Page 1

VÄRNA NÄRIN

Nr 3

VÄRNAMO NÄRINGSLIV

Sydsvenska krysset – ett guldläge Flott verksamhet Leverans i Europa Två bolag blir ett

BREDARYD

LANNA

HORDA

RYDAHOLM

FORSHEDA

VÄRNAMO

BOR


Värnamo Näringsliv Vi utvecklar Småland - tillsammans med dig Som medlem får du bland annat: Värnamo Näringsliv arbetar för att Värnamo skall vara en attraktiv kommun att driva företag, bo och arbeta i. Vi arbetar för att långsiktigt påverka utvecklingen av näringslivet och för att skapa ett gynnsamt företagsklimat.

Tillgång till ett unikt nätverk med över 200 företag.

Delta i olika riktade projekt och utbildningsinsatser.

Möjlighet till råd och stöd av våra affärsutvecklare.

Konstnadsfritt delta i olika medlemsaktiviteter så som föreläsningar, workshops och seminarier.

Delta vid våra frukostmöten varje månad

Värnamo Näringslivs nyhetsbrev via e-post varje månad.

Synliggöra ditt företag i vårt magasin och på vår hemsida.

VARMT VÄLKOMMEN SOM MEDLEM

Värnamo Näringslivs styrelse

Vi har idag över 200 medlemmar och vi vill bli fler. Välkommen som medlem du också. Har du ett specifikt behov eller önskemål kring vad vi bör arbeta med eller utveckla - tveka inte att höra av dig. Ansök om medlemskap på vår hemsida varnamo-naringsliv.se eller kontakta oss på info@varnamo-naringsliv.se.

Svante Hultqvist

Petra Bedin

Leif Malveholm

Anton Schön

Wezupport Bor

Proton Group AB Värnamo

petra.bedin@wezupport.se

leif.malveholm@proton.se

anton.schon@ewes.se

Per Malm

Mikael Nilsson

Ulla Gradeen

Mats Hoppe

per.malm@sigarv.se

mikael.nilsson@elteknik-vmo.se

ulla.gradeen@varnamo.se

mats.o.hoppe@varnamo.se

Ordförande Värnamo

hultqvist@tele2.se

Sigarv AB Forsheda

Elteknik AB Horda/Rydaholm

Värnamo kommun

Ewes Stålfjäder AB Bredaryd/Lanna

Kommunchef Adjungerad till styrelsen

Hans-Göran Johansson Viceordförande VNAB

hans-goran.m.johansson@ varnamo.se


P

otential… Potential, smaka på ordet. Det är nästan så man blir rakryggad och får upp näsan i luften bara av att säga det. Kvällen har gått åt till diverse måste-bliklara-saker. En av dem var att göra en presentation till kommunstyrelsen. I en av bilderna i den kära powerpointen använde jag ett ordpussel som beskriver Värnamo ur besöksnäringens perspektiv. Här ligger vi mitt ibland skogar och tusen sjöar och nog finns det potential alltid. Så mycket kvar att utforska men vi behöver utveckla vår kära destination. Hur lyckas vi skapa mer ”business” kring våra besökare? Senaste året har utvecklingen av besöksnäringen och kopplingen mellan vår industri och besöksnäringen snurrat mycket i huvudet både hos mig och hos andra. Planerna håller på att ta form och snart har vi förmånen att få välkomna Värnamo Turism in i Värnamo Näringsliv. Precis som i andra sammanhang behövs samverkan. Något som verkar vara ett småländskt signum. Tänk vad lokala aktörer kan uträtta tillsammans när man finner varandra. Ett gott exempel kan du läsa om i reportaget om Wemo och bygget som nu börjar ta form ute vid Sydsvenska krysset, kanske tack vare mod, framåtanda och en dos lokal samverkan. Och så hoppas jag att vi kan få väcka din nyfikenhet inför vad som kommer hända på 5:e våningen i Gummifabriken… Är det någonstans det kommer att finnas potential så är det där!

Åza Rydén VÄRNAMO NÄRINGSLIV Näringslivstidningen ges ut av Värnamo Näringsliv AB i syftet att lyfta fram Värnamo kommuns mångsidiga näringsliv och bredda kunskapen om bolagets arbete för utvecklingen av näringslivet i vår region. Tidningen delas ut via posten till företag i Värnamo kommun, alla medlemmar i Värnamo Näringsliv AB samt andra aktörer inom näringsliv, arbetsmarknad och utbildning.

BOLAGET: Värnamo Näringsliv AB Jönköpingsgatan 15, plan 4, 331 34 Värnamo www.varnamo-naringsliv.se info@varnamo-naringsliv.se Tel. 0370 - 69 18 55

5 6 9 10 12 14 17 18 20 24 26 28 30 32

Kort & gott Sydsvenska krysset guldläge för Wemo Campus Värnamo satsar Gröna fingrar & målfokus - ett framgångsrecept Proton Lighting sprider ljus från Värnamo Leveranser i Europa Boman Express Delivery Nyinflyttad? Gå med i Aktiv Fritid

Företagare i VNAB

5:e våningen i Gummifabriken Flott verksamhet inom besöksnäringen Fler Bobbare när Peters system växer Två bolag blir ett för långsiktig utveckling Ökad kompetens hos medlemsföretagen Lokala näringslivsföreningar

REDAKTÖR: Anna Grunditz ANSVARIG UTGIVARE: Åza Rydén, aza@varnamo-naringsliv.se GRAFISK FORM OCH PRODUKTION: XXL Reklam & Kommunikation AB, Värnamo Art Director: Ulf Lorentzson TRYCK: Hylte Tryck AB, Hyltebruk OMSLAGSBILD: Jocke de Rooy FOTOGRAFER: Jocke de Rooy, Anna Nilsson, Ulf Lorentzson, Fix ID, Ylva Larsson med flera.

ANNONSER: XXL Reklam & Kommunikation AB, Tel. 0370-30 05 80, annons@xxlreklam.se UTGIVNING: November 2011

3


Vi bearbetar och gjuter i alla material

Act global... read local Även om ni som företag har världen som arbetsfält, är det viktigt att hålla sig informerad om vad som händer lokalt.

Vi har fabriksenheter i Taiwan, Kina, Ungern och Polen. Välkommen med förfrågan.

GS MATERIAL AB | Stenfalksvägen 4, Värnamo Tel: 0370-69 29 01 | www.gsmaterial.se

Annons GS Material Kvartssida S VNAB Nr3.indd 1

r yhete d mo N e Värna bination m kom gen Mitt i har i in 0 tidn 58 00 gratis n hela Vecka läsare varje unika cka. ve

Värnamo Nyheter | Postadress: 331 84 Värnamo varnamonyheter.se | Växel: 0370-30 06 00

Annons13:36 VN Kvartssida S VNAB Nr3.indd 1 2011-11-07

2011-11-03 16:24


Kort & gott gummifabriken.com Renoveringen av Gummifabriken pågår för fullt och till hösten 2012 flyttar Värnamo Näringsliv in i nya lokaler. På gummifabriken.com byggs just nu en hemsida där du ska kunna följa arbetet i Gummifabriken. Du kommer att kunna läsa om bygget, verksamheterna och förhoppningen är att du där ska kunna hitta svar på dina frågor om Värnamos nya kreativa mötesplats.

VISSTE DU ATT...

Värnamo Näringsliv arrangerar en mängd olika mötesplatser, föreläsningar, utbildningar och workshops för våra medlemmar? Du hittar dem i vår kalender på www.varnamo-naringsliv.se.

Anmäl dig till

Mentorsprogrammet 2012 Är du 25-45 år, chef, ledare eller på väg in i ett ledarskap? Anmäl dig då till vårt mentorsprogram! Ett nätverk där du, tillsammans med andra, får spendera tid med erfarna ledare från näringslivet. Det ger dig möjlighet att utvecklas som människa och ledare. Anmäl dig senast 22 december till adam@varnamo-naringsliv.se.

Lyckat Industriexpo 2011 Den 4-5 maj hölls för fjärde gången Värnamo Industriexpo hos 16 maskin- och teknik företag i Värnamo. Dessa bjöd gemensamt in kunder och intresserade till öppet hus i sina lokaler. Mässan var mycket välbesökt och flera företag knöt nya kontakter samt fick många nya förfrågningar. Nästa Industriexpo som arrangeras i april 2013.

Prova vårt sökbara näringslivsregister På Värnamo Näringslivs hemsida kan du enkelt hitta samarbetspartners, leverantörer, kunder eller arbetsgivare. I vårt sökbara näringslivsregister finns alla Värnamos företag och organisationer samlade. Registret innehåller information om firmanamn, adressuppgifter, telefonnummer och bransch.

Fritt internet i Värnamo centrum Nu kan besökare i Värnamo stadskärna surfa fritt och gratis via sin mobil, dator eller spelkonsol i upp till två timmar via ett trådlöst nätverk. Utöver dessa timmar debiteras en taxa om 15:-/h inklusive moms som användarna kommer kunna att betala via olika betaltjänster eller genom att köpa vouchers över disk på utvalda platser i centrum. Bakom initiativet står Mitt i Värnamo som drivs av E&J Konsult samt Scandic Värnamo. Dessa står även bakom portalen mittivarnamo.se som fungerar som startsida vid inloggningen på nätverket. Mittivarnamo.se erbjuder sina besökare fri tillgång till lokal information för såväl turister som Värnamobor. Portalen ger även handeln och näringslivet möjlighet till ett annonsfönster.

5


Sydsvenska krysset

guldläge för Wemo

anslutning till den byggklara tomten finns dessutom möjligheten att växa ännu mer i framtiden. – Vi tror att flytten kommer att betyda väldigt mycket. Dels kommer vi att synas bättre och dels vill vi också visa att Värnamo är med när det gäller den högteknologiska utvecklingen. På Sydsvenska krysset kan vi erbjuda våra kunder både hotell och kultur genom Ibis och Vandalorum, och logistiskt är det också ett centrum.

Värnamo kommun har en stor potential med tanke på Sydsvenska kryssets läge, menar Wemos marknadschef Olof Ståhl, som kan konstatera att man växt ur lokalerna i Bor. Med 2,5 gång så stor fabriksyta som den nuvarande i Bor räknar han med både ökad produktion, fler kunder och en bättre exponering. Med option på ytterligare mark i

Gör Värnamo till teknikcentrum Med en satsning på Sydsvenska krysset sluter Wemo cirkeln på mer än ett sätt. Förutom att man nu återvänder till ursprungsplatsen Värnamo, vill bröderna Ståhl hjälpa stan på traven när det gäller att åter bli det maskinoch teknikcentrum som det var för några decennier sedan. – Det här är en trakt med många underleverantörer, men det behövs även företag med starka varumärken och egna produkter, menar Olof Ståhl. En stor del av våra egna underleverantörer finns i trakten och det ser vi som ett stort plus.

WEMO Automation AB Ägare: Olof, Bengt och Sven Ståhl. Antal anställda: 40 Etableringsår: 1987 Hemsida: www.wemo.se Verksamhetsbeskrivning: Utveckling och tillverkning av hanteringsrobotar till formsprutade plastdetaljer.

6

På Sydsvenska krysset får Wemo ett geografiskt guldläge med stora skyltfönster rakt ut mot E4:an. Det innebär nya möjligheter att exponera sina produkter, menar Olof Ståhl. – Maskinindustrin kanske inte är känd för att visa upp sina grejer i skyltfönster. Men på det här sättet kan även människor som inte är våra kunder se vad vi sysslar med.

>>>

Nu sluter Borbaserade företaget Wemo Automation AB cirkeln. Under hösten tas första spadtaget till den nya fabriken i Sydsvenska Krysset, och därmed flyttar man tillbaka till Värnamo där allt började år 1987. Då kan man också ta sitt försäljningsargument ”Nordic Inspiration” ett steg längre med sina utländska kunder som ser Sverige som lugnt och exotiskt.

Sven Ståhl, Bengt Ståhl och Olof Ståhl på Wemo.

”Plast finns överallt” Vad är det då som Wemo sysslar med? Ja, kortfattat jobbar man med utveckling och tillverkning av hanteringsutrustning till plastindustrin. Wemos robotar tar hand om formsprutade plastdetaljer efter tillverkning, tar bort restmaterial, kontrollerar ytor, form och färg och så vidare. Plastdetaljerna finns ju överallt, säger Olof Ståhl och ser sig omkring i rummet. Det tar inte lång tid innan han kan peka på flera exempel: höljet till den bärbara datorn, plastskeden i kaffemuggen, transformatorhöljet på strömkabeln… – Plast har haft lite oförtjänt dåligt rykte men man har insett mer och mer vilken användbar produkt det är, säger Olof och berättar att


Wemo efter den stora mobiltelefonkraschen i början av 2000-talet började se vikten av att stå på flera ben. Två tredjedelar av omsättningen då var knuten till den branschen men i dag är spridningen betydligt större. I dag jobbar Wemo inom sex olika produktområden: förpackningar, medicinskt material, elektronik, tekniskt formgods, vitvaror och bilindustrin. Började med kvällskurs Wemo startade år 1987 i en källare på tolv kvadratmeter av två av tre bröder Ståhl. Då hette företaget Värnamo Automation, men i takt med att den internationella marknaden växte så såg man en poäng i att plocka bort prickarna; Wemo är helt enkelt en sammandragning av det gamla namnet Wernamo. De två bröderna Olof och Bengt var ingenjörer och upprinnelsen var egentligen en kvällskurs i programmering, som de båda tyckte var roligt. – Intresset för teknik var den stora motivationen, berättar Olof. På den tiden sågs robotar som ett hot, nu är det ett konkurrensmedel. Efter en tid tog man med även den tredje brodern Sven och fick på det viset också in ekonomisidan. En perfekt kombination tycker Olof.

pris och kvalitet. Vi tror att sinnesron och skogen främjar kreativiteten. I Sverige och kanske framför allt Småland har vi alltid varit duktiga på att göra någonting av ingenting och det imponerar på våra utländska kunder. I maj nästa år räknar Olof Ståhl med att hela produktionen ska vara färdigflyttad till Sydsvenska krysset. När Wemo nu blir bättre rustade när det gäller efterfrågan, så blir det också nyanställningar. – Med större kostym måste vi bli ännu fler som gör fler saker. Därför räknar vi med att anställa i flera omgångar under de närmaste åren. >>>

Text: Monica Karlsson Foto: Wemo Automation AB, Jocke de Rooy

Illustration: BSV Arkitekter & Ingenjörer AB

– Om vi tre bröder går in i ett rum med tre olika idéer så går vi inte ut igen förrän vi har en enda idé. Det betyder inte att två måste ge sig utan att man hittar en gemensam lösning. Konkurrerar med nordiskt lugn Ett annat konkurrensmedel som Wemo mer och mer har sett värdet av, är det nordiska lugnet. Tystnaden, naturen och ljuset är unikt och även om Wemo kanske inte alltid är störst i branschen, kan man konkurrera med något annat. ”Nordic Inspiration” kallar man det för på Wemo. – Vi är ganska små och ligger lite avsides jämfört med de stora konkurrenterna i Europa, förklarar Olof Ståhl.

– Men det har visat sig att våra utländska kunder tycker att Sverige är oerhört exotiskt. Vi själva tänker ju att lite skog är väl inget, det finns ju överallt. Men våra kunder pratar om den sinnesro som finns hos oss, att det är något i vår omgivning som gör att vi svenskar tänker enkelt och användarvänligt. Och det stämmer med vårt sätt att se det: även om våra produkter kan verka krångliga, så ska alla kunna använda den. Medan en stor leverantör kanske levererar tre stora maskiner som gör samma sak, så kanske vi erbjuder en maskin som kan göra tjugo olika saker. Användarvänlighet är nyckeln och den där sinnesron, det enkla, det använder vi som försäljningsargument likaväl som

LOKALT SAMARBETE FÖR FRAMGÅNG Den nya fabriken har ritats av den lokala arkitekten Johnny Grauengaard på BSV arkitekter. Byggabolagen uppför och är ägare av den nya fabriken som man sedan hyr ut till Wemo. Bygga kommer även att utveckla Wemos tidigare fabrik i Bor. www.bsv.se www.bygga-varnamo.se

7


Vartannat företag och var tredje företagsbil i länet är försäkrad hos Länsförsäkringar. Inte så förvånande egentligen. Som lokalt försäkringsbolag kan vi företagandets villkor i Jönköpings län. Vi har lösningarna för ditt företag. Ring någon av våra försäkringsrådgivare på Värnamokontoret. Bo Andersson

Annica Kullberg

Jan Karlsson

Försäkringsrådgivare

Försäkringsrådgivare

Försäkringsrådgivare

0370-34 43 75

0370-34 43 77

0370-34 43 69

Tillväxt pågår. Tänk. [termik:uppåtgående luftström, uppvind]

www.ewes.com

www.codeq.se • 0370-51 59 96


Medlemsföretag

Campus Värnamo satsar på teknik, marknadsföring & coachning

Expert

Expert är en butikskedja med cirka 200 butiker över hela Sverige. Vi erbjuder våra kunder lösningar inom ljud, bild, telefoni, vitvaror, små-el och data. Att delar av sortimentet är gemensamt innebär att vi kan erbjuda bra produkter till ett bra pris. Vi finns representerade över hela landet på såväl små som stora orter, vilket gör det enkelt för våra kunder att nå oss. VD: Ulf Björnstedt Ort: Värnamo Etableringsår: 1965 Hemsida: www.expert.se

Campus Värnamo siktar på att vara en framgångsrik aktör inom det ”livslånga lärandet”. För att lyckas med det, nu och framåt i tiden, ska de göra en del satsningar. Det finns pengar avsatta och dem ska Campus använda till it-utveckling, marknadsföring och coachning för studenterna.

Tanken är att studenterna ska få enskilda samtal och kunna göra personlighetstester. Vi vill även erbjuda dem föreläsningar kring motivation, självbild, entreprenörskap och förändringsprocesser, säger Enikö. Text: Malin Svensk, Värnamo kommun Foto: Campus Värnamo

VD: Patrik Berglund Ort: Värnamo Etableringsår: 1998 Hemsida: www.berglundtravel.se

Målgruppen för de kortare högskole- och yrkeshögskoleutbildningarna är personer med varierande studiemotivation, ambitionsnivå och studieresultat. – Vi tror att det finns ett behov hos studenter att få coachning för att öka deras motivation och på så sätt hjälpa dem att nå bättre resultat. Det i sin tur ökar chanserna att få en anställning. Det vi vill göra är att se om behovet finns och arbeta fram ett arbetssätt.

>>>

– Den verksamhet vi har är bra och utbildningarna ger resultat. Vi vill öka antalet studenter och vi vill vara en modern skola. För att vara en modern skola vill vi kunna erbjuda flexibelt lärande. Det innebär att vi även ska kunna erbjuda flexibel utbildning och utbildning på distans, säger Enikö Ohlsson som är verksamhetschef för Campus Värnamo. – Ett av våra mål är att få 300 förstahandssökanden våren 2012. Med hjälp av en konsult ska vi skapa oss en bild av hur våra målgrupper söker information innan de väljer utbildningar. Därefter ska vi göra en långsiktig marknadsföringsplan, berättar Enikö om satsningen på marknadsföring.

AB Berglund Travel

Berglund Travel startades 1998 och är idag förmodligen Skandinaviens största resebyrå som är specialiserad på golfresor till Portugal. Vi bokar även andra länder som bland annat Turkiet, Mallorca samt Skottland. Vi gör allt för att pressa priserna på golfresemålen. Med de bästa avtalen kan vi erbjuda dig som kund det bästa priset! Vi bokar individuellt, grupper samt konferensresor. Vårt kontor ligger centralt i Värnamo centrum, längst upp på Storgatsbacken. Välkommen in till oss!

Enikö Ohlsson

Verksamhetsidé Campus Värnamo ska organisera och genomföra efterfrågestyrda och eftergymnasiala utbildningar med hög kvalité. Tillsammans med sin ägare, Värnamo kommun, vill de i en nära samverkan med näringsliv och högskola bygga upp en plattform för kreativitet och utvecklingsprojekt. www.campusvarnamo.se

Hälsa & Motivation Liselotte Arvidsson

Hälsa & Motivation drivs av friskvårdskonsult Liselotte Arvidsson som sedan 2003 varit verksam i branschen, 2003-2006 som VD för Företagshälsan Nissadalen AB och 2006-2010 som hälsostrateg i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Jag brinner verkligen för det jag sysslar med och det ser jag som min allra största tillgång. Företaget erbjuder hälsooch friskvårdstjänster till företag och organisationer som vill utveckla sitt hälsoarbete och sin personals hälsa och välbefinnande. VD: Liselotte Arvidsson Ort: Värnamo Etableringsår: 2011 Hemsida: www.halsaomotivation.se

9


>>> Annika Strand

ägare, Trädgårdstjänst.

Gröna fingrar & målfokus - ett framgångsrecept

Trädgårdstjänst drivs av Annika Strand, en målmedveten företagare som älskar utmaningar och ständigt levererar nya idéer. Företaget erbjuder sina kunder allt från trädgårdsdesign och trädgårdsskötsel till plattsättning och snöskottning. För drygt tre år sedan tog Annika över verksamheten och idag har företaget vuxit till ett väl etablerat företag i regionen. – Varje år har jag förbättrat min omsättning med 100 procent, säger Annika och ser mäkta stolt ut.

måste jag anställa fler och även köpa in nya maskiner. Nu måste jag helt enkelt bestämma mig för vilken nivå jag vill ligga på och hur mycket jag vill satsa.

Idag har företaget sex anställda och under högsäsong är trycket högt och jobben många. – Just nu befinner jag mig i ett läge där det krävs stora investeringar för att kunna utveckla företaget vidare. Ska företaget kunna växa

Ägare: Annika Strand Antal anställda: 6 Hemsida: www.tradgardstjanst.net Verksamhetsbeskrivning: Trädgårdstjänst erbjuder såväl privatpersoner som företag tjänster som inbegriper allt som tänkas kan inom trädgårdsdesign, plattsättning, stenläggning och trädgårdsskötsel.

10

Vet vad hon pratar om Annika växte upp i Estland och kom till Sverige för nio år sen. Med sig i bagaget hade hon en trädgårdsutbildning. – Min mamma upptäckte mina gröna fingrar. Hennes perennrabatter fick sällan vara i fred. Redan som sjuåring gjorde jag om i mammas trädgård. Hon lät mig hållas, även om resultatet inte alltid var strålande, och på så vis kunde jag utvecklas. Det la grunden för mitt framtida yrkesval. Att vara kvinna i en manlig bransch och dessutom invandrare ser hon inte som några problem. – De första åren som egenföretagare fick jag kämpa lite mer, men nu ser jag ingen skillnad. Jag har bevisat att jag kan och i Värnamotrakten har jag förtjänat min respekt. Mina kunder märker att jag vet vad jag pratar om. Viktiga nätverk Värnamo Näringslivs arbete med att skapa nätverk är något som Annika uppskattar. – Det är viktigt för mig att lära känna andra företagare. Man kan inte veta allt och då är det betydelsefullt för mig att ha ett nätverk av andra företagare att kunna fråga om råd.

Trädgårdstjänst i FINNVEDEN AB

Etableringsår: 2003 (omstart 2008)

Annika har ständigt nya idéer på hur hon ska utveckla företaget vidare. Vissa mer galna än andra. – Det gäller att tro på sina idéer och lyssna på sin magkänsla. Säger den att det ska fungera så gör det oftast det också. Men man måste vara beredd att jobba hårt.

Målfokuserad Att bestämma sig är inga större problem för Annika. Har hon bestämt sig för något så blir det så. – Mitt liv handlar om att nå mål. Jag kan inte leva utan mål och ger mig inte förrän jag lyckats. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle driva ett eget företag när jag var trettio år. Så blev det. Samma år som Annika fyllde trettio köpte hon Trädgårdstjänst.

Annika har varit en flitig deltagare i Värnamo Näringslivs nätverk för kvinnliga företagare - In Business – Vi träffades varje månad och kunde utbyta tankar och idéer. Det var skönt att träffa andra kvinnliga företagare. Vi var på samma nivå allihop och stångades alla med samma problem. Nätverket har fått mig att inse att man alltid kan lära något nytt av andra och att allt är möjligt. Text: Anna Grunditz Foto: Jocke de Rooy


Helhet – Erfarenhet – Närhet

www.bemanningspoolen.se värnamo – gislaved – växjö – ljungby

Vi tar hand om ALLT ert avfall!

Vi är ett vanligt småländskt konsultföretag för affärsutveckling och revision - men med ett unikt helhetsgrepp. Vi tar dig den breda vägen till mervärden genom konstruktivitet och kompetens.

BREDA Affärsutveckling AB | Box 121, 330 10 Bredaryd www.breda.se | 0370-80 880

STENA RECYCLING AB 0370-185 55 Silkesvägen 15, 331 53 Värnamo 0372-102 34 Karlsrovägen 8, 341 31 Ljungby

Handen på hjärtat, hur gör du dina elinköp? – Är du själv väl insatt i hur elmarknaden fungerar och gör aktiva och väl övervägda val som resulterar i bra elpriser över lång tid? Som företagskund hos oss behöver du inte själv bevaka den nyckfulla elmarknadens svängningar – det sköter vi åt dig! Vi håller dig ständigt uppdaterad om det aktuella marknadsläget.

Du får en personlig företagsrådgivare som servar dig och ger dig kundunik elrådgivning. Tillsammans skapar ni en inköpsstrategi som anpassas efter just din verksamhet.

F ö r n y b a r g r ö n e n e r g i • Vä r m e • B r e d b a n d • T V

Värnamo Energi är en kompetent energipartner som behärskar den komplexa elmarknaden och vänder den till din fördel. – Vad sägs om ett möte?

Linda Rosén

Dan Carlsson

Lars Ljungqvist

www.varnamoenergi.se • Tel 0370-69 41 00 • kund@varnamoenergi.se • Välkommen att kontakta våra företagsrådgivare! 2011-08-09_VmoNäringsliv_180x67.indd 1

2011-09-26 11:55:31


Proton Lighting sprider ljus från Värnamo

N

är Proton Lighting lade om strategin för drygt tio år sedan var det viktigt att hålla kvar produktionen i Värnamo, i stället för att satsa på låglöneland. Sedan dess har antalet anställda nästan fördubblats. Produkterna har mångdubblats men att tända en lampa drar betydligt mindre energi än då. – Visste du att belysning ligger i topp tre, som energislukare, tillsammans med värme och ventilation på ett företag? utbrister Proton Lightings vd Thomas Olsson, och tillägger att produktionsprocessen förstås kommer till. Han berättar att standardlösningen ger en 30-procentig energibesparing, om belysningen byts ut i lokaler som är

Proton Lighting AB Ägare: Proton Group Antal anställda: 125 Etableringsår: 1945 (Exaktor) Hemsida: www.proton.se/lighting Verksamhetsbeskrivning: Tillverkar kostnadseffektiv belysning lokalt i Värnamo och levererar den skräddarsydd och snabbt till kunder inom främst industri och offentlig miljö i Norden.

12

omkring 15 år gamla. Väljer man en exklusivare lösning kan den bli så mycket som 70-procentig. I ljuscirkeln En vits med att ha hela tillverkningen bland kunderna är att kunna göra skräddarsyendet så smidigt som möjligt. Jämfört med förr har Proton Lighting otroligt många fler olika detaljer i sina armaturer, som kan monteras efter önskemål och testas och levereras snabbt. – Vi ligger bra till för hela Norden i och med logistiken runt Värnamo. Vi har en uppsjö av varianter, och marknaden kräver att vi konfektionerar efter kundernas behov. Från Kina tar det åtta veckor, bara på båten, säger Thomas Olsson. Ökat hela tiden Bortsett från ett litet dipp vid lågkonjunkturen har Proton Lighting ökat stadigt sedan det nya avstampet togs 2001 i det gamla företaget som varit Exaktor med Värnamo tills ett par år tidigare. Bara sedan förra året har antalet anställda blivit 25 procent fler. Omsättningen är 200 miljoner kronor och 600.000 armaturer tillverkas varje år. Däremot är antalet leverantörer betydligt färre, men man jobbar mer med dem än förut. – Vi tänker lite som japanerna, i 25-årsbanor, och utvecklas tillsammans med leverantörerna. Hur man än vrider och vänder på det är vi en rätt liten aktör, jämfört med exempelvis Osram. Men tillsammans med dem utbildar vi numera våra kunder i styrsystem för euro-

peisk standard, och det är bara vi som gör det i Europa. Det är ett bra sätt att få kunderna att se möjligheterna och för grossisterna att utbilda sina kunder, säger Thomas Olsson. Ljusteorin Rätt ljus, säger han, är att ha det när man är på plats men inget ljus när man är ute. Och utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt. Proton Lighting håller till och med på med ett projekt som handlar om att dra ned dagsljus via fiberkabel från taket till lokaler utan fönster, men det är ännu på försöksstadiet. – Kort sagt, när dagsljuset inte räcker till kompletteras det med armaturer från oss, säger Thomas Olsson. En annan sorts belysning är det så kallade LED-ljuset, som kommer från elektronikkomponenter på ett kretskort. Lösningen är energieffektiv och med lång livslängd, men kvaliteten på det som funnits på marknaden har varit blandad. – Och så finns det säkert nackdelar också. Hur vi mår om vi har dagsljus av det intensivare slaget hela tiden vet vi inte, men det är mycket spännande och vi förbereder oss. Det kommer att hända jättemycket med LEDljuset. Världens längsta garanti Under tiden jobbar Proton Lighting vidare med samma sak som Exaktor, det vill säga fluorescerande ljus från armaturer som sitter fast i taket. Industribelysning är den stora delen av försäljningen, och här har aluminiumen tagit över som plåt i godset.


Medlemsföretag

Sigarv AB

”Visst går det” – Sigarvs ledord redan från starten 1946 är lika aktuellt än idag. Vi tillverkar formverktyg och prototyper åt bland annat gummiindustrin och vi jobbar även med verktyg och reservdelar till rörbockningsindustrin. Närheten, snabba leveranser och hög kvalitet är vår styrka. VD: Per Malm Ort: Forsheda Etableringsår: 1946 Hemsida: www.sigarv.se

Herber Engineering AB

Herber – innovativa traditionalister. Med rötterna djupt i den svenska industritraditionen är vi på Herber sedan 1945 en framgångsrik tillverkare och leverantör av maskiner för kallformning av rör/profiler. Herber är en fullservicepartner. Vi erbjuder våra kunder ett totalt åtagande från idéstadium över prototyper till utbildning, nollserier, driftsättning och underhåll. Tack vare vår moduluppbygda maskin och vår mångåriga erfarenhet kan vi snabbt skapa den lösning som krävs. Välkomna till oss på Herber. VD: Lennart Claesson Ort: Värnamo Etableringsår: 1945 Hemsida: www.herber.se

>>>

bländad, så man är inte fri att göra hur som helst, säger Thomas Olsson. Styra ljuset Medvetenheten runtomkring spelar stor roll, inte minst ifråga om energibesparing. Avancerad styrning, som att kunna kombinera egen inställning av dimning, så att den ligger kvar oavsett hur det infallande dagsljuset växlar, och även sedan närvarostyrningen både släckt och tänt i rummet, drar ned energikostnaderna väsentligt. Och förresten är Exaktor inte alls bortglömt. Varumärket heter fortfarande så, fast Proton köpte bolaget 1999. Text: Ylva Larsson Foto: Jocke de Rooy

>>>

Aluminium leder värme betydligt bättre än traditionell plåt, vilket sänker temperaturen på elektroniken, så komponenterna håller längre. På en av produkterna har Proton Lighting världens längsta garanti, åtta år. Design är mindre intressant än funktion inom industrin, men den kommer inom den offentliga miljön. Till exempel i anbudet till belysningen i Gummifabriken, där arkitekten tänkt sig gråtonat ljus i markplanet med övergång till mer blåtonat ju längre himlen våningarna når. Proton Lighting har också ljussatt interiören i Vandalorum, där indirekt ljus spelar stor roll, och nyligen anställt två nyutexaminerade från Ljushögskolan i Jönköping för att gå vidare i ljusets värld. – Men med designen är man begränsad till lysrörens form och funktion, som att inte bli

Thomas Olsson, VD Proton Lighting

Jonathan Karlsson Försäljningschef

Laserkraft AB

Laserkraft är en komplett samarbetspartner när det gäller plåtbearbetning. Vi gör allt från enkla detaljer till fullt färdiga produkter redo för montering hos slutkund. Vår produktionsstyrka ligger i att vi kombinerar plåt- och skärande bearbetning för komponentframtagning, vilka vi sedan sammanfogar genom svetsning och då framför allt i våra flexibla robotceller. I organisationen finns ett starkt fokus på att leverera produkter av bra kvalitet och att leveranser sker på utlovad tid. Laserkraft jobbar efter Toyota Production System och är certifierade enligt ISO 9 000 och 14 000. Laserkraft - Din kompletta samarbetspartner när det gäller plåt. VD: Anders Wenell Ort: Bredaryd Etableringsår: 1992 Hemsida: www.laserkraft.se

13


Leveranser i Europa Boman Express Delivery Budbilar på alla distanser är satsningen som Tommy Boman på Boman Express fått att växa snabbt på bara några år. Trots att hans chaufförer närmast fungerar som kurirer till kunder som har riktigt bråttom, och transporten alltså är exklusiv, rullar expressföretaget med oförminskad hastighet. – Det blir ändå billigt med en budbil om ett företag riskerar vite. I sista änden stannar en line eller så står en montör och väntar, säger Tommy Boman. De som har mest bråttom tycker han verkar vara företagen som arbetar mot bilindustrin. Där är det just den lilla tuvan i form av en detalj från en underleverantör som kan stjälpa lasset eller stanna löpande bandet. Sedan är det kanske svårt att säga varför den ena branschen kräver tätare akututryckningar än den andra. Komplexiteten kan vara större eller mindre och flexibilitet kan ge större effekter än beräknat. Men det gynnar transportföretag som Boman Express Delivery AB på Norregård i Värnamo. Snabbare än flyget – Inom norra Europa går det fortare med oss än med flyg, berättar Tommy Boman. En liten kartong blir förstås billigare med flyg, men om det rör sig om en pall är budbil både snabbare och billigare. Södra Spanien 14

och Italien, England och Nordkap har hittills varit de yttre gränserna för Boman Express, men man kör så långt kunden vill. Till Nordkap tar det en vecka med en vanlig transport, Boman Express gör sträckan på max 24 timmar, med två chaufförer. Bilar i blodet Vi s s e r ligen fanns transportföretag i Tommy B o ma n s omedelbara närhet när han växte upp, han jobbade lite extra hos sin far när han gick i skolan, men resan till Boman Express var inte utstakad. Arbete hos en farbror med ett logistikföretag hanns med innan, liksom en tid inom bemanning och företaget Tommy Boman Handel. – Sen tyckte jag inte heller det var kul, och det blev transporter. Och det har nog växt ganska fort.

Början från botten Starten skedde rätt in i lågkonjunkturen 2008, och blev lite försiktig. En bil, inga anställda. – Med start i lågkonjunktur kan det bara gå åt ett håll. Jag hade väldigt lite att göra första året, men hade bara mig själv och bilen att ta hänsyn till. Sommaren -09 kände jag att antingen satsar jag eller så struntar jag i det här. Jag köpte en lastbil, i oktober en kapellbil, sedan har det blivit någon bil per år. Nu är flottan tio bilar stark, med alla timanställda blir det tre chaufförer per bil. Godset kan vara allt från en kartong till en fullastad långtradare på 25,25 meters längd. Shoppingen blomstrar Resorna går från kund till kund, så det är sällan något lastas om eller lagras på åkeriet. Spontant tycker Tommy Boman att hans företag transporterar mängder till detaljhandeln, men inte det som säljs över disk, snarare själva disken. – Privatekonomin verkar gå bättre än företagsekonomin, när vi levererar så mycket butiksinredningar till nya köpcentra överallt i


Medlemsföretag Europa, säger han. En liten del av rörelsen går dock stick i stäv med de mer extrema expressrutterna. På måndagar ilar tre bilar runt över Östbo och Västbo med matkassar. Cirka 150 hushåll hittills har nappat på idén Family Food, och får sina livsmedel hemkörda till dörren.

sina kunder, så jag kör gärna häromkring. De som kör åt mig får ju se Europa och får betalt för det. Ofta är det förstås stressigt när de ska ner, men de kan ta det lugnare hem. Och en förutsättning är förstås att man tycker det är kul att köra bil!

Gott om konkurrenter Närmaste planerna för Boman Express handlar om att söka av marknaden för en eventuell utvidgning på annan ort, "eftersom kunderna har så bråttom, så vi behöver utgå från fler ställen". Konkurrensen i branschen är visserligen stor, men inte alltid långlivad, berättar Tommy Boman. – Det är verkligen många som testar och dumpar priser och kör ett tag, och sen märker de att det går inte. Jag bryr mig inte. Jag har

”Konkurrensen i branschen är visserligen stor, men inte alltid långlivad” Text: Ylva Larsson Foto: FixID, Jocke de Rooy

Miljöinnovationslaboratoriet Sverige AB (Milab)

MILab, MiljöInnovationsLaboratoriet säljer egenutvecklade produkter/tjänster med miljöanknytning. I dagsläget jobbar MILab med ett unikt trehjuligt elfordon med träkaross, vilket marknadsför ortens företag som vill miljöprofilera sig. Vi säljer också virtuella molntaksmoduler som skapar en sommarhimmel, med hjälp av dagsljusliknande lysdiodsbelysning. Slutligen erbjuder vi ledbelysningsarmaturer, som ersätter lysrörsarmaturer med fördelar som energibesparing och lång livslängd. VD: Tomas Burman Ort: Värnamo Etableringsår: februari 2011 Hemsida: www.milab.se

Länsförsäkringar Jönköping

Vi erbjuder helhetslösningar för privatpersoner och företag inom försäkring, bank och pension. Ett lika komplett koncept har vi för lantbruksföretag.Vår marknad är Jönköpings län och som lokalt bolag lägger vi kraft på att lära känna just våra kunders behov och villkor. Viktigt för oss är den personliga relationen till våra kunder som också är våra ägare. VD: Örjan Söderberg, kontorschef Marcus Lundén Ort: Värnamo Etableringsår: 1839 Hemsida: www.lansforsakringar.se

>>>

Tommy Boman, Boman Express Delivery AB.

en rätt fast kundkrets nu, man byter inte en som fungerar så bra som jag, om man inte missköter sig, förstås. Vilket jag aldrig gör! Får se Europa Tio fast anställda, men fler än så timanställda ser till att bilarna rullar godset från kunden till kunden. Äldre personer som vill ha lite mer att göra och ungdomar som funderar över sitt kall i livet är basen för de timanställda. Det fungerar rätt bra, med en beläggning på ungefär tre chaufförer per bil totalt. Själv kör Tommy Boman då och då, när han tycker att pappersarbetet på kontoret blir enahanda. – Det är alltid trevligt att komma ut och träffa

Boman Express Delivery AB Patrik Ahnberg Teknikerchef

Ägare: Tommy Boman Antal anställda: 12 Etableringsår: 2008 Hemsida: www.bomanexpress.se Verksamhetsbeskrivning: Snabba transporter från avsändare till mottagare, utan omlastning. Chauffören är kurir. Nordkap och södra Italien är yttre gränser för närvarande.

Datakraft I Småland AB

Datakraft fungerar som din externa IT-avdelning i ditt företag. Vi tillför helt enkelt de resurser, de kunskaper och den kompetens som behövs för att allt ska fungera. Vi på Datakraft arbetar mitt i Gnosjöregionen. Tack vare närheten och vårt personliga engagemang är vi idag den kompletta IT-leverantören till många företag i regionen. Du vet hur ditt företag ska drivas. Vi vet hur en IT-avdelning ska fungera. Med vårt nybyggda DataCenter kan vi erbjuda ”DataKraft” i hela Gnosjöregionen. Välkommen till din externa IT-avdelning. VD: Micael Josefsson Ort: Gnosjö och Värnamo Etableringsår: 1990 Hemsida: www.datakraft.se

15


• • • • • d ssera r Intre prenade ? e r t ice n av e byggserv ll: i eller r av dig t Hö yr m e ll Ha Jonas bjbygg.se @g jonas -60 90 34 0701 100 61 0370-

HAR DUinVpälk-MÄRKT omm en åe på vå n kopp ka DITT FÖRETAG? rt ny ffe

Vi bygger hus. Och förtroende.

a kon tor i Vi bemannarVäoch rnam rekryterar o både på kollektiv- och tjänstemannasidan.

Bemanning Rekrytering Omställning Truckutbildning Tester & Analyser Välk

till vå ommen rt på St nya kont orgat or s i Värn backen amo

www.gbjbygg.se

GRAFISK PROFIL

Ända sedan 1945 har vi satt kunden i centrum. Vi tycker att endast det bästa är gott nog oavsett om det gäller hantverk, material, teknik, personlig service eller kloka miljöval. För vi vet att kvalitet alltid lönar sig.

K-Bemanning AB

VÄXJÖ VÄRNAMO GÖTEBORG GBJ Bygg AB | Värnamovägen 2A | 331 32 Värnamo | Tel 0370-161 61

Anderstorpsvägen 24 Gislaved Tel: 0371-58 61 90 www.k-bemanning.se

Storgatsbacken 18 C Värnamo Tel: 0370-77 02 80

Skägget ska bort! Vi utför blästring och trumling med snabba leveranser. Vi vänder oss till företag som har behov att ta bort glödskal, gjutskägg, grader samt förbereda sina produkter för vidare bearbetning och ytbehandling. Rätt kvalité | Rätt pris | Snabba leveranser

VI HAR FÖRMODLIGEN SVERIGES STÖRSTA ANLÄGGNING

Speditörsvägen 2 S-331 53 VÄRNAMO 0370-69 25 60 | www.kssurface.se


Nyinflyttad? Gå med i Aktiv Fritid Sedan 1999 driver Värnamo Näringsliv Aktiv Fritid - ett nätverk för nyinflyttade. Nätverket är till för att är våra nyinflyttade ska lära känna andra och få dem att trivas riktigt bra på sin nya bostadsort. Aktiv Fritid är unikt och har fått uppmärksamhet runt om i Sveriges kommuner. Adam Svensson är ny projektledare sedan i våras. Aktiv Fritid är Värnamos nätverk för nyinflyttade. Hur fungerar det? Varje månad arrangerar jag ett antal olika aktiviteter för att våra nyinflyttade ska lära känna andra och sin nya hemort lite bättre. Det handlar bland annat om kultur, natur, sport och familjeaktiviteter. Jag försöker att hålla ett så varierat utbud som möjligt så att det finns något som passar alla. Som medlem i Aktiv Fritid väljer du själv om och hur ofta du vill delta i de olika arrangemangen. Hur blir jag medlem? Nyinflyttade och nyanställda i Värnamo med omnejd är välkomna att bli medlemmar. Förutsättningen är att arbetsgivaren betalar deltagaravgiften för sin nyanställde. Aktiviteterna betalar sedan deltagaren själv. Medlemskapet varar i 18 månader och det ger även rabatt och förtur till vissa aktiviteter. När medlemskapet gått ut är du välkommen att även fortsättningsvis delta i Aktiv Fritids aktiviteter, men då till fullt pris. Den som är

intresserad av att bli medlem i Aktiv Fritid kan kontakta mig så bestämmer vi en tid för ett första möte. Du fungerar även som kontaktperson för våra nyinflyttade? Det stämmer. När arbetsgivaren valt att låta sin nyanställda gå med i Aktiv Fritid tar jag en första kontakt. Jag berättar om nätverket och erbjuder mig även att fungera som kontaktperson. Det innebär att den nyinflyttade kan höra av sig till mig om den har frågor om sin nya bostadsort. Det kan handla om allt från hur man hittar till vissa platser eller vem man ska kontakta om man behöver barnomsorg. Vilka frågor man än kan tänkas ha är man välkommen att höra av sig. Det har hänt en hel del i Aktiv Fritid på sistone. Vad är nytt sedan du trädde in som projektledare? Vi har börjat samarbeta med Campus Värnamo och nu är även studenterna där välkomna in i nätverket. Dessutom har jag börjat arrangera aktiviteter som går under namnet ”Älska Värnamo”. Till dessa är nyinflyttade såväl som rotade Värnamobor välkomna. I somras anordnade

Text: Anna Grunditz Foto: Jocke de Rooy

jag bland annat badplatssafari och en vandring på Store mosse. Det är viktigt att våra nyinflyttade lär känna redan etablerade Värnamobor. Dessutom kan flera av Aktiv Fritids aktiviteter säkert vara till glädje även för dem som redan bor här. Flera kommuner har varit och besökt Värnamo Näringsliv för att få veta mer om arbetet kring Aktiv Fritid. Vad är det som gör Aktiv Fritid unikt? Vi var länge det enda nätverket för nyinflyttade i Sverige, vilket gjorde oss intressanta för andra kommuner. Idag har flera andra kommuner liknande nätverk men eftersom vi varit igång så länge är vårt nätverk väl inarbetat. Det som idag skiljer Aktiv Fritid från liknande nätverk är den personliga kontakten. Där jag som projektledare lär känna och träffar alla deltagare och fungerar som kontaktperson för dem.

Vill du veta mer? Adam Svensson

Projektledare Aktiv Fritid Tel. 076-322 65 91 adam@varnamo-naringsliv.se www.aktivfritidvarnamo.se

17


VÄRNAM Företagare NÄRING i VNAB

0-9 3M Svenska AB A Accent Arkitekter AB Adecco Agera Utbildning AB Ahlsell Sverige AB Aktiv Bemaning i Småland AB Alex Företagsutveckling AB Amber Advokater HB Antenn Consulting AB Apladalen Företagshälsovård AB APM August Pettersson AB Arabusta Arriba Moves Autotube Hordagruppen AB B Badhuset i Jönköping AB Bemanningspoolen Berglund Travel Bi-Kupan Textil AB Björhags Måleri AB Blond Belysning AB BOB System AB Boggi reklambyrå AB Boman Express Delivery Bonasia´s Hundområde BORS Automation & Tool AB BREDA Affärsutveckling/Revision AB Brokmatt Design AB Bruksbalken AB Bruno Mathsson International AB BS Rörbockning AB BSV Arkitekter & Ingenjörer AB Bufab Lann AB Bufab Sweden AB Bygga AB C

18

Cafe Timjan/Flahults Lustgård Cai AB Capplon AB Censit AB

Clean Machine Städmaskiner AB CNC Factory AB Codeq AB Conventius AB

D

Datakraft i Småland AB Delex Teknik AB Deloitte & Touche Personal AB DHL Global Forwarding AB Din Maskin AB Doxa Plast AB

E

E&J Konsult AB Edge Technology AB Elanders Fälth & Hässler AB Elteknik i Värnamo AB Ernst & Young Europatent Chr. Engström Evakarins Massage Ewes Stålfjäder AB Exir AB Expert

F Fastighets AB Corallen Finnveden NU Tidnings AB Finnveden Urval AB Finnvedens Bil AB Finnvedens Optik AB Fjällrike Konsult AB Fleron Automation AB Forshedaverken Fotograf Stephan Bozic Fotstudion i Rydaholm Four Office AB G GBJ Bygg AB Gjuteriteknik AB Golvakuten AB Golvhuset AB Grontmij Gullbergs Kontorscenter AB Gunillas Företagsservice

Gärde Wesslau Advokatbyrå Gästgivargården AB H Haga-konsult Göran Andersson Hansen-Icoma AB Hedin Bil Värnamo Henrik B. Allservice AB Herber Engineering AB Hjulmontage i Westbo AB Holmro AB Horda Stans AB Hälsa & Motivation Hälsogläntan Hörle Automatic AB Hörle Wire I ICA Nära Ässet Ikett Personalpartner AB IKV Tools AB Industriforum AB Industrilogik i Lanna AB Industripoolen Informart i Värnamo AB Inkorperera Kultur & Assistans Invid AB IPE Svets AB iTu bokföringsbyrå J Jarls Gjuteriservice AB John Bauergymnasiet K K-Bemanning K.D. Feddersen Norden AB KH Metallgjuteri AB Kjell Sandström AB Komrak KoneCranes AB L

Lagerman Projektledning AB Laserkraft AB Lernia Bemanning Lesjöfors Banddetaljer AB


Bli medlem i Värnamo Näringsliv AB och var med och prägla vårt arbete och skapa framtiden. VNAB är öppen för alla företag som är verksamma i Värnamoregionen, oavsett bransch och storlek. Vi jobbar för att du som näringsidkare ska ha de bästa förutsättnigarna för att starta och driva företag. Läs mer om vad vi har att erbjuda på www.varnamo-naringsliv.se.

Liljedahl Group – Din Maskin – Finnvedens Bil AB – Hörle Wire – Ravema AB

Liljenäs Natur & Fritid Lindén International AB Lingon Communication Livlinan AB LPV Verktygsmaskiner AB LRF Konsult AB LSI Reklam AB Länsförsäkringar M

Mandus Wire AB Manpower AB Maskin Partner AB Maskinfransson AB Maskinkonstruktion Finnveden AB MaskinPlus AB Maurds Optik AB Mikroponent AB MILab AB Mitutoyo Scandinavia AB Montico AB Mops Kommunikation MP Engineering AB MSA Sordin AB MSM Forsheda Stålverktyg AB

N

NJB Consulting Nordea AB Norima AB North 57 Audio

P

Per K Hermansen AB Plastprint AB Pricewaterhouse Coopers AB Posten Sverige AB Prodeva AB Proton Group AB Pärlshopen Creativt

Q Quickset AB R RAMO Material AB Rapid Granulator AB Ravema AB Reckal Profiler AB Redovisarna Ekonomi & Konsult Reklampulsen Resia Revisorsgruppen AB R-man AB Roupéz Profil Collection AB Rävkulla Pälsdjursfarm AB S Salvagnini Scandinavia AB SCA Packaging Sweden AB – Cellplast Värnamo – Division Värnamo – Specialprodukter & Förpackningsservice

Scan Global Logistics Scandic Värnamo Scapa Bedding AB SEB Värnamo Sharp Center Värnamo Sigarv AB Smålandsagenturer HB Smålandsbanken Solberget Sköld & Co AB Stall Nygård Steelform Scandinavia AB Stena Recycling AB Studiofotograferna Stålservice Swedbank AB Sven Carlssons Trafik AB Svensk Stålinredning AB Svenska Handelsbanken AB Svenstigs Bil AB Systeam Datakonsult AB Söragårdens Växter & Djur

T

Team Bemanning Techno Skruv AB Telemontage AB Teliasonera AB Theka Formverktyg AB TKL Spedition & Mäkleri AB Tooling Sweden Tools Sydost AB Trelleborg Building Systems AB Trelleborg Forsheda Sweden AB Trend House AB Trädgårdstjänst i Finnveden AB

U Utefolk V Vackra Ord Walkabout Consult Wemo Automation AB Wermtec Industriteknik AB Wezupport V-veko (Värnamo Verktygskonstruktion) VärnaBo Fastigheter AB Värnamo Distribution AB Värnamo Energi AB Värnamo Finmekanik AB Värnamo Inredningar AB Värnamo Leksaker Värnamo Modellen AB Värnamo Mätcenter AB Värnamo NU Värnamo Nyheter Värnamo Truckservice AB X XXL Reklam & Kommunikation AB Z Zinkteknik AB Å Årevall Plast AB

19


5:e våningen i Gummifabriken En arena för tillväxt

Hösten 2012 flyttar Värnamo Näringsliv in i nya lokaler i nyrenoverade Gummifabriken. På 5:e våningen hittar du vår arena för tillväxt, kreativitet och nya idéer. En dynamisk och kreativ mötesplats du inte får missa!

FöretagsFabriken

I vår inkubator får nystartade företag råd och stöd av våra affärsutvecklare att utveckla sin verksamhet och affärsidé.

Kreativt rum

Vårt kreativa rum är en unik fysisk miljö för arbete med kreativa processer. I den lekfulla och dynamiska miljön kan kreativiteten flöda. Boka vårt kreativa mötesrum och låt nya tankar och idéer ta form.

Affärsrådgivning

Här träffar du våra kompetenta affärsrådgivare som hjälper dig att utveckla och förverkliga din affärsidé.

20

Destinationsutveckling

Vi jobbar med att utveckla Värnamo som turistort. Destinationsutvecklingen hittar du här men turistbyrån finns fortfarande kvar där turisterna finns.


Goda Grannar

Goda Grannar är redan etablerade företag som sitter i vår miljö. Som God granne åtar du dig att dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper både vid fikabordet och genom exempelvis workshops samtidigt som du får driva ditt företag i en dynamisk och kreativ miljö.

Konceptkontor

Utvecklingsprojekt för

näringslivet

Vi är lyhörda för våra medlemmars behov och önskemål. För att tillgodose dessa driver vi ett antal projekt vars syfte är att stärka näringslivet. Vi arbetar bland annat med projekt för kompetensutveckling och nätverk för nyinflyttade.

I vårt konceptkontor sitter nyutbildade designers med olika inriktningar. Som företagare kan du anlita någon av dessa för olika uppdrag. Konceptkontoret skapar en kreativ miljö där olika discipliner kan mötas och utveckla nya produkter och tjänster.

Medlemsservice

Vi arbetar för att skapa de bästa förutsättningarna för dig som vill starta eller driva företag i Värnamoregionen. Vi verkar för att synliggöra våra medlemsföretag så mycket som möjligt och för att skapa mötesplatser så att nya affärer kan uppstå.

Text: Anna Grunditz Illustration:MA Arkitekter

21


KIROPRAKTISK CENTER

Sträck på dig, du är unik.

Länge leve ambitionen!

Lasarettsgatan 5, Värnamo eller ring 0752-48 38 68. Årets företagare

2011

Kiropraktisk Center, Hagagatan 7, Värnamo Tel: 0370-189 80, www.kiropraktiskcenter.se

i Värnamo Kommun

Är ditt företag i behov av skyddsglasögon, terminalglasögon,

Är du lika mån om dina tänder som ditt företag?

kanske ögonhälsokontroller? Vi är din lokala expert på ögonhälsa.

Öppettider: Måndag-tors Fredagar

synundersökningar eller

07.00-18.20 07.00-13.00

Åke Lindholm Tandläkare

www.gaddtandlakare.se

Storgatbacken 18A, Värnamo Tel: 0370-30 10 12

Thomas Edlun dh Tandläkare

Telefon: 0370-185 45, E-post: info@fiop.se Besöksadress: Lasarettsgatan 1, Värnamo Våra samarbetspartners för skydds- och terminalglasögon:


”I vårt fall har storleken betydelse” Vi tillhör Sveriges ledande organisation inom försäkring och finansiella tjänster. Det är en trygghet för dig.

FÖRSÄK RINGAR

Johan Sjögren

Åke Danielsson RÅD GIVN ING

PENSION

SPARANDE

www.direct.se | 0370-30 19 90

Att hitta rätt telefoni för ditt företag ska inte vara ett helt företag Kom in till oss så hjälper vi dig med en bra lösning!

Välkommen till Telias butik Värnamo: Storgatsbacken 21 B Tel: 0370-69 68 39


Flott verksamhet inom besöksnäringen Motorn stannar, allt blir stilla, flotten gungar sakta mitt ute på Rusken inte långt från en ö som med lutande tallar i silhuetten ser ut som tagen ur en sagobok. Solen bryter blekt morgondiset. För ett ögonblick tystnar konferensdeltagarna och ser upp från sina papper. Konferensen äger rum på Smålandsflotten som utgått från hemmahamnen i Sandvik på sjöns östra strand en stund tidigare. Här finns förtöjning för några småbåtar sedan förut, men nu även en anpassad brygga och angöringsplats för den avgjort största farkosten. Några steg från hamnen ligger Leif Anderssons gård, med lagården som ett riktmärke när flotten är ute på sjön. Han är femte generationen på gården, men att driva den enbart på land slutade han med för många år sedan.

Rusken som näring Några år efter att Leif Andersson tog över gården blev han yrkesfiskare, och sedan dess har gårdens näringar varit skogsbruk, turism och fiske. På sommaren är fisket lugnare, då har han fisketurister i stället, som hyr stuga och båt. Främst fiskar han gös, och det går även att sälja lake till fina restauranger. – Som yrkesfiskare tar man ju upp skräpfisken också, för att hålla balansen. Den får bli kräftbete, berättar Leif Andersson. Inget vasstak För några år sedan var han och hustrun Barbro på en resa i den thailändska djungeln och när de åkte ut på en flotte på floden för att ha morgonandakt satte tankar om eget flottbygge igång. Fast det skulle inte ha vasstak. – Nej, modernt, det skulle ju bli en arbetsplats. Men det var en liten resa, bara att bygga en sådan här båt, säger Leif Andersson. Han fick bra kontakt med en inspektör på Sjöfartsinspektionen, som kom och tittade

SMÅLANDSFLOTTEN Ägare: Leif Andersson Antal anställda: Enmansföretag Etableringsår: 1986 Hemsida: www.smalandsflotten.se

24

>>>

Verksamhetsbeskrivning: Besöksnäring med gäster som tas med ut på Rusken för att hålla konferens, bröllop eller andra sammankomster som passar bra till sjöutsikt och vågskvalp.

Sara Karlsson, Leif Andersson

och gav tips medan han byggde. Livvästar, livflottar, sprinkler hörde till säkerhetskraven. Hjärtstartare finns också men var inte obligatoriskt. Dessutom är anställda Sara Karlsson både sjuksköterska och kallskänka. Hon är den som kommer närmast gästerna, medan Leif Andersson sköter flotten. Direkt till kund Som för alla lantbrukare som börjar sälja service och upplevelser blir det en omställning att agera direkt mot slutkund i stället för mot en annan producent. Lite vana har Leif Andersson från sina fisketurister, även om han mest träffar dem när han överlämnar stugnyckeln. – Även marknadsföring är ovant för en lantbrukare, men jag gick en kurs och åkte till Göteborg på mässa. Här fick man skicka in bilder om inspirerande mötesmiljöer, och vi blev nominerade till pris och fick en monter på Turmässan. Man kom i alla fall ut i internetvärlden, men bästa marknadsföringen är de som varit och besökt oss, säger Leif Andersson. Sjön sevärdhet De flesta kunderna är från Sävsjöhållet, men en femmilaradie är ett reguljärt upptagningsområde. Plus en och annan konferens med deltagare från hela landet. – Ja, 3M var här, med folk från England och faktiskt Texas, där det inte finns sjöar, så de var helt galna med sina kameror. Säsongen är maj till oktober, sedan blir det alltför mycket vinter för att både kunna gå ut och kunna göra det på ett säkert sätt. Leif Andersson kan Rusken utan och innan och


känner vindarna, och tycker han inte att de är att lita på får flotten stanna intill land, även under sommarhalvåret. Bröllop och tjejkväll Första året hade Smålandsflotten 600 gäster, i år uppskattas den siffran ha vuxit. Förutom konferenser har det blivit några bröllop och för inte så längesen en tjejkväll med chokladfondue, filmvisning och solnedgång från soldäck. Killkväll planeras. Genomsnittet på en konferens är 15-20 personer, som både kan samlas i

den större salen på första däck och fördela sig i de två grupprummen en trappa upp. Serveringskök finns ombord, men maten beställs från ett annat mindre landsbygdsföretag. Ingen båtmotor Elen ombord kommer dels från solceller och dels från batterier som laddas när flotten ligger vid kaj. Motorn som driver propellrarna skulle kunnat komma från en annan båt, men lantbrukaren Leif Andersson såg över branschgränserna. – Den har suttit i en skördetröska.

Skördetröskorna går ju inte så mycket, utslaget över året, så motorn håller längre än tröskan och jag tyckte en båtmotor var för dyr. Det går ju att bygga om till marint bruk med lite slang och värmeväxlare. Jag bollade idén med en fiskekompis, och det fungerade ju fint. Egentligen var det ingenting som blev för svårt när jag byggde den här flotten.

Text: Ylva Larsson Foto: Privat, Smålandsbilder, Ylva Larsson

25


– Det är inte bara push utan även frågorna ”Varför gör du så?” Att få motfrågan är jättebra, då tänker man till. Annars är det lätt att man kör in på ett spår och fortsätter där. Under sin tid på FöretagsFabriken har Peter bland annat fått hjälp med att utveckla ett webbaserat skissverktyg. Där kan man enkelt fylla i bilens uppgifter och rita in hur man vill ha just sin bil inredd, och där offerten snabbt och enkelt räknas ut. Datorhjälp är överhuvudtaget något som han känner att han behövt och fått hjälp med på FöretagsFabriken.

Fler Bobbare

när Peters system växer Efter knappt ett år i FöretagsFabriken är Peter Lindahl nu redo att pröva sina vingar ytterligare. Verksamheten i hans företag BOB System AB har växt så mycket att han nu flyttar till eget kontor med lagermöjligheter. Men tiden i FöretagsFabriken har varit ovärderlig, menar han. – Det har betytt mycket för mig. Jag har fått hjälp med till exempel att läsa dokument, göra reklam, att rita upp mina grejer… Anders Ahlenius som var min företagscoach har också betytt mycket under resan. Dessutom behöver man stöttning när man startar företag: ska det här funka, hur ska det gå? Man får både peppande och kritik. Peter Lindahl har tidigare både varit egen företagare och anställd i försäljningsbranschen och har alltså den delen med sig. Något som är en stor fördel; det där med försäljning är viktigt men svårt. – Att stå hemma i en källare och knåpa ihop nånting, det är vi duktiga på i den här trakten.

FöretagsFabriken är Värnamos inkubator för nystartade företag. FöretagsFabriken är en del av Science Park-systemet som arbetar regionalt med kvalificerat affärsstöd för att drivna entreprenörer med bärande affärsidéer ska kunna växa och utvecklas. www.scienceparksystemet.se

26

Efter knappt ett år i FöretagsFabriken har BOB System nu flyttat till egna lokaler. En naturlig utveckling, menar Peter Lindahl. – I FöretagsFabriken fanns inga lagerlokaler, dessutom är ju grundtanken att man ska slussa sig vidare, inte stanna för gott. – Nu bygger jag på mitt eget varumärke och gör det jag vill och tycker är roligt. Dagarna rusar fram, det ger verkligen en kick att vara varumärkesbyggare i sitt eget företag. Text: Monica Karlsson Foto: Anna Nilsson

Men det krävs mycket energi för att komma ut och få folk att köpa din pryl, konstaterar han. Efter några år som anställd längtade Peter Lindahl efter förändring. Han ville ha något eget, utveckla en produkt och sälja den produkten. Han kom i kontakt med Gnosjö Plåtförädling och där började samtal som blev till samarbete som blev till BOB System, ett företag som jobbar med skräddarsydda inredningar till servicebilar. Elmia blev avstampet Det är ungefär två år sedan idén föddes, och på Elmiamässan Lastbil 2010 fanns Peter Lindahl på plats och kunde börja sälja. – Jag blev mycket bra mottagen, Elmia blev avstampet kan man säga. Det roliga är att nästan allt i mina inredningar är lokalt tillverkat av mina tidigare kunder! Handtagen är konstruerade i Bredaryd och tillverkade i Forsheda, plåten görs i Gnosjö, lackeras i Hillerstorp… Jag köper kulskenor från Kina, annars köps allt lokalt. Våren 2010 flyttade BOB System in i FöretagsFabriken i Värnamo. Nyttan av nätverken som finns där återkommer han till, hur många olika delar det finns att få hjälp med.

>>>

FÖRETAGSFABRIKEN

Utbildar egna ambassadörer Peter Lindahl har redan ett antal av landets stora bilföretag som återförsäljare. Men han vill ha fler ben att stå på; bilföretagen är ju i första hand intresserade av att sälja bilar. Därför har han under sommaren dragit i gång ett rekryterings- och utbildningsarbete för att hitta egna säljare, eller Bobbare som han kallar dem. Till en början är det tio personer som ska vara hans ambassadörer ute i landet men Peter räknar med att det blir fler så småningom.

Peter Lindahl, ägare BOB System AB

BOB SYSTEM AB Ägare: Peter Lindahl Antal anställda: Enmansföretag Etableringsår: 2010 Hemsida: www.bobsystem.se Verksamhetsbeskrivning: Inredning till servicebilar.


FÖRETAGETS

ÖNSKELISTA FÖRETAGETS

ÖNSKELISTAHitta nya kunder

Komma högt på

Hitta nya kunder

Komma högt på

Få fler affärer Få fler affärer

Få ut våra företagsnyheter Få ut våra

företagsnyheter

BÄSTASTÄLLET STÄLLET I STAN ÄR DITT din iPod, iPod,iPhone iPhoneeller elleriPad iPadi i BÄSTA I STAN ÄR DITT EGET.EGET. Docka din 8.Eller Elleranslut ansluten enMP3-spelare, MP3-spelare,PCPC eller Mac. sedan varje BeoSound 8. eller Mac. LåtLåt sedan varje ton,ton, riff, ackord, ackord,rytm, rytm,frasering fraseringeller ellertonartsvändning tonartsvändningtata dig i tanken. riff, dig ditdit dudu villvill i tanken. Ta med med din din egen egenmusik musiktill tillvår vårbutik butikoch ochblibliövertygad. övertygad. Ta

Mycket Mycket marknadsföring marknadsföring till till låglågkostnad kostnad

BeoSound 500:   8:8:99500:BeoSound

Bredaryds Radio 24,, 330 10 Bredaryd Bredaryds Radio TVTV ABAB,, Norregårdsvägen Norregårdsvägen 24 330 10 Bredaryd Tel: Tel: 0370-86400, 0370-86400 , info@bredarydsradio.se info@bredarydsradio.se

T I L L S A M M A N S Ä R V I S TA R K A

I L L S• A M M• Burseryd A N S• Forsheda Ä R V• IGislaved S TA RKA Anderstorp • Bor •TBredaryd Broaryd • Gnosjö • Hestra • Hillerstorp Hok•• Bor Horda • Kulltorp •• Marieholmsbruk • Nissafors • Reftele•• Gislaved Rydaholm•• Gnosjö Skeppshult • Skillingaryd Anderstorp • Bredaryd Broaryd • Burseryd • Forsheda • Hestra • Hillerstorp Smålandsstenar • Vaggeryd • Värnamo • Åsenhöga • Öreryd Hok • Horda • Kulltorp • Marieholmsbruk • Nissafors • Reftele • Rydaholm • Skeppshult • Skillingaryd Smålandsstenar • Vaggeryd • Värnamo • Åsenhöga • Öreryd

STRIKE ELLER HOLE IN ONE Untitled-1 1

2011-10-21 13:15

Vi ordnar ditt arrangemang

Á la carte | Catering Dagens lunch | Affärslunch Högtider | Bröllop | Kompisgäng Företagsevenemang Födelsedagsbowling

Tel. 0370-136 03 www.bowlingmagasinet.se

Näsbyholm, Värnamo. Tel. 070-672 96 89

Specialistläkargruppens företagshälsovård i Värnamo.

Annons Bowlingmagasinet kvart L VNAB Nr3.indd 1

• Hälsokontroller • Hälsoprofiler • Friksvårdsrådgivning • Ergonomer

• Psykosocialt resurs • Specialistläkare • Utbildningar som

Första hjälpen, ergomoni, hjärt och lungräddning mm.

Vi finns på Pilgatan 16 – Välkommen till Specialistläkargruppen

Telefon växel: 0370-34 62 11 För mer information: www.splg.com

• Sjukgymnaster Rygg, nacke, akupunktur mm.

• Företagssköterska

2011-11-03 16:12


Två bolag blir ett

för långsiktig utveckling av näringslivet Från och med årsskiftet går de två bolagen Värnamo Näringsliv och Värnamo Turism ihop till ett. Detta för att stärka våra entreprenörer i samtliga branscher. Det kommer att ge många positiva effekter för regionen, spår Värnamo Näringslivs vd Åza Rydén och tf. turismchef Karin Fritz. Bolaget blir mer heltäckande och alla regionens branscher kommer att finnas representerade i och med sammanslagningen. Det gemensamma namnet blir Värnamo Näringsliv, och man kommer framför allt att jobba med tre områden: näringslivsutveckling med medlemsservice, utvecklingsprojekt samt turism- och destinationsutveckling. En ökad och mer aktiv satsning på turismidustrin blir ett av de första stegen för att göra kommunen mer attraktiv.

28

I medlemsservicen ingår bland annat frukostmöten flera gånger om året. På agendan står också en årskalender så medlemmarna kan planera utefter de utbildningar och seminarier som erbjuds, en hemsida med företagens nyheter där regionen också kan marknadsföras utåt, och ny mötesplats för lokala företagare. – Det är tänkt som en form av mässdag eller konferensdag vi kallar Mötesplats Värnamo, berättar Åza Rydén. – Då tänker vi lokalt, det handlar om att upptäcka vad och vilka företag som finns i vår kommun. Framför allt tjänsteföretagen har betydligt större bredd än vad många kanske vet om. Där filar vi på en idé som ska hjälpa företagen att upptäcka vilken service som faktiskt finns att tillgå.

Mer långsiktigt arbetar man exempelvis med den framtida kompetensförsörjningen genom Campus och högskolan. I det strategiska och långsiktiga arbetet ingår också samarbete med intilliggande kommuner för att skapa tillväxt – Värnamo är inte en ensam ö utan är beroende av den regionala utvecklingen, påpekar Åza Rydén. Viktigt att utveckla projekt Projektutveckling är den andra stora delen i verksamheten. – De senaste åren har vi sett ett stort behov av offentlig finansiering för att kunna jobba med satsningar av långsiktig karaktär. Det kan gälla till exempel nyföretagande, utveckling av besöksnäringen eller kompetensutveckling inom specifika områden, berättar Åza Rydén.


– Det är utvecklingsprojekt som stöder den långsiktiga tillväxten i vår region, men där inte näringslivet har möjlighet att ta hela kostnaden i dag. Däremot finns det pengar från till exempel Tillväxtverket eller direkt från Bryssel som ger möjlighet att starta sådana projekt. Det kräver rätt mycket arbete och administration, och därför tror vi att det är bra att samla allt under ett tak och ha personer som är proffs på detta. Det är viktigt att satsningarna vi gör där hänger ihop med de grundläggande målen vi har för att utveckla vårt näringsliv, så att de ger en hävstångseffekt och inte blir en isolerad företeelse, menar Åza Rydén. – Vi tittar också på möjligheter att få hit unga industridesigners för att jobba med pilotprojekt riktade mot våra företag, både tillverkande och tjänsteföretag. Här kan våra tillverkande företag som inte tidigare har haft någon koppling till industridesigners få chansen att testa och se om det kan ge något, till en begränsad kostnad. Det skapar utvecklingsmöjligheter på sikt. Vill ha nya turismföretag En betydande del i det nya näringslivsbolaget blir att jobba med destinationsutveckling och turism. Med andra ord: Hur göra

Värnamo mer attraktivt för turister? – Vi kommer att lägga en turismstrategi och handlingsplaner på lång och kort sikt, både för turistbyrån men också för själva destinationsutvecklingen som ju är en ny utmaning, säger Karin Fritz. – Det blir mer av marknadstänk. Det ser vi fram emot från båda håll och vi tror att det kommer att gynna det övriga näringslivet också. Vi tror också att det kan skapas nya affärsmöjligheter när våra producerande företag börjar samarbeta mer med företag inom besöksnäringen och de kreativa näringarna, som ju är en hel rad tjänsteföretag som räknas in där. När det gäller besöksnäring gäller det att vara kreativ och uppfinningsrik, något som ju smålänningar är kända för. Värnamo har varken kust eller fjäll att locka med och nya företag måste ges chansen, menar Åza Rydén. – Vi måste stötta nya besöksnäringar och hjälpa dem att hitta sina nätverk för att utveckla och skapa tillväxt. De som har varit duktiga på detta på andra platser har förändrat sin bygd rejält. Det största exemplet i Sverige är Åre, där många näringar hittade ett gemensamt samarbete. Nya branscher behövs i regionen Basen för Värnamo Näringsliv är att skapa förutsättningar för näringslivet att utvecklas och att synliggöra de företag som finns.

- Jag tror att framgångsreceptet för framtiden är att skapa nya affärsidéer genom samverkan mellan olika branscher. Till exempel att tillverkningsindustrin tillsammans med tjänsteföretag och kreativa näringar utvecklar helt nya koncept, säger Åza Rydén. - Det handlar om att skapa en större öppenhet och en nyfikenhet på nya möjligheter som går utanför de hjulspår vi redan kan. Vi är duktiga på tillverkning, material och automation och det ska absolut inte försvinna eller minska. Men det måste komma till fler delar än vad vi redan har, för vi ser att sysselsättningen på tillverkningssidan minskar. Vi vill ha fler människor i vår region och mer kunskap. Därför vill vi skapa en jordmån för nya branscher och nya affärsidéer att växa fram. - Det jag ser är att Värnamo har världens möjligheter att ta plats! Vi har de geografiska förutsättningarna. Vi har en stad som har rätt många olika branscher, från tillverkning till sjukvårdsområde med specialister. Vi har ett bra tjänsteföretagande, vi har fått i gång ett eget campus… det finns många saker som gör att vi skulle kunna nå en större utveckling. Men då måste vi göra det gemensamt. Vi ser på allt företagande med samma ögon för de bidrar alla till en utveckling av helheten.

Text: Monica Karlsson Foto: Jocke de Rooy

Åza Rydén, VD Värnamo Näringsliv och Karin Fritz, tf. Turismchef planerar den kommande sammanslagningen av de båda bolagen.

29


Ökad kompetens hos medlemsföretagen I våras avslutades Värnamo Näringslivs lyckade kompetensförsörjningsprojekt där 75 av våra medlemsföretag har fått utbildning i allt från projektledning till försäljningsteknik. Den samlade bilden av projektet är mycket positiv. Utbildningarna har tillgodosett mångas företags kompetensutvecklingsbehov. Dessutom har det, genom att blanda utbildningsgrupperna med personer från olika branscher och företag, oväntat skapats nya nätverk och kontakter.

Innan projektet drog igång genomfördes en förstudie. Utifrån den identifierade ett antal områden där våra medlemmar hade ett kompetensutvecklingsbehov. Därefter erbjöds de deltagande företagen platser i ett utbildningsprogram bestående av 20 olika utbildningar och sammanlagt 1 500 utbildningsplatser. Projektet finansierades helt med EU-medel och därmed kunde samtliga utbildningar erbjudas kostnadsfritt. - De medverkande företagen har fått utbildningspaket värda mycket pengar som de sedan kunnat investera tillbaka in i sitt företag och den egna utvecklingen, säger Åza Rydén, VD Värnamo Näringsliv. Bra betyg i utvärderingar Johan Sandahl på Codeq AB, som varit samordnare för projektet, säger att utbildningarna har varit mycket lyckade. - Efter varje genomförd utbildning har vi låtit göra en utvärdering. Genomgående har samtliga utbildningar fått bra betyg av deltagarna. Särskilt bra omdöme har utbildningarna i ledarskap samt livsmedelshygien fått. Åza Rydén är av samma åsikt. - Under hösten har vi varit ute och genomfört enkäter och djupintervjuer hos flera av de medverkande företagen. Den generella bilden så här långt är att företagen verkar vara mycket nöjda med utbildningarna. Nätverk en positiv effekt Något oväntat som kommit fram i utvärderingen är det positiva utbyte som uppstått när olika branscher och storlekar på företag har mötts i kurserna. - Att det skulle skapas nätverk under utbildningarna var inget som vi tänkte på när vi satte samman utbildningsgrupperna. Det var något som uppstod när deltagare från olika branscher träffades.

30

Just nätverksbiten är det många företag som har lyft fram som positivt och det är något som Värnamo Näringsliv kommer arbeta mer med i framtiden. - Vi försöker att vara lyhörda för våra medlemmars behov. Här ser vi att nätverk är något som efterfrågas och därför kommer vi att fokusera på att skapa nätverk för olika grupper,

säger Åza Rydén. Utvärderingen visar även att det finns en tydlig efterfrågan av fler utbildningsinsatser för vårt lokala näringsliv. Även detta är något som Värnamo Näringsliv kommer att arbeta med i framtiden. Avslutade inspirerande föreläsning Den 8 juni avslutades projektet med en sista inspirerande föreläsning med Per Lange, Sveriges mest anlitade föreläsare inom försäljning. Över 100 personer kom till Cupolen för att vara med vid projektavslutningen. Efter en gemensam lunch fortsatte eftermiddagen med en fartfylld och energigivande föreläsning, med konkreta tips och humor riktad till alla som har kontakt med kunder och befinner sig i säljande situationer. Text: Anna Grunditz


Vi är ett arkitektkontor med kunskap, engagemang och kreativa idéer www.accentarkitekter.se

Accent Arkitekter Fredsgatan 25 331 52 Värnamo 0370-356899 www.accentarkitekter.se

vill Villor

Flerbostadshus

Industri/ Kontor

Skolor/ Vårdbyggnader

Handel

Kyrkor

Inredning

Tävlingar/ Priser

Accenter/ Detaljer

Coaching | Utbildning

Vi har ett stort utbud av

Conventius AB | 0472-250 50 | www.conventius.se

Har vi inte rätt modell, hjälper vi dig gärna hitta rätt truck för er

verksamhet. • • • •

Försäljning Uthyrning Service & underhåll Finansiering

Gaffeltruckar Svenska AB, Värnamo tel. 0370-480 50 | www. gaffeltruckar.se

Expresstransporter i hela Europa

BOKA PÅ TEL: 073- 660 70 00 • Jour dygnet runt www.bomanexpress.se

rls itt i da ce lsg n at tal an a 3, vä Vä rn rn am am o o

Är du däremot ute efter ett effektivt och trovärdigt ledarskap i vardagen finns det hjälp att hämta för dig och ditt företag.

truckar.

Ka

eller du kanske föredrar management by running around.

NU m

Management by FEAR...

begagnade


Lokala

näringslivsföreningar Lanna Bredaryd

Värnamo Forsheda

Bor Värnamo Företagareförening Lanna Bredaryd

Värnamo Forsheda

Bor

Horda

Rydaholm

Värnamo Företagareförening har sitt ursprung i Värnamo Hantverks- och Industriförening som grundades 1912. VFF är en oberoende näringspolitisk organisation som aktivt engagerar sig inom ett flertal områden för att förbättra förutsättningarna för näringslivet. Målsättningen är att främja en positiv utveckling för företagen i området. Horda Styrelsen arbetar ideellt och består av kunniga och engagerade individer från olika företag i Värnamo. Ordförande: Barbara Hosak Hemsida: www.varnamoff.se

Tvenne Torn – Horda/Rydaholm Lanna Bredaryd

Värnamo Forsheda

Bor

Horda

Rydaholm

Rydaholm

”Tvenne Torn är en samhällsförening som arbetar för att vår hembygd ska vara en plats där människor tycker om att leva och bo. Därför arbetar vi med så olika saker som att organisera nattpatrullering till att påverka för att få bra kommunikationer. Att behålla mesta möjliga service är också en angelägen sak som vi lägger mycket energi på. Att människor kan känna att de finns med i ett sammanhang är också väldigt viktig, därför stöttar vi även våra föreningar på olika sätt.” Ordförande: Gottlieb Granberg Hemsida: www.tvennetorn.se

Lanna-Bredaryd Lanna Bredaryd

Värnamo Forsheda

Bor

Horda

Rydaholm

Näringsliv i Lanna-Bredaryd bildades 1983. Föreningen arbetar med gemensamma angelägenheter för företag och samhälle i den västra kommundelen. Lanna-Bredaryds-området är expansivt med mycket inpendling och är ett av de företagstätaste områdena i Sverige. Föreningen arbetar med samhällsutvecklande åtgärder som t.ex. bättre tillgång till social service, utökad handel och tillgång till bostäder. Föreningens hemsida används för att marknadsföra Lanna-Bredarydsområdet och informera invånarna. Ordförande: Camilla Rinaldo Miller Hemsida: www.bredaryd.com

Forshedabygdens Näringsliv

Forshedabygdens Näringsliv är en ideell förening vars främsta uppgift är att förbättra förutsättningarna för näringslivets utveckling i Forshedabygden och att hjälpa till vid företagsetableringar genom kommunkontakter etc. I Forshedabygden ingår Forsheda, Kärda, Dannäs, Torskinge och Slättö.

Lanna Bredaryd

Värnamo Forsheda

Bor

Horda

Rydaholm

Föreningen arbetar också för att öka bygdens attraktivitet vilket även inkluderar det kulturella området och detta förutsätter ett aktivt samarbete med andra föreningar och organisationer i området. Exempel på evenemang som föreningen deltagit i är Kulturstafetten. Attraktiva tomter för såväl industri som bostäder måste finnas i orter med framtidstro. Föreningen har aktivt deltagit i framtagandet av översiktsplanen för Forsheda och har arbetat hårt med för att få igång den planerade lägenhetsbyggnationen i Forsheda och för att behålla och utveckla serviceutbudet. Etableringen av läkarmottagningen i Forsheda är exempel på detta. Ordförande: Irene Kastanius Hemsida: www.forsheda.se

32


Nu är vi igång i regionen!

KONFERENS 10-180 PERSONER FESTVÅNING 25-400 PERSONER

Hej Pelle!

Vi planerar att besöka ett antal företag i regionen, och tänkte börja med ditt. Vi kommer som avtalat på torsdag eftermiddag kl 15.00 till fikat. PS. Vi tar med morötter! Mvh. Kicki & Nils

Genom Wellnet kan du som arbetsgivare erbjuda dina medarbetare en rad olika friskvårdstjänster. Förmedlingen är webb-baserad, medarbetaren väljer själv passande aktivitet, utan inblandning från utomstående. För målet för alla företag är ju friskare personal, inte sant? www.wellnet.se 08-611 76 00

Annons Wellnet Kvartssida S VNAB Nr3.indd 1

VÄLKOMMEN

STORGATSBACKEN 20 E, VÄRNAMO | 0370-65 66 00 WWW.SCANDICHOTELS.SE/VARNAMO

2011-11-10 Annons08:45 Scandic Kvartssida VNAB Nr3 1

VÄRNAMO

2011-11-17 09:46

STÄDNING MED OMSORG STÄDNING Industristädning Kontorsstädning Fönsterputsning Byggstädning Hemstädning Golvvård

Oavsett vilken situation i livet du befinner dig i så är det alltid klokt att rådfråga eller anlita en advokat. Svensk och internationell affärsjuridik | Bolagsrätt | Insolvens- och obeståndsrätt Företagsöverlåtelser | Immaterialrätt | Fastighets- hyres- och entreprenadrätt Processer och skiljeförfaranden | Arvs- och familjerätt | Straffrätt

376025

Arbetet med kvalitet, miljö och arbetsmiljö är en viktig del av Crenovas verksamhet och Crenova är miljöcertifierade med Svanenmärkning och Miljödiplomering. Vi skapar rena och representativa miljöer hos företag och hemstädskunder. Vår kompetens spänner över många olika områden och med ett stort tjänsteutbud tar vi ett helhetsansvar vad gäller lokalvården hos våra kunder.

Green

®

Storgatsbacken 17, Värnamo | Tele: 0370-37 87 70 | www. amberadvokater.se

Annons Amber kvartssida S VNAB Nr3.indd 1

CRENOVA STÄD AB HUVUDKONTOR: BOX 533, 331 25 VÄRNAMO 0370-69 08 00 | INFO@CRENOVASTAD.SE WWW.GREENCLEANING.SE | WWW.CRENOVASTAD.SE

Annons12:31 Crenova Kvartssida S VNAB Nr3.indd 1 2011-11-04

Cleaning

®

by Crenova

2011-10-31 10:36


Affärsresor

Spara tid och pengar! Boka din affärsresa hos våra proffsiga affärsresesäljare. Välkommen att kontakta oss för mer information.

VI ÄR DIN LOKALA BYGGARE Med kvalitet, engagemang och gedigen kunskap bygger vi allt från det lilla uterummet till den stora fabriken. BYGGABOLAGEN AB | Box 106, 331 21 Värnamo Tel: 0370 - 69 11 25 | www.byggabolagen.se

Resia Värnamo Järnvägsplan 2 0370-30 05 30 varnamo@resia.se www.resia.se

Annons Bygga Kvartssida S VNAB Nr4.indd 1

r vi e d u erbj dtvätt u N han bil! n e äv in av d

2011-11-04 12:15

Tjänster & produkter • Vi säljer Däck & Fälgar • Vi utför hjulinställning och Däckreparationer • Vi tillhandahåller även förvaring i vårt däckhotell

service & kvalité www.hjulmontage.se

Hjulmontage AB, Hovslagarevägen 2, 331 53 Värnamo, Tel 0370-128 60 Hjulmontage AB, Anderstorpsvägen 24, 332 36 Gislaved, Tel 0371-58 50 99


Bra bilägande börjar hos oss.

Det ska vara enkelt att ha bil! Enkelt att köpa, äga, serva, reparera och allt annat som hör bilägandet till. Och det är vår vision, att göra det enkelt för dig. Därför har all vår personal hög kompetens och alla våra produkter bästa kvalitet. Och därför vågar vi påstå att ”Bra bilägande börjar hos oss”.

Svenstigs Bil AB är ett familjeägt företag som startade i Smålandsstenar 1929. Det som till en början var enbart en mindre bilverkstad har nu växt till att omfatta försäljning, verkstad och reservdelslager för både personbil och tunga lastbilar. Numera har Svenstigs anläggningar på tre orter: Värnamo, Gislaved och Smålandsstenar och har totalt drygt 100 anställda. Det som hängt med ända sedan starten är vårt engagemang och kundfokus. Vi vill att du ska få ett personligt bemötande att du och din bil och må så bra som möjligt. Så varmt välkommen till Svenstigs, och ett bra bilägande!

www.svenstigs.se

högklassiga högskole- och yrkeshögskoleutbildningar som VI TILLHANDAHÅLLER efterfrågas av näringslivet, och som underlättar studentens väg in i arbetslivet. Vi har utvecklat ett nära och intimt samarbete med det regionala näringslivet, vilket är möjligt tack vare att vi ligger i en av Sveriges hetaste industriregioner. Vi lägger stor vikt vid den enskilda studentens bästa, att vägleda och säkerställa att ingen blir förbisedd. Så det är inte för intet som en förkrossande majoritet av de studenter som genomgått sin utbildning på Campus Värnamo har fått fast arbete. Och det är vi stolta över.

WWW.CAMPUS.VARNAMO.SE

yltar kor • Skroller e D & Skylt Bande

• RollUp

ylt . k s a r b En a reklam är br

Liljenäs natur & fritid

Boka din miljöbil på 0370-425 15 eller www.hertz.se. Vi finns på Finnvedens Bil i Värnamo.

070-691 90 43 | www.liljenas.se

Annons Liljenäs Sportlight VNAB Nr3 2011.indd 2011-12-14 1 10:16

ReklamP tel. 0370-1ulsen AB | Silkesv äg 53 53 | w ww.reklamen 2, Värnamo pulsen.se

Tips på text

www.foretagarna.se Sk

ylt & De

kor

Annons Reklampulsen åttondel VNAB Nr3 2011 v2.indd 1

Konferens | Kick off | 5-kamp

2011-11-14 16:38

Skyltar RollUp Bandero ller

Agera Utbildning AB agerautbildning.se

0370-30 75 30


VÄRNAMO NÄRINGSLIV Välkommen som medlem i Värnamo Näringsliv AB! Värnamo Näringsliv AB är ett utvecklingsbolag som ska stimulera tillväxten i regionen genom: • Kompetens- och utvecklingsprojekt för näringslivet • Aktivt arbete med nyföretagande

Vårt uppdrag är att du som näringsidkare ska finna möjligheter att utveckla din verksamhet i Värnamoregionen. Vi jobbar för att du ska ha de bästa

förutsättningarna för att starta och driva företag. Vi ger dig tillgång till ett unikt nätverk, mötes-

platser och företagsutveckling. Samtliga företag

• Marknadsföring av Värnamoregionen

verksamma i Värnamoregionen är välkomna som

• Samverkan mellan privat näringsliv och offentlig verksamhet

ansök om medlemskap på vår hemsida.

medlemmar. Läs mer om vad vi har att erbjuda och

Vi utvecklar Småland – tillsammans med dig!

Åza Rydén VD aza@varnamo-naringsliv.se

Anna Grunditz Informatör anna@varnamo-naringsliv.se

Adam Svensson Projektledare adam@varnamo-naringsliv.se

Therese Råberg Affärsutvecklare therese@varnamo-naringsliv.se

JÖNKÖPINGSVÄGEN 15 • 331 34 VÄRNAMO • TEL 0370-69 18 55 • www.varnamo-naringsliv.se

Värnamo Näringsliv Tidning Nr3  

Värnamo Näringslivs Tidning Nr3 som riktar sig till Värnamo Kommuns företagare och ges ut av Värnamo Näringsliv.

Värnamo Näringsliv Tidning Nr3  

Värnamo Näringslivs Tidning Nr3 som riktar sig till Värnamo Kommuns företagare och ges ut av Värnamo Näringsliv.

Advertisement