Page 30

30 |

O L I M P I A I S P O R TÁ G A K

Európa Játékok

V

adonatúj kezdeményezés, különleges helyszínen. Az Ázsia és a Pánamerikai Játékok után a vén Európa is saját, az olimpiához hasonló programú nyári játékokat szervez.

Az idén A idé első l ő íízben b rendezik d ik meg az E Európa ó Játékokat. Az öreg kontinens küzdelmeit 2015. június 12. és 28. között, Bakuban tartják meg. Azerbajdzsán fővárosában 49 tagállam sportolói vonulnak majd fel, akik 19 sportágban – atlétika, íjászat, vizes sportok (úszás, vízilabda, műugrás és szinkronúszás), tollaslabda, 3 x 3-as kosárlabda, strandlabdarúgás, ökölvívás, kajak-kenu, kerékpározás (BMX, mountain bike, országút), vívás, torna (szertorna, rg, gumiasztal, aerobik), dzsúdó, karate, sportlövészet, asztalitenisz, taekwondo, triatlon, röplabda (terem- és strandröplabda) és birkózás – mérhetik össze tudásukat. A MOB április 28-ai közgyűlése alapján Magyarország is képviselteti magát a tornán, amelyet az ír Patrick Hickey vezette Európai Olimpiai Bizottság (EOC) már hosszú ideje tervezett. A nyári olimpiához hasonlóan Bakuban is lesz nyitó- és záróünnepség, sportolói és médiaw w w. s p o r t i m e . h u

támogatásával

falu, lesznek központi versenyhelyszínek, valamint korlátozzák a sportolói létszámot, és van előzetes kvalifikáció, illetve akkreditáció is. Tilos lesz azonban az olimpia kifejezés, valamint annak jelképeinek (öt karika, láng) használata. Külön érdekesség, hogy a gyengénlátókra való tekintettel integrálták a programba a paracselgáncsot, hogy atlétikában csupán harmadvonalbeli sportolók képviseltethetik magukat, míg a vizes sportokban kizárólag 17 év alatti versenyzők szerepelhetnek. Más viszont a helyzet kajak-kenuban, ahol rendkívül erős mezőnyre lehet majd számítani. A játékok színvonalával kapcsolatban tehát egyelőre még csak találgatni lehet, de Fábián László, a MOB sportigazgatója szerint az idei év egyik legfontosabb versenye lesz az EJ, hiszen – bár pénzjutalom nem jár a győzteseknek és a helyezetteknek – számos sportágban lehet majd kvalifikációt szerezni a 2016-os riói seregszemlére. Ez motiválhatja majd a leginkább a résztvevőket, köztük a játékokra kiutazó mintegy 200 magyar sportolót. Az eseménnyel kapcsolatban Azad Ragimov, Azerbajdzsán ifjúsági és sportminisztere, illetve az Európa Játékok szervezőbizottságának alelnöke február 20-án tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, hogy bár csak két és fél évük volt a felkészülésre, szinte minden készen áll a rajtra. ■ (Pollák Márton) (fotók: baku2015.com)

Sportime magazin 2015 2  
Sportime magazin 2015 2