Page 1

|

DISPOSABLE TOKYO

|


CULT PARTY I Koenji, en stadsdel som pga sitt klientel och antalet vintagebutiker men avsaknad av varuhus kanske kan beskrivas som ett mer laid back Harajuku. Här finns vintagebutiken CULT PARTY som inriktat sig på allt som är gulligt från 1900-talet. Stilen är till största delen vit, beige och rosa och ser ut ungefär som viktoriansk lolita. Nallar och kors, gärna från frimurare, är accessoarerna. I Juli 2009 hade man en fest för sina ca 200 bästa kunder och vi fick hänga med.


Högklackat I Japan händer det ganska ofta att killarna tar inspiration från tjejernas sätt att klä sig. Därför ser man båda könen bära UGGs när det blir kallt, och inom vissa stilar tänker man att högre är bättre, när det gäller skornas klackar. Dessa skor från Vivienne Westwood varit populära åtminstone sen mitten av 90-talet, även bland killar.


Loppis I Tokyo finns nog lika många loppisar som det finns vintagebutiker(ett hundratal). De två största ligger i Sendagaya och vid Yoyogi-parken. Perfekt att gå dit på söndagen och lyssna på amatörband, titta på dansare och köpa billiga kläder. I Sendagaya säljs precis vad som helst och även om det går att hitta fina kläder där tar det flera timmar att gå titta på alla de tre, fyra hundra borden. Då är det bättre att gå till Yoyogi där man koncentrerat sig helt på att sälja kläder. Marknaden är lika stor som den i Sendagaya och vissa säljare håller så hög standard att de lika gärna kunnat öppna en egen butik. Det går att hitta Levi’s jeans från 50-talet, till Tokyos lägsta priser, och andra typer av årgångsplagg, och nyare saker som Yohji Yamamoto, även om de flesta som säljer saker där brukar föredra att bära ett av de tusentals mindre inhemska varumärkena.


Bad Nice Alla subkulturer finns representerade i Tokyo och här är man äkta som ingen annanstans. Rockabillysalongen Bad Nice har originalstolar från USA och blandar i inredning amerikansk nostalig med Japans futuristiska animefigurer.


Dry Bones Japans främsta rockabillymärke heter Dry Bones. Här syns deras butik i Daikanyama och en av deras anställda. Han är en riktigt hardcore rockabilly-kille och gillar DIY-livsstilen. Han klipper sig själv óch har en tudelad tunga- självklart klippte även den klippt själv. Real monster!, som han själv säger. Tokyos rockabillykultur i övrigt är precis lika ’äkta’. På festerna är både killar och tjejer uppklädda till tusen i perfekta vintageplagg från 40- och 50-talet. Det känns nästan som att det är en tävling i vem som har bäst outfit när man ser killar i gamla Levi’s-jeans som man vet kostar runt 20 000 kr och skor och skjortor för runt 5 000 kr.


Nincompoop Capacity Nincompoop capacity är ett gammalt uttryck som härstammar från tidiga 1900-talets USA och betyder låg eller obefintlig mental kapacitet. Hur som helst är ägarna riktigt duktiga, för de har lyckats skapa en egen stil i Tokyo, med udda vintageplagg från 80- och 90-talet, ofta omsydda direkt i butiken till något ännu roligare.


Amen Amen är en vintage- och second hand-butik som öppnade i början av sommaren 2009. Affären har en egen stil bland de hundratalet andra liknande butikerna eftersom man blandar det klassiska, som gamla kimonos och amerikansk vintage, med remakes av årgångsplagg och en uppsjö av Nikes ”våfflor”. Dessutom finns en samling riktigt läskiga nallar och anime-figurer utspridda i butiken. Ägaren av butiken arrangerar även en fest som heter DENPA, där mode-otakus och anime-otakus möts och dansar till technomixar av soundtracken till animeserier och -filmer.


Trump Room Efter att ha shoppat hårt i Harajuku, gått catwalken ner Omotesando dori och tagit en cigg utanför Lawson med de förväntansfulla FRUiTS-aspiranterna som alltid syns där, och käkat ett halvt kilo kött på Great Burger är du kanske sugen på andra typer av nöjen. Om det är klubb du vill gå på är Trump Room nästan alltid förstavalet. Här kan du hänga med samma fruits som i Harajuku, och här är de om möjligt än mer uppklädda. Trump Room ligger i Shibuya, på fjärde, femte och sjätte våningen i ett oansenligt höghus som ligger insprängt bland banker, bokaffärer, kontorsbyggnade, McDonalds m.m. Våningen under finns även vintagebutiken, med samma ägare, Nude Trump. Invändigt är klubben, med undantag för ett antal speglar och uppstoppade djurhuvuden på väggarna, helt klädd i guldfärgad metall från golv till tak. Lyckas du hitta hit behöver du egentligen inte gå någon annanstans, för här finns evenemang 4-5 dagar i veckan. Det gäller bara att lista ut vad som är när.


Sova på klubb Japaner sover nästan överallt; på tunnelbanan, på golvet på tunnelbanestationen, på trottoaren, på McDonalds, på jobbet och självklart även på klubben. Detta för att tunnelbanan slutar gå mellan 12 och 1 och inte börjar igen förrän runt 5. Som tur är finns det soffor och stolar på vissa ställen, men det spelar egentligen ingen roll, golvet brukar funka lika bra. Sover man inte på klubben kan man göra det på ett mangacafé, hyra ett karaokerum eller stå och läsa tidningar på en konbini(”convenience store”) som 7Eleven, Lawson eller Family Mart i några timmar.


Tripple Nippples Trippple Nippples är Japans främsta band inom Electro/Comedygenren. De är kända för att alltid ha olika, egenhändigt tillverkade, kläder när de framträder, som bikins av spaghetti, påklistrad päls eller bara eltejp. Showerna och texterna där engelska och japanska blandas är precis lika roliga de. De har nyligen varit på en mindre turné i Asien, spelat in en video och släpper i februari sitt första album!


DISPOSABLE TOKYO  

1 2 3 4 5 NEO-TOKYO IS SET TO E.X.P.L.O.D.E ! !