Page 1

de W in t e r voor bij Foto: Ma rinus Joris

6,95 euro | No.1 ‘13


06

38

Gallery

Intro

Moois uit Holland

08

Gallery

46

Stuff

Moois uit Holland 12

48

Blabla

Boot Camp UK

14

52

Stuff

Boards

16

54

Van Binnenuit

Onderweg

Oorzaak

Fotograaf Jan Bijl

18

56

Column

Column

Thomas van Dijk over de liefde

Marcelino Lopez houdt het koel

20

57

Alex Botelho

Tools

22

El Salvador

Kaaskop in de Algarve

58

Sterke verhalen

Oude geezers op avontuur

32

Local Hero

Indo scrapbook

64

Duurzame passie

66

Julian Yoshi van Vliet

Uit

36

How to:

0 4 6 S urf Ma g.

Bottom turn

Soul Media is the proud publisher of 6 Surf Mag. Access kiteboard magazine Motion windsurf magazine Taste snowboard magazine White freeski magazine Up/Down mountainbike magazine Wielrenblad

Vormgeving en realisatie Tot en met ontwerpen info@totenmetontwerpen.nl

Hoofdredactie Martijn Boot martijn@soulonline.nl

Sales Jorik van Mechelen jorik@soulonline.nl

Uitgevers Arno Weel arno@soulonline.nl Mikel Mac Mootry mikel@soulonline.nl

Medewerkers Trijntje Draaijer Rozanne Slik Lonneke Metselaar Sebastiaan Hattink Nathalie Sprenkeling Yannick de Jager

Bladmanagement Michiel Funke michiel@soulonline.nl Tel. 0031-(0)251-674911

Thomas van Dijk Erik Ringelberg Rick Vlek Pascal van der Mast Joshua Groot Joost Endlich Marcelino Lopez Freek Ruigrok Sander Pouw Fotografie Ray Max (ray-max.com) Marinus Joris Melchior van Nigtevecht Jagershots.tv Al Mackinnon Jacolienne de Bont Lotte Jacobs Calvin Aloysius Ruben Snitslaar

Pommeline van Vliet Jan Bijl Danny Bastiaanse Jon Steele Verspreiding Nederland Betapress, Gilze Verspreiding België AMP, Brussel Abonnementen Abonnementen op de magazines van Soul Media kunnen worden aangevraagd op www.soulonline. nl. 6 Surf Mag. komt in 2013 4 keer uit. Een abonnement kost € 27,80 per jaar. Verhuisberichten kunnen per mail of post naar:

Nederland Soul Media Abonnementen Stetweg 43c 1901 JD Castricum Tel: 0031 –(0)251-252350 Mail: abonnementen@soulonline.nl België Partner Press T.a.v. Christopher Weemaels Lenniksebaan 451 1070 Brussel België Tel: 0032 (0)2 5251756 Mail: christopher.weemaels@ partnerpress.be Je abonnement loopt automatisch door totdat je opzegt. Opzeggingen dienen uitsluitend schriftelijk te gebeuren en 6 weken voor het einde

van de abonnementsperiode door ons ontvangen te zijn. 6 Surf Mag. is een uitgave van Soul Media Stetweg 43c 1901 JD, Castricum tel 0031-(0)251-252350 fax 0031-(0)251-674378 mail: info@soulonline.nl © Artikelen uit 6 Surf Mag. mogen alleen met schriftelijke toestemming van de hoofdredactie worden overgenomen. Het ongevraagd opsturen van dia’s en/ of foto’s (ook digitaal) geschiedt op eigen risico.


Foto: Mel chior N igtevecht

ENDlESS WINt Er Met een pijnlijke grimas knikken we elkaar toe. Pas als hij vlak naast me ligt herken ik de gloed in zijn ogen die -ondanks de ontberingen- een zweem van genot verraadt. Gesproken wordt er niet. De off shore die langs mijn cap giert maakt enige conversatie op voorhand kansloos. Ik hoor slechts mijn ademhaling en het kloppen van mijn hart resoneren in mijn door rubber omsloten hoofd. Zwijgend wachten we op een set.

0 6 6 Sur f Ma g .

Ondanks het lange wachten maken de krachtige golven die elke vijf minuten in prettig georganiseerde lijnen binnenkomen de sessie meer dan de moeite waard. Na anderhalf uur realiseer ik me dat het hoog tijd wordt voor een nieuw winterpak, schoentjes en handschoenen. De slijtplekken, fin cuts en inmiddels niet meer zo goed sluitende manchetten laten zich nadrukkelijk voelen. Wanneer de kou zich definitief van mijn ledematen meester maakt, hou ik het voor gezien. Mijn laatste restje lichaamswarmte en energie bewaar ik voor het omkleden. Pas in mijn droge kleren, met een stationair draaiende motor en de verwarming op vol vermogen, voel ik me langzaam weer een beetje mens worden. Als ik de parkeerplaats afdraai, zie ik hem bij zijn auto worstelen met zijn wetsuit. Voor de tweede keer die dag knikken we elkaar bemoedigend toe. De volgende morgen word ik wakker met een kop vol snot en een pijnlijk gezwollen keel. Het is het begin van een stugge verkoudheid die meer dan drie weken aan zal houden. Drie weken ook waarin Nederland getrakteerd wordt op de ene na de andere winterswell. Het is wel koud, smerig koud zelfs. Die golven heb ik moeten missen. Hoewel goede surf missen nooit leuk is, heb ik er deze keer wel vrede mee. Sterker nog, de lust om het koude sop in te duiken is zo goed als verdwenen. De winter heeft me eronder gekregen. Wanneer het volgende weekend met goede golven en poolwind zich aandient, ben ik er uit. Ik verlang naar de lente, zomertijd en gezellige sessies met mijn maten in plaats van eenzame commando-expedities. Als ik met een dampende kop thee en neusspray binnen handbereik de webcam check, geef ik me definitief gewonnen. Mijn winterseizoen is over. Martijn Boot


ONYX VOLTAGE SEMIDRY 4/3 DL

ONYX VOLTAGE

200% BACTERIA 20

EVERY

MINUTES

*

Bacteria are increasing very fast. Their number is doubled every 20 minutes, if there´s no desinfection. The built-in SANITIZED ® hygiene function prevents the fabric from mildew and bad odour caused by bacteria in moist or sweaty environments and keeps your product fresh.

WWW.ION-PRODUCTS.COM


G A L L ERY I

Pa s ca l va n der Ma s t Foto: Da nny Ba s tia a n s e


Ya nnick de Ja ger Foto: R a y Ma x


Ha ns va n den Broek Foto: R a y Ma x


WIN ÉÉN VAN DE VIJF PROTEST BOARDSHORTS!

Protest heeft voor de zomer weer een frisse nieuwe collectie ontworpen. Zo ook deze Core boardshort, een lekker opvallende short met een vrolijke print waar je meteen het zomergevoel van krijgt. De short is waterafstotend en van sneldrogend materiaal gemaakt. De binnenkant is afgewerkt met satijn, waardoor je geen rash krijgt bij het surfen.

SurffrenZY TiMe! In april is het weer tijd voor de Surffrenzy. De Surffrenzy is een surfwedstrijd waarbij het wedstrijdelement samengaat met het plezier en het delen van de liefde voor surfen. Er is plek voor 120 surfers om deel te nemen en iedereen kan zich inschrijven, van beginners tot gevorderden. Met een deskundige jury (toekijkend vanuit een Amerikaanse schoolbus), spectaculaire prijsuitreiking, een vette party, BBQ en diverse dj’s gaat dit zeker een geslaagd evenement worden. Mocht je niet kunnen meedoen, dan kun je dit jaar voor het eerst het evenement online volgen! De Surffrenzy vindt in een weekend in april plaats bij het strand van de Noordpier. Precieze datum wordt bepaald door weer- en surfvoorspelling, de call is op de dinsdag daarvoor. Meer informatie en inschrijven: www.ozlines.com/surf-frenzy.

WIJ MOGEN MAAR LIEFST 5 VAN DEZE SHORTS T.W.V. € 49,95

1 2 6 Sur f M ag .

WEGGEVEN VAN PROTEST. Wil jij kans maken, surf dan even naar http://6.soulonline.nl/ nieuws en klik op het “Win een Protest boardshort” topic. Vul onderin bij de post in waar de felle kleuren van de Core boardshort je aan doen denken en wellicht loop jij er stylish bij deze zomer op het strand. Vergeet hier niet je maat bij te vermelden. De winnaars ontvangen eind mei bericht van ons.

BoArderWorld.coM Boarderworld.com een snowboardwinkel? In de winter zeker, maar in de zomer ook de online shop voor je surf en longboard gear. Zo heeft Boarderworld een uitgebreide collectie technische boardshorts, rugzakken en accessoires van merken zoals Billabong, Hurley, Quiksilver, Rhythm, Roxy en Oakley. Daarnaast een brede collectie longboards van Arbor en Sector 9 om cruisend de boulevard af te gaan of te commuten naar je werk. Boarderworld heeft alles op voorraad en bestellingen boven de € 30,- worden gratis verzonden. Reden genoeg om een kijkje te nemen op www.boarderworld.com wat ons betreft!


SurfBenelux SurfBenelux en O’Neill slaan de handen ineen. Vanuit de naam SurfBenelux organiseren zij topsport evenementen zoals het Benelux kampioenschap golfsurfen en ondersteunen ze de breedtesport. Het golfsurfen kan worden gezien als één van de snelst groeiende watersporten in de Benelux. De doelstelling van SurfBenelux is om België en Nederland samen te voegen en dit als één gewaardeerd geheel op de kaart te zetten. Dit met het doel om een kweekvijver te creëren en surfers zijn/haar grenzen richting het Europese en/of wereldniveau te verbreden.   Wil jij de komende jaren een steentje bijdragen om de sport te professionaliseren? Surf voor meer informatie naar: www.surfbenelux.com. 

ASP World Tour 2013 De WCT van 2013 is inmiddels weer van start gegaan. De eerste stop van dit seizoen, de Quiksilver Pro Gold Coast, werd gewonnen door 11-voudig wereldkampioen Kelly Slater. Uiteraard zal Joel Parkinson het gevecht met Kelly aan gaan in de komende events, op jacht naar zijn tweede titel.

Het mooie is dat je tegenwoordig vanuit je luie stoel live mee kunt kijken naar alle actie. Of als je het gemist hebt de heats rustig nog eens na kunt kijken. Tegen de tijd dat deze 6 surf magazine verschijnt is de Rip Curl Pro Bells Beach waarschijnlijk net voorbij, maar vanaf 8 mei zal de Billabong Pro Rio van start gaan. Meer info: www.billabongpro.com / www.aspworldtour.com.

SurfinSTrucTeur oPleiding riPSTAr Ripstar organiseert dit jaar wederom in samenwerking met de ASI een complete Surf Instructor Course in Nederland van 27 april - 5 mei. De cursus bestaat uit twee delen. Je krijgt eerst een Lifesaver cursus, om vervolgens te gaan trainen voor het daadwerkelijk surfles geven. Wil je deelnemen aan deze cursus dan moet je uiteraard wel een beetje kunnen surfen en je moet fit zijn. Wie slaagt kan aan de slag als surfinstructeur bij Ripstar, maar met je ISA erkende diploma kun je overal ter wereld aan de slag om les te geven aan beginnende surfers en intermediates.

1 3 B la bl a

Meer info: www.ripstar.nl/surf/opleidingen.html. Of bel met 020-6886090.


1 4 6 Sur f M ag .

7S Super Fish ll PE Stripes € 579,surfindustries.com

Alfredo Gonzales AG box (5 paar) € 45,alfredogonzales.com

Prolimit Mercury freex steamer 6/5 € 279,prolimit.com

Hurley Phantom 60 block party € 79,95 hurley.com

Reef Gypsy Love Slippers € 36,reefdealers.nl

ION Surf Tec tripple boardbag € 269,ion-essentials.com

Animal Aeon € 289,fox-sports.nl

Sandbikes Vanaf € 1095,sandbikes.nl

Protest Bike Boardshort € 54,99 protest.eu


T e k s T: Ya n n i c k d e J a g e r B e e l d : r aY M a x e n J a g e r s h o T s .T v

OOrzaak MID D E N NOV E M b Er kWaM Ik t Er u G u I t F u E rt EV EN tu r a , Wa a r W E D E L a ats tE Ep I s ODE VOOr HEt ‘st O rIE s Fr O M HE rE tO tH Er E’ F I L M p r Oj Ect VO O r pr O tEs t H a D D EN GEs c H Ot E N. s cHEV E NING E N V E rk E E rD E IN z a c H tE H ErF s ts F Er EN EN M a a ktE z I c H r u s tI G k L a a r VO Or DE W INt Er. OV E r D E G O LV E N Ha D D EN W E N I Ets tE k L aGEN EN H Et WatEr Wa s L Ek k E r Op tEM p Erat uur. b OV E ND IE N HaD I k EEN pa a r M O O I E tr Ip s Op D E r O L s ta a N. H Et L I Ep Ec Ht Er a ND E rs, Da Nk z Ij HEt V uIL E N O O r Dz EEWatEr L I Ep Ik EEN s E r I Eu z E O O r O N ts tE k I NG Op.

16 6 S urf M ag.

zo’n 2,5 jaar geleden liep ik een enorme ontsteking in mijn rechteroor op tijdens een zomers verblijf in Hossegor. Nonchalance en onachtzaamheid zorgde ervoor dat op een gegeven moment zelfs mijn rechterkaak begon op te zwellen. Na een helse en eenzame tocht naar huis eindigde ik met koorts in bed. Meerdere ziekenhuis bezoeken later, bleek ik een enorme exostose (botgroei in mijn rechteroor) te hebben en een ontsteking die lastig te bevrijden was. Na vervolgens 2,5 jaar geen last meer te hebben raakte mijn oor dus opnieuw verstopt in november 2012. Er zat vuil water in dat er niet meer uit wilde. Mijn rechteroor voelde onrustig en vooral ‘s nachts in bed werd ik gek van het suizen. uiteindelijk eindigde ik bij een geweldige kNOarts die me in contact wist te brengen met de specialist van Nederland in het aMc. tien dagen later lag ik dan ook op de operatietafel in amsterdam. Na 3 uur onder narcose te zijn geweest kwam ik weer bij met een mooie tulband op mijn hoofd. De beruchte ‘surfers ear’ vereist waarschijnlijk enige uitleg. Waar het op neer komt is dit: als je gedurende vele jaren jezelf en je gehoorgang blootstelt aan (koud)water, dan groeit je gehoorgang langzaam dicht. je lichaam beschermt zichzelf tegen extreme externe factoren zoals koud water en wind. De buitenste gehoorgang groeit dicht met bot en dat levert complicaties op: ontstekingen, verstoppingen, verminderd gehoor, etc. Op een gegeven moment is een operatie eigenlijk onvermijdelijk. De ingreep is pittig. je gaat een paar uur onder

narcose, je oor wordt opengelegd en het bot wordt weggeboord. Hoewel heel ingrijpend, zie ik zie het maar als een (kleine) prijs die ik moet betalen voor veel plezier. Ik vertel mezelf graag dat niets zonder reden gebeurt, dus ook mijn exostose operatie die zo’n 2,5 maand hersteltijd vergde. Dat houdt in, de eerste 3 weken rustig aan doen en daarna nog ongeveer 2 maanden niet surfen om de huid in de gehoorgang compleet te laten genezen. Voor mij betekende het een stapje terug, meer thuis, meer tijd voor familie en vrienden, veel skaten, snowboarden in eigen land en een fris perspectief voor de start van 2013. De ontsteking aan mijn oor was een direct gevolg van vuil water. Natuurlijk, die botgroei maakt het een echt probleem, maar het is de vervuilde zee die voor de ontsteking zorgt. En dat brengt me bij duurzaamheid, iets wat me na aan het hart ligt. Duurzaamheid is geen tijdelijke tendens meer, geen trend. We moeten aan duurzaamheid geloven, want zelfs ondanks de propaganda van de vele industrieën die we gevoed krijgen, weten we het allemaal: de wereld gaat naar de klote. Langzaam, maar zeker. Of misschien wel sneller dan we allemaal denken. Net als exostose vorming in je oor, is vervuiling een gevolg van gedachteloos ‘plezier’ maken, consumeren in dit geval. De vervuiling, verzuring en vernietiging van de aarde is niet langer te negeren. Google maar eens op ‘plastic soup’.

Internet is natuurlijk de plek waar de gevestigde orde ons probeert te overtuigen dat het wel goed zit, maar ook voor wilde ‘conspiracy theorieën’ die ons een andere kant van de medaille tonen. Wat is waarheid? Waarschijnlijk ligt die in het midden. Ergens tussen de wildste samenzweringstheorieën en het ‘geprepareerde’ nieuws, maar ik draaf door. Laten we surfen en kiezen voor duurzaamheid. Niet omdat het hip is, niet omdat we er niet onderuit kunnen, maar omdat we met zijn allen voelen dat de tijd er rijp voor is. Om onze zeeën en oceanen niet te laten verzuren, maar vooral om het water op aarde te vieren. Ook voor volgende generaties. Laten we kijken naar oplossingen en producten die goed zijn voor jou, mij, onze aarde en alle wezens die erop wonen. Omdat we er als collectief nog vaker gebruik van moeten maken. stap voor stap wil ik de wereld graag verduurzamen, beginnend bij mezelf, mijn Noordzee en mijn eigen energievoorziening. En het kan nooit kwaad voor je karma. Wonderbaarlijk genoeg heeft de Noordzee zich tijdens mijn herstel relatief rustig gehouden. Er was welgeteld 1 leuke dag die ik moest missen. Nu ik weer het water in mag staat swell na swell in het vooruitzicht. En ook al gaat het wat ver om te zeggen dat dit geen toeval is, ik weet dat de Noordzee en ik hele goede vrienden zijn. We delen veel liefde en zullen dat nog lang blijven doen.


17 Van bi n n en u it


T E K S T: T H O M A S V A N D I J K

WAN N E E R T W E E LI E FD E S B OTS E N Ik hou veel van mijn vriendin. Ik hou ook veel van dikke barrels. Dat botst soms. Het is iets voor tienen ‘s avonds als ik Thomas de Jong (aka Stoma) bel. “Er zijn dit weekend heel vette golven in Frankrijk, heb je zin?” Ik zat al een paar dagen te kwijlen, niemand kon, Thomas wel. Hij belt me een uur later terug: “Ja toch! Laten we gaan, nu!” Iets na middernacht treffen we elkaar in Den Haag.

is goed, ga maar, geniet ervan.” Toeval bestaat niet. Ze voelde dit aan. En dus stapte ik, nog altijd in verwarring, weer terug de wagen in die als een ongeremd baken van surflust naar Zuid-Frankrijk zou rijden. En toch bleef de twijfel, bij elke afrit sloeg ie toe. Alsof ze wist welke afslagen er waren en me later elke afrit zou verwijten dat ik niet was teruggekeerd.

Toen ik in allerijl mijn spullen bij elkaar veegde en in de trein stapte, zat mijn vriendin in de bioscoop. Ik kon haar niet bereiken en was dus maar ineens vertrokken. In de trein naar Den Haag, waar Stoma me op zou wachten, hadden we contact. Mijn vriendin was niet geamuseerd, en dat lag niet aan de film. Ik voelde me ook kut, maar het Atlantische schuim stond al op mijn kaken en dit soort dingen komen toch altijd wel weer goed.

18 6 Sur f Ma g .

Eenmaal aangekomen in Den Haag bleek Jesper Knoester (aka Knoest), een maat van Stoma, ook van de partij te zijn. Knoest draaide niet onverdienstelijk een eerste jointje en los konden we. Het lag niet aan de wiet, maar ik was niet los. Een tweestrijd brak aan die tot Zuid Frankrijk zou duren. Ik had het niet meer onder controle. Ik blies m’n onzekerheid in de met wietlucht bedwelmde auto. De gemoedelijke sfeer en totale rust van Knoest en Stoma deed me geloven dat ze het wel zouden begrijpen. Bij Rotterdam besloot ik al dat ik toch echt terug moest. Onder gelach, totale verwarring en zwijgzame ietwat ongemakkelijke momenten kwamen we aan bij Rotterdam Centraal station. Na een paar minuten stilzwijgend in de auto op de parkeerplaats te hebben gestaan, begon ik mijn spullen bij elkaar te harken. Net toen ik verslagen en verliefd de deur achter me dicht wilde gooien, kreeg ik een sms. “Het

Roosendaal, de twijfel sloeg weer toe. Misschien wel de laatste kans, ik kan nog terug. Met twee wielen op de afrit informeerde Stoma, tot mijn verbazing bijzonder relaxed, of ik nog terug wilde. Met een gespleten hart tussen twee ondertussen compleet Zen geworden surfers in, reden we door. Over liefde kun je veel zeggen, maar ik bevond me tussen twee liefdes. Over beiden kan ik columns vol schrijven, maar in het midden was er een akelige stilte die af en toe verstoord werd door mijn richtingloze verlangens. Hoe kies je voor liefde? Is surfen wel liefde? Ben ik een homo? Nee, een softie

die zijn vriendin mist misschien. Maar schaamte is loos als je niet kan kiezen, en ik werd totaal geleid door impulsen. Wel terug, niet terug, surfen, vrijen, water, vriendin. Ik ging achter in de bus liggen zweten en had lucide dromen waarin mijn verkering keihard op de klippen liep. ’s Ochtends kwamen we aan bij Boucau. De golven waren er al. Hoge bakken, het schuim dat nog wat opgedroogd op m’n kaken stond van de dag ervoor, kon hier uitstekend mee afgespoeld worden. Hoewel we niet veel geslapen hadden, was de surf goed. Nog net iets te hoog misschien, maar dat zou de dagen daarna helemaal uitcleanen tot perfecte hoogte. Daar op het strand in Boucau besefte ik echter dat ik toch echt terug wilde. Ik miste haar en mensen die je lief hebt wil je niet kwetsen of gekwetst zien. De volgende dag ben ik op de trein gezet en ging ik een omhelzing op Gare du Nord in Parijs tegemoet. Stoma en Knoest waren twee tevreden surfers die de cleane swell tegemoet gingen. Het was een aparte uitwisseling, dikke tubes in Hossegor voor een romantisch weekendje Parijs. Impuls voor impuls. Daar leerden mijn twee passies elkaar kennen tijdens een wat onwennige eerste ontmoeting. Parijs was heerlijk met mijn vriendin en gelukkig zijn we nog samen. M’n surfboards heb ik ook nog. Eind maart vertrek ik richting Zuid-Afrika waar mijn vriendin me heeft uitgenodigd. Beide liefdes op dezelfde plek, een troost voor m’n surfershart. Dat allebei de liefdesbelangen behartigd mogen worden! Ik moest naar Zuid Frankrijk rijden om te beseffen dat de liefde voor mijn vriendin groter was dan de deining in Hossegor. We weten nu beiden dat de liefde, voor zowel surfen als vrouwen, mensen tot impulsieve acties kan aanzetten. Liefde is lust waar je soms geen nee tegen kan zeggen. Het mooie is dat ik de volgende keer ongetwijfeld weer niet kan kiezen.

Nu

mer

Num

1—

n

rga

Jaa

cht erto P9 To zoek Be P27 rto Toe P70


BP

A5 de p so a iou on r fu € Gir nd lder n in 3— 01 ta e t2 as e po ter ar in d 8F Ma 1 P rw 1— n in ve — ng O tse es ga ar nn 6 Fie P73 Ja de 1— Ar — P5 es — er m n es n k m d u ie rde N nts fabr sA éa t G n de ts de ch aa éan rto oe oek t G T h z P9 Be rtoc 7 e P2 To 0 P7 5 9,9

Ontvang één gratis nummer

BP ng 1 — Maart 2013

Nummer 1 — Jaarga

s op de A5 — P18 Fast and furiou ts des Ardennes er P9 Toertocht Géan Fietsen in de pold de fabriek — P56 in Girona P27 Bezoek aan P73 Overwinteren — nnes Arde ts des P70 Toertocht Géan

BP Numme

r 1 — Jaa

rgang 1

— Maart

2013 — €

9,95

BP 1—M

2013

95

— € 9,

a a P9 rg a P2 To ng 1— P7 7 B er e to 0 M a To zo cht a rt er ek G 20 to a é 13 ch an an — t G d ts d € 9, 95 éa e f es a nt A s brie rd de k en s A — P nes rd en 56 — ne Fie P18 ts s — en Fas P7 in t a 3 nd d O e fu ve p rw old rio in er us te op re de n in A 5 G iro na

aart

A5 p de ous o d furi st an er na P18 Fa Giro pold n in nes — en in de re n e te in rd Fiets es A Overw nts d — P56 — P73 t Géa riek s b e ch n fa o e ert rden an d P9 To es A ek a nts d Bezo Géa P27 ocht Toert P70 gang

Jaar

rgang 1

— Maart

2013 — €

9,95

€ 9,95

A5 p de us o furio and a er iron Fast pold in G P18 e n — d re es en in erwinte enn v Ard Fiets des 73 O P56 P ts — n — k Géa nes brie cht e fa rden erto an d es A P9 To zoek a nts d Géa Be cht P27 erto To P70 1 mer

Num

er 1 —

r 1 — Jaa

BP

BP

umm

Numme

P9 Toerto cht Géan ts des Ard P27 Bezo ennes — ek aan de P18 Fast fabriek — and furiou P70 Toerto P56 Fietse s op de cht Géan n in de po A5 ts des Ard lder ennes — P73 Overw interen in Girona

BP

P9 Toerto cht Géan ts des Ard P27 Bezo ennes — ek aan de P18 Fast fabriek — and furiou P70 Toerto P56 Fietse s op de cht Géan n in de po A5 ts des Ard lder ennes — P73 Overw interen in Girona

5 eA pd so na iou ,95 o r 9 € Gir d fu r 3— 01 an olde en in t2 st p ar Fa ter Ma 18 in de rwin — P 1 e ng s — tsen Ov ga ar ne ie P73 Ja en 56 F 1— rd — er m s A — P nes m n de iek Nu e ts r d an fab s Ar Gé de de ht n ts toc k aa éan er To zoe ht G 9 c e P 7 B erto P2 To 0 P7

— € 9,95

ang

arg

— Ja

1—

13 —

rt 20

Maa

N

um

m

er

1—

J

BP

A5 de op us a rio on fu 13 Gir 20 nd er art st a pold ren in Ma Fa — e te g1 P18 in d rwin an — rg a en Ove es Ja iets nn 3 1— er 6 F — P7 de Ar P5 mm s Nu — es ne iek ts d en an fabr Ard é G es de ht d c n a nts erto ek a éa To o tG P9 Bez ch 7 rto P2 oe 0T 7 P —

,95

€9

BP

—€

9,95

5 de A s op riou nd fu r na st a e Giro 18 Fa e pold in P n tere es — en in d enn rwin Fiets Ard Ove P56 des P73 ants briek — s— t Gé nne de fa es Arde n a d ka ants t Gé och

ng 1

aart

—M

2013

"Wie zich verzet tegen weerstand komt vooruit. Diep in de beugels met tegenwind of met de handen op het stuur omringt door vrienden in de zon. Als het moet fiets je door weer en wind. Afzien, pijn lijden en genieten. Altijd in stijl"

BP


A L E X B O TE L H O

2 0 6 S urf Ma g.

K AAS KO P I N D E ALGARVE


E E NS IN D E ZOV E E L T I J D PO P T E R I N E E N S E E N TO PS UR F E R O P M ET H O L L A N DS E R OOTS. ONZE ZU ID E RB U RE N D U IK E N M ET R E G E L M A AT AUST R A L I S CH E O F Z UI D A F R I K A ANS E S U R FER S MET B E L GI S C H E R O O T S O P, M A A R W I J H E B B E N E R O O K E E N G E VO N D E N. A L E X BOTELHO, EEN K A A S KO P UI T D E A L G A RVE . BEELD: AL MACKINNON

HOE NEDERLANDS BEN JE? “Mijn Nederlandse kant (en familienaam Keja) komt van mijn moeders zijde. Haar familie is volledig Nederlands. De Nederlandse taal heb ik thuis geleerd van mijn moeder en het contact met haar familie is ook gewoon in het Nederlands. Door hun ben ik ook bekend met de Nederlandse gewoontes. De achternaam Botelho heb ik van mijn Portugese vader. Op mijn zesde verhuisden we van Canada naar Portugal en volgde ik Portugees onderwijs.” DAAR BEGON JE OOK MET SURFEN? “In Portugal volgde ik al gauw zeillessen en raakte ik geïnteresseerd in de oceaan. Daarna ging ik bodyboarden. Als er maar een beetje golven stonden ging ik het water in op de stranden rond mijn woonplaats Lagos. Vanaf mijn achtste werd ik ingeschreven op een school waar naast bodyboard- ook surflessen gegeven werden. Mijn trainer Sergie Brandão overtuigde me op mijn negende om te gaan surfen en ik ben nooit meer gestopt.” WELKE ROL SPEELT SURFEN TEGENWOORDIG IN JE LEVEN? “Ik surf dagelijks. Op dit moment is het een full time job voor me waar ik vol voor ga. Tot mijn achttiende deed ik veel competities, maar op een gegeven moment wilde ik alleen nog maar reizen en op zoek gaan naar de beste golven. Ik heb het geluk dat ik daar een carrière rondom heb kunnen opbouwen.” WAAR SURF JE MEESTAL? “Als ik niet op reis ben surf ik voornamelijk op spots hier in de Algarve, maar ik kom ook veel in de regio rond Ericeira en verder naar het noorden van Portugal.” KOM JE WEL EENS IN NEDERLAND? “Ik kom regelmatig in Nederland om mijn moeder en dat deel van mijn familie te bezoeken.” BEN JE EEN BEETJE BEKEND MET DE NEDERLANDSE SURFSCENE? “Ik weet natuurlijk dat er gesurft wordt, maar ik heb er zelf nooit in het water gelegen. Ik heb wel een paar keer geprobeerd om met de Holland Surfing Association en andere instanties in contact te komen, maar dat is nog niet gelukt.”

KEN JE WEL NEDERLANDSE SURFERS? “Jazeker, ik heb veel Nederlandse surfers ontmoet, tijdens trips, maar vooral ook hier in de Algarve. Het is een populaire surfbestemming voor vakanties, maar er zijn ook best veel Nederlandse surfers die hier (tijdelijk) wonen. Hier heb ik ook Yannick de Jager leren kennen, die komt regelmatig naar de Algarve om te trainen met de Lipkes.” ZIJN DAT OOK JONGENS WAAR JIJ JE AAN OP KAN TREKKEN? “Ja absoluut, Marlon Lipke komt ook uit Lagos, de stad waar ik woon. Hij is altijd iemand geweest om te bewonderen omdat hij als eerste surfer uit de Algarve de stap naar professioneel surfen heeft gezet. Luca en Joackim Guichard zijn ook jongens uit de Algarve met wie ik veel omga en samen surf.” WAT VIND JE EIGENLIJK VAN HET NEDERLANDSE SURFNIVEAU? “Van het niveau in het algemeen kan ik weinig zeggen, dan zou ik eerst in Nederland moeten surfen. Maar van Yannick ben ik wel echt onder indruk. Zeker voor iemand die in de Noordzee heeft leren surfen is het knap dat hij kan meekomen in de Europese top.” WAT ZIJN JE PLANNEN EN AMBITIES? “Mijn plannen zijn om te blijven surfen en mijzelf te blijven ontwikkelen. Qua surftechniek, maar ook in het bestuderen en vinden van de beste golven. En natuurlijk mooie foto’s en filmbeelden verzamelen voor op mijn site www.noedit.com.” WAT WAS JE BESTE TRIP OOIT? “De beste surftrip die ik ooit heb gemaakt was mijn reis naar het Caribisch gebied tijdens de orkaan Sandy in oktober/november 2012. Het was uniek omdat we daar misschien wel de meest perfecte golf hebben meegemaakt, met lange barrels over een zandpunt in warm water op de meest fantastische plek. Wij, (Fotograaf Al Mackinnon, en ik ) waren daar de hele tijd met z´n tweeën.” GAAN WE JE OOIT IN NEDERLAND IN HET WATER ZIEN? “Ik ben al lange tijd van plan om te surfen in Nederland, en nu ziet het er waarschijnlijk naar uit dat het echt gaat gebeuren. Ik heb er wel zin om ook die kant van mijn roots te ontdekken.”

2 1 Kaa sko p in d e Alga rve

“Mijn naam is Alex Botelho. Ik ben 22 jaar oud, geboren in Markham, Canada. Ik woon in Portugal, maar ik ben dus Nederlands.”


E rik R ingel berg

S T E R K E V E R H A LE N

INDO SCRAPBOOK E L K E W I N T E R O N T S N A P P E N TA L VA N N E D E R L A N D S E SURFERS DE HOLL ANDSE KOU. ALLEEN, MET VRIENDEN O F H U N L I E F J E . I N D O B L I J F T N O G A LT I J D E E N F AV O R I E T E B E S T E M M I N G . V E E L VA N D I E S U R F E R S B E G I N N E N O P B A L I I N D E O M B A K B A G U S H O M E S TAY VA N J O O S T E N D L I C H WA A R N A ZE UITZWERMEN OVER DE EIL ANDEN. INDO SCR APBOOK, I M P R E S S I E S VA N E E N W I N T E R I N H E T P A R A D I J S .

2 2 6 S urf Ma g.

B e e ld : Ja c o lie n n e d e B o nt , L o t te Ja c o b s , C a l v i n A lo y s iu s e n d e ( lo k a le) b o y s

R ick V l ek


Joshua Groot

Pascal van der Mast

B A S E C A M P d o o r Jo o s t E n d lic h Als Nederlandse homestay hebben we Inmiddels aardig wat bekendheid gekregen onder de Nederlandse surfers en Bali-gangers. Ze krijgen zoals een gast het laatst noemde een warm bad, of zoals Erik Ringelberg zegt: ”Je komt bij de Hosselbaas, die alles voor je hosselt.” Of dit normaal Nederlands is weet ik niet, maar ik begrijp het wel. In de vier jaar dat we de homestay runnen hebben we ongeveer heel ‘bekend ‘surfend Nederland over de vloer gehad. Met de horde Nederlanders die er deze winter waren - van een recessie is weinig te merken - hebben we de nodige goede surfsessies en stapavondjes beleefd. Jammer is wel dat we weinig fotomateriaal hebben van de sessies met elkaar. Toen het erop aankwam, was het eigenlijk flat voor Balibegrippen. Dit houdt in een heup- tot schouderhoog golfje en dus niet echt fotoshoot waardig. Onze toko is de afgelopen tijd ook gebruikt als basis om van daaruit door te reizen naar Java, Lombok, Maleisië, Sumbawa of Sumba. Allemaal plekken waar epic surf te scoren valt. Voor ons zijn deze verhalen ook weer een bron van informatie en inspiratie voor de komende gasten. We proberen altijd iedereen op het juiste moment naar de juiste plek te sturen en dat lukt meestal aardig. De jongens op Sumbawa hebben perfect Yoyo’s gescoord. De Maleisie-gangers hebben de beste golven van hun leven gehad en mijn persoonlijke tripje naar Java met wat vrienden was meer dan epic. Naast dat we iedereen buiten Bali op het juiste spoor proberen te zetten, doen we dat uiteraard ook op Bali zelf. Bali heeft zoveel spots voor ieder niveau dat er altijd wel wat te scoren valt. Alleen al de Canggu regio (waar wij onze homestay hebben) heeft ongeveer dertien verschillende golven waar je uit kunt kiezen. En wanneer je op het eiland een beetje verder kijkt dan je neus lang is en echt op onderzoek gaat, vind je altijd een plekje voor jezelf. Van ons zal je deze plekjes helaas niet horen, want dat wordt niet echt op prijs gesteld door de locals. Het ontdekken van spots en het voorspellen waar de goede surf te vinden is, blijft bovendien een deel van de sport. En daarbij is er toch geen grotere kick dan zelf een plek vinden die je alleen met je maatje kunt surfen? Op sites als indosurflife.com, baliwaves.com en balibelly.tv vind je een hoop bruikbare info. Een guide met surfspots, Googlemaps, een site met weerkaartjes en wat extra info van ons doet de rest!

2 3 I n d o sc rapb o o k

Jo o s t E n d l i c h


2 4 6 S urf Ma g.


Helaas sprong ik net even te enthousiast de boot uit en wist ik het voor elkaar te krijgen om, op een plek waar volgens de kapitein nog nooit een zeeegel gezien is, er recht op één te springen. Twaalf scherpe zwarte puntjes lachten een aantal seconden later naar mij en mijn bad karma. Na een aantal keer goed over mijn voet urineren, waxten we onze boards en gingen we voor een lekker sessietje op Kongs, de eerste sectie van G-Land die enorm leuk loopt. Lekker wel om even in te komen voordat de 6 tot 8 foot swell van morgen inkickt. Bij het wakker worden de volgende dag hoorden we al dat het af ging. Ik koos voor mijn op dat moment grootste board, een 5’11 ½, die voor dit kaliber golven eigenlijk te klein en langzaam is.

Niet handig, maar je moet wat. Als ik op mijn tweede golf een late airdrop maak, weet ik al dat ik de klos ben. Een vette spoeling en een gebroken board verder vraag ik me af waar al die bad karma vandaan komt. Wanneer ik even later op mijn andere 5’11 uitpeddel scoor ik echter een paar van de beste golven van mijn leven. En dat met slechts een paar andere surfers in het water. Na nog een week lang pompende surf weet ik het zeker: dit is mijn beste surftrip ooit. Zelfs de zestien uur durende terugreis naar Bali in een gammel busje zonder airco met een gefrustreerde fransman naast me, kan daar geen verandering in brengen. Vanavond Skygarden, yes!

2 5 I n d o sc rapb o o k

G - L A N D K A R M A d o o r Jo s hua G r o o t Voordat ik naar Bali vertrok plande ik mijn trip naar G-Land al. Misschien niet het beste idee om 500 dollar neer te leggen voor een trip in het off-season zonder een idee te hebben van hoe de voorspellingen gaan zijn. Wanneer mijn broer en ik 2 november in Bali aankomen besluiten we de trip naar G-Land dan ook een aantal dagen te verzetten. Op de dag van vertrek, na twee uurtjes slaap als gevolg van een avondje Skygarden, pakken we de boot richting Oost Java. Eenmaal aan boord blijken we niet enige die half lam zijn. De kapitein klokte binnen twintig minuten een fles Arak achterover waarna hij in slaap viel met zijn gezicht op het roer. Na een aantal keer bijsturen zagen we G-Land langzaam in zicht komen. We konden niet wachten om van board te gaan, ons board te pakken en uit te peddelen.


2 6 6 S urf Ma g.

S U M B A W A C R U I Z I N G d o o r R ic k V le k Sumbawa is het Indonesië dat je in je hoofd hebt als je een ticket boekt naar Bali. Witte stranden, messcherpe reefs, bergtoppen bedekt met een donzig uitziende laag jungle en overal apen. Sumbawa’s kust bestaat uit een ontelbaar aantal baaien en headlands. Met elk een aantal golven die werken met verschillende condities. De reis van Bali naar Sumbawa is goed te doen per scooter. Trek er minimaal een dag of nacht voor uit en bereid je goed voor door wat kaarten van Bali, Lombok en Sumbawa te bestuderen. ‘s Nachts over Lombok rijden is dodgy omdat er soms wat dubieuze personages rondlopen in de vele dorpen op je route. Een voordeel aan ‘s nachts reizen is de goede nachtrust tijdens de (bij elkaar opgeteld) zes uur durende ferry trips. Per vliegtuig naar Sumbawa is ook goed te doen, maar het nadeel is dat je dan terplekke weer een auto of scooter moet huren en die zijn daar een stuk duurder dan op Bali. Sumbawa is opgedeeld in twee surfregio’s, Lakey’s en West Sumbawa. Ons oorspronkelijke plan om een aantal weken bij Lakey’s te verblijven veranderde toen we van een aantal mensen die daar geweest waren te horen kregen dat het erg crowded was en wemelde van de Australiërs. We

hoorden echter ook dat West Sumbawa mindblowing en tevens super rustig is gedurende december, januari en februari. Vanuit het rustige haventje Poto Tano dat Sumbawa met Oost Lombok verbindt reden we regelrecht de jungle in. Tijdens de ongeveer twee uur durende scootertrip naar Maluk reden we over goed geasfalteerde wegen tussen rijen huizen met daar vlak achter dichtbegroeide jungle. De omgeving van Maluk huisvest een aantal golven van ongekende klasse. De enige spelbreker tijdens het regenseizoen is de regelmatig hard waaiende tradewind. Tijdens die momenten kun je echter in een restaurant of hotel lekker een potje poolen, pingpongen of je Facebook status bijwerken. Gelukkig kan het ook dagen achterelkaar offshore waaien zodat je kunt surfen tot je er bij neervalt. Het is een beetje gokken, soms is het raak en soms heb je pech. Maar als het aan is dan is het ook ECHT aan. Ga alleen niet naar Sumbawa als je niet houd van rust, jungle, apen, muggen en slangen, of als je net als Erik en Joshua de Skygarden geen nacht kan missen.


27 I nd o sc rapb o o k

-Ondertussen op BaliKaspar Hamminga gelijk door uit de Skygarden


K U TA N I G H T S d o o r E r i k R i n g e l b e r g Veel van mijn vrienden waren al eens naar Bali geweest en van iedereen hoorde ik verhalen over het uitgaansleven. Verhalen over gratis drank, hoeren en Ozzies met Bintang-hempjes. Twee jaar geleden was ik in Marokko al eens in een echt foute tent beland, dus ik wist een beetje wat me te wachten stond. Eenmaal in Bali duurde het dan ook niet lang voor we in het nachtleven van Kuta belandden waar eigenlijk 24/7 gefeest en gedronken kan worden. De bekendste en meest bezochte clubs zijn zonder twijfel de Skygarden en de Bounty’s. Er zaten veel Hollandse boys op Bali deze winter dus we hadden een goede crew om mee te stappen. De Skygarden is een topspot voor cheape bastards, van vijf tot tien kan je er gratis drinken ook daarna zijn er volop goede deals te maken. Toch skipten we de ‘freeflow’ meestal want je wil ook niet voor tien uur al brakend in een hoek liggen. Meestal begonnen we de avond in buurt van Canggu of bij Joost in zijn homestay. Van Michael Weterings wist ik al dat een taxi een goed idee was, hij reed zich vorig

jaar na een avond stappen het ziekenhuis in met zijn brommer (tanx voor de tip Michael!). Vanaf een uur of tien was het tijd voor de Skygarden. Met een fles Bintang voor nog geen 90 cent was iedereen rond een uur of elf al lekker op weg om lam te gaan. Het mooie aan de Skygarden is dat je drie verdiepingen en een dakterras hebt, je kan er goed struinen. De derde verdieping is berucht vanwege de vele hoertjes. Als je die dames langer dan twee seconden aankijkt heb je al een hand in je broek. De gein was dan ook om die dames op elkaar af te sturen. “My friend is talking about you the whole night. Maybe you can show him a good time.” Volop lachen, maar na verloop van tijd waren we niet meer zo geliefd op de derde. Gelukkig lopen er ook een hoop normale chicks rond die net als wij voor een goed feestje kwamen. Je kan eigenlijk de hele nacht doorfeesten, maar omdat wij ook nog een beetje wilde surfen pakten we meestal tussen vier en zes de taxi terug. Wel altijd nog ff langs de Mac natuurlijk voor een beefburger menuutje.

2 8 6 S urf Ma g.

Als je die dames langer dan twee seconden aankijkt heb je al een hand in je broek


Coen Murk

3 0 6 S urf M ag.

Als het flat is, valt er weinig te beleven. Al staat de Bintang altijd koud!

L O M B O K - S E S S I E S d o o r Pa s c a l va n d e r Ma s t Lombok ligt ten oosten van Bali en is voor veel reizigers een nieuw paradijs om te surfen. Over het algemeen is het een stuk minder druk dan op Bali en je vindt er genoeg spots voor surfers van alle niveaus. Ik ben er nu al drie jaar achter elkaar geweest en het bevalt uitstekend. Dit jaar was ik onderweg met Coen Murk een onze liefjes. Het is inmiddels wel al wat meer in ontwikkeling, de resorts en homestays worden in hoog tempo uit de grond gestampt, maar de vibe is nog altijd relaxed. In het regenseizoen is de wind veelal west tot noordwest en dat is bij bijna alle spots op Lombok aflandig. Dit jaar hebben we veel op Gerupuk gesurft, een break bij een klein vissersdorpje in het zuiden van Lombok. Gerupuk is een van de bekendere spots van het eiland. In het dorpje moet je een ‘bootje’ scoren om bij de break te komen. Inside Gerupuk is een beginnersgolf waar veel surflessen gegeven worden, maar vanaf zes voet en hoger verandert het in een mooie golf om turns en combo’s op te oefenen. Een van de meer memorabele sessies hebben we daar gehad, drie uur lang met maximaal zes man in het water en constante sets. Gerupuk Outside is de break die we het meest gesurft hebben tijdens ons verblijf op Lombok. Naast een gigantische rotsblok loopt bij westenwind een perfecte rechtse golf die veel mogelijkheden biedt. Echt super gesurft daar, barrels, airs ,turns je kan er helemaal los op gaan. Helaas wordt het ook daar snel drukker dus je moest je sessies goed timen. Gelukkig was onze timing meestal ‘bagus’ en scoorden we vaak headhigh golven zonder een andere surfer in de line-up. Zodra er een beetje surf staat is het goed toeven op Lombok, voor elke surfer wat wils. Als het flat is, valt er weinig te beleven. Al staat de Bintang altijd koud!


3 1 I n d o sc rapb o o k


D uu r zam e pas s ie

3 2 6 S urf Ma g.

Julian Yoshi van Vliet


S hape r e n D i n g D o cto r J u lian Yo S h i van vli et (19 8 6) we r D g e b o r e n i n D e n haag e n g r o e i D e o p aan D e S c h e ve n i n g S e k u St. c r eativite it e n S po rt S pe e lD e van J o n g S af aan e e n b e lan g r iJ k e r o l vo o r J u lian, z iJ n b r o e r S Davi D e n lau r e n c e e n z u SJ e po m m e li n e. i n m i D D e lS c o m b i n e e rt J u lian z iJ n li e fD e vo o r S u r fe n, z iJ n i nte r e SS e vo o r D u u r zaam h e i D e n D e wi l o m m et z iJ n han D e n te we r k e n. m et z iJ n b e D r iJ f D i n g D o cto r, z iJ n o n lan g S g e Starte lab e l JY S u r fb oar D S e n z iJ n (b iJ na afg e r o n D e) maSte r S i n i n D u Str ial e c o lo gY D e e lt h iJ z iJ n paSS i e S.

TeksT en beeld: Melchior nigTevechT (Tenzij ander verMeldT)

Op mijn tiende had ik voor mijn verjaardag mijn eerste surfboard gekregen en begon ik de beginselen onder de knie te krijgen. In die tijd waren er nog niet al teveel surfers en grommets al helemaal niet. Ik had een paar vriendjes met wie ik af en toe afsprak om te gaan surfen en ook mijn broers en zusje kregen de smaak te pakken, het was echt een familieding. Dankzij mijn moeder hebben we al van heel jongs af aan veel van de wereld gezien. In haar camper zwierven we langs de kust en de bergen om deel te nemen aan snowboard- en surfcompetities, die drang om te reizen en nieuwe dingen te ontdekken hebben we echt aan haar te danken. Zij stimuleerde ons ook om na de middelbare school ons rijbewijs te halen, een jaartje vrij te nemen en wat van de wereld te gaan zien. Op mijn achttiende vertrok ik dan ook met surfboard onder mijn arm voor een trip van negen maanden rond de wereld. Ik kwam in contact met andere culturen, prachtige natuur en natuurlijk schitterende golven, het was een mooi avontuur. Eenmaal terug in Nederland ben ik, een hoop levenservaring rijker, begonnen aan mijn bachelor-studie Watermanagement in Vlissingen. Tus-

sen mijn colleges door ging ik surfboards repareren voor de lokale surfshop in Domburg. Toen ik merkte dat ik toch ook wel graag met mijn handen wilde werken, heb ik de basis gelegd voor mijn eigen bedrijf: Ding Doctor. Na mijn studie keerde ik terug naar Scheveningen, surfen was inmiddels ‘booming’. Zowel de locals als de shops gunden me de business waardoor ik veel reparatiewerk had. In een schuurtje achter mijn huis had ik mijn werkplek. Ding Doctor begon echter al snel zodanig te groeien dat het niet meer te doen was thuis en in de tuin te werken. Toen juist op dat moment FAST werd opgebouwd was de keuze snel gemaakt, daar moest ik mijn bedrijf voortzetten. Hoewel de zaken er goed voorstonden wilde ik toch ook graag doorsturen en een Master gaan doen. Tijdens mijn stage op Lombok (van zout water, drinkwater maken) en Papua waar ik voor UNICEF werkte, was mijn interesse voor duurzaamheid en hergebruik aangewakkerd wat me deed besluiten aan de TU Delft de Master, Industrial Ecology te gaan volgen. Een hele interessante studie die betrekking heeft op de processen die zich afspelen in de natuur en de toepassing van deze op de industrie. Deze filosofie van ‘systeemdenken’ om afvalstromen te minimaliseren en zelfs te elimineren heeft mij in het maken van surfboards een nieuw perspectief gegeven over de toekomst van de surfindustrie. Momenteel ben ik in mijn bedrijf bezig om nieuwe soorten foams, epoxys en versterkingsmaterialen te gebruiken in mijn surfboards, om de wereld een stukje beter achter te laten voor de volgende generatie.”

3 3 Du urz am e p a ssi e

Als klein ventje was ik een fanatiek skateboarder en op mijn achtste begon ik al vrij serieus met snowboarden. Ik werd opgenomen in het jeugdteam van de Nederlandse Skivereniging en vanaf mijn twaalfde deed ik veel wedstrijden. Ik ben een aantal kampioen geworden op de onderdelen boardercross, halfpipe en big Air, maar de zee begon te trekken...


Wanneer bouwde je je eerste board? “Mijn eerste board heb ik geshaped toen ik zestien was, een longboard. Ik nam toen deel aan longboardcompetities in Nederland, Frankrijk, Spanje en Portugal, en wilde graag mijn eigen handmade board met specifieke maten.” inmiddels is shapen je vak, hoe is het zo gelopen? “Bij Ding Doctor kreeg ik veel klanten met een kapot board van Aziatische herkomst. Het frustreerde mij dat het bij de keuze van een board niet om de shape of het materiaal leek te gaan, maar om wat de media en de industrie voorschreven. Surfen is een lifestyle, dat weten wij inmiddels allemaal, en dit heeft als gevolg dat boards inmiddels massaproductie zijn geworden. Maar voor mij is ieder mens uniek en ook het specifieke board dat bij hem hoort, een board met

Hoe combineer je het shapen met je passie voor duurzaamheid? “Dankzij mijn interesse en opgedane kennis tijdens mijn studie, draag ik zorg voor de gehele levenscyclus van mijn producten. Van de keuze voor grondstoffen, het productieproces tot het afgewerkte product en de mogelijkheden tot recyclen. Ik werk alleen maar met de ‘groenste’ epoxy op de markt (Supersap) en lamineer nu ook boards met natuurlijke vezels. Ook recycle ik oude gebroken surfboards tot handplanes voor het bodysurfen.” er zijn een hoop experimentele shapes op de markt, is dat lastig voor een shaper? “De klant is koning en wij kunnen het allemaal maken. Maar er zijn inderdaad veel aanvragen voor boards die afwijken van het conventionele. Als ondernemer/bedrijf moet je flexibel zijn en inspelen op huidige en toekomstige trends om overeind te kunnen blijven, dat maakt het ook zo interessant.” maak je eigen shapes, of kopieer je die van anderen? “Het wiel een tweede keer uitvinden is zonde van de tijd. Als iets werkt hoef je het niet te veranderen. Ik werk altijd met shapes van magische boards en geef hier vervolgens mijn eigen draai aan. Dat kan in de shape, glassing of fin set-up.”

“ e lk b o a r D D at u i t m iJ n ha n D e n ko mt, S u r f i k z e lf e e n k e e r o m te k u n n e n vo e l e n o f D e S h a p e z o f u n c t i o n e e r t z oa lS i k h e t v o o r o g e n ha D ”

soul, gemaakt van goede materialen. Eigenlijk zoals het twintig jaar geleden was, toen ging je ook naar een shaper die een board maakte volgens jouw wensen. Een surfboard met een unieke shape en design. De enige manier om mijn hartje niet meer te laten breken was om te beginnen met het shapen van mijn eigen boards en die van klanten.”

3 4 6 S urf Ma g.

een gedurfde zet... “Ik ben opgegroeid met de filosofie: Je kan alles! Als je iets wilt bereiken, heb je de kracht en het vermogen in je om dit te verwezenlijken. Als je maar doorgaat en niet afwijkt van je eigen filosofie en je eigen specifieke doel.” moet je zelf een goede surfer zijn om een goede shaper te zijn? “Ik denk dat je redelijk moet kunnen surfen om je in de gedachten en het gevoel van een surfer te kunnen verplaatsen. Zelf heb ik jarenlang surfles gegeven en ik vind het belangrijk dat je je kan inleven in het niveau en de verwachtingen van de persoon voor wie je het board maakt. Een board moet passen bij het niveau waar een surfer op dat moment is. Elk board dat uit mijn handen komt, surf ik zelf een keer om te kunnen voelen of de shape zo functioneert zoals ik het voor ogen had.”

Wat zijn je favoriete shapes? “Shapes met genoeg drijfvermorgen, lage rocker, fijn afgewerkte rails en een sterke glassing. Momenteel surf ik het liefst op een van mijn zelfgemaakte boards, de CARVER (4.10). Zeker in slappe surf is het met dit board makkelijk golven pakken en tegelijkertijd super wendbaar! Om eerlijk te zijn, maakt het mij niet zoveel uit zolang het maar blijft drijven.” Je biedt surfers met het ‘shape your own surfboard’ -format de mogelijkheid zelf een board te bouwen. Hoe kwam je op dat idee? “Ik zie mijzelf nog lang niet als een master shaper, daar heb je heel veel ervaring voor nodig. Ervaring doe je op door boards te maken voor goede surfers die in de juiste omstandigheden feedback kunnen geven. Nou beschikt Nederland niet over de beste surfcondities en het niveau van de surfers is daarom ook aan de lage kant. Het blijft lastig om op bestelling een board voor iemand te maken. Dan maak ik het board met mijn visie en kennis, wat ik zelf lekker zou vinden, maar wellicht vindt diegene voor wie die bedoeld is het toch niks. Om zeker van mijn zaak te zijn neem ik de klant liever mee in het gehele shape-proces. Als je stapje voor stapje je eigen droom board realiseert is dat een onvergetelijke ervaring. Het feit dat je je eigen board zelf shaped onder begeleiding is iets waar een board uit het rek echt niet tegenop kan. Deze aanpak zorgt voor een klant die stoked is, en daar is het me om te doen.” Kan je leven van het shapen of moet je het toch vooral nog van de reparties hebben? “Momenteel overleef ik net op de reparaties. Dit jaar studeer ik af en zou ik wel weer eens op reis willen, want dat is weer lang geleden. Een eigen onderneming runnen en tegelijkertijd studeren is zwaar. Je gaat er ‘s avonds mee naar bed en staat er ‘s ochtends mee op. Die Aziatische boards zijn gelukkig nog ergens goed voor, Ding Doctor loopt goed haha...” Hoe ziet je toekomst er uit, waar wil je heen? “Ik zie mij toekomst blij tegemoet. Door de kennis opgedaan uit mijn studie en mijn reizen in derde wereldlanden, ga ik de wereld verbeteren. De duurzame surfboards die ik nu maak zijn slechts een begin!” dingdoctor.nl


3 5 Duur za me p a ss i e

Foto: R a y M a x


pascal van deR mast

B ot to m tu r n Foto’s : Ja n Bij l

De bottom turn is misschien wel de belangrijkste bocht van allemaal. De bottom turn maak je na je take-off, hij vormt de basis van je rit en zorgt voor snelheid. Bij langere ritten kun je meerdere bottom turns maken om je volgende move in te leiden. De hoek waaronder je de bottom turn uitvoert is allesbepalend voor het vervolg van de rit. Hoe dieper je hem maakt (dus hoe rechter en langer je richting het strand rijdt), hoe verticaler je weer omhoog kunt sturen. Maak je je bottom turn minder diep, dan zul je meer projectie krijgen richting de schouder. Bij een hele snelle golf kan dit je helpen om de aankomende sectie te halen. ~1~ Rijd met gebogen knieën naaR het ondeRste deel van de golf, tot je in het vlakke stuk vooR de golf zit. ~2~ eenmaal in het vlakke stuk begin je je bottom tuRn, zoRg dat je goed diep (dooR je knieën) zit. ~3~ geef dRuk op de binnenste Rail (aan de kant van je tenen bij fRontside, op je hielen bij backside). doe dit met beleid. te veel dRuk en je Rail bijt zich vast, te weinig dRuk en je gaat de bocht niet om.

3 6 6 S urf M ag.

~4~ geef dRuk op je achteRste voet om omhoog te stuRen en kijk waaR je naaRtoe wilt. ~5~ leid de bocht in dooR met je vooRste schoudeR en aRm in de Richting te bewegen waaR je heen wilt. je boaRd volgt je hoofd en je schoudeR. ~6~ stRek je benen om af te zetten uit de bodem van de golf. zie je lichaam als een veeR die ingedRukt is en weeR uitRekt. met de juiste timing cReëeR je zo een flinke push en dus snelheid.


laRs musschoot

Uit: Surf's Up, handboek van dummy tot pro van Martijn Boot € 16,95 (164 pagina's) Verkrijgbaar bij de betere surfshops, boekwinkels en te bestellen via soulwebshop.nl

SURF’S UP Handboek van dummy tot pro

Tirion SporT


G A L L ERY II Mari jn Bouw m eest er Fot o: Pom m eli ne van Vl iet


0 3 9 d e Zan Za n dm d mo o to r


Jel l e de R oode Foto: R a y Ma x


R obin Kers bergen Foto: R a y Ma x


H ans van den Broek Fot o: Ray Max


Ya nnick de Ja ger Foto: R a y Ma x


Erwin Duin Foto: R uben Snits l a a r


Vans Era classic boardshort € 65,vans.nl

Island Tribe Gel factor 40 100 ml € 17,95 islandtribe.nl

Xcel Infinity comp 3/2 € 232,xcelwetsuits.com

Dragon The Owen Remix sunglasses € 149,95 dragonalliance.com

FCS 3DxFIT Dayrunner 5’6” € 75,surffcs.com

Sexwax Quick Humps € 2,50 sexwax.com

4 6 6 Sur f Ma g .

Gratis bij een abo o p 6|SURF!

Patagonia Nano Puff Pullover € 160,patagonia.com

Underwave Carpet change matt € 22,95 6surfmagazine.nl

O’Neill O’Riginals Escape Epicfreak € 69,95 oneill.com


S OU LESHOP.NL

Slosh Natural wetsuit shampoo Dingall repair kit epoxy of polyester Zo in het voorjaar is het wel tijd om je wetsuit weer eens schoon te maken cq te ontsmetten. Slosh is een natuurvriendelijke wetsuit shampoo/ conditioner om je wetsuit in tiptop conditie te houden. Prijs € 11,95

Northcore Seat Cover Je komt net uit het water, hebt je natte wetsuit nog aan en springt direct in je auto... Wil je je geen zorgen maken dat de bekleding nat en vies wordt? Gebruik dan deze handige seat cover van Northcore. Prijs enkele € 34,95 de dubbele kost € 44,95

The Stormriders Guides Wie heeft er nog geen een! Een must voor elke reizende surfer. Met niet alleen uitgebreide spotinformatie van de locals, maar ook prachtige foto’s, geschiedenis van het land en allerlei andere informatie. Wij verkopen World 1, 2 en 3 met alle topstops over de hele wereld. En we hebben Europe met alle spots op het vaste land van Europa en de Europese Eilanden. Nieuw zijn Indonesië & de Indische Oceaan en Centraal America & de Caraïben. Prijzen vanaf € 17,95

Northcore Keypod Iedere surfer kent het probleem, je hebt je pak aan en al je spullen gereed. Alleen, waar ga je die autosleutel laten? De oplossing is simpel. Met deze keypod van Northcore kun je je sleutel op een veilige manier opbergen. De keypod is een superstevig slot wat met een vier-cijferige code opengaat. Je plaatst de sleutel in de keypod en vervolgens hang je de keypod ergens aan je auto vast. Dit kan de vering zijn, maar bijvoorbeeld ook door het sleepoog van je auto. Zonder zorgen het water, ideaal toch! Prijs € 34,95

5 5 S o ul sh o p

In de Soul shop kun je de nieuwste films, boeken, kleding en accessoires bestellen. Hoe? Heel eenvoudig! Stort het gevraagde bedrag op rekeningnummer 60.21.22.082 (voor België 736.0006507.72) t.n.v. Soul Media te Castricum o.v.v. Soul Shop en vermeld de titel van de bestelling die je thuisgestuurd wilt krijgen. Je kunt ook naar www. soulonline.nl gaan en daar de goedjes bestellen. Alle prijzen zijn INCLUSIEF de verzendkosten! Let op niet abonnees betalen € 5,- meer op de genoemde prijzen!


4 8 6 S urf M ag.

Pa s c a l va n d er M a s t


b o oT camp TeksT en beeld: danny basTia anse

a een kleine 2,5 uur op de boot van Duinkerke naar Dover rijden we door de duisternis, natuurlijk aan de linkerkant van de weg, richting het westen. Bij zonsopkomst komen we langs het beroemde Stonehenge en ik vraag me af hoe die gasten het voor elkaar hebben gekregen om die enorme stenen op elkaar te plaatsen. Die gedachte maakt echter snel plaats voor de vraag hoe de surf zal zijn die dag. Eenmaal in Newquay gaan we eerst op zoek naar de fabriek van de legendarische shaper Nigel Semmens. Voor we te water kunnen, moeten Pascal en Fabian eerst nog een lading nieuwe boards ophalen. De altijd vriendelijke Nigel geeft ons een snelle rondleiding door de fabriek. Later die week zullen we nog terug komen voor een meer uitgebreide toer en uitleg over het shapen. Ons onderkomen voor de trip is een appartement bovenop de cliffs met uitzicht over het strand van Fistrall waar altijd wel een goede piek te vinden is. Tien minuten de andere kant op ligt de mooie en veel rustigere baai van Crantock. Vanuit de woonkamer uitkijkend over de line-up prepareren we de boards voor een eerste sessie. Hoewel het een beetje onshore waait, komen er toch leuke lijnen binnen. Iedereen is stoked om een nat pak te halen. Vooral

Volgens de voorspellingen zou de tweede dag de minste zijn. Bij het eerste licht valt er dan ook weinig actie te bespeuren. Tijd voor weer een bezoek aan de fabriek. Deze keer krijgen we een uitgebreide rondleiding en uitleg over het productieproces. Een van Nigels vaste shapers neemt gelijk Fabians board onderhanden en ook Pascal heeft nog een board dat gerepareerd moet worden. Mijn aandacht wordt echter getrokken door een high performance longboard in de hoek. Het blijkt van Europees kampioen longboarden Ben Skinner te zijn. Nigel ziet me blijkbaar loeren naar het board want hij nodigt me direct uit het board voor een testrit te nemen, ben benieuwd! Tegen het einde van middag komt de voorspelde swell langzaam binnenrollen. Recht voor het centrum van Newquay vinden we een mooie spot met voldoende beschutting tegen de wind. Mooie lijnen rollen binnen, vijf minuten later peddelen we uit. Ik moet behoorlijk wennen aan het board van Ben, het is een redelijk oud ding waardoor ik letterlijk het gevoel heb dat het onder mijn voeten afbrokkelt. Met het inkomende tij en een almaar hollere shorebreak besluit ik er dan ook maar uit te gaan. Tijd om wat foto’s te schieten. De volgende morgen worden we op Fistrall Beach getrakteerd op mooie offshore peaks en zowaar een hoop zon. Tegen alle verwachtingen in is het gewoon lekker T-shirt weer. Fistrall is een populair strand met een hoop volk, maar doordat het zo groot is pakken we meer dan genoeg goede golven. Na een lekkere sessie van dik drie uur is het tijd om te chillen en de gerepareerde boards van Fabian en Pascal op te halen. Op de weg terug van de fabriek zien we net naast de haven in Newquay een paar mooie lijnen lopen zonder al teveel volk. Een mooie spot voor nog een korte sessie en bovendien een goede locatie om wat platen te schieten. Moe en voldaan rijden we uiteindelijk weer terug naar het appartement. Eenmaal thuis blijkt het helemaal af te gaan voor de deur. Met nog krap anderhalf uur voor het donker duiken Pascal en ik er nog ff in voor misschien stiekem wel de beste sessie van de trip. Cleane overhead wanden met bijna geen zuchtje wind, yeah!

4 9 B o o t cam p

Af gel open herf s t reisde een del eg At ie Zeeuwse surf ers Af nA Ar h e t ‘ t r o p i s c h e ’ c o r n wA l l i n d e u K v o o r e e n w e e K j e t r A i n e n e n s u r f e n i n g o e d e g o lv e n . M e t d A n K A A n j A n e n j o l A n d A s A n s t r A s l e u t e l d e n f A b i A n s A l AwA n e j , j o r n vA n K e u l e n , p A s c A l vA n d e r M A s t e n d A n n y b A s t i A A n s e o n d e r t o e Z i e n d o o g vA n t o p s h A p e r nigel seMMens een weeK l Ang A An hun technieK.

Fabian is niet te houden, hij stuitert door het appartement, maar dat is niet verwonderlijk. Tijdens een trip van 12 uur krijgt hij het voor elkaar 14 uur te pitten. Na de sessie stuitert hij nog altijd zo blijkt als hij het voor elkaar krijgt zijn gloednieuwe board met zijn neus in de badkamermuur te boren. Morgen maar weer naar Nigel voor een cursus ‘ding repair’.


5 0 6 S urf M ag.

Jorn va n Keul en


De volgende morgen begroeten we met een zekere verwachting. Volgens de voorspellingen, die vooralsnog aardig kloppen, zou dit de grootste dag moeten zijn. De ochtendsessie is nog in uncrowded net overhead surf, maar als het goed is zal de swell gedurende de dag verder groeien. Ik besluit eerst wat platen te schieten terwijl gastheer Rico voor wat filmbeelden zorgt. Geheel volgens de voorspelling neemt de golfhoogte ongeveer per set toe, helaas doet de wind hetzelfde. Terwijl de boys er net uitkomen besluiten Rico en ik toch ook nog ff een paar bakken te scoren. Na de rockjump liggen we tussen een paar stevige Engelse bakken met locals die ons bemoedigend toejuichen tijdens het aanpeddelen. Goede fun, maar als de wind nog wat tandjes toeneemt en ik een paar keer goed te grazen ben genomen, is het tijd voor een nieuwe spot met meer beschutting.

Fabia n Sa l a wa nej

De volgende dagen zijn condities weer wat rustiger. Naast de nodige sessies op Fistrall besluiten we het naast gelegen Crantock eens uit te checken. Hoewel de golven er lager zijn is het door het gebrek aan crowds toch prima surfen. Rico zorgt zoals iedere dag voor de nodige filmbeelden die ‘s avonds, onder het genot van de nodige drank, worden geanalyseerd. Op de laatste volle surfdag zijn Nigel en Rico ook weer aanwezig om te filmen en ons kritisch te bekijken.

We s u r fe n z e lfs n o g e e n aa ntal ‘h eats’ te g e n e lkaar d i e W e late r o p d e dag aan d e h an d van d e b e e ld e n z e lf j u r e r e n. d i e avo n d ko mt o o k n i g e l f f b u u rt e n i n o n s apparte m e n t o m d e fi lm b e e l d e n van d e afg e lo pe n W e e k m e t o n s d o o r t e s pr e k e n Pascal va n der Ma s t

De laatste ochtend pakken we nog snel een leuke sessie mee in cleane golven van een metertje. Op de weg terug realiseer ik me wat een top week we gehad hebben. Elke dag surf, van klein tot groot en van clean en windstil tot snoeiharde offshore. De regio rond Newquay heeft echt veel surfpotentie, de natuur is prachtig en de locals zijn toffe gasten die het vooral mooi vinden dat een paar Hollanders op bezoek zijn voor de golven. Tanx Rico en Nigel, we komen snel weer terug!

5 1 B o o t cam p

We surfen zelfs nog een aantal ‘heats’ tegen elkaar die we later op de dag aan de hand van de beelden zelf jureren. Die avond komt ook Nigel ff buurten in ons appartement om de filmbeelden van de afgelopen week met ons door te spreken. Na het eten worden we om de beurt door hem apart genomen voor de nodige feedback. Altijd goed om van iemand met zo’n staat van dienst te horen wat je goed, maar vooral wat je fout doet. Bijzonder leerzaam zo blijkt want we krijgen allemaal een aantal tips waar we echt wat mee kunnen.


Foto: R a y Ma x

Kees VrolijK ‘76 Brandweerman Scheveningen

V 1 Car b o n Car Ve r 5 fi n s e t-u p, d iam o n d tai l d o o r JY s u r fb oa r d s (J u l ian Van Vl i e t ) e n K e e s Vr o liJ K

5 2 6 S urf Ma g.

4’10” x 21 1/2” x 2 1/ 8” “Waarom heb je een nose nodig? Met die vraag hielden wij (Julian en ik) ons bezig. Het antwoord werd de CARVER. Een kort board met veel volume, veel drive en een shortboard tail. Waarom? Het volume onder je borstkas zorgt ervoor dat je net iets sneller die golf pakt dan je buurman/vrouw. Je ligt als het ware met je neus over de nose. Omdat de Carver een ‘shortboard’ tail heeft en een 5 fin set-up surft ie als een shortboard en kun je altijd je fin set-

up aanpassen aan de condities. Kortom, je pakt meer golven en je kan turns maken op golven waar je normaal niet zoveel mee zou kunnen. De Carver is voor mij dus het ideale board voor Nederland. Na 25 jaar heb ik te midden van de drukte, chop en suppers weer meer lol in het surfen. Naast deze super lichte en sterke uitvoering in carbon zijn we met de Carver ook aan het experimenteren met ecologisch verantwoorde versie. Wordt vervolgd dus.”


0 53 B o ard s

Foto: R a y Ma x


ONDE R W E G ME T F O T OGR A A F JA N BIJL Instagram (@janbijl)

#bike #motorcycle #chopper #bopper #caferacer #wrench #tool

#goliathsportswear 2012 collection #summer #sun #love #lensflare

5 4 6 S urf Ma g.

#moustache #tattoo #drummer #rockabilly #theragtimewranglers

#pintjesvanbier #soiree-tje #iff r #grandhotelcentral


@micahlester having a cup of tea #micahlester #marocco #surf #surfi ng #tea #teatime

#teunmulder #piste #trackcycling #track #cycling #apeldoorn @soigneurs #soigneur #legs

Aankomstpils..

Heerlijk surfweer.nl

#aphalen

#iceskating #thenetherlands #windmill #snow #ice #holland #winter

#saasfee #protestboardwear #epic #kaaps Just loving it...

#surfclubdebinnenweg

5 5 On d e rweg

Best een lekker graf bakkie #engelberg

#ontheroad


T E K S T: M A R C E L I N O L O P E Z

ICEMAN

5 6 6 S ur f Ma g .

Je wilt je grenzen verleggen en vaker surfen, maar niet verhuizen naar een ander land? Want je hebt hier een baan, een paar vrienden, een partner en je bent gehecht aan vanillevla? Er is een alternatieve manier. Leer kou en ijs te trotseren. Ineens heb je een zee aan extra mogelijkheden. De winter produceert de beste golven en houdt alle koukleumen op gepaste afstand. Ik hoor je denken: “Hou maar op. Kou en genieten gaan net zo goed samen als seks en de miljoenennota. Leuk dat je jezelf na een koude sessie een bikkel vindt, verder is surfen met verkrampte tengels en een paarsrood aangelopen waterijshoofd niet bijzonder inspirerend.” Dat begrijp ik goed. Ooit was ik ook een koukleum. Nederlandse winters associeerde ik met open haarden, kopjes thee, boekjes lezen, dvd-tjes kijken, dat soort dingen. Nederlandse lentes, zomers en herfsten vaak ook trouwens. Stond de thermometer op twaalf graden? Gewoon lekker binnenblijven. Je voelt het vast aankomen; ik ben daarin veranderd. Tijdens een hardnekkige blessure -”half jaartje niet surfen meneer Lopez” – ben ik maar gaan zwemmen in een meertje bij mij in de buurt. Gewoon een beetje poedelen, in een Speedo’tje, naar de overkant en weer terug, met vrienden. Ik en een maatje gingen al snel dagelijks naar het water. Alleen al vanwege het fietstochtje, tegen de stress van onze deadlines en de ongemakken van een zittend bestaan. Na de eerste keer kopje onder kwam je als herboren boven. Enfin, je kent het vast van je surfsessies. Ik raakte eraan verknocht. Wij merkten gek genoeg dat het verslavende effect groter werd naarmate het kouder werd. Bij 10 graden en minder werd het pas echt leuk. Het water inlopen bleef een kleine hel. Eenmaal in het water, na een paar keer onvrijwillig hijgen, voelde ik al geen temperatuurverschil meer. Eenmaal op de kant was mijn lichaam getransformeerd tot een gloeiend ijzeren pantser en mijn hoofd tot een tollende draaimolen. Je lichaam raakt ervan in de war. Niet onprettig. Je wordt high door de plotselinge toename van bloed dat naar de oppervlakte van je lichaam wordt getrokken.

Hoe vaker ik het deed, hoe minder de drempelvrees werd. Ook de heftige hartkloppingen vooraf en het hijgen en rillen in het water namen af, terwijl het grote voordeel bleef: ik kwam elke keer herboren het water uit. Inmiddels kan ik zonder weerstand en beven wateren tot zes graden in. Da’s nog niks. Echte koudwateradepten, zoals bijvoorbeeld Wim Hof alias ‘The Iceman’, genieten van wateren rond het vriespunt. Hoe dat kan? Lichaam en brein passen zich fysiek aan de extreme temperaturen aan en gaan daar steeds efficiënter mee om. Op een gegeven moment protesteert het lichaam niet meer tegen de kou, maar past het zich aan en ontspant. Onderzoek van professor fysiologie Michael Tipton liet zien dat slechts vijf dagelijkse koudwaterdipjes van een paar minuten de heftige effecten van de koudwatershock voor een groot gedeelte onderdrukken. Terwijl normale mensen in lichte shock verkeren, kunnen ervaren koudwaterzwemmers rustig een praatje maken en genieten van de omgeving. Natuurlijk kunnen zij ook dit niet lang volhouden, het gaat vaak om minuten. Zo koelen ze niet geheel af, maar genieten ze van de reactie die het lichaam hierop geeft. Het is meer dan genieten trouwens. Er zijn veel aanwijzingen dat koudwaterbaden je immuunsysteem sterken en ontstekingen remmen. Dat is de reden waarom relatief veel mensen met artritis of reuma er baat bij lijken te hebben. Na zo’n koud bad voelen ze zich relatief pijnvrij. Winterzwemmen is dus niet alleen geschikt voor Vikingen. Stokoude mannetjes en vrouwtjes doen het ook. Eén nadeel, hoe langer je in kou water zwemt, hoe minder de natuurlijke roes wordt. Daarom ben ik blij dat mijn rug genezen is verklaard. De high kan ik nu weer gewoon uit het surfen halen. Op mijn dooie gemak, met slechts een paar surfers om me heen, in een comfortabel zomerwetsuitje.


Foto: Mel chior N igtevecht

0 57 To o ls

DE TOOLS VAN: JULIAN YOSHI VAN VLIET, SHAPER Van links naar recht, van boven naar beneden 1. Respirator/stofmasker ~ 2. Squeegee ~ 3. Shaping blocks/ handschaaf ~ 4. Sanding machine ~ 5. Zaag ~ 6. Ouwe schoenen ~ 7. Peukies ~ 8. Fool tool ~ 9. Stringer schaafje ~ 10. Supersap Epoxy ~ 11. Electrische schaaf ~ 12. Cradle 2 Cradle design book ~ 13. Beats 14. Lunch ~ 15. Fishtail schaaf ~ 16. Potlood ~ 17. Haakse hoek (Inch)


5 8 6 S urf M ag.


Fot o: Jon S t eele

el salvad o r Na j ar e N vaN s u r f tr i ps Naar vo o r h u N i N m i d d e ls b e k e N d e b e st e m m i N g e N als f r aN k r ij k, mar o k ko, po rtu g a l , i N d o N e s iĂŤ e N C o sta r i Ca was h e t tij d vo o r wat avo Nt u u r . d e l a ats t e j ar e N g i N g d e t r i p staN daar d N aar r a N C h o b u r i C a , e e N wa r m bad m e t g o e d e g o lve N, maar vo o r d e z e maN N e N b e pa a l d g e e N av o Ntu u r m e e r. f r e e k r u i g r o k, sve N laC r o i x, o l a f e N j e s s e s m it war e N t o e aaN i e ts N i e uws. e e N o N b e k e N d e b e s t e m m i N g waar h e t avo Nt u u r, m e t mat e Nat u u r l ij k wa N t z e wo r d e N e r o o k N i e t j o N g e r o p, N o g o p d e lo e r li gt. d e k e u z e vi e l o p e l salvad o r. h e t l aN d vaN pu Nta m aN g o , e e N s N e l l e r e C hts e bar r e l d i e pas we r kt vaNaf t we e m et e r e N l ij kt o p

g r o otst e e N g e we ld dad i g ste b e N d e te r we r e l d . T e k s T: f r e e k r u i g r o k

5 9 El S alvad o r

d e r e ve r s e vaN g-l aN d. maar o o k h e t g e b i e d va N m s13, d e


l Salvador moest het worden. Land van goede golven, MS13 -elk nieuw lid word 13 seconden in elkaar gerost als inwijdingen een onrustig verleden. Bijna 20 jaar lang was El Salvador in een bloedige burgeroorlog verstrikt. Jeugdige rebellen maakten, compleet door gesnoven en tot de tanden bewaakt, hier de dienst uit. Hoewel de oorlog inmiddels alweer 15 jaar voorbij is, zie je nog altijd sporen uit die tijd. Voor elk hotel staat een zwaar bewapende soldaat die je vriendelijk toelacht en je een parkeerplaats toewijst. We waren op zoek naar goede golven en een beetje avontuur. Een beetje ja. Rond je 40-ste leg je liever die extra dollar op tafel voor wat comfort, we zijn tenslotte wel op vakantie.

op dezelfde trein staan te wachten. Hoewel nog altijd zuur van de vertraging telde ik mijn zegeningen. Drie weken surfen en chillen in de tropen was een vooruitzicht wat deze mensen zich niet eens voor kunnen stellen. Na een bliksemsnelle check-in en 200 dollar lichter voor mijn surfboards zat ik eindelijk aan de goede kant van de douane aan de koffie, ik mocht mee! Een stapel films, kranten en snacks later was ik dan eindelijk in El Salvador, het avontuur kon beginnen. Mijn drie amigo’s stonden me op te wachten met de grootste 4x4 huurbak die ze konden vinden en koude cerveza’s. Ik voelde me een echte ontdekkingsreiziger in de zwaar ge-aircode SUV. Dat gevoel werd nog sterker nadat we ons doel bereikten, twee bijzonder relaxte cabina’s aan het strand, met

6 0 6 S urf M ag.

“w ow, y o u d utC h i e s a r e m a d ! ” tja, dat daC hte N w e d u s o o k va N h e m . Op 28 oktober, mijn verjaardag, stonden we netjes op tijd op Schiphol om via Houston naar El Salvador te reizen. Avonturen beginnen doorgaans als dingen niet volgens plan verlopen. Zo ook deze keer. Bij het inchecken bleek mijn ESTA, de laatste truc van Amerika om reizigers wat geld uit de zakken te kloppen, niet geldig. Mijn nieuwe paspoort bleek niet langer gekoppeld aan mijn oude ESTA, of ik even een nieuwe wilde aanvragen voor 14 Euro. Ik haastte mij naar de computers in de terminal, maar helaas. Als gevolg van een storing lag het systeem eruit voor de komende 12 uur, geen nieuwe ESTA voor mij en dus geen vlucht... Zo vertrokken de boys vanuit Amsterdam zonder hun jarige Rotterdamse vrind. Terwijl zij in Houston aan de Starbucks zaten, zat ik jarig te wezen met een kop Douwe Egberts. De volgende ochtend mocht ik het nog eens proberen. Die ochtend stond ik in de regen met mijn boardbag op de trein te wachten. Het was veel te vroeg en nog donker, om me heen mensen die zo te horen al 30 jaar hier

airco uiteraard. De eigenaar van de cabina’s bleek een Belg die zijn eigen bier brouwde en dus eindigde mijn eerste dag na een paar lekkere Belgische biertjes in een voldaan coma. Het zou overigens geen zuip en party trip worden, nee we waren op surfavontuur. Een beetje surftrip kan tegenwoordig niet zonder een goede dosis yoga. Mijn meegebrachte yoga-boek bood uitkomst. Stoelen aan de kant en yoga studio ‘de stijve hark’ was in business. De buiten temperatuur van dik 30 graden zou zeer geschikt zijn voor het betere Bikram-werk, maar we verkozen de vrieskou van de cabina om de spieren wat te rekken. Niet te lang overigens, we waren tenslotte op vakantie. Na een sessie die meer weg had van een slechte breakdance performance van een jostiband, dan van yoga was het steevast tijd voor koud bier en wat down time bij de pool. Echt overgeven aan de Zen van het relaxen is echter aan mij niet besteed. Met golven voor de deur was de surf checken en bepalen waar we erin moesten mijn vaste dagtaak. Ik had thuis

Freek R uigrok


natuurlijk al gecheckt welke spot wanneer goed was: prior planning prevents poor performance! Met resultaat trouwens, we lagen dagelijks zo’n 6 uur in het water, en doorgaans op de beste spot. Na een leuke ochtendsessie op de rechtse (90% is hier rechts) pointbreak El Tunco liepen we terug over het strand. Een grote wat dikke gringo schreeuwde ons enthousiast toe dat het hier fantastisch is. Toen hij hoorde dat we Nederlanders waren, stond hij erop dat we een jointje met hem rookten. Na alle voors en tegens afgewogen te hebben, leek een stoned ontbijtje me eigenlijk wel een goed plan. Tot groot genoegen van onze nieuwe vriend nam ik een paar haaltjes. “Wow, you Dutchies are mad!” Tja, dat dachten we dus ook van hem. Een paar dagen later zag ik hem niets vermoedend over straat lopen. Ik verstopte me tussen een paar paspoppen die voor een lokale

shop stonden en joeg hem de stuipen op het lijf. De man viel bijna om van de schrik, maar begon al snel hysterisch te lachen. Nu waren we echt super good buddy’s.. En dat moest gevierd worden met een zuippartij, vond hij. Midden op de dag, met volop goede surf, vond ik dat echter niet zo’n best plan. Ik excuseerde me dus vriendelijk, maar kreeg nog wel een plukje wiet toegestopt. Nou, pluk eigenlijk. We kregen het, tot groot genoegen van onze Belgische gastheer die het restant kreeg, niet eens op. Vanaf onze home spot met Belgische wafels en biertjes gingen we geregeld op avontuur naar spots met spannende namen als K59. Na een mooie rit langs de kust kwamen we aan bij een veel belovende pointbreak. Een gringo van een jaar of 60 had daar een schitterend resort. Zijn vrouw was nog mooier (en veel jonger) dus ik vroeg me af wat voor kunstjes deze

grumpy oude kerel allemaal kon. Anyway, hij zei dat de pointbreak super was, net als zijn cabina’s en het eten. We moesten echt blijven want alles was “fantastic”. Hij bleek zelf niet te surfen dus namen we zijn verhalen met een flinke korrel zout. Na een snelle check besloten we op het strand om de hoek te water te gaan. De wind was off shore en het leverde een goede sessie op tot zonsondergang. Terug bij het resort besloten we het legendarische eten te proberen. Hamburgers, de beste van El Salvador! Een kwartier later kregen we de burgers, welke van binnen nog bevroren waren. Toen we dit aan onze grumpy landlord lieten zien wilde hij nog een kans, maar we waren er wel klaar mee. Dankzij de fancy smart phones, die ik nog altijd niet heb, werd er ieder ontbijt druk geskypet, gefacetimed en gefacebooked. En natuurlijk voorspellingen gecheckt. De fore-

6 1 El Sa lvad o r

Olaf Smit


6 2 6 S urf Ma g.

cast zag er goed uit. Het ging naar 4-6 voet bij 15 seconden. Tijd om naar de parels van El Salvador te gaan, Las Flores en Punta Mango. Na een mooie ochtendsessie op El Tunco pakten we de spullen in en gooiden de boards op het dak van onze mega luxe Ford Explorer. In volle vaart knalden we over de Pan American Highway richting het noorden. Aan het einde van de dag vonden we een super hotel met vanuit het zwembad uitzicht op de point. De golven waren nog niet echt wat het moest zijn, maar we gingen er toch nog even in. Langs de steile rotswand klommen we naar het strand. Een kansloze missie bleek op de terugweg want er liep gewoon een pad naar ons hotel. Voor niks een setje vinnen gesloopt bij het te water gaan, tja je blijft een Hollandse koekenbakker. De volgende ochtend was het bingo, lange lijnen en een harde offshore zorgden voor het plaatje wat je wilt zien. Van boven was het lastig te zien hoe hoog het nu werkelijk was. Echt big leek het niet, maar voor deze Hollandse jongens was het toch wel close to perfection.

logen we nog, maar er moest wel ff wat gebeuren. Toevallig had ik net met een van die Amerikaanse gasten zitten lullen. Hij was arts en deed eigenlijk niets anders dan mensen hechten. Hij zat met zijn maten in een fancy 4 sterren hotel aan het strand. Na een nogal onsamenhangend verhaal in mijn beste Spaans kwam ik erachter waar de man sliep. Een klein half uur later lag Jesse op de bank in een mega mooie hotelkamer omringd door drie artsen in natte boardshorts. De schade, 20 hechtingen. Normaliter doe je er goed aan met een dergelijke wond een paar dagen uit het water te blijven, maar dat was natuurlijk geen optie. De volgende dag stond Jesse met pijnstillers, surfcap, wat pleisters en medicinale lijm weer klaar om erin te gaan. De mogelijke ontsteking was een zorg voor later. Verassend genoeg zorgde het schone zeewater in combinatie met de goede vibes voor een opmerkelijk spoedig herstel. De laatste avond schoven we bij de artsen aan tafel voor een laatste feestmaal. Met voorsprong het beste eten van de trip, maar wel met een stevig prijskaartje.

Ik heb al heel wat spots in goede omstandigheden mogen surfen, maar deze golf was zeker een van de beste van de afgelopen jaren. Een perfecte channel zorgde ervoor dat je bijna met droog haar in de line-up kwam. De drop was redelijk makkelijk, er was weinig stroming en ook niet al teveel nare locals. Er lag wel een groep Amerikaanse dokters in het water, wat goed van pas bleek te komen. Jesse kreeg een longboard vol op zijn oog, het bloed spoot eruit. “Valt mee hoor�,

Geld maakt natuurlijk niet gelukkig, maar zonder hadden we hier niet gezeten en was onze 40+ trip weer in Frankrijk geweest. De trip was, mede dankzij de dikke huurbak en fijne hotels een welverdiende break. Wie minder geld heeft kan in El Salvador trouwens ook gewoon voor 5 euro per nacht slapen en een hap eten voor 2,50. En die goede golven krijg je er gewoon gratis bij.

Freek R uigrok


Je sse Smi t

6 3 El Sa lvad o r

d e v o l g e N d e o C hte N d was h et b i N g o , l a N g e lij N e N e N e e N h a r d e o f fs h o r e z o r g d e N v o o r h e t plaatj e wat j e w i lt z i e N .


de W in t e r voor bij Foto: Ma r i n us Jor i s

E r i k R i n g e l b e rg Fo t o : Jan B i j l

6,95 euro | No.3 ‘12

6,95 euro | No.2 ‘12

op nie u w e gr ond

T r ip p ing

F r a nkr i j k, Spa nj e , port u g a l , Sum b awa , Hong kong, F ue rt e v e n t u r a .

6,95 euro | No.4 ‘12

6,95 euro | No.1 ‘13

Ya n n i c k d e Ja g e r Fo t o : R a y M a x

{ For oyto : Hajoycrl aeader, invrdoi e s }

cover#3_2012_01.indd 1

26-07-12 14:01

WORD A BO N N E E VAN 6 S U R F M AGAZINE E N K I E S U I T EEN VAN D EZ E GR AT IS WE L KOM S TCAD EAU ’ S. 4 NUMMERS SAMEN MET JE WELKOMSTGESCHENK VOOR MAAR € 27,80. SURF NAAR WWW.SOULONLINE.NL OF MAIL NAAR INFO@SOULONLINE.NL EN SLUIT JE ABONNEMENT AF!

Hoodlamb x 6 surf t-shirt Unieke collaboration tee van Hoodlamb en 6 surf magazine.

Omkleed poncho Gemaakt van warme badstof, superwarm bij het omkleden.

Underwave wetsuitbag Nooit meer een zeiknatte achterbak in je auto!

Reef slippers Comfortabele slippers van Reef.

4x 6 surf + wetsuitbag samen

4x 6 surf + Reef Slippers

FCS roofracks Superhandig op trip om al je gear op je auto vast te maken.

4x 6 surf + Hoodlamb t-shirt

4x 6 surf + poncho samen voor

voor maar € 27,80

samen voor maar € 27,80

4x 6 surf + FCS Roofracks

samen voor maar: € 27,80

maar € 37,80

winkelwaarde: € 26,-

winkelwaarde: € 34,95

samen voor maar € 37,80

winkelwaarde: € 35,-

winkelwaarde: € 45,-

winkelwaarde: €45,-

Ben je al abonnee? Surf dan naar www.soulwebshop.nl, klik op abonnee-acties en bekijk de aanbiedingen die we voor jou als trouwe abonnee hebben.


6 6 6 S urf M ag.

Ha ns va n den Broek Foto: Mel chior N igtevecht

Volgend nummer ligt juni 2013 op je deurmat Ben je nog geen lid? Surf naar www.soulonline.nl of bel 0251-252350 en meld je aan en profiteer van de speciale welkomstactie!


6|Surf magazine #1 2013  

6|Surf magazine #1 2013 - volledig nummer

6|Surf magazine #1 2013  

6|Surf magazine #1 2013 - volledig nummer

Advertisement