Page 1

Bæredygtighed Inden længe er vi efterhånden mange milliarder mennesker på jorden, antallet stigende eksponentielt, så der er derfor brug for en vis bæredygtighed for at opretholde menneskets vilkår for fremtidige generationer. Der er tre former for bæredygtighed: Social, økonomisk og økologisk, og de spille alle en vigtig rolle i hvilken jord vi giver videre til vores børn og børnebørn.

Denne artikel bygger hovedsagligt på den økologiske fløj. At give de naturlige ressourcer, i dette tilfælde hajer, videre til næste generationer i ”ordentlig” stand, som skal forstås: at udviklingen i dag fortsætter, men forhindrer ikke kommende generationer at gøre det samme, dvs. beholde udviklingen til et punkt hvor alle kan være til og ingen naturlige ressourcer bliver utilgængelige for de mennesker vi giver jorden videre til.


harkfinning Der er gået fisk i den. Hajer bliver fanget for fire procent af deres kød og bliver smidt tilbage i havet for at dø. Sharkfinning, som består i at man fanger en haj og skærer dens rygfinne af for at lave suppe, har vist sig at være en udmærket forretning. Det er billigt, nemt og giver gode penge. Men udover at være en direkte grotesk måde at behandle jordens vigtigste økosystem på, er det heller ikke det mindste bæredygtigt. Denne artikel dokumenterer de barske sandheder vedrørende hajernes dårlige omstændigheder.


Hvorfor gør man det? Siden det sene 1800-tal har hajfinnesuppe vist sig at være en speciel delikatesse i asiatiske lande, især i Kina, hvor suppen bliver serveret til bryllupper, fester og receptioner. Suppen består som regel af hajfinnekød, kyllingekød, svampe og ingefær. Rent faktisk, er finnerne næsten smagløse. Den er der kun for fornemmel-sen og konsistensen; smagen kommer fra suppen. I kinesisk kultur spiser man blandt andet hajfinnesuppe for at ”absorbere” nogle af de sunde tegn en normal haj har. Hajer bliver ikke så tit syge, og det mener man i Kina at mennesket kan gavne af. Suppen skal forestille at hjælpe imod kræft, hjertekarsygdomme, energi til nyrer, mave og lever, give sundere hud og så ellers derud af. Men som udbud for suppen bliver forøget, bliver behovet for større fangst højere. Fangsten finder sted ved i stort set hvert fattigt land med kystlinje, hvor de ikke har ressourcer til at overvåge eller retsforfølge hajfiskere. Specielt i Costa Rica, Puerto Rico og afrikanske kystlande finder disse fangster sted.


Hvad er konsekvenserne? Takket være det utroligt stigende tal på hajer dræbt pr. år pga. sharkfinning er hajer nu truet som art, som resultat af denne uforsvarlige måde at behandle dem på. Op til 99% af nogle arter er blevet dræbt af grådige fiskerindustrier.

Som det kan ses, er der noget rivende galt i den måde fiskere behandler jordens vigtigste økosystem på. Nogle hajer har været til siden før dinosaurusserne og på 50 år er de blevet reduceret i tal med sådan en kaliber. Det er ikke på nogen sigt bæredygtigt eller bare fornuftigt.

Hvorfor gør man ikke noget? Hajer er ofte opfattet som blodtørstige, menneskeædende uhyrer fra dybet, men rent faktisk er der utroligt få dokumenterede hajangreb på mennesker; og endnu færre uprovokerede angreb. Ét dødsfald via haj om året er meget lidt, taget i betragtning af at 38 mennesker dør af lyn om året. Jaws, eller på dansk: Dødens Gab, har haft stor indflydelse på hvordan menneskets syn på hajer er. Det er en meget hyppig fordom at tro at hajer angriber ethvert menneske de ser, som set i filmen og så mange andre steder. Ja, hajer ser lidt farlige ud, men de er faktisk meget fredelige over mennesker. Kun få hajer er rent faktisk i stand til at spise et levende menneske.


Så hvad gør vi? Denne måde at behandle hajerne på har vist sig ubæredygtig, hensynsløs og grådig, så hvad er alternativet? Jeg har lavet en undersøgelse hvor 50 mennesker har givet deres mening til kende mht. hajfiskeri.

Hvad skal der gøres? Brug hele hajen Indstil hakfiskeri til arten har genopbygget

Ligeglad

28%

56%

16%

Som det ses, har folk tendens til at synes at hele hajen skal bruges, hvilket er fornuftigt nok, da det sænker antal hajer der skal omkomme for at lave suppe. I teorien hvis man kunne bruge 100% af hajen ville det sænke behovet for hajfiskeri i en enorm grad. Med de 100 mio. hajer som bliver dræbt hvert år, hvori 38 mio. af dem er udelukkende til hajfinnesuppe ville man kunne sænke tallet fra 38 mio. til 1,5 mio. (teoretisk set, da finnen kun udgør 4% af hajens masse). En del andre fra undersøgelsen foreslog at man indstillede jagten på hajfinner indtil hajerne har nået at reproducere, så de ikke længere er truede. Derefter kan man så genoptage hajfiskeriet med måde og sørge for at holde balancen i antallet af hajer.

Referencer:

Fig. 1: Mangelsen, Jimmy o. fl: Naturgeografi – Vores Verden, Geografforlaget, 2011, s. 297 Sharkfinning tekst: Rob Steward: Sharkwater , 2006 Fig. 2: http://switchboard.nrdc.org/blogs/fkoe/the_year_of_the_dragon_heralds.html

Sharkfinning v 2 0  
Sharkfinning v 2 0  
Advertisement