Page 1

2017 S PARTAC US F O RL AG A S PB. 6673 St. Olavs plass, 0129 Oslo post@spartacus.no www.spartacus.no


anne bitsch dokumentar

Går du nå, er du ikke lenger min datter Hvordan kan en familie gå i oppløsning uten at noen griper inn? Kan man tilgi omsorgssvikt? Anne Bitsch undersøker disse spørsmålene med utgangspunkt i sin egen oppvekst med en alkoholisert og syk mamma. Hun vil avkle mytene om den typiske misbruker – overgrep og alkoholisme skjer også i «de beste» familier. En personlig bok om et tema som dessverre angår så alt for mange i Norge i dag.

ISBN 978-82-430-1122-9 O mslag : C ecilie M ohr P ris : 379 A ugust


simen ekern dokumentar

Folket, det er meg

Den europeiske høyrepopulismens vekst og framtid Med Marine Le Pen og hennes parti som utgangspunkt skriver Simen Ekern om høyrepopulismen i Europa, og om hvordan lederen for partiet Nasjonal Front er blitt en ideologisk ledestjerne også utenfor Frankrikes grenser. Motstand mot innvandring, kritikken av islam og av elitene i EU forener de høyrepopulistiske partiene i dag. Hvordan vil den økende oppslutningen om populismen forandre Europa?

ISBN 978-82-430-1073-4 O mslag : Ø ystein V idnes P ris : 349 S eptember


dokumentar

INTERNASJONAL BESTSELGER

UTOPIA FOR REALISTER GRATIS PENGER TIL ALLE, 15 TIMERS ARBEIDSUKE OG EN VERDEN UTEN GRENSER

RUTGER BREGMAN

rutger bregman

Utopia for realister Alle milepæler i sivilisasjonen – fra avskaffelse av slaveriet til innføring av demokratiet – ble på et tidspunkt regnet som utopier. Bregmans bok presenterer tre utopiske ideer for vår tid – en universell basisinntekt, 15 timers arbeidsuke og åpne grenser. Hvis du føler deg maktesløs mens verden går til helvete, så viser han at det finnes visjoner som utfordrer den tradisjonelle politikken.

ISBN 978-82-430-1130-4 O mslag : D avid M ann / tilpasset ­P unktum F orlagstjenester O versetter : R une R. M oen P ris : 379 A ugust

av


dag hoel dokumentar

Fred er ei det beste Fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien

Ammunisjon fra Raufoss brukes over hele verden, og dreper mennesker i alle slags konflikter. Dette er en innsidefortelling om hvordan vi usynliggjør at vi lever av krig. Det er politisk enighet i fredsnasjonen Norge om at vi skal utvikle våpenindustrien videre. Vi har kanskje en tillit til at våre våpen er for fredens sak. Vår ammunisjon er i det godes tjeneste.

ISBN 978-82-430-1088-8 O mslag : K jetil W aren J ohnsen / W isuell D esign P ris : 379 O ktober


oliver burkeman dokumentar

Motgift

Lykke for deg som er lei av å tenke positivt Er jakten på lykke forgjeves, eller gjør vi det bare på feil måte? Hvis man hele tiden spør «Hvordan kan jeg bli lykkelig?», vil man ende opp med å bli ulykkelig, hevder Oliver Burkeman. Han viser oss fordelene ved å klare å leve med usikkerhet, akseptere våre feil og hylle det uperfekte. Tankevekkende, overraskende og oppløftende – denne boken feirer kraften i negativ tenkning.

ISBN 978-82-430-1098-7 O mslag : A ndreas B rekke O versetter : H ilde L yng P ris : 299 A pril


erik reinert dokumentar

Global økonomi Hvordan de rike ble rike og hvorfor de fattige blir fattigere Erik Reinert

GLOBAL ØKONOMI Hvordan de rike ble rike og hvorfor de fattige blir fattigere

Når Vesten ber u-landene åpne markedene sine for fri konkurranse, trekker vi i virkeligheten opp stigen etter oss, skriver Reinert. Boken forklarer hvordan ulikhetene oppstod, og viser at økonomisk politikk må ta utganspunkt i faktiske forhold snarere enn ideologi.

ISBN 978-82-430-1126-7 O mslag : L ukas L ehner /­P unktum F orlagstjenester P ris : 379 A ugust


atef abu saif dokumentar

Under dronene Dagbok fra Gaza

Gazakrigen sommeren 2014 varte i litt over femti dager og førte til at over 500 barn ble drept. Her får vi innblikk – dag for dag – time for time – hvordan forfatteren Atef Abu Saif opplevde å være på bakken i Gaza under angrepene. Lyden av dronene og eksplosjonene, redselen og sinnet. Men også hvordan samhold utvikler seg i nødens stund. Forord av Odd Karsten Tveit.

ISBN 978-82-430-1135-9 O mslag : A nja R atikainen / spartacus forlag

P ris : 299 O versetter :V ibeke H arper O ktober


arne klyve, jon severud, trond hofvind dokumentar

Skikk og bruk for underklassen Skikk og bruk har i flere tiår vært neglisjert. Flere har ment at etikette hemmer individets utfoldelse og frihet. Men når markedets frigjørende krefter nå har erstattet autoritær reguleringsmani for alle livsfaser, må rådene for skikk og bruk fornyes. Konkurransemotstand, rangeringsvegring og mangel på endringskompetanse skaper uorden som ingen er tjent med. Humor, alvor og New Public Management.

ISBN 978-82-430-1051-2 O mslag : Ø ystein V idnes P ris : 249 J anuar


karin bojs historie

Min europeiske familie de siste 54 000 årene

Bojs følger sine egne DNA-spor over 50 000 år tilbake i tid. Hun dykker ned i studier og rapporter, hun legger ut på reiser og hun møter noen av de mest profilerte forskerne vi har innenfor genetikk, historie og arkeologi. Det har resultert i en særs lesverdig og spennende bok om vårt felles opphav. Vinner av Augustpriset 2015.

ISBN 978-82-430-1092-5 O mslag : E va L indeberg / tilpasset ­P unktum F orlagstjenester P ris : 399 O versetter : B ørge L und S eptember

av


john reed historie

Ti dager som rystet verden I år er 100 år siden den russiske revolu­ sjon og John Reed var selv til stede disse ­dramatiske dagene i 1917 og er tett på begivenhetene. Hans bok, Ti dager som rystet verden utkom i 1918 og regnes som et mesterverk innen reportasjegenren. Nå gjenutgis denne klassikeren med forord av NRK-journalist og Russland-ekspert Morten Jentoft. ISBN 978-82-430-1138-0 O mslag : Ø ystein V idnes O versetter : C harlie J ansson P ris : 199 A ugust


populærvitenskap

carlo rovelli

Virkeligheten er ikke slik vi tror Om tingenes grunnleggende oppbygning

Eksisterer virkelig rom og tid? Hva består virkeligheten av? I denne g­ rensesprengende boken viser Carlo Rovelli hvordan vår oppfatning av virkeligheten har endret seg gjennom århundrene, fra forståelsen av de første atomer til dagens forskning. Han tar oss med på en fantastisk reise – til en verden der svarte hull er i ferd med å ­eksplodere og uendeligheten ikke eksisterer.

ISBN 978-82-430-1119-9 O mslag : P enguin / tilpasset av ­P unktum F orlagstjenester O versetter : B irgit O we S vihus P ris : 349 A ugust


populærvitenskap

anne spurkland

Immun

Kroppens evige kamp for å overleve Hver dag, hver time, hvert minutt utkjempes en kamp på liv og død. En kamp mellom oss og mikrobene – disse små vesenene som vi ikke kan se med det blotte øyet, men som finnes overalt rundt oss og i oss. Med utgangspunkt i pasienthistorier, egne opplevelser og forskningshistorie tegner immunolog og professor Anne Spurkland et levende bilde av kroppens forsvarsverk.

ISBN 978-82-43008304 O mslag : Ø ystein V idnes P ris : 399 O ktober


bård borch michalsen språk

Skriv bedre! En håndbok for deg som raskt og effektivt vil skrive ordene som virker, både på jobb og på Facebook. Du finner alt du trenger om rettskrivning, men også rådene som gir skrivingen din mål, mening og virkning. «Denne boka bør ut til folket.» sylfest lomheim

ISBN 978-82-430-1096-3 O mslag : L ukas L ehner /­P unktum F orlagstjenester P ris : 299 A pril


david frenkiel og luise vindahl mat og drikke

Green Kitchen – hjemme Rask og sunn vegetarmat i hverdagen

David Frenkiel og Luise Vindahl har samlet 100 oppskrifter på vegetarmat. Disse familiefavorittene lager de daglig hjemme på kjøkkenet. Du får oppskrifter på alt fra raske og gode hverdagsfrokoster til middager og større måltider som egner seg hvis du skal feire noe i helgene. Alle kan dessuten gjøres veganske og glutenfrie. En kokebok til å bli glad i!

ISBN 978-82-430-1123-6 P ris : 399 O mslag : C lare S keats O versetter : L isbeth K ristoffersen S eptember


mia celine fjeldskår johnsen mat og drikke

Kreative kaker

Lær deg å trylle med sukkerfondant Mia Celine er bare 15 år, men hun har allerede rukket å bli fullstending hekta på noe ikke alle ungdommer befatter seg med: kakebaking. Og særlig kakedekorasjoner. Dette er boka som viser at også du kan lage fantastiske og personlige kaker med pynt av sukkerfondant.

ISBN 978-82-430-1071-0 O mslag : P unktum F orlagstjenester P ris : 249 M ars


bente wemundstad mat og drikke

På skiva

Pålegget du lager selv Bente Wemundstad

Pålegget du

På skiva Pålegget du lager selv

75

oppskrifter!

Hjemmebakt brød med nyrørt jordbærsyltetøy. Ekte leverpostei som er så full av smak at den kan serveres til fest. Hjemme­laget sjokoladepålegg til late helgefrokoster, og verdens enkleste kokte skinke til mat­pakka.

med forbehold om at feil kan forekomme

I denne boken får du over 40 oppskrifter på pålegg du kan lage selv. Enkelt, godt og sunt.

ISBN 978-82-430-1075-8 P ris : 299 O mslag : K jetil W aren J ohnsen / W isuell D esign A ugust


ola didrik saugstad helse

Barnelegen

Håndbok for småbarnsforeldre Hva gjør du når barnet ditt blir sykt? Når bør du ringe lege, og når er det greit å la være? Ola Didrik Saugstad er en av Norges fremste barneleger. Han har laget et uvurderlig oppslagsverk for alle småbarnsforeldre. Boken beskriver den aller første tiden med nyfødt baby og går deretter gjennom barnesykdommene i årene som følger slik at du som mor eller far skal være forberedt og godt informert. ISBN 978-82-430-1102-1 P ris : 349 O mslag : L ukas L ehner /P unktum F orlagstjenester A pril


humor

JADE NORDAHL k va l i t e t s t i d

JADE NORDAHL

jade josefine nordahl

Kvalitetstid

Høydepunkter fra småbarnslivet

kvalitetstid

Her har Jade Nordahl plukket ut av noen av høydepunktene med sønnen Abel – med sin lett gjenkjennbare, lune og morsomme strek. Spedbarnsfasens kaotiske og søvndepriverte tid er over, og nye gleder og utfordringer kommer med småbarnstilværelsen. For alle mammaer og pappaer med småbarn!

H Ø Y D E P U N K T E R FR A S M Å B A R N S L I V ET

ISBN 978-82-430-1095-6 Omslag: Lukas Lehner/­P unktum F orlagstjenester I llustrasjoner : J ade J osefine N ordahl P ris : 249 A ugust


arve torkelsen humor

Arve Torkelsen

Det var ikke min

§

kyld!

Lov og urettferdighet fra norske rettssaler

Det var ikke min skyld! Lov og urettferdighet fra norske rettssaler

Rettssaker er gjerne alvorlige saker, men av og til er de tiltaltes forklaringer til å le seg ihjel av. I denne boken har vi ­samlet de mest tvilsomme bortforklaringene og ­usannsynlige unnskyldningene – alt sammen hentet fra virkeligheten og ­dokumentert via rettsutskrifter.   En lettbeint humorbok med utvalgte gullkorn fra politiavhør og norske rettssaler.

ISBN 978-82-430-1141-0 O mslag : L ukas L ehner /P unktum F orlagstjenester Illustrasjoner: Anette Mehl Landmark P ris : 169 A ugust


/ ungdom

ISBN 978-82-430-1060-4 O mslag :K jetil W aren J ohnsen

barn

/ ungdom

ISBN 978-82-430-1120-5 O mslag :K jetil W aren J ohnsen

barn

jon ewo

cecilie winger

Historien om Leonardo da Vinci 299,-

Historien om Columbus 299,-

Leonardo da Vinci er kanskje det største geniet som har levd. Han har laget verdens mest berømte maleri. Leonardo tegnet og skrev notatbøkene sine i kode. En av historiens mest spennende skikkelser!

Christofer Columbus var den modige ­fattiggutten fra Italia som fant sjøveien til Amerika i 1492. Bli med på den ­eventyrlige sjøreisen til historiens mest berømte oppdager!


barn

thomas kolåsæter

/ ungdom

Newtonkviss 2 Hvor mange kanter har en snøkrystall? Hvilket pattedyr kan fly? Hvis en terning viser tallet 5, hvilket tall befinner seg da på undersiden?? Dette og mange flere spørsmål om alt mellom himmel og jord, finner du i denne boken. For barn fra 8 år.

ISBN 978-82-430-1100-7 O mslag : C hristoffer G rav P ris : 169 M ars


barn

andreas

& anne linn kumano-ensby

/ ungdom

Klar deg selv i naturen En hakkespettbok

Har du noen gang lurt på hva du ville gjort hvis du måtte klare deg helt selv? Hva hvis du gikk deg bort i skogen og ikke visste hvilken vei som førte hjem? I denne boka lærer du masse om hvordan du kan holde deg varm, mett og frisk i kampen mot de norske naturkreftene. Perfekt å ha med i tursekken!

ISBN 978-82-430-1070-3 I llustrasjoner : S ilje E nsby O mslag : O mslag : K jetil W aren J ohnsen /W isuell D esign P ris : 299 A pril


barn

johan egerkrans

/ ungdom

Norrøne guder Egerkrans forteller de best kjente historiene fra norrøn mytologi. Fra skapelses­ beretningen til Ragnarok – alt illustrert med fantastiske tegninger. I tillegg til de kjente mytene gir boka en god presentasjon av alle gudene og gudinnene. Vi møter også jotner, Midtgardsormen og Hel, samt alle de andre skikkelsene fra mytologien. For barn og ungdom.

ISBN 978-82-430-1108-3 I llustrasjoner : J ohan E gerkrans O mslag : J ohan E gerkrans og C ecilia D anneker E ngström P ris : 349 S eptember


skjønnlitteratur

arne skorping

Dit ormen skal Are Torkjellsson er på flukt. Først fra Island, deretter fra Norge etter å ha drept sønnen til høvdingen på Jæren. Are har en dødsdom hengende over seg – mektige menn vil ta livet hans. Dit ormen skal er basert på historiske hendelser rundt år 1000, en kaotisk periode mot slutten av vikingtiden med ættefeider, folkeforflytninger og erobringstokter.

ISBN 978-82-430-1101-4 O mslag : L ukas L ehner /P unktum F orlagstjenester P ris : 349 A pril


bjørn berge Sprudlende lystig og klokt, spekket med overraskende fakta. Dagbladet

BJØRN BERGE

LANDENE SOM

FORSVANT

Landene som forsvant Om 50 fortapte land og riker. Med utgangspunkt i sin fascinasjon for frimerker skriver Bjørn Berge fram en glemt historie om land og stater som bare eksisterte i en måned, et år eller noen tiår - før de forsvant. En skattekiste for den historieinteresserte!

1840-1970 p o c k e t

ISBN 978-82-430-1133-5 O mslag : handwerk P ris : 229 A ugust


p o c k e t

ISBN 978-82-430-1129-8 O mslag : Ø ystein V idnes

ISBN 978-82-430-0846-5 O mslag : C ecilie M ohr

p o c k e t

jean a. brillat-savarin

arne vestbø

Smakens fysiologi 229,-

Øverst på nazistenes liste 169,-

Smakens fysiologi er et hovedverk innen gastronomiens historie og en litterær klassiker. Den ble første gang utgitt i Frankrike i 1825. Denne norske utgaven er redigert og eminent oversatt av Knut Stene-Johansen og innledes av et essay av Roland Barthes.

Moritz Rabinowitz var 14 år da han reiste alene fra Polen til Norge. Da tyskerne invaderte i 1940 var han øverst på lista over nordmenn som skulle tas til fange. R ­ abinowitz døde i ­konsentrasjonsleir i 1942. Dette er en sterk historie for barn om en helt spesiell mann.


p o c k e t

ISBN 978-82-430-1144-1 O mslag : Ø ystein V idnes

ISBN 978-82-430-1076-5 O mslag : Ø ystein V idnes

p o c k e t

jack london

bjørn grinde

Landstrykerliv og Når villdyret våkner 169,-

Bevissthet 169,-

To klassikere i én bok!

Denne boken forklarer hvordan evolusjonen har formet hjernen og hvordan nerveceller skaper opplevelser. Kunnskap om hva bevissthet er, gir innsikt i hvordan gode følelser, eller lykke, oppstår.

Jack London var en av det 20. århundrets store fortellere. Når villdyret våkner og Landstrykerliv er hans to mest berømte bøker, om det harde livet i Amerika på slutten av 1800-tallet.


p o c k e t

ISBN 978-82-430-0980-6 O mslag : S toltzedesign

ISBN 978-82-430-1105-2 O mslag : L ukas L ehner /P unktum F orlagstjenester

p o c k e t

ingeborg askeland

morten brask

Margretesirkelen 149,-

En jente og en gutt 149,-

Bergen i høymiddelalderen: Ein fortelling om kjærleik og vondskap i ei tid med pest og oppløysing, om korleis eit hemmeleg fellesskap av kvinner skaper lys og framtidstru i ei mørk tid.

En jente og en gutt er en fortelling om kjærlighetens begynnelse og slutt, om den største lykke og sorg – og så en dag å ta beslutningen om å forsvinne fra verden.


ISBN 978-82-430-1107-6 O mslag : K jetil W aren J ohnsen

p o c k e t

ISBN 978-82-430-0902-8 O mslag : K jetil W aren J ohnsen

p o c k e t

göran hägg

karl jakob skarstein

Mussolini 169,-

Store slag 199,-

Historien om Mussolini og tilblivelsen av fascismen i Italia. Her omtales det skjebnesvangre første møtet med Hitler og hvordan Mussolini delvis av frykt gikk inn i krigen. Denne glitrende biografien fyller et hull i vår forståelse av europeisk historie.

Gjennom 12 utvalgte slag tegnes levende bilder av ufattelige menneskelige dramaer, fra høyst ulike kulturer, verdensdeler og epoker. Boken skildrer og analyserer våpentyper, strategier og taktiske forma­ sjoner og hvilken virking de hadde.


ISBN 978-82-430-1104-5 O mslag : K jetil W aren J ohnsen

p o c k e t

ISBN 978-82-430-1103-8 O mslag : K jetil W aren J ohnsen

p o c k e t

norman ohler

geir stian ulstein

Hitlers rus 169,-

Våre fremste motstandshelter 169,-

Forfatteren benytter seg av dokumenta­ sjon som hittil har vært unndratt offent­ lig­heten og kaster nytt lys over ukjente sider ved nazistaten på 1930-tallet og grusomhetene som ble begått under den andre verdenskrig.

En viktig samling biografiske portretter som forteller de dramatiske historiene bak de ulike typene motstandsfolk i Norge under andre verdenskrig. Her er både de mest kjente og de ettertiden glemte.


Fortellingen om forbudet er full av fylleslag, organisert kriminalitet, politiske krumspring og morsomme anekdoter. isbn 978-82-430-1004-8

www.spartacus.no

Gunnar Kagge

Forbudstid Den norske krigen mot brennevinet

2016

ISBN 978-82-430-1145-8 O mslag : A nja R atikainen / S partacus forlag

ISBN 978-82-430-1143-4 O mslag : Ø ystein V idnes

Dette er historien om hvordan tusen års norsk alkoholpolitikk ledet frem til brennevins- og hetvinsforbudet, om lovløsheten i forbudstiden og hvordan politikken utviklet seg etter at forbudet ble avskaffet.

p o c k e t

Aftenposten

Forbudstid

I tiden rundt første verdenskrig var Norge et av Europas mest edruelige land. Allikevel var det her vi fikk ti år med brennevinsforbud. Resultatet ble smugling, hjemmebrenning og drikking av «surrogater» som møbelpolish og hårvann. Legene skrev resepter på whisky og konjakk så blekket sprutet. For mange gikk det sport i å lure myndighetene, og spritsmuglerne ble kjendiser og folkehelter.

Den norske krigen mot brennevinet

«Et lite stykke skrivekunst» sven egil omdal, Stavanger Aftenblad

ligger i «Kagges styrke Det er blitt formidlingen. … siktlig en levende og over mest de av fremstilling av en e i norsk eksotiske perioden 1900-tallshistorie.»

Gunnar Kagge

p o c k e t

elisabeth åsbrink

gunnar kagge

1947 169,-

Forbudstid 169,-

Av tilsynelatende enkeltstående hendelser skriver Elisabeth Åsbrink historien om hvordan verden i 1947 begynner å ta form, på godt og vondt. Stor skrivekunst fra den svenske Augustprisvinneren!

Fortellingen om det norske spritforbudet (1916-27) er full av fylleslag, organisert kriminalitet, politiske krumspring og morsomme anekdoter. Samtidig gir den et interessant bilde av hvordan Norge på eiendommelig vis er skrudd sammen.

Spartacus katalog 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you