Page 73

| 73

SPORT | SZABADIDŐ | ÉLETMÓD

valami élelemmel és a fénykép- vagy videofelvételekhez szükséges felszerelésünkkel. A csúcsra csak a kötelező helyi vezetők kísérnek, a teherhordók nem. Minimális súllyal, hideg időjárásra megfelelő öltözetben indulnak a csapatok az erőnlétüktől függően este 10 és éjjel fél kettő között. Általában reggel 6–9 között érik el a csúcsot. A csúcstámadás napja a legmegerőltetőbb, mert 1200 méter szintemelkedést tettünk meg felfelé, majd még ezen a napon kb. 2000 métert kell lefelé is ereszkednünk! Akinek térdproblémái vannak, annak – a komoly szintkülönbség miatt – a csúcsról lefelé jövéshez javaslom a térdrögzítő és a túrabot használatát.

Szállások: Arushában vagy Moshiban különféle színvonalú szállásokat találhatunk. A túra során rendszerint sátrakban alszik mindenki. A Marangu úton lehetőség van épületben is, de azok fapriccsek, és nem igazán higiénikusak, így azt nem javaslom.

Elektromos áram, kommunikáció: Tanzániában különféle elektromos csatlakozók vannak használatban, de egyik sem felel meg az európai szabványnak. Emiatt érdemes univerzális csatlakozót vásárolni. A gyalogtúra idején nélkülöznünk kell az elektromos áramot, így vagy tartalékelemet kell magunkkal vinni, illetve/vagy tartalék akkumulátorokat vagy napelemes töltőt. A magyar mobiltelefon-szolgáltatóknak van roamingpartnerük a térségben, ám térerő csak a települések környékén van. Általában a Kilimandzsáró csúcsán is van térerő. Az angol nyelvet mindenhol beszélik.

Étkezés: A túra öt-hat napján teljes ellátásban lesz részünk. Az ételek ízletesek és táplálóak, európai gyomor számára is megfelelőek. Amit itthonról esetleg érdemes vinni, az a keksz, különféle energiazselék, energia- és müzliszeletek, pezsgőtabletta, szárított gyümölcs. Vizet forralás után kaphatunk, de ez legtöbbször nincs benne az árban! Másfél liter víz ára a

hegyen kb. 3–5 USD, azonban magunknak is szűrhetünk, de ezzel sok energiát pazarolhatunk el, mert van, ahol igencsak messze van a vízlelőhely. Előtte azonban mindig kérjük ki a túravezető véleményét.

Hasmenés, fertőzések megelőzése: Oda kell figyelnünk ezekre, mert a higiénés helyzet merőben más, mint amihez hozzászokott a szervezetünk, és egy hasmenés következtében energiáink nagy része elvész, és teljesen legyengülünk. Kizárólag palackozott vizet igyunk, és a fogmosáshoz is csak azt használjuk! Csak sértetlenül csomagolt italokat vegyünk! A szénsavas vizek biztonságosabbak, mivel sokkal nehezebb csapvízzel feltölteni, azaz hamisítani a palackokat. Ne kérjünk jégkockát az italunkba! Lehetőleg kizárólag jól átfőzött és átsütött ételeket, valamint melegen tálalt ételeket fogyasszunk. Ne vásároljunk semmit utcai élelmiszerárustól a zöldség-gyümölcs kivételével! Mindenképpen hámozzuk meg a gyümölcsöt vagy a zöldséget, vagy saját magunk mossuk meg palackozott vízzel. Kerüljük a salátákat! Ne együnk fagylaltot, nyers húsokat és majonézt. Ha dohányzunk, dohányzás előtt mossunk kezet!

támogatásával

w w w. s p o r t i m e . h u

Sportime magazin 2015 2  
Sportime magazin 2015 2