Page 1

above N E X TJ E T I N F L I G H T   M AG A Z I N E N R 2 • 2 0 1 7 P R I S   5 3   K R

stockholms

Skärgård BILMÄSSA I GENèVE

Galen design kultur • nöje • teknik


Flyg med Nextjet till Almedalen i sommar!

Direktflyg från Arlanda, Jönköping, Karlstad, Trollhättan och Västerås För mer information om tidtabeller och priser samt bokning; kontakta oss på 0771-90 00 90 eller på www.nextjet.se

www.nextjet.se


Tillsammans är vi starka. Tillsammans kan vi erbjuda något unikt. Den filosofin har alltid funnits med hos Nextjet, i stort och i smått, här och nu, men också långsiktigt. Det är därför vi använder lokala leverantörer av mat och dryck så långt det går. Det är därför vi använder så mycket biobränsle vi kan på vår Karlstadslinje, där Sveriges första regionala biotankanläggning finns. Och det är därför vi arbetar tillsammans med destinationsbolagen runtom i landet för att utveckla vårt gemensamma erbjudande.

Tillsammanstankar S

edan 2012 har vi tillsammans med SAS erbjudit genomgående resor. Tanken med det är att vi tillsammans förlänger resan, att någon annan tar vid där vi slutar. Jag gillar den tanken. Var och en är bra på sitt och tillsammans blir det något ännu bättre, något unikt. I PRAKTIKEN INNEBÄR DET att vi inte bara erbjuder resor mellan våra 20 egna destinationer. Tillsammans med våra samarbetspartners erbjuder vi i princip resor till hela världen! Och för att sticka ut hakan lite, får man nog säga att det är rätt fantastiskt och smått unikt att från till exempel Hemavan, med 200 bofasta invånare, kunna nå i princip hela världen på en och samma biljett! Tillsammans är vi starka och unika.

Vi är hela Sveriges flygbolag

FRÅN OCH MED ALLDELES NYSS är vi nu ännu fler som tillsammans blir ännu starkare! Nu erbjuder nämligen både KLM och airBaltic genomgående resor från de flesta av Nextjets destinationer till stora delar av världen. Samtidigt leder det till ökad turism från helt nya marknader när vi förenklar för de som vill besöka vårt vackra land.

Varmt välkommen ombord!

Henning Lindberg Marknadschef henning.lindberg@nextjet.se

Vi på Nextjet vill inte bara leverera billiga och säkra flygtransporter. Vi ser det som vår uppgift att krympa Sverige! Att göra vårt avlånga land lite mindre avlångt och minska avståndet mellan både orter och människor.

Med 280 medarbetare och 16 flygplan trafikerar vi nu 20 destinationer. Det gör det enkelt för dig att komma nästan vart som helst i landet snabbt och effektivt, oavsett om det är i affärer eller för nöjes skull du reser. Och med Arlanda, Göteborg och

Helsingfors bland destinationerna blir det lätt att fortsätta ut i vida världen med våra internationella samarbetspartners.

A B OV E M A G A Z I N E 3


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


above N E X TJ E T I N F L I G H T   M AG A Z I N E N R 2 • 2 0 1 7 P R I S   5 3   K R

stockholms

Skärgård BILMÄSSA I GENEVE

Galen design kultur • nöje • teknik

Innehåll Above  magazine nr 2-2017

16

Above Magazine nr 2–2017 Above Magazine publiceras av Spenner Media och distribueras i flygstolsfickan på Nextjet. Nextjet flyger med 16 flygplan till 22 destinationer och är ett av Sveriges största inrikesflyg. Nextjet transporterar 350 000 resenärer per år, 60 procent är män 40 procent kvinnor 87 proceent affärsresenärer. Above Magzine utkommer med 6 nr per år (7 veckors exponeringstid. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar inte utgivarens eller flygbolagets. För tävlingar och lotteri anordnade i Above Magazine svarar vinnaren för eventuell vinstskatt.

redaktör

Leslie Spenner, 042-14 70 40 leslie@spenner.se

ansvarig utgivare annonsbokning

Spenner Media Mark Magnusson 0761-84 24 00 mark@spenner.se

medarbetare Thomas Madsen, Thomas Rödin, Ian Maasing

grafisk formgivning Art Industry www.artindustry.se

tryck

Danagård Litho www.danagardlitho.se

papper

Amber Graphic

omslag

Foto: Tove Frej/mediabank. visitstockholm.com

redaktionsadress

TR

YC

KSA

19 6

Spenner Media Drottninggatan 53 B, 252 22 Helsingborg www.spennermedia.se

10 K 3 04

F OTO : H E N R I K T R Y G G / M E D I A B A N K / V I S I T S TO C K H O L M , I A N M A A S I N G , M A R K N O L A N

Leslie Spenner, 042-14 70 40 leslie@spenner.se

Teknik.................... 06 Nöje...................... 09 Kultur.................... 10 Bäst just nu................ 12 Resor..................... 15 Stockholms skärgård........ 16 Stylt Trampoli............. 22 Bilmässa i Geneve........... 26

26 22

När du vill resa hit! 0970-780 00 • www.lapair.se

A B OV E M A G A Z I N E 5


teknik 1. 2.

Högtalare

Vi har testat Bluetooth-högtalare inför sommarens strandfester! 4.

1. Libratone Too Bäst i test! Grymt (rundstrålande) ljud för sin kompakta storlek. Bra batteritid och stänkstäker! Pris: 1 299 kr 2. D  enon Envaya Bästa ljudet i testet – men också störst och tyngst. Finessrik inklusive inbygggt ryggstöd. Pris: 1 353 kr.

3.

3. S  ony SRS-XB3 Tungt ljud och kan spela högt. Vattentålig och bra batteritid. Kräver Sonys egen laddare. Pris: 1 199 kr

5.

4. J  BL Flip 3 Kompakt allround-modell som låter bra, tål vatten och är mycket prisvärd. Pris: 699 kr. 5. U  E Roll 2 Platt design och många smarta detaljer – ett utmärkt val för resenären. OK ljud. Vattentät! Pris: 690 kr Läs hela testet på digitallife.se Priset är det lägsta och hämtat från Prisjakt.nu den 21 mars.

6 A B OV E M A G A Z I N E

Artikeln är producerad i samarbete med Digital Life.


V ÅR T I D S M ÖT E S P L AT S Hooks Herrgård ligger mitt emellan Stockholm, Göteborg och Malmö, några mil söder om Jönköping. En perfekt mötesplats vare sig det gäller konferens med företaget, en helg med golfgänget eller en romantisk spavistelse. Härlig 1700-tals miljö blandas med moderna möteslokaler, vackra golfbanor och ett nybyggt spa intill Hokasjöns lugna vatten. Här finns gott om utrymme för att koppla av och njuta av den småländska naturen. Unna dig själv lite vardagslyx och låt oss skämma bort dig med god mat, sköna behandlingar och härliga aktiviteter. Eller ta med kollegorna på en konferens där idéer föds på sköna möten.

Välkommen till ett slags skönare liv.

Hooks Herrgård 560 13 Hok

0393-210 80

info@hooksherrgard.se

www.hooksherrgard.se


Kiruna

Höga Kusten Airport – det självklara valet när du flyger till/från Höga Kusten. Norrlands enda flygplats med egen järnvägsstation.

Gällivare

Jokkmokk

Lycksele Umeå Sollefteå

Höga Kusten Airport

Nordmaling Örnsköldsvik

Kramfors Härnösand Timrå Sundsvall

hogakustenairport.se

Stockholm/Arlanda Airport


nöje

Actionfyllt riddaräventyr film När Arthurs far mördas, så griper hans farbror Vortigern kronan. Trots att Arthur berövats på sitt arv så vet han själv inte om sin egen bakgrund, och lever därför ett tufft liv i stadens gränder. När han en dag drar svärdet ur stenen, vänds Arthurs liv upp och ner och han tvingas möta sanningen kring sitt riktiga ursprung. Se Charlie Hunnam, Eric Bana och Jude Law i King Arthur: Legend of the sword. Biopremiär 10 maj.

EM i ridsport

Ledin – Skarpt läge show I september intar en av Sveriges mest älskade artister återigen scenen med en nyskapad

musikalisk käftsmäll till show. En lika klassisk som modern upplevelse, där Tomas Ledins alla odödliga hits står i centrum. Räkna med en spektakulär show i högt tempo och med glimten i ögat. Med en artist vassare och mer laddad än någonsin. Föreställningen Skarpt läge har premiär på Cirkus i Stockholm den 15 september.

Kortisar Mariehamn BrändÖluffen halvmarathon, 20 maj Jönköping Sommar och soul med Samuel Ljungblahd, 15–18 juni Karlstad Håkan Hellström – Rullande Åska, 8 juli

F OTO : S U M M E R B U R S T, E R I C B R O M S

hästsport I augusti 2017 blir det stor hästfest i hela Göteborg. Under en spännande och händelserik vecka kommer fei Europamästerskapen i ridsport att förvandla hela staden till arena med tävlingar och aktiviteter på Ullevi, Heden och i Slottsskogen. Evenemanget äger rum den 21–17 augusti 2017. Europamästare kommer att koras i de fyra disciplinerna hoppning, dressyr, fyrspannskörning och paradressyr.

Oscarsrevyn intar Göteborg hästsport Oscarsteaterns jubileums­

Invig sommaren med festival! festival Summerburst, som är inriktad på elektronisk musik, har under de senaste åren växt ut till en av Sveriges största festivaler. Årets festival går av stapeln den 2–3 juni på Ullevi i Göterborg respektive den 9–10 juni på Gärdet i Stockholm. Bland klara artister märks namn som Zara Larsson, Justin Bieber, David Guetta, Eric Prydz och Mike Perry.

revy har gjort stor succé i Stockholm och efter två utsålda säsonger flyttar den kritikerrosade revyn in på Lorensbergsteatern i Göteborg. På scen har vi ett riktigt dream team – Robert Gustafsson, Sanna Nielsen, Anders Jansson, Rachel Mohlin och Kim Sulocki. Tillsammans med en stor ensemble och orkester bjuder de på en modern, lyxig och makalöst rolig revy. Föreställningen spelas hela hösten med premiär den 21 september.

A B OV E M A G A Z I N E 9


kultur

Kortisar Västerås Från Broadway till

Duvemåla, Västerås Konserthus 22 april Sundsvall Jazzfesten 2017, Tonhallen 5 maj Luleå Jag AB 2.0 – Kjell Enhager, Kulturens Hus 9 maj

balett Les Ballets Trockadero de Monte

Egenartade estetiska och poetiska collage

Carlo är en internationell show bestående enbart av män som skapar humor i den klassiska balettraditionen. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, även kända som »Trocks», fick sin början år 1974 på Off-Off Broadway i New York, då en grupp balettentusiaster ville komma med en lekfull och underhållande syn på den traditionella, klassiska dansen. Repertoaren består av ett mång­ sidigt urval av klassiker inom balett och modern dans. 2–6 maj på Savoy-teatern i Helsingfors.

konst Den amerikansk-österrikiska duon Cooper & Gorfers värld är lika mycket fiktion som verklighet. Med intrikata fotografiska collage som påminner om drömlika målningar dokumenterar de fjärran platser och folk som de gestaltar i gripande poetiska berättelser. Bilder du aldrig glömmer. Utställningen I Know Not These My Hands visas på Fotografiska i Stockholm till och med den 11 juni.

Eva Röse tillbaka på Dramaten teater För varje val vi gör i livet, väljer vi sam­

tidigt bort något annat. Men tänk om vi får chansen att välja om? Eva Röse återvänder till Dramaten som Ellida i Ibsens klassiker Frun från havet om livskriser, livsval och oavslutade kapitel. Regissören Sofia Jupither har tidigare haft stora framgångar med Gengångare på Stockholms Stadsteater 2010, som också visades på svt, och Lille Eyolf som blev en stor succé på Nationaltheatret i Oslo 2014. Premiär på Dramaten i Stockholm den 4 maj.

1 0 A B OV E M A G A Z I N E

Lagerlöfnovell i operatappning opera Den 23 april blir Selma Lagerlöfs novell Herr Arnes penningar till en operaföreställning på Göteborgsoperan. Herr Arnes penningar uruppfördes sceniskt framgångsrikt på Stora Teatern 1961, och även en repris 1975 blev mycket omtalad och älskad av publiken. I centrum står den olyckliga Elsalill. Hon förälskar sig i sin familjs mördare Sir Archie, men plågas av sin döda fostersyster att hämnas. Som Elsalill får vi i denna konsert höra Julia Sporsén.

Klas Eriksson på Göteborgs Konsthall konst Under sommaren presenterar Göteborgs Konsthall separatutställningen Vet din mamma var du e? med konstnären Klas Eriksson. Klas intresse för kontroll, makt och begränsning tar sitt huvudsakliga uttryck genom foto, måleri, performance, video och skulptur. Verken trotsar det givna och riktar fokus mot något mer okänt och osäkert och på så sätt ställs vanliga relationer på spel. Visas 9 juni till 20 augusti.

F OTO : K L A S E R K S S O N , A N N A Ó S K E R L I N G S D ÓT T I R , C O O P E R A N D G O R F E R , J O H A N N E S B E R N E R

Balett med glimten i ögat


Har du frågor om näringslivet i Jönköping? Söker du lokaler, mark eller har andra frågor som rör näringslivet i Jönköping är du välkommen att kontakta kommunens företagslots. Vi hjälper både nya och etablerade företag.

Företagslots Monica Raske, tfn 036-10 55 20, monica.raske@jonkoping.se www.jonkoping.se/naringslivarbete


bäst just nu

På Riktigt med Charlie och Mathias

ICA Banken Podd Charlie Söderberg och

Veni Vidi Vici

Viaplay TV-serie Den 13 april är det dags för premiär för dramaserien Veni Vidi Vici, skriven, regisserad och producerad av Rafael Edholm. Veni Vidi Vici är en dramaserie i tio delar om den danske filmregissören Karsten Daugaard (Thomas Bo Larsen) som tvingas lämna filmbranschen för att ta ett jobb på sin svärfars (Mikael Segerström) ekologiska grisfarm, något han ogillar från dag ett. Räddningen blir hans gamla vän producenten Vincent (Rafael Edholm) som erbjuder Karsten en väg tillbaka genom ett välbetalt filmjobb, nämligen att regissera pornografi. Karsten kastas in i en hårdhudad värld och han tvingas leva ett dubbelliv som sätter hans eget liksom familjens liv i fara.

Mathias Andersson (Lyxfällan) är återigen förenade och startar nu podden På Riktigt med Charlie och Mathias i ett samarbete med ica Banken. Ambitionen med podden är att på ett lättsamt, begripligt och humoristiskt sätt hjälpa lyssnarna att spara pengar och bli mer insatta och trygga i sina köpval, inför stora som små beslut. ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér gästar podden regelbundet tillsammans med kända personligheter och experter.

Bok

musik

App

Kolibri

Spirit

Unified Remote

Anna Fekete är precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad, och har blivit inkastad i ett till synes olösligt fall som har fångat hela nationens intresse. Det hjälper inte direkt till att hennes nya partner Esko inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar, och att Anna blir föremål för systematiska försök att få henne ur balans. En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på att en seriemördare går lös. Kolibri är en isande mörk deckare, full av samtids­ frågor, som är svår att lägga ifrån sig – och svår att glömma.

Efter ett par lätt oinspirerade album så hade det givetvis legat nära till hands att konstatera att Depeche Modes tid som en nyskapande och kreativ kraft var över. Men så reser man sig då på nio, och spottar ur sig Spirit, ett album som kan vara det bästa bandet gjort sedan 1993 års Songs of faith and devotion. De vanliga temana, smärta, religion, död och sex, har fått stå tillbaka för omvärldsanalys och politiska budskap. Sångaren Dave Gahan sjunger med en glödande inspiration och tillsammans med producenten James Ford så har bandets huvudsaklige låtskrivare Martin Gore hittat en vital och lagom smutsig ljudbild. Magnifikt.

Det finns många situationer när man önskar att man hade kunnat styra en dator externt, det kan t.ex. vara när du streamar en video, lyssnar på musik eller vill starta om datorn från ett annat rum. Då kan en app till telefonen vara ett bra alternativ. Med Unified Remote kan du styra mus och tangentbord för Windows, Mac och Linux. Appen har också stöd för att styra program som Chrome, Firefox, Google Presentation, Itunes, Powerpoint, Safari, vlc och mycket mer. Om din dator har stöd för Wake on lan så kan du också använda appen för att starta datorn.

1 2 A B OV E M A G A Z I N E

Depeche Mode, Sony Music

Unified Intents

F OTO : U N I F I E D R E M OT E , B E R S A H A L L & LU N D G R E N

Kati Hiekkapelto Modernista Förlag


nära till kunder och marknad

1,7 miljoner kvm byggklar mark för industri, lager och handel

Illustration av framtida utbyggnad ett samarbete mellan Kilenkrysset AB och Strängnäs kommun mer information på

www.separk.se


Pour Over Coffee

Som en sann kaffeälskare Använd våg och måtta 70 g grovmalet kaffe per liter vatten. Hetta upp vattnet till 96°C, fukta kaffet försiktigt och vänta 30 sekunder. Häll sedan långsamt vattnet över kaffet, det bör ta cirka 3,5 minut. Den långsamma bryggningen lyfter fram och frigör kaffets aromer och smakkaraktärer. Servera och njut! Upptäck en ny generation kaffe på löfbergs.se På Next Jets flygningar njuter du alltid av vårt Ekologiska och Fairtrademärkta kaffe.


F OTO : S I M O N B R Y G G - Ö S T E R S U N D P H OTO G R A P H Y

resor

F OTO : J O E C O R N I S H V I S I T B R I TA I N N

Nya satsningar för NextJet flyg I mitten av mars startade NextJet, tillsammans med Artic Airlink, upp nya linjer med fokus på Luleå genom att köra igång flygningar mellan Luleå och Sundsvall, samt Luleå och Göteborg. Ytterligare en nyhet är satsningen på Björneborg, med flyg från Stockholm och Helsingfors. Trafikstart för linjerna är den 24 april.

Upptäck Storbritannien resor London brukar ligga på topplistan över svenskarnas favoritresmål, men faktum är att

F OTO : © D I S N E Y PA R I S

det finns mycket mer att upptäcka på de brittiska öarna. Några exempel är den legendariska Hadrianus mur, som byggdes av den romerske kejsaren Hadrianus år 112 och blev romarikets nordligaste gräns. I år kan du själv uppleva hur det var genom utställningen Hadrians Cavalry, som varar mellan den 8 april och 10 september. Ännu längre norrut kan du uppleva de skotska högländerna, som varit kuliss för filmer som Harry Potter, The Highlander och Local Hero, och bland annat titta på Gleenfinnan Viaduct, en imponerande bro som är 30 meter hög och 300 meter lång. Lämpligast upplever du den och landskapet ombord på ett gammalt ånglok, The Jacobit Steam Train, som går från Glennfinnan och Malliag under sommarhalvåret. Andra tips är Europas längsta zipline i Snowdonia, Wales, The Lake District i Cumbria, nordvästra England, samt The Giant Causeway i norra Irland, där man bland annat har filmat Game of Thrones. Fler tips på: www.visitbritain.com

paris Med start den 26 mars erbjuder Disneyland Paris ett omfattande program med ett flertal nyheter under resten av året för att fira sitt 25 års jubileum. Det blir massor av äventyr för både vuxna och barn, där man blandar berömda disneykaraktärer med inspiration från Star Wars och Pirate of the Carribean-filmerna. Se mer på www.disneyland­ paris.com

hotell När affärsreseby-

F OTO : T H O M A S M A D S E N

Disneyland Paris firar 25 år

Stockholm dyrast i Norden

Direkt till Almedalsveckan

politik Efterfrågan på direktflyg till Visby under Almedalsveckan är enormt, och nu utökar NextJet sin satsning på direktflyg genom att flyga direkt mellan Trollhättan– Vänersborgs flygplats och Visby Airport. Tidigare har NextJet flugit direkt till Visby under Almedalsveckan även från Karlstad, Jönköping och Västerås, vilket kommer att ske även i år.

rån HRG presenterar sin senaste rapport hamnar Stockholm på tionde plats över världens dyraste hotellstäder, vilket gör den svenska huvudstaden till den dyraste i Norden. Som jämförelse hamnade Köpenhamn på plats 18 och Oslo på plats 26. Dyrast i världen när det gäller hotellövernattningar är Moskva, följt av New York och San Fransico, enligt hrg.

A B OV E M A G A Z I N E 1 5


Stockholms Kajakpaddling, lyxkryssning eller kanske något mitt emellan. Vad du än letar efter hittar du säkert någonting som passar just dig bland Stockholms skärgårds stora utbud av aktiviteter.

skärgård av thomas madsen

1 6 A B OV E M A G A Z I N E


A B OV E M A G A Z I N E 1 7

F O T O : H E N R I K T R Y G G / M E D I A B A N K .V I S I T S T O C K H O L M .C O M

sverige


S

tockholms skärgård har cirka 30 000 öar, kobbar och skär, och sätten att uppleva dessa är många. Allt ifrån kajakpaddling och övernattning i tält, till att hyra egen båt, komplett med både besättning och kock, för att sedan övernatta på en passande gammal ångbåt eller lyx­ hotell. Där emellan finns det ett otal varianter och något som passar allas plånbok.

»Antingen en snabb tur, en utflykt över dagen eller varför inte köra en båtluff i Skärgården« 1 8 A B OV E M A G A Z I N E

det allra enklaste är faktiskt att ta någon av alla de båtar som trafikerar skärgården och som utgår från centrala Stockholm, antingen från Strömkajen eller längs Nybrokajen. Här finns det massor att välja på och det är bara att bestämma sig vad man vill se och hur länge man vill vara borta. Antingen en snabb tur, en utflykt över dagen eller varför inte köra en båtluff i Skärgården med Nord–Sydlinjen, en 70 sjömil lång båtlinje utmed hela den vackra ytterskärgården. Man kan också hänga med på en dagsutflykt med segelbåt eller hyra en själv. Möjligheterna är som sagt många. Above listar tio tips bland allt det som finns att göra i sommar.


stockholms skärgård

Tio

skärgårdstips Krogbesök i skärgården

Cirka tjugo minuters resväg med båt från Nybrokajen eller Slussen, hittar vi Stockholms svar på den amerikanska segelorten Newport, segelinspirerade Hotel J. Här ifrån går det sedan att fortsätta en kort resa till populära Fjäderholmarnas krog, en restaurang som bland annat blivit omnämnd i White Guide och har ett eget ölbryggeri. Båtbolag som åker hit är Strömma, Waxholmsbolaget, Fjäderholmslinjen samt SL:s nya Sjövägen. Det går även att ta sig till båda ställen med egen båt och lägga till vid respektive brygga. hotelj.com fjäderholmarnaskrog.se

F OTO : H E N R I K T R Y G G / M E D I A B A N K .V I S I T S TO C K H O L M .C O M , H OT E L J.

Grinda Ett av de populäraste turist­ målen i Skärgården, en dryg timmes båtresa från city. Hit kommer man endast med båt, antingen egen eller med Waxholmsbolaget och Cinderellabolaget. Vill man stanna över natten finns såväl Grinda hotell, i anslutning till anrika Grinda Wärdshus, som vandrarhem, stugby och möjligheter till camping. Annars är det perfekt för en billig dagsutflykt. Antingen med egen picknickkorg eller inhandlat från lanthandeln. Båtbiljetterna kostar från 95 kr enkel väg. grinda.se

Sandhamn

Klassisk seglarmetropol med sitt lika klassiska seglarhotell. Sommaren på Sandhamn kretsar naturligtvis kring sol, bad, båtliv och fest. Seglar man inte själv kan man ta sig hit på drygt två timmar med Waxholmsbolaget, från Strandvägen eller Strömkajen. Vill du övernatta finns allt ifrån bed & breakfast till lyx, där det ultimata är att boka den 220 kvadratmeter stora sviten på Sands hotell. destinationsandhamn.se

Hälsa på hos Saltkråkan Det finns fortfarande liv i Astrids Lindgrens berättelse om Vi på Saltkråkan, trots att den spelades in redan på 1960-talet. Ön heter inte så på riktigt, utan det är ön Norröra, utanför Furusund, där Astrid bodde på sommaren och skrev manus till den populära teveserien. blidosundsbolaget.se

Lyssna på ångbåtsblues Den gamla ångbåten S/S Blidösund avgår hela sommaren från Skeppsholmskajen. Ombord spelar många av våra kända svenska musiker. Det är även denna båt som på sön­ dagarna går ut till ovan nämnda Norröra. blidosundsbolaget.se

Följ med på en heldagssegling Seglar man inte själv, finns det ett några bolag där man kan följa med på en hel eller halvdagsdagstur, även om man

A B OV E M A G A Z I N E 1 9


köper du enkelbiljetter efter hand. Vill man vara ute riktigt länge kan man köpa ett periodkort. Det går även att uppleva den svenska varianten av Hurtig­rutten, Royal Stockholm Cruise Lines båttur mellan Stockholm och Ny­ köping med M/S Saga Lejon, skärgårdens största båt. visitstockholm.se battaxi.se waxholmsbolaget.se gota-kanal.se

inte har någon tidigare seglingserfarenhet. Ett av de bolagen är Stockholm Adventures, som erbjuder segling på någon av sina 40–52 fots båtar, inklusive skeppare och måltider. Man utgår från Waxholm och turen tar cirka 8 timmar. Liknande seglingar anordnas av Eminess Chartersegling. Även hos Sailing event kan man få följa med ut, eller så kan den vane seglaren hyra egen båt, vilket man även kan hos Sailon och Sailmarine. stockholmadventeures.com seglaistockholm.se sailingevents.se sailon.se sailmarine.se

Paddla kajak Ett populärt sätt att se skär­ gården och samtidigt komma nära naturen är att paddla kajak. Det finns ett otal varianter och uthyrare, så det är bara frågan om hur du vill lägga upp det. Allt ifrån turer i Stockholms city på några timmar, till flera dagas utflykter. Här kan man också välja på allt mellan att sova i tält och laga sin egen mat, eller spendera dagarna på sjön, för att sedan övernatta på hotell. Ett annat av de många alternativen är ena natten ute i

2 0 A B OV E M A G A Z I N E

naturen och den andra på ett slott. Några av alla de som erbjuder kajakpaddling är dalarokajak.se ingmarsokajak.se kajak-uteliv.com horisontkajak.se

Hyr din egen lyxkryssare En drygt hundraårig skönhet med en spännande historia är M/Y Alba II, som man kan hyra för en utflykt i skärgården, komplett med kock och serveringspersonal, om man vill det. Efter utflykten kan man övernatta på en annan gammal båt, Prince van Orangien, som gänget bakom restaurangerna Oaxen och Slip gjort om till hotell. Mer båtkänsla än så här blir det knappast. Vill man hellre ha en lite nyare båt, finns Mercedita, som hyrs ut av Nordic Yacht Charter med ungefär samma upplägg. myalba.se, oaxen.com nordicyachtcharter.se

Båtluffa i skärgården Använd de befintliga färjorna för att ta dig runt i Stockholms skärgård, hoppa av och på när

du vill, stanna en natt eller två på en ö, och åk sedan vidare till nästa. Waxholmsbolaget har en båtluffarkarta som man kan få i samband med köp av kort eller biljett, här har de föreslagit olika resvägar och saker att göra längs vägen. De samordnar kollektivtrafiken och har delat in området i södra, mellersta och norra skärgården. Planerar du att göra många resor kan du köpa ett båtluffarkort som räcker i fem dagar och kostar 445 kronor, annars

Det går att äta både lunch, brunch och middag till sjöss. Strömma Kanalbolaget har olika alternativ med S/S Stockholm och M/S Prins Carl Philip. Avgång från Strandvägen och Stadshusbron. Även Blidösundsbolaget lockar med lunch i skärgården ombord på sina tre båtar S/S Blidö, S/S Storskär och S/S Norrskär. Avgång från Strömkajen. Det finns också många andra möjligheter, se vidare på restauranguidenstockholm. se/index.php/restaurangermed-havsutsikt/middagskryssningar/ stromma.se blidosundsbolaget.se

F OTO : J E P P E W I K S T R Ö M / M E D I A B A N K .V I S I S T S TO C K H O L M .C O M , H E N R I K T R Y G G / M E D I A B A N K .V I S I T S TO C K H O L M .C O M ,

Matkryssningar i skärgården


PALMA, LONDON ELLER DUBAI? Inget svetsar samman gänget som en konferensresa utomlands. Från idé till genomförande – BokningsBolaget skräddarsyr resan efter era önskemål. Våra erfarna utlandsexperter skapar upplevelser ni sent kommer att glömma. Och priserna tål att jämföras... ring 08-506 285 00 eller mejla info@bokningsbolaget.se

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00


design


STYLT TRAMPOLI Genomtänkta, ibland på gränsen till smått galna, inredningar, tillsammans med ett helhetstänk genom så kallad storytelling, har gjort den göteborgsbaserade designbyrån till en av landets mest anlitade. Möt den energiske norrmannen Erik Nissen Johansen, grundaren av Stylt Trampoli av thomas madsen foto: Erik Nissen Johansen A B OV E M A G A Z I N E 2 3


»Å ena sidan önskar jag mig mer tid med mina barn, å andra sidan ännu roligare internationella projekt.« 24 A B OV E M A G A Z I N E

VI TRÄFFAS PÅ Le Pain Francais Bistro på Kungsportsavenyn i Göteborg, ett av de ställen som arkitektbyrån ritat och som vunnit priser internationellt för sin design. Där förklarar Erik hur de jobbar och Le Pain är faktiskt ett väldigt bra exempel att använda i det här fallet. – Det är ju från början en känd bagerikedja här i Göteborg. De bakar franskt bröd och franska bakverk, jobbar med franska bagare och franskt mjöl. Så vi ville ta det varu-

märket och bygga på en restaurang och en bar. Dessutom ville vi kommunicera att det gick bra att besöka Le Pain oavsett om man ville äta lunch, bara kände för en fika eller ville ha en utekväll på en snyggt designad bar, som även spelade bra musik. Allt det här gör ju också att verksamheten lever fler timmar på dygnet, och man får till exempel inte det sedvanliga avbrottet mellan lunch och middag, förklarar Erik. PÅ STYLT TRAMPOLI använder man sig av storytelling, vilket är en av hemligheterna med byråns framgång. Sedan starten 1991 har de i dag vuxit till att ha ett 30-tal anställda och har genomfört 400 hotell och 250 restaurangprojekt, mestadels i Norden. – Man kan likna det vid hur man gör film, fortsätter Erik. Då skriver man manus och sedan utgår alla från det i sättet man jobbar på. Hos oss är det

lite av samma sak, vi ska inte bara rita en inredning, vi ska även kommunicera fram något som beställaren vill ha och vi ska hjälpa till att paketera det så att det blir lättare att sälja. Så istället för att anlita olika företag som ska göra varsin bit, så gör vi helheten, med allt ifrån inredning till pr och marknadsföring. I Le Pain Francais fall innebar inredningsbiten att man tog avstamp i den franska industriromantiken, vid tiden för Jules Verne och Gustav Eiffel, och ritade en inredning som blev en överdriven pastisch på Paris vid den här tiden. – Jag tror att folk vill ha det lite annorlunda när de går ut och att det finns en fara i att inreda allt för neutralt och beige bara för att det lättare passar alla. Här kommer man in i en lätt galen, överdriven och smått surrelastisk värld. Ett annat göteborgsexempel är Cuckoo’s Nest, baren och


stylt trampoli allt ifrån designers, copywriters, art directors och inredningsarkitekter, till marknadsförare och webbutvecklare, lägger ner otroligt mycket tid på detaljer och att skaffa information, det förstår man när man hör honom prata om de olika projekten. Några av de senaste Stora Hotellet i Umeå, huus i Gstaad, som ligger i ett område där byrån gjort flera jobb, samt The Well i Oslo, det första och största hotellet i sitt slag i Skandinavien. – På restaurangsidan är det nog Ebenist i Stockholm som bäst visar byråns arbetsmetod. Dessutom har Kasai Dinner Club, även den i Stockholm, blivit en stor snackis, berättar Erik.

restaurangen på Radisson Blue Lindholmen, som även den blivit en succé och vunnit utmärkelser internationellt. – Ursprungligen bestod platsen av en grushög och vi skulle ta oss an utmaningen att få göteborgarna att ta färjan över för att besöka restaurangen. Ett projekt som på pappret såg ganska hopplöst ut och som hade fått de flesta krögare att backa. Men Lindholmen ligger i ett väldigt kreativt område med företag som Volvo, Uppfinnarverkstaden, Chalmers, med flera. Så Erik och hans kollegor gick runt och knackade dörr, pratade med företagen och frågade om de hade något som de kunde tänka sig att skänka till det nya stället. På så sätt fick man dels en väldigt personlig prägel, dels ett ställe som de som verkade på Lindholmen kunde vara stolta över och visa upp. Resultatet? Cuckoo’s Nest omsatte unge-

fär tre gånger så mycket som de först kalkylerade med, och det har verkligen blivit den mötesplats som både beställaren och designbyrån hoppades på. Det visar också på att det kan vara värt att investera lite extra i detaljer när man ska tänka inredning. UNDER SAMTALET kommer vi många gånger in på det som Erik kallar the human fingerprint, det vill säga att det ska kännas personligt, att någon har lagt en tanke bakom. Ett väldigt bra exempel på det är Lydmar Hotel i Stockholm. – Per Lydmar, mannen bakom hotellprojektet, ville att det i det närmaste skulle kännas som om vi kom hem till honom, som om han bjöd in varje gäst till sitt eget hem. Så varje rum är speciellt designat och rummen liknar inte varandra, även om det finns en röd tråd i det hela. – I matsalens bokhylla har

vi till exempel använt oss av foto på Pers föräldrar och det står böcker som han använde när han studerade i Schweiz. Och den musik som spelas är verkligen Pers egen låtlista, samt att det är både gratis att titta på film och att plundra minibaren. För man tar ju inte betalt när ens vänner kommer hem till en. Ja, att Erik och hans kollegor, som för övrigt består av

VAD ÖNSKAR SIG då Erik själv framöver, har det gått som han hade hoppats på när han för drygt 25 år sedan kom från Norge för att så småningom skapa en av Sveriges mest framgångsrika designbyråer? – Jag är kluven. Å ena sidan önskar jag mig mer tid med mina barn, å andra sidan ännu roligare internationella projekt. – Vi har faktiskt signerat flera internationella dröm­ projekt som tyvärr är hemliga, så då återstår bara att fixa mer tid till barnen, avslutar Erik.

A B OV E M A G A Z I N E 2 5


Supergalet och vardagspr av ian maasing

2 6 A B OV E M A G A Z I N E

det bjöds på bröd och skådespel på den nyligen avslutade internationella bil­ salongen i Genève, som lockade drygt 690 000 åskådare. Skådespelet handlar om de mest superdyra, superstarka, supersnabba eller supergalna bilarna. Som exempelvis den svenska supersportbilsbygga-

ren Koenigsegg värsting­ modell Regera där drivkraften levereras av en turboöverladdad V8-motor på 5-liter och tre elmotorer med maximal effekt på 1500 hästkrafter. brödet handlade om alla de praktiskt höga och rymliga vardagsbilar som debuterade i

Genève. Såsom kompakta Seat Ibiza i senaste tappning, senaste generationen av lilla mellanklassuven Subaru xv, nya, aningen större och rymligare generationen av bmw 5-Serie kombi, nya Opel Insignia som sedan och kombi, crossovern Mitsubishi Eclipse Cross, nya mellanklassuven


motor BILSALONGEN I GENÈVE 2017

aktiskt Volvo xc60. Eller Volkswagen Golf i senaste ansiktslyfta och teknikuppdaterade versionen. välkommen med på en runda till de jättelika utställningshallarna vid Genèves flygplats och kolla nykomlingarna bland konceptbilar och de seriebyggda modellerna.

Svenska Koenigsegg, som bygger

Q8 är Audis nya konceptbil för en

supersportbilar i liten skala i en hangar på gamla flygflottiljen i Ängelholm, har gett sig den på att knäcka Bugatti, Ferrari och de övriga i gänget. Det ska ske med hjälp av nya Regera som är den häftigaste av dem alla. I Koenigs­ eggs monter på bilsalongen i Genève fanns de två första kundbeställda bilarna av totalt 80 stycken som ska tillverkas. Med en turboöverladdad V8-motor på 1100 hästkrafter och tre elmotorer på totalt 700 hästkrafter ger tillsammans en maximal effekt på 1500 hästkrafter och ett vridmoment på 2000 Newtonmeter. Det enorma vridmomentet räcker till för att accelerera den kompakta tvåsitsaren från stillastående till 300 km/h på 10 sekunder och till 400 km/h på knappt 20 sekunder för att därefter toppa i 415 km/h. Jag undrar om en JAS 39 Gripen hänger med i den accelerationen även vid fullt pådrag med efterbrännkammare?

sportig, storvuxen crossover med suvens höga nedre del och en kombicoupés låga övre del. Q8 Sport Concept har en 3-liters turboöverladdad bensinmotor där turbokompressorn drivs elektriskt. Mellan motorn och växellådan finns en elmotor/generator som ger extra kraft vid givna tillfällen. Total systemeffekt är 476 hästkrafter och maximalt vridmoment hela 700 Newtonmeter. 0-100 km/h går på 4,7 sekunder och toppfarten är begränsad till 275 km/h.

Lagom till utställningen fick PSA-

För 55 år sedan härjade den lilla

sportbilen Alpine vilt i alprallyn. Den svansade ju så oslagbart kvickt genom hårnålskurvor med sin svansmotor! Renault, som ligger bakom Alpine, firar nu detta genom att presentera en helt ny serietillverkad sportvagn med beteckningen A110, som med sin mitt i bilen placerade fyrcylindriga motor på 252 hästkrafter bör kunna runda hårnålsböjarna ännu kvickare!

koncernen(Peugeot och Citroën) lyxbilsmärke DS färdigt den mellan­ stora crossovern DS 7 Crossback. Den ser riktigt snäll ut med sina mjukt rundade former och en måttligt stor, vertikal frontgrill. Crossoverns höga tak och de ganska så vertikala rutorna ger ett luftigt inre och den goda mark­ frigången gör att man inte fastnar med underredet på första lilla snövall eller grushög, detta oavsett om bilen är två- eller fyrhjulsdriven. Bilen har till en början tre bensinmotorer och en diesel i effekter från 130 till 230 hästkrafter. Lite senare lanseras en plug-in hybrid.

A B OV E M A G A Z I N E 2 7


motor

Nya Ferrari 812 Superfast ligger hyggligt till i superligan med sin 12-cylindriga motor på 800 hästkrafter och vrid­ momentet 713 Newtonmeter, men är något mer beskedlig jämfört med Koenigsegg Regera. Tack vare ett påkostat lättbygge med mycket alu­ minium och många detaljer av kolfiberarmerad plast accelererar den piggt i »lägre« farter: 0–100 km/h går på 2,9 sekunder. Men vad är toppfarten 340 km/h mot Koenigseggs 415 km/h!

turbon på 415 hästkrafter och 600 Newtonmeters vridmoment och en fullhybrid med en bensin V6:a och två elmotorer med sammanlagt systemeffekt på 354 hästkrafter. Som första lyxlimousin har den en tioväxlad automatlåda till bensinversionen LS 500. Hela 14 krockkuddar finns i toppversionen. Till Sverige kommer båda versionerna med fyrhjulsdrift.

snålare diesel finns till en början att välja mellan. Från 184 till 333 hästar. Räcker inte det så kommer AMG-versioner med högre prestanda och fyrhjulsdrift inom kort. Alla modeller har en nioväxlad automatlåda där drivkraften går till bakhjulen, eller på 4MATIC versionerna till alla fyra hjulen.

Årets Bil 2017 heter Peugeot 3008. Traditionsenligt presenterar åretsbil-juryn vinnaren av denna utmärkelse på bilsalongen i Genève. Kanske inte så konstigt att det blev en crossover i år eftersom allt fler bilköpare väljer just den här biltypen.

rade femte generationen av flaggskeppet LS. Den bakhjulsdrivna alternativt fyrhjulsdrivna lyxiga sedanen har försetts med en helt ny plattform och är 524 centimeter lång och 190 centimeter bred. Det säregna utseendet på fronten med snyggt designade strålkastare och lysdioder, LED, den långa motorhuven, extralångt axelavstånd på 313 centimeter, karossidor med hög skuldra och stora 20-tumshjul samt en lång svepande taklinje som elegant flyter ihop i ett kort bakparti ger denna stora limousin ett dynamiskt utseende. Under skalet, som mäter 145 centimeter i höjd, hittar man många spännande lösningar. Vid lanseringen erbjuds två motorer, en nyutvecklad V6-motor med dubbla

2 8 A B OV E M A G A Z I N E

F OTO : D A I M L E R

Toyotas lyxbilsmärke Lexus presente-

Mercedes-Benz E-Klass Cabriolet med tygsufflett har de lugna karossformerna i samklang med en dynamisk front. Bilen baserar sig på nya E-Klass Coupé med plats för fyra vuxna i de låga stolarna och 310 liter i det måttligt stora bagagerummet. Tre direktinsprutade, dragkraftiga och snåla bensinmotorer, och likaså en direktinsprutad och ännu dragkraftigare och


LÅT TYSTNADEN TALA MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –NU MED PRIORITERAD ELDRIFT Ta dig till tystnaden, i tystnad. Nya Outlander Plug-in Hybrid är inte bara utrustad med förfinade säkerhetssystem, ett nytt mediasystem och förbättrad fyrhjulsdrift, den har också begåvats med EV Priority Mode. Ett system som låter dig välja prioriterad eldrift efter eget bevåg. Så välkommen att uppleva en bil som låter dig upptäcka både vidderna och tystnaden, välkommen att uppleva nya Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

• SUPERMILJÖBIL • FÖRBÄTTRAT SÄKERHETSSYSTEM • NYTT KÖRLÄGE PÅ EL • FÖRBÄTTRAD FYRHJULSDRIFT • NYTT MEDIASYSTEM • SNABBLADDNING 25 MIN • RYMLIG SUV • 8 ÅRS BATTERIGARANTI •1 500 KG DRAGVIKT

PRIS FRÅN 399 900 KR FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 188KR/MÅN Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO 2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Förmånsvärde 2017 netto per månad vid 50 % marginalskatt.


motor

F OTO : V O L K S WA G E N

Nya XC60 som begick sin världspremiär

Nya Volkswagen Arteon kan utan vidare jämföras med fyradörrars coupéer från Audi, BMW och Mercedes. Detaljarbetet är minst lika gediget, interiören minst lika rymlig, gången minst lika bekväm på alla slags underlag. Den serieklara fyradörrars vagnen med skönt svepande karossform mäter 486 centimeter i längd. Tre motorer, en bensinare och två dieslar. Alla modellversioner som kommer till Sverige har fyrhjulsdrift och sjuväxlad DSG-automatlåda. Bilen går i produktion om någon månad och lanseras i Sverige efter sommaren. Arteon blir en värdig ersättare till utgångna modellen Passat CC, senast enbart med beteckningen CC.

på bilsalongen i Genève, har vuxit på de flesta ledder jämfört med föregångaren. Karossen är 469 centimeter lång, 190 centimeter bred och 166 centimeter hög. Axelavståndet är 287 centimeter. Och tack vare användning av superstarkt varmformat borstål har karossvikten kunnat bantas. Formen är återhållsamt Skandinavisk. Här finns inga skulpterade övergrepp. De stötskyddande listerna på dörrarna sitter också där de ska. Och nosen har gjorts mer upprätt och litet rundare med en helt nydesignad grill. Innanför de diskreta strålkastarglasen syns de T-formade ljussignaturerna, även kallad Tors hammare.

Designfirman Italdesign och flygplanstillverkaren/rymdindustrin Airbus visade den spacade lösningen på den flygande elbilen, Pop.Up, bestående av tre moduler. En bottenplatta med elmotor, batteri och fyra hjul, en tvåpersoners kapsel och en jättestor drönare med fyra rotorer. Med Pop.Up kan du således både färdas på marken och om situationen tillåter även sväva ovan jord. Med fulladdade batterier ska en flygtur på upp till 100 km vara möjligt och på väg är räckvidden cirka 130 km. Om man inte får frakta människor kan ju detta vara ett sätt att transportera varor på.

Vilken Porsche ska man välja om gärna vill få plats med tre-fyra passagerare, flera golfbaggar och slalomskidor, och helst vill

köra till skidliften trots att det är nysnö på vägen upp dit. Det rätta valet är den nyligen presenterade Panamera Sport Turismo. En elegant kombicoupé med fyra dörrar, fyra alternativt fem säten och fyrhjulsdrivning. Starkaste versionen med V8-motorn ger tillsammans med en elmotor, vi pratar om plug-in hybriden Turbo S E-Hybrid, sammanlagt 680 hästkrafter och vridmomentet 850 Newtonmeter redan från 1400 varv per minut. 0-100 km/h klaras av på 3,4 sekunder och högsta hastigheten är 310 km/h.

3 0 A B OV E M A G A Z I N E


WayWay är en företagsapp som kopplar ihop taxiresenärer som ska åt samma håll. Det är gratis att registrera ert företag och först när ni sparar pengar tar vi betalt. Med flera företag och taxibolag i samma app skapar WayWay nya förutsättningar för samåkning.

Sök

Sök och beställ resor från flera taxibolag, WayWay hittar automatiskt personer i din närhet som ska åt samma håll – vid samma tid.

Spara

Glöm kontanter, utlägg och taxikvitton. WayWay fakturerar ert företag en gång per månad – notan delas automatiskt mellan alla resenärer.

Samåk

Eller åk själv. Välj enkelt medresenär, alla matchningar presenteras direkt i appen. Tillsammans har ni möjlighet att spara lite pengar och miljö.

IT TAKES TWO TO TAXI

Samla

Spara hela företagets taxikostnader på en plats med väl underbyggd statistik. Få en klar överblick av era utgifter både på företags- och användarnivå. Man kan enkelt lägga till eller ta bort användare, samt se hur mycket som spenderas, respektive sparas.

Läs mer och registrera ert företag gratis på: www.wayway.se


Vi håller hela

Sverige levande! Qstars strategi är att finnas framför allt på mindre orter och landsbygd. Nu har vi byggt ett antal nya stationer längs de större trafiklederna så att stationsnätverket fungerar över hela Sverige även för den tunga trafiken. Med vårt FÖRETAGSKORT får du full kontroll. Det finns flera olika faktureringsalternativ och fakturan kan märkas med namn, registreringsnummer m.m. så att du får en bra överblick. Saldo och fakturakopior ligger på ”Mina Sidor”. En variant är vårt FORDONSKORT, som är ett kombinerat tank- och fordonskort där du kostnadsfritt får uppgifter om fordonets mätarställning och bränsleförbrukning via e-post. Ring, så berättar vi mer om våra kort till både företag och privatpersoner! 011-28 00 00


Nya linjer till Björneborg från Arlanda och Helsingfors Gä även sller nu träcka n S

Sverigebiljetten

Boka tidigt. Flyg billigt. Alla sträckor 549:– Med Nextjet kan du som vill flyga Sverige runt göra det extra billigt! Sverigebiljetten kostar alltid 549:- och finns på nästan alla våra linjer. För att boka den ska du var ute i god tid, närmare

und Götesbvall org

bestämt minst 30 dagar innan avresa. Priset är per sträcka, inklusive skatter och avgifter men den är inte av- eller ombokningsbar. Antalet biljetter är begränsat så skynda dig att boka på www.nextjet.se

Sverigebiljetten finns ej på sträckan Örnsköldsvik - Stockholm, som trafikeras av Höga Kusten Flyg, och inte heller på sträckorna Arvidsjaur - Arlanda eller Gällivare - Arlanda.

Beställ prisvärda buntbiljetter med full flexibilitet För dig som reser regelbundet i tjänsten finns ett alternativ som gör det enkelt, praktiskt och kostnadseffektivt för dig att flyga med oss på dina affärsresor. Buntbiljetter ger dig ett fast pris per resa och du bokar enkelt resor på nextjet.se.

Biljetterna gäller oavsett riktning, men på en viss flygrutt (mellan två destinationer). De är inte knutna till en enskild individ, utan vem som helst på företaget kan resa med dem. Buntbiljetterna är fullt flexibla, vilket innebär om- eller avbokning fram till en timme före ordinarie avgång. I efterhand kan vi enkelt följa upp och leverera rapporter och statistik kring ditt företags resande. Biljetterna är giltiga 12 månader från utfärdandedatum. Affärsresor har aldrig varit enklare.

FLYGRUTT

BILJETTER/BUNT

STYCKEPRIS (sek) inkl. skatter, exkl. moms

Arvidsjaur–Arlanda Gällivare–Arlanda Hemavan–Arlanda Jönköping–Arlanda Karlstad–Arlanda Jakobsdal/Karleby–Arlanda* Kramfors–Arlanda Luleå/Oulu–Tromsö Luleå–Oulu Luleå–Göteborg/Sundsvall Lycksele–Arlanda Mariehamn–Arlanda Mariehamn–Åbo Pori/Björneborg–Arlanda Pori/Björneborg–Helsingfors Sundsvall-Göteborg Vilhemina–Arlanda Örnsköldsvik–Arlanda

10 |30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 10 | 30 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 10 | 30 | 50 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50 | 100 10 | 30 | 50

1879 | 1689 | 1499 | 1399 2079 | 1889 | 1699 | 1499 1799 | 1689 | 1499 | 1329 1599 | 1509 | 1419 | 1229 1469 | 1399 | 1349 | 1199 229 | 197 | 186 | 164 1749 | 1649 | 1559 | 1369 1799 | 1749 999 | 949 2199 | 2149 | 2099 | 2079 1779 | 1599 | 1399 | 1219 1189 | 1129 | 1099 1219 | 1179 | 1119 1749 | 1649 | 1559 | 1369 1089 | 1029 | 999 | 949 2199 | 2149 | 2099 | 2079 1649 | 1579 | 1479 | 1289 1750 | 1650 | 1557

Med reservation för prisjusteringar. Senast reviderad 2017-03-21 *) Kampanjpriser. Priser i Euro.

Den 24 april öppnar vi två nya förbindelser. Björneborg-Arlanda och Björneborg-Helsingfors.

Med Nextjet når du hela världen! Nu utökar vi samarbetet med våra internationella partners KLM, airBaltic och SAS. Det innebär att du kan boka hela din resa med dem eller hos en resebyrå. Anslutningsflyget mellan deras världsdestinationer och de flesta av våra destinationer får du på samma biljett . Vid avresan kan du också enkelt checka in ditt bagage för hela sträckan och hämta det på din slutdestination.

Ungdomar, studenter och pensionärer flyger billigare Extra veckopeng, studiebidrag eller tilläggspension. Välj själv hur du vill se det – specialpriser på flygresor sparar pengar för både unga och äldre! Studenter Ungdomar ‹25 år Pensionärer

fr. 549:fr. 690:fr. 595:-

Priset är per sträcka, självklart inklusive skatter och avgifter.

A B OV E M A G A Z I N E 3 3


? g n i k o o c s ' t a Wh

Våra goda sidor

I

artikeln härintill kan ni läsa om vår nya kaffeleverantör på Nextjet. Löfbergs Lila har ju som många av er vet sitt säte i Karlstad. En destination vi trafikerar till och från Stockholm Arlanda. Det är just det som är en av våra grundtankar med det vi serverar dig ombord. Produkter som tillverkas och packas nära någon av våra destionationer. Att produkterna och anrättningarna ska vara av bra och god kvalitet är ju en självklarhet och vi serverar det som vi är stolta över att få erbjuda dig, käre gäst. Är dessutom produkterna ekologiska, vilket vi föredrar i första hand, är vår lycka nästan total. På vissa av våra linjer har vi historiskt bjudit på frukost och annan mat och dryck till alla. Snart kommer vi att ta betalt för kaffet du dricker ombord. Det kommer att kosta 10 kr för en kopp. Med påtår. Mineralvattnet ombord kostar 10 kr. Det är schyssta priser och vi kan i och med detta erbjuda en god produkt istället för att bjuda på en produkt som är mindre bra. Du som vill köpa en kopp kaffe till en billig peng kan göra det, och du som vill stå över kan göra det. På så sätt betalar du vad din flygbiljett faktiskt kostar – utan påslag för kaffe eller annat. Det är väl allt bra schysst! Har du funderingar, har ros eller ris så är du välkommen att skriva några rader till jens.harrysson@nextjet.se Smaklig spis & ha det bra när du landar!

Jens Harrysson Nextjet

3 4 A B OV E M A G A Z I N E

Kafferosteriet Löfbergs

Med smak av goda beslut!

Nu när vi på Nextjet tar ett nytt grepp på vår ombordservering och meny känns det naturligt att fokusera på det vi serverar allra mest av – kaffet. Vi har valt ett kaffe från Löfbergs som både är ekologiskt och Fairtrade-märkt. Det rimmar bra med vår kvalitetsoch hållbarhetsfilosofi. Även om vi av naturliga skäl tvingats tulla lite på "närodlat"-målsättningen sker rostning och packning faktiskt på en av våra destinationer. Fairtrade är en oberoende produktmärkning med fokus på mänskliga rättigheter. Bonden garanteras ett minimipris för sitt kaffe, och kooperativet får en extra premie. Det skapar förutsättningar för bättre arbets- och levnadsvillkor. Till exempel utrustning till grundskolor samt nya och förbättrade väg-, el- och avloppssystem.

"Visste du att Löfbergs är en av världens största importörer av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe?"

Det kaffe som serveras på våra flyg är ett mjukt välbalanserat och fylligt kaffe med fruktiga aromer och en mild eftersmak. Det är 100% arabicakaffe från Syd- och Centralamerika.

Varje dag producerar Kafferosteriet Löfbergs 10, 2 miljoner koppar kaffe, ett kaffe som odlats av 40 000 bönder på landsbygden i ett 20-tal länder. För att hålla hög kvalitet och förstå vilka utmaningar de som odlar kaffet står inför, spenderar de mellan 100 och 150 dagar om året i odlingsländerna. Och de nöjer sig inte med att stanna i hamnen. De reser hela vägen. Inte sällan skumpar de fram på en mulåsna till de mest svårtillgängliga byarna. Det är först på plats de kan få verklig insyn i verksamheten.

"Under 2015/2016 köpte Löfbergs över 8000 ton ekologiskt kaffe. Det motsvarar en omställning av mark till ekologisk produktion om 16 139 fotbollsplaner."


Ombordmeny Äta | Eat Frukostpaket | Breakfast kit ...................................... 55 sek | €6 Kaffe, juice & liten macka | Coffee, juice & sandwich

Fika .............................................................................. 29 sek | €3 Kaffe & Dagens söta | Coffee & Sweet of the day

Dagens söta | Sweet of the day .................................. 25 sek | €3 Chokladbit | Chocolate ............................................... 10 sek | €1 Liten smörgås | Small sandwich ............................... 35 sek | €4 Lite svenskt ”lagom” sådär, en naggande god fralla med goda pålägg!

55:Frukos t

Coffee ,J Sandwuice & ich

Wrap............................................................................. 39 sek | €4 Njut en god bite wrap med dagens läckra fyllning

Smörgås eller Baguette | Sandwich or Baguette ..... 59 sek | €6 Fyllningar, röror och spännande pålägg, fråga oss om dagens matigaste alternativ

Bjäre Chips .................................................................. 20 sek | €2 Svenska potatisar varsamt friterade i svenskpressad rapsolja mitt på de bördiga kullarna på Bjärehalvön

Smiling Fruktbar | Organic & Fairtrade Fruit bars ... 23 sek | €2 Nötblandning | Nut mixes .......................................... 25 sek | €3 Fairtrade-märkta nötblandningar | Fairtrade cashew nuts or nut mixes

Nextjet Flygfrakt | Nextjet Candy box ........................ 75 sek | €8 Godispåse | Candy bag ............................................... 25 sek | €3

Dricka | Drink Kaffe eller té | Coffee or tea ..........................................10 sek | €1 Åive kolsyrat vatten | Åive mineral water, 33cl ............10 sek | €1 Kristallklart mineralvatten från en källa vid foten av fjället Hirvasåive, norr om Polcirkeln.

Åive stilla vatten | Åive still water, 50cl ........................10 sek | €1 Läsk | Soda, 33cl ............................................................19 sek | €2 Apelsin- eller äppeljuice | Orange or apple juice ........10 sek | €1 Vitamin Well ...................................................................29 sek | €3 Rött/Vitt/Rosévin | Red/White/Rosé wine ....................65 sek | €7 Codorníu Clasico Brut, 200 ml ......................................65 sek | €7 Torr, fruktig spanjor med smak med inslag av gula äpplen, kex, persika och citrus.

: 5 7 t Nextjeakt r f g y l F

Box Candy

Cognac Braastad VSOP 3 cl ..........................................65 sek | €7 Whisky Jura 5 cl .............................................................89 sek | €9 TT ljus lager....................................................................50 sek | €5 Ekologisk Lageröl 4,5%. Maltig smak med inslag av ljust bröd, citronkaramell och örter.

St Eriks Lager ................................................................60 sek | €6 Limited Edition. Mild och aromatisk humlekaraktär med lätta, pigga inslag av citrus och grapefrukt. A B OV E M A G A Z I N E 3 5

Med reservation för ev. pris- och sortimentsförändringar.


www.corem.se

NY HANDELSPLATS FÖR DIN YRKESBUTIK, 500-1500 KVM FRÄSAREN 4 - VERKSTADSGATAN 10-12 - HALMSTAD Med ett utmärkt skyltläge i servicetäta Larsfrids industriområde, ett par minuter från Eurostop, planeras nu uppförandet av en handelsplats för yrkesbutiker. Då butikerna blir samlade på ett och samma ställe med gemensam kundparkering blir detta en väldigt kundvänlig lösning. Butikslokalerna är planerade från 500 upp till 1 500 kvm. I direkt anslutning till butikerna finns lagerytor från 1 000 kvm och uppåt.

T E KN I S K I N FO R M AT I O N

• Takhöjd: 5-7 meter. • Grund: Platta på mark. • Kraftförsörjning: 250 A, möjlighet att uppgradera till 1 000 A.

• Uppvärmning: Fjärrvärme. • Fasad: Lättbetong, tegel och plåt.

REPRESENTATIV LAGERFASTIGHET I HALMSTAD FYLLINGE 20:466 - MUSKÖTVÄGEN 7 - HALMSTAD På ett strategiskt läge i södra Halmstad, endast ett par minuter från E6/E20, erbjuder vi en välplanerad lagerfastighet om 2 000 kvm. Med en fördelning om 1 700 kvm lager, 7 meter fritt under balk och 300 kvm kontor, lämpar sig fastigheten väl för ett flertal olika verksamhetsområden. Fastigheten har fyra portar (en markport, två lasthus och en lastkaj). Bygglov för utbyggnad om ytterligare 800 kvm finns. Möjlighet till omgående tillträde.

För ytterligare information kontakta vår uthyrningschef Jesper Carlsöö på 073 - 357 18 87 eller jesper.carlsoo@corem.se

T E KN I S K I N FO R M AT I O N

• Lager: 1 700 kvm. • Kontor: 300 kvm. • Byggår: 2008. • Takhöjd: 7 meter. • Grund: Betongplatta. • Uppvärmning: Fjärrvärme.

Above Magazine nr 2-2017  

Inflight Magazine for Nejxtjet Aviaiton.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you