Aktuellt 2023 - Sparbanken Skaraborg

Page 1

Fyra generationer entreprenörskap

Korvmojen i

Kvänum gör succe

Äggen blir till glass

hos Mäjens café

Upptäck Skogskulle­

Vinn lokala presentkort Se

spåret i Vara sida 19

Året som ger oss alla en utmaning

Kartbilden över den ekonomiska situationen i Sverige och omvärlden har verkligen förändrats på ett par år. Med krig i Europa, skenande inflation, utbudsstörningar i allt från varor till energi och högre räntor så har utmaningarna varit stora såväl för företag som privatpersoner. Då är det viktigt att vi som bank kan hjälpa dig som kund med allt från diskussioner kring din ekonomi till tips och råd utifrån din situation. Därför satsar vi framåt. Vi nyanställer medarbetare, bygger om våra mötesplatser så att du som kund både kan möta oss i en modern och attraktiv miljö men också att vi är tillgängliga när du vill träffa oss. Kompetensen för dig och din ekonomi har vi som bank här! Lokalt! Vi är stolta över att fortsätta vara en lokal bank, där besluten fattas hos oss, av oss här i Skaraborg.

I detta nummer av tidningen Aktuellt kan du läsa om Essunga Plantskola som bryter ny mark och satsar genom biokol, korvmojen på hjul i Kvänum och platser och projekt där vi genom vår ägarstiftelse varit med och återinvesterat en del av vår vinst.

Jag hoppas att du haft en fin sommar och att du nu är full av energi att ta dig an den annalkande hösten. Jag brukar ta detta tillfälle i akt och tacka alla er kunder för att ni väljer oss till att vara er finansiella partner för att få er ekonomi och Skaraborg att växa. Stort tack ­ vi ses!

Trevlig läsning!

Patrik Meijer

VD Sparbanken Skaraborg

Välkommen att växa.

Undvik bedragare

ligg steget före

Nätfiske, falska lotterivinster och ID-kapning –tillvägagångssätten som bedragare idag har att lura sina medmänniskor är många. Dagligen kan vi ta del av berättelser från drabbade där man trott sig ha hjälpt en vän i nöd eller att man trott sig ha pratat med både polis eller bank, fast det var någon helt okänd man lämnade sina inloggningsuppgifter till.

Gemensamt för de flesta bedragare är att de spelar på vår känsla av att vi litar på andra, vår glädje av att ha fått ett oväntat ekonomiskt tillskott eller vår oro att bli utsatt för ett brott. Det kan vara svårt att genomskåda skickliga bedragare som ringer och försöker lura dig.

Här är några tips för att minska risken att att bli bedragen:

Lägg på om samtalet känns obekvämt, stressande eller konstigt.

Logga inte in med din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis bankID) på någon annans uppmaning.

Banken ringer inte för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.

Läs mer och få konkreta tips på hur du kan bli mer svårlurad på hemsidan: www.svårlurad.se

Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se

e-post: info@sparbankenskaraborg.se

Ansvarig utgivare: Carina Gustafsson Layout: Adam Arvidsson

Tryckeri: Åtta.45 Infomedia Text/Foto: Frida Carlsson

Omslagfoto: Linn Carlsson

2 VD

Tips!

Kika in hos Köpmännen i Vara Småstad på sociala medier för att se deras nästa evenemang.

De moderna köpmännen

Köpmännen i Vara Småstad är föreningen som har en lång historia bakom sig sedan starten 1909. Jessica Lundmark driver klädbutiken Keep & Co inne i Vara och är den första kvinnliga ordföranden i föreningen. Den som besökt Vara och gått ett varv i samhället vet att det finns en hel del lokala pärlor till butiker, tillsammans har dom gjort ett arbete för att göra upplevelsen för dig som besökare ännu bättre.

En cykel, en tårta, en ny kostym, målarfärg eller vad du än behöver. Det mesta kan du hitta i Vara. Föreningen består av 40 handelsmedlemmar som främst är butiker som säljer produkter eller tjänster. Dessutom finns det ett närmare 40 tal företagsmedlemmar som genom sina företag är med och stöttar föreningens verksamhet. För några år sedan växte funderingarna i föreningen om vad besökarna tyckte om butikerna i Vara och om utbudet av butiker var

Genom att handla i butikerna får man både personlig service och hög kompetens kring det vi säljer.

tydligt. En idé om ett varumärkesarbete föddes och genom ett bidrag från vår stiftelse kunde föreningen göra ett grundläggande jobb för att vidareutveckla sina värden och skapa en tydligare avsändare. Tillsammans med Vara Kommun gjorde man också en attitydundersökning som gav matnyttig information om vilka målgrupper och hur deras intressen såg ut. Något som visade sig vara särskilt viktigt när det kommer till att kommunicera mot butikernas besökare.

Din handling ger goda effekter

Resultatet blev en ny grafisk profil med tydligare budskap och värdeord för att väva ihop helheten och bli en tydlig avsändare för den som vill handla i Vara. När du handlar i Vara gör du en god

handling är ett exempel på kommunikationsbudskap med syfte att visa på att man gör något gott genom att handla lokalt och stötta näringen här.

– Genom att handla i butikerna här får man både personlig service och hög kompetens kring det vi säljer. Dessutom bidrar man till att vi tillsammans håller Vara levande och ger arbetstillfällen berättar Jessica.

Jubileum i höst

Föreningen arrangerar närmare 10 aktiviteter under året med bland annat en populär vårmarknad där man gemensamt samlar butiker och erbjudanden för att skapa en trevlig dag i Vara. I höst arrangeras ett stort jubileumsfirande med start den 7 september då flera av Varas butiker har stora jubileum att fira. Bland annat är det Nordpolen som fyller 120 år, Fagerbergs 70 år och OJ´s skor 60 år. Detta sammanfaller med Kvarterskultur och där går köpmännen samman och tillsammans arrangeras något för hela familjen.

– Det stora engagemanget som vår förening besitter är något jag tror är unikt, alla är beredda att hugga i, komma med idéer och hjälpa till. Det är otroligt roligt att vi kan skapa så mycket tillsammans här i Vara berättar Jessica.

3

Från ägg till glass

Gården har funnits i familjen i snart 100 år, och drivs idag i tredje och fjärde generation. En vanlig dag här kan bestå av vardagsbestyr i hönsstallarna, ta hand om växtodlingen ute på fälten, sätta ihop en ny smak på glassen eller ta emot en långväga busslast som vill smaka på Mäjens hantverkssortiment av ätbara ting.

4

m du svänger av väg 44 i höjd med Håle Täng hamnar du snart mitt ute på Grästorps vidder och hos Håle Lantbruk där gårdsbutiken med cafét Mäjens ligger. Här är det Lennart och Märit, tillsammans med döttrarna Johanna och Elin och svärson Linus som driver gården med höns, växtodling, gårdscafé och bageri.

Ta vara på allt

Av naturliga skäl kan inte alla ägg säljas som prima skalägg, utan några sorteras undan för att förädlas i gårdsbageriet, det kan handla om att dom är i fel storlek eller är lite buckliga men fullt lika ätbara som dom andra. Idén om att ta vara på dessa föddes och det blev i form av bakverk, glass och maränger. Märit fick möjlighet att hyra in sig i ett storkök inne i Grästorp där alla maskiner och ytor som behövdes för att producera fanns. Glassen såldes då i en liten stuga intill hönshuset. Intresset blev större än vad någon hade kunnat tro och snart krävdes det mer utrymme och arbetstid för att möta intresset. Vid denna tid hade båda döttrarna också ett stort engagemang i cafét och 2013 gjordes därför satsningen på att bygga lokaler för kök, café och butik.

Använda det som finns nära Idag jobbar Elin som är konditor, Johanna och Märit tillsammans i cafét och produktionen tillsammans med ett gäng anställda som i princip året om möter fikasugna gäster. Glassen gjord på gårdens ägg, svensk mjölk och grädde är deras signum. Ingen smak är den andra lik och tillsammans med klassiska smaker varvas det som finns nära gården. Alltifrån sommarens rabarber, fläder, vinbär och krusbär, Det har även skapats flera samarbeten med företag runt omkring där man återigen tar tillvara restprodukter från ett lokalt musteri. Grönsaker från små odlare där rödbetor torkas till pulver

och används som färg i marsipanen och rosmarinen blir en smaksättning i chokladglassen. Allt bakas på det egna mjölet från gården som malts hos Levene Kvarn.

– Vi tror på att göra det vi vill, servera det vi tycker är gott med dom ingredienserna som vi har nära, ibland betyder det att vi har vissa smaker och ibland andra, vi gör det vi gillar med hjälp av lokala råvaror helt enkelt och det verkar gå hem berättar Johanna.

Vår förhoppning är att ge våra besökare en inblick i svenskt lantbruk och en trygghet i att det som produceras här är bra grejer.

Tillverkar pasta

Intresset för att äta något mer matigt i samband med sitt fika har blivit större så med tiden har sortimentet utökats med lättare luncher. I produktionen görs också gårdens egen pasta som säljs ute i butiken, på sikt är tanken att utveckla sortimentet och även erbjuda pastabaserade maträtter.

Trots att lokalerna när dom byggdes var väl tilltagna är det nu trångbott i kök och café, butikens placering ställer till det lite när det är mycket folk och förhoppningen är att i framtiden bygga ut lokalerna och anpassa dom bättre med mer ytor och bättre förvaring.

– När pandemin kom var vi osäkra på hur framtiden skulle bli, vi kunde inte lova någon jobb inför säsongen de åren men folk besökte oss mer än någonsin berättar Johanna. Sedan dess har det vuxit varje år och inte minst denna vår. Nu sysselsätter cafét 9 personer på rullande schema och då är det fullt upp om dagarna. Tack vare det stora intresset bland gästerna kommer cafét utöka öp­

pettiderna under hösten och hålla öppet torsdag till söndag varje vecka.

– Extra roligt är det såklart att vi blir ett så stort team här på gården och att vi dessutom i många fall får vara våra anställdas väg ut i arbetslivet när vi tar in sommarjobbare i cafét, dom är ovärderliga för oss säger Johanna.

Döttrarna är drivkraften

Trots mycket slit och jobb är Lennart och Johanna rörande överens om att det är värt det. Glädjen i mötet med människor och att faktiskt kunna producera så många olika produkter med det som finns nära är nyckeln till mycket.

– Våra döttrar är ju min och Märits drivkraft, hade inte dom varit så engagerade i detta hade vi aldrig orkat driva runt det som blivit så stort idag, vi jobbar verkligen tillsammans här berättar Lennart.

En positiv effekt som också märks är den ökade försäljningen av ägg på gården, allt fler får upp ögonen för det lokala lantbruket och vikten av att äta med hänsyn både till miljö och djuren.

– Vår förhoppning är att ge våra besökare en inblick i svenskt lantbruk och en trygghet i att det som produceras här är bra grejer.

5

En lysande arbetsplats

Vi har bara en planet är ett uttryck du säkert sett och hört ett par gånger tidigare. Jonas Ternell driver företaget D-tec i Essunga och tog sig en funderare på vad han och företaget kunde göra för att bidra till miljön.

Hos D­tec är det fokus på ljus, klinisk arbetsbelysning som ofta ses hos tandläkaren, veterinären eller i ett laboratorium. Med modern LED­teknik skapar man behagligt men effektivt ljus som utan konstraster liknar dagsljus och ger förutsättningar att se riktigt bra. Produktionen ligger i Essungas gamla skola, där det för 20 år sedan var klassrum är det nu verkstad där armaturerna monteras. Företaget värnar om kvalitén och att jobba fram en policy för miljö och hållbarhet var en självklarhet för att sträva mot att kunna leverera så bra produkter som möjligt. Inte minst är materialvalet en viktig del i produktionen och så långt det går strävar Jonas och teamet mot att i huvudsak köpa in allt material från svenska underleverantörer, varav ligger i Sunne, Vetlanda, Vara och Jönköping. Det är inte heller en slump att lamporna är gjorda av aluminium och inte stål som annars är vanligt, aluminium håller kyla bättre och bidrar därför till att lampans livslängd blir längre.

Egenproducerad el

På fastigheten som är den gamla skolan i Essunga har Jonas hittat en del lösningar för att minska klimatavtrycken. Bland annat solceller som ska

generera en del av den el som förbrukas, gräsklipparen går på el och inte minst elbilen, som är en viktig spelare i företaget. Att det blev just en ren elbil kändes självklart, med möjlighet att ladda den på jobbet med egenproducerad el blev det inga konstigheter att köra helt på el. Med bilen som är en Volkswagen ID Buzz kommer man 40 mil på en laddning.

– Jag tycker det är roligt att det kommer med känslan av att få en belöning, när vi gör bra saker för klimatet och tar vara på dom resurser och tillgångar vi har så gör även dom små sakerna gott berättar Jonas.

En investering för miljön Bilen har dessutom gott om utrymme och gör det enkelt att transportera produkter när det behövs. Visst är det så att en ny elbil kostar en del och att man som privatpersoner i ett hushåll inte alltid har möjlighet att göra hur stora investeringar som helst.

– Jag tror att om man har möjlighet att göra något, oavsett i vilken form det är så borde man testa. Inte minst vi företagare som har verksamheter som vi kan ställa om åt det mer hållbara hållet borde göra det. Gör det till en rolig grej, inspireras av andra och hitta dom lösningar som passar dig och ditt företag uppmanar Jonas.

Om man har möjlighet att göra något, oavsett i vilken form det är så borde man testa.

Nyfiken på elbil?

Grönt billån - ett billån för dig som vill köpa en mer miljövänlig bil.

Scanna koden med din mobil för att läsa mer.

Strosa, promenera eller spring!

På Skogskullespåret i Vara kan alla njuta av naturen och vyerna. Dessutom finns det ett utegym och en grillkåta som alla får använda. Spåret är upplyst, är 1,5 kilometer långt och ligger längs med den gamla banvallen mellan Varaslättens Lagerhus och Optimera.

Vi är stolta över att vi genom vår stiftelse varit med och bidragit till en plats att motionera och njuta av naturen på!

Ut i naturen!

Visste du att det mellan dom böljande åkrarna och markerna ute på Skaraborgsslätten faktiskt finns ett 860 hektar stort naturreservat. Området heter Rösjö Mosse, gränsar till både Falköping, Vara och Skara kommuner och med Vara kommun i spetsen har det nu satsats stort på tillgängligheten av området!

Rösjö Mosse ingår i ett naturreservat, är Skaraborgs största myrområde och har nu 5 kilometer vandringsled på spång. Platsen är hem för unik natur och många fågelarter.

Under våren har det byggts utkikstorn, vindskydd och en del av leden är tillgänglighetsanpassad så att även rullstolar och barnvagnar kan ta sig fram.

Det finns flera vägar som leder till naturreservatet men det är vid Bastöna gammelgård i Norra Vånga som starten på den nylagda leden med spänger går. Koka kaffet, packa ryggsäcken och upplev naturen i höst!

7

Tips!

Håll utkik på Matoz sociala medier för att se vagnens öppettider.

8

Drömmen om en korvmoj

Länge var det en dröm, att ha en egen foodtruck med riktigt god klassisk korvkiosksmat. När dom 2019 köpte sin första vagn började resan. Idag driver Malin och Tomas Ringeby sitt företag Matoz, korvmojen på hjul med hemlagade klassiker.

Det började egentligen med att dom själva tyckte att maten ute längst med vägarna bara bestod av hamburgare, en klassisk halv och hel special var svårt att få tag på. Efter ett besök på Rättviks marknad fick dom både inspiration och idéer och hem åkte dom för att hitta sig en vagn att bygga om till en foodtruck. Malin har tidigare jobbat inom kök både på skola och på ålderdomshem, även där har korv och mos alltid varit populärt på matsedeln. Sagt och gjort, vagnen köptes, inreddes och Matoz gjorde premiär i Kvänum. Tanken var att ha det som hobby men snabbt blev det en heltidssysselsättning för dom båda.

Med Kvänum som utgångspunkt

Allt som oftast finns vagnen uppställd runt lunchtid i centrala Kvänum, är det väder går det utmärkt att slå sig ner utanför för att äta eller ta en kopp kaffe. Men det är trots allt en vagn på hjul och därför finns den ibland också på andra platser. Ibland hyrs den in till kalas, bröllop och emellanåt får Malin och Tomas åka till något av bygdens företag och servera lunch från vagnen.

– Den här friheten vi har med vagnen är värd allt, vi jobbar massor men kan själva bestämma om vi vill ha öppet eller stängt och vart vi vill åka, det är ovärderligt att kunna styra sin egen tid så här berättar Malin.

En halv special

Maten är hemlagad och närproducerad så långt det går, storsäljaren och det som är mest omtalat är potatismoset. Två gånger i veckan kommer leverans av potatisen från Naum som sedan kokas och rörs ihop till mos. Det går åt en hel del, drygt 500 kilo potatis blir det på en månad. Malin experimenterar gärna med menyn ibland finns det sushi, ofta olika typer av sallader och ibland blir det smörgåstårta utöver det klassiska utbudet av hel och halv special och tillbehören därtill.

Mötet med människor

Trots många timmars jobb varje dag med förberedelser, disk och inköp är satsningen på vagnen inget som någon av dom ångrar.

– Vi träffar så mycket roliga människor och hamnar på platser och i sammanhang som vi annars inte skulle hamnat på. Och det är nog tack vare pandemin som vi fick en så bra start, då var vår vagn en plats där människor ändå kunde mötas och en så enkel sak som en korvkiosklunch utomhus kunde förgylla dagen när mycket annat var stängt och det inte fanns så många sociala sammanhang att vistas i berättar Tomas.

9

Upplev Nossebro

Början på en pilgrimsled, grillplatser, konstverk på bygden, evenemang och utställningar, föreningen

Framtid Nossebro har en hel del på gång.

Den som inget har att göra kan ta sig till Nossebro och få uppleva både natur och kultur ­ i en kombination dessutom. Föreningen är en ideell intresseförening för Nossebro som vill engagera och utveckla några av alla de idéer som finns. Föreningen jobbar med aktiva medlemmar i arbetsgrupper fördelat på vad man själv har för engagemang och intresse. Klart är att idéerna är många och det finns något för alla att sätta händerna i!

Konst längs vägen

För att göra omgivningen uppmärksam på konst och utsmycka samhället startades projektet Konst längs vägen. Precis som det låter är det konstverk utplacerade intill gångstråk och promenadslingor inne i Nossebro. Verken bjuder in till reflektion och vid konstverket intill Nosse Kvarn kan du slå dig ner och titta ut över Nossan.

Pilgrimsleden

Den första etappen av den 4,1 mil långa Pilgrimsleden i kommunen är nu klar. Leden är en del av den långa Pilgrimsleden mellan Lödöse och Skara. Med start från järnvägsbron i Nossebro kan du gå rundslingan på 12 kilometer via Furet i Essunga. Längst med vägen finns både en grillplats och lite längre

fram även toaletter och möjlighet att fylla på vattenflaskan.

Grillplatser

Två fina och rejäla grillplatser har byggts i kommunen för att uppmuntra att ta sig ut i naturen. Den ena finns intill parkeringen i Furet i Essunga och den andra vid lekplatsen i Kyrkås. Ta med dig matsäcken och det du behöver, ha en trevlig stund och ta med dig skräpet hem igen. Men kom ihåg – är det eldningsförbud får man inte grilla eller elda på platserna, så kolla upp det först!

Nosse Kvarn

Näringslivet + föreningslivet = sant!

Nosse Kvarn, den upprustade Kvarnen precis vid stora bron i Nossebro ska bli en samlingsplats för samhället att mötas i. I Kvarnen kan du få vedugnseldad pizza, fika i cafét och annat gott i kombination med upplevelser och trevliga möten. Föreningen Framtid Nossebro kommer arrangera musikkvällar, utställningar med mera tillsammans med aktörerna som driver kvarnen, helt enkelt en plats med trevligt häng för alla som vill!

Tips!

Följ Framtid Nossebro på Facebook för att hålla dig uppdaterad om vad som händer!

Att prata pengar med barn

ökar chanserna till en god finansiell hälsa i vuxen ålder

Att ge veckopeng, tidigt väcka intresse för privatekonomi och prata pengar med barn ökar chanserna till att barnen får en god finansiell hälsa i vuxen ålder.

Barn och unga som fått lära sig om privatekonomi av föräldrar, skolan, vänner och bekanta sparar mer som vuxna och riskerar också i lägre utsträckning att få betalningspåminnelser eller betalningsanmärkningar. Det visar en ny undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Om man varit intresserad av privatekonomi sedan barn- och ungdomsåren ökar sannolikheten för att man får en sund och hållbar ekonomi som vuxen. Åtta av tio som varit intresserade av privatekonomi i unga år sparar 10 procent av lönen. 85 procent kan bo kvar i sin bostad även vid ett ekonomiskt avbräck som till exempel arbetslöshet.

Gratistidningen Lyckoslanten riktar sig till barn och handlar om pengar, sparande och engagemang:

www.lyckoslanten.se

Livet i Skaraborg

Livet i Skaraborg samlar tips, information och svar på frågor kring livet i Skaraborg. Funderar på att flytta, utbilda dig eller vill hitta till Skaraborgs smultronställen?

Kika in på livetiskaraborg.se

Hållbart sparande för framtiden

Vi jobbar för en hållbar utveckling genom att främja social, etisk, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Social genom att engagera oss i samhället. Etisk och miljömässig genom att erbjuda tjänster och produkter som gör gott för människor och miljön. Ekonomisk genom att hjälpa dig till en bättre ekonomi. Det ska vara lätt för dig att fatta bra beslut.

Visste du att du kan påverka planetens framtid bara genom att spara mer hållbart?

Vi vill ge dig bättre koll på vad du investerar i och hjälpa dig att göra hållbara val.

sparbankenskaraborg.se/hallbarhet

I Vara kommun finns 1 119 mjölkkor, muuunderbart tycker vi!

Våra lantbruksrådgivare finns här för dig och ditt företag. Kontakta oss så hjälper vi dig! sparbankenskaraborg.se/lantbruk

11
12

Välkommen till våra mötesplatser

En av våra större satsningar de senaste åren är den på våra fysiska mötesplatser, våra kontor där du som kund och våra medarbetare möter varandra. Sedan byggstarten i oktober 2021 har det hänt en hel del!

Hos oss jobbar närmare 120 personer fördelat på våra fyra kontor i Skara, Vara, Götene och Nossebro. Vi jobbar med alltifrån den bankverksamhet som man som privat eller företagskund är bekant med. Vi hjälper såväl den nyblivna föräldern som startar ett barnsparande, paret som köper sin första bostad tillsammans och är en part i ekonomin hos företaget som satsar och tar nästa steg. Utöver det har vi specialister som jobbar med krediter, juridik, marknadsföring, projektledning och ledningsfrågor. Allt under samma tak, samma bank och på samma adress men nu i en uppdaterad och renoverad miljö. Vi tycker att vår främsta styrka är att vi är en fristående bank, ett eget bankaktiebolag där alla våra beslut fattas av oss, här i Skaraborg. Att satsa stort på våra faktiska kontor var därför egentligen inte ett svårt beslut att fatta. Trots att du ofta kan sköta din egen ekonomi via telefonen vill vi att du ska veta att vi alltid finns här, på våra mötesplatser om du vill träffa oss. Till oss ska du känna dig välkommen!

Spegla Skaraborg

Vi har med hjälp av arkitekter, inredare, lokala entreprenörer och vår egen projektgrupp jobbat fram en miljö som rent visuellt speglar Skaraborg i färg

och form. Med inslag från åkrar, jorden, himlen och fälten i färgerna. Med harvränder i mönstren och material från bygden är våra kontor nu i ny kostym. Bra material och genomtänkt konstruktion för att minska överhörning mellan mötesrum, modern teknik och en miljö anpassad efter olika typer av möten är saker som för oss kändes extra viktiga. Det betyder nu att våra kontor har det vi önskar för att få en så bra och trivsam miljö både för dig och oss.

Tack till dig

Våra kontor i Skara, Nossebro och Götene är nu färdigställda och under vintern står även vårt kontor i Vara klart. Vi är tacksamma för alla er som besökt våra kontor under vår ombyggnation och att vi tack vare bra planering och ert tålamod kunnat hålla öppet precis som vanligt men via tillfälliga entréer.

Vi är stolta över att kunna satsa och växa i Skaraborg och räknar med att finnas kvar i bygden i många år till. Du är välkommen in på våra mötesplatser, oavsett om du vill ta en titt, bara säga hej eller vill att vi hjälper dig med något kring din ekonomi. Välkommen att växa med oss!

13

En plantskola i framkant

Historien om Essunga Plantskola är lång, för efter 85 år i branschen har det helt klart hänt en del. Trots det är grunden och affärsidén nästan densamma nu som då.

Att odla fram tåliga, starka och fina träd och växter – något som blivit en framgångsfaktor som gjort att Essunga

Plantskola idag är en av landets främsta.

Text: Frida Carlsson Foto: Linn Carlson

i träffade Peter Welin och Carolina Carlsson, Peter äger och driver plantskolan sedan några decennier tillbaka och hans dotter Carolina, som nu är fjärde generationen i företaget, jobbar sedan årsskiftet som utveckling – och hållbarhetschef. Plantskolans resa började redan 1937 när Peters farfar Lars odlade äppleträd, farmor Hanna tyckte mycket om rosor så det blev helt enkelt äppleträd och rosor i fokus då. I norra Sverige fanns det en efterfrågan på härdade trädsorter som klarade det lite kallare klimatet, det ryktet spred sig ner till Essunga och det blev en affärsmöjlighet som togs tillvara på. På den tiden gick järnvägen genom Essunga och plantskolan kunde då lasta vagnarna med träd som kördes upp till Piteå, något som blev lyckat och utvecklats genom åren. Idag står försäljningen av träd norr om Sundsvall för halva årsomsättningen i företaget. Odlingen, sorterna och processerna har förfinats och experimenteras med under många år. Idag jobbar det 35 medarbetare på plantskolan och det är närmare 3000 träd som lämnar plantskolan varje år.

Odla träd i kruka Umeå, björkarnas stad är ett av många ställen som plantskolan är leverantörer till. Att plantera, odla och frakta träd är inte helt enkelt men genom en lösning som heter Air­pot, en kruka med hål i sidoväggarna, motverkas att trädet får rotsnurr under odlingstiden och får en bättre etablering när det planteras i den offentliga miljön. Genom att odla på detta sätt får trädet rota om sig i egen takt och är väl förberett vid utplantering. Dessutom kan träden levereras helt gröna i stället för att invänta lövfällning på hösten.

– Vårt utbud är väldigt stort och vi levererar växter till alltifrån kommuner, fastighetsbolag som bygger bostadsområden och privatpersoner. Man kan säga att om man går ut i en stad och tar bort allt som är grönt så ser man ungefär att det är allt det gröna som vi jobbar med här, berättar Peter.

Utveckling av svenska arter

En viktig faktor i företaget är utveckling och kvalité av växterna. En del i det är till exempel E­plantan, en kvalitetsmärkning för svenskodlade buskar och träd. Man för helt enkelt in ett chipp i växten som sedan går att scanna och då ser man vad det är för sort och vart det kommer ifrån. Märkningen är en garanti för att den växt du köpt är frisk, pålitlig och klarar Sveriges tuffa klimat. Plantskolan är även med i försöksodlingar av träd på lantbruksuniversitet Alnarp och på försöksstationen i Gävle där växterna testas och odlas för att klara klimatet norröver.

Växtkunskapen är hjärtat i Essunga Plantskola, vilket inte minst ses i de planteringsprojekt som görs ute hos kunder landet över. Det är alltifrån parker, trädgårdar och hotelltak som får sin grönska från Essunga.

Det svarta guldet

Carolina pluggade industriell ekonomi med inriktning energi och miljö i Karlstad. I en av kurserna blev plantskolans komposthög en del av en uppgift. Det blev starten på resan att börja utvinna egen biokol på anläggningen. Genom det statliga investeringsstödet Klimatklivet satsade Peter och Carolina stort och byggde en egen biokolsanläggning.

Genom förbränningstekniken pyrolys förbränns träflis utan syre, det innebär att gaserna från flisen förbränns och

I förlängningen vill vi hitta ett samarbete med lokala sågverk och skogsägare för att kunna köpa in material som kommer från trakten.

16

kvar blir en förkolad flis som också går under namnet biokol. Tekniken är i grunden flera tusen år gammal men förfinad med ny teknik vilket öppnar nya möjligheter och går att likna med kolmilan som är en äldre teknik. Det svarta guldet, biokolen, är den primära produkten som utvinns från anläggningen. Den har unika egenskaper som passar sig särskild bra vid odling. Kolen binder vatten, lagrar näring och är poröst i sin form vilket gynnar mikrobiologiskt liv. Inte minst gör den det luftigt och motverkar kompakt jord i planteringarna. På plantskolan fyller biokolen en stor funktion och används tillsammans med andra material och utgör substrat till krukorna där träden och

buskarna odlas. Det har visat sig vara riktigt lyckat och biokolen minskar spill och förbrukningen av torv på plantskolan, den bidrar även till att man behöver vattna lite mindre eftersom den hjälper till att hålla fukten i jorden. Dessutom används restprodukten som i detta fall blir värme för att värma upp plantskolans anläggning, något som helt klart blir en bonus.

En chansning

Teamet i Essunga är ensamma om att utvinna och använda biokolen i egen produktion på detta sätt. Träflisen som eldas kommer från träd som avverkats som varit skadade av barkborrar och annat restmaterial som går att få tag på.

Vårt utbud är väldigt stort och vi levererar växter till alltifrån kommuner, fastighetsbolag som bygger bostadsområden och privatpersoner.

– I förlängningen vill vi hitta ett samarbete med lokala sågverk och skogsägare för att kunna köpa in material som kommer från trakten, det känns viktigt i en sådan här process, att vi tittar på varje steg och ser hur vi kan vara så klimatsmarta som möjligt berättar Carolina. Året innan biokolsanläggningen började byggas kom plantskolans nya kontor och konferenslokaler på plats. En satsning på större utrymmen för både personal men framför allt besökare. Här kan man både ta emot besökare till plantskolan men andra företag och föreningar kan också hyra lokalerna för sina möten och träffar.

– Vi tänkte att det var dags att ta steget och inte bara prata om det, som alltid blir det en risk när man ställer om i företaget och satsar på något nytt. För oss är biokolen en sådan sak men vi kände att det var läge och att testa, att skapa nytt odlingsmaterial på detta sätt kändes helt rätt, berättar Peter.

17

Sagan om 29:ans ånglok

Stenkolsröken från ångloket, dunket mot rälsen och sorlet på perrongen.

Högsäsongen för Skara Lundsbrunns järnvägsförening är nu, tre dagar

i veckan rullar tågen på den smalspåriga rälsen mellan Skara och

Lundsbrunn. Här kan du som besökare få ta del av en resa bakåt i tiden.

ara själva byggnaden längs med Vallgatan i Skara skvallrar om att det finns en del historia att uppleva inne i lokstallet. Där inne finns vagnar, lok och ting från en annan tid, men också en förening och en samling människor som verkligen brinner för tågen och den smalspåriga banan mellan Skara och Lundsbrunn. Med uppdrag att föra historien vidare genom sitt järnvägsmuseum och vårda de tåg och vagnar som gått på rälsen är det ofta full aktivitet i lokstallet. Föreningen har närmare 500 medlemmar och är ett 40tal aktiva som jobbar med trafiken. Till vardags är det full aktivitet, varje vecka reparerar, underhåller och utvecklar de järnvägen som besöksmål. Och det med ett gott resultat! Högsäsongen för tågtrafiken på banan är juni – augusti när man kan åka mellan orterna längs med banan. Även under julen finns det möjlighet att åka med Tomtetåget och besöka tomten i Lundsbrunn. Tåget gör stor succé och lockar till sig både lokala resenärer och många turister. Under ett år räknar föreningen med att de möter närmare 15 000 besökare.

Paradloket

Det är just 29:ans lok som är lite utav en huvudperson i föreningen. Loket är från 1937 och gick som godståg mellan Göte­

borg och Gårdsjö. Loket köptes in av föreningen under 1960­talet och kördes under många år, bland annat i samband med den stora ostmässan, då under namnet Ostexpressen. Under nyårsafton 2010 gick loket sönder, trycket i pannan blev för högt och den 1 ton tunga pjäsen vek sig. Det blev början på en lång resa, den har i olika skeden reparerats och delar har tillverkats i England och skickats över. Det är ett hantverk som är svårt att hantera, kunskaperna om hur man bygger delarna är svår att få tag på och det kostar mycket pengar. Föreningens medlemmar har samlat in närmare 700 000 kronor för att kunna täcka kostnaderna för reparationer och med en återinvestering från oss via vår stiftelse kan nu föreningen göra den sista reparationen, få alla delar på plats och rulla ut loket på rälsen igen.

18

Mariestad, så till hösten kommer loket fraktas dit med målet att ha det klart till hösten 2024 och få ut det i trafik till 2025.

– Det vi gör nu är en omfattande renovering, den nya pannan gör att vi sedan har ett fint ånglok som kommer hålla för trafik i närmare 20–25 år berättar Tomas Roth, engagerad i föreningen. Det är en stor verksamhet att köra tåg och underhålla såväl fordon som räls och utbilda människorna som ska köra i trafiken. Det är nämligen samma krav på både rälsen och de ansvariga ombord som det är för annan tågtrafik i landet. Allt görs på ideell basis och när tåget lämnar perrongen är det en tidsspegel mot perioden 1920–1950 där man kan möta alltifrån lokföraren, eldaren, konduktören och stinsen, precis som det var då.

– Inte minst är det roligt att vi kan erbjuda vårt lokstall och förening som en plats för alla, här finns en uppgift för alla som vill och alla får vara med. Det är extra roligt att vi faktiskt under åren här har 15–20 personer som tagit steget vidare och gått in i tågtrafiken även i sitt yrkesliv och utbildat sig till tågvärdar eller lokförare berättar Tomas.

Visste du att...

Sparbanken Skaraborg är en lokalt förankrad bank, helt utan enskilda vinstintressen. Grundtanken är att främja sparsamhet och att se till att de resultat som genereras stannar kvar i bygden – i vårt fall både stad och land inom Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner.

Där andra bankers vinster går till aktieägare eller enskilda kunder ger vi tillbaka en del av vår vinst till områden där vi är verksamma. Vi är övertygade om att detta har stor betydelse för utvecklingen i vår bygd.

Vi gör nu är en omfattande renovering, den nya pannan gör att vi sedan har ett fint ånglok som kommer hålla för trafik i närmare 20–25 år.

Du lästa ända hit – vad tyckte du?

Tidningen du håller i din hand är från oss på Sparbanken Skaraborg, vi vill med den visa på entreprenörskapet, engagemanget och det fina närområdet vi har. Tyckte du att vi lyckades?

Scanna QR-koden för att komma till enkäten med tre snabba frågor, lämnar du dessutom din mejladress är du med i utlottningen av presentkort hos dom lokala köpmannaföreningarna i Skara, Vara, Götene och Essunga. Tack för att du hjälper oss att bli bättre!

19
Vinn presentkort

Solsken blir till el

Strax utanför Lundsbrunn ligger Hangelösa, en by med omkring 450 invånare. Låt dig inte luras av att orten är liten, här är engagemanget stort! Vi träffade Georg Karlsson som är engagerad i Hangelösas bygdegårdsförening.

Föreningen driver ortens bygdegård, en ganska stor lokal som byggdes 1995. Georg var med från starten och under åren har föreningen med ideella krafter tagit hand om och underhållit fastigheten som hyrs ut för kalas, årsmöten och sammankomster av olika slag. Som en del i utvecklingsarbetet och i takt med höjda elpriser tittade föreningen på vad det fanns för åtgärder att göra för att driva fastigheten på ett mer hållbart sätt och även sänka kostnaderna för den dagliga driften. Efter ett par turer och ansökningar stod det klart att föreningen kunde investera i solceller genom egna medel och med hjälp av bidrag från Götene Kommun, Boverket och Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Maximerat anläggningen Idag sitter det 87 solceller på bygdegårdens tak, husets långsidor ligger mot öst respektive väst vilket faktiskt är en fördel som ger fler soltimmar per dygn. Investeringen kostade totalt 420 000 kronor och är helt klart en lyckad satsning för föreningen. Anläggningen producerar 30 000 kWh per år, 6000 kWh förbrukas av föreningen och resten säljs för spotpriser.

– Vad lönsamheten blir för oss beror helt av förhållandet på spotpriser för

Tips till föreningar!

Under 2023 har vår stiftelse avsatt 4 miljoner kronor för föreningslivet att göra energieffektiviserande åtgärder på sina anläggningar.

Ansökan kan göras av ideella föreningar i vårt verksamhetsområde –Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner.

köpt och såld el. Men oavsett så har vi ju minskat våra elkostnader och dessutom är det en el som är lokalt producerad vilket känns bra säger Georg.

Värt att investera

Trots att det är en del jobb innan det är beslutat, beställt och installerat tycker Georg att det har varit värt det.

– Vi är nöjda med vårt beslut, anläggningen sköter sig själv och ger till och med en del el under vintern även om det är mycket mindre än på sommaren.

Vi märkte dock att man som förening behöver hjälp och ekonomisk stöttning för att kunna göra en sådan här investering. Det kostar en slant och vi som förening som inte betalar skatt kan inte dra nytta av skattereduktioner kopplade till gröna och hållbara investeringar berättar Georg.

Att dessutom bidra till att uppfylla Sveriges klimat­ och energimål för år 2040 då all el ska vara förnyelsebar var något som motiverade föreningen lite extra. Med sin egenproducerade el, uppvärmning via jordvärmepump och återvinning på ventilationen är dom förmodligen en av Sveriges mest energieffektiva och energineutrala bygdegårdar.

Georgs tre tips till föreningen som funderar på solceller:

1. Undersök om det finns bidrag ni kan ta hjälp av.

2. Titta på vad er byggnad ligger i för väderstreck och hur solen ligger, kanske behöver man ta ner träd för att få ut full kapacitet på solcellerna.

3. Kolla er huvudsäkring och vad den har för kapacitet.

20

Skördekartor utvecklar lantbruket

Det började som en ansökan och slutade med ett innovationspris inom de gröna näringarna. Skaparna av Target Y blev de första pristagarna av SLU

och Sparbanken

Skaraborgs Innovationspris 2021. I höst är det dags för en ny pristagare att utses och vi träffade Target Y för att höra vad som hänt i projektet sedan priset delades ut senast.

Target Y togs fram i ett samarbetsprojekt för att utveckla och använda modern teknik i form av GPS och satellitdata i lantbruket. Genom att använda precisionsodlingstekniken som ett hjälpmedel i växtodlingen kan lantbrukaren till exempel se sin egen mark i satellitbilder, se vad det finns för behov och utifrån det göra platsspecifika insatser så som att gödsla eller kalka om det är det som behövs. Gruppen består av Mats Söderström, forskare på SLU, Henrik Stadig, sakkunnig inom lantbruk, Kristin Persson, forskare på SLU och Johan Martinsson från Dataväxt. Sedan hösten 2021 när priset delades ut har projektet fortsatt framåt i hög fart och byggts ut med ytterligare insatser för att sprida och utveckla tekniken och användandet av skördekartor.

Lantbruket är en bransch som blir alltmer i framkant när det kommer till teknik och digitala hjälpmedel ­ alltifrån maskiner till programvara. Att med hjälp av satellitdata utvärdera sina marker och få ut än mer av sin skördedata var för projektet en idé som kändes självklar från start att utveckla och jobba vidare med. Target Y prisades med 75 000 kronor och fortsatte resan med att utveckla

och göra det enklare för lantbrukaren i vardagen. Intresset för att ta till sig ny teknik är relativt stort och med hjälp av Dataväxt som är experter på att bygga och utveckla programvara finns alla möjligheter att skapa en produkt som är användarvänlig för många. Skördekartorna bygger på satellitdata som vem som helst kan gå in och titta på, datan är insamlad av satelliter som kretsar runt planeten och alla platser i Sverige passeras några gånger varje vecka. Via cropsat.se kan man gå in och titta på vilken mark man vill och utifrån det få fram skördekartor via en algoritm som gruppen tagit fram. Skördekartor kan göras genom att lantbrukaren anger sin medelskörd på ett valt fält och Target­Y­algoritmen skapar en skördekarta som visar hur skörden varierar inom fältet.

– Alternativet till detta är ganska dyr och komplicerad utrustning som kan finnas på skördetröskan. Att känna till skördepotentialen på olika delar av ett fält är viktigt för en rad åtgärder – bra för ekonomi och miljö. ­Satellittekniken har gått oerhört fort fram de senaste åren, för 10 år sedan fick man kanske en satellitbild på hösten som visade hur

det hade sett ut på våren, nu är tekniken så snabb och uppdaterad att man får ny data några timmar efter att satelliten passerat berättar Mats.

– En framgångsfaktor för lantbruket dom senaste åren är helt klart tekniken, den har verkligen anammats och idag har ju lantbrukaren med sig kontoret i traktorn med mobil, GPS i maskinerna och möjligheter att styra och precisera sin odling på ett helt nytt sätt vilket också ger positiva effekter och resultat berättar Johan.

Vi önskar Target Y fortsatt lycka till och ser fram emot att i höst få dela ut nästa innovationspris, vem som blir pristagare denna gång ser vi den 26 september då priset delas ut under Innovationsdagen på SLU i Skara.

SLU och Sparbanken Skaraborgs innovationspris är ett initiativ för att uppmärksamma projekt som kan bidra till utveckling inom gröna näringarna. Innovationspriset riktar sig till såväl forskare som entreprenörer, privatpersoner eller organisationer.

Henrik Stadig, Johan Martinsson, Kristin Persson och Mats Söderström – pristagare av Innovationspriset 2021. Erik Öhlund längst till höger fick med sitt projekt Goati ta emot tillväxtpriset.

Har du tid att vänta i 2,26 minuter?

En av sakerna som vi i Sparbanken Skaraborg är allra stoltast över att kunna erbjuda alla våra kunder är vårt Kundcenter. Vår snittväntetid för dom som ringer in till vårt Kundcenter är 2,26 minuter, oftast är den kortare än så, och här är alltid ambitionen att hjälpa alla så bra som möjligt.

Det är inte direkt en ny grej, att man som kund kan ringa till banken och få hjälp med sina frågor och ärenden. Förr kallades det för telefonbanken och den har funnits hos oss i dryga 30 år nu. Idag kallar vi det för vårt Kundcenter och det har skett en hel del utveckling i vad vi kan hjälpa till med där. Det är när du ringer oss på 0511­280 00 som du kommer till vårt Kundcenter, då hamnar ditt samtal hos någon av våra kundcentermedarbetare i Skara. Gänget som jobbar i Kundcenter har bred kompetens och är vana att hantera små som stora ärenden oavsett om det gäller din privata ekonomi eller företagets. I Kundcenter tar man dessutom emot meddelanden som du skickar i din internetbank och digitala låneansökningar du gör på vår hemsida eller i din internetbank. Dom är helt enkelt proffs på mycket!

Men vad kan du egentligen få hjälp med? Jo, i princip allt! Det kan vara att du vill starta upp ett sparande till ditt barn, ansöka om ett lån, boka tid för ett möte, ändra något bland dina konton och överföringar eller helt enkel behöver hjälp med något annat kring din ekonomi. Inga frågor är för små eller stora för vårt kundcenter.

Kundcenter finns för dig på 0511280 00 och håller öppet klockan 8–18 varje vardag, året runt med undantag för helgdagar.

Dessutom är det öppet klockan 16–20 varje söndag.

Erika Karlsson har en lång karriär i banken bakom sig, bland annat har hon jobbat som företagsrådgivare, är licensierad att teckna försäkringar och idag jobbar hon med företagsärenden i vårt Kundcenter.

Vad innebär ditt jobb i Kundcenter? – Jag jobbar med företagsrelaterade frågor, det kan bland annat vara att hjälpa nystartade företag att komma i gång med sina banktjänster. Vi försöker vara en hjälpande hand genom att guida och informera våra företagskunder om sådant som kan vara bra för dom att veta. Olika företag har olika behov utifrån vad dom är i för bransch och vi stöttar upp med dom tjänster och information som dom kan behöva för sin ekonomi helt enkelt.

Vad tycker du är det bästa med att vi har ett eget Kundcenter?

– Jag tycker att vår tillgänglighet är vår starkaste egenskap. Här i vårt Kundcenter svarar vi i telefon, på meddelande och mejl hela tiden vilket gör att väntetiderna är korta. Ambitionen är att alla ska få så bra hjälp som möjligt men också att man ska få svar relativt fort. Att vi dessutom har bred kompetens med både personer som jobbat länge i banken och är specialister inom vissa områden till att vi har yngre nyexaminerade som kommer in med nya perspektiv.

Ring Kundcenter 0511-280 00

23

Oavsett vem du är och var du befinner dig finns vi här för dig.

Vi har tillgängligheten, kompetensen och förståelsen för vad som gör skillnad, i små som stora frågor. Grattis till oss som får driva bank här, i hjärtat av Skaraborg och tack till dig som är med på vår resa!

Där grödorna växer, företagen växer, när familjen växer, Skaraborg växer. Välkommen att växa med oss.