Page 1

2. évfolyam 4. szám

2010. DECEMBER

ingyenes havilap

Földeáki Fiatalok Lapja www.nrf.hu

Egy kis nátha Versek Viccek

Horoszkóp Origami


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA

Eső, hó, vizsgák, Mikulás, karácsonyi „nagybevásárlás”, kinek mi jut decemberre. Annyi biztos, hogy mindenkinek okoz stresszhelyzetet ez a hónap. Ajándékvásárlásra általában nem sok idejük van az embereknek, mert sok tanulnivaló van és az utolsó napokra hagyják a vásárlást. Maga az ajándékozás viszont egy izgalmas dolog lehet, hiszen kíváncsian várjuk a másik reakcióját, vajon örül-e a meglepetésnek… Remélem, hogy lesz szerencsénk a park csendjében, szállingózó hó kíséretében sétálni. Élvezni a csendet, a friss, ám csípős hideget, egy meleg kézfogást. Remélem a sok rohanás mellett mindenkinek lesz néhány órája arra, hogy kikapcsolódjon, pihenjen. Hiszen erre való a karácsony, hogy békében teljen néhány nap. Ezt kívánom mindenkinek! Boldog és békés ünnepeket minden kedves olvasónknak! Farkas Ági DECEMBER HAVI HOROSZKÓP KOS Az év utolsó hónapja nálad a lezárásokat jelenti. Szeretnél úgy átmenni 2011-re, hogy semmi dolgod nincs függőben! Erre most minden esélyed meg van! BIKA Teljesen a ráhangolódtál az ünnepekre, karácsonyi dalokat dúdolgatsz már a hónap elején. Mindenképpen magasztos és meghitt karácsonyra számíthatsz. IKREK Fontos hogy most elismerjék, honorálják a munkádat. Nem utolsósorban az ezzel járó anyagi juttatások és jól jönnek így az ünnepek előtt. RÁK A karácsony a te időszakod, ilyenkor összegyűlnek a szűkebb és tágabb értelemben vett családtagok. Most családtagnak nevezhető barátaid társasága jelent sokat. OROSZLÁN December számodra pihenést és csendet jelent majd. Használd fel, töltekezz, hogy annál nagyobb lendülettel kezdhesd az új évet! SZŰZ Kicsit fáraszthat már, hogy még mindig te vagy a középpontban, hogy mindenki tőled vár megoldásokat, de még mindig tűrnöd kell ezt egy kicsit.

MÉRLEG Nehezebb, túlérzékeny, feszült hónapra számíthatsz, kicsit olyan, mintha magadra maradtál volna. Sírd ki magad, ha kell, de tudd, hogy nem hagytak egyedül! SKORPIÓ Szerelmi életed nagyszerű és ez rengeteg pozitív energiával tölt el. Könnyen lehet, hogy meg is ihlet és alkotsz valami szépet, mondjuk egy szerelmes verset. NYILAS Boldog születésnapot! Mozgalmas időszak lesz, sok változás. Itt az idő, hogy új fejezetet kezdj az életedben, indításként rendezd át a szobád vagy a lakásod! BAK Forradalmi változások zajlanak az életedben, amelyek talán első ránézésre nehezek és sorscsapásnak tűnnek, hosszútávon mégsem azok! VÍZÖNTŐ A hétköznapi rutinok bedarálnak teljesen, nem is baj, hogy jön a karácsony, legalább lazíthatsz egy kicsit! HALAK Ha változtatni szeretnél a párkapcsolatodon, ne most tedd, várj vele még. Gondold át még egyszer, nyugodtan. Néhány hét és kitisztulnak a dolgok!

Bővebb információ és személyre szabott elemzés: Kovács Judit asztrológus és kineziológus Tel: 30/553-53-85, E-mail: astrozody@gmail.com

2

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

VILÁGNAPOK DECEMBERBEN

december 1.:  AIDS-ellenes világnap – WHO december 2.:  A rabszolgaság felszámolásának világnapja december 6.:  Mikulás napja: Szent Miklós püspök emlékére december 13.:  Luca napja december 18.:  Kisebbségek napja Magyarországon  Emigránsok nemzetközi napja december 29.:  A magyar kártya napja ORIGAMI Az Origami nem más, mint az olló és ragasztó nélküli papír hajtogatás művészete. Általában ilyenfajta segédeszközöket nem használnak. Sadako Sasaki miatt a legnépszerűbb ilyen origami a daru. Hiszen ha valaki meghajt 100 darut, az akkor szerencsét hoz, ezért a betegeknek is szokták vinni, hogy mihamarabb gyógyuljon meg. Ki is az a Sadako Sasaki? Sadako Sasaki kétéves volt, amikor szülővárosát, Hiroshimát atomtámadás érte. 1955-ig, tizenkét éves koráig jó erőnek örvendett, erős, sportos kislány volt. Abban az évben egy futóversenyre gyakorolva egyszerre rosszul lett, megszédült és a földre esett. Az orvosok leukémiát állapítottak meg nála, amely az atombomba utóhatásaként jelentkezett. A kórházban egyik barátnője egy ősi japán legendát mesélt Sadakonak, miszerint aki ezer papír darumadarat hajtogat, annak valóra válik egy kívánsága. Sadako azt remélte, hogy ha elkészíti az origami madarakat, akkor meggyógyulhat, ezért nekilátott a munkának. A papírhajtogatást kórházi kezelése nyolc hónapja alatt egyetlen napra sem adta fel. Mindvégig hitt és bízott. Halála napjáig, 1955. október 25-ig 644 darab darumadarat sikerült elkészítenie. Az ezer darabhoz még hiányzó darumadarakat barátai fejezték be és helyezték mellé a sírjába.

www.nrf.hu

3


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA December

Minden hónapot a sajátos hangulatú gúnyája miatt szeretek. Élvezem figyelni, ahogy e öltözék változózik. Nézem, ahogy a komótos tél magába öleli a tájat. Álomba bocsátva a növényzetet és fehér csipkés zúzmarával díszíti a vidéket. Az utcák a házak napról napra ünnepi pompában díszelegnek. A sokadalom talán az év ennek a hónapjában lomhán jár. A szeretetteljes ünnepekre vágyik, hogy lezárhasson egy korszakot, és végre megpihenhessen. Így téve az anyatermészet is. Ezzel célozva nekünk, hogy minden seb gyógyítható, hogy a szív szeretetteljes és hogy az ünnepi békesség árad minden lélekből. A fenyőfák illatából, a hóember mosolyából, a szaloncukor papírjának gyűrődéseiben. És főként minden családtagunk, szerelmünk, barátunk lágy ölelésében, főként ilyenkor decemberben.

Seres Lea

4

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

KEDVES OLVASÓ! E mostani rovatunk témája a Mikulás ünnephez kapcsolódik. A gyerekek egyik leginkább várt ünnepének hangulatát még szebbé teheti ez a kedves kis puttony, ami nagyon egyszerűen elkészíthető. A hagyományos műanyag zacskóval szembeni előnye, hogy nem kell eldobni, hiszen a szófogadó, jó gyerekek számára biztosan a következő télen is rejthet bele valamit a Mikulás. Nagymamák, anyukák, tessék munkához látni! De vigyázat a kis gyermek meg ne lássa, mert csak akkor okoz majd igazi meglepetést. Ne ijedjen meg tőle az sem, akinek esetleg többre is szüksége van, hiszen egy darab bő fél óra alatt elkészíthető. Jó munkát kívánok mindenkinek! MINI MIKULÁS PUTTONY HOZZÁVALÓK: 50x50 cm-es bármilyen piros vagy bordó színű anyag, kb. 150 cm hosszú vastagabb, illetve egy vékonyabb szalag, 30 cm-es kalapgumi, gombostű, anyaghoz illő hímző vagy varrócérna. ELKÉSZÍTÉS MENETE: 1. Vágj ki egy kb. 40-45 cm átmérőjű kört. (sablonnak használhatsz egy fedőt vagy tálcát is) 2. Hajtsd vissza a szélét a színére kb. 1 cm-re és rögzítsd gombostűvel vagy férceléssel. 3. A vastagabb szalag egyik végét hajtsd vissza kétszer és varrd le, hogy ne bomoljon. Rögzítsd az anyag széléhez úgy, hogy kb. 1 cm-re kilógjon. Célszerűbb először az anyaghoz gombostűzni a szalagot körben, így látod majd, hogy a másik végéből mennyit kell levágnod. 4. A szalag alsó szélét is varrd az anyaghoz úgy, hogy ott is maradjon el 1 cm. Fércelő vagy rejtett öltésekkel dolgozz. Ne ijedj meg, ha a szalag alsó széle ráncosabbra sikerül, nem fog látszani, ha összehúzod a puttonyt. 5. A kapott nyíláson keresztül húzd be először a szalagot, majd a kalapgumit. 6. Kész is van a kis puttony! Ha mindent belepakoltál, csak húzd össze a szalagot és kösd masnira. Remélem sikerült ezzel az ötlettel még örömtelibbé tenni ezt az ünnepet. PRAKTIKUS TANÁCSOK: 1. Bármekkora puttonyt készíthetsz. Egy anyagdarabból vágd ki először a kívánt méretet, ráncold össze, így látni fogod, mekkora lesz készen a puttonyod. 2. Ha van arany-vagy ezüstszínű cérnád, még jól is mutat, ha látszik a varratod. 3. Akár karácsonyi ajándék számára is elkészítheted, bármilyen színben, méretben. Sokkal személyesebbé, értékesebbé teszi a meglepetést, hiszen még a csomagolás is ajándék.

Torma Anikó

www.nrf.hu

5


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA EGY KIS NÁTHA

A náthát vírus okozza, melyre az antibiotikumok hatástalanok. Tünetei: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés. Fontos, hogy a légutak átjárhatóak legyenek a levegő számára, különben a pangó váladékban elszaporodnak a baktériumok, amely a garatfalon lecsorogva torokgyulladást, lázat idézhet elő, és nem ússzuk meg orvos ill. antibiotikumos terápia nélkül. Elsősorban kell egy jó orrspray vagy orrcsepp (a spray pontosabb adagolást tesz lehetővé, és nem folyik le a garatfalon keserű íz érzést okozva, szemben az orrcseppekkel). Az orrspray-k lényege, hogy az orrnyálkahártya duzzanatot hosszú időre lelohasztja, mert érszűkítő anyagot tartalmaz, emiatt 5–7 napnál tovább nem célszerű alkalmazni, mert hosszú távon károsítja a nyálkahártyát, és tartós duzzanatot idéz elő, így pont az ellenkező hatást érjük el. Különféle orrspray–k léteznek elég bőséges a választék. (tartósítószermentes, dexpanthenollal ill. illóolajokkal kombinált. Előbbi nem szárít, utóbbi hűs érzést biztosít. Fontos, hogy elég gyakran fújjuk az orrunkat megfelelően. (egyik orrlyuk befog, miközben a másik kifúj, ill. fordítva. Ne egyszerre, mert a megnövekedett nyomás hatására a váladékot a fül felé sodorjuk, így okozva a későbbiekben fülfájást, ill. középfülgyulladást. Nátha esetén elengedhetetlen a gyakori kézmosás! Lehetőleg fertőtlenítő szappannal, gyakori papírzsebkendő használat, orrspray, egy kis C-vitamin, sok folyadék (csipke, hárs, kamilla tea), 2 – 3 nap pihenés OTTHON! (és itt nem a munkahelyre gondoltam :-) ),illóolajos párologtatás (a citrom fertőtlenítő hatású), sok gyümölcs. Ha mégsem úsznánk meg a náthát kisebesedett orr nélkül, vitaminos orrcseppel, ill. hámosító kenőccsel kezelhetjük. A betegeknek mielőbbi jobbulást kívánok, az egészségeseknek pedig kitartást a hosszú télhez. Bugyi Éva

Alföld

VERSEK

Kattogó acélkerekek gördülnek a síneken A Tél eltüntette a fákról a ragyogó színeket Robogok a szürke ködben az acél paripán S a vén Alföld benéz poros ablakán

Mért vágyok én a szenvedésre A tűz általi perzselésre Mért állom a lángok mardosását Hányszor fizetem meg vágyam árát

Én megtörlöm az üveget és visszanézek rá Búcsúzik mielőtt a Tél álomba ringatná Szívem megnyugszik-e nagy óriás láttán Kinek nagy fekete hantok díszítik a hátát Ő nem hivalkodik, mint a hegyek körös-körül Csak kedvesen, nyugodtan, szelíden elterül. E síkság hátán tanultam meg mászni, járni Kaptam az első csókot, s tanultam meg szeretni. Megköszöntem neki mindent, mit kaptam, s szemét lecsukja S az Alföld álmát a Tél fehér pihékkel takarja.

6

Szenvedve kell a magasba jutnom Hol fellegek közt kell utaznom Magas bércek kőormán ütközve Hullok alá esőcseppeket üldözve Sziklafalon gördülök egy patakba Sekély vizét magasra duzzasztva Patakon vágtázva folyóba torkolva Utazom vissza oda ahol vagy.

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

VÁSÁRLÁS A NETEN Közeledik a karácsony, aki nem szeret napokig áruházról áruházra kétségbeesetten bolyongani, közelharcban küzdeni az utolsó darab sláger játékért vagy könyvért, annak érdemes körülnézni még időben a neten is. Ha már kitaláltuk az ajándékot, akkor is érdemes előtte információkat gyűjteni róla, hol lehet kedvezőbb áron megkapni. Sok ár összehasonlító oldal van: argep.hu, depo.hu, arukereso.hu, kirakat.hu. Fontos, hogy megnézzük a futárköltséget is, nagyobb rendelésnél elengedik, de 2-3000-nél nem szokott magasabb lenni, láttam olyan oldalt, ahol a futár olcsóbb volt, mint a postai feladás. A garancia is nagyon fontos, ha gond van, a vevő állja a visszaszállítás költségét általában. Műszaki cikkel kapcsolatban az edigital.hu –t ajánlom, Szegeden is van boltjuk, van ingyen kiszállítás is, illetve az elektropark.hu webáruházat. Itt általában utánvétel van, esetleg kedvezmény bankkártyás fizetésre, vagy előre utalás. Internetes vásárlásnál 8 munkanap áll a rendelkezésünkre, ha mégsem felel meg az áru, érdemes erre is rákérdezni konkrét vásárláskor, illetve a tudatosvasarlo.hu honlapon. Bankkártyás vásárlásra nem minden kártya jó, ezt kérdezzük meg a bankunknál, egyes chipes, illetve a dombornyomott kártyák, master, visa alkalmasak rá. Van olyan bank, ahol a biztonság érdekében erre külön hitelkártyát kínálnak, amit a megfelelő összeggel feltöltünk, nehogy az összes pénzünket lehúzzák. Érdemes az sms értesítést is bekapcsolnunk, fő az óvatosság! Vannak különböző adásvételi oldalak, legnagyobbak a teszvesz, vatera, ahol a megunt dolgainkat mi is eladhatjuk, itt minimális díjat kell fizetni a meghirdetésért, illetve a sikeres eladás után, de milliós nagyságrendű kereskedés után adóznunk is kell elvileg. Ellenőrizzük az eladót, milyen a minősítése (vásárlás után lehet minősíteni) mennyire megbízható. Ha valaki leüti a vásárlást, aztán mégse akar előre fizetni, bekavar, akkor ne küldjük el az árut, valószínű csalóval van dolgunk, ha egyértelműen előre utalást adtunk meg, nem térhet el a szabálytól. Ha mi adunk el, a magunk érdekében adjuk fel ajánlva a levelet/csomagot és akár mobillal is lefotózva, küldjük át a feladószelvényt e-mailben, hogy igazolni tudjuk, hogy tényleg feladtuk. Külföldről történő vásárláshoz erősen ajánlott a nyelvtudás, az angol alapvető fontosságú. Itt a fizetés előtt győződjünk meg, hogy biztonságos az oldal (a cím nem http, hanem https protokollal indul). A másik nagyon fontos, hogy vannak ingyenes internetes biztonsági fizetési megoldások, amelyek garanciát jelentenek mind a vevő, mind az eladó számára a csalások ellen. A legelterjedtebb paypal, ahol regisztráció után a kártyánkról leemelt kisebb összeggel ellenőrzi, hogy valódi-e a számlaszám, majd utána ezzel már biztonságosan fizethetünk. Ha „hihetetlenül” kedvező árat látunk, azért kezdjünk el gyanakodni, biztos megéri-e a kockázatot. Lehetőleg nézzünk utána az áruháznak és ismert, neves oldalakról vásároljunk, gondoljuk meg, mennyit nyerünk a kedvezőbb vásárlással, viszont, ha probléma van, mekkora bosszúságot fog okozni, vagy mennyi utánajárásba fog kerülni. A keresgéléshez, vásárláshoz sok türelmet és szerencsét kívánok!

www.nrf.hu

Vass Attila VassCo

7


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA Karácsonyi CSILLAGjegyek

Közeleg a Karácsony, ha nincs még ötleted, hogy kinek mit ajándékozz, gondold át, milyen csillagjegyben született és máris megtudhatod, minek örülne leginkább. A tűz jegyűeknek, Kos, Nyilas, Oroszlán mindig telitalálat valamilyen világító test, lámpa, gyertya, állati eredetű tárgyak, bőr, szőrme, gyapjú. Kedvelik az embereket ábrázoló műalkotásokat és a kirándulással, sporttal kapcsolatos dolgokat. A Kosok például szívesen olvassák hadvezérek, feltalálók, forradalmárok életrajzát. Ne válasszunk azonban több kötetes alkotást, mert hamar beleunhatnak. A Kos gyermeknek eszünkbe ne jusson kirakós játékot venni, inkább lepjük meg számítógépes akciójátékkal, derül egy szánkónak is. Vehetünk indián felszerelést, kisautót, fodrászfelszerelést. A Kos férfiak álmában gyakran szerepelnek piros sportkocsik. Ha erre nem futja, jöhet egy autósújság előfizetése. Pisztoly, tőr, kés, bicska mind jó ajándék nekik. Bokszzsák, egy pár bokszkesztyű is telitalálat náluk. A Kos nő klasszikus ajándéka a gránát vagy rubin ékszer. Örülnek műköröm építő szettnek is. Az Oroszlánok vonzódnak a színházhoz, szeretik az ötvösművészet remekeit. Meglephetjük őket színházjeggyel, kártyajátékokkal, arany ékszerrel. Olyan ajándékok szereznek nekik örömet, amellyel kifejezzük, mennyire értékeljük és szeretjük őket. Az Oroszlán gyermek mesefilmet, távirányítású autót, logikai játékokat szeretne kapni. De mindez trendi legyen, másképp nem örül neki! Az Oroszlán nő maradéktalanul örül egy gyémántgyűrűnek, de beérik arany ékszerrel is. Az Oroszlán férfinak elég egy márkás nyakkendő, vagy bármi olyan, amin jól látható a márkajelzés. A Nyilasoknak kitűnő ajándék a társasjáték vagy egy nagy gondolkodó valamely műve, életrajza esetleg útikönyvek, utazási utalványok, kalandregények, ezek igazi meglepetések lehetnek számukra. A Nyilas gyermeket kényeztessük édességgel, távcsővel, de akár egy kölyökkutyával is. A Nyilas nőnek egzotikus lakberendezési tárgyat, anyagot, egzotikus ruhaneműt, vagy épp ilyen könyvet vegyünk. A Nyilas férfit elvarázsolja egy jó szivar, egy üveg finom whisky, vagy épp egy olyan dolog, amit túráin tud használni. A Föld jegyek, Bika, Szűz, Bak imádják minden alkalomra a csokoládét, a virágot. Kedvelik az értékálló tárgyakat, a sokáig megtartható növényeket, virágmintás tárgyakat, piperecikkeket. A tájképek, lakberendezési, szakács és kertészeti könyvek is tökéletes ajándékok lehetnek számukra. A Bikák szeretnek jókat enni és inni, örülnek ezért az egzotikus ínyencségeknek, zamatos kávénak, teának, minőségi boroknak. Hölgyeknek süteményes szakácskönyvet, színes bevásárlókosarat is vehetünk. Parfüm, illatgyertya, füstölő, illóolaj-párologtató is szép ajándék. Puha tapintású selyemkendők, vidám díszpárnák is szóba jöhetnek náluk. A földszínek kedvelői, ha lehet, az ajándék legyen ilyen. Meglephetjük őket kerti eszközökkel, ilyen témájú könyvekkel. Minden ajándék, mely művészetekkel, zenével kapcsolatos, siket arat náluk. A Bika gyerek örül a pénznek, ajándékutalványnak, de betétkönyvnek is. Kisebbeknek az építőkocka kiváló ajándék. Gyerekeknek homokozó játékot, fazekaskorongot, babát, hímző készletet adhatunk ajándékba. A Szüzeknek jó ajándék a nagy odafigyelést igénylő kirakós játékok, összerakós modellek, matematika vagy gyógyszerészeti témájú könyvek. Szűz jegyű gyermek ajándéka lehet egy vegyészkészlet, lego, puzzle játék. Orvosi táska, homokozó játék is jó ötlet. Nagyobbaknak könyvek, szoftverek is szóba jöhetnek. A jó kézügyességük kihasználására lepjük meg őket gyöngyfűzéshez, üvegfestéshez, kézimunkához való alapanyagokkal. Számítógépes harci játék, hátizsák, hadtörténeti könyv. A Szűz nőt elvarázsolhatjuk egy kasmír sállal, bőr pénztárcával, vagy telefonregiszterrel, bőr naptárral. A Szűz férfi nagyra értékeli a digitális kamerát, de minden szerszám ideális ajándék neki. A Bakok a masszív, tartós dolgok megszállottjai. Érdeklődésüket főleg a hosszú távú dolgok kötik le. Capitaly játék kitűnő ajándék ötlet karácsonyra. De a nyelvkönyv, karrier tanácsadó könyv, vagy épp egy jó kis tanfolyam ebben a témában, örömet okoz a Baknak. Óriás puzzle, több ezer darabos modellek, kő és kristálygyűjtemény, hegymászó felszerelés, mind értékes ajándék nekik. Gyerekeknek modellvasút, gyermekvasaló, játék pénztárgép jelenthet örömet. Egy számítógépes program, vagy olyan videofilm, amiben a jó győz a gonosz felett, örömet fog okozni a gyermeknek. A Bak nő értékeli a tollat, karórát, konyhai szuper gépeket. A Bak férfinak boldogságot okoz egy sakk készlet, minőségi csoki, de akár egy művészeti album is. Zokni, kesztyű, pamutzsebkendő, ha más jegynek nem is, a Baknak ezzel is kedveskedhetünk. A levegő elemhez tartozó jegyek, az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő, minden fémből és kőből készült dísztárgyat kedvel. Telefonos notesz, határidőnapló, mobil telefon, szótárak, lexikonok, kalendáriumok mind jó ajándék lehet. Az Ikrek számára fontos az intellektuális kikapcsolódás, mozgékonyak, kíváncsiak, fiatalosak. Kerékpár, kismotor, egyéb közlekedési eszközök jó ajándéknak bizonyulnak. Örülnek az irodalom egy-egy könnyebb hangvételű remekének is, akár írott, akár filmesített formában is. Vonzódnak az idegen nyelvek iránt, szótár vagy nyelvtanfo-

8

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

lyam igazán szép meglepetés nekik. Az Ikrek gyereknek hullahopp karikával, ugrókötéllel, s minden más sporteszközzel is kedveskedhetünk. Azoknak az ajándékoknak örül, amelyet sok baráttal együtt próbálhat ki, ilyen lehet a dominó, társasjátékok, kockajátékok. Az Ikrek férfiból a legújabb high tech mobil, dvd lejátszó, kitörő örömöt vált ki. Az Ikrek nőket elvarázsolja a divatvilág, minden trendi darabnak, de akár egy bohókás harisnyának is örülnek. Színes, különböző méretű dobozok, ládikók, kosárkák is tetszésüket váltják ki. A Mérlegek romantikus alkatúak, keressünk számunkra a boltokban romantikus szerelmes regényt, kényelmes bútorokat, lakberendezési tárgyakat. Minden szépítőszernek is nagyon örülnek. Ékszerek is jó ajándékok, főleg, ha sok kő díszíti őket. Kedvelik a lélektannal foglalkozó könyveket, filmeket. Gyertyák, lámpások, szobrok, festmények, zenék, ez mind telitalálat. Mérleg férfi kapjon minőségi bort, elegáns borospohár készletet. Gyerek mérlegeknek vegyünk babákat, gyermek sminkkészletet, tollaslabdát. Vasút a fiúknak jó ötlet. A Vízöntők szeretik a logikus dolgokat, így jó ajándék neki például a rejtvényfejtő könyv, újság előfizetés, logikai vagy nyelvi játékok, fejtörők. A legújabb számítógépes eszközök, modern elektromos berendezések széles tárházából válogathatunk nekik. Szeretik az újdonságokat, a különlegességeket, vonzza őket az ezotéria, Buddha szobrocska, szélcsengő, füstölők, selyemkendők, angyalok, ázsiai ruhák is jó ajándék ötletek lehetnek. Vízöntő gyerekeknek örömet lehet okozni varázskastéllyal, babaszobával, babaszínházzal, vicces kulcstartóval. A legújabb teleszkóp, vagy épp egy gyöngyfűző szett is megfelelő ajándék számukra. A Rák a régiségeket kedveli, antikvitásban, vagy antikváriumban vásárolt darabok örömet okoznak nekik. De találó ajándék lehet számukra egy szerelmes regény vagy film. A konyhaművészet is az ő területük, így jó ajándék lehet egy szakácskönyv. Művészetekhez vonzódhatnak, vegyünk nekik albumot, belépőjegyet egy kiállításra, hangversenyre, ecsetet, festéket, szobrászkodáshoz anyagokat. A Rák gyermek imádja a mesefilmeket, bábokat, de igazi meglepetést akár egy akváriummal is szerezhetünk neki. Mesekönyvek, játék konyha, bélyegalbum, mint kitűnő ötlet. Kicsit nagyobbaknak a számítógépes szerepjáték, de az Activity is meglepetés lesz. Anyai ösztönök élnek a Rákokban, ezért kisállatok dédelgetése is jó ötlet: kiscica, aranyhörcsög, tengerimalac, kölyökkutya is szóba kerülhet. Rák hölgyeket lepjünk meg ezüst ékszerrel. A Skorpiók imádják lerántani a leplet a titkokról, szeretnek a dolgok mélyére látni, nyomozni. Filmek, könyvek, krimik ezen témákból, s a siker nem maradhat el. Elmés, logikai feladatoknak, társas játékoknak is örülnek majd a fa alatt. Régészeti, történelmi vagy politikai témájú filmek, könyvek is számításba jöhetnek, amikor vásárolni indulunk nekik. A Skorpió nő egy antik foglalatú tükörnek, keleti szőnyegnek, egzotikus parfümnek, tarot kártyának is tud örülni. Férfiaknak technikai eszközöket, videokamerát, lejátszókat vehetünk. Skorpió gyerekeknek úszószemüveg, hadi játékok, boszorkányos könyvek, ezekkel kedveskedhetünk. Ajándéknak tökéletes lehet még a mikroszkópkészlet, lányoknak napló, vagy színes füzetek, tollak. A Halak megajándékozásakor szóba jöhetnek a fantasztikus, misztikus filmek, ezoterikus kiadványok, aromaterápiás kényeztető termékek. A Halak nőnek úgy okozhatunk örömet, ha nemes köveket, kristályokat, ilyenekkel ékesített ékszereket, meditációs cd-ket, szerencsebambuszt, álomfejtő könyvet vásárolunk neki. Halak férfi értékeli a finom parfümöt, de a puha takarót is. Kis Halacskáknak a tündérek, angyalok, boszorkányok birodalmába repítő mesekönyv, vagy akár egy bűvészdoboz jelenthet örömet. Vehetünk a gyermekeknek kifestőkönyvet, gyurmát, vagy gazdagítsuk plüssállat gyűjteményét. Sapkával, hátizsákkal is nyerők lehetünk náluk. És ha még ezek után is csak tanácstalanul nézünk, lepjük meg szerettünket egy asztrológiai elemzésről szóló ajándékutalvánnyal, vagy személyes horoszkópjának írott változatával, esetleg egy 2011-es éves előrejelzéssel. Kovács Judit asztrológus és kineziológus Tel: 30/553-53-85, E-mail: astrozody@gmail.com

www.nrf.hu

9


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA

A FÖLDEÁKI KÖNYVTÁR AJÁNLATA LEGFRISSEBB SZERZEMÉNYEIBŐL: Cassandra Clare: Csontváros A végzet ereklyéi Első könyv Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz - amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi - még egy vércsepp sem - bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán? Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék... Cassandra Clare lendületes, sziporkázó és végtelenül lebilincselő regénye szórakoztató, vad utazásra viszi az olvasókat, akik azt fogják kívánni, bárcsak sose érnének az út végére. Cassandra Clare: Hamuváros - A végzet ereklyéi 2. Clary Fray másra sem vágyik, csak hogy végre ismét normális életet élhessen. De vajon mi számít normálisnak, ha valaki démonokat pusztító Árnyvadász, az édesanyja varázslattal előidézett kómában fekszik, és egyszerre vérfarkasok, vámpírok meg tündérek nyüzsögnek körülötte? Clary szívesen töltene több időt legjobb barátjával, Simonnal, csakhogy az Árnyvadászoktól nem szabadulhat - főleg nem jóképű, ámde bosszantó, újonnan megtalált bátyjától, Jacetől. Clary csakis úgy segíthet édesanyján, ha felkutatja a rossz útra tért Árnyvadászt, Valentine-t, aki talán őrült, bizonyosan gonosz - ráadásul az édesapja. Amikor a Végzet Ereklyéi közül a másodikat is ellopják, a félelmetes Inkvizítor Jace-t gyanúsítja. Lehet, hogy a fiú tényleg elárul mindent, amiben hitt, és az apja mellé áll? Radics Mária: Natúrdíszek karácsonyra - Fortélyok 126. : Színes ötletek Otthonunkban a karácsonyi hangulatot különböző divathullámok határozzák meg. Egyetlen stílus van, amely örök, a természetes alapanyagokra építő. A természetes stílusnak vannak egyedül hagyományai, és minden más irányzat belőle fejlődik ki. Könyvünkben úgy válogattuk össze a natúrdíszeket, hogy a kicsik és nagyok egyaránt találjanak közöttük kedvükre valót, és közösen alkotva varázsoljanak otthonukba karácsonyi hangulatot. A könyvek kölcsönözhetők a könyvtárban, minden érdeklődőt szertetettel várunk: a régi könyvtárosok  a régi nyitva tartással  az új könyvtárépületben ;)

10

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

LUSTASÁG FÉL EGÉSZSÉG? A helyes életvitel, a tudatos táplálkozás és főként az elegendő testmozgás manapság kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében. A televízió, a rádió, a különböző magazinok a rendszeres mozgást, a testi, lelki és szociális jólétünk egyik alapköveként említik. A napi gyakorisággal végzett edzés kulcsa a sport. Ki versenyszerűen űzi, ki pedig hobbiból, vagy éppen a bevitt napi kalóriamennyiség egy részének elégetése érdekében. Jótékony hatása, betegségmegelőző szerepe ellenére, mint mindennek, a rendszeres sportolásnak is megvannak a maga veszélyei. Ezek pedig a mindig váratlanul érkező sérülések.. Sportsérülésnek nevezünk minden olyan sérülést, amely sportolás közben keletkezik, a sportolás minőségének és mennyiségének a csökkenését eredményezi és megoldásához orvosi tanács vagy kezelés szükséges. Az Amerikai Egyesült Államokban évente több mint 10 millió sportsérülést látnak el évente. Ezek általában a gyakorlott sportágra jellemző sérülések. Futóknál, atlétáknál, labdarúgóknál, a térd és a láb izmainak különböző rongálódásai, a küzdősportoknál a fej, a felső és alsó végtagok károsodásai tükrözik az adott sportágra jellemző mozgási formát. A sportolás közben keletkezett sérüléseknek 4 nagy csoportja létezik. Az akut sportsérülések, vagy más néven sportbalesetek, melyek hirtelen erőhatásra bekövetkezett károsodások (ficamok, csonttörések, szalagszakadások), túlterheléses sérülések, amelyeket a sorozatos helytelen terhelés következtében létrejött mikrotraumák hoznak létre (gyulladások, teniszkönyök stb.), krónikus sérülések, melyek a nem megfelelő kezelés eredményeképpen létrejött gyulladások és az utolsó, az újrasérülések csoportja, ahova az olyan defektusokat soroljuk, ahol egy korábbi károsodás helyén jelentkezik újra a fájdalom. A leggyakoribbak a túlterheléses sérülések, melyek a helytelen edzésmódszerek miatt jönnek létre. A sportolni készülő egyén kevés időt szán a bemelegítésre (sokszor be sem melegít), valamint az intenzív edzés utáni levezető gyakorlatokra. Ezzel minimális esélyt ad a szervezetnek, az izmoknak a regenerálódására. Egy erőteljes tréning során az izomrostok egyik része károsodik és a másik része pedig fölhasználja a maradék energiáit. Testünk a fájdalommal jelzi, ha valami nincs rendben. A fájdalom mellett végzett edzések sérüléseket, szakadást idézhetnek elő. Általában az izomrostoknak 2 nap szükséges, hogy újra "üzemképesek" legyenek. Ezért fontosak a testmozgás utáni levezető gyakorlatok, hiszen elősegítjük ezen rostok regenerálódását. Felmerül a kérdés: Vajon megéri-e sportolni? Természetesen, mint minden tevékenységnek, a sportnak is megvan a maga kockázata, de a kellő odafigyeléssel, tudatossággal végzett edzésmunka nem marad eredmény nélkül. Szervezetünk meg fogja hálálni a "törődést" és elejét vehetjük az örök kifogásnak: Lustaság fél egészség.

Zs. D. P.

www.nrf.hu

11


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA CSOMAGOLÁS

A csomagolás sokat jelent. Csomagoljuk az ajándékot natúr papírba. Átköthetjük vastag spárgával vagy banánrost papírral, rafiával. Ez utóbbiból készíthetünk masnit is, de ne vigyük túlzásba a különböző kötözőanyagok használatát! Ha készen vagyunk, akár így is hagyhatjuk, de díszíthetjük a csomagot tobozzal, szárított narancshéjjal, fahéjrúddal, csillagánizzsal. Hasonlóan díszíthető a zsákvászonba csomagolt ajándék is. Kössük át zsákszalaggal és díszítsük termésekkel, tobozokkal. Elegáns ajándékot kapunk, ha gyűrt, merített papírba csomagolunk, amihez hasonló szalagot is vehetünk. Csomagolhatjuk az ajándékot akár újságpapírba is. Persze nem mindegy, hogy milyet választunk! Lehetőleg ne legyenek rajta képek, csak szöveg. A legjobb, ha nem is magyar nyelvű újságot választunk, így kisebb az esélye, hogy a megajándékozott bontogatás helyett elkezdi a csomagolást olvasgatni. Kössük át vastag spárgával vagy rafiával. Papír helyett csomagolhatunk selyembe is. Fantáziánknak semmi sem szabhat határt! Használhatunk szinte bármit. Organza anyagot, filcet, vásznat, selymet, szatént... Ha mégis a hagyományos csomagolópapírt választjuk, azt is díszíthetjük kreatívan. Használjunk különböző kötözőanyagokat, díszítsünk gyöngyökkel, termésekkel, arany cérnával, zsinórral... Hangoljuk össze az ajándékok csomagolásait, hogy ne legyen zűrzavar a fa alatt.

Forrás: internet

EGÉSZSÉGES ÉTELEK A sütőtök tápértéke igen magas. Nyugtató hatású, gyulladáscsökkentő főleg a belekre hat jótékonyan. Alkalmazhatjuk fekély, vastagbélgyulladás, hasmenés, székrekedés, veseelégtelenség esetén. Álmatlanság ellen is kitűnő. Magja bélparaziták és prosztata-megbetegedéseknél hatásos. Jelentős a karotin, ásványi só- és esszenciálisolaj tartalma.

Sütőtök palacsinta 50 dkg sült tök 25 dkg liszt 5 dl ásványvíz 1 db tojás 5 dkg sajt (lehet füstölt is)

2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál só őrölt bors 2 dl tejföl 0,5 dl olaj (tökmagolaj a legjobb)

A tököt törjük pépesre. A tojást vízzel, liszttel és fele tökpürével keverjük ki simára. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, keverjük bele az olajat. Készítsünk belőle 12 db palacsintát. A tök másik felét keverjük ki jól tejföllel és reszelt sajttal. Ezzel rétegenként keverjük meg a palacsintákat, egymásra rétegezve alufóliával lefedve süssük át sütőben. Cikkekre vágva tálaljuk.

12

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

NAPRÓL NAPRA Jelenleg Új-Zélandon egy holland házaspárnál lakom, már 20 éve élnek itt, persze angolul tökéletesen beszélnek. Egyik esti, vacsora utáni beszélgetésünk során került szóba, hogy a holland nyelvben meg az angolban hogyan és miről kapták a nevüket a hét napjai és kíváncsiak voltak, hogy a magyar nyelvben is hasonló-e az eredetük. Nem mindegyik nap elnevezésének forrását tudtam akkori ismereteim során beazonosítani, de a Wikipédia, a szabad enciklopédia nagy segítségemre volt az adatok összegyűjtésénél. Ezeket az ismereteket szeretném most veletek is megosztani. Hétfő: A keresztény Európában a hét első napjának számít, innen a magyar elnevezés is: a „hét feje”, vagyis az eleje. A Bibliában a hét második napja a hétfő, így érthető, hogy Izraelben a mai napig annak számít, az viszont érdekes, hogy pl. az Egyesült Államokban, Kanadában, Görögországban, Portugáliában is a vasárnappal kezdik a hét napjainak számlálását. A római hagyomány a hétfőhöz a Holdat rendeli, innen származik az angol elnevezés is, Monday – ’Moon-day’, vagyis a ’Hold-napja’. Kedd: Eltérés mutatkozik a különböző nyelvcsoportok esetében: az újlatin nyelvekben (pl. olasz, spanyol, francia, román) a keddet Mars római hadisten nevéhez kötik, a szláv nyelvekben a „második” sorszámnév a meghatározó. A magyar nyelv is hasonlóan a „kettedik” napnak nevezi a hét második napját, ez a szó az idők folyamán rövidült „kedd”-re. A germán nyelvekben (pl. angol, német, holland) a kedd a germán hadistenről (Tiw) kapta a nevét, a mai angol elnevezés (Tuesday) az óangol Tiwesdæg (szó szerint Tiw napja) szóra nyúlik vissza. Szerda: A magyar 'szerda' szó szláv eredetű. A szláv nyelvekben etimológiailag a 'közép' jelentésű szóra vezethető vissza, ami arra utal, hogy a hét közepe. Az asztrológiában a szerdát a Merkúr bolygóhoz, illetve az azt megszemélyesítő Merkúr istenhez kötik. Az újlatin nyelvekben a hét harmadik napjának elnevezése is e szóból ered. Az angol nyelvben a ’Wednesday’ (jelentése: szerda) az óangol Wōdnesdæg szóból származik, jelentése Woden napja (angol isten). Angolszász területeken használják még a harmadik nap megnevezésére a ’Hump day’-t is, ami a hét ’púp’-jára, vagyis a közepére mutat. Csütörtök: A hét szerda és péntek közé eső napja, általában a negyedik nap, de azokban az országokban, ahol vasárnappal kezdődik a hét, az ötödik. Magyar neve a szlávból (közelebbről talán a korábbi szlovén četrtek alakból) származik, jelentése: „negyedik”. Az újlatin nyelvekben neve Jupiter római isten nevéből ered (görög megfelelője Zeusz). A germán nyelvekben (és a hét napjainak nevét a svéd nyelvből kölcsönző finnben) pedig Thor (óészaki mennydörgésisten) nevéből (Thursday – Thor’s Day, vagyis Thor napja) származtatható. Péntek: a hét – a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti – ötödik napja. A magyar szó szláv eredetű, eredetileg ’ötödik’-et jelent [lásd a szlovén petek (péntek) kifejezést]. Az asztrológiában ez a nap a Vénusz bolygóhoz, illetve az azt megszemélyesítő Vénusz istennőhöz (Aphrodité) kötődik. A germán nyelvekben Vénusz istennő germán megfelelője, Freya nevéhez hasonulnak a nap helyi elnevezései (angol: Friday, német: Freitag és holland: Vrijdag). Szombat: A Biblia szerint a hét utolsó napja, amikor az Úristen megpihent egész teremtő munkája után. Innen történt a héber sabbat, megszűnés, szünet, pihenőnap szó átvétele egyházi szláv közvetítéssel a magyar nyelvbe. Más vélemények szerint a szlovén sobota (szombat) szóból ered. A csillagjóslásban a Szaturnusz bolygót rendelik ehhez a naphoz. Az angol nyelvben a latin eredetű ’name dies Saturni’ ("Szaturnusz neve napja") kifejezésből képzett ó-angol Sæternesdæg szóból ered a ma használt elnevezés (Saturday). Vasárnap: A hét záró napja (legalábbis nálunk), a Szentírás szerint a teremtés első napja. Az asztrológiában a vasárnapot a Naphoz kötik (lásd az angol Sunday, a német Sonntag vagy a holland Zondag kifejezéseket). A latin nyelvterületen az „Úr napja” a vasárnap jelentése. (Olaszul domenica, románul duminica, spanyolul domingo, stb.) A kereszténység a vasárnapot Krisztus feltámadásához köti – lásd az orosz Vaszkriszényje, feltámadás szót. A magyar vasárnap főnév valószínűleg a vásárnap szóból ered, mert a XI. század nagy részében Magyarországon vasárnap tartották a vásárokat. Láthattuk, míg a germán és újlatin nyelvekben vagy az asztrológiával egyetértésben a hét napjaihoz bolygók elnevezéseit (Hold, Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz, Szaturnusz és Nap), vagy ősi istenek neveit társítják, addig nyelvünkben szláv vagy magyar eredetű szóból származtatható a ma használatos szavunk és legtöbbször sorszámnév az eredeti jelentése. A képet a Shopzeus.hu ajándék webáruház oldaláról kölcsönöztem.

www.nrf.hu

Mészáros László

13


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA HUMORZSÁK

Elegánsan öltözött pasas beballag a kocsmába, pórázon vezetve egy krokodilt. Megkérdezi a csapost: - Kiszolgálnak itt országgyűlési képviselőket? - Természetesen... - hajlong a csapos. - Helyes. Akkor nekem egy whiskey-t, a krokodilomnak pedig egy országgyűlési képviselőt! - Józsi, már megint a számítógép előtt ülsz! Ez már szenvedélybetegség! - Jaj, drágám! Már megint frame-ket látsz. Igor és Szása vesznek egy üveg vodkát. Igor:- Most a hátam mögé teszem a vodkát, és ha eltalálod, melyik kezemben van, akkor megisszuk, ha nem, akkor összetörjük és leszokunk. Na, melyik kezemben van? Szása:- Bal! Igor:- Gondolkozz, Szása! Gondolkozz! Az öreg agresszív kismalac ténfereg az utcán, majd odaszól egy fiatalembernek: - Kisfiam, felsegítene a buszra? - Persze, tessék csak jönni. - Hol látsz itt buszt, te nagyon hülye? Móricka nagyon hülye, ezért a németórán hátul ül. Szakfelügyelők érkeznek, a nagyon csinos tanár néni pedig német mondatokat ír fel a táblára, a gyerekeknek pedig sorban le kell fordítaniuk. A tanár néni tudja, hogy Móricka nagyon hülye, ezért jó könnyű mondatot ír fel neki. Móricka feláll, hosszan töpreng, majd kiböki: - De megbasznám! - Micsodaaa?.... Nem takarodsz ki azonnal, szemtelen pimasz kölyök? Móricka mérgesen hátrafordul a szakfelügyelőkhöz: - Maguk meg minek súgnak, ha nem tudják?! - Hány birkája van bácsikám? - kérdi egy fickó a birkapásztort. - 6724. - Hú, ez nagyon sok. Van valami trükkje a számolásnál? - Hogyne volna! Megszámolom a lábakat, és elosztom néggyel. Nyáron a hangya szorgalmasan gyűjtögetett, míg a tücsök csak henyélt és pihent. Majd jött a tél. Hideg volt, röpködtek a mínuszok. Meg is döglött mind a kettő! Fickó bemegy a kocsmába, ahol egy feka a csapos. Ránéz és szól: - Lökj egy sört, nigger!! Mire a fekete: - Nézze uram, nálunk a vendégek nem szoktak így beszélni. Megkérem, cseréljünk helyet egy percre, és megmutatom, mire gondolok. Helycsere után a szerecsen odamegy a pulthoz és szép udvariasan szól: - Kérem uram, legyen szíves tölteni nekem egy sört. Mire emberünk: - Niggereket nem szolgálunk ki! Trevis

14

www.nrf.hu


FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LAPJA

2010. december

PROGRAMOK DECEMBERRE december 3., péntek 20:00 RÓMEÓ VÉRZIK és BLOODY ROOTS koncertturné IH Rendezvényház Szeged, Felső-Tisza part 2. Tel: 62/423-638

december 10-11-12. december 17-18-19. Régiségek vására Szeged, Dugonics tér

december 10 - december 12. III. GyulaiMéz-ésMézeskalács Nemzetközi Fesztivál Gyula, Civil-ház Email: fesztbiz@gmail.com Kapcsolat: Gyulai Civil Szervezetek szövetsége

december 10., péntek 19:00 Csík zenekar - SzívestÖRÖMest lemezbemutató koncertje IH Rendezvényház Szeged, Felső-Tisza part 2. Tel: 62/423-638

november 26 - december 23. DómTériAdvent Szeged, Dóm tér www.domter.hu 6721 Szeged, FelsőTiszapart 19-20. Tel: (62) 543-135

december 21., kedd 19:00 Bereczki Zoltán Szinetár Dóra: Duett karácsony IH Rendezvényház Szeged, Felső-Tisza part 2. Tel: 62/423-638 F. Á. Forrás: internet

November havi rejtvény megfejtések:

A megfejtés Légyvadászat

megfejtés: Lefelé kell a kart elmozdítani, hogy a csomag felemelkedjen

A kocka két szomszédos élét kiterítjük, s egy egyenest húzunk a póktól a légyig. De figyelem, különböző oldalakat teríthetünk ki (négy változat lehetséges), s a pók útja nem lesz mindegyikben egyforma hosszúságú! A rajz segít. Nem akkor ér a pók hamarabb a légyhez, ha a felső vagy a hátsó oldalon indul el (e két út egyforma hosszúságú), hanem ha az oldalt levő oldalon vág át elsőként. (Könynyen ki lehet számolni az út hosszúságát Pitagorasz tételével a derékszögű háromszögekből.)

www.nrf.hu

15


2010. december

FÖ.FI.L-FÖLDEÁKI FIATALOK LA PJA

Írj nekünk! Címünk: mobilffe@freemail.hu Honlapunk: www.nrf.hu

A következő lapzárta: 2010. 12. 15. A következő szám megjelenése: 2011. január első hete

Fö.Fi.L. Földeáki Fiatalok Lapja Megjelenik havonta Kiadó: MOBIL-F.F.E. mobilffe@freemail.hu Szent László tér 15-16. 06-62/524-072

www.nrf.hu

Felelős kiadó: Bakos Adrienn Főszerkesztő:

Farkas Ágnes

Ez a projekt az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az NCA vagy a Mobilitás véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.

Felelős szerkesztő: Farkas Melinda Munkatársak: Bárdos Edina; Berényi Csaba; Bugyi Éva, Kürtösi Tamás; Machan Csaba; Mészáros István; Mészáros László; Nagy-Bertáné Kovács Judit; Papp Noémi; Seres Lea; Szabó Krisztina; Rakonczai Zsolt; Torma Anikó; Vass Attila Nyomdai előkészítés:

Vízhányó Krisztina

Nyomás: „NORMA” Nyomdász Kft. Készült 500 példányban Terjeszti a Magyar Posta

16

www.nrf.hu

Föfil December II. évf.  

Föfil December II. évf.