Page 1

colorexpert Συστήµατα Προϊόντων • Αποχρώσεις • Εκπαίδευση • Mάνατζµεντ

Εργασία Volksrodder.

Προϊόντα Hi-TEC

Σύστημα Απόδοσης. Απόχρωση ColorDialog Delta-Scan. Mάνατζµεντ Κατηγορίες πελατών.

2012 Spies Hecker – απλά πιο κοντά.


2

colorexpert

Εκδότης

Thomas Melzer, Brand Manager Spies Hecker GmbH.

Η παράδοση συναντά την καινοτομία. Αγαπητέ αναγνώστη, O κλάδος μας αλλάζει συνεχώς. Αν τα βαφεία θέλουν όχι μόνο να ακολουθούν, αλλά και να ανταγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο όλες τις εποχές, θα πρέπει να είναι ανοικτά στις νέες τεχνολογικές τάσεις. Συγχρόνως οι αξίες και οι παραδόσεις μπορούν ακόμα να είναι χρήσιμες. Είναι πεποίθησή μας ότι μια αποδεδειγμένη επιχειρηματική στρατηγική αποτελεί το καλύτερο θεμέλιο για την καινοτομία και τελικά για την επιτυχία. Και εμείς επίσης μπορούμε να ανατρέξουμε σε μια μακρά και επιτυχημένη παράδοση φέτος η Spies Hecker γιορτάζει τα 130α της γενέθλια.

Σε επαφή με τη βιομηχανία.

dder να Volksro έ ε τ ίσ δ ρ Κε ι στην μπλουζάκ : ιστοσελίδα

om/ shecker.c www.spie er volksrodd

Μιά από τις βασικές αρχές της Spies Hecker ήταν πάντα ο εντοπισμός των τάσεων από νωρίς και η εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν με ευελιξία και επιδεξιότητα και να υπερνικήσουν όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Σε αυτό το τεύχος, μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από τέτοια τεχνολογικά επιτεύγματα όπως το σύστημα απόδοσης Hi-TEC. Όποιο και αν είναι το υλικό – χρώμα διπλής επίστρωσης, βερνίκι ή σουρφασέρ - είναι όλα προσαρμοσμένα στο Permahyd® Hi-TEC 480. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια εφαρμογής και τίποτα άλλο από άψογες βαφές. Υπάρχει επίσης ένα νέο προϊόν για εφαρμογή σε μεγάλες επιφάνειες. Το χρώμα διπλής επίστρωσης Permafleet® Hi-TEC 680 τηρεί τις τιμές VOC και φέρνει ένα

εντελώς νέο πρότυπο ποιότητας επαναβαφής στα επαγγελματικά οχήματα. Και μιλώντας για τις τεχνολογίες του μέλλοντος: όπως γνωρίζετε, η Spies Hecker έχει μια ισχυρή σχέση με την ηλεκτρονική μέτρηση των αποχρώσεων εδώ και αρκετό καιρό. Με το νέο ColorDialog DeltaScan, είναι τώρα δυνατόν να ταυτοποιηθεί όχι μόνο η απόχρωση, αλλά ταυτόχρονα και το εφφέ - με ακρίβεια, ευκολία και ταχύτητα. Μαζί με τα προαναφερθέντα και πολλές άλλες καινοτομίες, φέρνουμε επίσης πίσω την ιστορία με μιά νέα εμφάνιση σ’ αυτό το τεύχος. Θυμάστε τον «σκαραβαίο»; Ο αυστριακός καλλιτέχνης του αερογράφου Knud Tiroch έχει δώσει νέα ζωή σε ένα διαλυμένο μοντέλο. Το αποτέλεσμα είναι ένας ισχυρός κινητήρας, φαρδιά ελαστικά και ένα χαμηλό αμάξωμα - ένα «φτιαγμένο» αυτοκίνητο βαμμένο με το σύστημα απόδοσης Hi-TEC. Το Volksrodder είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα επίτευξης συνδυασμού του τιμώμενου παλιού με το εντελώς νέο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εμπνευστεί - και συγχρόνως πάρτε μέρος στο διαγωνισμό μας με έπαθλο. Απολαύστε την ανάγνωση του νέου τεύχους που είναι αφιερωμένο στον συναρπαστικό κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής! Με εκτίμηση, Thomas Melzer

colorexpert –συμβουλές και πληροφορίες για τα βαφεία • © Spies Hecker GmbH, 50858 Köln, Germany • Horbeller Str. 17 • Email: Patrick.Kreuz@deu.spieshecker.com • Ιστοσελίδα: www.spieshecker.com • Υπεύθυνος σύμφωνα με τη Γερμανική νομοθεσία: Karsten Jürs • Εκδότες: Patrick Kreuz, Christian Simmert • Σχεδιασμός: Adfactory GmbH, Düsseldorf • Κείμενο: Mediaservice GmbH, Neuss • Ανάγνωση: LLINGUA, Gelsenkirchen • Εικόνες: Spies Hecker, CH Coatings AG, ITW Finishing Systems and Products, Hedson Technologies AB, Metalak B.V. • Αναπαραγωγή, ακόμη και μερική, μόνον με την έγκριση των εκδοτών. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες για την καταλληλότητα και χρήση των προϊόντων δεν είναι δεσμευτικά και δεν απαλλάσουν τον χρήστη από την ευθύνη να διενεργήσει τις δικές του δοκιμές για την καταλληλότητα τους στις προοριζόμενες εφαρμογές. Τα ονόματα των προϊόντων που αναφέρονται στα άρθρα είναι νομικά κατοχυρωμένες.


3

ColorDialog

Μια νέα διάσταση στην μέτρηση αποχρώσεων. Το νέο φωτοσπεκτόμετρο Delta ColorDialog-Scan μετρά το χρώμα και το εφφέ την ίδια στιγμή - γρήγορα, με ακρίβεια και ψηφιακά. Είτε πρόκειται για χρώματα στερεών, μεταλλικά ή εφφέ, το φάσμα των εργοστασιακών χρωμάτων ΟΕΜ αυξάνεται σε πολυπλοκότητα. Εδώ και χρόνια, η Spies Hecker βοηθάει τα καινοτόμα βαφεία με την ψηφιακή διαχείριση αποχρώσεων και συνεχώς την ανανεώνει έτσι ώστε τα βαφεία να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά ακόμα και στις τελευταίες εξελίξεις.

«Με το νέο φωτοσπεκτόμετρο ColorDialog Delta-Scan, οι βαφείς φτάνουν στην αντίστοιχη συνταγή απόχρωσης πιο γρήγορα», λέει ο Dietmar Wegener, o ειδικός αποχρώσεων της Spies Hecker, προσθέτοντας: «Η συσκευή δεν μετράει μόνο την απόχρωση αλλά και το εφφέ, και αυτό απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση των δεδομένων. Για κάθε ανάγνωση, η συσκευή εκδίδει μια διορθωτική φόρμουλα που μπορεί να εμφανίζεται πλάϊ - πλάϊ με την μετρημένη απόχρωση στην οθόνη. Οι συγκρίσεις με τα πανελάκια θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν». Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό του ColorDialog Delta-Scan είναι η έγχρωμη οθόνη αφής. Wegener: «Το βολικό μενού καθοδήγησης εξασφαλίζεται με όμορφα διαμορφωμένες, αυτοεξηγούμενες εικόνες». Για τις εισαγωγές, είναι επίσης δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η πένα αφής

που είναι τοποθετημένη στην πλευρά του Delta-Scan housing.

Ακριβής εύρεση. Το Delta-Scan μετράει την επιφάνεια της βαφής με πολλές οπτικές γωνίες και αναλύει ταυτόχρονα το εφφέ της απόχρωσης. «Ένα λαστιχένιο δαχτυλίδι στην κεφαλή της μέτρησης, αποκλείει το εξωτερικό φως και τις αντανακλάσεις για να βελτιώσει την ποιότητα της ανάγνωσης», λέει ο ειδικός αποχρώσεων Wegener, αναφέροντας περαιτέρω τεχνικές καινοτομίες της συσκευής. Επιπλέον, οι τέσσερις ακίδες επαφής στην κεφαλή μέτρησης εξασφαλίζουν ότι το ColorDialog Delta-Scan κάθεται σωστά πάνω στην επιφάνεια. Πρόσθετες λυχνίες LED αυξάνουν την ένταση του φωτός κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και συμβάλλουν στην εξαιρετικά ακριβή σάρωση.

Το καλιμπράρισμα του Delta -Scan επίσης εξοικονομεί χρόνο, καθώς τα πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μειώνουν τον σχετικό φόρτο εργασίας. «Συνήθως ο βαφέας πρέπει να καλιμπράρει τη συσκευή μόνο μία φορά το μήνα», εξηγεί ο Wegener.

Το λογισμικό κάνει περισσότερα. Το λογισμικό CRplus έχει επίσης αναβαθμιστεί. Το νέο εργαλείο λογισμικoύ εξασφαλίζει την απευθείας εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέτρησης. Η σύγκριση της απόχρωσης στην οθόνη έχει έναν πολύ φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό και θα σας μεταφέρει γρήγορα στην επιθυμητή συνταγή απόχρωσης. Τα δεδομένα της μέτρησης συγκρίνονται αυτόματα με τις περίπου 250.000 συνταγές της βάσης δεδομένων. Το Delta-Scan διαθέτει επίσης εσωτερική μνήμη δεδομένων για την άμεση ανάκτηση του κατασκευαστή αυτοκινήτων και άλλων πληροφοριών αποχρώσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό: ανεξάρτητα από την βαφή - χρώμα στερεών, μεταλλικό ή εφφέ πέρλας - με το νέο ColorDialog Delta-Scan, οι βαφείς που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία φτάνουν στην επιθυμητή φόρμουλα γρηγορότερα. Η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.


4

colorexpert

Η ιστορία

To «φτιαγμένο» Beetle. H Beetleμανία συναντάει τη τέχνη του «φτιαγμένου». Ο Knud Tiroch και η Spies Hecker παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρωτιά: το «Volksrodder». Μιά πολύ δυνατή μηχανή και φαρδιά ελαστικά. Ενα κοντό και χαμηλό αμάξωμα. Και ακόμα, όταν βλέπεις το «φτιαγμένο» αυτοκίνητο δεν μπορείς παρά να σκέφτεσαι το VW Beetle. Είναι μιά εργασία τέχνης, μιά θερμή πρόταση εκ μέρους του αυτοκινήτου της Volkswagen. Μιά τροποποιημένη και προσεγμένη παραλλαγή του ιστορικού αυτοκινήτου. «Το Beetle είναι ένα αυτοκίνητο που συνόδευσε τους ανθρώπους για πολλά χρόνια, από τη μιά γενιά στην άλλη», λέει για την εργασία του ο Αυστριακός καλλιτέχνης αερογράφου Knud Tiroch. «Εχει εμπνεύσει αγάπη, μίσος, απόγνωση και ελπίδα. Χρησιμοποιήθηκε και σαν στρατιωτικό όχημα στον πόλεμο. Και αργότερα σαν το πρώτο αυτοκίνητο που έγινε προσιτό για πολλούς στην εποχή του ’50. Εχει δει επαναστάσεις και έχει δοκιμάσει την εποχή των λουλουδιών στην εποχή του ’60. Είναι το γνωστό Volkswagen».

Αυτοκίνητο με ψυχή. Ο καλλιτέχνης έχει εξειδικευτεί στην «επεξεργασία» σκληρών και «φτιαγμένων» αυτοκινήτων για πολλά χρόνια τώρα. Στην έκθεση Hot Rod Hangar της Βιέννης, ο Knud Tiroch και ο γιός του Dominic έδωσαν νέα ζωή στο Pretzel Beetle. «Αυτό το φτιαγμένο αυτοκίνητο αφηγείται μιά καινούργια ιστορία του ξεχασμένου Beetle που είχε εγκαταληφθεί στην ιστορία, μαζί με ένα παληό Opel Diplomat με μιά μηχανή V8 της GM» λέει ο καλλιτέχνης, εξηγώντας την πηγή της έμπνευσής του. «Μία ημέρα, το Opel ήταν ήδη για παληοσίδερα. Και τα φτερά αφαιρέθηκαν από το Beetle. Τότε ο μικρός σκέφθηκε: Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου! Και δεν ήταν, το Beetle επέστεψε στη ζωή σαν Volksrodder».

Το στυλ του «φτιαγμένου». Η εργασία έχει ένα μήνυμα: «Αν πιστεύεις πραγματικά σε κάτι, μιά μέρα μπορεί να γίινει πραγματικότητα». Αυτή η ιδέα είναι το κίνητρο για πολλούς – συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας της Spies Hecker στην Κολωνία. Εκεί ήταν που ολόκληρο το αμάξωμα επανακατασκευά-

Dominic and Knud Tiroch


5

στηκε και βάφτηκε με χρώμα 480 Hi-TEC της Spies Hecker. Πολλές εικόνες και το λογότυπο του Volksrodder έχουν ενσωματωθεί στην ίδια την βαφή. Υπάρχει ένα σύρμα που ακολουθείται σ’ όλο τη κατασκευή του οχήματος. Το εσωτερικό του Volksrodder θυμίζει περισσότερο αυτό του βομβαρδιστικού Β-52. Πολύ επεξεργασμένο αλουμίνιο, βαριά καθίσματα βομβαρδιστικού, ρετρό περιβάλλον και πολύς χαλκός. Τα παράθυρα είναι φτειγμένα από κόκκινο γυαλί ηλίου για να παρέχουν προστασία από την ακτινοβολία UV. «Η εμφάνισή του σε παραπέμπει στους αγώνες ταχύτητας του Bonneville Salt Flat Races», λέει ο Knud Tiroch καθώς μεταφράζει την κατασκευή του εσωτερικού του οχήματος. Η θέση της μηχανής των 700 hp συμβολίζει το

εξηγεί: «Με αυτό το γράφιτι, θέλω να δείξω ότι η ιστορία μας ακολουθεί στη ζωή μας – όπως ο Τοίχος που χώρισε χωρίς λόγο την Γερμανία για σχεδόν 30 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο πρόσθεσα αυτό το σχέδιο στο χαμηλότερο σημείο του αμαξώματος».

Δεν έχουμε όρια. Τεχνικά, η εργασία ήταν μιά πραγματική πρόκληση για την ομάδα της Spies Hecker. “Επιτύχαμε τον στόχο μας», λέει υπερήφανα ο Frank Barduna, Τεχνικός Διευθυντής της Spies Hecker. «Αν και υπήρχε το παληό αμάξωμα από γυμνό μέταλλο και τα καινούργια πρόσθετα εξαρτήματα, επιτύχαμε να κάνουμε μιά τέλεια βαφή». Ο Knud Tiroch εργάζεται με την Spies Hecker για 30 χρόνια. «Πραγματικά ευχαριστώ αυτούς τους συνεργάτες με την εξειδικευμένη γνώση τους στην βαφή και την αφοσίωσή τους», λέει ο Αυστριακός, ευχαριστημένος με την τελευταία συνεργασία τους. «Για τις εργασίες μου χρειάζομαι τις καλύτερες τεχνικές λύσεις στην αγορά. Για την βαφή, δεν δίστασα καθόλου να χρησιμοποιήσω το σύστημα Hi-TEC.

Αφοσίωση στην τεχνολογία. Το Volksrodder είναι τέλειο. Κατασκευάστηκε με το χέρι σ’ όλη τη λεπτομέρεια, χωρίς συμβιβασμούς. Βάρος 700 κιλά με 700 hp μηχανή. Αμάξωμα: VW Beetle Type VW 1 (Pretzel Beetle), από την εποχή του ’50.

Πάτωμα

τυπικό «φτιαγμένο» αυτοκίνητο. Αρχικά τοποθετημένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου στο Beetle, τώρα είναι, με την ενίσχυση της ιπποδύναμης, στο μπροστινό μέρος. Κατασκευασμένη με ανταλλακτικά που αποτελούνται από εργοστασιακό αλουμίνιο. Πολλά σημεία επάνω στο Volksrodder αποκαλύπτονται μετά από τη δεύτερη ματιά. Το πάνελ στο κάτω μέρος του πατώματος έχει ζωγραφιστεί με γράφιτι του Τοίχους του Βερολίνου. Ο καλλιτέχνης

Μηχανή: Chevrolet μηαχανή αγώνων, 6.6 λίτρα, 700 hp, 8 κύλινδροι, φρένα 700 R (General Motors), σύστημα injection ACCEL ελεγχόμενο από υπολογιστή. Τυπικό «φτιαγμένο» αυτοκίνητο: Οροφή κοντύτερη κατά 20 cm. Το αμάξωμα έχει κάποιες μετατροπές, π.χ. χαμηλότερο σασί, μεγαλύτεροι θόλοι στις ρόδες και ακάλυπτη μηχανή μπροστά. 1.000 ώρες εργασίας περίπου. Ελαστικά: 525/15 Pro-Drag. Βαφή: Spies Hecker Permahyd® Hi-TEC Performance System.


6

colorexpert

Συνέντευξη και πρακτική

Υψηλή ποιότητα. Η βαφή στο Volksrodder είχε υψηλές απαιτήσεις τεχνικής. Ο Frank Barduna περιγράφει πως η ομάδα της Spies Hecker επισκεύασε το αμάξωμα και τις επιφάνειες. Ποιά ήταν η ιδιαιτερότητα σ΄ αυτή την εργασία; Ο Michael Kramer, ο Jörg Sandner και ο Frank Barduna (από αριστερά προς τα δεξιά) μαζί με τον Knud Tiroch στην κατασκευή του Volksrodder στο Κέντρο της Spies Hecker.

Η προετοιμασία της επιφάνειας και η βαφή έγιναν με μεγάλη ακρίβεια. Μην ξεχνάτε ότι αυτό ήταν ένα κομμένο αμάξωμα του Beetle του ΄50. Σκέτο μέταλλο. Η γεωμετρία του Beetle και η δημιουργία


7

μιάς υπέρ απαλής επιφάνειας – αυτό και μόνο ήταν μιά πρόκληση, αλλά είμασταν διατεθειμένοι να το αντιμετωπίσουμε.

Ποιά ήταν η προεργασία του υποστρώματος; Κάθε κομμάτι έπρεπε να επεξεργαστεί με πολύ προσοχή. Η ολική επιφάνεια έπρεπε να επισκευαστεί ξανά ώστε να δημιουργηθεί η σωστή επιφάνεια και η ομαλή συνέχεια μεταξύ των κομματιών, εσωτερικά και εξωτερικά. Είχαμε να ρυθμίσουμε το κομμάτι της οροφής, τον σκελετό των πορτών και τις αποστάσεις των χαραμάδων πολλές φορές. Αυτές οι εργασίες απασχολούσαν την ομάδα όλη την εβδομάδα. Ηταν πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εργασίας να εξασφαλίσουμε ότι η επισκευαζόμενη επιφάνεια λάμβανε αντισκωριακή προστασία πάλι και πάλι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί στο Volksrodder ένα διαρκές και υψηλής ποιότητας φινίρισμα.

Τα σχέδια και η βαφή είναι επίσης υψηλής ποιότητας. Σωστά. Πρώτα ψεκάσαμε το χρώμα βάσης. Μετά ο Knud Tiroch εφάρμοσε το σχέδιο στο Κέντρο της Spies Hecker. Μετά απ΄ αυτό, ψεκάσαμε μιά απόχρωση εφφέ επάνω από το πλαστικό φίλμ, στη συνέχεια αφαιρέσαμε το πλαστικό και ψεκάσαμε το βερνίκι. Μετά το τρίψιμο, ψεκάσαμε πάλι βερνίκι και το τρίψαμε πάλι. Μετά εφαρμόσαμε το λογότυπο του Volksrodder με τον κύκλο και τις φλόγες στο πλάϊ του οχήματος, ψεκάσαμε ένα

στρώμα βερνικιού και το τρίψαμε πάλι. Αυτός ο κύκλος επαναλήφθηκε πριν από το τελικό ψεκασμό του βερνικιού. Μέχρι που η επιφάνεια έγινε πολύ απαλή.

Πόσο χρόνο αφιερώσατε στην εργασία; Είναι δύσκολο να πεις, γιατί απορροφηθήκαμε με την εργασία μαζί μετον Knud Tiroch. Πρέπει να δουλέψαμε για πάνω από 250 ώρες. Αλλά αυτό όλο είναι νερό κάτω από την γέφυρα. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Frank, ευχαριστούμε που μας είπες την ιστορία.

Βήμα βήμα: Το σύστημα βαφής Βήμα 1: Αντισκωριακή προστασία στο αμάξωμα – Αστάρι Priomat® 4075 – Permasolid® HS Vario Surfacer 5320* γκρι Βήμα 2: Επισκευή των επιφανειών – Raderal® IR Premium Putty 2035 – Raderal® Fine Putty 0911 Βήμα 3: Αντισκωριακή προστασία στις τριμμένες επιφάνειες – Αστάρι Priomat® 4075 – Permasolid® HS Vario Surfacer 5320* γκρι Βήμα 4: Τρίψιμο των επιφανειών – Raderal® Spray Polyester 3508 Βήμα 5: Αντισκωριακή προστασία των γυμνών μετάλλων, μόνωση του σουρφασέρ – Αστάρι Priomat® 4075 – Permasolid® HS Performance Surfacer 5320* γκρι Βήμα 6: Βαφή – Permahyd® Hi-TEC 480 – Βερνίκι Permasolid® HS 8055 *Permasolid® Performance Surfacer 5320 Το γκρι θα διατεθεί σύντομα.


8

colorexpert

Εκπαίδευση/Συνέντευξη

Δίκτυο υποστήριξης. «Εκπαίδευση του εκπαιδευτή» ονομάζεται η στρατηγική εκπαίδευσης της Spies Hecker. Κατά διαστήματα, ο Frank Barduna του τμήματος της Διεθνούς Τεχνικής Υποστήριξης εκπαιδεύει του τεχνικούς συμβούλους από περίπου 18 χώρες στις εγκαταστάσεις της Κολωνίας. Ο ειδικός επίσης ταξιδεύει στις διάφορες χώρες για να εκπαιδεύσει τους τοπικούς τεχνικούς στις τοπικές συνθήκες. Σ’ αυτή τη συνέντευξη, ο Samuel Martinez από την Ισπανία, ο Mariusz Safarzyński από την Πολωνία και ο Frank Barduna αναφέρονται στην στενή επικοινωνία τους – και εξηγούν πως οι βαφείς της Spies Hecker τελικά επωφελούνται παγκοσμίως.

«Ποιός είναι ο στόχος πίσω από τη στρατηγική του «Εκπαίδευση του εκπαιδευτή;» Barduna: Το πιο σημαντικό στοιχείο για μας στην Spies Hecker είναι η στενή προσωπική επαφή μεταξύ μας ανεξάρτητα από τα όρια των χωρών. Οποιοδήποτε και αν είναι το θέμα, νέες τεχνολογίες βαφής ή σύνθετες μέθοδοι επισκευής, μόνο αυτοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να εξηγήσουν στον πελάτη τι συμβαίνει. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο τη διάδοση των γνώσεων από τα κεντρικά της Γερμανίας στον υπόλοιπο κόσμο. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε το πιο πρόσφατο εξοπλισμό και την υπερμοντέρνα τεχνολογία. Ομως για εμάς είναι επίσης σπουδαίο να ακούσουμε τις εμπειρίες των τεχνικών απ΄ όλο τον κόσμο. Είμαστε εντελώς αφοσιωμένοι στον βωμό της αμοιβαίας μάθησης.

Το δεύτερο μέρος της στρατηγικής εμπεριέχει εκπαίδευση τοπικά – για να εμβαθύνεται η νέα γνώση.

Εμείς παρακολουθούμε πως οι τεχνικοί σύμβουλοι μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους υπόλοιπους τεχνικούς – που τις περνούν στα βαφεία. Ετσι δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ομοιογενή και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Είναι το βαφείο που τελικά κερδίζει, σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που παρέχουμε των υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Επίσης, συνεχώς επεκτείνουμε την στρατηγική της εκπαίδευσης και την προσαρμόζουμε στις τρέχουσες ανάγκες και τάσεις. Για παράδειγμα, τώρα επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μέσω του διαδικτύου που θα παρέχει στους τεχνικούς σε διάφορες χώρες επιπρόσθετη εκπαίδευση σε απ’ ευθείας σύνδεση.

Eσείς σαν τεχνικοί σύμβουλοι, τι σας ενδιαφέρει περισσσότερο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Spies Hecker; Safarzyński: Οι βαφές ματ, οι νέες αποχρώσεις εφφέ, οι νέες τεχνικές εφαρμογής και η ανεύρεση των συνταγών: πάρα πολλές τεχνικές καινοτομίες παρουσιάζονται στην αγορά κάθε χρόνο. Και αυτό σημαίνει νέες προκλήσεις για εμάς

τους βαφείς. Στα κεντρικά στην Κολωνία, έχουμε την ευκαιρία να βρούμε και να συζητήσουμε τις νέες τάσεις της αγοράς. Είναι το ιδανικό σημείο για ανταλλαγή απόψεων. Για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε ακριβώς στη πηγή... Martinez: Συμφωνώ απόλυτα. Στην Κολωνία, παίρνω ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις που είναι σημαντικές για την εργασία μου στην Ισπανία. Υπάρχει επίσης πνεύμα γνώσεων στα κεντρικά. Η ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και εξυπηρετικοί – και αυτό είναι η καλύτερη βάση για επιτυχημένη συνεργασία.

Frank, εσύ εκπαιδεύεις τους τεχνικούς στις χώρες τους. Barduna: Ναι, όπως είπα μόλις τώρα, αυτό είναι πολύ σημαντικό γι΄εμάς. Γιατί μόνο σε κάθε χώρα μπορούμε προσωπικά να παρατηρήσουμε τις διάφορες συνθήκες στις οποίες οι πελάτες μας εργάζονται. Ο εξοπλισμός, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η τοπική νοοτροπία – μόνο όταν πηγαίνουμε αυτοπροσώπως στα σημεία που οι τεχνικοί μας εκπαιδεύουν τους πελάτες μας, μπορούμε να κατανοήσουμε


9

την πραγματικότητα της χώρας που εξετάζουμε. Αυτό είναι το απαραίτητο τμήμα της στρατηγικής μας. Θέλουμε να είμαστε απλά πιο κοντά.

Mariusz και Samuel, ποιό είναι το συμπέρασμά σας για τις τοπικές εκπαιδεύσεις; Safarzyński: Είναι σίγουρα μία πολύ χρήσιμη δραστηριότητα στη εκπαίδευση της Κολωνίας. Οι άνθρωποι στην Κολωνία, μας δίνουν εγκάρδια υποστήριξη που συνοδεύεται με την εφαρμογή. Samuel Martínez: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκαπίδευσης τοπικά εδώ στη Μαδρίτη. Στην Ισπανία, έχουμε την κατάσταση της αγοράς που διαφέρει αρκετά από άλλες χώρες. Και, έχοντας υπ΄ όψη μας τις κλιματολογικές συνθήκες, έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές συνθήκες από τους Φιλανδούς, για παρά-

Ποιοί είναι οι πιό σημαντικοί παράγοντες στις άλλες χώρες; Barduna: Θα ήθελα να αναφερθώ στο παράδειγμα των κλιματολογκών συνθηκών. Επειδή έχουμε ζεστό, ξηρό καιρό το καλοκαίρι σε χώρες όπως η Ισπανία, οι βαφείς έχουν να αντιμετωπίσουν άσχημες συνθήκες. Οι θερμοκρασία φθάνει τους 40°C στον ήλιο και καθόλου υγρασία – ενώ οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης και εφαρμογής για τα χρώματα είναι 20°C. Ετσι πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα στο βαφείο για να προστατευθεί η ποιότητα των χρωμάτων και των λοιπων προϊόντων. Σε χώρες όπως η Πολωνία, από την άλλη πλευρά – και ο Mariusz γνωρίζει – οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι. Εδώ πάλι, όλα τα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποφύγουμε τια αλλοιώσεις των χρωμάτων. Δίνουμε συμβουλές για τη σωστή αποθήκευση, μεταφορά και εφαρμογή των υλικών.

Πορεία προς το καλύτερο. Ο Δίσκος Αναλογιών Ανάμειξης της Spies Hecker. Αυτό είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που κάθε βαφέας πρέπει να έχει πάντα κοντά του. Επάνω στις 2 όψεις του δίσκου απεικονίζονται όλα τα προϊόντα στα όρια των τιμών VOC συμπεριλαμβανομένου και του Permahyd® Hi-TEC 480 που έχουν σχέση με τα σύγχρονα βαφεία. Ο δίσκος αναφέρει τις αναλογίες ανάμειξης των ασταριών, σουρφασέρ, χρωμάτων και βερνικιών καθώς και των αντίστοιχων πρόσθετων και σκληρυντών.

δειγμα. Και μετά δεν χρησιμοποιούμε μόνο διαφορετικό εξοπλισμό, αλλά είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Ισπανοί πελάτες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και τις ανάγκες τους.

Η ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Διανύοντας την οικονομική κρίση, υπάρχει ισχυρή έμφαση στην αποδοτικότητα για αρκετό καιρό σε ‘ολες σχεδόν τις χώρες. Πολλά βαφεία έρχονται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο για να προετοιμαστούν για την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα στις χώρες τους. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε. Frank, Mariusz και Samuel – ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη!

Από τώρα, ο χρήσιμος Δίσκος Αναλογιών Ανάμειξης της Spies Hecker είναι επίσης διαθέσιμος σε φηφιακή μορφή για χρήση από το κινητό ή το iPad.


10

colorexpert

Εργαλεία Hi-TEC

Το σωστό πρόσθετο κάθε φορά! Το πόστερ των κλιματολογικών συνθηκών του Permahyd® Hi-TEC 480 παρέχει συμβουλές με μιά ματιά. Ποιό πρόσθετο πρέπει να χρησιμοποιήσει ο βαφέας όταν εφαρμόζει το Permahyd® Hi-TEC 480; Το πρόσθετο WT Additve 6050 ή το WT Additve 6052; Tο πόστερ κλιματολογικών συνθηκών αναλύει στον βαφέα ποιό από τα δύο πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το χρώμα διπλής Hi-TEC 480 για μια δεδομένη θεμοκρασία περιβάλλοντος, υγρασία και μέγεθος επισκευής – γρήγορα και με μιά ματιά.

Αποχρώσεις. Η Spies Hecker δίνει το χρώμα στο κόσμο της μουσικής. Με το Sunset Stream, το Luminous Blue Pearl ή το Macadamia Brown Metallic, οι νέες αποχρώσεις του Permahyd® Hi-TEC από εδώ και στο εξής αναζωογονούν την εικόνα των οργάνων WERSI. Το πιο φαντασμαγορικό παράδειγμα είναι η έκθεση του οργάνου του διεθνούς δημοφιλούς συνθέτη, μουσικού παραγωγού και οργανοπαίκτη Robert Bartha. Το LOUVRE GS100 του έχει βαφτεί με το Volcano Magic, μιά απόχρωση που κατασκευάστηκε ειδικά για το WERSI. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συνεργαζόμαστε με το MUSIC

STORE στη Κολωνία που προωθεί τα μουσικά όργανα WERSI. Σαν αποτέλεσμα, είμαστε αφοσιωμένοι στο να στηρίζουμε τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη στο χώρο των οργάνων με προϊόντα βαφής για το όργανό του», λέει ο ειδικός στα χρώματα Dietmar Wegener. «Ακόμα και τώρα, η μουσική με όργανα έχει πολλούς θαυμαστές νέους και γέρους. Η «σκονισμένη» ιδέα, όπως παληά γνωρίζαμε, του «οικιακού οργάνου» ανήκει τώρα στο παρελθόν», μας αναφέρει. Ενας ισχυρισμός που τώρα έχει ξεπεραστεί από τις νέες διαθέσιμες βαφές των οργάνων WERSI.

Αύξηση του λευκού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 60 με 70% των αυτοκινήτων έχουν λευκή, ασημί ή γκρι απόχρωση. Το 2011 όμως το λευκό πήρε το προβάδισμα. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Αναφορά στις Δημοφιλέστερες Αποχρώσεις Αυτοκινήτων αυτή η απόχρωση καλύπτει τη Νο. 1 θέση σ’ όλο το κόσμο. Αυτό δείχνει την εξέλιξη καθώς το λευκό ήταν στη τέταρτη θέση το 2010. Μεταξύ των αποχρώσεων των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, το μαύρο είναι ακόμα δημοφιλές, αλλά τώρα έχει το λευκό που αναδεικνύεται. Αλλά το λευκό δεν είναι απλά λευκό. Επειδή μπορεί να ψεκαστεί σαν επιπρό-

σθετο στρώμα, η πέρλα δημιουργεί νέα εφφέ, όπως το λευκό Oryx White της Volkswagen. «Υπάρχει μιά ξεκάθαρη τάση προς τις ανοικτόχρωμες εφφέ πέρλες», εξηγεί ο Frank Barduna της Τεχνικής Υπηρεσίας. «Στη γραμμή παραγωγής, αυτές τώρα εφαρμόζονται πιό συχνά από ποτέ στις βαφές πολλαπλών στρώσεων, επειδή απλά τώρα είναι τεχνολογικά εφικτό». «Πάντως, οι επιδιορθώσεις σε πολλές νέες αποχρώσεις είναι εφικτές μόνο με τα ειδικά νέα πιγμέντα που διατίθενται σήμερα».

Οι αποχρώσεις των αυτοκινήτων που προτιμήθηκαν το 2011. Οι δημοφιλείς αποχρώσεις στην Ευρώπη.


11

Εξοπλισµός

Πνεύμα παράδοσης και πάθους. «Ο Δρ Allen DeVilbiss» - ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία στην βαφή οχημάτων.

Αβίαστα κρατώντας τα σύγχρονα πιστόλια βαφής, οι σημερινοί βαφείς εφαρμόζουν επιδέξια την βαφή στις επιφάνειες των οχημάτων. Αυτό το στοιχείο του εξοπλισμού, του σύγχρονου φανοβαφείου, μπορεί στην πραγματικότητα να ανατρέξει σε μια μακρά ιστορία ανάπτυξης. Όλοι έχουμε ακούσει για τον Carl Benz. Γιατί ήταν αυτός ο Γερμανός που εφηύρε το αυτοκίνητο στη Στουτγάρδη 125 χρόνια πριν. Αλλά αυτό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι η εφεύρεση του πιστολιού βαφής είναι τουλάχιστον τόσο παλιά όσο και το πρώτο αυτοκίνητο. Όταν ο Henry Ford είχε την πρώτη του σειρά αυτοκίνητων να κατασκευάζεται στη γραμμή παραγωγής το 1912, το χρώμα βαφής οχήματος “Permanent” παραγόταν ήδη από την Spies Hecker στην Κολωνία. Εκείνη την εποχή, οι βαφές πίσσας και λαδιού εφαρμόζονταν ακόμα με πινέλο - μιά μέθοδος που ήταν πολύ δύσκολα συμβατή με τη γραμμή παραγωγής. Και τότε ήταν που το πιστόλι βαφής πραγματικά εμφανίστηκε από μόνο του.

γιατρούς να αλείφουν τον ερεθισμένο λαιμό των ασθενών τους με βαζελίνη ή λίπος χήνας - μια περίπλοκη, αλλά παρ’όλα αυτά πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Ωστόσο, ο γιατρός και μαστορευτής Δρ Allen DeVilbiss, στο αγροτικό Οχάιο των ΗΠΑ, ήταν πεπεισμένος ότι πρέπει να υπήρχε πιο ευχάριστος τρόπος εφαρμογής της θεραπείας στους ασθενείς του με πονόλαιμο. Στην αναζήτηση του για μια αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, ανέπτυξε στο μικρό του εργαστήριο την πρώτη ρυθμιζόμενη συσκευή ψεκασμού που αποτελούνταν από μία λαστιχένια σφαίρα, ένα μεταλλικό δοχείο και ένα κοντό σωλήνα. Ο γιατρός γέμισε το μεταλλικό δοχείο με βαζελίνη και τη ζέστανε πάνω στην φλόγα ενός κεριού έτσι ώστε να λιώσει σε ψεκαζόμενο υγρό. Όταν η μπάλα είχε συμπιεστεί, η συσκευή απελευθέρωσε ένα σύννεφο φαρμάκου. Στη συνέχεια τοποθέτησε ένα ρυθμιζόμενο άκρο που του επέτρεπε να διαφοροποιεί τον τύπο ψεκασμού. Ο DeVilbiss δεν έχασε χρόνο και έκανε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτή ουσιαστικά ήταν η γέννηση του σύγχρονου πιστολιού βαφής. Η εφεύρεση, όχι μόνο έφερε ευπρόσδεκτη ανακούφιση στους ασθενείς του, αλλά η φήμη

Από τον ψεκαστήρα στο σύγχρονο πιστόλι βαφής. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1880. Εκείνη την εποχή, ήταν σύνηθες για τους

του σύντομα κυκλοφόρησε - και ο ψεκαστήρας μπήκε στην μαζική παραγωγή. Τέλος, το 1907, ο γιος του Tom DeVilbiss κατασκεύασε την πρώτη βιομηχανική έκδοση της ιατρικής συσκευής - ακριβώς τη σωστή στιγμή. Επειδή στην παραγωγή αυτοκινήτων, ο Henry Ford, δεν ήταν μόνος του στην αναζήτησή για πιο αποτελεσματικές μεθόδους βαφής. Ακόμα και σήμερα, το όνομα του DeVilbiss στέκεται στο πλευρό του AdolfFriedrich Hecker στην αυγή της σύγχρονης ιστορίας της βαφής - μιά ιστορία που αναμφίβολα επιταχύνθηκε από την κατασκευή αυτοκινήτων και από πρωτοπόρους όπως ο Henry Ford και ο Carl Benz. Σ’ ένα πνεύμα παράδοσης, πάθους και καινοτομίας, το σύγχρονο πιστόλι βαφής έχει προηχθεί σ’ αυτό που είναι σήμερα από το ξεκινημά του πάνω από 125 χρόνια πριν.


12

colorexpert

Ενέργεια

Καυτή κόκκινη τεχνολογία. Οι σύγχρονοι ξηραντήρες υπέρυθρων ακτίνων μείωνουν τα κόστη και την ίδια στιγμή βελτιώνουν την διαδικασία στεγνώματος. αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια. «Παράμετροι όπως η απόσταση του αντικειμένου, η θερμοκρασία, ο χρόνος στεγνώματος και η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να καθορίζονται με ακρίβεια», λέει ο ειδικός της IRT Kenneth Lundin, απαριθμώντας τους βασικούς παράγοντες. «Οι σύγχρονες ακτίνες IR μπορούν να αποθήκευσουν αυτά τα δεδομένα. Αυτό δίνει στον βαφέα μεγαλύτερη ασφάλεια στην διαδικασία και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για καλύτερα αποτελέσματα».

Τα βαφεία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επιχειρήσεις με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτά που πραγματικά ανεβάζουν τα έξοδα είναι ο αερισμός και η θέρμανση της καμπίνας βαφής και το στέγνωμα. Η εκκίνηση του ξηραντή, προκειμένου να επιδιορθωθούν μεμονωμένα μέρη του αμαξώματος, είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κοστίζει τουλάχιστον οκτώ ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Με σταθερά αυξανόμενα τα ενεργειακά κόστη, αξίζει να εξετάσετε με πιο προσεκτική ματιά την διαδικασία στεγνώματος. «Οργανώνοντας τις διαδικασίες αποτελεσματικά και χρησιμοποιώντας στεγνωτήρες υπέρυθρων ακτίνων, οι βαφείς μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος», λέει ο ειδικός της Spies Hecker Wolfgang Feyrer. «Σε σύγκριση με το κανονικό στέγνωμα των επιμέρους τμημάτων του αμαξώματος, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Έτσι, αυτός είναι ένας τομέας όπου το βαφείο μπορεί πραγματικά να κάνει οικονομία».

Τρέχουσες τεχνικές τάσεις. Για να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς την αποτελεσματικότητα των IR υπέρυθρων ακτίνων τους. Και o Hedson, ο Σουηδός κατασκευαστής, δεν αποτελεί εξαίρεση με την μάρκα IRT: «Με τη νέα σειρά IRT Hyperion έχουμε ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση χρησιμοποιώντας τους επιχρυσομένους ανακλαστήρες FreeForm» εξηγεί ο Kenneth Lundin, Διευθυντής Προϊόντων της Hedson Technologies IRT Systems. Ως εκ τούτου, «η βελτιωμένη κατανομή της θερμότητας εξασφαλίζει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία και επιτρέπει σε ένα 20% μεγαλύτερης επιφάνειας να επιδιορθωθεί στον ίδιο χρόνο στεγνώματος». Το αντικείμενο θερμαίνεται απ’ευθείας, χωρίς να θερμαίνεται και ο ατμοσφαιρικός αέρας την ίδια στιγμή. Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία IR υπερύθρων ακτίνων έξυπνα,

Πολλές υπέρυθρες ακτίνες IR είναι ευέλικτες στη χρήση τους. Μαζί με το στέγνωμα του στόκου και του σουρφασέρ, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το χρώμα διπλής επίστρωσης και το βερνίκι - τόσο για τοπικές βαφές όσο και για μικροεπισκευές. Οι κατασκευαστές προσφέρουν διάφορα είδη εξοπλισμού. Οι ακτίνες IRT, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κασέτες πάνω σε μια κινητή βάση ή σαν ένα συστήμα κινούμενο σε ράγες μέσα στη καμπίνα βαφής. Με μία λάμπα χειρός, η μονάδα έχει επίσης τη δυνατότητα να στεγνώσει πολύ δύσκολα προσβάσιμα μέρη του οχήματος.

IR χρόνοι στεγνώματος Υλικό Λεπτά Στόκος 2–3 Σουρφασέρ 3–7 Αστάρι 5–8 Υδατοδιάλυτο χρώμα διπλής 2 – 4 Χρώμα μονής 6 – 10 Βερνίκι 5 – 10 Σουρφασέρ σε πλαστικό 7 – 10 Χρώμα μονής σε πλαστικό 15 – 18 Βερνίκι σε πλαστικό 15 – 18 Οι χρόνοι που παρατίθενται αφορούν το IRT Hyperion σειρά PcAuto. Πηγή: IRT.


13

Αξεσουάρ

Πανί προετοιμασίας Sontara®

Ακολουθώντας ένα νέο δρόμο. Από την προεργασία μέχρι το τελικό γυάλισμα, η χρήση του κατάλληλου ρουχισμού σας δίνει τη σιγουριά μίας άψογης βαφής. ϊόντα αφαίρεσης σιλικόνης», εξηγεί ο ειδικός. Στα βαφεία μπορεί να βρείτε συχνά υφάσματα επιχρισμένα με συγκολλητικό υλικό. Εδώ συνιστάται προσοχή, για υφάσματα εμποτισμένα με χημικά, αφήστε ένα φίλμ στην επιφάνεια που βάφεται. «Το προϊόν πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερο κολλώδες υλικό γίνεται, έτσι ώστε να αποτρέπονται προβλήματα υγρασίας».

Γρήγορη και αξιόπιστη απορρόφηση. Πανί απολίπανσης Sontara®

Η βρωμιά και η σκόνη είναι συχνές αιτίες ελαττωμάτων στην βαφή - και γι 'αυτόν τον λόγο η απόλυτη καθαριότητα είναι απαραίτητη στο βαφείο. «Ακόμα και όταν υπάρχει πίεση χρόνου και εξόδων στην διαδικασία επαναβαφής, ο επιμελής καθαρισμός πάντα ανταποδίδει», τονίζει ο Liro Hakola της DuPont Sontara®. Αλλά ποιά είναι τα σημαντικά σημεία που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν καθαρίζουμε; «Μπορείτε να δημιουργήσετε επιφάνειες ελεύθερες από σκόνη και γράσο μόνο αν χρησιμοποιείτε τεχνικά υψηλής ποιότητας υφάσματα με ειδικές ιδιότητες μαζί με τα κατάλληλα καθαριστικά και προ-

Για την προετοιμασία της επιφάνειας ο Liro Hakola συνιστά το Sontara® Απολιπαντικό Πανί που χρησιμοποιεί ο βαφέας για λεπτομερή προεργασία της ζώνης επισκευής. Το πανί έχει μια ανάγλυφη επιφάνεια από τη μία πλευρά και εγγυάται το γρήγορο σκούπισμα του καθαριστικού σιλικόνης. «Ιδιαίτερα, όταν χρησιμοποιείται για καθαριστικά σιλικόνης με βάση το νερό, το πανί συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μείωση ελαττωμάτων στα υλικά ασταρώματος ή στο χρώμα μονής επίστρωσης». Τα βασικά χαρακτηριστικά του απολιπαντικού πανιού που δεν αφήνει χνούδι είναι η σκληρότητά του και η εξαιρετική του αντοχή από σκισίματα - ακόμη και στην υγρή του κατάσταση.

Πριν την εφαρμογή του σουρφασέρ, του χρώματος διπλής επίστρωσης και του βερνικιού, η επιφάνεια θα πρέπει και πάλι να καθαρίζεται σχολαστικά. Το κηρόπανο Sontara® Tack Cloth, για παράδειγμα, αφαιρεί βρωμιά και σωματίδια σκόνης. Ένα τέτοιο πανί θα πρέπει να αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο χνούδι και καθόλου κατάλοιπα», λέει ο Hakola συνοψίζοντας.

Η καθαριότητα ανταποδίδει! Για να δημιουργήσετε ένα άψογο φινίρισμα της επιφάνειας, χρησιμοποιείστε ένα εξαιρετικά μαλακό πανί - το πανί γυαλίσματος Sontara®. «Αυτό το πανί δεν έχει πρόσθετες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ραβδώσεις καθώς είναι από μαλλί και δεν αφήνει χνούδι και οι ίνες του είναι τόσο μαλακές που αποκλείεται η ζημιά στην βαφή», είναι η συμβουλή του επαγγελματία. Αυτό το καθιστά ιδανικό για το γυάλισμα χρωμίου και γυαλιού στα εσωτερικά μέρη. Επιπλέον, τα διάφορα πανιά πρέπει πάντα να αντικαθίστανται τακτικά. Ο κανόνας είναι ένα πανί ανά διαδικασία. «Όποιος χρησιμοποιεί το ίδιο πανί όλη την ημέρα δεν θα πρέπει να εκπλήσεται αν η επιφάνεια της βαφής καταλήγει να είναι ελαττωματική». Η καθαριότητα απλά ανταποδίδει. «Το να χρησιμοποιείς το σωστό πανί εχει πολύ μεγαλύτερο νόημα από το να πρέπει να αποκαταστήσεις τις συνέπειες μιάς κακής προετοιμασίας», λέει ο Liro Hakola συμπερασματικά.


14

colorexpert

Οι τάσεις των εργοστασίων αυτοκινήτων

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο βαφή αυτοκινήτου αλλάζει συνεχώς. Ποιές είναι της βαφής. Ηλοιπόν οι τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις;

Και ποιά θα είναι η επίδραση τους στην επαναβαφή;

Οι εξελίξεις στην εργοστασιακή βαφή αυτοκινήτου έχουν όλο και μεγαλύτερη επίδραση στην επαναβαφή. Επειδή τώρα γίνονται ολοένα και περισσότερο τεχνικά δυνατές στις γραμμές παραγωγής των κατασκευαστών αυτοκινήτων. «Προφανώς, οι αλλαγές στις εργοστασιακές βαφές ΟΕΜ δεν θα επηρεάσουν την επαναβαφή σε μιά νύχτα», λέει ο Peter Minko, Διευθυντής Διαδικασιών & Εφαρμογής της DuPont. «Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες τάσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ σπουδαίες!»

Αλλαγή στην μαζική παραγωγή. Μια ματιά στις μεθόδους παραγωγής δείχνει τι πρόκειται να ακολουθήσει στα φανοβαφεία. «Στο μέλλον, το βάθος της σκληρότητας και του ηλεκτροφορητικού σταδίου ασταρώματος θα μειωθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι το υπόστρωμα για τις μεταγενέστερες εφαρμογές του χρώματος διπλής επίστρωσης και του βερνικιού θα είναι πιο επίπεδο. Ολόκληρο το σύστημα βαφής γίνεται έτσι αισθητά πιο λείο», είναι η εκτίμηση του ειδικού. Ο Minko αναμένει επίσης το στρώμα του σουρφασέρ να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. H DuPont αναφέρεται σε αυτό ως «EcoConcept» - περίπου τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα μέχρι τώρα έχουν βαφτεί χωρίς σουρφασέρ. Κατά συνέπεια, «το πάχος του φιλμ πρέπει να εφαρμόζεται παντού το ίδιο - από το ένα άκρο του αυτοκινήτου στο άλλο», εξηγεί ο ειδικός. «Το φίλμ της βαφής είναι κατά συνέπεια πιο ομοιόμορφο. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη ροή χρώματος». Όσον αφορά την επαναβαφή, «η διαδικασία κάνει πιο εύκολη την ταυτοποίηση της απόχρωσης καθώς υπάρχουν λιγότερες χρωματικές διαφορές σε ένα μόνο όχημα».

Πώς ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων όπως η Volkswagen βλέπει τις τάσεις στις αποχρώσεις; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν είναι μόνο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που στρέφονται προς τις τελευταίες τεχνικές

εξελίξεις, αλλά και οι σχεδιαστές γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στην ανάπτυξη των αποχρώσεων. Τα χρώματα των αυτοκινήτων γίνονται όλο και πιο σημαντικά σαν σημείο πώλησης. «Έχουμε αναπτύξει την αντίστοιχη γλώσσα χρώματος για κάθε τύπο οχήματος και μεγέθους», λέει ο Oona Scheepers, Senior Designer Color & Trim της Volkswagen, υπογραμμίζοντας την προσέγγιση του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων της Ευρώπης. «Στην IAA, για παράδειγμα, παρουσιάσαμε την R-Line σε κόκκινη απόχρωση της φωτιάς Fire Spark Red Chroma. Η εντυπωσιακή απόχρωση εφφέ τεσσάρων σταδίων τονίζει τον σπορ χαρακτήρα των ειδικών μοντέλων. Οι πελάτες μέχρι την ηλικία των 40 ετών είναι συχνά πιο τολμηροί στην επιλογή του χρώματος. Οι αυτοκινητιστές των 45 ετών και άνω τείνουν να επιλέγουν αυτό που τους είναι πιο οικείο και αυτό που πιστεύουν ότι θα κρατήσει».


15

Περισσότερες στρώσεις και χρωματιστά βερνίκια. Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καταφεύγουν σε νέες αποχρώσεις εφφέ με έντονα χρώματα για τα μαζικά μοντέλα τους. Η Nissan, για παράδειγμα, αιχμαλωτίζει το βλέμμα με το εντυπωσιακό KAB Ultimate Metal Silver και η Ford με το έντονο Hot Magenta και το νέο της Midnight Sky. Από την άλλη πλευρά, η Toyota, η Porsche, η Opel, η Renault και άλλοι κατασκευαστές ενισχύουν την ταυτότητα της μάρκας τους με εφφέ αποχρώσεις που περιέχουν ειδικές χρωστικές ουσίες Colorstream. Στα φωτεινά χρώματα, τα νέα εφφέ επιτυγχάνονται με χρωματιστά βερνίκια. Στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων ιδίως, το βερνίκι δίνει στο κόκκινο, για παράδειγμα, βαθύτερη λαμπρότητα και ενισχυμένη φωτεινότητα. Στη γραμμή παραγωγής σήμερα, βρίσκουμε περισσότερες βαφές πολλαπλών σταδίων από ποτέ – πιο ανοιχτές αποχρώσεις πέρλας, για παράδειγμα. «Το παραπάνω είναι απλώς τεχνικά εφικτό σήμερα», καταλήγει ο Minko. Αυτό σημαίνει ότι οι βαφείς θα επιδιορθώνουν βαφές τριών και πολλαπλών σταδίων πιο συχνά από ποτέ από εδώ και πέρα. «Ωστόσο, η επαναβαφή πολλών νέων αποχρώσεων είναι δυνατή μόνο με

ειδικές χρωστικές ουσίες». Δύο πρόσφατα παραδείγματα επαναβαφής: το Midnight Sky της Ford μπορεί να επιδιορθωθεί με το βασικό Permahyd® HI-TEC WT312 Magic Fire. Για την απόχρωση της Chevrolet Dynamic Orange, χρησιμοποιείται το βασικό Hi-TEC WT383 Brilliant Orange.

Βρίσκοντας την σωστή απόχρωση γρηγορότερα. «Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις νέες τάσεις με υπέροχα ισορροπημένες

λύσεις επαναβαφής και επαγγελματική διαχείριση αποχρώσεων», λέει ο Frank Barduna του Διεθνούς Τεχνικού Τμήματος της Spies Hecker, σχολιάζοντας, τέλος, σχετικά με τις τάσεις επαναβαφής του μέλλοντος. Επιπλέον, οι συνταγές ανάμιξης των τρέχοντων αποχρώσεων μπορούν να ανακτηθούν απ’ευθείας μέσω Internet. Ένα παράδειγμα είναι το Midnight Sky, με το οποίο έχουν ψεκαστεί μόνο οι σειρές μοντέλων της Ford από το 2011. Σχεδόν ταυτόχρονα με το λανσάρισμα της Ford, οι συνταγές επιδιόρθωσης έγιναν διαθέσιμες και στην αναζήτηση αποχρώσεων της Spies Hecker. Παρεμπιπτόντως, εκτός από τους κωδικούς και τα ονόματα των αποχρώσεων, μπορείτε επίσης να βρείτε τα μοντέλα που ψεκάζονται με το Midnight Sky στη γραμμή παραγωγής. Επιπλέον οι αποχρώσεις προβάλλονται οπτικά.

Περίληψη Στην επαναβαφή αυτοκινήτων σήμερα και στο μέλλον, δεν απαιτείται μόνο η εξειδικευμένη τεχνική γνώση, αλλά και η σωστή πληροφορία σχετικά με την απόχρωση που αναζητείται. Συνταγές ανάμιξης, ειδικές βαφές και η εφαρμογή τους - όποιος θέλει να βάφει αυτοκίνητα στο μέλλον, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις αποχρώσεις. Οι αλλαγές στον τρόπο βαφής θα κάνουν έτσι την διαδικασία επαναβαφής με ακόμη περισσότερες προκλήσεις. Πώς να βρείτε το σωστό χρώμα πιο γρήγορα: www.spieshecker.com/colorfinder


16

colorexpert

Hi-TEC

HI-TEC Σύστημα Aπόδοσης. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ολοκληρωμένα συστήματα βαφής. Ένα σύστημα, για παράδειγμα, στο οποίο το σουρφασέρ και το βερνίκι είναι προσαρμοσμένα με ακρίβεια στο σύγχρονο χρώμα διπλής επίστρωσης Permahyd® Hi-TEC 480. Είναι απαραίτητο να έχετε προϊόντα βαφής στα οποία μπορείτε να βασιστείτε. Προϊόντα που εξασφαλίζουν εύκολη και αξιόπιστη εφαρμογή και ενισχύουν δυναμικά την αποτελεσματική διαδικασία εργασίας. «Με το νέο σύστημα απόδοσης που περιλαμβάνει το ΗS σουρφασέρ, το HI-TEC χρώμα διπλής επίστρωσης και το HS βερνίκι, ο βαφέας διαθέτει ένα τέλεια ισορροπημένο ολοκληρωμένο πακέτο για να εργαστεί» λέει με ενθουσιασμό ο Frank Barduna, επικεφαλής της Διεθνούς Τεχνικής Υπηρεσίας της Spies Hecker. «Τα ελαττώματα βαφής έτσι μειώνονται στο ελάχιστο».

Όλα σε ένα μόνο σύστημα. «Μια ισχυρή βάση παρέχεται με το νέο σουρφασέρ Permasolid® HS Performance Surfacer 5320», διευκρινίζει ο Frank Barduna. «Το προϊόν είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί, δείχνει καλή απορρόφηση άχνας στον ψεκασμό και έτσι στεγνώνει σε μια λεία επιφάνεια με καλή κάθετη σταθερότητα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λείανσης». Το υδατοδιάλυτο χρώμα διπλής επίστρωσης Spies Hecker HI-TEC 480, από την άλλη πλευρά, διακρίνεται μεταξύ άλλων για την υψηλή του καλυπτικότητα και την ακρίβεια στην απόχρωση.

Το Permasolid® HS Optimum Plus 8650 είναι ένα υψηλής παραγωγικότητας βερνίκι που επιτυγχάνει πάντα άψογα αποτελέσματα, ακόμη και σε λιγότερο από ιδανικές συνθήκες στην καμπίνα βαφής. Δεδομένου ότι είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτο στην εφαρμογή του και στεγνώνει πολύ γρήγορα, είναι ιδανικό για χρήση στις Μικροεπισκευές, για παράδειγμα.

με οικονομικά αποδοτικό τρόπο σε ένα μόνο πέρασμα (1,5 στρώση). Οι ιδιότητες του προϊόντος: καλή κάθετη σταθερότητα, πολύ καλό πάχος και εξαιρετική γυαλάδα. Το βερνίκι επίσης γυαλίζεται πολύ καλά.

Βερνίκι HS 8055 Βερνίκι HS Optimum Plus 8650 Βερνίκι HS 8034

Το σύστημα απόδοσης περιλαμβάνει τρία βερνίκια. Για γενικές εφαρμογές, υπάρχει το Permasolid® Clear Coat HS 8055. «Είναι κατάλληλο για όλες τις επισκευές και είναι απλό, ευέλικτο και αξιόπιστο στην εφαρμογή του», συνεχίζει η Spies Hecker. Το εύρος των χρήσεών του καλύπτει τις συνήθεις επισκευές όπως φτερά και πόρτες και μερικούς επαναψεκασμούς οι οποίοι μπορούν να διεκπεραιωθούν με ένα μόνο πέρασμα (1,5 στρώση).

Για φανταστικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την αξιόπιστη εφαρμογή, το βερνίκι Permasolid® HS Clear Coat 8034 είναι η Νο1 επιλογή. «Και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε επισκευή και είναι μιά εγγύηση άριστης ποιότητας», λέει ένας ενθουσιασμένος Frank Barduna. «Είναι απλά ιδανικό για σχεδιαστικές βαφές και εξατομικευμένους πλήρεις επαναψεκασμούς και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα σε δύο στρώσεις». Οι συνήθεις επισκευές μπορούν να εκτελεστούν

Με άλλα λόγια, το νέο σύστημα απόδοσης προσφέρει πολύ περισσότερα από απλά εξαιρετικά αποτελέσματα - και ανεξάρτητα από το ποιός υπάλληλος εφαρμόζει το σύστημα. Απ’ευθείας λείανση και γρήγορη εφαρμογή και στέγνωμα των υλικών επιταχύνουν την επεξεργασία των οχημάτων και αυξάνουν την αποδοτικότητα του βαφείου.


17

Εικόνα

Ενα σύστημα που μπορείς να εμπιστευθείς. Το νέο σουρφασέρ Permasolid® HS Performance 5320 είναι το πιο κατάλληλο υπόστρωμα για όλες τις επισκευές.

Το ξεχωριστό πλεονέκτημα αυτού του καινοτόμου προϊόντος είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε στερεά. «Αυτό σημαίνει ότι με λίγα επιτυγχάνουμε πολλά», επισημαίνει ο Frank Barduna από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το οικονομικό σουρφασέρ εξασφαλίζει επίσης τη μείωση της άχνας αλλά και επιτυγχάνει εξαιρετική επιφάνεια. «Ακόμη περισσότερο, το σουρφασέρ μπορεί εύκολα και γρήγορα να τριφτεί μόλις στεγνώσει». Εφαρμόζεται με ένα μέχρι τρία χέρια, και η αναλογία ανάμιξής του με σκληρυντές Permasolid® VHS είναι 5:1. Κατά τη δημιουργία των υψηλών προδιαγραφών σπουρφασέρ, η Spies Hecker ακολούθησε τις τελευταίες τάσεις της αγοράς στα χρώματα αυτοκινήτων. Ετσι το προϊόν διατίθεται μόνο σε μαύρο και γκρί, αλλά βέβαια και σε λευκό. Barduna: «Με αυτές τις τρεις αποχρώσεις, το σουρφασέρ μπορεί να ταιριάξει με το χρώμα διπλής».

Πάθος για τα σπορ αυτοκίνητα.

Από την λευκή Ferrari F430 και την Mercedes SLS Brabus στην καινούργια Wiesmann, το πρόσφατο ημερολόγιο «Πάθη» της Spies Hecker αναδεικνύει τον ενθουσιασμό για τα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. «Αυτή τη φορά επιλέξαμε τα σπορ οχήματα», εξηγεί ο Peter Wingen του Διεθνούς Τμήματος Marketing. Στις φωτογραφίες, βαφεία από το Βέλγιο, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία παρουσίασαν όλες τις αξιοσημείωτες βαφές τους.

Οι φωτογραφίες άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο στα βαφεία αλλά και στην

ομάδα της Spies Hecker. Ο Peter Wingen: «Το εργοστάσιο της Wiesmann στη Γερμανία είναι ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. Η φωτογραφία για τη σελίδα του ημερολογίου τραβήχτηκε μέσα στη παραγωγή. Παρ’ όλο το μέγεθος του χώρου και τη τρέχουσα παραγωγή, η αίσθηση της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης ήταν μαγευτική». Οποιοδήποτε κι αν είναι το όχημα – ένα όμορφο κλασσικό αυτοκίνητο, ένα μοντέλο αεροπλάνου ή ένα επαγγελματικό όχημα – κάθε θέμα του νέου ημερολογίου 2012 της Spies Hecker αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της κατασκευής του. Τα θέματα συμπληρώνονται από εικόνες των αντίστοιχων ιδιοκτητών, μάνατζερ των βαφείων ή βαφέων – όλοι αυτοί είναι πελάτες της Spies Hecker με μεγάλη αφοσίωση στις βαφές.

Πολυπληθείς εγκρίσεις. Το 2Κ σουρφασέρ υψηλών στερεών που τρίβεται έχει εγκριθεί από πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα εργοστάσια αυτοκινήτων καθορίζουν συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές για τα προϊόντα και τα συστήματα βαφής. «Επειδή δεσμεύονται από τις εγγυήσεις τους», εξηγεί ο τεχνικός της Spies Hecker. *Το σουρφασέρ Permasolid® HS 5320 σε γκρι θα διατίθεται σύντομα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα θέματα του ημερολογίου από την ιστοσελίδα www.spieshecker.com/calendar2012


18

colorexpert

Επαγγελµατικά οχήµατα

Νέο σύστημα βαφής για μεγάλες Το νέο υδατοδιάλυτο σύστημα βαφής Hi-TEC 680 για επαγγελματικά οχήματα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια εφαρμογής σε μεγάλες επιφάνειες. Το Permafleet® Hi-TEC 680 της Spies Hecker είναι ένα χρώμα διπλής που κατασκευάστηκε ειδικά για μεγάλες επιφάνειες όπως λεωφορεία, θαλάμους οδηγών, πλαϊνά, αμαξώματα, υπερκατασκευές και ειδικά οχήματα. «Σκοπός μας είναι οι υψηλών προδιαγραφών επισκευές – ειδικά αν πρέπει να επιτύχουμε θεαματικά αποτελέσματα», λέει ο Arno Steyns, ειδικός στα επαγγελματικά οχήματα στην Spies Hecker. To Permafleet® HiTEC 680, όταν χρησιμοποιείται σαν εργοστασιακή βαφή ή για επαναβαφή, εξασφαλίζει αξιόπιστα αποτελέσματα. Το χρώμα διπλής Hi-TEC πληρεί τις προδιαγραφές VOC και καλύπτει μεγάλο μέρος αποχρώσεων ενώ παρέχει αξιοπιστία στην εφαρμογή μεταλλικών αποχρώσεων αλλά και αποχρώσεων πέρλας. Χάρις στην ιδιότητα του της απορροφητικότητας της άχνας, αποδεικνύει ότι είναι οικονομικό σε μεγάλες επιφάνειες. Ο Arno Steyns αναδεικνύει την τεχνολογία του προϊόντος: «Το χρώμα διπλής Permafleet® Hi-TEC 680 εμπεριέχει μιά πατενταρισμένη υβριδική τεχνολογία και έτσι διασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή της επίστρωσης. Η υψηλή συγκέντρωση των πιγμέντων βελτιώνει την καλυπτικότητα». Ενα ειδικά κατασκευασμένο πρόσθετο βοηθάει στο ψεκασμό. Ο ειδικός συνεχίζει: «Το θετικό στοιχείο του πρόσθετου Permafleet® WT Additive 6060, που επιδρά στη ρευστότητα του χρώματος διπλής, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν έχουμε να βάψουμε μεγάλες επιφάνειες». Το χρώμα είναι εντυπωσιακό με την εύκολη και ευέλικτη εφαρμογή του καθώς και την καλυπτικότητά του. Επίσης, τώρα είναι εφικτό να μονώσουμε τη βαφή ακόμα πιο γρήγορα και καθαρά – ένα σημαντικό πα-

ράγοντα σε σχέση με τους δημοφιλείς σχεδιασμούς στα επαγγελματικά οχήματα.

Πόστερ κλιματολογικών συνθηκών Permafleet® Hi-TEC 680. Το πόστερ κλιματολογικών συνθηκών Permafleet® Hi-TEC 680 βοηθάει τους χρήστες στην επιλογή του σωστού πρόσθετου WT σε σχέση με την τοπική θερμοκρασία και υγρασία. *Το Permafleet® Hi-TEC 680 θα είναι διαθέσιμο σύντομα.


19

επιφάνειες.

Θέτοντας τις βάσεις. Permafleet® Hi-TEC 680 – οδηγίες συστήματος. Το σύστημα βαφής Permafleet® περιέχει εξαιρετικές χημικές και μηχανικές ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές για τις βαφές επαγγελματικών οχημάτων και βαφών πολυχρωμίας. Αυτό το χρώμα για την βαφή επαγγελματικών οχημάτων μπορεί να εφαρμοστεί με 2 συνδυασμούς βαφής: 1. Κορυφαίο σύστημα υγρό σε υγρό με σουρφασέρ Permafleet® VHS Surfacer 5620 και 2. Υψηλής ποιότητας σύστημα με σουρφασέρ τριψίματος HS Bus Surfacer 5530. Υψηλής ποιότητας βαφές εφφέ, συνιστούμε μιά τελευταία στρώση με βερνίκι Clear Coat 8320/8330.

Τα υποστρώματα μπορούν να συνδυαστούν με τα χρώματα διπλής ή μονής επίστρωσης χρησιμοποιώντας τις αποχρώσεις των ασταριών του Permafleet®. Με τις αποχρώσεις του λευκού, ανοικτού γκρι και σκούρου γκρι της Spies Hecker, το βαφείο βελτιώνει την αποδοτικότητά του για τις βαφές των επαγγελματικών οχημάτων. Με την επιλογή της απόχρωσης του ασταριού Permafleet®, είναι δυνατό να αυξηθεί η καλυπτικότητα του χρώματος διπλής ή μονής. Αλλά που θα βρείτε την απόχρωση; «Η απόχρωση βρίσκεται στο κουτί του έτοιμου χρώματος», εξηγεί ο Arno Steyns, ειδικός στα επαγγελματικά οχήματα. «Αν αναμείξετε το χρώμα μόνοι σας στο βαφείο, η απόχρωση του ασταριού εμφανίζεται στο πρόγραμμα CRplus και στο ColorFinder στο διαδίκτυο». Η απαιτούμενη καλυπτικότητα επιτυγχάνεται μόνο με 1,5 επιστρώσεις και έτσι εξοικονομείται υλικό. «Οταν βάφονται επαγγελματικά οχήματα με μεγάλες επιφάνειες, αυτό είναι ένα χρήσιμο πλεονέκτημα», λέει ο Arno Steyns. Οι αποχρώσεις του ασταριού Permafleet® είναι διαθέσιμες για τη σειρά μονής Permafleet® 630/670/675 και, από τον Οκτώβριο του 2012, για τη νέα σειρά διπλής Permafleet® Hi-TEC 680.


20

colorexpert

Χρώµα

Ηλεκτρισμένα χρώματα. «Σε έξι ή επτά χρόνια, θα ανακαλύψουμε ότι μια νέα εποχή του αυτοκινήτου έχει ανατείλει με την είσοδο της ηλεκτροκίνησης», λέει ένας πεπεισμένος Oona Scheepers, Διευθυντής Σχεδιαστής Color & Trim στην Volkswagen. Πέρισυ στην IAA ο εν λόγω κατασκευαστής αυτοκινήτου παρουσίασε το νέο του μοντέλο "E-Up!", του οποίου ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο τολμηρός, δυναμικός και φαίνεται σχεδόν φουτουριστικός. «Αναπτύσουμε μία γλώσσα χρώματος ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ένα τεχνικό μπλε ασημί όπως εκείνο του E-Up! και λευκό για την ηλεκτρική οδήγηση». Η Elke Dirks, σχεδιάστρια αποχρώσεων στην DuPont Automotive OEM Coatings, έχει εντοπίσει τις νέες τάσεις. «Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να μοιάζουν και μοντέρνα και φιλικά προς το περιβάλλον». Στην Ευρώπη, πιστεύει, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτιμούν κυρίως τα μεταλλικά σατέν σε ανοιχτόχρωμες παστέλ αποχρώσεις που θυμίζουν την φύση. «Αυτά τα χρωματικά εφφέ επιλέγονται για να τονίσουν την στενή σχέση ανάμεσα στην φουτουριστική τεχνολογία και την φύση – σαν το εφφέ πάγου, για παράδειγμα». Με αυτήν την έννοια, το λευκό θεωρείται επίσης ένα σημαντικό χρώμα που μπαίνει «μπροστά». Στην Ασία, «το μπλε του πάγου» είναι το βασικό χρώμα που συμβολίζει την οικολογική παραγωγή. Στις ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, η κομψή μεταλλική βαφή τραβάει την προσοχή στην στροφή προς τα μοντέλα εξοικονόμησης καυσίμων και εκπομπών ρύπων.

Εκπαιδευτική κατασκήνωση.

Ο Alex Klassen, ο Daniel Plog και ο David Kloster έφτιαξαν μαζί το iMiev στο Κέντρο της Spies Hecker.

«Πώς θα απεικονίζατε το μέλλον της ηλεκτροκίνησης σε μία βαφή;» Αυτή είναι η ερώτηση που τέθηκε από την Spies Hecker στους εκπαιδευόμενους βαφείς σε μιά άσκηση κατάρτισης. Αυτό που ζητούνταν ήταν ένα εξαιρετικά δημιουργικό φινίρισμα για το λευκό ηλεκτροκίνητο iMiEV κόμπακτ αυτοκίνητο της Mitsubishi. «Οι προτάσεις ήταν όλες πολύ ζωηρές και ευφάνταστες και επιλέξαμε τελικά έναν συνδυασμό τριών από αυτές», λέει ο Dietmar Rausch, Διευθυντής του Κέντρου της Spies Hecker στην Κολωνία, συνοψίζοντας με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα του έργου. Από την πολύ καλή προεργασία του υποστρώματος και τον περίτεχνο σχεδιασμό μέχρι το τελικό βερνίκι, οι εκπαιδευόμενοι είχαν δύο ολόκληρες μέρες για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους στην πράξη με τον εξοπλισμό των ειδικών - και να δείξουν τι έχουν μάθει μέχρι τώρα. Ισχυρίστηκαν ότι πιο ευχάριστο απ' όλα ήταν το να δουλεύουν πάνω στις λεπτομέρειες των στυλιστικών στοιχείων του σχεδίου και της απόχρωσης. Το λευκό ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι τώρα διακοσμημένο με πολλαπλές στρώσεις από τυπωμένα κυκλώματα, πρίζες και βύσματα. Οι νέοι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι που μπορούσαν να εργάζονται στο Κέντρο της Spies Hecker. Ένα έργο που όφειλε να τους δώσει ώθηση για το υπόλοιπο της εκπαίδευσής τους στα αντίστοιχα βαφεία.


21

Marketing

Πολύχρωμοι χαρακτήρες. Είστε τύπος του κόκκινου; Ή περισσότερο του πράσινου; Τα χρώματα συνδέονται στενά με τους τύπους της προσωπικότητας. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στους πελάτες χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ταξινόμησης των χρωμάτων.

Όποια κι αν είναι η αποστολή - η αντιμετώπιση των παραπόνων, η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ή η προσέλκυση νέων πελατών - ένα καλό μέτρο ευαισθησίας απαιτείται πάντοτε. Η κατανόηση του τι κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται σημαίνει αναγνώριση του τύπου της προσωπικότητας. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη του Frank M. Scheelen της SCHEELEN® AG, μιάς γερμανικής εταιρείας που ασχολείται με την παροχή συμβουλών διαχείρισης και διαγνωστικών μέσων. «Οι προσωπικότητες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διαφορετικούς βασικούς τύπους που αντιπροσωπεύονται από τα χρώματα κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μπλε».

Τα χρώματα ξεχωρίζουν τους τύπους χαρακτήρων. «Για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το πρόσωπο με το οποίο έχουμε να κάνουμε και για να επιλεγεί η σωστή στρατηγική συνομιλίας, πρέπει να αναλυθεί η εμφάνιση του ή της, η γλώσσα του σώματος και το ύφος της επικοινωνίας, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σύστημα ταξινόμησης των χρωμάτων». Μήπως αυτός ή αυτή κάνουν έντονη εντύπωση; Αν ναι, το κόκκινο είναι ίσως ο αντίστοιχος τύπος προσωπικότητας. Μήπως λείπει η ένταση στην φωνή, και το πρόσωπο φαίνεται διστακτικό; Αυτό μπορεί να είναι ένας πράσινος τύπος. Για το βαφείο αυτό σημαίνει ότι ο «κόκκινος τύπος» είναι ένας διαπραγματευτής με αυτοπεποίθηση που του αρέσει να εξυπηρετείται γρήγορα. Ο «πράσινος τύπος» από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην αρχή και απαιτεί περισσότερη προσοχή, κατανόηση και υπομονή. Αυτός ή αυτή θέλει πάνω απ' όλα να έχει εμπιστοσύνη στην δουλειά του βαφείου.

Στοχευμένη διαχείριση πελατών. Οι κοινωνικοί άνθρωποι ανήκουν στην κίτρινη κατηγορία. Τείνουν να είναι ευγενικοί, με χιούμορ και αισιόδοξια. Σε συνομιλίες με τέτοιους πελάτες, είναι χρήσιμο να επεξηγηθούν οι επισκευές και άλλες υπηρεσίες με ευφάνταστα ανέκδοτα. Ο «μπλε τύπος» είναι πάλι διαφορετικός. Αυτός ή αυτή τείνει να ασκεί κριτική και να εμβαθύνει. «Παρουσιάστε τις υπηρεσίες σας χωρίς ωραιοποίηση», συμβουλεύει ο Scheelen. «Ο πελάτης θα πρέπει να είναι σε θέση να εξακριβώσει αμέσως τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο. Πε-

ριγράψτε με ακρίβεια την δουλειά. Φυσικά, οι άνθρωποι σπάνια συμμορφώνονται πλήρως σ’ ένα μόνο τύπο χρώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ένα μείγμα όλων των τύπων προσωπικότητας. Αλλά οποιοσδήποτε που μελετά τους άλλους ανθρώπους στενά μπορεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να εντοπίζει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά και εκείνα που είναι λιγότερο έντονα. Αυτό μειώνει την δυσκολία της μεταχείρισης των ανθρώπων και το βαφείο μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στον πελάτη. Αυτή είναι η επαγγελματική διαχείριση των πελατών που χτίζει εμπιστοσύνη.

Βρίσκοντας τη σωστή γλώσσα επικοινωνίας. Κόκκινος τύπος: σίγουρος και άμεσος. Σαφώς καθορισμένοι στόχοι. Στρατηγική συνομιλίας: να φτάσετε στο θέμα χωρίς παρακάμψεις. Παρουσιάστε καθαρά δομημένες, υπολογισμένες με ακρίβεια τις τιμές προσφοράς. Επιχειρήματα που τονίζουν τα πλεονεκτήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πράσινος τύπος: άτολμος και διστακτικός. Σπάνια μιλάει εκτός αν του απευθύνουν το λόγο. Χρειάζεται πολλές πληροφορίες για να πάρει μια απόφαση. Στρατηγική συνομιλίας: αυτά που μετράνε εδώ είναι η εμπιστοσύνη και οι λεπτομέρειες. Θα πρέπει να αντιδράτε με κατανόηση και υπομονή στις επιφυλάξεις του ή της. Κίτρινος τύπος: επικοινωνιακός και κοινωνικός. Με χιούμορ και αισιόδοξος. Συνήθως παίρνει αποφάσεις χωρίς μελέτη. Στρατηγική συνομιλίας: δημιουργείστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, εξηγείτε τα πράγματα με εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διεγείρετε τον ενθουσιασμό του ή της. Μπλε τύπος: ευσυνείδητος και με κρίση. Τείνει να βλέπει κινδύνους και αντιπαθεί τις αλλαγές. Πάντα ψάχνει για την καλύτερη αναλογία τιμής / απόδοσης. Στρατηγική συνομιλίας: ανταποκριθείτε έμπρακτα και με σύνεση και εξηγήστε πώς ακριβώς οφελείται ο πελάτης από την δουλειά που έχετε προτείνει.


22

colorexpert

Παγκοσµίως

λής τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Louie Liu, παρουσιαστήκαμε με υψηλό επαγγελματισμό στην αγορά. Είμαι πολύ περήφανος για την απόδοση της ομάδας μας». Ως επιστέγασμα της επιτυχίας αυτής της συμμετοχής, οι τέσσερις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό πήγαν σε βαφείς που χρησιμοποιούν τα προϊόντα Spies Hecker.

Ιπτάμενα χρώματα στην Κίνα. Η BMW και η Spies Hecker εργάζονται μαζί στην Ασία σαν εταίροι για την εξαιρετική ποιότητα στην επαναβαφή οχημάτων. Για τον πρώτο διαγωνισμό βαφής της BMW Aftersales της Κίνας, ο κατασκευαστής χρωμάτων από την Κολωνία υποστήριξε την BMW AG στην Σαγκάη. Επαγγελματίες βαφείς από περισσότερες από 200 αντιπροσωπείες στην Κίνα παρακολούθησαν τoν επτάμηνο διαγωνισμό. Οι καλύτεροι δώδεκα επιλέχθηκαν για τον τελικό στην Σαγκάη. «Ως στενός

Αυγά και κουνελάκια σε αφθονία! Ο ελβετός πελάτης της Spies Hecker Carrosserie Hug στο Koppingen ανέλαβε μια ειδική πασχαλινή αποστολή. Για την τοπική εταιρεία Kofmel Kunststofftechnik AG, έβαψε υπερμεγέθη κόκκινα πασχαλινά αυγά και χρυσά πασχαλινά κουνελάκια - μόνο τα κουνελάκια είχαν ένα μέτρο ύψος και χρησιμοποιήθηκαν σαν διαφήμιση για τα μικρότερα πρωτότυπα σοκολατένια. Τα πασχαλινά αυγά ήταν ζωγραφισμένα με το βιομηχανικό σύστημα βαφής της Spies Hecker. Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση κάτω από το βερνίκι εφαρμόστηκαν με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια από έναν καλλιτέχνη γραφικών. Στην ώρα τους για το Passiontide, τα δύο πασχαλινά σύμβολα έδειχναν κατάλληλα γιορτινά με τα χρώματά τους και αρκετά καλά για φάγωμα!

συνεργάτης της οργάνωσης της BMW, είμαστε χαρούμενοι να μπορούμε να υποστηρίξουμε τον διαγωνισμό και να παρουσιάζουμε στους επισκέπτες της εμπορικής έκθεσης ό,τι έχει να κάνει με την επαγγελματική βαφή», τονίζει ο Georg Tautz, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Στρατηγικής της Spies Hecker Ασίας-Ειρηνικού. Ο Li Cheng, ο υπεύθυνος διανομής της Spies Hecker στην Κίνα, επαίνεσε τις προσπάθειες της ομάδας: «Με επικεφα-

Η BMW δίνει μεγάλη σημασία στο υδατοδιάλυτο χρώμα διπλής επίστρωσης για τις επαγγελματικές επαναβαφές και η νέα πατενταρισμένη τεχνολογία του Permahyd® Hi-TEC 480, που ξεκίνησε στην Κίνα το 2011 και εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στην αγορά. Όλο και περισσότερα βαφεία χρησιμοποιούν το αποτελεσματικό σύστημα βαφής. Η Spies Hecker ορίζει έτσι εντελώς νέα πρότυπα και στην Κίνα.


23

Η βαφή του δράκου. Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας δράκος. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ένα τατουάζ δράκου στον αριστερό ώμο ενός διάσημου παίκτη του μπέιζμπολ από την Βενεζουέλα που έχει παίξει σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα του κόσμου. Και αυτός ο παίκτης δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το 55 ΜΤΙ ταχύπλοό του με τελική ταχύτητα «μόλις» 320 χλμ/ώρα να είναι στολισμένο με μία εντυπωσιακή βαφή. Και ήθελε το μοτίβο να γίνει με πρότυπο το τατουάζ του. Βρήκε το κατάλληλο ναυπηγείο, το Guardado Marine στο Μαϊάμι, όπου ένα γραφικό σχέδιο που δημιουργήθηκε σε υπολογιστή, έδειχνε έναν πολύχρωμο δράκο που έφτυνε φωτιές. Αλλά υπήρχε ένα σημαντικό εμπόδιο στο έργο που έπρεπε να ξεπεραστεί - η έλλειψη χρόνου. Το σκάφος έπρεπε να καθελκυστεί με την τρομάκτική του νέα εμφάνιση πριν από την έναρξη της νέας σεζόν του μπέιζμπολ. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή λεπτομέρεια και ζωντάνια, τίποτα δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην τύχη. Έτσι, η ομάδα Guardado επέλεξε το σουρφασέρ της Spies Hecker Permasolid® SpectroFlex Surfacer 5400 και το χρώμα Permacron® Base Coat Series 293/295. «Τα προϊόντα αυτά μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε το έργο μας - ή καλύτερα το έργο τέχνης μας - όπως ακριβώς το είχαμε φανταστεί στα πιο τολμηρά μας όνειρά. Το υλικό βαφής έχει μεγάλη καλυπτικότητα και στεγνώνει απίστευτα γρήγορα», τονίζει ο Δευθύνων Σύμβουλος Eduardo Guardado. Ο πελάτης πάντως έμεινε απολύτως έκθαμβος από το φινίρισμα. Έτσι όλοι έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα. Και αυτό, μετά από επτά εβδομάδες εξαιρετικά σύνθετης εργασίας βαφής και ζωγραφικής. Δέκα τεχνίτες συμμετείχαν συνολικά. Και ο παίκτης του μπέιζμπολ; Είναι τώρα με συμβόλαιο στην Ιαπωνία – την χώρα που φημίζεται για τους μύθους με δράκους.

Aλλαγή ταχύτητας. Όταν ζωγραφίζει αγωνιστικά ποδήλατα, ο Frank Hoste είναι στο στοιχείο του. Ο βέλγος είναι ο ιδιοκτήτης ενός συνεργείου ποδηλάτων από το 1991, αλλά πριν από τότε ήταν ένας επαγγελματίας ποδηλάτης δρόμου για πολλά χρόνια. Μαζί με πολλές νίκες σε εθνικούς και διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες, πήρε μέρος στον Γύρο της Γαλλίας οκτώ φορές και κέρδισε πέντε στάδια. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της καριέρας του ήταν η κατάκτηση του Green Jersey κατά τη διάρκεια του γύρου του 1984. Στο μαγαζί του χειρίζεται τώρα μεταξύ άλλων τους σκελετούς των ποδηλάτων για τη βελγική επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας αλλά και για ιδιώτες πελάτες. «Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και μοναδικό σχέδιο για ένα παλιό ποδήλατο έτσι ώστε να μοιάζει με καινούριο», εξηγεί ο Frank Hoste. Χρησιμοποιεί τα προϊόντα Spies Hecker επειδή

εκτιμά την απλή τους εφαρμογή τους και την υψηλή τους ποιότητα. Για τον Frank Hoste είναι πάντα μια συναρπαστική πρόκληση να χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες και να ενσωματώνει τις τρέχουσες τάσεις. Για παράδειγμα, συνδυάζει διαφορετικά εφφέ όπως ματ και γυαλιστερά ή φωτεινά χρώματα με μία ειδική εμφάνιση ανθρακονημάτων. Και τι είναι αυτό που του αρέσει στην δουλειά του; «Το να είσαι δημιουργικός και καινοτόμος. Κάθε δουλειά είναι διαφορετική. Οι δουλειές γύρω από τα ποδήλατα είναι πάντα πολύ προσωπικές». Οι ποδηλατικοί αγώνες είναι ακόμα το μεγάλο πάθος του Frank Hoste. Γι’ αυτόν το λόγο είναι πάρα πολύ χαρούμενος να είναι σχολιαστής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας. Ένα χόμπι που είναι η τέλεια έμπνευση για το έργο του.


Οι βαφείς μας στοχεύουν σε μακροχρόνιες συνεργασίες.

Tα συνεργαζόμενα βαφεία μας μπορούν να βασίζονται σε ισορροπημένα συστήματα προϊόντων, υψηλή ακρίβεια αποχρώσεων, εξαιρετικά φινιρίσματα και αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Εμείς τους βοηθάμε στο απαιτητικό έργο τους. Γιατί μαζί επιτυγχάνουμε περισσότερα.

Spies Hecker – απλά πιο κοντά. YANLACK, AE · Ασπ. Πιτσιλού 7 & Φιλοκτήτου · 13678 Αχαρνές · Τηλ. 210-2446 031 Fax. 210-2446 988 · E-mail: sales@yanlack.gr · www.yanlack.gr · www.spieshecker.com

Spies Hecker 2012 - Greece  

Spies Hecker 2012 - Greece

Spies Hecker 2012 - Greece  

Spies Hecker 2012 - Greece

Advertisement