{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

SPECIALEN 2012 STÄLLA MOT BJÖRN TRÄNA LC & VILTSPÅR Zoonos & Dirofilarios?


Redaktion redaktör@spikslya.se .

Charlotte Åhrman info@kennel.chiron.nu .

Trude Mathisen barrongiz@gmail.com Annonspriser Framsida 300 kr Baksida 200 kr 1/1 sida 100 kr 1/2 sida 50 kr Priserna inkluderar en bild i annonsen. Ytterligare bild 50 kr/st. Annons betalas i förväg

Insänt material För fakta och åsikter i denna tidning svarar respektive författare, annonsör och uppgiftslämnare.

Medlemskap Ange namn, adress, tel, mail, evt familjemedlem. .

Registrering kan göras på www.spikslya.se .

Insänt material kan komma att sparas till kommande nr. .

Material och bilder mottages via email redaktion@spikslya.se Manus stopp för julnumret: 25 november PG 122 58 72 – 9

Medlemsavgift Huvudmedlem 200 kr/år Familjemedlem 50 kr/år .

Medlem bosatt utomlands Huvudmedlem 250 kr/år Familjemedlem 50 kr/år .

Valpgåvomedlemskap Ett års medlemskap som betalas av uppfödaren. Valpmedlem 100 kr/år

BIS 2012 SPIK Specialutställning – Madrozicas Don Pancho De Amarula

Ordförande Annica Kroon, Gråsala 423, 790 23 Svärdsjö 0246-30295 kennelsinsline@hotmail.com

Kassör Mattias Lindell Stenbacken 115 463 93 Västerlanda 0707-813729 mattias.lindell@live.se

Suppleant Marianne Englund Hästhovsvägen 16 518 40 Sjömarken mariane.englund@gmail.com

Vice Ordförande Ewa-Lotta Warenhed Box 155, 370 12 Hallbro 0457-82323 amarula85@hotmail.com

Ord. ledamot/redaktion Trude Mathisen Vattrång 220 820 75 Harmånger 0730-291878 barrongiz@gmail.com

Valbered & sammankallande Anna Varenhed Polhemsgatan 29 b 370 00 Karlskrona 0734-338348 josefinesmaammaa@live.se

Sekreterare/utställning Lorraine Björlin Bjärlandavägen 46 466 94 Sollebrunn 0322-41440 lorrainebjorlin63@gmail.com

Suppleant/webb/red. Charlotte Åhrman Stenbacken 115 463 93 Västerlanda 0707-813729 info@kennel.chiron.nu

Sven-Olof Jönsson Gråsala 423 790 23 Svärdsjö 0246-30295 Kennelsinsline2hotmail.com


Bästa Medlem! Jag vill passa på att tacka alla som deltog på vår special i år och hoppas att det var till belåtenhet för alla!

– fatta pennan eller öppna datorn, skriv ner artiklar, kåserier, rapporter ifrån era hundaktiviteter, skicka in en annons etc!

Ett stort tack riktas särskilt till Lorraine som stod ut med oss alla som invaderade hennes hem och plöjde hennes fina gräsmatta till åker mm…

Vi är många som gärna läser om allt vad som händer där ute i Podenco Världen!

Nästa år har vi 10:års jubileum! Om Du har några förslag till Domare inför detta så lämna det gärna till styrelsen.

Tiden går fort och det är dags för Årsmöte den 9 sept på SKK utställning i Helsingborg. Separat kallelse sker via mail inför detta. Jag hoppas att få se många kända o okända ansikten där!

Jag vill även be läsarna om att fortsätta skicka material eller foto till tidningen!

Väl mött! Eva Lotta Varenhed, vice ordförande

.

Mari Lind Louise Lindsten Robert Lindsten Emma Hevelius

VARMT VÄLKOMNA!


Den samlade utvecklingen under året med ett flertal nya medlemmar ser mycket positiv ut för klubben.

Jag vill än en gång påminna om vikten av att vara noggrann med avsändaruppgifter och syftet med inbetalningen när Du betalar in annons- eller medlemsavgifter m.m. Allt för att minimera risken för oklarheter eller felaktigheter.

Den stora tilldragelsen för klubben i år har givetvis varit Specialen som avhölls i Bjärlanda. Ekonomiskt gick arrangemanget jämnt upp. Kommande Special år 2013 är ju tillika vårt 10-årsjubileum som givetvis skall firas med pompa & ståt! Min förhoppning är att under arbetet fram till denna utställning hitta ett par nya infallsvinklar som bör garantera ett litet överskott till klubben efteråt.

Har Du frågor gällande Dina eventuella betalningar eller andra frågor av ekonomisk karaktär är Du alltid välkommen att kontakta mig på mattias.lindell@spikslya.se

Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till alla som hjälpt till att hitta nya medlemmar och hoppas på en fortsatt positiv utveckling!

På snart ett år med den nya hemsidan så har SPIK gått Spikrakt  framåt på nätet! Jag vill rikta ett stort tack till medlemmar och besökare för de alla tips och idéer som strömmar in! Det är vår intention att SPIKs hemsida skall vara levande och uppdaterad! Fler förändringar och nya utvecklingar är planerade inför hösten!

Vänlig Hälsningar Mattias Lindell, Kassör SPIK

Vi ser fram emot Ditt bidrag med .

- foton till Galleriet - resultat ifrån tävlingar och kurser - planerade parningar mm .

– alltså allt du vill att världen skall få veta om just Din hund! Fortsatt utveckling av hemsidan med fler språk kommer att ske under året! Jag vill än en gång tacka för all ovärderlig hjälp som SPIK har fått med detta arbete! Charlotte Åhrman, webmaster SPIK


Jösses vad ni alla amatörer här uppe i Norr håller på med aktiviteter så här mitt i sommarvärmen… Det verkar inte bättre än att ni har en del att lära av en erfaren gammal Spansk Dyng Råtta som jag själv… .

SommarTider är SemesterTider är SiestaTider  

På återseende i nästa Nr!

.

2 juni Denna förmiddag packades fika, folk och hundar in i bilen och det begav sig mot Vänersborg och den ofantligt stora Hundrastgården. Vädret var perfekt, lite skyat med en värmande försommarsol som tittade fram, en svag bris fläktade…

4 augusti Det verkar inte bara vara Den Spanska Dyngråttan, Pete, som har tagit semester de här sista veckorna i Regn-Hög-Säsongen .

.

.

.

Kassen med fika tömdes snabbt och alla ifrån vardagsfolk till aktiva jägare verkade nöjda. Efter några timmars småprat om allt och ingenting och våra hundar i synnerhet så packade vi slutligen ihop oss – lagom trötta och tillfreds efter en trevlig dag!

Ett fåtal tappra individer uppbådade ett uns krafter denna dag mitt i semestertider och tog sig till den stora Hundrastgården i Vänersborg för lite småprat och en kopp kaffe. Solen lekte kurragömma med oss och vi drog av och på våra extra tröjor i en farlig fart! Nästa träff blir i slutet av september /början av oktober. Fler detaljer via nyhetsbrev & hemsidan!


Att anordna en Specialutställning kräver många timmars förberedelser och många frivilliga deltagare med klara tankar, starka armar och pigga ben. Oftast går allt som på räls när det finns gamla ringrävar med stor erfarenhet med i spelet – men ibland så händer också de mest oväntade saker som ställer allt på ända… .

Vi var många som sammanstrålade hos Lorraine i Bjärlanda på lördagen innan årets Special utställning. Priser skulle fördelas mellan alla deltagare och vinnar placeringarna skulle givetvis premieras lite extra – men rättvist.

Detta var dock ett ekipage av lite större modell – och inte hade Lorraine eller flera av oss andra tänkt på hur mycket vatten det kommit under veckorna innan… .

Vad som fungerar med bil & husvagn fungerar inte alltid med husbil… .

Nu var vi ju allihop rutinerade utställare – och inte var det första gången för någon av oss som vi stod inför en fastkörd bil i samband med dessa fantastiska tilldragelser som hundtävlingar är! .

Tält skulle resas, utställningsringen planeras, domarbord och material därtill struktureras, kvällens grillning för våra deltagare förberedas osv osv. .

Ett par medarbetare hade fått inhysning i huset hos Lorraine och lånade gäst sängar, flera husvagnar kom rullandes under dagen. På den stora gräsmattan utanför huset fanns det gott om plats att ställa upp de rullande sovplatserna! .

Gräsmattan var välklippt inför detta event, det var många timmars slit som låg bakom den fina grönskan… Mitt i det, kanske inte helt och hållet organiserade , kaos som föregick på eftermiddag och kväll så anländer ännu en deltagare med sin sovplats på hjul.

Det blev ”alla man ur sitt arbetsuppdrag” och vi samlades mycket entusiastisk runt husbilen för att med några enkla trick lösa problemet… .

Trodde vi… .

. .

En fastkörd bil, hur stor den än är, är ingenting i jämförelse med en fastkörd husbil… Lägg därtill en mjuk och fin villagräsmatta… Hinkar med grus (stackars, stackars gräsmatta……), plankor och brädor, granruskor och allt vet vad hämtades – och vi stod i kö för att gunga igång och skjuta på bilen ifrån båda håll och få den att få fäste och komma upp…


.

Ett par gånger såg vi ut att lyckas – bara för att fastna igen några meter längre fram… Mitt i all frustration över situationen så var vi några stycken som också lite uppgivet funderade över hur vi skulle lägga om dragningen av utställningsringen inför söndagen… .

Visst har man ställt hund på ojämna gräsytor av alla de upptänkliga slag genom åren – men aldrig hoppat över 4 dm djupa hjulspår när man stolt skall visa upp sin vackra hund för domaren…

Hungriga och trötta så bänkade vi oss till slut inför grillmaten, närmare två timmar försenade, och bestämde oss för att det skulle bli en trevlig kväll som avslutning på en underlig dag 

.

.

.

Lösningen blev till slut att åka upp till bonden, som kom med traktor och drog upp ekipaget. Det är vid sådana tillfällen man är tacksam att man bor på landet – och att grannen fortfarande sliter ute på fältet och jobbar kl 20 en lördag kväll… Kocken fick därefter äntligen ta tag i den nu något försenade grillkvällen och vi andra hjälptes åt så gott det gick att få upp så mycket grus som bara var möjligt ur de djupa hjulspåren och att fylla tillbaka med jord istället. .

Inte såg gräsmattan ut som innan när vi väl var klara, men i alla fall hade vi förhindrat brutna ben & hoppande hundar inför tävlingen! Den trötta blicken i Lorraines ögon kunde vi inte ordna riktigt lika enkelt…

Om vi har lärt oss något?? - Se det flexibla i alla händelser - Hellre skratta än gråta - Inse vikten av att vara kompis med bonden med största traktorn, samt att ha hans telefon nummer tillgängligt, om man skall arrangera en tävling ute på landet  Har vi blivit avskräckta inför fler äventyr med SPIK? .

Absolut inte!!! .

Vi ser med spänning  fram emot nästa års tilldragelse! / Charlotte & Mattias


Årets Specialutställning avhölls i Bjärlanda, Sollebrunn, söndagen den 17 juni. Domare var Ronny Widlund ifrån Kennel WinterMoon’s, som Ringsekreterare hittade vi Mari Hällsten och Lorraine Björlin tjänstgjorde som ”inropare”. Dagen startade med en blixtutryckning av vår kassör som tidigt på söndag morgon fick sätta sig i bilen och köra ca 15 mil för att hämta de redan utskrivna underlagen till katalogen – som vår webmaster så lägligt glömt kvar på köksbordet hemma, när allt annat packades ner inför avfärden på lördag förmiddag… Det idoga letandet efter dessa dyrgripar avbröts under lördagens strapatser och fick lösas på utställningsdagens morgon  Solen höll oss sällskap under timmarna som bedömningen pågick – men tunga moln hängde i ytterkant och hotade… Under dagen serverades kaffe till dem som önskade, mackor och fika tuggades bland stolar & tält och samtalen var många och varierande. Efter noggranna överväganden av vår domare under dagen, så stod till slut fem stycken utvalda finalister i BIS finalen! Resultaten av dagens bedömningar blev:

BIS 1

BIS 2

Podenco Ibicenco, Strävhår

Podenco Ibicenco, Korthår

Madrozicas Don Pancho De Amarula Ägare: Eva-Lotta Varenhed

Quemh's Allende Ägare: Charlotte Åhrman


BIS 3 Podengo Portugues Liso/Pequeno

Tizzel Blondie One An´Only Ägare: Marianne Englund

BIS 4

BIS R

Cirneco Dell’ Etna

Podengo Portugues Cerdoso/Pequeno

Boxing Helena’s Gommaetro Ägare: Louise Lindsten

Engahöjdens Proud Mary Ägare: Marianne Englund

Vår domare verkade i det stora hela mycket nöjd med alla deltagare han hade att bedöma under dagen!

Fler resultat ifrån bedömningarna:

Podenco Ibicenco, korthårig BIR: MultiCH Quemh's Allende Ägare: Charlotte Åhrman BIM: Rosenhills Kordesrose-Belami Ägare: Anna Strongstone

Podenco Ibicenco, strävhårig

BIR: Madrozicas Don Pancho De Amarula Ägare: Eva-Lotta Varenhed BIM: Constanza Tequila El-Cruzado Ägare: Lorraine Björlin


Podengo Portugues Liso/Pequeno BIR: Tizzel Blondie One An´Only Ägare: Marianne Englund BIM: Pappas Buster Ägare: Marie Lind

Podengo Portugues Cerdoso/Pequeno BIR: Engahöjdens Proud Mary Ägare: Marianne Englund

Cirneco Dell’ Etna BIR: Boxing Helena’s Gommaetro Ägare: Louise Lindsten

Bästa Junior: 1 Tizzel Blondie One An´Only Ägare: Marianne Englund 2 Rosenhills Kordesrose-Belami Ägare: Anna Strongstone

Bästa Unghund: Engahöjdens Proud Mary Ägare: Marianne Englund


Bästa Veteran:

.

BIR: Barizo Pasquinalle El-Cruzado Ägare: Lorraine Björlin BIM: Benissa Angelita El-Cruzado Ägare: Anki Persson/Peter Fridjonsson

Bästa Huvud & Uttryck:

Madrozicas Don Pancho De Amarula Ägare: Eva-Lotta Varenhed

När bedömningarna var avklarade stod vår Kock, Kassören, redo med att servera ny grillat kött, sallad, bröd och tillbehör. Så gott som samtliga deltagare hade anmält sig till lunchen och det var trångt vid borden  Mätta och nöjda efter en trevlig utställning gick vi man ur huse för att prova på nästa höjdpunkt för dagen – Lure Coursing!


.

SPIK Specialutställning 2012 .

Många var vi som förväntansfullt ”genomlidit” en väldigt trevlig dags utställning för att få chansen till denna exklusiva möjlighet att introducera våra hundar till Lure Coursing Anki & Peter hade på lördagkvällen satt upp en bana på ett fält alldeles i närheten och LC Terroristen Tequila hade prov sprungit banan med sina kompisar. Efter en välbehövlig lunch (Tack Kocken ) bar det iväg med bil och till fots för att se vad Lure Coursing gick ut på och vad våra hundar skulle tycka om saken. Med regnet hängandes i luften startade den ena hunden efter den andra – och som amatör fotograf insåg jag att en mobilkamera, oavsett Karl Zeiss optik och 12 mpx upplösning, inte är optimal för att fota hundar som springer Lure Coursing 

När halva gänget tagit sig igenom brast till slut de hotande molnen och vi stod – som de etablerade hundfånar vi uppenbarligen är – i hällregn och fortsatte med denna fantastiskt roliga aktivitet. Vad hundarna tyckte om regnet??... Njae… Förmånen att på en och samma gång se så olika hundar springa efter luren var fantastisk! Även de som vid första släppet bröt efter några meter (för vad trodde Matte/Husse egentligen att en plastpåse är i byte gentemot ett nygrävt, riktigt smaskigt sorkhål…???) kom med lite hjälp av de etablerade Terroristerna igång och fattade galoppen. .

Många är vi som med stor förhoppning ser fram emot Jubileums Specialen nästa år med SPIK och möjligheten till en utökad repris av detta evenemang! Tusen tack till Peter & Anki som ställer upp med sin tid, kunskap och utrustning! /Charlotte


Vi skaffade vår första podenco 1993. Han var uppfödd på Sinsline´s kennel av Annika och S-O. Han fick heta Sinsline K´al Bacete. Vår son namngav honom till Al och eftersom han skulle flytta till Göteborg och var k-kullen fick han namnet K´al (haha). Vi skaffade Al för att Peter ville ha en hund att jaga med eftersom rasen använder sin nos som en stövare. Han var ej tänkt till att springa med på utställningar eftersom tandställningen ej var perfekt. När han väl tappade sina valptänder fick han ett perfekt bett och alla tänder satt där de skulle sitta. I alla fall så var Al med på ett antal jakter under fyra års tid. (han var väldigt glad i alla djur) Först gången vi prövade på lure-coursing var i en skidbacke där träningen var arrangerad av V:a Vinthundsklubben. Salukiringen Stockholm genom Per Nordahl var på plats och visade hur det gick till. Han hade aldrig sett en Podenco springa lure-coursing och blev väldigt imponerad. Efter detta var vi helt sålda på lure-coursing. Vi var på många träningar och Al tog sin licens och fick sin licensbok som hunden måste ha för att få tävla men Al fick aldrig göra det eftersom han var ensam i sin ras och kunde då ej tävla om cert. Det måste vara en konkurrent i samma ras att tävla med. Hur kul är det att tävla mot sig själv… Al ÄLSKADE lure-coursing och hans bästa kompis Yatzy, en rottweiler tik, älskade det också. De brukade springa tillsammans på träningar och jaga ”luren”. Al blev också such, Svensk Utställningschampion! Vi sprang på en del utställningar till slut, i alla fall. Jag tyckte det var skoj. 1999, endast sex år gammal, fick Al ont i höger framben och haltade. Det var borrelia, han blev medicinerad men hältan gick ej över. Benet röntgades och veterinären hittade cancer i ”handleden” i höger tass. Med beskedet att Al hade drabbats av skelett cancer tog vi ett av de tyngsta beslut vi hundägare har ansvaret att göra och den 17 juni 1999 fick han somna in. Al var en fantastisk hund som ÄLSKADE lure-coursing. Det var den stora glädjen!! Tack vare Al’s gränslösa kärlek till denna sport så blev vi ”bitna” och har fortsatt med detta genom åren! Anki Persson & Peter Fridjonsson Alingsås Som är lyckliga ägare till Emmy , Benissa Angelita El-Cruzado


Det var med spänning som jag plockade ihop ryggsäcken med spårsele + spårlina och tinade upp blodet och älgklöven. Dagen D var här och vi gav oss i väg på morgonen. Jag och min släthårs podenco Love var bland de första som var på plats men inom kort så var resten av deltagarna där. Jägarna tittade lite konstigt på mig och Love, men frågade inget! Först satte vi hundarna i bilarna för att vi skulle lägga spår. Man har ett rep bundet runt klövern som man häller blod på och drar den efter sig ca 300m (spåret blir längre när hundarna kan spåra) och så avslutar man med att hänga upp klövern på en gren eller binda den runt ett träd så inget vilt kan ta det och springa iväg med det. Spåret ska minst ligga 1timme. Medan vi väntar så kör vi lydnad, det gick så där, det är ju första gången. När vi sedan sitter och fikar, då kom jägarna fram: - vad är det för ras? - var kommer de ifrån? - vad används de till? Ingen var ju gladare än Love - så många som pratar med mig och klappar mig!

Efter fikat så var det dags att börja spåra, en hund i taget och vi får inte gå i våra egna spår. Love började sakta, läste in spåret men det gick långsamt men han vek inte en tum från spåret! Sen stannade han och visade mig sitt byte. Stolt var han när han bar sitt byte till bilen! Jakt ledaren sa att han gjorde det perfekt! Det ska bli skoj att få jobba med Love och se hans utveckling! Ewa-lotta Varenhed


Grundkurs i Viltspår

.

Passa på att nyttja din värdecheck ifrån årets prisbord på Specialen! .

Detta kommer vi att gå igenom: Under grundkursen får du lära dig hur ett viltspår går till, det vill säga hur ett spår läggs, hur vind o väder samt terräng spelar in samt vad man som förare ska tänka på o hur man för sin hund fram i skogen på bästa sätt. .

Du får lära dig hur ett viltspårsprov går till i både anlagsklassen samt öppenklassen, vad domarna tittar på samt goda tips o råd i allmänhet. .

I kurspriset ingår Övernattning på vandrarhem, beläget 2 km ifrån kursen, inkl sängkläder, hundavgift och frukost. Lunch serveras lördag samt grillkväll lördag kväll och lunch på söndag. Egen dryck (öl, cider etc) medtages till grillkvällen. Pris: 1200kr/per person .

Vill du vara på plats redan på fredag? I priset ingår då en extra övernattning inkl mat/fika samt sammankomst med extra, grundläggande genomgång inför kurshelgen på fredag kväll! Pris: 1750 kr/person .

Kurser hålls regelbundet sista helgen varje månad så länge marken är snöfri. Boka din kurs i god tid!

.

Inbjudan till årsmöte Sönd 9 sep på Sofiero Slottspark .

ÄNDRING!!!!!!!!! Årets årsmöte kommer att avhållas i samband med SKKs utställning för grupp 5 i Sofiero, söndag 9 sept.. Tiden beror på hur vi kan beveka ÖKK att lägga bedömningen i ringen! Uppdatering på hemsidan och via mail/nyhetsbrev!

.

Plats: Kopparberg, Örebro .

Kontakta: .

Kennel Yelloweyes, Anna Strongstone .

Mobil: 0739 – 90 49 59 Mail: yelloweyes10@hotmail.com

VARMT VÄLKOMNA ALLIHOP!




Välkommen till Sverige!

Camada Obolo-Julia Blabila .

"Aria” Född: 2012-08-28

Idag: 61 cm, 21 kg

SP CH Melquart's

Crispulo El Gallinero

SP CH

Capricho D’Arabe

SP CH Mariposa El Gallinero

Sancho D’Antrilles

SP CH

SP CH Ludovico El Gallinero

SP CH

Dama D’Antrilles

SP CH Estigma El Gallinero

Obolo D’Antrilles

SP CH

SP CH Melquart’s Capricho D’Arabe

SP CH

Sancho D’Antrilles

SP CH Dama D’Antrilles

Alambra D’Antrilles

SP CH

SP CH Jeque D’Antrilles

Ocarina D’Antrilles

SP CH Dama D’Antrilles

SP CH

SP CH Sancho D’Antrilles

SP CH

Osculo D’Antrilles

SP CH Alambra D’Antrilles

Saladino D’Antrilles

SP CH

SP CH Melquart’s Capricho D’Arabe

Sisca D’Antrilles

SP CH Dama D’Antrilles

Alat De Punta Blanca

SP CH Anibal De La Norieta

Julia Balbila

SP CH Barbie Del Pollet

Sarah SP CH

SP CH Floquet

Jota De Can Poca Roba

SP CH Flora

Aria kommer från Spaniens bästa linjer!

Ägare: Anna Strongstone, Yellow eyes kennel www.yelloweyes.se


BIR Korthår & BIS 2 SPIK Specialutställning 2012 .

.

MultiChampion Quemh´s Allende – Arvid – .

Född: 2005-06-24 E: Bersheba’s Romero U: Evita De Los Ninos Del Sol . .

Kontakta oss: info@kennel.chiron.nu

www.kennel.chiron.nu


Vi var 10 st anmälda till denna händelse, det var övervägande jakthundar så som Laika, Jämthundar mm. Jägarna tog det på blodigt allvar, många av dem skulle upp till Pajala för att jaga mot Björn och älg. De tittade ner på mig och undrade vad jag gjorde där! När det var vår tur, så satte vi på spårselen +linan, sen gick vi en stig där det var utlagt björnbajs under ca 300m. När så björnen dyker upp, så skall hundarna skalla och ställa björnen. Pancho gav ett skall och sen nonchalerade han björnen, han gick och luktade i gräset men släppte inte blicken från björnen. Domaren kuggade honom… Vi fick gå 2 gånger och andra gången var det skjutövning. De andra jägarna ville vänta medan jag och Pancho började. Pancho rör det inte i ryggen att det viner kulor över öronen… .

Jag log inombords – där fick de allt!! Vi blev inte godkända i alla fall…

Det gick några månader och jag ville prova igen. Då hade jag fått hem Love, släthårs killen och han fick också följa med. Love gick och strosade och var i sin egen värld. Plötsligt stod björnen där på skogsvägen – Love reste raggen från huvudet ända ut till svansspetsen och skällde, han tyckte det var läskigt när björnen rörde sig och kom för nära. Då bröt jag och berömde honom.

.

Det ska bli spännande när Love är färdig på lydnad-spårkursen, då har jag funderingar på att anmäla honom till ställande mot Björn! Ewa-Lotta Varenhed, Kennel Amarula


.

En fredag i maj packade vi in hundar, väskor och folk i bilen och begav oss av mot Kopparberg och för första gången i våra liv – en Grundkurs i Viltspår. Vi hade av praktiska skäl endast anmält 2 hundar till den rent praktiska delen av kursen och Mattias fick den ärofyllda titeln Roddlare under helgen – alla 6 hundar var nämligen med på utflykten… När vi tjejer var ute i skogen var ju någon nödgad att Ro Iland resten av gänget  Efter en smärre försening kom vi till slut upp till Kopparberg – och under de sista milen börjar regnet falla i strida strömmar. Vi suckar högt, tittar på varandra och känner redan hur lederna börjar värka av kall fukt, hur kläderna klibbar mot kroppen, hur blöta våra fötter är och hur trötta våra hundar är på oss… Men, vi har väl varit på Utställning många gånger i hällande oväder – och så tröstar vi oss med att denna gång kommer det i alla fall definitivt inte vara någon som bryr sig om hur vi ser ut  .

På fredagskvällen fick vi en introduktion av vad Viltspår är, hur bedömningar går till och en förklaring på en del skillnader mellan viltspår och bruksspår osv. För oss inbitna Ring Rävar var det en helt ny, men ändå på något sätt bekant, värld som öppnade sig. .

Sent på kvällen landade vi på vandrarhemmet som var inbokat i kurspaketet och vi blev glatt överaskade! Vi hade fått ett riktigt stort rum där vi alla tre kunde sova, med en liten soffgrupp och gott om extra utrymme för hundar & packning  .

Lördag morgon serverade Verkligheten tack och lov en blå himmel med lite molnskyar, mycket sol och 10-12 grader…. Vår värd på vandrarhemmet kom med en bricka med kaffe och en lättare frukost – vi högg in på det som fanns och stuvade sedan in oss i bilen och åkte så mot vår första praktiska träning med viltspår…. .

Vår kursledare Anna ledde gruppen av bilar ut i skogen och när vi parkerat gick vi ytterligare några hundra meter längre in. .

Det låter så enkelt – kasta ut en lina bakom hunden…. .

Vi erfor allihop hur lätt det kan trassla till sig om man inte har rätt ”knyck” i handleden och att det finns lika många spårlinor som det finns utställningskoppel .

– och det blev en ”aha” känsla för Mari och mig, man har ju sina knep som Ring Räv också 


Visst hade vi tilltro till att våra hundar skulle spåra efter blod men personligen var jag skeptisk till hur Larvige Arvid skulle hantera en död rådjursklöv… ”Usch vad äckligt, menar du verkligen att JAG skall hålla den i munnen??” skulle det lika gärna kunna bli… .

Disa var vi väl mer oroliga över att hon skulle knäcka benet mitt itu på en munsbit… Alla våra farhågor kom på skam – våra hundar visade oss vad de är gjorda att göra! Med lite hopp och studs i snöret så tog Arvid också upp klöven (med viss tvekan första gångerna, må erkännas) och Disa visade sig vara ett riktigt spårämne! .

Efter närmare 8 timmar ute i skogen där vi mitt på dagen haft ett snabbt men välbehövligt avbrott för lunch så packade vi ihop våra saker för denna dag och åkte för att lämna av hundarna innan vi infann oss hos Anna för kvällens grillning. Mattias som varit utelämnad till sitt eget sällskap med de övriga 4 hundarna hade tillbringat en del av dagen i en närbelägen Hockeyrink som stod i vilande sommardvala – de hundar som inte hade varit på spårkurs var lika trötta de… Dagen avslutades med god mat och många goda skratt. Allvarlig diskussion om vad vi sysslat med under dagen blandades med fniss och skratt över allt och ingenting annat. .

Mycket nöjda men också mycket trötta och ledbrutna ramlade vi sent omsider i säng med insikten att vi skulle vara levande döda när klockan ringde nästa morgon… .

Vår Terrorist till kursledare gav oss en chockartad start på dagen – när hon bjöd in oss att sätta oss vid bordet för ett teoretiskt litet prov… DET hade vi inte fått någon förvarning om  … Denna trevliga människa hade gått och småpratat i all oändlighet med oss i två dagar om alla detaljer, upprepat och upprepat svaren på våra återkommande frågor – och så hade hon mage nog att avsluta med o se om vi hade lyssnat….   När vi insett att det är lätt att förstå en förklaring men inte alltid så lätt att komma ihåg alla ”självklara” detaljer i ett nytt ämne så lämnade vi in våra svarslappar och bröt upp för att påbörja det praktiska slutprovet. Anna hade tidigt på morgonen varit ute och lagt olika spår för våra hundar, nu var liggtiden på spåret avsevärt mycket längre och det var betydligt mer än dubbla sträckan ifrån gårdagen. Anna hade förstås förvarnat oss under hela lördagen – även med en van spårhund så hänger mycket på dagsformen… Våra Gröngölingar var denna dag lika döda i huvudet som sina mattar…


Allihop gjorde trots detta bra ifrån sig efter förutsättningarna och som förare bakom hunden upptäckte både Mari och jag vilken skillnad det är när spåret blir dryga 600 meter och tiden det har legat är flera timmar… Gruppen samlades till slut för en avslutning med prisutdelning (där lilla Disa vann helgens utmaningar!) och vi var både sorgsna och nöjda över att till slut få packa in oss allihop i bilen och styra kosan ner mot Göteborg igen. Detta var en ny erfarenhet som vi definitivt kommer att fortsätta med!! Dock insåg vi att det är svårt att få tag i klövar i mitten av maj… En febril jakt efter jägare och alla upptänkliga kontakter påbörjades omedelbart när vi satt i bilen  och vi insåg att vi skulle få jobba hårt för detta under icke jaktsäsong… .

Det är riktigt kul och givetvis är det häftigt att se hur våra vackra Utställnings Champions med titlar som är längre än akademins ordregister, faktiskt har och faktiskt kan använda sina nedärvda egenskaper så enkelt! . .

Vi kommer definitivt att återkomma för vidare kurser och träningar! .

Charlotte & Mari, Arvid & Disa, Roddlare Mattias & Resten av Gänget

Även under en klar höstdag så kan det bli väldigt varmt i bilen…. .

En liten lathund att hålla i minnet: Tid 08.30 09.30 11.15 13.30

Yttertemp 14⁰C 18⁰C 20⁰C 22⁰C

Källa: Svenska Blå Stjärnan

Skugga/sol skugga skugga sol sol

Temp i bil 19⁰C 38⁰C 58⁰C 85⁰C


En dum fråga säger den som vet svaret – men hur många av oss har egentligen full koll? En sjukdom som smittar mellan människor och djur kallas för en zoonos. Zoonoser orsakas av olika typer av smittämnen som virus, bakterier, svampar och parasiter. .

Överföringen från djur till människa kan ske på olika sätt: •Via livsmedel, (framför allt livsmedel av animaliskt ursprung) •Direkt kontakt med smittbärande djur. •Indirekt kontakt med smittbärande djur, till exempel insektsbett.

att alla våra papper är korrekt i ordning? Sjukdomar som Rabies och Leprospiros har vi vant oss vid och ser till att vaccinera och behandla mot. Vi inser att det för de flesta raser finns typer av sjukdomar som lättare dyker upp och som är överrepresenterade inom vissa linjer i vårt avelsarbete. .

Vid många zoonoser är djuren inte sjuka, utan endast bärare av smittan.

Många seriösa uppfödare och rasklubbar arbetar aktivt med att både förebygga och förekomma känd avelsproblematik. Att inte avla vidare på kända gener där det föreligger problematik är viktigt liksom allt förebyggande arbete när en ny bild av tänkbar problematik ger sig tillkänna, antingen här hemma eller utomlands.

I media idag så hör vi oftare än någonsin tidigare om nya sjukdomar, främmande parasiter och dödliga åkommor som har drabbat djur i vårt samhälle.

Under helgen som precis har passerat så fick jag en av de där större tankeställarna man kan få ibland när några stycken med samma intresse blir sittandes och prata.

.

.

De flesta av oss är ansvarstagande ägare och ser till att våra djur får regelbundna kontroller, de vaccineras och avmaskas osv. Tyvärr får Tullen och Jordbruksverket varje år anmälningar om införseltillstånd som inte är korrekta – och ibland tom saknas helt – och ibland hör vi om hundar som smugglats in i Sverige eller tagits hit med förfalskade papper och intyg. .

Är det då så noga med alla papper och stämplar varje gång vi med hund är ute och reser eller på något sätt rör oss över gränserna? JA! Det finns inga ursäkter för att slarva med detta! Visst kan det kännas krångligt och byråkratiskt – men det är för att skydda oss själva, våra djur och vår natur. Men vad gör vi med alla möjligheter där det helt enkelt finns risk för smitta trots

Skulle jag veta om min hund drabbades av Dirofilarios? På allmän svenska heter det Hjärtmask. Skulle jag överhuvudtaget uppfatta att min hund var allvarligt sjuk innan det var för sent att rädda livet på den? Ja ja, det är sådant där som drabbar djur utomlands tänker någon nu. Just vad det gäller Hjärtmask är det helt korrekt, risken att smittas av en mygga som bär på denna parasit är inte särskilt stor på våra kalla breddgrader. Men det var ju det där med att vi faktiskt gärna och ofta reser med våra djur… Att följa gällande lagar och regler vid alla typer av införsel av djur till Sverige är för de flesta självklart – men hur många av oss läser på om parasiter, bakterier, virus mm som finns i området dit vi skall?


I Sverige ses infektion av Hjärtmask hos hundar som smittats utomlands. Parasiten utvecklas i myggan. Denna utveckling sker dock bara om medeldygnstemperaturen är tillräckligt hög. Svenskt klimat uppfyller normalt inte detta temperaturkrav, dvs. infektionen skall i dagsläget inte kunna spridas via myggor i svensk natur och hundar kan därför inte infekteras i Sverige. Symtom

och lungskador, är det mycket viktigt att hunden vilar under hela behandlings- och återhämtningsperioden. I de fall hunden är tillräckligt stabil och prognosen bedöms vara tillräckligt god sätts behandling med en arsenikföring in mot de vuxna maskarna. Om behandlingen lyckas och hunden mår bra ges ytterligare behandling mot maskinfektionen några veckor senare.

Det kan ta lång tid innan en hund visar symtom. Under denna tid växer maskarna till i hundens lungkärl och när de väl är vuxna är det ofta svårt att bota den smittade hunden, som drabbas av skador i lungor och hjärta. Anemi (dvs. brist på röda blodkroppar) och njurskador är andra följder av en kronisk infektion. Typiska symtom är slöhet och hosta. Hunden magrar av och blir gradvis allt sämre. En infekterad hund kan mycket plötsligt bli drastiskt sämre, få svårt att andas och hamna i chocktillstånd. Orsaken kan vara hjärtsvikt eller att ett antal maskar dött. Ibland vandrar också maskar från lungkärl till hjärtat. Hundar som drabbas av detta brukar avlida inom 1-2 dygn. Diagnos Två olika typer av blodprovsundersökning används främst idag vid misstanke om en infektion. Båda undersökningarna kan som regel påvisa infektionen tidigast 5-8 månader efter det att hunden infekterats. Hos en hund som har symtom, eller som varit infekterad en tid, kan som regel förändringar ses i lungorna med hjälp av en röntgenundersökning. Behandling Dirofilarios hos hund är ofta en mycket svårbehandlad sjukdom. Förutom att behandla komplikationer som njurskador

Hjärtmask är en otäck parasit ibland många, många andra parasiter. Några av dem stannar hos det smittade djuret, några kan överföras till människor. Det finns en hel del vi som ägare kan göra för att förebygga att detta drabbar vår egen hund och oss själva när vi är ute och reser. Gör ett aktivt val och föregå med det goda exemplet att bry dig om din egen och din hunds hälsa! SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, och Jordbruksverket har god information på sina hemsidor! Din veterinär kan med säkerhet hjälpa dig med råd om lämpliga åtgärder inför en resa eller om du är orolig efter att ni kommit hem ifrån en. Det är alltid bättre att läsa på om risker och fakta innan något händer, än att bli skrämd av rykten eller kanske att nonchalera en risk för att man inte inser allvaret förrän det är för sent. Charlotte Åhrman Källor: SVA, Jordbruksverket


Avsändare: SPIK c/o Lindell, Stenbacken 115 463 93 Västerlanda

En varm smörgås kan vara en riktig räddare i nöden när magen kurrar och man vill svänga ihop något snabbt – eller att ha med sig ut på en planerad utflykt! Jag har en favoritsmörgås som jag bara älskar, den görs inte i mackjärn utan i stekpannan så vem som helst kan göra den. En del blir lite skeptiska men jag lovar dyrt och heligt att det är riktigt gott!

1

Dubbel

- Bred smör på 2 smörgåsar - Stek ett ägg, gärna så det fortfarande är lite krämigt - Lägg ost på smörgåsarna, på den ena lägger ni även oregano, ketchup (jag har även på lite kött och grillkrydda) och sist det stekta ägget. - Lägg på den andra smörgåsen med smör- och ostsidan mot ägget - Stek smörgåsen på båda sidorna i smör tills de blivit frasiga och fått fin färg!

Låt Er Väl Smaka! Maria Berneclou

Profile for Mattias Lindell

SPIKEN nr.2 2012  

SPIKEN är SPIK - Sveriges Podenco Ibicenco Klubb´s medlemstidning. SPIKEN utkommer med 3 nummer/år. Medlemmar får papperstidningen övriga in...

SPIKEN nr.2 2012  

SPIKEN är SPIK - Sveriges Podenco Ibicenco Klubb´s medlemstidning. SPIKEN utkommer med 3 nummer/år. Medlemmar får papperstidningen övriga in...

Profile for spikslya
Advertisement