Ito Minoru – edző Kibe Acuo – edző A XVI. Kendó-világbajnokság férficsapat kategóriájának végeredménye: 1. Japán 2. Korea 3. Magyarország 3. USA ■ Fotók: AllJapanKendo Federation

Az oldalon található fitneszvideók segítenek Neked a fogyásban, az alakformálásban, az egészséged megtartásában!

Még több sikersztori az oldalon!

OTTHON IS LEHET EGY JÓT EDZENI!

®

FitVideo.hu

+ személyre szabott táplálkozási tanácsadás Silye Gabitól


42 |

S P O RT T U R M I X

Remek szereplés a Junior Uszonyosúszó Eb-n A válogatott keretből több páros is parkettre lépett Megéve-ben, és ért el igen jó eredményt. A latintáncok magyar bajnok párosa, Andrea Silvestri és Váradi Martina a hazai parketten táncoló Charles-Guillaume Schmitt, Elena Salikhova duó mögött lett második a Latin World Openen. Szintén ezüstérmet szerzett a Világjátékok-résztvevő László Csaba és Páli Viktória is a profi standard mezőnyben. Az ifjúsági standard open versenyen az ifi magyar bajnok Sorin Andrei Neagu és Elek Réka lett a legjobb, akárcsak a Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna kettős az U21-es Latin Openen. A francia városban rendezték meg az idei tíztánc Európa-bajnokságot is, itt a magyar bajnok Hegyes Bertalan, Kis Violetta duó a 19. helyet szerezte meg. ■

Érmes helyezés a teke-világbajnokságon

Ismét lehetett szurkolni a magyaroknak a tekecsapat-világbajnokságon. A férfi és női válogatott ezúttal a Speichersdorfban megrendezett világeseményen lépett pályára. A legutóbbi vb aranyérmesei egy bronzzal és egy ötödik hellyel zártak. Az uraknál Kiss Norbert, Kakuk Levente, Fehér Zoltán, Zapletán Zsombor, Nemes Attila, Rudolf Balázs, Karsai László, Boanta Claudiu, Kiss Tamás, míg a nőknél Sajermann Nóra, Nemes Irén, Méhész Anita, Airizer Emese, Szabó Márta, Tóth Katalin, Nemes-Juhász Gabriella, Sáfrány Anita, Tímár Edina képviselte a magyar színeket. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Mindkét nemzeti együttesünk címvédő címvédőként érkezett Németországba, így nem volt meglepő, hogy ismét a dobogó valamelyik fokára várták őket a szakértők és a szurkolók. Ennek megfelelően a csapataink hibátlan teljesítménnyel lettek csoportelsők. Nemes Attiláék sorrendben Olaszországot (8:0), Szlovákiát (8:0) és Horvátországot (6:2), Szabó Mártáék Montenegrót (6,5:1,5), Franciaországot (7:1) és Németországot (6:2) győzték le, és jutottak a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között mindkét válogatottunk ellenfele Csehország volt. A férfiak sima, 6:2-es győzelmet arattak, a nők viszont 5:3-as vereséget szenvedtek, így búcsúztak a további küzdelmektől. Zapletán Zsomboréknak végül az elődöntő jelentette a világbajnokság végét, Németország 5:3-ra felülmúlta a magyarokat, így Fehér László szövetségi kapitány együttese bronzéremmel gazdagodott, míg a hölgyek az ötödik helyen zárták a vb-t. A Szegedi TE Bajnokok Ligája-ezüstérme után tehát újabb sikereket könyvelhetünk el tekében. Beszélhetünk válogatottról, csapatbajnokságról vagy az utánpótlásról, egy biztos: a magyarokkal mindig számolni kell a világ bármely táján. ■ Szutor Mónika


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 43

www.wahrcargo.hu A Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. egy ömlesztett mezôgazdasági termények nemzetközi közúti szállítására szakosodott gazdasági társaság. Budapesti irodánk a kor követelményeinek megfelelô technikai háttérrel és több éves szakmai tapasztalattal, nyelvtudással rendelkezô szakember gárdával szolgálja ki megrendelôink szállítási igényeit. Fôbb tevékenységeink: • Nemzetközi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Belföldi billenô- és fixplatós tehergépkocsival való szállítmányozás • Komplex szállítmányozás (közúti fuvar + növényegészségügyi, állategészségügyi, vám, surveyor és MVH ügyintézés)

Wahr Cargo Szállítmányozási Kft. • 1117 Budapest, Kondorosi út 2/a. e-mail: wahrcargo@wahrcargo.hu Tel.: + 36 1/424-0700 • Fax: + 36 1/700-1540 támogatásával w w w. s p o r t i m e . h u


44 |

S P O RT T U R M I X

A jövőben Budapestre figyel a ritmikusgimnasztika-társadalom Világkupa az Európa-bajnokság főpróbája

I

dén augusztus 7. és 9. között a SYMA Sport- és Rendezvényközpont ad otthont a ritmikus gimnasztikázók legnagyobb hazai eseményének, a FIG IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupának és a III. MTK Budapest Kupának. A rendezők a viadal szervezésének megkezdésekor nem is gondolták, hogy ez az esemény igazi főpróba is lesz egyben, hiszen a közelmúltban hivatalosan is bejelentették, hogy 2017-ben Magyarország ad otthont a 33. junior és felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságnak.

Hatalmas sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Tornaszövetség és a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség, ugyanis a ritmikus gimnasztika Világkupák mellett elnyertük a 2017-es junior és felnőtt Európa-bajnokság rendezési jogát. Így az augusztus 7. és 9. között a SYMA-csarnokban rendezendő FIG IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupa és a III. MTK Budapest Kupa igazi főpróbája is lesz a kontinensviadalnak.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A magyar ritmikus gimnasztika ismét egy mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy lehetősége nyílhat egy Európa-bajnokság megrendezésére – mondta a Sportime magazinnak dr. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke. – Számomra különös örömet jelent, hogy sportvezetőként is részese lehetek egy ilyen grandiózus eseménynek, és meghívhatom a külföldi sportolókat és sportvezetőket a ritmikusgimnasztika- és sportszerető


| 45

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

közönséget egy kimagaslóan színvonalas kontinensviadalra. A magyar rg régi hagyományokra tekint vissza, és nemcsak a sportteljesítmények tekintetében, hanem a rendezvények lebonyolításában is. Hazánk egyik népszerű sportága a ritmikus gimnasztika, az elmúlt évtizedekben több kiváló nemzetközi eredménnyel büszkélkedhetünk ebben a szép, látványos és elegáns sportágban, ráadásul utánpótlásunk egyre komolyabb fejlődést mutat. Erről a nagyközönség is tanúbizonyságot szerezhet az augusztusi Világkupán. Ez a Világkupa számunkra egyenrangú a nagy világversenyekkel. Egy hónappal az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt a legjobb ritmikus gimnasztikázókat láthatja a közönség Budapesten. Várhatóan nagyobb versenyzői létszám lesz, mint a tavalyi debreceni Világkupán, ez a vb-nek is köszönhető – mondta dr. Korom Norbert, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke, aki szerint 2014-ben a debreceniek nagyon megszerették a ritmikus gimnasztikát, és minden bizonnyal idén a fővárosiak is a szívükbe zárják a sportágat.

Ez a pályázat jelzi, hogy a Magyar Tornaszövetség visszatért azon rendezők sorába, amelyek nagy presztízsű helyszíneken fogadják a legjobbakat – írta az UEG elnöke, a francia Georges Guelzec. ■ (Kaszala Claudia)

A 2017-ben rendezendő 33. junior és felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság magyar pályázata rendkívül magas színvonalú lett, amelyet az egykori kiváló válogatott tornász, Dragóner Ildikó készített el, és az Európai Tornaszövetség, az UEG elismerését is kivívta. A kandidálás szerint a versenyhelyszín a 2003-ban megnyitott Papp László Budapest Sportaréna lesz, amely akár 15 000 néző befogadására is alkalmas. Az Aréna egy modern, ezerarcú létesítmény, a mobil lelátóknak köszönhetően a legváltozatosabban lehet kialakítani a küzdőterét. Ugyanez vonatkozik a SYMA Sport- és Rendezvényközpontra is, amely a maga csarnokaival a kontinensviadal alatt edzőcsarnokként funkcionál, míg a mostani Világkupának helyet ad. Hazánk egyébként 1999-ben már rendezett Európa-bajnokságot, sőt 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban világbajnokságot is. Az UEG képviselői egyébként nemcsak nagy örömmel fogadták a magyar jelentkezést, hanem külön nyílt levélben is gratuláltak a győztes pályázathoz. Nagyon örülök a magyarok jelentkezésének, illetve annak, hogy a szervezet őket választotta.

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


A

Nagy Sportágválasztó, a Mol és az Új Európa Alapítvány közös fotópályázatot hirdet 10–18 év közötti fiatalok számára. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok bemutassák, milyen segítséget kaptak, kapnak szüleiktől, családjuktól eddigi eredményeik eléréshez a sport vagy a művészet területén.

Ki pályázhat? A pályázaton 10–18 év közötti fiatalok indulhatnak, akik magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek, betöltötték – vagy legkésőbb 2015. december 31. napjáig betöltik – a 10. életévüket, de 2015. december 31. napjáig nem töltik be a 19. életévüket.

A pályázat tartalma A pályázók olyan fotókkal, maximum 6 képből álló „fotóalbummal” pályázhatnak, amelyek bemutatják azt a hátteret és támogatást, amit sportolásukhoz, művészeti tanulmányaikhoz szüleik, családjuk biztosít(ott) számukra. A pályázók ily módon kifejezhetik köszönetüket és hálájukat első szponzoraiknak és támogatóiknak, akik a szüleik, a családjuk. A képanyag vizuális eszközökkel mutathatja be a fiatal napirendjét, sport vagy w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

művészeti területen elért eredményeit, versenyeit, az edzés, a felkészülés, majd a szurkolás, a közös öröm, ünneplés vagy éppen a vigasztalás pillanatait. Egy pályázó maximum 6 db fotót küldhet be, a képek mérete egyenként nem haladhatja meg a 2 MB-ot. A pályázaton nem kell feltétlenül fényképalbumot, több fotóból álló fényképsorozatot beküldeni, akár egy fotóval is el lehet indulni a pályázaton. A fotók mellé lehetőség van képaláírások, szöveges magyarázatok feltüntetésére is, amelyek még személyesebbé tehetik a köszönetnyilvánítást. Csak a jpg, tif vagy png formátumban érkező fényképeket tudjuk értékelni.

A pályázat benyújtása A pályázati adatlapot és a pályázati anyagot a www.sportagvalaszto.hu weboldalon elérhető „A


| 47

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

családom a szponzorom – fotópályázat” linken keresztül lehet kitölteni, benyújtani. Pályázatokat csak a fentiekben meghatározott linken keresztül, elektronikus úton lehetséges beadni. A benyújtott pályázat csak akkor érvényes, ha a pályázati adatlap hiánytalanul ki van töltve! A pályázat kiírója a hiányosan kitöltött vagy valótlan adatokat tartalmazó adatlapokat – és így a pályázatokat is – érvénytelennek tekinti. Pályázati díj nincs. A pályázat benyújtási határideje: 2015. szeptember 7. A pályázat kezelője: Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda A pályázat értékelése: a beérkező pályaműveket szakmai zsűri értékeli. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs. A kiíró a pályázat eredményeit a sportagalaszto.hu és az ujeuropaalapitvany.hu oldalon teszi közzé, a nyertesek e-mailben kapnak értesítést. A nyilvános eredményhirdetés a 2015. szeptember 18–19-ei XVII. Budapesti Nagy Sportválasztó rendezvényen lesz.

A pályázaton elnyerhetô nyeremények

A zsűri a beérkező pályázatok közül a legjobbnak ítélt pályázatokat díjazza az alábbiak szerint: • 1. díj: 1 család számára 150 000 Ft értékű családi wellnesshétvége • 2. díjak: 3 db 25 000 Ft értékű Mol Blue kártya • 3. díjak: 5 db 10 000 Ft értékű Mol Blue kártya A nyereményeket a Mol Nyrt. biztosítja.

A pályázaton való részvétel szabályai A pályázó a pályázaton való részvétellel automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy a beérkező pályamunkákat a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda a Nagy Sportágválasztó rendezvény népszerűsítésére használja, ezzel kapcsolatos publikációkban, kiadványokban térítésmentesen, teljes körűen megjelentesse. A beküldött és nem díjazott pályamunkákat a pályázat kiírója nem őrzi meg. A pályázó a pályamunka beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a fotópályázat kiírói külön szerzői jogdíj fizetése vagy külön felhasználói szerződés kötése nélkül is megjelentessék a nyertes pályamunkákat/fotókat. A pályázati felhívás letölthető és a pályázatok benyújtásához szükséges link elérhető a sportagvalaszto.hu vagy az ujeuropaalapitvany.hu oldalakon. ■

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


ParaSport ParaSport

PA R A S P O R TÁ G A K

Fogyatékkal élők sportja

Igazi ajándék a Győztesek Világa!

A

speciális olimpikonok tettei a küzdelemről mesélnek, meg arról, hogy mennyire fontos értelmet adni az életünknek. Bátorságuk lefegyverző, és arra inspirál minket, hogy a lehető legteljesebb életet éljük. Példájuk mindig bátorítóan, sőt vigasztalóan hatnak rám, ha némelykor szomorú vagyok. Ölelésük, simogatásuk megnyugtató és szeretetteljes. Amikor az emberből elfogy a remény, akkor minden eltűnik. Őket nézve a sportpályákon, stadionokban, vagy amikor zenét hallgatnak, táncolnak, örömöt érzek, és minden olyan könnyűnek tűnik. A sportban nyújtott elszántságuk magával ragadó, példamutató. Jó lenne, ha sokak számára követendőek lennének tetteik. Biztos vagyok benne, hogy azt a meggyőződést szeretnék örökül hagyni ránk, hogy ha szívvel-lélekkel vetik bele magukat abba, amit csinálnak, remélhetik, hogy példájuk inspirál minket is.

le nem más, mint a Speciális Nyári Világjátékok, Los Angeles-i helyszínnel, 14 sportággal (atlétika, asztalitenisz, bocsa, bowling, erőemelés, görkorcsolya, dzsúdó, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás) és 86 fős magyar delegációval. Ez az év legnagyobb sport és humanitárius eseménye a világon. Hasonlóan fontos rendezvény, mint az 1984-es, szintén Los Angelesben rendezett nyári olimpia volt. A Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetség 1968 óta, tehát 47 éve szolgálja az értelmi fogyatékossággal élő sportolók közösségét, kiemelve és felszínre juttatva tehetségüket, küzdeni akarásukat.

Jelenleg a világ 170 országában 4,2 millió sportoló tagja a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetségnek. Az idei legnagyobb nemzetközi seregszem-

Az 1989 óta működő Magyar Speciális Olimpiai Szövetség sportolói évente több mint 80 hazai versenyen és négyévenként váltakozó periódusban

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

nyári és téli világjátékokon bizonyíthatnak. A magyar versenyzők kiváló felkészültségére jellemző, hogy tavaly szeptemberben, a belgiumi Antwerpenben rendezett Nyári Speciális Európa Játékokról összesen 66 éremmel tértek haza. Fábián László, D. Tóth Kriszta, Csepregi Éva, Hevesi Tamás, Ungvári Miklós, Szávay Ágnes és Sebestyén Júlia mind segíti az értelmi fogyatékossággal élők sportmozgalmát. Figyelemmel kísérve erőfeszítéseiket, lelkesedésüket, küzdeni akarásukat, különleges teljesítményeiket, egy küzdelmekkel teli, új világ tárul elénk, amelyből a GYŐZTESEK VILÁGÁT ismerhetjük meg. Egyetértek Eunice Kennedy Shriverrel, a Nemzetközi Speciális Olimpiai Mozgalom megálmodójával: „Nincs nagyobb öröm, mint a szabadjára engedett emberi lélek öröme. Nincs sodróbb nevetés, mint azé, aki örömmel van együtt másokkal. Nincs nemesebb cél, mint elfogadó közösséget építeni mindenki számára. És ez a mi dicsőségünk.” ■ Szőke Viktória Fotók: Kovács András

| 49


50 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A magyar vb-csapat (Név után a sérültségi kategória és a versenyszám/ok) Biacsi Bernadett T20 – 1500 m Biacsi Ilona T20 – 400 m, 1500 m Csontos Piroska T20 – 400 m, F20 – távolugrás Kálmán Krisztina F32 – súlylökés, buzogány Keresztesi Erika T20 – 400 m Szigeti Noémi F32 – súlylökés, buzogány Szőllősi István F20 – súlylökés

Hét magyar a paraatlétika vb-n

A

M Magyar Paralimpiai P li i i Bi Bizottság tt á (MPB) elnöksége l ök é jóváhagyta jó áh t az október któb 18 18–31. 31 között Dohában megrendezendő paraatlétikai világbajnokságon részt vevő csapat névsorát. Eldőlt, hogy hét versenyzőnk képviseli Magyarországot az eseményen. A vb-re azokat lehetett benevezni, akik teljesítették a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) által meghatározott A szintet az IPC által hivatalosnak elfogadott nemzetközi versenyeken. A világbajnokságon már a jövő évi riói paralimpiai részvételi jog megszerzése a tét. A nyári játékokra is meghatároznak szintidőket (jobbakat, mint a vb-re), és csak azok lehetnek ott a paralimpián, akik saját kategóriájukban a nemzetközileg előírt időnél jobb eredményt érnek el. A magyar együttesben megtalálhatók a jól ismert nemzetközi klasszisok – a londoni paralimpián 1500-on bronzérmes Biacsi Ilona és negyedik helyezett ikertestvére, Bernadett – mellett olyan kiugró

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

tehetségek, mint a nemzetközi porondon tavaly bemutatkozott 400-as síkfutó Csontos Piroska, aki idei eredményével második a világranglistán. A londoni paralimpia magyar szereplői közül egyedül Kanyó Zsolt nem került be a mostani vb-csapatba, gerelyhajítónk balszerencsés körülmények között marad le a versenyről. Sérültségi kategóriáját összevonták egy másikkal, és a korábbinál nehezebb szinteket állapítottak meg, amelyeket versenyzőnk sérültségének mértéke miatt nem tudott teljesíteni. ■ Bernau Péter


| 51

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


52 |

SZABADIDŐSPORT

Szabadidő

Akik szépkorban is sportolnak

T

öbb mint 40 sportágat próbálhatott ki az hatszáznál is több nyugdíjas, akik sportolásra jelentkeztek idén a Szépkorúak Testébresztő Fesztiválján. A helyszín a Cegléden található gyönyörű Gubody-kert volt. Az immár hagyományos testébresztő fesztiválon részt vett Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok vívó és Faragó Tamás olimpiai aranyérmes vízilabdázó, mindketten a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének képviseletében beszéltek a rendszeres sportolás előnyeiről. A számos sportolási formán túl egészségügyi szűrések és életmód-tanácsadás fokozták a hangulatot, melyet a sportversenyek eredményhirdetését követő termálvizes fürdőzés tetőzött be. A Magyar Szabadidősport Szövetség egyik kiemelt eseménye a Szépkorúak Testébresztő Fesztiválja, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatott.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 53

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Magyarországon elenyésző azon sportrendezvények száma, amely a nyugdíjasokat, az idősebbeket célozza meg. A Magyar Szabadidősport Szövetség az esemény szervezőjeként fontosnak tartja, hogy a „régebb óta fiataloknak” egy országos sportnapot tartson, ahol bárki meggyőződhet a rendszeres sportolás, vagy inkább a sportos életmód fiatalító, energetizáló hatásáról. Ez a korosztály a Magyar Szabadidősport Szövetség hagyományos rendezvényein is aktív: a Kihívás Napján és a Családi Mozgásfesztiválon rendszeresen sportcipőt húznak az idősebbek. „Nagy örömmel szervezünk a szépkorúaknak sportprogramot. Nagyon fontos, hogy az idősebbeket példaként állíthatjuk a fiatalok elé. Ma már odáig eljutottunk, hogy mindenki tudja azt, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges élethez, de sajnos ez sem az idősebbeknél, sem pedig a fiataloknál nem általános jelenség, mi azonban azon dolgozunk, hogy az ilyen rendezvényekkel rendszerint felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy mozgásgazdag életvitel milyen előnyökkel jár. Az idősebbekkel egyébként nincs olyan nehéz dolgunk, mert ők még úgy szocializálódtak, hogy egyesületekben sportoltak, és van mozgásélményük” – mondta lapunknak Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára. ■ Fotók: Kádár Adrián

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


54 | 54

Jön a Wizz Air Félmaraton!

Fotók: BSI

J

úlius közepén (lapzártánkkor) már meghaladta a hatezret a 30. Wizz Air Budapest Félmaraton 21 kilométeres távjának nevezői létszáma! Magazinunk megjelenésekor pedig minden bizonnyal újabb több száz lelkes futó adja le a nevezését a szeptember 13-i versenyre. A BSI őszi budapesti félmaratonján már régóta nemzetközi mezőny vesz részt. Idén britek, németek, lengyelek, olaszok, szlovákok, franciák, is futócipőt húznak, de a nevezettek között akad többek között ciprusi és hongkongi versenyző is. Aki még nem annyira felkészült, hogy nekivágjon egy 21 kilométeres távnak, az választhatja a félmaratont párban (11,4 km – 9,7 km) vagy trióban (8,2 km – 4,6 km – 8,3 km). A család meg indulhat a Metropol Ligetkörön, ami 3,4 km. Többek között Ádám Krisztina is rajthoz áll 30. Wizz Air Budapest Félmaratonon. A futással (no és persze helyes táplálkozással) súlyfeleslegtől megszabaduló amatőr futó a BSI versenyein készül/készült fel az eddigi leghosszabb versenyére: 30 kilométert teljesít majd a harminc év alatt legendássá vált SPAR Budapest Maraton®

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 55

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Fesztiválon. „A Wizz Air Budapest Félmaraton számomra kellemes emlék. 2014-ben ezen a versenyen futottam első hivatalos félmaratoni távomat, és hát az elsőre mindig nagy szeretettel emlékszik az ember. Azóta több 21 kilométeres verseny van a hátam mögött, de a tűzkeresztséget nekem a BSI őszi félmaratonja jelentette” – nosztalgiázott Ádám Kriszti, aki a Fuss, Hajnalka futócsapat vezetője. Ez a kezdeményezés meglehetősen szokatlan: minden kedden hajnalban futók egy csoportja a Batthyány térről rajtolva felkocog a Várba, és általában teljesít egy 10–12 kilométeres távot. A Fuss, Hajnalka mozgalom egyébként a nyáron ünnepelte egyéves születésnapját. A 30. Wizz Air Budapest Félmaratonnal kapcsolatban itt olvashatsz részleteket: www.futanet.hu ■

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


56 |

SZABADIDŐSPORT

Miért futok?

R

ám néz. Ismerős arc, ismerős szempár. Megkérdezi, amit már oly sokszor mások is megtettek. Csak a stílus különbözik, de a tartalom ugyanaz: Miért futsz?

Mi a jó benne? És nem is kíváncsi a válaszra, hanem folytatja tovább. Nem értem, hogy lehet ennyit futni? Miért jó ez neked? Nem unalmas? El se tudom képzelni, hogyan van rá időd. Itt már kezd a testbeszéde is erősödni, de én csak várok, hogy ne szakítsam félbe, hiszen ha teljesen kibontakozik, tudom, hogyan fogalmazzam meg a válaszom, és mennyire térjek ki egy-egy témára. Egyáltalán fel tudom mérni, hogy miért kérdez… Kényszerből? Vagy tényleg érdekli? És jön az a rész is, amikor azt gondolom, törődni akar velem, tanácsot adni. Téves úton jár, amikor azt kérdezi: Menekülsz valami elől? Vagy viccesen adja elő: Kergetnek? Vigyázz, ki ne fuss a világból! És mosolyog hozzá, amit én is megteszek. Volt már olyan is, hogy még nem is szólalt meg, de ahogy meglátott, futni kezdett egy helyben. Ez aztán tényleg már szórakoztatott, mert elkezdtem azon töprengeni, mennyire csodálatos az ember, milyen sokszínűek vagyunk, gyökereinkben egyformák, de mégis mások. Nő vagyok, és élvezem ennek az ajándéknak minden percét. Dolgozom, családanya és egy olyan ember, akit sok minden érdekel. Aki mindenben szívesen elmélyül, mert annyira w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 57

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

izgalmasnak találom az élet összes részletét. Ha picit is figyelünk, koncentrálunk, hamar rájövünk, hogy a fizikai, szellemi, érzelmi lehetőségek kimeríthetetlen tárháza tárulhatna elénk, ha engednénk. Mert tőlünk függ, mekkora teret adunk a részleteknek, mennyire éljük át azt, amit csinálunk, mennyire figyelünk rá, és ez vezet ahhoz a felismeréshez, hogy képesek vagyunk minőségi életet élni. És ezt folyamatosan mi, saját magunk tartjuk a kezünkben.

A futás egy fantasztikus sport. Amikor elkezdtem, nem gondoltam, hogy teljesen megváltozik az életem. A külvilág és a belső világom is. Nem tudtam, hogy ez az a terület, ahol lehetőségem adódik arra, hogy teljesen átadjam magam az érzelmeimnek, szabadon, korlátok nélkül. A fizikai száguldást a lelkemben is érzem folyamatosan. Igen, a gondolatok cikáznak, és össze vannak kuszálva, de az edzés végén minden a helyére kerül. Emelt fővel, mosolyogva kell futni, ezzel is hozzásegítjük magunkat ahhoz, hogy a pozitív energiák még gyorsabban elérjenek minket. A hosszabb edzések alkalmával mindenre van idő. A napi problémákat néhány kilométer után magam mögött hagyom, és amikor már csak az marad, hogy a természet csodái és saját lelkem összefonódik, akkor jön az igazi flow érzés. Azt vettem észre, hogy egyre hamarabb érek abba az állapotba, hogy szelektív módon ki tudom rekeszteni a külső körülményeket. Ez is tanulható. Mint minden más is, ha megfelelő időt és energiát

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


58 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

beleteszünk. Meg kell tanulnunk a lelki energiáinkat saját szándékaink szerint irányítani. Azt, hogy mit érdemes látni, és mit nem. Ha erre eddig nem voltunk képesek, gyakorlással elsajátítható az is, hogy mit kell, mit kellene érezni ahhoz, hogy elégedettek legyünk az edzés közben és után. Természetesen van egyéb jótékony hatása is ennek a sportnak. A szép alak, az egészség megőrzése, de ezeket csak azért nem részletezem, mert főleg erről szólnak a sporttal kapcsolatos írások. Nekem meg kellett találnom azt, ami kielégíti azokat a szükségleteimet, amiket az élet ezen területétől megkaphatok. A futás egy szabad sportág. Mert ott és akkor űzheted, ahol és amikor szeretnéd. Mindig ott futok, ahol lehetőségem van rá, ahová az élet éppen elvisz, és annyit, amennyi belefér az időmbe. Mivel kevés a rendelkezésre álló idő, és mindenki ezzel küzd nap mint nap, ezért azt kell választani, ami a legkézenfekvőbb. Hiszen ha nyaralok, ha a hétköznapjaimat élem, egyszerű a megoldás, mert felhúzom a futócipőmet, és megyek. Futok a kedvenc tavamnál, a lakóhelyemen, a szigeten, a péksütemény-illatú tengerparti falucskák szűk utcáin, az óceánparton a hullámok moraját hallgatva a homokban. Futok az ébredő városokban, ahol a kukásautó, amikor meglát, hátratolat, csak azért, hogy ne kelljen letérnem az utamról, futok ott is, ahol senki másnak nem jut eszébe, mert tűz a nap és nagy a páratartalom, és leguánok keresztezik az utam. És látom a csodás naplementét, amikor éppen estefelé van lehetőségem kimenni. Látok minden színt, amit az emberi szem képes érzékelni. Élvezem a szabadon legelésző tehenek és lovak között is a sportot a rendezett farmon. Jó érzés, és messzire ellátok, tudom, ha akarnám, eljuthatnék

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a tengerhez is, mert olyan fantasztikusan kiépített bicikliútvonalon halad az utam. Kilométereket teszek a lábaimba a hűvös és jó illatú erdőkben, a levelek susogására figyelek, beszívom a friss levegőt, és a madarak énekét hallgatom. Szeretem a versenyek hangulatát is, amikor annyi ember egy helyen, egy célért küzd. Ott és akkor mindenki egyforma, és mindenki egy. Segítünk egymásnak, ahol tudunk, hol egy pohár vízzel, hol egy mosollyal vagy egy alig hallható szóval. Nem egy feladatként fogom fel, hanem élvezni akarom minden percét. Mert fontosabb az a két óra jóleső élmény, mint a végén azt mondani – vagy a kimerültségtől csak gondolni –, na, PB-t futottam. De persze ez is lehet egy cél. És van, hogy nekem is ez. De nem mindig és mindenáron. Jó a határaimat feszegetni, és megismerni, mire vagyok képes. Ez segít az önismeretben, és az élet egyéb területén is megnyilvánul jótékony hatása. Mert tudok bízni magamban, tudom, hogy képes vagyok sok dologra. Egyszer az erdőben a félig földes, félig betonnal borított, pocsolyákkal teli úton futva a tó látványában gyönyörködve pillantottam meg az idős bácsit, aki előttem sétált. „Jajj, nem tudtam, ki dübörög” – fordult felém, majd megkérdezte: „Kedves, mi a jó ebben amit csinál?” Én visszafordultam, mert ezek pillanatok voltak, és már majdnem elhagytam őt. Annyit kiáltottam: Minden. És azon gondolkodtam, na, ezt most aztán kifejtettem rendesen, de másra nem volt lehetőségem és időm, de rájöttem, hogy valójában pontosan fogalmaztam. Igen. Ez a rövid válaszom a kérdezőknek. ■ Hidvégi Katalin


| 59

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

VIII. Intersport Keszthelyi Kilométerek

A

változékony időjárás ellenére is a szervezők előzetes várakozásainak megfelelően közel kétezer futó állt rajthoz a pünkösdi hétvégén megrendezett VIII. Intersport Keszthelyi Kilométerek futamai alkalmával.

A maratoni számot Beda Szabolcs és az ukrán Roshko Adriána nyerte. A versenyen 10 nemzet – a magyarok mellett angol, iráni, kenyai, lengyel, német, osztrák, román, szlovák és ukrán – futója mellett handbike-os versenyző is részt vett. Bedő Beáta arról számolt be, a szervezők átélték a szabadtéri rendezvényszervezés minden nehézségét. „Az elmúlt héten előrejelzett viharos hétvégi időjárás szerencsére csak a verseny építési és bontási munkálatait nehezítette, és szombat déltől vasárnap éjjelig esőmentes, a félmaraton, maraton alatt pedig napsütéses idő várta az indulókat. Még a naplementés befutó is „bejött” – maraton alkalmával ilyenre még itthon nemigen volt példa. A sportrendezvény idei arculatát alakító Keszthely Kapitány

képregényfigura igazi szuperhősként segített, hiszen a verseny teljes programját meg tudtuk tartani. Bár a meteorológiai előrejelzések rányomták a bélyegüket az indulói létszámokra, különösen a gyermekek futamaira, így is mintegy kétezren álltak rajthoz a két nap alatt. A szombati 18 gyermekfutamra 350-en, a vasárnapi futamokra összesen 1613-an neveztek. Az újdonságnak számító 2,5 valamint 5 km-es versenyszámok indulói valószínűleg később hosszabb távokban is kipróbálják magukat, így potenciális indulói a 2016-os váltószámoknak. A félmaratont és maratont nagy érdeklődés közepette bonyolítottuk le, különösen a Fő téren és a Balaton-parti mólón volt látványos a pálya kialakítása” – összegzett a főszervező. ■ támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


60 |

SZABADIDŐSPORT

NN Ultrabalaton: Ez volt a katartikus kilencedik

K

ilenc év alatt sikerült kivívnia magának azt, hogy több legyen, mint egy futóverseny. Ez nem csupán egy verseny! Ez egy futózarándoklat. Ez az Ultrabalaton, amelynek 2015-ben az NN Biztosító volt a névadó szponzora, és amelyet egyre többen ismernek Európa szerte. A Balaton körbefutása, amit az idén 220 kilométeres útvonalon teljesített a rekordlétszámú mezőny, embert próbáló feladat. Kemény, első ránézésre unalmas kilométereket kell legyűrni annak, aki egyéniben vagy csapatban nekivág, de ugyanakkor úgy lüktet az egész verseny, mint egy hatalmas, 6000 főnyi törzsközösség, amelynek egy eltökélt célja van: jól érezze magát, miközben folyamatosan súrolja a teljesítőképessége határait. Mindenkinek van egy biztató szava a másikhoz. A futó, a kísérő, az önkéntes, a szervező, a frissítő állomáson dolgozó, a logisztikáért felelős munkás azért dolgozik, hogy a végén ott legyen a katarzis.

Az Ultrabalatonról Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseménye, egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyen a táv „csupán” egy kör, de az a Balaton körül, egyéniben vagy

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 61 61

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

váltóban, futva vagy bringával. Az esemény 2007ben indult útjára, azzal a céllal, hogy létrejöjjön egy 200 kilométernél is hosszabb ultrafutóverseny. A kezdeti, 200 fős indulói gárdához évről évre többen csatlakoztak, míg az esemény népszerűsége több mint hússzorosára nőtt. 2014-ben már 4000 fő feletti létszám állt rajthoz, és 25 országból érkeztek a versenyzők. 2015-ben pedig 200 egyéni induló, 680 váltó és 400 kerékpáros vágott neki a 220 kilométeres távnak, azaz több mint 6000 résztvevővel zárt az UB. Az első 6 évben a Tihanyi Belső-tó partjáról vágott neki a mezőny a körnek, amely Aszófő után a Balaton-felvidék felé vette az irányt. 2013-tól már Balatonaligáról rajtol el a mezőny – szintén északi irányban kerülve a tavat. A versenyzőknek 32 óra áll rendelkezésükre, hogy teljesítsék a távot, az Ultrabalaton tehát egy nonstop esemény. Az útvonal során 31 váltópont ad lehetőséget a váltásra, valamint több mint 40 frissítőpont segíti a célba érkezést. A 2015-ös NN Ultrabalaton magyar és holland győzelemmel ért véget. A férfiaknál egyéniben Jan-Albert Lantink győzött, míg a nőknél Maráz Zsuzsanna szerezte meg az első helyet. KözépEurópa leghosszabb futóversenyén Jan-Albert Lantink 18 óra 37.06 perc alatt küzdötte le a 220 kilométert, megelőzve a lengyel Andrzej Radzikowskit (18:58:32) és a tavalyi győztes

olasz Ivan Cudint (20:01:24). Legjobb magyarként Csécsei Zoltán 22 óra 29.39 perccel negyedik lett. A nőknél Maráz Zsuzsanna mögött Lubics Szilvia végzett, míg harmadikként a holland Leonie van den Haak ért célba. A csapatok versenyét a Doverhetetlenek nevű alakulat nyerte meg, amelynek tagjai 12 óra 41 perc 43 másodperc alatt futották végig a távot.

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


62 |

SZABADIDŐSPORT

akiről előző számunkban már olvashattatok. Zoli pár éve fut, és fizikai munkásként dolgozik. No és persze készül a versenyeire. „Úgy indultam el ezen az UB-n, hogy 150 kilométerig nem versenyzek. Tartom a saját tempómat. 141-es pulzust lőttünk be az edzőmmel, és ez ment is szépen. 150 kilométernél megnéztük, 9. voltam akkor, úgy gondoltam, hogy van bennem még erő, és akkor versenyezzünk…” – és egy negyedik hely lett a vége, fantasztikus teljesítmény. „A legnagyobb álmom, hogy kijussak a 2016os Spartathlonra, és ott jót fussak. Ez a verseny 246 kilométer hosszú, és van benne 3000 méternyi szintkülönbség. Tavaly ősztől Pész Attila az edzőm. Nagyon rendes, megértjük egymást, remélem, hogy a kettőnk munkájából kihozunk valami szuper dolgot!” – mondta Csécsei.

Nem tudok dönteni

Az UB népszerűségét jól jelzi az, hogy a szervezők a verseny biztonságos lebonyolítása miatt már jóval az Ultrabalaton előtt le kellett hogy állítsák a csapatnevezéseket. A 2015-ös UB egyik különlegessége volt, hogy az útvonal a badacsonyörsi Varga Pincészet épületén át vezetett, a résztvevők többek között lefutottak

…hogy az eddigi két Ultrabalatonom közül melyik volt fárasztóbb. A 2014-es, amikor az Origo csapatával teljesítettem a távot, vagy a 2015-ös, amikor a Sportime Magazin frissítő állomásán dolgoztam végig a versenyt. Mint ahogy azt sem tudom eldönteni, hogy melyik szerzett nagyobb örömet, valamint az is kérdéses, hogy melyiket élveztem jobban. Ezek után nem tudom azt sem, hogy a 2016-os UB-n a frissítőpont banánkarikás, szőlőcukros asztalának melyik oldalán leszek majd. Egy biztos: ott szeretnék lenni a jubileumi 10. Ultrabalatonon. És ezzel szerintem mindenki így van, aki részese volt a korábbi, a tavalyi, vagy az idei futózarándoklatnak. A női győztesről az eredményhirdetés után egyáltalán nem lehetett megmondani, hogy az azt megelőző 24 órában lefutott egy 220 kilométeres távot. Maráz Zsuzsanna szolid sminkben és

a borospincébe is. Idén plusz félmaratont is indítottak a szervezők, amely Balatonszéplakról startolt és a balatonaligai versenyközpontban volt a cél. Ott beszélgettem a férfi egyéni mezőny legjobb magyar helyezettjével, azzal a Csécsei Zoltánnal,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 63

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

persze boldogan nyilatkozott lapunknak. „Harminc pluszosan kezdtem el futni, elmúltam negyven, amikor az első maratont teljesítettem. Aztán nem volt megállás. Dobogóra szerettem volna kerülni. Így vágtam neki a távnak. A holland lány nagyon megszorongatott, és nem gondoltam, hogy Lubics Szilvit utolérem. Én most futottam először ennyit. Korábban a leghosszabb, amit futottam, az 139 kilométer volt” – újságolta Maráz Zsuzsanna. A 9. NN Ultrabalaton eredményhirdetésének kellemes színfoltja volt a férfi egyéni győztes, a holland Jan-Albert Lantink, és az ő produkciója. Az ultrafutó megtervezte azt a pillanatot, amikor

feláll a dobogóra, saját zenét és mikrofont kért, majd rázendített. Maradjunk annyiban, hogy futni jobban tud, mint énekelni, de lelkesen dudorászta a Normaal együttes dalát, az Oerendhard című alkotást. „Ez a dal a teljes sebességről szól. Nekem az ’Oerendhard’ a Balatonon azt jelentette, hogy az Ultrabalatonon mindent beleadva fussam végig a 220 kilométert. Óriási verseny volt. Kedvesek voltak az emberek, jó volt a rendezés. Jól éreztem magam végig” – emlékezett vissza Jan-Albert. 2016-ban már a 10. Ultrabalatont bonyolítják le a magyar tenger körül. Borítékolható az újabb rekord. Érdemes már tavasszal figyelni a verseny honlapját, mert idén például nagyon sok csapat hoppon maradt, mert túl sokáig szervezkedett, a szervezők lezárták a csapatnevezéseket… ■ (r3.14)

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


64 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Írta: Csutka István www.vilagaim.com

High-tech forradalom a sportban is

A

lig pár esztendőt kell csak visszaemlékezzünk, hogy észrevegyük, milyen óriási különbség látható a tíz évvel ezelőtti és a mai sporttevékenységeink között.

Elegendő csak annyit tennünk, hogy belépünk a közösségi oldalunkra, és vetünk pár pillantást az ismerőseink által megosztott posztokra. Azonnal szembetűnő lesz, hogy hányan vannak, akik szemmel láthatóan nem kikapcsolódásként, egészségük és fizikai kondíciójuk, vagy egy-egy kitűzött sportcél elérése érdekében mozognak, járnak versenyekre, hanem csupán azért, hogy azonnal szelfikkel tömött posztcunamit zúdíthassanak ismerőseikre. Különben is tapasztalható, milyen sokan élik életüket a közösségi oldalakon és váltak közben függővé, napi több órát töltve ott, ahelyett, hogy életmódjukat kicsit egészségesebb irányba terelnék, amelyben egy kis mozgás is szerepet kap, és amely csak töredékét venné el a televízió és a számítógép vagy a mobileszközök képernyői előtt töltött – hazánkban nemzetközi viszonylatban

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

is kiemelkedően magas – óráknak. Azonban ennél sokkal szomorúbb, hogy hányan próbálnak más képet festeni magukról a külvilág számára. Büszkeségünk, sikereink, kiemelkedő eredményeink és az élmény átadása barátainknak jó dolog, és a modern technológia remek találmánya ezek gyors megosztásának lehetősége, de csak addig a szintig, amíg ez természetes mértékben történik, és pláne akkor, amikor a valóságot kívánjuk megosztani, azaz az örömünket, a vidám hangulatot, nem pedig akkor, amikor kérkedünk vele, hogy éppen hol járunk, mit teszünk, vagy nem keveset szépítünk rajta. Tíz éve még eszünkbe sem jutott telefonnal vagy fényképezőgéppel futni indulni. Ma azonban ez már legalább olyan természetes, mint a legmodernebb cipők, technikai ruházatok vagy táplálékkiegészítők használata.


| 65

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Régebben még megfelelő volt számunkra a pamutpóló és egy futócipő, esetleg egy walkman, mára azonban a helyzet alapjaiban változott meg, és márkák, kínálat és minőség tekintetében is hatalmas a választék. Világunk felgyorsult, és egyre csak gyorsul, márpedig aki eredményeket szeretne elérni, annak lépést kell vele tartania, folyamatosan tanulni és alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, és főleg használni a modern technológia legújabb vívmányait. Hiszen a digitális forradalom a sport területén ugyanúgy szerepet játszik, mint a mobilkommunikációban. Információra vágyunk, elakadtunk a fejlődésben, tanácsra, tapasztalatra lenne szükségünk? Elég csak felcsatlakozni a világhálóra, és a keresett témát a Google keresőjébe beírva azonnal – ha esetleg nem is magyarul – megszámlálhatatlan választ fogunk kapni. És pont ebben rejlik a veszélye is. Mert egyáltalán nem biztos, hogy a sok „tapasztalat” olyanoktól érkezik, akik valódi szakemberek, igazi, releváns tapasztalatokkal rendelkeznek, hanem kóklerek, műkedvelők, és olyan szintű butaságokat írnak és tájékoztatnak félre másokat, ami komoly problémákhoz is vezet. Fitnesziskolák tömege ontja magából a sekélyes tudással és minimális gyakorlati tapasztalattal rendelkező különböző személyi edzőket, szakértőket. Néha kicsit az az érzése az embernek, ahogy egykoron mindenki menedzser volt, úgy ma coach, vagy személyi edző… Velem már előfordult, hogy

leiratkoztam egy Facebook-futócsoportról, mert a „szakavatott” sporik égbekiáltó butaságok százait osztották meg egymással, és simán leoltottak egy valódi szakembert is. Számukra egy komolyabb sérülésnél is elegendő a fásli, és el ne menj egy szakorvoshoz, mert elegendő az aktív, rossz testtartással elvégzett nyújtás, valami csodakrém és a „jobbnál jobb” minőségű, „ilyet még életedben nem próbáltál ki” táplálékkiegészítők használata. Azután pedig szakember legyen a talpán, aki helyre tudja majd hozni az okozott kárt. Tucatjával találkozom olyan példákkal, akik az ilyen „jó tanácsok” által sérültek le, majd hagytak ki hónapokat. Eredményeket elérni türelmetlenül, pár hét alatt nem lehet, és ezt jó lenne, ha végre mindenki a fejébe vésné! Természetesen nem mindegy a végeredményt tekintve az sem, hogy milyen fizikai szintről indulunk, de a komoly túlsúllyal, idáig nulla fizikai aktivitást produkálóknak, csak annyit tudok javasolni, hogy NYUGI, ÉS CSAK ÉSSZEL! Különben hamar jön az izomláz, egy sérülés és a regenerálódás ideje alatt még nagyobb túlsúly keletkezik rajtunk, és a motivációnknak újra búcsút inthetünk. Ha eredményeket szeretnél elérni, akkor az alapos felkészülés és a fokozatosság a két legfontosabb pont a céljaidhoz vezető út során! Nem szükséges pár hónap alatt IronMannek lenned – mert most az a divat –, ugyanis ez egy hosszú út eredménye, és nem szükséges egy

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


66 |

hétvége alatt – a nagy lelkesedésedben és 40 fokban – négy különböző sporteseményt is teljesítened, csupán azért, hogy négy különböző befutóérmet posztolhass a Facebookon, és csodálhassanak az ismerősök, hogy mekkora hős vagy és micsoda sportember. Mert ettől még nem vagy az, és így nem is leszel! Tudod, mit teszel? Maximálisan kizsigereled a testedet, tönkreteszed a szíved, emelkedik a vérnyomásod, egyre rosszabbul fogsz aludni, nem adsz időt az izomzatodnak a fejlődésre, szervezetednek a pihenésre, regenerációra, és igen hamar jön a burnout, azaz a kiégés, amiből helyrejönni akár több hónapot is igénybe vehet. És hidd el, sokkal jobb, ha nem tapasztalod meg azt az érzést! Saját magad szemében legyél hős! Ne másoknak akarj megfelelni, hanem kizárólag csak a saját céljaidnak, vágyaidnak. Ezekért küzdj, az ismerősök pedig észre fogják venni az eredményeidet akkor is, ha szerényebb vagy. És lásd be, egy olimpiai bajnok is csak egyetlen sportágat űz, de azt maximális koncentrációval. Persze nem gond, sőt kimondottan jó, ha nyitott vagy, más sportágakat is kipróbálsz, sőt akár rendszeresen űzöl is, csak ne akarj mindegyikben kiemelkedő teljesítményt nyújtani, mert az nagy valószínűséggel nem fog menni. Ha képes vagy „for fun”, azaz a kihívásra szórakozásként tekintve teljesíteni egy-egy versenyt, nem kap el a gépszíj, és ésszel versenyzel, még azt is tapasztalni fogod, hogy az eredményeid is jobbak lesznek. Országúti kerékpárversenyek során is pont az ilyen felkészületlen és első versenyeiken mindjárt a profikat „lenyomni” szándékozó résztvevők okozzák a w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

legnagyobb bukásokat, hiszen nem tanultak meg rendesen kerékpározni, bolyban haladni és taktikusan versenyezni. Nem véletlen, hogy vannak versenyek – mint például a Tour de Pelso, Tour de Gyömrő –, amelyeken vannak, akik pont a hasonló felkészültségű résztvevők és a rengeteg bukás miatt már el sem indulnak. Ma már szerencsére szaklapok és könyvek sokaságából választhatsz, ahol a bulvártartalom mellett megtalálhatod a releváns és szakszerű írásokat is, amelyek választ fognak adni a kérdéseidre a helyes táplálkozástól kezdve a cipőválasztáson át a különböző edzéstervekig és apró trükkökig egyaránt, és egyre több az olyan közösségi edzés is – CoffeeRide, Közösségben az Egészségért –, ahol a közös edzések során hozzáértő vezetők segítségével fejlődhetsz. Azonban a technológiai fejlődés korát éljük, és ezek mellett ma már egyre jobban szükséges odafigyelnünk azokra a technikai segédeszközökre, amelyek egyre pontosabban és könnyebben képesek segíteni bennünket a fejlődés útján. Gondoljunk csak a kerékpársportban a pulzusmérésen alapuló edzéstervről, a teljesítmény, azaz a wattmérők korszakába történő áttérésre, és ez csak egyetlen momentuma ennek a széles körű fejlődésnek, amely az eszközöktől a ruházatokon át a mobilalkalmazásokig terjed. Végigtekintve a máris elérhető high-tech fejlesztéseken, elképzelni sem tudjuk még, hogy hol van az út vége. No de nézzük szép sorjában!


| 67

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Applikációk:

Pulzus:

Ahogy fentebb már írtam, a világ és a fejlődés gyorsul, és ezek mellett tucatnyi technológiai újdonságot is használhatsz felkészülésed során. Szerencsére a gyártók ugyanis nem csak az IT-szektorra figyelnek, hanem fejlesztők ezrei dolgoznak azon, hogy milyen új alkalmazásokat hozzanak létre, amelyek segítségünkre lehetnek egészségünk megőrzése vagy egy-egy sportcélunk elérése során. Előző számunkban már írtam a folyadékbevitel fontosságáról és az ebben segítségedre lévő applikációkról – mint például a Water your body –, de ugyanilyen alkalmazások tömkelege képes feldolgozni edzés- és versenyeredményeidet, amelyeket a későbbiekben ki tudsz elemezni. Természetesen ehhez arra is szükséged van, hogy megszerezd a kiértékelésükhöz szükséges alapvető tudást, és egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton mindezt megelőzően pontos információkat kapj pontos pulzuszónáidról, tejsavküszöbödről, regenerációs képességeidről stb. Ha tudatosan építed fel sporttevékenységedet, és kitűzött céljaid vannak, az applikációk komoly segítségedre lehetnek. Csak lépj be az Apple Store-ba vagy a Google Play üzletébe, és válogass az ingyenes és a fizetős szolgáltatások garmadájából. Csillagok jelzik a felhasználók minősítéseit, láthatod, hányan töltötték már le ugyanazt az alkalmazást, leírást is találsz, a kommentekbe is bele tudsz olvasni, és a legtöbbször videót is meg tudsz tekinteni a működéséről, hogy megkönnyítsék a döntésedet.

Elérhető az iPhone olyan pulzusmérője is, amely esetében elég csupán a fülhallgatószett mikrofonját a nyaki ütőeredre, vagy magát a készülék alját – ahol a mikrofon található – a szívtájékra helyezni, és azonnal méri is a pulzust, sőt ha komoly problémát észlel, beállítható, hogy azonnal hívja a mentőket.

Zene: A Spotify és az Adidas szövetségre lépett, és kiadta az „Adidas Go” alkalmazást, amely képes a felhasználók tempója alapján kiválasztani és ahhoz igazítani a lejátszandó számokat, és menet közben is a tempó szerint alakítani. Az applikáció az „iPhone acceleratometer” alkalmazásával képes mérni a felhasználó lépteit, amelyet azután párosít támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


68 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

az ahhoz illő dalok taktusszámaival. Ez biztosítja, hogy az edzés és a lejátszási lista tökéletes szinkronban működjön. Az „Adidas Go” alkalmazás célja, hogy még élvezetesebbé és szerethetőbbé tegye a sportolást, és megoldja azt a problémát, hogy nem mindig a tempónknak megfelelő zenét viszünk magunkkal a futáshoz.

Személyi edzô: Elérhető olyan alkalmazás is, amely segítségével személyi edzőnket állandóan a „zsebünkben” hordhatjuk. Természetesen ehhez regisztrálnunk kell az adott oldalon, és nem elérhető magyar nyelven, de akár futás vagy edzőtermi erősítés közben is ott tud velünk lenni az edzőnk, aki folyamatosan képes a kamerán keresztül támogatni, bemutatni a gyakorlatot és tanácsot adni számunkra.

Okosórák: Az okosórák korában már nem gond olyat találni a hazai üzletekben sem, amely az alap fittségi szintünket követi, és segít fejleszteni, vagy olyanokat, amelyek ennél sokkal szélesebb körű alkalmazásokkal tudják segíteni az egyre eredményesebb sporttevékenységünket. Az egyszerűbbek is képesek arra, hogy számolják az egész napos tevékenységeink során az elégetett energiát, hány lépést tettünk meg stb., ezek pedig nagyban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy jobban tudjunk odafigyelni a fogyókúránkra, hiszen naprakészen láthatjuk napi kalóriafelhasználásunkat, és tudjuk w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

jól, ha csak annyit teszünk, hogy valamennyivel kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyi szükséges, máris csökkenni fog a testsúlyunk.

High-tech futócipôk: A világ sportszergyártói egyre többet profitálnak a futás iránt érzett növekvő lelkesedésből. Becslések szerint a futók világszerte 15 milliárd eurót költenek felszerelésükre. A sportcipőgyártók fejlesztőlaboratóriumában tesztalanyok futnak az érzékeny nyomásmérő padokon, amelyek analizálnak és kiértékelnek minden egyes lépést, nagy sebességű kamerák veszik fel a mozgásmintázatokat és a lábfej mozgásának legapróbb részleteit a sarkoktól a lábujjhegyekig. Ez a rengeteg információ utána testet ölt a következő cipő tervezésében, ami lehetővé teszi, hogy az atléták új egyéni csúcsokat érjenek el, míg a rekreációs céllal futóknak optimális feltételeket teremtenek a futáshoz. Egyre jobb lesz a felhasználói élmény, és egyre jobbak az eredmények is. Ma már elérhető a GPS futócipő is, amely akár nyomkövetőként is használható (ha például a gyermekünket féltenénk). A cipő talpában található a szerkezet lelke, amely mobiltelefon-hálózatra kapcsolódik, és amely elküldi az adatokat vagy egy esetleges vészjelzést, ha mondjuk a hegyek között egy teljesítménytúrán eltévednénk. A cipőn két nyomógomb található. Az egyik a bekapcso-


| 69

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a lábfejnek. Az anyag könnyedén visszapattan, ami olyan energiatöbblet visszaadását jelenti a futónak, amire más futócipő nem képes. Nem mellékesen az EnergyBoost cipőnek mínusz 20 Celsius-fokban is ugyanolyan kedvezőek a tulajdonságai, mint egyébként, így a cipő szempontjából mindegy, hogy fagyos időben, vagy 30 Celsius-fokos nyári melegben futunk. Az Adidas másik high-tech fejlesztése a Sprigblade futócipő.

ló-gomb, amelynek megnyomására a készülék leadja a központnak a vészjelzést, a második gomb pedig a kikapcsoló, amellyel a vészjelzést megszüntethetjük. Lehetőségünk van azonban a központ felhívásával lekérdezni is a helyzetünket, majd ezután folytatni utunkat a helyes irányba. Természetesen mindennek ára van. A havidíjas szolgáltatást már az Egyesült Államok két államában is bevezették. Számítógépekhez és mobil eszközökhöz is egyaránt csatlakoztatható, és így megjeleníthetjük az útvonalunkat is a térképen (Google Maps), és egy USB-csatlakozón keresztül az akkumulátort is feltölthetjük benne.

A Springblade, 16 darab high-tech polimer pengéből áll vízszintesen elnyújtva. A pengék elasztikusak, bármilyen felülethez alkalmazkodnak, a rájuk helyezett erő hatására összehúzódnak, aztán kinyúlnak, amivel használata olyan érzést kelt a cipő viselőjének, mintha a levegőben futna. Minden egyes pengét külön terveztek, geometriailag ügyelve az elhelyezésre és a vastagságra is. Továbbá a Springblade flexibilis felépítésének köszönhetően megfelelően fogja körbe az egész lábfejet, és a visszaérkező energiát a külső cipőtalpra vezeti. Rengeteg tesztet végeztek a megfelelő hatásfok elérése és a hosszú tartósság miatt. Ráadásul a tesztek alapján hétszer ellenállóbb is az időjárással szemben, mint a régebbi EVA típusok. Azonban az igazi high-tech az ENKO cég futócipője.

A GPS-nél egyszerűbb, eredményeinkben azonban megjelenő fejlesztést folytatott az Adidas és a BASF, és az EnergyBoost futócipő egy apró golyókból álló találmányuk eredményein alapul. A BASF már több mint 20 éve látja el anyagaival a céget. Az Adidas a BASF új InfinergyTM habját felhasználva kifejlesztette a teljesen új EnergyBoost futócipőt, ami egyedi rugózást és párnázottságot nyújt. Kiemelkedő újításnak számít a középtalprész, amely minden futócipő központi eleme, és egy olyan újfajta habszivacsból készült, amely elnyeli a futás közben kialakuló, lábfejre ható rázkódást, ugyanakkor megfelelő párnázottságot biztosít Igazán komoly teljesítménynövekedésre vágysz? Nem kell már tovább várnod, bár elég mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod érte. Az ENKO egy forradalmian új futócipő, amelynek két-két lengéscsillapítója összegyűjti a lépések közben létrejövő energiát, és visszaadja a lábnak, ahogy a sarok újra elemelkedik a földről. Egy normál futócipőben, amikor a láb érinti a talajt, az energia eloszlik, és ezáltal teljesen el is vész. Ezzel szemben az ENKO az elrugaszkodás pillanatáig tárolja azt, és visszaadja a sportolónak, ezáltal

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


70 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

pedig a futás rendkívül hatékonnyá válik. A lengéscsillapítók alkalmazkodnak a testsúlyhoz, így garantálják a kiemelkedő szintű kényelmet, amely messze felülmúlja bármely más cipőét.

Technikai ruházat: Az aktív sportoláshoz tervezett technikai ruházatok elsődleges célja a komfortosabb érzet, hogy elvezesse testünkről az izzadságot, gyorsan száradjon, gátolva így a szél átfújása miatti megfázás lehetőségét, és egyes ruhadarabok vízállóak, illetve lélegzőképesek. Legtöbbször a több réteg a jobb, de a mérték helyes megválasztása elsősorban a mozgás intenzitásától függ. A tested és a technikai ruha közötti meleg levegő szigetel, egészen addig, amíg az aláöltöző ruhadarab nem telítődik nedvességgel. Hideg, száraz időben, a magas lélegzőképességű technikai ruházat akár látványosabb páraelvezetést is képes produkálni, ami túl nagy hővesztéssel járhat. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az extrém magas lélegzőképességű technikai ruházat alá több aláöltözetre van szükség.

Talpbetétek: A legújabb fejlesztésű cipők mellett, azonban ma már ugyanilyen fontos szerepet töltenek be a kiemelkedő minőségű és tudású talpbetétek, amelyek tovább tudják fokozni az élményt, védik ízületeinket. Hazánkban is megvásárolható olyan típus – a Sidas –, amelyet már az üzletben a lábfejedhez formáznak, ezzel korrigálva az esteleges eltéréseket a különböző futóstílusok között (pronáló, szupináló, neutrális). A fájdalmakra és sérülésekre ugyanis egy sportolónak sajnos nagyobbak az esélyei. Egy futó kemény talajon futás során a saját súlyát háromszor, ötször meghaladó mértékű terhelést szenved el a visszaverődött hullámok formájában, azaz káros energiaként, amely 120 km/h sebességgel száguld végig a láb csontjain és a gerincoszlopon. A Noene terméke például egy noene anyagból készült betét, alacsony sűrűségű hab, metatarsal és egy egyedi karbonszálas, megerősített boltív kombinációja, hogy megnövelje a lábboltív alátámasztását. Egy ilyen talpbetét rendkívül hatékony ütközéselnyelő, emellett lábboltív-alátámasztó, kényelmes, továbbá nedvességelnyelő és légáteresztő. Ideális gyalogláshoz, futáshoz, labdarúgáshoz, teniszezéshez és minden teremsporthoz. Hatékonyságuk körülbelül 12 hónapig garantált!

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Jellemzően többféle vízállósági besorolással készülnek, de egy idő után mindegyik beázhat, ha sok víz (nyomás) éri hosszú időn keresztül. Egy PVC esőkabát teljesen vízhatlan, és remek eszköz a beázás elleni védelemre, ha mondjuk éppen az esőben állva várjuk a buszt a megállóban. Azonban ha ebben sportolnánk, akkor pillanatok alatt csuromvizesek lennénk, mert az izzadságot viszont nem képes elvezetni. A technikai ruházatok titka, hogy testünk párologtatásából eredő nedvesség elvezetésének képességét egyes ruhadarabjai képesek ötvözni az eső elleni védelemmel. A lélegző és vízálló technikai ruházatok piacát sokáig az ePTFE membránt használó megoldások uralták. Azonban a technológia fejlődésével az egyre vékonyabb,


| 7711

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

magas minőségű poliuretán (Marmot's MemBrain®) és poliészter (SympaTex) membránok kezdtek széleskörűen elterjedni. Ezek a membránok már alkalmasak olyan termékeknél való felhasználásra is, amelyek sokkal nagyobb gyűrődő, mechanikusan károsító hatásnak vannak kitéve, mint pl. a bakancsok, technikai kesztyűk stb. Ezeknek a membránanyagoknak a piacvezető gyártója a GORE-TEX®. Ma már a nanovilág is végtelen lehetőségeket kínál, és ezekhez a termékekhez a milliméternél tízezerszer kisebb anyagokat használnak fel. Az egyes ismert anyagok méretét lecsökkentve ugyanis azok teljesen új tulajdonságokat kapnak. Sok cég hirdeti azonban, hogy technikai ruházataik nanotechnológiával készülnek, de ne ugorjunk be ennek elsőre, mert sok gyártó visszaél ezzel, és bevizsgálatlan, a gyakorlatban nem működő ruházatot fognak eladni nekünk! Érdemes olyan gyártótól vásárolni, amelynek árai talán magasabbak, azonban a mögöttük álló évtizedes tapasztalat is garanciát nyújt a hosszú távú és a célnak tökéletesen megfelelő használatra.

Kompressziós ruházat: Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy sportolók tömege nézzen úgy ki egy-egy versenyen, mint a nagyszüleink a kompressziós harisnyáikban, azonban mára ezen a területen is átestünk egy picit a ló túloldalára. Pedig a kompressziós ruházatok elve óriási fejlődés a sportruházat területén, amely a gyógyászatból érkezett a sport világába, ahol komplett kompressziós iparág épült fel mára. Rengeteg a márka, szédületes sebességgel fejleszt mindenki, és láthatóan ez a jövő sportruházata. Lélegző, ezüstszállal átszőtt anyag, graduális kompresszió stb. A sportkompresszió már közel sem az a kompresszió, mint ami eredetileg volt a gyógyászat terén. Könnyebb a viselése, szinte észrevehetetlenül gyakorol optimális nyomást az izomzatunkra, ezáltal az érfalakra, és így felgyorsul a keringés és a salakanyagok feldolgozása, amelynek következtében gyorsabb a regeneráció, és lassabban fáradnak el az izmok. A szív felé haladva csökkenő mértékben nyomja a végtagokat, aminek köszönhetően a végtagokba áramlott vér könnyebben jut vissza a szívhez. Használatuknak köszönhetően a lábunk felpolcolása – mert az oxigénben szegény vér az egész napos állás során a lábunkban gyűlt össze – már csak emlék.

Azonban ma szinte mindenki sport közben hordja ezeket a ruhadarabokat, holott előtte, illetve utána képes a legjobb hatást kifejteni. (Országúti kerékpárversenyek alatt, például tiltott a használata az UCI szabályzata szerint). De ugyanígy, egy hosszabb utazáskor, repülőúton, vagy azok számára, akik egész nap állómunkát végeznek. 20–30%-kal gyorsabban regenerálódik a láb a használatuk által. A népszerű sportszárakon kívül azonban ma már komplett ruházatok is elérhetőek az alkarszáraktól a bermudákon keresztül a hosszú-, illetve rövid ujjú felsőkig. Egy biztos, a jövő ebbe az irányba mutat, és a fejlesztéseknek köszönhetően rövidül a regenerációs idő, és miután az izom is lassabban fárad el, a teljesítmény is növekszik. Csak… itt következik megint az a pont, hogy ha valaki nem tart még azon az izomerősségi, keringési és állóképességi szinten, akkor mennyire képes ezáltal túlterhelni a szervezetét… A lényeg, legyél Te is okos, ne csak a telefonod és próbálj meg lépést tartani, nem csak a futótársakkal, hanem a különböző technológiák fejlődésével is! Jó sportolást kívánok! ■

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


72 |

Terepen

TEREPSPORT

A sporteredmények és a szégyen kapcsolata

A

szégyenérzet nem feltétlenül negatív. Az egészséges szégyen rendkívül jó tanítómesterünk és útmutatónk. Jelzi, ha letérünk a helyes útról, vagyis segít jó döntéseket hozni. Segítségével ezáltal megtalálhatjuk azt, amiért megszülettünk. Az egészséges szégyen az, ami megmutatja nekünk valódi nagyságunkat és kicsinységünket. Megtanít az igazi hálára. Tudatossá tesz és csendessé. A szégyen megtanít az együttérzésre, hogy a jelen pillanat szent, és hogy a csodák körülöttünk zajlanak a hétköznapokban. Az egészséges szégyen egy hang, ami nyugalomra int, és szolgálatra sarkall. Mindannyian ismerjük a mérgező szégyent, amitől legszívesebben a föld alá süllyednénk, az arcunkat elönti a pír, és a következő pillanatban már agresszívak vagyunk, vagy éppen elsírjuk magunkat, attól függően, melyikre kaptunk többször engedélyt kiskorunkban, illetve hogy melyiket láttuk a szüleinktől. Tudjuk, milyen remegve állni a sarat, amikor megaláznak a szüleink, a tanáraink vagy az „ellenségeink”, riválisaink. Tudjuk, milyen, ha elveszítünk egy állást, ha megtörtek vagy elhagytak bennünket, és kimenni alig merünk az utcára, mert ki tudja, ki fog kérdezni valami nagyon kellemetlent. w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

De mit is jelent mindez, és miért írom le ezt egy sportcikkben? Ennek a cikknek a kereteit bőven meghaladná, ha arról kívánnék írni, mi mindent okoz a mérgező szégyen életünk különböző területein: a párkapcsolatban, a munkában, a karrierben, az egészség területén, legyen az fizikai vagy lelki stb. Aki minderről bővebben is olvasna, az bátran vegye kezébe John Bradshaw: A mérgező szégyen gyógyítása című könyvét, amely egy hónapja jelent meg a Casparus kiadó gondozásában. Jelen cikkünk a gyermekkorban kapott mérgező szégyen sportteljesítményre kifejtett hatását járja körbe a teljesség igénye nélkül. Általában elmondható, hogy szinte bármely érzelem képes uralma alá hajtani egész személyisé-


| 73

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

günket, így a szégyen is. Vannak kifejezetten dühös típusok, vagy kétbalkezesek, esetleg félénkek. Amikor életünkben először hibázunk, akár egy kiöntött kakaó vagy szétlapátolt spenót formájában, a szüleinkben benyomunk egy nagyon régi és nagyon elrejtett gombot: a „hibázni tilos” gombot, amit ők is „ajándékba” kaptak saját szüleiktől, és ebben a pillanatban sem tesznek mást, mint a tudattalan irányítása alatt reagálnak: kiabálnak, ütnek vagy egyszerűen csak ránk szólnak, helyre tesznek, kijavítanak, vagy bármilyen más formában büntetnek, akár csak egy rosszalló pillantással. Ezt az első apró élményt számos további követi, hiszen az életutunkat végigkísérik a hibák, néha kicsik, néha kapitális méretűek, néha egyenesen jóvátehetetlennek látszanak. Normális esetben a bűnbánat azt mondatná velünk: „Hibát követtem el, de ki tudom javítani, jóvá tudom tenni.” Ki lehetne ennek legjobb ősképe, ha nem a lator, akinek halála pillanata előtt Krisztus maga bocsát meg, mert megbánta bűnét, és megvédte Jézust a másik latorral szemben. Ha ő bocsánatot nyerhetett, akkor ki nem? Mi mégis úgy viselkedünk, ha hibázunk, mintha sok mindenre nem lenne bocsánat. És ebben a kérdésben a sport kiemelkedően sok lehetőséget nyújt szüleink és edzőink, de önmagunk számára is, hogy minden hibával egyre mélyebbre taszítson bennünket a szégyen sötét és kiszámíthatatlan veszélyekkel teli mocsarába.

Nem ritkán álltam a versenypályák szélén, mivel a férjem rengeteg versenyt szervezett, és én sokszor segítőként vagy pályafelügyelőként végignéztem, ahogyan a gyermekeket kísérik szüleik és edzőik a versenyeken. De volt alkalmam betekinteni abba is, ahogy a tornászokkal bánnak. Hát kérem, semmiféle jó hírrel nem szolgálhatok. A gyermek, aki minden bizalmát és hitét a felnőttbe helyezve, egész testével és lelkével a dicséretre és elismerésre szomjazik, nem kap mást, mint szitkokat, törést, bántalmazást és durva megalázást. Tisztelet a kivételnek, én a nagy többségről beszélek. Az úgynevezett szigorú, kemény edzőkről és szülőkről, akik nem akarnak puhány versenyzőket nevelni, de igazából még soha nem vették maguknak a fáradságot, hogy utánanézzenek annak, mi jó egy gyermeknek a különböző életszakaszokban. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem a következetességről vagy a korlátokról beszélek. És nem is arról, amikor a gyermeket védjük a szigorral. Én arról beszélek, amikor az apuka a pálya szélén kíséri kedvenc magzatát, aki kiköpi a tüdejét, úgy rohan, vagy teker a bringán, és mivel nem az első helyen áll, apuka bekiabál: „Mit művelsz? Megmondtam, hogy nem vagy rá képes! Szedd össze magad! Mire vársz még? Ez nem futás, ennél egy vemhes csiga is gyorsabb!” – és azt gondolja, hogy ez lesz az, amivel remek teljesítményre sarkallja gyermekét. A szülők gyakran (nem mindig) azért akarják, hogy gyermekük jó sportoló legyen, mert maguk nem érték el ugyanezt, és most a gyermeken keresztül szeretnék pótolni a hiányt! Büszkék akarnak lenni, mert ha a gyermek dobogón

támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


74 |

TEREPSPORT

mennyire hiú ábrándokat kergetünk, és mennyire nem válik be ez a szisztéma. A gyermekeink nem felénk kell, hogy kifejezzék hálájukat, hanem saját gyermekeik felé kell, hogy továbbadják a kapott önzetlenséget. Adni nem attól lesz öröm, hogy utána kaphatunk, hanem magától az adástól. A dobogóknak természetüknél fogva három fokozatuk van, az első, a második és a harmadik. De a legrosszabb hír az, hogy igazából mindig csak egyetlen győztes van. Ennek viselnünk kell azt a magától értetődő következményét, hogy leszámítva a boldog elsőt, mindenki más VESZTES. Ez pedig akár akarjuk, akár nem, szégyenérzetet ébreszt még egy felnőttben is (ha nyerni érkezett), nemhogy egy gyermekben, aki egészen biztosan nyerni megy egy versenyre.

áll (pláne, ha a legtetején), az rájuk is jó fényt vet, akkor biztosan ők is szuperek, hiszen ez a csúcsteljesítmény nélkülük nem jöhetett volna létre. Alig várják a pillanatot, amikor gyermekük zokogva ad hangosan hálát lankadatlan ügybuzgóságukért. Tévedés ne essék, sok szülő valóban hatalmas áldozatokat hoz azért, hogy a gyermeke mindent megkapjon, amitől jó eredményeket érhet el a sportban: a legjobb cipő, a legjobb edző, a legjobb bringa és a legjobb edzőtábor. Hozza, viszi az edzésekre, amíg kicsi, és mindent fizet, amikor már nagyobb. Néhány sport esetében ez már-már egy egyetemi diploma megszerzésének összegével felér. És akkor a hálátlan kölök még csak nem is első? A probléma nem abban áll, hogy mint szülők tudatában vagyunk annak, hogy mindez mekkora áldozattal jár, hanem abban, hogy ettől és ezért elvárásokat támasztunk sarjainkkal szemben, akik ettől erősen sérülnek. Kétségtelen, hogy ez nagyon nagy alázatot és önzetlenséget vár tőlünk, de hát nem éppen erről szól a dolog? Az a szülő, aki nem önzetlenül teszi, amit tesz, hanem azért, hogy: … és itt következhetne az elvárások hosszú felsorolása kezdve attól, hogy büszkévé lehessen egészen odáig, hogy hálából öreg korában eltartsák, gondozzák, valójában megnyomorítja gyermekét. Az idősek helyzete társadalmunkban remekül mutatja,

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Ezért van az, hogy sok gyermek el sem akar menni a versenyekre, mert pontosan érzi, hogy ez megbetegíti őt. Amikor azt mondjuk egy futásra, hogy most már nem csak úgy futkosunk, hanem versenyzünk, akkor versenyhelyzetbe hozzuk a gyermekeket, akiknek le kell egymást győzniük. Ez egy bizonyos kor alatt kifejezetten nehéz élmény. Egy hatéves gyermeknek nem az a természetes, hogy legyőzze a többieket. Ő játszani, együttműködni szeretne. A világ még kerek egész, egészen hétéves korig. Az alatt kifejezetten káros versenyeztetni. Hét- és tizenkét éves kor között is káros, de már nem annyira, mint előtte. Ilyenkor jöhetnek a kihívások. A gyermekek imádják a nagy teljesítményeket már egészen kis korban is. De nem mindenki születik győztes izomzattal. Viszont a gyengébbtől pontosan ugyanolyan nagy teljesítmény a lehető leggyorsabban elfutni, vagy felmászni valahova, mint egy erősebbtől. Később természetesen elérkezik az a kor, amikor már maguktól is versenyeznek egymással. Ez nagyon jól látszik, mert külön felszólítás nélkül is úton-útfélen birkóznak, és mindenből versenyt csinálnak. Ki erősebb, ki magasabb, ki gyorsabb, ki ügyesebb, ki okosabb stb. Amikor elérik ezt a kort, akkor nagyon szívesen versenyeznek, és semmi más biztatásra nincsen szükségük, mint saját vágyukra, hogy győzzenek. De ha, hála a nevelés „csodájának”, eddigre rég kiégtek, százszor megszégyenültek, akkor ezen a ponton csak ülnek a szobájukban, és a versengés abban nyilvánul meg, hogy a többieket kritizálják. Minden arra járót leszólnak, és a tv-t bámulva vagy


| 75

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

a számítógépes játékokban válnak virtuális versenyzőkké. Ez viszont sorvadó testhez és befolyásolható, gyenge akaratú, önmegvalósításra képtelen generációhoz vezet. Pardon: vezetett. Elég körülnéznünk, hogy mihez kezdenek a lehetőségekkel a fiataljaink, amikor magas posztokba ültetik őket. De mi is történik bennünk valójában? Amikor megaláznak, vagy az életkornak nem megfelelő terhelésnek tesznek ki egy gyermeket, illetve amikor nem engedik hibázni, és minden félresikerült projektért valamilyen formában megbüntetik, vagyis nem tudatosítják benne, hogy a hibák természetes segítőink az úton, és jóvátehetők, akkor ahelyett, hogy egy pillanatra megélné a korlátait, a tévedéseit, a kicsinységét, és tanulna belőle, eljuthat oda, hogy egész lényét éli meg rossznak, selejtesnek és elfogadhatatlannak. Ez az érzés a legtöbbünknek annyira elviselhetetlen, hogy már gyermekkorban felvértezzük magunkat ellene, és különféle védekezési módokat találunk ki, amivel elkerülhetjük. Ennek függvényében válunk (akár a sportban is) sikeressé vagy kétbalkezessé, vagy egyszerűen csak hétköznapivá. Ha példának okáért a „maximalista” védekezési módot választottuk, akkor az lesz a mi elkerülésünk, hogy mindenből a legjobbak akarunk lenni, a sportban is. A második hely, a négyes érdemjegy kuka. Ha más védekezési módot választunk, például lázadók leszünk, akkor homlokegyenest az ellenkezőjét fogjuk tenni annak, mint amit elvárnak, és ettől szabadnak érezzük magunkat, pedig ez csak illúzió: aki mindig az ellenkezőjét teszi annak, amit várnak, annak éppúgy meg van kötve a keze, mint annak, aki azt teszi, amit várnak. Mindkettőnek kiszámítható a reakciója. Egyik sem szabad. Mérlegelés nincs, csak kötött viselkedés. Sajnos csak szlogenként, a reklámokból tudjuk, hogy mindenki különleges, hogy „éld meg saját másságodat”, hogy „légy egyedi”. Valójában pont azoktól a dolgoktól leszünk hétköznapiak és személytelenek, amiket ezen a módon akarnak eladni nekünk. És attól leszünk „ugyanolyanok”, mint mindenki más,

hogy a hibáinkat „elrabolják” tőlünk, és ahelyett, hogy kialakítanánk belőlük saját egyedi tapasztalatvilágunkat, rettegve titkoljuk őket, és félve próbáljuk mindenáron elkerülni, hogy hibát kövessünk el. Ennek egyik legsúlyosabb velejárója, hogy inkább nem teszünk semmit, csak ne hibázzunk. Ezért lehet velünk megetetni, hogy jobb egy multiáruház felmosójaként élni, mint felelős állásban, a magunk uraként, mert itt nem követhetünk el hibát. Ezért nem fedezzük fel a világot, kint, bent és fent, mert az veszélyes. Ha hibázunk, végünk.

Amikor egy sportoló jobb teljesítményt szeretne elérni, érdemes végiggondolni a következőket kezdő lépésként: Miért sportolok? Mit akarok elérni valójában? Milyen módon állok a sikerhez? Miért vágyom rá? Mi vagy ki motivál? Mire van szükségem igazából? Mi hiányzik? Az egészséges versenyszellem eléréséhez jól jön, ha képesek vagyunk belenézni a „sötétbe”. Önmagunk árnyékába. Az igazi kincseket ott fogjuk fellelni. Aki nem akar egy életen át mások álmai után szaladgálni, aki szívesen megszabadulna az őt mardosó szégyentől, aki illúzióktól mentes saját, egyedi életet szeretne élni, annak meleg szívvel ajánlom Bradshow könyvét, amelyben a gyógyulás útját is megtaláljuk. ■ Malomsoky Ildikó – Tóth Viktor (www.terepsport.hu) Fotó: X2S Team, Xterra támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


76 |

TEREPSPORT

Hegyikerékpár: Vígh Zoltán és Cseh Veronika nyerte a Duna Maratont

fotó: Vanik Zoltán

A

férfiak mezőnyében Vígh Zoltán, a nők között Cseh Veronika volt a leggyorsabb az új pályán lebonyolított, XVI. Duna Maratonon. A klasszikus hegyikerékpáros tömegsportrendezvény legfőbb különlegessége volt, hogy idén Esztergomban alakították ki a rajt-cél területet. A verseny a Top Maraton és a Magyar Kupasorozat egyik állomása is volt egyben. A korábban jól ismert pályák az idén az esztergomi rajt miatt megújultak a Visegrádi-hegységben és a Pilisben,

www w.. s p o r t i m e . h u

támogatásával

bár egyes szakaszok visszaköszöntek a 65 kilométeres (1800 m szint) közép- és a 89 kilométeres hosszútávon (2600 m szint). Le kellett például küzdeni – felfelé – a dobogókői sípályát, ami a 30 fok feletti hőségben nem volt egyszerű feladat, a bringásoknak ez csak tolva sikerült. A 29 kilométeres rövidtáv papíron egy könnyebb pályát kínált a kevésbé felkészülteknek és a legfiatalabbaknak, ugyancsak az esztergomi rögbistadionból indulva csak 800 méter szintkülönbséget tartalmazott egy kisebb hurokban. Akik csak ismerkednek a mountain bike-ozással, egy 11 kilométeres minitávon tehették magukat próbára, 330 méter szintet teljesítve. A Top Maraton sorozat 2 futamának végén minden bringás átélhette – a választott távtól függetlenül –, milyen érzés zárt pályán, Esztergom óvárosában, vagy éppen a várban bringázni. ■


| 77

SPORT | SZABADIDล | ร‰LETMร“D

               

 tรกmogatรกsรกval

www w.. s p o r t i m e . h u


78 |

Extrém

FÖLDKERÜLÉS A jótékonyság nevében

L

égrádi Márk évek óta a balatoni vitorlázás szépségeinek bemutatásával segíti a sérült gyermekeket támogatás és ellenszolgáltatás nélkül. A sportember régi álma, hogy megkerülje a bolygót is, és mivel önzetlensége nem csökken, a hamarosan megvalósuló földkerülés szintén karitatív célokat szolgál majd.

„Az utam során kisebb eseményeket és rendezvényeket tartok, amelyeken a Bátortábor részére gyűjtök adományokat – adja meg az azonnali elméleti kapaszkodókat a Sportime-nak Légrádi Márk. „A 2016-ban induló úthoz saját magam építem meg a hajót, ami számtalan újdonsággal lesz ellátva: napelemes árboc, mágnesmotoros szélgenerátor, saját számítógép-hálózat, és még sorolhatnám...” – részletez Márk.

Az áprilisban már elkezdődött hajóépítésről dokumentumfilm is készül; a hajócsodát a 2016-os Boat Show-n láthatja először a publikum. Márk egy legendás vitorlázóval, Gál Józseffel állította össze az útvonalat; a tervek szerint az út három évig tart majd. A projekt a Dunán kezdődik, aztán jön a Fekete-tenger, majd sorban a legfontosabb tengeri csomópontok. „Az úthoz kabincharter jelleggel bárki csatlakozhat, persze megkötésekkel és előképzettséggel. Az első megálló egyébként Százhalombattán lesz, ahol elkezdem a támogatások gyűjtését. A Dunán lefelé haladva minden nagyobb városban megállok” – mondja. „Számomra a vitorlázás olyan, mint a levegővétel, és itt nem a rutinosságra gondolok. Ha nincs, hiányzik, ha van, élvezem – nincs nélküle élet! Azt nem tudom megmondani, hogy az indulást vagy a megérkezést várom jobban. A lényeg, hogy a küldetés sikerüljön, és minél több adományt tudjak gyűjteni” – hangsúlyozza lapunknak a sportember. Részletek és leírások: www.foldkerules.hu ■ www.extrem.hu

www w.. s p o r t i m e . h u


| 79 79

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

SEGÍTSÉG Hogyan válasszunk szörfdeszkát?

A

z extrém sportolók remekül ki tudják használni a nyár adta örömöket, de a kedvet jelentősen amortizálhatja, ha a hőn imádott eszköz nem tökéletes. Vegyünk például egy szörfdeszkát: lehet túl hosszú, túl rövid, de túl vastag is, amit nem biztos, hogy megfelelően tudunk kezelni a búvárruhában. De hogyan válasszunk igazán jó szörfdeszkát? Szakemberek segítségével kerestük a választ.

#1. A vastagság nem feltétlenül segít Világtrendnek, elterjedt (túl)fogyasztói szokásnak számít, hogy mostanában a vevők figyelmen kívül hagyják a deszkák tulajdonságait, és inkább vesznek egy másikat, minthogy kellő odafigyeléssel választanák ki az elsőt. A szélességgel, a vastagsággal nem igazán törődnek, pedig egy vastagabb deszkával lényegesen nehezebb közlekedni szélcsendes helyen, mint egy vékonyabbal. Egy szélesebb deszkával nyáron jobban át lehet vészelni az „eseménytelen” helyeket a tengeren – ez örök igazság.

#2. Nyáron lapos deszkát! Az ívelt deszkát az „íves hullámokhoz” találták ki. Lehet, hogy lesz olyan szerencséd, hogy találkozhatsz velük, de lehet, hogy nem – sajnos inkább ez utóbbi a valószínűbb... Felejtsd el az íveket, és inkább válassz egyenes deszkát!

#3. Visz a víz Egy nehéz board csak úgy viszi előre az embert. Ez egy jó, sőt nagyon jó dolog, de csak akkor van így, ha nagy hullámokon lovaglunk. Nyáron viszont leginkább olyan deszkára van szükséged, ami olyan könnyű, hogy szinte két ujjal is lehet cipelni, és ami nem úszik el mellőled. A deszkád nem lesz örök életű, ez amolyan fogyóeszköz, erre már most készülj fel lelkileg!

#4. Színre szín Elérkeztünk az utolsó ponthoz, ami az előbbiekhez képest talán nem annyira fontos, de elősegíti a szórakozás minőségének növelését – de részben erről szól a szörfözés, nemdebár?! A szürke és a fehér szín a téli időszakra jellemző, ezért nyáron hanyagoljuk ezeket az árnyalatokat. Legyünk kreatívak, és használjuk a színeket! ■ www.extrem.hu

www w.. s p o r t i m e . h u


80 |

TIPPEK ...hogy túlélj egy bringatúrát K

ezdjük egy eredeti, már-már coelhói magasságokban íródott bölcsességgel: ha valamit nagyon meg akarunk csinálni, akkor semmi sem lehetetlen... Folytassuk pragmatikusan: egy teljesítménytúrát nemcsak kiváló extrémsportolók, hanem átlagos, hétköznapi sportemberek is abszolválhatnak. Íme pár tipp, ami hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy sikeresen teljesítsünk egy hosszabb bringatúrát.

Ne gondold túl – csak csináld!

Ismerd saját magad!

A pontos tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket, de ennek ellenére ne gondoljuk túl a dolgokat! Legyen nálunk extra alkatrész, térkép és kempingfelszerelés, de semmi több. Nem kell feltétlenül görcsösen készülnünk a „nem megjósolható véggel járó” megméretésre – elég, ha egész évben bringázunk, és szinten tartjuk magunkat. A túra sikeres leküzdése nem a testünk fizikai állapotától függ, hanem – mint minden – ez is fejben dől el.

Egyedül szeretsz barangolni, vagy inkább körülveszed magad emberekkel? Túrázni lehet egyedül és csoportban is. Vannak, akik azt szeretik, ha kerékpározás közben egyedül tekernek, és tudnak elmélkedni. Te ilyen típus vagy, vagy inkább csoportban érzed jól magad? Tudnod kell a választ, mielőtt elindulsz.

Mindig legyen egy B terved! Legyünk bármennyire is magabiztosak és lelkesek, a technológia sok esetben életmentő lehet, ezért használjuk ki a lehetőségeket. Egy GPS-nyomkövető például vészhelyzet esetén mindig hasznunkra lehet. Ha pedig elfáradtunk, oldjuk meg a helyzetet kreatívan – spóroljunk az energiánkkal. Használjuk például kabátunkat ernyőként!

w w w. s p o r t i m e . h u

Nem minden a bringán múlik Ezzel a kijelentéssel bizonyára sokan nem értenek egyet, de a teljesítménytúra valójában nem a bringázásról szól. Ez egy olyan próbatétel, amely során meg lehet ismerkedni új emberekkel, és számos kalandot át lehet élni. Ha nem vagyunk őrülten szerelmesek a sportba, akkor tekintsünk úgy a kerékpárra, mint egy eszközre, amelynek segítségével új élményekkel gazdagodhatunk. ■ www.extrem.hu


| 81

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

SZIKLAMÁSZÁS A hőstett, ami megváltoztatta a világot

A

hogy arról mi is beszámoltunk: Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az év elején megmászta a Dawn Wallt. Azt a sziklafalat, amiről korábban azt hitték, hogy lehetetlen megmászni külső segítség nélkül. A szenzációs sportteljesítmény után csaknem öt hónappal Adam Stack marketingszakember megvizsgálta, hogy a „tett” mekkora hatással volt a hegymászóiparra. Érdekes összefüggéseket talált. Közel öt hónap telt el azóta, hogy Tommy és Kevin 19 nap alatt megmászta a borotvaéles Dawn Wallt, a világ talán legnehezebb sziklafalát. Tettük minden mászó hírfolyamán ott szerepelt, az eseményt a világ összes országában kitüntető figyelemmel kísérték; még Obama is tisztelgett egy tweettel a srácok előtt. Adam Stack marketingguru azt vizsgálta, hogy a hőstett hatására nőtt-e az emberek mászókedve, illetve többen keresnek-e rá a „sziklamászás”, vagy épp a „hegymászás” kifejezésre. Több száz keresőszót vizsgált meg, és azt is értékelte, hogy a guglizások vajon összefüggésben vannak-e a Dawn Wall megmászásával.

Ezek után Caldwell saját rajongói oldalán csupán azt kérdezte „híveitől”, hogy vajon büszke legyen-e arra, hogy így és ennyivel hozzájárultak a hegy- és sziklamászás népszerűség növekedéséhez. Gondoljuk, önök is kitalálták a rajongók egybehangzó válaszát. ■ www.extrem.hu

Az eredmény: a hype ideje alatt a mászással összefüggésben lévő online keresések 378 százalékkal nőttek. Az nem deríthető ki, hogy hány ember próbálta ki azóta a sziklamászást, az eredmények azonban azt jelzik, hogy a Dawn Wall megmászása nagyban hozzájárult a hegy- és sziklamászás iparágának ugrásszerű fejlődéséhez. Ezzel nemcsak a két sztár, hanem a mászással foglalkozó edzőtermek, márkák és cégek is nagyot kaszáltak. A tavalyi évhez képest a legnagyobb népszerűséget egyébként a Dawn Wall keresőszó érte el: 42,208%-kal többen kerestek rá. A második helyre Kevin Jorgeson futott be; az ő neve 15,369%-kal több keresést kapott. Adam azt is kimutatta, hogy a mászás óta 156 százalékkal többen kerestek olyan edzőtermet, ahol lehet falat mászni, amiből arra lehet következtetni, hogy többen vesznek bérletet is, ami pedig a mászófelszerelések eladásnövekedésével is együtt jár.

www w.. s p o r t i m e . h u


82 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

EXTRÉM HÍREK Soling: Litkey másodszor is világbajnok A Soling osztály jubileumi évében nyert világbajnokságot a Litkey-Vezér-Weinhardt trió az itáliai Castiglionéban. A kilencfutamos bajnokság kezdete nem sikerült túl jól a csapatnak, de egy sikeres nap és két nyert futam után az élre kerültek. Volt egy pont, amikor úgy tűnt, hogy nem sikerül megőrizni a vezető pozíciót, mert a negyedik napon ponthátrányba kerültek a címvédővel szemben. Azonban ebből a futamból később „kióvták” a vezető kanadai hajót, így Litkeyék lettek a világbajnokok. A győzelem értékét növeli, hogy az ünnepi év alkalmából az osztály korábbi világbajnokai közül szinte mindenki jelen volt a versenyen. ■

Magyar terepfutósikerek Két arany- és egy bronzérmet szereztek a magyar terepfutók a Németország legmagasabb hegyláncán megrendezett Zugspitz Ultratrailen. Germánia legnagyobb terepfutóversenyének útvonala az időjárás miatt brutálisan nehéz: a csúcsokon télies viszonyok (köd, szél és havazás) fogadták a futókat, ezért a szervezők az eredetileg száz kilométeres távot 91-re rövidítették. Wermescher Ildikó a Supertrail XL távon, Paál Emőke a Master Basetrail XL távon lett első; a férfiak között pedig Lőrincz Olivér a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Master kategóriában. ■

Poór Brigitta betegen is Európa csúcsán Svájcban rendezték az XTERRA World Tour sorozat ötödik európai fordulóját, ahol Poór Brigitta hatalmas küzdelemben, rosszulléte ellenére az előkelő második helyen végzett, így megerősítette vezető helyét az európai ranglistán – írjuk az örömhírt a Sportime lapzártájának időpontjában. „Nem tudtam, hogy képes leszek-e egyáltalán rajthoz állni... Megfordult a fejemben, hogy inkább pihenek, de a verseny napján picit jobban éreztem magam, és mindenképpen versenyezni akartam” – mesélte a Merida Maraton Team-CST Salomon színeiben versenyző tehetséges extrémsportoló. ■

w w w. s p o r t i m e . h u


| 83

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Új kábelpályás wakeboardpályát avattak fel Pécs külső városrészén, Vasason nyitotta meg kapuit a BEREK, Baranya megye első, az ország tizenkettedik kábelpályás wakeboardpályája. A pályát a vontatóköteles vízisí feltalálója, a Bruno Rixen által alapított Rixen Cableways Gmbh építette. A BEREK ötoszlopos, 501 m hosszú, egyszerre hat wakeboardos vontatására alkalmas pálya; sebessége tetszőlegesen változtatható, általában 30 km/h-n pörög. A hely különlegessége, hogy a területen nemcsak a vízi sportok kedvelői üthetik el drága idejüket, hanem egy új lovaglócsarnoknak köszönhetően a lovaglás iránt érdeklődők is. A BEREK 111 millió forint Európai Uniós támogatással valósult meg. ■

Öreg futó nem vén futó A 105 esztendős Stanislaw Kowalski nyerte a 100 éven felüliek (!) 60 méteres síkfutását a Torunban zajló veterán fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon. A lengyel atléta 20,27 másodperces idővel ért célba. Érdemeit az sem csökkenti, hogy a kategóriában egyedül ő nevezett... Kowalski egyébként a 200 méteres síkfutásra is benevezett (egyéni legjobbja 100 éven felüliként: 1,23 perc), súlyt is lökött (5,75 m), valamint diszkoszvetésben is rajthoz állt. A diszkoszt 13,60 méterre hajította. ■

A Google mászni is segít A Google nemrég olyan képeket tett közzé a Yosemite Nemzeti Parkban található El Capitanről, amelyek segítségével bárki „megmászhatja” az egy ideig megmászhatatlannak hitt falat anélkül, hogy kimozdulna az otthonából. A Google Mapsen ugyanis már vertikálisan is „mozoghatunk” a területen, így mindenki (még a tériszonyosak is...) megtudhatja, hogy milyen érzés lehet a mászás. A Google olyan sziklamászó világsztárokkal dolgozott együtt, mint Lynn Hill, Alex Honnold vagy Tommy Caldwell, akik abban segítettek, hogy tökéletes fotók készülhessenek a falról. ■ www.extrem.hu

www w.. s p o r t i m e . h u


84 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Balatonman 2015 Részvételi rekord Füreden

F

lander Márton győzött a Balatonman középtávú triatlon országos bajnokságon. A füredi viadalon a vb-ezüstérmes versenyző Kis Gyulát és Módos Lászlót előzte meg. Flander 4 óra 27 perc és 28 másodperc alatt teljesítette az 1,9 kilométeres úszást, a 91 kilométeres kerékpározást és a 21 kilométeres futást. Flander szerint a Magyarországon teljesíthető triatlonviadalok közül a legnehezebb pályának számít a füredi. „Idén ráadásul a nagy meleggel és a nagy széllel is megküzdöttünk. Tapasztalt versenytársak estek ki, többek között Hankó Dávid az élről állt ki. Nálam a futás során volt egy kis harc saját magammal, de összességében minden jól sikerült” – mondta Flander Márton. A nyári kánikulában lebonyolított versenyen, a klasszikus iron távon (3,8 km – 180 km – 42 km) a férfiaknál Vatai Miklós, a nőknél pedig Bukovszki Ágnes lett első. Túl van a műtéten és lábadozik Pálos Gábor, aki súlyos sérüléssel sem adta fel a klasszikus távot. A 32 éves fejlesztőmérnök vállában akkor szakadtak el a szalagok, amikor bukott a kerékpárral, de nem volt hajlandó kiállni, és sérülten is lefutotta a maratont, és ezzel ismét IronMan lett.

w w w. s p o r t i m e . h u


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 85

„A bukás után éreztem, hogy baj van, és ezt az orvosi sátorban is a tudtomra adták, amikor befejeztem a kerékpározást. Többen lebeszéltek volna a verseny folytatásáról, hiszen akkor még hátra volt egy maraton. Aztán elmentem a tape-esekhez, akik rögzítették a vállamat, és elindultam. Úgy néztem ki, mint Napóleon futás közben, de megcsináltam” – számolt be rendhagyó versenyéről Pálos Gábor, az IRONMAN 70.3 Budapest Triathlon Club triatlonosa, aki bízik abban, hogy októberre teljesen felépül, és maratont futhat. Speciál távon (1,9 km – 180 km – 10 km) Havas Péter és Wirth Eszter volt a leggyorsabb. A részvételi rekordot hozó Balatonman triatlonversenyen ezúttal is lehetett váltóban teljesíteni a távokat. Iron távon a szabad váltóknál a Macskakergetők csapata győzött, kötött váltóban pedig a Vaskorszakik voltak a leggyorsabbak. Középtávon a szabadváltós mezőnyben a Hajrá UTE nyert, kötöttben pedig a Duna Aszfalt Tiszakécske csapata szerezte meg az első helyet. A futókra is gondoltak a szervezők: az esti Energy Fáklyás Futam során a maratont a férfiaknál Kauker Ákos, míg a nőknél Balázs Krisztina nyerte. Félmaratonon Szászi Tamás és Baksai Zsuzsa győzött, ezenkívül rajthoz lehetett állni 10, és 7 kilométeren is. Pár éve csak szakmai körökben lehetett hallani a tape-ről. Elsősorban a kórházakban használták műtétek utáni rehabilitációs kezelések során. „Ekkor még nagyon nehéz volt beszerezni, és szinte senki nem tudta, hogy mi is ez a tapasz, mire lehet használni, hol lehet ilyet kapni. Utána a külföldi sporteseményeken fel-feltűnt egy-egy

színes szalag, és kiderült, hogy a tape-et igen széles körben fel lehet használni, azaz nemcsak a műtétek utáni rehabilitációkor segít, hanem ficam, húzódás, szalagproblémák esetén is, sőt ma már a prevenciós hatása is ismert. Sportsérülések kezelésére kifejezetten jó ez a módszer, mert nagyban meggyorsítja a gyógyulási időt, ami egy sportolónál elsődleges. Ami még fontos, hogy gyógyszermentes, fájdalommentes és egyszerű a használata. Ezért terjedt el ilyen gyorsan és ezért tartjuk mi is fontosnak, hogy minél több sporteseményen kint legyünk, minél többen megismerjék jótékony hatásait. Aki már használta, az tudja, hogy ez egy hatékony terápia, nem pedig egy divathóbort” – mondta lapunknak Seress Adrienn, a Physiotrade Kft. ügyvezetője. A füredi Balatonman viadalon indult váltóban a következő mese írója, Zsurovits István is. Még hogy a triatlonnak nincs hatása a folklórra! 

www w.. s p o r t i m e . h u


86 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mese a Nagy Tóról Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, éldegélt egy családembör. Ez az embör szorgalmas, dolgos volt, tisztességben élte vala napjait, böcsülték falujában. Asszonya és gyerekei szerették, megvót neki mindene, mire vágyott. Történt pediglen egyszer, hogy ment mendögélt, és szembetalálkozott egy öreg, hosszú szakállú vénnel, aki az út szélén gubbasztott, és egykedvűen rozmaringot rágcsált. – Hová mész, fiam? – kérdezte a vénember. – Megyök haza, belakmározom, majdan lehempörödök a fotelomba, oszt pihegek – válaszolt a családembör. – No, aztat már ugyan nem! Elgyüssz velem, majd én embert faragok belűled. Legalábbis elkezdjük, oszt’ te majdan csinálod a föladatokat, amíg a világ a világ, és elnyered érette a jutalmadat! – lengette gyömbérszagú göcsörtös ujjait hősünk orra előtt az öreg. – Ejha, bátyám, ez nemigen hangzik jól, hisz mi ebben a jó? Hol lészen ebben az értelem? – vakarta feje búbját az ember. – Az Út, édes ecsém, az Út az értelem. Az Út lészen maga a Cél – suttogta párás tekintettel a fura szerzet. Az Ember ezen elgondolkodott, majd belecsapott az öreg tenyerébe – légyen hát emígyen! Oszt mi az első föladatom? Az öreg mester szó nélkül kézen fogta, és elvezette az erdőbe egy tisztásra, ahol nagyon sok kedves asszony, leány, öregúr, ereje teljében leledző férfiú és jó pár túlvilági félszerzet várta öleléssel és kíváncsisággal. Lapogatták a hátát, bátorították, és láthatóan örültek néki. Ejha, gondolta a családembör – micsudi egy társaság! Az öreg mester mellé lépett, és csak annyit mondott: „megérkeztél, ecsém”. A munka hosszú vót, fáradságos, és a családembör sokszor vágyott vissza kedvenc foteljébe, de aztán mindig bódogság járta át szívét, midőn a kiosztott föladatokat csinyáta. Egyész télen át, majd tavasszal is a mester úszatta, tekertette vele a kétkerekű istennyavajáját, mitűl állandóan

w w w. s p o r t i m e . h u

Zsurovits Judit, Zsurovits Istvá

n

bemacskásodott hancúrrúdja, és sokszor kelletett szaladnia is, mint akit üldöz egy boszorkány a rontással. Ejj, de jó is vót! Később aztán az erdei tó túlpartja nem is tűnt oly távolinak, a kerekes átok sem hergelte annyira bíborfurulyáját, és a szaladás sem vette kedvét, mint eleinte. Sőt idővel mátkája is vele tartott, és gyermekei is osztoztak örömében, miként élvezettel munkálkodott teste egészségén. Elgyütt a nyáridő, és a mestere eléállott: – Na, édes ecsém, ideje megmutatnod magad a falunépnek! Lenne kedved úgy feladatot csinálni, hogy közben a falutanács számolja néked mennyibe telik mögcsinyáni a penzumot? – Ó, mester, én örömmel mutatom országnak-világnak, mennyire tetszik nékem ez a sokféle ide-oda jövés-menés! – Jól van hát! Ez esetben pakolj magadnak elemózsiát, és utazz el a Nagy Tóhoz, ahol mindenfelől érkező népek fognak veled együtt örömködni időre! De vigyázz, a feladat nehéz, csináld hát többedmagaddal! Az embör megfogadta a tanácsot, és magával vitte asszonyát és egy komáját a föladatra. Elgyütt a nagy nap, ezerféle népek sürögtek-forogtak, árusok hada kiabálta a nagyvilágba portékája jóságát, hoppmesterek szórakoztatták a sokadalmat, mindenki mosolygott, és várta, hogy mögkezdődjön a viadal.


| 8877

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az ember vót az első a sorban. Télen és tavaszszal szerette megúszni az erdei tavat, hamarost mögtanult a felszínen maradni, majdan át is jutott a túlpartra. Itt, a Nagy Tónál ugyanezen föladat várt reá, de jaj, ez a víz aztán hatalmas vót! Akkora hullámok szelték, amekkorákat még sosem látott. Izgulása a tetőfokára hágott, legszívesebben hátat fordított volna ennek az egész pereputtynak, de tudta, a társaságból – kik annak idején oly kedvesen fogadták – sokan vannak itt, hát micsoda szégyen érné, ha mostan megfutamodna! Elindult hát, mikor itt volt az idő. Eszébe jutottak a szavak, melyeket az öreg fűrágcsáló mester mondott neki, és nem feledte azon feddéseket sem, melyeket a mester segítőitől kapott, kik oly sokszor vigyázták mozdulatait ott, az erdei tó partján. Két hatalmas kört kellett a vízben megtennie, mint két óriási lepény, mit annyira szeretett. Küzdött a hullámokkal, néha a talpa is az ég felé meredt annyira verte az istenátka hullámzás! De szépen lassan megtette, mit meg köllött tennie. Látta ám, hogy a legtöbb lány, asszony, fiú meg férfi mán jóval előtte a háta megett hagyta a tavat, de ez nem szegte kedvét – szíve-lelke legjavát mozdulataiba irányítva végezte el a feladatát. Bódog vót, nehéz feladatot vitt véghez! Komája várta őt, hiszen a kétkerekű rettenettel sokat kellett gurulni, és biza’ ez a föladat is nehéznek bizonyult! Forróság és szélfúvás! Na meg olyan kaptatók, melyekre a kecskéket is napestig lehetne csak felhajtani! Sőt mindez kétszer – elment az esze a véneknek, ez biztos…

Végül fáradságtól megtörve, de a koma is végzett a föladatával, ideje vót, hogy az asszony is szaladjon hát egy jót, ha mán elgyütt ő is, és foglalta a helyet a szekéren. Futott is, mint a nyúl. Úgy kapkodta lábait, mint akire rágyütt a szapora – volt is ottan nagy kajabálás meg izgulás, hogy miként fogja a forróságot állni. De állta, sőt még mosolygott is, mint a menyecske, kit nászra visznek! A végén a jóasszony megfogta a családembör és a koma kezét, berántotta őket a nagykapu alá, ahol a vének mögolvasták az órát, és bevésték nekik az eltelt időt. Volt is nagy örülés, meg dínom-dánom! Tán ma is ropják a táncot, hacsak tán meg nem haltak. Balatonman, Füred – Középtáv, kötött váltó: B784 AgelessSquad (7 óra 20 perc, 22 másodperc), Zsurovits Judit, Szenczi László, Zsurovits István. ■ Szenczi László

www w.. s p o r t i m e . h u


88 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Fotó: Nacho Escobar

Jön a II. IRONMAN 70.3 Budapest!

S

okan nem is nagyon értették körülbelül két és fél évvel ezelőtt azt, hogy milyen súlya van a következő mondatnak: Budapestre látogat a világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportágának a kirakatverseny-sorozata. Fotó: Őszi Szilvia

Akik tudtak a sorok között olvasni, vagy némileg ráláttak a triatlonra, ők viszont már tisztában voltak azzal, hogy az IRONMAN 70.3 Budapest fantasztikus lehetőségeket jelent. Az első lehetőséget jól használta ki a magyar főváros és a szervezőbizottság. 2014 augusztusában világelső lett a legelőször megrendezett versenyek kategóriájában az IRONMAN 70.3 Budapest. Divat lett triatlonozni, egyre többen vesznek kerékpárt és úszóleckéket. A hosszútávú triatlon soha nem látott népszerűségnek örvend. Idén augusztus 21-én, 22-én és 23-án ismét Budapestre figyel a triatlonos világ, ugyanis ekkor rendezik meg másodszorra az IRONMAN 70.3 Budapest versenyt. Gajdos Tamás, az esemény sajtófőnöke szerint minden a lehető legjobban alakul. „A 70.3-as versenyre már csak nagyon korlátozott számban tudunk elfogadni nevezéseket, és a további távokon is szépszámú mezőny indul majd. Idén már augusztus 20-án indul a sportesemények sorozata ezen a helyszínen, ugyanis itt lesz a MOB Ötpróba Rióba egyik kiemelt állomása. A Magyar Triatlon Szövetség az IRONMAN

w w w. s p o r t i m e . h u


| 89

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

70.3 Budapest stratégiai együttműködő partnere. Az idei versenysorozat egyik újdonsága, hogy az 5i50 Budapest egyben a hivatalos magyar olimpiai távú Országos Bajnokság is lesz. A bárki számára különösebb előképzettség nélkül is teljesíthető legnépszerűbb számok - az IRONGIRL 10 km-es futás és a BEFiTRUN 5 km-es futás a testesebb hölgyek és urak számára - tavaly is vasárnap rendeztük meg őket. Idén ismét a hét utolsó napjára várjuk a legnagyobb tömeget, amikor a családok legifjabb tagjai is összemérhetik tudásukat az E.ON IRONKIDS gyermekfutószámaiban a Kopaszi-gáton. Újdonság lesz ezen a napon az 5 km-es LEGO® Store Szülői Futam” – mondta Gajdos Tamás. Az IRONMAN 70.3 Budapest egy jól csengő márkanév lett, köszönhetően a szervezőbizottság áldozatos munkájának és nem utolsósorban Kropkó Péternek. Az IRONMAN-legenda öszszesen ötvenegy IRONMAN-versenyen indult. Többek között négy alkalommal győzött Japánban a Strongman-viadalon, valamint háromszor nyert japán és kétszer svájci IRONMAN-bajnokságot. „Fantasztikus csapattal dolgozom. Profi szemléletű kollégák segítenek abban, hogy idén is a le-

Fotó: Őszi Szilvia

hető legjobb versenyt csináljuk meg Budapesten. A feladat nem kicsi, és a lécet is magasra tettük a tavalyi rendezvénnyel” – összegzett lapunknak Kropkó Péter. Idén várhatóan több mint 10 ezer versenyző áll majd rajthoz, több mint 50 országból. A magyar főváros az IRONMAN-versenysorozat történetében az első olyan közép-európai helyszín, ahol a márkanév alatt triatlonversenyt szervezhettek. ■

Physiotrade More movement, less pain

Kinesiology tapes for sport & physical therapy

www.physiotrade.hu

www w.. s p o r t i m e . h u


90 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

IronMan az embert, párkapcsolatot és pénztárcát próbára tevő sport

A

z internet, és különösen a közösségi média térhódításával robbanásszerűen növekszik azok száma, akik felállnak a fotelból, és elkezdenek mozogni – ész nélkül… Ki ne hallott volna a környezetében olyanról, aki minden komolyabb, vagy komolytalanabb sportmúlt nélkül jelentette ki: én bizony Ironman leszek! Az elhatározás, az elszántság értékelendő! De aki csak a sok lelkesítő beszámolót látja, és nem képes a sorok között olvasni, előbb-utóbb komoly gondokkal szembesül. Ha később nem, akkor magán a versenyen… De mit kell felmérni ahhoz, hogy ez ne következzen be, és egy igazán jól felépített, végigvitt felkészülés végén, rendkívüli módon elfáradva, de boldogan emelhesse égnek az ember a kezét, és kiálthassa világgá: Vasember lettem, örökre! Először is a rendelkezésre álló időt. Mert a triatlonozás az időbeosztás művészete. Képes leszel-e egy-két év alatt átstrukturálni az életedet olyan szinten, hogy stabilan azonos időben kelj és feküdj. Nyilván nem január elsejétől december 31-ig, hiszen családi, baráti programok, bulik mindig voltak, vannak és lesznek. De ha nincs meg az egyensúly, akkor borul minden. És akkor még nem szóltunk a családról és a munkáról. Ezek rovására soha nem mehet a sportolás, még ha a feladat óriási is! w w w. s p o r t i m e . h u

Először is azt kell megvizsgálni, mennyire érzed stabilnak a munkádat, a megélhetésedet. Mert ha ez veszélyben van, a rendszerezett, terv szerinti sportolás lesz az utolsó az elkövetkező hónapokban, amire idő, energia marad. Kérdezd meg a családot, mennyire támogatja az elképzelésedet. A párod melletted való teljes mellszélességű kiállása nélkül az egész felkészülés széllel szemben pisilésnek tűnhet majd. Ami minden, csak nem vicces. Ennél a beszélgetésnél legyél nagyon őszinte életed párjával, és mutasd meg neki az „I’m training for an Ironman” című videót. Nyilván lehet ezt ennél lazábban is csinálni, és józan keretek közé szorítani az edzéseket. De mind neked, mind a szeretteidnek fel kell készülnie arra, hogy a nagy nap elérkezéséig kevesebbet kapnak majd belőled, és azt a keveset is sokszor fáradtabban, ingerültebben kapják. Neked pedig, kedves Olvasó, nagyon konkrét elképzelésednek kell lennie arra nézve, hogy ezt mikor és mivel kompenzáljuk majd.


| 91

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az anyagiakról is feltétlenül szólni kell. Mert a triatlonozás nem olcsó mulatság. Még akkor sem, ha minden felszerelést használtan vennél. Egy gyors lista: úszószemüveg, úszósapka, fürdőruha 10 ezer forint. Neoprén 25 ezer forint – a szörfösöknek való nem jó sajnos, hiába csábítóan olcsó. Sajnos kell a „műfókabőr”, mert ha hideg a víz, belefagysz egy pillanat alatt, és vége a versenyednek, mielőtt az elkezdődött volna. Az uszodai belépők ára többnyire 1000 és 2000 forint között változik alkalmanként. Ez elengedhetetlen. Az olyan nyalánkságokról, mint a tenyérellenállás, a „teknőc”, a bója és az uszony már ne is beszéljünk. A futáshoz kell ugye egy, de inkább két pár jó futócipő. 20–20 ezer forint, alsó hangon. És ezer futott kilométerenként kötelező a csere. Márpedig egy IM-felkészülés során több ezer kilométert is bele kell tenni a csukákba. Nyári, téli, tavaszi/őszi futóöltözet, még a legolcsóbb helyről beszerezve is több tízezer forintot felemésztő összeg. A pulzusmérés a következő tétel. Hiszen aki az ismeretlenbe készül, nem árt, ha tudja, milyen pulzuszónában tartózkodik. És ha ő maga nem ennek szakembere, az sem hátrány, ha egy teljesítmény-

diagnoszta felméri, elmagyarázza, milyen fajtájú edzést miért milyen zónában célszerű elvégezni. A pulzusmérő óra tíztől százezer forint fölötti öszszeget is kóstál, a teljesítménydiagnosztika pedig 10-től 30 ezer forintig terjedő, ám szinte elengedhetetlen „beruházás”. A végére maradt az anyagi értelemben legfájóbb sport, a kerékpározás. A bringa önmagában százezer forintos tétel, amely természetesen fölmehet akár egymillió forint fölötti összegig is. Ha ezzel meg is volnál, ott van az összes többi kiegészítő. Pumpa, bukósisak, bringáscipő, brin-

www w.. s p o r t i m e . h u


92 |

gásnadrág, mez, kamásli, téli kesztyű, szélmellény, karmelegítő, téli, nyári, tavaszi/őszi nadrág, felső. Valamint a spinningbérlet a téli hónapokra. Mert ha azt gondolnád, hogy tavasszal, amikor jön a jobb idő, majd előveszed a bringádat, súlyos tévedésben élsz! Hiszen a tökéletesen biztos nyílt vízi úszótudás mellett a hosszú, nem túl intenzív, ám rendkívül időigényes bringázások adják a felkészülés alapját. Márpedig decemberben, januárban – legyen bármilyen enyhe is a tél Magyarországon – nem vicces 2–3 órát a szabadban tekerni heti-kétheti rendszerességgel. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú edzések alatt lehet megtapasztalni, milyen frissítés válik be. A három sport közül ez az egyetlen, amelyet többé-kevésbé vég nélkül lehet

w w w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

űzni annak veszélye nélkül, hogy napokra, hetekre szét ne ütné magát a Vasember-aspiráns. Hiszen a másik kettő erre nem alkalmas. Még Risztov Éva sem szokott 2 óránál sokkal többet úszni egyhuzamban. Futásból pedig 3 óra már annyira igénybe veszi az ízületeket, hogy utána egy amatőr napokig gondolni sem szeret a „nyúlcipőjére”. Márpedig egy 10–16 órás sporttevékenységre való készülődés elképzelhetetlen a 3, 4, 5, 6 óras, vagy akár hosszabb időtartamú sportolások – főként bringázások – nélkül. Ahol is remekül lehet gyakorolni a frissítést, a monotóniatűrést, az iram- és pulzustartás művészetét. Legalábbis abban az esetben, ha valaki nagyjából tisztában szeretne lenni azzal, mi vár rá a nagy napon (amelyre a nevezés, szállás, utazás, evés-ivás ugyancsak egy újabb ötven-százezer forintos tételt tesz ki)! Mert sokan ilyesfajta tapasztalatok nélkül vágnak bele életük nagy kalandjába, és adják fel gyomorgörccsel, eléhezve, esetleg a szintidőt túllépve. Vagy fejezik be a szintidőn éppen csak belül, a poklok poklát megtapasztalva életük leghosszabb napja során. E tényezők összességét józanul végiggondolva dönts, kedves Olvasó, hogy belevágsz-e a kalandba, amelynek során garantáltan megváltozik a világról, és önmagadról alkotott képed. Mert ha rálépsz, örökké Úton leszel. Olyan Úton, amely nem ér véget a célvonalon, hanem elkísér, amíg csak élsz. Ha úgy döntesz, belevágsz, akkor jó utat hozzá! ■ Marik Balázs


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 93

www w.. s p o r t i m e . h u


94 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Küzdj

SZERETET TÁBOR Újra együtt, újra egymásért

M

ár az ötödik (!) Szeretet Tábort rendezi meg a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom (HEGYEM) a Nógrád megyei Salgóbányán. A hagyományosan a harcművészeti foglalkozások köré épült szórakoztató és élménygazdag rendezvény hűen tükrözi a szervezet küldetését: legyünk együtt, kapaszkodjunk egymásba, és amikor csak lehet, a mindennapokat is éljük meg ünnepnapokként…

Augusztus közepén, a Medves Hotel zöldellő és hűvös „völgyében” gyűlnek össze a HEGYEM kiválasztott gyermekei, hogy néhány nap erejéig együtt edzhessenek, illetve részt vegyenek azokon a pihentető és önfeledt perceket sorjázó programokon, amelyekkel a szervezet munkatársai kedveskednek nekik. Az idén újdonságnak számít, hogy a táborba azok a gyermekek kapnak meghívást, akik egész évben lelkesen, szorgalmasan és megalkuvást nem tűrő módon gyakorolták választott harcművészetüket. Természetesen az idén is illusztris mesteri gárda irányítja majd a táborlakókat.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A tervek szerint – a meglévő és állandónak mondható, Büki Péter (5. dan) judomester vezette táborvezetői kar mellett – számos nagymester és sportember látogat el a táborba, amelynek fókuszában továbbra is a harcművészeti foglalkozások állnak, ugyanakkor a mesterek éppannyi energiát fordítanak a lélek harmóniájának megteremtésére, mint a mozdulatok tökéletesítésére. A táborba már most meghívást kapott Shihan Tiszaszentimrei Réti István O-Sensei Shobu RÉ Zen-Do-Karate Do, Sifu Serflek József, Hanshi Szénási Zsolt (8 dan), Sensei Kalmár Árpád (4 dan).


| 95

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ahogy lenni szokott, a táborban az edzések, meditációk, tematikus szemináriumok mellett a kikapcsolódást szolgáló programpontok is kiemelt helyet kapnak. Büszkén írjuk – mert az elmúlt négy évben kizárólag ilyen visszaigazolásokat kaptunk –, hogy a legtöbb, a HEGYEM-mel kapcsolatba került hátrányos helyzetű gyermeknek szinte ez az egyetlen olyan közösségi élménye, amiből a vakáció utáni, nehéznek látszó hétköznapokra is erőt tudnak gyűjteni.

Fontos megjegyeznünk, hogy újra jelentős és nélkülözhetetlen támogatást kaptunk Schmitt Pál volt köztársasági elnök hivatalától; az V. HEGYEM Szeretet Tábor létrejöttét és lebonyolítását az idén is aktívan segítik. A HEGYEM ezért külön köszönetet mond a volt köztársasági elnöknek, és több tucat hátrányos helyzetű gyermek nevében jelezzük: minden támogatás és segítség az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb nemzedék érdekeit szolgálja. ■ www.hegyem.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


96 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

EKA Magasra tett mérce

J

ubileumi, a szervezet 10 éves születésnapját is megünneplő szakmai találkozóra gyűlnek össze az Európai Kyusho Akadémia (EKA) tagjai augusztus elején a Balaton partján. Az EKA Nemzetközi Kyusho Convention hagyományosan az egyik legfontosabb és legnagyobb presztízzsel bíró magyarországi harcművészeti esemény, amit harmadjára rendez meg a szervezet alapítója, Hanshi Szénási Zsolt (8 dan). Az EKA idén ünnepli fennállásának tizedik születésnapját, és ennek minden bizonnyal méltó reprezentálása lesz a hétnapos Balaton-parti tábor. A szervezők elmondása szerint a világ egyik legmagasabb szintű harcművészeti táborára számíthatunk az idén is; unikális és egyedi élményt nyújt a résztvevőknek. A tábor elsősorban a magasan kvalifikált résztvevők tudása és elismertsége miatt számít kiemelkedőnek. A mesterek tudják, amit tudnia kell a publikumnak is: az EKA Kyusho (Az egy másodperces küzdelem – lásd: Sportime-szakcikkeink) segítségével a harcművészek sokkal jobban és mélyebben érthetik meg saját stílusuk eredetét és alkalmazásait, a kontakt, a full-kontakt szabályrendszerekben versenyző sportolók pedig hatékonyabban és eredményesebben versenyezhetnek általa. Ennek köszönhető, hogy az EKA Kyusho magyarországi gyakorlói között megtaláljuk szinte Visszanéző: Az első EKA Convention résztvevői

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

valamennyi harcművészeti stílus képviselőit: az aikido, az eskrima/kali, a jeet kune do, a ju jitsu, a kungfu, a kyokushin karate, a shito ryu karate, a shotokan karate, a taekwondo, a thai box, a wado ryu karate gyakorlói egyaránt eredményesen használják a rendszert. „A tavalyi II. EKA Kyusho Convention átütő sikert hozott; a négynapos szeminárium legfőbb erénye az volt, hogy páratlanul gazdag ismeretanyagot közvetített” – idézzük tavalyi beszámolónkat. Az idén szintén erre számítunk: a Hanshi Szénási Zsolt, az EKA vezető instruktora által összeállított programban a tradicionális és a modern sporttudományi ismeretek egyaránt terítékre kerültek. Az idei táborban egyébként a résztvevők igényeit és kívánalmait állították a középpontba, ezért az edzések részben az ő irányításuk szerint zajlanak majd, bár a szervezők fix programmal is készültek. ■ www.budomagazin.hu


| 97

Balról: Quinton Aaron, Nádas Tamás, Keith Jardine

Busy Day Magyar film, amerikai díszlet

B

efejeződött a „Busy Day” című amerikai akciófilm forgatása Új-Mexikóban. A hollywoodi akciófilm producere az USA-ban élő Nádas Tamás kétszeres karate-világbajnok, aki filmje elkészítésében éppannyira támaszkodott világhírű harcművészekre, mint magyar filmes szakemberekre. A jelenleg az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben rendőrként dolgozó Nádas Tamás azzal lett Amerika hőse, hogy reggelit vett húsz, áramszünet miatt étel nélkül maradt hajléktalannak – a magyar jótékonykodó karatés/rendőr híre hamar szárnyra kapott, és a 2000-ben az Egyesült Államokba költözött magyar férfi azonnal kiérdemelte az USA-beli médiumok „hajléktalanok hőse” örökös címkéjét. Nádas szerepelt már több filmben is: az Ocean’s 13-ban Brad Pitt-tel, Al Pacinóval és George Clooneyval forgatott, és producerként is sikeres filmek fűződnek a nevéhez.

Árpa Attila. A filmet ezenkívül eredményes magyar sportemberek is gazdagítják, mint például az ötszörös wako kick-box világbajnok, hétszeres Európa-bajnok Hugyetz Lajos és a többszörös brazil jiu jitsu világbajnok, Pethő Tibor. „A történet Busy Day, a korábbi alvilági igazságosztó történetét meséli el, akinek az élete drámai fordulatot vett, miután megnősült. Új életet kezdett, megnyitotta az éttermét, és szaxofonozni kezdett. Egészen addig, amíg az idillikus életét meg nem zavarták a múltbéli ellenségek. A történet innentől válik kőkeménnyé” – írta nekünk ízelítőként Nádas Tamás. ww ww.budoma aga g zi z n.hu www.budomagazin.hu

A „Busy Day”-en hosszú ideje, több magyar filmessel dolgozik együtt. A filmet Tóth Róbert írta, a forgatókönyvet Kovács J. Erika fordította, a film akciórendezője, kaszkadőr-koordinátora Hódi Zoltán, vágója Bangó Zoltán, a betétdalát pedig Fehérvári Gábor Alfréd énekli (Mary Joe). A szereplői gárda szintén izmos: a vászonról az Oscar-díjra jelölt Quinton Aaron (Szív bajnoka), Tommy „Tiny” Lister (Ötödik elem, Batman), a küzdősportok világából az UFC-, MMA-bajnok Keith Jardine (John Wick, Crank) és Veronica Diaz (Blaze You Out) köszön majd vissza. A főszereplő: Nádas Tamás az Életmentő-díjjal támogatásával

www w.. s p o r t i m e . h u


98 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Részletek és információk: A DBands gyakorlati alkalmazásairól részletesen tájékozódhat a DBa ands Profes ssional Facebook-oldalán, ahol rengeteg szakmai videoanyag is tallál á ható. Vagy katt ide: www.garasport.com/d dba band nds nd s

DBands Erőnyerők

E

lindultak a sportágspecifikus DBands-képzések Magyarországon. Az egyedülálló eszköz és a ráépülő metodika avatott tanárai különböző divíziókban oktatnak; a fitneszben és a kézilabdában már látható előrelépés történt, a harcművészeknek kifejlesztett képzési tematika pedig hamarosan mindenki által megismerhető és elsajátítható lesz. Ahogy a szakma vélekedik, úgy mi már meg is írtuk: a DBands gyakorlatiasan és hatékonyan segíti elő a sportolók fizikai képességeinek fejlesztését. Nem véletlen, hogy szinte az összes sportágban eredményesen és hatékonyan lehet használni; az instruktori gárda ezért már most is személyre szabott edzésekkel és képzési rendszerrel tudja támogatni a jelentkező sportolókat. A fitnesz és a kézilabda hódolói már konkrét tanfolyamokon ismerkedhetnek meg a DBands előnyeivel, de hamarosan a harcművészek is megtapasztalhatják az eszköz, a módszer egyedülálló hatásait.

bármelyik funkcionális eszközök alkalmazásaiba be lehet építeni, legyen szó TRX-ről, sandbagről, koordinációs létráról vagy éppen kettlebellről.

A DBands stabilizál, koordinál, gyorsít, egyensúlyi helyzetet teremt, növeli az állóképességet, jelentős erőkifejtésére kényszerít, és segít megelőzni a sérüléseket. Jelentősen és hatékonyan fejleszthető vele az erő, a gyorserő, az erő-állóképesség, a gyorsasági állóképesség – minden attól függ, hogy miképpen határozzuk meg a terhelési összetevőket. Ráadásul nem „kötött” rendszer, vagyis szinte

A DBands rendszere mögött komplex képzési metodika áll, amelynek során megismerhetők az eszközt érintő anatómiai, élettani, biomechanikai szempontok. A tudásanyag rendkívül gazdag, amit egyaránt jól hasznosíthatnak az erőnléti és a személyi edzők is. Emellett a gyógytornászok is előszeretettel alkalmazzák, mivel tulajdonságai okán az egészségmegőrzés egyik „kulcseszköze”. ■

A Dynamic Bands, azaz DBands egy térd fölé, előre és hátulra felcsatolható, két rövid gumikötél egyidejű ellenállásának legyőzésével működő – a láb- és csípőizomzat kinetikus, a core stabilizációs erejét kihasználó, robbanékonyságot, dinamikát és gyorsaságot fejlesztő g j eszköz. Vagy katt ide: www.garasport.com/dbands

www.budomagazin.hu w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 99

PR S POM R TO |CS I ÓZ A B A D I D Ő | É L E T M Ó D

TACFIT - Dolgozz és pihenj!

Ú

jabb instruktorok tettek sikeres Taktikai Fitnesz- (Tacfit) vizsgát Budapesten, és ezzel tovább bővült a Men’s Health Magazin által a „The world’s smartest workout” rangos elismeréssel is díjazott edzésmódszertan magyarországi tanári kara. edzettségünktől, felkészültségünktől függően több vagy kevesebb idő alatt regenerálódunk, ugyanígy a taktikai egységek dolgozóinak is eltérő lehet a kipihenéshez szükséges idő. De hogyan lehet elérni, hogy valaki akár sorozatban is képes legyen energiáit aktiválni? Nos, ez a módszertan a taktikai egységek számára kifejlesztett Tacfit. Minden edzésmódszertan helyes kivitelezése erő- és izomtömeg-növekedéshez vezet, a Tacfit céljai között azonban ezek másodlagos szempontok. A legfontosabb cél a keringés, a légzés és a stresszhormonok szabályozásának fejlesztése. Ezt a célt a legmagasabb intenzitású gyakorlatok rövid, impulzusszerű kivitelezésével és kellő pihenőidő hagyásával, folyamatos ciklusokban éri el.

Beszámolójuk szerint „életük legmegterhelőbb” két napján vannak túl azok az új Tacfit-instuktorok, akik nemrégiben sikeresen teljesítették a szigorú követelményeket. Az első nap után úgy búcsúztak, hogy nem tudták, másnap tudnak-e jönni, és le tudnak-e vizsgázni a fokozott terhelés után. Másnap viszont jött a meglepetés: frissen ébredtek, buzogott bennük a tettvágy, és bár továbbra is aggódtak, az első napi előeredményekhez képest 10–15%-os teljesítménynövekedést, állóképesség-javulást értek el. Mindezt a Tacfit miatt.

Próbálja ki ön is, és igazolni fogja a leírtakat! ■ www.budomagazin.hu

A Tacfit erőt, állóképességet és gyorsaságot növelő edzésmódszertan; kreatívan bánik a gyakorlatsorokkal, és „extrán” tudja változtatni az edzés intenzitását, magát a terhelést. A sajátsúlyos gyakorlatok mellett különféle erőeszközök (kettlebell, clubbell, homokzsák, medicinlabda) is szerepelnek a gyakorlatsorokban. A tacfitter változatos gyakorlatsorokkal, szuperintezív terhelésekkel, rövid pihenőidők közbeiktatásával éri el a fizikális és mentális stressz határát, a gyakorlatok között végzett speciális légzőgyakorlatok okán viszont újra alkalmassá válik a terhelésére. A tanítvány olyan módszertant kap a kezébe, amellyel magabiztosan és jól tudja kezelni a fizikális és pszichés stresszhelyzeteket. Ennek a képességnek számos foglalkozásban fontos szerep jut: ahogy a hétköznapi életben

Részletek és információk: www.tacfit.hu – www.facebook.com/ TacfitBudapest támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


100 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

BUDO HÍREK Taekwondoarany Franciaországból Az 57 kilogrammosok között induló Berei Béla minden ellenfelét legyőzte a Strasbourg melletti Schiltigheimben zajló WTF Taekwondo Kadet Európa-bajnokságon, és ezzel megnyerte a kontinenstornát. Berei erőnyerő volt. „Jó formában voltam, és a mezőnyt látva tudtam, hogy esélyes vagyok. Egy idő után egyre jobban motoszkált bennem, hogy megnyerhetem az aranyat" – összegzett a friss Európa-bajnok. ■

Páratlan elismerés Kelemen Istvánnak Becses diplomát kapott Soke Kelemen István (10 dan), a hazai jujitsu kiemelkedő alakja, alapítómestere. Kelemen Istvánnak a World Ju Jitsu Kobudo Organization elnöke, Shike Giacomo Spartaco Bertoletti, illetve a World Ju Jitsu Confederance elnöke, Paul Höglund a tizenöt főből álló „nagymesterek tanácsa” által felhatalmazva adta át a 10. danfokozatot. A megtisztelő címet sokéves áldozatos teljesítményért, a Kelemen ryu alapításáért, a szövetségben történő régóta magas színvonalon végzett munkájáért ítélték oda a nagymesternek. ■

Karatebronz a Régiók Eb-jéről Harmadik helyen végzett a magyar férfi karateválogatott a Régiók Európa-bajnokságán. A bronzérem sporttörténelmi sikert jelent, hiszen felnőtt férfi csapataink világversenyen korábban még soha nem állhattak dobogóra. A Párizsban megrendezett viadalon a György Dániel, Hárspataki Gábor, Höning Dávid, Szegedi Döme, Tadissi Martial és Virág András összetételű együttes egy vereség mellett három diadallal érte el a nagyszerű eredményt. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 101

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Peter Aerts visszavonult Harmincéves csillogó pályafutás után hivatalosan is visszavonult „Mr. K–1”, a kick-box meghatározó alakja, Peter Aerts (105–34–2 kick-box, 1–1 MMA). A 44 éves legenda sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását Japánban. Aerts elmondta, hogy az Ernesto Hoost elleni mérkőzésen szerzett sérüléseit azóta sem heverte ki, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem harcol többet. A „Favágó” a 2010-es K–1 Grand Prix óta csak ritkán szerepelt. Peter már 1985-ben, 8 évvel az UFC születése előtt is profi kick-boxos volt, és azóta háromszor is megnyerte a K–1 WGP-t. ■

Chuck Norris 36 dan fokozatnál tart Nem, címünk nem egy vicc első sora. Chuck Norris ezúttal brazil jiu jitsuban (BJJ) lépett magasabb szintre, ahol már harmadik danos mesterként kell tekintenünk a világ legnagyobb szaktekintélyére. Aki nem tudná, a nagymester ezenfelül chun kuk dóban tíz-, tang soo dóban kilenc-, taekwondóban nyolc-, karatéban öt-, judóban pedig egydanos. A már 75 éves amerikai harcművész a saját Facebook-fiókján tette közzé a hírt és a fotót. ■

Elment egy legenda Hetvenhét éves korában meghalt a legendás kínai kungfumester, a filmsztárként is ismert Shifu Yu Cheng-hui. A mester 11 évesen kezdett el harcművészetekkel foglalkozni. Kedvenc fegyvere a jian (kínai kard) volt, számos wushubajnokságot megnyert, de leginkább a „részeges” kardvívó technikájáról híresült el, amit a filmvásznon is láthattunk tőle. Sifu Yu 14 évet töltött el azzal, hogy újból életre keltse a kihaltnak hitt „Kétkezes Kard” művészetet. A mester több filmben játszott együtt Jet Livel és több világhírű akcióhőssel. ■ www.budomagazin.hu

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


102 | 102

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Felix Promotion / Ferobox / Ökölvívás

A

küzdősportok egyik legnépszerűbb ágazata az ökölvívás – közismertebb nevén boksz -, azon belül is a hivatásos, vagy más néven professzionális ökölvívás. A sportág több száz éves múltra nyúlik vissza, az évek során rengeteg változáson esett át, de alapjaiban mindenképp megmaradt. Az elmúlt évtizedekben a magyar sport húzóágazatainak egyikeként működő ökölvívás napjainkban is rendkívüli népszerűségnek örvend világszerte, s a magyar sportolók immár nem csak az úgynevezett amatőrök, hanem a profik között is szép sikereket könyvelhetnek el. Magyarországon a Felix Promotion International több éve szervez sporteseményeket, a tavalyi évben a Ferobox Event-tel karöltve, hat kiválóan megszervezett, teltházas gálát mutatott be a nagyközönségnek. 2014 márciusában, Kecskeméten láthattunk tőlük teltházas, fergeteges hangulatú eseményt, ahol hazánk eddig legeredményesebb profi ökölvívóját, Erdei Zsoltot búcsúztatták, aki csaknem egy év szünet után lépett ismét kötelek közé és a búcsú mérkőzésén megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú Európa-bajnoki címét.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 103

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az eseményen, amit az MTV1 élőben közvetített, a WBO világszervezet elnöke; Paco Valcarcel is jelen volt. Az iroda által képviselt ökölvívók egy év alatt összesen 58 mérkőzésen léptek kötelek közé Magyarországon, melyből 56 alkalommal hagyták el győztesként a szorítót. A bokszolók nagy része 2014-ben nem csak magyar ranglista vezető lett, de Bedák Zsolt, Kovács Attila és Kelemen Balázs a WBO világranglista Top 15 közé is felkerült, mely hatalmas szakmai előrelépést jelentett. A teltházas események országszerte (Budapest, Kecskemét, Szentes, Tatabánya, stb.) kerültek megrendezésre, s az elmúlt egy évben közel 21.000 néző szurkolhatott élőben magyar és külföldi kedvenceinek. Akik pedig valamiért esetleg mégsem tudtak a helyszínen részt venni a gá gálákon, azok a közszolgákat jóvoltából (MTV1-en) kísé sérh rhet etté tékk fifigy gyel elem emmel élőben nam érkő ér kőzé zése s ke et. ■ kísérhették figyelemmel mérkőzéseket.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Egészség Húsmentesen is teljes élet

A

z elmúlt időben egyre többet hallani a globális felmelegedésről, ami nemcsak a túlfogyasztással, az erdők kitermelésével, a füstkibocsátással van összefüggésben, hanem a hústermeléssel is. És bár nehéz kiigazodni a húsevéssel kapcsolatos érvek és ellenérvek között, azért mindenképpen elgondolkodtató az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csoportjának megállapítása. Eszerint az emberi étrend és az állatállomány metánkibocsátása között szoros kapcsolat van: csak a szarvasmarhatelepek több millió tonna szén-dioxidot és metánt termelnek évente. Lépten-nyomon halljuk azt is, hogy mennyire káros az ökoszisztémára az autók által kibocsátott szennyezés. De azt talán kevesen tudják, hogy egy kiló marhahús előállítása a környezet terhelése szempontjából 70,6, egy kiló sertéshús pedig 25,8 km-nyi, alacsony fogyasztású kisautóval való autózásnak felel meg. A túlzásba vitt húsfogyasztás tehát más dolgokkal együttvéve jelentősen hozzájárul bolygónk globális felmelegedéséhez és a rémisztő jövőképhez. Ráadásul nem csak a klímának nem tesz jót a mértéktelen húsfogyasztás, hanem a szervezet számára is komoly veszélyekkel jár. Megfigyelhető többek között, hogy az olyan országokban, mint Kína vagy Japán, ahol az elmúlt időben kezdett jobban elterjedni a húsfélék fogyasztása, a bélrák is egyre gyakoribb. Ezért én húsevőként azt tanácsolom, hogy szervezetünk kiegyensúlyozott működése érdekében vezessünk be akár heti többszöri húsmentes napot is. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva, a mostani cikkem alkalmával úgy döntöttem, hogy a Napfényes Étterem és Cukrászda reformséfjével, Kovács Zoltánnal készítek egy rövid interjút, és azon olvasók, akik már megszokták, hogy mindig ajánlok egy egészséges receptet a figyelmükbe, most sem fognak csalódni. Kovács Zoltán jóvoltából egy nagyszerű és könnyen elkészíthető recepttel ismerkedhetnek meg. Nincsenek könnyű helyzetben ma Magyarországon azon vegetáriánus és vegán étrenden élő emberek, akik színvonalas és választékos éttermet keresnek maguknak. Kovács Zoltán séf viszont w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

remek munkát vitt véghez az elmúlt években, hiszen a Napfényes Étterem és Cukrászdáról a világ vezető vegetáriánus éttermeinek ajánló portálján, a Happy Cow-n, szuperlatívuszokban beszélnek, és sokak szerint Európa egyik legjobb vegán vendéglője. Az étterem kínálata nemcsak a vegán közönséget célozza meg, hanem valódi alternatívát kínál a változatosságra és az újdonságokra nyitott fogyasztó számára is, és ez egy nagyon fontos dolog, mivel a szervezetünk számára elengedhetetlen a változatos, minőségi táplálkozás. Az ételek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, tojás- és tejmentesen, így nemcsak a vegetáriánusok, de a vegán étrenden élők is bármit fogyaszthatnak, a cukrászda helyiségében pedig nagyszerű desszertek várnak a vendégekre.


| 105

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az étterem alatti pincében egy rendezvényterem is található, ahol zenés, táncos, irodalmi esteket rendeznek, workshopokat, vagy akár ismeretterjesztő előadásokat tartanak. Ha megfigyeljük a tendenciákat, a vegetáriánus étkezés egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt időben. Minek tulajdonítod ezt az új irányzatot? Ez egy összetett kérdés. Sok külföldi sztárnak köszönhetően tekinthetjük részben divatirányzatnak is. De azért érdemes megemlítenem, hogy a vegetarianizmusnak külföldön nagyobb hagyománya van, régebbre nyúlik vissza, mint itthon. Így természetes, hogy sokkal többen vannak a követők is. Külföldön még mindig sokkal jobban figyelnek az emberek a tudatos életmódra. Magyarországon csupán az elmúlt 5–10 évben kezdtünk el odafigyelni, mit is eszünk. Még nem lehet vegetáriánusforradalomról beszélni, de a reformtáplálkozás azért egyre nagyobb teret hódít magának a médiában.

Ilyen fontos a média szerepe? Igen. Úgy gondolom, hogy a média nagyon fontos, mert segít abban, hogy népszerűsítse az egészséges irányzatot. A különböző egészséges életmóddal foglalkozó műsorok nem tudnak nem beszélni a táplálkozásról. Nagy örömmel veszek részt én is televíziós műsorokban, rendszeres vendége vagyok a Fem3 Cafénak vagy a Család Barát műsorának.

Már a második éttermet nyitottátok Budapesten. Ilyen nagy a kereslet a vegetáriánus, egészséges ételek iránt? Jó hírnevet szereztünk magunknak, nemcsak itt Magyarországon, hanem külföldön is. Egyre inkább szükségét éreztük annak, hogy egy belvárosi, frekventáltabb helyen is megtalálhatók legyünk.

Mi az alapkoncepciótok? Gondolom, nem csak a vegetáriánus életmódot választó közönségnek szól az étterem. Egyáltalán nem. Próbálunk minél több ember számára alternatívát mutatni, valami mást, mint amit

megszoktak. Szeretnénk megmutatni, hogy másképp is lehet finomat enni. Az egészséges táplálkozás eredménye 10–20 év múlva lesz igazán megtapasztalható. Növényi táplálkozás mellett a szervezet jobban bírja a mindennapi stresszt, és kevesebben lesznek betegek is. Érdemes ezt is kipróbálni, ha nincsenek az embernek nehezen leküzdhető előítéletei.

Mik ezek az elôítéletek? Legtöbb esetben nem tudják, hogy mit rejt ez a fajta táplálkozás. Sokan azt hiszik, egy vegetáriánus csak magokat és salátát eszik. Vannak olyanok, akik annyira nem tudnak lemondani a mindennapi húsevésről, hogy egy étkezést sem bírnak ki anélkül. Ám ha mégis eljönnek hozzánk, a legtöbb előítélet saját magától elmúlik.

Miért érdemes kerülni a húsevést? A cél az, hogy a lehető legteljesebb, legegészségesebb életet éljük, hogy ki tudjunk teljesedni lelkileg és szellemileg, kapcsolatainkban vagy akár a munkákban. Ehhez elengedhetetlen, hogy testünk egészséges, friss és energikus maradjon. Ha ez nem így van, akkor az ember a pénzét és energiáját a gyógyulásra fordítja. Az egészséges életmód hosszú távú befektetés. Ezzel az ember azt adja meg a szervezetének, amire valójában szüksége van. Ép testben ép lélek, tartja a mondás.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


106 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Milyen alapanyagokat használtok az étteremben? Nagyon sok reformalapanyagot használunk, a beszerzésnél pedig nagyon figyelünk az alapanyagok minőségére, hogy hitelesek maradhassunk. Egyáltalán nem használunk olyan dolgokat, amik akár nyomokban is tartalmaznak állati összetevőket, tartósítót vagy ízfokozót.

Mi volt az a pont, amikor a reformételek irányába terelted az életedet és szakmádat?

Jó pár évvel ezelőtt hallottam egy előadást, melyet Váradi Tibor tartott az egészséges életmódról. Nagyon megfogott, amiket mondott, és arra gondoltam, ez az életmód a legkevesebb, amit az ember megadhat magának. Az elején nehéz volt szakítanom a megszokásokkal, és nem volt könnyű ezt a sok új alapanyagot megismernem, de megérte, hamar megtapasztaltam áldásos hatásukat.

Drága dolog egészségesen táplálkozni? A dolog lényegében nem a pénzen múlik. Ha megvan a megfelelő motiváció, hogy életmódot váltsunk, akkor minden pénztárcához mérve van megoldás. ■

Brokkolis árpaalagút Hozzávalók: 300 g árpapehely, 200 g brokkoli, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, negyed zeller, 3–4 gerezd fokhagyma, petrezselyem, vegamix, tengeri só, olívaolaj, szójaszósz, fűszeres szójajoghurt (tetszés szerint fokhagyma, petrezselyem, akár mentalevelet is belekeverve)

Elkészítés: Az árpát kb. háromszoros mennyiségű, enyhén fűszeres vízben puhára főzzük, majd letakarva hagyjuk dagadni. A zöldségeket apróra daraboljuk, olajon megdinszteljük őket, majd fűszerezzük, ízesítjük, és jól összedolgozzuk az árpával. A brokkolit rózsáira szedve leforrázzuk. Egy őzgerincformát enyhén kiolajozunk, félig beletömködjük a masszát, a brokkolikat szárral felfelé a közepére igazgatjuk, és a tetejét lefedjük a maradék keverékkel. 150–160 Celsius-fokon kb. 30–40 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető. Salátával és bármilyen öntettel tálalhatjuk, például fűszeres szójajoghurtöntettel, amibe tetszés szerint fokhagymát, petrezselymet, akár mentalevelet is belekeverhetünk. ■ További receptek, írások a blogomon: wineartculture.blogspot.hu A szívemhez közel álló, és az egészséges táplálkozást propagáló Jamie Oliver FoodRevolution magyar mozgalmához a www.facebook.com/FoodRevolutionBudapest oldalon lehet csatlakozni. Segíts nekünk, hogy minél többen szerezhessenek tudomást a létezéséről! w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával


| 107

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


108 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mindent maximális erőbedobással csinálok!

K

iss Virág, a BioTechUSA szponzorált sportolója a tökéletes példa arra, hogy a fitneszversenyzők nem feltétlenül kigyúrt „izomagyak”. A 24 éves lány bikinimodellként komoly eredményeket ért el a fitnesz sportágban. Civilben egyetemi hallgató, tavaly diplomázott angolul politológiából, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogot hallgat. Tanulmányai mellett versenyekre készül, blogot vezet, fitnesz- és sportéletszakértőként tevékenykedik, fotózásokon vesz részt, címlapon szerepel, illetve kiállításokon képviseli szponzor cégét.

Hogy jut egy ilyen törékeny lány eszébe, hogy fitneszversenyzô legyen? A fitnesz előtt több sportot kipróbáltam, balettoztam, atletizáltam, de egyikben sem voltam kiemelkedően sikeres. Kezdetben fitnesz kategóriában versenyeztem, azonban egy hátra szaltónál leszakadt az összes bokaszalagom. Ez után váltottam a bikinimodell kategóriára, ami a hölgyek esetében a testépítés legkevésbé „kigyúrt” és legesztétikusabb kategóriája. 2012 óta indulok versenyeken.

Ebben a m fajban villámkarriert futottál be, rövid id alatt komoly eredményeket értél el. Kezdetben a WBPF versenyzője voltam, majd szövetséget váltottam, és egy jó ideje már IFBB színekben indulok. 2013-ban Madridban aranyérmes lettem Arnold Schwarzenegger Arnold Classic Europe versenyén, rá egy évre pedig a harmadik helyet sikerült megszereznem az Arnold Sports Festivalon Amerikában, ezek a testépítés legnívósabb versenyei.


| 109

PROMÓCIÓ

Civilben egyetemista vagy, jogot hallgatsz. Hogyan lehet összeegyeztetni a tanulást és a versenyzést? Direkt úgy vettem fel a vizsgákat, hogy a versenyekre ki tudjak utazni. Jövőre leszek ötödéves, úgyhogy a világbajnokság után teljes mértékben az egyetemre fogok koncentrálni. A büntetőjog érdekel, a későbbiekben majd védőügyvéd szeretnék lenni. Mellette pedig addig folytatni a versenyzést, ameddig a testem még fiatal, és könnyen regenerálódik.

Milyen edzésmunkát végzel a hétköznapokon, és ez hogyan változik felkészülési idôszakban? Heti hat alkalommal edzek, ezek főként súlyzós edzések, formától függően kardió, mindennap más testrészre dolgozom. Versenyidőszakban megbontjuk az edzéseket, ez azt jelenti, hogy a napi edzéseket két etapban tudom le. Ilyenkor a fokozatos szénhidrátmegvonás miatt folyamatosan csökken az ember energiája, és ha nem vigyázunk, nagyon könnyen a túledzettség állapotába kerülhetünk. Mostanában különösen sokat dolgoztam vállra, mivel ez az a testrészem, amit a leglátványosabban érintett a már említett súlyvesztés. Sokat edzem fenékre is, mert azzal nem vagyok elégedett, a vádlimat viszont kifejezetten szeretem.

A BioTechUSA csapatát szakért ként erôsíted, illetve te vagy a cég júniusi kampányarca is. A júniusi kiemelt termék a ThermoDrine, ezt reklámozom az óriásplakátokon. A zöldtea-kivonatot, koffeint, L-karnitint és krómot tartalmazó kapszulával indítom a napomat, edzés előtt szoktam bevenni. Jobban felpörget, mint egy csésze kávé. Ezt versenyfelkészülés alatt is

rendszeresen használom, mivel beleillik a versenydiétába is. Ezenkívül rendszeresen fogyasztok aminosavakat edzés előtt és után, vitaminokat, CLA-t, Calcium-Zinc-Magnesium tablettát, zsírégetéshez pedig L-Carnitine-t. 2013 áprilisa óta vagyok a BioTechUSA szponzoráltja, a szakértői csapathoz pedig a közelmúltban csatlakoztam ötödikként. Fitnesz és sportélet témában fordulhatnak hozzám az érdeklődők. A versenyzéssel eltöltött évek alatt szinte minden módszert, diétát és edzést kipróbáltam már magamon, úgyhogy ezen a téren rengeteg saját élményem, tapasztalatom van. Elképesztő mennyiségű kérdés érkezik hozzám, ezek konkrét és részletes válaszadást igényelnek. A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban még mindig sok a tévhit és az előítélet. Szerencsére azonban egyre többen ismerik fel ezek létjogosultságát, nemcsak fitneszesek, hanem hobbi- és élsportolók, fogyni vagy formálódni vágyók, egészségmegőrzők is. Szakértő kollégáimmal együtt nekik adunk útmutatást, kézzelfogható gyakorlati tanácsokat, hogyan étkezzenek és eddzenek, milyen táplálékkiegészítőt milyen dózisban fogyasszanak. Nagyon fontos, hogy személyre szabott, nemnek, életkornak, kitűzött céloknak megfelelő megoldásokat kínáljunk, és csak olyan termékeket ajánlunk, amik gondosan összeválogatott összetevőkből készülnek, biztonságosak és doppingmentesek.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


1110 100 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

számodra az ismertség? Elsősorban felelősséget. Én a versenyzést tisztán csinálom, nincs benne más, csak kőkemény munka, a sikereimet pedig hús-vér emberként kommunikálom. A rendelkezésemre álló csatornákon keresztül igyekszem motiválni a hétköznapi embereket, segíteni, átadni a tudásomat. Nagyon sokan felismernek már az utcán, a boltokban vagy a teremben, és szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kapok. Áprilisban voltunk a céggel Kölnben a FIBO-n, ami a világ egyik legnagyobb fitneszkiállítása. Külföldi követőim már hónapokkal előtte írtak, hogy remélik, találkozhatnak kint velem, mivel példaképként tekintenek rám, és szeretnének velem közös képet készíteni. Ezek a visszacsatolások, élmények hihetetlenül inspirálnak!

Az étkezés 70%-ban határozza meg az alakunkat. A te formád milyen étrendnek köszönhetô? Az étrendemet az edzőmmel, Szuromi Timivel ketten alakítjuk ki, csakúgy mint az edzéseimet, benne 100%-ig megbízom. Én a vércsoportdiétát követem, mi ebben hiszünk. Eszerint válogatom össze a napi 5 étkezéshez szükséges alapanyagokat – zöldséget és gyümölcsöt, magvakat, csirkét, pulykát, halat, egy-két vörös húst, minimális tejterméket, a sajtok közül mozzarellát és kecskesajtot. Teljesen kiiktattam a fehérlisztes termékeket, a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket. Gasztromániás vagyok, nagyon szeretek főzni. A versenydiéta már egy teljesen más történet, azt általában 8–12 héttel a verseny előtt kezdem el. Ilyenkor fokozatosan csökkentjük a szénhidrátbevitelt, elhagyjuk a gyümölcsöket, a magvakat, a tejtermékeket. A diéta elején a vízfogyasztást napi több literre növeljük, majd a vége felé drasztikusan csökkentjük.

A BioTechUSA csapatában egyike vagy a legismertebb szponzoráltaknak. Mit jelent w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

A sikerhez sok kisebb-nagyobb kudarcon keresztül visz az út. Te hogy éled meg ezeket? Én igyekszem mindig magamra figyelni, és nem másokhoz hasonlítani magam. Mindent maximális erőbedobással csinálok, nem lazázok el semmit. Természetesen, mint minden embert, engem is érnek kudarcok. Ilyenkor magamba mélyedek, és eltöprengek rajta, hol rontottam el. Majd újult erővel, tanulva a hibáimból, elkezdek elölről építkezni. A bajban a szüleim a legfőbb támaszaim, ők mindig mindenben támogatnak, nagyon sokat köszönhetek nekik.

Mindezek mellett mennyi szabadidôd van, és azt mivel töltöd? Nagyon szeretek tervezni, szinte mindent percet próbálok pontosan beosztani. Általában 6-kor kelek, elkészítem a napi menümet, majd délelőtt leedzem, elintézem a napi teendőimet, tanulok, háztartást vezetek. Versenyidőszakban egy háromszögben mozgok: otthon-egyetem-edzőterem, sajnos ilyenkor nem fér bele a szórakozás, így a barátaimra is kevesebb idő jut. A verseny és a vizsgák után viszont mindent bepótolok, nyáron jöhet a pihenés, gasztrokalandok és a fesztiválszezon! ■


| 111

PROMÓCIÓ

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


112 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Sportsérülés: porckopás fiatalon

I

tt a nyár, elkezdődött a strandszezon. Sokan csak ilyenkor kezdünk újra sportolni, és igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt formába lendülni. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, az ízületeink könnyen megsérülhetnek. Hogyan kerülhetjük el a sportsérülést, mit és hogyan sportoljunk, ha már fáj? Íme néhány praktikus tipp az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértőitől. Futás, tenisz, fallabda, foci, síelés, aerobik? Két karlendítés, két törzshajlítás, egy guggolás és már kergetjük is a labdát? Jó, ha tudjuk, hogy ha kihagyjuk az alapos bemelegítést, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések esélyét, ez pedig hosszú távon porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet. A tavaly megkérdezett 35–65 éves magyarok felének volt már ízületi sérülése: boka- és térdproblémákról számoltak be a legtöbben. Egynegyedük (26%) sérülését sportolás közben szerezte. A férfiakra ez fokozottan igaz (36%). Nagyobb a porckopás aránya azok körében, akik valaha megsérültek (30%), mint azok körében, akik nem (16%) – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

Sérülés: edzés elején vagy végén Ha kihagyjuk a bemelegítést vagy túlzásba visszük a testmozgást, megnő az esélyünk a sérülésre. Nem véletlen, hogy a sérülések általában az edzés első perceiben vagy a végén történnek. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésformába, akkor szintén jelentősen megnöveljük a sérülések rizikóját, és így hosszú távon porcszövetünk károsodását okozhatjuk. Sport közben ugyanis a porcszövet különleges felépítése teszi alkalmassá a csontos felszínek között fellépő nyomóerők elnyelését és a súrlódás csökkentését.


| 113

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Vegyük komolyan Ahhoz, hogy térdünk vagy bokánk visszanyerje rugalmasságát, teherbírását, hogy megszűnjön a fájdalom vagy éppen a duzzanat, szakértő orvosi beavatkozásra van szükség. Az orvos alapos vizsgálat után megállapítja, hogy elegendő-e például a pihentetés, jegelés és a gyógytorna, vagy esetleg nagyobb a baj, és műtét szükséges. Már egy-egy kisebb sérülésre (ún. mikrosérülés) sem szabad legyinteni. Ilyenkor is érdemes gyógytornászt keresni, aki segít az ízület stabilitásának és mozgékonyságának mielőbbi visszaállításában. A kezelés alappillére az aktív mozgásterápia: azaz speciális gyakorlatokkal tornáztatni kell a sérült ízületet, szalagokat. Ennek hiányában gyakori az újrasérülés már az első edzéseken. A sportba való túl korai visszatérés szintén sérülés kiújulását, más testrész sérülését és teljesítménycsökkenést eredményez.

Sérülés után gyakoribb a porckopás A porcsejtek egészséges anyagcseréjéhez az ízületek rendszeres terhelésére és mozgatására van szükség. A túlzott vagy nem megfelelő terhelés azonban megváltoztathatja a porc szerkezetét, és

kiindulópontja lehet a porcszövet anyagcserezavarának. Az alapos bemelegítés elmaradása, illetve a túlerőltetés miatt már fiatalabb korban is gyakran alakulhat ki porckopás. A térdszalag károsodása például 5–10-szeresére emeli a térdízületi kopás előfordulását. A kopás tehát nem egyszerűen a porc elöregedésének következménye, hanem az ízületi porc mennyiségének és minőségének károsodása. A porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség, ráadásul viszonylag fiatal korban elkezdődik. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat.

A fájdalomcsillapítás nem elég Meghúzódott előző alkalommal, és azóta is kenegetjük, netán fájdalomcsillapítót is beszedtünk? A következő edzésnek is sportkrémmel vágunk neki? A folyamatos fájdalomcsillapítás nem megoldás. Az ízületi problémára a patikában recept nélkül is kaphatunk porcépítő készítményeket, amelyeket érdemes kúraszerűen szedni.

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u


114 |

Tippek az Ízületőr szakértőitől: Mit sportoljunk, ha gyakran fáj? Térdfájdalom esetén nagyon jó minőségű sportcipőre és térdvédőre van szükség. Kerüljük a műfüves pályákat és a csúszós padlót, az ugrálással járó sportokat (aerobik, kézilabda, kosárlabda). A rendszeres futás sem ideális a térdnek. Fájós térdűeknek az úszás ajánlott, lehetőleg a hát és a gyors. A mellúszás lábtempója ugyanis megterhelheti a térdet. Jótékony lehet még a sík terepen végzett kerékpározás, a szobabicikli, a jóga és a pilates is.

Mire figyeljünk? • Teremfoci: Kerüljük a csúszós talpú cipőt, mivel viselése esetén gyakori az ízületi ficam, amely több hónapos rehabilitációt igényel. Lábboltozati problémák esetén a sportolás közben is talpbetét/ sportbetét viselése szükséges. A gyakori izomhúzódások és szakadások hátterében állhat a gerincstabilizáló izmainak gyengesége, a törzs és láb ízületeinek rugalmatlansága és a feszítő és

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

hajlító izmok egyensúlyának felbomlása. Érdemes ezeket más mozgásformákkal, kiegészítő edzéssel megerősíteni. • Fallabda/squash: Az állandó irány-, illetve ütemváltás komoly terhelést jelent a láb ízületei számára. A speciális tapadó talpú cipő és a kemény talajon való mozgás csípőízületi és deréktáji fájdalmat okozhat. Emiatt javasolt mellette kiegészítő sportnak az úszás és kerékpározás, valamint nyújtógyakorlatok elsajátítása. • Teniszezés közben jellemző a váll, a könyök, a hát, a boka és az Achilles-ín problémája. - A szerválás miatt kialakulhat vállízületi nyáktömlőgyulladás vagy akár részleges izomszakadás, amelynek gyakori oka a helytelen bemelegítés, illetve a rossz szerválási technika. A játék megkezdése előtt mindig ajánlott a váll körüli izmok alapos nyújtása és bemelegítése. Ezzel megelőzhetjük az izomsérüléseket. A helyes adogatási mozdulatsort minden


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

alakalommal egyre erősödő ütőerővel kell begyakorolni. - A rossz vérellátású Achilles-ín túlnyújtása esetén elszakadhat, amely megelőzhető az alapos bemelegítéssel és nyújtással. Fájdalmas Achilles-ín esetén sarokemelő használata javasolt. - Az aktív emberek népbetegségének mondható a teniszkönyök betegség, amely a könyök hüvelykujj felőli oldalán eredő izmok túlerőltetéséből fakad. Fájdalom jelentkezése esetén rögtön fel kell keresni egy szakembert. Az időben elkezdett kezelés (részleges pihentetés, hűtés, gyógyszeres kezelés, gyógytorna, könyökszorító) eredményes. A mindig újra jelentkező hasonló panaszok előfordulásának oka azonban gyakran a szervezetben máshol fellelhető gyulladásos góc jelenléte. A fájdalommentes sportolás érdekében tehát legyünk fokozatosak, és melegítsünk be alaposan! Sérülés esetén kérjük szakember segítségét, ízületeink egészségének megőrzése érdekében pedig használjunk kúraszerűen patikai porcépítő készítményeket! ■ (www.izuletor.hu)

| 115


116 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Tapasztald meg a gladiátorok erejét!

A

Gladiator Life közösséget közös szenvedélyünk, a sport szeretete hívta életre. Az emberi test ideálja időről időre változik, és eszerint születnek az új módszerek a test formálására. Egyre gyakrabban hallhatjuk az állóképességi sport és funkcionális tréning kifejezéseket. Ezek az edzésformák, szálkás, hosszú távon is nagy erő kifejtésére képes izomzat felépítésére összpontosítanak, amilyen a gladiátoroké is volt. A módszerek minket is megfertőztek, ezért úgy döntöttünk, összegyűjtjük az információkat – saját és mások által készített képeket, videókat, híreket –, amelyek bemutatják, testünk milyen elképesztő átváltozásra és teljesítményre képes. Célunk, hogy segítséget nyújtsunk a motiváció felébresztésében és szinten tartásában. A magyarországi Gladiator Life közösség már több mint 17 000 főt számlál. A visszajelzések azonban megmutatták, egyvalami hiányzik: a speciálisan állóképességi sportokhoz és funkcionális tréninghez kifejlesztett étrend-kiegészítő. A gyártók a testépítőkre koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják az új edzésformák követelményeit. Ez inspirált minket az egyedülálló módon, ezeket

w w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

a mozgásformákat végző sportolók igényeire és támogatására kifejlesztett Gladiator Life Sport étrend-kiegészítő termékcsalád létrehozására. Egy olyan prémium minőségű termékcsalád, amely kompromisszumok nélkül támogat céljaid elérésében. Termékeink között tejsavófehérje, kreatin, edzés előtti formula, ízületvédő, glutamin és BCAA is található, azonban a fejlesztés és a termékbővülés is folyamatos. Várjuk, aki inspirációra vágyik, hogy elkezdje saját teste átalakítását, és a Gladiator Life segítségével bővítse tudását. Csatlakozz közösségünkhöz, és próbáld ki a prémium minőségű, speciális igények alapján kifejlesztett étrend-kiegészítőinket. Legyetek győztesek a hétköznapok csatáiban! www.facebook.com/glifesporthu www.gladiatorlifesport.com


PROMÓCIÓ

| 117

๏ Szoftverkonzultáció közigazgatási intézmények számára ๏ Vállalati szintű mentési megoldások ๏ Automatizált rendszerüzemeltetés ๏ Portál és dinamikus tartalomszerkesztő rendszer ๏ Szolgáltatási szint (SLA) felügyelet ๏ Elektronikus archiváló megoldás ๏ Csoportmunka megoldások (Lotus Notes) ๏ Adatbázis megoldások, IBM DB2 ๏ Tűzfal megoldások ๏ Központi címtárépítés, címtárintegráció ๏ Automatikus logfájl elemzési rendszer ๏ Hálózatelemzési megoldás

M&S Zrt.: 1136 Budapest, Pannónia utca 17/A

www.mands.hu


118 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Technika

FIA WTCC 2015 Michelisz félidőnél már ott tart, mint tavaly év végén

A

nagyszerű hazai futamgyőzelem után már öt bajnoki fordulót teljesített az FIA Túraautó-világbajnokságon Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport csapata, és eredményben már most ott tartanak, ahol tavaly év végén abbahagyták. Michelisz Norbi több újabb dobogós helyezést begyűjtve a világbajnokság egyéni értékelésében jelenleg 141 ponttal áll az ötödik helyen. Előtte csak citroënes versenyzők vannak. A bajnokságot vezető, címvédő José Maria Lopez a második a többszörös világbajnok Yvan Müller, a harmadik a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb, míg Norbi előtt mindössze öt pont előnnyel a kínai Ma Csing-hua. Ezzel jelenleg Michelisz az idén is a legjobb hondás, és ez nemcsak a bajnoki tabellán, hanem a pályán is futamról futamra megmutatkozik. Úgy tűnik, a Zengő Motorsport lelkes kis csapata a gyári apparátussal ellentétben ki tudja sajtolni a lehetséges maximumot a japán versenygépből. Viszont sajnos most már az is jól látszik, hogy nagyjából tényleg ez a legtöbb, amit ebből a technikából ki lehet hozni. Norbi versenyzői képességei hiába érnek fel a világbajnokokéhoz, w w w. s p o r t i m e . h u

amíg a Citroën technikája elképesztő fölényben van, más ligában fociznak. Megdöbbentő, hogy a franciák még a legnagyobb pluszsúllyal is röhögve körbeautózzák a mezőnyt. A kis magyar csapat nagyszerű teljesítménye nyilván okoz jó pár kellemetlen pillanatot a gyári Honda versenyzőinek és vezetőinek is, hogy most már rendszeresen sikeresebb a magyar alakulat, legyen szó edzésről, kvalifikációról vagy éles versenyfutamról. Ez a helyzet egyre komolyabban felveti azt a kérdést, hogy mivel úgy tűnik, Norbi maximálisan kihozta a legtöbbet a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekből, így szakmai szempontból mi lehet majd a következő lépcsőfok a mi bajnokunk továbblépése szempontjából. A nép – pontosabA Technikai rovat támogatója


SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

| 119

ban Michelisz rajongótábora – egyre hangosabban kiált valami ütőképesebb technikáért! Ez sem egy könnyű kérdéskör, mivel jelenleg ilyen csak egy van, amit Citroënnek hívnak, amelyből létezik most már privát csapatok számára is elérhető versenygép. Az nyilván még minden elfogultság nélkül is kijelenthető, hogy vélhetően Michelisz jóval sikeresebb lenne a francia technikával, mint az azt jelenleg megülő kínai és arab sporttársak. Nehéz és sokismeretlenes egyenlet ez, amire biztosan nem holnap kapjuk meg a megoldást! Addig is a WTCC mezőnye innentől a világ keleti felébe költözik. Egy japán, egy kínai, egy thaiföldi és egy katari versenyfutam vár az autósport harmadik legrangosabb világbajnoki sorozatának versenyzőire. ■

A Technikai rovat támogatója A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


120 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Érdekességek a Hungaroringről – amiket csak kevesen tudtak

I

dén rendezték meg 30. alkalommal a Forma–1-es Magyar Nagydíjat. Ennek apropóján összegyűjtöttünk egy pár érdekes tényt a már legendássá vált mogyoródi pályáról. • Rekordidő alatt készült el a Hungaroring. A pálya építését 1985. október 1-jén kezdték el, és 8 hónap múlva már át is adták. • Az első Magyar Nagydíjat a brazil származású Nelson Piquet nyerte. Honfitársa, a legendás Ayrton Senna háromszor, míg Michael Schumacher és Lewis Hamilton négyszer diadalmaskodtak a Hungaroringen. • Hivatalosan az első Magyar Nagydíjat 1986-ban rendezték meg, de valójában az autósportok királykategóriája már ötven évvel korábban, azaz 1936-ban is ellátogatott hazánkba, habár akkor még nem a Forma–1 nevet viselte a sorozat, és a futam nem számított bele a világbajnokságba. A megméretés a Népligetben volt, ahol a Maseratik, Alfa Romeók és az Audi elődje, az Auto Union versenyautói csaptak össze egymással. A verseny 50 körös volt, magyar pilóta is képviselte hazánkat Hartmann László

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 121

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

személyében, akit hetedikként intett le a kockás zászló, míg a dobogó legfelső fokára az olasz Tazio Nuvolari állhatott fel. Érdekesség, hogy a Hungaroring tervezésekor felvetődött helyszínként a Népliget is. • Több magyar cég is szponzorált a Forma–1ben. Az első a Skála áruház volt, amelynek logója 1987-ben a brazil világbajnok Nelson Piquet sisakját, illetve Williamsét is „díszítette”. Az 1991-es futamon szintén feltűnt egy magyar támogató, a Magyar Hírlap, aminek logója Mika Häkkinen Lotus Juddján tűnt fel. Legutóbb hazai cég 2009-ben szponzorált az F1-ben, akkor a Hell felirattal találkozhattak a szurkolók a Williams autóin. • A pálya hossza többször módosult. A legrövidebb az 1989–1997 közötti időszakban volt, ekkor összesen 3,968 kilométer volt, a leghoszszabb pedig a jelenlegi változat a maga 4381 méterével. A futamon 70 kört, és így 306,67 kilométert tesznek meg a versenyzők. • A 2003-as Magyar Nagydíjon állt fel először a királykategória rajtrácsára magyar pilóta, Baumgartner Zsolt, aki a Jordan színeiben versenyzett. Sajnos műszaki hiba miatt nem tudta befejezni a versenyt. • A körrekordot Michael Schumacher tarja, aki 2004-ben 1:19.071-es idővel futott körbe a magyar asztfaltcsíkon Ferrarijával. • Az idei 19 pálya közül csak hét öregebb a Hungaroringnél: Montreal, Monte-Carlo, Spa-Francorchamps, Silverstone, Monza, Suzuka és Sao Paulo. A Hungaroring hihetetlen ütemben öregedett meg, hiszen 2003-ban a 16 pálya közül csak három volt ifjabb nála. Jó hír a szurkolók számára, hogy a 2016-os év lesz minden idők legsűrűbb Forma–1-es szezonja, hiszen 21 versenyt rendeztek meg, és ezúttal a szurkolóknak egészen április első hétvégéjéig kell bírniuk F1 nélkül. A versenynaptárban új helyszín is szerepel, az Európai Nagydíjat az azerbajdzsáni Bakuban rendezik meg. ■

A 2016-os versenynaptár: Április 1–3. Ausztrál Nagydíj (Melbourne) Április 8–10. Kínai Nagydíj (Sanghaj) Április 22–24. Bahreini Nagydíj (Szahír) Április 29. – máj. 1. Orosz Nagydíj (Szocsi) Május 13–15. Spanyol Nagydíj (Barcelona) Május 27–29. Monacói Nagydíj (Monte-Carlo) Június 10–12. Kanadai Nagydíj (Montreal) Június 24–26. Brit Nagydíj (Silverstone) Július 1–3. Osztrák Nagydíj (Red Bull Ring) Július 15–17. Európai Nagydíj (Baku) Július 29–31. Német Nagydíj (Hockenheim) Augusztus 5–7. Magyar Nagydíj (Hungaroring) Augusztus 26–28. Belga Nagydíj (Spa-Francorchamps) Szept. 2–4. Olasz Nagydíj (Monza) Szept. 16–18. Szingapúri Nagydíj (Marina Bay) Szept. 23–25. Malajziai Nagydíj (Sepang) Október 7–9. Japán Nagydíj (Szuzuka) Október 21–23. Amerikai Nagydíj (Austin) Október 28–30. Mexikói Nagydíj (Mexikóváros) November 11–13. Brazil Nagydíj (Interlagos) November 25–27. Abu-dzabi Nagydíj (Yas Marina) A 30. Forma–1-es Magyar Nagydíjnak lapzártánk után lett vége. Exkluzív anyagokat, interjúkat a következő számunkban olvashatnak. Szeleczky Afrodite A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


122 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Negyed század után ismét kamionverseny a Hungaroringen!

S

zeptember 3–5. között rendezik az FIA European Truck Racing Championship hetedik fordulóját a Hungaroringen, amelyen végre hazai pályán is szurkolhatunk a tavalyi Európa-bajnoknak, Kiss Norbertnek és csapatának. Lapzártánkkor Kiss Norbi bajnoki címvédőhöz méltón 319 ponttal áll a tabella élén. Az idei szezonban eddig nagyszerű teljesítményt nyújtott Norbi és a csapat, volt olyan versenyhétvége, ahol mind a négy futamot megnyerték sorozatban! Reméljük, a Hungaroringen hazai közönség előtt is újabb futamgyőzelmeket zsebel majd be a nagyszerű versenyző!

w w w. s p o r t i m e . h u

A hungaroringi hétvégén a többtonnás, több mint ezer lóerős szörnyetegek látványos küzdelme mellett számos egyéb kiegészítő rendezvénnyel is várják a rendezők a mogyoródi pályára kilátogatókat! ■

A Technikai rovat támogatója


| 123

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


124 |

Vörös hétvége

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Szöveg: Szeleczky Afrodite, Hungaroring Fotók: Szadai Roland

J

únius 27-én és 28-án pirosba borult a Hungaroring. Rengeteg szurkoló volt kíváncsi a Ferrarik test test elleni összecsapására, no és volt egy olyan húzónév is a plakátokon, amely szintén ezreket vonzott ki a mogyoródi pálya nézőterére: Sebastian Vettel. Különleges élményt tartogatott azok számára a Hungaroring, akik nem voltak restek, és kilátogattak a „vörös hétvégére”. A Ferrarik küzdelmét közelről megtekinteni még a sokat látott újságírók, szakemberek számára is egészen egzotikus volt. A Trofeo Pirelli kategória első versenyében a német Bjorn Grossmann diadalmaskodott, a második az orosz Victor Shaytar, míg a harmadik az olasz, „Babalus” becenévre hallgató Matteo Santoponte lett. A második futamon csak Grossmann tudta megismételni a remek teljesítményét, a dobogó második fokára a belga Florian Merckx állhatott fel, míg Shaytar ezúttal az előző versenyhez képest egy helyezést rontott. A Coppa Shell kategóriában is kemény csaták zajlottak. Az első futamon a dobogó legfelső fokára a belga Jacques Duyver állhatott fel, a második az indiai Gautam Singhania, míg a harmadik a holland Fons Scheltema lett. A második futamon a kockás zászló elsőként a cseh Vladimir Hladikot intette le, másodikként a svéd Tommy Lindroth, w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 125

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

harmadikként a német Thomas Loefflad haladt át a célvonalon. Vasárnap a pályára a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is kilátogatott, aki a Ferrari F2012es versenyautójával látványos show-t produkált – a hangulat kedvéért még kerékcserére is kiállt a német versenyző. Néhány szerencsés szurkolónak megadatott az a lehetőség is, hogy beülhessen Vettel mellé egy kör erejéig egy utcai Ferrariba. Igazi bajnokhoz méltóan a 28 éves pilóta a többi rajongójáról sem feledkezett meg, és miután az F2012-ből kiszállt, sapkákat dobált a közönség soraiban ülőknek. Vettel a show végén így nyilatkozott: „Nagyon élveztem ezt a napot, remek érzés volt látni a sok nézőt a lelátón! Nem fordul elő túl gyakran, hogy csak a szórakozás kedvéért Forma–1-es autót vezethetek. A Hungaroring nagyon nehéz pálya, mert sok technikás kanyar van rajta, talán a célegyenes, és az egyes kanyar környéke az, ahol előzni lehet, de ehhez néha a fal mellett kell manőverezni. Ez az első idényem a Ferrarival, ami önmagában is szép álom, a hungaroringi futamot pedig azért is várom különösen, mert Magyarországon imádják a csapatot. Kíváncsi vagyok, hány Ferrari-drukker van itt valójában, arról nem beszélve, hogy sohasem nyertem a Magyar Nagydíjon. Remélem, hogy az idén jó futamunk lesz itt, és esélyünk nyílik a győzelemre!” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


126 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Nitro Circus beszaltózott Magyarországra!

N

emrég Budapest látta vendégül az amerikai Nitro Circus show-ját a Groupama Arénában. Nagy várakozás és szervezőmunka előzte meg a hazánkba először ellátogató szuperprodukciót, amelyre a helyszínen több mint tízezren voltak kíváncsiak.

A show felénk legismertebb sportolója, Traviss Pastrana free style motokrossz- és raliversenyző,, számos extrém autós és motoros rekord tartója a rendezvény felvezetéseként még Kiss Norbert Truck Race Európa-bajnok több mint ezer lóerős versenykamionját is kipróbálhatta, amellyel rögtön hibátlan driftelést mutatott be egy újpesti körforgalomban! Természetesen a show csapatának a többi tagja sem „kutyaütő” az extrémsport világában, hiszen a világ élvonalába tartozó motorosok, bringások, gördeszkások színesítik a társaságot, akik Pastranával együtt látványos, lélegzetelállító ugrásokkal tarkított, közel kétórás műsort adtak az új stadionban. A csapat magyar motokrossz- és freestyle versenyzőkkel is kiegészült Németh Kornél (Kori) és Hujber Péter (Hujó) személyében. Stefano Favaro, a Budapest Jump magyarországi főszervezője a sikeres rendezvény alapján szeretné, ha a jövő évben is visszatérhetne Budapestre ez a látványos extrémsportshow. ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 127

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Nagy Dani debütált a TCR-ben

Ú

jabb fiatal versenyző mutatta meg az oroszlánkörmeit a Zengő Junior Teamben. A termeténél fogva inkább kosárlabdázónak vagy vízilabdázónak beillő fiatalemberre teljesen igaz az a mondás, hogy az alma nem esik messze a fájától. Édesapja és édesanyja is aktívan versenyeztek korábban a gyorsasági szakágban a hazai SEAT Leon Kupában, valamint anyukája szerencsét próbált a Lotus Ladies Cup mezőnyében is. Dani a márkakupákban nevelkedett. 2013-ban az RRC Suzuki Swift Kupa bajnoka volt, majd 2014-ben az eredeti Suzuki Swift márkakupa technikáját megújító RCM Kupa mezőnyét erősítette, ahol a tavalyi évadban a bajnokság negyedik helyén végzett. Az idei versenyszezonban jelenleg az RCM Kupa bajnoki tabellájának második helyéről várhatja a folytatást, miközben nagy lehetőséget kapott a Zengő Junior csapattól. Egy SEAT Leonnal rajthoz állhatott a TCR sorozat aktuális futamán Ausztriában, a Red Bull Ringen. Dani nem szeppent meg a nagy lehetőségtől, és nem kis meglepetésre az időmérő edzésen a harmadik helyre kvalifikálta magát a korábbi Forma–1-es versenyző, Gianni Morbidelli és annak csapattársa mögött! Ezzel rögtön három bajnoki pontot is begyűjtött a sorozat értékelésének szabályai szerint. A versenyen sajnos aztán nagyon nem szegődött mellé a szerencse, ugyanis rögtön az első körben egy versenybaleset-

be keveredett, amelyben a korlátnak csapódva csúnyán összetört a SEAT, ezért feladni kényszerült a küzdelmet. A fiatal versenyző nagyon csalódottan, de szerencsére sérülés nélkül szállt ki az autóból. Az időmérőn elért kitűnő részeredmény alapján bízunk benne, hogy a legközelebbi lehetőségnél már az éles versenyfutamban is hasonlóan előkelő helyezéssel okoz majd újabb meglepetést! ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


128 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Szeleczky Afrodite Fotók: Szadai Roland

„Budapesten otthon érzem magam” – interjú Roy Nissanyval

A

z iz iizraeli zra rael eli Roy Nissany zseniá zseniálisan áli lisan teljesí teljesített ített az idei Wo World rld ld Series b by Renault hungaroringi futamán, hiszen az első versenyen a nyolcadik helyen ért célba. A fiatal titán eredményét nem csak tehetségének vagy a szerencsének köszönheti, hiszen a magyar aszfaltcsíkot – erős magyar kötődései révén – félig-meddig hazai pályának is tekinti, ami kétségkívül doppingolta a 20 éves versenyzőt. Nissany a versenyhétvége után interjút adott a Sportime Magazinnak.

Kiválóan teljesítettél a hétvégén, hiszen az első versenyen nyolcadikként intett le a kockás zászló. Hogyan értékeled a hétvégét? Sajnos a második versenyem nem sikerült olyanra, mint amilyenre szerettem volna, hiszen a 14. helyen értem célba. Az első futamon elért eredményemre azonban rendkívül büszke vagyok, fogalmazhatok úgy is, hogy ez volt a szezon legjobb pillanata, hiszen a Hungaroring egy igazán különleges helyet foglal el a szívemben, és csodálatos érzés volt itt, először a top 10-ben végezni. Több szállal is erősen kapcsolódsz Magyarországhoz, hiszen több évig itt éltél, és édesapád is nagy rajongója hazánknak. Mennyire doppingolt az a tudat, hogy – ha fogalmazhatunk így – hazai pályán versenyzel? Teljes mértékben itthon érzem magam. Amikor itt töltöm az éjszakákat, abban a tudatban hajtom a párnára a fejem, hogy itthon vagyok. A másik, hogy a World Series by Renault az egyik legnívósabb utánpótlás-sorozat, rengeteg Forma–1-es pilóta került ki innen. Azonban annak ellenére, hogy nagyon

www w.. s p o r t i m e . h u

A Technikai Tech Te chni nika kai ro ka rovat ova vat at ttá támogatója ámo ámo moga moga gató tó ója j


| 129

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ismerem a pályát, hiszen rengeteg kört tettem meg itt, illetve hazai versenynek is tekintem a hungaroringi futamokat, nem éreztem úgy, hogy ezekből bármiféle előnyöm származna. A WSR-ben egytől egyig remek és rendkívül tehetséges srácok vannak, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy mindannyian a Forma–1-es ülésekért versenyzünk egymással. Észnél kell lenni, és nem szabad, hogy egy pillanatra is szem elől tévesszük a célunkat. Édesapád, Chanoch Nissany tesztpilóta volt a Minardinál, míg a csapattársad, Aurelien Panis édesapja majdnem 10 évig versenyzett a királykategóriában. Az édesapáitok, Forma–1-es múlttal a hátuk mögött, mennyire szólnak bele a dolgaitokba? Két külön generációról beszélünk, a technika és az autók is sokkal fejlettebbek, mint az ő idejükben. Nem egyszerű nekik, ha tanácsot akarnak adni, hiszen hatalmas változások történtek az autósportban az évek folyamán. Természetesen elmondják a

meglátásaikat, amik a versenystratégiát vagy a koncentrációt illetik, de a versenyzés technikai részét inkább a szakemberekre bízzák. Milyen a te édesapád és Aurélien édesapja között a viszony? Nem szoktak összeveszni a versenystratégián? Talán a 2005-ös éveket illetően lehetnek vitáik, hogy mit kellett volna másképp csinálni. (nevet) Tavaly a Sauber Forma–1-es csapatánál volt lehetőséged bizonyítani egy teszt keretében. Az idei évre vannak kilátásaid, ami a Forma–1et illeti? Természetesen lehetőségek vannak, de még semmi sem biztos. Remek érzés volt októberben egy F1-es autót vezetni, és reménykedem abban, hogy erre hamarosan újra sor kerül. ■

www.citroen.hu

CITROËN SZEMÉLYAUTÓK AKÁR 2,5% THM-MEL!* CITROËN

C4 PICASSO

CITROËN C

C4 CACTUS

Új személyautót keres? A Citroën kínálatában mindent megtalál, akár ppraktikus raktik rak tikus tik u városi us városi kis kis autót, ki autóót, autó t, aká akár k r elegáns eleg leggáns ánss szedánt, szedá sz edánt d nt, akár k tágas egyterűt keres. Ráadásul most bármelyik személyautót yautót akár 2,5%-os 2,5%5% os THM-mel THM-me THM -mel mel viheti vihe iheti h tii el! l Ismerje Isme je Ismer Is j meg választékunkat honlapunkon vagy márkakereskedésünkben! www.citroen.hu *A jelen finanszírozási ajánlat a Retail Prod Zrt. Citroën Finanszírozás forint alapú, változó kamatozású, a futamidő végén tulajdonszerzést eredményező zártvégű pénzügyi lízingajánlata, amely 500 000–4 800 000 Ft közötti finanszírozott összeg esetén érvényes. Az ajánlat más finanszírozási konstrukciókra nem vonatkozik. Önt terheli a gépjármű tulajdonjogának a futamidő végén történő megszerzésére tekintettel fizetendő visszterhes vagyonszerzési illeték. A THM meghatározása az aktuális Üzletszabályzatban foglalt feltételek, illetve hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat. THM: 2,5%–9,09%. A THM-mutató nem tükrözi a finanszírozás kamatkockázatát. A folyósítás feltétele a pozitív hitelbírálat. A finanszírozás teljes futamideje alatt casco biztosítás fenntartása szükséges. A Citroën Finanszírozás az Üzletszabályzatában feltüntetett díjak érvényesítésére jogosult, továbbá a finanszírozással kapcsolatos, harmadik személy részére fizetendő költségeket (pl. hitelbiztosítéki nyilvántartásba vételi díj) jogosult az ügyfélre továbbhárítani. A kép illusztráció. A jelen akció visszavonásig érvényes és más akcióval vagy kedvezménnyel nem vonható össze. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül szerződéses ajánlatnak, továbbá a Citroën Finanszírozás fenntartja a kondíciók változtatásának, valamint az akció visszavonásának jogát. Részletekért forduljon az akcióban részt vevő márkakereskedésekhez, illetve keresse fel a www.citroen.hu honlapot.

A Technikai rovat támogatója

CITROËN M5 CENTER, 1194 BUDAPEST, ANDRÉ CITROËN U. 1., TEL.: 06 1 358 5858

w w w. s p o r t i m e . h u


130 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ugye ezt ÖN sem szeretné?!

FireStryker Tűzoltási technológia az űrkutatásból már Magyarországon gy g is!

A közelmúltban a különleges termékek olasz gyártójánál a világon negyedikként nyerte el a lábatlani székhelyű Spiller Trade Kft. az űrkutatásban is használatos tűzoltási technológia kizárólagos forgalmazási jogát Magyarországra és a környékbeli országokra vonatkozóan. Az eddigi megszokott tűzoltókészülékekhez és palackokhoz képest egy merőben más tűzoltá-

w w w. s p o r t i m e . h u

si elven működő tűzoltóeszközökről van szó, melyek magas nyomáson kálium port lövellnek ki így kémiai úton elvonják az oxigént a tűztől, ezáltal megszakítják az égési folyamatot. Ami nagyon fontos, hogy mindezt mindenféle maradandó szennyezőanyag nélkül teszik, hiszen sokszor előfordul, hogy egy kisebb tűz oltása a hagyományos eszközökkel sokkal nagyobb kárt okozhat, mint maga az égés!

A Technikai rovat támogatója


| 131

PROMÓCIÓ

Védje szeretteit, értékeit!! Gondolja csak végig! Sajnos az autóban, lakásban, garázsban is bármikor előfordulhat tűzeset! Jelen pillanatban mivel oltana otthonában egy hirtelen keletkező étolaj, elektromos vagy gáztüzet?! A Fire Stryker minden ilyen esetben az Ön vagy családtagja segítségére lehet! Az eszközt akár egy kisgyermek is könnyedén képes alkalmazni amennyiben szükséges, mert az egyszerű működése és a súlya ezt lehetővé teszi! Akár egy működő számítógépnél, feszültség alatt lévő elektromos készülékeknél, elektromos panelokban vagy gépjárművek belsőterében is használható mindenféle komoly károsítás nélkül! Jelenleg az 50 másodpercig működő 250 gramm súlyú 26 cm hosszú és 3 cm átmérőjű és a 100 másodpercig működő 550 gramm súlyú 33 cm, és 3 cm átmérőjű Fire Stryker névre keresztelt tűzoltó eszközök szerepelnek a palettán, de a forgalmazó folyamatosan bővíti a kínálatot. Az Országos Katasztrófavédelem már tesztelte, bevizsgálta az eszközöket, melyeket a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására megfelelőnek talált kezdeti A, B, C tüzek oltására és elektromos tüzek oltására 100.000 volt-ig. A világon már rengeteg helyen rendszeresített tűzoltóeszközök rendelkeznek NATO számmal és sok referenciával, némely országban már új gépjárművek alaptartozékaként is szolgál a biztonság, vagyon és emberélet megőrzése érdekében.

A Fire Strykert bárhová magával viheti, bármikor szükség lehet rá például kempingezésnél, kirándulás közben vagy vitorlás és motoros kishajókon is! Autója kesztyűtartójában vagy az ülése alatt tartható eszköz láthatatlan marad, de az Ön számára mégis megnyugtató érzéssel szolgál, mert azzal az estleges tűzzel szembeni beavatkozás bármikor pillanatok alatt lehetséges! Szintén az autós felhasználásnál különleges előnye, hogy az eszköz bármilyen láng vagy 350 °C hő hatására önállóan is működésbe lép, ami életmentő lehet egy kigyulladt gépjárműben egy eszméletét vesztett vagy beszorult sérült esetében. Valamint különlegesen hasznos lehet a járművek motortérben elhelyezve, ahol egy esetlegesen keletkező tűz oltását már akkor megkezdheti az eszköz mikor a vezető vagy az utasok még nem is érzékelik azt az utastérben! ■

A Fire Sryker termékek megvásárolhatók a www.sportime.hu webáruházában vagy a fenti cikket felmutatva a Spiller Trade Kft.-nél

+36 30 400-5074 - info@firestryker.hu - www.firestryker.hu A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


132 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Red Bull Air Race Budapest 2015

A

versenysorozatt szülőhazájába ülőh ájáb visszatérő i té ő versenyhétvége. hét é E Egy vadonatúj d túj ütőképes versenygép. Besenyei Péter műrepülő világbajnokunk, az Air Race sorozat egyik megálmodója talán a Jézuskától sem kért volna többet karácsonyra, talán csak még egy picivel jobb helyezést, ami viszont nem rajta múlt, hogy még nem kapta meg. Azért bánkódni egy cseppet sincs okunk, hiszen a világ leggyorsabb és egyik leglátványosabb technikai sport versenysorozata sikerrel tért vissza a szülőhazájába, és újra hazai pályán szurkolhattunk a motoros műrepülés Puskás Öcsijének! A hasonlat egyáltalán nem túlzó, hiszen egy igazi 21. századi sportág megteremtése fűződik Besenyei Péter nevéhez, és a világ legjobb pilótái között több olyan versenyző is van, akik az ő példáján határozták el, hogy a műrepülést választva ott lesznek e varázslatos sportág legjobbjai közt.

Besenyei Péterrel közvetlenül a budapesti futam után beszélgettünk. Hogyan értékeled az új versenygéppel teljesített, Budapestre visszatérő futamot? Tulajdonképpen a körülményekhez képest pozitívan. Az új repülőgépet csak a verseny előtt w w w. s p o r t i m e . h u

néhány nappal kaptam meg, és összesen csak úgy másfél órát repülhettem vele a gép felkészítése során. Ez csak arra volt elég, hogy éppen ne ijedjek meg az új technikában. Aztán a versenypályán már kezdünk jobban összebarátkozni, körről körre tudtam gyorsulni, bár azért kijött néhány hiba, ami hátráltatott. Egyrészt nagyon kényelmetlen a gépben a jelenlegi üléspozíció, és nagyon nehéz, nagyon nagy erőkifejtés kell a magassági kormány kezeléséhez, ami különösen a visszafordítóknál volt nagyon nagy hátrány. Ezeknek a függvényében az eredményt elég jónak tartom. Nem is igazán az elért helyezést, mert azt a nagyon szerencsétlen versenylebonyolítási és értékelési rendszer is nagyon befolyásolja. Nem a hatodik helyezést tartom értékesnek, hanem azt, hogy érződik az új gépen, hogy versenyképes, hogy minden körben konstans, folyamatosan javuló, jó időket tudtam repülni. Nagyon sok szektor volt, ahol a gép a leggyorsabb volt! Összefoglalva, a lényeg, hogy végre megint elkezdtünk igazából versenyezni! Két év esélytelensége után végre megint A Technikai rovat támogatója


| 133

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ott tudunk lenni az élmezőnyben! Azt gondolom, hogy ha ezt a két felmerült, technikai jellegű problémát, mint az üléspozíció és a kormányerő, kijavítjuk – amelyekre már megvan a gyárból az ígéret és a megoldás –, akkor az angol futamra már bátran mondhatom azt, hogy dobogóesélyes lesz a technika! A régi géphez képest mi a legnagyobb, legszembetűnőbb különbség? A legfontosabb, hogy sokkal gyorsabban lehet vele fordulni, a szűk fordulókban látványosan gyorsabb a régi gépnél, és ha a kormányerő problémája megoldódik, akkor, úgy gondolom, hogy ez még jobb lesz! Az üléspozíció módosítása mennyire jelentős változtatás a kényelmi szempont mellett? Például a súlyelosztást, súlypontot jelentősen befolyásolja-e? Hogyne, ez rendkívül fontos változtatás, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a 10 G-s erőhatásokat egyenes háttal ülve kell-e magamra húzni. Most kicsit úgy kell elképzelni, mintha egy Forma–1-es autót vezetnék egy kényelmetlen üléspozícióban, szervokormány nélkül! Nyilvánvaló, hogy egy versenygép nem a kényelemről szól, de azért egy jó üléspozícióban egy minimális komfortérzet szükséges hozzá, hogy el lehessen viselni a nagy terheléseket. De a súlypont szempontjából is jobb lesz, mivel most egy kicsit orrnehéz a gép, így az is javulni fog.

Úgy általában a Budapestre visszatérő versenyről, a rendezvényről mi volt a meglátásod? Nagyon jó érzés, hogy visszatért a verseny Budapestre. A versenyzők részéről is kizárólag pozitív visszajelzést kaptam! Korábban is nagyon szerették ezt a helyszínt, és most is nagyon várták a visszatérést. A lebonyolítás is hibátlan volt. Talán csak az óriási meleg volt egy kis kellemetlenség. Talán ezért is nem volt olyan rekordnézőszám, de őszintén szólva én sem szívesen ültem volna ki ilyen időben a rakpart köveire! Ezért minden tiszteletem a nézőknek, és ezúton is nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, aki kijött a helyszínre a hőségben, hogy élőben nézzen meg minket! Azért azt gondolom, hogy ez az időjárás még mindig jobb volt, mintha esős vagy szeles, viharos idő miatt esetleg bizonytalanná válik a lebonyolíthatóság. A győztes, Hannes Arch nagyon képletesen valahogy úgy fogalmazott, hogy a Budapesti helyszín az olyan az Air Race-nek, mint Monaco a Forma–1-nek. Te is így látod, illetve sok ilyet hallasz a többi pilótától? Még ha nem is pont ezzel a hasonlattal, de nagyjából mindenki azt mondja, hogy ez egy tényleg igazán különleges helyszín! Egy történelmi város közepén, a Duna fölött egy híd alatt rajtolva repülhetünk, ez még a sokat látott pilótáknak sem egy mindennapos történet, ezt mindenki érzi! Ráadásul egy nem könnyű pályát kell itt teljesíteni a futamok során!

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


134 |

Az ausztrál Matt Halltól hangzott el egy másik nagyon kedves mondat veled kapcsolatban, hogy: Ő még hat évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy egyszer egy mezőnyben repülhet majd Besenyei Péterrel, és hogy a mezőny leggyorsabbjaként mellette ülhet egy Air Race-sajtótájékoztatón. Ezek hogy érintenek? Ezek mind aranyos meg kedves dolgok. A Pete McLeod is elmondta, hogy milyen érdekes érzés számára, úgy egy futamban repülnie velem, hogy annak a hatására kezdett bele a műrepülésbe miután egyszer látott engem repülni egy bemutatón! Ezek mindig nagyon jóleső visszajelzések! Már az egyik év eleji interjúban is említetted, de azt gondolom, hogy most a magyar futamon is nagyon kijött a lebonyolításai rendszer igazságtalansága! Említetted azt is, hogy a pilóták komolyan tiltakoztak ez ellen már korábban is. Lehet ezen a területen valami változás? Ez a párosítós verseny sajnos nagyon komolyan rombolja a versenysorozat sportértékét! Belevisz az értékelésbe egy teljesen felesleges és értelmetlen szerencsefaktort, amelynek köszönhetően a pályán elért időtől függetlenül úgy is van lehetőség a legjobbak közé kerülni, ha az adott versenyző egy sokkal lassabb idővel, vagy akár mért idő nélkül jut w w w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

tovább szerencsésen, míg másik egy párosból lehet, hogy az egész hétvége második, harmadik legjobb idejével nem jut be valaki egy komoly küzdelem során. Így sokszor nem egy pályán komoly teljesítménnyel elért objektív eredmény dönt fontos helyezésekről, bajnoki pontokról, hanem a vakszerencse! Valóban volt már ez ellen korábban is tiltakozás a pilóták részéről, de ez eddig sajnos nem talált meghallgatásra. A mostani futam kapcsán arra jutottam, hogy megpróbálok sokkal komolyabb és határozottabb lépéseket tenni ez ellen, akár a legfelsőbb döntéshozói szinten. Ez a jelenlegi rendszer sajnos sem a nézők, sem a média számára nem áttekinthető, nehezen értelmezhető. Egyszerűen nem objektíven mutatja a pályán elért valódi teljesítményeket, és ezzel csúnyán rombolja a sportértéket! A következő helyszínek közül melyik a számodra legizgalmasabb, legszimpatikusabb, hol lehetnek a legjobb esélyeid? Azt gondolom, a jó esélyek innentől kezdve az új géppel mindenhová megteremtődtek. Minél jobban sikerül kifinomítani az új gépet, annál jobban nőnek majd. Azt gondolom, hogy Ascot-ban már harcolhatunk majd a dobogóért, hacsak persze e miatt a szörnyű lebonyolítási rendszer miatt valami nem jön közbe, mert emiatt semmit nem lehet megjósolni, semmilyen taktikát nem lehet felállítani. Ascot egy nagyon kellemes A Technikai rovat támogatója


| 135

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

helyszín, gyönyörű környezetben van. Spielberg szintén gyönyörű természeti környezet, bár ott a pálya felépítése jóval egyszerűbb. Annak ellenére, hogy az nem egy technikás pálya, nyilván hibázni ott is lehet, ha gyorsan akarsz menni. Melyik pálya hozhat igazán extrém körülményeket?

Hát erre leginkább az USA-ban, Las Vegasban van esély. Ott a sivatagban egy nagy autóversenypályán zajlik a futam, ott a sivatagi hőség és az erős szél okozhat igazán komoly kellemetlenséget. De azt gondolom, hogy pályáktól függetlenül most az a legfontosabb, hogy ezzel az új géppel újra igazi versenyben lehetünk! ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


136 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Rali-vb: Portugália

Fotók: Zentai Gábor

L

atvala idén először állhatott a dobo dobogó gó ó legfelső fok fokára, ráadásul a szezon első európai murvás versenyén, a megújult Portugál Rallyn. A dobogón csak csapattársaival kellett osztoznia.

A portugálok gondoltak egy nagyot, és előhúzták a legendás FAFE szakaszt, amikor az idei világbajnokság helyszínét délről Észak-Portugáliába vitték. A hatás nem is maradt el, a verseny végén kiadott

sajtóközlemény szerint közel 2 millió látogatója volt a szakaszoknak a 4 nap alatt. FAFE az utolsó napra maradt, a több százezer néző nagy örömére kétszer is végigmentek rajta a versenyzők, amiből az egyik maga a pluszpontokat érő power stage volt. A csodás portugál napsütésben és az elmaradhatatlan portengerben az utolsó pillanatig ment az adok-kapok a dobogós helyekért. Ogier – bár az utolsó napon minden szakaszt megnyert – nem tudta ledolgozni hátrányát Latvalával szemben, így meg kellett elégednie a második hellyel és a power stage pontokkal. Meeke-t megtréfálta a technika ördöge, így a legnagyobb igyekezete ellenére sem tudta megakadályozni a színtiszta Volkswagen-dobogót, ezért Mikkelsen nyakába került a bronzérem. A bajnokságban tovább növelte előnyét a címvédő Ogier, Mikkelsen pedig feljött a második helyre, őket követi Oestberg és Meeke. Junior kategóriában Lukács Csucsu Kornél – Mesterházi Márk páros személyében magyar versenyzőpáros is képviseltette magát, és pontszerző helyen, tizedikként zárták a versenyt. -WI-

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 137

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Végeredmény: 1. J. M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC 2:56:19.9 2. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +9.5 3. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroën DS3 WRC +20.0 4. A. Mikkelsen/Ola Flöene, Volkswagen Polo R WRC +21.1 5. Ott Tanak/Raigo Mölder, Ford Fiesta RS WRC +1:11.1 6. Dani Sordo/Marc Martí, Hyundai i20 WRC +1:55.4 7. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC +2:01.0 8. Mads Östberg/Jonas Andersson, Citroën DS3 WRC +2:05.0 9. Robert Kubica/M. Szczepaniak, Ford Fiesta RS WRC +3:06.9 10. Martin Prokop/Jan Tománek, Ford Fiesta RS WRC +5:49.7 ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


138 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Rali-vb: Szardínia

Fotók: Zentai Gábor

T

ámad a Hyundai, Latvala lassan búcsút inthet idei világbajnoki reményeinek… Portugál győzelme után folytatódott Latvala pechszériája, és csak a hatodik helyre tudott megérkezni. Bajnoki pontjai alapján idén már nagy valószínűséggel nem lehet világbajnok. Régen látott ismerőst üdvözölhettek a rajongók Jan Kopeczky személyében, aki a Skoda új üdvöskéjét, az új R5-öst hajtotta. A bemutatkozás nem sikerült rosszul, bár még van mit fejlődni. A WRC2 dobogó harmadik fokával kellett megelégednie az ex-Európa-bajnoknak az ukrán Protasov és a többszörös olasz bajnok Andreucci mögött. ■ -WI-

Végeredmény:

Szardínia szigetén, szintén murvás pályákon folytatódott június elején a világbajnoki sorozat, ami nagy meglepetést hozott a tavaly bekapcsolódott új gyártó, a Hyundai személyében. Az ausztrál pilóta, Hayden Paddon látványos autózással és kiváló időeredményekkel sokáig az élen állt. Persze a címvédő Ogier ezt nem hagyhatta annyiban, az utolsó napra „felszívta” magát, és végül óriási fölénnyel nyert a brutális pályákon megtizedelődött mezőny előtt. Paddonnak és Neuvillének elegendő volt a dobogóhoz a biztonsági autózás, így megszületett a Hyundai eddigi legjobb vb-s eredménye.

w w w. s p o r t i m e . h u

1. S. Ogier/J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC 4:25:54.3 2. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC +3:05.4 3. T. Neuville / Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC +4:22.5 4. Elfyn Evans/Daniel Barrit, Ford Fiesta RS WRC +5:34.8 5. Mads Östberg/Jonas Andersson, Citroën DS3 WRC +7:50.1 6. J. M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC +8:06.7 7. Jurij Protaszov/Pavlo Cserepin, Ford Fiesta RRC +14:57.7 8. Paolo Andreucci/A. Andreussi, Peugeot 208 T16 +15:03.3

A Technikai rovat támogatója


รšj mลฑhely, รบj szokรกsok

| 139

SPORT | SZABADIDล | ร‰LETMร“D

AUTร“TECHNIKA-AutoDIGA Szakkiรกllรญtรกs 2015 A SZAKMA รœNNEPE OKTร“BERBEN! Nemzetkรถzi jรกrmลฑfenntartรณ-ipari szakkiรกllรญtรกs

autodiga 2015 2015. oktรณber 28โ€“31.

,GpQฤ˜VV]HOLPPiURQDONDORPPDOQ\LWMDPHJNDSXLWD] $87ร7(&+1,.$$XWR',*$V]DNNLiOOtWiVpVDYHOHSiUKX]DPRVDQHJ\ LGฤ˜EHQHJ\KHO\HQPHJUHQGH]HWW$872027,9(+81*$5<$V]DNPDL WDOiONR]yQEHPXWDWNR]QDNDKD]DLJpSMiUPฤฆIHQQWDUWypVKiWWpULSDUL V]DNPDPHJKDWiUR]yV]HUHSOฤ˜LDJDUi]VLSDUUpV]WYHYฤ˜LYDODPLQWD V]DNPDLXWiQSyWOiVWEL]WRVtWyKD]DLRNWDWiVLLQWp]PpQ\HNNpSYLVHOฤ˜L /HJ\HQNLiOOtWyMDD]pYOHJMHOHQWฤ˜VHEEV]DNPDLWDOiONR]yMiQDN .HGYH]PpQ\HVMHOHQWNH]pVLKDWiULGฤ˜NLiOOtWyNUpV]pUH 2015. szeptember 10 %ฤ˜YHEELQIRUPiFLypVNLiOOtWyLUHJLV]WUiFLy http://autotechnika.hungexpo.hu/ 7DOiONR]]XQNRNWyEHUยฑN|]|WWD+81*(;32Q

A Technikai rovat tรกmogatรณja

w w w. s p o r t i m e . h u


140 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A bajnokesélyes és a nagy visszatérők

B

iztató jeleket mutat a nagy hagyományokkal rendelkező hazai ralisport az idei évben. Egyrészt a pályákon megjelenő technikában, hiszen a nemzeti és nagyobb nemzetközi bajnokságokon a jelenleg csúcskategóriának számító R5-ös versenygépekből három márka több versenygépe is megtalálható, amelyekből kettőhöz nagy szerepet vállalva kötődnek hazai importőr cégek is. Másrészt az idény felére olyan rangos mezőny állt össze, amelyben az elmúlt tíz-tizenöt év minden jelentős bajnoka is rajthoz állt. Az év elején visszatért a versenyzéshez a hétszeres magyar bajnok, ifj. Tóth János a nevével már szorosan összeforrt Peugeot márka legújabb 208 R5 autójával. Az évek óta a Skoda támogatását élvező Herczig Norbert három futamgyőzelemmel kezdett, és a veszprémi futamtól kezdve a legújabb Skoda Fabia típusból készült R5-ösre cserélte a korábbi Super 2000-est. Valamint szintén a veszprémi futamon tért vissza a versenyzéshez a háromszoros bajnok Benik Balázs, aki a bajnoki címeiben is társ Ford márka Fiesta R5-ös versenygépét választotta. A három bajnokkal beszélgettünk a legnehezebbnek tartott hazai futam, a Veszprém-rallye előtt a versenyautóikról, az esélyeikről, a sportág helyzetéről és az utánpótlás-nevelésről.

w w w. s p o r t i m e . h u

ifj. Tóth János – (Szôke Tamás) Peugeot 208 R5 Az idei év elején lett egy új versenyautód és egy új navigátorod. Hogyan értékeled őket? Hát, egyik jobb, mint a másik! És egy kicsit bővebben? Hát a legjobb az a navigátor! Az autón azért még kell egy picit dolgozni, míg százszázalékosra összeáll. Motorikusan hibátlan, nagyon erős. Úgy érzem, murván már nagyon jól viselkedik az autó, az aszfaltos pályákon van még nagy szükség a beállítások finomítására, a kanyarsebességek növelésére. Ezen folyamatosan próbálunk dolgozni közösen a TRT csapatával.

A Technikai rovat támogatója


| 141

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Super 2000-eshez képest, így néhány verseny után, mi a legszembetűnőbb különbség? A Super 2000-es egy sokkal nyugodtabb viselkedésű, nagyon jóindulatú autó volt a vezethetőséget tekintve. Ez nem azt jelenti, hogy az R5 rossz lenne, csak valószínűleg ehhez még az új autónál meg kell találni azokat a finomságokat, lehetőségeket, amelyekkel ez elérhető. Úgy tűnik most, hogy ezt nekünk kell kitapasztalnunk, mert kívülről nincs sok infó. Mi Pirelli gumikkal megyünk, amihez más csapattól vagy a gyárból szintén nincsenek információk, amelyek például a futóműgeometriához lennének fontosak, ezért, ahogy mondtam, ezt a csapattal együtt saját magunknak kell kitesztelnünk. Nem haladunk rossz irányban, de sajnos azért még messze nem tökéletes ez a dolog. A másik, hogy még nyilván én sem megyek még százszázalékosan az autóval, azért a három év kihagyás az érződik. Azért, gondolom, nem vagy elégedetlen a folyamattal, ahogy felépült az év a székesfehérvári futamgyőzelemig? Mindig egy picit tudtunk gyorsulni szerencsére. Nyilván egy határ fölött az utolsó tized-, századmásodpercek megtalálása a legnehezebb dolog ebben a folyamatban. Természetesen maximálisan megpróbáljuk kihozni a legtöbbet ebből az új felállásból. Próbálunk fejlődni, és még úgy öt év, és tökéletesen ott leszünk az élmezőnyben!

Szerencsére azért a fehérvári győzelem az csak rácáfolt arra, hogy nem kell ilyen sokat várni majd! Ilyen hosszú kihagyás után hogy élted meg ezt a legújabb első győzelmet? Azt gondolom, ez viszonylag azért egy szerencsés győzelemnek mondható. Az első napon jó volt a tempónk, körről körre tudtunk gyorsulni. Aztán a másik napra az előnyt sikerült elég jól beosztani. A navigátorod, Szőke Tomi is egy újdonság a csapatban. Így félidőnél, hogyan értékeled az ő és a közös teljesítményeteket? Szerencsére mindig nagyon jó navigátorokkal versenyeztem. Tomi is teljesen beleillik ebbe a sorba. Nagyon profi annak ellenére, hogy neki nincs évtizedes versenyzői tapasztalata, de óriási alázattal van a sport iránt, és versenyről versenyre folyamatosan tanul, hasznosítja a tapasztalatokat. Az, hogy gyorsan tudunk menni, és már futamot is nyertünk, az nyilván az ő munkáját is minősíti, hiszen egy jó navigátor nélkül a legjobb pilóta sem tud igazán gyorsan menni! Általában a szezon legnehezebb versenye a Veszprém-rally a kemény murvás pályák, a nagy hőség miatt. Itt mire számítasz? Azért ha az úton tudsz haladni, akkor azért ezek a technikák már nagyon jól bírják a keményebb pályákat is. Ha leesel az útról, akkor kell a szeren

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


142 | cse, hogy ne úgy sérüljön az autó, hogy az veszélyeztesse a folytatást. Az első körben még biztos nem kell félni a pályák minőségétől, az erdőgazdasági utak jól karban tartottak, talán a lőtér egyes szakaszai, ahol majd jobban oda kell figyelni. Ha a fehérvári pályákból indulunk ki, akkor azok már a rajtnál sem voltak igazán ideális minőségűek. Nagyon bízom benne, hogy Veszprémre a rendező jobban előkészíti a pályákat. A veszprémi futamon az eddigi talán legnagyobb ellenfeled, Herczig Norbi is egy új R5-ösre vált. Ez a ti szempontotokból hogyan változtatja meg esetleg az erőviszonyokat? Azt gondolom, Norbi nagyon hamar hozzá tud szokni az autóhoz. Ahogy az eddigi futamokon is látszik, nagyon gyors! Szintén előnye, hogy ő nem hagyott ki egy szezont sem már nagyon régóta. Az R5-öst könnyebb vezetni, mint a Super 2000-est, és Norbinak van sok tapasztalata turbós autókkal is. Úgyhogy ebből még akármit is ki lehet hozni már így az első versenyén is. Az utolsó két aszfaltos futamra milyen esélyeket látsz az eddigiek alapján? Az még nagyon messze van, az nagyon távolinak tűnik. Biztosan nagyon kemény dolog lesz. Kassán 2005-ben versenyeztem utoljára, míg a pécsiek nyilván nagyon ismert pályák. A két utolsó verseny még egy nagyon sok ismeretlenes egyenlet!

w w w. w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az nagyon jót tenne a sportágnak, ha csak az utolsó versenyen dőlne el a bajnoki cím! Az év végére milyen eredménnyel lennél elégedett? Hát persze, nyilván jó volna még minél több futamot megnyerni, de azt gondolom, hogy ha év végére az első háromban benne vagyunk, akkor az az első visszatérő évben egy jó eredmény lehet. Így az első három verseny után milyenek a személyes érzéseid, és milyenek a visszajelzések a visszatéréseddel kapcsolatban? Van egy törzsszurkolótábor, akik nagyon örülnek nekünk, élénkült egy kicsit a média érdeklődése is, idáig nagyon pozitívak a visszajelzések. És az egész sportág körülményeivel, hangulatával kapcsolatban mi a meglátásod így három év után visszatérve? 2011-ben mentem utoljára a bajnokságban, akkor szerintem nagyon rossz volt a hangulat! Nagyon mérgezte a sok szabálytalanság, csalás. Például a tiltott tréningek, vagy a szabályértelmezési huzavonák. Sajnos akkor az ellenfelek ezekkel nagyon megmérgezték a sportot. Most úgy gondolom, egy elég korrekt élmezőny van, és a sportvezetés is azon van, hogy tiszták legyenek a körülmények. Nagyon sokat javult a hangulat mostanra.

A Technikai Te T ech chni hn niika ik ka ai ro rrovat ova vat at ttá támogatója ám mo og ga ató tójja a


| 143

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Most Veszprémben rajthoz áll gyakorlatilag minden komoly bajnok, aki az elmúlt tíz-tizenöt évben számított a sportban. Mennyit számít ez szerinted a sportág értékelése szempontjából? Azt gondolom, mindenképpen emeli a színvonalat, a nézettséget, a médiaérdeklődést. Erre a ralisportnak most nagyon nagy szüksége van, hogy valahogy visszanyerje azt a rangját, azt a közönségét, ami régen megvolt! Amikor minden komoly média foglalkozott a sportággal, mert senki nem akart kimaradni belőle. Örülök Benik Balázs visszatérésének is, ő egy háromszoros bajnok, egy szerethető figura. Ha így visszatérnek a régi bajnokok, velük visszatérnek a szurkolók, illetve lesznek a sportágnak újabb rajongói a fiatalabbak köréből is, abból talán már lehet építkezni hosszabb távon is. Nemcsak rajongókban, hanem versenyzőkben is nagyon fontos az utánpótlás. Téged sűrűn megtalálnak olyan fiatalok, akik mondjuk rajtad nőttek fel a pálya mellett, és most szeretnének versenyezni? Mivel tudod őket segíteni?

megfelelő alázattal vannak a sport iránt, akkor szívesen adok tanácsot, szívesen megmutatok pár alapdolgot. Szerencsére vannak tehetséges srácok most is. Biztosan van köztük, akit érdemes lenne felépíteni. Persze nyilván olyasvalakit, akinek a személyisége is alkalmas erre, hiszen hiába gyors és tehetséges valaki, ha két verseny között nem érdekli, hogy hogyan működik az emelő vagy a kerékkulcs, nem érdekli a szakmai alapok, a háttérmunka. Gondolod, hogy a hazai ralisportnak is lehetne találni egy Michelisz Norbit? Szinte biztosan! Ez nyilván elsősorban pénzkérdés, hogy ha volna olyan, aki ezt tudná hatékonyan finanszírozni, akkor lehetne a jelenlegi fiatalok között is találni erre érdemes tehetségeket. Az anyagi oldal mellett az is nagyon nagy gond, hogy sajnos jelenleg sportszakmailag sincs semmilyen utánpótlás-nevelés, semmilyen erre irányuló kezdeményezés, ami elsősorban a szövetség feladata lenne legfőképp. Erre pont jó példa a Michelisz, hiszen őt is egy csapat, egy lelkes régi versenyző, Zengő Zoli karolta és építette fel!

Persze, szerencsére elég sokan megkeresnek emiatt. Ha jönnek olyan srácok, akiken látszik, hogy

Online AUKCIÓ professzionálisan! Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább elterjed az elektronikus (online ) úton történő értékesítés. Az eladók és a vevők ilyen irányú kereskedelme már bevett gyakorlat, hiszen ez a fajta vásárlási és értékesítési mód számos előnyt hordoz magában. A vásárló csak megnyit néhány weboldalt, ahol megnézheti a kívánt árut, illetve elolvashatja az arról szóló tájékoztatót, és adatai kitöltésével nagyon rövid időn belül megvásárolhatja a kívánt terméket, eszközt. Az online vásárlás nagyon kényelmes

módja a vásárlásnak, hisz ki sem kell mozdulnunk a lakásból, irodánkból, minden rögtön előttünk van. A Car 4 Sale Kft. célja az, hogy a szerződött kereskedő partnerei számára egy olyan professzionális on-line helyszínt kínáljon, ahol megbízható forrásokból és széles választékból, különösebb nehézségek nélkül megoldhatják járművek, és egyéb eszközök beszerzését. A megbízói számára pedig prudens módon igen széleskörű potenciális vevőkörben biztosítja az

értékesítés lehetőségét valamint segít az eladó számára minél optimálisabb ár elérésében.

Egy rövid és egyszerű regisztráció után már ÖN is partnerünk lehet!

www.c4s.hu info@c4s.hu 1172 Budapest, Rákóczi út 42. EMKE irodaház

06-70-360-95-06


144 |

Herczig Norbert – (Igor Baczigal) Skoda Fabia R5 Négy futamból három győzelem, most az új versenyautó! Ezek alapján mondhatjuk, hogy ez életed eddigi legjobb versenyszezonja? Hát ha a versenyeket, a győzelmeket nézzük, akkor mindenképp! Illetve abból a szempontból is egy nagyon komoly szakmai csúcs, hogy egy autómárkának kijön egy vadonatúj versenyautója, és én rá három hónapra már bele is ülhetek, és rajthoz állhatok vele a hazai bajnokságban! Az eddigi futamokon mi volt a legjobb mozzanat, a legjobb élmény? Elsősorban az, hogy úgy gondolom, az elmúlt években mindig benne voltak a tarsolyban a legjobb eredmények, tavaly is három futamgyőzelmet szereztünk, de ennek ellenére végül mindig valami apró dolog elejtett bennünket attól, hogy ez igazán kiteljesedhessen. Ezért igazából az idén nem is foglakozom semmilyen esélylatolgatással, az eredmény állásának az elemezgetésével. Mindig csak lépésről lépésre, versenyről versenyre gondolkodom. Az eddigi három győzelemben nyilván volt szerencse is, de azt gondolom, az számunkra nagyon nagy előny, hogy az élmezőnyben mi ismerjük a legjobban az autónkat, nálunk a legösszeforrottabb a csapat és a technika. Végig w w w. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

próbáltunk nagyon pontosan menni egy jól kitalált taktika mentén minden futamon, amitől szerencsére sosem kellett eltérnünk. Talán ez volt a legfőbb titka az idei eredményeknek. Az új autó ezt mennyire borítja fel esetleg? Nem lehet kockázat ebben az évközbeni váltásban? Nagyon sokan föltették ezt a kérdést, ennek több összetevője is van. Ami talán kívülről nem feltétlenül látszik, hogy a régi autóval az R5-ös autók ellen annyira nagyon feszített tempóval kellett közlekednünk, hogy abban sokkal könnyebben, sokkal hamarabb benne volt a hibázás lehetősége. A másik, hogy a mérések meg a kinti tapasztalatok alapján az R5-ös murvás pályákon stabilan gyorsabb a Super 2000-esnél, és ezért is mertem pont egy murvás futamon belevágni az autóváltásba. Ami még kiemelten fontos szempont volt, hogy szerencsére mi évek óta élvezhetjük egy márkaimportőr támogatását. A Skoda Fabia új típusa az utcai autóknál is nemrég debütált, így fontos volt, hogy a versenyautóban is minél előbb az új típust láthassák a pályákon. Az autóhoz nagyszerű szakmai hátterünk van, így nem tartom kockázatosnak a váltást. Nyilván az benne van, hogy az új autóval nem fogok tudni rögtön az első versenyen olyan százszázalékosan menni, mint a régivel, de azt gondolom, hogy az új alapból van annyival gyorsabb és erősebb, hogy közel azt a tempót tartsuk vele, mint a régivel, és ne kerüljünk hátrányba az ellenfelekkel szemben. A Technikai rovat támogatója


| 145

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Mi a legszembetűnőbb különbség a régi autóhoz képest? Sokkal tágabb fordulatszám-tartományban dolgozik az új autó, ezáltal könnyebb vele menni, míg a régivel folyamatosan küzdeni kellett emiatt, hogy abban a rendkívül szűk tartományban lehessen autózni, ahol leadja a maximális teljesítményt. Az autót biztosító csapat tulajdonosa, Rajmund Baumschlager – aki a gyári fejlesztés során is végezhetett teszteket az új autóval – is azt mondta, hogy sokkal könnyebben vezethető, mint a régi S2000-es. De aztán nyilván a stopperóra majd megmutatja a teljes igazságot! Mennyi murvás tapasztalatod van az autóval? Szerencsére már elég sok murvás futamon, köztük világbajnoki futamokon is indultak már a csapat autói az elmúlt hónapokban. Abszolút első kézből van minden információ ezzel kapcsolatban. Ráadásul a veszprémi futamot is nagyon jól ismeri a csapat, hiszen a tulajdonos korábban versenyzőként is indult rajta, valamint jó pár évre visszamenőleg, amióta ők biztosítják a versenyautónkat, megvan minden adat és tapasztalat ezzel a versennyel kapcsolatban is. Ezek nélkül nyilván nem lett volna bátorságom itt megkockáztatni az autóváltást.

A sportág színvonala szerencsére növekedni látszik, de azt te hogy látod, hogy a hangulat is kezd-e javulni az elmúlt évekéhez képest? Azt gondolom, igen. Nyilván a gazdasági hatások hoztak egy hullámvölgyet a sportban is, szerencsére most már ez elindult egy pozitív, felfelé mutató irányba. Javul a sportág színvonala. Ami nagyon fontos lenne, hogy ha a kisebb kategóriákban is jönnének új fiatal versenyzők, új autókkal, hogy biztosítva legyen a sport utánpótlása.

Te hogy kötődsz a Veszprém-rallye-hoz, a hírhedten nehéz, sokszor autógyilkos pályákhoz? Szerencsére az utóbbi években már nem lehet azt mondani a veszprémi pályákra, hogy autógyilkos. Talán csak a lőtérnek egyes részei azok, amik jobban igénybe veszik az autót. Jómagam nagyon jó érzésekkel jövök ide. Az idei a tizenhetedik Veszprém-rallye-m lesz. Itt szereztem meg 2004-ben az első abszolút győzelmemet egy Skoda Octavia WRC-vel. Aztán még kétszer sikerült itt nyerni, úgyhogy nagyon kellemes emlékek kötnek ide. Ad-e valami pluszkihívást, vagy mit jelent számodra, hogy most minden fontos korábbi bajnok is rajthoz áll Veszprémben? Mindenképpen azt gondolom, hogy ez nagyon komoly rangot ad a versenynek, hogy egy ilyen mezőnyben mérethetjük meg magunkat! Valamint ha megnézzük a nevezési listán található autókat, akkor ebben a tekintetben is bármelyik európai bajnokság megirigyelheti a technikai színvonalat! A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


146 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

az időszakban, amelyben felnőttem, a ralisportban ez sokkal koncentráltabb volt. Sokkal természetesebb volt, hogy a szurkolók személyesen elmennek egy versenyre. Napjainkra ez nagyon megváltozott, mindenki főleg az interneten tájékozódik. Nagyon fontos lenne, ha ezeknek a szempontoknak az alapján a szövetség sokkal-sokkal nagyobb hangsúlyt helyezne, és energiát fektetne a sportág kommunikációjára olyan, a kornak megfelelő megjelenési felületek létrehozásával, amelyen sokkal hatékonyabban jelenik meg az egész autósport, és ezen belül a rali is. Szerintem így lehetne valami komolyabb áttörést elérni, és visszaszerezni a ralisport népszerűségét is. Ha már a technikánál tartunk: azért a ralisport versenytechnikájában is látszott az elmúlt években az elég zavaros útkeresés nemzetközi szinten is?

Fontos lenne komolyabb utánpótlás-nevelés? Esetleg te is foglakoznál valamikor ilyesmivel? Mindenképp nagyon fontos lenne! Ha megnézzük példának a gyorsasági szakágat, ott már egy ideje nagyon fontos és egyre színvonalasabb dolog ez. Ott vannak olyan sporttársak, akiknek szívügye ez, és komoly energiát fordítanak erre! Sajnos a raliban ez még nem nagyon van meg. Van ugyan egy két apuka, aki a gyermekét próbálja menedzselni, és esetleg benne megvalósítani a fiatalkori önmagát, amivel természetesen semmi baj nincsen. Viszont nagyon fontosak lennének ezeken túlmutató, igazán komoly szakmai alapokra helyezett kezdeményezések, hogy a raliban komoly tapasztalatokkal, kapcsolatrendszerrel rendelkező sporttársak is elkezdjenek ebben tevékenykedni. Én azt gondolom, hogy nekem a sportban még van három-négy-öt olyan évem, míg versenyzőként igazán gyors tudok lenni az élmezőnyben, és utána, ha abbahagyom, akkor nagyon szívesen foglalkoznék valamilyen, az utánpótlás-neveléshez kapcsolódó dologgal. Van esély szerinted visszahozni a hazai ralisport korábbi rangját és színvonalát? Nagyon megváltozott a világ, és ehhez alkalmazkodni kellene! Ma rengeteg információs csatorna van rengeteg lehetőséggel, sokkal több helyről sokkal több információ jut el az emberekhez. Abban

w w w. s p o r t i m e . h u

Igen, valóban, de ez mára már szerencsére letisztulni látszik. Az FIA bevezette ezeket az 1600 köbcentis motorokat szinte minden szakágban. Így a raliban is most már ez az alapja minden kategóriában, különféle változatokban. A csúcs a WRC, aztán a WRC2, ahol az R5-ös autók is indulhatnak, amelyek az Európa- és nemzeti bajnokságok topkategóriái, és tovább az R3-as és R2-es kategóriák a kisebb, olcsóbb és kezdő osztályoknak, a kezdő versenyzőknek is a megfelelő technikai lépcsőfokokkal. Itthon is ez lenne talán egy jó irány sportszakmailag, hogy a sportágba érkező fiatalok ilyen R2-es és R3-as autókba üljenek, ne a minél erősebb, minél nagyobb köbcentis, nem kimondottan a ralisporthoz való utcai autóból épített versenyautók helyett. Ez biztosíthatná a megfelelő szakmai fejlődésüket is. A jelenhez visszakanyarodva: milyen eredménynyel lennél elégedett az év végén? Hát, nyilván aki már volt egyszer bajnok, az szeretne újra az lenni, hogy megmutathassa, hogy az első az nem volt véletlen. Az, hogy jelenleg vezetjük a bajnokságot, az még csak egy nagyon pünkösdi királyság jellegű dolog. A mostani pontozási rendszerben ez az előny nagyon hamar elolvadhat. Ahogy mondtam, nem is akarok, nem is szabad jósolgatnom ezzel kapcsolatban az elmúlt évek keserű tapasztalatai alapján, hiszen akkor mindig valami apróság elválasztott bennünket az igazi sikertől. Úgyhogy tényleg nem is szeretnék ebben semmit sem kimondani!

A Technikai rovat támogatója


| 147

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Benik Balázs – (Lukács József) Ford Fiesta R5 Hogyan jött az, hogy a visszatérés mellett döntöttél, és mit vársz tőle? Amikor abbahagytam, akkor kezdett nagyon rossz irányba elmenni a sportág, nagyon rossz hangulat kezdett kialakulni, és ebben nem akartam részt venni. Úgy gondoltam, tartok egy kis szünetet, egy évet, amiből aztán hét év lett. Most ezen a versenyen nem az a feladat, hogy megfeszülve élet-halálra menjünk, bárkitől is bajnoki pontokat rabolva a dobogóra törjünk. A sportág, azt gondolom, nagyon megérdemli azt, hogy valahogy visszakapja azt a népszerűséget és színvonalat, amilyen korábban volt. Ha ehhez egy nagyon picit is hozzá tudunk tenni azzal, hogy esetleg lesz olyan szurkoló, aki miattunk jön ki újból a pálya szélére, akkor már megérte újból rajthoz állni! Miért pont most, és miért pont ezen a versenyen térsz vissza? Mindenképp murvás versenyt választottam volna, és már jó ideje tervezgettem ezt. Meg az is fontos, hogy mostanra állt össze úgy minden, ami kellett hozzá. A munkámmal és a családi háttérrel kapcsolatos elfoglaltságok, az anyagi része. Meg a lelkemben is valahogy most állt össze, hogy akkor

újra belevágjunk. Nagyon motivált az is, hogy ennyi idő után vajon milyen lehet nemcsak a régi ellenfelekkel összemérni magam, hanem azokkal is, akikkel korábban még nem versenyeztem azonos kategóriában, vagy még egyáltalán nem indultam velük egy versenyen sem, akik most ott vannak az élmezőnyben. Nagyon érdekes lesz egy kicsit megtapasztalni, hogy nagyjából hol lehet a helyem ebben a mezőnyben! A márka és a csapat nem volt kérdés? Hiszen ezzel nyerted a bajnoki címeket. A márka nem volt kérdés, hiszen nagyon kedves a számomra, és nagyon sokat köszönhetek neki! Ez a típus egy nagyon jó, nagyon kiforrott, megbízható technika. Jó dolog, hogy ezzel térhetek vissza. Bár ha az általam jól ismert csapat jelenleg más márkához kötődne, azt is szívesen kipróbáltam volna. Az első tesztek alapján mi a legnagyobb különbség a régi WRC autóidhoz képest? Hasonló az érzés. Nyilván ez egy gyengébb autó, csak ötsebességes, nincs olyan bonyolultan finom hajtásrendszere, mint a WRC-nek volt, de az élvezhetősége az ugyanolyan vezethetőségben, és szerintem a nézőknek nyújtott látványban is! Nyilván a versenyzőknek ezt a technikát kicsit munkásabb vezetni, mint a WRC-ket.

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


148 | És magadat hogyan értékelted az első teszt alapján? Olyan, mint a biciklizés, hogy nem lehet elfelejteni? Nyilván a hét év kihagyás nagyon sok, és én sem fiatalodtam, néhány kilóval több lettem, nyilván vannak kisebb kopások, de teszt közben nagyon hamar visszajöttek a régi megszokott érzések, mozdulatok. Aztán, hogy ez az éles versenyben a jóval hosszabb gyorsaságikon milyen lesz, és mire lesz elég, ezt nyilván most még nem tudom megmondani. De azért természetesen bízom benne, hogy jól tudok teljesíteni a hosszú kihagyás után is. Az, hogy most Veszprémben az összes komoly bajnok megint ott lesz a pályán, hogyan érint? Azt gondolom, hogy nagyszerű és fontos dolog! Nagyon komoly kihívás, hogy egy ilyen mezőnyben autózhatunk megint, ami még ráadásul egy francia junior világbajnokkal is kiegészül, aki talán pont mögöttünk rajtol majd! Ahogy mondtam, nagyon kell, hogy a rajongók visszatérjenek a sportághoz! Ez egy nagyon jó üzenet lehet a támogatók felé is, hogy újra a látókörükbe kerülhessen a sportág. Szerencsére nagyon jó a mezőny technikai színvonala, fontos, hogy több márkaképviselet is nagyon komolyan jelen van a sportban. Fontos,

www w.. s p o r t i m e . h u

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

hogy ezáltal növekedjen a média érdeklődése, és korábbi vagy új támogatók újra megtalálják maguknak a sportágat. Ha ezek a dolgok jó irányba mutatnak, újra fel tud épülni a rali sportértéke! A teszten a fiad is beült melléd a versenyautóba. Mennyire örülnél, ha ő is ezt a sportágat választaná, és a nyomdokaidba lépne? Nem az fő cél, hogy így legyen. Inkább azt tartom a legfontosabbnak, hogy azt lássa meg elsősorban, hogy a sport mennyire fontos, hogy egy sport iránti rajongás és alázat, egy sportág komoly művelése a mindennapi életben, az ember idősebb korára is végig milyen komoly erőnlétet, lelkierőt és tartást tud biztosítani. Hogy ez éppen milyen sportág lesz, az majdnem mindegy. Én nem szeretném az autósportot ráerőltetni. Ha mást választ, akkor abban fogom támogatni, hogy a lehető legsikeresebb legyen. És ha egyszer mégiscsak azt mondja, hogy fater, kérek valami járművet, amivel versenyezni lehet? Akkor természetesen a fiam legfőbb támogatóját, edzőjét és menedzserét úgy hívják, hogy Benik Balázs! ■

A Technikai Te Te ech ch c hn niik ka ai ro rrovat ova vat tá ttámogatója ám mo og ga attó ójja ója a


| 149

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


150 | 150

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

SBR LEAGUE – Racing Club Hungary Megállapodás

A

kánikulai sem akadályozhatja, hogy a virtuális versenypályákon is számos kategóriában mérhessék össze tudásukat a szimulátoros autósport-rajongók! Ráadásul most két versenyzői liga egyesülésével tovább erősödött a virtuális versenypályák közössége és az általuk rendezett versenyek és bajnokságok sportértéke!

www w.. s p o r t i m e . h u

A Technikai Tech Te ch hni n ka kai ro rova rovat ova vatt tá támogatója ámo moga moga g tó tója jja a


| 1151 51

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Hosszú tárgyalások után egyesült az SBR League, valamint a Racing Club Hungary szimulátoros közössége, és a jövőben közös erővel dolgoznak tovább. A megállapodás célja egy olyan közösség kialakítása és tovább építése, amely a jelen és jövő szimulátoros világában megállja a helyét, megfelelő szakmai és technikai háttérkörülményekkel biztosítani tudja azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy színvonalas bajnokságok legyenek, és egy olyan közösség alakuljon ki, amelyhez szívesen csatlakoznak a versenyezni vágyók. A megállapodás értelmében a közösség továbbiakban is az SBR League nevet fogja viselni, és a versenyzői liga, valamint a bajnokságok főtámogatója továbbra is az SBR Racing.hu Kft. lesz. A bajnokságok szervezésénél a Race 07-re helyeik a hangsúlyt, de mindezek mellett lehetőség nyílik Assetto Corsa – Race Room Experience, rFactor, valamint rFactor2 bajnokságokra is benevezni. A versenyeket lehetőség szerint az SBR TV fogja közvetíteni 720 p HD minőségben. A versenynapokat a vezetőség úgy határozta meg,

hogy péntek–szombat–vasárnapi napokra essenek a bajnokság jellegétől függően. Az egyesülés létrehozói maximálisan bíznak abban, hogy eredményes és gyümölcsöző lesz az együttműködés, és egy virágzó közösséget tudnak tovább építeni, valamint természetesen továbbra is szeretettel várják a jelenlegi tagokat és az újonnan csatlakozni vágyó pilótákat is az SBR League közösségébe. A közeljövőben pedig a már korábbi sikeres kezdeményezések alapján szeretnének minél aktívabban kapcsolódni a hazai „valódi” autósportsport utánpótlás-nevelő programjaihoz is. A bajnokságokkal, versenyekkel kapcsolatos információk továbbra is a http://sbrleague.hu weblapon érhetők el. ■

A Te Technikai T ec chn ch hni nika kai rovat kai ro ova va att tám tá támogatója ámo moga attó tój ójja a

www w.. s p o r t i m e . h u


1152 52 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

461 gyermek vált Játszótéri Hőssé

K

ülönlege ülönleges gess p programot rogramot valósított meg a M Magyar agyar Vöröskereszt Vöröskereszt, a Suzuki kupákból ismert Carcolor Motorsport, Újbuda Önkormányzata és a Szatyor Bár és Galéria.

Lezárult a Magyar Vöröskereszt Budapest, Budai Régiójának kísérleti játszótéri programja. A nyolc XI. kerületi játszótéren a gyermekek megismerkedhettek az újraélesztés folyamatával, a veszélyhelyzeti teendőkkel, valamint kézlenyomatukkal egy óriás vörös keresztet festettek pirosra. A programok mellett Ifjúsági Vöröskereszteseink arcfestéssel és kreatív foglalkozással tették még színesebbé a rendezvényeket, valamint a Carcolor Motorsport és a Szatyor Bár és Galéria értékes ajándékokat ajánlott fel a résztvevők számára.

w w w. s p o r t i m e . h u

A gyermekek legnagyobb örömére a programot két Plüssfigura vezette, akik történetét és munkáját végigkövethették a Facebook-on, valamint minden egyes játszótéren a helyszínen is részt vettek a Játszótéri Hősök tanításában. Hazánkban rendkívül fontos az elsősegélynyújtás népszerűsítése a gyermekek körében, hiszen egyes tanulmányok szerint a hazai lakosságnak mindössze 3 százaléka mondja azt, hogy veszélyhelyzet esetén képes segítséget nyújtani a sérülteknek.

A Technikai rovat támogatója


| 153

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Ez az arány nyugat-európában sok helyütt eléri a 80 százalékot. Ennek megfelelően, valamint a Vöröskereszt 10 évre szóló stratégiájának második célja szerint lépéseket teszünk az egészséges és biztonságos élet elősegítése érdekében. A játszótéri Hősök program keretében az eredeti tervek szerint 400-, végeredményben 461 gyermeknek tanítottak meg az újraélesztés folyamatára, akiktől azt várják, hogy felnőve már készség szinten lesznek képesek elsősegélyt nyújtani a bajba került embertársaiknak. A program során ugyanakkor a szülők is felismerték ezen ismeretek fontosságát. A könnyed, nyári játszótéri közegben kötetlenül lehetett beszélgetni a segítségnyújtásról, a humanitárius eszmeiségről, így a program sajátos hozzáadott értéke a családok érzékenyítése a társadalmi problémák iránt. A rendezvények természetesen nem múlhattak el Füge Krisztián Swift Cup Europe-ban induló versenyautója nélkül, melyet a gyermekek most is, mint mindig óriási örömmel vettek birtokba. Különleges meglepetése volt a Carcolor Motorsportnak a kezdeményezés felé Csuti László indulása a Pannónia ringi versenyhétvégén, melyen az RCM Kupában a Játszótéri Hősös arculattal versenyzett az autó. A 2012. óta létező s20 Humanitarian Racing program keretén belül a cél a humanitárius eszmék és az autósport összekapcsolása annak érdekében, hogy az eltérő területek kölcsönösen segítsék egymás népszerűsítését az összefogás erejével.

szóló boxutca látogatás. Az ajándékok kisorsolását Újbuda Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, Haidar Norbert úr segítette a Bikás Dombi záróeseményen. A program a következő évben várhatóan kibővített formában kerül folytatásra. A Szervezet az ősz során az s20 Humanitarian Racing program másik versenyzőjével, Kapitány Dorottyával szintén elsősegélynyújtó kampányt indít, amelyben ezúttal a gyermekek részére nyújtott életmentő ismereteket juttatják el az emberekhez. Nagy Tibor Magyar Vöröskereszt 70 933 8118

Az elsősegélynyújtás társadalmi népszerűsítéséhez a Játszótéri Hős Gyermekek is hozzájárultak. A rendezvények során készült egy 12 négyzetméteres molinó, melyen a stilizált kereszten a kis hősök a saját kézlenyomatukkal színeztek pirosra, ezzel is jelezve, hogy ők már tudnak újraéleszteni. A molinó szeptember és október hónapban a XI. kerület forgalmas csomópontjain hívja fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. A Játszótéri Hősök szervezetek közötti együttműködésről is szólt, hiszen a programhoz szükség volt Újbuda Önkormányzatának támogatására a helyi közösségek eléréséhez. Természetesen különleges motivációt jelentett a Szatyor Bár és Galéria által felajánlott 15 000 Ft értékű családi ebéd, valamint a Carcolor Motorsport által ajándékként biztosított élményautózás és a Kamion Európa Bajnokság Hungaroringi futamára A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


154 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Somosi Alexander A Motogp-sek között

S

omosi Alexander 15 éves fiatal tehetség a Talmácsi Racing ígéretes pilótája. Talmácsi István fedezte fel a fiút 3 évvel ezelőtt egy iskolai válogatáson, már akkor kitűnt az ügyessége ,rátermettsége melyhez kitartó munka és alázat társult. Talmácsi István pártfogoltságába vette és oktatta ,fejlesztette Alexot, majd a Talmácsi Racing pilótája lett. Januári cross motoros balesete után,melynek következményében a motor egyik kerekének küllői két ujját is megcsonkították, igazán bravúros módon tért vissza a Hungaroringen rendezett gyorsasági motoros német bajnoki futamon, ahol az előkelő második helyet szerezte meg .

A Talmácsi Motorsport mindent megtesz annak érdekében ,hogy a fiatal tehetség a Motogp-ben folytathassa pályafutását és pédaképe Talmácsi Gábor nyomdokaiba léphessen. Gombár Renáta Talmácsi Motorsport

A kupasorozat a Motogp sachsenringi helyszínén betétfutamként folytatódott , ahol a Gp-s sztárok előtt állhatott a rajtrácsra. Remek versenyhétvégét teljesített az ADAC Junior Cup sachsenringi versenyén, ahol több, mint százezer szurkoló előtt belekóstolhatott a MotoGP világába is. A pénteki első időmérőn a 9., a másodikon a 12.helyet szerezte meg a 29 fős mezőnyből. Így a 4. sorból várta a 15 körös verseny kezdetét. A rajtja nem sikerült igazán jól, így jónéhány pozíciót veszített, de 3 kör elteltével magára talált és rohamtempóban kezdte meg a felzárkózást és végül a 10. helyen intette le a kockás zászló. w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 155

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Kimagasló teljesítmény a pályán száraz vagy enyhén nedves körülmények között

E-jelzesű abroncs kiváló pálya teljesítménnyel

RTH Versenyabroncs Kft, e-mail: info@versenyabroncs.hu, telefon: +36 70 455 4555

A slick abroncsok egyik legjobbja hosszantartó magas teljesitménnyel és strapabírással.


156 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Egy hölgy nyerte az Avalon Park első média gokart kupáját

E

lső alkalommal rendezték meg a média gokart vándorkupát a miskolctapolca miskolctapolcai Avalon Park elektromos gokart pályáján. Számos sport és egyéb médium képviseltette magát a megmérettetésen, ahol a versenyzés élményén túl, értékes ajándékokért szálltak harcba a kollégák. A SPORTIME az eseményhez illően a technikai sport rovat gazdáját Boncz Elek kollégánkat delegálta a küzdelembe. A média munkatársai számára kitalált I. HELL Kart Média Gokart Vándorkupát hagyományteremtő céllal, először rendezték meg az Avalon Parkban. Magyarország legmodernebb elektromos gokart pályáján mutathatta meg az újságíró társadalom, hogy mit tud a volán mögött. A zárt, biztonságos pályán – a komoly autós versenyek mintájára – szabadedzésből, időmérő futamból és rajtrácsos, 13 körös döntőből állt a verseny. A mérlegelés és gokartok kezelésének bemutatása után mindenki elfoglalhatta helyét és az azonos súlyra kiegyenlített gokartokban és megkezdhette az ismerkedést a pályával és a járművel. Az 5 perces gyakorlás után már indulhatott is a 8 perces időmérő futam, amely alapján a döntőre tudták kvalifikálni magukat a versenyzők. Noha a 560 w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 157

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át az Avalon Parkot

méteres pálya a fák között, az erdőben kanyarog, a hőség és az egyelőre csak az idővel való küzdelem jól megizzasztotta a kollégákat. Egy rövid frissítő pihenést követően pedig két izgalmas döntő vette kezdetét. A B döntőt a sportmenu.eu kollégája, Sződy Szabolcs nyerte, aki ezzel bejutott az A döntő utolsó rajtpozíciójába, vállalva, hogy egymás után megy két 13 körös futamot. Az időmérőn 8 legjobb időt futott versenyző közül dőlt el végül, hogy ki viheti haza a vándorkupát és zsebelheti be a 2015 leggyorsabb médiás gokartozója címet. A versenyt a rajttól egészen a célig végig megőrizve első helyét, Bencze Tünde nyerte, csupán 3 másodperccel maradva el a pályarekordtól.

Miskolctapolcán ünnepélyes megnyitón avatták fel a HELL cégcsoport legújabb, turisztikai beruházásának, az Avalon Parknak az első ütemben elkészült elemeit, így az erdei elektromos gokart pályát, a 2500 négyzetméteres szabadtéri Maya Játszóparkot, a Sörkertet, a szabadtéri színpadot, valamint a műfüves futsal pályát. A mintegy 5,5 milliárd forint összértékű komplex turisztikai beruházás jelentős fejlesztés a térségben. Az Avalon Park végső formájában 2015 októberére készül el, ekkor vehetik majd birtokba a vendégek a 32 szobával és 3 lakosztállyal rendelkező Avalon **** Superior Hotelt és a 15, kétszintes rönkház apartmant, valamint a külön épületben található, 80 fő befogadására alkalmas Avalon éttermet. A park legizgalmasabb szórakozási lehetőségét biztosító elektromos gokartpálya versenygépeinek nem csak a környezetbarát meghajtás a különlegessége, hanem, hogy a benzinmotoros versenygépek élményét egy a gokartokba és a bukósisakokba épített audio berendezésen keresztül kapják vissza a fülükbe a versenyzők a „gázpedál” állásától függő erősségben. A másik különlegesség a gokartokban az F1-es autókéhoz KERS rendszeréhez hasonló funkció, melynek segítségével a versenyzők egy gombnyomásra plusz lóerőket varázsolhatnak elő a gokartból például egy előzés során. Az új gokartpálya első éles versenyét igazán szakavatott sportolókra bízták a házigazdák. Ennek a résztvevői Bessenyey Zoltán 2WD Európa bajnok rallye versenyző és a szintén a HELL által támogatott csapat a B3 Racing színeiben az ETCC bajnokságban versenyző korábbi gokart bajnok szerb Dusan Borkovic voltak.helyért 3–1-re felülmúlta Hercegovinát. A bronzérem sporttörténelmi sikert jelent, hiszen felnőtt férficsapataink világversenyen korábban még soha nem állhattak dobogóra.

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


158 |

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Kollégánk sajnos nem jutott be az A döntőbe, csak a B döntő bronzérmes helyét foglalhatta el amolyan „becsületgólként” kiegészítve a futam leggyorsabb köridejével. Az A és B döntő végső sorrendje a következőképp alakult: B döntő: 1. Sződy Szabolcs (sportmenu.eu) ezzel bejutott az A döntőbe is! 2. Bethlen Tamás (Formula magazin) 3. Boncz Elek (sportime.hu) A döntő: 1. Bencze Tünde (autosforum.hu) 2. Vidó Dániel (Russmedia) 3. Dobos Zoltán (mcsatorna.hu) ■

w w w. s p o r t i m e . h u

A Technikai rovat támogatója


| 159

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Újabb fiatal versenyzővel bővült a Formula autós mezőny!

A

H Hungaroring i és é aR Red dB Bull ll Ri Ring ezután á aP Pannóniaring ó i i várta á a gyorsasági á i bajnokság résztvevőit. A Gender Racing Team ezúttal három versenyzővel teljesíthette a szezon ötödik és hatodik versenyét. Rónait Tamás és Eszenyi László mellett Stern Roland vezethette a csapat harmadik autóját. Ezzel nem csak a csapat, de a kategória létszáma is bővült. A hétvége folyamán Tomi és Laci hatszor ünnepelhetett a dobogón a két versenyfutamon, de a fiatal újonc is folyamatosan javuló formát mutatott élete első versenyén! „Nagyon büszke vagyok a srácaimra. Tomi abszolút harmadik és második helyezése magáért beszél- Laci a tőle megszokott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtotta egész hétvégén. Az új versenyzőnk, Stern Roland körről körre gyorsult és elkezdte feszegetni a határait. Egy nagyon jó hétvégét zártunk. Remélem Szlovákiában is hasonlóan tudunk majd teljesíteni.” - Fogalmazott Tóth (Gender) Tamás csapatfőnök. Rónai Tomi egy abszolút második, egy abszolút harmadik és két kategóriagyőzelemmel zárta a hétvégét. „Nagyszerűen zártuk a pannóniaringi hétvégét, mivel minden a terveink szerint alakult, végig kézben tudtuk tartani a történéseket. A fiúk nagyszerű munkát végeztek, így nagyon jól éreztem magam az autóban, amit úgy gondolom, hogy a két győzelem teljes mértékben bizonyít. Már maximálisan a Slovakiaring kihívásaira készülünk, bízom benne, hogy hasonlóan jól tudunk szerepelni.”

Eszenyi Laci a szezon harmadik hétvégéjét az újításoknak szentelte. Két kategória második hellyel lett gazdagabb. „A pannóniaringi hétvégénket jelentősen befolyásolta a telemetriából kapott adatok elemzése. Sok tanulságot tudtunk levonni és beépíteni az autóra optimális vezetéstechnikába. Ennek voltak pozitív és negatív hozadékai is. Szerencsére mindkét irányú tapasztalás összességében előrelépéseket jelent a következő futamokra, de itt még nem hozta meg a 100%-os eredményt ami még rajtam múlt. A csapat kiváló háttér munkája miatt meg vagyok győződve, hogy a következő futamokon meg tudom mutatni, hogy mire ment el ez a sok munka.” A csapat harmadik versenyzője, Stern Roland minden egyes pályára menetelnél szemmel látható javulást mutatott. „Fantasztikus hétvégét zártunk a csapattal, az autó kiválóan működött, semmilyen technikai probléma nem adódott. Péntektől vasárnapig folyamatosan tudtunk fejlődni. Rengeteg tapasztalatot szereztem, mind az autó beállításait mind a vezetéstechnikai szempontot tekintve. Ezt a tudást még idén szeretnem ismét kamatoztatni.” ■

A Technikai rovat támogatója

w w w. s p o r t i m e . h u


160 | 160

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Az utolsó bajnoki forduló hagyományosan a Hungaroringen

A

h hogy az már á hosszú h ú éévekk ót óta megszokott, k tt a h hazaii autósport tó t llegtradicionálisabb t di i áli bb szakága a mogyoródi Forma–1-es versenypályán zárja az aktuális versenyévadot.

...

Az idei esztendőben a szeptember 11–13. közötti hétvégén léphetnek utoljára pályára az MNASZ Hankook Autós Gyorsasági Országos Bajnokság versenyzői a HE-DO Kupán. A bajnokság hagyományos négy fő kategóriája a formaautók mezőnye, benne a Formula Renault Kupával, a túraautók mezőnye, valamint a két márkakupa sorozat, a Swift Cup Europe és az RCM Suzuki Kupa versenyzői állnak majd rajthoz. A záróhétvége különleges kihívása, hogy a mezőnynek a bajnokság zárásaként három bajnoki futamot kell teljesítenie ebben a fordulóban, amelyek végleg eldöntik a bajnoki címek és helyezések sorsát. Ez komoly feladat elé állítja a csapatokat és a versenyzőket egyaránt, hogy mind a három futamra a lehető legjobban egyben tudják tartani a technikát, és a lehető legtöbb bajnoki pontot hozhassák ki az utolsó megméretésből. A szervezők tervei szerint külföldi indulókkal is szeretnék színesíteni a mezőnyt, valamint a versenyfutamok mellett egyéb színes kiegészítő programokkal is szeretnék meglepni a Hungaroringre kilátogató érdeklődőket. ■


| 161

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Formában a formulások

A

Hankook Autós Gyorsasági Országos bajnokság derékhadát főleg a Formula Renault Kupa versenyzői adják. Az egyforma 2000 cm3-es versenygépek az egyszerű megbízható technikájuk mellett mégis komoly kihívásokat, megfelelő szakmai és sportértékű feltételeket biztosítanak a versenyzők számára, hiszen a jelenlegi F1es mezőny pilótáinak nagy része is hosszú időt töltött el az ilyen technikával futó versenysorozatokban.

Lapzártánkig két hétvégén, négy versenyen van túl a mezőny és a kupasorozat bajnokát adó GenderRacing Team. Náluk a tavalyi bajnok Rónai Tamás és a háromszoros bajnok (2002, 2008, 2012) Eszenyi László sem panaszkodhat. Tamás abszolút és a kategória értékelésében is vezeti a bajnokságot, míg Eszenyi a Nivó Motorsport versenyzője, Volentér Balázs mögött a kategória harmadik helyén áll. Tóth (Gender) Tamás csapatfőnök és a Formula Renault Kupa fő mentora hasonló folytatásban bízik: „Nagyon büszke vagyok a srácokra és a csapatra egyaránt! A Hungaroringen és a Red Bull Ringen is megmutattuk, hogy igenis kell velünk számolni, és tartósan is tudjuk a jó formánkat hozni. Még három versenyhétvége vár ránk. Legközelebb a Pannóniaringen szállunk újra harcba a bajnoki pontokért. Remélem ugyanekkora sikerrel!” Rónai Tamás a 2014-es bajnoki címét szeretné megvédeni. Bizakodva, jó úton halad a kitűzött célja felé: „Ennél jobban nem is alakulhatott volna a szezon első két hétvégéje. Eddig mind a négy futamon begyűjtöttem a kategóriagyőzelmeket, sőt abszolútban is többször állhattam a pódiumon. A Red Bull Ringen a legjobb magyarként teljesítettem a két versenyt, Ráadásul Michael Schumacher fiával, Mickel is harcolhattam. Remélem, hogy a szezon folytatása is hasonlóan alakul.” Eszenyi László a hungaroringi versenyhétvége előtt egy ismerkedési folyamatba kezdett: „Lehetőségem nyílt egy új típusú Renault-val nekivágni a szezonnak. Az eddigi két hétvége négy versenyén az első hungaroringi futamot leszámítva a dobogón végeztem. A Red Bull Ring-i eredmé-

nyekre nincs okom panaszkodni. Két kategóriamásodik és két abszolút harmadik hellyel lettem gazdagabb. De az, hogy mennyi maradt még bennem, nagyon feltüzel a következő versenyre.” A formaautó kategória abszolút értékelésének második és harmadik helyét Magyar János és Fekete Zoltán foglalják el, akik egy Formula Tatus Honda és egy Epsilon FR 2.0 volánjánál próbálják felvenni a kesztyűt a fiatal renault-s bajnoki címvédővel szemben. ■


162 | 162

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Swift Cup Europe Slovakiaring – Porsche Alpenpokal

A

Swift Cup Europe több mint egy hónapnyi nyári szünet után az egyik jól bevált, hagyományos helyszínére tért vissza, a Slovakiaringre. Itt rendezték ugyanis a Porsche Alpenpokalt, amelynek keretein belül zajlott a nemzetközi kupasorozat következő két versenye. A tavalyi forduló ezen a helyszínen a sorozat legesősebb hétvégéjeként vált emlékezetessé. A rengeteg eső miatt a WTCC aznapi futamát törölték is a programból. Idén viszont a rekkenő hőséggel égette be magát ez a forduló nem csak a versenyzők emlékezetébe. Tavaly augusztusban ugyanitt avatták az első Suzuki Európa-bajnokot, Balogh Bencét, aki olyan pontelőnyre tett szert, hogy már az utolsó előtti szlovákiai versenyen ünnepelhetett. Az idei fordulóra ellátogatott Katakava Teruo, a Suzuki Austria elnöke, aki elmondta, hogy nagyon sikeresnek értékelik a két éve tartó együttműködést a Swift Cup Europe-pal. Az ez idő alatt épült huszonkét autó szemmel látható eredményekkel igazolja ezt, és reméli, hogy még több sikeres fejlesztést tudnak majd közösen véghezvinni, amitől még izgalmasabbak lehetnek a versenyek. A saját autójával ezen a versenyen debütáló Gáspár Zsolt szimulátorból ült át a Swiftbe, és újonc ebben az évben. „Az autót sikerült beállítanunk, úgy érzem, nagyon jól eltaláltuk. A második verseny brutális volt, nem volt könnyű dolgom. Nagyon örülünk a győzelmeknek." A második verseny rajtpozíciói hagyományosan az első végeredménye alapján fordított sorrendben alakulnak. Sok támadással, védekezéssel és végül előzéssel, és kis időkülönb-


| 163

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

ségekkel izgalmas versenyeket láthattunk. A nemzetközi értékelésben Bernula István vezeti a tabellát. Egy ponttal mögötte a szlovák Tomas Buzib, aki a Raca Star tehetségkutató által került az idei sorozatba. A harmadik helyen az osztrák reménység, Tobias Weichenberger. Őket követik Gáspár Zsolt és az élről visszacsúszott Csik János. A magyar bajnokság első helyén is magasan Bernula áll. Őt követik a sorozatban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Mészáros Gábor, Gáspár Zsolt, Együd Gábor, Csík János és a többiek. ■

LENDÜLETES, ENERGIKUS MUNKATÁRSAKKAL EREDMÉNYES MUNKAVÉGZÉS, VIRÁGZÓ CÉG! Helyszín, időpont és program szerint az adott cégre kialakított, rendszeres foglalkozásainkkal a munkatársak lelkesedését, vitalitását és együttműködő képességét fejlesztjük. Programjaink az általános motivációs és fejlesztő foglalkozásoktól kezdve egészen a konkrét csapatverseny felkészítésig képesek megfelelni a cég igényeinek.

CÉGEDZÉS

1 hatékonyabb munkavégzés 2 segíti a stresszkezelést 3 erősebb immunrendszer 4 kevesebb betegség mentális 5 jobb teljesítmény 6 magasabb motiváció 7 eredményesebb csapatmunka

Cé C égé gére e sza z bott bo ot ajá jánl nllat atun unké unké ért r ker eres essen sen m se miink nket ett! Te el:: +36 3 20/ 0/ 320 084 840 W 840 We eb b:: www ww.ceg ww.c .cceg ged edze zes. es. s.hu hu h u Maill: in info nfo o@c @cceg eg ged edze zes. ze s.hu s.hu s. u


164 | 164

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

Egy fiatal autóversenyző is a Mol Tehetségtámogató Programjában

A

Mol Tehetségtá Tehetségtámogató táámogató Program S Sport port kategóriája oly olyan l an ffiatal iatal sportolók támogatását tűzte ki célul, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken, továbblépésükhöz azonban anyagi segítségre van szükségük. 2015-ben a meghirdetett felhívásra több mint 500 pályázat érkezett be. A pályázatokról a végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. A kuratórium munkáját szakértő zsűri segítette, amelynek tagja Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakozó, Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, valamint dr. Petrekanits Máté sportorvos és dr. Szabó Tamás, a Sporttudományi és Diagnosztikai Központ igazgatója voltak.

Március Má i végéig é éi kkellett ll tt b benyújtaniuk újt i k azoknak k ka 10–18 éves magyarországi általános és középiskolás diákoknak a pályázatait, akik országos vagy nemzetközi sportversenyeken kiemelkedő teljesítményt értek el eddig, és szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükségük. A pályázatokat eszközvásárlásra vagy útiköltség-támogatásra lehetett benyújtani.

2015-ben összesen 117 fiatal nyerte el a Mol anyagi segítségét közel 26 millió forint értékben. Köztük a Zengő Junior Team legfiatalabb tagja, Benyó Máté, aki mindössze háromévesen kezdte quaddal a versenyzői pályafutását, majd a ralikrosszon és az autókrosszon keresztül vezetett az útja a hazai autósport legtardicionálisabb szakágáig, az autós gyorsaságiig. Itt a tavalyi évben a Swift Cup Europe márkakupasorozat junior bajnoka lett, az idei évben pedig szerencsét próbál az RCM Suzuki Kupában, ahol jelenleg eddig az abszolút értékelésben harmincegy bajnoki pontot gyűjtött, míg az újoncok számára Rookie kategóriában a harmadik helyet foglalja el a bajnoki tabellán. ■


www.masculan.hu

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

A LEGJOBB BEFEKTETÉS!

| 165


VALÓDI ÁLLÓKÉPESSÉG KIVÁLTÓ ÜZEMANYAG

NEM CUKORKA!

*

HAMAROSAN MAGYARORSZÁGON!

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA

1987 óta

*SZACHARÓZ, GLÜKÓZ, FRUKTÓZ, DEXTRÓZ = CUKORKA!

Ha üzemanyagod bármiféle ”-óz” cukor-tartalommal bír, van egy rossz hírünk: cukorkával tankolsz. Tapasztald meg, hogy tartós energia, zavartalan emésztés és csúcsteljesítmény a HAMMERREL érhető el!

Sportime magazin 2015 4  
Sportime magazin 2015 4