__MAIN_TEXT__

Page 1

#4 OKT - DEC

Meetup #2 i Stockholm föreläsningar, inspiration och nätverkande Förstå de sex motiven till sponsring

Året som gått: mest populära artiklarna

Barnkonventionen blir lag den 1:e januari


I N L E D A N D E TA N K A R

Tack för 2019!

Å

ret börjar gå mot sitt slut och snart intar vi ett nytt år och en ny säsong 2020, vi är redo för dig!

Men först, en kort tillbakablick över året som gått. Totalt sett har året bjudit på fyra Föreningsvänsmagasin med 73 sidor fyllda med föreningsutveckling. Magasinen har bjudit på allt från forskning, reportage om inspirerande organisationer, unga ledare, idrottsstjärnor berättar och mycket, mycket mer. Därtill bjöd hösten på två stycken SportAdmin Meetup. Målet med Meetup var att skapa en mötesplats där föreningsengagerade från olika typer av idrotter och olika delar av Sverige får möjlighet att diskutera och inspireras kring olika frågor.

När vi nu går in i ett nytt år, och inte minst ett nytt decennium, kommer föreningssverige med säkerhet möta nya möjligheter men även nya utmaningar. För att nämna något väntar vi oss ett 2020 där Barnkonventionen blir lag. För att möta både möjligheter och utmaningar på bästa möjliga sätt förbereder vi oss nu för ett nytt år med Föreningsvän. Men för att avsluta vill vi även passa på att tacka för ett fantastiskt 2019! Vi är så glada över att ni följt med oss på redan och vi hoppas att ni är redo för ett nytt år tillsammans med oss.

INNEHÅLL 4

Mest läst under 2019

6

Idrottsstjärnor berättar: Niklas Jihde

8

Ett år med Medspelare

10

Meetup #2 i Stockholm

12

Panelen svarar

14

Två tips från boken “Hållbar sponsring”

Och det är egentligen syftet med Föreningsvän i stort: att inspirera och lära av varandra för att tillsammans skapa den bästa möjliga versionen av föreningssverige. Vi ser detta som vårt bidrag och hoppas verkligen att vi lyckats väcka nya tankar och lärdomar.

MEDVERKANDE #4 Ebba Hardenstedt Ståhl

Ronja Svensson

Tim Mohlin Törringer

Tidigare ledaransvarig i Svedala GIF, student på Handelshögskolan och jobbar parallellt med Produkt & Marknad på SportAdmin.

Produktägare och Marknadsassistent på SportAdmin och före detta handbollsspelare.

Produktägare och Affärsutvecklare på SportAdmin. På fritiden styrelseledamot i Svedala IF och fotbollsspelare.

Elin Ruland

Sonny Dzabic

Före detta friidrottare som under sommaren arbetade på SportAdmin och som annars studerar på Handelshögskolan.

Före detta fotbollsspelare från Älmhult som under vintern och våren gör sin praktik på SportAdmin.

2


6

8

Redaktör Tim Mohlin Törringer Design Tim Mohlin Törringer Omslagsfoto Ronja Svensson Föreningsvän ges ut av SportAdmin i Skandinavien AB Gustav Adolfs Torg 12 211 39 Malmö Org. nr 556773-0832

14 3


Mest läst under 2019 Under hela året har vi haft möjligheten att publicera många spännande och läsvärda artiklar. Här är de mest populära varje månad.

Januari

Februari

Mars

I Riksidrottsförbundets Strategi 2025 har man valt ut fem prioriterade utvecklingsresor och en av de benämns “Inkluderande idrott för alla”. Birgitta Green berättar om konceptet Alla Kan Gympa.

Under 2017 mottog Locker Room Talk, Zlatans nystiftade pris under fotbollsgalan - Number Ten. De berättade om hur Locker Room Talk ska stoppa skitsnacket i omklädningsrummet.

I tider där skärmtid, stillasittande och godsaker konkurrerar med idrotten växte Generation Pep fram genom kronprinsparet. Vi pratade med Mattias Svensson, projektledare, om initiativet.

April

Maj

Juni

Vi välkomnar premiärnumret av magasinet Föreningsvän. Det första i ordningen och bevisligen inte den sista. Nu är vi på fjärde och under 2020 ser vi fram emot fler. Glöm inte att besöka hemsidan!

Under säsongen kan det vara komplicerat att nå hela vägen in i mål. Därför tog vi fram ett par suveräna tips på verktyg som kan hjälpa er på vägen.

Vi fick äran att prata med Kevin Johansson, kommunikationschef i Brynäs IF. Han berättade hur de sprider innehåll och framförallt glädjen till flera i digitala plattformar och kanaler.

4


Juli

Augusti

September

Magasinet rullar vidare och i övergången juni/juli släppte vi ut Föreningsvän nummer två. Denna gången skrev vi om Generation Pep, Årets Eldsjäl, Barnkonventionen och gav färska tips om bidrag!

Joel Segerdahl berättar om idrott på gräsrottnivå. Han berättar även om reportageserierna Sverigeresan och Lirarnas Sport. Senast aktuell med minidokumentären Gärdsgårdsserien på Dplay.

Stjärnor Berättar, En artikelserie där vi följer såväl tidigare som nuvarande stjänor som berättar om allt från uppväxt till vad de gör idag. I September fick vi läsa om rekordhållaren Moa Hjelmer!

Oktober

November

December

Niklas Jihde berättar om hur en idrott gav väg för en helt annan. Vi fick även en inblick i hur han ser på dagens idrottande och om rollen som förebild. Aktuell som programledare och journalist.

Efter att ha avslutat karriären kan Susanne Gunnarsson stoltsera med hela 17 VM- och OS-guld. Hon berättar även om lekfulltheten var nyckeln till framgångarna!

Anna Laurell Nash berättade om hur “hålla igång” och motion gick till två VM, tre EM och sju SM-guld. Detta kunde hon sedan knyta ihop genom att utses till Årets Boxare i Sverige som första kvinna.

5


Stjärnor berättar: Niklas Jihde Vi känner igen honom i tv och journalistikens värld inom NHL och Premier League, men faktum är att han ofta har större idrottsmeriter än de han intervjuar. Niklas Jihde påbörjade sin innebandykarriär i sena tonåren men lyckades svepa in tillräckligt med mål för att kamma hem hela fyra SM-guld och fem VM-guld.

V

arje berättelse har sin Niklas menar att det var gemenskapen början. I Niklas fall var och glädjen som lockade mest med indet i en helt annan sport nebandy. Till stor del var det klubben, och i en helt annan tid. Hovshaga AIF, som satte fart på glädjen – När jag växte upp höll men också karriären. Innebandyn kom jag på med nästan varenda sport som in vid 17 års ålder och Niklas fann lyckan fanns. Tiden fick jag fördela mellan inom sporten direkt. fotboll, tennis och ishockey som blev mina huvud-idrotter fram till 14 års - På den tiden var innebandyn en ung ålder. Vid den tidpunkten valde jag att sport och väldigt liten jämfört med det vi hoppa av de andra sporterna och lägga kan se idag eller de andra sporter som jag utövat, men för mig blev det en jackpot. all fokus på tennis. 6

Jag som hade kämpat själv på tennisbanan fyra timmar om dagen, flera dagar i veckan, fick nu uppleva sammanhållning i ett lag och jag älskade det. Jag fick tillbaka glädjen för idrotten igen och sedan dess var det innebandy för hela slanten. - Hovshaga var en liten kvartersförening i Växjö där jag växte upp, som alla mina polare och min storebror Johan spelade i. I början var jag där för att hålla igång och få spela med mina kompisar men


klubben ville annat och jag blev snabbt uppflyttad till elitverksamheten och a-laget. Trots storleken på klubben så var de väldigt proffsiga och efter bara två månader där fick jag chansen i Elitserien, vilket var väldigt häftigt. Jag minns första matchen då jag inte hade någon aning om hur reglerna fungera. Folk bara skrattade när jag blev utvisad för att jag inte visste om att det var förbjudet att spela utan klubba.

- Det finns många som haft stort inverkar på min elitsatsning inom tennis. Men för att nämna någon så är det Fredrik “Fidde” Rosengren, som har tränat både Jonas Björkman och Robin Söderling. Men de jag minns bäst är inte ledarna som hjälpte mig till att vinna SM- och VM-guld med, utan jag kommer ihåg Sonny och Ronny som var mina fotbollstränare i Mora när jag var sju år. Vi får inte heller glömma ishockeytränare Leif eller tennistränaren Berra, som båda var med Niklas fick tidigt i karriären spela på pro- mig i mina tidiga idrottsår. Det är namfessionell nivå men menar att Hovshaga nen jag minns allra mest och för mig är det viktigt att lyfta dessa ledare som jobbar hårt med att lyfta fram barn- och ungdomar i idrottsföreningar runt om i landet. Många av de kanske känner att de inte får tillbaka något för all den tid de lägger ner, men de förstår inte vilken stor innebörd de faktiskt har. Alla barnoch ungdomstränare blir ju stora förebilder för sina adepter, som finns med dem hela livet ut. var en fantastisk plattform för kravlöst Mycket har ändrats sedan ungdomsåren idrottsutövande redan innan. som aktiv idrottare säger Niklas, som - I juniorlaget vara alla som vill lira lite genom sina egna barns idrottsutövande innebandy välkomna att träna och spe- och genom ungdomslaget som han är lela. Den lilla andel som ville ta klivet upp dare i och fått se problematiken på nära och avancera till A- och B-laget fick mö- håll. jlighet och stöttning till det. de olika tra- - Det är en otrolig hets med allt nuförppstegen gjorde att du som utövare själv tiden, ungdomar tvingas ofta specialikunde välja den riktning du ville ta - ville sera sig alldeles för tidigt. Barn som är man bara spela för att ha roligt så tillä- omkring nio och tio år gamla pressas rets du det och ville man satsa så fick man dan då till träna en idrott, fyra gånger i den hjälpen som behövdes för att lyckas veckan, vilket skapar stora problem vid 16 års ålder när de inser att de spendeÄven om Hovshaga AIH hjälpte Niklas rat hela sitt liv åt en sak, en idrott som de att hitta tillbaka till passionen för idrott kanske inte lyckas i. Då de låst sig till en igen, har han mycket att tacka tennisen idrott så saknar de sedan ett annat socialt och elitsatsningen han gjorde i Växjö liv utanför träningen och vet inte längre vad de ska göra med sin fritid. Idag kan Tennissällskap. ju både tjejer och killar idrotta på elitnivå - Växjö TS har störst betydelse för min upp till de är närmare 40 år gamla, så det karriär, skulle jag vilja påstå. De lärde är helt galet att bestämma vilken idrott mig hur idrott fungerar - hur man ska man ska satsa på för resten av livet redan uppträda, hur man tar hand om varan- som barn. dra och hur du behandlar motståndare. Det var även genom tennisen som min Niklas fortsätter med att han tycker det vinnarskalle växte fram och drivet att är bättre att hålla på med fler idrotter förbättras. Jag förstod snabbt att om jag under längre tid och sedan söka rätt väg ville lyckas så räckte det inte med träning senare i livet, när man fått del av alla lären till två gånger i veckan, utan jag var domar. tvungen att träna mer än nästa motståndare - något som jag bar med mig till in- - Det är bara att kolla på min karriär nebandyn. När möjligheten att bli en av jag ville ju bli tennisstjärna, men blev de främsta inom innebandy i Sverige så tack vare rätt vägledning och stöd innevar det otroligt fördelaktigt att ha med bandyspelare istället, vid 17 års ålder. För att undomarna ska ha möjlighet att mig allt jag lärt från tennisen.

“Folk bara skrattade när jag blev utvisad för att jag inte visste om att det var förbjudet att spela utan klubba”

7

utöva flera sporter samtidigt krävs det att klubbarna samarbetar för att pussla ihop scheman och träningstider, istället för att tävla om de aktivas tid. Föräldrarna måste också vara mer delaktiga i sina barns idrottsutövande, och genom olika föräldragrupper- och möten se över hur de kan hjälpa sina barn på bästa sätt. Alla tjänar på att barnen är aktiva i flera olika idrotter. Elin Ruland


BARNKONVENTIONEN

Ett år med Medspelare Genom satsningen “Medspelare” utbildar Röda Korsets Ungdomsförbund barn och unga över hela Sverige om deras rättigheter enligt Barnkonventionen. Tidigare i år berättade vi om Röda Korsets Ungdomsförbunds satsning “Medspelare” där utbildare åker ut till föreningar för att prata om barnens rättigheter och Barnkonventionen. 2019 börjar nu lida mot sitt slut och Sanna Jansson, projektledare, summerar ett bra år. – Vi har genomfört totalt 34 Medspelarpass för sammanlagt 863 deltagare (644 barn och 219 ledare) hittills i år, och några pass återstår. Vi har även startat upp en ”lokalgrupp” kopplat till Röda Korsets Ungdomsförbund Göteborg där frivilliga i Göteborg själva bokar in och genomför workshopen. Detta har medfört att vi kunnat möta fler och dessutom stärkt frivilligheten kopplat till verksamheten, något vi som frivilligorganisation ser som mycket viktigt och värdefullt, säger Sanna.

– Under 2019 har vi mött unga idrottare inom fotboll, friidrott, handboll, ishockey och längdskidor, och dessutom mött ledare även inom simning, cheerleading, bandy, judo, brottning, gymnastik, kampsport, konståkning, baseboll & softboll, innebandy och ridning. Nu går man också snart in i ett nytt verksamhetsår, ett år då Barnkonventionen blir lag.

– Redan nu har vi börjat se ett ökat intresse för workshopen men vi förväntar oss att efterfrågan kommer att växa ytterligare under kommande år. Vi kommer att jobba på som vanligt med att bredda målgruppen till fler sporter och få ner verksamheten på lokal nivå – inte för att ersätta den nationella utan för att komplettera. På så vis hoppas vi också få större spridning i landet. Det är dock en lång process och inte något som kommer En stor positiv faktor under det gång- bli ”klart” under 2020. na året är att man ökat antal idrotter som man nått ut till. Tim Mohlin Törringer

8


9


Meetup #2 i Stockholm Den 13:e november fyllde vi GIH med föreningsmänniskor från 17 olika idrotter. Tillsammans lyssnade vi på intressanta föreläsningar från Frans Fransson (Hållbar Sponsring), Mattias Svenson (Generation Pep) samt Henrik Lehmann och Malin Österlund från SportAdmin. Redan vid 17:00 öppnades dörrarna till En kort bensträckare senare skickaGIH i Stockholm för en helkväll med te- des stafettpinnen vidare till Henrik mat “Hållbar idrottsförening”. Lehmann, VD på SportAdmin men även ledamot i Gymnastikförbundet samt i GF Kvällen inleddes med nätverkande och Näset, som delade med sig av de erfaremingel innan föreläsningssalen öppnade nheter han mött under sin tid i gymnasoch bjöd in till kvällens första föreläsning tiken. – “Hållbar sponsring” med Frans Fransson. Kvällen fortsatte med en föreläs- Kvällen avrundades därefter med proning av Mattias Svenson från Generation duktnyheter från SportAdmin av Malin Pep som berättade om deras arbete för Österlund, produktägare på SportAdmin. att förbättra barn och ungas hälsa.

10

En kväll fylld av engagemang, minst sagt, och återigen stod det klart att samverkan blir allt viktigare. Föreläsningarna öppnade upp för diskussioner som tänjde på gränserna och saker som barnkonventionen, värdebaserat ledarskap och samverkan, det vill säga högst aktuella ämnen, lyftes. En givande kväll med många intressanta tankar. Ebba Hardenstedt Ståhl


11


Hur ser det svenska föreningslivet ut om 5-10 år? Idag stoltserar Sverige med ett föreningsliv i världsklass. Varje dag driver flera tusen föreningar en verksamhet som inte bara skapar nyttig aktivitet utan även bidrar med samhällsnytta på många plan. Men hur kommer detta fantastiska föreningsliv se ut i framtiden? “Föreningslivet kommer få ökad betydelse” ”Jag tror att föreningslivet kommer vara en ännu viktigare del i samhället. Föreningslivet kommer vara extremt viktigt för ungdomarnas första inblick i hur verkligheten ser ut och det kommer vara ett bra fostringsredskap. Det tror jag! Föreningslivet kommer få ökad betydelse.” Zecira Musovic | Landslagsspelare, akademiker & styrelseledamot

“Vi ser idag att det är färre ungdomar som vill...” “Om jag fick bestämma då skulle jag säg att svenskt föreningsliv har kommit mycket längre i att bli mer modern. Jag ser ny teknik som en naturlig del i utbildning framför allt. Jag tror att man ska kunna skapa förändring på riktigt. Hela strukturen i svenskt föreningsliv har inte utvecklats i takt med samhället. Men jag tror att när man börjar modernisera, om det handlar om sociala medier eller ny teknik, och förenklar hela strukturen tror jag också att fler unga kommer bli aktiva. Vi ser idag att det är färre ungdomar som vill engagera sig i föreningslivet och det kan bero på gamla strukturer som lever kvar. Kan vi ändra de strukturerna och ändra sättet att mötas på tror jag vi kan komma närmre varandra och hjälpa varandra att utvecklas.” Shanga Aziz | grundare av Locker Room Talk

“... det kommer ske stora förändringar” ”Många pratar om “föreningsdöden”, dvs att föreningar upphör, men jag tror att den kommer vända till slut. Det finns nog ett grundläggande behov hos varje människa att få finnas med i en gemenskap, med allt vad det innebär. Men det kommer ske stora förändringar och jag tror att vi i framtiden kommer se allt fler nishade föreningar. Fotbollen, och föreningslivet i stort, ligger ofta 20 år efter så egentligen kan vi titta på hur samhället ser ut idag för att ta reda på hur föreningslivet kommer se ut om 10 år.” Gustav Plantin | Ordförande Staffanstorp United

12


Vad betyder föreningsliv för dig?

Ideella eldsjälar är ryggraden i vårt svenska föreningsliv. Men vad är det egentligen som driver dem och vad betyder föreningslivet för dessa personer?

“... en bra medborgare” ”För mig har det betytt väldigt mycket, jag har själv varit aktiv både som spelar och tränare. Jag vet därför vilket nätverk man kan få, vilken utbildning och framförallt bli en bra medborgare” Karin Holm | H43 Lund

“... bekräftelse på att man är duktig” “Föreningslivet för mig är lika mycket för min skull som för barnens. Det är klart att man får en bekräftelse på att man är duktig på någonting och samtidigt inse att vi aldrig haft så många duktiga gymnaster tidigare.” Martin Olsson | Svedala GIF

“... att ha roligt” ”Det betyder socialt nätverk, fostran, umgänge och att ha roligt.” Annika Berlin Svensson | Arlövs BI

13


Två tips från boken “Hållbar sponsring” Tidigare i år berättade Frans Fransson om vikten av att arbeta nära och förstå sponsorernas behov. Nu är han tillbaka och delar med sig av två handfasta tips från boken “Hållbar sponsring”. “Syftet med Hållbar sponsring är att höja kunskapsnivån inom sponsring hos idrottens rättigheter. Hållbar sponsring ger dig konkreta verktyg som utvecklar ditt arbete med sponsring. Boken hjälper dig förstå varför idrottsvarumärket, målgruppen och de sex motiven till att sponsra är centrala att känna till. Du får också veta mer om varför samhällsnytta är så viktigt för framtidens sponsring.” – I vår bok finns tre delar som är kopplade till själva erbjudandet. Det första är att helt enkelt skapa själva erbjudandet. Vissa gör det från början medan andra gör uppdateringar efter hand. Det andra steget handlar om att forma erbjudandet och hitta en struktur. Kanske behöver

man en sponsorstruktur i vilken man kategoriserar in sponsorer. I det tredje steget handlar det om att prissätta erbjudandet, berättar Frans Fransson, en av två författare. Till höger delar han med sig av två tips: att förstå motiven till sponsring och vikten av att lägga upp en sponsorplan. Sonny Dzabic

14


Tips 1: förstå de sex motiven till sponsring Att ha en förståelse för vilka motiv som företag har för sin sponsring är en viktig del för att kunna skapa ett attraktivt sponsorerbjudande. 1. Kännedom

2. Association

3. Samhällsnytta

• Öka kännedom om varumärket • Informationskanal för nyheter och lanseringar • Kunskap om produkter och tjästeutbud

• Stärka gillande (stärka varumärket) • Förstärka/förtydliga en position • Förflyttning av befintlig position (ompositionering)

• Cause-related marketing • Gräsrotssponsring • CSR/Good Citizen-projekt

4. Interna värden

5. Möten

6. Försäljning

• Intern stolthet och “Vi-känsla” • Hälsa och friskvård • Rekrytering och personal

• Passionsdriven mötesplats • Relationsfokuserad mötesplats • Affärsorienterad mötesplats, ex. nätvärk

• Kampanjorienterad eller långsiktig närvaro • Möta konkurrens/exklusivitet • Produktutveckling

Tips 2: lägg upp en sponsorplan En sponsorplan lägger grunden för en struktur som är hållbar över tid och består framförallt av åtta delar. 1. Förarbetet

2. Skapa erbjudandet

3. Forma erbjudandet

• Förväntningar • Förutsättningar • Organisation

• Avtalsrättigheter och motprestationer • Rättighetskatalog

• Sponsorstruktur • Paketering

4. Prissätt erbjudandet

5. Försäljningsarbetet

6. Avtal och juridik

• Prissättning

• Identifiering • Research • Säljtillfälle

• Sponsoravtalet

7. Aktivering

8. Utvärdering

• Aktiveringskoncept

• Utvärdering och mätning • Intern utveckling

15


Profile for SportAdmin Info

Föreningsvän #4  

Föreningsvän #4  

Advertisement