Page 1

eaterkatte

April 2013

37. årgang - Nr.1

»Ge

ner

alf

orsa Der mlin i Vejl ndkald g 20 e Am es h 13 er atør Scen ved til gen e Tirs eral dag fors den aml 1 ing Dag 4 . maj i sord k en i l . 1 flg. 9 : 00 i ved 1. tæg Spil tern leri God e : et ken

dels forr 2. e af etni gen n V gsor alg eral 3. den af d fors G i aml rige odk 4. ing end nt ens B e lse a esty 5. rels f f u e F l n d r eml s be ma 6. Frem æggels retning gter 7. e l af r Frem æggels evid 8. e af eret læg bud gels regn Fast 9. get e af sætt skab sæso else Ind 10. af k npla kom ont ne n Valg 11. til b forslag ingent V e alg styr 12. else a n Valg f 2 bes 13. tyre af 2 l s V e r a s evis 14. lg a orer supplea Even f 2 rev nter isor tuel supp t På b lean esty rels ter ens v Lon e g n e e Form Djurhuu s an

d Efte r glas genera lfo vin, van rsamli d el ler ø ngen se r l sa mt l veres d e idt let s r et pise lig

t.

www.spilleriet.dk 1


vi sponserer vejle amatørscene:

v/ Henrik Lund Hansen Nørregade 9 • 7100 Vejle • 75 82 68 79

P. A. Andersen & Sønner Skyttehusgade 28 7100 Vejle Tlf. 75 82 00 88 NØRRETORV 1B · 7100 VEJLE · TELEFON 75 82 02 44 · Telefax 75 72 02 84

Pludselig sidste sommer Anmeldelse TIRSBÆK STRANDVEJ 2 - 7100 VEJLE - TLF. 75 72 72 75

Tlf.: 75 84 33 11 v/Brian Søgaard - Stiftsvej - 7100 Vejle

Når man skal anmelde et teaterstykke, er det vigtigt, at man vælger de rigtige briller. Skal man anmelde professionelt teater, skal brillerne være nypudsede og med korrekt styrke. Skal man anmelde amatørteater, skal brillerne også være nypudsede, men behøver ikke helt den samme styrke, for der er naturligvis forskel på præstationer udført af personer, der har brugt år på at lære at begå sig på en scene, og så vi amatører, der uden nogen form for uddannelse, springer op på scenen for at fornøje andre, men så sandelig ikke mindst for at fornøje os selv. Glæden ved teatret har vi til fælles med de professionelle – men vi er og bliver amatører, og derfor skal vi ses på med de rette briller.

Det første jeg så var det helt igennem fine scenearrangement – minimalisme passer godt på vores lille scene. Smukke hvide kurvemøbler – ikke den vejrbestandige slags – hvide vægge, fuglefløjt – tilpas afstemt at lydteknikerne - og et hvidt, gennemsigtigt stykke stof, der lod ane et mylder af grønne planter. Stykket går i gang, og Miss Foxhill, spillet af Anne Grete Suurland , trækker bogstavelig talt tæppet væk under os. For hvor er det et dejligt syn, der møder os. Hvor originalt at bruge en af Ellens decoupager som bagtæppe. Stort plus for den ide. Anne Grete gør god fyldest i den lille rolle. Ind kommer Mrs. Venable i samtale med Dr. Cukrowics. Mrs. Venable, alias Birgit Faber, iklædt flotte gevandter, perfekt lakerede negle, smykker der glimter, en troværdig paryk og en nydelig make-up. Sikke en diva.

En aften i Spilleriet er for mig altid imødeset med spænding, for man vil jo så gerne have, at aftenen bliver en succes. Ved ankomsten genkender man en hel del af de tilstedeværende – dejlig trygt. Man sætter sig ved de små, pænt pyntede borde og glæder sig.

3


Dr. Cukrowics, spillet at Alexander Christensen, burde også have haft en paryk eller måske – på kunstens alter – have ofret sin hestehale. Den forvirrede og tiltrak sig for megen opmærksomhed. Den var med til at gøre det svært for Alexander at skabe en troværdig figur. Selvfølgelig kunne man lukke øjnene og lade hans gode salvelsesfulde stemme stå alene (jeg prøvede) men det er ligesom ikke teatrets idé. Alexander var bedst, når han fik lov at have længere og flere replikker efter hinanden. F.eks. i scenen, hvor han beder Cathrine sige sandheden. En fin scene, hvor der ikke blev lavet sjove hævede øjenbryn eller andre lidt upassende grimasser. Stumspil er forbandet svært. Det er det for alle.

så få, og hvor der ej heller er megen action. Som Helle Fagralid, fastansat ved Det Kongelige Teater, siger i et interview i Politiken den 13.3.2013 ”Det er bare skidesvært at spille biroller. Fordi man har så lidt at gøre godt med. Og man skal stadig gå ind med energi og være med til at løfte forestillingen”. Det var en svær opgave for en ung og uprøvet kraft (vi har alle prøvet det). Forhåbentlig venter der en rolle med mere gods i en anden gang. Mrs. Holly, Karin Olesen, indtager scenen med sønnen George spillet af Michael Schrøder. Karin, som vi ikke har set meget til på scenen, laver en overbevisende figur. Hende fremtoning og ikke mindst hendes sprog (jeg lagde især mærke til hendes à-er) var særdeles velvalgt. Overspilning kunne nemt være blevet aktuel, men den grøft faldt Karin ikke i. I samspillet med sine to børn faldt replikkerne rapt og meget naturligt efter hinanden.

Den første lange del af stykket er nærmest én lang enetale af Birgit, og absolut ikke en af de nemme, der blot kører kronologisk frem. En kæmpe opgave at lære den, men jeg tror også en kæmpe oplevelse at aflevere den. For i modsætning til de ”stumme roller” er der virkelig noget at skabe en figur omkring. Og det blev der gjort. En præstation, der må afføde dyb respekt for dens troværdighed. På intet tidspunkt faldt Birgit ud af rollen, og når hun blev bedt om at holde mund – ja, så spillede hun bare videre med en flot og meget sigende mimik.

Michael var en fornøjelse at følge på scenen. Hvad enten han sagde replikker eller stod lænet op ad en dørstolpe, var han en god figur – han indtog scenen med en myndighed og naturlighed, der vidner om en del forudgående roller. Et bevis på, at man godt kan blive bemærket uden at være hovedrolleindehaver.

Birgits modspiller, Louise Caspersen, var en bevægende oplevelse. Hun spillede med så stor overbevisning og sikkerhed, at jeg helt glemte at være nervøs på hendes vegne. Hendes autoritet fløj ud over scenekanten, og man anede, at hendes overskud var så stort, at hun kunne hjælpe medspillerne, hvis noget var gået i ”glemmebogen”. Hendes rolle var vanskelig. Det var hende, der kendte sandheden og skulle være den troværdige, men samtidig var hun jo også vanvittig. En balancegang, som jeg følte Louise klarede flot. Man (jeg) troede på, at hendes vanvid var resultatet af, at sandheden ikke måtte komme frem.

Undervejs i prøveforløbet har jeg hørt Ellen udtale sig særdeles rosende om holdet bag stykket. Det gjaldt både kræfterne bag og på scenen. Hun nød den iver og det engagement, der blev fremvist. Men jeg ved også, at holdet har nydt at have Ellen som instruktør. Det er altid rart at være i hænderne på personer, der kan deres kram, og jeg er sikker på, at Ellen har instrueret i både scenegang, replikbehandling,stumspil, lys- og lydeffekter, påklædning m.m.m. Resultatet kan ses, og Ellen og hele holdet kan være stolte af resultatet. Ligegyldigt hvor meget man knokler med replikbehandling, scenegang m.m. – ja, så er der ting, man ikke kan ændre ved. En af tingene er scenens størrelse. Ofte har jeg følt,

Louise var fulgt af Søster Felicity (hvilket sigende navn) spillet af Stine Isaksen. Endnu en af de utaknemmelige roller, hvor ordene er

4

5


(Lær af de bedste)

Sådan indtager du scenen at det var svært at bevæge sig naturligt på vores scene og har også kunnet se, at andre havde de samme problemer. Naturligvis er vores uprofessionalisme en af grundene, men jeg har en ide om, at også de trange sceneforhold har lidt skyld. Det er f.eks. svært for en Mrs. Venable at ”skride” ud af et rum, samtidig med at hun skal kante sig omkring en stol. Ligeledes kan det være svært at gå truende hen mod en anden, hvis man blot har en halv meter til det – og det er næsten umuligt at vise, at man går ud i en park, når man kun har 60 cm til at udfolde sig ud på. Nå, det er måske godt, at vi har nogle undskyldninger at hænge vore hatte på!

- 5 gode råd fra Henning Jensen Vær ærlig - drop de små sjove indslag og koncentrér dig om det, du har på hjerte

Lige så dejligt det er at komme i Spilleriet og genkende en masse folk, lige så dejligt er det at se nye folk på scenen. Alexander og Louise har vi set før i Ungdomssceneregi. Men hvor var det dejligt at se dem sammen med garvede kræfter. Michael, Anne Grethe og Stine er også nye – vi håber, I forbliver hos os.

Hold øjenkontakt

Margrethe Ingemann Mortensen

Mærk salen

- vælg et par ansigter blandt publikum og kig jævnligt på dem

- hvem er dit publikum? Prøv at justere dig ind på, hvem du står overfor

Daiquiri Pludselig sidste sommer bestilte jeg aften efter aften forgæves min iskolde klokken-5 cocktail, min daiquiri. Så måtte jeg jo lave den selv, og her er opskriften: 5cl lys rom, saft af en halv citron, 1 tsk. flormelis. Rystes energisk med knust is og sis ned i glasset. Man kan i stedet give den en tur i fryseren. Man kan også blende et frossent jordbær i. Med venlig hilsen Mrs. Venable (alias Birgit Faber)

6

Gør dit forarbejde - du kan alligevel ikke huske det, du øver fem minutter før, du går på…

Brug nervøsiteten - men giv den ikke hovedrollen. Lad den være og kom videre Indsendt af Birthe Høj 7


”Red Udkantsdanmark!” - en omtale Igen har vores lille scene i Spilleriet haft besøg af de dygtige skuespillere fra »Blæksprutten« i Egtved. Kevin Larsen har skrevet stykket og instrueret, og flere lokale scener i omegnen har kunnet nyde det sikre spil på scenen, når Blæksprutten er kommet forbi. Der var berammet 2 forestillinger på Vejle Amatørscenes scene, men grundet et meget ringe billetsalg til forestillingen fredag 5.4. blev denne aften aflyst, og vi var så ca. 20 mennesker på tilskuerrækkerne, da Udkantsdanmark fløj over scenen torsdag d. 4 4. Rammen om løjerne er de meget få tilbageværende indbyggere i en meget lille by i det sønderjyske og deres møder og kontroverser på kryds og tværs. Personerne er tegnet og valgt ud, så der er tydelige typer på færde: Den dominerende præst (Kurt Allan Sørensen), der med tyngde, patos og salmesang søger at holde fast i sin position i det lille samfund, selv om han notorisk prædiker for en særdeles begrænset flok hver søndag. Graverne (Peter Beierholm og Brian Larsen), der er tvillinger, kører et helt fastlåst spil over for hinanden, byens luder Lea (Dorthe Hvid) er rapkæftet og siger både til og fra. Præstens kone (Anne Kirstine Iversen) er en karikatur – vimser rundt og sanser ikke, hvad der egentlig foregår og siger alt det tåbelige, man forventer sig af en sådan type. Benjamin (Alexander Christiansen) er med sund sans mildt overbærende over for de skøre mennesker, han er omgivet af. Den gamle senile farmor (Hanne Thune Andersen) er kun resterne af sin tro, der kommer til syne som reciterede passager af salmebogen, og Sara (Kirsten Jensen) er kær og dejlig og ikke meget andet. Der er således lagt til rette til humoren, når disse karakterer slippes løs på hinanden. Hvad handler stykket om? Tja, efter titlen at dømme kunne det være et forsvar for de steder i Danmark, der, båret frem af det moderne ord ”Udkantsdanmark”, er i fare for at forsvinde… Alt koncentreres jo København, som det siges i starten; men undervejs i styk-

8

ket forsvinder denne pointe og samles først op til allersidst igen, når Lea i slutreplikken belærer os om, at ”man må lade falde, hvad ikke kan stå” – også når det gælder små byer rundt omkring i Danmark. Mellem denne start og afslutningen udspiller der sig små episoder og flettes små handlinger sammen, der gang på gang kalder på både smil og latter. Jeg ser nærmest forløbet som en revy bestående af en række numre, der er båret frem af nogle gennemgående figurer, der tegner et billede af et sted i Udkantsdanmark. På scenevæggen hænger en udgave af Den sidste Nadver, og meget af tiden spilles der ved og rundt om et stort bord midt på scenen, der tydeligt henviser til netop denne fortælling – mon vi tilskuere skal bruge denne parallel? Skuespillerne er bragende dygtige! Der er fart på, der er nærvær og repliksikkerhed, og der er en naturlig beherskelse af scenen, der gør, at der hele tiden sker noget. Jeg vil ikke fremhæve nogen frem for andre – alle kontrollerer de helt den rolle, de hver især har fået; men jeg har vist en lille svaghed for graver-tvillingerne! Stor tak til Egtved og Blæksprutten for flot skuespil! Disse gæsteforestillinger er en rigtig fin ide: Jo mere aktivitet vi kan putte ind i vores lille scenerum, jo bedre. Jeg håber, der kommer flere tilskuere, næste gang vi får gæster. For Blæksprutten kommer vel snart igen, ikke? Kirsten Giselsson

9


Sæsonplan: 1. Vejle Kabaret 2013 Instruktør: Erik Vestergaard Spillested: Skyttehuset august/sept. 2013. 22+23+26+27+28+29+30/8 & 4+5+6/92013 Billetsalg via VisitVejle pr. 1/6-13.

På tegnebrættet: Forår 2014: ”Good old days” Vinterkabaret på Spilleriet med medvirkende af såvel ældre som unge medlemmer – alternativt: Juleferie i Nødebo Præstegård af Line Knutzon.

2. ”Søren Kirkegaard” Instruktør: Michael Hansen Spillested: ”Spilleriet” Efteråret 2013 Tjek www.spilleriet.dk for info om spilledage/-tidspunkt og billetsalg.

Vejle AmatørScenes bestyrelse Formand: Lone Djurhuus, Herningvej 49, Sdr. Omme. tlf. 40409014 / lone.djurhuus@get2net.dk Sekretær: Johannes Nielsen, Ørstedsgade 25, st., Vejle, tlf. 40623340 / jn@flensted.dk coe3203 214x278

Kasserer: Preben Birn, Junovej 5, Vejle tlf. 7582 7619 / birn-kp@post.tele.dk

Vejle Specialfoder og Grovvarer

Bestyrelsesmedlem: Kevin Hasselstrøm Larsen Tudvadvej 8, 6040 Egtved Tlf. 30207059 / kevlars31@gmail.com

Sjællandsgade 53 7100 Vejle

@ Teaterkatten på e-mail: Flere medlemmer har givet udtryk for, at de gerne vil modtage Teaterkatten på e-mail som en fil. Der kan selvfølgeligt være praktiske årsager til dette som, at man f. eks. kan gemme bladet på sin pc. For foreningen vil der også være god økonomi i at fremsende bladet som e-mail. Bestyrelsen har derfor besluttet at tilbyde medlemmerne denne mulighed. De der øn-

10

sker fortsat at få bladet med posten skal intet foretage sig, hvorimod medlemmer, der ønsker bladet sendt som e-mail, skal sende en mail til Johannes Nielsen, jn@flensted.dk - og bekræfte sit ønske om at erstatte den postfremsendte Teaterkat, med fremsendelse på email, og oplyse den e-mail adresse man ønsker bladet fremsendt til.

rer

ec

sendes til: vas@spilleriet.dk Indlæg modtages dog helst på mail som vedhæftet fil og i Word til Lone Djurhuus. Dokumentet skal være ren tekst og uden tabeller, formateringer m.m.

D yr

Indlæg til bladet

Vejle lfoder cia

S Ap

Bladudvalg/forsendelse: Lone Djurhuus,

Spe

Annoncer /sponsorer: Vakant

en

ter

va

3 ”Folk og røvere i kardemommeby” Instruktør: Per Nygaard Spillested: Domus 15+16+17/11-13 Tjek www.spilleriet.dk for info om spilledage/-tidspunkt og billetsalg.

12.04.13

Gr

ov

Deadline for næste nummer af Teaterkatten: 21. juni 2013

Booking af Spilleriets sal og/eller mødelokale incl. klokkeslæt: Henvendelse til: Lone Djurhuus, tlf. 40409014 vas@spilleriet.dk - Lone vil da lægge bookningen ind på Vejle Amatørscenes hjemmeside, hvor man kan se, hvilke dage der er booket.

Nørregade 16 - 7100 Vejle tlf. 75 83 74 54

Din Elektriker svarer altid

Morten Larsen, Aut. el-installatør Koldingvej 135, 7100 Vejle

Tlf. 7582 8250


B vi sponserer vejle amatørscene:

Søndergade 14 . 7100 Vejle . Tlf.: 75 72 01 22 . www.conradcafe.dk Åbningstider: Man. - ons.: 10.30-24.00 . Tor. - lør.: 10.30-01.00 . Søn.: 12.00-22.00

Profile for spilleriet

Teaterkatten (april 2013)  

Teaterkatten (april 2013)  

Advertisement