__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Aktuellt Nyheter från Sparbanken Skaraborg - Vår 2021

A N KER N A RB A SP

A N KER N A RB A SP

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER

BANK

BANK

2020

2020

Vad ska du tänka på när du köper en ny bostad?

PADEL M BKOARO ABORG IS

På besök i en

glassfabrik

Ett omsorgsfullt hantverk i Mariestad

FRÖBANKEN

Företaget där drömmen om att försörja sig på odling blev sann

1


Möjlighet att ge tillbaka en stor del av vinsten till vår bygd Under det senaste året har vi människor verkligen fått omvärdera vår tillvaro, en del mer och en del mindre, men vi har alla blivit påverkade av den pandemi som världen har behövt bemöta. Ännu är vi inte vaccinerade i den omfattning som krävs för att vi skall kunna minska de restriktioner vi stått inför, men vi kommer dit. Vi i Sparbanken Skaraborg har verkligen tagit detta på stort allvar och arbetat mycket med att säkra den fysiska miljön på våra kontor både för er kunder och för våra medarbetare. Vi har också jobbat aktivt med att skapa förutsättningar för er kunder, individer såväl som företag, att klara av den ekonomiska stress som denna situation i vissa fall kan ha skapat. Tillsammans tycker jag att vi klarat av det bra i Skaraborg. Förutsättningarna för vår region att växa sig starkare är bättre än någonsin och det finns gott om ambitioner hos både företag och politiker att ta oss framåt! Flera av dessa framgångssagor kan ni läsa mer om längre fram i tidningen, härligt med framåtanda! Vår stiftelse, Sparbanksstiftelsen Skaraborg, sjösatte också det största stödprogrammet bland alla svenska Sparbanker i början av 2020 - Sparbanksstödet. Ett stödprogram på hela 12 miljoner kronor som verkligen gjort skillnad i Skaraborg. Utan detta hade många av våra föreningar lidit ännu mer på grund av uteblivna intäkter i spåren av pandemin. Jag är stolt att ni kunder valt vår bank som er bank och att vi därmed har denna möjlighet att ge tillbaka en stor del av vår vinst till vår bygd!

Att prata pengar med barn ökar chanserna till en god finansiell hälsa i vuxen ålder Att ge veckopeng, tidigt väcka intresse för privatekonomi och prata pengar med barn ökar chanserna till att barnen får en god finansiell hälsa i vuxen ålder. Barn och unga som fått lära sig om privatekonomi av föräldrar, skolan, vänner och bekanta sparar mer som vuxna och riskerar också i lägre utsträckning att få betalningspåminnelser eller betalningsanmärkningar. Det visar en ny undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Om man varit intresserad av privatekonomi sedan barn- och ungdomsåren ökar sannolikheten för att man får en sund och hållbar ekonomi som vuxen. Åtta av tio som varit intresserade av privatekonomi i unga år sparar 10 procent av lönen. 85 procent kan bo kvar i sin bostad även vid ett ekonomiskt avbräck som till exempel arbetslöshet. Gratistidningen Lyckoslanten riktar sig till barn och handlar om pengar, sparande och engagemang:

www.lyckoslanten.se

Patrik Meijer

VD Sparbanken Skaraborg Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se e-post: info@sparbankenskaraborg.se Ansvarig utgivare: Annukka Niva Malmgård Layout: Adam Arvidsson Tryckeri: Åtta.45 Infomedia Text/Foto: Frida Carlsson Omslagfoto: Linn Carlson

2


Sparbanke Skaraborgsn

e n tr e p re n

ö rs p ri s

Andreas Gustafsson VD och Erik Hemberg aktiv ägare i Götenehus överraskades av Patrik Meijer och Andreas Stridh från banken som kom med de glada nyheterna om Entreprenörspriset.

Husfabriken i Götene Sedan 2018 delar vi genom vår ägarstiftelse ut Sparbanken Skaraborgs entreprenörspris i vårt verksamhetsområde. Mottagare av priset för 2020 i Götene kommun är Erik Hemberg och Götenehus, som fick priset för att de har utvecklat en verksamhet som tydligt genomsyras av nyskapande, hållbarhet, och ambition att växa - precis det som ligger till grund för att få entreprenörspriset. Erik Hemberg har varit en drivande kraft för den utvecklingen. Götenehus har funnits sedan 1931 och har historiskt letts av många goda entreprenörer och är idag en av Sveriges ledande hustillverkare. År 2013 gick Erik Hemberg, med sin entreprenörsanda, in i Götenehus och har sedan dess varit en aktiv ägare genom sitt uppdrag i styrelsen. Hur arbetar man som entreprenör genom ett styrelseuppdrag?

– När det gäller Götenehus så leds styrelsearbetet av styrelsens ordförande Claes Hansson. Jag och Claes har en i stort sett daglig

kontakt. Har jag någon idé eller synpunkt mellan styrelsemötena pratar jag med Claes som sedan har den löpande kontakten med vår vd Andreas Gustafsson. Berätta, hur går det till i styrelserummet och hur får ni idéerna som kommer upp där vidare ut i verksamheten?

– Det är framför allt viktigt att styrelsen och vd:n har samma uppfattning om hur vi ska utveckla verksamheten. I styrelsen har vi, i normala tider, alltid ett tvådagars strategimöte varje höst. Då diskuterar vi och uppdaterar vilken inriktning vår framtida verksamhet ska ha och vilka mål vi ska arbeta efter. Detta ligger sedan till grund för affärsplan, budget och andra saker som ledningen arbetar med i den löpande verksamheten. Vi följer sedan upp detta löpande. Sedan Erik gick in som ägare i verksamheten har Götenehus byggt en volymhusfabrik där de utvecklat produktionen inom industriell

”Det känns som ett erkännande för det arbete vi gjort de senaste åren för att utveckla Götenehus”

byggteknik och skapar tredimensionella volymer med färdigt ytskikt och inredning. Detta innebär att byggsatser görs i en trygg inomhusmiljö, lokalt i Götene, som kan garantera hög kvalitet och låg energiförbrukning. Verksamheten har med sin investering bäddat för att mycket väl klara både dagens krav och samtidigt ligga i framkant för att möta framtidens utmaningar. Hur kändes det att du och Götenehus blev tilldelade priset?

– Det är verkligen roligt att Götenehus och jag fick ta emot priset. Det känns som ett erkännande för det arbete vi gjort de senaste åren för att utveckla Götenehus till en bred bostadsbyggare.

Nominera någon till vårt

entreprenörspris: sparbankenskaraborg.se/entreprenorspris

3


Maria och Daniels vägar korsades tack vare intresset för växter och odling. Idag är de ett par och bor sedan fyra år med familjen på gården utanför Kvänum. Där driver paret idag Fröbanken, företaget där drömmen om att försörja sig på odling blev sann.

Foto: Martina Söderhielm

tt det blev just Varaslätten är en lycklig slump, flytten från Luleå berodde delvis på den korta säsongen med lite svårare förhållanden för odling och siktet var inställt på en gård söderut med längre säsong där drömmen om ett liv med odling och växter fanns. Väl på gården började odlingarna i liten skala och mest för eget bruk, det blev fröbytardagar och en liten gårdskiosk där grannar och förbipasserande kunde köpa fröer och grönsaker. Parallellt växte ett intresse för Microgreens fram, vilket är odling av groddar och skott, det visade sig finnas ett stort intresse på marknaden och försäljningen av Microgreens blev så stor att en webbshop för detta öppnades. Sedan gick allt väldigt fort och året därefter, 2019 öppnade webbshopen Fröbanken. Där beställer idag kunder från hela landet fröer, utbudet består av närmare 2 000 sorter som kommer från egna gården men även från andra fröodlare runt om i Sverige och Europa.

4

Stor efterfrågan

Handeln i webbshopen har ökat otroligt mycket och det innebär nu arbete för Daniel, Maria och ett par timanställda. Det är en lång process att odla, skörda och förpacka fröer, allt görs för hand och administrationen runt omkring är tidskrä-


vande. Trots det så satsar paret även på att utveckla gården, förra sommaren gick all ledig tid till att bygga en lokal för lager av fröer och material till webbshopen. Intresset för odling verkar ha ökat och allt fler kunder hittar till Fröbanken, Maria tror själv att det delvis kan ha att göra med pandemin men även att det blivit lite trendigt att välja lokalt och egenproducerat i första hand. – Det är fint att allt fler får upp ögonen för odlingsupplevelsen, det finns inget bättre än att äta sin egenodlade mat. Smaken från en solvarm tomat direkt från trädgården går inte att jämföra med en importe”Smaken från en rad tomat från matbutisolvarm tomat ken berättar Maria. Odlingsåret

direkt från trädgården går inte att jämföra med en importerad tomat från matbutiken”

Det finns mycket att stå i och säsongen börjar tidigt med förodling inomhus, när det sedan har vuxit till sig och det är tillräckligt varmt ute planteras allt ut och mot sommaren är det full växtlighet på gården. Därefter blir det skörd och sedan påbörjas arbetet med att lagra, förpacka och sälja fröer. Utbudet av växter och grönsaker på gården är stort och ett särskilt intresse finns i att odla fram arter som inte längre finns.

3 tips till dig som vill börja odla: √ Var inte rädd, testa dig fram och börja odla sådant du tycker är gott.

√ Odling är inte så komplicerat, allt som behövs är ett frö, jord, vatten och värme.

√ Odla utifrån dina förutsätt-

ningar, bor du i lägenhet kan du odla i liten skala inomhus eller låna en odlingsyta av en vän.

Tillsammans med SLU, Jordbruksverket och POM – Sveriges nationella insats för att bevara och nyttja våra kulturväxter, förökar Daniel och Maria sorter som odlats förr men som på senare tid varit på väg att försvinna helt. Kulturarter från andra länder odlas också fram och ger ett utbud på alltifrån kaffebönor, blommor och tomatsorter som är sällsynta i Sverige. Ett vanligt år utan pandemin brukar det även komma växtintresserade volontärer från andra kulturer för att lära sig mer och utbyta kunskaper.

Maria och Daniels intresse för odling har skapat en livsstil som hela familjen är en del av.

smakerna och leva på det vi själva odlat och producerat är otroligt härligt och gott! Maria ser ljust på framtiden och förklarar att en av höjdpunkterna i år ser ut att bli det nya växthuset som ger ytterligare 180 kvadratmeter att odla på.

Framtiden

På frågan kring vad som är det bästa med växter och odling är svaret från Maria enkelt. – Att få se resan från ett frö i jorden som växer, blir plantor som skördas och som sedan blir ett frö i jorden på nytt är otroligt häftigt. Att dessutom få känna

5


Båtförvaring blev padelhall

Egentligen var siktet inställt på en lokal där båten kunde förvaras men det slutade med det som idag är KlaBo Padel. Idag driver Sonny Klarén och Fredrik Borg Kvänums första och hittills enda padelhall. Strax utanför centrala Kvänum ligger hallen där banan dagen innan julafton stod klar och redo för padelsugna spelare som var hemma på julledighet. Allt började med att Sonny och Fredrik själva spelade en del padel lite då och då. Fredrik var på jakt efter ett ställe att förvara båten på och fick ett erbjudande om lokalen som tidigare varit verkstad för en snickarfirma. Där rymdes mycket mer än en båt och idén om en padelbana väcktes. Efter lite fundering och en titt på kartan där det visade sig att det inte fanns så många andra banor i närheten var det bestämt, det blev en satsning på padel, fastigheten köptes och arbetet började. En padelbana byggs inte på en dag, det är många bitar som ska falla på plats och lokalen behövde även göras i ordning för ändamålet. Bland annat behövdes särskild ventilation och belysning sättas på plats för att ge de bästa förutsättningarna

som minskar risken under spel. Omklädningsrum, toaletter för vridskador på och ett litet område där man kan sitta fötter och knän. bekvämt utanför banan finns också. Ett team från Spanien kom några dagar in i Hos KlaBo är hallen obemandecember till Kvänum för att bygga ihop nad och all bokning sker genom själva banan och anlägga underlaget. matchi.se, där får man även Trots språkförbistringar en kod till sin bokning som stod banan snabbt klar och ”Lokalen är knappas in vid dörren för Kvänumsborna kunde spela anpassad så att att komma in. Bollar får man padel lagom till jul. man kan spela låna och rack kan hyras i hallen om man inte har ett eget. Banan är en dubbelbana där även om man - Vi har fått ett fint gensvar man spelar i par, så fyra perså här långt, Kvänum är inte soner behövs för en match, sitter i rullstol” stort men har många inpendvill man bara träna kan lare som jobbar här, då kan ett pass padel man spela två mot varandra. Padel här direkt efter jobbet med kollegorna är som en blandning mellan kanske locka även fast du bor i Lidköping tennis och squash och runt eller Falköping säger Sonny. banan sitter nät och glaspartier som man får Padel lockar även en bred målgrupp av ta hjälp av i spelet, spelare eftersom det inte är så svårt att bollen får alltså lära sig grunderna och kräver inte några studsa mot glaset. specifika förkunskaper. Underlaget är – Lokalen är anpassad så att man kan en matta som ta sig in här och spela även om man till påminner om Sonny Klarén exempel sitter i rullstol och vi har även konstgräs, i den märkt att många tar med sig barnen hit ligger närmare 3 och spelar hela familjen. Det tycker vi är ton sand som ger kul, alla är välkomna hit avslutar Sonny. ett stabilt underlag

2020 beräknades att minst en halv miljon svenskar hade provat att spela padel.

6

Under 2020 gjordes över en miljon bokningar av padelbanor runt om i Sverige.


Källa: svenskpadel.se

Ida Fransson och Carl-Johan Håkansson är båda aktiva i föreningens styrelse

Padel för alla i Lundsbrunn

I utkanten av Lundsbrunn bland åkrar och skog ligger Padel Lundsbrunn som är en av de allra första padelhallar som byggdes i Skaraborg. Idag är den välbesökt, utbyggd till dubbel storlek och har en nystartad förening som fokuserar på padel för föreningens unga. Av veckans alla sju dagar är det full aktivitet i princip större delen av tiden. Vi träffade Ida Fransson, aktiv padelspelare i föreningen och Carl-Johan Håkansson, delägare i Padel Lundsbrunn samt ordförande i Lundsbrunns Padelförening. Båda har ett gott öga för padel och är engagerade i den nystartade föreningen. Idag har hallen fyra dubbelbanor som passar till matcher och en mindre som passar två spelare som vill träna slag och teknik. I anslutning till banorna finns också utrymme för uppvärmning, gym, ett loungeområde och en shop där utrustning kan inhandlas. Föreningen startades i november 2020 och har redan över 120 medlemmar. – Som ett test arrangerade vi förra sommaren en vecka med sommarlovspadel, där unga i alla åldrar fick chansen att testa på och lära sig mer. Intresset var stort och många tyckte att det var väldigt kul berättar Ida. Ledarutbildning

Att ha en medlemsförening gör att det även finns chans att ansöka om bidrag och på det viset kan föreningen erbjuda ett lägre pris för de unga som vill spela. Responsen på sommarlovspadeln gav ringar på vattnet och föreningen satsar nu på att utbilda 8 nya ungdomsledare som

ska genomföra Svenska Padelförbundets ungdomstränarutbildning. – Våra ungdomstränare är otroligt duktiga och deras ledarutbildning är viktig och en stor trygghet att ha i ryggen när man möter barn och unga, att Sparbanken vill stötta oss i detta projekt är vi tacksamma över säger Carl-Johan. Föreningen planerar att hålla två träningsperioder per termin som riktar sig till unga i åldrarna 7–14 år, där man oavsett kunskapsnivå är välkommen att vara med. -Vi anpassar grupperna så man får spela med andra i sin ålder och allt anpassas efter kunskap, för de allra yngsta blir det mer lek och de äldre får träna mer på teknik och spel berättar Ida. Låg tröskel

Intresset för sporten och spelet i hallen har vuxit över allas förväntan, här spelar idag människor i alla åldrar. Så snart pandemin tillåter planerar föreningen att anordna klubbmästerskap och aktiviteter för medlemmarna. Tydligt är att hos Lundsbrunns Padel är trösklarna låga, hit är alla välkomna och den som vill spela kommer snabbt lära sig. -Det är bara att testa, när man väl är här är det lätt att man blir fast, det är otroligt kul och inte heller så svårt att spela när man väl är igång avslutar Carl-Johan.

När kom padeln till Sverige? Ursprunget till padel är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet. Först 1974 utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella Padelförbundet (grundat 1991). Världsmästerskap i padel arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år. Enligt journalisten Johan Håkansson byggdes Sveriges första padelbana år 1998 i byn Grevie utanför Båstad av Thommy Andersson (som upptäckt sporten under en resa till Marbella) och sonen Johan Andersson. Text: Wikipedia

7


Lars Johansson Fastighetsbyrån

LEVA OCH BO I SKARABORG Att köpa, äga eller sälja en fastighet är något som många gör någon gång i livet. Det finns mycket att tänka på runt omkring fastighetsaffären som inte alltid är så enkelt att lösa på egen hand. Vi har pratat med Lars Johansson, som själv är mäklare och driver Fastighetsbyrån Skaraborg som är en av våra samarbetspartners.

8


- Vi märker att det blir allt mer populärt att flytta ut på landet, vi har en fin miljö runtomkring oss och den verkar fler vilja ta del utav. Lars Johansson

Vilka är ni på Fastighetsbyrån Skaraborg och vad gör ni? – Fastighetsbyrån finns över hela Sverige med omkring 270 kontor. Här i västra Skaraborg är vi idag 10 mäklare och 3 koordinatorer som tillsammans bemannar våra kontor i Götene, Skara, Vara, Lidköping, Essunga och Grästorp. Vi har våra kontor i anslutning till bankens lokaler då vi ser att det finns ett nära samarbete mellan oss när det gäller fastighetsaffären. Vi är väl etablerade här och har en marknadsdel runt 35% i genomsnitt över vårt område. Vi hjälper våra kunder att förmedla samt värdera fastigheter, vilket i praktiken innebär att en säljare kontaktar oss och att vi sedan sköter affären, håller kontakten och ser till att alla parter blir så nöjda som möjligt. Hur har pandemin påverkat ert arbete? – Vi har såklart behövt tänka om lite grann och kan nu erbjuda digitala livevisningar som komplement till vanliga visningar. Man anmäler sig på vår webbsida till en visning som kommer visas live. Via en länk vid en viss tid kan man sedan följa vår mäklare som är på plats i fastigheten och filmar och berättar om objektet. Det finns även möjlighet att via en chatt ställa frågor och komma med önskemål på saker i bostaden man vill titta närmare på. Är man sedan fortsatt intresserad och vill titta mer så kan man boka in en egen visning för att träffa mäklare och titta på bostaden ordentligt. Digitala visningar tycker vi har fungerat smidigt och det gör det enklare för alla att ta en första titt, så vi kommer troligtvis erbjuda detta även efter pandemin.

Hur ser bostadsmarknaden ut här i Skaraborg? – Just nu under pandemin har det varit ett lite mindre utbud av objekt ute på marknaden, vilket har gjort att det skett en prisutveckling så priserna ligger lite högre än vanligt. Personligen tror jag att det beror mycket på att man inte längre kan resa och röra sig som tidigare, det gör att man har mer pengar sparade och därmed mer pengar att lägga in i en insats eller i sitt boende. Ser ni några trender på marknaden? – Det blir allt mer vanligt att man lägger ut sitt boende lite för en första test, för att få lite koll på hur intresset verkar. Det kan man hos oss göra genom att lägga ut det som på gång eller kommande objekt på vår webb. Det går även ut som tips till alla som signat upp sig på vår bostadsbevakning som i förhand innan objektet kommer ut hos oss och på Hemnet får tips. I många fall leder detta till att bostaden säljs redan innan den kommer ut till försäljning, omkring 20–30% av affärerna vi förmedlar sker innan dom kommer ut på marknaden. Så det är ett tips från mig, signa upp dig på vår bostadsbevakning, kostnadsfri såklart, så får du förhandsinformation som kanske leder dig till ditt drömboende direkt.

den lockar personer med olika intressen, runt Kinnekulle, Kålland och Varnhem är det mer vanligt att man köper sig ett fritidshus att spendera ledig tid i samtidigt som man bor kvar på sin bostadsort. Runt Vara och Essunga märker vi även att allt fler från nordöstra Göteborgsområdet flyttar in, med ombyggnationen av E20 blir de i framtiden kanske mer tillgängligt och möjligt att förflytta sig snabbt. Vad är dina bästa råd till någon som vill köpa eller sälja en fastighet? – Om du äger en bostad är det aldrig fel att göra en värdering, det kan ge dig en klarare bild av vad du kan tänkas få vid en försäljning och om det finns saker du kan fixa till innan du lägger ut för försäljning för att öka värdet. Om du vill köpa en bostad är det bra att ha kontakt med banken innan du kontaktar mäklaren, du behöver kontrollera dina möjligheter till att ta ett bostadslån och se så att du har ett lånelöfte. Har du ett lånelöfte sedan tidigare kan du behöva ett nytt efter en tid då det behöver förnyas. När du väl hittar en bostad du vill lägga ett bud på går det ofta fort, har du då den ekonomiska delen ordnad redan från start så har du större chans att kunna hänga med i affären och bli köpare.

Hur ser intresset ut för att bosätta sig här i Skaraborg? – Vi märker att det blir allt mer populärt att flytta ut på landet, vi har en fin miljö runt omkring oss och den verkar fler vilja ta del utav. Vi kan också se att olika områ-

Vara från ovan 9


Åkerbönor

blir livsmedel rojektet Frysta grönskördade bönor är ett initiativ baserat på behov, efterfrågan och möjligheter som en lokal produktion av åkerbönor skulle innebära. Slutmålet med projektet är en smaklig grönskördad åkerböna avsedd för livsmedel. Idag används åkerbönan främst som djurfoder men genom att förfina odlings­processen och hitta bönsorter med smak och egenskaper som passar i livsmedelsproduktion. Det finns en stor efterfrågan på att använda bönor, dels förvällda eller frysta, samt i tillverkningen av till exempel pasta eller snacks. Den svenska åkerbönan kan även ersätta import­erade produkter så som sojabönor som idag främst odlas i Nord- och Sydamerika. Projektet ger ringar på vattnet

Under 2020–2022 driver Agroväst projektet och jobbar från grunden i att hitta de optimala förhållanden för odling, skörd och vilka typer av bönor som är goda att konsumera. Under

10

förra året genomfördes ett första år av odling i närheten av Naturbruksgymnasiet på Nuntorp där även jordbrukseleverna har varit delaktiga. – Att redan från start ha med sig unga odlare är för oss en självklarhet och något som är av stor nytta både för oss och ungdomarna som sedan går ut i arbetslivet. Vi vill fånga intresset för bönodling, skapa diskussion och sprida kunskap i ämnet, ju fler odlare vi har desto bättre, säger Thomas Börjesson, projektledare. Av Sveriges åkerareal är det idag 2% som används för odling av baljväxter. Intresset för att börja odla bönor är stort och inom projektet jobbas det även fram vilka förutsättningar odlingen kräver, när och hur man bäst

ess on

Baljväxter så som ärtor och bönor har blivit allt mer vanligt i svensk mat och inom några år kommer vi kunna konsumera lokalt odlade bönor, något som dessutom kommer ha en positiv effekt på miljön både för konsumenter och producenter.

sB ma Tho

skördar och hur frysningsprocessen bör se ut för att bli så lyckad som möjligt. – Projektet ger positiva ringar på vattnet för många inom branschen, vi ser att det saknas maskiner med egenskaper för att kunna skörda en stor mängd bönor på rätt sätt, vilket ger ett utvecklingstillfälle för maskinindustrin att jobba fram en lösning som kommer efterfrågas av våra odlare säger Thomas.

j ör


Foto: Cecilia Norman, RISE Bönor iordninggjorda för smakbedömning.

Naturlig gödning

Foto: Agroväst Evelin Johansson, Hushållningssällskapet och Björn Roland, Konservväxtodlarföreningen inspekterar sortförsöken.

Åkerbönan är en bra avbrottsgröda för den som odlar spannmål, ett år med odling av bönor ger en positiv effekt på jorden och är ett bra komplement för de som odlar mycket spannmål. – I praktiken innebär det att en större spridning bland odlarna ger positiva miljöeffekter både för lantbruken i form av naturlig gödning och fler odlare ger ett jämnare flöde med bönor till marknaden.

Vilka står bakom Bönprojektet? Projektet möjliggörs genom finansiering från Landsbygds­ programmet, Länsstyrelsen Västra Götaland, Sparbanken Skaraborg och Sparbanken Lidköping. I projektet medverkar Agroväst, Columella Innovation, Gröna Klustret Nuntorp, RISE, Toppfrys och Västra Sveriges Konservväxtodlarförening

11


12


PÅ BESÖK I EN GLASSFABRIK I glassfabriken hos Kling Glass i Mariestad arbetas det målmedvetet för att bevara och utveckla – ett välsmakande arv från svunna tider. Text: Björn Johansson

Foto: Linn Carlson

>>>

13


Delägarna Morgan Lundin och Joachim Magnusson på Kling Glass

ed egna recept och äkta smaker såg Harry Kling till att Mariestad hamnade på den svenska glasskartan. I dag är det Joachim Magnusson och Morgan Lundin som driver det gamla anrika företaget. – Det startade 1950 med att Harry tog över sin pappas konditori, där han började prova att göra glass. Företaget växte och med åren har Kling Glass bytt ägare några gånger, men den 1 januari 2019 tog vi över. En liten spelare Själva övertagandet handlar mycket om att bevara och utveckla. Och här är Joachim och Morgan med på noterna. – Vi har mindre än en procent av den svenska glassmarknaden. Vi är alltså en liten spelare, men 14

som själva tycker att vi är unika, säger de båda och fortsätter: – Kling Glass konkurrerar med speciella smaker, äkta grädde och det som Harry skapade redan på 1950-talet.

innehåller bara äkta ingredienser av hög kvalitet, tillägger Joachim.

Glass i stora lass I glassfabriken i Mariestad tillverkas det glass för fulla muggar. Budskapet om den skaraborgska Äkta ingredienser glassen sprids också över vårt avlånga land. Historiskt har det dess– Vi säljer glass i hela utom alltid handlat om ”Vi hämtar våra Västsverige och arbetar med att ingredienserna ska jordgubbar från att Kling glass ska synas ännu vara lokala och helst närodlade – åtminstoHunnebostrand, mer. Nu finns vi till exempel i ne så lång som det är Lidl-butiker i hela Sverige. smör från Götene Att förse ännu fler svenskar möjligt. med glass är dock inte helt – Vi hämtar exemoch mjölk från enkelt. pelvis våra jordgubbar Falköping” – Det är ett huvudbry. För från Hunnebostrand, smör från Götene det är inte produktionen som är problemet, utan logistiken. och mjölk från Falköping, säger Morgan. Nya smaker – Chokladen går förstås inte Glass är som bekant starkt att hitta på nära håll, men vi kan förknippad med sommar, sol och alltid stå för våra produkter för de


värme. Joachim och Morgan är också redo för att möta trycket från alla glassälskare – med både klassiker och nyheter. – Chokladstången har nog hängt med längst. Men även halvlitrarna och Dinétårtan har hängt med länge. Nu släpper vi två nya smaker på halvlitrarna, viol-lakrits och rabarber. Det blir även en laktos och glutenfri strut med smak av hallon och lakrits. Sedan kommer den efterfrågade lunchbägaren tillbaka. Klassiskt och nytt Givetvis är ägarna två glassälskare av rang. Och naturligtvis hittar de sina favoriter i det egna sortimentet. – Det är svårt att säga vilken som är min favorit, för jag tycker om allt vi tillverkar. Men om jag ska välja en så blir det nog Blå-

bärsputte, säger Joachim. Morgan i sin tur väljer Maderiatoppen och slår samtidigt ett slag för deras fabriksförsäljning. – Dit kommer folk från när och fjärran för att handla glass. Berömda mazariner Men allt kretsar inte enbart kring glass. Sedan 1955 har det anrika företaget tillverkat sina populära cocosbollar. Tillsammans med sina elva anställda har Morgan och Joachim dessutom planer på att ta en ytterligare titt i Harry Klings receptsamling. – Vi har alla original­ recepten och funderar allvarligt på att börja tillverka Harrys berömda mazariner igen.

15


Ny på banken

Ny på banken

Ny på banken

Annelie Johansson

Sofia Boström

Frida Bremer

Bor i: Tibro Fritidsintresse: Jag går gärna skogspromenader med vår hund, Jackson, en Chi Hua Hua. En stund av dagen tillägnas kossorna på gården och annars umgås jag gärna med familj och vänner. Favoritpodd: Snedtänkt med Kalle Lind

Bor i: Filsbäck utanför Lidköping. Fritidsintresse: Jag spenderar gärna tid med vänner, resor och träning. Favoritpodd: Jag lyssnar inte jättemycket på poddar men lyssnar jag så brukar det bli P3 Dokumentär.

Bor i: Skara. Fritidsintresse: Umgås med familjen som består av sambo och två barn, tränar gärna när tillfälle ges. Favoritpodd: Kriminalare, P3 Dokumentär, Brotten jag aldrig glömmer med Hasse Aro är en stor favorit.

Annelie jobbar som kundrådgivare på vårt kontor i Vara, där möter hon dagligen privatkunder och hjälper dom med bankärenden av olika slag. Innan hon kom till oss jobbade hon som privatrådgivare i Handelsbanken.

Lär känna

våra nya

talanger

Sofia jobbar i vårt Kundcenter på Skarakontoret, där möter hon våra kunder via telefon eller digitala kanaler och svarar på frågor och hjälper till med bankärenden som kommer in den vägen. Hon träffar också många av våra kunder som precis fyllt 18 år och bjuds in till banken för en genomgång av sin ekonomi och vad som kan vara bra att tänka på i framtiden. Innan hon började hos oss studerade hon till civilekonom.

Sofias bästa tips:

– Om man är sugen på att börja spela golf kan jag varmt rekommendera Filsbäcks Pay & Play – som är en fantastisk bana att börja på som nybörjare.

Frida jobbar hos oss i vårt Kundcenter i Skara, tillsammans med kollegorna där svarar hon på inkommande samtal och tar emot frågor och löser ärenden åt både privatkunder och företagskunder. Innan hon kom till oss jobbade hon som redovisningsassistent på en redovisningsbyrå.

Fridas bästa tips:

– Att aldrig ångra något man har gjort, det är de sakerna som har påverkat en till vad man är idag. Visst att man kanske hade valt annorlunda om man fick göra om valet, men då hade man inte varit den man är idag med den erfarenheten man har.

VI VÄXER

Vi är en bank under ständig utveckling och arbetar för att vara den moderna banken där våra medarbetare trivs och utvecklas, vi siktar emot att vara den bästa arbetsgivaren inom finans i vår region. Kanske är du vår framtida talang och är nyfiken på hur det är att arbeta hos oss? Kontakta oss gärna för att höra hur det är att jobba hos oss, du kan även läsa mer och registrera din intressean­ mälan via vår webb. Läs mer på:

sparbankenskaraborg.se/jobb

16


Ny på banken

Ny på banken

Ny på banken

Susan Hsiung

Anna Björk

Elisabet Elfström

Bor i: Stora Levene Fritidsintresse: Umgås med familj och vänner, tränar gärna i form av löpning eller cykling. Favoritpodd: P3 Dokumentär

Bor i: Karlsborg Fritidsintresse: Tränar – simning när det inte är Corona och simhallen är stängd, nu blir det mest raska promenader och yoga. Läser många böcker och umgås med familjen. Favoritpodd: Lyssnar mycket på P1 när jag är ute och går, helst Spanarna och Nordegren & Epstein.

Bor i: Lidköping Fritidsintresse: Jag tycker om att röra på mig, åker gärna längdskidor, rullskidor eller tar en löprunda. Hela min familj är intresserade av friidrott, jag och min man är tränare och våra döttrar aktiva. Jag tycker även om inredning och att umgås med familj och vänner. Favoritpodd: Jag lyssnar inte jättemycket på poddar, men Sommar i P1 brukar jag lyssna på under sommaren

Sedan hösten jobbar Susan på vår administrativa avdelning som är en av bankens stödfunktioner till affärsverksamheten. Där jobbar hon med att administrera interna och kundrelaterade ärenden. Innan Susan kom till oss jobbade hon som handläggare på en statlig myndighet.

Susans bästa tips:

– Packa med dig en matsäck och åk till Kinnekulle, finns många fina ställen man kan stanna och njuta av fin utsikt och medhavd mat.

Anna är företagsrådgivare på vårt kontor i Skara och kommer senast från Danske Bank och har innan dess 17 år på Swedbank bakom sig. I jobbet som rådgivare ser hon och kollegorna på företagsavdelningen till att kunderna har rätt lösningar utifrån sina behov och ger rådgivning i frågor så som till exempel finansiering.

Annas bästa tips:

– Åk till Karlsborg och njut av fantastisk natur och badställen.

Sparbankernas kunder mest nöjda i banksverige I årets SKI-undersökning får Sparbankerna högst betyg bland samtliga banker i Sverige hos både privat- och företagskunder. Ett modernt digitalt erbjudande tillsammans med stark lokal närvaro och personligt engagemang har bidragit till den starka utvecklingen. Med närmare 2,2 miljoner kunder och cirka 200 kontor i 19 landskap är sparbankerna den viktiga banken för människor och företag utanför storstäderna.

Elisabet är vår nya HR-chef och jobbar hos oss sedan i början av våren. Innan dess jobbade hon som HR-chef i Lidköpings kommun och har även erfarenheter från den privata arbetsmarknaden som HR-chef och HR-specialist på UVA Lidköping och Scan.

Elisabets bästa tips:

– Att en fin sommarkväll ta med sig kvällsmaten ut till Bärstaviken utanför Rackeby, ta ett kvällsdopp och samtidigt se solen gå ner över Vänern, det är något jag varmt kan rekommendera.

A N KER N A RB A SP

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

BANK 2020

A N KER N A RB A SP

SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER

BANK 2020

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mäter årligen kundnöjdheten hos Sveriges bankkunder. Undersökningen genomfördes under perioden 3 augusti – 4 september 2020 och bygger på 7 968 intervjuer med privatkunder och 6 898 intervjuer med företagskunder.

17


Ett äventyr i bokstävernas

värld

18


Med avstamp i Skaramissalet, den unika boken som är mer än 800 år gammal, är Bokäventyret en historia och ett äventyr som tar besökaren med på en resa genom tid och rum. Allt i Skaras gamla biblioteks historiska lokaler. rån runsten till smartphone är temat för äventyret som nu är uppbyggt och redo för besökare som genom att se, känna och testa lär sig mer om bokens historia. Birger Uggla är karaktären runt utställningen som bor i biblioteket och visar vägen genom lek- och läräventyret. Sveriges äldsta bok

Utställningen startar vid 1100-talet och tar besökarna genom runskriften vidare till 1200-talet och Skaramissalet, landets äldsta bok. Den är också avbildad i stort format och genom den kommer man till Båtmanshuset, Djäknestallet och Bladhska huset som alla är återgivna i utställningen där besökaren kan gå in och lära sig mer om boktryckarkonsten, rita, läsa och prova utklädningskläder. I anslutning till utställningen finns också ett café och Faster Åsas Grynkorvsgatukök där den fantasifulle kan hålla i försäljningen av klassikern Grynkorv med mos och lingonsylt.

– Vi tror och hoppas att Bokäventyret har något för alla åldrar och att man ska gå härifrån och ha lärt sig något nytt, att dessutom få fylla dessa lokaler med just bokens historia känns extra rätt berättar Maria Nordström, projektledare för Bokäventyret. Främja läsningen

I den andra delen av huset finns även ett antal rum inredda efter specifika årtal som har varit av extra vikt för böckernas historia och uppmärksammar bland annat läsrevolutionen och flertalet kända författare. Ett av rummen är som taget från 70-talet där både böcker och inredning passar ihop med årtalet och i ett annat hänger författare som Elsa Beskow, Selma Lagerlöf och Ester Blenda Nordström på väggen där några av deras verk finns att läsa. Allra längst in kommer en av utställningens centrala ting tillbaka i verklig form, Skaramissalet . Skriven på pergament och med ett utseende som skvallrar om att finns en gedigen historia bakom den.

– Hela Bokäventyret är tillägnat böckerna och bokstävernas historia och vi vill göra allt vi kan för att främja läsningen. Här kan barnen läsa för vuxna och vuxna kan läsa för barnen säger Åsa Veghed, kulturchef i Skara kommun. Sätta Skara på kartan

Bokäventyret är skapad av konstnären och scenografen Tor Svae som gjort många liknande projekt, till exempel delar av Junibacken i Stockholm. Utställningen öppnar för allmänheten så snart pandemin tillåter och förhoppningarna är att den blir ett stort besöksmål. – Vi vill sätta Skara på kartan med vårt kulturutbud och vi tror också att det kan ge positiva ringar på vattnet för vårt näringsliv och lokala område avslutar Åsa.


Under 2020 firade vår ägarstiftelse 20 år och initiativet Kundmiljonen gav möjlighet för våra kunder att nominera en förening där chans om ett tillskott på 20 000 kronor för utveckling fanns, totalt delades 1 miljon kronor ut. Åsa Essgärde tog chansen och nominerade Götene Ryttarklubb, föreningens Tina Hägnander och Christian Gustafsson överraskades av vår stiftelseledamot Annette Holgersson som kom med de goda nyheterna.

Sparbanksstödet till Götene Ryttarklubb

Hos Götene Ryttarklubb är alla välkomna och gemensamt för de flesta som besöker anläggningen är intresset för eller nyfikenheten på föreningens huvudpersoner – hästarna. I utkanten av Götene driver föreningen anläggningen där det idag bor 11 ridskolehästar som används i ridskolans verksamhet.

Sex dagar i veckan kommer elever i alla åldrar för att rida sin lektion, några är nybörjare som med förtjusning lär sig nya saker varje gång och för många är lektionstimmen veckans höjdpunkt och stallet en frizon som inte liknar något annat. – Vi ser oss inte bara som en ridskola dit du kommer för att rida och sedan åka hem, här kan du även hänga och umgås med hästarna om det är det du vill. Vi erbjuder stallmiljön till alla och här kan du inte vara stressad i hanteringen av djuren, dom känner av det direkt och det skapar oro. Stallet blir en stressfri zon som är öppen för alla, berättar Christian Gustafsson, ledamot i föreningens styrelse. Föreningen drivs ideellt av styrelsen och är beroende av de ideella medlemmarnas gemensamma krafter. Förra året hade 20

föreningen runt 170 medlemmar och tillsammans hjälps de åt att skapa intäkter genom tävlingar och arrangemang samt att hålla anläggningen i gott skick. Föreningens ungdomssektion är själva duktiga på att ordna aktiviteter och skapa en trevlig gemenskap och mötesplats för unga. Pandemin har satt käppar i hjulen för stora delar av föreningslivet och det har i sin tur gett negativa effekter på ekonomin. Så även hos Götene RK, lyckligtvis så har den ordinarie verksamheten med lektioner kunnat vara igång då det är så pass mycket distans till andra människor i ridningen. Andra aktiviteter så som tävlingar där även utomstående från närliggande området kommer och tävlar har varit helt nere. Hela landet har under stora delar av pandemin haft ett tävlingsstopp för alla hobbyryttare vilket har påverkat många. Hos Götene ryttarklubb är tävlingsdagarna som i vanliga fall brukar arrangeras en stor inkomstkälla som under pandemin gått förlorad. Under hösten 2020 tog föreningen chansen att ansöka om medel ur sparbanksstödet, vår stiftelses initiativ under pandemin. Ansökan beviljades och föreningen fick ekonomiskt stöd från Sparbanksstödet. – Vi är väldigt tacksamma över att vi som föreningar har

möjlighet till ekonomisk stöttning i dessa annorlunda tider. Det är pengar som för oss gör stor skillnad och varenda krona vi har att röra oss med är viktig säger Tina Hägnander, ordförande i föreningen. Som många andra hoppas föreningen på att pandemin närmar sig sitt slut och att det finns möjlighet till att skapa fler aktiviteter på anläggningen igen. – Vi ser fram emot en vår och sommar där vi iallafall kan ses mer utomhus och hitta på kringaktiviteter som skapar härlig gemenskap här på vår anläggning igen så snart det tillåts. Och på sikt hoppas vi såklart även på att kunna anordna tävlingar och komma tillbaka i full kraft igen precis som innan pandemin avslutar Tina.

Sparbanksstödet Sparbanksstödet är vår ägarstiftelses initiativ under pandemin där föreningar har kunnat ansöka om stöd i svåra tider till följd av pandemin. För att stötta föreningar, ideella organisationer och näringslivsfrämjande insatser i vårt lokala område avsatte Sparbankstiftelsen Skaraborg hela 12 miljoner kronor.


UTVECKLINGSSTIPENDIER Varje vår och höst delar vi ut utvecklingsstipendier till talanger inom idrott och kultur i vårt verksamhetsområde. Det gör vi för att duktiga personer ska få erkännande och kunna fortsätta utveckla sin talang. Även föreningar har möjlighet att få ett stipendium, för en väl utförd samhällsinsats.

Vill du fortsätta utveckla din talang?

Eller tycker du att din förening är värd ett stipendium för något särskilt?

Max Ohlsson

Ansökan för höstens stipendier ska vara inlämnade senast 30 september. sparbankenskaraborg.se/stipendier

Fotbollsspelare från Larv som pluggar på fotbollsgymnasiet i Borås. I framtiden hoppas han att kunna leva på fotbollen och kommer använda stipendiet till utrustning och träningsläger.

Vara Hästsportklubb

Viktoria Sundvall tog emot stipendiet till ridklubben som ligger i framkant när det kommer till inkludering och har en anpassad verksamhet även för funktionshindrade och är duktiga på att erbjuda hästsporten till alla.

Adam Bertilsson

Fotbollen har funnits med så länge han minns och idag pluggar han på fotbollsgymnasiet i Borås. Med det har han gått från att spela i Götene IF till Elfsborgs p17 lag. Pengarna blir ett tillskott som kommer användas för extra träning och utbildning.

Levenebygdens Ridklubb Petra Strömberg, ordförande i föreningen tog emot stipendiet till föreningen och ser fram emot att kunna satsa på att utbilda hästarna och personalen lite extra under våren.

21


Skaraborg-X 2103 LUKTAT ILLA

ANNAT REPA- ÄRTER ÄN TA RERA OCH BÖNOR

BILD 1 glassfabrik

HELT

EN AV FLERA I ACKORD

FOND SVAOCH VELBYRÅ TECKEN

PÅSKGOTT GIFT SIG MED KAN VARA FIX ÅT JÄTTESTORLEK

BILD 2 bönprojekt

FÖRE TILLLÄGG

VÄRDEPAPPER

JÄRNLADY

MÄRR

SKILDKÖNAT DYKER GÅR DET BARR- MAN JU SOM GÅR SAKTA TRÄD

DJUR

RIKTNING

DANS

ATT LÖSA STÖRST EFTER KRYSS LISSAÄR DET BON

ÖVERRASKA

KRYDDA I JULBRÖD

OSMIDIGT UTVÄX- KAN LING- MAN HYSA EN

SJÖFARA

ARVODEN JUST FÖRE S

BILD 3 fröbanken

ÄR BÅDE KALLE OCH MARIE

KAN VARA MED

BLIR KVAR

KAN TAS KALLAS VISS MED TID PÅ BLIXT JOBBET

KLARTECKEN NILSPETTER

KVALSTER

FIKAPLATS VID VÄG

ÄR I GODA KRAFT RÅD ÄR DET

SKAMLIG

POTATISKVALITET

URVERB

HÖRS EFTER BÖN

UPPGÖ- SÄKER RELSE HÖJDSTEFAN

ÄR ATLANTEN ETT KAN GÅ PÅ ELD FÅR MAN IBLAND IHOP

EFTER HÄLSDE NING FLESTA I ROM

HÖGTA- VISAR LARE RÄTT

INTE ALLS SÄKER STYRS MED KORT AMPERE

NÄR OCH ENÄR

GER OSS NYTT STICKORD

GÄRDESTAD AKVAVIT TUNNLAND

HALVA KINA

KRING

BOKTESTA- STAV MENTE NR 7

HAR DEN SOM ÄR FÖRST I TUR

DROGHANDEL DOMESTICERAD

HUVUDSTAD I EU

STANK BINDEORD

SES FÖRST I BISATS

RIK KLURESS P

BYGDEMÅL

Nytt korsord med glass att tävla om! Det hör till traditionen att vi har ett korsord i Sparbanken Skaraborgs kundtidning Aktuellt. Så givetvis även den här gången! Senast 15 juni 2021 vill vi ha lösningen. Märk kuvertet ”Aktuellt-kryss” . Skicka krysset till:

GLASS

Bland rätt inskickade kryss lottas 10 st glasscheckar från Kling Glass ut (värde 200 kr)

22

Sparbanken Skaraborg Marknadsavd, Box 163 532 22 Skara

Namn Gatuadress Postadress

Telefonnummer


BLAND BULLAR OCH

BRÖD PÅ BERGET

Vid Blomberg uppe på Kinnekulle ligger Café på Klostret i byggnaden som från allra första början var en kvarn. Här möts du av doften av nybakat redan på parkeringen och du kan njuta av en fikastund i det rustika cafét som lockar såväl fikaentusiaster, cyklister som naturfantaster. LENA SVEDUNG ÄGER och driver familjeföretaget där både Café på Klostret och Hellekis Trädgårdscafé ingår. Tillsammans med en av döttrarna Sophie Svedung, jobbar hon dagligen i cafét och går helhjärtat in för att erbjuda en god upplevelse och fin miljö för besökarna. Lena beskriver sig själv som en lantbrukardotter där trädgård, spannmål och jakt har varit bestående faktorer under uppväxten. Något som man direkt kan förstå när man kommer in på cafét på Blomberg. Innanför dörren möts du direkt av det öppna bageriet där du kan se när degar, bröd och bakverk blir till och alla dina frågor kan besvaras direkt av bagaren. Limpor, bröd och bakverk står uppradade i montern och längst med väggarna står koppar och mjölsorter, oljor och äpplemust med lokal anknytning staplade på hyllor, centralt i lokalen finns det gamla kvarnhjulet bevarat. Till sist, närmast kassadisken ligger klostercaféts specialitet uppradade, bullarna. Det finns inte bara en eller två sorter, under högsäsongen är det sju sorters bullar som gäller. Bästsäljaren är vaniljbullen eller chokladbullen och under våren och sommaren är det rabarberbullen som är favoriten hos många.

Lokalproducerat

Bageri, café och sopperi är den dagliga verksamheten med semesteruppehåll några veckor under vintern. Den röda tråden genom allt är hantverket och den lokala miljön. Allt görs för hand, ingen bulle är den andra lik och allt bakas i det öppna bageriet bakom disken. Köttet är dovhjort från berget, på våren blir det ramslöksbröd och mjölet från Åker & Äng mals i Levene kvarn på spannmål från slätten. Bramleys äpplemust säljs i cafét och produceras på äpplen odlade på Kinnekulle, musten pressas på Kålland och pressresterna som blir kvar köper Lena

och Sophie och använder som fyllning i bullar och bakverk då mycket smak sitter kvar i det pressade. På så sätt blir svinnet minimalt och hela frukten tas tillvara på. – Det är otroligt värdefullt att ha lokala producenter omkring oss, där vi alla hjälps åt och gör vårt bästa för att jobba hållbart och erbjuda det allra bästa, härodlat som vi kallar det säger Lena.

Smaker efter säsong

Hållbarheten kommer igen i flera delar i verksamheten, inte minst i det säsongsanpassade utbudet som alltid beror på vad som blommar och växer just för tillfället. – Vi har inget stående utbud året runt utan vi anpassar oss efter vad vi får från våra producenter, men det fina är ju också att vi kan spara och frysa in kompotter och bär och även kunna erbjuda en god jordgubbsbulle mitt i vintern, här ska våra gäster alltid lita på att det är fina råvaror förklarar Sophie som är en av bagarna i cafét. Även i cafémiljön är återvinning ett genomgående tema, gamla magasinsfönster har blivit bord och alla möbler är hittade på loppisar. – Vi försöker också lära våra kunder att hållbarheten är viktig, orkar man inte äta upp så får man gärna ta med

sig hem och med deras hjälp kan vi minska svinnet både på det ätbara men även på förbrukningsvaror så som servetter berättar Lena.

Lockar året runt

Café på Klostret har sedan starten på Kinnekulle 2014 vuxit och är idag en storskalig verksamhet med många bollar i luften, grunden består av 4 heltidsanställda som jobbar året runt. Under somrarna kan det finnas uppemot 30 personer på lönelistan då många ungdomar hittar sitt sommarjobb på cafét och spenderar ungdomens första arbetsperiod bland bullar och gäster. Under vinter och sommar ser besöksantalet helt annorlunda ut, men Lena betonar att det är tack vara den trogna skaran av stamkunder, cyklister och vandrare som besöker cafét under den kallare tiden på året som gör att öppettiderna kan vara så generösa, ända in i december håller cafét öppet. – Kinnekulle är ju fantastiskt att uppleva till fots, som cyklist har man dessutom enorma möjligheter för träning och upplevelse i ett på lederna här. Vi är så otroligt glada att vi lockar så många cyklister som kombinerar träningen med en fika eller lunch hos oss berättar Lena.

Framtiden blommar

Pandemin har påverkat verksamheten, både positivt och negativt, när det varit som flest besökare ute i naturen på Kinnekulle har det även inneburit ett hårt tryck på cafét, nästan så att det har varit för mycket att göra. – Inget ont utan något gott med sig, vi är jätteglada för våra gäster och pandemin har fått oss att behöva tänka lite utanför boxen, som att till exempel erbjuda fikapåsar som våra gäster kan köpa med sig och fika ute i naturen säger Lena. I sociala medier tipsar cafét varje vecka om promenadstigar och ger lite tips och råd för besökare som vill uppleva naturen och gå en promenad, en aktivitet som varit både högaktuell och attraktiv nu under pandemin. Framtiden ser ljus ut och både Lena och Sophie ser potential för utveckling av företaget och idéerna blommar kring vad som skulle kunna gå att utveckla och göra ännu bättre.

23


Mia Nilsson, rådgivare på Vara- och Nossebrokontoret.

Sparbanken är unik Sparbanken är unik. En lokalt förankrad bank, helt utan enskilda vinstintressen. Grundtanken är att främja sparsamhet och att se till att de resultat som gene­ reras stannar kvar i bygden – i vårt fall både stad och land inom Skara, Vara, VadEssunga ska ni göra för era stipendiepengar? Götene och kommuner. Vi ska använda pengarna till att sätta upp en dansföreställning tillsammans med sex Där andraandra bankers vinster går till aktieägare kunder ger vi tillbaka dansare. Föreställningen riktar sigeller förstenskilda och främst till skolungdomar menenalla del av vårsom vinst till områdenavdär vi eller är verksamma. Vi är övertygade omkomma att detta är intresserade dans föreställningens tema får självklart och titta. Föreställningen heter Klara Livet handlar om de svåra men underbara tonåren. har stor betydelse för utvecklingen i våroch bygd. Vi kommer spegla både positiva samt negativa saker, exempelvis relationer som går Fram till upp våren 2021 vi medverkat finansieringen en rad olika små och och ner, har psykisk ohälsa samti viljan av att klaraav livet. stora projekt med över 225 miljoner kronor – pengar som gör skillnad.

Hur fick ni idén till ert projekt?

Vi har båda två dansat merparten av våra liv och att välja estetisk inriktning med dans på Katedralskolan i Skara var en självklarhet för oss. Genom skolan har vi fått möjlighet att skapa eget. Vi har dansat i danssalen, på skolans scen och även på Vara konserthus i samband med deras firande av Dansens Dag. Efter det kände vi att vi ville sätta upp en helt egen föreställning och sprida vår passion för dansen vidare. Det ledde till att vi en måndagseftermiddag träffades, dansade lite och var väldigt peppade på att göra denna föreställning till något som ingen annan tidigare sett eller varit med om.

Hur upptäckte ni att man kunde söka stipendium hos oss?

Klaras mamma upptäckte någonstans att man kunde söka stipendierna och tipsade Klara om att söka. Klara skickade därefter vidare till Liv och sedan ansökte vi om varsitt stipendium. Mer info finns på sparbanksstiftelsenskaraborg.se/stipendier

Profile for Sparbanken

Sparbanken Skaraborg - Våren 2021  

Samhällsinformation i från Skaraborg.

Sparbanken Skaraborg - Våren 2021  

Samhällsinformation i från Skaraborg.

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded