Issuu on Google+

A COLLECTION OF WORK

GARY DONOFRIO


4TH YEAR

FALL SEMESTER

PROF. JUNE PROJECT 2 PROJECT 1

WILLIAMSON

3RD YEAR

SPRING SEMESTER PROF. IVAN ROSA

PROJECT 2 PROJECT 1

FALL SEMESTER PROF. VANESSA PROJECT 2 PROJECT 1

KEITH

2ND YEAR

SPRING SEMESTER

PROF. NANDINI BAGCHEE PROJECT 3 PROJECT 2 PROJECT 1

FALL SEMESTER PROF. ARTHUR HARITOS PROJECT 3 PROJECT 2 PROJECT 1

1ST YEAR

SPRING SEMESTER PROF. SUZAN WINES PROJECT 3 PROJECT 2 PROJECT 1

FALL SEMESTER PROF. LEE WEINTRAUB PROJECT 3 PROJECT 2 PROJECT 1

TABLE OF CONTENTS

GARY DONOFRIO


4TH YEAR FALL

This project’s purpose was to design student housing at Hofstra University in Long Island, New York. Seen above is the master plan phase of the project. The retrofitted master plan includes all team member’s individual housing projects which fit into a newly proposed bike loop, which is intended to wrap the campus, cut down on car traffic, and allow for easier mobility for students, faculty and guests. Also student and faculty operated greenhouses were incorporated into the project as well as as commercial areas to allow for students to grow their own food and shop for needed items on campus to cut down on automotive transportation. A runoff collection systen was also added along the western edge. The diagram highlights the bike loop in yellow, the intended flow of foot traffic in red, and the orginal majority flow of foot traffic which is indicated by the thick red strip.

PROJECT 2: STUDENT HOUSING

TEAM MATES: CHRIS INNELLI, LENIN ROJAS, MURAAJYA PURANPRASHAD


student room

N

1

student double height room

2

3

4

cross ventilation light reflection

This portion of the project shows the main ideas of it through diagrams. The first is a site plan that shows the main student housing in red, the faculty housing in a light shade of pink, and the shared green houses in a dark shade of pink. The second is another diagram illustrating that the project has different edges and each one has a different experience. The third is a diagram that shows the design process of the form and composition. It illustrates the different unit types and the circulation. The fourth diagram shows each unit type in section and their schemes for light reflection for deeper light pennetration and cross ventilation.

PROJECT 2: STUDENT HOUSING

4TH YEAR FALL

faculty row house

GARY DONOFRIO


student room

student double height room

faculty row house

4TH YEAR FALL PROJECT 2: STUDENT HOUSING


floor 2

floor 3

student room student double height room faculty row house

PROJECT 2: STUDENT HOUSING

4TH YEAR FALL

floor 1

Two slab buildings with single loaded corridors, connected by a bridge and a series of faculty row houses make up the housing which frame an open gathering space. The rooms face East to capture the less harsh Eastern exposure for early morning light. The corridors face West and are outfitted with sun shades and light shelves to keep the themselves cool and allow the rooms to receive reflected Western light. The building is fitted up against the beginning of the elevated portion of the bike loop that serves the entire master plan.

GARY DONOFRIO


4TH YEAR FALL

1

3

2

4

PROJECT 2: STUDENT HOUSING


5

6

1. central pathway with bike storage 2. student housing building east 3. large lawn gathering space 4. faculty housing

6. typical faculty apartment 7. facade zoom 7

PROJECT 2: STUDENT HOUSING

4TH YEAR FALL

5. typical student bedroom

GARY DONOFRIO


Via Verde Philip Houses and Jonathan Rose Companies The Bronx, New York Two Bedroom Unit

New Carver Apartments Michael Maltzan Skid Row, Los Angeles Studio Apartment Unit

original plan

revised plan

4TH YEAR FALL

aggregation schemes

original plan

revised plan

aggregation schemes

The point of this project was to learn how to aggregate housing units. One unit would be a single unit and the other would be a double unit The first exercise was to take a housing unit from two separate existing complexes and alter them in some way. The second exercise was to take each of those units and aggregate them individually. The third exercise was to take both of those units and aggregate them together to make a new complex complete with both vertical and horizontal circulation and room for common spaces.

PROJECT 1: UNIT AGGREGATION


aggregation ratio and concept 7.5 : 3 ground plan 1.5

1

1.5

1

1.5

1.5

4th floor plan 1.5

1

view 1

5th floor plan

short sections key double unit

long section

circulation

commercial/communal

view 2 long section

PROJECT 1: UNIT AGGREGATION

4TH YEAR FALL

single unit

GARY DONOFRIO


3RD YEAR SPRING

This project was to design a community center for environmental research in Greenpoint, Brooklyn along Newtown Creek. The design has multifuntional gathering spaces, classrooms, a water treatment and research facility, a sloping roof to collect water in an outdoor rain garden, and a park for the public.

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER


north

west

east

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER

3RD YEAR SPRING

south

GARY DONOFRIO


up up

up

up up up

3RD YEAR SPRING

floor 1

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER


up up

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER

3RD YEAR SPRING

floor 2

GARY DONOFRIO


3RD YEAR SPRING

1

3

2

4

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER


7

10

6

8

11

9

12

1. research area 2. mezzanine level 3. pop out staircase 4. multifunctional space 5. outdoor deck 6. site model 7-11. photos of model 12. facade study model

PROJECT 2: ENVIRONMENTAL COMMUNITY CENTER

3RD YEAR SPRING

5

GARY DONOFRIO


3RD YEAR SPRING

This project was an interior redesign of The J. Max Bond Center, located in the lower level of The Spitzer School of Architecture. The cener provides opportunities for students and the community to grow and prosper. The team’s design included turning the space into a two floor, double height gallery with multifuntional, private and exhibition spaces. The exterior would also be redesigned to showcase the space inside which included a transparent facade and a cantilevered overhang with the name of the center on it. In addition to that the team redesigned the entance way to Aaron Davis Hall and the grounds between both buildings to promote a South Campus to The City College of New York.

PROJECT 1: J. MAX BOND CENTER

TEAM MATES: LENIN ROJAS, ANTHONY SANNA


upper level

PROJECT 1: J. MAX BOND CENTER

3RD YEAR SPRING

lower level

GARY DONOFRIO


J.MAX.BOND.CENTER

elevation

3RD YEAR SPRING

PIPE TUNNEL

HVAC

cross section

PROJECT 1: J. MAX BOND CENTER


3

6

2

4

7

5

8

1. storage space 2-3. multifuntional space 4. pantry 5-7. model 8. site model

PROJECT 1: J. MAX BOND CENTER

3RD YEAR SPRING

1

GARY DONOFRIO


lenin-yellow gary-purple bryan-blue chris-pink

3RD YEAR FALL

N This project was to design a house in Greenpoint, Brooklyn for two separate clients with the possibility for individuality and a working relationship between the two. Four projects are on one site along with a proposed pier and public park.

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN

TEAM MATES: CHRIS INNELLI, LENIN ROJAS, BRYAN GARCIA


insulation

wood studs

mesh

steel truss

finished wall

finished floor floor joists

gypsum board reflection

steel mesh frame void

detail of reflection house cantilever

absorbtion plan diagram

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN

reflection

void

absorbtion section diagram

3RD YEAR FALL

The design was for a musician and and recording studio producer. The concept is two cubes intersecting to represent equality. The house for the musician would be outfitted with materials that reflect sound to make the music tones reverberate throughout the spaces. The house for the producer would be outfitted with materials that absorb sound in order to maintain control of the sound. Each house would have specific rooms based on an ideal mathematical proportion for sound. These spaces would be either practice spaces or recording spaces. The combined houses have different split levels and a central void that connects them and allows each client access to each other’s homes.

GARY DONOFRIO


floor 2

floor 4

sound room multi-purpose space

dn

dn

mixing room

bedroom

recording studio

dn

sound room

dn multi-purpose space

living bath

floor 1

floor 3

outdoor space

dining

kitchen

dn dn dn

3RD YEAR FALL

dn living

mixing room

up dn

dining

bath recording studio

store/ waiting room

kitchen

bedroom

up

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN


3RD YEAR FALL

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN

GARY DONOFRIO


3RD YEAR FALL

1

3

2

4

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN


5

7

10

6

8

11

9

12

1-2. site model

5-6. rehearsal spaces 7-8. recording studio 9-10. view of the void 11-12. various views

PROJECT 3: DOUBLE HOUSE DESIGN

3RD YEAR FALL

3-4. model

GARY DONOFRIO


saturday night

sunday morning

friday afternoon

green st.

west st.

point of impact absorbtion& reflection  reflection

3RD YEAR FALL

street art graffiti tags franklin st.

people pooling

This was a site analysis project where sound, people, and street art were looked at. A sound from outside was made and based on the surroundings it was recorded how far that sound traveled. It was noted where people tended to gather in certain parts of the neighborhood in relation to those certain sounds.

PROJECT 2: SITE ANALYSIS

TEAM MATE: CHRIS INNELLI


1.

1. brick facade 2. wood shingle facade 3. aluminum siding facade 1st floor - wood surface 2nd floor - high density carpet 3rd floor - medium density carpet 4th floor - low density carpet

2. sound point of origin sound direction sound intrusion exterior reflection of sound

3.

PROJECT 2: SITE ANALYSIS

interior reflection of sound

3RD YEAR FALL

This is a study of the different types of buildings in Greenpoint, Brooklyn and how outside sound interatcs with them both internally and externally.

GARY DONOFRIO


Chris’s House

Gary’s House

1 1

2 2 3

1

1

3RD YEAR FALL

2 2

This project was two study objects in motion over time. in this case the sound omitted by certain objects along with their trajectories and reverberations were recorded in two separate apartments. It was found that the apartment with harder surfaces like hardwood flooring had more reverberations than that of the apartment with mostly carpeting.

PROJECT 1: OBJECTS IN MOTION

3

TEAM MATE: CHRIS INNELLI


3RD YEAR FALL

PROJECT 1: OBJECTS IN MOTION

GARY DONOFRIO


2ND YEAR SPRING

This project was about designing a library. This library is based off of the geometry of the site and the Manhattan streets. Located on the corner of Spring Street and Mulberry Street in lower Manhattan, this is designed as a children’s library that allows for constant movement and play. The design has a solid cored library and a voided auditorium that are bridged together with an elevated walkway that allows for movement via slides into a playground.

PROJECT 3: LIBRARY


2ND YEAR SPRING

PROJECT 3: LIBRARY

GARY DONOFRIO


2ND YEAR SPRING

The purpose of this project was to look at an existing library and understand how libraries funtion. This is the J.P. Morgan Library of New York City. In particular, this aspect of the project dealt with program in relation to how the books are arrangedand the shape of the spaces in the library.

PROJECT 2: LIBRARY ANALYSIS

TEAM MATES: CHRIS INNELLI, CINDY DIAZ, RAYMOND LIU


1

2

1. pathway diagram 2. pinpoint diagram 3. public/ private diagram 4. sectional sequence of shapes 4

PROJECT 2: LIBRARY ANALYSIS

2ND YEAR SPRING

3

GARY DONOFRIO


2ND YEAR SPRING

Studying wood joinery to create a working system of joints that would create space, while exploring the negative space of the joint at the same time, was the objection in this project. Here we have a series of mortise and tenon joints with some pivot joints being supported by a concoction of dovetail joints.

PROJECT 1: WOOD JOINERY STUDY

TEAM MATES: JARELL PEETS


2ND YEAR SPRING

PROJECT 1: WOOD JOINERY STUDY

GARY DONOFRIO


2ND YEAR FALL

This point to this project was to design a modular row house off of the proportions of 27 feet high, 36 feet long, and 18 feet wide. This house, tucked under The Highline in Manhattan, is designed for a musician. The initial step was to create a series of music rooms based on a mathematical ratio for sound. These rooms were created and arranged as work spaces and the space that was left over became the living and circulation spaces.

PROJECT 2: MODULAR HOUSE


2ND YEAR FALL

PROJECT 2: MODULAR HOUSE

GARY DONOFRIO


2ND YEAR FALL

For this project, the objective was to analyze a film and take stills from that film and develop them into an architectural form. in the film, “Shutter Island� the main qualities or ideas that were expressed were compression and understanding. Therefore, the architectural form created was a series of spaces that moved from an open but dark space to a more compressed but well lit space. Here the light represents understanding.

PROJECT 1: FILM ANALYSIS


1. sectional axonometric 2. film stills 2

PROJECT 1: FILM ANALYSIS

2ND YEAR FALL

1

GARY DONOFRIO


1ST YEAR SPRING

This project deals was to design a building that acts as a tool to measure the weather. This weather station functions as a way to measure flooding due to rainat the site of Barretto Point Park in the Bronx.

PROJECT 3 : WEATHER STATION


1

2

1. perspective 2. section 3. elevation 4. sectional sequence

PROJECT 3: WEATHER STATION

1ST YEAR SPRING

3

GARY DONOFRIO


1ST YEAR SPRING

This project deals with creating a spacial sequence based on the case study from project 1. It can be seen that there is a central “portal” that gives a clear view straight through the project with flanking maze like structures. The central portal concept comes from Palladio’s design of movement from the entrance to the inside and then to the outside.

PROJECT 2: SPACIAL SEQUENCE


1

2

PROJECT 2: SPACIAL SEQUENCE

1ST YEAR SPRING

1. axonometric 2. section 3. plan

GARY DONOFRIO


1ST YEAR SPRING

This project is about studying the works of an architect and learning how architecture works. This is a study of Villa Emo by Andrea Palladio

PROJECT 1: CASE STUDY

TEAM MATE: BEVERLY BOWEN


2

1. detail section 2. sectional sequence 3. section 4. plan 3

PROJECT 1: CASE STUDY

4

1ST YEAR SPRING

1

GARY DONOFRIO


1ST YEAR FALL

This project deals with creating a series of spaces that can be inhabited by that of the human proportion. The concept for this design is movement toward light. The inhabiter is pulled through the long narrow space by the light that is piercing through these openings that eventually lead to a more open and well lit area.

PROJECT 3: PLACE


1

3

1. plans 2. sections 3-5. perspectives

PROJECT 3: PLACE

4

5

1ST YEAR FALL

2

GARY DONOFRIO


1ST YEAR FALL

Building off the concept from the first project from this semester, the spaces move from small, tall, and dark spaces to large, low, and light spaces. The spaces are created by carving away at the site and the structure creates a pathway through that site, which creates a cohesive system of site and structure.

PROJECT 2: PATH


2

4

5

1. sliver sections 2-3. perspectives 4. plan 5. axo sections 6. elevation

PROJECT 2: PATH

3

6

1ST YEAR FALL

1

GARY DONOFRIO


1ST YEAR FALL

This project is about creating a series of spaces that allow for a change in experience. This design allows movement from darker and narrower spaces to lighter and more open spaces.

PROJECT 1: THRESHOLD


3

2

4

1. plan 2. axonometric 3. elevations 4. sections

PROJECT 1: THRESHOLD

1ST YEAR FALL

1

GARY DONOFRIO


SSA CCNY AT

2013

A COLLECTION OF WORK

GARY DONOFRIO


Gary D'Onofrio: A Collection Of Work