Page 1

Cinema & CafĂŠ

Nr 19/21 Sint Michielshelling 3, 9000 Gent

ZOMER 2019

Nieuwe films Senioren Filmdagen Doc Zomerspecials Film voor kinderen De Witte Muur Opera & Ballet One Shot Cinema www.sphinx-cinema.be sphinxcinema


DOLOR Y GLORIA

Gaat de storm liggen en keert de rust terug? Het vat onze ervaring vandaag op vele vlakken samen. De Vlaming zou volgens sommigen vooral ‘zekerheid’ willen. Dat is een vage en zeer algemene term, maar hij schetst wel dat er op vele vlakken onzekerheid heerst. En niet alleen wat betreft het te verwachten weer. Met de zomer in zicht, en de zomervakantie, hebben velen nood aan een pauze of rustmoment. Een moment om te herstellen of te bekomen van het rumoer, de ophef en andere onverwachte wendingen. Het gaat dan uiteraard om de uitkomst van de verkiezingen. Maar ook om al die zaken die aanleiding gaven tot deze uitslag: de migratie van mensen uit andere landen en culturen, de verandering van het klimaat, de economische en financiële druk op gezinnen, technologische vernieuwingen in het leven van alledag en last but not least de veranderingen in het culturele veld en in de media. Hoe je omgaat met de veranderingen op het vlak van cultuur en communicatie is voor ons als cinema een dagelijkse bezigheid. Wie ons volgt, weet dat wij ‘een cinema in verandering zijn’. Althans op het vlak van het programma en de talrijke initiatieven en samenwerkingen die ons kenmerken. Dat alles is financieel uitdagend, en we mogen zeggen: niet gemakkelijk. Maar we hebben vertrouwen in de toekomst en danken onze bezoekers voor hun steun. En nu nog een fijne vakantie, met ook film op het programma. Geniet ervan.

Dolor y gloria VANAF 15/05

Antonio Banderas kruipt - een beetje toch - in de huid van filmmaker Pedro Almodóvar in ‘Dolor y gloria’, een vermomd autobiografisch werk over een melancholische regisseur en de onvermijdelijke verleiding van het verleden. Filmmaker Salvador Mallo (Banderas) is over zijn hoogtepunt heen. Fysiek doorleeft hij een crisis, creatief zit hij vast. In kleurrijke flashbacks beleven we Salvadors kindertijd in de jaren 60. Het stilistisch briljante ‘Dolor y gloria’ moet niet onderdoen voor de topfavorieten uit zijn rijke oeuvre.

Le jeune Ahmed VANAF 22/05

Ahmed is een doodgewone Belgische tiener: hij speelt videospelletjes, zijn kamer hangt vol posters en hij weet nog niet zo goed waar zijn plaats in de wereld is. Maar onderweg wordt de beïnvloedbare jonge moslim verleid door de absolute idealen van zijn imam en raakt hij gefascineerd door diens extremistische interpretatie van de Koran. Goedbedoelende leerkrachten, ouders en vrienden kunnen steeds minder tot hem doordringen. Hoe ver zal Ahmed gaan voor zijn geloof? Met ‘Le jeune Ahmed’ scoorden de Dardennes de prijs voor beste regie in Cannes.


ROCKETMAN

SIBYL

Rocketman VANAF 29/05

Reginald Dwight studeert aan Royal Academy of Music en is een natuurtalent, maar deze “fat boy from nowhere” beseft dat hij iets aan zijn uitstraling zal moeten veranderen om zijn magnifieke songs bij het grote publiek te krijgen. De brillen en geschifte outfits maken de man: niet veel later wordt Elton John geboren. Acteur Taron Egerton (‘Kingsman’, ‘Sing’) kruipt in de huid van de flamboyante wereldster in Dexter Fletchers ‘Rocketman’ en portretteert zijn evolutie van een lokaal talent in een globale sensatie. Elton John-gewijs wordt de film geen doordeweeks, chronologisch verhaal, maar deels uitzonderlijke biopic, deels jukeboxmusical, met alle tijdloze - en talloze - hits.

RED JOAN

Greta

Red Joan

VANAF 05/06

VANAF 12/06

VANAF 26/06

Sibyl, een uitgebluste psychotherapeut, keert terug naar haar eerste passie: schrijven. Maar haar nieuwste patiënt Margot, een neurotische actrice die op het punt staat door te breken, blijkt een inspiratiebron waaraan ze moeilijk kan weerstaan. De grens tussen fascinatie en obsessie vervaagt en Sibyl raakt steeds meer betrokken bij het tumultueuze leven van Margot. Bovendien zijn de parallellen tussen het leven van de labiele actrice en Sibyls eigen liefdeshistorie onmiskenbaar.

Wanneer Frances (Chloë Grace Moretz) in de New Yorkse metro een handtasje vindt, gaat ze voor goeie karmapunten en beslist ze om de eigenares op te zoeken. De stijlvolle Greta is haar uitermate dankbaar en nodigt haar uit voor een kop thee. De twee kunnen het goed met elkaar vinden. Maar dan doet Frances een onthutsende ontdekking: een kast vol identieke tasjes klaar om achtergelaten en vervolgens teruggebracht te worden door goedbedoelende vreemdelingen. Wat is Greta van plan?

Wat als het lieve, gepensioneerde vrouwtje van naast de deur eigenlijk een spion is? De 80-jarige Joan Stanley (Judi Dench) lijkt een perfect doordeweeks omaatje dat haar oude dag doorbrengt in een rustige Britse buitenwijk. Tot MI5 plots aanbelt met een arrestatiebevel voor landverraad. In 1938 studeert een jonge Joan natuurkunde aan de universiteit van Cambridge en schopt ze het zelfs tot persoonlijke assistent van haar professor. Maar ook de intrigerende Leo heeft zijn zinnen op Joan gezet. Aanvankelijk valt ze voor de charmes van de aantrekkelijke idealist, maar hij lijkt wel zeer geïnteresseerd in haar kennis over kernfysica. De naïeve natuurkundige ontdekt dat misschien toch niet alles geoorloofd is in tijden van liefde en oorlog.

Sibyl

Regisseur Justine Triet (‘Victoria’) exploreert de psyche van de moderne vrouw als geen ander in ‘Sibyl’, een intens en gelaagd portret door een topcast met onder meer Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel en Virginie Efira.

LE JEUNE AHMED

Heerlijke horror van regisseur Neil Jordan (‘The Borgias’, ‘Michael Collins’) en Isabelle Huppert als een buitensporig aanhankelijke eenzaat met een sinister verleden.

GRETA


TEEN SPIRIT

Teen Spirit VANAF 10/07

De 17-jarige Violet Valenski (een fenomenale Elle Fanning) woont met haar Poolse moeder op het Isle of Wight. “Durf te dromen” is niet bepaald een leuze die ze met de paplepel heeft meegekregen. Ze sleurt zichzelf door school, door haar studentenjob en eigenlijk door haar hele leven, met als enige lichtpuntjes de open-mic-avonden in een lokale pub met een publiek van licht aangeschoten, ongeïnteresseerde mannen. Tot er lokale voorrondes van de populaire talentenshow ‘Teen Spirit’ worden georganiseerd. Ook benieuwd hoe Elle Fanning het ervan afbrengt met de muziek van Ellie Goulding, Robyn en Sigrid? Bovendien is er ook een schitterende bijrol weggelegd voor Rebecca Hall als een gehaaide recordproducer.

THE PROFESSOR AND THE MADMAN

The Professor and the Madman VANAF 24/07

Professor James Murray spreekt vloeiend twintig talen en is bovendien autodidact: het woord “genie” werd al op minder verdienende zielen gepleisterd. Wie beter om de geboorte van het Oxford English Dictionary te coördineren? Naar eigen schattingen zal het hem en zijn team zo’n vijf à zeven jaar kosten. Toch duurt het niet lang voor hij een beroep doet op de bevolking: wie wil, kan bijdragen aan het woordenboek door woorden in te sturen. Ene William Minor stuurt er zo’n 10 000, waardoor Murray hem als partner bij het project wil betrekken. Er is slechts één klein probleempje: Minor verblijft in een psychiatrische instelling.

The Beach Bum VANAF 31/07

Ooit was Moondog een semi-gelauwerd poëet, maar nu is hij vooral zeer stoned en zeer gelukkig met zijn Miami Beachlifestyle. Zijn permanent broekloos bestaan omvat hoofdzakelijk impromptu poëzievoordrachten, ongecontroleerde lachsalvo’s, bossen weed en sloten alcohol. Maar dan raakt hij alles kwijt. Slapen op het strand en een kledingstijl die kan omschreven worden als “containerpark chic” zijn opeens niet langer de kenmerken van een excentrieke miljardair, maar van een dakloze weirdo. Om zijn leven te beteren moet hij zijn roman afwerken. Moondog begint zijn odyssee en ontmoet onderweg een resem kleurrijke karakters, zoals de marihuana-connaisseur Lingerie en een door dolfijnen geobsedeerde kapitein.

THE BEACH BUM

Only You VANAF 14/08

Een koude nieuwjaarsnacht in het herfstachtige Glasgow nadert de vroege uurtjes. Jake en Elena beëindigen hun avondje uit al ruziënd om de enige taxi in de nabije omgeving. Delen dan maar. De taxi raakt echter niet verder dan Elena’s appartement en de ontzettend aantrekkelijke en uiterst beschonken vreemden zetten de avond samen verder. De twee laten er geen gras over groeien: al snel evolueert hun onenightstand in cohousing. Maar tegen alle verwachtingen in gaat het samenwonen hen goed af. Tot Elena haar leugentje om bestwil onthult: eigenlijk is ze niet 29 jaar oud zoals ze Jake eerst had verteld, maar wel 35. En ze zou heel graag snel aan kindjes beginnen.

ONLY YOU


Once upon a Time in Hollywood VANAF 4/08

Op het nippertje klaar voor Cannes en de allereerste film waarin Leonardo DiCaprio en Brad Pitt het scherm delen: de hype is in elk geval al gearriveerd. Cultregisseur Quentin Tarantino liet zich voor zijn negende artistieke uitspatting inspireren door de Amerikaanse filmindustrie van zijn jeugdjaren. Acteur Rick Dalton (DiCaprio) en zijn vaste stuntman Cliff Booth (Pitt) zijn ouwe rotten in het vak. Maar in 1969 bevinden ze zich in een Los Angeles dat ze haast niet meer herkennen: de “Golden Age” zingt zijn zwanenzang en oud Hollywood moet plaats ruimen voor de sterren van morgen. Een van deze frisse gezichten is Daltons buurvrouw Sharon Tate. Programma en startdata onder voorbehoud, raadpleeg onze website voor updates. www.sphinx-cinema.be

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

De volgende films vind je ook op ons zomerprogramma. Meer informatie op www.sphinx-cinema.be

Sunset

A Land Imagined

Carmen y Lola

1913. Irisz arriveert in de Hongaarse hoofdstad met een missie: achterhalen wat er met haar ouders gebeurd is. Als kind werd ze immers onder dubieuze omstandigheden wees. ‘Son of Saul’-regisseur László Nemes is terug met een portret van een broeierig mysterieus Budapest, vervuld van fin-desiècle-angsten: industrialisatie, de mogelijke val van de dubbelmonarchie en een nakende oorlog scheppen verwarring en wantrouwen.

Lok is getting too old for this shit, maar onderzoekt toch nog een laatste verdwijning. Wang, een Chinese bouwvakker, is niet komen opdagen op de werf waar hij werkt. Loks speurtocht voert hem naar de achterbuurten van Singapore, daar waar immigranten aan de rand van de armoede in anonimiteit verblijven. Onderbelicht en onderbetaald bouwen deze mensen aan het Singapore van morgen.

Lola groeit op in een Spaanse gitanogemeenschap. Haar toekomstperspectieven bestaan hoofdzakelijk uit jong trouwen, kinderen krijgen en haar echtgenoot gehoorzamen. Maar de eigenwijze Lola heeft toch een ander leven voor ogen. Wanneer ze de beeldschone Carmen ontmoet, wordt ze halsoverkop verliefd. Al gooit de strenge sociale controle in hun patriarchale gemeenschap roet in het eten.

Dirty God

The Golden Glove

Tel Aviv on Fire

Jade is een jonge Engelse moeder en een zuuraanval-overlever. Haar ex-vriend reduceerde haar gezicht en een groot deel van haar lichaam tot een maanlandschap van littekens, vol kloven en kraters. Eens ontslagen uit het ziekenhuis ontdekt ze dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn: haar dochter is bang van haar en de buitenwereld biedt enkel starende ogen en veroordelende blikken.

Der Goldene Handschuh is een oord van vertier in het red light district van Hamburg. Het vertier in kwestie bestaat echter hoofdzakelijk uit drinken tot je van je barkruk kletst. Of, in het geval van Fritz Honka, vodka-fruitsapjes achteroverslaan om daarna op afgepeigerde prostituees te jagen. Fatih Akins weerzinwekkend portret van een seriemoordenaar is fascinerend, morbide en zeker niet voor gevoelige kijkers.

De razend populaire soapserie ‘Tel Aviv on Fire’ heeft zowel Palestina als Israël volledig in zijn grip. Salam werkt bij de Palestijnse soap als taaladviseur, maar wanneer een van zijn suggesties een plaats krijgt in het script, waant hij zich scenarist. Een Israëlische commandant bij het checkpoint ziet zijn kans om Salam te chanteren en zijn eigen nieuwe, iets meer pro-Israëlische plotwendingen in het scenario te krijgen.


DOC In deze reeks ontdek je de nieuwste documentaires. We vertonen zowel Vlaamse als internationale films, waarbij we voor de première, indien mogelijk, de makers uitnodigen.

THE BIGGEST LITTLE FARM

THREE IDENTICAL STRANGERS

The Biggest Little Farm

Three Identical Strangers

VANAF 13/06

VANAF 27/06

‘The Biggest Little Farm’ vertelt het inspirerende verhaal van een familie die wegtrekt van de stad om in harmonie met de natuur te gaan leven. Filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly verkasten naar het platteland om hun droom te realiseren: een boerderij opbouwen waar alle bewoners harmonieus samenleven met de natuur.

Bobby’s universiteitservaring gaat een tikkeltje bevreemdend van start: hij wordt begroet door tientallen studenten alsof ze hem al jaren kennen. En dan noemt iemand hem Eddy. De jongens zoeken elkaar op en ontdekken al snel dat ze tweelingbroers zijn. Kort daarna meldt zich nog een derde broer, David genaamd.

Untouchable

Diego Maradona

VANAF 20/06

VANAF 01/08

Na Michael Jackson en R. Kelly ontsnapt ook filmproducent Harvey Weinstein niet aan een gedocumenteerde fall from grace. Toen journalist Ronan Farrow eind 2017 het jarenlange misbruik van de filmmagnaat blootlegde, stond niet enkel de filmindustrie maar de hele wereld op z’n kop. In deze documentaire leggen verschillende vrouwen hartverscheurende getuigenissen af.

Na Amy Winehouse en Ayrton Senna heeft de Britse filmmaker Asif Kapadia opnieuw een uitzonderlijke figuur gevonden om te documenteren: Diego Maradona. 500 uur aan archiefmateriaal scheppen een genuanceerd beeld van de Argentijnse voetballer als rebel, als held en voor velen als god.

VARDA PAR AGNÈS

Varda par Agnès VANAF 04/07

In ‘Varda par Agnès’ deelt Belgisch-Franse filmmaker Agnès Varda haar fascinerende blik op cinema aan de hand van haar inspiratiebronnen en filmografie. Haar autobiografische en autokritische film belicht de auteur, de artiest en de feminist Varda op verschillende stadia van haar zestigjarige carrière. Immer charmant en met vol van de gekende Varda-inventiviteit levert deze gedramatiseerde masterclass een ontroerend zelfportret op.

DIEGO MARADONA

ZOMERSPECIALS Een greep uit onze specials voor deze zomer met twee filmklassiekers in gerestaureerde versie, een live concert en een intro tot de tento 20 jaar S.M.A.K.

Maurice (1987)

Solaris (1972)

The Cure

VANAF 19/06

VANAF 31/07

VANAF 11/07

James Wilby, Hugh Grant en Rupert Graves schitteren in ‘Call Me By Your Name’-voorloper ‘Maurice’, een elegante Ivory-Merchant-prent vol eenzaamheid, verlangen en sensualiteit, nu te zien in gloednieuwe 4K-restauratie.

Na de zeer succesvolle heruitgave van Tarkovsky’s ‘Stalker’ vorig jaar, krijgt nu ‘Solaris’ een opknapbeurt. Psycholoog Kris Kelvin reist naar Solaris, een ruimtestation waarvan de bemanning opeens in een onzinnig wartaaltje is beginnen communiceren.

Vorig jaar leverde The Cure - misschien wel een van de beste livebands ter wereld - op een zomerse juli-avond in Hyde Park een fantastische set vol met alle monumentale songs uit hun 40-jarige carrière. De gelegenheid bij uitstek dus om een concertfilm te lanceren.

20 jaar S.M.A.K. VANAF 11/07

MAURICE (1987)

SOLARIS (1972)

Het S.M.A.K. wordt twintig. En dat viert het Gentse museum met een indrukwekkende tentoonstelling van kunstwerken uit de eigen verzameling. Canvas-documentairemakers volgden de opbouw van nabij en vroegen aan artistiek directeur Philippe Van Cauteren om een aantal sleutelwerken uit de collectie toe te lichten.


TOY STORY 4

FILM VOOR KINDEREN Naast tal van nieuwe kinderfilms is er de komende maanden opnieuw ons aanbod van De kijkdoos.

Toy Story 4 (OV & NV) VANAF 26/06

Bonnie voegt een nieuw speeltje toe aan zijn collectie vol oude bekenden: Forky. Alleen ziet Forky er een beetje anders uit, Bonnie maakte hem immers zelf van een plastic vork en ander knutselgerei. Maar Forky wil helemaal geen speelgoed zijn en ontsnapt. Woody en de bende gaan hem achterna de wijde wereld in.

Manou op de Meeuwenschool

Ugly Dolls

VANAF 10/07

Iedere dag worden duizenden knuffeldieren gemaakt, klaar om duizenden kinderen dolgelukkig te maken. Twee oogjes, twee oortjes, een schattig mondje: fabrikanten gaan voor niets minder dan perfectie. Maar wat gebeurt er met de knuffels die net iets minder dan perfect eindigen?

VANAF 31/07

Manou heeft het lastig op de Meeuwenschool. De tengere, liefdevolle vogel krijgt de brute vliegstijl van de zeemeeuwen maar niet onder de knie. Hopeloos teleurgesteld vliegt hij weg van huis. Tot hij een groep zwaluwen tegenkomt die verdacht veel op hem lijken.

PICCOLINO FILMCONCERT

PICCOLINO FILMCONCERT

ZA. 20/07 OM 15U EN ZO. 21/07 OM 11U

MANOU OP DE MEEUWENSCHOOL

Ook tijdens de Gentse Feesten staan in Sphinx Cinema interessante filmvertoningen op je te wachten! Met twee stemmen, fluit, accordeon en gitaar creëert Canti Vaganti originele arrangementen bij de Italiaanse kinderfilm ‘Piccolino’. De kinderen genieten van een visueel avontuur, en ondertussen kriebelen de melodie van een fluit, de geur van lavendel en zachte regendruppels in hun gezicht.

DE KIJKDOOS VANAF 05/06

UGLY DOLLS

De kijkdoos levert elke week een andere kinderfilm, afwisselend voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Een filmticket kost 6 euro voor kinderen (en 7,50 voor volwassenen). Bij elke film uit dit programma kan je een kinderatelier reserveren: ideaal voor een verjaardagsfeestje.


MELANCHOLIA

ROMEO & JULIET

HUMAN, SPACE, TIME AND HUMAN

DE WITTE MUUR

OPERA & BALLET

Onder deze noemer bieden we jonge kunstenaars graag een platform in het Sphinx café. De finissage van Sassafras De Bruyn vindt plaats op zondag 9/06 om 19u met voorafgaand een filmvertoning i.h.k.v. As You Wish: Lars von Triers ‘Melancholia’ (2011) om 17u.

We blijven onze liefhebbers van opera en ballet in de watten leggen. Als laatste première van The Royal Opera House in Londen dit seizoen vertonen we een echte klassieker. De première is op een weekavond en de encore volgt op zondagnamiddag. De opera’s worden in het Nederlands ondertiteld.

ONE SHOT CINEMA

Nog tot zo. 9/06 kan je de tentoonstelling van Sassafras dagelijks bezoeken vanaf 12u. Vanaf do. 11/07 exposeren enkele vers afgestudeerde kunstenaars van het KASK.

Romeo & Juliet (11/06 en 16/06)

Opmerkelijke films die geen reguliere release hebben in België, krijgen dankzij Film Fest Gent toch heel even een mooie plek op ons programma. Een jong koppel op huwelijksreis bevindt zich door mysterieuze omstandigheden in het oog van de storm in Kim Ki-Duks allegorische horrorprent. Human, Space, Time and Human (vanaf 7/06)

SENIOREN FILMDAGEN Elke eerste donderdag van de maand om 14u is er een seniorenfilm met introductie door Roel van Bambost. Na de film is er gelegenheid tot koffie en taart. Vooraf inschrijven!

Rocketman

Red Joan

06/06

04/07

Reginald Dwight is een muzikaal natuurtalent, maar deze “fat boy from nowhere” beseft dat hij iets aan zijn uitstraling zal moeten veranderen om zijn songs bij het grote publiek te krijgen. De brillen maken de man: Elton John is geboren.

Wat als het lieve, gepensioneerde vrouwtje van naast de deur eigenlijk een spion is? De 80-jarige Joan Stanley (een fenomenale Judi Dench) lijkt een volkomen doordeweeks omaa tje, tot MI5 plots aanbelt met een arrestatiebevel voor landverraad.

The Professor and the Madman 01/08

Taalkundige James Murray (Mel Gibson) roept de hulp in van psychiatrisch patiënt William Minor (Sean Penn) bij het samenstellen van het Oxford English Dictionary.

INFO FACEBOOK, TWITTER EN NIEUWSBRIEF Ga naar www.sphinx-cinema.be voor het lopende programma met alle speeltijden. Je vindt er ook updates over specials, filmreeksen en festivals. Het laatste nieuws verneem je via Facebook of op Twitter. Je kan je via de website ook inschrijven op onze nieuwsbrief.

www.sphinx-cinema.be sphinxcinema

CONTACT

SPEELTIJDEN

Heb je een praktische vraag? Mail naar contact@sphinx-cinema.be

Dagelijks om 20u en 22u30

Vragen over het programma stel je aan info@sphinx-cinema.be Sphinx Cinema & Café Sint Michielshelling 3 & 5 9000 Gent Organisatie: Sphinx & La Luna vzw Met de steun van: Europa Cinemas, de stad Gent en de Vlaamse gemeenschap

Op woensdag, zaterdag en zondag ook om 14u30 en 17u. Op donderdag en vrijdag ook om 17u30. Op zondag ook om 11u. Voor de laatavondvertoning betaal je slechts 6 euro Coverbeeld: The Beach Bum Ontwerp: Gunther Fobe Opmaak: Nicolás Rosso-Londoño v.u. Patrick Deboes, Collegebaan 3, 9090 Melle Niet op de openbare weg gooien.

Profile for Sphinx cinema

Sphinx programma zomer 2019  

Sphinx programma zomer 2019  

Advertisement