Page 1

STRAIGHTTALK MAJ2014 Soulaima Gourani


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

Tror du at du kunne opbygge en organisation - uden én eneste krone på lommen, og være i stand til at få folk til at involvere sig - uden at de får andet ud af det end æren, vel og mærke?

Jeg har skrevet nogle gode råd ned til dig, der drømmer om at opbygge en NGO organisation, og dermed starte en debat eller støtte en rigtig god sag.

2


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

De seneste par år har dette været min udfordring, og jeg vil gerne dele med dig hvordan det hele er gået til. For snart 2 år siden var jeg i Mexico og faldt i snak med Kronprins Haakon af Norge. Han fortalte mig passioneret om en organisation han er medstifter af. Den hedder Global Dignity (www.globaldignity.com) og er aktiv i det meste af verden, blot ikke i Danmark, endnu. Organisation har til formål at give alle verdens unge under 16 år 2 timers inspiration på deres skole, til hvorledes de kan tage et større ansvar for eget liv, og forsøge at blive et endnu bedre menneske igennem at leve et mere værdigt liv, og behandle andre mere værdigt. Organisationen tager typisk ud på skoler og afholder det vi kalder ”Dignity Dage”. Dertil har vi brug for utallige frivillige som i børns skoletid kan rejse rundt til landets skoler og undervise i ”værdighed”. Vi har brug for lokaler, undervisere, lokale partnerskaber, politiske relationer, sponsorer og meget meget mere. Kort sagt, har vi brug for mange kompetencer fordelt over hele landet. Jeg har aldrig været ansat i en NGO eller ledet en NGO før, så da han tilbød mig at blive bestyrelsesformand og Dansk ansvarlig for organisationen var jeg noget tøvende. Hvordan leder man folk som ikke får løn for det de laver. Jeg vidste det var muligt – blot ikke hvordan man konkret gjorde det. Mit udgangspunkt var eller følgende: Siden 2007 har jeg sagt at jeg ikke gider ledelse. Orker ikke alt det bøvl der ligger heri. De fleste ledere jeg har arbejdet under har jeg ikke været virkelig imponeret af!! Hvorfor jeg ved, hvor stor indflydelse det har på ens liv at have en dårlig chef. Jeg har teknisk set ikke lyst til at blive den person som påfører andre smerte, bekymringer, sorger etc. Derfor har jeg bare besluttet kun at gide tage ansvar for mig selv -og et par enkelte fortrolige medarbejdere. Jeg vidste at denne opgave ville kræve en form for ledelse såvel på daglig basis såvel som på det mere strategiske plan. Men sagen vejede tungere end min frygt for at ende med at blive den ”onde” chef.

3


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

Kontakt og involver folk Jeg kontaktede derfor mennesker i mit netværk. Folk jeg havde kendt i rigtige mange år. Jeg inviterede til ”åben hus” og fortalte om sagen. Jeg inspirerede dem til at melde sig som frivillige, og lade mig vide hvilke opgaver de brændte for og hvilke poster de ville bestride. Nogen brændte for PR, event, andre for bogføring, andre for ledelse og kontakt med frivillige etc. Opgaverne blev fordelt og mail-lister og Facebook gruppe blev sat op. Sidenhen kom en hjemmeside. Det tog noget tid og mange søvnløse nætter, før der var en nogenlunde struktur og dagligdag i Global Dignity. Jeg var flere gange ved at give op. Men jeg blev virkelig bakket op af den hårde kerne som troede på sagen. Jeg kunne aldrig have gjort dette alene.

Sagen bærer I en NGO er det vigtigt at sagen er noget nogle/helt mange føler noget for. I en frivillig organisation arbejder folk for SAGEN. I nogle tilfælde kan det da godt være at det betyder noget for dem HVEM DU er. Det var der også i Global Dignity engang. Men de falder hurtigt fra når de opdager at her skal arbejdes, og at de måske ikke konkret får mulighed for at arbejde side om side med dig så ofte som de havde drømt om. Med andre ord dem du vil have ombord, er dem der BRÆNDER for sagen.

Vær tålmodig Jeg mener det virkeligt. Vær tålmodig. At opbygge nogen uden en krone på lommen er virkelig en opgave, der vil noget. Ingen får løn, alle arbejder gratis, og vi har ikke fået én eneste krone i bevilling.

4


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

Nøj hvor har jeg fået testet min tålmodighed. Folk kommer og folk går. Én dag er de der, den næste siger de ikke kan bidrage mere (med eller uden en grund). Ofte føles det som tre skridt frem og 4 tilbage at opbygge en NGO.    

Folk kom, folk skred. Folk sagde de kunne noget – som de så ikke kunne/ville alligevel. Folk meldte sig til, kom ikke. Kom og tog ikke opgaver som forventet.

- og alt muligt andet. Men her 2 år efter sidder vi med en hardcore kvalificeret hård kerne af meget kompetente frivillige, som dedikerer en stor del af deres tid til at opbygge, lede og drive Global Dignity Danmark. I en frivillig organisation tager det tid at skabe en ”hardcore” gruppe af loyale ”medarbejdere”, som bliver i organisation i med og modgang. I en NGO får man virkelig testet folks ægte passion for sagen. For bliver de der når det virkelig brænder på? Som frivillig har du jo din absolutte frie ret til at forlade skibet på et hvilket som helt tidspunkt. Loyaliteten er dejlig, men kan ikke forventes i samme grad, som hvis de fik løn for det.

Første trin er at føle en passion for sagen Find derefter dem der deler din passion, eller som hurtigt forstår meningen med det hele, og som har lyst til at være med til at starte noget helt nyt op (og leve i det rod det nu engang er). Disse mennesker er som regel nogen, der allerede er tætte på dig, og som stoler på at du ved, hvad du gør. De er villige til at tage gøre en ekstraordinær indsats for dig, og for den sag du brænder for.

5


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

Du finder dem typisk i din netværks indercirkel. Du må også være parat til at skille dig af med folk, hvis ikke de lever op til det værdisæt der er sat for organisationen.

Sæt nogle klare mål Hvis du er klar på, hvad du vil opnå, hvordan det skal gøres, er det lettere for dig at få andre til at forstå og anbefale sagen til andre. Hav klare etiske regler og værdier på plads, fordi de er, uden økonomi, de vigtigste pejlemærker i din organisation. Og gør det lettere for dig. Så er der en lang periode hvor man vokser, får omtale og skaber en dagsorden. En periode, hvor IT’en bryder sammen, folk mister koder, plakater bliver forsinket, folk dukker ikke op som aftalt og meget meget mere. Ham der skulle ordne dit eller dat pludselig er taget på ferie og alt sådan noget. Alt imens man prøver at skrive en strategi, som er realistisk og forståelig og realiserbar. Her bliver din hardcore gruppe igen guld værd. Giv dem indflydelse, for det er dem du er afhængige af. De skal føle det er deres organisation, og føle et stort medansvar. Her er demokrati og involvering virkelig vigtigt (hvilket det også er i en almindelig organisation). Du skal give dem titler så de HAR ansvaret. Folk begynder derefter at indtage specialist positioner og tage ansvar for vækst og udvidelse. Du mærker at ting bliver fikset og der er færre (konstruktive) konflikter. Der bliver system i tingende. Man begynder at få rutiner. Folk virker mere afklaret og finder roen i at der er en hverdag. Der opstår en form for solidaritet. Din opgave er hele tiden at sikre at mærke DIN passion og drive for sagen.

6


Soulaima Gourani

STRAIGHT TALK

Maj 2014

En dag bliver I måske tilbudt penge, funding eller lign. Det er milepæl men også en vigtig beslutning. Begynder én at få løn, hvad så med de andre? Det er ikke ualmindeligt at det skaber konflikter at én eller få får løn, mens en masse andre ikke får. Vi har valgt at ingen får løn. Hvad fremtiden bringer må vi se på. Men vi har den fladeste organisation man kan forestille sig med en bestyrelses bestående af 3 personer og en strategigruppe bestående af godt 15-17 mennesker, der er meget loyale. Det er din opgave at holde dem opdateret, dele dine bekymringer med dem og bede dem om deres ekspertise. De skal, for at gide at være med, føle at de gør en kæmpe forskel ikke kun for sagen, men også for dig. Så skal du huske at feste – når nu folk ingen løn får, så må du være ekstra opmærksom på det sociale. Måske er du, som jeg travl og rejser meget, men det er utroligt hvad du kan udrettet via sms, e-mail, Facetime etc. Vis at du er med dem. Kom selv og pak poser en sen aften, at stole op og alt det der. Vis at I er lige i det her. Jeg vil underskive med eget blod at starte og nu lede en NGO i den målestok vi er nu, har været én af de bedste læringsprocesser jeg nogensinde har været igennem. Jeg kan kun på det varmeste anbefale, at du prøver det af. Du har helt sikkert en sag du brænder for, som du synes mangler en stemme i samfundet. Den stemme kan være din! Kort sagt hvad holder dig tilbage? Ps: Og selvom du står uden job, så meld dig ex. ind i en NGO og få brugt dine kompetencer og få opbygget sit sociale og faglige netværk.

Held og lykke, Soulaima Gourani www.globaldignity.dk

7

Hvorfor alle burde starte med at lede en ngo  

Tror du at du kunne opbygge en organisation - uden én eneste krone på lommen, og være i stand til at få folk til at involvere sig - uden at...