Page 1

S ow m y a S i n g h A r c h i t e c t u r e P o rt f o l i o


2


Sowmya Singh

Experience

LEED Green Associate sowmyasingh04@gmail.com 224-848-2034

Stephen Tilly, Architect Intern

New York, USA ; 06/17- 08/17

Documented existing conditions on site & prepared drawings of existing conditions, design development & interior details.

Portfolio at : https://issuu. com/sowmyasingh4/docs/ portfolio_-2018

planners GROUP Architect

Education M.ARCH 2016-May 2018 University of Illinois, Urbana-Champaign B.ARCH 2009-2014 Chandigarh College of Architecture

Chandigarh, India ; 10/14-09/15

Prepared residential, commercial and interior designs, 3D models, renders and working drawings.

Architectenbureau Claerhout-Van Biervliet Intern Knokke, Belgium ; 07/12 - 12/12 Prepared drawings, 3D models and documents for equipment specification for residential projects.

FREELANCE Interior Design :

LANGUAGES

Super Donuts Cafe’, Chandigarh Photography :

Fashion Portfolio : Rubia Chauhan; Wedding : Naina-Vishal English

Hindi

Punjabi

Skills AutoCAD SketchUp Photoshop Office Vray Indesign Revit Diva Rhino Wufi Therm

interests

Photography

Cooking

Origami

Honors 2017 Runner-Up in Chicago Women in Architecture Scholarship. Initiated into the Gargoyle Architecture Honor Society, Illinois Chapter 2015 Participated and won in an Indian reality TV show, MTV, He-Ticket. 2014 Winner in UOW- Latitudes and invited to visit the University of Westminster in London. 2013 Awarded by Chandigarh Admisitration for representing CCA in organizing Chandigarh Tourism Week 2011 Runner up in Back to Basics, a research competition by ASHRA, India.

Leadership roles & activities Volunteer at Maker Lab, UIUC , 2017 Elected Student Body President, CCA, 2013 Designed walking maps for Chandigarh - Glue Maps 2013 Cadet in National Cadet Corps, 2004-2006 Member of Sahodaya, a social service club in high school, 2003

3


HIGHRISE @401 N. WABASH Fall 2016 Studio Project Design Guide : Dr. Michael Kim

Team project with Ashwini Rangaraju, Boyuan Dong and Yingjia Wang The skyscraper is the outcome of Comprehensive Integrated Design Studio with the aim being to design a mixed use high rise building efficient functionally, structurally and aesthetically. The concept of the building was to give the otherwise masculine skyline of Chicago a soft touch with a graceful skyscraper. To achieve the form, the structure of the building has core + outrigger and additional tensile columns every 10 floors for stability and wind resistance. The building consisted of hotel and residential units and designing efficient vertical circulation was a major learning in the project.

4

Earl Prize nominee Runner Up in Chicago Women of Architecture Scholarship , 2017


5


6


Core

Core + Outrigger

Compression Columns

Tensile Cables

Section through the core

Cables anchored to concrete columns

7


The site and its urban context

8


condo 75th floor

condo 58th floor

condo 34th floor

condo 24th floor

hotel 15th floor

hotel 6th floor

conference/office 3rd floor

Ballroom 2nd floor

Lobby 1st floor

Above : Typical plans of the building showing the main functional zones. Right : Stacking + elevator riser diagram depicting the vertical functional organization

9


Top left : Waiting lobby for the observation lifts. Middle left : Public winter garden Bottom Left: Interiors of a condo unit Top Right: Curtain Wall details

10


11


Travelers Inn at Guanajuato Fall 2017 Studio Project Design Guide : Prof. James P. Warfield

Identifying the character of the UNESCO world heritage site of the city of Guanajuato and reflecting it in the design of the inn while being responsive to the site contours was the main undertaking in this project. The city lies in a valley, flanked by hills around it and the site is located in one of the southern hills, overlooking the heritage area. The views from the site were a decisive factor in orientation of the residential and public units. ADA accessibility played an importan role in the design of the public facilities and 2 residential units as well. The design has been explored at 3 levels, the room to the neigborhood and the whole site to ensure similar character in building, circulation and public areas.

12


13


The Site Clustering of units enables the integration of residential and outdoor spaces with multiple plazas formed as part of the circulation. Areas for living, eating and leisure have been spread across the site on 3 main levels, offering a variety of experiences. Public spaces and ADA accessible rooms are placed on the south with road access.

Organization of across the site.

units

Inter-relationship of units at a neighborhood scale

14


15


The Neighborhood In the neighborhood, the steps are designed to make the user experience the contours, with the ‘in-between’ plazas as the rest/viewing spots.There is a hierarchy from public to private as the users move closer to their rooms. The stone and stucco walls add color and texture to the site while providing intimate spaces for the users.

Intimate garden and eating area.

Public gathering and social space shared by a cluster of rooms.

16


17


The Room Providing views to the city is the main idea behind the room design, with all the spaces - sleeping, living and bathing facing north. Introduction of a small courtyard inside the room helps in bifurcation of functional spaces and provides natural light inside the room. The pool and the jacuzzi offer relaxation areas with a view to the city.

Proposed room interiors with indigenous materials.

Ceiling design with a central skylight and brick dome in the sleeping area.

18


19


Museum of Origami Spring 2017 Studio Project Design Guide : Prof. Kevin Hinders

The Museum of Origami blends the essence of Origami into the busy streets of Ginza, Tokyo by incorporating the art form into its tectonic creation. The art of Origami touches every person in one way or another - from the simple paper boats for children, to the deployable satellite for the world, Origami is universal. This museum is an attempt to explore the use of Origami in architecture with translating it's forms into steel. Using the form of the hyperbolic paraboloid for a façade gives the museum an image that can be easily associated with origami, thus highlighting the museum’s purpose. The folds of ‘muira-ori’ are incorporated into the exoskeleton of the building by using it as a space frame and in the structure of the building as the folded plate instead of beams for the interior structure. The circulation of the museum incorporates origami into its design, with a folded stair and transformative lift tower. Using ferro -shape memory allows the transformational aspect of the building to be possible. The museum aims at exploring the materiality of steel by translating origami into built forms and opening up new avenues for research and design

20


21


The Site The site is located in Ginza, a commercial district in Japan and lies close to the Ginza metro station. The entrance of the museum is opens towards the incoming pedestrian traffic from the metro station. The rear of the building faces south and is ideal for solar gain in the winter. The museum aims at exploring the materiality of steel by translating origami into built forms and opening up new avenues for research in terms of design, structure and landscape. The museum would increase civi participation and provide a space for everyone to enjoy art.

Japan

22

The site and urban context of the museum

Tokyo

Ginza


Steel panels shade the interiors from the summer sun

Solar gain through glass panels during winters

Hanging exhibits

Skylights provide north light in the lobby

Dividing the site

Folding to get southern sun

Using origami to define the building

Identifying building volume Building

Concrete compression member holding all elements together

Steel members framing the geometry of the hyperbolic paraboloid

Foundation designed to support the angled compression member

Origami facade

Steel folded in Miura Ori pattern to act as trusses and transfer load horizontally

Structural Concept 23


Circulation as a display

Exhibition area

Lobby

24


Folded Staircase

Muira Ori truss

Turning tower Perforated metal sheet Steel frame

Step 1

Step 2

Niche for handrail Fold of railing and staircase with a stiffened joint Module open

Compressed Transportable 25


finding illini

A month long charette with Ashwini Rangaraju, Kirti Panwar, Nasrin Hosseini & Shweta Deo Finding Illini was a landscape proposal for the military axis at UIUC celebrating 150 years of the university’s establishment. A pathway was proposed, starting at Gregory and ending at the Bell Tower, allowing everyone on campus to walk through 150 years of the university’s history. The path was divided in 15 sections with each representing an event of significane in the past 150 years.Various achievements of Alumni could be celebrated by dedicating zones to them, eg, the creating of Nylon by a UIUC alum was celebrated by creating hammocks in one zone. On special events, a holographic presentaion across the walk was proposed as an interactive way to celebrate the university’s past.

26


27


28


29


LATITUDES

Undergraduate design project, 2013

Team project with Ankita Thakur, Ishita Bhatnagar & Gunmeet Grewal UOW : Latitudes (2013) was a competition hosted by University of Westminster, London to design a sustainable neighbourhood in the region you live in. My team and I proceeded with the idea of designing a housing as an eco district in the village of Jandpur, India. A macro to micro approach was followed, from sustainability at individual level, to the whole neighborhood and its surroundings to create a self sustaining community. The physical, social and economical aspects of sustainability were included in the concept. The design includes housing for 6000 people, a school, farmers market, a community kitchen, hydroponic centres and farmland. Vehicular segregation from pedestrian traffic was proposed to develop the streets between the housing units as gardens.

Awarded 1st position in University of Westminster : Latitudes design competition, 2013 30


31


SITE PROGRAM Streets as community gardens

32

Farmers market with locally grown food


Farmland within the neighborhood as extension of the surrounding village

33


WATER LOOP

FOOD LOOP

Site sustainability Two focal zones, retail and community, are linked by the common green axis. The water channel intersects the axis while activating the neighbourhood. The parking is located at the ends of the site, with the entire central area being pedestrian. The school situated in the north aims at community development while the waste wate treatment plant and biogas plant in the south will provide water for non potable uses and cooking gas to homes.

34


Eyes on the street

Community farming through hydroponics

Public library to link the neighbourhood with the village

35


Paik’s Residence Professional work with Planners group , 2015 Project Guide :Vikram Malik

The design of the residence of Mr. and Mrs. Paik on their 250 sqm site in Mohali involved dealing with city building codes, functional flexibility and ease of use.The clients were a retired couple, planning on living in the ground floor of the residence while the above 2 floor were meant for their children who visited them quite often. They wanted the design to allow for renting of the two apartments above as per their will while maintaining their privacy. The design, along with satisfying the clients also takes care of the climatoligical aspects of the region by providing deep balconies and overhangs. The facade was designed according the design codes of the region.

36


37


Living area

Interiors of the living + dining area.

The master bedroom

Lobby

38


first floor plan

Second floor plan

third floor plan

Section through the staircase

front elevation

section

rear elevation 39


Cooper Deck

Internship project with Steven Tilly Architects Project Guide : Jonathan Walko

The renovation of the outdoor deck for Mr. & Mrs Cooper in Dobbs Ferry, NY, involved documentation of the existing conditions of the residence, preparing drawings for AHRB meeting and proposing structural changes to the existing deck. The design required replanning of the backyard porch, the stairs to the deck and converting the existing 2 level deck into a larger single level space which could be more useful for the family to hold outdoor events.

40


41


FACES & fACADES Portrait photography

42


43


Sowmya Singh LEED Green Associate sowmyasingh04@gmail.com 224-848-2034

44

Portfolio at : https://issuu.com/sowmyasingh4/ docs/portfolio_-2018

Portfolio - Sowmya Singh  
Portfolio - Sowmya Singh  
Advertisement