Issuu on Google+

above N E X TJ E T I N F L I G H T   M AG A Z I N E N R 1 • 2 0 1 7 P R I S   5 3   K R

Coola Köpenhamn allt om miljöbilar

Nordisk soul tysta lurar

kultur • nöje • vin


Ungdomar, studenter och pensionärer flyger billigare med oss!

Studenter Ungdomar <25 Pensionärer

fr. 549:– fr. 690:– fr. 595:–

Extra veckopeng, studiebidrag eller tilläggspension. Välj själv hur du vill se det – specialpriser på flygresor sparar pengar för både unga och äldre! Priset är per sträcka, självklart inklusive skatter och avgifter. För mer info kontakta oss på 0771-90 00 90 eller läs mer på www.nextjet.se

www.nextjet.se


2017 har startat i högsta hastighet och innan vi vet ordet av nalkas våren! Först ska vi såklart njuta härlig vinter, kanske med nypistade backar, härliga isar eller kanske något varmt i en kopp mot en solig husvägg

Ett nytt år fyllt av nya möjligheter. Det bådar gott!

V

årt 2017 på Nextjet har börjat lika bra som 2016 slutade med fin gästtillströmning på flera av våra destinationer. När vi summerat förra året gläds vi speciellt åt ökningen på sträckan Stockholm Arlanda – Jönköping med över nio procent. Hemavan stod för fem procent och Mariehamn visade även den en fin ökning. dessutom två nya linjer till och från Västerås nämligen Helsingfors och Visby. Staden kommer dessutom få ett efterlängtat tillskott i mars – en linje till den danska huvudstaden!

UNDER 2016 STARTADE

för året är att komma närmre dig som kund. Vi vill helt enkelt lära känna dig för att än bättre kunna möta dina önskemål och behov. Vi vill erbjuda än fler destinationer genom egna linjer eller genom samarbetspartners. Framförallt vill vi fortsätta att vara det självklara, pålitliga och trygga alternativet när du snabbt och enkelt vill färdas genom vårt vackra, avlånga land.

TRE TYDLIGA MÅLSÄTTNINGAR

Tack för förtroendet och välkommen ombord till oss på Hela Sveriges Flygbolag.

MED ETT STARKT 2016 I RYGGEN möter vi 2017 med stor entusiasm. Ett löftesrikt år både för dig som resenär men också för oss som flygbolag. Det hänger liksom lite ihop.

Vi är hela Sveriges flygbolag

Vi på Nextjet vill inte bara leverera billiga och säkra flygtransporter. Vi ser det som vår uppgift att krympa Sverige! Att göra vårt avlånga land lite mindre avlångt och minska avståndet mellan både orter och människor.

Henning Lindberg Marknadschef henning.lindberg@nextjet.se

Med 280 medarbetare och 16 flygplan trafikerar vi nu 20 destinationer. Det gör det enkelt för dig att komma nästan vart som helst i landet snabbt och effektivt, oavsett om det är i affärer eller för nöjes skull du reser. Och med Arlanda, Köpenhamn och

Helsingfors bland destinationerna blir det lätt att fortsätta ut i vida världen med våra internationella samarbetspartners.

A B OV E M A G A Z I N E 3


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


above N E X TJ E T I N F L I G H T   M AG A Z I N E N R 1 • 2 0 1 7 P R I S   5 3   K R

Coola Köpenhamn

Innehåll Above  magazine nr 1-2017

allt om miljöbilar

Nordisk soul tysta lurar

kultur • nöje • vin

16

Above Magazine nr 1–2017 Above Magazine publiceras av Spenner Media och distribueras i flygstolsfickan på Nextjet. Nextjet flyger med 16 flygplan till 22 destinationer och är ett av Sveriges största inrikesflyg. Nextjet transporterar 350 000 resenärer per år, 60 procent är män 40 procent kvinnor 87 proceent affärsresenärer. Above Magzine utkommer med 6 nr per år (7 veckors exponeringstid. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar inte utgivarens eller flygbolagets. För tävlingar och lotteri anordnade i Above Magazine svarar vinnaren för eventuell vinstskatt.

redaktör

ansvarig utgivare

Leslie Spenner, 042-14 70 40 leslie@spenner.se

annonsbokning

Spenner Media Mark Magnusson 0761-84 24 00 mark@spenner.se

medarbetare Thomas Madsen, Thomas Rödin, Håkan Nilsson, Ian Maasing

grafisk formgivning Art Industry www.artindustry.se

tryck

Danagård Litho www.danagardlitho.se

papper

Amber Graphic

omslag

Magnus Carlsson Foto: Per Kristiansen

redaktionsadress

TR

YC

KSA

19 6

Spenner Media Drottninggatan 53 B, 252 22 Helsingborg www.spennermedia.se

10 K 3 04

F OTO : © PA G A N I A U TO M O B I L I , T H O M A S S T E E N S Ø R E N S E N / C O P E N H A G E N M E D I A C E N T E R

Leslie Spenner, 042-14 70 40 leslie@spenner.se

Teknik.................06 Nöje...................09 Kultur.................10 Bäst just nu.............11 Magnus Carlsson.........13 Coola Köpenhamn.........16 Miljöbilar.............20 På hal is................24 Vin Australien..........30 Resor..................32

09

24

När du vill resa hit! 0970-780 00 • www.lapair.se

A B OV E M A G A Z I N E 5


teknik

1.

2.

Rent ljud

Om du tror att du inte störs av avlägsen trafik, folkmyller, fläktar och ventilationstrummor kommer du att bli överraskad när du sätter dessa hörlurar på huvudet. Vi har testat och valt ut de 5 bästa brusreducerande lurarna. 1. Bose QuietComfort 35 Bäst i test! Klockren brusreducering, suverän komfort, utmärkt ljud och bra batteritid. Pris: 3 135 kr.

3.

2. S ony MDR-1000X Utmanar de bästa i klassen. Bäst ljud, men dubbelt så tunga som Bose QC35. Pris: 3 990 kr.

5.

3. S ennheiser PXC 550 Maffigt ljud och effektfull tystnad. Tung bas, medioker touchstyrning. Pris: 3 790 kr. 4. A KG N60 NC Små och lätta, men väldigt effektiva. On-ear istället för over-ear. Utmärkt köp! Pris: 1 698 kr.

4.

5. P arrot Zik 3 Lyxigt ljud i lyxig förpackning. Exklusiv känsla, tveksam batteritid. Pris: 2 565 kr. Hela jämförande testet finns att läsa gratis på www.digitallife.se.

6 A B OV E M A G A Z I N E

Artikeln är producerad i samarbete med Pricerunner Digital Life.


FÖRETAGSLOTS Jönköping till er tjänst! Vi har allt som krävs för olika typer av företag. För oss är inga företag för stora eller för små. Vi välkomnar alla med samma engagemang och självklarhet.

Monica Raske 036 - 10 55 20 monica.raske@jonkoping.se jonkoping.se


Var ska du ha ditt nästa möte i Göteborg?

Vi har förklarat krig mot slentrianmässiga, landstingstråkiga, one-size-fits-all möten och konferenser och event. Det ska vara inspirerande och kul att mötas, och det ska ge resultat! Vi Erbjuder : En Prisvärd Konferensanläggning belägen vid Kungsportsplatsen Konferens- och mötesrum för 2 till 30 personer Lounge för olika event upp till 150 personer Önskar du mat och/eller dryck till ditt möte bokar du det som vanligt Checka in och och utcheckning sker med kreditkort eller faktura. Nära till transporter - 5 min till Centralen

BOKA DITT MÖTE HOS OSS 031 - 313 96 36

GÖTEBORG CITY KONFERENS | WWW.GOTEBORGCITYKONFERENS.SE Östra Larmgatan 16 | 41107 | Göteborg


nöje De driver med den svenska fegheten

Kortisar Sundsvall Plura på turné – Sånger 1979–2017, Tonhallen 17 mars Karlstad Klas Hallberg – Hångel 2.0 – 10 år senare, Scalateatern 29 mars Gällivare Arctic Balloon Adventure, Quality Hotel Lapland, 25 feb. till 5 mars

Millhagen och Karlsson i Bergmandrama

humor Johan Östling och Björn A. Ling från succéserien Ack Värmland kommer till Jönköpings Teater den 18 mars med föreställningen Din Jävla fegis! En föreställning som svingar vilt bland den svenska fegheten och är en hyllning till livet och konsten att ta vara på det. Allt kryddat med en stor portion värmländsk humor och musik. Duon har tidigare även medverkat i en rad svenska filmer såsom Smala Sussie, Bröllopsfotografen och Mammas pojkar.

teater I Scener ur ett äktenskap får vi följa Johan och Mariannes äktenskap på nära håll i ett dramatisk och underhållande samtal om kärlekens möjlighet och omöjlighet inom äktenskapet. Vi ser ett äktenskap gå sönder och två människor som en gång älskade varandra behandlar varandra illa. Men ur askan efter striderna kliver två nya människor fram – rikare och med ett nytt perspektiv på liv och kärleksrelationer. Pjäsen spelas på Maximteatern 3–25 mars med Livia Millhagen och Jonas Karlsson i huvudrollerna.

Norska succébröder

F OTO : K A R I N A L J U N G D A H L , PA R A M O U N T P I C T U R E S

musik 400 000 sålda konsertbiljetter, 120 miljoner streams, egen film på bio, gäster på Idolfinalen – Marcus & Martinus osannolika framfart är av sällan skådat slag. I Sverige har debutalbumet Hei Fan Spesial sålt guld och singeln Elektrisk feat. Katastrofe har sålt dubbel platina. När biljetterna släpptes till konserterna i Stockholm var det ett exceptionellt tryck och två Ericsson Globe sålde slut inom loppet av ett dygn. Den 10 mars kommer de till Göteborg för en konsert på Scandinavium.

Ekdahl ger sig ut på turné musik Lisa Ekdahl, aktuell med nya albumet När alla vägar leder hem, åker ut på en efterlängtad turné i vår. Hennes medverkan i tv4:s Så mycket bättre inspirerade till att skriva ny musik på svenska. »Inspelningen på Gotland var fantastiskt underhållande. Jag hade så roligt, och hela grejen gjorde att jag ännu starkare påmindes om vad jag älskar med svensk musik. Jag var tvungen att börja skriva igen«, säger hon själv. Turnédatum i urval: Göteborg 24/2, Sundsvall 10/3, Karlstad 12/3, Västerås 19/3, Sthlm 20/3, Jönköping 6/4, Mariehamn 11/4

Episkt drama signerat Scorsese film På 1600-talet reser två Jesuitiska präster

till Japan där katolicismen förbjudits. De bevittnar förföljelsen av de kristna japanerna och regeringen som vill rensa bort allt västerländskt inflytande. De får själva utstå våld och förföljelse medan de reser runt för att hitta sin mentor och sprida kristendomen. Se bland andra Liam Neeson och Ciarán Hinds i Martin Scorseses Silence.

A B OV E M A G A Z I N E 9


kultur Möt människorna som inte får plats i den vanliga världen teater I Molnens bröder träffar

Tove Jansson in på bara skinnet

konst Den 11 februari öppnar Göteborgs konstmuseum en separatutställning med verk av Tove Jansson. Tove var djärv i sitt liv och i sin konst, en nyfiken och fördomsfri sökare som ifrågasatte auktoriteterna och ständigt fann nya uttrycks­ former. Utställningen vidgar perspektivet till Tove Janssons färgstarka liv och arbete och presenterar hennes många karriärer som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och skapare av de världsberömda Muminfigurerna.

Kortisar Västerås Västerås Sinfonietta – Schumanns 2:a, Konserthuset 30 mars. Åbo Maktspel –

Reformationen i Finland. Utställning på Åbo Slott 17 feb. till 4 mars. Mariehamn Mariehamns litteraturdagar, Stadsbiblioteket 23–26 mars.

Konståkningens virtuoser intar Hartwall Arena sport Det förväntas bli en riktig folkfest när VM i konståkning kommer till i Helsingfors mellan den 29 februari till 2 april. Tävlingarna lockar en bred internationell publik och totalt räknar man med cirka 65 000 åskådare från Finland och övriga världen. Du kan förvänta dig dramatik, underhållning och spänning av högsta klass när konståkare i världsklass gör upp om VM-guldet inne i Hartwall Arena.

1 0 A B OV E M A G A Z I N E

Konstnär som berör och provocerar konst Marina Abramovic´ är en av vår tids mest omtalade konstnärer – känd som en banbrytande föregångare inom performance, och en konstnär som idag fortsätter att pröva gränserna för konstbegreppet. Utställningen The Cleaner produceras i nära samarbete med konstnären och är hennes första betydande retrospektiv i Europa. Visas på Moderna Muséet i Stockholm från den 18 februari.

La Bohème i ny tappning opera En ung kvinna knackar på dörren till en vindsvåning i Gamla stan och en ung författare öppnar. Detta möte blir början på en av tidernas största kärlekshistorier. Med inspiration från sin egen tid som fattig student skildrar Giacomo Puccini med värme och passion några unga drömmares liv, bohemerna i 1800-talets Paris. Den berömde tenoren, regissören och dirigenten José Cura låter ett nordiskt ljus lysa över Puccinis mästerverk och förflyttar La Bohème från Paris till ett fiktivt Stockholm. Spelas på Kungliga Operan t.o.m. den 14 juni.

F OTO : M A R I N A A B R A M O V I Ć , C O O P E R & G O R F E R , M O O M I N C H A R A C T E R S ™ , H E L S I N K I 2 0 1 7

vi människor som lever närmast undangömda på hospital. Tiden är 1920-tal, platsen ett väldigt annorlunda Sverige. Författaren Barbro Lindgren skildrar dessa personer i samhällets marginal både kärleksfullt och osentimentalt. En musikalisk berättelse om vilda fantasier, djup sorg och bortglömda öden till tonerna av hyllade jazzgruppen Fire!. Regi och bearbetning av Lars Rudolfsson, en av upphovsmännen bakom succén Kristina från Duvemåla. Premiär på Dramaten, Stockholm 23 februari.


bäst just nu Rättegångspodden

Nils Bergman/Lexbase Podd I Rättegångspodden fördjupar sig Nils Bergman i uppmärksammade brottsmål och sammanställer ljudupptagningarna från rättegångarna till ett dokumentärliknande upplägg. Podcasten, som är en av Sveriges populäraste, tar bland annat upp intressanta fall så som kidnappningen i Uppsala, mordbrännaren Dr. Brasa och Cefour-härvan, vilken exempelvis berör ekonomisk brottslighet, aktiesvindleri och insiderbrott.

Frontier

Netflix TV-serie Den kanadensiska serien Frontier utspelar sig i slutet av 1700-talet och handlar om de våldsamma och kaotiska försöken att behålla kontrollen över den nordamerikanska pälshandeln. Det är ett actionfyllt och underhållande historiskt drama i fantastiska miljöer. I huvudrollen ser vi Jason Momoa, mest känd från rollen som Khal Drogo i Game of Thrones. För regin står Brad Peyton, som även regisserade blockbusterfilmen San Andreas. Första säsongen består av sex avsnitt och får svensk premiär i januari via Netflix. En andra säsong är redan under produktion.

Bok

musik

App

Gamla tanter dör ju

The Wave

Citymapper

Den ena efter den andra olyckan drabbar de boende pensionärerna i ett hyreshus i Stockholm. Märta Olsson trillar ut från balkongen och slår ihjäl sig. Gunnel Blom försvinner spårlöst på väg till vårdcentralen. Det hela börjar efter det ödesdigra mötet om ombildande till bostadsrättsförening. Ganska snart står det klart för Svea att hon och hennes grannar inte längre är önskade. Med glimten i ögat och ibland ganska lättsamt får vi i denna deckare följa Svea och hennes grannar när de på sitt eget vis sätter käppar i hjulet för handlare Svensson och hans giriga planer.

Tom Chaplins första soloalbum är en otroligt vacker debut som vibrerar av smärta och desperation. Efter att hans band Keane gjorde ett uppehåll 2013, så fastnade han i en nedåtgående spiral som slutade med att han nästa strök med på grund av sitt drogberoende. Det här är en berättelse om hans smärtsamma resa från den absoluta botten till att åter se en framtid tillsammans med sin fru och dotter. Det är ärligt, okonstlat och Toms debut som ensam låtskrivare. Den andra halvan utgör hem åt plattans allra starkaste ögonblick. Framför allt Quicksand och See it so clear som är triumferande hymner med klar allsångspotential. The Wave lyckas vara angelägen, skör, mörk och positiv på en och samma gång.

Glöm Google Maps. Ladda ned smarta gratisappen Citymapper och låt den visa vägen i London, Hamburg, New York och ett 30-tal andra städer. Den tipsar om det bästa sättet att sig från punkt A till B, oavsett om det är buss, tåg, taxi, Uber, till fots eller på cykel. En smart funktion är att du kan ställa in en hemadress, exempelvis ditt hotell, så visar appen vägen tillbaka. Du måste vara uppkopplad för att söka, men sedan kan sökningarna visas även i offlineläge.

F OTO : C N W G R O U P

Martina Ingjaldsson Spenaten förlag

Tom Chaplin, Island records

Citymapper.com

A B OV E M A G A Z I N E 1 1


Nära och tryggt boende vid havet

Tänk dig en stad där jobb, skola, dagis, badstrand, natur och affärer är på promenad- eller cykelavstånd. En stad som ger dig mer tid över för fritid och samvaro. Ålands ”huvudstad” Mariehamn är en metropol i miniatyr, med dynamiskt näringsliv och många internationella kopplingar.

Staden bjuder på härligt folkliv om sommaren och ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter året runt. Här väntar en småstadsidyll med naturen och havet som närmaste grannar.

Avstånden är korta och bilköerna så gott som obefintliga. Med flyg eller färja når du snabbt till storstäderna runtomkring. Med Nextjet flyger du till Mariehamn från Stockholm eller Åbo på bara 30 minuter!

MER INFORMATION Lediga tomter, prospekt och kontaktuppgifter hittar du på www.mariehamn.ax/flytta

Många väljer att bo i vår trygga sjöfartsstad. Det kan du också göra. Välkommen hem!

Unna dig en avkopplande minisemester på Åland! Hos oss på Arkipelag bor du i stora, fina rum och kopplar av med god mat och dryck.

Välkommen till

HeffnerPark Vi anpassar nya lokaler för ditt företag.

För endast 96€/person ingår detta: • • • •

www.heffnerpark.se Pernilla Åhlin 070-345 12 53

Del i dubbelrum med balkong och sjöutsikt En tre rätters meny Ålandsfrukost Kvällsbastu

Passa på att ströva omkring i Mariehamn, shoppa och besök nya Ålands kulturhistoriska museum. Eller varför inge kombinera med ett evenemang på Alandica (www.alandica.ax)! Varmt välkommen med din bokning på telefon +358 18 24020 eller mejla info@hotellarkipelag.ax. Bokningskoden är HEMESTRA. Gäller måndag–lördag t o m 30.4.2017.

Strandgatan 35, Mariehamn www.hotellarkipelag.ax

www.hedern.se www.hedern.se

Kontakta vår kundansvariga förvaltare för mer information: För mer information kontakta Pernilla Åhlin, 060-13 53 01 Pernilla Åhlin, 060-13 53 01 pernilla.ahlin@hedern.se pernilla.ahlin@hedern.se


F OTO : P E R K R I S T I A N S E N

aktuell

Nordisk soul Magnus Carlson ger oss retroinfluerad soul på svenska Han kom, hans sågs och han lämnade med mersmak. Men faktum är att Magnus Carlson från början var lite lätt skeptisk till att ställa upp i tittarsuccén Så mycket bättre. av thomas rödin

– Jag har väl trots Weeping Willows framgångar alltid hållit mig i någon form av indievärld. Även om vi haft en stor och bred publik så har jag aldrig haft något intresse av, eller några pretentioner om att bli en »kändis«. Därför kändes idén om att öppna upp sig inför hela svenska folket från början lite läskig. Men samtidigt så fanns det något väldigt lockande i idén om att få möta de andra deltagarna och utforska varandras musik och personligheter. Så jag bestämde mig

för att tacka ja, och det ångrar jag inte en sekund. Det var 10 väldigt roliga och minnesvärda dagar. Förutsättningarna för programmet blev dock lite annorlunda den här gången, då den tänkte deltagaren Freddie Wadling hastigt gick bort kort innan inspelningarna skulle börja. En händelse som drabbade Magnus hårt. – Freddie var ju en vän till mig, och egentligen den enda av de andra del­ tagarna som jag kände på förhand.

A B OV E M A G A Z I N E 1 3


F OTO : J O H A N B E R G M A R K

nordisk soul

»Min filosofi har alltid varit att jag aldrig ska göra någonting som jag inte kan stå för, vare sig musikaliskt eller hur jag uttrycker mig och är mot andra.« soul fast på svenska. Jag hade en plan även i Så mycket bättre att försöka stöpa om tolkningarna i northern soul­ kostym, och två av de låtarna finns med på skivan. Den långa vägen hem har spelats in på en mängd olika platser, bland annat i min hjälte Paul Wellers studio i Surrey, tillsammans med hans musiker. Lite av en dröm som gick i uppfyllelse bara det.

Så när han gick bort precis innan vi skulle börja spela in så blev ju allt väldigt snurrigt. Samtidigt bidrog ju hans bortgång till att det blev en väldigt seriös och speciell stämning under de inledande avsnitten, och att vi snabbt kom nära varandra. Livet är ju trots allt inte bara en dans på rosor och jag tycker att vi lyckades förmedla både sorg och glädje på ett äkta och utlämnande sätt. Jag tar framför allt med mig all positiv respons jag fått efter programmet och att jag har fått fem nya vänner som jag fortfarande håller kontakten med. I februari släpper Magnus sin första svenskspråkiga platta på 14 år, som fått namnet Den långa vägen hem. Där återkny-

14 A B OV E M A G A Z I N E

ter han bekantskapen med sin älskade northern soul, och lyssnaren kommer få ta del av en blandning av nyskrivet, Så mycket bättre-material och engelskspråkiga covers som fått nya svenska texter. – Jag har verkligen längtat efter att få spela in den här typen av souliga låtar igen. Det här är den musikgenre som jag själv helst dansar till, och som jag gillar att spela när jag DJ:ar. Jag är dessutom en notorisk och väldigt nördig skivsamlare. Lyckan när vi är ute på turné är att hitta obskyra okända eller bortglömda vinylsinglar med amerikansk soulmusik från 60-talet i den lokala skivaffären eller på nån loppis. En del av materialet på skivan är nyskrivet, men stilen är genomgående northern

Under de tidiga uppväxt­åren så var det dock glamrocken och i synnerhet bandet KISS som fångade Magnus intresse. Men mot slutet av 70-talet så börjar det blåsa nya vindar och den Carlsonska musikhimlen målas om totalt. – Plötsligt slog punken igenom, och de lite större killarna på gatan övertygde mig om att KISS var helt ute och att det nu var Sex Pistols och Ebba Grön som gällde. Sen fastnade jag för new wave och under högstadie- och gymnasietiden hette hjältarna Echo & the Bunnymen, The Cure, Depeche Mode och The Smiths. Överlag ganska mörk och lite alternativ musik och jag var nog något av en outsider på skolgården. Jag var ju dessutom ett ensambarn så jag tillbringade mycket av min tid på mitt rum med musiken. Den blev min värld och alla mina veckopengar gick till att köpa skivor. I år är det 20 år sedan Weeping Willows skivdebuterade

och med dunder och brak slog igenom på den svenska musikscenen. Jag frågar Magnus om han med facit i hand skulle ha gjort någonting annorlunda, och om han dragit några lär­domar under åren som gått sedan genombrottet. – Jag är fullt förvissad om att det som är gjort är gjort. Man gör det som känns rätt just i den stunden. Min filosofi har alltid varit att jag aldrig ska göra någonting som jag inte kan stå för, vare sig musikaliskt eller hur jag uttrycker mig och är mot andra. Jag försöker alltid skapa musik som känns tidlös och håller i längden. På samma sätt så är ju relationer något som man bygger upp på sikt och som måste vårdas och underhållas. Weeping Willows har ju trots allt överlevt som band i 20 år. Men skulle jag ge mitt eget yngre jag ett råd så vore det nog att tänka långsiktigt även när det gäller det ekonomin. Nu gör jag det, men när man slog igenom så fanns det ju så mycket roligare saker att fokusera på än sparande och pensioner. Vilken är världens bästa låt? – Det där är ju egentligen en helt omöjlig fråga att svara på, men jag brukar alltid säga Unchained melody med The Righteous Brothers. Det kan liksom inte bli bättre eller mer romantiskt än så. För övrigt så är min Jill Johnsontolkning Eternal love influerad av just den låten, avslutar Magnus.


nära till kunder och marknad

1,7 miljoner kvm byggklar mark för industri, lager och handel

Illustration av framtida utbyggnad ett samarbete mellan Kilenkrysset AB och Strängnäs kommun mer information på

www.separk.se


Nimb Brasseri

1 6 A B OV E M A G A Z I N E

Kødbyen


weekend

Coola

Torvehallerne

Experimentarium

F OTO : L I N A A N H O F F P H OTO G R A P H Y, T H O M A S S T E E N S Ø R E N S E N / C O P E N H A G E N M E D I A C E N T E R , K Ø D B Y E N S F I S K E B A R / C O P E N H A G E N M E D I A C E N T E R , A D A M M Ø R K

Köpenhamn En liten, intim storstad som sprudlar av liv. Här känns det som om det alltid händer något nytt och spännande. Och under 2017 stämmer det verkligen. Vi drog till Köpenhamn för att kolla in alla nyheter och besöka lite gamla favoriter. av thomas madsen

Oavsett hur många gånger man varit i Köpenhamn så känns det som att varje gång man besöker staden har det hänt något nytt. Och i år formligen exploderar staden av nyheter. En ny multiarena, det nya centret för vetenskap och teknologi, en skidbacke på taket till Köpenhamns nya energifabrik och en utbyggnad av klassiska Tivoli, tillsammans med nyöppningar av hotell och restauranger, gör 2017 till ett spännande år för ett köpenhamnsbesök. I slutet av januari invigdes Köpenhamns nya Experimentarium på Tuborg Havnevej 7, cirka 15 minuter utanför centrala Köpenhamn. Här ståtar man bland annat med världens första interaktiva biograf, samt 16 utmanande och interaktiva vetenskapsutställningar. Det var också i slutet av januari som köpenhamnarna fick ännu en ny mathall i form av Westmarket, som blir Danmarks största, på Vesterbrogade 97. Och precis som på Torvehallerne på Nørrebro kan man här njuta av olika sorters mat, vin, öl och kaffe. Senare

i år är det dags för ännu en nyhet på Vesterbro, då öppnar stadens nya arkitektoniska landmärke, Axel Towers, fem sammanbyggda torn på Axel Torv. Det blir mestadels kontor i de olika tornen, men här finns också plats för butiker och restauranger på de två nedersta våningarna, tillsammans med en skybar/restaurang längst upp på tionde våningen. Royal Arena är Köpenhamns nya multiarena på Hannemanns Allé 18 ute i Ørestad, som öppnade i början av februari. Den 35 000 kvadratmeter stora byggnaden är avsedd för konserter och sport­evenemang, och senare i sommar kan vi bland annat se Rod Stewart uppträda här. Här kommer man också att spela världsmästerskapen i ishockey under 2018. Mer vintersportnyheter blir det också i slutet av året i form av Copenhill/Amager Bagge, på Vindmøllevej 6. Där öppnar man i december en konstgjord skidbacke på taket till den nya energianläggningen på Amager, som är planerad att vara öppen året runt.

A B OV E M A G A Z I N E 1 7


coola köpenhamn

Även på hotell och restaurangsidan händer massor av spännande saker. Svenska Nobis öppnar sitt första hotell i Köpenhamn i september på Nils Brocks Gade 1. Det blir sammanlagt 77 rum, varav tre stora sviter och tio juniorsviter. För inredningen står Wingårds Arkitektkontor. Sanders och Hotel Danmark är två andra hotellnyheter under 2017. Det förstnämnda planerar att öppna i början av året och kommer att husera på Tordenskjoldsgade 15, i en historisk byggnad runt om hörnet från Kungliga Danska Teatern. Det andra öppnar i april på Vestre Voldgade 19. Också det blir ett lyxigt boutique­ hotell med bland annat en restaurang på taket och en uteplats med egen vingård. Ytterligare en nyöppning i april blir Guldsmedenhotellens senaste tillskott Manon Les Suites, på Gyldenløvsgade 19, ett hotell med enbart sviter, närmare bestämt 87 stycken. Precis som de andra hotellen är inredningen inspirerad av Bali, och här blir det både bar på taket, något som för övrigt verkar legio i Köpenhamn när det ska öppnas nytt, och en utomhusswimmingpool. Allting kommer att ramas in av ett genomgående djungeltema. Ett helt annat koncept i en helt annan prisklass blir det när Arp Hansen Hotel Group öppnar sitt lyxiga vandrarhem Steel House på Nyropsgade i sommar. Inspirationen kommer från New

1 8 A B OV E M A G A Z I N E

Babette

Granola

Hotell

York och stilen beskrivs som industri­ elegans. I november väntar ytterligare tillskott av hotellrummen i Köpenhamn när Nimb utökar med 21 rum i samband med att Tivoli Corner öppnar. Här kommer även butiker, restauranger och ytterligare en mathall att öppna. Men redan nu kan man njuta av Nimbs Brasseris nya satsning på det franska köket där man gått tillbaka till klassiskt brasseristil. De slog upp portarna för sin nysatsning i början av februari, och tidigare i vintras bjöd man på en annan nyhet i form av sin afternoon tea. En annan nyhet rörande Tivoli är att Henrik Yde Andersen, från den berömda thailändska michelinrestaurangen Kiin Kiin, flyttar in i det välkända japanska tornet. Henrik har sedan starten öppnat en rad andra restauranger i Köpenhamn med asiatiskt tema. Kiin Kiin Tivoli drar igång i samband med att Tivoli öppnar för säsongen i början på april, och sedan väntar ytterligare en öppning för Henrik när han ger sig ut i det marockanska köket med Maroc Maroc by Kiin Kiin på Østerbro till hösten. Ja, som ni ser är det verkligen upplagt för ett besök i den danska huvudstaden i år, med många spännande nyheter. Vilket i sig inte behöver innebära att man inte kan ta del av sina gamla favoriter.

F OTO : M A D K LU B B E N S T E A K / C O P E N H A G E N M E D I A C E N T E R , T H O M A S M A D S E N , A D A M M Ø R K / C O P E N H A G E N M E D I A C E N T E R

Madklubben

Babette – beläget på Bredgade på Østerbro. Här har man gått utanför sin comfort zone, vilket vanligtvis innebär Vesterbro, där de andra hotellen i samma familj ligger. Icke desto mindre får du samma familjära känsla bland tegelväggar, trägolv och möbler från Bali. I princip allt från köket är ekologiskt och på taket kan du njuta av såväl deras spa och soldäck, som av en vidunderlig utsikt över hustaken i Köpenhamn. Ett väldigt prisvärt hotell. guldsmedenhotels.com/ babette/ Wake Up – vill du bara precis ha ett rum att övernatta i och inte bryr dig om så mycket annat, så funkar de här två smarta lågprishotellen alldeles utmärkt. wakeupcopenhagen.dk

Den blå planet


ger denna vinbar och butik där du kan slinka in och botanisera bland ett stort utbud av vin. Antingen slår du dig ned vid ett bord och njuter av ett glas, eller så köper du med dig en flaska hem. På onsdagarna brukar det vara vinprovning och vill du ha mer mat än vad som erbjuds här, kan du titta in på deras nyöppnade restaurang på Amiraldsgade 26, precis runt om hörnet. vedstranden10.dk

D’angleterre – klassiskt lyx­ hotell i Köpenhamn, med anor från 1700-talet. Här frotterar du dig med kändisar och popstjärnor, och sover gott i svenska duxsängar. dangleterre.com

Äta och dricka Tårnet – längst upp i Christiansborg kan du numera, förutom en makalös utsikt, även njuta av det danska köket, signerat Ramus Bo Bojesen. Vill du inte äta går det utmärkt att ta del av fantastiska konditorkreationer och en kopp kaffe. Se till att boka bord, denna restaurang, med hela elva meters takhöjd, är väldigt populär. samma gäng har precis också öppnat servering på klassiska jazzhuset Montmartre. taarnet.dk Ved Stranden 10 – tvärs över gatan från Christiansborg lig-

Torvehallerne – på Nørrebro blev en formidabel succé när de öppnade och man uppger att man har över 100 000 besökare på en vecka. Perfekt ställe om du bara slå dig ned för något lätt, köpa med dig hem, njuta av Köpenhamns bästa kaffe hos grabbarna på The Coffe Collective eller provsmaka vad man kokat ihop på microbryggeriet Mikkeler and Friends. torvehallernekbh.dk Café Victor – älskad klassiker i Köpenhamn som för tankarna till brasserierna i Paris. Här kan du avnjuta både frukost, lunch, middag, eftermiddagskaffe, eller bara en kall öl. Om du nu har turen att få bord, det är fullt ganska ofta. Här har även vår egen kronprinsessa setts när hon varit i Köpenhamn. cafevictor.dk Marchal – prisad restaurang på D’angleterre, som dessutom blivit belönad med en stjärna i Guide Michelin. Det är hit du ska gå om du är sugen på saker som kaviar, ostron och hummer, nedsköljt med ett glas champagne eller två. Är det ingen plånboken tillåter så prova en något billigare lunch, eller varför inte en kopp kaffe i baren. dangleterre.com

Baltazar – om du vill hoppa över maten och gå direkt på champagnen, så prova Baltazar, runt om hörnet från Marchal, som är Köpenhamns ända renodlade champagnebar. dangleterre.com Illums Rooftop – en stek, hummer, pasta, sushi, bara en kopp kaffe eller en öl. På Illums mattorg hittar du det mesta. Dessutom har flertalet ställen en perfekt utsikt över staden. illum.dk/illumrooftop/ Madklubben – har flera restauranger runt om i Köpenhamn med olika inriktning, till exempel kött eller pasta, och erbjuder en, två eller tre rätter från hundra kronor och uppåt. Lyxig dining till en förhållandevis billig peng. madklubben.dk Slotskælderen hos Gitte Kik – en lunchinstitution i över hundra år. Hit går bland annat de danska politikerna från Christiansborg, och vill du uppleva en riktig dansk frokost (lunch) med smørrebrød, öl och en lille en, är det hit du ska gå. slotskaelderen.dk The Standard – vackert beläget vid Nyhavn i en underbar art décobyggnad hittar du både michelinrestaurangen Studio, med ett spännande kök, samt Almanak, med allt ifrån frukost vid vattnet, via danskt smørrebrød, till kvällens kött eller fisk. thestandardcph.dk

Sevärt Jaegersborggade på Nörrebro blev en av Köpenhamns hetaste adresser för en del år sedan, och intresset håller fortfarande i sig för en av stadens hippaste gator. Här samlas gallerier, juveldesigners och vintagebutiker med vinbarer, stadens bästa kaffe i form av The Coffe Collective och Michlelinrestaurangen Relae, för att nämna några. Vaernedamsvej kallas ibland för Köpenhamnarnas Paris på grund av den lilla gatans franska atmosfär. Och precis som på Jaegaersborggade är det en blandning av små butiker,

kaféer och restauranger, som till exempel Granola, det häftiga fiket i retrostuk med sin mysiga bakgård där du njuter av en kaffe eller en glas, eller den lyxiga delikatesaffären Le Gourmand med sina franska specialiteter, tillsammans med restaurangen Les Trois Cochones. Ködbyen är belägen på numera likaledes hippa Vesterbro och kan sägas vara Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking District. Synonymerna är många och numera trängs restaurangerna med nattklubbar och gallerier, och är ett populärt tillhåll för Köpenhamns uteliv på helgerna. Papirøen är ett av de nya spännande områdena som håller på att utvecklas i Köpenhamn. I de grå industrihallarna, som tidigare rymde massvis med papper, där av namnet, sprudlar i dag kreativiteten med bland annat konst, showrooms och street food. Men är ni nyfikna på ön får ni skynda er, kontraktet går ut i år och sedan stänger man ner tillsvidare. Designmuseum Danmark är ett måste för den designintresserade. Här visas olika utställningar med inriktning på form, design och konsthantverk. Trevligt kafé, där man på sommarhalvåret kan sitta ute, och en ännu trevligare butik med massor av inspirerande böcker. designmuseum.dk Nationalmuseet är Danmarks största och många museer i ett. natmus.dk Nikolaj kunsthall är konsthallen belägen i den gamla Sankt Nikolaj Kirke, som visar många spännande utställningar. De har nyligen renoverat och öppnar igen i början på mars. I andra änden av kyrkan hittar du restaurang Maven. nikolajkunsthal.dk Den blå planet är nordeuropas största akvarium, ute vid Kastrup. Och lagom till våren, i april, är gratisbussen som tar dig från Kastrup och Rådhusplatsen direkt till Den blå planet, tillbaka. denblaaplanet.dk

A B OV E M A G A Z I N E 1 9


motor

Bensin? El? Diesel? Hybrid? Vad ska vi välja? above reder ut begreppen

Det pratas en massa om att vi ska skrota våra bensin- och dieselbilar och i stället åka runt i elbilar. Och på vägen dit ska vi som ett mellansteg använda hybridbilar och plug-in hybrider. Men blir det så? Kommer vi vanliga bilister ha råd med de nya motorerna?

av ian maasing

Bensin

Vi börjar med bensinmotorn. Är den mogen för skrotning? Nej, det är den absolut inte! Den är väl beprövad, driftsäker och hållbar, och den drivs av ett energirikt bränsle varför man inte behöver fylla på dess bränsletank eller batteri var och varannan dag. Och vad som är allra viktigast för oss verklighetens folk är att den kostar så litet i tillverkning, underhåll och reparationer.

Diesel

Dieselmotorn är precis som bensinmotorn beprövad, driftsäker och hållbar. Och den är exemplariskt bränslesnål. Men den kostar mera att tillverka och avgasrena än

2 0 A B OV E M A G A Z I N E

bensinmotorn. Tillsammans med bensinmotorn kommer dieseln dock att vara den helt dominerande bilmotorn även om 15–20 år.

Hybrid

Hybriddrivning med en bensin- eller dieselmotor och en elmotor i samarbete kan i ryckig trafik ge lägre bränsleförbrukning och därmed mindre utsläpp av avgaser såsom den omdiskuterade koldioxiden. Om elmotorns batteri görs något större och även kan laddas med ett nätanslutet aggregat, ett så kallat plugin system, kan man kanske köra några mil enbart på batteriström. Men två drivmotorer och en större batterisats i en bil kostar naturligtvis

mycket mera än en enda motor. Så det blir svårt för oss vanliga bilister att finansiera en hybridbil eller en plug-in hybrid. Fullhybriddrivning har en kraftig elmotor och en stor batterisats med hög systemspänning. Det gör att bilen kan köras flera km enbart med elmotorn, utan något utsläpp av koldioxid och andra avgaser eftersom förbrännings­ motorn är avstängd. Men den stora batterisatsen och den starka elmotorn plus alla ström- och spännings­ omformare samt elektroniska styrdon gör bilen märkbart dyrare än en bil med mild­ hybriddrivning. Effekten på de kraftigaste elmotorerna kan vara över


Tio i topp 2016

Plug-in hybrider/laddhybrider

F OTO : V O L K S WA G E N

Volkswagen Passat Sportscombi GTE En plug-in hybrid eller som det också heter laddhybrid fungerar klanderfritt om än lite omständligt. Man måste ju hela tiden planera in laddtillfällena. Dessutom måste man hitta ett strömuttag någonstans. Inte alls någon självklarhet. Det förhållandevis höga baspriset på en plug-in hybrid, exklusive den statliga subventionen känns väl högt. I storstädernas alltmer köande kan merpriset vara motiverat med tanke på miljöeffekter, men för oss alla andra som bor på landet eller i mindre städer finns det fortfarande prisbilligare, väl fungerande motoralternativ.

120 kW och systemspänningen upp till 600 V. Bränslebesparingen ligger mellan 15 och 30 procent, först och främst i tätortstrafik. Den första storseriebyggda bilen med fullhybriddrivning är Toyota Prius, som kom i sin första generation 1997, andra 2003, tredje 2009 samt nuvarande fjärde generation 2016. Under de närmaste åren in-

förs fullhybriddrivning på en del mellanstora bilar från olika tillverkare. Men något allmänt genombrott för fullhybrider kan man knappast räkna med eftersom systemet är dyrt. Plug-in hybriddrivning är en fullhybriddrivning vars batterisats inte bara laddas av förbränningsmotorns generator utan även av ett

1. Volkswagen Passat GTE 2. Mitsubishi Outlander PHEV 3. Volvo V60 Laddhybrid 4. Volvo XC90 T8 Laddhybrid 5. BMW 330e 6. Volkswagen Golf GTE 7. BMW i3 REX 8. BMW 225Xe Active Tourer 9. Audi A3 Sportback e-tron* 10. Mercedes C 350e Hybrid

3 804 1 819 1 239 983 615 440 279 234 158 123

Definitiva nyregistreringar under 2016 enligt BIL Sweden. Plug-in hybrider på tio i topp listan klassas som supermiljöbilar.

Supermiljöbilspremie För samtliga bilar, utom de som har markerats med *, uppgår supermiljöbilspremien till maximala 20 000 kronor även för juridiska personer. För de bilar som har markerats med * blir dock supermiljöbilspremien lägre än 20 000 kronor för juridiska personer. Eftersom Audi A3 Sportback e-tron finns i flera olika varianter, uppgår supermiljöbilspremien också till olika belopp. För mer information gå till Transporstyrelsens hemsida transportstyrelsen.se

A B OV E M A G A Z I N E 2 1


motor Toyota Prius Den första storseriebyggda bilen med fullhybriddrivning är Toyota Prius, som kom i sin första generation 1997, andra 2003, tredje 2009 samt nuvarande fjärde generation 2016. Under de närmaste åren införs fullhybriddrivning på en del större bilar från olika tillverkare. Men något allmänt genombrott för fullhybrider kan man knappast räkna med eftersom systemet fortfarande är dyrare en jämförbar enbart bensin- eller dieseldriven version.

Tio i topp 2016 Hybrider

1. Toyota Auris HSD 2. Toyota Yaris Hybrid 3. Toyota Prius 4. Kia Niro 5. Lexus RX 450H 6. Lexus IS 300H 7. Lexus CT 200H 8. Hyundai Ioniq Hybrid 9. Lexus NX 300H 10. Toyota C-HR Hybrid

     

5 196 2 480 842 492 391 220 168 132 105 77

Definitiva nyregistreringar under 2016 enligt BIL Sweden. Hybridbilar på tio i topp listan klassas som miljöbilar.

Femårig skattebefrielse

Syftet med skattebefrielsen är att uppmuntra fler att köpa fordon som är bränsleeffektiva eller som drivs med förnybara bränslen. Transportstyrelsen ansvarar för att kontrollera om ett fordon som tas i trafik för första gången uppfyller miljökraven som innebär att den ska skattebefrias. För mer information gå till Transportstyrelsens hemsida transportstyrelsen.se

2 2 A B OV E M A G A Z I N E

vanligt nätanslutet laddaggregat. Plug-in är just det engelska uttrycket för nätanslutning. När man parkerar bilen på kvällen, ansluter man alltså bilens laddaggregat till nätet, på samma sätt som man gör med en elektrisk motorvärmare. Batterisatsen, som är större än på en vanlig fullhybrid eller har extra energitäta litiumjonbatterier, laddas då med så mycket elektrisk energi att bilen kan köras enbart eldriven 20–50 km. Först när batterierna har liten laddning kvar behöver förbränningsmotorn startas. En förenklad variant av plug-in hybriden är en batteridriven elbil med ett litet bensin- eller dieselmotordrivet

laddaggregat, som sätts igång när batterierna börjar bli urladdade. Under 2017–18 kommer ytterligare några seriebyggda plug-in hybrider att lanseras.

Elbilar

Om hybridbilen eller plug-in hybriden är dyra så är elbilen ännu dyrare! Förklaringen är enkel! All den ström som elmotorn drivs med måste ju lagras i ett batteri som kostar många 10 000-tals kronor. Dessutom lagrar batteriet mycket litet energi jämfört med en tank full med bensin eller dieselbränsle varför man måste stanna och ladda batterierna, vilket kan ta flera tim-

F OTO : O P E L , TO Y OTA , V W

Personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som uppfyller särskilda miljökrav och som tas i trafik för första gången skattebefrias. Skattebefrielsen innebär att fordonsägaren inte behöver betala fordonsskatt under de fem första åren från det att fordonet togs i trafik. Det gäller även fordon som importeras till Sverige.


Tio i topp 2016 Elbilar

1. Tesla Model S 838 2. Nissan Leaf 836 3. Renault ZOE 418 4. Tesla Model X 290 5. Volkswagen e-up 131 6. Volkswagen Golf-E 128 7. BMW i3 BEV 122 8. BMW i3 94 Ah BEV 57 9. Nissan E-NV 200 45 10. Kia Soul E 39 Definitiva nyregistreringar under 2016 enligt BIL Sweden. Elbilar på tio i topplistan klassas som supermiljöbilar.

Supermiljöbilspremie För samtliga bilar uppgår supermiljöbilspremien till maximala 40 000 kronor även för juridiska personer. För mer information gå till Transporstyrelsens hemsida transportstyrelsen.se

mar, efter 100 till 250 kilo­ meter verklig körning. Några fantastiska teknik­ genombrott som gör batterierna märkbart billigare och energitätare är inte att räkna med den närmaste tiden enligt all den vetenskapliga litteratur som belyser energiförsörjning till fordon. Det blir nog som flera biltillverkare sagt på senare tid: inga elbilar om inte de subventioneras (av oss skattebetalare).

Volkswagen Passat Sportscombi GTE När plug-in hybriden Volkswagen Passat Sportscombi GTE parkeras för natten eller under dagen ansluter man laddningsaggregatet till ett vanligt vägguttag alternativt till en sällsynt laddstolpe. Fulladdat batteri tar 4–6 timmar med 16 Ampers strömstyrka och gör det möjligt att under gynnsamma förhållanden köra 25–35 kilometer enbart med elmotorn innan bensinmotorn startar.

Batteriet i en elbil är stort, tungt och dyrt.

A B OV E M A G A Z I N E 2 3


PÃ&#x2026; HA 24 A B OV E M A G A Z I N E


motor Det hela började med en tillfällighet på en upplogad flygplansstrip på sjön Hornavan i början på 1970-talet. Sedan dess har i princip alla europeiska bilföretag vallfärdat till trakterna kring Arjeplog i norra Sverige. Nu vill det norr­ ländska biltestföretaget SIS ta steget in i framtiden både genom att ta tillvara på befintliga resurser och satsa på nya. av thomas madsen foto: ©Pagani Automobili

AL IS

A B OV E M A G A Z I N E 2 5


På hal is

H »Om bilen startade på morgonen, så hade man i princip gjort halva testet.«

2 6 A B OV E M A G A Z I N E

ögsäsongen för bilindustrins vintertester är i full gång. Just nu testar stora delar av bilvärlden sina bilar på sjöarna och i skogarna runt Arjeplog i norra Norrland. Här finns ett högteknologiskt kluster och området har sedan länge varit Europas centrum för vintertester av bilar. I dag är det miljardindustri där i princip alla de ledande europeiska biltillverkarna finns på plats, och utvecklingskurvan pekar stadigt uppåt trots att en del har oroat sig för att vintrarna blivit opålitliga och konkurrensen från till exempel kineserna kan göra att biltesterna flyttar på sig. Andra menar tvärtom att här finns en potential att utveckla industrin ännu mer och att man i framtiden kan skapa ett ännu mer unikt världscentrum för biltester genom att samarbeta med ännu fler aktörer, såsom universitet och tekniska högskolor. Men låt oss baka bandet och försöka ta allting från början. – Från allra första början, var det väl inte alls så seriöst, utan när svenska Volkswagen

började på 60-talet så hade man som målsättning att köra från Stockholm till Kiruna och tillbaka på en månad. Om bilen startade på morgonen, så hade man i princip gjort halva testet, berättar Jörgen Stenberg lite skämtsamt när jag träffar honom och biltestförtaget sis vd Anders Vidhav över en hotellfrukost för att prata om historien och utvecklingen när det kommer till bilbranschens vintertester i norra Sverige. Jörgen är en av pionjärerna i branschen och startad sitt första biltestföretag, redan 1986. För några år sedan tog hans nuvarande företag sis över driften av Bosch anläggning utanför Arjeplog. Förutom den i Norrland har Jörgen varit med om att både utveckla och driva liknande anläggningar på Grönland och i Kina, samt i Namibia och Marocko. – Man kan säga att det var i början på 70-talet, när företaget Teldex kom med den första prototypen till en låsningsfri broms för bilar, och man i samband med det började testa på en flygstrip på Horn­ avan som allting började bli lite mer seriöst. När sedan

Teldex blev uppköpt av Bosch, så började även andra bilföretag ta det här med vintertester på allt större allvar, fortsätter Jörgen. Någonstans där kan man säga att startskottet gick för hur industrin kring har utvecklats till att bli det den är i dag. Det ena drog med sig det andra och bilfabrikanterna upptäckte fördelarna med att vintertesta upp i Norrland.


Här fanns runt 8 700 sjöar på en begränsad yta och dessutom fanns det gott om arbetskraft som var vana vid anläggningsarbete och som kunde hjälpa till att ploga banor. Numera finns det knappast något av de stora bilföretagen som inte är på plats här uppe varje år. Och både Jörgen och Anders tror att det finns mycket mer att göra. Under åttio och nittiotalet hade man haft en ganska sta-

dig utveckling med cirka 15 procents tillväxt per år. När sedan millennieskiftet närmade sig var det många som trodde att det skulle stanna av och lugna ned sig. I stället tog det ny fart och gick i en brant kurva uppåt. Man kan säga att det följde bilarnas tekniska utveckling, ju mer teknik, desto mer fanns det som måste testas, och just vintertesterna gav så mycket mer än att bara simulera tester i en fabrik inomhus. Nu kommer även elbilarna och lägg därtill att det håller på att byggas upp en ny bilindustri i länder som Indien och Kina. Dessutom har hela eventindustrin med körupplevelse i vintermiljö växt väldigt mycket de senaste tio åren. Allt det här har naturligtvis gett avtryck i bygden, som i princip lever på de tusentals medarbetare från olika biltillverkare som kommer till

Arejplog och Arvidsjaur varje vinter. Till exempel räknar man med att Arjeplog är den mest restaurangtäta orten i Sverige, räknat per invånare. Så självklart är det någonting man gärna ser stannar i om­ rådet. Men då måste man också hänga med och utveckla både nya testanläggningar och se till att utöka hotellkapaciteten. Risken finns annars att framför allt de nya kunderna väljer att flytta på sig och i värsta fall dra de gamla med sig. Just här är det också många meningar som går isär. En del menar att det redan nu finns en risk för att hela industrin flyttar på sig till länder som Kina och Ryssland, som lockar med stabilare vintrar och därmed en längre test­ period, och billigare priser. Jörgen och Anders menar

tvärtom att om det investeras i fler hotellrum och fler testanläggningar så finns det potential att utveckla det befintliga området i Norrland ännu mer. – Det handlar inte bara om ett stabilt vinterklimat och billigare priser, menar Jörgen. – Det är så mycket mer som spelar in, både logistiskt och politiskt, det måste finnas ett stabilt politiskt klimat för att företagens ska vara villiga att gå in och investera. Dessutom är det mycket enklare att köra från till exempel Tyskland och upp till norra Sverige. Det har gjorts försök i både Ryssland och Kina på åttio och nittio­ talet, men det fungerade inte, det var för stora kulturskillnader, så jag tror inte riktigt på det där, säger han andra och drar sig till minnes en lustig historia från Volkswagens kortlivade testanläggning på Cornwallis Island i Kanada.

A B OV E M A G A Z I N E 2 7


»Det finns inga signaler på att testbehoven kommer att minska, tvärtom.«

– I teorin så var det närmast perfekt. Det rådde utmärkta vinterförhållanden och man befann sig 30 mil från magnetiska Nordpolen, så alla var ju jätteupphetsade. Problemet var bara att det var en av de stormigaste plasterna i världen, så det var väldigt svårt att landa, och när det inte blåste så var det så mycket isbjörn att man inte fick gå ut, skrattar han. – Men visst, vi måste som sagt hänga med och kunna möta de olika krav som ställs och kanske inte bara fortsätta i gamla hjulspår och tro att allting fungerar som det alltid har gjort Det finns ju ett uppdämt behov att expandera för de här bilföretagen. Det finns inga signaler på att testbehoven kommer att minska, tvärtom. Och om vi inte följer med i utvecklingen så finns det ju trots allt en risk att företagen på sikt flyttar på sig. Så SIS planerar för framtiden och har blicken ganska högt ställd. Man vill knyta till sig fler samarbetspartners och utnyttja de resurser som redan

2 8 A B OV E M A G A Z I N E

finns i trakterna. Till att börja med håller man just nu på att renovera ett av de gamla gruvhotellen i Lajsvall, precis utanför Arjeplog, till ett modernt fyrstjärnigt hotell, som är beräknat att stå klart till nästa säsong. – Det här är bara början till någonting nytt, menar Jörgen. – Är det så att vi nu får igång allting så att det fungerar så kan vi bygga upp en ny hubb som kompletterar den befintliga i det här området. Vi vill gärna utveckla det här på ett större plan och utökar paletten, så att säga. Bland annat kommer det förr eller senare att krävas en ny anläggning för att möta framtidens krav och behov, fortsätter han. – Tänker man långt, långt fram, så skulle man nästan kunna se framför sig att man skapar ett ännu större världscentrum för vinterbiltester i regionen, för kunnandet finns här, menar Anders. – Då kan man också utöka och få in forskarvärlden på ett annat sätt, samt lägga till exempel större konferenser på plats

där det händer, fortsätter han. – Det jobbas ju faktiskt på ett projekt där man vill köra vintertester inomhus för att förlänga säsongen. Visser­ ligen ligger det långt fram i tiden, om det nu ens blir av, men ambitionen finns och det har talats en del i bilvärlden om något som heter Artic Ark, inflikar Jörgen. – Det finns även en sammankoppling med universitet i Luleå, och det finns en tanke och en idé som man vill bygga vidare på och utveckla. De framtida planerna involverar både kth och Statens Provningsanstalt, så det finns jättemånga intressen, säger Anders. Ja, optimismen och framtidstron är det inget fel på hos sis. Och med tanke på allt arbete och kunnande som redan byggts upp i regionen genom åren, samt att det redan i dag är en av världens viktigaste platser för vintertester inom bilindustrin, så borde alla förutsättningar att expandera vidare finnas där .


Gällivare – Arvidsjaur – Arlanda BILLIGARE, BEKVÄMARE, SNABBARE

Från november till april flyger vi även direkt till Tyskland Hannover, Frankfurt/Hahn, Stuttgart och München

Boka på www.nextjet.se För bokning till/från Tyskland: Ring ARVIDSJAURS FLYGPLATS tel. 0960-173 80


dryck

VIN DOWN UNDER

Allt om australienska viner av Håkan nilssin

3 0 A B OV E M A G A Z I N E

För tjugofem år sedan då vi hade försäljningsmonopolet Vin & Sprit här i Sverige lanserades en uppsjö av viner från Australien. Man köpte in viner i stora kvantiteter i ett lågeller mellanprisläge och fick därigenom en tilldelning av vinhusens toppviner till ett mycket bra pris. Australien har fortfarande många vindrickande beundrare även om vi svenskar fått upp ögonen för andra länder på det södra halvklotet. I januari detta år besökte jag Australien igen med en grupp och vi utforskade några av de främsta vindistrikten.

kast därifrån och köper fyra riktigt goda buteljer. Det är inga problem att ta med sig egna buteljer på krogen och betala en korkavgift (30 AUS dollar/buteljen = 210 kr). BYO = »Bring your own« är ett vedertaget begrepp här. Men när jag går in på systembolagets hemsida och jämför priserna med Sverige finner jag till min förvåning att några av de inköpta vinerna kostar drygt hälften av priset i Australien. I Sverige gnäller många över höga alkoholskatter. Men det finns många platser som är betydligt värre.

Redan första kvällen i Adelaide, som ligger i hjärtat av South Australia gör jag ett besök på en trevlig restaurang­ gata i centrum. Jag och några vänner är sugna på bra kött och hittar enförnämlig Argentinsk krog som jag besökt tidigare. Vinlistan är okej men inte den bästa och jag halvspringer över till den väl­ sorterade vinbutiken ett sten-

Redan 1838 planterades den första vinrankan utanför Adelaide. Denna del av Australien står fortfarande för 60 procent av den totala produktionen. De något stolta producenterna i Barossa Valley tror fortfarande inte på att man kan producera högklassiga viner utanför sitt distrikts gränser. För oss svenskar är det främst distrikt som Barossa Valley, McLaren


Håkans tips från Systembolaget

6340 The Hermit Crab d’Arenberg 100 kr

De vita vinerna på Riesling och Sémillon ökar också ständigt i popularitet och då bör man söka sig till något svalare distrikt som Clare Valley norr om Barossa Valley samt kullarna runt Adelaide i Adalaide Hills eller Yarra Valley öster om Melbourne. I Australien är 85 ett nyckeltal. Vilket innebär att den på etiketten angivna druvsorten eller vindistriktet måste ingå till minst 85 procent och därefter är det fritt för vinmakaren att blanda in andra druvsorter eller frukt från närliggande områden med upp till återstående 15 procent. Shiraz är utan tvekan den mest odlade druvsorten och

»De äldsta vinrankorna hittar vi i Victoria strax utanför Melbourne där det finns odlingar som planterades så tidigt som 1860 och fortfarande är i produktion.« idag är det nästan mer en regel att den gröna druvan viognier ingår med sin parfymerade kryddighet som ett trevligt inslag i dessa viner. Och det är ytterst sällan att detta skrivs ut på etiketten. I Western Australia i distrikten Swan Valley och Margaret River har årgången en något större betydelse än i övriga Australien och detta för att man här har större årgångs­ variationer klimatmässigt. Mycket av de Australiensiska vinernas popularitet beror på att de redan efter något år på butelj visar prov på en begynnande mognadskaraktär till skillnad från många europeiska viner som behöver tio år för att visa sin storhet. Den fruktdrivna stilen verkar passa oss

16381 Peter Lehmann Portrait 129 kr

nordbor och koncentrationen i vinerna beror ofta på att druvorna kommer från mycket gamla vinstockar. De äldsta vinrankorna hittar vi i Victoria strax utanför Melbourne där det finns odlingar som planterades så tidigt som 1860 och fortfarande är i produktion. I Australien har man ett mycket trevligt system som kallas för »Cellar door sales«. Detta innebär att samtliga vingårdar har öppet för besökare som kan prova igenom sortimentet helt kostnadsfritt. Detta är ett sätt att marknadsföra sig och hör de på ens dialekt att man inte kommer från trakten, får man snabbt en kommentar var man kan hitta deras viner när man kommer hem.

6301 Penfolds Thomas Hyland 130 kr W W W.V I N K O N S U LT.C O M F O T O : S Y S T E M B O L A G E T

Vale och Hunter Valley som gjort Australien känt som vinland. Men så sent som i mitten av 1960-talet dök ett nytt område upp. Margaret River söder om Perth i Wester Australia visade snabbt prov på en enorm potential och idag produceras här några av Australiens bästa viner.

90385 Wirra Wirra Church Block 170 kr

A B OV E M A G A Z I N E 3 1


resor NextJet öppnar upp till Köpenhamn F OTO : T H O M A S M A D S E N

flyg Från den 27 mars blir det

Högtryck i semesterfabriken

resor Semesterarrangörerna, med de stora charterbolagen i spetsen, upplever just nu ett högtryck när det gäller kommande bokningar. Både januari och februari är en av de största försäljningsperioderna under året, men intresset för resebokningar har varit stort under hela förra hösten och under 2017 räknar branschen med att sälja ännu fler resor än under fjolåret. Vad som är mest populärt och vad vi gärna söker under vår semester är lite olika, men generellt är det en blandning av de klassiska resmålen och mer långväga och exotiska resmål som hägrar, som Kanarieöarna, Thailand och USA, samt att trenden med mer innehållsrika semestrar i form av aktiviteter och sevärdheter håller i sig. Och får vi välja fritt så är det att åka från kust till kust i USA, äventyrsresor i Australien, lyxiga lata dagar på Maldiverna, safariresor i Afrika och kryssningar i Karibien som många drömmer om.

möjligt att flyga direkt till Köpenhamn från Västerås, när NextJet utökar sina avgångar från Västerås flygplats. Sedan tidigare finns avgångar till Helsingfors, och nu menar man att det finns ett stort behov av resor vidare ut i världen. Genom att komplettera utbudet med Köpenhamn menar NextJet att de nu kan erbjuda ett mer heltäckande resealternativ till och från regionen. Resorna genomförs i samarbete med sas och kommer att innebära 20 turer per vecka, med två avgångar per dag i vardera riktning mellan måndag till fredag.

F OTO : T H O M A S M A D S E N

Stordalen öppnar livsstilshotell stockholm I slutet av mars slås portarna upp för Petter Stordalens hittills största hotellsats-

ning, At Six., på Brunkebergstorg i Stockholm. Målsättningen är ett skapa ett hotell där konst, design och arkitektur ger besökarna en unik upplevelse, och för ändamålet kommer en specialbeställd konstsamling från stora internationella namn samt exklusiva möbler från lokala och internationella designers att tas fram. Själva hotellet kommer att rymma 343 rum, samt diverse barer, restauranger och lounger.

Stadigt uppåt för det svenska resandet

F OTO : M AT H I A S N O R D G R E N

flyg Svenskarna fortsätter resa

Ekstedt öppnar vinbar

stockholm Tyge & Sessil, på Brahegatan 4, är namnet på Östermalms nya vinbar som öppnade i slutet på december. Bakom satsningen står stjärnkocken Niklas Ekstedt, tillsammans med sommeliern Maximillian Mellfors. Konceptet är ett avslappnat och opretentiöst tillhåll för vinälskare, vare sig man bara vill njuta av ett enkelt glas vin eller fördjupa sina kunskaper om olika vindistrikt. 3 2 A B OV E M A G A Z I N E

som aldrig förr och det är inte bara utlandsresor som ökar, även de svenska inrikesflygplatserna ser en stadig utveckling av passagerarantalet, något som inte beräknas minska under 2017. För NextJets del innebär det bland annat att passagerarantalet på flygningarna mellan Sundsvall och Göteborg har ökat, precis som det gjort till och från Karlstad, och att man från och med januari 2017 utökar sina satsningar på Norrland genom fler avgångar, större flygplan samt direkttrafik på linjerna Lycksele – Arlanda och Kramfors – Arlanda.


Ny destination Västerås – Köpenhamn Gä även sller nu Sun träckan

Sverigebiljetten

Boka tidigt. Flyg billigt. Alla sträckor 549:– Med Nextjet kan du som vill flyga Sverige runt göra det extra billigt! Sverigebiljetten kostar alltid 549:- och finns på nästan alla våra linjer. För att boka den ska du var ute i god tid, närmare

d Götesbvall org

bestämt minst 30 dagar innan avresa. Priset är per sträcka, inklusive skatter och avgifter men den är inte av- eller ombokningsbar. Antalet biljetter är begränsat så skynda dig att boka på www.nextjet.se

Sverigebiljetten finns ej på sträckan Örnsköldsvik - Stockholm, som trafikeras av Höga Kusten Flyg, och inte heller på sträckorna Arvidsjaur - Arlanda eller Gällivare - Arlanda.

Beställ prisvärda buntbiljetter med full flexibilitet För dig som reser regelbundet i tjänsten finns ett alternativ som gör det enkelt, praktiskt och kostnadseffektivt för dig att flyga med oss på dina affärsresor. Buntbiljetter ger dig ett fast pris per resa och du bokar enkelt resor på nextjet.se.

Biljetterna gäller oavsett riktning, men på en viss flygrutt (mellan två destinationer). De är inte knutna till en enskild individ, utan vem som helst på företaget kan resa med dem. Buntbiljetterna är fullt flexibla, vilket innebär om- eller avbokning fram till en timme före ordinarie avgång. I efterhand kan vi enkelt följa upp och leverera rapporter och statistik kring ditt företags resande. Biljetterna är giltiga 12 månader från utfärdandedatum. Affärsresor har aldrig varit enklare.

FLYGRUTT

BILJETTER/BUNT

STYCKEPRIS (sek) inkl. skatter, exkl. moms

Arvidsjaur–Arlanda Gällivare–Arlanda Hemavan–Arlanda Jönköping–Arlanda Karlstad–Arlanda Kokkola/Pietarsaari-Arlanda* Kramfors–Arlanda Köpenhamn–Västerås Luleå-Tromsö Lycksele–Arlanda Mariehamn–Åbo Mariehamn–Arlanda Sundsvall-Göteborg Uleåborg-Luleå Uleåborg-Tromsö Vilhemina–Arlanda Västerås–Helsingfors Örnsköldsvik–Arlanda

30 | 50 | 100 | 500 | 1000 30 | 50 | 100 | 500 | 1000 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 10 | 30 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100 | 300 10 | 30 | 50 | 100

1750 | 1565 | 1415 | 1365 | 1315 1850 | 1665 | 1515 | 1475 | 1415 1799 | 1689 | 1499 | 1329 | enligt avtal 1599 | 1509 | 1419 | 1229 | enligt avtal 1579 | 1489 | 1399 | 1199 | enligt avtal 229 | 197 | 186 | 164 | enligt avtal 1749 | 1649 | 1559 | 1369 | enligt avtal 1649 | 1579 | 1479 | 1289 | enligt avtal 1799 | 1749 1779 | 1599 | 1399 | 1219 | enligt avtal 1219 | 1179 | 1119 | finns ej | enligt avtal 1189 | 1129 | 1099 | finns ej | enligt avtal 2399 | 2349 | 2299 | 2279 | enligt avtal 999 | 949 1799 | 1749 1799 | 1689 | 1499 | 1329 | enligt avtal 1649 | 1579 | 1479 | 1289 | enligt avtal 1750 | 1650 | 1556 | 1556

Med reservation för prisjusteringar. Senast reviderad 2017-01-20 *) Kampanjpriser. Priser i Euro.

Den 27 mars öppnar vi en ny förbindelse mellan Västerås och Kastrup/Köpenhamn. Det blir två dagliga avgångar i vardera riktningen för bekväm tillgång till den danska huvudstaden och vidare ut i världen.

Med Nextjet och SAS ut i världen Tack vare vårt samarbete med SAS är det enkelt och smidigt att både boka din resa och att genomföra flygningen. Genom SAS bokning eller hos resebyrå kan du boka hela resan inklusive anslutningsflyg till/från våra destinationer. När du sedan reser checkar du in ditt bagage för hela sträckan och kan hämta det på din slutdestination.

Ungdomar, studenter och pensionärer flyger billigare Extra veckopeng, studiebidrag eller tilläggspension. Välj själv hur du vill se det – specialpriser på flygresor sparar pengar för både unga och äldre! Studenter Ungdomar ‹25 år Pensionärer

fr. 549:fr. 690:fr. 595:-

Priset är per sträcka, självklart inklusive skatter och avgifter.

A B OV E M A G A Z I N E 3 3


? g n i k o o c s ' t a Wh

Våra goda sidor

I

artikeln härintill kan ni läsa om vår nya kaffeleverantör på Nextjet. Löfbergs Lila har ju som många av er vet sitt säte i Karlstad. En destination vi trafikerar till och från Stockholm Arlanda. Det är just det som är en av våra grundtankar med det vi serverar dig ombord. Produkter som tillverkas och packas nära någon av våra destionationer. Att produkterna och anrättningarna ska vara av bra och god kvalitet är ju en självklarhet och vi serverar det som vi är stolta över att få erbjuda dig, käre gäst. Är dessutom produkterna ekologiska, vilket vi föredrar i första hand, är vår lycka nästan total. På vissa av våra linjer har vi historiskt bjudit på frukost och annan mat och dryck till alla. Snart kommer vi att ta betalt för kaffet du dricker ombord. Det kommer att kosta 10 kr för en kopp. Med påtår. Mineralvattnet ombord kostar 10 kr. Det är schyssta priser och vi kan i och med detta erbjuda en god produkt istället för att bjuda på en produkt som är mindre bra. Du som vill köpa en kopp kaffe till en billig peng kan göra det, och du som vill stå över kan göra det. På så sätt betalar du vad din flygbiljett faktiskt kostar – utan påslag för kaffe eller annat. Det är väl allt bra schysst! Har du funderingar, har ros eller ris så är du välkommen att skriva några rader till jens.harrysson@nextjet.se Smaklig spis & ha det bra när du landar!

Jens Harrysson Nextjet

3 4 A B OV E M A G A Z I N E

Kafferosteriet Löfbergs

Med smak av goda beslut!

Nu när vi på Nextjet tar ett nytt grepp på vår ombordservering och meny känns det naturligt att fokusera på det vi serverar allra mest av – kaffet. Vi har valt ett kaffe från Löfbergs som både är ekologiskt och Fairtrade-märkt. Det rimmar bra med vår kvalitetsoch hållbarhetsfilosofi. Även om vi av naturliga skäl tvingats tulla lite på "närodlat"-målsättningen sker rostning och packning faktiskt på en av våra destinationer. Fairtrade är en oberoende produktmärkning med fokus på mänskliga rättigheter. Bonden garanteras ett minimipris för sitt kaffe, och kooperativet får en extra premie. Det skapar förutsättningar för bättre arbets- och levnadsvillkor. Till exempel utrustning till grundskolor samt nya och förbättrade väg-, el- och avloppssystem.

"Visste du att Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe?"

Det kaffe som serveras på våra flyg är ett mjukt välbalanserat och fylligt kaffe med fruktiga aromer och en mild eftersmak. Det är 100% arabicakaffe från Syd- och Centralamerika.

Varje dag producerar Kafferosteriet Löfbergs 10, 2 miljoner koppar kaffe, ett kaffe som odlats av 40 000 bönder på landsbygden i ett 20-tal länder. För att hålla hög kvalitet och förstå vilka utmaningar de som odlar kaffet står inför, spenderar de mellan 100 och 150 dagar om året i odlingsländerna. Och de nöjer sig inte med att stanna i hamnen. De reser hela vägen. Inte sällan skumpar de fram på en mulåsna till de mest svårtillgängliga byarna. Det är först på plats de kan få verklig insyn i verksamheten.

"Under 2015/2016 köpte Löfbergs över 8000 ton ekologiskt kaffe. Det motsvarar en omställning av mark till ekologisk produktion om 16 139 fotbollsplaner."


Ombordmeny Äta | Eat Frukostpaket | Breakfast kit ...................................... 55 sek | €6 Kaffe, juice & liten macka | Coffee, juice & sandwich

Fika .............................................................................. 29 sek | €3 Kaffe & Dagens söta | Coffee & Sweet of the day

Dagens söta | Sweet of the day .................................. 25 sek | €3 Chokladbit | Chocolate ............................................... 10 sek | €1 Liten smörgås | Small sandwich ............................... 35 sek | €4 Lite svenskt ”lagom” sådär, en naggande god fralla med goda pålägg!

55:Frukos t

Coffee ,J Sandwuice & ich

Wrap............................................................................. 39 sek | €4 Njut en god bite wrap med dagens läckra fyllning

Smörgås eller Baguette | Sandwich or Baguette ..... 59 sek | €6 Fyllningar, röror och spännande pålägg, fråga oss om dagens matigaste alternativ

Bjäre Chips .................................................................. 20 sek | €2 Svenska potatisar varsamt friterade i svenskpressad rapsolja mitt på de bördiga kullarna på Bjärehalvön

Smiling Fruktbar | Organic & Fairtrade Fruit bars ... 23 sek | €2 Nötblandning | Nut mixes .......................................... 25 sek | €3 Fairtrade-märkta nötblandningar | Fairtrade cashew nuts or nut mixes

Nextjet Flygfrakt | Nextjet Candy box ........................ 75 sek | €8 Godispåse | Candy bag ............................................... 25 sek | €3

Dricka | Drink Kaffe eller té | Coffee or tea ..........................................10 sek | €1 Åive kolsyrat vatten | Åive mineral water, 33cl ............10 sek | €1 Kristallklart mineralvatten från en källa vid foten av fjället Hirvasåive, norr om Polcirkeln.

Åive stilla vatten | Åive still water, 50cl ........................10 sek | €1 Läsk | Soda, 33cl ............................................................19 sek | €2 Apelsin- eller äppeljuice | Orange or apple juice ........10 sek | €1 Vitamin Well ...................................................................29 sek | €3 Rött/Vitt/Rosévin | Red/White/Rosé wine ....................65 sek | €7 Codorníu Clasico Brut, 200 ml ......................................65 sek | €7 Torr, fruktig spanjor med smak med inslag av gula äpplen, kex, persika och citrus.

: 5 7 t Nextjeakt r f g y l F

Box Candy

Cognac Braastad VSOP 3 cl ..........................................65 sek | €7 Whisky Jura 5 cl .............................................................89 sek | €9 TT ljus lager....................................................................50 sek | €5 Ekologisk Lageröl 4,5%. Maltig smak med inslag av ljust bröd, citronkaramell och örter.

St Eriks Lager ................................................................60 sek | €6 Limited Edition. Mild och aromatisk humlekaraktär med lätta, pigga inslag av citrus och grapefrukt. A B OV E M A G A Z I N E 3 5

Med reservation för ev. pris- och sortimentsförändringar.


www.corem.se

NY HANDELSPLATS FÖR DIN YRKESBUTIK, 500-1500 KVM FRÄSAREN 4 - VERKSTADSGATAN 10-12 - HALMSTAD Med ett utmärkt skyltläge i servicetäta Larsfrids industriområde, ett par minuter från Eurostop, planeras nu uppförandet av en handelsplats för yrkesbutiker. Då butikerna blir samlade på ett och samma ställe med gemensam kundparkering blir detta en väldigt kundvänlig lösning. Butikslokalerna är planerade från 500 upp till 1 500 kvm. I direkt anslutning till butikerna finns lagerytor från 1 000 kvm och uppåt.

T E KN I S K I N FO R M AT I O N

• Takhöjd: 5-7 meter. • Grund: Platta på mark. • Kraftförsörjning: 250 A, möjlighet att uppgradera till 1 000 A.

• Uppvärmning: Fjärrvärme. • Fasad: Lättbetong, tegel och plåt.

REPRESENTATIV LAGERFASTIGHET I HALMSTAD FYLLINGE 20:466 - MUSKÖTVÄGEN 7 - HALMSTAD På ett strategiskt läge i södra Halmstad, endast ett par minuter från E6/E20, erbjuder vi en välplanerad lagerfastighet om 2 000 kvm. Med en fördelning om 1 700 kvm lager, 7 meter fritt under balk och 300 kvm kontor, lämpar sig fastigheten väl för ett flertal olika verksamhetsområden. Fastigheten har fyra portar (en markport, två lasthus och en lastkaj). Bygglov för utbyggnad om ytterligare 800 kvm finns. Möjlighet till omgående tillträde.

För ytterligare information kontakta vår uthyrningschef Jesper Carlsöö på 073 - 357 18 87 eller jesper.carlsoo@corem.se

T E KN I S K I N FO R M AT I O N

• Lager: 1 700 kvm. • Kontor: 300 kvm. • Byggår: 2008. • Takhöjd: 7 meter. • Grund: Betongplatta. • Uppvärmning: Fjärrvärme.


Above magazine nr1 2017