Sauna – verraton paikka rentoutua

Page 1

Sauna

– verraton paikka rentoutua


Arjen luksusta – oma sauna

K

oivunlehtien tuoksu liittyy läheisesti saunaan, ja asiaan vihkiytyneelle koivuvihta/vasta onkin välttämätön saunavaruste. Vihta kohottaa saunomiselämyksen uusiin ulottuvuuksiin, ja sen sitominen itse on helppoa. Perinteisesti ensimmäinen koivuvihta tehdään juhannuspäivänä. Valmis vihta olisi hyvä laittaa hetkeksi veteen likoamaan ennen käyttöä, ja kiuaskivien päällä käänneltynä se levittää ihanaa tuoksua koko tilaan. Kuten hieronta, vihtominenkin tehostaa verenkiertoa, ja koivunlehtien sisältämät saponiinit toimivat mietona saippuana. Lehdistä erittyvällä eteerisellä öljyllä on paitsi helposti tunnistettava tuoksu myös tulehduksia ja särkyjä lieventävä vaikutus. Lisäksi vihtominen saa saunan kuumuudessa aikaan viilentäviä ilmavirtoja. Tuoreet vihdat voi myös pakastaa muovikääreissä talven varalle – näppärä keino tehostaa kylpynautintoa läpi vuoden.

Nykyään maamme lähes kaikissa taloissa ja huoneistoissa on sauna. Tyypillisiä saunatuoksuja ovat terva ja koivu, tosin muutkin eteeriset öljyt ovat suosittuja. Löylysanko ja kauha sekä pellavaiset pyyhkeet/istuinaluset kuuluvat nekin saunan perusvarusteisiin. Täydellinen päätös päivälle Sauna on verraton paikka rentoutua. Saunominen vaikuttaa myönteisesti terveyteen, uneen ja yleiseen hyvinvointiin. Löylyssä on aikaa levätä, rentoutua ja keskittyä olennaiseen. Sauna tarjoaa harmoniaa keholle ja mielelle. Löylyttely päivän päätteeksi tasapainottaa oloa ja toimii myös rentona illanviettopaikkana. Omaa aikaa – tai saunaseuraa Joillekin saunominen tarkoittaa nopeaa kymmenminuuttista pistäytymistä, toisille tunteja kestävää sosiaalista yhdessäoloa. Kesäisin ja etenkin saaristossa saunaa pidetään lämpimänä usein niin, että kukin voi käydä löylyssä juuri silloin kun siltä tuntuu – uinnin jälkeen tai grillin lämmetessä – omassa rauhassa tai suuremmallakin joukolla. Saunominen on perinteinen tapa huolehtia omasta terveydestään – sauna onkin ”köyhän apteekki” vanhan sanonnan mukaan. Lukuisin tutkimuksin on osoitettu saunomisen positiivisia vaikutuksia muun muassa sydämeen. Kuntoilun tapaan saunominen lisää sydämen lyöntitiheyttä ja hien eritystä, jotka molemmat edesauttavat rentoutumista ja yleistä hyvinvointia. Monia terveysvaikutuksia Pitkällä aikavälillä saunominen vähentää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Suomalaisen tutkimuksen mukaan pitkäjaksoisesti päivittäin saunovien keski-ikäisten miesten riski sairastua kuolemaan johtaviin sydän- tai verisuonitauteihin puolittuu. Tutkimus myös osoitti, että vaikutukset ovat sitä paremmat mitä kauemmin aikaa saunassa vietetään. Lisäksi


saunominen parantaa immuunijärjestelmää, laskee kolesterolitasoa, auttaa hallitsemaan veren sokeriarvoja ja vähentää jännityspäänsärkyä. Sauna antaa iholle nuorekasta hohtoa, lievittää reumaattisia vaivoja ja lihaskipuja sekä poistaa kehosta kuona-aineita. Hyvän arjen lähde Saunomiseen käytetty aika on epäilemättä hyvä sijoitus; mitä useammin saunot, sitä paremmin voit. Ihanteellista on löylytellä 60–80 asteen lämpötilassa kymmenen minuuttia kerrallaan ja varata aikaa jäähdyttelylle esimerkiksi suihkussa, kylvyssä, raikkaassa ulkoilmassa – tai talvella supisuomalaiseen tapaan vaikkapa kieriskelemällä lumihangessa. Lämpimän ja viileän kontrasti kiihdyttää hormonieritystä antaen kehoon hyvänolon ja euforian tunteita. Sauna lämmittää ja toimii eräänlaisena hyvän arjen lähteenä – tilana levolliselle meditaatiolle tai rennolle seurustelulle. Siis täydellinen paikka rauhoittua ja rentoutua.

3


Saunamallit SpaDealers-tynnyrisaunoja on saatavissa sekä pysty- että vaakamalleina. Ne valmistetaan Suomessa, kestävästä kotimaisesta lämpökäsitellystä Thermowoodista. Lämpökäsitelty mänty luovuttaa mietoa tervan tuoksua saunaa lämmitettäessä ja antaa oman lisänsä saunakokemukseen. Täydelliset rakennuspaketit sisältävät seinä-, päätyja kattomateriaalit, ikkunat, oven ja istuinpenkit. Seinämateriaali on pontattu, paksuudeltaan 32 mm,

mittaan sahattu ja siinä on jyrsityt urat pohjaa ja kattorakenteita varten. Ikkunanpuitteet ja ovi, joissa värjätyt turvalasit, ovenkarmi ja heloitukset. Myös kattohuopa ja LED-valaistus katossa kuuluvat toimitukseen. Tynnyrisaunat lämpenevät nopeasti joko puutai sähkökaminalla. Kaminoita, erikoislamppuja ja muita tarvikkeita on saatavissa myös vapaavalintaisina.

PYSTYSSÄ SEISOVA TYNNYRISAUNA Ø 180 CM • Sisähalkaisija ja sisäkorkeus 180 cm. Tilavuus 4,5 m3 • Kokonaiskorkeus kattoineen 250 cm. • Tilat enimmillään 5 henkilölle Toimitusvaihtoehdot: -- Toimitus sellaisenaan istuinpenkeillä varustettuna. Saatavissa myös sähkö- tai puukamina, eristetty savuputki ja suojalevy. -- Toimitus sellaisenaan makuupenkillä varustettuna, myös sähkökamina saatavissa.

MAKAAVA TYNNYRISAUNA Ø 200 x 260 CM

• Halkaisija 2 m, pituus 2,60 m, sisäpituus 1,80 m. Tilavuus 6 m3 • Tilat 6 kylpijälle. • Saunan muoto mahdollistaa hyvän ilmavirtauksen ja tasaisen lämmön. • Soveltuu myös yöpymismökiksi. Toimitusvaihtoehdot: -- sellaisenaan -- kokonaispakettina, varusteina puukamina ja suojalevy tai sähkökamina.

Asennusohjeet ja –video, mittapiirros ja lisätiedot kotisivuillamme www.spadealers.fi 4


Lämmitys Puulämmitteinen saunakamina Harvia M3

Lasiluukku, eristetty savuputki pituudeltaan 1,25 m tai 1,75 m. • Pieni puukamina, jonka teho 16,5 kW. Soveltuu tilavuudeltaan 3–7 m3 saunaan. • Mitat 360 x 570 x 380 cm. Paino 25 kg. • Toimituksen sisältö: eristetty savupiippu, yhdysputki, sadehattu ja katon tiiviste. • Kiuaskivet saunapaketin ostajalle

Sähkökamina Sawo 6 kW • Sähkökaminan teho 6 kW. Soveltuu tilavuudeltaan 5–9 m3 saunaan. • Koko 513 x 228 x 448 cm. • Ruostumaton pintamateriaali. Sisäänrakennettu ohjausyksikkö, jossa merkkivalo.

Muut tarvikkeet

LED-valaistukseen erikoislamppuja, savuputkia, seinien suojalevyjä, kaminan pohjalevy sekä savupiipun tiiviste ja eristetty savupiippu joko 1,25 tai 1,75 m -pituisena.

Vesisäiliö 20 l saunakaminaan

Ruostumaton 20 l vesisäiliö sopii Harvia-puukaminaan. Asennetaan kaminan yläpuolelle osaksi kaminaputkea. Kun kamina on käytössä, putken kautta kulkeva lämpö lämmittää myös säiliössä olevan veden.

Nautintoja SpaDealers tarjoaa myös monia erilaisia kylpynautintoa parantavia lisävarusteita. Löylysanko ja kauha kuuluvat luonnollisesti perusvarusteisiin, samoin lämpömittari. Sankoja ja kauhoja löytyy erimallisia ja erilaisista materiaaleista valmistettuina – samoin kosteusmittarilla varustettuja lämpömittareita. Tiimalasi pitää saunojat ajan tasalla ja AquaDropper lisäkosteuttaa tilaa automaattisesti säännöllisin väliajoin.

AQUADROPPER

Ainutlaatuisen ja älykkään muotoilunsa ansiosta laite kosteuttaa saunailmaa säännöllisin väliajoin, automaattisesti. AquaDropperin ahkerointia on hauska seurata, ja makuupenkillä varustetussa saunassa voi torkahtaakin laiteen huolehtiessa sopivasta ilman kosteudesta.

5


Laadukasta

materiaalia tunteella

SpaDealersin kaikki tynnyrisaunat on valmistettu kestävästä lämpökäsitellystä männystä, jonka markkinointinimi on Thermowood. Erinomaisten kestävyysominaisuuksiensa ansiosta tämä materiaali soveltuu jatkuvaan kosketukseen veden, säiden ja tuulten kanssa. Lisäksi se muistuttaa ulkonäöltään eksoottisia puulajeja.

Lämpökäsitellyn männyn – Thermowoodin – valmistaja on suomalainen Lunawood Ltd, joka on alan nykyinen markkinajohtaja ja edelläkävijä jo vuodesta 2000. Vuosittaisella 105 000 m3:n tuotantokapasiteetillaan Lunawood on johtava Thermowoodin valmistaja maailmassa. Yhtiön maine ja asema perustuvat innovatiiviseen ajatteluun, luotettavuuteen ja yhteistyöhön.

Pohjolan metsän aarteet

Thermowood – lämpökäsiteltyä mäntyä Lunawoodilta • • • • • • • •

Myrkytön, ympäristöystävällinen Pihkaton Erittäin mitta- ja muotopysyvä Kaunis väri ja pinta, kokonaan läpivärjättyä puuta Lahon- ja sään kestävä – kaikissa ilmastoissa Hyvä lämmöneristyskyky Vähäinen kosteuden- ja homeenmuodostusriski Minimaalinen huoltotarve; öljykäsittely kerran vuodessa.

Lue lisää osoitteessa www.lunawood.com

66

Lunawoodin ja Suomen edelläkävijyys alalla ei ole sattumaa. Suomi on tuhansien järvien ja metsien maa, ja pohjoinen ankara ilmasto on vuosisatojen ajan tuottanut hitaasti kasvavaa, hienosyistä puuta. Suomalaiset metsät tarjoavat väylän kestävään kehitykseen ja parempaan elämään. Lähellä luontoa voimme paremmin, ja aito puu antaa erilaisille rakennuksille oman erityisen tunnelmansa. Rakkaus metsään on tehnyt Lunawoodista alan asiantuntijan, ja vain laadukkain raaka-aine valitaan Thermowoodin valmistukseen. Prosessin aikana parannetaan puun luonnollisia ominaisuuksia, luontoa suojellen. Pohjoismainen metsä muuntuu parhaaksi mahdolliseksi rakennusaineeksi.

Lämpöä ja höyryä – ilman kemikaaleja

Lunawood käyttää pääosin PEFC-sertifioitua pohjoismaista mäntyä ja kuusta, jotka lajitellaan tarkkojen laatuvaatimusten mukaan. Männystä käytetään vain


SpaDealers ydinpuu ja latvatukin tuoreet oksat. SpaDealersin tynnyrisaunoihin käytetään ainoastaan mäntyä. Patentoitu tuotantoprosessi perustuu puun asteittaiseen lämpökäsittelyyn, jossa puun kemialliset ja fyysiset ominaisuudet muuttuvat pysyvästi. Lämpökäsittelykammioiden lämpötila nousee vaiheittain 212 C -asteeseen, ja koko prosessi kestää 110 tuntia tai viisi vuorokautta. Käsittelyn jälkeen puun kosteuspitoisuus on vähentynyt 4–7 prosenttiin, mikä parantaa merkittävästi materiaalin mitta- ja muotovakautta. Käsittelyssä hyödynnetään vain vesihöyryä ja lämpöä – ilman kemikaaleja. Tuloksena on ulko- ja sisäkäyttöön soveltuva lahon- ja sään kestävä, myrkytön ja pihkaton puu.

Kestävää, kaunista ja stabiilia

Puun massa “vanhennetaan”satavuotiasta puuta vastaavaksi. Eri puulaatujen luokituksessa ja niiden kestävyydessä Thermowood on luokassa kaksi kuten mm. setripuu ja tammi. Puun elinkaarta pidennetään, siitä tulee kestävämpi ja jopa kauniimpi. Puu on pinnaltaan samettisen sileää, miellyttävää koskea ja kauniisti ikääntyvää. Pohjoisen metsät ovat todellinen aarrekammio intohimoisille ja luoville rakentajille, joista Thermowood ja SpaDealers ovat osaltaan konkreettisia todisteita.

SpaDealers on vuonna 1981 perustettu Suomen länsirannikolla sijaitseva perheyritys. Vuodesta 2003 lähtien toiminta on painottunut erilaisiin sauna- ja kylpytuotteisiin: ulkoporealtaisiin, porekylpyihin, kylpytynnyreihin, tynnyrisaunoihin sekä niiden lisävarusteisiin. Tuotteita viedään lukuisiin maihin. Oma suunnittelu, kehitys ja valmistus tarjoavat kattavan katsauksen koko prosessiin ja takaavat tuotteiden korkean laadun. Määrätietoinen panostuksemme mm. perinteisen kylpytynnyrin tuotekehittelyyn on johtanut siihen, että SpaDealers on tänä päivänä yksi johtavista innovaattoreista alallaan. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota markkinoiden laajimman valikoiman suomalaisesta korkealuokkaisesta lämpökäsitellystä männystä valmistettuja erilaisia allas- ja saunamalleja. Tarjoamme sinullekin mahdollisuuden nauttia aidosta suomalaisesta saunasta oman kotisi tai vapaa-ajan asuntosi pihapiirissä.

7


Lagervägen 4 FIN-66200 Korsnäs Puh: +358-(0)10-239 5600 Sähköposti: info@spadealers.fi www.spadealers.fi

Monet etsivät ihmevalmisteita ja eksoottisia dieettejä elämänlaatunsa parantamiseen. Todellisuudessa avaimet hyvään ja terveelliseen elämään ovat kuitenkin tarjolla vaihtoehtoina arjen valinnoissamme, kuten päätös nauttia saunan löylyistä omassa pihapiirissä.

Made by Kustmedia Ab Oy • KTMP 2018


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.