Page 1

WONEN in BRUSSEL

FOUAD AHIDAR VOOR uw recht op een gezonde en betaalbare woning


Beste Brusselaar, Misschien woont u in een betaalbare en gezonde woning, maar de kans is groot dat u te veel betaalt voor een woning van slechte kwaliteit. Een dak boven het hoofd is nochtans fundamenteel om vooruit te komen in het leven. Als vader besef ik dat goed. Vandaag vallen nog veel Brusselaars uit de boot. De overheid kan niet volgen met de bouw van betaalbare woningen. Steeds minder gezinnen kunnen een huis kopen. Een gezin dat minder dan 2.000 euro per maand verdient, betaalt meer dan de helft aan huur- en energiekosten. Dit is onhoudbaar.

Er staan 30.000 woningen leeg in Brussel. Onaanvaardbaar in een stad waar 50.000 mensen wachten op een betaalbare woning. In dit boekje laat ik vijf Brusselaars hun verhaal vertellen. Ik doe ook een oproep aan u. Als parlementslid kan ik iets veranderen. Samen met mijn partij wil ik opkomen voor de huurder in Brussel, voor betaalbaar wonen en voor een leefbare stad. Fouad Ahidar Fractieleider sp.a Brussels parlement 0475 31 07 44 fahidar@bruparl.irisnet.be www.fouadahidar.be


5 verhalen


Huurtoelage OOK IN BRUSSEL Huurtoelage als schadevergoeding van de overheid die te weinig woningen bouwt Volgens Fouad Ahidar moet de overheid sneller betaalbare woningen van goede kwaliteit bouwen. Vandaag blijft de Brusselse regering in gebreke. Daarom moet er een schadevergoeding komen die ook de kwetsbare gezinnen helpt, zoals sp.a al realiseerde in Vlaanderen. Geef elk gezin dat al 5 jaar op de wachtlijst staat voor een sociale woning een huurtoelage. Zo’n 5.000 gezinnen in Brussel zouden zo geholpen worden. Daar is geld voor, maar het wordt vandaag niet gebruikt.

663â‚Ź per maand is de gemiddelde huurprijs per maand voor een appartement met twee slaapkamers. Dit is te veel voor een gemiddeld gezin.

Mevrouw Bekouri en haar familie hebben recht op een sociale woning. Ze staan al 8 jaar ingeschreven op de wachtlijst, zonder resultaat. Omdat het aandeel sociale woningen nog elk jaar blijft dalen, groeit de wachtlijst verder aan.


leegstand is onaanvaardbaar Laat jonge gezinnen van leegstaande gebouwen hun droomhuis maken Al sinds 2004 staan veel gebouwen in het historisch centrum leeg. Ook in de tuinwijk FlorĂŠal in Watermaal-Bosvoorde blokkeert Monumentenzorg de renovatie. Hoeveel mensen zouden er niet willen wonen op 100 meter van het stadhuis? Of in een architecturale tuinwijk? In Brussel staan 30.000 woningen leeg. Laat de overheid deze stadskankers opkopen om ze goedkoper door te verkopen aan jonge gezinnen. Zij moeten de verlaten gebouwen dan opknappen aan verlaagd tarief.

Meld zelf leegstand via: www.leegstandBRUSSEL.be

50.000 gezinnen zoeken in Brussel naar een betaalbare woning.

Stefaan en Yasmine zoeken een appartement in het centrum van Brussel. Ze denken eraan om te verhuizen buiten Brussel, omdat de stad zo duur is geworden. Ze kijken er wel tegen op om elke dag te moeten pendelen naar de stad waar ze werken.


Acties voor huurders

Ook huurwoningen moeten geïsoleerd worden Fouad Ahidar eist acties voor huurders, net zoals sp.a in Vlaanderen deed. Slimme maatregelen: • Een Sociaal Verhuurkantoor helpt verhuurders bij het beheer in ruil voor een lagere huurprijs. Een win-win-situatie. • Maak huurprijzen transparant en objectief zodat huurders niet te veel betalen. • Geef een huurtoelage aan wie meer dan 5 jaar wacht op een sociale woning.

• Zorg voor één aangifte in plaats van drie bij de verhuur van een woning. • Een verplichte minimumisolatie voor huurwoningen tegen 2018 zodat geld niet langs ramen en dak verdwijnt. Goed voor economie, milieu en factuur. Fouad Ahidar wil met uw steun de woonbonus voor eigenaars uitbreiden voor huurders.

Marleen uit Schaarbeek huurt een appartement. Ze werkt en betaalt belastingen, maar krijgt van de bank geen lening. Omdat ze geen woning kan kopen, heeft ze ook geen recht op de woon­ bonus.


HUISJEsMELKERs aanpakken

Huisjesmelkerij is mensonwaardig en onaanvaardbaar in de Europese hoofdstad

2.673

Voor sp.a is huisjesmelkerij mensen足 handel. Kwetsbare gezinnen worden uitgebuit. Senator Bert Anciaux (sp.a) heeft in de Senaat een wetsvoorstel ingediend om de achterpoortjes die speculanten gebruiken te sluiten. Hierdoor is het mogelijk geworden om sneller en gemakkelijker huisjesmelkers aan te pakken. werden vorig jaar uitgereikt Fouad Ahidar wil nu de strijd tegen aan kleine woningen. Ecolo heeft deze verplichte huisjesmelkers aangaan in Brussel. attesten dit jaar afgevoerd en bouwt zo de strijd tegen huisjesmelkerij af. Voor ons is dit onaanvaardbaar.

ATTESTEN van Bewoonbaarheid

De familie Dos Santos heeft het niet breed. Een huisjes足melker maakt misbruik van hun situatie en verhuurt een tochtige zolder in een oud huis in Sint-Gillis aan een te hoge prijs.


Stad op maat van het gezin Gezinsvriendelijk wonen in Brussel

17.000 54.000

Wonen in de stad is ook investeren in kinderopvang en groene ruimte. De stad wordt steeds jonger, maar het aantal kinderopvangplaatsen kan niet volgen. Zo komen er elk jaar ge- CRèCHEPLAATSEN VOOR middeld maar 60 extra plaatsen bij in Nederlandstalige crèches. Waarom zouden we bij de bouw van nieuwe woonblokken geen crèches verplichten? Dat is goed voor de buurt, KINDEREN (0 - 3 JAAR) goedkoop en aantrekkelijk voor de Willen we gezinnen met nieuwe eigenaars. kinderen alle kansen bieden, dan moeten er minstens 10.000 kinderopvangplaatsen bijkomen.

De familie El Massaoui zoekt voor het eerst kinderopvang. Mama en papa willen blijven werken. Sommige crèches zijn hopeloos verouderd en voor andere crèches is er een wachtlijst. Binnen 3 maanden wordt hun eerste kind geboren en er kwam nog geen plaats vrij.


sp.a is de garantie op verandering in Brussel. Brussel kan een woonstad worden, maar dan moeten we werken aan de leefbaarheid en betaalbaarheid. Pascal Smet Voorzitter sp.a Brussel pas.smet@gmail.com sp.a is een vurig voorstander van tweetalige kieslijsten in Brussel. Omdat Brussel nu eenmaal niet opgesplitst kan worden in twee gemeenschappen. In afwachting komt sp.a in Brussel op voor het Nederlandstalig kiescollege.

Naast deze vijf verhalen uit Brussel telt ook uw mening. Misschien steunt u onze ideeĂŤn? U kan ons steunen en mee oplossingen bedenken. sp.a is een Brusselse partij in het Brussels parlement, bevoegd voor alle Brusselaars. Fouad Ahidar Fractieleider sp.a Brussels parlement 0475 31 07 44 fahidar@bruparl.irisnet.be www.fouadahidar.be

V.U. Fouad Ahidar, Lombardstraat 57, 1000 Brussel

Vertel ons jouw verhaal

Wonen in Brussel  

Fouad Ahidar voor uw recht op een gezonde en betaalbare woning.

Advertisement