Page 1


Despre noi Special Olympics este cea mai mare organizație sportivă pentru copii și adulți cu dizabilități intelectuale. Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței.

Misiune Să ofere oportunități de practicare a sportului persoanelor cu dizabilități intelectuale din toată țara, ajutându-le să își dezvolte abilitățile fizice, să-și demonstreze curajul și potențialul și să construiască relații cu membrii comunității. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie apreciați pentru ceea ce pot face în ciuda dizabilităților lor.

Viziune Mișcarea Special Olympics folosește sportul și bucuria pe care o aduce pentru a inspira oameni să accepte, să includă și să valorifice abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale. Special Olympics le oferă acestora şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile prin intermediul proiectelor sportive – de la competiții la programe de pregătire specializate.

Consiliu Director

Echipa

Arina Vinereanu - Președinte Andrei Cohn Septimiu Postelnicu Radu Voina Valerian Mareș Luiza Manolea Șerban Ovidiu Nicolescu Membru de onoare: Nadia Comăneci

Cristian Ispas – Director Naţional Viorel Mocanu – Director Sportiv Katharina Kiss – Director Programe „Comunități Sănătoase” și „Sportivi Sănătoși” Emilia Ispas – Director Programe Educaționale și „Project Unify” Roxana Ossian – Director Programe „Sportivi Tineri” și „Rețeaua de Sprijin Familial” Laura Moiceanu – Director Financiar Alina Coman – Coordonator Fundraising Alexandra Catrina – Coordonator Program „Participă!” Emilia Rădulescu – Asistent program „Comunități Sănătoase” Corina Radu – Coordonator Comunicare Meda Zamfir – Expert ocupare, Fondul Social European Şerban Nicolescu – Asistent Proiecte


Raport Anual 2016

Fundația Special Olympics din România


Cuvânt înainte Mihai Neagu – Sportiv Special Olympics

Am 12 ani și vin la Special Olympics de mai mulți ani. Cel mai mult îmi place să fac gimnastică. Practic și karate și acum mă pregătesc pentru centura portocalie. Sunt în clasa a cincea într-o școală de masă din București. În 2016, am fost cel mai mic participant cu dizabilități care a alergat la Cursa Populară de la Maratonul Internațional București. De aceea mă bucur că am șansa să fac sport cu Special Olympics România: îmi depășesc limitele, îmi fac prieteni noi și avem încredere – eu și mama – că abilitățile mele sunt apreciate.

Dr. Arina Vinereanu – Pre edinte al Consiliului Director

Lucrez cu Special Olympics de mai mulți ani - 12 la număr - ca medic stomatolog voluntar și director clinic al programului de sănătate Special Smiles. Cel mai mult mă bucură faptul că, împreună cu colegii mei, medici, studenți și specialiști voluntari, reușim să oferim o șansă la sănătate mai bună copiilor, tinerilor și adulților cu dizabilități intelectuale de la Special Olympics, iar bucuria cu care ei ne întâmpină la fiecare nouă întâlnire ne motivează să continuăm. Mulți dintre ei au rareori ocazia să fie consultați de un specialist, iar prin programele dedicate ale Special Olympics unele probleme de sănătate pot fi detectate înainte să se agraveze. Le mulțumesc tuturor celor care ne agrave sunt alături pentru sănătatea sportivilor noștri!

Cristian Ispas – Director Național

De cele mai multe ori, când spunem sport, ne gândim la performanță, la un timp foarte bun de alergare sau la un scor bun în favoarea echipei preferate. La Special Olympics, sportul înseamnă performanță socială. Prin intermediul lui, copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale își îmbunătățesc sănătatea, învață să își pună în valoare abilitățile și își ajută părinții să aibă mai multă încredere în independența lor. Prin sport, demonstrează că sunt elevi apreciați în școlile de masă. Le mulțumim tuturor partenerilor din acest an pentru sprijinul oferit în eforturile noastre de a scoate acești oameni din casă și de a-i ajuta – prin mișcare – să iasă din izolare.

Nadia Com neci – Ambasador Special Olympics International

2

Sunt parte din lumea Special Olympics de multă vreme. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: cred în puterea sportivilor cu dizabilități intelectuale de fi mai buni în fiecare zi și de a demonstra celor din jur ce pot face în ciuda dizabilității. De asemenea, am încredere în noi că îi putem sprijini să facă aceste lucruri în continuare.


Sport Special Olympics folosește sportul drept catalizator pentru programele sale de integrare socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Mișcarea, dezvoltarea abilităților motorii și creșterea încrederii în sine – toate acestea fac parte din viața unui sportiv Special Olympics. În România, le oferim sportivilor ocazia de a participa la evenimente sportive la 12 discipline: atletism, bocce, gimnastică artistică, înot, badminton, tenis de masă, baschet, fotbal, schi alpin, schi fond, snowshoeing, patinaj – în cadrul mai multor tipuri de competiții sportive (campionate locale, municipale, regionale și Jocurile Naționale, cel mai mare eveniment sportiv anual) și al diferitelor programe de pregătire sportivă. Sportul unificat este una dintre liniile importante pentru Special Olympics. În cadrul acesteia, sportivi cu și fără dizabilități intelectuale fac echipă pe terenul de sport, plecând de la principiul că pregătirea și jocul reprezintă o cale rapidă de a-și face noi prieteni și de a promova toleranța și acceptarea.

3


Atletism

Badminton

Baschet

Bocce

Fotbal

Gimnastic

ĂŽnot

Patinaj

Schi alpin

Schi fond

Snowshoeing

Tenis de mas


S n tate Prin programul „Sportivi S n to i”, derulăm anual evaluări ale stării de sănătate și discutăm constant cu sportivii și familiile lor cu privire la recomandările făcute la evenimentele de screening ORL (Healthy HearingTM), stomatologie (Special SmilesTM), oftalmologie (Opening EyesTM), sănătatea picioarelor (Fit FeetTM), mobilitate și exibilitate (FUN FitnessTM), nutriție și sănătate generală (Health PromotionTM), și sănătatea minții (Strong MindsTM). „Comunit i S n toase” este o componentă a programului „Sportivi Sănătoși”, având scopul de a crește accesul la servicii de sănătate și de a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități intelectuale în comunitățile din care fac parte. Re eaua de Sprijin Familial este un program care î i propune să reunească familiile sportivilor Special Olympics, oferindu-le posibilitatea de a interac iona cu persoane care trăiesc o experien ă similară cu a lor. Mai mult decât atât, recunoscând rolul important pe care familia îl joacă în via a sportivilor Special Olympics, programul urmăre te includerea membrilor familiei în sesiunile de antrenament i în competi ii, precum și educarea lor din punct de vedere al stării de sănătate. Nu în ultimul rând, SOfit presupune o abordare uni cată a stării de bine. În cadrul acestui program, sportivii și partenerii lor (părinți, însoțitori sau prieteni fără dizabilități) sunt ghidați, educați și încurajați să mențină un stil de viață sănătos prin creșterea nivelului de activități zice și prin îmbunătățirea comportamentului nutrițional.

5


Educație Special Olympics promovează implicarea activă a elevilor și profesorilor din școlile de masă din România în integrarea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale. Prin intermediul parteneriatelor cu școlile de masă, aducem sportul și beneficiile acestuia mai aproape de viața comunității, cu și pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Cu ajutorul proiectului educațional „Participă!”, implementat la nivel național, elevii sunt sprijiniți să înțeleagă, să accepte și să prețuiască diferențele, dar și calitățile fiecărui individ și să se implice în proiecte proiec de voluntariat legate de Special Olympics. Tot în cadrul programului educațional identificăm tineri lideri – cu și fără dizabilități – ca parte a proiectului „Youth Activation”, tineri care pot schimba împreună lucrurile în comunitățile și școlile în care învață, cu ajutorul sportului. Nu în ultimul rând, Project UNIFY® este un program educativ-sportiv axat pe implicarea unei comunități de tineri activi care dezvoltă oportunități sportive și de leadership pentru elevi cu și fără dizabilități intelectuale, creând, astfel, comunități tolerante pentru toți.

6


Sportivi Tineri (Young Athletes) Programul este unul aparte pentru Special Olympics. Sportivi Tineri este un program de activităţi şi jocuri care vizează două niveluri specifice de joc și se adresează copiilor cu vârste între 2 și 8 ani. Nivelul 1 cuprinde activităţi fizice şi jocuri care se centrează pe dezvoltarea schemelor motorii fundamentale şi coordonarea ochi-mână. Nivelul 2 urmăreşte aplicarea acestor exerciţii fizice prin intermediul unui program de dezvoltare a abilităţilor sportive care corespund activităţilor Special Olympics. Programul îşi propune, în primul rând, ca prin activităţi specifice să-i ajute pe copiii cu dizabilităţi intelectuale să-şi îmbunătăţească abilităţile motorii, sociale şi cognitive. În al doilea rând, se urmăreşte pe de-o parte implicarea activă a părinţilor în pregătirea fizică a copiilor, iar pe de altă parte informarea acestora în legătură cu resursele şi tipul de sprijin oferite de Special Olympics.

7


8


9


SPORT

Evenimente Sportive Naționale


*Jocurile Naționale Special Olympics 27-29 mai, Arad

Fundația Special Olympics din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad, a organizat cel mai mare eveniment sportiv anual din România pentru persoanele cu dizabilități intelectuale la finalul lunii mai. La eveniment au participat 300 de sportivi cu dizabilități intelectuale de la asociații, organizații și școli speciale din toată țara, un total de 62 de delegații din România și din Ungaria. Sportivii au concurat la atletism, badminton, bocce și înot. Evenimentul a avut ca parteneri Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, „Integra” - Asociația Persoanelor cu Dizabilități Mentale Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Asociația „Cetatea Voluntarilor” Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Direcția Județeană de Sport și Tineret Arad, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, CSM Arad, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Liceul Teologic Penticostal Arad, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul „Csiky Gergely”, Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” Arad și Club Sportiv Special Olympics România. Jocurile Naționale Special Olympics România au fost organizate cu sprijinul Hervis Sports & Fashion România – Partener Tehnic Special Olympics România, Lions, Safilo, Essilor, Golisano, Astra Vagoane Arad, Real, Aqua Carpatica, Herbalife, Tarom, Fan Courier – Curierul Oficial Special Olympics România, Colgate, Optimed, Otomed, Sonorom, Miraflex, Alpin57 Lux și SC Prodlacta SRL. Parteneri media: Agerpres, TVR Timișoara, Radio Romania Timișoara, Cohn and Jansen JWT, Adrenallina Media și George Bufan Photography. 11


*14 martie, Buz u Campionatul Național de Tenis de Mas A at la cea de-a cincea ediţie, evenimentul sportiv s-a adresat persoanelor cu dizabilități intelectuale din toată țara și a fost cuprins în calendarul competiţional agreat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România pentru anul școlar 2015 - 2016. Organizat împreună cu Direcția Județeană de Sport și Tineret, la campionat au participat 60 de sportivi de la școli speciale și organizații neguvernamentale din Suceava, Timișoara, Satu Mare, București, Buzău și Craiova.

*21 martie, Bucure ti Ziua Mondial a Sindromului Down Pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down, 121 de sportivi cu sindrom Down și nu numai au făcut sport împreună și au sărbătorit abilitățile sportivilor cu dizabilități. Copiii și tinerii au participat la un traseu de inițiere motorie timpurie și traseu aplicativ de gimnastică, găzduite de Sala de Lupte a Liceului „Mircea Eliade” din București.

18 mai – 20 iunie, Bucure ti Campionatul Național de Fotbal Uni cat în 7 Competiția s-a adresat fetelor și băieților din școlile speciale din toată țara, câștigătorii pe categorii fiind fetele de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj și băieții de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara. Meciurile au avut loc la baza sportivă de la Buftea. Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, Federația Sportului Școlar și Universitar, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Ministerul Sănătății.

12


14


24 noiembrie, Buzău Turneul Regional de Gimnastică Artistică 80 de sportivi cu dizabilități intelectuale au concurat în cadrul turneului anual de gimnastică artistică. Organizat de Fundația Special Olympics din România în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Buzău, turneul a fost găzduit de Sala de Gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Buzău. Președintele Comitetului tehnic de organizare a fost prof. univ. doctor Gabriel Popescu, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, partener al Special Olympics România.

28 noiembrie - 3 decembrie, București / Cluj-Napoca Săptămâna Europeană a Baschetului Special Olympics Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București a găzduit sportivi Special Olympics și studenți care au jucat împreună baschet unificat. Sportivi cu dizabilități intelectuale au reprezentat Școala Specială „Constantin Păunescu” și Asociația Down Plus București. Un turneu similar a fost organizat și la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod" din Cluj-Napoca, unde au participat elevi cu și fără dizabilități intelectuale cu vârste de până la 12 ani, de la școli speciale și școli de masă.

15


Evenimente Sportive Internaționale


15-18 septembrie, Ucraina Special Olympics Open Games Ucraina O medalie de aur, două de argint, două locuri 4 și un loc 5. Acesta este bilanțul sportivilor care au participat la Special Olympics Open Games în Ucraina, Toma Alexandru, Mario Silvestru și Andrei Cupșa. Alături de sportivi au fost antrenorul Marius Pârjol de la Fundația de Abilitare „Speranța” Timișoara și dr. Liliana Cupșa, director clinic al disciplinei de sănătate Special Olympics Health Promotion.

5-6 noiembrie, Hodmezovasarhely Jocurile Naționale de Înot Special Olympics ale Ungariei Mara Oprea, Ovidiu Botaș, Răzvan Vuculescu și Marcel Ciurar au reprezentat România la Jocurile Naționale organizate în Ungaria. Mara a câștigat două medalii de aur la probele de 50 și 100 de metri și medalia de argint la 200 de metri. Răzvan și Marcel au fost pe primul loc, respectiv locul doi, la 25 de metri. Ovidiu a ocupat locul întâi la 100 de metri și locul doi la 50 de metri. Sportivii arădeni au fost antrenați de prof. Martin Liptak de la Bazinul „Delfinul” Arad. Delegația a fost însoțită de doamna Camelia Oprea de la „Integra” – Asociația Persoanelor cu Dizabilități Mentale Arad.

17


Evenimente Sportive de Masă


3 aprilie, București UNIQA Asigurări Bucharest 10K & Family Run La evenimentul de alergare destinat micuților sportivi amatori și familiilor lor, Toma Manolea (4 ani) și Iris Cătuneanu (5 ani), doi tineri sportivi Special Olympics, au alergat alături de mămicile lor și au primit medalii pentru participarea la cursa de 0,8 km.

4 iulie, Brașov Herbalife Trichallenge Special Olympics România a participat pentru a doua oară la Herbalife Trichallenge de la Brașov. De această dată, Mohamad Abedin-Nejadi a făcut echipă cu actorul Vladimir Drăghia și a alergat 4 km, ambii fiind antrenați de Ciprian Bălănescu, campion național la duatlon și triatlon. Evenimentul a fost și unul de fundraising, taxele de înregistrare fiind direcționate către Special Olympics România.

9 octombrie, București Maratonul Internațional Raiffeisen București 13 sportivi cu nevoi speciale au luat startul la ediția din 2016 a Maratonului Raiffeisen București din 9 octombrie – cel mai mare grup de sportivi cu dizabilități intelectuale Special Olympics care a participat vreodată la o competiție sportivă de masă. Din grupul de alergători cu nevoi speciale, 11 au alergat la Cursa Populară, iar 2 tineri sportivi cu vârste între 5 și 10 ani au alergat la Cursa Copiilor. Alături de sportivi au alergat voluntari-fundraiseri, împreună cu angajați ai Special Olympics, precum și de la Fundația Motivation și Școala Internațională Americană din București (AISB), concurenți la toate cursele din cadrul competiției sportive. Totodată, în semn de apreciere pentru efortul tuturor alergătorilor, voluntari, sportivi și colaboratori ai Special Olympics România au asigurat hidratarea alergătorilor la maraton la kilometrul 12. Participarea Special Olympics România la Maratonul Raiffeisen București a fost susținută de Asociația Bucharest Running Club, HD’86, Hervis Sports & Fashion România și Clubul Sportiv Olimpic Triumf, cu sprijinul Adrenallina Media și Ruxandra Braica Photography. 19


Evenimente Sportive Demonstrative


4 septembrie, București One Rim, One Dream Sportivi Special Olympics România au fost invitați să participe la un meci demonstrativ sub deviza „One Rim, One Dream” (Un coș, un vis) în cadrul Campionatului European de Baschet 3×3 organizat de Federația Internațională de Baschet la București. Meciul s-a bucurat de prezența a doi jucători profesioniști de elită mondială în sistemul de baschet 3×3: Dusan Domovic Bulut și Jovana Vukoje.

25- 29 noiembrie, București/Cluj-Napoca Meciuri demonstrative de mini-baschet 80 de sportivi Special Olympics și parteneri unificați de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport și de la școli de masă din Cluj-Napoca au participat la meciuri demonstrative de baschet. Pe teren s-au aflat copii cu vârste de până la 14 ani. Turneul de mini-baschet a respectat formulele de 3X3 sau 5X5 (sportivi cu dizabilități și parteneri unificați fără dizabilități). Elevii au reprezentat Școala Specială Nr. 11 din București și Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod” din Cluj-Napoca.

Premii : 11 - 13 martie, Belgia – Premiu pentru integrarea socială prin fotbal

La Antwerp, în cadrul celei de-a 13-a ediții a Special Olympics European Football, Federația Română de Fotbal – partener al Special Olympics România în cadrul proiectului „Integrarea socială prin fotbal a copiilor cu dizabilități”, a fost recunoscută pentru implicare și promovarea sportului pentru persoanele cu dizabilități în perioada 2014-2015. Viorel Mocanu, Director Sportiv Special Olympics, și Ciprian Paraschiv, Manager pentru Dezvoltare Fotbalistică din cadrul FRF, au luat parte la festivitatea de premiere. Trofeele au fost înmânate de Iris Hugo-Bouvier, Director Football and Social Responsability UEFA și de Miroslaw Krogulec, Senior Sport Manager al Special Olympics Europe Eurasia. 2 decembrie, New York – Premiile ONU cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități Echipa emisiunii „Fără prejudecăţi" de la TVR Cluj a primit premiul în cadrul secțiunii „Modele de bune practici la nivel mondial în incluziunea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi". Premiul a fost ridicat de sportivul Special Olympics Mihai Arsenie, care lucrează în această emisiune în calitate de reporter și prezentator. „Fără prejudecăţi" este prima emisiune TV din Europa de Est pentru care lucrează reporteri cu sindrom Down. 21


SĂNĂTATE


În urma succesului inițiativei pilot „Comunități Sănătoase”, programul a fost extins pentru a încuraja filialele Special Olympics din întreaga lume să adopte această abordare față de sănătatea sportivilor. Proiectul pune accent pe Parteneriate pentru Monitorizarea Sănătății: scopul este acela de a crește accesul la servicii de sănătate de calitate pentru sportivii cu dizabilități din regiunile selectate pentru acest proiect, în special în trei mari orașe și zonele înconjurătoare (Cluj-Napoca, Tîrgu - Mureș și Baia Mare). De asemenea, dorim să intensificăm monitorizarea post-evaluare pentru a fi în permanență la curent cu evoluția stării de sănătate a sportivilor și dincolo de evaluările medicale. Pe 23 noiembrie, România a primit distincția de „Comunitate Sănătoasă”. De la lansarea acestei inițiative, în 2012, România se numără printre cele opt țări și state americane care au primit această distincție alături de Arizona, Florida, Kazakhstan, New Jersey, Africa de Sud, Tailanda și Wisconsin. Programul „Comunități Sănătoase” Special Olympics este o inițiativă globală lansată de Special Olympics și extinsă în 2015 cu sprijinul financiar al filantropului Tom Golisano. Inițiativa „Comunități Sănătoase” a fost implementată în 35 de țări și 19 state din Statele Unite ale Americii și a înregistrat progrese importante în creșterea accesului la programe de sănătate, fitness și stare de bine pentru persoanele cu dizabilități intelectuale în comunitățile în care trăiesc.

23


16 noiembrie, Bucure ti Lansarea Strong MindsTM, a aptea disciplin din programul „Sportivi S n to i” Noua disciplină își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții sportivilor prin deprinderea unor tehnici de relaxare și combatere a stresului și prin dobândirea unor gânduri pozitive și de automotivare. 89 de copii și tineri cu dizabilități intelectuale au fost evaluați și îndrumați să adopte tehnici de relaxare sau de control al emoțiilor. Directorul clinic al disciplinei, Elena Șerban, a avut alături 20 de voluntari psihologi. Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Himalaya Wellness.

Mobile4Good - Closing the Referal Loop Proiectul presupune înregistrarea digitală a datelor medicale ale sportivilor și crearea de dosare personale de sănătate pentru aceștia. Prin intermediul acestuia, se păstrează legătura cu membrii de familie printr-un sistem de mesaje SMS pentru a-i stimula să urmeze recomandările oferite de specialiștii FSOR. Mobile4Good a fost un program strategic al Fundației Vodafone România lansat în 2012. Din proiect au făcut parte 550 de sportivi din diferite regiuni ale țării, prin intermediul partenerilor locali cu care lucrează (Direcții Generale de Asistență Socială, școli speciale, organizații non-guvernamentale, centre de plasament); 100 de voluntari (medici specialiști, studenți ai facultăților cu profil medical și kinetoterapie); 50 de părinți ai sportivilor cu dizabilități intelectuale. Astfel, sportivii reușesc să urmeze recomandările medicilor, să facă investigațiile medicale necesare și să-și îmbunătățească starea de sănătate.

24


Evalu ri de s n tate 16 februarie Baia-Mare

75 de persoane cu dizabilități intelectuale evaluate la disciplina Health Promotion în incinta Școlii Gimnaziale Speciale

18 februarie Baia-Mare

14 persoane cu dizabilități intelectuale testate pentru glicemie și la disciplina Health Promotion la Centrul de Zi „Luchian”

14 martie Buz u

60 de sportivi cu dizabilități evaluați prin măsurarea glicemiei și tensiunii arteriale în cadrul proiectului „Closing the Referral Loop - Închiderea Lanțului de Recomandări”, finanțat prin Mobile4Good

20 martie Baia-Mare

13 evaluări Health Promotion pentru copii cu sindrom Down

21 martie Bucure ti

60 de persoane cu dizabilități intelectuale au participat la măsurători ale tensiunii arteriale la Sala de Lupte a Liceului „Mircea Eliade”

19 aprilie Cluj-Napoca

85 de sportivi evaluați din punct de vedere al stării generale de sănătate, în incinta Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”

19 aprilie Gura-Humorului

46 de copii și tineri cu dizabilități intelectuale evaluați la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 2, la disciplinele de sănătate Health Promotion, Healthy Hearing, Opening Eyes și la măsurarea glicemiei

17 mai Tg. Mure 27 mai Arad 24-26 iunie

90 de sportivi cu dizabilități intelectuale care frecventează Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Andrei” au participat la evaluări FUN Fitness;

300 de sportivi evaluați la toate cele șase discipline din programul de sănătate: Special Smiles, FitFit, Healthy Hearing, Health Promotion, Opening Eyes și FUN Fitness

Bran

23 de copii evaluați de medici oftalmologi și stomatologi în cadrul disciplinelor de sănătate Opening Eyes și Special Smiles

26 iulie Baia-Mare

10 persoane cu dizabilități intelectuale evaluate la disciplina Health Promotion

11 octombrie Sibiu

113 sportivi evaluați la disciplinele FUN Fitness și Health Promotion

16 noiembrie Bucure ti

89 de sportivi evaluați la disciplina Strong Minds.

25


26


Evenimente sportive și seminarii în cadrul Extensiei „Comunități Sănătoase” 26 octombrie Arad

eveniment organizat la CSEI. Participanți au fost 24 de copii cu dizabilități și 6 fără dizabilități de la CSEI, Școala „Rază de soare” și Asociația Integra, asistați de 43 de profesori și kinetoterapeuți.

10 noiembrie Tg.Mureș

eveniment organizat în sala de sport a Liceului cu program sportive, la care au participat 19 copii cu dizabilități și 5 fără dizabilități de la CSEI nr. 2, Asociația Down Mureș și Fundația Alpha Transilvana, cu ajutorul a 32 de voluntary - studenți și cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie. demonstrație Sportivi Tineri și seminar pe teme de sănătate, în care 16 tineri sportivi au alergat, au făcut sărituri și exerciții de echilibru. Demonstrația a fost găzduită de Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea „Valahia”

11 noiembrie Târgoviște 22 noiembrie Bacău

demonstrație Sportivi Tineri și seminar sportiv. La evenimentul care a avut loc la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au participat copii cu vârste între 2 și 8 ani de la Asociația Sindrom Down Bacău și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Comănești

Forumul Familiilor 14 iulie București

9 sportivi și 38 de părinți din 16 județe au participat la sesiuni de informare alături de psihologul Elena Șerban, medicul de familie Liliana Cupșa, nutriționistul Mihaela Turbureanu și medicul oftalmolog Adrian Găvănescu.

27


SO t – S n tate i stare de bine pentru toți SOfit este un proiect care abordează în manieră unificată îmbunătățirea și protejarea sănătății persoanelor cu dizabilități intelectuale. Împreună, sportivii și partenerii unificați sunt încurajați și provocați să schimbe modul de abordare a dietei, a exercițiilor fizice și a stilului de viață. Proiectul este gândit în patru piloni: psihic, emoțional, social și nutriție și s-a desfășurat în perioada 1 aprilie- 31 decembrie 2016, fiind finanțat de Special Olympics International. Cursurile au avut la bază materiale create de Special Olympics Minnesota (SUA). Proiectul s-a desfășurat în șase localități: București, Reșița (Caraș-Severin), Lupeni (Hunedoara), Buda (Ilfov), Târgoviște (Dâmbovița) și Cluj-Napoca (Cluj). Nr. total participanți

108

21

17

16

31

22

Nr. sportivi cu dizabilit ți

53

16

9

12

22

16

Nr. parteneri f r dizabilit ți

55

5

8

4

9

6

Buda

Re ița

Târgovi te

Lupeni

Bucure ti

Cluj-Napoca

SPECIAL OLYMPICS ROMANIA UNIFIED WELLNESS

28


Demonstrații de tness

24 septembrie, Bucure ti – în cadrul Zilei Internaționale Eunice Kennedy Shriver, împreună cu 100 sportivi cu dizabilități intelectuale 11 noiembrie, Târgovi te – 23 de sportivi și parteneri 16 noiembrie, Bucure ti – 95 de sportivi participanți cu ocazia lansării disciplinei de sănătate (Strong MindsTM) 3 decembrie, Lupeni – 22 de sportivi și parteneri 9 decembrie, Cluj-Napoca – 21 de sportivi și parteneri 10 decembrie, Re ița – 16 sportivi și parteneri

Seminarii de nutriție

13 iulie, Bucure ti – cu ocazia Forumului Familiilor s-a discutat despre importanța nutriției la copiii și adulții cu dizabilități intelectuale. Au participat 47 de membri de familie și sportivi Special Olympics. 26 iulie i 11 noiembrie, Târgovi te – „Mâncare bună pentru copii sănătoși” 39 de participanți 10 i 13 octombrie, Bucure ti – „Nutriție și tehnici de a face cumpărături sănătoase“ 44 participanți 9 decembrie, Cluj-Napoca – „Nutriție și tehnici de a face cumpărături sănătoase“ 18 participanți 10 decembrie, Lupeni – 22 de participanți 14 decembrie, Re ița – 16 participanți

Stare de bine SO t

24 i 25 octombrie, Bucure ti - seminar despre îmbunătățirea stării de bine fizice, organizat la Social Gym, împreună cu 46 de participanți. 29


EDUCAȚIE


Ca parte a pilonului educațional „Project Unify”, Georgiana Bighescu, voluntar, și Mihai Arsenie, sportiv cu dizabilități intelectuale Special Olympics România, au demarat împreună proiectul „Together for a Unified Generation”. Scopul proiectului este de a crea, în Arad și Cluj Napoca, orașele natale ale tinerilor, un model de acțiuni replicabil în școli și comunități locale și vizează incluziunea socială pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Proiectul tinerilor a fost finanțat în urma participării lor, alături de peste 100 de tineri din toată lumea, la Summit-ul Internațional „GenUin Social Impact Summit”, parte a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics care au avut loc la Los Angeles (25 iulie – 2 august 2015). Georgiana Bighescu a fost aleasă recent de tineri din regiunea Europa-Eurasia drept Consilier de Tineret regional. Din această poziție, Georgiana va susține activitatea noului Comitet de Tineret pentru Incluziune și va reprezenta tinerii cu și fără dizabilități implicați în mișcarea Special Olympics în cadrul Consiliului Liderilor din Europa-Eurasia. Georgiana este voluntar Special Olympics România din 2012, odată cu implicarea ei în programul educațional derulat de organizație în România. De atunci, a participat la competițiile sportive organizate în țară, a organizat activități de incluziune socială în comunitatea din Arad, unde locuiește, și și-a convins colegi de liceu și prieteni să se implice activ în mișcarea Special Olympics. Cu ocazia Jocurilor Naționale Special Olympics de la Arad, Georgiana și Mihai au fost responsabili cu organizarea de activități distractive pentru sportivi, cei doi lucrând cu un grup de voluntari care s-au străduit să găsească modalități de petrecere a timpului liber și de relaxare pentru toți sportivii prezenți la eveniment.

31


7 decembrie, Cluj-Napoca - În cadrul proiectului „Together for a Unified

Generation”, Mihai Arsenie și prietenul său Tobias Pasăre, partener unificat, au vorbit despre provocările și șansele Generație Unificate. „Incluziunea începe cu mine” ”Inclusion Starts with I ”- a fost numele ales pentru o întâlnire, la atelierul Active Down Studio, la care au participat persoane cu dizabilități intelectuale, voluntari și studenți.

8 decembrie, Arad - Georgiana Bighescu și Samuel Tofan, sportiv Special

Olympics, au discutat în cadrul unei întâlniri cu elevi din oraș despre voluntari și voluntariat, despre ce înseamnă o competiție Special Olympics și viitoare proiecte locale.

Alte evenimente educaționale 9 noiembrie, București - Sportivii Special Olympics Șerban Nicolescu și

Andreea Mustăreață au stat de vorbă, la sediul Fundației Special Olympics din România, cu eleve de la Colegiul Național „Sfântul Sava” și de la International School of Bucharest, pe marginea integrării în școlile de masă a persoanelor cu dizabilități.

21 noiembrie, București - Patru sportivi Special Olympics – Denisa Iliescu, Mădălina Marin, Mihai Neagu și Andreea Mustăreață-Pivniceru – au fost oaspeți ai British Council. În programul „Diversity Week” – „Săptămâna diversității”, cei patru sportivi au fost invitați să vorbească despre ce înseamnă pentru ei implicarea în competițiile Special Olympics.

32


33


SPORTIVI TINERI


Ideea programului Sportivi Tineri (Young AthletesTM) a pornit de la dorinţa exprimată a unor părinţi ca şi copiii lor cu dizabilităţi intelectuale, având vârste sub 8 ani, să fie implicaţi în activităţi Special Olympics. Programul îşi propune, în primul rând, ca prin activităţi specifice să-i ajute pe copiii cu dizabilităţi intelectuale să-şi îmbunătăţească abilităţile motorii, sociale şi cognitive. În al doilea rând, se urmăreşte implicarea activă a părinţilor în pregătirea fizică a copiilor, iar pe de altă parte informarea acestora în legătură cu resursele şi tipul de sprijin oferite de Special Olympics

13 mai, București – Eveniment sportiv în parteneriat cu Metropolitan Life

80 de sportivi s-au reunit pentru câteva demonstrații de fotbal și basche baschet, cei mai mici dintre ei participând și la o demontrație de inițiere motorie timpurie, la Sala Apollo, împreună cu 40 de angajați ai Metropolitan Life România.

24- 26 iunie, Bran – Eveniment sportiv și evaluări medicale la disciplinele Opening Eyes și Special

Smiles, pentru 23 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani din Bacău, Baia-Mare, București, Cluj-Napoca, Lupeni, Petroșani, Simeria, Suceava și Tg. Mureș.

35


Sportivi Tineri ToysRUs Programul Sportivi Tineri, finanțat printr-un grant al companiei ToysRUs, s-a desfășurat în România în perioada februarie- decembrie 2016. Copii cu și fără dizabilități intelectuale și 35 de membri de familie au participat la demonstrații sportive și seminarii.

Demonstrații sportive

Seminarii Sportivi Tineri

Oct

Oct

Noi

Data

11

20

21

Nr. de ONG-uri și școli

2

2

Nr. de participanți

36

Sep

Sep

Sep

Data

22

29

29

3

Nr. de părinți

8

7

11

Nr. de specialiști/ antrenori

2

6

2

Sibiu

Onești

Suceava

10

16

15

Sibiu

Baia-Mare

Onești


37


Evenimente de Fundraising 2 iulie, Bucure ti – Swimathon - Toma Manolea, sportiv Special

Olympics în vârstă de cinci ani, a înotat pentru prima dată aproape o lungime de bazin împreună cu mama și echipa lui, în cadrul Swimathon București 2016. Alături de el au fost voluntari-fundraiseri care au înotat și au strâns fonduri pentru un proiect destinat micilor sportivi. 8-10 iulie, Bucure ti – Herbalife Summer Spectacular - În cadrul celui mai mare eveniment anual al companiei Herbalife România, la care au participat 3.000 de distribuitori din toată țara, a fost organizată o acțiune de strângere de fonduri în beneficiul Special Olympics România. Evenimentul a inclus și o scurtă demonstrație de traseu aplicativ la care au participat sportivi tineri cu vârsta până în 8 ani, alături de angajați și voluntari ai Herbalife România.

23 septembrie, Cluj-Napoca – Garmin Cooking Festival

Angajații companiei Garmin, cu sediul în Cluj-Napoca, au organizat un festival de gătit, găti în cadrul căruia fondurile strânse în urma vânzării diferitelor gustări au fost direcționate către Special Olympics România. Ulterior, compania a dublat suma strânsă de către angajați, de asemenea în beneficiul Special Olympics România.

3- 10 decembrie, Bucure ti – S pt mâna Special („Special Week”)

38

Pe 3 decembrie, se sărbătorește, la nivel mondial, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Timp de șapte zile, Special Olympics România, cu sprijinul companiei 7card, a marcat această zi sub hashtag-ul #vreausacastig, în fiecare zi a fost publicat un clip cu un sportiv Special Olympics cu „câștigul” fiecărui tânăr a cărui viață s-a îmbunătățit prin participarea la mișcarea Special Oympics. În același timp, compania 7card a donat echivalentul abonamentelor folosite în această săptămână la sălile de sport din portofoliu către Special Olympics România. Nu în ultimul rând, în cadrul acestei Săptămâni Speciale, cu ocazia lansării băuturii de sărbători, fudge hot chocolate, Starbucks Cotroceni a scos la licitație pahare desenate de Nicolai Bogdan, iar fondurile au fost donate către Special Olympics.


Seminarii i conferințe internaționale 13-15 ianuarie, Malta & 27-30 aprilie, Sarajevo - Directorul de programe Roxana Ossian a participat la

Seminarul Regional Sportivi Tineri, organizat în Malta, unde s-au întâlnit reprezentanți Special Olympics din Olanda, Italia, Cipru, Franța, Estonia și Finlanda. Specialiștii au discutat despre dezvoltarea programului în regiune și noul plan strategic global, iar colega noastră a prezentat modele de bune practici din România.

16-18 februarie, Bruxelles - Colega noastră Katharina Kiss, Director Programe Sănătate, a susținut o prezentare

a programului „Comunități Sănătoase”.

16- 31 iulie, Salamanca - Directorul Sportiv al Special Olympics Romania, Viorel Mocanu, a participat la Salamanca

(Spania) la o întâlnire a antrenorilor și reprezentanților Special Olympics din Spania, Marea Britanie și Lituania, pe tema incluziunii persoanelor cu dizabilități intelectuale prin fotbal. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european de responsabilitate socială „IMPULSA – Promoting Social Football”, fiind finanțat din Erasmus+ și inițiat de Fundación del Fútbol Profesional, Liga Spaniolă de Fotbal, având ca partener LPF România.

15-18 septembrie, sep Lviv - Dr. Liliana Cupșa, director clinic al disciplinei Health Promotion din programul de

sănătate al Special Olympics România, a susținut o prezentare a programului „Sportivi Sănătoși” la Special Olympics Ukraine Open Games.

16-18 septembrie, Milano - San Vittore Olona - Mariana Mezei, antrenor de gimnastică ritmică și aerobic la

Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București și antrenor de gimnastică pentru sportivi Special Olympics România, a participat la un seminar de Gimnastică Ritmică Special Olympics despre regulile și managementul unui eveniment sportiv. Seminarul a avut loc în contextul în care ne dorim să oferim evenimente sportive de gimnastică ritmică și în România.

39


Proiecte


Dezvoltarea de abilități motorii la persoane cu Sindrom Down - etapă esențială spre o viață independentă Special Olympics România și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, împreună cu Special Olympics Islanda, au implementat acest proiect în centre din zece localități: București, Târgoviște, Craiova, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Bacău și Valea Jiului (Petroșani, Lupeni, Simeria Veche). Activitățile au cuprins antrenamente și demonstrații cu exerciții specifice pentru 160 de copii cu Sindrom Down cu vârsta între 2 și 8 ani, antrenamente și competiții de gimnastică unificată pentru 510 beneficiari cu Sindrom Down și beneficiari fără dizabilități, și cursuri de formare pentru specialiști care lucrează cu aceste grupuri. cree și să aplice un program de Inițiere Motrică Timpurie în cadrul unui grup de copii cu Proiectul și-a propus să creeze Sindrom Down și să crească gradul de interacțiune socială și dobândirea de abilități de viață independentă prin intermediul unui sistem de antrenamente și competiții sportive unificate pentru copii și tineri cu și fără Sindrom Down. De asemenea, au fost dotate 16 săli de sport cu echipamente necesare derulării antrenamentelor de Inițiere Motorie Timpurie și Gimnastică Unificată. Nu în ultimul rând, proiectul a inclus și o componenta educativă în școlile de masă, prin intermediul manualului „Participă!”. Pe 26 aprilie, la București, a avut loc conferința finală a proiectului, la care au participat sportivi Special Olympics, specialiști din ONG-uri, profesori, voluntari, părinți și reprezentanți ai presei centrale. În cadrul conferinței, au fost prezentate rezultatele proiectului și cele mai importante lecții învățate. Participanții au primit ghidurile de Inițiere Motrică Timpurie și de Gimnastică Unificată, realizate în cadrul proiectului, cu scopul de a facilita accesul specialiștilor la informația necesară replicării unor astfel de activități.

41


Evenimente sportive 12.01 - Facultatea de Educație Fizic i Sporturi Montane, Bra ov 91 beneficiari 11.02 - Universitatea Național de Educație Fizic i Sport, Bucure ti 31 beneficiari, 24 voluntari 2.03 - Sala de Sport „Ion Constantinescu”, Craiova - 77 beneficiari, 61 voluntari 3.03 - Facultatea de Educație Fizic i Sport, UBB, Cluj-Napoca - 79 beneficiari, 60 voluntari 16.03 - Sala de Sport „Orizont”, Bac u - 72 beneficiari, 46 voluntari 17.03 - Sala de Sport „Gr dinari”, Ia i - 62 beneficiari, 72 voluntari 24.03 - Centrul de Pedagogie Curativ , Simeria Veche - 70 beneficiari, 25 voluntari 19.04 - Facultatea de Educație Fizic i Sport, UBB, Cluj-Napoca - 144 beneficiari, 78 voluntari

Concursuri „Particip !” 16.03 - Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bac u - 26 elevi, 11 cadre didactice, 6 școli 18.04 - Liceul Teoretic „Nicolae B lcescu”, Cluj-Napoca - 23 elevi, 13 cadre didactice, 6 școli

42


Bene ciari direcți:

160 de copii cu Sindrom Down cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani; 247 de copii, adolescenți și tineri cu Sindrom Down cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani; 263 de copii, adolescenți și tineri fără dizabilități cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani.

Rezultate:

7 centre regionale și 16 săli de sport dotate cu echipamente specifice; Parteneriate cu 7 universități; 2 seturi de materiale: Metode de Inițiere Motrică Timpurie și Metode de Organizare a antrenamentelor de Gimnastică Unificată; 519 specialiști, studenți, profesori și membri ai familiilor au primit informații despre Special Olympics România, despre Inițierea Motrică Timpurie și Gimnastică unificată, cu accent pe importanța acestora în dezvoltarea de abilități de viață independentă; 15 competiții locale și un eveniment sportiv final; 48 de școli de masă au fost implicate în proiect; 3.388 de elevi și 164 de profesori informați și instruiți.

43


Mobilitate i Viaț Independent pentru tinerii cu dizabilit ți din România Fundaţia Motivation România, în parteneriat cu Fundaţia Special Olympics din România, a furnizat servicii gratuite de evaluare a sănătăţii şi a nevoii de sprijin social pentru tineri cu dizabilităţi locomotorii şi intelectuale. Scopul proiectului este să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea constau în evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul se adresează în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare. Iniţiativa face parte din proiectul „Mobilitate şi Viaţă Independentă pentru tinerii cu dizabilităţi din România”, implementat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Oympics din„Particip România, cu sprijinul Concursuri !” financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanţării este de 1.285.131,60 lei. Evenimente sportive: - 29 martie - 2 aprilie, Bucure ti – Tabără sportivă pentru 15 tineri cu dizabilități intelectuale; - 5- 9 septembrie, Bucure ti - Tabără sportivă pentru 15 tineri cu dizabilități intelectuale.

44


Youth Unified Assistant Coaches

(Seminarul de Tineret pentru Antrenori Secunzi în Sporturile Unificate) Special Olympics promovează incluziunea socială prin intermediul sportului și competițiilor sportive. Proiectul „Youth Unified Assistant Coaches”, susținut de UEFA, s-a adresat sportivilor sub 12 ani și antrenorilor din școli speciale și de masă. De-a lungul anului au fost organizate turnee de fotbal unificat la Cluj-Napoca, Iași și Ploiești. Meciuri unificate au avut loc astfel: - 18 aprilie, Blejoi - cu participarea a 35 de sportivi de la Școala Specială Nr. 2, N 18 și Școala Gimnazială Blejoi Școala Nr. - 20 aprilie, București - Turneu de Fotbal Unificat, la are au participat 33 de sportivi de la Școala Specială Nr. 11 - 6 mai, Cluj Napoca - Turneu de Fotbal Unificat având pe teren sportivi de la Școala Incluzivă „Alexandru Vaida Voevod”, Școala Specială Huedin și de la Liceul „Eugen Pora” (120 de sportivi) - 12 mai, Iași - cu participarea a 35 de sportivi de la Școala „Varlaam Mitropolitul” și Școala Specială „Constantin Păunescu”

46


47


Rezultate financiare

Venituri

Cheltuieli 2016 Materiale și echipamente sportive Servicii organizare evenimente sportive Salarii Transport (intern și internațional) Cheltuieli operaționale Altele

48

RON 390,349 149,661 478,477 55,323 89,633 13,459

SO International / Europe Eurasia FRDS si FDSC prin Fondul Norvegian Motivation SRL Donații și sponsorizări 2% persoane fizice Herbalife RO SRL Hervis Sport and Fashion SRL He Fan Courier SA Fundația Vodafone România ASTRA RAIL Industries S.R.L. Fondul Social European Construct Perom SRL Alți sponsori

RON 285,399 232,474 91,305 67,192 32,811 27,934 27,398 26,505 22,511 18,961 15,000 34,147


Parteneri

Finanțatori

Sponsori

Partener tehnic

SC Mediater BPA SRL, SC Construct Perom SRL, SC Brutaria cu Maia SRL, Impact Logistic SRL, RSF Extern Trans SRL, Anamar Impex SRL, Saint Gobain

Federații

Instituții și organizații Direcția pentru Tineret și Sport Buzău - Primaria Municipiului Arad - Consiliul Judetean Arad – „Integra”, Asociația Persoanelor cu Dizabilități Mentale Arad - Inspectoratul Școlar Județean Arad - Asociația „Cetatea Voluntarilor Arad - Centrul Municipal de Cultură Arad - Centrul Județean Cultural - Direcția Județeană de Sport și Tineret Arad - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad CSM Arad – Sportarena

Universități și alte instituții de învățământ Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” - Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad - Universitatea Nationala pentru Educație Fizică și Sport București (Facultatea de Educație Fizică și Facultatea de Kinetoterapie) Colegiul Național Dimitrie Țichindeal – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București (Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară) – Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș (Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară) – Universitatea din Oradea (Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Medicină și Farmacie și Medicină Dentară) – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara (Facultatea de Medicină Dentară) – Universitatea „Ovidius” Constanța (Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară) – Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova (Facultatea de Medicină și Facultatea de Medicină Dentară) – Universitatea „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu (Faculattae de Asistență Medicală, Tehnică Dentară, Arta și Cultură Fizică) – Universitatea „Vasile Alecsandri” ( Bacău (Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății), Universitatea din Pitești (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea de Vest din Timișoara (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea „Spiru Haret” București (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca (Facultatea de Educație și Sport) – Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea din Craiova (Facultatea de Educație Fizică și Sport) – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași – Facultatea de Educație Fizică și Sport – Universitatea „A. I. Cuza” Iași – Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița – Universitatea Valahaia din Târgoviște – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu.

Parteneri media Agerpres, TVR Timisoara, Radio Romania Timișoara, Adrenallina Media, George Bufan Photography si Ruxandra Braica Photography

49


Fundația Special Olympics din România Bulevardul Iuliu Maniu, Nr. 7, Corp Z, parter, Sector 6, București Tel/Fax. +40 (0)21 318 59 66 Email: info@specialolympics.ro Website: www.specialolympics.ro Facebook: SpecialOlympicsRomania Sprijinul Comisiei Europene pentru apariția acestei publicații nu reprezintă o avizare a conținutului, acesta reprezentând exclusiv viziunea autorilor și, de aceea, Comisia nu își asumă responsabilitatea pentru utilizarea informațiilor cuprinse în acest material.

Raport Anual Special Olympics 2016  
Raport Anual Special Olympics 2016  
Advertisement