Page 1

SPORTPROF EDITION SX

SX: CENTRUM VOOR SPORT, MARKETING EN MEDIA

Uniek concept in Eindhoven

SportProf Edition SX is onderdeel van Sport-Netwerk.nl

EN VERDER

Ranomi Kromowidjojo | Red Bull | Sportiviteit op de werkvloer | SX Sportsclub Marlou van Rhijn | Bianca van Kaathoven | Hans van Breukelen en meer....

1


SPORTACCOMMODATIE KONING WILLEM III KAZERNE

BOSAN UW PARTNER IN SPORTZAAL INRICHTING

Tekst: Margriet Langman Beeld: Bosan

Door de bijzondere positionering van de nooddeuren was het niet mogelijk om de klimrekken obstakelvrij weg te werken middels de gebruikelijke twee deuren. Daarom hebben wij, om te voldoen aan het programma van eisen, één grote deur geplaatst die het klimrek afschermt. Naast de klimrekken beschikt de sporthal over uiteenlopende sportvoorzieningen. Zo is er een klimtouwinstallatie, elektrische hijsunits en een rekstokinstallatie. Maar ook een volledige grote klimwand van 12 meter breed en 8 meter hoog met uitbouw en diverse hellingshoeken. Een van de 3 dojoruimtes is voorzien van een uniek railsysteem voor de boksstootzakken, waardoor deze eenvoudig en ARBO-technisch verantwoord in de sportzaal gepositioneerd kunnen worden. De bijzondere tatami (vloer) is uitgevoerd in de blauw/gele kleurstelling van de Koninklijke Marechaussee met 4 werkvlakken.”

CONSTRUCTIEVE SAMENWERKING

Foto’s: Bosan Sportinstallaties

Iedereen die bij de marechaussee wil gaan werken volgt de opleiding aan het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn. Voor de operationele inzet is een goede fysieke en mentale fitheid van militairen een vereiste. Juist daarom is er een sportaccommodatie aanwezig. Burgland Bouw en Bosan hebben deze samen gerealiseerd.

MET PASSIE INSPIRATIE EN GEDREVENHEID RICHTEN WIJ SPORTZALEN VOLLEDIG IN. WIJ HELPEN U VAN A TOT Z BIJ HET REALISEREN VAN UW IDEALE SPORTACCOMMODATIE. EN ZELFS DAARNA. WANT OOK VOOR HET VAKKUNDIG INSPECTEREN EN ONDERHOUDEN VAN UW SPORTACCOMMODATIE BENT U BIJ ONS AAN HET JUISTE ADRES. Bij ons begint alles met een juist advies. Een advies dat is afgestemd op uw wensen, uw sportaccommodatie en uw budget. Als fabrikant van sporttoestellen en -materialen hebben wij het gehele proces in eigen beheer. Van advies en ontwerp tot en met de productie en het onderhoud. Doordat wij het gehele proces in eigen beheer hebben kunnen wij voorzien in klantspecifieke wensen en maatwerk leveren inzake bouwkundige voorzieningen. Ook kunnen wij onze sportinstallaties aanpassen aan uw wensen. Kortom, van Bosan mag u meer verwachten! Heeft u een nieuw project, overweegt u de aanschaf van sportmateriaal of wilt u het onderhoud van uw sportaccommodatie uit handen geven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en een advies op maat.

T: +31 (0)53 57 23 115 E: info@bosan.nl

www.bosan.nl

Burgland Bouw BV heeft de opdracht voor de renovatie en nieuwbouw gebouw 55 op de KW III kazerne te Apeldoorn verkregen van het Ministerie van Defensie via een aanbestedingsprocedure. De sporthalinrichting was een stelpost binnen de opdracht van Burgland Bouw. Deze stelpost is in overleg met het Defensie ingevuld door Bosan omdat zij een contract hebben voor de levering en het onderhoud van alle sportzaalinrichtingen in binnen- en buitenland. De Koning Willem III kazerne is overigens niet het eerste nieuwbouwproject dat Bosan voor het Ministerie van Defensie heeft gerealiseerd. Zo zijn er door Bosan diverse sportaccommodaties gerealiseerd, onder andere bij de KMar in Zwolle, de KMar in Badhoevedorp en de Landmacht in Zoutkamp.

Dennis Mentink, de projectleider van Burgland Bouw, had tijdens dit project veelvuldig contact met Jeroen Oldenhof, de projectleider van Bosan. Samen kijken ze terug op hun constructieve samenwerking. “Al in een vroeg stadium zijn de vloer- en wandsparingen evenals de overige bouwkundige voorzieningen gecoördineerd met Bosan” vertelt Dennis Mentink. “Door het goede onderlinge overleg in het voortraject verliep de voor- en afmontage van de sporthalinrichting vlekkeloos in het bouwproces”. Jeroen Oldenhof voegt hieraan toe dat hij juist in een heel vroeg stadium is aangeschoven bij bouwvergaderingen zodat de bouwkundige voorzieningen, de positionering van de inbouwnissen, de posities van de klimrekken en de voeding voor de stopcontacten tijdig besproken konden worden. “Burgland Bouw heeft al deze punten meegenomen in de betonnen wanden, met als resultaat dat alles nu obstakelvrij is. Bovendien heeft Burgland Bouw de plafondinstallaties mooi geïntegreerd in de staalconstructie zodat de obstakelvrije hoogte van 7 meter gewaarborgd bleef.” Dennis Mentink vult aan “Ook tijdens het bouwproces waren er bij Bosan nog aanpassingen mogelijk in de kleurstelling van de inbouwnissen ten behoeve van de klimrekken en de klimwand, waardoor het resultaat er zeker mag zijn. Burgland Bouw is erg content met de samenwerking zoals deze er met Bosan is geweest gedurende het gehele proces.” Ook Jeroen Oldenhof kijkt tevreden terug en is duidelijk enthousiast over de samenwerking en het resultaat.

SPORTHAL EN 3 DOJORUIMTES “De Koning Willem III Kazerne bevat een sporthal en 3 dojoruimtes, vertelt verkoopleider Ruud Plas van Bosan. “De sporthal is door de twee scheidingswanden in drie zaalcompartimenten op te splitsen en is volgens militaire begrippen ingericht. Dit vertaalt zich onder andere in het aantal draaibare klimrekken en de posities van de klimrekken, welke in combinatie met de hijsunits te gebruiken zijn.

3


INHOUD

6

VOORWOORD

8

BIANCA VAN KAATHOVEN WETHOUDER SPORT

Bob van Oosterhout

Welkom in Eindhoven

10

10

SX: CENTER VOOR SPORT, MEDIA EN MARKETING Sporthart van bruisend Strijp-S

14

MARKTEFFECT

34

MARLOU VAN RHIJN

38

SPORT-NETWERK.NL

42

ONDERNEMERS IN DE SPORT

46

ENERGY LAB

48

SPORTIVITEIT OP DE WERKVLOER

SX SPORTSCLUB Uniek concept in Eindhoven

16

RED BULL

20

RANOMI KROMOWIDJOJO

24

WK VOETBAL 2014

30

32

Bijzondere collega van Eiffel

Fullservice met sportspecialisatie

Zefbewust Sporticoon

Carrièreplatform voor Sportprofessionals

Over passie en ambitie

Sportflow op de werkvloer

Trendwatcher Adjiedj Baks aan het woord

Drietal experts over hun WK-Werk

50

HANS VAN BREUKELEN Directeur Sports&Technology ziet kansen

ADVIESBUREAU NE9EN Adviseren en ontwikkelen van lokaal sportbeleid

Colofon SportProf SX Edition is een special edition van Sport-Netwerk.nl.

6

Uitgever:

Eindredactie:

Opmaak & vormgeving:

Redactieadres:

Copyright:

Sander Fonville

Noel Relker & Jop Goslinga

Phanatique

Sport-Netwerk.nl

Het auteursrecht op de artikelen

Van Heeckerenweg 23

uit het SportProf SX Edition

Sport-Netwerk.nl

20

T: 06-52520346

Aan dit nummer werkten mee:

Fotografie:

7471 SH Goor

berust bij Sport-Netwerk.

E: sander@sport-netwerk.nl

Bob van Oosterhout, Bianca van

Paul Raats, Pics United,

T: 06-52520346

nl. Zonder voorafgaande

Kaathoven, Ruud van der Knaap,

KNVB.nl, Bosan

E: info@sport-netwerk.nl

schriftelijke toestemming van

I: www.sport-netwerk.nl

de uitgever mag niets uit deze

Redactie:

Frank van den Wall Bake, Paul

Margriet Langman, Jop Goslinga,

Raats, Nicole Bekkers, Hans van

Druk:

uitgave worden verveelvoudigd

Wouter Quint, Lynn Willemsz

Breukelen, Marlou van Rhijn,

PreVision Graphic Solutions

en/of openbaar gemaakt door

Niels Cannegieter

middel van druk, microfilm, fotografie, fotokopie, scan of welke andere wijze dan ook.


VOORWOORD Let the games begin! Want zo voelt het natuurlijk wel een beetje.. De afgelopen weken zijn het Center Court Café, het SPECO Sportslab, het sportveldje buiten en last but not least de LED wall afgebouwd, waarmee binnen SX slechts de allerlaatste puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ resten. Vanaf nu gaat het gas vol open en verschuift de focus van hardnaar software. Op 1 november 2013 werden de handtekeningen gezet onder een overeenkomst, die in eerste instantie Triple Double een nieuw kantoorpand en het vak een sportmarketingconcept rijker maakte. Slechts elf maanden later lijkt SX een heus merk geworden. Meer dan 40 merken en organisaties, allen actief in de inmiddels welbekende driehoek sport-marketing-media, geloofden in het concept, in elkaar en sloten zich aan bij wat zonder te overdrijven een nationale primeur mag worden genoemd. Kruisbestuiving. Inspiratie. Sportmarketing 3.0. Dat waren vijf jaar geleden in Marseille, waar Triple Double destijds acht man sterk haar jaarlijkse teamuitje doorbracht, de ingrediënten van een geschetst toekomstbeeld, dat in 2014 grotendeels gerealiseerd is. Trots is wat overheerst. Op Park Strijp Beheer. Op de Gemeente Eindhoven. Op Guus Hulshof, Jos Roijmans en Thijs van Dieren. Trots op Dirk Vervoordel​donk (die in deze even alle bouwers representeert). Op voormalig wethouder sport Joost Helms. Op de ‘early adaptors’ Bob Verbeeck, Kristof Desmet, David van Iersel en Jeroen Veldkamp. Op alle andere pioniers die volgden. Op de SX Sportsclub, het Center Court Café, Studio SX en het SPECO Sportslab. Op concepten als SX Bondgenoten, de Red Bull Room, de Herbalife Ronaldo Room en de SX Boardroom. Op de jonge, startende en ‘kleine’ ondernemers die de formule SX Open omarmden. Op merken als Intersport, Red Bull, Herbalife, Fontys, Philips, Jupiler, MLine, Telesport, FOX en Unibet, die zich op verschillende manieren aansloten als partner. Trots op alle Triple Doublers, die veel energie staken in het enthousiasmeren van partners. En trots vooral op Daphne van der Hoorn, die zich als een positieve terriër vastbeet in dit projekt en nergens, maar dan ook nergens even losliet.. De X in SX staat aldus voor kruisbestuiving, kruispunt waar mensen elkaar ontmoeten en het delen van kennis (door te vermenigvuldigen). De X staat ook voor de X-factor, die SX nu al bezit. Meer dan honderd jaar geleden was SX een mengkamer, waar door het prille Philips alle ingrediënten, benodigd om glas te blazen, werden vermengd. Honderd jaar na dato wordt er opnieuw vermengd en ontstaan er weer massa’s nieuwe lampjes. Figuurlijke lampjes dan; ideeën, die tot business kansen leiden. Hoe mooi is het om die met meer dan honderd energieke mensen in een geheel eigen wereld te mogen creëren op basis van de normen, waarden en spirit van sport: het mooiste domein in het leven!

BOB VAN OOSTERHOUT

Fontys Economische Hogeschool Tilburg. De logische keuze. Ben jij op zoek naar een hbo-bacheloropleiding in het hart van Brabant? Dan is een van onze opleidingen misschien wel iets voor jou! Fontys Economische Hogeschool Tilburg verzorgt al meer dan 25 jaar succesvol hbo-bacheloropleidingen op het gebied van sportmarketing, reclame en PR en internationale business en internationale marketing.

SPECO, Sport & Marketing / Management Where Sport meets Business

SPECO, Sport & Media When Sport is the Message

Communicatie

Digital Communication

Digital Publishing Studies Anybody, Anytime, Anywhere

International Business and Languages New Frontiers in Business

International Marketing and Management Business for the Next Generation

Johan Cruyff University Tilburg Topsporters & Sportmarketing

Meer weten? Kijk op www.fontys.nl/feht of bel ons: 08850 77222

Bob van Oosterhout Inspirator SX

6

VOORWOORD

fontys.nl/feht


WELKOM IN EINDHOVEN

Whatever you’re selling we’ll paper it

Graphic Solutions

W

elkom in Eindhoven, op Strijp-S. Met de historisch uitstekend gekozen naam SX is de stad weer een stuk fraaier geworden! Waar voorheen in de ‘verboden stad van Philips’ grote geheimhouding en geslotenheid als uitgangspunten gelden, verwelkomen we nu een bij uitstek ‘naar buiten gericht’ instituut. SX is de benaming van de voormalige glasfabriek aan de Torenallee en vanuit historisch perspectief dus een passende naam. Als bestuurder van deze stad hecht ik waarde om vanuit historisch besef naar de toekomst te kijken. Dat is waar Eindhoven uiteindelijk voor staat: stad van de toekomst. Hoe toepasselijk is het dan dat initiatiefnemer Bob van Oosterhout op deze locatie terecht komt met zijn ‘SX’; het centrum voor sport, marketing en media. Die X staat volgens de directeur voor ‘kruisbestuiving, kruispunt van vermenigvuldigen van activiteit en natuurlijk experience’.

8

BIANCA VAN KAATHOVEN

Dit centrum is een verzamel- en broedplaats van ondernemingen die rondom de thema’s sport, marketing, media en events actief zijn. De marketeers en andere creatieven die hier nu gaan werken, zullen weinig op hebben met de geslotenheid van het voormalige Philipsterrein. Juist willen zij met open vizier aan de slag gaan. Door open innovatie, kennisdeling en samenwerking willen ze vanuit Eindhoven de sportmarketingwereld veroveren. Hier zijn ze overigens al volop mee bezig, gezien de succesvolle track records van een groot aantal van de bedrijven die hier gevestigd zijn. Voor de stad Eindhoven een hele fraaie aanwinst. Of om in sporttermen te spreken… een echte versterking. Juist de kennis op marketingvlak is een zegen voor de stad. De ondernemers van SX zijn dagelijks bezig met het op de markt brengen van diensten en nieuwe innovatieve ontwikkelingen. De kennis van dat vermarkten is voor heel Eindhoven nuttig en dus niet alleen voor de sportwereld. Overigens zal sport wel veelvuldig de verbindende schakel zijn tussen verschillende werelden. Het is en blijft natuurlijk een prachtig uithangbord, waar ik als wethouder van Sport ontzettend blij mee ben. De kansen die sport biedt, de kracht van verbinding en de mogelijkheid om mensen in extase te brengen, zijn voor mij hierbij de kernbegrippen. Maar vergeet ook zeker niet de ‘andere’ kant. Juist het maatschappelijk rendement van sport is voor mij ontzettend belangrijk. Sociale verbinding,

fitheid en gezondheid en maatschappelijke activering in de wijken kunnen door middel van sport bereikt worden. Marketing is hierbij essentieel. Juist dit vakgebied kan de link zijn tussen het goede initiatief en het daadwerkelijke resultaat van alle inspanningen. Dat is ook wat in Eindhoven bovengemiddeld ontwikkeld is; de creatieve ideeën, de antwoorden op de vragen van de toekomst en de kunst om verder te innoveren.

Michel van Troost Directeur Arko Sports Media

Kortom, voor de provincie en de stad van de toekomst een prachtige aanwinst. Alle mensen die bij SX aan de slag gaan, wens ik veel succes en inspiratie toe.

SX, welkom!

B ianca van Kaat hoven Wethouder Sport

orgen’ tz n o n o k ig d e l die ons voll a n io s s fe ro p en ‘We zochten e

totaalconcept onze rt. Zoals wij middels een spo in s nal sio fes pro r voo partner n met betrekking in de markt als een kennis ijke rol voor ons kon invulle gel der een die r ‘We positioneren ons zelf tne par k naar een lutions. door PreVision Graphic So zorgen, zo waren wij op zoe met verve wordt ingevuld 1 opdrachtgevers volledig ont 201 ds sin die n door hen rol rde wo Een n die wij uitgeve ties. En dat van A t/m Z. kbladen als onze boeken rtva spo e tot onze grafische produc onz el Zow . d kunnen wd blin vertrou partner op wie wij al onze titels aan hen toe kwalitatief hoogwaardige een ion Vis Ondertussen hebben wij Pre t blijk tie r perfec overtuigd dat het altijd zonden. In ons streven naa ten hoog in en zijn er van zet We n! ste min gedrukt, afgewerkt en ver de t nie zij bedrijven n. En dat zijn geen ander begrijpt. Ook e partners dat op ons doe A zit en wat PreVision als vertrouwen. Net zoals onz DN het in rkt we bedrijf niet dia als Me je r visitekaartje kun ereen die bij Arko Sports it zo mooi uit! Een mooie noo beter kan. Iets wat bij ied ook dan der eer er en ieuw. Onze producties zag topsport. Iedere dag opn n mening...’ ide che bes n mij lijk slechts afgeven. Maar dat is natuur

Voor meer informatie over PreVision Graphic Solutions en wat zij voor u kunnen betekenen, kijkt u op www.pre-vision.nl en/of maakt u een afspraak. PreVision is bereikbaar op het nummer +31 (0)40 292 8008 of per mail info@pre-vision.nl


Tekst: Noël Relker Beeld: Paul Raats

SX: CENTRUM VOOR SPORT, MARKETING EN MEDIA IN EINDHOVEN

Initiatiefnemer Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double, licht toe: “De symboliek van de letters SX kan niet treffender: Sport vormt de rode draad voor de bewoners die in de driehoek ‘sport, marketing en media’ actief zijn en X staat voor kruisbestuiving, het vermenigvuldigen van activiteit en natuurlijk eXperience.”

Totstandkoming Het sportmarketingbureau Triple Double, voorheen gevestigd in Deurne, is in de afgelopen jaren stevig gegroeid. “Deurne werd voor ons een beetje te klein en is ook niet echt the place to be als je aan het groeien bent. Eindhoven heeft de sport aardig in haar DNA zitten, dus een prima keuze. Het idee was eerst om een eigen pand met een eigen uitstraling te betrekken, maar met de 5000 m² die Strijp-S bevat hadden we een praktisch probleem. We hadden namelijk maar 1000 m² nodig. Ons eerste idee hebben we daarom snel losgelaten en ik ben in gesprek gegaan met andere partijen. De meeste van hen waren direct heel enthousiast en momenteel is SX volledig gevuld met sportminded organisaties die elkaar versterken.” aldus van Oosterhout. Deze belevingswereld rondom het thema sportmarketing is tot stand gekomen in een nauwe en constructieve samenwerking met VolkerWessels en de Gemeente Eindhoven. Joost Helms, voormalig wethouder sport, benadrukt de uniciteit van het concept: “Verzamelgebouwen heb je in Nederland natuurlijk wel meer. De invulling van SX is echter enorm zorgvuldig tot stand gekomen. Partijen hebben allemaal een natuurlijke link met elkaar en kunnen écht van toegevoegde waarde zijn. Het concept sluit daarom naadloos aan bij wat de stad Eindhoven én Strijp-S willen uitstralen: samenwerking, kennisdeling, innovatief zijn en groeien. Als dé sportgemeente van Nederland zijn we vanzelfsprekend enorm trots dit initiatief te mogen faciliteren.”

“DE SYMBOLIEK VAN DE LETTERS SX KAN NIET TREFFENDER”

Profitz is een adviesbureau voor ondernemers specifiek met een bedrijf in de sport & leisure branche. “Wij helpen ondernemers om, net als bij auto rijden, door de voorruit te kijken en nieuwe kansen, concepten en acties op te stellen. We zitten vanaf mei in SX en dat bevalt ons prima. Het bruist hier namelijk van de energie. De synergie die hier tot stand komt tussen de onderlinge bewoners en de aantrekkingskracht voor aanpalende ondernemers is besmettelijk. Dat voel je als je binnenkomt. SX is wat ons betreft dé plek voor samenwerken” aldus Bart Rovers. Profitz www.pro-fitz.biz

Bewoners Sport is de verbinding onder de bewoners. De ondernemers gaan volop profiteren van elkaars expertise, competenties en activiteiten maar vooral genieten van het ondernemen in een sportieve context. Naast Triple Double, Golazo (het grootste sportmarketingbureau van België), Energy Lab (een hoogwaardig testcentrum voor top- en breedtesporters), 24 uur in bedrijf en Veldkamp Produkties zijn er nog 30 organisaties die de diversiteit van het concept onderstrepen. Onder andere Rabobank Topsportdesk, Ne9en advies, Arko Sports Media, De Topsportdesk van Deterink Advocaten, Profitz, Fontys Hogescholen, Orange Sports Forum, Sport-Netwerk.nl en Markteffect zijn gevestigd in SX. Inmiddels is zo’n 90 procent van de bezetting gevuld. In het pand zijn tevens flexplekken voor docenten en studenten van Fontys Hogeschool gereserveerd. Het gaat dan om de opleidingen SPECO en Johan Cruyff University Tilburg. Van Oosterhout: “Fontys wordt ook kennispartner van SX. We gaan Masterclasses organiseren en er zullen lezingen, colleges en presentaties gehouden worden. Tevens willen we de grootste sportbibliotheek van Nederland creëren met meer dan 3.500 boeken. We zijn inmiddels al goed op weg, maar zijn er nog lang niet. Ook met de sportbibliotheek zullen wij kennis delen met deze studenten, aldus van Oosterhout.”

Het toch al zo bruisende Strijp-S, het terrein van de oude Philips-fabrieken in Eindhoven, is vanaf deze zomer een bijzonder initiatief rijker. Het historische pand SX (1914), waar voorheen de glasfabriek van de Eindhovense multinational gevestigd was, is omgetoverd in een centrum voor sport, marketing en media.

10

SX

SX

11


Op den duur zal de mogelijkheid voor iedere (sport)professional bestaan om een flexplek te betrekken. De 4e etage is ingericht met bureaus voor diverse ondernemers die een plek huren in SX. Ook hier is het doel: elkaar versterken. Deze zelfstandigen kunnen bijvoorbeeld gecoacht worden als zij dat willen via een trainingstraject of middels gezamenlijke sessies die georganiseerd gaan worden. “Op dit moment moet SX veel bedrijven die ook onderdeel willen zijn van dit unieke verzamelconcept teleurstellen omdat er geen ruimte meer is. Dat wijst erop dat we goed bezig zijn en ik ben blij dat mooie partijen vertrouwen hebben in SX. We hebben zoveel aanwinsten binnen het pand en het netwerken werpt nu al zijn vruchten af. Er worden volop afspraken gemaakt om te onderzoeken waar bedrijven elkaar onderling kunnen versterken,” aldus van Oosterhout.

24 uur in bedrijf (24U) is een zakelijk netwerkplatform in de regio Eindhoven. Bedenker en oprichter is David van Iersel: “Wij maken bedrijven beter zichtbaar door het inzetten van media en door mee te denken op het gebied van marketing en communicatie. Daarnaast verbinden wij ondernemers op basis van competenties. Sinds 1 mei zijn wij gevestigd in SX, centrum voor sport, marketing en media. SX staat voor samenwerken en kruisbestuiving. Die begrippen zijn ons op het lijf geschreven.” 24 uur in Bedrijf www.24uurinbedrijf.nl

SX gebouw De aankleding van het pand is in een woord te vatten: sportief. Per verdieping zijn er de nodige verschillen aangebracht. Zo heeft elke verdieping haar eigen kleur, aankleding en thema. Eén verdieping is bijvoorbeeld voorzien van een quote aan de muur van Mohammed Ali met een boxzak aan het plafond. Descol heeft de vloer voorzien van een basketbalveld met daarnaast een muur met graffiti waardoor het kantoor een echte streetlook heeft. Janssen-Fritsen heeft mooie gymattributen beschikbaar gesteld welke door de ruimte verspreid komen te staan. Ook de buitenkant van het pand is voorzien van de nodige aankleding. Zo staat het SX logo op het gebouw en is er een LED-Wall geplaatst waarop 24/7 uitingen van alle bewoners komen te staan. Via deze weg wordt tevens gecommuniceerd over events die plaatsvinden in SX. Op de 4e etage wordt een boardroom, een chique vergaderruimte, gerealiseerd met portretten van de belangrijkste sportbestuurders. Deze boardroom, maar ook de drie vergaderruimtes als de Herbalife room, Intersport room en de Red Bull room zijn af te huren door zowel bewoners als externen.

Wat ook een blikvanger moet worden is het Centre Court Café (CCC). Hier komt sportzakelijk Eindhoven samen. In het Centre Court Café zijn niet alleen bewoners welkom, maar iedereen die graag in een bruisende omgeving wil ontbijten, lunchen of een borrel wil drinken na een dag hard werken is welkom. Het Centre Court Café is de plek waar je met collega’s de laatste sportuitslagen doorneemt en waar je een uur later de hand schudt van een potentiële klant. Zowel Fox Sports als Jupiler hebben een bijdrage geleverd aan CCC, waardoor men ook kan genieten van alle sportwedstrijden die uitgezonden worden op de zes aanwezige televisies. Ook zijn tafels aanwezig met ingebouwde Ipads, waar men livebets kan plaatsen via Unibet.

Unieke concepten Er zullen nog meer unieke concepten gestart worden op Strijp-S. SX bondgenoten, bestaande uit tien sportbonden, zal op de 4e etage met een marketingzetel aan een imposante tafel plaatsnemen. De toegevoegde waarde hiervan is de dynamiek onderling en een speciaal hiervoor ontwikkeld marketingprogramma van Triple Double. Sessies met diverse onderwerpen zoals; wat is moderne sponsoring, geld verdienen met sportmarketing en positionering van de bond, worden op regelmatige basis georganiseerd. KNGU, Fonds Gehandicaptensport en de IJshockeybond zijn voorbeelden van bonden die hierin plaats gaan nemen. Van Oosterhout: “Nog een netwerkconcept wat na de opening meer vorm gaat krijgen is de Atletes Table. Oud topsporters nemen een zetel af aan deze tafel waardoor zij kunnen snuffelen aan sportmarketing terwijl zijzelf benaderbaar zijn voor bijvoorbeeld coaching. Veel voormalig topsporters zijn hierin geïnteresseerd echter zullen maar een beperkt aantal plekken voorhanden zijn.” Naast de verschillende netwerkmogelijkheden in het gebouw, bestaat ook het idee om een studio in het pand te bouwen. Hier kunnen diverse radio uitzendingen gemaakt worden. Een aantal stations heeft ook hiervoor al hun interesse getoond.

“En wat te denken van een SX Sportclub, waar bewoner en niet bewoners kunnen sporten. Dat mag natuurlijk niet ontbreken binnen dit sportieve gebouw” , aldus van Oosterhout, die met recht trots kan zijn op dit inspirerende initiatief.

SX stappenteller Een van de unieke concepten binnen SX is dat alle bewoners een activitytracker van Energy Lab kunnen aanschaffen. Kristof de Smet, directeur van Energy lab is trots en zelf ook actief gebruiker. “De activitytracker is een soort smartwatch, ontwikkeld door Garmin, met als belangrijkste functie een stappenteller. Onderzoeken geven aan dat mensen gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 stappen per dag moeten maken. Door deze stappenteller wil Energy Lab de ondernemers binnen het SX gebouw stimuleren om vitaal te blijven. Daarnaast heeft deze activitytracker ook een competitief element. Elke week zal in een overzicht het aantal stappen die elke ondernemer binnen het SX gebouw zet, worden weergegeven. De bedoeling is dat Energy Lab van dit project binnen SX ook een showcase gaat maken voor potentiële klanten.”

Tijdens de verbouwing

12

SX

SX

13


Apparatuur Met Pixformance, Funxtion Virtual, de nieuwe Tomahawk IC7 aangevuld met apparatuur van Matrix, LifeMaxx en Indoor Cycling Group heeft de club de aller nieuwste innovaties van de fitness industrie onder 1 dak. Pixformance was in april 2014 winnaar van de FIBO innovatie award. Verder speelt de sportclub 100% in op de beleving, ook wel bij ‘the Xperience’ genoemd, door inrichting met mooie visuals, boksring in het midden en een worldclass geluidsysteem van First Impression. Door onderdelen als een Olympisch Squat rack, turnringen en de functional trainer van Matrix komen zelfs de topsporters binnen lopen bij SX.

Geen abonnementen maar Commitment!

Beeld: Paul Raats

SX SPORTSCLUB START MET UNIEK CONCEPT IN EINDHOVEN: DE 1STE BOUTIQUE FITNESSCLUB IN NEDERLAND! SX Sportsclub is een fitnessclub met een uniek concept en dito inrichting voorzien van de meest moderne

functionele

apparatuur,

waarmee

SX Sportclubs voorop wil lopen en gezien wil worden als het meest innovatieve functioneel trainingscentrum van Nederland. De club richt zich in eerste instantie op de bestaande markt van actieve sporters en de zakelijke markt. Eigenlijk voor iedereen die voor ECHT en DUURZAAM resultaat wil gaan.

14

SX SPORTSCLUB

Ook de abonnement structuur wijkt af van de traditionele fitnessclubs. Iedereen die geïnteresseerd is om bij SX Sportsclub te gaan trainen kan via de website www.sxsportsclub.nl kosteloos een Xperience Sessie boeken. Na deze Sessie wordt per persoon verschillende soorten keuzes aangeboden in de “SXPT Menukaart” op basis van doelstelling, verantwoordelijkheid en budget. Boven aan in het menu staat “SX Personal Training Platinum” voor 250 euro per week tot de meest Bottom keuze “SX MOVE IT” voor maar 10 euro per week, maar dan krijg je alleen virtuele begeleiding en/ of small group work outs waarbij de client zelf het initiatief moet nemen. Het commitment wordt aangaan voor 12 weken. Deze periode hebben we nodig om een “Foundation” te leggen in ieders training programma en deze periode is minimaal nodig om een begin te maken in ieders gedragsverandering. Na die 12 weken is iedereen vrij om zijn abonnement te upgraden of te downgraden of te stoppen. Er is tevens een nauwe samenwerking met Energylab die onder andere een Full body scan via de DXA scan maakt. Aan de hand van de testresultaten wordt een programma samengesteld van 12 weken. Na 12 weken wordt de DXA scan herhaald en als er geen verbetering is opgetreden, dan krijgen de cliënten hun geld terug. Verantwoording van SX Sportsclub is ervoor te zorgen dat iedereen vooruitgang boekt in hun resultaat zodat men niet meer stopt bij

ons, hooguit downgraden naar het laagste niveau wat wij zien als een compliment omdat dan de cliënt voldoende vertrouwen en commitment heeft om zelfstandig verder te werken aan zijn/haar doelstelling. De begeleiding van onze cliënten gebeurt door een team van Personal Trainers waarvan een ieder gespecialiseerd is in een bepaalde tak van training. Specialisaties op het gebied van Voeding, Lifestyle Change, Boksen, Running, Yoga, Shaping, Topsport, etc. De Personal Trainers werken allemaal zelfstandig. We zorgen ook voor de hele financiële administratie en de sales voor de Personal Trainer zodat zij zich sec richten op het geven van de trainingen en het resultaat van hun cliënten. SX Sportsclub wil zich onderscheiden in de markt met dit concept met als uitgangspunten de 4 punten van de “X” waarin Beweging, Voeding, Lifestyle en Educatie zit. Op deze manier kunnen we ook resultaat garanderen. Doel is binnen 3 jaar in alle grote steden in Brabant een SX Sportsclub te hebben staan.

Verwachtingen De verwachtingen zijn bij Bart, Johan & Erwin hoog gespannen. “Het is altijd maar afwachten of het concept aanslaat. Animo voor het nieuwe concept is er al genoeg. In de afgelopen maand hebben medewerkers van de bedrijven gevestigd in Strijp SX de fitnessruimte al uitvoerig kunnen testen met veel enthousiasme. Maar zoals eerder gezegd we zijn niet bang voor de concurrentie, want we bieden een compleet ander concept aan in een unieke omgeving, dat nog niemand in Nederland heeft. Daarnaast werken we nauw samen met Energylab voor de fysieke testen. Verder komt er nog een sportcafé in dit gebouw waar we afspraken mee hebben over gezonde maaltijden. We gaan ook workshops geven, zodat iedereen met verse alledaagse ingrediënten een verantwoorde maaltijd kan bereiden. Tot slot de educatie dat onderdeel uitmaakt van de 4 peilers van SX Sportsclub. Naast onze club komt een auditorium. Deze ruimte kunnen wij gebruiken om lezingen te geven over lifestyle, voeding en beweging. Educatie is binnen de fitness onderbelicht en zou meer aandacht behoeven. Want het is belangrijk om te begrijpen hoe je lichaam & geest functioneert en hoe je duurzame resultaten kunt bereiken. Uiteindelijk draait het daar om bij SX Sportsclub: “Resultaat & Xperience”.

SX Sportsclub is een initiatief van Erwin Korst JIBE-Consultancy (voormalig Business Development Director en Director LAPT van de HDD Group) en van de zakenpartners Johan de Rooij en Bart Rovers van Profitz, een adviesbureau voor ondernemers in de sport & leisure branche. Met het openen van de deuren van SX Sportsclub doen de heren precies wat het gezegde zegt: “Put your money where your mouth is”. In hun advies praktijk adviseren beide partijen hun klanten om op deze manier de markt te gaan benaderen. Hiermee worden nieuwe potentiële doelgroepen bereikt en stappen fitness ondernemers uit de directe concurrentie met de grote low-budget ketens. Zoals Kim en Mauborgne het in hun boek “The Blue Ocean Strategy” zo treffend zeggen: “The only way to beat the competition is to stop trying to beat the competition”. SX Sportsclub benadert de markt vanuit drie innovatieve gezichtspunten: • Apparatuur • Abonnement structuur /werkwijze • Financiering

SX SPORTSCLUB

15


RED BULL Tekst: Jop Goslinga Beeld: Red Bull

TELDE IN 2013

8966

MEDEWERKERS ZAT IN

166

LANDEN VERKOCHT

5,226

MILJARD BLIKJES EN ZETTE

4,93

MILJARD EURO OM OP

1WERD APRIL 1987 IN OOSTENRIJK HET EERSTE

BLIKJE RED BULL VERKOCHT. SINDS DAT MOMENT GINGEN ER 35 MILJARD BLIKJES OVER DE TOONBANK.

Twan van Gent

16

RED BULL

RED BULL

17


IN NEDERLAND SCHOMMELT HET MARKTAANDEEL VAN RED BULL IN HET ENERGIEDRANKSEGMENT ROND DE 90%, TERWIJL HET MET 1,20 EURO PER BLIKJE DE DUURSTE NIET-ALCOHOLISCHE DRANK TER WERELD IS.

JAN SMILDE (GENERAL MANAGER RED BULL NEDERLAND) HEEFT EEN

VLIEGTUIGVLEUGEL COMPLEET MET WIELTJES EN REMBLOK ALS BUREAU. 18

RED BULL

RED BULL

19


INSPIRED BY SPORTS Tekst: Lynn Willemsz Beeld: Pics United

Sinds deze zomer heeft Eiffel zich gevestigd in het SX gebouw in Eindhoven. De zakelijke dienstverlener zocht, naast het hoofdkantoor in Arnhem, een uitvalsbasis in Brabant. Tussen alle sportondernemers voelde Eiffel zich snel thuis. De link met topsport hebben zij immers al lang geleden gelegd. Sportprof ging in gesprek met Eiffel en topsporter Ranomi Kromowidjojo.

Eiffel en topsport Wat is de link tussen Eiffel en topsport? Op die vraag geeft Bas Schamp, account manager bij Eiffel, graag antwoord: “Eiffel is een zakelijk dienstverlener op juridische, financiële en procesmatige vraagstukken. Met interim professionals en totaaloplossingen maken wij dagelijks het verschil bij de klant. Daarbij laten wij ons inspireren door topsport, want we geloven dat we zo net dat ene stapje extra kunnen zetten. Dat zie je overal in terug. We trekken parallellen met de prestaties van topsporters: om als sporter goed te presteren kun je jezelf trainen, maar je kunt ook beter worden door de juiste mensen om je heen te verzamelen. Vanuit die gedachte inspireren wij onszelf, maar ook onze professionals.” Jochem Crooijmans, ook account manager bij Eiffel, vult aan: “Eiffel is een jonge organisatie die voordurend in beweging is. We bestaan pas sinds 1992 en er werken nu zo’n vijfhonderd mensen. Al deze mensen hebben iets met sport. We willen allemaal die wedstrijd winnen, het verschil maken en daarmee dus het beste uit jezelf halen. Hoe gaaf is het als je daarin iets kunt leren van een topsporter als Ranomi Kromowidjojo, die vanuit haar vak waar ze mee bezig is ook het beste uit zichzelf wil halen. De parallellen daartussen zijn voor ons goud waard.” Eiffel is al sinds 2000 zichtbaar actief in de Brabantse sportwereld. Zo was het dertien jaar lang hoofdsponsor van EiffelTowers, de basketbalclub uit Den Bosch die uitgroeide tot prijzenpakker en gevestigde topper. Daarnaast was Eiffel partner van de (voormalige) Eiffel Swimmers en is betrokken bij hockeyclub Oranje Zwart. Daar faciliteert Eiffel, in samenwerking met ABN AMRO, de talenten van de Hockey Academie. De zakelijk dienstverlener is bovendien iedere thuiswedstrijd aanwezig bij PSV. Pieter van den Hoogenband werkt sinds het beëindigen van zijn actieve zwemcarrière bij Eiffel en Jacco Verhaeren vervult nog steeds de rol van inspirator.

Eiffel en Ranomi, een gouden combinatie

RANOMI: “WE NOEMEN HET GEEN SPONSORING, WE NOEMEN HET ECHT EEN SAMENWERKING. DAT VIND IK ZELF HEEL PLEZIERIG.” ”HOE GAAF IS HET ALS JE KUNT LEREN VAN RANOMI. DE PARALLELLEN TUSSEN TOPSPORT EN ZAKELIJKE DIENSTVERLENING ZIJN VOOR ONS GOUD WAARD.”

20

RANOMI KROMOWIDJOJO

Sinds 2008 werkt Eiffel intensief samen met Ranomi Kromowidjojo. Al op haar zestiende zag Eiffel de potentie en het hoefde niet lang na te denken om haar een partnership aan te bieden. Vanaf toen ging het hard. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 won Ranomi haar eerste gouden medaille op de 4x 100 meter en in de jaren daarna zouden er nog vele medailles volgen. Ondertussen werd ze het gezicht van Eiffel op de arbeidsmarkt, kreeg ze een ruimte naar zich vernoemd op het hoofdkantoor en prijkt haar quote metersgroot op één van de wanden: Karakter toon je als de coach niet kijkt. Bas Schamp daarover: “Wij zien Ranomi als inspirator voor de talenten bij Eiffel: wij willen letterlijk van haar leren. Andersom willen wij haar ook helpen. Hoe kunnen we elkaar beter maken, dat staat centraal bij Eiffel.” Ranomi vult aan: “We noemen het ook geen sponsoring, we noemen het echt een samenwerking. Dat vind ik zelf heel plezierig. Ik denk ook niet dat het van deze tijd is om als bedrijf met een zak geld een atleet te sponsoren en te vragen: “noem maar zo vaak mogelijk de bedrijfsnaam.” Dat werkt niet meer. Het draait tegenwoordig om samenwerking, waarbij je echt van elkaar leert.”

RANOMI KROMOWIDJOJO

21


Jochem Crooijmans geeft een voorbeeld: “Met Ranomi organiseerden we intervisiesessies Inspired by Topsport. Met andere sporters gaan we het veld op of de kleedkamer in als we zien dat er iets in een organisatie vastloopt. Je stapt dan samen het sportveld op, om letterlijk in beweging te komen en te leren hoe een topsporter keuzes maakt. Wij geloven in die parallel en helpen onze klanten er verder mee. Het stimuleert om tot andere inzichten te komen en het geeft een hele andere dimensie aan de uitdagingen waar je als organisatie voor staat.” Voor Ranomi is de samenwerking met Eiffel van grote waarde. Ze zijn samen een traject gestart, waarbij onder andere wordt gekeken naar een toekomst na haar topsportcarrière.”Topsport is niet eeuwig. Eiffel maakt het niet alleen mogelijk dat ik mijn sport kan beoefenen, maar ook dat ik me persoonlijk verder ontwikkel voor een leven na de topsport. Op dit moment wil ik me echter nog twee jaar volledig focussen op de Olympische Spelen in Rio.” Ranomi wordt binnen Eiffel gezien als een bijzondere collega. Zo ziet ze haar rol zelf ook: “Ik wil graag een bijdrage leveren door te inspireren. Dat doe ik met name door mezelf te zijn en mijn verhaal te vertellen. Je merkt dat het bedrijfsleven veel overeenkomsten heeft met de topsport.” Sinds een jaar schrijft de topzwemster ook blogs voor Eiffel, waarin ze parallellen trekt tussen topsport en het bedrijfsleven of ingaat op talentontwikkeling. Want ook daarin speelt Ranomi een actieve rol, door regelmatig aanwezig te zijn op carrière-evenementen voor startende (young) professionals. Ze vertelt er over haar route naar succes en hoopt daarmee een voorbeeld te zijn van iemand die van haar dromen haar carrière maakte: “Als je iets wilt bereiken

”SAMENWERKING IS BINNEN HET BEDRIJF EEN KERNWAARDE”

22

RANOMI KROMOWIDJOJO

”DE KRUISBESTUIVING DIE HIER PLAATSVINDT IS ENORM, DAAR WILLEN WE BIJ HOREN” in het leven, komt dat niet aanwaaien. Je moet een plan hebben. Structuur aanbrengen in je leven en de juiste mensen om je heen verzamelen. Dat zijn de elementen die je nodig hebt bij het behalen van je persoonlijke doelstellingen.” In het bedrijfsleven is dit niet anders. “Bij Eiffel stellen we persoonlijke ontwikkelingsplannen op. Je bent zelf de regisseur van je eigen plan, maar wordt daarin natuurlijk wel begeleid door Eiffel.” aldus Bas Schamp.

De stap naar het SX gebouw Het kantoor in het SX gebouw is een nieuwe uitvalsbasis voor de zakelijk dienstverlener. De reden dat die nieuwe locatie specifiek in Eindhoven moest zijn, is eenvoudig: in deze regio zijn veel partners van Eiffel aanwezig. Bas Schamp hierover: “Wij voelen ons heel erg verbonden met de regio. Ons netwerk bevindt zich hier. We willen er meer middenin zitten. We willen voelen, horen en proeven wat hier gebeurt. “ Topsport als inspiratiebron zit verankerd in de cultuur van Eiffel. In het SX gebouw werken meerdere bedrijven vanuit die gedachte, waardoor Eiffel zich hier direct thuisvoelde. Bas Schamp: “De kruisbestuiving die hier plaatsvindt is enorm, daar willen we bij horen. Naast samenwerking is ondernemerschap een andere kernwaarde van Eiffel. Dat vinden we ook terug in deze regio.” Jochem Crooijmans vult daarbij aan: “Dat Eiffel nu gevestigd is in het SX gebouw, betekent voor ons ook dat we een stukje zichtbaarder zijn geworden in deze regio en ons nog meer verbonden voelen.” www.eiffel.nl

website www.tripledouble.nl | twitter twitter.com/tripledoublenl | facebook fb.com/tripledouble32


WK VOETBAL

Tekst: Wouter Quint Beeld: knvb.nl

Het WK voetbal is het grootste sportevenement deze zomer. Professionals zijn voor een dergelijke happening vaak al langdurig bezig om de organisatie in goede banen te leiden, de ontwikkelingen binnen hun vakgebied te volgen en te profiteren van de enorme belangstelling. Sponsoradviseur Frank van den Wall Bake, KNVB sponsorcoördinator Nicole Bekkers en sportmarketeer Ruud van der Knaap van Triple Double vertellen over hun baan in de periode rondom het toernooi. Wat zijn hun werkzaamheden, bij welke projecten zijn ze betrokken, wat vinden ze van campagnes en inhakers rondom het toernooi en wat zijn hun beweegredenen om naar Brazilië af te reizen? SportProf kijkt vanuit de expertise van dit drietal professionals naar het grootste sportevenement op aarde; Het WK Voetbal.

DE SPORTMARKETEER Het WK voetbal is voor bedrijven een geliefd thema om een campagne rondom in te richten. Logisch, want tijdens het toernooi wordt door mensen consequent meer geld uitgegeven. “De

“ER ZIJN VAAK MEER BUDGETTEN OM MOOIE DINGEN OP TE TUIGEN”

kunst is om op te vallen in die enorme aantallen WK-campagnes”, weet Ruud van der Knaap, senior sportmarketeer bij sportmarketingbureau Triple Double.

“In de supermarktwereld wordt sowieso 20 tot 25 miljoen euro meer uitgegeven aan producten, omdat mensen veel thuis zijn en daar voetbal kijken”, aldus de sportmarketeer. “Er zijn minder mensen op vakantie. Als Nederland verder komt in het toernooi, stellen zij die uit. In 2010 was er meer dan 70 miljoen euro extra omzet, alleen al in de foodretailsector. Eenzelfde impuls kun je verwachten in andere branches. Daar willen allerlei bedrijven van profiteren.” “Er zijn dan vaak ook meer budgetten om mooie dingen op te tuigen”, aldus Van der Knaap. “Dat werkt, want dan kan je ook mooiere dingen creëren en ze beter zichtbaar maken. Er is voldoende budget om dingen via campagnes onder de aandacht te brengen.”

De eerste ideeën krijgen bij het sportmarketingbureau al minimaal een jaar van tevoren vorm. “Het wil niet zeggen dat alles wat je dan bedenkt ook lukt, maar als je bijvoorbeeld gadgets wil laten maken, is het slim om die op tijd in te kopen. Dan is het goedkoper en zit je niet met deadlines.”

Sexy ingrediënt Rondom het EK 2012 waren er maar liefst 240 inhaakcampagnes. Van der Knaap rekent nu in totaal op in elk geval 200 campagnes. “Het WK staat altijd nog wat meer in de aandacht dan een EK. Brazilië is ook nog een heel sexy ingrediënt om een reclamecampagne mee te vullen. Dat zie je aan de Bavaria-jurkjes, je ziet overal ook de samba terugkomen. De prestaties zijn natuurlijk niet te beïnvloeden door bedrijven en sponsors. Maar als er goed gepresteerd wordt, komen er altijd nog wat extra inhakers los.” Triple Double is in het kader van het toernooi in Brazilië bezig met zo’n tien opdrachten. “Het zijn rondom het WK voornamelijk

“ZO’N EINDTOERNOOI LEVERT ONS OOK EXTRA PUBLICITEIT OP” campagnes. Bedrijven die het thema willen gebruiken om een campagne in te richten. Het doel is bezoek naar winkels krijgen, producten extra verkopen of andere programma’s onder de aandacht te brengen. Dat zie je veel gebeuren rondom een WK, met name via weggevertjes en give-aways.”

al ingeschreven als Sven-fan. Ondanks het spraakmakende moment van de foute wissel, die direct invloed had op de campagne, pakte het hartstikke goed uit. Voor Essent was het een van de succesvolste sponsoractivaties die ze in de sport hebben gedaan.”

“Zinvol om daar te zijn” Van der Knaap en zijn collega’s reisden zelf ook af naar Brazilië. “Het is altijd zinvol om daar te zijn, alle grote sponsors in het voetbal zijn daar ook. Partners van de KNVB, maar ook internationale partijen. Het is dus een interessante netwerkgelegenheid. Maar het is ook interessant om te zien wat er gebeurt: hoe is de organisatie, wat vindt er rondom stadions plaats qua activatie en fanbeleving? Hoe pakken ze dat in Brazilië aan en wat kunnen we daarvan leren? Dat inspireert enorm. Het is het hoogste podium in de sport. Dat maakt een hoop los, er zit veel emotie omheen en dat maakt het leuk.” “In Brazilië is voetbal bovendien een soort religie”, vervolgt hij. “Ik ben heel benieuwd hoe ze dat beleven. Daar hoor je veel verhalen over. Maar als je daar bent, kun je het pas echt voelen. Voor ons komt er nog bij dat alle media iets over Oranje willen vertellen, dus worden wij ook veel gebeld voor een expertmening. Zo’n eindtoernooi levert ons ook extra publiciteit op. Maar als wij resultaten halen en onze klanten zien succesvolle campagnes, is het toernooi voor ons geslaagd.”

“BRAZILIË IS EEN SEXY INGREDIËNT VOOR EEN RECLAMECAMPAGNE”

RUUD VAN DER KNAAP

Van der Knaap merkt dat campagnes zich steeds meer op digitale en interactieve platformen afspelen. “We hebben al 1001 dingen gezien rondom het WK, het is de kunst om daar elke keer een nieuwe dimensie aan toe te voegen. Die ligt voor mijn gevoel heel erg op het digitale en interactieve vlak. Je ziet dat veel campagnes daar de nadruk op leggen, maar er valt ook nog een wereld te winnen.” Van der Knaap noemt de Svenergie-campagne rondom de Olympische Spelen van 2010 als één van de meest geslaagde waar Triple Double bij betrokken was. “Klanten kregen bij Essent honderd euro korting bij succes van Sven Kramer. Die campagne was voor het toernooi al een succes, toen hadden meer dan 200.000 mensen zich

24

WK VOETBAL 2014

WK VOETBAL 2014

25


FRANK VAN DEN WALL BAKE “JE MOET DE CONSUMENT NIET VERRASSEN MET IETS VOLSTREKT NIEUWS”

Beeld: knvb.nl

“Daarmee hebben ze ook Nederland schade gedaan, want de FIFA bekijkt vanwege Bavaria nu elke actie vanuit Nederland kritisch”, weet hij. “Ze hebben een hoop schade aangericht. Dat was nergens voor nodig, in Nederland hadden ze een van de meest briljante acties ooit. Daar had het bij moeten blijven, ook omdat het een biermerk is dat bijna alleen in Nederland wordt verkocht.”

Prullaria

“HEEL SIMPEL: HET MOET ORANJE EN MAKKELIJK TE BEGRIJPEN ZIJN”

“Albert Heijn was de vorige keer bijvoorbeeld veel te creatief met de actie ‘De mannen tegen de vrouwen’, dat werd dan ook een gigantische flop. Je moet iets aaibaars, knuffelbaars hebben wat kinderen aanspreekt en een verzameleffect heeft. Het moet de grote massa aanspreken, dus moet je het simpel houden.”

Structurele voetbalpartners

DE SPONSORADVISEUR Wat

zijn

succesvolle

en

minder

geslaagde

campagnes rondom een toernooi als het WK voetbal? Wat is voor marketeers en sponsors aanleiding aanwezig

om te

bij

zijn?

dergelijke

evenementen

Sportmarketinggoeroe

en

commissaris van Triple Double Frank van den Wall Bake geeft antwoord op die vragen en doet een dringend beroep op solidariteit van organisatoren richting kleinere spelers in de voetbalwereld.

Van den Wall Bake was zelf intensief betrokken bij de campagne van Oranje-hoofdsponsor ING, dat kwam met Watgaathetworden. nl, de grootste voetbalpool van Nederland. “Die campagne heeft een element van actualiteit en interactiviteit. Ik vind het knap als je dat in een campagne kunt brengen.” Bovendien is ING volgens de marketeer geloofwaardig, alleen al vanwege het achtjarige contract dat met de KNVB werd gesloten. Dat geldt ook voor andere partijen die structureel te zien zijn in de voetbalwereld, zoals Albert Heijn en Heineken. “Zij dragen daadwerkelijk bij aan het voetbal in Nederland. De wuppies van Albert Heijn en de toeterhoed van Heineken waren erg goed, bij het EK had C1000 een goede actie. Ik zie nu Albert Heijn met de Oranjehamstertjes met de winst aan de haal gaan. Ze zijn sponsor, hebben een deal met Oranje en de bondscoach en alles goed doordacht. Het zijn er 23, dat creëert een spaareffect.”

Blamage van Bavaria Van den Wall Bake ziet rondom het WK geslaagde en minder geslaagde campagnes, maar ook weinig vernieuwing en veel partijen die zich plotseling op voetbal gaan richten. Dat vernieuwing veelal uitblijft, begrijpt hij wel. “Dat is niet zozeer een verwijt, want je moet de consument niet verrassen met iets volstrekt nieuws. Daardoor heeft hij uitleg nodig en gaat het aan hem voorbij. Het is heel simpel: het moet oranje en makkelijk te begrijpen zijn.”

26

WK VOETBAL 2014

De veelbesproken Bavaria-actie uit 2010, waarbij de Bavaria Babes in een stadion hun kleren uitdeden om hun knaloranje jurkjes te tonen, is een campagne die Van den Wall Bake zich in positieve én negatieve zin herinnert. “Het was een briljant concept. Maar toen ze hoogmoed kregen door het succes in Nederland en ook naar ZuidAfrika gingen, zijn ze gaan provoceren. Daardoor zijn die meisjes zelfs gearresteerd, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. Het werd een blamage.”

Het huidige WK bevestigt voor Van den Wall Bake vooral dat het grootste deel van de acties ‘prullaria en goedkoop is’. “Ik zou bijna willen zeggen: lullig. Het zijn de voor de hand liggende, voorspelbare dingetjes, als T-shirts en plakkertjes. Het Roy Donders-pak vind ik totaal niet passen bij Jumbo. Als prijsvechter geld vragen voor een premium, dat past niet. Het is paradoxaal.”

“BAVARIA IS, TOEN ZE HOOGMOED KREGEN, GAAN PROVOCEREN” “Ook de actie van Croky Chips is opportunistisch”, vindt de marketeer. “Zij haken snel in en zijn over een paar weken weer weg. Een sponsor moet een zekere mate van structuur in zijn sponsorschap aanbrengen, dat verhoogt de geloofwaardigheid. Croky heeft een contract voor twee weken. Ik geloof daar niet zo in, de consument moet het logisch vinden dat Croky daar is.”

WK: vakantie én zakendoen Van den Wall Bake is zelf uiteraard ook aanwezig bij eindtoernooien als het WK in Brazilië. “Ik ga er primair heen als liefhebber. Los van het feit dat ik mijn brood verdien in dit soort evenementen, ben ik een sportgek. Ik voel me direct en indirect enorm betrokken. Ik wil het ruiken, proeven, zien. Op tv zie je het een stuk beter, maar ik wil het evenement wel meegemaakt hebben.” Het grote netwerken en zakendoen vindt volgens hem niet plaats rondom het WK. “Het is te massaal. De kans dat je bepaalde mensen tegenkomt, is daardoor te klein. Als je met een bepaald gezelschap gaat, is dat wat makkelijker. Dan zit je bij elkaar en kun je zaken doen. Maar voor mij is de hoofdzaak om te gaan uit liefhebberij. Een groot evenement is voor mij een deel vakantie en een deel zakendoen en werken. Dat is een heerlijke combinatie.”

“Als je met een sponsor aan tafel zit, ben je natuurlijk geïnteresseerd in zijn motivatie om sponsor te zijn en de achtergronden en resultaten daarvan”, aldus Van den Wall Bake. “Omdat ik er dagelijks mee bezig ben, praat ik dan ook over geldstromen in de sport en in het voetbal. Hoe is het mogelijk om een WK te organiseren, hoe lopen de geldstromen van tv-rechten en sponsors? Hoe kan het zijn dat we niet praten over miljoenen, maar over miljarden?”

Meer solidariteit De populariteit van sport en in het bijzonder voetbal stijgen nog steeds. “Dat betekent automatisch dat de sponsorinteresse en de bedragen die ermee gemoeid zijn nog steeds toenemen. Terwijl veel mensen tien jaar geleden al zeiden: we hebben het plafond bereikt.” Van den Wall Bake juicht het uiteraard toe dat er steeds meer geld in de voetbalwereld omgaat. Er is volgens hem echter wel dringend behoefte aan meer solidariteit vanuit de top richting de kleinere spelers in het voetbal. “Het gat tussen de top en de onderkant van de piramide wordt groter”, ziet hij. “Bovenin wordt veel betaald, omdat de belangstelling toeneemt. Maar als je geen onderkant hebt, heb je straks geen top meer. De top moet wel vissen uit de vijver die onderin zit, die moet in leven blijven. “

Geen competitie meer “Bij organisaties en eigenaren van evenementen als het WK moet het besef ontstaan dat ze uit de enorme geldstromen een solidariteitsbijdrage moeten leveren aan de onderkant van de piramide”, denkt Van den Wall Bake. “In de sport kun je niet zeggen: de ondersten moeten omvallen en opgegeten worden door de bovensten, want je hebt competitie nodig.“ Dat wordt volgens de sportmarketinggoeroe nog onvoldoende beseft. “Bovenin roepen ze te vaak: onderin moeten ze hun eigen broek maar ophouden. Als je dat standpunt huldigt, sta je straks alleen. Dan heb je geen competitie meer en verlies je ook al je geld, toeschouwers en tv-rechten. En de eigenaren van toernooien, de FIFA, de UEFA of het IOC, moeten beseffen: willen we over twintig jaar nog zo’n mooi toernooi hebben, dan moeten we investeren in de onderkant. Zij moeten terdege rekening houden met en oog hebben voor de aanwas van de topteams.”

WK VOETBAL 2014

27


Altijd positief

“WIJ ZIJN GEEN SCHOTTEN DIE NEGENTIG MINUTEN LANG ZINGEN”

NICOLE BEKKERS

“WE ROEPEN NIET: WIJ WORDEN WERELDKAMPIOEN”

DE COORDINATOR SPONSORING Ook de KNVB was als klant van Triple Double al aanwezig in SX voor een brainstormsessie. Nicole Bekkers is coördinator sponsoring van de Koninklijke Nederlandse voetbalbond, is blij verrast. “Ik hoorde de mooie verhalen over SX. Door alle sport- en marketingkennis die aanwezig is, bruist het van de energie in SX. Hier zullen mooie cases worden uitgewerkt die de sport zullen gaan raken!”. Voor SportProf is Nicole Bekkers aan het woord over de campagne, sponsoractiviteiten rondom het eindtoernooi en haar werkzaamheden tijdens het WK voetbal, afgelopen zomer in Brazilië.

Voor de sponsorafdeling van de KNVB draait het in aanloop naar het WK uiteraard vooral om het eindtoernooi. “Het draait iets meer om kortetermijnzaken. Maar ook andere werkzaamheden, zoals contractverlengingen, gesprekken met potentiële partners en de amateur activatieplannen voor komend seizoen lopen door. De ene keer zet ik m’n WK-pet op, dan praat ik over een samenwerking met een nieuwe partner en een halfuur later overleggen we met onze collega’s van het amateurvoetbal.” De KNVB koos voor een campagne die vooral de inhakers van partners moet doen onderscheiden van andere acties rondom het WK. “Tijdens het WK van 2010, het EK van 2012 en ook nu zagen we dat er veel inhakers zijn van partijen die geen link hebben met het Nederlands elftal of de KNVB. Deze inhakers zijn van alle tijden en het hoogtepunt hierin is een groot eindtoernooi. We wilden iets bedenken om Nederland te laten zien wie de echte partners van het Nederlands voetbal zijn. Ook om een beetje boven het maaiveld uit te steken als de hectiek losbarst.”

28

WK VOETBAL 2014

Het bijhorende credo van de campagne is volgens Bekkers: “Brazilië, Aqui Vamos! We hebben er zin in, maak je borst maar nat voor het Oranjelegioen.” Twee jaar na het voor Nederland teleurstellend verlopen EK in Polen en Oekraïne, stapte de KNVB dus met frisse moed het nieuwe eindtoernooi binnen. “Onze campagneboodschappen zijn altijd positief van aard. Maar we roepen niet: wij worden wereldkampioen”, licht het hoofd sponsoring toe. “Onze partners zetten ook altijd positief in. Ze geloven erin dat we ver gaan komen. Zij moeten zich voorbereiden op succes. Natuurlijk ligt er een plan B klaar als het minder goed gaat, maar we stappen er wel altijd met goede moed en vertrouwen in. We geloven dat we een ander resultaat neerzetten dan twee jaar geleden, maar communicatief moeten we natuurlijk wel inspringen op actualiteiten en sentimenten.”

Geen uitingen, wel aanwezig

Oranjebeleving verlengen “We wilden het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van Oranje schrijven, los van de uitkomst”, legt Bekkers uit. “Alles wat we doen draagt bij aan die geschiedenis. Hoe je het ook wendt of keert: het is het volgende hoofdstuk uit de geschiedenis van Oranje. We wilden ook laten zien dat al die losse Oranje-campagnes van partners bijdragen aan de totale Oranjebeleving voor de fan. Daar komt het idee vandaan.” Doel van de campagne is mede de duur van de Oranjebeleving van fans verbreden en verlengen. “We merkten dat een Nederlandse fan, als hij over de drempel van een stadion stapt, echt de wedstrijd wil zien. Wij zijn geen Schotten die negentig minuten lang zingen of Italianen die gepassioneerd hun team aanmoedigen, we zijn best nuchter. Met deze campagne willen we de voor- en nabeleving van een wedstrijd verlengen. Iedereen levert een bijdrage aan het volgende hoofdstuk in de Oranje-geschiedenis, zowel het team zelf als de fans en onze partners.”

Op het WK zelf is er alleen ruimte voor FIFA-partners. Voor commerciële uitingen van de KNVB en de eigen partners is dus geen plaats. “We proberen voor de fans wel weer een Oranje-plein en Oranje-mars te organiseren. Dat is een soort activatie zonder commerciële inslag. Wij willen ervoor zorgen dat de fans er welkom worden geheten en zich thuis voelen.” Bekkers reisde tijdens het WK wel af naar Brazilië. “In samenwerking met het projectteam zijn we verantwoordelijk voor onder andere de kaartverkoop richting Nederlandse supporters, communicatie, veiligheid, overleg met lokale en Nederlandse overheden en de sponsorreizen die we organiseren naar het WK toe. Ik ben voornamelijk verantwoordelijk voor de sponsorreis en de zaken daar omheen. Denk hierbij aan het entertainment in Brazilië, de reis en het verblijf met onze partners.”

“ONZE CAMPAGNEBOODSCHAPPEN ZIJN ALTIJD POSITIEF”

Relatiemanagement “We spreken daar juist over strategische zaken”, stelt Bekkers. “Je kunt het hebben over nieuwe partnerships, nieuwe projecten die we gezamenlijk willen omarmen. Het is dus voornamelijk relatiemanagement. Maar dat is zo cruciaal. Al onze partners hebben een passie voor voetbal, op een WK komt dat tot een hoogtepunt. Het zakelijke deel is ondergeschikt aan de sport, het voetbal is de gemene deler.” “De trips zijn praktisch ingericht, mede omdat het een dure reis is en het niveau van de gasten vaak op CEO-level ligt”, vervolgt Bekkers. “Het is daardoor vrij moeilijk om een week van huis te zijn. De duur is zolang mogelijk opgerekt, zonder het een vakantie te laten zijn. Het draait natuurlijk om die wedstrijd. De ochtend na een wedstrijd vliegen we terug naar huis, want we zijn daar dan ook voor de wedstrijd. Het is natuurlijk fantastisch om mee te maken, maar het is zeker geen vakantie.”

“HET IS FANTASTISCH OM MEE TE MAKEN, MAAR ZEKER GEEN VAKANTIE”

Van Top 40 tot reporter Voorbeelden van gehouden activaties zijn de Oranje Top 40, die op de dag van Nederland-Spanje werd gehouden in samenwerking met Radio 538. Spelers gaven daarvoor hun favoriete nummers en bijhorende verhalen bij. De lijst werd aangevuld met nummers van Oranje-fans. “En samen met ING, Heineken, Albert Heijn en Schiphol hebben we Nederland opgeroepen om het team uit te zwaaien. Bij vertrek stond een enorm scherm naast het vliegtuig van het team op Schiphol. Daar waren filmpjes op te zien die fans hadden opgenomen, zodat spelers konden zien dat heel Nederland ze succes wenste op weg naar het WK.” Daarnaast werd de Oranje-reporter geïntroduceerd. Fans konden laten zien hoe ze verslag deden van de uitzwaaiwedstrijden. Daarmee maakten ze kans om naar Nederland-Chili te worden gestuurd om in Brazilië verslag te doen van de wedstrijd en fanactiviteiten. Ook kregen de winnaars een Google Glass. “Om op die manier interactieve en unieke content te maken en het WK letterlijk een stukje dichterbij te brengen.”

Reisschema bobo’s rondom Nederland-Chili 07.00-09.00uur Ontbijt 09.30 uur per bus naar de Arena de Sao Paulo (reistijd ca. 2 uur) 11.30 uur verwachte aankomst in het stadion Arena de Sao Paulo 13.00 uur aftrap van de wedstrijd Nederland/Chili 14.45 uur einde wedstrijd en uitloop stadion 15.30 uur per bus naar restaurant voor diner met de sponsorgroep 17.00 uur verwachte aankomst en wedstrijden Kameroen/Brazilië en Kroatië/Mexico op scherm te zien 17.45 uur start diner met de sponsorgroep 19.15 uur per bus retour naar hotel 20.15 uur verwachte aankomst in hotel

Beeld: knvb.nl

WK VOETBAL 2014

29


SPORTINNOVATIE: SNELLER, HOGER, STERKER EN …… SLIMMER DOOR SAMEN WERKEN Al bijna 10 jaar mag ik directeur van de Stichting Sports and Technology in Eindhoven zijn. Gevestigd in het hart van Brabant en de Brainport Regio Eindhoven begon deze Stichting in 2004 als een initiatief van een beperkt aantal organisaties om te laten zien dat overheid, sport, kennis en bedrijfsleven veel meer voor elkaar konden betekenen door krachten te bundelen; samenwerken in de gouden driehoek. In de afgelopen 10 jaar is er veel gebeurd rond sportinnovatie in Brabant, Nederland en Europa. Brabant is op het gebied van sportinnovatie een echte voorloper. Er heeft zich een indrukwekkend Sport & Technologie Cluster ontwikkeld van SportFieldLabs, kennispartijen en bedrijven. De SportFieldLabs zijn opgezet rond de zeven Brabantse kernsporten, voor breedtesport en aangepast sporten. Deze living labs met unieke meetfaciliteiten dicht bij de sporter en de sportomgeving bieden unieke mogelijkheden voor het bedenken, ontwikkelen en testen van nieuwe producten en diensten. De SportFieldLabs zijn broedplaatsen van innovatie en business creatie. Maar een dergelijke infrastructuur kan alleen maar goed functioneren als ook de kennispartijen er aanhaken. Ook daarin zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. Kennispartijen, zoalsTUe, Fontys Hogescholen en Tilburg University hebben zich actief verbonden met sportonderzoek en sportinnovatievragen rond sport en bewegen. Tenslotte is er een grote groep van bedrijven die met de kansen en behoeften van de sport aan de slag zijn gegaan en innovatieve oplossingen hebben aangedragen. Met dit achterland biedt Sports and Technolgy toegang tot een uitgebreid regionaal en (inter)nationaal netwerk van bedrijven, enthousiaste startups, ontwerpers, sportorganisaties, excellente kennisinstellingen en (semi-) overheden. We brengen partijen met elkaar in contact om kennis en ervaring te delen in een sfeer van open innovatie en co-creatie.

Succesvolle Producten De succesvolle voorbeelden die in Brabant zijn ontstaan zijn legio: • innovatieve verlichting voor sportvelden (AAA Lux). Begonnen in Eindhoven in 2006 met een experiment om sportvelden te verlichten met LEDS is AAA Lux in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gevestigd bedrijf dat niet alleen verlichting aanbiedt, maar ook verlichtingsmanagement.

Fantastick: een innovatieve hockeystick voor jonge kinderen met een leerprogramma (Sportivation).

LPM: een innovatief track en trace systeem voor training in de voetbalsport (Inmotio). Het systeem werd samen met PSV ontwikkeld en is inmiddels bij vele clubs in binnen en buitenland een niet meer weg te denken hulpmiddel op het gebied van training en talentontwikkeling.

SmartGoals: een systeem waarmee de voetbal en hockey training voor jong en oud leuker en uitdagender gemaakt wordt (SmartGoals).

Slimme Ringen: Janssen en Fritsen en InnoSportLab ’s-Hertogenbosch hebben de ringen intelligent gemaakt. Hiermee kunnen de zwaaibewegingen en krachthoudingen van de turner beter in kaart gebracht worden

Sneller, hoger, sterker en… slimmer We zijn er echter nog niet: “Sneller, hoger, sterker en… slimmer” blijft ook voor sportinnovatie een uitdaging. We willen natuurlijk nieuwe talenten opleiden tot medaillewinnaars. We zullen moeten werken aan een vitale samenleving, waarin we de inactiviteit te lijf gaan. Maatschappelijke en economische uitdagingen waarvoor innovatieve oplossingen meer dan welkom zijn en kansen liggen voor nieuwe business. Essentieel daarbij is dat overheid, kennispartijen, bedrijven en sport elkaars bondgenoten zijn die elk vanuit hun eigen rol en kwaliteit een bijdrage leveren aan het resultaat. We hebben met ons netwerk in de afgelopen jaren veel geleerd over het verschil tussen het hebben van goede ideeën en faciliteiten en het hebben van succes. Natuurlijk moeten de randvoorwaarden op orde zijn, maar de meest belangrijke schakel in onze ogen is de verbinding tussen overheid, sport, kennis en bedrijven die elkaar op een makkelijke manier weten te vinden. Ontmoetingen creëren maar vooral ook samen aan de slag gaan en ervaring opdoen.

Het concept en gebouw van SX is een typisch voorbeeld van hoe we de grenzen tussen organisaties kunnen verminderen door vele ontmoetingen te creëren en samen aan de slag te gaan. In die zin is het dus niet alleen een goede maar ook een logische toevoeging aan de sterktes die Brabant al in zich heeft. Ook wij zien uit naar nieuwe en onverwachte verbindingen tussen partijen die we tussen ons netwerk, SX en de daar aanwezige partijen kunnen gaan leggen. SX, een prachtig initiatief met vele kansen voor nieuwe verbindingen. Wij nodigen alle ondernemers in SX van harte uit om met ons ook het gesprek aan te gaan en de verbindingen te leggen. Together Each Achieves More

Hans van Breukelen

Rabo Topsportdesk is trots

om onderdeel te zijn van SX op StrijpS.

De Rabo Topsportdesk biedt financiële coaching voor topsporters. Wij zijn trots om onderdeel uit te maken van SX, Copyright foto: InnoSportLab ’s-Hertogenbosch

een omgeving waar bewoners elkaar versterken! topsportdesk.nl sx-eindhoven.nl

Samen sterker

30

HANS VAN BREUKELEN

31


MARKTEFFECT, FULLSERVICE MET SPORTSPECIALISATIE Tekst: Lynn Willemsz Beeld: Paul Raats

De start van Markteffect vond plaats toen Edgar de Beule en Hesam Fahimi in de schoolbanken hun gezamenlijke passie voor marktonderzoek en ondernemerschap ontdekten. Letterlijk vanuit de schoolbanken werd in 2007 een inschrijving gedaan bij de Kamer van Koophandel. Omdat het serieus aangepakt moest worden, werd er meteen een klein kantoor gehuurd in de binnenstad van Eindhoven. Dat Markteffect zeven jaar later een top 15-speler in Nederland zou zijn met meer dan twintig onderzoekers en vierhonderd klanten, hadden weinig mensen voor mogelijk gehouden. In 2014 volgt een nieuwe mijlpaal: De opening van een tweede vestiging in het SX gebouw op Strijp-S.

Deze strategie blijkt enorm succesvol. ‘’Door het creëren van magische klantervaringen zijn onze klanten enorm loyaal en bereiken we een groot deel van onze groei door mond-tot-mond reclame. Onze klanten zijn ons belangrijkste bezit. Zij zijn onze ambassadeurs”.

KERNWAARDEN GROEI EN MAGISCHE KLANTERVARINGEN Het succesverhaal van Markteffect kenmerkt zich door een sterke, maar stabiele groei. Doordat Markteffect elk jaar tussen de 20 tot 50% is gegroeid, ontving de organisatie in 2012 de FD Gazelle Award van het Financiële Dagblad. Terwijl in 2007 de eerste opdrachten nog klein waren op ad hoc basis, werkt Markteffect nu voor grote klanten als Philips, BIC, DELA, ING, Obvion Hypotheken, TVM Verzekeringen en Praxis. Het geheim van deze groei is volgens Edgar de Beule de topsportmentaliteit van Markteffect: “Wij willen in alles excelleren en de beste zijn.” Hierbij staat het creëren van een zogenaamde magische klantervaring centraal. “Als wij organisaties adviseren op het gebied van klanttevredenheid moeten we zelf het goede voorbeeld geven’’, aldus Edgar de Beule.

32

MARKTEFFECT

Met een klanttevredenheid van 8,6 en een NPS (Net Promoter Score) van 51% is het duidelijk dat de klanten van Markteffect deze strategie waarderen. Op de vraag hoe Markteffect deze strategie in de dagelijkse praktijk tot uitvoering brengt, antwoordt Hesam: “Al onze processen zijn gericht op de klant en de klantervaring. Dat zit in onze kernwaarden, maar nog belangrijker het zit in ons DNA. Hierop selecteren en ontwikkelen we iedereen binnen het Markteffect-team.”

SPORTMARKETING Deze klantgerichte benadering blijkt met name goed te vallen bij klanten die actief zijn in de sportmarketing. Edgar: “Er is gigantisch veel behoefte aan het accountable maken van sponsoreffecten. Sponsoren willen een partij die snel kan schakelen, omdat het meten van de sponsoreffecten vaak last minute dient plaats te vinden.” Met het inzichtelijk maken van de sponsoreffecten helpt Markteffect haar klanten de sponsoractiviteiten beter in te vullen.

Edgar: “Sponsoring heeft marketing- en communicatiedoelstellingen. Dit kan zijn een verhoging van de naamsbekendheid en/of overwegingsintentie of het uitdragen van een bepaalde identiteit. Door dit inzichtelijk te maken, kunnen we de ROI van elke euro aangeven waardoor de campagne (nog) effectiever ingezet kan worden. Essentiële vragen zijn bijvoorbeeld: Hoeveel draagt shirtsponsoring bij ten opzichte van TV commercials of (on TV) boarding? Heeft sponsoring vooral effect op de naamsbekendheid of ook op de overwegingsintentie? Draagt het uitnodigen van gasten bij een evenement bij aan de binding met de organisatie?” Naast sponsoreffectmetingen is Markteffect ook actief in het meten van de tevredenheid van bezoekers, sponsoren, gasten van sponsoren en andere doelgroepen. Edgar: “Toeschouwers en sponsoren behoren tot de belangrijkste stakeholders van een sportvereniging. Zonder deze stakeholders heeft een vereniging geen bestaansrecht. Steeds meer clubs investeren in het optimaliseren van de klant- en sponsorbeleving. Wij kunnen de wensen en behoeften meten en concrete handvaten aandragen”. Vanuit deze expertise heeft Markteffect een grote klantenkring opgebouwd met onder andere topbedrijven als Red Bull, Continu, PSV, Triple Double, De Lage Landen, Freo en Nike.

SX Toen Markteffect het aanbod kreeg om in het SX plaats te nemen, hoefde er ook niet lang nagedacht te worden. Hesam: “Vanwege de groei waren we net verhuisd naar ons nieuwe kantoor op de Begijnenhof in Eindhoven. Toch vonden we dat participatie in het SX een kans was die we niet konden laten liggen. Na enkele gesprekken met Bob van Oosterhout (Triple Double) was voor ons duidelijk dat

Markteffect is gespecialiseerd in: • Klanttevredenheidsonderzoek; • Naamsbekendheid- en Imago-onderzoek; • Campagne Effectonderzoek; • Medewerkerstevredenheidsonderzoek; • Behoeftenonderzoek. Dit doet Markteffect met de volgende tools: • Online onderzoek; • Telefonisch onderzoek; • Face 2 Face enquêtering; • Kwalitatief onderzoek (diepte-interviews en groepsdiscussies).

het SX dé sportmarketing broedplaats van Nederland gaat worden en dat Markteffect hieraan graag samen met andere topbedrijven die in SX huisvesten een bijdrage wil leveren.” Edgar: “Binnen het SX netwerk kunnen organisaties bij ons terecht voor alle marktonderzoeksvraagstukken. Daarnaast willen we ook samen met andere ondernemers integrale producten ontwikkelen waarmee we elkaars dienstverlening versterken. Met de gedrevenheid en dynamiek binnen het SX verwachten we dat dit grote successen zal opleveren.” Kijk voor meer informatie op www.markteffect.nl.

MARKTEFFECT

33


MARLOU VAN RHIJN

DIT KAN TOCH NIET?! December 2010: Marlou van Rhijn rent voor het eerst op hardloopprotheses, blades. Mei 2012: De atlete sprint naar wereldrecords op de 100 en 200 meter. September 2012: De ‘Blade Babe’ wordt in een bomvol Londens stadion paralympisch kampioen op de 200 meter en verovert zilver op de 100 meter. Een filmrecensent zou bij het lezen van dit scenario zijn handen voor zijn ogen slaan. Want dit kan toch niet?! Tekst: Jop Goslinga Beeld: Helene Wiesenhaan

34

MARLOU VAN RHIJN

MARLOU VAN RHIJN

35


MARLOU VAN RHIJN

De loopbaan van de jonge Van Rhijn (22 jaar) lijkt voorbij als ze in 2009 besluit te stoppen met topzwemmen. Ze vindt het niet meer leuk. En na jaren van trainingskampen verlaat de in Purmerend geboren sportster de chloorlucht. Ze wil nog wel sporten, maar niet meer zo vaak. Totdat atletiekcoach Guido Bonsen belt: “Ken je Oscar Pistorius?” Om er vervolgens fijntjes aan toe te voegen dat Van Rhijn exact dezelfde handicap heeft als de wereldberoemde -en inmiddels in opspraak geraakte- Zuid-Afrikaan en daardoor uitermate geschikt is als paralympisch hardloopster. Ondanks de wat boude uitspraak besluit Van Rhijn op het aanbod in te gaan om mee te trainen bij de paralympische atletiekploeg. Het bleek achteraf slechts het optakelen van een achtbaankarretje, want niet veel later stond het leven van de Noord-Hollandse op zijn kop.

toen stond ze daar, met blades!” En dat is geen verhaal, want ik lag daar nooit zonder benen, ik heb geen tragisch ziekenhuisverhaal. Ik leef al sinds mijn geboorte zonder onderbenen, ben het gewend. En dat ik geen tranentrekkend verhaal heb, wil ik best vertellen, maar sommigen willen dat niet horen. Die zoeken naar iets dramatisch. Na Londen werd ik ook veel gevraagd voor praatjes. Maar ik wist niet zo goed wat ik moest vertellen. Want ik kon mijn atletiekverhaal wel vertellen, maar je merkte dat mensen het verhaal van daarvóór wilden weten. Maar dat was zwemmen, en dat bedoelden ze niet. Ballet, ook nog gedaan, maar ook dat zochten ze niet. In mijn verhaal moet de sport atletiek centraal staan. Een verhaal over snelheid en hardlopen. Als je naar mij kijkt, moet je een topsporter zien, een atleet. En niet een zielig meisje dat toevallig sport.” Aan de perceptie van de kijker valt dus nog wat te veranderen. Is dat iets dat jij als sportboegbeeld wil bereiken? “Ik vind het belangrijk dat er een ander soort stroom komt binnen de paralympische sport. Je hebt mensen die nu eenmaal zo geboren zijn, maar daarnaast bijvoorbeeld heel goed kunnen basketballen. En dan moet het, vind ik, over het basketbal gaan en niet over het zielige verhaal achter de sporter. Ik wil dat mensen de paralympische sport zien als iets vets. Tijdens de Paralympische Spelen in Londen was er een jongetje die een piraat in een stripboek aanzag voor een paralympische atleet. Kijk, dat is tof! En natuurlijk zijn ‘wij’ anders, maar anders mag.

Verscholen tussen een clubje collega’s en de atletiekbondscoach zit Van Rhijn aan de lunch in het nieuwe trainingscentrum de Arnhemhal op het bosrijke Papendal. De Noord-Hollandse trainde daar tot deze zomer, maar traint momenteel in een valide team bij Purcy Marte van STAP Purmerend. De Noord-Hollandse is hier vaker dan thuis in Purmerend. Met een bezweet voorhoofd van de zojuist afgeronde training en een glas fruitsap omklemd door haar handen daalt ze neer op een stoel. Klaar om haar eigen mysterie op te lossen, om haar verrassende ambities in de retail te ontvouwen en om te vertellen over het verhaal dat ze niet kan vertellen… Sinds de zomer van 2012 ben je een bekende sporter, word je bijgestaan door sportmarketingbureau Triple Double en ben je –zeker na het stoppen van Esther Vergeer- hét boegbeeld van de paralympische sport in Nederland. Hoe ga je om met die plotselinge aandacht? “In Londen zei Bob (van Oosterhout, eigenaar Triple Double, red.) tegen mijn coach dat hij geïnteresseerd was in een samenwerking

36

MARLOU VAN RHIJN

met mij. Hij dacht namelijk dat ik wel wat commerciële aanvragen zou krijgen. Ik dacht: “Ach, dat zal wel meevallen”, ik leefde immers in een bubbel daar in Londen. Toen ik thuiskwam bleek mijn mailbox inderdaad ontploft. Ik had het in het vliegtuig overigens al door. Met de paralympische ploeg hadden we een eigen vliegtuig en boven in de lucht sloeg ik de Nederlandse kranten open en tot mijn verbijstering zag ik in iedere krant mijn foto staan. Dat vond ik heel raar. Eigenlijk besefte ik toen, hoog in de lucht, pas wat er was gebeurd. De roem heeft twee kanten. Zo word ik op straat nooit herkend, zelfs jij liep me zojuist straal voorbij. Maar met blades aan herkennen mensen me. Dat is wel dubbel. Als ik op blades sta, ben ik de Blade Babe en als dat niet zo is, hebben mensen geen idee. Dat heeft ook wel iets fijns.” Door al die aandacht zal je ook wel veel naar je handicap gevraagd worden. Vind je dat vervelend? “Ik had een keer een interview met iemand die echt uit was op een krachtverhaal. Zo’n verhaal van: “O, daar lag ze, zonder benen. En

Het is te gek voor woorden dat mensen het verhaal áchter jouw sportsucces interessanter vinden. Er zijn namelijk weinig sportverhalen die zo absurd zijn als de jouwe. Hoe verklaar je het dat je na anderhalf jaar trainen al de snelste vrouw op blades van de wereld bent? “Haha, tja, dat heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd. Het is een raar verhaal. Hoe kan je in zo’n korte periode al zo hard gaan? Maar ik kan het moeilijk verklaren.” Laten we toch een poging doen. “Oké! Ik had de mazzel dat ik direct in het atletiekteam belandde en alle faciliteiten kreeg op Papendal. Daarnaast heb ik echt de beste coach die er is. Het is een beetje een rare man, zie zijn eerste telefoongesprek –“Je hebt de ideale handicap”, maar hij is wel steengoed. Met topsporten was ik ook al bekend. Ik zwom al vanaf mijn twaalfde, had veel trainingskampen meegemaakt en had al eens meegedaan aan een WK. Guido vertelde me ook ooit eens een treffende anekdote over één van mijn eerste trainingen. We stonden op Papendal in de starthouding voor een wedstrijdje op de training, terwijl ik mijn haar nog aan het doen was.

“IK BEN NIET EEN ZIELIG MEISJE DAT TOEVALLIG SPORT” Toen het startschot klonk, bleek ik toch als eerste weg te zijn. Verder pik ik dingen snel op, dus kan ik in korte tijd veel leren. Daarnaast had ik ook de mazzel dat álles goed ging. Zo raakte ik niet geblesseerd, terwijl dat wel vaak gebeurt met beginners. Mijn titel in Londen zal vermoedelijk een combinatie zijn van dat alles, maar of het verhaal daarmee logisch is, is een tweede.” Los van je status als topsporter heb je ook een status als student. Hoe is die precies? (Grinnikend) Uhm, ik studeer nu al best een tijdje, vijf jaar. Of wacht, misschien is dit al mijn zesde jaar. Al goed, ik denk erover na om nu eens af te studeren. Ik ben op basis van mijn zwemcarrière toegelaten op de Cruyff University. In 2012 heb ik de studie stopgezet, omdat ik al mijn energie moest steken in atletiek. Maar nu zit ik in de afstuderende fase. En hoe kan het ook anders, mijn afstudeerproject gaat over blades. Ik wil ze voor iedereen betaalbaar maken.” Je wilt na je loopbaan óp blades de wereld veroveren mét blades? “Zo ongeveer. Blades zijn heel erg duur, zo’n zesduizend euro per stuk. Ik vertel allerlei kinderen die iets soortgelijks hebben als ik dat ze moeten gaan rennen. Maar dat is eigenlijk achterlijk. Want waar haal je die blades vandaan? Ik ben nu op zoek naar een manier waarmee je blades gewoon tot normaal sportmiddel kan maken. Dus net zoals je een tennisracket of hockeystick in de winkel koopt, moet je ook blades kunnen kopen. Dat wil ik op de markt zetten en na mijn studie wil ik daar ook echt mee verder. Dus: Mensen, kom atletiek doen, ik zorg voor blades!” Op diezelfde blades wil je eerst nog Rio de Janeiro veroveren in 2016, zo lijkt me. Hoeveel gouden medailles mogen we dit keer verwachten? “De afgelopen periode hebben we veel gewerkt aan mijn kracht. Het doel daarvan is dat ik vaker dan eens heel snel kan rennen. Of ik ook direct sneller ben geworden, moet dus nog blijken. Erg spannend dus. Daarnaast ben ik bezig met de 400 meter. In Rio wil ik dan ook drie afstanden lopen: 100, 200 en 400 meter. En ik ga voor drie keer goud.”

MARLOU VAN RHIJN

37


CARRIEREPLATFORM VOOR SPORTPROFESSIONALS Tekst: Van onze redactie Beeld: Eigen archief

Vier jaar geleden startte Sander Fonville Sport-Netwerk.nl, een website waarin hij opleidingen, stages en banen in de sport samenbracht. Gaandeweg werd dit uitgebreid met een overzicht aan congressen, carrièretips en nieuws rondom de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is Sport-Netwerk.nl hét carrièreplatform voor sportprofessionals en is het deze zomer gevestigd in het nieuwe centrum voor sport, marketing en media in Eindhoven, SX. Dagelijks ondersteunt de site vele sportgerelateerde organisaties met hun zoektocht naar sportief personeel. De focus op sport, de goede service en een goed matchingssysteem hebben ervoor gezorgd dat Fonville met zijn dienstverlening voor vele organisaties het kanaal is om de sportvacatures uit te zetten.

Inmiddels plaatst Sport-Netwerk.nl meer dan honderd vacatures en stageplekken per maand en heeft de site bijna 200.000 unieke bezoekers per jaar. Met een nieuwsbrief en een jobalert gericht op de wensen en eisen van de sportprofessional, is de service nog klantgerichter. Zo kunnen zzp-ers, studenten en werknemers een profiel aanmaken, waardoor de vacatures via de mail worden getoond aan alle ingeschreven kandidaten die aan het profiel voldoen.

38

SPORT-NETWERK.NL

IN DEN BEGINNE Fonville zijn eigen gemis aan een plek waar al deze informatie samenkomt, was de belangrijkste reden om te onderzoeken of hij de enige was met deze behoefte. Hij bracht dagen op Internet door op zoek naar alles wat kon helpen bij het succesvol betreden van de sportarbeidsmarkt; een overzicht van alle belangrijke informatie omtrent solliciteren, de verschillende soorten functies die mogelijk zijn, maar ook relevante cursussen en bovenal sportvacatures. “Dit bestond destijds niet en ik was genoodzaakt tientallen sites door te zoeken om alles te vinden. Zeer tijdrovend en ik miste hierdoor veel interessante vacatures,” vertelt Fonville. Met Sport-Netwerk. nl biedt hij nu een overzichtelijke website, up-to-date (stage) vacatures, leuke items over de branche en het laatste nieuws op het gebied van carrière en solliciteren. Daarnaast biedt Fonville met Sport-Netwerk.nl een platform voor alle cursussen, workshops, seminars, congressen en opleidingen van voortgezet onderwijs tot universitaire opleidingen. Voor iedereen die een carrière in de sport heeft of beoogt, kan Sport-Netwerk.nl interessant zijn.

PASSIE VOOR SPORT De site van Fonville speelt in op de behoefte van mensen met een passie voor werken in de sport. “Er zijn op dit moment veel mensen op zoek naar een baan, stage of opleiding in de sport,” vertelt Fonville. “Ons doel is om deze mensen de mogelijkheid te bieden alle informatie op één centrale plek te vinden. Als initiatiefnemer en oprichter van Sport-Netwerk.nl hoop ik door het aanbieden van een website over de sportarbeidsmarkt een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de sportbranche in Nederland.” Op dit moment staat Sport-Netwerk.nl bovenaan Google met zoektermen als sportvacature, vacature sport, sportstage en werken in de sport. Enkel door het succes van de site, niet door Google Adwords en peperdure SEO-campagnes. Dit succes ontstond niet zonder slag of stoot. Vier jaar geleden was er enkel een idee. Er was nog geen website, contacten moesten nog gelegd worden, vacatures moesten we nog vinden en we hadden totaal geen naamsbekendheid. Fonville had echter een duidelijk doel voor ogen en dat hielp. “Ik begon met het zoeken naar vacatures in de sport. Dit deed ik als werkzoekende al, hierdoor was ik immers op het idee gekomen dit allemaal samen te brengen, waardoor ik goed wist bij welke organisaties interessante vacatures te vinden waren,” vertelt Fonville met een glimlach. “Vervolgens nam ik contact op met de betreffende contactpersoon met de vraag of ik deze kosteloos mocht plaatsen op mijn website. In het begin kostte dit de meeste tijd. Het perfectioneren van de website was toen tevens een omvangrijke taak, waar ik gelukkig professionele hulp bij kreeg.”

“Vacatures voor onze ‘Sportpromotors’ (combinatiefuncties) zetten we altijd weg via Sport-Netwerk.nl. Dankzij de landelijke dekking weten we zeker dat er een grote respons komt en we kunnen selecteren op kwaliteit. Zo konden we in het verleden al de beste Honkbalpromotor en Tennispromotor aan ons verbinden. Binnenkort lanceren we de vacature voor Korfbalpromotor.” Sportbedrijf Dordrecht – Marvin Visser

ONDERSCHEIDEND DOOR SUCCES Op een gegeven moment begonnen sportorganisatie Fonville zelf te benaderen met vacatures. Langzaam groeide het aanbod op zijn site en groeide tevens het aantal bezoekers. Sociale media speelden vanaf het begin een belangrijke rol. Deze tip wil Fonville dan ook iedere ondernemer, werkend in de sport of niet, graag meegeven; je naamsbekendheid wordt een stuk groter wanneer je handig gebruik maakt van de mogelijkheden van sociale media. In een korte tijd kun je hiermee een grote groep geïnteresseerden bereiken en kan je onder de aandacht brengen wat je wil. Met zo’n 60.000 bezoekers per maand is Sport-Netwerk.nl een veel bezochte site in de sport. Hoe verklaart Fonville zelf dit succes? “Er zijn sites die iets soortgelijks bieden, maar ik ben van mening dat deze of minder compleet zijn of juist te algemeen, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik probeer met onze organisatie steeds weer met die bril van drie jaar geleden op te kijken naar wat ik aanbied. De grotere vacaturesites vragen zeer hoge bedragen voor het plaatsen van een vacature en hebben daardoor maar een beperkt sportvacature-aanbod. Daarnaast hebben zij, niet geheel onbelangrijk, weinig geschikte kandidaten in hun database. Bovendien bieden we veel meer dan enkel het plaatsen van vacatures. Wij stellen organisaties bijvoorbeeld ook in de gelegenheid om hun stagevacatures en projectopdrachten te plaatsen.”

SPORT-NETWERK.NL

39


RECRUITMENT Organisaties kunnen bijvoorbeeld de vacatures zelfstandig plaatsen, waarna alle ingeschreven kandidaten die aan het profiel voldoen per e-mail geïnformeerd worden. Het initiatief om te solliciteren, ligt vervolgens bij de kandidaat. Hierdoor wordt een vacature zeer gericht onder de aandacht van de geschikte kandidaten gebracht, wat het proces versnelt. Fonville: “Doordat organisaties ons steeds beter weten te vinden, blijft er tijd over om extra dienstverleningen aan te bieden, om zo de organisatie verder te ondersteunen in de zoektocht naar goed personeel. Zo zijn we steeds actiever met recruitment. Logisch, als je bedenkt dat we de vacatures én een database vol enthousiaste kandidaten hebben. Breng dit bij elkaar en je kunt de beste matches maken!” Sport-Netwerk.nl gaat deze service op meerdere manieren aanbieden. Fonville biedt werkgevers de mogelijkheid om de eerste selectie voor zijn rekening te nemen, geïnteresseerden solliciteren dan direct bij Sport-Netwerk.nl. “Wij verzamelen alle sollicitaties, behandelen de gebruikelijke belletjes en mailtjes en sturen in overleg met de werkgever een lijst met de meest geschikte kandidaten door. Uiteraard zoeken we zelf binnen ons netwerk naar een goede match voor de functie. De naam van de organisatie hoeft niet naar voren te komen, wij kunnen ook anoniem aan de slag voor de werkgever. Soms ligt het gevoelig dat een werkgever een vacature open heeft staan, maar het kan ook zo zijn dat een werkgever het gewoon niet openbaar wil maken.” De meest ultieme vorm van ontzorgen, vinden organisaties bij een volledig recruitmenttraject. Hierbij worden, naast voorgaande, tevens de gesprekken met de geselecteerde kandidaten gevoerd. Gezien het grote bereik en netwerk van Sport-Netwerk.nl wordt de juiste match sneller gemaakt, waardoor dit een werkgever een stuk minder tijd en dus geld kost. Afhankelijk van de functie en de tak van sport betrekt Sport-Netwerk.nl soms ook andere recruiters bij het proces.

“Via Sport-Netwerk.nl zijn wij in staat om professionals met een passie voor sport te werven voor onze vacatures en stageplaatsen. Shimano is een groeiend bedrijf, en biedt een dynamische en sportieve omgeving waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. En wat is er mooier om te werken in een omgeving waarin je collega’s dezelfde passie voor sport delen en dagelijks met onze fantastische producten werken?” Shimano Europe - Albert van Piekeren

Achmea Health Centers – Marian Zandberg

INTERNATIONALE AMBITIES Sport-Netwerk.nl is voornamelijk Nederlands gericht, maar voor een aantal werkgevers plaatst zij ook (stage)vacatures in bijvoorbeeld België. “Met de verhuizing van mijn kantoor naar Eindhoven en het opbouwen van een netwerk daar is de kans vrij groot dat we begin volgend jaar ook een Belgische site lanceren. De service die we verlenen kunnen we ook toepassen in België, zowel voor Belgische als Nederlandse bedrijven, die op zoek zijn naar personeel in België. Daarnaast werken we samen met GlobalSportsJobs, een partij die voor werkgevers in de hele wereld werkt. Wij kunnen Nederlandse bedrijven of bedrijven met hun Europese hoofdkantoor in Nederland in contact brengen met GlobalSportsJobs. Zij ontvangen dan ook van hun een aantal interessante extra opties als het contact via Sport-Netwerk.nl loopt, zoals het plaatsen van vacatures in hun nieuwsbrief als ‘Job of the week’ en korting op het plaatsen van vacatures.”

Naast dat we organisaties helpen hun vacatures in te vullen, kunnen we hen ook van dienst zijn op het gebied van online advertising. Je kunt je voorstellen dat je lokaal gebonden vacatures uitstekend via een campagne op Facebook kunt uitzetten, terwijl je heel specifieke kandidaten ook rechtstreeks kunt benaderen via advertenties op LinkedIn. Ook Google AdWords (advertenties in Google op bijvoorbeeld ‘vacature sportmarketeer’) kunnen we hierbij inzetten. Via onze partner PauwR is dit stuk van onze dienstverlening in ervaren en vertrouwde handen.”

SPORT-NETWERK.NL

COMPETENTIEMANAGEMENT Door de samenwerking met een organisatie op gebied van competentiemanagement kan Sport-Netwerk.nl een extra service verlenen, verteld Fonville. “Wij ondersteunen sportorganisaties door de organisatie, rollen, taken en verantwoordelijkheden goed in kaart te brengen en te koppelen aan competenties. Daardoor krijgt men helder zicht op haar eigen organisatie. Dit houdt in dat we starten met een gedegen functie- en organisatie inventarisatie. Vervolgens stellen we competentieprofielen vast en het screenen we medewerkers, kandidaten of andere belanghebbenden.

De netwerkborrels komen in onze eventmodule met kalender te staan waar ook congressen en bijeenkomsten op geplaatst kunnen worden. “Wij kunnen enkel dit soort activiteiten voor organisaties bij ons op de kalender plaatsen, maar wat veel mensen nog niet weten is dat we dit ook (mede) voor organisaties kunnen verzorgen. En aan publiciteit geen gebrek als het eenmaal op Sport-Netwerk.nl staat”, tipt Fonville. Ook zal Sport-Netwerk.nl straks een eigen academy starten waar diverse trainingen, workshops en masterclasses worden gegeven. “Ik zie naast een grote hoeveelheid aan opleidingen ook diverse trainingen en workshops voorbijkomen. Het is de bedoeling deze te bundelen en in een kraakhelder overzicht aan te bieden. Ook voegen we hier een nieuw aanbod aan toe. Bijvoorbeeld de managementtraining voor stagebegeleiders, ondernemen in de sport, masterclass Sport & Recht, sportmarketing en eventmanagement, maar ook workshops over netwerken, solliciteren en sociale media. Met mijn ambities en de uitbreiding op de dienstverlening zal Sport-Netwerk.nl voor elke werkgever, student, werknemer en ondernemer in de sport op enig moment een bijdrage kunnen leveren.”

Competenties (vaardigheden) meten geeft inzicht. Het maakt specifieke ontwikkelbehoefte zichtbaar. De kwaliteit, vaardigheden en motivatie van medewerkers bepalen het succes van een project en organisatie. Wij maken competenties meetbaar via een (online, valide en betrouwbaar) persoonlijkheidsscreening. Dit traject en competentiescreening kunnen organisaties ook toepassen op de competenties van een geheel team of bestuur.”

NETWERKEN EN KENNIS DELEN Ook organiseert Fonville zo’n vier netwerkborrels voor sportprofessionals per jaar. Tijdens deze borrels krijg je de mogelijkheid je netwerk op te bouwen en te versterken. Vaak zijn er inspirerende nationaal bekende professionals aanwezig waar met een hapje en een drankje informeel mee gepraat kan worden.

David Verweij - Stagiair KNVB Talent Team

40

Met Achmea Health Centers hebben we altijd prettig gebruik gemaakt van Sport-Netwerk.nl. We hebben door de landelijke dekking veel vacatures uitgezet en ingevuld van fitnessinstructeur en vestigingsmanager tot aan mensen op ons hoofdkantoor.

“Sander heeft het proces van A tot Z begeleid en in samenwerking met hem is de uiteindelijke keuze voor Birgit Soethof tot stand gekomen: van het opstellen van het profiel, het uitzetten van de vacature, een eerste selectie maken en met ons besproken en daarbij input gegeven die geleid heeft tot een kleine selectie met wie gesprekken zijn gevoerd. Sander is bij een aantal gesprekken aanwezig geweest, heeft bijgedragen aan de slotanalyse die geleid heeft tot de keuze voor Birgit.” Team Giant-Shimano - Iwan Spekenbrink

SPORT-NETWERK.NL

41


ONDERNEMER NIELS CANNEGIETER Tekst: Noël Relker

Niels Cannegieter is zelfstandig ondernemer en Eventmanager van beroep. In zijn sollicitatie gesprek zei hij het al: “binnen vijf jaar ben ik ondernemer”. Hij hield woord en richtte bij de start van 2012 Thinc Ahead op, een bureau dat zich richt op de organisatie en het management van sportprojecten en –evenementen. Cannegieter vertelt er openhartig over.

DE START De naam is ontstaan uit onze overkoepelende filosofie dat een goede eventmanager/organisator altijd vooruit denkt en al antwoorden heeft op vragen die nog gesteld moeten worden. De ‘k’ van ‘think’ heb ik vervangen door de c, waardoor mijn eigen initialen ontstaan: NC. Samen met een innovatieve gedachte, een toegankelijke projectstructuur en een methodische aanpak, zijn ontwikkeling en kennisdeling vaste waarden. Altijd met de ambitie om een toegevoegde waarde te zijn voor het evenement, de sport, het team, de bond en/of het individu. Mijn “opleiding” heb ik genoten bij het EK Zwemmen in 2008 onder leiding van Henny Smorenburg en sportmarketingbureau Triple Double waar ik ontzettend veel vlieguren heb gemaakt tijdens een 3,5 jarig verblijf. Bij de evenementen die ik sinds 2008 met Henny (maar ook met o.a. Yvonne Tamminga en Daniëlle Mouissie) heb mogen organiseren heb ik veel geleerd over het opzetten, aansturen en structureren van evenementen. Bij Triple Double is daar het vermarkten, commercieel aantrekkelijk maken en het creëren van een totaalbeleving bijgekomen. Nu ik zelf ondernemer ben is mijn ultieme doel om een blijvende bijdrage te leveren aan het organisatie vak en al deze facetten te vangen in één visie en methodische aanpak. Ik geloof dat het vak nog beter kan (en moet!) en zou het mooi vinden als Thinc ahead daaraan (met haar aanpak en visie) een bijdrage kan leveren. Onze pay-off is dan ook niet voor niets: Create a legacy!

42

NIELS CANNEGIETER

Wanneer besloot je zelfstandig ondernemer te worden? In mijn sollicitatiegesprek bij Triple Double (zomer 2008) gaf ik al aan dat ik binnen 5 jaar ondernemer zou zijn. Gelukkig schrok het niet af en hebben ze me toch aangenomen. De explosieve groei van Triple Double leidde ertoe dat ik in korte tijd me heel snel heb kunnen ontwikkelen. De lat heb ik toen ook voor mezelf weer hoger gelegd en de volgende stap kon er maar eentje zijn: Ondernemen. Toen ik in september 2011 op de tribune zat bij de American Football wedstrijd San Francisco 49ers tegen Dallas Cowboys kocht ik een colaatje. Ik kreeg een rode souvenirbeker en zei ik tegen mijn vriendin: dit is de kleur van mijn logo en de muren van mijn kantoor. Dat moment besloot ik ondernemer te worden. De kleur is daadwerkelijk in het logo en de muren van het kantoor opgenomen. Welke eigenschappen moet je hebben om juist in de sport te ondernemen? In mijn optiek zijn dat er twee. Laat ik voorop stellen dat voor mijn vak de meeste eigenschappen toepasbaar zijn op andere werkgebieden. Een goede eventmanager in de sport kan dat bijvoorbeeld ook zijn voor een popconcert. De eerste (en misschien wel belangrijkste) eigenschap die je moet bezitten is dat je passie hebt voor sport. Ben je geen sportliefhebber, voel je geen kippenvel als je Jack van Gelder een doelpunt hoort verslaan op de radio, voel je niet de behoefte om het sportjournaal terug te kijken of begrijp je niet waarom hordes mensen wekelijks hun favoriete sportteam aanmoedigen, dan kan je beter niet in de sport gaan werken. Ik geloof erin dat het je taak is als organisator in de sport om de beleving op de fans over te brengen. Daarvoor moet je gek zijn van sport om dat te begrijpen. Dat heb je of dat heb je niet. Dat kan je niet camoufleren. De tweede eigenschap die je moet bezitten is er eentje die je jezelf wél kan aanleren, maar waar je voor open moet staan. Je moet je willen verdiepen in de gebruiken van de sport. Snap je waarom topsporters soms wat afstandelijker (kunnen) zijn als ze alles laten voor die ene prestatie? Begrijp je dat sportbonden soms wat trager (lijken te) werken en dat dit komt omdat ze zoveel doelgroepen moeten bedienen? Sta open voor de gebruiken van de sport, anders sla je de plank volledig mis.

“IK HEB VAN MIJN HOBBY MIJN BEROEP GEMAAKT!”

Heb je mensen in loondienst of werk je met andere zelfstandigen samen? Nu ben ik weer alleen, maar er heeft al een projectmanager op de loonlijst gestaan. Vanaf september begint ook weer een nieuwe projectmanager. Ik werk veel met freelancers, zzp’ers en andere bureaus. Ik geloof er namelijk ook sterk in dat voor elke specifieke klus andere specialisten nodig zijn. Het is mijn ambitie om wel meer mensen op de loonlijst te gaan krijgen en de kennis en specialismen verder uit te breiden. Heb je het in de beginjaren van je onderneming financieel lastig gehad? Zo ja, heb je daardoor ooit getwijfeld over de voortgang? Ik heb het geluk gehad dat vanaf de start in 2012 trouwe en loyale opdrachtgevers geweest zijn die me direct de mogelijkheid hebben geboden om mooie opdrachten te mogen doen. Hierdoor heb ik een vliegende start gehad. Ik ben hen daar echt heel dankbaar en erkentelijk voor! Waren die echter uitgebleven, had ik het financieel natuurlijk moeilijker gehad. Mijn privésituatie was echter niet in gevaar gekomen en daarom heb ik ook nooit hoeven twijfelen. Samen met mijn vriendin hadden we een goede basis en voorwaarden gecreëerd om in elk geval de vrijheid te hebben en een jaar (zonder eventuele inkomsten) te ondernemen. Ik ging ondernemen toen we nog middenin de crisis zaten en dat vonden veel mensen dapper. Voor mij was de twijfel voorbij toen de keuze eind 2011 gemaakt werd. Het financiële risico hadden we afgevangen met een spaarpotje en verdeling van onze vaste lasten. We hadden vooruit gedacht zeg maar. Daarnaast moet elke ondernemer ook proberen zijn of haar kosten zo laag mogelijk te houden. Een startende ZZP’er aan de keukentafel heeft aan een laptop met internet en een telefoon al voldoende. Zo ben ik ook begonnen, waarna (sneller dan gedacht overigens) in oktober 2012 het eerste kantoor al werd betrokken. Hoeveel uur maak je per week? Het is een cliché, maar het is waar: Als ondernemer ben je eigenlijk 24 uur bezig met je onderneming. Soms droom ik over mijn werk, verzin ik een nieuw concept terwijl ik in de bioscoop zit en op mijn vakantie verslind ik het ene na het andere managementboek om mijn bedrijf weer beter te maken. Eigenlijk ben je er altijd mee bezig, maar dat is niet erg. Ik heb van Thinc ahead (kijk maar naar hoe de naam tot stand is gekomen) echt een deel van mezelf gemaakt. Ik geniet van elke dag dat ik werk. Inderdaad: Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt! Overigens geloof ik erin dat je een goede mix tussen werk en privé moet hebben. Ik werk veel, ik denk veel aan mijn onderneming, maak veel uren (zeker als er evenementen naderen), maar zorg ook voor een juiste balans.

Niels Cannegieter heeft aan diverse evenementen en projecten gewerkt. Zo was hij betrokken bij het EK Zwemmen 2008 (communicatie), Bavaria City Racing Moskou en Rotterdam (eventmanager hospitality) en het WK Tafeltennis 2011 (media). Maar ook Bavaria City Racing Dublin (eventmanager hospitality), Schaatsteam LIGA (teammanager), EK Boulderen 2013 (toernooidirectie) en WK BMX 2014 (communicatie, PR en media) staan in zijn portfolio.

“AIM FOR THE MOON. IF YOU MISS, YOU MAY HIT A STAR” Hoe ziet je onderneming er over vijf jaar uit? Daar heb ik een kleine introductie voor nodig. Ik heb Thinc ahead een duidelijke (en in mijn ogen een unieke!) positie in de markt gegeven. Dit heb ik gedaan door drie kernwaarden centraal te stellen in alles (en ongeacht wat) we doen. Allereerst moeten we ernaar streven dat we organisatorisch het beste evenement neerzetten. Dat is de basis. Bij elk evenement gaan we zorgen dat het organisatorisch een succes is en het team staat als een huis. Hiervoor hebben we onze eigen herkenbare methodische aanpak ontwikkeld (begrijpelijk voor professionals, maar ook vrijwilligers), waarbij de kracht zit in een structuur die ruimte (en rust!) geeft om een totaalbeleving neer te zetten. Ik geloof er namelijk in dat wanneer het organisatorisch goed zit, de chaos gestructureerd is, je tijd en ruimte hebt om van een 7 een 9,5 (of misschien wel een 10) te maken! Als tweede pijler geloof ik erin dat je als eventmanager instaat moet zijn om de financiën onder controle te hebben. Iedereen kan met een grote zak geld organiseren, maar zo zit de wereld niet in elkaar. Als eventmanager moet je misschien wel een beetje boekhouder zijn en je opdrachtgever niet met verrassingen achteraf confronteren. Door consistent budgetbeheer en een goede verantwoordingsstructuur nemen we bij Thinc ahead samen met de opdrachtgever de beslissing om eventueel buiten onze kaders te treden. Dat is transparant, al wezenlijk anders dan andere eventmanagers en zorgt altijd voor een prettige samenwerking. Daarom is het bij ons “Finance first”. De derde pijler is kennisdeling. Ik wil graag het vak ontwikkelen en daar hoort het ontsluiten van kennis bij. Dat doe ik door colleges te geven (op bijvoorbeeld de Fontys Sporthogeschool), projectteams van sportbonden op te leiden zodat ze het volgende keer zelf kunnen, maar ook al het ontwikkelde materiaal beschikbaar te stellen aan de opdrachtgevers. Alleen dan kan je een blijvende impuls geven door middel van je opdracht. En zoals gezegd, daar willen we bij Thinc ahead voor staan: Create a legacy, in alles wat we doen! Hoe ziet de onderneming er dan over 5 jaar uit? Wat mij betreft zijn we over 5 jaar organisatorisch het beste bureau, ziet de markt ons als autoriteit op het gebied van het organiseren van evenementen en zijn we niet afgestapt van onze “Finance first” filosofie. Hopelijk in een organisatievorm waarin we met meerdere mensen dagelijks sport mogen organiseren. Wat is je stoutste droom als ondernemer? Dat zijn er eigenlijk twee. Mijn stoutste droom is dat wanneer ik stop met Thinc ahead (over een jaar of 30 – 40) dat mensen zeggen: “Dat bureau(tje) heeft met haar aanpak ons vak een beetje beter gemaakt!” Ik zou dat ongelofelijk mooi vinden, want dan heb je echt iets meer gedaan dan een boterham verdienen. Daarnaast droom ik ervan om bij de grootste evenementen van de wereld betrokken te zijn. Een bijdrage aan Olympische Spelen of een Wereldkampioenschap Voetbal blijven hoog op het lijstje staan. “Aim for the moon. If you miss, you may hit a star.”

NIELS CANNEGIETER

43


PAUL RAATS Ondernemen is kansen zien en risico’s durven nemen. Ondernemers hebben commerciële aanleg, kunnen goed organiseren en willen hard werken. Eigenschappen: doorzettingsvermogen, lef, inventiviteit, discipline, zelfvertrouwen, assertiviteit en creativiteit. In veel opzichten wijkt het ondernemerschap in de sport niet af van dat in andere sectoren. Paul Raats is zo’n ondernemer én hij heeft van sportfotografie zijn beroep gemaakt. Raats is sinds 2010 voor zichzelf begonnen en heeft verschillende expertises. Naast de sportfotografie doet hij veel met luchtfotografie. Zo maakt hij video’s met drones en werkt hij vanuit vliegtuigen en helikopters. Ook Google Business View en 360 graden views behoren tot zijn pakket. Maar omdat foto’s meer zeggen dan 1000 woorden, hierbij een aantal van zijn werken. http://www.paulraats.com

© Paul Raats Photography - Wedstrijdbad Pieter van den Hoogenband Stadion Eindhoven

© Paul Raats Photography - Bradley Wiggins in afsluitende tijdrit winnaar TDF 2012

44

PAUL RAATS

© Paul Raats Photography - Guus Meeuwis in Philipsstadion tijdens AUS-NED

PAUL RAATS

45


Tekst: Jop Goslinga Beeld: Paul Raats

Hét paardenmiddel tegen ziekteverzuim, depressies en burn-outs komt uit België en luistert naar de naam Energy@Work. Het draait allemaal om het online en interne platform, dat werknemers verandert in bloedfanatieke en hypergezonde atleten. Over de inmiddels beproefde en bewierookte tool, die inmiddels ook Nederland verovert, praat Kristof De Smet, CEO van Energy Lab.

Hoe werkt de tool? Iedere werknemer krijgt een persoonlijke login en belandt zodoende direct op het online platform, dat is vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf. Eenmaal ‘binnen’ volgt een groot aantal interactieve modules die het aannemen van een gezonde leefstijl stimuleert. Zo kun je collega’s uitdagen voor bepaalde dingen, zoals een uurtje squashen voor de lunch of het weren van junkfood voor een maand. Je kan je ook inschrijven voor sportevenementen, die door de werkgever zijn geselecteerd. Tevens kan je direct zien welke collega’s zich al hebben aangemeld. Ook kan je middels een persoonlijk trainingsschema toewerken naar een bepaalde doelstelling, zoals het verliezen van tien kilo lichaamsgewicht. Hierbij word je ondersteund door voedingsadviezen en recepten. Alle activiteiten worden opgeslagen op je persoonlijke pagina, zodat je alles binnen handbereik hebt en het overzicht houdt. Om te voorkomen dat je té hard van stapel loopt met je nieuwe levensstijl helpt Energy@Work bij de preventie van blessures middels allerlei wetenschappelijk onderbouwde informatie omtrent voeding en trainingsschema’s. Meer informatie via www.energylab.nl Energy@Work is een concept van Energy Lab, een trainings- en begeleidingscentrum voor topsporters en recreanten. “Omdat er ook veel werknemers van bedrijven langskwamen, ontstond het idee van Energy@Work, dat inmiddels meer dan 100.000 gebruikers heeft, verspreid over verschillende bedrijven, van klein tot groot”, aldus De Smet. Als je het idee tot aan de pit zou afpellen, wat zou je dan zien, wat is de kern van het idee? Wij willen een tool bieden om werknemers –van de dame die gezonder wil leven tot de triatleet- te stimuleren om gezond, actief en fit te leven. Met fitte werknemers richting een duurzaam personeelsbeleid. Werknemers die zich mentaal en fysiek goed voelen, gaan immers automatisch beter presteren. Sport is de ideale uitlaatklep om te bekomen van een drukke werkdag en bedrijven zijn de laatste jaren op zoek naar een tegenwicht voor de verhoogde werkdruk en stress. Dat tegenwicht zijn wij. Daarnaast zorgt sport voor een hechter team, leert het mensen om te presteren als team en te werken naar een doel. Dat zijn allemaal zaken die door Energy@Work automatisch worden geïntegreerd op de werkvloer. We merken dat het platform razendsnel hét gespreksonderwerp wordt in de wandelgangen.

Wat verklaart het succes, of misschien zelfs wel de hype van Energy@Work? Het is voor bedrijven van levensbelang belang om te investeren in hun werknemers. Een afwezige werknemer kost de werkgever zakken vol geld. Dus zorg ervoor dat je medewerkers in topconditie verkeren. Wanneer je topprestaties verwacht van je medewerkers, dan moet je ook een omgeving creëren waarin topprestaties kunnen en vooral geleverd willen worden. Die omgeving bieden wij op maat aan. Jullie voorzien duidelijk in een behoefte. Hebben andere partijen liggen slapen de afgelopen jaren? De laatste jaren hebben andere bedrijven ook geprobeerd om hierop in te spelen, maar dit was vaak heel fragmentarisch, ze boden maar een onderdeel aan van wat wij nu doen. Wij bieden een totaalconcept aan, en dat kunnen niet alle partijen. Wij hebben bijvoorbeeld een partnerschap met Golazo Sport (organisator van sportevenementen, zoals de marathon van Rotterdam, red.), waardoor we een bedrijf ook onmiddellijk een apotheose-event voorschotelen. Als werknemers van een bedrijf samen deelnemen aan en toeleven naar een sportevenement zorgt dat voor een uitzonderlijke dynamiek. Je deelt ervaringen met collega’s en leert elkaar op een totaal andere manier kennen. Welke

uitbreidingen

kunnen

we

de

komende

Wat is jullie strategie tot werelddominantie? Willen jullie uitbreiden? Naar welke landen trekken jullie nog meer? Met Energy Lab plannen we de komende jaren om nog meerdere vestigingen in Nederland op te starten. De volgende stap die we binnen de twee jaar willen maken is Frankrijk. Het online Energy@Work-platform is vanzelfsprekend niet echt gebonden aan landsgrenzen. Zo werkt het bedrijf AB Inbev bijvoorbeeld met het platform in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Wat dat betreft, is the sky the limit.

VOUCHER 20% KORTING Deze bon is enkel geldig bij Energy Lab Eindhoven voor een conditietest lopen/fietsen, steunzoolanalyse of fietspositionering. • • • •

46

ENERGY LAB

periode

verwachten? Hoe ziet de tool er in je dromen over vijf jaar uit? We willen de tool meer mobiel maken. De eerste stappen hebben we daarvoor al ondernomen. Zo zijn onze apps Hardlopen en Evy al gesynchroniseerd met het platform, waardoor de gelopen kilometers direct worden bijgeschreven in je trainingsdagboek op het platform. Daarnaast volgen we de evolutie van de activity trackers, waarmee je de stappen van mensen op een werkdag kan meten. Binnenkort gaan we een kleine competitie houden in ons nieuwe kantoor in Eindhoven (het SX-gebouw, red.) tussen alle bedrijven die daar werken. Alle werknemers krijgen dan zo’n tracker om en dan kijken we welk bedrijf het meest actief is.

HOE GEBRUIK JE DEZE VOUCHER? Surf naar www.energylab.nl en selecteer filiaal Eindhoven bij ‘mijn reservatie’ Ga naar de online agenda om de beschikbare dagen en uren te raadplegen Schrijf je in voor conditietest lopen/fietsen, steunzoolanalyse of fietspositionering Vul bij opmerkingen de volgende code in opdat je reservatie zou kunnen gelinkt worden aan deze voucher: Voucher Sportprof SX

Geldig tot 31 augustus 2015.

BELGISCHE SUCCESFORMULE BRENGT SPORTFLOW OP NEDERLANDSE WERKVLOER

ENERGY LAB

47


SPORTIVITEIT OP DE WERKVLOER

ADJIEDJ BAKAS

Tekst: Noël Relker

#4. TALENTMANAGEMENT IS ESSENTIEEL

Trendwatcher Adjiedj Bakas zet in ‘Sportiviteit op het werk’, dat hij samen met de Adecco Group schreef, uiteen hoe trends uit de sportwereld het werk alsmaar meer transformeren. Want, zo betoogt Bakas, werkgevers bleven tot nu toe vrij laconiek over de vraag of hun medewerkers wel of niet sporten, met de nieuwe arbeidswetgeving verandert dat radicaal. Straks kun je als werkgever wel tien jaar doorbetalen aan een zieke werknemer. Het is dus in je eigen belang om je team fit te houden. Bakas identificeert achttien trends, we haalden er de zes belangrijke voor werkgevers uit:

#2. GEPERSONALISEERD EETPATROON Werknemers gaan zelf ook steeds meer het nut van goed eten inzien om –met het oog op onder meer de latere pensioengerechtige leeftijd– zo lang mogelijk fit te blijven. Bakas voorspelt dat in navolging van topsporters een gepersonaliseerd eetpatroon steeds belangrijker wordt. “Hiervoor raadplegen we straks”, zo zegt hij, “gewoon ons eigen genrapport.” Die perfecte, persoonlijk uitgebalanceerde maaltijd zou in de toekomst ook nog eens 3D-geprint kunnen worden, voorzien van exact de juiste vitaminen en mineralen. Hoe mooi dit in z’n werk zou kunnen gaan, liet TNO enkele jaren geleden al zien tijdens de Food Inspiration Days in Eindhoven.

#3. SPORTIEVE TEAMBUILDING #1. VETTE HAP OP Z’N RETOUR Gerrie Kneteman wist het al: Op boterhammen met pindakaas kun je de Tour de France niet fietsen. Om te presteren heb je veel energie nodig en die moet je eerst naar binnen eten, maar wel op een gezonde manier. Het gezonde eten op de werkvloer wordt volgens Bakas dan ook de nieuwe norm en het aanbieden van een vette hap is geheel op zijn retour. Het zijn slimme, vaak kleinere cateraars als We Canteen of De Buurtboer die al handig op deze trend zijn ingesprongen, met het aanbieden van biologisch verantwoorde en seizoensgebonden assortimenten.

48

SPORTIVITEIT OP DE WERKVLOER

De oude organisatiestructuren gaan volgens Bakas verdwijnen en ‘we gaan toe naar een arbeidsmarkt waar wisselende coalities samen aan projecten werken’. Teambuilding is dan ook essentieel. De tip van Bakas? Vergeet netwerkborrels en ga samen sporten om elkaar te leren vertrouwen en te focussen op een gemeenschappelijk doel. Bakas: “Ga lekker met je relaties survivallen in de Ardennen. Want daar heb je echt wat aan!” En let op, een team met alleen maar vedettes die elkaar niets gunnen, werkt niet. Om met de woorden van het orakel Johan Cruijff te spreken: Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je geen sterk elftal, maar een team dat als los zand uiteen zal vallen.”

Talentmanagement wordt alsmaar belangrijker, zegt Bakas. Want hoe krijg je op het juiste moment, de juiste mensen op de juiste plek? Een les uit de topsport is te focussen op specifieke sterke kwaliteiten. Zo toonde trainer Foppe de Haan het belang van talentmanagement aan met zijn Jong Oranje. Hij liet zijn hele ploeg testen op karaktereigenschappen. Die werden vervolgen uitgebreid met staf en spelers besproken, zodat iedereen exact zijn taak kende en elkaars kwaliteiten kon verbeteren. Met een uitgebreide talentenscan werkt bijvoorbeeld ook Paluka, het talentontwikkelingsbureau van Inge van den Broek, voormalig speelster van het Nederlands dameshockeyteam. “Een dynamische zoektocht naar wie je bent”, zo belooft ze. En dat met behulp van kennis uit de sport, natuur, cultuur en filosofie. Ze noemt het liever geen training maar een ‘expeditie’..

#5. STEEDS MEER SPORTIEVE EN GEZONDE APPS Apps die de vitaliteit op werk kunnen verbeteren zijn er al en zullen populairder worden. Neem een app die leert om met een betere houding op een bureaustoel te gaan zitten (zoals LUMOback), of de app die helpt om een gezonde maaltijd samen te stellen (ZipList en MealGuru), of apps die bijhouden hoeveel calorieën er zijn verbrand (Lose It!). Een sportief armbandje als de Nike+FuelBand SE houdt niet alleen bij in hoeverre de drager intensief beweegt, maar geeft ook aan dat er in ieder geval vijf minuten per uur bewogen moet worden.

#6. GROEIEND BELANG SLAAPMANAGEMENT ‘De Tour win je in je bed’, zo sprak Joop Zoetemelk ooit al wijselijk. Zoetemelk stond erom bekend dat hij graag zijn rust tussen topprestaties nam. En terwijl de druk op de werkvloer oploopt en stress een groeiend probleem vormt, wordt weerbaarheid steeds belangrijker. Slaapmanagement vormt daarbij een belangrijk thema. Zo is een powernap op werk bij FrieslandCampina toegestaan, vertelt Jeroen Elfers, director human resources van het bedrijf. En ook het Amsterdamse kantoor van Accenture heeft een slaapruimte. Hoe belangrijk rust in het hoofd is voor een topsporter beaamt darter Raymond van Barneveld. Hij vond zijn heil bij een zenmeester die hem leerde mediteren. “Niet alleen goed voor de concentratie in de dartzaal, maar ook voor thuis met de kinderen”, zegt Barney.

Die vijf minuten beweging zijn een vorm van intervaltraining, die het energiepeil van werknemers door de dag heen kunnen verbeteren. En dan is er nog de I-Health-trend, waardoor, zo jubelt Bakas, het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt bevorderd zonder tussenkomst van dokter of medicijn. Bakas: “Zo is het mogelijk om door middel van elektrodes op het lichaam bepaalde frequenties licht en elektriciteit op het lichaam te laten inwerken, zodat energieblokkades in ons systeem worden opgeheven.”

SPORTIVITEIT OP DE WERKVLOER

49


NE9EN VERTEGENWOORDIGT DE BREEDTESPORT IN SX

”GEMEENTEN MOETEN MEER LOSLATEN EN VERANTWOORDELIJKHEID STIMULEREN”

Op zoek naar een partij die zorgt voor ambitie op het gebied van sport en bewegen binnen uw gemeente? Of een adviseur op het gebied van sportbeleid, een verbinder van maatschappelijke partners

met

een

vernieuwende

en

”ER IS VEEL TEVEEL SUBSIDIE IN DE SPORT, ONDERNEMERSCHAP MOET GESTIMULEERD WORDEN”

Welke opdrachten voert Ne9eN uit? We nemen veelal het werk van de ambtenaar sport uit handen. Denk daarbij aan het schrijven van een sportnota, accommodatiebeleid, subsidiebeleid. Daarnaast zijn we vaak kwartiermaker voor allerlei sport- en beweegprojecten. Maar ook zorgen we ervoor dat traditionele sportparken omgevormd worden tot bruisende sportieve ondernemingen. Steeds vaker gaan we binnen een gemeente aan de slag met maatschappelijke organisaties zoals de school, het zorgcentrum, de woning coöperatie en de lokale bank. Wij zorgen ervoor dat ze samen gaan investeren in sport en bewegen. Dit doen ze alleen als er een belang is, en dat is er bijna altijd. Ze willen dat kinderen sportief zijn, dat ouderen blijven bewegen en dat buurten en wijken vitaal en leefbaar blijven. Daar kun je sport en bewegen uitstekend voor inzetten. De kracht van sport is enorm, we moeten het alleen nog beter vermarkten. De sport is erg traditioneel en aanbod gericht. Wij proberen zaken anders te benaderen en heilige huisjes ter discussie te stellen. Je ziet het ook bij alle gesubsidieerde ondersteuningsorganisaties. Ze zeggen dat de sport moet veranderen en vernieuwen, maar zijn zelf enorm protectionistisch en in zichzelf gekeerd. Wij merken dat gemeenten daar op zijn uitgekeken en kiezen voor onze aanpak. Wie zijn jullie klanten? De belangrijkste klanten zijn kleine en middelgrote gemeenten. Bij deze gemeenten is weinig of soms geen ambtelijke capaciteit beschikbaar, terwijl er wel allerlei vraagstukken en ambities zijn. Sinds we in SX gevestigd zijn, zien we ook dat grotere gemeenten veel meer geïnteresseerd raken. De aantrekkingskracht is groot en de aanwezigheid van zoveel expertise in SX is ook voor de grote gemeenten van toegevoegde waarde. We zien ook een veranderende rol. Gemeenten willen meer gaan regisseren en minder zelf gaan uitvoeren. Zorgen voor in plaats van zorgen dat. Maar dat vraagt andere competenties. Wij komen dan vooral in beeld om processen op gang te brengen en verbindingen te leggen tussen de gemeente en de lokale organisaties. Gemeenten worden ook steeds meer gelijkwaardig partner en dat is erg goed. Zodra gemeenten alles regelen gaan partners achterover zitten en ontstaat er veel minder resultaat. Gemeenten moeten meer loslaten en betrokkenheid en verantwoordelijk stimuleren. Voor ons een geweldige rol om samen ambities op het gebied van sport en bewegen te realiseren. Samen met stakeholders werken we aan een leven lang sporten en bewegen voor alle inwoners.

”WE MOETEN VEEL MEER AAN VERPAKKING EN STORYTELLING GAAN DOEN” Waarom is Ne9eN gevestigd in SX? Wij waren meteen enthousiast over het SX-concept. Voor Ne9eN kwam deze kans precies op het juiste moment. In ons dagelijkse werk stimuleren wij samenwerking, verbinding en vernieuwing en dat zijn nu net de belangrijkste waarden in SX. Bovendien kunnen wij nog heel veel leren van onze SX buren. Het lokale sportbeleid moet veel meer aan verpakking en story-telling gaan doen. Sport heeft lokaal een enorme waarde, maar dit wordt onvoldoende benut. We denken en redeneren nog teveel vanuit sport, terwijl sport slechts het middel is. Als we deze doorontwikkeling in SX niet gaan maken, dan lukt het nergens. Met zoveel kennis en creativiteit is SX voor ons de ideale plek. Er zijn al verzoeken van gemeenten om inspiratiedagen te gaan houden in SX en dat gaan we zeer zeker realiseren. Bij sollicitatiegesprekken in de Red Bull Experience zie je jonge mensen enthousiast worden. Hier willen ze werken. Ook voor het imago van Ne9eN is dit concept van grote waarde.We zijn trots om partner van SX te zijn! Wat zijn de belangrijkste speerpunten voor de komende tijd? Met de enorme groei die we hebben doorgemaakt zullen we onze organisatie ook moeten gaan door ontwikkelen. Daarnaast willen we ons uiteraard extra gaan richten op de provincie Noord-Brabant. Nu we gevestigd zijn in Brabant willen we natuurlijk voor nog meer Brabantse gemeenten aan de slag. En we zullen onze dienstverlening gaan verdiepen en verbreden. We gaan de SX-driehoek sport, marketing en media samenbrengen om daarmee onze projecten veel beter in de markt te gaan zetten. Daarnaast zullen we het ondernemerschap blijven stimuleren en de lokale afhankelijkheid van subsidies proberen terug te dringen. En ik verwacht dat we enkele SX-opdrachten gaan uitvoeren. Een innovatieve sportvisie voor een gemeente ontwikkelen met alle kennis en expertise die er binnen SX beschikbaar is. Dat zou voor ons de kers op de SX-taart zijn! Kijk voor meer informatie op www.9advies.nl

frisse

aanpak? Ne9eN ondersteunt in alle facetten van lokaal sportbeleid: van sportstimulering tot sportaccommodaties. Vernieuwing, verbreding en verbinding zijn belangrijke succesfactoren om te komen tot een modern en realistisch sportbeleid. Niet voor niets dat Ne9eN is gevestigd in SX. Juist vanuit deze creatieve en inspirerende omgeving kan de dienstverlening verder versterkt worden. Een gesprek met Danielle Remy en Roy Simons, eigenaren van Ne9eN.

50

ADVIESBUREAU NE9EN

Hoe is Ne9eN ontstaan? We zijn gestart in mei 2009. Na enkele jaren gewerkt te hebben bij een provinciale sportorganisatie waagden wij de sprong om samen een eigen bedrijf te beginnen. Wij waren uitgekeken op de provinciale subsidierelatie en wilden zelf, op eigen kracht, laten zien dat er markt is voor ondernemerschap in de breedtesport. Nu 5 jaar later werken we voor 50 gemeenten in zes provincies en hebben we vijftien medewerkers in dienst. We zijn adviseur van gemeenten op alle vraagstukken op het gebied van sport en bewegen, we detacheren vakleerkrachten sport en sportconsulenten aan gemeenten, onderwijsorganisaties, zorgpartners en sportverenigingen en geven uitvoering aan sportstimuleringsprojecten. We hebben inmiddels het volledige pakket in huis en zijn daarmee een vanzelfsprekende partner voor vele gemeenten.

ADVIESBUREAU NE9EN

51


Heb jij ambities in de

sportwereld? Kijk op:

www.sport-netwerk.nl


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.