Page 16

16

ROSKILDE FEELING MORE THAN MUSIC

Festival på ph.d.-niveau BYRUM. Kunstkurator Signe Brink Pedersen undersøger, om festivalen kan bruges til at gøre os klogere på, hvordan man arbejder med midlertidighed kunst. Tekst Sarah Schannong Foto Martin Kurt Haglund

Det er ikke kunst, som vi kender det fra galleriet

Se resultatet på udstilling i København oskilde Festival og ph.d. er nok ikke to ord, som mange går rundt og bruger i samme sætning. Men festivalen kan faktisk bruges til mere end ølbowling og nøgenløb. I hvert fald hvis man spørger festivalens kunstkurator Signe Brink Pedersen, der lige nu er ved at skrive en ph.d., som blandt andet tager udgangspunkt i Roskilde Festival. Ideen startede, fordi både hun og festivalen for et par år siden begyndte at få henvendelser fra både byplanlæggere, arkitekter og kommuner, som havde fået interesse for at udvikle byens liv – blandt andet ved at sætte midlertidig kunst og arkitektur op. »De har nok siddet og tænkt, hvem går man lige til, når man har brug for hjælp til at lave noget, der ligner en midlertidig by med liv og gang i gaden. Og så har de tænkt på Roskilde Festival«, siger Signe Brink Pedersen.

R

Festivalkunst er stor og sjov og synlig

Spørgsmålet er så bare, om Roskilde Festival rent faktisk kan bruges som inspiration for en rigtig by ude i virkeligheden?

»Festivalkunst kan man kalde for stor, sjov, synlig, den har noget skala. Det er ikke kunst, som vi kender det fra galleriet eller museet. Den er i høj grad dialogbaseret, så det har været vigtigt at tage ud og se, hvordan et værk fungerer i det offentlige rum. Og få en føling af, om man skal skrue på nogle parametre, når det ikke er på en festival – og så overføre al den viden, vi får på festivalen, til det virkelige byrum«, siger hun. Når hun taler om midlertidig kunst, kan det være alt muligt, forklarer hun. Hun peger på en installation med et boblebad af den slags, man normalt finder i legeland til børn, og det kunne for eksempel være et værk, forklarer hun. »Var jeg ude og indsamle til min ph.d., ville jeg interviewe de mennesker, der bruger boblebadet, om deres oplevelse«. •

Vil du se, hvad alle de flotte byrumstanker kan blive til? I forbindelse med Signe Brink Pedersens ph.d. kommer der en udstilling, der ud over Roskilde Festival viser cases som Tempelhof i Berlin og et område i Østlondon nær den nye olympiske by. Udstillingen kører fra den 26.-29. september i Dome of Visions ved Den Sorte Diamant i København. En anden udstilling, ‘Reprogramming the City’, hvor man blandt andet kan se de seks byrumsjægeres installation, åbner den 1. oktober ved DAC på Strandgade 27B på Christianshavn.

Profile for Soundvenue

Roskilde Feeling 2014  

Roskilde Feeling 2014  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded