Page 1

08

MAGAZINE OVER ALLE SPORTEN, HIER IN DE GEMEENTE GORINCHEM | 3e JAARGANG NR. 8 | NOVEMBER 2013


Wij behartigen ook úw verzekeringszaken...

Linders verzekert u(w) goed!

LINDERS ASSURANTIE CENTRUM

Linders Assurantie Centrum Annemarie@lindersassurantie.nl Corinne@lindersassurantie.nl Burgstraat 30 | 4201 AC Gorinchem T (0183) 635 366 www.lindersassurantie.nl

VERZEKERINGEN • HYPOTHEKEN Onafhankelijk advies met persoonlijke zekerheid!


Onderscheidend sportmagazine voor Gorcum

Een magazine over alle sporten in onze gemeente • Breedtesport in een ander licht • Maatschappelijk betrokken • Veelzijdig en vernieuwend sportmagazine

HIERIN: HIER OP DE CLUB MOOISTE TENUE: BATTLE

HIER&NU ACTUEEL

SPORTZAKEN SPORT EN BEDRIJFSLEVEN

Timo vs. Sjors

SportHier! United

Clubs in ’t rood

Rapid vs. GJS Hockey vs. Voetbal

Van start met de Jeugd Proxsys League

TTC Gorkum, Achilles, River Dragons en PCG

25

34

58

En verder: Het mooiste tenue: de jury 6 | Niels Zandee, GKV’s nieuwe aanvoerder 8 | Echte roodbroeken 13 | De streepjes: Ruud den Uyl 16 | Opvallend: Jan van Arckel 21 | In zwart-wit: Overwaard en Ready 22 | Goba’s Wall of Fame 30 | De volleybalderby van Gorinchem 33 | Raptim & SC Gorkum 45 | De top drie 47 | De 4 van Hier! 50 jaar Typhoon 58 | Huub Pellikaan, altijd omringd door vlinders 61 | Zeki en de buren 64 | SportHier! magazine SportHier! magazineheeft heefteen eenoplage: oplage:15.000 15.000 ex.ex. huishuis aanaan huishuis in gemeente in gemeente Gorinchem Gorinchem (Gorinchem, (Gorinchem, Dalem) Dalem) Verschijnt: Verschijnt: 4x per 4x jaar.per Hoofdjaar. redactie: Boudewijn Hoofdredactie: Boudewijn Venekamp Venekamp |redactie.gorinchem@sporthier.nl | redactie.gorinchem@sporthier.nl Met bijdragen Met bijdragen van: Matthijs van:Daniels Matthijs Ontwerp: Daniels Fotografie: Nout designBoudewijn Fotografie:Venekamp, Boudewijn Ministerie Venekamp, van DBRN Beeld, Fotografie, Unitas Kees Archief, Koopmans, Ronald Tukker, Theo Bos, JanMatthijs de Bruin Daniels, (Jan van Jan Arckel), de Bruin, Wim Fotostudio den Besten Ziezo(GKV), Grafische Piet vormgeving de Jong (AV & technische Typhoon). Grafische realisatie: BOS vormgeving Reclameen| technische Westwagenstraat realisatie: 77 | BOS Gorinchem Reclame | Telefoon BV Westwagenstraat (0183) 633 446 77 | 4201 studio.gorinchem@sporthier.nl. HE Gorinchem Telefoon SportHier! (0183) 633 magazine 446 | studio.gorinchem@sporthier.nl. is een uitgave van Stichting SportHier! SportHier! KvK 53529278 magazineRabobank is een uitgave 1623.41.555. van Stichting BTWSportHier! nr. NL850915156B01. KvK 53529278 Correspondentieadres Rabobank 1623.41.555. Postbus BTW 19 | nr. 4200 NL850915156B01. AA Gorinchem. sales.gorinchem@sporthier.nl. Correspondentieadres Postbus  19 | 4200 AA Gorinchem. sales.gorinchem@sporthier.nl. www.sporthier.nl www.sporthier.nl NOVEMBER 2013

3


Topprestaties:

accountants en adviseurs EDISONWEG 21D

|

POSTBUS 787

4200 AT GORINCHEM TELEFOON (0183) 617839 WWW.GENO.NL

G&O HEEFT EEN SAMENWERKINGSVERBAND MET VERSTEGEN ACCOUNTANTS EN ADVISEURS IN DORDRECHT

Nu tijd voor installatie van een nieuwe CV ketel! U denkt aan een nieuwe CV-ketel of -installatie? Zuinig en waar u winters lang plezier van heeft? Praat er maar eens over met de vakmensen van Merwestreek. Die maken het compleet! En... een gedegen persoonlijk advies is geheel vrijblijvend.

Vaart 27 • 4206 CC Gorinchem T(0183) 630 405 www.merwestreekbv.nl UW INSTALLATEUR VOOR PARTICULIER EN BEDRIJF ZONNEBOILER | BADKAMER | LOOD & ZINKWERK


HIER & NU | MIX

MOOISTE TENUE Waarschuwing! Het lezen van dit blad kan misschien een beetje pijnlijk zijn. Centraal in deze editie van SportHier! staat namelijk de zoektocht naar het mooiste tenue van Gorinchem. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen jurypanel buigt zich over de wedstrijdtenues van 22 officiële Gorcumse verenigingen, om deze te voorzien van een cijfer en jurycommentaar. Een snedige jury met een ongezouten mening, zo hebben wij gemerkt. Ook zeker niet royaal als het aankomt op het uitdelen van hoge cijfers. Kortom, het doorbladeren vergt wellicht enig gevoel voor humor en de nodige (zelf)relativering... En ja, wij weten hoe het voelt! De spreekwoordelijke klap in het gezicht hebben we zelf namelijk al gekregen van de spelers van SportHier! United, ons eigen jeugdzaalvoetbalteam in de nieuwe Jeugd Proxsys League. Kom je bij die jongens na alle inspanningen vol enthousiasme het speciaal voor hun ontworpen shirt presenteren, vraag je vervolgens voor de jurering van andere Gorcumse tenues wat ze nou eigenlijk zelf écht mooi vinden en blijken ze een totaal tegenovergestelde smaak te hebben. Maar dan ook echt totaal tegenovergesteld. Tja, daar kun je dan toch alleen nog maar heel hard om lachen. Volgende keer misschien toch eerst het oor te luister leggen? Of gaan ze het retro-shirt uiteindelijk toch wel met trots dragen? En hem daardoor zelfs nog echt mooi vinden? Want wat teamgevoel, trots en het verhaal achter een shirt al niet kunnen doen met de schoonheid van het tenue... Daarover gaat deze SportHier!, met de vertrouwde bijdragen van Matthijs Daniels en in het bijzonder natuurlijk die van onze jury.

GORCUM SPORTGALA: LAATSTE KANS OM TE NOMINEREN Wie verdient het volgens u om Sportman van het jaar te worden? Of de Sportvrouw? Kent u hét Gorcumse talent of dé ploeg van het sportjaar 2013? Dan heeft nog slechts vier dagen om dat kenbaar te maken.

burg De Nieuwe Doelen. Op deze feestelijke avond wordt ook bekend gemaakt wat het beste Sportinitiatief van dit kalenderjaar is geweest en worden vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Aanstaande zondag, 17 november, is de deadline om al deze mensen voor te dragen voor het vierde Gorcum Sportgala, dat op 7 februari 2014 gehouden wordt in schouw-

Verenigingen en/of hun bewoners kunnen hun favorieten in de diverse categorieën voordragen via de website: www.gorcumsportgala.nl.

SPORTFOTO VAN HET JAAR Heeft u dit jaar een bijzondere of fraaie sportfoto gemaakt? Doe dan mee aan de nieuwe Sportgala-verkiezing: Sportfoto van het Jaar. De enige voorwaarde binnen deze nieuwe categorie is dat het vastgelegde beeld een Gorcums sportmoment moet zijn. Verder gelden er geen criteria: spectaculaire spelmomenten, trouwe vrijwilligers die ijverig aan het werk zijn op het sportcomplex, vertederende mini’s of pupillen, treurnis na een degradatie of euforie na het kampioenschap? Het mag allemaal.

Wekelijks komen de prachtigste amateurfoto’s voorbij op clubsites en in de media. Amateurs worden dan ook in één categorie beoordeeld met de beelden van professionele fotografen, als die ook meedingen naar deze award. Er mogen maximaal drie foto’s worden ingezonden per fotograaf. Ze moeten worden aangeleverd als jpg-bestand van goede kwaliteit, zeker vier megapixels, 2272 x 1704 pixels. Een selectie van de mooiste foto’s wordt geplaatst in de Sportgala Special van SportHier!

Boudewijn Venekamp SportHier!

Manchester... De shirts van SportHier! United zijn een moderne variant op de shirts van het Manchester United uit 1920. Erg herkenbaar is dan ook de foto die we tegenkwamen in het archief van SVW. Zelden is er in de clubhistorie door SVWteams afgeweken van de bekende strepen. Behalve dan door dit team uit 1962...

NOVEMBER 2013

5


WAT IS HET M TENUE VAN GO Welke club heeft het mooiste tenue van Gorinchem? Met trots presenteren wij op deze pagina’s het jurypanel aan wie wij deze vraag mochten voorleggen: drie grote Gorcumse namen uit de wereld van de fotografie, de mode en topsport, voor de jeugdige blik aangevuld door twee spelers van SportHier! United (ons eigen team in de nieuwe jeugdzaalvoetbalcompetitie).

Hunk

SportHier! United

Fotograaf van het Ministerie van Beeld. Sportvolger en fan van de gemotoriseerde sporten. Zag al jaren aankomen dat de dit jaar doorgebroken Marc Marquez een groot motorcoureur zou worden en bezocht in de zomer van 2012 het geboortedorp van de aanstaande wereldkampioen, toen bij het grote publiek nog onbekend. ”Hij wordt een van de grootsten ooit in zijn sport, maar als graficus erger ik me aan zijn logo. Een mier. Dat is totaal verkeerd.”

De stem van de jeugd. Danny Broere en Brahim Moussaoui zijn zaalvoetballers van SportHier United. Danny speelt daarnaast in de B1 van VV Hardinxveld en Brahim korfbalt in de B1 van GKV.

”De uittenues van Napoli, ken je die? Camouflagegroen. Fantas-tisch! Dat kun je aan de Italianen wel overlaten. Italianen dragen paarse en roze shirts ook met trots. Ik vind dat in sporttenues vormgeving en functionaliteit samenkomen. Witte kraagjes zijn niet handig. Die zijn zo vies. En je moet ervoor zorgen dat je sponsor mooi in beeld komt. Als ik de Gorcumse outfits doorneem zeg ik in algemene zin: laat er eens een reclamebureau naar kijken, of regel dat via je sponsor. Je ziet meteen dat de tennissers en zeilers contacten hebben. Die springen eruit.”

6

”Het maakt zeker uit waarin je speelt”, vinden ze. ”Een shirt moet lekker vol zijn. Liever niet een standaard wit shirt.” Dat is lekker dan: en het gloednieuwe shirt van SportHier United dan? ”Het is wel erg wit ja… Maar het touwtje in de kraag maakt het af”, lachen ze. ”Daardoor is het toch anders dan anders. Maar Napoli-uit, het rode uitshirt van Marseille of het geel van Arsenal. Dat is meer onze smaak. Felle kleuren zijn mooi.” SportHier! is mede-initiatiefnemer van de jeugdzaalvoetbalcompetitie in Gorinchem: de Jeugd Proxsys League. Een nieuwe competitie, speciaal voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Veel meer over deze competitie en SportHier! United, met natuurlijk de eigen tenues, leest u vanaf pagina 34.


MOOISTE ORINCHEM?

MOOISTE TENUE | DE JURY

De spelregels De jury heeft alleen de huidige wedstrijdtenues van de eerste teams van officiële Gorcumse verenigingen onder ogen gekregen en voorzien van een cijfer. Tenues van ploegen die bijvoorbeeld uitkomen in de Proxsys League (zoals SportHier! United dus) komen niet in aanmerking.

Het jury-oordeel De 22 beoordeelde clubtenues zijn de kapstok voor 22 thematische verhalen. Uiteraard steeds vanuit een eigen invalshoek. Bij elk verhaal leest u twee uitspraken uit de (opbouwend) kritische juryrapporten. Gepeperd, eerlijk en met een vleugje humor.

Bert van Zuilen

Suzanne Struik

Modeman bij uitstek, als eigenaar van Van Zuilen Mode in de binnenstad van Gorinchem. Geen actief sportman, wel een sportvolger. Zijn drie dochters speelden allen bij Rapid. Florian haalde dames 1.

Landskampioen, Europees kampioen, wereldkampioen. Als ze niet de beste korfbalster ter wereld is, dan scheelt het in ieder geval niet veel. Geboren en getogen in Gorinchem, uitkomend voor PKC in Papendrecht.

”Ik heb niet echt een favoriete club qua kleding, maar ik let wel op de trainers. Guardiola van Bayern München zit altijd mooi strak in het pak. Ik heb weleens gehoord dat het een vreemde man is, maar hij oogt goed langs de lijn. Hoe heette die oude Ajax-trainer ook alweer? Die altijd in trainingspak langs het veld zat? Martin Jol ja. Vreselijk. Stel je voor dat Van Marwijk of Van Gaal er zo bij zou staan bij het Nederlands Elftal. Kan toch niet? Een trainingspak draag je tijdens de training. Tijdens de wedstrijd draag je een pak.”

”Ik bemoei me met de kleding. Bij PKC ben ik bezig geweest met de nieuwe outfits en in het Nederlands team zit ik ook in de kledingcommissie. Je moet je vooral goed voelen in je sportkleding. Misschien helpt het extra als je die ook mooi vindt.” ”Tien jaar geleden hadden de dames in het korfbal dezelfde wijde shirts aan als de heren. Ik ben blij dat dat niet meer zo is. Met de rokjes hebben we altijd hetzelfde probleem. Korfbaldames zijn vrij slank. De kleinste damesmaat is te groot en de grootste kindermaat is te klein, dus ze moeten altijd vermaakt worden.”

”Ik begrijp dat je niet helemaal fashionable kunt zijn als sportvereniging. Je hebt te maken met tradities en moet bij je roots blijven. Maar je kunt wel een moderne vertaling maken. Bij Rapid hebben de dames mooie, strakkere shirts aan. Dat is meer van deze tijd.”

”Ik houd van zwart-wit gestreept, zoals Newcastle United. In het korfbal kom je dat nergens tegen. Ik houd in ieder geval van rustige shirts. Mijn vriend voetbalt in de hoofdklasse, bij VVA. Daar hebben ze shirts met rode en blauwe blokjes. Vreselijk!”

NOVEMBER 2013

7


Supervet hè, die oranje schoenen?! NIELS ZANDEE, GKV’S NIEUWE AANVOERDER Aanvoerder van Gorcums hoogst acterende sportploeg... ”Haha. Jaja, zo klinkt dat toch heel wat”, lacht de geportretteerde om de introductie. Twee jaar geleden dacht de nu 24-jarige Niels Zandee dat zijn jeugddroom om het eerste van GKV te halen verkeken was. Nu draagt hij de aanvoerdersband van de ploeg, die in de zaal uitkomt op het op één na hoogste korfbalniveau. En als captain ben je dan ook meteen de bevoegde man om hardop de clubambities uit te spreken: ”Doorgroeien, met het hoogste niveau als ultieme droom.” Naast het aanvoerderschap schijnt er nog wat meer op je cv bij GKV te staan. ”Haha. Eigenlijk vond ik dat ik teveel dingen deed, dus ben ik drie jaar geleden met alle nevenactiviteiten gestopt. Maar ik merk dat ik nu toch weer het nodige aan het doen ben. Website en fluiten doe ik niet meer, maar ik zit wel weer in de kantinecommissie, help mee met het clubblad en ben trainer/coach. Ik geef nu twee keer per week training aan de C1, en dat is omdat ik het ook echt leuk vind. Leuk om ze echt beter te maken.” Maar je bent dus ook buiten het veld een echte clubvertegenwoordiger. ”Er zijn altijd vrijwilligers nodig. Ik merk dat het de laatste tijd moeilijker wordt en het vaak een beetje op dezelfde mensen neerkomt. Als het op het korfbaltechnische deel aankomt zijn selectiespelers degenen die op het hoogste niveau spelen en er over het algemeen ook het meeste verstand van hebben. Dan vind ik dat je je verantwoordelijkheid moet pakken.” Hoe lang ben je nu aanvoerder? ”Sinds Saskia de Waard gestopt is, dus aan het eind van het vorige zaalseizoen. Ik was altijd al tweede aanvoerder achter haar. Wel bizar, want vorig jaar heb ik pas voor het eerst een volwaardig seizoen in het eerste gespeeld. Maar goed, er wordt bij zoiets niet alleen naar kwaliteiten gekeken. Ook naar wat voor persoon je bent.” 8

Hoe wil jij de aanvoerdersrol dan invullen? ”Niet voor verantwoordelijkheden weglopen, integer zijn, voor iedereen een fijne ploeggenoot. Ik wil een goede band hebben met alle spelers en tegelijkertijd een goed verlengstuk zijn van de trainer. Maar we moeten het ook niet belangrijker maken dan het is. Ik wil niet de baas spelen. Ik ben verder gewoon één van de acht.” Maar het benadrukt wel hoe snel het met je gegaan is. ”Ik korfbal sinds mijn zevende, dus nu zo”n 18 jaar. Als jeugdspeler was mijn droom altijd om het eerste te halen. Maar toen ik vervroegd overging van de A1 naar het tweede waren mijn kansen om in het eerste te komen nihil. Willem Roest, Patrick van Bezooijen, Rachid Maachi, daar kwam je niet tussen. Toen zij één voor één stopten en Arjan de Hoog en Eliza Roest, die jonger zijn dan ik, hun vervangers werden, had ik de moed opgegeven. Ik ging puur voor de lol korfballen. Toch werd ik op een gegeven ogenblik ineens opgepikt. Vanaf dat moment ben ik met een heel andere instelling gaan spelen en is de knop omgegaan naar prestatief korfbal. Nu is het zo dat ik eigenlijk de hele week toeleef naar de zaterdag.” Merk je dat je in deze korte tijd beter bent geworden? ”Ja, maar dat is logisch. Je gaat beter trainen, hebt een betere trainer en je >

DE AANVOERDER VAN TOP TOT TEEN HET ORANJE SHIRT ”Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit een ander tenue draag dan dat van GKV. Dit is trouwens ook wel het mooiste shirt dat GKV ooit gehad heeft. Mooie pasvorm en ‘n fijn stofje. Het ontwerp vind ik niet heel spectaculair, maar de oranje kleur doet me veel. Heel die tribune oranje, dat is kippenvel. Echt kippenvel.”

DE AANVOERDERSBAND ”Een stuk zwarte tape. Ja, ik snap wat je bedoelt. Niet echt professioneel he? Maar volgens mij heeft elke korfbalclub dat. Een echte aanvoerdersband zoals bij het voetbal is mooier, maar zit tijdens een sport waarbij je je veel je armen gebruikt nou eenmaal niet zo lekker.”

ORANJE SCHOENEN ”Ja, die lichtgevende oranje schoenen vind ik echt supervet. Het is de lijn van NBA-speler Kevin Durant. Alle heren van GKV dragen ze, op initiatief van Gertjan Meerkerk. In de zaal komt er toch wat meer show bij kijken. Meer publiek, speciale opkomst. Eliza vindt ze spuuglelijk, maar hij doet toch sportief mee. Doordat iedereen het doet bescherm je ook een beetje je medespelers, want anders wek je meteen ergernis bij je tegenstander. Hoewel je ook in het korfbal steeds meer schoenen met felle kleuren ziet.” ”Ik heb ze gekocht zonder ook maar één stap te zetten, da’s eigenlijk niet best. Maar Gertjan zei dat ze goed lopen, en ik vertrouw hem. Gertjan heeft er trouwens als enige witte sokken bij. Geen gezicht vind ik, bovendien niet goed voor de eenheid. Maar ja, het is niet voorgeschreven, volgens mij. Dat zijn hopelijk geen minpunten bij jullie jury?”


MOOISTE TENUE | GKV | KORFBAL

”Trots op de aanvoerdersband? Jazeker. Maar dat zie ik eigenlijk nog als extraatje. Ik ben vooral trots om in het eerste van GKV te spelen.”

NOVEMBER 2013

9


Wij verkopen weer volop!

Verkoop Aankoop Taxaties Nieuwbouw Advies

Havendijk 6 | 4201 XA Gorinchem | T (0183) 63 00 30 www.koster-makelaardij.nl


MOOISTE TENUE | GKV | KORFBAL

traint harder. Twee keer per week tweeënhalf tot drie uur. Korte kansen maakte ik voorheen bijna niet. Ik moet het hebben van werklust en inzet en kon daarbij vooral goed afvangen. Dat was het. Maar nu ben ik onder de korf een stuk gevaarlijker. Afgelopen seizoen ben ik tweede op de topscorerslijst geworden en dat is niet slecht voor een rebounder.” Wat is voor jou tot nu toe het hoogtepunt geweest? ”De laatste wedstrijd van het vorige zaalseizoen, het gelijkspel tegen Mid-Fryslan, waardoor we ons handhaafden. Na een wekenlang durende inhaalrace sta je drie minuten voor tijd drie punten achter. En het dan toch redden. Het was net een film. Ik heb er nog heel de zomer lang kippenvel van gehad. Zelfs op het strand tijdens de huwelijksreis. Als ik in bed lig en er aan denk, kan ik niet meer slapen. Een rollercoaster van emoties.” Wat is het doel? ”De voorbije twee seizoenen waren we

blij dat we ons in de hoofdklasse konden handhaven. We willen de komende jaren stabiele hoofdklasser worden, en vervolgens doorgroeien naar de play-offs. De Korfbal League halen is echt een droom. Maar dat is nog niet reëel.” Toen GKV de overgangsklasse bereikte werd ook gedacht dat de top bereikt was... ”Klopt. Steeds werd gezegd dat als bepaalde boegbeelden zouden stoppen, het voorbij zou zijn. Maar elke keer vult GKV het aan, met overwegend eigen spelers. Dat is heel mooi.” Wat vind je het mooist aan GKV? ”GKV is altijd een gezellige, vriendelijke familieclub geweest. Langzaamaan komt er binnen de club steeds meer nadruk op prestatie, maar het blijft hand in hand gaan met gezelligheid. Heel veel leden leven voor de club. Ze blijven hangen, kijken elkaars wedstrijden en het is druk op feestjes. Het is altijd gezellig, dat maakt GKV wat het is.”

EISEN AAN DE TENUES Op het moment dat GKV naar de hoofdklasse promoveerde, werden er ook extra eisen gesteld aan de tenues. Er moesten shirts komen met nummers op zowel voor- als achterzijde. Spelers moesten bovendien gaan inlopen in loopshirts, met daarop ook aan weerszijden de nummers (identiek aan het wedstrijdshirt). Verder moest de club een reserve schotklok aanschaffen, ter waarde van 1500 euro. Tijdens de wedstrijden moeten statistieken worden opgenomen, die later nog moeten worden geüpload. Bovendien moeten er video-opnamen gemaakt worden, die gekoppeld kunnen worden aan de statistieken. Ook werd er veel extra mankracht nodig: voor de entreeheffing, de zaalinrichting en voor de ontvangstmogelijkheid bij de zaal voor scheidsrechters, bestuur van de tegenpartij en pers. In totaal komt dit neer op 2.500 tot 3.000 euro aan extra kosten en zo’n 15 tot 20 extra vrijwilligers (bovenop de 20 vrijwilligers die al nodig waren).

Speelschema GKV Hoofdklasse zaal zaterdag 9 nov 19.30 uur GKV 1 - KCC / Delta Logistiek 1 zaterdag 16 nov 20.00 uur DeetosSnel 1 - GKV 1 zaterdag 23 nov 19.30 uur GKV 1 - Die Haghe 1 zaterdag 30 nov 17.25 uur Rust Roest 1 - GKV 1 zaterdag 7 dec 19.30 uur GKV 1 - Tempo 1 zaterdag 14 dec 18.20 uur KVS / Maritiem 1 - GKV 1 zaterdag 21 dec 19.40 uur GKV 1 - Oranje Wit 1 zaterdag 11 jan 21.00 uur KCC / Delta Logistiek 1 - GKV 1 zaterdag 18 jan 19.30 uur GKV 1 - DeetosSnel 1 zaterdag 25 jan 20.30 uur Die Haghe 1 - GKV 1 zaterdag 8 feb 20.20 uur Tempo 1 - GKV 1 zaterdag 15 feb 19.40 uur GKV 1 - Rust Roest 1 zaterdag 22 feb 20.00 uur Oranje Wit 1 - GKV 1 zaterdag 1 mrt 20.20 uur GKV 1 - KVS / Maritiem 1

mooiste tenue Jurycommentaar SportHier! United: ”Vet shirt. Goed gevuld met die strepen, het nummer past er goed bij.” Suzanne Struik: ”Dit ken ik natuurlijk. De kleuren zijn mooi, maar dit ontwerp niet. De shirts van de dames zouden eigenlijk wat meer getailleerd moeten zijn.” NOVEMBER 2013

11


de stad in je broekzak EĂŠn app voor alles wat u wilt ontdekken in Gorinchem. download nĂş gratis voor iphone en android

pagnefles etiket_1500x500.indd 1

zien + doen

eten + drinken

shoppen + zaken

events

deze week

kaart 24-09-13 08:51

De nieuwe Gorinchem app is een initiatief van Binnenstadmanagement, gemeente Gorinchem, FOWW.


MOOISTE TENUE | UNITaS | VOETBAL

zien + eten + shoppen DE ROODBROEK, drinken + zaken doen

VOOR DE ÉCHTE

Je hebt roodbroeken, echte roodbroeken en échte roodbroeken. In die laatste categorie vallen de Unitassers in de onderstaande erelijst. Zij hebben ’m thuis staan, op de schouw, in de vitrine of de slaapkamer: de Roodbroek. SportHier! maakte een rondje

deze week

langs enkele Unitassers, trots onderscheiden met dit beeldje, herkenbaar aan het

events

kaart

kledingstuk waar de 115-jarige club sinds mensenheugenis om bekend staat. DE BENJAMIN ”Hè? Dat is toch iets voor de oudere leden?” Matthieu Versluis is de jongste bezitter van een Roodbroek en hij was in 2003 pas een mid-twintiger toen hij het beeldje kreeg. Vandaar de reactie. ”Ik zat naast Leon Elands tijdens de roodbroekenavond. Hij stootte me aan en zei: ze hebben het over jou. Ik had het zelf nog niet door. Maar ja, het klopte wel. Het ging over een Gorcumse jongen met niet zo veel talent, die toch op karakter

het eerste elftal had gehaald. Ik denk dat ik ‘m vooral kreeg, omdat ik een echte Unitasser was. Daarvan stonden er destijds niet zo veel in het eerste bij Unitas.” ”Ik was inderdaad geen groot talent. Ik kwam altijd van de E2 en D2 over naar de eerste jeugdteams. En dan stond ik er nog niet altijd in. Maar ik ben met Unitas 1 toch twee keer kampioen geworden, onder Hans van Elden en Philip den Haan.” ”Ik voetbal niet meer. Ik ben gaan fietsen en daar gaat te veel tijd in zitten. Maar ik ben nog wel lid van Unitas. Ja, zeker. Dat zou ik nooit opzeggen.”

ERKENDE ROODBROEKEN 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2001 2003 2005 2009 2012

Sjef Peverelli, René Opschoor Johan Muller, Koos Mensert Fré Mik, Peter Nipius Piet Henke, Arie Roza Dirk van Eck, Wim Brik Andries v.d. Dool Frans van Duffelen Eric Plieger Bertus Nooitrust Goos Valk Pleun Rietveld, Piet Kroon Arie den Besten, Frans Stavast Ron Göbel, Jan van Hoorn Rens Vroon, Fred van Oort Fré Smits, Jan Romijn Hans van Horik, Hein Linders Mattieu Versluis, Gerrit van Emmerik Leon Elands, Dirk van de Ploeg / Wim van Bommel Rob van Noord, De Kantinettes Gert Jan Kraan, Harry Orsouw

NOVEMBER 2013

13


WIE WORDT SPOTTALENT VAN 2013?

LAATSTE WEEK OM TE NOMINEREN! ...EN WIE DE SPORTMAN, SPORTVROUW? WAT IS DE BESTE SPORTPLOEG EN HET BESTE SPORTINITIATIEF? KEN JE IEMAND? COLLEGA, CLUB- OF KLASGENOOT, BUURMAN, BUURMEISJE? NOMINEER NU. HET KAN TOT EN MET 17 NOVEMBER!

HÉT GORCUMS SPORTEVENEMENT! VRIJDAG 7 FEBRUARI 2014 / DE NIEUWE DOELEN WWW.GORCUMSPORTGALA.NL

DJ PRESENTATOR ENTERTAINER ORGANISATIEBUREAU 06-51178300


MOOISTE TENUE | UNITAS | VOETBAL

De nieuwe Roodbroek In 2012 werden de voorlopig laatste Roodbroeken uitgereikt, in een nieuwe vormgeving. Gert-Jan Kraan kreeg hem als eerste Unitas-voetballer. ”Er was geen Roodbroekenavond. Ik kreeg hem tijdens de vrijwilligersavond van de club. Eigenlijk kon ik niet die avond, maar ik werd met zo veel nadruk gevraagd dat ik wel iets vermoedde toen ik toch maar ging, haha!”. Hij is eigenlijk import-Unitasser, maar speelt alweer vijftien jaar in het wit en rood. Hij was aanvoerder van de zondagtak, werd twee keer kampioen en won de districtsbeker. Een baanbrekende overstap voor de vereniging maakte hij daarna naar de nog jonge zaterdagtak, waar-

mee hij een voorbeeld voor velen zou zijn. ”Ik was toen nog iets te ambitieus om op zondag in een lager elftal te spelen. De zaterdag zat wat in het verdomhoekje: onderaan bungelend in de vierde klasse, veel rode kaarten. Zo was het niet aantrekkelijk voor andere spelers. Ik heb het maar geprobeerd en dat heeft gelukkig goed uitgepakt.” In de jaren waarin vele spelers in- en uitvlogen bleef Gert-Jan Kraan Unitas altijd trouw, op één jaar na. ”Ik ging in Scheveningen wonen en voetballen, omdat ik op de veiling werkte, maar toen leerde ik in Gorcum net Monique kennen. Reed ik alsnog steeds heen en weer. Toen ben ik maar meteen teruggekomen. Ik stond toch al iedere zondag langs de lijn.”

Het duo Eén keer ‘heeft het de voorzitter van Unitas behaagd’ om de Roodbroek uit te reiken aan twee personen tegelijk. Kon ook niet anders, want wie de naam Dirk van de Ploeg noemt binnen Unitas noemt die van Wim van Bommel er direct achteraan. Dirk & Willem vormen een soepel gesmeerde twee-eenheid binnen de jeugdafdeling van Unitas. ”We hadden ooit gezegd dat we het beeldje doormidden zouden zagen als één van ons de Roodbroek kreeg”, lacht Dirk van de Ploeg. ”En ik kreeg hem als eerste in 2005. Toen ik terug aan tafel ging zitten bij Willem voelde ik me hartstikke lullig ten opzichte van hem. Dit klopt toch niet, dacht ik. We doen alles samen.” Dat had de keuzecommissie ook zo ingeschat. Toenmalig Erik Pierot stelde direct orde op zaken door nog een Roodbroek tevoorschijn te halen, en de tweede helft van het duo zijn verdiende momentje van waardering te gunnen.

’Dirk (rechts) en Willem’

Ze ontmoetten elkaar bij Unitas, omdat beiden er kinderen hadden spelen. Willem stapte de jeugdcommissie en Dirk nam daar de plaats in van zijn vrouw Corrie. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Samen met Sjanet Riemslag zijn ze het wedstrijdsecretariaat voor de jeugd. Ze regelen velden, kleedkamers, scheidsrechters, ook voor vriendschappe-

lijke doordeweekse wedstrijden. Vaste afspraak is zaterdagmorgen, om kwart voor zeven bij het reisbureau aan de Concordiaweg. ”Nee, we hebben ons nooit verslapen. En we hebben nooit geen woorden gehad ook”, besluit Wim van Bommel. ”We hebben onze vaste eigen taken en we weten wanneer we elkaar met rust moeten laten, haha!”

mooiste tenue Jurycommentaar Hunk: ”Herkenbaar. Er is niks fouts aan, maar ook niet echt iets goeds. Roodwit straalt vertrouwen uit, maar het is ook een beetje saai.” Suzanne Struik: ”Mooie shirts hoor, in al zijn eenvoud. Mooi kraagje.”

In 1905 speelde Unitas voor de eerste keer in de rode broek. Een wedstrijd om het kampioenschap van Gorcum: Unitas - Hollandia, uitslag 7- 4. (Foto: Unitas Archief)

NOVEMBER 2013

15


Terugkijken met vooruitzien met

de sTrepen en de roodbroeken. heT zal voor alTiJd de beroeMdsTe kledingrivaliTeiT in gorincheM ziJn. syMbolen van de sTriJd TUssen de oUde voeTbalbolWerken svW en UniTas. de sTrepen ziJn van de vroliJke volksclUb, de eeUWige oUTsider en van Toon den Uyl, de ‘aarTsvader’ van de vereniging.

16


MOOISTE TENUE | SVW | VOETBAL

trots, realisme

”deze gang, MeT al die oUde FoTo’s, vind ik heT MooisTe plekJe van de clUb.” ruud den Uyl

NOVEMBER 2013

17


ZATERDAG 21 DECEMBER GROTE KERK GORINCHEM AANVANG 19.30 UUR / KERK OPEN 19.00 UUR / ENTREE € 17.50 / VRIJE ZITPLAATSEN

Koninklijke Harmonie De Bazuin HENK BONENKAMP | DIRIGENT

Jeroen Schippers TROMPET SOLIST MARINIERSKAPEL

Foto: René Husken

25e

Kaartverkoop via www.DeNieuweDoelen.nl of aan de kassa van de schouwburg

125 Jaar 1 8 8 9

|

2 0 1 4


MOOISTE TENUE | SVW | VOETBAL

Zoon Ruud den Uyl houdt de familietraditie hoog binnen SVW. Als speler van het eerste elftal, als leider, technisch coördinator en tegenwoordig als bestuurder. Al met al drieënzestig jaar een Streep. Het aantal jaren lidmaatschap is niet zo ingewikkeld te berekenen. ”Ik ben drieënzestig jaar en dus al drieënzestig jaar lid”, lacht Ruud den Uyl, een net zo graag geziene verschijning in de voetbalregio als zijn vader vroeger was. ”Wij hadden er geen invloed op. Mijn vader heeft mij en mijn broer Rob na de geboorten eerst aangegeven in het stadhuis en vervolgens meteen lid gemaakt van SVW. Toen ik een jaar of 20 was en een paar wedstrijden niet in de basis stond van SVW 1 heb ik thuis eens gedreigd om naar Woudrichem te gaan, waar een vriend van me speelde. Mijn vader kon op zulke momenten wel relativeren, maar mijn moeder niet, haha! Die was veel fanatieker. Zij verzorgde onder meer de maaltijden voor de spelers van het eerste in die tijd. Als ik echt vertrokken zou zijn zou ze me nooit meer hebben binnengelaten.” Toon den Uyl is de enige erevoorzitter die SVW heeft gehad. Wat Arie Roza is voor Unitas was Toon den Uyl voor de Gorcumse rivaal. ”Zij waren mannen van aanzien in die tijd. SVW was een stuk groter dan tegenwoordig. De voorzitter van zo’n club was echt iemand in de stad. Arie Roza en mijn vader lagen regelmatig met elkaar in de clinch, maar ze hadden groot respect voor elkaar. Toen mijn vader ziek werd, kwam Arie iedere week bij hem op bezoek.” Kort voor de oorlog werd Toon den Uyl, ook bekend in de stad van de drankenhandel uiteraard, bestuurder van SVW. In 1979 trad hij terug. Groot nieuws in Gorinchem. Den Uyl was veertig jaar bestuurslid geweest en tweeëntwintig jaar voorzitter. Hij kreeg de erepenning van de stad en werd erevoorzitter van SVW. Zoons Rob en Ruud hebben ook hun verdiensten voor de ruim honderd jaar oude vereniging gehad. Rob den Uyl leeft niet meer. Hij haalde als keeper een enkele keer SVW 1 en was jarenlang leider van de hoofdmacht. Ruud den Uyl zat een seizoen of acht in de hoofdselectie en was controlerende middenvelder of verdediger in roemruchte elftallen met medespelers als John de Valk, Rob Boet, Anne Smit, Theo Hölzken en Jan van Hoogdalem. ”Dat waren andere tijden hoor. Als wij kampioen werden, werden we inge-

haald met een hele ceremonie. Dan was het groot feest in de Kolfbaan en kwam Ridder van Rappard je toespreken.” Zo beleefden Den Uyl senior en junior vele gloriejaren. Ruud den Uyl ook nog in de jaren negentig toen hij als technisch coördinator een ijzersterke zondagformatie smeedde. ”Je had Gorcumse jongens als Fred de Boon en René Hammer en ik haalde daar spelers bij als Hans Stout, Pierre Scheffers en Perry Leijdsman. Ik deed de transferzaken en was een soort leider. Dat was een enorm leuke tijd. We zijn in die periode één overwinning verwijderd geweest van de hoofdklasse. Dat zou de enige keer geweest zijn dat SVW hoger speelde dan Unitas.” Toen SVW ophield te bestaan als zondagvereniging trok Ruud den Uyl zich een poosje terug, maar inmiddels is hij alweer een aantal jaar secretaris in het bestuur. ”Alleen maar thuis zitten is ook zo wat hè.” Hij bekent: ”Ik heb wel even rondgekeken waar ik iets zou willen doen, maar het moest SVW worden. Ik ben al lang niet meer zo fanatiek als ik vroeger was, maar het blijft mijn cluppie. Dan weegt de familiegeschiedenis wel door. Bovendien heb ik het met mannen als Dick van Arkel en Ton de Koning altijd weer uitstekend naar mijn zin.” Voetbalfusie Maar Ruud den Uyl is ook een realist. Hij kijkt met trots terug, maar met zorg vooruit. ”Gorinchem moet naar een voetbalfusie toe. Twee grote clubs is op termijn voldoende. De stad is hartstikke voetbalminded, maar de hoogst spelende club zit in de tweede klasse. Dat dan wel meteen drie clubs, maar dan nog.” ”De grote rivaliteit van vroeger is er niet meer. Bij een enkeling nog misschien,

Champions Cup Ruud den Uyl is sinds jaren betrokken bij de organisatie van het zaalvoetbaltoernooi in De Oosterbliek. Recordkampioen SVW moest afgelopen jaar toezien tijdens het spektakel in de kerstvakantie, maar werd voor de komende editie ingeloot. ”Vanuit de organisatie ben ik natuurlijk objectief, maar voor het toernooi is het denk ik een goede zaak. Volgens mij kan SVW best ver komen. Toen SVW de eerste zeven jaar de Champions Cup won, zat de club in een moeilijke tijd. De successen in de zaal gaven de vereniging iedere keer weer een boost. Je kunt er goede reclame maken voor jezelf.” maar bij mij niet. Ik wil het voetbal niet te serieus meer nemen. Ik kom bij SVW voor het plezier, omdat ik het gezellig vind. En het blijft mijn cluppie. Ik zal SVW nooit in de steek laten, maar ik zal er ook niet van wakker liggen als we opgaan in een fusie. Als je het mij vraagt is één grote omni-vereniging op Molenvliet de beste oplossing, maar ik weet niet of dat er ooit van komt.” Streepjes Maar wat dan met het symbool van de club: de Strepen? ”Aan het tenue mag je nooit komen zo lang SVW bestaat”, vindt Ruud den Uyl. ”Je ziet streepjes niet zo vaak, dat is al een pre. Ik houd van traditionele tenues. Ik ben Ajax-supporter, maar het Feyenoordshirt vind ik ook prachtig, net als dat van Sparta bijvoorbeeld. En ik begrijp niets van de beslissing van PSV om de strepen te laten vervallen. Maar de Streepjes zijn van SVW. Als het ooit van een fusie komt moeten ze maar kijken wat ze ermee doen. Dat zou me niet zo veel uitmaken.”  •

mooiste tenue Jurycommentaar SportHier! United: ”Iets beter dan Unitas. Wel een mooi shirt. Misschien zouden de strepen niet op de mouwen moeten staan.” Bert van Zuilen: ”Ik hou niet zo van strepen. Misschien waren effen sokken al beter geweest. Helemaal rood, of hooguit met maar twee strepen erop.”

NOVEMBER 2013

19


Een beter klimaat thuis en op het werk.

Steeds meer mensen kiezen voor een airconditioninginstallatie. Zowel thuis als op het werk het ideale klimaat. Wel zo prettig en aangenaam. Met goed en eerlijk advies. Direct uit voorraad leverbaar! Schilt heeft al meer dan 35 jaar bewezen een betrouwbare leverancier te zijn met een beleid dat gericht is op continu誰teit en kwaliteit, waarbij klanttevredenheid centraal staat. Heeft u vragen, wilt u advies of een vrijblijvende offerte? Bel (0183) 35 25 44 of bezoek onze showrooms. Klimaattechniek op maat.

Energieweg 23b | 4231 DJ Meerkerk Telefoon (0183) 35 25 44 info@schilt-meerkerk.nl | www.schilt-meerkerk.nl


MOOISTE TENUE | JaN VaN aRcKEl | WIELRENNEN

Opvallend De Gorcumse wielerclub Jan van Arckel is een kweekvijver van fietstalent. We hoeven maar een klein stukje het verleden in te duiken om toprenners tegen te komen als de helaas jong overleden nationaal amateurkampioen Arno Wallaard, profcoureur Robin Chaigneau, Rabo Continental Merijn Korevaar en de dames Corine van der Zijden en Harmen Brandwijk werd winnaar in de Sportklasse in Sliedrecht, terwijl hij pas net vanwege een voetbalblessure op de fiets is gestapt. Hij bemachtigde dit jaar tevens een tweede plaats in Nieuwpoort.

Jeanne Korevaar, die dit jaar beiden deelnamen aan het WK in Florence.

Het is maar een kleine greep uit de grote coureurs die groot groeiden in de opvallend fel gekleurde tenues van Jan van Arckel. Alsof de opvallende prestaties als vanzelf komen in de knetterende shirts, opvallend en van verre herkenbaar in ieder peloton. Het was in het voorbije wielerseizoen niet anders. Een overzicht... De WK-gangsters allereerst: één zege voor Corine van der Zijden dit jaar, in het Vlaamse Tielrode. Daarnaast een mooie reeks ereplaatsen, in Oosterhout, Schermer, Ulestraten, Herstal, Vijfhuizen en Valkenswaard. Die andere topper bij de junior dames, Jeanne Korevaar, won drie etappes in de European Cycling Tour in Assen, werd er derde in de tijdrit en won het eindklassement. Verder winnares in Buchten, districtskampioen tijdrijden en nog een sloot aan ereplaatsen eromheen.

Gouda en Bergen op Zoom en Christiaan van Rees (ook jeugd) was de snelste van allemaal in Heerlen en Moerdijk.

Opvallende prestaties bij de jonkies waren er ook. Nieuweling Bas Ottevanger won twee koersen in Yerseke en zegevierde in Oostzaan en Zundert, jeugdrijder Bastiaan Sterkenburg won in Arkel, Amsterdam, Numansdorp, Honselersdijk, Nuenen,

Op de mountainbike is Kjell Roerbag vrijwel onklopbaar in zijn leeftijdsklasse. Zes jeugdwedstrijden won hij, én de landelijke MTB-competitie erbij. Ook Sjoerd Bax is zo sterk op MTB-terrein, maar dan bij de junioren. Derde tijdens het Neder-

Nieuweling Jarri Stravers is districtskampioen van Zuid-Holland geworden en boekte meer overwinningen in Maren Kessel, Ameide, Roosendaal en Oud Gastel, junior Fabio Jakobsen stond bovenop het podium in Hank en Heerlerheide en belofte Hugo Haak was de nummer drie op het EK sprint op de baan.

lands kampioenschap en winnaar van de KNWU Topcompetitie. Sjoerd Bax was ook op de weg twee maal de sterkste, in Ameide en Uden. Michiel van der Heijden werd zelfs Nederlands kampioen namens Jan van Arckel bij de elite-amateurs. Sander Oostlander won twee elitekoersen: de Brabant Poort Omloop en de Zuid-Hollandse Eilanden Tour. In de Sportklasse was Marco Luijten de beste in Rotterdam/Ahoy en Pim Achterkamp in Vreewijk en Rozenburg. Drie zeges bij de dames tenslotte boekte Winanda Spoor, in Kleve, Appelscha en Noordeloos. •

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”Zéker geen voldoende. Vreselijke kleuren, rare balken op het shirt en de broek lijkt wel een zwarte luier. Op de fiets oogt het beter, maar het blijft een lelijk kreng.” Bert van Zuilen: ”Hier is wel over nagedacht. Past bij de sport. Leuke combinatie.” NOVEMBER 2013

21


MOOISTE TENUE | GTc OVERWaaRD | TENNIS

ZWART | OVERWAARD Op de grond liggen na een toernooizege, het is zijn handelsmerk. En hij doet het vaak, Marnix van Dalen. Nu is het shirt met de rode en witte accenten nog een paar maten te groot voor het talent uit Overwaards tennisopleiding, maar een plek in het in zwart geklede selectieteam lijkt slechts een kwestie van tijd voor de 10-jarige Gorcumer. Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De dagen waarop Marnix op de baan staat verklaren waarom zijn prijzenkast nu al uitpuilt van de bekers. In de herfstvakantie kwalificeerde hij zich in Goes bovendien voor het Winterjeugdcircuit, waarmee hij zich bij de 64 beste jeugdspelers van Nederland schaart. ”Met spelers uit bijvoorbeeld Leerdam en Waddinxveen bevatten de selecties van Overwaard nu vooral nog veel import”, vertelt trainer Jaco de Paauw. ”Onze insteek is om over een aantal jaar een veel regionaler getint selectieteam op de baan te hebben staan. Met tennissers uit Gorinchem, Woudrichem, Hardinxveld.” Daarbij laat de trainer van Tennisschool V&P weten nog veel meer ijzers in het vuur te hebben. ”Er komen nog veel meer talenten aan. Quiten van Leeuwen, bijvoorbeeld. Quinten is 9 jaar, komt uit Hank, traint vier dagen per week en dit jaar derde van Brabant geworden. Marnix en Quiten zijn van die jongens, die tennis op de eerste plaats hebben staan. Ze hebben de potentie om heel goede spelers te worden. Zeker op regionaal niveau. Goede 3-spelers.” Nog hoger? ”Tja, misschien. Maar dan moet wel alles meezitten en kloppen. Denk alleen al aan fysio, voeding en steun vanuit school. Dan moet je er echt volledig voor gaan.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”Leuk rood detail en op zich is die witte oksel ook leuk, maar niet zo praktisch. Daar zou mijn moeder niet blij mee geweest zijn. Dat verkleurt natuurlijk als eerste.” SportHier! United: ”Bij tennis zijn te volle shirts juist niet mooi. Simpel is goed.” 22


MOOISTE TENUE | GlTc REaDy 1882 | TENNIS

WIT | READY 1882 ’De banen uitsluitend betreden in overwegend witte tenniskleding’, zo luidt het voorschrift aan de gevel van het clubgebouw van GLTC Ready, de oudste tennisclub van Nederland. Een portret van de familie Renger, gehuld in de speciaal voor het 130-jarig bestaan ontworpen kledinglijn. Hebben ze eigenlijk een favoriete kleur? ”De mijne is oranje”, zegt vader Rutger-Jan Renger. ”Dat komt denk ik door de balletjes op de tenues”, knipoogt hij naar het kenmerkende lustrumlogo op de witte uitrusting, compleet met handdoeken, handtas en mouwloze polo’s voor de dames. We vragen het omdat de beide echtgenoten namelijk élke dag in het wit gekleed zijn, als dokters. Vader Rutger-Jan als chirurg in het Beatrix Ziekenhuis en moeder Yvonne in het Rijndam Revalidatiecentrum. Voor hun medische opleiding zijn ze regelmatig verhuisd, zowel in Nederland als in het buitenland. Na 2,5 jaar in Barcelona gewoond te hebben, streken ze vier jaar geleden in Gorinchem neer. ”Het bevalt ons hier heel goed. Gorinchem heeft alle voorzieningen, maar niet de drukte van een grote stad. We hoorden over Ready via collega’s. Het is een kleine, gezellige, puur op recreatie gerichte club.” Rutger-Jan tennist al vanaf z’n achtste en heeft als kind nog in de districtstraining gespeeld. Bij Ready is hij regerend clubkampioen en speelt hij competitie in het eerste (en enige) Herenteam. Samen zijn Rutger-Jan en Yvonne ook clubkampioen in de mixed dubbel. Volgend jaar treedt Yvonne als secretaris toe tot het bestuur. ”Of er iets anders zou kunnen? Ik denk dat het sfeervoller zou zijn als we de clubkampioenschappen in een periode van een tot twee weken zouden organiseren. Dan zouden we het makkelijker kunnen combineren met allerlei gezellige activiteiten. Bovendien is er best veel jeugd. We denken aan de opstart van een jeugdcompetitie en een ouder-kind-toernooi. Ideeën genoeg.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”Hee, dat is leuk! Wat een brutaal logo is dat! Normaal gesproken zou ik dit een beetje saai en degelijk vinden, maar de lustrumkleding is fantastisch!” Suzanne Struik: ”Wit past bij tennis. De kledingvoorschriften vind ik ook zo leuk aan Wimbledon. Maar ik vind het lustrumlogo een beetje op een sticker lijken.”

f en zitten ook op hockey en (11), Milan (10) en Belén (7) zijn erg sportie de ZONDAG TENNISDAG De kinderen Esmée zondag zijn we vaak met de hele familie op op Maar . Unitas en Rapid bij t gespor voetbal. ‘Op zaterdag wordt er dus .’ tennisbanen van Ready te vinden

NOVEMBER 2013

23


TIMO VERSUS SJORS

TiMo heeFT een slechT voorgevoel. ’We speelden vroeger veel kaarTspelleTJes en Monopoly. eigenliJk verlies ik alTiJd van sJors. zelFs als We geTal-onder-de-Tien spelen oM UiT Te vechTen Wie de TaFel aF MoeT rUiMen.’ 24


MOOISTE TENUE | RapID & GJS | HOCKEY | VOETBAL

RAPID VERSUS GJS DE STRIJD DER GROOTMACHTEN Wie is het populairst? Wie heeft het grootste clubhart? En wie het mooiste tenue? In onze zoektocht naar dat laatste organiseren we een battle tussen twee van de grootste verenigingen van Gorinchem: GJS tegen Rapid, vertegenwoordigd door de broers Hendriks. Het is hockey tegen voetbal. Timo (Rapid Heren 1) versus Sjors (GJS 1). WIE HEEFT HET MOOISTE TENUE?

WIE IS HET POPULAIRST?

Sjors kijkt opzij: ‘Nou. Ik vind die van Timo maar weinig aan, hoor. Ik hou niet zo van streepjes eigenlijk.’

Deze strijd vechten we uit op Facebook. Wie krijgt de meeste likes voor een simpele portretfoto met opgestoken duim?

Oh jee, gaan we ook meteen ruzie maken met andere voetbalclubs? Sjors: ‘Haha. Nee, dat is niks ten aanzien van SVW. Gestreepte tenues vind ik gewoon niet mooi. Het Rapid-tenue is mij te basaal.’ Timo, in het clubhart geraakt: ‘Alsof jullie tenue zo bijzonder is. Het is misschien het gevoel dat je er zelf bij hebt, maar ik vind ons tenue mooier en denk dat het hoger eindigt.’ Sjors: ‘Ja, tuurlijk joh. Met die schitterende ‘iedereen-in-een-andere-kleur-groene sokken van jullie.’ Timo: ‘Alles beter dan witte broeken met moddervlekken.’ Sjors: ‘Daarom douchen voetballers ook na het voetballen...’ Timo: ‘Haha. Tja. Bij het hockey gaat iedereen inderdaad omgekleed naar de club en ook in tenue naar huis. Voetballers vinden dat vies. Ik kan ze daarin niet helemaal ongelijk geven moet ik heel eerlijk zeggen. Maar ja, dat is ook een beetje traditie.’

Sjors: ‘Ja, lekker is dat. Haha. Timo heeft véél meer Facebook-vrienden. Hij is daar veel actiever in en heeft al veel langer Facebook.’ (De 15-jarige zus Emma gaat meteen opzoeken wie de meeste vrienden heeft). Sjors praat ondertussen de tijd vol: ‘Ik ben met dat soort dingen altijd laat. Ik heb ook pas sinds een jaar een smartphone, en dat puur omdat die ouwe meuk uit elkaar viel van ellende. Twitter heb ik ook alleen voor mijn avonturen in busje 387 naar Utrecht. De #387stories. Wat je daar allemaal hoort en ziet... Echt, ik zou het liefst in de bus willen wonen.’

Score: De heren komen hier niet uit, maar gelukkig hebben we daarvoor ons SportHier!-panel. Met een 6,9 voor GJS boven een 6,1 voor Rapid gaat het eerste punt naar Sjors.

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR GJS SportHier! United: ”Mooier dan Unitas en SVW. De kraag is goed en de broekjes en sokken zijn ook vet.” Suzanne Struik: ”Het is wel okee, maar de strepen op de broeken en sokken hadden niet gehoeven voor mij.”

Maar hoe komt Timo aan zoveel Facebook-vrienden? Sjors: ‘Hij is echt een super sociale jongen. Heel actief ook. Hij geeft heel veel teams training, zit in de feestcommissie...’ Timo: ‘Wat voor Facebook ook wel helpt is dat ik al vijf jaar lang elke zomer op een camping werk. Daar leer je ook veel mensen kennen.’ Maar Sjors werkt al twee jaar in de Van Rappardhal, Oosterbliek en Hoefslag. Sjors: ‘Ja, daar leer je natuurlijk wel veel mensen kennen. Ik ken er ook wel genoeg. Maar dat zijn geen Facebook-vrienden.’ Emma heeft het gevonden: ‘Sjors heeft 321 vrienden. Timo 827.’ (Een glorieuze grijns verschijnt op het gezicht van Timo. Hij rekent zich al rijk en duikt meteen op het scherm om de cijfers te controleren.) Sjors, achter zijn rug om: ‘Ja, maar ik ben selectief. Ik ken tenminste wél al mijn Facebook-vrienden persoonlijk.’ Timo heeft zijn foto het eerst online en neemt ook een snelle voorsprong. Al binnen een seconde heeft hij de eerste like te pakken. Zus Emma heeft medelijden en gunt Sjors voor de spanning ook een like. De strijd is losgebarsten. Wordt vervolgd... >

JURycOMMENTaaR RapID Hunk: ”Hier hou ik erg van. Er komen altijd van die leuke meiden in voorbij gefietst. Maar de sponsornaam bij de mannen lijkt wel een atletieknummer en het logo zit in de strepen verwerkt. Daar is niet goed over nagedacht.” SportHier! United: ”Lelijke kleurencombinatie. Een polo is niet mooi.” NOVEMBER 2013

25


SJORS KIJKT BIJ TIMO TIMO KIJKT BIJ SJORS Rapid - De Kromhouters (3-2)

GJS - Rijswijkse Boys (2-1)

Sjors: ‘Heet die speler van de tegenstander Lodewijk? Pff, dat is geen voetbalnaam.’

Ga je vaak bij Sjors kijken? ‘Ongeveer twee of drie keer per jaar. Nee, niet zozeer desinteresse. Andersom is het nog minder hoor.’

Begin je nu al? ‘Ik heb niks tegen hockey hoor, maar wel tegen dat ballerige karakter van de sport. Van die corpsballen, met zo’n aardappel in de keel, daar kan ik op mijn studie ook niet tegen. Mijn broer is een beetje het tegenovergestelde. Daarom past hij ook heel goed in dit team. Deze gasten van Rapid zijn eerder prettig gestoord, met een hoop bombarie, dan ballerig. Het is een jonge ploeg, net als GJS. Met Gert-Jan als ervaren man voorin, vergelijkbaar met Ruud Bos bij ons.’ En hockey, puur als sport? ‘Het gaat zo snel, niet normaal. Kijk die gasten, superhandig met die sticks. Timo’s knieën liggen altijd helemaal open en hij zit geregeld vol blauwe plekken. Dan is ‘ie weer eens bewust op z’n enkel geslagen. Althans, dat beweert ‘ie dan. Het lijkt zo’n nette sport, maar het is best sneaky. En in dat doel gaan staan bij strafcorners is trouwens echt gekkenwerk. Wat dat betreft zijn wij voetballers wel een stel watjes. Ook als het gaat om de derde helft trouwens.’ Ga je vaak kijken? ‘Een stuk of zes keer per jaar. Mijn vader en ik staan dan echt als voetbalsupporters langs de lijn. Timo en mijn moeder zijn het altijd met elkaar oneens. Leuk is dat. ‘Ging vandaag wel lekker’, zegt hij dan. Komt zij met allemaal kritiek, haha.’ Zijn jullie vergelijkbare spelers? ‘Timo wordt overal ingezet waar ’ie nodig is. Nu heeft hij dezelfde rol als ik, controlerende middenvelder. Timo kan wel goed verdedigen vind ik. Hij is een zakelijke speler, een nuttige kracht. Hij weet wat hij wel en wat hij niet kan en handelt daarnaar. Als team is het volgens mij lekker om hem achterin te hebben staan. In het begin pakte hij ballen af, en dat was het. De laatste tijd komt er vervolgens steeds meer een voortzetting.’ Wat voor cijfer krijgt hij? ‘Ik ben niet zo van de hoge cijfers, maar hij speelde goed. Op basis van de eerste helft een 7,5. Tweede helft was wat minder. Daarvoor krijgt hij ‘een zeuven’. ‘Leuke speuler.’ Ja, hij kan wel een biettie hockeyen.’ Een biettie? ‘Haha, ja, dat mag ik eigenlijk niet meer zeggen van mijn vriendin.’

26

Is het aan tafel onderwerp van gesprek? ‘Heel vaak, ja. Uiteraard gaat het dan over de wedstrijden, of dingen waar je je aan stoort. Teamprocessen, altijd herkenbaar.’ Sjors hekelt de hockeycultuur een beetje. Wat vind jij van de voetbalcultuur? ‘Andersom heb ik dat ook wel een beetje. Voetballers zijn aanstellers. De humor is wat platter, een beetje afzeikerig. Ben ik toch blij dat ik daar geen drie keer per week tussenloop.’ Wat valt je op als je Sjors ziet spelen? ‘Dat hij heel technisch is. Je krijgt er niet veel ruimte. Het valt me op dat je bij voetbal bijna geen individuele acties ziet, en bij hockey wel. Ik vind vooral zijn passing erg goed. Hij coacht veel en stuurt veel aan. Dat terwijl hij een van de jongere spelers is, daar heb ik wel respect voor. We spelen eigenlijk op dezelfde positie. Vorig jaar was ik rechtshalf, maar nu we minder verdedigers hebben, ben ik verdedigende middenvelder geworden. Het is een moeilijke rol, er staat veel druk op. Een belangrijke rol, maar ik vind dat ik daar in mag groeien.’ Is dit het niveau waarop Sjors thuishoort? ‘Ik denk dat hij hoger kan voetballen. Met nog meer goede voetballers om hem heen en als hij nog meer getriggerd wordt, zit er nog meer in. Hij heeft wel aanbiedingen gehad en er over nagedacht, maar hij zit op zijn plaats bij GJS.’ Wat voor cijfer krijgt hij? ‘Op basis van de eerste helft een acht. De tweede helft was minder. Dus een zevenenhalf.’


MOOISTE TENUE | RapID & GJS | HOCKEY | VOETBAL

Timo, regiserend

”We hebben nU allebei dezelFde rol in heT veld” WIE HEEFT HET MEESTE TALENT? Voor deze vraag lieten we Sjors en Timo voorafgaand aan het interview elkaars wedstrijd beoordelen. Niet wetend dat de rapportcijfers deze battle konden beslissen (zie de rapporten). Timo: ”Ik heb zelf altijd in tweede teams gezeten en kwam pas in de A-jeugd in het selectieteam terecht. Ik zat er steeds nét niet bij. Daarom ben ik er trots op nu in het eerste te spelen. Ik heb er altijd veel tijd en energie in gestoken en dat betaalt zich nu uit. Maar goed, als je het puur over talent hebt... Sjors heeft er vier jaar Den Bosch op zitten.” Sjors: ”Nou, ik vind zelf dat dat een beetje overschat wordt. Tuurlijk, je wordt niet zomaar gevraagd om daar te komen voetballen. Maar het is ‘maar’ Den Bosch. We hadden een zwakke lichting, die ook zomaar van GJS kon verliezen.” Timo: ”Nu vind ik wel dat je jezelf tekort doet. Je bent ook nog gescout door RKC.” Sjors: ”Ik ben er ook wel trots op, maar mensen doen soms net of ik bijna bij Feyenoord of Ajax heb gespeeld. Dat is overdreven.” Maar waar liggen je ambities dan Sjors? ”Ik hoef niet per se weg om ergens geld te verdienen. Dat heb ik niet zo nodig. Bij Den Bosch heb ik ook wel geleerd: je voetbalt voor je plezier. Ik wil er alles uithalen, maar dat kan ook bij GJS. (glimlachend) Al ben ik gelukkig ook weer niets verplicht, want ik heb volgens jullie toch geen clubhart. Toch?!” Score: Maar wel een punt erbij voor Sjors. Timo gaf zijn broer een hoger cijfer dan andersom.

WIE HEEFT HET GROOTSTE CLUBHART? (Het is even stil.) Sjors: ”Tja, moeilijk... Als je dat baseert op inzet voor de vereniging is Timo is wel veel actiever. Hij geeft training, fluit wedstrijden, zit in de feestcommissie van Rapid... Aan wie geef je training Timo? Timo: ”Ik train jongens B2, dat is twee keer in de week. Daarnaast jongens A2, meisjes A3 en nu ook Dames 3. Ik ben elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag op de club. Training geven is echt heel erg leuk. Heel soms moet ik op zaterdag ook fluiten, dat is eens in de twee maanden verplichte kost bij Rapid. Rapid zet er heel erg op in om selectiespelers ook andere dingen te laten doen binnen de vereniging” Sjors: ”Ik ben zeker niet te beroerd om ook iets te doen voor mijn club. Maar dit punt mag je hebben hoor Timo.”

WIE IS HET SLIMST? Na een korte stilte wijst Timo naar Sjors: ”Ik denk hij. Sjors kan goed leren. Het lijkt alsof hij er nooit moeite voor hoeft te doen.” Wat studeren jullie? Timo: ”Ik ben bijna afgestudeerd, HBO psychologie.” Sjors: ”Ik doe Universitair Innovatie Managament. Tweedejaars nu, maar ik denk dat ik iets anders ga doen.” Het heeft je in ieder geval een punt opgeleverd in dit blad. Sjors: ”Hahaha. Lekker zeg.” Hoewel... Van tevoren hadden we bedacht dat de cito-toets doorslaggevend zou zijn. Timo: ”Oh, wacht even, dan win ik! Ik had 544 en Sjors 543! Sjors: ”Ja, hallo. Ik moest mijn cito-toets later inhalen omdat ik 39 graden koorts had. De eerste en ook meteen enige keer in mijn leven. Maar ik ben VWO gaan doen en jij Havo.” Timo: ”Dat is puur een kwestie van discipline.” Score: Nou, vooruit. Gelijkspel. NOVEMBER 2013

27


1 December

ZONDAG

OGORINCHEM PEN ZATERDAG 21 DECEMBER 2013 JUBILEUMCONCERT

Koopzondag 12.00 tot 17.00 uur

Grote Kerk Gorinchem

Het Don Kosakenchoir zal samen met de Koninklijke Harmonie De Bazuin een bijzonder kerstconcert geven. Gastsolist op trompet: Jeroen Schippers Kaartverkoop via De Nieuwe Doelen www.denieuwedoelen.nl Entree € 17,50 per pers. Inclusief koffie. Aanvang concert 19.30 uur Vrije zitplaatsen.

• Sinterklaasintocht Zaterdag 16 november

De traditionele intocht begint Buiten de Waterpoort. Vanaf 10 uur

• Zwarte pieten in de stad Zaterdag 23 + 30 november + 1 december • 6e Rotary Santarun Zaterdag 21 december

Een evenement voor het goede doel. www.santarun-gorinchem.nl Organisatie Rotary Gorinchem

Zaterdag 21 december Gorinchem

ROTARY SANTA RUN

• 25e Kerstconcert Zaterdag 21 december

Don Kosakenchoir Russland m.m.v. Koninklijke Harmonie De Bazuin

• Koopzondag binnenstad + Spijksepoort 1 december + 22 december Winterfestijn van 14 december t/m 5 januari Het is dan weer volop winter op de Gorcumse Grote Markt. Met als stralend middelpunt uiteraard de ijsbaan in de Gorcumse binnenstad. www.gorcumswinterfestijn.nl

Sinterklaas extra koopavonden Dinsdag 3 december Woensdag 4 december Donderdag geen koopavond

Welkom ! m e h c n i r o G e j in hart

www.hartjegorkum.nl


MOOISTE TENUE | RapID & GJS | HOCKEY | VOETBAL

sjors, regiserend

WIE LEEFT HET MEEST VOOR DE SPORT? Sjors: ”Nou, op vrijdagavond ga ik niet tot het gaatje.” Timo: ”Nee, daar letten we wel op. De hockeyfeesten organiseren we sinds vorig jaar ook alleen in hockeyloze weekenden.” Opletten met eten? Extra naar de sportschool? Hardlopen in de zomer? Sjors: ”Niks van dat alles. Ja, ik ga in de zomer twee keer lopen. Puur voor mijn geweten.” Timo: ”In de vakantie doe ik helemaal niets. Anders geeft m”n pa me straks nog als vermist op, haha. We hebben altijd meegekregen dat er meer is dan alleen het spelletje. En dat is ook gezond.” Sjors: ”Helemaal mee eens.” Score: Wederom onveranderd.

WIE IS HET SPORTIEFST (FAIR PLAY)? Sjors: ”Het heeft me verbaasd hoe de altijd zo rustige en vriendelijke Timo in een wedstrijd volledig kan transformeren. Net als ik. Ik word op het veld echt een ander mens.” Timo knikt: ”Het is adrenaline. In het veld gaat de knop om en dan kan ik er heel slecht tegen als het niet goed gaat.” Sjors: ”Het is de absolute wil om te winnen, waarbij iedereen die dat in de weg staat het zal bezuren.” Vandaar die dus rode kaart van jou, eerder dit seizoen? Sjors: ”Haha. Dat was de eerste in mijn leven. Het was ook wel twee keer geel, in een wedstrijd waarin de scheidsrechter maar liefst 9 van onze 14 in actie gekomen spelers een kaart had gegeven. Dus al met al denk ik dat we allebei sportieve spelers zijn, en al helemaal nooit iemand bewust zullen blesseren.” Score: Wederom allebei een punt.

WIE IS HET MEEST GEINTERESSEERD IN HET TEAM VAN DE ANDER? Dan nu de ’er-kan-nog-van-alles-gebeuren-vraag’: noem zoveel mogelijk namen van ploeggenoten van je broer. Voor én achternaam is twee punten. Timo begint: ”Louis Damen, Ruud Bos, Bart Viveen, Julien Dorrepaal, Zeki... uhm... Zeki ”van Unitas’, en Sakis... (...) Sjors: ”Het rijmt, probeer maar iets.” Timo gokt niet en vervolgt: ”Masoed Bidar, Sereno Latuhihin en Angelo Perini... (16 punten, keurige score. Ontbrekende achternamen: Zeki Laaiti en Sakis Moschakis) De beurt is aan Sjors: ”Lennard Jansen, Leon ‘iets met Hek’...” Timo: ”Ja, bijna...” Sjors: ”Hekman. Ties en Jan Imkamp, Kevin Boekhout, Feiko Westendorp, Joris Logeman, Stijn Tiggelhove, Gert-Jan van den Assem, Titus en Jelle de Wal, Niels Glerum. Timo: ”Nou nou, mooie score hoor.” Score: Inderdaad. Punt voor Sjors.

DE EINDSTAND De geschiedenis herhaalt zich. Een duidelijke overwinning voor Sjors Hendriks: 5-3. ”Lekker zeg”, glundert de winnaar, die helemaal hard moet lachen als hij de eindstand op Facebook bekijkt. Met zo’n 600 Facebook-vrienden minder heeft Sjors toch meer likes te pakken dan Timo en wint hij ook de populariteitstest: 30 likes voor Sjors tegenover 21 likes voor Timo. Sjors: ”Haha, ik kan nog steeds niet geloven dat ik gewonnen heb.” Timo: ”Maar Sjors, ik heb wel een like van jouw vriendin Ilva.” Sjors: ”Niet waar! Je kletst...” Timo: ”Hahaha. Oke, ik blufte...” NOVEMBER 2013

29


SHIRTS UIT DE Hall OF FaME de TWeede herriJzenis van goba De huidige voorzitter van Goba maakte de grote successen van de club van dichtbij mee. Als jonge Gorcumse speler deelde hij in de hemelbestorming van de fameuze vroege jaren negentig. William de Ronde kiest als zijn favoriete tenue uit de clubhistorie niet het shirt van de nationale topclub Goba. Juist het shirt uit de periode erna koestert hij. Het was de periode van wederopbouw voor Goba.

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Suzanne Struik: ”Basketbalkleding heeft wel wat stoers, maar het staat niet iedereen. Het is voor die gespierde NBA-lijven gemaakt.” Hunk: ”Ik vind niets zo onaantrekkelijk in de sport als dames in basketbalkleding. Het is zo massaal. En dan is dit nog in één kleur ook. Goh, wat is zo’n oufit groot. Messi zou er helemaal in verdwijnen.”

het begin. britt met het shirt van het allereerste seizoen (1970/1971) 30

de 2.09 meter lange casper bij het shirt uit de periode van het grote geld en de nationale bekertitel (1994-1996)

emre en het shirt uit 1980, met de eerste amerikaan in gorcumse dienst

(En dan de reactie na het zien van de foto van Sanne): ”Jaaa heee.... Leuk is dat. Dan zeg ik dat en plaats je er een foto bij van een supermooi, dun meisje. Hahaha. Kijk, ik blijf bij mijn standpunt. Maar deze Sanne is duidelijk een uitzondering.”


MOOISTE TENUE | GOBa | BASKETBAL

”Ik heb dit shirt gekozen, omdat die jaren vergelijkbaar waren met de ontwikkeling die de vereniging momenteel doormaakt”, verklaart William de Ronde. ”Na de Den Braven-jaren was de club ingestort. Niet dat dat aan Cees den Braven te danken was, maar er was alleen aandacht geweest voor het eerste team. Alle trouwe vrijwilligers van weleer waren vertrokken.” ”Goba kon alleen maar opkrabbelen omdat de oude Goba-mensen besloten hun schouders er weer onder te zetten. De vader van Marco Breedveld werd sponsor met zijn bedrijf en het voormalige tweede team werd het eerste. Die Gorcumse groep had in de landelijke jeugd gespeeld en kon op rayonniveau meteen makkelijk aanpikken.” De paralellen zijn duidelijk. Vier jaar geleden werd Goba amateurkampioen van Nederland en wederom volgde een terugslag. ”Twee jaar geleden was de ambitie totaal weg. We vielen weg uit de top van het amateurbasketbal en de organisatie als geheel was verdwenen.” De drievoudig international pakte zelf de handschoen op en werd voorzitter. Eén jaar om te kijken of hij de club weer in beweging kon krijgen, met de toezegging door te pakken als de boel in beweging kwam. Dat was zo. De Ronde werkt prettig in een nieuw vijfkoppig bestuur en Goba is op de weg terug. ”Het fundament is gelegd. We hebben goede trainers op alle niveaus in de club. Dat vind ik heel belangrijk. Zelf heb ik in mijn jeugd enorm geprofiteerd van het hoge trainingsniveau.” ”Daarnaast trainen en spelen al onze teams in De Oosterbliek. Áls we al eens moeten uitwijken, gaan we naar De Hoefslag, maar er wordt niet meer in gymzaaltjes gespeeld. Anders komen spelers elkaar nooit tegen. Daarom wordt er ook geen gordijn meer gesloten tussen twee trainingsveldjes. Ik wil dat teams elkaar zien spelen. Laat een bal maar eens het andere veld in rollen. Heb je meteen contact. Het gaat om meer dan alleen het spelletje.” ”Ik denk dat we nu verder zijn dan na de periode Den Braven. Leden én ouders tonen zich bereid zich in te zetten voor Goba. We hebben een goede, gezonde amateurvereniging die moet kunnen groeien naar de driehonderd leden. Een nieuwe sportieve succesperiode? Ik heb die ambitie wel ja. Mits het dankzij natuurlijke groei is. En we de basis niet meer vergeten.” •

sanne en het shirt van net na de eeuwwisseling: de doorstart naar een nieuw amateurkampioenschap in 2009. NOVEMBER 2013

31


EAM T E TJ E M !! IN L OF G F N J ER I I B G R A I M T H N CE SC JE ELF VERE E D 1 MET DE HELE RDAG 2ot h E MET EE ZAT11.00 Startsc M • DOE Warming up 10.3

0

ROTARY SANTA RUN

6e EDITIE

Loop mee voor Cliniclowns & Hospice Gorinchem. Een ± drie km fun-kerstloop in en rond de Gorcumse binnenstad. Start vanaf Grote Markt (ijsbaan). 11.00 uur. Warming up vanaf 10.30 uur. Deelname voor Jong & Oud. Alle deelnemers lopen verkleed als kerstman het eenvoudige parcours door de binnenstad en over de stadswallen. Schrijf je snel in en loop mee! Vol=Vol. Zie ook: www.Santarun-Gorinchem.nl

Jan Sterk

Zo doe je mee : Inschrijven (vanaf 2 december!) minimaal €10.- p.p.: • Plus Jan Sterk Gorinchem Oost • Primera Hoogstraat • Bruna Piazza Center • Run2Day Langendijk Na inschrijving ontvang je direct je kerstpak. Keuze uit twee maten.

ramen

gevels

zonwering

solar

K ij k op www.gv.nl

In Nederland organiseren meer dan 25 Rotaryclubs een Santa Run.


MOOISTE TENUE | DAVO & DE METEOOR | VOLLEYBAL

Blauw tegen groen De volleybalderby van Gorinchem

Twee keer per seizoen staat in de recreantenklasse de Gorcumse volleybalclash op het programma. Op bezoek bij de buren: De Meteoor in Gorinchem-Oost contra DAVO’77 uit Dalem. Altijd weer een pikant treffen, maar de rivaliteit is een gezonde. De derby is zojuist weer gespeeld. En jawel, de uitslag werd goed voorspeld door onze jury... Voor de trainingsavond van De Meteoor in sporthal De Oosterbliek wordt het gesprek verstoord als met een vrolijk ‘DAVO!!’ Roelina Huijer binnengelopen komt. Zij won onlangs de bronzen volleybalmedaille tijdens de World Transplant Games met het Nederlands team, maar speelt normaliter ‘gewoon’ bij de recreanten van DAVO’77. Of eigenlijk: bij DAVO, want de Dalemse vereniging heeft alleen dit team in competitie. Eén van haar rivalen in de stadsderby is Monique Onvlee, die al een kleine vijftien jaar meedraait met de recreanten van De Meteoor. Ze kennen elkaar door en door,

want Roelina Huijer is naast speler van DAVO jeugdtrainer bij De Meteoor. ”En ik heb haar gestrikt”, lacht Onvlee. ”Ik heb tien jaar in de jeugdcommissie gezeten. Toen Roelina’s dochter hier kwam volleyballen heb ik gevraagd of ze trainingen wilde geven.” Twee keer per seizoen worden de degens gekruist. ”We spelen in de regionale Apoule”, vervolgt Onvlee. ”Een competitie met zeven teams in de omgeving van Gorinchem. In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Hei- en Boeicop, Asperen, Schelluinen. Bijna altijd dezelfde ploegen. En altijd lekker in de buurt.” Niets dan

streekderby’s dus, maar de burenontmoeting steekt er bovenuit. Derby-gevoel ”Ja, er is zéker een derbygevoel”, stelt Roelina Huijer. ”Normaal is het niet zo erg als je eens een wedstrijd mist, maar tegen De Meteoor wil iedereen meedoen. We zijn bloedfanatiek op het veld. In deze wedstrijden willen we elkaar wat graag de loef afsteken. Spelers van De Meteoor en DAVO’77 die elkaars collega zijn, zijn daar al een paar weken mee bezig op het werk.” Er staat wat op het spel bovendien. De Meteoor en DAVO’77 eindigen in deze competitie meestal in de top drie. ”Vorig seizoen zijn wij kampioen geworden”, vertelt Monique Onvlee. ”Na een enorme dip halverwege de competitie leefden we net op tijd op, terwijl niemand met ons meer rekening hield. Maar het jaar daarvoor was DAVO’77 kampioen.” Een belangrijke uitslag kortom, maar echte haat en nijd? ”Nee hoor”, besluit Roelina Huijer. ”We kunnen het goed vinden met elkaar. Als we na afloop samen aan de bar zitten, is de rivaliteit meteen verdwenen.”•

mooiste tenue De Jury voorspelt SportHier! liet de derby ook uitvechten, maar dan op basis van de tenues. Vier juryleden, vier te spelen sets: Drie van de vier vonden de outfit van De Meteoor mooier dan die van DAVO’77. Een 0-3-tussenstand dus, totdat Suzanne Struik wél de voorkeur gaf aan het shirt van DAVO’77. De eer was gered, dankzij het haar geliefde v-halsje. Eindstand 1-3. En jawel: in Dalem werd de uitslag op 29 oktober 1-3 voor De Meteoor. De thuisploeg won nog de openingsset met 25-21, maar daarna kwamen de Gorcumers overtuigend langszij: 1625, 18-25, 17-25. De return is op 14 januari in De Oosterbliek. NOVEMBER 2013

33


Ministerie van Beeld


bosreclame.nl

Ideaal daglicht! Lichtkoepels

Lichtplaten

Lichtstraten

Hoogwaardige kunststoffen scheppen onbeperkte mogelijkheden. In de hedendaagse architectuur speelt daglicht een belangrijke rol. Van Boven geldt als pionier op het gebied van kunststof bouwproducten en heeft zich ontwikkeld tot ĂŠĂŠn van de belangrijkste producenten van kunststof daglicht producten. Voor vrijwel iedere toepassing wordt een lichtdoorlatend kunststof product geleverd.

Terrasoverkapping

rd gemoffeld Rechtstreeks van fabriek. Standaa aciet. antr aluminium profielen in wit of rmatie, info of ie ntat Vraag uitgebreide docume 477. 633 3) (018 r Vee bel Peter de Buitengewoon genieten!

Schelluinsestraat 52-56 | 4203 NN Gorinchem Telefoon 0183 63 34 77 | www.van-boven.com


SpORTHIER! UNITED | ZAALVOETBAL

SportHier! United ”Ik heb heel veel zin in de jeugdzaalvoetbalcompetitie”, vertelde ’coverboy’ Brahim in aanloop naar de aftrap van de eerste speelronde van dit gloednieuwe Gorcumse initiatief. Na een half jaar voorbereiding was vrijdag in de Van Rappardhal eindelijk de aftrap. Het begin van de Jeugd Proxsys League. ”Maar nou moet ik eigenlijk ook wel goed gaan voetballen he?”, glimlachte Brahim een beetje ongemakkelijk na het zien van het eindresultaat van de fotoshoot. Grote onzin natuurlijk, en dat weet hij gelukkig zelf ook. Plezier is sowieso het allerbelangrijkst bij SportHier! United. Sterker nog, Brahim was zelfs de enige speler van het team van wie we niet eens wisten of hij eigenlijk wel een beetje kon voetballen, toen we hem vroegen voor dit team. We wisten alleen dat hij nooit naar het Gorcum Street Soccer kon komen omdat hij op woensdag voorrang wilde geven aan school. En dat vindt de organisatie van het Street Soccer natuurlijk de best denkbare reden om niet te komen. Maar daarom dus maar goed dat we met hem kennis hebben kunnen maken toen hij er ineens wél bij was op oudjaarsdag, bij het speciale Street Soccer evenement in de Oosterbliek. Brahim is een slimme, positieve, gezellige en sportieve jongen en daarmee

sowieso een grote aanwinst voor SportHier! United. ”Ik heb een paar maandjes bij SVW in de C2 gespeeld”, vertelt de GKV’er, als tijdens een oefenpotje blijkt dat hij ook wel degelijk leuk kan voetballen. ”Verder heb ik best veel op straat gevoetbald”, legt hij uit. ”Ik vind voetbal ook hartstikke leuk, maar heb als sport uiteindelijk voor korfbal gekozen. Nu kan ik het dus toch weer allebei doen!” Wat hoopt en verwacht hij van de competitie? ”Gewoon, dat het een leuke strijd wordt. Een gezellige en spannende competitie, als leuke manier om het weekend mee te beginnen. En ik vind dat onze ploeg dat ook moet gaan uitstralen.” Street Soccer-spelers Voetballen in de geest van het Street Soccer dus: het project dat Gorinchem Beweegt, SportHier! en ambassadeurs ruim twee jaar geleden gestart zijn, en waar we de meeste SportHier! United-spelers hebben leren

ONS TENUE: MaN UTD 1920 Om de ‘old school’ Street Soccer-spelers van SportHier! United op unieke wijze te kleden is ervoor gekozen een moderne uitvoering te laten maken van het jaren ‘20-shirt van Manchester United. Het retro-shirt van verfijnde stof (een combinatie van polyester en katoen) is herkenbaar aan de veters in de kraag en een smalle, rode V op de borst. Het shirt is via 100% Voetbal laten maken door een designer in het buitenland, en daarmee hartstikke uniek. Onder het shirt dragen de spelers een witte broek van Manchester United-kledingsponsor Nike, en zwarte sokken met een rode rand. Vanwege het retro-karakter is besloten het shirt zo clean mogelijk te houden en shirtreclame in eerste instantie achterwege te laten. kennen. ”Het is leuk om met veel van diezelfde jongens nu ook onderling in een competitie te gaan spelen”, zegt Emre Gülpinar, speler van SVW B1 en een trouwe Street Soccer-speler van het allereerste uur. Danny Broere: ”Ik hoop op veel spannende wedstrijden.” Emre knikt. Veel tegenstanders kennen ze natuurlijk al. Van de voetbalclub, van school of het Street Soccer. En dan willen ze wel winnen natuurlijk. ”Maar belangrijk is positiviteit, met en tegen elkaar.”

OP DE COVER: BRAHIM MOUSSAOUI Wijk: school: speelt bij: beroepsinteresse: Favoriete voetballer: Favoriete club: Favoriete korfbalclub: droom:

gildenwijk 3 Uilenhof gkv b1 iets met sportmanagement robin van persie psv pkc de korfbal league halen

normaal gesproken heeft brahim een stralende lach op het gezicht, maar het leek ons tof om een supercoole cover te maken. daarvoor hadden we nu dus vooral een coole blik van hem nodig. idee is namelijk om dit magazine nog een keer op te sturen naar het echte Manchester United....

de cover en uitneembare poster zijn een productie van Ministerie van beeld, Maradona creative agency en venekamp Media. Tag-team: hunk, Mieke van beek, rene bleuanus en boudewijn venekamp.

”dit gaan we in ieder geval nooit meer vergeten”, glunderde de trotse brahim bij het zien van de resultaten. daarmee is de shoot voor de makers natuurlijk al meer dan geslaagd. NOVEMBER 2013

37


Benut digitaal drukwerk optimaal. ONLINE BESTELLEN pERSONaLISEREN CROSS MEDIa Ontdek de kostenbesparende en rendementsverhogende voordelen!

Onze vestigingen zijn een levende etalage van passie en betrokkenheid. Die inzet ziet u terug in uw drukwerk. ENSCHEDE | GORINCHEM | GRONINGEN | ZWOLLE

volg ons: @netzodruk vind ons:

Netzo snel & flexibel

WWW.NETZODRUK.NL


SPORTHIER! UNITED | ZAALVOETBAL

TEGEN DE VRIENDEN VAN SPORTHIER! UNITED Het was een onmogelijk tijdstip op een onmogelijke dinsdagavond en dus eigenlijk een onmogelijk verzoek. Vooral als je er pas een dag van tevoren mee komt aanzetten. Maar ondanks drukte, werk, etenstijd en trainingen waren ze toch nog bereid om tussen de bedrijven door in de vrijgekomen zaal een uur lang een oefenpot te spelen: Joost Verberk, Remie Schuurman (als gast-coach), Jamy Goemaat, Tutu Ndona en Reinier Venekamp. Spelers van Jogadores, van ZVG, broers, Vrienden van SportHier! United. ”Dit was toch een te hoog niveau”, lachten onze jongens na afloop. ”Maar wel leerzaam.” TOSTI – FERNANDEZ – FANTA Tijdens de eerste team-bijeenkomst hebben de spelers hun eigen regels bepaald en op een groot vel papier geschreven. Samengevat streeft het team zoveel mo-

De Spelers van SportHier! United Owen Verduijn Brahim Moussaoui Danny Broere Kubilay Yaman Maxim Kivaka Mohamed Badi Emre Gülpinar Ben Vissers Coach: Boudewijn Venekamp Twitter: @sporthierunited

gelijk na: ‘Respect en sportiviteit ten opzichte van medespelers, tegenstanders en scheidsrechters. Positief coachen, zowel binnen als buiten het veld. Geen ruzie maken, op tijd komen en tijdig afmelden. In het veld: teamwork en samenspel. Iedereen speelt evenveel.’ We noemen de afspraken bij deze het manifest ‘TostiFernandez-Fanta’ (dat was de bestelling die Maxim voor deze bijeenkomst had doorgegeven). Het spreekt voor zich dat we het niet moeilijk vinden om passende straffen te bedenken wanneer (gedrags) regels overtreden worden. BELONING Met de uitnodiging voor SportHier! United willen we de spelers belonen voor de positieve manier en waarop ze zich de voorbije twee jaar geprofileerd hebben binnen de muren van het Gorcum Street Soccer. Daarbij is vooral gekeken naar gedrag en positieve houding, de ontwikkeling daarin en de voorbeeldfunctie die we

UNITED-TAART De aftrap van SportHier! United werd gevierd met een speciale ‘United-taart’ van Bakker Bas, waar iedere speler zijn eigen stukje van kon afsnijden. Hij was namelijk versierd met ieders eigen (of favoriete) club/rugnummer.

voor sommige jongens (in de toekomst) weggelegd zien. Dit gaat uiteraard gepaard met ups en downs en verschilt ook per persoon, maar de organisatie ziet dit project als een kansrijke omgeving, waarin ieder zich op eigen manier verder kan ontwikkelen. Zowel binnen als buiten het veld. SAMENWERKEN SportHier! United wil zoveel mogelijk samenwerking zoeken met andere teams, om mogelijk ook buiten de competitie dingen te gaan organiseren. Denk aan onderlinge oefenwedstrijden, een filmavond, FIFA-toernooi, maar ook maatschappelijke inzet. Centraal staat het doel om de jongeren een unieke tijd te bezorgen, leerzaam en vol onvergetelijke momenten. Sponsoren of mensen die op welke manier dan ook iets denken te kunnen bijdragen aan het project zijn uiteraard van harte welkom. Contact via Boudewijn Venekamp: 06-20107779. GORCUM STREET SOCCER? Gratis naschoolse voetbaluren onder begeleiding van Gorinchem Beweegt. Voor iedereen vanaf 10 jaar. Elke week in alle wijken van Gorinchem. JEUGD PROXSYS LEAGUE Speciaal voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Acht ingeschreven teams spelen elke vrijdagmiddag in de Van Rappardhal. Deze jeugdzaalvoetbalcompetitie is een initiatief van de Proxsys League, Gorinchem Beweegt en SportHier! en vormt een brug tussen het Gorcum Street Soccer en de Proxsys League voor volwassenen. NOVEMBER 2013

39


CLUBS IN ’T ROOD Op het strijdtoneel staan ze altijd in ’t rood. Maar hoe zit dat met het huishoudboekje? Een rondje langs vier clubs met rode tenues: TTC Gorkum, Achilles, River Dragons en PCG.

40


MOOISTE TENUE | CLUBS IN HET ROOD

Wie verbindt zijn naam aan TTC Gorkum? Tafeltennisclub Gorkum is te koop. Niet als geheel, maar wel de naam. De vereniging heeft sinds dit jaar geen hoofdsponsor meer en hoopt in 2014 een nieuwe partner te vinden in het lokale bedrijfsleven. Het bedrijf dat zich als sponsor aan TTC Gorkum verbindt, heeft de mogelijkheid om de bedrijfsnaam aan de clubnaam te verbinden. ”ABN/Amro is tot vorig jaar onze sponsor geweest. Die koos ervoor om dat niet te doen. Maar in het verleden heeft de club bijvoorbeeld competitie gespeeld als SNS-Gorkum”, vertelt voorzitter Menno van der Wal. ”Een nieuwe hoofdsponsor mag van die optie gebruik maken. Dan staat de naam altijd opgenomen in de verslagen die wij naar de krant sturen.” TTC Gorkum is een gezonde vereniging. Het overgangsjaar zonder hoofdsponsor leidt niet tot onoverkomelijke problemen. De zaalhuur, inclusief kantine, van de zojuist opgeleverde sporthal in de Dokter Hiemstralaan en de verplichtingen aan de tafeltennisbond kunnen best worden opgevangen. ”Misschien zelfs

nog wel een jaar, maar we hebben ons voorwerk bijna klaar om actief op zoek te gaan. We hebben overzichtelijk in beeld gebracht waarvoor je tekent als je hoofdsponsor wordt van TTC Gorkum en wat wij ervoor terug kunnen bieden. Het is wel zo netjes als je dat in een nette prmap kunt laten zien.” ”Het is ook een optie om verschillende kleinere sponsors te benaderen, maar zo lang ik zelf lid ben, ongeveer dertig jaar, is de club er altijd in geslaagd een hoofdsponsor te vinden”, besluit Van der Wal. ”We hopen volgend jaar een nieuwe naam op het shirt te hebben. Dan bestaan we veertig jaar. Dat willen we graag mooi vieren.”

mooiste tenue Jurycommentaar Hunk: ”Dit bewijst dat het heel moeilijk is om iets mooi én eenvoudig te maken. Slechte ontwerpers voegen er steeds weer een vlakje en een lijntje aan toe. Dat is hier gebeurd.” Suzanne Struik: ”Dit vind ik totaal niet spannend. Rood en zwart samen is niet zo mooi, zie ik nu.”

Wie ondersteunt het promotieteam? Handbalclub Achilles heeft de materiële zaken keurig op orde en heeft meer nodig dan financiële ruimte om zijn voornaamste wens in vervulling te laten gaan: nieuwe leden. ”We krijgen genoeg verzoeken binnen om clinics te verzorgen. Van scholen, via Gorinchem Beweegt, noem maar op. We hebben zelfs een eigen promotieteam”, lacht voorzitter Henry de Cock van Achilles. ”Dat zijn onze meiden-A, die de clinics geven. Wat wij vooral zoeken is een regelneef binnen de vereniging, die de schakel wil zijn tussen aanvragers van de clinic en het promotieteam. Die ervoor zorgt dat er iemand in de kantine aanwezig is, dat er ballen klaarliggen, zulke dingen.”

voer naar het eerste team. Bij de dames hebben we het eerste team, recreanten en junioren in competitie. Daar willen we een volledige lijn neerzetten.”

De club is de afgelopen jaren licht gegroeid, van drie naar vier competitieteams. ”Voor de heren zouden we graag een juniorenteam willen, voor de aan-

”De leden zijn het er unaniem over eens dat daar de prioriteit ligt”, besluit De Cock. ”We missen alleen zo’n regelneef, om die belangrijke schakelrol in te vullen.”

”We hebben wel een groepje kinderen tot 8 jaar dat traint. Een mooie toevoeging voor de club. Maar we missen bij de meisjes aspiranten en jeugdleden, van 8 tot 10 en van 10 tot 13 jaar. Er zijn wel belangstellenden, maar niet voldoende voor een heel team.”

mooiste tenue Jurycommentaar Hunk: ”Tja… je hebt wat aan hè…” SportHier! United: ”Het enige wat opvalt zijn die pijltjes op de mouwen. En die zijn ook niet mooi.” NOVEMBER 2013

41


Sinterklaas bij de Plus!

Plus maakt er weer een feest van!.. PLUS Jan Sterk heeft een groot assortiment strooigoed en allerlei lekkernijen voor een feestelijke Sinterklaasavond. Maar ook de voorpret kan beginnen. En wat staat er op het menu? Gezellig gourmetten. Plus maakt het u altijd makkelijk. Lekker hoor. Plus Jan Sterk bij u in de buurt.

JanSterk Winkelcentrum Nieuw Dalem Gorinchem-Oost

Dr. H.B. Wiardi Beckmanplein 37 | T (0183) 62 23 61 | sterk@plussupermarkt.nl | www.plussupermarkt.nl/sterk


MOOISTE TENUE | CLUBS IN HET ROOD

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR SportHier! United: ”Een beetje simpel, maar wel vet. Dat zwarte past erbij. Raar alleen dat ze niet allemaal hetzelfde dragen onder dat hemd.”

Eigen stukje Drakenland

Bert van Zuilen: ”Dit is me te rommelig. Bij de een zit er iets langs onder, bij de ander iets korts. Dat kunnen ze toch afspreken?”

Drievoudig Nederlands kampioen in de afgelopen drie jaar, maar dakloos. De River Dragons hebben hun toekomstdromen, maar die beginnen allemaal met een zelfde eerste stap: een eigen stekje aan het water. De drakenboot ligt aan de Kaliwal. Op het terrein van Rijkswaterstaat. De drakenbootracers hebben van de Hengelsportvereniging Gorinchem bovendien een kastje gekregen om peddels en kop en staart van de boot op te ruimen. ”Dat is best uniek, dat we op die manier gedoogd worden”, vertelt Kim Ament, een van de grondleggers van de vereniging. ”We zijn er ook hartstikke blij mee en doen onze uiterste best geen overlast te veroorzaken. We verplaatsen de boot

steeds een stukje, zodat er gemaaid kan worden en we niet één stukje grond kapot lopen.” ”We lopen daardoor wel steeds op onze tenen. We zouden heel graag een plekje voor onszelf hebben. Vorig jaar kregen we een Pipowagen die we konden gebruiken voor tijdelijke opslag en als omkleedruimte, maar we hadden geen locatie om hem neer te zetten. Dat zoeken we dus allereerst.”

”Als wij bij andere verenigingen te gast zijn, stappen we clubhuizen binnen waar we ontvangen worden en kunnen douchen. Wij moeten vooraf zeggen: zorg dat je al aangekleed komt, want dat kan niet bij ons. Maar het belangrijkste is ruimte om de boot kwijt te kunnen. We hebben inmiddels voldoende leden om twee boten te vullen, maar het is nu geen optie om er een tweedehands boot bij te kopen. We zijn al lang blij dat we voor één boot een plekje hebben voorlopig.”

Het hoofd boven water In beginsel is er niet veel voor nodig om mee te doen aan een zwem- of waterpolowedstrijd. Zwembroek of zwempak en caps voor de herkenning van de medespelers. Voor PCG is het echter niet zo eenvoudig om de sport te faciliteren, want er is nog één belangrijk attribuut dat bekostigd moet worden: water. ”En dat is schreeuwend duur”, vertelt PCG-bestuurder Ron Gerdes. ”Hoewel het in Gorinchem nog meevalt. Maar het grootste deel van onze contributie-inkomsten zijn we wel kwijt aan de zwembadhuur. PCG is een financieel gezonde vereniging, dankzij de contributies en gemeentelijke subsidie. Die laatste wordt echter afgebouwd. We moeten iets verzinnen om dat op te vangen, zodat we over vijf jaar nog steeds gezond zijn.” ”We gaan de uitdaging aan om jaarlijks met twee of drie leden te groeien. Kansen zijn er in de waterpolojeugd en in het recreatief zwemmen. Dat laatste kun je op

eigen houtje doen, maar je kunt je baantjes ook onder begeleiding trekken. Bovendien stimuleer je elkaar als je in een groepje zwemt. Daar willen we echt op inzetten.” Er zijn in het verleden gesprekken gevoerd om al te trainen om 6 uur ’s ochtends, als de zwembadhuur wat goedkoper is. ”Dat is niet ongebruikelijk voor zwemclubs hoor”, besluit Gerdes. ”We zijn er nog niet aan beginnen, omdat we geen trainer konden vinden voor dat tijdstip. Mocht dat alsnog een keer lukken, dan blijft het zeker een optie. Maar we zien dat vooral als sportief extraatje, als uitbreiding van het aantal trainingsuren.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Bert van Zuilen: ”Groen en rood is geen mooie combinatie. Het is wel moeilijk om iets te maken van zo’n klein stukje stof natuurlijk.” Suzanne Struik: ”Grappig dat ze de clubkleuren van de twee gefuseerde clubs De Linge en PCG er zo in hebben verwerkt. Ik vind het niet per se mooi, maar ik snap dat je het zo oplost. Als je rood en groen had gemengd was het bruin geworden. Dat is ook niet alles.” NOVEMBER 2013

43


LID VAN

Creatieve communicatie concepten Westwagenstraat 77 4201 HE Gorinchem (0183) 63 34 46 www.bosreclame.nl

Verkoop impulsen nodig? BOS Reclame brengt beweging in uw zaak! BOS Reclame (1976) geeft met veel plezier een impuls aan uw verkoop. Onze werkwijze is persoonlijk en duidelijk, onze aanpak nuchter en efficiënt. Laat u eens verrassen door onze creatieve inbreng en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij ons in hartje Gorinchem! U kunt erop vertrouwen dat dit iets positiefs oplevert. Want wij sturen nooit iemand het bos in…, maar laten u wel de bomen zien!

ONTWERP | CONCEPT | DRUKWERK | ADVERTISING | WEBDESIGN


MOOISTE TENUE | RapTIM & Sc GORKUM | VOETBAL

In de etalage Nieuwe thuis- en uit-tenues, een baseball-jasje als presentatiepak, een retro trolly voetbaltas, gele trainingssetjes, vesten met rits tot de borst en driekwartsbroeken. Onder het mom ‘alles anders dan anders’ doet trainer Robertino Lotto zijn Italiaanse roots eer aan met een complete styling van zijn Raptim-zondag. ”Wanneer we bij Hedel de kantine in stappen vallen alle monden open. Overal krijgen we complimenten. Al is het maar vijfde klasse, het werkt wel. Ik heb het gedaan om het imago van Raptim op te vijzelen, maar ook om de perfecte randvoorwaarden te creëren. Spelers kunnen me terugbetalen met goed voetbal, goed gedrag en een goede opkomst. Ook bij de Champions Cup willen we iets gaan doen om de show te stelen. Simpele dingen hebben soms groot effect.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR SportHier! United: ”Veel te wit, maar het jasje is wel mooi. Hebben we zien voorbij komen. Dat hebben ze altijd aan.” Bert van Zuilen: ”Dit ziet er netjes uit. Leuk gedaan met de extra’s erbij.”

Bal rolt nog steeds SC Gorkum, het is de club in het verdomhoekje van het Gorcumse voetbal, en helaas (dat zeggen we dan maar vast) ook in onze tenuecompetitie. Maar aan het roer staat nog steeds een trotse voorzitter: Floor Golverdingen, mede-oprichter en al de volle 40 jaar bestuurslid. ”Ik ben trots op de groep zeer trouwe mensen, die de SC tot op de dag van vandaag overeind hebben gehouden. Een hele prestatie dat we ondanks vele crisissen nog steeds bestaan én zeer goede cijfers draaien. Iedereen, ongeacht afkomst, is altijd welkom geweest. Jammer genoeg hebben we nog maar één team. Wel een jonge, enthousiaste ploeg, met altijd 80 tot 90 procent trainingsopkomst. Ze staan tweede in de reserve vijfde klasse.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”De sokken zien er verwassen uit en volgens mij zie ik verschillende kleuren wit in de broeken. Dat oogt wel erg goedkoop.” SportHier! United: ”Wit met rode sokken. Dat wordt ‘m sowieso niet.” NOVEMBER 2013

45


Nieuwe waterontharder van Boshuis 10 Jaar BOSHUIS Thuis in Water! BOSHUIS Thuis in Water! is een landelijk pionier op dat gebied. Ton Boshuis was tien jaar geleden de eerste die de mogelijkheden om water zachter te maken onder de aandacht bracht van particulieren. Sinds 2007 is het bedrijf gevestigd in Leerdam, waar inmiddels twaalf mensen aan het werk zijn. ,,Waterontharders zijn nog steeds ons voornaamste product. Daarnaast leveren we alles wat in de luxere sfeer met wonen en water te maken heeft’’, vertelt Ton Boshuis. ,,Geen buitenkranen dus, maar wel bijvoorbeeld Quookers, CV-ketels, drukverhogers en filtersystemen. Ik zeg altijd: zonder kun je prima leven, maar we zijn toch allemaal gesteld op een beetje luxe.’’ Comfort ,,Onze waterontharders zorgen voor comfort. Zonder kalkaanslag blijft de kraan mooi en gaat hij niet lekken, wasmachines en koffieapparaten blijven werken omdat ze niet verkalkt raken, en omdat je minder schoonmaakwerk hebt, heb je ook minder agressieve schoonmaakmiddelen nodig. Daarbij bespaar je vijftig procent aan was- en afwasmiddel als je wast met zacht water. Zeep wordt namelijk afgebroken door de kalk in het water. In zacht water blijft het dus eindeloos werken. De Consumentenbond heeft eens uitgerekend dat een waterontharder zichzelf terugverdient in zes of zeven jaar. Dat is naast het comfort mooi meegenomen.’’

Nieuw product BOSHUIS Thuis in Water! presenteert een nieuwe waterontharder: de Combi(lux) Plus. Veel compacter dan andere modellen en dus is er altijd een plekje voor te vinden in huis. Een stopcontact is niet meer nodig, hij is 50 procent zuiniger in het verbruik van zout en spoelwater dan de gemiddelde waterontharder en heeft grotere doorstroom- en uitwisselingscapaciteit. BOSHUIS Thuis in Water! heeft bovendien de prijs kunnen verlagen, omdat het het apparaat zelf heeft geproduceerd. ,,Sinds 2006 zijn we bezig zelf apparaten te ontwikkelen, samen met mijn compagnon Gerard Blokland, die sinds dat jaar medeeigenaar is van het bedrijf. De Combi(lux) Plus is het resultaat: een mooi apparaat dat zo compact kan zijn omdat we werken met een harsfilter dat 70 procent meer uitwisselingscapaciteit heeft en een nieuw ontwikkelde besturing met grotere doorstroomcapaciteit. Een complete waterontharder voor een groot gezin past nu probleemloos in de kleinste ruimtes.’’ Drukverhogers die ervoor zorgen dat ook in grote badkamers of grote douchekoppen de waterdruk op peil is, zeer compacte filtersystemen waardoor je in een huis in Spanje ook gewoon uit de kraan kunt drinken, het gemak om altijd kokend water bij de hand te hebben met een Quooker. Allemaal leverbaar door BOSHUIS Thuis in Water!.

Hard water wordt lekker zacht water!.. WEG MET KALKAANSLAG!

BESPARING VAN UW APPARATUUR!

Nederland heeft leidingwater van een goede kwaliteit. Toch hebben we in grote delen van het land nog steeds last van veel kalk in het water. Hard water dus! Met een Boshuis Combilux Plus waterontharder heeft u geen last meer van kalkafzetting. Hierdoor gaat uw apparatuur veel langer mee. Geen kalkaanslag meer op uw glazen douchewand en sanitair én uw huid voelt als herboren door het zachte water. De nieuwe Boshuis waterontharder is veel compacter dan andere modellen en dus is er altijd een plekje voor te vinden in huis. Een stopcontact is niet meer nodig. Hij is vijftig procent zuiniger in het verbruik van zout en spoelwater dan de gemiddelde waterontharder en heeft grotere doorstromingsen uitwisselingscapaciteit.

Nr. 1 als het om water gaat!

Boshuis maakt water zachter, plezieriger en veel zuiniger!

www.boshuis.nl

Parmentierstraat 8 • Leerdam • T (0345) 631 206

Boshuis Thuis in water! is gespecialiseerd in professionele waterbehandelingsproducten: • Waterontharders • Watercoolers • Quookers • Drukverhogers • Tuinberegeningsinstallaties • Zonnecollectoren Zowel voor particulier als het midden- en kleinbedrijf bent u bij Boshuis aan het juiste adres.


MOOISTE TENUE | DE RANKING

HET MOOISTE GORCUMSE CLUBTENUE DE EINDSTAND 1. ...

7,7

2. ...

7,2

3. ...

7,1

4. Typhoon

7,0

5. GJS

6,9

6. GKV

6,9

7. Raptim

6,8

8. ZVG

6,8

9. Unitas

6,7

10. Ready

6,6

11. Overwaard

6,6

12. De Meteoor

6,4

13. Jan van Arckel

6,4

14. PCG

6,1

15. SVW

6,1

16. Rapid

6,1

17. Goba

5,9

18. River Dragons

5,8

19. DAVO’77

5,7

20. Achilles

5,3

21. TTC Gorkum

5,1

22. SC Gorkum

4,4

PersoonlijkE

Jury top3 Suzanne Struik 1. Unitas 2. Typhoon 3. Overwaard

OPVALLEND UNITAS Het tenue van Unitas is dus twee keer de persoonlijke favoriet, maar blijft door de lage cijfers van Hunk en de jongens van SportHier! United toch steken op een negende plaats.

MERCHANDISING De hoogst scorende  veldvoetbalvereniging is hiermee GJS

Bert van Zuilen 1. Unitas 2. GRZV 3. ZVG Hunk 1. GRZV 2. Typhoon 3. Ready

  die binnen deze geworden; de vereniging    in merhele competitie ook uitblinkt   chandising. De club heeft een eigen polo,   sweater, hooded sweater, een fan-sjaal,    cap, muts, fleece-sjaal, badjas, badlaken,  badhanddoek, babymutsje, romper, rood   slabbetje met lint, wit slabbetje met klitteband, spaarpot, schoenentas en mok.

SportHier! United 1. GKV 2. Jogadores 3. Jan van Arckel

DE PUNTENTELLING De punten in deze ranking zijn gebaseerd op een gemiddelde van vier cijfers. Naast de individuele cijfers van Hunk, Bert van Zuilen en Suzanne Struik hadden de spelers van SportHier! United een gezamenlijke stem. De spelers Danny Broere en Brahim Moussaoui hebben alle tenues onafhankelijk van elkaar een cijfer gegeven en hiervan is dan het gemiddelde genomen.

LAATSTE SC Gorkum-voorzitter Floor Golverdingen reageerde sportief op de ranking en zei hij er niet echt van op te kijken. ‘Het verbaast me niet zo erg. In de tijd van de oprichting was iedereen helemaal wild van Real Madrid. Dus werd het wit-wit. Simpel. En dat is het ook.’ GKV Duidelijke winnaar bij de jeugd. SportHier! United-speler Danny gaf het knal-oranje van GKV zelfs nog een half punt meer dan GKV’er Brahim.

EERVOLLE VERMELDING TYPHOON ’SIMPLY THE BEST’ (OF THE REST) mooiste tenue Jurycommentaar Hunk: ”Ik houd van simpel. Dit oogt ouderwets en dat is goed. En als je zo’n mooie buik hebt, laat hem dan vooral zien inderdaad!” SportHier! United: ”Simpel, maar goed. Het logo staat mooi in het midden.”

NOVEMBER 2013

47


ACCOORD ed 8


MOOISTE TENUE | NUMMER 3 | OKK | TURNEN

de nUMMer 3:

Mooie verschijning is cruciaal voor OKK De meisjes, de jongens en de acro-gymnasten uit de wedstrijdgroepen van turnvereniging OKK zijn vorig jaar weer allemaal in het nieuw gestoken. Een forse investering die iedere vier, vijf jaar opgenomen wordt in de begroting. Boyd Mollenvanger toont op de foto de nieuwe jongens-outfits, minder flashy dan die van de meisjes. OKK’s clubkleuren zijn rood en zwart, maar daarvan is in de turnpakjes van de meiden afgeweken, zoals Karina Veth en Cleo Tsolakidis laten zien. Voor hen geldt immers: des te charmanter zij op de vloer verschijnen, des te beter. ”Turnen is een jurysport en het uiterlijk is heel belangrijk”, vertelt bestuurslid Bas Veth. ”Hoe je overkomt op de jury, dat is van grote invloed op de score. Als er een klein stukje onderbroek onder het pakje uitsteekt, kost dat je een half punt. Zit je haar niet netjes en moet je een lok achter je oor steken tijdens de oefening: kost je een half punt.” ”Het is een flinke aankoop. De pakjes van de meisjes kosten ongeveer honderd euro per stuk en we hebben er ongeveer veertig gekocht. Onze meisjes lopen modeshows voor het merk Christian Moreau. Dat levert een beetje extra korting op. En het is gewoon nodig. In wedstrijden levert het ons regelmatig punten op.”

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”Die pakjes van de meisjes zijn zo fout dat ze leuk zijn, maar wat is dat ding voorop? Een zeepaardje? Een muzieknoot?” Bert van Zuilen: ”In zijn algemeenheid zijn turnpakjes natuurlijk lelijk, maar dit vind ik nog wel chic.” NOVEMBER 2013

49


MOOISTE TENUE | NUMMER 2 | JOGaDORES cF & ZVG | ZAALVOETBAL

Brazilië klopt Argentinië de braziliaanse TenUes van Jogadores kloppen de argenTiJnse look van zvg. Maar al is heT JUry-oordeel een voorbode voor de derby van vriJdagavond, dan WachT heT pUbliek in ieder geval een behoorliJk hoogWaardige Én geliJkopgaande sTriJd. oM 21.15 UUr sTaan de TWee gorcUMse zaalvoeTbalTeaMs Tegenover elkaar in de oosTerbliek. beide clUbs pas zo’n drie Jaar Jong, beide in rap TeMpo doorgesToTen naar de hooFdklasse en beide diT seizoen – in heT nieUW gesToken – sTriJdend oM proMoTie naar de Topklasse. WordT heT de saMba oF de Tango?

50


MOOISTE TENUE | NUMMER 2 | JOGaDORES cF & ZVG | ZAALVOETBAL

de nUMMer 2:

’Jogadores CF wil groeien’ Gemiddeld cijfer van de jury: 7,2. Een uitermate hoge score in deze tenue-contest. Voorheen speelden de Jogadores in het officiële tenue van het Braziliaanse elftal, waarbij enkel het logo was vervangen. Maar met een nieuwe hoofdsponsor kwam er dit jaar ook een nieuw tenue. ”We willen natuurlijk vasthouden aan de Braziliaanse kleuren”, vertelt de keeper én spil van de vereniging Dustin van Bezooijen. ”Alleen zat er dit jaar geen groen in de nieuwe Nike-lijn. Achteraf heb ik een beetje spijt dat we niet voor een volledig witte sok gekozen hebben. Een detail ja, ik weet het. Maar ik vind het be-

langrijk. Je uitstraling en presentatie zijn ontzettend belangrijk.” De op één na mooiste tenues van Gorinchem komen niet alleen op vrijdagavond uit de tas. Ze zijn ook steeds meer zichtbaar in de stad. Als tegenprestatie voor hun sponsoren waren de Jogadores dit jaar al actief als vrijwilligers tijdens de avondvierdaagse, de Crazy River Run en tijdens een speciaal Gorcum Street Soccer-evenement in de Oosterbliek. Van ‘s ochtends 8 tot ‘s middags 17 uur was de voltallige ploeg aanwezig om de jeugd te begeleiden en demo’s te spelen. Met sinds dit jaar ook een tweede team, een dames-ploeg én

een jeugdteam, de maatschappelijke betrokkenheid en ook nog eens de koppositie in de hoofdklasse staan de Jogadores er goed op. En dan niet alleen op de foto. ”Het doel was om eerst een jaartje te wennen in de hoofdklasse. Het gaat nu natuurlijk goed, maar we blijven het per wedstrijd bekijken. We willen groeien als team, dat is het belangrijkste.” ”De derby van vrijdag? Het zal best wel leven in Gorinchem en het is bewust na de loting van de Champions Cup, dus ik verwacht wat extra publiek. Ik kijk er absoluut naar uit. Het is net als Feyenoord-Ajax. Toch altijd net een andere beleving.” •

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR JOGaDORES Hunk: ”Het Braziliaanse is eruit, omdat de groene details verdwenen zijn. Wel een eigen identiteit. Wat dat betreft erg geslaagd.” Suzanne Struik: ”Ik vind de kleuren niet zo, maar verder is het ontwerp wel rustig, Dat vind ik mooi.”

’ZVG móet promoveren’ Het nieuwe tenue levert ZVG een keurige achtste plaats op in de tenue-ranking van SportHier! Een plek in de subtop, en wellicht is dat aan het eind van het seizoen op de échte ranglijst al voldoende om de doelstelling te behalen. ”Wij hebben maar één doel, dat is promoveren”, vertelt John Wijnbelt, die drie seizoenen geleden samen met Christiaan Perrier en Kamal Ettaoufiki de draad weer oppakte en Zaalvoetbal Vereniging Gorkum oprichtte. ”Het komt nog wel eens voor dat een plek bij de eerste vijf al genoeg is om naar de topklasse te gaan. Dus die derby? Ja, we willen hem graag winnen.

Maar uiteindelijk is het niet meer dan één van de zoveel wedstrijden. Favoriet? Dat is wel Jogadores, denk ik. Vorig jaar hebben we verloren en werd het een keer gelijk. Persoonlijk vind ik het alleen maar leuk dat Jogadores het ook zo goed doet. Daardoor leeft de strijd om promotie en is er alleen maar meer aandacht voor het zaalvoetbal. We moeten er goede reclame van maken vrijdag, een mooie wedstrijd.” De stap naar de topklasse is een must volgens de ZVG’ers, want het mooiste vooruitzicht: ”Als we promoveren komt Boukie terug. Dat heeft hij beloofd, dus zet het er maar in. Dan kan hij niet meer

terug, haha. Ohja, en ook dat we Mourinho missen, lachen de spelers. Daarmee doelend op Samad Chaaby, sfeermaker van de voormalige Fusalaboys. ”Gelukkig hebben we nu wel Capello.” En dat is dan weer Ronald Weggemans, de voormalige keeper en huidige coach van het team. Als ideale wedstrijdvoorbereiding stelt Weggemans regelmatig zijn huis en kookkunsten ter beschikking, waarna regelneef John Wijnbelt de shirtjes van sponsor Stadio keurig gaat klaarhangen in de kleedkamer. Inclusief banaantje en een flesje water. Plus een drankje voor na afloop. ”Want dan is het vaak het gezelligst.” •

MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR ZVG Hunk: ”Argentijns met een Italiaanse uitstraling. Lekker fris.” SportHier! United: ”Dit is SVW, maar dan in het blauw. Misschien leuk met een andere broek of sokken. Nu is het een beetje saai.”

NOVEMBER 2013

51


MOOISTE TENUE | NUMMER 1 | GRZV | ROEIEN

Nummer

HET MOOISTE

52


MOOISTE TENUE | NUMMER 1 | GRZV | ROEIEN

”prachTig! de MooisTe die erbiJ ziT. diT is heT enige shirT daT ik zelF zoU Willen hebben.” Jurylid hunk

r 1 GRZV

TENUE VAN GORINCHEM SportHier!

GRZV

DE GORcUMSE, GORcUMS MOOISTE Het mooiste tenue van Gorinchem, verkozen door het panel van SportHier! Magazine, wordt gedragen door de leden van de Gorcumse Roei- en Zeilvereniging (GRZV). Zonder ook maar iets van de uitslag prijs te geven gingen we langs bij ’De Gorcumse’, met de vraag aan de leden waar zij zélf trots op zijn. Alom geprezen is het Gorcumse roeiwater. ”Er zijn heel veel clubs jaloers op onze locatie en alle geweldige roeimogelijkheden in de regio.”

NOVEMBER 2013

53


Sint Bakker Bas altijd gezellig! Piazza Center 8 4204 BN Gorinchem | Telefoon (0183) 622928 www.bakkerbas.nl


MOOISTE TENUE | NUMMER 1 | GRZV | ROEIEN

HET MOOISTE TENUE VAN GORINCHEM... ...IS VAN ITALIAANSE MAKELIJ

...KENT EEN FUNCTIONEEL DESIGN

De strakke tenues van de Gorcumse, waarin sportlijven optimaal tot hun recht komen, zijn vervaardigd in het modeland bij uitstek: Italië. De leden kunnen bij officiële wedstrijden zelf kiezen tussen het shirt met de twee banen (dat altijd boven een rode broek gedragen dient te worden) of voor het unisex-tenue, waarbij het shirt en de broek aan elkaar vast zitten. ”We kiezen bij wedstrijden eigenlijk allemaal voor het unisex-tenue”, vertelt een van de heren. ”Het is net een badpak, dus je loopt er niet zo snel de supermarkt mee in. Maar tijdens het roeien zit het ‘t lekkerst en je kunt nergens aan blijven hangen. Mede doordat shirt en broek ook aan elkaar vast zitten. Functionaliteit gaat toch boven de show.”

Ook de witte strepen aan de zijkant van de unisex-pakken zijn met een achterliggende gedachte aangebracht. ”Daardoor kunnen instructeurs, die met een megafoon langs het kanaal meefietsen, goed zien hoe gelijkmatig de slag van alle teamleden is.”

...HEEFT DE GORCUMSE KLEUREN Rood-wit, de kleuren van Gorinchem, zijn tevens de clubkleuren van ‘De Gorcumse’. Belangrijk is in deze sport dat tenues opvallen, om te voorkomen dat de roeiers overvaren worden.

iTaliaans, rood-WiT en FUncTioneel MOOISTE TENUE JURycOMMENTaaR Hunk: ”Prachtig! De mooiste die erbij zit. Dit is het enige shirt dat ik zelf zou willen hebben.” Suzanne Struik: ”Hoe trek je zo’n pakje in één geheel aan? Geeft dat zo mee? Ik weet het niet zo goed. Het herenshirt is wel mooi, maar ik weet niet of die strepen op een voetbalshirt ook mooi zouden zijn.”

Nel ten Cate (voorzitter)

OOK TROTS OP: ’AMBITIE EN VERJONGING’ ”Een jaar of vijf geleden hebben we als bestuur onszelf de vraag gesteld welke kant we als vereniging op wilden. We waren op dat moment vooral een toervereniging, voor tochten van bijvoorbeeld 25 kilometer, op een wat lager tempo. We hebben toen duidelijk gekozen voor ambitie, het besluit genomen om het niveau om-

hoog te gooien en daar de aankoop van materialen op af te stemmen. Met meer en betere instructeurs, en het ontwikkelen van een trainings- en scholingsprogramma. Het werkt! Dit jaar zijn er relatief veel nieuwe leden bijgekomen, waaronder een groep twintigers.” Hoe hebben jullie deze naar de club gehaald? ”De jongere leden kwamen al wel eens op de club, maar hadden hier weinig perspectief. Beter en moeilijker materiaal biedt meer uitdaging. Momenteel hebben we 120 roeileden en 26 havenleden.” Nog ergens anders trots op? ”Dat we financieel gezond zijn. En dat we hier heel mooi zitten. Veel roeiverenigingen zijn jaloers op onze locatie en het geweldige roeiwater, met alle mogelijkheden. Het mooiste om te roeien vind ik persoonlijk De Linge. Daar waan je je in een ansichtkaart.”

NOVEMBER 2013

55


Uw tickets zijn geld waard!

VAAR NAAR VOORDEEL OORDEEL Spaar * nu uw tickets van de veerdienst en profiteer van de leuke aanbiedingen bij de deelnemende winkeliers in Gorinchem! In samenwerking met de veerdienst Gorinchem en Gorcumse winkeliers profiteert u als vaste klant van leuke aanbiedingen en voordeeltjes. Let op! Elke week zijn er wel weer nieuwe voordelen te halen bij inlevering van uw gespaarde tickets. Kijk op deze website: www.vaarnaarvoordeel.nl (*) Ook van toepassing voor tickets Watertaxi en Lingehaven Gorinchem

Gorcumse deelnemers: ANNET FLOWERS BAKKER BART BOS RECLAME BOULANGERIE BRONKHORST SCHOENEN CROMWELL ROAD DE MALLE MOLEN EETCAFÉ DE HOOFDWACHT FEBO GAMMA GORINCHEM GUSTO HET LINNENHUIS

KAAS & ZO MARCELLO SHOES PETIT-RESTAURANT BOULEVARD RENE BOER OPTI-X RENE MUILWIJK MODELBOUW RITUALS COSMETICS RUN2DAY GORINCHEM SPECIAALBAKKERIJ VD GRIJN SWEET IMA TRENDY HAIR CONCEPT TROEFMARKT-CITYSUPERMARKT VEERDIENST GORINCHEM VENEZIA DI AGNOLI

Weekmarkt Gorinchem deelnemers: BART KETELAARS HOBBY DONKER PIET DE HEER ROELOFSEN REFORM ROELVITAL VAN DER HEIJDEN BEENMODE VISHANDEL DE GRAAFF

Hardinxveld deelnemer: ANNA’S BROODJE

www.vaarnaarvoordeel.nl


MOOISTE TENUE | NUMMER 1 | GRZV | ROEIEN

Joshua Waltheer (29 jaar)

OOK TROTS OP: ’GEWELDIGE BEGELEIDING’

Joshua Waltheer (rechts)

”De ontvangst is hier echt geweldig. Tweeënhalf jaar geleden klopten ik en Stephan hier aan. De insteek was puur om een bootje te pakken en het water op te gaan, maar we werden meteen met open armen ontvangen, kregen een rondleiding en er stonden direct mensen klaar om ons te gaan begeleiden. Zo zijn we enthousiast geworden, hebben we een team samengesteld en werken we in teamverband nu echt naar wedstrijdmomenten toe. Daarbij krijgen we ook één keer per maand training van Steven Dondorp, die zelf op professioneel niveau geroeid heeft. Bij andere sporten ben ik steeds na een tijdje afgehaakt, maar dit is een blijvertje.”

Marc Oosterhuis (16 jaar)

’DE JEUGD’ ”Het mooiste aan deze sport? Naast het feit dat het heel goed is voor je lichaam en spieren, vind ik dat ook het mentale aspect. Nooit opgeven, altijd doorgaan, dwars door de pijngrens heen. Ik train drie keer per week. Op dinsdag, donderdag en zaterdag. Elke training is redelijk zwaar, maar het leuke is dan ook dat je jezelf steeds naar een hoger level kunt brengen. Ik roei zo’n zeven wedstrijden per jaar. In een skiff, een eenmansboot. Het liefst zou ik ook in een team roeien, maar helaas hebben we niet genoeg leden in mijn leeftijdscategorie.”

Joke Vessies (28 jaar lid)

’EEN PLEK VOOR IEDEREEN’ ”Ik ben er vooral heel trots op dat iedereen zich hier op zijn plek voelt. Daarmee bedoel ik zowel leden die prestatief willen roeien, als leden die puur voor het sociale aspect komen. Op dinsdagmiddag hebben we bijvoorbeeld het midweekroeien, dat is voor de gemiddeld wat oudere roeier. Weer of geen weer, deze groep komt altijd samen. Desnoods voor een wandeling of een kopje koffie. Dat terwijl de zaterdaggroep, die voor prestaties roeit, steeds groter wordt.”

GRZV-lid Henk Loopstra

’4 WEETJES’ 1. Er is geen sport in de wereld die mensen zo snel op de Olympische Spelen kan brengen als roeien. Heel veel deelnemers zijn pas twee of drie jaar aan het roeien, omdat het over het algemeen een studentensport is. 2. Roeien is mogelijk in een skiff (eenmansboot), een twee, vier en acht. Dat laatste is het koningsnummer. Dat gaat zo hard, dat je erachteraan kun waterskiën. 3. Je kunt het hele jaar door roeien. Zolang het nul graden is of daarboven, wordt er geroeid. Daarna trainen we verder op de ergometers. 4. Door de cyclische beweging krijgen roeiers amper te kampen met blessures. Je kunt het ook tot op late leeftijd volhouden. We hebben een aantal 80-plussers binnen de vereniging. NOVEMBER 2013

57


heT erepodiUM van sporThier! - 50 Jaar Typhoon

De 4 van hier!

H HELD

ICOON

BART VAN SCHELT

BERT VREESWIJK

Typhoon heeft het getroffen met een

Typhoon heeft veel sporters van faam

looptrainer die in het verleden als

gekend in de halve eeuw dat de

bondstrainer vele nationale topatleten

club bestaat. Maar het icoon van de

begeleidde. Bart van Schelt is de

Typhoon, dat kan er maar één zijn.

Held van de 4 van Hier!

De onvermoeibare Bert Vreeswijk.

”Ik ben in 1984 lid geworden van Typhoon. Ik kwam uit Amstelveen, maar vond werk bij JéWé. Later ben ik met mijn vrouw naar Breda gegaan. Toen ben ik een paar jaar weg geweest, maar toen de kinderen eenmaal wat ouder waren ben ik opnieuw lid geworden. In 2004. Zelf ben ik op mijn zeventiende gaan lopen. Tot 1995 heb ik actief gesport. Dat is vrij lang, want ik ben nu 53. Maar ik ben altijd blessurevrij geweest. De steeple chase was mijn nummer. Vanwege de trainingsvariatie die ervoor nodig was. Ik heb een aantal NK’s gelopen en heb de nationale selectie gehaald. Maar op inzet kom je al een eind op de steeple chase in Nederland.” Hij werd later onder meer drie jaar bondstrainer, van nationale toppers als Hans Koeleman en Simon Vroemen. Sinds zijn terugkeer bij Typhoon traint Bart van Schelt de langeafstandsgroep. Mannen en vrouwen, 21 tot 78 jaar, een vijfenzeventig lopers grote ploeg in totaal. Held binnen de club. ”Ik weet echt niet waarom”, lacht hij bescheiden. ”Misschien is het mijn werkwijze die aanspreekt. Ik ga altijd voor de lange termijn. Het duurt drie, vier jaar voor je op het gewenste niveau bent. Als je geduldig opbouwt, kun je het lopen heel lang volhouden. Zonder blessures. Het is traditie dat degene die 50 jaar wordt vijftig kilometer moet lopen. Alle anderen gaan mee, maar die moeten stoppen na negenenveertig kilometer. Met tegenzin, want ze kunnen het allemaal.”

58

I

”Ken je Hans Cusell nog? De oude basketballer van Goba? Hij was ook een topmeerkamper in Nederland. Zijn vader was duivenmelker en mijn vader ook. Zo kwam ik met Typhoon in contact. De vader van Hans zei dat ik ook eens bij Typhoon moest kijken. Ik ben nooit meer weggeweest.” ”Ik was een loper. Ik heb het bekertje nog van mijn allereerste wedstrijd: een stadionloop in Utrecht. Ik kwam vallend over de streep, als derde. Stond ik met bebloede knieën op het podium. Ik was geen topper, maar ik ben gedreven en zit vol passie in alles wat ik doe. Dat probeer ik ook uit te stralen.” Vreeswijk is bescheiden, want zonder er gericht voor te trainen liep hij een marathon in 2.48, waarmee hij destijds een nationale subtopper was. Als meerkamper haalde hij de nationale selectie en won hij tegen het toenmalige Oost-Duitsland eens de afsluitende 1500 meter. ”Ja, ik was een loper”, lacht hij. ”Maar dan zag ik iemand polsstokspringen, en dan vond ik dat weer mooi. Ging ik dat doen.” ”Weet je, ik ben blij dat ik geen topper was. Plezier is voor mij altijd het belangrijkst geweest. Niet de topsport, maar het sporten met een glimlach. Met die insteek train ik ook de jonge atleten van Typhoon. Ik leg de basis en hoop iets mee te geven voor de rest van je leven. Als je van daaruit naar ongekende hoogten wilt doorgroeien verwijs ik je graag door naar de volgende trainer.”


HIER Op DE clUB | DE 4 VAN HIER! | 50 JaaR TypHOON | ATLETIEK

E

ERELID

R

RASSUPPORTER

PAUL PEET

GEESJE VAN OOIJEN

”Het geheim is bewegen met plezier.

Atletiekverenigingen hebben geen com-

Als je loopt, doe dat dan zonder con-

petitieschema waarop in clubkleuren ge-

stant op je horloge te kijken. Ik zeg

hulde, toeterende fans hun jaarplanning

altijd: nog één rondje, maar wel blij

afstemmen. De rassupporter van AV

kijken hè!”

Typhoon wordt in eigen huis gevonden.

De ABC-club, de Anti Buikjes Club, is een begrip binnen Typhoon en in de stad. Opgericht in 1967 en sinds 1968 getraind door Paul Peet. ”Ik was militair sportinstructeur geweest en kreeg bezoek van twee Typhoon-bestuurders, om te vragen of ik de trainingen wilde overnemen. Toen ik voor het eerst kwam kijken was ik meteen verkocht. De ABC-club straalde zo veel positivisme uit. Allemaal mannen die voor het plezier kwamen en voor de beweging.” ”Nadat mijn proefles in de smaak gevallen was, ben ik altijd gebleven. Ik dreigde even te moeten stoppen toen ik aan de andere kant van de Merwede kwam te wonen, omdat ik werk kreeg in Giessen. Ik reed zelf geen auto, maar toen zijn de leden me om beurten komen oppikken. Daarna heb ik maar zelf mijn rijbewijs gehaald.” ”Ate Nijdam was er al bij in 1968. Hij is al 80 geweest, maar is er nog steeds bij. Honderden mannen hebben meegedaan in de loop der jaren. Wat jong bloed zou leuk zijn nu, een paar 40- of 50-jarigen. De ABC-club is een vriendenclub, heel sociaal. We trainen van 8 tot 9 uur op zaterdagochtend en sluiten af met een potje voetbal. Hoewel er ook een groep liever een extra stukje loopt tot besluit. Ik hou het liefst als een herder de kudde bij elkaar, maar als je liever loopt dan voetbalt staat dat je vrij. Niks moet. Als je jezelf kunt zijn en plezier hebt, hou je het tenslotte het langst vol.”

Het is een mooie zaterdagmorgen en op de baan werken Paul Peet en zijn pupillen de wekelijkse ABC-training af. Van achter de bar kijkt Geesje van Ooijen naar buiten, waar echtgenoot Mari een van de leden is van de Anti Buikjes Club. Ze is er iedere zaterdagmorgen, en ze is er ook iedere dinsdagen donderdagavond. Zelf loopt ze ook. Maandagmorgen en woensdagavond bij Typhoon en als het even kan op vrijdag nog een rondje voor zichzelf. ”Het is mijn tweede periode bij Typhoon”, vertelt ze. ”Sinds een jaar of zes ben ik er weer bij betrokken. Rond 1978 ben ik voor het eerst binnengekomen. Mijn dochters kwamen hier sporten. Die liepen altijd in Typhoonkleren rond. Ik ben zelf gaan trimmen bij de Ouwe Tutten. Zo noemden we de vrouwengroep op de woensdagavond. Ik heb jeugdgroepen getraind, ben een poosje kantinebeheerder geweest en heb wedstrijden gejureerd. Dat doe ik nu niet meer hoor. Ik draai mijn kantinediensten in de week en ik zit aan de inschrijftafel voor de wedstrijden van het Grote Rivieren Loopcircuit.” Geesje van Ooijen haalt ze schouders erbij op: ”Ik vind dat je lid bent van en verantwoordelijk bent voor de club. Typhoonleden zijn over het algemeen redelijk bewuste mensen. Bewust bezig met de gezondheid en ook bereid vrijwillig iets te doen voor de vereniging. Ik vind het leuk om hier te zijn, daarom ben ik hier zo vaak. Ik voel me hier thuis.”

NOVEMBER 2013

59


We gaan altijd voor het mooiste resultaat! Profiteer van de winterkorting van 15 november 2013 t/m 15 maart 2014

Papland 9-1r | 4206 CK Gorinchem | T (0183) 632 698 | F (0183) 623 698 info@vanewijckschilderwerken.nl | www.vanewijckschilderwerken.nl


HIER & NU | lEON pEllIKaaN-TOERNOOI | ZAALVOETBAL

Altijd omgeven door vlinders De loting van de zeventiende Champions Cup wordt aanstaande vrijdag voorafgegaan door de loting van de zestiende editie van het Léon Pellikaantoernooi: het jeugdtoernooi voor D- en B-jeugd, dat ter nagedachtenis vernoemd is naar de zoon van Huub en Lea Pellikaan. Het verlies van Léon, in 1988 op 20-jarige leeftijd overleden aan kanker, zullen Huub, Lea en dochter Cora nooit helemaal kunnen verwerken. Afgelopen voorjaar, bij zijn afscheid als groundsman van Rapid, vertelde Huub Pellikaan zijn emotionele verhaal.

‘ik heb in MiJn voeTbalJaren heel WaT MeegeMaakT. ik heb svW-UniTas gespeeld, voor vierdUizend Man. Maar ik ben nooiT zo zenUWachTig als biJ de aFTrap van heT lÉon pellikaan-Toernooi. dan loop ik naar de sTip en kiJk ik alTiJd even naar boven, WeTend daT hiJ MeekiJkT. ik sTa ook alTiJd MeT knikkende knieËn biJ de priJsUiTreiking.’ NOVEMBER 2013

61


38 150 8000 1

SHIPYARDS WORLDWIDE SHIPS PER YEAR EMPLOYEES DAMEN

WHEREVER THERE IS WATER, YOU FIND DAMEN.COM


HIER & NU | LEON PELLIKAAN-TOERNOOI | ZAALVOETBAL

‘Ik ben veel gevraagd erover te vertellen, maar ik heb de boot altijd afgehouden’, zo besloot hij zijn verhaal in april, tijdens één van zijn laatste werkdagen op het hockeyveld. ‘Maar nu ben ik volledig leeggelopen. Ik heb er behoefte aan.’ Een half jaar later is dat niet veranderd, en keren we nogmaals terug naar het stuk grond op het Rapid-terrein, dat inmiddels is omgedoopt tot het ‘Huub Pellikaan-plantsoen’. Afgelopen zomer, na 17 jaar trouwe dienst, aan hem opgedragen. En daar, in het plantsoen, staat een kerstboom, geflankeerd door een struik. ‘Al vijftien jaar’, vertelt Pellikaan. ‘Ik heb hem als piepklein boompje weggehaald bij het graf van Léon. Elk jaar haal ik er een stukje vanaf om weer terug te zetten bij zijn graf. Hij was nu 45 geweest. Op 22 mei is het 26 jaar geleden.’ ‘Een maand lang heeft hij niets gezegd’, keert hij terug naar het moment dat de familie het dramatische nieuws over de ziekte te horen kreeg. ‘Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Je staat er mee op en gaat ermee naar bed. Het was begonnen met de slokdarm en sloeg over naar de maag. Al voor de eerste operatie werd hem maar 20 procent kans gegeven, maar Léon wilde doorzetten. Er zijn veertien dagen onderzoeken gedaan. Ze hebben het opengemaakt. Maar een medisch team van 9 mensen stond compleet machteloos.’ ‘De maanden daarna waren een verschrikkelijke lijdensweg’, vervolgt Pellikaan. ‘Het was zo erg dat we het ook als familie niet meer konden opbrengen. We hebben met z’n vieren naast elkaar gezeten, en op het punt gestaan gezamenlijk uit het leven te stappen. Door iets in te nemen. Dat was het plan. Maar Léon heeft ons daarvan weerhouden. Hij heeft het ons uit het hoofd gepraat. Ik zal er altijd zijn, heeft hij gezegd, ook al ben ik er niet. Een vlinder.’

Vlinders Vlinders, ze zijn overal te zien. Zowel bij Huub en Lea thuis, als in het berghok op Rapid, waar Huub nog altijd de sleutel van heeft. ‘Deze heeft lange tijd op zijn laatste colaflesje gestaan’, zo haalt hij een geel exemplaar van de muur, waar ook foto’s van een voetballende Léon hangen. ‘Hij was een goede voetballer. Met een tennisbal kon hij alles, maar ik liet het nooit merken. Aan die trucjes heb je niks op het veld, zei ik dan. ‘Laat het daar eerst maar gewoon zien.’ De loting Vrijdag dus, dan is de loting van alweer het zestiende Léon Pellikaan-toernooi. ‘Het wordt georganiseerd door een team fantastische mensen en wij zijn daar heel erg trots op. Léon was zelf ook heel enthousiast bezig met de jeugd. Hij trainde teams en floot wedstrijden. Geweldig wat die jongen gepresteerd heeft. Hij was altijd met voetballen bezig, bij SVW en Unitas.’ Een ander mens Huub en Lea zijn elk jaar aanwezig om de loting te verrichten. ‘Onze dochter Cora kan het soms niet aan om daarbij aanwezig te zijn. Léon en Cora, die twee waren altijd bij elkaar. Ze deden alles samen. Cora was Cora niet meer toen hij overleed.’ ‘De laatste periode voor zijn overlijden was een hel. Léon was een totaal ander mens. Hij had tegenover iedereen een enorme haat en was zo agressief, dat hij in de kliniek aan armen en benen moest worden vastgebonden. Als een dier. Op een dag is hij er in geslaagd weg te lopen. Geschrokken gingen we op zoek. Ineens zagen we hem vanuit het raam. Hij liep op het parkeerterrein, in zijn ziekenhuiskleren. Dat beeld vergeet je niet. Die groene broek, blote voeten en zulke

dunne knietjes. Een kat in het nauw. Wat moet er in dat koppie zijn omgegaan?’ ‘Mevrouw Groene, een pastoor, nam bij Léon altijd de angst weg als het donker werd. Hij werd onrustig van de schemer. Maar zij kon hem kalmeren. Ze had hem helemaal in haar macht. Op 22 mei, om twee minuten voor half zeven, voelde ze iets. Ze zat in Enschede en belde op. En toen was het gebeurd. Binnen een half jaar was het gebeurd. Op eerste Pinksterdag. De dag voor SVW-Unitas, de wedstrijd die nog zo graag mee had willen maken. De schoonzusters werden de kamer uitgestuurd en Cora was net even weg met haar vriend. Toen gebeurde het. Hij is in mijn armen gestorven. Hij kwam omhoog en ik pakte hem beet. Hij was de rust zelve. Dat moment laat je nooit meer los. Maar we konden niet meer huilen. De tranen waren op. Nog steeds. Ik loop soms nog wel vol, maar ik kan niet meer huilen. Met mij is het nooit meer goed. Ik zeg het wel als mensen ernaar vragen, maar het is niet zo. Er is iets gebroken bij mij. Een stuk af. Je kind verliezen is het verschrikkelijkste wat je mee kunt maken. Maar we proberen vooruit te gaan. Niet teveel achterom te kijken.’ Met die woorden besloot Huub Pellikaan in april zijn verhaal, uitkijkend over de stille velden van Rapid, waar hij aan zijn allerlaatste klussen bezig was. ‘En altijd als ik hier aan het werk ben, zijn er vlinders bij me in de buurt. Dat betekent dat hij over ons waakt. We waren een keer op vakantie, toen er een witte vlinder opdook. Ook toen mijn dochter naar de wc liep, bleef hij haar achtervolgen. Hij achtervolgde haar helemaal tot de wc. Hoe kan dat? Leg dat maar eens uit.’  •

NOVEMBER 2013

63


EEN GOEDE BUUR... 64


HIER OP DE CLUB | ZEKI LAAITI | GJS | VOETBAL

Zeki en het groenere gras van GJS ’Iedereen wil op de foto met de buurman van Zeki.’ Zeer smakelijk hebben de makers van SportHier! gelachen om de ludieke fotoreeks die enige tijd geleden op Facebook verscheen. Met zijn speciale Buurman-van-Zeki-shirt ging Derim Selimi, de onderbuurman van de 21-jarige Zeki Laaiti, met diverse voetbalgekke Gorcumers op de foto.

NOVEMBER 2013

65


HIER Op DE clUB | ZEKI LAAITI | GJS | VOETBAL

Zijn achternaam wordt vaak fout gespeld, maar aan de voornaam heeft de voetbalregio genoeg om te weten over wie het gaat. De bij Unitas doorgebroken ‘Zeki’ geniet populariteit bij het publiek. Voornamelijk dankzij zijn geweldige skills in de zaal, waar de aanvoerder van ZVG zich al op 16-jarige leeftijd onderscheidde door te schitteren tijdens het Champions Cup Toernooi. Op het veld echter stagneerde de ontwikkeling. Daarom besloot de Unitasser te verhuizen naar de buren. De buren in Dalem dit geval. Die van GJS. ‘Het gras is altijd groener bij de buren’, zo luidt een bekend gezegde. En? als we dat nou een héél letterlijk nemen, hoe bevalt het veelgeprezen ‘X-tra Grass’...? ”Vorig jaar lag het hoofdveld van er bij GJS echt schitterend bij, zeker in vergelijking met Unitas. Maar momenteel is het toch niet best. Ik weet niet wat er gebeurd is...?” En verder? Bevalt je overstap? ”In voetballend opzicht ben ik erg blij met mijn keuze, ja. Ik kan lekker minuten maken en ga weer met zin naar het voetbal. Bij Unitas heb ik vier zeer vervelende jaren gehad. Eerst het debuutjaar onder Schouwenaar. Tja, dat is een bekend verhaal. Vervolgens drie jaar onder Johan Gabriels, die zijn eigen spelers uit Brabant voorrang gaf. Politiek, noemen mijn vrienden en ik zoiets. Ik ben in die jaren in mijn ontwikkeling achteruit gegaan.” achteruit gegaan, of bedoel je meer gestagneerd? ”Nee, echt achteruit. Handelingssnelheid, afwerking. Het is gewoon gebrek aan wedstrijdritme.” Je noemt dan meteen de trainers. Kun je jezelf ook iets verwijten? ”Ja. Achteraf was het mijn eigen fout om te blijven. Trainers hebben altijd een mooi verhaaltje om je over te halen. Daar ben ik te vaak ingetrapt.” Je oogde bij Unitas zelf ook een beetje lui. ”Nee, dat is dan echt een verkeerd beeld. Op een gegeven moment heb ik de moed opgegeven, want het maakte toch niet meer uit hoe ik speelde. Maar ik ben niet lui.”

66

Je krijgt bij GJS in ieder geval bijval van Sjors Hendriks. Hij heeft laten weten dat hij jou er in een partijvorm op de training als één van de eersten bij willen hebben vanwege je inzet. ”Alle spelers bij GJS zijn gretig. Jong en fit. Dat houdt je scherp. De trainer houdt het scherp en er is veel concurrentie. Het grote verschil met voorheen is alleen dat de trainer me ook als ik een keer slecht speel laat staan, om me vertrouwen te geven. Dat heeft een jonge speler nodig. Zelfs Messi is wel een keer onzichtbaar toch? Niet dat ik me wil vergelijken met Messi, natuurlijk.” We dwalen af, inderdaad. Even terug naar het gezegde van het groenere gras van de buren. Wat is voor jou het grootste verschil tussen Unitas en GJS? ”Moeilijk. Moeilijk. Bij Unitas is het wat luxer, daar word je meer in de watten gelegd. Een ontbijt voor de wedstrijd, met de bus naar uitwedstrijden. Het was even wennen.” Nieuwe medespelers, ook wennen? ”Ik kende al best veel jongens. En ging ook veel om met Kenny Lagendijk, mijn beste maat bij GJS. Het was al langer bekend dat hij naar GJS zou gaan en vroeg of het ook niks voor mij zou zijn. Toen was ik er al over na aan het denken. Ik kende verder natuurlijk nog niet veel mensen, maar na wedstrijden maak ik steeds vaker een praatje. Het is gemoedelijk.” Is er verschil in sfeer? ”Er hangt bij GJS een andere sfeer. Ik kan dat moeilijk uitleggen. Het duurt natuurlijk even voor ik me zo thuisvoel als bij Unitas. Maar het is leuk. Er wordt gekaart, enzo. De sfeer is goed.” Is er verschil tussen zondag- en zaterdagvoetbal? ”Ja zeker. Zaterdagvoetbal is fysieker. En je hebt minder tijd aan de bal.” En je hebt nu een andere positie: rechtsbuiten. ”Ook dat was in het begin wel wennen. Bij Unitas speelden we altijd 4-3-3, nu bij GJS 4-4-2. Dat betekent meer verdedigende taken. De opdracht blijft verder hetzelfde: voorzetten geven. Eerst op Perrier, nu op Louis Damen en Ruud Bos. Ongelofelijk wat een voetballer Ruud is. Sterk aan de bal. Van zo iemand kan ik veel leren.”

Wat zijn je plannen? Ooit nog eens terug naar Unitas? ”Ik heb geen plannen voor de lange termijn. Ik heb het erg naar mijn zin bij GJS.” Heb je eigenlijk altijd bij Unitas gespeeld? ”Nee, eerst bij SVW. Ik ben pas vanaf de B naar Unitas gegaan.” Toen heb je het léon pellikaan-toernooi gewonnen. ”Ohja, klopt. Volgens mij werd ik dat toernooi ook beste speler...?” Zoiets weet je toch nog wel? ”Ik onthoud dat allemaal niet. Leuk dat je een keer beste speler wordt, hoor. Maar het blijft amateurvoetbal.” Hoe belangrijk is voetbal dan eigenlijk voor je? ”Voetbal is heel belangrijk voor me. Het zijn drie prominente momenten in de week, al heel mijn leven lang. Plus het zaalvoetbal natuurlijk. Maar het is ook weer niet dat ik er alles voor opzij zou zetten. Sommigen nemen het te serieus. Kijk, iedereen is anders, maar ik zelf vind het soms wel vermoeiend dat het áltijd over voetbal gaat. In kleedkamers. Op het terras. Op Facebook. Op Twitter. In de kranten. Dan denk ik, laat je voeten spreken.” Jij staat niet bijster vaak in de krant. ”Ik word sowieso niet zo heel vaak gevraagd hoor, en als ik gevraagd word ben ik er ook niet zo happig op. Hoewel ik dit nu wel leuk vind. Beetje verrassend.” Wat we eerst van plan waren, dát was pas verrassend. We wilden eigenlijk met je buurman naar de training komen en dan met de hele selectie op de foto... • ”Haha. Nee toch zeker...”

DILEMMA: GRAS OF ZAALVLOER? Zeg het maar: veld- of zaalvoetbal? ‘Ik heb deze vraag vaak gekregen en er vaak over nagedacht. Ik vind het allebei leuk. De meesten vinden me een leukere voetballer in de zaal. Maar ik kan niet kiezen tussen beide. Ik heb nog even in Jong Oranje gespeeld, totdat vervoer werd op een gegeven moment een probleem werd. Toen hield het op.’


HIER OP DE CLUB | ZEKI LAAITI | GJS | VOETBAL

NOVEMBER 2013

67


SportHier! Nr.8  

SportHier! is het magazine dat zich volledig richt op de sport, hier in ons eigen Gorinchem. Een magazine met oog voor alle sporten, sporter...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you