Page 78

78 |

Extrém

GERLE | 2015 - Magasra tett mérce T

izenkétezer kilométer tizenöt ország érintésével a Földközi-tenger körül – erre a nem mindennapi kihívásra vállalkozik hazai gyártású túrarepülőjével a magyar páros, Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotóriporter.

A Ferihegy 1-ről indult útjára február 19-én a Magnus Fusion NatGeo Expedíció, amellyel Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotóriporter különleges kihívásra vállalkozott: megkerülik a Földközi-tengert a magyar tervezésű, Kecskeméten készült Magnus Fusion túrarepülőgéppel. A közel másfél hónaposra tervezett repülős út a tervek szerint Magyarországon kívül Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, Marokkót, Algériát, Tunéziát, Líbiát, Egyiptomot, Izraelt, Jordániát, Ciprust, Törökországot és Görögországot érinti. Az expedíció egy nyolcvankét évvel korábbi magyar rekordnak állít emléket, amikor is Bánhidi Antal és Bisits István repülte meg ugyanezt a távot a Gerle 13 elnevezésű, a Budapesti Műszaki Egyetemen tervezett légi járművével. www w.. s p o r t i m e . h u

Az indulást hosszas felkészülés, számos próbarepülés és több hónapos szervezés előzte meg. A Magnus Fusiont a legtöbb országban küldöttség fogadja majd, és az expedícióra a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A repülős túráról Hankusz Kálmán fotóriporter folyamatosan kép- és videoanyagot készít, de a gépre külső kamerákat is rögzítettek. A tizenkétezer kilométeres út legnagyszerűbb pillanatait a National Geographic Channel weboldalán is megtekinthetik az érdeklődők, a tévécsatorna ugyanis videós útinaplóban számol majd be a nem mindennapi kalandról. ■ Az expedíció weboldala: www.magnusexpedition.com A Magnus Fusion/NatGeo Expedíció magyar fejlesztésű és gyártású kétszemélyes, kompozit sárkányszerkezetű túragépét száz lóerős Rotax motor hajtja. A gép 194 kilométer per óra utazósebességre képes, egy feltöltéssel pedig maximum ezeregyszáz kilométer távolságra képes elrepülni.

Sportime magazin 2015 2  
Sportime magazin 2015 2