Page 1

|2014

NYTT FRA SPARESKILLINGSBANKEN JUNI

BOL

IGL

18-3ÅN BYENS BESTE 3 BOLIGRENTE!

En strandfest av de sjeldne SKILLINGSFONDET:

HELE KRISTIANSANDS GAVEFOND


JUNI 2014

BANKEN FOR KRISTIANSAND Det blir stadig færre banker i Norge. Så sent som på 1960-tallet eksisterte over 600 sparebanker. Antallet var redusert til 200 ved midten av 80-årene. I dag er det kun i overkant av 100 sparebanker igjen i landet. De fleste bygder og byer har en gang hatt sin lokale sparebank. Grunnideen til sparebankene var å motta innskudd fra og yte lån til innbyggerne for å skape vekst og utvikling i lokalsamfunnet. De aller fleste av de mindre sparebankene er i dag borte. Lokalbankenes rolle er i stor grad overtatt av større enheter. Derfor er Spareskillingsbanken etter hvert blitt en sjeldenhet i norsk bankvesen. I snart 140 år har banken vært en solid og trofast bidragsyter til innbyggerne og lokalsamfunnet vårt. Side ved side med stadig flere og større bankenheter, er vi fortsatt banken for Kristiansand. Og det ønsker vi fortsatt å være i fremtiden. Ved hjelp av tidsriktige produkter og tjenester, kompetent rådgivning og engasjerte medarbeidere ønsker vi fortsatt å være den beste bankforbindelsen for privatkunder og småbedrifter i Kristiansandsområdet. En annen og viktig tradisjon for sparebankene har vært at overskuddet skal komme lokalmiljøet til gode. Større bankenheter fører til at overskudd som skapes lokalt, skal fordeles via sentraliserte beslutningsprosesser. Spareskillingsbanken er til for Kristiansand, og av kristiansandere. Bankens overskudd skal og vil derfor komme vårt eget lokalsamfunn til gode. Skillingsfondet skal i år fordele hele 2,75 millioner kroner til gode formål i vårt nærområde. Vi har plass til flere kristiansandere i byens egen bank. Velkommen skal du være. Og husk: Hos oss er du et navn.

Kenneth Engedal

INNHOLD

ADMINISTRERENDE BANKSJEF SPARESKILLINGSBANKEN

3

SKILLINGSFONDET GLEDER MANGE

BOLIGRENTE

16

13

PALMESUS

VINN FESTPASS TIL PALMESUS

NETTBANKKURS FOR SENIORER

FESTIVALKALENDER

6

19

18

14

10

BYENS BESTE

GODE RÅD FOR EN TRYGG FERIE

KULTUR-, KONSERT- OG

KONTAKTPERSONER I SPARESKILLINGSBANKEN

NYTT FRA SPARESKILLINGSBANKEN • UTGITT I KRISTIANSAND • JUNI 2014 • Ansvarlig redaktør: KENNETH ENGEDAL Grafisk utforming, tekst & foto: APTUM KOMMUNIKASJON • Trykk: 07 SØR AS


Foto: Tor Erik Schrøder

Gleder mange!

Skillingsfondet – Spareskillingsbankens gavefond – deler i 2014 ut hele 2,75 millioner kroner til gode formål i Kristiansandsregionen. Fondet støtter prosjekter, arrangementer og andre tiltak som kommer byens befolkning til gode.

Pengene fra Skillingsfondet sørger for at foreningsliv og frivillig arbeid kan få nødvendige midler til det viktige arbeidet som gjøres over hele byen for unge og eldre, fritids- og idrettsklubber, arrangementer, korps og ungdomskor – og en lang rekke andre frivillige tiltak. Takket være Skillingsfondet kan også hele byen glede seg over det nye taket på utescenen i Ravnedalen, og det nye orgelet i domkirken som ble en realitet takket være en pengegave fra Skillingsfondet. På de neste sidene omtaler vi noen av de tiltakene Skillingsfondet har støttet den senere tid. Alle kan søke om støtte fra Skillingsfondet – vi ser fram til å motta din søknad! Mer info på spareskillingsbanken.no/skillingsfondet

BARNAS FESTIVAL I RAVNEDALEN I Kristiansand har barna sin helt egen festival. Ravnebarn, musikk- og kulturfestivalen for barn og unge, går i år av stabelen 2.–3. august i Ravnedalen, med god hjelp fra Skillingsfondet og tildelingen på 150 000 kroner. – Målet for Ravnebarn er å gi barn og unge og deres familier en uforglemmelig sommerhelg i Ravnedalen, med spennende og lærerike workshops, underholdende konserter, show og forestillinger. Vi er kjempeglade og svært takknemlige for støtten fra Skillingsfondet, sier festivalsjef Maja Mendoza.

3


FIKK 900 000,- FRA SKILLINGSFONDET:

GIR NYTT LIV TIL HELLEVIGA

Gleder mange!

I Midt-Agder Friluftråds (MAF) undervisningslokaler i Helleviga har tusenvis av skoleelever lært om kystnaturens mangfold. Etter tildelingen på 900 000,- fra Skillingsfondet kan den etterlengtede opprustningen av lokalene endelig gå i gang. NYE MULIGHETER – Denne tildelingen fra Skillingsfondet åpner for nye muligheter i Friluftsparken og Helleviga, sier Per Svein Holte, daglig leder i MAF. Prosjektet er kostnadsberegnet til rundt 1,1 millioner kroner og takket være gaven på 900.000 kroner fra Skillingsfondet kan arbeidet endelig gå i gang. Bygningen skal bygges om, tilrettelegges for funksjonshemmede og isoleres for helårsbruk. Det skal dessuten bli plass til et friluftslaboratorium med gode læringsmuligheter, samt en sommerkafé. – Helleviga er en fantastisk naturperle for innbyggerne i hele regionen. Vi er stolte og glade over å kunne bidra til at MAF nå får oppgradert stedet, sier Kenneth Engedal, banksjef i Spareskillingsbanken.

4

ØKT BRUKSVERDI FOR ALLE Allerede i dag er Friluftsparken et av de mest benyttede friluftsområdene i regionen året rundt, både for allmennheten og organiserte kurs og aktiviteter. Friluftsparken i Søgne hadde i fjor 2500 registrerte overnattingsdøgn og tusenvis av dagsbesøkende. – Tiltakene vi nå har fått mulighet til å gjennomføre, vil gjøre Friluftsparken enda mer attraktiv og vil dermed også bidra positivt i en folkehelsesammenheng, mener Holte. – Vi er svært takknemlige for gaven. Den betyr at vi får økt bruk av Helleviga, med flere friluftsaktiviteter og tilbud til skoler, bedrifter og institusjoner. Dette vil løfte bruksverdien av dette fantastiske friluftsområdet, forteller Holte.


ØVREBØ DANSEGALLA

Andre prosjekter som har mottatt støtte fra Skillingsfondet:

Lørdag 9. november ble Øvrebøhallen fylt med 500 danseglade mennesker til Øvrebøs aller første dansegalla. Arrangementet trakk folk fra flere deler av Sørlandet, og ble en stor suksess! Dansegallaen mottok 5000,- fra Skillingsfondet.

KRISTIANSAND TRIALKLUBB For kveldstreninger på vinterhalvåret trengte Kristiansand Trialklubb blant annet nye lyskastere for å lyse opp de mørke treningsområdene i skogen. Klubben fikk 10 000,- til nytt lysutstyr fra Skillingsfondet.

SON-SENTERET SoN-senteret er et lavterskeltilbud med gratis matservering og aktivitetstilbud til mennesker som sliter med rusavhengighet. Senteret fikk 50 000,- til oppgradering og innredning av treningsrom fra Skillingsfondet.

KRISTIANSAND GLADIATORS DAMER Før Kristiansand Gladiators Damer tok form, fantes det ingen damelag innen amerikansk fotball. I dag er det nærmere 15 damer på trening hos Kristiansand Gladiators to ganger i uka, og våren 2014 spilte de sin aller første kamp i Barcelona. – Etter at vi startet opp laget, har det begynt å skje ting hos andre klubber i landet og hos forbundet vårt. Vi er i stor grad skyld i at den amerikanske damefotballen er i anmarsj i Norge og det er vi utrolig stolte av, sier hovedtrener i Kristiansand Gladiators Damer, Hege Indresand. Laget fikk 10 000,i oppstartstøtte fra Skillingsfondet.

Søk støtte innen 30.09 og se flere tildelinger på spareskillingsbanken.no/skillingsfondet

Skillingsfondet skal i 2014 dele ut

til formål som gleder mange i Kristiansandsregionen.

5


– I fjor hadde vi plass til 8500 mennesker. I år øker vi ... Heine Strømme, bookingansvarlig i Palmesus

Vi er en strandfest mer enn en festival (...) Det er “beachklubb-følelsen” som beskriver oss best. Ketil B. Stensrud, marketing- og PR-ansvarlig i Palmesus

6


Fotograf palmesusbilder: Anders Martinsen / Tor Jørund F. Pedersen

En strandfest av de sjeldne Skal du på Palmesus? I så fall er du ikke alene. Med signaturen «Skandinavias største strandfest», har Palmesus fått rekordmange festglade mennesker fra hele Europa interessert i festivalen som i år går av stabelen 4.–5. juli på Bystranda i Kristiansand.

VIL DU VINNE BILLETTER TIL SKANDINAVIAS STØRSTE STRANDFEST? Delta i konkurransen på side 13!

– Vi er en strandfest mer enn en festival, innskyter Ketil B. Stensrud, marketing- og PR-ansvarlig i Palmesus. – Man kan gå på festival over hele Norge og Europa, stå tett i tett med blikket mot en scene, men på Palmesus er det annerledes. Det er «beachklubb-følelsen» som beskriver oss best, og det er denne unike opplevelsen som tiltrekker folk, mener Stensrud, som tror årets Palmesus blir den største og beste noensinne. UTVIDER KAPASITETEN På årets plakat står store artister som Jason Derulo, Kent, Bernhoft, Icona Pop og Fedde le Grand. Personlig gleder bookingansvarlig Heine Strømme seg aller mest til den amerikanske hiphop/RnB-artisten Jason Derulo og de to svenske jentene i Icona Pop. – I år investerer vi mer penger og kreativitet i den visuelle utformingen av scenen. Det tror vi blir helt enestående og håper publikum ser fram til dette like mye som oss, forteller Strømme, og sier kapasiteten i år er utvidet til 10 000 mennesker pr. dag. – I fjor hadde vi plass til 8500 mennesker. I år øker vi, og kommer mest sannsynlig til å bli utsolgt, sier Strømme, som avslører at billettsalget går strålende. FOR HELE BYEN – Palmesus er en fest for hele byen. I fjor var Palmesus-helgen den eneste det året hvor hotellene i byen var fulle. 75 % av billettene er solgt til innreisende – det genererer merverdi og inntekter for hele byen, noe vi selvfølgelig er veldig glad for, sier Strømme. – Med å gå inn som generalsponsor får vi en bedre mulighet til å kommunisere med en yngre målgruppe. Vi ser også dette som en del av bankens samfunnsansvar; Palmesus skaper liv og engasjement i byen og som en ekte lokalbank ønsker vi å bidra aktivt til at strandfesten kan utvikle seg videre i årene som kommer, utdyper banksjef Kenneth Engedal.

7


Jeg liker å ta bomba i Bertes

Jeg liker styrke 5 på Mother India

Jeg liker å slå tunnel på gutta

Jeg liker å dekorere cupcakes

Jeg liker å svette i skauen

Jeg liker Clapton og Creedence på vinyl


– og jeg liker at banken min kjenner meg

9


– Jeg hørte fra flere hold at banken har gode tilbud til unge boligkjøpere, og det viste seg å stemme.

Marie (26) har BYENS BESTE BOLIGRENTE! 10

Boliglån 18–33 er Spareskillingsbankens gunstige lånetilbud til deg som er i etableringsfasen. Fædrelandsvennen kåret i januar i år Spareskillingsbanken til den banken på Sørlandet med de beste betingelsene på lån til nye etablerere, og Hånesjenta Marie Øien er en av mange som har fått boliglån til markedets beste rente.


Fra venstre: Nina E. Nilsen, Marie Øien og Eirin Vinvand

16. mai 2014 overtok Marie Øien nøkkelen til sin og samboerens nye leilighet i Kristian IVs gate i Posebyen. Etter flere år som leietaker, ser hun frem til å sette i gang med innflyttingen i sin nye, selveide leilighet. – Det er mye ansvar og litt skummelt å sette seg i gjeld, men først og fremst er det veldig spennende å endelig eie sitt eget. Nå har jeg frihet til å bestemme selv hvordan jeg vil innrede og utforme leiligheten, uten å måtte spørre noen om lov, påpeker hun. Marie forteller at hun i forkant av boligkjøpet hadde vært på boligjakt en god stund. Men det var først da hun kontaktet Nina i Spareskillingsbanken at det ble fart på sakene.

– Jeg hørte fra flere hold at banken har gode tilbud til unge boligkjøpere, og det viste seg å stemme. Siden min tidligere bank var lite villig til å finne gode løsninger, er jeg glad for at Spareskillingsbanken kom på banen. Hele prosessen har vært en veldig positiv opplevelse, der jeg har fått raske tilbakemeldinger og forståelige svar på alt jeg har lurt på, sier Spareskillingsbankens nye, fornøyde boliglånskunde. STOR PÅGANG Nina E. Nilsen og Eirin Vinvand forteller at de får mange henvendelser fra nye låntakere. De oppfordrer alle i målgruppen til å forhøre seg om hva Spareskillingsbanken kan tilby:

– Banken satser bevisst på unge boligkjøpere, og det virker som mange har fått med seg vi kan tilby svært god boligrente for denne aldersgruppen. Enten du skal kjøpe din første leilighet eller ønsker tilbud om refinansiering av ditt boliglån, er det bare å ta kontakt for å se hva vi kan tilby, opplyser de to kunderådgiverne.

BOL

I

18-G3LÅN 3 11


LOVE NEST PÅ LUND KRYPINN I KVADR ATUREN VILL A I VENNESL A FUNKIS PÅ FAGERHOLT Byens beste boligrente til deg i alderen 18 til 33 år.* For mer informasjon send SMS til 2377 med kodeord: LÅN og vi tar kontakt med deg * Fædrelandsvennen 6. januar 2014

BOL

IGLÅ

18-3

N

3


Kristiansands-QUIZ VINN TO FESTPASS TIL PALMESUS!

A. Hvem grunnla Kristiansand? 1) Christian III 2) Christian IV 3) Christian V B. Når ble Spareskillingsbanken stiftet? 1) 1877 2) 1927 3) 1977 C. Hvem var ordfører i Kristiansand fra 1991 til 2003? 1) Bjørg Wallevik 2) Jan Oddvar Skisland 3) Paul Otto Johnsen D. Når ble Kristiansand Dyrepark offisielt åpnet? 1) 1956 2) 1966 3) 1976

E. Hva heter Spareskillingsbankens gavefond som i 2014 deler ut 2.75 mill. kr? 1) Byfondet 2) Skillingsfondet 3) Millionfondet F. Hvor mange besøkende hadde Kristiansand kino i 2013? 1) 113 000 2) 213 000 3) 313 000 G. Hvor mye kostet det å bygge Kilden Teater- og Konserthus?

Løsningen finner du ved å sette tallene fra rett svar på hvert spørsmål etter hverandre, f.eks. «32213113».

Fyll inn svaret på vår nettside spareskillingsbanken.no/quiz Det trekkes ut én vinner som får to festpass til Palmesus 2014. Vinneren blir kontaktet innen 2. juli.

1) 2,45 milliarder kr 2) 1,93 milliarder kr 3) 1,67 milliarder kr H. Hva heter rektoren ved Universitetet i Agder? 1) Torunn Lauvdal 2) Torhild Lauvåsen 3) Torgny Laursen

13


GODE RÅD FOR EN TRYGG FERIE Ferie er for mange av oss synonymt med å reise – innad i Norge eller utenfor landets grenser. For at du og dine skal få kunne nyte ferien på en så trygg og hyggelig måte som mulig, har vi satt opp noen smarte tips over hva du bør huske på før og under reisen.

FØR REISEN: Forsikring, pass, kort og kontanter • Husk å ta med deg forsikringsbeviset på turen, slik at du unngår å få problemer i forbindelse med ulykker, sykehusinnleggelse mv. • Et godt tips er også å lagre kopi av pass og reisedokumenter på e-post, eller ta bilde av dokumentene med smarttelefon, slik at du alltid har dette tilgjengelig uavhengig av om bagasjen eller telefonen din blir borte. • Husk at noen land krever at passet er gyldig i minst seks mnd. etter hjemreisedato. • Unngå å ta med mye kontanter på tur, det gjør deg til et attraktivt offer. Benytt helst kredittkort. Ha alltid med deg et ekstra betalingskort.

Bagasjen • Unngå å ta med kostbare smykker eller andre unødvendige verdisaker. Verdisaker du medbringer må ikke legges i innsjekket bagasje siden reiseforsikringer ikke dekker verdisaker som blir stjålet fra innsjekket bagasje. • Skriv opp hva du har med deg på reisen. Det vil være til hjelp hvis noe skulle gå tapt.

Hjem • Ta ut stikkontakter på fintfølende elektronikk som PC, TV, kaffetraktere og lignende. • Skru igjen hovedkranen og pass på at alle vinduer og dører er lukket og låst. • Ta ut søppel og fjern matvarer som kan lokke til seg mus og rotter. • Ikke fortell på Facebook, Twitter og andre sosiale medier at du er fraværende over tid.

ER REISEFORSIKRINGEN DIN GOD NOK? Frendes reiseforsikring er en rekke ganger kåret til «best i test» av VG, Nettavisen og Dine Penger – og senest av Norsk Familieøkonomi i mars i år. Har du spørsmål om reise- eller annen forsikring fra Frende kan du gå inn på frende.no eller kontakte en av Spareskillingsbankens forsikringsrådgivere. (Se side 19.)

14


Frende har Norges BESTE reiseforsikring! Vår reiseforsikring er Norges beste, og det har den vært i flere år. Kjøp Frende Reiseforsikring i Spareskillingsbanken.

UNDER REISEN: Ran, tyveri, innbrudd • Ved innbrudd, tyveri eller ran kreves det politianmeldelse fra stedet for at du skal få tap dekket av forsikringsselskapet. Meld fra til bank og kortselskaper umiddelbart for sperring av kort. • Vær obs på tyveri i situasjoner der noen prøver å fange oppmerksomheten din. • Oppbevar pass, billetter og penger du ikke har umiddelbar bruk for i hotellets safe eller på et annet trygt sted. Bær med deg en kopi av passet som legitimasjon.

Bilferie • La aldri verdisaker ligge synlig i bilen. • Ta bagasjen med på hotellrommet, selv om det synes tungvint. • Installer FG-godkjent alarm – og bruk den. • Stereoanlegg bør ha adgangskode eller avtagbar front. • Parkeringshus er tryggere enn mørke bakgater. • Velg opplyste parkeringsplasser. • Bruk ekstra gir- eller rattlås.

15


POPULÆRT NETTBANKKURS FOR SENIORER 20. mai ble historiens første nettbankkurs avholdt for et knippe seniorkunder i Spareskillingsbanken.

PÅ KURSET LÆRER DU NOEN AV NETTBANKENS VIKTIGSTE FUNKSJONER: • Åpning og innlogging med passord og BankID • Sjekke konto/saldo • Betaling av regninger • Overføring mellom egne kontoer • E-faktura • Søk i gamle kontoutskrifter • Hvordan sperre kortet • Oppsett av betalingsavtaler

– Er det noen her som har eFaktura? Kursholder og kunderådgiver Frode Selstø lufter spørsmålet til de tolv kursdeltakerne som sitter ved hver sin datamaskin eller iPad. Stillheten brer seg i rommet. – De fleste her har liten eller ingen kjennskap til nettbank, men alle klarer å henge med i dag, forteller Selstø. Med en gjennomsnittsalder hos kursdeltakerne på 70+, er det flere som logger seg inn i nettbanken for aller første gang. – Jeg er utdannet ingeniør og har brukt datamaskinen til mye, men aldri til nettbank, forteller deltaker Arnulf Solheim (82). Han har vært kunde i Spareskillingsbanken i over 30 år, og er godt fornøyd med servicen i banken. – Jeg syns rett og slett dette er et ganske fantastisk tilbud, sier han. Meddeltaker Kirsten Åmli nikker bekreftende. – Jeg er helt ny kunde i banken, og syns det er veldig kjekt å starte opp med et kurs hvor vi kan bli litt bedre kjent, forteller hun. På spørsmålet om det er vanskelig, svarer hun muntert: – Så lenge det ikke er lekkasje i topplokket, går det greit.

Vil du også på nettbankkurs? Neste kurs holdes 26. juni. Meld deg på via din kunderådgiver!

16

Kurset forutsetter ingen tidligere kjennskap til nettbank, men det forutsetter at du har «surfet» litt på nettet.


17


HVA SKJER?!

KULTUR-, KONSERTOG FESTIVALKALENDER, SOMMEREN 2014

For alle som skal tilbringe hele eller deler av sommeren i Kristiansandsområdet, er det rikelig med opplevelser i vente på kultur-, konsert- og festivalfronten. Sjekk ut noen av sommerens høydepunkter – klipp ut og heng opp på kjøleskapet!

18

19.06–15.08

Sommer på torvet, konsert hver torsdag konsert

20.–22.06

Trekkferjefestivalen i Søgne festival

27.06

Café Generalen i Ravnedalen – Jonas Alaska konsert

28.06

Den internasjonale kulturfestivalen (torvet i Kr.sand) festival

01.07–01.08

Tirsdagskonsert på Fiskebrygga konsert

04.–05.07

Palmesus konsert+festival

07.07–09.08

Sommer i Kilden konsert+kultur

07.07–02.08

Kaptein Sabeltann og jakten på den magiske diamant kultur+barn

10.07

Café Generalen i Ravnedalen – Jan Eggum konsert

11.07

Odderøya Live – Backstreet Boys mfl. konsert

12.07

Odderøya Live – Bob Dylan / Anne Grete Preus konsert

11.07

Fønix kino – Transformer: Age of Extinction (premiere) kultur

20.–27.07

Ravnedans kultur+festival

25.–26.07

Måkeskrik konsert+festival

01.08

Fønix kino – Guardians of the Galaxy (premiere) kultur

08.08

Café Generalen i Ravnedalen – Erlend Ropstad konsert

01.–02.08

Skvuppfestivalen konsert+festival

02.–03.08

Ravnebarn kultur+festival+barn


TA KONTAKT MED EN AV OSS DERSOM DU VIL VITE MER

Gunn Alice Bjerland Lån Tlf: 97055152

Reidun Larsen Lån Tlf: 97055153

Hilde Fjelldal Fagansvarlig Kort Tlf: 97055174

Ole A. Hermansen Fagansvarlig Valuta Tlf: 91617789

Bernt Tallaksen Avd. leder Lån Tlf: 97055181

Harald Sørensen Lån Tlf: 97055150

Lars Ormestad Lån Tlf: 97055151

Nina E. Nilsen Lån Tlf: 97055155

Svein Rune Aas Avd. leder Sparing/Plassering Tlf: 97055175

Irina Andås Sparing/Plassering Tlf: 97055169

Tove Kulien Lån Tlf: 97055154

Solveig Waage Sparing/Plassering Tlf: 97055166

Eirin Vinvand Kunderådgiver Tlf: 97055173

Frode Selstø Kunderådgiver Tlf: 48111709

Reidar Kleggetveit Kunderådgiver Tlf: 97055172

Elisabeth Rypestøl Avd. leder Forsikring Tlf: 90666854

Gert Flateland Forsikring Tlf: 97055157

Rita Nor Forsikring Tlf: 97055165

Niklas Grønning Forsikring bedrift Tlf: 97055158

19


B

Festningsgt.11 • 4611 Kristiansand • telefon 38 17 26 00 • telefaks 38 17 26 01 www.spareskillingsbanken.no

Skillingen 1-2014  

Nytt fra Spareskillingsbanken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you