__MAIN_TEXT__

Page 1

Najaar 2018

Sportwijs arnhemse

spelen

probeer een sport doe mee!

Korfbal Tafeltennis Urban dance Urban sports puzzel mee en win !


ontdek jouw f ­ avoriete sport Met het Sportwijs-boekje willen we je l­aten k ­ ennis­maken met zoveel ­mogelijk v ­ erschillende ­sporten. Profiteer van ­ portclubs en het ­speciale kennis­makings­­aanbod van s ­verenigingen in ­Arnhem!

Sportwijs A­ rnhemse Spelen Op 15 en 16 november waren de Sportwijs Arnhemse Spelen op Sportpark Valkenhuizen. Heb je er aan meegedaan? Dan weet je precies over welke sporten deze Sportwijs gaat. Misschien was er een sport bij die je vaker zou willen doen. In dit boekje lees je waar je dat kan. Neem contact op met de sportclub en doe een proefles.

Hellup!

In het najaar van 2019 staan de Sportwijs Arnhemse Spelen opnieuw op het programma. Mét nieuwe sporten. Wil jij hier met je klas of school aan meedoen? Vraag ernaar bij je leraar!

Deze Sportwijs gaat over de sporten korfbal, tafeltennis en een aantal urban sporten. Maar wat te doen als je wilt ­kennismaken met een andere sport? ­Gelukkig is er Sportwijs.nl met een ­overzicht van alle sportclubs in Arnhem.

Sportwijs is een uitgave van Sportbedrijf Arnhem. De volgende editie verschijnt in het najaar. Eusebiusbuitensingel 53 | 6811 EG Arnhem | (026) 377 57 57 info@sportinarnhem.nl | www.sportwijs.nl | Fotografie: Sportbedrijf Arnhem, ­verenigingen | Grafisch ontwerp: Henk-Jan Panneman, www.panneman.nl Advertentieverkoop: Sportbedrijf Arnhem (026) 377 57 57

sportwijs.nl Zoek op jouw favoriete sport en vind een leuke sportclub! Je vindt hier ook alle sportactiviteiten in Arnhem op een rij.

Tijdens de Arnhemse Spelen werden de clinics verzorgd door: Oost-Arnhem, EKCA, ATTV Treffers, TIAN, ­Silverbackz, ZERO Freerunning, Common Ground en Underdog Dance Productions


het groot sportwijs-interview met... lucas willemsen klasse. Als ik elke dag zou trainen zou ik wel landelijk kunnen gaan spelen, maar dat gaat nu nog niet.

Heb je een idool?

“Ja, Timo Bol vind ik een hele goede speler. Hij is Duitser en zijn spel lijkt op mijn speelstijl. Wist je dat hij een van de weinige mensen is die niet uit China komt en toch op nummer 1 heeft gestaan?”

Heb je wel eens een blunder g­ emaakt?

15 jaar Lucas Willemsen tafeltennist bij De Treffers Lucas had jarenlang aan atletiek gedaan, tot hij er zo’n 3 jaar geleden geen plezier meer aan beleefde en iets anders wilde. Hij zag tafeltennis op tv, hoe goed de Chinezen waren. Dat wilde hij ook. “Ik keek eerst tafeltennisfilmpjes voor de techniek en na de zomervakantie ben ik zelf gaan spelen. Het eerste jaar ben ik best goed geworden. Daarna bleef ik op hetzelfde niveau hangen en werd het saai. Mijn trainer leerde mij dat dat erbij hoort. Als je dan toch doorgaat, en het gaat beter, dan wordt het ook weer leuk.”

Train je veel?

“Ik train 2 tot 4 keer per week en speel gemiddeld 1x per week wedstrijden. Bij tafeltennis oefen je altijd ‘drills’. Dat zijn vaste oefeningen om beter te worden. Die gebruik je dan in wedstrijden. Ik speel nu hoofd-

“Het is niet echt een blunder, maar ik heb er wel wat van geleerd. Bij een ranglijsttoernooi speel je in een poule. Als je goed genoeg bent, mag je door naar een knockout ronde. Tijdens zo’n toernooi speelde ik slecht, ik had het opgegeven. Terug in de auto vertelde mijn trainer dat als je slechter speelt dan normaal, je dan in een moeilijkere poule geplaatst wordt. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik altijd mijn best blijf doen, want uiteindelijk is dat dus makkelijker.”


Wat is korfbal? Korfbal is een van oorsprong Nederlandse sport, bedacht in 1902 door de Amsterdamse leraar Nico Broekhuysen. Het spel is gebaseerd op het Zweedse ringboll, waarmee die leraar in dat jaar in aanraking kwam. Korfbal is een van de weinige teamsporten waarbij meisjes en jongens samen spelen in 1 team. Korfbal is een balsport waarbij je een bal zo vaak mogelijk door de korf van de tegenstander moet gooien. De bal moet wel van bovenaf door de korf vallen.

Hoe lang duurt een ­wedstrijd?

Dat hangt af van je leeftijd. Jongere kinderen spelen minder lang dan de oudere. Een team bestaat altijd uit 8 spelers: 4 ­jongens en 4 meisjes: 2 jongens en 2 meisjes in elk vak. De 2 teams staan dus bij elkaar in het vak.


Oost-Arnhem

Korfbalvereniging Oost-Arnhem is in 1929 opgericht en heeft ruim 300 leden. Bij Oost-Arnhem kunnen kinderen al vanaf 4 jaar terecht. Vanaf 6 jaar mag je wedstrijden spelen.

in an ik r a ? wanhem k n e l ar rfbal ko

Naast de vele jeugd- en senioren­ teams biedt Oost-Arnhem ook de kans om topsport te doen. De selectieteams spelen in landelijke competities. De vereniging organiseert het hele jaar door veel leuke extra activiteiten, zoals het jeugdkamp en feestavonden. In de wintermaanden (half ­oktober tot half maart) trainen Eerste Korfbal Club Arnhem en spelen de leden (E.K.C.A.) is in 1909 opgericht in sporthal Valken­ en heeft ruim 250 leden. Naast huizen. Nieuwe 5 ­senioren- en 10 jeugdploegen is er ­leden kunnen het een zeer actieve recreantengroep. hele jaar door Niet korfballers kunnen diverse ­instromen. ­sporten beoefenen in de Kombi Fit groep. De allerjongsten kunnen vanaf 3 jaar onder enthousiaste leiding sportpark ravotten in de Kangoeroeclub. Daarde paasberg Van Maerlantstraat 2, naast krijgen ze korfbaltraining van deskundige trainers, die geassisteerd ­Arnhem-Noord worden door o.a. de KorfbalStars sporthal ­valkenhuizen (oud)internationals. De sfeer is zeer goed. Iedere maand is er wel een ­Beukenlaan, feest. Trainingsavonden zijn dinsdag Arnhem-Noord en donderdag (in de winter ook op training maandag). wo en vr 18.00 - 19.00 uur

E.K.C.A

info

sportcentrum elderveld

secretaris@ oost-arnhem.nl www.oost-arnhem.nl

Breezandpad 13, Arnhem-Zuid

aanbod: een paar keer vrijblijvend meetrainen

training

di en do 18.00 - 20.30 uur contactpersoon Martine Hese jtc@ekca.nl www.ekca.nl

je mag bij ons 5x ­gratis mee­trainen.


in an ik n? r a se wanhem k s i n ar felten ta

ATTV Treffers

Kinderen die kennis willen maken met tafeltennis kunnen bij ons terecht. Er zijn altijd jeugdbegeleiders aanwezig die je de weg wijzen. Je kunt 4x gratis meetrainen. Wij vinden het erg leuk Speelzaal Venlosingel, als je vriendjes, zussen en/of broers Boshovenstraat 6, Arnhem meeneemt. Wil je een keer meedoen? training Stuur een mailtje. elke woensdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur

contactpersoon

Wim Engelen secretaris@treffers-arnhem.nl www.treffers-arnhem.nl


TIAN

TIAN is begin 2013 voortgekomen uit een fusie van de verenigingen TIOS en Oldra en staat voor Tafeltennis In Arnhem Noord. Tafeltennissen bij ons is gezellig! Kom gerust enkele keren gratis spelen om te bekijken of het je bevalt. Speelzaal Witsen, ingang: Breitnerstraat 75, Arnhem

training jeugd

di 19.00 - 20.00 uur en do 17.00 tot 19.00 uur

contactpersoon Ruud Regtvoort ttvtian@gmail.com www.ttv-tian.nl


Wat zijn

urban sports? Je kunt deze sporten altijd op je eigen niveau doen. Het maakt dus niet uit of je b ­ eginner bent of al gevorderd.

Calisthenics

is een nieuwe sport, kortgezegd een mix van gymnastiek en fitness in de buitenlucht. Eigen gewicht en eigen kracht staan centraal en er wordt getraind zonder gewichten en moderne apparatuur te gebruiken. Je ontwikkelt niet alleen kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa, maar ook flexibiliteit, eigen balans, behendigheid en coördinatie.

Freerunning ­en parkour Double Kong, Speedstep, Frontflip, Backflip. Dit zijn een paar tricks van freerunning. Over banken springen, tegen een muur klimmen. Als freerunner gebruik je de hele omgeving. Door te springen, hangen en te klimmen leer je om deze obstakels te overwinnen. Als je dit vaak oefent word je hier spelenderwijs steeds beter in.

Het verschil tussen freerunning en parkour is voornamelijk de manier hoe je over een obstakel gaat. Bij parkour is het de bedoeling dat je je snel en efficiënt van A naar B over de obstakels verplaatst. Bij ­freerunning ligt de focus op de uitvoering, zoals een mooie salto van het muurtje af of een hurksprong over een trapleuning.


in an ik oen? r a sd wanhem k t r o freerunning - vervolg ar ban sp r u

The Common Ground tricking sportcentrum shk

Wassenaarweg 7, Arnhem training vr 18.30 - 20.00 uur contactpersoon Weimin Tan

freerunning

calisthenics

SilverbackZ

speelveld-parkje, Elderhofseweg, Elderveld training ma, wo, vr (optie zo-ochtend) 18.00 of 19.00 uur Alles is afhankelijk van het weer.

contactpersonen

Begin 2019 starten er ook lessen in Arnhem op verschillende toffe urban locaties.

contactpersoon

Erik Wopereis, info@thecommonground.nl www.thecommonground.nl Houd @Commongroundgym in de gaten op Instagram en volg ons op facebook

Stichting Gym en Turnen

Remco Doornekamp en Maurice Douma Instagram: SB_SilverbackZ info@silverbackz.nl www.silverbackz.nl

training vr 17.00 - 18:30 uur en 18.30 - 20.00 uur Gymzaal aan de Jan Luijkenlaan 2, Velp

freerunning

Aquil a Agilis

gratis proeflessen

Zero Free Running

contactpersoon

Erik Wopereis www.gymenturnenarnhem.nl/ freerunning

mfc de wetering

Valckenierstraat 1, Arnhem training za 12.00 - 13.00 uur (8+ jr.)

Fazantweg 2, Arnhem training zo 10.30-11.30 uur, vanaf 11.30 voor 16+; vr 18.00-19.00 uur en 19.30-21.00 uur

Johannes Koopman Info@zero-freerunning.nl www.zero-freerunning.nl/arnhem

Luc van den Burgh Aquila.agilis@gmail.com www.aquilaagilis.org

sporthal symfonie contactpersoon

2 gratis proeflessen

contactpersoon

eerste proefles ­gratis


Wat is urban dance? hiphop

Bij hiphop dans gaat het om zo veel mogelijk jezelf zijn en te laten zien waar je voor staat. Je leert in levels dansen van hoog naar laag en leert omgaan met trucjes die jouw dans nog spectaculairder maken. Verder leer je ook te freestylen. Dit betekent dat je uit jezelf zonder te veel na te denken een toffe run(dansstuk) leert gooien.

urban

Bij urban leer je opvallen met jouw moves en leer je omgaan met verschillen­de dansstijlen binnen de urban. Je word uitgedaagd om jezelf zo veel mogelijk te tonen en je unieke stijl te ontdekken.

weetje

UnderdogDancers heeft dansgroepen die dit jaar Nederlands kampioenen zijn geworden in battles en crew kampioenschappen! Verder leiden wij dansers op voor de danswereld en dansopleiding.


Jill Moves

m ce e h n ar n dan n i ar urba wan ik ? a k lgen vo Versteegh

La Capella, Oude ­Velperweg 36a, Arnhem training ma / wo / do

contact

jillmoves@gmail.com www.jillmoves.nl

rozet

Kortestraat 16

versteegh dansschool ­Velperweg ­43a

gymzaal salamander ­Meikers 3

De Vloer

rijkerswoerd De Tovertuin, ­Ernest ­Hemingway­straat ­2

contact laura@dansenbijversteegh.nl www.dansenbijversteegh.nl

elderveld

Underdog Dance

Leidenweg 11, Arnhem

schuytgraaf

De Ombinus, Pallas Atheneplein 2 / Salamander, Meikers 3

centrum

Rozet, Kortestraat 16 training di / wo / do

contact

info@devloer.nu www.devloer.nu

productions

Streetdance, Hiphop en breakdance in Klarendal Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 training ma / do

contact

info@underdogdanceproductions.nl www.underdogdanceproductions.nl


Sportwijs woordzoeker Zoek de woorden op in de puzzel en streep ze weg. De woorden staan van links naar rechts, van boven naar beneden en van ­beneden naar boven. De letters die over­blijven vormen een woord. Dat is de ­oplossing. Stuur een mail met je antwoord naar ­sportwijs@sportinarnhem.nl of vul het ­formulier in op www.sportwijs.nl. ­Onder de goede inzenders verloten we 5 ­tafeltennissetjes. BAL KORFBAL TACTIEK BATJE LUCAS TREFFERS BATTLE

PARKOUR URBAN CREW SPORTWIJS HIPHOP SPRINGEN

L

H

I

P

H

O

P

L

W

U

R

B

A

N

A

A

K

A

C

T

A

K

R

B

E

I

E

A

S

L

K

F

I

J

I

J

S

P

O

R

T

W

I

J

S

C

U

O

C

B

A

T

J

E

R

K

A

E

L

T

T

A

B

E

T

R

E

F

F

E

R

S

W

N

E

G

N

I

R

P

S

Profile for Sportbedrijf Arnhem

Sportwijs najaar 2018  

Een magazine over sport voor Arnhemse basisschoolieren.

Sportwijs najaar 2018  

Een magazine over sport voor Arnhemse basisschoolieren.

Advertisement